Imunitatea parlamentară – abordarea populistă

„Noi dorim eliminarea imunității din toate zonele. În fața legii toți suntem egali… Chiar și președintele Româniai trebuie să fie egal în fața legii”. Aceste cuvinte îi aparțin fostului ministru al justiției, fostului consilier prezidențial și actual candidat al partidului lui Băsescu la alegerile de președinte al României, Cristian Diaconescu.

Ele arată nivelul jenant de populism la care s-a ajuns în discursul public.

Imunitatea parlamentară vizează protecția parlamentarilor și a președintelui României pentru opinii și voturi (art.72 și art.84 din Constituție). Pe de altă parte, din 2003, parlamentarii pot fi urmăriți penal și pot fi trimiși în judecată (și deci condamnați), dar nu pot fi reținuți, arestați sau percheziționați în timpul acestei proceduri – ca să nu-i dea cuiva prin cap, în timpul sesiunilor parlamentare, să „reducă” numărul celor din opoziție cu ocazia moțiunilor de cenzură, spre exemplu.

Între timp, însă, parlamentarii pot fi condamnați și trimiși la închisoare, dacă nu este vorba doar de circ mediatic. Imunitatea parlamentară este prevăzută în toate Constituțiile țărilor membre UE și a figurat în toate Constituțiile României, începând din 1866. Este, oricum, de discutat utilitatea arestului preventiv (înainte de judecată) pentru fapte care au avut loc în urmă cu ani de zile. Și, în plus, pare logic să considerăm că hotărârea pronunțată în final ar „favoriza” o condamnare cu închisoare care să acopere cel puțin perioada de lipsire de libertate din faza inițială.

Ceea ce mă deranjează în cazul unor astfel de declarații este felul în care profesionalismul cedează în fața oportunismului și a populismului.

P.S. Am văzut că un fost procuror ceaușist a propus ca ridicarea imunității parlamentare să se realizeze prin vot deschis, nu prin vot secret. Mi-e greu să mai comentez…

20 Responses to “Imunitatea parlamentară – abordarea populistă”


 1. 1 Spiridus iunie 17, 2014 la 9:53 am

  Bag seama ca multe mai are de platit acest Diaconescu… Sa amintim ca il aparati de critici in urma cu vreo 4-5 ani (si atunci, si acum justificate).
  Sa nu patiti la fel cu Ponta! Ca au cam acelasi „caracter”!

 2. 2 dan iunie 17, 2014 la 11:37 am

  ce mai este normal in tara asta politizata la maxim.hotii ,tembelii si prostii isi fac loc in fata cu coatele,ajung ministri,parlamentari,din pacate si mai sus,si apoi dau legi si le interpreteaza pe cele existente cu nerusinare si impotriva logicii in favoarea lor.persoana despre care se face vorbire este un oportunist,lipsit de coloana si se face frate cu toata lumea sa parvina.acum vrea si presedinte probabil.nu are nici capacitatea si nici caracterul necesare unui presedinte.dar din pacate mai sunt inca destui fraieri lipsiti de discernamant care sunt amagiti cu astfel de basisme.la conducerea tarii nu trebuie sa mai ajunga niciodata nici macar cei care au stat in preajma lui base intrucat sunt inoculati cu obiceiurile si naravurile sale,modul de a gandi si actiona contra logicii,a legilor si constitutiei,de a le interpreta dupa bunul plac.este regretabil ca adevaratii oameni,intelectuali de marca stau spectatori si accepta ca astfel de nonvalori sa-si bata joc de poporul si tara asta.

 3. 3 Radu Humor iunie 17, 2014 la 3:28 pm

  „Am văzut că un fost procuror ceaușist a propus ca ridicarea imunității parlamentare să se realizeze prin vot deschis, nu prin vot secret. Mi-e greu să mai comentez…”
  Şi eu am văzut că un fost procuror comunist a ajuns să conducă şi să dispună pedepse nu numai în regimul de tristă amintire de atunci, dar chiar să ajungă în cele mai înalte posturi ( chiar ministru al justiţiei :mrgreen: !!!)în următorul regim ( ce va rămâne probabil tot de tristă amintire), de astă dată, cică democratic ????!!!!
  Ba mai mult, tatăl celei ce a reuşit cu atâta abilitate să-şi menţină fundul în cele două luntri, fusese şi securist de frunte în vechiul regim şi proprietar de case, fără alte greţuri juridice în noua luntre !
  Ar fi culmea să fie vorba despre aceeaşi persoană ?!
  Vorba cântecului :
  Măi, Măi …;)

 4. 4 Monica M iunie 17, 2014 la 3:56 pm

  C. Diaconescu e un personaj ciudat. Cred ca nici el nu stie ce vrea. Cu certe calitati intelectuale dar cu tot atat de certa lipsa de caracter. Pacat!

 5. 5 MIO iunie 17, 2014 la 4:36 pm

  Asa este, il admiram si eu pe acest politician, insa am constatat de mult ca nu are nici coloana vertebrala, nici caracter.
  Astazi, insa, m-a socat stirea conform careia premierul propune pt. fostii presedinti, deci si pt. base, functia de senatori pe viata.Doamne, mai suntem sanatosi? Eu am inteles de ce a facut pact de coabitare, de ce a numit-o pe Codruta la D.N.A., inteleg ca vrem sa intram in randul tarilor europene dar, nu putem sa facem toate aceste lucruri dupa ce pleaca base de la Cotroceni? L-am sustinut si l-am aparat pe Ponta cu orice ocazie, insa acum ma dezamageste; va fi acuzat, pe buna dreptate, de blat cu base. Sfatuiti-l d-voastra sa renunte la asemebea aberatie. Aberatie pentru ca il avantajeaza pe base care nu merita nimic de la poporul roman.
  Va doresc numai bine!!!

 6. 6 Cris iunie 17, 2014 la 4:58 pm

  Sigur că imunitatea parlamentarilor în privința cercetării în stare de arest și perchezițiilor e general-europeană.
  Acum câtva timp la Rai Uno am auzit următoarea știre:
  Un parlamentar de Sicilia acuzat de delapidarea a 2 milioane de euro din fondurile publice e anchetat de procurori care le cer parlamentarilor italieni să încuviințeze arestarea celui dintâi pentru cercetare.
  Parlamentul a răspuns că va încuviința arestarea dacă cererea e legitimă. Așadar, parlamentarii au analizat cazul și cererea.
  În lumea civilizată o cerere poate fi aprobată sau nu.
  La noi trebuie să fie neapărat aprobată. Atunci, de ce mai trebuie să faci cerere?
  Ideile astea tâmpite sunt propagate de media care e și ea tâmpită.

 7. 7 Cris iunie 17, 2014 la 5:03 pm

  Cristian Diaconescu (sau Cristi, cum se spune acum în media tâmpită. Cristi, Adi, Gabi… O altă țopârlănie pe lângă sutele de țopârlănii): chiar și președintele României trebuie să fie egal în fața legii.
  Egal cu cine sau cu ce, stimabile?
  Asta-i ca aia cu „egalitatea femeii cu a bărbatului”…

 8. 8 Cris iunie 17, 2014 la 5:12 pm

  Guvernul ucrainian are o datorie la Gazprom de 4,5 MILIARDE de dolari pentru gazul furnizat. Fiindcă Ucraina UE-istă n-a plătit factura și nici n-are de gând să plătească, Gazprom a avut neobrăzarea să-i taie gazul.
  UE-ul, SUA și alți ipocriți de aceeași teapă sunt oripilați. Unde s-a mai pomenit ca furnizorul să-ți ceară bani pe ceea ce ți-a furnizat?
  Bine zicea dl. Năstase mai anțărț: UE și-a luat pe cap un coate-goale, mațe-fripte pe care trebuie să-l hrănească, să-l îmbrace, să-l încălzească…

  Trebuia lăsată o zonă-tampon între UE și Rusia, NATO și Rusia.

 9. 9 T-Rex iunie 17, 2014 la 7:38 pm

  Este o abordare pur populista pentru ca in final cineva tot va controla Justitia. De aia exista Minister. Iar Ministrul e politic. Cum o va controla? Subtil, si tiptil. De exemplu, prin decizia politica prvind dosarele care trebuiesc inaintate si cele care trebuiesc tinute in sertar.

  Pe de alta parte, imunitatea parlamentara poate fi usor data si luata prin controlul Comisiei parlamentare care analizeaza cazurile de cerere de ancheta. Comisia aia e politica, si va lua si decizii partinice.

  Presedintele inteleg ca are imunitate absoluta pe timpul mandatului si se poate juca cum vrea el, sperind ca „dupa” va avea destul de multi prieteni in aparatul de administrare a justitiei care sa-l acopere. Dar, sunt cazuri cind nici prietenii nu te pot scapa, asa cum i s-a intimplat lui Berlusconi.

 10. 10 Liviu Olteab iunie 17, 2014 la 9:37 pm

  Nici macar populism nu putem vorbi. Este prostie in stare pura. Fostul procuror ceausist (tusa Macovei?) simte nevoia sa se afle in treaba si sa ne demonstreze ca este un jurist de mana a cincea.

 11. 11 ZeV iunie 17, 2014 la 10:17 pm

  (Incerc sa) inteleg ca vor sa-l aduca pe Nicusor Constinescu in arest preventiv cu perfuzia dupa el si tuburile de drenaj urinar tarate pe jos.
  Iata la ce a dus basismul. Iata ce inseamna excesul de zel impus de americani – prin intermediul slugilor basiste nevertebrate autointitulate pompos ,,de dreapta”- pentru a-si promova interesele egoiste in Europa de Est.
  (Incerc sa) inteleg ca pun conditii pentru colaborare..tot ei. De fapt orice damf al unchiului Sam este aplaudat de bastinasii damboviteni si perceput drept un parfum Christian Dior. In realitate, nici nu se poate vorbi de colaborare, ci de dictat. Asa ca, fiti linistiti, orice am face, America nu-si va abandona, din pacate, portavionul nescufundabil. (Z)
  Nu voi putea asimila niciodata de ce, un proiect generos pentru care au votat masiv romanii, in mod repetat – in 2012 – este abandonat cu atata usurinta de un grupuscul ilegitim din conducerea PNL, care nu are nicio legatura cu liberalismul si interesul national, o clica de derbedei santajabili care a esuat partidul pe un banc de nisip, foarte aproape de mal.
  Ar fi de ras, daca nu ar fi de plans, sa-l vezi pe Frunzaverde intors in PDL, iar pe Chiliman in PNL, ambii, pe usile sediilor fostilor adversari politici. Iar in fruntea struto-camilei, sa vezi un neamt dubios care nu a avut niciodata vreo legatura cu liberalismul.
  Ca la noi la nimenea, stimati colegi.
  Dar nu-i nimic…nu mor caii cand vor cainii.
  La Iasi, o mare personalitate liberala (pe care o respect pentru profesionalism), recte, doamna Camelia Gavrila – profesor de elita (limba romana n.r.), director de liceu renumit si sef al ISJ Iasi , a demisionat din PNL.
  Foarte bine, adevaratii liberali, cei valorosi, trebuie sa revina pe calea normala a liberalismului si mai ales, sa-si asume pana la capat un mare proiect in care milioane de romani si-au pus speranta:
  -dizolvarea regimului toxic Traian Basescu.
  ps
  Unii ar spune ca si Alina Gorghiu ar fi valoaroasa cu doctoratul ei la/in drept luat pe branza cu smantana.
  Pana una alta, dupa ce procurorii vor deveni independenti, poate o vor intreba de sanatate si..incompatibiliate, avand in vedere ca este judecator privat la Curtea de Arbitraj a doamnei Vanda Vlasov si incaseaza bani din casieria CCI.
  Familia Vlasov din Iasi, un bastion al mafiei liberale, detinatoarea unui palat – Kitsch pe str, Sararie, a facut urbea de ras. Acest om – cu chip de tuciuriu nomad – a incercat, de fapt, sa privatizeze justitia, constituind o structura oculta si paralela, numita Camera de Comert si Industrie. Scopul acestei familii a fost si este sa suga de la firme ,,taxe de protectie”, iar in acest scop, a incercat, printr-un proiect de lege promovat in Parlament, sa subordoneze si Oficiul Registrului Comertului.
  Iata cum se pot desfasura in Romania lovituri de stat, fara sa observe nimeni. De aceea, trebuie, cu totii, sa fim atenti si vigilenti la ceea ce este cu adevarat important, nu la ce macane zi de zi presa tabloida made in Romania. Un adevarat brand national. (Z)

 12. 12 Centru iunie 18, 2014 la 8:26 am

  ” Incurca lume ” – era o comedie l simpatica scrisa de Hertzl , parca , intre cele doua razboaie – despre un personaj care complica totul , care nu reusea sa faca nimic .
  Acelasi personaj , fara identitate clara , pare sa domine guvernul Ponta , care reuseste sa gaseasca complicatii si situatii fara iesire acolo unde nimeni nu se astepta – citesc si ma minunez cum au reusit , fara sa faca nimic la cei 6,5 km intre Bucuresti si autostrada , sa se vada in fata unei rezilieri , decise dupa 2 ani de inactivitate , cu constructorul , constructor caruia ii platesc 54 milioane de lei acum ca sa re-liciteze tronsonul !
  Comarnic Brasov – nimeni nu-i obliga la aceasta investitie nebuneasca , autostrada izolata in plini munti , cand au 200 km in lucru-proiectie care nu avanseaza .
  Au facut tapaj din ianuarie 2013 pana acum cu ” Comarnic Brasov , demisionez daca nu e gata in 2016 ” etc etc acum se impiedica in finantare – pe care , desi esentiala , nu au vrut sa o aloce de la Stat – si in autorizatii de mediu si lumina verde de la Bruxelles -proiectul pica foarte prost , cel putin un an de asteptare – constructorii straini vor pleca …

 13. 13 Cris iunie 18, 2014 la 9:20 am

  Se vorbește și se scrie tot mai prost românește. ÎNȚELEG că limba se schimbă, dar mai înțeleg ca ea să capete mai multă claritate și concizie, nu confuzie.
  Subiectul nu mai precede totdeauna predicatul: „s-au dus procurorii la sediul”…
  Într-o frază cu mai multe propoziții, la un moment dat subiectul primei propoziții devine subiect subînțeles pentru toate celelalte, deși în celelalte acțiunea e făcută de altcineva: (un tip și-a torturat și omorât prietena însărcinată). „Bărbatul a legat-o și a bătut-o până a omorât-o. Mai avea un copil”…
  Ai crede că BĂRBATUL mai avea un copil; ei bine, mai la vale afli că te-ai înșelat (dar oare e vina ta?), …„un copil care acum a rămas în grija bărbatului”.
  Poate erați convinși că modul infinitiv nu poate avea subiect. „Eroare”!!! „polițiștii au înaintat dosarul la Parchet, pentru A VEDEA PROCURORII dacă lucrurile au stat așa”.

  Toate astea sunt rezultatele fetișizării calculatorului și disprețului față de studiu.
  Regulile gramaticale trebuie respectate, nu pentru că sunt reguli, ci pentru a ne putea înțelege unul cu altul.

 14. 14 Marian Nicolae iunie 18, 2014 la 9:30 am

  American „democracy” caught in the act…

 15. 15 Cris iunie 18, 2014 la 9:36 am

  Unii mă consideră o PNL-istă înverșunată și profund părtinitoare.
  Oare la concluzia asta să ducă faptul că am afirmat că apreciez guvernarea Năstase și că actuala guvernare nu e rea?
  La concluzia asta duce afirmația mea că-i apreciez pe unii PSD-iști, PDL-iști și PC-iști? (Daciana Sârbu, Raluca Turcan, Daniel Constantin…), și nu-i apreciez pe unii PNL-iști?

  Iată! de exemplu, sunt perfect de acord cu scăderea a 5% din CASS la ANGAJATOR.

  Sigur că sunt subiectivă și disciplinată, pentru că atunci când am intrat în partid am acceptat să urmez hotărârile majorității până la o limită fixată de mine, dar de aici până la a mă considera taliban e cale lungă.

 16. 16 Doru Coarna iunie 18, 2014 la 9:59 am

  Atentie, daca vorbiti despre imunitate ca fiind necesara pt ca „sa nu-i treaca cuiva prin cap sa-si aresteze opozitia la motiuni de cenzura”, INSEAMNA CA RECUNOASTETI CA JUSTITIA NUMAI INDEPENDENTA NU ESTE!!!

  Eu cred ca imunitatea trebuie complet eliminata iar locul ei sa fie luat de justitie, prin dreptul civil corespunzator, calomnie, daune-interese, lezarea personalitatii, etc. In felul acesta s-ar tremina cu presupunerile si cu propaganda mincinoasa atat din viata publica cat si din media…

  Era mai bine cand exista coruptie fara corupti, asa cum s-a intamplat vreo 15 ani? Si daca exista coruptie, nu este clar ca cei ce poseda imunitate isi pot masca propria coruptie? Deci nu este vorba despre imunitate, toti fiind dealtfel in aceeasi caruta, avand aceleasi interese, ci tocmai de mascarea coruptiei individuale dar si, in primul rand, a celei de sistem! Aici lucrurile devin grave, insa trebuie sa recunoastem ca exista si o parte buna, numai asa sistemul functioneaza…

 17. 17 Vsile, iunie 18, 2014 la 3:02 pm

  Zev,

  Empatizam cu totii la suferinta unui semen , poate dl. Constantinescu are ceva ,dar mai bolnav si poate mai nevinovat este un Padureanu.
  Nicusor a taiat si a spanzurat , a incalecat cu forta cam tot ce a vrut a fost mai rau ca Basescu dar pe plan local, a santajat oameni ,firme care s-au ferit sa spuna adevarul deoarece fizic ar fi fost distrusi.
  Nu stiu daca a ajuns sa-si lege suferinta de blestemele acelora pe care i-a nenorocit.
  Este adevarat si-a ajutat prietenii , dar asta doar ca sa-si formeze propriul clan local.

 18. 18 Marian Nicolae iunie 18, 2014 la 8:57 pm

  @ Cris iunie 17, 2014 la 5:12 pm

  Intr-o lume ideala lucrurile asa ar fi stat.

  Din pacate UE are nevoie de Ucraina numai ca picior de pod pentru invazia si distrugerea planificata a Federatiei Ruse……doar atat.

  Ucraina este…expendable…..pentru UE.

 19. 19 Vsile, iunie 20, 2014 la 7:25 am

  Despre imunitate sau despre cele doua Romanii vorbesc de ceva vreme.
  Linistea dinaintea furtunii, prim victima directa a lui Traian ,fratele Mircea.cazut „la datorie” sub ochii vigilenti ai celei de a doua justitii. justitia lui Ponta.
  Ca de fiecare data tampii , slugile, din tabara basista incearca sa dreaga busuiocul aratant ca Mircea Basescu ar fi oaia neagra a familiei, de fapt public si Traian Baseascu a confirmat acelasi lucru.
  Adevarul insa este cu totul altul, traficul de influenta a fost facut de fiecare data de Traian Basescu , Mircea fiin d doar omul din fata, una din pusculitele lui Traian, unul din partenerii de sacrificiu asa cum a fost , remember faimosul „shogun” si el un aslt pion de sacrificiu!
  Ce om poate sa fie acela care-si pune fratele intro asemenea situatie , in mod normal urmeaza cel putin una din ceilalti complici , fiica, ruda sau femeie de casa !

 20. 20 Vsile, iunie 20, 2014 la 7:34 am

  Marin Nicolae,

  Deocamdata EU are nevoie de extinderea pietii de desfacere , si Ukraina este un asemenea loc , vidul creat in asemenea tari poate absorbi pe de o parte marile interese economice amricane si bineinteles europene, industria greoaie ukrainiana nu va mai furniza minereu de fier ci incomensurabile cantitati de fier vechi deja prelucrat , o industrie chimica ,uriase cantitati de carbuni…si multa tehnica ex. ruseasca greoaie dar inca de neinlocuit , vezi cel mai mare avion de transport din lume faimosul AN-225.

  Pentru dezintegrarea completa a Ukrainei , Europa isi va opri extinderea pentru pentru cel putin 10 ani!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

<span>%d</span> blogeri au apreciat: