Despre Florin Georgescu

Am participat astazi la ceremonia de decernare a titlului de Doctor honoris causa, de catre Scoala nationala de Studii Politice si Administrative, lui Florin Georgescu.

Florin Georgescu este profesor universitar, cu o lunga cariera didactica, a fost ministru de finante iar din 2005 este prim-viceguvernator al BNR. Il cunosc de multi ani si il consider unul din cei mai competenti specialisti in finante si economie si un foarte bun coleg si membru al echipelor din care am facut parte. L-am pretuit si il pretuiesc in mod deosebit pentru consecventa si profesionalism.

Astazi, in discursul  (lectio prima) de acceptare a titlului, Florin Georgescu a prezentat – in opinia mea – cea mai completa si  mai substantiala sinteza a evolutiilor economice, a greselilor si perspectivelor  economiei Romaniei. Sper ca aceste analize sa fie publicate cat mai curand.

Reclame

28 Responses to “Despre Florin Georgescu”


 1. 1 blogideologic noiembrie 22, 2013 la 7:04 am

  Am mai vorbit pe aici despre inovaţia educaţională a cursurilor universitare deschise şi gratuite în linie, oferite masiv, acronimul în limba engleză fiind MOOC. Dar există un drum iniţiatic de implementare a inovaţiei denumit şi “ciclul hype”, care este format din 5 faze http://en.wikipedia.org/wiki/File:Gartner_Hype_Cycle.svg Prima fază se poate denumi “speranţe exagerate”, apoi urmează căderea în “valea depresiunii”. Se pare că furnizorul Udacity de servicii MOOC a intrat deja în cea de a doua fază http://www.businessspectator.com.au/article/2013/11/21/technology/failure-udacity?utm_source=exact&utm_medium=email&utm_content=521196&utm_campaign=ts_daily&modapt=

 2. 2 blogideologic noiembrie 22, 2013 la 7:06 am

  „Zona celor 3 state” (tri-state area) este o noţiune de geografie administrativă în USA. În fapt, acolo există mai multe zone cu acest statut. Cea mai celebră mi se pare aria formată din statele New York, New Jersey şi Connecticut.

 3. 3 sep noiembrie 22, 2013 la 7:51 am

  Felicitari dlui Georgescu Florin!
  Este un adevarat profesionist si a demostrat (din culise) ca stapaneste arta economiei crizelor .

 4. 6 Centru noiembrie 22, 2013 la 10:00 am

  Un excelent ministru . Un om de o competenta evidenta . Intr-o perioada atat de grea ca a anilor 1992-1996 , prezenta lui in fruntea Finantelor a fost un noroc pentru Romania .
  In alta ordine de idei , poate cineva sa ma lamureasca asupra rolului in guvern al acestui Sova ? Ar fi ” ministru delegat ” , ” responsabil de Marile Proiecte ” . Il aud vorbind de contracte de deszapeziri – nu e atributul Ministerului Transporturilor ? Il vad anuland contracte pentru autostrazi aproape terminate , in plina campie , la frontiera ungara ( neinlocuite , ce vreti , cu nimic ) si dand 37 de milioane de euro lui Bechtel sa plece de pe tronsonul din Bihor ( care costa in tot 125 milioane de euro ) – astea sunt Mari Proiecte ? Si nu sunt afaceri care tin de Ministerul Transporturilor ? Il vad inaugurand o Centura la Cluj , terminata in 2011 ! – nu e tot Ministerul Transporturilor ? data in folosinta , chipurile dupa repararea a 3 km cu alunecari – omul vorbeste de ” dosare penale ” si ” anchete ” asupra costurilor acestei Centuri – omul e procuror ? Ce rost are acest individ in Guvern , ce face , ce competente are ? Azi din nou palavrageala cu chinezii care vin chipurile cu ” 8,5 miliarde de dolari ” sa le construiasca romanilor tara ( play-back Sorin Dimitriu si investitiile lui straine fantoma din anii 1998-2000 ) . Seamana enorm , in comportament , cu Danut Petre , fiul lui Zoe , starleta anilor CDR , seamana cu un Radu Sarbu ceva mai june . De ce este tinut in Guvern ?

 5. 7 Cris noiembrie 22, 2013 la 11:21 am

  Și eu îl apreciez pe dl. Florin Georgescu.
  Îmi place că se exprimă clar și concis, ceea ce denotă un profesionalism desăvârșit, faptul că e stăpân pe domeniul său.

 6. 8 Theodora noiembrie 22, 2013 la 2:01 pm

  Felicitari domnului Florin Georgescu !!!

 7. 9 George Hălărescu noiembrie 22, 2013 la 2:43 pm

  Pentru colegii care nu au avut prilejul să asculte prelegerea d-lui Florin Georgescu, îmi permit să postez eu un link, unde poate fi citită. http://www.bnro.ro/Decernarea-titlului-Doctor-Honoris-Causa-al-SNSPA-d-lui-prof.-univ.-dr.-Florin-Georgescu-10172.aspx

 8. 10 Doru Coarna noiembrie 22, 2013 la 5:19 pm

  Si mie imi place omul acesta, daca ar candida la prezidentiale as iesi negresit din casa, altfel… Din pacate insa, cunoaste prea multe si nu s-ar potrivi cu profilul functiei, la noi…

 9. 11 sadicu noiembrie 22, 2013 la 8:18 pm

  Da,si mie imi place acest profesionist intr-u ale finantelor cum de altfel imi plac si altii de tepea sa: Mihai Tanasescu,Mugur Isarescu,Teodor Stolojan,etc

 10. 12 Marian Nicolae noiembrie 22, 2013 la 8:50 pm

  Sincere felicitari.domnului Florin Georgescu.

  @ Doru Coarna noiembrie 22, 2013 la 5:19 pm

  Asa este, atunci cand cunosti prea multe devii o amenintare, iar amenintarile sunt tinute in frau…..

 11. 13 ZeV noiembrie 22, 2013 la 9:33 pm

  Astazi mi-a parvenit stirea ca Standard&Poor’s a îmbunătăţit perspectiva rating-ului României, pentru obligaţiunile pe termen scurt şi termen lung emise în monedă străină şi locală, de la stabilă la pozitivă, ,,aceasta fiind prima modificare în sens pozitiv a perspectivei rating-ului României operată de S&P în ultimii cinci ani” (cf Capital n.r.)
  Mai sa fie…..cum este oare posibil ca americanii sa nu observe ,,dezastrul economic” al Romaniei, pe care, majoritatea telespectatorilor romani, il vad limpede si in toata nuditatea lui ? Ce spuneti ? Cand stimgeti televizoarele lumea va apare mai normala ? Sa nu credeti in ce vedeti. Doar ce spun jurnalistii este adevarul gol golutz. Si mai ales, va rog sa luati in serios si ce spun amicii Marian Nicolae si Doru Coarna.
  Prin urmare, purcedeti de indata la investitii pentru asigurarea de viata: buncare ,,anti-tot „.
  Daca Basescu si-a permis o investitie la suprafata, igorand avertismentele de bun simt, noua celorlalti ne ramane ,,Sub pamant SRL”.
  (Z)
  La treaba, prieteni, ca vine acusi acusi tunami-ul preturilor, apocalipsa, cutremurul de 8 grade pe Richter, asteroidul si…putem face o emisune de maxima audienta de cel putin 3 ore pe aceasta tema.
  Incerc o posibila ,,esplicatie” (vorba ,,analistului” Garcea ):
  Logica elementara ,cu grele icnete construita in fata televizoarelor, ne conduce inexorabil la ideea ca Victor Ponta a aranjat comunicatul Standard&Poor’s. Cum a procedat ? Foarte simplu: prin cedarea…vilei Dante ambasadorului. O lovitura de maestru, nu-i asa ?
  (Z)

 12. 14 blogideologic noiembrie 23, 2013 la 6:11 am

  Anacronism prezent într-un articol din NYT : “the site, where the Austro-Hungarian army first experimented with missiles two centuries ago”. Articolul din NYT de unde am luat excerptul a fost publicat pe 22 noiembrie 2013. Dacă scădem 200, asta face anul 1813. Or, Imperiul Austro-Ungar a fost creat prin compromisul Ausgleich de la 1867. http://www.nytimes.com/2013/11/23/business/international/europe-at-ease-with-eyes-in-the-sky.html?hpw&rref=business

 13. 15 blogideologic noiembrie 23, 2013 la 7:44 am

  Lumea corporatistă este pozitiv interesată de germenii de întreprindere http://bits.blogs.nytimes.com/2013/11/22/corporate-incubators-popping-up-in-europe/?hpw&rref=technology

 14. 17 Vsile noiembrie 23, 2013 la 8:47 am

  Pai dl. Georgescu F.este super-indrerptatit sa primeasca nu numai acest titlu doar el a fost descoperitorul ordonantelor de urgenta valabile doua trei zile,perioada in care cine putea contul pe loc si-l rotunjea!

 15. 18 costeltiti noiembrie 23, 2013 la 11:55 am

  de cand ne conduc ionestii, popestii, georgestii s-a ales praful de tara noastra, au lucrat pentru straini nu pentru romani

 16. 19 ZeV noiembrie 23, 2013 la 12:44 pm

  Germenii de intreprindere au singur scop: sa albeasca paraii tipariti in avans de F.E.D.

 17. 20 blogideologic noiembrie 23, 2013 la 2:20 pm

  Ocupându-mă de ludificare (gamification) dincolo de jocurile video, de asemenea de psihologia cognitivă (al cărei suport biofizic este creierul), observ, ca tendinţă intelectuală, o focalizare pe faţeta-aleatoare-a-lumii-fenomenologice, pe englezeşte sintagma se traduce mai scurt : randomness. Concluzia general exprimată este aceea că psihologia cognitivă, creierul în fond, marchează performanţe oneste destul de reduse în raţionamentele privind şansa, aleatoriul şi procesele stohastice.

 18. 21 blogideologic noiembrie 23, 2013 la 3:02 pm

  De ce să ne focalizăm gândirea atâta de mult pe faţeta-aleatoare-a-lumii-fenomenologice (randomness) ? Revin iarăşi la psihologia cognitivă. Trei exemple de activitate intelectuală considerate în psihologia cognitivă, anume : sugestia, inspiraţia, subversiunea, care sunt prezente şi în artă, se bazează în fapt pe faţeta-aleatoare-a-lumii-fenomenologice. În această focalizare specifică, putem spune chiar mai mult despre evaluarea acestei noţiuni exprimată printr-o sintagmă. Este o strategie pentru a ocoli controalele noastre normale precum şi cadrele de referinţă.

 19. 22 Smaranda Dobrescu noiembrie 23, 2013 la 4:43 pm

  Dupa 7 ani de la aparitia cartii „Social democratia, iluzie si realitate” am tinut sa fac o mica revizuire a unor amanunte ale cartii pe care acum, cu distanta cuvenita le percep altfel. Este vorba de faptele de acum istorice ale politicii anilor 1990-2004. .Iata un fragment din aceasta Addenda:” În acest timp, personaje ale vremii precum Adrian Năstase, ministru de externe şi chiar hulitul, economistul planificării socialiste , prim ministru Nicolae Văcăroiu făceau eforturi mari, unul în afara ţării, altul intern în lupta cu deja prezentul FMI să convingă asupra bunelor intenţii. A fost perioada în care a-i convinge pe ceilalţi de virtuţile capitaliste nou dobândite era necesar să privatizezi masiv şi să menţii stabilitatea macroeconomică în ciuda inflaţiei uriaşe apărute legic dar şi într-un mod oarecum controlat de către BNR si Prim ministru în vederea micşorării impactului devastator prin noutate al şomajului. Inflaţia a urcat in 1993 pana la 385%, salariile şi pensiile se indexau lunar, iar opoziţia condamna totul fără să aibe nici profesioniştii (poate nici puterea nu-i avea) nici soluţiile alternative. Acum, după douăzeci de ani, aş da câte un premiu de excelenţă atât lui Văcăroiu cât şi lui Florin Georgescu nu atât pentru rezultatele remarcabile cât pentru intuiţia cu care s-au plimbat printre gloanţe şi au ajuns cât de cât onorabil la sfârşitul lui 1996 cu economia românească rănită, în suferinţă dar nu de tot vândută, nu de tot ruinată.” http://blog.prospectiv.org/2013/11/social-democratia-iluzie-si-realitate.html
  As dori,, Domnule Presedinte, sa va avem, noi grupul de 3Prospectivi, oaspete pe blogul nostru care tocmai a deschis seria dialogurilor si dezbaterilor pe teme de actualitate, pe teme care nu ne mai lasa sa vegetam in liniste…

  http://blog.prospectiv.org/2013/11/dialoguri-prospective-i.html

 20. 23 Doru Coarna noiembrie 23, 2013 la 5:35 pm

  ZeV,

  e ca la doctor, daca romanii ar cumpara orice, la preturi maxime, fara sa economiseasca, atunci parametrii de tara ar exploda!

  De cumparat scump se cumpara, caci preturile sunt aliniate cu occidentul, nu cu noi, iar economisirea este imposibila deoarece veniturile sunt prea mici pt a economisi, asa ca s-au indeplinit conditiile… toti banutii revin in economie si indicatorii macro-economici arata bine! Nu mai spun, daca unii n-ar ascunde la saltea castigurile negre sau in cutii de valori, am fi primii! N-ar avea aia litere de A pt amaratii de noi…

 21. 24 nastase noiembrie 23, 2013 la 6:46 pm

  Smaranda Dobrescu,

  Multumesc pentru invitatie.

 22. 26 blogideologic noiembrie 23, 2013 la 7:54 pm

  Pentru noii germeni de întreprindere (start-ups), alături de modelul economic trebuie specificată platforma.


 1. 1 Despre Florin Georgescu | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe noiembrie 22, 2013 la 12:47 am
 2. 2 Cresterea economica. Scurte considerente « Motanul Incaltat Trackback pe noiembrie 22, 2013 la 5:26 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: