Conferinta „Impreuna pentru dezvoltarea dialogului social in Romania”

Astazi, am participat la invitatia domnului Ion Popescu, presedinte al Confederatiei Sindicale Meridian la Conferinta  „Impreuna pentru dezvoltarea dialogului social in Romania”. 

Conferinta a inchis un ciclu de trei ani de evenimente organizate in intreaga tara de catre Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN împreună cu Federaţia Agricultorilor FERMIERUL. Organizatorii si-au propus ca prin actiunile lor sa contribuie la consolidarea unei „culturi a dialogului” în România, precum și la asigurarea unui cadru de dezbatere între partenerii sociali și reprezentanții administrației publice, pe teme ce privesc rolul dialogului social în dezvoltarea durabilă a României.

Puteti citi mai jos transcrierea interventiei mele la aceasta intalnire:

Doamnelor si Domnilor,

Dragi prieteni,

Multumesc foarte mult pentru aceasta invitatie. Dl Presedinte Popescu, ne leaga multe amintiri, ne leaga si niste semnaturi pe care le-am pus impreuna pe documente importante de-a lungul anilor. M-ati invitat sa va spun cateva dintre „secretele” lucrurilor bune pe care le-am realizat impreuna, sa vi le reamintesc de fapt, si incerc sa sintetizez in cateva cuvinte cele cateva lucruri pe care le-am invatat eu in acei ani, si poate si cateva dintre lucrurile pe care le-am invatat dupa aceea.

Conflictul este inerent in societate. Problema este cum rezolvi un conflict, in modalitati linistite, formule pasnice sau prin tensiuni, prin batalii, prin manifestari de strada. In final trebuie sa ajungi la o intelegere pentru ca altfel nu faci decat sa perpetuezi o stare de haos, si atunci, in opinia mea, esential este ca acest conflict sa fie gestionat prin intermediul unui dialog care sa duca la fixarea unor intelegeri in cadrul unor acorduri in functie de anumite obiective pe care le stabilesti.

Cele trei obiective importante in opinia mea, au fost si sunt in continuare stabilitatea politica, stabilitatea macroeconomica si pacea sociala. In masura in care aceste obiective sunt atinse, se poate realiza o dezvoltare echilibrata, se poate realiza performanta economica si se pot imparti beneficii sociale in cadrul unor politici mai ambitioase. Asa am gandit lucrurile si poate ca nu am gresit in totalitate, de aceea in cadrul guvernului am stabilit pentru prima data crearea unui post guvernamental special pentru dialogul social si ma bucur ca in noul guvern aceasta functie a fost reinstalata, recreata. De asemenea, am creat comisii de dialog social la nivelul unora dintre ministere si la nivel local, tocmai pentru a prelua tensiunea dintre partenerii sociali in cadrul acestor discutii care sa elimine neintelegerile, care sa stabileasca ceea ce este realizabil intr-o etapa imediata sau pe termen mediu. De asemenea, am creat niste praguri de pornire care sa asigure o liniste sociala mai ales in zonele foarte sarace. Venitul minim garantat a insemnat o astfel de abordare care sa vizeze mai ales in zonele cu vibratie sociala, cu nemultumiri mai mari, puncte de speranta si in acelasi timp, o minima siguranta pentru viata celor eventual afectati. Un alt aspect important a fost legat de revitalizarea Consiliului Economic si Social. Nu discutam de un dialog intra-sindicate, care nici acela nu functioneaza intotdeauna foarte bine, sau nu e functional intotdeauna, poate acum functioneaza mai bine. Discutam despre un dialog intre partenerii sociali care inseamna in special guvern, sindicate, patronate. Iar lucrul cel mai potrivit pentru realizarea acestui tip de dialog reprezinta in continuare, dupa parerea mea, Cons Economic si Social. Desi dupa parerea mea, s-au produs unele modificari, care trebuiau sa mearga in alta directie.

In orice caz, din acest punct de vedere eu cred ca formulele de intarire a consultarilor, de pregatire a actelor legislative, de avizare si in acelasi timp de consultare publica reprezinta modalitati prin care poate fi realizata o formula de dialog necesar.

Am lasat mai spre urma ceea ce dupa parerea mea reprezinta o conditie esentiala sau o finalizare naturala a unui dialog eficient: acordul social sau pactul social. Intr-un dialog in care doar se evita zgomotul de fond si se realizeaza doar intr-un fel o linistire a apelor atunci cand ele fierb, exista o mare tensiune, dar fara o fixare a unei intelegeri intr-un acrod, ar fi lipsita de sens. De aceea, pentru ca imi cereti sa-mi aduc aminte de ceea ce s-a intamplat in perioada 2001-2004, am sa va reamintesc faptul ca in februarie 2001, deci nici la 2 luni dupa preluarea guvernarii, am incheiat un acord cu sindicatele si patronatele care au fixat pentru anul 2001 obietivele comune de atins. De asemenea, pentru anul 2002 am facut acelasi lucru. Am revazut de dimineata documentele respective, unele dintre ele erau extrem de ambitioase, dar ele au evitat ceea ce se intampla si acum, comasarea tuturor asteptarilor care au survenit alegerilor intr-o perioada extrem de scurta. Tentatia este de a spune imediat dupa alegeri „tot ceea ce s-a discutat in campania electorala trebuie realizat in urmatoarele luni”. Lucrul asta nu este posibil si atunci o impartire a acestor obiective de etapa care sunt asumate de catre guvern pot fi intr-un fel convenite pe o perioada de timp mai lunga. M-am referit de altfel la acele acorduri in care semnatura domnului presedinte Popescu, semnatura mea, semnatura altor lideri de sindicat, figureaza pe toate aceste acorduri si sunt numeroase. Am avut in 2004 si un acord distinct cu Meridian si l-am revazut si pe acela, era extrem de ambitios.

Eu cred ca aceste acorduri, aceasta forma de pact intre guvern si sindicate, poate sa asigure pana la urma digerarea unora dintre nemultumiri si in acelasi timp asigurarea unora dintre obiectivele care pot fi atinse. In momentul in care toate zonele bugetare vor veni si vor cere, unii 6%, altii 10%, altii 20%, altii 5%, altii 1%, aproape ca nici nu va mai fi nevoie de guvern, se stabileste prin buget cat din PIB se acorda pentru fiecare din segmente si segmentul respectiv isi administreaza banii.

Nu se poate acest lucru, trebuie sa existe o anumita flexibilitate la nivelul guvernului, in opinia mea, intotdeauna am fost adeptul unei formule a unui stat puternic, se vede si din toate aceste chestiuni de liberalizare a circulatiei terenurilor si  aparitia unor probleme in agricultura. Englezii pot sa puna in discutie circulatia fortei de munca fara probleme, chiar daca acordurile sunt fixate. Alte state din Europa pot sa puna in discutie intrarea noastra in Spatiul Schengen fara niciun fel de probleme. Noi nu putem sa invocam modificarea unora dintre circumstante,  inclusiv in aceste chestiuni…

Eu cred ca avem nevoie de mai multa inventitivtate, de o forta mai mare, comuna. Scriam de dimineata un editorial pentru Jurnalul National, Lectia lui Esop. O stiti cu totii, batranul acela care isi cheama copiii si ii invata ca un manunchi de nuiele nu poate fi rupt, in timp ce atunci cand le ofera fiecaruia cate o singura nuia, acestia pot sa le rupa cu usurinta. Este nevoie, in mod evident de o forta unita, calma, linistita, inteleapta si numai in felul acesta vom putea sa trecem prin crizele succesive. Noi vorbim despre o criza pe care am fi depasit-o, nu cred. Starea de tensiune, de nemultumire la nivel regional, la nivel globl, toate acestea vor continua intr-o forma sau alta.

Si trebuie sa avem forta ca prin dialog – si acesta este lucrul extraordinar pe care l-ati realizat,  dezvoltand o cultura a dialogului – sa putem sa depasim fiecare dintre dificultati.

Eu va multumesc inca o data foarte mult pentru aceasta invitatie pe care o apreciez in mod deosebit, si sunt convins ca stiti de ce. Si vreau sa ii multumesc in final domnului presedinte Popescu pentru unele lucruri simple care se intampla in viata si care se adauga la dialogul social.

Conferinta Impreuna pentru Dezvoltarea dialogului social (2)

Conferinta Impreuna pentru Dezvoltarea dialogului social (6)

??????????

Conferinta Impreuna pentru Dezvoltarea dialogului social (21)

Conferinta Impreuna pentru Dezvoltarea dialogului social (22)

16 Responses to “Conferinta „Impreuna pentru dezvoltarea dialogului social in Romania””


 1. 1 dlnimeni noiembrie 19, 2013 la 5:55 pm

  Am aflat astazi ca, in urma cu o saptamina, dl Ion Popescu, fost presedinte al BIR, a fost eliberat din inchisoare. In legatura cu asta, citez un fost deputat: „Doamne, cite a patimit omul asta pentru hotiile altora!” O fraza, care, in Romania, mi se pare ca se aplica in cazul mai multor cetateni.

 2. 2 Marc noiembrie 19, 2013 la 7:38 pm

  Da, domnule prim-ministru, imi pare rau pentru poporul roman ca nu a dorit sa aiba un asemenea presedinte. Va doresc toate cele bune.

 3. 3 Centru noiembrie 19, 2013 la 10:22 pm

  Dialog social ? In primul rand o societate bazata pe Adevar . Pe Competenta . Nu pe Minciuna . Cine a construit ceva pe Minciuna , de la Ceausescu la Piturca ? Ce scandeaza acum intreg Stadionul nu se adreseaza doar iresponsabililor din Federatia de Fotbal . Este un strigat de revolta in fata tuturor Minciunilor din aceasta tara , de la fiica d-lui presedinte care compara proprietati de dimensiuni argentiniene intr-o tara in care se platesc 37 milioane de euro unui constructor de autostrada ca sa plece , nu sa lucreze cu acesti bani si in care copiii sunt omorati de caini vagabonzi in plina Capitala …Prea multa Minciuna , in Romania …

 4. 4 dlnimeni noiembrie 19, 2013 la 10:35 pm

  Domnule Nastase, am senzatia ca acele trei obiective sunt si obiectivele dlui Basescu: stabilitatea politica – el la putere toata viata lui; stabilitatea macroeconomica – fura aceiasi oameni; pacea sociala – care zice ceva ori este o amenintare pentru puterea politica a dlui Basescu intra la inchisoare sub un motiv oarecare.
  Dupa aceasta gluma (oare?) menita sa capteze atentia cititorilor (daca sunt cumva mai multi), sa afirm ca invitarea dumneavoastra la o conferinta a confederatiilor sindicale mi se pare un gest firesc si oportun: iar discursul dumneavoastra merita urmarit cu atentie – si pentru partea sa de trecut si pentru partea sa de prezent si, de ce nu, de viitor.
  Putem medita pe marginea discursului dumneavoastra: si pragmatic, gindind, la formule de dialog si intelegere pentru succesul unei guvernari si teoretic; statul democratic poate fi privit si ca expresia organizationala a poporului, a cetatenilor; de ce executivul, care conduce organizatia statala, trebuie sa aiba in paralel, dialoguri, intelegeri si planuri cu organizatii mai restrinse, iata un subiect de gindire cu multiple concluzii, una dintre ele fiinda faptul ca este bine, ca si cetatean, sa te inscrii in cit mai multe organizatii posibile iar alta, o rememorare a frazei cere si ti se va da. Cere ceva ca sa primesti ceva si cere in plus ca sa primesti in plus. Sigur ca membrii confederatiilor sindicale trebuie sa afle ca, in urma cu un deceniu, era cineva care se gindea la ei si care ii lua in calcul ca element motor in dezvoltarea natiunii.
  M-am mai uitat, intre timp, un pic pe un site de sport: amaritii aia de greci nu au fost in stare sa faca 2-0, ce echipa de nenorociti, aia vor sa mearga la mondiale?
  Abia astept sa va citesc editorialul din JN, am niste idei cu Esop asta.
  Incheiere (respiram cu totii usurati): Domnule Nastase, aveti in stinga dvs o doamna care arata foarte bine si care parca seamana cu dvs, complimente doamnei. Doamna moderatoare, desi doreste sa fie discreta, arata splendid si ea. Privind la domnii din sala, mi-am propus sa particip si eu la o conferinta de acest gen: face bine la ten.

 5. 5 Centru noiembrie 19, 2013 la 10:52 pm

  In timpul mandatului lui Adrian Nastase am avut un scandal similar . Un alt antrenor fara serviciu , Iordanescu , general si , pare-mi-se in plus senator ! , isi batea joc de calificarea la Europenele portugheze . Numai caa Iordanescu a demisionat imediat dupa aceea ( cu circul inchinarii ortodoxe in fata salii pline de reporteri , ce vreti , iubitorul de arginti era ” crestin ” ) . In anii 2001 – 2004 era in tara asta ceva mai putina toleranta in fata Minciunii .

 6. 8 Centru noiembrie 19, 2013 la 11:33 pm

  Pancarte in tribunele Stade de France la 3-0 pentru Franta : ” Impossible ? Pas français ” .

 7. 9 blogideologic noiembrie 20, 2013 la 12:15 am

  Văd că uneori domnul Adrian Năstase este mai optimist decât mine. Să fie aşa !

 8. 10 dlnimeni noiembrie 20, 2013 la 8:57 am

  Centru, va amintiti stravechea vorba a urmasilor nostri latini: ce-i este permis francezului nu-i este permis boului!

 9. 11 Marian Nicolae noiembrie 20, 2013 la 10:04 am

  Dialog social spuneti ?

  Din pacate asistam la un monolog acid si impertinent al Puterii impotriva romanilor…

  O putere care dupa ce si-a adus populatia la sapa de lemn, are cinismul sa „imprumute” din banii romanilor, aceiasi pe care i-a tratat ca pe ultimii iobagi.

  Adica dupa ce a vandut flota comerciala romana, din lipsa de nave….marinarul devine agricultor, cu sustinerea celor care au primit promisiuni de viata lunga (nemuritoare ?) si de acces la cunostinte mistice legate de magia neagra.

  Intotdeauna am stiut ce vrajitorii, vrajitoriile si demonii au existat cu adevarat, iar ceea ce traim in aceste zile nu face decat sa-mi dea dreptate.
  Cautati filmul de 25 de minute The Rift, film in care ni se arata cum se va deschide aceasta dimensiune pentru ca demonii din cealalta dimensiune sa vina si sa distruga umanitatea.

  Chiar traim momente biblice, momente inghetate in linistea dinaintea furtunii

 10. 12 Doru Coarna noiembrie 20, 2013 la 10:43 am

  Ce chestie, sa joci acasa si musafirii sa-si dea autogol, si sa nu-i poti invinge…

  M-a surprins totala lipsa de inspiratie, n-am vazut o actiune individuala, o demarcare, o deschidere, a lansare pe aripa… nimic! Nu sunt amator de fotbal dar tin cu Romania, bineinteles, iar asa ceva ma deranjeaza pana si pe mine… Cred ca cei pasionati sunt la pamant zilele astea…

  Cred ca stranierii nostri, plus echipa tehnica, s-au profesionalizat definitiv, daca nu ies bani multi si cel mult gri, nu le vine cheful…

  Piturca declara ca nu demisioneaza deoarece el are ca obiectiv europenele de peste doi ani… de la cine a invatat si asta sa sfideze fanii fotbalului? Nu zic sa demisioneze, dar sa-l vad ca mananca jaratec acolo, pe tusa, pt asa avantaje fata de clasa „muncitoare”… Ah, daca ar fi existat 100 de suturi pe poarta, doua sute de atacuri periculoase, as fi inteles ca a fost o fatalitate si n-a intrat mingea in poarta… dar asa… grecii au facut si ei ce au putut, si-au dat si autogol, dar degeaba… ai nostri erau cu mintile aiurea, pasau de la unul la altul intre vecini, parca incercau sa scape de balon…

  Sincer, cred ca Piturca nu place si a fost „demolat” de catre jucatori…

 11. 13 Fragmentarium Politic noiembrie 20, 2013 la 12:57 pm

  A fost o perioada cand aveam o abordare mai nuantata a conflictului, cand vorbeam de o anumita procesualitate, care includea, intr-un crescendo, fazele de deosebire, de opozitie si abia apoi pe cea de conflict. Mi se pare a fi fost o abordare mai diplomatica si mai predispozant-pasnica, dar de cand cu sub-culturile „ciocnirii” civilizationale, razboiului „preventiv” si „opozitiei” totale am ajuns la inimaginabilul, candva, regres politic de astazi. Nu cred ca gresesc prea mult daca spun ca dobandirea acestui primitivism sau handicap de relationare sociala sau internationala s-a facut prin importul unor teorii care privilegiaza instinctul, in dauna ratiunii. Stiintele socioumane care modeleaza comportamentul, dar si cercetarea stiintifica din domeniul diplomatiei politice (care presupun ca exista) au mult de lucru pentru a reabilita primatul metodelor pasnice in controlul si solutionarea conflictelor.

 12. 14 Marian Nicolae noiembrie 20, 2013 la 4:33 pm

  @ blogideologic noiembrie 19, 2013 la 10:53 pm

  Va multumesc pentru articol.

  Chiar suna a ultimatum, un ultimatum dat de catre o companie privata guvernului unei tari……indiferent daca guvernul respectiv apartine unei tari bananiere sau nu…..

  Totul depinde de romani, daca ramanem o tara bananiera sau nu…..

  Cata impertinenta din partea unei firme private sa ceara legi care s-o avantajeze, eventual sa-i ofere dreptul de viata si de moarte asupra romanilor care locuiesc „nedrept” pe averea celor de la Gabriel Resources…adica Resursele lui Gabriel, ca le-a mostenit de la mama-sa si de la tat-su………

  Bag sama ca cei de la Resursele lu’ Gabriel n-au priceput ca romanii s-au saturat pana peste cap de asemenea inginerii financiare si ca romanii sunt efectiv pe picior de razboi…..impotriva celor de teapa lui Gabriel…..

  Un USL care se ocupa de interesele strainilor din Romania, vezi …Resursele lu’ Gabriel….plus Chevron, NU are ce sa mai caute multa vreme la…conducerea spre dezastru economic si ecologic a Romaniei.

  Coalitii guvernamentale peste alte coalitii non-guvenamentale, dar toate unite de aceasi dorinta arzatoare de distrugere a noastra a romanilor si a Romaniei noastre, pe care da, chiar o avem de la parintii nostri…..

  Asa ca fratilor, ascutiti-va topoarele si securile pentru ca la asta se va ajunge.

 13. 15 Cris noiembrie 21, 2013 la 9:52 am

  Sunteți înțelept cum ați fost și în guvernare.
  De acord cu dv., cu excepția venitului minim garantat.
  În afară de foștii lucrători la CAP care nu au contribuit la Fondul de Pensii pentru că așa erau legile, și nu trebuie lăsați fără venit fiindcă nu e vina lor, ceilalți care primesc 350 de lei pe lună nu merită. Aceștia nu au lucrat deloc sau au lucrat câțiva ani și s-au plictisit.
  Bugetul de Stat, după ce că e văduvit de către puhoaiele de evazioniști, mai e și grevat de tot felul de ajutoare și pensii acordate unor oameni care n-au făcut mai nimic pentru această țară.
  Dv. știți foarte bine ce taxe sunt în Occident, în țările civilizate și cât de conștiincioși sunt cetățenii care sunt educați în familie în sensul că nu ai voie să ceri nimic de la stat dacă nu-ți dai obolul și nu contribui la dezvoltare.
  Am cunoscut o doamnă care a ieșit la pensie înainte de 1990. A fost timp de 30 de ani muncitor necalificat într-o fabrică de conserve, a lucrat din greu în trei schimburi, cu picioarele și mâinile în apă, în frig, în hale mari curentoase și zgomotoase, și are 650 de lei.
  Doar asta e diferența între ea și unul cu 350 care a stat pe cuptor?


 1. 1 Paradigma romaneasca… « Motanul Incaltat Trackback pe noiembrie 20, 2013 la 6:27 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: