La Sibiu

Ieri, am participat la cea de-a 20-a editie a Cursurilor „Nicolae Titulescu”, pentru tineri diplomati din mai multe tari, organizata, anul acesta, la Sibiu. Tema expunerii mele a constituit-o Parteneriatul estic, un proiect ce va fi re-examinat la Summitul UE din noiembrie, de la Vilnius. De altfel, aceasta va fi si teme dezbaterii noastre, La FET, de saptamana viitoare.

DSC_0088 DSC_0097 DSC_0030 DSC_0100

24 Responses to “La Sibiu”


 1. 1 NICOLETTE ORGHIDAN octombrie 10, 2013 la 5:03 pm

  Frumoase, sugestive imagini, d-nule prim-ministru. Mă bucur nespus că românul apreciază adevărata valoare profesională, morală, umană, iar tinerii diplomați știu și recunosc un ministru de externe, adevărat, un prim-ministru de notorietate. Vă doresc s-aveți parte de cât mai multe întâlniri de acest gen, o reechilibrare profesională,umană.

 2. 2 Luminita Arhire octombrie 10, 2013 la 5:50 pm

  Pentru ca s-a inflamat din nou problema procurorilor ( marturia doamnei Jianu este cu adevarat teribila si se adauga altor marturii similare , conturand din nefericire practica unui sistem de ancheta desprins si deprins din istoria neagra a Romaniei ) si pentru ca , asa cum am mai spus , citesc rechizitoriile , inteleg ca nicidecum nu avem o problema NUMAI cu procurorii ; felul in care rechizitoriile sunt facute „la misto ”, fara cea mai mica preocupare de a se sustine prin articolele de legi acuzatiile din ce in ce mai abracadabrante , implica in modul cel mai socant judecatorii . Nu este posibil ca o astfel de maculatura , neglijenta in argumentatie si in formulare , sa constituie baza de condamnare ( la pedepse cu inchisoare , desigur ! ) decat daca procurorul STIE care sunt judecatorii si CE ANUME decizie vor lua ei . Caz in care , lucrurile fiind dinainte hotarate , poti sa mergi in instanta numai cu coperta rechizitoriului . O intelegere pe sub masa , usurand fara jena misiunea nu de justitiar , ci de calau , a procurorului . Pentru ca altfel , un judecator inteligent si atent – asa cum am observat cu placere ca s-a intamplat in dosarul „Matusa Tamara ” – poate demonta cu intelepciune si metoda , niste constructii ridicate pe marturii mincinoase , santaj sau presiune de orice fel . Judecatorul – daca vrea , daca este cu-adevarat judecator – poate SA VADA lucratura si sa o destrame ca pe-o flanela prost impletita .
  Teama mea este ca , deja , numai citind numele celor care sunt in complet , incepem sa intrezarim hotararea finala . Apoi cercul se inchide cu CSM –ul , care maimutareste ideea de onoare si demnitate a magistratului , sifonandu-se numai pe o parte a fustei doamnei Haineala . Motul pe coliva ( ca sa nu spun bomboana pe altceva ) , il pune CCR – cu o probabilitate de 99% , in functie de cine si ce reclama , fara sa cunoastem nici o lege , putem sa spunem cui ii va da dreptate Onorata Curte .Mai este si Inspectia Judiciara , la fel de plictisitoare si de previzibila ca o telenovela proasta .
  In fapt , totul este butaforie : toata lumea asta se preface ca face . Din pacate pentru noi insa , regizorul spectacolului este evident schizofrenic , dar neobosit …
  P.S. Cuvantul „ROCADA” , in materie de functii in Justitie , imi intoarce stomacul pe dos .

 3. 3 dorian65 octombrie 10, 2013 la 6:46 pm

  Am vazut in fotografii o persoana imbracata in costum nigerian .
  Stiu ca este nigerian pentru ca are imprimat fata presedintelui Goodlook Johnathan si din pacate sunt si posesorul uni asemenea costum din nordul Nigeriei(fara poza presedintelui)Nu ati precizat cine este acest oaspete din partea PDP Nigeria.

 4. 4 George Hălărescu octombrie 10, 2013 la 9:00 pm

  Pe această temă am scris și eu un text. Îl postez pe,aici, poate interesează pe cineva.

  Actualul pattern politic internațional compromite pacea și securitatea lumii.

  „Multi-polaritatea născută după încheierea Războiului Rece a făcut arena internațională scena celor mai aprigi competiții din istoria lumii. Nevoia de energie și împărțirea sferelor de influență au angajat Marile Puteri – SUA, UE, China și Rusia – într-o luptă dură pentru dominarea instituțiilor internaționale, dar și pentru trecerea unor țări, mai mici sau mai mari, sub o umbrelă protectoare, prin încheierea unor parteneriate strategice.
  Noua arhitectura internațională, născută după căderea comunismului în Europa, au făcut din SUA un „fanion” internațional, dar au permis și UE să se extindă și să-și lărgească sfera de influență în estul Europei, iar China devenind o piață atractivă, s-a dezvoltat într-un ritm accelerat câștigându-și statutul de lider în sud – estul Asiei.
  Accelerarea proceselor globale a revitalizat și Rusia, bogată în resurse energetice, care la rândul ei joacă puternic pentru a-și mai păstra din sfera de influență în Europa de Est, concomitent cu încheierea unui parteneriat strategic cu China în domeniile comercial, energetic și militar, alături de integrarea țărilor din Asia în ceea ce se numește astăzi „Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan”.

  Vilnius 2013 – competiția euro-rusă.
  Reuniunea NATO de la Vilnius, din toamnă, vine să confirme împărțirea pe regiuni geopolitice a lumii și trasarea clară a sferelor de influență în Europa de Est.
  Rusia a devenit mai puțin atractivă pentru o serie din foștii săi parteneri, care acum își îndreaptă atenția spre UE, care le-a propus prin „Parteneriatul Estic” o foaie de parcurs pentru integrarea în spațiul comunitar.
  În fond, întâlnirea din Lituania dă startul unei competiții acerbe pentru o poziționarea geostrategică privilegiată, între UE și Rusia, dar și implementarea dosarului european privind securitatea energetică. Acum Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina beneficiază de o politică îngăduitoare din partea UE, dar și de sume mari de bani pentru reformarea sistemelor energetice, juridice și de educație.
  Prin „Parteneriatul Estic”, Bruxelles-ul dorește să dezamorseze „arma energetică” a Moscovei din relațiile internaționale și să treacă fostele republici sovietice în sfera de influență europeană, pentru ca UE să-și poată diversifica sursele și rutele de energie[1], și să-și securizeze granițele – numai așa se explică de ce țările caucazine au primit promisiunea unui acord de asociere cu UE. Pentru ca Bruxelles-ul să fie atractiv, Azerbaidjanul și Belarus au primit garanții că cetățenii lor ar putea călători pe termen scurt fără vize în Europa. La acestea se adaugă investițiile masive ale UE în țările membre ale „Parteneriatului Estic”: „Ucraina primește 45 de milioane de euro pentru reforma sistemului energetic, iar Azerbaidjanul 15 milioane de euro pentru reforma sistemului judiciar.”[2] De asemenea, Bruxelles-ul investește masiv și în sistemele educaționale ale acestor țări, nu mai puțin de 45 de milioane de euro, pentru circa 15 mii de studenți.
  Lanțul slăbiciunilor – povara neputinței
  Este greu de crezut că politica comunitară în estul Europei va fi una fezabilă, deoarece, buna guvernare și consolidarea democrației în țări fără o cultură democratică sunt idealuri care necesită cel puțin jumătate de secol. Pe termen scurt și mediu aceste state sunt extrem de vulnerabile, mai ales că interesele Rusiei sunt foarte mari în zonă. Nu trebuie ignorată poziția strategică a Moscovei, care are câteva capete de pod în Transnistria, Osetia de Sud și Abhazia, prin care poate destabiliza zona. La acestea trebuie adăugate și relație speciale pe care Moscova le are cu numeroși lideri politici din Caucaz și care au o misiune imposibilă, aceea de a răspunde partenerilor ruși, dar și de a jongla între nevoile și aspirațiile cetățenilor din țările lor și angajamentele luate față de UE.
  Europa este conștientă că pe termen scurt și mediu nu se poate aștepta la minuni, dar speră că prin platforma 4 a „Parteneriatului Estic”, care cuprinde: educaţia, cercetările ştiinţifice, tineretul şi cultura[3], pe termen lung, să poată forma niște elite în spiritul valorilor democratice și a statului de drept, care să facă parteneriatul funcțional.
  Pe termen scurt și mediu UE vrea să distrugă monopolul energetic al Rusiei, cu scopul de a se securiza, dar și de a face Moscova mai docilă. Diversificarea surselor de energie convențională, creșterea producție și consumului de energie regenerabilă și creșterea eficienței energetice sunt obiective ce au costuri foarte ridicate, iar UE, astăzi în criză, nu și le permite, mai ales că se află într-o competiție foarte mare cu China și SUA, țări care au opțiuni clare pentru consumul de energie convențională.
  În aceste circumstanțe Rusia nu va fi vulnerabilizată, pentru că are forța de a destabiliza zona și crea mari probleme UE, dar și pentru că deschiderea spre China și încheierea unor acorduri strategice în planurile energetic, comercial și militar vor consolida Moscova și Beijingul și mai mult.

  Schimbarea paradigmei în politica internațională – o soluție pentru pace și securitate.
  Pattern-ul politic actual, care stă la baza relațiilor internaționale, este foarte păgubos pentru pacea și securitatea lumii. Compromisul între marii actori internaționali a devenit astăzi din ce în ce mai greu de realizat, iar pentru înfăptuirea lui lupta se dă prin vulnerabilizarea și distrugerea aliaților mici. Asta se traduce în război civil sau în aruncarea în haos a unor țări prin schimbarea conducătorilor lor.
  Renunțarea la aceste strategii, pentru reașezarea pe eșichierul competițional al marilor actori internaționali, este puțin probabil a se realiza curând sau ușor. În schimb, evoluția pattern-ului politic internațional ne forțează să ne întrebăm care va fi tendința de metamorfozare a acestuia.
  Ipoteza cea mai plauzibilă este cea a democratizării globale, printr-o schimbare de paradigmă a democrației naționale. Crearea de instituții ale democrației internaționale, a unei opinii publice mondiale, concomitent cu extinderea democrațiilor naționale și consolidarea democrațiilor viciate, ne îndreptățește să analizăm ipoteza, potrivit căreia, statele vor fi nevoite să renunțe la competiția distructivă, care stă sub semnul „dreptul celui mai tare”, și a controlului instituțiilor internaționale, pentru a trece sub umbrela egalității formale prin crearea unui Legislativ Cosmopolit sau Mondial. Asta va permite ca guvernarea fără guvern, prin intermediul instituțiilor publice internaționale să treacă sub semnul legitimității.
  A treia transformare a democrației este pe cale a se înfăptui. Istoria ne-a arătat că evoluția democrației de la participativă, la reprezentativă, deschide astăzi drumul spre o a treia transformare[4], care în condițiile globalizării nu poate fi decât o democrație cosmopolită sau mondială.
  Că acest drum va fi fezabil rămâne o problemă deschisă, în schimb nevoia unui compromis nepăgubos între marii actori internaționali – SUA, China, UE, Rusia, Brazilia, India – care să stea sub principul egalității formale și nu sub cel al dreptului celui mai tare va impune îmbrățișarea unei democrații cosmopolite și a unui Legislativ Mondial.
  Până și SUA își va dori acest lucru, în condițiile în care China urmează a o depăși din punct de vedere economic, în viitorul apropiat, iar parteneriatul militar Moscova – Beijing va da o altă dimensiune relațiilor internaționale. El poate fi observat și în relațiile bilaterale ruso-americane, actuale, care brusc s-au răcit, iar președintele Barack Obama a declarat că este necesară o pauză în discuțiile cu Rusia, luând decizia de a anula vizita la Moscova din acest an. Cotidianul rus Kommersant explica, că potrivit unor surse apropiate Departamentului de Stat al SUA „pauza” va fi ridicată atunci când Moscova va face concesii pe marginea unor probleme acute, precum reducerea arsenalelor nucleare și sistemul antirachetă.[5]

  [1] http://ue.mae.ro/node/425

  [2] http://carnegieeurope.eu/2013/06/04/successful-vilnius-summit-mission-possible/g88t

  [3] http://www.culturapoloneza.ro/parteneriatul-estic.html

  [4] Robert Dahl, Democrația și criticii ei, Ed. Institutul European, Iași, 2002, pag.429

  [5] http://www.kommersant.ru/doc/2253336

 5. 5 Center@yahoo.com octombrie 11, 2013 la 5:54 am

  Asa cum anticipam ,nici vorba de contract Brasov Comarnic pana la 30 octobre .Bine in schimb ça Sova se da in spectacol intr-un circ de doi bani .

 6. 6 vsile octombrie 11, 2013 la 6:19 am

  Pe langa tinerii frumosi din fotografie observ sa in fundatia de la Sibiu a intrat si un nigerian. Probabil ca fundatia are nevoie de sange nou!

 7. 7 Marian Nicolae octombrie 11, 2013 la 6:25 am

  Buna dimineata domnule profesor,

  Iara printre tinerii diplomati romani care vor veni avem neaparata nevoie de…caini, caini lupi, care sa NU latre deloc, dara sa muste bine, tare si cu forta din inamic…atunci cand este nevoie………

 8. 8 blogideologic octombrie 11, 2013 la 7:31 am

  Astronautul Scott Carpenter şi conceptul Jeffersonian de Frontieră / A murit, câteva zile în urmă, astronautul american Scott Carpenter, la vârsta de 88 de ani. Pe vremuri, pilotul de avioane de luptă Scott Carpenter a fost selecţionat în primul grup de astronauţi americani de la Nasa, grup supranumit Mercury Seven. Scott Carpenter a fost cel de al doilea astronaut American care a executat un zbor orbital. Dintre toţi astronauţii americani, Scott Carpenter a fost acela care a exemplificat cel mai bine spiritul de explorare a frontierelor. Scott Carpenter a fost astronaut şi acvanaut. Reamintesc că în Ideologia politică primară, preşedintele Thomas Jefferson a fundamentat pragmatic conceptul de Frontieră. Istoricul Frederick Jackson Turner (1861 – 1932) considera, într-un celebru eseu, http://en.wikipedia.org/wiki/The_Significance_of_the_Frontier_in_American_History / , conceptul de Frontieră ca fiind de esenţă pur americană, “excepţionalist americană” cum spunea Stalin, ori exclusivist americană adaug eu fără să exclud totuşi un foarte sincer Dubito. Recent, în discuţiile aprinse despre MOOC, a fost exprimată teza că MOOC aparţine spiritului Frontierei, că MOOC se apropie de „învăţământul la fără frecvenţă” inventat în America în urmă cu 100 de ani, preluat apoi de URSS, deci că MOOC se înscrie în tradiţia jeffersoniană. Ea însăşi, sînt foarte tentat să reamintesc, integrând paradigma thermidoriană care chema la deschiderea unor noi frontiere. De altminteri să nu uităm că bonapartismul – iar Ideologii primari sunt cei care l-au adus pe Napoléon Bonaparte la putere—a fost un experiment de politică internă şi externă, amândouă coordonate spre deschiderea unor noi frontiere. Tradiţia jeffersoniană este urmată de preşedinţii americani Andrew Jackson şi John F. Kennedy, cel care a înscris America în cursa pentru cucerirea spaţiului cosmic, unde Scott Carpenter a fost un pionier. Iar după istoricul Arthur M. Schlesinger Jr., liniile politicii construită de către preşedintele Andrew Jackson au constituit premisele pentru politica New Deal a lui Franklin D. Roosevelt. Istoricul Arthur M. Schlesinger Jr. subliniază admirabil legătura dintre două proiecte americane de “Frontieră” separate printr-un secol.

 9. 9 blogideologic octombrie 11, 2013 la 8:36 am

  Şi Laura Stoica, şi Silvia Dumitrescu, au dat „masă” ori „greutate” lumii culturale româneşti http://www.ziarulring.ro/stiri/monden/222466/Socant-Laura-Stoica-STIA-ca-va-muri-TANARA Cântecele lor sunt atât de diferite de “cântecele lui Ceauşescu” ! Nicolae Ceauşescu a fost în esenţa lui ideologică un belakunist, iar nu un suporter al ideologiei naţionalismului românesc. De exemplu, este mizerabilă maniera în care a impus naţiunii române cântecele sale ce respectau ESTETICA lui György Lukács. Subliniez iarăşi periculozitatea cărţii “Estetica” scrisă de belakunistul György Lukács, tradusă pe româneşte şi publicată în anul 1972 cu permisiunea şi chiar la ordinul dictatorului Nicolae Ceauşescu, la începutul “revoluţiei culturale”. Intenţia dictatorului, complet reuşită, a fost augmentarea efectelor rele şi groteşti ale “revoluţiei culturale” din România. Opul belakunist transmitea cititorului, odată cu lectura lui, şi o maladie extrem de gravă a spiritului. Anume, credinţa falsă a reificării. Reamintesc totodată că acum i se face o mare nedreptate, printr-un gest profund anti- românesc şi de o răutate gratuită, genialului cantautor moroşan Ducu Bertzi. Toţi cei care îl atacă pe Ducu Bertzi “uită” în acelaşi timp, “strategic” şi “util anti- românesc”, să ne spună deschis ceva încontra cântecelor lui Nicolae Ceauşescu bazate pe Estetica lui György Lukács !

 10. 10 nastase octombrie 11, 2013 la 8:41 am

  vsile,

  cel pe care l-ati recunoscut, chiar lucreaza, ca diplomat, in Ministerul de externe nigerian.

 11. 11 nastase octombrie 11, 2013 la 8:46 am

  dorian65,

  este un diplomat din MAE nigerian.

 12. 12 centru octombrie 11, 2013 la 9:01 am

  Nigeria este un colos . A saptea tara a lumii ca populatie . O putere regionala . O economie care nu se dezvolta cum trebuie din cauza unor probleme de infrastructura , la fel ca altii . Dar mai au inca de invatat de la altii , care vor face autostrada in Carpati fara sa scoti din buzunar un leu !Ma rog vor face – dead-line-ul pentru semnarea contractului era 30 octombrie 2013 , dar , ” la cererea celor interesati ” ( sic , sic , sic ) CNADR a prelungit termenul pentru depunerea ofertelor – deci nici vorba de contract , ci de depunere a ofertelor ! – pana la ” 15 noiembrie 2013 „. Ce sa faci , cand demnitarii sunt inca traumatizati dupa ” tentativele de mituire ” ale directorului Selina ! Nu poti sa fii si eficace , si traumatizat in acelasi timp ! .

 13. 13 blogideologic octombrie 11, 2013 la 9:10 am

  @ George Hălărescu
  Spune, domnule, “configuraţie repetabilă” ! Ce mă iei cu “pattern” ?

 14. 14 Marian Nicolae octombrie 11, 2013 la 10:34 am

  @ George Hălărescu octombrie 10, 2013 la 9:00 pm

  Gasesc comentariul dumneavoastra foarte interesant.

  Ce folos pentru Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina care beneficiază de o politică îngăduitoare din partea UE, cat și de sume mari de bani pentru reformarea sistemelor energetice, juridice și de educație, daca la momentul X toate aceste tari vor fi inselate de catre UE numai pentru a fi distruse si faramitate.

  Totul numai pentru ca UE sa le poata digera mai bine……..pe indelete……

 15. 15 ZeV octombrie 11, 2013 la 11:05 am

  George Halarescu, am remarcat documentarea si coerenta comentariului de la 9:00 pm. Sper sa fie lecturat de cati mai multi cititori ai blogului.
  Si poate si de cei care nu vad decat vestul in fata ochilor.
  (Z)
  In ceea ce priveste statul de drept si principiile democratice, incep sa am rezerve ca Occidentul detine adevarul absolut in materie. Dar asta poate fi o tema viitoare de analiza si dezbatere.

 16. 16 Cris octombrie 11, 2013 la 1:14 pm

  Din Memoriile lui Constantin Argetoianu:

  În vara lui 1918 Averescu i-a dat lui Richard Franasovici o împuternicire să organizeze Liga în Mehedinți. Acesta se mutase în strada Toma Cosma într-o casă boierească în care mai locuiau soții Văitoianu cu fiica lor, Mary.
  Această Mary pe care Franasovici o luase de nevastă fiindcă avea o moșie în Râmnicu Sărat, iar el – nimica, era deja înainte de căsătorie o pațachină, și încă o pațachină grețoasă.
  Se ținea cu Richard și îi făcea o scenă de câte ori el venea s-o vadă. Tipa îi trăgea și câte un leșin.
  Richard recurgea regulat la Averescu pentru un sfat, o fricțiune sau o sticlă de „odicolon”.
  Odată „era să moară”. Eram și eu acolo și, ca medic, m-am dus s-o scap.
  Îi zic lui Franasovici: dă-i o bătaie bună, cocoane! că-i trece pe loc.
  La aceste cuvinte, dama s-a deșteptat, s-a sculat și m-a scuipat.
  Am și EU amintirile mele de război…

 17. 17 Cris octombrie 11, 2013 la 1:23 pm

  Din Memoriile lui Constantin Argetoianu:

  Când a venit mareșalul Joffre la noi, generalul Coandă, președintele Senatului, a ținut un discurs și, deși citea după o fițuică, de câte ori urma să citească „marechal Joffre”, îl lua gura pe dinainte și zicea „marechal Foch”.
  Eram în spatele lui și, la a doua greșeală, i-am dat un pumn în spate.
  – Ah, pardon! Monsieur le marechal Joffre.
  A greșit de patru ori și de fiecare dată a primit un pumn în spate.
  Când a venit pentru a cincea oară numele lui Joffre, s-a întors către mine ca să evite pumnul, și mi-a strigat în față: „MONSIEUR LE MARECHAL JOFFRE!!!”
  Capul celor care ascultau n-am să-l uit niciodată.
  Numai Joffre n-a băgat nimic de seamă. Închisese ochii de la începutul cuvântării și n-a auzit nimic fiindcă dormea în picioare, ca caii.

 18. 18 Cris octombrie 11, 2013 la 1:28 pm

  Nu fac nicio considerație despre Est.
  Redau doar următoarea știre:
  Alcatel din Franța, companie franco-americană, concediază 900 de salariați (Alcatel din toată lumea – 20.000), din cauză că nu rezistă concurenței chineze.
  Ei?

 19. 19 230479 octombrie 11, 2013 la 1:29 pm

  Către „Marian Nicolae”,
  Aveți dreptate! Mine mi-ar plăcea să fie hiene.

 20. 20 Doru Coarna octombrie 11, 2013 la 2:51 pm

  Eu nu ma pot opri sa observ prezenta prea multor fete, in dauna baietilor, bineinteles… Nu cred ca-i bine dle Nastase, nu cred ca-i bine… Dar cum nimic nu este ceea ce pare a fi…

  Pe History, in zilele viitoare, doua episoade din legendele vikingilor, please come enjoy us, priest! Este randul sa credem ca America a fost colonizata de vikingi, cand de fapt era colonizata de, atentie, 60.000 de ani!!! de catre populatia LAPITA, cea care a colonizat puzderia de insule din Pacific, si apoi prin Atlantic, a intrat in Mediterana sub numele de „popoarele marilor” si a invatat libanezii de azi, deoarece aveau celebrele paduri de pini, sa confectioneze nave maritime, acestia devenind astfel primi stapani ai bazinului mediteranean, sub denumirea de… ? Eeei? Cine stie?
  Urmasii acestora se numesc astazi „nordici” pt ca au ajuns sa vietuiasca in nord, sub presiunea populatiilor africane si asiatice, adica arabe. Este foarte interesant cum toate s-au schimbat in doar cateva mii de ani… si cum sunt escamotate stiintific, adevarurile… poate tocmai d-aia educatia se arata a fi tot mai aiurea…

  Nu a existat niciodata vreun parteneriat estic real, de ce credeti ca s-ar putea construi unul acum cand toti gafaie? Ei nici nu au si nici nu ofera sustinere, zona este prea eterogena…

 21. 21 230479 octombrie 11, 2013 la 5:10 pm

  Fac precizarea că: George Hălărescu sa transformat pe blog în 230479. Nu știu de ce, dar aș vrea să apar cu numele meu, în semn de respect față de cei cu care discut.

  Către „Marian Nicolae”,
  Eu cred că UE vrea să-și consolideze poziția în Est, dar mai important vrea să scadă forța Rusiei, și mai mult vrea s-o izoleze. Nu este de neglijat nici piața care se deschide pentru UE și implicit oportunitățile de afaceri pentru europeni. Au să cumpere pământuri ieftine, au să folosească forță de muncă la fel de ieftină și multe altele.

  Către „ZeV”,
  „Statul de drept si principiile democratice” sunt probleme deschise și care merită discutate. În schimb, actuala arhitectură este foarte păguboasă. Nu poți restrânge abuzurile celor MARI decât prin găsirea unui compromis legitim – iar acesta nu poate fi decât democrație. ( când am afirmat asta nu am ignorat particularitățile culturale).

 22. 22 catalinaficut octombrie 11, 2013 la 6:37 pm

  Mult succes in continuare! Mi-ar placea foarte mult sa veniti si la Oradea, sau se organizeze astfel de cursuri si aici. Sunt foarte multi tineri interesati de acest domeniu, in primul rand eu.

 23. 23 Marian Nicolae octombrie 12, 2013 la 7:41 am

  @ blogideologic octombrie 11, 2013 la 9:10 am

  Cred ca merge si…tipar.


 1. 1 Apropo de Germania si Franta… « Motanul Incaltat Trackback pe octombrie 11, 2013 la 2:52 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: