Doctor în șmecherii

Joi, într-o șuetă de campanie cu prietenii de la B1 TV, Băsescu „a susținut principiul „check and balance” și a anunțat că este în favoarea unei modificări legislative „imediate”, astfel încât șefii de la Parchete și de la Înalta Curte de Casație și Justiție să fie propuși de CSM. Nu mi-a venit să cred…

În 2004, în contextul negocierilor cu UE, pentru închiderea capitolului „justiție și afaceri interne”, stabilisem prin lege ca șefii Parchetelor să fie propuși de către CSM. În 2005, Băsescu și Macovei – ca ministru al justiției (cu complicitatea Comisiei Europene) au schimbat regulile – urmând ca propunerile să fie făcute de ministrul justiției, adică de Macovei – procurorul ceaușist pe care Băsescu l-a trimis în sinecura de la Bruxelles! În felul acesta au fost numiți Daniel Morar și Laura Codruța Kovesi.

Acum, pentru că Băsescu nu-și mai poate da „pase” cu ministrul justiției și, oricum vom avea, din decembrie, un alt președinte, Băsescu vrea ca propunerile să fie făcute de CSM.

CSM-ul de acum este „bun”, cel din 2004 era „rău”. La CSM, la începutul mandatului, Băsescu a avut „marea bătălie” cu „niște brontozauri ai fostului regim”. Prin „brontozauri”, Băsescu înțelege, evident, magistrați care nu-l ascultă. Acum, la CSM nu mai există „brontozauri”… Așa că ei ar putea face propuneri, în locul ministrului justiției, care este sau poate deveni „brontozaur”.

Faptul că nu s-a respectat, timp de 10 ani, separația puterilor, nu se pune. Statul de drept a rezistat. Băsescu a fost, el însuși, „check and balance”.

61 Responses to “Doctor în șmecherii”


 1. 1 Fragmentarium Politic mai 2, 2014 la 3:13 pm

  Posibilitatea repetarii in Republica Moldova a scenariului Rusiei din Ucraina, un risc pentru securitatea din Europa de Est. Cum poate fi contracarat?

  Secretarul de stat american, John Kerry, a declarat ca Rusia incearca sa modifice arhitectura de securitate in Europa de Est. Reactiile politice si de drept international ale SUA si UE la tintirea Republicii Moldova de catre Rusia vor avea greutatea unui test de credibilitate.

  Intemeiate sau nu, criza ucraineana si din relatiile ruso-ucrainene a provocat numeroase reactii de securitate in spatiul euro-atlantic, dar si in cel euro-asiatic, care sugereaza redeclansarea unui nedorit razboi rece. Laitmotivele acestor ingrijorari sunt, de o parte, presupusul pericol de invazii rusesti si de refacere a fostului imperiu sovietic, de cealalta, amenintarea expansiunii atlantiste, care a ajuns la frontierele vecinatatii imediate a Rusiei si chiar in contact nemijlocit cu frontierele ruse, pe segmentul vecinatatii cu tarile baltice.

  In scenariul occidental privind posibilele invazii ruse, cea mai expusa si mai probabila tinta este considerata a fi Republica Moldova. Pana la urma, criza din Ucraina este o „afacere” din familia slava, care, prinsa intre presiunea sud-estului rusofon ucrainean, care este si cel mai dezvoltat economic, si perspectiva ruperii unor bucati din vestul tarii si inghitirii lor de catre tari emergente NATO, este foarte probabil sa se incheie printr-o reconciliere. Banii si gazul rusilor, la care, in pofida promisiunilor, occidentalii nu au venit cu compensatii viabile, vor forta in cele din urma gasirea unei formule politice de echilibru. In plus, noul spatiu de integrare economica euroasiatica, care se va deschide incepand din 2015, va fi foarte ademenitor ca alternativa de dezvoltare pe termen lung, vitala pentru o natiune in pragul falimentului.

  Cu Republica Moldova este insa cu totul altceva, aceasta tarisoara care in mod evident nu va putea trai ca entitate statala decat cu pretul saraciei lucii, are prin intermediul inrudirii cu Romania puternice legaturi materiale si spirituale cu Occidentul. Valoarea ei geopolitica, singura sau printre putinele de altfel, de potential pivot de securitate, este puternic disputata, deopotriva la Est si la Vest. Rusia, prin bazele sale militare din Transnistria, teritoriu separatist filorus din compunerea statului moldovean, isi revendica influenta asupra fostei republici sovietice moldovene ca pe ceva de la sine inteles. Nu pentru vinurile moldovene, rusii prefera vodka, ci ca pe o pozitie de securitate si de aparare inaintata.

  Pentru NATO, aducerea Republicii Moldova in spatiul de securitate atlantica ar insemna inca un pas spre Est. Un cap de pod nu neaparat pentru proiectarea fortei, sensurile traditionale sunt astazi drastic limitate, cat mai ales pentru cercetarea si supravegherea de securitate, in sprijinul elementelor strategice sau tactice din adancimea apropiata a NATO, de pe teritoriul Romaniei (scutul antiracheta american de la Deveselu, baza americana de la Kogalniceanu sau altele pentru care aliatul roman a inaintat cereri de permanentizare). Interesul Romaniei este de a fi o tara foarte puternica la frontierele NATO si UE. Pentru securitatea nationala, nu numai Rusia este o amenintare potentiala, ca tinta a contra-reactiilor ruse la scutul antiracheta american, dar si Ucraina, ca sursa de criza regionala si chiar de tensiune post-criza, avand in vedere contenciosul teritorial bilateral, mostenit de la fosta URSS.

  Neindoielnic, aducerea Republicii Moldova in NATO ar adauga valoare de securitate si aparare Romaniei, stat membru al Aliantei si partener strategic al SUA. Exista insa un paradox, in ciuda convergentelor de vointe, moldoveana, atlantica si europeana. Republica Moldova se afla intr-un blocaj geopolitic, care nu-i permite aderarea la NATO. Acest blocaj isi are originea in doua surse, greu de depasit, poate chiar insurmontabile, avand in vedere dreptul national si raportul de forte politice moldovean, aflat nemijlocit sub doua influente geopolitice ostile, rusa si romana. Prima sursa de blocaj geopolitic vine din statutul de tara cu „neutralitate permanenta”, prevazut in Art. 11 din Constitutie, adoptata de Parlamentul de la Chisinau in 1994. Este foarte putin probabil ca, in conditiile cerintei universale de stabilitate a statului de drept, un eventual proiect de iesire din neutralitate sa intruneasca un vot favorabil. Dimpotriva, o tentativa de schimbare a uneia din pietrele de temelie ale tanarului stat moldovean s-ar putea solda cu naruirea intregului edificiu al aspiratiilor pro-atlantice, inca insuficient consolidat.

  A doua sursa de blocaj geopolitic o reprezinta optiunea de secesiune a Transnistriei sau de federalizare a Republicii Moldova, pentru ca aceasta din urma sa intre fara conflicte inghetate in NATO, asa cum s-a intamplat cu toate tarile candidate din Europa de Est. Ambele contravin caracterului unitar si indivizibil al statului moldovean, stipulat de Constitutie la Art. 1. Ceea ce este interesant este ca oricare dintre cele doua optiuni avantajeaza Rusia, secesiunea Transnistriei i-ar conserva pozitia inaintata de securitate si aparare, cea de federalizare a Republicii Moldova i-ar da atuuri extinse, pe care in general le ofera o baza militara intr-un stat advers, un cui al lui Pepelea, cum ar spune romanii. Este greu de spus, cu certitudine, care ar fi raul cel mai mic pentru Romania, presupun, pe datele actuale si pe baza unei analize comparative a formelor de stat, ca federalizarea, pe care Rusia o agita foarte puternic in Ucraina, implica mai multe riscuri, inclusiv din perspectiva reunificarii celor doua state romane.

  Apropierea startului Uniunii Economice Euroasiatice, care ca si pentru Ucraina va fi ca o atractie magnetica, ingusteaza pe zi ce trece fereastra de oportunitate pentru aderarea Moldovei la NATO, nu mai poate fi lasata spre rezolvare la discretia timpului, cum proverbial o spunem. Aleksandr Dughin, ideologul proiectului, a lansat deja Romaniei invitatia, UEE ii va oferi posibilitatea solutionarii problemelor economice si teritoriale. O contra-solutie ar fi o decizie rapida si curajoasa a celor doua state romane, sustinute de comunitatea euroatlantica, pentru a deveni un contributor unic la securitatea Europei de Est si a zonei Marii Negre. Pretul sau efectul, in acest caz, ar fi dejucarea exportului crizei ucrainene si consolidarea extinsa a securitatii Romaniei, UE si NATO.

  In ecuatia geopolitica romaneasca exista insa si o variabila deloc de neglijat intr-un an electoral, anume ce vor decide alegatorii la europarlamentare si prezidentiale? Din aceasta perspectiva, tam-tam-ul presedintelui Basescu, de joi, de la EVZ TV, despre presupusul pericol al preluarii de catre „grupuri nelegitime” a controlului asupra structurilor „guvernamentale” (parsiva nominalizare selectiva are rolul de a nu-l implica pe seful institutiei prezidentiale, capo di tutti capo) este pura propaganda si manipulare electorale. Traian Basescu nu ia in mod deliberat in calcul electoratul, pe care nu este nevoie sa-l minti frumos pentru a vedea altceva decat ce are in punga sau pe masa ori pentru a nu constientiza ce ar insemna extensia de la 10 la 20 de ani a regimului portocaliu, prin alegerea unui nou presedinte de dreapta. Dar cea mai izbitoare omisiune este faptul ca apocalipsa controlului nedemocratic asupra statului, dupa modelul ucrainean, ar fi posibila numai printr-o lovitura de stat, cu sprijin extern.

  Excluderea alternantei democratice la presedintia statului pune insa si o presiune pe relatiile externe care au favorizat sau sustinut o asemenea discriminare, implicit pe status quo-ul geopolitic. Greseala a plecat de la fostul ambasador american, Mark Gitenstein, care a intrat (mituit?) in jocul politic romanesc si a sprijinit represiunea adversarilor politici ai presedintelui Basescu, prin politizarea justitiei. Ne amintim de vehementa Monicai Macovei, care a protejat pe toate caile „investitia SUA in DNA”, o mostra cat roata carului despre potentialitatea unui control cu adevarat nelegitim asupra statului sau despre „riscul ca cineva sa puna mana pe justitie”, dupa cum il chestiona moderatorul pe Basescu.

  Viitorul ambasador american la Bucuresti va avea serios de lucru pentru a reface normalitatea intre stanga romaneasca si cea americana. Cel putin pentru a atinge standardul relatiilor cu dreapta americana, din care a rezultat intrarea Romaniei in NATO, plecand de la ideea simpla ca in democratia capitalista stanga si dreapta sunt pe aceleasi baze. Primul act de incredere ar fi scoaterea din puscarii a detinutilor politici ai stangii, care vor trebui sa participe la alternanta sau partajarea puterii, daca-i vor tine curelele, desigur, esential ar fi insa sa plece de pe pozitii egale in cursa prezidentiala. Altfel, temerea ca „reformele nu sunt ireversibile”, exprimata de Basescu, ar putea capata o anumita consistenta, care nu ar fi in totalitate neintemeiata. Este o bizarerie a se crede ca vanarea liderilor stangii ar putea tine la periferia puterii cel mai mare partid din Romania.

  Nu trebuie sa ne ascundem, ci sa o spunem franc, PSD-ul romanesc are nevoie de tot atata incredere in PD-ul american de cata are nevoie PD-ul american in PSD-ul romanesc. Este singura strategie win-win credibila, de pe urma careia va avea numai de castigat mediul politic si geopolitic de la granita de Est a NATO. Epoca Basescu va apune peste cateva luni, pentru viitor castigarea de prieteni politici alternativi va fi mai importanta decat o victorie din trecut.

 2. 2 florin mai 2, 2014 la 3:30 pm

  AICI S-AR PUTEA SA AVEM OPINII DIVERSE, cu un modus vivendi, dar statul de drept si domnia legii au fost calcate in picioare de sus in jos.Propunerile sa le faca cele 16 curti de apel si ICCJ, iar ministrul justitiei sa nu fie membru de partid, ci din randul magistratilor, apolitic.CSM sa supuna votului dupa o noua lege si modificarea statului magistratilor(LEGEA 303 si 304/2004) pe ministrul justitiei, sefii parchetelor DNA si de pe linga ICCJ, CURTI DE APEL SI TRIBUNALE. AVOCATUL POPORULUI SA AIBA DREPT DE VOT IN CSM, IAR SOCIETATEA CIVILA SA FIE REPREZENTATA DE 2AVOCATI SI 2 PROFESORI UNIVERSITARI DE PRESTIGIU PROFESIONAL SI MORAL. Magistratii sa raspunda penal, material si profesional pt abuzuri, ilegalitati, neglijente,(VEDETI CAZURILE DE LA CEDO) asemanator legiaslatiei germane, la 3 solutii infirmate de intantele superioare, retrogradati, iar la urm 3 exclusi. Legea lustratiei in randul maistratilor=necessitate imperioasa si urgenta nr. 1 . Intr-un stat de drept, Avocatul poporului SA AIBA atributii sporite in sesizarea si contestarea modului de ADMINISTRAEA JUSTITIEI(termenele de judecata, respingerea probelor concludente si pertinente, motivarea tardiva si cu rea credinta si incompetenta a hotararilor judecatoresti, coruptia si incompetenta unor procurori si judecatori, tainuirea si favorizarea infractorilor, inclusiv din randul demnitarilor).MISCAREA PT. JUSTITIE SI DREPTULOR OMULUI= MJDOM ESTE GATA PT. PROPUNERI, SUGESTII, PARTENERIAT ACADEMIC PT. UN STAT DE DREPT SI DOMNIA LEGII IN ROMANIA!Toata viata, lupta si activitatea la catedra si in societate am dedicat-o ca prof univ si avocat acestor principii si idealuri in interes national, juridic, uman acestor valori perene!

 3. 3 Scarlat Teodor mai 2, 2014 la 5:01 pm

  PSD a fost SLAB ca partid de opozitie , dl Geoana a permis tot felul de derapaje de la legislatie , liberalii erau la putere prin Tariceanu si asa se face ca maidanezul si-a putut aplica in practica smenurile institutionale si legislative . Acum exista o pletora de propagandisti basisti corupti si priceputi in manipularea media si a populatiei , acestia sunt asemenea propagandistilor lui hitler care mistificau adevarul si incurajau fascismul .

 4. 4 Stoica Mihaela mai 2, 2014 la 6:05 pm

  Pentru a aborda o analiză pe principiul check and balance, domnule Adrian Năstase, este necesar să se observe dacă în România sunt doi pe un balansoar, sau doar unul care sare la cele două capete, în timp ce al doilea este preocupat doar să prindă locul liber.

  Dumneavoastră, însă, continuaţi să vedeţi scene din lumea din ieri, în ciuda tuturor vicisitudinilor care vin de acolo. Mă rog, fiecare om are libertatea de a alege să sufere sau să fie fericit. Dacă vă face în mod constant plăcere rolul acesta de victimă, nu pot decât să vă respect alegerea.

 5. 6 Adrian B. mai 2, 2014 la 6:19 pm

  Si probabil ca o s-o si faca !

  Cine ar fi crezut in decembrie 2012 când USL castiga alegerile cu 70 % , ca Basescu isi va numi procurorii , pact de coabitare/resuscitare si va face ce va face in continuare ? Aproape nimeni !!! Si uite ca a putut sa faca toate mizeriile astea !

  Stiti DE CE ? Pentru ca – din pacate pentru romani ! – are cu cine …

  In conditii normale si cu oameni normali , acest individ SINISTRU trebuia sa fie demult in puscarie !!! Uite ca nu este si mai mult decat atat , isi bate in continuare joc de toti romanii !

  Pentru ca , din pacate , fostul USL este o adunatura de bizari si de fricosi care nu vad mai departe decat propriul interes : sa-si angajeze o nevasta , o amanta , o afacere , etc.

  Zilele trecute i-am auzit din nou pe d-nii Ponta si Dragnea strigând sloganul : Dreptate pana la capat !!!

  Nu stiu cum de nu le este rusine …

 6. 7 krudus mai 2, 2014 la 6:24 pm

  Doctor in Petrom !

  D-le Nastase, spun unii pe la colturi ca sunteti un tip foarte destept.Nu stiu daca sa-i cred sau sa-i contrazic.

  Anul 2014 este anul in care se re-negociaza Contractul cu Petrom.

  Pentru romani si Romania, ce putem face sa ne fie un pic mai bine?
  Cine sunt in opinia dumneavostra personalitatile si profesionistii care pot sa se ocupe de acesta problema la modul cel mai serios si care sa nu tradeze interesul national?

  Un litru de motorina costa 6,38 lei.
  Este prea mult pentru un roman care munceste cinstit si traieste doar din salariu.

  Aveti acolo timpul necesar pentru punerea la punct a unei strategii si al unui plan care sa ne ajute ca poporul nostru sa o duca mai bine dupa acesta re-negociere?

  Lasati-l pe dl Basescu, haideti sa facem ceva constructiv pentru toti romanii.

  Multumesc frumos.

 7. 8 Luminita Arhire mai 2, 2014 la 7:33 pm

  Mai reprezinta pentru cineva un soc faptul ca presedintele se sterge pe picioare cu Constitutia ? Cred ca nu . A facut-o de atatea ori si in atatea pozitii incat sunt cetateni care isi inchipuie ca transformarea Constitutiei in pres ii intra in fisa postului .
  Noutatea in ceea ce il priveste pe Basescu este ca nu mai are nici o masura in a se metamorfoza in Mangafaua de la Cotroceni , salivand abundent de cate ori hotaraste Mita Baston sa se dea cu ceva prin peisaj , de exemplu cu parasuta … Ca Mita Baston a mai gasit un vehicul prin intermediul caruia sa ni se vare in ecran , dupa ce a probat bicicleta , mopul , sportul cu ” unu’ pe fata unu’ pe dos ”, multiplele telegondole ale patriei si , mai ales , intr-o inregistrare de nesters din memoria colectiva , echitatia ( acesta din urma ca nu cumva sa ramana cucoana mai prejos decat rezervata doamna Maria ) , nici asta nu este cine stie ce surpriza .
  Surpriza este ca Mangafaua se intrerupe dintr-un discurs avantat despre politica externa ca sa inghita in sec la vederea coletului blond coborat din cer si sa-i soarba proaspetele impresii despre parcarea temporara intr-un norisor , ca si usoara ingrijorare ca ar fi putut ramane acolo. Doamne, am mai vazut prosti ramanand cu gura cascata in fata unei fuste bine cambrate pe coapsa , dar cu toate astea expresia incremenita si tampa a presedintelui , precum si ochii lui impleticiti , incercand cu disperare sa focalizeze imaginea parasutistei sau a parasutei ( ca nu s-a inteles exact ) n-ar avea cum sa-mi ramana indiferente !
  Slava tuturor celor care l-au tinut pe nenea asta la Cotroceni pana acum ! Felicitari Curte Constitutionala , Servicii , Justitie , Europa infratita si mai ales , Ambasada fara ambasador , de unde iesea mai ieri dreapta aproape unita ( adica Antonescu important si solemn ca un obelisc , umar la umar cu Vasile Blaga –bun organizator ) . Va multumim din suflet ca ati ajutat specia aceasta gretoasa sa-si prezinte aproape zilnic opiniile de fante de mahala de la puputrul prezidential !
  Sper sa-l luati acasa , cu randul , dupa ce nu va mai fi presedinte , ca sa ne simtim si noi cat de cat razbunati !

  P.S. Si apropo , doamna Maria , v-a cuprins brusc inspiratia si ati scris un ravas inlacrimat catre presa cand sotul dumneavoastra se jura ca n-a pocnit copilul pe care stiam cu totii , inclusiv dumneavoastra , ca l-a pocnit , si ne-ati explicat ce familie frumoasa aveti si ce tata si sot devotat este Basescu Traian ! As fi curioasa totusi sa aflu daca l-ati asteptat in stil traditional romanesc pe sotul dumneavoatra ieri , dupa ce ati vazut imaginile care i-au surprins expresia pofticioasa la adreasa parasutistei amatoare . Cum adica , ce inseamna in stil traditional romanesc? Cu maturoiul dupa usa , desigur!

 8. 9 Adrian B. mai 2, 2014 la 9:52 pm

  De aceea IL IUBESC eu pe d-ul Mugur Ciuvica ! Cu jeguri securiste de genul lui Visan , Basecsu , etc. asa se vorbeste !

  RESPECT MUGUR CIUVICA !!!!!!!!!!!!!!!

  Emisiune tensionată în studioul România TV, vineri seară. Timp de câteva minute, Mugur Ciuvică și Gelu Vișan au avut un dialog tensionat, după ce preşedintele PMP Dolj i-a reproșat președintelui Grupului de Investigații Politice că aruncă mizerii în spațiul public, uitând că în trecut mergea la mare cu mașina prezidențială.

  Președintele Grupului de Investigații Politice, Mugur Ciuvică, și liderul PMP, Gelu Vișan, au fost protagoniștii unui scandal monstru, vineri, la România Tv, într-o emisiune în care se discuta despre implicarea vizibilă a președintelui Traian Băsescu în campania electorală a PMP, mai ales că deputatul PMP, Elena Udrea, a postat pe Facebook fotografii realizate de Ziua Națională a Tineretului la malul mării, în care șeful statului poară un tricou alb pe care scrie „vote for PMP”

  După ce Elena Udrea a oferit în direct de la mare câteva explicații privind fotografiile postate astăzi și a purtat un dialog cu unii dintre invitații emisiunii, respectiv Corina Drăgotescu, Bogdan Chirieac, Mugur Ciuvică, Ionuț Vulpescu, liderul PMP Gelu Vișan a fost întrebat de către moderatoarea emisiunii, Denisa Pascu, dacă Traian Băsescu merge atât de departe ca să promoveze PMP pentru că este în ultima jumătate de an de mandat și nu se mai gândește nimeni să îl mai suspende. Ulterior unui moment scurt în care Gelu Vișan a declarat că președintele pur și simplu susține PMP, liderul PMP s-a adresat președintelui Grupului de Investigații Politice, pentru că a constatat că „se arată bărbăția și pe la dl Ciuvică.

  Vișan: Apropo, mai țineți minte când vă duceați la mare cu mașina prezidențială la hotelul din Mamaia cu soția și copiii? Sunt și fotografii. Ia spuneți dumneavoastră acuma, așa deontolog cum sunteți. Nu v-am spus-o niciodată. Puțină rușine să vă fie.

  Ciuvică: D-le Vișan, sunteți un mare bou, pentru că nu am fost niciodată într-un hotel cu mașina prezidențială. Sunteți atât de bou pentru că nu am fost niciodată căsătorit, dar am o iubită cu care am copii, dar când eram la președinție nu se născuseră copiii. Ce să le facem?

  Vișan: Erați cu mașina administrației prezidențiale.

  Ciuvică: Oi fi fost cu vreo amantă cu copilul ei, dar în niciun caz cu mașina prezidențială. Așa că lăsați textele de doi bani.

  Vișan: Erați cu mașina administrației prezidențiale. Și eu nu vă fac bou.

  Ciuvică: N-aveți de ce să mă faceți. Veniți cu securisme d-astea de rahat la mine.

  Vișan: Câtă supărare aveți că în 2006 v-ați dus la Mamaia, în 2006-2007, eu v-am văzut cu ochii mei.

  Ciuvică: În 2006? Chemați un doctor pentru dl Vișan.

  Vișan: ’96-’97, îmi cer scuze. Sunt sătul de mizeria pe care o aruncați în spațiul public încât am spus ceva ce am văzut.

  Ciuvică: În ’96, eu n-o cunoscusem pe, să-i zicem, nevastă-mea. Dar puteți să nu mai spuneți tâmpenii. În ’96, m-am dus la Cotroceni în decembrie. M-am dus în decembrie la mare? Vorbiți numai prostii.

  Vișan: Să vă fie rușine pentru mizeriile pe care le aruncați în spațiul public.

  Ciuvică: Să vă fie d-voastră rușine cu Băsescu al d-voastră și cu Udrea d-voastră…

  Vișan: D-vs recunoașteți că sunteți un salariat al lui Voiculescu?

  Ciuvică: Nu, pentru că dvs sunteți atât de bou încât tot nu ați înțeles, deși vă explic de ani de zile, că eu nu sunt un salariat al lui Voiculescu.

  – See more at: http://www.dcnews.ro/scandal-la-tv-mugur-ciuvica-cearta-in-direct-cu_442553.html#sthash.WobsRVdF.dpuf

 9. 10 blogideologic mai 3, 2014 la 12:07 am

  Filosoful eclectic francez Alfred Victor Espinas (1844 – 1922) l-a influenţat, prin cărţile sale, pe gânditorul german Friedrich Wilhelm Nietzsche. Bănuiesc că este vorba despre cartea Originile tehnologiei, publicată în anul 1897. Din fericire, Gallica a scanat-o şi a pus-o pe net http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k82615s.pagination. Influenţa asupra lui Nietzsche începi să o ghiceşti plecând de la Cartea întâia, capitolul prim. Expunerea planului elementelor doctrinare ale “tehnologiei fizico-teologice : Formarea inconştientă a elementelor din tehnici. – Primele încercări de Tehnologie sunt incorporate în dogmele religioase. – Religia elină conţine şi o filosofie pentru acţiunea implicită. – Apectul pesimist al acestei filosofii : neputinţa omului. – Aspectul de optimism : Artele, ce sunt darul primit de la zei. – Predominanţa pesimismului în timpul scrierilor gnomice. – Mitul lui Prometeu şi eşecul spiritului uman. – Arta, un dar divin, se exprimă ca o credinţă populară. – Arta revelată este simultan divină şi naturală. – Raportul dintre voinţa divină şi conştiinţa socială constituie regulă de acţiune. – Acest ansamblu de reguli este o morală difuză, embrionară. – Primele încercări de clasificare. – Absenţa unei explicaţii dinamice. – Schimbările nu sînt observate. – Voinţa umană, ignorată prin alegerea omului, în acord cu voinţa zeilor. – Credinţele fizico-teologice sunt prima etapă din Praxeologie, sau filosofia acţiunii.”

 10. 11 santinela mai 3, 2014 la 7:25 am

  Oricum nu avem un ministru al justitiei.Asta de acum este un papagal.Basescu stie ce face pe ultima suta de metri.Incearca sa revina la vechea lege fiindca CSM-ul este infestat de oamenii lui,la fel si ICCJ.Simte cum i se stringe latul de git.

 11. 12 Vsile, mai 3, 2014 la 7:45 am

  Si uite asa cu asemenea epitete ajunge Traian in istorie cu mitul invincibilului de profesie!
  Si Ulise a fost smecher in sensul de viclean dar smecheria asimilata de smen si frauda este altceva de cit colocvialul prietenesc „smecher-pisicher”!

 12. 13 serbanfl mai 3, 2014 la 8:29 am

  Foarte bine că amintiți de „complicitatea Comisiei Europene”! Mai exact a P.P.E., adică cei ce i-au convins pe băsescu și gașca lui ca, după ce au ajuns la putere prin electoratul de stânga, să treacă de partea reprezentanților celor ce au realizat revenirea la practicile capitalismului anterior Crizei din perioada 1929-1933! (Acum l-au momit pe crin antonescu!)
  Foarte bine că amintiți de monica macovei! Individa este pe poziția a doua pe lista candidaților PDL pentru P.E..
  Tare îmi doresc să nu mă mai rușinez precum a fost cazul când deputata spaniolă a declarat că nu credea să aibă ocazia să întâlnească deputate/deputați ce se plimbă pe la diverse comisii ale PE pentru A-ȘI DENIGRA ȚARA!

 13. 14 lucica53 mai 3, 2014 la 9:06 am

  Domnule Prim-Ministru, dvs. vorbiti despre „check and balance” referindu-va la Basescu??? Cred ca e o gluma buna! Daca citeste Basescu aceasta postare, se va gandi instantaneu la cate zerouri se vor fi gasind pe „cec” si, desigur, ca ar fi buna o partida de „balance” cu noua parasuta nationala!!! Scuzati-mi limbajul, dar asta e realitatea!

 14. 15 Marian Nicolae mai 3, 2014 la 9:59 am

  In memoria stramosului meu, ardeleanul Galben Ioan, plecat pe la 1900 sa slugareasca in America……

  Grigore Lese – Bata-te America, bata
  Taranii ardeleni care au mers la munca in America anilor 1900 au lasat in urma fotografii si acest tulburator cantec. Multi dintre ei s-au intors in tara dupa 10, 15 ani de munca cumparand pamant in satul natal.

 15. 16 Cris mai 3, 2014 la 10:54 am

  Vorbim a mia oară despre suceala, răzgândeala lui Băsescu, despre faptul că insul n-are principii și idei, n-are un drum drept, ci vorbește și acționează haotic, după interesele de moment.
  Ca toate poruncile sale în domeniul legislativ, de când nu mai are majoritate în Parlament, și asta va rămâne doar o frază goală între alte fraze goale și incorect exprimate, ale lui.
  Legile sunt modificate de Parlament, mai precis de majoritatea parlamentară.
  Apoi, faptul că lui Băsescu nu-i place un articol de lege votat nu contează. Trimite legea o dată înapoi la Parlament, iar, dacă acesta nu e de acord cu „ideile” lui crețe, i-o retrimite exact în forma inițială, iar el e nevoit s-o promulge.
  El slobozește la B1 porunci umflate, cu „imediat”, „imperativ”, ca să se mândrească adulatorii lui cu „autoritatea” lui, cu „mâna lui de fier”. În realitate, e un clovn cu mușchi de burete sub costumul de circ.
  Eu aștept 2015, ca să văd cât de independentă e Justiția. Dacă se va apuca de dosarele lui și de alte plângeri care vor fi depuse împotriva lui, dacă îl va condamna (pe probe indirecte și raționamente logice, în cazul în care nu sunt altfel de probe), e independentă. Dacă nu, NU.
  Și mai aștept să iasă niscaiva interceptări telefonice ale lui, că doar el n-o fi singurul neinterceptat din țară…

 16. 17 Marian Nicolae mai 3, 2014 la 10:58 am

  @ krudus mai 2, 2014 la 6:24 pm

  La fel cum pe dumneavoastra va loveste pretul pe litrul de motorina…ma loveste si pe mine.

  Pentru a scadea pretul pe litrul de motorina sub 3 lei……TOTUL si TOTI trebuiesc schimbat in tara ………si eventual trimisi in pustie…..

 17. 18 blogideologic mai 3, 2014 la 11:08 am

  Destutt de Tracy descria natura proprietăţii ca fiind intim legată de firea omului, nu a omului în general, ci a omului individual. Extrag din studiul economistului Henri Joseph Baudrillart despre doctrina economică a lui Destutt de Tracy, un excerpt referitor la muncă. Separ în traducere contribuţiile celor doi autori : Baudrillart: “Proprietatea, [fiind] bază a oricărei Economii politice, [fiind] plasată deasupra voinţelor arbitrare, şi servind drept fundament tuturor convenţiilor, Destutt de Tracy ajunge la nevoile omului şi la mijloacele sale, pe care un cuvânt le rezumă în sfera economică, munca.” Destutt de Tracy: “Aceleaşi acte emanate din facultatea de a vrea [şi] care ne fac să dobândim ideea distinctă şi completă a personalităţii noastre, a eului nostru şi a proprietăţii exclusive a tuturor modurilor sale, sunt de asemenea cele care fac să fim subsceptibili la nevoi, şi care constituie toate nevoile noastre şi toate dorinţele noastre.” Baudrillart: “Dar nevoia sau dorinţa este o stare, şi nu încă o acţiune. Din fericire sistemul senzitiv are proprietatea de a reacţiona asupra propriului nostru corp. Sentimentul de a vrea dobândeşte de la acel moment [şi mai departe urmează] Destutt de Tracy: “o a doua proprietate, foarte diferită de prima, dar care este nu mai puţin importantă ; este aceea de a dirija toate acţiunile noastre, şi prin aceasta de a fi sursa tuturor mijloacelor noastre.” Baudrillart conchide : “Aceste mijloace, sunt facultăţile noastre. Folosirea acestor facultăţi este munca.” Ideile acestea sunt valabile şi acum, ele facilitând înţelegerea şi asimilarea managementului modern. În plus, prin influenţa şi ancorarea lor culturală în prima jumătate a secolului XIX românesc, ideile lui Condillac şi Destutt de Tracy sunt racordate perfect la spiritul nostru. Peste tot în lume, acolo unde se observă, creştinismul social a fost influenţat de Condillac. Iar în Franţa şi România, liberalismul se trage din ideologia lui Destutt de Tracy, iar nu din liberalismul englez. În general se consideră că asociaţionism-senzualismul în Franţa se termină odată cu eclectismul lui Victor Cousin (1792 – 1867). Formal, aşa este. Dar însuşi Victor Cousin admitea că a fost influenţat de Realismul Scoţian al Bunului simţ, promovat de Thomas Reid (1710 – 1796), contemporan cu David Hume, cel mai faimos filosof al Iluminismului scoţian. Iar Destutt de Tracy căutase în filosofia lui Thomas Reid punctele de convergenţă, dar şi punctele distincte faţă de Condillac. Aşa că lucrurile se leagă. (Şi cu Johann Wolfgang Goethe care l-a citit, măcar în parte, pe scoţianul Thomas Reid.) Mai mult, psihologul francez Théodule-Armand Ribot (1839 – 1916), gânditor pe linie eclectică, proclamă la anul 1870 –prin cartea “Psihologia din Marea Britanie, acum, şcoala experimentală” – stima şi simpatia lui faţă de linia dezvoltărilor pe linia asociaţionism-senzualismului petrecute pe marea insulă de lângă Europa. Acest Théodule-Armand Ribot este important de asemenea pentru interpretarea pe care o dăm lui Mihai Eminescu. Ştim deja cât de mult a fost influenţat marele nostru poet naţional, şi ideolog al românismului, de gândirea lui Arthur Schopenhauer. În acelaşi timp, îl vedem pe Ribot preocupat de “Filosofia lui Schopenhauer” (carte pe care a scris-o la 1874, iar în 1896 cunoştea cea de a şaptea ediţie).

 18. 19 blogideologic mai 3, 2014 la 12:21 pm

  Nu s-ar putea spune că Iraclios a reacţionat lent la sfidarea arabă din timpurile lui. După ce, la anul 635, islamicii ocupară Damascul, Heraclius strânge o armată semnificativă numericeşte. Fără să fi inventat încă o tactică adecvată pentru a controla şi chiar învinge rapiditatea şi eficienţa cavaleriei uşoare islamice. Heraclius a demonstrat totuşi atunci că sistemul themelor funcţiona exact aşa cum îl gândise Mauricius (Mavrichie îi va spune Dosoftei) în Strategikon. Romania avea din nou profuziunea de resurse umane, ceea ce nu se mai văzuse de pe vremea împăratului Traian ! Pentru bătălia cea mare din Siria, Heraclius reuşeşte să recruteze fără prea mari eforturi o armată de 200 000 de oameni. Şi s-ar mai putea spune că bătălia de la Yarmuk (anticul Hieromax) din anul 636 a fost pierdută cu anticipare de armata aceea incorporând multe resurse umane, în primul rând datorită personalităţii luminoase a lui Heraclius. De ce ?Alegerile sale erau totdeauna de o generozitate extremă. Credea că toţi oamenii sunt, prin natura lor intrinsecă, la fel de buni ca şi el. Deci că minciuna şi duplicitatea nu sunt posibile. Era, în aceste alegeri făcute de Iraclios, şi un transfer de pondere a sacralităţii limbii greceşti clasice. La fel ca într-o piesă tragică jucată în teatrul antic, cuvântul pronunţat solemn în greceşte era sacru pentru Iraclios, cuvântul elinesc avea greutatea Adevărului. Dacă dezvăluim totuşi numele întreg al comandantului desemnat de Heraclius să conducă lupta romanilor împotriva arabilor la Yarmuk, probabil că nu veţi crede la început. Pentru că germenele înfrângerii, ca să nu spunem al trădării, se vede chiar din selectarea numelui şefului armatei romane de la Yarmuk : Jabalah ibn-al-Aiham al-Ghassani! Acesta era un arab naturalizat din Siria, un „musta’ribah” aparţinând tribului ghazanizilor. Dar trebuie să recurgem şi la argumentele din istoria inductivă cu ponderea cea mai mare. În acest caz particular, efectuăm totodată o tranziţie de la geopolitică la ceea ce se cheamă biopolitică. Căci aducem în discuţie pandemia cunoscută drept „ciuma din vremea lui Justinian I-ul” care se manifesta în vara anului 541. Medicii actuali încep să fie convinşi că în acea pandemie din vremea lui Justinian I-ul n-ar fi fost implicată de fapt bacteria Yersinia pestis. Acum se presupune că aceia care vor fi viitorii mahomedani au avut o rezistenţă naturală, genetică, împotriva acelei pandemii. Este adevărat că aproape toţi istoriografii arabi de mai târziu vor nega mereu, şi obstinaţia lor frizează absurdul, trădarea făptuită de arabii ghazanizi din Siria faţă de bazileul de la Constantinopol la anul 636, proslăvind în schimb ‚geniul militar” al Califului Omar, care conducea jocul la două capete. Sigur, nu-i nimic rău că sunt acoperiţi ghazanizii. Nici că este lăudat peste măsură Califul Omar căruia i se mai atribuie, de altminteri pe nedrept, şi o celebră moscheie înălţată la Ierusalim de arhitecţi de la Nova Roma! Ceea ce mi se pare în schimb o probă limpede de rea credinţă este faptul că aceiaşi istoriografi arabi îi vor învinui pe evreii din Siria că i-ar fi vândut pe creştini, năvălitorilor islamici. Cel puţin aşa putem citi în relatarea lui Al-Baladhuri dn cartea „Kitab Futuh al-Buldha of Ahmad ibn-Jabir al-Baladhuri”, povestindu-ne acolo despre bătălia de la Yarmuk. Trebuie adăugat că lucrarea a fost scrisă abia pe la 892 AD. Romania Ierusalimului, adică Palestina cu Ierusalimul proaspăt recâştigat, şi regiunea aceea incredibil de bogată, incredibil de civilizată, –o bună parte a minunăţiilor asociate civilităţii, povestite de sofisticata prinţesă Şeherezada beduinului Al Rashid în „O mie şi una de nopţi” se petreceau acolo–, şi ne referim la Siria, intră pentru multă vreme, poate definitiv, sub control arab. Mai trebuie menţionat că garnizoana Ierusalimului condusă de patriarhul Sofronie s-a predat abia în anul 638. Mesopotamia Romaniei cade pradă arabilor la 639-640 AD. Astfel, în ultimii ani ai vieţii sale, împăratul Iraclios a văzut distrugerea Oikumenei romane din Sud şi din Răsărit. Urmaşii săi de la Nova Roma au rămas să se confrunte cu probleme cumplite. Unora li s-a lăsat prea puţin ‚timp material’ să le rezolve.

 19. 20 T-Rex mai 3, 2014 la 1:15 pm

  A fost hilara chestia aia cu tinutul de minuta si tricouri „Vote For PMP!”. Cine sa voteze in engleza, cangurii din Australia? Mai modern, de cind ne survoleaza canadienii spatiul aerian ne adresam electoratului roman in engleza? Sper ca toate instructiunile de vot in Romania sa fie facute doar in engleza. Poate voteaza canadienii 🙂

  Una din invataturile din antichitate este ca pe timp de razboi adevarul este prima victima (Aeschylus). Valabil insa si pe timpuri de pace, in politica. Strategia pe care toate necuvintatoarele au prins-o este ca trebuie sa bagi boticul in borcanul cu miere, dar sa nu te vada ursul. Sau daca te vede, unge-l si tu pe botic cu miere sa te lase in pace. Cum altfel ar fi putut volatiliza familia Nemes zeci de milioane de dolari, si apoi fugi in SUA, fara ca nimeni sa se sesizeze inainte sa fuga? Si asta e doar un exemplu.

  Eh, ca simplu cetatean ti se apleaca mai intai de politica, apoi de viata in haita umana.

 20. 21 blogideologic mai 3, 2014 la 1:18 pm

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Mohammad-adil-rais-battlefield_of_yamouk.PNG Locul unde a avut loc Bătălia de la Yarmuk, printr-o raportare la Marea Galileei. Se observă că locul bătăliei se află la Răsărit faţă de această mare interioară cu apă dulce. Rîul Yarmuk este cel mai mare afluent al fluviului Iordan. Mai există alţi doi afluenţi de importanţă egală : rîul Zarqa şi rîul Wadi Mujib (Wadi înseamnă deşert). Cei trei afluenţi numiţi mai sus alimentează apa Iordanului pe porţiunea cuprinsă între Marea Galileei şi Marea Moartă. Actualmente, rîul Yarmuk delimitează frontiera între statul Israel modern şi statul Iordania, pe porţiunea de vale (Valea Iordanului), precum şi frontiera între statul actual Siria şi statul Iordania, pe porţiunea din amonte. De asemenea, rîul Yarmuk defineşte convenţional frontiera sudică a zonei numită Înălţimile Golan.

 21. 22 Petre mai 3, 2014 la 2:24 pm

  Dle Nastase,

  V-am descoperit astazi forumul si am citit cu inters articolele dvs, sunteti un om extrem de inteligent, si nu ma indoiesc ca ati contribuit decisiv la succesele majore ale acestei tari prin accederea in NATO si UE. Imi pare rau ca ati picat la mijloc intre aceste jocuri politice, si ca a trebuit sa va sacrifice pe dvs pentru a da exeplu de lupta cotra coruptiei in romania. Daca ar fi sa-i cerceteze pe toti pentru deturnare de fonduri in campanie electorala, trei sferturi din clasa politica ar ajunge la inchisoare. Dar nu asa ar trebuii sa fie regulile jocului. Basescu a fost bun 3-4 ani, dupa care a devenit ( cu voie sau fara ) un instrument al altora. Noi am obtinut aderarea la UE cu mare truda, dar n-am stiut ce sa facem cu ea, n-am stiut sa profitam, n-am avut oameni politici inteligenti Post- aderare, care sa faca regulile. In loc sa fim uniti, precum polonezii, si sa ne apucam serios de treaba, noi am inceput sa ne atacam intre noi si sa ne aratam cu degetul. ( de, gena de roman) Ce se intampla acum in romania este dezastru, clasa politica este la pamant, este sub nivelul 2004 dupa parerea mea, nu stiu unde ne indreptam, nu avem oameni politici de anvergura. Ponta e un baiat din tanara generatia, dar nu are calitatile unui politician de elita, se implica in batalii marunte in loc sa se ocupe de treburi serioase.
  Va urez sa treceti cu bine peste aceste zile negre in viata dvs, si sa priviti cu optimism spre viitor.

  Respect,

  Petre
  New York

 22. 24 Adrian B. mai 3, 2014 la 3:02 pm

  Respect Victor Ciutacu !

  Ciutacu, către „băsiști”: „Pute pământul sub voi. Urâţi, idioți, purulenţi” .

  Jurnalistul România TV Victor Ciutacu (fost Antena 3) îi atacă violent pe Traian Băsescu și pe „băsiști” după apariția fotografiilor cu Elena Udrea și cu președintele pe plajă, echipați în tricourile PMP.

  Într-o postare pe blogul personal intitulată „Revoluţia vomitivă a prostului gust”, însoțită în deschidere de fotografia cu Băsescu și Udrea, jurnalistul de la postul lui Sebastian Ghiță îl numește pe Băsescu „epavă”, „putregai”, descriindu-i în același timp pe „băsiști” drept „idioți, urâţi, dezgustători, purulenţi, schimonosiţi, neterminaţi”.

  „Băsiştilor, vouă nu vă e ruşine – de voi, nu de lume – că aţi putut susţine şi gira zece ani epava asta (Băsescu – n.a)? Un putregai, un munte de manelism, un monument de depravare, o căzătură dezgustătoare, un mediocru de o autosuficienţă contagioasă, ăsta-i totemul la care vă prosternaţi ca nişte idioţi ce sunteţi. Pute pământul sub voi, căpuşelor. Sunteţi sculptaţi miniatural după chipul şi asemănarea lui: urâţi, dezgustători, purulenţi, schimonosiţi, neterminaţi. Unica reacţie umană pe care o produc asemenea imagini e de vomă convulsivă. Aţi reuşit performanţa să anulaţi rapid, fără echivoc, tot ce-a fost mai penibil şi mai rizibil în campania asta electorală perpetuă”, a scris Ciutacu pe blogul personal.

 23. 25 teostanc mai 3, 2014 la 3:08 pm

  krudus
  mai 2, 2014 la 6:24 pm

  Mie mi se pare carnea de vita foarte scumpa. Si painea a ramas ” si mai scumpa”.

  Ce poti sa faci dumneata, banuiesc ca esti in libertate, pentru a le scadea pretul ?

  PS

  Basescu, zis ‘Javra Ordinara’ de unii compatrioti, care de fapt este un haiduc, nu un doctor, care aduna de la saraci si da la bogati, inclusiv siesi si face pipi pe opinia publica a recunoscut ca administratia Nastase a fost cea mai eficienta. Cred ca fusese la spovedanie inainte de acea opinie.

 24. 26 Adrian B. mai 3, 2014 la 3:27 pm

  Sarah Brightman and Fernando Lima – Pasion

 25. 27 Luminita Arhire mai 3, 2014 la 5:51 pm

  Crede cineva ca doua partide , sa le zicem de dreapta ,dar care teoretic sunt adversare in alegeri , isi imprima pe tricouri , din intamplare , ACELASI SLOGAN ELECTORAL , „KEEP CALM AND VOTE ” , diferind doar culoarea obiectului vestimental ? Cine crede , sa ridice mana … Cum , nici o mana ridicata , adica nimeni nu ne semnaleaza ca este doar o coincidenta , din acelasi repertoriu cu discursurile simetrice ale celor doua protagoniste ( PNL si PMP ) , pigmentate cu „de ce le este frica nu vor scapa ” si „baronii PSD conduc tara ”( spre deosebire, bineinteles , de bravii si modestii baroni de dreapta , care sunt „cei mai viteji și mai drepți dintre ” baroni , cum bine remarca si Herodot , pe vremuri ) ? Deci este greu de crezut , da?
  Ei, hai sa va sugerez totusi trei variante ajutatoare , ca sa nu ne adancim in mister :
  a)cineva si-a batut joc de ambele partide
  b)cineva si-a batut joc de unul dintre cele doua partide
  c)ambele partide si-au batut joc de ele insele si de electorat si si-au pus sigle identice , ca sa inteleaga tot bizonul votant ca nu conteaza pe care anume pune stampila ,deoarece oricum dupa alegeri intre cele doua dreptace relatia se va construi pe baza de LOVE si incredere reciproca ; si nu are rost ca PNL+ PMP sa mai prapadeasca banii pe tricouri si la prezidentiale , ca-s bune si astea … ( deh, ce sa-i faci … austeritate popular europeana … )

 26. 28 Ghita Bizonu' mai 3, 2014 la 7:10 pm

  pai nu e numa meritu lui…
  Asa ca un par d’egzamplu in 2012 Ponta putea sa zica asta coanei Ioropa..
  Sa nu mai zic ca in 2005 puteati dvoasta sa gasiti modalitatea sa intrebati pe aia de la Strasburg ca cand e ei seriosi. Cand cer sau cand se contrazic?
  Sa le amintiti ca atunci cand era PSD la butoane ei cereau ca șefii de la Parchete și de la Înalta Curte de Casație și Justiție să fie propuși de CSM si ca dupa un an doi sisi schimbau oipiniile. Si cu o mutra nevinovata sa ziceti „stiti prin Balcani cestii din astea se numesc nerusinare sau Alzeimer!”
  Asa cum puteati sa faceti ceva si cu unele sustineri desprer adoptii. Ca madama aia Niciolsaona a avut unel;e idei , noi le-am facut leeg si apoi Startsbirgu a avut cam alte cerinte. Sa fi fots intrebata aia ce parere are. Sa fie intrebat prezidu ERRORpean ca cand e ei seriosi sau daca la PE e ca pe maidan intre copii sub 10 ani!!

  Da cand zici cel mai inteligent cedeaza, ca sa intorci obrazu si ca orice sut in ### e un pas inainte …ai „succesuri” multe!! Si babuinu sa „calareasca” teleptualu’!

 27. 29 Ghita Bizonu' mai 3, 2014 la 7:12 pm

  Eeeee…….

  Cand va sugeram ca ar fi cazul safaceti niste interpelari dure in Palavrament …. Atunci era cazul.
  Acu …

 28. 30 Radu Humor mai 3, 2014 la 7:18 pm

  Băsescu a reuşit să compromită de unul singur toată povestea frumoasă cu americanii, atât de aşteptaţi (până acum !!!!) de români şi a EU care se dovedeşte la fel de parşivă ca şi primii.
  Şi nici nu-i de mirare atâta timp cât la vârf şi unii şi alţii au specimene politice de aceaşi natură umană !
  N-am văzut o anchetă, sau măcar un interviu cu vreunul(una) din aceste figuri „emblematice” americane sau europene în care să se dezbată cu probe astfel de măgării ce sfidează legile oricărei democraţii pretins evoluate.
  Cum este acest exemplu, deosebit de imoral, revoltător şi ilegal, prezentat succint în acest articol.
  Dacă mai aducem în discuţie toate fărădelegile făcute la Referendumul de suspendare, de către cel mai înalt for reprezentativ al justiţiei române, asezonate cu celebrele luări de poziţie ale scălâmbului fost preşedinte, rămas umil şi slugarnic guvernator, cu necesarele răspunsuri ale celor din respectivele foruri amintite, puteam avea o oglindă clară a promiscuităţiim nu numai impusă, dar şi recunoscută prin lipsă de reacţie, sau implicare jenantă de apărarea (s)pionului ajuns să fie schimbat nu cu o regină, ci cu un întreg sistem conceput şi susţinut din afară pentru distrugerea şi vânzarea pe bucăţi a acestei ţări :mrgreen:
  Cei care vor spune că măcar la noi n-au fost victime, ca-n Afganistan, Irak, Serbia, Iran, Libia,Siria, mai nou Ucraina, le voi aduce aminte de cei peste o mie de morţi din acel decembrie, dar şi de faptul că s-ar putea ca România să urmeze acelaşi traseu criminal internaţional !
  Robiţi dacă aveam la conducere, poate că refuzau să execute asemenea comenzi !,

 29. 31 Luminita Arhire mai 3, 2014 la 8:18 pm

  erata : c) ” ambele partide si-au batut joc de ele insele si de electorat si si-au pus SLOGANURI identice „…scuze , am produs confuzie tastand din eroare SIGLE .

 30. 32 Fragmentarium Politic mai 3, 2014 la 8:56 pm

  Incredibil, a plecat dintre noi Teophyle, pe numele sau adevarat Ion Herescu, autorul blogului Politeia, ale carui analize geopolitice le-am citit de fiecare data cu mult interes, pe Contributors.ro. L-am perceput, cu inima si cu spiritul, ca pe un om de buna credinta, cu o vasta cultura si o buna cunoastere a relatiilor internationale. Plecarea lui neasteptata, la 57 de ani, pune inca o data pentru noi, cei care ramanem, problema de a ne asigura ca transmitem valorile in care credem, cu toata energia vietii, generatiilor care ne urmeaza. Dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca in pace!

 31. 33 blogideologic mai 3, 2014 la 11:36 pm

  Biroul American de statistici pentru piaţa muncii (The Bureau of Labor Statistics) afirmă o creştere de cerere pentru profesia de psiholog cu 12 % în următorul deceniu. http://bits.blogs.nytimes.com/2014/05/03/valuable-humans-in-our-digital-future/?hpw&rref=technology

 32. 34 Fault mai 4, 2014 la 5:47 am

  Din ciclul „De la doctor la pacient”

  T(H)ACI ?

  O poză recentă a unui Kissinger complet albit dar groaznic de pătat (pe faţă) îmi reţine atenţia. Mai jos o mostră de sinceritate evreiască tardivă : “…a fi prietenul Americii este fatal”.
  Fără să speculez, gândul mă duce la Adrian Năstase care în optica mea ar putea să “filtreze” acest exces nediplomatic al celui care a condus o diplomaţie de vărf.
  Dar mai bine T(h)aci mi-am zis.
  …………………………………………………………………………………………

  Prietenia cu SUA ca o modalitate de a te sinucide

  „A fi duşmanul Americii este periculos, însă a fi prietenul Americii este fatal”.

  Oamenii îşi aduc aminte despre această declaraţie a lui Henry Kissinger, când în SUA sau într-un alt loc din lume, pornind de la interesele actuale, încep să fie criticaţi politicienii loiali.
  Se pare că o nouă victimă a intereselor americane poate deveni premierul kosovar Hashin Thaci, unul din „părinţii fondatori” ai Armatei de Eliberare din Kosovo. În prezent SUA cer să fie judecaţi membrii ei.
  Procurorul american Clint Williamson a strâns deja un dosar voluminos în legătură cu crimele membrilor fostei Armate de eliberare din Kosovo şi evident în timpul procesului numele lui Thaci va ieşi la iveală într-un fel sau altul. Şi atunci adio carieră politică şi poate şi libertate.
  Rezultatul trist al prieteniei cu SUA este logic, consideră experţii ruşi. Iată opinia politologului Veronika Kraşeninnikova.
  „Unul din exemplele recente a ceea ce se întâmplă cu liderii care consideră că pot fi prieteni cu SUA este preşedintele Ucrainei, Viktor Ianuklovici. În general, există o serie întreagă de exemple când liderii politici considerau că ei se pot înţelege cu SUA în folosul lor, începând cu dictatorul panamez Manuel Antonio Noriega şi Saddam Hussein până la Viktor Ianukovici. Întotdeauna aşa ceva se termină rău”.
  Vă reamintim că Noriega a fost condamnat la 40 de ani de închisoare, Hussein a fost spânzurat, iar Ianukovici… De altfel preşedintele ucrainean ales legal are deocamdată noroc, el a fost doar înlăturat de la putere.
  Istoricul Aleksei Pilko, specializat în istoria relaţiilor internaţionale din a doua jumătate a secolului 20 – începutul secolului 21, are următoarea opinie.
  „Cu SUA se poate negocia în condiţiile unui echilibru de forţe. Rusia şi SUA, datorită existenţei potenţialului nuclear, sunt puteri egale. Un alt lucru este că Moscova nu a dorit întotdeauna să folosească acest potenţial în dialogul cu SUA şi a preferat să se distanţeze de politica de confruntare. Probabil, acum aşa ceva nu este prea bine, dar ce să facem ne înapoiem cu 25-30 de ani în urmă, când relaţiile dintre URSS şi SUA erau descrise ca o cooperare cu toate că ele erau conflictuale. În condiţiile dezechilibrului forţelor este imposibil să se negocieze cu SUA.
  Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2014_05_02/Prietenia-cu-SUA-ca-o-modalitate-de-a-te-sinucide-8053/

 33. 35 Fault mai 4, 2014 la 7:03 am

  UNA PE ZI

  ® Şmecheria cu democraţia a ucis România.
  ® Iluzionistul şi şmecherul contează exclusiv pe nebăgarea de seamă.
  ® Nu te lua după semnalizarea cozii vulpii.
  ® Şi marii răpitori cad la nălucă.
  ® Numai proştii pot fi păcăliţi succesiv cu aceeaşi momeală prezidenţială.

 34. 36 blogideologic mai 4, 2014 la 7:28 am

  Rezidă puterea Americii doar în faptul că este o schemă Ponzi demografică ?

 35. 37 Vsile, mai 4, 2014 la 8:10 am

  Nu numai pentru domn, Nastase,

  Prin 2007,8,9,, opozitia de atunci si eu manipulat de opozitie acuzam lipsa legaturilor lui Traian Basescu cu „vestul” , si uite ca acum puterea dar si eu nemanipulat de aceasta data , observ ca Basescu a avut din totdeauna
  sustinerea vestului sau cum afirma sebanfuul si nu numai „complicitatea Comisiei Europene”.
  Daca Basescu nu a avut dosarele membrilor comisiei, si presupun ca nu le-a avut daca Basescu nu i-a cumparat si presupun ca nu,daca Basescu nu i-a sedus in vreun fel altul decit cu flacara violet presupun ca aparatul ceusisto – securist a lucrat perfect pozind o imagine curata a acestuia in occident si aceasta mare vina o are numai si numai Nastase Adrian si guvernarea PSDista!
  Ponta se straduieste si dansul sa-l imita pe Basescu, vezi vizitele de lucru ,si poate ca va fi aplaudat de tiganii din Constanta , de amarastenii si somerii constantei , dar nu si de intelectualitatea, de mediul de afaceri altul decit acela a lui Nicusior sau Mazare!

  I

 36. 38 Cris mai 4, 2014 la 12:37 pm

  Cele mai bune gânduri ale mele pentru dl. și d-na Năstase!
  Isus să fie cu domniile lor!

 37. 39 sadicu mai 4, 2014 la 1:26 pm

  Salariatii societatii comerciale Intact Media Grup spun de 10 ani incoace,aproape in fiecare zi,ca Traian Basescu incalca in mod flagrant si foarte grav Constiutia Romaniei.
  Presedintele a intrebat in numeroase randuri:ce articole ale Constitutiei a incalcat dar nimeni nu i-a raspuns niciodata.
  Reiau si eu aceasi intrebare:ce articol sau articole ale Constitutiei a incalcat Presedintele,dar nici foarte grav,nici putin grav ci pur si simplu?
  Astept cu interes un raspuns.

 38. 40 bazarul lui albert mai 4, 2014 la 1:49 pm

  Eu as fi fost mult mai dur in acest articol, si, as fi spus Doctor in Minciuna!
  O zi de duminica placuta va doresc!

 39. 41 Adrian B. mai 4, 2014 la 8:01 pm

  http://www.antena3.ro/externe/fbi-si-cia-se-implica-in-operatiunile-din-ucraina-252180.html

  Cred ca acum e clar pentru toata lumea cine a orchestrat lovitura de stat din Ucraina …

  Eu am mai spus pe acest site ca ceea ce se intampla astazi in Ucraina reprezinta cea mai mare greseala geostrategica facuta de NATO si UE de la existenta acestora !!!

  Si mai arata caracterul agresiv si imperialist al acestor asa zis organizatii democratice cat si calitatea indoielnica a unor diplomati si sefi de stat din Europa si SUA : Obama , Kerry , McCain-NoBrain , Hollande , L. Fabius si agentii americani Donald Tusk si Radoslaw Sikorski !!!

  Dealtfel , NATO si UE vor pierde definitiv influenta atat in Ucraina cat si in Moldova ! Acesta este doar începutul ! Pana in 25 mai , pucistii de la Kiev vor fugi din Ucraina in SUA si vor lasa in urma lor haos , anarhie si o tara sfasiata !

  Vor urma apoi Uniunea Eurasia , gaze mai scumpe si mai putine pentru UE , un nou razboi rece , o noua criza economica si probabil destramarea UE …

  Putin VA CASTIGA acest raboi din doua motive simple :

  1. pentru ca are perfecta dreptate !

  2. este mult mai pregatit decat toti adversarii sai si a anticipat / pregatit aceste evenimente !

  Când spun ” mai pregatit ” ma gândesc la background-ul lui de fost spion in Germania si practicant de judo .

  Din cate cunosc eu , judo-ul nu poate fi practicat de oricine ! Este un sport de lupta , de o complexitate deosebita si care necesita o suma de calitati pe care nu orice om le poseda : tehnica , tactica , maiestrie sportiva , inteligenta , coordonare , studierea adversarului , forta , stapanire de sine , determinare , dorinta de a invinge , capacitate de lupta si de efort , respectul fata de adversar , folosirea fortei adversarului , etc.
  Judo-ul este folosit si ca sport complementar pentru alte sporturi tocmai datorita complexitatii lui !

  Toti practicantii de judo pe care i-am cunoscut (fara exceptie ! ) sunt niste oameni deosebiti si stapani pe ei !

  Comparati-l pe Putin cu penibilii aceia de Obama , McCain-NoBrain , Kerry , Hollande sau cu tot felul de politicieni betivi , semianalfabeti , tradatori , fara caracter , fara patriotism …

  p.s. Oare cum s-ar simti americanii sa vada ca rusii sponsorizeaza o lovitura de stat sangeroasa in Mexic sau sa-si amplaseze baze militare si arme nucleare in Cuba si Salvador ?

 40. 42 blogideologic mai 5, 2014 la 1:09 am

  Membrii serviciilor secrete româneşti au avut un rol în organizarea demonstraţiei monstruoase de pe Maidanul din Kiev ?

 41. 43 Luminita Arhire mai 5, 2014 la 1:19 am

  In Partidul Liberal a inceput competitia interna pentru trofeul „ Cine spune mai multe mascari despre fostii aliati ” ; eu cred ca se dau premii sau ceva … ca prea se straduieste lumea … Desi concursul e strans , sper ca macar pentru o mentiune sa se califice liderul PNL Suceava , domnul Alexandru Baisanu , cu productia : „Îi spun lui Victor Ponta: Jos labele de pe credinţa creştin ortodoxă şi de pe bisericile şi mănăstirile Bucovinei!”. Acum , eu n-as fi amintit nimic despre asta , e dreptul fiecaruia de a se da in stamba cum considera de cuviinta , daca domnul in speta n-ar fi precizat la care anume actiune a lui Ponta si implicit a PSD-ului se refera : la un afis in care apare Manastirea Voronet , alaturi de sloganul “Mandri ca suntem romani ”.
  Pai , sub imaginea carui monument are voie Ponta sa scrie ca este mandru ca e roman ?Marea Piramida era mai potrivita pentru afis ? Taj Mahal , poate ? Partidul Liberal ar trebui sa faca o lista completa cu stimulatoarele de mandrie nationala permise de corectitudinea politica …
  Si iar , din gandirea revolutionara a aceluiasi domn :”… as numi patru (n.n. insi) mai comunişti decât Stalin – Victor Ponta, Liviu Dragnea, Ilie Sârbu şi Daniel Constantin” ; da , ati citit bine , numai astia patru au mai ramas – i-a depistat ganditorul liberal – MAI COMUNISTI DECAT STALIN !
  Urmeaza statia “ALUNGATI LUPII ! ”, peronul pe dreapta …
  Stiu , e campanie electorala si , ca urmare , e liber la imbecilitati , totusi , domnule draga , mai cu masura … mai cu masura …

  P.S. Dar daca , sa zicem asa , de dragul conversatiei , un fost presedinte ( aflat astazi in inchisoare ) al PSD-ului astuia comunistoid si confiscator de religie ortodoxa , ar fi strans impreuna cu sotia , cu mare discretie si cu mare dragoste, suma necesara pentru repararea acoperisului Manastirii Voronet ?
  Dar nu … nu cred ca se poate , comunistii astia din PSD n-au cum sa faca asa ceva …

 42. 44 blogideologic mai 5, 2014 la 1:52 am

  http://www.lemonde.fr/livres/article/2014/04/29/la-guerre-sans-fin-dirty-wars-de-jeremy-scahill_4409361_3260.html Jeremy Scahill – jurnalist la “The Nation” şi cofondator la “The Intercept” – despre războaiele murdare şi fără de sfârşit ale Americii (Dirty Wars. The World is a battlefield). Aceste războaie decurg din „revoluţia în afacerile militare” angajată de Rumsfeld. Noua artă de a purta războaiele va putea asigura permanent supremaţia Americii în lume, printr-un “război planetar secret”. Actualmente, membrii serviciului JSOC (Joint Special Operations Command) sunt desfăşuraţi în zeci de ţări. Împreună cu CIA, serviciul JSOC face liste cu oameni care trebuie să fie asasinaţi. Asistat de o echipă de consilieri, preşedintele Barack Obama examinează lista în fiecare zi de marţi, şi ia deciziile corespunzătoare. Situaţia ne aminteşte de George Orwell : „Ar fi mai exact să zicem că, devenind continuu, războiul a încetat de a mai exista. […] Războiul este Pacea.” (excerpt din 1984).

 43. 45 blogideologic mai 5, 2014 la 10:03 am

  În eseul „Opinii diversificate privitoare la un filosof” scris de britanicul Aldous Huxley, filosoful este Maine de Biran.

 44. 46 blogideologic mai 5, 2014 la 10:58 am

  Aldous Huxley îl aşează pe Maine de Biran alături de pictorii El Greco şi Goya. Fiecare dintre aceştia caracterizează o epocă în Istorie.

 45. 47 Cris mai 5, 2014 la 11:19 am

  Băsescu: păcat că am steagurile astea-n spate…
  Într-adevăr. Mare păcat!

  Reporter: nu credeți că faptul că ați spus de la pupitrul prezidențial ce partid veți vota e o încălcare a Constituției?
  Băsescu: Constituția nu-mi interzice să votez.

  Câtă logică! Câtă inteligență!
  Dacă el are atâta „inteligență”, vă dați seama câtă au cei care-l admiră…

 46. 48 blogideologic mai 5, 2014 la 11:24 am

  Vrând – nevrând, epoca Nicolae Ceauşescu ne-a imersat în filosofia lui Gilbert Simondon http://en.wikipedia.org/wiki/Simondon Pentru că industrializarea forţată cu bunuri capitale (capital goods) de cea mai înaltă performanţă a creat inevitabil şi grupuri de reflecţie pe subiectul “mediului asociat” – un concept inventat de Gilbert Simondon – acestor obiecte-bunuri capitale tehnice. Spulberate în mod intenţionat de către primul premier post-“revoluţie” Petre Roman. Acum liberal 🙂 pe linia lui Crin Antonescu.

 47. 49 Marcus mai 5, 2014 la 11:51 am

  Domnule Ponta, Opriti-l Pe Basescu Pana Nu Este Prea Tarziu!

  Scriitorul Michael Crichton isi argumenteaza declansarea actiunilor neprevazute care fac deliciul romanului sau Si Fi( citat din Basescu, altfel S.F.), Jurassic Park, pe teoria haosului. Conform acestei teorii oricat de perfect ar fi un sistem, este suficienta o singura intamplare neluata in calcul, aleatoriu aparuta, care sa dea peste cap intregul sistem si sa duca la instaurarea haosului. Iubitul nostru presedinte, avand in vedere ca nici pana astazi nu a terminat de citit singura carte pe care a pus vreodata mana in viata lui, nu are de unde sa stie acest lucru, motiv pentru care, exact ca pe modelul in care ne asigura in campania pentru prezidentiale ca, nici vorba de criza economica, pentru ca dupa ce a furat alegerile sa ciomuiasca veniturile romanilor pana la os, vine acum si, plin de importanta vizionar mesianica, ne asigura ca nici vorba de vreun pericol la doi pasi de tara noastra si ca situatia este sub control total. Si asta in timp ce la Odessa, la o aruncatura de bat de granita noastra de est, conflictul ruso-ucrainean se termina in macel de scenarii horror sustinut logistic de mama Rusia si serviciul ei de spionaj si pus in aplicare de rusii transnistreni.
  Si unde mai pui ca in respectivul context nu-l mahalageste doar pe premierul Victor Ponta, care intr-o luare de pozitie plina de bun simt elementar si bazata pe realitate a descris situatia actuala si a anuntat romanimea cam ce masuri intentioneaza guvrnul sa ia pentru a descuraja o noua escaladare a conflictului respectiv cu adresa catre Republica Moldova si implicit tara noastra ci, se apuca sfatos si plin de imoprtanta, sa-i dea sfaturi lui Putin si lui Obama pe princpiul “nu are importanta ca va fi razboi, conteaza cine si-l asuma”. In servilismul lui maladiv licuricesc, chiombu uita ca respectivele evenimente nu se desfasoara in Alaska, ci pe teritoriul european si scoate pur si simplu din ecuatie atat partenerii din UE si pozitia acestora fata de Rusia, cat si pe ceilalti parteneri NATO. trasferand intreaga importanta a interventiilor ce trebuiesc facute pentru curmarea acestei stari conflictuale cu o evolutie imprevizibila jandarmului american.
  Asta da proba de politica internationala! Este adevarat ca aceasta disciplina este putin mai dificila decat sa te imbraci in echipament adolescentin de campanie electorala si manuta in manuta cu parasuta, imbracata si inscriptionata ca tine, sa te apuci si, de la inaltimea fotoliului mprezidential sa te mai caci o data nu numai pe Constitutie si pe poporul roman, ci si pe simbolurile democratiei in lume respectiv drapelele UE, NATO si Tricolorul tarii tale pentru care in conditii de campanie electorala varsai lacrimi de cabotin crocodilicesc.
  Inca de cu mult timp in urma scriam ca acest golan nu se va lasa dus de la Cotroceni decat incatusat sau inchis intr-un safe conform precedentului Antonescu. A doua sa suspendare mi-a dat perfecta dreptate. Este clar ca pentru el singurele sanse de a ramane incotopenit in tronul prezidential constau, fie intr-o lovitura de stat (ceea ce nu-l duce capu’ oricat de tembel si schizofrenic ar fi), fie in existenta unui conflict armat care, temporar si constitutional, sa justifice prezenta lui peste limita mandatului la conducerea tarii. Ori, animalul asta ne-a dovedit in zece ani de marasm politic in care a inteles el sa ia decizii in numele romanilor, ca este in stare de orice samavolnicie, inclusiv declansarea unui razboi fie el civil, sau cu oricine aiurea de pe pamant, numai pentru a nu se lasa dus direct la Rahova cu aceeasi duba cu care-si cara el acum adversarii politici.
  Cert este ca situatia din Ucraina trebuie rezolvata cat se poate de urgent, deoarce se pare ca lucrurile au fost total scapate de sub control conditii in care, Doamne Fereste!, actualul joc de glezne practicat atat de rusi cat si de europeni in alianta cu Uncle Sam s-ar putea transforma in ceva ce nici nu-mi vine sa scriu cum se numeste.
  Si mai este cert un fapt! Oricat s-ar da Basescu cu curu’ de pamant , varsand bale pline de venin la ore de maxima audienta de la pupitrul Administratiei Prezidentiale, iarna care vine il va gasi pe salile tribunalelor romanesti si nicidecum cu painea si cutitul puterii discretionare in mana.
  Mai greu ne va fi ca, exact in finalul romanului Jurassic Park, cand dintr-o pestera se pregateau sa-si ia zborul carduri si carduri de preistorici carnivori (sac!), sa scapam de basistii implantati de regimul dementului in toate structurile de putere si decizie ale Romaniei.

 48. 51 blogideologic mai 5, 2014 la 4:41 pm

  Maria Diana Popescu : +În Elveţia, la Basel fiinţează „Bank for Internaţional Settlement” (Banca pentru Reglementări Internaţionale” – B.I.S./B.R.I., mama băncilor, creată în anul 1930 de vechile clanuri bancare, numită „clubul cel mai exclusivist, secretos şi puternic”, despre care se spune că a fost elementul cheie din spatele celor două războaie mondiale. Ani la rînd, B.I.S. şi-a menţinut o imagine aproape anonimă, operînd în spatele scenei, în clădirea unui hotel abandonat. Astăzi, sediul băncii, un zgîrie-nori ce se înalţă ca traiectoria unei rachete deasupra oraşului medieval Basel, a devenit cunoscut sub numele de „Turnul de la Basel”. B.I.S. are imunitate guvernamentală, nu plăteşte impozite, are propria poliţie, fiind deasupra legii precum „Mayer Rothschild envisioned”. Strategia B.I.S. impune băncilor centrale ale celor 55 de state membre să acţioneze independent de guvernele lor acasă. Adică să execute cerinţele acestui purtător de virus monetar. Regulamentul B.I.S. serveşte unicului scop de consolidare a sistemului internaţional de banking privat, fiind un real pericol pentru economiile naţionale. Cum guvernele au căzut în capcană, acceptînd împrumuturi în monede străine, s-a creat criza datoriei în valută. Băncile internaţionale au venit ca vulturii în numele salvării financiare, iar statele au devenit „naţiuni debitoare” sub controlul F.M.I. şi B.I.S., obligate să redirecţioneze producţia la export, pentru a cîştiga valuta necesară achitării uriaşelor dobînzi. În spatele tuturor războaielor şi crizelor financiare se află bancherii. Dar sîntem manipulaţi cu ştiinţă să credem că acestea fenomene apar în mod natural în economia capitalistă şi au o ciclicitate ce ţine de „mecanismele pieţei libere”. În realitate, crizele financiare şi războaiele care le precedă sînt create şi alimentate de către bancheri, pentru a stoarce profituri uriaşe, pentru a regla conturi politice şi a-şi consolida dominaţia globală. Pentru bănci, războaiele sînt cel mai rapid mod de a crea mai multe datorii şi, prin urmare, de a face tot mai mult profit. Iată de ce le place războiul! Federal Reserve şi alte bănci internaţionale oferă, de asemenea, ajutor pentru a porni războaie cu finanţarea lor.Thomas Jefferson, tatăl capitalismului pieţei libere şi Adam Smith, au remarcat că „finanţarea războaielor de către bănci a dus la tot mai multe războaie.” Cei mulţi, săraci şi naivi se ucid între ei, îşi destramă graniţele şi lasă societatea la îndemîna invaziei străine, în timp ce bancherii prosperă, întărindu-şi puterea şi controlul asupra omenirii. Criza din zona euro a început ca o criză bancară, pentru ca în scurt timp să degenereze într-o criză a datoriilor suverane pentru ţările împrumutate cu de-a sila de căpuşele finanţei mondiale. Acum, se pare că băncile de top ale lumii au intrat în conflict cu propriile nelegiuiri şi vor să scape de „balast”. Bancherii care au săvîrşit infracţiuni cheie în avantajul băncilor, sînt ajutaţi să se sinucidă. Rechinii finanţei mondiale ştiu că dacă aceşti „sinucigaşi” ar fi anchetaţi, ar atrage de la sine căderea capetelor implicate, iar băncile ar risca închiderea. Cu toate acestea, băncile îşi continuă jocul murdar şi nu vom afla prea curînd ce se întîmplă cu adevărat în spatele ghişeelor celebre. După cei 11 bancheri de top care s-au sinucis de la începutul anului, fostul director al ABN Amro, Jan Peter Schmittmann a fost descoperit mort, înainte de Paşti, împreună cu soţia şi fiica sa, iar poliţia a numit-o, fără alte comentarii: „tragedie de familie”. De la începutul lui 2014, numărul bancherilor care s-au „sinucis” sau au murit brusc în condiţii suspecte a ajuns la cel puţin 15. Pentru a observa şi înţelege dominaţia nelegiuită a băncilor în lume e suficient să ne amintim şirul bancherilor siliţi să-şi ia viaţa. Popoarele care încă îi mai aşteaptă pe americani ca să le scape de dictatori şi de tiranie şi pe bancheri să le „ajute” financiar, le urez spor la tras căruţa machiavelică a Ocultei Mondiale şi a bancherilor-cămătari. + Sursa http://www.agero-stuttgart.de

 49. 52 blogideologic mai 5, 2014 la 5:54 pm

  În romanul utopic Mândră lume nouă (Brave New World, de Aldous Huxley), economia este descentralizată şi Henry-Gorgiană, iar politica este Kropotkinescă şi cooperativă.

 50. 53 Luminita Arhire mai 5, 2014 la 6:02 pm

  Chiar daca pierzi , Crin Antonescu ,in fiecare zi sustinatori neinsemnati ,asa ca mine si ca apropiatii mei , tu sa-ti vezi linistit , draga , de drumul tau si de politica ta inteligenta ,ca in natura nimic nu se pierde ci totul se transforma ; adica , nu te mai sustinem noi , astia mici , se-ntampla… dar talerul balantei se reechilibreaza , deoarece uite ce sustinator mandru ti-ai gasit :
  “Este esenţial ce a spus Crin Antonescu (…) dacă a spus că nu are importanţă ce program avem, ci să fim hotărâţi să blocăm accesul PSD la funcţia prezidenţială. A spus exact ce trebuie pentru că, dacă vă uitaţi în programele lor au diferenţe sensibile.(…) Să fie o simplă alianţă anti-PSD, să blocheze ajungerea la toate pârghiile puterii a PSD, a lui Victor Ponta ”.
  Il recunosti ? Fugi de-aici , cum sa nu-l recunosti…e ala despre care spuneai , mai acum cateva luni : “ penalul penalilor, cu flotă, cu spălare de bani, cu casă din Mihăileanu, cu dosare deschise.. Penalul penalilor, tăticul penalilor… ” .
  Dar ce conteaza ce-ai spus acum cateva luni … astazi inteleg ca miza voastra este comuna si luptati cot la cot sa scapati tarisoara de PSD si de ala mai comunist decat Stalin – adica de Daniel Constantin , dupa cum l-a demascat , vigilent , un lider liberal dintr-o capitala de judet .
  Asta-i grija ta acum , draga … sa ne scapi de maleficul Ponta , ca impreuna cu luminosul Basescu si cu imaculata Udrea sa construiti voi o societate democratica si multilateral dezvoltata, cum nu s-a mai vazut ! De dreapta , desigur …

 51. 55 Liviu Olteab mai 5, 2014 la 10:18 pm

  Am terminat Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai. La un curs de procedura civila, Profesorul Deleanu ne-a intrebat pe cine alegem dintre Nastase si Basescu. Aproape toti am zis ca pe al doilea. Profesorul Deleanu a ramas uluit si ne-a atras atentia ca acest individ este si singurul capabil sa ne bage in scandaluri diplomatice si ca apucaturile lui sunt usor despotice. Ne-am zis ca Profesorul Deleanu este depasit de situatie si ca nu intelege necesitatea reformelor. Basescu era viitorul si Nastase era doar un individ plin de case si miliarde ascunse prin tari straine. Timpul a dovedit ca Profesorul Deleanu a avut dreptate, ca domnia sa aborda situatia ca un adult si noi – nu pot evita cuvantul! – ca niste putoi. Sigur, erorile premierului Nastase nu trebuie uitate (in special aroganta reprosata de PresedinteleIliescu), dar „nastasismele” sunt plimbari duminicale in Parcul Central din Cluj-Napoca, pe cand ‘basismele’ echivaleaza cu aerele unui don de cartier care se vrea onorabil ca un judecator din Vechiul Testament.

 52. 56 Ionut Bratu mai 6, 2014 la 9:23 am

  La ce fel de strategie sa ne mai asteptam din partea D-ului Basescu, ce mai urmeaza, ce mai pregateste, ce rol va juca sau va incerca sa joace in urmatorii ani, cat de greu ne va fi cu el sau fara el ?

  Nici macar cei care il studiaza foarte bine, adversarii politici nu stiu ce o sa urmeze…din pacate

 53. 57 Vsile, mai 7, 2014 la 2:39 pm

  Mesajul lui Liviu, desconspira un fapt ingrijorator , junimea noastra este incapabila sa judece logic, este superficiala si mai usor de manevrat decit un tanar analfabet!.
  Sa fie vina noastra , poate da in unele cazuri in mod sigur mai sunt si exceptii ,dar cum exceptiile nu fac totusi regula… Quo vadis Domine?

 54. 58 Vsile, mai 7, 2014 la 3:03 pm

  krudus,

  Si dumneata esti un Liviu! Dumneata propui ca sa construim fara temelie!
  Ca sa construiesti trainic nu consolidezi o societate bolnava dupa propriile tale principii, minciuna,abuz , scandal!
  Iliescu si mai tirziu unul din continuatorii acestuia Basescu a consolidat zidurile subrede , vremelnice cladite pe interese personale, santaj, dosare de turnatori arse dosare de turnatori aruncate proostimii ca niste false margaritare.
  Aveti o antipatie preluata de la Basescu privitor privatizarea PETROM, o privatizare imperfecta dintrun anumit punct de vedere , chiar si al meu, dar aceasta privatizare impreuna cu alta tot asa de criticata a fost poate pretul acceptarii unei Romanii nepregatita in comunitatea europeana.
  Este adevarat OMV prelucreaza si resurse autohtone , dar pretul la pompa
  il face OMV in cartel cu Petrotelul/Lukoil sau cu khazacii de la Midia?
  Pretul la pompa nu este oare dublat de acciza pe care o impune guvernul,guvern a lui Nastase, Tariceanu ,Traian Boc si acum Ponta-Sarbu?
  Ce guvern isi poate rade propriul buget , prin micsorarea accizelor, buget saracit de nefunctionalitatea industriei autohtone sufocata de invazia productiilor intrate in tara de la oligrahii europeni ,americani sau rusi,productii care au pina la urma toate subventii masive de la propriile guverne ?

  Nastase Adrian este un om cult , inteligent , nu asa de spontan si golan cum ar dori unii sa fie dar nu toti putem si si intelectuali rasati dar si nastradini hogea.
  Nastase nu este un gavrila, Nastase este o personalitate care a dovedit ca poate administra o tara satisfacator , chiar si alaturi de o sleatha de hoti!

 55. 59 Alexandru mai 24, 2014 la 11:53 am

  Va doresc sa aveti putere si sa treceti peste tot.


 1. 1 Théodule-Armand Ribot | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe mai 3, 2014 la 11:13 am
 2. 2 Ce doreste Putin…? « Motanul Incaltat Trackback pe mai 5, 2014 la 12:17 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: