Solutie pentru Legea gratierii

Sunt putini cei care pun in discutie necesitatea adoptarii, dupa anumite intervale de timp, a unor reglementari referitoare la gratieri (ultima lege de acest gen a fost adoptata in Romania in 2002). De altfel, legi de acest gen au fost promulgate, in ultimii ani, in aproape toate statele membre ale Uniunii Euroopene. Deci, principiul este acceptat si in tara si in spatiul juridic al UE.

Ce incurca atunci adoptarea unei asemenea legi, dupa 11 ani de la ultima reglementare pe acest subiect?

Se spune ca ar fi vorba despre EVENTUALE efecte ale legii gratierii in legatura cu dosarele mele. Nu rediscut natura lor dar faptul ca, zilele trecute, Traian Basescu, Monica Macovei si diversi reprezentanti ai PDL s-au referit la Dosarul Zambaccian – pornit in 2004, printr-o sesizare din partea Aliantei DA, sesizare catre parchet semnata de Traian Basescu – dovedeste, inca o data, componenta politica a acestui dosar, dosar din care s-a disjuns, de altfel, si Dosarul afiselor electorale. Ultimul termen este fixat in 19 decembrie.

In plus, in spatiul zvonurilor publice, s-a lansat chiar ideea ca as fi in spatele acestei initiative legislative. Nimic mai fals. Eu m-am batut, timp de 9 ani, si voi continua sa ma bat, impotriva acestor hartuiri politice si judiciare, pentru a arata ca sunt nevinovat. Nu ma intereseaza o gratiere – care ar viza, printr-o lege promulgata de Traian Basescu, doar eventuale pedepse. Am mai afirmat acest lucru.

De aceea, propun, ca solutie, corectarea legii gratierii (si amnistiei) printr-un articol care sa precizeze: „Dispozitiile acestei legi nu ii sunt aplicabile lui Adrian Nastase”. In acest fel, nu ar fi afectati de neadoptarea unei astfel de legi cei care s-ar putea califica (poate ca ar trebui revazute pragurile de pedeapsa vizate, care par destul de ridicate). S-ar putea ca unii juristi sa spuna ca un astfele de amendament nu ar putea fi acceptat. Le voi raspunde ca, din moment ce autoritatile statului roman au acceptat in lista de conditii impusa de Comisia Europeana, anul trecut in vara, includerea unui punct distinct ce impunea restrangerea dreptului suveran al presedintelui Romaniei de a-si exercita competenta de a gratia UN ANUMIT cetatean al republicii (Adrian Nastase), ce ar putea impiedica legislativul tarii sa procedeze in acelasi fel, exercitandu-si prerogativele in acest sens?

84 Responses to “Solutie pentru Legea gratierii”


 1. 1 casandra decembrie 15, 2013 la 11:24 am

  Bună ziua, domnule Năstase. Amar text aţi scris!
  Şi eu cred că pragurile pedepselor trebuie revăzut, este prea înalt. Şi legea trebuie rescrisă. Am citit lege franceză, versiunea consolidată în vigoare astăzi, şi mi-a plăcut. Dau aici un link la acestă lege, poate parlamentarii români care vă citesc blogul se vor inspira.
  http://www.legifrance.gouv.fr/affichTexte.do?cidTexte=JORFTEXT000000779239&dateTexte=&categorieLien=id

  Este ceva nepotrivit în metoda de lucru a parlamentarilor noştri. Nu fundamentează, public şi anterior apariţiei proiectului de lege, niciuna dintre soluţiile legislative/normative propuse societăţii. Ei ar trebui să pregătească un proiect de lege, cu respect pentru societate. Ar trebui, pe baza raportelor de informare ale diferitelor instituţii/autorităţi/organizaţii,a studiilor şi statisticilor, s.a.m.d. să „spună” societăţii din vreme că există o problemă de societate importantă, care poate poate soluţionată într-un anume mod.

  De exemplu, în chestiunea amnistierii au la dispoziţie: informaţii despre hotărâri CEDO pronunţate împotriva României pentru tratamentele din penitenciare, studii parlamentare comparative în privinţa amnistierii, cifre privind populaţia încarcerată pe tipuri de pedepse, cifre privind bugetele alocate, etc. Despre această problemă trebuie să fie informată societatea cu mult timp înainte ca un proiect de lege să fie făcut public. Cetăţenii trebuie să afle că problema există şi soluţia există. Să se evite instalarea unei atmosfere de teamă ostilă şi manipularea politică iresponsabilă.
  Nu ştiu dacă mai aveţi posibilitatea să-i mai „instruiţi” pe parlamentari, dar tare ar fi bine să înveţe repede că misiunea lor de a legifera nu este un privilegiu personal, ci o datorie publică. Şi să acţioneze ca atare.

  Vă urez o duminică plăcută şi vă trimit toate gândurile mele bune.

 2. 2 Nedeea Burca decembrie 15, 2013 la 11:32 am

  Felicitari si…. curaj pe mai departe. Mult curaj! Sa aveti parte de sarbatori linistite, alaturi de toti aceia care va sunt dragi!

 3. 3 Doru Coarna decembrie 15, 2013 la 11:39 am

  Dar nu, ar fi suficient ca legea gratierii, ca orice lege, sa nu se aplice retroactiv… si atunci nu mai trebuie retrasa sau modificata, ci va fi lovita de eficacitate absoluta… Adica cei care de acum incolo vor viola, de ex., sa fie gratiati automat, cei care de acum incolo vor ciordi, trafica, comisiona, calomnia, la fel, gratiati…

  In felul acesta vom putea evalua exact adevaratul potential infractional, adica precis cati dintre cetatenii Romaniei sunt in stare de astfel de fapte, stiind ca nu vor executa ci ca sigur vor fi condamnati si automat gratiati, ramanand fapta la cazier… apoi guvernul poate dimensiona corespunzator sistemul de penitenciare si asta-i tot, s-ar termina cu vaicareala ca stau baietii unii peste altii, desi… cred ca abia atunci vor incepe adevaratele proteste…

  Glumesc… Treaba este insa ca oricate glume am face, este total aiurea sa concepem ca unii pot avea vreun fel de imunitate iar altii nu, oricum i-am considera…
  De ce trebuie mereu ca unii sa beneficieze de portite? Pe poarta mare, cu toata natiunea, nu pot trece? Si ce vor face dincolo, trebuie sa se obisnuiasca pt ca acolo n-au incotro, exista o singura poarta si o singura instanta formata dintr-un singur sfant, toba de legislatie…

 4. 4 TREIDE 95 decembrie 15, 2013 la 12:07 pm

  Asta ar suna a discriminare, d-nule Prim Ministru: „Dispozițiile acestei legi nu sunt aplicabile lui Adrian Năstase”. E ca și cum a procedat Laura Georgescu de la C.N.A în cazul postului „Antena 2” , cu discriminarea de rigoare privind o anumită emisiune din cadrul programului acelui post. Sper că măcar perioada sărbătorilor de Crăciun să la mai lumineze mintea parlamentarilor să judece și să vadă în mod corect lucrurile. Dacă le-a mai rămas un dram de minte și omenie.

 5. 5 rodica decembrie 15, 2013 la 12:08 pm

  Macar dati-mi un semn ca am gresit cu rationamentul……………sau nu

 6. 6 Ghita Bizonu' decembrie 15, 2013 la 12:14 pm

  Yves Thibault de Silguy – „Monsieur euro” – a fost membru al comisiei Santer, comisar insarcinat cu afacerile economice si financiare, iar in acest moment este presedintele Consiliului de administratie al concernului Vinci

  -De ce am creat euro? L-am creat pentru a salva piata comuna, piata europeana. Bunurile, serviciile persoanele, circula in mod liber. Or, cand existau inca, inainte de adoptarea euro, monedele nationale, existau evolutii, fluctuatii de paritate foarte puternice, de 30-40 la suta, intre 1992-1995. Era deci imposibil de a asigura libera circulatie a produselor pentru ca germanii, francezii aveau dificultati sa isi exporte produsele in Italia iar tricourile italiene invadau pietele germane sau franceze. Prin urmare constructia euro a avut drept scop sa consolideze piata comuna. Suprimarea euro ar conduce imediat la explozia pietei comune, a pietei interne europene, adica principalul aquis european. Euro nu a fost facut pentru a garanta ca statele nu se vor indatora, nu a fost facut pentru a se proteja impotriva faptului ca statele nu au o politica economica sanatoasa, euro a fost facut pentru a proteja piata interna comuna, deci nu exista nici un motiva ca sa dispara.

  http://europapress.over-blog.com/article-yves-thibault-de-silguy-in-exclusivitate-pentru-europapress-criza-economica-va-intarzia-programul-de-aderare-la-spatiul-euro-52044769.html

  Adica pe sleau : euro a fost creast pentru a da Gemrnaiei posibiliatreta sa exporte mai multe Mercedesuri. Brecii au pus botu’ uitand de cestia aia cu ma tem de danai (pesemen ca le-a fots frica sa nu pata precum Laocoon si acum germanii s egnadesc cum sa ia Grecia http://www.latribune.fr/actualites/economie/international/20110928trib000652367/le-plan-secret-allemand-pour-sauver-la-grece-.html

 7. 7 Ghita Bizonu' decembrie 15, 2013 la 12:22 pm

  Eu as zice ca gratiera intereseaza PSD si USL in cel mai inalt grad.. daca se aplica lui Dragnea care este acuzat de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, foloasele necuvenite fiinndv voturile.
  Ori in vederea alegerilor ce vor urma Dragnea trebe condamnat (eu zic ca ar primi 6 ani) ca sa intre sfecla in orice activist care ar indrazni sa zica „si hai la vot!! Mai fa o plimbarica, face bine la pofta de mancare sau digestie, mai stai de vorba cu careva misca-ti fizicu pana la cabina de vot!!”

  In rst stoictic estia aia cu tu l’as voulu George?!

 8. 8 Cris decembrie 15, 2013 la 12:23 pm

  Urmăresc zilnic media europeană în limbile pe care le știu și știu că în statele civilizate se dau periodic amnistii, cu excepții.
  În multe țări închisorile sunt supraaglomerate, iar condițiile sunt precare din cauza lipsei de bani.
  Apoi, la ei judecătorii recurg adesea la pedepse complementare, nu neapărat la privarea de libertate, pentru că scopul unui stat civilizat e să reeduce persoana pe care o consideră vinovată, nu să-i distrugă viața, iar aceasta să nu se mai poată reintegra.
  La noi, dimpotrivă, însuși judecătorul spune în sentință că omul trebuie scos în afara societății.
  Nu în ultimul rând, aglomerarea din închisorile noastre duce la încarcerarea în aceeași cameră a omorului cu abuzul în serviciu, a traficului de droguri cu luarea sau darea de mită, ceea ce duce la distrugerea celor care nu au ucis, nu au vândut moarte…
  Toate aceste principii europene sunt date la o parte din ura unora față de dv.
  Când le convine, invocă „valorile” europene. Când nu, le trec sub tăcere.
  Vorba dv.: dacă pe lista Comisiei Europene din 2012 figurează porunca de a nu fi grațiat A.N., de ce n-ar figura într-o listă anexă la legea amnistiei, alături de alți adversari ai lui Băsescu? Doar PROFESORUL EUROPEAN ne-a dat exemplu.
  Am spus încă de când erați încarcerat că sunt convinsă că nu ați accepta grațierea, indiferent din partea cui ar veni, pentru că asta ar însemna să acceptați vina, or eu sunt convinsă că nu sunteți vinovat. Andrei, în amărăciunea lui, a declarat că ar face orice, inclusiv să ceară grațierea, iar eu am spus că știu că dv. nu veți accepta în ruptul capului.
  Un om care își cumpără un apartament într-un bloc construit de o firmă privată, plătind totul din banii lui justificați în declarațiile de avere a familiei sale, și la Fisc, e acuzat.
  Unul care era primar, a luat cu chirie un căsoi de 370 m.p. de la stat, după ce înstrăinase două proprietăți (una din Constanța și una din nordul Bucureștiului), a semnat o declarație falsă precum că nu a mai avut, și apoi a făcut-o pierdută, nu e acuzat.
  Când s-a dat pe față matrapazlâcul Mihăileanu, Băsescu a zis repede: o dau înapoi (când e luat repede, spune adevărul, așa cum a făcut și cu filmul Palma; n-a zis că n-a dat-o, ci „o fi zis copilu ceva, m-o fi înjurat”, după care vin adulatorii și repară: lăsați d-le președinte că rezolvăm noi! există o grămadă de pixeli de diverse culori…)
  Așa a venit și Udrea și i-a zis: nu, domnule prejdinte de la prejdenție. Cum s-o dați înapoi? Lăsați că rezolvăm. Și, ca tânăr avocat în devenire (după cum singură s-a calificat), a încheiat un act adițional la contract, s-a dus la Parchet și a închis dosarul.
  Cred că Băsescu și-a zis în gândul lui: măi, ce prostie era să fac cu datul înapoi! Altădată o s-o întreb pe Udrea înainte să vorbesc.

 9. 9 ZeV decembrie 15, 2013 la 1:10 pm

  dlnimeni
  Nu am inteles pe moment ce vreti sa spuneti cu ,,Old Froster”.
  Dar, facand ceva sapaturi, am gasit:
  Old Forester Straight Bourbon Whisky, 43-50%.
  Sa fie primit. Asta face din orice om un om mai bun.
  De mult nu m-am mai destins ca acum.
  😉 😉

 10. 10 ZeV decembrie 15, 2013 la 1:32 pm

  Mda..eu as propune cu totul altceva, ceva ce am propus si pe un blog pedelist (unde, mai intru din cand in cand pentru a mai trage cate un bobarnac prietenesc fostilor mei amici ramasi inca in coma profunda):

  Simabili (?) basisti
  Legea amnistiei nu va place….dar cand veti reveni la guvernare, la masa verde, va trebui sa absorbiti miliarde de euro ca sa construiti noi inchisori si lagare.
  Luati in calcul cca 8,5 milioane de locuri suprapuse (1,80 m x 0,5 m) pentru vinovatii de ,,lovitura de stat”. Daca nazistii au putut, candva, care e problema ? Vor putea si acum, are neamtu destui parai/euroi.
  Cred ca si niscaiva rezerve de Cyclon B se mai gasesc pe ici pe colo, in caz ca intervine vreo noua criza sub ,,inteleapta” voastra conducere.
  Daca cumva au atins pragul expirarii, cred ca, inspirate, inca mai sunt utile justitiarilor purist. Va fi si in avantajul famigliei Basescu, care va avea nevoie de forta de munca….ieftina, pentru ca biata notarita ,,cu renumeratie mica” sa-si poata achita creditul istoric.

 11. 11 Centru decembrie 15, 2013 la 2:07 pm

  De ce sa fie gratiat domnul Nastase ? Acuzatiile impotriva lui sunt ridicole : pentru a-si tipari afisele in 2004 a obligat firmele de constructii sa participe la un fel de concurs cu taxa deturnata in folosul lui ( complicat mecanism de finantare , de ce firmele de constructii ? ) si a comandat materiale de constructie din China , pentru casa lui , santajandu-l fara mila pe un patriot securist onest de la Shangai ( cum bine se stie , e interzis sa cumperi din China iar bunurile Made in China sunt topul luxului – eu nu din China mi-as cumpara faianta , parchet sau lustre pentru casa ) . Numai ca modificarea aceasta a Codului Penal pica foarte , foarte prost . Eu nu vreau sa vad Videni , Patricii , familii Paunescu ( Intercontinental si nu numai ) , Basesti , Voicu iesit din filmele Haiducii lui Saptecai etc etc etc corupand si facand in aceasta Tara ce vreau ei . Vreau sa poata fi trasi la raspundere si sa poata fi deranjati .

 12. 12 Centru decembrie 15, 2013 la 2:18 pm

  Out of topic : 1 ) turista straina sfasaiata de caini vagabonzi intr- o parcare din Mamaia , 3 luni de la oroarea din Tei si Legea cerand exterminarea acestor animale ; 2 ) ministrul Transporturilor , agreabila doamna Manescu , isi da seama ca autostrazile ( sau daca vreti , constructia sau mai bine zis interminabilele palavre in jurul lor ) nu tin de Transporturi – mutate birocratic la o structura despre care nimeni nu stie clar ce face : promotii pentru investitii sau proiectari fanteziste de autostrazi ? date pe mana d- lui Sova – exclama : ” lasati – mi macar drumurile nationale ! ” . Regimul Ponta . Paine binecuvantata pentru Basescu .

 13. 13 e gg decembrie 15, 2013 la 3:08 pm

  va doresc multa sanatate alaturi de cei dragi si ne rugam din suflet eu si toata familia mea sa traca legea gratierii dvs ati vazut ce inseamna inchisorile din romania si precis ati intilnit si oameni care sunt inchisi nevinovati am sotul condamnat la 5 ani tp inselaciune cu file cec si nu exista dovezi la dosar sotul meu a cesionat firmea unui inginer informatician stiti ce a scris politistul in referat ?ca nu are abilitati sa conduca o firma si la numit boschetar asta e justitia la noi , chiar mai mult dupa respingerea recursului am gasit eu pesonal vinovatul care recunoste ca el a fost si nici decum sotul meu eu personal am depus memorii la parchetul general si la csm sl ministerl justitiei stiti ce-au facut?au trimis dosarul la parchetul de la arad adica tot in gura lupului sper din suflet sa avem parte de sarbatori am multe probe si dovezi cre arata nevinovatia lui .dar obtinute dupa respingerea recursului .fiind-ca in timpul procesului ia respins toate probele si martorii nu ia dat voie sa se apere e un dosar la comanda ca trebuia un tap ispasitor ,daca ati vedea dosarul nu ati crede ca se intimpla asa ceva la noi in romania .avem 3 fete care cea mica sa imbolnavit de nodul la tiroida din cauza stresului .venea politia saptaminal dupa noi desi aveam citatie si ne prezentam de fiecare data numa asa au vrut ei sa isi bata joc ,va doresc multa sanata si domnului victor ponta si nu bagati in seama toti cei care va critica oricum nu ajung la nivelul dvs nici odata . toti romaninii au trait mult mai bine sub guvernarea psd dar nu vor sa recunoasca ,si multa lume zice ca din banii lor tine puscariile .este total fals .ati vazut mincarea si intretinerea lor atit am vrut sa va urez succes incontinoare si sarbatori fericite alaturi de ce dragi si doamne sa avem si noi la fel

 14. 14 George Serban decembrie 15, 2013 la 3:22 pm

  In opinia mea, respingerea unui proiect al legii privind amnistia si gratierea ar fi o grava eroare politica pentru un partid liberal, avand in vedere ca ne aflam intr-o tara cu o Justitie profund corupta prin politizare si interese materiale, numeroase erori judiciare cu oameni reabilitati (unii post-mortem) dupa ani grei de puscarie, altii condamnati pe „probe indirecte” pentru a da satisfactie comanditarilor politici si, nu de putine ori, cu erori generate de incompetenta, prostie si superficialitate. Nu sunt jurist dar stiu ca exista un principiu „sfant” al Justitiei, inexistent intr-o justitie inca profund bolsevica, cum este cea romaneasca. Cand ai o indoiala asupra vinovatiei unui om, mai bine lasi liber un posibil vinovat decat sa incarcerezi un posibil nevinovat. Un asemenea principiu nu poate exista intr-o justitie corupta, politizata sau, altfel spus, basista. PNL nu poate fi strain de un astfel de principiu si trebuie sa-l sustina.

 15. 15 sadicu decembrie 15, 2013 la 3:23 pm

  Noi romanii ne pricepem in general la toate:politica,religie,
  agricutura,economie,fotbal,s.a.m.d. Nu aveam cum sa ratam si justitia.
  Foarte putini dintre noi suntem juristi.Foarte putini dintre noi studiem rechizitoriile procurorilor,respectiv motivarile instantelor de judecata.
  In schimb,in functie de partipriurile fiecaruia,decidem care sentinta a fost corecta si care nu infuentati fiind,binenteles si de mass-media.
  Un coleg de blog imi intinde o capcana cerandu-mi sa ma exprim daca consider ca Adrian Nastase este infractor sau nu.
  Din punct de vedere juridic raspunsul meu este clar:nu sunt avocat de profesie,n-am citit nici rechizitoriile nici motivarile sentintelor provizorii sau definitive asa ca habar nu am.
  Habar nu am daca in cazul domniei sale au existat sau exista presiuni politice sau mai degraba excesul de zel al unor ”lupi tineri” lasati sa zburde in voie din 2005 incoace,(o forma de satisfacere a celui care le-a dezlegat lesa).Totusi,procurorii nu baga oameni la puscarie.Pana la incarcerarea propriuzisa exista foarte multe ”filtre”.Mi-e foarte greu sa cred in existenta complicitatii ,pe linie :procurori-magistratii de la judecatorie-magistratii de la curtea de apel-magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie-magistratii de la CCR,(pentru ca din cate stiu,au fost invocate si exceptii de neconstitutionalitate).
  Dar,poate ca ma insel si ca atare imi cer scuze.
  Ca o parere generala si strict personala…am convingerea ca politicianul Adrian Nastase nu a fost ”usa de biserica” dar datorita prestatiei domniei sale,ca Premier,(punand in balanta),consider ca a facut mai mult bine acestei tari decat rau.
  Asa cum am mai spus,sper ca intr-o buna zi sa se reintoarca in politica,(pe dreapta,de aceasta data…daca se poate) :).

 16. 16 Florin Luca decembrie 15, 2013 la 3:35 pm

  15 decembrie 2013

  Domnule Nastase,
  Romanii si-au castigat dreptul la libertate in 1989, dar din pacate nu doresc sa se comporte ca niste oameni liberi si responsabili.
  Ar fi bine ca inaltii nostri demnitari sa treaca putin prin Montesquieu atunci cand inghit « pe nemestecate » ceea ce li se « serveste » de la Bruxelles.
  Iata ce spunea Montesquieu in al sau « De l’esprit des lois » Livre XIX, Chapitre V – « Combien il faut être attentif à ne point changer l’esprit général d’une nation »:
  “S’il y avait dans le monde une nation qui eût une humeur sociable, une ouverture de cœur, une joie dans la vie, un goût, une facilité à communiquer ses pensées ; qui fût vive, agréable, enjouée, quelquefois imprudente, souvent indiscrete ; et qui eût avec cela du courage, de la générosité, de la franchise, un certain point d’honneur ; il ne faudrait point chercher à gêner par des loix ses manieres, pour ne point gêner ses vertus. Si, en général, le caractere est bon, qu’importe de quelques défauts qui s’y trouvent.
  On y pourrait contenir les femmes, faire des loix pour corriger leurs mœurs, et borner leur luxe : mais qui sait si on n’y perdrait pas un certain goût, qui serait la source des richesses de la nation, et une politesse qui attire chez elle les étrangers ?
  C’est au législateur à suivre l’esprit de la nation, lors-qu’il n’est pas contraire aux principes du gouvernement ; car nous ne faisons rien de mieux que ce que nous faisons librement, en suivant notre génie naturel.
  Qu’on donne un esprit de pédanterie à une nation naturellement gaie, l’état n’y gagnera rien, ni pour le dedans, ni pour le dehors. ………. “
  Nu facem nimic mai bine decat ceea ce facem in mod liber, urmand genialitatea naturii noastre. Este un principiu de la care guvernantii nostri nu ar trebui sa se abata si pe care ar trebui sa-l aiba in vedere si atunci cand discuta dosare juridice cu Bruxelles-ul. Impunerea unui sistem legislativ care este contrar naturii unui popor va da nastere unei noi Revolutii.
  Va doresc o dupa-amiaza placuta.
  Florin Luca

 17. 17 George Hălărescu decembrie 15, 2013 la 3:46 pm

  Pertinente observațiile dvs., dar încărcate de subiectivism. Nu poate fi elaborată o lege cu astfel de excepții, ar fi discriminatoriu. Este foarte adevărat că veți avea de suferit prin adoptarea unei astfel de legi, pentru că se vi se răpește dreptul de a vă demonstra nevinovăția și în plus se vor găsi mulți care să afirme că a fost gândită pentru a vă „salva” .

  În schimb eu vreau să aduc câteva argumente pentru această lege:
  1. Are un caracter moral pentru că corectează erorile justiție în cazul celor pedepsiți și nevinovați;
  2. Dă dreptul celor cu pedepse ușoare să fie eliberați și să tragă învățămintele necesare, pentru a se corecta, fără să suporte detenția;
  3. Despovărează statul de niște costuri legată de întreținerea și „reeducarea” unor cetățeni;
  4. Demonstrează că statul român poate să-și exercite în mod suveran atribuțiile, chiar dacă sunt niște slugarnici, precum președintele și alți câțiva inși, care au făcut o virtute din a se plânge la Bruxelles că Guvernul și Parlamentul asupresc poporul.

  PS. Ultimul punct mă duce cu gândul la voievozii români care se omorau între ei și se aserveau Marilor Puteri ale vremii pentru a pune țara sub o stăpânire sau alta.

 18. 18 Adrian B. decembrie 15, 2013 la 4:13 pm

  Pe ce se consuma energiile acestui popor de cand a ajuns Baselu la putere … Altii trimit misiuni pe Marte si noi ne sfasiem intre noi ! Incredibil !

  Vorba lu’ Adrian Ursu … Bine ca nu suntem putere nucleara , sa fii stat nebunu asta de Basescu cu degetul pe vreun buton nuclear …

 19. 19 George Hălărescu decembrie 15, 2013 la 5:21 pm

  Către „Adrian B.”

  Sunt în asentimentul dvs. În loc să ne focalizăm pe lucruri importante și să discutăm chestiuni cu rost, pierdem vremea vorbind despre un ins ciudat și lipsit de orice fel de legitimitate publică sau politică.

 20. 20 Luminita Arhire decembrie 15, 2013 la 5:24 pm

  Maestrul Radu Beligan a implinit 95 de ani , asa ca ieri Televiziunea Romana a difuzat in reluare emisiunea PROFESIONISTII , care l-a avut ca invitat acum cinci ani . Am urmarit cu mare placere dialogul relaxat si inteligent dintre Radu Beligan si Eugenia Voda , si , deoarece in aceste zile se face o cam scremuta nominalizare pentru Ministerul Culturii , o intamplare relatata de maestru mi-a atras atentia : povesteste cu amara intelegere prestigiosul invitat cum a fost dat afara din functia de director a Teatrului National chiar de amicul lui , Andrei Plesu , ministru al Culturii in 1990 . Intamplarea este savuroasa si grotesca in acelasi timp , pentru ca lucrurile s-au petrecut cu explicatii si scuze . Pe scurt , ministrul Andrei Plesu , care il PRETUIA pe Radu Beligan , s-a bazat in decizia lui de a-i face vant din functie pe INTELIGENTA SI GENEROZITATEA celui din urma , care –nu-i asa? – n-o sa-i poarte ranchiuna . Un fel de : „domnule , eu te pretuiesc sincer , dar ce sa facem , s-au schimbat vremurile asa ca : VALEA ! ”. Andrei Plesu nu a gresit : Radu Beligan a fost , asa cum spune , putin suparat la inceput , dar a trecut demult peste resentimente . Si ministrul ( care trece drept „dizident ” mai ales pentru faptul ca Nicolae Ceausescu nu i-a acordat clementa solicitata in cel mai gretos chip , in doua epistole ) a putut sa concedieze nu un om , ci o pagina de istorie vie , atat a teatrului cat si a intregii culturi romanesti .Poate ca era o atitudine de mai mare demnitate , chiar daca vremurile se schimbasera , sa nu amestece competenta unui om pe care il respecta si caruia ii recunostea meritele, cu framantarile de pe scena prea putin teatrala si prea mult politica a acelor zile ; adica sa demisioneze ….
  Cu inalta zeflemea scrie Andrei Plesu despre nominalizatul de la Ministerul Culturii: „nu am auzit de el niciodata …un Gigel in plus , nu mai conteaza ” . Si asa si este probabil – ar fi nepotrivit sa numesti Ministru al Culturii un Gigel de care nu a auzit nimeni si care face greseli de exprimare ce-ti ofilesc urechile ; numai ca , asa cum arata lucrurile , poate ca declinul Ministerului Culturii a inceput mai demult cu lipsa de caracter a unui Andrei de care a auzit toata lumea .

 21. 21 ZeV decembrie 15, 2013 la 5:47 pm

  Nu sunt convins ca noi romanii ne pricepem la orice, desi, de regula, suntem foarte convinsi ca ceea ce spunem chiar ne apartine.
  Bunaoara, am fost placut surprins de elocinta juridica a domnului Nicolicea, astazi, intr-o conferinta de presa, in care a explicat lamuritor cum sta treaba cu modificarile la Codul Penal.
  Din pacate, jurnalistii de Breaking News s-au simtit vizati si incomodati si nu au lasat transmisa live sa se produca pana la capat, inclusiv, pana in faza intrebarilor si raspunsurilor. Dar a fost suficient pentru a realiza cat de mare este diferenta intre ceea ce se spune in presa basista (dar nu numai, in acest caz punctual) si realitatea juridica.
  Cu atat mai mult sunt suparat pe parlamentari ca nu au fost in stare sa parcurga etapizat pasii necesari explicarii prealabile si consultarii factorilor abilitati si/sau interesati de felul in care va arata Codul Penal in Romania, dand prilejul unei minoritati galagioase, antidemocratice si antinationale sa atace, realmente, statul de drept, incercand sa dinamiteze credibilitatea institutiei fundamantale in statul roman, anume PARLAMENTUL.
  Nu am rabdarea Bibliotecarului (si nici timpul lui) sa expun aici argumentele pertinente ale domnului Nicolicea, dar subliniez un lucru: In Parlamentul Romaniei NU exista si NU va exista o alta imunitate decat cea prevazuta in textul actualei Constitutii si nicio alta lege nu va putea sa o transforme in superimunitate. In Romania exista O SINGURA SUPERIMUNITATE: CEA A PRESEDINTELUI ROMANIEI.
  Mai mult, imunitatea parlamentarilor romani, este la limita de jos in Europa. De exemplu, in Germania, parlamentarii nu pot fi acuzati si judecati pentru fapte savarsite anterior fata de mandatul de parlamentar. Daca, de exemplu, Gigi Becali ar fi fost neamt, dosarele sale au fi fost trecute in carantina, iar nicio instanta nu l-ar fi putut condamna pe perioada mandatului.
  Ceea ce se doreste acum, este o aliniere la normele europene a statutului parlamentarului, care, este prin definitie, DEMNITAR si nu FUNCTIONAR PUBLIC, dar imunitatea va ramane aceeasi, pentru fapte savarsite in afara cadrului parlamentar.
  De aceea, sper ca domnul Adrian Nastase sa ramana in zona de stanga a esichierului politic romanesc. Din pacate, inca nu avem o dreapta democratica si autentic europeana in Romania.

 22. 22 Fragmentarium Politic decembrie 15, 2013 la 6:00 pm

  Pentru a nu pacatui prin pervertirea politica a gandirii juridice la dublul standard, ar trebui sa recunoastem ca legea gratierii nu este o caracteristica absoluta a spatiului juridic al UE, in Romania antedecembrista aceasta s-a bucurat de o aplicare destul de larga. Nu pot sa spun, in acest moment, daca a fost sau este bine sau rau, argumente fiind si de o parte, si de alta. Evident, nu am in vedere gratierile de curcani! De aceea, doar pentru a modera alunecarea pe toboganul gratierilor, ar fi bine sa ne amintim ca imbratisarea acestei teme de catre Ceuasescu era un motiv de panica pentru populatie, deoarece, cand era pusa in practica, era urmata de o crestere brusca a evenimentelor din campul infractional. Si asta, sa retinem, in conditiile in care exista posibilitatea integrarii economice, fara de care integrarea sociala ramane o simpla teorie, cel mult buna pentru campanii electorale. Ce s-a intamplat cu gratierile de la Revolutie si, mai ales dupa, cand economia s-a prabusit, tine loc de orice demonstratie. Nu am exclus sau minimalizat rolul integrarii educationale, care, in ultima instanta, este tot o functie de economie, vorbesc de o ordine de prioritati, in care accesul la munca mi se pare determinant pentru astfel de recuperari. Dupa parerea mea, a vorbi despre dreptul la o a doua sansa in cazul unei crime este o absurditate, pentru cel caruia i s-a luat viata nu mai exista asa ceva, deci, pentru ca balanta sa ramana dreapta, nici pantru faptuitor nu ar trebui sa se intample altfel. Discutabile sunt si cazurile de recidiva, despre care, cum spune o vorba din popor, nu se mai pot trata decat cu pamant de flori! Cu alte cuvinte, cand se discuta despre o a doua sansa sau reversibilitatea de statut judiciar pentru un gratiat, trebuie avut in vedere daca mai este posibila o a doua sansa si pentru victima sau daca un efect infractional este reversibil sau ireversibil. Ma gandesc, in ultimul caz, la spionari, tradari, subminari economice etc. Ne-am plans, adeseori, de lipsa pedepsei cu moartea, dar aceasta se aplica in SUA si China, tari cu cea mai mare rata de succes, desi nu stiu daca intre cele doua probleme se poate face vreo legatura. Am vazut, recent, un film chinez, “Trei Regate”/“Three Kingdoms”, in regia lui Xixi Gao, cu Jianbin Chen, Hao Chen, Yulin Fan, o capodopera istorica si politico-militara, privind China antica, din perioada 220-265 d.Hr., in care cultul legii, al statului de drept, cum am spune astazi, era desavarsit. M-au impresionat, pe tema, doua idei. Prima, de identificare si pedepsire a spionilor si tradatorilor, pentru care exista o singura pedeapsa, masura care era considerata a fi primordiala in constructia si unificarea statala. A doua, de aplicare neclintita a legii pentru toti cetatenii, indiferent de rang. Cand nepotul unui inalt demnitar de la Curtea Regala a savarsit o incalcare a legii, sfatuitorul Zhuge Liang a ramas neinduplecat in fata rugamintilor apropiatilor de a nu-l pedepsi (exista riscul proliferarii unor adversitati politice), ordonand sa i se aplice 80 de vergi, motivand ca “regatul in care vinovatii nu sunt pedepsiti se duce de rapa”. Cu totul remarcabila era si filosofia militara (sper sa intelegeti, in final, de ce am evocat-o). Cand, dupa cucerirea unui oras, un general se lauda in fata comandantului general, Liu Bei, ca a vandalizat un lacas de cult si i-a smuls usile, acesta il trimite sa-l repare si s a-i puna usile inapoi, pentru ca “nimeni nu-si distruge propria casa si nu-si smulge propria usa”, sfatuindu-i pe razboinici sa se comporte ca si cu casele lor, ceea vce a atras imediat atentia si sprijinul populatiei. Cred ca regasim, aici, aceeasi filosofie confucianista, care recomanda abtinerea de la distrugeri sau violente fara rost. Putina lume stie ca celebrele betisoare pe care chinezii le folosesc la servirea hranei isi au originea tot in aceasta filosofie, a non-distrugerii si non-beligerantei, in virtutea careia s-a renuntat la tacamurile de metal, pe care le asemuiau cu niste arme. Ce vreau sa evidentiez, si cu aceasta inchei, fara a sugera sau condamna vreo solutie anume in cazul gratierilor, care este treaba expertilor si legislatorilor, este ca aplicarea si limitele acestei masuri ar trebui sa fie rodul unei filosofii juridice, in care si cea (sau cele) din Est ar putea juca un anumit rol.

 23. 23 rodica decembrie 15, 2013 la 6:26 pm

  Admitand ca amandoi avem creierul la locul lui ,diferenta intre mine si dv este cea dintre patima si echilibru . de aceea eu nu voi putea ajunge om de stat (sigur…printre altele).Mi-a placut raspunsul

 24. 24 blogideologic decembrie 15, 2013 la 6:28 pm

  Numărătoarea lui Pristanda : „soldaţii români au împuşcat mii de evrei care fuseseră încarceraţi în secţia de poliţie“ http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/duminica-neagra-a-evreilor-ieseni-video-320536.html Câte mii au fost încarceraţi în secţia în care încăpeau vreo 50 de persoane?

 25. 25 rodica decembrie 15, 2013 la 6:39 pm

  Drama noastra e ca suntem mult prea multi basescu (atentie….nu sunt basista , Doamne fereste)si mult prea putini Adrian Nastase.

 26. 26 serbanfl decembrie 15, 2013 la 6:53 pm

  Domnule Năstase eu m-am declarat, de multă vreme, încântat de umorul robust pe care îl practicați. Problema-i că neghiobii sunt perfect țintiți și n-au scăpare din ridicol, iar asta doare, după cum se vede, foarte rău! Sunt convins că ați fi avut mai puțini dușmani, dacă ripostele dumneavoastră se încadrau în tipicul ieșirilor colerice practicate de cei mai mulți convivi din politică, dar nu mai erați ADRIAN NĂSTASE!
  Șfichiul dumneavoastră de azi ajunge departe și mă duce cu gândul la o zicere superbă: „Deștepții cu deștepții se adună, dar nici proștii nu stau degeaba!”

 27. 27 Spiridus decembrie 15, 2013 la 6:54 pm

  Nu trebuie sa fim prea optimisti. De la regimul Basescu-Ponta te poti astepa la orice, de ex. „ca sa fie exemplu…, nu se aplica fostilor demnitari etc etc etc…”. Nu m-ar surprinde.
  In context, de urmarit paralela „juridica” Videanu-Dragnea, evident ne-convenita intre Basescu si Ponta, ca doar justitia este independenta, asa am fost informati!

 28. 28 Radu Humor decembrie 15, 2013 la 7:01 pm

  Văd că la baza aplicări unui eventual decret de amnistie şi graţiere se pune problema lipsei condiţiilor de viaţă din penitenciare patriei.
  Uitându-se comparativ, care sunt condiţiile în care trăieşte cam 40 % din populaţie. Ca să nu mai spun că pentru întreţinerea unui om aflat în executarea pedepsei se cheltuie lunar cam 2500 de lei, în timp ce sunt familii ( de regulă cu câte 4-5 membrii, ce trăiesc cu 200-300 de lei pe lună !
  Prea ne raportăm la situaţia din alte ţări care au luat şi ele UE atunci când vrem să comitem câte o lege cu dedicaţie ( banii economisiţi din reducerea numărului de locatari din penitenţă credeţi că va ajunge cumva în învăţământ sau sănătate ?).
  Mai rămâne să dăm drumul la pedeapsa capitală şi să folosim câte un singur glonţ pentru un şir de condamnaţi :mrgreen:
  Amnistiile şi graţierile trebuie să fie analizate caz cu caz ( mai ales amnistiile) , dar înainte de asta ar trebui să vedem ceva judecători plătind până rămân nu doar fără robe, ci şi fără chiloţi, pentru condamnnări ce se dovedesc greşite sau superficiale 😉

 29. 29 dlnimeni decembrie 15, 2013 la 7:10 pm

  Oricum, intr-o formula sau alta, apropierea zilei de 19 este marcata prin pozitionari ale prietenilor dlui Basescu. Linia directoare? Afirmatia Nastase este vinovat. Fara argumente, fara nimic, in politica cel mai tare este sa afirmi. Evitarea scaparii „fiarei Nastase ” din cusca este un leit – motiv al politicii dlui Basescu insa, in spatele ei, indivizii chiar se tem. Banuiesc ca dl basescu crede ca, daca scapa de dvs, atunci el a scapat. Vedem ce a mai fost si cu amnistia: mai intii, la tipetele ambasadorilor a dat inapoi dl Antonescu – care isi imagineaza ca astfel de intoarceri sunt mari miscari politice, insa prevad ca va iasi presedinte fiindca nu va mai fi nimeni cit de cit semnificativ de votat. Apoi ambasadorii s-au dus la parlament, au stat de vorba cu comisia juridica, au fost lamuriti oamenii ce si cum si, abia ce am citit ca un ambasador a declarat ia uite dom’le nu stiam, uite ca nu suntem nici noi corect informati ca dl Ponta a intors-o el ca stai sa ne mai gindim, asta fiindca isi manifestase solidaritatea socialista nea Swoboda. Si cum dl Ponta a zis mai demult ca si l-a luat ca model pe Swoboda, na beleaua! Asa ca povestea cu amnistia a ajuns ca aceea cu Stan si Bran in casa noua, dai drumul la gaz curge apa, dai drumul la apa se aprinde lumina si in final parca vad ca se prabuseste casa peste toti.
  Mie unuia mi se pare fireasca amnistia intr-o tara in care un om liber este nevoit sa traiasca din mai putini bani decit un puscarias. In acelasit timp, desi cu un detinut se cheltuieste lunar mai mult de un salariu mediu pe economie, oamenii aflati in inchisori o duc rau. Domnule Nastase, succes deplin joi!
  Altfel, ma vad nevoit sa amintesc leaderilor care mai trec pe aici ca tara are nevoie in fruntea ei de alti conducatori decit soferii cu foaie de parcurs primita de la altii si obligatorie.

 30. 30 Luminita Arhire decembrie 15, 2013 la 8:19 pm

  Celor care inca n-au inteles cam cum stau lucrurile cu Justitia in Romania si cred ca este deosebit de complicat ca procurori de la DNA , judecatori la Inalta Curte si CSM-isti de vaza , precum si ultima pe lista – cu voia dumneavoastra – Monica Macovei , sa-si impleteasca pe sub masa cozile flexibile atunci cand s-a HOTARAT de la nivel inalt ca o persoana ( sa-i spunem profesorul / presedinte al celui mai important partid din Romania , Adrian Nastase ) sa fie arestat , le recomand sa citeasca / reciteasca scrisoarea deschisa a d-nei Ghiţă Georgeta Gabriela ( doamna a a aparat-o in instanta pe Irina Jianu ) – „JUDECĂTORII INSTANŢEI SUPREME ŞI-AU MURDĂRIT MÂINILE CU SÂNGELE LUI ADRIAN NĂSTASE ” . Rechizitorii , motivari si alte asemenea productii se pot citi pe LUJU.ro . Sunt interesante si nu trebuie neaparat sa fii jurist ca sa observi tivirea cu ata alba a unor asa-numite „deductii logico-juridice ”!!!! , reprezentand o contributie inestimabila a gandirii romanesti la patrimoniul justitiei universale ! Ca a fost sau nu a fost profesorul Adrian Nastase „usa de biserica ” – este un mod de rationament pagubos , pentru ca introduce confuzia clasica : „n-o fi el vinovat pentru Trofeul Calitatii , dar ceva tot a facut , asa ca nu-i nejustificata arestarea lui ! ” . Si ar urma exemplul cu Al Capone care n-a putut fi arestat pentru faradelegile lui ci pentru o benigna evaziune fiscala …
  Dar daca avand aproape noua ani la dispozitie , resurse de personal si financiare nelimitate , comanda politica ferma si posibilitatea de a face presiuni pentru care sa nu raspunda in nici un fel , tot ceea ce a reusit sa nasca balaurul prezidential cu mai multe capete ( toate cu nume de institutii ) a fost o caricatura de proces si-o condamnare fara probe , atunci este dreptul meu sa spun ca asta nu este justitie .

 31. 31 Cristi decembrie 15, 2013 la 8:31 pm

  Dle Adrian Nastase, mare dreptate aveti. EU as propune mai mult, urmarirea de catre procurori a hotilor, criminalilor, etc sa consitutie in sine o infractiune, 10 ani minim. Ne trebuie legi ca sa ne protejeze pe noi astia care suntem mai sensibili la munca.

 32. 32 Centru decembrie 15, 2013 la 9:04 pm

  Pentru ca Romania inseamna si altceva decat incompetenta , caini vagabonzi , presa inculta si abjecta , coruptie , hartuire securista impotriva rivalului inocent , pentru ca se apropie Craciunul , imi permit sa va recomand sa va destindeti uitandu- va la fotografiile petrecerii organizate pentru muncitorii firmei Astaldi cu ocazia terminarii tronsonului lor de pe Sibiu Deva ( faceti pe Google Peundemerg intrati pe topicul A1 ) Sarbatoare simpla ,oameni in tinuta de lucru , femei cu veste reflectorizante servindu-i .. O placere sa – i vezi . Primul tunel de autostrada din Romania , doua viaducte la Sacel … In 40 de zile salturile pe santier apareau impresionante … Tonifiant .

 33. 33 Draghi Puterity decembrie 15, 2013 la 9:35 pm

  E abject ceea ce vi (si prin asta ni) se intampla.

  Insa toate acest martiriu va arata cat de important sunteti de fapt pentru tara noastra. V-o arata chiar ticalosii care vor sa o jefuiasca si sa o distruga, si care vad in dumneavoastra practic singurul adversar care mai conteaza. Nu stiu daca asta e sufficient pentru a va consola, insa pentru un loc de frunte si de cinste in Istoria Neamului e cu sigurantza o foarte buna recomandare.

  Ramaneti tare!

 34. 34 Centru decembrie 15, 2013 la 9:47 pm

  PS – serbarea are loc chiar in tunel ! Prin tunelul acela vom trece toti cu masina ! De antologie . Cea mai frumoasa imagine a anului 2013 .

 35. 36 ana decembrie 15, 2013 la 10:42 pm

  Domnule Nastase, foarte multi oameni stiu ca e nedrept ce vi se intampla.
  Sunteti unul din cei mai valorosi oameni politici si multi ticalosi nu inghit asta. Ura,dezbinarea si razbunarea abjecta au fost politica de stat multi ani in tara asta. Dar eu tot mai trag sperante sa vad din oameni ca dvs. la carma acestei natii
  Sa va ajute cel de sus sa treceti cu bine peste toate.
  Sarbatori fericite!

 36. 37 Adanic decembrie 15, 2013 la 11:25 pm

  “Unde-i lege nu-i tocmeala”, zice un proverb. Ai gresit, platesti. Trebuie sa traim cu acest principiu, altfel vom merge din gresala in gresala ceea ce este catastrofal. Toate nenorocirile vin din ignorarea cu buna stiinta fata de greselile care aduc atingere sigurantei fiintei umane in particular si societatii in general. Nu poti evolua daca nu ai siguranta. Iar ca sa o ai trebuie sa respecti principiile ce stau la baza existentei si evolutiei fiintei si societatii umane. Pentru asta, oamenii au inventat STATUL care sa asigure respectarea regulilor cuprinse in legi. Statul, ca sa functioneze, are nevoie de FUNCTIONARI. FUNCTIONARI AI STATULUI. Daca parlamentarii vor sa se numeasca DEMNITARI, conform Dex, “DEMNITÁR, demnitari, s. m. Înalt funcționar al statului. Din fr. dignitaire (după demn). Sursa: DEX ’98 (1998)”, ei tot FUNCTIONARI sunt, “INALTI FUNCTIONARI AI STATULUI.”.
  Cf. Codului Penal, .175 – (1). Funcţionar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără remuneraţie:
  b) exercită o funcţie de demnitate publică…
  Parlamentarul exercită o funcţie de demnitate publica, deci este un functionar public.

 37. 38 dani decembrie 16, 2013 la 12:06 am

  Din păcate ,Ponta ,Antonescu și USL n-au reușit nici acum să demonteze propaganda băsistă.. Și au 70 %… Trist….. a ajuns un bețivan să păcălească din nou o parte a românilor și ce e mai grav Europa încă îl crede pe bețivanul de la Cotroceni 🙂 Asta e dacă vrem să coabităm 🙂

 38. 39 4D Printing decembrie 16, 2013 la 12:18 am

  Sigur ca se confirma caracterul politic al protestului opozitiei in ce priveste reactia la pachetul de legi despre justitie. Se confirma si ipocrizia „partenerilor” externi. De curind, se spunea prin presa ca UE conditioneaza semnarea tratatului de asociere cu Ucraina de eliberarea lui Timoshenko. Dar daca Timoshenko e vinovata? Si de ce nu devine UE cea mai Inalta Curte de Justitie din lume, sa dea verdicte in toate cazurile? De ce se pronunta doar pentru Timoshenko?

  Pe de alta parte, citesc pe DW ca in SUA sunt vreo 3,300 de condamati PE VIATA pentru infractiuni minore. Au furat o paine, benzina, o felie de pizza:

  http://www.dw.de/serving-life-for-a-slice-of-pizza/a-17258074

  Asta ce justitie este? De ce ne dau altii lectii de pe la ambasade? E trist cind se citeste fiecare paragraf de lege cu ambasadorii din tarile „parintesti”…Confirma fie coruptia generalizata din Romania, fie statutul de colonie a Romaniei. O tara tratata astfel, e o umilire pentru poporul roman.

  Dar si reactia de clarificare a USL-ului a fost slaba. Acuza ca s-a incercat pe furis, la ceas de seara, sa se introduca amendamente care ar fi facut ca parlamentarii si senatorii sa aibe imunitate in fata justitiei, desi nedovedita, e grava. E adevarat?

  Si ca sa inchei: Presedintele afirma ca nu e „sfant” in dosarele „Casa Mihaileanu” si CEC (inteleg ca e un dosar virtual din moment ce si Presedintele are imunitate).

  http://www.mediafax.ro/social/basescu-eu-nu-spun-ca-sunt-un-sfant-casa-din-mihaileanu-si-creditul-la-cec-sunt-controversate-11759764

  Ne mai miram de ce nu mai au oamenii incredere in clasa politica si in „democratia” capitalista?

 39. 40 plano decembrie 16, 2013 la 12:26 am

  Din pacate exista foarte multa suficienta la juristii din tabara USL.
  De la referendumul de anul trecut, in care parlamentarul PSD, Severin Georgica, a reusit sa treaca prin Parlament, ca prin branza, o propunere de modificare a legii referendumului care-l favoriza pe basescu, profitand de somnolenta Comisiilor juridice din cele 2 camere, specialistii lui Basescu joaca torontoiul cu alde Ponta, Sova, Niculicea, Chioariu si alti nespecialisti in proceduri parlamentare.
  Trebuie repusi batranii in functie! 🙄

 40. 41 Vsile decembrie 16, 2013 la 7:46 am

  Cu mici exceptii ,admiratorii va inunnda cupa fericirii cu laude multe meritate altele sa fie!
  Dl. GH spune ceva la obiect dar oare asa sa fie, chiar asa prin legea amnistiei sa ignoram un act al justitiei , sa ajutam ,cum numai in Romania se poate face asemenea lucruri , prin facilitarea condamnatilor gratiati sa-i sa-i readucem prin case pe la colturi de strada iar cite un avocat destept sa-i scoata bazma curata?
  Ce sau cine la impiedicat de Ponta ,Zgonea sau Antonescu sa dezbata public aceste masuri?

  Vedeti domnule Nastase care sunt urmarile coabitarii , aceea care dupa unii l-a inscaunat pe VP ca PM?
  Vedeti urmarile nocive a unei Kovesi@ CO.? In procuratura ar fi fost foarte simplu toti care au instrumentat dosare si cu caracter politic ar fi trebuit,toti cei care au intirziat un rechizotoriu a unui caz de furt sa fie inlocuiti din prima zi de guvernare a USL!
  Toti membrii fostului guverne Trian Boc si Traian Ungureanu ar fi trebuit sa aibe plangeri penale pentru abuzuri in servici!
  Acum o mana de descreierati au iesit in strada , sunt acesti oameni aceiasi care au fost uin strada si la Rosia Montana si la Chevron & Co. dar fi la orgiile lui Traian ,va garantez ca sunt aceiasi!

 41. 42 Cristi decembrie 16, 2013 la 9:16 am

  Oare o lege care se formuleaza enuntand un principiu: „se executa acțiunea X, exceptand persoana Y” nu este echivalenta cu „se executa acțiunea X, exclusiv pentru Y”?
  De unde si egalitatea în fata legii este sacrificata.

 42. 43 blogideologic decembrie 16, 2013 la 9:28 am

  A murit Joan de Beauvoir de Havilland alias “Joan Fontaine” http://www.romanialibera.ro/cultura/film/a-murit-actrita-joan-fontaine-320662.html Nu-i cunosc religia, dar îndrăznesc să spun : “Dumnezeu s-o ierte!”

 43. 44 dani decembrie 16, 2013 la 10:07 am

  @ a murit Peter O’ Toole RIP.. RIP Joan Fontaine care a jucat alaturi de Laurence Olivier

 44. 45 Doru Coarna decembrie 16, 2013 la 10:08 am

  @ dani,

  gresesti, Basescu nu e betivan, probabil ii place, cui nu, dar chiar daca ar fi, sa zica toata lumea mersi caci daca si asa, band, se joaca cu astia de au 70%, iti imaginezi ce ar face daca ar fi abstinent (de alcool), adica perfect lucid?

  Apoi, n-as vrea sa enumar cati mari scriitori serveau din greu, dar l-as aminti doar pe Einstein care nu facea niciun secret ca se mai ajuta cu cate un butoi de bere asa, impreuna cu prietenii, adica alti fizicieni si matematicieni…

  Personal prefer un om inteligent care mai serveste, unuia prost facut gramada dar plin de ifose…

  Stii cum e, sa ridice piatra cei care…

 45. 46 blogideologic decembrie 16, 2013 la 11:34 am

  De unde vin toate relele ? Pe vremea lui Nicolae Ceauşescu aveam impresia foarte distinctă că nu mai există Ideologie. Totuşi, o ideologie deviantă exista. Dacă analizez „documentele” vechi, este imposibil a sări peste, ori de a pune într-un con de umbră, belakunismul din România. Care a fost foarte strâns asociat formei comunismului ceauşist din România. Încă o dovadă a perpetuării şi favorizării belakunismului în România condusă de tovarăşul Nicolae Ceauşescu : Cartea “Estetica” (două volume), scrisă de fostul ministru belakunist György Lukács, a fost tradusă pe româneşte şi publicată în anul 1972 la Editura Meridiane. Am spus aici, de câteva ori chiar, adevărul iluministului scoţian Francis Hutcheson, preluat şi de Titu Maiorescu : Filosofia politică şi Estetica sunt strâns legate. Reamintesc aici doar o mostră din Filosofia politică a lui György Lukács : „Vom ruina omenirea, copil după copil.” Estetica lui György Lukács nu este nici neutră, nici anodină. Unii spun că modernitatea începe când Cartesius descrie Omul prin dualismul Trup şi Suflet. Cartesius era în plină Metafizică. Înseamnă că Trupul şi Sufletul Omului sunt alcătuite din Substanţe ? Substanţe distincte. Dintr-o substanţă materială, Trupul. Dintr-o substanţă spirituală, Sufletul. Primii doi Ideologi primari, Condillac şi Destutt de Tracy, mai credeau aceasta ! Abia ideologul Maine de Biran, care cunoştea în adâncime operele lor, simte ceva imperfect în acea Metafizică. El capătă dezvăluirea şi revelaţia tainei despre Conştiinţa Omului. Conştiinţa nu-i o Substanţă, fie materială, fie spirituală. Conştiinţa Omului e alcătuită din mulţimea tuturor relaţiilor abstracte la care dobândeşte acces Omul ! Vorbeam înainte despre periculozitatea cărţii “Estetica” scrisă de belakunistul György Lukács, tradusă pe româneşte şi publicată în anul 1972 cu permisiunea şi chiar la ordinul dictatorului Nicolae Ceauşescu, la începutul “revoluţiei culturale”. Intenţia dictatorului, complet reuşită, a fost augmentarea efectelor rele şi groteşti ale “revoluţiei culturale” din România. Opul belakunist transmitea cititorului, odată cu lectura lui, şi o maladie extrem de gravă a spiritului. Anume, credinţa falsă a reificării.

 46. 47 ZeV decembrie 16, 2013 la 12:01 pm

  @Adanic

  Lucrurile sunt mult mai nuantate, iar eu ma astept ca oamenii de dreapta, care se pretind chintesenta intelectualismului romanesc sa poate face cu usurinta distinctia intre ele, sa analizeze cu calm si nu sa se dea in petec precum ciudata entitate vag umanoida numita Pippidi (Alina Mungiu), care, intr-o emisiune la Realitatea TV, refuza sa raspunda intrebarii unui deputat PSD si intreba , in contrapartida, de-a dreptul prosteste si…macovist :
  ,,In baza carui articol de lege MAI POATE FI INCRIMINAT DE ANI UN PARLAMENTAR ?”
  De ca si cum, modificarea Codului Penal, ar anula legea ANI (si implicit prerogativele institutiei), in care se precizeaza negru pe alb ca prevederile ei SE APLICA parlamentarilor, indiferent de caracterul/natura lor, fie de demnitar, fie de functionar public.
  Dar doamna Pippidi a realizat ca este intr-o grava confuzie, indusa de propaganda basista , incredibil de superficiala si irationala in aceste zile (as spune ca reflecta o imensa frustrare acumulata in timp dublata de o dorinta morbida de revansa a lui Traian Basescu) si si-a pierdut, la randu-i , calmul (in lipsa de argumente). Eu as spune despre asta doar ,,QED”, si trec mai departe:
  In realitate, stimate coleg, se pune problema unei anomalii legislative induse de doamna Macovei, care, in cardasie cu functionari NUMITI ai UE care se cred in drept sa impuna unor parlamentari LEGITIM ALESI ai unui stat national, restrictionarea atributiilor acestora altfel decat prevede Constitutia Romaniei. Altfel spus, s-a dorit un SUPRACONTROL al parlamentarului, prin intermediul unor institutii de forta IMPUSE POLITIC (de Basescu si Macovei), astfel incat, orice decizie ar lua parlamentarul, inclusiv prin vot in Camera, sa poata fi contracarata de cei ,,interesati” PE CALE PENALA, utilizandu-se formula generalista ABUZ IN SERVICIU.
  Intelegeti de ce spun ca ceea ce reprezinta Monica Macovei, este o culme a diabolicului si nu in ultimul rand o TRADARE A INTERESULUI ROMANIEI CA STAT NATIONAL SI SUVERAN ?
  Practic, activitatea de legiferare a acestei doamne apatride, este menita a justifica INCALCAREA TRATATELOR DE ADERARE chiar de catre diriguitorii UE si MNETINEREA ROMANIEI LA NIVELUL UNUI STATUT DE VASALITATE SI SUBORDONARE PRIN LEGI NEDREPTE SI UMILITOARE PENTRU POPORUL ROMAN.
  ..Desi, aceleasi tratate prevad dreptul exclusiv al statelor de a-si elabora propriile Coduri Penale, desigur, respectand un cadrul general acceptat de Romania prin acorduri prealabile aderarii la UE semnate si parafate de partea romana.
  Va redau si un fragment (excelent, dupa parerea mea) dintr-un text de valoare conceput de domnul Adrian Severin.
  ATENTIE: Tot ce scrie in fragment si tot ce sustin eu, nu este opozabil dreptului justitiei de a investiga PRIMIREA DE FOLOASE NECUVENITE (MITA) PENTRU A MODIFICA O LEGE.
  Deci, CITEZ:
  ,,….pe fond, functionarul public si demnitarul în mod obiectiv au si trebuie sa aiba statute diferite întrucât ei îndeplinesc roluri diferite în ordinea sociala. Functionarul îndeplineste o misiune de interes public; demnitarul exercita puterea publica. Functionarul este subordonat ierarhic si mandatul sau este imperativ; demnitarul, chiar daca intra în structuri ierarhice, nu are mandat imperativ la care sa fie raportata raspunderea lui. Functionarul are contract de munca; demnitarul este parte într-un raport politic cu cei care l-au ales – direct sau indirect. (De aceea, în ciuda a ceea ce se aude zilnic, doar functionarul merge la „servici” în timp ce demnitarul merge la minister, la Parlament, la presedintie etc.; doar functionarul poate „trage chiulul” în timp ce demnitatul nu are program de lucru sau loc de lucru fix.) Functionarul are atributii; demnitarul are prerogative. Functionarul are competente; demnitarul are puteri. Functionarul se ocupa de organizarea aplicarii legii si de aplicarea ei în concret; demnitarul apreciaza asupra oportunitatii deciziilor în cadrul legii. Demagogia populista nu a îngaduit mentionarea acestor distinctii în discursul public si inserarea lor în constiinta publica. Mai bine, însa, mai târziu decât niciodata.
  MAI COMENTEZ:
  Vedeti, domnule Adanic, cat de complexa este problematica ? Intelegeti de ce sustin necesitatea absoluta ca Romania sa scape de basism si macovism (definite ca ,,stari de spirit”), conditii indispensabile (dupa parerea mea) pentru o mare reconciliere nationala si o autentica dezbatere pe legi, strategii si masuri cu caracter public de orice fel ?
  Desigur ca sunt suparat si pe USL, ca nu au pregatit constiinta si opinia publica penttru o atat de importanta schimbare. Apropo, a nu se neglija si importanta unei legi a Lobby-ului, despre care toata lumea a spus (as crede acum, in mod ipocrit) ca este necesara, DAR BASISTII S-AU FERIT CA DE DRACUL SA O ADOPTE. Ar fi pierdut o parte din parghiile prin care pot controla deciziile esentiale, CHIAR DACA NU AU MAJORITATE PARLAMENTARA LA UN MOMENT DAT.
  ACESTA ESTE ROSTUL LEGISLATIEI IMPUSE DE MACOVEI DIN 2005 INCOACE, ACESTA ESTE SENSUL ACCEPTARII, PRIN NEGOCIERE (in 2007 n.r.) A UNUI INSTRUMENT COERCITIV PENTRU ROMANIA, NUMIT ,,MCV”.
  Situatia Romaniei este unica in Europa, stimate coleg si as incheia prin a spune ca acesta a fost, de la inceput,scopul lui Traian Basescu: PUTEREA, CU ORICE PRET.
  Speram ca USL va stii sa contracareze si sa corecteze pe fond acest sistem toxic de putere cu legaturi puternice in exterior.
  Dar fara COMUNICARE PERSUASIVA si fara UNITATE, inclusiv, in randurile sustinatorilor si romanilor in genere, Romania are putine sanse sa scape din corsetul acestui noi Ev Mediu. Este mare pacat ca, atatia oameni inteligenti ( si romani inteligenti) nu realizeaza cat de mare este pericolul pentru DEMOCRATIE (indisolubil legata de PARLAMENT).
  Democratia nu poate functiona doar cu procurori si inspectori ANI, subordonati fie unor interese politice tenbroase si subtile, fie dependenti profesional de O LEGE STRAMBA.
  De aceea, fac un apel catre prieteni: niciodata nu mai trebuie votati oameni care fac din ANTI-CORUPTIE principalul lor OBIECTIV POLITIC si care, induc in societate ideea de sorginte fascista si/sau neo-stalinista ca :
  ,,ADVERSARII SUNT INFRACTORI, doar ,,NOI” detinem adevarul absolut”.
  Scuze pentru lungime, dar avand o fereastra de timp, mi-am amintit de bunul meu prieten, Bilbiotecarul.
  (Z)

 47. 48 ZeV decembrie 16, 2013 la 12:13 pm

  erata (Adanic 12:01 pm)
  Reformulez:
  ,,In realitate, stimate coleg, se pune problema unei anomalii legislative initiate de doamna Macovei in cardasie cu functionari NUMITI ai UE ce se cred in drept sa impuna unor parlamentari, LEGITIM ALESI ai unui stat suveran, restrictionarea atributiilor acestora altfel decat prevede Constitutia statului respectiv”
  Scuze

 48. 49 sadicu decembrie 16, 2013 la 12:18 pm

  USL=TURNUL BABILONULUI
  Ponta a spus despre Antonescu ca l-a lasat de multe ori in offside iar ultima data s-a lasat pe sine insusi.
  Antonescu spune ca Ponta are idei stupide.
  Unii parlamentari ai USL spun ca nu stiu ce au votat.Altii spun ca au votat ca turmele de vaci.De 4 zile incoace ,pe toate posturile de televiziune,reprezentantii puterii se fac de rusine,in vazul intregii tari .

 49. 50 Marian Nicolae decembrie 16, 2013 la 12:36 pm

  Domnule profesor, cuiul care iese in relief fata de celelalte cuie, trebuie batut la loc, indiferent daca pentru aceasta lucrare se foloseste un mic ciocanel, sau, cum este cazul dumneavoastra…un ditamai barosul de 25 de kilograme……..

  Ideea principala este ca acel cui razlet fata de turma……sa fie linistit….

 50. 51 blogideologic decembrie 16, 2013 la 12:41 pm

  Chatroulette ca alternativă la Facebook. Dar, atenţie, prin modul său de lucru, Chatroulette e totalmente în opoziţie de fază cu Facebook ! http://en.wikipedia.org/wiki/Chatroulette

 51. 52 Gavrila decembrie 16, 2013 la 1:13 pm

  Luand in considerare costurile sistemului penitenciar pentru o tara ca Romania/si asa stransa in corzi de penuria de mijloace bugetare/, pe langa abordarea oportunitatii acordarii de amnistii si gratieri in anumite situatii, sugerez revenirea la prestarea de catre detinuti a unor munci cu utilitate sociala. S-ar recupera din fondurile alocate acestei ‘industrii’ in crestere, s-ar putea realiza, in parte, o reabilitare a unora prin deprinderea de meserii si servicii ce i-ar ajuta la o insertie ulterioara mai usoara. Nu in ultimul rand, o parte a pedepsei ar putea fi anulata in corelatie cu munca prestata.
  Cum se zice mai nou, a win-win solution ce se practica sub diferite titulaturi si deghizari in multe state politically correct.

 52. 53 blogideologic decembrie 16, 2013 la 1:44 pm

  Compania Google înseamnă, poate, şi o anumită idee (fixă) privitoare la Progres. Pe mine, de exemplu, “Singularitatea Google” pentru care pledează cu mult entuziasm Ray Kurzweil nu mă convinge http://www.lemonde.fr/economie/article/2013/09/26/google-une-certaine-idee-du-progres_3485155_3234.html

 53. 54 Marian Nicolae decembrie 16, 2013 la 1:47 pm

  Kievul va SEMNA la Moscova „un pachet SOLID de documente”

  16.12.2013
  http://hotnews.md/articles/view.hot?id=23446

  Președinții Ucrainei, Victor Ianukovici, și al Rusiei, Vladimir Putin, vor semna la 17 decembrie „un pachet solid de documente ce vizează relațiile bilaterale”, potrivit paginii oficiale a administrației președintelui rus.

  Conform sursei citate, la 17 decembrie va avea loc a șase ședință a comisiei interstatele ruso-ucrainene în cadrul căreia vor fi discutate chestiuni ce țin de colaborarea economico-comercială, derularea unor proiecte comune în domeniul energetic, transportului, cosmosului, sectorului agrar ș.a.

  Serviciul de presă de la Kremlin susține că o atenție sporită va fi acordată dialogului domeniilor cultură, știință și educație. Pe agenda zilei figurează și chestiunea privind cooperarea în cadrul CSI.

  La finalul ședinței ruso-ucrainene, potrivit Kremlinului, va fi semnat „un pachet solid de documente ce vizează relațiile bilaterale”.

 54. 55 Marian Nicolae decembrie 16, 2013 la 2:33 pm

  Deducem ca Uniunea Europeana se inarmeaza din greu…..
  ––––––––––––––––––––––––––––
  Cheltuielile militare ale unor state UE afectate de criză au crescut în ultimii ani. Industria de armament a câștigat, în 2011, cu 51% mai mult decât înainte de criză

  Postat la: 08.05.2013 – 16:35 | Scris de: Luciana Pop
  http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/cheltuielile-militare-ale-unor-state-ue-afectate-de-criza-au-crescut-in-ultimii-ani-industria-de-armament-a-ca-tigat-in-2011-cu-51-mai-mult-decat-inainte-de-criza-93329

  La cinci ani de la izbucnirea crizei și după austeritatea impusă de Bruxelles în statele UE, industria de armament nu are de ce să se plângă. Pentru că, în timp ce tăierile au fost cuvântul de ordine, cheltuielile militare ale Europei au crescut semnificativ, comparativ cu acum zece ani.

  Chiar dacă „locomotiva” rămâne America, țări ca Franța, Italia, Spania și Grecia se află în topul primelor 20 care au alocat sume importante sectorului militar. Guvernul de la Atena a dedicat Apărării un procent de 3,1% din PIB, de 1,5 ori mai mult decât media Uniunii Europene, deşi Produsul Intern Brut s-a micşorat cu aproximativ 25% în ultimii doi ani. Paradoxal, conform statisticilor, în ciuda crizei care a lovit Bătrânul Continent, în unele state europene, bugetele destinate achiziționării de armament au crescut cu 10%, între 2006 și 2010.

 55. 57 Centru decembrie 16, 2013 la 3:56 pm

  Cam deplasate remarcile lui Ponta asupra lui Antonescu .
  In timpul crizei din iulie 2012 , cand Bucurestiul era bombardat cu editoriale Le Monde anonime ( scrise de oameni care nu stiu care sunt vecinii Romaniei ) , cand Washingtonul ne trimitea un tanar subsecretar de stat doar ca faca morala , cand la Berlin si Paris se murea de ingrijorare , doar Antonescu a ramas demn si raspundea clar ” Romania nu este o colonie , este un stat independent ” .
  Antonescu nu incearca sa impace si capra si varza , cainii vagabonzi ( stapanii Mamaiei , unde Mazare pune bariera iti lua 25 de lei la bariera statiunii , ca la Haiffa sau Nairobi )

 56. 58 blogideologic decembrie 16, 2013 la 4:27 pm

  Am mai pus întrebarea (eternă): Care este cheia succesului ? Un articol despre firma de succes recent maxim, http://www.nytimes.com/2013/12/15/technology/samsung-uneasy-in-the-lead.html?hpw&rref=business , ne răspunde : Starea elfină. Ei, da, intrăm aici în basm, deşi încercăm totuşi o evaluare psihologic-cognitivă . Articolul citat îl descrie pe Lee Kun-hee, CEO de la Samsung, ca fiind în starea elfină. Deşi el nu mai este cam de multă vreme un luptător tînăr. Însă rămâne un luptător de succes.

 57. 59 Mediator Bucuresti decembrie 16, 2013 la 4:57 pm

  Solutii sunt ! Oameni care sa le puna in aplicare nu exista ! Si interese, he, he, interesul poarta fesul !

 58. 60 Ghita Bizonu' decembrie 16, 2013 la 4:58 pm

  4D Printing

  hai sa citam curect in extesnso si apoi sa analizam „Eu nu spun că sunt un sfânt. Este controversat modul cum am primit apartamentul din Mihăileanu. Legal, dar controversat din punct de vedere moral. Acum, este controversa cu creditul fiicei mele. În mod cert, este legal. Deci, nu vorbesc de pe poziţia unui sfânt, dar lucrurile au limite”

  Adica unii (individiosii, asistatii social, pensionari invitati sa iasa cat mai iute din sistem pe cai naturale, ratatii, frustatii , comunistii, neocomunistii, samd) zic ca nu ar fi fost chiar cf spiritului eticii si echitatii comuniste … Ete na niste frustati – totul a fost LEGAL.
  Si findca exsiata doar unele obiectii „morale” nu are rost sa facem mare scandal si zicere pe tema asta ca Basescrusissimu’ nu reprezenta la nivelul anului 2013 simbolul coruptiei clasei politice din Romania totru e oh ok si frumops. Adica sda iti donezi casa, sa ceri una de la stata sa priesti o super care depaste cu mult nevoile locative ale fameliei si in final sa o cumperi .. si tu sa iti dai de 2 ori aprobare. Ca deh daca esti in Partidul Penal European inpreuna cu Kohl Bacsis, cu onorevolu Emitenzza si cu Julicicka printesa gazelor nu potri decat cinstit .

  Ma rog io ass zice ca totusi acolo un abuz in functie a fost si ca asta nu mai e problema de morala ci de cod penal. Da AMR 50 da nu se stie ptr cione …

 59. 61 dlnimeni decembrie 16, 2013 la 5:56 pm

  ZeV, atunci ajutati-ma, nu stiu cum se spune Mos Gerila in americana.

 60. 62 dlnimeni decembrie 16, 2013 la 6:01 pm

  Blogideologic: mare actrita! Nu cumva eroina din Rebecca, filmul atit de placut la noi? Sora vitrega a Oliviei de Havilland, ceea ce RL nu zice, „ruda” deci si cu avioanele De Havilland si cred ca in adevar putem zice Dumnezeu sa o ierte. Foarte interesant, vad acum, Olivia de Havilland a murit la Tokio, oras in care Joan, sora ei vitrega, s-a nascut.
  Femeie zdravana, patru casatorii nu-s chiar pentru oricine.

 61. 63 Marian Nicolae decembrie 16, 2013 la 6:30 pm

  Comisia Europeană: Acordul de asociere a Ucrainei cu UE este gata

  Astăzi, 20:23
  http://romanian.ruvr.ru/news/2013_12_16/Comisia-Europeana-Acordul-de-asociere-a-Ucrainei-cu-UE-este-gata-0079/

  Kievul nu şi-a asumat niciun fel de obligaţii privind semnarea acordului de asociere cu UE şi a reacţionat inadecvat în timpul recentei întâlniri dintre comisarul european, Stefan Fule, şi vicepremierul ucrainean, Serghei Arbuzov, a declarat la un briefing de la Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano.

  „În prezent nu se munceşte ca atare la acordul de asociere. Toate lucrările s-au încheiat. Acum se pune problema cum va fi semnat şi cât de repede va fi pus în aplicare acest acord, pentru a satisface toate dorinţele Ucrainei”, a anunţat Stano.

 62. 64 Doru Coarna decembrie 16, 2013 la 7:19 pm

  @ ZeV,

  poti defini oamenii cum vrei, dar toti sunt salariati ai statului si prin urmare sunt functionari publici, adica functioneaza pe/din bani publici. Dupa functie ii poti clasifica in functionari obisnuiti si inalti functionari, adica demnitari. Dupa modul de accedere ii poti clasifica in calificati la locul de munca, castigatori/calificati prin concurs, si alesi. Si tot asa. Public nu inseamna ca lucreaza cu publicul la vreun ghiseu, ci ca se gaseste intr-o schema de incadrare a statului, are sefi acolo, are subalterni tot acolo, si stat de salariu tot acolo, iar statul ala este onorat din bani publici, de la buget.

  Astfel, parlamentarul este functionar public, la fel ministrul, premierul, presedintele, primarul, cel de judet, laolalta cu profesorul, judecatorul, medicul…

  Dar nu poti legifera interpretand convenabil calitatea si clasificarea… si mai mult, oricat ar repeta PSD vrajeala asta , adevarul nu se schimba…

  Cum naiba nu au gresit ca sa elimine orice posibilitate de evitare a legii? Au gresit fix convenabil, ca sa vezi…

  Acum s-ar putea ca USL sa se rupa deoarece Antonescu stie cat merge minciuna, dar Ponta insista ca ea sa mearga oricat prin propagandisti, asa cum ii convine baronetului. Basescu insa se pregateste de un Craciun cu bucurie… si chiar are motive! Fata a nascut, USL scartaie, mosia exista, Ponta ciomageste pe raspunderea sa boborul, pt ca sa-i indeplineasca angajamentele, si toti stau iarasi la mana lui…

 63. 65 Cris decembrie 16, 2013 la 8:28 pm

  Mi-ar părea rău ca USL să se destrame.
  Nu era nevoie de amor turbat. Era nevoie de o oarecare unitate pentru obiectivele majore. Nu le poți cere unor partide formate din sute de mii de oameni să se înțeleagă perfect.
  Uitându-ne retrospectiv la alianțele din 1990 încoace, constatăm că niciuna nu a rezistat până la capătul unei legislaturi:
  Convenția Democratică
  Partidul Social-Democrat + Partidul Umanist
  Alianța D.A (Partidul Liberal + Partidul Democrat)
  Alianța Pentru România (Partidul Democrat-Liberal + Partidul Social-Democrat).

  Aș vrea să pun Uniunea Social-Liberală cât mai târziu pe lista asta.
  Mai am o speranță…
  Deși șeful meu e Antonescu, contez pe Ponta pe care îl consider mai rezervat.

  Sunt tot mai convinsă că două partide mari, unul de stânga și unul de dreapta, ar fi de ajuns. N-ar mai fi nevoie de alianțe, guvernarea ar fi coerentă și stabilă, răspunderea ar fi concentrată, electoratului (care în majoritatea lui covârșitoare nu are educație democratică) i- ar fi mai clar.

 64. 66 blogideologic decembrie 16, 2013 la 8:55 pm

  @dlnimeni
  Mulţam pentru reflecţiile atente.

 65. 67 serbanfl decembrie 16, 2013 la 8:59 pm

  Vreau să reamintesc, unora dintre comentatorii prezenți pe acest blog, că dominația PPE în UE, de vreo 2 mandate, este (de fapt) situația ce ne dezavantajează și nu numai pe noi!
  Sub această dominație și-a permis Merkel să-l contreze, la începutul crizei, pe Tony Blair, cu acel celebru:NU! ÎNTĂI NOI! Apoi, normal, alegerile în UK au fost câștigate de conservatori.
  Anul trecut Fr.Hollande și socialiștii francezi au ajuns la putere, dar se știa că așa va fi și s-au făcut pregătirile necesare astfel încât în mai puțin de șase luni s-a pierdut încrederea populației!
  Am citit, chiar la acest articol, o postare laudativă la adresa amfitrionului, dar și sugestia trecerii pe partea dreaptă, a politicii, bineînțeles!
  În acest context m-am gândit imediat la saltul spectaculos, de pe stânga pe dreapta, făcut de PD imediat după alegerile din 2004! Mai știți cine a fost „Negociatorul Șef”? Frunzăverde!
  Întâmplător (sau nu) azi am primit invitația de a citi un articol, publicat în vara trecută :
  http://gzt.ro/daca-tot-te-crezi-asa-inteligent-de-ce-nu-esti-si-bogat/

  Adică trăim, și noi, vremuri interesante!

 66. 68 ZeV decembrie 16, 2013 la 10:43 pm

  dlnimeni
  Habar n-am, dar cautand pe google, am dat de acea sintagma teribil de amuzanta care se potriveste foarte bine si in Romania. Poate ca dupa 11 luni, vom reveni la traditie si normalitate, nu numai in ceea ce priveste sarbatorile.
  Sa dea Dumnezeu. Numai ca, divinitatea nu baga nimic in traista. De aceea, incerc fara a obosi (pe termen lung) sa readuc , mereu, in prim planul atentiei, obiectivul primordial al USL: sa finalizeze IN UNITATE debarcarea regimului toxic Traian Baseascu, indifferent de cate dversiuni si violente vor fi aruncate pe media si in strada de fanaticii dictaturii de tip nou.
  Romanul are prostul obicei sa uite repede, unii au inteles ca va curge lapte si miere ( eu nu am citit asa ceva), altii viseaza la autostrazi cu n+1 benzi pe sens (in cateva luni), iar altii vor decredibilizarea Parlamentului, fara a-si dea seama ca fac cel mai distrugator de democratie joc politic.
  Nu trebuie sa permitem asa ceva. Cine citeste acest blog, trebuie sa inteleaga ca aici..manipularea se opreste la usa.
  (Z)

 67. 69 ZeV decembrie 16, 2013 la 10:45 pm

  Doru Coarna
  Cititi Codul Penal german si mai lasati vaicareala.
  Jos, Basescu !
  (Z)

 68. 70 Dezideriu Dudas decembrie 16, 2013 la 10:46 pm

  Problema se pune nu daca d-nul Adrian Nastase va mai face sau nu inca 4 luni de puscarie ci in a “se” face a “n”-a demonstratie de forta pentru ca, “cine misca nu mai misca”…Vorba lui Claudiu Iordache : “Poporul catre guvern : Nu ne mai mintiti ! Va credem ! “.
  Stimate Domnule Adrian Nastase, cine, din PSD, din PNL…, a avut “geniala” idee de a dezbate in Parlament Legea amnistierii, chiar cu cateva zile inainte de procesul dvs. ? Am auzit la multi “puscariabili” (noua vorba de vorba a “intelectualilor” si a celor de la B1 TV…) argumentul ca , “ Daca pana si pe Adrian Nastase l-au inchis”…, fara nici-o proba…”, d-apoi pe mine… Ei inca sunt bine mersi…Nu ca le-am dori vreun rau. Credem insa ca s-a ajuns prea departe ! Daca “bocitoarele” noastre ar “plange” la coruptIa din SUA sau din UE, ar vui globul pamantesc…Nu ca nu trebuie sa ne facem ordine in societate, ba bine ca nu…, dar tocmai “selectivitatea” si neprofesionalismul justitiei, o institutie timorata si atacata agresiv, o impiedica !
  Cand Liviu Dragnea a spus ca ati platit pentru toti, s-o fi referit si la timpul viitor, si la faptul ca veti plati in continuare ?
  E totusi un motiv sa credem ca justitia nu e corupta. Se folosesc forte uriase, mass-media, parlament…, pentru a influenta justitia. Daca majoritatea judecatorilor ar raspunde la comenzi, nu si-ar mai bate capul…
  Faptul ca noi, societatea, am dori sa avem o alta agenda publica, in care oameni cu potentialul dvs, chiar ar conta, nu intereseaza pe nimeni ? Nici pe facatorii de partide de pe “Dreapta”, nici pe marii stipli ai “Stangii” perpetue din Romania ? Si pentru ei contati, pentru unii ca exemplu negativ, ca sa-si ia “ïndermnizatiile de Dreapta”…, pentru ceilalti, ca pentru cei ramasi “in corabie”, asigurati, dupa “aruncarea dvs. precum aruncarea lui Iona”…
  Ar trebui sa intereseze Occidentul…, Rusia, China ? Radem cu alta ocazie…
  Speranta ramane tot la justitia divina ? Ce vine dinspre inaltimile “Rapirii din Serai “ ?
  Fara integrarea noastra intr-o stare de spirit care sa incerce sa salveze Romania introducand-o intr-un demers global constructiv, totul va parea doar o lupta pentru supravietuire pentru unii si pentru ciolan pentru altii !
  Sa mizam pe buna judecata si buna credinta a judecatorilor si de ce nu, pe cinstea si demnitatea a procurorilor !
  Am mai scris. Ani de zile am comunicat in paralel cu Paul Goma, Dorin Tudoran si Claudiu Iordache. Incompatibilitati uriase ne desparteau dar nu am renuntat niciodata. In continuare potentialul de relationare exista. Poate ca o “nefacuta” ca intemnitarea dvs. sa fi daramat barierele. N-am avut timp sa-i raspund d-lui Dorin Tudoran ca lipsa dvs. de raspuns la acea scrisoare a sa despre Mihai Botez nu va poate fi imputata. Am scris inca de atunci ca raspunsul trebuia sa-l dea d-nul Ion Iliescu, cel mult d-nul Virgil Magureanu. Vorba unui clasic in viata, raspunsurile trebuiau sa fie “pe persoana fizica”…Toate emailurile catre dvs. si d-nul Dorin Tudoran le-am transmis si d-nului prof. Titus Filipas. Sper ca la un moment dat, acest blog si alte asemanatoare in retea, alaturi de alte forme de exprimare mai structurate professional, sa devina promotorii si in acelasi timp cenzorii cei mai acerbi ai relansarii Romaniei in lume ! Noi, societatea, nu putem avea proiectele noastre ? Mai scriam odata pe-aici : Nu puteti fii transferat la noi ? Sau trebuie sa se joace “Stanga” si “Dreapta” cu dvs…, ca sa fim noi impresionati ? Nu putem sa spunem ca AJUNGE ? NE-ATI “IMPRESIONAT” DESTUL ! Cum spunea si Claudiu Iordache : VA CREDEM !
  Cat o sa mai poata trai tara asta din vorbarie goala ? Andrei Plesu a punctat din nou “la el in cartier”… iar un ziar a mers mai departe : “ Dupa Gigel va urma Dorel “…In afara de BASCALIE mai putem produce ceva ? Traim intr-un “GLISSANDO” perpetuu…V-am lasat la FET doua carti ale lui Mircea Danieliuc. In post-fata la “Pisica rupta”, acesta afirma ( pag.437-438 ) : “Suprimarea indeletnicirii e un lucru bine-venit intotdeauna din partea unui meserias cu bun-simt. Dupa care as emigra, in sfarsit. In patria noastra, desigur. Emigratia nu e definita prin spatiu. Cu cat e mai diaspornic unul care a sters-o pe alt continent sporovaind romaneste, cazut pe sarmale, votand si luand apa sfintita la biserica ortodoxa din Queens ? Pe cand surghiunul intre ai tai !…Ce opera, ce lucru perfect !

 69. 71 Vsile decembrie 17, 2013 la 8:56 am

  Domn Gavrila ,domn Gavrila am si eu pe linga dumneavoastra bineinteles ,cu prea-supune si respect o propunere.

  Sa privatizam toate penitenciarele ,adica daca am privatizat sursele si resursele ,”raul,ramul” de ce nu si….?Direct din penetenciar urmand a promova in sistem pe cei mai merituosi!
  Dupa propunerea lui Basescu de numire a lui Voiculescu la Radio-TVR eu l-as propune manager in noul sistem pe Traian Basescu!
  Si cum tot ii plac lui Gavrila incheierile apoteotice in engleza ex.I rest my case” eu as spune sadic sau dupa sadic „on warder we trust”

  dl.nimeni,

  Elementar watson, americans will call it ,Captain Frost”or „super freezy man” or the „man from Moscow” care culmea acum se identifica exact cu personajul dumitale „The Snowden”

 70. 72 Doru Coarna decembrie 17, 2013 la 9:08 am

  @ ZeV,

  eu m-am inspirat din cel australian… coroborat cu vecinii, Papua-NG…

 71. 73 Vsile decembrie 17, 2013 la 9:20 am

  Dezideriu din nou despre politicieni inepti precum Claudiu Iordache.

  Atunci cind conform studiilor pe tot esantionul politicienilor din tarile cele mai emancipate prognozeaza o marja doar de 10 % maximum promisiuni
  pe care politicianul le-ar puteas respecta fata de propriul alegator , mai exista persoane care cer politicienilor imposibilul, sinceritate!

  Dl. Dezideriu hai sa atingem zloata chiar daca avem incaltari cu toc, hai sa fim normali si sa nu cerem imposibilitati, oameni providentiali, sa nu inselam plapandul electorat cu sintagme practic imposibile.
  Hai sa nu il asezam alaturi de Paul Goma pe Claudiu Iordache,cum tot asa ar fi sa nu mai facem reclama politicianului Plesu murdarit probabil de prea mult talent estetic!

 72. 74 Doru Coarna decembrie 17, 2013 la 9:35 am

  @ ZeV,

  auzi? Pe cuvantul tau de onoare ca ai citit Codul Penal german? Inseamna ca te da rau de tot afara din casa limba aia, germana…

  Poti traduce cartea tehnica a masinii? Dar un text juridic?

  Uite, eu am invatat germana dupa mama, am zis milch inainte de lapte, dar crede-ma, nu am citit Codul ala…

  Apoi, nu merge asa, adica sa motivezi ceva luand bucati convenabile de peste tot, azi gasesti absolut orice vrei… pricepi? Ori iei toata legislatia germana, ori te dai idiot!

  Vaicareala… Ei bine, doina e o forma specifica de vaicareala, amice… si nu cred c-o gasesti prin folclorul german… sau da, este?

  Apoi, tot asa, nu-mi poti interzice vaicareala, caci eu doineam…

  De vaicarit insa te vaicaresti tu sustinand niste prostii de care in curand te vei speria singur, ba ca te saboteaza Basescu, ba ca iti impune Fondul, ba ca te canta Macovei, ba ca nu pricepe planeta cum e cu imunitatea, cu anularea statului de drept, cu gazele, cu aurul, cu privatizarile…

  Esti (de) neinteles, amice…

  Dar -si doar eu- te inteleg… ai gasit o nisa pe aici si ce ti-ai zis, hai s-o violez intrand pe ea…

 73. 76 Marian Nicolae decembrie 17, 2013 la 11:13 am

  Oficial CE:
  Orice fel de restricţii aplicate de Marea Britanie muncitorilor din UE sunt ilegale

  16 dec, 23:56 | Mediafax
  http://www.economica.net/oficial-ce-orice-fel-de-restrictii-aplicate-de-marea-britanie-muncitorilor-din-ue-sunt-ilegale_69427.html

  Orice fel de restricţii aplicate de Marea Britanie muncitorilor din Uniunea Europeană sunt ilegale, iar acuzaţiile privind turismul pentru beneficiile sociale nu sunt susţinute de date, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Jonathan Todd.

 74. 77 ZeV decembrie 17, 2013 la 4:10 pm

  Doru Coarna
  Prietene..las-o moarta (adica, in singura stare care iti stimuleaza putinii neuroni realmente activi).
  Basescu nu ma saboateaza pe mine (au am o meserie si sunt multumit cu ceea ce castig, cinstit, in tara mea), problema e ca Basescu saboteaza Romania si pe romanii care indraznesc sa gandeasca diferit de ,,perfectiunea sa”. Este o situatie extreme de grava, pe care, doar unii romani, care nu traiesc efectiv in tara lor, nu o vad.
  Daca ,,ochii” dumitale nu disting acest adevar elementar, nu inteleg ce fel de rol joci d-ta pe aceasta ,,nisa” virtuala.
  De bufon ? Nu prea ai stofa si nici suficient umor. Dar daca vrei neaparat sa rad, ei bine fie:
  (Z)
  Ce nu fac eu pentru ,,amici” ?
  (Z)
  ps
  Nu cred ca ai vazut emisiunea domnului Gadea, Eu, in schimb, am urmarit-o cu maxima atentie, de la inceput, pana la sfarsit. Dar, mi se pare timp irosit sa o comentam impreuna.

 75. 78 Gavrila decembrie 17, 2013 la 10:21 pm

  Vsile

  iti sugerez sa te limitezi deocamdata la romana, pana o vei ‘identifica exact’.
  Apreciez ca ‘in warden you trust’.
  In rest, elementary, Watson!

 76. 79 Vsile decembrie 18, 2013 la 8:24 am

  DA ,sau A DAAA,

  Traian Basescu & Co. saboteaza cu adevarat Romania !

 77. 80 Draghi Puterity decembrie 18, 2013 la 1:00 pm

  @Doru Coarna

  Ce ar trebui sa aiba politicienii nostrii e o imunitate fatza de „statul de drept(i)” impus de stapanii straini. Din pacate, avand o astel de imunitate, ei pot sa devina imuni si fatza de statul de drept (fara ghilimele, ala pe bune).

  Fara a decela intre cele doua tipuri complet diferite de „stat de drept” imunitatea aduce si lucruri bine si rele, intr-o proportie care depinde pana la urma de constiinta fiecarui politician.

  In opinia mea, in conditiile actuale, imunitatea e raul mai mic. Eu prefer sa fure cate ceva de la stat niste politicieni si mafiotzi romani, decat sa fure totul banditii din afara. Dar, in tzara „caprei vecinului” si a „capului plecat sabia nu il taie”, sunt convins ca parerea mea e una minoritara…

 78. 81 Vsile decembrie 19, 2013 la 8:29 am

  Pai Dl. Gavrila,
  eu nu fac nici un efort ,se vede, nu public vreo erata, cine vrea sa fie destept il pricepe pe Vsile sau pe Ghita cine nu ramane cum a fost, dar dumneata un scolast cu texte scrise in ciorne si apoi copiate ,ma intreb si va intreb cum de ce nu va iese „deadreptul”?.Asa ca dl. profesor pe cuvinte-i mai greu decit pe litere!The real teatcher is the one that corect himself first!
  Limitati-va la cit va pricepeti eu pot fi instar omnium dar precum observ dumneavoastra nu sunteti inteligenti pauca, eu nu sunt „cesar (non) supra gramaticos” si precum vedeti nici dumneavoastra desi va pretindeti nu sunteti un Placentius .you are too far to get such credit!

 79. 82 Gavrila decembrie 19, 2013 la 1:08 pm

  @Vsile

  se vede treaba ca esti si d-ta un by-product al postmodernismului.
  ghita are haz pe cand d-ta n-ai, oricat te-ai stradui.
  se vede ca engleza nu ti-e prietena, incearca totusi cu romana.
  acea nonsalanta inchipuita nu-i decat o penibila incercare de acoperire a unor lectii neinvatate.
  incearca o universitate privata, poate mai au locuri si cred ca intrunesti baremul.


 1. 1 Solutie pentru Legea gratierii | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe decembrie 15, 2013 la 12:51 pm
 2. 2 Nevoia unei filosofii juridice | Fragmentarium Politic Trackback pe decembrie 15, 2013 la 6:41 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: