Astazi, dezbatere la FET

Cred ca urmariti site-ul Fundatiei Titulescu, asa incat nu va mai anunt, cu regularitate, evenimentele din calendarul FET.  Totusi, pentru astazi, va reamintesc dezbaterea ce va avea loc, la ora 16, „Parteneriatul Estic al Uniunii Europene – ofensiva si contra-ofensiva”. Expunerile intoductive vor fi facute de catre Adrian Severin, Adrian Cioroianu si Simona Soare.

81 Răspunsuri to “Astazi, dezbatere la FET”


 1. 1 Marian Nicolae octombrie 17, 2013 la 10:37 am

  Va rugam totusi, domnule profesor sa ne reamintiti din cand in cand ce se mai petrece pe la FET.

 2. 2 papasha octombrie 17, 2013 la 2:39 pm

  @ luminatii si marii administratori ai COLONIEI ROMANIA ……

  Dupa concedierea lu’ Marincea , care e contra proiectului de la Rosia Montana , dati-i bai baieti afara si pe toti academicienii , pe toti profesorii si pe toti preotii care au aceleasi vederi retrograde de ne/vanzatori si ne/tradatori de Neam si Tara !

  Inchideti baieti Academia , inchideti ASE-ul , inchideti Patriarhia , ca toti sunt niste prosti , si numai voi cu rmgc-ul si cu chevron-ul , sunteti noii baieti destepti , care si asa nu-i prea intelegeti pe oamenii astia cu ce se ocupa !

  Bagati bai baieti jandarmeria pe ei , sa le moaie oasele la AIA MULTI , ca merita , ca nu sunt de acord cu deciziile voastre de AIA PUTINI (si la minte , si la suflet )!

  Vai de steaua noastra , ce-am ales ! Unde dai si unde crapa !

  PS N-ar fi si asta un subiect interesant de discutat la FET , domnilor ?

 3. 3 Doru Coarna octombrie 17, 2013 la 3:26 pm

  Chevron a anuntat ca suspenda operatiunile de prospectare de la Pungesti/Silistea… Problema este insa ca acum Jandarmeria ii va lua si pe ei la bastoane, este ordin de la guvern sa se foreze si se va fora! Vorba unuia, te trec strada cu forta… Evident, cei de la A3 vor sustine ca au invins rusii (???)… si ca asta-i parteneriatul european estic…

  Nu cumva va trebui sa platim ceva despagubiri pt ca Chevron nu poate scoate gazele noastre prin tehnologia dorita de ei?

  Dincolo, la Galati, guvernul vrea sa-i sileasca pe cei din Izvoarele sa se mute ei singuri, pe banii lor! Asta-i tare, cica trebuie doar sa-i convinga, sa le explice frumos si ei vor intelege si-si vor parasi gospodariile… fara ca guvernul sa asigure alternative ca n-are bani, are doar pt noi servicii…

  Eu cred ca guvernul a luat-o razna! Nu numai ca nu face nimic din ce a promis, dar nici macar nu face pe dos, ca nu-i iese nimic! Este o guvernare slaba, paguboasa si de conjunctura, care spera ca din 1000 de tampenii poate totusi iese una, chiar daca-i rea… Parca Basescu le-ar fi luat lantul de la bicicleta… si o roata… dar ei se ambitioneaza s-o vanda si asa…

  Eeei? Este ca Boc era, prin comparatie, genial? Am ajuns sa-l regretam pe Boc la doar un an si ceva, cu asa un urmas…

  Eu nu inteleg, de ce premierul Ponta nu face lucruri bune? I-ar lua mai putina energie, ar primi doar aplauze pt reusite, ar avea viitorul politic asigurat… Trebuie doar discernamant… Asa insa, nu vad cum ar mai putea candida ca nu-l va mai alege nimeni decat cei care vor cutremure si cianuri, doar daca nu-l infiaza intre timp Basescu… dupa ce-l intzarca…

 4. 4 Cris octombrie 17, 2013 la 3:51 pm

  Din Memoriile lui Constantin Argetoianu:

  Căsătoria principesei Ileana-fata mamii cu arhiducele Anton a adus veselie în mijlocul greutăților.
  Copilul preferat al reginei Maria nu era și sora preferată a lui Carol.
  Carol a consimțit la căsătorie cu condiția ca perechea să nu stea în țară mai mult de o lună pe an, și ATUNCI cu învoirea sa.
  O legătură interesantă de lămurit pentru cei care n-au de lucru ar fi legătura pe care neuitata noastră regină Elisabeta a strâns-o pentru mai multe generații de madame și de vergine, între isterismul romantic literaro-muzical de importațiune străină și naționalismul dus până dincolo de limitele bunului simț, și simbolizat prin „portul românesc” și „fuiorul de lână” -nu lipseau decât opincile- , în mijlocul eleganțelor Louis XV și ororilor Mackardtiene.
  Nadeja Știrbei, una dintre ultimele victime ale hipnozei carmensilvice (regina Elisabeta=Carmen-Sylva), își crescuse fetele în adorația zevelcuței și a chindiei, obligându-le să graseieze numai pe românește.
  Ileana s-a pus să iubească cu toată patima moștenită de la „mamica” tot ce era românesc: costumele, munții, pajiștile, oile, luntrile, marinarii și limba românească.
  O despărțire de acestea însemnau o sfâșiere a inimii pentru „domnița noastră”, fără nicio compensație, căci pe junele Anton nu-l iubea. Îl iubise pe spurcatul de Hochberg, dar mintea îi șoptea că un logodnic cu vază nu se găsea ușor în situația ei.
  Căsătoria s-a celebrat într-un cadru feeric la Peleș.
  Mai tinerel -n-avea nici 25 de ani-, arhiducele Franz-Josef era un zevzec petrecăreț și avea darul beției. Cât a stat la Sinaia a dus-o împreună cu frate-său într-un chef. Fără lescaie și unul și altul, au dat peste banda Trixi Mironescu-Georges Romalo, și ține-te, Doamne! Ajunseseră să se tutuiască cu toți „sugacii” noștri și să se dea în spectacol toată noaptea la Cazino și prin birturile din Sinaia.
  Guvernul hotărâse să-i ofere principesei Ileana un frumos dar de nuntă.
  În nevinovăția lui, Iorga propusese o carte veche frumos legată. I-am explicat d-lui profesor că se crease o tradiție și că familia regală conta pe o sculă de preț.
  Am adăugat că regele alesese deja obiectul: un splendid colan cu briliante.
  Iorga m-a întrebat de preț și, când am spus 2.800.000, am crezut că cade de pe scaun.
  – Ei, dhragă, asta nu se phoate. De unde fuhrăm noi banii ăștia?
  I-am spus că regele socotea prețul moderat și că era o adevărată ocazie.
  A treia zi după nuntă, regele, sătul de chefuri și de larmă, a expediat peste graniță rămășițele atrizilor, dându-le și bani de drum.
  Ei însă au plecat cu părere de rău, căci se obișnuiseră cu mâncarea bună…

 5. 5 Radu Humor octombrie 17, 2013 la 7:59 pm

  Nu vine şi ăsta ? 😉

  Etienne Davignon (presedintele BILDERBERG) se va intalni cu Patriarhul Daniel?

  Cel putin asa reiese din articolul Liderul grupului Bilderberg: România este într-o poziție mai bună decât SUA:

  Vicontele Etienne Davignon, una dintre cele mai influente personalităţi ale lumii, are la această ora o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, și are programate întrevederi cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, dar şi cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Preafericitul Daniel.

  Iata si parerea lui Stelian Tanase din articolul PATRIARHUL DANIEL SE VEDE CU ȘEFUL GRUPULUI BILDERBERG:

  Cea mai puternica instituție care se opune atît proiectului Gold Corporation de la Roșia Montana, cît si proiectelor Chevron de exploatare a gazelor de sist este Biserica Ortodoxa Romînă. In peisajul marcat de obediență față de mai-marii zilei cu care ne-am obișnuit, opozitia BOR față de proiecte atît de puternic susținute ( și de Traian Băsescu, și de doi prim-miniștri succesivi ) apare ca un gest singular.

  Argumentele BOR împotriva cianurilor sau a fracturării hidraulice nu sunt foarte vizibile mediatic, dar comportamentul său s-a dovedit eficient… pe teren. Manifestatiile de la Bârlad de anul trecut, ca și cele de acum de la Pungești au în frunte preoți. Și este extraordinar de important că episcopia nu a interzis preoților să se implice. Comunitatea s-a simțit astfel incurajată să își apere drepturile.

  În conditiile in care doua dintre cele mai importante proiecte dragi ambasadei americane de la București, fostul ambasador Mark Gittenstein declarîndu-se în repetate rînduri favorabil Gold Corportation, respectiv Chevron, sunt in pericol să fie oprite de proteste, e de presupus că ele au nevoie de întăriri în materie de lobby, inclusiv in direcția BOR. Iar Etienne Davignon pare un vehicul potrivit.

  Va negocia patriarhul Daniel poziția Bisericii Ortodoxe Române în privința capitalismului de lumea a treia care și-a subordonat deja capii statului? Sau mai exact, e negociabilă poziția Bisericii Ortodoxe Romane în dosarele Gold Corporation și Chevron? Spre să nu fie.

 6. 6 Marian Nicolae octombrie 17, 2013 la 8:18 pm

  Dezvăluire bombă:

  A fost găsit raportul experţilor de la Oxford, “pierdut” de Ministerul Culturii. Concluziile şterg pe jos cu propaganda RMGC:
  Roşia Montană îndeplineşte criteriile UNESCO!

  de Mihai Goţiu, VoxPublica, azi la 16:09
  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/dezvaluire-bomba-a-fost-gasit-raportul-expertilor-de-la-oxford-pierdut-de-ministerul-culturii-concluziile-sterg-pe-jos-cu-propaganda-rmgc-rosia-montana-indeplineste-criteriile-unesco-99224.html

  Totb.ro a publicat astăzi raportul profesorilor Andrew Wilson, David Matingly şi Michael Dawson, de la Universităţile din Oxford şi Leicester, referitoare la patrimoniul cultural de la Roşia Montană. Cei trei experţi au realizat acest audit pentru Ministerul Culturii, în 2010, cu o finanţare asigurată de către Fundaţia Pro Patrimonio şi Şerban Cantacuzino.

  Concluziile raprotului (rezumatul executiv) nu lasă loc de dubii: situl de la Roşia Montană îndeplineşte 4 (patru) criterii pentru listarea în UNESCO, în condiţiile în care îndeplinirea unui singur criteriu e suficientă. Realizat în perioada în care ministrul Culturii era Kelemen Hunor, raportul “dispăruse” din arhivele ministerului, actualul ministru al Culturii, Daniel Barbu, afirmând că nu ştie ceva de existenţa lui!

  ***

  Rezumat executiv

  Luarea de Poziție privind Importanța Obiectivului, care se concentrează pe Masivul Cârnic de la Roșia Montană, constituie o parte mai amplă a peisajului cultural de mare importanță,comparabil, ca amploare, cu criteriile de ”valoare universală excepțională” din statutul Patrimoniului Mondial UNESCO. Dovezile despre mineritul roman de la Cârnic sunt parte dintr-un serie de complexuri miniere subterane foarte extinse și de mare importanță din cadrul Imperiului Roman. Din acest punct de vedere, este unic.

  Dovezile subterane legate de minerit, galeriile, abatajele și tehnologiile folosite capătă un surplus de valoare, atâta vreme cât sunt asociate unui peisaj cultural suprateran, care poartă încă dovezi ale metodelor de procesare, alezărilor, ritualurilor și comunităților. Alte dovezi, de la epigrafii, la tăblițe cerate, până la depozite arheologice precis datate sporesc semnificativ importanța Roșiei Montane, ca fiind unul dintre bunurile culturale excepționale ale patrimoniului mondial. Încă de la început, autorii aumaseră că Luarea de Poziție privind Importanța Obiectivului se va concentra, asemenea demersurilor Roșia Montană Gold Corporation, în principal asupra dovezilor din perioada romană. Inspectarea sitului, atât la suprafață, cât și în subteran, a reliefat imediat faptul că Roșia Montană reprezintă un peisaj de o complexitate, cel mai probabil, inegalabilă, de o mare importanță istorică și pentru alte perioade.

  În văile Corna și Roșia Montană, precum și în munții de la Cârnic, Cetate, Cârnicel și Jig-Vaidoaia, minele romane, medievale, de secol 18 și 19, precum și galeriile și instalațiile perioadei comuniste, au creat laolaltă un palimpsest unic al exploatării. Mai mult, fazele Daciei pre-romane și post-romane nu au fost studiate deloc. Chiar și la nivelul actual de înțelegere, ele reprezintă o resursă unică de semnificații.

  Acest raport, produs pe baza muncii de teren și am literaturii de specialitate, în august-septembrie 2010, plasează Roșia Montană în contextul său internațional. Concluzionăm că peisajul cultural de la Roșia Montană este de o importanță internațională excepțională. Minele romane de la Roșia Montană reprezintă cel mai extins și mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romană cunoscut în lume. Totodată, amenajările subterane, peisajul de suprafață din zone de procesare a minereurilor, așezările, locurile religioase și cimitirele, precum și istoria documentată a zonei aferente, constituie o istorie extraordinar de bine documentată a exploatării miniere din perioadele romană, mediavelă, din modernitatea timpurie și din perioada comunistă.

  Dat fiind potențialul adițional de a pune în lumină tranziția de la perioada pre-romană, la cea post-romană, ele constituie o bază solidă pentru a considera minele de la Roșia Montană ca având o importanță echivalentă cu a siturilor incluse în Patrimoniul Mondial. Confruntată cu setul de criterii pentru stabilirea valorii universale excepționale (dintre care numai unul trebuie satisfăcut pentru ca un sit să fie eligibil pentru statutul de sit al Patrimoniului Mondial), regiunea Roșia Montană întrunește fără îndoială următoarele patru criterii:

  (ii) arată o relație importantă de schimb al valorilor umane, de-a lungul unei perioade îndelungate sau într-o zonă culturală a lumii, în ceea ce privește dezvoltarea arhitecturii saua tehnologiei, a artelor monunentale, planificării urbaniste sau a concepției peisagistice;

  (iii) poartă o mărturile unică sau cel puțin excepțională a unei tradiții culturale sau ale uneicivilizații, care încă există sau a dispărut;

  (iv) este un exemplu deosebit pentru un anume tip de ansamblu sau peisaj arhitectural sau tehnologic, care ilustrează o etapă importantă din istoria umanității;

  (v) este un exemplu deosebit pentru o așezare umană tradițională, pentru folosirea pământului sau a mărilor, reprezentativ pentru una sau mai multe culturi, pentru interacțiunea umană cu mediul, mai ales când acesta a devenit vulnerabil sub impactul schimbărilor ireversibile.

  Masivul Cârnic, în deosebi, conține cele mai extinse complexuri miniere subterane din zona Roșia Montană, iar acestea trebuie conservate ca ansamblu, în totalitate.

  Evaluarea făcută de noi asupra semnificației elementelor individuale din peisaj se configurează după cum urmează, însă ănainte de toate este esențial să aducem la cunoștință că semnificația totală a peisajului minier ca ansamblu este mai mare decât suma părților sale. Permiterea dezintegrării arheologice a unuia dintre aceste situri ar constitui un prejudiciu ireparabil adus integrității peisajului minier ca ansamblu.

  ***

  Mai multe amănunte şi raportul integral pe Totb.ro

 7. 7 4D Printing octombrie 17, 2013 la 8:51 pm

  Citeva opinii unidimensionale, sau pe acolo:

  1. Merkel, in calitate de sefa a UE predica austeritatea, insa nu pentru buzunarul sau politic, de unde a cules vreo $700 K EUR de la BMW, mita politica pentru ca a impus UE sa amine inca un deceniu problema standardelor in ce priveste emisiile de carbon (masinile germane sunt printre ele mai poluante). Asa se conduce UE, de nas, sa nu mai miroasa a gaze de esapament!

  2. Drama, santajul politic, si indiferenta politicienilor fata de cei alesi au fost „la inaltime”, SUA ramanind „modelul” cel mai pregnant al inexistentei unei democratii veritabile, desi se jura ca…

  3. Austeritatea promovata in coloniile germane din UE, recte Spania, a lasat o dira de singe exact in segmentele cele mai sarace si fragile: copii, si persoane cu disabilitati. Peste tot in lume, cind se taie, se incepe cu batrinii, copiii si cei cu disabilitati. E atit de evident asta in orice tara „democrata”, ca poti usor ajunge la concluzia ca e o directiva „de la centru”;

  4. In Romania PSD a votat impotriva legii majorarii alocatiei pentru copii, invocind ca nu sunt fonduri pentru „Social”. Dam insa sute de milioane de dolari pe programe NATO de supraveghere aeriana si F16. Partea buna e ca nu e nevoie sa se schimbe denumirea partidului, PSD putind usor fi redenumit Partidul Supravegherii Democrate! Basescu ar fi foarte fericit sa devina membru…

  5. Celor de la dreapta Domnului, nu le-a ramas decit sa se (re)lanseze reciproc. Notabila in acest context a fost iesirea lui Boc care are un mesaj pentru clujeni: sa faca linistiti copii, pentru ca Primaria le asigura locuri la cresa. De locuri de munca mai are timp sa se ocupe pina cresc copiii mari. Are dreptate, ce ne tot agitam ca nu sunt joburi cind nu se mai fac copii si populatia e in declin?! E timpul sa reducem joburile in aceiasi proportie cu declinul populatiei…

 8. 8 dlnimeni octombrie 18, 2013 la 9:07 am

  Cred ca executivul uselist ar fi scapat de o parte dintre grijile de acum, referitoare la exploatarea aurului si a gazelor de sist daca ar fi avut – si mai ales in mod vizibil- o grija mai mare fata de cetateni. In judetul Vaslui (dar de ce Ceausescu avea in vedere o eventuala exploatare a sisturilor din zona Anina si nu o exploatare in Moldova?), una dintre cheile problemei este aceea ca americanilor de la Chevron le-a fost vindut perimetrul de explorare/exploatare. Lucru legal, insa care duce la o consecinta rea – si constitutionala – pentru oamenii de acolo: in aceasta maniera, statul nu mai are obligatia de a despagubi cetatenii din zona pentru eventualele pagube produse lor prin actiunile Chevron. In urmare, daca vor inregistra pagube de orice fel, satenii vor trebui sa dea in judecata Chevron si va dati seama cum va arata, in justitia romaneasca ( care, atentie, a devenit public! a primit fonduri americane si vedem ca numeste in pozitii importante numai oameni doriti de americani) un proces intre o mina de sateni saraci si o multinationala precum Chevron. Executivul avea posibilitatea de a ajuta oamenii aranjind o pentru ei ca americanii sa le plateasca o renta convenabila sub forma de renta pentru acces, lucru tot legal. Un exemplu ipotetic de comportament, guvernul putea gasi alternative comportamentale. Daca tot s-a alaturat initiativei prezidentiale de a instraina bogatiile nationale cit mai ieftin posibil, executivul putea macar sa arate ca este capabil sa priveasca peste cele patru cuburi de gheata din paharul cu whisky si sa fie atent si grijuliu cu cetatenii. Asa, cred ca, indiferent cum se va sfirsi batalia de la Vaslui, citiva pesedisti trebuie zburati din functii pentru comportamentul lor, incepind cu primarele local si sfirsind cu presedintele CJ despre care se stie ca si-a tras singur cu pusca de vinatoare in picior de destept ce e.
  Si in cazul rosiatic executivul putea pune altfel problemele: in fond si la urma urmei, reventa stabilita, prin OUG sanctificata in legea 262/2009, de tripleta Basescu – Boc – Anastase specifica o redeventa de numai 4% (art. 3, legea 262/2009) si vedeti ce cioc mic tine presedintele care a promulgat – si cu siguranta si inspirat – acea lege de urgenta. O crestere de redeventa de 50% nu este de colo, insa propaganda dlui Ponta nu a functionat cum trebuie. Am observat ca, la fel ca si presedintele, premierul are niste retineri in a prezenta situatia reala a tarii: datorita guvernarilor de pina acum, tara a pierdut peste 4 milioane de locuri de munca, aducatoare de taxe si impozite, milioane de romani mergind sa munceasca pe la altii, adica platind altora taxe si impozite. Raportul actual dintre numarul angajatilor statului si cel al angajatilor din lumea privata este unul rau pentru economie, tinind cont de faptul ca angajatii statului se bucura de (nemeritate, zic eu) sporuri si facilitati salariale. In continuare romanii activeaza, economic, ca intr-un mediu ostil, aparind, iata, acuzatii in cazul unui pret mai mic la gaze pentru companii romanesti, dar nici o acuzatie in cazul , demonstrat public, al pretului mai mic la energie electrica pentru companii rusesti. Si destule altele. Este, deci, posibil ca tara sa nu mai aiba incotro si sa fie nevoita sa isi puna in vinzare zacamintele de aur, in ciuda unor riscuri ecologice.
  Desi nu s-ar putea zice ca nu ar avea sfatuitori, guvernantii au preferat sa se arunce in doua subiecte de aganda publica (in particular chiar cu consecinte electorale) uitind faptul ca presedintele este expert in manipularea si utilizarea agendei publice. La care presedintele a adaugat si preferatul sau subiect – de atitia ani – al ciinilor fara stapin. Iata, de exemplu, faptul ca li se opun acum forte umane care nu pot fi organizatoric – si public – identificabile. Una dintre consecinte este aceea a riscului de a pierde puncte electorale.

 9. 9 Cris octombrie 18, 2013 la 9:48 am

  Din Memoriile lui Constantin Argetoianu:

  Iunie 1933.
  Premiul Regal la Băneasa.
  Regele a venit foarte bine dispus și după câteva vorbe îmi spune:
  – Titulescu are dreptate…Intrăm într-o eră nouă.
  Mă așteptam la o miraculoasă formulă politică sau cel puțin economică, dar maiestatea sa a continuat:
  – La orice masă sau întrunire mai protocolară, decorațiile trebuie purtate cu cordoanele peste jiletcă. E protocolul englezesc.
  M-am liniștit pentru viitorul țării mele.

 10. 10 Cris octombrie 18, 2013 la 9:52 am

  China:
  Creștere economică 7,8% pe ultimul trimestru.
  Un demnitar britanic s-a dus în China pentru a atrage investori chinezi în Marea Britanie.
  Un sfert din datoriile SUA sunt la China.
  Uncle Sam, it is high time for you to learn chinese.

 11. 11 blogideologic octombrie 18, 2013 la 6:23 pm

  Zău că îmi cântăresc bine intervenţiile de aici. Ştiu că am vorbit aproape până la saţietate despre ideologia naţionalismului românesc şi despre psihologia cognitivă. Teme legate în trecut şi în Viitor.

 12. 12 ZeV octombrie 18, 2013 la 6:24 pm

  Marian Nicolae
  Nu dezinformati cu un raport absolut subiectiv, al unor ecologisti birtanici.
  Daca ar fi fost ceva serios in el, demult ar fi fost facut cunoscut publicului. Dvs credeti ca presa , de-a lungul timpului, nu a avut acces la parerile subiective si tendentioase din acea maculatura ecologista ?
  Daca tot am auzit nenumarati concetateni facand trimitere la Academia romana (identificabila, in viziunea lor, doar cu prof Haiduc), permiteti-mi a va readuc in atentie declaratiile altor doi distinsi academicieni romani, chiar in luna octombrie 2013:
  ,,Rosia Montana, asa cum arata in prezent, nu poate fi incadrata pe lista monumentelor UNESCO, pentru ca zona nu este finalizata, iar o astfel de cerere ar fi oricum ridicola, sustine academicianul Alexandru Vulpe, presedintele sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie a Academiei Romane si director al Institutului de Arheologie.

  „As spune un lucru in ceea ce priveste incercarea de a incadra intreg monumentul la UNESCO. Cred ca ar fi ridicol. In situatia in care se afla acum, nu va fi niciodata incadrat, dar poate fi un pretext pentru amanarea proiectului cu cel putin zece ani. Nu pot decat sa consider ca este pur si simplu o nebunie sa se incerce o astfel de nebunie. Puteti sa fiti siguri ca nu are nicio sansa sa fie acceptat, pentru ca la UNESCO, ca sa intri in scara UNESCO, trebuie sa prezinti ceva care este finalizat, care poate fi vizitat macar din punct de vedere stiintific, ca o unicitate. In cazul de fata, acest lucru nu se pune la Rosia Montana”, a declarat Vulpe, in cadrul Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului care analizeaza exploatarea miniera, scrie Agerpres.

  Prezent la Comisie, academicianul Razvan Theodorescu, seful Sectiei de Arte, Arhitectura si Audiovizual a Academiei Romane, a spus ca un monument intra pe lista UNESCO atunci cand este unic in peisaj.”S-a vorbit mult despre Rosia Montana si UNESCO. Este una dintre cele mai mari prostii care se pot… dar in Romania exista multi amatori. Un monument intra pe lista UNESCO, si va spune cine a fost ministru al Culturii si a introdus cateva monumente importante pe lista UNESCO, atunci cand este unic in peisaj. Rosia Montana nu este unica, este interesanta pentru noi din multe puncte de vedere, dar nu este unicat si atunci cand este cercetat in intregime si poate sa acceada pe aceasta lista. Deci, onorata Comisie, cand auziti Rosia Montana pe lista UNESCO, radeti si treceti mai departe”, a spus Theodorescu. „

 13. 13 ZeV octombrie 18, 2013 la 6:29 pm

  Iata ce-mi scrie un amic avizat, un fost om de curte al lui Traian Basescu si Elena Udrea, dar care inca nu si-a pierdut uzul ratiunii:
  CITEZ:
  ,,Terminaţi-o cu prostiile şi încordările fără de rost şi fără de sens.
  Voi ştiţi că m-am ferit ca dracu’ de tămâie ca să-mi dau cu părerea despre Roşia Montană, cu toate că am pe cineva foarte apropiat acolo! EXTREM DE APROPIAT!

  Pentru prima oară îmi dau cu părerea:

  La Roşia Montană apele şi pământurile au fost roşii de când se ştiu ele ape şi pământuri.
  Acolo, oameni nu au crescut nici vaci nici boi, nici din turism n-au trăit şi nici cu arheologia nu s-au îndeletnicit.
  AU FĂCUT ŞI AU TRĂIT DIN MINERIT!
  Deci:

  1. DACĂ SE VREA CU ADEVĂRAT SĂ SE PĂSTREZE TRADIŢIILE LOCULUI, OAMENII DE ACOLO TREBUIE LĂSAŢI SĂ FACĂ CEEA CE AU FĂCUT EI DIN MOŞI STRĂMOŞI ! ADICĂ MINERIT!

  2. LA ROŞIA MONTANĂ NU TREBUIE SĂ SE PUNĂ PROBLEMA DACĂ SE VA EXTRAGE SAU DACĂ NU SE VA EXTRAGE CEEA CE ESTE DE EXTRAS PE ACOLO. SE PUNE PROBLEMA PROFITULUI PE CARE ROMÂNIA ÎL OBŢINE !

  3. ROŞIA MONTANĂ N-ARE NICI ÎN CLIN NICI ÎN MÂNECĂ CU „LISTA UNESCO”. ESTE O BANALĂ AŞEZARE UNDE, DE CÂND ERA BUNICA STRĂBUNICII FATĂ MARE, S-A FĂCUT MINERIT! NIMIC ALTCEVA!

  În concluzie:

  ROŞIA MONTANĂ, CA ŞI DARAVELA CU GAZELE DE ŞIST, SE JOACĂ POLITIC ÎN CIUDA FAPTULUI CĂ ELE AR TREBUI SĂ FIE JUCATE GEOSTRATEGIC. PRECUM V-AM MAI SPUS, TRAIAN BĂSESCU ESTE UN KGB-ist NENOROCIT! UN TRĂDĂTOR DE ŢARĂ CARE DIN INTERESE STRICT PERSONALE (REPET: STRICT PERSONALE!) A POZIŢIONAT ROMÂNIA ÎN MIJLOCUL RĂZBOIULUI ENERGETIC CARE SE DUCE ÎNTRE RUSIA ŞI AMERICA. UN RĂZBOI CRÂNCEN ÎNTRE O RUSIE PUTERNICĂ, CONDUSĂ DE UN CONDUCĂTOR PUTERNIC ŞI O AMERICĂ DEVASTATĂ DE POPULISM ŞI CRIZĂ, O AMERICĂ AFLATĂ LA CHEREMUL BANCHERILOR EVREI, O AMERICĂ DATOARE VÂNDUTĂ CHINEI, O AMERICĂ CONDUSĂ DE UN AFRO-AMERICAN CARE A SPULBERAT „VISUL AMERICAN”!

  Fac o menţiune:

  PUTIN NU ESTE KGB AŞA CUM RUSIA NU ESTE URSS!
  RUSIA ESTE MAICA RUSIE CEA ALBASTRĂ ŞI ALBĂ, NICIDECUM URSS-ul CEL ROŞU.
  CU RUSIA NU PUTEM FI PRIETENI DEOARECE MORŢII ANTICOMUNIŞTI DE LA GROAPĂ NU SE MAI DEZGROAPĂ. DAR CU RUSIA TREBUIE SĂ FIM PARTENERI AŞA CUM SUNT ŞI POLONEZII ŞI NEMŢII. ÎN CONTEXTUL GEOSTRATEGIC ACTUAL, ÎN ROMÂNIA, CINE DUCE O POLITICĂ DE DISTANŢARE FAŢĂ DE RUSIA, POATE FI CONSIDERAT UN TRĂTĂTOR DE ŢARĂ! UN CURIST NENOROCIT!”

 14. 14 ZeV octombrie 18, 2013 la 6:42 pm

  CONCLUZIE:
  Daca Ponta nu a avut curajul sa finalizeze singura licitatie corecta si benefica posibila pentru CFR Marfa (cel putin pe moment), sper sa duca la capat, chiar impotriva lui insusi si a promisiunilor de altadata, proiectul minier.
  De asemeni, satenii din Vaslui trebuie sa priceapa ca nu sunt de capul lor pe proprietatea privata a unei companii. Companie care, iata, dovedeste intelepciune, rabdare si disponibilitate pentru dialog si dezbatere locala. Nu ca derbedeii bucuresteni care l-au agresat pe distinsul intelectual Daniel Barbu. Rusine sa va fie, grupuscul de butonaci de facebook, , de altfel si in toate zilele, frecatori de menta ecologica garnisita cu pizza rece si mucegaita ! Sa va fereasca Ce de Sus sa ne pierdem rabdarea, noi cei multi si pasnici, care am votat in 2012 si sa venim peste voi.
  Consecventa este buna cu o singura conditie: sa nu se confunde cu fixismul si autismul versus evolutiile, uneori imprevizibile, ale realitatii complexe.
  Daca se cedeaza si acum, exista riscul izolarii si anarhizarii Romaniei pe termen lung.
  Nu intotdeauna un demnitar trebuie sa ia decizii cu ochii pe strada si la televizor. As spune ca niciodata, in cazuri fundamentale legate de viitor.
  Ori la bal, ori la spital. Dialogul a incetat inainte de a incepe, se doveste ca manipulatii cu diplome din piete nu cunosc decat semnificatia pumnului in gura.

 15. 15 ion adrian octombrie 18, 2013 la 6:47 pm

  Asadar e posibil ca Gazprom sa fie interesat .Daca este asa inseamna ca acum un an cu Dogaru in frunte aia din piata tot de Gazprom erau platiti ? Probabil

  Sa va fie clar, bai complici cu dusmanii tarii, ca rusul se implica in permanenta si tradatorii nostrii, din interes politic se aliaza pe rand cu KGB-ul.
  Exact ca si mai toti din presa si din televiziuni.
  JAVRE NENOROCITE !

 16. 16 Ghita Bizonu' octombrie 18, 2013 la 8:24 pm

  Marian Nicolae

  si o conclzie mai placuta privirii :

  ei pipat piata nende[endentii noi tot ca prostii!!!

 17. 17 dlnimeni octombrie 19, 2013 la 7:28 am

  Hai, care ai curaj?
  Posted on 19 octombrie 2013

  Un om politic serios şi responsabil nu e un bârfitor de colţul blocului, nu povesteşti ce ai vorbit în privat, s-a multumit sa comenteze dl Ponta, in timp ce alte personaje publice au zis la posturile TV pe unde au fost invitate, despre “scapari” ale presedintelui. Dl Ponta face o observatie fara nimic nou in ea, altii au afitmat de mult obiceiul prezidential de a face publice – atunci cind ii poate fi folositor – discutiile sale private, iar ceilalti, care, altfel, sunt niste foarte guralivi luptatori antiprezidentiali, minimalizeaza subiectul – cred eu – de frica. Pentru ca subiectul la care toti acestia se refera este, in termenii media, “Preşedintele recunoaşte că i-a cerut direct lui Cătălin Predoiu numirea lui Daniel Morar pentru al doilea mandat de procuror-şef al DNA. Dacă Predoiu refuza, nu primea postul de ministru al Justiţiei. “

  Ei bine, ceea ce se feresc a zice premierul si alti comentatori este ca – zic eu – avem de-a face cu un act comportamental deliberat al presedintelui, care recunoaste public fapte ce pot fi privite prin prisma celebrului articol 13 din legea 78/2000, articol care a dus deja si care va mai duce politicieni la inchisoare. Presedintia fiind o organizatie fara scop patrimonial, dupa parerea mea. Si mi se pare ca, mai mult, presedintele cocheteaza si cu articolul 6 indice 1 alineat 1 din aceeasi lege. Un test al curajului adversarilor politici si un test al disponibilitatii lor de a se angaja la o lupta dincolo de vorbe.

  Hai, ma, care ai curaj? Care te bagi? zice de fapt – in interpretarea mea – presedintele. Si nu are nimeni curaj.

 18. 18 Marian Nicolae octombrie 19, 2013 la 7:44 am

  @ ZeV octombrie 18, 2013 la 6:24 pm

  Dara Zev, nu pot sa nu (ma) informez si sa nu (ma) dezinformez, din moment ce aceste doua lucruri fac parte din natura mea…….

  Lupul isi schimba blana dar naravul….ba……….

 19. 19 Doru Coarna octombrie 19, 2013 la 8:29 am

  @ ZeV,

  complici lucrurile inutil: populatia nu vrea ca altii sa-i scoata bogatiile, chiar daca ii numesti tu rusi, americani, evrei, canadieni, austrieci, unguri, securisti exportati, vanzatori de tara, si chiar daca apelezi la motive teribile, precum razboiul energetic est-vest, independenta energetica (ce o fi aia ca nimeni nu este independent de cand se naste), parteneriate, si altele asemenea.

  Populatia stie ca a ceda bogatiile astea, ultimele de altfel, la pretul de 6%, si acesta promis caci nu va fi atins efectiv niciodata deoarece aceste companii vor insela statul roman chiar cu concursul acestuia datorita ticalosiei guvernantilor, este supremul act de tradare nationala!

  Si se opune! Intai tinerii dezghetati de la oras, iata ca si agricultorii, iar poate ca in curand vor iesi toti de sub spaima baronilor, primarilor si ciomagarilor…

  Daca am avea guvernanti patrioti, populatia nu s-ar opune… am extrage aceste bogatii prin munca noastra si le-am vinde incasand 100% adica pretul pietii, sau le-am stoca pt vremuri si mai pacatoase… Dar populatia stie cu cine are de-a face, cu niste ticalosi pusi pe tunuri de tot felul care, ASA CUM S-A VAZUT IN TOATE CAZURILE, au reusit sa devin miliardari intr-un singur mandat, fara ca nimeni sa poata preciza din ce anume, acestia neavand fabrici, terenuri agricole, inventii sau firme comerciale de anvergura…. din consultanta, si aceea eludata, nu se pot strange asemenea averi…

  E ca si cum o familie nevoiasa si-ar da ultimii bani din casa betivului familiei care promite sa-i imbogateasca… Romania este acum , datorita astora si conjuncturii creata de ei, prea nevoiasa ca sa-si mai riste ultimele resurse cu acesti politicieni…

  In vremuri bune, daca vor mai veni si pe acest pamant, se vor extrage bogatiile cu cap, fara distrugeri, atat cat trebuie si cum trebuie, strict pt nevoile noastre, ale romanilor, nu pt mofturile si lacomia unora si altora…

  Eu tot nu pricep de ce nu se face asa, adica bine, si se alege intotdeauna ce-i mai rau, pt ca apoi sa se bage dihonia in intreaga populatie ca sa-si acopere astfel astia tradarile, interesele, furtisagurile si averile. Ce-l opreste pe Ponta sa scoata gaze romanesti cu companii romanesti, dupa tehnologii romanesti si cu romani? Ce-l opreste sa vanda CFR-Marfa la valoarea sa reala unui operator consacrat, nu unui amic? Ce-l opreste sa scoata aur ca si pana acum, tot cu cianuri dar la scara mica, sau sa cumpere alta tehnologie mai curata? Voi nu vedeti ca toate astea nu au legatura cu noi? Ce-l opreste sa reporneasca initiativa si economia? Un singur chiosc de tigari nu s-a deschis de vreo cativa ani, de cand au hotarat astia ca si noi suntem in criza… Basescu il opreste? Sau faptul ca e sluga propriilor ambitii politice, sau nu chiar ci…?
  Ei, d-aia oamenii nu vor sa-i cedeze bogatiile nici regimului sau si nici altui regim similar, oricum le-ar alterna Basescu…

  Sigur insa, raul intotdeauna invinge si romanii isi vor pierde nu numai gazele si aurul, ci intr-un final intreaga tara, aia au rabdare si resurse sa astepte iar romanul crapa de saracie, cat sa mai reziste? Deci cu rabdare, ticalosii vor obtine tot ceea ce vor, dar poporul mai castiga ceva timp care poate ca-i va da o ultima sansa sa-si salveze pamantul natal, poate descopera aia altceva in energie, poate ca vor descoperi altceva care-i mai bun decat aurul, in fine, speranta saracului de pe urma, altceva nu i-a mai ramas romanului, i-au luat astia tot si-l mai si ciomagesc cand indrazneste sa scoata un sunet…

  Astia il vor prost, sarac, legat bine de biserica si de baronul loca ca un sclavl, iar ceilalti il vor legat de banci, de alimentele lor, de produsele lor si de resursele noastre care au devenit ale lor…

  Tu cum crezi ca-i mai bine? Riscand si pierzand tot repede, sau asteptand si pierzand mai tarziu, poate se schimba ceva?

 20. 20 santinela octombrie 19, 2013 la 8:45 am

  ZEV-aferim tata ca bine ai mai zis !
  PAPASHA- de ce te batosesti asa? Ai vazut sint sigur( te faci numai ca nu) cum acest Marincea a fost umilit,cu probe stiintifice intr-o emisiune TV de catre inginera aia geoloaga.Numai pentru asta si trebuia dat afara.
  Cind participi la o manifestatie de protest avind fata acoperita numai „VERDE” nu esti ci ai interese ascunse.Concluzia ? Da,jandarmii trebuie sa-si faca datoria si cu bastoanele sau gazele, daca trebuie aparata ordinea de drept.

 21. 22 silvia, octombrie 19, 2013 la 9:07 am

  @ evZ

  de acord cu domnia ta in aproape toate punctele din comentariul de la 6:29, mai putin cu cateva afirmatii: 1 morti si victime anti-comuniste au fost si de-o parte si de alta, ca de altfel in tot spatiul geografic vandut de Churchill si amicii;2. anti-comunistii si nu numai toti aceia care s-au impotrivit din diverse alte cauze pradatorilor si dictatorilor au fost executati de calai din propriul popor, carevazazica, cei care au apasat pe tragaci sau pe alte instrumente de tortura au fost cetateni romani.

  Iar la capitolul mentiuni: prieten poti fi doar cu Unul Dumnezeu si cu alti cativa oameni daca ai noroc, in rest este doar o chestiune de relatii, relationare si interese; prietenia nu este posibila intre grupuri mai mici sau mai mari, acolo nu pot exista decat parteneriate, asocieri s.a.m.d

  ps. presupun ca stii deja cum si-a pierdut Ursul coada, iar unchiul mintea, candva au avut ei posibilitatea s-o haituiasca pe doamna vulpe, dar in ultimii 20 de ani constat ca nu pot , iar in curand domnul Urs si unchiul vor ramane unul fara blana, altul doar o oaie cu cinci picioare daca nu sunt atenti, si ma tem ca nu Basescu sau noi ca popor suntem vinovati pentru asta.

 22. 23 ion adrian octombrie 19, 2013 la 9:54 am

  Astept cu incredere sa-mi vad si ultimele postari …:)

 23. 24 M.Voicu octombrie 19, 2013 la 10:18 am

  @ZeV octombrie 18, 2013 la 6:24 pm
  1) Raportul ”absolut subiectiv” e acela care “dispăruse” din arhivele ministerului, actualul ministru al Culturii, Daniel Barbu, afirmând că nu ştie ceva de existenţa lui! ? [@Marian Nicolae octombrie 17, 2013 la 8:18 pm]; de ce drak o fost dispărut ?
  2) La ce folosesc ”programe NATO de supraveghere aeriana si F16 – pe care dăm sute de milioane de dolari” [4D Printing octombrie 17, 2013 la 8:51 pm]. Unii, și mulți, în multe locuri, PEN’CE primesc suplimente la salarii pentru ”lucrul” cu documente secrete – CARE, TOT MEREU, REPEDE, DEVIN PUBLICE ! 👿
  3) La zicerea despre Academia Română, nu contrapuneți poziției unui doctor în științe = Acad.prof Haiduc – Președintele Academiei, a unora în cuvinte (Acad.Alexandru Vulpe, presedintele sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie a Academiei, și Acad.Razvan Theodorescu, seful Sectiei de Arte, Arhitectura si Audiovizual a Academiei).
  4) @ZeV octombrie 18, 2013 la 6:42 pm concluzionați: ”se doveste ca manipulatii cu diplome din piete nu cunosc decat semnificatia pumnului in gura.” – CHIAR AȘA AU SPUS TOȚI DICTATORII
  Vă rog străduiți-vă a înțelege ce am scris la firul lupta-electorală… octombrie 15, 2013 la 9:15 am :
  Găselnița cu Roșia Montană ar însema pentru România un COST de aproape 1 kg AUR per UN LOC DE MUNCĂ – pe lună timp de 16 ani [0,9043 kg = 295,16 tone de aur : (1,700 locuri de muncă x 16 ani x 12 luni) ; 295,16 tone = 314 – 6%]

 24. 25 silvia, octombrie 19, 2013 la 10:19 am

  @evZ

  …legat de unchiul, trebuie sa fac o completare ” ramane ceva la fel de ciudat precum o oaie cu cinci picioare, rol atribuit noua la 1918″. Sa nu uitam ca rolurile principale ale istoriei de pana la Primul Razboi Mondial, erau ocupate de catre altcineva, iar scenariul suna cam asa: „…cateva evenimente aproape accidentale declansau o criza; Rusia trecea la amentintari; Marea Britanie trimitea Royal Navy; Rusia ocupa o parte a Balcanilor otomani drept zalog; Marea Britanie ameninta cu razboiul; Incepeau negocieri, in cursul carora Rusia isi reducea cererile s.a.m.d”.

  Ti se pare cunoscut scenariul? sunt convinsa ca da, la vremea aceia, „perfidul albion”, scria scenariul si punea spectacolul in scena la vedere, de la o vreme, respectiv dupa 1918, a considerat ca este mai bine sa umble in foc cu mainile altcuiva, zis si reusit, oricat s-ar lauda batranul ca deciziile i-au apartinut sa fim seriosi, este de la sine inteles ca nu, daca stam sa analizam evenimentele din ultima vreme constatam ca se joaca acelasi spectacol, cu importanta precizare, ca Rusia oricat ar incerca sa ne convinga, nu mai este cea de dinainte de 1918, unchiul aproape ca a devenit cu mintea captiva neamtului, iar noi, noi ne-am reluat rolul oii, cu cinci picioare. Iar despre oaie, nu pot sa spun decat ceva asemenator exemplului scris intr-un alt context de cate Roosvelt, ceva ref la cum s-au invoit lupii cu oaia sa se dezarmeze si cum oaia, ca o garantie a bunei sale credinte, a alungat cainii de paza si a fost mancata de catre lupi(animale salbatice, in contextul actual, roluri putin inversate). O poveste incurcata, despre animale, [pe care fie vorba intre noi in decursul istoriei noi le-am chemat sa ne apere, pe de parte de otomani, pe alta de habsburgi, s.a.m.d., sa fim seriosi ne-am multumit cand au ocupat rolul de caine de paza, ca acum ne-am invoit cu celelalte animale salbatice sa ne dezarmam, este responsabilitatea actorilor principali de astazi pe care nu si-o asuma niciunul. Cu cateva exceptii, gazda noastra fiind una dintre ele, desi nu a reusit in totalitate, a tinut cont de datele istoriei, si a incercat sa construiasca o strategie de politica externa, aproape niciunul nu si-a impus o strategie care sa porneasca de la realitate, si totodata sa tina cont totusi de realitatea istoriei in general si a noastra in particular, o istorie a lumii in care dintotdeauna, invingatorul lua totul, iar invinsul negocia in interesul tarii sale, nu in interes personal asa cum se intampla astazi, supravietuirea.

 25. 26 nastase octombrie 19, 2013 la 12:42 pm

  ion adrian,

  nu sunt de acord cu acest mod de exprimare a opiniilor. Pe viitor, acest tip de mesaje va fi cenzurat.

 26. 27 Draghi Puterity octombrie 19, 2013 la 1:08 pm

  As vrea sa impartasesc colegilor de blog un video clip:

  http://banoosh.com/blog/2013/10/19/one-guy-with-a-marker-just-made-the-global-warming-debate-completely-obsolete/

  Chiar daca nu rezonati la tema propusa, va rog ganditi-va la idea enuntata care final: in epoca internetului uneori ajunge chiar si un click pentru a schimba politica in bine.

  Implicati-va!

 27. 28 Cris octombrie 19, 2013 la 1:09 pm

  Din Memoriile lui Constantin Argetoianu:

  Aproape cât a ținut ministerul (guvernul) Averescu (1920-21), am avut să ne distrăm cu afacerea Carol-Zizi Lambrino, chiar și după ce prințul s-a căsătorit cu principesa Elena, căci a trebuit să împăcăm legitimele pretenții ale soției abandonate.
  Regele și regina au considerat nulă căsătoria de la Odessa și s-au străduit în cursul anilor 1919 și 1920 să-l despartă pe Carol de Zizi, încercând cu convingerea. Dar, cu cât îl docăneau mai mult, cu atât Carol se încăpățâna mai mult în stupida aventură.
  Văzând că cu vorba nu se ajunge la nimic, regele și regina au hotărât să-i despartă fizicește pe Romeo și Julieta. Carol a fost consemnat la conacul moșiei Monastirea de pe malul Dunării, unde singura distracție era vânatul de baltă, cam monotonă pentru un tânăr amorezat. Mai era cititul. Dar tot citind poeți exaltați și vânând rațe, modernul nostru Werther s-a înfundat și mai mult în patima lui.
  Din acest timp datează faimoasele scrisori în care Carol jura dragoste și credință eternă „soției” sale, recunoștea drept fiul său legitim pe copilul ce trebuia să se nască și o făcea curvă pe mamă-sa regina, scrisori de care domnișoara Lambrino s-a servit mai târziu în toate șantajele ei.
  Constatând că izolarea la Monastirea nu ducea la niciun rezultat, regele l-a trimis în Ardeal însoțit de o tânără croitoreasă care îi făcuse lui Carol 2 copii înainte ca acesta să se fi încurcat cu Zizi.
  Depărtarea și croitoreasa au început să năruie icoana iubitei, ceea ce nu-l împiedica să scrie scrisori disperate în care striga: „Scapă-mă de-aici, să vin la tine și la fiul meu!”.
  Zizi s-a înțeles cu Bob Vârnav, o rudă a ei, să se ducă la Bistrița să-l răpească pe Carol. Deși prințul era bine păzit, Vârnav, grație uniformei, reuși să ajungă până la el. „Am venit să te iau” i-a zis, dar Carol i-a răspuns în doi peri că îi venea greu să încalce ordinele primite.
  În vremea asta a apărut colonelul însărcinat cu paza prințului, Carol a pus capul în jos și, la cuvintele lui Vârnav „acum scapă-mă TU pe mine!”, n-a răspuns nimic.
  După câtva timp regele socoti că era momentul unei vindecări definitive printr-o călătorie în jurul lumii. Carol fu adus la București, dar Zizi veghea și nu lăsa prada. Prin bilețele izbuti să-i amintească junelui șovăitor că era soția lui, că el recunoscuse copilul lor și că-l avea la mână cu scrisorile pe care i le adresase el.
  Regina mi-a mărturisit mai târziu că nenorocirea băieților ei era spiritul lor de onoare familială atât de dezvoltat încât se credeau obligați să-și țină cuvântul dat oricărei pațachine.
  Carol și-a adus aminte de scrisori, și-a adus aminte de făgăduielile de eternă fidelitate și de epitetele cu care o onorase pe scumpa lui mamițică. Zizi era în stare să dea publicității confidențele lui. Patima se stinsese, dar rămăseseră cuvântul dat și scrisorile… Dilema era dureroasă.
  Romalo și Mamulea, medicii familiei, și toți împreună l-au convins pe prinț că trebuia să trăiască pentru fericirea țării.
  Regina i-a dat să înțeleagă că știa de scrisori, Mișu i-a garantat că Zizi nu va publica nimic, în sfârșit toate s-au împăcat și prințul a plecat să facă turul Pământului.
  A plecat cu Filodor, Radu Djuvara, Nicu Arion, colonelul Condiescu și un fotograf.
  Au pornit prin Constantinopol, prin Egipt, Indii, Japonia, SUA și Europa. Debarcat în Europa, prințul s-a oprit la Lucerna să-i facă o vizită familiei regale grecești, vizită pusă la cale de regina Maria în scop de „vedere”, căci fetele regelui Tino erau una mai frumoasă ca alta, bine crescute și înrudite cu toate casele domnitoare.
  Stătut cum era, Carol s-a aruncat pe Elena. Pe Zizi o uitase detot. Pe tot timpul călătoriei nu-i trimisese nici măcar o carte poștală. Și-a adus aminte de ea la Lucerna de unde i-a scris o scrisoare în care-i spunea: „Întorc o pagină nouă în cartea vieții mele”.
  Înapoiat în țară vindecat, copilul-minune a fost primit cu brațele deschise de poporul său și de guvern. În 7 oct. 1920 și-a făcut intrarea triumfală în București. Prigonitul de până atunci, prizonierul de la Pângărați, Monastirea și Bistrița, bolnavul de amor expediat cu un an înainte să facă ocolul lumii, a fost primit cu alai ca și cum s-ar fi înapoiat de la o mare bătălie, deși o victorie nu o repurtase decât la Lucerna pe o canapea.
  Cu Zizi Lambrino lucrurile s-au terminat printr-o rentă de 100.000 de franci francezi pe an, SERVITĂ DE STAT, cu condiția să se fixeze în străinătate cu copilul. O parte din scrisori le-a restituit contra sumei de 100.000 de franci francezi, dar le-a păstrat pe cele mai compromițătoare pe care le-a scos la lumină în 1926 când i-a intentat fostului ei soț un proces la Paris.
  Dar pe Carol nu l-a mai văzut.

 28. 29 ZeV octombrie 19, 2013 la 1:29 pm

  M.VOICU
  Poate nu am fost suficient de explicit..mitingistii cunosc doar semnificatia pumnului LOR in gura CELOR DE ALTA PARERE.
  De regula, premisele de dictatura sunt create de cei ce manevreaza masele de civili naivi. pentru a pescui, apoi, in ape tulburi.

 29. 30 ZeV octombrie 19, 2013 la 1:35 pm

  E foarte intersant de analizat psihologia basistilor extremisti (scuze pentru pleonasm). Au realizat ca blogul domnului Nastase, un democrat pana in maduva oaselor, are o extrema audienta si au pretentia ca absolutul lor sa treaca de moderare. Nu le ajung blogurile basiste, la care eu, de exemplu, am renuntat definitiv, Uneori reusesc, dar daca se intampla asta, incep sa si-o ia in cap. Adversarii normalitatii sunt inteligenti, dar isi imagineaza ca indeplinesc o misiune nobila iar scopul LOR scuza mijloacele.
  Unede esti tu Biblio, sa le explici, cu calm si argumente, celor doi, ca se ambitioneaza desart sa treaca prin zid ?
  (Z)

 30. 31 ZeV octombrie 19, 2013 la 1:38 pm

  M.VOICU
  Ba da, eu contrapun un generalist ,,doctor in stiinte” cu un specialist in arheologie. Inclin sa-i dau dreptate ultimului, pentru ca am fost personal la Rosia Montana.
  (Z)

 31. 32 ZeV octombrie 19, 2013 la 1:50 pm

  Reiau, cu voia gazdei, un comment crae a ramas in moderare (probabil din eroarea mea):
  Doru Coarna spune:
  ,,Eu nu inteleg, de ce premierul Ponta nu face lucruri bune? I-ar lua mai putina energie”
  Incerc un raspuns: Victor Ponta este, evident, interesat, adica platit la negru. Nu asa sugereaza, seara de seara, ,,amicul” sau, domnul Basescu ?
  Nu e mai simplu sa crezi ce spune un Om palpabil decat un Dumnezeu imaginar ?
  Ma ciupesc, deseori, pentru a ma convinge ca inca sunt pe blogul domnului Adrian Nastase, citind atatea atacuri furibunde la adresa domnului Ponta si a USL.
  Prieteni, Romania este in razboi cu raul absolut numit Traian Basescu si compania (justitia obedienta antinationala si anti-stat de drept). De aceea, citindu-va, am sentimental ca va doriti caderea ce urmeaza dupa taierea cracii de sub picioare. Mai analizati, inainte de a ma acuza pe mine de pontism.
  (Z)
  Doru Coarna ne arata esenta filonului romanesc: a face lucruri cu minim de consum energetic inseamna de fapt sa nu faci nimic. Adica, sa faci lucruri bune.
  (Z)
  PS
  Astept ca statul sa reactioneze dur si in forta, impotriva derbedeilor, anarhistilor si manipularii, in general, care condamna Romania la subdezvoltare si izolare. Nu se poate admite ca o mana de dezaxati iresponsabili sa-si faca de cap pe strada, calcand in picioare linistea publica si regulile statului de drept.
  A spus-o si Traian Basescu si Victor Ponta, domnule Coarna.
  (Z)
  Asa ca, domnule sadic, incercati alt scenariu. Pana la alegeri, mai aveti timp sa inventati ceva nou.
  (Z)
  Ma mira fixismul unidimensional si cu sens unic al domnului blogi. Sincer, sunt extrem de contrariat. Patriotismul nu se identifica cu nationalismul, a spus-o , direct sau indirect (si) Mihail Eminescu, domnule blogi.
  ,,Mişcările în spectrul politic-ideologic apropiat naţionalismului sunt diverse, ori ca elemnt programatic ori ca formă de propagandă. În secolul XX, ultranaţionalismul a permis mişcări de extremă dreaptă ca Fascismul sau Nazismul.”

 32. 33 Cris octombrie 19, 2013 la 2:01 pm

  Absolut toate lucrurile și utilitățile pe care le folosim minut de minut poluează și secătuiesc resursele neregenerabile.
  Doar energia electrică de la centralele nucleare nu poluează, dar s-a văzut (Cernobîl, Japonia…) ce periculoase sunt aceste centrale.
  Dacă vrem să eradicăm poluarea, trebuie să renunțăm cu toții la toate facilitățile civilizației și la toate industriile.
  Să ne gândim numai la enorma cantitate de obiecte din plastic care nu sunt degradabile!
  Toată aparatura electronică de care am devenit dependenți e fabricată din plastic și materiale provenite din extracția (cu poluare) a zăcămintelor care se vor epuiza nu peste mult timp.
  Nu pot să fiu ipocrită, să mă folosesc de toate binefacerile civilizației și, pe de altă parte, să țip împotriva unor exploatări de zăcăminte care se încadrează în standardele de poluare impuse de UE (dacă nu s-ar încadra, UE ar sări ca arsă, pentru că ar fi afectată toată).
  Dacă mi-ar sta în putere, i-aș face pe cei care se pronunță violent împotriva exploatărilor, să renunțe la toate facilitățile civilizației, să trăiască precum se trăia în secolul 18, ca să dovedească faptul că sunt cu adevărat împotriva oricărei poluări.
  Dar, sunt convinsă că n-ar putea renunța nici măcar la automobil și avion, darmite la mașina de gătit cu gaz sau centrala termică pe gaz…

 33. 34 M.Voicu octombrie 19, 2013 la 2:10 pm

  „România este ca Dunărea cea lată, mare şi adâncă, în care se cotropesc apele deosebite din a dreapta şi din a stânga; cu cât mai multe pâraie, pe atâta şi Dunărea creşte; valurile străine s-au cotropit în Românie, nici un val nu ne-a putut îneca… de multe ori un val ameninţător de pieire ne-a întărit, de multe ori acel val ne-a împins spre o propăşire.” – Alecu Russo

 34. 35 papasha octombrie 19, 2013 la 3:17 pm

  @ santinela

  Singurele santinele cu mai mult de 7 clase , le-am vazut pe timpurile mele cand eram la „TR” , in rest , Adormirea Maicii Domnului , ii duci la gara , se urca-n tren !

  Noroc cu tine santinelo , ca ne aperi de aia pe care nu-i placi tu , poate ca uneori nu vrem sa trecem strada , viata nu e numai ” black & white ” , ( adica alb si negru ) !

  Santinelo , eu nu ma prea uit la televizor la dezbateri de doi bani , de adormit prostii , dar citesc rapoarte , urmaresc reportaje si evenimente din presa straina si uneori si din cea locala , iar ce inteleg eu , din toate materialele expuse de oameni cu multa , multa carte ( intelegi ce vreau sa-ti zic ? ), academicieni , profesori universitari , doctori , cercetatori , oameni de stiinta , reiese ca cineva ( niste speculanti de excroci internationali , urmariti de Interpol si unii chiar arestati de FBI ) incearca sa ne FURE cu complicitatea altora localnici ( unii , niste neica nimeni in drum , coate goale , matze fripte ), care vor sa ne VANDA !

  Cand mult prea micul Titulescu Ponta & Comp.( adica si altii ) fac de bine pt Tara , ii felicit , dar cand dau cu mucii-n fasolea nationala ( si din pacate , se intampla din ce in ce mai des – mama , ce mare deziluzie ) , ii si hudui si-i injur de ce-mi vine la gura , de soare , de ceapa , de stea , si de neam , chiar foarte des .

  Ma mai musca unu’ de cooor pe blog ca-l laud pe Nastase , DA BAI NEGHIOBILOR , IL LAUD CA A FOST SI ESTE CEL MAI BUN SI CULT POLITICIAN ROMAN DE DUPA REBELIUNE , DACA VA PLACE BINE , DACA NU , FACETI-VA SEPPUKU CU FOARFECA DE CROITORIE .

  Bine zis nea Dorele , sa traiesti inca 100 de ani : UN POPOR CARE-SI PIERDE IDENTITATEA , ESTE MULT MAI USOR DE ” LUCRAT ” LA RESURSELE NATURALE ALE SOLULUI SI SUBSOLULUI ( si mai adaug eu , la DEMNITATE , LA SUVERANITATE , LA UNITATE , LA INDEPENDENTA ) !

 35. 36 Cris octombrie 19, 2013 la 3:24 pm

  Ponta nu „face” privatizarea, nu „ratează” privatizarea, nu alege câștigătorul, nu oprește privatizarea, nu semnează privatizarea.
  Guvernul în întregime, la instalare, s-a angajat să respecte angajamentul luat de guvernul precedent față de FMI. Angajamentul e, în principiu, să nu mai subvenționeze companiile de stat care merg pe pierderi, și, ca să nu le mai subvenționezi, trebuie să le vinzi unui privat.
  Comisia de privatizare formată de ministerul de resort din diverși specialiști e cea care aplică regulile și, în cele din urmă, semnează sau nu semnează vânzarea.
  Ponta e informat de către ministru ce a hotărât comisia suverană.
  El nu face decât să întrebe dacă au fost repectate toate normele.

  (Multă vreme mi-a trebuit ca să-i lămuresc pe cei din blocușorul în care locuiesc că primarul nu ia hotărâri de capul lui, Consiliul Local e cel care ia hotărâri, iar primarul nu face decât să execute și să controleze, el având doar un singur vot în consiliu. De-aia zicea Băsescu după primul mandat la primărie „dați-mi consiliul!”, fiindcă consiliul era de altă culoare și nu aproba mai nimic din ce vroia el).
  Greu cu educația democratică…

 36. 37 ion adrian octombrie 19, 2013 la 3:53 pm

  OK retrag sintagma j**** nenorocite, 🙂
  dar ce este in neregula in postarile de mai sus si le reiau doar pentru tine:
  ion adrian
  octombrie 18, 2013 la 4:00 pm
  Ce fac acesti guvernanti decat “greseli grosolane”? Un lucru bun ca sa-l inghit?

  De exemplu ce greseala este asta a Barbului de la cultura(poate ca de aia au sarit aia pe el)?

  http://totb.ro/exclusiv-totb-citeste-integral-raportul-specialistilor-straini-despre-importanta-rosiei-montane-pentru-patrimoniul-mondial-a-carui-existenta-a-fost-negata-de-ministerul-culturii/

  Este un raport dat ca pierdut de Barbul, nu i-ar fi rusine de om de cultura ce crede ca este, ca nici pitecantropului nu-i este rusine. 🙂

  PS
  DESPRE VIOLENTA
  Nu sustin si nu sprijin violenta dar revolutii si schimbari nu ar fi fost daca nu s-ar fi apelat in extremis si la violenta celor revoltati.

  Exista in Declaratia drepturilor omului un articol care cred ca azi nu mai este, un articol in care o violenta populara, de ex cea de la noi din 1989 este justificata.

  Caci atunci cand o putere nu-si mai rspecta nici propriile legi de ea facute si foloseste metode de siluire intelectuala sau fizica atunci este o putere nelegitima si care poate fi inlaturata prin toate mijloacele posibile inclusiv cele violente in caz de necesitate.

  Desigur poate ca azi nu suntem inca in astfel de situatie, dar nu stiu cat mai avem pana la a fi ?

  Comentariul tău e în așteptare.

  ion adrian
  octombrie 18, 2013 la 6:18 pm
  Hotia de la referendum a fost anticipata de servicii:
  http://www.ziare.com/stiri/dna/papici-am-fost-informati-de-servicii-ca-se-pregateste-o-frauda-de-proportii-la-referendum-1262982?utm_source=Newsletter__Ultimele_24h&utm_medium=&utm_campaign=newsletter_99794

  Comentariul tău e în așteptare.

  PS Poftim inlocuiesc „hotia de la referendum” cu mai elegantul „frauda de la referendum”

 37. 38 blogideologic octombrie 19, 2013 la 5:42 pm

  “Creativitatea ştiinţifică devine creativitate financiară.” Să fie oare adevărat ? http://ducknetweb.blogspot.hk/2012/09/quants-alchemists-of-wall-street-video.html

 38. 39 Marian Nicolae octombrie 19, 2013 la 5:52 pm

  @ Ghita Bizonu’ octombrie 18, 2013 la 8:24 pm

  Va multumesc pentru Birlic si pentru….Telegrame.

 39. 40 Luminita Arhire octombrie 19, 2013 la 6:28 pm

  Plange Internetul , plange, pe umarul impovarat de griji al bietului domn Marincea . Nefiind priceputa in framantarile geologice ale scoartei , l-am ascultat cu atentie pe domnul respectiv ; cu vorbe cumpanite , dar cu acuzatii ferme , domnia-sa era in fiecare zi la un post de televiziune . Invinuirile erau grave , venind , nu-i asa? de la un specialist .O trasatura comuna a iesirilor domniei sale pe sticla era aceea ca se afla, mai intotdeauna , in compania unor moderatori sau invitati care se grabeau de la inceput sa anunte ca „nu au cunostinte in domeniu ”. Asa ca , am asteptat cu nerabdare dezbaterea cu doamna Cecilia Szentezy ( cand se transmitea dezbaterea nici nu stiam cum o cheama pe doamna , intre timp am corectat aceasta lacuna de informare) , fiind convinsa ca voi asista la o executie publica a reprezentantei RMGC. Dezamagirea a fost pe masura asteptarilor : curajosul domn Marincea nu a reusit sa aduca macar un argument , pe care doamna sa nu-l faca taitei , in direct si la o ora de varf . Cam in aceeasi perioada l-am ascultat siderata pe acelasi domn Marincea dandu-si cu parerea , la fel de apasat si pe tema cutremurelor de la Izvoarele , explicand ca este posibil ca prin interventii antropice , respectiv activitati de extractie , sa se declanseze un asemenea fenomen seismic , despre care insa , specialistii inarmati cu seismografe se exprimasera categoric ca nu are nici o legatura cu sondele din zona . Aflu ca tot domnia-sa si tot la un post de televiziune a lansat si ideea posibilitatii scufundarii localitatii atat de zguduite in ultimele saptamani .
  M-am intrebat atunci , cum este posibil sa se bucure de atata credibilitate , cum de l-a luat toata lumea in brate , luand de bun TOT ce sustine domnia-sa . Cu neplacere am recunoscut reteta : FUNCTIA de director al IGR era garantia teoriilor sale . Ei , si cu aceasta functie iata ca era o problema – numit cu delegatie , determinat si veleitar , cu un management considerat dezastruos de doua guverne , si-a contestat in instanta destituirea si… a ramas pe post ! De la inaltimea acestei FUNCTII cuvintele lui capatau greutate si notorietate . La Pungesti , viceprimarul ne spune ca oamenii se tem in primul rand de CUTREMURE . De ce oare ? Cine a legat activitatile de exploatare a resurselor din subsolul patriei ( explorare sau exploatare pentru localnici e totuna ) de trepidatia pamantului ? Oameni simpli , necajiti , care devin brusc specialisti in fracturare hidraulica sau in extractii de tot felul , care isi apara pamantul mocirlos si vor sa „murim saraci , asa cum am trait si pana acuma ! ”. Atata tristete … bunici si bunicute , stand noaptea in frig cu nepotii pe langa ei , cu preoti in frunte , facand slujbe ad-hoc – hotarati sa indeparteze „dusmanul ”din mlastina .
  In alt colt de tara , televiziunile ne prezinta o alta mamaie , o mamaie eroina , pentru ca a indepartat cu mainile goale „bombele ” de pe teren ; si bunicuta aceasta este experta , de data asta in cianuri , si explica „ Pai stiti ce bagau in alea de le-am scos din pamant ? Bagau cianuri , si de la cianura gata cancerul ! Pai ce , cancerul de la ce vine ? De la cianurile alea ! ”
  Si nimeni nu-i spune ca nu-i asa si tot satul crede , se solidalizeaza , maine vin si sustinatori din alte sate ; si Piata Universitatii , vigilenta , se solidalizeaza cu Pungestiul – si DEMISIA ! DEMISIA ! …si JOS! JOS! …si UNITI SALVAM ROSIA MONTANA , PUNGESTIUL ! Tineri hotarati , verzi , curati , care nu stiu unde este Pungestiul si care nu vor sa discute cu localnicii din Rosia Montana , dar simt ca le revine lor sarcina de a-i salva …

 40. 41 Centru octombrie 19, 2013 la 8:35 pm

  Stie cineva daca guvernul aloca fonduri pentru investitii in infrastructura in 2014 ? Regim de seceta , ca in 2013 , sau se vor decide sa finanteze cu adevarat un proiect , oricare ar fi , cei 8 km de la A3 la drumul european Satu Mare ( inseamna mult pentru economie , marfurile din N-V Romaniei ajung rapid la Campia Turzii , 2 ore economisite ) , sau finantarea Centurii Bacau , sau reinceperea lucrarilor la Bors Barcau , sau inceperea lucrarilor la Brasov Comarnic ? Macar doua proiecte din cele de mai sus sa finanteze , e totusi atat de putin pentru a doua tara din Europa de Est …

 41. 42 sadicu octombrie 19, 2013 la 9:12 pm

  Cred ca ati decis sa-mi restrictionati accesul pe blogul dumneavoastra.Sa stiti ca nu va port pica pentru asta.Dimpotriva,doresc sa va multumesc pentru ca m-ati lasat,o perioda destul de lunga,sa-mi exprim opiniile aici.
  Multa sanatate si succes in realizarea proiectelor dumneavoastra.

 42. 43 Radu Humor octombrie 19, 2013 la 11:00 pm

  Un altfel de protest :
  „Protestez !
  NU ESTE NECESAR CA TOTI SA FITI DE ACORD CU CELE DE MAI JOS.
  Nu înţeleg de ce ţipă Ponta si Băsescu la mine!? De ce mă ameninţă că intră România în colaps? În ceea ce mă priveşte, ţara mi se pare în colaps dintodeauna, de când m-am născut. Comuniştii, nu ştiu cum se făcea, dar nu se ajungeau fără să ne ia la contract porcul din coteţ. Erau stăpâni pe livada noastră, pe cazanul cu ţuică, pe orătăniile din bătătură.
  Pe capitalişti i-am primit cu bucurie generoasă, aproape nefirească.Trezirea din reverie m-a dus în primul colaps. În dificultate a fost ţara şi la mica privatizare, şi la marea privatizare, şi după ce am scăpat de primul FMI, şi când duduia economia, şi când căutam luminiţa de la capătul tunelului, pe care văd că n-am mai găsit-o. Va fi, probabil, lumânarea de la căpătâiul părinţilor şi bunilor noştri.
  Şi-acum aud că România se duce fix în faliment, Iar guvernantii mă solicită să fiu solidară nu ştiu cu cine, să dau 25% din leafa mea, 15% din pensia mea.
  Mă uit la Băsescu, la Ponta si la cei ce se perinda zilnic la televizor şi nu seamănă niciunul din ei, a om aflat în criză. Nici Guvernul sau Parlamentul nu sunt în criză. Nici miile de hectare de vile nu-s crizate. Dar, defectul meu, am avut ochi de văzut şi urechi de auzit.
  – Da. Aparatul de Stat este uriaş. Dar nu populaţia l-a făcut uriaş.
  Voi, clasa politică, l-aţi transformat în monstru.
  – Dacă există un monstru care căpuşează mediul privat, acela nu este profesorul, doctorul, inginerul, funcţionarul public; monstrul care a încălecat ţara asta sunteţi voi, clasa politică. Şi pentru că sunteţi la putere peste tot, voi,
  PDL, PSD PNL si gascutele mai mici, PC, UDMR, Partida romilor, partidele minuscule cu tenta de reprezentant minoritati, sunteţi grasul care l-a încălecat pe slab !
  Aţi devastat România cum nici popoarele migratoare n-ar fi reuşit. Şi-apoi aţi călărit ţara, aţi luat-o sub asuprire. Nici nu mai poate respira, de câtă clientelă i-aţi vârât pe gât.
  – Aţi spart instituţiile Statului nu pentru că aşa era necesar, ci pentru că vă trebuiau posturi de conducere pentru clientela de partid.
  – Aţi creat instituţii noi nu pentru că nu funcţiona statul fără ele, ci pentru că aţi avut un mofturos căruia, fiindcă i s-a năzărit să fie mare director, mare preşedinte, i-aţi fabricat o instituţie.
  Şi nu v-a ajuns: an de an, legislatură de legislatură, aţi mai creat alte structuri; aţi adus directori noi, ceilalţi au rămas în sistem.Capuse lacome,corupte si fara control,ce fac ca legea si bunul simt sa nu se intalneasca nicicand.
  – Nu populaţia ocroteşte fărădelegea în ţara asta, ci voi, cu
  cercurile voastre de interese cu tot.
  – Nu populaţia a votat pensii de 37.000 lei, si venituri de 100.000 de euro pe an, de la stat.Voi, clasa politică, aţi făcut-o: în guvernele formate din partidele voastre, în parlamentul format din partidele voastre, iar legile le-a promulgat…
  instituţia preşedintelui României.
  – Nu mama-mare din pământ a distrus industria, a vândut petrolul şi rafinăriile, a tăiat pădurile şi a mânărit pământurile. Ministere conduse de voi, clasa politică, au făcut-o. Prefecturile voastre, Consiliile judeţene ale voastre, Primăriile voastre.
  – Nu populaţia a prăpădit banii statului – sute şi mii de miliarde de lei, munţi de bani, pe licitaţii trucate, pe lucrări proaste, inutile, pe şosele cu gropi, pe autostrăzi care înghit bani cu ghiotura, ci primarii voştri, ai clasei politice; consilierii voştri, ai clasei politice; miniştrii voştri, ai clasei politice.
  Voi, clasa politică, aţi creat şi întreţineţi evaziunea fiscală şi munca la negru.mita, spaguiala si incorectitudinea. Oamenii voştri, ai partidelor, protejează, feresc si indruma intretinerea situatiei confuze. Îi apără (cu implicarea organelor Statului), să nu-i descopere pe cei ce incalca legea. Spaguiala nu are frontiere partinice. Se ia si se imparte frateste. Aceasta reprezinta liantul incalcarilor legilor….si cate si mai cate faradelegi mai sunt de pomenit.

 43. 44 Taranul octombrie 19, 2013 la 11:24 pm

  D-le ministru,d-le prim ministru,d-le profesor,magistre,imi puteti explic si mie,cum a fost pasibil ca o avocata de 2 bani in cirdasie cu D.morar(am pus litera mica cu buna stiinta)l-a facut imun pe basescu.In ce tara traim?Mai stam sau ne luam valea?Ce aflu acum ca se intimpla in procuratura este mai rau ca in filme cu banditi!Ma infioara!Pina cind aveti de gind sa stati pe linia moarta unde v-a garat acesti golani?D-le profesor,om fi noi mamaligari,am rezistat aici peste 2000 ani,faceti ceva ,ca si T.Vladimirescu,Mihai Viteazu,St cel Mare,Brincoveanu,Carol lFerdinannd Intregitorul cel Loial chiar si Ceausescu, sa treziti constiinta nationala Am ajuns in faza in care guvernul nu poate hotari ce sa faca cu resursele tarii,sa o poata desvolta.Craciun si golanii lui ii devalizeaza masina lui Barbu!Pina unde,pina cind?!

 44. 45 ion adrian octombrie 19, 2013 la 11:59 pm

  Cred ca ce spun in continuare este publicabil:

  Nu stiu daca dl David care cuvanta la Campeni la momentul 2h05-2h15 de pe inregistrarea facuta de Nasul la Campeni: http://www.nasul.tv/
  a studiat economia capitalista, dar face deosebirea dintre adevaratul capitalism si butaforia de la noi.
  Adica capitalismul se face din cutii postale dle cpreda?Sau din paradisuri fiscale?Si cu toti cavalerii de industrie si specialisti in filozofia schemelor Ponzi?
  Ar trebui sa te ocupi de amenintarea lui Ponta cu razboiul romanilor contra romanilor apropo de cei 10000.

  Dar oricum cred ca Ponta nu ar trebui sa se mai intoarca din America, ca risca sa dea peste ai lui Avram Iancul si-i plang de mila.
  Acum insa ma rad 🙂

 45. 46 blogideologic octombrie 20, 2013 la 7:03 am

  Iniţierea unei tehnologii este descrisă de consultanţii firmei Gartner folosind un model organizat în cinci faze http://en.wikipedia.org/wiki/Hype_cycle

 46. 47 blogideologic octombrie 20, 2013 la 7:22 am

  Guvernul central Canadian de la Ottawa contestă dreptul provinciei Québec, majoritar francofone, la independenţă http://www.lemonde.fr/ameriques/article/2013/10/20/le-canada-attaque-le-quebec-sur-son-droit-a-l-independance_3499661_3222.html

 47. 48 blogideologic octombrie 20, 2013 la 7:23 am

  Aici http://blogideologic.wordpress.com/2007/12/08/ideologia-scolilor-centrale/ am demonstrat sincronismul dintre ideologia naţionalismului românesc şi psihologia cognitivă.

 48. 49 blogideologic octombrie 20, 2013 la 8:05 am

  Dan Culcer : +Radu Petrescu – un radical blând și neiertător / Preiau această notă despre scriitorul Radu Petrescu dintr-un ziar bistrițean bun. In memoria lungilor convorbiri pe care rarele mele vizite la București mi le prilejuiau, poate prea obositoare pentru gazda de pe Pitar Moș. Radu Petrescu – un om de neuitat a cărui sensibilitate critică elegantă și a căruit estetică radicală vor trebui recunoscute ca atare. Contribuții la portretul scriitorului român. D.C. / Anul Radu Petrescu (2) http://www.rasunetul.ro/anul-radu-petrescu-2 În continuare urmează un text scris de domnul Niculae Vrăsmaş : ‘Prozator de marcă, eseist şi autor de jurnale, Radu Petrescu s-a născut la Bucureşti, ca fiu al Elenei şi al lui Emil Petrescu, dar a urmat liceul „Ienăchiţă Văcărescu” din Târgovişte, unde şi-a început ucenicia literară alături de colegii lui, viitori scriitori ai grupului „Şcolii de la Târgovişte”, acea sintagmă lansată de Dan Culcer şi pusă în valoare de revista „Vatra” în 1978, din care făceau parte Costache Olăreanu, M.H. Simionescu, Petru Creţia, Tudor Ţopa, Al George, Emilian Grigorescu, Theodor Enescu, Paul Gherasim, Horia Bernea şi Adela Petrescu. Adevărata sa activitate scriitoricească s-a cimentat după terminarea Facultăţii de Litere şi Filozofie din Bucureşti, sub cerul magnific al Călimanilor şi Heniului, acolo unde, la propria sa dorinţă, tânărul profesor de română Radu Petrescu, însoţit de soţia sa Adela, au preferat o repartiţie în locul alteia, mult mai aproape de Bucureşti. A funcţionat ca profesor în pitorescul sat Petriş (1951-1952), de unde cutreiera dealurile şi drumurile spre Dipşa, la soţia sa Adela care era acolo profesoară, apoi, împreună au fost profesori la Şcoala din Prundu Bârgăului (1952-1954). Pe aceste încântătoare locuri nord-est transilvane Radu Petrescu a trăit şi a gândit, proiectând, într-un interval de timp foarte scurt, aproape întreaga sa operă literară. Radu Petrescu a debutat editorial în anul 1970 cu „Matei Iliescu”, romanul care a câştigat premiul Uniunii Scriitorilor, după care au urmat: volumul „Proze”, în 1971, în care au fost incluse „Didactica Nova”, „Sinuciderea din Grădina Botanică”, „Efes” şi un fragment din „Jurnal”; „O singură vârstă”, în 1975; „Ce se vede”, în 1979; „Ocheanul întors” (1977); „Părul Berenicei” (1982); „Meteorologia lecturii” (1982), „A treia dimensiune” (1984); „Catalogul mişcărilor mele zilnice” (1999); „Ocheanul întors” (Caiet jurnal, 1956), (2001), „Prizonier al provizoratului”(Jurnal 1957-1970), (2002).’ Dar încă multe pagini de manuscris, cuprinzând jurnalul scriitorului din perioada 1977-1982, fixate între biografie şi ficţiune, aşteaptă undeva, pe strada Pitar Moş din Bucureşti, la soţia sa Adela Petrescu, lumina tiparului.+ Sursa http://jurnalulunuivulcanolog.blogspot.ro/2013/10/radu-petrescu-un-radical-bland-si.html

 49. 51 Cris octombrie 20, 2013 la 9:37 am

  Din Memoriile lui Constantin Argetoianu:

  Scriu aceste rânduri la peste 6 ani după Restaurație (1936) și enigmatica personalitate a lui Carol II e tot atât de nedeslușită pentru cei mai mulți ca și în momentul în care a părăsit țara în 1925.
  În lunga mea carieră am cunoscut oameni de tot felul. N-am întâlnit însă niciodată o fire mai imprecisă, mai sucită, mai schimbătoare, o lipsă totală de armătură morală și de legătură între concepție și execuție.
  L-am văzut pentru prima dată la Viena unde eram secretar de legație. Avea 9 ani și venise cu Carol I să-i fie prezentat împăratului Franz-Josef.
  Pe când îl salutam pe rege, copilul își lipise nasul de geamul vagonului și urmărea locomotivele cu atenția încordată. Protocolul cerea s-o salut și pe Altețea Sa Regală. M-am apropiat de ușă, iar aghiotantul regelui l-a înșfăcat pe prinț de umeri și s-a răstit la el:
  – Dobitocule, nu-l cunoști pe domnul?
  Dobitocul s-a uitat în ochii mei, n-a spus o vorbă și mi-a scos o limbă de-un cot.
  Obișnuit cu eticheta curților străine, am rămas înmărmurit de „manierele” de la București.

 50. 52 Marian Nicolae octombrie 20, 2013 la 9:54 am

  Buna dimineata,
  Domnule profesor, un material interesant mai jos:
  –––––––––––––––––––––-
  Viitorul preşedinte al României

  de Cristian Ulea
  http://romanian.ruvr.ru/2013_10_18/Viitorul-preSedinte-al-Romaniei-4278/

  Alegerile viitoare vor confirma fără drept de tăgadă statutul de colonie americană al României. Crin Antonescu nu poate fi preşedintele republicii, consideră cititorul nostru, Cristian Ulea.

  Simţim aproape zilnic tristeţea de a trăi în România, fostă ţară suverană, nici mai săracă, nici mai puţin respectată decât majoritatea statelor europene, înainte de 1989. În aceste zile, deţinem multe recorduri aiuritoare, de paria al bătrânului continent. Părem, conform unei expresii de peste ocean, nişte homeless în propria noastră ţară. De ce?

  După o revoluţie amestecată între sensul pur al acestui cuvânt şi o şmechereală macabră mirosind a furt calificat de aspiraţii populare, s-a pus, firesc, problema instaurării şi legitimării unei noi puteri. Personalitate indiscutabilă, Ion Iliescu fusese consacrat ca succesor al detestatului Ceauşescu mai ales de postul american Europa Liberă.

  O ironie a sorţii? Nu, o loterie a celor care, de ambele maluri ale Atlanticului, urmează un precept celebru: noi nu învăţăm istoria, noi o creăm! Iliescu s-a dovedit a fi un nume câştigător, capabil să mobilizeze energii considerabile, să conducă o ţară tulbure şi tulburată. Dar, cu un preţ. Simultan, acest vechi activist al partidului comunist, foarte bun cunoscător al unor realităţi româneşti prea puţin măgulitoare, a oferit acoperirea legală şi vizibilă pentru o întreagă suită de oameni vinovaţi faţă de speranţele legitime ale unei întregi naţiuni, fie că a fost vorba de fanatici ai dorinţei de îmbogăţire personală, activişti de mâna a doua însetaţi de putere, ilegalişti şi exilaţi ai ceauşismului, copii de bani gata ai nomenclaturii comuniste, aventurieri de ocazie din ţară şi din străinătate, oportunişti de doi bani, militari vinovaţi de loialităţi şi acţiuni îndoielnice, ofiţeri de securitate din nucleul dur al acestei instituţii şi oamenii lor deplin conspiraţi, etc.

  În scurtă vreme, pentru toţi românii a devenit limpede, după 1990, că rolul şi locul preşedintelui republicii era în continuare gândit şi transpus în legislaţie după chipul şi asemănarea lui Nicolae Ceauşescu, fost tătuc providenţial şi lider suprem. Pentru împăcarea occidentului şi evitarea unui diagnostic de neo-ceauşism, sub conducerea „providenţială” a lui Ion Iliescu, noua constituţie a ţării a devenit expresia unei struţo-cămile, în care interesele tuturor celor enumeraţi mai sus – ascunşi sub pulpana unui şef al statului pe care ştiau că îl pot manipula şi în spatele căruia se puteau ascunde – au fost dublate de o aşa numită democraţie parlamentară, în care forul legislativ, dar şi şeful guvernului jucau, oficial, rol de decidenţi. Lucrurile s-au complicat rapid, după cum era de aşteptat, şirul evenimentelor tensionate începând încă din primăvara-vara anului 1990.

  Prima lecţie care ar fi trebuit învăţată de români, acum mai bine de două decenii, este că un preşedinte de ţară nu apare niciodată din senin, un deus ex machina, ci este numit şi păstrat la putere de mecanisme şi interese complexe. Povestea frumoasă cu „emanaţii” revoluţiei a fost şi rămâne exact asta: o poveste. Din păcate, istoria cu „scufundaţii” revoluţiei, ca să facem un joc de cuvinte, nu ţine de ficţiune. Puţinii supravieţuitori ai politicii României ante-comuniste au fost scufundaţi în tăcere, izolaţi în spatele unor adevărate legiuni de oameni ai serviciilor secrete vechi şi noi, ori, la nevoie, excluşi în forţă de pe scena politică. Ciolanul uriaş lăsat de megalomania industrial-agrară a lui Ceauşescu, pe care au ajuns să îl regrete unii în aceste zile, uitând de mizeria traiului sfârşitului anilor ’80, a stârnit pofte şi ambiţii nemăsurate. Şi, deasupra tuturor acestor situaţii tipice apucăturilor şi tendinţelor proprii dâmboviţene, au început să îşi arate colţii factorii externi.

  Scurtând povestea, să spunem doar că pe fondul unor presiuni externe occidentale, într-o lume unipolară, la dispoziţia Statelor Unite, Ion Iliescu a pierdut alegerile în faţa unui om mediocru, un profesor universitar crescut în umbra şi sub protecţia marii personalităţi a opoziţiei, Corneliu Coposu, cel care a regretat într-un târziu că l-a propulsat în fruntea ţării: Emil Constantinescu.

  Emil Constantinescu nu numai că a pierdut toate trenurile strategice ale unui avans potenţial al ţării pe arena internaţională, dar a şi sub-negociat cu americanii în 1999, în timpul atacului împotriva Iugoslaviei, înscriind România în orbita NATO în condiţii umile.

  Ipocriţi ca întotdeauna, europenii aşteptau de peste ocean semnalul legat de Alianţa Nord-Atlantică, pentru a deschide subiectul unei eventuale apropieri a Bucureştiului de Uniunea Europeană, în aceleaşi condiţii discutabile. Această situaţie impunea, pentru binele României, prezenţa la Cotroceni a unui om de stat real, ceea ce nu era cazul.
  Emil Constantinescu s-a mai şi făcut de râs declarând că fusese învins de securitate, de parcă nu a fi avut prerogativele necesare controlului structurilor de informaţii. Şi, mai dramatic încă, deşi încă nu erau mulţi care să prevadă magnitudinea la care va avea să ajungă năpasta, aşa numita Convenţie Democratică a permis consolidarea şi extinderea puterii unui personaj sinistru prin capacitatea de a sfida orice regulă de bun simţ şi moralitate în politică: Traian Băsescu.

  Revenirea lui Ion Iliescu la putere a marcat şi afirmarea deplină a contracandidatului capabil la ascensiunea fulminantă a lui Băsescu: Adrian Năstase.

  Aflăm în aceste zile, după ce fostul premier, candidat prezidenţial şi preşedinte al celui mai mare partid al ţării a făcut şi puşcărie – în aplauzele ipocrite ale aceleiaşi Europe îmbătrânite în rele şi ale Washingtonului care nu uită şi nu iartă – că Năstase cumpănise bine, în interesul ţării, cea mai mare privatizare românească, a PETROM-ului.

  Pagina sa de blog, în care descrie de ce şi cum a hotărât această privatizare, dar mai ales ce efecte are acum, la finele lui 2013, e absolut virală pe internet, românii citind pe nerăsuflate însemnările unui om care, dacă ar fi fost mai puţin arogant (şi soţia sa la fel, spun surse bine informate), ar fi reuşit cu siguranţă să se impună în competiţia internă până la fotoliul de la Cotroceni. Sigur, acest moment, numit PETROM, nu acoperă contractul dezastruos pentru România cu americanii de la Bechtel – într-o bună zi, Adrian Năstase ne-ar putea lăsa sideraţi dezvăluind şi dedesubturile acestei escrocherii impuse de peste ocean – sau achiziţionarea unor vechituri scoase din uz de marina regală britanică. Totul pe bani foarte, foarte mulţi.

  Am ajuns la Traian Băsescu. Acest om e prea prezent în conştiinţele românilor ca să mai insistăm. Recordurile de sfidare ale cutumelor şi comportamentului politic civilizat, consacrat de normele democratice autentice, au creat o adevărată istorie tristă a calităţii de preşedinte al României. Traian Băsescu se bazează, asemeni magicienilor de bâlci, pe iuţeală de mână şi nebăgare de seamă, o constituţie ambiguă din născare, susţinută de magistraţi evident părtinitori, plus o memorie defectuoasă a unei mari părţi a electoratului. Cum altfel ne putem explica faptul că o numărătoare imposibilă a voturilor, cea din Ambasada României de la Paris, a fost luată oficial în calcul şi omul a ajuns la Cotroceni? Cât priveşte planul extern, amestecul brutal în afacerile interne ale Bucureştiului din partea unor ţări vest-europene, în primul rând Germania, şi a Statelor Unite, i-au adus acestui actor – uneori la propriu, după cum poate să plângă! – al scenei politice dâmboviţene titlul îngrozitor de „guvernator” al României, ceea ce spune totul şi despre el, şi despre starea în care a adus ţara.

  Cel mai trist, însă, este ceea ce urmează să se petreacă în 2014, anul următoarelor alegeri prezidenţiale. România va fi scoasă pe taraba corporaţiilor internaţionale, pe linie americană. Scos din cursă, Traian Băsescu nu mai poate trage nici sforile pentru succesorul său, sau – dacă ne gândim la fulminanta sa „prietenă” Elena Udrea – succesoarea lui.

  Omul a pierdut partida, iar zvonul lansat cu privire la postul de secretar general NATO e aberant. La NATO se poartă, totuşi, oamenii politici serioşi, de un anumit nivel de cultură, diplomaţie şi, mai ales, prestanţă internaţională. Nu e cazul la Traian Băsescu. Şi atunci, cine va fi preşedintele României? Primul răspuns este că nu va fi Crin Antonescu. Acesta se exprimă cu uşurinţă şi, uneori, chiar talent oratoric pe plan intern, însă partidul său e din ce în ce mai slab şi, esenţial, el personal e lipsit de conexiunile necesare în exterior, acolo unde se va decide numele celui care se va instala la Cotroceni.

  Faptul că PSD-ul, care asigură o bază electorală masivă, murmură tot mai vocal împotriva lui Antonescu, oferă deja strategilor interni şi externi scenarii pentru ca votul românilor să fie controlat şi validat, indiferent de scorurile reale. Iar personajul cheie va fi Victor Ponta, pe care membrii săi de partid, alături de PC-ul unui Dan Voiculescu preocupat să scape de închisoare, alături de un UDMR enervat de rolul de outsider politic, alături de toţi oportuniştii şi fripturiştii de ocazie, îl vor ruga la momentul oportun să rupă pactul cu PNL-ul şi să candideze. Iar Ponta va deveni, „chemat de popor”, preşedinte.

  Pentru cine priveşte atent cariera acestui tânăr, numirea generalului Wesley Clark, fost comandant NATO, în postul de consilier personal, însărcinat cam cu tot ce înseamnă direcţii strategice de dezvoltare a României, spune totul. Clark este un apropiat al familiei Clinton, bun tovarăş cu fosta şefă a diplomaţiei americane Madeleine Albright şi mentor al doamnei Hillary, care, în cazul în care sănătatea i-o va permite, va cuceri preşedinţia Statelor Unite la pas.

  După povestea cu blocarea fondurilor guvernului, republicanii nu au nicio şansă la următoarele alegeri, iar doamna Clinton se pregăteşte să câştige Casa Albă în numele democraţilor, în fapt în numele complexului militaro-industrial american, din care fac parte şi companii ca Chevron sau Exxon, cu interese în România.

  La Bucureşti, tânărul şi foarte ambiţiosul Ponta nu trebuie subestimat. Acesta are un trecut încărcat la o vârstă încă fragedă pentru politică, are toate „calităţile” – da, multe între ghilimele, din păcate! – ca să câştige cursa supremă. Nimeni nu a insistat să afle numele „prietenului comun” care a aranjat prima întâlnire Ponta-Clark, la Viena. De unde prieteni comuni între doi oameni atât de deosebiţi profesional, politic şi ca vârstă? Alte poveşti cusute cu aţă albă… Ceea ce vedem în aceste zile, premergătoare vizitei sale în SUA, ar trebui să dea de gândit multora, dar în primul rând unui Crin Antonescu depăşit neregulamentar. Ne îndoim, de altfel, de faptul că şeful liberalilor nu ştie ce îl aşteaptă. E foarte probabil să îşi negocieze viitoarea poziţie.

  Variante sunt multe. Au existat câteva voci, în primul rând a sa, proprie, care îl propuneau pe Mihai-Răzvan Ungureanu în cursa pentru Cotroceni. Un fel de Don Quijote cu pretenţii de Petru cel Mare, acesta ar trebui să-şi reevalueze rolul. Nici măcar maşinăria de vot americană, capabilă de minuni, nu îl mai poate salva după ce a fost poreclit Unguent de un electorat băşcălios din cale afară şi, mai ales, după ce Ponta a demonstrat că poate fi cel puţin la fel de cinic şi rece în calculele politice, vorbind, în plus, o română neaoşă, lipsită de preţiozităţile intelectualiste ale fostului spion-şef.

  O notă de subsol la aceste rânduri, menite să atragă atenţia asupra viitorului coloniei americane numite România.

  Pentru orice observator lucid al politicii româneşti, a devenit limpede rolul colosal pe care îl joacă fostul preot ortodox, colaborator al securităţii ceauşiste devenit după revoluţie om de afaceri şi ministru, parlamentar şi om cu avere uriaşă, fost partener de vânătoare al lui Adrian Năstase şi actual socru de prim ministru, domnul Ilie Sârbu.

  Asta nu este o veste bună, pentru multă lume. Nici din ţară, nici de peste ocean. Fostul preot-secretar al Mitropoliei Banatului, despre care o vorbă populară spune că îşi iţea copiţelele de sub sutană şi corniţele de sub potcap, are o „calitate” – iar între ghilimele! – nealterată în timp: trădează prea uşor.

  Notă:
  Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului.
  Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  Cristian Ulea

 51. 53 nastase octombrie 20, 2013 la 10:03 am

  sadicu,

  pe acest blog nu sunt „interzisi” anumiti autori. Sunt insa „restrictionate” anumite mesaje, redactate in formule injurioase sau inelegante (conform disclaimer-ului).

 52. 54 George Hălărescu octombrie 20, 2013 la 10:26 am

  Cred că trebuie să clarificați ce să se înțeleagă prin „inelegant”. Un comentariu incriminator pentru o personalitate, care va este pe plac dvs, poate fi redactat cu atenție și stilistic, fără termeni obsceni și totuși să fie considerat inelegant. Deci, să nu treacă de cenzor.
  Mă văd nevoit să cer aceste clarificări, deoarece noi toți avem statutul de cenzurabili, iar dvs.de cenzor. Disclaimer-ul nu clarifică această chestiune.

 53. 55 Doru Coarna octombrie 20, 2013 la 10:42 am

  Urat gest sa-i spargi luneta unui ministru, masina saraca nu era vinovata cu nimic… Dar dl ministru acuza la baioneta, cica unii au vandalizat un bun public… Acum eu inteleg ca el are minte de ministru al culturii, dar oare nu se intreaba ce sunt de fapt aruncarea catorva munti in aer si fracturarea hidraulica a straturilor subterane, tembelisme sustinute si de domnia sa alaturi de celelalte genii guvernamentale? Oare acestea nu reprezinta tot vandalizari ale unor bunuri publice, cu mult mai importante decat geamul masinii sale publice? Si care apartin constitutional unui intreg popor, nu unor ministri trecatori?

  Dar cel mai trist e ca bietul ministru nu intelege de ce i s-a intamplat asta, el crede oficial ca persoana sa era vizata… Nu baiete, ticalosia persoanei tale era vizata… Data viitoare fa-ti treaba de ministru al culturii romane, nu de sluga, dle! Tu trebuia sa sari in sus cat casa pt vestigiilea alea, dar ai sustinut ca ele nu inseamna pt tine nimic… geamul ala insa inseamna, nu?

  Sigur, nu pot accepta violenta gestului comis, dar acesta este infinit mai delicat decat ceea ce fac guvernantii pt sforarii lor de afara… Nu se compara nenorocirea totala si sistematica a unei tari si a unui popor cu un geam, fie el si aflat temporar in folosinta unui ministru…

 54. 56 ZeV octombrie 20, 2013 la 11:23 am

  Cris
  Spuneti foarte corect:
  ,,Să ne gândim numai la enorma cantitate de obiecte din plastic care nu sunt degradabile!”
  Iata, doamna Cris, cat sunt de mari intreprinzatori mitingistii – ecologistii lu peste fiert (că prăjeala e toxică pentru mediu) – au inventat peturile reutilizabile. 😉
  In ceea ce priveste Internetul, cu fiecar click, se mai adauga un cui la coparseul poluarii ireversibile si (cel putin) un dolar in conturile globalismului corporatist.
  😉
  Vedeti cat de usor se poate folosi ecologia in sens exact invers celui asumat de naivul virtual , de catre oamenii superdotati ai capitalismului modern ?
  Iata de ce, personal, refuz sa-mi creez o pagina de facebook si nu intru NICIODATA pe paginile de facebook ale altora.
  Ma multumesc sa postez pe blogul domnului Adrian Nastase, unde, voi fi, pana la capat, un adversar lucid, non-violent, al manipularii si destabilizarii.
  De foarte mult ori, din exaltare inconstienta, am promovat interesele altoara crezand ca ne promovam propriile interese.
  Ne place sau nu ne place , facem parte din Europa si setul ei de valori fundamentale. Cand aceste valori sunt atacate, de exemplu, atunci cand bande de derbedei incendiaza masini la Paris, statul reactioneaza. Daca nu
  ar face-o, ar insemna ca nu-si respecta angajamentele fata de cetatenii pasnici care i-au investit, prin vot, cu mandate reprezentative.

 55. 57 Marian Nicolae octombrie 20, 2013 la 11:40 am

  Canada anunta ridicarea obligativitatii vizelor pentru cehi.
  Ottawa mai mentine regimul vizelor doar pentru doua tari UE – Romania si Bulgaria

  de V.M. HotNews.ro
  Vineri, 18 octombrie 2013, 23:53 Actualitate | Internaţional
  http://www.hotnews.ro/stiri-international-15835798-canada-anunta-ridicarea-obligativitatii-vizelor-pentru-cehi-ottawa-mai-mentine-regimul-vizelor-doar-pentru-doua-tari-romania-bulgaria.htm

  Premierul Canadei, Stephen Harper, a anuntat vineri ridicarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii din Republica Ceha, pentru a evita o blocare a acordului de liber-schimb incheiat cu Uniunea Europeana, transmite AFP.

  Spicuim:
  Cetatenii canadieni sunt exceptati inca din 2002 de la obligativitatea obtinerii vizei de intrare in Romania pentru o sedere de pana la trei luni.

  In Canada se afla o comunitate de romani estimata la cel putin 200.000 de persoane.
  –––––––––
  nota Roninjaune:
  La care se pune intrebarea:

  De ce noi romanii si bulgarii suntem tinuti inca „in carantina”, stiind ca cetatenii canadieni „nu beneficiaza” de acelasi regim daca doresc sa calatoreasca in Romania ???

 56. 58 ZeV octombrie 20, 2013 la 11:45 am

  Radu Humor
  Excelent, iata un prim si important pas al reconcilierii domnului Antonescu cu domnul Basescu si compania.
  Se pare ca v-ati convins definitiv ca in Romania este nevoie de justitia lui Kovesi si Papici, cu obiectivul primordial ne-declarant -eradicarea vechii clase politice corupte.
  Mi se pare, totusi, ciudat, ca tinta este Partidul National Liberal. Sa inteleg ca v-ati speriat si acceptati pactul cu mentorul lui Daniel Morar ?
  Va atrag, totusi, atentia, ca un capitalism curat presupune, dupa parerea mea, eliminarea tuturor verigilor inutile dintre producator si consumator, descurajarea boom-urile imobiliare speculative, limitarea profitului oricarui intreprinzator la 5%, plata tuturor taxelor si impozitelor la timp, inclusive de catre Realitatea TV a domnului Cosmin Gusa. 😉
  Cat despre salarii si pensii ,,nesimtite”, va trebui sa priviti grila din justitie si institutiile ei de tip stat in stat
  Cum ? V-a intrat ceva in ochi si in…..?
  (Z)

 57. 59 ZeV octombrie 20, 2013 la 11:52 am

  Narian Nicolae
  ,,Pentru orice observator lucid al politicii româneşti, a devenit limpede rolul colosal pe care îl joacă fostul preot ortodox, colaborator al securităţii ceauşiste devenit după revoluţie om de afaceri şi ministru, parlamentar şi om cu avere uriaşă, fost partener de vânătoare al lui Adrian Năstase şi actual socru de prim ministru, domnul Ilie Sârbu. ”
  COMENTEZ:
  De ce nu faceti, domnule Marian Nicolae, plangere penala impotriva domnului Sarbu ? Ma intrebati pentru ce ? Gasiti dvs ceva pe facebook.
  (Z)
  Daca domnul Dragnea a fost umflat in urma plangerii unui mort, e floare la ureche sa fie agatat si domnul Sarbu printr-o jalba a unui roman care se crede inca in viata.
  (Z)

 58. 60 ZeV octombrie 20, 2013 la 12:01 pm

  papasha
  Cand va mai adresati unui coleg, inclusiv santinela, va sfatuiesc sa stingeti aragazul pe care, se pare ca, stati cu….de vă fierb, la fiecare comentariu, toate fluidele din dotare. 😉
  Va tot agatati ostentativ de domnul Adrian Nastase, dar treceti cu vedere ca dvs si domnul Nastase va potriviti ca nuca-n perere. Primul este extrem de calm, cerebral si lucid )chiar daca prea ,,sus” in turnul sau de fildes) , in timp ce dvs parca sunteti un balon dezumflat lasat liber si brownian prin spatiu. Mai bine v-ati monta un bec ecologic in…..daca tot debordati de energie.
  😉
  Scuze, azi e duminica, mai uit doar la filme si acest blog si refuz sa intru in jocul perfid si destabilizator al unor televiziuni. Chiar incep sa ma intreb daca nu cumva, mentiunea prezidentiala referitoare la ,,pericolul pentru securitatea nationala” (reprezentat de unele televiziuni n.r.) nu este chiar atat de departe de ..Realitate.
  (Z)

 59. 61 ZeV octombrie 20, 2013 la 12:08 pm

  Taranul
  ,,Craciun si golanii lui ii devalizeaza masina lui Barbu!Pina unde,pina cind?!”
  Pana cand vom arata tarii ca cei care am votat anul trecut chiar existam, chiar daca Papici vrea sa ne convinga de contrariu.

 60. 62 ZeV octombrie 20, 2013 la 12:22 pm

  ion Adrian
  Frauda la alegeri se manifesta prin voturi exprimate in contra legii, prin aplicarea stampilei de vot pe mai multe buletine de vot de catre aceeasi persoana, prin votul exprimat de persoane carora li se interzice participarea la scrutin prin efectul legii, sau, prin voturi exprimate de cetateni care sunt decedati.
  In toate sectiile de votare au fost reprezentanti ai PDL, UDMR, PPDD, in afara PSD si PNL, numararea s-a efectuat de catre toti reprezentantii, care au semnat procesele verbale finale.
  De aceea, CC a validat scrutinul ca atare, invalidarea referendumului fiind o alta poveste.
  Daca a existat o frauda, aceasta a fost initiata de catre Traian Basescu si voi, acolitii lui, prin incitare la boicot, in contra normalitatii democratice si a recomandarilor Comisiei de la Venetia.
  Pricipisi, antiparticula a domnului Biblio ?
  Iti recomand să ,,te râzi” (ca …..în bâlci n.r.) pe blogurile basiste, unde adevarul, legea autentică ,valorile esentiale europene si ratiunea au fost demult puse in carantină.
  (Z)

 61. 63 M.Voicu octombrie 20, 2013 la 1:04 pm

  @ ZeV octombrie 19, 2013 la 1:29 pm scrieți: ”De regula, premisele de dictatura sunt create de cei ce manevreaza masele de civili naivi…
  Din ”controlul civil al armatei”, militarii sunt manevrați de politicieni, CÂȚI CIVILI ? – când doar ne-guvernanții reprezintă societatea civilă ❗
  Când au fost tăiate salarii cu 25% și pensiile civile, bugetele cui au fost crescute cu 50% și pensiile cui – tocmai când se clama ”reglementarea unitară” ? Dacă un medic de țară are salariu mai mic decît un militar din Irak sau Afganistan, înseamnă că numai civilul ”trebuie” să fie altruist; DREPT E ❓
  @ZeV octombrie 19, 2013 la 1:35 pm scrie: ” Adversarii normalitatii sunt inteligenti, dar isi imagineaza ca indeplinesc o misiune nobila iar scopul LOR scuza mijloacele.
  Unde e normalitatea ? Nu o căutați în afara Constutuției; unii au renunțat la locurile lor de muncă pentru ”salarii compenstorii”; odată, e destul !
  @ZeV octombrie 19, 2013 la 1:38 pm
  Un doctor în științe nu este ”generalist”. Constituția consacră dreptul de proprietate (sacrosant), dar Guvernul își arogă dreptul de concesionare, (decis politic), PEDIMPOTRIVĂ ❗
  Întodeauna, situația de la morgă o știe cine a fost acolo, dar nu mă aștept ca de acolo să vină soluția 👿
  CEDARE PRIN CONCESIONARE
  Președintele Traian Băsescu a explicitat exact: ”aici e vorba despre exploatarea unui zăcământ”.
  Constituţia consacră în Art.136 alin.3: «Bogăţiile de interes public ale subsolului,… resusele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice.» , iar în Art.136 alin.4 teza a doua stabileşte modurile de valorificare a lor, «în condiţiile legii organice», între care concesionarea ori închirierea lor sunt nominate fără determinantul public, deci concesionarul ori chiriaşul poate fi şi privat, cu specificul impus de Constituţie prin Art.136 alin.4 teza întâia: «Bunurile proprietate publică sunt inalienabile.».
  Nu mai reiau demonstrații făcute și aici in extenso; citez din prezentarea făcută în fața Comisiei pentru Roșia Montană de Academicianul Ionel Haiduc: ”investitorul, cel care exploatează resursa, primește o parte din producție, care să acopere cheltuielile de investiție, cheltuielile de operare și un profit rezonabil, iar restul producției aparține proprietarului de fapt, statului. …în cazul aurului, ar însemna ca din aurul extras, partea care ar reveni statului român să intre direct în vistieria națională, la Banca Națională. Banca și statul român nu trebuie să cumpere acest aur, îi aparține, iar din aurul pe care îl posedă, plătește celui care îl exploatează.” [octombrie 4, 2013 la 11:38 pm].
  💡 Ne trebuie o Lege a concesiunilor, adcvată : însărcinarea legislativă din Constituţie, Art.136 alin.2: «proprietatea publică este garantată şi ocrotită prin lege» are şi caracter de urgenţă pentru bunurile care prin exploatarea fondului sunt epuizabile (ale resurselor de minerale, petroliere, gaze naturale), care trebuiau tocmai ele să aibă cele dintâi protecţia legii, să nu dispară fără echivalent pentru domeniul public – Patrie de iubit şi apărat (proclamaţia lui Cuza-Vodă, 1865).
  Legea minelor nr.85/2003, Legea petrolului nr.238/2004, modificările lor și câte altele cu ”împărțirea” arbitrară a producției nu respectă dispoziția constituțională imperativă din Art.136 alin.4 teza întâia: «Bunurile proprietate publică sunt inalienabile.», așa cum nu se poate argumenta că valoarea acestora ar fi doar cam 6% cât se încasează abia uneori, ca ”redevență”, sau că valoarea cheltuielilor ar fi de… peste 90% :mrgreen:

 62. 64 nastase octombrie 20, 2013 la 2:27 pm

  George Halarescu,

  singura solutie este sa aveti incredere in mine, chiar daca, uneori, as putea sa gresesc…

 63. 65 ion adrian octombrie 20, 2013 la 3:56 pm

  George Halarescu,
  De cand postez aici, adica cam de la infiintarea blogului cu o intrerupere din motive personale de unul doi ani, pot confirma ca stacheta la care dl AN accepta opinii contrare(noi doi fiind rar de acord, desi fata de Dan Mircea Cipariu sau Mihai Zgondoiu am aceleasi evaluari pozitive ca si dlui) Ce i-as putea reprosa este faptul ca unii care cred ca-i fac placere se insarcineaza cu exasperarea preopinentilor mai valorosi ai dsale . e greu sa nu le raspunzi si poti ajunge fiind inconjurat de mai multi cu oarecare violenta si e aceea nu trebuie bagati in seama.
  Poate ca o afirmatie total negativa si fara a fi argumentata, fata de un personaj apreciat sau in fine din tabara politica a dsale, sa il determine sa „greseasca ” cum spune cu umor mai sus. Oricum din acest punct de vedere a evoluat pozitiv, stacheta rabdarii dsale fiind dusa destul de sus, ceea ce imi arata ca intrebarea fundamentala(erau doua) pusa de mine in 2007 ca sa stiu exact cu cine stau de vorba , pe atunci eludata este din ce in ce mai aproape de a primi raspunsul pe care-l asteptam.
  Il intrebam pe atunci : care este nivelul dvs de obiectivare, adica capacitatea dvs de obiectivare

  Azi, raspund eu: din ce in ce mai riguros, mai exact dar mai are inca destul pe acest drum. Evident din cauza marilor asteptari pe care le provoaca 🙂

 64. 66 ion adrian octombrie 20, 2013 la 4:00 pm

  Erata:

  De cand postez aici, adica cam de la infiintarea blogului cu o intrerupere din motive personale de unul doi ani, pot confirma ca stacheta la care dl AN accepta opinii contrare(noi doi fiind rar de acord, desi fata de Dan Mircea Cipariu sau Mihai Zgondoiu am aceleasi evaluari pozitive ca si dlui) este destul de ridicata si ca a evaluat pozitiv.

 65. 67 Centru octombrie 20, 2013 la 4:36 pm

  @sadicu – Prim-ministrul anilor 2001-2004 , ministrul de externe al anilor 1990 1996 este un gentleman . Nu cunosc multi ca el , la nivelul lui politic , la noi . V-a dat loc pentru ca ati spus lucruri adevarate . In alta ordine de idei , felicitari pentru ca fiind sebesean , veti avea autostrada pana la Deva intr-o luna . Asta cu investitiile si siguranta circulatiei care decurg .

 66. 68 Doru Coarna octombrie 20, 2013 la 4:39 pm

  @ ZeV,

  eu am cele mai bune ganduri pt Ponta, atat de bune incat ma supar cand calca-n pepeni… Nu sunt un laudator, nici nu ma intereseaza o astfel de postura, iar daca uneori critic, o fac pt ca fie greseste, fie este pus sa greseasca si o face, iar eu nu cred ca la nivelul unui premier erorile pot survine in avalansa… Hai, una pe luna acolo, dar consecutiv?

  Altfel spus, eu ii doresc o lunga si victorioasa cariera politica, numai ca asta presupune ca el sa lupte caci altfel nu se poate, si nu-l prea vad luptand ci respingandu-si responsabilitatile catre parlament, catre vreun ministru, catre liderii UE, catre partenerul de peste ocean, iar mai nou catre populatia care nu-i impartaseste visul de independenta energetica (???) deoarece, la asa o industrie straina ce avem noi, zau ar fi si pacat sa nu o alimentam cu energie interna ieftina, compensata din pretul pt populatie…

  Si inca ceva, eu nu tai craca nimanui, mai ales premierului… doar nu-ti imaginezi ca as avea ce castiga… Eu nu fac parte din sistem sau din vreun plan sau proiect, asa ca ma relaxez cu temele curente: cu conditia sa fie amuzante, altfel NU!!!

  Ti-am mai spus, un lucru poate fi facut bine, rau, sau in stil norvegian, dar asta presupune o gramada mare-mare de umor, si nu-i cazul… Asa ca scoti matale aurul cu Joint Venture cu cine vrei, ii dai partea si bacsisul si tu versi la BNR restul… sau iti trimiti specialistii sa invete fracturarea hidraulica pe care spun ca o practica si ei frecvent, si scoti tu INDEPENDENT gazele, pe care apoi le vinzi… Sau te apuci cu alte tenologii, mai eco… Dar daca nu vrei sa poti sa faci, atunci mergi pe calea rea, aia paguboasa… si Doru Coarna se supara… oarecum… mai mult se amuza… adica el, Doru Coarna, trage la abordarea aia norvegiana, tu tot nu vezi?

  Mai desteptule, ce va spune poporului prezidentiabilul Ponta, ca i-a dat aurul alora si lui cianurile, si gazele altora si lui crapaturile din pereti si apa sulfuroasa, si ca va fi candva independent energetic pt o industrie care nu-i apartine, in timp ce preturile pt public cresc constant??? Oricum va numara seco voturile, tot risca sa nu castige si cred ca-ti imaginezi care-i alternativa, nu?

  Cand mai elimini spirit gandeste mai profund, colega!

 67. 69 Marian Nicolae octombrie 20, 2013 la 5:44 pm

  Sorin Oprescu:
  Monumentul din Piata Revolutiei nu a fost daramat, dar l-am reparat

  de V.M. HotNews.ro
  Duminică, 20 octombrie 2013, 14:39 Actualitate | Administratie Locala

  Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost intrebat duminica, la Pro TV, despre faptul ca monumentul din Piata Revolutiei nu a fost daramat, asa cum promisese, el raspunzand ca a fost refuzat de o comisie din Ministerul Culturii, iar un ministru i-a spus “mi-e frica”, transmite Mediafax.

  Claudiu Pandaru, unul dintre realizatorii emisiunii “Dupa 20 de ani” de la Pro TV, i-a amintit edilului ca a promis, intr-o emisiune Gandul Live, cand a castigat al doilea mandat de primar general, ca va darama monumentul din Piata Revolutiei.

  “Inalta Comisie de Cultura a spus ‘Fiule, fii binecuvantat, lasa-ne in pace!’”, a raspuns Oprescu.

  Primarul general a adaugat ca un ministru i-a spus ca ii este frica in privinta daramarii monumentului. “Si un ministru, nu spun care, din cei care s-au perindat, mi-a spus: ‘Domn’le, mi-e frica!’”, a relatat Oprescu.

  El a mai spus referitor la monument ca daca nu a putut sa il darame, a preferat sa il repare. “Dar am reparat-o, ca multi nesimtiti au stricat-o. Am vazut ca a venit presedintele Estoniei si a depus flori acolo si era reparata”, a raspuns edilul.

  Monumentul din Piata Revolutiei, intitulat Monumentul Renasterii Nationale, a fost construit de artistul plastic Alexandru Ghildus si inaugurat in 2005.
  —————————————
  nota Roninjaune:
  Da, este vorba despre “monumentul” controversat care reprezinta plastic teapa data romanilor de catre evreii sionisti……la propriu……..

  Ma intreb cat timp va mai ramane acolo…….

 68. 70 ion adrian octombrie 20, 2013 la 6:28 pm

  AN ,
  revenind la subiect caci este important acest aspect al exprimarii remarc ca
  se vorbeste despre violenta de limbaj si despre decenta in exprimare. OK
  Dar cand un om care se considera corect care-si plateste impozitele, care pe toate posturile media afla de acte de coruptie grosolane, apropo de licitatii, de evaziune fiscala acoperita etc etc unde sunt indicati guvernantii si complicii lor(vezi licitatia legata de loteria romana , vezi oltchim etc etc etcetc etc) nu are el dreptul sa spuna ca doreste sa-i vada pe toti acestia atarnand in spanzuratori si poate chiar jupuiti de piele inainte ,de a fi spanzurati?.
  Unde este exagerarea? Cati mor in spitale cu zile si in alte feluri asa cum in timpul lui Ceausescu mureau femeile din cauza intreruperilor de sarcina nu justifica aceasta dorinta de ai vedea trasi in teapa pe toti acesti nemernici. Aveti vre-un motiv de solidaritate cu ei ?.
  Daca este adevarat ce se crede despre Barbu(il dau de exemplu ca fiind mai finutz)in cazul Rosia Montana, nu trebuie oare sa atarne si el in streang?
  Desigur eu nu ma refer efectiv caci la noi este interzisa pedeapsa capitala si ce spun este numai o justificare a limbajului pe care uneori cei mai finuti si care traiesc bine din banul oferit de contribuabilul exasperat , mai pudibonzi , mai etc il gasesc deplasat.
  Oare daca acestor jivine li s-ar turna peste tot in fata ce credem despre ele si s-ar deversa oalele de noapte peste ei pe unde ar trece nu ar fi mai bine?
  Stiu ca o sa-mi spuneti ca aceste „jivine” au fost votate de o majoritate si ca deci cei care gandesc ca mine sunt minoritari etc atc
  Asa o fi? 🙂

 69. 71 Dezideriu Dudas octombrie 20, 2013 la 9:32 pm

  Ref. la INCREDEREA necesara in d-nul AN ( ultima sa postare ) cu privire la prezenta noastra pe blog…

  Cand “ trebuia “ sa avem incredere in d-nul AN, recunosc ca nu prea aveam…Ii cumparam totusi cartile si m-a mirat mult o referire la Francis Fukuyama si al sau “sfarsit al istoriei” din cartea d-lui AN, ”Ideea politica la romani”…Ma obisnuisem cu retorici “a la Cozmanca” pe “partea asta”…Cei de pe “partea cealalta” le-aveau “p-astea”…. Mi-aduc aminte ca Andrei Plesu ïl “certa” pe d-nul AN in “Dilema” ca transcrie in cartile sale si acte normative…La “ei”, doar “vorbele” sunt normative, pentru ca au acces nelimitat la ele ( in sensul ca “au voie”…). Fac o scurta digresiune aici, sperand ca pot reveni mai organizat ref. la dezbaterile FET . La ultima dezbatere, cea despre “Parteneriatul estic”, d-nul AN facut comparatia RUSIEI cu un cauciuc care s-a spart dupa caderea URSS si acum incearca sa-si revina din mers tinand cont ca a redevenit din nou putere globala…Adrian Cioroianu s-a simtit dator sa intervina si sa afirme ca Putin are o sarcina foarte grea deoarece gaurile cauciucului sunt foarte mari…N-am intervenit atunci ( sunt junior acolo, abia la a 3-a participare), dar o fac acum : DA, CAUCIUCUL ARE SPARTURI, DAR ARE VLADIMIR PUTIN DE-A AER…! Asta doream sa completez atunci. Adaug acum : Din pacate, cel mai mult aer, il are de la spargerea CAUCIUCULUI GLOBAL…, apropo de “ordinea” relevata mai jos….

  Voi explica d-lui AN de ce am devenit membru al FET fix pe data de 25 septembrie 2013. Aflu, mirat si mai tare acum, studiind site-ul FET, ca AN, pe langa cele stiute vag de noi si pe paralela AN –NT ( a ramas mai degraba aia cu “micul Titulescu”…), ca a citit integral 2 discursuri ale lui Nicolae Titulescu la 2 conferinte internationale, tocmai pentru a demonstra actualitatea lor, ca se simte dator lui Nicolae Titulescu , ca a fost marcat de ideea lui Nicolae Titulescu de a-si dedica viata profesionala “ordinii in gandire“ ( am citit in diagonala jdemii de pagini ale d-lui AN deste NT, aparute in scrierile FET aproape la paritate cu ale d-lui George Potra ) ….Nu stiu de cine isi va mai aduce aminte mai bine peste 100 de ani omenirea , de Francis Fukuyama sau de Nicolae Titulescu, atat timp cat am ajuns in timpuri in care e necesara “gandirea in ordine”…., pentru ca “gandirea” am facut-o praf ( dupa cele 2 razboaie mondiale “razboiul rece” parca a facut mai putine victime decat “pacea fierbinte” de dupa “sfarsitul istoriei””…) …., de unde si ceea ce a mai ramas din “ordine”….Am intercalat aceasta idée tinand cont de “ordinea” care va marca maine decizia Baroului din Bucuresti ref. la profesiunea de avocat a d-lui Adrian Nastase. Daca in “ordinea” celor de pe “partea cealalta”, cu Universitatea Bucuresti in domeniul educatiei se puteau face foarte multe…, faptul ca la Baroul Bucuresti nu “s-a” preluat “directiva”, se pare ca a “trebuit” sa intervina “Baroul National”….Sper ca cel “global” sa ia o pauza…O fi obosit destul la “lovitura de stat”…Dealtfel nu de aici previzionez eu pericolul si nu lor ma adresez acum !

  Acum, cand trebuie sa nu avem incredere in d-nul A.N., recunosc, in fata “sistemului”, ca (prea) am…Unde as putea gasi un caz mai clar de asasinat politic in Romania, de la Lucretiu Patrascanu incoace ( daca unul RAU omoara pe unul, e in mod foarte probabil ca acela nu poate fi tot RAU, ca altfel ar fi prieteni…) ? Exceptis excipiendis…., ca sa nu fac furori in “coloana Maica Tereza”….Dar nici sa las “coloana Plesita” sa-si continue opera”….

 70. 72 George Hălărescu octombrie 21, 2013 la 8:10 am

  D-le A. Năstase, eu nu am încredere în dvs., eu cred în dvs.! Problema este pentru cei care se simt discriminați și nu au la ce se raporta, adică un criteriu obiectiv, unde să fie spus cu subiect și predicat care sunt regulile. Din punctul meu de vedere, regulile clare elimină orice subiectivism, implicit posibilitatea dvs. de a greși.

 71. 73 santinela octombrie 21, 2013 la 8:12 am

  Mamamia Papasha ce cult esti de-mi dau lacrimile.Tu cred ca esti din cei cu Piata si mai cred ca vei lua acusica citeva bastoane pe spinare de la jandarmi.
  In rest ma indoiesc serios ca tu citesti „rapoarte” dar sint sigur ca citesti numai o parte din presa straina,adica cea care-ti convine.

 72. 74 ion adrian octombrie 21, 2013 la 10:24 am

  @ Dezideriu Dudas,
  Daca AN este cu adevarat condamnat pe nedrept(nu am vazut dosarul si deci nu ma pot pronunta) atunci este nu un asasinat ci un sacrificat pe altarul unei aparente de triumf al justitiei.:)
  Daca asta a facut bine Romaniei, cu capacitatea de obiectivare pe care poate ca o are, ar trebui sa se bucure. 🙂

 73. 75 Dezideriu Dudas octombrie 22, 2013 la 8:36 pm

  @ Ion Adrian

  Sau, un alt mod de a impinge istoria Romaniei mai departe…?

  Cand am citit cartea “Sub trei dictaturi” a lui Lucretiu Patrascanu am inteles mai bine ce s-a intamplat in perioada interbelica in Romania. Ulterior am citit si “In tara magarilor” a lui Stefan Zeletin, desi “Neoliberalismul” său ne fusese “ livrat” mai devreme…Tumulturile initiale ale lui Zeletin ( se retine furia lui juvenila impotriva lui Nicolae Iorga ) s-au stins apoi in “icrele negre” liberale…Din pacate, nu si ura “sociala” impotriva lui Nicolae Iorga…

  Cum conceptualiza Mihai Ralea, “martor” al acelui timp evocat, o “sanctiune premiala” pentru timpurile noastre ( intr-o istorie romaneasca nesavarsita…)…., dupa cum ati intuit ( sau sperati…). Eu imi doresc cu tarie sa fie asa.

 74. 76 Fault octombrie 26, 2013 la 8:22 pm

  SE REFACE URSS ?

  ………………………………………..

  Pentru mine acasă nu e acasă!

  23 October 2013 13:41 Stela Popa Articole,

  emigrantiAcum trei ani mă întorceam acasă cu gândul la schimbările care se produceau la Chişinău. Eram optimistă. Era primăvară, natura îşi schimba haina şi se descătuşa din ghearele iernii, precum R. Moldova ieșea de sub dominația comunistă. Eram aproape sigură atunci că moldovenii și-au scos ochelarii de cal şi vor, sincer, după atâţia ani de comunism dezolant și ineficient, încheiat cu morți pe stradă, libertate de exprimare, de circulație sau de oricare fel ar fi ea. Libertate să fie, ca să putem și noi, politicienii și alegătorii lor, să facem din bucata asta de pământ un loc european, civilizat, prosper, decomunizat, care să știe cine este și încotro vrea să meargă. Tinerii erau optimiști, îndârjiți, eu în rând cu ei.

  Am vrut prea mult?

  Numai că, de la primăvară la primăvară, entuziasmul a scăzut, apoi a trecut în nostalgie şi, mai nou, într-o perpetuă febrilitate. Explicabil şi execrabil.

  Politicienii de la Chişinău sunt departe de ceea ce așteptam atunci. Nu numai că nu au fost pe măsura aşteptărilor, ba dimpotrivă, au făcut tot posibilul să îndepărteze electoratul anticomunist și care, atunci, i-a susținut. S-au preocupat în primul rând de propriile interese şi, din când în când, şi-au mai amintit de vechea, întortocheata şi trista poveste a RM – drumul european. Şi, deşi au repetat ca patifonul stricat că mergem spre Europa, au continuat vechea teorie a „suptului de la două vaci”, au lustruit sârguincios ciubotele Kremlinului, au crezut că îi păcălesc pe toți, pe cei de la Moscova, pe cei de la Bruxelles, pe cei de la București, încât de multe ori ne-au dezgustat prin atâta exces de zel. Au lăsat R. Moldova confuză şi au muls din ea după puterea şi bunul plac. Vorba ceea: „Numai cui nu i-a fost lene nu s-a înfruptat”. Ultimele isprăvi, cele cu aeroportul și Banca de Economii sunt cireașa de pe tort.

  Am aşteptat cu toţii atât de mult schimbările, încât uneori mi se creează impresia că i-am speriat pe mai marii statului cu aşteptările noastre. Am vrut prea mult de la început sau ei nu sunt în stare să ne ofere nimic? De fiecare dată guvernanţii au dat din colţ în colţ când a venit vorba să ia decizii importante sau, mai nou, se spală repede pe mâini şi, una două, dau fuga fuguliţa la… Curtea Constituţională. E drept că nu e uşor să fii în fruntea unei populaţii dezbinate, dar confuzia din interiorul ei este consecința lipsei de curaj și de verticalitate a politicienilor. De unde să știe oamenii ce vor sau încotro să meargă, când nici politicienii nu pot răspunde la aceste întrebări! Când se răzgândesc de la o zi la alta, când sunt anticomuniști, dar votează cu comuniștii, când vorbesc de corupție, dar stau cu ea la masă, când spun că se fură, dar nimeni nu a fost pedepsit vreodată… Astfel, ni se pare din ce în ce mai clar că în toți anii de guvernare democrată, mai mult ni s-a cerut decât ni s-a dat.

  Noi cu patriotismul, ei cu furatul?

  Cetăţeanului RM continuă să i se ceară cu insistenţă şi pe un ton aproape imperativ să fie patriot. La televiziuni, la radio, în presa scrisă, dacă e să alegem tema principală astăzi, apoi aceasta este cu certitudine patriotismul. Sunt campanii peste campanii, cuvintele Moldova, moldoveni, ai noștri și multe altele sunt peste tot. Ni se cere să fim mândri, să le cerem celor plecați să se întoarcă, să stăm acasă. În schimb, pe lângă asemenea campanii, ni se oferă o degringoladă politică totală, o rată a criminalităţii tot mai ridicată, preţuri de-a dreptul fabuloase, salarii mizere, condiţiile de trai din lumea a treia şi… mult supt din deget la capitolul limbă română, care se vorbește tot mai rău pe micile ecrane și tot mai puțin în societate, iar limba rusă devine în spațiul public „limbă de stat”. Într-un cuvânt, avem întregul „buchet Moldavii”.

  Şi, Doamne fereşte să ne îndârjim cumva şi să strigăm că Regele e gol! Ştiu, vor apărea voci care vor spune că patriotismul nu trece prin stomac şi nu trebuie condiţionat. Așa o fi. Dar nici să nu dai nimic populației, dar să îi ceri să se mai și bucure și să fie mândră că nu are nimic nu se poate!

  Întrebarea şi ideea principală a acestui text este: De ce se supără mai marii noştri, dar nu numai, că lumea pleacă? Nu este aici o mare ipocrizie? Nu este aceasta marea ipocrizie patriotică a moldovenilor de azi? De la bine nimeni nu se duce! Mamele și tații nu și-au lăsat copiii aici filosofând despre patriotism, ci pentru că nu aveau ce să le pună pe masă sau cu ce să îi îmbrace la școală! Întâi de toate, domnilor politicieni, creați condiții elementare de trai în R. Moldova și abia după aceea burzuluiți-vă și dați-vă mari patrioți! De ce trebuie să fie patriot cetăţeanul R. Moldova și să se manifeste ca atare, dacă nu simte niciun motiv să o facă, mai ales în condiţii de subexistenţă în care se mişcă?

  Ce ne oferă în schimb mai marii noştri ca să ne facă să rămânem acasă în RM? Care „acasă”? Dacă tragi un pic cu urechea prin „casa” noastră, constați că nici limba română nu se mai simte acasă în R. Moldova. Cinci canale numai în limba română pe lângă alte 65 în limba rusă câte am eu în apartament? Postul TVR1 este încă prohibit, pe când Pervii Canalul rusesc este stăpânul televiziunilor! Halal „acasă”! Chișinăul se lamentează că găgăuzii încearcă să elimine limba română din actele oficiale. Bine, domnilor, dar din Constituția RM, limba română e eliminată demult! Și cei care ne cer să fim patrioți nu se prea sinchisesc de asta. Pentru asta să fim patrioţi, domnilor?!

  Suntem patrioții care supraviețuiesc din… banii celor plecați

  Procesul de epurare în masă a populaţiei, început în 1998, continuat pe vremea comuniştilor, nu are cum să fie stopat, dimpotrivă. Repet, ni se cere să fim patrioţi, chiar dacă stăm „cu sărăcia în băţ”, iar populația este rasă din toate părţile ca peştii de solzi. Ceea ce este inexplicabil e că, deşi remitenţele continuă să fie un pilon important al economiei noastre, unii tot se burzuluiesc împotriva celor care pleacă. Deh, cum de şi-au permis să lase „frumuseţea” asta de țară şi să ia drumurile străinătăţii?! Păi, domnilor, dacă ei nu ar pleca, nu ar mai supraviețui pământul acesta și nu veți mai avea unde să fiți voi patrioți!

  Acum, să stăm drept, să gândim tot drept și să o spunem verde în ochi: Suntem patrioții unei republici care supraviețuiește din… banii celor care au părăsit-o! Mă întreb repetat: cam de ce ar fi motivat omul să rămână într-o ţară unde se fură ca în codru, unde limba rusă are statut mai mult decât oficial, unde rusificarea prin media este mai intensă decât pe vremea URSS, unde produsele proaste şi exagerat de scumpe din magazine te lasă cu stomacul întors pe dos şi unde e „kruto să fii novâi moldovan”?!

  Nu ştiu alţii cum sunt, vorba poetului, dar eu când mă uit la aceste toate, îmi dau seama că pentru mine, acasă nu-i acasă! Cel puțin nu acum. Şi, în aceste condiții, nu ştiu dacă mai merită să mai stau „acasă”, chiar dacă îmi pasă!
  …………………………………………………………………………………………………………
  ŞI O MOSTRĂ DE LIMBA ROMÂNĂ

  „Vezi, te rog, dacă ard podfarnicile;
  – Ai schimbat scaturile?
  – Mă duc la bolniță;
  – Mă duc să mă răzbiresc cu pensia cu cei de la raisobes;
  – Eu plec la Bă Tă I (of. Cadastral);
  – Să pregătesc actele pentru darstvennaia cu toate că este și zaveșcianie;
  – Am să mă duc la piață ca să-mi cumpăr o duhovcă mai ieftină;
  – Băiatul se cătăia cu mașina;
  – Bărbatul mi-a plecat la stroică;
  – Eu mi-am cumpărat crască, vreau să-mi fac oleacă de remont;
  – Am treabă la zax să primesc mitrica;
  – Șofer, te rog, să oprești la pasportnîi stol;
  – Dar eu o să cobor la narsud;
  – Eu o să mă dau jos la avtostanții:
  – Sună-l tu pe mobilinîi;
  – Nu am bani mai mult de 200 de ruble;
  – Vine o mașină na vstreciu;
  – Am cumpărat razbaviteliu;
  – În centru voi pleca cu marșrutca;
  – Am fost la zubnoi și mi-am scos un dinte;
  – La povorot să opriți;
  – Eu am zagran, dar tu?
  – Mă duc la notarius să fac zaveșcianie;
  – Am dus copilul la sadic;
  – Am auzit că Ion a fost sudit;
  – La Lăpușna să opriți la astanovcă;
  – Dar eu o să cobor la zapravocinaia;
  – Stai, fa, să-ți deie zdaci;
  – Culiocul nu este al meu, numai sumca este a mea;
  – Am cumpărat două corobci de crască;
  – Al cui este sacul cu smesi?
  – Am cumpărat reici pentru poloboace;
  – Crîșa la casă am făcut-o din metalocerepițî;
  – Mă duc la primărie să plătesc nalogul;
  – Bagă de seamă că vrea să facă obgon;
  – Doamne ce tuman e la Nemțeni. „


 1. 1 Astazi, dezbatere la FET | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe octombrie 17, 2013 la 9:41 am
 2. 2 Proteste… « Motanul Incaltat Trackback pe octombrie 18, 2013 la 4:35 am
 3. 3 Trecut şi Viitor | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe octombrie 18, 2013 la 6:28 pm
 4. 4 Sa ascultam si putina muzica… « Motanul Incaltat Trackback pe octombrie 19, 2013 la 4:08 am
 5. 5 Aberatii… « Motanul Incaltat Trackback pe octombrie 20, 2013 la 12:59 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s






Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: