„Cum se conduce o țară”

Acesta este titlul editorialului meu de astazi din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

Philip Freeman a publicat, recent, o selecție – cu acest titlu – din lucrările lui Marcus Tullius Cicero, pentru a servi drept ghid „liderilor moderni”.

Versiunea română a fost realizată la Editura Rao, cuvântul-înainte fiind semnat de George Maior.

Cicero a avut o biografie complicată. El a fost chestor, apoi consul al Republicii. Ulterior, a fost marginalizat în Senat, a scris despre politică, despre stat, despre conducători. Nu l-a iubit pe Cezar dar a sperat în Octavian și în Marc Antoniu – care, însă, l-au condamnat la moarte.

Cu oarecare tristețe, după exilarea sa din Italia, el scria: „Cei cumpătați acționează cu întârziere și ignoră pericolele, până când izbucnește criza. Acești oameni acționează anevoios și sunt dornici să accepte pacea fără onoare, însă tocmai inacțiunea îi face să le piardă pe amândouă”. O constatare și pentru timpuri recente…

În opinia lui, „viziunea noastră este cea care trebuie să rămână constantă, nu vorbele”. Compromisul în politică este necesar – credea el – doar pentru a evita războiul, tirania, certurile inutile.

Credința lui Cicero era aceea că „acela care încearcă să guverneze o țară prin frică este nebun. Căci, oricât ar încerca un tiran să răstălmăcească legile și să înăbușe spiritul libertății, mai devreme sau mai târziu, acesta se va manifesta și mai intens prin manifestări publice violente sau la cabinele de vot”.

Concluzia sa este însă tristă – „acum republica noastră arată ca un superb tablou îngălbenit de vreme… Țara noastră supraviețuiește doar în cuvinte, nu mai există nimic palpabil. Am pierdut totul. Și vina este în întregime a noastră”.

Publicitate…

54 Răspunsuri to “„Cum se conduce o țară””


 1. 1 Cititor august 13, 2014 la 8:18 am

  Nu inteleg ce legatura are G. Maior cu Cicero. Unul era un intelectual autentic iar celalalt este un individ care ridica in slavi monitorizarea nonstop. Mic caracter Maior. De asta a si fost promovat!

 2. 2 mardare august 13, 2014 la 8:37 am

  DA.dle presedinte A.Nastase,dar TARA se poate reconstrui,avind ca baza 7 ani de acasa si dragostea de tara a acestui popor incercat ..

 3. 3 Muntean viorica august 13, 2014 la 8:51 am

  Concluzie trista ,ca si tara noastra trista,pe cale de a-si pierde pana si umorul.

 4. 4 Vsile, august 13, 2014 la 9:50 am

  Este parca mai bine….ca inainte , deoarece dl. A.Nastase foloseste un citat care se pliaza perfect pe tabloul ingalbenit al Romaniei dar mai mult pe inteleciunea romanului Adrian Nastase , intelepciunea de la urma, care-l obliga sa recunoasca ca vina este in inregime a noastra, adica si a domniei sale!

  Ce sa facem avem un viitor presedinte dobitoc, ultima gafa, intra in dialog surd cu OMV unul dintre marii investotori din Romania, nu intelege momentul economic al tarii , nu intelege ca guvernul pe care dansul il conduce nu este nici la degetul mic al „guvernului” care conduce OMV.eul.
  Intre timp ul alt mare investitor roman a inchis portile la trei sau patru combinate , mari unitati pe productie , import si export.
  Lui Ponta i-as spune doar atat , Nicolae are din ce sa traiasca ba chiar si sa-si permita sa tina o mai multe amante,un yacht o echipa de fotbal, dar banii lipsa de la buget, banii e care statul ii va plati pentru citeva mii de someri, soarta acestor oameni te intereseaza dl.mic Titulescu.

  Despre semnatarul „cuvintului inainte” ma abtin sa comentez , pot sa spun ca a sustinut cu credinta interesele lui Traian Basescu si printre altele si ale tarii,Ar trebui si dansul sa intre pe lista pupincuristilor demni de Poarta Alba, dar cine stie poate finul il va promova , curat si imaculat dupa alegeri!

 5. 5 George Ban august 13, 2014 la 9:50 am

  Adevărat: „Cel care încearcă să guverneze țara prin frică este nebun.” Sau/și idiot, aș completa eu. Continui să susțin că TB este pur și simplu un om cu minte puțină, contrar celor care spun că ar fi un geniu, al răului, evident. Dacă vă detașați puțin și îl priviți mai de la distanță, îmi veți da dreptate. Este un individ atât de jalnic în micimea lui mentală, încât ți se face milă…

 6. 6 Marian Nicolae august 13, 2014 la 10:02 am

  In nici un caz printr-un proxi…….

 7. 7 George Ban august 13, 2014 la 10:06 am

  @T-Rex

  Felicitări pentru ultimele 3 comentarii de la subiectul anterior!
  Cred că blogul Dlui Năstase este cel mai valoros din punct de vedere al calității majorității comentatorilor.

 8. 8 semaka august 13, 2014 la 10:18 am

  Pai tocmai pacea asta fara onoare care tot incerca domnul Ponta sa o scoata in evidenta ma frapat la finalul anului 2012 ,oare toti cei care avem incredere in guvernul de astazi sa impartasim soarta lui Cicero………………..?

 9. 9 Calin august 13, 2014 la 10:21 am

  Adevăr si pilde…La noi,nimic nu pare ca mai e condus din interior.Pardon,cu o excepție,condamnarile politice.Dar si astea par a fi „coproducții” basisto-americane.

 10. 10 George Ban august 13, 2014 la 10:28 am

  Luminița Arhire către Ion Cristoiu:

  „Din toată istoria dumitale din ultimii ani , va rămâne suspendată pentru eternitate doar fotografia în care , posesivă , doamna Udrea îşi înfige manichiura de pasăre de pradă în cotul dumitale , în timp ce „maestrul” Ion Cristoiu prezintă aerul debusolat al copilului fotografiat lângă primul său pom de Crăciun…”

  Cum vă valorificați acest extraordinar talent literar?

 11. 11 Vsile, august 13, 2014 la 10:31 am

  O tara nu se conduce asa cum a fost condusa de Iliescu,Constantinescu, Basescu-Boc, sau Basescu-Ponta!
  Mai apropriat de acest spirit a fost doar Adrian Nastase.

  Plagiator in tot si toate PMeul nostru, si-a asmutit caiinii din mediile subordonate si il ataca pe Johannis la foc incrucisat cu munitie din haznalele unui partid care poate fi si decent atunci cind este condus de oameni demni.
  Dupa ce am aflat ca Johannis nu ar fi crestin ci un alt fel de musulman neortodox, asa cum era de asteptat am aflat ca are patru case ca nu este herereosexual , ca face trafic de copii si mai mult unii copii au fost transati
  de macelarii din SUA sau Canada , organele acestora ajungind in corporile drogatilor milionari!
  Sugerez dl. PM sa-i caute si sa-i desconspire pe amantii lui Johannis , sa-i gaseasca copii din flori ,sa puna ploretariatul sa-i faca plangeri penale si sa-i deschida si un proces penal ca sa-l faca complet incompatibil!
  Ponta este atat de prost incit este speriat de Johannis un candidat care cu toata dreapta unita nu va depasi 30%.

 12. 12 Fragmentarium Politic august 13, 2014 la 10:37 am

  Despre vanzarea de margele si iubirea de nemti

  Oricat ar fi de colorate si de slefuite, margelele nu pot fi vandute ca perle. De aceea au nemtii cautare. Reiau un comentariu pe care l-am facut pe o platforma publica de comunicare la un articol din care se poate intelege si tinta lui Traian Basescu cand ne-a asigurat ca religia candidatilor va conta la alegerile prezidentiale. A exclude fara a o spune nu este, in acest caz, pretioasa perla, ci inselatoarea margica. V. link-ul.

  „Buna ziua, la d-stra, buna seara, la noi! Transmiteti niste semnale si mesaje atat de discutabile, in care, intre altele, intrevad o schimbare de drum (dar despre aceasta, in final), incat mi-am zis ca trebuie sa las totul la o parte pentru a ma implica in discutie.

  1. “Samanism peronist”. Am vrut de mai multe ori sa va spun, dar acum am prilejul oferit de text, comparatiile dispretuitoare repetate dintre doua spatii spirituale diferite, dintre doua istorii si geografii incomparabile provoaca multe idiosincrazii, nemaivorbind ca sunt profund nedrepte.

  2. ACL este o alianta electorala, pentru a avea unidimensionalitatea doctrinara pe care o invocati ar trebui sa devina partid, daca va deveni, pana atunci insa va fi precum un bisexual, nu folosesc termenul peiorativ, ci pur analogic si constatativ.

  3. Intre democratie si principii cred ca este limpede ce trebuie ales. Evident, daca, realmente, sondajele exprima ceea ce pretind. Desigur, exista si principii care se nasc din democratie, dar ce ne facem cu cele care ies din mintea unui singur om sau care exprima interese extreme de inguste. Meritul democratiei este fara discutie, nu creeaza blocaje de interpretare, limbajul majoritatii este fara echivoc.

  4. Nu va inteleg reticentele, care sunt mai mult decat evidente, fata de Klaus Iohannis, omul a spus clar ca garanteaza mersul spre Vest. Probabil ca pe multi ii sperie ca, neamt fiind, va prefera mai putina galagie si mai multe fapte. E usor de ghicit ca intr-un astfel de concept speculatia nu-si prea va mai gasi locul, mai ales daca va schimba regulile jocului politic, asa cum a promis. Ma nedumereste ca atunci cand se iveste posibilitatea acelei “claritati morale”, despre care ati facut atata retorica, o ignorati sau va faceti ca nu o vedeti. Dar cel mai tare ma uimeste ca dupa tam-tam-ul la afirmatia lui Victor Ponta despre faptul ca este roman si ortodox, va deziceti de sustinerea pe care, pentru a-l contracara, conjunctural, pe premier, i-o promiteati sau cel putin asa lasati sa se inteleaga, lui Klaus Iohannis, v-ati sucit dintr-o data, nu va mai place neamtul protestant, ci romanul si ortodoxul Catalin Predoiu.

  5. Legarea statului de drept de IICCMER si ICR este politizare curata. Nu am nimic cu cele doua institute, dar problema statului de drept trebuie sa revina pe teritoriul puterii judecatoresti, al discursului justitiei. Oricine vorbeste despre statul de drept din afara justitiei, despre cum ar trebui sa fie sau sa nu fie, o face pentru a politiza. Garantia justitiei independente, o spun cu tarie si sper sa se auda cat mai departe, este ca in numele justitiei sau despre justitie sa nu vorbeasca oamenii politici, ci oamenii justitiei insisi.

  6. Decomunizarea tarii nu a depins de un Raport care condamna in masa si oferea un instrument de represiune pentru orice opozitie sau dizidenta, care tinea doar de vointa politica de a o aduce in bataia vanatorii de vrajitoare. Sa nu subestimam vointa de putere si nici sa nu insultam inteligenta politica. Decomunizarea a fost un proces institutional si relational care s-a incheiat o data cu integrarea in NATO si UE.

  7. Regret ca v-ati dat demisia din ISP, ati renuntat de buna voie la o parghie de influentare a dreptei. Asta in cazul in care nu ati hotarat sa incheiati toate conturile cu PDL si sa treceti cu arme si bagaje, cum se spune, la PMP. Este varianta pe care o cred foarte probabila, articolul prea are un aer de adio, spus PDL, dar cred ca este si cea care implica cele mai multe riscuri pentru un politolog. Ma gandesc ca abandonarea liberalismului si democratiei liberale, in formele ei institutionalizate, in favoarea unei “miscari populare’ firave si nediferentiate doctrinar nu prea pare un pas inainte, fie si pentru restrangerea deschiderii ideologice. Ma astept sa vad un alt Vladimir Tismaneanu de acum inainte, faptul ca ati recurs la expresia latina folosita de Marx la sfarsitul Criticii Programului de la Gotha arata in mod clar o ruptura ideologica. Daca aceasta spovedanie a fost sincera, sper, si v-o doresc, sa va fi salvat sufletul!”

  http://www.contributors.ro/politica-doctrine/%c8%99amanism-peronist-%c8%99i-principii-democratice-klaus-iohannis-vasile-blaga-%c8%99i-avatarurile-pnl-pdl/

 13. 13 Margoi Mihai august 13, 2014 la 11:19 am

  cum se conduce o tara ?? de catre cine!?? de iliescu& miron cosma
  sau de basescu& bercea mondial

 14. 14 Ion Oprescu august 13, 2014 la 11:26 am

  LA VREMURI DE RESTRISTE SI PRIGOANA DESPOTICA, REZULTAT AL ULTIMILOR 10 ANI DE DOMNIE A MARINARULUI DE COTROCENI, SINGURA SOLUTIE O DATI IN CITATUL LUI TITULESCU ,,CU TOTII UNITI, CUM NE-AM PUTEA INDOI DE SUCCES ?,,.OARE ,,MICUL TITULESCU,, CONTEMPORAN NOUA NE VA FII ALATURI PANA LA CAPAT ?NU CA AR FII IMPOTRIVA ,DAR VAD CA SE INCEARCA INTIMIDAREA SA,DNA-UL FIIND DEJA IN CAMPANIE ELECTORALA, CAMPOANIE CU CATUSE SI GRATII…

 15. 15 Margoi Mihai august 13, 2014 la 11:31 am

  sa nu mai alegem intre doua rele pe cel mai mic rau
  adica intre iliescu vs.constantinescu
  basescu vs.nastase geoana..
  klaus vs ponta

  la vremuri noi avem nevoie de oameni cu doctorate la HARVARD LSE OXFORD STANFORD PRINCETON SORBONNE
  NE-AM SATURAT DE VANGHELIE ONTANU OPREA PIEDONE OPRESCU VIDEANU

 16. 16 Albu Constanţa august 13, 2014 la 11:33 am

  Dragă domnule Mardare,nu aţi auzit niciodată de zicala”obraznicul mănâncă praznicul? „Important este să ne folosim capul,că este gratuit şi să nu mai dăm puterea aşa la întâmplare.

 17. 17 Jianu Paul august 13, 2014 la 12:01 pm

  De ce doarme Ponta pe el? Până la alegeri matrafoxatul o dă decimeze întreg PSD!

 18. 18 dragomir august 13, 2014 la 12:14 pm

  Ati avut sansa sa conduceti tara. Ati condus-o, poate, mai bine decat altii dar n-ati convins poporul. De ce ? Nu cred ca v-ati dat rapunsul corect

 19. 19 serbanfl august 13, 2014 la 12:18 pm

  Sigur, cumpătarea și onoarea nu se prea asortează nici azi, cum nu se asortau nici acum 2000 de ani.
  Azi s-au înmulțit fariseii.

 20. 20 Calin august 13, 2014 la 1:05 pm

  Urmează Dan Sova „la inele”?Spunea besinescu ca „vor plăti toți”,dar nimeni nu credea ca dupa câțiva ani de guvernare,timp in care nu au schimbat nimic,se duc toți la dna apoi in instanța apoi …”ca mieii la tăiere”.

 21. 21 Mi Hai august 13, 2014 la 1:13 pm

  Conducerea unui Stat se face prin strategie, decizie şi fapte, nu prin sentimente. Sahul este sportul fară milă, cȃnd prinzi adversarul descoperit, ȋl haleşti, cine crede ȋn vorbe, este halit, dacă te prinde cu chiloţii jos … vai, vai ! . Din păcate, după 1990 asistăm la divizarea romȃnilor ȋn două jumătăţi care au adus numai necazuri ȋntregului romȃnesc. O parte din vină poate fi a factorilor externi, ȋnsă partea principală revine factorului intern care se luptă pentru putere, mereu şi mereu. Statele mari le spun statelor mici să se dividă, că sunt corupte, că trebuie să lupte cu arma ȋn mȃnă pentru nişte “Valori” dezirabile, indiferent de costuri, suferinţe şi pierderi de vieţi omeneşti. Unde se află astăzi Yugoslavia, ţările din Orientul apropiat şi mijlociu, tot nordul Africii din Egipt pȃnă ȋn Maroc? Cȃt s-a cheltuit ȋn Irak şi Afganistan, cȃte distrugeri au fost şi cȃţi oameni au murit? Ce s-a rezolvat? Nimeni nu are o imagine a viitorului apropiat şi mediu. Acum asistăm la ultima manipulare din Ucraina, unde Rusia este acuzată că a luat Crimea ȋn spate şi a plecat cu ea … să mai adăugăm acelaşi scenariu din Yugoslavia ȋn partea estică, cu ce este vinovată populaţia civilă plătitoare de impozite? In tot acest timp, sunt cȃţiva care devin tot mai bogaţi.
  Este vorba de geopolitică şi pieţe de desfacere.
  In 1989 a fost tăiat capul hidrei ceauşiste, puţini ştiu despre presiunea politică sub care a fost luată această decizie. Jurămȃntul pentru comandantul suprem nu fusese anulat, focurile de armă nu ȋncetau pe tot teritoriul ţării, diversiunile nu conteneau şi nu toate unităţile militare recunoşteau noua conducere revoluţionară. Dacă prin aceasta au fost salvate fie şi 3000 de vieţi, a fost o decizie bună? O revoluţie care nu reuşeşte se numeşte ȋncercare de lovitură de stat şi este pedepsită! După, au fost cȃteva zile de linişte şi bucurie, toată lumea ne gratula cu ajutoare şi nu numai … Imediat au ȋnceput luptele pentru putere, cu multe pierderi şi sacrificii din partea fraierilor, dar nu numai … Astăzi ne aflăm ȋn acelaşi spectru, cȃnd este vorba de luptă pe viaţă şi pe moarte, cine ştie cum judecă un militar, cine a citit Sun Tzu care rămȃne valabil după mii de ani, atunci ȋnţelege că nimic nu este ȋntȃmplător, totul decurge aproape ca ȋntr-o partidă de Go. Eu nu plȃng pe nimeni, unii sunt trecuţi la pierderi colaterale, alţii pot trăda slăbiciuni ȋn conducere, pot fi trădaţi şi mai tȃrziu uitaţi. Istoria este plină de exemple. Cei puţini care nu au fost uitaţi, erau de genul : – Ascultaţi toată lumea, comanda la mine ! Si erau iubiţi de popor pentru viziune, mȃndrie şi mai ales fapte ! Acum este foarte greu să mai ajungi conducător independent, nu ai suficientă forţă devotată, nu ai o piaţă de desfacere pe care să o controlezi, nu stăpȃneşti accesul la noile tehnologii IT, etc. Si atunci ȋţi rămȃne, dacă vrei să fi Vodă, să găseşti un grup de susţinere numit uneori partid, care să facă intermedierile intereselor geopolitice cu prelucrarea ideatică a poporului care alege. Intodeauna au fost costuri care au fost achitate, iar cȃnd nu s-a reuşit, au rămas datorii de plătit pentru nepoţii nepoţilor noştri. Nimic nu este ȋntȃmplător din ce se petrece astăzi, cu excepţia gravelor erori ȋnregistrate de marii strategi militari. Cea mai mare tragedie pentru un soldat nu este să-şi piardă viaţa, ci să aiba un comandant care să nu-l ducă la victorie, care lasă situaţia ȋn coadă de peşte, iar ei luptătorii sunt trecuţi la pierderi colaterale acceptabile statistic. Cinic nu ? Am avut norocul să vizitez Yugoslavia ȋn anii 90 -91, era o bijuterie de ţară fără probleme etnice. Nu am putut să cred că oraşe civilizate de patrimoniu, ȋn mijlocul Europei vor fi bombardate precum pustiurile din Afganistan. Da, s-a ȋntămplat! Ce ne rezervă viitorul nouă, romȃnilor, ca ţară, aş crede că deja nu mai depinde de alegerea noastră. Nu sunt defetist, şi nici nu cred că scenariul este scris deja, cred că mai curȃnd va interveni un factor de nedeterminare din fizica cuantică, ȋn termeni profani un fel de ruletă rusească … .

 22. 22 Marian Nicolae august 13, 2014 la 1:29 pm

  Balfour Declaration 1917
  November 2nd, 1917

  http://avalon.law.yale.edu/20th_century/balfour.asp

  Dear Lord Rothschild,

  I have much pleasure in conveying to you, on behalf of His Majesty’s Government, the following declaration of sympathy with Jewish Zionist aspirations which has been submitted to, and approved by, the Cabinet.

  „His Majesty’s Government view with favour the establishment in Palestine of a national home for the Jewish people, and will use their best endeavours to facilitate the achievement of this object, it being clearly understood that nothing shall be done which may prejudice the civil and religious rights of existing non-Jewish communities in Palestine, or the rights and political status enjoyed by Jews in any other country.”

  I should be grateful if you would bring this declaration to the knowledge of the Zionist Federation.

  Yours sincerely,

  Arthur James Balfour

 23. 23 Doru Coarna august 13, 2014 la 2:39 pm

  Deocamdata n-am condus o tara, nici Cicero, nici Dvs., nici dl Maior, desi fiecaare putem crede orice… Nu exista reguli, ca in orice problema complexa… Azi, mai ales, trebuie sa fii liber-schimbist, cum bine zis-a Caragiale…

  De fapt problema se reduce la a evita crizele, ori asta presupune aplicarea extrem de flexibila a principiilor. Incapatanarea aduce imediat crizele…

  Numai ca, o tara trebuie sa aiba o preocupare, trebuie sa construiasca ceva, sa vrea ceva, in afara de a imbuiba o mana de ticalosi… Deci noi nu suntem acum o tara pt ca nu avem un obiectiv comun si imbuibam. Deci nu trebuie sa fim condusi ci manati, iar asta-i deja altceva. Din acest motiv simtim ca ni se impune, ca suntem fortati spre ceva despre care nici noi si nici cei care ne mana nu stiu nimic… Iar aici este cheia ticalosiei de azi, nu conteaza unde suntem manati, conteaza doar ca ei sa mane si noi sa ne lasam manati, cat mai docil…

  Peste asta, din pacate, in Romania altceva nu mai exista.

 24. 24 Marian Nicolae august 13, 2014 la 3:02 pm

  Rusia, acuzată de „agresiune umanitară”

  de Oleg Severghin, Astăzi, 16:16„
  http://romanian.ruvr.ru/2014_08_13/Rusia-acuzata-de-agresiune-umanitara-6499/

  În august 2014, în Europa s-au epuizat brusc resursele de bun simţ”, a constatat autorul unui articol din presa rusă.

  O astfel de concluzie sumbră a fost trasă după scandalul din jurul iniţiativei Moscovei de a trimite un convoi cu ajutor umanitar locuitorilor din oraşele ucrainene Lugansk şi Doneţk.

  Lucrurile, alimentele şi medicamentele au fost strânse de cetăţeni ruşi simpli. Însă ceea ce s-a întâmplat apoi la Kiev, Washington şi în alte capitale europene depăşeşte toate limitele bunului simţ.

  „Orice intrare neautorizată pe teritoriul Ucrainei a altor state, chiar sub forma ajutorului umanitar, va fi considerată act de agresiune”, a ameninţat în timpul unui briefing pe 12 august Valeri Cealâi, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale din Ucraina. Totodată, ministrul francez al Afacerilor Externe, Laurent Fabius, a declarat că respectivul convoi rusesc cu ajutor umanitar poate fi o tentativă a Moscovei de a stabili „prezenţa permanentă” în Ucraina.

  După convorbiri telefonice cu şeful Casei Albe, cancelarul german, Angela Merkel, şi premierul britanic, David Cameron, au ameninţat Rusia cu cele mai dure sancţiuni dacă va îndrăzni să-i ajute pe localnicii din sud-estul Ucrainei. A ameninţat Moscova şi secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Şi este de la sine înţeles că Moscova a fost avertizată şi de Barack Obama să nu se „amestece” în treburile interne ale Ucrainei, chiar şi sub formă de ajutor umanitar.

  Această isterie din jurul ajutorului umanitar rusesc pentru ucrainenii aflaţi în necaz stârneşte un sentiment profund de uimire. Este uimitoare şi isteria din jurul miticei „agresiuni umanitare” ruseşti, în timp ce distrugerea de către regimul de la Kiev a unei populaţii de 4 milioane de oameni din regiunile estice ale ţării este trecută sub tăcere.

  De ce nu se vorbeşte despre miile de civili ucişi şi răniţi, despre sutele de mii de refugiaţi?

  În Lugansk, de exemplu, localnicii sunt nevoiţi să bea apă din pâraie, deoarece sistemele de aprovizionare cu apă au fost bombardate, fapt relatat de publicaţia germană Junge Welt. Pe o căldură de 30 de grade, în case nu funcţionează frigiderele, centralele electrice fiind distruse în timpul operaţiunii în forţă a Kievului. Astfel autorităţile, chipurile, „eliberează” populaţia din sud-est de „separatiştii pro-ruşi”.

  În prezent, în capitalele europene nici măcar nu se aminteşte despre referendumurile din Doneţk şi Lugansk, desfăşurate în luna mai a acestui an, la care aproape 90% din alegători s-au pronunţat împotriva capturării de către forţele pro-naziste a puterii în Kiev.

  S-a declarat că referendumurile din Doneţk şi Lugansk reprezintă „un scenariu de-al lui Putin”.

  Se pare că oamenii care trăiesc în Europa democratică nu au dreptul la o părere personală.

  În lume, Ucraina, Rusia, ajutor umanitar, razboi civil, Politică

 25. 25 blogideologic august 13, 2014 la 3:11 pm

  Cuvântul ROMA nu este un cuvânt indo-european. Cuvântul ROMA este întâlnit pentru prima oară către sfârşitul mileniului trei înainte de Hristos, mai precis în perioada 2200-2100 înainte de Hristos, fiind găsit în scrierile cretane. Acolo, cuvântul ROMA înseamnă FORŢĂ. http://www.persee.fr/web/revues/home/prescript/article/bude_1247-6862_1973_num_32_4_3502

 26. 26 Mihaela Erika Petculescu august 13, 2014 la 3:17 pm

  Este destul de greu ca ideile lui Cicero sa serveasca in actualul context politic liderilor moderni; el insusi a platit cu viata pentru moderatia sa „democratica” ce nu mai multumea pe nimeni intr-o perioada de criza profunda (razboiul civil care a facut trecerea de la Republica la Imperiu). Cuvintele sale sunt de fapt un indemn – inacceptabil – in favoarea masurilor de forta. Insa, din viata si opera lui Cicero putem trage totusi concluzia ca este inadecvat pentru un lider sa nu se ralieze niciunuia din polii politici ai momentului (aristocratia si guvernarea populara in cazul faimosuloui orator) si sa incerce sa-i menajeze pe toti, inclusiv pe proprii dusmani politici care nu-i vor deveni niciodata prieteni sau aliati.

 27. 27 blogideologic august 13, 2014 la 4:40 pm

  @ Adrian Năstase
  Acest George Maior este un tip odios. Aş avea multe de spus.

 28. 28 Cris august 13, 2014 la 4:43 pm

  Sper ca Cicero să fi avut dreptate în privința sfârșitului guvernării prin frică. Mă tem însă că tiranul a creat un monstru care va fi greu de ucis.
  Singura speranță care mă alină e aceea că monstrul îl va mânca cu fulgi cu tot pe însuși tiranul. Asta mi-ar da o satisfacție nemaipomenită.

 29. 29 Doina Manea august 13, 2014 la 8:57 pm

  Credința lui Cicero era aceea că “acela care încearcă să guverneze o țară prin frică este nebun. Căci, oricât ar încerca un tiran să răstălmăcească legile și să înăbușe spiritul libertății, mai devreme sau mai târziu, acesta se va manifesta și mai intens prin manifestări publice violente sau la cabinele de vot”.

  Dacă este citat tradus direct din Cicero, mă întreb, existau cabine de vot pe vremea lui? N-are importanță. The meaning is not lost in translation.
  Cu aceeași stimă și cu urări de sănătate,
  Doina

 30. 30 blogideologic august 13, 2014 la 9:35 pm

  Cultura nu trebuie considerată, definitoriu, concept, nici măcar principiu indicativ, ci felul în care este trăită o problemă globală.

 31. 31 Adrian B. august 14, 2014 la 12:00 am

  Nu mai trebuia sa-l invocati si pe nefericitul asta de Maioru’ George de la Cooperativa Ochiu si Timpanu …

 32. 32 vioricabuda august 14, 2014 la 12:56 am

  Vina este in intrecime numai a noastra . Nu avem ambitia si dorinta sa fim altfel .. Pardon,! eu nu ma numar printre acestia !

 33. 33 Spiridus august 14, 2014 la 6:57 am

  Deocamdata, „micul Titulescu”, exponentul tipic al stangii, nu-I asa?, nu are un proiect pe un an, pentru guvern, dar sa se mai si gandeasca la tara!? Si inca pe termen lung…
  El nici nu stie cati romani ar trebui sa voteze la toamna, desi altceva clama cum doi ani.
  Cat despre competenta, mai bine nu discutam.

 34. 34 santinela august 14, 2014 la 8:29 am

  Cicero a intuit bine.Octavian a fost sau s-a comportat uneori ca un tiran,alteori ca un democrat, dar a RAMAS in istorie ca unul din cei mai mari conducatori ai Romei antice. Daca esti tiran si ai asemenea rezultate consistente pentru toti, se poate accepta . Nu vad insa legatura cu zilele noastre.Pe Basescu il considerati cumva tiran ? O fi, dar de proasta si joasa speta.

 35. 35 viorel august 14, 2014 la 11:22 am

  POATE SCĂPAŢI MAI REPEDE SĂ-L AJUTAŢI PE PONTA SĂ SCĂPĂM DE CALAMITATEA ASTA DE LA COTROCENI ŞI DE SISTEMUL BĂSIST …

 36. 36 George Ban august 14, 2014 la 12:32 pm

  LA VIE EN MOV

  Hormonii vorbește

  Elena Băsescu nu e sănătoasă la cap! După ce a sărit ca o sălbatică şi sexy la gâtul Monicăi Macovei, acuma sare, la fel de sălbatică şi de sexy la gâtul altei sălbatice, Elena Udrea, pe care o acuză de, practic, abuz în serviciu, că, vezi Doamne, nu-l lasă pe sălbaticul de Diaconescu să strângă semnături pentru candidatura la preşedinţie. Ce-i drept! Şi eu mă simt frustrată! Adică eu, în calitate de votant, care deja şi-a făcut în cap, hâc, cu cine o să voteze. Faptul că Udrea, cică, nu-l lasă pe Diaconescu să strângă semnături nu înseamnă decât un singur lucru: că Udrea boicotează dreptul poporului român de a avea un candidat, iată, cu anvergură, la alegerile pentru preşedinte, dreptul, practic, poporului român să se bucure, în sfârşit, de un nene potrivit pe scaunul ăla cu raze de soare din Parlament (pentru când o veni pe-acolo, zic, în calitate de invitat special).

  Se mai poate o variantă. Ca Udrea să fie cum sunt copiii ăia mici, ofticoşi, adică se oftică dacă pierd la un joc, şi atunci îşi iau tableta şi pleacă, aşa cum am văzut eu că se face. Se prea poate ca Udrea, văzând succesul colosal de care se bucură Diaconescu, care numele lui e pe toţi pereţii, să zică… ăăă… cum se zice atunci când opreşti calul, “stop” sau ceva. Să-i pună beţe-n roate sărmanului candidat la prezidenţiale, să-i bage căluşul metaforic în gură, să iasă ea prima, să fie ea vioara-ntâi, ce pe-me-pe-u’ ei! Că doar tati Băse ei i-a dat partid, nu lu’ Diaconescu, misoginilor şi… ă… exuberanţilor, care nu lăsaţi femeile să se afirme în politică! Huuuuu!

  Nu ştiu ce răspuns o să aibă Udrea la asta, probabil o să se sfătuiască cu mentorul ei, geniul de la Cotropeni, care o s-o calmeze după nişte metode de-ale lui, d-alea zen. Ea o să plângă neconsolată, într-o rochie mulăcioasă, iar el o să-i şteargă mucii cu batista de la sacou, pe care, apoi, într-un mod discret, o s-o lase în primul coş de gunoi întâlnit în cale. O să-i propună o şedinţă de saună la Vila Lac 2 (că la 3 stă el şi nu se poate) şi s-o stropească cu şampanie scumpă, luată pe banii pe-me-pe-ului iubit. Ea o să fie în delir cosmic şi o să-şi bage picioarele în toate alianţele şi toate alegerile, iar EBA va fi putând să zică ce vrea hormonii ei de gravidă, că gravidelor le e permis orice. Votaţi Diaconescu, dac-aşa cere hormonii lu’ EBA! Ba nu, Udrea! å, ba nu! Diaconescu, desigur!

  P.S.: Auziţi? Da’ există Vila Lac 2?!? Sau 1?!? Sincer, că habar n-am. Şi de ce Băsescu nu stă la 1???

  Luiza Moldovan, Jurnalul Național, 14 august 2014

 37. 37 blogideologic august 14, 2014 la 3:27 pm

  Furtuna mentală la Antena 3 este necesară. Pentru că redactorii sunt blocaţi acum într-o fază defetistă. La fel ca Nicolae Ceauşescu în 1989, ori Adrian Năstase în anul 2004. Ultimele două teme nu au fost niciodată dezbătute amănunţit pe blogul domnului Adrian Năstase. Şi este nevoie de o cronică sintetică a istoriei României în anii 1989 şi 2004. Este principiul Miron Costin … Redactorii de la Antena 3 au acumulat o cantitate imensă de date prin abordarea lor bottom-up foarte bine condusă. O furtună mentală colectivă ar putea conduce la aranjarea datelor într-o strategie eficientă.

 38. 38 Taranul august 14, 2014 la 4:38 pm

  Dureros de adevarat!Unde esti tu Tepes,doamne…

 39. 39 sadicu august 14, 2014 la 7:34 pm

  ESTE OFICIAL:VICTOR VIOREL PONTA A BAGAT ECONOMIA IN RECESIUNE.
  Altceva ce-ar mai fi de comentat? Pentru cine este curios,sa reciteasca fluturasul cu promisiunile pe care le-a facut Ponta si PSD in Campania electorala din 2012.
  Un million de promisiuni,zero realizari.

 40. 40 clorosadicul august 14, 2014 la 10:22 pm

  Sadicule, asemanator unui titlu de film, tu cand vrei sa fii prost, esti prost. Si tot nu te ridici la nivelul mediu al blogului. Fii atent, deci. Avem recesiune din punct de vedere tehnic, adica in trim I 2014 am avut crestere negativa fata de trim IV 2013 , iar in trim. II 2014 am avut crestere negativa fata de trim. I 2014. -1%, zice Mediafax (nu e o agantie pontista, nu? ci cam basista), care adauga ca cresterea economica semestriala ar fi coborat la 2,4%. Cresterea economica semestriala priveste, evident, semestrele I si II 2014. Cu alte vorbe, conform media care te-a inspirat, rezultatul a doua scaderi economice ar fi o crestere economica pentru aceeasi perioada de timp!
  Bun, rezultatul economic in trim III 2014 va fi si el mai mic decat cel pentru trim II, datorita perioadei de concedii, deci sansa iesirii tehnice din recesiune va fi de abia in trim IV.
  Dar de decaderea economica din vremea duetului Basescu – Boc ce zici? A fost doar efectul crizei mondiale, este? Boc este, nu-i asa, un tip bine pregatit, ale carui rezultate au fost totusi mai rele decat ale lui Ponta despre care cred si eu ca menifesta uneori diletantism. Adica Ponta diletantul ii este superior lui Boc expertul.
  Poate ca, in compensatie, stii pe cer a cheltuit Basescu imprumuturile contractate de el.
  Si poate ca realizezi ca o responsabilitate in intrarea tehnica in recesiune o are ministrul economiei, un domn Nita.

 41. 41 blogideologic august 14, 2014 la 11:41 pm

  Yezidiţii vorbesc limba kurdă, sunt localizaţi acolo unde muntele Sinjar coboară în Câmpia Ninive, vezi harta http://www.lemonde.fr/proche-orient/article/2014/08/12/la-syrie-en-guerre-accueille-1-000-familles-de-refugies-fuyant-l-irak_4470547_3218.html Literele YZD cuneiforme scrise pe o tabletă de lut găsită în Mesopotamia demonstrează originea lor foarte veche. Se roagă dimineaţa la Soare. Într-o imagine din secolul XIX a templului lor principal http://www.courrierinternational.com/article/2014/08/14/les-yezidis-une-histoire-marquee-par-les-persecutions vedem prezenţa ostentativă a Şarpelui, după cum sunt prezente, de asemenea, multe simboluri ale scrierii minoice din mileniul al treilea dinainte de Hristos, mi se pare mie. Au religie sincretică. Au fost persecutaţi de otomani. Pe vremea sultanului Abdel-Hamid al II-lea (1876-1909), o parte dintre ei se convertesc formal la creştinismul siriac-ortodox cu centrul la mănăstirea Deir al-Zaafaran aflată în partea de nord a muntelui Sinjar. Iată fotografia unui copil Yezidi http://www.lemonde.fr/proche-orient/article/2014/08/14/les-etats-unis-envoient-des-soldats-a-la-rencontre-de-refugies-yazidis-en-irak_4471183_3218.html Junii Turci i-au persecutat pe Yezidiţi la fel ca şi djihadiştii de-acum, din Califatul Mesopotamiei şi Levantului.

 42. 42 T-Rex august 15, 2014 la 12:34 am

  @George Ban, multumesc de apreciere!

  @All, isteria acestui pseudo-Presedinte referitoare la reducerea CAS e a cita dovada ca acesta nu vrea sa fie impartial politic, si ca se foloseste de functie ca sa isi promoveze copilul politic, PMP. Si alti Presedinti o fac, el de ce ar fi mai brav? Chestia e ca argumentul ca reducerea CAS ar lasa mai multi bani companiilor e chiar hilar, pentru ca efectul pe care il prognozeaza daca se reduce CAS este unul de dreapta, care favorizeaza companiile. Idea de dreapta este ca nu indivizilor trebuie statul sa dea bani ci companiilor, care, avind mai multe fonduri ar crea mai multe locuri de munca. E ciudat ca acuza o conducere de stinga ca aplica metode de dreapta.

  Cealalta isterie cu recesiunea: deocamdata nu e cazul sa panicam. Recesiunea tehnica nu e un capat de lume si mai toate statele europene trec prin asta (inclusiv SUA si Canada). E la fel de discutabil daca micsorarea investitiilor sunt ca efect al presupusei proaste guvernari, asa cum se agita dreapta si impriul ei mediatic. De cind cu sanctiunile contra Rusiei, mai toate economiile tarilor UE sunt afectate de scaderea investitiilor. Investitorii sunt preocupati de instabilitatea economica ca rezultat al politicilor anti-ruse si le e teama in aceasta perioada. Se poate spune ca UE s-a impuscat in picior de dragul idealurilor democratice. Un pic cinic fata de populatia preocupata de joburi si scaderea nivelului de trai.

  Daca dreapta ar promova pacea cu rusii si ar cauta solutii de colaborare, investitiile private ar creste in tarile UE.

 43. 43 Vsile, august 15, 2014 la 6:37 am

  Sadicu, de fapt gura lui Basescu si cum gura bate …campurile…ESTE OFICIAL:VICTOR VIOREL PONTA A BAGAT ECONOMIA IN RECESIUNE….
  Pai cum oficial ,toata lumea stie ca oficial cu acte in regula Romania a fost bagata in criza de Basescu si cum Romania nu a fost virgina , Ponta o re…baga!
  Scaderea de 1% se rezolva printro alta taxa Sadicule!

 44. 44 George Ban august 15, 2014 la 7:18 am

  @sadicu

  Recesiune, nerecesiune, nu Ponta a tăiat salariile cu douăzeci și cinci (!!!) la sută. Dimpotrivă, le-a crescut! Mă mai cauți când vor scădea…

 45. 45 ZeV august 15, 2014 la 8:06 am

  Mai sadicule, acest blog nu este o oficina de dezinformare a basismului intunecat. Tie nu ti-e jena sa fi perceput ca magarusul din Shrek care se entuziasmeaza la orice i-ha cotrocenist cu damf de visichi ? Iti imaginezi ca maimutza de la Cotroceni a iesit in calitate de Presedinte ? Nu , stimabile, a facut-o, ca de obicei, in calitate de jucator neconstitutional de alba neagra politica. Adica, i-a ascuns pe Udrea si Diaconescu in cate un crac din proprii pantaloni si asteapta sa vada cine iese la lumina. Cred ca se vor volatiliza amandoi in ,,filtrul” electoratului si va iesi doar ceva, minuscul, prin prohap. (Z)
  Maimutoiul nu tine cont de contextul european si de efectul de frana in economie pe care il genereaza procurorii DNA, precum si gicontrismul iresponsabil al returnarii legilor in Parlament. Cu toate acestea, Victor Viorel rezista…CITEZ:
  ,,Ţinând cont de datele oferite de Institutul Naţional de Statistică, rezultă că România continuă creşterea economică, pe fondul evoluţiei pozitive a producţiei industriale şi a exporturilor. Creşterea economică în semestrul I 2014, comparativ cu semestrul I din 2013, este de +2,6%, pe serie ajustată, România continuând să aibă una dintre cele mai mari creşteri economice din Europa.
  România continuă să aibă una dintre cele mai solide creşteri din Uniunea Europeană, în contextul în care o serie de măsuri prevăzute în pachetul mai amplu de măsuri de stimulare a economiei şi creare de noi locuri de muncă, precum reducerea CAS, nu au fost încă implementate.
  Indicatori economici precum consumul şi exporturile au crescut pe primul semestru cu 8%, somajul nu a cunoscut o creştere, în contextul unui nivel în continuare scăzut al inflaţiei. Prin urmare, Guvernul României menţine prognoza de creştere economică de 2,5% pentru anul 2014, regăsită în Programul de convergenţă 2014-2017.
  În acest moment, România continuă să aibă spaţiu fiscal de 2% din PIB din deficit, necesar stimulării creşterii economice, pe fondul continuării investiţiilor publice, în contextul în care la rectificare bugetară nu au fost tăiate fonduri de la investiţii. Guvernul României subliniază că în această perioadă au fost luate măsuri importante, precum creşterea salariului minim, respectiv scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Aceste măsuri vor fi dublate de reducerea impozitării muncii, prin reducerea CAS, măsură care va aduce beneficii concrete în creşterea numărului de locuri de muncă nou create, precum şi a creşterii investiţiilor străine directe în România.”
  ,,Industria a rămas principalul pilon al economiei şi în trimestrul al doilea. Pe ansamblul primului semestru producţia industrială a făcut un salt de peste 9% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut pe serie brută.”
  COMENTEZ:
  Asta ca sa nu mai spuna lumea ca agricultura sustine economia. Daca va fi un an agricol bun (rar se intampla sa fie asa 2 ani consecutiv), cresterea PIB-ului va fi si mai semnificativa, iar Romania va intra in topul tarilor europene in materie de avans economic.

 46. 46 ZeV august 15, 2014 la 8:25 am

  Vsile
  N-ati inteles, maestre, metafora cu mopsul. Nimeni nu va poate prosti, nu pentru ca d-vs aveti discernamant si rezistati la manipulare, ci, pentru ca mai rau de atat nu se poate, oricat ar incerca cineva. O fi starea de depresie de vina. Sau anti-pontismul visceral care va face sa va strambati chiar si cand se pomeneste cuvantul ortodoxie.
  Vorba lui Marian Nicolae, noua, nu ne este rusine cu religia nationala. De aceea, majoritatea dintre noi, suntem toleranti cu optiunile spirituale ale altora.
  Daca sunt intolerant la ceva, sunt la ioannismul acesta dezgustator de ultim moment improvizat in raport cu un om lipsit de coloana vertebrala proprie si care se foloseste de Vila Dante in compensare. Mai lasati-ne cu frustrarile, umorile si..basismele dvs, chiar daca nu va place termenul. Continutul este relevant.
  Oricum, aveti privilegiul de a avea de unde alege: Ioannis, Udrea, sau Diaconescu. (Z)
  Noi, din pacate, nu avem nicio varaianta de rezerva. Am fi preferat sa votam cu Antonescu, asa cum ni s-a promis in 2012, dar, evident, veti spune ca tot Ponta este de vina.
  Sa fie primit. (Z)

 47. 47 ZeV august 15, 2014 la 8:40 am

  George Ban
  Vila Lac 1 este pastrata curata pentru atasatii de la anumite ambasade, sau, pentru d-na Nuland cand vine in concediu.
  N-ati observat cum se sorbeau din ochi, Base si cu trepadusa de rang n-1 de la Departamentul de Stat ?
  Va amintiti ce spunea distinsul comis voiajor kerrist ?
  ,,Sunt platita ca sa nu fiu obosita”.
  😉

 48. 48 ZeV august 15, 2014 la 8:53 am

  Mai d-nule Vasile, d-ta il confuzi pe Ponta cu Basescu. Traian il ataca pe Io(h)annis, ca si pe Blaga, de altfel, amenintand ca-i va dezbraca la c…gol.
  Ti-o fi placand ghiveciul din capul dumitale, dar cu noi, ce ai stimabile ? Cu ce ti-am gresit ? Noi mancam doar legume proaspete , sau, le procesam singuri.
  (Z)
  Adevarul este urmatorul:
  1. Klaus il critica pe Ponta
  2. Ponta il critica pe Basescu
  3. Boagiu il critica pe Klaus
  4. Basescu il ataca pe Ponta
  5. Udrea il critica pe Diaconescu
  6. EBA o critica pe Udrea
  7. Basescu ii dezbraca pe Iohannis si Blaga
  8. Ponta castiga alegerile.
  (Z)

 49. 49 blogideologic august 15, 2014 la 11:16 am

  “Victimele războiului civil din Ukraina aproape că s-au dublat în ultimele două săptămâni” http://www.lemonde.fr/europe/reactions/2014/08/13/le-nombre-de-morts-en-ukraine-a-presque-double-en-deux-semaines_4470959_3214.html “Armata ukraineană anunţă că va lansa ‘faza finală’ a contra-ofensivei sale contra insurgenţilor pro-ruşi, iar numărul morţilor din conflictul ce se derulează în Estul Ukrainei, de câteva luni, explodează. Există de asemenea 5 000 de răniţi, soldaţi ucraineni printre ei. […] Situaţia umanitară dramatică a locuitorilor Donbassului e pricinuită de faptul că armata ucraineană bombardează în mod deliberat staţiile de pompare a apei, precum şi centrele de distribuţie electrică, tot după cum armata Kievului blochează aprovizionarea populaţiei civile din Donbass cu alimente. Metodele folosite în Donbass de către „armata Kievului“ sunt similare celor folosite la Leningrad de către armata nazistă. Există portaluri ruseşti specializate în analiza situaţiei militare, oarecum similare portalului anglofon Jane’s. Pe aceste portaluri, pierderile suferite de „armata Kievului“ sunt evaluate la minimum 4500 de morţi. Pentru noi, românii, situaţia e tragică realmente, deoarece „armata Kievului“ recrutează preferenţial din partea occidentală a Ukrainei, adică recrutează etnici români din provinciile noastre istorice Basarabia de Sud şi Bucovina de Nord pe care le-a cedat nonşalant Ucrainei preşedintele nostru alogen Emil Constantinescu. Bine, luptă sincer şi cu mult entuziasm acum în Donbass reprezentanţi ai miliţiilor serbe. Altă parte a miliţiilor serbe a rămas să-i ţină sub control militar opresiv şi slavizare obligatorie pe românii din Valea Timocului.

 50. 50 Marian Nicolae august 15, 2014 la 11:20 am

  Ave Maria – Luciano Pavarotti

 51. 51 Petrache august 15, 2014 la 9:27 pm

  Noi suntem cel mai adesea niste modesti comentori; cum se conduce o tara vom afla (inca o data!)in viitoarea campanie electorala prezidentiala. Cu teoria stam bine; mai greu e cu practica. Daca ar fi sa ma refer la Viorel, pe care il sustin, cred ca pentru inceput ii va fi destul de greu sa vorbeasca mai putin, stiind ca prin vocea sa se va exprima insusi spiritul Constitutiei…

 52. 52 blogideologic august 15, 2014 la 9:42 pm

  Ascultaţi un excerpt din tragedia “Cinna ori clemenţa împăratului August” de Pierre Corneille http://www.franceculture.fr/player/reecouter?play=4749220

 53. 53 Cris august 16, 2014 la 3:35 pm

  Da, așa cum a sesizat un comentator, Băsescu, omul de „dreapta” se văicărește că, odată cu scăderea CAS-ului la angajator, le vor rămâne firmelor mai mulți bani, deci patronilor venali și exploatatori care sug sângele poporului muncitor.
  Mai rămâne să protesteze împotriva scutirii de impozit a profitului reinvestit…

 54. 54 Vsile, august 17, 2014 la 3:49 pm

  Zev,

  Dl. Ponta fiind un Base , mai mic , la inceputuri ,un plagiator notoriu un micinos nu poate lasa loc de confuzii.
  Micul Base este acela care i-a pecetluit soarta nemeritata a domnului Nastase . Daca si alti politicieni incarcerati au fost adversari ai lui Traian Basescu , numai Adrian Nastase a reprezentat un risk enorm pentru ambitiile exponetului Casei Sarbu si de aici numirea doamnei Kovesi pe post ,numirea unui ministru al justitie, orb-surd si mut si…….Tot Ponta il are pe constiinta si pe Voiculeascu ….dar cine sa vada acest lucru dumneata, slugile proaste ale antenelor?
  Amice inca mai vad si inca mai simt marile sau micile lichele , lozurile necastigatoare pre care debusolatii romani le trag in speranta unei vieti mai bune.
  Sa dea Donul sa nu am dreptate, dar daca am dumneata care prin prima alegere din 2004 ni l-ai dat pe Traian Basescu pentru zece ani , ce vei face , iti vei intoarce vorba peste inca patru?
  Multi care scriu pe acest forum , sunt in aceiasi ipostaza cu dumneata ,adica cu cei care au irosit 10 ani din viata romanilor si sunt acum gata sa mai arunce la gunoi inca patru!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: