După 25 de ani

Acesta este titlul editorialului meu de astazi din Jurnalul National.

 

Prima mea vizită, ca ministru de externe, în 1990, a fost în Turcia. România nu era încă membră NATO, nu făcea parte din Uniunea Europeană și nici măcar din Grupul Vișegrad. Era într-o zonă tampon a Europei, la marginea „Occidentului” și nu era prea clar dacă, în noua organizare a Europei, după Malta, nu urma să fie „inclusă” în sfera de influență a URSS-ului lui Gorbaciov.

După 25 de ani, România a devenit membru al NATO, a aderat la UE și a experimentat cu „succes” Revoluția portocalie. În timpul ăsta, Turcia a trecut de la președintele Ozal la președintele Demirel, la președintele Sezer, apoi la președintele Gül. După o perioadă de criză, a ajuns la creșteri de 8% anual. A fost respinsă de Bruxelles dar și-a dezvoltat un model economic propriu, ambițios, bazat pe proiecte strategice. Rolul premierului Erdogan a fost esențial. A rezistat cântecelor de sirenă ale „primăverii arabe” și a dezvoltat o poziție regională pentru țara sa. De aceea, la alegerile din 10 august, Recep Tayyip Erdogan a fost ales președinte din primul tur de scrutin.

 „Noua Turcie” – proiectul lui Erdogan și al partidului său (Partidul Justiției și Dreptății) s-a confruntat la alegeri cu mișcarea condusă din SUA (Pennsylvania) de către imamul Fethullah Gülen care încercase în ultimii ani crearea unui „stat paralel” prin „infiltrarea în arterele sistemului” a unor procurori, judecători și polițiști – adepți ai mișcării – care să reacționeze din interior. Cu toate acestea, Erdogan a reușit să impună inclusiv principiile sale de politică externă („zero probleme cu vecinii”) – lansate în 2002 – dar și inițiativa transformării republicii Kermaliste în republică semi-prezidențială prin modificarea Constituției.

 În apropierea noastră se află, deci, Turcia, dezvoltând un model (pe care, deocamdată, nu îl comentez) dar și Ucraina care a încercat (de fapt, unde s-a încercat) să se relanseze – pe Euro-maidan – Revoluția portocalie, cu efectele cunoscute. Este clar că, în perioada următoare, „falia” dintre Occident și Rusia dar și Balcanii vor fi sub o puternică acțiune „seismică”.

 Sper, de aceea, ca, în aceste condiții, „statul de drept” român să-și redescopere preocuparea și pentru economie dar și pentru politică externă. Știu că temele savuroase pentru campania electorală de la noi sunt altele dar poate încercăm să facem un efort pentru a înțelege ce este important pentru viitorul țării noastre.

 

80 Responses to “După 25 de ani”


 1. 1 Spiridus august 19, 2014 la 8:59 am

  Postare din 14 august respinsa pe acest blog:

  “Promisiuni făcute de guvernul Ponta:
  – mari proiecte de Infrastructură – nici acum nu a început vreunul, deşi au trecut doi ani şi trei luni. Comarnic-Braşov, Sibiu-Piteşti, Iaşi-Târgu Mureş sunt autostrăzi care există numai pe nişte hărţi, bune de prezentat publicului şi la televizor;
  – mari proiecte în domeniul Energiei. După 2 ani şi 3 luni, încă ministerul Economiei şi, mai nou, al Energiei, încearcă să creioneze o strategie energetică;
  -prioritizarea investiţiilor publice. Nimeni nu ştie ce se întâmplă cu acest lucru şi care sunt aceste investiţii pentru care se alocă bani.
  – reorganizarea administrativă, care ar fi trebuit să aducă bani, în special europeni şi să relanseze judeţele care nu reuşesc deloc să atragă investiţii. Nimeni nu mai ştie ce a rămas cu acest proiect;
  -investiţii mari de la chinezi. Încă se lasă aşteptate.Oricum, premierul Ponta va face în septembrie o nouă vizită în China, cu ocazia inaugurării cursei Tarom Bucureşti-Beijing.”
  (ZF).
  Fara comentarii… E spus totul…

  Inteleg ca trebuie sa ridic osanale incompetentilor PSD, atfel nu se poate.
  E o varianta careia nu-I pot da curs.
  La revedere!

 2. 2 mardare august 19, 2014 la 9:28 am

  Economia si Statul de drept..sunt stalpii unei societati SANATOASE..dar implica ORGANIZARE si Disciplina…Preocupare exista ,decidentii nu o vad si folosesc…..

 3. 3 blogideologic august 19, 2014 la 9:31 am

  Orezul varietatea Koshihikari din Fukushima a fost pus pe piaţă în Singapore http://www.lemonde.fr/planete/article/2014/08/19/le-japon-recommence-a-exporter-du-riz-de-fukushima_4473154_3244.html

 4. 4 zamfiroiu august 19, 2014 la 10:03 am

  Democrația ca mascaradă
  de Ioan A. Crisan,
  Societatea democratică, ca putere reală și consistentă a cetățenilor, concentrată într-un stat de drept democratic, cu puterile echilibrate: putere politică reprezentativă, putere executivă (de guvernare) în respectul legilor și justiție independentă nu există fără cetăţeni activi politic. Fiind părți contractante, cetățenii sunt participanţi atenţi şi critici la greşelile guvernării şi la respectarea programelor de guvernare, cunoscători ai legilor şi educați în spiritul dreptăţii, al sensului reglementărilor legale pentru ordinea democratică. Puterea efectivă a unor ”umbre de cetăţeni”, a unor indivizi fără autonomia reală pe care o dă proprietatea privată, care au ajuns asistaţi dependenţi de un venit salarial care poate fi eliminat prin desfiinţarea posturilor administrative este cvasinulă. În economie este la fel, fiindcă anteprenorii îşi conduc afacerile în interes propriu, cu multe reglementări secrete sau confidenţiale care pot sfida codul muncii. O societate declarată ca democratică nu poate renunţa la votul liber al cetăţenilor (şi nu obligatoriu, fiindcă ar fi dictat), dar ea nu funcţionează democratic doar cu ”fantome”- surogate de ființe umane care votează la 4 – 5 ani, șabloane ale consumatorului dator la bănci, educat de reclamă, dus de nas de mode trecătoare, prostit de televizor și internetul folosit ca instrument de maimuțăreală: puricat cu onomatopee și emoticoane, trăncăneală, bârfe, defulat frustrări și etc.
  Nu se poate omite că democrațiile actuale au venit după regimuri de dictatură scelerate, fie fasciste, fie staliniste, iar mai nou prin impact cultural cu tiranii de tip religios islamiste. Dictaturile exploatează populismul prin sistemul dublu de pedeapsă (teroare asupra cetățenilor) – recompensă (iluzii utopice de putere), un sistem din care poate fi preluată dimensiunea recompensei, mai ales prin mimarea democrației odată la 4-5 ani, când ”profesioniștii puterii” (cum își spun cu aroganță) cer votul unor substitute de cetățeni împovărați de taxe și impozite, îngroziți de evaziune și corupție, disperați că își cresc copii într-o lume periculoasă, împănată de terorism și spectrul unor războaie asimetrice, la care speranța este luminița de la capătul tunelului timpului, o iluzie suferind de inflație. Schimbările radicale tehnologice îl fac omul obișnuit și mai complexat, fiindcă să apeși tastele la telecomandă, smartphone sau calculator nu e totuna cu să le construiești și să utilizezi secretele hardului și softurilor acestor minuni ale ştiinţei.
  După crizele generate de sistemul financiar prin autolegiferare după cum au vrut managerii lor, după bugetele insuportabile din perioada războiului rece, după implozia URSS cu o economie performantă numai în complexul militar, oamenii privesc cu suspiciune mărirea bugetelor militare, creșterea deficitului bugetar ale statelor (deja uriaș și cronic), chiar și tendințele imperialiste au devenit foarte greu de susținut oricât ar fi de discret mascate, fiind mult prea scumpe. Limbajul democrației a devenit sofisticat, parcă urmând argoul tehnologiei, s-a cosmicizat și atomizat devenind caleidoscopic, și, totodată, strategic și geopolitic, dar dacă îl reducem la scară umană a revenit la maxima romană ”divide et impera”… Revenirea la propagandă mincinoasă și explozia corupției politice au generat o structurare societală pe care sociologii o numesc mascaradă, joc teatral democratic rămas fără substanță.
  Cei nou aleși aduc promisiuni mai democratice și profitabile, dar odată ajunși la putere măresc aparatul birocratic al statului și inventează noi instituții cu costuri sociale, noi poliții privatizate, care sub masca aparenței sunt cuiburi mafiote ale grupurilor de interese. Autoritatea pentru Siguranță Financiară trebuia să asigure transparent și eficient fondurile de pensii private, investiții ș.a., dar prin angajarea nevestelor, amantelor și rudelor pe salarii și prime exorbitante, Rușanu și Chițoiu au transformat-o în mafie sadea. Nașul sau ”capo de tuti capi” este prim-ministrul Victor Ponta, fără de care nu puteau legifera salariile și care are plantată acolo pe fata nașului său Oprea, securiști acoperiți ca Dăianu sau pensionați care l-au trădat pe Băsescu și au trecut în tabăra sa. Este motivul pentru care imunitatea a devenit impunitate: ministrul Chițoiu nu mai poate fi anchetat de DNA prin apărarea sa de către Parlament, care a votat militărește (PSD, UNPR, PC și aripa Rușanu a PNL), fiindcă ancheta duce inevitabil la preacoruptul Victor Viorel Ponta și la mahări din servicii.
  Ca și în relațiile umane personale, în relațiile politice manipulate intervine împotmolirea, lipsa progresului, încremenirea în preparative, confuziile, amânările și un grad tot mai mare de suspiciune. USL-ul a avut 70% din încrederea electoratului și un program care a fost abandonat inexplicabil – deși relevând o totală iresponsabilitate față de cetăţenii votanți. Dar, ca și la referendumul la care s-au dus să voteze 7,4 milioane și s-a realizat cvorumul şi românii s-au lăsat umiliți, nici acum cetățenii nu au reacție față de jocurile ascunse ale politicienilor. Da, sunt jocuri pervers disimulate, şi ele s-au transformat în lupte politice subterane pe viaţă şi pe moarte cu ocazia referendumului pentru demiterea lui Băsescu. Ministrul Ioan Rus şi ministrul Radu Stroe nu au fost decât sculele josnice ale centrelor de putere care au ascuns adevărul, murdărindu-i pe români cu demonica ”lovitură de stat”. Probabil că de aunci a început coabitarea pe sub masă, devreme ce Ponta şi aliaţii au încasat proiecţia pe ei a etichetei de pucişti… Dacă scrutinul democratic era recunoscut, România avea alt preşedinte şi altă configuraţie politică decât cea însăilată acum de PSD cu UNPR, UDMR şi PC, dar centrele de putere oculte şi-au forţat norocul şi au câştigat, fiiindcă românii s-au dovedit uşor de prostit şi de paralizat să nu reacţioneze. E drept şi pentru că, jocurile făcute pe sub masă au impus NEDEMOCRATIC liderilor politici slabi şi mânjiţi ceea ce la 1918 nu a fost posibil nici cu binecuvântarea Marilor Puteri! Românii s-au mulțumit să se lamenteze, să-și plângă de milă că e ca pe vremea Inaltei Porți ca şi cum regresul nu ar fi în defavoarea lor cu doar un motiv de râs al spânzuratului. Centrele de putere oculte nu sunt instituţii, ci unesc persoane înrudite biologic şi prin acte oficiale (unele notariale secrete) din diferite instituţii sudate de interesele de putere (posturi cheie în instituţiile statului) şi interesele economice de cuplare la robinetele bugetul statului, contzracte cu statul şi fonduri europene. Ele sunt grupuri mafiote transpartinice, vasele lor de sânge sunt banii, iar sistemul nervos o parte din mahării din servicii. Pe măsură ce complicităţile care îi leagă ca pe un ghem de râme pe mafioţi, încrederea specifică democraţiei transparente dispare şi fiecare se teme să nu fie păcălit de alţii…
  De când încărcarea bugetului public nu se mai face făţiş pentru înarmare şi pentru serviciile secrete au fost inventate interfeţe private care lucrează pentru interesul public – Private Military Company (PMC), cum este în SUA Blackwater. Practic sunt mercenari, foşti spioni de top sau ofiţeri din forţele speciale care fac treburi murdare în locul armatei regulate şi serviciilor secrete de stat, obligate să respecte cu stricteţe legile. Moda a prins şi la noi şi avem peste tot firme private de pază, de securitate şi de controlul bancomatelor ale foştilor mahări din SRI şi din poliţie, care au capitaluri uriaşe, tehnică de vârf şi pot oricând face operaţii oculte similare mafiei lui Ruşanu sau foarte diferite, paramilitare, fiindcă regula externalizării nu este în folosul cetăţenilor, ci al celor care le inventează, aşa cum s-a dovedit în toate formele de externalizare a serviciilor pe care tot prostul de contribuabil le plăteşte şi după privatizare. Ca şi la nivelul politic, dacă apar clone ale instituţiilor sau firme noi care operează cu tehnică de vârf şi informaţii, atunci când ele apără şi maschează corupţia, evaziunea, infracţiuni potenţiale majore, ele nu lucrează pentru democraţie şi popor, ci împotriva acestuia.
  Fireşte, doctrina lui Rumsfeld s-a dovedit realistă cel puţin sub aspectul răspunsului adaptativ după abandonul războiului rece, când inamicul era uşor de identificat şi fronturile de luptă foarte clare. Apariţia terorismului şi conflictelor asimetrice au produs dispariţia fronturilor clasice, o nouă etapă în dismulare de partea tuturor şi, de aceea. la forme de perversitate ingenioase şi greu de identificat. Profesioniştii informaţiillor sunt la mare căutare şi, după ce sunt pregătiţi de stat (adică pe banii cetăţenilor), trec în sectorul privat unde sunt mult mai bine plătiţi şi nu trebuie să dea socoteală decât patronilor, au statut de mercenari, nu au empatie, nu li se cer opţiuni politice şi nici să dea dovadă de patriotism. După ce s-au dovedit utili în Irak şi Afganistan pentru treburi foarte murdare, criminale, mercenarii îşi extind operaţiile în domeniul intelligence şi chiar pot scădea cheltuielile publice în domeniu, dar cu compromiterea democraţiei de către… experţii în structuri mai eficiente decât mafiile civile. Fiind organizații de drept privat nu se supun tututor legilor internaționale, mai ales în celor din domeniul militar și nici controlului public, sunt mai puțin vânate de presă.
  De exemplu, acum vă spune cineva cine sunt soldaţii fără însemne din Crimeea, ba chiar vă lasă să credeţi că sunt din armata rusă regulată, din trupele speciale spetsnaz? Sunt PMC-uri ruseşti! Vă spune cineva că, la nivelul informaţiilor strategice, SUA a luat decizia – similară URSS-ului de la finele războiului rece, fiindcă nu poate controla strategic multe fronturi – de a se retrage din Europa de Est, concentrându-se în zona vitală Asia-Pacific. Cum e la mintea cocoşului, Rusia a profitat de retragere, China e pentru prima dată în acord cu Rusia, iar românilor nimeni nu le spune că scutul de la Deveselu e un vax (dovedit de academicienii americani), că navele de luptă şi avioanele cu radar fac balet sau dansul păunului, ca să nu pară chiar nişte caraghioşi în faţa UE, aliaţilor NATO şi Rusiei. Dar, dacă la vremea referendumului coaliţia ocultă din jurul lui Băsescu mai avea sprijin american, acum acesta s-a evaporat, iar coaliţia ocultă din jurul lui Ponta nu mai are decât sprijinul companiilor americane interesate de gaze de şist, metale rare, aur şi cupru şi poate unele PMC-uri mici drapate în fundaţii care pot apărea pe şest… Din păcate nu avem români la nivel naţional care să fie activi ca cetăţeni şi care ar avea un lider democratic în PNL, aripa epurată de securişti şi mari corupţi.
  Ioan Crişan, Deva, 15 martie 2014

 5. 5 ellena august 19, 2014 la 11:57 am

  Dle Nastase imi pare rau ca am ajuns sa va citesc asa in conditii vitrege dar probabil ca suntem trimisi in lumea asta cu un scop si pe masura ce suferim reusim sa platim pacatele neefectuate de noi.Va citesc cu multa atentie si constat ca motivul ptr. care ati fost dat la o parte nu e acela ca v-ati fi insusit ce nu va apartinea ci ati calcat pe musuroi,nu ati mers pe linia hotiilor de doi lei,nu ati raspuns unor comenzi.In fruntea turcilor au fost o sumedenie de conducatori si asta i-a determinat sa faca alegerile cele mai bune ptr. poporul lor la noi au fost putini dar cu durata lunga de conducere si abia ca au experimentat furtul si minciuna si imbogatirea peste limite a o mana de oportunisti .Pacat de acest popor cu oameni de isprava ca nu au stiut ce sa aleaga si cred ca si acum vom face kk-tul praf.

 6. 6 Scarlat Teodor august 19, 2014 la 12:33 pm

  O analiza lucida shi corecta ; Romania sub mandatele chiaburului de Nana s-a autoconsumat in vendete politice , zizanii de alcov , denigrarea unor intregi categorii sociale ami ales din rindul intelectualitatzii , lipsa unor proiecte de tzara care sa coaguleze mare parte din societatea romaneasca. Un ins marginit , viclean , hotz shi mincinos a acaparat functzia prezidentziala mintzind liderii occidentali . Fara nici o idee de ridicare economica a Romaniei a pauperizat cetatzenii , a distrus invatzamintul mediu prin ,,reforme” nastrushnice , armata a fost subfinantzata , intr-un cuvint a prapadit tzara . Capriciile fatza de actziunile diplomatice au avut prioritate , diplomatzii au fost numitzi dupa gradul de obedientza fatza de presh , etc . AM PIERDUT 10 (ZECE) ANI DIN VIATZA CU maidanezul de Cotroceni !!!!!!

 7. 7 George Ban august 19, 2014 la 1:58 pm

  @nastase

  Am văzut demult, „Dacă e marți, e Belgia!”.

  Vă urez ca marțea viitoare să spuneți „Dacă e marți, e Norvegia!”

 8. 8 traian mihaescu august 19, 2014 la 2:03 pm

  Pacat ca ne lipsesc politicienii de talia dumneavoastra… Mai nou suntem guvernati de CCR si DNA… Multa sanatate va doresc!

 9. 9 George Ban august 19, 2014 la 2:05 pm

  LA VIE EN MOV

  Aventurile mele cu Viorel Cataramă

  Viorel Cataramă: “Există aici, în această sală, tineri care au murit în revoluţia din decembrie 1989”

  Marele şi independentul aspirant la funcţia de preşedinte în stat, Viorel Cataramă, nu mă cunoaşte pe mine dar eu îl cunosc pe Viorel Cataramă. Când era un tânăr antreprenor, ne-a făcut la bani, pe mine şi pe mulţi alţi intelectuali cu vădite aptitudini antreprenoriale, care ne-a păcălit să cumpărăm acţiuni la SAFI (sau ce-or fi fost, că nu mai ţin minte) şi pe urmă a zis că SAFI s-a închis şi nu mai putem să ne recuperăm banii. Tocmai îşi deschisese afacerea cu mobilă şi ne gândeam că poate ne facem cu o canapea, măcar, un fotoliu, ceva. Sau un plici de muşte.
  Odată, am fost chiar şi la sediul ăla al lui, din păcate nu-mi mai amintesc foarte bine pe unde era. Eram cu o prietenă de-a mea, altă întreprinzătoare şi aia. Un băiat speriat de bombe ne spunea că nu se mai poate face nimic şi ridica neputincios din sprâncene, într-un mod care ne buşea râsu’. Marele întreprinzător dăduse lovitura. Ca la lapte gros, ştiţi? Tu-ţi acoperi obrazul cu palma spre exterior şi vine unu’ şi-ţi trage o bastoarcă de zici ce-a fost aia. D-aia zic: eu îl cunosc pe Viorel Cataramă, DECĂT CĂ Viorel Cataramă nu mă cunoaşte pe mine, dar asta nici nu mai contează.

  Desigur că nu i-am purtat pică. Doar spumegam puţin când îi auzeam numele, nimic deosebit. Odată am avut neplăcerea să-l văd că are bilete cu două rânduri mai în faţă de noi la un concert la Ateneu. Treaba stătea cam aşa: pentru că nu mai erau decât foarte puţine minute până la începerea concertului şi nimeni nu ocupase locurile din lojă, un cuplu de pensionari s-a riscat şi s-a aşezat în loja în care avea bilete Cuplul Neprezidenţiabil. Cu treizeci de secunde înainte de începerea concertului, un mahăr cu o ceafă ca de porc sare la cuplul de pensionari şi-i scoală cu brutalitate de pe locuri, anunţându-i că alea sunt locurile lor. Că noi ne-am şi speriat!

  Dumnezeule! Credeam că nici un bodyguard nu are aşa un nas fin, încât să-i miroasă pe bătrânii care stau pe locurile altora la concerte!!! Când colo, ce să vezi? Întreprinzătorul Viorel Cataramă şi preabestiala lui soţie veniseră, cu treizeci de secunde înainte de începerea concertului, să-şi legene sufletele pe muzica lui Ceaikovski, sub bagheta minunatului Misha Katz! Fată, ce sălbatici mai sunt unii oameni! Bine, c-au plecat la pauză, căci, nu-i aşa, prea multă muzică strică.

  Acuma, când îl văd seară de seară la televizor, mă gândesc că poate omul nu vrea să candideze la preşedinţie (hahahaha, hohohoho, hehehehehe, hahahaha!!!!!!!), poate că e în probe la Ghiţă şi d-aia zic: votaţi Viorel Cataramă, hahahahahaha, hohohohohoho, hehehehehe!

  Luiza Moldovan, Jurnalul Național, 19 august 2014

 10. 10 ZeV august 19, 2014 la 3:03 pm

  Vsile
  Cu greu am finalizat citirea unui comentariu absolut vetust, stimabile.
  Omule, d-ta esti instalator, sau tinichigiu ? Nu ca nu as respecta meseriasii, dar d-ta bati campii greu de tot. Daca toti te-am menajat pana acum si ti-ai luat-o-n cap, nu inseamna ca putem continua asa la infinit.
  Reproduc prostia:
  ,,sub un executiv si un parlament condus integral de partidul de la putere , vinovat in totalitate de starea actuala a tarii de continuitatea starii si drumului pe care a alunecat Traian Basescu ”
  Mai moshule, dar cei care au parasit puterea, pentru a intra in siajul basismului, nu au nicio raspundere ? Cei care s-au aliat , santajabili fiind, cu partidul lui Basescu si Boc care se joaca din totdeauna de-a alba neagra ideologica (de la stanga la dreapta, adica) , sunt acum albe ca zapada ? Toata lumea il ataca pe Ponta, singurul adversar veritabil al lui Basescu Traian, inclusiv inconstientii ca d-ta, dar, culmea, tot ei/voi vor/vreti totodata o schimbare (sic!). De fapt, Iohannis a declarant ca ,,va contiuna in linii mari:…si cere de asemeni, amanarea alegerilor !
  Mai fratilor….frecati-va la ochi, dupa care deschideti-i la rotund. Basescu a pulverizat USL, profitand de slabiciunea lui Antonescu &Co, iar tot el, Basescu, manevreaza fragmentele dreptei in speranta ca puzzle-ul si diversiunea ii vor reusi pana la alegeri.
  Ce s-a ales de proiectul de Constitutie ? Ce s-a ales de candidatura la alegeri a d-nului Crin Antonescu ?
  Cum poate lupta Ponta, de unul singur, impotriva politiei politice a lui Traian Basescu , fara Constitutie, fara CC, fara majoritate de 3/4 in Parlament ?
  Au trecut doar doi ani, domnule Vsile. Chiar asa de influenta este pentru d-ta ,,flacara violet”, de ti-a luat mintile ?
  (Z)
  PS
  Aurelian Pavelescu nu are blog ? De ce nu va reuniti acolo nostalgiile, voi, vechii taranisti ? Cred, totusi, ca domnul Coposu s-ar rasuci in mormant daca ti-ar putea citi elucubratiile basiste. Te-a fascinat, cumva, discursul IPOCRIT de condamnare a comunismului citit cu dificultate de protejatul sistemului -Basescu Traian, elaborat de fiul unui tortionar evreu-comunist ? Sa-ti fie de bine si sa traiesti multi ani, pentru nepoti. Dar sper ca educatia lor sa o faca parintii. (Z)
  PPS
  Spun/scriu negru pe alb, chiar de veti sari sapte poste in sus:
  SA VA FIE RUSINE CELOR DIN P.A.P. care aveti tupeul nemaipomenit sa bantuiti acest blog mult prea tolerant.

 11. 11 blogideologic august 19, 2014 la 5:00 pm

  @Vsile
  Şcoala românească a fost fondată pe un model senzualist-asociaţionist al omului, deloc abandonat în lumea ultimelor două veacuri, pedagogia senzualist- asociaţionistă nu a fost uitată nici măcar în şcoala comunistă. Sigur, a existat şi o scurtă perioadă „transcendentală” sprijinită de Cabinetul 2 în conivenţă cu „filozoful” Andrei Pleşu. Modelul senzualist-asociaţionist al omului coincide în genere cu omul epitomic liberal. Institutul de Cercetări Pedagogice şi Psihologice (tipii care lucrau acolo ştiau carte !) din Bucureşti a fost chiar obligat de Cabinetul 2 să recurgă la modelul contorsionat al omului din „Meditaţia Transcendentală” promovată de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu şi Gabriel Andreescu. Nu trebuie să îl credităm pe Ceauşescu Nicolae cu meritul că ar fi fost primul care l-a demascat pe Maharishi Mahesh Yogi (fondatorul „Meditaţiei Transcendentale”). Prioritatea demascării lui Maharishi Mahesh îi aparţine lui Mick Jagger, acesta observând siderat cum yoghinul o îmbrăţişa prea carnal pe Marianne Faithfull, egeria grupului Rolling Stone, vezi cum arăta Marianne pe vremea lansării cântecului “As tears go by” http://www.youtube.com/watch?v=8zksmRSh0-g

 12. 12 ZeV august 19, 2014 la 5:26 pm

  Hai ca ati fost simpatic, domnule Adrian Nastase…..dar mai innoiti-va ironiile, daca nu este cu suparare…. 😉
  Asta cu…
  ,,Sper, de aceea, ca, în aceste condiții, “statul de drept” român să-și redescopere preocuparea și pentru economie dar și pentru politică externă.”…
  e cam prea transparenta. 😉
  De unde si pana unde ,,statul de drept” se ocupa cu economia si cu politica externa a Romaniei ?
  Da, ar putea avea o legatura cu o politica externa, dar, nu cu a Romaniei, ci, cu cea a Americii. In fine, via capitala federala, da, ar putea avea legatura si cu economia. Mai ales cu zona resurselor minerale si de energie. (Z)

 13. 13 Luminita Arhire august 19, 2014 la 7:03 pm

  Umbra candidatului de dreapta la Cotroceni … remarcaţi-l , adoraţi-l , oferiţi-i votul dumneavoastră suprem !
  Căci uite ce mândreţe de candidat se ridică la orizont : el este Primar , are doi metri înălţime şi posedă şase-saşi-în-şase-saci… pardon … şase-caşe-în-Şibiu …. este fost Ministru al Turismului şi prezintă un decolteu generos către efectele recentei cure de slăbire ,bazate pe înfulecatul de mere verzi pe sub bretonul blond cu aceeaşi poftă cu care înfulecă vocale când vorbeşte cu tandreţe despre „preş’dintele Băsescu”…. a fost şef la SIE , ceea ce a condus la o dezvoltare absolut spectaculoasă a urechilor viitorului preşedinte , amănunt pentru care nu va mai putea lucra vreodată sub acoperire ( e drept că partea asta de candidat s-ar putea să renunţe dacă nu se găsesc nişte ONG-uri de treabă care să se ofere să-i adune nişte semnături) …. a fost Ministru de Externe , băiat finuţ, cu ochelari şi voce şovăitoare , care a încercat să fie ales orice , oricând , şi nu-mi amintesc să-i fi ieşit vreodată …. a fost Ministru al Justiţiei , poziţie din care a reformat-o şi mai ales a deşelat-o pe Coana Justiţie cu biciul , cu „vitrionul ” şi cureaua , până a ajuns caricatura hidoasă de astăzi …. a fost „copilul rebel ” al PNL-ului , a dat ture în jurul Cotroceniului cu mesaje imprimate pe tricou şi nu i-a venit să creadă că se întâmplă până când nu s-a întâmplat …. în fine , e fost Premier , actual Preşedinte al Senatului , şi-a pus pirostriile de cinci ori pe creştetul liberal , între două demnităţi şi două ture de motocicletă şi nu ştiu dacă se va opri la cinci …
  În complexitatea lui fioroasă , candidatul de dreapta are vreo şapte capete care nu vieţuiesc în armonie unul cu altul , ci se muşcă şi se scuipă continuu… splendidă vietate !
  Ah, să nu uit! Vă rog să fiţi umani : vă semnalez că partea de candidat care seamănă binişor cu Nelson Mandela nu are bani de campanie şi vă cere sprijinul –lei sau valută , ce găsiţi prin buzunare – după ce vă perie niţel , susţinând că faceţi parte din „România vie, sănătoasă, curajoasă și mândră”.
  Mesaj de suflet către toţi cei care îşi doresc o „România vie, sănătoasă, curajoasă și mândră” după chipul şi asemănarea doamnei Macovei : SĂ N-O DEZAMĂGIŢI !

  P.S.Din cei 25 de ani care au însemnat pentru alţii evoluţie , proiecte , întâmplări , viaţă , noi am pierdut ,irecuperabil probabil ,10 ani ; un delir de 10 ani nu înseamnă prea mult la scară istorică, poate . Înseamnă însă enorm în economia unei vieţi măsurate în câteva zeci de ani , cu totul …

 14. 14 Stoica Mihaela august 19, 2014 la 7:27 pm

  Astăzi a murit Dinu Patriciu. Cineva, parcă Roşca-Stănescu spunea că, până în ultima zi a fost conectat la viaţa politică din România.

  Corpul lui se pregătea de deconectare, sufletul lui jelea viaţa care ar fi putut fi trăită, iar mintea lui rezolva problemele politice ale României, deşi alesese de ceva timp să trăiască la Londra.

  În acelaşi timp, îmi amitesc un fragment din cartea lui Noica, ” Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru”. Se afla în jeepul care-l muta dintr-o închisoare în alta şi gândea cu îngrijorare la binele umanităţii căreia i se adresa imperativ: ” În timp ce jeepul s-a oprit de-a binelea şi primesc ordin să cobor,mă adresez încă o dată în gând umanităţii, cu un ” băgaţi de seamă” îngrijorat şi pun piciorul pe prima treaptă.
  – Bagă de seamă, dobitocule, îmi spune gardianul, văzând că mă împiedic şi cad. Nu avem nevoie de capete sparte pe aici”

  Noica a înţeles totuşi după şase ani de închisoare inutilitatea frondei ideologice. Abia după ce l-a citit integral pe Marx a înţeles că toate ideologiile au ca punct de plecare o soluţie viabilă pentru BINELE universal.
  A ieşit din închisoare dispus să fie el însuşi. Şi a fost atâta timp cât i-a plăcut să fie.

  Dinu Patriciu a întârziat în luarea deciziei până când a devenit prea târziu.

  Dumnezeu să-l ierte.

  În memoria lui şi pentru toţi cei care caută încă un drum, încerc să traduc un fragment din Kurt Tepperwein:

  ” A rămâne legat de trecut înseamnă a nu fi conştient de lipsurile tale. Cine rămâne legat de trecut, are frică de tot ce este nou.Acela nu trăieşte din plin, cu încredere, nu trăieşte pentru a putea reuşi să facă ceva nou şi bun. Tot ce este sigur i s-a întâmplat în trecut. Cine caută siguranţa în trecut, acela va simţi neîncrederea în viitor. Cel care vede frumuseţea doar în trecut nu şi în viitor, acela va îmbătrâni. Viaţa îl va elibera atunci.

  A fi liber înseamnă a fi conştient de bunăstarea vieţii. Ceva bun se întâmplă întotdeauna! Avem toată libertatea de a reuşi mereu în tot ceea ce vrem să facem. Trebuie, însă, înainte de toate, să ne eliberăm de trecut, să reuşim să creăm între noi şi trecut vidul care face loc vieţii”

  O soluţie pentru eliberarea de trecut este imaginaţia. Este un exerciţiu simplu pe care îl utilizăm în şcoala noastră în toate programele. Solicităm candidaţilor să creeze autoportretul imaginii pe care vor să o dobândească prin participarea la program şi noi creăm contexte care să-i determine să intre în acel rol.

  Gâduri luminoase, domnule preşedinte.

 15. 15 sadicu august 19, 2014 la 8:38 pm

  Parerea mea,domnule Nastase,(in scoala am avut doar note de 10 la istorie),este ca o tara mica nu-si poate hotara destinul.
  Cu atat mai putin o tara dependenta,(asa cum am mai spus),precum diabeticul de insulina de imprumuturi externe.
  O tara inglodata in datorii acumulate in decurs de 25 de ani,(anual trebuie sa imprumutam in jur de 13 miliarde euro doar pentru a rostogoli aceste datorii).
  O tara care nu mai are aproape nimic a ei:industrie,agricultura,capital bancar,resurse minerale sau de suprafata.
  O tara de aproximativ 20 milioane de locuitori din care doar 4,5 milioane muncesc ”la suprafata” si platesc contributii sociale.
  Maestrul Ilie Serbanescu pare,asa,un om coborat de pe alta planeta,care vorbeste ca sa nu taca.Parerea mea este ca domnia sa rosteste adevaruri.
  Unde nu sunt eu de acord cu domnul Serbanescu?Dansul da vina, ,pe FMI,Banca Mondiala,SUA,UE s.a.m.d.
  Pana mai ieri dadeam vina pe clasa politica.Intre timp m-am sucit.Aceasta clasa politica am votat-o si (ras)votat-o noi romanii in decursul celor 25 de ani scursi de la revolutie.Votul nostru a fost insotit de lasitate,indiferenta si lipsa de atitudine ferma.Timp de 2 deceni si jumatate am fost tara lu’ ”lasa ca merge si asa”.
  In 1989 am pornit la drum nou cu stangul pe o carare stramba care mai devreme sau mai tarziu,nu avea cum sa ne duca intr-alta parte decat intr-o mare prapastie.
  Un singur exemplu:trimiterea in anii ’90 a milione de contribuabili cu varaste cuprinse intre 40 de ani si 60 de ani,anticipat la pensie,a transformat bugetul de asigurari sociale,intr-o bomba cu efect intarziat.In acelasi timp,profitand de complicitatea autoritatilor care au preferat sa inchida ochii,multi concetateni de-ai nostri sanatosi si apti de munca,s-au pensionat pe caz de boala.
  Nu avem nici o scuza,este inutil sa ne uitam la luna si la soare,sa ne dam ochii pe spate dand vina pe altii atata timp cat Polonia,(spre exemplu),a pornit la drum in 1989 odata cu noi,de la acelasi stadiu iar acum este cu 15 ani ianintea noastra.
  Aduc mereu in discutie modelul polonez pentru ca din curiozitate l-am studiat foarte bine.E suficient sa compari harta administrativaa Poloniei cu cea a Romaniei care a ramas intacta de pe vremea lui G.Dej.
  42 de unitati administrative,42 de prefecti,42 de consilii judetene si 42 de presedinti de consili judetene.Cum naiba sa atragi fonduri europene sau sa dezvolti proiecte de anvergura cand cel putin 42 de ”cai” trag in directii diferite?
  voi continua,(in masura in care imi permite timpul si cu ”indulgenta” gazdei).

 16. 16 Gavrila august 20, 2014 la 12:18 am

  Cu o conducere diferita pentru ultima decada, poate am fi putut sa ne alaturam Turciei in efortul de dezvoltare accelerata.
  Acum e mult mai greu, iar tara se dezpopuleaza la o rata de-a dreptul alarmanta. Turcia are cam 50% din populatie alcatuita din tineri; pentru romani solutia de supravietuire e clara – populati-va sau veti pieri ca neam.

 17. 17 T-Rex august 20, 2014 la 12:20 am

  Am citit citeva declaratii amuzante ale unor lideri politici de la noi, unii pretendenti la scaunul prezidential, prin care isi declara legamintul ca Romania nu se va abate de la traseul ei euro-atlantic. Chiar daca pot fi puse pe seama circului electoral, e vreun pericol real ca Romania sa iasa din UE sau NATO, sau sa faca vreo pirueta spre alte zone de putere in viitorul apropiat? Ar trebui acesti domni sa revada acordurile respective ca sa se convinga ca nu exista cale de iesire legala, nici din UE, nici din NATO. Mai precis, exista cale doar prin secesiune, de exemplu daca Scotia isi declara independenta fata de Anglia, sau Catalonia fata de Spania, ele nu vor fi automat parte din UE si trebuie sa aplice din nou si sa parcursa parcursul de asociere. Dar Romania nu e in situatia asta. Poate Tara Secuiasca, desi ei au o scurtatura prin alipirea la Ungaria.

  Declaratiile astea de loialitate fata de SUA, UE si NATO par fi decupate din tehnicile de propaganda comuniste, cind diversi membri de partid infierau capitalismul si declarau dragoste vesnica PCR si ciarmuitorilor ei. Acum carmuitorii reali nu mai sunt in Romania.

 18. 18 T-Rex august 20, 2014 la 12:30 am

  De cite ori il citesc pe Plesu ma intristez pentru tara, pentru ca Plesu era la un moment dat, sau parea sa fie un cap care judeca independent, un intelectual distins. Acum, nu stiu daca virsta, sau obsesiile ideologice, isau banul ce il primeste pe editoriale in Adevarul ii creaza dependente, dar scrierile lui partizane ma fac sa oftez.

  Iata un pasaj din editorialul „Slabiciunile Occidentului”:

  …Diferenţa decisivă (şi catastrofală!) dintre Federaţia Rusă şi Occident este legată de existenţa şi respectarea unor reguli. Occidentul crede în reguli şi se străduieşte să le respecte. Federaţia Rusă nu-şi pune problema să respecte vreo regulă, pur şi simplu pentru că nu crede în existenţa vreuneia…„

  Argumentul sau este maniheist: Occidentul respecta, Rusia nu respecta. Daca dl Plesu ar avea interesul sa se documenteze, ar descoperi ca si Occidentul, sau unele tari mari din zona slavita, au incalcat flagrant dreptul international, din Kosovo pina in Irak. El stie insa, dar face uz doar de ce e necesar ca sa satisfaca boardul editorial de la Adevarul.

  As putea continua pe text, dar nu merita osteneala.

  http://adevarul.ro/international/europa/slabiciunile-occidentului-1_53f0d6660d133766a85a34f0/index.html

 19. 19 Vsile, august 20, 2014 la 7:27 am

  Turcia una dintre cele mai mari puteri NATO, un aliat de nadejde al Americii aceea care ale caror jocuri murdare sunt respinse cu demnitate dar cu o diplomatie care o depaseste pe aceea pe care noi o cunoastem din Scrisoarea III-a, atunci cind mizeriiile americane depasesc o anume limita strajuieste prin stramtoarea „Vosporus” care leaga Asia de Europa , Marea Mediterana de statele riverane Marii Negre.O singura exceptie a fost inaintea primului razboi mondial atunci cind Rusia a blocat aceste stramtori.
  Ma intorc in istorie si ma minunez cit au pierdut Grecii si Europa la modul general atunci cind nu au putut recucerii nici cel putin partea Europeana ,traca a acestui pamant.
  Ma intreb care va fi politicia perversa a Europei fata de Turcia , daca Ukraina va fi un esec ,(deocamdata este pentru ca a renascut razboiul rece la limita granitelor care depart UE de Rusia)in mod sigur europenii se vor intoarce in genunchi inspre o Turcie musulmana !

 20. 20 Vsile, august 20, 2014 la 7:42 am

  Abstinenta domnului AN de la mesajul politic cotidian nu ma surprinde de loc ,dar imi intensifica sentimentul de nesiguranta pe care comentatorii politici anti-basisti totusi il au.

  Ma gandeam zilele astea la candidatura doamnei Udrea versus visele de revenire a lui bai ia zidul de la Cotroceni dupa anul nou.
  Sincer ma gandeam ca totusi aceasta varianta este cea mai verosimila.
  In mod sigur Basescu nu poate fi numit PM nici in cele mai mari cosmaruri …dar poate dormi prin matrimonialele de la Cotroceni ca con….cu …silier de taina!

  Acum toti vor crede ca-s nebun cum ar putea un 2 % sa-l bata pe Ponta!
  Si ma gandesc ca din sapaturile adinci pe care le-a facut arheologul Traian
  in dosarele inca pierdute unele de la arhivele securitatii altele din arhivele DNA , doamna necasatorita,divortata, traseista si in partide si in viata,doamna care uite ca inca este nevinovata chiar si intr-un dosar anost de coruptie si trafic de bani, ar fi putut primii niste dezvaluiri pe care le vom vedea pe ecrane cit de curind, dezvaluiri murdare pe care poate dl.Diaconescu le-a refuzat!

  Pentru ra si pentru partidul lui Basescu important pina la urma ar fi sa ajunga doar in finala!

 21. 21 Marian Nicolae august 20, 2014 la 10:09 am

  Dupa 25 de ani observam o colonizare soft dar agresiva din partea britanicilor, israelienilor, olandezilor, belgienilor si alti terti unguri…..
  ––––––––––––––––––––––––––––

  Kate Lowes, o britanica indragostita de Mesesul transilvanean

  AUGUST 17, 2014 /
  http://FABRIKADECASE.COM/2014/08/17/KATE-LOWES-O-BRITANICA-INDRAGOSTITA-DE-MESESUL-TRANSILVANEAN/

  A colindat lumea in lung si-n lat timp de patruzeci de ani, dar s-a indragostit de Romania, atat de tare incat a hotarat sa renunte la tot ce o lega de Marea Britanie si sa retraga intr-un satuc uitat de vreme, din judetul Salaj. Isi aminteste perfect cand a acceptat sa vina in vacanta in Romania, la invitatia unei bune prietene, Corina, o tanara doctoranda a Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj-Napoca. Era undeva in preajma Craciunului. Dupa un drum cu peripetii, a ajuns in Zalau. Orasul era cufundat in zapada, iar ceata groasa, de-o taiai cu cutitul, facea ca locurile sa para destul de neprimitoare. A stat aici cateva saptamani, pana cand, intr-o dimineata, Corina i-a propus sa mearga in Sangeorgiu de Meses, satul bunicilor ei.

  “Mi-e greu sa descriu in cuvinte ce am simtit in momentul in care am ajuns aici. Muntii impaduriti care imprejmuiau din toate partile satucul medieval, casele batranesti cu prispe de lemn si acoperisuri lasate, oamenii care treceau, agitati, pe ulitele inguste m-au cucerit pe loc”, marturiseste Kate Lowes. Dupa cateva zile petrecute aici si-a dat seama ca micutul sat de la poalele muntilor este locul in care vrea sa se stabileasca. A revenit in vara, iar Sangeorgiu de Meses i s-a dezvaluit intr-o cu totul alta lumina. Fiind pasionata de istorie, a incercat sa afle cat mai multe despre trecutul localitatii, despre cultura si obiceiurile specifice zonei. “Cred ca cel mai mult m-a impresionat viata de familie de aici, felul in care cei tineri isi ajuta parintii, respectul pe care il au pentru cei care le-au dat viata. In Marea Britanie, aceasta legatura a disparut”, spune Kate.
  –––––––
  https://www.facebook.com/broadbandgirl/photos
  –––––––––––––––––––––-
  Kate Lowes blog
  http://txtfeedback.net/aboutus/kate-august-2012/#comment-1337

  PS. Alta britanica „indragostita” de Transilvania cu vederi Euro pentru ucraineni…..

  Ukraine for European Union…..
  Uhttps://www.facebook.com/groups/5456912922/

 22. 22 papasha august 20, 2014 la 1:47 pm

  cutzu, cutzu , Ponta , ia de la Borbely ( aliatul tau cu suflet de adevarat roman !!! ):

  Liderul UDMR Laszlo Borbely a ragait despre proiectul de lege privind autonomia maghiarilor. El a transmis ca acesta să fie gata până la sfârşitul lunii august și a precizat că Uniunea vrea să cunoască „şi punctul de vedere al majorităţii”. Va fi nevoie, si VA FI MODIFICATA CONSTITUTIA , a mai spus Laszlo Borbely. –

  Ei , draga prietene , uite asa se se conduce Tara dupa 25 de ani …. Colegii mai tineri , ori nu inteleg ce se-tampla la est , ori sunt complet idioti !

 23. 23 Petrache august 20, 2014 la 6:39 pm

  Din pacate situatia actuala chiar seamana cu cea din perioada interbelica, vest-europenii avand un ton conciliant fata de agresor, in timp ce anglo-americanii se pregatesc sa-i dea riposta. In acest timp romanii inca nu au identificat agresorul, aflandu-se intr-o faza anterioara care presupune mari eforturi pentru definirea notiunii de agresor…

 24. 24 Taranul august 20, 2014 la 7:04 pm

  Ma rog la dumnezeu sa fie ultima noapte petrecuta acolo!Nu pot scrie unde.

 25. 25 Maximmouse august 20, 2014 la 11:41 pm

  Stimate Domnule Prim Ministru,

  Va asteptam! Nu pot si nu vreau sa cred ca o instanta poate pleca urechea la „argumentatia” dna! Asa ca , va asteptam……..si daca instanta va pleca urechea , tot va asteptam!

  Se simte nevoia ca o minte luminata sa vina inapoi la noi.. Traim niste vremuri absolut infioratoare – in nici un caz interesante.Este timpul ca oamenii buni sa se uneasca! Va asteptam!

 26. 26 Luminita Arhire august 21, 2014 la 12:12 am

  Dacă Justiția română la vârf ar fi intr-adevăr liberă și nu ar fi prinsă într-un corset de intrigi , șantaj , amenințări , obediență ,incompetență ,amatorism , frică difuză pentru posibila pierdere a privilegiilor și nepăsare crasă pentru soarta cetățenilor , hotărârea de mâine în dosarul Zambaccian ar fi clară pentru toată lumea chiar de astăzi .
  Însă dacă lucrurile care alcătuiesc coastele de metal ale corsetului amintit mai sus nu ar fi realități oculte ale ultimilor ani , condamnarea în dosarul Zambaccian nici n-ar fi existat . Și nici în dosarul „Trofeul Calității ”. Iar Adrian Năstase ar fi fost un om liber nu numai în paradoxul descătușării interioare a celui încătușat de un regim opresiv ; ar putea vedea mai mult decât peticul de cer de deasupra curții interioare , curte în care ”nu pâlpâie nici iarba ”– vorba unuia ce a fost odată copilul răsfățat al poeziei iar azi se ocupă ” LA CETATE ” cu fabricarea de Matrioșci pantagruelice( un vițel , și-n vițel un porc , și-n porc un curcan , și-n curcan o rață , totul stropit cu licori delicate și dat la rotisor… ) și scrie editoriale cu un aer trist de ” deja vu ”intr-o revistă de umor …
  Nimic nu este însă previzibil într-o schemă juridică bazată pe stimuli care n-au de-a face cu LEGEA și cu ONOAREA onoratei instanțe …așa că nu avem cum să știm ce se va decide mâine , din moment ce nu știm UNDE și CÂND s-a decis ceea ce se decide MÂINE .

 27. 27 un cetatean roman august 21, 2014 la 7:56 am

  Ii doresc si ii urez dlui Nastase sa devina liber incepand cu ziua de astazi, desi Traian Basescu si camarila vor face eforturi in sens contrar.

 28. 28 Marian Nicolae august 21, 2014 la 9:07 am

  Tribunalul Ilfov judeca joi propunerea de eliberare conditionata a lui Adrian Nastase

  de A.C. Joi, 21 august 2014, 8:45
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17937456-tribunalul-ilfov-judeca-joi-propunerea-eliberare-conditionata-lui-adrian-nastase.htm

  Tribunalul Ilfov ia in discutie, joi, propunerea de eliberare conditionata a lui Adrian Nastase, dupa ce a executat o treime din pedeapsa de patru ani si sase luni de inchisoare, instanta urmand sa decida definitiv daca fostul premier va fi pus in libertate. Adrian Nastase va fi dus de la Penitenciarul Jilava la Tribunalul Ilfov, care va lua in discutie contestatia procurorilor anticoruptie in cazul deciziei Judecatoriei Sectorului 4, prin care a fost admisa propunerea de eliberare conditionata a fostului premier, relateaza Mediafax.

  Decizia Tribunalului Ilfov va fi definitiva, astfel ca, daca instanta va dispune eliberarea conditionata, Adrian Nastase va putea parasi Penitenciarul Jilava.
  Judecatoria Sectorului 4 a decis, in 23 iulie, ca Adrian Nastase, condamnat la patru ani si sase luni de inchisoare, dupa contopirea pedepselor din dosarele „Zambaccian” si „Trofeul calitatii”, poate fi eliberat conditionat, in urma executarii unei treimi din pedeapsa.

  Propunerea a fost inaintata Judecatoriei Sectorului 4 de comisia responsabila din Penitenciarul Jilava, care a aratat ca Adrian Nastase „a avut un comportament foarte bun pe perioada detentiei, nefiind sanctionat disciplinar”.

  „Astfel, potrivit caracterizarii atasate la dosar, petentul condamnat a participat in mod constant la activitatile de educatie si asistenta psihosociala desfasurate la nivelul sectiei de detinere, implicandu-se cu precadere in actiuni de instruire si influentare pozitiva a celorlalte persoane private de libertate. Totodata, urmare a participarii la activitatile de educatie a fost recompensat de opt ori, fara ca pe intreaga perioada de detentie sa fi fost sanctionat disciplinar. A publicat trei lucrari stiintifice (in decembrie 2012, mai 2014 si iunie 2014) pentru care s-au considerat 105 zile executate din durata pedepsei. Toate aceste aspecte ultim mentionate in referire la petentul condamnat formeaza instantei opinia ca pe parcursul detentiei comportamentul petentului condamnat a fost unul foarte bun, asa cum si unitatea de penitenciar a apreciat in caracterizarea inaintata la dosar”, a scris judecatorul in motivarea deciziei.

  Judecatorul a mentionat ca scopul preventiv si educativ al pedepsei a fost atins, iar functiile de exemplaritate si eliminare temporara ale pedepsei au fost indeplinite, „astfel incat in viitor sa se incadreze intr-o viata normala, parasind campul infractional”.

 29. 29 Olga Bucataru august 21, 2014 la 11:57 am

  Sper să vă pot vedea şi auzi diseară. Am rămas încremenită privind uşa dubei cu numărul B:29:P.B.J o vreme… îmi imaginam tot felul de pretexte… în fine v-am văzut ieşind în realul acesta de acum tragic şi derizoriu totodată. Mi-a rămas întipărită pe retină imaginea speranţei din ochii copiilor, a prietenului Codrin Stefănescu şi cred în argumentele impecabile ale avocatului. Sper să vă pot vedea şi auzi diseară. Olga Bucataru

 30. 30 Fragmentarium Politic august 21, 2014 la 12:22 pm

  “Si dupa aceea?”

  Nu sunt critic de film, ci doar un consumator ocazional, cand este vorba de filme de idei, cu mesaj umanist, destul de rare in epoca western-izarii estice. Insa filmele nu sunt facute pentru specialisti, ci pentru marele public, de aceea a ne spune parerea ar trebui sa intereseze. Un film-revelatie, incarcat de semnificatii si nuante de semnificatii, unele greu perceptibile, aproape subliminale, ca “Ida” (2013) al regizorului polonez Pawel Pawlikowski nu avea cum sa-mi treaca neobservat.

  Exceptionalul cunoscator si decodor al sufletului omenesc, Pawel Pawlikowski, ne reaminteste ca ne intoarcem la Dumnezeu nu prin etnie si religie, ci prin iubire, asa cum am si venit in lumea pamanteana. Si nu este nimic ezoteric in filmul “Ida”, totul este la vedere, dar fiecare vede ceea ce este pregatit sa vada, o poate face cu cultura iubirii si altruismului sau cu cea a urii si egoismului, de unde si alegerile opuse ale Annei si Wandei. In clipa mortii, ne asemanam uimitor cu cel care am fost in clipa nasterii, cand doar fiorii de umanitate si divinitate conteaza, care se incolacesc prin iubire pe caduceul vietii, intr-unul si acelasi moment de inceput si sfarsit, cand politica si religia nu ne-au revendicat si parcelat, inca, sau cand nu o mai pot face.

  Una din cheile de interpretare ne este oferita chiar de antiteza Anna-Wanda. Anna nu avea cum sa redevina “evreica Ida”, descoperise forta incredibila a iertarii, uitarii, iubirii si impacarii, cu sine, cu lumea si cu Dumnezeu, prin care era foarte aproape de a obtine mantuirea. Mai mult, aflarea grozaviilor lumesti, dupa plecarea din manastire, carora si familia sa ii cazuse victima, i-a revelat amagirile si desertaciunea resentimentelor si razbunarilor, tobogan pe care Wanda a incercat fara succes sa o atraga. De aici extraordinara tarie si cumpatare a Annei, care este putin probabil sa le fi dobandit in afara sansei de a fi fost incredintata unui preot si de a fi ajuns la manastire.

  Nici “placerile” carnii nu au descumpanit-o, stia sau intuia ca dincolo de toate aceste lucruri pasagere se afla sau trebuia sa se afle altceva, mult mai profund si mai durabil, poate chiar etern. Filosofia intrebarii “Si dupa aceea?”, pe care si-o punea la fiecare pas care putea fi de dezechilibru este imbibata de o reflexivitate atat de adanca si de tulburatoare incat nu ai cum sa treci necritic peste superficialitatea si volatilitatea “pragmatismului” cu care nefericita Wanda, evreica fosta procuroare rosie, se mintea si de care se inconjura, prin alcool, sex, resentimente, razbunari, vanatoare de oameni… Intorcandu-se la manastire pentru a depune juramantul, calugarita Anna nu a intors spatele rudei Wanda, ci unei conceptii si unui mod de viata.

  “Si dupa aceea?” ar putea fi foarte bine un alt titlu al filmului sau cel putin un subtitlu, ajuta la aflarea cu mai multa usurinta a esentei deosebirilor dintre Anna si Wanda, dar si dintre Anna si “Ida”.

  “Qua de causa?”. Aflat, eu insumi, pe terenul unor tensiuni si intrebari existentiale pe care mi le-a indus pelicula pawlicowskiana ‘Ida”, simt nevoia unor completari sub semnul unui corolar la ‘Si dupa aceea?”. Stiu perfect de bine ca o creatie artistica nu ne poate da si nu i se pot pretinde raspunsuri “stiintifice” la problemele noastre lumesti, ar fi o vulgarizare, un film nu este o fotografie sau un oracol, ci o provocare adresata gandirii.

  Filmul ‘Ida” ne confrunta constiintele cu idei de o mare incarcatura de reflexivitate, de unde si nesfarsitele posibilitati de interpretare. In decodarea mea, in revelatiile Annei nu atat dimensiunea temporala a fost determinanta, nu marimea acelui “cand?”, revelatia e de fapt un declick, o strafulgerare, cat mai degraba specificitatea acelui “unde?”, dar si inteligenta cauzala, cum, prin ce mijloc, care cred ca este superioara celei emotionale. Wanda a plimbat-o ispititor-instigator pe Anna printr-o lume de efecte, incercand sa o abuzeze emotional inclusiv prin afirmatia ca Dumnezeu ar fi “mort”, dar interogatia cauzala “Si dupa aceea?”, care trimite la viitor, poate fi transpusa si intr-o alta cheie, a trecutului, care trimite la radacina lucrurilor, “Si inainte de aceasta?”.

  Daca asa stau lucrurile, Anna nu mai este o “nestiutoare”, adevarul cauzal, aproape sau chiar initiatic, o desparte definitiv de Wanda, adevarata nestiutoare. Iesirea din mediul lumesc, cum a fost recluziunea monastica a Annei, ca si multe altele, care prin retragerea in pustiu, in singuratate, prin meditatie/rugaciune si post ascut mintea prin deconditionarea de material si de patimi, ofera un termen de compartie pentru nevrozele aglomerarilor umane, implicit si o alta cale. Despartirea Annei de Wanda si neintoarcerea la “Ida” nu au avut nimic etnic in ele, au exprimat o atitudine si o alegere, fapte pe care le intalnim cu o frecventa aproape de regularitate in interiorul oricarei etnii. Cred ca originile de neam sau religie nu trebuie sa aiba niciun amestec in eliberarea de tarele de comportament ale celor din jur. Pana la urma, asa cum ne nastem si murim singuri, salvarea sufletului este o problema individuala, tine de libertatea de alegere a fiecaruia, niciodata nefiind prea tarziu.

 31. 32 cornel august 21, 2014 la 1:08 pm

  Draga domnule Adrian Nastase.Daca astazi,veti fi eliberat,se va face dreptate.Consider insa ca sunt foarte multi ,adevaratii vinovati,care stau acuma linistiti.Sper ca linistea lor sa fie curmata.Sunt convins ca va veti ocupa de asta.Cu stima .

 32. 33 papasha august 21, 2014 la 1:35 pm

  REPOSTEZ INCA O DATA , O MICA FRAZA , CENZURATA ACUM CATVA TIMP , DAR CARE ASTAZI , DIN CAUZA DE BUCURIE , S-AR PUTEA SA FIE INTELEASA , SI SA SI TREACA DE CENZURA :

  papasha
  august 17, 2014 la 3:11 pm

  Sa dea Bunul Dumnezeu sa fie , ce trebuia de mult sa fie , JOI , sari-ar ochii la cine stim noi !

  HAI MARE DOMN ACASA LA FAMILIE SI LA PRIETENI !
  SUNTEM TOTI MANDRI DE TINE BARBATE !

 33. 34 Doru Coarna august 21, 2014 la 2:10 pm

  Eu nu port barba, dar ma voi barbieri suplimentar totusi!

 34. 35 papasha august 21, 2014 la 4:11 pm

  YES ! ELIBERAREA DE INDATA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 35. 36 Cris august 21, 2014 la 4:14 pm

  Uraaa! Mi-am tăiat unghiile din carne ca să pot să vă țin pumnii strânși.
  Să sperăm că s-a sfârșit mizeria asta!
  Mă bucur enorm pentru dv. și familie.
  Viață lungă în sănătate, spre ciuda dușmanilor!

 36. 37 Buda Viorica august 21, 2014 la 4:24 pm

  Uraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!

 37. 38 ML august 21, 2014 la 4:28 pm

  Mă bucur enorm că sunteți, în sfârșit, liber!

  Am așteptat cu emoție și îngrijorare decizia de acum, știind cât de surprinzătoare este Justiția în România…

  Ați suferit o imensă nedreptate, v-au închis (fizic), și-au dorit să vă îngenuncheze, dar nu v-au îndoit câtuși de puțin, nu v-au încarcerat și spiritul, oricât s-au străduit…

  Bucurați-vă de libertate, stimate domnule Năstatse, bucurați-vă de minunata dvs. familie, fiți, în continuare, același spirit viu, cutezător și luminos!
  Suntem fericiți pentru dvs.!

 38. 39 dlnimeni august 21, 2014 la 4:36 pm

  Ma bucur foarte mult pentru eliberarea din inchisoare a domnului Adrian Nastase.

 39. 40 Ged august 21, 2014 la 4:59 pm

  Felicitări pentru eliberare împotriva voinţei procurorului macovisto-băsist!

 40. 41 Ralu august 21, 2014 la 5:11 pm

  Mare bucurie. BINE ATI VENIT ACASA DOMNULE NASTASE!

 41. 42 George Ban august 21, 2014 la 5:21 pm

  Adriane, nici nu știi,
  Ce iubit începi să fii!

 42. 43 analist august 21, 2014 la 5:28 pm

  @nastase Felicitari ! O zi frumoasa intr-adevar.

 43. 44 Fragmentarium Politic august 21, 2014 la 5:31 pm

  Felicitari pentru recastigarea libertatii, va asteapta cea mai grea lupta, pentru care va trebui sa aveti cea mai activa libertate, compatriotii trebuie sa-si recapete, la randu-le, libertatea. Asa cum ne anima ideea titulesciana tutelara a blogului Adrian Nastase, cand „fiecare isi are misiunea sa, cu totii uniti, cum ne-am putea indoi de succes”?

 44. 45 Marc august 21, 2014 la 5:46 pm

  BUN VENIT ACASA, domnule presedinte! Ati indurat atata umilinta datorita unui ticalos, dar trag nadejde ca ii va veni randul curand. Bunul Dumnezeu sa va aiba in paza cu intreaga familie.

 45. 46 Adrian B. august 21, 2014 la 6:19 pm

  Va admir pentru demnitatea dumneavoastra ! Va admir pentru inteligenta , pentru intelepciunea , pentru tot ceea ce reprezentati … Sa va dea Dumnezeu sanatate si putere !

 46. 47 balbeck august 21, 2014 la 6:25 pm

  Felicitari pentru eliberare!Ar trebui ca penitenciarele sa arate ca niste hoteluri de 5 stele…asa cum sunt in Austria.Norvegianul ala criminal(care a executat vreo 90 de oameni) sta intr-un apartament de 3 camere,cu toate dotarile.Dar politicienii nostri nu au vrut sa schimbe conditiile mizerabile din penitenciare.Ar trebui sa existe raspunderea magistratilor.Cand CEDO sanctioneaza,ar trebui sa plateasca astia care fac abuzuri,nu noi.Dar politicienii nostri nu au fost in stare sa faca niste modificari necesare.

 47. 49 Datcu Aurelia august 21, 2014 la 6:26 pm

  Stimate domnule ministru,
  Este o zi fericita si importanta pentru mine sa va urmaresc acum la televizor liber, chiar daca conditionat. Am plans cand ati fost arestat. SUNTETI UN LIDER si asa o sa ramaneti. Va stimez extraordinar de mult. Valorati singur cat toata clasa politica la un loc. LIBERTATE FERICITA alaturi de cei mai importanti oameni din viata dvs., baietii si sotia. Restul………… tara, v-a condamnat – pentru asta imi este rusine ca sunt roman. Aurelia Datcu

 48. 50 ZeV august 21, 2014 la 6:27 pm

  Din patania domnului Nastase se desprinde o concluzie extrem de importanta: un grup de oameni pot aresta, din punct de vedere fizic, un alt grup de oameni. Dar nu pot fi fi infrante cu usurinta demnitatea umana si libertatea de constiinta.
  Atitudinea demna permanenta a domnului Nastase reprezinta un caz de manual care ar trebui sa ne puna pe ganduri si sa ne conduca catre elaborarea unei legislatii mai clare si mai restrictive care sa elimine posibilitatea de abuz.
  Altfel, daca pui in mana unui Basescu, sau a oricarui dictator, o arma, cu siguranta o va folosi, oricand, impotriva altui om perceput ca adversar politic.
  Nu am realizat pana recent, dar Basescu nu a castigat niciodata in confruntarea cu domnul Nastase. De aceea fostul premier a trebuit sa fie arestat. Dar chiar si din inchisoare, Adrian Nastase si-a dominat, tot timpul, adversarul.

 49. 51 Liliana Tamara Popescu august 21, 2014 la 6:51 pm

  Per aspera ad astra 😉 bine ati venit acasa!

 50. 52 mio august 21, 2014 la 6:53 pm

  Buna ziua. Aveam multe sa va spun dupa ce am vazut miniconferinta de presa la iesirea din penitenciar. Ascultand si privind la cei doi copii ai dvs am renuntat si in acelasi timp am realizat ca va invidiez. Poate ati gresit in multe , nu stiu n am calificarea sa judec aceste lucruri, dar ca tata ati reusit si va felicit. Aveti doi copii destepti si cred ca si cu foarte mult bun simt intr o societate in care modestia si respectul sunt pe cale de disparitie. Va doresc sanatate si sa va bucurati alaturi de familie. Daca imi permiteti- imi pare rau ca nu sunt vecin cu dvs ca poate as fi invatat si eu mai multe despre meseria de parinte. Doar bine va doresc!

 51. 53 Marian Nicolae august 21, 2014 la 7:10 pm

  Bine ati revenit printre noi, domnule profesor.
  Ma bucur ca ati ramas acelasi om deasemenea..

  Ceea ce ma roade este faptul ca un Roman care a impiedicat ruperea Transilvaniei de Romania, a fost obligat sa stea inchis pentru acest lucru, de parca ar fi comis o infractiune.

  Alt lucru care ma doare este faptul ca justitia Romaniei a decis ca acel Roman care a impiedicat ruperea de Transilvania TREBUIE inchis……

  Nu este de mirare ca Romanului respectiv s-ar putea sa-i fie lehamite de toata aceasta poveste.

  Totul intamplandu-se in fata unei mese amorfe de cetateni romani…….

  Ma bucur nespus ca ati iesit din acel loc pe care l-ati inobilat efectiv cu prezenta dumneavoastra…cu toate ca nu era necesara aceasta inobilare….

 52. 54 papasha august 21, 2014 la 7:25 pm

  Dragul si liberul meu vechi( barbos) prieten , bine ai venit sanatos acasa , la minunata ta familie !

  De bun venit , te intreb si eu , ca tot romanu’ ,
  daca castigi la CEDO procesul cu jigodiile bashiste , ti se vor anula restrictiile de 9 ani , spre boala neagra a dusmanilor ?

 53. 56 vladimir gogan august 21, 2014 la 8:51 pm

  Be ati venit acasa!

 54. 57 Alina Gramescu august 21, 2014 la 10:55 pm

  Buna seara si bine ati revenit acasa ,alaturi de familie !!Va doresc sa fiti cu totii sanatosi !!
  Referitor la articol ,eu recunosc ca de vreo 4-5 ani din pacate nu vad vreo iesire din acest marasm pe care il traim cu totii .In Turcia de la un an la altul vezi imbunatatiri substantiale ,in schimb noi batem pasul pe loc ,ba chiar ne-am intors in urma cu ceva ani.Din pacate ,noi nu suntem Polonia …Romanii care inteleg ce este important pentru viitorul tarii noastre stau in banca lor pentru ca nu vor sa intre in aceasta mocirla .Pacat ca am ajuns ca bunul simt sa fie dominat de golanie .Imi doresc ca fiul meu de doar 14 ani ,pe care il cresc singura de la varsta de 3 saptamani,sa prinda vremuri mai bune,dominate de dreptate si adevar ,iar sistemul de valori sa revina la NORMAL.
  Sa aveti mereu grija de fiii Dumneavoastra si cand vreti sa intreprindeti ceva sa va ganditi intotdeauna intai la EI!!!

  Cu deosebit respect ,

  Alina

 55. 58 George Hălărescu august 22, 2014 la 6:35 am

  Bine ați venit ! Sunt foarte fericit că sunteți liber și am o mare satisfacție că cei care emiteau până acum răutăți (că nu le pot numi critici) sunt foarte bulversați, incoerenți, iar mulți dintre ei nici nu mai îndrăznesc să spună ceva.
  PS. 🙂

 56. 59 centru august 22, 2014 la 7:40 am

  A doua eliberare dupa cateva luni in cadrul unor condamnari de mai multi ani .
  Doar aceste eliberari la cateva luni ( cu toate pretextele rizibile – reeducare , texte stiintifice – care le insotesc ) apasa asupra neseriozitatii si subiectivismului autorilor acestor sentinte .
  Erdogan duce Turcia intr-o traditie islamista rigorista care ii era straina . Aparitia lui la mitinguri insotit de sotie , cu o costumatie de Hamas , e de asteptat in tari arabe , nu in Turcia . Politica lui externa ? Se cearta cu Israelul pentru Palestina , sustine barbarii rebeli islamisti din Siria si Irak .
  Nu sunt sigur ca reusita economica a Turciei ii apartine .Turcia exporta capital si investitii si inaintea lui .
  Out off topic – am asteptat ieri degeaba la Telejurnalul TVR publice doua cuvinte despre inaugurarea pistei aeroportului de la Iasi , care va ajuta , chiar timid , la scoaterea din izolare a Moldovei , ignorata de proiectele de infrastructura ( altele decat pe hartie ” 2017 – 2020 ” – nu revin ) . Nimic !
  15 minute despre eliberarea lui Adrian Nastase – reportaj chiar gretos cu o june reporterita asteptandu-l in fata casei – , apoi o alta afacere judiciara ….
  Televiziunile romanesti par conduse de oameni incapabili sa-si faca meseria – informa , educa , distra – suntem inundati de stiri alarmiste , de imagini goale cu candidati care nu spun nimic , crime , accidente – nimic despre cum previi accidentul …, de mese rotunde despre Ucraina cu lobbysti de la Strasbourg care fac lobby acum pentru agresorul rus ( ” sa nu atatam ursul ” – ieri era ” sa nu-l atatam pe Hitler ” ) ….Cine are canale cehesti , ungare sau poloneze poate compara .
  Alt off out topic – ” Ruleta maghiara ” – interviu cu Marko Bela luat de alt scriitor maghiar – da sudori ! Citez ” am crescut intr-o atmosfera de nationalism maghiar fara echivoc ” ; ” se putea rezolva problema facand un schimb de populatie intre Adealul de Sud si de Nord in anii 1940 ” ( sympa , Marko – Maramuresul , Codrul , Chioarul , Bistrita Nasaud , valea Muresului Superior , Salajul etc , 90 % romani sa-si ia lumea in cap ? ) ” in Secuime antisemitismul este inlocuit de antiromanism ” , „se spune ca romanii erau aici inaintea noastra , ceea ce fireste nu e adevarat ” , intrebare : actiunile tale erau anti-comuniste sau anti-romanesti ? Raspuns ” amandoua ” , ” treceti Carpatii si veti vedea specificul balcanic – nici un gard nu are aceeasi inaltime , casele nu sunt liniate drept ” , ” romanii din Hateg si Nasaud , organizati si ei , veniti sute de ani mai tarziu ” etc etc etc . Si asta vine de la un om educat , poet , diplomat in franceza si romana , mult mai placut decat altii … Ce o fii in capul altora , daca o persoana moderata ca el gandeste asa …

 57. 60 Cris august 22, 2014 la 8:15 am

  Arătați bine, v-ați păstrat umorul, păreți a avea un moral bun.
  Datorați mult familiei. Fără ea, n-ați fi putut trece acest hop.
  Aștept să vă văd pe toți patru zâmbitori și destinși, vindecați și încrezători.
  Total de acord cu plecarea dv. din România sau măcar colaborarea cu companii străine.
  Sănătate!

  Mi-a plăcut ironia dv. părintească la adresa lui CTP: critic de film, critic de tenis, critic de politică…
  Vorba poetului: Critici, voi ce, flori deșarte,/ Rod în lume n-ați adus…

 58. 61 balbeck august 22, 2014 la 8:36 am

  Pana la urma NATO la ce e bun?Dam foarte multi bani armatei,trebuie sa trimitem trupe ca suntem parteneri,avem pierderi de vieti insemnate si foarte multi raniti.NATO,UE apartin grupului bilderberg,guvernul mondial si criminal din umbra.Ai nostri politicieni nu sunt capabili sa absoarba fonduri europene pt. Romania.Privatizarea Petrom un mare esec,infiintarea PNA-ului o crima a societatii…s-a infiintat politia politica.

 59. 62 balbeck august 22, 2014 la 8:44 am

  Punerea lui Kovesi la sefia DNA este eroare criminala.Ponta este autorul.

 60. 63 alice august 22, 2014 la 10:20 am

  Bine ati revenit, Domule Presedinte! Mult succes!

 61. 64 Marian Nicolae august 22, 2014 la 10:21 am

  Familia in societatea liberala…

  Calatorind prin lumea liberala trebuie sa recunosc ca am studiat cu interes relatiile existente…sau mai degraba inexistente din familia occidentala.

  Am incercat sa disec totul pentru a putea intelege mai bine ce se petrece cu familia occidentala, plecand de la feminismul exacerbat si pana la expulzarea din familie a copiilor care au trecut de varsta de 18 ani…..

  Fetele lor, sau mai bine zis femeile lor au ajuns in postura in care accepta un mascul in viata lor atata timp cat acest mascul le rezolva o anumita cerinta fiziologica.

  Practic de la acceptarea unui „boy friend” pentru o singura noapte, cu primisiunea ca poate acel barbat va fi primit in patul aceleiasi femei, poate…peste cateva zile, pana la inselarea unui barbat strain, de regula est-european, sa se casatoreasca numai pentru a aduce un ADN-u nou in societatea respectiva, dupa care acelasi barbat gasindu-se expulzat din familia sotiei dupa ce i-a oferit acesteia 2-3 copii.

  Lucrurile de mai sus au ajuns moneda curenta intr-o societate in care familia straluceste prin….absenta.

  Am intalnit atat romani cat si rusi si chiar polonezi care au patit ceea ce am descris mai sus,
  Barbati raniti profund in sufletul si-n simtamintele lor, deoarece in marea majoritate a cazurilor acesti barbati s-au indragostit cu adevarat de femeile occidentale cu care au relationat.

  Urmarea…multi dintre ei au clacat ajungand in strada, fara nici un fel de ajutor in afara organizatiilor care ajuta oamenii fara casa, asa zisii homeless…..

  Homeless…un cuvant greu care ascunde in fapt esecul societatii in care a luat nastere un asemenea cuvant…

  Am intalnit Iron workers,sau pe romaneste lacatusi mecanici, oameni care au ridicat societatea liberala, niste oameni cu adevarat de fier prin forta pe care o au inca, chiar trecuti de 50 de ani. Aceiasi oameni au fost aruncati la cos…la sensul propriu, deoarece au ajuns homeless-i nedoriti nici macar de catre propria lor familie…..

  Am intalnit tineri de 18 – 19 ani complet derutati si debusolati gasindu-se aruncati in strada de propria familie, deoarece de la 18 ani TREBUIE sa se descurce singuri….

  Nu asa se ridica o societate sanatoasa, deoarece bietii tineri au cazut direct din cuibul familial in plasa de siguranta a sistemului liberal, anume organizatiile crestine care ofera hrana si cazare in schimbul unor lucrari oferite tot spre folosul comunitatii care-i ajuta.

  Oare ce fel de oameni vor deveni acestia vazand „startul” de care „au beneficiat” in viata …de la bun inceput…?

  Izgonirea propriilor copii si feminismul exacerbat nu pot duce decat la colapsul societatii zis liberale…deoarece asa cum stim deja ACESTA ESTE SCOPUL nedeclarat al acestor spalari de creier organizate atat a persoanelor de sex feminin cat si a intregii familii ocidentale – DISTRUGEREA familiei traditionale si colapsul intregii societati zis liberale, pentru ca supravietuitorii sa se regaseasca intr-o societate de tip medieval, o societate din care vor lipsi cu desavarsire minimul necesar de asistenta medicala, asistenta sociala si cel mai important – Distrugerea sistemului de pensii….

  Iata la ce s-a ajuns in societatea occidentala de azi…..
  Acest lucru putea fi prevazut inca din anii 1970, pentru cineva care ar fi studiat directia, sau…trendul societatii occidentale…..puternic industrializate si puternic dezbinate…pentru folosul altora, in general al celor 1% din societatea liberala, exact aceia care ne sunt aratati pe yachturi bucurandu-se de viata…

 62. 65 Maia Blaj august 22, 2014 la 11:45 am

  Bine ai venit acasa Adian Nastase! E o bucurie imensa pentru tine, dar si pentru noi care te respectam si apreciem.

 63. 66 Marian Nicolae august 22, 2014 la 1:12 pm

  Va fi război între Rusia şi NATO?

  In calitate de membru al PSD si in calitate de roman, denunt intrarea Romaniei in razboi de partea NATO, daca, sau mai bine zis…cand acest lucru se va intampla.

  Romanii sa nu uite ca multumita Federatiei Ruse si Chinei avem inca o tara intreaga numita Romania.

  Pe langa incercarea de rupere a Transilvaniei de Tara Muma, s-a incercat reeditarea Declaratiei Balfour din 1917, o declaratie prin care romanii sa fie alungati de pe pamantul stramosesc iar Israelul sa se mute efectiv in locul Romaniei.

  Romani, nu uitati ca Federatia Rusa a impiedicat ca romanii sa aibe aceeasi soarta ca si Palestina si poporul palestinan.

  Intrarea Romaniei in razboi de partea NATO si a celor care ne-au jefut tara de 25 de ani incoace ar fi cea mai mare prostie istorica intamplata vreodata in istoria omenirii.

  Avem Caderea Troiei, sfarsita cu distrugerea acesteia si cu imprastierea poporului troian pana in Insulele Britanice.

  Avem Caderea economica a Romaniei, care nu s-a terminat la fel ca in cazul Troiei MULTUMITA Federatiei Ruse si Chinei.

  Romani, NU UITATI ACEST LUCRU !!!!
  Romani, NU UITATI cine este dusmanul vostru adevarat !!!!

  IN NICI UN CAZ FEDERATIA RUSA SAU CHINA…..
  Ganditi cu capul vostru si actionati asa cum va ndeamna inima!!!!

  Asa sa ne ajute bunul Dumnezeu.
  Amin !
  ––––––––––––––––
  Va fi război între Rusia şi NATO?

  de Gaiane Hanova, Astăzi, 13:04
  http://romanian.ruvr.ru/2014_08_22/Va-fi-razboi-intre-Rusia-Si-NATO-9656/

  După cum a remarcat cineva pe Facebook, „despre război vorbesc, în prezent, chiar şi blondele în metrou”. Sentimentul de nelinişte nu te părăseşte nici când citeşti ştiri care din care mai îngrijorătoare.

  „În Cehia încep manevre militare ample la care participă 12 ţări membre ale NATO, de asemenea sunt sporite cheltuielile pentru apărare”.

  „La summit-ul NATO din Ţara Galilor se va analiza modernizarea alianţei”.

  „Ţările baltice şi Polonia insistă pe dislocarea permanentă la ei de trupe ale NATO”.

  Nu va duce această isterie la un conflict militar real în Europa? Şi ce putem înţelege prin „modernizarea NATO”, care se va examina la summit-ul din Ţara Galilor? La aceste întrebări încearcă să ne răspundă general-locotenentul Evgheni Bujinski, vicepreşedintele Centrului de Studii Politice din Rusia.

  Evgheni Bujinski: Nu pot să spun exact ce se are în vedere prin „modernizare”, este posibil să se presupună modificarea strategiei. Ei consideră că au trecut cu vederea creşterea bruscă a eficienţei trupelor ruseşti. Probabil se va decide creşterea contingentului trupelor de reacţie rapidă, consolidarea detaşamentelor cu destinaţie specială.

  Vocea Rusiei: Se poate examina în Ţara Galilor şi înfiinţarea unei brigăzi comune Ucraina – Polonia – Lituania?
  Evgheni Bujinski: Ucraina nu este membră a NATO, deci la summit nu se va vorbi despre niciun „mini-maxi”. Deşi o brigadă poate fi înfiinţată. Ce-i drept, experienţa a dovedit că astfel de brigăzi nu sunt eficiente, fie ele germano-franceze, polonezo-germano-franceze sau polonezo-lituaniano-ucrainene. Caracterul acestor proiecte este mai degrabă de rit politic, de aceea rămân doar pe hârtie.

  Vocea Rusiei: S-a anunţat că în preajma summit-ului NATO în Cehia vor începe manevre aeriene de amploare la care vor participa 12 ţări. Premierul ceh a anunţat creşterea cheltuielilor alocate apărării. În octombrie, SUA vor trimite în Polonia şi Lituania detaşamente de elită pentru manevre comune. Atunci când Rusia desfăşoară astfel de exerciţii, începe o adevărată isterie, cum că ea vrea să intimideze. Trebuie şi noi să devenim isterici?
  Evgheni Bujinski: Ţările NATO au redus nivelul şi intensitatea pregătirii de luptă şi observă că Rusia le dezvoltă. Şi au decis că nu trebuie să rămână în urmă, iar acest lucru este normal. Fireşte, putem să ne îngrijorăm din acest motiv, „să facem zgomot” în presă, deşi nu cred că în sens militar îşi are rostul o isterie.
  Vocea Rusiei: Dumneavoastră sunteţi calm, dar în Europa şi Rusia se discută doar despre pericolul unui mare război. Secretarul general al NATO ameninţă „să lovească dureros” Moscova pentru Doneţk şi Lugansk.

  Evgheni Bujinski: Pot spune sigur: între Rusia şi NATO nu va fi război, deoarece nimeni nu este pregătit pentru o distrugere reciprocă. Orice conflict al Rusiei cu alianţa din care fac parte SUA poate duce la folosirea armei nucleare. Declaraţiile lui Rasmussen sunt iresponsabile, dar el pleacă, deci n-are nimic de pierdut. Nu observ o îngrijorare reală în rândul politicienilor şi militarilor serioşi.
  În lume, NATO, Ucraina, summit, NATO-Rusia, razboi, Rusia, Politică

 64. 67 Adrian si Gabriela august 22, 2014 la 1:40 pm

  Condamnarea dvs. a fost un rau pentru Romania. Tara noastra este cea care a pierdut. Daca, in acesti 10 ani, tara noastra era condusa de dvs., soarta noastra era cu totul alta. Prin smecherii si minciuna, a ajuns in fruntea statului roman un impostor, un om neinstruit, needucat, o strambatura de om care a fost rusinea Romaniei. S-a servit dr nulitatile care sunt in magistratura pentru a-si inlatura adversariipolitici. Sunt foarte multi oameni care stiu adevarul, care va pretuiesc si, pentru ei, nu merita sa intoarceti spatele tarii noastre. Sa fiti sigur ca adversarii dvs. se tem si, tocmai de aceea, au incercat sa va inlature! Va dorim sanatate multa si intelepciune! Cu stima si consideratie, Adrian si Gabriela

 65. 68 Adrian B. august 22, 2014 la 5:03 pm

  Asta-i unul dintre boierii tradatori …

  http://www.cotidianul.ro/cristian-diaconescu-intalnire-cu-seful-misiunii-diplomatice-a-sua-la-bucuresti-245725/

  Saracul de el , i se potriveste vorba aceea : ” Tradatorii vor muri tradati … „

 66. 69 Langussi august 22, 2014 la 9:25 pm

  Domnule Nastase, ma bucur ca ati revenit alaturi de familie si vreau sa va spun ca, sunt impresionata de demnitatea cu care ati traversat aceasta perioada crunta. Iar daca nu mai puteti activa intr-o functie publica timp de 9 ani, va rog sa ma credeti ca n-ati pierdut nimic, cel putin nu dumneavoastra.
  Sa aveti multa sanatate si bucurii alaturi de cei dragi!

 67. 70 Fragmentarium Politic august 22, 2014 la 11:45 pm

  Un semnal pentru parlament si viitorul presedinte: Statul de drept nu se electoralizeaza. Orice deriva se sanctioneaza

  Inainte de a fi o stare de fapt, statul de drept este o stare de spirit, care se cere a fi in permanenta educata si consolidata de catre clasa politica, institutiile statului si societatea civila. Cand oricare dintre puterile statului se implica in politica sau in campania electorala a unui partid sau altul, este limpede ca oricat ar pretinde ca apara statul de drept nu este credibila, o face doar retoric, ii lipseste acea stare de spirit care ar fi impiedicat-o sa-si incalce echidistanta si sa se situeze deasupra legii.

  Implicarile sefului statului, Traian Basescu, in politica PDL si, acum, in cea a PMP sunt de notorietate, dar a deveni si agent electoral, sef de campanie al Elenei Udrea pentru alegerile prezidentiale, a o invita impreuna cu intregul staff la Cotroceni, spre a-i oferi public, pe tava, sustinerea candidaturii, a-i inchina o serie de ode electorale la B1 TV, este deja prea mult, este o sfidare a statului de drept, a prevederilor sale constitutionale.

  Actiunile de politizare si electoralizare de pe sfarsit de mandat ale lui Basescu ridica doua mari probleme de atitudine. In primul rand, ce facem, il lasam pe Basescu sa deformeze in continuare spiritul statului de drept, sa-si duca pana la capat bunul plac si bataia de joc, autoinhibandu-ne ca oricum nu ar mai fi timp pentru un referendum de demitere, ca peste trei luni va pleca din functie, ca n-ar merita sa declansam o criza politica si sa ni-i punem in cap pe “amicii” sai externi?

  In opinia mea, abordarea inactiva ar fi nerealista, neoficial criza politica exista din momentul in care Basescu si-a abandonat atributiile prezidentiale si a facut din palatul Cotroceni un sediu de campanie electorala. Nu ar fi nici productiva, incurajeaza situatii parazitare – timpul trece, leafa merge, chiar de deresponsabilizare – cine greseste, nu plateste. Cat priveste sustinatorii sai occidentali, nici ei nu o duc prea bine la capitolul criza, in plus s-au cam lamurit in privinta fostului protejat, nu ar risca sa-si risipeasca nicio letcaie din contul de credibilitate pentru un presedinte expirat. O reactie sanctionatorie s-ar impune.

  In al doilea rand, ce semnale dam candidatilor la presedintie si, mai ales, viitorului presedinte? Un precedent de incalcare a Constitutiei care ar ramane nesanctionat ar fi o invitatie la “consecventa” pentru urmatorul presedinte, cunoscut fiind ca precedentul creeaza regula. Sa ne gandim ca pentru un comportament americanesc, ca al Elenei Udrea sau pentru unul basist, cum pare a fi clonat cel al lui Victor Ponta, un stat cu doar doua puteri, din care ar lipsi cea parlamentara, ar fi ideal pentru continuarea derapajelor executivist-judiciariste, care au proliferat in ultimii zece ani. Si din acest punct de vedere ar fi necesara, deci, o atitudine activa.

  Daca suntem de acord ca un raspuns activ este o chestiune de atitudine si ca singurul subiect legitim si capabil de a o pune in opera este parlamentul, la intrebarea ce forma concreta ar trebui sa imbrace cel mai bun raspuns l-a dat seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu: suspendarea. Sanctiunea suspendarii presedintelui nu ar reactualiza suspiciunile si acuzatiile dreptei din vara anului 2012, nici ale Europei, nu vor avea suport, va fi o sanctiune simbolica, in apararea statului de drept, care nu va fi urmata de demitere. Va dori Basescu sa-i faca campanie Elenei Udrea, foarte bine, isi da demisia, se autosuspenda sau va fi suspendat de parlament.

  Daca suspendarea se va suprapune cu cele treizeci de zile de campanie ar fi ideal, dar chiar si daca va fi doar o zi de suspendare efectul de sanctiune-simbol ar fi acelasi, pentru prezent si, mai ales, pentru viitor, presedintii sa ia aminte, nu sunt deasupra legii.

  Liberalul reformatorTariceanu a dat un semnal foarte puternic dreptei. Desi nu a facut nicio aluzie, e clar ca perspectiva unui presedinte socialist, foarte probabila, care ar reproduce fara nicio opreliste precedentul Basescu in materie de politizare si electoralizare a statului, ar crea dreptei acelasi gen de probleme pe care presedintele democrat-liberal/popular le-a creat stangii. Cum Basescu se afla in situatia celui aflat intre linii, care risca sa primeasca cate un “glont” si din fata si din spate, este de asteptat ca la “ultima suspendare” sa nu aiba nicio sansa.

  “Boierul” Tariceanu a mai facut ceva, un gest de corectitudine care ar trebui subscris de toti candidatii, a anuntat ca, in cazul suspendarii, va refuza sa asigure interimatul sefiei statului, deoarece va candida la alegerile prezidentiale. Pentru ca cercul vicios al partizanatelor institutionale sa fie rupt o data pentru totdeauna, procesele de suspendare si de alegeri prezidentiale ar trebui sa aplice in mod egal lectia echidistantei. In consecinta, si premierul, care candideaza, ar trebui sa se autosuspende pe perioada campaniei electorale. Ar fi un act de mare rezonanta politica pe intregul esichier, care ar stinge sau diminua nemultumirile si contestatiile electorale.

 68. 71 Albu Constanţa august 23, 2014 la 8:42 am

  Interesant punct de vedere ,dar unul pe care românii ar trebui să_l îmbrăţişeze;pentru că ne_am săturat să ne hrănim din media,oricare ar fi ea cu ştiri mondene.De la preşedinte şi până la ultimul reporter de televiziune sau ziarist toată lumea este preocupată de bârfe mai mult sau mai puţin politice.Uneori îmi închipui ancestralul radio-şanţ unde ţaţele satului dezbăteau şi ele ultimele ştiri.Nu văd pe nimeni prezentându-şi programul ideologic,masterplanul economic,nimica ,nimicuţa decât ăla a zis;celălalt a făcut etc,încât bieţilor oameni li s-a făcut lehamite să mai deschidă televizorul ,să mai citească ziarul şi aşa mai departe.Într-un cuvânt toate tantile care au făcut avere şi prestigiu din vânzarea de alifii îşi dau cu părerea despre trburile ţării.

 69. 72 blogideologic august 23, 2014 la 11:07 am

  Dan Culcer : “Vă rog să citiți acest text selectat de mine, în speranța că vă poate interesa. Niște mercenari și niște fricoși îi refuză Premiul Național al Moldovei scriitorului Paul Goma, contestă omul și opera, sub pretextul că ar fi un vorba de un antisemit notoriu. Pusă în felul acesta, chestiunea nu are nici o relevanță. Premiul pentru care a fost propus Paul Goma nu este dat în funcție de filosemitismul sau antisemitismul celui onorat. Ci în funcţie de valoarea unei opere și poate, chiar mai mult, în funcție de valoarea se personală și simbolică pentru români, nu pentru oarecari străini. Este ceea ce Ioan Roșca a înțeles și de aceea reacția sa vehementă este cât se poate de legitimă. Este o reacție rațională, radicală, un refuz al confuziei criteriilor și al supunerii la considerente străine de interesele și valorilor românilor. Sunt cu totul de acord cu această poziție.” Iată şi ce spunea domnul Ioan Roșca : + Nu cred că există un singur naiv în tabăra celor care folosesc cazul Paul Goma ca să menţină românii în intimidare, laşitate şi domesticire. Agenţi cinici ai intereselor filosemite, acoperiţi cu tot felul de paravane discursive, îşi fac treaba propagandistică sub-mercenară cu meşteşug trist, deşi nu mai păcălesc pe nimeni- doar capitalizează frica fabricată metodic. Doar copiii părinţilor sovietismului/comunismului sînt probabil sincer pătimaşi- ei au o redută de apărat… fără riscuri. Antiromânismul nu este delict – la Bucureşti sau la Chişinău… Delict e aici numai să superi nişte evrei, apărând interesele neamului tău de un atac al lor. Faptul că aşa ceva a putut fi plantat în codul nostru penal spune totul. Într-o ţară liberă, e delict să faci jocul străinilor împotriva intereselor celor din cetate – nu invers. Inclusiv la Tel Aviv – unde nimeni nu trebuie să se apere de acuzaţia de antiromânism. Dacă nu am fi colonizaţi multilateral – nu am face sluj la comandă. Chiar nu se mai poate câştiga o pâine şi altfel? Cui nu-i convine faptul că scriitorul Paul Goma a vorbit despre conflictul dintre români şi evrei, la capătul tensiunilor interbelice, în vâltoarea fracturilor produse de războiul II? Urmaşilor românilor-victimă? Nu cred- nu pot fi chiar atît de mancurtizaţi. Să vă fie ruşine, piticilor de serviciu (dacă nu sînteţi urmaşii călăilor noştri) ! Semnat, Ioan Roşca+

 70. 73 observationist august 23, 2014 la 12:37 pm

  O observatie, pe care o voi detalia intr-un articol:
  – in ultimul deceniu au fost afectate in Romania libertati cetatenesti si egalitatea cetatenilor. In mod vizibil, a fost afectata egalitatea cetatenilor in fata justitiei, adica exact ceea ce nu permitea unor cetateni sa fie la discretia altora. Ca exemplu, pe de o parte au fost decise condamnari in mod recunoscut fara probe, pe de alta parte au fost inventate imunitati ilegale, in sprijinul comportamentului discretionar.
  – se atenteaza la ordinea politico – institutionala in statul democratic, incercand a se face uitat faptul ca, intr-un stat democratic, cetatenii fac legile prin reprezentantii lor parlamentari, iar justitia este institutia care verifica aplicarea legilor. In urmare, cetatenii au dreptul si trebuie sa fie liberi sa se pronunte inclusiv public asupra modului in care justitia verifica aplicarea legilor pe care le elaboreaza ei, lucru care a devenit partial interzis.
  – s-a incercat transformarea institutiei justitiei intr-o meta institutie, care sa isi subordoneze parlamentul, adica institutia reprezentanta a cetatenilor (care elaboreaza legile). Vezi declaratia lui Danilet despre parlamentarii care nu se subordoneaza justitiei.
  – a fost incalcat, in repetate randuri, clasicul principiu liberal de a nu exista legiferare fara reprezentare si, mai ales, taxare fara reprezentare.
  In mod straniu, afectarea libertatilor cetatenesti si a ordinii politico-institutionale a scapat exact penelistilor, adica acelora care, politic, ar fi trebuit sa vegheze asupra libertatilor cetatenesti. Cred ca, urmare a comportamentului lor, penelistii si-au pierdut orice drept de a reprezenta lumea liberala romaneasca.
  In concluzie, in oricare acceptiune definitorie a statului de drept ( ca stat in care constitutia este suprema sau ca stat in care primordiale sunt libertatile cetatenesti), in timpul presedintiilor lui Traian Basescu statul de drept a fost subrezit si nu intarit, asa cu afirma Traian Basescu si adeptii sai.
  Domnia legii, la care se refera acestia, nu inseamna domnia justitiei si in nici un caz dreptul justitiei de a porunci tuturor cetatenilor, ci inseamna domnia cetatenilor.

 71. 74 blogideologic august 23, 2014 la 1:57 pm

  @ zamfiroiu spune : +Schimbările radicale tehnologice îl fac omul obișnuit și mai complexat, fiindcă să apeși tastele la telecomandă, smartphone sau calculator nu e totuna cu să le construiești și să utilizezi secretele hardului și softurilor acestor minuni ale ştiinţei.+
  Problemele fundamentale nu sunt spuse. La nivelul calculatorului cu utilizator uman se întâlnesc două universuri foarte diferite : Lumea noumenală din unitatea de procesare, mă refer la electroni şi mişcările lor care se transformă în “0” –uri şi “1”-uri, pe de o parte, şi lumea fenomenală, singura la care posedă acces direct utilizatorul uman, pe de altă parte. Relaţiile între cele două lumi se fac prin “interfeţe” şi “limbaje de programare”. Dacă nu sunt înţelese aceste aspecte, este cu totul şi cu totul normal să apară o traumă fenomenologică. Care nu îi afectează doar pe copii, ci şi pe adulţi. Trebuie mai mult timp de reflecţie pe temele acestea. Însă din această aparentă “pierdere de timp” rezultă şi avantaje competitive pentru naţiunea noastră. Este mai curând o chestiune pedagogică. În pedagogia noastră nu se înţelege încă faptul că Metoda trebuie să fie precedată de un “drum iniţiatic.” “Vreme trece, vreme vine, / Toate-s vechi şi nouă toate; /Ce e rău şi ce e bine / Tu te-ntreabă şi socoate“, cum spunea Mihai Eminescu în GLOSSA. Chiar dacă trauma fenomenologică este ceva oarecum nou pentru noi, abordarea ontofanică din “Sacrul şi Profanul”, de Mircea Eliade, poate că ne ajută.


 1. 1 După 25 de ani | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe august 19, 2014 la 8:41 am
 2. 2 Dinu Patriciu… « Motanul Incaltat Trackback pe august 20, 2014 la 4:45 pm
 3. 3 Care e parerea Dvs.? « Motanul Incaltat Trackback pe august 21, 2014 la 5:22 pm
 4. 4 Video: ADRIAN NASTASE vorbea cu detinutii despre MASONERIE. De bine sau de rau? | Saccsiv's Weblog Trackback pe august 22, 2014 la 7:59 am
 5. 5 Adrian Năstase redivivus | Blog Popa Țeapă Trackback pe august 22, 2014 la 9:07 am
 6. 6 Bancile… « Motanul Incaltat Trackback pe august 23, 2014 la 3:10 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: