Apariția conștiinței la Băsescu

Acesta este titlul editorialului meu de astazi din Jurnalul National.

 

 • În ultimile săptămâni, s-a petrecut un fenomen care va fi menționat în istoria umanității – apariția conștiinței la Băsescu. Probabil că Darwin, dacă ar fi trăit, ar fi subliniat și el acest salt spectaculos în evoluția de la maimuță la om.

 Într-adevăr, într-o emisiune TV, foarte dură, cu Sorina Matei, cel care nu a acceptat „compromisuri de la Constituție”, a subliniat cu eleganța ce-l caracterizează și în ideea de a întări stabilitatea în Țară și credibilitatea României în exterior: „Mai am câteva luni până îmi termin mandatul, nu vreau să am pe conștiință că, după ce este cel mai corupt guvern pe care l-a avut România din ’90 încoace, îl mai și mențin, („îl duc în spate”, n.b.) împotriva Constituției, în actul de guvernare”.

 Sau, mai sintetic: „în nici un caz, eu nu voi da drumul împotriva conștiinței mele și cu dubii de constituționalitate, la un guvern”. Nu mi-e clar dacă, conform Constituției, Băsescu este cel care trebuie „să dea drumul” (eventual, prin curte) la guverne…

 

 • Mi s-a părut remarcabilă și afirmația de deontologie prezidențială: „domnul Ianukovici nu mai este un președinte legitim …”. Dacă Ianukovici s-ar fi uitat la B1 Tv, probabil că i-ar fi răspuns că și el consideră că cineva demis cu 7,4 milioane de voturi, nu mai este un președinte legitim.

 

 • A apărut o nouă triadă prezidențială: conștiință – legitimitate – moralitate. În aceeași emisiune, referitor la „soluția imorală„, Băsescu a precizat: „nu la el mă refeream, ci la mine, care adoptasem soluția…„. În interviul său din Adevărul, la câteva zile după formarea guvernului, în 6 ianuarie 2005, Băsescu spunea însă „sunt un adept al unor anticipate imediate pentru a scăpa de soluția imorală care se numește PUR”. Probleme de memorie?

 

 • În zona prezidențială, constituția fizică reprezintă un corolar al unei conștiințe liniștite și al aplicării consecvente a Constituției, – cărticica pe care a jurat Băsescu (deși era făcută pentru mine!). Acesta este motivul pentru care fostul primar general consideră, în spiritul art. 84 din Cinstituție, că actualul primar al Clujului ar fi un bun candidat al dreptei, deoarece, „în timp de criză a avut curajul să-și asume, să ia țara în spate și s-o treacă prin criză…”

 

Spuneți-mi, nu vi se pare inspirată această imagine? Nu-l vedeți pe Boc cu un sac mare în spate (în care este înghesuită, cu greu, țara), mergând prin furtună, cu un toiag în mână? Preferați imaginea pelerinajului evreilor prin deșert? Cum credeți…

 Boc însă, trebuie să știți, nu e singur, pentru că și PPE – așa le-a spus Băsescu la Dublin – „a trecut Europa pe malul celălalt al crizei”. Aici sunt însă două neclarități. Prima – dacă PPE a luat Europa „în spate” pentru a o trece pe celălalt mal. Și, al doilea, dacă „malul celălalt” era malul celălalt al Atlanticului. Asta ar putea crea mari probleme nu doar geostrategice dar și geologice!

80 Responses to “Apariția conștiinței la Băsescu”


 1. 1 Spiridus martie 12, 2014 la 1:47 pm

  Nu-l mai suspectati pe Basescu de atata profunzime. El se poate contrazice, fara niciun fel de remuscari, chiar si in acelasi interviu. In plus, toti ceri care-l intervieveaza, cel mai probabil, au toate intrebarile venite in plic de la Cotroceni. Ca nu se duce niciodata la un interviu cu un jurnalist ne-basist.
  A se vedea si http://www.catavencii.ro/Fara-nici-un-sponsor-viata-e-pustiu_0_10449.html.

 2. 3 Cris martie 12, 2014 la 2:30 pm

  Transmiteți-i, vă rog, d-lui Năstase că m-am distrat copios.
  AȘA trebuie tratat Băsescu: cu ironie, luare peste picior, batjocură.
  Cum altfel să iei zisele și făcutele unui ins fără inteligență (șmecheria nu e inteligență), fără educație și carte, dar cu pretenții și fumuri, care emite doar tâmpenii?

  De zece ani încalcă toate normele scrise și de bun simț, Constituția, principiile democratice, regulile de comportament în societate, de zece ani nu e decât un tartor de țară arabă care le vântură naivilor de la Bruxelles flacăra „democrației” pe la nas, nu e decât un șmenar ordinar, un jucător de Alba-Neagra pe o ladă întoarsă, un șmecheraș de cartier care palmează, trișează, minte de îngheață apele, sună la uși și fuge…

  ORICINE va fi un președinte mai bun decât el. Antonescu, Ponta, Predoiu, Ungureanu, Oprescu, Geoană… oricare dintre prezidențiabili.
  Să nu-l mai văd pe caraghiosul ăsta, caricatura asta, penibilul ăsta, nimicul ăsta, la Cotroceni!

  Iese în fiecare zi la televiziuni, a ajuns precum Ceaușescu care era ubicuu în media, de se săturaseră oamenii până peste cap.
  Exista un banc:
  Deschid ziarul, Ceaușescu. Deschid radioul, Ceaușescu. Deschid televizorul, Ceaușescu. Vă spun drept, am o cutie de conserve și mi-e frică s-o deschid…

 3. 4 Adrian B. martie 12, 2014 la 2:38 pm

  Asta-i tara in care traim … Dementa si SECURISM !

  HOME / ȘTIRI / Jurnalistă, chemată la primărie să jure că nu mai postează pe Facebook

  Jurnalistă, chemată la primărie să jure că nu mai postează pe Facebook

  Andrei Moisoiu / 12 Mar 2014 12:25

  Simona Mara, jurnalistă la un post de televiziune din Reșița, a fost chemată la primărie “să dea cu subsemnatul” pentru postările pe care le-a făcut pe profilul său de Facebook.

  Jurnalistă, chemată la primărie să jure că nu mai postează pe Facebook”M-a sunat insistent un funcționar din primărie, sub pretextul că trebuie să merg să vorbim ceva. Nu aveam timp, fiind foarte prinsă cu munca de teren, însă m-am gândit că poate fi vorba de un subiect interesant și m-am dus. Dacă știam despre ce este vorba, nu îmi sacrificam timpul să merg acolo. Când am ajuns mi-au arătat, copii după postările mele de pe Facebook în care îmi exprimam opinia despre modul în care ar trebui să opereze primăria în selecția dosarele pentru ANL. Și despre unii angajați din primărie care dețin locuințe ANL și le închiriază altora. Spre exemplu, pentru un copil se primesc 1 punct, iar pentru studii superioare 15 puncte și am susținut că ar trebui realizat un proiect de lege prin care să se modifice acești algoritmi. Am considerat că primordiale în selecție ar trebui să fie cazurile sociale, acesta fiind argumentul pentru care am făcut una dintre postări. Mi-au adus la cunoștință că pagina de Facebook îmi este atent monitorizată. Din câte imi aduc aminte, a trecut opresiunea comunistă, epoca în care eram spionați și trebuia să dăm cu subsemnatul pentru te miri ce. Or fi făcut și comandament special pentru subiectul acesta, că poate au rezolvat deja restul problemelor cu care se confruntă reșițenii și au prea mult timp liber”, povestește jurnalista reșițeană, citată de pressalert.ro.

  Funcționarii au efectuat o adevărată anchetă pe postările de pe Facebook ale Simonei Mara, care a implicat și angajați din serviciul juridic. Totul a culminat cu o “notă informativă”, semnat de nu mai puțin de trei șefi ai Primăriei Reșița, prin care ziarista să își ia “angajamentul” de a nu-și mai exprima opinia personală, după cum se arată în document: “Vă rugăm ca înainte de a posta opiniile personale referitoare la conținutul unor documente, chiar dacă sunt publice, să vă documentați (…), iar pentru lămuriri suplimentare aveți dreptul și posibilitatea să vă adresați instituțiilor specializate”. Jurnalista Simona Mara spune că va continua să își exprime liber opiniile pe rețelele de socializare, chiar dacă acestea nu vor fi pe placul primarului.

 4. 5 Centru martie 12, 2014 la 4:07 pm

  Da , Boc a luat Romania in spate in 2009 .
  A luat-o fara sa spere nici el , cu ajutorul PSD , care a facut alianta cu el .
  A luat si , nimica toata , un sfert din PIB-ul romanesc , 20 de miliarde de euro , imprumut , pe care nimeni nu stie cum i-a cheltuit ( cu ministri PSD prin apropiere , sa fim clari ) .
  Douazeci de miliarde de euro pe care Romania trebuie sa-i dea , bineinteles , inapoi .
  Cert e ca cele douazeci de miliarde de euro nu vor fi folosite pentru planul lui Ponta de a construi o autostrada in Carpatii Meridionali , de la Comarnic la Brasov .
  Proiectul entuziast lipseste in mod crud de finantare .
  Daca ” bancile straine interesate ” il vor finanta , romanii se vor imprumuta , cine altcineva ?
  Costa intre doua si cinci miliarde de euro – uitati-va doar din tren la muntii care inconjoara Brasovul si Predealul sa va explicati pretul .
  Care este ” banca straina interesata ” care va imprumuta Romaniei , prin intermediul unei multinationale franceze , Vinci , astfel de suma , cand Franta nu are bani pentru TGV-ul Bordeaux Toulouse ?
  Pentru o autostrada care incepe la Brasov , fara legatura rapida in amont , si se termina la Comarnic , la 60 de km de la autostrada Ploiesti Bucuresti … Nu mai bine se continua de la Ploiesti spre Comarnic ? Inteligenta noastra …
  Sova si instalarea lui ” in cort ” , pe acest santier , o perla de declaratie iresponsabila , comparabila cu declaratiile CDR-istilor din anii 1997-2000 …

 5. 6 Cornu martie 12, 2014 la 4:35 pm

  Din pacate, daca ne referim la Basescu, Darwin a avut dreptate doar ca a gresit sensul „evolutiei”. Sensul corect este ca „maimuta” Boc a evoluat din „gibonul” Basescu, stramosul meduzelor PDL-iste.

 6. 7 Flavia martie 12, 2014 la 4:45 pm

  Excelent umorul. Felicitari!

 7. 8 Luminita Arhire martie 12, 2014 la 4:51 pm

  Excelente observatii ! Banuiesc ca aceia care i-au cautat constiinta lui Basescu Traian au fost inarmati cu niste microscoape performante , de mare finete , si asa au ajuns sa descopere obiectul rudimentar pitit intre doua bacterii , pe laringe ; cat pe ce sa nu-l vada , noroc ca erau profesionisti adevarati , vigilenti si metodici !
  Cu morala , insa , miza este si mai mare ; premiul Nobel pentru cine o descopera !
  Altfel , ar fi de observat ca Basescu Traian si-a asumat sarcina cea mai usoara , sa care in spate numai Guvernul ( un fleac ,jumatate din ministri sunt la DNA ! ), in timp ce titanul Boc a dus in spate toata tara , si inca e bun de vatman , asa cum am vazut eu la televizor !
  Si ce cutezanta la presedintele nostru ! Sa aiba el temeritatea aproape inconstienta de a intra in “cusca leilor ”si sa-i acorde un interviu Sorinei Matei ,fiinta a carei singura ratiune de a fi este aceea de a-I lua la intrebari pe Nepretuitul !
  Nedumerirea mea este cum dracului a pariat domnia-sa “totul pe o carte ” ( in speta Constitutia ) croita de Adrian Nastase, pe masura lui Adrian Nastase ? Nu i-au fost prea lungi manecile ? N-a calcat pe manseta pantalonului ? De fapt , probabil ca acestea au fost si motivele pentru care si-a “ajustat ” in permanenta aceasta haina incomoda la cerintele fizicului sau atletic . Si de cate ori a mai “stramtat ” sau a mai „scurtat „ceva , s-a cutremurat Romania carata in spate de Boc .De aceea a tot schimbat si hamalul national directia , pana a ajuns cu Romania pe drumuri …

 8. 9 Adrian B. martie 12, 2014 la 5:09 pm

  Noroc cu caraghiosul asta de Gioana ca ne mai descreteste fruntile … In principiu , el are dreptate ! Sunt doi candidati puternici in psd : Prostanacul si cu ginerele doamnei Margareta Costea !!!! D-ul Geuana ne demonstreaza inca o data ca prostia merge mana-n mana cu nesimtirea si cu ridicolul …

  http://www.cotidianul.ro/geoana-nu-renunta-sunt-doi-potentiali-candidati-in-psd-la-prezidentiale-233789/

 9. 10 casandra martie 12, 2014 la 5:11 pm

  Cam da. Pe malul celalalt al Atlanticului, cum spuneţi. Grea povara, mai ales ca europenii dormeau.

 10. 11 Doru Coarna martie 12, 2014 la 5:14 pm

  Se pare ca odata cu noul min. al Energiei, stiti, cel cu minte brici dupa spusele lui George Ban, facturile noastre la energia electrica vor creste cu 50%… Bineinteles, de vina pt scumpire nu-i guvernul, ci… Basescu!
  Pe lista vinovatilor de serviciu ai guvernului mai figureaza Banca Mondiala, FMI, UE… si atat pt ca dincolo, peste ocean, aia nu glumesc cu retardatii… ii trateaza!

  Premierul s-a mai vazut si cu nenea Soros, fara a ne spune ce au vorbit ci ceea ce nu au vorbit, nu au vorbit de ex., despre Rosia Montana… asta insa inseamna ca au vorbit despre autonomia alora… sau despre vreme…

  Tot azi, la o conf. de presa cand Ponta l-a acuzat pe Basescu pt costul energiei electrice, un jurnalist i-a pus o intrebare care i-a schimbat culoarea fetii: nu s-a gasit finantare pt Comarnic-Brasov… Iar alaltaieri, guvernul a vandut certificate de depozit cu termen la 9 ani, in valoare de… va las pe voi sa cititi cifra exacta, apoi poate facem un teledon si procuram suma…

  Deci in afara de banii europeni nema finantare, scumpiri de tot felul, si mai ramane sa vedem unde-i cresterea aia de 3.5%, in afara de Statistica amicului…

  Eu cred ca situatiunea este extrem de grava si oricate galceve ne servesc actorii astia, se observa ca ne-am intors fix la loc in criza, adica in rahat, insa cu capetele in jos, ca sa ne salvam pantofii…

  Despre execrabila prestatie a parlamentului n-am ce sa zic, doar ca n-ar strica sa aiba aceleasi facilitati si alte categorii sociale care barem muncesc, daca nu vor colegii nu mergi la…

  Dar sa ramanem optimisti, astept cu nerabdare trenuletul de mare viteza, multiple reactoare atomice si autostrazi chinezesti… deocamdata, din toate prostiile astea, romanii s-au apucat sa-si decimeze septelul, urmand ca apoi sa importe pt hrana zilnica carne din Ungaria… sau din UE, gata stricata… sau invers…

  Jobbik… deci d-aia ne calca aia pe nervi, nu au astia lege… Eu propun s-o redacteze UDMR-ul, mintenas… Korodi sustine autonomia, Ponta tace, restul tac, UDMR se desolidarizeaza… noroc ca a gasit Basescu solutia, de vina nu-s parsivii astia si nici guralivul european de Tokes, medaliatul, ci… Jobbik-ul, care-l deranjeaza si pe Viktor, vecinul pepeist…

  Ah! si noi tacem…

 11. 12 blogideologic martie 12, 2014 la 5:21 pm

  Supărat foc, domnul Mircea Kivu http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/cum-se-stalceste-limba-roman-328734.html Ne dă un motiv : +Tot mai des întâlnesc persoane care cred cǎ „oficiu” înseamnǎ birou şi nu încǎperea ataşatǎ sufrageriei+ Oficiu vine din latinescul officium, contracţia cuvântului opificium, unde opi- este de la opus (că-i operă culinară, că-i operă literară, că-i muncă de scrib), iar fic-ium este de la facere.

 12. 13 blogideologic martie 12, 2014 la 5:54 pm

  Kimberly Amadeo : „Un număr de 175 000 noi locuri de muncă au fost create în luna februarie a.c. în economia americană. Inexplicabil, tot în acelaşi timp au dispărut 16 000 locuri de muncă în sectorul IT, motorul competitivităţii.” http://useconomy.about.com/b/2014/03/07/upbeat-employment-report-masks-loss-in-tech-jobs.htm?nl=1

 13. 14 hei rup martie 12, 2014 la 6:12 pm

  Cris are mare dreptate : această creatură cu chip de om nu merită luată în seamă decât de caricaturiști și pamfletari,evident numai în bășcălie și pentru amuzamentul general.

 14. 15 blogideologic martie 12, 2014 la 6:15 pm

  Paranoia lui Nicolae Ceauşescu cu “agenturile” era poate justificată. În Franţa, mai pe vremuri, generalul de Gaulle a demonstrat, şi a oprit, lucrări malefice ale agenţilor englezi. Dar şi mai recent, în sabotajele asupra liniilor TGV denumite “Afacerea Tarnac”, s-a demonstrat faptul că grupul Tarnac era infiltrat cu un agent englez undercover. http://www.lemonde.fr/societe/article/2014/03/12/affaire-tarnac-un-policier-anglais-avait-pour-mission-de-surveiller-julien-coupat_4381634_3224.html

 15. 16 Georgette Schwarz (@avrenim50) martie 12, 2014 la 6:15 pm

  Sunteti perfect, domnule Adrian Nastase si nu cred ca puteti sa va inchipuiti cat de mult ma doare sufletul ca sunteti unde sunteti, cat de mult ma doare sufletul pentru tara noastra! 😦

 16. 17 Marian Nicolae martie 12, 2014 la 7:34 pm

  Oraşele Transilvaniei, sub ameninţarea retrocedărilor

  11 martie 2014, 20:06, de Costel Oprea
  http://adevarul.ro/news/eveniment/orasele-transilvaniei-amenintarea-retrocedarilor-1_531f2fe90d133766a8cf8205/index.html#

  În noul program de guvernare al Cabinetului Ponta 3 sunt incluse o serie de prevederi care vizează accelerarea procesului de retrocedare a imobilelor către bisericile maghiare. Acest lucru ar însemna retrocedarea pe repede înainte, prin decizie politică, nicidecum juridică, la limita sau dincolo de lege, a imobilelor monumente istorice din centrul marilor oraşe ardeleneşti.

  Este vorba în special de licee şi şcoli publice, chiar universităţi, finanţate în perioada habsburgică (la sfârşitul secolului 18) din bani publici.
  De asemenea, înţelegerea mai marilor de la guvernare ar duce la adâncirea fenomenului de segregare şi chiar de „purificare etnică” în şcolile din Transilvania. În toate cazurile, din şcolile retrocedate bisericilor maghiare, elevii români au fost alungaţi. Procesul de restituire „in integrum” nu a început de ieri, ci din 1990, cu efecte devastatoare asupra modului de convieţuire între români şi maghiari în interiorul arcului carpatic.

  Demn de secolele medievale, toate aceste retrocedari s-au facut în jurul bisericilor maghiare, iar învăţamântul este diriguit prin intermediul cultelor religioase. Amintim politicienilor noştri că potrivit Constituţiei, România este stat laic, fiind o separaţie clară între stat şi biserică.

  La limita legii

  O mare parte din procesul de reconstituire a dreptului de proprietate în Ardeal s-a desfăşurat la limita sau în afara legii, primând decizia politică, nicidecum domnia principiilor constituţionale. Astfel, în cele mai multe cazuri, comisiile locale şi judeţene au respins cererile de restituire a imobilelor care reprezentau, in special, monumente istorice, dar, la Bucureşti, în urma presiunilor UDMR, aflată la guvernare de 14 ani, situaţia a fost schimbată total. Am prezentat în articole precedente modul în care s-au restituit pădurile către famiile foştilor grofi din Ardeal, acum dorim să aducem informaţii asupra modului în care se fac retrocedările imobilelor din marile oraşe ale Transilvaniei către bisericile maghiare.

  „Epurare etnică”

  Un fenomen extrem de nociv pentru comunităţile locale, pentru administraţiile publice şi nu în ultimul rând cu efecte dramatice în rândurile elevilor români, alungaţi din şcoli publice. Situaţia este gravă pentru că aceste retrocedări se fac la limita sau în afara legii, pentru că, potrivit documentelor găsite în arhive, aceste imobile (în special licee, şcoli generale) nu au aparţinut de drept bisericilor maghiare.

  Cultele religioase ale comunităţii ungare au avut, de-a lungul istoriei, doar drept de administrare, nicidecum de proprietate. Dar, în urma înţelegerilor politice, prin presiunile permanente la adresa guvernanţilor, UDMR a obţinut retrocedarea acestor clădiri către bisericile maghiare.

  Nu s-a ţinut cont de drama trăită de copii români care au fost alungaţi, fără remuşcări, din scoala unde învăţau de ani de zile şi au fost trimişi în alte unităţi de învăţământ, de multe ori, la mare distanţă de casă.

  Interese politice

  Aşa, scopul politic al politicienilor maghiari s-a înfăptuit sau este pe cale să se realizeze: epurarea pe criterii etnice. Procedura este foarte simplă: după ce imobilul este dat în proprietatea bisericii maghiare, clădirea este transformată într-o unitatea de învăţământ exclusiv cu predare în limba ungară.

  Copiii români care învăţau aici şi asigurau multiculturalitatea unui edificiu cultural sunt transferaţi la alte şcoli, cu predare în limba română. Tot acest proces de epurare etnică se face prin înţelegere cu factorii de decizie români (ministrul Educaţiei, inspectori, directori de şcoli). În acelaşi timp, este de remarcat faptul că segregaţionismul maghiar se face cu implicarea directă a bisericilor maghiare (catolică, reformată şi unitariană), iar întreg ciclul şcolar se desfăşoară sub atentă diriguire primită de la cultele religioase maghiare.

  Acest lucru, deşi în Constituţia României se spune clar că statul român este unul laic, iar politicile publice sunt separate de biserică. Şi în acest caz nu vorbim despre şcoli religioase!!!

  Apel la istorie

  Pentru a exemplifica cele relatate trebuie sa facem apel la istorie.
  În 1776, împărăteasa Maria Tereza înfiinţează 3 fonduri publice destinate finanţării colegiilor comunitare: fondul de studii, de religie şi de stipendii (burse). Aceste fonduri au fost înfiinţate atât pentru Ungaria, cât şi pentru principatul Transilvania. Amintim că Imperiul Habsburgic avea în componenţa sa regiunea Ardealului (care a purtat denumirea de principat sau voievodat) cu caracter autonom, separată de Ungaria, fiind condusă direct de la Viena. Din aceste fonduri publice erau finanţate şcolile aparţinând cultelor maghiare: catolice, reformate şi unitariene, dar şi şcolile româneşti greco-catolice sau laice. Aceste instituţii publice nu au fost niciodată în proprietatea bisericilor maghiare, ci au rămas, de-a lungul anilor, ale statul habsburgic, apoi austro-ungar. În 1866, prin decizia Imperiului Austro-Ungar, aceste instituţii publice de învăţîmânt trec în administrarea cultelor religioase. Singura modificare a statutului juridic al acestor şcoli din Ardeal s-a petrecut în perioada interbelică (1927), atunci când, din dorinţa Casei Regale de a consfiinţi bune relaţii cu Occidentul, este semnat aşa-zisul Concordat cu Vaticanul.

  Potrivit acestui document, mult hulit în acea epocă, toate bunurile care au aparţinut statului habsburgic şi austro-ungar trec, în perioada României Mari, în posesia bisericilor maghiare, mai exact în coordonarea unui aşa-zis status romano-catolic, un fel de fundaţie, care funcţiona de pe vremea împărătesei Maria Tereza şi care nu avea un caracter juridic bine definit.

  Călcâiul lui Ahile

  În toate procesele de revendicare din zilele noastre, reprezentanţii maghiarilor fac apel la Concordatul de la Roma semnat de statul român cu Papalitatea pentru a justifica retrocedările. Dar în 1948, guvernul Petru Groza denunţă acest concordat şi anulează efectele sale, iar toate imobilele administrate până atunci de bisericile maghiare, trec în subordinea statului român. Mare parte din specialiştii români, istorici sau experţi de la Arhivele Naţionale susţin că retrocedările făcute în favoarea cultelor maghiare au ignorat total statutul juridic al imobilelor restituite, primând interesul politic, cu efecte grave asupra românilor. Profesorul Vasile Lechinţan, fost expert la Arhivele Naţionale din Cluj-Napoca, şi care a publicat mai multe cărţi de specialitate, susţine că „Statusul Romano-Catolic nu a avut niciodată în proprietate aceste clădiri. Încrengătura este foarte veche, coborând în istoria Transilvaniei, până în timpurile împărătesei Maria Tereza, care, cu bani publici a susţinut bisericile, şcolile şi studenţii ardeleni.

  În 1866, Statusul romano-catolic, format din clerici şi civili maghiari, dar şi greco-catolici de origine română, a cerut Împăratului de la Viena administrarea acestor fonduri a căror valoare era imensă. În anii care au urmat, uriaşele averi au fost treptat deturnate de la catolici, doar către folosul romano-catolicilor, în interese pur maghiare. Iar în a doua jumătate a secolului XIX, s-a săvârşit un fals grosolan: s-au corectat cărţile funciare pentru ca Statusul romano-catolic să apară ca proprietar al acestor fonduri. Ceea ce reprezintă un abuz pentru că fondurile aveau persoanalitate juridică proprie, deci nu puteau aparţine nimănui”.

  O fundaţie dubioasă

  „În tot acest răstimp, pentru a deveni din administrator – proprietar, Statusul Romano-Catolic a căutat să primească recunoaştere juridică, atât de la autorităţile austriece şi austro-ungare, cât şi de la statul roman, după Marea Unire. Nu a reuşit niciodată acest lucru, dar cu toate acestea, în perioada interbelică, şi-a luat ca acte de căpătâi Concordatul cu Vaticanul şi Acordul de la Roma, care reglementau organizarea bisericii catolice de rit latin în România. În textul Acordului de la Roma din 1932, se specifică clar faptul că “dreptul de proprietate rămâne garantat în favoarea respectivelor fonduri reprezentate de Biserica Romano-Catolică”. Chiar dacă orice om de bună-credinţă ce citeşte aceste cuvinte trage concluzia indubitabilă că biserica avea doar un rol de reprezentare, Arhiepiscopia de Alba-Iulia consideră că, în virtutea acestui act, dreptul ei de proprietate este de netăgăduit. Atât Concordatul cu Vaticanul, cât şi Acordul de la Roma au fost denunţate de către statul român în 1948, lucru contestat vehement astăzi de cître romano-catolici” a mai spus Vasile Lechinţan.

  Sine ira et studio

  Dincolo de aceste dispute, care vor fi clarificate de istorici, “sine ira et studio”, realitatea zilelor noastre nu arată prea bine. Acelaşi Lechinţan relata, acum câţiva ani, că parcă trăim vremurile din secolul XIX, când românii erau alungaţi din centrul oraşului (în cazul de faţă Cluj-Napoca) pentru a fi ocupat de maghiari. În urma retrocedărilor politice făcute şi avute în vedere în perioada următoare, multe imobile din centrul oraşului (nu numai în Cluj, ci şi de Târgu Mureş, Alba Iulia, Bistriţa) sunt retrocedate bisericilor maghiare, multe fiind colegii, licee, şcoli, care odată ajunse pe mâna bisericii, sunt purificate etnic, elevii de naţionalitate română fiind alungaţi către şcoli de la marginea oraşului, unde se predă exclusiv în limba română. Valul retrocedărilor imobilelor din Transilvania a fost deschis de o decizie a instanţei din Miercurea Ciuc (şic!), care a decis, nu se ştie pe ce considerente juridice, că Arhiepiscopia din Alba Iulia este moştenitoarea acelui Status romano-catolic, sub administrarea căruia s-au aflat toate bunurile construite şi finanţate din banii publici instituiţi de fostul Imperiu Habsburgic. Aşa că Arhiepiscopia romano-catolică de Alba Iulia revendică pe bandă rulantă toate monumentele istorice din centrele oraşelor transilvănene.

  Retrocedări pe bandă rulantă în Cluj-Napoca şi Târgu Mureş

  De exemplu, în Cluj Napoca s-au retrocedat până acum Colegiul din strada Kogălniceanu nr.2, care a primit denumirea de Bathory Istvan, pe frontispiciul căruia scrie: Clădire ridicată din Fondul de studii catolice. Imediat după ce a fost dată pe mâna bisericii catolice maghiare în 1990, toţi elevii români au fost alungaţi din liceu, devenind o şcoală pur maghiară. Acest lucru deşi pe vremea Imperiului Habsburgic şi apoi Austro-Ungar, aici au învăţat Avram Iancu, Alexandru Papiu Ilarian, Gheorghe Şincai sau Petru Maior, iar profesor a fost Ioan Piuariu Molnar. Un alt colegiu restituit Arhiepiscopiei de Alba Iulia în 1990 este cel din Miercurea Ciuc, care până la revoluţie a funcţionat ca liceu pedagogic. Şi de aici elevii români au fost daţi afară, ei fiind nevoiţi să se refugieze la liceul din Topliţa. Această instituţie de învăţământ a fost construită tot din fondurile publice ale Imperiului Habsburgic, pe vremea Mariei Tereza, românii fiind parte al acestui imperiu.

  La Târgu Mureş a fost retrocedat aşa-zisului Status Romano-Catolic (nimeni nu ştie cum a fost refinanţat şi pe ce temei juridic), Colegiul Naţional Unirea din strada Mihai Viteazu nr. 17. Elevii români au fost nevoiţi să ia drumul pribegiei către ale licee! Tot în acest oraş, Parohia Romano-Catolică a primit cadou clădirea fostei şcoli gimnaziale Europa din strada Horea nr. 23, toţi copiii fiind mutaţi în alte şcoli. În acelaşi timp, au mai fost retrocedate colegii catolice din Timişoara, Odorheiu Secuiesc, Carei, Sighet, Arad, Lugoş, Braşov. Elevii români au avut aceeaşi soartă: au fost nevoiţi să se retragă în licee cu predare în limba română. O situaţie asemnătoare s-a petrecut şi pe linia instituţiilor de învăţământ care au fost retrocedate cultului reformat maghiar. Acestea au fost doar administrate de biserica reformată, dar din punct de vedere juridic, nu le-au deţinut în proprietate. În vremea Imperiului Habsburgic, toate aceste colegii, licee, şcoli au fost ridicate şi întreţinute din fonduri publice, nu din fonduri ale bisericii reformate. Nu s-a ţinut cont de acest lucru, iar toate clădirile revendicate, ori au fost date în proprietatea bisericii reformate, fie sunt în curs de retrocedare.

  Până acum a fost restituit liceul Bolyai Farcaş, la începul anilor 2000, iar toţi elevii români au fost alungaţi. Tot în Târgu Mureş, Liceul Vocaţional reformat a fost retrocedat acestui cult şi golit de copiii români. O situaţie explozivă şi inexplicabilă în secolul XXI: un amestec grosolan al unui cult religios în sistemul de învăţământ românesc, tolerat de autorităţile de la Bucureşti. De asemenea, este pe cale să fie retrocedat şi colegiul reformat de la Cluj-Napoca din strada Avram Iancu, nr 33. Biserica reformată a primit în 2005 şi fosta clădire Bastilia din strada Kogălniceanu nr 16, care a aparţinut unui alt colegiul reformat. Nici confesiunea unitariană maghiară nu a fost lăsată pe dinafară. Acest cult religios a fost cadorisit printr-o Ordonanţă de Urgenţă în 1999, cu fostul liceu Brassai Samuel din Cluj-Napoca, iar elevii români au fost alungaţi. Din punct de vedere juridic, aceeaşi situaţie: liceu înfiinţat prin fonduri publice, nicidecum cu finanţare din partea acestui cult religios. Din păcate, perspectivele politice de la Bucureşti nu sunt tocmai încurajatoare. În urma înţelegerilor cu UDMR, situaţia s-ar putea complica şi mai mult. Pentru că sunt pe rol o mulţime de dosare de restituire fiind vorba în special de clădiri monumente istorice din centrul oraşelor transilvănene.

  Şi cine să protejeze patrimoniul naţional? Ministrul Culturii, Kelemen Hunor?

 17. 18 M.Voicu martie 12, 2014 la 8:33 pm

  Certificatele VERZI sunt ROȘII
  Nu îmi e clar dece eu și fiecare dintre Dumneavoastră, consumatori ai unui bun (electricitate) ar trebui să plătesc un preț majorat față de cotația producătorului ales, iar diferența să fie transferată unui alt producător… –
  • În socialism, pe principiul investiției centralizate am devenit proprietar social – statut ”uitat” când a trebuit organizată privatizarea și statul și-a oprit plata valorii de la noii proprietari.
  • Acuma se dorește colectare centralizată de fonduri pentru producție – CA ÎN COMUNISM – și plasarea lor ”pe alese” – CA ÎN HAIDUCIE
  ”Cota de piață a energiei regenerabile” este o fudulie cu pretenții egalizatoare, față de discrepanțele nivelului de trai între țările UE și, mai ales, discrepanțele de tratament față de cetățenii UE, pentru oficialii UE
  DE CE MAI TREBUIE STATUL SĂ COLECTEZE DE LA CONSUMATORI CA SĂ DEA UNOR ANUMIȚI PRODUCĂTORI – CA ÎN COMUNISM ❓ Principiile economiei de piață liberă fiind încălcate, este desconsiderată Constituția 👿

 18. 19 Luminita Arhire martie 12, 2014 la 8:43 pm

  Excelente observatii ! Banuiesc ca aceia care i-au cautat constiinta lui Basescu Traian au fost inarmati cu niste microscoape performante , de mare finete , si asa au ajuns sa descopere obiectul rudimentar pitit intre doua bacterii , pe laringe ; cat pe ce sa nu-l vada , noroc ca erau profesionisti adevarati , vigilenti si metodici !
  Cu morala , insa , miza este si mai mare ; premiul Nobel pentru cine o descopera !
  Altfel , ar fi de observat ca Basescu Traian si-a asumat sarcina cea mai usoara , sa care in spate numai Guvernul ( un fleac ,jumatate din ministri sunt la DNA ! ), in timp ce titanul Boc a dus in spate toata tara , si inca e bun de vatman , asa cum am vazut eu la televizor !
  Si ce cutezanta la presedintele nostru ! Sa aiba el temeritatea aproape inconstienta de a intra in “cusca leilor ”si sa-i acorde un interviu Sorinei Matei ,fiinta a carei singura ratiune de a fi este aceea de a-I lua la intrebari pe Nepretuitul !
  Nedumerirea mea este cum dracului a pariat domnia-sa “totul pe o carte ” ( in speta Constitutia ) croita de Adrian Nastase, pe masura lui Adrian Nastase ? Nu i-au fost prea lungi manecile ? N-a calcat pe manseta pantalonului ? De fapt , probabil ca acestea au fost si motivele pentru care si-a “ajustat ” in permanenta aceasta haina incomoda la cerintele fizicului sau atletic . Si de cate ori a mai “stramtat ” sau a mai “scurtat “ceva , s-a cutremurat Romania carata in spate de Boc .De aceea a tot schimbat si hamalul national directia , pana a ajuns cu Romania pe drumuri …

 19. 20 Ion Ionescu martie 12, 2014 la 9:15 pm

  O sa fie iarasi la moda taierile ca sa ne ridicam…pardon sa ne coboram la inaltimea asteptarilor…unui Gulliver in tara piticilor…pardon a uriasilor.
  Cu Udrea pe post de prima doamna…pardon de Lady Gaga vom fi tara cu cea mai mare crestere(negativa) din Europa.
  Sa fim totusi optimisti!

 20. 21 augustinradescu martie 12, 2014 la 10:12 pm

  Evident, asistam aici la fenomenul dedublarii fizice si metafizice. Fiindca PPE era, in situatia descrisa de basescu, si IN sac, si SUB sac!
  Sau, mai degraba, basescul e, din nou, CU MITA-N SAC!!

 21. 22 Vis-a-vis martie 12, 2014 la 10:13 pm

  Domnule Profesor, eu am pretentii la dvs, chiar credeti ca este de analizat zicerile acestui smenar de la Cotroceni?

 22. 23 Centru martie 12, 2014 la 10:34 pm

  Nu stiam pe cine imi reamintea , prin ineficacitate si vanzarea de fum , d-l Sova .
  Stiu acum pe cine ; alt ” Dan ” , Matei Agaton , ministrul Turismului ” Dracula Park ” , sau varianta 2001 – 2002 a mirajului conductei de gaz din Asia Centrala a regimului Constantinescu transformata in alt miraj , un ” parc ” de distractii care ar fi transformat viata cetatenilor Romaniei anilor 2000 .
  Ca si ” conducta de gaz ” din Asia Centrala , vanduta ca un fum de incapabilul , coruptul si ineficacele regim Constantinescu care ar fi trebuit sa transforme Romania in paradis .
  Promisiune mai tarziu schimbata in Dracula Park sau azi autostrazile pe hartie ale guvernului Ponta .
  Dan Sova este de fapt Dan Matei Agaton .

 23. 24 Ghita Bizonu' martie 12, 2014 la 11:33 pm

  Felicitari pentru Darwin, dacă ar fi trăit, ar fi subliniat și el acest salt spectaculos în evoluția de la maimuță la om.
  Insa , scuze doresc sa imi afirm prioritatea :

  http://vremea.forumgratuit.ro/t73-creierul-de-maimuta-apogeul-politicii-bastinase?highlight=maimuta
  http://vremea.forumgratuit.ro/t352-in-tara-lu-maimuta-voda?highlight=maimuta

  date si pe aici …. si s-a pripus un nou nume de tara – Aya finbd ptr babuynia uar eu ptr mai robustul Babuistan

 24. 25 T-Rex martie 12, 2014 la 11:36 pm

  Nu doar ca i-a aparut constiinta, dar se extinde lin, dar ferm, in conformitate cu standardele NATO, ca un val protector peste toata tara (rog vizualizati munti, si vai si ciobanasi cu oi cintind din fluier doine), asezindu-se – cununa de miri – impreuna cu planurile sale de pace si armonie regionala. Bush era mic copil cu Star Wars. Nu asa se face apararea unei tari, punindu-l pe Chewbacca sa sperie lumea. Poti sa-l scoti pe Leanca la atac fara ca asta sa stie. Acum a aflat si el ca-i omul lui Putin, si daca e necesar, chiar si al lui Kim. Si nici Ponta nu stie ca reprezinta partea rusofila a Romaniei (cei 0.000001 % ). Inca. Dar o sa afle odata ce Leanca recunoaste sub tortura iubirii de neam administrata de Presedinte, ca de fapt il cheama Ivan Bondovici, aghent 007.

  Era o vorba prin batrini: „Vorba dulce mult aduce”. De ce atita acreala la politicieni?

 25. 26 blogideologic martie 13, 2014 la 12:36 am

  Alfred North Whitehead : “Civilizaţia progresează prin algoritmi care ne scutesc de gândire.”

 26. 27 Dezideriu Dudas martie 13, 2014 la 12:53 am

  Ref. la ultima fraza :

  Mai jos, redau o idee a lui Noica preluata din opera lui Marx cu referire la Europa, SUA si…revolutia socialista, EMISA IN TIMP CE ERA LA INCHISOARE !!!

  La pct. 1 transcriu ideea din dictionarul despre Noica a lui Marius si Florica Diaconu, idee pe care am mai scris-o pe acest blog. La pct 2 este ideea originala din cartea lui Noica, “Rugati-va pentru fratele Alexandru”. Diferenta cred ca este decisiva. Nu primeaza revolutia socialista, ci criza Europei ( in contextul mai amplu al ideii, “Noica-Marx” face referire si la “razboiul Crimeii “ ) si pozitia concurenta a SUA fata de ea :

  1. “ Daca in Europa nu va avea loc o revolutie socialista, atunci America va exploata vechiul sistem pe seama Europei”

  2. “ N-a fost asa, sau a fost asa, nu-mi mai pasa acum, asa cum ma aflu intre gratii. Dar ma intreb inca o data, in fata emotiei intelectuale pe care mi-o trezeste in cate o clipa opera acestuia : oare nu sarut cu adevarat mana care ma loveste ? Dar nu, hotarat ca nu ma intereseaza decat ceva, cu totul neasteptat pentru mine, profetul din Marx, profetul ca filozof rasturnat si monoteistul din el, omul unei singure idei, care vede cu ea departe in concretul istoriei si care a putut spune unui Tchekhov, pare-se ( v. articolul “Herr Vogt” ) : “ La urma urmei nu are nici-o importanta daca aceasta Europa jalnica ar pieri – ceea ce, dealtfel, se va si intampla in curand, daca nu va avea loc o revolutie sociala – si daca atunci America va exploata vechiul sistem pe seama Europei “

 27. 28 Gavrila martie 13, 2014 la 2:01 am

  A-propos de ‘agenturile’ mentionate de Blogideologic – se stie deja ca De Gaulle a supravietuit catorva tentative de asasinare. In timpul uneia dintre acestea, el a scapat fugind din masina in desisul de pe marginea soselei; din pacate soferul n-a avut aceeasi soarta…
  Deh, chiar si ‘agenturili’ nu pot face totu’…

 28. 29 sadicu martie 13, 2014 la 5:40 am

  @ZeV
  Si eu consider ca este foarte bine ca ”bordelul’ politic’ intitulat parlamentul Romaniei,face scut in jurul coruptilor.
  Sociologul Marius Pieleanu,(ca sa lucram in continuare cu materialul clientului),a afirmat ca imediat dupa castigarea alegerilor de catre USL,increderea in ”institutia” mentionata mai sus,a cunoscut o firva crestere de la 8% la 12%.
  Cu siguranta votantii USL si-au pus speranta in aceea majoritate solida de 70%din parlament comparabila cu majoritatea de care a dispus Ion Iliescu intre anii 1990 si 1992.
  Probabil ca multi naivi ,”au pus botul”,(scuzati expresia neacademica),la promisiunile celor cu :”vrem o tara ca afara” si ”dreptate pana la capat” imaginandu-si ca parlamentarii din noua si imensa majoritate isi vor sufleca manecile sacourilor,si vor muncii cate 16 ore pe zi,(inclusiv sambata),pentru schimbarea in bine si din temelii a Romaniei.
  VEZI SA NU!
  Lupul si-a schimbat blana,(in cazul nostru,sigla),dar naravul ba.
  O tara intrega constata ca noii parlamentari,(care ,in cea mai mare parte sunt,vechii parlamentari) si-au pastrat naravul de a venii luni la lucru si a pleca marti seara,in teritoriu,(chipurile).
  Miercurea ,Joia si Vinerea,sedintele parlamentului se suspenda pe motiv de lipsa de cvorum si in consecinta,tara este guvernata prin ordonante de urgenta.
  Pupaza peste colac,marea alianta de 70%,dupa 2 ani de guvernare dezastruoasa s-a mai si prabusit rezultand un fel de struto-camila peticita cu tot felul de traseisti si care nu mai are nici o legatura cu votul romanilor din toamna anului 2012.
  Obstructionarea justitiei este tot ce mai lipsea si sa nu ne miram daca intr-o buna zi,socilogii vor constata ca increderea in parlament a scazut la zero.
  Am afirmat,la inceputul postarii mele ca ”este foarte bine” ceea ce se intampla,(totusi cu un gust foarte amar deoarece ceea ce ar trebuii sa fie cea mai reprezentativa institutie a tarii,asa cum e normal in orice democratie,nu mai inseamna nimic),privit strict din perspectiva electorala.
  PSD,(in frunte cu Victor Ponta),ramane in continuare,un partid izolat pe plan extern,(dupa cum s-a vazut,Premierul Ponta mai este primit doar in Moldova si Bulgaria),dupa tentativa de lovitura de stat din vara anului 2012 la care se adauga eticheta de coruptie.Astfel,la fel ca si in 2004,(si domnul Nastase nu face intamplator referire la paralela dintre anul electoral 2004 si anul electoral 2014 pentru ca exista multe similitudini),Occidentul nu va sprijinii actuala putere sa castige alegerile,(am ales o formula diplomatica).
  In al doilea rand,devin tot mai previzibile temele de campanie al Presdentelui in acest an.Dintrea acestea,o tema importanta va fi,din nou,demonizarea parlamentului.
  Iti reamintesc ca Presedintele a parcurs anul trecut aproape toti pasii constitutionali pentru demararea unui nou referendum de consultare a populatiei,ultimul pas reprezentand o simpla formalitate si anume emiterea decretului.Nu stiu care va fi intrebarea,doar pot intuii…ceva de genul:”doriti sa li se intample parlamentarilor romani,tot ce poate fi mai rau pe lume”. 🙂

 29. 30 blogideologic martie 13, 2014 la 6:31 am

  Scopul peren al educaţiei în America a fost, şi este, crearea unei meritocraţii în stilul jeffersonian. Am luat sintagma “Jeffersonian-style meritocracy” din articolul http://www.nytimes.com/2014/03/09/magazine/the-story-behind-the-sat-overhaul.html Vă mai amintiţi?, am spus frecvent pe aici că ideologia naţionalismului românesc, creată la începutul secolului XIX, este în sincronism cultural cu jeffersonianismul American şi dekabrismul rusesc. Motivul pentru acest sincronism ? Ideologiile naţionale sus amintite au avut ca sursă de inspiraţie Ideologia primară – în altă numire „paradigma thermidoriană” – care marchează terminarea Iluminismului continental european prin Revoluţia Franceză din anul 1789.

 30. 31 Dezideriu Dudas martie 13, 2014 la 6:39 am

  RECTIFICARE

  La pct. 1 si in preambul, revolutie sociala si nu revolutie socialista….Desi, abia acum am observat, desi am mai folosit cele 2 nuante ale ideii lui Noica-Marx in doua comentarii anterioare pe 2 bloguri, in Dictionarul despre Noica ( „Dictionar de termeni filosofici ai lui Noica”, de F. Si M. Diaconu, Editura Univers enciclopedic 2004, pag. 455 ) preluarea ideii este facuta gresit si formula este intr-adevar „revolutie socialista”.

  Deci, la ‚”Dictionar…”, ideea lui Marx preluata de Noica ref. la „revolutia” pe axa UE-SUA ar avea o determinare „socialista”….

  Iar la Noica in “Rugati-va pentru fratele Alexandru “ ( cap. XIV ), ideea lui Marx ref. la „revolutia” pe axa UE- SUA, ar avea o determinare „sociala”

 31. 32 blogideologic martie 13, 2014 la 7:05 am

  Teoria schimbării de regim formulată de Vilfredo Pareto http://en.wikipedia.org/wiki/Circulation_of_elite

 32. 33 blogideologic martie 13, 2014 la 7:16 am

  Media ne anunţă faptul că premierul Victor Ponta s-a întâlnit cu George Soros, cunoscutul (ori mai corect zis rău famatul) speculator financiar. Ţin să reamintesc, ipocrizia lui George Soros este colosală.

 33. 34 ZeV martie 13, 2014 la 7:28 am

  Luminita Arhire
  Este corect ce spuneti, atat dvs, cat si domnul Adrian Nastase.
  Ma intreb, totusi, la ce si pe cine ajuta incercarea de a pune sub microscop, sa spunem, un anume deseu….ce pot sa vezi, in afara de niscaiva viermuitori tineri si nelinistiti, sau mai in ,,adancime”, bacterii (ca in reclama) cu 4-5 perechi de ochi , hahaind insolent in fata obiectivului ?
  Dupa parerea mea , e suficient de lamuritoare o perceptie de la distanta si sintetica, cu ochii inchisi….doar pe baza efectului olfactiv.
  (Z)

 34. 36 blogideologic martie 13, 2014 la 7:33 am

  De la un fandom SF românesc, la un start-up-dom românesc, este posibil drumul ? Eu nu marchez decât porţiunea iniţiatică.

 35. 37 ZeV martie 13, 2014 la 7:39 am

  @all
  Cineva spunea ca traim intr-o tara de nebuni obsedati de breaking news-uri pe banda rulanta, din orice picatura de ploaie, contemplate cu ochii rotunzi din fotoliul de acasa ud de adrenalina. Evident, in caldura confortului material si spiritual care iti pofera timpul necesar ca sa exali isteric, in sincron cu parascoveniile anal-istice ca totul este rau si apocalipsa, necrutatoare si nerabdatoare, bate cu pumnul in usa.
  Cred ca a venit timpul ca toti, fara exceptie, sa ne actualizam, macar, fisele medicale. Sau, si mai bine, sa punem mana pe o carte, in special cand mascariciul de serviciu isi prezinta numarul rasuflat..si hahait destinat promotiilor de cetateni multi-culturalizati la scoala capitalismului pan-european multilateral dezvoltat (mai putin spre laterala estica).
  Intr-o tara cu oameni normali la cap, un presedinte dezaxat, iresponsabil, conflictual, tradator, corupt si obraznic ar fi fost demult luat de o maneca si aruncat pe scarile palatului cu capul in jos si batut in cap cu cartulia lui draga numita Constitutie, pana cedeaza cineva: cartea, sau capul.
  (Z)

 36. 38 ZeV martie 13, 2014 la 7:41 am

  erata-7:39 am
  multi-sub-culturalizati

 37. 39 blogideologic martie 13, 2014 la 8:50 am

  Despre Justiţia echităţii (punctul 3 de aici http://www.businessdictionary.com/definition/equity.html?nl=bdtod ) : Sistemul englez de justiţie dezvoltat în secolele XVII-XIX, într-un mod separat şi distinct faţă de Legea penală (common law). Justiţia echităţii nu este legată de precedentele din jurisprudenţă. Justiţia echităţii a fost creată special pentru a îmblânzi Legea penală. A fost dizolvată – ori diluată- la anul 1875 în contextul mai larg oferit de Legea penală englezească.

 38. 40 Doru Coarna martie 13, 2014 la 8:58 am

  @ Marian Nicolae,

  te inteleg, dar iti reamintesc ca suntem singura zona din partea asta de lume, din care boierii trimiteau copiii populatiei la Stambul, ca sa nu plateasca tributul sub forma de bani… In alta parte, populatia le-ar fi luat gatul boierilor si lui voda, sau si-ar fi dat viata… ai nostri insa au continuat, mai comod, sa faca in continuare copii… Si dupa ’90, din reflex, incepusera la fel, atat le este mintea si dragostea de tara si popor… Cine se mai mira ca astia stau pres pe afara? Sa ai tu in spate 7,4 milioane de voturi si sa te intorci cu un biletel de la Baiazid…

  Tot liderii astia, prin secole, au plecat tara sub toate vanturile, numai sa fie ei lasati sa tot adune…

  Si ne mai miram ca ne considera toti… si nu dau doi bani pe noi… sau ca ne cer in fata, cu tupeu deoarece au fost adusi la guvernare fara sa castige electoral acest drept, o bucata de tara…

  Ieri pe Realitatea priveam la o teorie cum ca ungurii astia sunt de coniventa cu rusii (???), ca altfel nu se explica… DAR NU SUNT IN CONIVENTA CU ASTIA… Eu cred ca Soros a negociat pretul, dar sper sa ma insel… Dealtfel, un om de afaceri ce altceva poate negocia decat un pret, un termen de livrare, chestii d-astea…

 39. 41 Marian Nicolae martie 13, 2014 la 9:05 am

  @ blogideologic martie 13, 2014 la 8:50 am

  Sa stiti ca de-a lungul intregii perioade pe care am trait-o pe pamant englezesc, chiar in Croydon, in sudul Londrei, la nivel de subconstient am simtit neitrerupt imboldul de a parasi UK cat mai repede posibil.

  Am simtit ca ceva nu era in regula, nu stiam ce, totusi, trebuia sa parasesc insulele britanice cat mai repede posibil.

  Odata revenit pe pamant frantuzesc, m-am linistit….eram din nou…acasa.

  In Anglia am resimtit intens necuratenia acelui loc, si aici nu ma refer la gunoaiele de pe strada….ceva malefic plutea in aerul englezesc, ceva de nedifinit, totusi atat de palpabil…….si de rau.

  Drept pentru care, dupa ce m-am reintors ultima data din UK, nici ca am mai dat pe acolo si cred ca nici nu voi mai calca acele meleaguri vreodata in aceasta existenta……

 40. 42 Doru Coarna martie 13, 2014 la 9:05 am

  @ Blogideologic,

  o fi ipocrizia lui Soros una colosala, dar garantez ca este insignifianta in raport cu cea a lui Ponta… Asta l-a uimit pana si pe Basescu, asta nu-i lucru de colo… asa ceva nu se invata si nu se fura, se…

 41. 43 Cris martie 13, 2014 la 9:51 am

  @ Luminita Arhire:

  Excelent, doamnă!

 42. 44 ZeV martie 13, 2014 la 9:58 am

  blogideologic
  Este posibil, cu o singura conditie…sa-l resuscitam pe Jule Verne. (Z)

 43. 45 Radu Humor martie 13, 2014 la 10:04 am

  Asta cu luatul ţării în spate de către Boc, aduce aminte de bancul cu cocoaşa :
  Ai cocoaşă,?
  N-am cocoaşă…
  Ia cocoaşa !!!
  Păi, Boc s-a cocoşat la propriu, nu de greutatea ţării pe care-o ducea în spate, ci de la umilirea, până la refuz în faţa chiombului.
  Boc n-a fost premier, nici cît a fost Bianca gravidă !
  A fost o întruchipare jalnică a ceea ce face umilinţa şi nimicnicia din om !
  Şi asta i-a permis mutantului de la Cotroceni să-şi bată joc de o ţară întreagă. E drept sprijinit şi ajutat fără ruşine de nişte alţi mutanţi politici căţăraţi pe craca cea mai de sus a unor aşazise democraţii !
  În fond reprezentanţi ai unor mari corporaţii care n-au nimic cu popoarele pe care le reprezintă, ci doar cu raptul economic şi financiar.
  Dacă banii n-au miros (auzi la ei 😉 ), ei put de la o poştă, a oameni lipsiţi de caracter şi fără nici un Dumnezeu !

 44. 46 Radu Humor martie 13, 2014 la 10:15 am

  Sase pensionari irlandezi jucau poker in apartamentul lui O’Leary’s cand Paddy Murphy pierdu £500 la o singura mana, duse o mana la piept si cazu mort. Din respect pentru prietenul lor, ceilalti cinci au continuat sa joace stand in picioare.
  Michael O’Connor se uita imprejur si intreba:
  – Oh, dragii mei, cineva trebuie sa mearga si sa ii spuna sotiei lui Paddy. Cine va fi acela?
  Trag la sorti. Paul Gallagher trage paiul cel mai scurt. Ei ii spun sa fie discret, bland, sa nu faca situatia si mai rea.
  – Discret??? Sunt cel mai discret irlandez pe care l-ati intalnit vreodata.
  Discretie este numele meu mijlociu. Lasati in seama mea.
  Gallagher se duce la casa lui Murphy si bate la usa. Raspunde doamna Murphy si il intreaba ce doreste. Gallagher declara:
  – Sotul tau tocmai a pierdut £500 la poker si ii e frica sa se intoarca acasa.
  – Spune-i ca poate sa crape!, raspunde doamna Murphy…
  – Am sa-i transmit, raspunde Gallagher.

  Cred că tot un Gallagher ar trebui să-l anunţe pe Obama şi pe ceilalţi că Băsescu a pierdut o ţară la pokerul politic la care a jucat-o 😉

 45. 47 lucica53 martie 13, 2014 la 10:40 am

  A-l banui pe basescu de „posesie de constiinta” mi se pare o eroare grava sau, in cel mai bun caz, o gluma. Cred ca nici nu stie cu cati „i” se scrie acest cuvant, dar o poate consulta cu „succesuri” pe distinsa-i fiica europarlamentar(a)!! Cred ca in visele-i „umede”, guvernatorul se „vede” „constiinta natiunii”, un fel de „l’etat c’est moi”!! Exista cateva notiuni, cum ar fi „principii”, „morala”, respect”, „constiinta”, „legitimitate”, care nu se regasesc in „dictionarul” pentru uz personal al acestui individ. Restul sunt doar vorbe….

 46. 48 ZeV martie 13, 2014 la 10:43 am

  Sadicu
  Din fericire, nu mai este o surpriza pentru cetatenii neinregimentati ai Romaniei care sunt temele de campanie ale ex-presedintelui. De fapt, domnule Sadic, Traian Basescu, dorindu-si cu obstinatie puterea absoluta, a fost si este intr-o perpetua campanie electorala. Deja aceasta campanie care a distrus echilibrele natiunii, dureaza de aproape 10 ani, fara a mai pune la socoteala participarea marinarului de uscat la guvernele FSN si CDR. Traian Basescu nu a avut niciodata vreo legatura cu poporul roman pe care il dispretuieste profund.
  Ma intreb daca Traian Basescu chiar exista, la aparitiile TV manifestandu-se de fapt holograma domniei sale , in timp ce originalul este bine ascuns si protejat intocmai ca Mihai Pacepa. (Z)
  Asa s-ar explica baletul in ceasca, cu distinatie stric interna, al ex-presedintelui, atunci cand ultimatumuri lui..Putin: ,,Rusia TREBUIE sa recunoasca legitimitatea autoritatilor actuale de la Kiev (a se citi: teroristii nationalisti finantati si sprijiniti de servicii straine n.r), starnind, cel mult, zambete compatimitoare la Moscova.
  De asemeni, stimate coleg, este evident ca Victor Ponta nu va fi sprijinit de Occident, in totalitatea sa. Din fericire pentru Romania, Occident ,,nu este egla cu” PPE, iar Wesley Kanne Clark este inca mai influent la Washington decat spagarul Gitenstein platit de domnul Adamescu de la Astra, la ,,recomandarea” lui Traian Basescu.
  (Z)
  Oricum, din acest ultim punct de vedere, atat Ponta , cat si Basescu ar merita un vot de blam: ambii se comporta intocmai ca domnitorii Moldovei si Tarii Romanesti numiti in functii de Inalta Poarta Otomana. Absolut penibil, ca in secolul 21, politicieni alesi (chiar daca unul este deja demis) sa se raporteze mai mult la sprijinul extern, fie el firav si/sau relativ si/sau efemer, decat la suportul popular al unor romani informati ale caror interese individuale si reunite/intersectate in interesul national) , demnitarii au obligatia sa le apere in mod nepartinitor, in conformitate cu litera si spiritul Constitutiei romanesti.
  Dar, din pacate, un Stefan cel Mare se naste odata la ……. greu de spus.
  (Z)

 47. 49 ZeV martie 13, 2014 la 10:50 am

  ps-Sadicu
  De fapt, stimate coleg, Traian Basescu nu ar trebui sa se afle in campanie electorala. Fie si pentru acest motiv, ,,tot ce naste din pisica” ar trebui tratat, de cetatenii normali la cap, cu flit, fiind un fel de avorton incestuos realizat prin reunirea/intersectarea ,,consitutiei” cu ,,statul de drept.”
  (Z)

 48. 50 ZeV martie 13, 2014 la 11:06 am

  Vsile spune:
  ,,Gadea aseara il toca impreuna cu echipa si cu o abramburica mereu zambitoare in aplauzele unui public basist tot pe Johannis , Doamne Zev in ce lume traiti domnule in lumea lui Gavrila?”
  RASPUND:
  Domnule Vsile, dvs chiar credeti ca lumea in care traim se confunda cu universul mediatic din studiourile A3 (sau iRealitatea, sau Romania TV, sau ,,labeunu tv”, etc) ?
  Va asigur, stimate domn, ca lumea reala este infinit mai vasta. Uneori, pot fi in cu totul alt loc decat fotoliul din fata televizorului. Iar cand o fac, prefer un film bun. De exemplu, am revazut recent ,,Moscova nu crede in lacrimi:” (cu Aleksei Batalov in rolul lui Gosa), premiat cu un Oscar.
  Daca Moscova nu credea atunci, cu atat mai putin crede acum in lacrimile lui…stiti dvs cine (de prin vecini), iar Putin este si el propus pentru un Nobel. Pentru pace pentru rolul jucat in criza din Siria.
  (Z)

 49. 51 blogideologic martie 13, 2014 la 12:32 pm

  Defetism şi Ignorabimus în concepţia americanului simplu despre educaţie : “I, for one, welcome our new computer overlords.” Excerpt dintr-un comentariu pe forum la articolul http://www.nytimes.com/2012/04/23/education/robo-readers-used-to-grade-test-essays.html?pagewanted=all

 50. 52 blogideologic martie 13, 2014 la 12:58 pm

  Revoluţionarii din decembrie 1989 au distrus cultura română. Este şi normal, atâta vreme cât liderul lor de opinie a fost pastorul Tokes Laszlo.

 51. 53 blogideologic martie 13, 2014 la 1:29 pm

  Traducere : Aspectul Cool înseamnă aspectul proaspăt, ori chiar mai mult, înseamnă aspectul „spălat cu apă vie”.

 52. 54 blogideologic martie 13, 2014 la 3:38 pm

  „Apel la solidaritate cu Andrei Pleşu, împotriva linşajului mediatic produs de Antena 3” http://www.romanialibera.ro/cultura/media/apel-la-solidaritate-cu-andrei-plesu-impotriva-linsajului-mediatic-produs-de-antena-3-328941.html DarAndrei Pleşu este un calpuzan : Dicţionarul DEX, vezi http://dexonline.ro/search.php?cuv=calpuzan, ne propune : +CALPUZÁN, -Ă, calpuzani, s.m. şi f. (Înv.) Falsificator de bani. ♦ Fig. Om rău, ticălos. […] CALPUZÁN s. v. escroc, hoţ, impostor, înşelător, pungaş, şarlatan, şnapan. + Un sicofant scria mai demult în Cotidianul : “Nu mă pot opri să nu mă gândesc că regina Victoria nu a avut şansa de a lua masa cu dl Andrei Pleşu. Este şi Gladstone, şi Disraeli în acelaşi timp. […] Chiar la o rapidă evocare, biografia domnului Pleşu cuprinde o dimensiune fondatoare. De ministeriatul său la Cultură se leagă extraordinarul Muzeu al Ţăranului Român.” Or, aceasta este minciună prin omisiune cuplată cu minciuna prin comisiune! Wikipedia dă informaţia : “Muzeul Ţăranului Român este unul dintre cele mai diversificate muzee din familia europeană a Muzeelor de Arte şi Tradiţii Populare. […] Muzeul Ţăranului Român este continuatorul Muzeului de etnografie, artă naţională, artă decorativă şi industrială înfiinţat la 1 octombrie 1906. […] De la fondarea sa de către Horia Bernea pe 5 februarie 1990, funcţionează într-o clădire în stil neo-românesc, declarată monument istoric.” Autorul anonim al articolului omite să spună cine a fondat, la anul 1906, Muzeul de etnografie, artă naţională, artă decorativă şi industrială. Este şi aceasta minciună prin omisiune. Autorul anonim al articolului mai scrie în mod expres: „fondarea sa de către Horia Bernea pe 5 februarie 1990”. Este o clară minciună prin comisiune. Adevărul este că Muzeul de etnografie, artă naţională, artă decorativă şi industrială a fost fondat la 1906 de Alexandru Tzigara-Samurcaş (1872 – 1952), şi acesta este numele obliterat de ministrul Culturii Andrei Pleşu pentru „a fonda”, împreună cu săracul Horia Bernea, impostura chemată Muzeul Ţăranului Român. Ideologia pe baza căreia a fost construit noul “Muzeu al Ţăranului Român” exclude complet arhetipurile matematice din conştiinţa colectivă a ţăranului român. Totuşi, chiar în perioada comunistă existau ziarişti care scriau fie despre meseriile uitate practicate de ţăranul român, fie despre patentele de invenţii înregistrate la oficiul naţional OSIM de ţărani români. Constatam, fără să dau pe atunci mare importanţă faptului, că majoritatea acelor vechi tehnici sau invenţii noi aveau ca idee centrală formula lui Eratostene. Aceasta a fost folosită de poetul şi geometrul Eratostene pentru a măsura în antichitatea grecească raza Pământului, şi tot ea este întrebuinţată acum ca principiu fondator în funcţionarea oricărui mouse de computer personal. Cred că firma „Muzeul Ţăranului Român” trebuie să dispară, find necesar să reapară Muzeul de etnografie, artă naţională, artă decorativă şi industrială, denumirea foarte corect gândită de Alexandru Tzigara-Samurcaş, cel care dezvolta ideile lui Vasile Conta şi anticipa Teoria Culturală de azi.

 53. 55 Centru martie 13, 2014 la 3:58 pm

  @Gavrila – aflu de la tine atentate contra lui de Gaulle de care nimeni n-a auzit pana la tine , niciodata . Au fost Petit Clamart , el si sotia in masina mitraliata cu 170 de gloante , soferul a accelerat , nimeni nu a fost ranit . A fost apoi bomba de la muntele Faron , la Toulon , intr-o vaza de flori , care nu a explodat si o alta bomba langa masina lui . De atentatul cu soferul asasinat si de Gaulle fugind in tufis , ca un presedinte de CJ Prahova sau Arges de pe la noi , doar tu ai auzit pana in zilele noastre .

 54. 56 blogideologic martie 13, 2014 la 4:12 pm

  Nicolae Ceauşescu era un personaj antitetic faţă de John Galt http://en.wikipedia.org/wiki/John_Galt

 55. 57 Alex martie 13, 2014 la 4:48 pm

  Cum acest agarici (base) are memoria scurta,nu apelați la memoria lui,deoarece și-a înecat-o în băutură.Duca-se pe pustii !

 56. 58 blogideologic martie 13, 2014 la 5:29 pm

  Prin protocronism, cărturarul Edgar Papu realizează a extensie a bazei datelor inductive privitoare la industria noastră.

 57. 59 sadicu martie 13, 2014 la 6:11 pm

  Despre manifestarile fascistilor maghiari!
  Cred ca ati vazut cu totii ce se intampla in tarile civilizate din Europa,atunci cand are loc un meci de fotbal international.
  Fanii care se manifesta in mod huliganic,indiferent din ce tara provin,sunt luati de catre autoritati pe sus,bagati in dube si transferati direct in arest unde petrec si cate o saptamna.
  De asemenea sunt legitimati,ampretati,amendati si se aleg cu statutul de CETATENI INDEZIRABILI in respectiva tara.
  De ce autoritatile din Romania i-au tratat cu manusi pe huliganii maghiari care si-au facut de cap zilele trecute la Targu Mures?
  La Pungesti,aceleasi autoriti pontiste,n-au avut nici o taina sa rupa in bataie si sa bage in spitale:copii,femei si batrani.
  Explicatia este foarte simpla:Victor Viorel Ponta a preferat sa-i dea pe liberali afara de la guvernare ca sa-i bage,pe usa din dos,pe cei de la UDMR.
  UDMR,are probleme foarte mari cu propriul electorat.In primul rand,in ultimii 25 de ani,acest electorat s-a diminuat destul de considerabil.
  In al doilea rand,o parte destul de semnificativa a etnicilor maghiar si-au dobandit,dubla cetatenie si astfel,nu vor mai participa la scrutinurile din Romania ci la cele din Ungaria.
  Ca atare,UDMR nu-si permite sa-i piarda,ca votanti,nici pe cei mai extremist unguri dintre extremist.
  Unde sa mai punem ca la acea manifestatie au paticipat si primari ai UDMR.
  Eu ma amuz copios cand ii vad pe pesedistii la antena 3,prezentand sondaje,(sic!),in care PSD are 40%,45%,50%,150%. 🙂
  In Transilvania,oricum alegatorii nu s-au prea inghesuit,niciodata sa voteze PSD.
  Asa cum v-am spus,Klaus Iohanis este cea mai indragita personalitate din Transilvania si motivele le-am expus intr-o postare anterioara.
  Va dati seama cat de incantati sunt ardelenii de mutarea pe care a facut-o Ponta:a refuzat sa-l numeasca vicepremier pe sasul din Sibiu,preferand-ul in schimb pe presedintele UDMR.
  Toate manifestarile maghiarilor care vor avea loc in perioada urmatoare,(pentru ca in Ungaria sunt alegeri anul acesta),ii vor irita si mai mult pe romani.Parerea mea este ca daca PSD va obtine la europarlamentare un scor de 25-30%,sa zica mersi.

 58. 60 blogideologic martie 13, 2014 la 6:22 pm

  În principiu nu folosesc LinkedIn, Facebook şi Twitter. Totuşi, pentru un politician acestea pot fi folosite cu un impact extraordinar. Dau un exemplu de mesaj posibil : Romania ‘s president Traian Basescu is leveraging institutions ANI and DNA against his political enemies.

 59. 61 ZeV martie 13, 2014 la 6:45 pm

  Mi s-a parut interesanta o stire, conform careia, Polonia, Cehia si Ungaria, cer SUA sa le ofere gaz natural, pentru ca cele trei tari sa nu mai depinda de importurile din Rusia.
  La prima vedere, pare o stire banala, venita dinspre tari prezumtiv loiale SUA, NATO, UE, etc, etc.
  Avand insa in vedere ca SUA se afla la multe mii de km distanta, basca, separarea prin Oceanul Atlantic, pare ca SUA sunt solicitate la un fel de ,,misiune imposibila”. (Z)
  In acest context, eu as ,,citi” informatia putin diferit…in traducere din romana in romaneste, ea ar suna cam asa:
  ,,Bai unchiule (Sam n.r.), baga banii, baga banii….daca nu ai, nici bani , nici putirinta, mai piano cu talentele de superputere si lasa Europa in pace”.
  (Z)

 60. 62 blogideologic martie 13, 2014 la 6:45 pm

  Prin protocronism, cărturarul Edgar Papu realizează a extensie a bazei datelor inductive privitoare la istoria noastră.

 61. 63 ZeV martie 13, 2014 la 7:08 pm

  ..In Romania este altfel, ca de obicei. Modalitatea aleasa de Basescu si Ponta consta in negociere directa cu CHEVRON, nu pentru a le cere gaz si/sau petrol. ,,Ajutorul” se traduce cam asa:
  Un semi-potent isi doreste foarte mult mostenitori , dar, fracturarea hidraulica de mare adancime nu-i este accesibila. Si atunci, ce face ? Se duce la Rambo si-i cere sa intervina cu toate instrumentele din dotare, destinate a accesa edenul energizant al frumoasei, dar nefericitei Romanii (cu asemenea conducarori de ……).
  Se prea poate ca Romania sa se re-produca energetic, dar tare ma tem ca va ,,naste” un fel de avortoni cu chipul lui Frankenstein …sau Gitenstein ? Nu mai tin minte cine este referentialul. Poate George Soros, cel care vrea aurul de la Rosia doar pentru Ungaria. Desigur, cea Mare.
  (Z)

 62. 64 Luminita Arhire martie 13, 2014 la 7:19 pm

  Este extrem de interesant cum CSM-ul s-a sesizat , prin vocea lui Horatius Dumbrava , ca s-a intrerupt cursul Justitiei in cazul Chitoiu si vrea sa-l roage si pe insusi Basescu sa se implice in sesizarea CCR .
  Intrebare : s-a intrerupt cursul Justitiei si in diversele spete ale Presedintelui ? Si atunci , cum poate cineva sa aiba nerusinarea sa apeleze la unul cu IMUNITATE TOTALA ca sa puna umarul la atacarea imunitatii altcuiva?
  Cu multe lucruri as putea fi de acord teoretic ; e frumos si discursul liberalilor despre mutenia totala cu privire la ispravile Justitiei si as putea sa-i recunosc valabilitatea , insa cu un singur amendament : SA TRAIM , TOTUSI , INTR-O LUME NORMALA ! Adica nu intr-o lume in care DNA-ul selecteaza dosarele in asa fel incat presedintele sa poata silabisi fericit in traditionalul discurs despre coruptie: PSD , PNL , UDMR , UNPR , dar niciodata PDL. Asa ceva nici macar statistic nu se poate intampla…
  M-am intrebat de multe ori de ce , cu toata schimbarea de putere , DNA-ul , CSM-ul , ANI si altele asemenea lucreaza in continuare sub conducerea directa – prin telefon , prin televizor sau prin presa de orice fel – a lui Basescu Traian . Nu am nici o teama ca se va face schimbul si se vor gudura sub mana unui alt stapan – la cat de frapant de schimonosita este astazi o parte a Justitiei , incolonarea sub steagurile „noii puteri”, ar fi un exces dincolo de orice exces – s-ar vedea si de pe Luna ; am insa spaima ca , atata vreme cata nu si-au putut scutura acesta lesa , cu dorinta de a-si recapata demnitatea independentei , pentru aceste institutii de forta nu exista decat explicatia teribila ca panza de paianjen in care sunt prinse este cu mult mai lipicioasa , mai mizerabila si mai oculta decat ne putem inchipui .

 63. 65 Marian Nicolae martie 13, 2014 la 7:31 pm

  Intalniri periculoase

  de Sorin Rosca Stanescu, Martie 13th, 2014
  http://www.sroscas.ro/site/2014/03/13/intalniri-periculoase/comment-page-1/#comment-13458

  La Cotroceni, inalti reprezentanti Chevron. O companie particulara. Americana. La Guvern, George Soros. Unul dintre cei mai mari oameni de afaceri ai lumii. Tot din Statele Unite. In timp ce ex-ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, domnul Mark Gitenstein, e generos in interviuri prin care da sfaturi oficialilor de la Bucuresti, uitand insa sa precizeze ca este consultant al unei multinationale care isi desfasoara activitati extrem de profitabile in Romania. Cel putin unele dintre aceste intalniri si semnale politice sunt periculoase. Daca nu cumva toate.

  Ieri, impreuna cu reprezentantul unei fundatii care ajuta tineri cu dizabilitati, am vizitat judetul Dambovita. Omul s-a ingrozit literalmente. Ultima escala l-a ravasit de-a dreptul. A avut loc intr-o zona de langa Moreni, numita Tuicani. Acolo este un asa-zis camin pentru tineri cu grave afectiuni psihice. Cu toate eforturile facute recent de autoritatile locale, conditiile in care traiesc aceste fiinte umane sunt mizerabile. Statul si autoritatile locale trebuie sa faca eforturi mari pentru a pune lucrurile in ordine. Si, evident, va fi nevoie si de donatii importante, cum este cea pe care am preconizat-o impreuna cu generosul domn cu care m-am deplasat in zona.

  Dar, deplasandu-ne pe un teren aproape selenar, literalmente prin hartoape, pentru a ajunge in acest stabiliment destinat oamenilor cu dizabilitati, care candva va deveni poate si uman, domnul de langa mine a facut o remarca interesanta. El a observat nenumarate sonde de petrol aflate in functiune. In paranteza fie spus, chiar in timp ce noi ne aflam in zona, OMV a inaugurat un nou foraj la o adancime de 4.500 de metri. Petrolul romanesc este exploatat in aceasta zona, as putea spune in draci, de catre OMV Petrom. Masinile si utilajele companiei austriece, care era de patru ori mai mica decat Petrom in momentul in care a inghitit colosul romanesc, desfunda si mai mult drumurile, transformand viata oamenilor de aici intr-un calvar. Cati bani ajung insa la comunitatea locala? Mai nimic. Campurile nu mai pot fi folosite. Drumurile sunt distruse. Podurile si podetele se prabusesc. Un peisaj altfel mirific, intr-o zona pe care Dumnezeu a lasat-o cu dealuri si paduri, pare un camp de lupta distrus de obuze si apoi parasit. Desi de undeva de dedesubt tasneste aurul negru. In beneficiul altora.

  Domnul din Franta, care nu este deloc un comunist, m-a intrebat cum de este posibil asa ceva. Cum poate coexista atata bogatie cu atata mizerie? I-am raspuns ca in trecut in toata aceasta zona a existat o exploatatie americana. La inceputul secolului XX. Atunci totul era infloritor. In zona au fost ridicate vile spectaculoase pentru acea epoca, primele piscine din Romania, primele sali de cinematograf, spatii destinate culturii. Drumurile erau impecabile. Societatea americana exploata titeiul, dar lasa comunitatii locale o buna parte din profit. De ce nu se mai poate intampla si astazi acest lucru? Este chiar un mister?

  Am mai spus, am mai scris acest lucru si il repet: atunci cand statul roman concesioneaza un teren pe pamant, sub apa, sau in munti pentru ca cineva, oricine, sa exploateze bogatiile acestui neam, trebuie sa obtina, in urma negocierilor, nu numai redevente, adica niste procente infime dintr-un castig niciodata verificat, ci si cota parte din productie. Evident, sub forma castigului realizat prin vanzarea respectivei bogatii naturale. Numai in acest fel are rost ca statul sa incredinteze bogatia sa naturala unor particulari, societati romane sau straine sau, pur si simplu, societati mascate. Altfel inseamna ca Guvernul face cuiva o pomana. Pe seama saracirii propriului popor. Deci se face vinovat si de subminarea economiei nationale si de tradare.

  Si daca premisele de mai sus sunt corecte, atunci ma intreb si intreb:
  Ce cauta reprezentatii Chevron, ai unuia dintre cele mai mari concerne mondiale specializate in exploatarea petrolului si gazelor, la presedintele Romaniei? Ce atributii are presedintele Romanie privind cesionarea resurselor statului? Este el reprezentantul puterii executive? Daca pune mana pe telefon si cere prim-ministrului sa rezolve solicitarile Chevron, nu cumva incalca legile statului? Nu cumva face trafic de influenta? Nu cumva comite un abuz in serviciu? Iar daca premierul Victor Ponta se conformeaza, nu cumva o mare bogatie naturala, fie ca vorbim de gaze de sist, fie ca vorbim de primetre terestre, pana la finele acestui an concesionate OMV-ului, fie ca vorbim de primetre de pe platoul continental al Marii Negre, este cedata, in mod iresponsabil si fara a obtine un folos real pentru bugetul statului, unor societati private non-autohtone? Oare domul George Soros, care este un adversar la nivel global al altui domn, Beny Steinmetz, unul dintre merele discordiei fiind perimetrul aurifer Rosia Montana, nu a incercat si el, venind la Bucuresti, sa faca presiuni asupra Executivului tot intr-o asemenea combinatie de alba-neagra? Dar ex-ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti? De ce tot vara batul in gard transformand o munca de consultanta intr-un trafic de influenta?

  Pana la urma nu am nimic de impartit cu niciun guvern strain, cu niciun ambasador al altui stat si cu niciun reprezentant al vreunui concern de afaceri. E dreptul lor sa obtina ce vor atunci cand intr-un stat gasesc verigi slabe. Dar ma intreb cum reprezinta domnii de la Bucuresti, de la Cotroceni si de la Palatul Victoria, interesul cetateanului roman daca se preteaza in a face jocul intereselor altora.

  Sursa: CorectNews

 64. 66 Călin martie 13, 2014 la 8:02 pm

  Super text.Acest personaj nu trebuie iertat niciodată.E principalul vinovat de ce vi se întâmpla.E o părere generală cred.Multa sănătate.

 65. 67 Marian Nicolae martie 13, 2014 la 8:18 pm

  Războiul împotriva Rusiei în dimensiunea sa ideologică

  http://romanian.ruvr.ru/2014_03_13/Razboiul-impotriva-Rusiei-in-dimensiunea-sa-ideologica-5799/
  ———————————————––––––––––––––––
  Domnul profesor Dughin in articolul de mai sus a aratat exact dimensiunea ideologica dintre asa zisul liberalism distrugator de natiuni, industrii, familie si in general a tot ce tine de societate si de viata in comun pe aceasta planeta si …….conservatorismul rusesc, din pacate singurul care poate tine piept acestui val de anihilare a tot ce iubim.

  Problema este reprezentata de faptul ca Rusia pur si simplu NU poate face un pas inapoi, din simplul motiv ca…nu mai are unde.

  Distrugerea a ajuns pana la portile Federatiei Ruse, inlaturand un presedinte perfect legal in Ucraina, dar care nu slujea interesele anglo-saxone si pentru aceasta “vina” trebuit inlaturat…….

  Exista un mare pericol ca odata cu ridicarea Rusiei impotriva acestui zis liberalism, acest lucru nu cumva sa devina catalizatorul unirii tuturor mai vechi si mai noi rusofobi.

  Sarcina Federatiei Ruse este cel putin tot atat de grea ca si sarcina lui…Atlas…..din Legendele Olimpului, deoarece intr-o prima etapa Rusia este obligata sa se bata cu cei pe care mai tarziu va fi obligata sa-i educe si sa le arate adevarata cale de urmat pe acest pamant. —

  Din prea mult …liberalism, oamenii din aceste doua uniuni malefice, atat SUA cat si UE au…involuat pur si simplu…..
  Sarcina Rusiei este cu adevarat gigantica. Totusi Rusia sa nu uite ca printre statele foste socialiste are inca foarte multi aliati care-si aduc aminte nu numai de zilele inorate de atunci, dar isi aduc aminte mai ales de…zilele cu soare.

  Asa ca Rusia poate conta pe acesti oameni carora propaganda liberala nu a reusit sa le spele creierul nic macar dupa cei aproape 25 de ani de profilare……..

  Noi care am ramas cu creierele…nespalate…..ne aliniem in acest razboi care sta sa inceapa de partea Federatiei Ruse si a tot ceea ce reprezinta conservatorism si adevar.

  Noi nu dorim razboiul dar suntem efectiv obligati sa ne aparam impotriva acestei asimilari fortate cu lucruri care nu ne definesc ca oameni si ca traitori pe acest pamant. Doamne ajuta !!!

 66. 68 Fragmentarium Politic martie 13, 2014 la 9:30 pm

  Razboiul rece dintre presedinte si premier: Parlamentul, victima colaterala sau tinta? S-ar parea ca presedintele-jucator se grabeste. Apropierea si consumarea alegerilor europarlamentare il obliga sa-si grabeasca strategia pentru prezidentiale, in care ultimul rol, de presedinte-electoral, conteaza la fel de mult ca si ultima impresie. Dar mai ales ca rezultate. Dreapta politica, minoritara, dezbinata si cu sansa a doua, il impinge pe Traian Basescu spre acte decisive, prin care sa rastoarne perspective, iar pentru aceasta pozitia-rol de presedinte-electoral este cea mai potrivita. Pe de alta parte, pe cartea dreptei se joaca mize economice mari. Perindarea pe la varful puterii a unor occidentali (diplomati, lobbysti, finantisti, petrolisti, aurari si chiar militari) ne reaminteste ca politica este expresia concentrata a economicului, dar si ca razboiul rece poate fi o continuare a politicii cu mijloace economice. Ar putea oare o minoritate politica sa schimbe altfel regulile, decat pe cale democratica? Evenimentele de la Kiev sunt un raspuns, o minoritate politica extremista poate uzurpa o putere legitima printr-un puci (o cale hard). Cazul, cinic de o parte si nefericit de alta, este probatoriu pentru cum mijloacele folosite distrug scopul proclamat, iar sustinerile occidentale, democratia si statul de drept. Mai exista insa o cale de a veni la putere, mai soft, care se poate folosi de alegeri, anticipate sau la termen, prin minciuna, dezinformare, demonizare (de unde si denumirea de „demoncratie”, semnalata in unele lucrari de specialitate). Aceasta este o cale democratica in aparenta, implica electoratul dar si inselaciuna, precum jumatatile de adevaruri care se folosesc de minciunile prin omisiune. Din cate reusim sa citim in evenimente, probabilitatea de a o experimenta in acest an electoral este foarte mare, gratie acelorasi sustineri occidentale si in cadrele statului de drept. In doua randuri succesive, marti si miercuri, presedintele Basescu a iesit la tribuna cu acelasi tip agresiv de mesaje, de o inflamabilitate fara precedent, cu acuzatii de coruptie la adresa Parlamentului. Basescu isi intareste acuzatiile cu sustineri care vin din trei surse occidentale: 1) in raportul UE privin coruptia este inserata afirmatia ca Parlamentul e o institutie care impiedica independenta justitiei; 2) in raportul MCV Parlamentul este mentionat ca fiind cel care incalca statul de drept; 3) in raportul Departamentului de Stat al SUA se apreciaza ca Parlamentul este o institutie care nu respecta standardele statului de drept. Recunosc, sunt incapabil, in acest moment, sa identific vreun exemplu in care o institutie atat de pluralista cum este un parlament, despre care spunem fara sovaire si la unison ca este inima democratiei, sa se fi confruntat cu atacuri de o asemenea ferocitate din partea unui om. Este adevarat, acest om este sef al statului, dar este totusi un om, un politician, ale carui afirmatii atat de dezlantuite, intr-o campanie electorala, produc efecte, modeleaza intr-un sens sau altul intentiile de vot. Este riscant sa te lasi sedus de o retorica suspect de patimasa. In primul rand, pentru un motiv foarte simplu, a avut la dispozitie 10 ani sa rezolve problemele coruptiei si statului de drept, daca nu a facut-o inseamna fie ca a fost incompetent, fie ca nu a avut interesul sa o faca. Nu sunt un admirator al lui Lukasenko, de care ca autoritarism Basescu se apropie mai degraba decat de Putin, dar cand presedintele Belarusului spune despre coruptie, cu referire la criza din Ucraina, ca este rugina care distruge totul si ca in tara sa nu exista o astfel de problema pentru ca nu are conturi in strainatate si fii sai nu fac afaceri, nu poti sa nu te intrebi, daca in Romania e altfel nu cumva e pentru ca si presedintele e altfel? In al doilea rand, un presedinte care face vizite de campanie la Miscarea Populara, pe care a si fondat-o, nu este credibil, sub aspectul echidistantei politice, care ii este ceruta constitutional. Colac peste pupaza, vine si ANI cu acuzatia de incompatibilitate pentru 32 de parlamentari, iar presedintele CSM aduce in discutie posibilitatea unui conflict intre puterea judecatoreasca si puterea legislativa pe tema neridicarii imunitatii ministrilor, ceea ce strange cercul in jurul Parlamentului. Daca in razboiul rece dintre presedinte si premier, dintre opozitie si guvernare, dintre minoritatea parlamentara si majoritara parlamentara Parlamentul ar fi putut fi considerat ca o victima colaterala, la scara la care in mod obisnuit si fara consecinte existentiale acest lucru se intampla in toate democratiile, dintr-o data devine extrem de evident ca acesta a devenit o tinta, atat interna, cat si externa. Suntem departe insa de a credita in vreun fel si cealalta parte, noua majoritate parlamentara si noua coalitie guvernamentala, in frunte cu premierul Ponta, nu ne este la indemana sa separam apele, nici macar institutiilor care ar trebui sa faca acest lucru. Observam ca doua puteri ale statului, parlamentara si judecatoreasca, au intrat in conflict, iar cea de a treia, executiva, isi proiecteaza coabitarea la fel de conflictual. Cred ca toate conflictele antagonice care se profileaza intre puterile statului sunt reductibile la un razboi rece intre stanga si dreapta, in care fiecare vizeaza puterea unipolara (analogia cu geopolitica mi se pare inevitabila). Pericolul de blocare a functionarii statului este imens, solutia nu pare a fi decat un reset. Acest reset nu s-ar putea concretiza, in opinia mea, decat prin alegeri parlamentare si prezidentiale anticipate, prin care electoratul, singurul judecator impartial, sa refaca resursele de legitimitate ale celor doua puteri. Evident, acest lucru ar insemna autodizolvarea Parlamentului, simultan cu demisia Presedintelui. In orice caz, continuarea inca 10 ani cu un presedinte de dreapta ar forta logica democratiei, nu si o coabitare inversa (presedinte de stanga-premier de dreapta).

 67. 69 T-Rex martie 14, 2014 la 12:58 am

  In ce calitate l-a primit Obama pe „Presedintele” Ucrainei? Cita legitimitate are acea stringere de mina daca respectivul nu este reprezentantul ales democratic din acea tara? Macar Putin nu s-a afisat cu Yanukovici in public, ba din contra, l-a criticat.

  In secolul 21 un razboi NATO cu Rusia nu poate fi decit nuclear ! De aia nici nu va fi razboi. NATO nu va interveni militar in Crimea, iar Putin va putea sa decida in ce masura isi face de cap. Vina este in primul rind a SUA, UE si NATO, care au lasat Rusia izolata doua decenii dupa tentativa de a o coopta in NATO pe vremea lui Yeltzin. Au lasat-o pentru ca Rusia de fapt a fost invinsa in Razboiul Rece, si ca stat invins, nu trebuia tratat cu respect si interes pentru colaborare, decit asa, pentru aparente si joc de imagine. Tot ce a facut Occidentul cu Rusia din 1990 incoace a fost sa o insulte si sa o minimizeze cu un complex de superioritate afisat constant. Now it’s payback time. Rusia, frustrata de tratamentul condescendent indelungat al „democratilor”, vrea sa se joace si ea putin cu alianta adormitilor cu singe albastru din Vest. Care nici macar nu au avut planuri pe baza unor scenarii posibile. I-a luat prin surprindere, si inca gindesc la ce sanctiuni sa supuna Rusia! Acum gindesc, cind faptul e implinit! Au facut, in sfirsit o lista de sanctiuni. Alianta lu’ peste prajit nu a avut nici un plan si in consecinta nu face decit sa reactioneze. Ca nu a fost nimeni in stare sa balmajeasca niste idei care ar fi fost considerate „provocatoare”, cind toata lumea stie ca americanii „gandeste pentru noi”.

  Conflictul este inca o oportunitate pentru a invita Rusia la crearea unui mecanism de securitate in care sa aibe drepturi depline. Probabil ar trebui discutate toate punctele sensibile si incomode, inclusiv rolul NATO. Daca insa Occidentul nu vrea sa faca asta, atunci macar sa nu mai faca fete surprinse.

  Inspiratia e de pe DW: http://www.dw.de/back-to-the-future-nato-needs-new-strategies/a-17492215

 68. 70 Vez martie 14, 2014 la 1:45 am

  Dilema: Doamna Merkel isi respecta poporul sau se teme de el?

 69. 71 blogideologic martie 14, 2014 la 8:31 am

  @Centru
  Eşti prea transparent.

 70. 72 Vsile martie 14, 2014 la 9:07 am

  Marian Nicolae,

  Inca o informatie before I go!
  Mai sus am dat o reciclare a rotii vremii , dar spre stiinta dumitale si a patriotului Gavrila Coja, Chevrom la visitat pe Basescu in interes economic! Nu stiu de ce in aceasta speta nu a contactat direct guvernul. Chevrom intentioneaza sa deschida o exploatare marina a gazelor in Marea Neagra.
  Si inca ceva observ o alianta Nastase-GavrilaCoja , de greata ,plec!

 71. 73 Marian Nicolae martie 14, 2014 la 9:12 am

  @ Radu Humor martie 13, 2014 la 10:15 am

  Mi-a placut bancul cu iz irlandez…….
  Va multumesc.

 72. 74 blogideologic martie 14, 2014 la 9:12 am

  @Centru : Reciclare in situ
  +Începe marea asfaltare: noul ministru al Transporturilor, Dan Şova, nu vrea să mai plombeze gropile, propunând în schimb decopertarea drumurilor şi refolosirea asfaltului. Pentru a reface drumurile naţionale, CNADNR are nevoie de 4 miliarde de euro – cel puţin asta spunea ministrul anul trecut. Metoda presupune folosirea unui utilaj care decopertează straturile distruse. Acestea, în amestec cu alte materiale, se refolosesc pentru acoperirea găurilor din şosele. Procedura este mult mai ieftină decât cea clasică, de plombare, costând aproximativ 250.000 euro pe kilometru. Un alt avantaj este rapiditatea în execuţie: Ministerul Transporturilor vrea să reabiliteze 1,5 kilometri de drum judeţean pe zi. Până în 2016, ar urma ca 75% din reţeaua de drumuri naţionale şi 55% din reţeaua de drumuri judetene să fie reabilitate prin lucrări de reciclare in situ. Unele consilii judeţene nu agreează însă metoda, întrucât drumurile au stratul de asfalt vechi şi foarte subţire, deci nu ar mai rămâne nimic de reciclat, argumentează oficialii. Metoda de reciclare in situ rămâne însă o soluţie provizorie, susţine ministrul Dan Şova.+

 73. 75 Marian Nicolae martie 14, 2014 la 9:32 am

  @ Doru Coarna martie 13, 2014 la 8:58 am

  Aveti dreptate in prima parte a comentariului.

  In privinta lui Soros, a pretului si a rusilor, sper sa va inselati……

 74. 76 Petrache martie 14, 2014 la 4:56 pm

  @Marian Nicolae
  Interesant articolul. Totusi nu l-ati putea trimite la un dush, sau la o sauna pe cel din poza, ca e de la ei si ajuta la sanatate(oricum, sa fie la ei, parerea mea)…

 75. 77 Doru Coarna martie 15, 2014 la 4:25 pm

  @ ZeV,

  n-ai inteles, tarile alea cer americanilor sa le dea gaze, dar acestia le vor da de la noi! Acesta-i motivul pt care Basescu a insistat ca firmele care scot gaze romanesti sa le vanda pe piata romana, si doar excedentul sa fie exportat… evident, vor da gazele altora la pret de piata si ne vor plati noua 4% din pret, lasandu-ne astfel sa ramanem independenti, asa cum sustine guvernul ca vom fi…

  Multumeste-i! Stii tu cui, aluia care pune jandarmii sa bata romani la Pungesti…

  Observi insa ca acum, cu manifestarile astea antiromanesti, nu mai avem jandarmi… Deh!

 76. 78 Const martie 18, 2014 la 7:12 pm

  @blogideologic, martie 13, 2014 la 8:50 am

  De aceea poate există noţiunea de “dreptate” în partea noastră de lume, mai degrabă accesibilă minţii şi sufletului decît cea de “justiţie”. Dar chiar şi în părţile de lume aflate sub stăpînirea acesteia din urmă, întinzîndu-se de la problema duhovnicească a mîntuirii (a la Anselm din Canterbury) pînă la înregimentarea ei în departamente de justiţie, mai apar încă urme: noţiunea de curte de echitate supravieţuieşte, cel puţin în patria departamentelor, cel mai vizibil în procesele de faliment-bancrută.

  Aici vin cei ce caută dreptate într-un necaz specific, avînd de a face cu faptul că nu-şi pot plăti datoriile la timp. (Interesant, americanul defineşte insolvenţa şi în acest fel, al echităţii, cît şi în sensul bilanţului financiar: valuarea activelor mai mică decît valuarea obligaţiilor). Codul american al falimentului recunoaşte curţi speciale, separate de cele locale şi federale deşi aflate sub jurisdicţia curţilor (de apel) federale, în care se judecă exclusiv astfel de cazuri. Poate seriozitatea problemelor, mai ales în cazul persoanelor fizice, a determinat parcursul istoric spre această soluţie şi încă o perpetuează, acordînd judecătorilor acestor curţi puteri speciale. Acestea sînt (încă) atît de largi încît Curtea Supremă a intervenit săptămîna trecută pentru a le pune hotare.[1]

  Poate că remediile căutate aici nu pot fi găsite pe filiera legilor penale, acestea fiind un instrument prea grosier pentru problemele mai “subţiri” ale vieţuirii omului, partea aceasta a gospodăririi problemelor oamenilor (şi companiilor) reflectă un rest pe care legea penală (în sensul atît al tradiţiei de common law cît şi al celei de lege civiă) nu îl acoperă. În acest context, trebuie decis ce e drept, echitabil şi nu neapărat ce despăgubiri, pedepse sau amenzi trebuiesc aplicate. Nu este deci surpinzător că estomparea aspectului echităţii s-a întîmplat într-o perioadă istorică fascinată cu progresul nelimitat al ştiinţelor care a încercat să aducă toate îndeletnicirile omului sub un demers deductiv/matematic, fără rest.

  (Interesantă este de asemenea opinia lui Jefferson: în 1785, scriind unui prieten, Jefferson nu vedea în curţile de echitate (Chancery court) locul în care să se poată corecta, în echitate, erori ale legislativului. Cîţiva ani mai tîrziu, scriind de la Paris, îi numea pe creatorii constituţiei Statelor Unite “semizei”–iar aceştia au plasat responsibilităţile asupra legislaţiei falimentului în chiar Articolul I şi într-un context de echitate. Faptul că Statele erau aproape de insolvenţă iar “dolarul continental” nu făcea…doi bani au avut cu siguranţă greutate în discuţie.)

  Revenind, “avem noi,” spunea Noica, “minţi agere de oameni care să prindă toate măiestriile”, chiar şi ale legilor, „păstrând poate un rest uman…sprea a vedea încotro duc toate acestea.”[2] Un construct social pe linia legii în părţile de lume unde accentul local cade mai degrabă pe dreptate ar fi deci greşit direcţionat “devreme ce alţii nu au prepoziţia întru”—legile proliferează aparent fără limite atît în România cît şi in America; iar neînţelegerea aspectului „*instituţional*” al fiecărei culturi duce la introducerea de concepte nepotrivite sau chiar nocive acesteia şi la cazuri absurd-ridicole în care ambasadori străini cer românilor să se conformeze legilor din Străinezia (vorba lui Nichita Stănescu) sau, mai ciudat, unor concepte legale la care nu subscriu nici chiar ei (şi chiar în mod vehement) la ei acasă, e.g., restitutio in integrum.

  1. SCOTUS, Law v. Siegel 571 U.S. (4 martie 2014), http://www2.bloomberglaw.com/public/desktop/document/Law_v_Siegel_No_125196_2014_BL_57926_US_Mar_04_2014_Court_Opinion
  2. C. Noica, “Trei poeme filozofice pentru Sanda”
  3. Ibid.

  Const

 77. 79 judyindesguise martie 30, 2014 la 4:08 pm

  Aparand „la Basescu” (abia acum), constiinta trebuie sa se fi „infatisat doar”, lui Basescu, gibonului neramanandu-i decat mimarea ei.
  Daca totusi – sa zicem, contrazicandu-va – ar fi fost vorba de o aparitie venita din interiorul lui Basescu, pe langa faptul ca ar fi indicat sa ne punem mastile de gaze, aceasta n-ar putea fi decat o avortare, stiut fiind ca Basescu n-a putut tine niciodata o astfel de sarcina, sub nici o stare de agregare. Dar nu, orice poate apare „in Basescu”, dar constiinta nu poate apare decat „la Basescu”. CORECT!
  Legat de solutia imorala, ea asta e, iar cei ce apeleaza la ea, atunci cand o fac, dovedesc de fapt ca poarta in spirala lor cromozomiala gena imoralitatii. Am detectat pana acum aceasta gena la PD-L si PNL si – mai nou – la PSD.
  La PSD am banuit-o doar, pana acum, PD-ul nefiind si L la momentul primei detectari, pe vremea cand faceau parte inca din „fratia socialista europeana”, ca siamez separat ulterior de PDSR iar PNL-ul cred ca a fost victima unui atac viral. Cred ca nu mai e mult pana PMP isi va pune in evidenta imoralitatea apeland la solutia imorala, imoralitate pastrata in ADN-ul care vine tocmai de la FSN dar care nu s-a manifestat niciodata la FSN fiindca nu aparuse inca „solutia”, acest marker, acest „turnesol”, numit (comercial) initial PUR, mai apoi PC. .

 78. 80 judyindesguise martie 30, 2014 la 4:16 pm

  Aparand „la Basescu” (abia acum), constiinta trebuie sa se fi „infatisat doar”, lui Basescu, gibonului neramanandu-i decat mimarea ei.
  Daca totusi – sa zicem, contrazicandu-va – ar fi fost vorba de o aparitie venita din interiorul lui Basescu, pe langa faptul ca ar fi indicat sa ne punem mastile de gaze, aceasta n-ar putea fi decat o avortare, stiut fiind ca Basescu n-a putut tine niciodata o astfel de sarcina, sub nici o stare de agregare. Dar nu, orice poate apare „in Basescu”, dar constiinta nu poate apare decat „la Basescu”. CORECT!
  Legat de solutia imorala, ea asta e, iar cei ce apeleaza la ea, atunci cand o fac, dovedesc de fapt ca poarta in spirala lor cromozomiala gena imoralitatii. Am detectat pana acum aceasta gena la PD-L si PNL si – mai nou – la PSD.
  La PSD am banuit-o doar, pana acum, PD-ul nefiind si L la momentul primei detectari, pe vremea cand faceau parte inca din „fratia socialista europeana”, ca siamez separat ulterior de PDSR iar PNL-ul cred ca a fost victima unui atac viral. Cred ca nu mai e mult pana ce PMP isi va pune in evidenta imoralitatea, apeland la solutia imorala, imoralitate pastrata in ADN-ul care vine tocmai de la FSN, dar care nu s-a manifestat niciodata la FSN, fiindca nu aparuse inca „solutia” – acest „marker”, acest „turnesol”, numit (comercial) initial PUR, mai apoi PC. .


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: