„Lupta electorala”. Comentariul lui Grigore Gafencu

Am gasit in „Revista vremii”, in numarul din 12 februarie 1922, un articol interesant al lui Grigore Gafencu despre „lupta electorala”. Articolul este scris intr-o perioada in care Gafencu nu implinise 30 de ani dar se pregatea sa candideze pentru Adunarea Deputatilor.
El scria atunci ” ne-am obisnuit sa schimbam parlamentele cum se schimba prefectii, administratorii de plasa si directorii de teatru”. Pe de alta parte, adauga el: „poporul suveran, prins intre ‘demagogia’ opozitiei si ‘teroarea’ guvernamentala, intre fagaduieli si amenintari deopotriva de excesive” trebuie sa aleaga. Din pacate, spunea el, tara nu are de ales intre idei pentru ca nimeni nu-i propune asa ceva. „Tara va trebui sa se margineasca sa aleaga oameni”. De aceea, comenteaza el, „pretutindeni exista, in orase ca si la sate, o dezamagire adanca si amara”,deoarece in locul sperantelor si iluziilor a ramas peste tot o uriasa oboseala.
El vorbeste despre avantul extraordinar al partidului lui Averescu de dupa razboi (era vizata, in special, perioada 1920-1921) dar si despre esecul sau – datorat „sacalilor politici – oportunistii si lichelele”. „Alegerea intre partizani era anevoioasa si s-a facut gresit. Administratia tarii a fost impanata cu elemente netrebnice si necinstite. Si tot ce ramanea de dezorganizat, a fost dezorganizat”.
Am preluat aceste comentarii despre viata politica romaneasca, de acum aproape un secol, pentru a sublinia ca exista riscul de a repeta istoria.

108 Responses to “„Lupta electorala”. Comentariul lui Grigore Gafencu”


 1. 1 George Hălărescu octombrie 13, 2013 la 9:54 am

  D-le A. Năstase, istoria se repetă, nu cred că riscăm ceva. Cum ieșim din zona Bucureștiului avem „bucuria” de a intra într-o lume cu o mentalitate feudală. Relații de cumetrie din administrație sunt, deja, paradigmatice; nu degeaba dl. I. Iliescu a caracterizat capitalismul românesc ca fiind de cumetrie. Este adevărat că s-au făcut progrese în ultimii 20 de ani, cu mici perioade de regres, dar ….

 2. 2 Cris octombrie 13, 2013 la 10:14 am

  O, da! Grigore Gafencu, un intelectual subțire, un om de lume, un politician adevărat…
  Eu, de asemenea, reproduc impresii scrise între cele două războaie mondiale pentru ca măcar unii concetățeni să nu mai idealizeze atâta „perioada interbelică” opunând-o vremurilor actuale.
  Însă eu fac asta și pentru alt scop pe care am să vi-l spun când o să termin exemplificările.
  Sănătate și seninătate!

 3. 3 Stanescu Daniel octombrie 13, 2013 la 10:38 am

  Posibilitatea perpetuarii unor fapte intr-o masura considerata de urmasi ca fiind gresita ne confirma ca suntem coordonati de anumite automatisme motrice;o inteligenta artificiala ar sesiza deplasarea de la directia dorita si ar indica eroarea .Daca ne-am raporta la o valoare etalon luand ‘democratia’ asemuind-o unei axiome am intelege ca am depasit faza comunismului siam fi mai aproape de perioada interbelica dar intr-un alt spatiu-timp.Acum mi s-ar parea oportuna analizarea oamenilor politici de catre un spectrofotometru,astfel am sti inainte de a merge la vot ce poate face,care ii sunt limitele,intentiile bune si rele;o duminica placuta ve doresc

 4. 4 dlnimeni octombrie 13, 2013 la 11:22 am

  Fara indoiala ca Gafencu era un bun observator al lumii sale politice. Tot asa cum era si interesat sa o observe bine.

 5. 5 Apostol Victoria octombrie 13, 2013 la 11:29 am

  Nu s-a schimbat nimic>

 6. 6 George Hălărescu octombrie 13, 2013 la 11:36 am

  Către „Cris”,
  Este foarte corect ceea ce spuneți. Idealizarea perioadei interbelice este foarte păguboasă din multe puncte de vedere: se mistifică adevărul, se cultivă o imagine falsă a trecutului, dar cel mai periculos este orientarea spre trecut – multă lume trăiește în trecut, fie comunism, fie perioada interbelică. În completare recomand publicistica lui N. Iorga, a lui M. Eminescu, a lui B.P. Haședeu sau alui N. Ionescu. Aceasta din urmă este apărut în volumul Roza Vânturilor, îngrijit de M. Eliade.

 7. 7 dlnimeni octombrie 13, 2013 la 11:36 am

  Si dl Nastase si unii colegi comentatori au pornit pe calea istoriilor vechi. Sa povestesc si eu una, o amintire din tineretea antebelica a unui batrin inginer pe care l-am cunoscut. „Dupa ce am terminat Politehnica, mi-a zis el, am fost angajat la o firma care lucra si echipament militar. La citeva saptamini de la angajare, ma cheama patronul la el si, dindu-mi un dosar gros, imi spune: mergi la generalul X de la ministerul de razboi si du-i dosarul cu documentatia noului nostru produs. M-am dus la minister si am fost primit de generalul X care, dupa ce a rasfoit dosarul, mi-a zis: nu va pot aproba produsul deoarece documentatia tehnica este incompleta! Am luat dosarul si m-am intors cu el la patron, caruia i-am relatat istoria. Patronul s-a ridicat de pe scaun si a exclamat: f…-l in c.. pe ma-sa, s-a lacomit si asta! Apoi s-a dus la Fichet, a scos din el un teanc de bancnote pe care le-a imprastiat printre filele dosarului, l-a inchis din nou si mi-a zis: du-te din nou la general si spune-i ca am completat documentatia!

 8. 8 Fragmentarium Politic octombrie 13, 2013 la 11:55 am

  A alege intre ‘demagogia’ opozitiei si ‘teroarea’ guvernamentala, intre oameni si idei… Dileme sau false alegeri? Faptul ca stanga si dreapta de astazi sunt la fel de corupte si se comporta aproape identic, atat in opozitie cat si la guvernare, inclina mai degraba catre a doua ipoteza. Faptul ca si cei mai cinstiti, loiali si performanti oameni pot fi murdariti si invinsi, precum i s-a intamplat si stralucitului strateg militar si om politic Averescu, ne conduce cam catre aceeasi concluzie. Cand toate lucrurile pe care le scufunzi intr-un vas murdar cu apa murdara ies la fel de murdare, schimbi si vasul si apa. Problema nu este de a alege intre idei, oameni si guverne, ci intre sisteme.

 9. 9 blogideologic octombrie 13, 2013 la 11:57 am

  @ Cris
  Păi cum să nu idealizezi perioada interbelică în Basarabia ? Chiar a fost Raiul pe Pământ acolo.

 10. 10 ZeV octombrie 13, 2013 la 12:55 pm

  Un altfel de ,,gordon”, un anume ,,profesor Mead”, vine in Romania si, cu aerul sententios al suzeranului, ne spune ca a fost un ,,semn bun” faptul ca Adrian Nastase a fost condamnat. Un semn bun, nu pentru statul de drept, ci, pentru…investitorii americani (sic!).
  Desi, daca ar fi sa rememoram si sa ordonam dupa semnificatie evenimentele trecutului, am putea remarca ca Adrian Nastase a fost artizanul aderarii Romaniei la NATO si UE, si-a asumat riscul de a trimite trupe romanesti in Irak (in anul 2003 n.r.) FARA MANDAT ONU, DOAR PE ,,MANA” AMERICANA, a parafat contractul cu americanii de la Bechtel si….numai nu i-a sters la…… pe ,,nobilii” descendenti ai aventurierilor ,, goanei dupa aur”.
  Cu toate acestea, ni se spune de tot felul de pro-basisti (naimiti din tara) de peste ocean, ca nu este suficient. Romania trebuie sa renunte complet la suveranitate, la drepturile majoritatilor de orice fel, la valori si repere nationale si la libertatea de a decide pe cine isi face prieten si pe cine dusman . In viziunea americana, desi nu a primit nimic, niciodata, de la reprezentantii unchiului Sam (in afara de promisiuni de vize si ,,onoarea” de a detine tot felul de jucarii inutile prin baze americane amplasate pe teritoriul romanesc), Romania inca mai crede in povesti de adormit constiintele.
  In acest context, se spune ca este ,,un semn bun” arestarea domnului Nastase.
  Ce spuneti domnule Sadic, a fost bine, sau nu ? Astept un raspuns scurt, barbatesc si la obiect. Fara invaluiri basiste ca nu-I au locul pe acest blog.

 11. 11 ZeV octombrie 13, 2013 la 1:20 pm

  ERATA – 12:55 pm
  ….că nu-si au locul şi rostul pe acest blog

 12. 12 ZeV octombrie 13, 2013 la 1:25 pm

  Fragmentarium
  ,,Problema nu este de a alege intre idei, oameni si guverne, ci intre sisteme.”
  Concret, ce trebuie sa facem, stimata colega ?
  1, 2, 3…..
  Daca reusiti, luati, cu siguranta, un Nobel.
  (Z)
  M-am saturat sa tot aud vorbe despre ,,sisteme”. Lumea este cu totul altceva decat tomurile din biblioteci, lumea nu exista decat prin si cu oameni concreti, cu problemele, nevoile, aspiratiile, imperfectiunile si limitele lor, in coniventa cu stadiul de evolutie al speciei si civilizatiei umane

 13. 13 Adrian B. octombrie 13, 2013 la 1:28 pm

  Briliant ! Un text mai actual ca niciodata …

 14. 14 ZeV octombrie 13, 2013 la 1:28 pm

  Excelent, domnule nimeni. Ati definit perfect sistemul lobbystic american, aparat de..lege si Capitoliu. Daca Boeing s-ar baza doar pe comenzi civile, ar fi intrat, demult, in insolventa.
  (Z)

 15. 15 ZeV octombrie 13, 2013 la 1:34 pm

  Domnule Halarescu..spuneti :
  ,,Cum ieșim din zona Bucureștiului avem „bucuria” de a intra într-o lume cu o mentalitate feudală. ”
  Va invit la Iasi, si veti avea surpriza sa interferati cu o civilizatie ceva mai evoluata decat fauna bucuresteana.
  (Z)
  Chiar si auditia oferita de Teatrul National din Iasi este superioara celei pe care am remarcat-o, in septembrie, la Ateneu. E adevarat si trebuie sa admit, ca doamna Beatrice Rancea a ridicat mult , la nivel international, Opera ieseana.

 16. 16 Ghita Bizonu' octombrie 13, 2013 la 1:40 pm

  Blogi

  a fost un rai pantagruelic … Insa dincolo de mult prea plinul stomacului ….(dupa cea mai infioratoare masa am auzit „scuze ca a fost atat pe putin” si mi s=a ecplicat ” ehe la noi in tinerter astea erau antreurile!!” si era sa imi vina rau desi 22 ani si proaspat lasat la vatra!!! Adica „froma” perfecta sa gab in mine ca in spital!!!) dincolo de mult prea plinul stomacului zic era un paradis cam naiv spre ridicol . Si cu destule umbre … la un moment dat maica=mea isi face „iventarul” si descopera ca avea vreo 4 posete si 8 perchei de pantofi plus una de cizme (nu toate noi!! O poseta o stiam din copilarie frageda!) .. si cu mirare zicea ca mama ei (sotie de profesor de liceu) avea dfoar 1 poseta si 2 e perechi de pantofi (una de iarna, una de vara si una ptr vizite!) plus niste paslari sau asa ceva (ptr zapada si ger).

  In rest Romania interbelica este mult un mit . Un mit cartaresc (mortu ala de foame care a fatat ideea ca in anii 20 nemtii vara isi trimiteau copii in Ardeal si Bucovina sa mance si ei .. tatal meu era de langa Cernauti … da nu8 am auzit de copii nemti veniti din Germania. Insa mai zgandariti tatal meu si unchii mei au recunoscut un „exces” de urzici primavra , de stevie si loboda in sezonu cald si se pare ca nici posirca nu era chioar necunoscuta in Bucovina. Ptr cetitorii lu Sebastian , Djuvara si admirtatorii lu Balaceanu-Stolnicvi posirca era ce ramanea dupa ce sa facea tuica . Un amestec de prune , corcoduse samd am otetit care se vindea prin campie … Era foarte util ptr intins – muiat adica- sau stropit mamaliga . Ma rog aia mai avuti foloseau muraturile proprii – mamaliga -rece! -cu gogonele : asta da culme a gastronomoeoe europene!!! Iar aia sarantoci ziceau mersi cand aveau otet cu care sa isi stropeasca mamaliga!!!! )
  Da .. este adevarat ca la Vucresti erau mwai mulet masini de lux decat la Viena ! Da si mult mai putine „water closed” in Bucresti decta la Viena !!! Mi se pare ca si azi proiprttioa de masini de lux este mai mare la Bucuresti decta la Viena insa ce stiu sigur ca sunt multe zone in care „canalizare” inseamna s aia cismea pe strada !!! Si sunt strarzi fara cismele !!!! Cu „instalati8i sanitare” din epoca de „scandura” neschimbate de 45 de ani (pe unele le „cunosc” de peste 50!)

  Crez ca intr-o zi ar tr4ebui sa sciu ceva mia mult!!!

 17. 17 Cris octombrie 13, 2013 la 1:50 pm

  Știu că mulți nu sunt de acord cu mine, inclusiv, poate, d. Năstase, dar eu nu încetez să-mi spun părerea în privința electoratului român.
  Cei mai mulți acuză „clasa politică”, însă „clasa politică” provine din rândurile electoratului, nu e venită de pe altă planetă.
  De ce au succes guvernele elvețian, german, japonez, norvegian, suedez, finlandez, britanic, danez, olandez, belgian…? (observați că nu am pomenit de cel italian, spaniol, grec…).
  Răspuns: fiindcă electoratele lor sunt de calitate foarte bună și FAC lucruri, nu CER toată ziua bună ziua de la guvern, și sunt CINSTITE, CORECTE.
  Până când electoratul, sau cea mai mare parte a lui, nu își va ridica nivelul din toate punctele de vedere, situația economică și socială va fi proastă.
  Nivelul nu se ridică proporțional cu numărul diplomelor, ci proporțional cu creșterea educației în familie și a educației democratice.

  Să pornească înjurăturile!

 18. 18 sadicu octombrie 13, 2013 la 2:27 pm

  Daca Grigore Gafencu ar fi contemporan cu noi,nimeni nu l-ar lua in seama pe motiv ca trateaza in termeni mult prea blanzi situatia actuala a tarii.Concluzia dumneavoastra este de asemenea mult prea blanda si poate chiar naiva.Istoira tocmai se repeta la indigo semn ca nu suntem capabili sa invatam din greselile trecutului.
  In ceea ce priveste riscurile,cred ca putem trece la …”next level” atata timp cat celelalte etape au fost parcurse.
  Impresia mea este ca sunt create premisele reaparitiei pescuitorilor in ape tulburi cu referire la liderii carismatici si foarte vocali si a partidelor nationaliste.
  Pe de-o parte suntem in al 5-lea an de criza si nu exista perspective de revenire,dimpotriva ,se pare ca ne adancim tot mai mult.
  Pe de alta parte suntem condusi de o clasa politica corupta si neperformanta ,incapabila sa tina pasul cu societatea.
  Am mai vazut acest filme.Unul dintre ele s-a ”difuzat” intr-un trecut nu foarte indepartat.La alegerile din 2000 PRM a obtinut un scor foarte bun iar CV Tudor a fost la un pas sa castige alegerile prezidentiale.
  Cred ca functionalitate sistemului democratic depinde strict de prosperitatea economica.In perioada in care economia duduia,PRM nu a reusit sa mai intre in parlament iar la alegerile prezidentiale,CV Tudor s-a facut de rusine.
  In perioadele bune,oamenii sunt dezinteresati de fenomenul politic.
  Nu la fel se intampla in perioadele proaste.

 19. 19 papasha octombrie 13, 2013 la 2:44 pm

  Bai baieti , constat cu mare amaraciune ca nu comunismul cu cei 45 de ani de domnie absoluta ne-a stricat caracterele si genele ….. ( asa cum ne ziceau noua niste papagali de istorici cu sangele ca braga , care vopseau gardu’ , ca sa nu vezi leopardu’ ) !

  Cu cat apar mai multe documente si inscrisuri ale vremilor trecute si apuse , imi dau seama ca nenorocile nemului stau in gena defecta a vanzarii , a tradarii , a hotiei , a perfidiei , si a vicleniei perverse , de la inceputuri ……!

  Parca suntem defecti genetic . Suntem un neam de masochisti , care ne facem singuri sa suferim , si ne vaicarim unul altuia , ca ne-o trag strainii pe uscat !

  Bravo lor , baieti destepti !

  O fac pt. ca pot si ca si-au gasit si slugile obediente care daca au un codru de paine , o bucata de salam si doua deca de tuica , stau in casa si nu le mai pasa !!!!!

  Incerc sa nu generalizez , dar pe masura ce trece timpul , imi dau seama ca suntem din ce in ce mai putini la aia care ne pasa !!!!

  Ma mai uit si eu prinprejur , dar ca la noi , numai la dracu’ .

 20. 20 stancu ioan nicolaie octombrie 13, 2013 la 3:01 pm

  http://romaniafaracoruptie.blogspot.com/
  Poate fi o solutie pentru o societate profund corupta ca cea romaneasca. Oare va veni momentul istoric si vom avea puterea si sa o implementam ?!!!

 21. 21 blogideologic octombrie 13, 2013 la 3:57 pm

  Un curs MOOC despre pensile private http://online.stanford.edu/course/rauh-finance

 22. 22 Ghita Bizonu' octombrie 13, 2013 la 4:37 pm

  A fost

 23. 23 blogideologic octombrie 13, 2013 la 5:19 pm

  Dan Culcer : +Despre presa din Franța și manipularea ei politică / Un Para [trupe speciale] se promène au zoo de Vincennes, lorsque tout à coup il aperçoit une petite fille qui est un peu trop proche de la cage du gros lion d’Afrique. Soudain, le lion attrape la robe de la petite et essaie de la ramener vers lui afin d’en faire une bouchée….. Tout ceci sous les yeux des parents qui hurlent. Le Para sans hésiter une seconde se rue sur le lion et lui assène, à travers la grille, un terrible coup de poing sur le museau. Le lion recule en lâchant prise et se frotte le museau en grognant, pendant que le Para revient avec la petite vers ses parents qui pleurent de joie et le remercient très chaleureusement. Un reporter a tout vu et s’approche du Para : „Monsieur vous venez d’avoir un geste extrêmement courageux, je n’ai jamais vu un homme faire un tel geste depuis 40 ans que je fais ce métier”. Le Para répond : „Mais Monsieur je n’ai rien fait d’extraordinaire !… Le lion était en cage, et j’ai vu le danger que courait la petite”. Le reporter répond : ‘Monsieur je vous garantis que ceci ne passera pas inaperçu, je suis journaliste, et demain vous serez en première page…. Dites-moi : de quelle région êtes-vous originaire, êtes-vous PS ou UMP ?” Le Para répond : „Je suis fils de Pieds Noirs et j’ai voté Le Pen”. Le journaliste s’en va… Le lendemain, le Para achète le journal afin de lire la première page et de voir si son geste de la veille y est mentionné. Il lit alors : UN PIED NOIR DU FRONT NATIONAL ATTAQUE UN IMMIGRANT AFRICAIN ET LUI VOLE SON REPAS ……+

 24. 24 George Hălărescu octombrie 13, 2013 la 5:34 pm

  Către „dlnimeni”
  Istorioara povestită de dvs. este edificatoare pentru mentalitatea de la noi – și în trecut și acum.

 25. 25 blogideologic octombrie 13, 2013 la 5:45 pm

  Angela Moldovan a murit, duminică, la vârsta de 83 de ani. http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/lumea-muzicii-populare-indoliata-angela-moldovan-a-murit-315110.html Bunul Dumnezeu să o ierte şi odihnească !

 26. 26 Radu Humor octombrie 13, 2013 la 5:45 pm

  Nu ştiu de ce, dar am tot mai mult convingerea că într-o singură generaţie nu se pot naşte politicieni în urma cărora să rămână altceva, decât praful 🙄

 27. 27 Doru Coarna octombrie 13, 2013 la 6:02 pm

  Trecutul ca trecutul, dar prezentul ne termina… In zadar cautati corespondente atemporale, nu trebuie sa faceti niciun efort, in fapt ele exista si istoria pare ca se repeta deoarece rasa umana nu evolueaza atat de repede precum realizarile tehnologice si stiintifice! Este simplu, daca inventez un ibric cu pereti atermici din care apoi se poate bea direct, nu progresez cu nimic, nu evoluez, nu mi se inalta constiinta… dar voi face, natural, ceea ce fac cu un ibric obisnuit, rastorn intr-o ceasca… Astfel istoria se repeta deoarece procedez la fel, desi mi-am creat singur optiunea alternativa, de a bea din ibric si de a spala un vas si nu doua…

  Evolutionistii ar trebui schingiuiti, dupa parerea mea, dar asta ar insemna ca n-am progresat nici eu, asa ca beau cafeaua cum cred eu! Numai individual progresam, natiunea niciodata nu va face salturi, ea ramane cea dintotdeauna, cu aceleasi conceptii, atitudini, obiceiuri… Iar daca vrei sustinere si aplauze, ca politician, trebuie sa faci ceea ce-i place natiei, adica aceleasi si aceleasi lucruri… si astfel istoria se repeta!

  Daca vei avea un lider cinstit cu avutia nationala, si Ceasca a fost unul din acestia, o va pati, ca exemplu… daca-l minti, il furi, iti urmaresti propriul interes, te va aprecia…

  Daca muti liderul in alta tara cu alta natie, va fi altfel, chiar invers!

  Prezentul este astfel impus de natiuni, faptele liderilor sunt deci preimpuse si raman mereu aceleasi. Deci istoria va fi aceeasi, si cine crede ca o Uniune face sa dispara razboaiele, trebuie sa inteleaga ca doar le amana pana cand discrepantele se cronicizeaza, iar apoi va fi si mai grav… Deocamdata nu exista nevoi atat de importante, dar daca vor apare, s-a terminat cu toate uniunile si cu toate pactele…

  Daca insa SUA reitereaza criza financiara mondiala, deja una din nevoi apare… Adica UE fabrica destule masini de tot felul, cele americane nu mai sunt necesare, SUA pierde piata europeana si intra in regres, apoi in criza, ceea ce aduce criza si in Europa, ceea ce face ca UE sa se clatine si nevoia sa apara, iar daca este uriasa UE se rupe, SUA recastiga piata, lucrurile revin… si candva se vor relua…

  Important este cum traversezi individual aceste cicluri, caci marea istorie se reia automat… si poti deveni chiar guru, insa nu poti prevede datele ci doar evolutiile… ceea ce este minunat, totusi…

 28. 28 Spiridus octombrie 13, 2013 la 6:25 pm

  Nu cred ca in perioada interbelica se hotara viitorul Romaniei, intr-o masura comparabila cu cea de astazi, in cancelarii straine. Poate doar in anii ’50 se decidea la Moscova cam cum se decide azi la Washington sau Berlin ce e bun, si ce nu, pentru romani.
  Dar avem si niste politicieni…
  Numirile de la DNA pot fi un foarte elocvent studiu de caz, in sensul afirmatiei de mai sus. Ca sa aiba „sansa” de a se se umili la Inalta Poarta, cetateanul la care ma gandesc se ofera sa fie bratul care mai trage o data in mentorul sau politic. Si-apoi o sa-mi ceara mie validarea sa prin vot. Pai, e bine dottore?

 29. 29 Ghita Bizonu' octombrie 13, 2013 la 7:02 pm

  blogi

  „para” este parasutist.. Au o reputatie (mondomanine la bagare mon avenir la gloire).. insa in anii 50-60 era execrabila .. „Moeurs de para” defineau un ins cam .. slobod la gura gata sa dea cu pumnu la primu pretext
  A da les pars sont des profesionels .

 30. 30 Marian Nicolae octombrie 13, 2013 la 7:20 pm

  @ blogideologic octombrie 13, 2013 la 5:19 pm

  Superba istorioara cu…Para.
  Chiar asa se petrec lucrurile in Franta.

  Am ras cu pofta, va multumesc.

 31. 31 SAMI octombrie 13, 2013 la 7:26 pm

  Din păcate nu evoluăm deloc .

 32. 32 blogideologic octombrie 13, 2013 la 7:32 pm

  Ce înseamnă „a fi evreu“? Acesta constituie acum subiectul unei dezbateri extrem de politizate în Israel http://www.lemonde.fr/proche-orient/article/2013/10/11/etre-juif-un-debat-tres-politique-en-israel_3493619_3218.html

 33. 33 Romeo Moanta octombrie 13, 2013 la 9:02 pm

  Ceea ce descrie Gafencu se intampla de 23 de ani. Ati avut toata puterea politica in maini, de ce nu ati facut ceva ca istoria sa nu se repete? Ce rost are aceasta avertizare – „aveti grija ca istoria sa nu se repete!”, cand ea s-a repetat cat ati fost la carma Romaniei????

 34. 34 ZeV octombrie 13, 2013 la 9:35 pm

  Cineva spunea ca istoria se repetă. Asa este, imaginatia umana se pare ca, în contra primei păreri, are limite. Spre exemplu, gandul ma duce spre Inchizitia din tenebrele istoriei infiintată ca urmare a demersurilor unei structuri suprastatale, anume papalitatea evului mediu, dar care ca fost extrem de benefica si pentru autoritatea absolutista din statele apusene, Astfel, adversarii totalitarismului religios si, prin definitie, adversari ai dictaturilor statale, au fost anihilati, iar marile regalitati ale epocii si-au putut extinde imperiile, in special spre vest si sud, dar nu numai. De acolo, de peste mari si tari le-a venit bunastarea, dar si mentalitatea de suprematie a entităţii superioare din punct de vedere rasial si religios, care a transformat profund lumea. Iata că totuşi, în prezent, trecutul se razbuna, iar marile puteri vor trebui sa gestioneze expansiunea planetara a populatiei si mai ales EXODUL INVERS al acesteia. Pentru a-şi impune macro-viziunea si a-si impune controlul (cel putin temporar) al fenomenelor sociale, au reinventat si implementat ,,inchizitii” in statele periferice mai putin dotate cu vointa si personalitate proprie, cum ar fi DNA si ANI, ONG-uri de tot felul, dar si structuri politice vasale dispuse sa-si sacrifice chiar si ,,mama”, adică, resursele, industria, interesul naţional, pentru un privilegiu călduţ din fonduri europene, sau un con de umbra protector in plus. Acesra este un mechanism malefic destinat a contamina si malforma ireversibil tot ce tine de national, sau de valorile traditionale definite drept caduce de catre ,,eminenţele cenuşii” cu ,,gulere albe”.
  Din pacate pentru autointitulatele emfatic ,,mari puteri”, nu toti inghit pe nemestacate, asa cum o fac, inca (si din pacate, ) românii.
  Ceea ce spune Doru Coarna este corect, ciclicitatea istoriei este o axiomă…numai că, oscilatia tinde sa devina una rezonantă, in timp ce Terra isi pastreaza, in linii mari, dimensiunile si potenţa de asigurare a resurselor.
  Pana la urma, daca se va generaliza cultul mortii (familia mono-sexuala), eutanasierea animalelor, daca se va legifera pedofilia (asa cum deja unele voci o cer), mai e un pas pana la interzicerea procrearii intamplatoare si doi pana la extinctia controlata a unei parti din populatia ne-necesara, sau incontrolabila. Totul, in numele relativismului corect, superior lui Dumnezeu si in scopul controlului absolut , la scara planetara, al omului de catre om.

 35. 35 Centru octombrie 13, 2013 la 9:38 pm

  Macar in 1922 se aveau explicatiile legate de Unire , razboi , starea de conflict cvasiarmat cu Sovietele . Ce scuze avem astazi pentru demagogia si minciunile guvernului ? Cum poti sa promiti , iresponsabil , autostrada de 1 milliard de euro in Carpati cand nu ai buget pentru investitii de 90 de milioane de LEI ca sa aduci A3 in Bucuresti ? Crezi ca poti sa ai ceva fara sa platesti ?

 36. 36 stancu ioan nicolaie octombrie 13, 2013 la 10:34 pm

  Acum reglementarile se “misca” dupa cum vor OAMENII, total gresit !, oamenii trebuie sa se “miste” dupa REGLEMENTARI !!!!!!
  http://romaniafaracoruptie.blogspot.com/

 37. 37 Steli octombrie 14, 2013 la 1:09 am

  Fiecare cu ce poate! Aia din parlament, isi aranjeaza cum pot afacerile personale mai bine, ca doar nu crezi ca-i intereseaza pe ei de cum merg treburile tarii, iar …la tara, a iesit tulburelul. Pina la primavera, au ochii tulburi, de nici la tembelizor nu pot sa se uite. Cu cine sa construiesti Romania? Nu s-a schimbat nimic in tara romaneasca: scandaluri si in perioada interbelica, scandaluri si acum: spagi, coruptie, nepotism, clientelism, aranjamente. E in singele nostru de roman sa fim asa.

 38. 38 blogideologic octombrie 14, 2013 la 3:32 am

  În economia politică instituţională a lui Thorstein Veblen, Lumea inteligibilă este împărţită între sfera tehnologică şi sfera ceremonială a societăţii. Este o chestiune, tratată în cartea recent amintită a lui Dave Eggers, pentru secolul XXI. Economia politică instituţională este calea pentru a opri degradarea, aparent ireversibilă a Lumii, prin turboconsumerism. Deficitul ecologic al Lumii este tot mai accentuat, iar capacitatea ei de revenire, „în mod natural”, este blocată de la un an la altul. Dacă studiezi cu atenţie principiile pe care se bazează metodologia LCA (Life Cycle Assessment) pentru evaluarea Lumii inteligibile, observi, ascunsă, şi doctrina economică instituţională.

 39. 39 blogideologic octombrie 14, 2013 la 5:01 am

  Dezvoltarea tehnologică a jocurilor video a codus la inventarea ochelarilor Oculus Rift care permit vizualizarea unei realităţi virtuale http://bits.blogs.nytimes.com/2013/10/13/bit-by-bit-virtual-reality-heads-for-the-holodeck/?hpw&_r=0

 40. 40 blogideologic octombrie 14, 2013 la 5:38 am

  Eugenia Vodă : +Scrisoare deschisă către Consiliul Naţional al Audiovizualului / De ce e „bun pentru România” un Lac Otrăvit, mai mare decît Monaco? Am citit că pe marginea subiectului Rosia Montană s-au strîns la CNA, în ultimele luni, în jur de 2000 (două mii!) de „sesizări, plîngeri, reclamaţii”. Şi totuşi, incredibil, acest subiect major, de interes naţional, nu a încăput pînă acum pe ordinea de zi a nici unei şedinţe a dumneavoastră. Prin prezenta scrisoare deschisă – pe care o puteţi înregistra şi ca pe o „plîngere deschisă” – solicit membrilor CNA stoparea imediată şi totală a reclamelor legate de Roşia Montană, care au invadat audiovizualul românesc. Aceste reclame contravin dispoziţiilor legale privind informarea corectă a publicului. Pînă şi la reclamele unor medicamente care se eliberează fără reţetă, privitorul e avertizat obligatoriu: „Citiţi cu atenţie prospectul”. Pe cînd la reclamele aşa-zisului „minerit modern”, nu! El e „BUN PENTRU ROMÂNIA”, se repetă în diverse feluri, pe mai toate canalele, în neştire, însoţit de somaţia „Spune Da mineritului!”, ca într-un fel de referendum privat, al unui stat în stat! Iar pe internet, de mii de ori, pe orice ai da click, orice ai căuta – un film, un autor, un bilet de avion, o reţetă de bucătărie, orice -, ţi se înfige în ochi, zbang!, „Spune Da mineritului!”… Într-un fel, e de înţeles: pe seceta asta, nici banii RMGC nu au miros. Şi totuşi, cînd e vorba de un subiect care a răvăşit România, şi care e încă în dezbatere naţională, nu credeţi că aţi putea găsi modalitatea legală de a stopa tot acest veritabil dezmăţ publicitar, generator de confuzie? Am văzut, în arhiva CNA-ului, că în 2009, după multiple tergiversări, a fost interzisă o campanie publicitară RMGC, pe aceeaşi temă, pentru că vehicula sume inexacte (cu care ni se povestea, în reclame, cîte şi mai cîte am fi putut noi face!). Vi se pare că enunţul „bun pentru România” e mai puţin inexact decît o simplă cifră? Vi se pare că, de la acea campanie care – o spunea atunci o voce a CNA-ului – „dezinformează şi manipulează, spune mari neadevăruri”, s-a schimbat ceva? Aceste noi reclame contravin Codului de practică în publicitate ( art 1.3, potrivit căruia „comunicarea trebuie să evite orice afirmaţie sau reprezentare care ar putea înşela consumatorii, inclusiv prin omisiune, sugerare, ambiguitate ori exagerare”; sau art. 5.1, potrivit căruia „anunţatorul trebuie să fie în măsură să probeze veridicitatea datelor, descrierilor, afirmaţiilor folosite în comunicare”). Toată această campanie încalcă şi art.114 din Decizia nr 187 privind Codul de reglemetare a conţinutului audiovizual (nu mai invoc şi alte articole, pentru că, desigur, CNA-ul ar putea găsi rapid argumentaţia juridică pentru o hotărîre dreaptă, cu condiţia să vrea!). Şi, pentru credibilitatea instituţiei dumneavoastră în ochii opiniei publice, ar fi bine să vrea! Cred că CNA-ul ar trebui să merite să fie perceput nu ca o sumă de funcţionari care distribuie licenţe şi sancţiuni, mereu atenţi la recomandările celor care i-au recomandat acolo, şi cu atît mai puţin ca un spaţiu al unor sinecuri, ci ca un for intelectual, al unor conştiinţe independente, arse de dorul sănătăţii audiovizualului românesc… Se ştie, un bun mercenar al publicităţii poate face credibil absolut orice mesaj; el poate să ne convingă şi de raportul dintre fericire şi soda caustică, şi de efectul razelor de lună asupra galoşilor de gumă; nu degeaba a avut atîta succes titlul: „Nu-i spuneţi mamei mele că lucrez în publicitate, ea crede că sunt pianist într-un bordel!”… „Bun pentru România”? De ce am crede nişte oameni de pe stradă, culeşi din toată ţara, cu oraşul scris pe ecran, care ne spun, implicit şi explicit, că proiectul „e bun”, şi nu am crede, în schimb, PROFESIONIŞTII acestei ţări (geologi, chimişti, economişti, arhitecţi) care ne spun – e drept că mult mai rar, şi nu în spaţiile publicitare – că NU e deloc bun?! Printre altele, toată această lungă poveste, „Roşia Montană”, e un exemplu de umilire publică a profesioniştilor, care nu au un cuvînt hotărîtor şi limede de spus, acoperiţi fiind de hărmălaia politicienilor şi de tradiţionalele cozi de topor. În economie, ca şi în medicină, primul principiu care ar trebui să funcţioneze ar fi: în primul rînd să nu faci rău. Dacă românul neinformat ar citi „prospectul” s-ar îngrozi: cine ar mai lua un medicament dacă ar afla că, la capătul unui tratament paliativ, s-ar trezi, în proporţie de 100%, cu o uriaşă tumoră malignă pe faţă? Şi ce altceva decît o tumoră pe faţa României ar fi acel lac otrăvit uriaş, mai mare decît Monaco, rămas în Apuseni în urma exploatării? Cu siguranţă că nu poţi fi decît solidar cu minerii din Roşia Montană şi cu problema de fond: ei au dreptul la muncă şi dreptul la demnitate, la fel cum au – sau ar trebui să aibă – şi oamenii din Delta Dunării, şi din Bucovina, şi de oriunde din România. Dar aceşti „roşieni”, aflaţi în epicentrul unei situaţii conflictuale, sunt azi în situaţia de a nu mai vedea pădurea din cauza copacilor. Dacă ar citi cu atenţie „prospectul”, şi dacă l-ar înţelege la dimensiunile lui de perspectivă, aceşti oameni ar respinge, ei înşişi, mutilarea ţării lor. „Ţara moţilor”, aşa se chema impresionantul documentar despre Apuseni, al lui Paul Călinescu, premiat, în 1939, la Veneţia… Dacă vrei să salvezi ce e frumos în ţara ta, nu înseamnă că eşti păşunist, nu înseamnă că eşti eco-anarhist, nu înseamnă că vrei să vezi Apusenii plini de „Fefelegi” şi de ciobani Ghiţă care caută o reţea de socializare în pustie, nu înseamnă nici că vrei să reduci România la o „grădină botanică” (deşi, la rigoare, e de preferat să fii sărac într-o grădină botanică, decît sărac într-un mediu toxic)! Nu înseamnă că nu ţi-ai dori o ţară civilizată, cu industrii puternice, nu înseamnă că nu întorci capul de cîte ori treci, de pildă, prin Drumul Taberei, pe lîngă un maidan de pe care tot nişte „investitori” au ras Tricodava, cîndva o fabrică faimoasă, sau că nu ţi se strînge inima cînd vezi, la televizor, dinamitarea unui furnal de uzină părăsită… Pentru că toate au însemnat oameni, ani, viaţă, sacrificii, pe altarul unei false industrializări; toate sunt ca un spectru al Eşecului, care nu ne dă pace… Să compari Roşia Montană, acest proiect industrial faraonic, care riscă să ne urîţească şi să ne îmbolnăvească Transilvania, cu succesul autohton al unei celebre uzine de automobile, e aberant! Să spui că un refuz al acestei investiţii e un semnal negativ pentru investitori, e la fel de aberant. Investitorii nu sunt nişte sperioase domnişoare de pension; Dumnezeul lor e unul singur: Profitul. Faptul că România refuză să-şi desfigureze o zonă istorică, cu cea mai veche atestare documentară, faptul că refuză să înlocuiască un paradis natural cu acea baltă cianurată mai mare decît Monaco, nu ar pune pe nimeni pe fugă, dimpotrivă! Ceea ce contează mai mult, pentru investitori, e să fim o ţară corectă, fără şpagă, fără loc fruntaş în topul comisioanelor ilicite, şi cu o legislaţie coerentă. Iar uneori, pentru „imaginea României”, e mult mai important un rest de demnitate, decît gramele de aur pe cap de locuitor! Am auzit şi văzut, la televizor, reprezentanţi RMGC, ca nişte mutanţi ai patriotismului, cu figuri inocente şi cu un discurs obsesiv, gen „bun pentru România”; dar cînd vine vorba de slalomul printre ilegalităţi, cu care a început ceea ce s-ar putea chema „lungul drum al Roşiei către moarte”, „şeful” îl ia în braţe pe „eu sunt mic nu ştiu nimic”, eu sunt „nou”, eu sunt venit „după”! Un impact economic minor şi tranzitoriu nu justifică, în nici un fel, desfigurarea feţei României, cu grave consecinţe asupra „subconştientului nostru colectiv”. Pentru că una e să ştii că ai o ţară cu frumoşii Apuseni care ascund o comoară, la care poate vei ajunge o dată (va veni şi timpul să o accesăm, dar nu aşa şi nu acum, ci mai inteligent, mai sofisticat, mai puţin invaziv şi mai profitabil pentru economia naţională), şi alta e să ştii că avem acolo, vorba lui Daneliuc, într-un interviu, O BALTĂ! Doar că, spre deosebire de Daneliuc, şi în ciuda tuturor aparenţelor, eu nu cred că „preocuparea principală a românului e grătarul cu mici”! Şi cred că toţi aceşti politicieni, parcă ieşiţi din mantaua unui Ed Wood al marilor dezastre, se joacă, de fapt, cu focul; din inconştienţă sau respectînd savante strategii de manipulare a mulţimii, ei subestimează ceea ce se cheamă iubirea pentru Transilvania! Pentru că una e să desfăşori un asemenea şantier în deşertul australian, sau lîngă Polul Nord, sau în fundul Africii, şi cu totul altceva e să-l trînteşti în inima istorică a unei ţări, cu consecinţe dezastruoase pentru întreaga zonă. Am făcut ocolul lumii, dar nicăieri n-am văzut să se laude cineva cu vreun lac cianurat, nici cu gropi de gunoi performante! (pentru asta ar fi trebuit să fac excursia organizată pentru anumiţi ziarişti, de RMGC, în Noua Zeelandă!). Oricît de modernă sau de cochetă ar fi o exploatare industrială, rezultatul e unul singur: urît! Îşi poate imagina, cineva, un asemenea proiect industrial devastator, pe valea Loirei, sau în Toscana? „Apusenii sunt mai frumoşi decît Toscana”, am citit într-un articol al unui turist britanic, şocat că o exploatare industrială vrea să-i distrugă (dacă n-o fi fost un agent sorosian, plătit gras ca să ne împedice să prosperăm)! Am văzut şi că există avocaţi ai diavolului, care se dau de ceasul morţii, cum o să plătim noi sume uriaşe RMGC-ului! Nici o instanţă de pe glob nu ar putea acuza o ţară pentru că îşi apără identitatea şi avuţia naţională. Dimpotrivă, populaţia României ar putea cere daune morale, pentru că a fost dezinformată şi tocată publicitar agresiv, în tot acest timp! Posibilelor „presiuni politice transoceanice”, în favoarea acestui proiect economic de proporţii monstruoase, dar deosebit de interesant pentru conturile unora, li s-ar putea răspunde, „Vade retro!”, în afaceri se mai şi pierde! Ar putea fi invocat şi scandalul recent, pornit de la Washington, dar cu ecouri în întreaga Americă, percutat şi la Casa Albă, legat de o serie de morminte de eroi, găsite în neregulă, în Cimitirul Arlington! Or, proiectul RMGC ne dărîmă biserici şi ne distruge cimitire, lăsînd în urmă un Lac Mort mai mare şi decît Central Park! (Vorba unui umorist, ne-eco-anarhist, „Munţii noştri aur poartă, să nu-i facem Mare Moartă!”)… Apropo, Central Park e vizitat, anual, de 25 de milioane de turişti. Cîţi turişti ar mai fi amatori să viziteze Apusenii, cu o zonă toxică, secătuită, şi cu un Lac Mort băltind ameninţător, apărat, ni se spune, de „cel mai sigur baraj din lume”, care „zice mamă, zice tată, zice ţară adorată”? Am mai auzit şi varianta vitează că, în cazul exploatării, statul nostru va controla atent tot ce se va găsi acolo… In orice afacere, patronul, cel care dă banii, e cel care deţine controlul, restul e pură fantezie; e greu de imaginat cum un stat care n-a reuşit să controleze nici măcar legalitatea unor contracte, va reuşi să controleze compoziţia fină a unor minereuri. Am mai auzit şi varianta că „aurul va rămîne acasă”: deci le asigurăm investitorilor şi vînzarea mărfii, iar noi ne cumpărăm propriul aur – asta da afacere! Am mai auzit şi asigurări politicianiste că proiectul actual e unul nou, care nu seamănă cu cel vechi, şi am auzit mai ales că „vom renegocia”! Domnilor şi doamnelor, nu mai negociaţi şi renegociaţi degeaba! Inima României nu e negociabilă! Intr-adevăr, trebuie să ai o inimă de plumb, şi un nume predestinat, PLUMB, ca să poţi vorbi, şi încă în calitate de „ministru al mediului”, e drept, cu o limbă de lemn, despre „maximizarea beneficiilor de mediu aduse de proiectul RMGC”!!! Principalul beneficiu fiind, desigur, acel imens iaz (nu iad?) de decantare, „reecologizat”, care va aduna tot gunoiul (gestiunea reziduurilor miniere, dacă preferaţi). Tot prin absurd: dacă acel gunoi nu e toxic, aşa cum ni se spune, atunci el ar putea fi deversat în Marea Neagră? Sau, tot prin absurd, dacă ar fi încărcat în sute de mii de containere, ar exista un loc de pe lumea asta care ar primi acel gunoi prietenos? Şi dacă da, cît ar costa ca să-l primească? Nu cumva ar fi mult mai mult decît firfiricii-mizilic cîştigaţi din toată afacerea? Am dat clik pe „Auri sacra fames” (e de prisos să mai spun că şi aici a apărut, zbang!, „Spune DA mineritului”!), „blestemata foame de aur, la cîte ticăloşii nu i-ai împins tu pe oameni”, de la Vergiliu încoace… Stupefiant e că, de azi-mîine două decenii, această „corporaţie”, investind masiv în publicitate şi în teatrul de amatori local, miluind în dreapta şi-n stînga, avansează ca un tanc pus pe pilot automat, implacabil, centimetru cu centimetru, în ciuda întregii agitaţii şi a tuturor „plîngerilor” din jur! Cred că aşa au venit multe catastrofe în istorie. O temă care s-ar putea discuta ar fi adaptarea la actualitate a conceptului de „crimă împotriva umanităţii”… Natura înseamnă Viaţă, natura nu are glas ca să se apere singură, natura are, şi în secolul nostru, misterul şi imprevizibilul ei. Există situaţii în care natura a fost distrusă, dar în beneficiul oamenilor, pentru mii de ani. În cazul Rosia Montană e vorba de o agresiune violentă şi masivă, pe termen scurt, şi care ne lasă, pentru mii de ani, cu un lac cianurat, stresant pentru o întreagă populaţie civilă din zonă, care e pusă în pericol, în urma unor acte fie iniţiate, fie încurajate, fie doar tolerate de autorităţi… Un mare scriitor, Camus, spunea: „Singura solidaritate umană indiscutabilă e solidaritatea în faţa morţii”. Ca o solidaritate în faţa morţii se explică faptul că protestele împotriva distrugerii Apusenilor au reunit români şi unguri, tineri şi bătrîni, hipsteri şi preoţi, de toate confesiunile, fotbalişti şi academicieni… Toţi nu pot decît să spere că votul din Parlament va fi unul deschis, la vedere, nominal; corect ar fi ca fiecare votant să-şi asume, în faţa naţiunii şi a istoriei, responsabilitatea opţiunii sale, ca să nu existe sentimentul difuz şi apăsător că „toată lumea e de vină”. Am auzit şi varianta că „dacă votul e politic, proiectul nu va trece”. Cred că e exact invers. Oricum, în momentul votului, fiecare parlamentar să-şi imagineze cum s-ar simţi dacă, în viitor, ar fi obligat de viaţă (sau pe viaţă) să-şi ducă zilele în localitatea numită Piatra Albă (creaţie RMGC), pe malul Lacului-Mort-mai-mare-decît Monaco, şi să respire praful ridicat de vînt de pe întinderile de piatră golaşă… Şi totul, străjuit de o pancartă, pe care să fie scris, negru pe alb, sau gri pe gri: „AICI A FOST AURUL DUMNEAVOASTRĂ! NOROC BUN!” +

 41. 42 sadicu octombrie 14, 2013 la 7:06 am

  La Sebes,(orasul cu cele mai mari investitii pe cap de locuitor din sud-estul europei),se intampla in continuare minuni.Dupa cum multi dintre voi ati aflat,grupul Mercedes urmeaza sa deschida o fabrica de component auto.
  Dar concernul german nu se opreste aici.In 2014 va construi o scoala profesionala pentru pregatirea muncitorilor,maistrilor si o facultate pentru pregatirea inginerilor.
  Iata un exemplu cat se poate de pozitiv,o investitie straina deosebit de benefica pentru comunitate.Crearea de locuri de munca,taxe si impozite,pregatire profesionala ,activitati conexe ,s.a.m.d.
  Habar nu am de unde vor fi achizitionate materialele pentru fabricarea componentelor.Daca vor fi achizitionate din Romania…”sa fie primit”.

 42. 43 vsile octombrie 14, 2013 la 7:30 am

  Spiridus,

  Perioada interbelica chiar a hotarat soarta si granitele Romaniei!Faptul ca Moscova lui Stalin era prezenta dar nu omniprezenta in viata Romaniei de atunci era cred un avantaj al guvernantilor interbelici!

 43. 44 Doru Coarna octombrie 14, 2013 la 7:34 am

  @ ZeV,

  te supara rocada? Pai altfel nu se poate! Deci prietene, nu stiu daca la muntele Athos este releu si ai semnal, dar daca vei mai dori sa postezi va trebui sa gasesti o formula satelitara… caci acolo vei ajunge!

  Tu insuti ai confirmat jumatate din afirmatie, mai bun decat Ponta-presedinte nu exista din lipsa de altceva, caci d-aia sistemul mentine curatenia la locul de munca, iar partea a doua va decurge la pachet, ca si cu Kovesi, stii tu, intr-o dimineata ce m-am gandit eu, hai sa-i bag pe toti in … si s-o numesc pe ea, ca asa cere UE, ori dupa alegerile de la anul tot UE va cere desemnarea lui Basescu, doar nu pe Crin… Gandeste-te ca aurul ala si gazele alea trebuie sa plece iar gunoaiele sa vina, si pe viitor!

  Dar draga prietene, tu nu esti suparat pe mine, tu esti suparat pe altcineva, nu? E ca la revolutie, ne-am suparat pe Ceasca si de vina era Lenin…

 44. 45 George Hălărescu octombrie 14, 2013 la 7:35 am

  Către „ZeV”,
  Admit că poziția mea este un pic radicală, dar nu aș privi nivelul de civilizație la câteva enclave de rafinament și de cultură care se consumă în câteva centre urbane ca: Sibiu, Cluj și Iași. Și în Evul Mediu au fost enclave de înflorire spirituală, dar tot feudalism a rămas.

  Vă recomand un interviu din ZF cu prof. D. Borțun care este edificator în susținerea afirmației mele http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/interviu-dumitru-bortun-traim-intr-un-ev-mediu-intarziat-4021403

 45. 46 Cârcotaşu octombrie 14, 2013 la 8:15 am

  Din pacate, spunea el, tara nu are de ales intre idei pentru ca nimeni nu-i propune asa ceva. “Tara va trebui sa se margineasca sa aleaga oameni”.

  De unde concluzia că nemulţumirea ce au de ales nu-i de azi de ieri. O fi dintotdeauna?

 46. 47 ZeV octombrie 14, 2013 la 8:28 am

  Domnule Halarescu, amandoi am exagerat. Eu am facut-o de dragul echilibrului.
  (Z)
  Totusi, luati in calcul si altceva, anume ca perenitatea culturii si fiintei nationale isi are originea exact in zonele in care, aparent, nu se intampla nimic.

 47. 48 ZeV octombrie 14, 2013 la 8:30 am

  Domnule Coarna, eu voi sustine pana la capat si voi vota candidatul USL. Evident, daca USL va mai exista la momentul alegerilor prezidentiale.

 48. 49 ZeV octombrie 14, 2013 la 8:39 am

  Sadicu
  Ia sa vedem daca ,,minunea” chiar exista la Sebes, iar primarul Mugurel Sârbu va scapa de acuzele de incompatibilitate pronuntate de ANI.
  😉

 49. 50 ZeV octombrie 14, 2013 la 8:56 am

  Reiau un comentariu care a fost sarit de moderator:
  Fragmentarium
  ,,Problema nu este de a alege intre idei, oameni si guverne, ci intre sisteme.”
  Concret, ce trebuie sa facem, dupa parerea domniei voastre, stimata colega/stimate coleg ?
  1, 2, 3…..
  Daca veti reusi performanta de a decela pasii spre ,,adevarata cale”, sunt convins ca omenirea va va datora supravietuirea ei insasi.
  Pe moment, pot spune ca ma simt saturat de vorbe despre ,,sisteme”. Dupa parerea mea, lumea este cu totul altceva decat tomurile din biblioteci, lumea nu exista decat prin si cu oameni concreti, cu problemele, nevoile, aspiratiile, imperfectiunile si limitele lor, in coniventa cu stadiul de evolutie al speciei si civilizatiei umane. Desigur ca si intelepciunea cartilor este un reflex exprimat prin limbaj de gandire umana, dar nu tot ce scrie acolo poate depasi, cu efecte palpabile in lumea reala, limitele universurilor interioare ale celor care au cugetat la sensul existentei.
  Daca totusi problema este legata de sIstem, ar trebui sa aflam mai intai care sunt oamenii din spatele lui. Cred ca este axiomatic sa credem ca oamenii sistemului sunt inlautru/inscrisi , dar creatorii raman intotdeauna in afara, adica sunt circumscrisi acestuia. Dar chiar si cei de dincolo au limitele lor.
  (Z)

 50. 51 dlnimeni octombrie 14, 2013 la 9:37 am

  Le multumesca celor care au apreciat istorioara batrinului inginer.

 51. 52 Vasilescu octombrie 14, 2013 la 9:47 am

  Toata lumea se plinge si cind deschid televizorul nu vad decit corul plingaciosilor care se vaita ca niste babe si nu e nimeni sa puna piciorul in prag. Lipseste fermitatea si determinarea.

 52. 53 santinela octombrie 14, 2013 la 10:05 am

  Domnule HALARESCU -bine ca va avem pe dvs.fiindca eu nu stiam ca am ramas cu o mentalitate feudala.Totusi va informez ca de pe vremea comunismului noi „de aici”(din Romania) urmaream programe TV occidentale pe cind bucurestenii filme bulgare.Este cert faptul ca multe zone ale tarii ar fi mult mai dezvoltate daca „ORA EXACTA” nu s-ar da de la Bucuresti sau daca nu ar exista oameni cu mentalitate ca a dvs.Adica bucurestenii sint buricul pamintului,au inventat gaura la macaroana si restul sintem incuiati. Tipic dimbovitean.
  Apropo cine este „marele” prof.Bortun ce emite astfel de judecati de „valoare” si pe care trebuie sa-l urmam ? Are si el o parere mai avizata sau nu,ramine de vazut.Pina in prezent este pe alaturi.

  Domnule NASTASE- chiar este adevarat ce vrea sa faca ministrul justitiei ? Adica sa-l puna sef pe procurorul ala de la Tg.Jiu care a „instrumentat” facatura asta de dosar”trofeul calitatii’ ? Ponta este chiar marioneta de prim ministru ?

 53. 54 Gherasim Anca octombrie 14, 2013 la 10:54 am

  Trendul cresterii dezamagirii este previzibil pentru ca actualii lideri nu invata nimic din greselile trecutului nici de acum 100 de ani, nici de acum 2-3 ani.Cum sa ai pretentia ca un cetatean sa te inteleaga, sa te urmeze cand membrii unui partid de stanga vin la o sarbatoare religioasa si se baga in fata a mii de oameni pe care cica-i reprezinta si pe baza carora si-au construit doctrina, ca sa se pupe moastele?Cat de prosti ne cred?Bineinteles ca lipsa increderii si scarba chiar va creste in urmatorii ani atat timp cat veti continua sa ne acordati respect doar in campania electorala.

 54. 55 blogideologic octombrie 14, 2013 la 11:04 am

  @ George Hălărescu
  N-ai nici un fel de spirit critic ?

 55. 56 Marian Nicolae octombrie 14, 2013 la 11:24 am

  13 octobre 2013, par Georges Ugeux
  Le grand (dés)ordre monétaire s’impose aux Assemblées du FMI.

  http://finance.blog.lemonde.fr/2013/10/13/le-grand-desordre-monetaire-simpose-aux-assemblees-du-fmi/

  Washington s’était mis aux couleurs du jour: triste, morne, privé de ses musées et de ses parcs, pluvieux et froid. Une zone pluvieuse est restée au-dessus de la capitale américaine pendant les trois jours de ces réunions. Le climat économique et monétaire était en effet lugubre.

 56. 57 George Ban octombrie 14, 2013 la 11:38 am

  Nimic nou:

  „Instabilitatea politica, in loc de a inceta, s-a generalizat, ba chiar si-a creat un mediu social in care sa poata inflori cu de prisos. La crearea acestui mediu au contribuit toate: scoalele, in care copiii in loc de idei invata papagaliceste mii de mii de cuvinte, coteriile politice, ce primesc si bun si rau, numai de-ai lor sa fie, uzurparea de reputatiuni lesne de operat in mijlocul unui popor incult, castigul fara munca, deci imoral, al nulitatilor cari au impertinenta indestula de a se impune, sistematica laudare a mediocritatilor de catre slujitori, glorificarea raului si absoluta paralizare a celor buni de a putea, prin acest zgomot de iarmaroc, sa demaste acest bal mascat de panglicari si de negustori de vorbe.”
  („Timpul”, 1880)

  „Fara indoiala, ceea ce are sa se’ntample se va’ntampla, dar e pacat si nu e demn ca atunci cand timpurile sunt foarte serioase, un popor sa joace meschina comedie a luptelor sale dinlauntru.”
  („Timpul”, 1883)

  Autor: Mihai Eminescu

  Cu toate astea, Romania inca exista!

 57. 58 sadicu octombrie 14, 2013 la 11:45 am

  Asa cum era de anticipat,Victor Viorel Ponta a dat-o in gard si cu privatizarea CFR.
  Binenteles ca nu este capabil sa-si asume raspunderea si se comporta aidoma unui soricel fricos care fuge dintr-o ascunzatoare intr-alta.
  In cazul Rosia Montana ne-a explicat ca in calitate de premier sprijina proiectul dar in calitate de deputat va vota impotriva pentru ca nu vrea sa aiba probleme acasa cu nevasta.
  Ieri a fost intrebat de presa ,ce se intampla daca luni GFR nu vine cu banii.
  Raspuns asemenator :”nu stiu,eu luni o sa fiu la sfintele moaste ale sfintei Paraschiva.
  He is the Prime Minister of Romania.

 58. 59 sadicu octombrie 14, 2013 la 12:18 pm

  P.S.
  Pacat ca DJ-Remus Vulpescu n-a fost lasat sa se ocupe si de privatizarea CFR Marfa.Poate de data asta ar fi avut mai mult succes.
  Exista un hit la moda pe care-l fredoneaza fica mea de 16 ani.
  ”Bani,bani,bani,baga bani”(Puya&Don Baxter).
  Cine stie,poate Gruia Stoica s-ar fi lasat induplecat. 🙂

 59. 60 blogideologic octombrie 14, 2013 la 2:16 pm

  @sadicu spune : +Dar concernul german nu se opreste aici.In 2014 va construi o scoala profesionala pentru pregatirea muncitorilor,maistrilor si o facultate pentru pregatirea inginerilor.+
  Ai uitat să adaugi : În limba germană, iar nu în limba română. Germania este într-o carenţă demografică de populaţie tînără şi bine pregătită profesional. 400 000 pe an. Speră să-i ia din Europa de Est.

 60. 61 Cris octombrie 14, 2013 la 2:20 pm

  Din Memoriile lui Constantin Argetoianu:

  În 1919 o serie de ofițeri nemulțumiți luaseră obiceiul să se adune în casa lui Cita Davila și să discute de detronarea lui Brătianu. Așa s-au adunat mai multe săptămâni de-a rândul. Foamfa de Arabella (nevasta lui Cita) le servea ceai și pesmeți cu „fâstâcuri”, iar ei plănuiau să pună mâna, cu ajutorul armatei, pe toate autoritățile și să-l proclame pe Averescu…dictator.
  Sufletul complotului era un bulgar, colonelul Ghenciu, un intrigant fără scrupule, dar inteligent, îndrăzneț și devotat trup și suflet generalului.
  Averescu a luat parte la mai multe întâlniri, a discutat, până ce într-o bună zi, tocmai când trebuia să se ia legătura cu comandanții diferitelor unități din București, i-a rugat pe conspiratori să se împrăștie fiindcă găsise el o cale mai sigură să ajungă la putere.
  Nu găsise nicio cale dar n-avea curajul să riște o acțiune care putea să se termine rău pentru dânsul.
  A fost o mare decepție pentru caraghioșii care se vedeau stăpâni peste țara românească.
  Furios, Cita a venit și mi-a destăinuit totul.
  M-am dus la Averescu și l-am întrebat cum a putut să se lase ademenit de o mână de farsori. A negat totul cu candoare și mi-a închis gura.
  Atunci mi-am dat seama că cel mai mare farsor era el și că n-avea de ce să-mi fie teamă fiindcă n-avea să întreprindă niciodată ceva care ar fi cerut curaj. El n-avea curaj să se prezinte în alegeri, cu toată popularitatea lui, DAR să înfrunte pușcăria în cazul unui complot nereușit…
  Abținerea Ligii Poporului de la alegerile din 1919 a fost fatală pentru ea, pentru Averescu și pentru țară. Din această abținere s-a născut Partidul Țărănesc. Șmecherii și-au dat repede seama de importanța nemulțumirii generale și a puterii maselor rurale învestite cu dreptul de vot obștesc.
  Dacă Liga s-ar fi prezentat la alegerile României întregite, țărănismul ar fi rămas un subiect pentru articole. Față de steaua lui Averescu (sigla ligii), securea lui Mihalache nici nu s-ar fi aventurat în luptă, sau, dacă ar fi făcut-o, înfrângerea ar fi fost atât de cruntă, încât n-ar mai fi putut fi vorba multă vreme de un partid țărănesc.
  Ion Mihalache, căpitan demobilizat, învățător de duzină, dar trepăduș ambițios, din care slăbiciunea regelui Ferdinand trebuia să facă un ministru cu cămașa afară din pantaloni și cu mintea înăuntrul lor, Ion Mihalache a venit cu bilet la mână de la mine să organizeze Liga Poporului în județul lui, Câmpulung.
  Timp de mai multe luni l-am lăsat în pace, chiar și după ce am văzut că nu făcea nimic. Numai după ce a întemeiat „cenacolul” țărănesc, mi-am dat seama că ne-a părăsit, dar și atunci am crezut că voia să cârmim un pic la stânga și să colorăm mai în roșu programul nostru.
  Tot așa s-a întâmplat cu Iunian, cu Madgearu și cu alți câțiva, căci n-au fost mulți. N-aveau niciun om cu vază printre ei și l-au ales pe Mihalache conducătorul mișcării, mai mult pentru costumul lui simbolic decât pentru însușirile sale politice.
  Lucrurile rămăseseră încurcate între noi. Intențiile lui Averescu de a nu se prezenta în alegeri, deși nu fuseseră date în vileag, au ajuns totuși la urechile țărăniștilor și au trezit imediat poftele și nădejdile celor care nu știau pe unde să scoată cămașa – vorbesc de cei care nu o scoseseră încă din pantaloni – ca să se strecoare în noul parlament.

 61. 62 George Hălărescu octombrie 14, 2013 la 2:57 pm

  Către „ZeV”,
  Problema este cu adevărat complexă, iar după ce am citit ultimul dvs. comentariu m-a dus gândul la „Trilogia Culturii” a lui L. Blaga. Într-adevăr multe valori s-au născut și s-au conservat în satul românesc, dar și multe idioțenii, de aceea valorile românești trebuie reevaluate. Lumea în care trăim este altfel croită.

  Către „santinela”,
  Vreau să vă mărturisesc că mi-a plăcut atitudinea din comentariul dvs. Să știți că și eu sunt tot din România, ba chiar îmi este teamă că sunt mai „feudal” ca multă lume, când vine vorba să apăr ceea ce este românesc. Nu sunt bucureștean și nici nu mă simt, dar trebuie să recunosc că centrul de gravitație al „civilizației românești” este în București. Referitor la prof. Borțun nu știu ce să vă zic, e un tip de treabă și avizat să vorbească pe această temă, dacă doriți să-l cunoașteți pot să vă pun în contact cu el.

  PS: Vreau să știți că am trăit la sat mulți ani, vreo 18 ( loc. podu Turcului, jud. Bacău),

  Către „blogideologic”,
  Spirit critic am și eu cu cât m-a înzestrat natura, în schimb puteți dvs. să mă completați, dacă aveți același punct de vedere și nu vă satisfac argumentele mele.

 62. 63 sadicu octombrie 14, 2013 la 3:31 pm

  @ZeV
  Primarul Mugurel Sarbu a devenit intre timp ex-primar.Nu a mai candidat la ultimele alegeri locale si s-a retras din politica.
  ANI,nu poate decat sa-i numere ouale,dar nu la figurat ci la propriu.Mugurel Sarbu are o ferma de gaini ouatoare.

 63. 64 Marian Nicolae octombrie 14, 2013 la 3:38 pm

  @ sadicu octombrie 14, 2013 la 11:45 am

  Trebuie sa recunoastem, cel putin intre noi faptul ca pentru un premier, moastele sfintei Paraschiva reprezinta un punct de interes major, interes care trece cu mult peste interesul poporului roman……..

  Si da, chiar este Premierul Romaniei……….plecat in pelerinaj la moastele sfintei Paraschiva………….

  Am uitat sa-l rog sa aprinda o lumanare si din partea mea…….

 64. 65 Radu octombrie 14, 2013 la 3:38 pm

  D-le Nastase, stim …Romania ca si pana acum va actiona in functie de posibilitati la schimbarile geopolitice regionale si europene, si in a contracara cat mai eficient mici interese precum cele de „stepa”. Ideile au nevoi de finantare, sanse sunt avand in vedere ca Datoria Nationala a undeva la 40% din PIB, oameni putini. Forta spirituala a unei actiuni gen „Gafencu” nu se poate genera si sub nici o forma recicla din masa de „oboseala”. Strategic Romania a plantat „oua” in diverse modele de „closti” in ultimii 23 de ani pregatindu-se pentru prezent si viitor. Istoria se repeta pentru ca aceste oua au eclozat dar rezultatul nu este cel dorit de cele mai multe ori, iar promovarea puilor nu se face pe criteriu meritocratiei si competentei. Marile corporatii si „success stories” din vest chiar daca au pornit de la afaceri de familie si chiara daca membri acelei familii aveau garantat un loc de start in companie promovarea lor se facea de catre un board independent pe baza competentelor. Imi este greu si acum sa inteleg de ce sistemul se incapataneaza sa promoveze acelasi stil. Imi puteti explica de unde atata neputinta? un pret in sange pentru o noua viziune nu e fesabil si nu garanteaza acel „mai bine”. Transferul „pasnic” intre generatii este atat de dureros, atatea etape intermediare de inteles pe alocuri dar fara rezultate solide si multe cheltuieli si sacrificii.Pana la borna 2020 avem deocamdata doar cuvinte ,mari proiecte pe hartie si multe vise (laser, scut, independenta energetica…) nimic sustenabil si o realitate mereu ascunsa sub pres!

 65. 66 Doru Coarna octombrie 14, 2013 la 3:51 pm

  @ ZeV,

  departe de mine sa te fac sa votezi altceva, dealtfel nu exista alta solutie mai ales ca iata, deja micutzul Titulescu si-a inceput in forta si pe neve campania electorala, bate tara si inaugureaza orice se poate, cauta solutii in strada impreuna cu oamenii fiind astfel extrem de popular, este in fruntea credinciosilor la sfintele moaste de la Iasi, chiar daca ar fi trebuit sa fie la Bucuresti, adica la locul sau de munca platit din bani publici in zi de luni, ca sa-si consemneze oficial noul esec cu privatizarea CFR… de care sigur ca-i vinovat acelasi, mereu acelasi Basescu…

  Eu tot caut raspuns la intrebarea: oare cat de prosti sunt, cu adevarat, prostii? Si cat de prost tre’ sa-i crezi pe altii, ca sa te crezi smecher alunecos?

  Si ghici cine mai era, tot asa, in campanie electorala tot la Iasi si tot pe neve? Prezidentiabila Elena Udrea, credincioasa si ea, singura personalitate politica ce-l poate concura pe alesul tau… Eu sigur ca-i voi vota pe ambii, deodata, ca-s ortodocsi practicanti…

 66. 67 Ghita Bizonu' octombrie 14, 2013 la 3:56 pm

  santinelo

  nu stiu daca ai observat dar articolul care ti-a placut atat de mult este un interviu cu Dumitru Bortun nu cu George Hălărescu …
  Is ia zi ca reprograme tv occidentale ? Da asta imia duce aminte de cestia aia „ca stau de vorba cu o ofticioasa ca tine!”

 67. 68 Roxana Iordache octombrie 14, 2013 la 4:43 pm

  @nastase. Ha! Măcar de-am avea cel puţin a zecea parte din oamenii de atunci, inclusiv politici. Erau elite, totuşi.

 68. 69 Roxana Iordache octombrie 14, 2013 la 4:49 pm

  @blogideologic. Şi nu credeţi că ochelarii-ăia tâmpesc la cap? 😛

 69. 70 Delia octombrie 14, 2013 la 5:10 pm

  Domnule Nastase, cu riscul sa fiu offtopic, as vrea sa va intreb daca va veti intoarce in viata politica. Sa stiti ca vi se simte lipsa si nu cred ca se va gasi curand un inlocuitor pentru cel care a fost cel mai bun prim-ministru al Romaniei si un valoros ministru de externe, un om cu experienta, cultura si inteligenta dvs. As dori, de asemena, sa va sugerez sa reluati sectiunea raspunsuri, pe care am vazut ca o aveati pe blogul dvs. prin 2010-2011 si, nu in ultimul rand, sa va doresc mult succes in tot ceea ce faceti, sanatate dvs. si familiei dvs. si sa va demonstrati nevinovataia in procesul Zambaccian! Desi scriu abia a doua oara pe acest blog,v-am urmarit mereu activitatea, am vizionat emisiunile TV in care ati aparut in ultima perioada(si nu numai) si am suferit in seara de 20 iunie 2012 ca si cum ar fi fost inchis cineva din familia mea(imi cer scuze, totusi, ca am evocat cel mai trist moment din viata dvs.). O coincidenta placuta a fost faptul ca ati fost eliberat chiar de ziua mea si asta a fost cel mai frumos cadou pentru mine. In incheiere, vreau sa va spun ca suntem multi cei care va iubim si va admiram foarte mult, care va asteptam inapoi in viata politica si , nici nu mai incape discutie, v-am vota, si care va suntem alaturi sufleteste in orice situatie!

 70. 72 blogideologic octombrie 14, 2013 la 6:55 pm

  Spuneam deja că există o dihotomie în Lumea inteligibilă între sfera tehnologică şi sfera ceremonială a societăţii. Este evident că Istoria se caracterizează şi printr-o discrepanţă între cele două sfere. Dar ce relaţie există între ele acum ? Oricum, modelul tradiţional pentru relaţiile între sfere (vorbesc despre epoca modernă) pare să fie profund perturbat prin activităţile serviciilor de informaţii. Albert-László Barabási arată avantajul major asupra cetăţenilor pe care îl deţin serviciile de informaţii prin controlul prin sfera tehnologiei (folosind banii publici aproape nelimitaţi acordaţi acestei funcţii de control absolut la care s-ar părea că sunt “îndrituite” serviciile) asupra sferei ceremoniale tradiţionale. Agenţia americană NSA şi-a dezvoltat la culmi fără de precedent programul de supraveghere a vieţii private a cetăţenilor, bazându-se pe un amestec de instrumente pe o gamă care pleacă de la IT şi ajunge la teorii din domeniul ştiinţelor sociale. Domnul Albert-László Barabási consideră că NSA a ieşit astfel din cadrul constituţional clasic al drepturilor omului, intrându-se în Comunismul 2.0 http://www.politico.com/story/2013/09/scientists-must-spearhead-ethical-use-of-big-data-97578.html

 71. 73 papasha octombrie 14, 2013 la 7:50 pm

  Privatizari , privatizari ………

  Ei , dragii mosului , mult mai tineri usl-isti mistocari de mahalale provinciale , cu prea micul Titulescu la-naintarea parangheliei de peste 70% , iata cum balosu’ vaporean de bishnitzar ” va badijoneaza „, inca o data , si fara gresaj , in ambele capete ale track-ului digestiv !!!!!
  ( Oltchim , CFR marfa , Rosia Montana , etc )

  Tinereilor usl-isti , rugati-ii cu smerenie pe cei mai varstnici si cu experienta ,
  sa va vina in ajutor si sa va scoata din haznaua in care ati sarit singuri , cu capu-nainte .

  Cititi bai nevinovatilor rapoartele alora cu respect de Tara si de Neam , din mapele de pe birourile voastre luxoase, in care dormiti in cizme , si mai dati-i dracu’ de consilieri straini , mercenari , care va vor abandona si pe voi , ca pe niste gunoaie !

 72. 74 Aramis octombrie 14, 2013 la 8:16 pm

  @ Adrian Nastase

  Îmi pare rău de întârziere, mai bine mai tarziu, dar țin sa va multumesc pentru intampinarea de la ultima mea intervenție.

  Observ ca foarte multora dintre noi, exprimat pe foarte multe bloguri, timpurile pe care le trăim ne aduc aminte de vremurile de demult, si ne inspira paralele.

 73. 75 Aramis octombrie 14, 2013 la 8:23 pm

  @ Adrian Nastase

  Eu cred ca normalitatea presupusa a Romaniei ar trebui sa-l determine pe Victor Ponta( in urma esecului privatizării CFR Marfa , dar mai ales in urma declaratiilor de gen ” nu stiu, nu mă intereseaza, nu este treaba mea, eu luni sunt la Sfanta Paraschiva” ) sa-si dea demisia. Putem spune si altfel, in sensul ca in urma acestor declaratii, clasa politica romaneasca ar trebui sa-l demita. Asta daca dorim ca România sa recupereze ceva.
  L-am laudat pe VP in cateva rânduri, având impresia ca a luat ceva bun de la d-voastra. Dar mi-e teama ca m-am grăbit, ca nu a luat nimic bun ( fără a afirma ca ar fi luat defectele, ceea ce nu exclude banuiala) .
  As fi curios sa va aflu părerea, asta daca nu indraznesc prea mult.
  S-auzim de bine.

 74. 77 blogideologic octombrie 15, 2013 la 5:55 am

  Întrebare : Pe ce fel de teorii sociale se bazează serviciile de informaţii de la noi ?

 75. 78 vsile octombrie 15, 2013 la 6:41 am

  Sadicu,

  persitas , persista ,vorbe goale intro intriga basista.

  Daca mergem doar unul,doi,trei,patru ani in urma ,observam ca oarecum „lucrabile” , recunosc cu probleme Oltchimul si CFReul,au nascut puisori nu neaparat de balta ci mai de graba de campie , un boureanu, un videanu, sau la pachet un cocos cu cirnat de plescoi,
  personalitati indragite de acest baron intrigant si mincinos dar intradevar sadic, capusi de campie asezate pe bolnavele Oltchim si CFR,unitati supte de sange de care s-a ales praful sub atenta supraveghere piezisa a sefului mare si a pseudo prim ministru Boc.Au miscat vreun deget cei doia baroane sadic?

  Dupa ce s-a ales praful nemernici de pretutindeni au inceput sa ceara ca din cele doua mari entitati ajunse in sau de rahat, sa se faca bici dar sa si plezneasca.

  Ce face acest individ sadic , preia temele EVZeului ale unei schimonosite din dragolste de Base si le aduce aici , insistind precum chinezul cu faimoasa picatura aparent mica si nevinovata.

  Acestia sunt de fapt eroii urmasi ai pamfletului conuscutului „proculturist” Licheanu!
  Faptul ca Ponta & Co. sunt niste „inofensivi”, este insa adevarat dar asta este o alta poveste!

 76. 79 Marian Nicolae octombrie 15, 2013 la 7:50 am

  DOAR ACEST LUCRU SE DORESTE, SINCER, CE NU ATI INTELES INCA ???
  ——————————————————————————————————–—————————–
  Ce spun apicultorii, agricultorii şi proprietarii de pensiuni din Apuseni?
  Cianura de la Roşia Montană va distruge complet Ţara Moţilor

  http://www.cotidianul.ro/cianura-de-la-rosia-montana-va-distruge-complet-tara-motilor-224466/

  Cianura de la Roşia Montană va distruge complet Ţara Moţilor
  Apicultori, producători agricoli şi proprietari de pensiuni turistice din Munţii Apuseni susţin că proiectul de exploatare pe bază de cianură de la Roşia Montană va distruge complet Ţara Moţilor, va desfiinţa sute de mii de locuri de muncă bazate pe activităţile tradiţionale ale moţilor, practicate de mii de ani, şi va produce o depopulare forţată şi masivă a zonei, tocmai pentru a se putea extinde masiv exploatarea regională a resurselor subterane ale României, în profitul unor companii străine.

  “Gold Corporation contează pe o depopulare masivă a zonei.
  A marşat pe o strategie în acest sens şi a plecat de la supoziţia falsă că moţii fiind oameni extrem de răbdători, vor fi îngenunchiaţi în cele din urmă şi nevoiţi să îşi părăsească vatra străbună, ca să nu moară intoxicaţi cu cianură şi de boli incurabile. Dar nu este deloc aşa. Vom lupta aprig pentru supravieţuirea noastră demnă în Ţara Moţilor”, susţine Aron Stoica, renumit apicultor profesionist din Ţara Moţilor, producător de miere bio certificată.
  El şi familia sa îşi câştigă existenţa, de 30 de ani, din practicarea apiculturii.

  Stoica atrage atenţia că întreaga agricultură montană din Ţara Moţilor şi din împrejurimi va deveni impracticabilă, pe o rază de sute de kilometri, din cauza substanţelor toxice folosite în exploatarea de la Roşia Montană. Grupul Gold Corporation va sacrifica tot ce este mai valoros în Ţara Moţilor: viaţa oamenilor, natura cu apa şi aerul curate, pădurile de brad, pajiştile, păşunile, culturile agricole, creşterea ecologică a animalelor şi apicultura.

  “Ţara Moţilor este Grădina Maicii Domnului, un leagăn al vieţii. Munţii Apuseni au fost desemnaţi de Comisia Europeană drept o destinaţie europeană de excelenţă.Prin exploatarea cu cianură de la Roşia Montană, Ţara Moţilor va deveni un cuib al morţii. Tot ce este ecologic şi natural se va distruge. Din 2014, originea regională a mierii trebuie să fie obligatoriu indicată pe etichetă. Cine va mai cumpăra miere din zona Roşia Montană? Cine va mai veni să facă turism într-un perimetru cu cianuri? Nimeni! Ne sună la telefon şi acum francezi, nemţi şi britanici să ne întrebe la ce distanţă de Roşia Montană se află oraşele Câmpeni şi Abrud, sau pensiunile de la Albac şi Arieşeni. Noi, moţii, nu acceptăm sub nicio formă proiectul de la Roşia Montană prin care sănătatea copiilor şi tuturor urmaşilor noştri va fi grav pusă în pericol”, susţin familiile de moţi, antreprenori ce muncesc de dimineaţa până seara pentru a-şi susţine existenţa. Ei se opun proiectului de la Roşia Montană, pentru că activitatea lor este strâns legată de menţinerea unui mediu curat, nepoluat industrial cu substanţe extrem de toxice.

  “Toată lumea a văzut, înspăimântându-se, ce s-a întâmplat cu exploatarea cu cianuri din Peru. Eu am coşmaruri după ce am vizionat acest film documentar.
  Văd că situaţia din Peru se repetă pas cu pas la Roşia Montană, cu aceeaşi manipulare a populaţiei, aceleaşi promisiuni mincinoase că locuitorii zonei vor avea locuri de muncă şi se vor îmbogăţi, aceeaşi aberaţie că vor putea bea apă din lacul cu cianuri şi nu li se va întâmpla nimic. Sunt promisiuni criminale de-a dreptul, din partea celor ce nu se mai satură de bani. Cianura de la Gold Corporation ne va ucide copiii, bătrânii, natura, munca de o viaţă şi speranţele”, afirmă Aron Stoica.

  El spune că 90% din locuitorii Ţării Moţilor nu sunt de acord cu proiectul de la Roşia Montană, dar protestele lor nu sunt mediatizate, televiziunile focalizând, contra mari onorarii, “pe protestele minorităţii manipulate de Gold Corporation şi de autorităţi corupte”.

  “Este un complot total, de la cele mai înalte niveluri – presedinţie, guvern şi parlament – până la minoritatea manipulată din Roşia Montană. Este o corupţie generalizată, un teribil flagel. S-a ajuns să se discute pe faţă ce şpagă a luat fiecare dintre înalţii demnitari, dar şi autorităţile locale rupte în totalitate de realitate şi de interesul naţional real”, spune apicultorul din Ţara Moţilor. Stoica arată că la nivel local acest lucru este posibil şi pentru că partidele politice nu există decât pe hârtie: “Partidul este unic şi este Roşia Montană Gold Corporation. Autorităţile au fost cumpărate de Gold Corporation. O altă explicaţie logică pentru girul care se dă unui proiect antinaţional nu se poate găsi. Iar în ceea ce priveşte primarii, în loc să fie primii gospodari, sunt ultimii”.

  Din punctul său de vedere, este inacceptabil că în situaţia în care statul împrumută, în fiecare lună, bani de la bănci pentru a plăti pensiile şi salariile românilor, guvernanţii să cedeze, aproape gratis, fără acordul românilor, imense zăcăminte de aur, argint şi metale rare ale ţării, tot aşa cum, cu câţiva ani în urmă, au cedat, neconstituţional, petrolul şi gazele naturale, pentru o infimă redevenţă de 2%.

  “Proiectul RMGC distruge munca de decenii a mii de locuitori ai Ţării Moţilor.
  Nu este deloc un proiect de interes naţional, dimpotrivă, este o ameninţare pentru economia naţională. După acest proiect, România nu se va mai putea redresa economic 500 de ani. Se vor pune pe butuci sute de pensiuni turistice construite de moţi cu miliarde de lei, parte obţinuţi prin proiecte europene, se vor distruge agricultura, domeniul zootehnic şi apicultura. Natura va deveni o rană a pământului. Oamenii vor fi prada unor boli incurabile. Pentru ce? Pentru a umple buzunarul unor străini serviţi în ţară de personaje venale, inconştiente şi corupte”, explică Aron Stoica. El atrage atenţia că după 1989 s-au vândut 93% dintre obiectivele economiei naţionale, iar străinii produc azi, pe teritoriul ţării noastre, în interesul companiilor de peste hotare şi “în locul românilor mereu disponibilizaţi colectiv”. Unităţile de prelucrare a lemnului din Ţara Moţilor, fabrici de mobilă, sunt nevoite să facă faţă unei concurenţe acerbe pentru achiziţionarea materialului lemnos, cu societăţi străine care cumpără masă lemnoasă în buşteni masivi, nu prelucrată, ca să o transforme în rumeguş pentru tot felul de prefabricate nesănătoase. Hoţii de masă lemnoasă au invadat Munţii Apuseni, ca şi Maramureşul şi judeţele Harghita şi Covasna, unde s-au devastat, prin tăieri abuzive, 12.000 de hectare de păduri ce protejau teritoriul împotriva intemperiilor naturale. Stoica avertizează că din râul Arieş se face, în prezent, o aducţiune de apă, cu fonduri europene, pentru consumul populaţiei din zona Turda-Câmpia Turzii. “Oamenii vor bea apă cu cianură şi alte substanţe toxice infiltrate în stratul de apă freatică sau aduse de râuri de la Roşia Montana”, explică, revoltat, apicultorul. Cariera de la Geamăna este o prefigurare perfectă a dezastrului ecologic pe care îl va produce în Ţara Moţilor proiectul Gold Corporation.

  În 36 de ani, iazul de decantare de la Geamăna a făcut ravagii în zonă.
  Studiile arată că apa otrăvită s-a infiltrat în sol, ajungând la pânza freatică, iar de acolo în iarba păşunilor şi în fântâni. Oamenii îşi văd vitele murind înainte de vreme: se îmbolnăvesc subit de boli incurabile. Se nasc viţei cu malformaţii. Cadmiul este un metal greu şi poate provoca forme agresive de cancer, chiar şi în cantităţi infime. Stoica mai spune că nimeni nu vorbeşte despre schimbările climatice majore pe care le vor aduce defrişarea masivă a patru munţi la Roşia Montana şi imensul lac cu cianuri, cu evaporări de toxine în atmosferă, urmate de ploi cu pulberi de fier, cupru, plumb şi metale grele. Ploile acide pot ajunge până în Bihor. Cianurarea este o tehnologie ieftină şi va asigura un imens profit pentru Gold Corporation. În Occident se respectă dumnezeieşte legislaţia de mediu, în România nu. După dezastrul din 2000 de la Baia-Mare, firma minieră australiană care exploata aur cu cianură şi-a declarat falimentul şi a plecat repede din România. Cianura deversată a afectat râurile Săsar, Lăpuș, Someș, Tisa și fluviul Dunărea înainte de a ajunge la Marea Neagră. Apele poluate au provocat moartea unei mari cantități de peşte. Accidentul a fost unul dintre marile dezastre ecologice din Europa de după Cernobîl.

  “De 23 de ani vorbim numai de interese personale ale clasei politice şi de agonisire rapace pentru familiile ei, în timp de românii sunt tot mai săraci şi mai disperaţi”, punctează Aron Stoica. El subliniază că specialiştii Institutului de Geologie al României susţin, cu date concrete, de cercetare ştiinţifică profesionistă, că proiectul Roşia Montana, bazat pe decopertarea a patru munţi şi tratarea minereului cu cianuri, reprezintă un pericol maxim, la fel şi deşeurile toxice care vor rezulta din exploatare. “Va fi creat cel mai mare bazin cu şlam cianurat din Europa. Pentru exploatare, se va folosi, anual, într-o singură localitate – Roșia Montană – timp de 13 ani, o cantitate de cianură mai mare de 13 ori decât cantitatea utilizată într-un an în întreaga Europă. Impactul asupra mediului va fi catastrofal şi cu efecte pe sute de ani. Pe de altă parte, pe lângă minereurile de aur şi de argint, la Roşia Montana se găsesc metale rare extrem de valoroase pentru industriile de pe mapamond. Aceste metale rare – wolfram, titan etc. – sunt mult mai scumpe pe piaţă decât aurul şi trebuie să fie exploatate exclusiv în beneficiul statului şi populaţiei României. Ieşim astfel şi din criză şi din sărăcie, dacă nu noi, măcar urmaşii noştri faţă de care avem o datorie. Ce cuvânt vor avea de spus în lume urmaşii noştri, într-o ţară fără resurse? Niciunul!”, a concluzionat Aron Stoica.

  Autor: Carmen Fărcaşiu, jurnalist Cluj-Napoca

 77. 80 Marian Nicolae octombrie 15, 2013 la 7:57 am

  Detalii despre o tragedie în exploatarea aurului
  Prăbuşirea digului de la Certej din 1971

  http://www.cotidianul.ro/prabusirea-digului-de-la-certej-din-1971-224410/

  Prăbuşirea digului de la Certej din 1971
  Dezastrul de la Certej a avut loc la data de sâmbătă 30 octombrie 1971, la ora 4:55 dimineața, fiind provocat de ruperea digului și alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere Certej, județul Hunedoara, conform site-ului Wikipedia.

  Digul s-a rupt pe o lățime de 80 de metri și din iaz au fost expulzate în câteva minute 300.000 de metri cubi de steril.

  Valul acid de steril a înghițit, într-un sfert de oră, și a ras de pe fața pământului șase blocuri de locuințe cu 25 de apartamente fiecare, un cămin cu 30 de camere, șapte locuințe individuale și 24 de gospodării au fost distruse sau avariate. Dezastrul a provocat 89 de morți și 76 de răniți. Autoritățile au anunțat oficial la radio și televiziune un număr de 48 de morți pentru a nu fi nevoite să declare doliu național.

  Un articol mult mai amplu se poat citi în “Adevărul de seară” Hunedoara.

  Ruperea barajului iazului de decantare plin cu cianuri de la Certej: valul acid de steril a înghiţit oficial 89 de oameni, neoficial a produs peste 150 de victime. Ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere Certej, Hunedoara, a provocat în zorii zilei de 30 octombrie 1971 cea mai cumplită tragedie pe timp de pace din anii ’70.

  În dosarul anchetei făcute de Procuratura Judeţeană Hunedoara, se menţionează că valul acid de steril a înghiţit, într-un sfert de oră, 89 de oameni şi a ras de pe faţa pământului şase blocuri de locuinţe, un cămin cu 30 de camere şi patru locuinţe individuale.

  Amploarea dezastrului a fost ascunsă de autorităţile comuniste pentru a nu fi obligate să declare doliu naţional. După un an de cercetări şi audieri, ancheta a decis că tragedia este urmarea unor împrejurări ce nu puteau fi prevăzute, nimeni nefiind vreodată condamnat pentru moartea celor 89 de persoane. Filmul tragediei de la Certej este povestit astăzi de supravieţuitorii şi martorii la teribilele evenimente din acea toamnă.Certej, locul care a întâlnit moartea- O dimineaţă de toamnă – 30 octombrie 1971

  Ora cinci dimineaţa. Certejul, o mică localitate minieră din Apuseni, nu departe de oraşul Deva, era încă scufundat în somn. Doar la câteva ferestre se aprinseseră lumini, pete galbene în întunericul umed, oameni ce se pregăteau să intre în schimbul de dimineaţă la mină. O dimineaţă tăcută şi posomorâtă de toamnă. Noaptea rece încă nu se ridicase. Fuioare de ceaţă se agăţau de vârfurile brazilor.

  Totul a început în tăcere

  Fără zgomot, ceţurile au fost împinse în jos, spre vale, de ceva invizibil. O creatură uriaşă, nevăzută, de aer, se rostogolea cu o viteză incredibilă. Brazii s-au în doit şi au trosnit ca la o furtună pornită de nicăieri. Era un suflu distrugător, ca al unei explozii. Pri­mele case au fost spulberate. Şi, imediat, au început să bubuie ferestrele celorlalte şi să zboare acoperi şurile. Acel suflu gigantic arunca în aer animale, maşini, mătura tot ce găsea în cale. Ca o rafală de uragan. Apoi a urmat o secundă de linişte.

  Oamenii au sărit din somn şi s-au gândit la cutremur. Alţii au apucat doar să deschidă ochii şi să simtă frica aceea colosală, pe care instinctul ţi-o dictează înaintea unei catastrofe. Dar majoritatea nu au avut timp să reacţioneze în niciun fel. Nu au avut timp nici să se dea jos din pat sau să meargă la fereastră, să vadă ce se întâmplă. În negura malefică a acelei dimineţi, întunericul plin de ceţuri sfâşiate era com plice cu moartea: trei sute de mii de tone de steril au ras, în doar câteva secunde, întreaga vale a Certejului. Un mâl gros, care a zdrobit şi a înghiţit cu furie blocuri, case, grădini. Toate au fost făcute una cu pământul, în doar câteva clipe. Oamenii nici nu au avut timp să ţipe. Se auzeau doar trosniturile blocurilor de beton, căzând unul după altul, zidurile se prăbuşeau cu sunet înfundat, casele erau sfărâmate cu zgomot de oase rupte. Apoi, când masa aceea nea gră şi diformă a acoperit totul, au urmat iarăşi câteva clipe de linişte totală.

  Şi abia apoi au izbucnit urletele. Strigăte de ajutor, strigăte disperate, ridicându-se de pe întreaga vale, din stratul de nămol.

  Oamenii din casele aflate mai sus, pe dealuri, au ieşit afară şi atunci au început alte stri­găte, care anunţau catastrofa:

  “S-a rupt barajul!”

  S-a rupt barajul ! Întregul steril rezultat din tratarea cu cianuri a minereului aurifer era depus într-un lac artificial şi zidul barajului cedase, pe o lungime de 80 de metri. De fapt, Certejul nu era o simplă localitate din Apuseni, era o colonie minieră veche, unde se extrăgea şi se prelucra minereul aurifer. Tot sterilul rezultat din tratarea minereului cu cianură era depus de mai mulţi ani în acest lac uriaş. Şi muntele parcă s-a răzbunat pentru tot acest timp în care a fost sfredelit, scormonit, otrăvit.

  În acea zi fatidică de 30 octombrie 1971, până la prânz erau deja aliniate, pe podeaua căminului cultural din Certej, 21 de cadavre. Bătrâni, copii, soţi îmbrăţişaţi. Corpuri găsite în valul de steril, ce îi mumificase instantaneu.

  Toate aveau ceva în comun: erau fără haine, penru că cia nura din steril le topise. După câteva zile, căutările s-au oprit.

 78. 81 Marian Nicolae octombrie 15, 2013 la 8:05 am

  Adrian Năstase, despre riscurile participării partidelor USL pe liste separate la europarlamentare

  Postat la: 15.10.2013 – 08:55 | Scris de: Alina Olteanu 0
  http://www.ziuanews.ro/politica/adrian-nastase-despre-riscurile-participarii-partidelor-usl-pe-liste-separate-la-europarlamentare-105514

  Fostul premier Adrian Năstase a declarat că participarea partidelor USL pe liste separate la alegerile europarlamentare din 2014 ar putea crea tentația prezentării unor aspecte legate de guvernare în mod diferit, precum şi riscul de a reîncepe o discuție privind alocările de funcții.

  „(…)Până la urmă, la alegerile europarlamentare se va discuta tot despre guvern, tot despre guvernare, tot despre lideri politici. Este oarecum cinic ce spun, dar să nu ne facem iluzii că temele vor fi altele. De aceea, în opinia mea, participarea pe liste separate va crea o anumită tentație pentru reprezentanții acestor liste – vorbesc de cei din coaliția guvernamentală – să prezinte chestiunile de guvernare în mijlocul guvernării într-un mod diferit, ceea ce cred, nu este un lucru extrem de pozitiv și în plus riscă că creeze premisele unor concluzii de un anumit ordin în perspectiva alegerilor prezidențiale”, a declarat Adrian Năstase pentru Agerpres.

  Fostul premier a mai atenţionat că rezultatele la europarlamentarele din 2014 ar putea pune în discuție la nivel local o anumită premisă de la care s-a pornit – aceea de paritate în alocarea unor posturi. „Și, dacă rezultatele vor fi diferite față de prezumția inițială, vor începe comentarii la nivel local pentru corectarea situației referitoare la posturi și există riscul de a reîncepe o discuție despre alocările de funcții și așa mai departe. Aceasta este partea să spunem pesimistă. Există și speranța că, în felul acesta, prin însumarea, prin clarificarea votului se va revalida coaliția de guvernare și de asemenea există posibilitatea de reasumare a unei abordări ideologice. Vom vedea dacă va prevala partea să spunem pesimistă și vor apărea aceste riscuri de care am vorbit sau elementele pozitive – care de asemenea sunt inerente în această abordare – vor fi cele care vor domina analiza pe care o vom face după alegerile europarlamentare”, a arătat Adrian Năstase.

  Ilie Sârbu: Vom avea situaţii în care ne batem pe zone, pe acelaşi post

  Asupra faptului că s-ar putea să existe „o problemă” generată de listele separate la europarlamentare a atenţionat şi liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, în cadrul unui interviu publicat ieri de Pesurse.ro. „Păi primăvara lui 2014 înseamnă europarlamentarele, când noi vom candida separat şi când vom avea o problemă. Eu am multă experienţă în politică noastră românească şi aici văd o problemă. De ce? Fiindcă vom avea situaţii în care ne batem pe zone, pe acelaşi post, vrem fiecare să luăm cât mai mult. Noi avem clar procentele, cam ştim de acum cât vom obţine, dar s-ar putea să fie exces de zel la unii dintre colegii noştri. Dacă sunt ‘unii’ încă e bine”, a afirmat Ilie Sârbu.

 79. 82 M.Voicu octombrie 15, 2013 la 9:15 am

  IN TIME nu e off topic :
  Găselnița cu Roșia Montană ar însema pentru România un COST lunar de aproape 1 kg AUR per UN LOC DE MUNCĂ timp de 16 ani 👿 [0,9043 kg = 295,16 tone de aur : (1,700 locuri de muncă x 16 ani x 12 luni) ; 295,16 tone = 314 – 6%]

 80. 83 blogideologic octombrie 15, 2013 la 9:30 am

  Cyril LEMIEUX, director de studii la EHESS (l’Ecole des hautes études en sciences sociales) : “Cu ajutorul rromilor, să refacem Franţa !” http://www.liberation.fr/societe/2013/10/11/avec-les-roms-refaire-la-france_938919

 81. 84 Cris octombrie 15, 2013 la 9:36 am

  Din Memoriile lui Constantin Argetoianu:

  Treisprezece luni cât a ținut guvernul său (1931-32), Iorga a fost într-o stare perpetuă de agitație. În primele săptămâni însă n-a fost agitație, ci curată frenezie.
  Obișnuit cu hodoroagele partizanilor lui, nu se mai putea despărți de Kreislerul Președinției (Consiliului de Miniștri), și nu s-a mai coborât din el, spre disperarea șoferului Vasile care nu mai văzuse în viața lui un astfel de f…-vânt.
  Se așeza lângă el și porneau la Văleni, la Sinaia, la dracu…
  Când n-avea unde să meargă prin depărtări, o lua razna pe străzile Bucureștiului, se ducea să măture o biserică veche, să râcâie un zid, să instaleze în trei mișcări un muzeu…
  Se ducea cu cineva, cu ceva și undeva, mergea să țină un curs sau o conferință, să vorbească la radio sau să dezgroape un mort la Academie.
  Toate aceste îndeletniciri nu-l împiedicau să dea o raită și pe la Ministerul Instrucției, să rezolve 300 de petiții, să încurce 300 de dosare, să redacteze în trei minute 300 de articole ale unei legi organice.
  În trei zile după prima lui apariție în oficina din str. Spiru Haret, proiectele de legi pentru reorganizarea învățământului superior, secundar și primar erau gata. Și mai avea vreme să treacă pe la Ministerul de Finanțe să-mi spuie, deschizând ca o vijelie ușa, că merge la Palat să-și dea demisia.
  Câteodată – rareori, căci făcea moarte de om – nu-și găsea Kreislerul la poartă fiindcă îl șterpelise Catinca (nevasta) sau alt neam, și pornea atunci pe jos ca un nebun. Cine-l întâlnea, cu umbrela, cu ghiozdanul, cu pălăria calabreză, cu pulpanele redingotei agitate și revoltate, parc-ar fi vrut să se leapede de el, cine-l întâlnea gonind să-și prindă barba, cum aleargă măgărușii în Italia după un șomoldoc de fân atârnat dinaintea botului, l-ar fi luat drept orice, numai drept prim-ministrul țării nu.
  Chiar așa nebun cum era, cu Iorga ar mai fi fost ceva de făcut dacă n-ar fi fost păcătosul său anturaj și partidul, nenorocirea de partid în care se adunase o nemaipomenită colecție de vietăți.
  În jurul mai tuturor oamenilor politici de vază mișună și proști, și lichele veșnic la pândă după un ghelir, și care se mulțumesc cu firimiturile care cad de la masa stăpânului, sau cu resturile.
  Iorga este însă singurul om politic în jurul căruia mișună numai proști sau lichele care nu se mulțumesc cu firimiturile, și cer loc la masă. Ce e mai trist e că patronul nu-și cunoaște oamenii, astfel că devine o jucărie în mâna lor.
  Mărturisesc că până la experiența din 1931 am avut o părere bună despre Partidul Național, Naționalist, Național-Democrat sau mai știu eu cum îi zicea (căci apostolii culturali adunați în jurul bărbii lui Iorga și-au schimbat de câteva ori titulatura).
  Experiența din 1924 mă făcuse să cred că acești mediocri erau oameni cu suflet curat.
  Vai! ce-a rămas din această părere după experiența din 1931…

 82. 85 Cris octombrie 15, 2013 la 10:03 am

  Pentru că procurorii și judecătorii ne-au dat atâtea exemple de abuzuri, de nerespectarea Codului Penal, a drepturilor cetățenești, de condamnări doar pe bază de „mărturii” ale unora care te antipatizează, pe bază de deducții, s-a încetățenit ideea că, fiind funcționar al Statului, trebuie să sufli și în iaurt pentru că poți fi condamnat nevinovat fiind, și atunci funcționarii din ministere preferă să nu semneze, să nu aprobe, să nu-și ia răspunderea.
  Așa s-a întâmplat și cu CFR Marfă.
  S-a instaurat un climat de teroare care n-are nimic de-a face cu lupta anticorupție.
  Din această cauză, totul merge foarte greu, iar unele lucruri chiar stau.
  Oamenii zic: mai bine să nu se facă decât să fiu băgat la închisoare.
  Asta a făcut „Justiția” în ultimii ani.
  Se va relua licitația în cazul de mai sus, Gruia Stoica a declarat că va participa din nou pentru că el a cumpărat companii în ALTE ȚĂRI și i se pare drept să cumpere o companie din țara lui.
  Băsescu a făcut public afirmații despre GFR, lucru pe care nu-l face niciun președinte întreg la minte.
  Dacă Obama, Hollande, Napolitano…ar spune ceva de bine sau de rău despre o companie privată, ar fi dați jos în câteva săptămâni.
  Abia aștept să treacă anul 2014 și să scăpăm de insul ăsta primitiv care ne-a dat înapoi în ăștia 10 ani…

 83. 86 blogideologic octombrie 15, 2013 la 11:32 am

  @ George Hălărescu
  Comentariul meu la interviul „profesorului” Dumitru Borţun : Evoluţiile actuale din domeniul învăţământului superior (mă refer la fenomenul educaţional MOOC) ne arată Marşul victorios al Revoluţiei Cognitive. Am mai demonstrat ostensiv pe acest blog, vorbind despre Gramatica de la Sibiu tipărită la anul 1828, că România intra cu succes atunci în Epistema modernă. Ideologia aceea naţionalistă era asociată cu începutul Revoluţiei Cognitive la noi. Dar lucrurile erau oarecum mai vechi, şi mai clasice. Constantin Rădulescu-Motru spunea că drumul iniţiatic era trasat de postulatul identităţii din logică prin opera lui Miron Costin. Ştim că drumul iniţiatic are asociată Metoda. Folosind limbajul generaţiei care experimentează abia acum (pentru că nu s-au născut mai devreme) Revoluţia Cognitivă, trebuie să vedem şi noi Marşul victorios al Revoluţiei Cognitive ca pe o ludificare (gamification). Iar MOOC reprezintă cel mai înalt etaj al Jocului început de naţiunea română în urmă cu două secole, Jocul care se cheamă, încă!, Epistema modernă. Reamintesc totodată faptul că noi am depăşit, cu brio!, capcana post-modernităţii impusă naţiei noastre de către ideologii optzecişti şi ghedesişti “de tristă amintire”. Putem chema acest nivel nou al Jocului în care ne aflăm, drept “cea de a doua modernitate” a noastră.

 84. 88 Cris octombrie 15, 2013 la 1:10 pm

  Discuție într-un studio TV, între un Demnitar dintr-un Minister, un Lider Sindical și un Redactor:
  R: șomajul în rândurile tinerilor e de 40%.
  DM: tinerii absolvenți nu știu să facă nimic. Școala e ruptă de piața muncii.
  LS: nu știu să facă nimic, dar, când pleacă afară, își găsesc loc de muncă.

  Ați crede că discuția s-a purtat într-o televiziune română.
  Ei bine, nu. Ea a avut loc într-un platou al televiziunii publice italiene Rai 1.

 85. 89 Cris octombrie 15, 2013 la 1:32 pm

  Pentru cei care nu știu ce atribuții are un prim-ministru:

  Prim-ministrul nu semnează și nu anulează privatizări.
  Există o comisie pentru fiecare privatizare, care întocmește caietul de sarcini, organizează licitația, hotărăște câștigătorul și semnează sau nu vânzarea.
  Comisia are niște legi și reglementări de urmat. Dacă ea constată/consideră că cumpărătorul nu respectă reglementările, poate să nu semneze actul de vânzare.
  Prim-ministrul nu se bagă în lucrările comisiei.
  Privatizarea ca operațiune a fost introdusă în programul întregului guvern ca urmare a angajamentelor luate de fostul guvern cu FMI.
  Nu se pune problema unui eșec al prim-ministrului.
  Licitația va fi reluată, iar, dacă, în cele din urmă, niciun cumpărător nu va îndeplini condițiile, CFR Marfă va fi dat pe mâna unui manager privat care va proceda ca și cu o firmă privată: nu are profit? se reduce activitatea, se reduc cheltuielile, sunt concediați salariați. Nu are profit nici așa? Se desființează pentru că înseamnă că nu mai e nevoie de CFR Marfă pe piață.
  Așa e în economia de piață.

 86. 90 ZeV octombrie 15, 2013 la 4:46 pm

  Astazi am vazut o garnitura interminabila de vagoane cisterna traversand zona industriala a Iasului, vagoane cu aspect occidental, inscriptionate Grup Feroviar Roman. Am ramas impresionat, mai ales, ca stiam ce logistica de reparatii si mentenanta are aceasta societate, singura care poate redresa CFR Marfa, Orice alta varianta este, dupa parerea mea, proasta pentru compania nationala, iar pana la urma, procedura se va finalize, mai devreme sau mai tarziu.
  Ce inseamna concurenta in transportul de Marfa ? Calea ferata nu este ca soseaua, pe care, sa translatezi aleatoriu mormane de tiruri sufocante pentru punctele vamale.
  Directiva 10 a UE spune ca Romania ar fi trebuit sa transfere 20% din transportul rutier de marfa, pe sina. La noi , din 2005 incoace, s-a procedat taman invers. De aceea apare cu atata vehementa la televizor acel individ isteric numit Hagiu (lider al transportatorilor auto), care urla pe sase octave ca nu soferii sunt principalii vinovati de accidentele rutiere, ci, STATUL ! O hahalera mediatica, pe care Titi Aur a pus-o la punct in mod inteligent si profesionist.
  O societate romaneasca puternica de cale ferata, cu actionariat privat neafiliat politic, nu pare a face casa buna cu interesele politicienilor. Anumitor politicieni, care au semnat pactul diavolului cu Occidentul acaparator si dizolvator.
  Ei ne tot spun ca Romania are nevoie de investitori strategici, dar nimeni nu-i defineste. Doar Traian Basescu vorbeste despre siguranta soldatilor americani aflati in tranzit, de ca si cum, Romania nu are interese proprii fiind asimilata unui simplu poligon de incercare al marelui licurici.
  Le spun cu acest prilej dreptacilor Romaniei: Sa va fie rusine, tradatorilor ! Si voi va trebui sa gestionati economia si companiile nationale. Iar veti face precum guvernul inactiunii, hotiei si incompetentei, numit ..guvernul Traian-Boc ?
  Mai vreti votul romanului ? Cand si-o vedea ceafa, ne-stimabililor, lasi si incompetenti ce sunteti.

 87. 91 Luminita Arhire octombrie 15, 2013 la 7:43 pm

  Mult-regretatul procuror DNA Lucian Papici , fara de care nu se poate si nu se cuvine , da niste replici sforaitoare intr-o carte ( „ EU VOTEZ DNA !!!!! ” autor C. Ghinea , coautori Lucian Papici si altii ) pe care celebra editura HUMANITAS ( veche luptatoare impotriva abuzurilor defunctului comunism , mai stiti? ) o promoveaza , dimpreuna cu alte productii,cum ar fi „PRETUL ADEVARULUI ” ( nu este titlul unei telenovele , este o discutie cu Daniel Morar – autor Dan Tapalaga ) .Din dialogul (neinteresant ) se desprinde o uluitoare infatuare bazata pe NIMIC , dar si o imagine cat se poate de clara a industriei care produce mici dumnezei in institutiile atat de laudate de prietenii de la Bruxelles. Imi amintesc ca, atunci cand am intrat in facultate , rectorul acesteia ne-a strans pe toti , pentru o mica introducere in atmosfera universitara si ne-a spus , cu frumoase cuvinte , ca suntem o echipa de elita , ca suntem speciali , pentru ca viitoarea noastra meserie imbina in mod fericit tehnica si arta , inteligenta si sensibilitatea . In timpul anilor de facultate , am avut prilejul sa constat ca acesta imagine era mult prea idilica : studentii erau ca peste tot – unii foarte buni si talentati , multi netalentati dar silitori ,altii netalentati si lenesi . Nu , nu eram o CASTA , asa cum ni se spusese . Eram ca toti ceilalti – cu bune si cu rele . Cei mai pacaliti dintre noi au fost aceia care s-au incapatanat sa nu observe asta .
  Si unii procurori DNA isi inchipuie ca fac parte dintr-un fel de CASTA ; puterea mosntruoasa care li s-a oferit ii scuteste –cred ei – nu numai de profesionalism , dar si de deranjul de a fi inteligenti . Altfel nu as sti cum sa-mi explic emfaza cu care Lucian Papici imparte publicatiile si televiziunile .Daca i-a soptit cineva ca sunt mai „intelectuali ” cititorii de „Dileme ” si de „ 22 ” decat cititorii de „Jurnale ” si „ Cotidiene” , ar fi timpul sa-l trezeasca cineva din reverie .In sinea lui , domnul procuror poate sa creada orice . Ca sa-si faca publice insa optiunile , este ceva atat de nelalocul lui ,incat pare incapatanarea unui fotbalist de a marca neaparat in propria poarta . Nici cel care-l intervieveaza nu pare insa mai destept – interviul i s-a parut atat de genial incat a simtit nevoia sa-l reia intr-una dintre publicatiile pentru intelectualii consacrati ; poate daca nu era atat de zelos , ineptiile domnului ar fi ramas necunoscute .

 88. 92 Aramis octombrie 15, 2013 la 9:17 pm

  @ Cris

  M-ai lamurit cu atributiile primului ministru. Nu era necesar, dar multumesc de reminder.
  Daca ceea ce spui as inghiti pe nerasuflate, ceea ce nu e cazul, nu m-am născut ieri, as crede ca acea comisie de privatizare este in subordinea mea, sau a lui Vasile. Draga Cris, Ponta este șeful guvernului, si este a doua privatizare sub șefia sa de guvern care da chix într-un mod penibil. Primul ministru nu are voie sa facă declarațiile pe care le-a facut el. Senzatia de iresponsabilitate si de adolescent ajuns comandant de unitate pe scoala gimnaziala din Zimnicea pe care o lasa este de un penibil absolut.

 89. 93 ZeV octombrie 15, 2013 la 9:18 pm

  Prin faptul ca s-a detasat in mod pueril de superficial de obiectivul finalizarii procedurilor de privatizare a CFR Marfa, Victor Ponta m-a dezamagit. Sunt foarte curios ce va face in continuare pentru ca increderea mea in domnia sa sa revina la parametric anteriori. Totusi, cineva trebuie sa guverneze pentru oameni si locurile lor de munca.
  Repet, Victor Ponta si intreg guvernul demonstreaza ca balivernele si amenintarile presedintelui le influenteaza deciziile majore.
  Trist, foarte trist, pentru votantii USL.

 90. 94 Aramis octombrie 15, 2013 la 9:30 pm

  @ Roxana Iordache ( Ana Ipatescu)

  Rămâne cum am stabilit: Crin rules, Ponta bleah, cah !
  Sau nu?

 91. 95 Centru octombrie 15, 2013 la 9:30 pm

  Mérita Romania sa ai locul Turciei in baraj ? Ma simt jenat . O impostura . UN oltchim. , o CFR marfa. , un Brasov Comarnic . Sa plece amandoi primii .

 92. 96 ion adrian octombrie 15, 2013 la 11:51 pm

  Ref Privatizarea CFR Marfa
  Si daca statul adica noi contribuabilii vom plati penalitati la cine vor ajunge si cine va imparti acesti bani?

 93. 97 sadicu octombrie 16, 2013 la 12:13 am

  Sunt solidar cu suferinta lui ZeV .De asemenea,comportamentul sau din ultimul timp…vacarul suparat pe sat,este cat se poate de omenesc.Esecurile noastre sau ale celor pe care-i pretuim,ne scot uneori din minti si de cele mai multe ori suntem tentati sa dam vina pe altii.
  Dam vina pe altii si atunci cand nu suntem capabili sa recunoastem propria neputinta sau a celor pe care-i sustinem.
  Si totusi,prelungirea la nesfarsit a agoniei dauneaza pentru ca granita dintre firesc si ridicol este foarte subtire.
  P.S.
  ZeV :te ambitionezi sa pariezi in continuare pe un cal mort.Daca nu te trezesti la timp,o sa devii preferatul curcilor care rad.Sa nu-mi spui ca nu te-am avertizat.

 94. 98 blogideologic octombrie 16, 2013 la 12:44 am

  @ Roxana
  Bine, “prostirea” se realizează pe mai multe căi decât propune Oculus Rift. Văd că Umberto Eco le face reclamă.

 95. 99 blogideologic octombrie 16, 2013 la 1:16 am

  Un film despre bandiţii sociali fără violenţă (parcă îmi aduce aminte de ceva, la noi tipi ca ăştia au făcut „revoluţia” ?) aflaţi la vârsta de not-yet-Beats: Williams Burroughs, Allen Ginsberg şi Lucien Carr http://www.nytimes.com/2013/10/16/movies/kill-your-darlings-stars-daniel-radcliffe.html?src=dayp&_r=0

 96. 100 ZeV octombrie 16, 2013 la 6:24 am

  Aseara am avut sansa sa ascult o femeie cu potential de politician adevarat, adica, pe avocata domnului Gruia Stoica. Sincer, aceasta doamna telegenica si extrem de coerenta, a pus in umbra traditionalele dive ale politichiei romanesti, ca sa nu mai vorbesc de acelea din jurnalismul isteric si ,,pe lângă” autohton (Z)
  Cand am spus ca nu cred in prostiile colportate prin mimetism de politicieni, jurnalisti si bloggeri, nu am facut-o intamplator. Este evident ca Traian Basescu si-l doreste pe Gruia Stoica ca aliat, sau daca nu, in afara jocului.
  Traian Basescu ignora doar nulitatile.
  (Z)

 97. 101 Doru Coarna octombrie 16, 2013 la 10:16 am

  @ ZeV,

  mda, si eu am remarcat-o pe avocata…

 98. 102 Fragmentarium Politic octombrie 17, 2013 la 12:04 am

  Un raspuns pentru Zev: Sistemul este regimul. Ce-i de facut hotaraste democratia

  Dupa ce, intr-un comentariu la un articol al profesorului Adrian Nastase, am spus ca problema nu este de a alege intre idei, oameni si guverne, ci intre sisteme, Zev m-a somat: “Concret, ce trebuie sa facem, dupa parerea domniei voastre (…)? 1, 2, 3…” Unui factualism nu voi raspunde insa tot prin factualism. Este o chestiune elementara de strategie intr-o polemica sau dezbatere, pe care Zev nu are cum sa nu o stie, din moment ce inceraca sa ma aduca pe acest teren mlastinos. Cel putin aceasta lectie de la profesorul meu de filosofie, A.G., am invatat-o foarte bine. Dar nu din acest motiv nu voi raspunde cu concretetea pe care o asteapta Zev, ci pentru ca la o afirmatie de principiu este nevoie de o sustinere de principiu. Colegul meu cunoaste, de buna seama, ca identificarea problemei si identificarea solutiei sunt doua lucruri distincte si la fel de importante. Ceea ce am incercat sa fac a fost sa atrag atentia asupra a ceea ce cred ca ar fi problema, dintr-un set de probleme probabile. Solutiile pot fi numeroase, multe au fost expuse pe site-ul AN, insa alegerile in politica sunt sub-optime, si aici este marea dificultate de optiune, deoarece criteriul tehnic trebuie de fiecare data ponderat de cel social. Acest lucru este valabil, evident, in sistemele social-politice in care omul este valoarea suprema, nu profitul. De aceea, cred ca aceasta cursa nebuna a cresterii economice nelimitate intr-o lume a resurselor finite trebuie sa inceteze, daca vrem ca oamenii sa nu mai fie tratati ca mijloace, iar cresterile disproportionate ale unora sa nu se mai faca pe seama resurselor altora.
  „Sistemul” – despre care Zev spune ca s-a saturat de vorbe, dar cu care sunt de acord ca lumea reala e lumea oamenilor concreti, nu a tomurilor din biblioteci – pe care cetatenii au ajuns sa-l considere ca fiind sursa raului social, iar cineva chiar a pus degetul pe rana, calificand protestele Rosia Montana drept proteste anti-sistem, poate avea mai multe acceptiuni. In general, se are in vedere sistemul politic sub aspectul lui institutional, dar daca aceleasi institutii politice au rezultate diferite in tari diferite, altundeva trebuie sa fie buba. Zev si-a dat singur un raspuns, afirmand ca „daca totusi problema este legata de sistem, ar trebui sa aflam mai intai care sunt oamenii din spatele lui”, dar totusi a continuat sa ma provoace, pentru care ii sunt recunoscator, pentru ca altfel aceste idei ar fi ramas doar ganduri. Ei, da, oamenii din spatele sistemului au fost si sunt intotdeauna o parte a problemei, de la oamenii Mariei Sale, iata, s-a ajuns la oamenii Presedintelui! Dar oamenii sunt legati intre ei prin anumite relatii, pe care nu degeaba NSA-ul, in spionarea globala a cetatenilor, incearca sa le cartografieze si sa realizeze un card al acestora, sa vada cine cu cine se relationeaza, ce potential de influenta sau de risc are, pe ce slabiciuni sau vicii se pot insinua pentru racolare sau compromitere etc. Rezulta ca la sistemul institutional am putea adauga sistemul oamenilor si sistemul relatiilor. Oricat de bune ar fi sistemele institutional si uman, daca relatiile dintre institutii, dintre oameni si dintre institutii si oameni nu sunt atent construite, efectele ar putea fi altele decat cele scontate. Sistemul relatiilor poate potenta sau vicia celelalte sisteme, pe care le leaga intre ele. Daca, de pilda, cineva si-ar propune sa faca un card cu metadate pivindu-l pe presedintele Basescu, ar deveni vizibile, ipotetic vorbind, legaturile sale politice cu o anumita ambasada sau cu anumiti sefi de parchete, iar daca ar dispune si de fonetica sau transcriptul interactiunilor si-ar da seama de cat de patriot economic este seful statului sau de cat de mult vegheaza la independenta justitiei. Mai direct spus, pentru a-i proteja functionalitatea in serviciul public, sistemul relatiilor necesita formalizare, iar abaterile, sanctionare.
  „Sistemul” mai poate avea si intelesul de regim politic, abordare pe care o agreez, deoarece evita greseala de a confunda statul cu regimul sau politic, permitand in acelasi timp diferentieri in raport cu forma de guvernamant si structura de stat. In opinia mea, un stat nu este nici comunist, nici capitalist, ci este statul natiunii respective, statul roman in cazul Romaniei, si lucrurile sunt similare pentru toate statele. Aceasta nuanta este esentiala pentru a intelege de ce o criza de regim nu este o criza a statului sau cand anume are loc o criza a statului, cat si diferenta dintre loialitatea fata de un regim si loialitatea fata de stat. Loialitatea fata de stat nu inceteaza o data cu prabusirea unui regim, dimpotriva, loialitatea fata de stat este determinanta in depasirea unei crize de regim. Crizele de regim din 1944-1945, 1947 sau 1989 nu au fost crize ale statului, au cazut niste regimuri dar statul a ramas in picioare. O criza a statului a fost, spre exemplu, in Germania, in 1945, dupa capitulare, cand la procesul nazismului cineva i-a spus sententios lui Goering: „Nu mai aveti stat!”, un adevar cinic, asa cum sunt cele de ultima instanta. Cel mai bine a inteles aceasta diferenta vitala Regele Mihai, care s-a impotrivit regimului comunist, inainte de exil si in exil, dar nu a tradat niciodata statul romanilor. Anti-comunismul sau anti-ceausismul nu poate acoperi tradarea si nu poate duce la prescrierea acestei crime. Deasemenea, o opozitie care se declara anti-sistem sau anti-guvernamentala dar care nu este democratica sau inceteaza de a mai fi democratica inseamna o tradare a statului cetatenilor. Sa nu ne amagim, ceea ce se intampla in Siria sunt incercari de a distruge statul sirienilor, este un razboi militar de cucerire in toata regula, aparenta este de razboi civil. Din cate se vede cu ochiul liber, nu numai la sirieni, ci si la irakieni, afgani, libieni, egipteni si chiar si la turci, banii straini fac posibila intreteserea in social a orice, prevalandu-se de un permis de libera circulatie in alb.
  Cred ca inainte de a cauta raspunsuri este important sa avem un concept clar despre cine suntem si ce vrem. Spun acest lucru intr-un context in care oriunde m-as uita nu mai recunosc nimic din maxima de a vorbi cum ti-e vorba si a te purta cum ti-e portul. Nici macar nu mai sunt sigur daca ma aflu in tara mea. Ne confruntam cu o profunda criza de identitate, cu o invazie tacuta care ne tinteste tot ceea ce tine de vitalitatea neamului, istoria, proprietatea, educatia, cultura, religia, statul, traim cea mai tenebroasa criza de viitor. Aceasta dubla criza, de identitate si de viitor, mi se pare a depasi cu mult, prin consecinte si durata, criza economica. Nu stiu daca ati avut vreodata senzatia de confuzie cand, oprit cu trenul intr-o gara, in timp ce trenul de alaturi porneste ai impresia ca a pornit trenul tau. Cam asa se intampla de douazeci si ceva de ani, cand alte trenuri trec pe langa noi, credem ca si noi ne miscam, dar de fapt ramanem intepeniti in aceeasi gara. Cauza principala vine, cred, dintr-o contradictie fundamentala de sensuri. In timp ce politica este orientata si ne impinge, material, spre Vest, spre dezradacinare, instrainare si dobandirea unor suflete de sclavi, religia ortodoxa ne atrage, spiritual, spre Est, unde ni se afla radacinile, ca neam si credinta, aluatul geo-cosmologic din care am fost plamaditi si energia primordiala cu care Creatorul ne-a insufletit, spatiul comun de afinitati, obiceiuri, traditii si stil de viata, de unde nimeni nu ne poate expulza, ca ‚estici”. Cred ca stagnarea noastra vine din compunerea celor doi vectori, vestic, politic-ideologic, si estic, crestin-ortodox. Noi i-am vrut, dar ei nu ne vor. Probabil ca dupa atata amar de vreme, reintoarcerea politica a fiilor estici si reafirmarea crestin-ortodoxa a tolerantei fata de vestici ar fi cele mai bune lectii ale Estului: Daca voi nu ne vreti, noi va vrem! Lucian Blaga vorbea despre matricea sufletului estic, care este matricea ortodoxa, recognoscibila si in cupolele bisericilor ortodoxe, care, spre deosebire de turlele catolice, mai reci si mai dure, coboara asupra crestinului din Est, lin si duios, parca din dragoste cereasca, acel har care face sa fie pasnici, apropiati, calzi, milostivi, empatici, sinceri (apropos de „ipocrizia” unei anumite natiuni vestice, blamata in aceste zile de catre chinezi, desi cred ca nu natiunii in cauza, ci leadershipului acesteia i-ar trebui adresat reprosul).
  Cand sistemul este regimul, draga Zev, „Ce-i de facut?” hotaraste democratia. As adauga, insa, ca de final, doua observatii. In primul rand, drumul va trebui sa fie tot inainte, o revenire la „O Europa, Doua Sisteme” ar fi o revenire de unde am plecat, deci un regres. In al doilea rand, sa ne afirmam si sa ne asumam suveranitatea ideologica asupra optiunilor social-politice. Orice ideologie exprima interese, iar daca ideologia este una de imprumut, interesele pe care le va exprima nu vor fi ale noastre.
  https://nastase.wordpress.com/2013/10/13/lupta-electorala-comentariul-lui-grigore-gafencu/

 99. 103 vsile octombrie 17, 2013 la 6:46 am

  mda,

  Ati remarcat avocata, si nu „avocatul” un om de afaceri care nu semneaza coabitarea ci doar afacerea in sine!

 100. 104 vsile octombrie 18, 2013 la 9:02 am

  Ce nu „fragmenteaza” F.Politic este ideea generala care se disipeaza chiar din tema articolului , indiferent de regim , democratia din Romania a fost sovailenica si s-a adaptat sistemului cu politicieni „perversi” ,inconsecventi fara o ideologie ferma , conservatoare.
  De aici si deruta lui Zev , indreptatit sa intrebe „ce trebuie sa facem”.
  O vreme s-a vehiculat ideea „revenirii” acestei tari dupa ce clasa politica de atunci va fi inlocuita de alta tanara, cea actuala.

  Fals tinerii proveniti din clasa de mijloc, s-au dovedit niste averisti,traseisti politici al caror interes nu era altul decit imbogatirea prin parghia politicului.
  (in subsidiar as spune ca si tinerii politicieni proveniti din elite nu sunt departe de tinerii rechini pusi pe chiverniseala)

  Cam asta a adus democratia in sistem , o alta Marie cu aceiasi palarie!

 101. 105 Delia octombrie 19, 2013 la 5:12 pm

  Domnule Nastase, desi va inteleg ca sunteti farte ocupat, mi-ar fi placut sa-mi raspundeti la intrebari, cu toate ca observ , desi sunt de putin timp pe blog, ca ori de cate ori va pomeneste cineva de revenirea in politica, evitati sa raspundeti. Sa fie oare un subiect tabu pt dvs. sau ne pregatiti o revenire spectaculoasa? In rest, numai bine!


 1. 1 “Lupta electorala”. Comentariul lui Grigore Gafencu | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe octombrie 13, 2013 la 11:54 am
 2. 2 Cateva ganduri pe tema esecului privatizarii CFR Marfa « Motanul Incaltat Trackback pe octombrie 16, 2013 la 4:28 am
 3. 3 Un raspuns pentru Zev: Sistemul este regimul. Ce-i de facut hotaraste democratia | Fragmentarium Politic Trackback pe octombrie 17, 2013 la 12:18 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: