Cum l-a salvat Monica Macovei pe Băsescu

După primul tur al alegerilor prezidențiale din 2004, Traian Băsescu a acuzat guvernul de o fraudă electorală masivă. El preluase, în acest sens, modelul Revoluției portocalii de la Kiev. Acuzațiile erau mincinoase; expertizele și cercetarea efectuată ulterior de procurori au dovedit acest lucru. Ca urmare, în noiembrie 2005, Parchetul General a decis neînceperea urmăririi penale (NUP).

Evident, aceste acuzații au creat o mare nervozitate în străinătate, credibilitatea României fiind afectată.

În aceste condiții, am avut unele discuții cu câțiva colegi, cu care evocam posibilitatea unei acțiuni penale împotriva lui Băsescu, bazată pe art.1681 din Codul penal. În acel articol se prevedea „Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, dacă fapta este de natură să aducă atingere siguranței statului sau relațiilor internaționale ale României, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”.

În primele șase luni ale anului 2006, au început însă atacurile dure din partea DNA împotriva mea și a altor adversari politici. În plus, după NUP-ul din noiembrie 2005, cineva i-a atras, probabil, atenția lui Băsescu asupra intenției noastre. În aceste condiții, în august 2006, Monica Macovei a modificat textul articolului 1681, din Codul penal, eliminând sintagma „sau relațiilor internaționale ale României”. Cool!

În felul acesta, ministrul justiției și-a justificat, o dată în plus, sinecura primită la Bruxelles, de la Băsescu, pe care l-a scăpat de o acțiune penală cu motivație solidă.

Sau poate credeți că prin modificarea respectivă de text, ea avea în vedere pe altcineva? Deveniseră „relațiile internaționale ale României” o „valoare” ce nu mai trebuia apărată?
Noul Cod Penal

Titlul X
Infracțiuni contra securității naționale

Art.404

Comunicarea de informații false

Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Vechiul Cod penal varianta 2004

PARTEA SPECIALĂ:

TITLUL I: INFRACȚIUNI CONTRA SIGURANȚEI STATULUI

Art.1681: Comunicarea de informații false

(1) Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, dacă fapta este de natură să aducă atingere siguranței statului sau relațiilor internaționale ale României, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

Vechiul Cod penal varianta 2006

Art.1681: Comunicarea de informații false

(1) Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranța statului, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.

(la data 11-aug-2006 Art.1681 din partea 2, titlul I modificat de Art. I, punctul 53. din Legea 278/2006)

59 Responses to “Cum l-a salvat Monica Macovei pe Băsescu”


 1. 1 Stoica Mihaela martie 28, 2014 la 12:44 pm

  Exerciţiu de ieşire din hărţile vechi, autodistructive.

  Imaginează-ţi fiecare gând devenit realitate ca o legătură între două puncte. Încearcă să vizualizezi câmpul de legături construite de gândurile tale în realitate de când ai început să gândeşti independent. Ia în gând o cutie de culor şi marchează tematic zonele acelui câmp. De exemplu: harta alegerilor din 2004. Procedează similar cu tot ceea ce ai trăit deja şi delimitează teritoriul acela cu o pancartă pe care să scrii ” Zonă sigură. Pe aici m-am plimbat de multe ori, cunosc terenul, ştiu capcanele, dacă viaţa mă va mai obliga să intru aici ca să găsesc o idee, mă descurc foarte bine.”

  Buun.

  Acum întreabă-te câţi ani mai vrei să trăieşti. Alături de cine? Unde? Făcând ce anume?

  Ia nişte culori pe care nu le-ai folosit niciodată şi începe să-ţi foloseşti gândurile pentru contrucţia acestei realităţi. Scrie despre ea. Cu multe detalii. Viseaz-o cu ochii deschişi. Pierde-te în detalii precum ciripitul unei păsări, o rază de soare, zâmbetul naiv al unui om calificat drept rău de societate şi leagă de toate acestea, comportamentele tale viitoare din harta cea nouă. Mereu aduc aminte cuvintele lui Korzybski:” Harta nu este teritoriul”(http://www.gutenberg.org/files/25457/25457-pdf.pdf) şi mereu fugi spre trecut. Aminteşte-ţi ” Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte” şi rătăcirea eroului în Valea Plângerii.

  Îmi repet în fiecare zi de mii de ori: Traian Băsescu este Spânul. Este răul necesar. Fără de el nu am fi înţeles niciodată cum să trecem puntea suspinelor dintr-o lume care ne ocrotea fără de noi, într-o lume care ne părăseşte, redându-ne nouă. El va primi oricum ceea ce credinţele sufletului lui au dictat şi dictează realităţii.

  Pentru noi este important doar ceea ce cerem noi pentru noi. Ajuntă-ne să ridicăm în conştiinţa românilor imaginea conducătorului de care avem nevoie(https://www.facebook.com/pages/Mihaela-%C5%9Fi-Marius-Poll-Stoica/324167981008450?fref=ts).

  Detaşează-te de trecut. Trecutul este izvorul din care ne luăm puterea., Nu avem voie să-l transformăm în cupa cu otravă.

  Priveşte în jur şi eliberează juristul din tine. Oamenii care sunt acolo sunt oameni. Singura lor vină este că încă nu au învăţat să elibereze omul din ei.Creează tu schema acelei justiţii care să înţeleagă şi să aplice ceea ce vezi, simţi şi auzi acum.

 2. 2 Rosca martie 28, 2014 la 12:53 pm

  Și când vor plăti? Văd că le *merge bine*….sper ca într-o zi, D-zeu să facă dreptate….

 3. 3 Iceflame martie 28, 2014 la 12:53 pm

  Pai, in felul acesta, Monica Macovei s-a salvat si pe ea insasi. Cativa ani mai tarziu ea a intreprins actiuni care au afectat de o maniera foarte clara si extrem de periculoasa credibilitatea externa a Romaniei.

 4. 4 Albu Constanţa martie 28, 2014 la 12:54 pm

  Ce nu e clar,aşa a înţeles dlui să „depolitizeze „instituţiile statului.şi mai clamează acum că trebuie să avem grijă să nu le politizăm,dar mai politizate ca în ultimul deceniu,mă întreb ,au mai fost?

 5. 5 Adrian martie 28, 2014 la 1:18 pm

  Art.278 cod penal 2004 (nu 1681. codul nostru penal nu a avut 1681 de articole niciodata).

 6. 6 RODY martie 28, 2014 la 1:36 pm

  CINE-L AJUTA PE BASESCU ……MERITA TOT CE-I MAI RAU !!!!!!!!!!!

 7. 8 ZeV martie 28, 2014 la 2:34 pm

  blogideologic spune (scrie):
  ,,@Cris
  Primul enunţ al Marii teoreme a lui Fermat a fost adnotare marginală. Nu-i vina mea că trăim într-o lume extrem de complexă.”
  COMENTEZ:
  Nu cred, stimate domn…lumea reala este extrem de simpla, rotund de simpla. Problema este ca omul complica inutil si redundant totul, fie pentru a castiga cat mai multi parai, fie pentru a-si justifica siesi de ce nu reuseste sa vada lucrurile simple pe care pana si copiii le vad.
  Pe de alta parte, prin permanenta complicare, omul, desi crede ca se opune cresterii gradului entropic de dezordine, in realitate il stimuleaza.
  Pana cand omul va deveni ceea ce asteapta Dumnezeu de la el, vor trece milioane de ani…din pacate. Poate ca am fi avut mult mai putin de asteptat daca nu am deschide in fiecare zi cutia Pandorei si nu am musca mereu din marul interzis, desi stim, cu sadism, ce ne asteapta.
  (Z)
  ps
  Cred ca dvs ati sarit deja peste o era, de aceea aveti dificultati in a va face foarte bine inteles. Nu va este urat singur ?
  Sau vorba poetului:

  ,,Ce-ţi pasă ţie, chip de lut,
  Dac-oi fi eu sau altul?

  Trăind în cercul vostru strâmt
  Norocul vă petrece,
  Ci eu în lumea mea mă simt
  Nemuritor şi rece.”
  (Z)

 8. 9 teostanc martie 28, 2014 la 2:36 pm

  „Javra ordinara” a comentat despre prim ministrul Franței, sosit în România, că a venit sa-si ia tainul.

  Cât de înțelegător sa fii ca să treci peste acest afront.

  Nenorocitul…!!!

  Îmi este și lehamite să mai scriu ceva. .

 9. 10 Centru martie 28, 2014 la 2:37 pm

  Ticalosul de serviciu de la Le Monde , Mirel Bran , era la datorie , prompt , in noiembrie 2004 , dupa primul tur al alegerilor . Se grabea inca de prima luni dupa alegeri sa publice pe pagina a treia ” Suspiciuni de frauda in Romania ” , in plus cu un reportaj despre celebrul autobuz de criminali PSD care s-ar fi oprit sa voteze in mai multe locuri .
  Basescu trebuia intrebat despre Flota , dar subiectul este vast iar disparitia Flotei a avut loc sub guvernele FSN – PSDR . PSD , prin definitie , detesta sa ancheteze cazuri de coruptie deci dl Basescu si banda CDR Dimitriu – Sarbu – Ciumara – Marian etc se putea odihni , linistita , dupa 2001 .

 10. 11 Petre Gabriela martie 28, 2014 la 3:03 pm

  Monica Macovei este si acum un om periculos /a /astim ca de ea a depins mult libertatea lui dar nu numai ea .De aceia ani de zile a stat in apropierea lui -Trebuia sa-i fie recunoscator .’sa-i intoarca serviciile .Ultimu a fost cred euro parlamentarele cand a ajutat-o sa ajunga acolo .Multi nu o suportau pe Macovei ”ca dovada ca acum si fi-sa o tine-n gura mai mereu -.’Surpriza vine de la Stolojan -.cu ce a gresit -draga Stolo? Ei stiu .dar ia indepartat de ei si acum ii denigreaza ‘

 11. 12 Viorica Pacurari martie 28, 2014 la 3:10 pm

  Numai cred ca vor plati vreodata.Eu ,un om simplu ,fara interese politice,de atunci mi-am dat seama de batjocora care v-a fost si ne-a fost adusa
  si doamne ptr citi ani…

 12. 13 Vali Ceaus martie 28, 2014 la 4:02 pm

  e neaparat nevoie de un TEPES , toti sunt o apa

 13. 14 Scarlat Teodor martie 28, 2014 la 4:54 pm

  Si acum a primit tot NUP in urma unei pingeri penale facuta de un om de afaceri care a luat de bune asigurarile date de tandemul base-boc cum ca nu se va mari TVA , si-a facut un plan de afaceri care a fost dat peste cap de marirea TVA de la 19 la 24 % . Deci tote tmpeniile facute de regimul antiromanesc maidanezul-cosasul primesc deocamdata NUP , pina cind ?

 14. 15 ZeV martie 28, 2014 la 5:36 pm

  ps-blogideologic
  Chiar daca dvs v-ati afla intr-un punct de maxim al unie functii, valoarea derivatei (conform teoremei lui Femat) este tot zero.
  Scuze, mai glumim…
  😉

 15. 16 ZeV martie 28, 2014 la 5:39 pm

  errata 5:36 pm
  Fermat

 16. 17 MARIETA BABA martie 28, 2014 la 6:12 pm

  DUMNEZEU VA FACE DREAPTATE MAI DEVREME SAU MAI TARZIU SI SPERAM CA BESTIA DE A COTROCENI SA PRIMEASCA CE-A CE MERITA, PENTRU CEI ZECE ANI IN CARE SI-A BATUT JOC DE NOI SI DE TARISOARA ASTA.DAR SPERAM SA PLATEASCA IMPREUNA CU TOATA FAMILIA LUI DE BISNITARI SI IMPREUNA CU TOTI CEI CARE LA-U SUSTINUT SI AU FURAT CU EL IMPREUNA……ASA UN PRESEDINTE JALNIC,HOT,GUNOI,INSTIGATORLA FAPTE URATE ,BETIV,BISNITAR,MINCINOS,PROST…CE MAI TOATE CALITATILE URATE SI DE SPETA JOASA,NU A AVUT TARA ASTA DE CAND SE NUMESTE ROMANIA ,ESTE O RUSINE A ISTORIEI ROMANESTI SI SPERAM SA NU MAI AVEM NICIODATA
  UN ASEMENEA PRESEDINTE .MONICA MACOVEI ESTE O ALCOLISTA CA SI TRAIAN BASESCU,O MINCINOASA SI O JALNICA PENALA….CEACE SE-ASEAMANA SE ADUNA….NISTE COMUNISTI CRIMINALI CARE SI PE VREMEA LUI CEAUSESCU FACEAU LA FEL…BAGAU OAMENI NEVINOVATI IN PUSCARII SI ISI ELIMINAU CRITICII SI ADVERSARII…………..DOMNULE NASTASE DUMNEZEU SA VA AJUTE SA TRECETI PESTE TOATE RAUTATILE ACERTOR GUNOAIE SI SA VA VEDEM CU BINE CAT MAI CURAND LA TV…….

 17. 18 Ghita Bizonu' martie 28, 2014 la 6:25 pm

  TB a cerut atunci „sa fie arestati”
  oare in ce masura „sa fie arestati ca au furat” zisa la tembe in direct poate fi incadrat la Denunţarea calomnioasă

  Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

  Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

  Dacă cel care a săvârşit fapta declară mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra căreia s-a făcut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.?
  sau macar la calomnie?!
  Ca se ne aducem aminte atunci TB a cerut arestarea a nspe insi. Fiecare era indrituit la o plangere ptr calomnie . Dvoastra ati facut ?!

  si eu as vericva ceva la „tradare” …
  De altfel „lovitura de stat” , „furt la alegeri” mi se pare ca ca cam pune pericol siguranța statului daca ca urmare a unor astfle de acuze se loaa cu presiuni straine !!

 18. 20 Luminita Arhire martie 28, 2014 la 7:53 pm

  Acum doua saptamani , am scris ca pe Gigi Becali il mai despart de gratiere un numar de zile aproape egal cu cele ramase pana la europarlamentare ; astazi , Presedintele ma contrazice , dar lucrul nu este de mirare . Pentru ca , in realitate, s-a schimbat ceva de la postarea mea anterioara si pana acum. Si anume , s-a dezumflat interesul electoral al Presedintelui : fiica lui cea inceata la minte a renuntat la candidatura ! De ce a renuntat , am explicat intr-o alta postare . Ca a fost o decizie recenta si nu una chibzuita ( in masura in care termenul „ chibzuinta ” se poate lipi de imaginea Elenei Basescu ) stau marturie cele 140 000 semnaturi , bune de aruncat la tomberon astazi ( ele avand insa in spate „furnici” care au alergat , „furnici” care au centralizat , „furnici” care le-au asezat frumos in antisepticele dosare albastre si „furnici” propagandiste , bineinteles ) a caror singura logica era clar , dorinta de a candida –pe lista sau independenta, dupa cum ar fi fost mai avantajos .
  Daca ,de comun acord cu tati’ , Elena cea prostuta a renuntat la europarlamentare , iata ca si datele problemei s-au schimbat si gratia prezidentiala se poate amana „sine die” . Gigi Becali nu mai este , se vede treaba , util pentru cauza …
  Asa cred eu ca stau lucrurile , dar eu nu sunt , desigur , „ crucisatorul presei romanesti ”! Pentru ca marele CTP , vede in refuzul prezidential al gratierii „un gest de civilizare a publicului de la noi” asumat de bravul Basescu Traian . Mie , una , mi se intoarce stomacul pe dos numai la gandul ca Basescu m-ar civiliza in vreun fel . Dar se poate o stare de greata si mai grozava , daca citesc si urmatoarele panseuri , marca CTP : „A ne obișnui în această țară cu faptul că nu are relevanță din punct de vedere al justiței că ai fost căpitanul Barcelonei, că ai făcut case pentru sinistrați, că ești un filantrop, că ești un mare actor sau ai fost aceste lucruri nu au nicio relevanță pentru justiție, singurul principiu care funcționează este nimeni nu e mai presus de lege”.
  Hai , nu mai spune ! Nimeni nu-i mai presus de lege in Romania , zici ? Da’ de civilizatorul- sef , ce parere ai ? E mai presus sau mai prejos ? Da’ de faptul ca iese un fost ministru din inchisoare si spune ca este curios sa vada macar motivarea ( neelaborata pana la eliberarea lui , deoarece Inalta Curte este ocupata sa bea cafelute cu civilizatorul ) ca sa afle si el ce-a facut si pentru ce motiv a stat in cantonament , ce-ar spune CTP ?
  Sunt o serie de cetateni ( mai ales in PNL-ul de tip nou , reprezentat in cuvinte de eterna doamna Pocora ) care au impresia ca nu trebuie sa atingi Justitia nici macar cu o floare , ca nu cumva sa zdruncini increderea populatiei in acest stalp al democratiei . Pai , ce comod ! Adica problema , inteleg , nu ar fi cu grozaviile de sub fusta Justitiei , care ne cresc constant tensiunea ! Din cate se vede , calea dreapta este sa ne facem ca nu observam !

 19. 21 Cris martie 28, 2014 la 8:20 pm

  Băsescu, la Congresul Avocaților: ne lipsește cultura DESPRE Justiție.

  Cum să nu-ți placă? Cum să nu-l placi? Cum să nu-l adulezi? Cum să nu-l votezi?
  Cum să nu-l admire partea de electorat fără carte (nu fără diplome), care vorbește și scrie prost, care nu citește decât „Cancan”?
  Și e o parte maaare, maaare care se tot mărește…

 20. 22 Cris martie 28, 2014 la 8:25 pm

  @ Luminita Arhire:

  Îmi pare bine că ați evidențiat munca titanică pentru strângerea de semnături de susținere pentru un candidat sau partid.
  Sunt una dintre „furnici” (nu de amploarea altor „furnici” din PNL) și certific faptul că așa e, cum spuneți. Firește, n-am muncit pentru EBA…

 21. 23 ZeV martie 28, 2014 la 8:31 pm

  Curios, dar colegii nu mentioneaza si analizeaza cele mai semnificative evenimentele recente din Ucraina:
  ,,Aproape 2.000 de militanți naționaliști, membri și simpatizanți ai ”Sectorului de dreapta”, au protestat joi seara în fața Parlamentului din Kiev, cerând demisia ministrului de interne, după ce Aleksandr Muzychko, unul din liderii controversați mișcării, a fost împușcat mortal zilele trecute de polițiști.
  Activiștii “Sectorului de dreapta”, o organizaţie naţionalistă radicală care s-a format în timpul protestelor de stradă de la sfârşitul anului trecut şi din primăvara aceasta, îndreptate împotriva fostului preşedinte pro-rus Ianukovici, au amenințat că vor lua cu asalt Parlamentul în cazul în care cererile lor nu vor fi luate în seamă.
  De teama protestatarilor, parlamentarii care se mai aflau în clădire au părăsit incinta printr-un tunel subteran. Sursa: FrontPress.ro”
  COMENTEZ:
  Amuzant, nu ? Sa mori de ras, nu alta, daca nu ar fi de plans. 😉
  Marii politruci bilderbergici ai vestului (salbatic), dupa ce au provocat destabilizarea Ucrainei, pierzand controlul (pe care incerca furibund sa si-l refaca cu ,,centura-catusele” de tip FMI), tac acum mucles….asa au facut si in Egipt, unde, urmare a ,,transferului de democratie occidentala”, peste 500 de adversari ai recentei lovituri de stat initiate impotriva lui Mursi (si cautionate de ,,civilizatiile” apusului) sunt pe punctul de a fi lichidati in urma unui simulacru de proces. ONU se da jenata si oripilata, acelasi ONU care a recunoscut…independenta Kosovo.
  Astept sa ascult ce mai spune si laureatul NOBEL pentru pace, maimuta Barack Obama, dupa ce a facut o cura de tele-pacifism in prezenta papei Francisc.
  Ciudata mai e lumea de azi…cica vestul promoveaza democratia, legea si libertatea…hai sa fim seriosi si lasati-ne, mai Steinilor si Chevronilor impregnati cu ceva gaz (de) prom. (Z)
  …Iar in Romania, un pilon cu picioare de lut al intereselor americane, se pronunta pentru …prezumtia de vinovatie, atatacand institutia avocatului si relatia avocet-client. Oare la cine s-o fi gandind ? La vreun hot de buzunare ? Basescule, nu uita, daca sapi groapa altuia..nah belea ca vorbii in versuri. (Z)
  Desteapta-te romane, pana nu e prea tarziu !
  Directia Romaniei este, intr-adevar, spre vest, dar cu cap compas Elvetia.

 22. 24 Cris martie 28, 2014 la 8:35 pm

  Biata Macovei! Când lucra cu fervoare întru acoperirea lui Băsescu nu știa că toată abnegația ei va fi aruncată la coș de idolul ei și fiica lui cea mică.
  Îmi pare rău, suspina mai ieri Macovei, că TB m-a atacat pe nedrept. Amândoi am dus lupte grele…
  Ai dus tu, bretonato (atâtea „doamne” cu breton des în ochi…) ca să-i ascunzi rahatul în nisip, că el doar S-A FOLOSIT de tine.

 23. 25 T-Rex martie 28, 2014 la 11:53 pm

  Banuiesc ca e o lege care se aplica oricarui cetatean. Daca este asa, cred ca e o lege draconica, demna de un regim dictatorial. Definirea „sigurantei nationale” e inexistenta, iar ceea ce se numeste „informatie falsa” este atit de vag incit oricine poate deveni suspect, chiar si comentind pe acest blog.

  Dar eu vad o asemenea regula aplicata oamenilor cu functie publica in stat. Ei sunt in primul rind cei care nu ar trebui sa disemineze informatii false cu consecinta pentru siguranta nationala. De exemplu, separatistii din Romania, cetateni romani, cu functii publice, precum primarii secesionisti, sunt cercetati pentru subminarea sigurantei nationale prin actiuni care sa duca la secesiune? Nu am vazut pe nici unul cercetat macar pentru incalcarea acestei legi, pare-se in vigoare si azi.

  Cred ca exista situatii cind „mori cu legea in mina”, pentru ca ea nu se aplica decit selectiv, pentru a „da exemplu”. Daca toti cetatenii ar trebui sa fie egali in fata legii, atunci nimeni nu ar trebui sa aibe imunitate, incepind cu cel care ocupa prima functie in stat. Dar acolo imunitatea creaza un podium electoral pentru un „inger” caruia i-au cazut aripile demult. Destul de jenant…

 24. 26 T-Rex martie 29, 2014 la 12:35 am

  Romania e prinsa in vraja lui Putin, si pare sa uite de subiecte ce o intereseaza. Iata unul despre UK, care din cite stim nu mai e multumita de UE si ar vrea ca tratatele sa fie rescrise. Opa, lucruri intersante spun englezii:

  „The prime minister says moves towards deeper economic and political integration within the eurozone are a trigger for the UK to secure a „better deal” in Europe and redraft the terms of its membership….

  The UK has long maintained that safeguarding national interests, such as fair access to the European single market and protecting the City of London, will be vital in any future process. ”

  Intr – o intinire Merkel si Cameron s-a afirmat: „As the euro area continues to integrate, it is important that countries outside the euro area are not at a systematic disadvantage in the EU,” the two said.”

  Romania este in afata zonei EUR, nu? Si ar vrea si ea ceva mai bun cind e vorba de accesul la piata comuna, nu? Sa nu fie in dezavantaj fata detarile EUR, nu?

  Sunt multumiti romanii de cum sunt tratati in UE? Sunt multumiti de calitatea lor de membru? Sunt ei inca membri de rangul 2 sau chiar 3? Cum ar fi sa se faca si la Bucuresti un referendum, daca Romania mai doreste sau nu sa fie membra UE?

  Dar asta intereseaza putin la Bucuresti din pacate. Situatia la est ii face pe multi sa saliveze militaros, incepind stim noi cu cine.

  http://www.bbc.com/news/uk-26780836

 25. 27 Dezideriu Dudas martie 29, 2014 la 4:52 am

  Un incredibil MARS AL ADEVARULUI !
  Respect !
  Va multumim !

 26. 28 Vsile, martie 29, 2014 la 8:16 am

  Nu ne prea deranjeaza bobul de neghina din ochi si nici bobul de falose din pantofi.

  Frauda sau tehnicile de fraudare la alegeri sunt folosite de toate partidele la alegeri.
  De la Caragiale incoace trecind pe la cei 99% ai lui Ceausescu, chiar si la Iliescu cu tot suportul popular pe care la avut dupa 1990 , l la CDR , PSD, si mai tirziu la noile tehnici super-securiste folosite de Basescu+PDL sunt lucruri cunoscute dar de fiecare data ingropate si aparent uitate.

  De la tehnica, urnei fara fund folosita pe vremea lui Tipatescu la tehnica scrisorii pierdute regasita la Traian Dandanache s-a ajuns la tehnica autobuzului , tehnica buletinelor de vot multiple ,tehnica stampilelor,tehnica dezinformarii tehnica folosita de prima persoana din stat care a evoluat ,pina la supertehnica votului la secunda din ambasade in urne cu buletine de vot supertasate .

  Nimeni nu recunoaste ca fraudeaza alegerile fiecare parte isi acuza adversarul de frauda , pe acest blog se pare ca nimeni nu intelege adevarul, fiecare parte are dreptate!

  Vorbind insa strict pe subiect eu as mai adauga ceva despra prea cinstita si neprihanita doamna Macovei.
  Doamna respectiva a adus imense prejudicii acestui popor prin dezinformari desantate la nivel de parlament european.
  Ea alaturi de EBA si Cristian Preda se incadreaza la: INFRACȚIUNI CONTRA SIGURANȚEI STATULUI

 27. 29 blogideologic martie 29, 2014 la 8:39 am

  @Zev, @Cris, @Ban
  Primesc o indicaţie dintr-o accesare de astă-noapte a blogului meu : Lucrurile fundamentale trebuie spuse. Chiar repetat. Sînt convins că domnul Adrian Năstase a creat blogul personal ca o platformă de discurs despre problemele ţării. Şi reamintesc, ţara aceasta se cheamă (încă) România. Dar pentru cât timp ? Omul politic Adrian Năstase a reuşit în efortul domniei sale, în concretizarea bunelor sale intenţii. Spuneam mai demult (în urmă cu vreo doi ani) că blogul Adrian Năstase este un centru de putere în România. Toate proiectele pentru România, pentru schimbarea în bine a României, se postează mai întâi aici. Dar să fim sinceri şi atenţi la evoluţii. Sînt primul ce avertizează că blogul AN, prin comentarii malevolente plasate de anonimi acolo, s-a îndepărtat de la ţinta pentru care a fost iniţial gândit. Şi a fost gândit pentru România, un concept geopolitic intens atacat din exterior, de la naşterea Cominternului şi până acum. România modernă a crescut într-o tradiţie voluntaristă şi intelectualistă ce îşi are originile la începutul secolului XIX. Acest fapt a fost uitat, a fost obliterat din memorie, într-o încercare de mankurtizare (aproape) reuşită. Blogul AN a fost transformat în ring de cockfight. Nu-mi place. Această lipsă de civilitate combinată cu minciuna crasă în „argumentaţie” a determinat reacţia mea de retragere de pe blog. Să revin totuşi la timpurile de început ale discursului cu ţintă. La România noastră concepută ca un stat modern. Ei, da!, printr-o incorporare a ideologiei primare în naţionalismul românesc. Exact acelaşi acquis a fost incorporat în jeffersonianismul american şi în dekabrismul rusesc. Pe cine supără aceste adevăruri ? Revin să subliniez acele idei. Vechi, dar cu valoare adăugată. La noi le-a mai spus numai bătrânul (şi mult blamatul) liberal Dan Amedeo Lăzărescu. Tema „şcolilor centrale” şi a ideologiei lui Destutt de Tracy a fost frecvent reamintită în discursul său. Vreţi să vă spun după ce carte se preda pe vremuri economia politică la şcoala de la Sfântu Sava (cel mai concludent exemplu românesc de şcoală centrală – care nu însemna „şcoală din centrul oraşului”, însă era situată în centrul oraşului) ? Se folosea una dintre cele două mari lucrări economice doctrinare publicate în Occidentul anului 1776, mai precis cartea ‘Le Commerce et le Gouvernement’ scrisă de abatele Bonnot de Condillac. Doctrina lui Condillac va influenţa gândirea economică a lui Nicolae Bălcescu. Se ştie că ideologia lui Condillac (încadrabilă în marele flux intergeneraţional propus de ideologia primară, flux care în cronologia lui Destutt de Tracy ajungea până la Galileo Galilei) este considerată acum drept precursoare a creştinismului social. Circumstanţa face ideile sociale atât de pregnant exprimate în Ideologia Bălcescului, încât “ideologia comunistă românească îl considera pe Nicolae Bălcescu drept un înaintaş al acesteia” (Wiki). Mi se pare că fulguraţiile gândirii economice a lui Condillac au relevanţă şi pentru România zilei de azi. Chiar mai mult decât ideile filosofului scoţian Adam Smith exprimate în lucrarea ‚An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations’ (publicată tot la 1776). Vorbind despre „Natura şi cauzele bogăţiei naţiunilor” aplicabile pe subiectul România, cred că esenţiale ar putea fi studiile de etnografie industrială, ecologică şi financiară din „epoca Nicolae Ceauşescu” şi din „epoca post-revoluţionară”. Deşi se referă în mod expres la istorie, asemenea studii ar putea să ne aducă necesare iluminări pentru prezent şi pentru viitor. Dar cartea din 1776 a lui Condillac rămâne nepreţuită. Acolo abatele de Condillac spune că educaţia poate crea valoare adăugată şi utilitate. Nu doar pentru individ, ci şi pentru economie. În termenii limbajului de astăzi, aceasta înseamnă crearea de „capital intangibil”. În termenii limbajului matematizat, doctrina economică este abstractizată şi sumarizată prin „funcţia de producţie”. Capitalul în general este una dintre intrările în „funcţia de producţie”. Dar el nu este „capital natural”, ci rezultat al activităţilor umane. „Capitalul intangibil” creat prin educaţie constituie intrare pentru „funcţia de producţie” din Noua Economie. Am mai spus că „funcţia de producţie agregată” poate descrie întreaga Economie. Surprinzător, sau poate că nu, „funcţia de producţie” din Noua Economie poate oferi acum şi o bază de agregare pentru domenii ştiinţifice aparent disparate. Aşa cum pertinent afirma doamna Annelise Riles, profesor la Cornell University Law School : „Armistiţiul între unele discipline ştiinţifice care a fost stabilit la începutul secolului XX seamănă cu diviziunea teritoriului într-o perioadă de război rece : antropologii îi studiază pe ceilalţi-exoticii, sociologii studiază grupurile-deviante-de-acasă, psihologii îi studiază pe indivizi, economiştii studiază pieţele, ş.a.m.d. Un model de agregare ce emerge acum pentru aceste discipline ştiinţifice este un fel de model-de-producţie pentru care economiştii furnizează modelele.” http://collateralknowledge.com/blog/2011/05/how-can-we-better-harness-the-insights-of-different-disciplines-to-address-market-reform/

 28. 30 blogideologic martie 29, 2014 la 8:49 am

  O muzică religioasă, ortodoxă şi româneacă, poate fi ascultată aici http://www.manastirea-tismana.ro/?page_id=94

 29. 31 florin martie 29, 2014 la 8:51 am

  Parca-l aud si astazi:”sa fie arestat procurorul general, sa fie arestat ministrul de interne, sa fie arestat………..” O dubitza fara numar, un autocar erau date circuland cu complicitate unor televiziuni. Gestul cu plicul in buzunar, cu sintagma:” blestemul acestui popor sa aleaga dintre comunisti”, pozitia lui Vadim, furtul, indolenta si tradarea unor varfuri ale PSD, modestia si nobletea candidatului AN, complicitatea mass mediei, etc au fost picaturi care au inclinat balanta.Din nefericire, faptul ca nu puteti candida, nu poate recompensa MAREA INSELACIUNE DIN 2004. România e pe tobogan , tiar RENASTEREA este de domeniul imposibilului cu tradatori, pitifelnici, ipocriti, iresponsabili,fuste, nemerrnici, ticalosi fara frontiere!
  DESTEAPTA-TE ROMANE!
  ACUM SAU NICIODATA!

 30. 32 Vsile, martie 29, 2014 la 9:00 am

  Luminita A, din nou luminita de la capatul tunelui , care vesteste intrarea trenului pe tunel.

  A trecut pe nesimtite de la focusarea pe inamicul public no. 1 pe PNListi si pe o doamna din partidul respectiv , doamna care se descurca si nu prea ca purtator -aparator al dreptelor sau strambelor din partidul respectiv.
  Acum este omeneste sa fim egali dar totusi diferiti , si eu mi-as dori ca PSDeul sa aibe o Andreea Paul ,doamna care este incomparabil ,cel putin pe sticla, mai sclipitoare decit tot ce are PSD incluzindo pe Doamna de altfel stimabila Abramburica!

 31. 33 blogideologic martie 29, 2014 la 9:00 am

  @ Adrian Năstase
  Nu ştiu dacă aţi citit din revista de artă de la NYT „Tortured Soul, Golden Touch : Jean-Baptiste Carpeaux, a French Artist of Multiple Passions” http://www.nytimes.com/2014/03/28/arts/design/jean-baptiste-carpeaux-a-french-artist-of-multiple-passions.html

 32. 34 gicu martie 29, 2014 la 9:25 am

  Dle.Nastase! prea mult si-a batut joc de popor si de cei care sunt mai destepti decat TB , dar o sa -i vina si lui timpul si va plati pentru tot raul pe care la facut acestui popor , dar si pentru faptul ca ocupa samavolnic postul de presedinte a Romaniei , dupa ce poporul la demis.

 33. 35 blogideologic martie 29, 2014 la 9:37 am

  Serie video despre analitica Big Data şi Hadoop http://www.youtube.com/watch?v=v-91JycaKjc&feature=youtu.be

 34. 36 blogideologic martie 29, 2014 la 9:40 am

  @ Vsile
  Iar ne omori cu barbarismele tale.

 35. 37 Marian Nicolae martie 29, 2014 la 10:42 am

  Preşedintele român se teme de „apetitul” lui Putin

  de Valentin Mândrăşescu , scris astăzi, 10:55
  http://romanian.ruvr.ru/2014_03_29/PreSedintele-roman-se-teme-de-apetitul-lui-Putin-1504/

  Preşedintele român, Traian Băsescu, a declarat că „Vladimir Putin se uită cu cel mai mare jind la gurile Dunării” şi că „impredictibilitatea” Rusiei poate face ca în viitorul apropiat regiunea Odessa, Transnistria şi părţi din estul Ucrainei să treacă sub control rusesc.

  Din declaraţiile preşedintelui român reiese clar că se pregăteşte pentru situaţia în care Rusia va avea graniţă cu România de-a lungul Dunării.

  Băsescu a amintit că afirmaţia făcută de el în 2005 că Vladimir Putin consideră Marea Neagră „un lac rusesc” tinde să devină o realitate după evenimentele recente din Crimeea. Băsescu a cerut Ministerului român al Apărării şi Statului Major al armatei române să desfăşoare în mod operativ o analiză a situaţiei şi să crească „capacitatea de reacţie a armatei”.

  Luând cuvântul în faţa conducerii armatei, pe 28 martie, Băsescu a declarat următoarele: „Nu putem spune că mai putem privi la incidentele din 2008 când Federaţia Rusă a ocupat Abhazia şi Osetia de Sud ca la nişte incidente izolate, este clar că a fost Georgia în 2008, a urmat Ucraina în 2014. Orice om politic şi strateg militar trebuie să-şi pună întrebarea Cine urmează? Ca o fi Transnistria, că o fi Transnistria şi Republica Moldova, că urmează regiunea de sud a Ucrainei, de la Crimeea către Odessa până la gurile Dunării, sunt întrebări pe care oricine poate să şi le pună, în lipsa unor declaraţii ferme ale Federaţiei Ruse”.

  Traian Băsescu nu a specificat în ce mod intenţionează să reacţioneze la presupusele acţiuni ale Rusiei în Ucraina, dar autorităţile române deja s-au adresat NATO cu cererea de a spori prezenţa militară în Europa de Est. Pe de altă parte, preşedintele a avertizat autorităţile Moldovei că în cazul unei „agresiuni militare” din partea Rusiei România nu va interveni militar. Cu toate acestea presa regională din zonele de frontieră relatează că autorităţile locale au primit ordin urgent să pregătească planuri de mobilizare şi bugete în acest sens. Plecând de la declaraţiile haotice, lipsite de consecvenţă şi adesea destul de agresive ale conducerii române se poate trage concluzia că principalul pericol pentru România nu constă în miticul „apetit teritorial” al Rusiei, ci în preşedintele Traian Băsescu.
  Mai mult: http://romanian.ruvr.ru/2014_03_29/PreSedintele-roman-se-teme-de-apetitul-lui-Putin-1504/

 36. 38 Marian Nicolae martie 29, 2014 la 10:57 am

  @ Adrian B. martie 28, 2014 la 7:06 pm

  Din pacate chiar aveti dreptate.

  Biatlonul cu tancuri va incepe…..cat de curand……
  Eu unul am rezervat deja un loc ca mecanic conductor, bineinteles in echipa Federatiei Ruse….sic……..

  Dumneavoastra in ce echipa „jucati” ???

 37. 39 Marian Nicolae martie 29, 2014 la 11:02 am

  @ blogideologic martie 29, 2014 la 8:49 am

  Va multumesc pentru link.
  In aceste vremuri tulburi, avem nevoie de Biserica pentru sustinerea morala.

 38. 40 ZeV martie 29, 2014 la 1:01 pm

  blogideologic
  Doctrinele /invataturile lui Condillac si Destutt de Tracy la care faceti obstinant referire (desi, aproape nimeni nici macar nu a auzit de ei) ca justitificare a incercarii disperate a domniei voastre de a resuscita entuziasmul intelectualist-nationalist romanesc, nu au si nu vor avea nicio relevanta in contextul in care Romania si-a pierdut suveranitatea nationala odata cu intrarea in NATO si UE.
  Iata, in aceste zile, politicieni (vechi, sau noi), jurnalisti, analisti, etc, remarca cu frenezie ca intrarea Romaniei in NATO este cea mai mare realizare de dupa revolutie, schimband structura de aparare a tarii eliminand, printre altele, serviciul militar obligatoriu.
  Se spune ca armata s-a modernizat..cu ce ?…cu avioane second hand achizitionate in mod dubios, in afara procedurilor normale de achizitie, prin demersul unor oameni care vorbesc sforaitor despre primatul legii ?
  Chiar asa, nimeni nu este mai presus de lege ? Haidade..sa fim seriosi. (Z)
  Reamintesc ca tara cea mai puternica din lume, Israel, si-a pastrat traditiile militare , inclusiv serviciul militar obligatoriu. In Israel, nu comanda nici Obama, nici FMI, nici Barroso. Poate doar Steinii, dar Steinii lor, nu cei care se dau drept indivizi cu origine romaneasca/basarabeana fie ea si indepartata in trecut. (Z)
  Ce e rau in faptul ca un adolescent trece printr-o scoala a barbatiei si, de ce nu, a patriotismului ?
  Spuneti de asemeni ca educatia ar stimula o asanumita ,,functie de productie”. Productie a ce ? Eu imi doresc ca educatia sa determine o ,,functie de conservare si adaptare” atat a valorilor (cu valorile) materiale (naturale, sau rezultate prin procesare putin invaziva in mediu ), cat si a celor de natura inefabila a spiritului si sufletului.
  Am ascultat astazi un teolog al bisericii unite cu Roma (pe TVR3) care spunea , foarte corect (dupa parerea mea), ca este gresit sa se spuna ca omul ARE suflet, domnia sa sustinand ca omul ESTE suflet.
  Daca acceptam ca omul doar are un suflet, pe care il asimileaza cu emotia de diverse nuante, atunci urmeaza pasii naturali spre reprimarea acestuia in incercarea de adaptare la provocarile si agresivitatea laico-telurica a asazisei civilizatii modern angajata intr-un sstematic proces de globalizare si dizolvare implicita a natiunilor.
  Un om care crede ca detine un simplu suflet adiacent, adica o emotie care ne face slabi si mai putin adaptabili, va renunta foarte usor si la conceptul numit ,,fiinta nationala”, concept care are legatura intrinseca cu sufletul.

 39. 41 blogideologic martie 29, 2014 la 2:08 pm

  @ ZeV spune : „Doctrinele /invataturile lui Condillac si Destutt de Tracy la care faceti obstinant referire (desi, aproape nimeni nici macar nu a auzit de ei).” Citiţi http://blogideologic.wordpress.com/2007/12/08/ideologia-scolilor-centrale/ ca „să auziţi despre ei.” Evident că între beatitudine şi aprehensiune, Biserica defineşte un capăt de gamă, iar Ideologia primară, cu epistema ei de modernitate, defineşte celălalt capăt al gamei. Să adaug, mi-a plăcut provocarea la trântă pe care aţi lansat-o complexităţii !

 40. 42 Adrian B. martie 29, 2014 la 3:00 pm

  @Marian Nicolae

  Idem

 41. 43 Adrian B. martie 29, 2014 la 3:04 pm

  D-le Adrian Nastase , cine sa-i pedepseasca pe vinovati ? Astfel de indivizi si individe ne cred prosti pe toti … Pai astia sunt preocupati numai de posturi si de bani , nicidecum de dreptate , de binele populatiei … Ce asteptari putem avea de la astia ?

  http://www.dcnews.ro/am-fost-in-politica-inainte-de-a-fi-so-ia-premierului-spune-daciana-sarbu_440220.html

 42. 44 Marian Nicolae martie 29, 2014 la 3:31 pm

  Sunt aproape patru ani de la trecerea in nefiinta a acestui mare ruman :
  –––––––––––––––––––––––––––––––-

  A murit Adrian Păunescu 05 Noi 2010 – 00:0

  http://jurnalul.ro/stiri/observator/a-murit-adrian-paunescu-559069.html

  Poetul, publicistul şi omul politic Adrian Păunescu a încetat din viaţă la vârsta de 67 de ani. Anunţul a fost făcut în această dimineaţă de către şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară a spitalului de Urgenţă Floreasca, Şerban Brădişteanu. Scriitorul suferea de diabet, insuficienţă cardiacă, renală, hepatică şi respiratorie.

  În această dimineaţă, 5 noiembrie 2010, la ora 7:15, inima maestrului Adrian Păunescu a încetat să bată. După nenumărate tentative de resuscitare, a trebuit să ne declaram învinşi şi maestrul a plecat dintre noi „, a declarat medicul Şerban Brădişteanu.

  ––––––––––––––––
  nota Roninjaune:

  Inima mi-e impietrita de la decesul monstrului sacru care a fost Adrian Paunescu. Nu am trecut pe la mormantul sau niciodata.

  Zilele acestea cred ca am sa trec sa-i las un trandafir rosu si puternic parfumat, care sa-i spuna ca NU este uitat si nici nu va fi vreodata…..

  Dumnezeu sa-l odihneasca.

 43. 45 Marian Nicolae martie 29, 2014 la 3:37 pm

  DNA închide un dosar al lui Năstase referitor la modul de dobândire a imobilului din Zambaccian

  de Catalin Lupasteanu – Mediafax Publicat la: 24.03.2014 12:38
  http://www.gandul.info/stiri/dna-inchide-un-dosar-al-lui-nastase-referitor-la-modul-de-dobandire-a-imobilului-din-zambaccian-12320320?utm_source=Gandul&utm_medium=Click%2BBula&utm_campaign=Bula%2BGandul

  Procurorii DNA au închis un dosar în care Adrian Năstase, soţia acestuia şi alte persoane erau vizaţi în legătură cu modul în care fostul premier ar fi dobândit întregul imobil din strada Zambaccian, au declarat luni, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

  În acest dosar, anchetatorii au încercat de două ori, respectiv în 2008 şi 2009, începerea urmăririi penale pe numele fostului premier, prin solicitări adresate Parlamentului. În ambele cazuri, cererile procurorilor DNA de acordare a unui aviz pentru începerea urmării penale pe numele lui Năstase au fost respinse, au precizat sursele citate.

  Astfel, procurorii au ajuns în impas cu ancheta, iar în acest context, la începutul anului 2014, au dispun neînceperea urmăririi penale în acest dosar, potrivit aceloraşi surse.

  În această cauză s-a verificat modalitatea de dobândire a imobilului din strada Zambaccian, celelalte dosare în care Năstase a fost condamnat neavând legătură cu modul direct de dobândire a imobilului, ci cu importul unor bunuri din China şi cu lucrări la imobilele din strada Christian Tell şi din localitatea Cornu, au mai arătat sursele citate.

  Instanţa supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul „Zambaccian”, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeaşi zi.

  Fostul premier a fost acuzat, în dosarul „Zambaccian”, că în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

  În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”. El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

 44. 46 Ghita Bizonu' martie 29, 2014 la 3:55 pm

  ZeV (zec?) nu este adevrat ca „armata s-a modernizat.(timpul trecut adica avem)…cu avioane second hand” pentru ca alea nu au venit inca. Inca se discuta diverse (bani, daca va fi Block 152 sau 662) deci poate armata se va modernixa (timpul a-viator) candva (nedefinit)
  Si asta ptr ca la iotiune intiala – 12 bucati din curtea de vechiuturi a lu Uncle Sam s-a adaugat si optiunea ca unele (6-12) vor prveni din curtea de vechiturui a Portocaliei (care le-a obtinut ca chiri9e ptr o baza din Atlantic ). Deh trebuia multumit si lu Barosu’ democratieie ca ne-a dat una peste referendum ..The first aircraft is scheduled to be delivered in 2016 and initial operational capability achieved in 2017, the Portuguese Ministry of Defence stated.

  It is understood that Romania will have to spend additional funds to build the necessary ground infra-structure and acquire spares, weaponry and airborne sensors.

  Portugal has also been seeking a buyer for some of its F-16AM/BM aircraft since 2006, with discussions on a potential sale previously held with several countries worldwide.http://www.janes.com/article/28244/romania-buys-portuguese-f-16s
  Niste dicutii roamnesti vezi la
  http://www.rumaniamilitary.ro/articolul-de-seara-romania-cumpara-f-16-din-portugalia-si-din-statele-unite
  si
  http://www.rumaniamilitary.ro/impactul-deciziei-de-achizitie-a-avioanelor-f-16-din-portugalia
  De asemena ar fi utila o geana aici : http://www.gandul.info/stiri/romania-plateste-avansul-la-avioanele-f-16-cu-banii-din-frecventele-de-internet-4g-10987677 ot în 2012, România avea o ofertă de F-16 şi din partea Olandei, însă tranzacţia a picat pentru că Guvernul român nu a putut să se mişte suficient de repede cu negocierile, iar olandezii au vândut aparatele către Iordania. De altfel, propunerea olandezilor a venit în plin scandal privind opoziţia faţă de aderarea României la Schengen(deci aveam si avioane aveam si Schengem si apoi DNA putea sa instrumenteze proces de coruptie guvernului olandez!!)
  Cert este ca acu suntem la ###ul gol , cele 12 Mig Lancer au -dupa cate stiu „resursa” terminata sau se termina anu asta – si cehii zic c a vor deplasa cele 12 Grippen sa ne „acopere” ..

  Deci suntem „in aer” si cam unica solutie este sa apindem lumanri si sa ne rugam ptr pace si ca Vladimir cel Sobru sa inceapa sa alerge dupa fete tinere si sa nu mai aiba timp de politica internatioanala!!! (fete dispuse s-ar gasi – e presedinte, e „mare” n-are burta da are muschi. Da el cam sobru)

  Si ptr final – chair daca acu catova ani F 16 (sau mai bune F 18) ar fi sost (creed) cea mai bun a alegere( avioane de prima linie „testate”) azi fara bani si criza cred ca ar trebui sa zicemk Grippen si sa avem amre grija de offset.. Nu de alta da daca sac pam anu asta poa nu vom avea probeleme in urmatorii 10 si pe urma nu se stie ..

 45. 47 blogideologic martie 29, 2014 la 4:26 pm

  Statutul de Lingua Franca în epistemele vechi, însă, iată! de un acut interes actual pentru noi, românii. Există evoluţii istorice interesante pentru statutul de Lingua Franca în zona Banatului de Severin. După ONLINE ETYMOLOGY DICTIONARY, vezi http://www.etymonline.com/index.php?term=ban , cuvântul Banatul provine din cuvântul persan „ban” care înseamnă alternativ, stăpân, ori prinţ, ori conducător. Pentru formarea cuvântului Banatul, cu sensul de teritoriu guvernat de un „ban”, s-a adăugat sufixul latinesc -atus. Nu s-a pus vreodată la noi problema că şi cuvântul Severin ar putea, şi el, să fie de origine persană. Într-adevăr, există adjectivul iranian „Seur”, care înseamnă „negru”. Dar s-a preluat automat la noi teza istoriografiei maghiare cum că „Severin” este de origine maghiară. Într-adevăr, „Cetatea Severinului” a fost fondată de regele maghiar Ladislau-Lancelot, invitatul de către papa Urban al II-lea, în celebra sa cuvântare de la Clermont, să conducă prima cruciadă. Acum, să nu se extazieze ungurii prea mult faţă de supranumele arthurian Lancelot. Pentru că el vine de la franţuzescul l’ancelot, care înseamnă servitorul, auxiliarul. Iar în celebra Diplomă latinească a Cavalerilor Ioaniţi, regele ungur Bela al IV-lea (în fapt, secretarul din cancelaria sa, însă bănuiesc că acesta scria sub dictare) numeşte Cetatea Severinului – „Castro Zeurini””, iar Banatului de Severin îi zice „Terra Zeurini”. Acum, este un adevăr ştiut de toţi că orice forum pe Internet – de ziar, de blog – ascunde şi lupte intense pentru interese politice, ideologice, religioase şi etnice. De aceea n-a fost surpriză mare pentru mine să mă văd virulent admonestat pe forum RL pe tema cetatea Severinului. Tipul scria sub nick, iar pe fire mai vechi recunoştea că a fost unul dintre organizatorii „mişcării din 12 ianuarie 1990 împotriva lui Ion Iliescu”. În fine, … Atacul virulent fusese prilejuit de un comentariu al meu la articolul http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/cum-au-napocit-tovarasii-clujul-329940.html Din motive pedagogice, folosesc acum redundanţa : + Din lectura articolului, constat că domnul (tovarăşul?) Györke Zoltán este gând la gând cu tovarăşul Leonte Răutu, alias Lev Nicolaievici Oigenstein. Claudiopolis (actualul oraş Cluj-Napoca) a dobândit libertăţi regaliene în ziua de 19 august 1316 de la Carol Robert de Anjou. Clujul e atestat documentar la 1213 sub denumirea Castrum Clus. Expresia este pleonastică. Clus însemna deja închidere pe latineşte. Exprimarea latină în general nu permite pleonasmele. Ceea ce arată că a fost un caz de forţă majoră. Clus deja exista şi confirmă forma neolatină Cluj folosită de populaţia românească locală. Regele Ladislau I (Sfântul Lancelot) aminteşte şi el indirect existenţa cetăţii Cluj prin actul de fondare a mănăstirii benedictine Monasterium Beatae Mariae Virginis de Clus-Monostora. Denumirile Kolozsvár, Klausenburg sunt ulterioare numelui Cluj. Ramura familiei angevine căreia îi aparţinea Carol Robert avea drepturi şi la titlul de împărat latin de Romania. Suveranul angevin francez Carol Robert d’Anjou foloseşte la anul 1316 denumirea Claudiopolis pentru că Romania latină exista ca un act de proprietate în familia sa. Iar în partea Asia Minor din Romania Orientală, ocupată de turci după bătălia de la Manzikert din 1071 AD, existau oraşele Claudiopolis din Bithynia, Claudiopolis din Cilicia, Claudiopolis din Cappadocia, Claudiopolis din Cataonia, precum şi Claudiopolis din Galatia.Şi mai întrebăm, fără vreo umbră de maliţiozitate, nu era chiar acea veche şcoală de la Cluj/Clus/Claudiopolis, şcoală iezuită şi latinistă, unde limba de predare a disciplinelor din curriculum era latina scolastică, o limbă unificatoare în Europa intelectuală, modelul fiducial din visul marelui cărturar român August Treboniu Laurian (1810-1881)? Bogdan Petriceicu Haşdeu respingea invenţiile lingvistice propuse de latinişti pe motivul bine întemeiat că ele nu ţineau de un lexicon generativ, ci de unul macaronic. După expulzarea iezuiţilor, şcoala fondată de ei la Cluj ajungea macaronică peste noapte, atât de macaronică încât sfârşea prin a deveni universitate maghiară. Atunci când George Coşbuc antamează acolo studii de filosofie, renunţă dezamăgit şi conchide : „Nu cerceta aceste legi, / că eşti nebun când le- nţelegi”. Era concluzia personală a lui George Coşbuc despre „calitatea” textului filosofic în limba maghiară care îl forţa la alienare. George Coşbuc va începe să traducă texte ale filosofilor iluminişti în limba română. + Apostrofarea de care vorbeam venea sub forma : +Scris de ardeleanu’ / Nu ne interesează nici ce spunea Haşdău, nici ce spune urmaşul lui inept di la Kraljevo – adică TU ! – şi nici ce spun alţi regăţeni, de ieri sau de azi ! …voi vedeţi-vă di Kraljevo, Slatina, Tîrgovişte slave ale voastre, di Karakălu’ kuman, şi mai ales di Cerneţii „Abramburikăi”, pentru care aţi FURAT – în „buna” tradiţie oltenească bine-cunoscută – în secolul XIX denumirea cetăţii glorioase ungureşti a Severinului (cucerită şi distrusă de musulmani CU AJUTORUL VOSTRU ne-precupeţit împotriva creştinilor şi a Europei, lucru evidenţiat după încă doi ani, când turcii au câştigat şi la Mohács fiindcă Severinul nu a mai existat ca să-i împiedice să avanseze ! …nemernicilor !), lucru ce Ceaşkă al tău a vrut să-l şteargă din amintire prin procedura paralelă celei cu Clujul, prin găselniţa „Drobeta”…+ Răspunsul meu vine sub forma : Tu pui problema lingvistică „Severin-Cerneţi”. Denumirea Severin este mai veche, datează din vremea când Lingua Franca era acolo persana. Iar atunci când Lingua Franca devine slavona – pe vremea primului Umanism bizantin- se făcea traducerea Severin = Cerneţi. Logofeţii care lucrau în cancelaria regelui Ladislau-Lancelot ştiau aceasta.

 46. 48 George Ban martie 29, 2014 la 8:38 pm

  @blogideologic
  Vad ca discuți un oarecare fond al problemei, dar pana acolo e cale tare lunga. Postările dumitale sunt atât de încifrate, încât toată lumea le ignora. Un sentiment de compasiune m-a făcut sa îți atrag atenția ca nimeni nu știe ce vrei de fapt. Bănuială mea este că nici măcar dumneata.

 47. 49 Centru martie 30, 2014 la 1:40 am

  @George Ban – fondul lui este bun .
  Ce se vede in primul rand este o formidabila lipsa de realism si o enorma doza de paranoia .
  Lipsa de realism ? Cand vorbeste despre sudul Ucrainei si al Rusiei ca de pamanturi romanesti . Deci Kerson , Vinita , Rostov pe Don etc etc erau nici mai mult nici mai putin decat ” Romanii ” pe care Voltaire si Potemkin le-au deturnat , denaturat . Cand noi avem la Nisporeni si Hancesti zone 100 % romanesti cu locuitori care nu se recunosc romani , e o problema .
  Alta lipsa de realism ?
  Ungurii pentru el au ramas in stadiul de inamici mortali din anii lui Mihai Viteazul ( care avea trupe de mercenari secui si sarbi ) , Wesselenyi sau Horthy .
  Paranoia ? Eu sunt agent britanic . Si vreau autostrazi in Romania pentru ca inaintea construirii lor ( 20 de kilometri cu chiu cu vai pe an , si aceia platiti de UE si inceputi 3 ani inainte de terminare ) ” strainii ” cumpara terenurile pe unde va trece autostrada .
  Cat despre Ceausescu este unul dintre foarte putinii care il vede ca pe un ” erou ” , ” un vizionar ” si o victima a conspiratiei mondiale pe acel megaloman crud si rau , care si-a tinut poporul in restrictii de razboi in anii 1980 , de prosperitate peste tot in lume .

 48. 50 blogideologic martie 30, 2014 la 7:40 am

  Bănuiesc că este redundant ceea ce spun : Nobilimea maghiară a practicat o reprimare de infinită cruzime a „naţiunii inexistente” (adică românii) la mişcările din anii 1437-1438 (dar a trecut la reprimare numai după ce murise împăratul Sigismund de Luxembourg*, ca să înţelegem bine cât de laşă era nobilimea maghiară!), şi la mişcarea din anul 1514. Juristul István Werbőczy (1465 – 1541) a verbalizat pe latineşte acest comportament barbar al nobilimii maghiare într-un text sacralizat de unguri (chiar şi de către cei de acum !), text chemat „Opus tripartitum juris consuetudinarii inclyti regni hungariae” tipărit la anul 1517. Sau „tripartitele lui verboczy”, cum îi spun românii actului acela, în total dispreţ. Cu tripartitele lui verboczy în aplicare, era absolut normal ca oricare coeziune militară să se destrame de la sine. Dar istoriografii unguri îi blamează acum pe olteni, pe evrei, iar nu cruzimea tripartitelor lui verboczy, pentru înfrângerea uriaşă, totală, suferită de Ungaria în bătălia de la Mohaci din anul 1526. Apoi, veniţi la putere în anul 1867 prin Ausgleich, ungurii vor reuşi performanţa ca datorită înapoierii lor medievale (în speţă, credinţa lor absolută în Tripartitele lui Verboczy!) să distrugă în aproximativ 50 de ani multisecularul imperiu habsburgic. Juriştii maghiari vor adopta Codul Civil Roman abia cu un veac în urma românilor. A fost nevoie de intervenţia salutară a trupelor sovietice în „Ungaria revoltată” a văleatului 1956 pentru ca „revoluţionarii unguri” să renunţe la Tripartitele lui Verboczy şi să adopte Codul Civil Roman. Această întârziere seculară demonstrează înapoierea juridică a ungurilor. Credinţa vie în „tripartitele lui verboczy” explică antisemitismul şi şovinismul tipic de Ev Mediu care înfloresc azi în „regatul” Ungaria condus de prim-ministrul extremist Viktor Orban./ *Sigismund de Luxembourg a fost un creştin ortodox influenţat de Sfântul Nicodim de la Tismana, pe care îl respecta infinit.

 49. 51 blogideologic martie 30, 2014 la 7:50 am

  Am fost absolut siderat să citesc în volumul colectiv “Whose Love of Which Country? Towards an Intellectual History of Patriotic Discourses in the Early Modern Period”, patronat de Universitatea Central Europeană din Budapesta, vezi http://www.ceu.hu/events/2006-05-20/whose-love-of-which-country-towards-an-intellectual-history-of-patriotic-discourse , un capitol scris de cercetătorul Gábor Almási de la Institutul Habsburg din Budapesta şi intitulat “Problema valahă în secolul XVI”. Reacţia unui om din Vest ar fi : “Băi, (Boy!), ce altruişti sunt ungurii faţă de valahi!”. Eu sînt mai bănuitor. Cum ? Exista oare o “Problemă valahă” în secolul XVI? Şi care a fost soluţia la problemă valahă ? Ea a venit în prima jumătate din secolul XVII. Sub forma etnocidului valahilor din “războiul de 30 de ani”, precum şi a Păcii din Westphalia care a lichidat complet Legea străbună a Valahilor (Lex Antiqua Valachorum). Prin titlul acelui articol scris acum, cercetătorul maghiar Gábor Almási de la Institutul Habsburg din Budapesta se străduia să justifice, subtil, cele două crime abominabile împotriva umanităţii.

 50. 52 ioana martie 30, 2014 la 8:33 am

  ..si uite asa ajung la concluzia ca Ceausescu a fost romanul cel mai patriot din toate timpurile. A avut o politica externa impecabila, iar tradarea si subminarea economiei, erau pedepsite cu moartea, pentru ca afectau segmente importante din societate. Ceea ce stim cu siguranta este ca cei ce au intoxicat atunci, distrug si acum, gen Basescu. Dupa parerea mea, este otrava absoluta pentru acest popor si bineinteles cu mult ajutor de afara. Cred ca ar trebui declarata persoana non-grata, nu lasat sa-si faca partid. Oribil, omori la propriu distrugând un sistem medical, iti aduci pupilele in fruntea tarii, si nimeni nu te judeca, nimeni nu-ti face nimic. De multe ori m-am gandit ca intre Elena Udrea si Elena Ceausescu era o diferenta imensa, una era sotie , cealata era amanta. Valori, valori, valori, traim intr-o lume globalizata, unde societatile isi pierd valorile esentiale, împrumutând simboluri care nu li se potrivesc. Ma gândesc ca Spania este prima tara care a primit prea mullti din est, si acum este cufundata intr-o criza, care parca nu se mai termina, si Anglia pateste la fel, Franta se apara cu ultimele puteri, iar Germania face jocurile cumva, doar Rusia mai zvacneste când si când.
  Traim un final de epoca basista, si sunt cam jumatate din epoca ceausista, care s-a finalizat cu niste realizari imense, memorabile. Ma gândesc cat de mult s-a produs in perioada aceea, ca astia au furat, s-au imbogatit si inca mai au ce.

  „libertatea e cea mai mare nenorocire pentru poporul care nu-i copt s-o aiba”
  Liviu Rebreanu

  Vezi ce s-a intamplat cu toate aceste tari estice, care nu isi gasesc propriul drum, fiind sfartecate de cei de afara.
  Când un popor este pregatit pentru libertate o va avea, pentru ca are cultura necesara sa o inteleaga, sa o deprinda. Ma uit in jurul meu, si zilnic constat ca suntem amenintati de propria liberate. Si cum poti fi liber când in fiecare secunda traiesti cu spaima ca iti poti pierde serviciul, casa, ca mâncarea este din ce in ce mai scumpa, ca medicamentele devin prea scumpe sa ti le mai poti permite, ca accesul tau la invatatura este din ce in mai limitat….si toate acestea ne invata zilnic sa devenim SCLAVII PERFECTI.

 51. 53 Vsile, martie 30, 2014 la 8:43 am

  Blogi,

  Ce sa facem domnule unii mor din cauza mea sau mai bine spus prostii mor de barbarismele mele iar savantii de eletismul dumitale.

  Acum sincer nu stiu ce cauti dumnea in curtea acelora care mor de grija mea?

 52. 54 blogideologic martie 30, 2014 la 8:57 pm

  @ Centru
  Aşa zisa „revoluţie română din decembrie 1989” a însemnat un ocean de minciună şi sânge. Chiar tu ai recunoscut că „evenimentele” acelea criminale şi anti- româneşti au fost organizate de către serviciile MI6 şi KGB aflate în cooperare strânsă. Nu-mi plac trădătorii de ţară. Eu plâng după privighetori, după albine, şi după cântecul pitpalacului, vara.

 53. 55 Vsile, martie 31, 2014 la 7:27 am

  Blogi,

  Batran teoretician al unui univers alb pe care nu la inteles in tinerete si la pierdut complet la batranete!

 54. 56 Cetățeanul surmenat martie 31, 2014 la 7:39 am

  Domnule Adrian Năstase,

  Am aflat recent, de la o sursă de încredere, povestea operației pe coloană la Viena a lui Traian Băsescu. Pe scurt, el ar fi vrut să se opereze în Românica, dar cel mai bun specialist al nostru în domeniu l-a lămurit că nu are nici echipă și nici aparatură ca lumea pentru o astfel de intervenție și i-a recomandat cu căldură specialiștii de la Viena. Iar domnul președinte aflat la ananghie a întins-o valvîrtej în lumea evoluată și civilizată. Problema e, s-a gîndit apoi, în calitate de conducător român, că acasă mai sunt mii de conaționali care, aflați în situații asemănătoare, nu își permit asemenea voiaje, ci, în cel mai fericit caz (!) vor ajunge pe mîna respectivului specialist ( de certă valoare) , a echipei și aparaturii lui contestabile? Și fără să aibă, sunt convins, nicio reprezentare adevărată a calității actului medical la care urmează să fie supuși, că doar chirurgul în cauză nu se va apuca să-și destăinuie onest limitele în fața oricărui mocofan, așa cum a făcut-o cu domnul președinte. S-a gîndit ca măcar în această problemă, din jdemiile cu care se confruntă mîndra noastră țară, europeană și euroatlantică, măcar în această minimă chestiune de care s-a lovit personal, să facă ceva, după ce l-au „îndreptat” vienezii? Vorba ceea, să fi ajuns și noi să fim fruncea în reparații la cocoașă, dacă tot a fost în pericol prima cocoașă a țării? Întrebarea e, firește, retorică.
  Vă întreb acum pe dumneavoastră, dacă tot ați ajuns nefericitul beneficiar al unui sistem judiciar care, să nu ne facem nicio iluzie, colcăia de aberații și injustiții mult înainte de a le simți dumneavoastră acum, mult înainte și de venirea lui Băsescu la Cotroceni, întreb așadar, vă veți lupta, după ce ieșiți, pentru o reală transformare a justiției(cuvântul reformă sună deja ridicol în România), măcar în domeniul penal? Va fi suferința dumneavoastră reală de acum prilej pentru o evoluție pe bune, nu pe vorbe goale, a acestei țări? Asta, firește, presupunînd că veți mai fi în situația să decideți, direct, sau indirect, treburile prin România.

 55. 57 Centru martie 31, 2014 la 3:12 pm

  @BLOGIDEOLOGIC – Si nu ne-au facut un bine scapandu-ne de Ceausescu ? Si mai lasa-ma cu discursul asta de tenent de Armata ceausista si colonel de Securitate ceausista . Cine e tradator de tara ? 22 de milioane care nu-l suportau , in 15 decembrie 1989 , pe Ceausescu si nevasta-sa ? Cei care sunt in cimitirul Eroilor Tineri ? Mama de familie din Timisoara impuscata in 17 decembrie pe Caleairocului si ascunsa moarta in casa o saptamana de familie sa nu o ia gealatii la crematoriu ?

 56. 58 Johnd716 iunie 7, 2014 la 9:12 am

  Thank you for your blog article. Great. gbbgbdgeebac

 57. 59 Johng51 iunie 7, 2014 la 9:13 am

  Every weekend i used to pay a visit this website, for the reason that i wish for enjoyment, for the reason adfadgkefgke


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: