Schen-gen sau Shen-zhen?

Acesta este titlul editorialului meu de astazi din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

Ma intreb, din ce in ce mai des, daca nu cumva noua, romanilor, ne place starea de suzeranitate. Experimentata pe vremea otomanilor, suportata, in diverse forme,  pe vremea austro-ungarilor sau a sovieticilor. Chiar si atunci cand am vrut sa o transformam in suveranitate, ea a generat autarhie si dictatura. Suzeranitatea nu isi are radacina in principal in actiunea puterilor straine ci, mai ales, in disputele politice interne, in care puteri straine erau sau sunt chemate sa arbitreze. Incercati sa recititi cartile lui C. Gane, “Trecute vieti de doamne si domnite”. Evident ca acele volume ar trebui aduse la zi.

S-au implinit 20 de ani de la aderarea Romaniei la Consiliul Europei. Putini isi mai aduc aminte de monitorizarea Romaniei, in acea perioada,  in principal pe tema minoritatilor etnice, intr-o perioada in care statele federale din Europa (Iugoslavia, URSS, Cehoslovacia) se destramau. Romania a reusit, prin eforturi extraordinare, sa evite sa devina un poligon de incercare pentru confruntarile intereselor divergente ale marilor puteri dupa incheierea Razboiului Rece. Cei mai in varsta isi aduc aminte poate si de politica de “diferentiere democratica” aplicata de SUA in Europa Centrala si de est (Grupul Visegrad). Din 2003/2007, Romania este membra a NATO si a UE, are parteneriate strategice cu puterile occidentale. Am reusit oare sa obtinem beneficiile politice, strategice, economice din acest nou statut? Raspunsul meu este; nu. Nu, pentru ca, din nou, datorita unor “divergente” interne, au fost “reinstalate” mecanisme de monitorizare care blocheaza o dezvoltare accelerata a tarii sau exercitarea completa a drepturilor lor de catre romanii – membri ai comunitatii europene. Cel mai bun exemplu este accesul in Spatiul (nu si in timpul?) Shengen. Desi conditiile tehnice prevazute au fost indeplinite, sunt introduse, de fiecare data, noi conditii, pentru ca, nu-i asa, este mai convenabil sa iei din Romania, selectiv, numai cadre tinere, inalt calificate (medici, ingineri, inventatori), sa oferi burse celor mai dotati tineri. Asa incat, explicatia e simpla – si in cazul Shengen – “MCV pe justitie NU VA FI  bun”. Ministrul francez al afacerilor europene stia, inca de la inceputul lunii octombrie, ca raportul pe justitie, ce va fi difuzat de Comisia europeana in decembrie sau ianuarie, va fi negativ. Asa ca, “noi, care am vrea sa intrati in Shengen”, ce putem sa facem?
Mi-am adus aminte de o anecdota de dinainte de 1989: un concurs de precizie a trenurilor intre americani si sovietici. Sovieticii se duc in America, americanii anunta ca trenurile lor vin din doua in doua minute. Intr-adevar, la fiecare doua minute vine cate un tren. Americanii se duc la Moscova, sovieticii anunta ca la ei trenurile vin din minut in minut, ceea ce nu se intampla. Americanii, mandri: “E clar, noi am castigat”. Sovieticii raspund: “Voi vorbiti, voi care omorati negri?” Pana cand nu vom invata sa raspundem la astfel de strategii si sa intelegem ca persoane ca Monica Macovei reprezinta, constient sau inconstient, “coloana a cincea” a altor interese in Romania, nu vom reusi sa iesim din starea de suzeranitate auto-impusa.

Reclame

78 Responses to “Schen-gen sau Shen-zhen?”


 1. 1 Marian Nicolae octombrie 8, 2013 la 3:59 pm

  Problema cu noi romanii este faptul ca avem o tara mare si multi tradatori per cap de locuitor……………de aici….suzeranitatea in loc de suveranitate….

 2. 2 serbanfl octombrie 8, 2013 la 4:06 pm

  Vai de mine, domnule Năstase, nici nu pomeniți de Alina Mungiu?!
  Păi ea care-i ante-mergătoarea Monicăi Macovei, merită numai să o ignorați?
  Îmi permit să cred că o să vă prezentați cuvenitele scuze!

 3. 3 Doru Coarna octombrie 8, 2013 la 4:18 pm

  Eu aici am alta parere: nu este vorba despre o veritabila coloana a 5-a, ci pur si simplu orice astfel de loc liber isi gaseste ocupantul potrivit, in mod natural. Ca acesta aduce apoi deservicii tarii, asta-i alta poveste, daca i se permite atunci negresit o va face…

  Dar sa incepem cu adevarul: cineva a creat un anume serviciu secret care sa preintampine coruptia in randul magistratilor, apoi acesta s-a desfiintat, de fapt s-a preluat si pus in slujba presedintelui, iar si in aceste vremuri, toti cei care au achiesat atunci la acea structura trebuie sa indeplineasca intocmai si la timp ordinele acestuia.

  Atat Basescu cat si Ponta au acest serviciu in gradina proprie, probabil via pactul asta de coabitare. Dan Diaconescu declara la defunctul sau OTV ca premierul ar fi achiesat si el mai demult, cand era mai mititel… si ca nasii sai, adica seful SRI si celalalt vicepremier, ar sustine proiectul sau, adica proiectul Ponta, nicidecum masele din piata Universitatii… Ceea ce este perfect adevarat, se stie. De aici si politica sa care ridica semne de uimire deoarece nu are legatura cu cei 7.4 milioane de votanti si cu mesajul lor. Asemenea substitutie nu a mai reusit decat Iliescu in ’89, dar fara ajutor! Tot asa se explica si continuarea liniei generale de politica interna si externa din vremea lui Boc, fraierilor li s-au dat niste reparatii pt care autorii ar fi trebuit sa infunde puscaria, si niste promisiuni, un TVA la paine recuperat insutit din celelalte cresteri de taxe, impozite si amenzi, si asta-i tot…

  Acum se intelege de unde a venit coabitarea, cine guverneaza, o parte a mecanismului de putere a lui Basescu pe langa celelalte servicii secrete legale, desemnarea lui Titulescu si care-i locul Monicai in constructie asta, dar si numirile din Justitie. Noul serviciu dorit de Kovesi, cred eu ca nu-i decat readucerea in legalitate a celui vechi.

  Vreau deci sa spun ca ticalosia unora nu inseamna totusi coloana a 5-a si nu are legatura cu Monica Macovei, exista sigur si d-alea, destule, dupa cum exista si ticalosi, destui, dar noi nu ne stapanim propriul intelligence care sa ocupa de jocuri politice interne prezervand permanent puterea neocomunistilor, cum naiba sa contracaram pe cele straine? Sau preferam sa le incurcam, caci se incurca, nu toata lumea pricepe… Eu inteleg ca unii, din partizanat, aduc deservicii unora si servicii altora, dar ca sunt cozi de topor nu cred, mai este mult pana acolo…

  Problema apare insa cand statul de drept ataca aceasta prezervare, brusc nu mai plac nici UE, nici MCV, nici NATO! Eu cred ca schimbarea disimulata absolut magistral de dl Iliescu in ’89 ar trebui sa se intample acum, sau daca nu, vom continua cu nabadaile noastre romanesti cele de toate zilele si cu toti arlechinii astia impuindu-ne urechile la tv cu disputele lor imbecile pe ciolan, pe mine ca cetatean deranjandu-ma doar spaga, ca institutie, nicidecum unde anume se duce ea, la stanga sau mai la dreapta, cata vreme astea inseamna acelasi lucru.

  Daca nu mai avem turci, fanarioti, hohenzollerni sau sovietici, de ce sa nu-i inlocuim cu neocomunisti inrolati, nu??? Cine sa fie lasat sa traiasca normal, romanul? Romanului ii arati un meci, o tzatza la tv, un scandal, il sperii cu ceva, si l-ai epuizat nervos, se culca singurel, cuminte si sarac…

  Insa nu toti sunt asa si nu putem vorbi despre coloane din spatele lor, unora trebuie sa le admiti superioritatea si sa le deschizi usile, altminteri chiar i-ai nemultumit pe toti si regimul nu-si mai gaseste justificarea! Si daca te aastepti caa sa-si deschida usile singuri, atunci asteapta-te si la lupta, caci asa se deschid ele, cu lupta!

  Explicati-mi: oare ce ati construit, cand lideri intra la puscarie? Si cand urmeaza multi-multi altii, vorba (p)rezidentului? Ati reusit ceva? Nu ati reusit decat un haloimis general si o devalizare fara precedent a propriei tari, atat, si ati oferit in schimb invelirea rahatului in poleiala, dar tot rahat ramane…

  Deci nu e coloana a 5-a, ci doar incolonarea….

 4. 4 blogideologic octombrie 8, 2013 la 4:35 pm

  O dispută vie în NYT privitoare la originea colacilor http://www.nytimes.com/2013/10/09/dining/the-kolache-czech-texan-or-all-american-all-three.html?hpw&_r=0 Aici https://en.wikipedia.org/wiki/Moravian_Wallachia se spune limpede că termenul “colaci” este de origine română. În concluzie, internaţionaliştii ne-au furat chiar şi colacii !

 5. 5 papasha octombrie 8, 2013 la 5:16 pm

  Aleluia !

  Dragul meu bun si vechi prieten , cand am comentat candva despre iobagii negri de pe plantatia coloniei Romania , si despre guvernatorul balos cu slugile lui bete si slinoase comandate de interese straine, m-ai cam dojenit .

  Am inghitit-o in liniste atunci , dar iata cum o rezolva Domnul astazi si pe asta , prin pixul cu care ai scris “coloana a cincea” ( slugile bete si slinoase – nota mea ) a altor interese in Romania, nu vom reusi sa iesim din starea de SUZERANITATE auto-impusa „.

  Felicitarile mele !

 6. 6 ZeV octombrie 8, 2013 la 5:42 pm

  Doru Coarna
  Nu te supara prietene…te intreb: esti, sau ai fost bucatar ? 😉
  In alte ordine de idei (sau poate aceeasi) te rog sa nu mai amesteci taxele cu amenzile. Ultimele NU sunt obligatorii. (Z)

 7. 7 ZeV octombrie 8, 2013 la 5:49 pm

  Adrian Nastase
  Mie mi-ar place starea de suzeranitate.
  Din pacate, ne place mai mult vasalitatea. E mult mai comoda. Altii sa (ne) dea, altii sa (ne) faca. ASTA e de fapt problema romanilor, desi, cand sunt nevoiti (in afara) manifesta multa initiativa si se descurca al naibii de bine.
  😉
  Unii trambiteaza ca regiunea selenara a Rosiei Montane sa intre in…patrimoniul UNESCO. (sic!). Uite de aia spun mereu ca bucurestenii sunt rupti de realitate…trec cu avionul peste, in calatoriile lor mai indepartate. Da, de la 11.000 de metri si desertul Sahara arata mirific.
  😉

 8. 8 Ghita Bizonu' octombrie 8, 2013 la 7:16 pm

  Noua romanilor de rand sau voua politicenilor care ne „reprezentatii”?
  Pai ia sa vedem de o pilda … ultimi scandal cu Papici.
  hm .. iata ce zice unu pe prost de ambasador : Ne exprimăm admiraţia şi aprecierea pentru activitatea excelentă desfăşurată de domnul Lucian Papici şi de doamna Mariana Alexandru. Este esenţial ca numirile înlocuitorilor acestora, care au o importanţă crucială, să fie rezultatul unor proceduri corecte şi al consultărilor, astfel încât DNA să continue să fie condusă de procurorii cei mai competenţi, curajoşi, cu realizări remarcabile în lupta împotriva corupţiei. Îndemnăm toate părţile implicate – procurorul şef al DNA, procurorul general, ministrul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi Preşedinţia – să coopereze şi să se consulte în legătură cu acest subiect”.
  Lasand la o parte exprimarea enconomiasta ce imi aduce aminte de toarsu cu stima noastra si mandria as avea de zis catesceva ..
  a) Schimbarea s-a facut dupa lege? Da. Nu. Daca e dupa lege ce mai are ala de zis ?! Cu adugirea c aparca ca cand s-a facut legea a fost si la sfatu unor „eperti” straini -m poa de aceea a iesit atat de proasta!!!
  b) De ce ala il amesteca pe preizidel in ce nu il priveste? Nu cumva asta ne rescrie contitutia ? Nu ar fri cazul sa respecte uzantele dip0lomatice?
  c)Admionsitratiei pe care o reprezinat ii convine ca ma face sa imi aduc aminte cu nostalgaie ca amabsadorul sovietic era mult , mult mai discret?

  Sau alta zice carea ba ‘r-ati ai europei ia sa vedem hartile : noi ne-am indeplinit obligatiile!!! Acu de mai vreti ba europenilor? Suntei sau nu in stare sa va respectati semnaturile au nu?!!
  Sau si mai bine : bun. Am intels . Noi nu vom fi primiti in Schengen . Si asta pentru ca daca ne primiti nenumaratii i\legali din Grecia vo ajune la Berlin sau Paris. Atunci sa nu mai fin ipocriti .. La dradcu cu MCV ul ca e o minciuna ! Si sa vedem cum va putem deranja rau. Da rau de tot . Voi politicieni ar trebui sa aveti cu ce ameninta .. ceva ceva ar trebui sa deranjeze.

  Da nu .. polis p’tits chiens ilor romani care reprezinta in Romania interesele altora le place sa stea sluj afar si sa cococseasca prin Romania . Iar derapajele unor ambasadori care se comporta precum consul austria sau rus …pe la 1840-1853 sunt extrem de agreate de clasa politica compradoare de pe aici!!!

 9. 9 George Hălărescu octombrie 8, 2013 la 7:45 pm

  O analiză foarte corectă! Asta s-a întâmplat de-a lungul istoriei și cu domnitorii și cu politicienii antebelici și interbelici. Suntem un popor de oameni șovăielnici și fără caracter. Păcat de potențialul intelectual al acestui popor.

  PS. Mai am 3 zile de boicot, dar a fost prea interesant articolul și nu am rezistat
  .

 10. 10 sadicu octombrie 8, 2013 la 8:44 pm

  Domnule Adrian Nastase,cu regret dar trebuie sa va contrazic.
  Pot fi de acord ca in calitate de membri ai NATO nu am obtinut avantaje economice.Trimitem contigente militare in teatrele de operatiuni sa lupte alaturi de trupele americane iar pentru asta ne alegem doar cu multumiri si uneori cu victime.Americani,daca tot se deranjeaza,(si la ei deranjul este mult mai semnificativ decat,poate,al tuturor tarilor NATO la un loc),isi iau parte leului.In general petrol.Dar din punctul de vedere a sigurantei nationale faptul ca ne aflam sub pulpana NATO nu poate sa reprezinte decat un foarte real avantaj cu atat mai mult cu cat marele vecin de la Est tinde sa redevina ce-a fost candva:o mare forta economica si militara a lumii si care se manifesta tot mai agresiv in plan international.
  In ceea ce priveste calitatea tarii noastre de membra a UE,deocamdata avem un mic avantaj dar care nu e de neglijat:dreptul la libera circulatie in Europa.
  Si totusi marile avantaje care ar trebui sa decurga pentru Romania,intarzie din vina exclusiva a cancerului metastazic intitulat clasa politica romaneasca.O clasa politica corupta pana in maduva oaselor,o clasa politica formata din infractori si manelisti.O clasa politica care i-a alungat din toate structurile pe specialisti pentru ai inlocui cu cadre de partid.
  Cu cine sa absorbi fondurile europene nerambursabile,zecile de miliarde euro? Cine sa faca proiecte? Dar din moment ce aceste fonduri nu prea pot fi jefuite,la ce bun deranjul? E mult mai simplu sa jefuiesti bugetul national.
  Este foarte bine si sanatos ca MCV-ul este legat de aderarea la spatiul Shenghen.De asemenea laudabila este prestatia europarlamentarului Monica Macovei la Bruxeles.
  Actuala clasa politica trebuie monitorizata la sange si sanctionata ori de cate ori sare calul.Este evident ca de buna voie nu poate fi reformata.
  PRESIUNE,PRESIUNE,PRESIUNE SI ZGOMOT DE CATUSE!

 11. 11 Mihai25 octombrie 8, 2013 la 8:51 pm

  @AN: „Tare” asta cu a cincea da cum ramane cu a patra ?:)

 12. 12 CALIMAN EUGEN-analist de provincie octombrie 8, 2013 la 8:56 pm

  1.N-am reusit sa beneficiem cu nimic de pe urma integrarii in UE, deoarece Romania n-a avut niciodata un ,,proiect de reconstructie economica si industriala”, cu o crestere economica de 4-5 la suta pe an, autoasumata de clasa Guvernanta, care sa ne scoata din starea de natiune esuata – in primul rind economic!
  Dependenta economica ne obliga la starea de colonie, in care Uniunea a devenit ancora salvarii, de cite ori sintem aproape sa ne ,,innecam” economic.
  2.Guvernantii nu reusesc sa inteleaga ca mecanismul/modelul economic bugetar nu mai este functional, dupa disparitia economiei nationale, iar noul mecanism/model al ,,epocii pietei nationale globalizate”, aflat in paradigma ,,institutionalismului”, cere un mare efort de intelegere si asimilare stiintifica.
  Ca orice strapungere stiintifica, de ,,economie aplicata”, noul model cere si un mare efort de incredere, spre a fi evaluat,dupa care Guvernul va avea un instrument inegalabil,prin care sa aduca Romania in rindul tarilor libere de pomeni si milogeala economica!

 13. 13 Dinica peromaneste octombrie 8, 2013 la 9:47 pm

  Ma intreb cat o sa le ia sa ne sparga timpanele cu acel cuvant ce avorteaza multe conversatii, „natonalist”.

 14. 14 ion adrian octombrie 8, 2013 la 10:15 pm

  Nu astept sa publici asta dar te poti gandi la ce spun:

  Nu mai avem timp de glume, ca se duce Romania de-a rostogolul si trebuie cu orice pret si prin toate mijloacele permise de Declaratia drepturilor omului si cetateanului sa stopam procesul si daca nu reusim atunci cum un stat in care drepturile sunt grav incalcate devine un stat fara constitutie , se deschide calea insurectiei in forta adica ce s-a intamplat in decembrie 1989.

  PPS: STENOGRAMA din dosarul ”REFERENDUM FRAUDAT”. Dragnea: „Organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe! Nu aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria”

  Nota mea: Alegerile care nu mai sunt libere anuleaza statul de drept.
  Deci culpa lui Dragnea si toti cei care il sprijina este atac la adresa statului si deci a cetateanului.

 15. 15 4D Printing octombrie 9, 2013 la 1:46 am

  Slabiciunile unei tari intotdeauna vor fi exploatate de cei mai puternici! Circul politic infantil de la Bucuresti este mana cereasca pentru altii. In apele tulburi poti pescui cu navodul mare.

 16. 16 vsile octombrie 9, 2013 la 6:55 am

  Schen-gen sau Shen-zhen?

  Domnul Nastase scapa porumbelul sau raspunde propriilor temeri
  lansate inca din prima fraza „Ma intreb, din ce in ce mai des, daca nu cumva noua, romanilor, ne place starea de suzeranitate”

  Domnul Nastase sare cu buna stiinta peste „o stare de suzeranitate” in timpul celui de al doilea razboi mondial prin alianta cu Germania unui alt merkel , cred ca implicare Romaniei in episodul german este plin de substanta caracterioscic determinant pentru acest popor!

  Acest popor isi cauta de multa vreme furherul incercind sa mizeze totul pe omul predestinat .
  In 90 daca spuneai ceva de Iliescu erai linsat, a fost o vijelie si cu Constantinescu, Nastase a fost trecut la fundul istoriei moderne cu merite recunoscute partial doar de Traian Basescu noua stea care avea sa revigoreze si sa faca pe mai toti dobitocii sa creada ca EL este alesul.

  Pentru acele minti care nu inteleg nici nu doresc sa elaborez mai mult, dar noi nu ne vom regasii nici o data un conducator predestinat pentru simplul fapt ca noi insine nu suntem predestinati sa avem unul.

  Vedeti reactia cancelariilor europene, am avut imixtiunea grava si unilaterala sau bi sau trilaterala daca implicam in cercul nefast un baroso-o curte constitutionala-un basescu ,intro problema de subminare a suzeranitatii a democratiei din aceasta tara si va intreb cum ati reactionat domnilor ati iesit spontan din case ca la inviere cu o luminare in mana sa manifestati pasnic neautorizat o suta doua trei sute de mii de oameni?

  Intrebam in domn „nimeni” cum au reactionat romanii dupa ce au fost calcati in picioare de CC, de reatiile cancelariilor occidentale ,a iesit in doliu
  un milion de oameni sa redetermine o reactie europeana?.

  Nu-mi mai intreb colegii pupincuristi ai lui Ponta cum este posibil sa mai „coabiteze” cu Ponta acela care semna un pact de coabitare impotriva vointei celor 8 milioane care au spus NU coabitarii?

  Romanii nu vor avea nici o data un conducator pentru simplu motiv ca sunt lasi, tradatori,indoiti de spaga de propria lor coruptie,nu vor avea nici o data un conducator pentru ca nu ies in strada sa-si ceara un conducator!

  Cea ce este grav este ca mas media este aceea care a preluat un segment de incredere a pupulatiei, X spune pai cum nu-i asa scrie la ziar, sau cum nu-i asa am auzit la B1 sau altul la Antena 3, deci oamenii si-au regasit pe segmente proprii conducatori , formatorii de opinii din mas media!

 17. 17 Carmen Daniela Diaconu octombrie 9, 2013 la 7:09 am

  S-a pus foarta multa speranta in schimbarea puterii si daca-si mai aduce cineva din USL aminte oamenii au iesit in piata pentru dreptate si demnitate nu pentru paine! Oamenii de rand vorbesc si inteleg ca suntem sub ocupatie dar, USL prin Parlament si Guvern se pare ca nu! In calitate de ¨fan¨ Ponta apreciez foarte mult evitarea conflictului dar doar in limita in care aceasta nu inseamna refuzul luptei!

 18. 18 santinela octombrie 9, 2013 la 7:53 am

  Ce ne tot rugam de astia ? Intrarea noastra in „schengheneala” asta ne aduce chiar asa de multe avantaje incit ne dam cu capul de pereti de necajiti ce sintem daca nu sintem primiti ?
  Ia sa facem vre-o doua trei vizite in China,sa-i invitam pe astia la noi si sa vezi ce iut ne primesc ei.Ba ne ajuta sa trecem strada fara ca noi sa vrem.

 19. 19 blogideologic octombrie 9, 2013 la 8:45 am

  “Nicolae Manolescu, reales preşedinte al Uniunii Scriitorilor, pentru a treia oară” http://www.romanialibera.ro/cultura/oameni/nicolae-manolescu-reales-presedinte-al-uniunii-scriitorilor-pentru-a-treia-oara-314564.html Aceasta înseamnă un dezastru anunţat pentru cultura română. Să nu uităm că Nicolae Manolescu a supervizat şi aprobat celebrul număr 265 al revistei Dilema, unde Mihai Eminescu a fost atacat în chipul cel mai murdar !

 20. 20 centru octombrie 9, 2013 la 8:52 am

  Nu reusim sa fim acceptati in Schengen pentru un motiv foarte simplu .
  Nu avem diplomati si oameni de stat de valoarea celor din 1992 -1995 si 2001 -2004 , atat .
  Situatia de azi a Romaniei este incomparabil mai usoara decat cea din anii 90 si 2000 – PIB de 4 ori mai mare , tara membru NATO si UE , sefi de guvern si presedinti romani care sunt fotografiati in grup alaturi de Merkel , Napolitano si Cameron la trei luni…
  Conducerea guvernului nu reuseste , ca in 2002 , sa demonteze campanii de presa isterice si artificiale in Europa de Vest – va amintiti nebunia presei fanceze din vara lui 2002 cu ” les Roumains ” – cititi tiganii , tabere de cateva zeci de tigani romani la Argenteuil prezentate non stop de televiziunile franceze ca o culme a ororii ? Prin octombrie – noiembrie acelasi an tacere , prin minune nici un gazetar -reporter din tara lui Voltaire nu se mai simtea obligat sa-si puna camera si reportofonul pe primul Lamaita vazut intr-o gara – asta , nu uitati , in tara cu 4 milioane de musulmani care resping legile Republicii Franceze .
  Criza interna de azi , intre presedinte si Ponta ? Basescu este cine este , o stim cu totii . Dar nici Ponta nu este la inaltime . Mult , mult sub nivelul liderilor PSD din anii 2000 . Ii dau pana la 30 octombrie , data anuntata de Sova pentru , chipurile , semnarea contractului pentru autostrada Comarnic Brasov . Daca nu vom avea nimic pana atunci Ponta va fi iremediabil compromis in ochii mei ( chiar daca inactiunea flagranta in privinta cainilor vagabonzi ” nu -mi place sa fiu intr-o tara care-si macelareste cainii ” – sic – a citit un sondaj inainte ? sau inctiunea in infrastructura nu-l recomanda mai mult ) . Basescu va avea , in acel moment , dreptate asupra lui . Un mitoman .

 21. 21 Cris octombrie 9, 2013 la 10:07 am

  Am aceleași idei pe care le aveți dv., în privința asta.
  Nu mă duc mult înapoi în istorie. Recapitulez domnia lui Al.I. Cuza cea plină de reforme modernizatoare și progresiste, începuturile pluripartidismului și germenii democrației: obligarea lui Cuza de a abdica, certurile înverșunate între partidele și facțiunile existente, imposibilitatea de a se alege sau desemna un domn român au dus, în 1866, la recurgerea la un domnitor străin, Carol I.
  Acesta a fost, paradoxal, politicianul cel mai patriot și unificator dintre actorii politici, de aceea domnia lui a fost benefică.
  El, un străin, a reușit să scoată România de sub suzeranitate.
  După el, politicienii români au pus din nou stăpânire pe viața politică (Ferdinand nefiind un om politic puternic), transformând-o într-o arenă în care nu se lupta sportiv, ci pe viață și pe moarte, cu riscul ca cel care pierea să-i atragă în „mormânt” pe toți susținătorii săi.
  Era un mod primitiv de a face politică. El a fost resuscitat de Băsescu și prezentat ca exemplu simpatizanților lui care au îmbrățișat deviza „ori noi, ori nimeni”.
  Eu zic că acest comportament e determinat de lipsa de educație în familie și de lipsa de educație democratică. Să recurgi la orice mijloc nedemn, la pâra în afară, la cererea ca țara ta să fie monitorizată, evaluată, notată ca la școală, trasă de urechi și pusă la colț, numai pentru ca partidul tău să fie musai la guvernare, e o dovadă de înapoiere.
  Părerea mea e că, după plecarea lui Băsescu, viața politică va reintra încet-încet în normal (pentru că, înaintea lui, viața politică românească a fost normală). Politicieni ca el vor fi din ce în ce mai puțini fiindcă viitorii politiceni or să fie oameni umblați prin lume, care au văzut cum se face politica civilizată și s-au „contaminat” de acest comportament.
  Chiar și în M.R. Ungureanu de pildă văd un politican diferit de Băsescu.
  Pe Antonescu îl apreciez foarte mult, găsesc că e un om educat, cu carte, profund democrat, echilibrat, înțelept, un politician european.
  Și Ponta îmi place. Consider că e un politican inteligent, actual, modern, cu calități de lider, cu educație și instruire. Chiar dacă a făcut niște gafe, nu multe după părerea mea, ele au fost datorate vârstei (pentru politică e tânăr) și tensiunii nervoase la care e supus. Sunt convinsă însă că se va tempera și va fi un politician de primă mână.

 22. 22 Marcus octombrie 9, 2013 la 10:33 am

  Ponta Si Antonescu, Daca Nu-l Suspendati, Internati-l Dracu La Nebuni!

  Nu stiu cum dracu de-l suporta Ponta pe chiombila sa-i faca zilnic albie de porci, convins fiind ca nimeni nu baga in seama sau ca da doi bani pe spusele nebunului, insa eu unul nu mai suport ca aceasta caricatura penibila de dictator sa faca rau tarii mele din fotoliul de presedinte uzurpator al acesteia.
  Am trecut si de faza in care ma amuzau copios spusele de mahala si discursul de maidan ale acestui golan portuar, ajungand in starea in care auzindu-l mi se intoarce pur si simplu stomacul pe dos intr-o acuta senzatie de voma.
  Ca jurist, Ponta, ar trebui sa stie ca hartia igienica cu care basescu s-a sters la cur cand inca semnatura lui nu se uscase bine pe ea nu are absolut nicio valoare juridica si/sau de orice alta natura si nici nu aduce in Romania linistea de care avem nevoie pentru a ne reveni din pumni, ba mai mult chiombu o foloseste ca arma de santaj si intimidare pentru a-si face in continuare mendrele netulburat in sensul de a-si desavarsi opera de distrugere totala a tarii.
  Faptul ca Ponta inghite fara sa cracneasca toate magariile impostorului nu este nicidecum o dovada de maturitate politica materializata intr-o guvernare optima a tarii, ci reprezinta slabiciunea manifestata de acesta in relatia cu basescu, iar in plan medical simptome clare de masochism.
  Pana si Moliceanu , ca prim ministru, a acceptat scarnaviile lui Uciga-l Toaca cat le-a acceptat, pentru ca intr-un final sa redevina Tariceanu si sa-i dea flit imbecilului fara a fi sanctionat de UE, ba dimpotriva Si Tariceanu nu era in pozitia de a avea 70% sustinere parlamentara.
  Si fiindca veni vorba de nana-ul de care se teme Ponta ca l-ar putea lua la poponet daca adopta o pozitie bipeda in fata lui basescu si nu se mai cramponeaza de un petec de hartie fara nicio valoare, stau si ma intreb ce-l impiedica pe acesta ca folosind canalele diplomatice pe care le are la dispozitie sa-si informeze omologii sai din UE,, de pe pozitia unui prim ministru egal cu ei si nu executant de dispozitii briuseleze ca, in conditiile in care basescu incalca aproape zilnic grav Constitutia tarii, nici vorba nu se poate face de coabitare cu acest infractor, ci in cel mai rau caz punerea in practica a prevederii exprese (despre care frau merkelita -si probabil nu numai ea- a fost informata direct de ipochimen ca nu ar exista in Constitutie) de suspendare pentru a treia oara si definitva a acestui tradator de neam si tara. Nu cu glumite si chipurile nebagare de seama il opresti pe basescu, ci eliminandu-l din pozitia din care face rau zilnic poporului si tarii sale. Deja s-a mers prea departe. Daca nu puteti si nu vreti sa-l suspendati internati-l dracu la nebuni si scapati Romania de pacoste.
  Pledoarie valabila si pentru Antonescu care se da electoral dupa copaci si-l lasa pe Ponta la inaintare.

 23. 23 grigore octombrie 9, 2013 la 10:58 am

  revin cu o intrebare la care doresc un raspuns clar „Romania la ora actuala are un plan national de dezvoltare”? in rest numai de bine

 24. 24 SLAVU IOAN octombrie 9, 2013 la 12:55 pm

  O lungă perioadă în istoria neamului nostru, putem vorbii de peste 1800 de ani, principiul suzeranităţi sau al vasalităţi faţă de un stat/putere vecin, a creat o anumită mentalitate colectivă de unde şi zicala „…capul pleacat sabia nu-l taie”
  Din istoria cunoscută nouă, putem da următoarele date:
  1. De la terminarea războaielor daco-romane 101-102 şi 105-106 e.n. şi până la razboiul de independenţă 1877-1878, practic putem afirma cu argumente istorice, că suzeranitatea a acţionat ca principiu fundamental al politicilor interne şi externe realizate de poporul român, fie că se numea dac, daco-roman, vlah (blak, valah) sau român.
  2. O altă perioadă în care suzeranitatea acţiona practic în politicile de stat, este şi etapa anilor 1948-1989 şi 2007-până în prezent 2013.
  1948-1989 Suzeranitatea României faţă de Marea Uniune Sovietică la început şi ulterior URSS, consfinţită şi teoretic prin Constituţia Republicii Populare Române 1952.Constituţia pune la baza existenţei statului român dependenţa faţă de Uniunea Sovietică. Prietenia cu U.R.S.S. constituie ” baza politicii noastre externe”. http://www.rogoveanu.ro/constitutia/const1952.htm
  2007-2013 O dată cu acceptarea Convenţiei de la Lisabona, România acceptă o diminuare a principiului suveranităţii, acceptînd monitorizări pe diferite domeni şi reguli impuse din exterior ei, odată cu accederea la alianţa NATO ( anul 2003) şi la Comunitatea Europeană (anul 2007).
  3. Odată cu apariţia constituţiei, ca lege fundamentală a statului de drept, observăm o necorelare a conţinutului constituţional, unde teoretic se vorbeşte de suveranitate şi practic statul se afla, sau se află, într-o anumită poziţie de suzeranitate faţă de un stat/putere vecin.
  Ex. Prima Constituţie a României ( Constituziunea Principatelor Române) anul 1866, vorbeşte de principiul suveranităţii, deşi se cunoaşte foarte bine că de-abia în 1878 practic putem vorbi de suveranitate (după 12 ani), în urma obţinerii independenţei naţionale, faţă de Imperiul Otoman.
  http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=37755

  Singura perioadă istorică serioasă, în care putem vorbi de SUVERANITATE pentru România, atât practic cât şi teoretic principiu consfinţit în constituţiile din 1923 şi ulterior 1938, este perioada istorică 1878-1948, perioadă în care România era Regat.
  Constituţia României – 1923 http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=1517
  Constituţia României – 1938
  http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=9206

  Consider că 70 de ani de SUVERANITATE a statului Român, reprezinţă foarte puţin în comparaţie cu cei peste 1800 de ani de SUZERANITATE a statului Român, în diferite forme de organizare (voevodate, principate, tări şi stat).
  Când generaţii după generaţii, elitele româneşti fie ele formate din boieri şi mai târzi din oameni politici, îşi formează un reflex mental de atitudine, de acţiune,de comportament decizional conform zicalei ” capul plecat sabia nu-l taie”, este la fel de normal şi firesc ca mentalul colectiv românesc să fie influenţat, iar astăzi să devină o problemă… de interes colectiv. 😉

 25. 25 Cris octombrie 9, 2013 la 4:01 pm

  Mi-am amintit de „Memoriile” lui Constantin Argetoianu pe care cred că d. Năstase le cunoaște și le-a citit măcar pe sărite, în care teribilul politician, inteligentul, instruitul și spiritualul boier, talentatul scriitor relatează cu haz și ironie opinteala unor „politici” ai perioadei interbelice de a le face pe plac mai marilor Europei.
  Alde Averescu, Cutărescu et co, scrie Argetoianu, cred că Europa nu mai poate de grija noastră, și fac tot ce fac cu gândul „oare ce-a zice Europa? oare ar aproba Europa? Europa nu e de acord. Europa nu admite așa ceva…”. Nu mai poate Europa de ce se întâmplă în politichia dâmbovițeană…
  Vă recomand „Memoriile” (Amintiri de azi pentru cei de mâine).
  Stilul e magistral, umorul – nebun, tablourile și portretele – excepționale.

 26. 26 Luminita Arhire octombrie 9, 2013 la 4:03 pm

  Daca presedintele nostru ar fi ceea ce se numeste „un om de stat ” , dorintele si aspiratiile lui ar fi probabil in concordanta cu inaltimea functiei .Astfel , in centrul actiunilor sale ar sta probabil interesul national ; ar fi preocupat poate si de posteritatea lui , nu numai de efemerul clipei pe care o traieste . Si-ar alege desigur modele istorice – ar vrea sa fie perceput ca un conducator luminat si si-ar dori ca perioada istorica pe care – vremelnic – a marcat-o in istorie sa straluceasca peste ani , ca perioada de pace , bunastare si echilibru . Om fiind , si deci supus tuturor celor omenesti , pana si invidiile sale ar trebui sa fie pe masura : l-ar invidia –cine stie ?- pe Napoleon sau pe Carol I ( dau exemple la intamplare ) .
  Daca insa presedintele nostru este o starpitura ( nu eu , ci distinsa doamna Draga Olteanu Matei i-a pus aceasta eticheta ) , toate cele de mai sus vor fi pe masura staturii lui de pigmeu . Altfel , nu se poate explica iesirea de ieri – furibunda , absurda si de-o mojicie incredibila .Problema presedintelui nostru nu este Romania ci este vila Dante . Nu necazurile de zi cu zi ale populatiei pe care zice el ca o pastoreste il ard pe dansul la ficati , ci piscina cu papucei , halatel alb si cu betisoare de indepartat apa din urechi , copaie supradimensionata care nu-i mai sta la dispozitie . Asa ca presedintele se uita peste gard si ii creste tensiunea ; cand aude „taraboiul ”din vila Dante ( provocat desigur de delegatii straini , lipsiti de educatie si necivilizati – nu ca el , care este ATAT de frecventabil ) , isi pune perna in cap si suplimenteaza numarul de pahare cu patru cuburi de gheata , ca sa poata adormi .
  Imi este imposibil sa-mi imaginez ca mai exista O SINGURA TARA PE TERRA cu un presedinte care sa vorbeasca in acest fel despre Prim -Ministrul si Presedinte Senatului tarii care i-a acordat privilegiul de a-l alege de doua ori intr-o functie atat de inalta si atat de REPREZENTATIVA .Nu-l mai suspectez pe Basescu Traian de lipsa de tact si de educatie , asa , in general , il suspectez de lipsa TOTALA a celor sapte ani de acasa ; nu se poate ca o societate intreaga sa nu aiba la indemana tratamentul pentru acest tip de infectie purulenta , pentru acest abces care se lafaie lustruit in spatele pupitrului pe care scrie PRESEDINTELE ROMANIEI .

 27. 27 ZeV octombrie 9, 2013 la 5:10 pm

  Sadicu
  Daca spui ca Romania are avantajul liberei circulatii in Europa, nu inteleg de ce te bucuri ca MCV este legat de Schengen ?
  Mi se pare logic sa cred ca esti convins de faptul ca MCV este un instrument politic de represiune, bazat tot pe afirmatii dedicate ale unora dintre conationalii nostril care isi spun, cu tupeu, romani si pe himere care nu au nicio semnificatie practica din moment ce Marea Britanie nu face parte din Schengen.
  Sa stii ca nici eu nu le iau in serios.
  (Z)

 28. 28 blogideologic octombrie 9, 2013 la 6:33 pm

  Deci s-a primit Premiul Nobel pentru un “obiect al dorinţei” (“maguffin” în slang), vorbesc eu aici despre bosonul Higgs. Este foarte bine că tipii cu IQ mare sunt răsplătiţi pentru munca lor. Totuşi, nişte întrebări deranjante rămân. Bosonul Higgs a fost aşteptat să vină cam o juma ‘ de veac (din anul 1964). După fiecare descoperire mare (şi este aceasta o descoperire mare) trebuie să vină o “galaxie de consecinţe” ! Când vor veni şi acelea ? Vom aştepta –vorbesc despre întreaga omenire- tot o juma ‘ de veac, sau chiar mai mult ? Eu am aşteptat, în trecut, multe predicţii anunţate despre descoperirea bosonului Higgs. Faptul că bosonul Higgs nu venea, era explicat de fiecare dată prin faptul că nu era găsit la „masa prezisă“. Despre descoperirea acum nobelizată a bosonului Higgs faptul care nu se comentează prea mult – dar se comentează, vezi http://www.guardian.co.uk/film/video/2013/jun/15/particle-fever-walter-murch-video-interview – este acela că masa lui are o valoare care nu asigură stabilitatea Universului ! Prima consecinţă, şi unica, este aceea că nu vom primi nici un fel de semnal fizic de avertizare că Universul va dispărea.

 29. 29 Cris octombrie 9, 2013 la 6:34 pm

  Iată un fragment din Memoriile lui Argetoianu (e vorba de retragerea în Moldova, în 1916, după ocuparea Munteniei de germani):

  Miniștrii erau ocupați cu un singur lucru: să-și trimită argintăriile, sculele și lucrurile prețioase la Moscova, în siguranță. Ca să scape de presupusele vandalisme nemțești, toți acești caraghioși (ce importanță puteau să aibă câteva obiecte când se prăbușea țara întreagă!) și-au dus avutul în sălbăticia rusească și dus a rămas.
  Cei care și-au lăsat lucrurile în voia Domnului, la locul lor, au fost mai bine inspirați, căci le-au regăsit intacte. În această categorie am fost și eu. La înapoiere, în 1918, nu lipsea niciun tablou, nicio icoană, nicio piesă de argintărie.
  În 11 noiembrie 1917 s-a hotărât evacuarea Parlamentului din București. Am părăsit Bucureștii cu 2 geamantane.
  Am sosit la Iași cu inima strânsă. Alții au sosit cu vagoane întregi încărcate.
  Spectacolul pe care l-au dat puternicii zilei a fost dezgustător. Pe când tinerii recrutabili mergeau pe jos în Moldova și mureau pe drum de foame și frig, Alecu Constantinescu-Porcu, ministrul Agriculturii, luase 17 vagoane încărcate cu tot ce avea în casă. Până și butoaie goale, putini de murături și lemne de foc.
  Brătienii au luat 7 vagoane cu butoaie de vin. Bibicescu de la Banca Națională a luat până și ficușii nevesti-sii.
  Pe cât au fost de dibaci cei de sus pentru transferarea avutului lor propriu, pe atât au fost de neglijenți în ce privește avutul statului.
  Prima grijă a fiecăruia, cum sosea la Iași, era să găsească unde să se culce și unde să mănânce. Iașul atrăgea pe cei mai mulți ca singura etapă pentru un ulterior exod spre Rusia.
  În câteva zile Iașul s-a umplut încât nu-și mai putea trage omul sufletul. În toate casele camere au fost rechiziționate, și birturi -cele mai multe, infecte- au răsărit pe toate străzile.
  Pentru cei care nu se aranjaseră din vreme, goana după adăpost era floare la ureche pe lângă goana după cele indispensabile existenței. Îmi vine să râd și acum când mă gândesc la tactica savantă pe care trebuia s-o punem în joc cât am stat la Hotel Traian, pentru satisfacerea trebuințelor naturale. Closetele hotelului erau într-o stare de porcărie, încât erau complet inutilizabile, astfel încât, când „ne apuca crampa”, vorba lui Cincinat Pavelescu, „ne ștergeam cu Rampa” (un ziar. Nota mea).
  Până prin mai, când ne-au sosit provizii din Rusia, alergam cu limba scoasă după săpun, și fericiții care posedau câte o bucată o purtau toată ziua în buzunar de frică să nu le-o fure cineva.
  Îmi aduc aminte că într-o zi m-am întâlnit cu Margot Ghica care ducea un voluminos pachet învelit într-un jurnal. Era încântată: îi dăruise cineva 2 bucăți de lemne.
  Mai rău am dus-o cu mâncarea. Eram o lume de venetici care ne aruncaserăm ca lighioanele pe cele câteva restaurante. Trei nenorocite birturi de provincie nu puteau face față asalturilor înfometaților. Deja a treia zi după sosirea mea în Iași nu se mai găsea nimic în ele la ora 13:00. Oamenii au început să se ia la întrecere, fiecare căutând să ajungă la masă înaintea celorlalți, ca să mai găsească ceva, și astfel am ajuns să luăm dejunul la ora 10 dimineața.

 30. 30 dlnimeni octombrie 9, 2013 la 6:45 pm

  Domnule Nastase, cu siguranta ca tot ceea ce rememorati sunt subiecte frumoase pentru dumneavoastra, reusite ale guvernarii. Asa, ca un cunoscut (prin corespondenta) care va apreciaza, zic si eu ca bravo. In fapt, nu ma pot bucura: ca si cetatean, nu pot spune ca mie mi-au adus ceva, decit regretul de acum ca la momentele lor m-am bucurat si eu, ca prostul. Privind retrospectiv, nu stiu de ce m-am suparat cindva pe Gherman atunci cind omul a scris ca s-a saturat de Romania.

  Fara indoiala ca le reprezinta constient.

 31. 31 Cris octombrie 9, 2013 la 6:48 pm

  Shenzhen (se pronunță Șengen) = oraș nou în sudul Chinei, în apropiere de Hong Kong.

 32. 32 Cris octombrie 9, 2013 la 6:57 pm

  Doamna Arhire,

  Cinci milioane și ceva o dată, și încă o dată cinci milioane și ceva l-au votat fiindcă au crezut ce le-a zis: că vor trăi mai bine dacă el va băga în închisoare miniștrii și prim-miniștrii.
  Fără ei, el n-ar fi fost acolo unde e.
  Acum aceștia văd că nu trăiesc mai bine, dimpotrivă, iar eu și celelalte cinci milioane și un pic suntem reprezentați 10 ani de un gunoi ca ăsta.

 33. 33 ion adrian octombrie 9, 2013 la 7:17 pm

  Deocamdata Ponta a inteles ce-l paste in viitor de la CFR Marfa si s-a conformat.
  Asta pentru cei care-i plang de mila pentru adevaruruile primite in fata.:)

 34. 34 blogideologic octombrie 9, 2013 la 7:41 pm

  Pe data de 23 septembrie 2013, în USA a intrat în vigoare o nouă legislaţie pentru finanţarea participativă (crowdfunding) a germenilor de întreprindere (start-ups) http://www.lemonde.fr/economie/article/2013/10/08/aux-etats-unis-les-start-up-peuvent-se-financer-sur-le-web_3491766_3234.html

 35. 35 serbanfl octombrie 9, 2013 la 8:45 pm

  @Cris octombrie 9, 2013 la 4:01 pm
  Adevăru-i că, și pe vremea lui Constantin Argetoianu și azi, mai vechii nărăviți în ale democrației, de la ei de acasă sau prin ambasadorii de la fața locului, au ziceri ca-n anecdota cu nevasta surprinsă în pat cu amantul: „Costică să nu crezi ce vezi, tu să crezi ce-ți spun eu!”

 36. 36 SLAVU IOAN octombrie 9, 2013 la 8:54 pm

  Simt nevoia să mai vin cu un mic argument la conceptul de SUZERANITATE pentru România secolului XXI, vis-a-vi de astă dată, către Uniunea Europeană via Germania şi Rusia,deşi Rusia nefiind membru al U.E. totuşi rămâne un partener extrem de apropiat Germaniei.
  Circulă anumite idei nastruşnice la nivel politic european, cum că România este somată de Germania şi Rusia să recunoască Pactul Ribbentrop-Molotov, în relaţia de frontieră a ţării noastre cu Republica Moldova. Tragic şi periculos este faptul că astfel de idei năstruşnice, se vehiculează la nivelul unei Europe în sec.XXI, fără nici un fel de reacţie din partea autoritîţilor române !?
  sursa: http://m.adevarul.ro/international/europa/rusine-germania-rusia-someaza-romania-recunoasca-pactul-ribbentrop-molotov-1_5253fd44c7b855ff5613639d/index.html

 37. 37 SAMI octombrie 9, 2013 la 9:04 pm

  Avem prea multi primitivi și trădători în țara asta. Sunt lucruri care se învață în ani , în generații. De la un popor majoritar din țărani și oieri la ce să ne așteptăm ? Sunt acele prime generații în ghete, care trec abia acum prin fazele de mârlani , mitocani cu tot ce impune asta. Caracterul nu este al oamenilor simpli. Caracterul se învață din primii ani de viață din familie .Dacă familia este una foarte primitivă nici rodul acesteia nu poate ajunge prea departe .

  Avem un popor laș , trădător și cu capul plecat, cu iz de slugă șireată . Poate noile generații – cei tineri și frumoși care mai ies în ultimul timp în stradă -să ne mai spele rușinea , dar cred că sunt încă prea puțini . Majoritatea este compusă din cetățeni umili , primitivi , cu viclenie și apucături asemănătoare primatelor. Asta am observat eu și observ de ceva timp . Nu prea am talent la scris , dar dacă aș avea ar merita să scriu despre asta . Este și foarte interesant dar și foarte trist . Trist mai ales pentru cineva care-și dorea mai mult .

  Așa popor așa conducător , mai ales că poporul l-a ales de două ori . Poporul s-a indentificat cu personajul care i se potrivea cel mai bine – mitocanul român . Normal că un astfel de personaj la rândul său s-a înconjurat de indivizi care i se potriveau , căci cine se aseamănă se adună .

  Am ajuns la concluzia că până la urmă avem exact ce ni se potrivește . Din păcate nu ni se potrivește chiar la toți .

  Majoritatea poporului are un profil foarte curios pentru o lume civilizată . Pe de o parte este cu capul plecat , se lasă mințit , furat , înșelat ,umilit și batjocorit la nesfârșit iar pe de altă parte face același lucru cu cei pe care-i simte inferiori – pentru puterea exemplului .

 38. 38 sadicu octombrie 9, 2013 la 9:51 pm

  @marcus
  Da,da,da!…sa-l suspende odata pe Traian Basescu astia doi puisori de gostat.Numai ca intre dorinta si putinta e foarte mare distanta.
  Se pare ca intre timp romanii s-au cam sucit.Acum vor capul lui Motoc.
  Ghici,ghicitoarea mea,cine este Motoc?

 39. 39 4D Printing octombrie 10, 2013 la 1:08 am

  Mi s-a parut interesant: o scurta istorie a unei tari decimate pentru resurse. Congo, una din cele mai bogate tari din lume, are si cea mai saraca populatie. O tara praduita timp de secole de „civilizatori”, care le-au furat nu doar bogatiile pamintului, incepind cu aurul, uraniul, cauciucul si mai nou un material indispensabil device-urilor din tel celulara. Au luat forta de munca ieftina, si sanatoasa, ca sclavi. Iar arunci cind au scos capul, i-au pus pe vecini sa ii invadeze, sau au instaurat si au sustinut clici dictatoriale (Mobutu). Paralele?

  http://www.bbc.co.uk/news/magazine-24396390

  Apoi vedeti metodele noi de „fragezire”:

  http://www.theglobeandmail.com/news/world/five-highlights-from-the-canada-brazil-spying-revelations/article14721506/

  Oare scandalul permanent de la noi nu este un efect al acestor operatiuni intense si complexe din exterior? Suntem noi corupti, sau ei ne-au corupt pe noi cind am batut palma? Multe alte intrebari care sper sa vi le puneti….

 40. 41 blogideologic octombrie 10, 2013 la 6:35 am

  @ Cris spune : „Chiar și în M.R. Ungureanu de pildă văd un politican diferit de Băsescu.”
  Deloc diferit. Amândoi au fost urcaţi în ascensorul social prin alegerile de pseudo-valoare făcute de către „tovarăşa doctor inginer” Elena Ceauşescu. Dacă despre Traian Băsescu s-ar putea la o adică zice că are nişte circumstanţe atenuante, Mihai Răzvan Ungureanu n-are vreuna. A fost educat ideologic în familia lui să fie nemilos faţă de români. De-asta l-a şi preferat „tovarăşa doctor inginer” Elena Ceauşescu.

 41. 42 blogideologic octombrie 10, 2013 la 6:39 am

  Ce face USL? Nu pregăteşte o legislaţie pentru finanţarea participativă (crowdfunding) a germenilor de întreprindere (start-ups) ?

 42. 43 ZeV octombrie 10, 2013 la 7:11 am

  Sadicu
  Traian Basescu ESTE suspendat. Se mai agata doar de cateva ,,fire” de forţă, inclusiv, dar tot mai putine, fire telefonice internationale.
  Oricum, este un semn bun ca ne gratulezi cu afirmatia ,,romanii s-au cam sucit”. Asta inseamna ca luati in calcul legitimitatea votului, pentru ca, doar prin boicot, ,,suceala” romanului nu va va propulsa inspre noi posturi bine renumerate la Bruxelles ale popolarilor evropeni.

 43. 44 blogideologic octombrie 10, 2013 la 7:13 am

  Sinecurista (acum, cu sprijin USL, şi la ARACIS) Alina Mungiu-Pippidi spune : „din strada asta se va naşte un curent politic post-materialist, anticorupţie şi verde” :-). http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/razboiul-pentru-rosia-faza-pe-diversiuni-313905.html Să nu se înţeleagă de aici că eu am început să sprijin proiectul RMGC. Dar atâta “demagogie verde” prezentă în luările de cuvânt ale tovarăşei Alina Mungiu trebuie demantelată. Nu obiectez la sintagma „post-materialist” dar ce pui în loc ? Ceva „materialist” trebuie să rămână la noi, însă numai în sensul tradiţional, fiziocrat. În fine, proiectul întreg, cât de cât viabil, trebuie să fie, după Ideologii primari, şi cu latură intelectualistă „pragmatică” (scuzaţi oximoronul). Mai ales că, fiind sinecuristă fondatoare la ARACIS, tovarăşa Alina Mungiu-Pippidi îl sprijină pe ministrul USL-ist Costoiu în planurile sale de reformă a învăţământului superior. Deci, zic eu asta către ei (faţă de care nu am prea mult respect), este neapărat necesară o construcţie românească de CONŢINUT informaţional. Şi cu ARACIS, şi făr’de ARACIS, ministrul Costoiu nu pomeneşte nimic în planurile de reformă ale învăţământului superior ceva despre vreun curs MOOC. Aici în principiu apare cooperarea între universităţi şi germenii de întreprindere (start-ups) care sunt specializate în noua inginerie pedagogică. Repet, eu pledez pentru cursuri MOOC în Limba Română !

 44. 45 vsile octombrie 10, 2013 la 7:25 am

  Sadicul se se satura de lins base , domnule mai ai limba-n gura sau o tii tot acolo?

  Chris ,Shenzhen este mare zona libera ,oras de legatura cu Hong Kongul, Macao formeeaza un meegapolis , chestie poate sugerata de AN .Desi scris cu majuscule Shen-Zhen ,acest cuvint sugereaza si o onomatopee regasita in zgomotul unei jucarii chinezesti stricata vremelnic!
  Ce o fi vrut de fapt sa sugereze AN ?

 45. 46 Cârcotaşu octombrie 10, 2013 la 7:52 am

  O entitate ce se pretinde gânditoare şi independentă, produce următorul panseu:

  Dragnea: „Organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe! Nu aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria”
  Nota mea: Alegerile care nu mai sunt libere anuleaza statul de drept.
  Deci culpa lui Dragnea si toti cei care il sprijina este atac la adresa statului si deci a cetateanului.

  Atenţie, Dragnea nu impunea ce să voteze, spunând că 38% e prezenţa la Alexandria, o aprecia ca fiind mică. El dorea prezenţă mai mare de 50%, indiferent de ce se vota.
  Entitatea citată pretinde că asta-nseamnă atac la adresa statului şi deci a cetăţeanului, din moment ce Dragnea voia prezenţă mai mare la vot. Nu acelaşi lucru gândeşte entitatea despre îndemnul public, prezidenţial, de a NU veni lumea la vot. Ăla cică a fost perfect democratic, nu constituia niciun atac la adresa statului sau a cetăţeanului.
  Entitatea se supără când îi mai spune câte unul că e băsist feroce! 😯

 46. 47 blogideologic octombrie 10, 2013 la 8:38 am

  @ Sadicu, tu ştii bine principiile ? Pentru că ai intrat acum pe domeniul Economiei politice legaliste (Forensic Economics), cazul cel mai celebru, atacat de procurorul Daniel Morar printr-o falsă jurisprudenţă inventată ad-hoc, şi încălcând toate principiile Dreptului European, este dosarul „Trofeul calităţii.”

 47. 48 dlnimeni octombrie 10, 2013 la 9:05 am

  Marcus: „o să iasă cucu` la 18.30 şi o să ne spună că e neconstituţional”. Nu s-ar putea zice ca dl Ponta are ciocul mic, daca recunoasteti pe cine am citat. Intelegem si cine este cucu’ si banuiesc ca una dintre posibilitati ar fi aceea ca dl Ponta si cu dl Sova sa iasa pe sticla la romanii au talent si sa ne cinte „cucu, cucu enucu’, cucu eunucu’,…”. Nu, dl Basescu nu mai poate fi suspendat desi poate ca el crede ca o suspendare nu i-ar strica si l-ar mai ridica in scor. Nu neaparat pentru ca romanii s-ar fi sucit, ci pentru faptul ca guvernantii nu au facut mare lucru pentru a pune ordin in ceea ce priveste momentele electorale. De exemplu, nefiind corectate listele electorale nici acum, oamenii vor fi nedumeriti stiind ca sunt chemati la vot conform unor liste incorecte. O problema care, daca lucrurile treneaza, posibil sa dea batai de cap la urmatoarele europarlamentare. Nu vad nici o actiune diplomatica externa cu sanse foarte mari, fiindca ambasadorii sunt numiti de presedinte si chiar daca vreunul dintre ei si-ar scoate nasul din suflet, nu-l vad bine pe acela care s-ar apuca sa arate, in exterior, adevarul. Mai ales ca, in fapt, citeva ambasade sunt importante, nu cred ca ar fi foarte importante spusele ambasadorului nostru din Burkina Faso, acolo presedintele poate trimite fara grija ca ambasador chiar si pe unul dintre noi.
  Nu cred ca exemplul cu Tariceanu este cel mai potrivit, dl Tariceanu fiind in acest moment un om intors, dupa povestea cu esecul sau la acele alegeri parlamentare.
  O privire asupra actiunilor securistice din politica, in ultimele doua decenii, arata repede ca acestea nu sunt grozav de complicate, desi respectivii ar putea pune in practica si scenarii mai intortocheate, insa, ele avind si electorii ca destinatie, e bine sa fie simple, usor de memorat. Insa ceea ce am putea gsi ca lipseste in povestea principala (fiindca uneori exista si secundare), este pe deplin compensat in executia precisa, intocmai, la timp si cu decizie.
  Nu putem discuta aici sugestii pentru planuri politice anti-Basescu, sunt prea multi ochi care le pindesc si ochii apartin unor persoane care stiu sa citeasca. Si, dupa aceea, liderii uselisti nu par a lua in seama consideratii de pe bloguri. Insa putem semnala citeva erori ale guvernarii useliste, care ar trebui sa fie vizibile, insa uneori padurea nu se vede din cauza copacilor.

 48. 49 centru octombrie 10, 2013 la 9:25 am

  Bucurati-va si inchinati paharele in sanatatea guvernului .
  Cei 27 de kilometri de autostrada care inconjoara Lugojul , gata in proportie de 90 % , se termina in plin camp , fara nici o iesire .
  Nicaieri .
  Autostrada se termina intr-un camp .
  Un fel de pista de avion .
  Nu se poate folosi .
  Nu puteau strategii sa amenajeze un nod de legatura acolo la un drum judetean sau national ?
  Unde in lume mai vedeti asa ceva ?

 49. 50 vsile octombrie 10, 2013 la 9:43 am

  Se poate vorbi de o vasalitate/suzeranitate intre individ si o entitate , fie ea stat.companie multinationala …?

  Ce credeti suntem noi in incorstarea zilnica data de legile fluctuante,neeligibile , putrede vasali la mai multe porti concomitent pe n cauze obiective sau subiective?

  Ce credeti , suntem noi ca indivizi niste indieni vasali , nesiguri ca stare de proprietate sau legatura sociala pe bunul dobandit ,indiferent daca bunul respectiv este loc de munca, locuinta,masina,copil casa………aer respirabil?

  In curind romanii vor fi indienii sub nivelul indienilor din rezervatiile in care au fost plasati cu 200 de ani in urma , pentru a elibera in succesiune campiille pentru crescatorii de vita, inlocuiti de valul mineritului, al exploatarii petrolului,sau a altor resurse fie ele campii voltaice ingradige de AN sau autioexpropieri date de campurile eoliene ?

  Daca merg si precis vor merge ,deoarece cine se poate pune contra Chevronului , gazele de sist , nu este normal ca temerile englezilor,olandezilor sau nemtilor sa fie indrerptatite ,deoarece se va produce si un exod al romanilor plecati in pribegie din motive obiective?

 50. 51 Cris octombrie 10, 2013 la 9:54 am

  Din Memoriile lui Constantin Argetoianu:

  La dejunurile de la Pelișor cu familia regală, cel mai cu haz a fost dejunul la care a luat parte și Stambuliski, atotputernicul prim-ministru bulgar din acele vremuri.
  Stambuliski era o namilă de om, unsuros, cu părul vâlvoi, cu labe de urangutan, unghii negre, redingotă neagră uzată și pantaloni prea scurți.
  O apariție mai bestială, rar se putea vedea. Mânca cu degetele, băga cuțitul în gură, își apuca furculița cu pumnul încleștat, ca pe un pumnal.
  Nu vorbea decât bulgărește, nu pricepea măcar o boacă din altă limbă și, deși se așeza numai pe o bucă, trosneau scaunele sub el.
  Trecea mai departe spre Paris și se oprise să ne facă o vizită.
  La masă, bestia vorbea pe bulgărește, cu gura plină din care îi mai cădeau și bucăți din măcinișul măselelor, și îi curgea sos de pătlăgele pe bărbie. Era o scârbă, dar și un spectacol.
  Regele (Ferdinand) da din cap, regina (Maria) nu-l pierdea din ochi, iar noi toți petreceam ca la Moși.
  Vorbea pe bulgărește, iar Mișu (Mihai Franasovici) traducea pe franțuzește, apoi din nou bulgărește răspunsurile suveranilor.
  La un moment dat, pe când rumega, namila a scârțâit din scaun, s-a întors spre regină și a spus ceva, o lovitură directă.
  – Qu”est-ce qu”il dit? Qu”est-ce qu”il dit? a întrebat cu nerăbdare regina.
  – Madame, a precizat Mișu, son excellence admire la bonne mine de la pricesse Mignon (Marioara) et felicite votre majeste d”avoir de si beaux enfants.
  – Il est tres gentil, tres gentil, a răspuns regina.
  Mișu nu-și putea ține râsul. După dejun m-a luat deoparte și mi-a redat versiunea exactă:
  – Mă, a grohăit Stambuliski, ia întreab-o pe baba asta (regina) dacă vrea s-o dea pe umflata (Marioara era cam grăsuță) de nevasă regelui nostru. Îmi place. Ai ce cuprinde în palme.
  Iar răspunsul reginei Mișu l-a interpretat așa:
  – Baba socotește că umflata nu-i de nasul vostru.
  Dar nici „baba”, nici „umflata” n-au fost puse în curent cu intențiile premierului bulgar.
  Cine știe? Poate cu Boris, „umflata” ar fi avut mai mult noroc decât a avut cu Alexandru Karageorgevici (regele Serbiei).

 51. 52 blogideologic octombrie 10, 2013 la 10:04 am

  Ministrul francez de interne, domnul Manuel Valls, a declarat foarte recent : „Istoriceşte, stânga franceză a inventat naţiunea, în anul 1789”. Urmează o lungă dezbatere pe temă, prezentată aici http://decodeurs.blog.lemonde.fr/2013/10/09/manuel-valls-reinvente-la-nation/ Ştiu şi eu destul de bine chestiunea privitoare la “naţiune”, “naţionalism” şi “construirea naţiunii” (acel principiu numit de Thomas Jefferson “nation building”). Îmi amintesc că prin 1990, eram destul de uimit că liberalul Dan Amadeo Lăzărescu ştia de asemenea foarte, foarte bine problema aceasta ideologică. Dan Amadeo Lăzărescu povestea la TV despre discuţiile sale din puşcăria politică purtate cu un intelectual aristocrat maghiar de cetăţenie română. De o luciditate extremă, intelectualul maghiar îşi exprima invidia că încă de la începutul secolului XIX, cultura română a mers pe această cale ideologică naţionalistă bazată pe Ideologia primară a lui Destutt de Tracy. În treacăt fie spus, construirea naţiunii maghiare în secolul XIX s-a bazat exclusiv pe “tribunalele de sânge” inventate de revoluţia maghiară la 1848, pe Compromisul / Ausleich iniţiat la 1867 de către contele Von Beust ce vroia să reconstruiască Sfântul Imperiu Roman, şi pe maghiarizarea forţată a circa 2,5 milioane de români prin schimbarea numelor de familie.

 52. 53 Cris octombrie 10, 2013 la 10:20 am

  Cele mai curate, cinstite, corecte și competente guverne au fost Băsescu-Boc și Băsescu-Ungureanu.
  Ce mă determină să spun asta?
  Păi, aceste guverne n-au fost deranjate nici de DNA, nici de Parchetul General, nici de ANI…
  Au fost trei ani și patru luni de liniște deplină în care demnitarii nu au luat și nu au dat mită, nu au plagiat, nu au măsluit licitații, nu au cheltuit aiurea banii de la Buget, au aplicat doar politici bune, au crescut nivelul de trai, au atras multe fonduri europene, au dus o politică externă impecabilă…
  În rest, toate celelalte guverne de după 2005 au fost compuse doar din nenorociți care au fost prinși cu ocaua mică de procurori și consilierii prezidențiali:
  Guvernul Tăriceanu a fost decimat, Guvernele Ponta au fost decimate.
  Soluția? Băsescu trebuie reales iar Guvernul Boc sau Guvernul Ungureanu trebuie readus la guvernare, ca să avem un guvern competent, alcătuit din oameni integri, cinstiți, corecți, fără dosare și procese, și devotați poporului.
  Eu sunt cu logica.
  E logic ceea ce spun?

 53. 54 Marcus octombrie 10, 2013 la 10:20 am

  Domnule Ponta, Ai Semnat Pact De Coabitare Si Cu Femeia Procuror Kovesi?

  Motto:
  Daca mai apare cucu
  Noi ne facem un seppuku

  Cu aceste versuri reflectand o realitate cruda 🙂 si-a inceput ieri Razvan Dumitrescu emisiunea la Antena 3, versuri inspirate din ultimile aparitii ale lui chiombila in care zi de zi ii face albie de porci pe d-l Ponta si D-l Antonescu si care il asemuiesc pe iubitul nostru presedinte cu un cuc vestitor de ora exacta. Pana la un punct asemanarea ar merge, basescu a ramas cam singur cuc, vrei, nu vrei apare si cucubaseste mahalasgisme in public cu adresa la adversarii sai politici si, nu l-am cautat, dar probabil ca si ouale i le-a clocit altcineva. Cu mult timp inainte eu, tot legat de existenta cucului pe post de “vornic de ora exacta” (sac!), mi l-am imaginat altfel:

  “Pentru a intelege cele ce urmeaza voi porni de la definitia cucubatei. N-o cautati va rog in Dex, deoarece nu aveti nicio sansa s-o gasiti si acest lucru pentru ca “gaselnita” lexicala respectiva abia si-a facut intrarea in limba romana.

  Deci, cucubata, asa cum am precizat deja, este o “gaselnita” a unei firme de publicitate care, pentru a face reclame la geamurile termopan Q-Fort si-a imaginat un tip, cel putin dus cu pluta, care la fiecare 2-3 secunde scoate capul pe geam si striga in disperarea vecinilor si a trecatorilor “cucu”. Care vecini si trecatori, scosi din minti de cucubatele nebunului, il injura si-l spurca la greu pe alienat, rugandu-se in acelasi timp la Dumnezeu sa-l faca sa inceteze.
  Ei, bine, tot asa si basescu vrem noi, nu vrem iese pe sticla si-si cucubaseste mahalagismele cu adresa la adversarii sai politici.”
  Sau avand in vedere ca este un cuc stricat rau de tot si la cap si in toate partile esentiale:
  “La nivel mondial se organizeaza un concurs international de ceasuri cu cuc pentru a stabili o data pentru totdeauna suprematia in acest domeniu. La momentul finalei, in sala respectiva in care se desfasura aceasta, se afla lume multa, juriul si spectatori, care erau serviti cu aperitive si bauturi de catre chelneri dichisiti, iar pe un perete trei ceasuri imense cu cuc: cucul american, cucul nord-coreean si cel made in Romania reprezentat de basescu.
  Cu cateva secunde inainte de miezul noptii, din lacasele lor isi fac aparitia cucul american si cel nord-coreean, primul imbracat in frac si cu papion la gat, al doilea intr-o pufoaica si incins cu o curea in diagonala. Primul, conform tragerii la sorti, se adreseaza multimii:
  – Buna seara doamnelor si domnilor, nu am venit sa va tulbur prea mult, ci sa va urez petrecere frumoasa si sa va anunt ca exact peste 5 secunde va fi miezul noptii, cucu, cucu, cucu si se retrage.
  Isi incepe discursul si cucul nord-coreean care manios foc ii apostrofeaza pe petrecareti:
  – Halal, tovarasi, tara trece prin momente grele, suntem in urma cu planul cincinal, iar voua va arde de distractie si bautura, rusine sa va fie! Hai, mars la culcare deoarece peste exact cinci secunde va fi miezul noptii, iar maine dimineata va scol la ora 4, sa plecati la munca! Cucu, cucu, cucu si se retrage si acesta.
  basescu, canci, sa apara! Dupa vreo jumatate de ora de asteptare, in care audienta isi cam pierduse rabdarea , iar juriul intentiona sa-l descalifice, hop !, si traienel nostru imbracat intr-un costum sifonat, cu camasa peste pantaloni, cravata intr-o parte, descheiat la nasturi, in schimb vesel si duhnind a alcool:
  – Ha, ha, ha ia te uita unde am nimerit, bravos baieti distrati-va, beti, mancati ca alta treaba n-aveti! Chelner baga si mie un whisky dublu ! Da’ apropo, poate sa-mi spuna si mie cineva cat e ceasul?”
  Acum, oricum ar fi, este clar ca lui baselu’ nu i-a mai ramas decat peretele, de unde agatat intr-un cui, sa iasa din cand in cand, de la o vreme destul de precis, si sa mai bage cate o cucubata cu speranta ca mai il asculta si pe el cineva in tara asta.
  Mie unul, insa, mi se par mult mai interesante de analizat aparitiile ciracilor sai pe postul national de televiziune si asta dupa ce am vazut cam ce are in cap seful DNA, respectiv femeia procuror Kovesi.
  Si spun asta deoarece, dupa ce basescu a reusit sa convinga Occidentul ca o suspendare constitutionala din toate punctele de vedere a fost de fapt o lovitura de stat, imbecilitate pe care o cucubaseste si acum fara nicio jena, oamenii, sau mai bine zis oamenele sale de casa isi permit sa sfideze pur si simplu autoritatea guvernamentala si, aratandu-si muschii basiti poporenilor, sa declare public ca nu dau doi bani pe un ordin al ministrului, superior ierarhic, de a inlocui in conditii perfect legale, un sef de sectie DNA si pe adjunctul acestuia.
  Faptul ca basescu a decredibilizat pana la ridicol institutia prezidentiala, CSM-ul, Curtea Constitutionala, Serviciile etc. probabil ca i-a dat aripi Codrutei in actiunea sa de negare a autoritatii guvernamental-ministeriale.
  Oare aceaste actiuni nu aduc pana la identificare cu notiunea de lovitura de stat? Eu zic ca da!
  Ori, in aceste conditii de ce d-l Ponta ii mai plateste Codrutei, din banul public, salariul? Doar pentru ca respectiva femeie procuror sa-si bata joc de institutiile statului? Pai, in acesti termeni, s-o plateasca basescu ca el ii siliconeaza muschii nu contribuabilul roman.
  Am inghitit-o p-aia cu ordinul de la briusel in legatura cu pactul de coabitare cu Uciga-l Toaca, trebuie acum sa inghitim si toanele acolitilor sai tot de frica Inaltei Porti?
  D-le Ponta, daca de basesc ti-e frica, arata-ti, domnule, autoritatea macar in cazul pupililor sai, sunt la mana ta, platiti din banii nostri, ca aici nu mai este loc pentru glumite si de nebagat in seama. Electoratul pricepe si te taxeaza.
  Sau ai semnat intru coabitare si cu oamenii basescului si nu ne-ai spus si noua?

 54. 55 dlnimeni octombrie 10, 2013 la 11:02 am

  Ca tot am parcurs legea 3/2000, am dat acolo si de un alineat hazliu, care arata ca legiuitorul considera ca o pagina ramina alba dupa aplicarea unei stampile pe ea. Poate daca stamipla nu este muiata in tus. Deasemeni, desi legiuitorul specifica faptul ca pagina ramine alba, nu exista nici o pedeapsa pentru colorarea ultimei pagini. Avem si un dezacord, de parca ar fi o scriitura pe blog (buletinele cu acestuia).

  “(2) Preşedintele este obligat să asigure aplicarea ştampilei de control pe buletinele de vot, pe ultima pagină a acestuia, care va rămâne albă.”

  Mama, mama, ce parlamentari are tara!

 55. 56 Doru Coarna octombrie 10, 2013 la 11:22 am

  @ ZeV,

  pai tocmai despre asta e vorba, si amenzile vor deveni obligatorii pt ca ti se va lua permisul de conducere daca nu le platesti, in cuantumul stabilit de militian si in intervalul orar stabilit de guvern!

  @ Marcus,

  In privinta suspendarii lui Basescu ma tem ca-i invers, s-ar prea putea sa-i suspende el pana la anu’, si nu numai pe cei doi bebelusi, ci si pe toti fartatii lor… Daca le pornesc dosarele va merge repede, cu celeritate cum le place lor sa spuna, desi sensul acestui cuvant, in vechea fizica, era de viteza unghiulara de rotatie parca, dar suna savant…

 56. 57 blogideologic octombrie 10, 2013 la 11:58 am

  @dlnimeni întreabă : „nu ştiu de ce m-am supărat cândva pe Gherman atunci când omul a scris că s-a săturat de România.”
  Care „Gherman”, Sabin ori Oliviu ? De fapt nici nu contează diferenţierea fină, pentru că, în mare, amândoi gândesc în aceeaşi ideologie anti-românească.

 57. 58 papasha octombrie 10, 2013 la 1:09 pm

  1 . Extraordinar de interesante declaratiile dlui. procuror militar , colonel in rezerva OANCEA , aseara la Realitatea tv. cu Rares Bogdan . Daca nu se sezizeaza nimeni nici acum , meritam sa ramanem slugi .

  2. I-a murit sefu’ lu’ basu’ ! S-o duce oare la inmormantare ? Cu ce avion ?

  3. „the untouchable” : Șova, plângere la DNA. Un afacerist ar fi încercat să-l mituiască .

 58. 60 Doru Coarna octombrie 10, 2013 la 4:29 pm

  @ Mariane,

  prea-puternicul si curajosul bebelus va trage jaratec pe nari si va nationaliza petrolul si gazele! Evident, luandu-le de la austrieci si dandu-le altei natiuni apoi, la evrei, si tot pe absolut nimic, precum aurul. Stai sa vezi!

  Parca era pe aici cineva care ma tot disturba intrebandu-ma ce am contra constructiei altor reactoare nucleare, care sunt sihure, cum altfel? Iata ca japonezii au certu ajutor international pt ca nu mai pot stapani Fukushima, iar europenii au pregatit agende de inchidere a lor, cu exceptia Frantei care nu are inca alternativa. La noi reactoarele urmatoare nu vor mai fi niciodata construite, iar centrala s-a vandut deja in proportie de 10% si mai urmeaza… si sigur ca privatizandu-se, noi toti asteptam ca pretul energiei electrice in Romania sa scada… Hahaha!

  In problema CFR-Marfa, baiatu’ n-are banii, am spus-o tare demult dar nu conteaza, a spus-o insa si Basescu public guvernului, care din mandrie sa-i zicem, a continuat… pana a iesit o varza care miroase a mare-mare-mare coruptie, caci nu vad cum sa vinzi ceva unuia despre care esti informat public ca n-are bani…

  Despre televiziuni, guvernul vrea ca tot audiovizualul sa-i apartina ca sa nu-l critice public nimeni, asa ca s-a apucat de jocuri murdare si a iesit si aici cu rahatul pe strada…

  Despre procurori insa nu se poate spune nimic rau, Kovesi este totusi sefa acolo si trebuie sa se tina cont de parerea ei, doar d-aia a pus-o Ponta acolo, ca-i priceputa, nu? Constat insa ca toti se bat pe statul asta de drept, dar ii bate acesta pe toti in final… S-ar putea ca si Basescu sa aiba parte de surpriza vietii lui, tot din partea statului de drept, indiferent cu cate servicii il strange la piept…

  Acum vedem c-am avut inchisori CIA din 2003 !!! fara sa stie nimeni, si ca Rosia Montana periclita aderarea, in aceeasi perioada… Deci ori asa este, ori exista o conspiratie mondiala impotriva Romaniei…

  Dar iata si un motiv de bucurie: la noi fetite de 11 ani consimt sa intretina raporturi sexuale, dpdv oficial… Ma intreb doar de ce sunt capabile fetitele de 50-60 de anisori…
  Glumesc.

  Si inca ceva tare amuzant, unii dintre politistii nostri mananca valuta la propriu! Daca ea provine din mita, desigur… Acestia vor aplica noul cod rutier mermelit de catre guvern? Consecinta e ca ar trebui informati toti emitentii de valuta ca sa produca pe viitor bancnote bio, ca sa nu se otraveasca ai nostri…

 59. 61 Cris octombrie 10, 2013 la 4:52 pm

  Apropo de convorbirea lui Dragnea interceptată, cu „duceți-i în brațe! duceți-i legați!”,
  Dacă e reală (pentru că e de văzut dacă e într-adevăr în dosar), trebuie să se demonstreze că oamenii au fost efectiv legați și duși în brațe la secțiile de votare, pentru că, în mod normal (dacă Justiția ar fi corectă), vorbele nu sunt fapte.
  Dacă eu îi spun unuia la telefon: „dă-mi banii pe care ți i-am împrumutat, că te omor”, nu pot fi condamnată pentru omor doar pe baza acestor vorbe.
  Dacă judecătorii vor zice „nu există probe că electorii au fost legați și duși pe sus la secții, nu există imagini cu oameni legați și duși la secții, nu există martori care să fi văzut oameni legați și duși cu forța la secții, dar e de la sine înțeles că au fost, fiindcă Dragnea a ordonat, deci Dragnea e vinovat”, asta nu e Justiție, ăsta nu e profesionalism, ăsta nu e stat de drept.
  Să vedem ce vor zice judecătorii!

 60. 62 ZeV octombrie 10, 2013 la 9:09 pm

  Doru Coarna
  Nu pot sa cred ca nu ai inteles ce-i cu obligativitatea amenzilor…sau facI pe inocentul ? Nu prea te prinde prietene.
  (Z)
  In alta ordine de idei, Ponta face bine ca-si mentine calmul, pe fondul disperarii gashtii lui Papici si a sefului sau informal de la Palat.
  Se strange latzul, iar metodele bazate pe santaj, aplicate atat in cazul lui Adrian Nastase. cat si la alti demnitari trecuti si actuali, devin tot ma vizibile.
  ,,Denunţă şi devii erou national”, iată mottoul ,,famigliei” DNA , o ne-demna urmasa a securitatii staliniste, care, pana mai ieri, stramba din nash/ nasuri pe motiv ca doamna Kovesi nu face parte din sistem si, prin urmare, nu-i poate lua locul lui Morar. Cel putin, asa reiesea din comunicatul DNA din perioada numirii procurorilor sefi. Sa fi fost acel comunicat o diversiune ? Se pare ca doamna Laura Codruta confirma in aceste zile, fara voie.
  (Z)
  Oare strainatatea va tine mereu ochii inchisi ? Nu cred ca pentru mult timp, chiar daca, in virtutea inertiei de mare putere (putere suzarana) cu picioare de lut, ambasada SUA continua sa-si bage membrele din dotare in treburile interne ale Romaniei. Daca strainatatea tace, sper ca domnul Corlatean sa arate ca (inca) exista.

 61. 63 casandra octombrie 10, 2013 la 10:56 pm

  Schen-gen face tot ce poate, din toti rarunchii, sa fie Shen-zhen. Orbii!

 62. 64 Pierit-au Dacii? octombrie 11, 2013 la 1:23 am

  Buna concluzia, Macovei si coloana a V-a…

  Insa, de ce continuati , Dvs. si politicienii nostri, sa vorbiti CODAT??
  spuneti „interese straine” .. cine sunt strainii astia??
  patagonezi? somalezi? francezi? englezi?
  sunt firme private? sau state?

  ….. ce aveti de pierdut D-le Prim Ministru? Ce mai aveti de pierdut? de ce nu vorbiti deschis?

  vremurile se schimba, adevarul iese la iveala, nu va ascundeti, e pacat. Altfel, ma tem ca atunci cand se va scrie istoria, veti sfarsi la .. cosul de gunoi , la alt alineat dar in acelasi capitol cu Basescu si alte figuri triste ale ultimelor decenii.

 63. 65 vsile octombrie 11, 2013 la 6:07 am

  papasha,
  Si Sova asta dar si amicul Ponta sunt inca „nedesteleniti”.Pai cum sa dea DNAul curs la plamgere cind tocmai ei l-au tocmit pe mituitor?

  Blogi din nou in flori ca sa nu spun in lanul pe porumb,

  Pai poti sa spui ca esti satuul de ,tata de basescu, de cumnata adica de Aristita, Udrea …dar sa spui de tara ? E mai rau ca de mama, cam greu de inteles nu-i asa?

  In final apreciez remarcile / indraptarile facute cu privire la afirmatiile facute de Cris, o calugarita novice!

 64. 66 blogideologic octombrie 11, 2013 la 6:13 am

  @ Cris
  Există şi memoriile lui I.G Duca. Prin comparaţie, domnul Argetoianu este lipsit de spirit.

 65. 67 Marian Nicolae octombrie 11, 2013 la 6:39 am

  @ Cris octombrie 10, 2013 la 9:54 am

  Va multumesc pentru memoriile lui Argetoianu.
  Sincer m-am delectat cu povestea namilei bulgare de Sambuliski……..

 66. 68 Marian Nicolae octombrie 11, 2013 la 6:43 am

  erata:

  Stambuliski…iar am depasit viteza legala pe tastatura,….bine ca nu s-a legiferat inca Noul Cod Rutier…………….

  PS. Cred ca este cel de-al 51-lea Nou Cod Rutier………cu modificare la modificare, venita cu adaugire la modificarea schimbarii……….

 67. 70 Marian Nicolae octombrie 11, 2013 la 10:54 am

  @ Doru Coarna octombrie 10, 2013 la 4:29 pm

  Aveti dreptate.

 68. 72 Marian Nicolae octombrie 11, 2013 la 11:15 am

  Nepszabadsag
  Frunda: Ponta va legaliza arborarea steagului secuiesc pe clădirile publice

  http://www.cotidianul.ro/frunda-ponta-va-legaliza-arborarea-steagului-secuiesc-pe-cladirile-publice-224257/

  Gyorgy Frunda, consilierul premierului Victor Ponta, a declarat pentru cotidianul ungar Nepszabadsag că, printr-o ordonanţă de urgenţă, folosirea simbolurilor comunităţilor locale urmează să fie curând reglementată.

  La congresul UDMR din luna mai, de la Miercurea Ciuc, Victor Ponta a anunţat că „respectă simbolurile secuieşti” şi a promis „o lege care, pe lângă steagul României şi al UE, să recunoască şi simbolurile locale”, potrivit Nepszabadsag.

  Frunda susţine că “rezolvarea cazului nu va fi amânată”, mai ales că premierul şi-a luat acest angajament în faţa Consiliului Europei.

  „O ordonanţă de urgenţă va completă legea existenţa privind folosirea simbolurilor. Rezolvarea cazului nu va fi amânată, mai ales că premierul român a promis la Strasbourg, în faţa Consiliului Europei, că va asigura dreptul autorităţilor publice locale să îşi arboreze propriul steag.

  Ordonanţa guvernamentală va pune capăt unei serii de procese existente pe această temă”, a mai declarat Frunda, potrivit Nepszabadsag.

 69. 73 Cris octombrie 11, 2013 la 12:57 pm

  Erata la 10 oct. 9:54 a.m.:
  Mihai Ferekide (nu Franasovici).
  Scuze, scuze…
  Vârsta…

 70. 74 Const. octombrie 14, 2013 la 7:23 pm

  @blogideologic octombrie 10, 2013 la 7:13 am: Are Maslow o vorbă—celui care are în mînă un ciocan, totul i se pare a fi cuie („legea” instrumentaţiei)… Cam aşa şi cu post-materialismul verde:

  Termenul “post-materialism” nu este numai “barbar”, cum spune AMP, dar are un conţinut descriptiv tulbure. Nu numai pentru că foloseşte termenul “materialist” ăntr-o acceptiune destul de…pedestră, ca să zicem aşa, deci pentru a suna din coadă şi a spoi ceva luciu “academic” pe acea teorie, dar şi pentru că are prea puţin de spus chiar după zeci de sondaje de opinie. Valorile spre care ar gravita o societate post-materialistă ar fi autonomia şi expresia-de-sine.[1] Poate o deplasare culturală există şi poate că reflectă un proces de schimbare intergeneraţională, dar acesta, zice Inglehart însuşi, e strîns legat de continua creştere a nivelului de siguranţă existentială şi, specifică el, caracterizează Occidentul (European, American)[2], i.e., nu se poate face post-materialism *în sensul lui Inglehart*…pe burta goală. Dar perspectiva aceasta pare simplistă, atribuind o tendintă istorică unor fapte care nu se ordoneaza temporal chiar aşa frumos—poate aranjăm cu faptele şi le tăiem picioarele, ca să-l parafrazăm pe Toma Caragiu.

  Există un evident şi continuu nivel ridicat de siguranţă materială în România, susţinut de un proces lung de generaţii, care să poată verifica post-materialismul *din punct de vedere teoretic* şi duce la verziturile lui AMP; şi chiar dacă există, este el de aceeaşi natură. “occidentală” care să ducă la pasiunea pentru “autonomie şi auto-definire”? Poate n-ar fi rău ca şi AMP să-l citească mai atent pe maestru—ceea ce, apropo atît de Occident cît şi de paşi şi etape, aduce o paralela amuzantă:

  Aşa cum AMP ar afla de la Inglehart că (1) teoria post-materialista propusă de el se aplică la “Occident “ şi că (2) implică un proces durînd cel puţin de cîteva generatii, Vera Zasulici îi scria maestrului său, Karl, ăntrebăndu-l despre aceste lucruri vis-à-vis de potenţialul revoluţionar-comunist al Rusiei agricole. Ca răspuns, în ceea ce Mircea Vulcănescu numeşte “faimoasa scrisoare a lui Karl Marx către Vera Zasulici”, maestrul scrie ceea ce Inglehart repeta peste un secol mai tîrziu şi cu *subliniere în original*: “„Inevitabilitatea istorică” a acestui proces este deci limitată în mod riguros la ţările din Apusul Europei.” Marx se eschivează întrucîtva şi pare a spune că ascensiunea „calvarului capitalist” rezultînd îm revoluţia comunistă în mod „natural”, nu este absolut necesară pentru Rusia datorita comunelor ce păstrau încă amintirea unei devălmăşii primitive şi care puteau deci prelua mesajul comunist. Adică etapele materialismului (istoric, de data aceasta) se pot sări! Oare AMP, ca o *novaia Zasulici*, aşa postulează din garsoniera-i cea „modestă dar senină, de om autonom şi normal…democratic şi tolerant”?

  Ideea post-materialismului pare să aibă aceeaşi putere (sau lipsă de) descriptivă precum soluţia lui Wald, si mai apoi a lui Arrow si Debreu, pentru sistemul economic la echilibru descris matematic de Walras: dacă primul presupunea numai implicit că preţul muncii este cel puţin suficient pentru subzistentă, cei din urmă nu numai că pleacă în mod explicit cu această ipoteză în demonstraţia lor, dar presupun că fiecare membru al comunităţii analizate are *ab initio destul venit pentru întreaga sa viaţă*! Nu mai trebuie spus că NGR a arătat încă din anii ‘40-’50…săracia unei astfel de soluţii (’48): nevoile se orînduiesc în mod ireductibil (’54).

  Acum, despre legătura dintre protestatarii împotriva proiectului de la Roşia Montană şi post-materialismul verde al lui AMP se poate spune că e sublimă dar lipseşte aproape cu desăvîrşire; mai degrabă, a susţine aşa ceva e oarecum pe dos. Protestele sînt împotriva unui proiect care, după propaganda firmei în cauza, ar aduce bogăţii enorme unora şi, poate, ţării favorizînd astfel instaurarea post-materialismului verde. Oare protestatarii sînt suicizi? Ajunşi, prezumtiv, la un nivel de democraţie/toleranţă pe care numai Occidentul susţine că le are datorită afluentei economice la nivelul întregii societăţi, vor ei să taie gîsca lui Esop care face ouă de aur (la propriu încă!)? Sau există poate surse alternative care să continue nivelul înalt de trai (?) cu care s-au obişnuit?

  Deci, pînă una-alta, post-materialismul, dacă o fi fiind pe undeva, în România cel puţin, e pe…roşu. Pare mai degrabă că protestatarii redescoperă, vulcănescian, sentimentul românesc al „unei duioşii pentru soarta concretului.” Îi amărăşte obraznica pulverizare, nimicire a concretului, i.e., al valorilor istorice, sprirituale, geografice şi, da, materiale cotemplate pentru Roşia Montană–iată, îi aduce în această „bîntuire pragmatică” susţinută continuu de săptămîni şi prezentată întregii lumi. „Românul numeşte această stare „amar” şi ea îl împinge la faptă” astfel luînd „atitudine în veşnicia” aceea esenţială pentru viziunea sa asupra lumii şi pentru soarta sa.

  Const.

  +++
  1. Vezi, e.g., http://en.wikipedia.org/wiki/Post-materialism
  2. Ronald F. Inglehart, “Changing values among western publics from 1970 to 2006,” West European Politics, 2008, 31(1-2): 130-146.


 1. 1 Schen-gen sau Shen-zhen? | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe octombrie 8, 2013 la 4:11 pm
 2. 2 Ingrozitoarea grija fata de cetatean… « Motanul Incaltat Trackback pe octombrie 9, 2013 la 4:37 am
 3. 3 Schen-gen sau Shen-zhen? | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI! Trackback pe octombrie 9, 2013 la 8:01 pm
 4. 4 “Demagogie verde” | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe octombrie 10, 2013 la 7:22 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: