Legea Libertăţii religioase din România, dupa 7 ani

Pentru cei  care caută mesaje in cifre si-n combinații ezoterice, ultimii doi ani au fost foarte productivi. O întreaga literatura de mistere si o producție cinematografică de succes au exploatat frica omenirii fata de sfârșitul lumii care s-ar fi putut produce, după interpretările calendarului precolumbian Maya, in data de 12.12.2012……… A trecut acea zi pe care mulți, cu toate ca n-au considerat-o sfârșit de lume, au tratat-o cu atenția cuvenita: „nu cred dar, nu se știe, daca……!”

Anul acesta cifra „13” a lui Decembrie ne spune ceva? E o combinație de 13.12.2013! S-ar putea sa existe undeva un calendar încă ne-studiat sau un catren pus pe seama lui Nostradamus, care sa ne indice un mesaj ascuns – mesaj prin care sa justificam neputințele, angoasele sau naivitățile noastre general umane. Si mai e si zi de vineri si zi de „13” si an de „13”, adică toate detaliile reunite pentru explicații superstițioase fata de tot ceea ce ni s-ar întâmpla azi, mai puțin obișnuit.

Superstițiile, magia, tarotul, horoscopul si alte forme de credința mai mult sau mai puțin recunoscute de Biserica, fac parte din viața noastră si azi, așa cum făceau parte din existenta omenirii si in trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat.

Pentru unii superstițiile reprezintă un mod de viața, adică îşi organizează, de exemplu, agenda zilnica in funcție de horoscopul săptămânii; pentru mulți alții însă ele sunt doar naivităţi născute din lipsa de cunoaștere si din teama de necunoscut!   Nu am de gând sa scriu azi despre superstiții; nu cred nici ca ar fi momentul potrivi si nici nu cred ca as avea prea multe de spus in afara celor scrise mai sus.

Ziua de azi, 13 Decembrie, mi-a amintit de ziua de 13 decembrie a anului 2006 când, in Camera Deputaților – Camera decizională, se adopta, după lungi discuții parlamentare, proteste publice si ezitări guvernamentale si politice, Legea privind libertatea religioasă şi regimul general al Cultelor.

Mulți au privit momentul cu scepticism, considerând legea ca fiind insuficient discutata public si cu accente de intoleranta religioasa la adresa, in special, a minorităţilor religioase. Se împlinesc, acum, așadar, șapte ani de când Legea libertăţii religioase a fost votată de Parlament  si ratificata cu nr. 489/2006. Atunci, in 2006, ziua de 13 Decembrie cădea intr-o zi de miercuri, o zi de post, dar momentul adoptării Legii, nu a avut nimic de superstițios in sine sau nefast, ba din contra, a reglementat un domeniu extrem de sensibil al societatii romanesti.

Ce a adus nou in societatea româneasca aceasta lege ? Nu cred ca este momentul acum pentru o astfel de analiza. In mod cert însa Legea Cultelor a echilibrat multe din excesele de tip fundamentalist pe care le-a cunoscut tara noastră după 1989. Si a oferit un loc important, pe scara valorilor umane din Romania – demnităţii religioase, indiferent de expresia ei confesională sau  culturala.

Legea Cultelor, adoptata in 2006, a fost in mare parte pregătita in perioada cât am condus Guvernul României. O echipa performantă de la Secretariatul de Stat pentru Culte, ajutata si de specialiști europeni in domeniu, sub îndrumarea domnului academician Răzvan Theodorescu, ministrul de atunci al Culturii si Cultelor, a reușit întocmirea unui valoros proiect de Lege a libertății religioase, valorificând si întreaga munca de redactare  pe aceeași tema, început imediat după 1990. In 2005, proiectul de lege a fost definitivat prin implicarea directa  si echilibrata a actualului Patriarh Daniel, care a netezit, cu personalitatea  lui, multe dintre asperitățile nemulțumirilor celorlalți reprezentanți ai vieții religioase din Romania.

Un concept politic si administrativ important al acestei Legi este cel al parteneriatului social dintre Stat si Culte. Conceptul a fost construit cu răbdare si atenție începând cu februarie 2002, când am propus concret acest parteneriat Patriarhului Teoctist si Sfântului Sinod. Parteneriatul social este un concept profund social-democrat si definește, prin responsabilizare, grija Statului si a Bisericii pentru realitățile sociale ale semenilor.

Mă bucur că echipa politica din 2005, care a succedat Guvernului condus de mine, a menținut si promovat conceptul de parteneriat social. Biserica noastră si Cultele religioase din Romania merita nu doar atenția ci si toata aprecierea noastră, pentru tot ceea ce fac in sprijinul echilibrului social după 1989. Daca cineva va avea curiozitatea  unei analize politice comparative va găsi in Oferta electorala si apoi in cea de Guvernare, strategii concrete de politici in domeniul relațiilor Stat-Biserica, strategii  care  au fost foarte timid abordate înainte de anul 2000 sau după 2005, multe echipe politice mulțumindu-se doar sa ofere mici privilegii Cultelor pentru a le câștiga simpatia electorala. Cred însă ca oferta noastră, a PSD-ului pe care l-am condus ca Președinte, a urmărit in mod real sa propună si sa solicite Cultelor o implicare si un parteneriat social concret. Pentru cei care doresc să-si reamintească întregul context parlamentar al adoptării Legii Cultelor aveți atașat link-ul necesar (pct. 8 pe ordine de zi):  („acest proiect de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor în şedinţa din 13 decembrie 2006, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată”.)  http://www.cdep.ro/proiecte/2006/000/20/5/cd025_06.pdf

M-ar încânta daca gândurile mele de mai sus ar aduce câteva informații in plus in istoria recenta a relațiilor Stat-Biserica din Romania.

Ne pregătim cu toții acum, sa întâmpinam Sfintele Sărbători ale Crăciunului. Ca un indemn către toți as dori sa va transmit urarea sa ne pregătim cu pace si liniște sufleteasca pentru  această  mare sărbătoare importanta a creștinismului, o sărbătoare pe care s-o oferim in primul rând familiei.

 

23 Responses to “Legea Libertăţii religioase din România, dupa 7 ani”


 1. 1 gigi lemnaru decembrie 14, 2013 la 6:29 pm

  Am crescut la bunici in credinta crestin -ortodoxa si zilnic ma duceau la Biserica ,pana am invatat toti sfintii si viata lor ,toate citatele din Biblie ,cu numar ,nume si paragraf;facand pomeni peste pomeni atat in societate cat si la diverse Manastiri , la bisrerica pana cand nu mai aveam bani de lemne pentru iarna iar preotul care conducea numai masini de ultima generatie ,ne sfida trimitandu-ne pe toti , LA MUNCA dragii mei ,MUNCITI MAI MULT ,din cauza asta nu aveti ce va trebuie fiindca nu sunteti chibzuiti ! Acum dupa 58 de ani de viata am realizat ca toata religia era doar o traditie stramosasca impusa de mosi si stramosii nostrii in lipsa de alta ocupatie . Nu sunt deacord ca urmasii nostrii sa fie indobitociti cu asemenea psihoze sociale prostesti .Propun :1)- Impozitarea averilor ,castigurilor legale sau ilegale pe care le produce biserica.2)-SECULARIZAREA AVERILOR MANASTIRESTI SI PREOTESTI la baza fiind Legea lui ALEXANDRU .IOAN CUZA ! 3)- Incetarea finantarii bisericilor ;si realocarea acestor bani catre scolile si spitalele Romaniei .4)-Inlocuirea Religiei din scoli , iar in locul acesteia sa se predea ENZIMOLOGIA si CODIL RUTIER !:v

 2. 2 gigi lemnaru decembrie 14, 2013 la 6:31 pm

  CODUL RUTIER !

 3. 3 ZeV decembrie 14, 2013 la 7:54 pm

  Asa este, sa ne bucuram, cat mai putem, de frumusetea Sfintelor Sarbatori ale Craciunului.
  In curand, vantul schimbarii care bate dinspre ,,corectitudinea politica americana” s-ar putea sa ne atinga si pe noi, evident, spre beneficiul modernizarii mentalitatilor noastre.
  Unii analisti din State, incearca sa inhibe folosirea expresiei” pom de Craciun”, pentru a o inlocui cu cea de ,,pom de sarbatoare”.
  Eu as supralicita…in varf, in locul unui ingeras, sau a unei stelute colorate, as amplasa o masca de Halloween.
  Din pacate, nu am o astfel de masca acasa, dar am in schimb o fotografie a lui Traian Basescu.
  (Z)

 4. 4 ZeV decembrie 14, 2013 la 9:22 pm

  Deoarece nu pot sa-mi mint, cu buna stiinta (si/sau rea creedinta) amici de pe blog, recunosc ca azi am intrat, pret de 40-50 secunde pe un site de presa basist. Sincer, am ramas siderat sa constat cat de impersonali sunt acesti oameni. Parca retransmit, cuvant cu cuvant, ca niste vuvuzela perfecte, .,ideile” jupanului absolut care le-a arestat sine die mintile.
  Un anume Cicazeanu, a ,,descoperit” (abia acum -sic!) ca Bolcas ar fi antisemit.
  Conteaza cat de serios este motivul pentru basisti ? Nu pot avea pretentii atat de inalte, inteleg perfect. Dar trebuie sa le spun prietenilor ca e vorba de…opozitia domnului Bolcas fata de demolarea unui bust al maresalului Antonescu.
  Asta produce un declic in mintea mea si astfel rememorez un alt adanc si semnificativ ,,cuvant” al domnului Basescu, rostit cu maxima sinceritate (adica in visichio-veritas) prin 2011:
  ,,”Abdicarea regelui a fost un act de trădare al interesului naţional al României. Un act de trădare din partea regelui. Ăsta e punctul meu de vedere”, a declarat şeful statului, miercuri seara, la B1 TV, continuându-şi ideea printr-o pledoarie pentru mareşalul Antonescu: „Pentru majoritatea dintre noi, Antonescu rămâne responsabil de Holocaust împotriva evreilor şi ţiganilor. Nimeni nu spune că România avea un şef de stat atunci, ăsta a fost doar prim-ministru. Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi îl iertăm de toate păcatele?”.
  COMENTEZ:
  Asa este, domnule Basescu…dar daca 7,4 milioane de romani par a te fi iertat, ai putea si d-ta sa fi mai tolerant cu regele Mihai. Mai ales, ca viitoarea Constitutie, oricum, nu va fi (din pacate) una monarhica.
  Mai ramane sa-l lamuresti pe domnul Soros cum mai sta treaba cu Antonescu. Nu e vorba de Crin. Cu ,,floricica” m-am edificat.
  (C)

 5. 5 Radu Humor decembrie 14, 2013 la 10:59 pm

  E bine că amintiţi aceste adevărate performanţe cu rol hotărâtor în Statul Român !
  E bine să le ştim şi să le/vă preţuim ca atare 🙄
  E deosebit de însemnat şi acel
  „(pct. 8 pe ordine de zi): („acest proiect de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor în şedinţa din 13 decembrie 2006, cu respectarea prevederilor art. 76 alin. (1) din Constituţia României, republicată”.) http://www.cdep.ro/proiecte/2006/000/20/5/cd025_06.pdf

  Dar poate că cea mai mare realizare a oricărui om politic, care ne-ar fi scutit de multe dintre necazuriile de astăzi ar fi fost acel Punct 8 al Proclamaţiei de la Timişoara !
  Şi dintre toţi ăpliticienii perindaţi prin iatacul Puterii eraţi singurul care aţi fi putut să o faceţi !
  Ba, chiar să profitaţi de el 🙄
  Şi să ne scăpaţi şi pe noi (!) de unii dintre cei care au contribuit decisiv la decăderea, sărăcirea şi înjosirea noastră !
  În primul rând de securistul de la Anwers :mrgreen:
  Dar aţi fost şi dvs învins. La fel ca şi Emil Constantinescu, din păcate !
  Să fie deacuma prea târziu 😉
  Eu unul mai sper, căci niciodată nu-i prea târziu !

 6. 6 blogideologic decembrie 14, 2013 la 11:43 pm

  Promovarea deficitului de atenţie (A.D.H.D) drept maladie tratabilă cu o moleculă. În aparenţă, molecula “dă rezultate”. În America există acum 3,5 milioane copii în high-school ce primesc medicaţia, efectul conducând la peformanţe şcolare pozitive. Dar apar şi primele dubii privitoare la modul de rezolvare “cu molecula”. Într-adevăr, este nevoie de “molecule” ca să intri “în norme” ? http://www.nytimes.com/2013/12/15/health/the-selling-of-attention-deficit-disorder.html?hp

 7. 7 rodica decembrie 14, 2013 la 11:45 pm

  IN aceasta seara l-am urmarit de cristian diaconescu la Digi 24 si am vazut…………….pt a cata oara , ce jigodie este .Am aflat ca n-a votat in 1990 si ca basescu are mult prea multe calitati ca sa-i mai vezi defectele .Acest individ care ar fi in stare sa-si fotografieze votul pt a-si rezolva functiile , trebuie pleznit rau .Cum a ramas cu gluma facuta de Floriana Jucan la Congresul PSD legata de urmarirea bietului candidat la un partid de stanga ,vreun parchet mai ancheteaza ? Cum e cu INTERESUL NATIONAL la doua capete ?Ce fac Oprea si Nicolicea zilele acestea ? ps Mi s-a parut suspecta insistenta in ultima vreme a lui Udrea de a-l lauda pe Maior care e la SRI de vreo 6 ani nu de un an . Comportamentul ei arata clar ca e in slujba serviciului dar nu de acum . Ii e frica de ceva ? Mi-as dori un raspuns . Va multumesc

 8. 8 rodica decembrie 14, 2013 la 11:47 pm

  Maior -7 ani la SRI scuze

 9. 9 blogideologic decembrie 15, 2013 la 12:41 am

  Se poate oare dezvolta uşor o “Democraţie digitală cognitivă” (frumos concept !) ? http://www.theatlanticcities.com/technology/2013/07/are-hackathons-stupid/6111/ Filosoful francez Fernand Braudel spunea odată că oraşele sunt cele care creează civilizaţia, iar nu statul imperial. Fiind noi aici la Euxin, în centrul Lumii clasice, aş fi tentat să reamintesc că Împăratul de aur, adică Mihail al VIII-lea Paleologul, aplica pentru prima dată conceptul braudelian sprijinind puternic oraşul Genova (de acolo urmează descoperirea Americii, unde amintirea Împăratului de aur devenea El Dorado). În statul imperial quintesenţial de astăzi, USA, se pune acut problema căii pentru creşterea comunităţilor urbane ca motoare pentru civilizaţie. Din acest motiv, companiile tehnologice mari tind recent să se mute din “Văi” în oraşe http://www.nytimes.com/2013/12/14/opinion/what-tech-hasnt-learned-from-urban-planning.html Companiile tehnologice vor chiar să integreze “lingua franca” urbană adaptată cu termeni precum “hackathon civic” (un fel de maraton intelectual pentru geeks, programatori adică, dar nu cu premii !). Este, totuşi, ceva care nu funcţionează bine, ceva care este incomplet definit. Şi fără o definiţie bună, nu poţi face un plan care să lucreze.

 10. 10 blogideologic decembrie 15, 2013 la 1:12 am

  Ministrul pentru învăţământul superior din România, domnul Mihnea Costoiu, spunea că ministerul său cooperează activ cu ARACIS (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior). Cum e structurat acest ARACIS ? Înainte se dădeau nume prestigioase de “lideri călăuzitori”, domnul Andrei Pleşu fiind asemenea lider prestigious. Acum văd la ARACIS o lipsă de transparenţă totală, deşi oamenii încasează –ca de obicei – bani grei fără să facă nimic. Tocmai vorbeam recent despre “ameliorarea organizaţională”. Imho, ARACIS ar fi trebuit structurat folosind cadrul unui grup de reflecţie (adică think tank pe americăneşte). Şi pentru ca un think tank să funcţioneze, este nevoie în primul rând de munca unui creator de conţinut informaţional strategic. Andrei Pleşu nu este intelectual capabil să îndeplinească un asemenea rol. Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu sunt de fapt cauza majoră care provoacă blocajul conceptual din România. Paradoxul este că statul român îi plăteşte bine pentru asigurarea acestui blocaj !

 11. 11 Vsile decembrie 15, 2013 la 9:00 am

  Pentru ca bucurestenii nu au spirit civic , ca sa-i „pietrifice” de protesTATARII hoti de ieri , frati ungureani, & Co. metamorsfozati in poPULArii de azi!

  Ce rusine in Bucuresti si ce bucuresteni!
  Ieri lupii cu parul schimbat aflati sub acelasi tatuc taiau si spanzurat de la pensionari la muribunzi de cancer,ce desfatau in haieli de leoparzi si citiva Bucuresteni inghetati si rebegiti chitaiau sub batele comandate de Victoria de la Cotroceni.

  Azi tortionarii de ieri afisau benere cu masivele furturi ale unui Poanta Antonescu sub comanda lui Nastase.

  Sincer eu ca „urmaritor” a lui Nastase nu vad mana acestuia , in nici un demers fie el furtisag sau nereusita de-a USLeului pontist.
  Unde sunt insa bucurestenii inarmati cu rusinea si mizeria acumulata in
  9 ani de guvernare basista ,ca imprastie pe acel grup mizerabil fosele in care si-au depozitat necazurilor romanesti?

 12. 12 Cris decembrie 15, 2013 la 11:44 am

  Omul a avut dintotdeauna nevoie de mituri.
  Horoscopul, tarotul…sunt expresia nevoii lui de a-și cunoaște viitorul.
  Nu cred în soartă, fatalitate și o traiectorie prestabilită de o forță supranaturală.
  Cred că într-o anumită măsură putem să ne decidem drumul, dar există și alți factori întâmplători care ne ajută sau ne împiedică, factori independenți de voința noastră.
  Mai cred că, dacă ești lucid și știi ce vrei, poți să exploatezi o împrejurare în favoarea ta, să nu scapi trenul, cum se spune. Dacă ești superficial și nu îți vezi interesele, scapi multe trenuri.
  Nu înțeleg existența mai multor religii, cu atât mai puțin – războaiele religioase.
  Din câte am înțeles, cultul Bahai e un fel de chintesență a religiilor.
  Consider că demiurgul e unul singur și că religia doar stabilește o tablă a moralei și ceremonialuri care să-l transporte pe om într-o lume ideală, calmă, senină, ceea ce nu e puțin lucru.
  Cred că sacerdoții sunt un fel de psihologi. Confesorul SIGUR e.

 13. 13 nastase decembrie 15, 2013 la 12:21 pm

  rodica,
  nu pot decat sa regret drumul pe care si l-a ales, in ultima perioada, Cristian Diaconescu.

 14. 14 ZeV decembrie 15, 2013 la 12:38 pm

  gigi lemnaru
  Domnule, aveti o varsta…nu pot sa cred ca, undeva candva, nu va veti dori ca cineva sa stea langa patul dvs cu o lumanare aprinsa.
  Eu cred ca nu v-ati rugat , sincer, niciodata. Sau, nu ati inteles sensul rugaciunii.

 15. 15 ZeV decembrie 15, 2013 la 12:45 pm

  Cris
  Dvs chiar va doriti sa credeti ca omul a aparut pe Pamant, urmare a unei succesiuni intamplatoare de accidente ? Sincer, mi se pare extrem de deprimant.
  Nu intelegeti de ce exista mai multe religii ? Dupa parerea mea, asta nu inseamna ca sunt mai multi Demiurgi, ci, ca omul si-a oferit siesi mai multe perspective culturale asupra divinitatii,
  Imaginati-va muntele Everest….se poate ajunge in varf, desigur, foarte greu, abordant urcusul pe mai multi versanti, fiecare, cu gradul sau de dificultate, Dar la capatul drumului, punctul de destinatie este mereu acelasi si mereu..deasupra norilor, zona in care soarele este permanent, liber si puternic.

 16. 16 dlnimeni decembrie 15, 2013 la 12:45 pm

  ZeV: poate ca americanii vor progresa si il vor inlocui pe Santa Claus cu Old Froster!

 17. 17 dlnimeni decembrie 15, 2013 la 12:46 pm

  Domnule Nastase cred ca, daca nu este atent ce drum alege, dlui Diaconescu si-ar putea pierde dreptul de a-si alege drumul!

 18. 18 ZeV decembrie 15, 2013 la 12:52 pm

  ,,Într-adevăr, este nevoie de “molecule” ca să intri “în norme” ? ”
  Nu, sunt mult mai utile vestele antiglont.

 19. 19 dlnimeni decembrie 15, 2013 la 1:02 pm

  Sigur ca religia restringe, intr-o anumita masura, activitatea superstitionala, insa nu de tot. Micimea omului in fata marilor si, de multe ori, necunoscutelor forte ale universului, vietii si sortii, la care se adauga constiinta posibilitatilor sale foarte reduse. Ce putea face un precrestin la o boala grea? Isi schimba numele, pentru ca Moartea sa nu il recunoasca si gaseasca, in lipsa unui tratament. Ce poate face astazi un bolnav tratat in spitalele noastre si de medicii nostri? Acelasi lucru, uneori timpurile sunt la fel. Constienti de nimicnicia noastra, interpretam cele mai mici semne pe care le putem recunoaste, adica toate acele ceva care se deosebesc de altceva. Ne putem pune o intrebare concreta: a ajuns Basescu o forta generatoare de superstitii? Adica de interpretare de semne care sa ne indice ce se va intimpla cu noi, bun sau rau?
  Dommnule Nastase, va urez ca, indiferent semnele pe care le intilnim si indiferent modul in care le interpretam, seara zilei de 19 decembrie sa va gaseasca liber, Si ziua de 20, Si zilele care vor urma. Si sa ne fie tuturor Craciunul linistit. Dumneavoastra, ca sarbatoare a lui Cristos. Mie, ca sarbatoare a Mosului, am nevoie sa vina el, in el mi-e nadejdea. Si ca sarbatoare a zeului Craciun.

 20. 20 Florin Luca decembrie 15, 2013 la 2:23 pm

  15 decembrie 2013

  Domnule Nastase,

  Imi permit sa reiau o parte din ceea ce am scris pe blogul dumneavoastra in dreptul articolului referitor la beatificarea Monsenirului Ghika. Randurile postate atunci reprezinta modul in care vad eu implicarea bisericii in “parteneriatul social concret” la care faceti referire.

  “……………………………………………………………………………………………………Am convingerea ca Biserica Ortodoxa Romana poate sa-si dea mana cu reprezentantii celorlalte culte crestine din Romania la constructia unui proiect de reinsertie sociala a copiilor si tinerilor provenind din medii defavorizate.
  Aceasta inititativa, bazata pe valori crestine, ar putea crea un curent general de maturizare mai rapida a societatii romanesti si de impacare cu trecutul:
  – Copiii si tinerii provenind din medii defavorizate ar putea beneficia de o educatie crestina sanatoasa, care sa le permita sa fie integrati in societate ca oameni liberi si responsabili ;
  – Familiile copiilor in cauza vor fi si ele sensibilizate la acest demers ;
  – Problemele sociale « cheie » ale societatii noastre (reinsertia sociala a romilor, degradarea accentuata a invatamantului si a sistemului de sanatate publica…) vor gasi o cale de solutionare prin implicarea solidara a Statului si a tuturor cultelor crestine, reprezentate de majoritatea nationalitatilor ce convietuiesc aici de sute de ani (romani, maghiari, romi, germani, …) .
  …………………………………………………………………………………………………….
  Biserica Ortodoxa Romana, dar si Bisericile Catolice si Protestante au in acest moment mult mai multe resurse decat avea Monseniorul Ghika in acea perioada (propriile bugete, propriii donatori…) si ar putea gasi si in Guvernul Roman un sprijintor in gasirea finantarilor necesare (fonduri de la Bugetul de Stat, fonduri europene…) in vederea constructiei sau preluarii de la Statul Roman de catre Bisericile Crestine a unor scoli, licee, internate, dispensare, spitale …
  Bisericile catolice si protestante au acces la experienta in acest domeniu la nivel international. Biserica Ortodoxa Romana are multe resurse si o o acoperire mult mai larga in randul populatiei. Sunt convins ca o intalnire la nivel inalt intre liderii nostri crestini si membri ai Guvernului ar putea identifica multe proiecte de anvergura si gasirea resurselor necesare pentru demararea lor.
  Pentru a avea o idee si mai precisa despre ceea ce se poate face, va propun sa accesati site-ul Fundatiei « Apprentis d’Auteuil » din Paris (www.apprentis-auteuil.org). V-o dau ca exemplu, pentru ca este o fundatie a carei activitate o admir: cu un buget anual de aproximativ 250 de miloane de euro finantat in proportie de 50% de Statul Francez, aceasta fundatie catolica, cu o istorie de aproape 150 de ani, are in supraveghere in cele 200 de entitati din Franta (crese, scoli, licee, internate, centre de formare profesionala…) peste 14.000 de copii si tineri si 2.500 de familii. »
  Al dumneavoastra,
  Florin Luca

 21. 21 santinela decembrie 16, 2013 la 11:39 am

  ZEV-omul nu o fi aparut ca urmare a unor succesiuni intimplatoare sau accidente dar nici din „coasta” nu stiu cui nu a aparut sa fie clar.Biserica trage spuza pe turta ei fiindca poate si a putut intotdeauna.Cind vezi la „moaste” imbrinceala,calcarea aia in picioare iti dai seama de ce poate.
  Parca un impozit pe averea astora ar fi decent. Ce spui ?

 22. 22 Vsile decembrie 16, 2013 la 12:26 pm

  si totusi rodica,
  nu pot decat sa regret drumul pe care si l-a ales, in ultima perioada, Cristian Diaconescu…”atunci s-a plans ca a fost urmarit de PSD,poate o fi fost, dar doarul real , de urmarire” se afla de mult si la altii , si ursul se dreseaza pe jar incins !


 1. 1 Legea Libertăţii religioase din România, dupa 7 ani | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe decembrie 14, 2013 la 2:27 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: