Big Data – Sansa sau pericol?

Acesta este titlul editorialului meu de azi din Jurnalul National:

Big Data este sistemul nervos al planetei “globalizate”. Este format dintr-un numar imens de sateliti, calculatoare, smartphonuri, tablete, GPS-uri, etc. Reprezinta, in acelasi timp, acumularea de informatii dar si analiza corelatiilor dintre ele. Inseamna capacitatea de a extrage semnificatii din diversele informatii. O persoana obisnuita proceseaza astazi, intr-o singura zi, mai multe date decat un locuitor din secolul 16, in intreaga viata.

Revolutia digitala permite o imensa transparenta – inclusiv prin Facebook sau Twitter – dar accesul la aceste date poate insemna si posibilitatea de a realiza cu usurinta “profilul” anumitor persoane, de a stabili contactele lor sau hobbiurile lor. In lume, sunt aproximativ 135 de milioane de bloguri si sunt transmise zilnic aproximativ 250 de miliarde de emailuri. Atunci cand pui o intrebare in motorul de cautare google, sunt activate aproximativ 3 milioane de computere, legate in retea si conectate la internet.

Evident, ca daca Esop ar mai fi trait si daca ar fi fost intrebat despre revolutia digitala, el ar fi raspuns ca ea poate fi buna sau rea. Ea permite dezvoltari spectaculoase in domeniul medical, in domeniul tehnologic, in domeniul cunoasterii stiintifice insa, in acelasi timp, ea permite diversificarea tehnicilor in criminalitate sau invadarea, de catre institutii publice, a vietii private.

 Edgar Hoover, celebrul director al FBI, a ramas in istorie atat prin banca de date de peste 100 de milioane de amprente, dar si prin datele pe care le-a strans despre oamenii politici ai vremii. Scandalul actual legat de o eventuala monitorizare a telefonului cancelarului german de catre servicii americane si dezbaterile ample, recente, din Parlamentul european, pe aceasta tema, arata ca se contureaza o batalie tot mai intensa pentru sau impotriva  “colonizarii” spatiului virtual.

Ce se intampla in Romania? Nu vreau sa par pesimist dar am impresia ca noi suntem doar “furnizori” de inteligenta pentru ca altii sa-si realizeze revolutia digitala, in timp ce la noi investitiile vizeaza, mai curand, lupta cu criminalitatea si terorismul transfrontalier sau cu traficul transfrontalier de droguri sau, indirect, controlul selectiv al vietii private. Singurii care “beneficiaza” de revolutia digitala, la noi, sunt hackerii. Din pacate, si performantele individuale in domeniul IT ale unor firme romanesti (inclusiv potentialul lor de a deveni lideri de piata regionala) au fost subsumate bataliei pentru contracte de stat, tot mai putine si tot mai dirijate.

Asistam, deci, la o noua impartire a lumii, mult mai sofisticata, prin revolutia digitala, intre metropole si colonii. Unde se va situa Romania? Ramane ca noi sa hotaram…

43 Răspunsuri to “Big Data – Sansa sau pericol?”


  1. 1 sadicu octombrie 29, 2013 la 4:27 pm

    Foarte bun articol si de asemenea inteligent.Este evident ca ati ramas conectat la realitate pe care o percepeti in mod correct.
    Cred ca e greu de imaginat cum va arata lumea peste 50 de ani sau 100.

  2. 3 ZeV octombrie 29, 2013 la 4:53 pm

    Un individ extreme de tele-mediatizat care ocupa de cam mult timp opinia publica, ne spune ca ,,fara securitate, nu se poate discuta de dezvoltare”.
    Foarte bine, as putea fi de acord, daca jucariile (pentru maturii retardati ai patriei) de la Deveselu ar fi capabile sa atinga a doua viteza cosmica si sa intre in coliziune deciziva cu potentialii asteroizi care ne cam dau tarcoale de ceva timp.
    (Z)
    Simpaticul ministru al apararii, domnul Dusa s-a scapat si a afirmat ca deja guvernul apus ceva bani deoparte pentru inceperea investitiei. N-ar fi mai ieftin daca smecherii care au dat la harlet in vazul televiziunilor sa si termine treaba, daca tot au inceput-o ?
    (Z)
    Iata, daca se taie bani de la bugetele unora, pentru amaratul de Deveselu lu peste prajit, se gasesc parai.
    Se cheama asta investitie ? Eu as numi-o TAXA DE PROTECTIE.
    Mama ei de obedienta. Aici e problema, cel putin gazele de sist pot adduce niscaiva avantaje economice, dar mai au romanii timp sa si gandeasca la rece ? Poate la iarna.
    😉

  3. 4 George Hălărescu octombrie 29, 2013 la 5:06 pm

    Ce părere aveți?

    Tarile BRICS pregatesc “noul Internet”: se feresc de serviciile secrete americane

    Citeste mai mult: http://www.wall-street.ro/articol/New-Media/156300/tarile-membre-brics-pregatesc-noul-internet-un-mediu-ferit-de-serviciile-de-securitate-americane-ce-presupune.html#ixzz2j7jLBWvh
    Follow us: @WallStreetRo on Twitter | WallStreetRo on Facebook

  4. 5 Doru Coarna octombrie 29, 2013 la 5:18 pm

    Este firesc, este natural ca cine poate extrage si stoca suficiente date, sa o si faca si apoi, sa si profite de ele… cum altfel? Mai exista astazi lucruri pe care „nu se face” sa le faci, sincer vorbind? Cu morala mai ai de-a face doar in primii sapte ani de acasa, si asta in cel mai bun caz… Lupta pt existenta, explozia demografica si imputinarea resurselor acutizeaza nevoia de informatie sensibila!

    Am putea noi deveni metropola in IT, in baze de date globale sau macar zonale, si in acelasi timp colonie in restul domeniilor? Fara suveranitate?

    Situatia nu numai ca va continua, dar se va amplifica, vor face la fel toti cei care isi permit! In definitiv asta presupune planul global, transparenta totala, altminteri uriasele sisteme globale nici nu pot fi administrate, daramite coordonate! Insa atentie, nu este vorba despre transparenta publica, ci despre una ierarhizata!

    In tabloul asta, noi… noi am fost, nu vom mai fi, ne vom dizolva printre primii… se dizolva intai coloniile, apoi metropolele, iar ceea ce ramane nedizolvat reprezinta zone negre, suspicionabile de terorism, de spalare de bani, de trafic de droguri sau de conflicte armate… E simplu, nu? Cu cateva savere si cu penetrarea unor servere sau a unor conexiuni reusesti imposibilul, mai ales cand ai satelitii tai, pui ordine si decopertezi la scara globala! Ce-i rau in asta? Doar ca tot asa, cine poate poate, restul… pierde cursa globalizarii! D-asta spun ca toti o vor face dupa puterile lor, asap!

    In definitiv, in care cursa pot toti ajunge deodata la finish? Ar fi total inuman!

    Este deci de prevazut infiintarea unor divizii ultrasecrete pt astfel de activitati oficial neprietenoase in toate statele competitive, cu hackeri, cu experti, cu pusti pasionati, cu interpeti, cu matematicieni, cu subventii acoperite si acoperire, si cu tot tacamul necesar. Si cine putea fi liderul?

    Noi sigur ca o vom face pt altii… printre primii!

    Mie imi pare rau doar pt ca s-a dus cu James Bond, cu 007, acum noul Bond poate ca este un adolescent cu o soseta cazuta, poarta ochelari si are serioase probleme de disciplina la scoala… aici ma rog, il putem suspecta si cel original de aceeasi performanta… Pacat!

    Dealtfel, activitatile astea „clasice” au devenit prohibitiv de costisitoare si capabile de defectare, si oricum ai lua-o, o dioda nu poate trada…

  5. 6 blogideologic octombrie 29, 2013 la 8:45 pm

    http://www.google.com/imgres?imgurl=http://www.itworld.com/sites/default/files/gartnerhypecycle2012.jpg&imgrefurl=http://www.itworld.com/it-managementstrategy/293397/gartner-dead-wrong-about-big-data-hype-cycle&h=371&w=600&sz=77&tbnid=y4Nqtd86oondhM:&tbnh=90&tbnw=146&zoom=1&usg=__H0I4cJwIOXPcdC-ZNjfetj26iVE=&docid=JWgBGPWPcFOgrM&sa=X&ei=m_pvUo-ELqnJ4gSliICACQ&sqi=2&ved=0CFYQ9QEwBA
    O evaluare din iulie 2012, arătând unde se afla atunci fenomenul tehnologic Big Data pe curba ciclului Hype : pe faza ascendentă, de speranţe exagerate. Acum ? Cercetătoarea Svetlana Sicular de la firma Gartner consideră că Big Data a intrat pe faza descendentă, coborând în groapa deziluziilor. Bineînţeles, opiniile ei sunt contestate.

  6. 7 Stoica Mihaela octombrie 29, 2013 la 10:00 pm

    Rămâne ca noi să hotărâm!
    Există întotdeauna un unghi de unde numai cel care deschide ochii poate privi lumea şi nimeni, sub nicio formă, nu poate descoperi ce legături se fac în spatele ochilor celui treaz. Dacă noi am lua decizia să anticipăm o mişcare şi am construi un vector de direcţie cu un output uman adaptabil natural oricăror circumstanţe existenţiale, am primi respectul, consideraţia, invidia şi admiraţia celor care tremură sub drobul consecinţelor tehnologizării.
    Cyberspace-ul este cel mai sigur spaţiu cu putinţă pentru oamenii care au discernământul propriei identităţi. Mult mai sigur decât spaţiul real în care oamenii nevinovaţi sunt în închişi, copiii sunt mâncaţi de câini când nu sunt condamnaţi la 10 ore de muncă silnică în faţa unor caiete de exerciţii stupide prin care se pregătesc să trăiască în secolul trecut, în timp ce părinţii exasperaţi de libertatea şi securitatea lumii reale, ţipă la ei cerându-le să închidă calculatoarele şi să treacă la lecţii.
    Dacă viitorul s-ar fi scris vreodată cu hărţile trecutului, omul s-ar fi răsucit în el însuşi în căutarea speciei precedente. Din fericire pentru noi, cei care ne reconstruim sufleteşte şi ne îmbogăţim cognitiv în cyberspace, unele naţii au investit timp şi inteligenţă ca hărţile viitorului să fie scrise din timp pentru naivii care cred că prezentul vieţii lor este echivalent cu istoria universului.

    Rămâne ca noi să hotărâm!

  7. 8 augustinradescu octombrie 29, 2013 la 10:22 pm

    Mi-a placut asta cu „scandalul actual legat de o EVENTUALA monitorizare a telefonului cancelarului …” Inteleg ca aveti ceva dubii, nu?
    Ah, da! Monitorizare! Adica nu ascultare… Nu inregistrare … Tii, ca bine le ziceti!

  8. 9 Centru octombrie 29, 2013 la 10:50 pm

    Maine e 30 octombrie 2013 ! Cum adica ce daca ? Se semneaza contractul pentru autostrada Comarnic Brasov ! Asa cum ne asigura domnul Sova in 21 august , Maine e data limita pentru semnarea contractului ! Sampanie si felicitari guvernului privatizarii Oltchim si CFR , guvernului curajos in asumarea Rosia Montana , guvernului care à platit 37 milioane de euro lui Bechtel despagubiri sa plece , felicitari pentru acest contract care va duce , fara sa dea romanasii un leu , la o autostrada de 56 de kilometri in Carpati .

  9. 10 Dezideriu Dudas octombrie 29, 2013 la 11:14 pm

    Cred ca e bine ca in libertate v-ati gandit sa fiti mai putin “stiintific” si mai mult “baiat de cartier” ( nu ma refer doar la acest material ci la un adevarat trend pe care-l observ de ceva timp la dvs.)…Sunt convins ca “dincolo” e invers evaluata valoarea….

    Nu stiam daca sa merg maine la o Conferinta a lui V. Tismaneanu la Constanta. Nici consultarea cu d-na Elvira Iliescu, nici cea cu Dorin Tudoran nu m-au ajutat prea mult…Incisivitatea dvs. insa ma obliga! “Ori suntem golani, ori nu mai suntem “….

    Ref. la dezbaterile de la FET, redau in comentariul urmator un pasaj ref. la DREPTURILE OMULUI ( tema primei intalniri FET la care am participat ) dintr-un material de-al meu din anul 2009. Speram sa pot ca dupa fiecare intalnire FET la care particip, sa postez o evaluare personala. In sensul ca e bine, cu diplomatia, cu vorbele frumoase, dar nu e rau nici cu realitatea…Asa ca nu-l putem supara prea tare nici pe Hagi, atat timp cat e bine si nici nu este rau….Desi el ar vrea mai mult : “ a fi bine, ca sa nu fie rau “, inseamna mult mai mult…

    Ref. la Intalnirea despre Drepturile omului – transcriu comentariul urmator.

    Ref. la Intalnirea despre “Romania la Consiliul Europei “ – retin senzatia de “Romania, ruda saraca” si gerontocratia UE…, cu toata prezenta in exces in materialele filmate a unui june eurocrat din “Noua Europa”…

    Ref. la Intalnirea despre “Parteneriatul Estic” – retin umorul prin care v-ati declarat invins de “zburdalnicia dialogului” dintre Adrian Severin si Adrian Cioroianu cu privire la atitudinea noastra fata de tarile care incearca sa mai intre in UE. Primul, marcat fiind de importanta pozitionarii strategice fata de Rusia, al 2-lea, subliniind doar importanta “temelor tip UE” pe care trebuie sa le faca tarile doritoare…La sfarsit, mi-a placut “perversa dvs.”, la care, recunosc, nu ma asteptam ! Aveti ( macar) rude la Tg. Ocna ? Azi, recidivati ! Felicitari !

    Speram si sper inca sa facem o Filiala FET (si ? ) la Constanta. O dezbatere FET la Bucuresti, cu 2-3 participanti dintr-un oras de provincie, poate genera apoi o resetare a ideilor la un nivel mai aproape de realitate in dezbaterile locale….Altfel, pare prea mare determinarea internationala a retoricii care insoteste, prin releul national, faptele locale….Ca sa nu mai insist ca faptele nationale sunt livrate déjà pe filiera retoricii globale cu rezultate pline de “succesuri”, ca sa citez, in extensie, un clasic in viata…

    Nu o sa particip maine la intalnirea de la FET cu d-nul prof. Ernest Latham si nici joi la cea ref. la Moldova. Timpul nu imi permite . Ref. la intalnirea de maine, va voi trimite totusi comunicarea mea cu d-nul Dorin Tudoran, pentru a observa ( o alta posibila) legatura dintre d-nul prof. E.Latham si “Romania” . Ref. la Moldova, cred ca mai importante sunt coordonatele in care ne scriem noi acum istoria. Ar trebui sa fie nebuni sa vina, institutional, in Romania, doar ca sa aiba de unde pleca mai usor…Asta se face si acum, “la plezneala”….Dealtfel, aceasta “nebunie” pe noi “ne-a prins”. Suntem bucurosi ca suntem in UE, pentru ca nu mai avem povara a cca. 4 milioane de someri….De s-ar lasa si americanii… De-veselu…, ei la noi, veseli, noi la ei…

  10. 11 Dezideriu Dudas octombrie 29, 2013 la 11:16 pm

    COMENTARIU ref. la DREPTURILE OMULUI

    Subiectul drepturilor omului nu poate fi delimitat de drepturile societatilor si ale colectivitatilor, realitate ce a creat pentru Romania inainte si dupa 1989 distorsiuni majore. Daca inainte de 1989 se “ cunosteau “ ( mai mult de “lumea libera”, exceptand, bineanteles perioada anilor ‘50 care se circumscrie altor determinatii ) cazuri punctuale de abuzuri in ceea ce priveste drepturile omului , dupa Revolutie Romana, mai pregnant au aparut cazurile colective de nerespectare a drepturilor omului : la nivele profesionale, de grupuri, profesionale, inclusiv colectivitati locale, chiar la nivele nationale ( manifestate prin migratia masiva dinspre Est spre Vest….). De aceea am legat acel material de personalitatea scriitorului din exil Paul Goma, care, prin modalitatea aleasa de a-si recupera cetatenia romana, retrasa in anul 1977, a zdruncinat si zdruncina din temelii sistemul institutional cu referire la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si respectarea drepturilor omului. Cetatenia romana a d-lui Paul Goma i-a fost retrasa in momentul in care a ajuns pe teritoriul Frantei cerand azil politic, tocmai in virtutea acestui statut, care presupune pierderea automata a cetateniei statului de origine, din moment ce s-a pus sub protectia statului gazda. Procedeul juridic international de acordare a azilului, folosit cu atata determinare de Franta in anul 1977 pentru respectarea drepturilor individuale ale lui Paul Goma, a devenit desuet si revolut dupa Revolutia Romana din 1989, cand acelasi Paul Goma, de data asta, nu doar ca om ce incearca sa supravietuiasca, ci si ca om care incearca sa se reintegreze in tara sa natala, nu reuseste in mod decent sa-si recapete cetatenia romana. Iar in acest context, nu doar vointa sa si a statului roman ar trebui sa conteze, ci ar trebui sa conteze si vointa statului francez care a avut acea pozitie fata de omul Paul Goma in anul 1977, dar si o pozitie asemanatoare, mutatis mutandis, fata de statul roman, dupa anul 1989, prin participarea la proiectul european si sustinerea integrarii ulterioare a Romaniei. Solutia ar putea fi data de un procedeu juridic international proiectat ca “imagina in oglinda” a procedurii extradarii ( procedeu antonimic acordarii azilului ), in cazul de fata, cu o constructie logica in 2 etape : 1. Acordarea formala a cetateniei europene in circumstante speciale ( prin unitatea administrativa a statului care a oferit azilul si in perimetrul careia persoana in cauza locuieste ) 2. In baza cetateniei europene, acordarea automata a cetateniei romane. Procedura poate face obiectul unei reglementari europene. DE CE am acordat atata atentie acestui subiect ? Deoarece consideram ca reprezinta esenta diferentei de competitivitate dintre sistemul institutional romanesc si cel european, in cadrul caruia Franta are o pozitie importanta . Focalizarea “Europei” pe drepturile omului in Romania antedecembrista ( problema anilor ‘50 fiind tot o problema europeana : platirea unei datorii catre ne-europeanul Stalin, pentru ca abia asa a putut fi eliminat europeanul Hitler….) si neglijarea drepturilor natiunilor dupa 1989, odata ce forta tarilor post-totalitare, captive anterior sistemului soviectic, s-a demantelat. Aceasta situatie face ca doar in Romania sa avem acum 3 milioane de “ azilanti “, fata de cele cateva mii de azilanti antedecembristi, chiar daca din punct de vedere etimologic se mai poate intra in detalii pe subiect….
    Circumscriem aceste directii specifice, efortului nostru mai amplu de implicare in coordonatele realitatilor reformei institutionale actuale. In acest sens si ca o continuare a angajamentelor asumate in documentele sinteza de anul trecut, in luna decembrie 2009 am organizat trei intalniri publice ( 1. Reforma institutionala 2. Dialog cultural Est-Vest 3. Romania in criza economica globala ) in care s-au implicat cateva asociatii si institutii relevante in mediul asociativ sau institutional romanesc. Urmatoarea etapa a initiativelor va fi reprezentata de infiintarea Centrului Local de Transfer Global Tomis.
    Tema drepturilor omului, in contextul relevat initial de diferenta anacronica dintre drepturile omului si drepturile societatilor sau colectivitatilor, ne da ocazia sa abordam sub aceasta forma un document specific evidentei persoanelor, racordat totusi la problematica mai ampla a evolutiei sistemului institutional romanesc. Fara evolutia acestuia, art. 28 din Declaratia Drepturilor Omului ( “ Orice persoana are dreptul la o oranduire sociala si internationala in care drepturile si libertatile ….pot fi pe deplin infaptuite “ ) ar ramane doar o insiruire de vorbe frumoase, fara legatura cu realitatea.
    Paradoxal, Declaratia Drepturilor Omului, adoptata in anul 1948, in perioada debutului formal al proiectului unificarii Europei, a determinat ca problematica drepturilor sa intre pe un trend de desprindere a omului de colectivitate, in detrimentul acesteia din urma, ulterior, indirect, in detrimentul ambelor componente ( atat a individului cat si a colectivitatilor ), actiune care “s-a finalizat” odata cu dominoul revolutiilor din statele post-comuniste est-europene din anii 1990.

  11. 12 Dinica peromaneste octombrie 29, 2013 la 11:34 pm

    In general, principiile se duc, odata invitat la masa. Vezi:
    http://www.spiegel.de/international/europe/germany-impedes-eu-privacy-efforts-despite-outrage-at-nsa-spying-a-930488.html

    In conditiile post-2004, Romania nu va fi nici macar intrebata. De fapt, putini sunt cei intrebati. La faze de genul acesta, tre sa te cam bagi in seama. Hackerii ar putea fi…

  12. 13 Adrian B. octombrie 29, 2013 la 11:53 pm

    Small data … by Maria Grapini

    http://www.realitatea.net/postare-halucinanta-a-unui-ministru-roman-pe-facebook_1304182.html

    Chiar asa de rau a ajuns tara asta ?

  13. 14 Liviu Constandache octombrie 30, 2013 la 7:10 am

    Domnule Nastase, a hotara unde ne situam ar fi foarte simplu. Insa pentru asta ar trebui sa avem la nivel national un consiliu de coordonare care sa iasa din imobilism si din traditional si sa se uite inainte, in viitor. Va felicit pentru articol. Sunteti primul om politic de calibru care atinge subiecte din zona IT si chiar o faceti avand in spate o munca de informare asupra temei. Din pacate, aceste randuri scrise de dumneavoastra contin mai multa gandire decat agenda digitala a Romaniei propusa de Guvern. Trist dar asa este. Daca veti reusi sa cititi acel document si veti gasi o coerenta in el va felicit anticipat. Avem copii buni in tara asta, suntem dotati cu o inteligenta adaptiva mult peste media altora. Undeva pe drum pierdem ce ne da natura. Daca am vrea sa ne orientam in directia viitorului ar trebui sa sprijinim investitiile in scoli tehnice (tehnologii moderne) unde sa producem tehnicieni ai viitorului. NU exista in toata tara o scoala de tehnologii moderne desi avem o piata de IT foarte dezvoltata si o resursa umana redutabila (atat in zona alba cat si in cea gri). E pacat ca nu investim intr-un domeniu care ne-ar plasa in top si ar crea o multime de joburi destinate exact acelui public aflat in situatie ingrata in intreaga lume (publicul tanar). O parte insemnata din resursa umana din IT-ul romanesc nu lucreaza pentru piata romaneasca si o suplimentare a resursei umane in acest sector nu ar afecta decat pozitiv piata romaneasca, aducand in schimb capital in tara in diverse forme.
    Eu cred ca avem o sansa mare, dar ca sa beneficiem de ea ar trebui sa avem oameni cu viziune si curaj. Aici se pare ca scoala de politicieni si oameni de stat din Romania a dat gres.

    Cu respect,

  14. 15 blogideologic octombrie 30, 2013 la 7:28 am

    Cred că gramatizarea ne oferă o cale regală (în sens Euclidian) pentru a putea înţelege uşor fenomenul tehnologic Big Data.

  15. 16 Marian Nicolae octombrie 30, 2013 la 7:54 am

    Pana acum, decidentii „nostri” au plasat Romania pe orbita coloniilor UE, UK, SUA si….Israel……nu neaparat in aceasta ordine…..

    Noi cei care ne-am saturat de aceasta stare de fapt putem decide, dupa inlaturarea decidentilor „nostri” ce fel de Romanie lasam copiilor nostri…..

  16. 17 blogideologic octombrie 30, 2013 la 8:27 am

    Motorola (acum proprietate Google, o foarte mare corporaţie care, iată!, începe să ne arate şi un caracter de holding) a lansat o platformă deschisă care permite consumatorilor să îşi construiască singuri, şi la preţuri reduse, telefoane inteligente (smartphones) în concepţie proprie http://www.businessspectator.com.au/news/2013/10/30/technology/motorola-announces-build-it-yourself-smartphone?utm_source=exact&utm_medium=email&utm_content=491204&utm_campaign=ts_daily&modapt=

  17. 18 Cris octombrie 30, 2013 la 10:44 am

    Orice medalie are avers și revers.
    În altă ordine de idei, internetul, pentru a funcționa, consumă o cantitate uriașă de energie electrică. Dacă ar fi o țară, internetul ar fi al cincilea consumator de energie electrică din lume.
    Dar energia electrică se obține prin poluare, deci eco-ipocriții care protestează împotriva poluării poluează de fapt din greu.
    Părerea mea e că omenirea se autodistruge încet-încet (sau nu chiar încet…).
    Poluează pentru a „progresa”, secătuiește Pământul de bogății, zăcăminte, resurse, nu se mai ocupă de agricultură pentru a-și asigura hrana (toată lumea vrea să lucreze în Informatică)…
    Pe de altă parte se înmulțește vertiginos (suntem peste 7 miliarde).
    Peste câteva zeci de ani, nu va mai fi hrană, resurse, oxigen.
    Ce bine că nu voi mai fi nici eu!

  18. 19 Cris octombrie 30, 2013 la 10:54 am

    Guvernul, într-o țară capitalistă, nu creează locuri de muncă decât la stat (sistemul sanitar de stat, învățământul de stat, Apărare, Interne…). În rest, guvernul nu înființează fabrici, companii, firme.
    Acestea trebuie înființate de particulari. Guvernul doar aplică politici fiscale stimulative (pentru angajarea tinerilor, celor de peste 50 de ani, scutirea de taxe pe profitul reinvestit…).
    Îi împiedică cineva pe privați să înființeze? Poate nu există capital românesc. Poate există dar cei care îl au preferă să deschidă altceva.
    Aud afirmații de genul „păcat că nu investim în…”. În Franța, Marea Britanie…GUVERNELE sunt cele care investesc în companii private?
    Asta e hiba alor noștri: așteaptă totul de la guvern, de la guvernanți.

  19. 20 Draghi Puterity octombrie 30, 2013 la 12:18 pm

    Ce zice Glenn Greenwald, unul dintre jurnalistii care are acces la datele lui Snowden:

    NSA stores data to target any citizen at any time

    via Europa Libera Reladed( http://rt.com/news/greenwald-interview-nsa-data-903/ )

    Se pare ca algoritmii de data mining au facut un salt calitativ in ultimii ani, ei putand, cum bine spuneti, sa extraga semnificatii din date. Si evident, sa si induca perceptii la nivel de mase. Adica o versiune mai moderna si mai subtila de mineriada. Gurile rele spun ca realegerea lui Obama se datoreaza in mare masura unor astfel de tehnici. Eu ma intreb oare unde or fi fost testate ele inainte…

    Ce va urma in Romania in acest sens? Cred ca si asta e clar. Aceste tehnici vor fi folosite pentru consolidarea statului politienesc pe care toti conducatorii par sa il doreasca.

  20. 21 papasha octombrie 30, 2013 la 1:01 pm

    @ AN

    „Marele scandal al interceptarilor globale ” este o tema care se poate analiza pe doua paliere :

    1. palierul CIVIL ….. ( despre care nu vorbesc politicienii aia „democratii” )
    o data cu explozia internetului in lume , accesul la tot felul de informatii al oricarui ” mitic ” de buna credinta sau terorist , este practic , nelimitat .
    Singura modalitate a marilor licurici de a mai frana si controla masele, de buna si de rea credinta , este aceea de a insufla in populatia civila sentimentul de monitorizare , de supraveghere , de ascultare generala , fenomenul denumit „big brother ” .

    2. palierul INTERLICURICI ……( despre care tot vorbesc politicienii , ca sa-i adoarma linistiti pe ” miticii nationali „, ca fiecare stat ” se bate ” sa-si apere proprii cetateni de interceptari abuzive – (vrajeli canceroase ) , dar adevarta lupta se da pentru controlul informatiilor ( de tot felul )

    Gazda noastra zice , ca un adevarat politician rasat ce este ,
    ” ca se contureaza o batalie tot mai intensa pentru sau impotriva “colonizarii” spatiului virtual ” ,
    dar eu vin si spun ca batalia este NUMAI SI NUMAI PENTRU COLONIZAREA SI CONTROLUL ABSOLUT AL SPATIULUI VIRTUAL , PENTRU CA CINE DETINE INFORMATIA , DETINE SI PUTEREA .

  21. 22 Spiridus octombrie 30, 2013 la 1:53 pm

    Fiecare individ este astazi un „cod de bara”. El poate fi controlat, daca interesele decidentilor o cer. La magazin, la farmacie, pe telefon, pe internet, la meci, la serviciu etc. etc. etc.
    Obama a utilizat un set de vreo trei sute de programe, in campania electorală, prin care controla practic orientarea societății americane. Totul pe date reale, la nivelul întregului electorat. Știa ce dorește majoritatea sa audă de la candidați, ce așteaptă votantii de la el, cand este așteptat mesajul etc.
    Cum s-a putut realiza acest sistem? Investind in inteligenta, educatie si securitate, promovand politici care potenteaza resursele cele mai valoroase – in primul rând „materia cenusie”. De retinut ca investitia privată in cercetare constituie un suport indispensabil acestui tip de societate. Evident, cei care investesc culeg si roadele muncii…
    Mare lucru ca sa schimbam aceasta stare de lucruri nu putem face.
    Deci, trebuie sa ne construim viitorul bazandu-ne pe inteligenta, creativitate, educatie superioara. Nu sa izgonim si pe cei relativ putinii specialiști care încă nu au decis sa paraseasca tara.
    Statele mici, dar dezvoltate, arata ca se pot găsi solutii, chiar si in aceste condiții adverse. Proiect de tara asumat la nivelul întregii societăți, strategii adecvate, măsuri concrete cu efect pe termen lung etc. etc.

  22. 23 centru octombrie 30, 2013 la 4:20 pm

    Stie cineva la ce ora se semneaza astazi contractul pentru autostrada Brasov – Comarnic ?
    As vrea atat de mult sa-i vad semnand in direct pe d-nii Sova si Ponta …

  23. 24 Fragmentarium Politic octombrie 30, 2013 la 5:59 pm

    Omul actual si narcisismul publicienilor (Partea I)
    Marturisesc ca m-au deconcertat unele idei ale lui Horia Radu Patapievici, din conferinta de la Cluj. Deceptia este cu atat mai mare cu cat despre incontestabila personalitate culturala se vorbeste, cand vine vorba de politica, ca despre un liberal de centru. Unii rezonatori nu s-au sfiit chiar sa-l aseze, ca intelectual public, alaturi de Albert Camus, de la a carui nastere se implinesc, pe 7 noiembrie, 100 de ani. Or, liberalismul s-a nascut ca o doctrina generoasa cu omul de rand, iar ideile camusiene au aparat, intotdeauna, valorile medii, insusi celebrul existentialist declarandu-se un om mediu.
    A pune in seama lui Camus ideea distantarii de mase, cand tocmai el le-a lasat solutia luptei pentru iesirea din saracie si robie, nu este o eroare, ci o inducere in eroare. Cinismul nu ma mai mira insa, am vazut si cum personalitati culturale de exceptie, precum Eliade sau Cioran, au fost puse sa traga la vehicolul ideologic, vetust si impotmolit de noile vremuri, al unor demonizatori de profesie, tot asa cum mortii sunt pusi pe listele electorale ale politicienilor de profesie.
    Autorul “Omului recent” pare sa fi declarat razboi omului actual. Prin eliberarea de frica, omul actual este, fara indoiala, o replica la omul recent. Comunismul a incrustat suficiente motive ca oamenii istoriei noastre recente sa se teama. Dupa revolutiile anticomuniste, democratia si drepturile omului au oferit romanilor, ca tuturor esticilor, temeiurile politice si juridice de a indrazni, de a revendica, de a protesta. Presedintele american Obama a scris chiar o carte despre indrazneala, care, dupa cum am vazut din miscarile “Occupy” si, mai nou, “Inchideti Big Brother”, ia si forme de revolta, cand sperantele sunt inselate.
    Cel putin prin prisma unor experiente personale, iesirea din epoca fricii nu pare a-l incanta pe Patapievici. A pune neasteptatul denunt public la volumul sau “Politice”, scris in paradigma antinationala, pe seama unei pretinse uri a detestarii releva narcisism si orbire egocentrica, un om care-si iubeste doar propria eliberare de frica, nu si pe a celorlalti. Atunci cand, surprins de non-somnolenta opiniei publice la deliru-i antipatriotic si anticetatenesc, isi decreteaza teza “Poti sa urasti, dar sa nu ai indrazneala urii tale”, insul incearca sa-si bandajeze nemasuratu-i orgoliu sangerand cu bandajele smulse de pe ranile trupului social.
    Un crestin poate detesta pe cineva, dar nu trebuie sa-l si urasca. Ura consuma energii, usuca suflete, creaza probleme, este periculoasa pentru cel ce o nutreste, in primul rand. In cazul Patapievici, dobandind o incarcatura sociala, detestarea s-a transformat in contestare. Si deja contestarea este un drept, inclusiv in cazurile denuntului public si cererii de a i se retrage cetatenia, de care se plange nu numai la chip juvenilul nostru si prin care se autovictimizeaza, dar si un efect al legii cosmice a actiunii si contra-actiunii. Si in acest caz, narcisismul ii joaca feste lui Patapievici, pentru ca se simte magulit de solidaritatea fata de un om, dar este ingrozit de solidaritatea fata de un popor. La ce ar fi trebuit sa se astepte, daca Natiunea nu-i este icoana, murdariile i-au fost inregistrate in Acasha si Cosmosul nu poate fi inselat? Categoric, nu la flegmare, care poate fi stearsa.
    Poti sa contesti, dar fa-o cu toata energia pe care ti-o da iubirea, si cu toata iubirea pe care ti-o da solidaritatea! Schimbarea politica nascuta din iubire si solidaritate este cea mai inaltatoare si cea mai durabila. Explicatia este simpla: previne sau rupe orice cerc vicios, din care se hranesc bumerangurile de energii negative.

  24. 25 George Hălărescu octombrie 30, 2013 la 6:03 pm

    Mult discutatul și lăudatul pod de pe peste Dunăre, inagurat anul acesta, este în pericol să cadă.
    Vă prezint o știre preluată de pe Rador „[[Al doilea pod peste Dunăre, de la Vidin-Calafat, este în pericol să se prăbuşească, informează televiziunea Euronews, citată de mass-media din Bulgaria. Podul inaugurat recent a fost construit cu defecte grave.]] [[Experţii Ministerului Transporturilor de la Sofia au depistat circa 20 de defecte grave care ar putea provoca prăbuşirea bruscă a construcţiei, se arată în reportajul realizat de canalul de televiziune amintit.]] [[Construcţia podului a fost finalizată în luna aprilie 2013, iar inaugurarea sa a avut loc în iunie, mai transmite Euronews.]]”

    http://www.rador.ro/info4.shtml?cat=654&news=360985

  25. 26 Marian Nicolae octombrie 30, 2013 la 6:19 pm

    @ blogideologic octombrie 29, 2013 la 4:16 pm

    Sper sa nu ma catalogati in continuare drept Brutus, pentru ca sincer nu ma reprezinta………..si ma doare.

    Numele meu nu este ZeV………
    Sunt cel pe care-l stiti deja.

  26. 27 Sami octombrie 30, 2013 la 6:42 pm

    Corect . Totul „vibrează” la o singură atingere a tastelor , dar e plăcut . Este foarte plăcut să ai acces la informație din toată lumea , cu traducere cu tot să poți comunica oriunde în lume de la tine de acasă . N-au decât să urmărească . Vom fi din ce în ce mai mulți consumatori și chiar și cu atâta tehnologie nu vor avea timp niciodată să ne urmărească pe toți .

    Cine se pricepe foarte bine poate să se îmbogățească rapid furnizând informații contra-cost unor mari companii producătoare de diverse produse .

    Îmi pare tare rău că nu sunt și eu atât de instruită să fac și eu bani din asta . Mi-ar plăcea . De fapt cred că oricui i-ar plăcea , dar mamaeeee … . Asta e . După o vârsta e mai greu . Mă străduiesc eu , dar … .

    Oricum invenția asta este una absolut minunată . Parcă ne-am uita printr-o fereastră prin care putem vedea toată lumea . Nici în visele copilăriei mele nu am sperat ceva atât de minunat , atât de special . Este ca o binecuvântare .

  27. 28 ZeV octombrie 30, 2013 la 6:59 pm

    Marian Nicolae
    ,,…putem decide, dupa inlaturarea decidentilor “nostri” ce fel de Romanie lasam copiilor nostri…..”
    Chiar asa de fraieri ne crezi domnule Marian ? Mai intai vreau sa vad un program alternativ serios si fezabil, abia apoi, ma voi gandi daca merita sa dau vrabia din mana. Ce naiba, v-ati inscris la partidul anarhistilor inca nenascut ?
    (Z)

  28. 29 Florin Luca octombrie 30, 2013 la 11:31 pm

    Buna seara, Domnule Nastase.
    Fiecare pericol este o oportunitate… pentru cei care cred in aceasta idee.
    Fara doar si poate ca tehnologia de varf, informatica, internetul si, mai nou, platformele digitale au revolutionat economia, cultura si metodele noastre de lucru. « Cloud Computing si Big Data » fac parte din acest fenomen ireversibil. Semenii nostri, in mod mai mult sau mai putin constient, sunt absorbiti de aceste sisteme care « scaneaza » vieti, identifica « profile » individuale si « formateaza » comportamente.
    Asa cum spuneti, asistam la o impartire mult mai sofisticata a lumii. Noile «imperii digitale» se constituie dincolo de geografia politica actuala, iar relatiile dintre « metropole » si « colonii » au o dimensiune mult mai volatila decat cea cunoscuta in istorie. Cei care au statutul de «metropola» au ajuns aici in primul rand pentru ca si-au dorit-o, au muncit, au luptat si s-au autoinventat in permanenta. « Stay hungry. Stay foolish. » le spunea acum cativa ani Steve Jobs studentilor de Stanford care doreau sa afle de la “marele architect” al Apple care sunt retetele succesului sau.
    Nu am folosit termenul de “architect” intamplator. Experientele pe care le-am avut in pilotarea de proiecte din domeniile imobiliar / infrastructura si IT mi-au permis sa identific o multime de puncte comune intre cele doua lumi (lumea constructiilor si lumea digitala). Fiecare din aceste universuri se sprijina pe retele, infrastructura, « gazduiri » de sisteme si aplicatii, reguli de acces si securitate, intretinere / mentenanta, protocoale de transport sau comunicatii si… arhitectura. Una din cheile succesului in acest domeniu este aici. Intrebarea care se pune deci este « Cum putem crea valoare proiectand si realizand platforme arhitecturale informatice care sa corespunda nevoilor de azi si de maine ale acestei lumi ? ».
    Daca vom gasi raspunsul la aceasta intrebare, Soarele va rasari din Romania.
    Al dumneavoastra,
    Florin Luca

  29. 30 serbanfl octombrie 31, 2013 la 12:29 am

    Mare dreptate are doamna Ileana Vulpescu. Referindu-se la vremea ce o trăim, a spus: „Eu consider că omenirea e condusă de o ipocrizie fără margini și fără leac” (J.N./09.05.2011)
    Se oripilează europenii că se culeg și se stochează informații, în primul rând despre cei ce sunt în poziții de decidenți?! Păi primul care a sesizat importanța informațiilor a fost Napoleon, care a și avut șansa să-l aibă la îndemână pe Fouche! După căderea lui Napoleon, Restaurația la înnobilat la rang de duce!
    Din cartea lui St. Zweig, despre Fouche, mi-a rămas în minte răspunsul dat de Ministru Poliției francez, omologului său austriac, care-l atenționa că un escroc internațional s-ar afla în Franța: Persoana nu este pe teritoriul francez. Dacă chiar vă interesează îl puteți găsi la Praga, la adresa ….., zilnic între orele …..!
    Adică în epoca poștalionului și a porumbeilor voiajori se obțineau și se vehiculau informații pertinente, iar azi, după 200 de ani, se dau surprinși de asemenea evenimente tocmai cei ce procedează similar?! Măi să fie!

  30. 31 blogideologic octombrie 31, 2013 la 6:19 am

    Definirea fenomenului tehnologic “big data”. Mare parte a confuziei privind “big data” începe cu definiţia. Un sondaj pe un grup de 1144 respondenţi, care trebuiau să aleagă dintre nişte răspunsuri raţionale, a produs următoarele rezultate statistice la întrebarea “Ce înseamnă big data” : 1/ O anvergură mai mare a informaţiei, 18 % 2/ Feluri noi de date şi analize, 16 % 3/ Informaţie în timp real, 15 % 4/ Influx de date venind de la noile tehnologii, 13 % 5/ Forme non-tradiţionale de media, 13 % 6/ Volume foarte mari ale datelor, 10 % 7/ Sintagmă la modă, 8 % 8/ Date privind mediile de socializare, 7%.

  31. 32 blogideologic octombrie 31, 2013 la 6:22 am

    Parte din problemă.. SABINA FATI : De ce era urmărit Liiceanu de Securitate http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/de-ce-era-urmarit-liiceanu-de-securitate-316558.html Gabriel Liiceanu este parte din problemă, nu parte din soluţie.

  32. 33 blogideologic octombrie 31, 2013 la 7:34 am

    Două tendinţe importante fac din era “big data” ceva diferit faţă de tot ceea ce a fost până acum în tratarea informaţiei : 1/Numerizarea (digitizarea) constatată aproape peste tot creează noi categorii de date în timp real, acoperind o gamă vastă de industrii şi de activităţi umane. Mare parte dintre acestea sunt date având un caracter non-standard. Ele provin din streaming, din noi modalităţi tehnice de cartare în lumea geospaţială, ori ele sunt generate de senzori fără să aparţină de ceea ce s-ar ptea chema “tradiţionalul structurat” ori “tradiţionalul relaţional”. 2/Tehnologiile şi tehnicile de analiză avansată a informaţiei permit acum organizaţiilor să facă discerneri sagace din aceste date, atingându-se pentru prima oară în istorie nişte nivele incredibile de sofisticare, viteză şi acurateţe ! Agregând peste industrii şi geografii, organizaţiile recurg la un demers pragmatic în abordarea fenomenului tehnologic big data . Soluţiile cele mai eficiente în tratamentul big data identifică mai întâi cerinţele afacerii. Abia după aceasta este croită infrastructura, sunt identificate sursele de date şi chemate în ajutor mijloacele de analiză cele mai potrivite pentru a sprijini oportunitatea de afaceri observată. Organizaţiile extrag percepţii şi viziuni din noile surse de informaţii, îşi definesc o strategie pentru tehnologia big data, apoi îşi ameliorează şi adaptează incremental infrastructurile. Care sunt recomandările utile ce se pot face organizaţiilor pentru a extrage maximul de valoare din fenomenul big data ? a/ Să îşi angajeze eforturile lor iniţiale către obţinerea unor rezultate centrate pe client. b/ Să îşi dezvolte un cianotip figurat (ozalid, blueprint, plan) exclusiv la nivel de întreprindere privind big data. c/Dar să pornească de la date deja existente pentru a putea obţine nişte rezultate în termen apropiat. d/ Să îşi construiască nişte capacităţi de analiză bazate pe priorităţile de afaceri. e/ Să creeze “cazul afacerii” bazându-se pe rezultate măsurabile.

  33. 34 blogideologic octombrie 31, 2013 la 8:14 am

    Cei patru “V” implicaţi în definirea noului fenomen numeric Big Data : 1/ Volumul foarte mare de date numerice. 2/Varietatea acestor date numerice, 20 % dintre ele sunt structurate, provenind din bazele de date ale întreprinderilor, restul nu. 3/Viteza foarte mare de circulaţie a informaţiilor Big Data. 4/ Veracitatea informaţilor Big Data, în ce grad sunt ele adevărate ? Metodele clasice de verificare prin “curăţire”, nu mai sunt adecvate. Din această cauză se practică analiza datelor “în context”. De aici rezultă o mulţime de informaţii noi.

  34. 35 vsile octombrie 31, 2013 la 8:28 am

    Plecind de la o idee mai veche a mea reluata acum de un coleg care la randul lui citeaza dintrun articol al Ilenei Vulpescu ( cine spune ca ideile
    transmise de anonimi pe bloguri mi sunt plagiate de profesionisti?),in aceasta perioada de ipocrizie adaug si coruptie mondiala si intreb , fara sa dau cu parul , de cine ii este teama domnului Nastase?

    Nu va grabiti cu un raspuns deoarece doresc sa intreb , ii este teama mai mult de dusmani sau de prieteni?
    Nu doresc sa elaborez prea mult dar am sa presar doar citeva indicii.
    Dupa infrangerea zdrobitoare a PDLeului, echipa cistigatoare a USLeului a iesit invinsa si umilita cu largul concurs al PSDeului reprezentat de Ponta-Sarbu-Dragnea prin pactul de cooabitate ,care obliga invinsii sa treaca pe sub furcile caudine , in schimbul margelei de sticla oferita de Presedinte, acceptarea lui Ponta ca PM!
    Se pare ca dl. Nastase a avut atunci o voce!
    Ce a urmat siragul de gafe,intrun moment in care chiar si colegi de pe acest blog credeau ca Nastase ar fi statuitorul lui Ponta, au contrazis aceasta idee, rezultatele au reliefat ca masurile . discursul nu plia pe intelepciunea si experienta lui Adrian Nastase.
    Cred ca atunci a aparut si un clinci iar demersurile lui Nastase au fost blocate la marinea terenului, aratindui-se probabil si motanul altul decit acela din pervazul ferestrei de la Cornu.
    Stiu dl. Nastase poate para , eschiva , in slujba partidului, cu orice negatie , dar faptul ca pe propriul blog apar peste 75% articole despre cultura si arta, si restul fara aluzii cel putin critice la gafele guvernului, constituie mai mult decit o dovada.
    Si tacerea de mute ori este tot o ipocrizie, si nu ma refer la o anume persoana ci la tacerea noastra , tacerea unui popor umilit!

  35. 36 Marian Nicolae octombrie 31, 2013 la 9:12 am

    Pana la urma vad cu tristete cum se consfinteste caderea Troiei 2.0.

    Nimeni nu mai face nimic, Romania a murit, certificatul de deces in schimb nu a fost redactat inca……..

    Ce poti face atunci cand dorind sa scoti din robie un popor, descoperi cu stupefactie ca…..poporul respectiv nu doreste acest lucru.

    Fratilor, robia inseamna moarte.

  36. 37 dlnimeni octombrie 31, 2013 la 10:41 am

    Remarcabila capacitatea dlui Nastase de a se descurca in lumea informatiei digitale, de a intelege si opera cu elemente specifice acesteia.
    Vrind-nevrind, lumea informatiei digitale este o lume nu doar a esantioanelor si discretizarii, a numericului, ci si o lume a dublei destinatii. O lume a dublurilor, in care supravegherea individului si spionajul ascuns si total sunt doar un aspect. Pentru ca s-a vorbit deja si despre sisteme industriale controlate de procesoare care si-au incetat corecta functionare in momentul in care tara beneficiarului a intrat in conflict cu tara furnizorului, de „citirea” calculatoarelor unui posibil adversar, la vreme de pace, ori de influentarea lor la vreme de conflict, nu doar prin virusi, ci chiar prin rutine din sistemele de operare. Si s-a vorbit de destule altele. Dl Nastase abordeaza doar partea de comunicare din aceasta noua lume digitala. Sa luam situatia pretinsei ascultari a telefonului dnei Merkel. Cea mai recenta afirmatie internationala este aceea ca americanii au primit informatii despre convorbirile telefonice ale dnei Merkel de la servicii de informatii europene, desigur in cadrul schimbului de informatii dintre tari prietene. Rezulta ca putem crede ca o convorbire a unui sef de stat european este triplu interceptata: de propriile servicii, de servicii ale unor tari europene si de servicii americane. Serviciile americane, comparind ceea ce intercepteaza ele cu ceea ce primesc de la omologii europeni, pot nu doar verifica informatiile ci si evalua gradul de eficienta, de sinceritate si de spirit de cooperare al partenerilor europeni. Toate acestea pe fondul pe care nu este practicat, chipurile, spionajul intre state prietene sau aliate. Ce inseamna in aceasta lume digitala a fi metropola, dar a fi colonie? In prima faza, definirea si diferentierea ne intereseaza mai putin deoarece statutul de metropola digitala se leaga de costuri si de strategii pe care nu le avem si nu le putem acoperi. O nuanta in statutul firesc ramas, acela de colonie, ar fi statutul de fruntas in satul tau. Adica imbogatirea familiilor celor care pot legal citi (nu intercepta!) mailurile pe seama continutului economic al acestora. Ca si promovarea politica si administrativa pe seama altor informatii din posta electronica citita. De unde o intrebare: au acesti fruntasi de sat interes de colonizatori?

  37. 38 criss2012 noiembrie 2, 2013 la 12:03 pm

    Sunteti mereu la „inaltimea” lucrurilor care se petrec in lume, si chiar peste ele !

    Inteleg ca e vorba despre un beneficu pe care Romania il poate obtine din aceasta imprejurare internationala.

    Intrebarea pe care as dori sa va o adresez este cum poate fi fructificata aceasta sansa ? Cum se face ?

    Va multumesc anticipat !

  38. 39 criss2012 noiembrie 2, 2013 la 12:22 pm

    Cred ca am inceput sa ma apropriu de raspuns singur.
    Deci e vorba de o situatie internationala defavorabila pentru Germania dar care poate fi favorabila pentru Romania. Si atunci inseamna ca trebuie sa le luam Germanilor ceva ce au ei.

    Dar ce ? Hmm….?

  39. 40 Ghita Bizonu' noiembrie 2, 2013 la 3:01 pm

    blogideologic

    da obiectiectivu palavragitor a primit viza p-tr Occident.. ba s-a dus sa bea o caferluta si cu sotii Ierunca ….
    Io nu crez ca as fi primit viza ,,,
    Ca sda zic asa era m iksto de dizidenti …

  40. 41 Mihai K. noiembrie 4, 2013 la 2:13 pm

    În ziua de astăzi avem accesul la foarte multă informaţie, de analizat (internet, multimedia, social media), lucru care poate fi copleşitor, însă, “big data” poate avea semnificaţia şi de “big opportunities”.
    Un raport al Institutului de Consultanţă McKinsey , publicat în mai 2013, a emis o lista de invenţii care, se presupune, că vor avea un impact colosal asupra economiei mondiale.
    Raportul se intitulează ,,Tehnologii de ruptură: tehnologii avansate care vor schimba viaţa, comerţul şi economia mondială”, document în care sunt prezentate 12 inovaţii, toate capabile de a modifica lumea la orizontul 2025.


  1. 1 Big Data – Sansa sau pericol? | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe octombrie 29, 2013 la 4:19 pm
  2. 2 Hai sa te fac un spionaj! « Motanul Incaltat Trackback pe octombrie 30, 2013 la 12:42 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: