Cele două Ucraine

Acesta este titlul editorialului meu de azi din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

 Cum se numește ceea ce s-a întâmplat, în ultimele săptămâni, în Ucraina? Revoluţie, lovitură de stat? Dacă este revoluţie, ea este tot portocalie sau face parte dintr-o nouă generaţie de mișcări „revoluţionare”, de după Primăvara arabă?

În 2004, după primul tur de scrutin (echilibrat) – 41,96% din voturi pentru Iuscenko și 41,37% procente pentru Ianukovici (care era și premier) –  în al doilea tur raportul a devenit 51,49 pentru Ianukovici (premierul în funcţie!) faţă de 48,51% pentru Iuscenko.

 Nota bene. La alegerile prezidenţiale din România, din 2004, în primul tur, eu am obţinut 41% din voturi iar Băsescu 33%. Actualul președinte, pe modelul de la Kiev, a invocat fraudarea alegerilor – ceea ce s-a dovedit o minciună – și, în circumstanţe complexe, în turul al doilea, raportul de voturi s-a schimbat (?) 51% pentru Băsescu și 49% pentru mine. Dacă aș fi cerut renumărarea voturilor, probabil că am fi avut în București un „euromaidan”!

 Să revenim… În 2004, în Ucraina, sub presiunea străzii, Curtea Supremă a decis un al treilea tur de scrutin ( de fapt, repetarea celui de-al doilea), în care Iuscenko a obţinut 54,05% din voturi. S-au făcut multe analize în legătură cu pregătirea minuţioasă a „revoluţiei” din Ucraina (culoarea portocalie, finanţarea, rolul ONG-urilor „neutre” – gen Freedom House, Open Society Institute – rolul serviciilor de informaţii, logistică – lasere, echipamente de sunet). De asemenea, au fost analizate, pe larg, mișcări de același tip în Georgia (în 2003) sau, anterior, cu ocazia alegerilor din Serbia (mișcarea anti-Miloșevici) sau în România (de ce oare s-o fi îmbrăcat, pentru prima dată, Traian Băsescu în portocaliu, la campania pentru alegerile locale din București, în vara lui 2004?) Este evident, oricum, că aceste mișcări – construite în jurul alegerilor parlamentare sau prezidenţiale – pentru a le orienta într-o anumită direcţie – reprezintă confruntări geo-strategice în spaţiul fostei Uniuni Sovietice sau în zona fostului spaţiu de influenţă al Uniunii Sovietice.

Așa cum scriam și cu alt prilej, iniţiativele din cadrul Parteneriatului estic al UE (susţinut de SUA) reprezintă, pentru Rusia, în esenţă, extinderea doctrinei Truman (de „îndiguire”) de la periferia sistemului comunist de după război (Germania de est, Cehoslovacia, Polonia) la zone interioare ale fostei URSS, ceea ce s-a întâmplat recent la Kiev și în Crimea.

În condiţiile actuale, unitatea Ucrainei este atacată din interior (de diferitele grupuri etnice), dar și din afară (să nu uităm că în Crimea se găsește o mare bază navală a Rusiei).

Evenimentele din ultimul timp au evidenţiat existenţa a două Ucraine, separate în opţiunile lor de istorie, etnie, rude, educaţie. Pentru a-și păstra unitatea și a ieși din jocul marilor puteri, ucrainenii ar trebui, în primul rând, să depășească, ei înșiși, acest clivaj. Înţelepciunea și diplomaţia ar fi principalele arme.

54 Responses to “Cele două Ucraine”


 1. 1 Theodora martie 4, 2014 la 9:42 pm

  Dupa parerea mea ce se intampla acum in Ucraina este o lovitura de stat portocalie.
  Asadar in Ucraina democratia a invins, poporul e liber, dicatorul a fugit si pe numele lui a fost emis un mandat de arestare, fostul premier Iulia Timosenko a fost eliberat din inchisoare.
  In Romania 7.4 milioane de romani au votat ca Basescu Traian sa plece din functia de presedinte al Romaniei, UE si Departamentul de Stat al SUA au hotarat impotriva vointei poporului roman ca Basescu sa ramana presedinte, s-au facut declaratii aiuritoare cum ca in Romania are loc o lovitura de stat, fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat a 2 oara.
  Diferenta este ca in Ucraina oamenii au iesit sa protesteze atunci cand dictatorul lor a refuzat sa semneze tratatul de aderare a Ucrainei la UE, romanii (cu exceptia a 2000 – 3000 de persoane care s-au alaturat protestului senatorului Ioan Ghise) au stat in casa si s-au uitat la televizor. In Ucraina au murit cativa protestatari. Atentie, protestaraii erau inarmati !!!????
  Ce pot sa inteleaga romanii din cele 2 evenimente? Ar putea sa inteleaga ca degeaba votezi masiv sa scapi de un dictator daca nu iesi in strada sa protestezi si daca in timpul protestelor nu se foloseste armament si nu mor cativa protestatari?
  Un detaliu ciudat remracat de George Damian pe blogul lui: Iulia Timoşenko a apărut pe scena Euromaidanului din Kiev împinsă într-un scaun cu rotile – însă purtând nişte încălţări cu platforme şi tocuri gigantice. “Iulia Timoşenko a cerut să fie eliberată din închisoare pentru a-şi trata în Germania o hernie de disc care ameninţa să o lase paralizată. Şi toată comunitatea internaţională a izbucnit în lacrimi: o biată femeie suferă şi nu este lăsată să se trateze. Avem de-a face cu o situaţie uşor delirantă: ori Iulia Timoşenko poate merge cu tocurile alea gigantice şi atunci tot circul cu scaunul cu rotile este o manipulare şi o regie scârboasă; ori chiar este bolnavă de hernie de disc dar este de o cochetărie ieşită din sfera normalului de vreme ce a ţinut să apară cu încălţările acelea de prost gust.”
  UE si SUA saluta victoria democratiei in Ucraina:
  “Salut eliberarea Iuliei Timoşenko. Justiţia independentă este esenţială pentru o Ucraină democratică” – Jose Manuel Barroso
  “Prezenţa Iuliei Timoşenko în Maidan este o mişcare europeană puternică, pentru democraţie şi pentru statul de drept din Ucraina” – Viviane Reding
  “Salutăm acţiunea constructivă a Parlamentului ucrainean” – Casa Alba
  “Sunt sigura ca Ucraina va fi membra UE in viitorul apropiat, iar acest lucru va schimba totul” – Iulia Timosenko pe Maidan.
  http://theodora0303.wordpress.com/2014/02/24/democratia-a-invins-traiasca-statul-de-drept-uraaaaaaa/

 2. 2 ZeV martie 4, 2014 la 9:43 pm

  Repet un fragment pe care l-am scris anterior:
  Este foarte bine ca domnul Antonescu si-a luat la spinare jucariile si s-a retras, la timp, in confortul somnului de frumusete cu care s-a obisnuit dupa atata amar de ani.
  COMPLETEZ:
  Somn usor, domnule Antonescu. Noi, ne vedem de treaba in continuare, dupa ce domnul Traian Basescu isi va termina penibilul nr. de circ politic, stiind bine ca nu are ce face si trebuie sa emita decretele de numire a noilor ministri.
  Cred ca ati remarcat afirnatia ca, exista si solutia ,,rapida”, cea a asumarii solicitarilor UDMR ( ca de asta este vorba, de o ciupeala din ratingul electoral al PSD in Transilvania, nu de o solicitare, chipurile, constitutionala).
  Mai pe intelesul profanilor, Basescu s-a folosit de un tertip executat cu mana obedienta a PDL, dar, STIE care va fi decizia (fireasca n.r.) a CC.
  Poate spune cineva ca presedintele incalca grav Constitutia ? (asa cum scrie in decizia din 2008 a CC)..nuuu, bineinteles, ,,pedeleul tergiverseaza, nu Eu. Eu, respect legea „. 😉
  Fratilor, sa mori si sa invii si iar sa mori, de raso-plans. Eu am votat o asemenea parascovenie in 2009 ??
  Diseara iar imi trag o pereche de palme. (Z)
  Revin, totusi, la ,,scaparea” lui Basescu cu solutia rapida, care, se traduce cam asa:
  ,,Daca Ponta face si drege (adica mai pune doua -trei propozitii in programul de guvernare (pe care nu le citeste nimeni n.r.) , eu semnez maine-poimaine si nu astept….pronuntarea Curtii. Imi asum, daca isi asuma” (sic!)
  Iata stimabililor cat de mult respecta Traian Basescu institutiile statului si in ce fundatura de imagine a bagat acest ne-om pedeleul.
  Lui Basescu i se rupe de lege, de CC, de PDL, de institutii tot si toate. El se distreaza. Dupa cum ati vazut la televizor, a si tras un hahait public sanatos. Cu toate acestea inca mai exista oameni care cred in el. Va compatimesc, sincer, dragii mei.
  Trebuia suspendat chiar in ziua in care a venit cu taierea de pensii si salarii.
  Scria in programul PDL despre asa ceva ?? Nu-mi amintesc, dar poate ca ma lasa memoria.
  😉 😉
  Totusi, oricat de mult mi-as dori sa-i trag un pumn (virtual) circarului, Base a fost simpatic in aceasta seara. Am ras de m-am prapadit.
  Oricum Ponta este omul forte al momentului, agreat de servicii si de oameni importanti din vest si…est, dar si Basescu vrea sa arate ca inca mai misca.
  Doar doar o creste Udrea in sondaje. Sau Boc ? Grea dilema pentru marinar.
  (Z)
  ps
  Mi se pare, totusi, incredibila obedienta inconstienta, ,,micimea politica” a lui Vasile Blaga.
  Orice as face, PDL-ul tine mortis sa sa duca la fund. Pacat, mare pacat pentru fostul meu partid de suflet.
  ps
  Nu mai cere demisia lui Yanukovici ? Poate ca era treaz, de asta n-a mai facut-o.
  (Z)

 3. 3 Theodora martie 4, 2014 la 9:44 pm

  Cateva intrebari pentru José Manuel Durão Barroso
  De ce Parlamentul Ucrainian DA si Parlamentul Roman BA?
  Stim ca Parlamentul de la Kiev a modificat peste noapte codul penal in vigoare in Ucraina, modificare care a permis gratierea (si amnistierea?!) Iuliei Timosenko, desemnata premier dupa Revolutia portocalie (“pro-occidentala”) si acuzata de abuz in serviciu prin semnarea unor contracte dezavantajoase (pentru Ucraina) cu Gazprom (din Rusia).
  De ce considera José Manuel Durão Barroso, ca acesta modificare, facuta peste noapte de Parlamentul Ucrainian, la codul penal in vigoare in Ucraina, este o victorie a democratiei si a statului de drept si o dovada ca justitia ucrainiana este independenta si impartiala iar in Romania cand Parlamentul a incercat sa actioneze asemanator reactia a fost ostila?
  De ce actionati cu dubla masura domnule José Manuel Durão Barroso? De ce Parlamentul Ucrainian DA si Parlamentul Roman BA?
  In Constitutia Romaniei, ARTICOLUL 61 (1) Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării.
  De ce nu permiteti Parlamentului Romaniei sa legifereze asa cum crede de cuvinta, domnule José Manuel Durão Barroso? De ce faceti presiuni asupra organului reprezentativ suprem al poporului român? De ce hotarati dumneavoastra si prietenii dumneavoastra ce legi sunt sau nu sunt bune pentru noi? De ce nu ati tinut seama de vointa celor 7.4 milioane de romani care au votat pentru demiterea lui Basescu Traian? De ce ati intervenit si prin metode total nedemocratice ati impus intoarcerea lui Basescu Traian in functia de presedinte al Romaniei impotriva vointei poporului roman?
  http://theodora0303.wordpress.com/2014/02/25/cateva-intrebari-pentru-jose-manuel-durao-barroso/

 4. 4 Theodora martie 4, 2014 la 9:47 pm

  De ce-ai plecat, de ce-ai mai fi ramas?
  Ne cunosteam demult, nu a fost o dragoste fulgeratoare, ne-au zapacit petitorii si ne-au convins sa ne luam cu acte la tribunal. Am facut nunta frumoasa cu multi invitati care s-au bucurat pentru bucuria noastra si ne-au urat casa de piatra.
  Familia mea, mai puternica si mai numeroasa a facut eforturi mari ca sa ne fie bine. Ne-am facut o casa mare si frumoasa si o perioada ne-am inteles bine, munceam impreuna si incepusera sa se vada si rezultatele pana cand tu ai inceput sa ai tot felul de nemultumiri. Vroiai sa ai culoarul tau, aveai ambitiile tale, vroai un rol mai important, te plangeai ca nu imi respect juramintele si ca membrii familiei mele te ataca permanent, pana cand, intr-o seara, dupa ce te-ai sfatuit cu cei din familia ta ai hotarat si ai anuntat lumea ca relatia noastra s-a sfarsit. Si erai ciudat de vesel cand ai anuntat sfarsitul. Ti-ai luat zestrea si cadourile de nunta si ai plecat. Trei ani a durat lantul nostru de iubire. Cine a fost veriga slaba?
  De ce-ai plecat, de ce-ai mai fi ramas?
  http://theodora0303.wordpress.com/2014/02/27/de-ce-ai-plecat-de-ce-ai-mai-fi-ramas/

 5. 5 Theodora martie 4, 2014 la 9:50 pm

  E greu sa rezisti acolo sus, mai ales cand nu ai ajuns prin propriile forte. Ai ameteli, dureri de cap, respiri greu. In timpul urcusului te-a mai carat cineva in spate ca pe un ruscac, ti-a mai dat din oxigentul lui ca nu aveai resurse proprii, ti-a permis sa te adapostesti in cortul lui ca tu aveai doar o batista.
  Te-a interesat sa ajungi sus, pe culme fara sa intelegi ca adevarata bucurie este felul in care urci pantele abrupte spre varf. Ajuns in varf te-ai simtit invingator, te-ai simtit puternic dar, neobisnuit cu aerul tare si neatent pe unde calci, pe munte nu mergi ca pe bulevard, ai alunecat si te-ai prabusit in prapastie. Erai si imbracat necorespunzator. Nu urci pe munte in costum si in rochie de seara cu paiete, nu mai vorbesc de incaltaminte. Norocul tau ca nu te-ai accidentat foarte rau. Ai cateva fracturi, cu unul din ochi privesti ca si Basescu, oricum este bine, puteai sa iti rupi gatul de la inaltimea aia. Daca vrei sa te intorci in varf, de data asta trebuie sa parcurgi singur drumul pana la mine. Eu te astept dar nu pot sa te astept toata viata.
  http://theodora0303.wordpress.com/2014/03/01/e-greu-sa-rezisti-acolo-sus/

 6. 6 ZeV martie 4, 2014 la 10:09 pm

  Doru Coarna
  Ai dreptate, partida este castigata. Mai ramane ca Victor Ponta sa candideze la presedintie si astfel, o parte din profetia dumitale initiala se va indeplini.
  (Z)
  ps
  Istericul Antonescu este terminat din punct de vedere politic. Nu-mi place CTP, dar trebuie sa recunosc ca are dreptate. A facut un gest intempestiv, in urma replicii usturatoare a lui Victor Ponta. Omul, atat de ,,ocupat” la Senat (pana nu demult n.r.) a clacat psihic.
  Imi pare rau, este un om intellgent, pe fond.
  ps
  A venit timpul ca Ponta sa inchida usa-n nas PNL-ului. Daca vor sa umble brambura pe strada, n-au decat, sa fie sanatosi. Sa-si cumpere niste fulare. Galbene.
  (Z)

 7. 7 blogideologic martie 4, 2014 la 10:11 pm

  @ Adrian Năstase
  “separate în opţiuni de istorie”. Foarte bine subliniat. Am să încerc să glosez mai departe. Prin diferenţa esenţială dintre situaţia din Ukraina şi situaţia din România. Într-adevăr, acolo există numai “opţiuni de istorie”. Nu şi o istorie bine definită şi mai mult sau mai puţin aproape universal acceptată. Doctrina Karamzin, privind constructul Rusia kievană pentru Ukraina, ar părea oarecum că este eticheta cea mai vizibilă. Însă o interpretare a textului Geografului Bavarez (vezi Histoire ancienne des peuples de l’Europe a diplomatului francez Louis-Gabriel Du Buat -Nancay) ne permite justificat să fim sceptici faţă de veracitatea doctrinei Karamzin. Deci această opţiune cade. Cel puţin din perspectiva noastră. Însă pentru România, spre deosebire de Ukraina, nu-i vorba de alegerea între opţiunile de istorie, ci chiar despre o istorie reală, specificată printr-o arheologie a cunoaşterii bazată pe o Epistemă de modernitate precum şi pe o Ideologie extrasă dintr-un acquis cultural vest-european. Desigur, aşa cum sublinia Nicolae Iorga, a existat şi o tentativă fanariotă de falsificare a istoriei noastre, de exemplu prin articolele publicate în Mercure de France cu mesaje de propagandă plătite de către domnitorul Constantin Mavrocordat utilizând bani provenind din jupuirea ţăranului român.

 8. 8 Adrian B. martie 4, 2014 la 11:00 pm

  Ce intelepciune si diplomatie când pomeniti de lasere , de instalatii de sunet , ong-uri , servicii de spionaj … De fapt , asistam la o agresiune a UE si SUA impotriva Rusiei !

  Toata bunastarea Americii se bazeaza pe exploatarea altor popoare , carora le fura resursele cu instrumentele pe care le-ati descris ! Din fericire , exista si popoare demne si curajoase ! Vorbesc aici de Rusia …

 9. 9 T-Rex martie 5, 2014 la 2:32 am

  Obama i-a spus lui Putin doua lucruri:
  – ca e de partea rea a istoriei
  – ca nu pacaleste pe nimeni

  Asistam la un schimb de replici jenant pentru ambii Presedinti. Pentru ca nici unul nu are de ce sa afirme superioritatea unui model asupra celuilalt. Obama se chinuie din greu cu mostenirea lui Bush, dar, cum se spune la romani, aschia nu sare departe de gard. Iar Putin care din greu a muncit ani de zile sa arate o noua fata a Rusiei, culminind cu Jocurile Olimpice, a pierdut toata credibilitatea in doua zile.

  Ideea e ca relatiile dintre state si modul in care se face diplomatia azi e cam la fel ca si acum un secol. Diferenta e tehnologia, si complexitate mai mare a grupurilor de interese, grupari transnationale finaciar-corporatiste. Dar, marile puteri tot se ciocnesc atunci cind e vorba sa cucereasca o tara mai mica. Tot se spioneaza si joaca jocuri murdare, tot se lupta prin toate mijloacele, cele mai urite, sa le creasca muschii. Fara indoiala ca in spatele propagandei cu democratia, sau cu apararea rusilor, se afla tocmai interesele grupurilor alea care asmut papusile unele impotriva altora. Fara indoiala, ca in spatele propagandei cu alianta euro-asiatica se afla tot dorinta Rusiei de a isi domina partenerii. Ambele „dorintii fierbinti” vin din zona intunecata a istoriei.

  Vezi stiri gen:

  „From April, Gazprom will stop selling gas to Ukraine at a discounted price, Gazprom chief Aleksey Miller says (Interfax).”

  sau

  „America is concentrating on meeting Ukraine’s four most pressing needs, a US treasury statement says. These are:

  Implementing critical economic reforms and cushioning their impact on vulnerable Ukrainians
  Conducting free, fair and inclusive elections, with robust involvement by a strong and independent civil society and media
  Combating corruption and recovering stolen assets
  Withstanding „politically motivated trade actions” by Russia.”

  De ce nu ne ofera liderii lumii o alta fata, in care sa avem incredere?

 10. 10 T-Rex martie 5, 2014 la 2:39 am

  Daca m-ar intreba cineva de ce scriu aici as raspunde:
  – Cred ca dl Nastase plateste si pentru ce nu a facut, si mai cred ca e printre putinii – ii numeri pe degetele de la o mina – care au ceva de spus demn de luat in seama. De oriunde ar fi, si din orice calitate.

 11. 11 Motanul Incaltat martie 5, 2014 la 6:28 am

  Domnule Nastase,
  Eu chiar nu-i inteleg pe unii romani care plang pe umarul Ucrainei, pe care ii doare Ucraina (bine, depinde si ce inseamna acest lucru…), dar nu-i doare de Romania. Constitutia noastra spune ca „fidelitatea fata de tara este sacra” . Noi avem acolo teritorii care ne apartin, traiesc acolo romani in conditii mult mai proaste decat traiesc ucrainenii aici la noi. Li se incalca a lor nostri, care traiesc in Ucraina, Drepturile Fundamentale ale Omului. Asa ca eu as vrea ca aceste teritorii, care ne apartin, sa revina Romaniei!

  Pe de alta parte, spuneti asa:

  „Așa cum scriam și cu alt prilej, iniţiativele din cadrul Parteneriatului estic al UE (susţinut de SUA) reprezintă, pentru Rusia, în esenţă, extinderea doctrinei Truman (de “îndiguire”) de la periferia sistemului comunist de după război (Germania de est, Cehoslovacia, Polonia) la zone interioare ale fostei URSS, ceea ce s-a întâmplat recent la Kiev și în Crimea.”

  Sincer vorbind, nu prea inteleg de ce reprezinta lucrul asta pentru Rusia. Comunismul a cazut acum un sfert de veac. Si atunci de ce sa reprezinte „extinderea doctrinei de ‘indiguire'”? Adica se discuta despre eliminarea vizelor pentru cetatenii rusi care vor sa calatoreasca in UE si ei considera asta „indiguire”? De ce Kremlinul accentueaza un pericol care nu exista? Daca ei considera lucrul asta atunci e un fel de recunoastere ca inca avem in Rusia un sistem dictatorial si nu departe de cel sovietic. Iar daca este asa nu trebuie sa ne mire ca nu-i acceptat de toata lumea si ca unii i se opun cu vehementa, asa cum a fost cazul in Ucraina.

  In ceea ce priveste anul 2004, la noi nu a fost o Revolutie Portocalie. In schimb trebuie sa recunoasteti ca Dvs., PSD-ul, ati facut greseli si ca destui oameni din infrastructura de partid au fost mult sub asteptari, au lasat mult de dorit. Altminteri PSD castiga fara probleme in 2004, dar au fost multi de la Dvs. din partid care au nemultumit poporul! Si totul s-a spart in capul Dvs., cum se spune. Daca treaba asta a fost o punere la cale pentru ca sa se produca alternanta la Putere, n-am de unde s-o stiu. Poate ne veti povesti odata cum au stat lucrurile! 🙂 Tin minte ca erau oameni din PSD care erau nemultumiti si dezaprobau ceea ce faceau tovarasii lor tot din PSD. Pe scurt, la noi a fost departe de o Revolutie Portocalie! Mare pacat de ce au facut destui dintre camarazii Dvs. de partid atunci intre 2002-2004… Eu cred ca ati fi castigat fara probleme, Alianta DA, Basescu n-ar fi avut sanse…

 12. 12 blogideologic martie 5, 2014 la 7:16 am

  Alergăm acum pe ultimii kilometri de civilizaţie (cât de cât) umană. Dar vom ajunge curând la capătul pistei. Trebuie să înţelegem că lucrurile bune de pe Pământ se termină din motive de poluare şi distrugere a biodiversităţii. Osatura conflictului dintre Victor Ponta şi Crin Antonescu, aşa cum am aflat din gura celui din urmă, se ascunde tocmai în chestiunea folosirii “resurselor naturale”. Sigur, este vorba de resursele României. Pentru că Victor Ponta a preluat integral contractul încheiat de fostul prim ministru Mihai Răzvan Ungureanu cu firma Chevron. Am primit recent o documentaţie absolut extraordinară de la Universitatea Yale (prin canalul unui liber acces, timp de o săptămână, la Journal of Industrial Ecology editat de către universitatea Yale) privitoare la “responsabilitatea de corporaţie”. Păi exploatarea gazelor de şist în România se situează tocmai aici. Eu sînt foarte sceptic că noul ministru UDMR-ist al Mediului chiar pricepe bine problemele acestea. În vechiul mandat, el s-a comportat exact ca un “bobo udemerist aflat în capitală”. Am folosit aici termenul “capitală” exact în sensul definit de către Ioan Eliade Rădulescu în cartea “Echilibrul între antiteze” prohibită la Humanitas. M-a impresionat mult şi chiar mi-a plăcut cantitatea de citate filosofice – atât din filosofia analitică, cât şi din filosofia continentală- prezente în textele editate la Yale. Paul Krugman are totuşi dreptate : “Economia în lumea modernă este fasonată de către filosofie”. Şi în fond, tu “biet rumân” n-ai cum să lupţi eficient împotriva ambasadorului Mark Gitenstein ori a generalului Wesley Clark fără a recurge la filosofie. Vezi şi http://www.lemonde.fr/planete/article/2014/03/04/pollution-en-equateur-la-justice-americaine-donne-raison-a-chevron_4377611_3244.html

 13. 13 blogideologic martie 5, 2014 la 8:10 am

  Ca pensionar, cu stagii de muncă pozitivă precum şi de intensă acumulare de experienţă cognitivă în învăţământul preuniversitar şi învăţământul universitar din România, acum îmi rămâne să joc numai rolul creatorului de conţinut informaţional strategic într-un think tank (grup de reflecţie).

 14. 14 blogideologic martie 5, 2014 la 8:24 am

  Începând cu anul 1730, fanariotul Constantin Mavrocordat a domnit, şi a tot domnit!, în Muntenia şi Moldova. Istoricul Nicolae Iorga observa că începând cu anul 1730, principatele româneşti dunărene a fost frământate de răscoale. Să nu existe vreo corelaţie ?

 15. 15 Doru Coarna martie 5, 2014 la 9:27 am

  De ce trebuie neaparat ca ceva sa se extinda si altceva sa se contracte? Fosta URSS era o constructie fortata, dar actuala Rusie este in granitele sale daca privim cultura, limba, traditiile, obiceiurile si resursele… de ce trebuie sa piarda influenta in continuare? Doar ca sa aratam superioritatea sistemului capitalist? Pai pe de o parte asta deja o stim, pe de alta nu mai conteaza ce anume construiesti din moment ce la Beijing se bea cola mai abitir ca la NY iar Rusia merge in felul ei catre democratie! Acum ce vreti, sa mearga toti spre Maglavit in cadenta?

  Sigur ca peste tot si intotdeauna exista factiuni cu alte idei, cu alte viziuni, cu alte pareri, dar problema este ca societatea sa aiba asigurate resursele de trai, mijloacele de subzistenta, altminteri vor apare un sir nesfarsit de miscari de protest care nu pot conduce la nimic bun… Ori, daca ne raportam strict la mijloacele de trai, atunci legatura cu Rusia este fix ceea ce-i trebuie Ucrainei… cand e frig este mai important gazul decat cola, nu? La fel cu restul industriei, cu agricultura, cu resursele minerale, cu securitatea…

  Apoi, care ar fi perspectiva Ucrainei in lumea „civilizata”? Fabrica Ucraina tehnologie de varf cu care sa fie competitiva in UE sau pe planeta, are ea resurse naturale speciale care sa o puna la adapost de orice criza, isi poate ea asigura singura securitatea? Nimic din astea, ea este dependenta de Rusia si pe de alta parte, aceasta, Rusia, resimte o oarece responsabilitate in privinta Ucrainei, pe cand alternativa resimte doar un profund si meschin interes financiar si atat… Dar mai are si exemplul nostru care, in 24 de ani de retete adoptate orbeste, am ajuns la capatul drumului cu datorii, cu nivel de trai, cu resurse, cu speranta de viata si cu natalitatea la limitele extreme, negative! Ce exemplu sa ia Ucraina?

  Eu cred ca acum in Ucraina se scrie istoria si se semneaza actul de deces al teoriei expansionismului de genul „te imprumut ca sa poti cumpara ceea ce produc eu”… ca apoi sa-ti iau totul pe gratis, falitule! Eu cred ca societatea trebuie sa gaseasca alt mijloc de economic de prosperitate, sau va incepe o mare criza economica, de data aceasta una „de sistem” caci exemplul Ucrainei va fi preluat si de altii, oricat efort s-ar face pt a demonstra ca falit e mai bine decat sarac… Deci limita s-a atins si vor urma miscari repartizate pe spatii tot mai largi, dar de aceeasi esenta…

  UE si SUA trebuie sa scoata repede din palarie un nou vehicol economic, altminteri globalizarea se va impiedica in miscarile astea! Adica de acum incolo devine interesant… Ce sa fie, ce sa fie? Securitatea nu mai merge la export, tehnica militara nu, antiterorismul nu, arta nu, papica nu, stiinta nu, ramane energia gratuita! Daca energia ar deveni gratuita, sau macar nesemnificativa ca pret, impunand si generalizand una dintre tehnologiile disponibile, sa zicem algele marine, atunci globalizarea nu va fi jenata iar minimul de subzistenta va fi acoperit! Dupa o vreme criza si revendicarile vor reveni, dar pana atunci se face profit din alge prin subventii guvernamentale si s-a atins un obiectiv al globalizarii, apoi cand iarasi coarda va fi intinsa la limita, va trebui facut ca papica sa devina gratuita, probabil prin programe de sanatate, si tot asa… mereu trebuie sa existe un magar, un calaret si un morcov, daca unul din astea lipseste s-ar pierde noima civilizatiei umane, nu?

  In cel mai rau caz, daca tot vor unii asa mult cola, Ucraina se poate federaliza, estul sa bea ceai iar vestul cola, desigur… dar o singura inima ar alimenta cele doua siameze pana cand vor stabili care din ele e mai sanatoasa, apoi…

  Comparatia cu Romania cred ca este inutila, noi am crezut anapoda in idei aiuritoare, si am pierdut cam tot! Cum vom scapa, nu stiu pt ca nu cred ca vom scapa cu granitele intregi pana la urma si dupa cum mergem, oricate garantii de securitate ni se tot vand… Normal insa, am plecat pe un drum si trebuie sa bem complet paharul, poate vom gasi acolo, pe fundul sau, banutztul de argint… desi eu cred ca ramanem beti si atat, pt ca banutzii astia de argint sunt tare rari, e ca la unele ecuatii, se demonstreaza existenta si unicitatea solutiei, dar nu s-a gasit inca…

  Deci alergi dupa himere, sau cultivi pamantul, stai la caldura ieftina si scapi de emotii, crize si convulsii, caci piata Rusiei e uriasa? Sigur, asta nu inseamna ca Ianukovici poate articula coerent idei serioase dincolo de tronul sau pierdut, dar obiectivitatea trebuie sa invinga! Sau macar frica! Norocul Ucrainei se cheama Putin, asa se cheama… Nu-i striveste ci-i lasa sa judece, insa daca ei o fac sau nu, asta nu mai depinde tot de el… Politica externa a Rusiei insa se intinde pe multe decenii, daca ii lasa din brate acum vor fi bine lasati multa vreme… dar garanteaza cineva viitorul falitilor?

 16. 16 Vsile martie 5, 2014 la 9:37 am

  Ukraina cea ipotetica sau visul lui Taras Bulba inplinit prin John Doe!

  Probabil si ukrainienii ca si altii au o istorie nationalista care evoca ce?
  Ca prin secolul 13 Rusia Kieveana avea capitala l;a Kiev.Ca de fapt Ukraina nu a avut granite altele decit cele imaginate de o minoritate nationala parte a imperiului rus de peste 600 de ani! Sau ca de fapt nu Ukraina si-a dobandit independenta vreo data in istorie ci doar un alcoolic consiliat de niste scule americane au negociat , la scimb pentru niste focoase nucleare un alt zid ,care se prefigureaza intro alta cortina de fier , care tinde sa fie sparta de aceasta data de un razboi ai caror morti ii vor avea pe consinta euro-americanii?

 17. 17 virgil martie 5, 2014 la 9:53 am

  puteti dezvolta subiectul „circumstante complexe” dintre cele doua tururi, in special partea legata de „confruntare geo-strategica”? dar cu dezvaluiri serioase…

 18. 18 Maximmouse martie 5, 2014 la 10:41 am

  @ Luminita Arhire,

  Realitatea adauga la cele ce iti spuneam in postul precedent.

  A inceput etapa de guerilla si terorism politic condusa de cei doi exponenti de frunte satana si CICI! Observa, cei care atunci cand au putere nu sunt capabili sa faca absolut NIMIC pentru tara , deci pentru popor, ei bine, acestia sunt brilianti la guerilla si terorism politic. Iata-i, priveste-i in splendoarea lor sustinuta abitir de peste granitza!

  Aceasta etapa , vine dupa declansarea primei etape : aceea a terorrismului judiciar, care a fost mult mai subtila si mai eficienta. „politicii” lucreaza , totusi in plina lumina a reflectoarelor, pe cata vreme justitia , lucreaza la umbrulitza, nu are, teoretic ,de dat socoteala nimanui….:) 🙂 Sa ne amintim, cand doamna Nuland a venit in Romania, unde s-a dus , in graba si hotarata?! La DNA! Aceasta nu-ti spune nimic?! Sau poate ne gandim ca s-a dus sa o intrebe pe codrutza de ce nu da curs sutelor de sesizari guvernamentale despre devalizarea statului Roman?! 🙂 🙂 🙂

  Sunt increzator ca urmeaza ceea ce iti descriam inainte.

  Este aceasta o situatie fara iesire?!

  Nu! De ce nu?!

  Pai, draga colega, sa facem apel la cunostintele vaste ale domnului Filipas?! este prima oara in istoria sa cand romanii sunt sub papuc?! Ce faceau boierii si domnul cand se strangea latul?! Mareau birul.iata o solutie la indemana, si cea mai importanta.

  Hai sa vedem daca ponta, tanarul si promitatorul nostru prim ministru, se va orienta corect. Observ ca este bun la tavaleala, o discutie cu banii pe masa, nu cred ca ar fi imposibila pentru el. Desigur ca promisiunile teroristilor politici sunt , intotdeauna mai mari decat cele ale celor care sunt in treaba, dar , au defectul ca sunt ipotetice! Pe o proasta guvernare, de care teroristii politici sunt priceputi sa faca, nu poti sa dai cat ai promis…dar , in fine, astea sunt socotelile imperiului, nu ale mele! 🙂 🙂

  desik pare demonetizata, totusi, urarea Sa Fim Sanatosi, ramane valabila….si partea a doua la fel : Ca Belelele Curg! 🙂 🙂

  P.S. Nici macar nu exista fantezie in alcatuirea grupurilor de combatanti….Basescu Udrea blaga, etc., Antonescu, Pocora, Scutaru, Hasoti, Orban, etc. Se simtea nevoia de o alta culoare de ….par….:) 🙂 Defectul? E tot culoare din cutie , nenaturala…..blond, roscat, portocaliu…..:) 🙂 🙂

 19. 19 blogideologic martie 5, 2014 la 10:49 am

  Adjectivul englezesc kelleresque (un neologism) http://www.nytimes.com/2014/03/05/dining/ramens-big-splash.html?hpw&rref=dining vine de la numele scriitorului elveţian Gottfried Keller http://en.wikipedia.org/wiki/Gottfried_Keller

 20. 20 ZeV martie 5, 2014 la 10:54 am

  Motane, eu nu inteleg ce nu intelegi.
  Occidentul nu ofera nimic pe gratis, ba chiar cere la schimb sa-ti vinzi…chiar si sufletul (national n.r.).
  Exemplul Romaniei este elocvent.
  (Z)

 21. 21 Maximmouse martie 5, 2014 la 10:56 am

  @ Zev!

  Probabil ca nu ai fost foarte atent la ce a spus cici cand a inceput circul cu demisia?! fara functia de la senat , eu am …”.miinile libere”! Pentru ce crezi tu ca are” mainile libere”?! 🙂 🙂 …in timp ce Ponta, fara functia de PM, nu mai este NIMIC?! Presedintele celui mai mare partid din Romania , devine brusc NIMIC , daca nu mai este PM?! Cum ti se pare asta?! Cici are un defect, instabil emotional, il ia gura pe dinainte…altfel, bun executant!

 22. 22 ZeV martie 5, 2014 la 10:59 am

  Doru Coarna
  Ceea ce scrieti, foarte corect
  (,,Eu cred ca acum in Ucraina se scrie istoria si se semneaza actul de deces al teoriei expansionismului de genul “te imprumut ca sa poti cumpara ceea ce produc eu”… ca apoi sa-ti iau totul pe gratis, falitule!”)
  completeaza foarte bine ce I-am adresat, mai sus, Motanului Incaltat.

 23. 24 Maximmouse martie 5, 2014 la 11:08 am

  @ Vsile,

  Alcoolicul, mai putin , Gorbaciov , la „baza”! Rusia a centrifugat satelitii , era singura solutie sa tina pasul, din punct de vedere economic, si sa-si recucereasca pozitia de pol de putere mondial prin dezvoltare economica! Aceea s-a si facut! Stii, este ca bancul ala cu ce-ai in spate, o cocoasa, ia-o tu! Vesticii euroopeni si America au inteles , cu asupra de masura , acum, ce li s-a intamplat!

  Iata, haraciul a inceput sa creasca, [peste tot….:) 🙂 Dar, cum stim din istorie, nu din biruri faci bunastarea propriului popor, ci din economie…care acum , este superspecializata, ceea ce inseamna ca , nu exista….:) :)in conditiile in care devii dependent de ceea ce ai dat la gunoi….:) 🙂

  Oare, Imperiile din istorie nu investeau numai in armament si tehnologie de varf?! ba da, au supravietuit mai mult decat perioade limitate?Nu! Istoria, bat-o vina, vesnic vie….:) 🙂 Trebuie insa dar, sa o cunosti…daca nu ai avut timp in 200 de ani, apoi, las’ ca va fi timp in urmatorii 500…..:) 🙂

  Mi se pare mie, sau UE a cam pus batista pe tambal? vezi, astia sunt de ceva mai mult timp in joc….poate au citit mai mult…..:) 🙂

 24. 25 Vsile martie 5, 2014 la 11:14 am

  T-rex omite stiri adevarate privind aportul nostru al Romaniei alaturi de obligatia preluata de Europa de a achita parte din datoriile Ukrainei , de a achita parte din pretul gazelor …….

 25. 26 Cristian martie 5, 2014 la 11:15 am

  E o prostie sa crezi ca Uniunii Europene ii foloseste ca Ucraina sa fie un stat prosper si echilibrat. Practic sunt aceleasi motive pentru care si Romania, cu toate ca face parte din UE, se mentine parca impotriva oricarei logici o situatie incerta si instabila.
  Sa fie clar nici noi si nici Ucraina nu suntem decat doua piete de consum.
  Interesul din exterior este acelasi indiferent de protagonisti.
  Asta e si motivul pentru care se depun toate eforturile posibile ca tarile consumatoare sa fie ajutate sa se mentina cat mai mult in acest stadiu.
  Si asta nu tine numai de politic. Tine de esenta societatii capitaliste.
  Castigul conteza. Si atat.

 26. 27 Marcus martie 5, 2014 la 2:09 pm

  De la Eschil si Shakespeare, Prin Lacrimile Lui basescu, La Demisia De Opereta A Crinului

  Din categoria “nimic din ce face basescu nu mai mira pe nimeni” asistam zilele acestea la circoteca total aberanta cu contestarea pe motiv de neconstitutionalitate a guvernului Ponta 3 la CC, Curte ce poate fi denumita “biciul lui basescu” in sensul ca acesta, folosindu-se de acest instrument mai obedient decat umilul boc, birjareste cum vrea el statul de drept Romania, mictionand ori de cate ori vrea el pe Constitutia tarii si pe acest popor batut de soarta.
  Ceea ce poate fi hilar de-a dreptul, daca n-ar fi jalnic, consta in insusi scenariul desfasurarii acestei noi comedioare basite care risca sa arunce tara in haos, la momentul la care la granita sa de nord, respectiv a UE, rusii isi continua nestingheriti linia politicii externe mostenita de la mult prea hulitii si impuscatii tari.
  Conform acestui scenariu, chiombila mai acum f’o trei saptamani l-a convocat pe Crinulet la Cotroceni pentru a discuta despre situatia din Moldova. Dupa ce Crinulet la ora de noapte, mister si uneltire, deghizat in Elena Udrea, s-a prezentat la apelul batranei codoase, total nefrecventabila pana acum ceva timp, chiombu i-a adus la cunostinta ca in conformitate cu rapoartele Serviciilor, PSD-ul, respectiv Victor Ponta, ii pregateste o teapa mai mare ca a lui Dracula la momentul prezidentialelor, drept pentru care este cazul sa ingroape USL-ul si sa se lase pe mana lui dreapta reprezentata de Elena Udrea, Blaga si unu la suta taranisti plus pilele basescului de la briusel asezonati cu votacii cumatrului moldovean, deoarece ii garanteaza succesul ca viitor presedinte al Romaniei, cu conditia ca el sa fie numit prim ministru. Si PROSTU’ de Crinulet a pus boticu’ lui mai ceva decat Prostanacu cand cu vizita la Vantu si nu numai ca ,folosind un pretext de om prost, a dus la decesul USL, dar a mai si dantuit pe mormantul acestei aliante politice. In continuare a urmat dramoleta din parlament cand, in spiritul tragediilor eschilo-shakespeariene,updatate de lacrimile basescului, Crinu si-a dat demisia (oricum PDL-ul ii pusese gand rau, gand anuntat public), oferindu-i basescului inca un pretext de a afirma plin de multumire ca USL-ul este mort.
  Si de la aceasta constatare asistam la o desfasurare abracadabranta a evenimentelor. Un presedinte ilegitim, demis de o majoritate covarsitoare de alegatori si sustinut cu japca in scaun de CC si popularii europeni, ataca cu manuta ilegitima a unui partid inexistent in Parlament, partidul miscarea populara, respectiv manuta Elenei Udrea, care-i aduce uneori(mai rar de la un timp) alinare si desfatare tesutului moale subabdomnial, ataca asadar la CC un guvern perfect legitim, votat de o majoritate covarsitoare a alesilor natiei in forumul suprem al acesteia, parlamentul. Si din nou douazeci si ceva de milioane de romani ne uitam ca prostii cum un sfertodct dement isi bate joc de un intreg popor fara ca nimeni sa-i faca ceva.
  Speranta mea personala (sper ca ea sa fie impartasita si de toti romanii de buna credinta din aceasta tara) este ca abjectii basinosi de la CC, in frunte cu jurist consultul care ia si pensie de handicapat, macar de data asta sa realizeze ca nu au cum sa se substituie prin deciziile lor imbecile prevederilor constitutionale mai mult decat clare, facand astfel jocul Satanei si sa lase Guvernul sa-si faca treaba in conditiile destul de delicate in care prostia unui lider politic, Crin Antonescu, si muschii siliconato-flescaiti ai basescului risca sa arunce Romania in haos la momentul in care Krasnaya Armia isi face de cap in tara de la nord de noi. Este destul ca Antonescu si basescu ne-au pricopsit cu ungurii la guvernare, macar CC sa realizeze in ceasul al doisprezecelea ca nu mai merge cu jonglerii elucubrante si ca tara musai trebuie guvernata si nu lasata prada pohtelor unui dement alcoolic.

 27. 28 Maximmouse martie 5, 2014 la 2:10 pm

  Stimate Domnule Prim Ministru,

  A fost cea mai reala lovitura de stat….portocalie. De la mine asa se vede! 🙂 🙂

  Spuneti : Pentru a-și păstra unitatea și a ieși din jocul marilor puteri, ucrainenii ar trebui, în primul rând, să depășească, ei înșiși, acest clivaj. Înţelepciunea și diplomaţia ar fi principalele arme.

  Stimata gazda, sunteti optimist! Ucrainienii nu mai au nici o optiune! Conducatorii lor portocalii au livrat tara….de acum , optiunile vor fi ale SUA si Rusia. Da, ramane de vazut, cine castiga dintre acestea doua, si ca urmare a acestui fapt, daca ucrainienilor le va fi mai bine sau mai rau.

  Ceea ce este evident este ca excesul de violenta si crime au loc in partea vestica a Ucrainei….se pare ca SUA , sunt, din pacate, ca de mai multe ori in ultimii 20 de ani de partea rea…..:) 🙂 🙂

  Nu mai exista drept international , nici macar de ochii lumii, nu este clar asta? Ceea ce se incetatenise ca drept international in timpul razboiului rece, intr-o lume bipolara, acum nu mai exista.Se incropeste regula pe masura ce jocul este in curs.Cat va mai dura asta?! Simplu, pana la restabilirea unui nou echilibru planetar.Inclin sa cred, ca asta se intampla , incet , incet, acum.Dupa gustul meu, prea incet si cu prea multe victime nevinovate.E nedrept, dar real

  Cu stima.

 28. 29 Ghita Bizonu' martie 5, 2014 la 2:47 pm

  Puteti fi sigur ca in 2004 s-ar fi urmat exemplul Maidanului (desi eu zic ca ucraini8enii au luat modelul pietei Universitatii da sa nu fim protocronisti!!!)
  Eu7 cunos 3 care , daca chema basescu sa „lupytam impotova furtului” e mutau in pIata Universitatio

 29. 30 ZeV martie 5, 2014 la 3:25 pm

  Exact ce le spuneam colegilor, pare sa se confirme: lunetistii de pe EUROMAIDAN au tras atat in demonstranti, cat si in politisti.
  SCENARIUL DIN 1989 DIN ROMANIA, SE REPETA MEREU, PESTE TOT.
  Aceeasi reteta a destabilizarii, diacone….serviciile astea, chiar nu au deloc imaginatie si originalitate ?
  😉
  Nimic nou sun soare, nici macar naivitatea cosumatorilor pasivi de informatie nu s -s schimbat..oriunde in lume. Din America pana in Romania si mai departe…dar s-a oprit la Vladimir Putin. Astuia nu-i scapa nimic, mama lui de golan destept. Are si el ..NSA-ul” lui.
  😉 😉
  Sa vedem ce va spune…d-na ASHTON.
  😉

 30. 31 Centru martie 5, 2014 la 3:58 pm

  Sa plangem pentru Ucraina ?
  De departe , vecinul cel mai ostil dupa 1990 .
  Manevre in 1993 directionate ” contra Romaniei ” , canalul Dunarii blocat in toamna lui 1990 de o nava ucraineana , Rostock , esuata oportun , plina ochi cu fier beton , gesticulatii in Insula Serpilor , plus amenintarea teribilei crime organizate de acolo – istoria suceveanului in afaceri cu ei , cu fetita de 6 ani si sotia impuscate in cap de vizitatori ucrainieni in 2009 , m-a terifiat .
  Unde pleca Arpad Goncz , presedintele Ungariei destul de neprietene a anilor 1990 , in prima vizita in 1991 ? La Kiev ! Sunt sigur ca Goncz si Kucima ( cel care decapita ziaristi in paduri prin 1999 ) aveau la meniu Romania .
  Problema e ca daca rusii vad ca pot obtine fara opozitie teritorii straine , nu se vor opri la Simferopol , Odessa sau Donetk . Vor face acelasi lucru la Vulcanesti , in ” Gagauzia ” basarabeana , la Balti … Slabiciunea unchiului Sam ne pune pe toti in pericol .
  Despre alegerile din noiembrie 2004 , victoria basista a fost pentru romani o enorma surpriza . Chiar CNN , in dimineata duminicii celui de al doilea tur , il dadea invingator sigur pe Adrian Nastase . CIA si Securitatea locala aveau alt castigator desemnat ( cati votau nebuneste la Gara de Nord dupa ora 18 ? ) .
  Intelepciunea lui Adrian Nastase ne-a salvat integrarea in Uniunea Europeana . Cu Sarkozy , Merkel ,Cameron , fara presiunea lui Bush in favoarea noastra , n-am fi avut in anii 2010 nici cea mai mica sansa .

 31. 32 Marian Nicolae martie 5, 2014 la 5:23 pm

  Russia Today:

  Lunetistii din Kiev, angajati de liderii protestelor din EuroMaidan (Video) –– Lunetistii care au tras in protestatarii si in politistii din Kiev au fost angajati de liderii protestelor de pe EuroMaidan, reiese dintr-o conversatie telefonica a sefei diplomatiei europene, Catherine Ashton. –

  http://www.ziare.com/international/ucraina/lunestii-din-kiev-angajati-de-liderii-protestelor-din-euromaidan-video-1286127

 32. 33 Cris martie 5, 2014 la 5:46 pm

  „Este evident, oricum”, scrie dl. Năstase, „că aceste mișcări construite în jurul alegerilor parlamentare sau prezidențiale pentru a le orienta într-o anumită direcție, reprezintă confruntări geo-strategice în spațiul fostei Uniuni Sovietice”.

  Esențialul într-o frază nu prea lungă.
  Domnilor și doamnelor care transmiteți felicitări unei părți sau alteia din Ucraina, felicitați direct păpușarii, nu marionetele!

  D-na Theodora a sesizat aplicând logica simplă comportamentul diferit al UE în două situații similare.
  Barroso nu primește întrebări, doamnă. Barroso trimite doar răspunsuri.

 33. 34 Doru Coarna martie 5, 2014 la 5:50 pm

  Ai vazut deci draga ZeV ca profetia mea capata contururi reale? Basescu a acceptat sa-l creada pe Ponta cand s-a angajat sa-si asume raspunderea pe un alt program de guvernare, dupa ce din mincinos nu l-a scos de luni bune… Este asta semn clar de blat? Este. Dar mai trebuie victoria lui Ponta la prezidentiale si apoi desemnarea lui Basescu premier. Vor veni si astea iar mie imi pare bine ca iese asa, doar ca, intre tururi, daca Basescu se razgandeste si-l sustine pe Antonescu, Ponta dispare complet din viata politica si trece in istorie, deci exista inca riscuri!

  Dar trist este altceva: poporul asta a votat o forta politica, niste partide care sa dea o majoritate in parlament si deci un guvern cu un anumit program, ori acum, din toate astea, s-a ales praful! Deci romanii vor intelege ca votul lor nu conteaza, indiferent ce voteaza ei lichelele se aranjeaza asa cum le convine lor mai bine si pun in aplicare ce program vor! Este asta democratie? Eu d-aia spuneam ca lichelele astea au luat din democratie doar ceea ce le convine lor…

  Normal era ca premierul sa-si predea mandatul, Basescu sa-i ofere altul nou, premierul desemnat sa-si formeze alt cabinet si sa-l treaca prin parlamentul initial, fara transfugi, apoi sa se depuna juramintele si gata! Adica OK, am inteles ca PNL nu poate face fata punerii in aplicare a programului USL, dar alte partide poate ca ar putea si deci un nou cabinet are sens, dar OBLIGATORIU pe acelasi program votat de alegatori, nu pe ce vrea premierul!

  Problema grava este insa ca s-a creat precedent, adica jurisprudenta! Premierul poate da afara un partid si aduce la guvernare orice vrea el, poate unul nazist sau extremist, sau ultranationalist, si poate adopta orice program de guvernare caci totul este OK, s-a mai facut… Nu este o nebunie si un pericol real? Daca face asta cu partida romilor???
  Sau daca vom avea vreodata un premier care o ia razna la putere si aduce cine stie ce partid periculos? Nebunia se poate instala la oricine oricand!

  Concluzia este ca nu mai are absolut nici un rost sa ne mai terfelim blacheurile la alegeri, sa voteze listele alea de morti si nebuni in locul nostru pt ca oricum, votul romanilor nu conteaza absolut deloc nici la alegeri, nici la referendumuri, lichelele fac tot ceea ce vor!

  Emigratie fericita!

 34. 35 Marian Nicolae martie 5, 2014 la 5:51 pm

  In acest moment riscam ca in urmatoarea luna sa avem un razboi termonuclear, fara nici un fel de gluma.

  US and NATO went way to far.
  Yankees go home from Ukraine, live now, you still have the time to finish this peacefullt.

  GO HOME FOR GOD’S SAKE, LIVE RUSSIA ALONE !!!!
  LIVE THE WORLD ALONE !!!!

  URGENT: US-NATO War With Russia Over Ukraine –-

 35. 36 Cris martie 5, 2014 la 5:57 pm

  Membrii Delegației Permanente PNL au venit din teritoriu, la ședința în care s-a hotărât prin vot (186 la 6) ieșirea de la guvernare, cu informația certă că PSD-iștii nu aveau de gând să-l voteze pe Antonescu la prezidențiale, pentru că vor un candidat propriu.
  PNL trebuia să iasă urgent din USL pentru a-și pregăti prezidențialele.
  Dacă ar mai fi stat, Antonescu ar fi candidat degeaba.

  Unii consideră că totul e pierdut pentru PNL și Antonescu.
  Eu nu zic nici că e, nici că nu e.
  Let”s see!
  Uneori strategia unui partid vexează electoratul, pentru ca la alegeri să se vadă că a fost bună.
  Când am intrat în partid, am constatat că lucrurile se văd altfel dinăuntru, față de cum le vedeam când eram în afară.

 36. 37 Cris martie 5, 2014 la 6:02 pm

  În Tratatul de la Harkov din 1999, e stipulat că Rusia poate avea 25.000 de militari în Crimeea.

 37. 38 Theodora martie 5, 2014 la 6:20 pm

  @Cris
  „Barroso nu primește întrebări, doamnă. Barroso trimite doar răspunsuri.”
  Da, banuiam dar asta nu ma impiedica pe mine sa intreb.
  Daca ramanem fara reactie vor crede ca suntem toti naivi ca sa nu spun altfel.
  Si sper ca va veni o data ziua in care va si raspunde.

 38. 39 Cris martie 5, 2014 la 6:28 pm

  E ușor să comentezi, să critici, să admonestezi, să acuzi, să bălăcărești.
  E greu să fii într-un post de conducere, să fii nevoit să iei decizii, să faci multe cu bani puțini, să lucrezi cu oamenii (fiecare cu părerea lui, cu temperamentul lui, cu convingerile lui…).
  Două exemple: Liviu Voinea și Gabriela Vrânceanu-Firea.
  Cum erau când comentau teoretic la TV cu picioarele sub masă, fără răspundere, fără atribuții, fără griji, și cum sunt acum, de când au responsabilități?
  La fel va fi și cu Bogdan Stanoevici.

 39. 40 Cârcotaşu martie 5, 2014 la 6:30 pm

  În cancelariile vest-europene, dar şi peste Atlantic, ar cam trebui să se introducă obligaţia de a se studia istoria Rusiei, Belarusului şi a Ukrainei. Apoi, sigur că pretenţiile şi intenţiile de amestec pe-acolo ar fi mult domolite. În plus, n-ar fi pierdere de timp nici studierea istoriei OUN, mişcării naţionaliste ukrainene, parte importantă a istoriei Ukrainei. Şi de acolo s-ar trage nişte concluzii benefice despre modul în care aceasta (mişcarea) a fost folosită de către diverse puteri, care şi-au luat-o apoi cu vârf şi îndesat. Inclusiv Hitler. Poate şi-ar aminti unii cum au susţinut mişcarea talibanilor, ba chiar şi germeni ai Al Kaeda şi acum fac exerciţii contorsioniste în faţa oglinzii!
  Aşa, pentru o exemplificare: http://ro.wikipedia.org/wiki/Organiza%C8%9Bia_Na%C8%9Bionali%C8%99tilor_Ucraineni

 40. 41 Cris martie 5, 2014 la 7:04 pm

  @ Marian Nicolae:

  Am ascultat, dar, la minutul 8:07, tipul zice, parcă, ceva despre un David care i-a zis lui și i-a trimis fotografii, deci deocamdată nu sunt probe evidente, ci doar „se zice că”.

 41. 42 Cris martie 5, 2014 la 7:21 pm

  @ blogideologic:

  Domnule, ce e aia „muncă pozitivă”?
  Eu nu reușesc să citesc mai mult de trei fraze din ceea ce scrieți, iar din alea trei nu înțeleg mai nimic.
  Oți fi dv. universitar, dar am mai auzit și alți universitari, precum Moisil (când eram foarte tânără), Florin Constantiniu, Ioan Scurtu, Nicolae Manolescu, Eugen Simion…care vorbesc simplu și clar, nu cu îmbârligături absolut inutile.
  Vi se pare că sunteți superior dacă vorbiți păsărește?

 42. 43 Cris martie 5, 2014 la 7:31 pm

  Biblio-tecă = loc unde se află multe cărți.
  Disco-tecă = loc unde se află multe discuri.
  Video-tecă = loc unde se află multe filme.
  Carto-tecă = loc unde se află multe fișe/hârtii.

  Circo-tecă ce mama naibii e? Spune unul o prostie la TV și o preiau toți, ca pe aia cu „a spus cu subiect și predicat”…
  Greșit: au făcut circotecă.
  Corect: au făcut circ.

 43. 44 ZeV martie 5, 2014 la 9:45 pm

  @Doru Coarna

  Partidele extremiste nu sunt admise de Constitutia Romaniei pe scena politica.
  Prin urmare, se prezulma ca orice partid din Parlament, este un partid democratic si atasat interesului national. De asemeni, orice partid (CU EXCEPTIA PMP IN BENEFICIUL CARUIA BASESCU A INCERCAT UN JOC DE GLEZNE) are drept suport al legitimitatii voturi exprimate de cetateni romani in 2012.
  Victor Ponta, in orice combinatie, va salvgarda obiectivele asumate la alegerile din 2012. Din pacate, o va face de unul singur, colegul domniei sale de la liberali, abandonand din varii motive. (Z)
  Programul de guvernare a fost deja asumat de Parlament si validat de Traian Basescu, care, stie bine ce scrie in Constitutie si in deciziile CC. Nu de alta, dar a fost deja suspendat de doua ori. (Z)
  Cele cateva update-uri ulterioare (DE FORMA) vor mai estompa umilirea lui Traian Basescu de catre Ponta & ambasadorul marelui licurici.

  Recititi ce am scris aseara (4 martie 9:43 pm) , anticipand, adica stiind, ce se va intampla (;) ):
  ,,Revin, totusi, la ,,scaparea” lui Basescu cu solutia rapida, care, se traduce cam asa:
  ,,Daca Ponta face si drege (adica mai pune doua -trei propozitii in programul de guvernare (pe care nu le citeste nimeni n.r.) , eu semnez maine-poimaine si nu astept….pronuntarea Curtii. Imi asum, daca isi asuma” (sic!)
  Iata stimabililor cat de mult respecta Traian Basescu institutiile statului si in ce fundatura de imagine a bagat acest ne-om pedeleul.
  Lui Basescu i se rupe de lege, de CC, de PDL, de institutii tot si toate. El se distreaza. Dupa cum ati vazut la televizor, a si tras un hahait public sanatos. Cu toate acestea inca mai exista oameni care cred in el. Va compatimesc, sincer, dragii mei.”
  😉
  ps
  Victor Ponta NU va face, niciodata, tandem cu Basescu. Daca n-ar fi semnat pactul de coabitare, Victor ar fi fost o prada usoara.
  Pacat ca oameni inteligenti de pe acest blog (unii dintre ei) nu inteleg logica semnarii acestui pact de catre Ponta.
  (Z)

 44. 45 blogideologic martie 5, 2014 la 11:07 pm

  @ Cris
  “muncă pozitivă”. Adică nu am lucrat la arma atomică.

 45. 46 Maximmouse martie 5, 2014 la 11:17 pm

  @Cris,

  Probabil ca in auditii , si domnul Filipas este mai usor de inteles pentru omul cultivat, dar nespecialist.Aici il citim pe domnul profesor Filipas, este cu mult mai dificil.daca ati citi din cei pe care ii citati, strict in specialitatea lor, v-ati da seama ca intelegeti greu , sau de loc anumite pasaje. asta este. Cine se starduieste cu rabdare sa inteleaga, o face , cine nu, nu. Ce vreau sa spun, este ca noi trebuie sa tindem sa-l intelegem pe domnul Filipas, si nu invers.Domnia sa nu este aici in scop electoral, ca sa fie pe intelesul tuturor, daca observi, dumnealui in general discuta cu gazda noastra despre lucruri de interes pentru amandoi….:) 🙂 :)si pentru noi, in masura in care intelegem, si sa stii, sunt destui colegi acre inteleg despre ce scrie domnul Filipas.Urmareste cu rabdare….:) 🙂

  In orice caz, mie mi-a deschis binisor mintea ceea ce am citit, cat am priceput, din postarile Domnului Profesor Filipas.

 46. 47 blogideologic martie 6, 2014 la 1:35 am

  @ Cris
  O îmbârligătură şi mai mare, apropo de liberalism: “Negative Externalities and Sen’s Liberalism Theorem” (Externalităţi negative şi teorema liberalismului, a lui Amartya Sen).

 47. 48 Vsile martie 6, 2014 la 9:04 am

  Mai marcusule,

  Esti ca de obicei out, deghizatul precum a reiesit din clisee era Ponta!
  Coboriti chiar mai jos decit un basist, vorbeam de sadic!

 48. 49 Draghi Puterity martie 6, 2014 la 5:22 pm

  Ce declara un parlamentar german aflat in opozitie:

  „Parlamentul regiunii Crimea a hotarat in unanimitate unirea cu Rusia, si vrea sa cheme populatia la un referendum pe 16 martie. Guvernele UE vor spune acum ca un teritoriu nu se poate pur si simplu dezlipi de un stat, nici macar printr-un referendum. Ele au permis insa acest lucru albanezilor din Kosovo, insa nu si Bascilor. Din punctul de vedere a dreptului international treaba asta nu e arbitrara. Ce au voie unii au voie si altii. Sau daca nu au voie unii nu au nici altii.

  Kissinger are perfecta dreptate cand reproseaza occidentului ca demonizarea lui Putin nu e o strategie, ci un alibi care sa acopere inexistentza unei strategii. Cu atat mai fatala e sustinerea pe care UE si SUA o acorda noului guvern ucrainian, cu toate ca din el fac parte sase fascisti.

  Si de ce sunt blocate doar conturile lui Ianukovoici si a 17 oameni de incredere ai lui si nu si a altor oligarhi miliardari”.

  Dr. Gregor Gysi – Seful fractiunii „Die Linke” din Bundestag

 49. 50 blogideologic martie 7, 2014 la 9:19 am

  @ Cris
  În enumerarea pe care aţi făcut-o, l-aţi plasat pe Nicolae Manolescu “ultimul pe listă”. Foarte bine ! Faţă de toate celelalte nume dinainte am mare stimă. Nicolae Manolescu este un personaj care s-a remarcat doar prin faptul că a câştigat o grămadă de bani prin mijlocirea Uniunii Scriitorilor. Asta s-a întâmplat şi înainte de 1989, şi după 1989. După 1989, ne anunţase că pregăteşte o revistă de Studii Culturale. Eu o aştept şi acum. Dar faptul simplu că revista aceea n-a mai venit demonstrează pregnant limitările sale culturale majore. Apoi, Nicolae Manolescu a dat girul său de autoritate larg recunoscută în România infamului număr 265 al revistei DILEMA gestionată de mediocrul intelectual Andrei Pleşu. S-a încercat acolo, literalmente, desfiinţarea lui Mihai Eminescu în sensul de valoare pentru cultura românească! Fără să se considere serios în revista DILEMA vreuna din temele majore pe care Mihai Eminescu le propunea ca noutate absolută pentru cultura românească ! De exemplu, includerea sensului pentru VOINŢĂ în categoria numenalului. Era aceasta şi o distincţie clară pentru societatea Junimea din provincia Moldova. Pe la începutul aceluiaşi veac XIX, în Ţara Românească, intelectualii munteni utilizau Ideologia lui Destutt de Tracy (vezi şi http://blogideologic.wordpress.com/2007/12/08/ideologia-scolilor-centrale/ ) în căutarea sensului pentru VOINŢĂ în acord cu Epistema modernă. După Gramatică şi Logică, Destutt de Tracy îşi propunea să scrie un ‚Tratat despre voinţă şi efectele sale’. Nu a reuşit să termine decât prima parte, intitulată Traité d’Économie politique. Din felul cum era formulată intenţia, putem deduce că Destutt de Tracy căuta motivaţiile pentru actele decizionale în economie. Aceasta îl atrage probabil şi pe Karl Marx să îi citeze frecvent cartea. Karl Marx îl considera pe Destutt de Tracy a fi doctrinarul burghez quintesenţial, deoarece lega ideea burgheză de proprietate cu ideea psihologică de personalitate ! Îmi place aforismul filosofului francez Stéphane Vial : “Calculatorul şi simularea suspendă modul de a fi stoic.” El spune mai multe aici http://www.franceculture.fr/player/reecouter?play=4704196 , printre altele vorbeşte despre lumea numenală. În perioada interbelică exista un profesor de filosofie, Fanu Duţulescu, la liceul Fraţii Buzeşti din Craiova care practica insistent, şi chiar pedagogic, pentru intelectualitatea oraşului, distincţia dintre numen şi fenomen. Văd aici http://en.wikipedia.org/wiki/Noumenon că în cartea „Lumea ca voinţă şi reprezentare”, Schopenhauer considera „voinţa” despre care vorbea domnia sa, şi în care credea Mihai Eminescu, ca aparţinând categoriei numenului.


 1. 1 Cele două Ucraine | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe martie 4, 2014 la 8:59 pm
 2. 2 D-na. “Usturoi”… « Motanul Incaltat Trackback pe martie 5, 2014 la 5:18 am
 3. 3 Răscoalele de după anul 1730 | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe martie 5, 2014 la 8:32 am
 4. 4 “separate în opţiuni de istorie” | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe martie 5, 2014 la 8:39 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: