Statul de drept. Instrucțiuni de folosire.

 

Constituția noastră stabilește, în articolul 1, că „România este stat de drept, democratic și social…”. Sintagma „stat de drept” a început să fie folosită frecvent în zona politică, internă și externă, în ultimii ani – ca standard de comparație.

Cum a apărut acest concept? Destul de simplu. Dacă statul despotic se baza pe voința discreționară a monarhului, statul modern se bazează pe regula de drept, elaborată de reprezentanții poporului (parlament). Formula simplificată a „statului de drept” în zona anglo – saxonă este „rule of law” – cerință care, la noi, a fost sintetizată în sintagma „domnia legii”.

În mod evident, fiecare stat are propriul sistem de drept și, în consecință, teoretic, există tot atâtea „state de drept” câte state sunt. Sigur, în cazul structurilor de integrare politică – în mare măsură la nivelul Uniunii Europene – dar și în cadrul altor organizații internaționale (generale sau regionale) – ONU, Consiliul Europei, „statul de drept” devine un „barometru” al funcționării democratice a statelor, prin respectarea principiului separației puterilor și a ierarhiei legilor.

Formula „stat de drept” a reprezentat și reprezintă însă și a treia generație de concepte folosite în monitorizarea țărilor din Europa de Răsărit, după cele de „drepturi ale omului” și „drepturi ale minorităților”.

Există un concept universal de „stat de drept”? Deocamdată, răspunsul nu poate fi decât negativ. Există, într-adevăr, unele principii universale referitoare la drepturile omului – componente necesare ale reglementărilor juridice naționale, există cerința unei ierarhii a izvoarelor de drept și, desigur, a principiului separației puterilor. Dar iată, ar fi putut SUA să ceară Ucrainei interzicerea pedepsei cu moartea, ca cerință a statului de drept? Evident că nu. Pentru că, în Statele Unite, pedeapsa cu moartea se aplică încă în unele state. În schimb, Consiliul Europei a putut să facă acest lucru și Ucraina a trebuit să accepte eliminarea pedepsei cu moartea din legislația sa.

Dincolo de importanța conceptului, el este folosit, uneori, și ca formă de presiune asupra altor state. Este invocat, în mod repetat, ca o formulă de „mantră”, conținutul său nemai fiind, practic, relevant.

Invocându-se „statul de drept” se poate ajunge și la unele aberații. Un exemplu recent l-a constituit felul în care s-a adresat Băsescu absolvenților de la Institutul Național al Magistraturii: „Când veți constata că prin legi se impune de către politic diminuarea capacității justiției, reacționați…”.

Observați un element de manipulare „legi impuse de politic”. De fapt, legile sunt elaborate și adoptate de Parlament – ca reprezentant al voinței populare, „politicul” nu este o putere a statului.

În al doilea rând, Băsescu nu este conștient de faptul că justiția aplică legile și Constituția, așa cum sunt ele adoptate de Parlament sau prin referendum constituțional.

În al treilea rând, Băsescu incită judecătorii și procurorii la neaplicarea legii, invitându-i „să reacționeze”. „Nu acceptați să fie emise, tolerate, legi care sunt în favoarea infractorilor…”. Probabil că el se referă la noul cod penal, adoptat prin asumarea răspunderii de către guvernul Boc, în 2009, prin care au fost reduse substanțial pedepsele pentru furt! Oricum, observăm, din nou, o incitare la nerespectarea legii.

Unii au remarcat, mai curând, lacrimile lui Băsescu prilejuite de gândul că va ajunge în instanță. Eu cred însă că incitarea la nerespectarea legii este un subiect mult mai serios și consider că CSM ar trebui să se autosesizeze în legătură cu această atingere adusă principiului „statului de drept”.

96 Răspunsuri to “Statul de drept. Instrucțiuni de folosire.”


 1. 2 Adrian B. februarie 6, 2014 la 4:21 pm

  Asta-i ” statul de drept ” ! Si cand de ” statul de drept ” se ocupa un marinar nebun si un procuror ingust la minte , orice este posibil …

  http://www.dcnews.ro/2014/01/cum-executat-ponta-ce-cerut-basescu-si-cum-se-vor-asculta-telefoanele-draci/

  Oana Stănciulescu / 31 Jan 2014 11:54

  Am ascultat zilele trecute cu amuzament declarațiile războinice, curajoase, ale lui Victor Ponta referitoare la cererea lui Traian Băsescu privind interceptările telefonice.

  Cum a executat Ponta ce a cerut Băsescu. Și cum se vor asculta telefoanele în draciFaptele, nu persoanele, țipau din toți boșogii politicienii, vor fi de acum încolo moto-ul noului cod penal.

  Și nimeni începând de pe data de 1 februarie nu va mai intercepa telefoanele înainte de urmărirea penală, moment în care cel în cauză este anunțat că va fi interceptat, pe cuvânt de cercetaș, auzeam la toate posturile de televiziune.

  Asta era la vedere, la TV.

  Prin spate bântuia, însă, fosta șefă de la CSM, Oana Smith Hăineală, cu o modificare în buzunar, Unde credeți? Exact, chiar pe holurile Palatului Victoria. ca și când acolo sălășluia Emil Boc, nu USL, cu 70% majoritate parlamentară, și cu Ponta peste ea, ca un moț în frunte.

  Celebrul ministru al Justiției, Cazanciuc, s-a ridicat și el în două picioare și spunea, cât putea el de răspicat, că articolul 140 nu va fi modificat, așa cum cerea Băsescu.

  Sigur că da, doar că dl Cazanciuc, pervers, împreună cu doamnele Hăineală, Kovesi și Stanciu au modificat articolul 305. Și brusc, toate deoantoloagele justiției libere, cele numite evident mai sus, au tăcut. Oare de ce? Simplu, pentru că domnii Ponta, Șova, Cazanciuc au făcut ce le-a cerut Traian Băsescu. Iată dovada:

  Ce modifică guvernul Ponta prin OUG

  În completare, “la articolul 138, după alineatul (13) se introduce un alineat nou, alin. (14), cu următorul cuprins: ‘ (14) Metodele speciale de supraveghere sau cercetare se dispun și în cazul în care urmărirea penală este începută potrivit art. 305 alin. (1) ‘”.

  O altă modificare, care decurge din cea anterioară este cea a articolului 305.

  “Alineatele (1) – (3) ale articolului 305 vor avea următorul cuprins: (1) Când actul de sesizare îndeplinește condițiile prevăzute de lege, organul de urmărire penala dispune începerea urmăririi penale cu privire la fapta săvârșită ori a cărei săvârșire se pregătește, chiar dacă autorul este indicat sau cunoscut“.

  Cu alte cuvinte, intenția de a săvârși o faptă cu un autor cunoscut atrage după sine decizia de a te intercepta, ceea ce nu are legătură nici cu urmărirea penală, nici cu fapta. Ci cu PERSOANA .

 2. 3 Marian Nicolae februarie 6, 2014 la 4:34 pm

  @ Adrian Nastase,

  Domnule profesor, povestea aceasta cu statul de drept si instructiunile de folosire stiti despre ce-mi aduce aminte?

  Despre vechea mea combina audio, care mergea foarte bine…pana am scapat-o un pic….pe scari in timp ce ne mutam……

  La vreo doi ani dupa inhumarea si trecerea la cele sfinte a sus numitei combine audio, am gasit si instructiunile de folosire, bine impachetate intr-o imaculata folie de plastic…….

  In momentul gasirii instructiunilor de folosire scrise in mai multe limbi de larga circulatie internationala m-am intrebat pe buna dreptate ce sa mai fac cu acestea deoarece combina audio era deja istorie……

  Morala….va las pe dumneavoastra s-o formulati…..

 3. 4 Marian Nicolae februarie 6, 2014 la 4:40 pm

  Totusi, referitor la cele spuse mai sus, daca toti romanii s-ar trezi, sau destepta…..si uni….nu ar mai fi nevoie ca anumite persoane care au impiedicat ruperea Romaniei extrem de eficient, sa mai stea nici macar o ora in cantonament la …Jilava……

  Dar deh, banuiesc ca am exprimat si gandit o…utopie……

  Atata timp cat egoismul functioneaza eficient in Romania……nu exista riscul ca romanul sa se trezeasca si sa se uneasca unul cu celalalt…….

 4. 6 Marian Nicolae februarie 6, 2014 la 4:46 pm

  Mult prea putin si al naibii de tarziu………..
  –––––––––––––––––––
  Liber spre visul american? UE obliga SUA sa ridice vizele pentru romani in 6 luni
  6 Feb 2014 , 10:54

  http://www.wall-street.ro/articol/Economie/161162/liber-spre-visul-american-ue-obliga-sua-sa-ridice-vizele-pentru-romani-in-6-luni.html?utm_source=newsletter-alert-20140206&utm_medium=email&utm_content=alert-20140206&utm_campaign=Newsletter-Alert

  Comisia Europeana a cerut SUA sa ridice vizele pentru Polonia, Romania, Bulgaria, Cipru si Croatia, tari ai caror cetateni inca au nevoie de viza pentru a calatori in aceasta tara, sustine EurActiv, care citeaza surse diplomatice, potrivit Mediafax.
  ––––––––
  nota Roninjaune:

  Banuiesc ca au mai ramas locuri libere in FEMA CAMPS si de aceea sunt americanii asa buni la inima…….

 5. 7 Centru februarie 6, 2014 la 4:56 pm

  Statul de drept . De noi depinde sa-l avem in Romania .
  Eu cred ca e bine ca avem institutii care il intercepteaza pe Gruia Stoica , individul care era cat pe aici sa puna mana pe transportul feroviar de marfuri national , oferind 3 milioane mita ” un milion un an , apoi inca unul , inca unul ” . Unde ajungem , fara contra-puteri impotriva coruptiei ?
  M-a cutremurat un scurt interviu cu patronul roman al unui restaurant budapestan , difuzat de TVR 1 . Domnul spune ” am prieteni bucuresteni care au acelasi restaurant la Bucuresti , nu pot sa-mi imaginez cum au putut indura sicanele si cererile de mita – toate onorate – pentru a-si deschide afacerea acolo in comparatie cu mine , la Budapesta , unde ajunge avizul de urbanistica eliberat in doua saptamani , fara nici o cerere de mita ” .
  Cat timp la noi autorizatiile pentru deschiderile de restaurante , spatii comerciale , deschideri de firma , se elibereaza in schimbul unor sume de bani date unor functionari – politisti – primari incompetenti si HOTI , nederanjati de nimeni , cum sa vorbesti de statul de drept ?
  Comisara europeana Malstrom ,vorbind de coruptia in tarile Uniunii Europene , stabileste un clasament cu tari unde coruptia , chiar daca prezenta , nu atinge marele public ( Franta , Spania ) si tari ca Romania , unde coruptia loveste marele public .

 6. 8 George Hălărescu februarie 6, 2014 la 5:01 pm

  Foarte bună observație!

 7. 9 Doru Coarna februarie 6, 2014 la 5:18 pm

  Si cum ar putea functiona statul democratic fara „rule of low”? Exista alternativa? Care anume, rule of „zvast”?

  Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie, sa presupunem ca timp de un an nimeni nu mai fura nimic in Romania… Se intelege astfel ce ratam?

  Dar putem continua pe drumul idealului: sa presupunem ca timp de un an nimeni nu mai greseste, nu mai face prostii in Romania…

  Acum se intelege: daca cele doua de mai sus s-ar indeplini, atunci statul de drept ar fi inutil… dar nu e cazul, din pacate…

  Greseste Basescu in privinta statului de drept? Poate ca are o viziune convenabila siesi, dar decat niciuna, mai bine asa… Se poate apara singura Justitia? Din moment ce nu poate legifera, nu! Deci are nevoie de protectie, si cine i-o poate oferi? Numai statul insusi, cata vreme el nu interfereaza cu politicul…

  Cred ca aici am ajuns la esenta problemei: daca politicul conduce statul, cum sa nu interfereze cu acesta si implicit, cum sa nu-si subordoneze justitia? Solutia este alta deci: statul sa asigure cadrul, securitatea si justitia, iar politicul sa-si implementeze politicile sale in zona economico-sociala, culturala, etc., si atat! Cu alte cuvinte statul asigura si mentine masinuta, iar politicul se poate juca cu ea… Si atunci ce se intampla cand parlamentul legifereaza contrar acestei viziuni? Intervine CCR si blocheaza astfel de initiative legislative!

  Deci este simplu de inteles, insa ce face guvernul? Evident, guverneaza… daca stie, daca poate…

  Incompetenta din zona guvernamentala nu trebuie pusa pe seama statului de drept care, vezi Doamne, nu l-ar lasa… ci pe seama incompetentei politicului! Nu asa e normal? Dealtfel cetateanul poate sanctiona democratic, la vot, politicul, dar nu are cum sa sanctioneze statul…

  Mai limpede nici eu nu pot… Numai o revolutie poate sanctiona statul, dar asta-i alt subiect…

 8. 11 Luminita Arhire februarie 6, 2014 la 7:14 pm

  Domnule profesor si domnule prim ministru , bine ati revenit pe blog ! Sunt convinsa ca nu depresia , ci mutarea ( discreta ) la Jilava precum si pregatirea cererii pentru contopirea pedepselor au fost cele doua intamplari care v-au tinut pentru cateva zile in stand-by .
  Revenind la tema : sintagma „STATUL DE DREPT ”a fost atat de morfolita intre gingii de Basescu Traian in ultimii ani , atat de despuiata de continut de asa-zisii corifei ai valorilor europene ( in fapt , niste functionarasi care considera ca este suficient sa-si adune informatiile, in modul cel mai comod, mereu de la aceiasi propagandisti prezidentiali , in loc sa faca singuri conexiunile necesare pentru intelegerea fenomenului ROMANIA ) incat , daca ati face astazi un sondaj pe acesta tema , cetatenii romani ar sublinia mai curand o conotatie negativa , un iz de „of !”si de „aoleu ! ” in respectiva expresie . Nimic bun ,asadar!
  Si nu este de mirare, pentru ca :
  -in numele STATULUI DE DREPT , 7 400 000 de voturi au fost aruncate la tomberon ;
  -in numele aceluiasi STAT DE DREPT Basescu Traian s-a reinstalat la palatul Cotroceni ;
  -Ponta a fost chemat de Barroso , pus pe coji de nuci si bestelit zdravan pentru virtualul STAT DE DREPT ;
  -ambasadorul ( unsuros , tare unsuros , fie vorba intre noi ) SUA ne-a explicat ca STAT DE DREPT inseamna sa nu ne impuste lunetistii de pe terasele blocurilor , atunci cand ne hazardam sa iesim la protest ;
  -CSM-ul si CCR –ul ne-a informat ca revenirea muschetarului Danilet cu fundul pe scaunul caldicel din din care fusese dat jos cu vreo 1 100 de suturi , inseamna tot STAT DE DREPT
  -tot STAT DE DREPT inseamna si cand CCR –ul poate da la miezul noptii o erata , care intamplataor , desigur , se suprapune perfect peste ideile fanteziste ale presedintelui in domeniul stabilirii numarului de potentiali votanti la Referendum !
  Si ar mai fi multe , multe astfel de lucruri pe care si-a pus pecetea STATUL DE DREPT .
  Asa ca , STATUL DE DREPT a ajuns mai curand o sperietoare si un tiran si nicidecum o promisiune de ordine si bunastare – si nu cetateanul roman este vinovat pentru asta !

  P.S. @Cris –postarea dumneavoastra din 02.02.2014 la 7:00 este foarte inspirata ; cred ca ar merita sa incercam … poate ne iese !

 9. 12 Ion Ionescu februarie 6, 2014 la 7:31 pm

  Cu cat se dau mai multe legi cu atat sunt mai greu de aplicat si ajungem tot la mai multa coruptie.Simplitate.Asta este cheia.

  Simplitatea legilor nu este posibila decat cu implicarea unor minti luminate care sa gandeasca legile.
  As propune guvernului sa creeze un forum unde sa poata primi sugestii din partea populatiei.Ar fi interesant si de folos.
  Nu neg expertiza specialistilor dar poate brainstorming ar fi mai de folos decat putine idei(probabil si acestea fixe)

  Daca ar fi sa discutam perioada ultimilor 10 ani intra-adevar „statul de drept” nu se prea impaca cu o conducere autoritara. Si acum intrebarea:
  Cine a fost autoritar in ultimii 10 ani?

 10. 13 Luminita Arhire februarie 6, 2014 la 7:36 pm

  erata : „CSM-ul si CCR –ul NE-AU informat ca revenirea …….’’

 11. 14 vIORICA februarie 6, 2014 la 8:36 pm

  Superb! ca orice comentariu pe care-l faceti.Va stimez si apreciez fff multsi de fiecare data cind va citesc ,ma bucur ptr citeva momente si ma intristez (de cel putin10ani}cind ma gindesc de ce a trebuit noi ,popor sa platim asa de scump..Ce ar fi insemnat sa fiti in fruntea acestei tari?

 12. 15 Fostă basarabeancă februarie 6, 2014 la 8:53 pm

  Întotdeauna aveți dreptate. În ceea ce privește separația puterilor în stat, putem spune că în România îți vine greu să înțelegi pe unde sunt separate și pe unde nu. Biserica se amestecă în campanii electorale, îndoctrinează copiii la școală, CSM propune legi, sau amendamente, ce erau ele, săptămâna trecută; de la Președinție vin inițiative legislative, mi-o amintesc pe cea cu sănătatea, dacă nu greșesc; „Nu veniți la vot!”, și pe asta mi-o amintesc, înafară de lacrimogena de zilele trecute și câte altele asemenea; parlamentul se screme să ceară explicații în numele poporului prin comediile alea de comisii, însă e mai mult un fâs… CC deturnează voința aceluiași popori, cei care ne bagă MCV-ul în coaste se amestecă în treburile noastre și ne spun nouă ce ne face bine. Ce stat de drept?

  De multe ori mă uit cum țara este terenul de joacă și bătaie al unora. Și NOI suntem SEPARAT de ei, trăim alt film. Asta da, suntem separați.

 13. 16 Ionescu Costica februarie 6, 2014 la 9:09 pm

  Domnule Nastase,statul de drept este acela unde legea trbuie respectata e toti cetatenii lui,indiferent de functie,grad sa-au apartenenta politica.Din din 22 decembrie 89 fiecare partid cInd a ajuns la putere a facut propria democratie(originala)dar culmea,desuferit a avut Intotdeauna acest popor blajin care a suportat toate jafurile la nivel national facute sub lozinca,noi conducem noi hotarIm.Mai sunt multe de spus dar pe alta data,sunt mult prea obosit de atIta demagogie din toate partile.Cu respect C.Ionescu

 14. 17 Mircea Ionescu februarie 6, 2014 la 9:26 pm

  Poate ne dati niste sfaturi pentru Legea Salarizarii unice (intial 330 pe urma 284)
  Scurt istoric:
  1. Cred ca si respectarea unei legi este parte integranta a unui stat de drept (mai mult aliniatul 5(nu sunt sigur) din Art 1 al Constitutiei spune ca respectarea legii este obligatorie)
  2. S-a asumat Legea 330/2009
  3. Prin Legea cu taierea a 25%, parca 118/2010, contrar legii 24/2000, deci o dispozitie contradictorie unei legi, nu s-a respectat „proaspata” si aumata Legea 330
  4. Totusi in Legea 118 „se jura ca nu-i prindem cu rata in gura”, adica ca la 1 ianuarie 2011 se aplica Legea 330/2009;
  5. Si ce daca! Prin Legea 284/2010 (la fel contrar dispozitiilor Legii 24/2000) se da o alta norma de drept. COPY PASTE Legea 330/2009, dar mici amanunte scapate, Art.5 incare era esalonate procentele din PIB pentru salarii, de la vreo 8.6 pana 7% din PIB. salariul minim in grila de 750 se scade la 600,….., DAR TOTUSI RAMANE ETAPIZAREA APLICARII GRILELOR DE SALARII
  6. Boc, Ungureanu si Ponta DAU LEGI DE NEAPLICARE a 284/2010. Nici macar un pas din etapizarile planificate
  7. Se da o Ordonanta, ulterior modificata si aprobata prin Legea 286/2011, prin care se ratifica acordul Stan-By si unde pe la pct.23 (asa ceva) sunt trei paragrafe dedicate aplicarii etapizate a legii salarizarii unice. Deci din un TRaTAT INTERNATIONAL NU SE RESPECTA

  Evident ca cel putin ministerul meu a ramas cu salariul unui inginer sau om cu diploma cu salarii mai mici decat soferii de la MFP, plus alte sumedenii de discriminari. Intre timp salariul minim pe economie 850, dar la stat se pleaca de la 600

  Pe cine sa dam judecata? Prim-ministrii, Parlamentul, FMI-ul, BM si Comisia Europeana,…., SAU MAI BINE PUNEM DE O REVOLUTIE?

  Mircea Ionescu

  Lider SIndicat – Ministerul Economiei

 15. 18 Cris februarie 6, 2014 la 9:45 pm

  @ Centru:

  Deci recunoașteți că nu există Justiție și că judecătorii nu fac decât să confirme docili acuzațiile pe care le aduc procurorii.
  Deja l-ați condamnat pe Stoica pe baza unor acuzații aduse de procurori, pentru că știți precis că așa vor face și judecătorii.

  Nu vi se pare suspect că Băsescu spune public cine e rău, iar peste un timp cel numit de Băsescu dobândește un dosar la DNA?
  Adăugați-l pe Stoica la lunga listă Năstase, Fenechiu, Voiculescu, Chiuariu…!

  Ce să vă doresc?
  Să vă doresc să fiți acuzat fără a beneficia de prezumția de nevinovăție și fără drept de apel?
  Poate doar AȘA veți vedea cum e.

 16. 19 Cris februarie 6, 2014 la 10:12 pm

  Un comentariu îmi confirmă, deși nu mai era nevoie, că cea mai mare parte a electoratului nu știe cum își poate exercita puterea prin reprezentanții lui.
  Parlamentarii din colegiul tău, fie că i-ai votat, fie că nu, te reprezintă, sunt vocea ta în Parlament. Dacă nu vrei să „vorbești” prin ei, nu văd de ce ridici pretenții.

  Ca să nu pară că dau sfaturi, vă spun cum fac eu:
  Deputatul din colegiul meu, care mă reprezintă, e Alina Gorghiu.
  Eu țin legătura cu ea chiar dacă nu vorbesc totdeauna efectiv cu ea.
  Merg la biroul parlamentar în audiență, îi scriu pe Facebook, pe e-mail, îi las propuneri la personalul de la biroul parlamentar.
  Fac propuneri doar la proiectele de lege care mă interesează și mă afectează.
  Propun modificări la legile existente.
  Bineînțeles că nu toate propunerile mele se materializează. Probabil că sunt luate în seamă cele care sunt susținute și de alții, cele care nu contravin Constituției…

  Când locuiești într-un sat și nu ai școală prea multă, iar biroul parlamentarilor tăi e departe, e explicabil că nu ții legătura cu ei, dar când stai într-un oraș, ai un pic de carte și acces la internet, nu există niciun motiv să te plângi că nu poți participa la elaborarea normelor.

  Democrația înseamnă conducerea societății de către popor prin reprezentanți.
  Sunteți reprezentați. Vorbiți direct sau pe „rețele” cu reprezentanții dv.!
  Dacă negați totul, disprețuiți totul, nu aveți încredere în nimic și în nimeni, fără a putea dovedi concret temeiul acestei atitudini, gândiți-vă că s-ar putea ca și dv. să fiți negați, disprețuiți, bălăcăriți, și că s-ar putea ca nimeni să nu aibă încredere în dv. APRIORI.

  Dacă știți că parlamentarul/parlamentarii din colegiul dv. sunt incorecți/necinstiți, faceți plângere la Parchet! Aveți acest drept.

 17. 20 Taica Lazar februarie 6, 2014 la 10:15 pm

  Statul „Drepti” fara coloana vertebrala….un paradox romanesc

 18. 21 ZeV februarie 6, 2014 la 10:37 pm

  Statul de drept in tarile coloniale, este acea forma particulara de organizare a statului menita sa inoculeze in constiinte, treptat si sistematic, sentimentul ,,vinovatiei colective”. De aici, pana la suspiciune 3D si delatiune, nu este decat un pas, deja efectuat de societatea romaneasca.
  (Z)
  Doar basisti nu se simt vinovati. Ei nu se includ in sfera de cuprindere a lui ,,nimeni nu este mai presus de lege”, din moment ce formularea apartine domnului Basescu, sau, se considera un fel de,,maici Tereza” verzi-portocalii.
  In consecinta, partidele domnului Basescu vor organiza un miting (evident neelectoral 😉 ), in apararea ,,statului de drept”.
  Are cineva, din Bucuresti, niscaiva oua si rosii stricate, pentru a impodobi capetele mitingistilor ? Ma rog…e nevoie de mai multe categorii de oua pentru o astfel de initiativa.
  (Z)
  ps
  @Luminita Arhire
  Dar amanarea de catre CC a deciziei de a declara neconstitutionala transformarea unei fundatii in partid politic, taman dupa producerea evenimentului, dar fara aplicare retroactiva, tot STAT DE DREPT se numeste ? …ca sa nu mai amintesc de anul de gratie decis ca necesar pentru ca legea referendumului (cu prag 30%) sa mearga pe picioarele ei.
  😉

 19. 22 ZeV februarie 6, 2014 la 10:47 pm

  Doru Coarna
  Decredibilizarea programatica a politicului si a institutiilor bazate pe alegeri libere are o singura finalitate: totalitarismul. Desigur, daca acceptam manipularea convinsi fiind ca ideile isi au originea in mintile noastre.
  (Z)
  In SUA, daca Congresul, format din oameni politici, invita pe cineva, chiar si pe Presedinte (in situatii extreme) sa dea cu subsemnatul, iar respectivul refuza, este adus cu armata, la nevoie.
  E adevarat, SUA nu este o colonie.
  (Z)

 20. 23 ZeV februarie 6, 2014 la 10:55 pm

  Ciudata ,,miscarea browniana” din partidul national liberal. Domnul Chitoiu este retras….pentru a reorganiza partidul, iar Nicolaescu, este posibil sa fie rupt de la proiectele sale pe domeniul sanatatii pentru a o lua de la zero la alt minister, unul extreme de greu (cel de Finante).
  Astept o ,,esplicatie” de la un liberal, sau o liberala. Cum ar fi, spre exemplu, de la Roxana Iordache.
  (Z)
  Eu credeam ca sensul de a fi al unui partid, este sa guverneze, in cele din urma, pentru a schimba societatea si a imbunatati viata oamenilor, indiferent de orientarea politica a cetatenilor. Partidul nu este altceva decat un CADRU sau un POTENTIAL. Daca nu pui un stecher in el, evident, nu functioneaza. Sau functioneaza in sine fara impact, sens si utilitate sociala.
  Sau poate ca liberalii au devenit mult prea subtili pentru mine, incercand sa-l promoveze pe Frunzaverde la interne.
  (Z)

 21. 24 ioan februarie 6, 2014 la 11:08 pm

  Cata dreptate are ‘Fostă basarabeancă’! In astfel de stat nu este de departe vorba de rule of law ci de rule of chaos. Intre timp, Uniunea Sovietica Europeana dormiteaza. As zice si eu ce pare ca ar fi zis d-na Nurland in convorbirea privata recent scursa in public.

  Putere si rabdare!

 22. 25 casandra februarie 6, 2014 la 11:28 pm

  Ah, domnule Coarnă, acum este vizibilă foarte defecţiunea genetică a apărătorilor de ultim ceas ai „statului”, aşa cum îl definiţi dumneavoastră.
  Proiectaţi „statul” ca fiind format din instituţiile de forţă, nesupuse sancţiunii poporului decât prin revoluţie. Atât este „statul” în viziunea dumneavoastră şi a celor din aceeaşi specie. Şi de „statul” acesta să nu se atingă „politicul”. Adică poporul prin reprezentanţii săi! Credeţi că res publica va supravieţui pe seama cadavrului democraţiei? Pentru că „viziunea” dumneavoaastră asta mărturiseşte: asasinarea democraţiei cu mâna republicii.
  Nu vi se pare că aţi uitat pe undeva cetăţenii, poporul, adevăratul suveran pe care instrumentele de forţă trebuie să-l slujească, nu să-l stăpânească?!
  Rezumând ceea ce spuneţi dumneavoastră şi pretind „pieţele” de la popoare şi reprezentaţii lor aleşi, avem următorul tablou vivant: instituţiile de forţă şi de represiune sunt stăpânele „maşinii” statului, sectorul economic are în grijă motorul (şi să nu ne prea atingem de legile lui), sectorul financiar dă benzina (şi iar să nu deranjăm prea tare), iar poporul prin reprezentanţii săi…are liber la claxon! Chiar credeţi că cetăţenii sunt chiriaşii statului şi sunt obligaţi prin contract să nu bată un cui în sistemul judiciar, să nu zugrăvească de capul lor serviciile, să nu schimbe instalaţiile prin „stat”?

  Cam repede îşi arată adevărata faţă toţi „experţii” în „stat”! Nu vă faceţi iluzii că jocul s-a închis. Aşa cum în ultimele decenii, cu destul de multă naivitate, popoarele au renunţat la a se afla sub arme (optând inconştient pentru armate „profesioniste” şi pentru servicii „de securitate” formate din mercenari), nimic nu le opreşte până la urmă să se întoarcă sub arme. Ajunge doar să realizeze că hemoragia puterilor lor a început cu renunţarea la dreptul de a apăra armat propria ţară şi „statul”.

 23. 26 Radu Harjeu februarie 6, 2014 la 11:43 pm

  Domnule Adrian Nastase – statul de drept este un deziderat foarte greu de atins atunci cand patidele – jucatori in arena democratiei – utilizeaza arme murdare si chiar schimba regulile pentru a avea un rezultat pozitiv in demersul lor ( sa zicem de demitere a presedintelui ). Iar daca parlamentul e compus din politruci fara constiinta de roman adevarat , alesi pe baza de promisiuni electorale ce vor fi imediat uitate la momentul contactului partii dorsale cu confortabilul fotoliu

 24. 27 Radu Harjeu februarie 6, 2014 la 11:44 pm

  Domnule Adrian Nastase – statul de drept este un deziderat foarte greu de atins atunci cand patidele – jucatori in arena democratiei – utilizeaza arme murdare si chiar schimba regulile pentru a avea un rezultat pozitiv in demersul lor ( sa zicem de demitere a presedintelui ). Daca constatam ca parlamentul e compus din politruci fără constiință de român adevarat , alesi pe baza de promisiuni electorale ce vor fi imediat uitate la momentul contactului partii dorsale cu confortabilul fotoliu , ne dam seama ca pentru acestia Parlamentul nu a fost niciodata locul din care ar fi putut face ceva pentru tara si poporul lor. Parlamentul pentru ei insemna poarta spre locul unde se pot capatui ei si familiile cu afinii lor, lasand de 25 de ani note de plata pentru prostime.
  Sunteti CONDAMNAT .De 2 ORI. V-ati intrebat vreodata daca nu cumva asta e nota de plata pentru ca de exemplu in trecut ati contribuit la introducerea in parlament a diversilor alti fosti , actuali sau viitori condamnati ? In schimbul argintilor sau a diverselor favoruri ati favorizat tot felul de borfasi cu gulere albe care se bat cu pumnul in piept ca sunt alesii poporului si daca pieptul li se sparge pentru ca au primit o condamnare cu executare atunci ea a fost politica si a fost deci provocata de adversarii politici.

  Nimeni din tara asta nu mai priveste parlamentul sau guvernul ca o putere legislativa normala sau o putere executiva macar constiincioasa. Doar lupte politice si goana dupa avere , spaga , trafic de influenta , capatuiala personala….
  Actiunile de suspendare a presedintelui , chiar votate de parlament in mantra de reprezentant al poporului , au imbracat haina politicului din momentul avizului negativ dat de Curtea Constitutionala.
  Sunt mul prea multe legi , „tentative” de legi si ordonante de guvern prin care se incearca diminuarea capacitatii justitiei. Sunt cerute de politrucii de mai sus , personaje care fac rau tarii si poporului roman la fel ca manipulatorii minerilor din anii 90′.

  In concluzie ce îi ramane cetateanului roman cu profil normal (loc de munca , copii in intretinere , rate la banca , cu grija zilei de maine ) sa faca?
  Sa discearna .Unii pot .Si observa ca cearta dintre ipocritul de Basescu ( cu coruptii ex .Videanu, Udrea, Pinalti ,Anastase ) si hotii de la USL (Ponta , Zgonea ,Mazare , Fenechiu , Dragnea , Antonescu ) este clar neconstructiva , dar cu un aspect pozitiv pentru frica de justitie ce urmeaza a se reinstaura in sufletele politicienilor oropsiti si condamnati . Incaiera-i drace si ne arata cine-s ai tai cu adevarat….

 25. 28 papasha februarie 6, 2014 la 11:45 pm

  Ce rol are Parlamentul intr-un Stat de Drept ?

  Un Parlament adevarat , legifereaza intr-un Stat de Drept ?

  Daca raspunsul este afirmativ , inseamna ca Romania nu este un Stat de Drept , pt. simplul motiv ca Tara este condusa de 25 de ani , aproape numai prin Ordonante de Urgenta .

  Nu stiu exact cine dintre prim ministrii Romaniei , postdecembriste , a guvernat cu cele mai putine Ordonante de Urgenta ?

  Ar fi interesanta o analiza pe acest subiect .

 26. 29 blogideologic februarie 7, 2014 la 5:26 am

  Cheful (dispoziţia sufletească) este o exprimare a liberului arbitru.

 27. 30 Diana Foris februarie 7, 2014 la 8:31 am

  o excelenta cuprindere a notiunilor in contextul actual

 28. 31 Vsile februarie 7, 2014 la 8:44 am

  Am mai discutat acest subiect si sub Nastase si sub Basescu, adica si atunci si acum si revin cu aceiasi constatare.

  Cu consimţamantul CCReului pe vremea lui Nastase statul drepţi se facea pentru niste foloase de o mica parte a romanilor acoperita de viitori baroni.

  Cu acelasi consimţamant al altui CCR dar tot romanesc si tot al aceleasi Constituţie pe vremea lui Traian Basescu statul drepţi a apartinut tuturor romanilor absolut fara nici un folos da din contra mereu in paguba chiar si cu lipsa „foloaselor” constitutionale cu o exceptia , foloasele familiei Basescu , in care intra cu gaurile respective si femeile din viata sociala , politica, intima a acestuia!

 29. 32 Ruşinică Tristoiu februarie 7, 2014 la 9:44 am

  Basescu nu pute sa spuna judecatorilor sa-si aminteasca, cand va ajunge in instanta, ca el i-a facut judecatori, dupa modelul „parca eu v-am facut chestor” si atunci le-a spus sa-si aminteasca, si ce putea sa adauge, ca nimeni nu e mai presus de lege. Adica, stiti ce vreau sa spun, intelegeti, sunteti baieti destepti: „parca eu v-am facut judecatori”.

 30. 33 UN ROMAN SCARBIT februarie 7, 2014 la 9:54 am

  Astept cu nerabdare luna DECEMBRIE.

 31. 34 Centru februarie 7, 2014 la 10:03 am

  Aparatul administrativ , ingrozitor de stufos , incurajat de PSD , nu face decat sa limiteze orice initiativa a Statului , ca este vorba de constructii – renovari de scoli – spitale – aeroporturi , deschideri de noi santiere de infrastructura .
  Chiar sefii politic numiti ai CNADR au gasit tapi ispasitori , pentru ca finantata ( pe hartie ) autostrada Turda Sebes intarzia in birourile institutiei luni de zile – doi sefi de departamente .
  Coruptia , bineinteles , infloreste in zecile de birouri care ar da , chipurile , avize .
  In 1990 trei prieteni si-au infiintat o firma de comert , au mers la Bucuresti , la Ministerul Comertului pentru inregistrare . Stiti ce le-a spus primul functionar intalnit ? ” Imi puteti imprumuta optzeci de mii de lei ? ” .
  Cat timp ramanem un cartier stambulot corupt , cu maniere si vocabular lasate pe malul Dambovitei de arnautii albanezi , vizirii si popii greci si functionarii otomani ( ” metehne ” , ” bacsis ” ) , ce stat de drept ?

 32. 35 sadicu februarie 7, 2014 la 10:09 am

  @Adrian Nastase
  Dumneavoastra spuneti asa:” De fapt, legile sunt elaborate și adoptate de Parlament – ca reprezentant al voinței populare”.
  Comentez:
  Parlamentul Romaniei ar trebui sa fie cea mai reprezentativa institutie a tarii dar NU ESTE.
  Reprezentativitatea are o foarte mare legatura cu increderea populatiei in respectiv institutie.Ori din moment ce 90% dintre romani nu au incredere in Parlament si parlamentari,nici nu mai poate fi vorba de conceptual enuntat de dumneavoastra.
  De asemenea,reprezentativitatea Parlamentului are legatura cu legitimitatea obtinuta in urma votului popular.
  Alegerile generale care se desfasoara odata la 4 ani,sunt boicotate de aproximativ 60% din populatia cu drept de vot a Romaniei.
  Acum,sa nu se intelega ca restul de 40% dintre votanti sunt manati de spiritul civic pentru a se prezenta la urne.
  In primul rand avem de-a face cu mobilizarea activelor de partid care la randul lor,prin diferite stimulente mai mult sau mai putin material,mobilizeaza anumite paturi sociale vulnerabile si predispuse la compromis.Am fost inregimentat politic si astfel stiu exact despre ce vorbesc.
  Stiu cum a castigat PDL-ul alegerile,ultilizand o ”reteta” comuna si pentru celelalte partide.Nu e vorba de fraudare propriuzisa ci de fraudare mascata.
  Ea se bazeaza in general pe ineficienta,comoditatea,suficienta, observatorilor interni si straini care monitorizeaza in general sectiile de votare din marile centre urbane,adica exact acolo unde exista cel mai redus apetit pentru vot si de asemenea dezinteres pentru stimulente,in general de ordin alimentar,Mediul rural ramane astfel descoperit,iar politicienii profita la maxim de aceasta oportunitate.In ziua votului se constituie ”celule” formate din primari si consilieri+preoti+sefi de post+muzicanti.Se inchiriaza microbuze care strabat ulitele satelor pentru ai duce de dimineata pe tarani la biserica unde slujba este oficiata de preot impreuna cu primarul,apoi aceleasi microbuze ii transporta pe sateni la sectiile de votare.”Excursia” se incheie cu o masa campeneasca:mici,bere,muzica,voie buna.
  Spre seara este randul urnei mobile sa colinde ulitele satului,impinsa sau trasa de insusi primarul insotit de ceterasi.
  A doua zi,lucururile revin la normal iar cetatenii din mediul rural vor fi ignorati pana la urmatoarele alegeri.
  Nota:
  Observ ca pe multi colegi de pe blog ii irita faptul ca majoritatea covarsitoare a populatiei nu mai da doi bani gauriti pe actuala clasa politica in general si pe parlamentari in special.Gasesc astfel de cuviinta sa-i acuze pe romani de incultura politica.Tin sa le reamintesc,ca la primele alegeri libere deasfasurate in 1990,romanii s-au calcat,la propriu,in picioare,in fata sectiilor de votare.Dupa 2 decenii in care puterea a fost concentrata in mana unui singur om,romanii si-au dorit ca puterea sa fie”sparta in cat mai multe bucatele”.Oamenii urmarea cu foarte mare interes si speranta sedintele televizate ale Parlamentului.
  Dupa 24 de ani in care aceasta institutie s-a compromis total,sentimentele s-au schimbat radical.
  Interesul s-a transformat in dezinteres total iar speranta in scaraba.
  De asemenea,in anul de gratie 2014,romanii si-ar dorii un parlament cat mai restrains,(cu 100 de locatari daca se poate),iar parlamentarii sa fie atent monitorizati de presa si procuratura.
  Ne place sau nu ne place,dar asta-i adevarul.
  voi continua

 33. 36 blogideologic februarie 7, 2014 la 10:57 am

  Paul Morand (un intelectual francez apropiat de România, totodată adept al principiului “artă pentru artă” –la fel ca junimiştii- deci nu “artă cu tendinţă”, şi astfel era categoric împotriva ideologiei lui Dobrogeanu-Gherea) scria în perioada interbelică, anii 1920, astfel ne plasăm în aceeaşi epocă la care marele intelectual cojan (vezi semnificaţia termenului “cojan” la ziaristul Nicolae Carandino) Nae Ionescu îşi ţinea Prelegerile de Metafizică la Universitatea dun Bucureşti, având Prelegerile acelea drept ţintă declarată să formeze Noua Dăscălime Română după hecatomba de învăţători şi dascăli de preuniversitar produsă în primul război mondial : „Omul ca siluetă” („l’homme maigre”) este un simbol al reacţiunii şi al revenirii la ordine. Sigur, Paul Morand nu a fost vreodată “politiceşte corect”. A fost mereu un contrarian. Dar este interesantă “proiectarea frugală” (“jugaad” se spune acum, termen din hindi) a „Omului ca siluetă”.

 34. 37 Cris februarie 7, 2014 la 11:42 am

  Mi se pare mai potrivită formula „rule of law”.
  Legile unui stat, cum a spus dl. Năstase, trebuie să se bazeze pe niște principii general valabile într-o comunitate (recte UE), să aibă în vedere specificul țării respective și dorința cetățenilor.
  Toate aceste trei condiții trebuie să se conjuge într-o lege.
  Din momentul în care o lege e promulgată, ea trebuie respectată de toți.
  De ce procurorii DNA încalcă legea lor de căpătâi, Codul de Procedură Penală?
  De ce folosesc probe ilegale?
  De ce pun tehnică pe un denunțător și îl trimit ca să-l zgândăre pe învinuit, doar-doar acesta din urmă o să-i tragă palme? (CPP interzice incitarea suspectului la săvârșirea unei fapte penale).
  De ce fac mai multe expertize la un dosar cu prejudiciu?
  De ce te cheamă ca martor (dacă te-ar chema ca învinuit, ai avea dreptul să nu declari nimic), iar, după ce depui mărturie, îți aduc la cunoștință că ești învinuit?
  De ce le promit învinuiților că, dacă îl „dau în gât” (scuze!) pe X, nu vor mai fi învinuiți?

  De ce procurorii nu respectă legea? Ce trebuie să se întâmple cu cei care nu respectă legea?
  De ce procurorii care nu respectă legea nu sunt pedepsiți?

  Are dreptate Băsescu: în România nu există „rule of law”.
  Ce nu spune însă Băsescu e că el ÎNDEAMNĂ și PATRONEAZĂ nerespectarea legii de către procurorii DNA.

 35. 38 ghy februarie 7, 2014 la 11:48 am

  ai fost cel mai bun si ponta este bun bun

 36. 39 Cris februarie 7, 2014 la 11:53 am

  Procurorul e stăpân pe dosar, pe caz, și obligat TOT DE LEGE să nu facă publice actele din dosar până la trimiterea în judecată.
  Interceptările telefonice se fac de către SRI sau (nu știu bine) chiar de către oameni din DNA.
  Așadar, ce conține o interceptare dintr-un dosar e știut doar de procurorul de caz și de omul care interceptează.
  Dosarul e ținut în fișet/safe sigilat, păzit, la el nu are acces decât procurorul de caz.
  Cum apar în media fragmente din interceptări?
  E logic că UNUL DINTRE CEI DOI (sau amândoi) le-a dat.
  Nu e clar că a încălcat legea?
  De ce nu e pedepsit?

  În România domnește legea?
  Dacă PROCURORII o încalcă, ce pretenții să avem la „oamenii de rând”?

 37. 40 gargaritza februarie 7, 2014 la 12:19 pm

  Super sinteze in materialele LIMINITEI ARHIRE si FOSTA BASABEANCA !
  Cu D-ul A.Nastase nu s-ar fi jucat ROMANIA la ruleta ! Cunoscutul Thierry de Montbrial ,marcant membru Bilderberg,a spus in interviul difuzat la „Cafeneaua politica „de la Many Channel ca „inlaturarea D-lui A.Nastase din viata politica a Romaniei a fost o mare pierdere pentru Romania „si astfel mi s-a confirmat ideea pe care eu o sustin de zeci de ani . Pentru ce ce n-au citit ” JURNAL ROMANESC ‘de Thierry de Montbrial ,o recomand cu caldura si pentru o adanca refectie !

 38. 41 sadicu februarie 7, 2014 la 1:39 pm

  Bine,in sfarsit ca am scapat de catastrofa de la finante,intitulat Chitoiu.In alta ordine de idei,trebuie sa remarc ca mutarea PNL cu Claus Iohanis la interne si vice-premier,este una cat se poate de inteligenta.
  Cred ca Victor Ponta are toate motivele din lume sa fie foarte trist.
  Klaus Iohanis este o persoana impunatoare care o sa-l eclipseze.

 39. 42 Marian Nicolae februarie 7, 2014 la 2:22 pm

  @ Fostă basarabeancă februarie 6, 2014 la 8:53 pm

  Asa este, aveti dreptate.

  Tara noastra a devenit terenul de joaca si experiente pentru unii si terenul de batalie pentru altii….

 40. 43 Adrian B. februarie 7, 2014 la 4:22 pm

  Un alt reprezentant de frunte al ” statului de drept ” … E o vorba veche : inteligenta umana este limitata insa prostia umana este infinita !!! Cu siguranta , traim sub spectrul prostiei , vremuri de alienare totala …

  Şeful ANRSC: Poţi să pleci şi la Paris, n-ai voie să închizi caloriferul. Plăteşti căldura şi cât eşti plecat

  Statul vrea cu orice preţ să interzică prin lege închiderea caloriferelor cu repartitoare. Preşedintele Autorităţii de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, cel care a venit cu propunerea, a trecut deja la fapte.

  Echipa care se va ocupa de studierea acestei chestiuni deja a fost fomată şi s-a apucat de treabă. Contactat de România TV, şeful autorităţii a avut o reacţie scandaloasă: nu a vrut să explice cum se va aplica această lege pentru că jurnaliştii nu sunt de specialitate şi nu pot înţelege.

  Doru Ciocan propune ca cei care vor închide caloriferele să plătească amenzi. El nu are o problemă cu obligarea românilor să scoată şi mai mulţi bani din buzunare pentru facturi, dar are o problemă cu explicarea paşilor pe care îi face în acest demers.

  „Nu pot sa va explic pentru ca nu sunteti de meserie si pana veti avea oameni de meserie la România TV nu am ce discuta cu dumneavoastra (…) Dar am demarat proiectul, l-am demarat! Am format echipa de lucru si deja lucram la asa ceva”, a spus acesta.

  În aşteptarea rezultatelor acestui studiu, nu putem să nu observăm că şefului ANRSC îi e destul de clar cum s-ar aplica această lege. Întrebat dacă vor trebui să ţină caloriferul deschis cei care pleacă de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp, în concediu, de pildă, preşedintele a spus triumfător „Poţi să pleci şi la Paris, nu contează!”

  Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/seful-anrsc-poti-sa-pleci-si-la-paris-n-ai-voie-sa-inchizi-caloriferul-platesti-caldura-si-cat-esti-plecat_125247.html#ixzz2sjwUX9Zx

 41. 44 Vsile februarie 7, 2014 la 5:23 pm

  Dupa cite se aude suntem din cauza de Ukraina in pragul unui mare scandal, care ar putea rupe si Ukraina si multe guri pacatoase.
  Speţa:
  Guvernul american protesteaza impotriva guvernului rus:pentru ca acestia , rusii ,au interceptat o convorbire diplomatica prin care confirmau ca ei si UE s-au amestecat direct in problemele Ukrainei din ultima vreme.

  Acum doar tampii probabil nu aceptau aceasta varianta,Acum este oficial
  verificata.
  Problema ar fi cine are dreptate americanii care s-au dat de gol sau rusii care au interceptat si au facut publica convorbirea respectiva?

 42. 45 Luminita Arhire februarie 7, 2014 la 6:45 pm

  Eu v-am sugerat , mai demult , ca putini sunt pe lume mai prosti ca Mihai Razvan Ungureanu . Stiu, stiu , e carturar , e intelectual , e doct , e toate acestea la un loc si inca un pic in plus – dar , dupa cum dovedeste practica , nimic nu te scuteste , dupa ce ti-ai pus cele de mai sus in CV , sa fii totusi ,… PROST ! . Asa ca , fosta speranta a tineretului comunist , matura speranta a liberalilor si invechita in rele speranta a serviciilor secrete, deci , implicit , a lui Basescu Traian , ne impartaseste nelinistile sale metafizice legate de STS-ul presedintelui ( ca doar nu al nostru … ). MRU nu se margineste insa la a SUGERA niste – hai sa le spunem – „ indicii rezonabile ” – cum ca STS-ul ar putea frauda alegerile , adaugand sau scazand niste cifre , cam pe unde ar fi cazul , ci ne informeaza ca el STIE DIN EXPERIENTA DOMNIEI-SALE despre ce poate fi vorba ! Adica , traduc eu , la ce poate fi intrebuintat cu succes DOMNUL OPRIS ( general cu multe stele pe umar si cu unele bube in biografie ) , atunci cand lui Basescu Traian ii mai lipsesc vreo cateva zeci de mii de voturi ca sa ne ciuruiasca – un fleac ! Numai ca , lucrurile par un pic mai complicate …Pentru ca , daca domnul Opris poate zburda nepriponit prin mail-urile si convorbirile telefonice ale judecatorilor , procurorilor , politicienilor si ale altor figuri proeminente ale scenei neteatrale romanesti , ma si intreb cine intrebuinteaza pe cine ? Basescu Traian pe generalul Opris ? Sau generalul Opris pe Basescu Traian si pe multi , multi altii , in functie de cate CD-uri personalizate detine despre fiecare? Gratie acestor CD-uri , viata domnului general Opris a fost , pe cat se vede , lovita de noroc … o avere frumusica , o sotie angajata convenabil de consoarta unuia care castiga mereu licitatii la STS , o pozitie sociala solida , din moment ce nu poate fi clintit nici macar folosind un excavator mai mare !
  Sa revenim , insa la MRU…pentru ca , asa cum e pastorul , asa e si turma . Un nene din partidul „FORTA CIVICA ”, dornic de a penetra spiritual Parlamentul European , ne explica , mai alaltaieri , accidentul din Apuseni prin ( cum altfel ? ) „ CUTREMURUL COSMOGONIC ” care ne zgaltaie pe toti . Stiu , stiu , domnul Sorin Paler – pentru ca despre el va relatez – este , conform CV-ului , scriitor , politician si regizor ; asa cum va spuneam la inceput insa , CV-ul garnisit nu scuteste ( dupa cum o dovedesc lucrurile ) pe nimeni de a fi PROST !

 43. 46 blogideologic februarie 7, 2014 la 7:40 pm

  Google vrea să intre ‘cu aplomb ‘ (“chutzpah” este oare termenul englezesc?) pe piaţa de videoconferinţe, unde clienţi i-ar fi corporaţiile.

 44. 47 Radu Humor februarie 7, 2014 la 10:41 pm

  Obama, Cameron, Hollande şi Merkel au găsit de cuviinţă să facă şi din cea mai nobilă şi veche competiţie sportivă, una politică :mrgreen:
  Şi asta, pentru că Putin, ca un adevărat creştin, interzice dezmăţul unor handicapaţi cu grave dizabilităţi, cerând bun simţ şi bună cuviinţă.
  Deci pentru ăştia, nişte poponari şi lesbiene, erijate mai nou în activiste politice, înseamnă mai mult decât spiritul unei competiţii sportive de o asemenea amploare şi o asemenea grandoare festivistă, cum s-a putut observa încă de la deschidere !
  Ba chiar şi un motiv serios de a boicota, cu ură şi ranchiună revanşardă ( un nou război, să sperăm că doar rece ?!) această minunată sărbătoare sportivă :mrgreen:
  Dar când bagi zilnic câte 20 milioane de dolari pentru a întreţine haosul din Ucraina, dar ai neobrăzarea de a-l acuza pe Putin că a cheltuit 50 de miliarde pentru un scop de asemenea nobleţe, fariseismul şi nesimţirea ating cote maxime.
  De unde vor veni de-adura toată stima, respectul şi bruma de credibilitate de care se mai bucura careul de aşi cu dama-n coadă.
  Respekt Putin !

 45. 48 ZeV februarie 7, 2014 la 10:42 pm

  Sadicu
  Pentru a sti ce doreste majoritatea covarsitoare a populatiei, este necesar si suficient sa participam, cu totii, la alegeri. Chiar si atunci cand nu va convine.
  😉

 46. 49 ZeV februarie 7, 2014 la 10:50 pm

  Luminita Arhire
  Daca doar MRU ar fi dobandit ,,boala geniului”, nu ar fi bai.
  Din oacate, sau din fericire, toti basitii parca sunt trasi la indigo….cum clinteste Ponta un fir de par (sau de telefon special) al vreunei institutii de forta, cum urla si incita la mitinguri de doi bani, de care rade un popor intreg.
  Pasnic si intreg la minte.
  Spun din fericire, deoarece, mai devreme sa mai tarziu, se legitimeaza in public, fiind astfel usor de identificat si de..izolat. Acesti oameni sunt mentinuti in viata doar de ura. De aceea, pierd alegeri pe banda rulanta.
  Dupa cum constatati, tocmai de aceea se agata cu disperare de statul de drept, opus, in viziunea lor maladiva, institutiilor democratic alese.

 47. 50 blogideologic februarie 8, 2014 la 1:20 am

  Paul Morand: “Românii sunt un popor greu de distrus.”

 48. 51 Vsile februarie 8, 2014 la 7:58 am

  Sadicule te supara „ca chitoiu” a negociat cu FMIul pozitiv si ca a bagat si soparla cu acciza?

  De obicei basismul = licheism inseamna si o anume doza de inteligenta, alltii trimisi sa publice acilea sunt prosti , sau si prosti si ticalosi!

  Sa nu se bucure insa psdisti pentru ca si acolo ca si pe la pnlisisti mai de curind penalisti este cel putin tot atata prostie precum la saracul sadic!

  Pentru a nu ramane la vorbe goale hai sa exemplificam cu „saracul” PSD SERBAN sefut al comisiei Nana pe care l-am auzit declarand ca nu a convocata pe „parata” deoarece prin partipriul ei fata de speta declarati dansei ar putea fi irelevanta.Auzui ba inteligenta de juruist din PSD!
  Pai stai asa care-i speta, care-i rolul comisiei , cum si-a „adjudecat” Basescu pamantul sau cum si l-a adjundecat parata?
  Serban asta cica ar fi jurist sau abscons pro-basist deoarece nu vad ce rezultat poate avea raportul comisiei fara intrervierea faptasului?

  Bai Serbane esti mai sadic decit un sadic ,asta ca unitate de masura , masurat bineinteles pe scara metrobasismului!

 49. 52 ZeV februarie 8, 2014 la 8:53 am

  Vsile
  Dreptatea nu este nici a americanilor , nici a rusilor, ci, este a poporului ucrainean. Iar poporul ucrainean este compus din 45 milioane de cetateni.

 50. 53 ZeV februarie 8, 2014 la 9:11 am

  Sadicu (7 februarie 10:09 am):
  ,,Stiu cum a castigat PDL-ul alegerile,ultilizand o ”reteta” comuna si pentru celelalte partide.”
  COMENTEZ:
  Iata ce inseamna un basist sincer, dupa o degustare de ,,in vino veritas”: ,,stie cum a castigat PDL alegerile”.
  Probabil este nostalgic, sau. isi doreste ca acest improbabil eveniment chiar sa se produca, undeva, candva (Z)
  Nene, inteleg ca vrei sa continui, dar spala-te pe ochi cu apa rece in prealabil. (Z)
  PS
  Va spun eu cum sa castigati si in acest an alegerile: stati acasa si de aceasta data, in proportie de 60%. Dupa care, faceti plangeri penale impotriva celor care au votat efectiv. Posibil ca gestul chiar sa aiba o reflectare in mintea doamnei Laura Codruta. E logic si in acord cu ,,statul de drept”, nu-i asa…prietene ? (Z)
  ps
  Eu ii respect pe romanii care merg la vor, cei care ii dispretuiesc pe alegatori, desigur, doar atunci cand nu le convine, pot fi masiv ne-numarati pe blogurile basisto-pedelaco-popolare.
  Acesti indivizi ciudati, nu mai prididesc sa spuna despre romani ca sunt comunisti, puturosi, asistati, betivi si analfabeti.
  (Z)

 51. 54 Doru Coarna februarie 8, 2014 la 9:28 am

  @ ZeV,

  in primul rand nu poti compara SUA cu Romania, decat daca esti completamente… Difera in absolut toate privintele…

  Ca sa intelegi: Chitoiu a inventat o schema de amanare a ratelor bancare pt cei cu credite restante, care de fapt insemna lansarea in campania prezidentiala pt premier, in acord cu blatul privind rocada. Liberalul s-a simtit tradat si in plus, au intervenit bancile pt ca asa o tampenie ar crea un dezastru financiar global, toti datornicii vor iesi in strada si vor cere asemenea masuri de la guvernele lor, pe principiul ca daca se poate in Romania de ce nu si in tarile dezvoltate si bogate, asa ca l-a retras pe artizan, pe Chitoiu… Apoi bancile sau altcineva s-a deranjat sa informeze afara si probabil ca a sunat telefonul pt Iohannis la Interne, ca sa nu mai apara pe liste sute de votanti la aceeasi adresa si morti, deci pt diminuarea fraudarii alegerilor…

 52. 55 santinela februarie 8, 2014 la 9:28 am

  Nu exista pe lumea asta „stat de drept” sau „comunism” .Asta este o utopie ca si aia cu „poporul conduce”.Totdeauna a condus cine trebuie si o data la 4-5 ani prostimea voteaza cum i se cinta fiindca sint multi.Restul este analiza,filozofie,speculatii.

 53. 56 Ghita Bizonu' februarie 8, 2014 la 9:37 am

  Ca si pe aici e unii iubitori dilematgici de Plesu .. Mare om! (mai ales la grosimea taliei!!) mare ganditor !!! Pai sa va dau un par d’egzamplu in ce priveste produnzimea gandirii sale:Cultura noastră s-a format cu oameni care întotdeauna au fost educaţi în Occident. Fondatorul poeziei noastre moderne, Eminescu, s-a format la Berlin şi la Viena, de ce brusc ne-am duce la Novosibirsk. Până şi domnul Ponta când se duce în concedii nu se duce în Răsărit, decât când are de întâlnit persoane importante, cum e acum
  Citiţi ei restu : Andrei Pleşu: Occidentul e singura OPOZIŢIE unită şi eficientă din România – Actualitate > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/conferinta-efor-costurile-indepartarii-de-occident-1080908.html#ixzz2siJyLARV

  (adica mai pe sleau -n-ai acvariu esti gay!!)

 54. 57 Doru Coarna februarie 8, 2014 la 9:48 am

  @ Cassandra,

  nu inteleg de ce te dai la mine, nu eu am adus pe pamant romanesc the rule of law, au adus-o politicul ca sa-si prezerve averile si interesele, pozitiile… Eu personal n-am ce prezerva…

  Vad ca te revolta faptul ca cateanul este chirias al statului, dar ce crezi ca inseamna plata impozitelor? Dai niste bani ca institutiile statului sa protejeze masinuta! Parlamentul este legiuitorul suprem si reprezinta poporul care l-a ales, insa nu poate legifera in afara cadrului constitutional! Altminteri ar iesi o varza, dupa alegeri s-ar schimba mereu tara…

  Si mai este ceva: economia am pierdut-o, guvernarea satisface interese diferite de cele ale populatiei si deci am pierdut-o, parlamentul odata ales trece la aranjamente politice contra foloase, deci le-am pierdut si p-astea, macar sa mentinem statul, intelegi? Sau daca vrei sa ramai si fara pres la usa si sa platesti impozit pt ca pasesti pe strada pana la tomberoane, distruge-l si pe el!

  Un stat puternic este ultima garantie, unul slab aduce saracie… Daca insa mai vrei sa apara din neant alti Hayssami si sa le dai platforma electronica Pipera pe nimic, n-ai decat… doar ca n-o mai ai, nu poti vinde, pierde sau distruge, decat odata… Este tare interesant cum unii isi vor singuri raul, bazandu-se pe promisiuni tradate si alea, si ignorand total exemplele reale, faptele deja petrecute…

  Veti gandi toti la fel ca mine, atunci cand veti trage linie si va veti intreba daca mai aveti ceva…

 55. 58 Cris februarie 8, 2014 la 1:07 pm

  Doamna Arhire,

  Îmi place la nebunie ce și cum scrieți.

 56. 59 Cris februarie 8, 2014 la 1:49 pm

  Mulți fac confuzie între politică și viața de partid.
  Nu mă interesează politica, zic chiar și oameni cu diplome.

  Politica este însă un ansamblu de măsuri preconizate sau aplicate în diverse domenii.
  Termenul mai potrivit ar fi POLITICI. Există politici macroeconomice, fiscale, demografice, agricole, educaționale, sanitare, culturale…
  Cum să nu te intereseze măcar măsurile aplicate într-un domeniu, de exemplu politicile salariale pentru bugetari?

  Stânga și Dreapta se definesc prin aplicarea de politici diferite în UNELE domenii (uneori, și mai ales în vremuri de criză, aceste domenii se restrâng fiindcă nici Stânga, nici Dreapta nu au prea multă libertate de acțiune; trebuie să execute „figuri impuse”).
  De exemplu, în domeniul fiscalității, Stânga vrea impozit progresiv, iar Dreapta – nu.
  În domeniul social, Stânga vrea sprijinirea unui număr mare de oameni săraci, iar Dreapta nu vrea să le dea acelor oameni pește, ci să-i învețe să pescuiasă.

  Viața de partid e altceva. Asta poate să nu te intereseze. Există oameni, ca mine de exemplu, care au intrat într-un partid ca să activeze pentru câștigarea alegerilor de către acel partid și aplicarea anumitor politici.
  Un întreprinzător privat, ca mine, nu vrea ca munca lui să fie dijmuită în folosul unor leneși care așteaptă să li se dea posmagii gata mestecați (nu vorbesc de oameni iremediabil bolnavi, născuți cu posibilități intelectuale și fizice reduse…).
  Într-un partid există oameni competenți și corecți, și oameni incompetenți și incorecți. Cum poți să-i știi când se înscriu?

  Eu nu am obiceiul de a generaliza. Nu-mi plac cei care o fac, și, atunci când cineva acuză, cer numele și prenumele celor acuzați. Altfel, sunt vorbe goale.
  Dacă ar fi să generalizez și eu, ar ieși cam așa:
  (niște profesori din preuniversitar și universitar au fost prinși cu mită) TOȚI PROFESORII, INCLUSIV CEI CARE SCRIU AICI, IAU MITĂ.
  (membrii unor partide au fost dovediți necinstiți) TOȚI MEMBRII PARTIDELOR, INCLUSIV CEI CARE SCRIU AICI, SUNT NECINSTIȚI.
  (niște întreprinzători particulari au fost prinși cu lucruri necinstite) TOȚI ÎNTREPRINZĂTORII PARTICULARI, INCLUSIV CEI CARE SCRIU AICI, FAC LUCRURI NECINSTITE.
  (niște medici au luat mită) TOȚI MEDICII, INCLUSIV CEI CARE SCRIU AICI, IAU MITĂ.

  Unii acuză toți parlamentarii. Eu nu accept ca parlamentarul meu, Alina Gorghiu, să fie acuzat. Dacă cineva are dovezi că e necinstită, s-o defere Parchetului!
  Nu accept ca Ecaterina Andronescu să fie acuzată. La fel Sulfina Barbu, Mircea Toader, Victor Ponta, Cătălin Predoiu, Tinel Gheorghe… Aveți dovezi certe că sunt necinstiți? Faceți plângere la Parchet!
  Pun pariu că mulți dintre „acuzatorii” ăștia de profesie, sunt ultra-necinstiți, nu necinstiți.

  Dv., cei care generalizați cu atâta ușurință, închipuiți-vă că cineva acuză întreaga categorie din care faceți parte, deci și pe dv.
  Vă convine?
  Sau, poate sunteți necinstiți și nu vă deranjează acuzația.

 57. 61 George Ban februarie 8, 2014 la 4:18 pm

  Cred că sadicu are un nou joc pe calculator: politica din România. Prea e rupt de elementara realitate și vorbește de majoritatea de 90 % care ar fi împotriva parlamentului!!! Parlament VOTAT! Și care dacă USL nu i-ar fi acceptat pe pomanagiii din PDL (apropo de votul uninominal pur), nu ar mai fi conținut NICI UN SINGUR bascist. ASTA a vrut poporul. Dacă va vrea altceva, vom vedea la viitoarele alegeri. Până atunci putem să ne tot jucăm cu „rivuluțiile”, pe calculator! Câte „vieți” mai ai, sadicule?

 58. 62 blogideologic februarie 8, 2014 la 5:22 pm

  La vremea lui, Pierre Laromiguière (1756 – 1837) a fost cel mai bun propagandist al filosofiei Ideologilor primari (caracterizată drept “ultima dintre filosofiile clasice” de către Michel Foucault). Pierre Laromiguière adaugă el însuşi valoare la Ideologia primară, insistând asupra noţiunii de ATENŢIE. Herbert Simon (1916 – 2001) consideră ATENŢIA ca pe o resursă rară, deci ea are şi o valoare economică. Există şi conceptul managerial chemat ‘economia atenţiei’ (Attention economics) care aplică teoria economică.

 59. 63 Ion Ionescu februarie 8, 2014 la 7:00 pm

  Nu o sa-i putem lamuri pe anumiti domni si doamne ca la noi functioneaza statul de drept.
  Cum poate o natiune sa reziste manipularilor!? Doar prin cultura!!!

  Cum ne comportam si cum ne este caracterul este de importanta mult mai mare decat legile. Cred ca avem cu totii ceva de reparat in sensul asta. Mai mult decat atat trebuie sa ne obisnuim sa nu mai alegem oameni lipsiti de caracter.

  Lucrurile acestea cred ca ne pot face o natiune puternica:cultura, caracterul!!!

  Sa profitam cat il mai avem pe domnul Nastase si sa incepem reconstruirea natiunii. Nu trebuie sa ii dam functii ci sa ascultam sfaturile unui om inteligent, un om de cultura!

 60. 64 Rasu plansu februarie 8, 2014 la 8:54 pm

  presedinte organizatie PMP
  „Domnul Băsescu plânge din suflet, oamenii care au suflet plâng, iar acest moment istoric în Dumitra cu patru miniştri şi un viitor preşedinte al României, doamna Elena Udrea, este un moment de plâns, vă mulţumesc”.

  sursa:http://www.timponline.ro/elena-udrea-la-dumitra-160-de-mil-de-euro-au-ajuns-in-judet-datorita-mie-balajan-nu-a-facut-nimic-in-12-ani/

 61. 65 George Hălărescu februarie 9, 2014 la 8:41 am

  Staul de drept trebuie să fie un crez pentru toți cetățenii lui, dacă nu este păgubos și maschează vicleniile și abuzurile celor de la cârma lui. La noi încă acest mod de guvernare nu a devenit un crez și el rezistă ca urmare a unor circumstanțe, iar pentru că instituțiile democrației au mari carențe li se permite unor inși, ca președintele Băsescu să conducă țara, iar unor oameni de stat, precum dl.A. Năstase, să fie arestați.

 62. 66 ZeV februarie 9, 2014 la 9:49 am

  Va mai aminiti de amica basistilor, celebra trepadusa Victoria Nuland, cea care, conform declaratiilor lui Basescu, dadea lectii de democratie si stat de drept in Romania ?
  Se pare ca distinsa doamna diplomat, este si dumneai o entitate rezultata din intersectia dintre om si femeie (sa ma scuze doamnele deosebite de pe acest blog). Iata cum a sfeclit-o:
  ,,Secretarul de Stat adjunct american pentru Europa, Victoria Nuland, şi-a prezentat scuze, joi, faţă de Uniunea Europeană după ce a rostit cuvinte nediplomatice la adresa UE cu privire la criza europeană, potrivit Mediafax.
  Într-o înregistrare audio a unei conversaţii telefonice difuzate joi pe YouTube, oficialul american este auzit spunându-i interlocutoului său: „F… UE”.
  Nuland, a cărei voce poate fi clar identificată, are o discuţie cu un bărbat care este foarte sigur ambasadorul Statelor Unite în Ucraina, Geoffrey Pyatt. Cei doi diplomaţi discută timp de patru minute despre rezolvarea situaţiei politice din această ţară.
  …………………………………………………………………………………………………….
  Nuland se află în prezent în vizită la Kiev şi este foarte implicată de mai multe săptămâni în căutarea unor soluţii privind criza dintre regim şi opoziţie.
  La telefon, cei doi diplomaţi americani vorbesc despre cea mai bună strategie în Ucraina pentru a pune capăt tulburărilor politice şi despre rolurile UE şi ONU.
  Nuland citează numele diplomatului ONU Robert Serry, numit în urmă cu câteva zile reprezentant special al secretarului general al ONU pentru Ucraina.
  „Acest tip de la ONU, Robert Serry, ar fi minunat să ajute la remedierea situaţiei, pentru ca ONU să o remedieze şi, ştii, f… UE”, afirmă Nuland.”
  COMENTEZ:
  Iata o muiere de gascha capabila sa faca fata in jungla masculina din politica mondiala si mai ales, se vede limpede cat pret pun americanii in tot ce se afla situat, dpdv geografic, intre SUA si Rusia.
  Se mai poate deduce si cat de rupti de realitate sunt nevertebratii basisti din Romania, care confunda tradarea nationala cu europenismul si obedienta nefiltrata fata de Poarta Alba..pardon, Casa Alba.
  As vrea sa stiu daca exista vreo inregistrare si despre ce spune d-na Nuland despre Basescu. Probabil si d-na Nuland a fost, candva , pe mare, de aici compatibilitatea perfecta, nu-i asa ? (Z)
  Sunt aproape convins ca, in viitor, se va gasi cineva care, in memorii, va devoala trista realitate ca asazisul ,,razboi rece” a fost o facatura, pefectata la intelegere netransparenta, intre consumatorii de whisky si cei de vodka.
  😉

 63. 67 Marian Nicolae februarie 9, 2014 la 11:09 am

  SURSE Scenariu din PSD: Nu va fi referendum pe Constitutie

  de Ionel Dancu, Redactor-Sef
  http://www.stiripesurse.ro/surse-scenariu-din-psd-nu-va-fi-referendum-pe-constitutie/

  Surse din PSD au declarat pentru STIRIPESURSE.RO ca exista sanse foarte mari sa pice proiectul USL de revizuire a Constitutiei.

  Potrivit sefilor de organizatii consultati dupa Comitetul Executiv National al PSD, subiectul pare ingropat. Din acest motiv, batalia mare e doar pe europarlamentare si liderii judeteni nu sunt interesati daca referendumul va dura o zi sau va dura doua zile si nici cine il va coordona – PNL sau PSD – pentru simplul motiv ca nu se va ajunge acolo.

 64. 68 blogideologic februarie 9, 2014 la 11:27 am

  Nişele de piaţă (http://en.wikipedia.org/wiki/Niche_market ) în acord cu segmentarea curbei-clopot a lui Everett Rogers / Curba-clopot a lui Everett Rogers poate fi văzută de exemplu în cartea “Difuzia inovaţiilor” http://en.wikipedia.org/wiki/Diffusion_of_Innovations , sau, cu şi mai multă focalizare (personal consider, în “optica verbală” de la Craiova creată la Şcoala Centrală din Craiova de către profesorul de retorică Ioan Maiorescu la începutul secolului XIX, termenul “focusare” forţat la noi după revoluţia din decembrie 1989 a fi un barbarism), aici http://en.wikipedia.org/wiki/File:Diffusion_of_ideas.svg . Recent, am văzut o focalizare foarte concretă şi foarte bine explicitată a nişei de piaţă pentru un germene de întreprindere, nişă de piaţă definită cu ajutorul curbei-clopot a lui Everett Rogers în excelentul articol din NYT http://www.nytimes.com/2014/02/09/technology/search-for-a-market-niche-and-you-might-find-a-crowd.html?hpw&rref=technology

 65. 69 Nu uita ca esti roman februarie 9, 2014 la 11:29 am

  Draga Domnule Nastase,

  Ca sa inteleg mai bine cum e cu statul de drept sau stratul de drept (nu stiu cum e mai bine) puteti sa-mi explicati si mie in linii mari sistemul juridic din GERMANIA. De ce Germania? Pentru ca este Germania si este acolo sus.
  Sa stiu si eu daca acolo 112 este sub presedinte printr-un serviciu secret, cum se numesc procurorii, pe cine reprezinta ei, daca judecatorii condamna fapte de coruptie fara probe, prin deducere, prin intuitie, numai pe baza de ascultare, daca la ei sint prin presa tot felul de stenograme, daca judecatorii platesc pentru sentinte date la oameni nevinovati etc. Foarte interesant ar fi sa aflu cum este la nemti cu controlul intre puteri.

  Puteti sa-mi spuneti ce ar trebui sa faca USL-ul pentru dreptate pina la capat, Sau sa-mi spuneti ce au avut ei in vedere inainte de alegeri prin acest slogan. Sau merge dupa sloganul „Sa traiti bine” adica nu are niciun fel de raspundere din partea celor care au creat si propagat in spatiul public acet mesaj sau este un fel de prosteala ca sa punem mina pe putere adica fonduri felurite si sa ne batem joc de aceasta tara.
  Multumesc mult.

  Si semnez
  Nu uita ca esti roman

 66. 70 Centru februarie 9, 2014 la 12:15 pm

  Am ramas uimit vazand prezentarea unui propus de PNL in guvern – numele imi scapa – Bosina ? Bosoiu ? sau asa ceva , oricum nu ramane in istorie – 35 de ani , diploma de medic si ” formare ” la Colegiul de Aparare ( sau ceva apropiat ) , avere personala , doua apartamente dintre care unul la Bruxelles , 250000 ( doua sute cincizeci de mii ) de euro dati imprumut de el cuiva plus aceeasi suma a lui in conturi personale !
  Intr-o tara in care norocosii castiga 400 de euro pe luna iar doctorii ca el sunt ultimii platiti si cei mai rau tratati de sistemul ” bugetar ” , performanta tanarului de 35 de ani lasa ” pantois ” – paduri taiate si vandute la Constanta ? ( paduri care nu sunt ale lui , clar ) , interventii in birourile pasalelor din ministerele bucurestene platite corespunzator de interesati ?
  Este insuportabil .
  NU SE MAI POATE CONTINUA ASA .
  Coruptia ne-a otravit anii 1990 si 2000 , ne-am saturat .
  O mare greseala a lui Ion Iliescu a fost toleranta lui in fata coruptiei apropiatilor lui in anii 1990 – dupa cum recunosc si inamicii lui , Iliescu n-a furat dar i-a lasat pe altii sa fure .
  Ceilalti au fost chiar mai rau , coruptia in anii CDR -ului delirant , incalcit si nebun in anii 1997 – 2000 atinsese cote paroxistice – nimeni nu i-a deranjat in 2001 …

 67. 71 Cris februarie 9, 2014 la 2:13 pm

  Băsescu susține că Parlamentul trebuie să aprobe toate cererile Parchetului, de urmărire penală.
  O cerere poate fi aprobată sau nu. Fiindcă tot vorbim despre statul de drept (rule of law), legea spune că cererea procurorului trebuie supusă aprobării Parlamentului, nu spune că Parlamentul e obligat s-o și aprobe. Acest filtru îi ferește pe parlamentari și miniștri de eventuale abuzuri ale procurorilor care au obiceiul de a deschide dosare pe indicii foarte subțiri și a-i hărțui pe cei vizați luându-i de la activitățile de parlamentar.
  Dacă legea ar fi spus că trebuie începută neapărat UP, n-ar fi fost prevăzută cererea.

  La fel, ca să primești o locuință cu chirie la stat de la Primăria Capitalei, trebuie să faci cerere.
  Cererea poate fi aprobată sau nu.
  Cererea lui Băsescu a fost aprobată (deși nu îndeplinea condițiile legale).

  Unele cereri ale Parchetului sunt respinse de Parlament pentru că nu îndeplinesc toate condițiile.
  Ce e așa de greu de înțeles?

 68. 72 papasha februarie 9, 2014 la 3:12 pm

  Sa stiti ca boul care i-a imbracat in negru pe membrii delegatiei Romaniei , la Soci , nu e chiar asa de bou !

  Boul s-a gandit totusi bine , ca la rezultatele scontate , si mai ales la cele finale , se potriveste cel mai bine si mai bine , culoarea neagra .

  Cu tot optimismul meu obiectiv , de data asta , am impresia ca boul s-a orientat foarte bine ( o avea el informatii „pe surse” ).

 69. 73 sadicu februarie 9, 2014 la 7:10 pm

  Regimul dictatorial de la Moscova condus de Vladimir Putin,a investit peste 50 de miliarde euro la Soci.
  In locul loviturii de imagine scontate,Putin a obtinut exact contrariul.
  Mass-media din lumea libera si civilizata a scos la iveala ceea ce se ascunde in spatele scenei cu artificii.
  Partenerul meu de afaceri din China este un fan inrait al sportului de orice natura.Astfel,in calitate de spectator,n-a ratat nici un eveniment sportiv important are s-a desfasurat in ultimii 15 ani,(olimpiade,turnee finale ale campionatelor mondiale si europene de fotbal,finale de Champions League,etc).
  Binenteles ca si-a propus sa mearga in acest an si la Olimpiada de iarna de la Soci,dar s-a razgandit pe ultima suta de metri.
  Motivul:conditiile proaste de cazare,camerele de supraveghere instalate inclusiv in bai,pericol ridicat de atentate teroriste,etc.
  Deci inclusiv in China a prins camapania massmedia impotriva regimului Putin.
  Concluzia mea este ca Rusia nu poate sa-si imbunantateasca imaginea in lume prin intermediul petardelor.
  Mai intai de toate trebuie sa revina la democratie.Apoi trebuie sa renunte la ifosele de mare putere pentru ca nu mai este ,nici pe departe ce-a fost candva.Dupa destramarea uniunii sovietice,majoritatea tarilor desprinse din fostul imperiu au optat pentru regimuri democratice de tip occidental.Unele au aderat deja la UE si NATO,altele sunt in curs de aderare.
  Mai exista persoane nostalgice care dupa 25 de ani de la prabusirea regimului communist,inca nu au iesit din logica razboiului rece.
  Unii dintre ei se manifesta si aici pe blog.Cica Rusia a pierdut Moldova dar nu-si permite sa piarda Ucraina.NU ,ZAU!
  Nu poti sa pierzi decat ceea ce-ti apartine.Ori atat Moldova cat si Ucraina sunt state independente si suverane.

 70. 74 blogideologic februarie 10, 2014 la 7:56 am

  Iuliu Maniu, comemorat la Sighetu Marmaţiei şi Bădăcin http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/iuliu-maniu-comemorat-la-sighetu-marmatiei-si-badacin-325191.html 24 august 1944 : Atunci Iuliu Maniu a refuzat să ia preşedinţia Consiliului de Miniştri. Se ascundea la Snagov, în vila unui agent de la Intelligence Service (care va deveni serviciul MI6). Tot Bucureştiul îl aştepta ca pe Mesia pe ţărănistul Iuliu Maniu la data de 24 august 1944. Doar Corneliu Coposu ştia unde se ascundea Iuliu Maniu. Dar a fost respectat riguros consemnul britanic care i-a interzis lui Maniu să gireze politica pentru democraţie în România! După decenii, serviciul MI6 a fost serios implicat şi în organizarea evenimentelor numite “revoluţia din decembrie 1989”.

 71. 75 sadicu februarie 10, 2014 la 11:05 am

  Eu cred ca Victor Ponta nu va accepta ca Iohanis sa fie si vicepremier.Asta ar insemna sa-i ofere la guvern un scaun,in capul mesei,langa el.Tinand cond de popularitatea mare de care se bucura Iohanis,dar si de tinuta sa impunatoare,Victor Ponta va fi eclipsat,aidoma unui soricel pus sa stea alaturi de o pisica.
  Pe de alta parte,Ponta va pierde prim-planul deoarece toate camerele televiziunilor se vor concentra asupra lui Iohanis si de asemenea se va vorbii non stop despre Iohanis.
  Astia de la PSD sunt in mare impas.

 72. 76 blogideologic februarie 10, 2014 la 2:24 pm

  Bernard-Henri Lévy : „Sîntem cu toţii ucrainieni!” 🙂 În discursul său, BHL ne anunţă că “Pe Maidan se instituie poporul ucrainean!” . http://www.lemonde.fr/idees/article/2014/02/10/nous-sommes-tous-des-ukrainiens_4363410_3232.html Dar Ucraina este o alcătuire mult mai bizară, mai artificială decât fragila Iugoslavie, care s-a dezintegrat totuşi la mai bine de juma’ de veac după ce a fost creată. Dacă uneşte ceva interesele SUA, ale Rusiei şi ale UE, apoi este să menţină artificial în viaţă această alcătuire de comă numită Ucraina. Dar politica lor loveşte foarte grav interesele României. Dacă observaţi, pactul Ribbentrop- Molotov a lovit deopotrivă Estonia, Letonia, Lituania şi România. Consecinţele pactului Ribbentrop- Molotov au fost anulate pentru Estonia, Letonia, Lituania, dar nu şi pentru România. Nu există vreo metodă de a ţine încopciată alcătuirea pseudo-statală Ucraina, în afară de ‘politica toporului la brâu’ practicată de Kiev. Diplomaţii şi oamenii politici români, scriitorii şi ziariştii români, trebuie să explice în permanenţă colegilor din SUA, Rusia şi UE, problema foarte gravă a pactului Ribbentrop- Molotov pentru România. Există un principiu de uniformitate care cere ca România să fie tratată la fel ca Estonia, Letonia, şi Lituania în ceea ce priveşte reversibilitatea consecinţelor pactului Ribbentrop- Molotov.

 73. 77 blogideologic februarie 10, 2014 la 2:28 pm

  Preşedintele Barack Obama pune acum accentul (de sorginte jeffersoniană, observ) pe reluarea procesului de “nation-building” în USA http://www.nytimes.com/2014/02/10/opinion/the-price-of-pulling-back-from-the-world.html?hp&rref=opinion Dar Constituţia “părinţilor fondatori” ai naţiunii americane rămâne valabilă.

 74. 78 Emi Vulcanescu februarie 10, 2014 la 4:50 pm

  ” Statul de drept ” ?
  Ati fost prim-ministru ! , Sunteti Copil ?
  Mai credeti in povesti ?
  Cu stima Emil

 75. 81 Luminita Arhire februarie 10, 2014 la 8:21 pm

  Nu exista fantezie erotica mai puternica pentru Basescu Traian decat sa numere pe degete – care deja nu-i mai ajung pentru respectiva manopera – cati a mai arestat el in ultima vreme . Asa cum unii au carnetele cu numele amantelor , carnetele rasfoite cu o boare de sentimentalism , in noptile mai friguroase , asa si Basescu Traian numara ca Pristanda : unu’ de la parlament , patru de la Guvern , unu’ din fruntea Guvernului , doi din CSAT ! Se pare insa ca nu-i mai ajunge … daca-ar putea sa aresteze si Parlamentul –TOT PARLAMENTUL ! … sau macar un 3-2-2 , acolo , ei bine , ar dormi si el mai linistit dupa topirea celor patru cuburi de gheata in licoarea galbuie …. Se pare ca e deranj mare cu dezvaluirile domnului Chitoiu , ca altfel nu s-ar grabi Codruta sa ameninte cu desanturi Parlamentul Romaniei ! Stim cu totii ca atunci cand Basescu Traian mai completeaza cu cate un nume lista neagra care-i tine loc de afrodiziac , nu se lasa pana nu „rezolva ”cazul .
  Si noi ? Intr-o nuvela citita demult , niste cetateni stau intinsi pe plaja si se rasfata la soare , pana cand unul dintre ei observa cum in larg un rechin sfasie inotatorii ; ingrozit si contrariat vede apoi cum in zare se aduna din ce in ce mai multi rechini care omoara din ce in ce mai multi oameni , in timp ce nimeni de pe plaja si nimeni din larg nu pare sa se sinchiseasca de apa care se face tot mai rosie , lumea continuand sa rada , sa glumeasca , sa doarma la soare sau sa se azvarle in valuri ! Un avertisment pentru o populatie aflata sub vraja inertiei …

 76. 82 Marian Nicolae februarie 10, 2014 la 10:32 pm

  @ blogideologic februarie 10, 2014 la 6:32 pm

  Orice moneda nesustinuta in banca emitenta face parte dintr-o schema Ponzi……..sic.

  Sau altfel spus orice moneda fiat va sfarsi in acelasi fel ca si deutsch mark-ul Republicii de la Weimar, prin HIPERINFLATIE….

 77. 83 Marian Nicolae februarie 10, 2014 la 10:34 pm

  erata: orice moneda nesustinuta in aur de catre banca emitenta……

 78. 84 Marian Nicolae februarie 10, 2014 la 10:41 pm

  @ sadicu februarie 9, 2014 la 7:10 pm

  Daca ati fi dezvoltat ideea razboiului rece pana la capat ati fi realizat ca fara acele persoane care NU au iesit nici acum din locica razboiului rece, acum NU ati mai fi avut o tara deloc……..cat se poate de simplu………

  Si da, acele persoane posteaza inca pe aici pe blog……

  Cat despre Putin, jos palaria, indiferent ce spun altii despre dansul este un om mare care va ramane astfel in istoria Rusiei…..in ciuda dusmanilor sai…sic.

 79. 85 Marian Nicolae februarie 10, 2014 la 10:42 pm

  erata: logica in loc de…locica…..

 80. 86 Fragmentarium Politic februarie 10, 2014 la 11:47 pm

  Chutzpah: “Rebrenduirea” de la Cluj-Napoca

  Nu cred ca tradarea, ma refer la cea politica, de partid, hotia si minciuna se pot rebrendui. Cel putin nu in fata unui popor cu mintea vioaie si, Har Domnului!, romanii au aceasta reputatie.

  Dar cred ca “rebrenduirea” este cel mai potrivit cuvant care poate defini scopul conferintei Fundatiei Miscarii Populare, de duminica, de la Cluj-Napoca. Cel mai probabil, acest tupeu (chutzpah) pleaca de la stereotipul ca memoria electoratului este scurta si ca orice i-ar provoca suferinte sau nedreptati poate fi, daca nu uitat, prezentat intr-o alta cheie, chiar glorificatoare, adica rebrenduit. Ca acest stereotip politic s-a dovedit fals si ca politicienii care au mizat pe asa ceva au pierdut alegeri s-a vazut si, cu siguranta, se va mai vedea, daca lectia bunei guvernari inca nu a fost invatata.

  Traian Basescu a sunat adunarea fidelilor din vechea echipa, cu care a guvernat discretionar Romania, pana la mijlocul lui 2012, in fieful fostului secund, Emil Boc, pentru o noua punere la cale, care sa-i readuca guvernarea sau, mai bine zis, guvernoratul, cel mai devreme la sfarsitul lui 2014, cel mai tarziu in 2016. PDL a fost tradat fara nicio remuscare, nici nu stiu ce i-ar mai ramane de facut acestui partid, folosit si aruncat fara scrupule, poate doar o intoarcere la origini.

  O consecinta, mai putin perceputa sau luata in calcul, este ca o data cu tradarea PDL-ului a fost tradat si electoratul acestui partid. De fapt, este o a doua tradare a electoratului, dupa fuga lui Basescu cu captivul PD de pe stanga pe dreapta esichierului, ceea ce este cel mai prost semnal posibil pentru increderea populara. Oameni reprezentativi din popor, cum este octogenarul, fost detinut politic, care l-a confruntat pe Basescu in timpul discursului de la Cluj, il califica pe cel devenit un presedinte ilegitim, in urma referendumului de demitere, in termeni si mai gravi, de vanzator de tara.

  Redutabilul, trebuie sa recunoastem, politician si-a explicat, la Cluj, dupa ce si-a eroizat trecutul prezidential-guvernamental de indatorare si transformare in colonie a tarii, noul concept, de innalbire ca zapada, daca s-ar putea, a politicii sale si a oamenilor sai, in epoca post-Basescu, regrupati in noi constructii, botezate, la moda, populare, Fundatia Miscarea Populara (FMP) si Partidul Miscarea Populara (PMP). „Am avut ideea, si-a umflat muschii politici Basescu, creării unei fundaţii care să genereze un partid cu alt fel de politică, cea a statului, şi care să poată prelua guvernarea în 2016.” Ce inseamna „alt fel de politica” la un recidivist, dovedit, in jocuri politice de tip piramidal, asemanatoare escrocheriilor financiare de acelasi tip? Cat de „noi” sunt principiile pe care Traian Basescu incearca sa le re-legitimeze, folosind vechi trucuri politice?

  Negationismul lui Basescu nu este ceva nou, a fost utilizat de catre comunisti in negarea unor fenomene de istorie politica mult mai ample, mai evidente si mai tragice, cum a fost Holocaustul, dar si a evidentei superioritati a altor moduri de organizare societala, precum pluralismul politic si economic. Noua este doar extractia capitalista a unei vechi masinatiuni comuniste, de orbire ideologica. Negarea de catre Basescu a scoaterii tarii din izolarea geopolitica si a opririi caderii economice si sociale, de catre noua guvernare, continuta in afirmatia ca „ Romania a facut pasi inapoi din vara anului 2012”, este, fara doar si poate, tendentioasa si rupta de realitate. Este un proces de intentie care incearca sa repaveze drumul spre putere pentru un acelasi grupuscul de interese, „rebrenduit” in FMP si PMP, dar si o mostra ca declamata „alt fel de politica” va fi, in fapt, aceeasi politica.

  Demonii autoritarismului si monologului politic, de a infrange orice vointa electorala si parlamentara, in favoarea unei vointe unipersonale, razbat din intregul discurs de „rebrenduire” al presedintelui Basescu. Cele mai mari amplitudini ale unor astfel de pusee, ca de guvernator colonial, s-au inregistrat in atacurile vizand parlamentarismul, electoralismul si chiar intreaga societate. Acuzatiile lui Basescu ca institutia parlamentara nu functioneaza la „standarde europene”, ca electoratul roman este lipsit de exigenta cand voteaza „oameni cu dosare penale” sau ca societatea ar avea o problema pentru ca ar fi „extrem de toleranta la coruptie” sunt reflexe umorale ale unei pozitii unipersonale de comanda, care este incompatibila cu democratia.

  In acelasi timp, acuzarea tuturor, de catre cel care-si savureaza ultimele clipe de atotputernicie, este un subterfugiu pentru deculpabilizarea sistemului „ticalosit”, pe care l-a creat, implementat si securizat prin numiri pe criteriul loialismului fata de persoana sa, care a avut prioritate fata de cel politic si, cu atat mai putin sau de loc, fata de interesul general, sistem pe care, neindoielnic, vrea sa-l perpetueze. Ca o paranteza, capitalismul loialismului personal mi se pare a fi un nod gordian, poate la fel ca cel al comunismului dinastic, care surclaseaza institutiile, statul de drept si, poate parea paradoxal ceea ce spun, chiar politica si partidele, daca vom intelege ca debarasarea de o anumita politica si de un anumit partid s-a facut pe baza unui criteriu personal, nicidecum politic, partidistic sau statal, cum s-a mitologizat in discursul lui Basescu, de la Cluj.

  Cele mai mari stupiditati, de-a dreptul stupefiante, spuse in premiera, cred, de catre Basescu la conferinta FMP, s-au referit, prima, la „faptul ca revenirea la o justitie controlata este un lucru care se poate intampla” si, a doua, la legarea statului de drept de criteriile politice de la Copenhaga (aceasta aberatie este in mod sigur in premiera absoluta!). Justitita romana se afla intr-un plin proces de eliberare de sub controlul personal al lui Basescu, ceea ce va face ca justititia sa fie controlata numai de catre justitie, de aici teama viscerala si lacrimile de la intalnirea cu magistratii, pentru ceea ce va urma dupa ce nimeni nu va mai fi deasupra legii.
  Cat priveste legarea statului de drept nu de domnia legii, ci de criterii politice, nu poti decat sa te intrebi, ca un prim gand care-ti vine in minte, pentru ca problema este complexa si ar trebui ascultata in primul rand opinia specialistilor, oare SUA, care nu sunt sub incidenta criteriilor de la Copenhaga, nu sunt un stat de drept? Sau Marea Britanie sau orice alt stat din UE care decide sa iasa din UE, nu va mai fi stat de drept? Oare conditionarea statului de drept de aderarea la o uniune de integrare economica are acoperire in teoria statului de drept? Oare statele de dinaintea semnarii fondarii UE nu au fost state de drept?

 81. 87 Vsile februarie 11, 2014 la 8:29 am

  Ce faci domn profesor Titus, mi preiei ideile sau pur si simplu ma plagiezi !

  De la rusine la rusinica esti despartit de rusi si ne sau de rusi si de doi ca!

  Sadismul o mica virgula a basismului o da de gard ca la se besi!
  Hai sa-i criticam pe rusi care au cheltuit ceva miliarde , multe in plus , dar raman dupa olimpice cu multe, greu de inteles pentru acest individ , cauia nu i s-au vindecat palmele dupla aplauzele constructiilor celebre nefolosite ramase in paragina bani irositi de amanta populista , indecenta aparitie, un fel de Dragusdeanu mai uzata si bineinteles mult mai larga bineinteles ca abordare.

 82. 88 Vsile februarie 11, 2014 la 9:05 am

  Zev,

  Ma coplesiti cu profunzimea gandului mioritic.

  Dumneavoastra de care popor ukrainiean vorbiti de acela inarmat politic , moral si ideologic de UE si America, prin amestec direct si brutal tot asa de evident ca acela rusesc , sau de acel popor care urmareste din spatele televizoarelor evenimentele?

  Eu as vorbi, ca roman fript, de acei ukrainieni care o data cu intrarea in UE , isi vor viinde puternica industrie a Ukrainei la fier vechi , si vor deveni alt grup masiv de cersetori in Europa !

  Iluziile pe care le viinde Europa si America ukrainienilor sunt de fapt marile interese ale marilor grupuri flamande si avide dupa o piata asa de mare ca a Ukrainei.

  Fara de europeni , rusii ofera ,din interes geo-politic , ukrainienilor stabilitate economica , „gaz” pentru uriasele energofage combinate chimice si metalurgice ale Ukrainei.

  Oricum este semificativ ca niste boxieri conduc miscarea de emancipare a ukrainienilor! Vai voua ukrainieni europenizati citi pumi ve-ti lua in gura ,, razbunarea romanilor din tinuturile ocupate samavolnic de Rusia si cedate de americani si europeni la infiintarea statului ukrainiean , este aproape.

  PS.
  Sa nu credeti ca hertenii si bucovinenii vor iesi la lupta fatisa impotriva guvenului, ei vor fi razbunati de soartea cruda ,europeana, care vine, vine ,vine, ca in Romania si numai vine!

 83. 89 Vsile februarie 11, 2014 la 9:15 am

  Cineva i-a soptit , facut temele sadicului, „Johannis-Ponta” ,are dreptate
  Te uti si la reactia de pe la Antena 3 barometrul PSD-PC cam toti carmesc fara carmaci contra Johannis.
  Mircicxa Badea care aplauda prin 2005 combinatia celor doi varani ex securisti acum il ataca pe Johannis.
  Dar avem si pe aici mircixti badea , un tip de altfel placut daca ar vorbi mai putin ,deci cu mai mult folos!

 84. 90 Doru Coarna februarie 11, 2014 la 9:18 am

  Putin a construit un sat olimpic de exceptie, totul este din plin, fara economie, si de un rafinament rar in zilele noastre, aproape ca uiti de crizele zilnice generate de aiurea…

  Noi nu am fost capabili nici sa participam cu sportivi cu pretentii la medalii…

  Rusia nu mai este acea superputere sovietica sablonarda, ci una care s-a instalat in avantgarda tehnologiei! Evident, s-a pozitionat pragmatic si i s-au sporit resursele de tot felul…

  Nu stiu daca Ucraina, cu asa un vecin, mai poate avea si alte optiuni logice… In definitiv, cine iti poate ieftini gazele sau garanta securitatea?

 85. 91 Centru februarie 11, 2014 la 10:08 am

  @blogideologic – ” romanii – popor greu de distrus ” – poate e adevarat pentru generatia anilor 1880-1940 , nu pentru cea de astazi . Se vindeau in anii 1990 -2000 , fetele romance , mandre din Nord pana in Sud , primului turc sau italian pentru un parfum sau 30 de euro … Gara de Nord pariziana era plina in anii 1990 de mandrii oseni care se prostituau … Azi care popor isi denigreaza tara asa cum fac romanii ( ” mai suntem lumea a treia mai ” , ” ce scarba imi e de tara asta ” etc etc ) , fara sa propuna nimic in schimb ? Nimeni !
  Ucrainienii popor artificial sau inexistent ? Tare mi-ar place sa fie adevarat , ar insemna ca satele maramuresene Ruscova , Poienile de sub Munte , comuna suceveana Brodina , toata zona bucovineana de peste Prut , nordul Basarabiei cu Hotinul si sudul cu Tatarbunar si Cetatea Alba ar fi locuite de romani blonzi care vorbesc prost o altfel de rusa … Ce sa mai vorbesc de Kiev , Vinita , Poltava , Harkov , Melitopol , cincizeci de milioane de slavi diferiti de rusi , cu nume care se termina in ko si iuk , nu exista ? Veniti cu picioarele pe pamant !

 86. 92 Marian Nicolae februarie 11, 2014 la 4:06 pm

  @ blogideologic februarie 10, 2014 la 7:56 am

  Bine punctat.

  Ca sa nu spunem ca MI6 – ul….pe langa povestea cu Lovilutia Romana din 1989 a incercat sa reediteze o noua Declaratie Balfour, de data aceasta cu poporul roman in rolul poporului palestinian……..

  Mi-a scapat….am zis sa nu spun nimica si totusi mi-a scapat…….gura sparta ce sunt……../.sigur imi confisca masinile pe chestia asta baietii de la ADP Sectorul 2………dar nu-i problema, dam de lucru Justitiei Romane ca poate trecem si MCV-ul astfel……domnul Sotin Oprescu, al nostru primar al din frunte sa traiasca….prietenii stiu de ce……

 87. 93 Marian Nicolae februarie 11, 2014 la 8:23 pm

  @ Doru Coarna februarie 11, 2014 la 9:18 am

  Despre Rusia numai de bine.

  Pacat ca „ai nostri” politicieni nu au tras cu ochiul spre Moscova, ca poate invatau si altceva in locul ploconelii nesfarsite in fata micului si a marelui licurici….ce spuneti, ca se scrie cu majuscule…..o sa le majuscule muma lor de fiecare data cand ii prind…..pe ambii lcurici cu ale lor cozi de topor…..

 88. 94 blogideologic februarie 12, 2014 la 5:39 am

  @Centru
  Cadou otrăvit de la MI6.

 89. 95 Vsile februarie 12, 2014 la 10:25 am

  Centru,
  critica o idee , „formarea statului ukrainian o facatura artificiala americana.”
  Mare-i lumea ta Doamne si saraca pasi intr-un teritoriu mai mic precum romania faptul ca avem Aioanei ,Apetrei ar trebui sa delimiteze aceasta populatie separata de Romania si romani, pai ce pretentii mai avem de la Basarabia sau hai sa mergem la Transilvania la pretentiile acestora sau dupa dumneata ragatenii sunt rusia si Transilvania sunt mica Ungarie?
  Care dintre enko a fost regele sau principele Ukrainei cu capitala la Kiev?
  Vino-ti in fire domnule, acest stat a fost creat pentru farmitarea Rusiei ,tot asa cum Yugoslavia a disparut ca stat si ca o pedeapsa pentru ca acestia au luptat contra nemtilor pe de o parte iar de cealalta ca o rasplata pentru sacrificiul ukrainienilor ca armata separata alipita de armata nazista!

  Se tot vorbeste de demografie , de cei peste 80 % ukrainieni pai dumneata chiar crezi aceasta prostie? Cum puteau alege cei 80% ukrainieni un presedinte rus?


 1. 1 Despre dezastrul din Cercetare… « Motanul Incaltat Trackback pe februarie 10, 2014 la 7:17 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: