Ucraina. A doua revoluție portocalie?

Acesta este titlul editorialului meu din astazi din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

Situația internă din Ucraina devine tot mai complicată. Evoluția sa viitoare depinde de raportul de forțe din interior, populația rusă depășind 20%, iar numărul căsătoriilor mixte  – în condițiile în care Ucraina a fost alipită Rusiei încă din secolul 17 – fiind extrem de important.

Opțiunile pentru viitor, după destrămarea Uniunii Sovietice, dincolo de ideea reafirmării identității naționale – sunt împărțite și din punct de vedere geografic: în Est – apropiere de Rusia; în Vest – apropiere de Uniunea Europenă. Decizia președintelui Ianukovici de a nu semna înțelegerile de asociere cu UE precum și acordul semnat la Moscova, pentru un ajutor financiar semnificativ și o reducere a prețului la gaze naturale, au generat o reacție populară masivă.

În mod evident, atât Rusia, cât și Uniunea Europenă sau SUA au propriile interese în ceea ce privește deznodământul acestei crize. Și pentru România, pentru motivele cunoscute, este important felul în care evoluează lucrurile.

Unii vorbesc despre o nouă revoluție portocalie. Alții reamintesc felul în care s-a încheiat primăvara arabă și consecințele preocupante din Egipt, Libia sau Siria.

Din păcate, în apropierea țării noastre se dezvoltă un focar de instabilitate iar Rusia – frustrată de destrămarea fostului imperiu – a arătat deja opoziția sa la proiectul Parteneriatului estic, lansat de Uniunea Europeană, (care, în mare măsură, a eșuat la Vilnius), așa cum a reacționat, în 2008, când a declanșat operațiunile militare din Georgia, atunci când s-a pus problema aderării Georgiei la NATO.

 În condițiile agravării situației interne din Ucraina,  poate că ar trebui găsite rapid unele soluții. În opinia mea, pentru început, ar putea fi avute în vedere:

 1. organizarea cât mai rapidă a alegerilor prezidențiale – un test pentru a evidenția o majoritate (altfel, situația poate degenera) și;
 2. acceptarea Rusiei, de către SUA și UE în dialogul regional (Ucraina este și la periferia estică a UE și a NATO dar și la periferia vestică a Rusiei)

Patrick Besson se întreba recent în „Le Point”, „de ce purtăm întotdeauna doi pantofi de aceeași culoare?” Iată că Ucraina, în Est și în Vest, poartă pantofi de culori diferite.

154 Răspunsuri to “Ucraina. A doua revoluție portocalie?”


 1. 1 George Ban ianuarie 29, 2014 la 1:08 pm

  Comportamentul actual al SUA în Ucraina, ca şi în România, pare total ilogic.

  In evenimentele din 1989 din Europa, SUA s-au situat de partea majorităţii populare. Ca rezultat, popoarele respective au devenit de bunăvoie pro-americane.

  In prezent însă, în România, americanii îi susţin pe cei câţiva bascişti care cică „apără statul de drept”. Ce aveau americanii de pierdut dacă în 2012 îi susţineau pe cei 90 % care au votat demiterea lui Băsescu? Toţi oamenii normali cred că aveau numai de câştigat. La putere ar fi venit nu vreun Bin Laden, ci dimpotrivă, oameni cu convingeri ferme pro-americane, care în plus erau sprijiniţi de popor. De ce au riscat americanii să fie priviţi cu ostilitate de popor, lucru care se întâmplă acum? La fel, de ce mizează pe opoziţia minoritară din Ucraina?

  Răspunsurile sunt dificil de dat.

  O primă explicaţie posibilă ar fi că, cel puţin în România, ambasadorii americani ar fi fost nişte incompetenţi şi nişte puturoşi, care s-au mulţumit să ia de bune relatările taberei basciste, fără să fie în stare să cuprindă contextul general.

  Un alt răspuns posibil ar fi că România şi Ucraina sunt poligoane de joacă ale unor strategi CIA, care vor să vadă cât de mult poate fi poporul nedreptăţit şi jignit fără să reacţioneze cu furie.

  Dacă totuşi plecăm de la ipoteza că americanii nu sunt proşti, suntem nevoiţi să propunem o a treia explicaţie: SUA caută, prin orice mijloace, să reînvie războiul rece. După euforia înfrângerii sovieticilor în 1989, americanii s-au trezit fără obiectul muncii. Cum să-şi mai justifice uriaşa maşinărie de razboi?

  In deceniul 90 au fost groggy. Inactivitatea militară de atunci a pus bazele crizei economice de după 2000. Au început să se trezească în 1999, cu războiul din Serbia. A venit apoi, providenţial, 11 septembrie 2001, care le-a demonstrat americanilor de rând că nu e bine să se obişnuiască cu pacea. Imediat, război în Afganistan, după care a început propaganda anti-Sadam, urmată de războiul corespunzător.

  America vede însă că adversarii săi de azi, reali sau inventaţi, sunt mici copii pe lângă URSS. Maşinăria lor militară tinde să ruginească. Aşa că au ajuns să îşi dorească precum aerul un nou război rece cu Rusia. Acţiunile lor din România şi Ucraina (ca să mă limitez doar la aceste două ţări) sunt anti-populare în mod intenţionat, vor să inflameze puternice conflicte interioare, care să atragă Rusia în joc. Vor veni atunci iarăşi vremurile bune, când inamicul de bătut nu vor mai fi amărâtele Serbia, Afganistan, Irak, Pakistan, Zemen, Libia, Egipt, Iran, Siria, etc., ci MAREA RUSIE.

  Maşinăria de război va reîncepe să duduie, iar SUA vor avea iarăşi de lucru. Adio „şomajul” de azi!

  Până când aceste planuri se vor materializa, poate se gândesc să facă într-adevăr o faptă bună şi să-i elibereze pe sclavii din Coreea de Nord. De ce nu o fac? Iarăşi este teribil de ciudat pentru nişte campioni mondiali ai democraţiei…

 2. 2 George Ban ianuarie 29, 2014 la 1:12 pm

  Evident, Yemen! Scuze!

 3. 3 Vali Tudor ianuarie 29, 2014 la 1:50 pm

  ma intreb cum privesc liderii nostrii in plan extern pe aceasta problema..ar fi interesant de stiut..dar oare ii preocupa?

 4. 4 Vsile ianuarie 29, 2014 la 3:13 pm

  De la Marinar la presedinte s-a folosit o scara de pilot de la boxier la ministru se folosesc pumnii!
  O mare porcarie , o manevra americana care foloseste manusa europeana pentru a-i da o palma lui Putin!

 5. 5 Doru Coarna ianuarie 29, 2014 la 3:26 pm

  Eu cred ca liderii ucraineni au dat dovada de un discernamant exceptional si ca nu au tradat interesele tarii lor! Avand probabil ca model ceea ce patim noi, vecinii lor, discriminati, saraciti, cu suveranitatea pierduta, cu economia nationala la pamant si resursele date pe nimic, si plini de datorii, au fost pragmatici si au ales gazele ieftine si puterea cea mai apropiata de ei si de nevoile lor. Cand ai langa tine o astfel de putere, numai un dement s-ar indrepta in alta directie…

  Sigur ca exista o opozitie, intotdeauna cand exista o guvernare exista si o opozitie care vrea sa se plimbe liber prin Europa, sa munceasca oriunde si sa poata spune deschis orice oricand. Insa interesele statului sunt peste aceste dorinte de emancipare si eu cred ca Ucraina a facut bine, pt ea, ca a ales calea veche, cunoscuta. Locul ei este acolo, nu aici. Iar Rusia este o putere incontestabila, decat sa-ti faca o oferta pe care n-ai cum s-o refuzi, mai bine te duci tu acolo…

  Insa noi poate ca ne putem acum alege macar cu Schengen-ul, iata ca astrele s-au aliniat si pt noi! Poate UE va intelege ca a sarit calul in mod nepermis, contrar spiritului documentelor de infiintare, si ca dubla masura nu este o politica care sa-i aduca vreo simpatie pe aici, prin est, sau care sa produca ceva, cu exceptia reclamei electorale din tarile centrale…

  Deocamdata insa lucrurile se anunta a fi extrem de grave: se pare ca economia mondiala va intra intr-o noua perioada de criza, de data asta lansata prin deflatie in UE si inflatie in rest, adica haloimis financiar total, iar resursele naturale vor reprezenta singura garantie a viitorului, pt fiecare stat. Rusia deci va sta bine, UE se pare ca nu… Noi nici atat…

  Eu chiar intrevad un colaps total prin 2018, si apoi, desigur, un proces rapid ce se va solda cu desfiintare definitiva de granite… Ratiunea ar fi ca daca UE nu se mai poate extinde si cuceri noi piete, atunci se poate doar reorganiza mai bine!

  Atentie deci, presedintele pe care ni-l alegem in acest an va trebui sa faca fata acelui eveniment!

  Este posibil insa si un alt scenariu: UE sa ne rejecteze ca inadaptabili, iar noi sa reprezentam o „Elvetie” intercontinentala, manageriata sub protectia SUA. La asta v-ati gandit? Scenariul asta pare posibil, dar nu cred ca SUA s-ar inhama la asa ceva si nici ca UE ar ceda o piata de 22 de milioane de consumatori de orice… S-ar putea deci ca si prostia sa ne salveze…

  Insa atentie, sunt posibile si cai de mijloc astfel ca sa continuam sa mancam morcovii europeni si sa cedam resurse peste ocean, dar sa ramanem si de caruta, cu Rusia in piept… Asta cred ca are cele mai mari sanse sa se petreaca, din pacate…

  Avand acum in vedere perspectiva noastra, gestul Ucrainei nu mai pare atat de gresit, ba este chiar unul extrem de calculat. Ce a adus guvernarea portocalie Ucrainei, in afara unui premier in parnaie????????????????

 6. 6 Alexandru Szentgyorgyi ianuarie 29, 2014 la 3:40 pm

  Excelenta, pe noi nu ne deranjeaza,noi stim sa-ntoarcem ocaua acolo unde curge apa!Todeauna la greu am avut o politica externa de nivel inalt in folosul tarii! Stim sa ne facem frate si cu necuratul pana trecem puntea!
  Cu deosebita sima,multumiri si consideratiune !

 7. 7 Centru ianuarie 29, 2014 la 5:28 pm

  Mie nu-mi place deloc ce se intampla in Ucraina .
  Practic statul vecin este supus unor presiuni violente din partea unor demonstranti care incendiaza politistii, ocupa cu forta institutii …Un mai 1968 in Franta , un 13-15 iunie 1990 , un 21 septembrie 1991 , un ianuarie 1999 la noi sau o rasturnare prin forta a lui Milosevici in 2000 . Asa ceva nu se poate accepta .

 8. 8 Radu Humor ianuarie 29, 2014 la 5:33 pm

  Dacă o ţin şi ai noştri tot aşa, înseamnă că urmăm (din nou !) la rând 😉

  Iată de ce nu poate renunţa Ponta la accizele care vor duce (şi ele !!!) la scumpiri în lanţ :

  Miercuri 23 ianuarie, Guvernul Ponta a aprobat “Hotărârea de Guvern pentru aprobarea tranzacţiei convenite prin Memorandumul de Înţelegere încheiat între statul român şi The Rompetrol Group N.V. semnat la Bucureşti la 15 februarie 2013″ prin care compania deţinută de statul kazah este iertată de o datorie de jumătate de miliard de dolari.

  Cititi va rog mai multe http://stiri.botosani.ro/stire/64228/Incredibil%3A+Ce+tun+uria%C8%99+a+dat+guvernul+Ponta+c%C3%A2nd+poporul+era+cu+ochii+la+tragedia+aviatic%C4%83!.html

 9. 9 Radu Humor ianuarie 29, 2014 la 6:07 pm

  [1]
  Oricât de neaoş ar pãrea, mujdei vine din francezã, de la mousse d’ail (spumã de usturoi). Sã nu vã mai prind, aşadar, spunând“mujdei de usturoi”.

  [2]
  Cravata a fost iniţial croatã, fiindcã o purtau mercenarii croaţi din armata lui Ludovic al XIII-lea, pe la o mie şase sute.

  [3]
  Şmecher vine din germanã, de la Schmecker, care era degustãtorul de vinuri. Actualii şmecheri, sãracii, nu fac diferenţa între Veuve Clicquot şi cãpşunicã de Vârteşcoiu.

  [4]
  Chirpiciul vine tocmai din Persia, unde însemna cãrãmidã.

  [5]
  A dezmierda vine din latinã, de la dismerdare, adicãtelea a şterge la fund. Pentru cã mamele pruncilor lui Traian aşa-şi dovedeau afecţiunea.

  P.S.
  Abia acum înţeleg de ce-l dezmiardă unii pe Băsescu în halul ăsta 😉
  Nu numai că-l şterg, da-l şi pupă 😆

 10. 10 Adrian B. ianuarie 29, 2014 la 7:02 pm

  Ucraina ESTE in Europa ! Cred ca in conditiile date , Ucraina ar trebui sa aiba un drum propriu , in genul Elvetiei . In acest fel , toate tensiunile vor fi atenuate . Eu nu vad Ucraina la caruta UE si nici o Ucraina fara relatii normale cu Rusia ! Din pacate , Ucraina este VICTIMA intereselor UE si americane care doresc sa infiga un cutit in inima Rusiei ! Si Rusia nu va accepta acest lucru …

  Pericolul cel mare este sa avem o noua Iugoslavie !

 11. 11 Criss ianuarie 29, 2014 la 7:04 pm

  1)Cati romani mai sunt in Ucraina?
  2) Ce pantofi poarta acestia?
  3) Stie cineva cati romani sunt in Ucraina?Stie cineva ce pantofi poarta acestia?

 12. 12 sadicu ianuarie 29, 2014 la 7:11 pm

  ”Și pentru România, pentru motivele cunoscute, este important felul în care evoluează lucrurile”.
  Total de accord cu dumneavoastra.Deoarece stiti foarte bine despre ce este vorba,va rog sa fiti mai detaliat,mai explicit pentru colegii mei de pe blog care inca mai viseaza la cai verzi pe pereti,(mai putin pentru Doru Coarna care este un tip cat se poate de realist).

 13. 13 betalfa ianuarie 29, 2014 la 7:17 pm

  este vorba de FASCI$$zzzzZM NEO-HAWK nnnnnnnnNAZZZZI !

  se vede de la o posta ca unii-s finantati regeste, de aceea si intind coarda atat de tare !

 14. 14 ioan ianuarie 29, 2014 la 7:26 pm

  Multumiri pentri analiza. Putere si rabdare!

 15. 15 blogideologic ianuarie 29, 2014 la 8:14 pm

  Cartea (cu titlul “Capitalul în secolul XXI”) economistului francez Thomas Piketty – profesor la Ecole d’économie de Paris – furnizează demonstraţia că economia capitalistă de piaţă liberă generează în mod natural, şi inevitabil, inegalitate socială http://www.nytimes.com/2014/01/29/opinion/capitalism-vs-democracy.html?hp&rref=opinion&_r=0

 16. 16 ZeV ianuarie 29, 2014 la 8:20 pm

  Felicit, iarasi, guvernul Romaniei pentru maniera in care gestioneaza ,,invazia” alba, inclusiv, sub aspect communicational. Evident, nu avem de-a face cu oameni insolenti care sa spuna , precum, ,,mister Unghiuta”, ca satenii sunt niste puturosi care asteapta ca statul sa le curete ulitele si mai ales curtile, de zapada.
  De aceasta data, institutiile statului de drept, coordonate de guvernul Romaniei, si-au centrat actiunile pe INTERVENTIE, SALVARE, AJUTORARE, inclusiv cu mijloacele armatei si ale ministerului de interne.
  Am vazut oameni in uniforma, degajand mormanele polare de pe arealul de supravietuire al unor famii de batrani, senilate, elicoptere, salvari SMURD, utilaje diverse, interventii pana in vatra satului, desigur, acolo unde natura a permis acest lucru.
  A vazut cineva, un astfel de comportament pro-uman, la guvernarile pedelaco-basiste ?
  Nimeni ? Mira-m-as. Avem (si) colegi nostalgici pe acest blog, care, vor spune, cu siguranta, ca zapada este neagra, in combinatie cu rosul si galbenul, dar se albeste in contact cu portocaliul. Eu am incercat, afara, acest tratament, dar din nefericire, portocaliul nu s-a albit. Doar a topit, punctiform, stratul imaculat. 😉
  Cu toate acestea, o mica grupare (I-as spune ceata, turma, crema (de ghete basiste), etc, urla din rarunchi ca nu e bine…..domnule chestor. 😉
  Domnule Ponta, haideti sa facem o colecta pentru o achizitie de lopeti portocalii..nu ma deranjeaza ca adversarii dvs sa-si faca campanie pe banii mei, in stilul domnului Muc ce Mic ..pardon, Emic Boc-Poc. Important este ca toti romanii sa-si aduca o contributie utila, iar daca pedeleii vor sa arate ca ei sunt mai vizibili, chiar daca insignifianti (numeric) haideti sa le punem in manute niscaiva lopeti. Important este ca-i scoatem de pe margine, unde manca (cu polonicul) seminte cu……..
  Eu sunt dispus sa cumpar trei bucati si sa le coordonez activitatea domnilor Coarna, Sadic si Centru. Am acumulat experienta in aceste zile, am preferat sa-mi fac liber in curte si in jurul casei, decat sa privesc jurnalisti coocotati pe gramezi de zapada, bine echipati si imbracati, care recunosc ca au ajuns acolo cu (sau ajutati de) mijloacele statului, emitand istericalele senzationaliste de breaking news…mai precis, o baba cu o lopata plimbandu-se prin fata cameramanului, imagine reluata/reptata obsesiv ,,in bucla”.
  Veti vedea ce repede se aeriseste mintea la aer si la zapada , spre deosebire de tembelizor, Sunt toate sansele sa re-descoperim solidaritatea.
  😉 😉

 17. 17 ZeV ianuarie 29, 2014 la 8:29 pm

  ps
  Cel mai mult, mi-as dori sa o vad pe doamna Udrea, aplecata la 90 de grade , cu o lopata in mana. Sper sa o tina, corect, adica de coada. 😉
  Nu de alta, dar daca va degaja drumurile pana in muntii Parangului, acolo unde domnul Iacob Ridzi a primit saci de parai pentru gondole nefunctionale, cu sigurana ca si turistii se vor inghesui la greu, cata frunza si iarba.
  Altfel, bietul cabanier care se pangea ca a cheltuit intr-o luna 1000 de lei si a incasat doar 8 (contravaloarea a doua cafele), va trebuie sa se angajeze ca zilier la mosie. A cui mosie ? Ei, mai folositi-va imaginatia.
  😉
  A, sa nu uit..Ponta e de vina.
  😉

 18. 18 Cris ianuarie 29, 2014 la 8:29 pm

  Pe pagina de Facebook a Parlamentului European scriu unii din țări UE:
  „Există țări care vor să intre în UE?”

 19. 19 ZeV ianuarie 29, 2014 la 8:36 pm

  Ma amuza, dar mai mult, ma intristeaza, nonsalanta cu care o gramada de oameni, inclusiv din presa de semianalfabeti a Romaniei, vorbesc despre ,utilitatea” parazapezilor.
  Stiti ce sunt ? Niste bucati de gard metalic amplasate din loc in loc. Erau asemenea ,,dispozitive minune” inainte de 1990, Efectul lor, la viscol puternic ? Zero barat taiat in doua.
  De fapt, gardurile din jurul caselor de sateni sunt mai inalte decat parazapezii/le,,,cu toate acestea, taman in acele curti zapada este mai mare decat casa. In plus, se vad la televizor palcuri de arbori in jurul acestor case. Si ?
  O solutie ar fi, poate, impadurirea masiva, gen codrii Vlasiei, a Baraganului. Este posibil ? Evident, este o utopie. Ce ar spune taranii, dar ce ar spune cei care mananca paine in aceasta tara ? ,,Nu e bine, domnule chestor”, ratele trebuie achitate. 😉
  Ca inginer care a invatat de i-au sarit capacele,. ma intreb cum si-au luat BAC-ul ziaristii mioritici. Probabil ca nu conteaza, din moment ce banii nu sunt in buzunarul meu, ci, in cel al domnului Robert Turcescu….nu multi, doar vreo 14.000 euro pa luna, marte si pamant. Si pen’ce, stimati colegi ? Pe’ ce ?
  😉

 20. 20 papasha ianuarie 29, 2014 la 10:48 pm

  1. Ponta , mare pacat ca nu-ti citesti singur rapoartele ! Daca le citeai , filozof tu erai !
  Chestia cu Gruia Stoica , iti zice ceva ?

  2. Aduceti camasa de forta , sculer-matriterul Zgonea , este din nou in fibrilatii verbale .

  3. Vai de steaua ucrainienilor , in ce rahat sunt .

  4. JUSTITIA ESTE IDEPENDENTA .
  http://pesurse.ro/#!/2014/01/29/traian-basescu-a-numit-in-functii-zeci-de-judecato//#news

 21. 21 Stoica Mihaela ianuarie 29, 2014 la 11:17 pm

  Când oamenii vor înţelege că singurul motiv pentru care poartă pantofi de aceeaşi culoare este dorinţa de a afla de la ceilalţi că sunt exact aşa cum se aşteaptă aceştia să fie, Ucraina va fi un teritoriu care l-a un moment dat s-a numit aşa.

  Întrebare: Tu de ce porţi pantofi?

 22. 22 Motanul Incaltat ianuarie 30, 2014 la 12:03 am

  D-le. Nastase,
  Considerati posibila o dezmembrare a Ucrainei? Ce ar trebui sa faca Romania in acest caz, tinand cont de faptul ca teritorii istorice romanesti au fost, dupa cel de-al doilea razboi mondial, incorporate cu forta Ucrainei si au ramas asa pana astazi?

 23. 23 augustinradescu ianuarie 30, 2014 la 12:22 am

  N-as vrea sa cobesc: parca prima revolutie portocalie i-a fost foarte benefica lui Mari Nelu; oare a doua o sa-l lase rece? Sa nu ma-ntrebati ce are cu subprefectura!

 24. 24 Fragmentarium Politic ianuarie 30, 2014 la 12:45 am

  Europa geopolitica: Despre revolutie, coabitare si unitate

  “Revolutia geopolitica”, ca posibila scindare a Ucrainei, in pro-Vest si pro-Est, pe care a prefigurat-o fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili, in interviul pe care l-a acordat unor ziaristi americani, nu va avea loc. Poate parea o afirmatie prea transanta pentru o predictie, dar restauratiile unor trecuturi de trista amintire nu s-au bucurat niciodata de succes, in primul rand din partea memoriei. Incepand inca de la Malta, lectia razboiului rece a fost pretutindeni invatata, cu precadere la Washington, Moscova si Bruxelles, pentru care aceasta pagina de istorie este definitiv intoarsa. Unele tentatii vor mai exista, cum sunt cele de boicotare a jocurilor olimpice sau de amestec in criza ucraineana, nu si conditii ideologice si materiale majore, dar pretul lor, de a ramane neeligibil sau neselectionabil, ca un jucator cu probleme, tintuit pe banca de rezerve, vor face sa fie tot mai palide si mai izolate. Si cred ca ar mai fi ceva, credibilitatea profetiilor a inceput sa treaca din zona indivizilor, care le-au oferit ca manuale politice de influentare si manipulare, asa cum am observat si pe timpul crizei, in cea a popoarelor, care le utilizeaza pentru luminarea drumului spre refacerea autenticitatii libertatii si democratiei.

  Summitul UE-Rusia, de ieri, nu a lasat nicio urma de posibilitate pentru o falie geopolitica, ci dimpotriva. Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy a desenat un orizont scurt si precis, pana la summitul de la Soci, ca relatiile dintre UE si Rusia sa atinga un progres, o expresie de vointa care contrasteaza cu tiparele de generalitate ale limbajului diplomatic. In acelasi context, seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a respins cu fermitate alegatiile ca intre cele doua parti ar exista o confruntare, si nu a fost o simpla formula de bunavointa. Intre altele, acestei pozitii i-a adaugat consistenta si reuniunea NATO-Rusia, care a avut loc tot ieri, unde secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen, si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au confirmat relatia de parteneriat strategic, fata de care si-au declarat “fidelitatea” (termenul folosit mi se pare a avea o relevanta aparte). Tangenta la eveniment a fost si o nuanta a unui ministru aliat al apararii, nemaiauzita, cred, care poate ar merita o examinare aparte, potrivit careia Rusia a devenit un garant al stabilitatii in regiunea euroatlantica.

  Dar cele mai neobisnuite idei, in raport cu anumite stereotipuri, s-au auzit, la Bruxelles, din partea presedintelui rus, Vladimir Vladimirovici Putin, care a sustinut ca integrarile europeana si euroasiatica nu sunt in contradictie, ci se pot completa reciproc, a propus crearea unei zone de comert liber cu UE si a cerut sa se lucreze impreuna pentru construirea unei Europe unite.

  Desigur, va mai trece mult timp pana vom putea vorbi de o Europa geopolitica unita, nici nu stiu daca acest lucru este democratic si necesar sau daca se va ajunge la el vreodata. Deocamdata, cred ca este vorba de o tranzitie de la revolutiile geopolitice, din 1989, care au schimbat harta politica a continentului, la o coabitare geopolitica, intre regimuri politice democratice diferite, dar diferentele sau particularitatile sunt subsidiare in raport cu democratia, care, esentialmente, este principalul factor care conteaza. Din punct de vedere al democratiei, probabil ca nici nu prea este corect ca diferentele politice dintre tarile europene sa fie puse pe seama regimurilor, mai degraba ar tine de sistemele politice.

  Aceasta coabitare geopolitica europeana, care si-a extras principiul de coabitare din planul intrastatal si l-a extins la cel intraeuropean, se vede foarte bine in evenimentele din Ucraina. In opinia mea, criza ucraineana este o criza de intelegere a democratiei si necesitatii coabitarii interne, ca partaj al puterii executive intre presedinte si guvern, care sunt de culori politice diferite, iar ceea ce este cel mai ciudat este ca semnele unei asemenea intolerante vin si dinspre administratiile europeana si americana, care nu o accepta si ca o coabitare geopolitica. Respingerea de catre Occident a coabitarii politice si geopolitice privind Ucraina ascunde, de fapt, o tentatie de expansiune si de control total a acestui spatiu statal est-european, ceea nu este catusi de putin democratica.

  Remarcabil este ca dupa lectiile neinterventiei si neamestecului, privind Siria si respectiv Ucraina, pe care Estul, prin Rusia, le-a dat Vestului, la summitul de ieri a venit si o a treia lectie, a coabitatii geopolitice. Pe fondul interoperabilitatii dintre cele doua tipuri de integrare, europeana si euroasiatica, presedintele Putin a declarat ca Ucraina poate să împărtăşească în continuare valorile europene şi în acelaşi timp să coopereze cu Uniunea Euroasiatică, iar împrumuturile sau reducerea preţului la gaze, acordate ucrainenilor de catre Moscova, nu depind de o anumita culoare politica a puterii de la Kiev. „Acest lucru este legat de dorinţa de a sprijini poporul ucrainean”, a punctat seful de la Kremlin. Consecinta directa a acestei viziuni este ca Rusia nu-si doreste o influenta absoluta in Ucraina, care inevitabil ar provoca o falie geopolitica, ci o zona de complemetaritate intre interesele Vestului si ale Estului, prin acceptarea oricaror alternante de putere, proeuropene sau proruse, inclusiv de coabitare politica, care implicit ar deveni si una geopolitica, daca acestea vor fi decise de electoratul ucrainean.

  Demisia premierului ucrainean, Mykola Azarov, a reprezentat, intr-adevar, un pas suplimentar spre rezolvarea pasnica a crizei politice, dar in niciun caz acest pas nu ar trebui urmat si de presedintele ales Victor Ianukovici, asa cum sugereaza unii lideri din opozitie, ar fi o concesie de neiertat facuta extremismului, care ar trebui sa invete sa respecte rezultatele alegerilor. Asa cum se intampla in toate democratiile occidentale, nici sondajele si nici protestele de strada nu pot constrange un sef de stat sa-si abandoneze mandatul popular, inaintea unei remandatari electorale, fara riscul scufundarii tarii in haos.

  Ce ar urma sa se intample? In opinia mea, in conditiile in care liderii partidelor de opozitie au respins oferetele de premier si de vicepremier, pe buna dreptate, as zice, avandu-le in vedere pozitiile subrede in opinia publica sau lipsa unor confirmari de rezultate sau de incredere, electorale, parlamentare sau guvernamentale, cautarile ar trebui sa revina in zona personalitatilor de notorietate din opozitie. Exista un nume care a fost activ vehiculat si conexat, si de catre Bruxelles, si de catre opozitie, in semnarea acordului de asociere la UE. Acest nume este al ex-premierului Iulia Timosenko, aflata in detentie politica, ale carei proces si sentinta politice au fost denuntate si de CEDO si de Consiliul Europei. Eliberarea si revenirea lui Timosenko in fruntea opozitiei si, cel mai probabil, si a guvernului, ar stinge criza si ar readuce stabilitatea politica, pana la urmatoarele alegeri parlamentare si prezidentiale. In acest caz, nu cred ca ar fi vorba de o noua revolutie portocalie, in fond guvernele de stanga care au promovat politici de dreapta au fost tot atat de colorate. Mai aproape de realitate ar fi recunoasterea unui drept democratic, de coabitare politica interna, care extern, intr-o zona de complementaritate, ar putea capata dimensiunea de coabitare geopolitica.

 25. 25 Fragmentarium Politic ianuarie 30, 2014 la 1:15 am

  PS: O intrebare care nu s-a pus, dar care ar putea fi legata de ceea ce s-ar putea numi o revolutie a echilibrului, ar fi urmatoarea: Daca UE are un Parteneriat Estic, ar putea fi acceptata, in compensatie, si ideea unui Parteneriat Vestic al Rusiei?

 26. 26 Gavrila ianuarie 30, 2014 la 6:08 am

  Notiunea de culoare portocalie care in mod clar puternice conotatii asociate cu interventia unor interese/servicii straine. Sigur ca multi ucrainieni sunt nemultumiti de standardul vietii, de altfel nu sunt nici pe departe singurii la timpurile astea. Apare putin similar dihotomiei induse de aiurea intre ‘regat’ si ardeleleni. Problemele, atat cat exista, nu decurg in primul rand din aparenta diferenta de dezvoltare/abordare intre provincii, ci mai degraba din alimentarea tensiunilor prin o parte aservita a mass-mediei interne, ajutata de multi comisari deafara. In definitiv le-a fost suficient multor ucrainieni sa urmareasca tratamentul aplicat Romaniei de Bruxelles pentru a realiza bluff-ul la care ar putea marsa. Uniunea Europeana are mai mult vorbe de oferit, si alea penibil de ipocrite, pe cand Rusia, cu visteria plina poate fi generoasa in schimbul unui acord politic cu Ucraina. E clar ca Europa trebuie sa-si reconsidere modul umilitor cu care a tratat noile tari est-europene aderente daca vrea sa-si recastige credibilitatea si legitimitatea. Bruxelles s-a mutat prea mult spre dreapta in abordarea dezvoltarii comunitare, derapand semnificativ dela premizele ‘Pietii Comune’ concepute de vizionarii fondatori acum cateva decenii in urma. Nu in ultimul rand Ucraina se confrunta cu consecintele razboiului doi mondial, cand a aparut pe teritorii smulse Poloniei sau Romaniei si adaugate vechiului pamant ucrainiano-rusesc. Populatiile din aceste teritorii vestice sunt cele mai susceptibile influentei polace, care a fost extrem de activa si chiar agresiva; nu constituie o majoritate dar sunt foarte vocale si influente, gratiei suportului dinafara. Scindarea Poloniei poate fi solutia acestei crize provocate- morala: divide et impera.
  Romania trebuie sa urmareasca foarte atent dezvoltarile din nord-estul ei dar nu-si permite jocul Poloniei.
  Timpuri foarte interesante in aceasta parte a lumii; romanii au o singura sansa sa supravietuiasca statal-sa tina aproape.

 27. 27 sadicu ianuarie 30, 2014 la 9:28 am

  HOTARARE Nr. 741 din 9 iulie 2008
  REGULAMENT
  privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă.
  CAPITOLUL II
  Structuri cu atribuţii în gestionarea situaţiei de urgenţă şi coordonarea operaţiunilor de salvare

  …………………………………………………………………………………………………………..
  Art. 4. – (1) In vederea gestionării situaţiei de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă au competenţe următoarele structuri:
  a) Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă din cadrul Ministerului Transporturilor (MT), denumit în continuare Comitetul ministerial;
  b) Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă din cadrul MT, denumit în continuare Centrul operativ;
  Art. 5. – Comitetul ministerial are următoarele competenţe şi atribuţii specifice gestionării unei situaţii de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă:
  a) elaborează regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă;
  b) propune măsuri pentru îmbunătăţirea coordonării acţiunilor unităţilor şi structurilor implicate în operaţiunile de căutare şi/sau salvare a supravieţuitorilor unui accident de aviaţie civilă;
  c) centralizează procedurile specifice şi planurile operaţionale de intervenţie în caz de producere a unui accident de aviaţie civilă, întocmite în conformitate cu prevederile art. 24;
  d) dispune suspendarea ori încetarea operaţiunilor de căutare şi/sau salvare, la propunerea centrelor de coordonare;
  e) monitorizează modul de îndeplinire de către România a obligaţiilor ce îi revin, rezultate din anexa nr. 12 la Convenţia de la Chicago, şi face propuneri pentru respectarea acestora.
  Art. 6. – Centrul operativ are următoarele competenţe şi atribuţii specifice gestionării unei situaţii de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie civilă:
  a) asigură secretariatul tehnic al Comitetului ministerial;
  b) monitorizează activitatea de căutare a aeronavelor civile implicate în accidente de aviaţie civilă pe teritoriul României şi de salvare a pasagerilor;
  c) asigură informarea operativă a Comitetului ministerial şi a ministrului transporturilor cu privire la producerea unui accident de aviaţie civilă şi la derularea operaţiunilor de căutare şi salvare şi, în acest scop, primeşte informaţii de la Centrul de coordonare – ROMATSA, Centrul Maritim de Coordonare, precum şi de la administratorii de aerodromuri;
  d) gestionează informaţional situaţiile de criză create de producerea unui accident de aviaţie civilă şi, în acest scop, adună date şi creează informaţii pentru decidenţi şi mass-media.
  Art. 20.
  (3) Pe perioada operaţiunilor de salvare, comandantul acţiunii la faţa locului poate solicita, după caz, sprijinul unităţilor aeriene şi/sau navale aparţinând Ministerului Apărării, Ministerului Internelor şi Reformei Administrative sau unor operatori economici.
  (4) Unităţile prevăzute la alin. (3) vor fi incluse în planurile operaţionale de intervenţie elaborate conform art. 24.
  ………………………………………………………………………………………………………
  COMENTEZ:
  In cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni,Guvernul condus de Victor Viorel Ponta,incearca sa arunce toata responsabilitatea pe umerii STS si ROMATSA.
  De asemenea,incearca sa ne convinga ca legea privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unui accident de aviaţie,prezinta lacune si trebuie modificata.
  Mi-am facut timp si am studiat cu atentie hotararea Nr. 741 din 9 iulie 2008.Nu sunt in masura sa ma exprim daca legea este buna sau nu.
  Dar pot fi in masura sa constat ca LEGEA NU A FOST RESPECTATA DE CATRE FACTORII DE DECIZIE DIN ZONA GUVERNAMENTALA.
  In cadrul Ministerului Transporturilor nu s-a constituit Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă respectiv acel centru operativ din cadrul MT.
  Cu alte cuvinte,din ecuatie a lipsit exact ”COMANDANTUL” care trebuia
  sa coordoneze ”armata” de institutii implicate in actiunea de salvare.
  Daca un vapor se scufunda,pot fi trasi la raspundere urmatorii:ofiterul maritim de punte,ofiterul mecanic maritim,ofiterul electrician maritim,timonierul,marinari s.a.m.d.
  Dar daca se constata ca,Capitanul navei a dormit in timp ce nava se scufunda,datele problemei se schimba radical.Este evident ca nici Victor Viorel Ponta nici ceilalti ministri care ar fi trebuit sa se implice,nu au cunoscut legea si necunoscand-o,nu au aplicat-o.Pur si simplu ”au dormit”.
  Nu de putine ori am fost acuzat de rea credinta atunci cand l-am criticat pe Ponta sau actuala putere.
  Dar de aceasta data am ”patalama” la mana:Hotararea Nr. 741 din 9 iulie 2008.

 28. 28 Cârcotaşu ianuarie 30, 2014 la 10:21 am

  Dacă Rusia ar putea înghiţi, să zicem, pierderea R. Moldova, ca nesemnificativă (deşi rămâne de văzut), nu se va resemna niciodată cu pierderea Ucrainei. Cred că atât SUA, cât şi UE au devenit mioape, în urmărirea intereselor lor, şi au ajuns la limita peste care nu se poate trece, dar nu dau semne că ar sesiza asta. Oricât de prooccidentali am fi, nu putem să nu observăm că, totuşi, Rusia nu poate fi ignorată, cum s-a încercat la Vilnius. Eşecul nu i-a pus pe gânduri câtuşi de puţin şi acum încearcă alt artificiu. Rămâne de văzut cu cât succes, dar deznodământul nu poate fi machiat, va fi unul cu atât mai clar cu cât se insistă mai mult. La Kiev nu văd cum ar funcţiona scenariile de la Cairo sau Tripoli.

 29. 29 Draghi Puterity ianuarie 30, 2014 la 11:11 am

  Pare mai degraba politica pamantului parjolit. Daca nu putem lua noi Ucraina, si anume in conditiile pe care le impunem noi, o distrugem sa nu ajunga nici la altii. Nici nu e de mirare ca e consultat asset-ul portocaliu Basescu. Cand vine vorba de a distruge ceva, el e un expert.

 30. 30 Vsile ianuarie 30, 2014 la 12:50 pm

  Pentru ca tot ne-am intins la vorba si scriem interminabil cu pareri care mai de care…eu am spus pe scurt cam tot ce s-a scris aici.
  Emit insa niste considerente vs explicatiile unor colegi fara a nomina pe cineva anume.
  -Cind in ce perioada specifica a fost Ukraina un stat bine determinat ?
  Unii probabil vor spune sub hatmanatul lui Hmelivski altii vor spune si au dreptate ca Ukraina este o inventie americana , o lovitura de proportii data Moscovei!
  Savantii tampi, ukrainienii nationalisti scriu ca teritoriul Ukrainei a fost rusificat sub comunisti dar uita ca Rusia a avut capitala la Kiev intro perioada in care semitia uklrainiana lipsea cu desavarsire in teritoriul mai tarziu denumit Rusia Mica!
  In realitate teritoriu rusesc de prin secolul VIII , cu granite oscilind intre Hanatul Crimeei, Rusia si Polonia-Lituania, si de ce nu principatul Moldova .
  Crearea statului ukrainean dintro Rusie slaba a fost printre altele o lovitura directa impotriva intereselor romanesti. Noul stat au preluat mostenirea primita prin intermediul americanilor de la rusi , fara sa ne retrocedeze teritoriile ocupate sau sa declare aceste teritorii regiuni autonome!
  La randul nostru o data cu intrarea in UE , Romania a renuntat practic la orice revendicare de teritoriu si implicit si la revendicarea republicii Moldova tot un trampon creat de americani pentru a izola Kremlinul.
  Rusii au reactionat si ei reactionatr dar tot impotriva statului Roman prin soparla Tiraspol.

  Dragii mei savanti, domnule Nastase astea sunt fapte ,istorie pe care copii nostri trebuie sa o cunoasca , dar cum sa o cunoasca atata timp cit noi falsificam propria noastra istori instoria de la 89 incoace?
  Asperitatuile Ruso-cazacesti – ukrainiene s-au manifestat insa din totdeauna , fapt care i-au facut probabil pe imperialii atot puternici rusi sa-i numeasca „haholi” adica ciini , fara pedigri pe aceia care s-au aliat de fiecare data in fiecare razboi impotriva rusilor fie ca adversarii erau suedezii,polonezii sau nemti!
  Ukraina indiferent ce intorsatura va lua evenimentele, ar putea fi declansatorul unor evenimente care vor decima in primul rand Europa
  si probabil si aceasta lume.
  Ukraina ar putea deveni intro prima faza o noua Jugoslavie, tara sa fie reimpartita intre zonele populate de rusi si cele populate de ukrainieni.
  Dar cit de apetisanta este pina la urma Ukraina pentru marile trusturi si concerne europene si americane. Sa vedem insa ce spun si chinezii care in mod sigur vor fi aliatii lui Putin.

 31. 31 ZeV ianuarie 30, 2014 la 1:09 pm

  Situatia din Ucraina este destul de fluida si inca prea opaca pentru marele public, avid de informatie si mai ales intelegere corecta a lucrurilor si sensurilor.
  S-ar putea ca opozitia sa fie lasata in mod deliberat sa se manifeste la vedere, atat pentru detensionare, cat si pentru ca lumea sa vada in dreapta politica, de sorginte vest-europeana si americana, o alternativa apropiata de extremism si intoleranta, deci putin frecventabila.
  Cu cat trece timpul iar distrugerile se vor amplifica, tot mai multa lume va privi in directia acelei zone politice cu si mai multa circumspectie.
  Spun asta, amintindu-mi zambetul detasat arborat de Vladimir Putin la Bruxelles.
  (Z)

 32. 32 ZeV ianuarie 30, 2014 la 1:17 pm

  Asa este, George Ban, economiile majore si-au revenit intotdeauna doar prin stimulul exercitat de comenzile de razboi (fie el cald, sau rece).
  Si Romania a participat (si participa) la razboaie…….in urma carora, si-a anulat/diminuta substantial pretentiile asupra datoriei pe care Irakul o are fata de statul roman. Sa vedem ce va castiga acum Traian Basescu. Macar domnia sa sa castige ceva, in numele romanilor care l-au ales.
  (Z)

 33. 33 ZeV ianuarie 30, 2014 la 1:53 pm

  Mi se pare extrem de amuzant sa vad tot felul de macovisti, basisti si justitiabili care se cred , si cand dorm, un fel de alesi ai Divinitatii, implorand guvernul ,,plagiatorului” si ,,coruptului” Victor Ponta sa amane intrarea in vigoare a unor Coduri, printr-o ingrata Ordonanta de Urgenta. Documente care au fost pritocite ani de zile de pedelei si basisti, aprobate de pleiada de specialisti bine instruiti de eminentele cenusii de la Bruxelles si Washington, se cer acum blocate in 5 minute, cu mana primului ministru.
  Iata, stimati colegi, cine ne dau noua lectii de cum trebuie sa arate la fata si mai ales la dosul imprejmuit cu sarma ghimpata, asazisul ,,stat de drept”. Cand au vazut ca ,,jucaria” risca sa nu functioneze pe ,,banda rulanta” chiar in ritmul celebrei ,,fabrici a mortii” de la Auschvitz. toata floarea cea vestita a celebrului apus, a trecut la formula traditionala a milogului:
  ”S’il vous plaît, monsieur!”…..si a dat-o pe nustiuce lipsuri in sistem…adica, vor si mai multi judecatori, si mai ales, mai multi procurori.
  Un roman la doi procurori, asta ne doresc basistii si macovistii.
  Ramane de vazut cum va reactiona cabinetul Ponta, dupa ce ambasadele si basistii s-au oripilat in fata , cica, a unei noi ,,lovituri de stat”, prin care, se incerca, de fapt, corectarea ,,perfectelor” Coduri prin clarificarea statutului parlamentarului (definit ca demnitar public ) in acord cu legislatia europeana in materie.
  Cine intelege bine de ce se doreste amanarea intrarii in vigoare a acestora, il rog sa ofere un raspuns pertinent si mai ales nepartizan comunitatii unicului blog de elita din virtualul romanesc. Eu nu pot fi foarte obiectiv in acest moment, cand asist la malformatiile introduse (sau in curs de implementare) in societate si in legislatie, de multe ori pe genunchi si fara adaptare la realitatile romanesti, de Traian Basescu si clica lui de tradatori de tara ghidonati de Reding, Barroso si van Rompuy.

 34. 34 Theodora ianuarie 30, 2014 la 2:05 pm

  Hai sa profitam de cele 2 zile care au mai ramas pana la 1 februarie data la care intra in vigoare noul Cod penal (asumat in timpul Guvernului Boc cu Predoiu ministru al Justitiei) si care prin intermediul Art. 276 doreste sa ne transforme pe toti in admiratorii tuturor judecatorilor si procurorilor, alternativa fiind o pedeapsa cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
  Cum multi dintre noi stim deja, atunci cand Basescu tace se razbuna.
  Ce s-a intamplat in ultimele zile: …………
  http://theodora0303.wordpress.com/2014/01/30/inchisoare-de-la-3-luni-la-un-an-sau-amenda-art-276-din-noul-cod-penal/

 35. 35 Centru ianuarie 30, 2014 la 2:47 pm

  Emisiune azi pe France 5 consacrata tulburarilor din Ucraina . Imagini care te ingheata – demonstranti mascati cu sticle incendiare , care se antreneaza in scene de lupta cu pietre si bataie salbatica , piramide de anvelope , autobuze arse . Moderatorii ? Doua doamne care justificau violenta , acuzand de toate relele administratia ucraineana si convinse 1000 % ca au dreptate , daca cineva incerca sa le contrazica sareau ca arse .
  Cand era stabila , Ucraina era , de departe , cel mai ostil si mai imprevizibil vecin al nostru . Nu pot sa uit ca in 1993 -1994 manevrele lor militare simulau deschis un conflict cu Romania ( eu pentru 4000 de kilometri patrati locuiti majoritar de romani la Codrii Cosminului si Storojinet – un Salaj actual – nu as face razboi cu ei ) -purtatoarea de cuvant a guvernului ucrainean spunea ” nu e treaba Romaniei cum facem noi manevrele ” . Sa vorbim si de catastrofa financiar de la Krivoi Rog , unde Romania a investit 700 de milioane de dolari intr-un combinat iar ucrainienii se fac ca nu stiu nimic , de asasinarea in bataie acolo prin 1996 a directorului Sidex Galati , in plina strada ?
  Daca cu o putere ucraineana previzibila si stabila avem aceste probleme cu ei , ce va fi cand la Kiev vor fi la putere batausi nationalisti incompetenti si aventurieri , scosi din cancelariile altora ?

 36. 36 Draghi Puterity ianuarie 30, 2014 la 3:27 pm

  Offtopic, dar de actualitate

  In opinia mea, Ponta ar trebui s-o bage pe Redding & Co. in fatza. Adica sa spuna public – voi ati zis ca aceste coduri trebuie implementate. Sau nici voi nu ati inteles ce sustineti? Atunci hai sa vedem, poate nu ati inteles nici alte lucruri, cum ar fi chestia cu libertatea presei de a comenta deciziile justitiei.

  Nu cred ca trupa de la CE ar avea vreo jena sa se suceasca ca si Basescu, pentru ca dupa al doilea referendum pentru demitere, batjocura Romaniei e pe fatza, insa poate ajuta lucrurile un pic in perspectiva alegerilor Europene.

 37. 37 Cris ianuarie 30, 2014 la 3:31 pm

  @ blogideologic, 29 ian. ora 8:14 pm:

  Genera ea inegalitate socială și ECONOMIA DE STAT centralizată…
  Asta nu vrea boboru s-o înțeleagă în RUPTU CAPULUI.
  Ăla care face groapă în canapea de atâta stat la televizor vrea să aibă aceleași venituri pe care le are un pilot de avion.

 38. 38 Cris ianuarie 30, 2014 la 3:41 pm

  Părerea mea e că în Ucraina e nevoie de alegeri parlamentare și prezidențiale. Demonstrațiile, oricât de violente și oricât de multă lume ar antrena, nu sunt concludente.
  Dar, dacă la alegeri, cei pro-Rusia ar ieși învingători, minoritatea (chiar dacă ar fi 51 la 49) nu ar mai avea dreptul să zică nimic.
  Or, mă îndoiesc că s-ar potoli, și atunci n-ar mai avea nas să spună că e democrată.
  Cred că tot la alegeri se va ajunge.

 39. 39 horia moldovan ianuarie 30, 2014 la 3:52 pm

  Masinaria democratiei la americani functioneaza cu petrol . Unde pute mai tare a titei , hop si democratia americana cu tot alaiul ei de avioane , portavioane , rachete etc . Daca in Coreea de Nord , n-a dat Dumnezeu petrol sau alte resurse materiale , neamestecul in treburile altor state devine primordial . Pe americani ii doare in pix si acolo i-a durut mereu de altii. Un nou razboi rece insa , in ziua de azi este o treaba mai dificila ca acum 3 decenii . Dolarul nu mai este stapinul financiar absolut , cu toate ca yankee’s se pricep si azi de minune sa-i ”tipareasca” . Amaritul de euroi le sta in git iar rusii au recuperat mare marte din terenul pierdut dupa 90 . Exemplul Siriei este elocvent si esecul american acolo va fi un inceput , urmat la nevoie si de altii , marind credibilitatea rusilor . Dara rusii au reusit in Siria , n-o sa lase ei Ucraina pe alte miini pentru nimic in lume . Plus legaturile de singe si secolele de istorie comuna. Plus exemplul de loc de neglijat al Romaniei , Un om politic competent si pragmatic stie ca o asociere la U.E. nu este posibila decit daca productivitatea muncii in tara doritoare de aderare este la nivelul , sau foarte aproape , de cel vest european . Ceea ce nu se poate asigura in Ucraina . Si acestia nu vor sa pateasca ce-am patit noi.
  Cita vreme Rusia va asigura Ucrainei o alternativa comoda , fara riscuri si foarte profitabila , nu se va pune problema aderarii la U.E. in termeni seriosi . Ba cred ca si noi ar trebui sa urmarim s cu mai mult interes evenimentele U.E. – Ucraina – Rusia , procentul euroscepticilor romani fiind in vertiginoasa crestere . Oricum , politica noastra externa fata de Rusia este sub orice critica , cu tot ce decurge de aici . Si o schimbare de macaz este din ce in ce mai greu de realizat si mai improbabila , la noi discutindu-se despre cedare de suzeranitate in favoarea conducerii centrlizate europene .
  Vad ca problema ” spatiului vital ” nu si-a dat obstescul sfirsit , odata cu terminarea razboiului ” cald” . Parca am fi in anii 30 ai secolului trecut si nu am invatat nimic .

 40. 40 Cris ianuarie 30, 2014 la 3:55 pm

  Nu mă pot abține să nu trec din nou în revistă realizările hibernale ale guvernelor Băsescu-Boc și Băsescu-Ungureanu. Sunt prea frumoase și nu trebuie uitate:

  – la 13 febr. 2012 (mai departe nu m-am mai uitat în ziare) erau doar 74 de morți de frig raportați de Ministerul Sănătății, numărați de la data instituirii codului portocaliu.
  – toate drumurile naționale din următoarele județe, închise: Mehedinți, Olt, Dolj, Teleorman, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Constanța, Brăila, Galați, Iași, Dâmbovița, Cluj, Prahova.
  – București-Lehliu de pe autostrada București-Constanța
  – autostrada București-Pitești.
  – 330 de trenuri anulate.
  (mai erau și alte realizări, dar n-am avut timp să le notez pe toate ca să le trec pe toate în cartea de aur a guvernărilor celor mai competente și iubite de bobor)

  Cum să nu-ți placă?!

 41. 41 Doru Coarna ianuarie 30, 2014 la 3:57 pm

  @ ZeV,

  parazapezile nu opresc ninsoarea dar fixeaza zapada viscolita, astfel ca aceasta se aduna in preajma lor si o portiune semnificativa de teren scapa netroienita. In tarile nordice sunt fie liziere de padure, fie garduri din plasa de sarma intinse intre stalpi metalici, tevi.

  Normal insa, la noi s-ar fura din prima noapte… si metalul, si lastarii…

  In rest, sa-ti traiasca pisica!

 42. 42 Cris ianuarie 30, 2014 la 4:09 pm

  Dar, domnilor și doamnelor, sau doamnelor și domnilor, să nu creadă citiorii acestui blog că cele de mai sus au fost cele mai mari realizări ale guvernelor Băsescu!
  Să speakuim din realizările majore:

  – creșterea TVA de la 19 la 24%
  – creștere accize la carburanți cu peste 30%
  – impozitare cu 16% pensii sub 2000 de lei (rămăseseră neimpozitate, vedeți?)
  – impozitare cu 5,5% CASS pensii sub 2000, fără scăderea celor 750 neimpozabili (ce pretenții la noi!)
  – creștere impozit pe microîntreprinderi de la 3 la 16%
  – creștere taxe locale în 2010
  – creștere taxe pe automobile în 2010 și 2011
  – impozitare tichete de alimente, de creșă, de vacanță, cadou, plăți compensatorii, dobânzi, tranzacții în valută
  – impozitare drepturi de autor până la înjumătățirea lor
  – impozit forfetar pe firmele mici
  – creștere preț carburanți în fiecare an, din 2009
  – creștere economică cu minus timp de trei ani
  – taxe suplimentare progresive pentru cei care dețin mai multe proprietăți imobiliare
  – împrumut extern 20 de miliarde de euro (pe care am început să-i dăm înapoi)
  Numai creșteri…

  Dar, să fim obiectivi! N-au fost numai creșteri.
  A fost și scăderea cu 25% a salariilor bugetarilor.
  Pe lângă atâtea creșteri, ce contează o scădere mică?

 43. 43 radu ianuarie 30, 2014 la 4:19 pm

  Romania nu e o tara colonizata. Romania e o tara ocupata de CIA.

 44. 44 Cris ianuarie 30, 2014 la 4:26 pm

  @ Doru Coarna:

  Domnule, părerea mea e că n-o să ne alegem cu niciun Schengen pentru că UE-ul ne-a spus verde-n față (de unde până acum băga tot felul de pretexte: că n-avem sârmă ghimpată la frontierele de est, că nu am întins plasă contra țânțarilor din Republica Moldova și Ucraina, că n-avem miniștri și prim-miniștri în închisoare…), ne-a spus că majoritatea electoratului din Vest consideră că a fost o greșeală că am fost primiți în UE și că vrea ca asta să fie ultima greșeală.

 45. 45 Cris ianuarie 30, 2014 la 4:29 pm

  Vorba „englezească” a lui Băsescu:
  AND fucked, AND robbed.

 46. 46 Den Siao Pin ianuarie 30, 2014 la 5:18 pm

  Cu EXCEPTIA mâzgălelilor unor bezmetici care scriu cu curul, comentariile cititorilor arata ca avem o problema in Ucraina care s-ar putea sa devina – acut- a noastra! Șto delaem ?

 47. 47 Luminita Arhire ianuarie 30, 2014 la 6:33 pm

  Intr-o compunere plicticoasa de moarte ,labartata si fara nimic inteligent la vedere , publicata pe un blog , sub titlul „Cianura noastra cea de toate zilele ” , Gabriel Liiceanu ii compara pe jurnalistii „necoruptibili” Pora si Tapalaga cu CAVALERUL lui Durer , acel cavaler neabatut care-si urmeaza calea , desi tovarasii lui de drum sunt Moartea si Diavolul . Acelasi Liiceanu ii vede in rolul CAVALERULUI si pe gingasii magistrati , ce nu pot fi tulburati de nimic in dreapta lor judecata .
  E de toata jalea cum baietii astia si fetele astea , purtand masura „ 22 ” la picior , ofensati in puritatea lor ideologica de toti inconstientii care nu-l slavesc pe Basescu Traian , semneaza scrisori in apararea deontologiei jurnalistice !!! ( asa cum o inteleg ei , desigur ) si se livreaza loviti in ambele aripi , suparati ca mai exista vreo cativa prin presa care au alte opinii decat ei …Cea mai tare teza a lui Liiceanu este ca jurnalistii aia „necoruptibili ” ( Pora , Mircea Marian , Tapalaga ,Dan Andronic , si altii ca ei – ii conoasteti ) sunt de un nezdruncinat CURAJ ! Adevarat , iti trebuie multa cutezanta ca sa pupi poala lui Basescu zilnic .
  Dar Liiceanu este filozof si absolut impartial – asa l-am auzit eu intr-o emisiune televizata articuland ; total impartial fiind , ia sa vedem ce mai spune : „ … Apoi a venit vara lui 2012, cu senzația de cădere vertiginoasă în haos, apoi referendumul, în care se pare că au fost convocați să voteze până și ocupanții locurilor de veci, apoi „marțea neagră”… „Sunt în stare să dea foc la țară, ca să scape ei (USL-istii , nota noastra)”, a spus Cărtărescu.’’. Pai , ce-ar mai fi de comentat , daca a spus PANA si Cartarescu ) – lucrurile sunt clare ! In treacat , cea mai simpatica opinie despre Cartarescu mi se pare aceea potrivit careia domnul cu pricina nu va lua niciodata Premiul Nobel pentru literatura , deoarece juriul va adormi fara sa poata depasi bariera primelor 50 de pagini de roman , care-i sunt necesare autorului pentru a iesi dintr-o camera …
  Nu stiu ce mi-a venit sa-i fac o nemeritata publicitate lui Liiceanu pe acest blog – poate doar pentru faptul ca a fost pomenit in cateva postari recente … Eu nu cred si nu am crezut vreodata in steaua lui Liiceanu – e prea caznit , prea lipsit de umor , prea crispat si prea atent la fosnetul banilor , prea tapetat cu citate , prea dispus sa ne povesteasca ce anume citeste atunci cand scrie si mult prea sarac in idei originale . Posteritatea observa , de obicei , asemenea defecte .Or, filozof fiind , domnul Liiceanu ar fi normal sa fie preocupat de felul in care-si selecteaza posteritatea clientii …

  P.S.Domnul Mirel Palada , care parea mai istet pana cand a devenit purtator de cuvinte , face o confuzie ce nu-l onoreaza , pornind de la textul lui Liiceanu . Faptul ca domnul Gabriel Liiceanu ii aseamana pe slujitorii din presa ai lui Basescu Traian cu neindoitul CAVALAR al lui Durer , este de un haz , intr-adevar, nebun , dar asta nu-l scuza pe Mirel Palada pentru eroarea lui . Pentru ca Liiceanu face referire la gravura „Cavalerul , Moartea si Diavolul ” si nu la „Cei patru cavaleri ai Apocalipsei ” , asa cum crede si mai si scrie Palada .

 48. 48 Criss ianuarie 30, 2014 la 6:33 pm

  Cam asta se intampla in Ucraina:

  Rusii vor sa instaureze democratia ruseasca
  Vesticii vor sa instaureze democratia vestica

  Ucrainienii nu stiu ce vor

  Norocul nostru ca am avut in tara cine sa ne dezbine si nu a mai fost nevoie sa se intervina din afara!

 49. 49 h32250 ianuarie 30, 2014 la 7:57 pm

  D-nule Nastase
  N-am fost un fan al d-voastra, dar intotdeauna v-am admirat pentru cultura si inteligenta d-voastra si cred ca ati fost cel mai bun primministru din anul 1989 pana in prezent.
  In anul 2004 cu toate ca optiunea mea era pentru o politica liberala, n-am mai votat alianta Da pentru ca am fost deceptionat de prostia pe care a facut-o D-nul Tariceanu, cand s-a aliat cu Basescu.
  Pe Basescu nu l-am votat, nici cand au fost alegerile pentru PRIMARUL GENERAL AL CAPITALEI sI nu l-as fi votat niciodata, pentru ca acest om imi provoaca repulsie si scarba, datorita rautati, vicleniei, mitocaniei si lipsa de cultura pe care o dovedeste.
  Pentru d-voastra simt regrete si parerea de rau, ca nu va pot ajuta sa fiti un om liber si sa va implicati in lupta impotriva acestui cancer al societati romanesti, care se numeste Traian Basescu.
  Va rog sa ma scuzati ca n-am fost un fan al d-voastra si va doresc sanatate si multa putere de lupta pentru binele Romaniei.
  Cu stima si admiratie.

 50. 50 ZeV ianuarie 30, 2014 la 9:12 pm

  Se pare ca partiduletul numit Miscarea Populara, format eminamente din barbati, se va….intari, pe ici pe colo, prin partile esentiale. E si normal, din moment ce renumita ,,Cleopatra a Romaniei” a intrat, cu fata la public si cu spatele catre activul proaspetei formatiuni politice.
  Va amintiti ce fascinat era ,,mister Jacuzzi”, alias Teodor Baconschi , cand venea vorba despre amazoana din Plescoi ? Iata, in sfarsit, Dumnezeu I-a ascultat rugaciunile si I-a indeplinit visul…nu va mai fi singur in bolboroseala noii drepte care se tot chinuie sa se nasca.
  Impreuna, vor da nastere la noi si noi clone basiste, pentru viitorul de aur al Romaniei, adevaratul areal 51 al SUA, in care, orice este posibil…daca noi toti, vom dormi, bineinteles.
  😉

 51. 51 Marian Nicolae ianuarie 30, 2014 la 9:12 pm

  @ George Ban ianuarie 29, 2014 la 1:08 pm

  Observatia dumneavoastra este corecta pana la un punct.

  Trebuie luat in consideratie faptul ca Mama Rusie nu uita si nu iarta, iara distrugerea URSS intra „un pic” la aceasta categorie……

  Joaca de-a razboiul rece prin Romania si Ucraina a strategilor de la Pentagon, s-ar putea sa le iasa pe nas.

  Ne indreptam cu pasi repezi catre un razboi in toata regula, un razboi din care SUA s-ar putea sa nu mai iasa deloc……din simplul motiv ca SUA au reusit sa-si faca dusmani in toata lumea.

  In afara de UK si Israel, sunt curios iare cate alte state vor fi de partea SUA…poate Canada si Australia…poate.

 52. 52 Theodora ianuarie 30, 2014 la 10:07 pm

  Pentru ministrul Culturii Gigel Stirbu, interzicerea filmului „Nymphomaniac“ in cinematografe este un atac la democratie.
  Pentru ministrul Culturii Gigel Stirbu un film pornografic e un act de cultura. Daca este un act de cultura atunci de ce nu propune ministrul Gigel Stirbu ca filmul sa fie vizionat in mod organizat de toti elevii de scoala generala si liceu? Sau de ce sa nu aducem “cultura” in scoli, sa fie vizionat filmul in clasele de scoala impreuna cu parintii, directorii si profesorii?
  Habar nu am daca Gigel Stirbu are copii sau nepoti dar sa presupunem ca are, ar fi interesant daca ministrului Culturii Gigel Stirbu i se pare normal sa vada filmul asta impreuna cu fiica sau cu nepotica …………….
  http://theodora0303.wordpress.com/2014/01/30/pentru-ministrul-culturii-gigel-stirbu-interzicerea-filmului-nymphomaniac-in-cinematografe-este-un-atac-la-democratie/

 53. 53 Vsile ianuarie 31, 2014 la 8:21 am

  1. Vsile ianuarie 30, 2014 la 12:50 pm
  Pentru ca tot ne-am intins la vorba si scriem interminabil cu pareri care mai de care…eu am spus pe scurt cam tot ce s-a scris aici.
  Emit insa niste considerente vs explicatiile unor colegi fara a nomina pe cineva anume.
  -Cind in ce perioada specifica a fost Ukraina un stat bine determinat ?
  Unii probabil vor spune sub hatmanatul lui Hmelivski altii vor spune si au dreptate ca Ukraina este o inventie americana , o lovitura de proportii data Moscovei!
  Savantii tampi, ukrainienii nationalisti scriu ca teritoriul Ukrainei a fost rusificat sub comunisti dar uita ca Rusia a avut capitala la Kiev intro perioada in care semitia uklrainiana lipsea cu desavarsire in teritoriul mai tarziu denumit Rusia Mica!Pina la utma nu limba vorbita ,apartenenta politica si religioasa determina granita unui stat.
  In realitate teritoriu rusesc de prin secolul VIII , cu granite oscilind intre Hanatul Crimeei, Rusia si Polonia-Lituania, si de ce nu principatul Moldova .
  Crearea statului ukrainean dintro Rusie slaba a fost printre altele o lovitura directa impotriva intereselor romanesti. Noul stat a preluat mostenirea primita prin intermediul americanilor de la rusi , fara sa ne retrocedeze teritoriile ocupate sau sa declare aceste teritorii regiuni autonome!
  La randul nostru o data cu intrarea in UE , Romania a renuntat practic la orice revendicare de teritoriu si implicit si la revendicarea republicii Moldova,alt tampon creat de americani pentru a izola Kremlinul.
  Rusii au reactionat si ei reactionatr dar tot impotriva statului Roman prin soparla Tiraspol.
  Dragii mei savanti, domnule Nastase astea sunt fapte ,istorie pe care copii nostri trebuie sa o cunoasca , dar cum sa o cunoasca atata timp cit noi falsificam propria noastra istorie, instoria de la 89 incoace?
  Asperitatile Ruso-cazacesti – ukrainiene s-au manifestat insa din totdeauna , fapt care i-au facut probabil pe imperialii-imperialisti atotputernici rusi sa-i numeasca “haholi” adica ciini , fara pedigri pe aceia care s-au aliat de fiecare data in fiecare razboi impotriva rusilor fie ca adversarii erau suedezii,polonezii sau nemti!
  Ukraina indiferent ce intorsatura va lua evenimentele, ar putea fi declansatorul unor evenimente care vor decima in primul rand Europa si probabil si aceasta lume.
  Ukraina ar putea deveni intro prima faza o noua Jugoslavie, tara sa fie reimpartita intre zonele populate de rusi si cele populate de ukrainieni.
  Dar cit de apetisanta este pina la urma Ukraina pentru marile trusturi si concerne europene si americane. Sa vedem insa ce spun si chinezii care in mod sigur vor fi aliatii lui Putin.

 54. 54 Cârcotaşu ianuarie 31, 2014 la 10:38 am

  Greu cu artimetica!

  Ponta il va desemna pe Basescu tot intr-o dimineata, asa cum a numit-o pe Kovesi, iar la acel moment USL nu va mai exista ca sa aiba majoritate din moment ce Ponta va candida la presedintie si nu Antonescu… pricepi cum vine de se leaga?

  Da, da’ tot rămâne majoritatea lu’ PSD+UNPR+PC.
  Şi bine, bine, l-o desemna Ponta dacă n-o avea-ncotro, da’ întrebarea e: Şi pe Băse ce formaţiune cu snagă să-l propună?
  Trăi-ţi-ar bosonu’!

 55. 55 Cris ianuarie 31, 2014 la 10:51 am

  În statul american Georgia, traficul e paralizat, copiii au dormit în școli, majoritatea instituțiilor de stat sunt închise.
  Nicio demisie, nicio demitere…
  Rușiiiine!

 56. 56 Doru Coarna ianuarie 31, 2014 la 3:14 pm

  @ George Ban,

  comportamentul SUA iti pare tie total ilogic pt ca esti victima a ceea ce am tot spus eu altora aici pe blog, nu suntem intr-un sistem formal si prin urmare logica nu functioneaza deoarece sistemul nefiind unul inchis, iti lipsesc din campul analizei multe informatii. Tocmai pt acest motiv ar trebui sa specifici mereu ca-i vorba depre parerea ta personala, nu una colectiva, generala, sau avizata…
  Tie deci iti pare ilogic, celor direct implicati, logic.

  Sincer, nu ti se pare a fi normal asa?

 57. 57 Stoica Mihaela ianuarie 31, 2014 la 3:52 pm

  Hm! Mie mi-ar plăcea o opziţie ca în Anglia. Frumos, pe faţă, cu miniştri din lumină în faţa miniştrilor care deşi sunt la guvernare se comportă de parcă şi-ar dori să stea la umbră.

  O renaştere, nu o revoluţie.

  Ce zici?, Începi să cauţi autori de proiecte pentru fiecare minister al României?

  Anglia este acolo unde este deoarece a ştiut să petiţioneze la timp tot ce nu era în ordine. Acum petiţiile sunt online. De capete care să reformateze sistemele avem nevoie.

  Nu înţeleg de ce, dacă în România toată lumea se joacă de-a orice nu se pricepe, nu ne-am putea juca şi noi de-a ce ne pricepem.

  Hm?

 58. 58 Stoica Mihaela ianuarie 31, 2014 la 3:58 pm

  Dacă tot suntem de zece ani în opoziţie, ce mai contează cinci.

  Sau poate ne mobilizăm puţin, că cine are ceva de spus nu mai trebuie să se pregătească, este suficient să tragă aer în piept şi să înceapă să vorbească. Calm. Ca să se audă până departe.

  Întrebat de o moderatoare de emisiune dacă are nevoie de timp să se pregătească înainte de începerea emisiunii, Moisil a spus: ” Nu, doamnă, până acum de asta am trăit.”

 59. 59 Centru ianuarie 31, 2014 la 4:03 pm

  O lacrima pentru Marioara Murarescu .
  Cele 20 de minute de Tezaur Folcloric date luni seara in ingrozitorii ani 1985 -1989 erau 20 de minute de lumina in intuneric .
  Chiar acum , la urma , ne emotiona prezentandu-ne imagini mai vechi cu copii slabuti de 11 ani , la primele aparitii pe scena , copii azi maturi , care isi aminteau de ” nenea Dragan ” ( regretatul Dragan Muntean ) care ii incuraja sa cante …
  Odihneasca-se in pace !
  O persoana care a adus bine in Romania anilor 1980 -2000 .

 60. 60 TREIDE 95 ianuarie 31, 2014 la 6:55 pm

  Tot ce se poate! Prima „revoluție portocalie” o fi fost o repetiție probabil a celei de-acum. Ceea ce n-a ieșit „mai-marilor” bine atunci, după unele „ajustări”se-ncearcă rezolvarea acum. Să-ncerc a gândi că și acolo….mâna discretă a marilor puteri face jocurile? Ruleta a fost și este în continuă mișcare. Așadar, domnilor, pe ce mizați: pe roșu, ori pe negru?

 61. 61 Centru ianuarie 31, 2014 la 7:11 pm

  @Den – in loc de creier ai un ” c… r ” ? Daca in cele 4 cuvinte pe care le folosesti cuvantul ” c… r ” este unul , ai o problema , draga druzia .

 62. 62 George Hălărescu ianuarie 31, 2014 la 8:14 pm

  Se pare că lucrurile încep să se mai calmeze în Ucraina. Condițiile impuse de opoziție au fost îndeplinite în mare parte, odată cu promulgarea legilor: amnistiei și anti-protest.

  Acum ar trebui să se lucreze pentru normalizarea situației din țară, deoarece există premise serioase să se instaleze haosul, iar amenințările de astăzi ale armatei ridică multe semene de întrebare. De asemenea, îmi este teamă că opoziția are mai mulți centri de comandă și nu cred că mai are control asupra unor grupuri.

  Trebuie urmărit cu foarte mare atenție!

 63. 63 ZeV ianuarie 31, 2014 la 8:23 pm

  Doru Coarna
  I-ati si singur o pisica si nu mai ravni la a altora.
  Bunaoara, te poti inscrie la Miscarea Populara unde este mare penurie de prospaturi.
  😉
  ps
  Nu e vorba de oprit ninsoarea, asta este doar de competententa CSAT (daca Basesci si-ar fi facut timp sa-l convoace), ci, de viscol.
  Asa cum se prezinta terenul din Baragan, ar fi o frectie la picior de lemn (sau inghetat(.
  😉
  Liziera este altceva, dar si aceasta are nevoie de densitate/grosime, deci consuma mult teren agricol si , nu in ultimul rand, se maturizeaza tare greu, aproape la fel de greu ca unii dintre interlocutorii mei, pentru a rezista la intemperii fara a fi smulsa din radacini.
  😉

 64. 64 ZeV ianuarie 31, 2014 la 8:24 pm

  erata
  Ia-ti si singur
  scuze

 65. 65 ZeV ianuarie 31, 2014 la 8:31 pm

  Stoica Mihaela
  Marea Britanie are o inalta cultura politica si civica, pentru ca acei oameni sunt responsabili, indifferent daca sunt in opozitie, sau la puterea executive.
  Nu am spus si putere legislativa, deoarece, in Parlamentul de la Londra, uneori, ocupantul din Downing Street 10 este mai paruit de colegii de partid, decat de alesii opozitiei. Acolo, culorile politice cedeaza intaietate intereselor nationale, sau, ale comunitatilor locale reprezentate de alesi.

 66. 66 ZeV ianuarie 31, 2014 la 8:51 pm

  Printre ,,cei direct implicatI” te numeri si d-ta, domnule Doru Coarna ?
  (Z)
  Parerea domnului George Ban nu este una singulara, ci, este impartasita de multi alti colegi, printre care ma numar eu insumi.
  ,,Planul ” american nu este ilogic, dimpotriva, este elaborat de minti superdotate, de strategi, informaticieni, matematicieni, etc. de elita, asistati de softuri sofisticate si inteligente si de aparatura de interceptare de inalta rezolutie.
  😉
  Problema este ca acest plan complex nu se potriveste Romaniei si poporului sau.
  Pare ilogic, nu-i asa ?
  (Z)

 67. 67 Cris ianuarie 31, 2014 la 8:59 pm

  Încurcate sunt căile electoratului!
  În 2004 ucrainenii au ales partida Iușcenko-Timoșenko. Iu, iu, iu! Portoca-liu!
  Nu le-a plăcut.
  În 2010 au ales partida Ianukovici.
  Nici ăsta nu le place.
  Ce-or să mai aleagă? Și, o să le placă vreo variantă?
  Sau, și la ei „clasa politică” e rea, iar tot ce rămâne în afara „clasei politice” e bun?

  Egiptenii:
  Mubarak n-a fost bun.
  Au ales Frăția Musulmană și Morsy.
  Nici ăștia nu sunt buni. Lovitură de stat (ASTA a fost într-adevăr lovitură de stat).
  Acum se omoară între ei ca chiorii.

 68. 68 ZeV ianuarie 31, 2014 la 9:06 pm

  Theodora
  Intotdeauna cei care promoveaza subcultura (indeosebi realizatorii de filme de peste Ocean) is vor promova toxinele sustinand ca orice obiectie este atac la democratie. Non-cultura americana, in general, se bazeaza pe mediocritate, facil, sex si violenta, oricat s-ar scalambai epatant regizorii ca sa para originali. Uneori, apar si ,,scenarii auto-deliberativ-stimulativ-victimizante” menite sa atraga atentia asupra filmului.
  😉

 69. 69 ZeV ianuarie 31, 2014 la 9:09 pm

  Marian Nicolae
  Nu mai cred in lipsa de discernamant a UK fata de aventurismul american, mai ales, dupa esecul de imagine asociat cu interventia rusinoasa din Irak, rasfrant asupra lui Tony Blair, dar nu numai.

 70. 70 ZeV ianuarie 31, 2014 la 9:18 pm

  Luminita Arhire
  Cei cativa ,,telectuali ai lui Basescu” sunt atat de rupti de realitate, incat planeaza in inefabilul perceptiei lor vis a vis de damful prezidential. Cand esti spirit pur si simplu, nu mai ai nevoie de coloana vertebrala, care te-ar tine lipit de banalul pamant.
  (Z)

 71. 71 Cris ianuarie 31, 2014 la 9:31 pm

  Băsescu a aruncat peste bord toate partidele și aproape toți oamenii care l-au ajutat să fie ales, care L-AU FĂCUT PREȘEDINTE, și și-a făcut un partid nou despre care crede că va rupe inima târgului.
  El e convins că a fost ales pentru „calitățile” lui, pentru „competențele” lui, pentru „corectitudinea” lui.
  Nu e conștient de faptul că, dacă nu avea în spate partide vechi cu organizații puternice în teritoriu, cu oameni care s-au spetit pentru el, dacă nu ar fi existat fonduri uriașe pentru popularizarea sa, ar fi pierit din primul tur.
  Oricât de bun candidat ai fi, dacă nu ai această mașinărie în spate, zeci de mii de voluntari care să umble din ușă în ușă pentru tine, bani cu nemiluita pentru materiale, media…, nu te votează decât cei pe care îi interesează viața politică și au timp să se informeze din proprie inițiativă.
  Majoritatea covârșitoare a electoratului nu e interesată de politicieni și partide.
  Unii sunt foarte ocupați.
  Alții sunt înapoiați și nu știu că politicile care urmează să fie aplicate îi vor afecta, deci se plictisesc și „consumă” cancanuri.
  Alții sunt mulțumiți în orice guvernare pentru că afacerile le merg bine (legal, ilegal, e altă temă).
  Alții nu au mijloace de informare.
  Acestei mari majorități trebuie să-i bagi în ochi candidatul tău, iar pentru asta e nevoie de un efort uriaș în toată țara.

  O tipă îl trecea Dunărea pe Băsescu, iar la întrebarea mea „de ce l-ai votat?” mi-a răspuns: „păi, pe cine să votez? ăsta era pe stâlpi”.

  Obama le-a mulțumit celor 400.000 de voluntari care au bătut țara pentru el.
  Ăștia au fost în plus față de sutele de milioane de dolari cheltuiți…

 72. 72 Cris ianuarie 31, 2014 la 9:34 pm

  Pentru organizarea Jocurilor Olimpice de la Soci, s-au cheltuit 40 de miliarde de euro.
  Și dacă unul ajunge jos pe schiuri mai repede decât ceilalți, ce?

  O lume nebună, nebună, nebună de legat!

 73. 73 Cris ianuarie 31, 2014 la 9:38 pm

  @ ZeV, 31 ian. ora 9:09 pm:

  Aferim, bey!

 74. 74 pastel ianuarie 31, 2014 la 11:01 pm

  Situatia din Ucraina va avea efecte negative asupra Romaniei, indiferent de rezolvare. Ma tem ca Rusia va trece la actiuni de intimidare, de sabotare in tarile Europei si in Ucraina, tinzind catre terorism. Romania poate ajunge iar in situatia din timpul evenimentelor din Iugoslavia. Azi nu vad Ucraina sa dea inapoi in fata demonstantilor, iar actiunile occidentului se vor lovi de „zidurile” Rusiei.

 75. 76 blogideologic februarie 1, 2014 la 1:11 am

  @ Cris
  N-ai citit cu prea multă atenţie articolul din NYT. Thomas Piketty se referă în primul rând la cauzele ce restrâng într-un mod drastic anvergura pieţii muncii în capitalismul din secolul XXI. Dar este cu adevărat periculos ce scrie Piketty mai departe. Dinamica acestui capitalism nou generează forţe puternice care ameninţă societăţile democratice.

 76. 77 blogideologic februarie 1, 2014 la 1:12 am

  Ovidiu Hurduzeu : România şi modelul extractive/ +Pentru a înțelege eșecul actual al modelului de (ne)dezvoltare românesc, trebuie să înţelegem de ce o societate este prosperă sau este săracă. De ce o societate, precum societatea românească, înzestrată de Dumnezeu cu daruri extraordinare, este săracă, iar alte societăți mult mai puţin înzestrate sunt prospere? De ce Finlanda și Danemarca au un nivel de trai atât de ridicat, iar noi am rămas codașii Europei? De prea multe ori s-a spus că România este săracă fiindcă românii sunt hoți, leneși, ortodocși sau situați geografic prea la sudul continentului. Nu geografia, cultura sau religia ne-au adus în situația de astăzi, ci modelul politic și economic pe care l-am adoptat, cu voia sau fără voia noastră, de 60 de ani încoace. Prosperitatea unei țări depinde mult mai mult de contextul politic, de tipul de instituții economice și politice decât de contextul etnic sau rasial. Analizând situația celor două comunități Nogales – Oraşul Nogales este situat la granița dintre SUA şi Mexic. Practic, granița, marcată de un gard, desparte în două o comunitate care are aceeaşi origine etnică, aceleași obiceiuri culturale, aceeași religie și același profil moral – doi autori americani, Daron Acemoglu, profesor de economie la MIT, și James A. Robinson, profesor de științe politice la Harvard au observat (vezi cartea “Why Nations Fail. The Origins of Power, Prosperity, and Poverty”) că singurul lucru care le diferențiază este natura și modul diferit de funcționare a instituțiilor politice și economice. Ei numesc tipul de instituții predominante în partea mexicană a orașului Nogales instituții de tip extractiv. […] Vom păstra termenul „model extractiv“ propus de către cei doi autori americani. Putem afirma că de 60 de ani încoace, România a cunoscut doar instituții extractive. Știm cu toții că România este susținătoarea ferventă a patru gigantice proiecte „extractive“: proiectul Roșia Montană, proiectul de exploatare a gazelor de șist, proiectul de defrișare a pădurilor țării – acesta din urmă fără binecuvântarea oficială a statului, dar sistematic implementat de entități economice și politice extractive interesate în maximizarea profitului privat în dauna interesului național și al comunităților locale. Statul se face vinovat pentru că nu vrea să oprească jaful din pădurile românești, ci, dimpotrivă, încurajează un dezastru ecologic care pune în pericol viitorul țării. Pe lângă defrișarea pădurilor, statul a încurajat construirea de microhidrocentrale care distrug râurile de munte. În fine, cel de-al patrulea proiect extractiv este „șpăguirea“, programele de privatizare prin care activele industriei românești au fost vândute pe nimic unor indivizi aflați în strânsă legătură cu statul mafiot. O parte importantă a programului de privatizare include înstrăinarea terenurilor agricole, o practică extractivă ale cărei consecințe devastatoare se vor simți în anii viitori. Aceste patru proiecte economice și sociale distrugătoare n-ar fi posibile dacă România nu ar fi încătușată de o structură politică și administrativă extractivă bazată pe instituții care nu creează bogăție, ci doar o „extrag“ prin diferite metode distructive. Cianura și fracturarea hidraulică își au corespondent în metodele distrugătoare folosite de instituțiile românești, în speță incompetența, iresponsabilitatea, lipsa de viziune, lipsa de spirit civic și moral. Ca să nu mai vorbim de lipsa credinței în Dumnezeu. În țara noastră, instituțiile au fost deturnate de la menirea lor naturală, de a servi societatea, au fost deturnate spre un obiectiv toxic, anti-românesc, anume acela de a extrage bogăția creată de societate în avantajul unui număr restrâns de grupuri de interese. Instituțiile extractive nu sunt interesate de inovație, nici de asigurarea unor oportunități egale pentru toți membrii societății. Nici nu sunt interesate de asigurarea unui cadru legal și investițional care să promoveze o competiție corectă. Ele sunt interesate doar de a extrage cât mai multă bogăție într-un timp cât mai scurt, indiferent de mijloacele folosite și indiferent de consecințele pentru țară. Este o bogăție extrasă în avantajul exclusiv al unei oligarhii. La fel ca o colonie, România a căzut pradă conchistadorilor interni şi externi […] Procesele entropice accentuate prin exploatarea nechibzuită a resurselor naturale sunt însoțite de procese accentuate de entropie socială. /Totdeauna în istorie un model extractiv a dus la ecocid. Termenul „ecocid“ provine din grecescul oikos “casă” și latinul caedere “a distruge”. În prezent nu distrugem numai natura țării, ci dăm foc şi casei în care locuim, casa România (am mai vorbit despre iresponsabilitatea voioasă pe care o dovedeşte guvernul Victor Ponta atunci când poluează aquiferele României n.n.). Experiența istorică ne arată că în copleşitoarea majoritate a cazurilor, regimurile de tip extractiv s-au prăbușit […] România trebuie să abandoneze definitiv modelul extractiv și să înceapă tranziția spre un model civic-distributist. […] Comunismul a urmat propriul lui model extractiv. Acesta a produs pentru un timp creștere economică datorită centralizării puterii politice. Centralizarea puterii politice, cu alte cuvinte un stat puternic, este o condiție a creșterii economice. […] Statul român era, într-o vreme, chezașul apărării interesului național. Când centralizarea și întărirea puterii statului nu-i însoțită de răspândirea unei rețele de instituții cu caracter inclusiv (care să asigure mobilitatea socială), productiv (să creeze bogăție, în loc să o secătuiască pe cea existentă) şi distributist (distributist în sensul de răspândire a proprietății productive și a democrației participative, nu numai în sfera politică, dar și în cea economică – vezi întreprinderile cu lucrători-proprietari și cele de tip mutualist), dezvoltarea nu-i sustenabilă. Va fi pseudo-dezvoltare de tip extractiv. Modelul de creștere nesustenabilă dirijată de instituții extractive este cel pe care îl urmează China communistă de astăzi. Alt exemplu ni-l furnizează capitalismul Islamic Anatolian din Turcia lui Erdogan. Într-adevăr, Turcia și-a plătit spectaculos datoriile, dar întărirea statului turc n-a fost însoțită de răspândirea democrației economice și politice participative. / România continuă modelul extractiv moștenit în esenţă de la comuniști. Resursele țării noastre sunt stoarse și alocate de către grupuri private unor scopuri care nu sunt în interesul poporului, ci în scopul menținerii statu- quo-ului. Există prea puțină inovație instituțională (aici PNŢCD-ul a capotat tragic prin renunţarea la justiţia distributivă şi adoptarea principiului RESTITUTIO IN INTEGRUM cerut imperios de către seniorul CORNELIU COPOSU, n.n. ). CORNELIU COPOSU a protejat doar structuri instituționale anchilozate – după modelul interbelic AFACEREA SKODA- și eventual a cerut „inovație“ doar în perfecționarea tehnicilor de jefuire a bogăției deja create în România prin “munca întregului popor” (şi conceptul respectiv pus între ghilimele are de fapt un sens pozitiv, n.n.). Sistemul economic extractiv este închis, clientelar, de castă. Instituțiile extractive (politice și economice) n-au vreun interes să se primenească, să promoveze mobilitatea și dreptatea socială, să investească în competență și inovație. Dintr-o analiză social-economică foarte atentă se constată că investiția în competență și inovație este sprijinită pozitiv în general numai prin acorduri politice de tip distributist care împiedică grupuri restrânse să monopolizeze puterea politică, s-o folosească în interesul lor dar în detrimentul societății. CORNELIU COPOSU a refuzat să încheie un asemenea acord distributist cu ION ILIESCU, un adept pe faţă al politicii lui Ion Mihalache. În România, statul slab promovat de către seniorul CORNELIU COPOSU a permis susținătorilor modelului extractiv să acapareze unitățile economice şi instituțiile publice, să le deturneze de la menirea lor inițială. Trebuie să reamintesc faptul că în Franţa post-1944, generalul Charles de Gaulle a refuzat categoric să colaboreze cu “seniorii” politicii interbelice (n.n.). / Apoi, nu statul este extractiv prin definiție!, ceea ce ar justifica după unii restrângerea atribuțiilor sale (conceptul de „stat minimal“), ci instituțiile publice și entitățile private sunt deturnate spre scopuri extractive. Când întregul sistem urmărește doar astfel de scopuri, ceea ce urmează este incompetența generalizată, inegalități sociale flagrante, ruina economică și colapsul final. Pentru o anumită perioadă de timp, instituțiile extractive creează mari avantaje grupurilor de „aleși“ aflate temporar în fruntea bucatelor. Aceste avantaje fiind însă concentrate doar la vârf, ele sunt mereu revendicate de alte grupuri cu mentalitate extractivă. Este vorba despre „lupta pentru ciolan“ care creează o instabilitate politică permanentă și mari animozități sociale. […] Pentru România, alegerea nu este între un capitalism de stat, gen capitalismul chinezesc, sau un capitalism neoliberal de tip anglo-saxon – ambele pot avea derapaje extractive, ci între instituții anchilozate de tip extractiv și instituții inclusive de tip productiv-distributist. Dacă vom continua să menținem instituțiile extractive, orice model economic pe care l-am adopta va fi deturnat. […] Se sufocă IMM-urile – numai în 2013 au dat faliment 100.000 de IMM-uri – se sufocă medicii, profesorii, se sufocă tinerii care nu mai au nici o perspectivă, satele sunt muribunde iar majoritatea orașelor din țară se găsesc într-o stare jalnică. Să nu mai vorbim de infrastructura de transport, educație, cercetare sau instituțiile de cultură. Nici natura nu mai poate respira sub greutatea lobby-urilor industriei extractive. Românii responsabili şi nemanelizați se simt de parcă ar fi fost înghesuiți în vagoanele unui tren de marfă care-i duce spre locul ecocidului. Ajunși în pragul disperării, oamenii nu vor avea de ales; vor sparge ușile vagoanelor și se vor năpusti asupra celor care conduc trenul spre pierzanie. Reformați statul, deschideți sistemul politic și economic dacă nu vreți ca el să fie deschis prin violență și anarhie ! Nu mai mizați pe faptul că v-ați aranjat deja odraslele în străinătate şi că tot ce-ați jefuit ați ascuns prin paradisuri fiscale ! “Când nu vom mai putea răbda / Când foamea ne va răscula / Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa / Nici în mormânt!” Instituțiile politice şi economice trebuie să redevină inclusive, adică să permită mobilitatea socială. Dacă un tânăr capabil emigrează în Australia, SUA sau Canada, el are șanse reale să avanseze pe scara socială datorită capitalului de cunoștințe și integrității sale morale (cel puțin așa a fost până la declanșarea crizei). În România, aceste calități, care constituie un avantaj decisiv într-un sistem inclusiv-distributist, sunt considerate „periculoase“ întrucât pun în pericol supraviețuirea sistemului extractiv. În România interbelică, fii de țărani au ajuns mari personalități fiindcă în acea perioadă sistemul politic românesc nu era extractiv ci inclusiv-distributist: proprietatea productivă era larg răspândită în societate, iar bogăția era folosită pentru reproducerea unui sistem în care fiecare avea șanse să avanseze pe scara socială dacă își vedea în mod serios de treaba lui și conlucra cu aproapele său. Clasa politică nu reprezenta doar interesele unei oligarhii, ci diversitatea intereselor din societate. Răspunzând voinței poporului, elitele românești au creat instituții distributist-inclusive. Țăranii au fost împroprietăriți, clasa politică s-a deschis, s-au creat noi partide care au exprimat interesul maselor populare, precum PNŢ-ul, iar vechile partide, partidul liberal de pildă, au înțeles să îmbrățișeze interesul naţional și nu al unui grup restrâns. Astfel, România a blocat cu succes influențele bolșevice, bucurându-se de o perioadă înfloritoare de progres social și economic într-o vreme în care țările dezvoltate treceau prin cea mai neagră perioadă din istoria lor modernă. Sistemul actual trebuie deschis şi să fie permisă intrarea pe scena politică românească a unor noi actori, cu noi oferte electorale, care să reprezinte cu adevărat aspirațiile populare. Este aproape imposibil să formezi azi un partid cinstit, pornind de la firul ierbii, pe baza actualei legislații. De asemeni, este tot mai greu să pornești o firmă și s-o menții în hățișul de reglementări, de impozite covârșitoare și fără să plătești o anumită „taxă de protecție“. Democrația participativă trebuie întărită și însoțită de o economie participativă în care firmele mici să aibă o șansă reală pe piață. În România, formele economice participative – asocieri de tip cooperatist şi mutualist – lipsesc aproape cu desăvârșire, deși acestea şi-au dovedit rezilienţa pe timp de criză. În schimb, se promovează pe toate canalele media entități economice de tip extractiv: compania RMGC care vrea să distrugă Roșia Montană, multinaționale al căror model de afaceri este eminamente extractiv (fonduri speculative, firme care defrișează pădurile sau care vor să exploateze gazele de șist); firme care vin în România pentru a deversa deșeuri toxice (fabrici de formaldehidă, de incinerat gunoaie). Câte joburi creează transnaționalele venite să stoarcă din țară un profit maxim într-un timp cât mai scurt? De ce tot descurajăm IMM-urile, şi încurajăm transnaționalele ? O țară poate oricând evolua de la un sistem extractiv la unul productiv-distributist şi vice-versa. […] Derapajele clar extractive ale societății occidentale din timpul crizei economice începută în 2008 ne arată că democrația nu este scutită de propriile riscuri. Instituțiile din România, pentru a păstra statu-quo-ul, vor căuta sprijin în lume oriunde există structuri și mentalități extractive. Dacă poporul va pune piciorul în prag, mafiile de tot felul vor fi obligate să renunțe la actualul sistem extractiv. […] + SURSA http://www.badpolitics.ro/romania-si-modelul-extractiv/

 77. 80 blogideologic februarie 1, 2014 la 2:26 am

  New York, noul creuzet pentru germeni de întreprinderi inovante (start-ups) http://www.lemonde.fr/economie/article/2014/01/31/new-york-nouveau-creuset-a-start-up_4357708_3234.html

 78. 81 blogideologic februarie 1, 2014 la 7:24 am

  Lojile masonice sunt nişte structuri organizaţionale pentru “a fura meserie” în Epistemologie. Există o gradare a lor în ordinea apariţiei cronologice. Fundamentale sunt trei : loja ucenicilor şi loja companionilor (înseamnă “a mânca împreună o pâine”), care apar înainte de 1725, precum şi loja meşterilor zidari ce apare pe la 1725. De la anul 1740 apar lojile masonice de grade superioare, cu semnificaţia practică a unor “ateliere de perfecţionare”. Cultura română modernă a secolului XIX a fost influenţată masiv de un asemenea atelier de perfecţionare. Pe care îl pomeneşte, nu îndeajuns de explicit poate, Iancu Văcărescu. Dar să ne amintim mai întâi faptul că Muzele sunt cele nouă fiice ale Memoriei. Epistemologia din versurile lui Iancu Văcărescu nu este o didascalie : „V-am dat teatru, vi-l păziţi/Ca un lăcaş de muze / Cu el curând veţi fi vestiţi / Prin veşti departe duse” ; pentru că ea poate fi interpretată în cifrul lui Ienăchiţă – ca un flux de reprezentări ontologice în limba română, purtând pe val cohorta de zeităţi ale experienţelor ontice. Constantin Noica, în ‘Logica lui Hermes’, subliniază admirabil această mişcare a ideilor „întru”. Dacă René Descartes (1596 – 1650) spunea : “Cogito ergo sum”, Condillac arăta cât de importantă este experienţa ontică – senzaţia transformată în idee, pentru verbul „a fi”. La Sofocle şi la vechii poeţi greci, toate experienţele ontice aveau asociate zeităţi. Iancu Văcărescu tradusese pe româneşte dramaturgie universală. Deschisese astfel o poartă pentru ” veştile” purtate de zeităţi !

 79. 82 Vsile februarie 1, 2014 la 7:45 am

  Dorulw,

  Se pare ca nu esti greu de cap si chiar doar indaratnic!

  Din pacate „indaratnicia” iti zadarniceste ca si lui Traian Basescu simtul cel mai elementar patriotic.

  De la scandalurile declansate de Traian si acolitii acestuia prin cancelariile unor pitzifelnii europeni care asteptau un pretext de a deturna fonduri pe care Romania era indreptatita sa le primeasca , indiferent de prestatia unor politicieni sau oameni de afaceri , deturnari care au afectat dezvoltarea tarii si nivelul de trai clamat european, la amestecul direct al guvernului american , direct sau indirect prin diferiti interpusi oameni de afaceri , ambasatori,entitati comerciale si financiare , pina la politicile parsive de sprijinire ale unor state din afara NATO , in detrimentul aliatului roman,toate sunt politici anti-romanesti pe deoparte si anti-nationale de cealalta parte adica a acelora care sustin acest masacru moral si economic!
  Imi pare rau sa spun dar de la Traian Basescu & Co. pina la ultima opinca care-l au sustinut sau sustin asemenea situatii, toti ,absolut toti sunt vinovati cum tot asa sunt vinovati toti aceia care au fost intrun fel saul altul alaturi de Ceausescu.
  Nu am nimic cu nostalgici, ei ca si ce reprezinta ei sunt un past, voi insa sunteti un pericol!

 80. 83 ZeV februarie 1, 2014 la 8:10 am

  Cris
  S-a cheltuit astronomic pentru Soci ?
  Schiorul este doar un pretext, este vorba de cu totul altceva: reclame, televiziuni, imaginea Rusiei in lume (adica a lui Vladimir Putin), etc.
  😉

 81. 84 ZeV februarie 1, 2014 la 8:13 am

  pastel
  Eu constat acte de intoleranta si violenta, vecine cu terorismul, aproape exclusiv, in zona opozitiei ,,portocalii” (din Ucraina n.r.). E foarte bine, in preajma alegerilor europarlamentare, sa se vada ce le poate pielea celor care isi spun ,,dreptaci”.
  (Z)

 82. 85 teostanc februarie 1, 2014 la 9:52 am

  ZeV,

  Totusi parazapezile sunt eficiente. Ele creaza o amorsa pentru formarea de troiene, cam asa cum este formata o gramada deschisa la rugbi.

  Au 2 efecte, astfel:
  – Zapada ramane pe camp;
  – Treptat, prin noi depuneri si aglomerari formeaza un mic zid de aparare a soselelor.

  Este evident ca cele 2 metode, plantarea copacilor si para… trebuiesc folosite functie de configuratia terenului si chiar combinate.

 83. 86 Doru Coarna februarie 1, 2014 la 9:58 am

  @ ZeV,

  si ce daca nu se potriveste, comunismul se potrivea? Cel cu fata umana se potrivea? Monarhia? Economia de piata s-a potrivit? Statul de drept se potriveste?

  Tema deceniului este ceea ce conteaza, arta guvernantilor, daca ar exista, este sa satisfaca interesul national pe baza temei deceniului…

  Deci TREBUIE sa se potriveasca!

  PS. Tu, care ai, crezi ca se gaseste asa usor o pisica trans, fosta motan? Si ce democrat esti tu daca imi interzici si sa te invidiez pt ca tu o ai iar eu nu?

  Sa-ti traiasca!

 84. 87 blogideologic februarie 1, 2014 la 10:45 am

  Sfincterele Libertăţii / Aşa-zisa “revoluţie română din decembrie 1989” – iniţiată de “rezistentul” Tokes Laszlo sprijinit de bogomilii din Timişoara- a relaxat pe atunci Sfincterele Libertăţii. Aceasta pentru că regimul dictatorului Nicolae Ceauşescu se dovedise “constipat” în privinţa libertăţii, zic acum duşmanii românilor. Am împrumutat expresia Sfincterele Libertăţii de la filosoful francez Alain Finkielkraut, dintr-un discurs (foarte negativ) al acestuia despre Internet. După 22 decembrie 1989, ora 12 00, relaxatele sfinctere ale Libertăţii au deversat peste România şi peste români o viitură a dejecţiilor. Ţinta lor predilectă –dacă se poate vorbi despre vreo ţintă în haos, şi eu afirm aici că poate fi totuşi decelată o ţintă constantă în ceea ce se cheamă “haosul post-revoluţionar”- fiind ortodocşii români şi Biserica Ortodoxă Română.

 85. 88 ZeV februarie 1, 2014 la 11:58 am

  Excelent, domnule Sova..asa este, de unde sa stie unii marinari cu ce se mananca un Cod, daca nu se face referire la traficul cu/de blugi ?
  Si inca ceva…felicitari pentru ca i-ai adus aminte traficantului cu constiinte de la Cotroceni ca actualul guvern nu primeste, conform Constitutiei, indicatii pretioase de ,,sus”. Era Boc s-a dus, din fericire….dar e doar inceputul.
  (Z)

 86. 89 ADRIANA februarie 1, 2014 la 12:25 pm

  Urmeaza revolutie si in Romania, domnule Nastase! Pai cat crede marinarul ca-l mai suporta lumea? Iar Ponta sa aiba grija, toti sunt cu ochii pe el…

 87. 90 Marian Nicolae februarie 1, 2014 la 1:17 pm

  @ ZeV,

  De ce sa nu spunem lucrurilor pe nume ?

  Faptul ca SUA si-au castigat Independenta fata de UK este o mare gogoasa…..

  Parghiile de conducere ale SUA de catre UK au intrat cumva in …Twilight Zone…in sensul ca nu sunt la vedere…..

  Ca sa nu dam totul in vileag, ma refer la faptul ca UK conduce aproape toata lumea prin…Magie Neagra si Vrajitorie……ati citit bine.

  Cautati si veti gasi ….how deep the rabbit hole goes……….

 88. 92 Buda Viorica februarie 1, 2014 la 1:34 pm

  Buna ziua ,cu respect va salutam si ne gindim la dumneavoastra si astazi. Va raminem aproape si nu uitam ce ne-ati invatat.

 89. 93 Adrian B. februarie 1, 2014 la 2:08 pm

  Chapeau !

  Preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică, a anunțat joi seara că va solicita demisia Guvernului, în cazul în care premierul Victor Ponta “se va mişca” şi va da ordonanţă de urgenţă pentru Codul penal, aşa cum i-a cerut preşedintele Traian Băsescu.

  În ce condiții va solicita Ciuvică demisia Guvernului Ponta

  “Sunt foarte curios dacă se lasă Ponta şi face ordonanţă de urgenţă cum vrea Băsescu.

  În cazul acesta, aş zice că ar putea Guvernul să-şi dea demisia, domnii şi doamnele de la USL din Parlament să-şi dea demisiile şi să-l lase pe Băsescu să guverneze, să legifereze cum vrea el”, a declarat Mugur Ciuvică în emisiunea “La ordinea zilei”, de la Antena 3.

  “Ar fi o prostie să faci ordonanţe cum vrea Băsescu şi să stai acolo, să rămâi aiurea la guvernare. Mai bine pleci acasă şi laşi să vină Băsescu la Guvern”, a continuat preşedintele GIP.

 90. 94 Ghita Bizonu' februarie 1, 2014 la 2:09 pm

  E … e ..
  Traian Basescu la Berlin ….

  – a arătat că, la ora actuală, în România au fost condamnaţi definitiv şapte miniştri şi 18 membri ai Parlamentului Impecabil as zice eu.. De nai de zile organili ERRPR si ORROR pene au cerut crocodili si rechini -0 sunt servite .. Un fost prim ministru, ministri samd . Din tit specturl politic de la stanga la dresapta! Tocmai a livrat-o pe Ridzi care era „a lui” care a facut sevicii stum noi cui. Deci avem o justoitie impartiala si echitabila iar TB este Korect ca asa cum se zice „n-are mama n-are tata” (pe motiv de deces) iar intelciunea populara nu zice nimic de frati sau de fiice ori blonde.Acu cativa ani O)Sd s-a paucat sa faca curatenie (necesara!!!) cu ala frate de guru si incurcat cu de Freitas apoi altu din ghradina proprie . Asa ca imediat toti coruptii ceilalti au urlat „un partid de corupti!!” si stim ce a urmat …
  Oricum promite si alte placeri „În acelaşi timp, deja au condamnări într-o primă instanţă alţi cinci miniştri şi alţi circa 20 de parlamentari. Instituţiile statului nu se mai joacă cu politicienii corupţi”,

  Vreau să ştiţi că instituţiile statului român au început să lupte fără menajamente cu corupţia şi este o bucurie a mandatului meu că am reuşit să menţin justiţia departe de influenţa politică prin atribuţiunile pe care un preşedinte ales le are ma rog eu as crede ca altele sunt atributiunile decat sa stea cu nasu in albiturile Justitiei (ca ministru nu are voie!! cica) da el are specialisti in constitutional pe care pana si Ponta ii asculta (ca el doar in ce e jurist? In stang cumva? Pe cale de a deveni penal?!) Da e mucica ce gadila placut urechile EEIOR si ORRORpene asa ca cine dracu sa stea sa se intrebe daca nu cumva Basescu e mai bun ptr Belarus decat ptr un stat membru UE?! Asa ca cine sa se intrebe ce o fi inteles El ca cand zicea :Încă avem probleme în selectarea oamenilor politici care ajung în Parlament. Partidele încă nu au responsabilitatea selecţiei celor mai buni oameni pe care îi au la dispoziţie, dar convingerea mea este că lecţiile ultimilor doi ani pentru actuala majoritate parlamentară vor duce la revoluţionarea modului de selectare a oamenilor politici ?! Si oricum baga periuta aia stil Taleyrand “sire poprul francez este un poipr civilziat cu un iomparat necivilizat, dumeavasotra suntei un imparat civilizata cu un poppr necivilizat” ca ia cetiti ce mai zice Realesu Au fost majorităţi parlamentare care au încercat să nesocotească faptul că România a îndeplinit demult criteriile de la Copenhaga, care vizează statul de drept. Au fost încercări de nerespectarea statului de drept în vara anului 2012, ca de altfel şi în luna decembrie 2013. Ceea ce este semnificativ şi este relevat şi în raportul de monitorizare al CE e că instituţiile statului au oprit încercările de a nesocoti statul de drept, fie că discutăm de decizii ale Curţii Constituţionale, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau acţiuni ale Parchetului General Deci cei 35 de bagabonti afreaza ca L’Etat de droit c’est Trajan mai ales ca iar zice muxica ce place urechilor PRRORpene
  Obiectivul nostru este să intrăm în zona euro în 2018 sau 2019. Cu certitudine criteriile de la Maastricht vor fi îndeplinite anul acesta. (…) Realizăm faptul că economia de stat care încă nu a fost privatizată, şi aceasta reprezintă aproape 45% din economia românească, nu este la un nivel de competitivitate suficient şi atunci vom declanşa, au şi fost declanşate operaţiuni de privatizare a marilor companii de stat din energie, din transporturi adica mai in clar baieti va dau tainu!!!!

  Impecabil dpv al comunicarii … ca cum canta si Dalida trebe sa

  Nu atiu vrut sa aratai un Radu Sarbu, un Basescu, un DTR acum va arata EL !!
  Si aviz amatorilor:
  PRIMA NOAPTE după GRATII. Fostul MINISTRU și DEPUTAT Relu Fenechiu a plâns ca un COPIL când s-a văzut ÎNCARCERATY ca stim noi ce (n-) a facut Dragnea da?!
  (ciutateloe sunt din EvZ)

 91. 95 Theodora februarie 1, 2014 la 2:19 pm

  Cel mai rau lucru?
  Basescu Traian ii mai poate insela pe unii jurnalisti straini, ii mai poate insela pe unii ambasadori sau pe unii presedinti si premieri din UE si din restul lumii, dar nu mai poate insela cetatenii Romaniei.
  Ultimul lucru pe care romanii i l-ar reprosa lui Basescu ar fi lipsa de diplomatie.
  Cei 7.4 milioane de romani care au votat ca el sa plece de la Cotroceni au avut multe motive mult mai serioase …….
  http://theodora0303.wordpress.com/2014/02/01/cel-mai-rau-lucru/

 92. 96 Luminita Arhire februarie 1, 2014 la 5:51 pm

  Si iata cum , cu un forceps potrivit ,a reusit sa vada in sfarsit lumina zilei partidul Miscarea Populara ( da , da , partidul acela cu sigla pe care o rontaia Papahagi in direct : un mar – cam verde , cam descarnat dar , in fine , un mar ! ) . Nici bine nu a facut ochi mica reptila , ca a si iesit pe blog Cristi Preda sa se milogeasca de noua formatiune de suflet , ca nu cumva sa fie uitat la europarlamentare ; pentru ca el mai vrea , pentru ca el mai poate , pentru ca el este potrivit … etc, etc. Din suflet ii doresc lui Cristi Preda sa NU „se aleaga ”. Cu interes astept sa -i urmaresc reactia umila , cand partiduletul va hotari ca EBA are un profil spiritual si european mai evident decat al lui si ii va incredinta un bine-meritat loc fruntas pe lista . Doresc sa-l vad jucand intreaga comedie , punand acatiste ca sa fie macar al doilea, lustruind podele cu genunchii pentru asta , carandu-i sacosa la shopping distinsei EBA , recunoscand in emisiuni ca e normal ca fiica presedintelui , mai tanara , mai ambitioasa si mai cu mot sa-l copleseasca prin statura ei intelectuala , si el nu se supara pentru asta , ba chiar este entuziasmat si mandru sa sada in umbra unei astfel de personalitati ! Ii urez lui Cristi Preda sa i se intample toate astea ; pentru ca el a urcat pe scara sociala de la categoria de rotita din angrenajul lui Basescu( functie in care i-a cunoscut toate nevricalele , umorile revarsate , betiile si ranchiunele ) avand ca principale calitati capul plecat si stransul din dinti . Si calitatile astea au dat roade : de la salariul cu care „nu se ajungea” si de la pulovarasul modest si camasuta in carouri , ridiculizate de exoticul sau coleg de Parlament European , Gigi Becali , a ajuns la un salariu dolofan si la o viata dulce , fapt pentru care a inceput sa creada in sansa lui . Cum sa renunte la toate astea , acum? Si la ce sa se intoarca ? Sa fie din nou profesor , poate ? Ce sa-i invete pe studenti – doar parvenitismul nu este o teorie , e numai practica pura !
  Indiferent cate mizerii si abuzuri a faptuit Basescu Traian , nu l-am auzit niciodata pe Cristi Preda chitaind macar o frantura de critica , lasand impresia ca , din punctul lui de vedere , presedintele este PERFECT . Pentru aceasta ipocrizie , de un damf insuportabil, ii doresc din inima sa inregistreze un lamentabil insucces la europarlamentare . Si sa-si inghita nodul de lacrimi atunci cand tocurile inalte si lustruite ale EBEI vor toca marunt –marunt drumul spre Parlamentul European , peste chiar personalitatea lui , ghemuita in praf !

 93. 97 Criss februarie 1, 2014 la 6:28 pm

  Pe langa amestecul populatiei mai este si impartirea schimburilor economice intre UE si Rusia.Deocamdata sunt cam pe la acelasi nivel dar pe viitor…

  Totusi as remarca si scaderea accentuata a populatiei Ucrainei.
  Si aici nici noi nu stam mai bine
  „Suntem cu aproape 500.000 mai puţini decât în 2011! Altfel spus, e ca şi cum, de la recensământ încoace, ar fi dispărut de pe faţa pământului toată suflarea judeţelor Mehedinţi şi Tulcea! Pentru totdeauna! ” sursa:http://demograffiti.wordpress.com/ceasul-demografic-al-romaniei/

 94. 98 blogideologic februarie 1, 2014 la 7:04 pm

  @ Centru
  Pierre Bonnard : “Doi maidanezi”. Pictură din anul 1894 http://en.wikipedia.org/wiki/File:Two_Dogs_in_a_Deserted_Street,_Pierre_Bonnard,_c1894.jpg

 95. 99 Cris februarie 1, 2014 la 8:18 pm

  Salutări d-lui Năstase, gânduri bune și încurajări.
  Nu va trece O SĂPTĂMÂNĂ fără urări din partea mea.
  Tot ce scriu aici scriu cu gândul la domnia sa și la familia domniei sale.
  Numai bine!

 96. 100 Cris februarie 1, 2014 la 8:23 pm

  Le dau eu o soluție ucrainenilor:
  Țara e destul de mare. Să se creeze două Ucraine! Ucraina de Vest și Ucraina de Est.
  Prima să intre în UE, iar a doua să rămână cu Rusia!
  Să vadă care va fi mai câștigată!
  Dacă cea de Vest va merge bine, multă lume din est va migra într-acolo.
  Dacă cea de Est va merge bine, multă lume din vest va migra într-acolo.
  Altfel, și unii și alții vorbesc doar teoretic.

 97. 101 Cris februarie 1, 2014 la 8:29 pm

  @ pastel:

  Domnule/doamnă, Băsescu a stricat într-atât relațiile cu Rusia, încât nu văd ce rău ne-ar mai putea face Rusia și nu ne-a făcut încă.
  Mai mult decât să-ți aplice clauza națiunii celei mai defavorizate în relațiile comerciale, ce poate să-ți facă?

 98. 102 Vsile februarie 2, 2014 la 8:44 am

  Zev,

  doru ? si Carcotasu ? spui ca au dreptate deci implicit iti dai si dumitale dreptate.
  Afla draga domnule ca nu ai dreptate un telefon inteligent se auto- identifica prin-un simplu aplel pe o aplicatie , pe care o deschide utilizatorul o persoana , un grup de persoane, sau o entitate specializata de la o firma de telefonie ce sa mai spun de un copil de 15-126 ani denumit hacker !
  Eu las de o parte echipamentele performante si specialistii din STS pe care observ ca-i acoperiti ii pupati pe toate fetele in „corpore”.

  Chiar ca sunteti ridicoli!

 99. 103 Draghi Puterity februarie 2, 2014 la 10:36 am

  @Chris

  Scrii „Pentru organizarea Jocurilor Olimpice de la Soci, s-au cheltuit 40 de miliarde de euro.”

  Dupa alte surse, 3 miliarde. Dolari. Nu spun ca e putin, totusi… 😉

 100. 104 ADELA februarie 2, 2014 la 11:15 am

  O revolutie adevarata de data asta, corect domnule Nastase! Cum a fost la noi in 2012!

 101. 105 George Hălărescu februarie 2, 2014 la 11:25 am

  Frânturi despre libertate

  Un spirit liber nu este încătușat de ideii și prejudecăți, cu atât mai puțin de lanțuri. El este cutezător, iar libertatea lui nu poate fi circumscrisă de ceva. Poate privi senin în trecut și cu măreție în viitor.
  Pentru că libertatea este valoarea supremă, cea care dă sens vieții, ea face viața o aureolă dătătoare de lumină, de speranță și de încredere.
  Dincolo de neputință este libertatea. Libertatea de a plăsmui ce vrei, libertatea de a privi cu zâmbet moartea și cu prețuire viața.
  Omul liber este făuritor de destin, se așează deasupra fatalității și își croiește cu răbdare și seninătate drumul spre moarte. Totodată, este călăuză pentru neputincioși, dar și pentru cutezători. Celui ce-i este frică că cei din jur îi vor răpi o zi, un deget sau avuția, acela se va tângui până la capătul zilelor, cu sufletul chircit de spaimă și împietrit de ură.
  Așadar, omul liber se așeză deasupra tuturor și cu înțelepciune traversează istoria și devine model pentru cei care vor să trăiască fericiți.

 102. 106 Cris februarie 2, 2014 la 5:11 pm

  Lupta „anticorupție” a devenit demult neinteresantă, fiindcă Băsescu i-a indicat public pe cei care trebuie condamnați, iar aceștia au fost condamnați.
  Năstase, Fenechiu, Voiculescu, Șereș, Chiuariu, Nagy, Mureșan, Remeș sunt nume rostite deseori de Băsescu în interviuri alături de calificativele „corupt”, „hoț”, „penal”, „infractor”…
  Cum să fie credibilă această „luptă”, când președintele indică public oamenii care vor fi condamnați?
  Mai mult, într-un interviu din 2009-2012 el a spus: Blaga nu fură, Udrea nu fură, Videanu nu fură, Berceanu nu fură.
  Cine ce mai vrea?
  Urmează deci să fie condamnați Ponta, Dragnea…
  Luați interviurile lui Băsescu și veți vedea cine urmează să fie condamnat!

 103. 107 Marian Nicolae februarie 2, 2014 la 6:03 pm

  Se intampla ceea ce am prevazut ca se va intampla…cu putina vreme in urma………
  –––––––––––––––––––––––––––––
  Belgia face curatenie: cetatenii de alta nationalitate sunt invitati sa paraseasca tara. Romanii, in top

  http://www.wall-street.ro/articol/Social/160945/belgia-face-curatenie-cetatenii-de-alta-nationalitate-sunt-invitati-sa-paraseasca-tara-romanii-in-top.html?utm_source=newsletter-alert-20140202&utm_medium=email&utm_content=alert-20140202&utm_campaign=Newsletter-Alert

  Peste 2.700 de cetateni din alte tari europene care locuiesc insa in Belgia au primit scrisori prin care li se cerea sa paraseasca tara intrucat ar reprezenta o „povara” pentru sistemul de sanatate, informeaza Euronews.

 104. 108 Cris februarie 2, 2014 la 7:00 pm

  Dacă, pentru Schengen, nu e suficient că avem miniștri și prim-miniștri în închisoare, poate ar trebui să-l băgăm pe președinte în închisoare…

 105. 110 georgiana februarie 2, 2014 la 10:59 pm

  SA SPERAM CA TOTUL VA FI BINE, IAR NOI NU VOM FI AFECTATI IN NICIUN FEL….

 106. 111 Vsile februarie 3, 2014 la 8:36 am

  Imi cer scuze colegilor Carcotas,Zev Doru pe care i-am categorisit ridicoli in speta STS -Opris ,nevinovati pentru „sangele varsat” prin pozitionarea eronata a apelului facut prin 112 de catre victimile accidentului aviatic.

  In CSAT s-a facut lumina, presedintele Traian Basescu a lamurit cu lux de amanunte cu harti secrete publicate cu explicatii detaliate tehnice ce poate STSeul subliniez LEGAL asa cum a subliniat presedintele Basescu,sa localizeze adica numai numere de la un post telefonic fix.

  Acum ar mai fi fost niste erori , chiar presedintele arata ca locul exact al accidentului ar fi fost pe undeva in apropierea dar in afara triunghiului indicat de STS dar si eu cred ca nu-i nici o problema pentru zece km mai la deal sau mai la vale.

  Ce nu ne-a explicat ridicolul Ponta si de loc ridicolul presedinte este care harta era prezentata pe plansa aceea de la ora 0 ,1,2,3,4,5 a accidentului,adica bazaya pe primul al doilea al treilea…apel , deoarece ei, STS neputind localiza un apel telefonic nu ar fi trebuit sa dea vreo harta,, mai ales ca harta nu se afla pe traseul si coorodatele indicate de GPSul telefonului mobilt!

  Deci daca nu se putea localiza cum dreacu de s-a localizat eronat , dar bineinteles ca raspunsurile sunt la TOP SECRET, deoarece adevarul trebuie sa ramana secret.
  Si uite asa am incalecat pe o sa si Carcotasul Zev si Doru , ca sa zic asa pe alta sa…..Mai baieti ..mai rasfirati…ce sa spun inca o data si dumneavoastra si gheneralul si presedintele ati avut dreptate , mea culpa!.

 107. 112 earnest februarie 3, 2014 la 11:51 am

  Pentru Cris,
  In Ucraina, sunt declarati români în jur de 3.900. 000 de români, ei reprezentând a doua minoritate, după ruşi.

  In ceea ce priveste manifestarile din Ucraina, eu cred ca Presedintele Ianukovici e cu picioarele pe pământ. Nu vrea ca resursele Ucrainei sa aiba soarta resurselor Romaniei. Iar cei circa 60.000 de manifestanti, nu reprezintă nimic faţă de cei 45.590.000 de locuitori ai Ucrainei. Pe ei, i-a întrebat cineva, dacă vor să intre în U.E. ?
  Earnest

 108. 113 Cris februarie 3, 2014 la 2:14 pm

  Obama vrea ca, la aceeași muncă, bărbații americani și femeile americane să aibă același salariu. Păi, în SUA, în privința asta, în 2014 e la fel cum era la 1900?

  În Spania se preconizează interzicerea avorturilor.

  Vă dați seama care sunt „modelele” noastre pe care le admirăm, la care ne uităm ca la icoane, pe care vrem să le „ajungem”?

 109. 114 freshblog februarie 3, 2014 la 5:36 pm

  Lucrurile au mers atât de departe la Kiev încât orice deznodământ este posibil. Între timp, la Bucureşti, Ministerul de Externe ne asigură că „urmăreşte evoluţia situaţiei” şi favorizează „dialogul politic” în cadrul mecanismelor parlamentare. Este un alt fel de-a spune că diplomaţia românească ar prefera ca ruşii să rezolve această problemă cât mai repede.

 110. 115 Luminita Arhire februarie 3, 2014 la 8:22 pm

  STS – ul lui Basescu poate sa declare orice si sa se protesteze cu mare inflacarare la unele afirmatii ale presei ; dar STS-ul domnului Basescu ar trebui , atunci cand da niste explicatii balbaite menite sa ne convinga ca ei sunt Alba-ca- Zapada in drama accidentului din Apuseni , macar sa nu ne considere idioti , atat pe noi cat si pe supravietuitorii ( cu studii superioare si temeinice ) accidentului . In acest sens , a sustine in comunicate de presa ca medicul Zamfir a CONFUNDAT ORA cu COORDONATELE GEOGRAFICE , mi se pare prea de tot ! Nu cred – asa cum crede STS-ul – ca doctorul Zamfir n-a citit in viata lui ora pe ecranul telefonului mobil , ca nu stie expresia grafica a acesteia ; cred , de asemenea , ca unul dintre primele lucruri pe care le-a facut a fost acela de a localiza in TIMP momentul incidentului si de a monitoriza trecerea vremii , fie pe cadranul ceasului , fie pe ecranul telefonului . Mi se pare de o absurditate sinistra ideea ca medicul chirurg a comunicat coordonate care-si schimbau necontenit valorile , fara sa-si dea seama de acest lucru . Iar grozavia ca i s-au cerut coordonate care sa inceapa cu „46… ” si medicul a refuzat sa mai comunice , chiar imbufnat , cum reiese din comunicatul STS , nu demonstreaza altceva dacat realitatea sumara ca NUMAI ACEST TIP DE COORDONATE STIAU SA MATERIALIZEZE IN TEREN OPERATORII SI NU STIAU SA CONVERTEASCA DATELE , DACA ACESTEA ERAU TRANSMISE IN ALT SISTEM DE REFERINTA .

 111. 116 Fragmentarium Politic februarie 3, 2014 la 8:57 pm

  Revolutiile urate

  – Prima revolutie, din paradis, a fost un esec. De ce pe pamant este altfel?
  – Luciferismul ceresc nu avea dolari si ambasade.
  – Dar asemanarile terestre, unde pot fi citite?
  – In toate manualele de corectitudine politica. (Dialog imaginar)

  Unipolarismul a scris cea mai neagra pagina din istoria recenta, post-razboi rece. In ciuda denumirilor atragatoare, revolutiile “primavaratice”, din tarile arabe, si cele “colorate”, din tarile est-europene, au continuat sau continua sa multiplice, in forme si la scari diferite, instabilitatea si insecuritatea pe care le-au insamantat si vanturat prin lume razboaiele „preventive”. Distrugerile, pierderile de vieti omenesti si problemele umanitare sunt ingrijoratoare, dar perceptia mecanismelor si scopurilor determinante ramane de cele mai multe ori in urma realitatii.

  Exista o gandire unica, un soi de misionarism rasist, care se autosatisface prin sacrificarea sau subordonarea diversitatii, in care se reflecta grosier egoismul si cinismul scopului care scuza mijloacele. Oricat de penibil a rasunat in criza siriana sau oricat a fost de criticata pentru lipsa implicita de respect fata de celelalte natiuni, este un fapt ca aceasta ideologie conflictuala a unicitatii globale are o inradacinare de leadership. Cea mai recenta mostra este intr-un mesaj despre starea unei uniuni, despre care se afirma ca este „mai bine plasata pentru secolul XXI decat orice alta tara de pe pamant.”

  Toate analizele retrospective releva ca statura unipolarismului mondial s-a infruptat copios din sentimentele religioase si nationaliste ale popoarelor, inclusiv, in ultimul caz, din cele care au dus la evenimentele est-europene din 1989-1991, ale caror arhive continua sa fie pazite cu strasnicie. Foarte probabil, parabola despre mintea cea de pe urma a inceput sa fie reactualizata. Desi pe moment singulara, vocea presedintelui bulgar, de deschidere completa a arhivelor comuniste, ar putea avea, intr-un final, consecinte nebanuite.

  Deocamdata, si in Romania, bula anticomunista, care a crescut vertiginos odata cu „dezvaluirile” oracolului din Damaroaia, care nu si-a ascuns resentimentele anti-Ceausescu, precum acel ins care, luand in maini capul ghilotinat al regelui Louis XVI, a strigat: „Jacques de Molet, esti razbunat!”, continua sa fie alimentata de politica oficiala. Dar discursul politic nu va mai putea ramane mult timp rupt de cel social, mai ales daca va intelege, ori va fi obligat sa inteleaga, ca un popor nu poate avea viitorul pe care si-l doreste sau pe care si-l merita atata timp cat nu se va elibera din capcana demonizarii propriilor conducatori si propriei istorii. Nu este vorba, aici, de a ne intoarce in trecut, ci de a merge inainte, dar folosind absolut fiecare treapta pe care fiecare generatie de inaintasi a adaugat-o pe scara timpului, uneori cu sacrificii imense, pentru inaltarea urmasilor.

  Revolutiile „primaverilor” arabe, care au reaprins conflictul istoric dintre statul laic si statul islamic, arata cat de adanc au fost infiltrate si alienate unele constiinte religioase, de s-a ajuns sa fie manipulate ca arme anti-islam si anti-stat. Cea mai simpla si mai bruta masurare a acestui fenomen de instrainare manipulata este data chiar de atentatele teroriste islamiste, din interiorul uneia dintre cele mai mari si mai importante culturi ale lumii. Fara indoiala, „terorismul islamist anti-islam” este o absurditate, nu poate exista un plan de autodistrugere. Intr-un mediu apasat de saracie si disperare sociala, un amestec de cauze ideologice si economice ar putea avea un rol de recrutare, ca in cele jucate de sectele religioase. Cand insa organizarea, mobilitatea si informatiile ating un anumit nivel, ar putea foarte bine sa fie vorba de o strategie a steagului strain si a tintelor false (desi a trecut neobservata sau neinterpretata, exista o lista a lui Karzai).

  Ce a fost, va mai fi, şi ce s-a făcut, se va mai face, nu este nimic nou sub soare, spune Ecleziastul. Eforturile de a atrage atentia asupra “raului” islamic, concomitent cu trecerea arabilor si religiei lor prin focul unor razboaie si revolutii de asa-zisa purificare democratica, are un precedent istoric, nu foarte departe de simetrie, din perioada celui de-al doilea razboi mondial. Persecutorii si represorii islamicilor, care pun sub steag islamic atacurile impotriva clericilor si bisericilor crestine din lumea araba, citesc, probabil, acelasi manual ponosit si depasit de timp al ciocnirilor civilizatiilor, din care se amagesc sa-si hraneasca in continuare statura geopolitica, amenintata de o vadita scadere. Printul Charles isi exprima, anul trecut, temerea privind posibila extinctie a crestinismului in chiar spatiul sau de geneza, dar cred ca singura reactie indreptatita este cea recomandata de papa Francisc, de a saluta “prietenia multora dintre fratii nostril musulmani” si de “a raspunde raului cu bine.”

  Revolutiile “colorate”, din Europa de Est, au la origine aceleasi manipulari si scopuri geopolitice externe, cu deosebirea ca sursele de hranire ale acestora sunt sentimentele nationaliste, care in secolul trecut au pus in doua randuri la pamant europenii si casa europeana. Fie ca este vorba de conflicte dintre putere si opozitie sau dintre majoritate si minoritate, rezultatul, care pare a fi o regula, este de fiecare data acelasi, ambele parti pierd sau au de pierdut, doar tertul castiga sau va castiga. Nu putine au fost cazurile cand in partiturile nationalistilor romani si maghiari se putea recunoaste un “autor unic” sau, pentru a folosi o expresie mai vehiculata, simti o “mana invizibila”, care urmarea intentii care nu erau nici ale unora nici ale altora, tot asa cum, potrivit unor noi cercetari, banii straini si creatorii externi de imagine (celebra revista “Time” l-a numit “omul anului 1938) au facut ca delirul lui Hitler sa fie foarte indoielnic german.

  Acordul de asociere a Ucrainei la UE, in care varii constrangeri sau represalii pentru nesemnare sunt tot atatea vicii de consimtamant, este demn doar de o capitulatie din vremurile expansiunilor coloniale. Ploaia de cuvinte fara nicio acoperire in democratie si statul de drept reprezinta noile margelute colorate, oferite in schimbul unor resurse mai mult decat pretioase, care se cantaresc cu altfel de concepte, care tin de libertatea, vitalitatea si viitorul unui popor. Dar mijloacele de “persuasiune ilegala”, cum ar spune francezii, folosite de noii colonizatori, sunt mai inovative, adauga sclipiciului unor cuvinte si episoade emotionale, cum ar fi cele de la Kiev cu pianistul-extremist si opozantul rapit si torturat (alteori, cum s-a vazut in Siria, sunt de-a dreptul cinice si provocatoare).

  Cred ca unele declaratii atlanto-europene, de sambata, de la Munchen, despre situatia din Ucraina s-au situat undeva intre un comic burlesc si un efect de bumerang, altfel nu ar fi riscat sa-i reproseze o problema care tine de insasi esenta capitalismului actual. Marea problema a acestei zone din Europa, a afirmat seful diplomatiei americane, o reprezinta “interesele oligarhilor corupti” care, cu ajutorul banilor, “sufoca opozitia, cumpara oamenii politici si mass-media si slabesc independenta justititie si drepturile organizatiilor non-guvernamentale.” Aceasta tendinta, devenita realitatea noastra capitalista cea de toate zilele, a fost prefigurata de un Alvin Toffler cu decenii in urma, cand vorbea de impletirea puterii politice cu puterea banilor si cu puterea mass-media (basca, la altii, si cu puterea militara).

  Nu cred sa fi fost o testare a limitelor inteligentei politice, daca a fost, a fost una neinspirata, pentru ca pune inca o data in discutie sistemul capitalist. Pe de alta parte, s-ar putea sa fie adevarat si ceea ce spunea Trotki despre reusitele discursurilor sale: „Cand ma urc la tribuna, ma gandesc ca vorbesc unor idioti, o fac in asa fel incat sa inteleaga si ultimul idiot din ultimul rand.” Lectiile istoriei despre revolutii ar trebui sa ne puna pe ganduri. La fel ca si revolutiile bolsevice, revolutiile „primavaratice”, „colorate” sau cum se vor mai numi ascund scopuri geopolitice straine, de uzurpare a puterii legitime, electorale, care nu iese din teava pustii, ci din urna de vot. Revolutiile sunt murdare, incompatibile cu statul de drept. Votul si dreptul pot schimba oricat de profund o societate, sunt alternativa curata si constructiva la orice revolutie.

 112. 117 businesspentrumoney februarie 3, 2014 la 10:32 pm

  Stimate Domnule Adrian Nastase,
  Buna seara,
  Nu stiu daca chiar dvs. veti citi comentariul meu dar poate macar va ajunge la dvs. Este off topic subiectul dar sper sa il luati in seama.
  Am scris cateva randuri aici si va rog cand aveti timp dati mai departe acolo unde trebuie. Evident daca va veti hotara sa trageti un semnal de alarma va stau la dispozitie cu toate amanuntele.
  Va multumesc. Va las o legatura la cele mentionate
  http://edexedex.wordpress.com/2014/02/03/traiasca-pilele-traiasca-nepotismul-traiasca-prostia-in-romania/

 113. 118 Gogu februarie 3, 2014 la 11:43 pm

  Doctorul Sorin Ianceu a precizat că telefoanele sale au fost distruse în momentul impactului, însă a vorbit cu cei de la 112 de pe telefonul colegului Radu Zamfir comunicând la numărul unic de urgenţă poziţia avionului.

  „Le-am spus inclusiv că dacă pleacă din Horea spre Beliş pe drumul 1R, la jumătatea distanţei, pe partea dreaptă, ne aflăm prăbuşiţi. Ştiam localităţile între care s-a prăbuşit avionul. Ar trebui să existe aceste înregistrări. În acele momente, nu ne-am gândit să ne înregistrăm telefoanele ca să ne justificăm. Cei de la 112 ne tot cereau coordonate GPS. Eu nu ştiu să ofer coordonate GPS dintr-un smartphone. Am încercat să scoatem coordonatele din aplicaţia Google Maps, coordonate pe care le-am furnizat. Ni s-a spus că trebuie să aşteptăm un SMS de la un operator de telefonie mobilă care să conţină şase cifre, pe care să îl dăm mai departe şi în funcţie de acesta ne vor localiza. Eu nu îmi aduc aminte să fi primit vreun mesaj”, a afirmat Ianceu, luni seară, la Digi 24.

  Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/avion-prabusit-medicul-ianceu-a-declarat-ca-a-sunat-la-112-si-a-dat-coordonatele-de-pe-google-maps_1372366.html#ixzz2sIS3QYcA
  Follow us: @realitatea on Twitter

 114. 119 alex februarie 4, 2014 la 9:56 am

  din pacate asa cum vad eu din transmisiile tv in ucraina se incearca de catre occident+sua rasturnarea nelegala, prin forta si intimidare dar si presiuni politice, a unui regim ales prin vot ( a nu se uita acest lucru). actiunile asa numitilor demonstranti anti puterea actuala au depasit orice limita democratica pe care o promoveaza teoretic cei mentionati mai sus, dar pe care au incercat sa o foloseasca in permanenta in mod ascuns acolo unde au avut interese. dupa ce se promoveaza in permanenta respectarea valorilor democratice( iar tara noastra a avut mereu de suferit din interpretarea hidoasa a acestor valori de catre responsabilii ue ) acum pe toate caile se incearca rasturnarea unui regim, repet, ales prin vot, pe care acesti occidentali+sua nu il vor ( poate ca nu este pres in fata dorintelor lor). teoria cu apropierea fata de rusia a acestui regim nu este decat motivul sprijinului fatis fata de cei pe care occidentalii ii cred democrati. asa au mai facut si la prima revolutie portocalie din care a iesit cel mai corupt regim din ucraina si care a dus si la instaurarea regimului despotic a lui basescu! vad ca multi uita ce a insemnat fostul regim Viktor Iușcenko si ca ceea ce a insemnat coruptia la cel mai inalt nivel a acestui regim a condus la infrangerea lui in alegeri! acum se incearca via occident aceeasi prostie cu lupta intre pro europeni si anti europeni! de interesul national nu mai spune nimeni nimic. sa vedem dupa olimpiada de la soci cand putin mai strange un pic robinetul gazelor cam ce pozitie mai va avea un occident infrigurat! o sa vedem din nou o vizita a cancelarului german la moscova pentru a obtine un volum mai mare de gaze si cum la finalul vizitei nu o sa aminteasca de lupta „fortelor prooccidentale” din ucraina. doar interesul poarta fesul! iar cel mai important lucru se va vedea in facturile noastre la gaze!!!! oare de ce o legatura buna cu rusia in care si tara noastra ( lumea uita cat gaz importam de la rusi si mai ales la ce pret il importam datorita prostiei lui basescu si ciracilor lui) are de castigat e un lucru rau? oare nemtii care fac acest lucru sunt mai nedemocrati decat noi? din cate stiu eu nemtii fac politica europeana si o duc mult mai bine decat noi chiar si la importul gazelor de la rusi la pret mult mai mic si nimeni nu ii acuza ca sunt pro-rusi!!!

 115. 120 Marcus februarie 4, 2014 la 1:05 pm

  Noul Ignat Incepe O Data Cu Prezidentialele Din Noiembrie

  basescului nu-i pasa ca a ajuns cu reputatia la nivelul urat mirositorului depus de taranul roman la privata din fundul curtii, nici de faptul ca o majoritate covarsitoare de romani oscileaza intre a-i fi scarba de asa un porc sau a-l uri mai abitir decat pe cel mai inversunat dusman personal, nici de faptul ca amicii care ni l-au varat pe gat cu incaltatorul dupa palma morala data de cei peste sapte milioane de romani au cam inceput sa se dumireasca ce si cum e cu aceseasta caricatura mioritica de dictator de eprubeta.
  Nu, lui ii pasa doar sa-si salveze curu si sa-si pazeasca cu toate fortele averea imensa acumulata prin furt, parandaraturi, mita sau santaj.
  In nebunia lui are senzatia ca daca are inca in mana pe sefii serviciilor, la care din motive stiute de toata lumea nu renunta neam, jumatate din duetul Kovesi-Morar, CSM-ul si Curtea Constitutionala, nu numai ca-si poate face in continuare jocurile meschine, dar are si curul asigurat dupa ce va fi terminat sejurul de la Cotroceni.
  Nu stiu de ce dar cred ca se inseala amarnic si ca scenariul pe care i-l pregatesc adversarii politici sprijiniti in intentii de o mare majoritate de romani se aseamana foarte mult cu soarta porcului romanesc in ziua de ignat. Pentru ca daca ai trait si te-ai comportat ca un porc, batandu-ti joc de milioane de compatrioti, o lege a naturii spune ca este cazul sa sfarsesti precum dumnealui.
  Recunosc ca desi am lucrat in meseria mea cu tehnica de localizare, actualele posibilitati de determinare a locatiei unui telefon mobil nu-mi sunt familiare decat prin prisma filmelor in care vad cum omul rau este descoperit la precizie de centimetri de omul bun care-i pune catusele si-l suie la duba.
  Daca afirmatia chiombului prin care-i asigura pe romani ca STS-ul nu poate localiza decat telefoanele fixe nu este o gogonata cat roata carului de mare, atunci logica ma determina sa-mi pun urmatoarele intrebari:
  1. In aceste conditii de ce STS-ul are un buget de sute de milioane de Euro daca doar avand un telefon cu afisaj al numarului apelantului singurul lucru care i-ar trebui pentru identificare ar fi o carte de telefoane?
  2. De ce acelasi STS in conferinte de presa la care a participat si mult hulitul Opris se lauda ca are o tehnica superperformanta care-i permite localizarea oricarui apel la precizie de metru indiferent de sistemul de telefonie folosit?
  3. Cum este posibil ca fiind parte a unei aliante militare, NATO, ale carei eforturi in ultimii ani s-au indreptat catre combaterea cu toate mijloacele a terorismului si in care membrii sai dispun de servicii intradevar performante, STS-ul nostru sa localizeze inca dupa fumurile de pe dealuri si doar cu cartea de telefon?
  4. La ce ne mai trebuie un astfel de servici nevolnic condus de un general cu patru stele si conturi de milioane dintr-un salariu de bugetar?
  Este clar faptul ca acest esec al STS-ului este folosit de adversarii basescului pentru a incerca sa-l mai cotonogeasca putin cu toate ca, in opinia mea, dupa cum am si scris la inceputul acestei povesti, nu este altceva decat o dovada de sado-masochism. Cu alte cuvinte lui Ponta a inceput sa-i creeze trairi erotice capetele in gura si suturile in cur pe care i le administreaza uratu’ in baza prvilegilor oferite de pactu’ lu’ peste prajit.
  Mai este clar si faptul ca atata timp cat basescu va fi seful CSAT unde deciziile trebuiesc luate in unanimitate, navalnicul nostru prim ministru poate sa faca jde mii de proiecte de lege prin care sa treaca STS-ul sub controlul guvernului, deoarece aceasta dorinta a sa, vorba altui mare psd-ist de Constanta, canci!
  In locul lui Ponta mi-as schimba discursul si i-as focaliza continutul la perioada post-basita in sensul masurilor pe care le voi lua pentru a-l trimite pe hot dupa gratii si a-si debasefica un stat care dupa zece ani de umilinta pute al dracului a basina de Basarabi.

 116. 121 Marcus februarie 4, 2014 la 1:06 pm

  @Erata: a se citi odata! Scuze!
  sa fiti iubiti,
  marcus

 117. 122 Cris februarie 4, 2014 la 4:43 pm

  Cei care propun diverși candidați la președinție trebuie să aibă în vedere următoarele:
  – eventualul candidat trebuie să vrea să candideze (de exemplu Iohannis nu vrea)
  – dacă vrea, el trebuie să aibă înaintea campaniei electorale un procent apreciabil de popularitate și apreciere în toată masa electoratului
  – un partid sau o alianță își alege candidatul în funcție de șansele pe care acesta le are, nu în funcție de preferințele membrilor de partid sau ale simpatizanților partidului.

 118. 123 Luminita Arhire februarie 4, 2014 la 8:46 pm

  Ce frumos ! Ce inaltator ! Un nod de lacrimi a blocat ultimele cuvinte ale presedintelui , atat de sensibil la problemele impecabilei noastre Justitii , in fata absolventilor Institutului de Magistratura ! Poate ca a avut totusi o premonitie , cand le-a recomandat tinerilor absolventi sa nu uite ca NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE , daca – cine stie prin ce fatalitate ! – se va intampla sa fie inculpat chiar domnia-sa . Si da-i si lacrimeaza , si da-i si smiorcaie-te ! Barbat adevarat , ce mai , dintre acei barbati care-o infioreaza pe doamna Monica Tatoiu , puternic , neinfricat , cititor in stenograme , conspirator de joasa speta , nestavilit in lacomie si de-o smecherie triviala , „combinator ”de bodega , agatandu-se de ultimele lui luni de mandat , cu toate ventuzele din recuzita . Romania a avut mare noroc ca , la un moment dat , Tariceanu a inteles clinchetul de sarpe cu clopotei de la gatul presedintelui si si-a retras la timp o prematura demisie , care i-ar netezit celui din urma, cu niste ani mai devreme, drumul spre puterea totala ; pentru ca , alegerile anticipate din 2005 , la abia cateva luni de la preluarea puterii , i-ar fi oferit Romania pe tava lui Traian Basescu , fara ca sa mai existe vreo stavila . Din fericire , in febra totala a misculatiei , presedintele s-a fastacit , si n-a fost suficient de convingator cand sa explice care este ratiunea pentru care l-ar vrea pe Flutur ( il mai stiti ? cel care caligrafia cu oile pe dealuri ) premier interimar , asa , pana cand corecteaza populatia aflata in inertia succesului Aliantei DA , eroarea de a nu fi ales numai PD-ul .

 119. 124 Cris februarie 4, 2014 la 8:57 pm

  Domnule/Doamnă care vă numiți Criss,

  Cred că nu v-ați ales bine numele pentru că se crează confuzie între mine și dv.
  De exemplu un comentator vă răspunde dv., dar mi se adresează mie.

  Părerea mea e să adăugați ceva la nume, ca să ne diferențiem net.
  La ce bun să ne anihilăm personalitățile?

 120. 125 Cris februarie 4, 2014 la 9:09 pm

  @ Draghi:

  Sursa e CNN.
  Mă gândeam că n-oi fi auzit eu bine și de aceea m-am uitat pe internet CNN:

  Bugetul prevăzut a fost de 12 miliarde $.
  El a fost depășit de peste 4 ori, cheltuindu-se 50 de miliarde $ (iată! 40 de miliarde de euro) pe renovarea și extinderea orașului, infrastructură, transport, hoteluri, centre de conferință ș.a. utilități.
  Cheltuieli stricte legate de sport: 6,4 miliarde de $.
  Sunt cele mai scumpe Jocuri Olimpice de până acum.

 121. 126 papasha februarie 4, 2014 la 9:27 pm

  DACA TOT SE UMBLA LA STS-ul basului demis , PAI ATUNCI , HAI S-O FACEM CA LUMEA , MAI POLITICIENILOR , CA LA CARTE , ASA CUM ESTE MAI PESTE TOT IN LUME .

  1. LUATI DIRECTIA „SISTEMUL DE URGENTA 112” , DE LA S.T.S. , SI IMPLEMENTATI-O LA M.A.I. ( oricum politia este apelata in peste 80% din apeluri )

  2. CE RAMANE DIN S.T.S. SA FIE TRANSFERAT LA S.R.I. ( unitatile tehnice ), CARE , ORICUM SUNT SINGURII CARE SUNT ABILITATI SA SE OCUPE DE SUBIECTUL INTERCEPTARILOR , DAR SI A CYBERPROTECTIEI .

  DE CE TOTI DIRECTORII ADEVARATELOR SERVICII SECRETE SA FIE RASPUNZATORI IN FATA PARLAMENTULUI , IAR DIRECTORASUL PROVINCIAL DE LA S.T.S. SA AIBA ALT STATUT ?

 122. 127 ZeV februarie 4, 2014 la 9:35 pm

  Vsile
  Faptul ca STS nu a putut mai mult, nu-l absolva de vina pe domnul Opris.
  Decat sa dai informatii eronate, fie din limitari tehnice, fie din incompetenta, fie…din rea intentie (?), MAI BINE TACI INTELUGENT, CA PAPAGALUL DIN BANC. Mai mult, livrand harti eronate, reprezentatii STS s-au facut maro din cap pana-n picioare, afirmand ca locul prabusirii era pe-aproape si anume, pe la marginea zonei marcate, dar , in exteriorul ei (sic!). Daca oamenii de interventie ar fi aplicat ad literam regulile matematicii, rezulta ca probabilitatea de a-I gasi pe supravietuitori IN AFARA AREALULUI, tindea spre zero absolut deci nu ar fi fost gasiti niciodata.
  😉
  Mai mult, STS sugereaza ca medical ranit nu ar fi sunat la 112 si ar fi dat…ora de pe telefon si nu coordonatele. (?!).
  Iata motivele pentru care apreciez pozitiv transferal dosarului procurorilor catre PROCURATURA MILITARA.
  Oricum, decizia premierului Romaniei este salutara, a venit timpul ca cei care au implementat numarul de urgenta 112 sa intre, efectiv, in sistemul implicat in interventii de urgenta, sub comanda oamenilor competenti din statul roman. Altfel, la ce este bun STS-ul , in afara, desigur, de a securiza liniile telefonice amplasate chiar si in garaj, de catre asazisul presedinte ?
  (Z)

 123. 128 ZeV februarie 4, 2014 la 9:42 pm

  Marian Nicolae
  Nu am spus ceea ce sugerati dvs, am afirmat ca UK a devenit mai reticenta in a sustine fara discernamant aventurismul american.
  Mi-e greu sa inteleg de ce, de multe ori, intelegeti taman pe dos ceea ce spun colegii dvs.
  (Z)

 124. 129 ZeV februarie 4, 2014 la 9:45 pm

  Doru Coarna
  Bine, fie, scrie-mi adresa pe blog, si-ti trimit motana par avion. Poti sa o pastrezi.
  (Z)

 125. 130 blogideologic februarie 5, 2014 la 4:55 am

  Nişte opinii foarte interesante privitoare la competitivitatea întreprinderilor, opinii exprimate de preşedintele GE France, doamna Clara Gaymard: “Competitivitatea este încetinită în Franţa şi datorită saturării cu legi, cu proceduri şi complexităţi administrative care fac dificil exerciţiul întreprinderii. Apoi, întreprinderile sunt încetinite de traversarea obstacolului format din straturi multiple, administrative, legislative, norme şi reglementări, ori de jurisprudenţa schimbătoare a tribunalelor care dăunează antreprenorului. În condiţiile accelerării de tempo şi a mondializării, întreprinderile nu pot să-şi permită luxul dependenţei de nişte demersuri cu durată lungă.” http://www.lemonde.fr/economie/article/2014/02/04/les-investisseurs-etrangers-attendent-un-message-clair-de-la-france_4359981_3234.html

 126. 131 Vsile februarie 5, 2014 la 8:01 am

  Zev,

  E nu este asa doar Presedintele , dumneata ,Coarne si Carcotasul ati spus ca STS nu putea localiza deci nu deci nimeni de acolo nu poate fi ivinovatit ca a localizat aiurea, ca ascunde stenogramele convorbirilor ca nu a dorit de fapt sa localizeze locul accidentului si ca au dorit o lovitura la palatul Victoria, lovitura partial reusita.
  Dar cu un inept ca Ponta & Co. nici nu ma asteptam la altceva. Ce conferinta de presa, ce replica anosta , ce informatii precare a dat acest boutonic dupa sedinta CSAT!
  Poate ca totusi imberbul ar putea functiona ca un bun PM , in timp de pace, dar nu pe pamant!

 127. 132 blogideologic februarie 5, 2014 la 8:35 am

  Este foarte bine că domnul Adrian Năstase şi-a reluat rolul de agregator al proiectelor româneşti, blocajul (ştiu că nu din vina domniei sale!) observat recent fiind numai temporar.

 128. 133 blogideologic februarie 5, 2014 la 8:52 am

  Ca să lupte împotriva “trolilor de brevete” (patent trolls), firmele Samsung şi Google au semnat o înţelegere http://www.nytimes.com/2014/01/28/technology/google-and-samsung-sign-broad-cross-licensing-agreement.html?hpw&rref=technology Încă mai recent, companiile Google şi Cisco Systems Inc au parafat o înţelegere similară.

 129. 134 Doru Coarna februarie 5, 2014 la 8:54 am

  @ ZeV,

  nu-mi trebuie pisica, mie imi plac cainii, dar asta nu inseamna ca nu te pot invidia pt ca ai o pisica transsexuala iar eu nu…

  Acum insa, daca s-a confirmat ceea ce am postat in legatura cu capacitatile STS-ului de a localiza un mobil, ma gandesc sa va arat si cum se poate localiza un mobil doar pornit, dar fara a face apelul telefonic… si poate asa sa intelegeti daca puteti fi ascultati cand vorbiti tete-a-tete si aveti telefonul inchis, sau trebuie sa-l opriti si sa-i scoateti bateria…

  Intelegeti, medicii nici nu trebuiau sa sune, telefoanele lor, cele care mai functionau dupa impact, puteau fi localizate la fel de precis!

  V-as mai arata si cum se traduc coordonatele alea centesimale in coordonate geografice hexazecimale fara sa ai aplicatia de pe internet si cum se stabileste directia pe care trebuie sa-i cauti tinand cont de declinatia magnetica, deci capul compas, precum si distanta pana la locul impactului, in teren accidentat…

  Sigur, toate astea vi le poate spune oricine care nu a trecut degeaba prin scoala, dar vreau astfel sa arat ca localizarea este o meserie care trebuie abordata si ea la modul profesionist, trebuie sa stii multe si sa le legi coerent intre ele, nu are treaba cu gradul si functia…

  …Dar mai bine ma abtin, oricum pe baieti nu-i intereseaza ca pe viitor sa nu se mai intample asa ceva, ci sa aiba acces la interceptari, d-aia trag toti de STS in toate partile…

 130. 135 Marian Nicolae februarie 5, 2014 la 9:24 am

  @ ZeV februarie 4, 2014 la 9:42 pm

  Iar eu am spus pe de-a dreptul ceea ce stie deja de foarte multa vreme lumea buna……….

  Incurcate sunt caile Domnului…..
  Cine v-a zis ca inteleg pe dos ceea ce spun colegii mei ????

  Vad lucrurile asa cum sunt dar imi pastrez punctul de vedere de multe ori numai pentru mine, deoarece atunci cand mi-l exprim public creeaza valuri…..de cerneala…..

 131. 136 blogideologic februarie 5, 2014 la 9:47 am

  La 10 ani de la înfiinţarea întreprinderii Facebook, domnul Mark Zuckerberg se străduieşte să ne arate exclusiv un chip optimist. Eu personal îl creditez pe domnul Mark Zuckerberg cu un IQ superior celui înfăţişat de optimismul său debordant, sintetizat mai ales în lozinca : “Facebook’s best is ahead!”. Alte analize, exterioare, efectuate de persoane a căror competenţă economică şi inovativă nu poate fi pusă la îndoială, exprimă însă nişte îngrijorări foarte serioase în legătură cu Facebook. Faţă de “dovada” câştigurilor, criticii răspund că ele sunt chiar modeste în raport cu numărul de utilizatori ai firmei. Contra-argumente serioase faţă de poziţia lui Mark Zuckerberg sunt aduse de către domnul Steve Blank, profesor la Stanford University şi antreprenor. El spune de-a dreptul : “Facebook ruinează maşina inovaţiilor din Silicon Valley!” De ce ? Pentru că Facebook (dar şi alte firme “în germene” care produc industria mediilor de socializare pe Web) i-au învăţat pe investitorii capitalurilor de risc (Venture Capitalists) să sprijine doar firmele care asigură foarte rapid profituri foarte mari. Or, observă domnul Steve Blank, aceste firme noi neglijează cel mai adesea intenţionat tocmai fibra inovaţiilor tehnologice originale şi puternice. Ca o critică a mea personală faţă de Facebook, de fapt o critică preluată de la un grup de reflecţie 1.0 (De ce 1.0, şi nu 2.0 ? Pentru a reduce cât mai mult consumurile energetice!) în Ecologia Industrială, adaug şi eu că aceste aproape 1,3 miliarde de utilizatori Facebook sunt nişte persoane extrem de neglijente faţă de impacturile ambientale extraordinar de mari şi negative pe care le produce Facebook. Toate predicţiile ne spun că Facebook este de fapt un dinozaur IT ce trebuie să dispară.

 132. 137 Radu Humor februarie 5, 2014 la 10:46 am

  Sper să vă placă. Poate chiar să vă pună pe gânduri :

 133. 138 Vsile februarie 5, 2014 la 11:03 am

  Cris este nemutumita de nickul criss , pe idea eventualelor confuzii!

  Practic insa ,ambelor nickuri le lipseste spre definire o singura litera!

  Ce se intampla cu Titus, sa fie oare inzapezit?

  Gogu ne-o trage repetabil cu realilatea obscura generata de doi politicieni traseiisti care joaca in hota cu traian si in batua cu USLeul! Gogule nu te-ai lamurit ca dama este o centurista si domnul un securist de tip nou ,adica mar putred?

 134. 139 Radu Humor februarie 5, 2014 la 11:04 am

  @Luminiţa Arhire
  Scânteiaţi din ce ]n ce mai insistent şi cred insuportabil pentru cel pe care-l prindeţi ]n raza dvs de acţiune ironică, dar de data asta mi se pare că nu numai lacrimile au fost false, ci şi vorbele la adresa tinerilor absolvenţi .
  Pline de o suficienţă ironică.
  Cu alte cuvinte, când vreunul dintre voi va avea norocul să mă judece pe mine ( asta probabil peste vreo 20 de ani, în cel mai bun caz, că altfel cum să ajungă un absolvent în posturi de Înaltă judecată în timpul imediat următor în care cu siguranţă va fi judecat cezarul cel mare ( că mai sunt şi alţii, Preda, Nica ş.a) , eu voi fi demult „oale şi ulcele”.
  Şi nu numai din punct de vedere politic 😉
  Şi mă interesează prea puţin ce veţi pune mai presus de lege.
  Important este ce am reuşit eu să pun.
  Deoparte şi deasupra ei ! Udrei, şi altora 😉

 135. 140 Centru februarie 5, 2014 la 4:55 pm

  Imi place un guvern responsabil si aplicat , care se gandeste la dezvoltarea viitoare a tarii , anticipeaza pentru noi si copiii nostri si investeste pe termen lung .
  E exact ce nu face guvernul Ponta .
  Finanteaza imprumuturi casnice ale particularilor 2 ani ?
  O nebunie !
  Nu poti sa faci doua lucruri deodata .
  Sa te miri ca nu au bani ( nu vor sa aiba ) sa aduca autostrada A3 in Bucuresti ( 6 km in zona Pipera , descarcand D1 si zecile de victime si timp pierdut intre Bucuresti Ploiesti ) sau ca tin fara finantare de doi ani un contract semnat , trecut prin apeluri si contestatii cei 8 km dintre A3 si drumul national Satu Mare ( Gilau Nadasel ) ?
  Iresponsabili .

 136. 142 Cris februarie 5, 2014 la 5:32 pm

  @ Luminita Arhire:

  Doamna Arhire, m-ați distrat la culme.
  Și EU mă OMOR după bărbații plângăcioși…
  Dacă EU nu plâng, măcar BĂRBATUL să plângă…și nu după mine.

  E un caraghios, o caricatură de om, un alcoolic cu psihic labil, un mahalagiu…
  Ăsta m-a reprezentat pe mine 10 ani…

 137. 143 Cris februarie 5, 2014 la 5:55 pm

  Hiiii! Mi s-a oprit respirația, doamnelor și domnilor, când am citit raportul Comisiei Europene despre „breathtaking corruption in European Union”, 120 de miliarde de euro anual (cum dracu or fi făcând socoteala?), și că „there are no corruption-free zones in Europe”…

  Și eu care credeam că doar (ca să nu zic „decât”) în Rumania ie „conrupție”…
  Cu toată uimirea, trebuie să respir, fiindcă altfel îmi stă inima și scade populația UE-ului corupt cu încă un locuitor.

 138. 144 Cris februarie 5, 2014 la 6:03 pm

  @ alex:

  Bravo, domnule!
  ALES PRIN VOT. Trebuie repetat, ca și în cazul Frăției Musulmane și al lui Morsy.
  Tâmpiți, înapoiați, anti-Occident, cum or fi ei, AU FOST ALEȘI PRIN VOT.
  Să vrei să-i dai jos prin demonstrații de stradă, e antidemocratic.
  Pariez că, dacă la alegerile anticipate ies cei pro-Rusia cu 51%, ăilalți tot nu se potolesc.

 139. 145 blogideologic februarie 5, 2014 la 11:31 pm

  Frecvenţa malformaţiilor congenitale este mai mare la copiii concepuţi în zona exploatărilor gazelor de şist http://www.lemonde.fr/planete/article/2014/02/05/des-risques-de-malformations-congenitales-pres-des-puits-de-gaz-de-schiste_4359944_3244.html

 140. 146 George Ban februarie 6, 2014 la 9:20 am

  Mă îngrijorează starea Dlui Năstase!

  A oprit activitatea pe blog, nu știu dacă editorialul din Jurnalul a apărut ieri, și mai e și schimbarea ciudată de „look” a dânsului.

  Aș dori tare mult să ne ofere o explicație și să ne liniștească.

  Dacă are cumva probleme, eu i-aș spune: „Domnule Năstase, nu vă consumați degeaba, băgați-i în PM! Sunteți în această situație pentru că EI sunt cei slabi! Faptul că niște nemernici v-au vrut răul înseamnă că DVS sunteți cel mai periculos pentru ei. Rămâneți așa!”

 141. 147 Vsile februarie 6, 2014 la 9:44 am

  Radu H. pune una buna tragicomica , dar asta cu „mutati insula trecem noi ” e haioasa , dar ce ziceti de ziua ascunsa de istorie in care Israelul a atacat USA iar o nava ruseasca s-a facut scut precum Alexandru Matrosov:
  ca sa apere America.
  „Pearl Harbour.. 1967
  Unul din evenimentele istorice cele mai ascunse de ochii publicului îl constituie atacul întreprins de aviaţia şi marina israeliană împotriva vasului american USS Liberty .
  Evenimentul a avut loc pe data de 8 iunie 1967 în timpul războiului arabo-israelian cunoscut şi sub numele de „Războiul de 6 zile”.
  USS Liberty era o nava cu armament uşor, utilizată ca centru de supraveghere şi transmisiuni navigând în apele internaţionale, în zona oraşului egiptean El Arish (în largul fâşiei Gaza ).
  După ce nava a fost survolată în repetate rânduri de aviaţia israeliană în dimineaţa zilei de 8 iunie, la câteva ore după aceasta în jurul orelor 2 p.m. primul val de avioane militare israeliene au atacat-o mitraliind echipajul şi aruncând asupra sa rachete şi bombe cu napalm.
  Atacul întreprins de avioane de vânătoare care nu purtau însemne de identificare a început prin distrugerea antenelor vasului şi a instalaţiilor de transmisiuni astfel încât aceasta să nu poată comunica cu restul flotei americane existente în Marea Mediterană (Flota a 6-a).
  În mod incredibil, echipajul american a reuşit să refacă antenele vasului şi să transmită semnale disperate de ajutor către restul flotei, portavioanele Saratoga şi America au confirmat primirea mesajului şi au transmis că au trimis avioane de vânătoare în ajutorul USS Liberty.
  Ajutorul însă nu a mai ajuns… întrucât avioanele americane trimise de pe portavioane au fost oprite la ordinal expres al preşedintelui Lyndon Johnson înainte ca să se poată înfrunta inamicul.
  A ajuns în schimb un al doilea val de atacatori israelieni, veniţi cu bărci torpiloare care au atacat din nou vasul American încercând să-l scufunde. USS Liberty a fost bombardată cu tunuri de 20 şi 40 de mm şi a fost torpilată sub linia de plutire. În urma exploziei torpilei au decedat 22 de marinari.
  Istoria oficială consemnează că aviația israeliană a făcut „o confuzie” confundând USS Liberty cu un vas pescăresc egiptean (cu o dimenisune de 4 ori mai mică decât USS Liberty ).
  Istoria neoficială însă exclude o astfel de ipoteză. USS Liberty era identificată clar cu steag american, iar ulterior primului atac, steagul mitraliat a fost înlocuit cu un drapel uriaş de 7/13 picioare. De asemenea distrugerea cu prioritate a centrelor de comunicaţii ale vasului ridica mari semne de întrebare.
  Una din ipotezele aduse în discuţie a fost încercarea Israelului de a scufunda vasul American urmând ca ulterior vina să fie dată pe aviaţia egipteană. În cazul reuşitei acţiunii, foarte probabil Statele Unite ar fi declarant război Egiptului distrugând astfel principalul inamic de atunci al statului evreu.
  Atacul Israelului asupra principalului său aliat (SUA) putea însă să ducă la un veritabil Al Treilea Război Mondial întrucât coaliţia statelor arabe, condusă de Egipt era susţinută de Uniunea Sovietică.
  Tot istoria neoficială povesteşte şi de faptul că Distrugătorul rusesc nr 626/4 a recepţionat apelurile disperate ale navei americane şi a sărit în ajutorul acesteia obligând bărcile torpiloare să se retragă după 3 ore de asalt continuu. Ulterior distrugătorul rusesc navigând în imediata apropiere a blocat posibilităţile de reatacare de către israelieni. În cele din urmă, cu o întârziere de 17 ore (!!!), a fost permis şi ajutorul navelor din flota a 6-a Americană .
  S

 142. 148 Marian Nicolae februarie 6, 2014 la 10:12 am

  @ Adrian Nastase,

  Domnule profesor, nu va lasati prada depresiei deoarece nu este nimic altceva decat inamicul din interior….

  Depresia va va distruge vointa de a lupta si chiar puterea de a va ridica din pat a doua zi…….

  Daca trebuie cereti ajutor de specialitate, fara nici un fel de rusine…v-o spune un cunoscator……..dar nu va lasati prada depresiei pentru ca va v-a distruge. Practic ceea ce nu au reusit dusmanii, se va rezolva „de la sine”….

  Nu ati fi nici primul si nici ultimul care ajunge sa trateze o asemenea boala, pentru ca boala este si nu rusine. Dimpotriva cel care-si da seama de situatia in care se afla si cere ajutor este de invidiat, fata de cel care se inchide in interior si sufera in tacere.

  Va doresc multa sanatate.


 1. 1 Europa geopolitica: Despre revolutie, coabitare si unitate | Fragmentarium Politic Trackback pe ianuarie 30, 2014 la 1:19 am
 2. 2 Va rog sa ma scuzati, am gresit… « Motanul Incaltat Trackback pe ianuarie 31, 2014 la 3:02 am
 3. 3 Hai sa-l radem pe Stoica!! « Motanul Incaltat Trackback pe ianuarie 31, 2014 la 4:20 pm
 4. 4 Sfincterele Libertăţii | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe februarie 1, 2014 la 12:03 pm
 5. 5 Să mai și râdem!! « Motanul Incaltat Trackback pe februarie 4, 2014 la 5:14 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: