24 de ani de post-Revolutie

Acesta este titlul editorialului meu de astazi din Jurnalul National.

Zilele acestea se implinesc 24 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989.  Ani de sperante si de asteptari – doar in parte implinite. Ani de incercari si de fascinatii pentru o Fata Morgana a bunastarii – ce se indeparteaza incontinuu. Au avut loc schimbari de generatii, de mentalitati, migratii ale unor intregi comunitati. Formele vechi de colonialism au fost inlocuite cu tot felul de monitorizari ce lasa conceptul de suveranitate gol de continut. Individualismul a devenit o filozofie de viata. Multi  se refugiaza in lumi ireale –  cele ale hobbitilor, stapanilor de inele sau in viata stearpa a seraiurilor de sultani.

Ceea ce ma ingrijoreaza este faptul ca ranile de dinainte de 1989 sau cele de la Revolutie nu se cicatrizeaza. Din contra, fisurile, crevasele din societate se adancesc. Pare ca un nor de ura si de dezbinare acopera, tot mai larg, o tara din care tot mai multi vor sa plece. Nu, in principal, din motive economice.

Post-Revolutia a insemnat si inseamna, in continuare, razboi cu trecutul. Inaintam in anii mileniului trei privind exclusiv in urma. Suntem incapabili sa intelegem ca istoria este o suma de capitole succesive. Inseamna sa le inchizi pe unele si sa incepi altele, privind spre viitor. De aceea, amnistia inseamna sa faci pace cu trecutul, investind in viitor. Ma gandesc nu neaparat la legea in dezbatere (detaliile sunt nesemnificative) ci la persistenta ideilor de razbunare, la ura care domina, in aceste zile spatiul public si pe cel mediatic. Recrudescenta acestor resentimente demonstreaza ca Revolutia a fost si ea doar o revolta impotriva trecutului, drumul urmat, ulterior, fiind, adesea, o cale mimetica, cu borduri stabilite de altii. Din pacate, intr-o Europa ratacita in lumea globalizarii si a crizelor, egoista si lipsita de mari lideri, o Romanie dezbinata si debusolata ramane o prada facila.

Se implinesc 24 de ani de la Revolutie. Devoram, in continuare, cu voluptate, Revolutia, liderii ei, continuam sa daramam statui (lasand soclurile goale), surpand fundatii si daramand constructii. Viata politica este in continuare doar o vendeta. Cultura – doar un capitol nesemnificativ de buget.

Se apropie Craciunul. Sarbatori fericite!

105 Responses to “24 de ani de post-Revolutie”


 1. 1 LuciaGusatu decembrie 17, 2013 la 4:09 pm

  Sarbatori fericite si mult noroc!

 2. 2 ZeV decembrie 17, 2013 la 5:10 pm

  Adrian Nastase
  Domnule prim ministru, avem, totusi, o alinare: libertatea noastra de constiinta. Aceasta nu ne-o poate lua nimeni, DACA NOI NU VREM, CU ADEVARAT, ASTA ..nici macar Traian Basescu, oricat de profesionisti ar fi securistii lu peste prajit din jurul domniei sale.
  E adevarat ca prizonierii acestui securism extrem de rafinat, aglutinat de super-mintile bilderbergului, par a fi condamnati la sclavie, pe viata.
  Dar daca, printr-o (aproape) minune divina, cineva scapa din acel camp gravitational tenebros ca o gaura neagra, nimic din Universul cunoscut nu-i mai poate perverti constiinta si nimeni nu-l va mai putea face sa vada laptele altfel decat alb, si dracul…altfeL decat negru. Poate este banal de conventional, dar asa este, de fapt, lumea. Unii, o dau la o parte si cred ca vad altceva. Ceea ce vad, este numai in mintea lor.
  (Z)

 3. 3 Doru Coarna decembrie 17, 2013 la 5:31 pm

  Nu a fost degeaba… Este drept, am fi meritat sa ajungem mai bine, dar cel putin inca existam si contam, altminteri nu ar sari altii ca arsi la orice abatere din drum…

  Noi avem o singura buba rea, ne-am pierdut economia nationala. Nu este numai urmarea fireasca a nepriceperii, ticalosiei sau presiunilor de tot felul, este in primul rand rezultatul mostenirii insasi, economia era dezvoltata haotic, supradimensionata, necompetitiva pe piata reala, si construita pe premise anacronice, depasite in anii ’90…

  Altele insa nu tin de mostenire, de exemplu faramitarea agriculturii. Se putea da proprietatea, nu insa si exploatarea care ar fi trebuit sa treaca pe premise economice noi, asociative si participative, profesioniste. A lipsit insa viziunea si s-a manifestat, din plin, lacomia…

  Prin anii ’80 mi s-a interzis participarea, desi fusesem invitat nominal, la un congres de specialitate undeva in Polonia… Dupa ’90, am vazut lumea! A meritat!

  Regret un singur lucru, pierderea fortei de munca romanesti! Fara ea nimic nu se poate reface, ani buni si multi! Iar cu invatamantul actual, devine ceva nedefinit…

  Nu cred ca trebuia sa copiem de peste tot, doar ceea ce ne-a convenit… Trebuia sa inovam, sa adaptam, sa discernem, sa cotam, dar in primul rand trebuia sa ne cream o baza economica stabila si competitiva, nenegociabila, fara sa renuntam cu usurinta la productia autohtona, si de la care sa plecam pe numai cateva directii propice noua ca tara si ca specific.

  Acum e normal, esti plin de datorii, nu mai esti suveran… Intoarcere nu mai exista… dar cel putin sa mergem drept, fara sincope si ciudatenii care consterneaza pe ceilalti…

  Iarasi nu-mi place ca politicul calareste totul, si o face in felul lui… si iarasi, intoarcere nu mai exista nici de pe acest drum… dar cel putin s-o faca bine si constructiv, nu pe orgolii si interese… Aici nu putem astepta constiinta omului politic, ar fi o utopie, deci trebuie sa-i normam intr-un fel activitatea, actiunea politica… Se numeste stat de drept, si bine ar fi sa reuseasca inainte de a trebui ca toata populatia „civila” sa-si puna streangul…

  Hai sa ne gandim: din punctul din care am plecat in ’89 si pana la cel in care am ajuns acum, care popoare, care natiuni ar fi mers pe acelasi drum? Ma tem ca am fost unicat absolut! Am pierdut tot fara sa plateasca nimeni pt nimic, si am castigat doar niste forme fara fond, in toate domeniile…

  Nimic consolidat, nimic articulat , nimic fundamental si evident, nimic sfant!

  Acesta-i bilantul de 24 de ani al natiunii, in acceptiunea mea… plastic vorbind, cartofi amestecati cu pietre…

  Lasam mostenire generatiilor viitoare, ceva imens: toate problemele din lume… si de fapt nimic… Suntem o generatie sterila cu minti primitive… poate ne iarta daca am recunoaste-o deschis, cinstit, urmasii…

 4. 4 sadicu decembrie 17, 2013 la 6:12 pm

  Eu implinesc in acest an 45 de ani .Jumatate din viata mi-am petrecut-o in socialism iar cealalta parte in capitalism…sau,ma rog,tranzitia spre capitalism,(am mari rezerve sa descriu perioada scursa de la evenimentele din 1989,incoace).
  Comparand cele doua perioade gasesc atat de multe similitudini,incat sunt foarte tentat sa concluzionez ca vad in reluare acelasi film.
  Pentru cei care au invatat din carti istoria ultimelor patru decenii si n-au trait-o pe viu,aparentele pot fi inselatoare.
  Actorii principali ai zilelor noastre,(odraslele fostilor activisti comunisti si ale fostilor securisti),sunt mai bine imbracati ,mai manierati,mai scoliti ,(sic!) iar in loc de masini negre cu numar de inmatriculare scurt,autohtone si rusesti,se plimba cu marci de lux,nemtesti.
  Doar naravurile ii mai leaga pe fii de parinti.
  Aaa!…era sa uit.Filmul zilelor noastre este color…un amanunt foarte important in ecuatia de brenduire a ……………(expresie neadecvata).
  …Si totusi,nu mi-am propus sa compar conducatorii de atunci cu cei de acum.Mult mai relevanta mi se pare suprapunerea evenimentelor .
  Regimul politic comunist condus de Nicolae Ceausescu a avut perioada sa de glorie si bunastare.Deoarece foarte multi dintre voi cunosc traiectoria pozitiva pe care s-a inscris Romania dupa invazia trupelor tratatului de la Varsovia in Cehoslovacia,n-o sa insist foarte mult.
  Daca n-ati prins acele vremuri,cu siguranta ati aflat de la parinti,cu lux de amanunte,ce s-a intamplat in prima jumatate a regimului Ceausescu.
  Totul a fost bine,frumos si spectaculos atata timp cat Occidentul s-a iluzionat ca Ceausescu ar fi putut fi un fel de ”bresa” in rigidul bloc comunist.
  Iluzia a durat,aproximativ 10-12 ani.
  Ascultand la televizor marturiile fostului ministru de externe,Stefan Andrei,am inteles de ce Nicolae Ceausescu si-a siluit poporul timp de aproape 8 ani,pentru plata datoriei externe.Cand Ceausescu a pierdut increderea ocidentului,”marea finanta mondiala”,(asa cum o descria S.A.),a intors si ”dansa” foaia.
  La sfarsitul anilor ’70,Romania avea o datorie externa de aproximativ 14 miliarde dolari.
  Conform spuselor lui Stefan Andrei,tara noastra, a beneficiat,in perioda buna, de credite cu dobanzi foarte mici si termene de rambursare foarte avantajoase,(bani investiti in dezvoltare,tehnologizare s.a.m.d.).Nu era o povara foarte mare pentru o economie care ”duduia”,in acele vremuri,pe bune.
  Insa datoria externa a devenit o povara in momentul in care,creditorii au schimbat conditiile.
  In 1980,restituirea integrala a imprumutului extern,a devenit prioritatea 0 a regimului de la Bucuresti.
  Astfel,peste noapte,rafturile magazinelor alimentare s-au golit pentru ca aproape intreaga productie agricola a tarii,a fost directionata la export.Probabil ca celor care nu au prins acele vremuri,le vine greau sa creada ca romanii se asezau la cozi in fata alimentarelor de pe la ora 5 dimineata pentru a prinde un litru de lapte,un pachet de unt sau un kg de carne.Painea se dadea pe cartela,curentul se intrerupea aproape in fiecare zi cate 3-4 ore iar pe timpul iernii,romanii,(in special cei care locuiau la bloc),se culcau imbracati din cauza lipsei caldurii si isi incalzeau apa cu care se spalau la aragaz.De asemenea,cei care aveau autoturisme in proprietate,puteau sa cumpere lunar o anumita cota de benzina,(10 litri,daca-mi aduc aminte bine)
  Intr-o zi,i-am povestit ficei mele despre acele vremuri.S-a uitat c-o privire ironica la mine si mi-a spus…”ce fraieri ati fost pentru ca n-ati iesit cu totii in strada si sa dati cu Ceausescu de pamant”. 🙂
  N-am iesit,pentru ca unora dintre noi,ne-a fost foarte teama.Dar aducandu-mi aminte de modul cum parintii si bunicii mei,persoanele de varsta a doua si a treia pe care le cunosteam,rudele de la tara,se raportau la acele vremuri,pot afirma ca Ceausescu beneficia de suportul unei mari parti a populatiei.
  Propaganda comunista era cat se poate de eficienta si mobilizatoare.Astfel,foarte multa lume a inteles necesitatea sacrificiului pentru o anumita perioada de timp,in vederea achitarii datoriei externe.
  Foarte multa lume a inteles si crezut ca dupa acea,se va reveni la nivelul de trai de dinainte de 1980 cand bananele si portocalele se stricau pe rafturi iar orice muncitor de rand isi permitea sa fumeze Kent.
  EXISTA MOTIVATIE SI PERSPECTIVA…pe asta intentionez sa pun cel mai mult accentul.
  In rest,romanii care sunt de felul lor isteti si inventivi,s-au adaptat in acei ani.S-a reinventat in Romania schimbul troc.Toata lumea fura de la locul de munca si facea schimb de marfuri,in natura.
  Pentru incalzirea pe timpul iernii,oamenii si-au improvizat in locuinte tot felul de instalatii,(sobe,teracote,etc), si si-au transformat balcoanele,debaralele,garajele in depozite de materiale lemnoase.
  Deoarece programul la televizor era de 2 ore pe zi,(si aproape in totalitate era ocupat de discursurile plictisitoate ale tovarusului),romanii si-au improvizat tot felul de antene pentru a prinde bulgarii,sarbii,ungurii,care transmiteau campionatele de fotbal sau filme americane.
  Pe canale neoficiale sau ”surse”,cum sunt denumite in zilele noastre,(agenti ai securitatii si informatori,infiltrati printre oameni),se transmiteau mesaje de inbarbatare:”s-a platit atata si mai avem atata…hai ca nu mai e mult pana va fi din nou bine”.
  Imi aduc aminte foarte bine ziua cand Ceausescu a anuntat ca datoria externa a fost platita integral.
  Era prin ’87 sau ’88.Oamenii erau foarte fericiti si plini de speranta.Unii au gasit de cuviinta sa sarbatoreasca evenimentul.
  Cred ca in acea zi,Ceausescu si-a semnat singur sentinta la moarte,deoarece in perioada care a urmat,nu s-a schimbat absolut nimic.Oricum ar fi fost obligat sa paraseasca puterea impreuna cu acolitii sai la finele lui ’89 din cauza contextului international de atunci.Dar nu cred ca ar fi ajuns in fata plutonului de executie.Ar fi impartasit poate,soarta celorlalti lideri comunisti din est.
  Ultimii ani ai regimului politic condus de Ceausescu au fost cei mai cranceni.Dinspre fosta Uniune Sovietica condusa de Mihail Gorbaciov ,batea vantul schimbarii iar dictatorul roman,in loc sa slabeasca surubul,a gasit de cuviinta sa-l stranga si mai tare.In loc de hrana in magazine sau o cat de firava democratizare a tarii,regimul a scos trupele ministerului de interne si ale garzilor patriotice in strada cu scopul vadit de ai intimida pe oameni si a preintampina orice tip de manifestatie.
  Lumea era scarbita si demoralizata iar regimul politic de atunci nu mai era capabil sa ofere solutii.
  Dorinta de revolta si razbunare mahnea in fiecare dintre noi iar rabufnirea era doar o chestiune de timp.
  VOI CONTINUA…can o sa am timp si cu acordul gazdei.

 5. 5 dlnimeni decembrie 17, 2013 la 6:56 pm

  „Revolutia” a insemnat inca o generatie (splendida) facuta praf. Parvenirea citorva mii de persoane care, sarbatorindu-si reusita personala, incearca sa faca din decembrie 1989 un fel de sarbatoare a tuturor, nu poate masca irosirea vietilor a milioane de romani. Pe linga faptul ca sunt cei mai buni crescatori de preturi din lume, romanii mai au si talentul de a se irosi. Astazi, dupa aproape un sfert de veac, pot afirma cu responsabilitate si cu stiinta a ce spun ca as fi preferat ca „revolutia” sa nu fi fost, gaseam si alte cai de a iesi din comunism.

 6. 6 Centru decembrie 17, 2013 la 7:01 pm

  Nu atingeti subiectul amnistierii , este exploziv si preteaza la confuzii ingrozitoare .
  Amnistie , vorbind de decembrie 1989 , este amnistie fata de crimele de stat de dupa 22 decembrie . De trimiterea in strada a unitatilor de diversiune ale Armatei pentru a macelari oameni neinarmati si bieti recruti , ca sa faca ce ? Redorarea blazonului Armatei , cea responsabila de deschiderea focului cu munitie de razboi impotriva cetatenilor ?Nu ! Ucigasii cu epoleti din MAPN trebuie sa raspunda , la fel comandatarii lor !
  Dv sunteti nevinovat . DE ce sa fiti ” amnistiat ” ? Stim care e adevarul .

 7. 7 George Hălărescu decembrie 17, 2013 la 7:30 pm

  Un articol profund, plin de luciditate, care ilustrează toate tarele și neputințele noastre; opțiunea noastră pentru trecut și incapacitatea de a privi spre viitor, dispoziția de a ne devora adversarii și multe alte neputințe. Acesta este un articol antologic. Totuși, starea de fapt este relativă. Dacă poporul va fi condus de oameni vizionari, cu puterea de a inspira încredere și vocația de a fi oameni de stat starea de lucruri se va schimba. Articolul este într-o notă pesimistă, dar dacă privim cu realism, România avut conducători care au reușit să solidarizeze poporul, să ofere speranță și să înfăptuiască niște lucruri mărețe pentru istoria noastră în aceste 2 decenii.

 8. 8 Radu Humor decembrie 17, 2013 la 8:57 pm


  Mută-i întrebarea ce răsună afara, lerui ler,
  Am murit degeaba, ce-aţi făcut din ţară lerui ler
  Tot in frig si-n foame, tot cu maini intinse lerui ler
  Pe la porţi străine, ce ne stau inchise lerui ler,
  Vin colindatorii, cum veneau odata lerui ler
  Sa colinde-n seara asta minunata lerui ler
  Dar li-i gura arsa si li-s ochii-n lacrimi, lerui ler
  Prea degeaba sange, prea degeaba patimi, leruï ler

 9. 9 ZeV decembrie 17, 2013 la 9:17 pm

  ..In bilantul celor 24 de ani, exista, totusi, o perioada de relativa acalmie in care aliantele politice au functionat, iar politicienii au actionat, pe fond, in interesul national, rezolvand pas cu pas toate conditionalitatile impuse de exigentele aderarii la NATO si UE. Nimeni nu a anticipat ca, din umbra, tradatori de tara legati ombilical de vechiul sistem securistic, pun la cale transformarea Romaniei in stat vasal, urmand ca politicienii care au netezit acest pact cu diavolul sa primeasca puternice garantii de sustinere si perpetuare a puterii, inclusiv, prin tactica ancestrala a diversiunii si dezbinarii perpetue. Si mai ales, prin mentinerea in viata a sentimentului de ura fata de trecut, in ansamblul lui. De aceea a fost nevoie de condamnarea comunismului, de aceea este nevoie sa fie pusi la stalpul infamiei, la hurta, toti cei care, intr-un fel sau altul, au colaborat cu Securitatea, sau cu structurile de conducere ale PCR. De aici au rezultat numeroase dezbateri privind lustratia, o ciorba mereu incalzita de anumiti politicieni, dar niciodata pe deplin finalizata, atunci cand interesul electoral le-a dictat sa procedeze astfel. Mereu s-a lasat intentionat cate o ,,portie” pentru alegerile urmatoare….ca un perpetuum mobile de cea mai joasa speta.
  Exista oameni in Romania care au nevoie ca de aer de dispute, ura, si inducerea unui sentiment de insecuritate in sufletele oamenilor simpli. Exista indivizi bipezi si verticali (?) care vor neaparat sa credem ca toti suntem vinovati si astfel, sa capitulam la contactul cu nesimtirea, insolenta, diversiunea si grobianismul celor care, mai spalati si mai uscati decat noi, dar cu stampila de CTC aplicata de institutiile vestului, sfideaza o intreaga natiunea din postura de ,,cavaleri ai dreptatii”.
  Europa , este in aceste zile, obsedata (si) de potentialul de ascultare al NSA, iar Edward Snowden este cu obstinatie vanat de serviciile secrete americane. De aici rezulta limpede cat de mare este ,,democratia” vestului…ea exista, doar daca ne facem ca nu vedem ca, din tufis, mii de ochi ne urmaresc fiecare gest, fiecare cuvant. Daca o acceptam ca atare, suntem, evident, perfect liberi.
  (Z)
  Vestul, nu poate trai fara ,,securitate”, iar oamenii sistemului trebuie sa fie profesionisti. Profesionistii nu au culoare politica, nu au avut-o nici inainte de 1989, nu o au nici acum, nici la noi, nici in afara. Deci, aceeasi marie cu alta palarie.
  Oare, intamplator a fost dat disparut dosarul de securitate al domnului Traian Basescu ?
  (Z)
  Sansa noastra consta in faptul ca in Romania inca nu exista inchisori suficiente, iar lagarele de concentrare inca nu sunt permise in lumea moderna. Dar asta nu inseamna ca situatia nu se va schimba in viitor. Procurorii cu Bibliile in buzunare, doar au deschis drumul ,,pavat cu bune intentii”.
  In acest timp, oameni, jurnalisti, comentatori, cetateni simpli, etc, isi pierd busola si nu inteleg ca trebuie sa-si pastreze calmul si increderea in urmatoarele 11 luni, chiar daca, aparent, ,,timpurile” par nefavorabile. Dupa parerea mea, este doar un fals climat indus subliminal si extrem de volatil daca voina cetatenilor se mentine unita.
  Spuneam la inceputuri ca USL are o majoritate prea mare ca sa fie credibila si viabila pe termen lung, iar o majoritate zdrobitoare poate fi mai mult o povara, decat un atu, daca politicenii care o formeaza sunt ,,sub scut” si nu inteleg ca cetatenii care i-au votat asteapta de la alesii lor coerenta, unitate , determinare si, atunci cand este nevoie, compromis adaptiv inteligent la realitatea interna si externa.
  Cred si acum ca liderii USL ar fi trebuit sa se concentreze pe marile proiecte: Constitutie si Regionalizare (precedate de reforme institutionale conexe), cu respectarea calendarului asumat. Restul, e nesemnificativ, daca economia este lasat in pace. Oricum, guvernele nu pot face altceva, decat sa absoarba bani europeni, fara impact semnificativ, in aceasta forma, dupa parerea mea. Proiectele de infrastructura, unele incompatibile cu satul romanesc, nu au cum sa produca plus valoare pe termen lung, nefiind entitati (germeni) de productie.
  Nu a fost sa fie, partial datorita faptului ca politicienii din USL sunt si ei oameni, adica tematori, fara viziune si nesiguri pe ei, sau, mai grav, au printre ei tradatori si ,,cartite” basesciene.
  Evenimentele din aceste zile arata limpede acest lucru, prin declansarea unei furibunde dezbateri in necunostinta de cauza, doar pe baza minciunilor, parelor la Inaltele Porti si betelor prin gard manipulate abil de clica lui Traian Basescu, un Traian Basescu turbat de existenta in Parlament a unei anumite Comisii de ancheta.
  Modificarile la Codul Penal sunt firesti, perfect legitime si in acord cu standardele europene in materie. Aparitia intempestiva a lui Mark Gray, un functionar obscur al Comisiei Europene, arata limpede CINE elaboreaza, de fapt, MCV-ul si cui foloseste.
  De asemeni, isteria ambasadorilor, neurmata de dezmintiri articulate si ferme, eventual de scuze adresate romanilor, arata cat de ,,mare” este ,,respectul” pe care ni-l poarta strainatatea.
  Mi-as dori ca in 2014, dupa validarea Legii Bugetului de Stat, sa asistam la o puternica, virgula, contraofensiva diplomatica a autoritatilor romane.
  Dar sunt convins ca se va gasi cate un ,,realist” care sa-mi spuna:
  ,,Speri, mata, stimate domn.” (Z)
  ps
  Nu este exclus ca liderii de la Kiev sa fie, nu atat filo-rusi, cat observatori atenti la ceea ce se poate intampla cu un stat estic care negociaza in genunchi, sau, cu perceptie naiva (extrasa din carti de poezie obscura si literatura de consum) asupra intentiilor reale ale occidentalilor.
  Sper ca vom trai , ca sa vedem ce se mai intampla…

 10. 10 Fragmentarium Politic decembrie 17, 2013 la 9:39 pm

  Statul de drept, articol unic

  “Legile nedrepte sunt cea mai rea forma de tiranie”, isi incheie scrisoarea, citandu-l pe Edmund Burke, romanii-americani care i-au scris premierului Victor Ponta, pentru a-i cere sa-i demita pe toti liderii PSD din Camera Deputatilor, care se fac vinovati de votul din “martea neagra”, si pentru a sustine, in acelasi timp, ambasada americana.

  La prima vedere, am putea fi tentati sa credem ca este vorba despre o cerere ca oricare alta, care tine de democratie, de drepturile de opinie si de petitie. In fond, pe nimeni nu-l doare gura sa ceara sau sa protesteze. Cand insa cererile si protestele fac sa ne doara la statul de drept si la democratie, abordarea si tratamentul se schimba.

  A-i cere unui sef de executiv sa intervina si sa preia controlul asupra legislativului echivaleaza cu a indemna la lovitura de stat si dictatura, asa cum numai prin tarile africane se intampla. Cine sunt tragatorii de sfori, cei care schimonosesc democratia si-o impung pe la spate, cerandu-i „Striga Baraba!”?

  In toata lumea democrata se stie, de la Locke si, mai ales, Montesquieu, ce inseamna separatia puterilor, si se respecta. Cu totii cunoastem, la fel de bine, ca statul de drept este statul care se bazeaza pe domnia legii. Dar mai stim, noi, oare, ce inseamna lege, care este sursa sa originara? Tare mi-e teama ca nu, din moment ce tindem sa o identificam cu vointa unui om sau a unui grup restrans de interese, uneori dinafara, ce o transforma intr-o problema cu solutii ce tin de zonele libertatii si eliberarii.

  Ignorarea sistematica, in ultimii ani, a numeroase miscari sociale, legate de criza si austeritate, care, ca o paranteza, le-au concurat, mai mult sau mai putin la limita, pe cele din timpul comunismului, a unor evenimente electorale, cum a fost referendumul de demitere ori avand in centrul lor interese nationale, referitoare la securitatea economica, energetica sau ecologica (gaze de sist, resurse aurifere, minerale etc.) releva o distorsionare imorala si abuziva a statului de drept, al carui articol unic pare a fi scoaterea in afara legii a vointei poporului!

  S-a intrecut orice masura a rusinii si a bunului simt, dincolo de care vointa poporului nu mai conteaza. Vointa populara este insultata, calomniata, calcata in picioare! Pentru cei care, in virtutea mandatului democratic, o reprezinta, o apara si o duc la indeplinire, vointa populara a ajuns sa le fie imputata, sub acuzatiile incredibile de “puci” si de “pucisti”!

  Sarmanul Edmund Burke, care ne-a lasat una din cele mai scanteietoare cugetari despre nedreptate, ar ramane mut de uluire sa afle ca aceasta paleste, azi, in fata tiraniei de a scoate in ilegalitate vointa populara!

  A venit vremea sa ne reamintim ca sursa originara si exclusiva a legii este vointa populara, sa o reabilitam, impreuna cu toate valorile firii si ale pamantului. In ceasul al doisprezecelea, sa ne intoarcem la ideologia conservatoare a valorilor traditionale, care ne dau identitate, ne fac sa ne pastram nealterata natura umana, ca indivizi, ca familie, ca societate, urmand caile morale si ale credintei parintilor si stramosilor nostri.

  Sa reflectam si noi, alaturi de intregul Est, la limpezimea si taria de cristal a cuvintelor lui Nikolai Berdiaev, despre misiunea de salvare si progres a conservatorismului, al carui sens „nu constă în faptul că el împiedică mişcarea înainte si in sus, ci în aceea că împiedică mişcarea înapoi şi în jos până la întunericul haotic”.

 11. 11 TREIDE 95 decembrie 17, 2013 la 10:07 pm

  Războiul se pare că nu-i doar cu trecutul; războiul este continuu, cu noi înșine, e ca un perpetuum mobile care ne tot dirijează spre o direcție greșită. Generațiile vin și pleacă, generațiile se-ntorc întotdeauna cu gândul la ce au fost și ce-ar fi putut fi, la ce și-au dorit și ce-au ajuns. De 24 de ani tot bâjbâim, mergem în cerc, ba, mai mult, ospitalieri cum suntem, mai primim pe câte un „binevoitor” și „dornic” de a face bine. Bine, dar noi, noi ca români, când ne mai trezim, oare?

 12. 12 FLORIN decembrie 17, 2013 la 10:31 pm

  Ura si razbunarea tin de micime, incultura,ticalosie, primitivism si nemernicie. Lipsa de solidaritate nationala, de interes national si de patriotism sunt evidente. Avem nevoie nu de o noua clasa politica, ci de mari caractere, de barbati de stat, de competente, valori, de spirit de echipa si de sacrificiu, de stinta lui Iorga si diplomatia lui Titulescu, de o continuitate a generatiilor pasoptiste, unioniste, de UN FAR CALAUZITOR, VIZIONAR SI CATALIZATOR.Dupa 24 de ani sunt convins, mai mult ca niciodata, ca domnia voastra poate fi acesta.Sarrbatori linistite. Sanatate maxima ;I un sincer LA MULTI ANI!

 13. 13 Adrian B. decembrie 17, 2013 la 10:59 pm

  Suntem blestemati ! Au murit mii de oameni la Revolutie ca sa ajunga un securist dement si ingust la minte , in fruntea tarii !
  Un cretinoid ale carui UNICE preocupari sunt intriga , calomnia , minciuna , furtul , ascultatul telefoanelor , arestarea adversarilor politici si demolarea !!!

  Cred ca Eroii Revolutiei se rasucesc in morminte …

 14. 14 Ion Popescu decembrie 17, 2013 la 11:08 pm

  Şi din cauza cui nu se cicatrizează rănile astea, domnule prim-ministru? Mai durează până să înţeleagă unii că statul nu e un CAP…

 15. 15 Octavian Groza decembrie 18, 2013 la 12:56 am

  Draga domnule Nastase,
  sunt neplacut surprins ca spune-ti ca infractorii trebuiesc iertati si asezati la masa cu oamenii cinstiti .Nu doresc azi in preajma sarbatorilor sa va amintesc multe lucruri pe care dumneavoastra le stiti bine,dar tare mult as dori sa fim amindoi fata in fata si sa discutam civilizat si cinstit unele lucruri.Cred ca imi datorat aceasta posibilitate ca un contribuabil cinstit care a platit intotdeauna datoriile catre stat, sa poata discuta cinstit cu un fost prim ministru fata in fata oda
  ta in viata.Ce ziceti ? Sunte-ti de acord?

 16. 16 Adanic decembrie 18, 2013 la 1:06 am

  Pe ecranele TV, cu ocazia comemorarii evenimentelor de la revolutie, au tot fost date imagini cu Ceausescu ramanand la un moment dat consternat, speriat, in timp ce din piata se auzea cum oamenii tipau de groaza.
  Iata ce sa intimplat in data de 21 dec 89:
  Am fost mobilizati la manifestatie destul de tirziu, cred ca pe la ora 11-12. Pe Calea Victoriei, ne-am oprit la intrarea in piata. Cam in dreptul hot Bucuresti. Hotelul are 2 parti, una paralela cu calea victoriei, alta, in continuare, face un cot, si priveste frontal calea Victoriei. La et 5 ara o D-na care filma coloana de manifestanti.
  Eu si colegii de serviciu am fost asezati cu spatele la Biblioteca Nationala si cu fata spre Palatul Regal. In fata mea au fost asezati salariati de la Reg CF Bucuresti in frunte cu directorul lor general si salariati din Min transporturilor. Din pozitia in care eram, nu-l vedeam pe Ceausescu. Credeam ca vorbeste de la intrarea in palat. La un moment dat, s-a auzit o explozie puternica. Toti din apropierea mea au abandonat ce aveau in mana si cu priviri pline de spaima si stigate de groaza au fugit in toate directiile. A ramas un individ mic de statura, brunet, cu ochii scosi din orbite care tipa ca din gura de sarpe „CRIMINALII, NE OMOARA, etc.” Pe gardul palatului se cocotase un altul mai inalt, care tipa cam in acelasi mod. Eu si inca un coleg de serviciu, am ramas pe loc. La 5 m de mine putin dreapta, am vazut pe jos o cutie de cola alba, probabil de la caldura degajata de explozie, cu urme de funingine, iar in jurul ei un praf alb. Am vrut sa o iau dar langa mine era un militian si am ezitat. In mina aveam portretul Elenei, l-am lasat cu capul in jos si m-am deplasat cu fata spre CC. Acolo, Ceausescu vorbea si promitea. Mi-am zis: „pina aici ti-a fost”. In fata balconului mai era un grup mic de copii in costume populare, si citiva adulti. Am plecat spre Athenee Palace, sa o iau in jos spre Stirbei Voda. Pe calea Victoriei in dreptul Hotelului Bucuresti, era un grup compact de oameni, care strigau violent : „moarte dictatorului”, si altele. In fata lor erau jandarmi care faceau cu grau fata situatiei. Am luat-o pe Luterana. Din capatul strazii din spatele hotelului, se vedea acel grup de oameni care strigau si se luptau cu jandarmii ca sa intre in piata. Cred ca acea D-na care filma, are pe pelicula tot ce sa intimplat in acel loc.

 17. 17 blogideologic decembrie 18, 2013 la 7:25 am

  @ Doru Coarna
  Ai tot interesul să îţi aperi diploma şi privilegiile de “revoluţionar”. Însă de pruncii români aflaţi în TAB-urile calcinate la Timişoara nu spui nimic ? Oricum, serviciul britanic MI6 a lucrat masiv pentru succesul “revoluţiei române”.

 18. 18 Dezideriu Dudas decembrie 18, 2013 la 7:48 am

  @ Vsile decembrie 17, 2013 la 9:20 am

  Don’ Vasile ( postez aici, pentru link-ul din final )

  S-o luam in ordine :

  UNU:
  MATALE : „ Dezideriu din nou despre politicieni inepti precum Claudiu Iordache. „
  EU : Dupa dictionar, inept = prost, stupid…Asa ca, la atatia destepti, mai mare dragu’ si cate-un prost….Ti-o spune un prost beton !

  DOI :
  MATALE : „ Atunci cind conform studiilor pe tot esantionul politicienilor din tarile cele mai emancipate prognozeaza o marja doar de 10 % maximum promisiuni pe care politicianul le-ar puteas respecta fata de propriul alegator , mai exista persoane care cer politicienilor imposibilul, sinceritate! „
  EU : Aici m-ai prins…. N-o sa-mi poti fura calul ! Nu inteleg unde bati…Sensul propriu e prea facil pentru pregatirea lui mata’…

  TREI :
  MATALE: „ Dl. Dezideriu hai sa atingem zloata chiar daca avem incaltari cu toc, hai sa fim normali si sa nu cerem imposibilitati… „
  EU : Incercam odata sa-mi pun „incaltari cu toc”, super-cursuri post universitare, masterat, chiar doctorat in plan ( initial in teoria haosului, apoi in drept ), dupa ce „am fost” la „Bumbesti-Livezeni-ul” capitalist, „Revista 22” si „Dilema”, vreme de vreo 10 ani…, pana cand m-am convins ca de la „inaltimea tocurilor” pamantul nu se mai vede…Si daca la Bucuresti se poate trai „in aer”, in provinicie a mai greu…

  PATRU :
  MATALE : „…sa nu mai facem reclama politicianului Plesu murdarit probabil de prea mult talent estetic! „
  EU : De acord ! Tocmai am scris la reactia ta, ca face doar bascalie…L-am laudat ? E drept, mai si vorbeste…, „de pe tocuri”…Imi place asta ! Nu-i pui si poseta, sa aiba mai multa autoritate ?

  PATRU :
  MATALE : „….hai sa fim normali si sa nu cerem imposibilitati, oameni providentiali, sa nu inselam plapandul electorat cu sintagme practic imposibile. …Hai sa nu il asezam alaturi de Paul Goma pe Claudiu Iordache… „
  EU : Nu eu l-am pus pe Claudiu Iordache langa Paul Goma. S-a pus singur. Ati auzit de Punctul 8 de la Timisoara ? Dar de modul cum a votat Claudiu Iordache in CPUN la recunoasterea Republicii Moldova ?

  Inchei comentariul multumindu-va pentru interesul acordat postarilor mele. Va redau mai jos si un link unde puteti citi mai multe comentarii despre un martir al Revolutiei romane, Calin Nemes, eroul de la Cluj, iar printr-un comentariu de-al meu de acolo puteti ajunge inclusiv la blogul d-lui Claudiu Iordache. Va asigur ca merita incursiunea atat timp cat releva o pagina de istorie inca necunoscuta public ! Daca d-nul Claudiu Iordache era „destept”…, invatam despre el cel putin ca despre supliciile suferite de HR Patapievici la Magurele, „revolutionar” cu „certificat-public” din chiar dimineata zilei revolutiei incepute pe 22 decembrie la Bucuresti. Va dati seama ce-a suferit pana seara, sau pana „au” bagat „sapunuri fine si saruri de baie” la Liiceanu ?…Si ce-o fi fost in sufletul si mintea „capitanului Soare” care probabil banuia ca mai are inca mult de asteptat pentru a-si indeplini misiunea ?…Nu se poate ca „baietii destepti”sa nu fie si sensibili…Sa nu-mi scrieti ca le fac reclama si lui HRP si lui Liiceanu…Poate cel mult la BMW-ul de care scria Liiceanu extaziat. Sau Volvo ? Sau Plesu era cu Volvo…N-a ca le-am incurcat, fi-mi-ar Loganul !

  http://vasilegogea.wordpress.com/2013/12/15/doua-poeme-de-calin-nemes-comunicate-de-sorin-grecu/#comments

 19. 19 Doru Coarna decembrie 18, 2013 la 8:51 am

  Pe site-ul A3 vad un material care zice ca baronii se pregatesc de ruperea USL…

  Este cel mai frumos cadou pe care Viorel il face presedintelui, de sarbatori… si cea mai urata chestie pe care o face celor 7- 8 milioane de votanti, dupa convocarea ungurilor la guvernare, lista europeana, coabitarea, Kovesi, gazele si aurul, acciza, maidanezii, si alte cateva…

  Nu inteleg, daca Antonescu castiga prezidentialele, ce anume ii garanteaza lui Ponta scaunul de premier? Majoritatea? Pai aia dispare mai repede decat s-a format, nu stie asta? In mod firesc toti vor trece spre partidele prezidentiale, asa a fost mereu…

  Blat + rocada… ei vedeti? Incet-incet incep sa se lumineze la cap toti baietii astia, apele se separa si intentiile se definesc… Pun pariu ca cei doi, Basescu si Ponta, habar nu aveau ca vor colabora multa vreme, dar am intuit cu un an inaintea lor insisi ca nu vor avea incotro…

  Soric moale!

 20. 20 Mirela decembrie 18, 2013 la 9:44 am

  Va felicit pentru aceste ganduri. Aveti asa mare dreptate. Traim intr-o societate bolnava de ura. O societate in care bucuria si speranta aproape ca nu-si mai gaseste locul.
  Veti fi in rugaciunea mea de Craciun, alaturi de multi oameni – unii nemafiind printre noi – care m-au impresionat de-a lungul timpului.
  Sarbatori fericite!

 21. 21 nastase decembrie 18, 2013 la 9:49 am

  Octavian Groza,
  va propun sa rediscutam aceasta idee, dupa Anul Nou.

 22. 22 Marc decembrie 18, 2013 la 9:51 am

  O Romanie dezbinata si debusolata=prada usoara. USL debusolat si dezbinat=prada usoara. Va jubila cineva daca o sa reusasca dezbinarea. Lupta orgoliilor, in alianta politica. nu este productiva.

 23. 23 nastase decembrie 18, 2013 la 9:55 am

  Centru,
  Nu m-am gandit la mine. Prin amnistie inteleg capacitatea de a inchide un ciclu istoric, un efort de a incheia pace cu trecutul pentru a canaliza energiile spre un proiect de viitor. Altfel, vom continua sa mergem pe contra-sensul istoriei.

 24. 24 Centru decembrie 18, 2013 la 10:28 am

  Nu poate fi pace cat timp o crima este acoperita . Nu vorbesc de crimele anilor 50 . Ma refer la crimele din decembrie 1989 . Surorile celor impuscati atunci au astazi 40 de ani , mamele lor 68-70 de ani , copiii lor devin si ei parinti . Un cimitir nou deschis in Bucuresti in 26 decembrie 1989 . O adevarata oroare . Asa ceva s-a mai intamplat doar la cutremurul din 1977 .
  Tarile sud-americane isi gasesc pacea dupa crimele generalilor lor cautandu-i si pedepsindu-i . Mamele de la Buenos Aires isi vor gasi astfel pacea .
  La noi nu poti sa te faci ca nu s-a intamplat nimic . Gradatii MAPN , de la Militaru la Chitac la Gusa si Rosu , subordonatii lor , unitatile lor de diversiune ( ” stai ma copile cuminte ca nu vreau sa te omor ” – ii spunea ” un terorist ” unui recrut de 19 ani in 23 decembrie ) scoase la macel dupa 22 decembrie trebuie pedepsiti . Cei care sunt raspunzatori de asasinatele din Spitalul Timisoara inainte de 22 decembrie – raniti la picioare la morga – cei care n-au fost incinerati – cu plagi la cap – si ei sa raspunda – acolo nu e Armata , e Securitatea . Culmea , TVR il ivita la stiri pe seful Securitatii Timisoara , Teodorescu ! Cre , intrebat deincinerare , raspunde ceva incurcat si taiat in paranteze in genul ” pentru bani , unele familii au revendicat morti care nu erau din familiile respective ” si ” multi n-au fost identificati ” ( pentru ca nu se vroia , de aceea au fost dusi la Bucuresti pentru incinerare – mareata si prospera republica a lui Ceausescu trebuia sa care asasinatii 500 de km ca sa-i arda , nu era crematoriu atat de mare in provincie ) .
  Jenant .
  Pe dv tot ei v-au lucrat , cu metodele lor , de la filaj la intoarceri de camasa si consul si anchete pana la individul sub -uman pus sa va insulte in fata camerelor … Sa ne scapam de ei si o asa avem pace !

 25. 25 ZeV decembrie 18, 2013 la 11:33 am

  Centru
  D-ta nu intelegi la ce se refera Legea amnistiei….este vorba de gratierea anumitor categorii de infractori DUPA primirea unei sentintei definitive de pana la 6 ani si, eventual, ispasirea unei parti din pedeapsa.
  Nu este cazul vinovatilor potentiali din perioada revolutiei, care, in mare parte, nici macar nu au fost identificati, inainte de a deveni infractori printr-o decizie a Instantei de judecata. Mai precis, nu se spune in lege ca acele crime comise se prescriu. Deci nu este o lege a prescriptiei, ci este una a amnistiei (gratierii).

  A AMNISTIÁ ~éz tranz. 1) (deținuți) A elibera printr-o amnistie. 2) fig. (persoane) A scuti de o pedeapsă; a ierta; a scuza. /<fr. amnistier

 26. 26 George Ban decembrie 18, 2013 la 11:43 am

  @sadicu Gheorghe Feneşer

  Mai întâi o precizare: cota lunara de benzină era de 90 de litri. Mi se părea enorm de puţin. Dar ce a fost, a fost! Mi-e total indiferent că acum peste 24 de ani (o viata de om!) unii se gudurau pe langa Ceausescu, gâdilându-l la orgoliul de cel mai bun vânător (de exemplu). Aşa cum foarte bine spune mereu gazda noastră, PREZENTUL si VIITORUL conteaza . Si nu vreau ca in 2013 sa mai existe lingăi ai unuia Băsescu, nu un dictator, ci o caricatură de dictator.

  Apropo de PREZENT: In prezent, deşi am voie la oricâtă benzină, nu-mi pot permite mai mult de 40 de litri pe lună!

 27. 27 ZeV decembrie 18, 2013 la 11:48 am

  Octavian Groza
  Sunt de acord ,,ca infractorii NU trebuiesc iertati si asezati la masa cu oamenii cinstiti”
  Singurul care a comis aceasta ,,imensa eroare” a fost Iisus Hristos.
  Noi, fiind doar oameni, nu avem voie sa gresim. Noi suntem perfecti, cu exceptia infractorilor, adica, a acelor oameni care au fost condamnati definitiv, de catre alti oameni.
  Eu propun intr-un viitor cod penal, o singura sanctiune: DETENTIA PE VIATA.
  Oricum, fie ca ispaseste 2, 3 sau 6 ani, individul respectiv ramane toata viata cu stigmatul pe care noi toti i l-am amprentat pe frunte. Deci, nu are sens sa mai fie eliberat, decat daca, reinfiintam lagarele special destinate fostilor infractori. Astfel, noi, puritanii, nu vom fi niciodata contaminati.

 28. 28 Ghita Bizonu' decembrie 18, 2013 la 12:23 pm

  Cred ca asta este exact spatiul potrivit pentru o “observtie” …

  Saptamana trecuta si eu am fots neplacut impresionat de .. sa zicem reactiile unor ambasade cica “prietene” . Si mi-a displacut si mai mult modul in care unii palavramentari justificau .. injustificabilu’.
  Ne laudam ca tampitii ca suntem parteneri in NATO si UE insa suntem tratati ca ultimlele slugi , cu o desconsideratie care nu ar fi aratata Ciadului sau lu’ Kiribati. Cica trupele noastre lupta “sold la sold” cu alea americane da un paresce angajat la Uncle Sam isi permite sa cheme la el palavaramnetu la raport. Cestie ce ma face sa imi aduc aminte ca mama imi povestea ca prima(primele 2?) demostratii de 1 Mai si/sau 23 August s-a defilat in fata ambasadei sovietice .. si findca pe colo soseaua e mai stramta si lumea multa a durat mult si spre final la tribuna (balconu ambasadei? ) erau cativa bucatari si portari plictisiti …Asa si acum.

  Explicatiile ca cum este normal ca ambasadele sa vrea sa fie tinute la curent nu explica de ce o fac intr-un mod atat de .. nediplomatic (cred ca si plt adj Cerbiceanu ar fi dat dovada de mai mult tact. Tactu’ nefind chiar partea lui “tare” – dimpotriva. Cerbiceanu de la reg infanterie Botosani vis a vis de Curtesti. De-l stie careva sa ii zica sanatate!)
  De accord ca ambasadele se si informneaza. Mai mult pentru a se “informa” cat mai bine sunt prevazute si cu a anume personaje cu insarcinari mai putin diplomaticesti precum notoriul atasat militar (pisica cu clopotei) , atasatu cultural (pisica fara) si altii mai mici (pisici sub acoperire de soricei). In mod normal ambasada unui stat de vreo 7 milioane locuitori ar trebui sa stie f bine despre ce este vorba si sa aiba hartiile la zi (ce zice guvernu, ce zice opozitia, ce @@@@@ manaca presa, ce barfeste lumea , ce zic “contactele” si de fapt ce scrie in acte) asta ca sa isi poata consilia bine guvernu’. Ma rog exista si “penetrari” – staul gazda vreea niste reactii, gasca din opozitie doreste sa, terte putori doresc altceva (de exemplu cazul unui fost şef al biroului CIA în România, Harold James Nicholson, care lucra pentru sovietici) …
  Insa ambasadorii se poarta cu tact .. diplomatic nu ca plontonerii beti…

  Atunci de ce au facut ce au facut si mai ales de ce in acest mod proconsular?
  Fiindca le permitem!
  Fiindca cred ca li se cuvine dreptul sa ne trateze ca pe niste curve din alea care servesc perversii violenti. Fiindca ei personal se simtz bine cand “ne-o trag peste bot” si se simt mai “barbati”. Finndca asta considera ei este demosntrarea esentei superioritatii culturii vestice, apusene, iudeo-cretine si manierele pe care le inteleg aborigenii primitivi ai unei tari ordodoxe (degenerate ? ca si Vladimir cel Nebautor tot ortodox este da… )

  Si pentru ca se fac 24 de ani de cand “spuma intelctualitatii” pretins “romane” lupta cu “national-comunismul”, “xenofobia”, “nazismul” romanesc samd. Ca de acu matura degeneratie de teleptuali de curlateni ce unplu palavramentu, universitatile si Afacerile Externe ale Romaniei au fost crescuti cu melodia asta in cap (independenta inseamna mizerie) si “democratia”, apartenenta la un grup ineamna slugarnicie abjecta fata de sef (precum ala Todiras vechi olog facand elogiul plestii din Plescoi)

  Asa ca comportamentul amabsadorilor nediplomatic si a unui functionar de ambasada se explica prin omenasca slabiciune de a “te da mare” tragand cu sutu’ intr-un infirm sau baba sau copil. Sadism adica. Si prin slugarnicie abjecta a “alesilor” nostri si ai alesilor alesilor nostri … la care masina de serviciu inlocuieste autorespectul totu servit in sos teleptual curect dimacartic al “intelighentiei” romanesti “prooccidentale”. A da.. aparu pe, stecla ala Parvulescu cica profesor de politologie mare scula pe bascula analizei politice –ca cica la noi e mai mult extremism decat in Ungaria ca la ei doar Orban si Jobick insa la noi extremismu este iunssau esenta politicii. Asa ca cum sa il intrebi pe ambasadoru olandez daca asa ar indrazni sa se poarte in … Surinam?! Ca noi suntem romani nu din Balooba Inferioara si trebe sa stam in patru labe la dispozitia oricui.. Daca comntinuma asa sa nu ne miram daca intr-o zi si ambasadorul Albaniei sau Ciprului sa se ratoiasca la noi ca la colonia lor ..

  Ma rog ar mai fi o explicatie mai terstru-complotisto-securiustica : “Securitatea” recte Ba’Securissimu are mabasadele astea la buznaru mic si aia “canta” cum li se comanda.. Sincer? Eu nu crez asa ceva …

  Insa se pune intrebarea : de ce ar tolera Statele atat de prost reprezentate “derapajele” tromisilor sai? Findca sa o ziucem drept : astfel de actiuni indispun populatia si intr-o buuna/proasta zi ar putea sa aibe loc o reactie politica cu urmari externe majore ..
  De ce?
  Apai de Samuel Huntington si a sa Ciocnire a civilizatiilor. In care – nu chiar corect politic – noi suntem plasati in civilizatia ortodoxa” opusa “civilizatiei iudeo-cretine”
  sau daca nu doriti sa pricepeti noi am fost obectu intelegerii (partajaului) de la Yalta .
  Noi cica am fots primiti in NATO si UE insa noi nu suntem membri .. suntem “tolerati” .. momentan in asteptarea momentului ion care vom putea fi predati … Asa ca pana atunci de ce sa se abtina?
  De fapt mai bine nu se abtin. Incurajeaza tioate derapajele. Toate excesele – mai laes daca le sunt profitabile material. Elimina o posibila concuranta economica (am fi fots prea deranjanti .. cu siderurgia si agriculotura noastra – daca astea ar fi functionat!), ne ameninta ca ne taie fondurile UE (primim 50% din cat platim la UE) si in caest timp ne “conditioneaza” (adica fragezesc, condimeteaza, impacheteaza) pentru ziua traditiunii catre Tar.
  Contrar a ce sutin presupusii teleptuali “prooccidentali” si “proamericani” americanofilia noastra tampita , pasiunea desfranata ptr vestu european sunt deranjante ptr ei. Sa devenim un pic anti ar fi f bine ptr ziua traditiunii catre Tar , ca decicentii lor sa explice scarbiti “dom’le de fapat ei asta au dorit intotdeuana! Rusia, alfabetu rusesc si tarul ca e ortodocsi!”

  A stiu. Sochez . Ei si?
  INSA
  – altfel cum se iescsplica ca Merkeloaza aia trebuie sa intrebe pe Baselu daca in constitrutia romaneasca exista suspendare? La nivelul ei in 15 minute primeste dosarul deschis la pagina corespunzatoare prezentat de un ins insarcinat cu informatii si la telefon astepata un specialist in drept constitutional comparat… asta ptr orice stat din Europa!! Ca asa e neamtu meticulos si informat (si daca cancelaru are nevoie in 24 de ore i se prezinta o sinteza a politicii extene sirene incepand de la Hamurabi incoa .. sinteza care ar fi doctorat in orice univeristate din lume!)
  – altfel cum se iescsplica faptu’ ca o lume obsedata de “corectitudinea politica” care una doua guita “discriminare pe motiv de rasa, religie” citeaza j’de ani pe Huntington mai dihai decat PCUS pe Lenin?!
  – altfel cum se iescsplica ca toti curectii astia o dau cu catolicismu samd si ca unii e vestici si altii orientali ?! Adica unii e suboameni ..
  – altfel cum se iescsplica dezinteresul manifest fata de Romania in anii 90?!
  Si cum se face ca tota guvernarile “pro” mau fost tratate cu dosul de Vest? Ca sub aceaisi “pro” si favoriti Romania a ajuns “descoperita” dpv militar (nu va facrui iluzii.. azi suntem mult mai la curul gol decat in 1940!!)

  PS. Ma rog Viviane Reding aia e alta cestie. “Organele” UE este un cimitir al elefantilor. Pot sa fie cum diresc atata timp cat prostiile lor sunt bune ptr cine trebe. Oricum m-a amuzat modul in care ea se chinuia sa zica ceva in engleza.. cred ca si io m-as descurca mai bine!!! (citind) . A ratat insa o aviara grippa cestie ca ma face sa “sper” ca intr-o zi valorosul grup se va mandri si cu umilu Boc.

 29. 29 Ghita Bizonu' decembrie 18, 2013 la 12:40 pm

  Sadicului

  anuntul platii datoriei externe s-a facut in vara lu 89. Si cum a anuntata ca l-am platit a anuntata o noua strangere a curelei … ca sa zic asa s-a sinucis cu incetinitoru’.
  Si vezi ca nu oricine isi permitea s afumeze Kent . Sua sa fumeze un pachet de Kent pe zi – Kentu 21 , Snagovu 8 , Carpati 2,50, Rarau 2,70. Dacia se facuse 6 lei … Mamatel le incrici rau.
  SI iti recomand asta :
  http://vremea.forumgratuit.ro/t115-sfarsitul-revolutiei-socialiste-are-loc-in-anii-basesti
  si parca ai ceva simpatii ptr prezidenta .,.. daca esti ep acolo vesi si asta Regimu basesc ie continuitatea neamului de tzoape
  ca cam asta sunt toti bashitii . Persoanele de fata se includ!!

 30. 30 blogideologic decembrie 18, 2013 la 2:02 pm

  Ştiinţele dure sunt ştiinţe numai parţial cognitive. Ca exemplu quintesenţial de ştiinţă dură vreau să consider mecanica ondulatorie (sau cuantică). Drept criteriu pentru definirea ştiinţelor cognitive, ca să fiu în pas cu timpul, ar trebui poate să recurg la taxonomia propusă de către americanul George Armitage Miller. Îmi reamintesc faptul că în deceniul 1960 la noi, George A. Miller era citat, abundent şi precis, într-un text ingineresc modern alcătuit de absolvenţi şi profesori ai Politehnicii din Bucureşti. Ce vremuri pline de speranţă au fost acelea ! Dar nu voi utiliza aici ajutorul lui George A. Miller, ci voi recurge la un text întemeietor cu mult mai vechi, legat intim de cultura noastră la intrarea în Epistema modernă (începutul secolului XIX). Este un faimos eseu despre cunoaştere compus de filosoful englez John Locke, eseu tradus şi pe franţuzeşte de către Ideologul primar Condillac. Aşa cum a demonstrat cărturarul nostru George Băiculescu, ale cărui texte au fost arse la ordine alogenocominterniste (copiii acelor alogenocominternişti care au dat ordine, extrem de sever aplicate, să fie arse cărţile fondatoare al ideologiei naţionalismului românesc, au revenit la putere după „revoluţia din decembrie 1989”), cărţile Ideologului primar Condillac erau folosite ca Bibliografie în Şcoala de la Sfântu Sava. George Băiculescu a fost mentorul ideologic al academicianului Alexandru Duţu, membru fondator al Fundaţiei Europene Titulescu. În filosofia lui John Locke, intuiţia, demonstraţia şi aprehensiunea erau prezentate drept modalităţi distincte ale actului de cunoaştere. După cum aserta fizicianul danez Niels Bohr, intuiţia nu trebuie să fie luată în consideraţie în fizica nouă ! Este un prim motiv pentru care trebuie să considerăm că ştiinţa dură chemată mecanica ondulatorie sau cuantică nu are dreptul deplin să fie considerată totalmente o ştiinţă cognitivă. Dar mai există cel puţin încă un motiv. Aprehensiunea ca modalitate de cunoaştere este considerată exclusiv în domeniul fenomenologic. Care se deosebeşte radical de domeniul numenal, acolo unde se aplică îndeobşte mecanica ondulatorie. În fine, rămâne demonstraţia pentru această ştiinţă dură ! Cel de al treilea motiv ce reduce suplimentar intersecţia între ştiinţele cognitive şi mecanica cuantică este faptul că principial trebuie să excludem demonstraţiile de tip ostensiv în ştiinţele dure.

 31. 31 Vsile decembrie 18, 2013 la 2:57 pm

  Dezideriu,
  „matale” pricepi pe sarite!!

  Sadicul ,
  multe vorbe , toate despre Ceausescu dar nimic despre omul nou creat de acesta , printre altii Traian Basescu!

  Ce o dori sa spuna Octavian si nu spune , pai domnule Nastase daca , n-ar fi nu s-ar povesti , nu-i asa?
  De exemplu ma gandesc cum ar fi aratat Romania daca „atunci” nu ar fi fost Iliescu ?
  Ma gandescu cum ar fi fost daca am fi avut un rege, bineinteles altul decit Basescu sau Nastase?
  Stiu , tempi passati , povesti , dar totusi ce si cum ar fi fost?Romanii nu au capacitatea nici sa viseze ,ce si cum ar fi fost , poate……Octavian cu riscul ca era pedepsit .ignorat cenzurat putea spune mai multe , cu o exceptie sa nu fie de groza ca Tudor Octavian,umilul pupincurist de Cotro!
  Probabil din tagma diplomatilor sau politicienilor sau a romanilor care se implica ,dar fin si nederanjant Octavian stie ca adevarul supara, remember Vasile?

 32. 32 4D Printing decembrie 18, 2013 la 3:11 pm

  Razbate un aer de tristete din acest articol. Il impartasesc.

  Citeam un articol pe site-ul DW despre saracia extrema din Basarabia, despre cum oamenii saraci isi iau cele doua galeti de apa pe zi din citeva puturi comunale, despre migratia masiva spre tarile bogate si cum reprezinta UE o sansa de viata pentru acesti oameni. Exact acelasi tip de articole apareau in presa Occidentala si despre Romania si Bulgaria acum citiva ani, inainte de aderare. Dar saracia inca e „plenara” in Romania, Bulgaria si lupta pentru os e „ongoing”, de la virf in jos. Sistemul insusi propaga ura si dorinata de razbunare, iar bunii manipulatori stiu sa deschida acele supape care ii avantajeaza, si care multultumesc „boborul” infometat si prostiti cu propaganda.

  Sistemul european unional nu este facut sa asigure o dezvoltare durabila si echilibrata, desi trompetele de la Bruxelles stiu sa arate ca au un plan. La ce folos planul daca nu sunt rezultate?

  In NY Times a aparut un material despre Dacia care reflecta exact ce se promite coloniilor din Est: inegalitatea !

  Li se spune: venim cu investitii, creem joburi! Dar joburile cele mai multe sunt prost platite. Si daca muncitorii cer mai mult, sunt emenintati ca joburile lor sunt mutate in alta tara, in care sclavii accepta salariu mai mic. Iar profiturile babane nu merg la romani, ci la straini.

  Li se spune: deschidem pietele pentru produsele voastre! Dar, loc e putin pe rafturile deja ocupate de producatori traditionali din tarile bogate.

  Li se spune: sunteti liberi sa circulati si sa lucrati in tarile noastre. Dar, cele mai multe joburi sunt cele pe care nativii nu le vor pentru ca sunt prost platite. Si mai nou, li se spune sa nu mai vina, pentru ca sunt barbari, hoti, tigani sau romani si bulgari!

  Spoiala occidentului e usor de dat la o parte ca sa vezi cit de putred e interiorul. Intrebarea este desigur: care este alternativa? Lupta cu aceste realitati! Lupta inseaman multe: de la acorduri economice si politice extra-unionale (cu China , Rusia) , atipice (cu Corea de Sud), regionale (alianta cu Polonia), folosirea metodelor de presiune cu „aliatii” in negocieri pe diverse teme si in diverse forumuri etc. Lucrurile astea se intimpla deja, iar Cabinetul Ponta , desi criticat, pe buna dreptate de multe ori, le-a facut bine, in interes national.

  Sarbatori Fericite!

  http://www.dw.de/grinding-poverty-in-rural-moldova/a-17301624

  http://www.nytimes.com/2013/12/18/business/international/europes-hottest-car-the-no-frills-dacia.html?_r=0

 33. 33 sadicu decembrie 18, 2013 la 3:16 pm

  Cred ca in curand vom avea un guvern format exclusiv din tehnocrati care va avea doua obiective precise:mentinerea stabilitatii economice si a cursului de schimb valutar si pregatirea alegerilor parlamentare anticipate care vor avea loc,anul viitor,concomitent cu cele prezidentiale.
  Din informatiile mele,Traian Basescu prefera in fruntea guvernului,un technocrat de la Banca Nationala.
  Nu cred ca va fi Mugur Isarescu deoarece,domnia sa a refuzat si de aceasta data.

 34. 34 papasha decembrie 18, 2013 la 3:26 pm

  Ponta , da-le dracu’ de muzee , comaseaza- le pe toate , sau mai bine , demoleaza-le mai VIZIONARULE !

  Inchide Televiziunea si Radioul National !

  Ce-i cu vrajelile astea desuete de istorie nationala , de trecut glorios , de traditii , obiceiuri si folclor ? Bani cheltuiti degeaba !

  Conform tie si coabitantului , conform viziunilor tale de mare om politic , traim intr-o globalizare , unde suntem obligati sa respectam in genunchi toate cele 11 puncte impuse de „globalizantzi” si le oferim licuricilor pe gratis si cu picioarele desfacute si usor flexate spre inainte , tot ce-avem noi mai de pret prin pivnitzele Tarii .

  BLESTEMATA DE COABITARE , E NENOROCIREA ROMANIEI !
  SAPA CA O METASTAZA !

  TRISTA REALITATE , ACUM 24 DE ANI ……… APROAPE DEGEABA !

 35. 35 Centru decembrie 18, 2013 la 3:42 pm

  @blogideologic – MI6 si KGB-ul ne-au facut un BINE . Eu nu-l mai suportam din 85 incoace . Ma bucuram cand pleca in vizita in Africa , sperand ca va fi muscat de o insecta ( eram mult mai june atunci ) .
  @Sadicu – La Multi Ani ! Si nu-l mai sustine orbeste pe Basescu , incearca sa ai simt critic , intre alb si negru sunt si alte culori .

 36. 36 Delia decembrie 18, 2013 la 4:19 pm

  Domnule Adrian Nastase, va doresc mult succes maine si sper din tot sufletul sa va demonstrati nevinovatia si sa se incheie, pentru totdeauna, hartuirea politica la care ati fost expus in ultimii ani. Am convingerea insa ca nu vor mai indrazni si a doua oara sa va incarcereze nevinovat fiind. Eu si intreaga mea familie suntem alaturi de dvs. si ne dorim drept cadou de sarbatori achitarea in dosarul Zambaccian a celui care a fost cel mai bun ministru de externe si premier al Romaniei. O seara linistita va doresc!

 37. 37 Calin decembrie 18, 2013 la 4:42 pm

  Buna ziua Domnule Prim Ministru.In tara asta,e greu sa găsim oameni (politicieni)responsabili,care sa pună interesul țării mai presus de orice interese?Pana nu-i găsim,ne tot afundam in mocirla.Daca lucrurile nu se schimba in bine,de sus in jos,asa cum s-a promis,ma tem ca se vor schimba pana la urma de jos in sus si nu v-a fi bine ptr actualii diriguitori.Mare parte dintre noi speram intr-o schimbare in bine,nu ne-am așteptat la acest circ continu.USL dezamageste profund in frunte cu actualii lideri ai alianței.Daca privim spre Cotroceni,dezamăgirea e si mai mare.Sant dispus sa le plătesc guvernantilor si parlamentarilor o sedere in Germania,poate vor învata cum se conduce si cum se administrează o tara(poate nu au văzut încă).Nu mai putem sa asistam cum distrug viitorul acestei Națiuni ptr interesele lor mărunte.Se apropie Craciunul,va urez multă sănătate si tot ce va doriți.

 38. 39 Marian Nicolae decembrie 18, 2013 la 5:15 pm

  Muzeul Taranului Roman, in pericol de disparitie.
  Miza – un teren si o cladire in centrul Bucurestiului

  de Redactia HotNews.ro, Marţi, 17 decembrie 2013, 18:49
  http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-16230066-directorul-muzeului-taranului-roman-denunta-incercarea-guvernului-desfiinta-mtr-numai-regimul-comunist-facut-aceasta-greseala.htm

  Directorul Muzeului Taranului Roman (MTR), Virgil Stefan Nitulescu, i-a adresat marti o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta, in care ii cere sa nu dea curs initiativei de desfiintare a Muzeului. „S-ar desfiinta o institutie fundamentala pentru spiritualitatea romaneasca, greseala pe care a facut-o numai regimul comunist”, i-a scris directorul MTR premierului.

  Miza eventualei desfiintari a Muzeului Taranului este cladirea si terenul aferent din Centrul Bucurestiului, chiar in fata sediului Guvernului.

 39. 40 Doru Coarna decembrie 18, 2013 la 5:15 pm

  @ Blogi,

  nu am nici un interes si nici un beneficiu, sau avantaj, sau orice altceva… Am doar constiinta ca am facut ceea ce mi-a dictat ea atunci, si regretul ca trebuia sa continui… poate ca nu as fi devenit atat de ticalos ca astia… cel putin asa sper…

  Despre victime… au fost si exista in orice protest, mai ales intr-unul la scara nationala si care schimba din temelii o intreaga lume… Vezi bine, azi se imbrancesc precum retardatii in Piata, si tot se aleg cativa cu capetele sparte sau cu picioarele rupte… ori, atunci nu se imbrancea, se tragea cu munitie de razboi de catre trupe autentice, regulate, sustinute de intreaga masinarie a statului comunist… Cum sa nu apara victime? Sau erori?

  Despre MI nu-stiu-care… repet, nu am sesizat absolut nici un amestec extern aici, la Bucuresti… Poate o fi fost ceva la Timisoara, ca-i langa aia, dar aici, eu cel putin, n-am sesizat!

  Oricum insa, cand se pornesc a se rostogoli pietrele, toate fortele se pun in miscare atat de repede incat, pt a nu pierde oportunitatea momentului, mai ca-ti vine a crede ca insasi ele stau la originea evenimentului… iar apoi, reusita ii face pe toti mai destepti, mai frumosi, iar perdantul, mai ticalos decat se poate imagina… Iar daca nu iese, nimeni n-a stiut nimic, cum sa se amestece ei, o institutie atat de serioasa si respectabila, intr-o tara suverana?… Sunt si ei oportunisti, doar de aici le vin medaliile, nu?

  Ceea ce vreau eu insa sa intelegi, este ca o intreaga turma imbecila din media de atunci a trecut brusc la economia de piata si s-a pus pe inventat tot soiul de adevaruri ascunse, mari planuri secrete si infernale conspiratii, doar ca sa vanda zeci de titluri in doua editii zilnic… Ei s-au ales cu banii si cu trusturile, iar cumparatorii cu mintile facute ferfenita, cu sufletele indoite, cu paguba si cu multa maculatura de sters la fund… Iti amintesti, in acea perioada cetateanul cumpara ziare cu vraful, aveau inca salarii decente… Tot ei vand acum presa indecenta, de parca nimeni nu ar mai fi vazut femei goale, ratate sau mai degraba, infometate si fara alta sansa…

  Deci, asculta-l pe Mosu’: a fost mai prozaic dar si mai sinistru decat crezi, oamenii devin fiare mai crude decat animalele si mai repede decat isi dau ei insisi seama, mai ales cand e vorba de viitor si avere…

 40. 41 Doru Coarna decembrie 18, 2013 la 5:55 pm

  Deci la ora asta stim ca a iesit tot cum a spus Basescu ca-i bine…

  A mai spus ca USL nu se rupe, si sa vedeti minune, vom avea un USL condus de niste lideri tare distanti…

  Evident, ordinul e ca disputa sa ramana in coada de peste pana dupa fondul din ianuarie, si astfel toata lumea isi poate digera in tihna sarbatorile…

  Bomba va detona in februarie cand, dupa vacanta parlamentara, stomacul odata satisfacut, mintea trebuie sa-si rezolve dilemele… Si atunci va fi mai greu, cu zapada viscolita ce trebuie data, cu pungile mai goale, cu facturile la utilitati mai mari, dar si cu impozitele de inceput de an in curs de incasare… Probabil va fi o remaniere si apoi se da startul pt europarlamentare…

  Dar si acel start, tot cu voia Stapanului din deal…

 41. 42 ZeV decembrie 18, 2013 la 5:59 pm

  Revin cu o intrebare, adresata pe un fir anterior:
  Domnule George Ban, de ce postati atat de rar, pe acest blog ?

 42. 43 dlnimeni decembrie 18, 2013 la 6:14 pm

  Domnule Nastase, mult succes miine!

 43. 44 Cris decembrie 18, 2013 la 6:38 pm

  Părerea mea e că există trei cauze:

  1. Felul de a fi al românilor (delăsători, incorecți, superficiali, intransigenți cu ceilalți dar foarte indulgenți cu ei înșiși).
  2. Persistența mentalității comuniste că statul e dator să facă totul pentru ei, iar ei trebuie doar să stea și să beneficieze.
  3. Lipsa unui președinte/monarh superior care să unească forțele și să le canalizeze în sensul construcției.

  Din primele două cauze, situația va persista multă vreme.
  Ea se va schimba în ritmul modificării mentalității și în ritmul îmbunătățirii educației în familie (specific mereu „educația din familie”, pentru că acum se folosește cuvântul „educație” în urma calchierii englezescului „education” care de fapt înseamnă calificare într-o profesie/ocupație. La noi, „educație” înseamnă cei șapte ani de-acasă).

 44. 45 Cris decembrie 18, 2013 la 6:43 pm

  Ce să vorbești cu un ins care scrie „dv. spune-ți că…” și „sunte-ți de acord?”.
  (N-am înțeles de ce, atunci, nu a scris și „zice-ți”…).

  Insul trăiește închis într-un țarc fără mijloace de informare, de nu știe că în toate statele UE se dau periodic amnistii?

 45. 46 Cris decembrie 18, 2013 la 6:58 pm

  Alte trăsături ale „românlor”:

  – invidia față de cei care realizează ceva, care progresează; dacă el nu e capabil, nu are idei, metodă și putere de muncă, să nu facă nici celălalt nimic!
  – plăcerea de nega și demola orice se ridică un pic.
  – murdărirea tuturor evenimentelor mari cu scenarii fantasmagorice, cu presupuneri, târârea în noroi a tuturor celor care au participat la ele cu tot sufletul, cu riscuri mari pentru ei (Unirea Mică, domnia lui Cuza, Unirea Mare… care au fost înjosite chiar de contemporani).
  – adularea necondiționată a Vestului, de cele mai multe ori fără cunoașterea situației reale.

 46. 47 Luminita Arhire decembrie 18, 2013 la 7:10 pm

  Ce amar editorial , domnule profesor ….. vorbiti despre ancorarea cu inversunare in trecut , despre incapacitatea de a depasi o etapa tulbure , lipsita de anvergura , despre incremenirea in conflict a unei Romanii – prada sigura , intr-o Europa facuta din vorbe si hartii , unde esentialul se pierde si nimic nu mai pare serios sau cu greutate istorica . Imaginea care se suprapune in mintea mea peste aceasta Europa birocratizata si amorfa , capabila doar sa-si numere strict individual banii din portofel , este cea a functionarilor din Parlamentul European care stateau cuminti , cu bagajele facute si pe picior de plecare , in zorii unei zile oarecare , pentru a „semna condica ” , altfel riscand sa piarda diurna de 200 de euro – cred – , care legal li se cuvine ( pentru ca au „semnat ”) dar moral nu li se cuvine deloc ( pentru ca erau deja cu un picior in afara cladirii Parlamentului ) . In Romania se face mult tam-tam cand parlamentarii isi voteaza bugetele sau indemnizatiile ( si nici macar nu sunt cine stie ce! ) dar in Europa lupta pentru fiecare banut este acerba , desi acolo indemnizatiile sunt cel putin supraponderale daca nu chiar obeze . Iar cultura …. biata Cultura ! nu mai este nici macar un capitol in buget , ramane doar un apendice , un organ rudimentar , care poate fi si extirpat , la o adica ….Ce distanta enorma intre candidatul la prezidentiale ,iubitor si ocrotitor al artelor , care a pierdut alegerile si cititorul –de- prima-pagina –din Levantul , care le-a castigat ; ce nostalgie sa citesc astazi discursul dumneavoastra la inaugurarea Muzeului National de Arta Contemporana –citat :
  ….„Acesta este sensul principal al acestui muzeu. Până la urmă nu contează felul în care se configurează muzeul astăzi, expoziţiile care vor fi astăzi admirate sau nu aici, în acest muzeu. Încetul cu încetul însă vom decanta lucrările cu adevărat importante, artiştii se vor măsura unii cu alţii, vor avea un punct de referinţă în spaţiul cultural românesc şi acesta este un lucru formidabil. De aceea eu îmi asum cel puţin o parte din “vina” de a fi iniţiat şi realizat acest muzeu.

  Sigur că vor fi multe critici, dar în artă toată lumea are dreptul, în primul rând, să aibă opinie şi în al doilea rând, nu avem un judecător imparţial care să spună în definitiv cine are dreptate. De aceea acest spaţiu trebuie să fie un spaţiu deschis.

  Mi-a plăcut formula de muzeu “in progress”. Totdeauna când se încarcă calculatoarele, apare o formulă de dinamică şi lucruri care încă nu sunt pe deplin realizate iar server-ele nu lucrează în timp real. Nici arta nu lucrează în timp real, nici artiştii nu lucrează în timp real. Unii depind încă de şcoala de la Fontainbleau, iar alţii gândesc în termenii unei avangarde pe care doar ei şi prietenii lor, eventual, doar o admiră. Dar lucrurile acestea aşa trebuie să se întâmple. Acesta este, de fapt, sensul şi rostul acestui muzeu. Nu mai putem să trăim în trecut. Trebuie să începem să trăim orientaţi spre viitor. ”….
  Pentru dumneavoastra si pentru toti colegii de blog ,transcriu mai jos cea mai frumoasa poezie pe care o stiu despre Craciun ; ii apartine unei profesoare de matematica – Marcelina Popa – si este o poezie „ tanara”–are numai 20 de ani !
  Chiar aşa
  Chiar aşa trebuia s-astept,
  chiar asa,
  sania lui Mos Craciun,
  zburatoare,
  pana-n zori incercand sa n-adorm
  ( si dormind! ) –
  apare, n-apare, apare?

  Chiar asa trebuia sa plang,
  chiar asa,
  de exact aceeasi culoare
  era plansul meu inciudat de copil,
  amagit c-un bradut , la sculare.

  Chiar asa trebuia, prin vis,
  chiar asa,
  sa ma-nalte cu sania cerbii,
  cum apuca, tragandu-l
  de crestet, in sus,
  soarele – lujerul ierbii.

  Chiar asa trebuia s-ajung,
  chiar asa,
  in odaia micuta si calda
  de la capatul Caii Lactee, zvarlind
  bradul in soba, sa arda.

  Chiar asa trebuia,
  chiar asa,
  chiar asa,
  bradul meu pregatit de cu seara
  sa se faca la capatul cerului STEA
  si-n ajun de Craciun sa rasara !

 47. 48 Smaranda Dobrescu decembrie 18, 2013 la 8:02 pm

  In discursul urii, Andre Glucksmann, focalizează ura doar din perspectiva trăirii fobice, de ordin colectiv. El dezbate ura ca prejudecată, ca factor catalizator al opresiunii şi persecuţiei sociale, nu vizează însă celelalte sortimente de ură, atât de vitale, de omniprezente în trăirea persecutatului, spre exemplu, nu se ocupă şi de ura victimei, a rebelului, a dezamăgitului, de ura –frustrare, de ura provenită din dorinţă neîmplinită sau din faptul de a fi fost minţit, trădat, umilit, de ura îndrăgostitului părăsit, cum e cea din blestemele româneşti, de ura celor care se simt sau se ştiu inferiori faţă de cei care îi surclasează, de ura dintre fraţi provenită din invidie, de ura-gelozie, şamd. Cred ca nu am epuizat toate tipurile de ura, dar sunt aproape sigura ca privind fara ura in jurul nostru vom mai descoperi.. E un lucru pe cat de pagubos ca eficienta in detrimentul logicii cat si un lucru/sentiment/resentiment ce-ti rapeste sanatatea si bucuria de a trai. Nu pentru aceasta postura am venit pe lume!. Pentru a gasi solutii avem nevoie de calm si logica si deschidere. Pentru aceste zile, inainte de Sarbatori, inainte de acel 19 decembrie care nu va fi si fatidic, va propun sa ascultam impreuna cu D-l Presedinte, fantezia lui Schubert , care vindeca ranile , macar un timp..

 48. 49 Spiridus decembrie 18, 2013 la 8:27 pm

  Vorbiti de canalizarea energiilor spre un proiect de viitor.
  Pai, poate PSD (Ponta) sa propuna ceva fara acordul lui Basescu? Pana acum s-a dovedit ca nu. Asa ca… slabe sperante de la guvernarea B-P!
  Niciunul nu simte nimic altceva decat propriul interes- unul sa fie si el bagat in seama ca om politic si sa-si recompenseze sustinatorii, altul sa stearga urmele nemerniciilor pe care le-a comis.

 49. 50 nastase decembrie 18, 2013 la 8:36 pm

  dlnimeni,

  multumesc foarte mult!

 50. 51 Pierit-au Dacii? decembrie 18, 2013 la 9:28 pm

  Imediat dupa Revolutie, imi amintesc cum s-a difuzat cu mare succes celebrul film de desene animate….”FERMA ANIMALELOR” – ni s-a parut genial, frate!! Cum ne regaseam cu totii in intamplarile gainilor, ratelor si magarusilor aia….. Fantastic, gata, stiam ce e de facut, cum sa ne aparam.. …. Insa, dupa atatia ani, concluzia e clara: Istoria e un ciclu de repetitii, oamenii sunt suficient de stupizi sa repete la ne-sfarsit aceleasi greseli, si sa nu invete nimic din lectiile trecutului. Nu degeaba zicea, cine zicea: „Toate-s praf…Lumea-i cum este…si ca dansa suntem noi.” : ))

  Hai noroc va urez, sarbatori fericite, cu multa sanatate!

 51. 52 blogideologic decembrie 18, 2013 la 9:42 pm

  @ Cris
  În limba română, termenul educaţie a venit pe filieră franceză, iar nu englezească. La fel a venit şi liberalismul.

 52. 53 sadicu decembrie 18, 2013 la 9:53 pm

  @George Ban
  Pe de-o parte in 1989 aveam 21 de ani iar pe de alta parte,a trecut foarte mult timp de atunci.As fi putut sa iau date exacte in legatura cu perioada ceausista de pe Wikipedia.
  Totusi,in legatura cu,cota de benzina,pot baga mana in foc ca n-a fost 90kg/luna,(poate trimestriala).
  In legatura cu Prefectul USL de Alba,Gheorghe Feneser sau mai exact tatal acestuia,probabil ca aveti dreptate si sunteti bine documentat.
  Totusi incurci borcanele in ceea ce-l priveste pe fiu,(actualul prefect).
  Gheorghe Feneser junior este din Sebes.Activitatea sa politica a fost intotdeauna legata de fostul turnator al securitatii,Dan Voiculescu.
  Pe vremea cand era consilier local PC a incercat sa dizolve consiliul local dominat de PDL,prin organizarea unui referendum local legat de emisia de noxe la combinatului Kronospan,(nu intru foarte mult in detalii).
  Pur si simplu s-a facut de rusine pentru ca la referendum s-au prezentat aproximativ 18% din populatia orasului.
  Acum,in calitate de prefect,incearca sa-i bage bête in roate ,primarului de Alba,Mircea Hava.Binenteles ca lupta cu morile de vant.
  Hava este o nuca mult prea tare,(cred ca este primar din 1996,incoace),in care si-au rupt dintii atat pesedistii cat si penelistii.
  Deci din partea mea ,poti sa-l injuri pe Feneser,(fiul,tatal,bunicul,socrul,etc),pana intri in formol.

 53. 54 Ghita Bizonu' decembrie 18, 2013 la 10:29 pm

  Smaranda Dobrescu

  nu cred ca derbedeul ala maoist este demn de a fi citat ..

 54. 55 Dezideriu Dudas decembrie 18, 2013 la 10:41 pm

  „Această putere în care omul recunoaşte fiinţa sa proprie şi care se înalţă deasupra morţii şi corupţiei (…) este capabilă să se conducă ea însăşi. Ea se anunţă ca raţiune – în care legislaţia depinde de ea singură şi la care nicio altă autoritate de pe pământ sau din cer nu poate să-i furnizeze o altă măsu-ră.” – Hegel , Theologische Jugendschriften

  Daca SUPRAOMUL n-ar fi existat, „trebuia” inventat ! Nu era pacat de atatea legi, proceduri, principii, valori, pragmatici care sa le colporteze si prosti care sa le viseze…, ” vorbe de vorbe” pana la urma, care sa nu „produca nimic” ?

  Stimate Domnule Adrian Nastase, suntem alaturi de dvs. !

  Pentru evaluarile „stiintifice” : NOI, COMENTATORII ACESTUI BLOG, „ SUNTEM SPARTACUS ! „

 55. 56 Florin Luca decembrie 18, 2013 la 11:23 pm

  18.12.2013.
  « Dimineaţa, când au trecut din nou pe acolo, au văzut smochinul uscat din rădăcină. Amintindu-şi, Petru i-a spus: „Învăţătorule, iată, smochinul pe care l-ai blestemat s-a uscat”. Răspunzând, Isus le-a zis: „Aveţi credinţă în Dumnezeu! Adevăr vă spun: oricine ar spune acestui munte «Ridică-te şi aruncă-te în mare» şi nu s-ar îndoi în inima lui, ci ar crede că se va împlini ceea ce spune, i se va da. De aceea vă spun: tot ceea ce veţi cere în rugăciune, credeţi că aţi primit deja şi vi se va da. Iar când sunteţi în rugăciune, dacă aveţi ceva împotriva cuiva, iertaţi, pentru ca şi Tatăl vostru care este în ceruri să vă ierte greşelile voastre”.» – Evanghelia dupa Marcu – 11/20-25 – “Puterea credintei”
  Va doresc tot binele pentru maine, Domnule Nastase !
  Romania are nevoie de dumneavoastra.
  Cu pretuire,
  Florin Luca

 56. 57 blogideologic decembrie 19, 2013 la 4:50 am

  Taxonomia propusă de către George Armitage Miller pentru ştiinţele cognitive sună precum listarea : 1/lingvistica ; 2/neuroştiinţele ;3/inteligenţa artificială; 4/filosofia ;5/antropologia ; 6/psihologia. Iată şi o figură frumoasă unde numele ştiinţelor cognitive marchează vârfurile unui hexagon perfect http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cognitive_Science_Hexagon.svg

 57. 58 blogideologic decembrie 19, 2013 la 5:14 am

  Degradarea poziţionării şcolii americane în rezultatele testelor PISA este explicată prin prevalenţa filosofiei economice de tip Ayn Rand la cel mai înalt nivel decizional în societatea americană, şi prin foarte pronunţatul anti-intelectualism reliefat în cartea lui Richard Hofstadter (Anti-Intellectualism in American Life) http://takingnote.blogs.nytimes.com/2013/12/18/is-american-culture-to-blame-for-failing-schools/?hp&_r=0

 58. 59 blogideologic decembrie 19, 2013 la 6:06 am

  Descentralizarea şi regionalizarea se fac numai dacă există metropole regionale care acţionează ca nişte puternice motoare economice. Altfel, operaţiunile respective nu au vreun sens http://www.lemonde.fr/politique/article/2013/12/18/les-metropoles-regionales-sont-les-moteurs-du-redressement-economique_4336619_823448.html

 59. 60 Gabi Mihalcea decembrie 19, 2013 la 6:32 am

  Domnule Nastase, doresc sa va urez succes miine, dar sper ca aceasta urare nu va fi interpretata cum as avea indoieli asupra nevinovatiei dumneavoastra! Nu am nici cea mai mica indoiala ca ce vi se intimpla ar fi „transcrptul” cotrocenist (basist). Sper totusi, ca judecatorii, pe ultima suta de metrii vor devenii adevarati judecatori si nu doar „bifatori” basisti” (like: am m-ai bifat o dorinta basista)..

 60. 61 Doru Coarna decembrie 19, 2013 la 7:04 am

  Bafta! Multa bafta! Prin noianul de minciuni, fie sa razbata si putin adevar!

 61. 62 ZeV decembrie 19, 2013 la 7:11 am

  papasha
  ,,De ce nu mi-ai explicat, domnule ? ” – spuse Basescu
  ,,Nici nu m-ati intrebat, domnule presedinte” -raspunse, zambind, Victor Ponta…..,,asta e, daca cititi doar ce scriu jurnalistii.” (referitor la muzee).
  COMENTEZ:
  Victore, traim in era adrenalinei…..prin urmare, continua, domnule ,,otel”. Esti prim ministru, adica, ai treaba, prietene.
  Cineva, in aceasta tara, anume, chiar majoritatea cetatenilor, are/au nevoie de responsabilitatea conducatorilor, Fie si a unui singur conducator.
  ,,Fontele” se agita, sar in sus si in jos, dupa care….
  (Z)

 62. 63 ZeV decembrie 19, 2013 la 7:17 am

  ps
  Felicitari, domnule Ponta.
  E adevarat, jurnalistii sunt nemultumiti…vor trebui sa se concentreze doar pe colinzi, care nu aduc ratingul scontat, nefiind stiri de ,,breaking news”.
  Mi-a placut Cristoiu….hm… omul e versat, tare versat, chiar daca , acum, nu-mi place ca este la B1. In schimb, ,,belicosul” Chireac , s-a dezumflat ca o gogoasa lipsita de viziune. CTP ? Cica este inginer ca mine….cand citea mai mult SF, era mai aproape de realitate.
  (Z)

 63. 64 blogideologic decembrie 19, 2013 la 7:53 am

  @Centru
  Cum ne-au scăpat MI6 şi KGB-ul de Belakunism ? Asta-i problema reală, profundă, iară nu meschinăria şi solipsismul cuplului Ceauşescu – fenomene de suprafaţă.

 64. 65 Vsile decembrie 19, 2013 la 7:55 am

  dlnimeni ureaza anticipat succes dl Nastase.Ce bine ar fi ca succesul meu al lui Nasstase al unuia sau al altuia nu ar fi legat de soarta de noroc sau mai nou de incarcarea nociva a elementului politic, ci numai de incarcare logica de judecata dreapta a presupuselor fapte!

  Sa auzim de bine dl. Nastase ca de rele suntem prea plini!

 65. 66 blogideologic decembrie 19, 2013 la 7:58 am

  @ Cris vorbeşte despre “Felul de a fi al românilor”
  Priveşte aici o formă stranie de monetarizare în America : “Man tries to swap live alligator for pack of beers – video report.” http://www.theguardian.com/world/video/2013/dec/18/man-swap-live-alligator-pack-beers-video Cu ce-i mai bun americanul acesta decât bietul rumân ?

 66. 67 blogideologic decembrie 19, 2013 la 8:03 am

  Blogul domnului Adrian Năstase defineşte noul tip de cultură populară în România. Pe cine sperie acest curent şi de ce se încearcă periodic retezarea sa ?

 67. 68 Marian Nicolae decembrie 19, 2013 la 9:04 am

  Domnule profesor va doresc succes pentru azi.

 68. 69 Vsile decembrie 19, 2013 la 9:06 am

  Dupa revolutie alde Gavrila nu au invatat nimic! Nici cel putin „FOREGIVE ME MY SINS”!Asa ca profesorului meu „iertate-i fie pacatele”
  Ce scrie profesorul Gavrila , adeptul zicerilor in engleza:

  Gavrila
  decembrie 17, 2013 la 10:21 pm
  Vsile

  iti sugerez sa te limitezi deocamdata la romana, pana o vei ‘identifica exact’.
  Apreciez ca ‘in warden you trust’.
  In rest, elementary, Watson!

  Pai hai sa vedem cum se exprima intro limba,aparent indentificata de identificata domn prof Gavrila
  Gavrila citez
  decembrie 11, 2013 la 1:19 pm
  Te si intrebi: ce-ar fi mai potrivit pentru presedinte, un mariner sau un boxer?
  …………………………
  Sa aiba aroganta de a conditiona acceptarea unei tari atat de mari de eliberarea Iuliei Timoshenko a fost stupefiant – fie lipsa de inteligenta politica, fie mitocanie deadreptul.inchei citatul
  Curata mitocanie mai Gavrila sa denaturezi o limb a pe care ai pretentia ca o identifici de-a dreptul ,cu deadreptul neidentificat de DEX!!!!!!

  Pai Dl. Gavrila,
  eu nu fac nici un efort ,se vede, nu public vreo erata, cine vrea sa fie destept il pricepe pe Vsile sau pe Ghita cine nu ramane gavrila , dar dumneata un scolast cu texte scrise in ciorne si apoi copiate ,ma intreb si va intreb cum de va iese “deadreptul”?.Asa ca dl. profesor pe cuvinte-i mai greu decit pe litere!
  The real teatcher is the one that corect himself first!
  Limitati-va la cit va pricepeti eu pot fi instar omnium dar precum observ dumneavoastra nu sunteti inteligenti pauca, eu nu sunt “cesar (non) supra gramaticos” si precum vedeti nici dumneavoastra ,desi va pretindeti, nu sunteti un Placentius .you are too far to get such credit!
  The rest is silence or I rest my case ca sa va citez intro alta limba pe care credeti ca o identificati!
  l

 69. 70 Marian Nicolae decembrie 19, 2013 la 9:06 am

  @ blogideologic decembrie 19, 2013 la 8:03 am

  Banuiesc ca pe cei care au jefuit aceasta tara si acest popor….

 70. 71 sadicu decembrie 19, 2013 la 9:31 am

  Cred ca orice echipa de fotbal si-ar dorii sa aiba suporteri precum este,prietenul meu,ZeV.
  Nu conteaza ca echipa se destrama si este la un pas de retrogradare.
  El ramane de unul singur in tribuna si scandeaza :”te vom iubii mereu”. 🙂
  Continua domnule otel? 🙂 He,he! Mai potrivit cred ca ar fi fost:continua domnule otet! Fata premierului a devenit cam otetita in ultimul timp.
  Dar,in fine draga ZeV: Basescu a recurs ieri la un gest de clementa fata de premier avand in vedere ca se aproprie Craciunul.
  Astfel,a amanat lovitura de gratie pana la inceputul lunii februarie.
  Deci,mai ai o luna si jumatate la dispozitie ca sa te bucuri.

 71. 72 Adrian B. decembrie 19, 2013 la 9:55 am

  @ papasha

  Cred ca d-ul Ponta ar trebui sa comaseze Muzeul Taranului Roman cu FRF si cu BNR !!!

  Ne-am mai distra un pic si am scapa si de cei doi ” vesnici ” : Isarescu si Sandu … :))

 72. 73 Cârcotaşu decembrie 19, 2013 la 9:58 am

  @ Sadicu,
  Zici că ţi-ai trăit jumătate de viaţă pe vremea lui Ceauşescu. Păi aritmetic aşa e, că-n decembrie 1989 împlineai 21 de ani (dacă în acest decembrie spui că-mplineşti 45). Doar că vezi tălică, ăia 21 sunt tocmai cei care ar trebui să conteze, dar doar pentru cei 7 ani… de-acasă. Că-n rest nu eşti în măsură să ne povesteşti câtă benzină aveam pe lună, când s-au introdus cartelele la pâine, carne etc, ce cozi erau, că erai puşti şi aveai alte preocupări, eventual discoteca, nu grija unei familii. E adevărat, din auzite, ce ne povesteşti tălică ne poate povesti orice tânăr de 25 de ani. Da’ să-ţi mai dai şi cu cărămida-n piept, că ai trăit pe vremea aceea, e prea de tot. E adevărat, de respirat… respirai!

 73. 74 Centru decembrie 19, 2013 la 10:06 am

  Cei care nu lucrati astazi destupati sampania la ora 11 ! Bum ! Aduceti paharele langa sticla , repede , sa nu se verse sampania . Se deschid circulatiei 17 km de autostrada de la centura Sibiu spre Vest , pana la Saliste , 43 de la est de Sebes , Cunta , pana la Orastie , spre Vest , si 27 km in jurul Lugojului plus 11 intre acesti 27 km si Lugoj – 98 de km , un festin ! Avem drum neintrerupt de la Deva la Sebes , 70 de km . Cand va da Dumnezeu sa dea ordinul de incepere a lucrarilor pe Deva – Lugoj – sper ca in martie 2014 , desi nimeni nu ii impiedica sa-l dea acum , dupa doi ani de blocaj in ” Justitie ” toate contestatiile au fost respinse – dupa 2 ani , in 2016 vom avea drum neintrerupt de la Nadlac la Sibiu . Ramane cealalta legatura finantata de UE , Turda – Sibiu , asta inseamna legarea directa a Timisoarei si Sibiului cu Clujul , fantastic .
  Ne ramane noua sa finantam restul – legatura peste munti , autostrada sabotata de Basescu in Ardeal , continuarea A3 de la Ploiesti spre Comarnic si Buzau , mai sus spre Moldova .
  Sper sa nu mai aud de convocari la tribunal pentru domnul Nastase . Ce e prea mult , e prea mult .

 74. 75 Doru Coarna decembrie 19, 2013 la 10:59 am

  @ Adanic,

  am citit cu atentie cele postate mai sus si am o nelamurire la scena provocarii din piata: spui ca ai auzit o pocnitura, toti fugeau, unul mic si negru catarat pe gardul Palatului striga provocator si la 5 m de tine era pe jos o cutie de cola (???) alba, pe care nu te-ai aplecat s-o iei ca era alaturi un militian… exact?

  Explica-ne si noua, militianul fiind langa tine, nu l-a vazut si el pe provocator si nu a reactionat? Pe vremea aia, astia reactionau si la banuieli, daca strigai in piata mare catre Ceasca, te faceau praf… Deci, ai vazut provocator si cutii albe de cola, sau exista un prieten al altui prieten care zice-se ca a vazut toate astea, plus militianul care n-a intervenit, plus provocatorul care n-a vazut militianul si a continuat sa strige?

  Nu de alta, dar sunt unii care sustin ca au vazut rusi, altii unguri si sarbi… blogi stie de englezi… adica e dupa contrasimpatii, mai degraba…

  Altii sustin ca in spatele randurilor de participanti la miting, aparusera unii cu niste furci mici care ii impungeau ca sa creeze haosul…

  Tu poate ca ai ce ai cu etnia si de aceea in poveste joaca unul mic si negru…

  Pe de alta parte, majoritatea celor din piata au declarat ca pocnitura s-a auzit din difuzoare, de fapt megafoane, si ca nu s-a produs explicit in piata, printre manifestanti… ar fi iesit fum, ca pe stadion, se putea localiza de catre aia vigilenti…

  Parerea mea, nefiind acolo in piata la miting, este ca unul dintre lunetisti a scapat un foc aiurea… cine stie, poate se juca din plictis incercand piedicile succesive ale tragaciului, poate si-a aprins o tigara si a scapat arma care s-a descarcat… apoi ecoul multiplu a dat senzatia ca zgomotul vine din megafoane… Pt cine nu stie, este absolut imposibil sa localizezi un foc de arma intr-o zona cu cladiri inalte, din cauza reflexiilor multiple… dar totusi, stii ca-i arma pt ca sunetul este sec, timbrul sunetului nu se schimba, in timp ce o petarda are un zgomot mai „plin”…

  Si inca ceva, presupusa petarda mascata in cutie alba de cola ar fi distrus cutia, oricat de artizanal ar fi fost ea realizata (petarda)…

  A doua mea parere, nefiind martor, e ca lumea s-a plictisit de discursul de lemn al lui Ceasca si a inceput sa murmure, si cand murmurul a inceput sa fie captat de microfoane, un baiat de isprava a tras un fir dintr-o mufa a statiei de amplificare, fara sa reduca volumul si probabil ca asta a pocnit in difuzoare…

  Orice ar fi fost insa, cred ca zgomotul cu pricina a fost un accident, si nicidecum un gest premeditat… Nu de alta, dar un dictator poate fi eliminat in 100 de moduri, nu era nevoie si era exxtrem de riscant sa bagi groza in participantii la miting… Dealtfel, este imposibil ca spionajul sa nu fi aflat ca omul avea probleme mari de sanatate, si ca oricum nu mai dura mult…

 75. 77 radu decembrie 19, 2013 la 11:50 am

  Domnule presedinte Nastase, din pacate, cand scriu aceste randuri, justitia basista nu pare sa va lase nici o sansa. Va rog, daca rearestarea se va produce, si nu sunt semne ca nu se va intampla asa, sa nu repetati gestul de data trecuta. Sa rezistati si sa aveti rabdare. Noi, cei care va sustinem si detestam sistemul basisto-makovist, vom sustine un presedinte capabil sa dezactiveze aceasta retea malefica.

 76. 78 costeltiti decembrie 19, 2013 la 12:20 pm

  vor astia sa va manance de viu- sunt alaturi de un roman patriot adevarat ca d-voastra

 77. 79 adanic decembrie 19, 2013 la 1:07 pm

  @Doru Coarna.
  Este purul adevar. Nu mai am nimic de adaugat.

 78. 80 Ursuletul decembrie 19, 2013 la 1:50 pm

  Am convingerea ca atat dvs cat si doamna Nastase o sa fiti achitati de completul de la ICCJ spre disperarea lui T.B.Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!!!

 79. 81 sadicu decembrie 19, 2013 la 2:09 pm

  @carcotasu
  In primul rand doresc sa-ti spun ca nu am apucat sa-mi expun decat jumatate din mesaj,(la finalul primei expuneri chiar am scris ”voi continua”).
  Am afirmat ca am desoperit o serie de similitudini intre perioada ceausista si perioada scursa din 89′ incoace,(perioada pe care inca nu m-am hotarat cum s-o definesc).Nu am apucat sa vorbesc despre acele similitudini care de fapt,reprezinta scopul ”pledoariei” mele.
  In al doilea rand,ultimul meu gand este acela de-a ma ”bate cu caramida in piept” pentru ca mi-am trait jumatate din viata in comunism.Dimpotriva,as fi preferat sa ma nasc dupa revolutie…si pentru simplul motiv ca acum as fi fost un tanar de 24 sau 25 de ani in loc de un bosorog de 45. 🙂
  In al treilea rand:am inteles aluzia cu cei 7 ani de acasa si n-o las asa ci iti raspund cu aceasi moneda.
  Atata timp cat tu si marcus aveti,impreuna,un blog,unde permiteti sa-si expuna parerile doar cei care gandesc in directia voastra,spune mult despre voi.
  Obsesia pentru IP-uri,a numelor reale care se ascund in spatele nickname-urilor ,dar mai ales,dorinta arzatoare de a le face publice,spune si mai mult.

 80. 82 ZeV decembrie 19, 2013 la 2:41 pm

  Sadicu
  Dimpotriva, Basescu abia astepta sa iasa (a facut-o cu ajutorul mainii intinse responsabil de premier), din fundatura in care singur a intrat. Era extrem de fericit ca a promulgat bugetul Romaniei, chiar daca legea este elaborata de govern si continte obiectivele sociale si economice ale USL;
  De altfel, repet, sunt foarte mirat ca o serie de jurnalisti, comentatori si politicieni (prezumat) reputati nu au memorat si inteles bine pasii anteriori si au privit evenimentul de ieri ca pe unul abrupt si singular, ceea ce este complet fals. Din nou, onorabila presa romana a fost lasata in offside, de propriile limitari si neputinte;
  Anterior:
  1. Basescu iese pe sticla si-l face pe Ponta cu ou si cu otet, acuzandu-l ca este ,,profund corupt” si nejignind doar mama premierului. Mai mult, spune ca nu va promulga, in niciun caz, bugetul, daca premierul nu renunta complet la acciza suplimentara;
  2. Ponta nu raspunde acuzatiilor si face, cu calmul sau devenit deja proverbial, un prim pas de/spre negociere, anuntand ca ar putea amana aplicarea accizei la motorina, timp de trei luni;
  3. Basescu intervine imediat si, pe un ton conciliant, apreciaza gestul premierului, crede ca S-AU CREAT PREMISELE UNUI CONTACT DIRECT LA COTROCENI, dar reafirma ca NU va renunta la obiectivul sau de a elimina complet super-acciza. (ca tot e la moda cuvantul ,,super”…super-imunitate, de exemplu);
  4.Ponta merge la Cotroceni si obtine promulgarea, exact inainte de sarbatori…deh, toata lumea este oameni, inclusiv premeirul, inclusiv Basescu.. 😉
  Mai precis, Ponta adauga la amanare si taxa pe benzina, iar Basescu, isi abandoneaza obiectivul sau (de pura imagine) , mult prea ambitos; Mai mult, Basescu renunta la orice acuza la adresa premierului si .si mai mult, spera ca Ponta isi va tine cuvantul (sic!) 😉
  Intelegi, stimate Sadic ? Traian Basescu, care l-a desfiintat grobian pe Victor Ponta, se agata acum de cuvantul unui ,,plagiator, mitoman, corupt, mincinos, etc”, si ne mai spune ca,,spera la un an 2014 (dpdpv economic) bun pentru Romania (implicit, sub conducerea guvernului Ponta).
  E de ras ? Nu cumva noi suntrm de ras, pentru ca ne pozitionam incrancenat dihotomico-partizan ?
  Premierul s-a lamurit…asa va fi timp de 11 luni, realizand ca lui Basescu este bine sa-i mai dai cate o lingurtita de zahar in bot, pana se vede cu fiica la Bruxelles si cu miscarea sa populara macar la limita celor 5%.
  De asta, vorba lui Victor Ponta, Romania are nevoie de un altfel de presedinte…mai greu va fi cand se va pune problema clonarii (si dedublarii) actualului primministru.
  😉
  Trebuie sa va mai spun, stimati colegi, ca totul a fost un aranjament bine gestionat de consilerii ambelor tabere, PE FONDUL ACORDULUI DAT DE COMISIA EUROPEANA SI FMI PENTRU AMANARE.
  Fara acest acord, pe care si l-au dorit cu ardoare ambele parti, ar fi pierdut pe termen scurt si Basescu si Romania, dar pe termen lung si Ponta;
  Asa, a castigat pe termen scurt presedintele, dar au castigat, pe termen lung, Romania si Ponta.
  PS
  Spui ca Basescu va da o lovitura in februarie 2014 ? Cui ? CEC-ului ? Acolo a fost deja.
  Si apropo de lovituri, sa vedem ce ,,surprize surpize” ne rezerva Laura Codruta incepand de la data de 01.01.2015.
  (Z)

 81. 83 sadicu decembrie 19, 2013 la 2:45 pm

  @Centru
  Sunt din Sebes astfel ca eu cunosc foarte bine portiunile de autostrada finalizate in zona.Partial sti despre ce este vorba,partial esti pe dinafara.
  Indemnul meu este sa te informezi mai bine.
  In al doilea rand,pentru ca l-ai adus in discutie pe Traian Basescu,(asa sunteti voi astia suparati pe viata…in orice context,sunteti obsedati sa vorbiti de domnia sa),vreau sa-ti spun ca Ponta si ai lui nu au semnat pana acum nici macar un singur contract de asfaltare si n-au construit nici macar un centimetru de autostrada.
  Tronsoanele cu pricina,au fost executate in proportie de 80-90% de guvernul Boc ca de altfel,si alte tronsoane. In total,guvernul Boc a incheiat contracte pentru 460 km de autostrada .
  Dupa preluarea puterii de catre USL,lucrarile au fost blocate mai bine de un an prin nefinantare.
  Actualii guvernanti se lauda cu ceea ce au facut altii.
  Ponta a venit azi sa inaugureze autostrada ,(intrerupta in 3 locuri),dintre Orastie si Sibiu de 60km.
  Pentru ca lumea l-a asteptat cu huiduieli,(deja a devenit o obisnuinta),a intins-o rapid spre Bucuresti.A fost informat ca daca participa la festivitati,si-o va fura urat de tot din partea oamenilor care au sa-i spuna multe.
  Propun ca guvernul sa achizitioneze un papa-mobil…pardon,ponta-mobil pentru deplasarile premierului prin tara. De la huiduieli si pana la aruncarea cu oua sau rosii e doar un pas,iar domnia sa trebuie sa fie protejat. 🙂

 82. 84 Doru Coarna decembrie 19, 2013 la 4:17 pm

  OK Adanic, cel putin ai o amintire de atunci, ai participat la un eveniment si eu sunt obisnuit cu distorsiunile de tot felul, stiu ca in astfel de momente este greu sa-ti pastrezi sangele rece si sa ramai absolut obiectiv… de regula, simturile iti joaca feste fara sa vrei sau sa fii vinovat cu ceva…

  In alta ordine de idei: sunt cativa pe aici care sustin noul Cod Penal cu ultimele modificari aduse de Camera… Cica, de exemplu, parlamentarii nu pot fi corupti pt ca nu au de ce sa fie spaguiti… Dragii mei, chiar azi este arestat un deputat PC de pe la Buzau pare-mi-se, care ce credeti ca a facut? A luat spaga ca sa-l mentina pe unul intr-o functie! Deci se poate, iar argumentele cu care v-ati intoxicat singuri sunt false!

  Mai mult, Procurorul general insusi ii cere lui Basescu sa nu promulge pontismul asta, de care sigur ca Ponta n-a stiut, fiind plecat la pomana mortului, iar Avocatul poporului a demisionat, fiind incapabil sa sustina sau nu aceasta a aberatie juridica a USL…

  Mai e ceva de zis?

  Ar mai fi: altadata lasati interesul de partid si ascultati-i pe cei care stiu ce spun… si nu va lasati orbiti cand un sfat bun va vine si din alta parte, inclusiv de la Basescu sau de afara… Nu vrea nimeni raul USL, vrea sa mearga bine si sa-si faca treaba daca stie, sau sa invete daca nu stie…

  Pe de alta parte, premierul a ajuns unde am intuit ca va ajunge, la infinite compromisuri… Lipsa de anvergura, de profunzime… si incapatanare maxima…

  Cel putin predecesorul a fost patriot si n-a vandut anapoda resursele tarii, cat era el de pupinbasist… E drept, a ciomagit si el Piata, dar nu pt obtinerea sustinerii politice de afara… si mintea si el, dar nu chiar in toate partile ca pana la urma sa nu-si scape functia decat cu compromisuri, cu abandonarea electoratului si a programului, cu preluarea listei, cu acceptarea nominalizarilor, cu cedarea, coabitarea, amanarea, si alte asemenea chestii care distrug profilul unui om politic…

  Victor Ponta este extrem de prost consiliat! Si vad ca tot plateste pt asta, dar nu pricepe de ce… Premierul nu sustine interesele altora si ale baronilor, indiferent cat le datoreaza, ci strict interesele tarii! Explicati-i…

 83. 85 ZeV decembrie 19, 2013 la 4:19 pm

  PS
  Catalin Predoiu declara ca ,,bugetul promulgat de Traian Basescu este un buget fara investitii, un buget pentru coruptie si pentru baroni”.
  Si eu care credeam ca PDL s-a reconciliat cu Traian Basescu…ce spui, sadicule…? V-au plecat toti propagandistii de meserie ?
  😉
  In schimb, procurorul general (propus cica ,,politic” de Ponta) , cere presedintelui sa NU promulge legea de modificare a Codului Penal, aducand ,,argumente juridice” ca aceste modificari ingreuneaza activitatea justitiei. Ca la noi, la nimenea.
  Sa inteleg, domnule Tiberiu Nitu, ca exista pericolul sa nu mai poata fi utilizate ,,probele indirecte” ?
  Mai bine, domnule procuror general, ai pleda pentru cresterea profesionalismului si independentei procurorilor. Ca de aia mananci bani grei de la buget.

 84. 86 costeltiti decembrie 19, 2013 la 4:55 pm

  Va respect pentru ca in perioada cand erati premier Romania a avut cele mai mari cresteri economice si a fost ce-a mai buna guvernare postdecembrista.

 85. 87 Luminita Arhire decembrie 19, 2013 la 5:59 pm

  La ora la care scriu , domnule profesor si domnule prim ministru , instanta a ramas in pronuntare … V-am ascultat raspunzand cu aceeasi decenta si aparenta detasare la intrebarile reporterilor ( jumatate dintre intrebari idioate , desigur) ; si cu o aproape calda ironie …Apoi am cautat imaginea lui Ionut Matei in memoria Internetului . Oare de unde au iesit , trasi la xerox , acesti baieti cu ocheleri de intelectuali si parul tuns periuta sau chelie „provocata”( nu naturala ) , cu falci pregatite pentru apucat si smuls ? De unde au iesit Lucian Papici , Ionut Matei , Iulian Dragomir , mici Dumnezei extrasi din cutia cu bile norocoase si „unsi ” de un Dumnezeu un pic mai mare caruia i se spune , in diverse medii politice , Zeus ? Puterea sminteste daca nu poate fi nicidecum limitata , puterea alieneaza daca nu exista stavila si daca nu exista pedeapsa pentru abuzul de putere – acestea sunt truisme , cu siguranta , daca discutam doar asa , teoretic …. Numai ca acum nu mai este vorba de teorie ….acum se afla in plina desfasurare abuzul de putere si industria absurdului , lucrand impotriva unui om „vinovat pentru ca gandeste altfel ”, iar cele de mai sus se prefac in arme de distrugere a unei personalitati . Acest tip de Justitie , pregatita sa condamne fara sa asculte , este , in opinia mea , cea mai grava infirmitate a Romaniei ….deoarece este lesne de observat ca Justitia in Romania este mai putin oarba si mai mult surda .
  Avand in vedere cele de mai sus , cu multa amaraciune ma gandesc la viitoarea pronuntare…

 86. 88 sadicu decembrie 19, 2013 la 6:09 pm

  La ora la care scriu aceste randuri,toata lumea asteapta verdictul instantei in cazul familiei Nastase.
  Nu am apucat pana acum sa spun ceva ,legat de acest caz.
  Totusi,cu alta ocazie am spus ca din punctual meu de vedere,Adrian Nastase si-a ispasit cu varf si indesat pedeapsa si nu m-am referit doar la perioada de incarcerare ci si la perioada cat a trebuit sa stea pe dreapta si sa se se apare in procese.
  Tinand cond de circumstantele expuse mai sus,sper din tot sufletul ca familia Nastase sa primeasca un verdict pozitiv in aceasta seara.
  AJUNGE SUFERINTA!

 87. 89 Luminita Arhire decembrie 19, 2013 la 7:56 pm

  @sadicu
  Am privit cel mult cu curiozitate partizanatul dumneavoastra , pasiunea cu care „combateti ” si soparlele , capatand dimensiuni de crocodili , strecutate in texte ( atat sunt de evidente) ,frazele de propaganda pura , modul lejer in care colportati idei luate dintr-o „anumita parte a presei ”… Daca sunteti sincer si nu doar propagandist , nu-i nici o problema . Dar in ipoteza ca sunteti sincer , ma intreb cum oare vedeti dumneavoastra viitorul si pentru ce va incantati de balaceala in apele acestea tulburi in care suntem siliti sa ne scaldam cu totii . Vreti sa plece Ponta – bun ! Consideram ca a plecat . Care este scenariul dumneavoastra coerent dupa aceasta plecare ? Un alt PSD-ist prim-ministru cred ca nu v-ar placea dar avandu-se in vedere configuratia politica de astazi este destul de previzibil sa se intample asa . Poate un liberal ? Nici liberalii nu prea va plac . Un PDL-ist ? Ma apropii ? Dar prin ce modalitate constitutionala s-ar intampla asta ? A, mai bine un guvern de tehnocrati … ca vrea Basescu si ca aveti dumneavoastra informatii . Nu vi s-au ofilit urechile ascultand sintagma „guvern de tehnocrati ” din 1990 pana astazi ? Cu o mica sincopa – ca nu accepta Isarescu , pe care il vad in continuare masurat in toate sondajele , desi nu vrea , desi nu va fi , desi …desi …amanunte, desigur … Si alegeri anticipate – foarte frumos ! iar intreb : cu ce rezultat ? Se va intoarce PDL-ul in forta ? Chiar credeti asta ? Sunt convinsa ca nu . Uitati-va in sac , sa vedeti ce a mai ramas : Miscarea Populara , Forta Civica , Noua Republica , un nu-stiu-ce de dreapta , PPDD ( care nici nu stiu daca mai exista , ca s-au mutat incet-incet la PSD si la PC). Pe astia ii puteti aduna pe toti intr-o gentuta , nici nu aveti nevoie de sac .
  Bucuria ca s-ar putea narui ceva , doar asa , ca sa se naruiasca , mi s-a parut intotdeauna o bucurie bizara . Sigur , daca se darama ceva la dumneavoastra acasa , pentru noi , ceilalati , nu are relevanta . Dar daca se face praf la nivel de tara , m-ar interesa si pe mine si pe multi altii .
  Si pentru o corecta intelegere a celor de mai sus: nu sunt nici PSD-ista , nici PNL-ista , dar am o afacere particulara si am constatat de-a lungul timpului ca aceia care NU FAC , N-AU FACUT NICIODATA sau AU FACUT PROST CAND AU FACUT par sa fie in Romania cei mai in masura sa dea sfaturi despre CUM SE FACE .

 88. 90 sadicu decembrie 19, 2013 la 8:20 pm

  🙂 🙂 🙂
  ZeV ,chiar ma faci sa rad copios. Nu cumva esti Marius Pieleanu sub acoperire? De cateva zile se plimba pe la toate posturile de televiziune si este enervat de faptul ca toata lumea face misto de Ponta si Antonescu.
  De asemenea este suparat ca peste tot,inclusiv la antenna 3,se spune ca Basescu a castigat.
  Cum spuneam,ai ramas singurul suporter in tribuna.Felicitari pentru ambitie si consecventa. 🙂

 89. 91 Cârcotaşu decembrie 19, 2013 la 9:22 pm

  @ Doru Coarnă,

  Parerea mea, nefiind acolo in piata la miting, este ca unul dintre lunetisti a scapat un foc aiurea… cine stie, poate se juca din plictis incercand piedicile succesive ale tragaciului, poate si-a aprins o tigara si a scapat arma care s-a descarcat… apoi ecoul multiplu a dat senzatia ca zgomotul vine din megafoane…

  Părerea ta ie beton, coane! Asta pen’că tot nu fuseşi p-acolo-şa. Ce să mai, ieşti cel mai tare din parcare!

 90. 92 Cârcotaşu decembrie 19, 2013 la 9:29 pm

  @ Sadicu,
  Bre, tot nu-nţelegi. Io zic că tu n-ai ce să ne povesteşti de pe vremea lu-mpuşcatu’, decât eventual ce-auzeai de la mami şi de la tati, că tu te jucai cu dânsa-n ţărână. Altfel, tu nu ştii ce-nseamnă nici măcar să administrezi un blog unde vii tu şi eşti vulgar, mitocan şi în niciun caz nu te manifeşti ca aici. E normal ca eu ca administrator să nu las să treacă înjurăturile, porcoşeniile şi toate spurcăciunile pe care le scrii acolo. Alea nu sunt păreri contrare părerilor noastre. Mi-ai dat o idee: dacă continui cu măgăriile, voi deschide un blog special pentru tine, unde-ţi voi îndrepta toate postările, cu popularizarea de rigoare, să vadă toată lumea cine eşti!

 91. 93 Centru decembrie 19, 2013 la 10:16 pm

  @sadicu – da’ nervos mai esti . Eu iti spun La Multi Ani si tu asa raspunzi -? Te credeam peste Zev . Nu poti sa te bucuri pentru deschidere ca roman , ca cetatean , fara sa amesteci certuri de doi lei ? Ai dreptate in tot , ce deschid azi e efortul lui Boc iar Ponta in domeniu se remarca prin trageri de timp , fuga de raspundere si promisiuni cinice ” are o suma de bani pentru Bors Barcau ” numai ca nu spune ca n-are cui sa o dea , Domnia sa platind 37 milioane de euro lui Bechtel sa plece acum 6 luni iar organizarea unei licitatii pontiste tine un an iar blocarea prin contestatii doi ani ….

 92. 94 ZeV decembrie 19, 2013 la 10:55 pm

  Sadicule, jurnalistii romani sunt extrem de frustrati ca subiectele de breaking news se amana pentru 2014. Ce ai vrea sa dea televiziunile de ,,nisa” pe post intre Craciun si Anul Nou ? Nu le sta bine cu colinde…nici nu au dotarea corespunzatoare de sunet si lumina, specializarea lor tinand de teoria haosului si zgomotul de fond. Mult zgomot pentru nimic.
  Pentru aceasta neprevazuta realitate, bineinteles, tot Ponta este de vina.
  (Z)
  Vorbind acum serios, iti sugerez sa citesti cu atentie comentariul Luminitei Arhire. Oi fi eu singurul suporter al domnului Ponta (,,singularitate” care ma onoreaza), dar te asigur ca o majoritate dintre romani isi doreste pace, liniste, constructie. Voi, din pacate, nu aveti structura genetica (sau educationala) necesara pentru a oferi ceea ce romanii isi doresc. Asta este….Romania, are nevoie, totusi, de o opozitie. Nici macar de asta nu sunteti buni stimabile, ceea ce este pacat, mare pacat.
  Si, vorba lui Ponta, Romania are nevoie de un cu totul altfel de presedinte. Sper ca Basescu sa fie doar un simplu accident istoric si sa nu faca, virgula, clone prin USL.
  (Z)

 93. 95 Doru Coarna decembrie 20, 2013 la 10:04 am

  @ Carcotassu,

  n-am fost acolo, am spus, si am emis doua banuieli, ori asta cu focul scapat de un lunetist, ori murmurele pietei ce au fost cenzurate prin gestul idiot de a trage cablul din mufa statiei de amplificare…

  Oricum, trebuie sa recunosti, la cata ura era atunci impotriva dictatorului si a limbii sale de lemn, o petarda provocatoare nu insemna nimic… lumea fugea, dar nu bascula! Bascularea s-a produs pe la pranz, cand tinerii s-au revoltat spontan, iar a doua zi si parintii lor, in urma macelului de la Inter…

  Toate puse una peste alta, regimul comunist n-a stiut sa gestioneze situatia iar populatia se saturase de minciunile lor… a aplicat violenta si i s-a raspuns pe masura, violent si in masa…

  Normal insa, chiar din 22 sistemul a aruncat totul pe fostul lor stapan si a distorsionat in toate felurile posibile miscarea, pt a remonta situatia… si au reusit, stapanind fondurile de pensii si salarii… iar apoi s-au regrupat in directia economiei de piata, spoliind total tara. Generatia aia insa si-a mancat malaiul, acum sunt urmasii lor care fac eforturi sa continue devastarea, prin cadre tinere, obediente, prompt mustrate cand se abat… La esenta asta se adauga, bineinteles, circul…

  Din aceste motive, cred in blat si rocada… Dar oricum, altceva mai bun nu se poate intampla, terenul a fost curatat de jucatori adevarati si nu mai ramane decat sa se stabileasca circarii sezonului 2014…

 94. 96 blogideologic decembrie 20, 2013 la 10:06 am

  @ Luminiţa Arhire
  Da, în cancelariile unor licee se află oameni poate mai interesanţi decât cei din universităţi.

 95. 97 Ionescu decembrie 20, 2013 la 4:21 pm

  E bine ca acum toti sunt in opozitie si la putere au ramas doar soclurile goale.

 96. 98 sadicu decembrie 20, 2013 la 7:22 pm

  MINCIUNILE PUTERII AU PICIOARE TOT MAI SCURTE!
  Victor Ponta spune despre Crin Antonescu ca este un mincinos.
  Crin Antonescu spune despre Victor Ponta ca este mincinos dovedit.
  La randul lor,pesedistii ii acusa pe liberali ca sunt mincinosi si viceversa.
  De sarbatori vom avea,probabil, liniste dar este previzibil ca dupa Boboteaza,babiloniada din sanul USL isi va urma cursul.
  Astfel,sarcina mea de contestatar al actualei puteri se usureaza pentru ca am la indemana,materialul clientului.
  Dar nu mi-am propus sa vorbesc despre dihonia din randul celor care au promis mult,(inclusiv ca au program de guvernare si viziune pe termen lung).Vreau sa vorbesc de minciunile vehiculate de cei care au furat ceasuri si au fost prinsi cu ele la iesire.
  Care va sa zica,parlamentarii romani nu prea vin la serviciu pe timp de zii dar i-a prins harnicia,tarziu in noapte,(sic!).
  Ceea ce s-a hotarat peste noapte trebuia concretizat a doua zi.
  Transparent? Nici vorba! In mod normal? Nici,atat! Cele doua legi nu erau trecute pe ordinea de zi.
  Culmea,culmilor! In martea neagra,locatarilor de la Casa Poporului,le-a venit cheful de legiferare.Ca niciodata,pe ordinea de zi,proiecte multe,multe,cat pentru un an intreg.Cine sa-si imagineze,(si ma refer la oamenii obisnuiti) ca baietii astia,tocmai la sfarsit de an,cand lumea e preocupata de porc,sarmale,vin,colinzi,au dorit s-o puna de un nou puci?
  Vedeti de ce e bine sa avem un presedinte vigilent la Cotroceni?
  Domnia sa cunostea foarte bine,anul trecut,obsesia celor de la putere,iar tentativa de lovitura de stat ,l-a prins foarte bine pregatit.
  De asemenea,cunoste ce anume ii obsedeaza pe politicieni in momentul de fata.Pe de-o parte,vor sa fure fara a fi deranjati de ANI sau DNA sau ascultati de SRI.Pe de alta parte,multi dintre ei au dosare penale in curs de finalizare.Stiau foarte bine ca nu mai pot lua nici o decizie importanta fara sa se consulte cu partenerii externi.Dar probabil ca au anticipat ca Bruxeles-ul si Deparatamentul de Stat nu vor fi de acord.
  La fel ca si anul trecut,mass-media autohtona,presa straina,ambasadele,comisarii europeni,etc…au actionat prompt.
  Vorba lui Bogdan Chireac: /slava D-lui ca suntem in UE si NATO/…altfel,astia ai nostrii,si-ar face de cap.
  Liberalii s-au speriat de moarte si au dat-o la intors.Pesedistii: ba ca au stiut,ba ca n-au stiut,ba ca au votat ca o cireada de vaci.
  Pe urma au dat-o la intors spunand ca modificarile la codul penal si legea amnistiei sunt bune,ca a lipsit comunicarea si ca ambasadele au fost dezinformate si alte bla,bla-uri.
  Cei carora antena 3 le-a spalat creierele,isi imagineaza ca ambasadorii straini acreditati la Bucuresti isi petrec timpul dormind sau jucand golf.
  Faptul ca acestia s-au manifestat a doua zi dupa care au tacut,le-a dat ocazia pesedistilor sa ne minta din nou.Cica si-au dat seama ca s-au alertat degeaba,(sic!). Dar Procurorul General al Romaniei i-a trimis lui Traian Basescu o scrisoare prin care-i solicite sa nu promulge legea.
  Deci este evident pentru toata lumea ca partenerii nostrii straini,prin intermediul ambasadorilor au ”decretat”: NU modificarea codului penal si NU
  lustratie.Dar astazi,puterea a mai primit o palma peste ochi.
  Ambasadorul american la OSCE a declarat ca Ratificarea amendamentelor la Codul Penal va slăbi statul de drept.
  Citez:
  „În urmă cu aproape un sfert de secol, România a avansat rapid, devenind o democraţie modernă şi integrată în comunitarea euroatlantică. România a făcut progrese remarcabile, ceea ce face ca introducerea noii legislaţii să fie şi mai îngrijorătoare. SUA sunt îngrijorate de recentele amendamente ale Parlamentului la Codul Penal, care îi scutesc pe oficialii aleşi de investigaţiile anticorupţie şi conflicte de interes.
  Am luat notă de faptul că aceste amendamente au fost adoptate fără consultare publică sau dezbatere şi fără ca autorităţile juridice sau societatea civilă să îşi exprime punctul de vedere. Dacă vor fi ratificate, aceste amendamente vor reduce transparenţa şi vor slăbi statul de drept prin restrângerea investigaţiilor de corupţie ale DNA şi ale altor autorităţ.
  sursa:antena 3.ro

 97. 99 sadicu decembrie 21, 2013 la 10:52 am

  @Luminita Arhire
  Doresc sa va asigur ca cea mai ineficienta forma de propaganda electorala este aceea care se desfasoara pe internet.Candva,am fost inregimentat politic, am participat la nenumarate campanii electorale si astfel stiu despre ce vorbesc.Ca atare,puteti sta linistita.
  De dragul tolerantei,pe care multi dintre voi o invocati,aaceptati diversitatea de opinii.Oricum,pe acest blog,exista un dezechilibru major intre cei care sustin actuala putere si cei care n-o sustin.Este chiar atat de mare deranjul?
  Nu stiu de ce am convingerea ca daca eu,Doru Coarna si Centru,parasim ”corabia”,voi ceilalti ramasi,o sa va plictisiti sa jucati de unii singuri la aceasi poarta.
  Nici eu,la randul meu,nu sunt de acord cu parerile voastre,ale ”majoritarilor”.
  Am impresia ca redati in scris ,mereu aceleasi clisee,marca antena 3.
  Cu toate acestea,va respect optiunile si in general ma abtin sa le critic.
  Polemicile sau tatonarile dintre mine si ZeV, se desfasoara in termeni civilizati,fara ura sau incrancenare.Eu nu-l urasc pentru ca este pontist si am convingerea ca nici el nu ma uraste pentru ca sunt basist.
  Nu de putine ori,”pasele” dintre noi sunt presarate cu foarte mult umor.
  In concluzie,chiar nu trebuie sa ne uram intre noi daca avem convingeri diferite.

 98. 101 Vsile decembrie 22, 2013 la 10:07 am

  Ati tabarat „en gros” pe complicele celor mai mari tunuri din economia romaneasca in cei ultimi zece ani.Ce individ poate sustine cu atata ardoare niste banditi decit unul care a mancat cu ei din acelasi troc!

  Personal m-am detasat de Ponta inca de la inceput cu sau fara plagiat,deoarece eu fata de gavrili si gavrile nu prea gresesc in gand.
  Si aveam suficente ” ganduri”, divort in schimbul unei casatorii care-l aducea intro casa super clan PSDist , controale prin 2001 pe vremea cind functiona „procuror” la cabinetul dl.Nastase ,pe la mahari , controale care se lasau doar cu racolari si nu cu menirea in fapt a actului respectiv, lucrarea pe care i-a facuto pe la spate prostanacului , ca sa enumar ce a vazut cam toata lumea dar nu a bagat la cap,adica ca sa-i traduc si lui gavrila inconstanta morala!
  Revenind insa la acest jealnic sadic alaturi de toti cei inca nepedepsiti tocmai din cauza trocului facut de clanul Ponta, as avea o singura intrebare : CE SI CIT RAU A FACUT PONTA ACESTUI POPOR, hai sa adaug tot pentru gavrili in comparatie cu Traian Boc?

  Deocamdata Ponta@Co. fortat si de ideologia de stanga , cu toate ca mizerabil a lasat cabinetele de „stanga” in mana dreptei liberalilor si le-a capusat pe cele care ar fi trebuit sa fie liberale, se lupta cu repararea a mizerilor , unele fara leac, facute de Traian Boc!Si pana acum a facuto satisfacator. Cred ca in afara bezmeticilor complici ai PDL, protestatari cu solda , ,amarasteanul ,cit de cit are garantata o coaja pe piine!

  Acesti criminali inca liberi unii disimulati ecologic sau ecologist coloreaza peisagistic acustic si imoral strazile cu tot felul de proteste,si pe la cite un colt apar in umbra sau penumbra unui post TV si agitatorii basisti adevaratii vinovati de starea precara a romanilor , un Moraru zis Nasu, un Turcescu ,trambitele nenorocirilor romanesti..
  Pe nimeni nu am auzit, dintre acesti protestatari ecologici, sa se intrebe de ce s-au jefuit padurile tarii in ultimii zece ani , o chestie care tine de de sanatatea tarii , mai abitir ca inainte si ce flutur sau borbely a tinut la piept o lege jaf pe post de primadona neprihanita?

  Acum se lupta din greu ca legea sa fie schimbata, imbunatatita, unde sunt incurajatorii acestei legi esentiale pentru a mentine si intretine aceasta tara cu adevarat verde?????

  Ticalosi precum acest sebeshist rar mi-a fost dat sa vad ! Mai era unul simpatizat de domn Nastase , un fost traseist din Cunescu, fost mahar prin Botosani si el un impadurit , care-l intrecea si in stil dar si in perversitate!

  Mai sunt inca multi unii inca deghizati in PSDisti , LIBERALI ,sau oameni din popor cu state duble de plata!

  Legile pe care USLeul le incearca sovaielnic sa pe promulge in mod sigur nu sunt cele mai bune, unele dupoa zicerea mancatorilor portocalii vor imparte pe romani in romani sub lege si romani in afara legii, dar eu intreb pina acum domnule Tiriac mare vizionar , pina acum cum a fost, cum ati fost chuiar dumneavoastra in reusitele dumneavoastra ati fost mereu „sub lege” si nici o data in afara ei ….dar fiul dumneavoastra ?


 1. 1 24 de ani de post-Revolutie | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe decembrie 17, 2013 la 6:16 pm
 2. 2 Despre mediul academic… « Motanul Incaltat Trackback pe decembrie 18, 2013 la 4:14 am
 3. 3 Ştiinţele dure sunt ştiinţe numai parţial cognitive | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe decembrie 18, 2013 la 9:33 pm
 4. 4 Ce repere mai avem… ? « Motanul Incaltat Trackback pe decembrie 19, 2013 la 3:58 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: