Leonida Casso si Basarabia

Pentru ca in aceste zile, am scris mai mult despre Basarabia, voi adauga un nume si o carte – L. Casso, „La Russie au Danube et l’organisation de la Bessarabie”. Nu am aflat prea multe lucruri despre autor.  Din introducerea cartii, rezulta ca s-a nascut in Basarabia, in 1865, a facut studii juridice si istorice la Berlin si la Paris. La intoarcerea in Rusia, a functionat ca profesor de drept canonic sau de drept bizantin, la diverse universitati, inclusiv la Moscova. In 1910 a fost numit de catre tar ministru al instructiei publice, functie pe care a pastrat-o pana la moartea sa, la St Petersburg, in 1915. Conform dorintei sale, a fost inmormantat in domeniul familial, de la Ciutulesti, pe atunci in districtul Soroca.

Cartea la care ma refer nu este o carte obisnuita. Nu are mentiuni despre data aparitiei, editura si cuprinde  o sinteza a primelor cinci capitole ale lucrarii, reproducand in intregime doar capitolul VI al lucrarii, intitulat „Un pays neuf”.

Chiar in aceste conditii, cartea este deosebit de interesanta, prezentand formulele de organizare administrativa a Basarabiei dupa anexarea sa de catre Rusia, in 1812. Casso mentioneaza, intre altele, celebra replica a generalului Kutuzov, comandantul trupelor rusesti in Principate, care, la doleantele boierilor romani, in timpul negocierilor, le-ar fi spus: „Va raman totusi ochii pentru a plange”.  Casso este citat cu o analiza mai ampla care pune in lumina faptul ca planul initial al Rusiei, in 1806, era acela de a cuceri atat Moldova, cat si Valahia, pentru a le transforma in patru gubernii rusesti. In final, spune Casso, rusii au trebuit sa se multumeasca doar cu anexarea Basarabiei, ceea ce i-a apropiat de Balcani si le-a consolidat pozitiile la Dunare.

Capitolul VI prezinta diversele planuri de organizare administrativa a Basarabiei. Sunt relatate opinii ale unor calatori importanti de la inceputul secolului 19. Casso arata cat a insemnat, inclusiv din punct de vedere economic, pentlu Principatul Moldovei, pierderea Basarabiei. Dupa retragerea trupelor rusesti din Principate, s-a propus (Capo d’Istria) mentinerea unui regim special in cadrul imperiului pentru Basarabia.  „Le voeu de l’empereur est que ce pays exerce sur les peuples voisins l’attraction d’une terre privilegiee, de paix et de bien etre” –  scria intr-o epistola din acea perioada Capo d’Istria. Acest plan a fost aprobat de catre tarul Alexandru I (care, de altfel, a vizitat Basarabia, la 28 aprilie 1816 si care a numit acest teritoriu „le pays d’or”),  astfel incat administratia Basarabiei era subordonata exclusiv comandantului Armatei Dunarii, care era, din acest punct de vedere, puterea centrala.

Incetul cu incetul insa, in cadrul Consiliului Superior, reprezentantul imperial capata drept de veto iar atunci cand opinia sa era contrara opiniei majoritatii, el putea suspenda punerea in aplicare a deciziei (1820).  In 1826, prin proiectul Vorontzov, este aprobat, in 1828, noul statul pentru administrarea Basarabiei, fiind numit un guvernator general si fiind aplicate regulile comune din gubernii, pentru institutii, functionari, impozite. In plus, conform unui text expres din acea lege organica, „limba moldoveneasca” era exclusa din toate institutiile de stat. Astfel, se incheia perioada de autonomie regionala a Basarabiei, ea fiind inglobata in imperiu. In paralel, avea loc o puternica migratie de populatie din Basarabia spre Principate. Iata ce-i scria Kiseleff lui Vorontzov in 1833: „Imi oferiti un tablou trist al Basarabiei. Moldovenii din Moldova se grabesc sa-si vanda domeniile din Basarabia, in timp ce proprietarii din Bucovina austriaca, desi platesc un impozit de 30% la stat , au numai cuvinte de lauda la adresa onestitatii si a ordinii care exista in administratie”.

Casso, care era si profesor de drept civil, arata si faptul ca institutii traditionale, gen proprietate razeseasca erau transformate, in afara traditiilor locale, in concepte juridice artificiale pentru acele tinuturi – proprietati in comun (obcine).

Pentru opinia publica ruseasca, Basarabia, spune Casso, nu prezenta un interes deosebit. De aceea, arata el, populatia ruseasca nu a resimtit prea tare pierderea partii meridionale a Basarabiei, in 1856. Si nici nu a acordat decat o valoare modesta retrocedarii acesteia prin Tratatul de la Berlin.

Pentru o schimbare de abordare, este citat un diplomat rus, F. Fonton, care in memoriile sale scria; ” Romanii au trasaturi distincte si nu pot sa nu privesc – cu oarecare umor – o harta din care rezulta ca o natiune de 8 milioane de locuitori, complet straini rasei noastre, asezati pe versantii magnifici ai Carpatilor, formeaza un tampon intre nationalitatile slave si le impiedica sa se uneasca”.

Cartea a aparut, probabil, dupa 1923. Exista o nota de subsol care mentioneaza traducerea romaneasca a cartii lui Casso, „Le droit bysantin en Bessarabie”, din 1923, deci dupa moartea sa. Nu am gasit insa o referinta la textul complet. Poate ca el a fost tiparit, in vremea sa, in limba rusa?

coperta

89 Răspunsuri to “Leonida Casso si Basarabia”


 1. 1 Fragmentarium Politic noiembrie 3, 2013 la 11:28 am

  O istorie zbuciumata, cu un viitor imprevizibil. As observa insa ca, spre deosebire de trecut, valoarea strategica si militara a Basarabiei a crescut exponential, in urma marsului spre Est al Vestului. Basarabia tangenteaza frontiera dintre Vest si Est, care se intinde de la Marea Baltica la Marea Neagra. Noua realitate geostrategica face ca o eventuala inglobare a Basarabiei in UE sa fie primul cap de pod in teritoriile ex-sovietice. Intr-o asemenea configuratie, baza militara ruseasca din Transnistria ar deveni, in UE, un fel de Guantanamo al americanilor din Cuba, ceea ce cred ca este putin probabil. Evolutiile ar trebui sa le judecam in contextul noii initiative strategice si ale noilor oportunitati geopolitice.

 2. 2 Marian Nicolae noiembrie 3, 2013 la 11:35 am

  The Guardian:
  Germania, Franta, Spania si Suedia spioneaza la scara larga cu ajutorul britanicilor

  de V.M. HotNews.ro, Sâmbătă, 2 noiembrie 2013, 18:10
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-15941732-the-guardian-germania-franta-spania-suedia-spioneaza-scara-larga-ajutorul-britanicilor.htm

  Serviciile de informatii germane, franceze, spaniole si suedeze au dezvoltat sisteme de supraveghere in masa a comunicatiilor telefonice si online in „stransa colaborare” cu agentia britanica GCHQ, a dezvaluit sambata ziarul britanic The Guardian, citat de AFP.

  http://www.theguardian.com/uk-news/2013/nov/01/gchq-europe-spy-agencies-mass-surveillance-snowden

 3. 3 sadicu noiembrie 3, 2013 la 1:19 pm

  Uite ce spune Doru Coarna: „guvernului asta nu-i iese nimic pt ca le-a luat Basescu lantul de la bicicleta, asa ca degeaba ghidoneaza ei si tot cauta lantul, ca ii impinge el incotro si cum doreste, s-au prins si ei dar de dragul poverii executive acum incearca macar sa-si mentina echilibrul, ori stii ca daca nu-ti merg pedalele nu-ti prea poti tine nici echilibrul, biciclistii cunosc” TARE,SAU CE? 🙂 🙂 🙂

 4. 4 Florin Luca noiembrie 3, 2013 la 3:46 pm

  3 noiembrie 2013
  Foarte interesant ! Randurile dumneavoastra ma duc cu gandul la o problema foarte complexa, care de cele mai multe ori este tratata de mass-media si chiar de istorici doar partial : identitatea romanilor. In afara de « temelia » latina, cultura noastra a fost marcata de-a lungul secolelor de cel putin cateva mari culturi : cultura otomana, cultura germana, cultura maghiara, cultura ruseasca si, de la mijlocul secolului al XIX-lea, cultura franceza, iar, mai nou, cultura americana.
  Cred ca ne vom putea apropia si mai mult de Basarabia in momentul in care vom accepta si constientiza faptul ca « spiritul rusesc » si-a lasat amprenta pe cultura noastra mult mai puternic decat ne imaginam. Si nu ma refer aici la aspectele lingvistice si nici la influenta comunista, ci la valorile si comportamentele romanesti care au fost construite impreuna cu rusii, incepand cu perioada lui Petru cel Mare. Cu titlu de exemplu, accentul moldovenesc de dincoace sau dincolo de Prut are multe « linii melodice » apropiate de ritmul limbii ruse si chiar o parte din comportamentele non-verbale ce se gasesc in societatea romaneasca actuala au influente rusesti. In opinia mea, legatura noastra cu Basarabia va fi mai stransa atunci cand o vom percepe si intelege ca pe un taram al diversitatii si al bogatiei culturale si nu ca pe un loc de dispute.
  Dincolo de acest aspect, cred ca vom putea construi si dezvolta si mai mult identitatea romaneasca in momentul in care vom accepta bogatia diversitatii de culturi care ne-a facut sa duram aici de-a lungul secolelor. Ar fi deci important sa vedem cum putem integra si valoriza varietatea data de culturile de origine maghiara, germano-austriaca, rusa, roma, otomana pe « soclul » nostru latin si actualele influente ale culturii americane. O solutie ar putea fi chiar francofonia, care, asa cum se vede si din randurile pe care le scrieti, a marcat spiritul elitelor romanesti din ultimele doua secole.
  Va rog sa priviti o fotografie a Teatrului lui Marcello din Roma, expresie la nivel arhitectural a modului in care diversitatea poate fi construita in timp (http://www.turismoroma.it/cosa-fare/teatro-marcello).
  Al dumneavoastra,
  Florin Luca

 5. 5 Fragmentarium Politic noiembrie 3, 2013 la 4:47 pm

  Diferentele specifice, de formatie si abordare, i-au contrapus de multe ori pe politicieni si diplomati, de o parte, si militari, de cealalta. Celebrele replici, de peste timp, dintre Clemanceau si De Gaulle, despre non-interschimbabilitatea de roluri intre acestia in privinta politicii si razboiului, ilustreaza cum nu se poate mai bine respectivele diferente. De aceea nu ma mira ca Kutuzov a starnit atatea resentimente, cand le spui unor anexati ca le lasi doar ochii pentru a putea plange. In mod cert, diplomatia si administrarea post-anexare nu erau jobul lui, fara a-i pune, catusi de putin, la indoiala calitatile in arta razboiului. Mult timp, militarii au fost considerati, chiar si de catre liderii lor politici, niste salbatici (ideea am regasit-o si in „Trei regate”, de care am pomenit, cand se punea problema de succesiune la sefia unei armate). Dar cate diferente nu se disting in interiorul aceleasi caste?! Kiseleff, de pilda, avea alte perceptii si asteptari, mult mai elevate, in problemele de administratie, atunci cand observa, cu nedisimulata parere de rau, diferentele de administrare intre stilurile austriac si rusesc! (De unde, in treacat spus, se reconfirma cat de periculoase pot fi preconceptiile!). Ceea ce nu inseamna ca la diplomati nu intervin alte tare, cum ar fi sovinismul explicit al lui Fonton, care-i considera pe romani ca o piedica in calea nationalitatilor slave (am vazut aceeasi tara diplomatica, recent, in criza din Siria). Exista, astazi, o alta tendinta in randurile clasei politice, a politicienilor rasati, aceea de a nu starni sau amplifica adversitati sau dusmanii prin deciziile pe care le iau (mai ales in politicile international). AN: „Pentru o schimbare de abordare, este citat un diplomat rus, F. Fonton (…)”: o eleganta diplomatica fara cusur a expresiei introductive! Totusi, dincolo de divagatiile pe tema, nu mi-as dori o armata condusa de un diplomat si o diplomatie condusa de un militar! Pentru o tara ca a noastra, ca pozitie si marime, situarea pe val este o conditie de supravietuire, ceea ce ar trebui sa ne faca sa ne gandim mai mult la virtutile flexibilitatii.

 6. 6 Doru Coarna noiembrie 3, 2013 la 5:43 pm

  @ sadicule,

  ha-ha, ce anume ti se pare asa de tare? Am facut o comparatie explicita, bazandu-ma pe observatia ca sunt mai multi cei care s-au urcat pe o bicicleta, decat cei care inteleg lipsa de performanta a USL in materie de guvernare… si zic performanta, nu rezultate, ca rezultate au, dar sunt proaste…

  Mie imi displace sa tai aripile altora, dar cifrele economice sunt mai slabe decat in vremea lui Boc, doar ca cei de la statistica le prezinta altfel, ca totusi guvernul sa mai aiba sansa de a iesi pe strada… Politica externa este absoluta nula, cu exceptia pozitiei ghiocel, la indemana oricui de altfel… nula ca rezultate, ca cheltuieli si turism politic insa este notabila, desigur… Politica energetica este cel putin ciudata, se merge pe independenta energetica, in sensul ca vom cumpara propriile gaze de la firme straine… Nu s-a vazut nicio relansare, nici un domeniu incurajat, nici o initiativa care sa dinamizeze ceva, cu exceptia exploatarii gratuite a resurselor de catre altii… Invatamantul este si el la pamant, scoala a devenit o mare varza cu gust de gulas… Imprumuturile au devenit ceva obisnuit pt guvern, cred ca nici nu stiu ce datorii avem exact si catre cine… dar daca ii intrebi, cifrele curg garla, scoase proaspat din burta, desigur… Politica economica a condus la a patra rectificare bugetara consecutiva, toate pe minus… In plan social este tot dezastru, lipsa de educatie, de civilizatie, de cultura, dar si ofensiva religioasa, fac ravagii… Nivelul de trai este ZERO, zona taraneasca, cea mai stabila deoarece celelalte au disparut, traieste la subzistenta… cateva exceptii de reusite agricole, si acelea bazate pe evaziune, nu fac decat sa confirme observatia… Imaginea guvernului, si interna si externa, este in cadere, cateva vizite fara substanta, fara subiect, fara rezultate altele decat cele stabilite anterior, si doar la A3 si RTV, confirma si ele asta… Lipsa consistentei actului decizional, dincolo de acceptiunea securistica a ideii, face si ea ravagii, si odata cu descentralizarea, debandada administrativa va fi una absoluta… baroni cupizi vor deveni papi locali, existenta omului obisnuit, fara ambitii politice, ajunge la clementa autoritatii acelora, fara posibilitatea de a o corecta in caz de abuz…

  Dar sa fim optimisti, poate globalizarea ne va salva de ai nostri…

 7. 7 ZeV noiembrie 3, 2013 la 5:43 pm

  Am descoperit un filo-american inrait, dispus sa mearga pe mana (moarta) a americanilor pana-n panzele albe, cu revolverul in stanga si pusca de asalt in dreapta.
  Numele lui este Centru. 😉 😉
  Acest subit simpatico coleg, scrie:
  ,,SUA este locomotiva lumii , Cris . Americanii trag Planeta dupa ei .”
  Intreb: cine este locomotiva ? NSA ?
  😉 😉
  Uite de aceea, centrule, sustin transportul pe calea ferata. Acesta este viitorul, dupa chicso-comicul Bechtel.
  😉 😉

 8. 8 sadicu noiembrie 3, 2013 la 6:40 pm

  @Doru Coarna
  Nu as putea spune ca suntem de aceasi parte a baricadei.Mai degraba as spune ca gandim la fel.Numai ca tu,te pricepi mai bine decat mine sa-ti expui gandurile in scris,(si in acelasi timp si pe ale mele).Nu de putine ori am renuntat sa postez dupa ce in prealabil am citit ce ai scris tu.
  Pe de alta parte,esti foarte haios.Banuiesc ca nici macar ZeV nu se poate supara pe tine. 🙂

 9. 9 Centru noiembrie 3, 2013 la 6:51 pm

  @ luca – ce ne facem fara rusi , cum traim fara ei ? De la furtul Basarabiei in 1812 la abandonarea romanilor batuti de nemti , turci , bulgari si austrieci in 1916 in Muntenia , de la vizitele NKVD la taranii basarabeni in 1941 la masacrarea prizonierilor romani in noiembrie 1942 la campaniile de denigrare din presa vest – europeana ale Romaniei platite de oficinele sovietice si azi ruse in anii 1980 sau 2000 . Am vorbit cu veterani care au facut campania din Vest in 1944 – 1945 cu rusii vecini , toti descriau FRICA pe care rusii le-o exercitau …. Alta ordine de idei , pe calea ferata in tara duoului Ponta Basescu faci 4 ore pentru 150 km intre Cluj si Oradea , inghetand sau murind de frig in vagoane de anii 1960 , ce sa spun de un Suceava Bucuresti … Drum bun ! Si daca cineva cunoaste un antibiotic , un antiviral , un echivalent al Apple sau Google , al lui IBM sau Microsoft , creat de vecinii de la Est sa ma sune … Sau un plan Marshall creat de vecini , altul decat cine distruge mai multe destine la Canal si puscarie … Ca Ambasada SUA nu s-a jucat cu destituirile , ca unii , in iulie 2012 ( care au esuat de atunci in tot , de la Oltchim in direct TV la caini , de la Schengen la Rosia , de la independenta fata de FMI la cel mai nou santier in infrastructura , nu e un motiv sa detest Unchiul Sam …..

 10. 10 ZeV noiembrie 3, 2013 la 9:36 pm

  Fragmentarium
  Nu numai Teatrul lui Marcello este o expresie a multitudinii de civilizatii care s-au succedat in orasul lui Romulus si Remus ci, majoritatea vestigiilor ilustreaza modul armonios in care s-au interesectat culturi stratificate in ordinea timpurilor. Asa este si in For, unde biserici precrestine si structuri renascentiste coexista cu coloane , monumente si statui antice, la fel se remarca si in Piazza di Campidoglio unde papii au pretuit si pus in valoare statuia ecvestra a lui Septimiu Sever si..multe altele.
  Teatrul lui Marcello este inca viu, acolo desfasurandu-se multiple manifestari culturale , inclusiv concerte cu virtuosi celebri.

 11. 11 ZeV noiembrie 3, 2013 la 9:49 pm

  Inteleg ca unii romani nu stiu de ce Romania a intrat in NATO si si-a oferit in toata splendoarea sa nuda teritoriul pentru baze americane.
  E foarte simplu: America tine enorm la viata cetatenilor sai si are nevoie de carne de tun ieftina in prima linie: Irak, Afganistan si….nu si in Siria, deoarece paraii si credibilitatea americana sunt cam pe sfarsite, iar in Siria, yankeii au dat nas in nas cu Putin.
  Apropo, am aflat din presa, ca cel mai puternic om din lume nu este afro americanul. (Z)
  Tiparnita de dolari numita FED a depasit orice bariera a bunului simt, iar Congresul incepe sa murmure dezaprobator.
  Lumea se trezeste la realitate, inclusiv in zona varfurilor politice europene, care au realizat ca oricine pe aceasta lume este prezumtiv terorist (in ,,viziunea” lui oncle Sam) , chiar si doamna Angela Merkel. (Z)
  In timp ce soldatii romani sau de pe aiurea isi risca viata in Afganistan, smecherii cu stele multe se joaca la Pentagon cu butoanele si..dronele.
  Sa tot porti razboaie ,,juste”, nu-i asa ?
  De fapt, asta e America..un spectacol stralucitor de vise si sperante cu confetti si artificii. Restul e vid si tacere. Uneori, se aud rafalele din scolile publice americane.

 12. 12 ZeV noiembrie 3, 2013 la 10:01 pm

  Centrule, vad ca va lasa memoria:
  -Schengen este un proiect ratat de Basescu in 2011, desi, avea justitia sub control 100%
  -Rosia este proiectul de campanie al lui Basescu, pe care, Ponta si Sova au indraznit sa-l renegocieze facandu-l mai favorabil Romaniei si au initiat /amorsat o dezbatere publica nationala, binevenita
  -Oltchim a fost capusat de PDL si lasat sa moara in sucul propriu al datoriilor iar Arpechim a fost privatizat si vandut OMV, anterior domnului Ponta. E adevarat ca domnul Basescu il regreta acum pe infractorul Dan Diaconescu in-Direct , dar repudiaza un om de afaceri puernic cum e Gruia Stoica, care a gresit nesponsorizand Miscarea Populara. Ciudate mai sunt caile Domnului…. (Z)
  O fi influenta ,,strategic-benefica” a Americii, care is doreste siguranta pentru soldatii americani ce urmeaza a fi retrasi din Afganistan, unde vor ramane doar..dronele si eventual ceva soldati vasali de sacrificiu de prin estul european ?
  Sa vedem, colega, ce ne rezerva viitorul, dar, din pacate, va este extrem de greu cu conexiunile semnificative.
  (Z)

 13. 13 Delia noiembrie 3, 2013 la 10:05 pm

  Domnule Adrian Nastase, va doresc mult succes dvs. si sotiei dvs. la termenul de maine al procesului si astept cat de curand vestea buna ca ati fost achitati! Multa sanatate si putere sa treceti peste toate aceste incercari! Va sustin si cred in nevinovatia dvs.!

 14. 14 Centru noiembrie 3, 2013 la 10:06 pm

  Astazi 3 noiembrie 2013 circulatia intre Brasov si Bucuresti a fost din nou deviata pe Valea Prahovei , din cauza aglomeratiei . Ce noroc ca-l avem pe acest serios Ponta , care si-a respectat , ca de obicei , cuvantul , semnand la termen contractul pentru autostrada Brasov Comarnic acum 5 zile … Il puteti admira , pe acest valoros om de Stat , in compania lui Toni Grecu si à unei creaturi feminine vulgare , stridente si de prost gust cum numai in Romania anului 2013 poti gasi , la Serviciul Roman de Comedie , dupa-masa asta ….

 15. 15 ion adrian noiembrie 3, 2013 la 10:21 pm

  In 1990 cand FSN triumfa au fost un procent de 3% care au votat cu Ratiu si 7% cu Campeanu.
  Adica 10% au recunoscut clar de pe atunci valorile de dreapta purtate din pacate doar de unul singur cu adevarat inteligent si remarcabil si de un altul mai gaunos mai dambovitean demagog.
  Unul, cel cu cu 3% se numea Ion Ratiu si se revendica din Maniu si celalalt Radu Campeanu liberal, dar din aripa oportunista a lui Guta Tatarascu.
  Cei de dreapta si cu adevarat inteligenti au votat cu Ratiu.
  M-am bucurat sa aflu de la dl Predoiu dupa o prestatie remarcabila in seara asta la Digi ca este si el printre acei 3% de oameni de dreapta si inteligenti.
  FSNistii care intre timp s-au rasgandit erau evident din categoria de ordin doi adica care nu o nimeresc din prima.
  Cred de asemeni ca dl Predoiu, ca si mine nu s-a dus la vot in 2000 la turul doi pentru a vota Iliescu de frica lui Vadim.
  Evident ca eu avand permanent dreptate in analiza politica se intampla cum am spus si anume Predoiu va fi candidatul PDL si numai sodajele ar trebui sa decida intre el si Ungureanu daca nu se retrage acesta(adica daca este destul de inteligent s-o faca) si desigur se adauga ca posibilitate di dl Boc despre care incep sa cred ca este poate totusi mai bine daca nu are peste 5 procente fata de alti posibil candidati ai dreptei sa nu paraseasca Clujul caci si Predoiu intr-o campanie bine condusa si sprijinita de intreaga dreapta poate sa devina redutabil .
  Repet, m-a convins prestatia sa de exceptie, de azi si mai ales faptul ca in 1990 desi era foarte tanar a votat totusi cu Ion Ratiu care voia sa vanda tara.

  O mica dovada a inteligentei si prezentei de spirit a dlui Predoiu a fost raspunsul sau antologic la o intrebare despre tineretul de azi care manifesta fata de Rosia Montana :

  „Daca noi suntem generatia crescuta cu cheia de gat, ei sunt cei crescuti in fata calculatorului

 16. 16 blogideologic noiembrie 4, 2013 la 12:03 am

  Îmi place titlul editorialului scris de THOMAS L. FRIEDMAN în NYT : “Calling America: Hello? Hello? Hello? Hello?” 🙂 http://www.nytimes.com/2013/11/03/opinion/sunday/friedman-calling-america-hello-hello-hello-hello.html?src=me&ref=general

 17. 17 Centru noiembrie 4, 2013 la 12:21 am

  Sova la Antena 3 . Isi aroga fara jena santierele Lugoj Deva ( neinceput niciunul de un an ) si blocatele – de el si Ponta – Nadlac Arad , santiere programate de mai bine de 3 ani Tot ce e intre Sibiu si Nadlac e finantat 85 la suta de UE , zero merit USL . Sebes Turda e un non sens , de ce legi Clujul de Deva in loc de Targu Mures , e o aberatie ! Il astept pe Sova , viteazul cu programe UE vechi si finantate de UE de zece ani , acolo unde banii UE nu vin dar unde tara are nevoie , la Nadasel Mihaiesti , Suplacu de Barcau Bors , Campia Turzii – n-a suflat un cuvant , Ponta nu bugeteaza un leu de la el …asteapta pomana UE … Dar Constanta Bucuresti à fost facuta 100 la 100 cu bani romanesti , fara mila UE ….

 18. 18 blogideologic noiembrie 4, 2013 la 6:56 am

  Principala experienţă de viaţă prin care trec 40 % dintre americani se cheamă SĂRĂCIA http://opinionator.blogs.nytimes.com/2013/11/02/poverty-in-america-is-mainstream/?hp&rref=opinion&_r=0

 19. 19 vsile noiembrie 4, 2013 la 7:35 am

  Un porcocaliu mai sus,

  „..Nu as putea spune ca suntem de aceasi parte a baricadei.Mai degraba as spune ca gandim la fel”

  Aparent asa este numai ca unul este sincer si celelalt poronocaliu!

  ……

 20. 20 Marcus noiembrie 4, 2013 la 10:42 am

  Happy Prison For You, Mr.President!

  Multi ani iti doresc, Traiane, cu bratari la-ncheieturi
  Pan-o rugini inox-ul si-ti va face bataturi.
  Sa privesti printre zabrele, jinduind dupa pachet,
  Sa-ti pui curu’ la bataie, concurent “Mister Borfet”.

  Sa ai parte de plimbare doar o ora, insotit,
  De zdrahonii cu pulane, iute pusi pe otanjit.
  Sa ai pat legat cu lanturi de perete peste zi
  Doar cu vorbitor la luna, sa ai parte de copii.

  Chiftelute, din elastic, sa-ti parvina peste zid
  Zeama lunga si-arpacasu’, aliment sa ai in blid.
  Iar de vrei corespondenta, sa astepti din Targusor,
  Ravasel semnat Lenuta, sa-ti aline al tau dor.

  Si iti mai doresc, Traiane, nopti cu tine ca saltea
  Tabacindu-te gealatii, incantati de muhaia.
  Mă mai rog de sanatate, far-alcool, in abstinenta
  Zile-n ger sau in dogoare, pe platou sa faci prezenta.

  Caci la raul ce facut-ai cat o tar-ai birjarit
  Loc mai bun pentru odihna, altul nu-i mai nimerit.
  Asta de n-o vrea frac-tu’ Mircea, ofertant de loc de veci,
  Sa te gazduiasca-n tihna, intre patru dale reci.

  Sa ma ierti de-ntarziere, pentru dar in rime scris
  As fi vrut versuri alese la asa distins proscris.
  Mi-a iesit, precum vezi bine, o naiva poezea,
  In care-ti aduc omagiu, pentru-asa o viata grea.

 21. 21 Cris noiembrie 4, 2013 la 10:46 am

  Vă țin pumnii strânși pentru recursul de azi.
  Să dea Dumnezeu să câștigăm!

 22. 22 Cris noiembrie 4, 2013 la 10:55 am

  Guvernul are rezultate bune. Doar răuvoitorii nu le văd.
  Ele pot fi parcurse pe „Guvernul USL la raport”.
  Politicile aplicate sunt restricționate de FMI și Buget. Cu o mare de evazioniști nu poți face minuni. E valabil și pentru Guvernul Bsescu-Boc.
  Electorii care nu fac nimic pentru viața lor și așteaptă totul de la guvern nu au dreptul să vorbească. E valabil pentru orice țară.

 23. 23 Marian Nicolae noiembrie 4, 2013 la 12:08 pm

  Începe explorarea gazelor de şist în Constanţa.
  Unii localnici reclamă că firma de prospecţiune a intrat abuziv pe terenurile lor

  astăzi, 00:03 Autor: Radu Bostan,
  http://www.zf.ro/zf-24/incepe-explorarea-gazelor-de-sist-in-constanta-unii-localnici-reclama-ca-firma-de-prospectiune-a-intrat-abuziv-pe-terenurile-lor-11615258

  Prospectarea presupune utilaje care lovesc solul cu o presă metalică, generând unde seismice ale căror „ecouri“ sunt înregistrate de aparate montate în apropiere. Reflexiile undelor conturează o hartă a subsolului.

  Citeste si:
  Chevron face un pas înapoi. Explorarea gazelor de şist din Pungeşti a fost suspendată. În joc sunt teoretic 550 mld. dolari
  Documentul gigantului american Chevron care prezintă zona secretă din Europa care ar conţine gaze de şist. Porneşte din Nordul Europei, de lângă Rusia, şi se opreşte la Marea Neagră între România şi Bulgaria

  Compania de servicii geologice Prospecţiuni SA (PRSN), controlată de Ovidiu Tender, a început lucră­rile de achiziţie de date seismice în judeţul Constanţa, aceasta fiind prima etapă în explorarea pentru gaze de şist.
  Clientul este grupul american Chevron, care deţine licenţa pentru trei perimetre de hidrocarburi în zonă.

  „Facem măsurători la suprafaţa pământului în mod similar cu lucrările pe care le face un medic de ecografie“, a arătat Mihai Mitroi, vicepreşedinte Prospecţiuni, în cadrul unei vizite de presă în comuna Chirnogeni. În jur de 150 de persoane lucrează la proiectul din comună, care vizează achiziţia de date 2D pe o distanţă de circa 60 de kilometri.

  Mitroi a explicat că procedeul folosit pentru explorare în această primă etapă este neinvaziv şi presupune doar cartografierea subsolului printr-un procedeu asemănător cu sonarul de pe nave. Utilaje uriaşe numite vibratoare lovesc pământul cu o presă cu suprafaţa de circa 1,5 metri pătraţi, generând astfel unde seismice cu o arie de penetraţie de până la 6.000 de metri. Reflexiile acestor unde sunt înregistrate de un aparat numit geofon, iar datele colectate de sutele de astfel de aparate instalate pe teren sunt stocate pe un hard disk care este livrat clientului.

  „Luăm datele şi le ducem într-un centru de calcul, după care un geolog le interpretează. Clientul este obli­gat să depună o copie şi la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale“, a arătat reprezentantul Prospec­ţiuni. Următoarea fază a etapei de explorare va presu­pu­ne forarea unor sonde, însă de acest lucru se va ocupa Chevron.

  Măsurătorile se desfăşoară în afara comunei, iar Pros­pecţiuni a încheiat acorduri cu proprietarii tere­nurilor pentru a-şi monta echipamentele pe parcelele acestora. Unii localnici din comuna Chirno­geni susţin însă că angajaţii firmei de prospectare ar fi intrat intrat ilegal pe terenurile lor.

  „În septembrie a venit cineva la mine de la Prospecţiuni cu o hârtie pe care scria «Înţelegere», necompletată, ca să o semnez, că vor să intre pe teren. Le-am spus că nu intră nimeni până nu vin cu un contract în care se precizează pe ce suprafaţă se intră, care sunt despăguburile, data la care se intră şi când se iese de pe teren. Nu a mai venit nimeni, iar pe 13 octom­brie am trimis pe cineva să are şi mi-a spus că acolo sunt ţăruşi. Am venit la primărie, viceprimarul mi-a spus că nu ştie nimic, apoi am mers la poliţie şi am depus o plângere penală pentru a cere soluţionarea cazului pentru că s-a intrat fără acordul meu“, a spus Maria Vlad, o proprietară de teren din zonă, potrivit Mediafax.

  Reprezentanţii Prospecţiuni au arătat că din cauza lipsei hărţilor precise şi a bazelor de date privind terenurile, identificarea proprietarilor este dificilă, astfel că uneori apar erori, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către Chevron.

  Mitroi a mai spus că Prospecţiuni are în acest moment opt echipe active în întreaga lume, circa 30% din activitatea companiei desfăşurându-se în afara României. Firma lui Ovidiu Tender a câştigat luna trecută un contract în valoare de circa 700.000 de euro în Bulgaria, pentru a furniza servicii firmei Overgas, controlată de grupul rus Gazprom.

  Prospecţiuni SA a raportat o pierdere de 10,5 mi­lioane de lei (2,4 mil. euro) în primul semestru din acest an, la o cifră de afaceri de 133 milioane de lei (30 mil. euro). Anul trecut compania a avut o cifră de afaceri de 70,5 mil. euro şţi un profit de 3,9 mil. euro.

  Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.11.2013

 24. 24 sadicu noiembrie 4, 2013 la 12:09 pm

  @Doru Coarna
  M-am sucit,in sensul ca nu mai consider ca gandim la fel.Spre deosebire de tine,eu am descoperit si partea buna a acestei guvernari si am sa dau cateva exemple.
  1.Acest guvern n-a facut intr-un an si jumatate absolut nimic,(asta-i partea goala a paharului).Totusi,privind la intentii,consider ca e mai bine sa nu faci nimic decat sa faci rau.Daca luam drept referinta,codul penal,constatam ca intentia este mult mai bland pedepsita decat fapta.
  Tocmai de aceea,te invit si pe tine sa dai dovada de buna credinta si sa ”pedepsesti” mai bland intentiile guvernului.
  2.Vice Premierul Liviu Dragnea ne poate fi simpatic sau nu.Totusi,trebuie sa fim de acord cu totii ca domnia sa are gust la femei.De asemene,inclinatiile spre muzica populara autentica,nu pot fi de condamnat.De la antena 3 am aflat ca predecesorii aveau legaturi cu lumea manelelor.
  Deci odata cu marea schimbare s-a facut un salt calitativ in domeniul culturii.
  3.Ministrul Marilor Proiecte,Dan Sova,este un personaj foarte comic si astfel,atmosfera mult prea cenusie si crispata de la Palatul Victoria,se mai inveseleste ,nitel.
  Cu toate ca in ultimul an si jumatate nu s-a construit un km de autostrada,domnia sa,inaugureaza autostrazile facute de altii,inclusiv tronsonul construit in timpul lui Nicolae-Ceusescu dintre Pitesti si Bucuresti.
  Tare,sau ce? 🙂 Poti fi suparat pe Dan Sova?
  A negociat cu ursii,lupii,rasii si mistretii locurile pe unde stra-nepotii acestor animale vor traversa autostrazile dintr-o parte intr-alta.
  Le-a promis,de aasemenea ca Ion Tiriac,n-o sa-i astepte cu pusca nici la intrarea,nici la iesirea din tunelurile de acces.
  Deci nu e dracu chiar asa de negru precum incerci tu sa-l descrii,draga Doru Coarna.

 25. 25 blogideologic noiembrie 4, 2013 la 12:19 pm

  @ Florin Luca
  A început cea de a treia slavonizare ? Cam aşa sună manifestul pro-rus postat de tine în noiembrie 3, 2013 la 3:46 pm .

 26. 27 Marian Nicolae noiembrie 4, 2013 la 1:33 pm

  INCREDIBIL !!!!!
  ––––––––––
  Afacerea prin care Romania a devenit prima tara din Europa ce si-a cedat PAVILIONUL. Riscurile si milioanele din spatele unui simbol

  Pro TV | Publicat acum 18 ore 24 minute
  http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2013/sezonul-2/afacerea-prin-care-romania-a-devenit-prima-tara-din-europa-ce-si-a-cedat-pavilionul-riscurile-si-milioanele-din-spatele-unui-simbol.html

  Anul trecut, un grup de oameni de afaceri si functionari ai statului roman au pus la cale un contract fara precedent international – cedarea pavilionului Romaniei pentru 30 de ani unui Off-shore din Cipru. Un contract mai puternic decat legea, incheiat impotriva oricaror interese ale Romaniei.

  Este o afacere cu iz penal de care politicienii nostri care au ocupat succesiv fotolii de ministri nu sunt straini.

  Ce este pavilionul de stat

  Anul trecut, un grup de persoane pline de imaginatie s-au gandit sa vanda pavilionul de stat al Romaniei adica tricolorul care se arboreaza pe navele ce tin de statul roman. Greu de crezut, dar aceasta este o poveste adevarata.

  Pavilionul national indica statul sub a carui protectie se afla nava si de ale carei legi este guvernata atat in apele nationale, cat si in largul marii. Protectia se extinde atat asupra navei care il arboreaza, cat si asupra marfurilor pe care le transporta. Protectia, dar si … responsabilitatea!

  In 29 februarie 2013 comandantul Andrian Mihei a fost numit prin ordinul Ministrului Fenechiu, directorul general al Autoritatii Navale Romane, entitate care are rol de organ tehnic, un fel de RAR al navelor. La cateva zile dupa instalare a primit o notificare din partea unei companii private care revendica dreptul de a inscrie nave in numele statului roman.

  „Fiind un profesionist de 33 de ani experienta in domeniu, stiam ca este imposibil acest lucru”, explica comandantul.

  Declasificarea unui contract special

  Atunci a aflat ca exista un contract secretizat incheiat cu o companie din Cipru cu actionariat german.

  „Am cerut sa mi se puna la dispozitie contractul. Atunci am aflat de la domnul director ca contractul are un regim special, a fost clasificat ca si secret de serviciu si ca nu pot sa-l vad. Am intrebat de ce nu pot sa-l vad, pentru ca sunt director general”, mai spune Andrian Mihei.

  Andrian Mihei a reusit sa declasifice documentul si s-a ingrozit.
  contract desecretizat

  „Dupa ce am citit, am parcurs intreg contractul si mi-am dat seama de enormitatile care erau cuprinse”

  Un contract semnat intre Autoritatea Navala Romana si Ilvana Holdings Limited prin care institutia navala romana acorda drepturi de administrare a pavilionului Romaniei pentru o perioada de 30 de ani!!

  Romania mai are doar 4 nave in flota comerciala

  Povestea incepuse cu un an inainte, cand la nivelul Ministerului Transporturilor s-a format un grup de lucru pentru a gasi solutii vizavi de navele inmatriculate in Romania si asta pt ca tara noastra mai are in flota sa comerciala doar… 4 nave.

  Pe doua dintre acestea vi le-am prezentat acum cateva luni: sunt navele CFR-ului care zac nefolosite in portul Constanta.

  Disperarea te cuprinde cand vezi ca munca de generatii este abandonata, lasata in deriva.

  Cele mai mari ferry-boaturi din Europa sunt in Constanta. Ce viziune strategica si comerciala sa ai sa nu le folosesti. Fiecare nava are aproape 200 de metri si pe fiecare se pot incarca cel putin 100 de vagoane de marfa sau 100 de tiruri, atragea atentia Cosmin Savu la „Romania, te iubesc”.
  Nava Mangalia

  Navele sunt bine intretinute, parca asteapta as fie alimentate si sa plece in larg, acolo unde le este locul. Au facut transport in Turcia, Georgia, Azerbadjan, au transportat tiruri si marfa, dar au participat si la exercitii militare si tocmai de aceea au fost declarate de CSAT de importanta strategica. Ele nu pot fi vandute si, in momentul in care s-a inceput privatizarea CFR Marfa, au fost trecute la CFR Infrastructura.

  Dar sa ne intoarcem la pavilion si la grupul de lucru format in 2012 pentru a gasi solutii pentru flota romaneasca inexistenta. La intalnire au fost prezenti transportatori, angajati ai ANR, dar si reprezentanti ai sindicatelor care si-au dat seama ca aceasta adunare era mai mult formala.

  „Grupul de lucru. care a fost creat la initiativa ministerului de atunci, a fost alcatuit tocmai pentru a identifica acel registru international al navelor maritime, ca asa a fost denumirea care a fost agreata atunci’, povesteste Mircea Burlacu, de la Federatia Nationala a Sindicatelor Portuare.

  Romania, in acelasi joc cu Panama, Honduras si Sri Lanka

  Exista in lume si termenul de pavilion de complezenta sau de convenienta daca proprietatea si controlul vasului se afla in alta tara decat pavilionul de navigatie al navei.

  Jumatate dintre vasele lumii navigheaza sub astfel de pavilioane, iar armatorii le prefera pentru ca impozitele platite statului de pavilion sunt mai mici si astfel eludeaza bugetele nationale, contractele colective de munca sunt mai avantajoase, in general birocratia este minima.

  Pavilionul national asigura navelor protectie si garantie, pe cand pavilionul de complezenta, nu.
  Panama

  Noi am fi intrat pe o lista de state celebre care ofera un astfel de pavilion: Panama, Belize, Honduras, Insulele Cayman, Bahamas, Antilele Olandeze, Insulele Bermude, Antigua si Barbuda, Sf Vicentiu si Grenadinele, Insulele Canare, Gibraltar, Liberia, Cipru, Liban, Burma, Mauritius, Sri Lanka, Vanuatu, Marshall ,Tuvalu si Insulele Cook.

  Problemele de mare, discutate pe … lacul Mogosoaia

  „Un grup de lucru! In fine cel care a pus, care a avut , care era oarecum gazda evenimentului, si se pare ca intr-un fel si initiatorul acestui demers era domnul Stelian Cojocaru care la vremea aceea era, spunea ca este consilier al ministrului”, isi aminteste Mircea Burlacu.

  STELIAN COJOCARU este presedintele Colegiului Nautic Roman, o entitate privata de pe malul lacului Mogosoaia care instruieste personal navigant.

  „Am fost solicitat de domnul secretar de stat Valentin Preda in calitate de consilier onorific, dat fiind faptul ca eu colaborasem cu domnia sa. Am avut sansa deosebita de a-i fi consilier in 2009. De data aceasta, in 2012, cand dansul a fost numit secretar de stat, am acceptat impreuna si am fost chiar onorat sa mi se aloce cateva dintre proiectele pe domeniul naval”, povesteste Stelian Cojocaru.

  „Lucru curios de altfel, ca mi s-a parut ceva anormal sa te duci sa discuti probleme de mare, de pavilion international, pe lacul Mogosoaia”, comenteaza Mircea Burlacu.

  Discutiile atunci nu au avut nici o finalitate si s-au dovedit doar un pretext pentru ceea ce a urmat.

  In august 2012 s-a organizat o pseudo-licitatie despre care nu a aflat nimeni, incalcand toate normele juridice in vigoare. Fara sa se faca vreun caiet de sarcini, fara sa fie publicat pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice, fara să aiba acordul Consiliului de Conducere, s-a postat un anunt prin care voiau sa achizitioneze un serviciu de intermediere. Adica, sa gaseasca pe undeva un agent, care sa aduca nave sub pavilion romanesc.

  Omul care a dat anuntul de ochii lumii si apoi s-a imbolnavit brusc

  Cel care a postat anuntul a fost Constantin Matei, la ora aceea director ANR, care imediat dupa, s-a imbolnavit subit si nu si-a asumat acel contract.
  Dupa ce s-a insanatosit a devenit subsecretar de stat in acelasi minister al Transporturilor.

  De fapt, anuntul postat in Jurnalul Uniunii Europene era doar de ochii lumii.

  Dupa un control al Autoritatii pentru reglementarea achizitiilor publice, ANRMAP, Autoritatea Navala Romana a primit o amenda de 180 de mii de lei pentru incalcarea procedurilor legale de achizitii publice.

  „Ma rog, s-a gasit o firma care de fapt era germana
  – Cum s-a gasit firma asta?
  – Pai cred ca de mai mult timp, de 2 sau de 3 ani au venit si au batut pe la portile Ministerului Transporturilor si, ma rog, initial au vrut sa actioneze ca un agent care sa vina si sa actioneze nave, sa fie inmatriculate de catre autoritatea romana si dupa aceea au dorit mai mult. Adica ei, printr-un sistem informatic pe care l-ar fi avut, sa opereze ei acest registru”. explica Constantin Matei.

  In 12 august 2012, director interimar al ANR a fost numit Eugen Olteanu. In aceiasi zi, acesta semneaza contractul controversat cu ILVANA Holdings Limited, un off-shore din Cipru inregistrat cu doar cateva zile inainte la care actionari sunt o serie de cetateni germani. Managerii companiei sunt Albrecht Gundermannn si Jorg Molzahn.manageri germani

  „Romania este prima si singura tara din Europa care a cedat drepturi suverane unei entitati private”, spune Andrian Mihei.

  Desi ar fi trebuit sa fie doar o firma intermediara pentru inscrierea navelor straine la Autoritatea Navala Romana, ILVANA primea in fapt dreptul de administrare al pavilionului Romaniei pentru 30 de ani, cu posibilitatea de prelungire!

  „De la intermedia si pana la a tine efectiv un asemenea registru, de a elibera tu certificate, in numele statului roman, de a avea propriul tau corp de inspectori pe care sa-I trimiti in lume sa inspecteze navele, vorbim de cu totul altceva”, mai explica Andrian Mihei.
  site-ul oficial

  Compania cipriota si-a facut si un site – RIFA, Romanian International Flag Administration unde putem vedea ca Romania este prima tara care isi cedeaza drepturile asupra pavilionului.

  „Doreau sa puna man ape acest registru si dupa aia sa creeze si facilitati prin care sa atraga cat mai multi armatori. Dar primele facilitati ar fi fost ca, punand un pavilion romanesc, ar fi fost un pavilion al UE si armatorii s-ar fi bucurat de avantajele pe acre le ofera un asemenea pavilion in relatiile cu alte tari”, explica Andrian Mihei.

  „Nu exista nici un registru de nave international care sa fie gestionat de o entitate private. Putea sa-l dea si unui srl din Romania. Nu poti sa emiti un act care deriva dintr-o autoritate decat prin exprimarea autoritatii”, atrage atentia Mircea Burlacu.

  In contract se menţionează ca agentul va fi liber sa incheie contracte cu clientii sa acorde si sa suspende dreptul de a arbora pavilionul romanesc.

  ANR trebuia sa acorde in mod corespunzator toate aprobarile, acordurile, documentatia si orice alt sprijin solicitat de catre acest off-shore. In acelasi timp, s-a obligat sa protejeze statutul juridic al firmei cipriote.

  „- Am fi devenit foarte atractivi, am fi devenit un fel de paradis fiscal, precum Cipru sau Panama?
  – Da, dar ei nu si-au cedat pavilionul. Pavilionul este administrat de catre administratia de stat”, explica totusi Andrian Mihei.

  Compania cipriota ar fi avut dreptul exclusive de a percepe, colecta si retine taxele.

  „Contractul a fost secretizat de catre fostul director inaintea, domnului Mihei si descretizat abia anul asta de catre domnul Mihei. El nici macar n-a fost cunoscut de angajatii din ANR, de angajatii din ANR pana anul asta”, spune Constantin Matei.

  Consecintele acestui contract pentru statul roman sunt greu de cuantificat

  „Daca e sa ne referim numai la Conventia dreptului Marii pe care Romania a ratificat-o, avem o mare responsabilitate. O nava poate sa constituie la un moment dat si o mare vulnerabilitate – poti sa introduce sub pavilion o nava care sa fie implicate in contrabanda de armament, de marfuri cu regim special”, explica Andrian Mihei.

  „Poate sa intervina la un moment dat o raspundere financiara care poate chiar sa doboare bugetul unui stat. Toate activitatile in care este implicate nava, indiferent in ce colt al lumii, poate atrage responsabilitatea statului de pavilion, responsabilitate care nu poate fi instrainata sau cesionata decat in cazul in care nava arboreaza pavilionul altui stat”, spune si Mircea Burlacu.

  Dar ce castiga statul roman din acest contract? Taxe din inmatriculare si din operarea navelor. Armatorii care si-ar fi inmatriculat navele sub pavilion romanesc, administrat de firma ILVANA, ar fi platit o taxa de 6000 de euro din care doar 1 mie ar fi revenit statului roman, adica 16 la suta din taxa, restul banilor intrand in conturile firmei ILVANA HOLDINGS.
  nava

  Totodata ar mai fi avut posibilitatea sa incaseze bani si din taxa de tonaj a navelor. De exemplu, pentru o nava de 40 de mii de DWT, conform contractului, Ilvana ar fi incasat 14 mii de euro si ANR doar 1000 de euro.

  „Banii care erau de fapt platiti statului roman erau niste peanuts, cum zic englezii, bani de alune. Contractual nu era echilibrat, astfel incat ambele parti sa castige win-win. Pentru unu este huge win si pentru altul este huge responsabilities”, spune Mihei.

  ANR ar incasa banii doar in momentul in care vor fi inscrise in registru cel putin 200 de nave.

  Stelian Cojocaru, „consilierul onorific”

  Stelian Cojocaru este insa convins ca drepul suveran al statului roman nu ar fi incalcat prin acest contract.

  „- Eu ca mandat din partea domnului Valentin Preda a trebuit sa ma asigur ca acest drept fundamental al Romaniei nu este incalcat.
  – Inca o data, sa definiti statutul dumneavoastra, consilier onorific
  – Exista notiunea de consilier onorific si cabinetele au in general asa ceva, oameni care activeaza punctual pe un proiect sau pe un anumit domeniu care nu pot fi remunerate. Este pe un contract de voluntariat.
  – Va intreb si vizavi de atributiile dumneavoastra
  – Sigur ca da, sa-l tin informat pe secretarul de stat pe acest proiect”

  Foarte ciudat este acest statut de consilier onorific . In legislatia in vigoare nu exista prevazuta functia de consilier onorific in cadrul cabinetelor secretarilor de stat si ministrilor. Presedintele Agentiei Nationale de Integritate intaraste acest lucru.

  „Postul de consilier onorific la cabinetul demnitarului nu exista”, spune Horia Georgescu, presedintele ANI.

  Interesant este ca acesti consilieri onorifici, neavand statut in lege, nu trebuie sa depuna declaratii de avere si de interese.

  Cel care era responsabil in momentul acela de domeniul naval in ministerul Transporturilor, nu vrea sa comenteze.

  Valentin Preda, apropiat al lui Radu Mazare

  Dar cine este Valentin Preda? Fost inspector de specialitate la Autoritatea Navala Romana, fost consilier al primarului Constantei, unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai lui Radu Mazare.

  Valentin Preda a fost demis de premierul Victor Ponta. Este foarte interesant, ca acesta a fost numit in functia de secretar de stat in timp ce ministru Transporturilor era Ovidiu Silaghi, in mandatul caruia s-a semnat si acest contract. Dar a fost pastrat si de Relu Fenechiu in Guvernul Ponta 2 pana la incidentul din februarie.

  Ministru Fenechiu a aflat si el tarziu de acest contract. Recunoaste ca a avut intalniri cu germanii de la ILVANA HOLDINGS.

  „La prima vedere, o propunere chiar interesanta. Prima intalnire pe care am avut-o, doi cetateni din Germania, chiar a fost impresionant, mi-au spus ca ce frumos ar fi ca pe oceanele lumii sa avem mii de nave cu pavilionul, steagul romaniei si am spus DA. Dupa care am cerut parerea juristilor si am vazut ca lucrurile nu stau chiar asa”, explica Relu Fenechiu.

  Fostul ministru Fenechiu a realizat ca acest contract este fara precedent.

  „Eram de acord sa schimb legea in conditiile in care faceam ceva bun pentru Romania si care sa nu aduca prejudicii. Nu s-a intamplat, n-am facut-o. La toate discutiile si recunosc ca au fost multe si interminabile cu aceasta companie, sa desfiintam vechiul contract, care dupa parerea mea a fost facut abuziv si impotriva legii, si sa facem un nou contract prin care ei sa fie un fel de dealer, sa inmatriculeze nave, nu au fost de acord”.

  Dupa ce a denuntat contractual si nu l-a pus in practica, Andrian Mihei a fost indepartat din functia de director general al ANR l-a nici 3 luni de cand a fost numit.

  Romania, data in judecata pentru 11,25 milioane de euro

  Dar, desi contractual nu a fost pus in aplicare, ANR a fost notificata de catre o casa de avocatura din Londra, White and Case care cere nu mai putin de 11,25 de milione de euro, daune pe care off-shore-ul din Cipru Ilvana Holdings le-ar fi avut.

  In contract apare o prevedere cel putin ciudata care spune ca orice neintelegere se v-a rezolva la Curtea de Arbitraj de la Londra.

  In Romania s-au facut plangeri penale la Parchet, la DNA, dar pana acum nimeni nu a fost tras la raspundere, desi statul roman risca sa plateasca daune pentru acest contract.

  „Da, ei fac presiuni si, ma rog se raporteaza la acel contract, dar daca nu poate fi operabil, nu stiu de ce o fac
  – E un contract legal, e un contract operabil?
  – Asta nu pot eu sa va spun, dar este si o cercetare in derulare la DNA”, mai spune subsecretarul de stat Constantin Matei.

  Cel care a semnat contractual, d-l Eugen Olteanu nu vrea sa comenteze scandalul in care a tarat statul roman. Culmea, el este in continuare angajatul ANR, fiind suspendat din functie pe perioada anchetei.

  Noul ministru al transporturilor vorbeste despre comisia care analizeaza situatia si,care, ca orice comisie in Romania nu se grabeste cu rezultatele.

  „A fost un control al corpului de control al PM, a fost angajata o firma de avocatura care a verificat contractul si stadiul si modalitatea in care acest contract poate fi reziliat. In momentul de fata, exista o comisie care inca analizeaza situatia, sper in cel mai scurt timp sa va putem da un raspuns si sa luam o decizie”, spune Ramona Manescu.

  Statutul acestui contract este incert – nemtii considera ca este valid, cei din guvern spun ca este suspendat, asa ca ne aflam acum in fata unui litigiu international cu consecinte nefaste pentru imaginea Romaniei.

  Si ce credibilitate mai poate avea statul roman in momentul in care este prima tara care-si cedeaza prin contract atributiile pe care ar trebui sa si le exercite?!

  Curand vom avea srl-uri care sa ne apere granitele, firme private care sa ne colecteze taxele si, de ce nu, politicienii cu raspundere limitata

  Sursa: Pro TV

 27. 28 blogideologic noiembrie 4, 2013 la 3:01 pm

  Doamne, câţi intelectuali mari a dat Rusiei, judeţul Soroca ! Chiar ministrul Educaţiei din Rossiia de atunci era originar din judeţul Soroca. Generic, ei erau Boarii mitici sau Văcăreştii, cea de a treia clasă funcţională din ideologia lui Georges Dumézil (ea însăşi fiind dezvoltarea ideologiei lui Giambattista Vico). Boarii constituiau o clasă funcţională economică. Legendele constelaţiilor mai adeveresc că Boarul coincidea cu plugarul primordial Triptolemos . Plugarii din câmpiile bazinului nord-pontic sunt atestaţi documentar de către oratorul Demostene din Atena, a cărui familie făcea comerţ cu aceştia. Prin releul cetăţii Atena, firul Văcăreştilor se întâlneşte cu firul saitic din „delta biblicelor sinte”. Înainte de a fi orice Rusie !

 28. 29 Aramis noiembrie 4, 2013 la 3:34 pm

  @ Adrian Nastase

  Interesante aceste surse, prin lumina ce o arunca asupra trecutului, dar si prin paralelele ce se pot face cu prezentul. Basarabia a fost intotdeauna un rezervor de populatie pentru Romania, uneori de cadre valoroase. Nu stiu in ce masura pot ajuta si viitorului. Pot?

 29. 30 Luminita Arhire noiembrie 4, 2013 la 3:35 pm

  Este foarte adevarat , domnule profesor si domnule prim-ministru , ca Daniel Morar , proaspat impartitor de dreptate si constitutionalitate la CCR , nu mai poate sa-i daruiasca lui Basescu Traian „LA ANIVERSARA ” inca un dosar penal , cu numele dumneavoastra scris caligrafic pe coperta ; dar un cadou mai mititel ( cum ar fi plimbarea dumneavoastra matinala , impreuna cu sotia , pe la Inalta Curte ) uite ca s-a gasit cineva de nadejde sa i-l impacheteze , sa-i puna fundita si sa i-l puna discret sub nas … Observ cum implicarea sotiilor in dosarele politice ( nu numai in cazul dumneavoastra , dar si in cazul lui Bogdan Popovici si nu numai ) a devenit o moda atat de dezgustatoare si atat de descalificanta ….metode vechi si ticaloase , imbracate in haine noi si sulimanuri pretioase …
  In alta ordine de idei , mi-a facut mare placere lipsa dumneavoastra de ipocrizie , cand ati fost intrebat ce-i urati lui TB la aniversare : NIMIC !
  Ca si dumneavoastra , cred in justitia imanenta si , in general , am rabdare .
  Ca si dumneavoastra , cred ca TB va avea parte de ceea ce merita .

 30. 31 Aramis noiembrie 4, 2013 la 3:40 pm

  @Adrian Nastase

  Cand s-a format USL-ul, am avut o interventie ce poate fi calificata drept sceptica pe blogul d-voastra. Daca nu ma insel, ati avut un raspuns pentru Harabula, care va atragea atentia asupra acelei interventii. Ii spuneati ca ati luat seama, sau ceva de gen. Ce credeti astazi, USL-ul mai exista? Sau e un soi de paravan ce ( deocamdata) convine?

  http://hanulmuschetarilor.wordpress.com/2013/11/04/fantoma-din-vitrina/

 31. 32 nastase noiembrie 4, 2013 la 6:41 pm

  Aramis,
  cred ca fiecare generatie trebuie sa invete dupa aceste documente. Ele nu trebuie uitate. Trebuie pastrate in „dosar”.

 32. 33 Cris noiembrie 4, 2013 la 8:53 pm

  Eu văd guvernul ca pe un tren care merge înainte, iar pe Băsescu – ca pe un derbedeu care dă cu pietre în tren.
  Din când în când, derbedeul reușește să spargă câte un geam, dar nu poate opri trenul.
  Să admiri un needucat, înseamnă să fii la fel ca el.
  Cei care apreciază Guvernul Băsescu-Boc să se informeze asupra „realizărilor” acestuia!

 33. 34 Centru noiembrie 4, 2013 la 10:18 pm

  Ce ma ingrozeste este ca Sova nu stia , la Antena 3 , cati kilometri reprezinta blocatele de un an Arad Pecica ( 40 la suta gata in noiembrie 2012 , cand contractul a fost reziliat si reziliat a ramas pana azi ) si Pecica Nadlac ( 85 la suta gata in iulie 2013 , cand Alpine da faliment si in loc sa-l termine finantand Alpine Romania pentru cei 15 la suta ramasi savantii decid rezilierea pura si simpla ) impreuna cu cèle 3 tronsoane din Lugoj Deva . Ii spun eu : 37 kilometri Arad Nadlac , 60 de kilometri cele 3 tronsoane Deva Lugoj . Atentie , pe Pecica Arad nici nu au deschis licitatia iar de cei 22 km de la Lugoj la Timisoara nici nu se vorbeste ( se distreaza in tribunale de doi ani ) . Epopeea sovisto-pontista , cu zero km pusi in lucru de doi ani , se refera la un coridor finantat de UE …Va imaginati succesul capacitatilor acolo unde ei ar trebui sa finanteze lucrarile , Brasov Comarnic si Bors Gilau ?

 34. 35 ZeV noiembrie 4, 2013 la 10:46 pm

  Luminita Arhire
  Felicitari
  Din pacate, multi dintre colegi si prin extensie, multi romani, par a fi uitat care este locatia raului aproape absolut in Romania si ataca furibund exact in directia pe care si-o doreste maleficul si diversionistii sai din presa , servicii si politica.
  Ce pot sa spun ? Sa le fie de bine si, daca ei cred ca asa il ajuta pe domnul Adrian Nastase, Dumnezeu sa-i rasplateasca asa cum merita.
  In alta ordine de idei, felicit tandemul Ponta -Chitoiu care a demonetizat apetenta pentru apocalipse a centrilor de sadism din presa autohtona, dar si de pe blogurile patriei.
  Lucrurile evolueaza asa cum, in linii mari, ma astept si cred ca pana la urma luciditatea, determinarea si unitatea care ne-au animat in vara lui 2012 va izbandi.
  Si pe dvs, si pe Cris, dar si pe domnii George Ban si Carcotasu, va rog sa continuati exact la fel, pana cand basismul, aservirea politica a justitiei si intoleranta vor fi starpite pentru totdeauna in Romania.
  ps
  Crin trebuie putin scuturat, deoarece pana la alegeri e cale lunga sa le-ajunga. Deocamdata este co-lider USL si presedinte al Senatului Romaniei, unde, are de condus (si) o comisie de revizuire a Constitutiei.
  (Z)

 35. 36 Florin Luca noiembrie 4, 2013 la 11:07 pm

  4 noiembrie 2013
  @ Centru &Blogideologic
  Daca ne vom « spala » cu lacrimile trecutului, vom avea un viitor mult mai curat…Asa au facut englezii cu americanii, francezii cu germanii si, mai nou, asa fac vest-europenii cu rusii. Nu trebuie sa ne uitam istoria, jertfele si suferintele, dar trebuie sa iertam si sa ne impacam cu noi insine si cu cei din jur. Asa vom vedea « mai clar » si ce este in jurul nostru si il vom avea aproape pe Dumnezeu.
  O seara buna.
  Florin Luca

 36. 37 Centru noiembrie 4, 2013 la 11:24 pm

  Verde de invidie am ramas , citind un material dintr-un curs de italiana pentru straini , ,, La strada che ci unisce ” , despre autostrazile italiene . Citez : ,, una larga stricia d’asfalto , piana e scorrevole , collega Milano con Napoli , attraversa gli Apennini … Larga 24 metri e lunga 756 chilometri , e costata 260 miliardi . E comunque , un opera di cui Italia va orgoliosa . ” Urmeaza descrieri tehnice si de peisaje , numar de ani si muncitori ca sa o faca, ce inseamna pentru economia italiana , numai bine sa-mi fac sange rau comparand cu ce e la noi . Directorul CNADR si Ponta la Sibiu : ” in 2014 dam bani pentru Bors Suplacu de Barcau , o facem ” . De cine isi bat joc ? Cine sa o faca ? N-au nimic planificat acolo , nici un constructor … Cui ” vor da banii ” ? Macar de-ar da pentru cei 8 km de la Gilau la Nadasel ( contract semnat din noiembrie 2012 ) si sa aduca A3 in Bucuresti ( 6 km ) . Eu nu mai pot . Cand vad cum taraganeaza la infinit imi amintesc de moartea lui Laura Stoica si à sotilor Aldea Teodorovici , victime inocente ale unei retele rutiere de muzeu si à iresponsabilitatii guvernantilor ….

 37. 38 Radu Humor noiembrie 4, 2013 la 11:44 pm

  Cică valoarea Roşiei Montana ar fi undeva ăe la 6.300 miliarde de dolari, iar noi o dăm la preţ de … pătlăgică 😉 :

  http://apostoldoru.blogspot.ro/2013/10/rosia-montana-o-biblioteca-de.html

 38. 39 Adrian B. noiembrie 4, 2013 la 11:58 pm

  Ii doresc d-lui Presedinte Basescu ( de ziua lui ! ) sa ajunga in situatia ” sa-si dovedeasca nevinovatia ” :)) Ca suna tare fain !!!

 39. 41 blogideologic noiembrie 5, 2013 la 4:29 am

  Am găsit pe blogul meu o întrebare mai veche : De ce nu apare termenul „injuncţiune” în DEX? Fireşte, cu analiza lingvistică în anvergura total adecvată ţintei. „injuncţiune” provine din latinescul injunctio. Injuncţiune înseamnă un ordin, un comandament.

 40. 42 blogideologic noiembrie 5, 2013 la 4:59 am

  Douglas Rushkoff, două aforisme : 1/”Programează, sau vei fi programat.” 2/ “Dacă nu eşti clientul, atunci eşti produsul.” Douglas Rushkoff este un gânditor contemporan care amplifică paradigma propusă mai pe vremuri de canadianul Marshall McLuhan. http://www.rushkoff.com/program-or-be-programmed/

 41. 43 blogideologic noiembrie 5, 2013 la 7:13 am

  O servitoare tracă rîdea de geometrul Thales din Milet care, cu ochii la cer, cădea într-un şanţ. Întâmplarea antică este povestită în dialogul platonic Theaetetus. Probabil că de atunci a rămas şi proverbul cel vechi : “E prost de dă în gropi.”

 42. 45 blogideologic noiembrie 5, 2013 la 8:17 am

  Este tehnologia disruptivă Big Data şi un răspuns eficient totodată la ceea ce îndeobşte se numeşte “mentalitatea siloz” ? Într-adevăr, compartimentarea funcţională a întreprinderilor a condus, inevitabil, la organizarea datelor în “silozuri” pentru fiecare department. “Mentalitatea siloz” a apărut din faptul că organizaţiile, până în prezent, au funcţionat cu “silozuri” de date şi este dificil, uneori imposibil, să apropii în timp real datele provenind din departamente cu funcţionalităţi diferite ale întreprinderii. Metodologia Big Data rupe această paradigmă. Ea permite nu doar sincronizarea datelor provenind din silozuri diferite, dar totodată permite să fie inserate în tabloul cel mare, şi folosite, date care sunt exogene respectivei organizaţii. În plus, metodologia Big Data facilitează apropierea de ceea ce se cheamă timpul real, având astfel un impact pozitiv asupra metodelor şi ritmului de lucru din organizaţie.

 43. 46 blogideologic noiembrie 5, 2013 la 8:57 am

  @ Florin Luca
  Problema este că muscalii sunt cei care trebuie să se „spele cu lacrimile trecutului.” Nu-i prea văd antrenaţi în hidrodinamica aceasta. În Memoriile sale despre cel de al doilea război mondial, Winston Churchill scrie că românii sunt într-o stare de mare confuzie şi într-o evidentă lipsă de dorinţă în a-şi învăţa istoria lor reală din secolul XVIII. Ne vorbeşti aici despre învăţăturile minunate ale imperatorului Petru Velikii pentru noi, ca şi cum ai vorbi despre „Învăţăturile lui Neagoe Basarab” (de altminteri furate de ruşi de la noi într-un text apocrif). Chiar şi acum, în Basarabia şi Transnistria, ruşii folosesc doctrina lui Nikolai Karamzin. Care spune că, pentru mersul civilizaţiei, românii trebuie omorâţi la fel cum au omorât americanii Pieile Roşii ! Ştii ceva despre istoria românească reală din secolul XVIII în afară de ceea ce mint muscalii ? De exemplu, ce ştii despre Capitulaţiunea de la 1740, în care Franţa absolutistă şi Imperiul Otoman stabileau ca fiind legitimă frontiera răsăriteană pe Bugul pontic pentru principatul Moldovei ? Şi ce ştii despre tratatul de la Kuciuc Kainargi (pentru care a făcut lobby „moralul” iluminist Voltaire plătit de ţarina Caterina cea Mare) din 1774 care a suspendat temporar aplicabilitatea Capitulaţiunii de la 1740 ? Ce ştii despre munca de persuasiune imensă desfăşurată de ideologul naţionalist român Ioan Eliade Rădulescu, prin mediul masonic, pe lângă lordul Palmerston, pentru restatuarea Capitulaţiunii de la 1740 ? Am avut drept rezultat numai Războiul Crimeii şi Unirea cea Mică, dar proiectul de restatuare gândit de Ioan Eliade Rădulescu era mult mai mare. Chiar şi Osman Paşa a lucrat pentru acel proiect în Războiul Crimeii !

 44. 47 dlnimeni noiembrie 5, 2013 la 9:09 am

  Starea de numai cititor al blogului dlui Nastase isi are momentele sale placute. Iar articolele ( si unele comentarii) despre Baas Arabia, superbe.
  Dar ce se zvonea, mai zilele trecute, prin tirg, ca efect al miscarii browniene a bitilor pe fibra? Ca dl Dragnea ar fi pus sefa de departament, in minister, o cintareata de muzica populara. De aceea, mi-am propus, cu toata criza de timp pe care o traversez (iar timpul este bani!), sa trag nitel cu ochiul la Etno tv, pe care in mod normal il ignor complet, poate vad la ce ora cinta taraful secretarilor de stat – si, daca aflu, atunci va zic si dvs. Ce mai, cum zicea Stalin, in ultimii ani se traieste mai bine la noi, mai cu veselie! Parca il vad pe dl Dragnea cu coronita de flori pe cap si sorbind din cornul abundentei guvernamentale, in timp ce cintaretii profesionisti grupati in trupa Rapsodia Executiva, artisti ai poporului, il inconjoara si ii cinta, smulgindu-i din cind in cind cite un fir din mustata: foaie verdeeee, iasomieeee/ mi te paste-o palarie, Dragneo, Dragneo, baiatuleee, of, of si-aoleo! In timp ce secretara secreteaza de zor ca parlamentar, lucrind probabil la legea functionarii ministerelor: art. 1. Dl Dragnea e in sedinta; art. 2. Dl Dragnea e ocupat acum, sunati din nou peste doua ore; art. 3. nu-l mai gasiti astazi pe dl Dragnea.
  I-auzi briul, trece riul!

 45. 48 Doru Coarna noiembrie 5, 2013 la 9:36 am

  Nu cred ca-i inteligent, elegant, sau macar normal, sa-i postezi unuia asemenea texte, de ziua sa de nastere… indiferent cine-i personajul…

  Cea mai inteligenta atiutudine este cea a dlui Nastase, nimic…

  Cred ca omul in chestiune a comis chestii teribile, dar aniversarea ramane o aniversare, are legatura doar cu mama si cu venirea sa pe lume, si e prilej de introspectie in trecutul personal, nu are treaba cu politica. Mai mult, a performat cum nici un alt politician roman n-a reusit-o, ce sa-i spui, ca a facut rau? OK, dar care a facut bine? Primul presedinte a uitat sa ne povesteasca adevarurile post decembriste despre niste decese in bloc, cel de-al doilea s-a declarat total impotent, al treilea a castigat toate luptele politice insa a schimonosit tara dupa chipul statului de drept polarizat… care a fost bun si care a fost rau?

  Romania inca nu a avut un presedinte normal, cum poate ar fi meritat! In 2004 s-a ratat, tot prin gratii „divine”, sansa de a-l avea… Nastase s-a aratat a fi prea bun pt o tara al carui destin harazit, de colonie, a fost impus, si de aici victoria aniversatului… In 2009 Geoana s-a aratat prea slab, iar in anii urmatorii nu s-a putut contura un proiect prezidential notabil… cativa din dreapta, cativa din stanga sustinuti din dreapta, unde sunt si banii, in general oameni fara discernamant, dovada faptele lor, performantele, declaratiile si inscrisurile… si lipsa de viziune… executanti…

  In comparatie cu ei, Basescu se afla peste tot, adica si mai sus, dar si mai jos daca-i nevoie, ba este si in fata si in spate, si la dreapta si la stanga… si atentie: FARA PARTID! Nu-l sustine nici o forta politica!

  Ce inseamna asta? Inseamna ca politica nu reprezinta nimic! Inseamna ca exista forte din afara politicii, care fac si jocurile, si politica…

  Basescu are insa o mare problema, nu stie sa „impacheteze” ideile, le tranteste ca la poker si desigur, nu multi apreciaza disciplina asta… asa starneste el de la invidie pana la ura, scapand bolovani pe gura… insa gandirea sa, analiza catorva mutari viitoare, alegerea variantei cu mai multe fete care sa-i omoare minim doi iepuri odata, il detaseaza de restul „trupei” politice formata din simpli clienti ai serviciilor si fortelor de tot felul si de oriunde…

  Basescu inca are mai multa analiza si mai mult discernamant… sa vedem cat l-or tine astea si ce va face cu ele, la final de mandat… eu sper sa creeze ceva util si tarii, dar proiectele pe care se pare ca a plecat sunt ridicole, copilaresti si iluzorii… Cum mama naibii nu poate gasi un prezidentiabil OK intr-o intreaga tara? Ca doar nu cauta singur…

  Ceea ce nu inteleg nici el, si nici ei, este ca populatia Romaniei este demotivata, rod al istoriei mincinoase postdecembriste, si asta de la tarani pana la academicieni… si nu merge sa-i motivezi cu bata, cu statul de drept, sau cu foamea… daca incerci asa ceva, toti vor prefera sa se aseze in randul asistatilor social sau sa intre obtuz in sistem, ceea ce s-a si petrecut… dar sistemul nu produce nimic, doar consuma! Asa si-a pierdut Romania lantul ala de la bicicleta…

  Sigur, peste tot este demotivare, dar exact in aceste vremuri cei care isi mentin motivatia reusesc, si nu pot reusi toti… Se pare ca Basescu inca resuseste, in timp ce restul doar mimeaza… ascunderea vulnerabilitatii…

  Nu stiu cum e la stana, dar oile isi pot alege magarul, sau acesta, adica magarul, vine in fata lor si le spune bai, eu sunt magarul vostru… deci ce se intampla daca duci doi magari la aceeasi stana? Pacat ca uite, ne lipseste pana si Becali… toti ar putea aduce ceva, daca n-ar fi demotivati…

 46. 49 ion adrian noiembrie 5, 2013 la 9:40 am

  De undeva din urma si chiar ca fara comentarii 🙂

  „In memoria Domnitorului Constantin Brancoveanu si a celor patru feciori ai sai, care au fost intemnitati in inchisoarea Yedikule la inceputul secolului al 18-lea departe de scumpa lor patrie si intru statornica amintire a istoriei comune a popoarelor roman si turc”, asa suna inscriptia inaugurata la Istanbul – la fosta inchisoare Yedikule, astazi devenita muzeu – de Victor Ponta si viceguvernatorul Kazim Tekin.
  Textul inscriptionat a fost agreat intre cele doua Ministere ale Afacerilor Externe, roman si turc, si este redat in limbile romana, turca si engleza. Cine citeste, orice turist, nu va pricepe mare lucru, iar martiriul Brancovenilor nici nu este pomenit, asa cum nu este amintit nici faptul ca populatia Istanbulului s-a revoltat pentru cruzimea pedepsei aplicata Domnitorului si familiei sale sau ca intreaga Europa crestina a fost socata de executia „Printului de Aur” – asa cum era supranumit.”

 47. 50 ion adrian noiembrie 5, 2013 la 10:42 am

  Out of topic

  Dle Adrian Nastase

  Interesele esentiale ale persoanelor cu dizabilitati sunt azi periclitate de dorinta unora de a modifica art 50 din Constitutie, care astazi introduce categoria persoanelor cu handicap in grupul celor care necesita protectie speciala, tocmai prin eliminarea acestui termen de „protectie speciala”
  A fost o mare victorie cand in 1991 cu sprijinul dl Antonie Iorgovan s-a introdus acest articol(pe atunci art 46)

  Prezint textul actual si apoi propunerea de modificare facuta de o dna deputat Gabriela Podasca:

  Art.50.-

  Persoanele cu handicap se bucură de protecţie specială.
  Statul asigură realizarea unei politici naţionale de egalitate a şanselor, de prevenire şi de tratament ale handicapului, învederea participării efective a persoanelor cu handicap în viaţa comunităţii, respectând drepturile şi îndatoririle ce revin părinţilor şi tutorilor.

  Art.50 – (propunere de modificare)
  Persoanele cu dizabilităţi se bucură de toate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, în condiţii de egalitate de şanse.
  Statul asigură realizarea unei politici naţionale de egalitate a şanselor şi de incluziune, prevenire şi tratament în vederea participării efective a persoanelor cu dizabilităţi în viaţa comunităţii, respectând drepturile şi îndatoririle ce revin părinţilor şi tutorilor

  Asa zisa motivare este alinierea la Conventia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilitati inlocuindu-se sintagma esentiala „protectie speciala” cu afirmarea egalitatii in drepturi ale omului si pentru persoanele cu handicap ceea ce pentru un document ONU referitor la toate tarile cu toate discriminarile lor inca existente este normal dar nu si pentru o tara UE care are un capitol intreg in Constitutie privind drepturile omului printre care si cel contra discriminaii.

  Ori discriminarea care este o excluziune sociala se elimina prin egalitatea de sanse in vederea incluziunii sociale tocmai prin aceasta „protectie speciala” care are mai multe valente decat simpla protectie sociala de care se bucura si cei sanatosi dar temporar someri.

  In taile avansate protectiade care se bucura persoanele cu handicap este atat de larg aplicata incat noi nici cu prevederea de protectie speciala nu ne apropiem de ei prea mult.

  Dle Nastase daca intelegeti si aprobati ce spun poate ca salvand de masacrare art 50, va veti putea lega numele de o realizare speciala, asa cum si-a legat numele dl Antonie Iorgovan de introducerea in 1991 a acestui articol in prima Constitutie post revolutionara binemeritand recunostinta celor peste 700000 de persoane cu dizabilitati si a familiilor lor.

  Multumesc pentru atentie

 48. 51 vsile noiembrie 5, 2013 la 11:48 am

  Radule,

  Oare carcotasii nostri inteleg aceasta situatie, de cealalta parte ceilalti carcotaasi inteleg ca totusi este o valoare care trebuie exploatata?

 49. 52 Cris noiembrie 5, 2013 la 11:58 am

  Despre Basarabia, ce să spun?
  Din 1812 a fost luată de Rusia unde a rămas, cu o pauză de 20 și ceva de ani.
  E clar că populația, din care o parte era deja de origine rusă, a fost rusificată, are altă mentalitate, alte obiceiuri, alt background decât populația din România.
  Cred că reunirea e o utopie și nici nu ar fi bine să fie fezabilă. Mai curând, populația să își ridice nivelul (lucru valabil și pentru cei din România) și să își unească forțele pentru propășirea țărișoarei.
  Unirea a două sărăcii…

 50. 53 vsile noiembrie 5, 2013 la 12:04 pm

  Din putul gandirii lui Titus sau cu alte cuvinte din categoria mesajelor criptocomuniste si iresposabile, citez
  noiembrie 1, 2013 la 9:18 pm
  “distrug sau dezorganizează”
  Trăim într-o lume construită după ideile lui Corneliu Coposu. inchei citatul.
  De unde se adevereste si reciproca intelepciunii , acolo unde este multa minte este si multa prostie!
  Eu cred ca traim intro lume creata de comunistii din linia doua sau a treia,o chestie paralela cu raposatul Copusu acela intemnitat tocmai pentru ca nu isi dorea lumea in care traim acum!

 51. 54 Velisar Iancu noiembrie 5, 2013 la 12:46 pm

  @ Doru Coarna, eu cred ca t. basescu va ramane in istorie ca presedintele care a facut cel mai mare rau tarii pe care a condus-o.

 52. 55 sadicu noiembrie 5, 2013 la 1:00 pm

  ……………………………………………………………………………………………………….
  ”Taxele mai mici, precum si stabilitatea sau predictibilitatea legislatiei fiscale sunt doar cateva dintre motivele pentru care tot mai multe firme romanesti aleg sa isi relocheze activitatea mai la sud, in „paradisul fiscal” de proximitate Bulgaria. .
  Bulgaria este, intr-adevar, avantajoasa din multe puncte de vedere. Fie ca vorbim de taxe mai mici, de un sistem fiscal predictibil si stabil sau de o birocratie redusa, Bulgaria pare un mediu propice pentru dezvoltarea de afaceri, in timp ce in Romania lucrurile par sa stea exact pe dos – birocratia e mare, la fel si taxele, iar fiscalitatea este haotica, se modifica des si, deci, e total imprevizibila.
  In aceste conditii, exodul firmelor romanesti in Bulgaria ar putea fi doar o chestiune de timp, avand in vedere ca a inceput deja, dupa cum reiese dintr-o statistica a Agentiei Nationale pentru Venituri din Bulgaria (un fel de ANAF bulgaresc), citata de presa din Romania. Potrivit acestor date, numarul companiilor cu capital integral romanesc care si-au stabilit sediile centrale in Bulgaria a crescut de opt ori in ultimii cinci ani.
  Ca si avantaje, putem vorbi despre o economisire generata de impozite si taxe mai reduse. De asemenea, putem aminti si posibilitatea de a face previziuni si planuri pe termen lung realista, avand in vedere ca in Bulgaria sistemul fiscal este unul relaxat si stabil. Moneda nationala are un curs fix astfel ca importurile extracomunitare nu comporta riscuri valutare. In afara de cota TVA, care s-a modificat acum 10 ani, celelalte taxe si impozite au ramas constante de aproape 20 de ani. La toate aceste avantaje, se adauga si o birocratie mai mica, costuri mai mici cu forta de munca, capitalul minim de 1 euro pentru constituirea unei societati si chiar preturile mici ale proprietatilor si chiriilor.
  Pentru comparatie, daca in Romania impozitul pe profit este de 16%, in Bulgaria el se situeaza la 10% si este platit anual, nu trimestrial, cum se intampla in tara noastra.
  De asemenea, , firmele din tara vecina nu sunt obligate sa depuna declaratii fiscale trimestriale, ci doar o declaratie anuala de impozit pe profit pana la data de 31 martie a anului urmator.
  In timp ce in Romania recuperarea de TVA este incerta, in Bulgaria exista un termen fix de 45 de zile de la cerere, urmand ca statul sa platesca dobanzi daca intarzie cu plata TVA-ului.
  Un alt avantaj al mediului economic bulgaresc este cursul fix de schimb leva-euro, spre deosebire de Romania, unde cursul valutar este fluctuant. Astfel, 1 euro este cotat la 1,95 leva, in timp ce in Romania cursul leu-euro variaza in jurul valorii de 4,2 RON.
  In plus, in statul bulgar, inregistrarea ca platitor de TVA este obligatorie numai atunci cand cifra de afaceri depaseste 50.000 leva (aprox. 25.000 eur) in ultimele 12 luni. Dupa inregistrarea ca platitor de TVA, se poate reveni la incadrarea de neplatitor, numai daca cifra de afaceri este mai mica de 50.000 leva in ultimele 18 luni.
  Potrivit legislatiei bulgare, la constituire, nicio firma nu este platitoare de TVA. Inregistrarea in scopuri de TVA se face ulterior. Daca cifra de afaceri a firmei va depasi 50.000 leva/12 luni, firma va fi inregistrata automat (de catre fisc) ca platitoare de TVA , iar proprietarii firmei vor face documentatia necesara. Documentatia si procedurile de inregistrare ca platitor de TVA sunt un serviciu distinct si se taxeaza separat cu 200 de euro”.
  sursa:avocatnet.ro
  ………………………………………………………………………………………………………
  NOTA
  Nu intamplator am ales exemplul Bulgariei.Exista multe similitudini intre economia romanesca si economia bulgara.De asemenea multe similitudini intre coruptia politica de la noi si cea din Bulgaria.
  Din pacate nu ne mai putem raporta ,ca tara,la celelalte ”surori” din fostul bloc socialist si cu atat mai putin la tarile din vestul occidental.
  Dar la cum decurg lucrurile,chiar si vecinul nostru de la sud o sa ne lase in urma.
  De foarte mult timp,am atras atentia ca aceasta clasa politica din Romania nu mai este capabila sa ofere solutii pozitive pentru Romania.
  Procesul de reformare a esuat lamentabil.O mare parte din vina o purtam noi,alegatorii de rand deaorece nu am reusit sa profitam de introducerea votului uninominal.De bine de rau,in randul celor care au preluat puterea dupa 1989,existau si oameni de valoare,oameni bine pregatiti,(pe bune) in diferite domenii de activitate.Cu timpul,partidele s-au transformat in adevarate ”puncte de colectare” pentru tot ce este mai putred in societate,un mecanism care tine la distanta oamenii valorosi si de buna credinta.Doar un singur exeplu care mi se pare cat se poate de relevant:”omologul” lui Antonie Iorgovan,(cel care s-a ocupat de redactarea Constitutiei la inceputul anilor ’90),este acum, Crin Antonescu.
  La fel de bine,Bianca Dragusanu ar fi putut ocupa functia de Presedinte al comisiei pentru modificarea constitutiei.Daca nu ma insel,cel putin Bianca Dragusanu a absolvit,la fara fregventa,dreptul.
  ..voi continua cand o sa-mi permita timpul.

 53. 56 blogideologic noiembrie 5, 2013 la 1:49 pm

  @ Cris
  Care „era deja de origine rusă” ?Scriitorul rus Lev Tolstoi se afla din 1851 pe frontul din Caucaz, mai intâi ca iunker, apoi ofiţer. Rudele sale, care îi doresc o carieră militară strălucitoare, întreprind diligenţe să îl mute în armata rusească de la Dunăre comandată de prinţul Gorceacov. În martie 1854, Lev Tolstoi ajunge la Bucureşti, trecând prin Basarabia. După 42 ani de la anexare, Lev Tolstoi scrie că nu a întâlnit pe cineva „care să înţeleagă ruseşte”.

 54. 57 ion adrian noiembrie 5, 2013 la 3:04 pm

  PS La ion adrian noiembrie 5, 2013 la 10:42 am

  Am uitat sa subliniez ca termenul de protectie speciala raspunde la termenul de nevoi speciale pe care cu siguranta ca persoanele cu diverse dizabilitati la au.
  🙂

 55. 58 Doru Coarna noiembrie 5, 2013 la 4:37 pm

  @ blogi,

  esti in farfurie sau in fata ei… e o veche zicere de peste ocean… dar multe adaptari cunoaste omenirea azi…

 56. 59 Doru Coarna noiembrie 5, 2013 la 5:33 pm

  @ Velisar Iancu,

  posibil dom’le, tare posibil… fiecare intra in istorie prin ceva anume, unul prin fapte, altul prin vorbe, altul prin marturisiri, prin matrapazlacuri, prin gandire, prin aventuri, sau prin prostii notabile…

  Aseara la Dragos Patraru, Starea natiei parca se numeste emisiunea, zicea asta ca si Kennedy a vrut sa-i ureze cea mai faimoasa blonda un La multi Ani, M. Monroe, si i s-a facut, apoi a vrut pe Luna si cativa s-au dus, apoi a vrut sa intre in Istorie si l-au chemat la Dallas de unde a plecat imediat acolo, in Istorie… expeditiva natiune, moftul presedintelui este ordin…

  Este greu sa imparti lucrurile complexe in bune si rele, unele par rele dar peste ceva timp se dovedeste a fi fost exceptionale, altele taman invers, apoi depinde si de narator, dupa cum ii convine… Dar toate astea nu fac doi bani, nivelul de trai al populatiei este indicatorul cel mai complet, cred eu, iar nu numai la noi ci pe toata planeta, de cand cu explozia demografica si criza de lichiditati, acesta cade permanent iar pe unde inca rezista, costurile sunt uriase… Practic s-au naruit lanturile si ciclurile de productie si nimic nu se mai leaga, singura speranta, zeul comertului, iata ca a clacat si el in fata pretului combustibililor si a disponibilului de pe piete, asa ca doar ticalosii generatoare de profituri imense merita transportate, astfel ca multe activitati generatoare de locuri de munca sunt mai rentabil de ucis, legal, decat de protejat si continuat… factorul socio-uman a fost anulat total!

  Si eu cred ca omenirea nu se poate autoadministra, nu prin politicile actuale, daca depaseste vreo 4-5 miliarde zic eu, asa ca, obiectiv vorbind, cateva miliarde, cele mai ghinioniste si care au sefi egoisti, vor trebui sa iasa din sistem pe cale naturala… este o lege a evolutiei, adaptare sau disparitie… fiecare plateste supravietuirea, unii cu munca intensa, altii prin inovatie, altii prin modestie, altii prin disciplina, altii cedandu-si bogatiile, altii militarizandu-se pe spatele celor neinrolati din societate, si tot asa… dar prin tradare sau abandonare, nu cred ca se poate… Daca chiar nu vrei nimic, ti se ia absolut totul, o tara nu poate trai din circ, doar niste ticalosi pot, insa doar aparent, atat cat sa-si termine natiunile, apoi le vine si lor randul, inexorabil…

  Pana la urma, cea mai buna filosofie este cea din bancul ala cu rechinii, cica poti scapa de rechini daca inoti repede? Nu, dar trebuie sa inoti mai repede decat ceilalti, nu decat rechinii… In vremurile ce vin scaparea este individuala, iar noi, intr-o tara complet anapoda si incapabila de a derula programe in beneficiul natiunii, ne vom confrunta tare curand cu chestia asta…

  Acum, oameni de exceptie, conducatori adevarati, pot amana lucrurile, dar nimeni nu poate schimba legitatile obiective ce guverneaza specia umana, aceleasi cu cele ale altor specii, nici o diferenta… Dar drumul, si de aici o sansa sau alta, este la latitudinea lor si daca viziunea nu le este una aiurita, sau aiuritoare, natiunea aia norocoasa cu asemenea lider, isi rezerva o sansa mai buna pt viitor.

  Practic, situatia este simpla cred eu, o multime de natiuni de toate felurile, de toate culturile, credintele si nivelele, s-au mondializat dar nu au lider! Da, suna aiurea dar trebuie lider mondial care sa polarizeze vointele intregii planete inspre o singura viziune, daca poate elabora una, nu numai cele ale unor natiuni, nu merge fiecare pt el…
  Ori aici, la viziune, apar problemele, caci amatori s-ar gasi… dar viziunea trebuie sa fie una a devenirii naturale, nu o simpla manare de vite…

  Place nu place, acolo se va ajunge, dar pana atunci merita luptat impotriva acestei idei, nu?…

 57. 60 Sami noiembrie 5, 2013 la 6:08 pm

  Mama era refugiată din Basarabia. Deși bunica mea era ucraineancă ( căsătorită cu bunicul român ) nici nu vă închipuiți ce traumatizante au fost cele două refugii . După primul refugiu au mai găsit ceva din ce abandonaseră , dar după cel de al doilea refugiu au pierdut aproape tot. Mama până la moarte a rămas cu gândul la copilăria ei din Basaraia. Din când în când plângea în liniște din cauza asta.

  Habar nu am ce ar fi mai bine în viitor în privința Basarabiei , dar nu cred că acest teritoriu va fi vreodată sigur pentru cineva. Întotdeauna va fi cineva în suferință , pt. că unii sunt din Rusia / Ucraina , alții sunt români. Nicicum nu este bine. Cineva va avea de suferit . Mai bine i-ar lăsa așa. Poate doar să adere și ei la UE și atât. Acolo nu sunt numai români , așa că e greu ca cineva să mai decidă iar și iar și să distrugă destine. Nu e corect. Să fie lăsați în pace.

  Personal mi-ar plăcea să încerc să revendic pământul deținut de bunici, căci casele am înțeles că nu mai sunt . dar nu știu, i-aș lăsa totuși în pace pe basarabeni. Sunt și ei oameni , au o viață ca fiecare și nu e drept să tot fie stresați și hărțuiți . Fiecare om a trudit pentru perna pe care pune seara capul și merită să aibă liniște cât trăiește și să se simtă în siguranță.

 58. 61 Sami noiembrie 5, 2013 la 6:22 pm

  În altă ordine de idei , ce face Ponta , doar taxe și impozite , promisiuni și FMI etc ??? Căci atunci când am mai îndrăznit să scriu de rău de el ați sărit să-i luați apărarea. Iată că timpul mi-a dat dreptate. La soarta noastră nu se gândește nimeni? Alte idei decât taxe / impozite/ biruri / suprataxe contabile de gennul Boc nu ni se vor servi nici de la USL ? Mă întreb încă odată dacă să mai votez vreodată . Toți sunt la fel . Niște pungași incompetenți , care doar promit și promit și nu se pricep de fapt la nimic. Ne promit un capitalism care de fapt nu există . Toată legislația nnoastră este deopotrivă anticapitalism / antisocialism . Cum să funcționeze lucrurile ?!?

  Știu că vă veți supăra pt. că v-am scris ce cred, dar e democrație și așa se vede de la mine. Este percepția mea.

  Totul se complică și se suprataxează pt. că cei care concep legi nu au avut nici măcar o măsuță pe stradă la care să vândă . Pur și simplu nu înțeleg cum funcționează lucrurile. Nici nu-i duce capul să se gândească cam cât timp îi ia unui om să completeze fel de fel de formulare cu care apoi să se așeze pe la cozi aflate în diverse colțuri din oraș/ județ ( după caz ) . Eu una sunt sătulă . Ponta cu ai lui , o altă mare dezamăgire, o nouă țeapă , din păcate pentru viitorul nostru.

  O alt fel de fațetă de tip Boc. Mai nou ne și convinge că ce bine e că ne împrumutăm continuu pe la FMI / Banca Mondială . Parcă zicea altceva mai demult. Rezultatele întârzie să apară însă, viața noastră trece la fel de „ fericită” ca în toti anii de după 89.

 59. 62 ZeV noiembrie 5, 2013 la 6:44 pm

  Centrule
  Inteleg ca dumneata nu poti trai fara autostrazi. Si mai ales, nu poti concepe ca pentru a fi facute, trebuie respectate anumite proceduri, prevazuta finantarea si gasit un constructor VIABIL presupunand ca ceilalti nu contesta licitatiile.
  Auzi enormitate…statul roman, din banii contribuabililor, sa faca ce n-a facut Alpine ! De ce statul, ma ? , doar pedelacii, cei care au adus acea firma in Romania, ar trebui sa cotizeze.
  Incep sa ma intreb daca nu cumva esti chiar doamna Anca Boagiu sub acoperire, sau, chiar managerul de la Romstrade, ca prea esti obsedat si plin de obida. Ai doua solutii: ori pui mana pe o mitraliera si tragi o rafala cand vine Ponta la palat, ori faci implozie. Dar noi…ce ti-am facut, stimate coleg, de ne agresezi cu prostiile si aberatiile dumitale repetate ca de un om paranoic si frustrat ? Ma lasa-ne. Oricum votam contra lui Basescu si a oricui este cat de cat apropiat de acest individ bolnav de el insusi. Atat asteptati voi basistii..ca Victor Ponta sa incalce legea. Ati uitat ca este procuror.
  (Z)

 60. 63 blogideologic noiembrie 5, 2013 la 6:54 pm

  Corneliu Coposu este politicianul fanatic care a impus în România principiul „Restitutio in integrum”. Distrugător de ţară şi dezorganizator de naţiune.

 61. 64 ZeV noiembrie 5, 2013 la 7:00 pm

  Sami
  E democratie, deci, ai dreptul sa votezi cu cine doresti. Oricum, eu nu voi vota cu cei care au taiat pensii, salarii si au marit TVA la 24 %, in veci si-n pururi.
  Ce impozit fundamental a marit Ponta, ce ar putea afecta mediul de afaceri ?
  Cine a redus TVA la paine, prin contra-exemplu ?
  Cine a introdus (IN PREMIERA) in scrisoarea de intentie, reducecerea CAS la angajator, de la mijlocul anului 2014 ?
  Veti spune ca e doar un deziderat..dar si cresterea catastrofala a preturilor, dupa ce uleiul si zaharul au atins cote minime istorice (dar nemediatizate), este tot o previziune, nu-I asa ? Va place sarea din drob, naivi manipulabili ai patriei ?
  Aruncati, naibii, televizoarele pe geam, ca veti uita maine poimaine si cum va cheama.
  De ce nu postati, voi anti-pontistii, pe blogurile basisto-pedelace ?
  Profitati de audienta acestui blog ?
  ps
  Comparati pretul la carburanti din octombrie 2012 cu cel din oct 2013.
  Evident ca totnomatele din presa nu sufla o vorba atunci ca preturile scad, inclusiv la energia electrica (pentru prima oara in multi ani), dar sa ne fereasca Sfantul sa creasca vreun pret cu un cent, fie si la o tigara.
  Cred ca Romania innebuneste, incet, dar sigur, datorie isteriei mediatice sistematic administrate romanului precum picatura chinezeasca.
  Voua va trebuie un Basescu reloaded care sa taie in carne vie, in pensii si in salarii, sa va calce in picioare, doar asa va simtiti bine probabil.
  Se pare ca domnul Coarna ar putea avea dreptate..Romania trebuie pusa sub jugul globalizarii, iar guvernele sa fie numite la Bruxelles. Daca ceva nu va va place, va trebui sa marsaluiti pe strazile capitaliei Belgiei.
  (Z)

 62. 65 ZeV noiembrie 5, 2013 la 7:07 pm

  Doru Coarna
  ,,Da, suna aiurea dar trebuie lider mondial care sa polarizeze vointele intregii planete inspre o singura viziune, daca poate elabora una, nu numai cele ale unor natiuni, nu merge fiecare pt el…”
  COMENTEZ:
  Lider ales, sau numit ?
  😉
  Dorule…nani, nani, prietene.
  😉

 63. 66 ZeV noiembrie 5, 2013 la 7:18 pm

  Sadicu
  Nu ti se pare ca nivelul acestui blog merita mai mult din partea ta ?
  Nu crezi ca ar fi mai bine sa ne argumentezi ce anume din proiectul de revizuire a Constitutiei ti se pare nepotrivit, SA DEZBATEM IMPREUNA ACESTE LUCRURI, matur, responsabil si aplicat, decat sa ne spui ca intreg proiectul este prost deoarece presedintele Senatului Romaniei este la conducerea comisiei de revizuire a Constitutiei ?
  Pe cine vrei sa prostesti astfel ?
  Te asigur ca cititorii acestui blog de elita vor mai mult de la noi, vor argumente punctuale analitice si sintetice , nu simple conexiuni politicianist-jurnalistice.
  Aduna-te colega, nu mai face sa ma simt jenat ca te-am declarat prietenul meu.
  (Z)

 64. 67 blogideologic noiembrie 5, 2013 la 7:50 pm

  O ştire stupidă : Deux milliards de planètes seraient potentiellement habitables. Ce înseamnă „potenţial habitabilă” ? http://bigbrowser.blog.lemonde.fr/2013/11/05/gravity-deux-milliards-de-planetes-seraient-potentiellement-habitables/

 65. 68 ZeV noiembrie 5, 2013 la 9:20 pm

  Blogi
  Din cele doua miliarde de planete potential locuibile, conform unor calculi abstracte, sunt atat de departe, incat nu putem percepe in detaliu nici macar una.
  Prin urmare, ar trebui sa ne pretuim mai mult propria planeta inca albastra….
  tinand cant ca ipocrizia omeneasca a atins culmi astronomice.
  Unii se strufoca sa ne convinga ca lumea se va prabusi daca se amorseaza proiectul minier de la Rosia Montana, in timp ce savantii americani ne spun, pe baza de cercetare si statistica, ca oricand ne putem imbolnavi de cancer datorita inhalarii microparticulelor ce contin elemente toxice datorate activitatii umane: transport, industrie, aer conditionat, incalzirea locuintelor, arderea combustibililor, etc.
  In componenta acestor microparticule omniprezente, nu se regaseste cianura, desi, se foloseste pe scara larga in industria medicamentelor.

 66. 69 Cârcotaşu noiembrie 5, 2013 la 9:44 pm

  @ Blogideologic,

  Corneliu Coposu este politicianul fanatic care a impus în România principiul „Restitutio in integrum”. Distrugător de ţară şi dezorganizator de naţiune.

  Adevărat!

  Ce înseamnă „potenţial habitabilă” ?

  De fapt dac-ai tradus „potentiellement” nu văz ce te-a împiedicat să traduci şi „habitables”. De fapt e simplu, „potenţial locuibile” sau mai pe româneşte „posibil a fi locuite”, „ce pot găzdui forme de viaţă”. Dragul de preţiozităţi îţi joacă feste. Pentru puţin!

 67. 70 blogideologic noiembrie 6, 2013 la 12:18 am

  @ Carco
  Mă obosesc totuşi să îţi răspund. Câtă energie trebuie să duci un om acolo ca să fie „potenţial habitabilă” ? Noţiunea corectă este „planetă cu ecosferă”. Dar lumea simplă trebuie prostită.

 68. 71 ZeV noiembrie 6, 2013 la 7:56 am

  PS-Sadicu
  ..Si Victor Ponta a comis exact aceeasi greseala ca si tine: a criticat, initial, proiectul Rosia Montana, DOAR pentru ca a fost sustinut de..Basescu.
  Vezi prietene ce face ura si prejudacata din mintea omeneasca ? Vraiste face.
  😉 😉

 69. 72 vsile noiembrie 6, 2013 la 8:51 am

  Carcotasu, ca de obicei in ultima vreme, aplauda o ticalosie lansata de un profesor de sorgine cripto-comunista, suparat probabil.. pe sat pentru simplul fapt ca inaintasii lui nu i-au lasat nici mostenire lui ci clanului carpaci,lui culita tarata,patriciu,porumboiu,nicolae, becalii , Jihad al Khalil si altor arabi mostenitori de drept ai Romaniei.

  Daca ma gandeam la un acdemician Berindei ,la ex.regele Romaniei, si la alti mostenitori care nu au mostenit nici o miime din pamantul pe care il are nicolae , vanghele sau arabul Khalil , au primit nu in urma restituiiri in inegrum si in urma a sutelor de procese citeva faramite din ce au avut inaintasii lor , discernem cit de corecta a fost pus in practica gandul acestui mare roman.

  De fapt ce romani suntem daca aplaudam instrainarea Rosiei Montana ,de exemplu cu distruderea unui intreg habitat natural , pentru un pumn de dolari , si nu pentru valoarea reala a acestui bun national!

  Ma gandescu cu stupoare ce ar face acesti romani daca miine li s-ar confisca bunurile si cit sunt ei in viata sau dupa ,mostenitorii lor ar lupta pentru un resitutio in integrum, s-ar demola tara?

  Domnilor, tara merge gresit prin distrugeerea industriei, bancilor,combinatelor ,secatuirea pe doi bani a bogatiilor acestui pamant ,distrrugere facuta de altii decit de beneficiarii restitutio in integrum!

 70. 73 Ghita Bizonu' noiembrie 6, 2013 la 8:55 am

  A nu … a scris bine „potential habitabile” expresia asta are – macar in romaneste! – un oaresce parfum „stiintific”.
  Si nu intrebati ce e aia .. ptr ca INCA nu s-a facut o „conventie” a celor mai buni autori de SF care sa defineasca ce e aia „potential habitabil”. Si din pacate Asimov, Bruner si Clarke nu mai sunt ….
  Fiindca asta este adevarul – „planeta potential habitabila” – vine direct din SF!
  Oricum se pare ca toata lumea e de acord ca asta inseamna si o gravitatie intre 0,20 pana la 3,00 g (g =9,85 ms/s) , prezenta apei in stare lichida (totusi la 3 g prea multa : numa apa!!), atmosfera partial respirabila (adica filtre si macat 30 minute posibilitate a respira fara sa crapi. Sau macara asta ar fi clasa A m unim… Maq rog io is mare amator de SF .. si sa fiu cinstit SF urile m i se par mult mai realiste decat „analizele politice” ale teleptualilor GDSisti si altor (in)kulturnici

 71. 74 Ghita Bizonu' noiembrie 6, 2013 la 9:02 am

  Sami

  este delicios cum in postu tau se amesteca panslavimsu si rapacitatea de tip taranist …
  Odata vrei sa lasam barsarabemnii in pace (a Rusiei sau a Ucrainei?) ca imediat sa ai asa o dorinta de restotutio in integrum.

  A da. Si eu sunt copil de refugiati. Am actele de pamant (tatal meu era fratele cel mai mare. nu mar4e lucru 4,5 ha) .. nu am nici o pretentie … O matusa care a tarioat 94 de ani nu a cerut „despagubiri” samd .. fiindca zicea ca destul a fost razboiul dus in 41-44

 72. 75 Velisar Iancu noiembrie 6, 2013 la 9:48 am

  @Doru Coarna: eu ma gandeam doar la noi, tu ai ajuns la univers si imprejurimi…Iti cam place sa te asculti, ca sa zic asa.

 73. 76 Cârcotaşu noiembrie 6, 2013 la 10:24 am

  În legătură cu absurditatea acoperită prin principiul „Restitutio in integrum”, se poate vedea şi Restitutio in… Stupiditas

 74. 77 Sami noiembrie 6, 2013 la 1:55 pm

  @ZeV

  Ai grăit ca PDL -știi . Cine nu e cu noi e împotriva noastră . Dacă sunt dezamăgită de Ponta nu înseamnă că sunt pro băsism. Poți fi convins de asta.

  Și da, Ponta m-a dezamăgit de foarte foarte multe ori . În comparație , dl. Adrian Năstase nu m-a dezamăgit niciodată . Ai înțeles acum ? Asta tocmai pt. că e democrație. Nu trebuie să periem pe cineva doar așa ca să ne aflăm în treabă .

  Mie mi se pare că Ponta cu echipa lui caută fel de fel de soluții care seamănă cu ale lui Boc . Pt. mediul privat este și va fi din ce în ce mai greu. La stat nu mai avem decât instituții neprodunctive, mâncătoare de bani și total neperformante. Din ce vom trăi mai departe. Eu am dorit altceva după revoluție și sunt total dezamăgită . Asta e . Dacă te deranjează percepția mea , asta e , e problema ta. Și eu , că-ți place ție sau nu , rămân la convingerea mea că am fi putut eva mult mai mult dacă nu se fura / devaliza atâta, dacă politicul ar fi avut doar participanți integri /onești și competenți.

  Ponta a trâmbițat în campanie și înainte de campanie ce de minunății ne așteaptă , ce de măsuri economice ne așteaptă și toate se transformă rând pe rând în încă niște taxe și impozite. Se dau câțiva firfirei la salarii și pensii și cresc toate celelalte de mult mai multe ori . Ca la iluzioniștii cu iepurrașii din mânecă. La puterea de cumpărare nu face nimeni referire.

  De la TB-ul și boc nu așteptam nimic bun . Dar de la Ponta DA . Aștept lucruri bune de la Ponta și da , am pretenții de la Ponta. Și sunt mult mai dezamăgită de Ponta decât de unii de la care nu aveam așteptări și nici pretenții.

 75. 78 Sami noiembrie 6, 2013 la 2:18 pm

  @Ghiță ,

  Mama suferea după Basarabia nu eu . Eu nici nu am ajuns vreodată pe acolo . Mama a murit în primăvară , cu tot cu nostalgiile / amintirile și sentimentele ei pt. Basarabia atât de dragă ei . Tocmai pentru că am asistat la traumele psihice ale multora dintre basarabenii originari înțeleg ce poate însemna asta.

  Am zis că pe mine personal m-ar interesa doar să-mi revendic pământul ( eventual ),nu pe mama .Eu nu am fost niciodată în Basarabia , nu am resentimente. Nu la mine mă gândeam când am făcut referire la traume , la sentimente. Eu sunt bucureșteancă și iubesc Bucureștiul.

  Și da, pe mine , m-ar interesa doar să-mi revendic hectarele de pâmânt pe care apoi să-l vând. După cum știi , nu poți pleca cu parcela sub braț în altă parte. Pentru cumpărarea pământului a muncit bunicul meu . Nu l-a furat . Chestia asta cu – să renunțăm la proprietăți de dragul altora , așa din mărinimie / ipocrizie , eu nu o am . Nu sunt miliardară ca să gem de mărinimii din astea. În fond, am origini acolo , deci merit ceea ce a aparținut bunicilor mei . Restul , că le pot obține sau nu , voi vedea, sau dacă merită deranjul .

  Și da, i-aș lăsa în pace pe basarabeni dpdv al aparteneței la o țară sau alta , pentru că din ce am văzut din istorie fiecare vine cu impuneri stricte , își impune cultura , limba etc. Unii sunt nevoiți să plece de acolo …. De asta am zis că probabil doar să adere și ei la UE , dacă asta doresc , dar trebuie văzut dacă și rușii/ ucraineenii de acolo își doresc asta. Sunt și ei oameni , sunt importanți numeric și din ce știam eu aceștia au altă cultură. Era doar o părere personală . Atât . Nu sunt vreo personalitate , deci nu am nici o putere. Nu trebuie să te agiți Ghiță .

 76. 79 nraducanu noiembrie 6, 2013 la 4:27 pm

  Stimate domnule Nastase,
  Citind articolul dvs. despre o carte in franceza de L. Casso, mi-am amintit ca am undeva prin biblioteca o carte de acest autor. Am scormonit si intr-adevar am gasit cartea in limba romana : Leon Casso – Rusia si bazinul dunarean” Este aparuta la Iasi in 1940 si pe coperta scrie „Publicatiile Institutului de Drept International al Universitatii Mihailene din Iasi”. Cartea are 350 de pagini si a fost tradusa din rusa, cu un studiu introductiv de St. Gr. Berechet, profesor universitar la Iasi. Ma bucur ca va pot da aceasta informatie de aici, din Germania, unde locuiesc de 25 de ani si unde mi-am adus o parte din Biblioteca de la Bucuresti, printre care am socotit potrivit pe atunci sa aduc si cartea lui Casso, basarabean ajuns ministru la St. Petersburg. Intrucat inteleg ca dvs. nu aveti decat cap. VI al cartii din care ati reprodus cateva pasaje, ma gandesc sa prezint pe blogul meu (nraducanu.wordpress.com), cateva pasaje la fel de interesante din celelalte capitole ale acestei carti.
  P. S. Inainte de a scrie randurile de mai sus, am parcurs in fuga cele 78 de comentarii ale cititorilor articolului dvs. pentru a vedea daca informatia despre cartea lui Casso in limba romana nu v-a fost deja transmisa de alta persoana. Am constatat, cu surpriza, nu numai ca practic nimeni nu a desbatut problemele prezentate de dvs. , dar spatiul oferit de gazda este folosit pentru ciorovaiala despre orice alte subiecte: autostrazi, Rosia-Montana, gazele de sist, Corneliu Coposu si alte teme la fel de straine de problema. Este un semn de impolitete fata de dvs., dar si fata de cei ce citesc acest blog si care nu sunt dispusi sa piarda timpul parcurgand panseurile dansilor. Solutie la acest fenomen de trancaneala, ce face ravagii pe blogosfera, stiu ca nu exista. Din pacate…

 77. 80 Doru Coarna noiembrie 6, 2013 la 6:00 pm

  Dragii mei,

  in fizica cuantica nu pot exista, in cadrul aceluiasi sistem, simultan, doua particule in aceeasi stare, deci nici doua planete identice intr-un Univers… Potential habitabile inseamna terraformabile, care se pot terraforma. Este insa o varza SF adusa in atentia publica, din categoria morcovului tinut cu undita in fata magarului, acum speriat de saracia generalizata… Nicicand omenirea nu va terraforma o planeta, pentru simplul motiv ca nu suntem insarcinati cu astfel de activitati, poate alte civilizatii sunt destinate sa amenajeze planete, poate altele amenajeaza sisteme solare intregi si galaxii, unii poate chiar Universuri, dar noi nu ne putem dezvolta la scara necesara, nici macar nu putem produce energiile necesare… sa fim seriosi, daca nu cumva ne place sa visam…

  Omenirea a fost destinata sa ocupe Pamantul, apoi sistemul asta solar, la scara asta de energii. Daca intr-un viitor foarte indepartat, vom progresa devenind capabili sa dezvoltam si sa lucram cu energii uriase, atunci, treptat-treptat, s-ar putea sa ajungem la terraformare, insa eu cred ca altii, adica alte civilizatii, vor terraforma pt noi, o buna bucata de timp… Apoi daca vom corespunde, daca ne vom ridica la inaltimea asteptarilor, ni se va repartiza o zona spatiala, apoi ni se va extinde, si tot asa…

  Doar nu credem ca in Universul asta fiecare face ce poate si ce-l taie caputzul… Universul asta este creat de Cineva, si are un scop!

  Deocamdata noi nici asta nu credem, sau nu pricepem, confundam expansiunea spatiala a omenirii cu debarcarea in Noua Scotie… Este altceva, aia ni se daduse la pachet cu intreaga planeta, asta inca nu ni s-a dat deoarece nu prezentam suficiente garantii ca suntem rationali si bine intentionati, adica nu servim raspandirea vietii, a lumii vii in diversitatea sa ca suport pantru Spirit, ci servim deocamdata nebunia acumularii imediate si distrugerea inerenta si colaterala a speciilor, atitudine fara sens in paradigma spatiala…

  Optimisti si… optimisti! Insa pe subiectul asta, optimismul irational inseamna nimic, asta nu-i politica… desi unii practica politica stiintei, adica trag foloase politice din realizarile stiintei, dar ma rog, daca au platit atunci au oarece drepturi, daca insa nu au facut nimic, este doar politica…

 78. 81 Sami noiembrie 6, 2013 la 6:45 pm

  Film – CUM SE VINDE O ȚARĂ CORPORAȚIILOR FINANCIARE
  ( Confesiunile unui asasin economic ) .

 79. 82 nastase noiembrie 6, 2013 la 8:30 pm

  nraducanu,

  va multumesc foarte mult pentru aceasta informatie. Probabil, fiind o carte publicata in 1940, in conditiile „speciale” de atunci, cartea nu a avut o circulatie prea mare. Ieri, discutand cu domnul profesor Potra, mi-a vorbit despre o carte a lui Casso publicata in romana. A fost singurul lucru pe care il aflasem. Acum, voi cauta cartea la Biblioteca din Iasi.

 80. 83 blogideologic noiembrie 6, 2013 la 11:25 pm

  @nraducanu
  Ăsta-i modelul ! „Un bazar agitat aflat la piciorul catedralei.”

 81. 84 vsile noiembrie 7, 2013 la 9:52 am

  De ce nu merge Romania si romanii mai departe?
  Sau gura pacatosului adevar graieste, Restitutio in… Stupiditas!Oct
  15 by Cârcotaşu.

  Judecind dupa cel putin doi domni care si-au vanturat cinismul , dezinformarea printro gandire anacronica despre o idee dorinta a raposatului Corneliu Coposu,as dori sa-i intreb cind s-a votat o asemenea lege ?
  Am sa-i ajut cele doua legi s-au votat de catre PSDR/PSD.,nici decum de Coposu.Prima lege 112/1995 era un compromis nereusit lansat de PSDR pentru a inchide cumva gura lumii, cea de a doua 10/2001 probabil a fost votata de Coposu in noua postura de inger sau dupa ei de diavol, si o lege care ar fi trebuit sa rectifice , updatat, greselile din 1995!

  Eventual daca pot veni cu argumente ca o idee a instituirii unui act de dreptate , prin repunerea in prezent in starea materiala avuta inaintea de instituirea unui act sau legi samavolnice impotriva proprietarului ar fi o lege nedreapta?
  Hai sa vendem cu cine seamana in gandire si actiune cei doi domni citez:
  În timp ce era ministru FSN (1990 – 1992) s-a opus proprietăţii private şi la fel, în timp ce era deputat în legislatura 1992 – 1996 şi ministru în legislatura 1996 – 2000 s-a opus restituirii integrale şi în natură a locuinţelor naţionalizate, pronunţându-se în favoarea chiriaşilor, pentru ca acum să pozeze în apărătorul proprietarilor dezmoşteniţi de regimul comunist. inchei citatul

  Deci ii vedem pe cei doi oglinditi in actiunile si gandurile aceluia care se afla in spatele gardului vopsit cu aparent bune intentii de cei doi!

  Indusi probabil in eroare de o gandire anacronica,sau cine stie de profesionisti in arta manipularii , cei doi acuza un personaj care a luptat sincer pentru ideea unui stat democratic cu legi pertinente , de naruirea acestei tari omitind intentionat pe adevaratii vinovati , vii si neatinsi manipulanti ai vietii noastre , mereu printre noi.
  Hai sa manipulam domnilor ca suntem meseriasi ,nu-i asa?
  Deci ,dupa ei, la romani si ideea de dreptate constituie o samavolnicie!

 82. 85 vsile noiembrie 7, 2013 la 10:15 am

  De meserie dezinfomatori , sau cu circumstante atenuante cu o gandire anacronica doi colegi denigreata trecutul unui mare domn , printre putinii romani adevarati care au militat pentru dreptate sociala si politica intrun stat de drept Romania!
  Ca sa incepem cu un inceput si sa-l vedem pe promotorul gandirii acestor domni citez:

  În timp ce era ministru FSN (1990 – 1992) s-a opus proprietăţii private . La fel, în timp ce era deputat în legislatura 1992 – 1996 şi ministru în legislatura 1996 – 2000 s-a opus restituirii integrale şi în natură a locuinţelor naţionalizate, pronunţându-se în favoarea chiriaşilor, pentru ca acum să pozeze în apărătorul proprietarilor dezmoşteniţi de regimul comunist. inchei citatul.
  Cei cei domni sunt de fapt gardul vopsit in spatele caruia se afla ganditorul suprem, seful lor Desi aparent cei doi au alta fata dar uite ca is dau arama pe fata!

  Ca sa-i ajut cit de cit pe cei doi sa sa-si modereze arta manipularii i-as intreba CIND AU FOST VOTATE CELE DOUA LEGI ALE RESITUIRII(si de cine)?

  Si ca sa-i ajut din nou sa nu mai greseasca in ale manipulaqrii am sa le regau eu legile: Prima 112/1995 facuta si votata in viteza de PSDR pentru a astupa gura lumii , o lege nereusita,un compromis cu multe lacune pentru a astupa gura lumii si alta 10/2001 votata de PSD in 2001!

  Deci in mod sigur cel care a distrus Romanio prin Restitutio in Integrum a fost Corneliu Coposu , mare ticalosie domnilor!


 1. 1 Leonida Casso si Basarabia | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe noiembrie 3, 2013 la 11:20 am
 2. 2 Despre ce se intampla in Anglia… « Motanul Incaltat Trackback pe noiembrie 4, 2013 la 6:44 am
 3. 3 Firul saitic şi firul Văcăreştilor | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe noiembrie 5, 2013 la 2:58 am
 4. 4 Lacrimile trecutului | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe noiembrie 5, 2013 la 6:14 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: