„Revoluțiile Valahiei”

Un prieten, de la Mănăstirea Radu Vodă, mi-a trimis o carte minunată – „Revoluțiile Valahiei”, scrisă, în urmă cu 300 de ani, de italianul Anton Maria Del Chiaro, secretar al cancelariei domnești la Constantin Brâncoveanu, Ștefan Cantacuzino și Nicolae Mavrocordat.

Monografia sa, „Istoria Delle Moderne Rivoluzioni Della Valacchia”, a fost publicată în 1718, la Veneția și a fost tradusă, prima dată, în română, în 1929, cu o introducere de Nicolae Iorga.

Ediția din 2012, publicată sub auspiciile Patriarhiei Române, beneficiază de un studiu introductiv semnat de Arhimandritul Mihail Stanciu și de academicianul Gabriel Ștrempel.

Lucrarea lui Del Chiaro prezintă, cu multă simpatie și inteligență, geografia și administrația Valahiei, mediul citadin (prea puțin dezvoltat), limba vorbită („o directă și curată derivație din idiomul latin”), sistemul de educație, credința ortodoxă, tiparul religios și contribuția lui Antim Ivireanul, viața economică și politică, viața cotidiană, obiceiurile culinare și de îmbrăcăminte, muzica, albinăritul, ritualurile de nuntă sau de înmormântare, jocul de table.

Așa cum scria Iorga, în introducerea de la 1929, cartea este, în realitate, „o istorie a țării”, asemănătoare lucrării lui Cantemir, „Descrierea Moldovei”.

După cum arată Del Chiaro, în acea vreme, pentru delicte garve, Principele îi trimitea pe condamnați la saline, unde unii, mureau fără a se mai cerceta cauza. Era, dacă înțeleg bine, un fel de arest preventiv. Exista și un fel de grațiere individuală, atunci când printr-un act de clemență, Domnitorul schimba această pedeapsă cu ocna, dar, mai întăi, tăia urechile condamnatului(p.54). Cărturarul italian observa, cu surprindere, că „în popor, părinții înșiși deprind copiii cu înjurături și se delectează când aceștia descurcă primele silabe din expresii triviale, măgulindu-se chiar când combină noi înjurături”(p.59). Dacă Del Chiaro ar fi trăit în zilele noastre și ar fi trecut pe la penitenciarul Jilava, ar fi fost uimit de felul în care a evoluat acest obicei.

Mi s-a părut corectă și o altă observație a lui Del Chiaro. El arata că o istorie a domnitorilor valahi era greu de realizat, deoarece „fiecare Boier posedă câte o cronică făcută după placul său, în care laudă sau ponegrește voievozii trecutului”(p.69).

Concluziile sale referitoare la valahi sunt, în opinia mea, valabile și astăzi: „Nestatornicia și discordiile lor interne au fost cauza nenorocirilor și au ațâțat pofta vecinilor de a-i stăpâni”(p.99). Del Chiaro citează și din scrisoarea lui Michel Bocignoli din Ragusi către Gerardo Planio (secretarul Împăratului), de la 1524 (deci cu 200 de ani înainte), care spunea despre valahi: „națiune primitivă și incultă…, necunoscând arta militară, nici afacerile publice, iubitori de gâlceavă și de discordie, nu șovăiesc de a-și asasina domnitorii, iar urmarea acestor apucături este căderea lor sub jugul otoman din simpli tributari ai ungurilor”. El dă exemplul lui Vlad Țepeș (Dracul), „măcelărit”, în final de boierii complotiști.

Del Chiaro povestește, pe larg, despre uneltirile boierilor în Valahia și la Constantinopol, terminate cu decapitări sau spânzurarea unor domnitori și supralicitarea în mărirea tributului către Poartă.

Martor al acelor vremuri, el descrie chemarea lui Brâncoveanu la Constantinopol, pe baza celor nouă capete de acuzare trimise Porții de către boierii valahi și decapitarea sa și a fiilor săi, în 1714, anul în care Brâncoveanu împlinea 60 de ani și 26 de ani de domnie.

Finalul rămăne deschis: „Iar eu, la sfârșitul anului 1717 – scria Del Chiaro – termin „Istoria nesfârșitelor revoluții ale Valahiei”, căci această nefericită țară nu știe încă pe cine să-l dorească de stăpân, pe turcul sau pe Augustul Împărat”.

60 Răspunsuri to “„Revoluțiile Valahiei””


 1. 1 baran ecaterina iulie 5, 2014 la 10:16 am

  STIMATE DOMN ,ADRIAN NASTASE ,AM CITIT ACEST ARTICOL CU MULTA ATENTIE SA DESLUSESC BINE CELE SCRISE ,NU AM INTELIGENTA SI PREGATIREA DVSTRA,DAR DUPA UMILA MEA PARERE ACEST CITAT [inalul rămăne deschis: “Iar eu, la sfârșitul anului 1717 – scria Del Chiaro – termin “Istoria nesfârșitelor revoluții ale Valahiei”, căci această nefericită țară nu știe încă pe cine să-l dorească de stăpân, pe turcul sau pe Augustul Împărat”.]ESTE AUTENTIC TIMPURILOR IN CARE TRAIM .NE MERITAM SOARTA !MULT RESPECT SI ADMIRATIE!!

 2. 2 Pricop Vasile iulie 5, 2014 la 10:26 am

  Si boierii contemporani cauta stapan.In America sau aiurea dar nu acasa.

 3. 3 Gavrila iulie 5, 2014 la 11:41 am

  Adevaruri crude dar corecte. Altfel, si in aceeasi ordine de idei, cine nu invata din istorie pare a fi condamnat la a o repeta pana la eventuala sa extinctie. Dumnezeu da fiecarei natii cate un lider de valoare pentru fiecare perioada istorica – trebuie doar ca oamenii sa invete sa-i recunoasca si cinsti cum se cuvine. In cacofonia bucuresteana aliantele si uneltirile se petrec cu extrema regularitate spre deserviciul natiei romane.
  Ce pacat ca avem prea putini oameni de calibrul dv…

 4. 4 mardare iulie 5, 2014 la 11:49 am

  DA dle.presedinte A.Nastase ” Romanii nu stiu pe cine sa-l aleaga pe de stapin…” Istoria dovedeste acest fapt..Vom dezbate curand subiectul.

 5. 5 adrian b. iulie 5, 2014 la 11:56 am

  Sa fie doar o coincidenta faptul ca nici in ziua de azi acest popor nu stie sa isi aleaga conducatorii, motiv pentru care vasleste incontinuu contra curentului… ?!

 6. 6 blogideologic iulie 5, 2014 la 12:05 pm

  Dar să nu uităm genocidul valahilor din MittelEuropa comis cu încuviinţarea „Augustului împărat”. În felul acesta şi-a croit un ducat în Boemia generalissimul Albrecht von Wallenstein.

 7. 7 Cicerone Stanescu iulie 5, 2014 la 12:14 pm

  Nu este deloc surprinzator ce relateaza acest strain. Caracterul unei natiuni se schimba foarte greu sau nu se schimba deloc. Romanii si-au conservat tarele in trecerea prin cei 2-300 de ani si vor continua sa le conserve diversificandu-le in functie de anotimpurile politice. Trist dar adevarat !

 8. 8 Centru iulie 5, 2014 la 12:23 pm

  N-avem autostrazi ( The Guardian ” autostrazile in Romania sunt ca Dracula , nimeni nu le-a vazut dar toata lumea a auzit de ele ” ) dar avem ” magistrati ” literati !
  Adrian Nastase , a incercat ” in cel mai pur stil mafiot , sa-l faca sa taca pe Paun ” – de unde pana unde astfel de epitete si metafore intr-un act de Justitie ? Se cred comentatori ai filmelor lui Gian Maria Volonte sau sunt judecatori ?
  Nu inteleg , mita in containere cu chiuvete chinezesti , in schimbul a ce , de ce ? De ce securistul de la Shangai trebuia sa le trimita el , si de ce la cine , cu ce le cumpara el ?
  Personalizare excesiva a profesiunii , incultura , incompetenta , frica de raspundere ceea ce vedem in toata administratia romaneasca vedem in Justitie .

 9. 9 serbanfl iulie 5, 2014 la 12:29 pm

  Semne bune vara are!
  Se schimbă atașatul USA la București, Geoană este invitat al Departamentului de Stat, Centru a început să vadă cam ce se petrece pe la Justiție!!!

 10. 10 Călin iulie 5, 2014 la 1:24 pm

  Sant curios cati dintre actualii romani – cu ascendenta valaha- se regăsesc in ce ati descris aici.Daca facem o paralela,avem mari probleme cu actualul,,domnitor”,uita sa „taie urechile”,acum ar fi si fratele mircea pe lista!

 11. 11 constanta -magdalena iulie 5, 2014 la 1:42 pm

  …..marele adevar este in noi insine doar ca este atat de dureros incat mascam rusinea recunoasterii prin AGRESIVITATE ….

 12. 12 blogideologic iulie 5, 2014 la 2:06 pm

  “UDMR ameninţă că iese de la guvernare, nemulţumită de drepturile minorităţilor.” http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/udmr-ameninta-ca-iese-de-la-guvernare–ultimatum-pentru-victor-ponta–341897 “Descompunerea naţiunilor europene provine din cenzură, din marea lor oboseală în faţa Istoriei, din supunerea lor faţă de instituţiile supranaţionale din UE, din erodarea lor de către comunităţi şi minorităţi revendicatoare pe baza principiului : Fii minoritar, şi vei avea întotdeauna dreptate!” Excerpt din cartea lui Hervé Juvin « La Grande Séparation. Pour une écologie des civilisations » Vezi http://www.polemia.com/la-grande-separation-pour-une-ecologie-des-civilisations-de-herve-juvin/

 13. 13 Rorich Georgeta iulie 5, 2014 la 2:11 pm

  Multumesc d-le Nastase pentru interesanta recenzie a cartii Revoluțiile Valahie, a-ti punctat niste aspecte ale trecutului tarii noastre care din pacate se resimt si astazi

 14. 14 Marian Nicolae iulie 5, 2014 la 3:00 pm

  Stiu si sunt constient ca nu sunt cel mai bun dintre evrei….dar incerc sa fiu cel mai bun dintre romani…..
  .
  A freak of Nature or maybe a freak of…God, The Real One !!!

  Make your choice…….

 15. 15 Doru Coarna iulie 5, 2014 la 4:32 pm

  Noi suntem stat unitar de vreo 170 de ani si mereu, dar si inainte, am stat atarnati de vreo putere… Dar nu-i vorba, cand ne plictisim facem un deranj si schimbam puterea aia ca pe izmene… adica pe cele vechi le aruncam…

  Daca stiti vreo perioada cand am stat pe picioarele nostre, ar fi bine sa ne informati si pe noi…

 16. 16 Motanul Incaltat iulie 5, 2014 la 5:08 pm

  Domnule Nastase,
  Nu prea sunt de acord cu afirmatia potrivit careia suntem o:

  „națiune primitivă și incultă…, necunoscând arta militară, nici afacerile publice, iubitori de gâlceavă și de discordie, nu șovăiesc de a-și asasina domnitorii, iar urmarea acestor apucături este căderea lor sub jugul otoman din simpli tributari ai ungurilor”

  deoarece pe vremea aceea nu conduceau oameni de genul asta:

  „în popor, părinții înșiși deprind copiii cu înjurături și se delectează când aceștia descurcă primele silabe din expresii triviale, măgulindu-se chiar când combină noi înjurături”

  De aceea:

  „Nestatornicia și discordiile lor interne au fost cauza nenorocirilor și au ațâțat pofta vecinilor de a-i stăpâni”

  erau date de boieri, care aveau banii necesari pentru ca sa si aiba o educatie aleasa, iar odraslele boieresti cel putin aveau posibilitatea de a avea o educatie aleasa, nu ca cea a omului simplu din popor, lucru care se poate demonstra cu ajutorul izvoarelor istorice. Eu cred ca ar trebui sa facem o comparatie corecta, sa-i comparam corect pe „cei hraniti cu multe desfatari” si pe cei „hraniti cu seminte”. Care, oare, sunt mai „frumosi”? Eu sper ca Patriarhia Romana sa aiba pozitia corecta!! Si nu una vorbim, si alta gandim si facem…

  Ca nu cei care excelau in arta de a injura il tradau pe domnitor, si nici nu conduceau tara…

 17. 17 Luminita Arhire iulie 5, 2014 la 5:31 pm

  Cu o mare întârziere , justificată, cred, de efortul literar de a scrie un roman despre condamnarea lui Adrian Năstase şi nu doar o MOTIVARE , apare în sfârşit ceea ce trebuia să apară de câteva luni bune şi nu apărea , toată lumea fiind extrem de sobră , de temeinică şi de ocupată pe la Înalta Curte .
  Aflăm , aşadar , că Adrian Năstase „ nu a avut nici o reţinere de a acţiona în cel mai pur stil mafiot ” şi că a avut , în schimb „ o conduită procesuală nesinceră, dublată de încercarea sa permanentă de a se prezenta ca o victima a justiţiei şi de a da o conotaţie politică oricărui demers judiciar indreptat împotriva sa ”. Dacă prima parte este de-un ridicol absolut pentru oricine ştie ceva mai mult despre Mafie decât concluziile din cele două- trei filme uşurele vizionate la TV , cea de-a doua parte , pare mai curând jelania Justiţiei doamnei Stanciu către domnul Adrian Năstase , că de ce nu o crede şi nu o înţelege , că de ce o critică şi o ironizează , ca pe o femeie prostuţă , aşa cum de fapt se şi poartă , măreaţa …
  Dar astea sunt stupidităţi pe care nu mai merită să le pomenim .
  Altceva mi-a atras mie atenţia insă, şi anume, pasajul despre aşa-zisul şantaj ( cea mai la modă infracţiune din ultimii ani , pentru că nu poate fi interpretată decât absolut subiectiv , devenind de aceea o pârghie excelentă pentru a băga la zdup orice cetăţean incomod ). Pentru că aici este ceva cu adevărat interesant ; se vorbeşte despre ŞANTAJUL prin „dezvăluiri viitoare compromiţătoare pentru acesta, ce aveau însă să fie făcute nu de către inculpat, ci de o persoană care, spre deosebire de partea vătămată , Păun Ioan, a ales să-i fie credincioasă până la capăt -n.n. lui Adrian Năstase- (adică inculpata Jianu Irina Paula) ”.
  Minunata Justiţie română , dotată , crede ea , cu RAŢIUNE , nu se întreabă măcar în treacăt , de ce „ a ales ” doamna Jianu aşa cum a ales. Adică de ce a optat să facă ani mulţi de inchisoare , doar pentru a-i fi ” credincioasă până la capăt ” domnului Adrian Năstase . Cam cum ar fi putut Adrian Năstase să-i cumpere acestă inexplicabilă fidelitate , dacă faptele acuzate de procurori s-ar fi produs într-adevăr ? Cu bani ? Cu promisiunea unor funcţii viitoare? Sau a fost doar o simplă dovadă de prietenie , de la o doamnă care nu a fost în cercul de prieteni ai fostului Prim ministru ? Şase ani de închisoare … doamna mărturiseşte că a fost ispitită de procurori cu scoaterea de sub acuzare , dacă depune mărturie împotriva lui Adrian Năstase .Şi n-a depus …
  Imi pare rău pentru inteligenţa judecătorilor din acest dosar , dar alegerea doamnei Jianu nu are explicaţie decât dacă ea ştie sigur că nu există vreo vinovăţie a lui Adrian Năstase ; la fel şi pentru ceilalţi arestaţi din dosarul Trofeul Calităţii , care au ales , la rândul lor , anii de închisoare în locul minciunii salvatoare .
  Felul în care au procedat aceşti oameni este atât de rar in România de astăzi , încât nu voi înceta să le admir gestul.

  P.S.Stilul celui / celor care au redactat MOTIVAREA lasă mult de dorit .

 18. 18 Centru iulie 5, 2014 la 5:46 pm

  ” Natie primitiva si inculta ” – in 2014 aceeasi parere despre noi o au strainii educati .
  Poate au dreptate – in ochii romanului nu exista egalitate , respect si iubire fata de celalat – totul este bazat pe respectul dat de CV , nume si puterea personala si familiala .
  Ma speriu vazand reclamele TVR la emisiuni despre disparuti ( in general actori sau protipendada bucuresteana a anilor 70 – ” oameni care au lasat ceva in urma lor ” – se repeta la fiecare secunda – adica bunicii sau strabunicii vecinului , contemporani cu ei , nu au contat , nu au existat ? ).
  Interviurile cu cei considerati de Bucuresti reusiti abunda in enumerarea de diplôme , examene si ambitii personale .
  Interviu cu neurochirurgul clujean Florian : ” am intrat primul , am fost primul , sotia este singurul specialist din Romania in dreptul … ” samd samd samd .
  Snobism .
  Asa numita ” ospitalitate romaneasca ” este pura fatarnicie in fata unor straini crezuti superiori , aceeasi ” ospitalieri ” romani nu au o privire umana fata de taranul vaduv care moare de frig iarna , fata de copiii saraci imbracati cu hainele altora , automobilistul roman dispretuieste profund pietonul , vazut ca ” ceva ” care incomodeaza si sub el , incapabil sa aiba o masina …
  Politistii de frontiera romani fac ” cutu – cutu ” in fata occidentalilor , pe compatriotii lor ii trateaza ca pe vite .
  ” Natiune latina ” , urmasa a Romei ?
  Prin limba , atat .
  Mentalitatea este profund orientala .

 19. 19 Rosca iulie 5, 2014 la 5:48 pm

  Mi-a plăcut ce-am citit….

 20. 20 Marian Nicolae iulie 5, 2014 la 7:07 pm

  Rânduri pentru America

  Data de 4 iulie este o dată importantă în istoria SUA.

  de Marian Rădulescu, Ieri, 4 iulie 2014 – 10:42
  http://romanian.ruvr.ru/2014_07_04/Randuri-pentru-America-4142/

  La 4 iulie 1776, coloniile engleze din nordul continentului american şi-au proclamat independenţa faţă de Londra. Prin renumita Declaraţie de Independenţă, semnată de George Washington şi ceilalţi lideri iniţiatori, toate aceste teritorii s-au constituit într-un stat federal, care se dorea a fi cel mai democratic din câte au fost până atunci şi care să asigure o viaţă prosperă locuitorilor săi. De asemenea, îşi propunea să asigure aceeaşi viaţă prosperă şi celor care doreau să calce pe „pământul făgăduinţei”. De aceea, de atunci şi până în prezent, ziua de 4 iulie este Ziua naţională a SUA, sărbătorită atât pe teritoriul naţional, cât şi în toată lumea, la ambasade şi consulate.

  Pentru buna funcţionare a „celui mai democratic stat” ce se năştea, a fost adoptată Constituţia din 1787, veritabil model pentru întreaga lume, cea mai veche constituţie scrisă care funcţionează neîntrerupt de la adoptarea sa. Prin amendamentul 14, secţiunea 1, ratificate în 1868, erau garantate drepturile şi libertăţile cetăţenilor americani:” Toate persoanele născute sau naturalizate în Statele Unite şi supuse jurisdicţiei lor sunt cetăţeni ai Statelor Unite şi ai statului în care locuiesc. Nici un stat nu va elabora sau aplica vreo lege care să restrângă privilegiile sau imunităţile cetăţenilor Statelor Unite; nici un stat nu poate priva vreo persoană de viaţă, libertate sau proprietate fără a urma cursul firesc procedurilor legale; şi nici nu va refuza vreunei persoane aflate sub jurisdicţia sa protecţia egală a legilor”.

  Înălţătoare cuvinte!

  O nedumerire persistă: băştinaşii amerindieni, locuitorii acestor pământuri din vremuri străvechi, nu aveau dreptul la aceste drepturi prevăzute la amendamentul 14? De ce au fost discriminaţi, marginalizaţi, de ce au fost închişi în rezervaţii, de ce au fost lăsaţi să moară încetul cu încetul? Ce scop a avut acest genocid? Simplu: acapararea unor noi pământuri, pe care să se stabilească noii colonişti, emigraţi din Europa. Aceştia, cu Biblia într-o mână şi puşca în cealaltă, au contribuit din plin la ”creştinarea”şi „civilizarea” nefericiţilor băştinaşi, până la dispariţia lor!
  Iar afro-americanii, deşi s-au bucurat de abolirea sclaviei, au avut nevoie se aproape un secol pentru recunoşterea statutului lor de cetăţeni cu drepturi egale cu ale celor cu pielea deschisă la culoare.

  Exemplar model de democraţie!…

  Exemplele date mai sus ne arată faţa ascunsă a „măreţei democraţii” americane: o rasă autointitulată „superioară”, cu pielea albă şi posesoare de averi domină şi exploatează nişte rase aşa-zis ”inferioare” numai pentru că aceştia din urmă au pielea mai închisă la culoare şi sunt săraci. Un model tipic fascist, pe care „mândria planetei” nu va ezita mai târziu să-l aplice în cursul expansiunii sale pe mapamond.

  Perioada situată între finalul războiului de secesiune şi începutul celui de al doilea război mondial, când forţa capitalurilor reale a pus în mişcare industria, agricultura şi a permis o dezvoltare a tehnologiilor, a însemnat pentru SUA un nivel de dezvoltare nemai întâlnit, o urbanizare intensă, dezvoltarea căilor de comunicaţii, a infrastructurii, apariţia şi dezvoltarea unei industrii fără egal în lume.

  SUA ar fi putut să cunoască un nivel de dezvoltare unic în lume, dacă n-ar fi existat acel grup mari oligarhi ai finanţelor, care a luat acestei mari puteri un drept elementar: acela de a bate monedă, încredinţând acest drept unei entităţi private, adică FED. Şi care a introdus, prin jocurile bursiere, capitalul speculativ care, devenind la un moment dat mai mare decât cel real, a condus la declanşarea,în 1929 a faimoasei crize economice.Rezultatul? Milioane de şomeri, de oameni fără adăpost, ce stăteau la coadă pentru”supa săracului”, în timp ce o minoritate grupată in jurul oligarhilor de pe Wall Street au adunat averi incredibile. Întrebarea de pe buzele tuturor era: „Cum se poate ieşi din criză” ?

  Răspunsul a fost unul simplu: război! Da, al doilea război mondial a picat ca o mană cerească pentru economia americană. Pentru că, odată cu abrogarea legii neutralităţii în 1940 şi cu intrarea SUA în război în decembrie 1941, economia americană a trecut masiv la producţia de război, înclinând definitiv cumpăna victoriei de partea Naţiunilor Unite. Astfel a fost posibil ca armata americană să îi scoată încet şi sigur pe japonezi din Pacific, astfel a fost posibil sprijinul material dat URSS, astfel a fost posibilă aplicarea ”tacticii pământului pârjolit”, prin bombardamente masive asupra principalelor obiective din adâncimea teritoriului inamic.

  În România, oraşul Ploieşti şi zona petroliferă au cunoscut din plin distrugerile provocate de bombele lansate de valurile de fortăreţe zburătoare denumite cinic „ Liberator”. Eram copil când tatăl meu mă ducea la Ploieşti şi îmi arăta, încă de la intrarea în oraş, craterele imense din malul Teleajenului, îmi arăta mormanele de ruine şi fiare contorsionate din zona „ Pisica Albă”…Da, rănile „made in USA” stăruiau şi la începutul anilor’ 60, la mai bine de 17 ani de la vara fierbinte a anului 1944. „Imperialiştii americani”-zicea tata, cu năduf.

  Trebuie să recunosc că tatăl meu avea mare dreptate. Da, după al doilea război mondial, oligarhii de pe Wall Street au decis: SUA devine o putere imperială. Şi s-a văzut: „mesagerii libertăţii şi democraţiei” (a se citi bombardierele şi portavioanele americane) au continuat ceea ce au început la Ploieşti în 1943, Dresda, Hiroshima, Nagasaki în 1945. Adică au deschis o serie impresionantă, ce continuă până în ziua de astăzi: Coreea, Vietnam, Libia, Irak, Iugoslavia, Afganistan….Plus ”exportul de revoluţie” şi lunga serie de lovituri de stat: Guatemala, Brazilia, Uruguay, ţările Americii Centrale, Iran, România, Egipt, Siria, Georgia, Ucraina….numai câteva nume dintr-o listă interminabilă.

  Un lucru este clar: SUA urmăreşte dominaţia întregii lumi, acapararea tuturor resurselor planetei, transformarea tuturor oamenilor în sclavi supuşi unei elite restrânse, instaurarea unui control total asupra individului şi instaurarea unei diabolice dictaturi financiare. Exact conform cuvintelor Apocalipsei:”şi nimeni nu va putea să vândă sau să cumpere dacă nu va avea semnul fiarei pe frunte şi pe mâna dreaptă”…
  Episodul „gemenilor” din 11 septembrie 2001 a dat startul unei ofensive denumită pompos „războiul contra terorismului”. Nu trebuie să fii expert în geopolitică pentru a vedea ce a urmat apoi. Adică un război de expansiune, combinat cu ”export de revoluţie”, menit a înconjura Federaţia Rusă, în vederea unui atac final ce are ca scop acapararea celor mai mari resurse de energie şi materii prime ale omenirii. Iar tot acel show sângeros din 11 septembrie, soldat cu câteva mii de americani morţi, a fost de fapt un avertisment: nimeni să nu mai protesteze împotriva „noii ordini”, aşa cum a fost în cazul războiului din Vietnam. „Dormiţi liniştiţi, Noua Ordine lucrează pentru voi”…

  Un lucru mă supără nespus: că SUA s-au insinuat prin slugi extrem de supuse în ţara mea, România. Şi că o pregăteşte, conform planului său, într-o colonie bună de muls până la ultima picătură de materie şi de energie. Şi într-o bază de atac împotriva Federaţiei Ruse. Pentru interese ce ne sunt total străine, noi, românii, ne punem pe tavă ultimele resurse energetice şi de materii prime către ”marele licurici”, ne punem la dispoziţie tineretul plin de vigoare pe post de carne de tun în conflicte la dracu-n praznic, tot pentru interese americane. Pentru faptul că, datorită unei clase politice vândute, un pârlit de secretar de ambasadă american dă ordin ca voinţa populară exprimată într-un referendum să fie arunactă la gunoi. Şi să fie cocoţat în jilţul prezidenţial un individ veros, rapace, de o nesimţire fără margini, care se înhăitează cu clanuri ţigăneşti pentru a prădui bugetul statului. Şi care, datorită urii fără margini ce mocneşte in sufletul său bolnav la adresa Rusiei şi a tot ce este rusesc, se luptă din răsputeri ca să menţină vrajba între două ţări ce ar trebui să aibă strânse relaţii bilaterale. Nu mai vorbesc de faptul că acest individ vrea cu tot dinadinsul să ne târască intr-un conflict cu marele vecin de la răsărit!

  Asta este „democraţia şi prosperitatea” pe care tu, yankee, vrei să o aduci cu forţa în ţara mea? Nu am nevoie, poporul din care fac parte nu are nevoie de aşa ceva! Personal, am cunoscut pe pielea mea urmările acestei „democraţii”. Am lucrat într-o companie americană, am fost concediat pe nedrept într-un ajun de Crăciun, fiind lipsit de drepturile băneşti ce mi se cuveneau. Iar pentru faptul că am refuzat să vorbesc în engleză cu unul din directori (eram în ţara mea şi aveam dreptul să vorbesc limba mea natală, nu?) mi s-a acordat o ”bilă neagră” la dosar, fiindu-mi interzis dreptul de a mă reangaja la orice companie din România.

  Iar tu, yankee, ai introdus aici conceptul cretin şi criminal al marginalizării şi exterminării lente pentru generaţiile trecute de 45 de ani! Adică al ”ieşirii din sistem pe cale naturală”. Asta glăsuia preşedintele român într-o mai veche cuvântare, asta mi-a dorit personal unul din slugoii tăi plătiţi, deghizat în postac pe Facebook!

  Aşadar, ce aş putea să-ţi urez, yankee, de ziua ta? Doar atât:

  YANKEE; GET OUT FROM MY COUNTRY,

  GET OUT FROM ALL THE WORLD!!

 21. 21 ZeV iulie 5, 2014 la 8:59 pm

  Am traiat sa o aud si pe asta…
  Cineva, creditat (se pare excesiv si prematur) cu luciditate de pe acest blog, ne spune ca….imoralitatea in politica este perfect admisibila, daca in acest sens voteaza conducerea si o parte dintre membrii unui anume partid politic.
  Important este ca, in urma unor decizii kuate far’de scrupule, partidul sa-i implementeze programul. Serios ? Se poate vorbi de un program pentru Romania in absenta pricipiiilor morale ?
  Daca acel personaj la care fac trimitere va spune ca da, atunci, domnul Adrian Nastase are dreptate in articolul domniei sale de mai sus: nu mai este nimic de facut, natia romana fiind contaminata endemic si structural si pentru totdeauna, de incultura politica. Sa asteptam linistiti urmatoarea ,,revolutie” care ne va duce, ca pe Edmond Dantes, intr-o celula invecinata.
  Chiar acum mi-a venit in minte filmul SF ,,Cubul”……odata intrat in ,,cub,, , nu mai aveai nicio sansa sa nimeresti iesirea, deoarece, o sumedenie de cuburi legate intre ele prin trape de acces, isi schimbau permanent si aleatoriu pozitiile relative…imaginati-va si cubul Rubik.
  (Z)

 22. 22 ZeV iulie 5, 2014 la 9:01 pm

  ps
  ….scuze, dar am tastat la viteza, trebuie sa merg in curte pentru a curata trandafirii. Sunt cu greu inlocuibili de alte plante.
  (Z)

 23. 23 ZeV iulie 5, 2014 la 9:07 pm

  Totusi, reiau, mai sus, sunt prea multe erori:
  Am trait sa o aud si pe asta…
  Cineva, creditat (se pare excesiv si prematur) cu luciditate, de pe acest blog, ne spune ca….imoralitatea in politica este perfect admisibila, daca in acest sens voteaza conducerea si o parte dintre membrii unui anume partid politic.
  Important este ca, in urma unor decizii luate far’de scrupule, partidul sa-si implementeze programul. Serios ? Se poate vorbi de un program pentru Romania in absenta pricipiilor morale ?
  Daca acel personaj la care fac trimitere va spune ca da, atunci, domnul Adrian Nastase are dreptate in articolul domniei sale de mai sus: nu mai este nimic de facut, natia romana fiind contaminata endemic si structural si pentru totdeauna, de incultura politica.
  Sa asteptam linistiti urmatoarea ,,revolutie” care ne va duce, ca pe Edmond Dantes, intr-o celula invecinata.
  Chiar acum mi-a venit in minte filmul SF ,,Cubul”……odata intrat in ,,cub,, , nu mai aveai nicio sansa sa nimeresti iesirea, deoarece, o sumedenie de cuburi legate intre ele prin trape de acces, isi schimbau permanent si aleatoriu pozitiile relative…imaginati-va si cubul Rubik.
  (Z)

 24. 25 sadicu iulie 5, 2014 la 10:47 pm

  DESPRE AZIMUTURI SI ALTELE
  Domnule Nastase!
  In urma cu ceva timp ati scris un articol in care ati pledat pentru orientarea politicii externe a Romaniei catre toate azimuturile.In respectivul articol ati pomenit numele Rusiei si Chinei.
  Mi-am zis ”ok” si ma asteptam ca in urmatorul articol legat de ”azimuturi” sa pomeniti si numele altor tari cum ar fi :Canada,Japonia,Corea de Sud,Argentina,Brazilia,Israel,Australia,Turcia,Africa de Sud,etc,etc. 🙂
  Totusi,de curand,intr-un articol cu tematica asemanatoare, ati adus din nou in discutie numele celor doua tari:Rusia si China.
  In fine,din cate stiu eu,Rusia si China au ambasade la Bucuresti si viceversa ceea ce denota faptul ca exista relatii diplomatice.
  In aceste conditi,ce-ar mai fi de adaugat,ce ar mai fi de imbunatatit astfel incat parteneriatul strategic cu SUA respectiv relatia cu Bruxelle-ul ,sa nu fie afectate?In ceea ce inseamna relatii economice,”granitele” de alta data,au cazut odata cu intrarea Romaniei in UE,(nu se mai percep taxe vamame nici pentru produsele comunitare nici pentru cele extra-comunitare).
  In ultimii 10 ani a existat vreo interdictie pentru firmele sau produsele rusesti si chinezesti sa patrunda in Romania? Realitatea demonstreaza ca nu.
  Firmele rusesti au investit in sectorul petrolier si siderurgic iar in ceea ce priveste,chinezismele,sunt peste tot,(si trebuie sa-mi fac mea culpa,pentru mica mea contributie)..Sunt prezente pentru ca exista CERERE din partea consumatorilor romani care sunt mult prea saraci pentru a cumpara produse de marca.
  Imi imaginez ca si produsle ”made in Romania”,(multe,putine,habar n-am),sunt prezente pe pietele din Rusia si China deoarece exista CERERE pentru acestea din partea consumatorilor,(fie ca este vorba de companii sau consumatori finali).
  In calitate de om atasat valorilor democratiei si economiei libere de piata ,consider ca relatiile comerciale trebuie sa se desfasoare exclusiv intre entitati economice,(cu amestec cat mai sumar din partea factorilor politici),pe baza CERERII si a OFERTEI.
  Nu mai suntem in comunism,perioada in care statul roman era proprietar peste economie.Ceausescu si camarilla sa puteau sa ofere grau contra petrol,(spre exemplu).
  In momentul de fata,statul mai este actionar majoritar la foarte putine companii din domeniul energiei.Nu cred ca Rusia si China au nevoie de energie de la noi.Mai mult,majoritatea unitatilor economice,(cu referire la cele care conteaza cu adevarat prin ponderea cu care contribuie la PIB),au capital strain.Nu cred ca managerii OMV Romania au nevoie sa mearga cu politicienii romani,(care oricum nu se pricep la nimic),de mana prin lume pentru a semna contracte.Se descurca,bine mersi si singuri.
  Compania Automobile Dacia-RenaulT participa anual la toate targurile si expozitiile de profil din lume unde vin dealeri din toate tarile..
  Acesti dealeri incheie contracte sau nu daca in tarile de unde provin,masinile Dacia au cautare sau nu.
  Ce doresc sa spun,de fapt? Produsele vandabile si competitive isi gasesc intotdeauna cumparatori fara a fi nevoie de interventia/intermediarea factorilor politici.
  In ultimii 10 ani exporturile romanesti,(in special catre tarile Uniunii Europene),au cunoscut o crestere fara precedent.Am depasit perioada in care exportam doar materii prime si fier vechi.De fapt,cresterea economica din ultimii bani se bazeaza in proportie de 90% pe exporturi.
  Va rog sa nu va suparati pe mine, dar nu inteleg insistena dumneavoastra legata de Rusia lui Putin.
  Nu suntem stransi cu usa atata timp cat nu suntem dependenti de gazul rusesc.Din moment ce avem posibilitatea de a alege dintre atat de multe ”oi albe” de ce-am alege-o tocmai pe ”cea neagra”,(detestata de o lume intreaga),daca nu chiar lupul flamand si turbat care sta la panda?
  Macar de-ar fi vorba de o piata mare si dezvoltata.Diferenta dintre fostul imperiu sovietic care din punct de vedere politic,economic si militar stapanea aproape jumatate din glob si actuala Rusie este la fel ca diferenta dintre un elefant si un soarece.
  Stiati ca PIB-ul Rusiei este sensibil mai mare decat cel al Italiei?
  Tot mai multe firme si banci occidentale se retrag din Rusia dictatorului Putin deoarece climatul economic devine de la o zi la alta tot mai nesigur.
  Atata timp cat aproape toate tarile care au facut parte din fosta Uniune Sovietica nu mai vor sa aiba de-a face cu Rusia,de ce ne-am lega noi la cap daca nu ne doare? A incheia in momentul de fata relatii politice cu Rusia in vederea imbunatarii relatiilor economice,(sic),este ca si cand am face un arc peste timp si-am incerca acelasi lucru cu Germania condusa de Adolf Hitler.
  voi continua

  .

 25. 26 Călin iulie 5, 2014 la 10:59 pm

  Domnule Prim Ministru,din ce citesc prin presa „principele” il trimite si pe dn Voiculescu puțin la „ocna”.,,Deranjul” provocat de Isaura ,Basica etc se pare ca nu poate fi iertat de basau.Antena 3 a dat pe post „inteligentele dialoguri”,dar si pe fondul mai vechilor divergente s-a luat decizia:la ocna cu Voiculescu.Ne întoarcem la anii 1700, doar metodele diferă puțin. Cu respect.

 26. 27 viorel iulie 6, 2014 la 5:06 am

  VREM SĂ IEŞIŢI ŞI SĂ VĂ VEDEM IN DEZBATERI LA TELEVIZOR ,CĂ DE LA DV. MAI AVEM CE INVĂŢA DE LA JAVRA ORDINARĂ ALIAS BĂSESCU BA….

 27. 28 Vsile, iulie 6, 2014 la 6:14 am

  Sau cum vad valahii sau de ce nu simt valahii gunoiul din proprii lor ochi?
  Pentru ca in aceiasi masura nu suporta critica si adevarul, in aceiasi masura si echipa AN cenzureaza la greu adevarul in aceiasi masura cei
  „drepti” dupa acest blog sunt tot asa de strambi precum aceia care se dadeau sau se dau drepti dupa blogurile si ziarele basiste.
  Se pare domnule Nastase ca imbatraniti dar nu reusiti sa „faceti dreptate” nici chiar pe propriul dumneavoastra blog!
  Eu va ureqaz in continuare multa sanatate!

 28. 29 santinela iulie 6, 2014 la 7:25 am

  Serbanfl- Ca se schimba cretinul este OK dar unde este semnul bun ca „Geoana este invitat al Departamentului de Stat” ? Asta dupa o astfel de vizita se va crede imediat Presedintele Romaniei !

 29. 30 Peter Termopan iulie 6, 2014 la 10:36 am

  Centru: au incercat initial sa-l arate lumii pe Adrian Nastase ca pe un soi de superbuticar, revanzator pe retea de pravalii de chinezarii marunte si care, ca destui indivizi cu proptele, isi sporeau ilegal competitivitatea prin eludarea taxelor in vama. Ceea ce au afirmat acuzatorii nu tine deloc din punct de vedere ideatic, iar acuzatiile devin absurde si atunci cand sunt facute socoteli. De pilda, in urma cam cu un deceniu, am cochetat cu ideea de a pune un geam termopan, eu fiind un adversar declarat al acestui tip de fereastra. Deci, m-am deplasat pana la termopanaria cea mai apropiata unde am intrebat de pret. 160 USD (nu euro) metrul patrat de fereastra termopanata, mi-a zis termopanarul. Pretul final incluzand transportul la domiciliu si montajul primar ( adica fixarea cu spuma) fara finisare si, desigur, cu mizeria corespunzatoare. Desigur ca si TVA, daca termopanarul s-o fi gandit sa plateasca ceva statului. Originea la acest pret? Mai bine sa nu intreb, desigur de la noi din China de Sus. 160 USD /mp duce la ideea ca pretul la iesirea din vama a materialului nu depasea 80USD/mp (transportat si vamuit), tinand cont de existenta a cel putin unui angrosist (importator sau nu) si ca obiceiul pamantului cere ca si meseriasul sa isi puna si el o margine de revanzare. Plus transport, plus montajul sumar, cum o fi el. Daca ne facem ca ii credem pe acuzatori (metoda reducerii la absurd) si ca acesta ar fi fost si costul inregistrat de Adrian Nastase la asa zisul import de termopane, iese ca, la casa unde termopanele ar fi fost montate (pe gratis, evident, sugereaza acuzatorii) si pentru suma zisa de acuzare, suprafata ferestrelor termopanate ar fi fost de 750mp! Ori, daca, vreti, la o inaltime de 3m, un perimetru de 250m. Sau, o casa lunga de 100m si lata de 25m. Jumatate de teren de fotbal, iar asta avand toti peretii laterali din sticla (termopanata). Daca mai pui zidarie inca pe atat, iata o casa cu o suprafata cat terenul de fotbal de pe stadionul National! Si aceasta aberatie este cat se poate de vizibila, insa tipii nu isi fac probleme, sunt aparati de Traian Basescu, sunt, mai ales, aparati de sistem, iar ideea este aceea ca, pana va reusi Adrian Nastase sa isi recapete drepturile cetatenesti necesare pentru a-si dovedi dreptatea si nevinovatia, povestea va fi tratata ca una secundara. In plus, tipii respecta cu sfintenie invatatura mintiti, tot ramane ceva.

 30. 31 Cris iulie 6, 2014 la 10:54 am

  Totul, dar absolut totul, pornește de la lipsa de educație în familie.
  Îmi mențin părerea că poporul român e needucat în mare parte, și când mă refer la educație nu traduc ca Gâgă „false friend”-ul englezesc „education” care înseamnă instruire intelectuală, ci mă refer la concepțiile și comportamentul față de societate și semeni care ți se induc în familie încă de la naștere.
  Unde a învățat Băsescu să se comporte așa cum se comportă, dacă nu în familie?

 31. 32 TREIDE 95 iulie 6, 2014 la 10:54 am

  Acesta-i poate blestemul românilor: să nu știe ce s-aleagă, să se afle într-o continuă dilemă, să dea „cu banul” și să-nchidă ochii când vede că deja s-a rostogolit. Neputință, neștiință, refuz de a acționa sigur sau într-adevăr…blestem?

 32. 34 Marian Nicolae iulie 6, 2014 la 11:50 am

  @ Doru Coarna 5, 2014 la 4:32 pm

  Aveti dreptate.

  Tocmai de aceea Romania de acum incolo pana la sfarsitul veacurilor…va trebui sa-si respecte cu sfintenie situatia geopolitica unde se gaseste.

  Adica sa NU mai aduca dusmani puternici in coasta Federatiei Ruse, care pana la urma nu ne-a facut nimic rau sa merite acest lucru din partea noastra, vecinul sau traditional.

  Un „mic amanunt”:

  Datoram salvarea de la o extinctie sigura a poporului roman tocmai…Federatiei Ruse si Chinei !!!!!

  Romanii sunt datori sa invete acest lucru, sa-l respecte si sa-l transmita mai departe generatiilor viitoare de romani.

 33. 35 blogideologic iulie 6, 2014 la 12:01 pm

  Deci Anton Maria Del Chiaro scria în “Istoria Delle Moderne Rivoluzioni Della Valacchia” că “în popor, părinții înșiși deprind copiii cu înjurături și se delectează când aceștia descurcă primele silabe din expresii triviale, măgulindu-se chiar când combină noi înjurături.” Sînt sceptic eu că moşnenii Valahiei aveau asemenea „delectări”. Însă denigratori am avut mereu.

 34. 36 ZeV iulie 6, 2014 la 12:07 pm

  Marian Nicolae
  Cine si-a construit, fortat, o istorie, calcand pe cadavre, va iesi foarte urat din istorie.
  Pe de alta parte, idealurile revolutiei americane aveau , INITIAL, un grad de noblete, de care, actualii epigoni care conduc ,,sistemul” (,,establishmentul”) american, si-au batut joc.
  Cred ca, la o alta scara, destinul Americii se vede in avanpremiera si la o scara redusa, in Romania. Un partid istoric, isi bate joc de propria istorie si inaintasi. Atat George Washington si/sau Jefferson, cat si Bratienii se rasucesc in morminte, vazand deruta si reaua intentie a urmasilor. Asta este.
  Nu ramane decat sa sper in succesul demersului domnului Calin Popescu Tariceanu.

 35. 37 ZeV iulie 6, 2014 la 12:16 pm

  Calin
  Lui Voiculescu i s-a ,,,scris” destinul inca din 2007, de la prima tentativa de suspendara a antichristului. Ce se intampla acum, e doar un simplu joc de glezne disperat al basistilor, pentru a mai distrage atentia de la famglia mafiota prezidentiala care se agata cu ghearele si cu dintii de idea unificarii dreptei.
  De fapt, miza nu este Voiculescu (un moshulica ce ,,si-a traiat traiul si si-a mancat malaiul: ce provine din aceeasi nomenclatura comunista ca si Basescu), ci, alegerile prezidentiale din acest an.
  Noi, cei care l-am demis pe neispravit in 2012, trebuie sa ne mentinem calmi si uniti ! Pana la capat !
  ps
  Chiar daca am pierdut-o pe drum pe Cris, sa-i fie de bine si la iarna cald. (Z)

 36. 38 ZeV iulie 6, 2014 la 12:46 pm

  Doru Coarna
  Pricepe, frate odata…nu Viorel vrea sa ajunga presedinte , el si-a dorit si (Inca) isi doreste sa ramane premier…de multe luni, toata lumea din opozitie, sau (o particica din) PSD, il provoaca, sau il imbie mieros/veninos sa candideze, dupa ce, catindatul USL s-a risipit in neant, urmarea a mizerabilei tradari leberale sub presiunea basismului, a lui Duane Bucher si a liderilor (far’de ideologie si far’de scrupule) pepeisto-fascisti.
  De ce face asta opozitia ?
  Pai da-mi voie sa-ti spun, conasule: cea mai buna decizie electorala a domnului Ponta este sa guverneze cu calm si sa-si anunte (eventual) candidatura cat mai tarziu cu putinta. Ponta are marele avantaj ca reafirma cetatenilor pentru ce au votat si, oricum, este vizibil. fiind premier. (Z). De exemplu, fara sa-si dea seama, neispravitii traseisti de la iRealitatea TV (in frunte cu nevertebratul Ion Cristoiu-FOST antenist de meserie) ii fac, in fiecare seara, serviciu dupa serviciu. (Z)
  Fac o paranteza si reamintesc ca singurul post TV consecvent (in slujba romanilor), de ani buni, chiar daca, uneori, exagereaza prin uni-directionalitate, este A3. Totusi, avem nevoie si de o dreapta autentica si consensuala cu romanii DE ORICE ORIENTARE POLITICA.
  Din cate vad, toti dreptacii isi smulg parul din cap – in criza de timp fiind – ca Victor Viorel o tot scalda, de aceea, habar nu au pe cine sa bage in fata drept contracandidat credibil, serios si redutabil : ba Iohannis, ba Antonescu (uite popa nu e popa) , ba Diaconescu (Cristian n,r,), ba (poate, de ce nu ? ) Udrea. In acest ultim caz le propun dreptaceilor sa o determine pe Udrea sa sara din avion exact la un mare miting electoral in Bucuresti.. Cu instructorul de meserie-Basescu Traian in spate, si daca nu bate vantul, poate aterizeaza la punct fix, exact pe scena. Sper sa deschida parasuta la timp si sa nu aterizeze direct in cap.
  Ei, ce spui ? Poate pune botu’.
  😉 😉

 37. 39 ZeV iulie 6, 2014 la 12:56 pm

  PS-Doru Coarna
  Cat despre memorii, are destui ,,negrii” pe post de scribI. Liiceanu, Plesu , Tismaneaanu si motanul Patachievici abia asteapta sa-su puna ,,penele” in slujba faraonului.
  (Z)

 38. 40 George Ban iulie 6, 2014 la 1:18 pm

  Cel care citează „România liberă” nu știe pe ce lume se află. În plus, jignește și gazda acestui blog.

 39. 41 Centru iulie 6, 2014 la 2:20 pm

  @Peter Termopan – exact !
  Finii detectivi ai actualului presedinte au vrut sa-l faca pe Adrian Nastase concurentul angrosistilor chinezi .
  Cel care negocia cu mai marii lumii in 2001 – 2004 , nu in genunchi si nu spectator zambaret la Roland Garos , ca altii , nu avea altceva de facut decat sa terorizeze un securist marunt , unul dintre sutele cu mustacioara neagra , care te ia repede la rost cum de te ia in seama , in sinecura la Shangai , ca sa-i trimita gresie , chiuvete si termopane pentru un apartament dintr-un bloc nou bucurestean .
  Acuzatia sclipitor de inteligenta vorbeste de pana la zece sau chiar mai multe containere cu astfel de marfa valoroasa ( gemea Metro nou deschis in anii 2000 de marfa identica ) pe care Adrian Nastase le-ar fi primit – sau vrut – ca sa face ce cu ele ? Sa le vanda pentru un profit ? Acuzatie stupida .
  Avem si mai grav , mult , mult mai grav .
  Detectivii credeau ca il descoperi pe Dracul in contractul cu Bechtel .
  Drept care au blocat toata afacerea , chipurile ” renegociind-o ” – penalizarile de platit pentru blocare pe perioada 2005 – 2007 au depasit simtitor ceea ce vrednicul inaintas al vrednicului Sova , ministrul basist Dobre , ” renegociase ” .
  Sabotata ,muscata de lacomia lui Bechtel care exploata , abila , situatia kafkiana si disensiunile din guvern sau pentru a santaja ca nu lucreaza , sau pentru a cere facturi exorbitante – excavau milioane de metri cubi de dealuri , erau platiti pe metru cub excavat ! – aratata cu degetul din toate partile , investitia a murit -o fenomenala oportunitate de a moderniza si schimba fata Romaniei astazi Bechtel incepe o noua autostrada in ultimii doi ani , dupa cea din Croatia , in Kosovo … noi platim doar plata depozitelor de grinzi si piatra lasate de Bechtel in Bihor un million de euro pe an …
  Si n-au gasit nimic …. Distractie de 1,5 miliarde de dolari pentru 52 de kilometri ….

 40. 42 Roxana Dica (ro.dica) iulie 6, 2014 la 3:38 pm

  Cu mii de scuze pentru intarziere as vrea sa va urez La multi ani cu multa sanatate si intelepciune!

 41. 43 serbanfl iulie 6, 2014 la 5:25 pm

  Geme blogul de români de viță veche!
  Nu numai Del Chiaro, chiar(!) și mulți români refuză să iasă dintr-un clișeu de gândire nespecific felului de a fi al acestui popor.
  Faptul că în toate cele trei țări nu s-a admis dreptul la tron al primului născut (în Transilvania Dieta alegea Voievodul) a fost, în realitate, o formă de manifestare a conceptului de democrație în condițiile de Ev Mediu. Singura condiție admisă era „să fie de os domnesc” și asta mai mult ca argument pentru puterea suzerană.
  Indiferent cât de divizată de interese, mai mult sau mai puțin meschine, era boierimea, Vodă odată ajuns pe tron se răscula împotriva turcilor, chiar dacă grupul de boieri ce-l susținea ceruse ajutorul vreunui Pașă de peste Dunăre. Că apărea apoi o altă grupare a boierilor, cu un alt pretendent la tron, susținut tot de oaste turcească, este o altă chestiune – ESENȚIAL DE REȚINUT ESTE CĂ ȘI NOUL VODĂ PORNEA RĂZBOI CU TURCII în interesul întregii țări ! (din acest motiv s-a ajuns la impunerea domniilor fanariote)
  Azi sunt alte vremuri.
  Vremuri în care puținii urmașii din familiile cu tradiție au fost împiedicați să facă ceva pentru țară. Amintesc atacurile din 1990/1991 la care a fost supus Prințul Dimitrie Sturza sau „Prințesa Roșie”, în publicații finanțate din exterior, dar prin gazetari autohtoni din prima sau maxim a doua generație de încălțați!
  Vremuri în care ipocrizia a năvălit peste noi și ne-a cam bulversat. Senzația mea este că marea masă a populației s-a lămurit, iar zbaterile găștii băsiste nu mai pot fi susținute din afara țării pentru multă vreme.

  Domnule Năstase, nu-s membru al nici unui partid politic (și nici n-ar fi cazul căci sunt coleric de felul meu și-am ajuns la vârsta consecvenței, ca să mă pot suporta eu pe mine) dar mi-am mai permis să vă avansez ipoteza, pe acest blog, că nu pierdeați alegerile din 2004, dacă, între cele două tururi de scrutin, nu declarați că veți retrage trupele din Irak, în condițiile în care campania electorală v-a fost organizată de o firmă de profil din USA, se pare aceeași ca și a lui băsescu!
  Țin acum să vă spun că, nu cu mult timp în urma, am auzit o frază interesantă, referitoare la „noaptea cuțitelor lungi” – cei care au complotat să vă debarce de la conducerea PSD au avut un argument forte: aducerea și impunerea lui cosmin gușă!
  Poate în memoriile ce veți publica veți considera că-i cazul a face referiri și la acest aspect.

 42. 45 blogideologic iulie 7, 2014 la 6:56 am

  @ Adrian Năstase
  Mă uit la un timing şi la oportunitatea pentru re-editarea acestei lucrări. Atunci când la extrema urgenţa ar trebui să fie re-editarea Echilibrului între antiteze, cu ultima ediţie apărută la 1916 sub îngrijirea criticului literar Petre V. Haneş ! Fără această carte de ideologie naţionalistă românească scrisă de Ioan Eliade Rădulescu, pseudo-istorici precum Marius Diaconescu ori Dan Ioan Mureşan distorsionează grav Istoria României în slujba unor interese străine (Ungaria şi Rusia, trebuie să fie clar!). Mi se pare că re-editarea cărţii lui Anton Maria Del Chiaro se înscrie de fapt pe linia propagandei Gabriel Liiceanu-Keith Hitchins cu tema “caracterul pozitiv al domniilor fanariote”, şi “necesitatea domniilor fanariote pentru înălţarea spirituală a românilor”! Văd că însăşi discuţia despre această carte a stârnit pe blog un adevărat val de pernicios defetism. Atunci când momentul istoric, ce mi se pare că, în fine, a devenit extrem de favorabil pentru Dumneavoastră şi pentru România, ar trebui să ne îndemne la optimism.

 43. 46 Cris iulie 7, 2014 la 9:19 am

  Da, se poate vorbi despre punerea în aplicare a unui program politic, a politicilor unui partid, în absența „moralității” în comportamentul partidului.
  Așa e în toate țările democratice. Partidele caută cu orice preț să ajungă la putere ca să-și aplice politicile elaborate.
  Partidul care nu apelează la orice metodă pentru a-și atinge acest scop dispare.
  Una dintre metode e unirea, chiar și cu partide cu care te-ai „certat”. Cearta politică nu e totuna cu cearta între indivizi. Altă metodă e discreditarea adversarului, alta – specularea greșelilor (inerente)…
  Găsiți că partidele franceze, italiene, spaniole… sunt morale?
  Din informațiile pe care le am de la posturi serioase, nu comerciale private, NU.
  Dar electoratului român îi place să creadă că în politică „la noi e ca la nimeni”.
  Ba, și la noi e ca la toată lumea.
  Să urmărim „moralitatea” PSD-ului în continuare! Să vedem ce poate face pentru a-și menține majoritatea parlamentară și a câștiga președinția!
  Credeți că pentru a lua o hotărâre care ar putea duce la victorie se va gândi dacă e morală sau nu?

  Eu cred că tocmai ideile pe care le-am expus în ultimele comentarii demonstrează că sunt lucidă, nu idealistă. Îmi pare rău dacă am dezamăgit pe cineva (chiar pe mai mulți), dar nu pot să nu scriu ce gândesc. Voi primi dezaprobările așa cum am primit laudele.

  Continui să apreciez comentariile d-nei Arhire care are un mare talent gazetăresc dublat de o instruire solidă. Continui să nu fiu de acord cu toate ideile sale, dar asta nu mă împiedică s-o citesc, la fel ca și pe alți comentatori „consacrați” pe acest blog.

  Numai bine și doar bine!

 44. 47 Cris iulie 7, 2014 la 9:32 am

  „O parte dintre membrii PNL” care a votat la congres e formată din delegați trimiși de filiale cu un anumit mandat. Delegații nu se reprezintă pe ei, ci reprezintă filiala care i-a trimis la congres să voteze într-un anumit fel propunerile de pe ordinea de zi.
  Cum se iau hotărârile majore în PSD, PC…? Nu la congrese unde votează delegații filialelor, adică „o parte” dintre membrii PSD, PC…? Sau în aceste partide votează toate sutele de mii de membri toate hotărârile? Partidele astea n-au și ele organe de conducere colectivă unde se votează? Nu fac congrese unde se votează? De la partidele astea nu pleacă oameni care nu sunt de acord cu hotărârile majorității reprezentanților?
  Dacă felul în care s-a votat la congresul PNL nu e pe placul unora, sorry!
  Ce trebuiau să facă filialele și delegații? Să-i întrebe pe PSD-iști cum să voteze?

 45. 49 Inima iulie 7, 2014 la 5:19 pm

  Un lucru mă supără nespus: că SUA s-au insinuat prin slugi extrem de supuse în ţara mea, România. Şi că o pregăteşte, conform planului său, într-o colonie bună de muls până la ultima picătură de materie şi de energie. Şi într-o bază de atac împotriva Federaţiei Ruse. Pentru interese ce ne sunt total străine, noi, românii, ne punem pe tavă ultimele resurse energetice şi de materii prime către ”marele licurici”, ne punem la dispoziţie tineretul plin de vigoare pe post de carne de tun în conflicte la dracu-n praznic, tot pentru interese americane
  Facind parte din clasa politica dle Nastase si in contextul de mai sus am o intrebare: cam cit a luat matusa Tamara de la Bechtel ? Timpul meditatiei a sosit pt dvs. asa cum il prezisesei acu prin 2004…mai sint ceilalti inalti preacurviti functionari politici care trebuie sa se pregateasca sa va inlocuiasca aci unde stati acuma iar primu dintre ei va fi presedintele Romaniei pentru ca nu-i asa, zicala dupa fapta si rasplata trebuie sa o mentionam in rugaciunile noastre catre Domnu.
  Meditati, meditati si iar meditati, domnilor politicieni…Dumnezeu nu doarme !

 46. 50 Marian Nicolae iulie 7, 2014 la 6:22 pm

  Harta terenurilor agricole deținute de străini

  Autor: Simona Tapalagă | miercuri, 23 aprilie 2014 |
  http://www.evz.ro/harta-terenurilor-agricole-detinute-de-straini-.html

  În prezent, aproximativ un milion de hectare de teren agricol se află în proprietatea unor companii românești cu acționariat străin.

  Terenurile agricole din România devin din ce în ce mai atractive pentru investitorii străini. Din suprafața arabilă a României, de 9,4 milioane de hectare, 77.100 de hectare sunt deținute de numai zece companii cu capital străin, potrivit datelor furnizate EVZ de compania de consultanță imobiliară DTZ Echinox. În total, investitorii străini au în proprietate un milion de hectare și alte aproximativ două milioane de hectare în arendă, astfel că aceștia controlează o treime din suprafața arabilă.

  De la sud la nord

  În fruntea topului companiilor cu capital străin care dețin teren agricol în România se situează grupul britanic Spearhead International. La începutul lunii, acesta a preluat trei companii românești, dobândind alte 1.680 de hectare de teren. În total, grupul deține aproximativ 17.700 de hectare.

  De altfel, britanicii nu sunt singurii care au făcut achiziții luna aceasta. Fondul american de investiții Anholt Investment a preluat circa 6.000 de hectare de teren agricol, în județul Botoșani.

  CITESTE SI:

  +Blaga și Iohannis, doi iobagi pe moșia arendașului Voiculescu

  +UNGARIA are strategie de CUMPĂRARE a terenurilor agricole din TRANSILVANIA

  +Vinovații din afacerea cu terenurile de la Nana și Fundulea. Jaful de 2.000 de hectare din Călărași

  De ce sunt atractive terenurile

  Investitorii străini sunt atrași atât de calitatea terenurilor din România, cât și de prețurile mult mai mici față de cele din alte țări europene. Un hectar de teren arabil fertil în România poate fi cumpărat cu până la 5.000 de euro, în vreme ce, în Germania sau Italia, prețul este şi de patru ori mai mare.

  Însă, prețurile au crescut constant în ultimii ani. Numai din 2008 încoace, acestea s-au dublat, cele mai mari fiind înregistrate în zonele curtate de clienții străini. „Cumpărătorii de terenuri agricole sunt interesați în special de zonele sud-vestice, sudice și estice, unde și prețurile sunt mai mari în raport cu alte regiuni cu teren arabil”, arată Flavius Pop, consultant în cadrul DTZ Echinox.

  Spre exemplu, cele mai mari prețuri s-au înregistrat în județul Timiș, unde suprafețe compacte de peste 100 de hectare s-au vândut cu 3.000-3.500 de euro/hectar.

  CELE MAI COMENTATE:

  +Udrea: PNL și PDL au decis să NU semneze în favoarea unei comisii parlamentare care să verifice cum a pus Felix mâna pe 2.600 de hectare de teren agricol

  +Maria Grapini: Străinii pot cumpăra terenuri fără RESTRICȚII pentru că există UN VID LEGISLATIV

  +Imagini suprarealiste cu fermele agricole. Cum arată legumele cultivate sub plastic și sticlă | GALERIE FOTO

  Mai mult decât atât, străinii investesc în terenurile agricole din România și pentru a accesa fonduri europene, apreciază președintele Ligii Asociațiilor de Producători Agricoli (LAPAR), Laurențiu Baciu. Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală vor putea fi acordate finanțări de circa opt miliarde de euro în perioada 2014-2020, iar investitorii străini au resursele necesare pentru a derula proiecte cu fonduri europene.

  „Străinii vin cu bani, fiind susținuți de propriile guverne și de bănci.
  Mulți vin în România pentru a accesa fonduri europene.”
  LAURENȚIU BACIU, președinte LAPAR

  Tag-uri: teren agricol, terenuri agricole, lapar, laurentiu baciu, spearhead international,anholt investment, investitori straini, teren arabil, hectar de teren

 47. 51 Deescu iulie 7, 2014 la 7:04 pm

  Nu o trimite nimeni pe Macovei la Palazu Mare?

 48. 52 blogideologic iulie 8, 2014 la 12:31 am

  Cum a apărut realmente fenomenul BIG DATA ? În acord cu istoricul tehnologiilor IT, domnul George Dyson, din două motive : 1/ În primul rând din uşurinţa de a face nenumărate copii ale materialului informaţional. Astfel că 60 % din cantitatea BIG DATA reprezintă în realitate copii, după copii, după copii. Ceea ce nu-i de prea mare folos, 2/ Costul păstrării datelor informaţionale a devenit mai mic decât costul debarasării de ele.

 49. 53 Palazu Mic iulie 8, 2014 la 8:21 am

  @Deescu, ba da, nu ati citit declaratia lui Blaga „Monica Macovei si-a facut datoria” care duce, cf. zicala, la „Monica Macovei poate sa plece”?

 50. 54 Marian Nicolae iulie 8, 2014 la 8:47 am

  @ ZeV, iulie 6, 2014 la 12:07 pm

  Totul se plateste in aceasta lume draga ZeV, chiar totul…….

 51. 55 serbanfl iulie 8, 2014 la 11:59 am

  @santinela
  iulie 6, 2014 la 7:25 am
  T.Corlățean, mai la început de an, a mers în USA și-a avut câteva contacte prin care, îmi permit să cred, a convins că este cazul a se trece la „audiatur et altera pars”. De ce l-au invitat tocmai pe Geoană?! Poate din motive identice cu cele prin care au impus lui Emil Constantinescu ca Geoană să fie Ambasadorul României.
  Îmi permit să fac presupuneri de acest gen bazat strict pe ce-am înțeles eu din câteva lecturi mai curând beletristice (5 volume „Diplomați iluștrii” sau ”Principele” lui Machiaveli) – deci s-ar putea să greșesc.

 52. 56 Luminita Arhire iulie 8, 2014 la 7:33 pm

  Cel mai mult şi mai mult pe lumea asta îmi plac intelectualii de tip Baconschi , Papahagi , Funeriu şi , cu voia dumneavoastră , nemuritorul MRU , care îşi agită uşurel lanţurile , cu speranţa că vom observa cum se eliberează ei ,ca nişte cărturari ce se află , din lesele în care au pretins până acum că nu sunt ţinuţi .
  Înteleg că , spre dezamăgirea lui Papahagi , cei din PMP au fost , în ciuda sfatului său atât de însufleţit încât era cât pe ce să dărâme tribuna , nişte (citez) : CĂCĂCIOŞI ! Că dacă nu erau , nu se despărţea Papahagi la perdeluţă de restul partidului . Să-ţi dai demisia de două ori în câteva luni din aceeaşi grămadă ordonată , nu-i de colea! Păi cum , nene , nu era ăla partidul „ altfel ”, nu era aia mişcarea „ cool ”, nu înghiţeai matale la mere verzi , de-ai umplut şedinţele de promovare a PMP de cotoare şi seminţe ?
  Dar curajul lui de a spune „ADIO ! ” este nimic pe o scară de 1 la 10 , faţă de cutezanţa revoltată cu care Baconchi declară că i s-au cerut 100 000 euroi pentru a i se asigura un locşor eligibil ( 10 000 de euro pe lună , diurne şi cazări , plimbări cu avionul şi felurite jacuzzi la discreţie , etc…etc…eu zic că merita ,totuşi, deranjul ) pe listele de la europarlamentare ; ca un bărbat adevărat , dimineaţă face dezvăluirea şi după prânz se înspâimântă de ce-a ieşit şi nuanţează la greu , că n-am înţeles noi , că nu-i chiar aşa , că el n-a zis , că noi am interpretat …
  MRU , alt bărbat la scară planetară , îşi caută viitorul politic pătruns de importanţa lui totală , negociind cu două partide , ca românul imparţial ; doar şi discursurile lui sunt năclăite de „principii ”, „ valori ” şi „ demnitate ”… atâta doar , că nu s-a decis dacă principiile , valorile şi demnitatea sunt ale PNL-ului sau ale PDL-ului . Pupături pe amândoi obrajii, deci , şi cu Blaga şi cu Iohannis … pentru orice eventualitate şi cu Antonescu …
  Numai despre Funeriu nu ştiu ce să spun … că dânsul este SAVANT şi depăşeşte mult orizontul meu ştiinţific ; mă îngrijorez pentru bunăstarea lui însă , pentru că nu ştiu din ce sinecură trăieşte în prezent . Sau poate că scrie noaptea articole pentru ADEVĂRUL , când nu se poate ocupa Oprea , purtătorul de cuvânt al lui Preş ; am auzit că se plătesc bine , vreo 7 500 de euroi bucata …

 53. 57 Petrache iulie 10, 2014 la 8:27 am

  Procurorii s-au suparat pe mine si mi-au dat niste minusuri anul trecut cand le-am spus ca vor trebui si vor putea, cu experienta dobandita prin satele in care au facut anchete dupa referendum, sa recupereze …elementele(pamant, lemn, metal, apa, aer s.a.) ajunse in mana strainilor. Iata ca acum au ajuns la vorba mea si au anulat ‘restituirea’ cu acte false a satului aradean Nadăş.


 1. 1 S-a rupt podul… « Motanul Incaltat Trackback pe iulie 6, 2014 la 7:41 pm
 2. 2 @ Adrian Năstase | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe iulie 7, 2014 la 7:01 am
 3. 3 De ce ar castiga Victor Ponta alegerile prezidentiale « Motanul Incaltat Trackback pe iulie 8, 2014 la 2:59 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: