Despre lansarea volumului de corespondenta Nicolae Titulescu

Joi, 28 noiembrie 2013, orele 11,00, la Casa Titulescu – a avut loc lansarea lucrării Nicolae Titulescu, Corespondenţă, volumul II (1920–1939), partea I şi partea a II-a, Fundaţia Europeană Titulescu, Bucureşti, 2013, 1.094 pagini şi 30 ilustraţii. În cadrul evenimentului au luat cuvântul, alaturi de mine, dl. ambasadorul Neagu Udroiu; dl. Petre Țurlea, istoric; dl. George G. Potra, director executiv FET. Moderator: prof. univ.dr. Ioan Scurtu.

Inregistrarea lansarii  de carte poate fi urmarita aici.

Mai jos aveti transcrierea interventiei mele.

Vă mulțumesc foarte mult, domnule profesor, doamnelor și domnilor. Aceste volume fac parte dintr-un proiect mai ambițios. Parte din el s-a împlinit, rămân în continuare lucruri de înfăptuit. Noi, în cadrul Fundației, privim spre trecut pentru a vedea mai bine viiorul. Cu cât vom înțelege mai bine ce s-a întâmplat în trecut, nelăsând pe alții să ne ocupe trecutul, vom reuși să ne apărăm și frontierele, dar mai ales așteptările, speranțele, să promovăm interesele legitime ale poporului român. Spuneam că este vorba de un proiect care a început, sau a reînceput, pentru că nu aș vrea să minimalizăm unele dintre eforturile realizate înainte de 1989, pe această linie, dar după 1989 am realizat împreună cu mulți dintre dumneavoastră, cu ajutorul extraordinar al domnului profesor George G. Potra, un proiect care a însemnat aducerea acasă a lui Nicolae Titulescu și aducere în contemporaneitate a ideilor sale. Viața lui a fost destul de complicată, așa um știți. Multe dintre semnele de inteligență, de înțelepciune pe care el le-a sădit s-au pierdut, altele s-au rătăcit, unele dintre ele au mers împreună cu el o vreme, altele au ajuns pe meleaguri foarte îndepărtate, iar volumele acestea reprezintă efortul, pe care l-a realizat domnul profesor Potra, de a aduce de la Hoover Institution, de la Hoover Archives, documente care au ajuns acolo prin forța destinului, în condiții mai speciale, dar legate până la urmă de destinul dramatic, din perioada războiului, al lui Nicolae Titulescu. Volumele acestea sunt impresionante prin diversitatea lor. Fundația a mai publicat o serie de documente – acel efort s-a datorat tot domnului profesor Potra, documente din Elveția, din partea familiei. Au fost unele lucruri extrem de interesante și acolo. Aceste documente însă, cele de acum, ne arată până la urmă relaționarea lui Titulescu cu oameni politici din afara țării, dar și foarte multe contacte, felul în care a funcționat relația lui cu oamenii politici ai vremii.

Pe mine m-a impresionat schimbul de scrisori cu Vintilă Brătianu. Mi s-a părut că ele conțin comentarii, observații absolut remarcabile și eu cred că ar trebui văzute aceste gânduri, ar trebui citite și de cei care astăzi se ocupă de relațiile economice internaționale ale României. Nu intru în detalii, probabil că intuiți ce vreau să spun. Cred, de asemenea, că multe dintre aceste documente ne arată felul în care România, la vremea respectivă, a știut să se insereze în rețeaua de contacte ale elitei politice din Europa. Telegramele de felicitare, scrisorile din partea unor oameni politici ai vremii ne arată credibilitatea de care se bucurau oamenii politici din România, Nicolae Titulescu în speță, în momente complicate de după Primul Război Mondial, sau înainte de cel de-al Doilea Război Mondial.

Eu vreau să vă fac părtași la un proiect pe care l-aș dori realizat din nou. Este vorba de o reeditare a volumului de politică externă pe care l-a lăsat în manuscris Titulescu și care a fost publicat în 1993 pentru prima dată, dar într-un tiraj epuizat extrem de rapid. Acea lucrare, cu adnotări suplimentare inclusiv din aceste documente care ar trebui să fie de acum încolo „digerate” – ca să spun așa – de specialiștii din România, ar putea să servească drept manual de învățătură pentru diplomații români, și nu numai, pentru a înțelege ce s-a întâmplat în perioada interbelică dar și pentru a înțelege modalitatea de a privi relația cu Marile Puteri și cu vecinii.

Mă opresc aici cu aceste comentarii preliminarii. Vreau să îl felicit încă o dată pe domnul profesor George G. Potra pentru încăpățânarea cu care ni-l aduce de fiecare dată în prezent pe Nicolae Titulescu, pentru eforturile de a pune împreună documente disparate, documente aflate în diferite locuri în lume. Descoperim în permanență fotografii, documente, unele dintre ele cu adevărat extrem de interesante, altele care țin de rutina vieții personale, de rutina vieții publice, mai puțin interesante poate. Dar ele toate, împreună, ne arată imaginea unui mare om de stat și a unui personaj care a avut și prieteni, dar și adversari foarte puternici.

Încă o dată felicitări! Mă bucur că ați venit în număr mare la acest moment care marchează încă una dintre etapele acestui proiect important pe care l-am pornit cu mai mult de 20 de ani în urmă, și care iată, produce, generează efecte, reacții, comentarii, dar mai ales documente care vor rămâne. 

 

DSCN5356

42 Responses to “Despre lansarea volumului de corespondenta Nicolae Titulescu”


 1. 1 blogideologic decembrie 2, 2013 la 8:57 am

  „Troia rusească” şi „Pompeiul ucrainean” / Istoria lui Karamzin, foarte frumos scrisă !, deşi este împănată cu hubris şi minciună, vrea să justifice pentru acea parte din intellighentsia rusă cu înclinaţie spre umanism, hulpava şi cruda creaţie geopolitică intitulată NovoRossiia ori Rusia Meridională pe teritoriul nord-pontic din vechea Romania Orientală (să nu uităm că peninsula Crimea, apoi zona riverană a Mării Azov, a fluviului Don inferior şi a rîului Kuban fuseseră romanizate înainte de a fi fost romanizată Dacia!). După anul 1774, ruinele antice din Chersonesul Tauric (peninsula Crimea) fuseseră botezate „Troia rusească”. Iar după ce însăilarea artificială de teritorii furate de la alţii, profitoarea pactului Ribbentrop-Molotov, vorbesc despre Ucraina, s-a desprins din URSS, aceleaşi ruine au fost rebotezate „Pompeiul ucrainean”.

 2. 2 sadicu decembrie 2, 2013 la 9:37 am

  Buna dimineata Romania!
  Azi e luni,adica cea mai ”complicata” zi a saptamanii…o zi in care nici iarba nu creste.
  Cred ca muzica adevarata este cel mai bun remediu pentru tratarea depresiei care se instaleaza la inceputul saptamanii.
  So…let’s listen to real music 🙂

 3. 3 Marcus decembrie 2, 2013 la 11:19 am

  Dinu Paturica Reloaded Ak Ciocoiu basescu Mananca Icre Negre Cu Polonicu’

  Ciocoiu’ de Nana, neopaturicu’ de la Cotroceni, a pus-o de o noua recidiva la momentul botezului lu’ nepoa’-sa cand, strangand popime cat pentru o echipa de rugby, i-a pus sa le crestineze odrasla imparateasca sub ditai forma de sobor.
  Dar asta n-ar fi nimic. Demn de remarcat la toata tevatura respectiva a fost modul in care marele om politic de splai dambovitean si mahala portuara isi aplica planul de a reuni cele doua republici surori, respectiv Romania cu mezina Basarabia.
  Inspirat de cutumele tribale preluate in istorie de marile curti regale, conform carora aliante politice, uniri, tratate de pace etc erau consfintite prin incuscrirea sefilor de trib si mai tarziu a regilor in urma maritisului odraslelor cu partea opusa barbatesc-imparateasca a partenerului de tratat, traienel foloseste cu un succes nebun metoda incumetririi.
  Vazand ca aceasta metoda a dat roade neasteptate in cazul incumetririi cu tiganimea lu’ Mondialu’, care l-a ajutat cu voturi fara numar la al doilea mandat, cat si in cazul impacarii republicanilor cu regalistii prin incumetrirea cu bastardul regal, oaia neagra a Casei Regale a Romaniei, parvenitul imobiliar Paul, chiombu’ a pus-o de o noua cumetrie cu premierul republicii Moldova,in speranta ca aceasta legatura, prin savarsirea tainei botezului, va pune bazele motorului care va conduce cele doua tari spre reintregirea granitelor Romaniei Mari.
  Si daca chestia cu licuriciu’ de pe axa Londra-Washington nu i-a iesit, incunetririle de pe axa Modialu’-Paul- Cotroceni-Chisinau vor intra in istorie ca un model de convietuire interetnica si baza de unire.
  Cu alta cuvinta, dupa noua ani de dezbinari, invrajbiri si tot arsenalul basit de “divida et impera” practicat in cel mai abject securistic mod cu putinta, liderul mesianic si-a dat in sfarsit marele plan pe fata si, folosindu-si proaspat increstinata neopata drept zalog de unire si fraternitate, a purces la incumetrirea aducatoare de reintregirea neamului romanesc.
  Sa mai indrazneasca cineva sa zica de rau de ‘mnealui acum cand am vazut cu totii ce lucratura patriotica magnifica a copt el atita amar de ani. Singurul regret consta in faptul ca nu s-a inteles la momentul respectiv, adica acum noua ani cu omologul sau moldovean, Voronin, la fel de comunist si de securist ca si el care, dupa ce l-a ademenit cu ceva TIR-uri pline cu vin moldovenesc, acum il huleste in parlamentul moldovenesc zicandu-i pe nume: betivule!

 4. 4 Cris decembrie 2, 2013 la 11:52 am

  Yesterday all my troubles seemed so far away…
  Suddenly I”m but half the man I used to be…

  Ou sont les neiges d”antan?…

  Succes la recurs! Mă rog pentru dv.

 5. 5 Marcus decembrie 2, 2013 la 12:48 pm

  @Erata: a se citi primarul Chisinaului in loc de premierul Moldovei.
  Scuze
  sa fiti iubiti
  marcus

 6. 6 blogideologic decembrie 2, 2013 la 12:49 pm

  Guvernul USL a declarat război deschis împotriva populaţiei româneşti : +Proteste la Pungeşti. Câţiva localnici, luaţi cu dubele de jandarmi. Chevron a reluat operaţiunile. + http://www.romanialibera.ro/actualitate/locale/proteste-la-pungesti-cativa-localnici-luati-cu-dubele-de-jandarmi-chevron-a-reluat-operatiunile-319427.html

 7. 7 Spiridus decembrie 2, 2013 la 1:20 pm

  Cati dintre politicienii romani de azi se pot lauda cu relatii in afara tarii?
  Cati dintre politrucii unsi ambasadori, trimisi in Parlamentul European sau avand fel de fel de contacte institutionale pot intretine o relatie cu persoane influente importante?
  Ca tot suntem imediat dupa Ziua Nationala, ar fi fost posibila realizarea Romanei Mari fara sustinere consistenta din afara? Vocea poporului e buna pentru manualele de istorie. Istoria, insa, se scrie -cel mai adesea – in spatele cortinei.
  Intelegem ca nu oricine poate fi un Titulescu (nici din profil!!!), dar in era comunicatiilor sa nu ai la cine apela in exterior – cand este cazul – nu cred ca poate fi scuzabil pentru niciun politician care se respecta.

 8. 9 Centru decembrie 2, 2013 la 1:46 pm

  Ce interesant ! In librarii ( cele de azi de la Auchan , plus Diverta ) nu vezi un titlu semnat Scurtu , Constantiniu , Turlea , Udroiu , Popisteanu , Nastase . Ziarele trusturilor MediaPro si Adevarul i-au pus , si ele , la index .
  Din librarii iesi ametit dupa ce vezi vreo douazeci de titluri Boia , alte douazeci Djuvara , vreo treizeci de Stoicescu .
  Ce istorici cauta Historia , Gandul sau Adevarul ? Roller Boia si nervosul si agresivul Marius Diaconescu ( era sa fac un atac de apoplexie ieri , bolgul lui , gazduit generos pe prima pagina a Adevarului , spune ” nimeni nu i-a intrebat pe romanii ardeleni in 1916 daca vor Unirea cu Romania , Bratianu a negociat fara sa-i intrebe ” – simpa , omul e bursier Universitatea Otvos , printre altele .
  Partida anti-nationala a pus mana , categoric , pe canalele de distributie a cartii si presei si pe canalele mass media private ( nu doar private , Roller Boia era consultantul privilegiat al Telejurnalului TVR al regimului Basescu din 2009 pana acum ) .

 9. 10 Vsile decembrie 2, 2013 la 2:22 pm

  blogi,

  Dumneata nu pricepi lucruri relativ simple. Am spus mai de mult ca daca la Rosia Montana lucruruile sunt totusi simple adica la o anulare a contractului conflictul ar fi cu niste „neica nimeni” , cu Chevronul problemele nu sunt de loc simple.

  Chevron inseamna SUA , bani de campanii presedentiale si nu numai Chevronul si-a calcat proprii cetateni americani in picioare cu toata campania anti gaze sist din America.

  Daca nu esti cu Chevronul esti comunist, sau pro-rus , si sa nu-mi spui ca la o adica fratii nostri chinezi ar refuza o asemenea investie.

  De cealalta parte pe langa multe interese , de ce nu si aparent sociale este vorba de multi,multi bani …si in mod sigur poporul va fi de fiecare data cel pagubit.

  Asa cum spuneam suntem o tara prea mica ca sa o distrugem cu fantasmele unui gaz ieftin sau a unui trai mai bun!

  Acum poater noi romanii in indaratnicia noastra seculara nu intelegem noul trend economic , uite polacii i-au primit cu bratele deschise….dar se pare ca pe acolo nu prea sunt resurse pentru aceste gaze.

  Si ar mai fi o chestie, cine a contractat si semnat contractul cu Chevronul ?

 10. 11 ZeV decembrie 2, 2013 la 3:45 pm

  blogideologic
  Guvernul Romaniei a declarat razboi impotriva cetatenilor care incalca legea si, mai ales, impotriva anarhiei.
  Sustin fara rezerve acest demers, absolut firesc oriunde in lumea la care ne raportam.
  Daca privim spre est, aflam (de la presa) ca 12000 de ucrainieni sustinatori ai opozitiei, care ocupa tot ce li se permite, au cerut interventia SUA in Ucraina.
  Poate fi un exemplu (si) pentru satenii de la Pungesti. Abia asteapta americanii sa vina in goana calului pentru a-I apara de guvernul pro-rus de la Bucuresti.
  (Z)

 11. 12 ion adrian decembrie 2, 2013 la 4:20 pm

  Mai avem si asta dle Blogideologic:

  Cred insa ca este mai mult decat o eroare, Cred ca este vorba de o infractiune numita calomnie . Amanunte in articolul lui Ion Cristoiu:
  http://www.nasul.tv/2013/12/02/de-ce-tace-presa-in-chestiunea-acuzatiilor-grave-aduse-de-ponta-lui-basescu/
  Acum dl Basescu ar trebui sa fie cel lezat si sa actioneze la procuratura. Sa vedem
  Dar presa pe care o atentioneaza pe drept dl Cristoiu trebuie sa se miste.
  Numai bine si dvs

 12. 13 ion adrian decembrie 2, 2013 la 4:21 pm

  PS. Acum cu Pungesti lucrurile nu-mi sunt prea limpezi…

 13. 15 Doru Coarna decembrie 2, 2013 la 4:43 pm

  Ce repede a trecut ziua nationala… azi la Pungesti s-a reluat ciomagirea romanilor! Iar descentralizarea a inceput mai devreme, spitalul din Eforie Sud va fi desfiintat pt ca este pe un teren cu iesire la mare, deci cu valoare imobiliara uriasa… dar cel mai tare este pres. consiliului local, cica face asta pt ca el este Mihai Viteazu’… Si inca nu are legea descentralizarii, cand o va avea va pune fortele sa-i cafteasca pe medici si gata…

  Asta se va intampla peste tot, cu legea asta a descentralizarii… abuzuri de tot felul si incalcari ale oricaror legi si norme, plus imposibilitatea de a reactiona pt ca cetateanul va fi pur si simplu, ciomagit…

  Nu cred ca asta era in programul USL, Viorele… Daca si constitutia a-ti scalciat-o la fel, m-am lamurit…

  Sigur, ca cetatean iti ramane mereu optiunea de a te urca in trenuletul de mare viteza ca sa mergi sa vizitezi barajul ala sau canalul… sau provincia moldoveneasca…

 14. 16 Cris decembrie 2, 2013 la 8:12 pm

  Îi apreciez foarte mult pe d-nii George Potra și Ioan Scurtu.
  Amândoi sunt cercetători de documente de arhivă pe baza cărora elaborează lucrări științifice serioase, spre deosebire de alți istorici care fac cărți din cărți.

 15. 17 Cris decembrie 2, 2013 la 8:18 pm

  Până acum câțiva ani, istoria se scria pe baza documentelor scrise pe hârtie care se microfilmau pentru a rezista mai mult.
  De-acum înainte, nu vor mai exista documente pe hârtie, ci în calculator.
  Cât timp durează aceste documente?
  Mai mult, o scrisoare de mână, originală, semnată e credibilă și emoționantă.
  O „scrisoare” tastată e la fel?

 16. 18 Cris decembrie 2, 2013 la 9:06 pm

  Argetoianu, în Jurnalul său:

  În fine, am reușit să-l conving pe rege să facă un guvern Titulescu.
  Acesta a primit tot programul meu economic și financiar. Vedea și el ca singura soluție a normalizării stării noastre un mare împrumut în tranșe anuale.
  Era încântat de formula mea GUVERN ÎN AFARA PARTIDELOR, DAR NU CONTRA PARTIDELOR.
  Cântam amândoi la unison și „pertractările” noastre ar fi fost duioase dacă nu s-ar fi ivit o neînțelegere: ca și cum tot ce vorbiserăm n-ar fi fost, Titulescu mi-a declarat că ar trebui un guvern de colaborare a tuturor partidelor.
  „Pricepe, mă”, zicea el, „noi știm ce vrem, dar trebuie să priceapă și boii ăia din Occident, că avem nevoie de ei”.

 17. 19 dlnimeni decembrie 2, 2013 la 10:34 pm

  Domnule Nastase, am senzatia ca procesul dvs. nu merge foarte bine. Madam Popa, tranformata in martora (poate ca va fi transformata, din nou, in procuror) intelege ca se tine de eseuri la tribunal, mergind acolo ca sa-si exprime opiniile (nu faptele?, mai nou, condamnam pe baza de opinii?). Aceste opinii o tranforma pe dna Dana Nastase intr-o buticareasa, iar constructiile din Zambaccian si Cornu in consumatoare de caciulite. Bunuri la gramada cumparate din bazar? Inteleg ca un expert care v-a fost favorabil este si el amenintat cu inchisoarea (nu cumva sa dati o cana cu apa dlui Nastase, veti fi spinzurati) si nu poate fi recuzat un judecator, provenit din procurori, care dupa ce v-a dat o condamnare a fost promovat si acum probabil ca de-abia asteapta sa va mai dea o condamnare pentru a mai promova o data. Pare a fi tot un soi de simulacru, aplaudat, in ciuda lipsei de logica, de sustinatorii prezidentiali de pe forumuri. Cam asa imi apar mie lucrurile, ceea ce inseamna, pentru mine ca, desi fara isteriile si ochiadele de alta data, sistemul prezidential va doreste inca in inchisoare. Foarte adevarat ca, in opinia mea, daca intrati la inchisoare, atunci dl Basescu scapa. Iar el stie asta. Pare ca si partidul dvs., dupa ce v-a folosit politic, va da la o parte.

 18. 20 ZeV decembrie 2, 2013 la 10:47 pm

  Cineva tine mortis sa ne spune cat de vexat este Ion Cristoiu de nustiuce face/spune Ponta.
  Stie cineva cine este Ion Cristoiu ? Cine a fost Ion Cristoiu ? Cine va fi, maine, Ion Cristoiu ?
  (Z)
  Pe ce canal tv emite, acum, domnul Ion Cristoiu, ca sa-l urmarim si noi, cei 7,4 milioane de romani ?
  (Z)
  Ce spune, acum, Ion Cristoiu, despre subminarea economiei nationale si despre tradarea de tara, ambele actiuni/atitudini programatice avand originea in punctul zero al democratiei, recte, palatul Cotroceni ?
  Sunt aproape convins ca nu spune nimic. Dar poate ma insel, cine stie ?
  (Z)

 19. 21 ZeV decembrie 2, 2013 la 10:50 pm

  Toata lumea vorbeste de creditul lui Basescu si de implicarea fiicei, propulsata in high life dupa numai un an de stagiatura la tara. Poate de acolo i se trage dorinta de revenire la..matca.
  😉
  Dar, intreb, stie cineva de unde provine terenul lui Basescu ? De la niscaiva privati ? Ia sa vedem cine cunoaste ceva detalii…
  😉

 20. 22 blogideologic decembrie 3, 2013 la 6:14 am

  Premierul Moldovei, Iurie Leancă, mi se pare a fi cel mai onest dintre politicienii români care acţionează în stânga şi în dreapta Prutului. Iurie Leancă este de asemenea singurul dintre actualii politicieni basarabeni despre care pot depune o mărturie personală că provine dintr-o familie de foarte bună calitate. Întâmplător am cunoscut un refugiat basarabean pe nume Leancă în şcoala de ofiţeri de rezervă din Bacău. O “familie de foarte bună calitate” era caracterizată prin conceptul basarabean “soviste” care înseamnă un anumit “design” a omului, sigur că “design” are o semnificaţie socială atunci când vorbeşti despre Altul. Bunică-mea dinspre tată (bunul Dumnezeu să-i odihnească!) ţinea în foarte mare onoare conceptul de “soviste”. Şi bietul taică-meu l-a folosit. De exemplu atunci când a fost director al unui grup şcolar agro-industrial creat de Ion Antonescu în Basarabia. Avea acolo tractoare şi era bine aprovizionat cu motorină pentru muncile agricole pe care le executa şi pe alte moşii dincolo de domeniul propriu-zis al şcolii. Aşa a ajuns şi la moşia unui aristocrat rus ai cărui strămoşi fuseseră împroprietăriţi de un ţar cu pământ al moldovenilor din Basarabia. Dar la acel moment aristocratul rus era foarte mulţumit de regimul lui Ion Antonescu în Basarabia. Bietul taică-meu, copil de răzeş, a fost uluit de splendoarea interioară a conacului rusesc din Basarabia. Am mai spus, tocmai din acest motiv eu cred în povestea cu “mătuşa Tamara”. Şi taică-meu angaja drept “mehalnici” la tractoare mecanici ruşi veterani de război ce proveneau dintr-o mare divizie rusească mecanizată care trecuse în primul război mondial pe acolo. De fapt ei erau, în orice termeni practici, nişte dezertori din acea divizie rusească. Şi făceau o foarte corectă gestionare a motorinei, aveau “soviste” adică nu furau dintr-un bun românesc. Bineînţeles, i-au fost trimişi pseudo-mecanici cu pile din Vechiul Regat care, în loc să lupte pe front, vroiau să facă un ban frumos dar incorect în Basarabia. La refuzul lui taică-meu de a-i angaja, îl ocărau cu năduf : “Bolşevicule!”.

 21. 23 Vsile decembrie 3, 2013 la 7:54 am

  Ion Adrian,

  A reinceput sa scoata veninul basesc,asa cum o facea cind basismul era in floare, pe aceasi masura pe care o are si cel mai neavenit om politic al Romaniei, Dl. Matrafox one ,cel mai urat dintre pamanteni!

 22. 24 ZeV decembrie 3, 2013 la 7:55 am

  ..Sa (mai) inteleg ca familia Basescu nu a last totul la intamplare si si-a asigurat creditul prin sentinta judecatoreasca care da castig de cauza in valoare de 10 milioane de euro iubitului domnisoarei Ioana Basescu in urma unei expertize efectuate de sotul doamnei Andreea Vass Paul ?
  Mai sa fie….ce mica si predictibila este lumea. Sunt convins ca domnul Ghetea stia demult de acest aranjament care a permis un unicat de credit agricol, o adevarata premiera nationala.
  (Z)
  Buna dimineata, Romania !
  Wake up !

 23. 25 Marcus decembrie 3, 2013 la 11:38 am

  Halucinant-Parlamentul Si Guvernul Romaniei La Mana Unui Santajist Ordinar

  Culegem cu varf si indesat roadele a peste noua ani de abdicare a clasei politice de la principiile statului de drept si de acceptare de catre aceasta a poftelor unui dement, care a ajuns la un asemenea hal de degradare psihica incat nu mai tine cont de nimic atunci cand cineva incearca sa-l atinga la buzunarul doldora cu banii proveniti din furt, mita si alte gainarii pe care si le-a permis in vazul unei natiuni intregi, protejat doar de spusele unui pocuror sef la DNA.
  Desi la momentul la care Ponta a dat dracului promisiunile electorale si a batut palma cu satana, semnand fituica de-i zice pact de coabitare, el a incercat sa “indulceasca” tradarea la care s-a dedat a asigurand romanii ca, desi mentinut ca mumia lui Tutankamon in tronul de la Cotroceni de catre vointa europenilor populari, totusi prezenta lui in fruntea tarii nu va mai valora nici cat o ceapa degerata, urmand ca nimeni sa nu mai asculte la zicerile sale, iata ca vine acum si ne anunta cu o dezinvoltura de-a dreptul criminala ca basescu, prin nesemnarea memorandum-ului, santajeaza pe fata parlamentul Romaniei, pentru a-l determina sa nu formeze comisia de ancheta in cazul imprumutului de la CEC facut de La Famgla.
  Pe de alta parte, tata socru, respectiv liderul social-democratilor din parlament, d-l Sarbu isi isoneaza ginerele si ne spune cu subiect si predicat ca basescu este de-a dreptul dement, in concluzie bun de internat si nicidecum de condus destinele unui popor.
  Si cu toate astea nimeni nu face nimic pentru a-l opri pe descreierat de a mai face rau poporului care l-a demis, factorii decidenti politici din aceasta tara, detinatori ai puterii si respectiv ai instrumentelor cu care ne pot scapa de anticrist, multumindu-se sa se vaicareasca precum niste spalatorese si sa astepte sorocul alegerilor prezidentiale inca un an de zile.
  Refuzul nebunului care se leaga de semnatura precum boul de jug ne costa bani care nu vor mai veni de la Comisia Europeana si s-ar putea regasi si in fluctuatia cursului de schimb si in dobanzile aplicate de banci imprumuturilor contractate de guvernul Romaniei.
  Si cu toate acestea noi inghitim ca pelicanii hachitele decerebratului asteptand minuni dumnezeiesti pentru ca lucrurile sa mearga bine in tara.
  Este totusi penibil sa constatam ca acest guvern si mai ales parlamentul tarii accepta precum mielul la abator santajul de ultima speta practicat de un basesc disperat, care un mai tine cont de nimic, fara ca sa ia nicio masura in vederea eradicarii acestei plagi sociale pe care o reprezinta clanul basescu si ciracii sai.

 24. 26 blogideologic decembrie 3, 2013 la 3:14 pm

  Fabricarea prin straturi aditive, o noutate în industria aerospaţială prin anii 1980, http://www.lemonde.fr/technologies/article/2013/12/03/super-technologie-l-impression-3d-entre-dans-l-univers-de-la-production_3524444_651865.html a intrat acum în “epoca fierului “http://bigbrowser.blog.lemonde.fr/2013/10/15/protohistoire-limpression-3d-entre-dans-lage-du-fer/ Dar există şi un versant întunecat al imprimantelor 3D http://www.lemonde.fr/sciences/article/2013/08/26/le-versant-sombre-des-imprimantes-3d_3466650_1650684.html

 25. 27 Ancuta decembrie 3, 2013 la 4:38 pm

  Draga Vsile,
  Nu mai e problema noastra cine asemnat contractul cu Chevron e a lui si a justitiei …

 26. 29 Cris decembrie 3, 2013 la 5:01 pm

  Eei! Ce mult se aseamănă popoarele din geanta latină!
  Din partidul italian Forza Italia s-a desprins o aripioară care și-a luat numele Nuovo Centro Destra.
  De ce?
  Unii nu se mai înțelegeau cu alții; unii vroiau ceva, alții – altceva; unii țineau cu unul, alții – cu altul…

  Și din așa părinți de seamă
  În veci s-or naște luptători
  Ce pentru patria lor mamă…
  (cine sunt părinții?)
  Că unu-i Decebal cel harnic
  Iar celălalt Traian cel drept…
  (copii din părinți gay…)

 27. 30 blogideologic decembrie 3, 2013 la 5:36 pm

  @ dlnimeni
  Mulţumesc pentru comentariile de la „proceste”. Aşa mai înţeleg şi eu, cât de cât, din bulibăşeala „Justiţiei” în România. Dar asta se întâmplă, imho, pentru că magistraţii sunt plătiţi cu salarii mirobolante.

 28. 31 blogideologic decembrie 3, 2013 la 6:09 pm

  „Consortiul Universitaria” +Universităţile din România solicită o ierarhizare a facultăţilor+ http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/universitatile-din-romania-solicita-o-ierarhizare-a-facultatilor-319569.html MOOC / Aţi auzit de abordarea MOOC din lumea numerizată ? Tot sistemul „Consorţiul Universitaria” este depăşit. Nu mai cereţi bani ! Produceţi germeni de întreprinderi şi locuri de muncă pe baza inovaţiilor pe care le puteţi genera. Dacă nu, nu … Şi eu văd că nu. În ceea ce priveşte UBB, să vă demonstrez eu că aţi predat eronat, eronat, eronat, paradigma termoindustrială ? Mare parte din eşecul în eficienţa (încălcarea principiului întâi al termodinamicii ) industrializării lui Ceauşescu vi se datorează.

 29. 32 Velisar Iancu decembrie 3, 2013 la 7:02 pm

  @dlnimeni, i-am tinut si ii tin pumnii d-lui A.Nastase, ma tem de masinaria basista inca functionala. Sunt ingrijorat. Sigur, asta nu conteaza (ca sunt eu ingrijorat), dar pot sa-i intreb pe comentatorii de aici de ce au uitat de procesul gazdei noastre? Dv. imi veti spune ca am gresit adresantul, dar nu ati avea dreptate.

 30. 33 blogideologic decembrie 3, 2013 la 7:16 pm

  Ce luptător fanatic împotriva drepturilor româneşti este “colegul” cu nick @vsile. Îl sfătuiesc să citească opiniile “iredentistului” Eduard Boboc http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/cine-este-contele-care-a-inventat-transnistria-282794.html Din nou “cuiul lui Pepelea” e Tratatul de la Kuciuc Kainargi din anul 1774. Care a suspendat temporar Capitulaţiunea de la 1740 ce legitima frontiera răsăriteană a principatului moldovenesc pe Bugul pontic.

 31. 34 ion adrian decembrie 3, 2013 la 7:59 pm

  @Vsile
  Ce ti-a facut de fapt dl Basescu tie si celor dragi tie ca sa-l urasti mai mult decat l-o fi urand AN? 🙂

 32. 35 Dezideriu Dudas decembrie 3, 2013 la 10:37 pm

  Din cartea „ BRANCUSI TITULESCU – SUFLETE PERECHE „ , editie trilingva ingrijita de George G. Potra, Tg. Jiu 2012
  (http://www.titulescu.eu/wp-content/uploads/2013/08/Brancusi-Titulescu.-Suflete-pereche.pdf)

  Despre Titulescu :

  „ Ti-tu-les-cu! Cele patru silabe ale numelui său sonor au umplut istoria diplomatică de după război. El a fost unul dintre marii oameni ai României, unul dintre marii oameni ai Micii Înţelegeri, unul dintre marii oameni ai Genevei şi, pentru a spune totul, unul dintre marii oameni ai Europei. […] El a fost cel mai strălucit şi cel mai dinamic dintre toţi cei care au vrut să construiască o Europă nouă, bazată pe egalitatea puterilor şi respectul tratatelor. Când norii au suit la orizont, el a fost unul dintre primii care a înţeles şi poate primul care a vrut să ridice un dig în calea inundaţiei care se anunţa. „
  Raymond Cartier, Quatre réponses de M. Titulesco, „L’Époque“, 6 iunie 1939

  „ Eu cred că va trece multă vreme până când amintirea lui se va şterge din mintea poporului român, pentru că va veni o vreme când România se va ridica şi va avea nevoie de întreg ajutorul ce i-l pot da fiii ei. Şi atunci, aceia dintre noi care nu au uitat ce a făcut, ce a gândit şi ce s-a străduit Titulescu să facă, îl vom glorifica drept unul dintre cei mai mari oameni politici ai României. „
  Wickham Steed, Nicolae Titulescu – Late Romanian Ambassador to Britain, „New Times and Ethiopia News“, 18 iulie 1942 (traducere de Delia Răzdolescu)

 33. 36 Vsile decembrie 4, 2013 la 9:02 am

  Adrian ,
  ca lover iti este greu sa intelegeti ca eu nu-l urasc pe Traian.eu detest la modul general acest fel de oameni si bineinteles si pe toti loverii lor care au ,probabil, aceleasi calitati, nici tanarul Ponta nu este prea departe ,el vine din urma rapid!!

 34. 37 ZeV decembrie 4, 2013 la 10:51 am

  Vsile
  Ion Adrian are dreptate….cu cat uram mai mult, cu atat se intareste Basescu, demonul perfect care se hraneste cu/din ura.
  Iar noi, cei care contamplam din afara uratenia de suflet a acestei ne-fiinte ratate ca om, tindem sa devenim aidoma basistilor , dar cu semn schimbat.
  Rabdare si incredere in discernamantul oamenilor.
  Spre deosebire de basisti, eu am incredere in poporul roman. De aceea, nu voi incita niciodata la boicot, dimpotriva. Trebuie sa tinem cu dintii de aceasta fundamentala deosebire intre ,,ei” si ,,noi”.
  (Z)

 35. 38 dlnimeni decembrie 4, 2013 la 6:28 pm

  Domnule Nastase,
  (cu adresa si catre Velisar Iancu si blogideologic).
  Felicitari pentru cistigarea procesului de astazi. Desigur ca este o veste buna.
  Insa, atentie, nu poate fi mai mult de o bucurie de o clipa.
  In dezinformare, amestecul bine dozat dintre minciuna si adevar este cel mai greu de decelat si are efectele cele mai rele: intr-o anumita economie a informatiei, o astfel de sentinta poate credibiliza o justitie devenita, in opinia mea, in mandatele dlui Basescu, incredibila. Iata – vor zice, poate, dupa o noua sentinta strimba in procesul in desfasurare, propagandistii prezidentiali – cind a avut Nastase dreptate justitia i-a dat dreptate, iar cind nu a avut dreptate nu i-a dat dreptate. Foarte greu de aratat adevarul unor oameni care nici macar nu au timp sa il afle, in cazul unei astfel de alternante de sentinte. De aceea grija cea mare trebuie sa va fie catre procesul zis procesul Zambaccian, care mie unuia imi pare o insailare de chestiuni lipsite de logica si coerenta, cu accente aiurea si in care apar personaje cit se poate de dubioase. Un proces cu ax central vamal in care nu apare tocmai vama. Cu o acuzatie de santaj privind descoperirea unui acoperit, care acoperit , de fapt, se descoperise el insusi, anterior, afirmind in public faptul ca este acoperit. Cu bani tipariti mai tirziu decit ar fi fost utilizati. Cu incoerenta in ce priveste detaliile acuzatiilor: la inceput se vorbea de pamatufuri de sters masini, acum pamatufurile au devenit fesuri, iar piticii de gradina au devenit timplarie. Proces in care familia premierului este trasa intr-o lume marunta si improprie pregatirii si educatiei sale: dna Nastase nu a fost niciodata vazuta vinzind fesuri in Piata Dorobantilor, iar, odata ce discutam de mai multe containere de marfuri de butic care ar fi fost traficate, atunci mi se pare de bun simt ca acuzarea sa fi prezentat dovezi ca familia Nastase patrona un butic sau un lant de buticuri. Este jenant sa vii si sa afirmi ca niste containere au fost depozitate nu stiu unde, de unde au disparut fara urme, dar , dom’le, erau bunurile lui Adrian Nastase, fara indoiala. In fapt, tot ceea ce il leaga pe dl Nastase de nenorocitele de containere este o asa zisa afirmatie a Irinei Jianu catre madam Popa, ceea ce ar fi putut foarte bine sa fie o minciuna menita sa o scoata din cine stie ce joc local pe madam Popa. Lumea fesurilor, a cipilicilor, a piticilor de gradina si pamatufurilor de sters masini a mult mai apropiata de lumea sofereasca, a salilor de jocuri si a micului informator caruia i se permit niste recompense, decit de lumea marilor cunoscatori de arta si a politicii de mare rafinament? Cum poate cineva sa creada ca un acoperit isi putea permite sa-si bata joc de ambele sale slujbe, alergind precum trepadusul prin bazare, cind procedura de inselaciune fiscala standard o vedem , de exemplu, la importul de legume? Sa v-o explic: o firma isi trimite un om la un furnizor si determina firnizorul sa procedeze de maniera urmatoare: trimite o partida de marfuri subfacturata, cu acte in regula, astfel incit obligatiile firmei catre stat sa fie mai mici. Dupa care un delegat al firmei calatoreste la furnizor cu bani gheata si achita diferenta dintre costul real si cel subfacturat. Aceeasi procedura, utilizata in comertul cu legume si fructe – lucru devenit public – am niste semne ca este utilizata si pe relatia China si am semne si ca discutam, pe relatia China, de subfacturari pina si la costurile de transport. De ce un ofiter acoperit, care ar fi avut la el sute de mii de dolari cash chipurile dati de Adrian Nastase si cu statut diplomatic, in loc sa practice un sistem foarte utilizat, se apuca sa – si riste cariera ( iar serviciile chineze il puteau intoarce, vazind ce face omul) alergind ca disperatul pe la toate pravaliile ( cind pretul cel mai bun e la producator) si trimitind containere intregi de marfuri fara acte? Putea vorbi cu niste producatori sa subfactureze, cu acte in perfecta regula altfel, si, avind sute de mii de dolari la el, putea plati imediat diferenta de costuri? Iar, de a lungul vremii am aratat destule alte lucruri lipsite de logica si nepotriviri in acest proces, nu le reiau acum.
  Timpul este iarasi un element pe care partizanii dlui Basescu il utilizeaza in favoarea acestuia si il utilizeaza bine. Va amintiti ce s-au amuzat onorabilii comentatori de pe acest blog atunci cind a fost pus sub acuzare Codrut Seres? Acuzarea era plina de afirmatii lipsite de logica, ziceai ca e un articol din Urzica, insa iata ca aceasta acuzare de care am ris, mai cu totii, copios, il baga pe dl Seres la ocna, in timp ce sectorul energetic a fost, intre timp, temeinic jefuit si speculat de baietii destepti ai unui si altuia.
  Domnule Nastase, atentie acum! Mai sunt citiva centimetri, mai sunt citiva milimetri. Va doresc sa cistigati, e prea de cosmar sa cistige dl Basescu tot, inclusiv bani facuti cadou de justitie pina si prietenilor rudelor sale. Din bugetul public, din buzunarele noastre.

 36. 39 blogideologic decembrie 4, 2013 la 11:35 pm

  @dlnimeni
  Mulţumesc

 37. 40 dlnimeni decembrie 5, 2013 la 9:24 am

  blogideologic, cu placere. In vreo doua locuri am pus semnul intrebarii in loc de acela al exclamarii, dar sunt convins ca ati prins sensul.


 1. 1 Despre lansarea volumului de corespondenta Nicolae Titulescu | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe decembrie 2, 2013 la 6:25 pm
 2. 2 “Design” şi fizionomie | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe decembrie 3, 2013 la 3:23 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

<span>%d</span> blogeri au apreciat: