Politica externa a Romaniei

Acesta este titlul editorialului meu din Jurnalul National. Editorilalul poate fi citit aici. 

Politica externa reprezinta un instrument prin care statele doresc sa influenteze mediul politic international in directia promovarii si protejarii intereselor proprii. Sigur, si valorile internationale au semnificatia lor dar, mai ales in perioade de criza, statele se concentreaza pe apararea intereselor nationale, asa cum sunt ele definite in politica interna. La inceputul anilor ’90, in relatiile internationale, s-a trecut de la un model bipolar la un model unipolar. Efectele s-au simtit mai ales in redefinirea sferelor de influenta din Europa. In prezent, parcurgem o perioada de tranzitie, in care reapare Rusia, ca putere globala, si se afirma noi centre de putere, grupate in intr-o formula neomogena – BRIC.

Asistam la o scadere a importantei organizatiei mondiale (ONU), transformata, mai curand, intr-un loc de intalnire al liderilor si diplomatilor din intreaga lume ( dar cu o forta decizionala redusa), si la o crestere a structurilor de integrare regionala, pentru a face fata presiunilor globalizarii.

Cum isi defineste Romania, in aceste conditii, liniile principale de politica externa? Functioneaza doar pe pilot automat, in functie de deciziile “aliatilor” sau de directivele UE? Poate avea un rol in ceea ce priveste temele importante ale politicii externe a UE?  Identitatea – in plan extern – a Romaniei nu se reduce la calitatea de membru NATO si de membru UE. Romania este, in acelasi timp, o tara latina, este o tara dunareana, este o tara francofona, este o tara balcanica (mai este?), este o tara est-europeana, este o tara cu iesire la mare. Romania are o anumita situatie geografica, are anumiti vecini cu care imparte o istorie complicata, are anumite responsabilitati fata de comunitatile de romani din jurul granitelor, are o datorie morala de a sprijini parcursul european al Republicii Moldova, etc. Fara sa enumar toate argumentele, consider, de aceea, ca Romania trebuie sa-si defineasca politica externa, in limita unor obligatii internationale asumate, catre toate azimuturile, in functie de propriile interese.

Am urmarit cu atentie, activitatea din ultima vreme a Ministerului de externe. Relativ discreta dar orientata spre refacerea conctelor externe. Ministrul de externe, Titus Corlatean, a avut numeroase intalniri cu omologi din strainatate iar participarea la Sesiunea generala a ONU i-a oferit posibilitatea de a realiza contacte extrem de utile, unele in zone de “pionierat” – spre exemplu, intalnirea – intr-un moment de deschidere – cu ministrul de externe iranian.

Ar fi important insa ca, in politica interna, sa existe mecanismele de concertare politica pentru a defini liniile de actiune STRATEGICA externa. Ma tem ca acest lucru nu se va putea realiza pana la viitoarele alegeri prezidentiale.

102 Responses to “Politica externa a Romaniei”


 1. 1 CALIMAN EUGEN-analist de provincie octombrie 1, 2013 la 2:22 pm

  Liniile de actiune strategica externa, vor putea fi definite, numai dupa asumarea unui ,,program de reconstructie economica si industriala”, care sa orienteze, cristalizeze si construiasca ,,liniile de strategie economica si sociala interna”, pe baza carora sa poata fi apoi stabilite si promovate politicile de strategie externa.
  O tara care evolueaza la intimplare sub raport economic – lipsita de orice repere economice si tehnice care sa fundamenteze politicile interne, iar ca prelungire si instrument de realizarea acestora politica externa – ramine oscilanta, lipsita de logica economica si orientarea politica, spre centrele de putere ale epocii actuale.
  Odata aflat in derulare, acestui proiect transfera aproape in totalitate, atributele de politica externa catre P.Ministru, iar in acelasi timp, prin evantaiul atributiilor ramase, nici un Presedinte nu-si poate permite sabotarea unui astfel de program, fara a fi demis imediat.

 2. 2 violet octombrie 1, 2013 la 3:22 pm

  Domnule Năstase, vă rog să mă scuzaţi pentru off topic.
  Cred că, după dvs, la Camera Deputaţilor e greu de găsit un preşedinte care să nu se/ne facă de râs. Despre Roberta Alma nu e nevoie să mai dau detalii, dar Zgonea nu mă aşteptam să fie…aşa cum e. Astăzi a vorbit despre Brâncuşi, barba lui, Schengen, ministrul de externe francez etc. Mai bine tăcea. Din nou.

 3. 3 Sami octombrie 1, 2013 la 4:15 pm

  Eu cred ca ar trebui sa ne urmarim doar si doar interesul de tara . Capitalism inseamna interes , inseamna profit . Pana in prezent ne-am tot identificat cu un fel de „pres” al UE , „servitorea” de serviciu , umila si cu capul plecat .

  Noi suntem o natiune , indiferent de apartenenta la un grup sau altul . Trebuie sa incepem sa ne comportam ca si cand Romania ar fi o firma mare , cu interese economice proprii pentru a putea sa realizam profit cu adevarat .

  Si intr-o firma , intr-un bloc de locuinte , intr-o comunitate etc. exista interese comune si nu este nimic ilegal sau imoral in asta .

  Fara sa producem profit ne vom duce de rapa. Saracia naste saracie – „ban la ban si paduche la paduche” .
  Este extrem de greu sa te ridici dpdv economic daca nu produci nimic si prin urmare nu ai capital de rulat care sa te propulseze inainte. Iar daca asta inseamna BRIC , de ce ar fi asta o problema ? Marfurile din BRIC au impanzit intreaga lume in frunte cu UE . O multime de oameni de afaceri si-au mutat intreprinderile in BRIC ( de aici si somajul in tarile avansate ).
  Unde ati vazut vreo piedica pusa oamenilor de afaceri din tarile UE sau SUA in a colabora pe plan economic in toate variantele cu intreaga lume daca asta le produce profit ? Asta inseamna globalizare , cu bunele si relele ei . Nu putem ramane mereu la coada ca sa nu-i deranjam pe altii din a face profit.

  Am ineteles ca BRIC-ul are si o legislatie fiscala interesanta . Ar trebui sa o adoptam si noi daca asta ne poate ajuta sa ne dezvoltam si sa facem profit , sa ne imbogatim .

  Trebuie doar sa ne propunem sa devenim bogati si noi romanii . Ce sa ne tot dam dupa degete . Toti vrem sa fim bogati si lipsiti de griji . Daca iesiti acum pe strada si strigati : ” ba , care vreti sa fiti bogati si care vreti sa fiti saraci” – oare ce credeti ca vor raspunde cetatenii ?
  Bogatia = fericire si implinire din toate punctele de vedere . Nu am vazut om bogat nefericit . Poate doar daca se imbolnaveste de ceva incurabil sau cand imbatraneste , dar asta e .

  Am pierdut destul pana acum si ar fi bine sa invatam sa punem piciorul in prag , si sa deschidem larg ochii la tot ce ne poate aduce profit cat mai mare . Stam ca niste „moace” ( ca niste imbecili )si ne uitam prin „vitrina” cum ruleaza altii banii si cum fac profit , iar noi , ca sa nu cumva sa-i incomodam si sa le diminuam profiturile uriase induram saracia si ne aventuram in imprumuturi din ce in ce mai mari pe care nu le vom putea plati niciodata . Am cazut deja intr-o spirala asemanatoare unui tocator unde capitalistii adevarati ne vor ” toca ” complet , ne vor devora atat dpdv economic cat si social . Vom ajunge in logica asta sa le predam tara complet in cativa ani , doar sa incercam sa scapam de datorii si tot nu ne vor da pace .

  Sa nu va imaginati cumva ca oricat de prietenosi ar fi romanii cu alte popoare isi doresc sa fie calcati in picioare, sa fie slugile acestora sa fie saraci pentru a-i imbogati pe altii. Nici vorba de asa ceva.

  „BOGATIE „si „IMBOGATIRE” , „PROFIT” si iar „PROFIT” , astea trebuie sa ne devina devizele . Oare cum ar arata tara asta daca noi am fi bogatii UE ? N-ar fi frumos ? De ce n-am incerca …?

 4. 4 Fragmentarium Politic octombrie 1, 2013 la 4:18 pm

  Pluripartizanismul, subscris cel putin de partidele mari de pe ambele laturi ale esichierului, ar fi primul pas spre elaborarea unei strategii omni-azimutale de politica externa, dar fara un vector adecvat de promovare ma tem ca strategia in cauza ar ramane un simplu petec de hartie, Constitutional, presedintele Romaniei este capul politicii externe, dar numai legitimarea sa electorala, desi necesara, nu este suficienta, este nevoie si de o abilitare de varf, politico-diplomatica. Acestea ar fi conditii formale, care daca sunt sustinute si de un status informal proeminent, si am aici in vedere atat structura de personalitate cat si achizitiile dobandite, sansele de succes vor fi cu atat mai mari.

  Observatia ca pana la alegerile prezidentiale nu se va putea schimba nimic esential in materie este corecta, dar si frustranta, daca nu chiar riscanta, in acelasi timp. A ramane cu o politica externa unidirectionala sau semideschisa, ca sa nu-i zic inghetata, inca un an, intr-o lume in schimbare accelerata, in care deja unii jucatori din zona noastra geopolitica, chiar cu regimuri de dreapta, au zvacnit inainte, repozitionandu-se, mi se pare o expectativa politica paguboasa pentru Romania, un cost nemeritat, care s-ar putea dilata in timp. Nu cred ca exagerez daca afirm ca in ceea ce priveste conjuncturile sau oportunitatile din politica externa situatia poate fi ca la teatru, daca vii cu intarziere pierzi posibilitatea unui loc in fata sau, in cazul cel mai rau, poti chiar gasi casa inchisa!

  In opinia mea, conceptia de presedinte jucator este pe jumatate criticabila, daca avem in vedere jocul presedintelui in politica interna, de substituire a guvernului sau de amestec in managementul economic al tarii. In politica externa insa, lucrurile stau exact invers, unde este nevoie de un presedinte jucator, activ, implicat, vocal si bun negociator, care sa obtina pozitii cat mai avantajoase pentru Romania. Absenta presedintelui Romaniei, titular constitutional de politica externa, de la sesiunea Adunarii Generale a ONU, pentru a da cel mai recent exemplu, este un act condamnabil, de anti-politica.

  In sfarsit, as mai avea o remarca, de natura constitutionala. Dezideratul oricarei natiuni este de a avea o Constitutie durabila, la care eventuale amendamente sa se faca la perioade cat mai mari de timp. Apare evident, din acest punct de vedere, necesitatea ca legea fundamentala sa nu contina, la capitolul de politica externa, prevederi relativ modificabile prin legi (dar si prin conjuncturi), ceea ce le pot face perisabile, respectiv sa nu contina concretizari care tin de acorduri, tratate, parteneriate, aliante, uniuni, ci principia suficient de generale, care sa reziste in timp. De pilda, apartenenta la UE si NATO putea fi foarte bine legiferata prin lege, nu Constitutie, iar Basescu, expert si zelos in rastalmaciri constitutionale, nu ar mai fi avut motiv sa o tina langa cu „Vestul”. O Constitutie este o temelie, la care nu umblam sa ne aflam in treaba.

 5. 5 Sami octombrie 1, 2013 la 4:24 pm

  Am uitat …

  De ce sa faca doar altii profit pe spinarea noastra si sa nu incepem si noi sa facam profit pe spinarea lor sau a altora … ?

 6. 6 Doru Coarna octombrie 1, 2013 la 4:26 pm

  De politica externa se ocupa presedintele si min. de externe, cine credeti ca va accepta ca o colonie sa-si elaboreze politica externa intr-un for serios? Noi pur si simplu nu mai avem nevoie de politica externa, suntem integrati UE si NATO si ceea ce hotarasc ei este bine si obligatoriu si pt noi, chiar daca ne place noua sa ne mai jucam inca de-a statalitatea, suveranitatea, independenta… Vedeti bine, o simpla firma de cutie postala ne da tot statul peste cap si ne acapareaza resursele amenintandu-ne cu penalitati, PRIN INSASI TICALOSII NOSTRI… si institutii serioase ale statului roman ii canta in struna…
  Daca o alta tara s-ar pune cu noi, colonia cred ca si-ar sacrifica si copiii, atat de neputincioasa este… numai drapelul sa-i ramana, ca sa aiba inca pe ce jura cei care apara sistemul local de putere al intereselor straine, nicidecum granitele nationale… prin astea trec si tigarile, daramite spionii si teroristii…

  Sa fim multumiti ca inca mai existam, zic eu, cu asa o clasa conducatoare care a vandut, si cand n-a putut-o face, a cedat totul… contra sustinere!

  Apoi, sa tintim si sa derulam o politica externa proprie, ca sa ce? Pai avem noi solutii, am elaborat noi principii care sa faca ceva util pe plan international, sa aduca progres, bunastare si echilibru? Nu, ca sa repetam ca papagalii ceea ce stiu deja toti, nu cred ca-i nevoie s-o mai facem, cheltuim degeaba si asa…

  Si mai exista un aspect, ca sa fii luat in considerare, trebuie sa fii egal daca nu superiorul celorlalti, ori toata planeta stie situatia bietei Romanii, cine sa ne mai bage in seama, desi, din nou, ai nostri conducatori canta cocoseste pe teme mondiale, insa doar pt uz intern, pt fraieri… Afara insa, liderii consistenti ii primesc intre doua cafele, la un pahar de apa… Este suficient sa-i privim cum se poarta cu noi si cum ne abordeaza, nici catzelul ala din reclama cu un ingeras de catzel nu este tratat asa, nu, se pare ca noi ii stingherim ca maidanezi inadaptabili…

  Iar Dvs propuneti politica externa lucida, proprie si activa… a zburat puiul asta si a luat si atzica cu el, ce s-a facut nu se mai poate desface…

  A, daca de maine ne-am apuca serios de treaba, daca in niste ani am avea realizari macar la nivelul celor din anii comunismului, ca atunci nu a contat geniul lui Ceasca ci munca si avutia stransa prin munca si sacrificii de poporul asta, daca am mai avea si niste noroc si am intui genial niste chestii viitoare, atunci poate-poate sa ne mai vada careva… altminteri insa se uita prin noi, ca acum…

  Cred ca pana la a ne permite sa abordam tema unei politici externe active, ar trebui sa organizati acel grup de eminente care sa stabileasca prioritati si strategii veridice, dar si modul in care pot fi acestea indeplinite, atat ca succesiune cat si ca metode… si abia apoi am avea ce spune pe afara, nu?

 7. 7 Sami octombrie 1, 2013 la 4:27 pm

  Mai e cava …

  Vrem taxe si impozite din bogatie nu din saracie !

 8. 8 George Hălărescu octombrie 1, 2013 la 4:43 pm

  Sper că nu ați devenit idealist cu ultimele două întrebări retorice. Pentru asta ne trebuie înțelepciune, oameni de stat puternici, pragmatici și de ce nu și vicleni. Avem nevoie de MULTĂ EDUCAȚIE în rândul poporului și de foarte multă cultură democratică. Altfel, stăm pe nisipuri mișcătoare.

 9. 9 Cris octombrie 1, 2013 la 5:10 pm

  Întoarcerea simplistă exclusiv spre Vest a fost o greșeală în care unii persistă și azi.
  Mulți au susținut că nu trebuie să mai avem relații cu Rusia și China pentru că ar fi comuniste…
  S-a dovedit că cel puțin China e comunistă cum a fost real contele de Monte Cristo, iar în Rusia „comunistă” colcăie miliardarii.
  Părerea mea e că în aceste țări uriașe s-a instaurat o conducere autoritară fără de care ar fi fost haos și prăbușire economică.
  Băsescu a contribuit mult la orientarea puerilă a politicii externe în urma căreia am pierdut enorm.
  Și eu cred că după plecarea lui se vor îndrepta lucrurile.
  Sper că după plecarea lui multe lucruri se vor îndrepta încet-încet.

 10. 10 blogideologic octombrie 1, 2013 la 5:45 pm

  @ SAMI
  Profitul cel mare, şi cinstit, rezultă atunci când deţii tu proprietatea asupra unei resurse care intră într-un sistem de producţie (o întreprindere asupra căreia deţii tu proprietatea). Este un fel de rentă antreprenorială.

 11. 11 Ghita Bizonu' octombrie 1, 2013 la 7:05 pm

  Simpaticul si enervantul John McClane interpretat de Bruce Willis a ajuns anu asta la al cincelea film : A Good Day to Die Hard. Cine ar fi crezut in 1988 ?!
  Da’ acu un an cine mai dadea multe parale pe viitorul basesc? Plecari masive din PDL, manifestari in strada, defectiune a generalui de izmene si a UNPR .. o noua majortitate guvernamentala , un nou inceput .. si o noua suspendare !!!
  Si totusi cu spijinul catorva fideli si a mesei verzi s-a intors zicandu-si in barba “ pe multi am sa popesc si io!”
  ……………………………………………………..
  Findca imi este frica ca elementele de reizstenta al regimului Basescu vfor continua s afunctioneze si dupa ce el va fi plecata de laq Cotroceni. Curte Constitutionala, DNA , CSM si ce or mai fi. Si vor continua sa actioneze la fel.
  http://vremea.forumgratuit.ro/t525-die-hard-traian-aut-sefu

 12. 13 Spiridus octombrie 1, 2013 la 10:50 pm

  Cum sa avem politica externa fara un poiect de tara?
  Ce inteleg Basescu sau Ponta din ceea ce se intampla pe plan mondial (si se intampla atatea…)? Nimic sau aproape nimic.
  Ce fac politicenii nostri implicati in politica externa? Preocuparea lor principala este sa obtina validarea „Inaltei Porti” (asa cum o localizeaza fiecare). Costul acestei atitudini nu-i intereseaza. Tara e la etc.
  Cu o mentalitate de sluga nu poti avea un cuvant de spus in capitalele lumii. Poti fi, cel mult, tolerat.
  Iar daca te uiti la MAE, constati ca de vreo 5-6 ani nu s-au mai facut angajari (exceptand odraslele unor sus-pusi, pentru care legea e, oricum, interpretabila, ca sa nu zic altfel). In politica romaneasca MAE-ul e asimilat Primariei din Pocreaca.
  Asa ca… Romania nu are identitate pe plan extern, nu are o „luminita” in functie de care sa-si foloseasca resursele -atatea cate sunt-, nu este inclusa in aproape nicio ecuatie de putere, si, ceea ce este si mai grav, nu se intrezareste vreo schimbare (nici) in acest domeniu. Parca, din contra…

 13. 14 Radu Humor octombrie 1, 2013 la 11:30 pm

  Dacă pierdem şi acest tren, mă refer la BRIC, rămânând a patra roată la căruţa acestei perdante globalizări, din păcate nu mai văd alte ocazii de a ne afirma internaţional.
  Cine n-are curajul să treacă,de la început, în tabăra ce se anunţă clar câştigătoare, mai pe urmă va prinde locuri doar la balcon ca şi cele de acum, unde am intrat printre ultimii şi am rămas ultimii !
  Se pare că noua alianţă mondială, mai ales pentru început, va aduce nişte condiţii deosebit de avantajoase pentru cei care vor încerca să li se alăture din prima !
  Noua Bancă Mondială a BRICA va fi cu siguiranţă mult mai darnică şi mai blândă, cel puţin în primii ani, împrumuturile acordate vor fi mult mai avantajoase , dar mai ales nu vor mai fi condiţionate de anumite condiţii dezastruoase pentru noi !
  După cum, dacă vor simţi că suntem gata să ne ortentăm spre altceva, prima măsură a celor care ne ţin deja captivi, va fi să mai slăbească strânsoarea spre a întârzia ruptura definitivă, atunci România putând să negocieze şi din picioare, nu numai din genunchi !
  Măcar odată-n viaţă, să beneficiem şi noi de nişte conducători curajoşi şi inteligenţi care să nu ne ducă slugi ca alţii, ci aliaţi ai lor, parteneri egali, sau cel puţin nu ca acum, cu regim de colonie !
  Dacă se pierde şi acest moment favorabil ( este vizibil declinul actualei configuraţii geo-politice!), măcar renegocierii, dacă nu desprinderii definitive, altul nu creed să mai prindem

 14. 15 Motanul Incaltat octombrie 1, 2013 la 11:46 pm

  O prima idee care mi-a venit imediat in minte dupa ce am citit editorialul: ar trebui sa cautam sa extragem maximum de beneficii din faptul ca tara noastra este o tara francofona. Pana acum nu se vede lucrul asta. Dupa cum se stie Franta nu ne sprijina integrarea in Spatiul Schengen… Dar n-ar strica sa vedem si mai multe investitii frantuzesti, precum cele in industria de automobile. Francezii de la Dacia Groupe Renault chiar spuneau ceva ca ar dori sa plece prin Maroc… Nu prea e in regula… Ceva scartaie si inca destul de zgomotos… Ar trebui vazut ce nu e in regula si daca tot ii supara imigratia, n-ar strica sa vedem mai multe investitii frantuzesti in industria romaneasca, in avantajul ambelor parti, desigur. Pentru ca este clar ca economia romaneasca are nevoie de un aport consistent de capital din exterior. Eu cred ca putem conlucra…

 15. 16 Mircea Popescu octombrie 2, 2013 la 12:29 am

  Trebuie sa recunosc faptul ca articolul domnului Adrian Nastase este fara cusur. Din pacate, s-ar putea sa fie prea subtil pentru a fi intelese toate punctele pe care domnia sa doreste sa le marcheze.
  Indraznesc sa descifrez cateva:
  – primordialitatea interesului national
  – reevaluarea rolului ONU
  – integrarea Romaniei intr-o retea de relatii si aliante bazate pe unii numitori comuni (caracteristici comune)
  – definirea unei diplomatii active si dinamice, care sa iasa din tiparul politicii externe de asteptare si … subordonare.

  Mircea Popescu
  California
  (http://mipopescu.wordpress.com)

 16. 17 blogideologic octombrie 2, 2013 la 5:35 am

  “Invitaţie la dialog: Neîncrederea americanilor în guvernul lor” http://www.nytimes.com/2013/10/02/opinion/invitation-to-a-dialogue-distrust-of-government.html?hp Traduc un excerpt : “Războiul din Iraq n-a fost necesar, războiul a costat mii de vieţi ale cetăţenilor americani, iar contabilizarea finală a costurilor financiare va arăta sume totalizând trilioane de dolari. Nu-i greu de înţeles motivul pentru care americanii sunt acum sceptici faţă de o intervenţie militară unilaterală în Siria.”

 17. 18 vsile octombrie 2, 2013 la 6:35 am

  Eu un nepesdist admit faptul ca prestatia domnului Titus Corlatean pare impresionanta in discretia pe care o arata dl. AN . mai ales in contextul ,nesubliniat de autor acela in care Presedintele fara balon ,a ramas cu o singura jucarie „pirghiile de de blocaj”!

 18. 19 Mihnea Georgescu octombrie 2, 2013 la 7:28 am

  Drumul Mătăsii… să privim spre Răsărit!

 19. 20 Doru Coarna octombrie 2, 2013 la 8:41 am

  Tineti-va bine: seria de minicutremure din zona Galati se datoreaza forajelor de evaluare a zacamintelor de gazele de sist. Este doar o ipoteza, desigur, insa ea are si o alternativa si mai si: rep. Moldova sa ramana unde e, altminteri se pot lansa atacuri geofizice!

  Eu nu stiu sa existe rezultate, caci preocupari au existat si exista, in privinta razboiului geofizic, si mai mult, nu cred ca nebunia poate ajunge pana acolo! Insa sa destabilizezi geofizic o zona, este posibil printr-un concurs de factori, atac meteorologic, ploi bogate, ridicarea brusca a nivelului apelor freatice, alunecari interioare… Deoarece insa epicentrul s-a calculat a fi pe la 2 km adancime, mult sub panza freatica, inclin sa refuz aceasta ipoteza.

  Ramane varianta forajelor din zonele concesionate, de parca n-ar fi indeajuns… Mai ales ca apa din fantani a capatat caracteristici acide, agenti care se folosesc la descompunerea chimica a rocilor, in cadrul procesului tehnologic specific fracturarii hidraulice. Sigur ca treaba se intampla cam pe acolo, la 2 km adancime, cam pana pe acolo se foreaza, si ca odata injectati dizolvantii, urmeaza lovitura de berbec, cea din hidraulica, ceea ce face ca dizolvantii sa penetreze straturile sub socul hidraulic in toate directiile, deci si in sus pana in panza freatica…Sigur, acum este inca faza de calibrare, de evaluare practica a procedeului in structurile concesionate, dar can se va trece la program de 8 ore pe zi sau nonstop, va fi bine rau…

  DECI SE INTAMPLA, DLOR GUVERNANTI! Ati fost avertizati dar ati spus ca asa-i la moda… cand esti dobitoc…

  Cand le aduceti ape bune, curate, din Ungaria, pe cheltuiala statului roman, galatenilor??? Ca doar nu vor plati firmele… pt ca nu se cunoaste oficial motivul, si sigur ca nu se va cunoaste si nici nu se va recunoaste niciodata! Deci bugetati pozitia asta bugetara, import apa potabila pt zonele afectate, nu spuneti de ce anume afectate, ca sa nu urle ecoanarhistii…

  Exact asa se va intampla si la Rosia Mortala, cianurile vor face ravagii, dar ce sa vezi, oficial nu vor fi recunoscute concluziile specialistilor ca cel mai usor e sa ignori, si deci nu se va fi intamplat nimic si totu-i OK, nu? Sigur, si aici vor exista adversari politici care vor specula situatia, iar roata democratiei se va mai roti o tura, invarsand rolurile… insa apele otravite si cianurile raman la locul lor, in sol, in plante, in animale, in noi…

  Scapa cine poate…

 20. 21 Marian Nicolae octombrie 2, 2013 la 8:50 am

  Un punct de vedere venit din Franța
  Ungaria și România: vorbe în vânt sau război european?

  http://www.cotidianul.ro/ungaria-si-romania-vorbe-in-vant-sau-razboi-european-223606/

  ”Un război între două state UE? Să fie oare imposibil așa ceva astăzi? Nu și pentru extrema dreaptă din Ungaria, al cărei lider, Gabor Vona, se declara gata să se angajeze într-un conflict cu vecinii români. Iar Vona nu a venit cu nimic nou. Să fie vorba despre o retorică belicoasă reală, de o provocare gratuită sau de o simplă strategie electorală”, începe un amplu material publicat de site-ul francez ragemag.fr, pe care îl redăm mai jos.
  –––––––––––––
  nota Roninjaune:
  Restul articolului il gasiti pe Cotidianul.ro urmand link-ul de mai sus.

 21. 22 M.Voicu octombrie 2, 2013 la 9:53 am

  INcoerențe
  Cineva cita AN : “Nu trebuie sã ne acordãm, în mod automat, statutul de colonie economicã. Sigur, veneau într-o vreme romanii şi sãpau în România ca sã scoatã aurul. Acum, vor sã vinã alţii, sã sape şi sã scoatã aurul”.
  Între timp am învins în Războaiele din 1878 și 1918, de Independență și creare a Statului Național Unitar, și ne-am dat o Constituție care consacră bogățiile subsolului ca PROPRIETATE PUBLICĂ, INALIENABILĂ – fără de care nici decidenții nu pot fi ”inalienabili” !
  Nivelul taxelor și impozitelor e definit prin Lege (unii ”anal iști” clamează greșit că acestea ar fi merit al investitorilor – deși le plătesc toți agenții economomici persoane fizice sau juridice).
  Eficiența unei investiții se măsoară prin nivelul profitului față de aportul propriu al investitorilor • Aportul Statului ca deținător al resurselor inalienabile rezultă din valoarea acestora așa cu rezultă din zăcământ, iar la concesionarea produsului redevența este valoarea netă – mărime derivată din prețul bunului și costurile de valorificare. Dacă asta nu s-a învățat la școala de catiheți – nu de acolo trebuiesc aleși decidenții !

 22. 23 grigore octombrie 2, 2013 la 9:57 am

  Romania trebui sa aibe bine definit un „plan national de dezvoltare” pe care sa il respecte toate guvernele, de orice orientare plitica ar fi. in rest numai de bine.

 23. 24 blogideologic octombrie 2, 2013 la 10:46 am

  Când românii din Mitteleuropa se chemau vlahi. Mitteleuropa modernă a fost clădită peste genocidul vlahilor în războiul de 30 de ani. http://www.romanialibera.ro/cultura/aldine/investigatii-arheologice-pentru-gasirea-fondatorului-bisericii-greco-catolice-313957.html

 24. 25 blogideologic octombrie 2, 2013 la 10:57 am

  Zgonea: „Oare ministrul Valls daca îl vedea pe Brâncusi, cu barba lui, îl dadea afara din Franta?” http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/zgonea-oare-ministrul-valls-daca-il-vedea-pe-brancusi-cu-barba-lui-il-dadea-afara-din-franta-314036.html Problema este ce-a zis realmente Constantin Brâncuşi, atunci când a revenit din Franţa, pentru o vizită scurtă, în România : “V-am lăsat săraci şi proşti. Vă regăsesc şi mai săraci, şi mai proşti.”

 25. 26 Sami octombrie 2, 2013 la 11:01 am

  @Doru Coarna

  Corect !

  Si eu m-am gandit ca poate fi vorba de forajele respective . Apa ca apa , dar cutremurele … . Deocamdata cutremurele sunt doar locale si distrug doar casele de acolo , dar probabil ca se vor extinde zonele. Straturile subterane sunt imprevizibile.

  Eu nu stiu exact daca intr-adevar aceasta tehnologie este periculoasa asa cum se spune , dar , probabil asa este si cel mai probabil asta este si cauza cutremurelor , a zgomotelor din subteran ( care pot fi cauzate de un ” clocot ” al pamantului supus la presiune si fracturare a straturilor ) si a apelor urat mirositoare si cu gust ciudat . Daca este asa , procedura trebuie imediat oprita si sa fie trase la raspundere penala toti cei care au semnat un astfel de dezastru. Probabil ca ar fi bine sa se ceara ajutorul UE. Macar sa nu tragem doar ponoasele in urma intrarii in UE , sa beneficiem si de protectie , avand in vedere ca teritoriul Romaniei este si teritoriu UE, chiar daca nu am intrat inca cu toate drepturile acolo .

 26. 27 santinela octombrie 2, 2013 la 11:01 am

  Care politica externa a Romaniei ?

 27. 28 sadicu octombrie 2, 2013 la 12:34 pm

  Ce atuuri mai are Romania pentru a conta in politica externa?Parerea mea este ca singurile atuuri sunt reprezentate de rezervele de masa lemnoasa si minerale care pot fi exploatate si insusite cu cheltuieli minime .Putin spre deloc contam si din punct de vedere militar pentru contigentele de militari trimise in teatrele de operatiuni fara nici un beneficiu economic.
  In cele din urma vom mai conta,probabil,pentru capacitatea noastra de a depozita deseurile toxice ale altora.
  Nu sunt un pesimist de felul meu dar nici nu ma pot preface ca nu observ ca de 23 de ani mergem din rau in mai rau si nu dam semne de redresare.
  Da,este foarte bine ca ne-am castigat libertatea de exprimare si circulatie dar cu ce costuri economice si sociale?
  A nu se intelege ca sunt un nostalgic communist sau ceausist.Personal am avut noroc,intuitie dar si hotarare.Dupa 1989 am plecat in Germania unde am muncit 5 ani dupa care m-am reintors in tara si mi-am deschis cu banii castigati,propria afacere.Pastrand proportiile,ma auto-includ in randul foarte anemic al clasei de mijloc.Dar am o problema:chiar imi pasa de tara mea si de concetatenii mei care in marea lor majoritate o duc mult mai prost decat pe vremea lui Ceausescu.
  IN MAI BINE DE DOUA DECENII AM DISTRUS AM FURAT DAR MAI ALES NE-AM VANDUT PIELEA MULT PREA IEFTIN.
  In mod intentionat m-am auto-inclus in randul celor vinovati.Nu-mi amintesc sa fi lipsit de la vreun scrutin,(cu exceptia referendumului de anul trecut).Este un fel de auto-denunt . ;).
  Incadrarea penala :”favorizarea infractorilor”.

 28. 29 centru octombrie 2, 2013 la 12:48 pm

  Nu cred ca putemvorbi de o politica externa clara , ordonata si eficace a Romaniei dupa 2004 .
  Cum spune domnul Adrian Nastase , MAE functioneaza , sigur dupa 2005 , pe ” pilot automat ” . Sa nu fim rai ca sa spunem adevarul , diplomatie i saru mana conasule in fata SUA si Europei de Vest , absenta totala in Africa Neagra si America Latina , invizibilitate si lipsa de seriozitate in Europa de Est ( cazul consulului de la Chisinau , Nuica , este o caricatura ) .
  Pe de alta parte , politica externa a unui stat are valoare cand situatia acelui stat este buna . La ce a folosit politica externa a lui Ceausescu cand in Romania acelor ani romanii erau tratati ca robii , la ei acasa , de compatriotii lor din structurile de Stat ( administratie locala , Militie , Armata , comert , servicii ) ? Aceasta incongruenta a dus unde a dus .
  Romania anului 2013 ?
  Trenuri care ruleaza cu 46 kilometri pe ora .
  3000 de romani morti pe an in accidente de masina .
  Iesiri cu masina intre orase la fel de periculoase ca in Orient .
  Investitii care prefera vecinii , din cauza lipsei infrastructurii .
  500 kilometri de autostrada .
  Drumuri nationale si judetene construite de Carol I si austro-ungari .
  Santiere de infrastructura ” in conservare ” ( cand vad imagini cu viaductul abandonat de la Suplacu de Barcau , care a inghitit zeci de milioane de euro , mor – nici in 2014 cumetrii nu vor da un leut pentru aceasta autostrada , asteptand ” investitorii ” ) .
  Alte santiere blocate de ” contestatii ” ( ati auzit de TGV-ul Paris Marsilia sa fi fost blocat de contestatii ? acolo este un alt stat , un alt guvern , unul adevarat , care decide ) .
  O tara blocata la primele furtuni , ninsori si ploi .
  Un guvern care , in lipsa de santiere reale , ne plimba cu licitatii de studii de fezabilitate ( culmea , stiati ca pentru Comarnic Brasov domnii nu au studiu de fezabilitate , cel din 2002 este depasit , ca sa vedem cat de serioasa este actiunea , la 2 saptamani de la ” anuntarea castigatorului ” …

 29. 30 sadicu octombrie 2, 2013 la 1:17 pm

  Ce s-o fi intamplat cu bunul meu prieten ZeV? Sa fi renuntat oare Victor Ponta la serviciile sale? A devenit ”jucator liber de contract” si isi cauta o noua ”echipa”?
  In ultima vreme l-a criticat destul de dur pe Crin Antonescu? Sa-l fi reevaluat intre timp? Doar timpul ne va dumirii. 🙂

 30. 31 blogideologic octombrie 2, 2013 la 2:11 pm

  “Şcoala Valahă” http://www.romanialibera.ro/cultura/carte/incursiune-in-lumea-culturala-a-satului-banaten-313848.html După mărturia integrată din “Şcoala Valahă”, un poem din 17862 de versuri scrise de călugărul Franciscan Martin Hugolín Gavlovič (Găvleajă), Ioan Comenius ar fi fost un valah. Olomouc a fost de fapt Iuliomontium în vremea noastră cea veche, atunci când se respecta încă Legea străbună, adică Lex Antiqua Valachorum. Obliterată pentru totdeauna ca articol al dreptului din justiţia europeană prin pacea din Westphalia de la anul 1648. O pace care statua ca fiind perfect legitim marele etnocid al vlahilor din Mitteleuropa în războiul de 30 de ani. De ce nu vrea să mai amintească nimeni acum, dintre internaţionalişti, despre faptul că Gyula se chema, în mod corect, Iulia?

 31. 32 Cris octombrie 2, 2013 la 4:00 pm

  Cineva scrie că nu se vede că suntem o țară francofonă, pentru că Franța nu ne sprijină pentru intrarea în Schengen.
  Francofon înseamnă vorbitor de limba franceză, nu preferatul Franței.
  Lăsând la o parte faptul că eu cred că nu mai suntem o țară francofonă, fiindcă foarte puțini, și din ce în ce mai puțini români învață franceza, părerea mea e că cele mai multe țări din UE s-au fript cu primirea noastră și a Bulgariei, iar acum încearcă să limiteze efectele greșelii lor.
  Opinia mea e că au dreptate.
  Asta nu înseamnă că minimalizez eforturile d-lui Năstase și ale altora de a ne băga în UE.
  Pur și simplu, nici UE nu s-a ales cu ceva bun din partea noastră, nici noi – din partea ei.
  Pentru noi, a fost schimbarea lagărului socialist în care ni se impuneau niște acțiuni străine de interesele noastre, cu lagărul UE-ist în care ni se impun niște acțiuni străine de interesele noastre.
  Abia ieșirăm de la comun, că intrarăm iar la comun.

 32. 33 Doru Coarna octombrie 2, 2013 la 4:34 pm

  Vad ca mi-a ramas mai sus unul in asteptare… Sa astepte!

 33. 34 Doru Coarna octombrie 2, 2013 la 5:02 pm

  Hopa! Acum ataca Dragnea! Cica el voteaza Rosia pe fata, nu se schimba la intrarea in parlament precum altii, adica precum Titulescu… mai ales ca Johannis a declarat ca nu se va face regionalizare nici anul asta, nici la anul, deci vicepremierul a ramas cu timp liber berechet, asa ca se poate apuca de minerit, alaturi de altii si mamele lor…

  Dle Nastase, mai sunt multi d-astia p-acolo? Asta ori nu judeca, ori are ordin de sus, din deal, sa clatine si el copacul, poate s-a copt micul Titulescu si cade…

  Dvs. ii intelegeti? Ca noi nu prea… Ba noi ne mandream cu faptul ca l-am dibuit pe Basescu cum gandeste si unde bate, dar vad ca PSDistii, deja rodati la guvernare, devin absolut imprevizibili, asa ca Basescu a ramas, prin comparatie, un monument de altruism si caracter!

  Avem deci un nou blat Basescu-Dragnea, contra NUP-uri, sau ramane in vigoare cel vechi, Basescu-Titulesco, asa cum militeaza tata-socru?
  Dvs ce credeti?

  Si inca ceva: daca vrei sa mai fi ales vreodata, tu si partidul tau, atunci nu maresti aberant amenzile si puterile institutiilor de forta, nu resapezi bugetul cu bani din maidanezi, nu vinzi cam tot ce mai are statul pe nimic, nu accepti poluarea tarii si nu iti dai singur cu stangul in dreptul ori de cate ori pasesti, ca natafleata…

  … Pana la urma, cel mai de caracter partid se arata a fi PNL, pana acum si in comparatie cu echipa asta a PSD… so sorry…

 34. 35 Ghita Bizonu' octombrie 2, 2013 la 5:38 pm

  Discriminare!! Ce-i aia?!

  Sau sa bucuram pe Diavol …(cand saracu da pomana bogatului se bucura Diavolul –zicala medievala vest europeana)

  Il auzeam pe Oprescu primarele general la Bucurestiului zicand ca ar fi fost o tentativa ca pretul gigacaloriei sa fie diferentiat pe cote de venituri. A fost opozitie pe motiv de “discriminare”.
  Anii trecuti nu mai stiu ce guvern a facut o majorare de solde (ptr miliari). Imediata au vrut si judecatorii , au dat guvernu in judecata pe motiv de “discriminare” si au obtinut in instanta ce au cerut(adica tot ei au judecat cererea lor).
  Tot anii trecuti o mama de tripleti a obtinut o indemnizatie lunara pentru cresterea fiecarui copil , ca tot “dicriminare”.
  Si sa nu uit nepotul lui Ion Tiriac , ca si copilul lui Tariceanu primeste clocatie de la stat. Ca sa nu fie “discriminat” .

  Hm … nu credeti ca este de-a dreptul bizar ? Ca legea devine ridicola?

  Pai sa incep d’a coada al capo.

  Alocatia pentru copii – nu este un “drept” al copilului ci este – la origine – un ajutor social. Adica societatea in ansamblul ei acorda un ajutor (modic ca atata poate societatea romneasca) parintilor cu venituri mici care au in intretinere copii minori. Cu conditia ca copilul minor sa fie incadrat in invatamant de zi .. fiindca de la 16 ani tinerii au drept sa incheie contracte de munca … deci daca nu invata la munca!!!! Ina ce rost are ca copilul unui milionar sa primeasca ajutor ?! Doar ca sa nu fie “dicriminat”? Atunci oare nu este disciminat ca tat’su e milionar? Sau marea majoritate a copiilor din Romania nu sunt dicriminati findca nu provin din famelii bogate ?!
  Cumva gandeste careva “egalitate” ? Ba sa imi fei cu pardon io crez ca unui bogat are motive sa sprijine cresterea si educatia copiilor din familii mai putin avute. In definitiv el participa la pregatirea viitoarei forte de munca pe care o va angaja (expoata in limbaj comunist). Contribuie la educatia vitorilor caralii care ii vor apara averea. Idem pentru viitorii militari. Pentru el nu ar fi vorba de solidaritate (cum este pentru un angajat cu 1200 lei leafa si fara copii) ci pur si simplu investie de viitor!!! Ca tot se plangea dna ministrru Campeanu ca Romania incepe sa sufere din lipsa mainii de lucru calificate!! Adica in primul rand incep sa sufere angajatorii (patronii) deci crez ca ar fi si interesul lor sa dea un sfant (si sa ceara sa fie bine cheltuit!!! Adica la final sa se obtina tineri care stiu tabla inmultiri, stiu ceva geometrie – pai cum sa claculezi altfel cata tabla sau scandura iti tebuie?! – sa scrie corect si sa vorbeasdca inteligibil) nu de alta da pana la urma s-ar putea sa fie siliti sa isi faca scolille lor unde sa isi pregateasca viitori angajati!

  Indemnizatia de crestere a copilului alta manareala. La inceput indemnizatia pentru cresterea copilului era un beneficiu acordat mamelor care lucrau. Li se platea 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni , astfel ca sa poata sa stea acasa pana intarcau copilul. In afara de acest beneficiu mama primea o prima (mai corect ar fi un dar) pentru fiecare copil nascut (fie copil unic fie gemeni de la 2 la n) si pana in 2010 o suma pentru “trusoul copilului” pentru fiecare copil. Insa indemnizatia de crestere era unica – fiindca si mama primea un salariu unic!!! Cativa ani in urma s-a zis “discriminare” si s-a “uitat” ca de fapt indemnizatia este a mamei nu a copilului si ca zisu beneficiu este destinat a se substitui lefii (au fost abuzuri si in perioada initiala) pentru ca mama sa nu fie tentata sa inceapa serviciul inainte de intarcarea copilului sau inainte ca acesta sa implineasca 2 ani (in primii 2 ani copii sunt mai “fragili” ).
  Si uite asa legea a devenit altceva …

  Sa zicem acum ceva despre solde. Noi am trecut la sistemul de soldati profesionisti. Fara sa intelegem ca soldatul profesionst (fie el asta de acu’ in care orice soldat din grupa de infanterie este lefegiu sau ca inainte cand lefegii erau numa APV* istii) este o resursa cam rara si deci scumpa. Si ca pretul trebuie platit sau renunti sa mai ai o armata (si sa te lauzi ca esti aliatu americanilor prin Irac). Toti “destepetii” sunt ofticati ca armata este bine platita – da acriasi “destepti “se feresc sa intre in armata precum se fereste dracu sa intre in biserica!! Da vor aceleasi beneficii fara sa isi asume si neplacerile vietii militare (si neplaceri sunt!!!)
  Deci membrii unei caste bine platite si unde este ceva inghesuiala sa se intre au vrut niste sporuri acordate altei caste unde intrarea e mult mai lejera si candidati mai putini!!! Complet aiurea …
  Ca tot sunt la rubrica “oamenii (farade)legii” ar mai fi ceva. Pentru ca nu stiu cum procurorii au devenit “magistrati” acum procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie devin judecatori la Inalta Curte pe baza de “nediscriminare” … Cu adaugirea ca dupa ce a instumentat dosarul ca procuror acelasi magistrat “ca persona fizica” il va solutiona ca .. magistrat!!!

  Si in fine pretul gigacaloriei. Pretul subventionat este de fapt un ajutor social. Mersoa beneficiez si eu de el!! Insa intrebarea este alta : daca un individ de peste 2000 euro pe luna trebuie sa primeasca acelasi ajutor ca si ala cu 1000 de lei?!
  Cu adaugirea ca se prea poa ca intr-o zi sa se zica “Basta cu abuzu! Ca cei de la case la curte nu primesc!! Ca este asa si pe dincolo ca unu cu 10.000 de lei sa se dedulceasca la subventii!!!” . Si cel cu 10.000 lei pe luna va plati integral. Si cel cu 1.000 lei va avea dificultai. Cei si mai saraci …uf!
  Multi vor trebui sa isi vanda casele si sa se mute – dracu stie unde. La tara – cum zicea odata si si Ceausescu sa trimita pensionarii! – in subterane, parcuri cimitire… De fapt se va ajunge la transferul de proprietate . In baza principiilor l;u conu Leonida “D’aia e Stat ca sa dea!!!” atunci cand nu tipa ca “Staul este Marele talhar” si nu predica anarhia

  SI astfel in numele “nedisciminari” legea devine contrariul ei. Si intr-o proasta zi scopurile sociale urmarite vor deveni “abuzuri” ce trebuiesc starpite. Pana atunci cu “nediscriminarea” cei care au mai putina nevoie –sau nici un pic! – de protectie sociala isi satisfac ambitzu si lacomia prostesca dandu-se “discriminati” .

  Totul in numele “egalitii”. “echitatii” si “nedisciminari” capitaliste!!! Exact cum scrie in Eclesiastul :
  22. Vanatul leilor sunt asinii salbatici in pustiu; asa si pasunea celor bogati sunt saracii.
  23. Urata este trufasului smerenia; tot asa si bogatului ii este urat saracul.
  24. Pe bogat, cand se clatina, il reazima prietenii; iar cel sarac, cand cade, este respins de prietenii sai.
  25. Bogatul, cand aluneca, multi sunt care il sprijina; cand spune cuvinte nebunesti, ii dau dreptate.

  http://vremea.forumgratuit.ro/t526-discriminare-ce-i-aia#1079

  *APV = Armata Pe Viata: din scoala miliatara pana la pensie

 35. 36 Adrian B. octombrie 2, 2013 la 5:57 pm

  Pe cine mai intereseaza politica externa a Romaniei ? :)) Poate sa mai astepte sau o va rezolva TIMPUL !

  Pentru guvernanti sunt mult mai importante dezbaterile pe Codul Rutier , problema maidanezilor , tortionarii de la 1947 si dupa , mineriada din 13-15 iunie , nunta Biancai Dragusanu si efectul razelor gamma aupra ciclului menstrual la broaste … Astea-a adevaratele problem ale guvernantilor !!! Sau cel putin , asa se vede din afara …

 36. 37 SLAVU IOAN octombrie 2, 2013 la 6:02 pm

  Doru Coarna octombrie 2, 2013 la 8:41 am

  Subscriu şi întăresc spusele dumneavoastră, cu o poveste – interviu, adevărată, ce face referire la efectele exploatării zăcămintelor gazelor de şist, asupra unei comunităţi din statul Ohio, S.U.A.
  https://www.facebook.com/notes/slavu-ioan/curios-sunt-zone-%C3%AEn-sua-unde-cet%C4%83%C5%A3eni-americani-duc-lipsa-apei-potabile/637790149587622

 37. 38 Cârcotaşu octombrie 2, 2013 la 8:12 pm

  @ Doru Coarnă,


  Ştii sigur că acele prospecţiuni au început deja? (Din câte ştim noi toţi abia au fost semnate acorduri) Dacă deţi date certe în acest sens, fii amabil şi dă-ni-le şi nouă. Eu unul sunt interesat. Altfel, iartă-mă, dar te produci cu nişte presupuneri pe care ni le vinzi ca fiind urmări ale clarviziunii tale… abracadabrante!
  De fapt zici singur:

  Este doar o ipoteza, desigur…

  Vorba aia, ceasu’ rău, pisica neagră. Ai trecut la paranormal, maistre? Ţi-ai tras cravată violet?

 38. 39 nastase octombrie 2, 2013 la 8:26 pm

  Carcotasu,

  am sters un rand si asa voi proceda in continuare.

 39. 40 Cârcotaşu octombrie 2, 2013 la 8:45 pm

  @ Năstase,
  Da, am observat. Aţi şters de fapt două coduri, fapt ce transformă tot comentariul în ceva otova. Nu am înţeles, mai ales că urmează şi avertizarea(!!) „aşa voi proceda în continuare”. Bine, bine, voia la dumneavoastră ca la Banu Manta. Dar de ce? Cu ce v-a deranjat că erau două citate prezentate civilizat, facilitate oferită de editorul HTML? 😯

 40. 41 Călin octombrie 2, 2013 la 8:52 pm

  Buna.In sfârșit dn Ponta se trezeste din”amortire”.Trebuie ,,executati” pe rând toți .Buna declarația cu Papici.

 41. 43 Cârcotaşu octombrie 2, 2013 la 9:57 pm

  PS – Secvenţa -blockquote-b- semnifică deschiderea unui citat (ce urmează) în timp ce secvenţa -/b-/blockquote semnifică închiderea citatului. Aţi şters primul citat, era al maistrului Doru Coarnă, nu al meu, şi închiderea citatului. Continui să mă-ntreb care-a fost logica gestului? Mă rog, probabil mă doriţi plecat de pe blogul dumneavoastră, ceea ce ar fi foarte posibil, din moment ce comiteţi asemenea atacuri fără nicio noimă!

 42. 44 Adrian B. octombrie 2, 2013 la 11:26 pm

  Asta-i Ponta pe care-l iubesc si-l doresc ! Bravo , Ponta , ti-ai spalat pacatele , alea cu coabitarea …

  http://www.dcnews.ro/2013/10/ponta-despre-papici-un-basist-care-a-facut-dosare-politice/#

 43. 45 blogideologic octombrie 3, 2013 la 6:12 am

  Lex Antiqua Valachorum în Terra Incognita http://spectator.sme.sk/articles/view/47674 . Hai să spunem şi adevărul cel mai urât despre Albrecht von Wallenstein în războiul de 30 de ani. Generalissimul Albrecht von Wallenstein şi-a clădit un ducat peste pământul vlahilor din Boemia, pe care i-a exterminat ! Există documente istorice despre acel adevărat Holocaust al românilor-vlahi din Boemia. Însă pacea westphaliană de la anul 1648 a fost de un cinism extrem, pentru că a legitimat în ochii Europei, şi pentru interpreţii „Istoriei politiceşte corecte” de azi, Holocaustul comis în războiul de 30 de ani împotriva românilor-vlahi din teritoriul care se cheamă acum Mitteleuropa.

 44. 46 Doru Coarna octombrie 3, 2013 la 6:47 am

  @ Carcotasu,

  exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice este un proces industrial, costa enorm si se desfasoara pe arii imense, astfel ca nimeni nu se apuca de treaba cu hei-rup, ci intai, in zonele concesionate, se fac foraje , se introduce agentul chimic de dizolvare si se declanseaza explozia care genereaza astfel lovitura de berbec, adica o unda de presiune care impinge dizolvantul prin straturile de sisturi, astfel ca acesta sa dizolve intr-un volum cat mai mare si deci sa extraga cat mai mult gaz.

  Exista deci o etapa de calibrare a loviturii de berbec, adica a cantitatii de exploziv folosit pt crearea undei de soc, potrivit naturii solului respectiv, a consistentei sale, a lungimii puturilor si galeriilor forate anterior, etc., deci de la caz la caz. Apoi, rezultatele astea se prelucreaza simplu, la 10 atm. am extras atata gaz, la 20 atat, in corelatie cu solul si cu concentratia dizolvantului folosit, si apoi firma isi obtine astfel datele tenice concrete pe care le va folosi cand va incepe exploatarea propriu-zisa, industriala, dar si pt calculul economic, caci toate astea costa, si forarea, si dizolvantul, si explozivul, si celelalte chestii de la suprafata.

  Exista insa posibilitatea ca firma sa accelereze procesul de evaluare concreta, folosind puturi si galerii deja executate si abandonate de cei care au extras gaz prin metoda clasica anterior, si aici s-ar putea sa apara erori pt ca s-ar putea sa nu mai existe documentatie de pe vremuri, sau aceea sa fie incompleta, sau ca galerii „uitate” sa corespunda prin strapungere la prima unda de soc, astfel ca perturbatia sa se transmita din galerie in galerie, pana cine stie unde. Eu cred ca asta s-a intamplat, la prima explozie s-a strapuns un perete si s-a realizat comunicatia cu o alta galerie, astfel ca apoi undele de soc s-au propagat pana in straturile freatice, lasandu-i p-aia fara apa…

  Date concrete nu am pt ca nu lucrez in bransa, si chiar daca le-as avea ele ar fi infirmate iar eu cotonogit de catre cei interesati, insa nu vad alt motiv!
  Deci asta cred eu, si atat. Si cred pt ca nu-mi este indiferent, cred ca am voie…

  Aseara de exemplu, cativa savanti de doi bani, dintre care unul acreditat la UE, se chinuiau sa convinga ca ploaia si vantul (!!!) pot produce cutremure in rafala… Eu sigur ca stiu ca ticalosii astia spera ca romanul sa fi devenit suficient de imbecil ca sa poata face ce vor ei, si poate ca au deptate, dar nu cred ca este chiar intr-atat incat sa creada ca vantul produce cutremure…

  Deci tu poti sa crezi fie varianta mea, care NICIODATA nu va fi reconoscuta sau asumata oficial, mai poti sa crezi in ploaie si vant, in extraterestri, sau in razboiul geofizic… dupa preferans…

  Dar eu zic sa va ganditi ca de acolo incepe Baraganul si ca poate ramanem si fara papica, ca daca solul si apa vor fi afectate, ma tem ca vom manca unt produs la rafinaria Brazi, intins pe o mare bucata de sist, ca paine nix… iar apa v-am spus, din Ungaria, cu ceea ce vor ei sa puna in ea…

  Si toaate astea stiti de ce? Nu atat pt profitul unor firme straine, ci pt ca guvernantii vor sa-si ascunda incompetenta manifestata de-a lungul anilor, acum nemaiavnd bani sa cumpere de la rusi diferenta care ne lipseste intre productia interna si necesar… Nu mai au bani si s-au hotarat sa-i spuna asteia independenta energetica, si, asa cum vorbeste Dragnea, este un razboi energetic, adica se intelege ca generalii o duc bine si soldatii, adica populatia, mai moare…

  Dar repet, probabil de vina sunt extraterestrii, ne vor confirma asta savantii astia…

 45. 48 Marian Nicolae octombrie 3, 2013 la 7:59 am

  @ Ghita Bizonu’ octombrie 2, 2013 la 5:38 pm

  Ati omis un lucru:

  De la APV-isti se asteapta sa plateasca pretul suprem atunci cand este nevoie de acest lucru, pentru tara.

  Ma intreb retoric…oare cati APV-isti chiar… se imbulzesc sa plateasca acest pret……..Nu dam nume aici pentru ca este de-a dreptul jenant…..

 46. 49 Marian Nicolae octombrie 3, 2013 la 8:05 am

  @ sadicu octombrie 2, 2013 la 1:17 pm

  Bine zis……

  S-a putea totusi ca lui ZeV sa-i fie reformatata orientarea politica………

  Dupa care sa-l revedem aici cu forte proaspete, sub un alt drapel politic…..

 47. 50 vsile octombrie 3, 2013 la 8:29 am

  Carcotasu,

  Il ia in balon pe Coarna invocind pe undeva pe drept aparent ca aceasta ar batea campii cu presupuneri violete paranormale.

  Deocamdata in Romania orice ploaie este urmata de viitura, casele mai dispar pe sub pamant, dealurile se mai muta, faliiile se carcotesc din ce in ce mai des,soarele arde mai intens campia sezoanele nu mai sunt anotimpuri . (apropo dupa cutremurele din zona Galatilor, eram la peste’
  s-a dus dracu pescuitul pestel;e s-a ascuns probabil sub falie, si nu a mai miscat nici cum)Ce va fi dupa ce sub pamant se va injecta dar in acelasi timp i se va fura pamantului sisturile, noi se pare ca nu vom mai stii,asa ca bai Ponta, Basescu, Cacotasule distrugeti bai pamantul dupa zicala seculara „dupa noi potopul si independenta energetica”!

 48. 51 nastase octombrie 3, 2013 la 8:43 am

  Carcotasu,
  logica gestului meu a fost aceea ca nu doresc sa fie folositi termeni de genul „dobitoc” pe blogul meu. Daca a mai folosit si altcineva un astfel de termen, imi cer scuze ca nu am observat.

 49. 52 centru octombrie 3, 2013 la 8:58 am

  @Cris -bine ar fi ca problemele cele mai mari de securitate interna sa fie pentru Franta cersetorul tigan roman din metrou sau grupul zgomotos de muncitori necalificati romani din Oas , vorbind intre ei o romana tipata si guturala in care e vorba intotdeauna despre bani .
  Da , ” s-au fript ” saracii occidentali primind Romania in NATO si UE .
  Daca , tu , Cris , romanca , gandesti asa despre tara ta , daca asta e imaginea pe care o ai tu despre tara ta , la ce sa te astepti de la Sarkozy , ziaristii de la Le Monde , de la Viktor Orban ?
  Ca o mica paranteza , ne apropiem de doi ani de guvernare Ponta .
  Propun acestui guvern , sa se fotografizeze in grup langa realizarea de infrastructura pe care o are la activ – pasarela pentru pietoni de la Busteni , vopsita in albastru . Sau , de ce nu , sa nu fie acuzati de modestie , sa faca un montaj cu fotografia lor de grup , nu numai langa pasarela de la Busteni , dar si cu agentii de paza de la Suplacu de Barcau , santierul inceput si abandonat glorios . Sa adaugam la tablou inca un cliseu , executivul pozand zambitor langa macheta proiectului Comarnic Brasov …
  Cine e rautaciosul care spune ca Ponta n-a facut nimic in doi ani ?

 50. 53 Ghita Bizonu' octombrie 3, 2013 la 9:23 am

  Marian Nicolae

  crrdeam ca e de la sine intelrs ca APV istii sunt volunari ptr moarte. Insa daca nu sunt prea entuziasti exista metode .. cica din fara plutonului nu a scapat nici unu!!

 51. 54 Cârcotaşu octombrie 3, 2013 la 9:48 am

  @ Domnule Năstase,
  Înseamnă că-mi datoraţi scuze. Tocmai acela era citat din comentariul lui Doru Coarnă din 02.10 la orele 08.41 am. M-aţi sancţionat deci, cu pripeală, pentru ce-a scris altcineva şi reiau aici citatul DECI SE INTAMPLA, DLOR GUVERNANTI! Ati fost avertizati dar ati spus ca asa-i la moda… cand esti dobitoc…

  Cand le aduceti ape bune, curate, din Ungaria, pe cheltuiala statului roman, galatenilor???

  Acesta-i motivul pentru care n-am văzut logica mutilării mesajului meu.

 52. 55 Cris octombrie 3, 2013 la 9:51 am

  Apreciez hotărârea d-lui Năstase de a „cenzura” orice vorbă urâtă.
  Cuvântul urât, necivilizat poate să lipsească fără să afecteze sensul propoziției.
  Acest blog trebuie să se deosebească de mizeria de Facebook și alte rețele de „socializare” unde inși necivilizați și frustrați defulează prin vulgaritate și argou golănesc.
  Le sugerez celor cu pretenții, care folosesc cuvinte precum „lovele” și „a mangli” din argoul de cartier, să le înlocuiască cu „bani” și „a fura” din limba literară. Altfel, diplomele rămân doar pretenții.

 53. 56 ZeV octombrie 3, 2013 la 9:55 am

  O politica externa mare nu poate fi promovata decat de politicieni responsabili, capabili sa-si depaseasca conditia de ,,sluga la partid”. Daca esti iobag la partid, sunt toate sansele sa te comporti asisderea si in relatia cu partenerii externi. Problema politicienilor romani consta in faptul ca isi irosesc energiile in conflicte interne nesemnificative la scara macro, ceea ce vulnerabilizeaza Romania ca intreg. Nu exista o politica externa social democrata , sau de dreapta, ci, doar o politica externa a Romaniei.
  Imi doresc foarte tare sa incetam a mai supraestima strainatatea in raport cu romanii, ca cetateni si ca natie, de fapt, exact de aici trebuie restartata noua politica externa nationala a Romaniei.
  Am fost zilele trecute prin Europa, trecand prin cateva mari capital, inclusiv Roma. Am inteles cat de mare este gogorita pe care politicienii romani nu stiu inca sa o cambata, referitoare la asazisa emigratie minoritara care face Romania de ras. Va rog sa ma credeti ca am ramas socat, constatand ca pe nicio ,,via/vialle” inportanta nu zaresc picior de roman incomod pentru privirea subtire si uneori intoleranta a strainului. Intregul comert stradal ambulant, inclusiv de suveniruri, saluri, umbrele, etc, inclusiv tarabele cu de toate, este monopolizat de cetateni musulmani de culoare, care te agreseaza la fiecare pas. Am ramas uimit de cat de multi si insistenti sunt, de la Piazza di Spagna, pana la Coloseum. Români ? Doar turisti. Eu nu am vazut cersetori romani, care exista probabil prin gara Termini, dar nu pe langa principalele obiective turistice, Asa ca, sper sa nu mai vad politicieni romani agatandu-se de Schengen, deoarece acest spatiu nu impiedica libera calatorie si nici nu este legat de altceva decat de considerente electorale interne ale tarilor europene. Schengen si MCV sunt FACTURI BASESCIENE destinate exclusiv a perpetua o putere paralela in Romania basista si post-basista.
  In acest context, salut atitudinea lui Victor Ponta, care, dupa cate am receptionat chiar din momentul revenirii in Romania (in fata televizorului n.r.), imi confirma, ba chiar imi depaseste asteptarile, in ceea ce priveste atitudintea fata de vectorii justitiei basiste.
  desi, adversarii urla pe trei octave ca raportul pe justitie va fi catastrofal.
  Spuneam mai demult ca premierul a ales calea corecta in ceea ce priveste numirile procurorilor sefi. Se pare ca viata bate filmul, iar Ponta este actor principal in viata, nu simplu spectator de teatru mort.
  (Z)
  ps
  In Europa, ceea ce se intampla in Romania nu se vede la televiziuni. Este frustrant ? Poate, dar ar trebui sa ne faca mai realisti si mai selectivi in alegerea temelor. In schimb, in afara, se dezbate aprins si incrancenat acatuala situatie in care a intrat marele licurici obamist, recte, de ,,shutdown” guvernamental.
  De fapt, aceasta este cel mai mare eveniment al momentului, putin discutat in Romania, care ar trebui sa stimuleze optiunea spre alternative a politicii externe romanesti, cat mai rapid. America nu este un model, ba mai mult, este unul toxic pentru Romania.
  ,,Imparatul” nord american este gol, stimati prieteni. Nu avem ce gasi acolo, alteceva decat desertaciune, politically correct si ..George Soros, adica, speculatie cu destinele altor tari.
  De fapt, este o veste buna si pentru Siria si pentru Romania, unde, repet, Victor Ponta, lunadu-se initial ca maimuta dupa Traian Basescu, s-a grabit sa defineasca regimul sirian drept unul ilegitim si criminal. Asa cum a facut si cu proiectul minier, dar pe invers. (Z)
  Nu-I nimic, cel putin Ponta invata din mers, ceea ce nu prea pot spune despre Crin.
  (Z)

 54. 57 Cârcotaşu octombrie 3, 2013 la 10:05 am

  @ Vasile,
  Dom-le, de ceva mii de ani omu’ scoate ceva din subsol. Cel mai păgubos a fost cu „sondele de sare”. Petrolu’ se scoate şi acum tot dintr-un fel de şisturi poroase, iar acu’ s-a ecologistul Vasile să ne reproşeze lui Băsescu, Ponta, dar mai ales mie (!!!!) că distrugem pământu’, că doară după noi potopu’!
  Bre, Vasile, să ştii că mie mi s-a făcut ruşine şi n-o să mai distrug pământu. Mulţumit?

 55. 58 ZeV octombrie 3, 2013 la 10:14 am

  ..Apropo de drumurile din Italia….am circulat prin Roma cu mijloace de transport in comun, deorece nu am inchiriat un scuter. 😉
  Va rog sa ma credeti ca mi-am dislocat ceva vertebre datorita socurilor produse de macadamul de pe multe bulevarde principale, ca sa nu mai vobesc ca mi s-au lungit urechile asteptand autobuzele, foarte scumpe in raport cu Romania: 1,5 euro biletul per persoana fizica care este.
  Autostrazile ? Deja, multe au semne majore de uzura.
  E 85 (din Romania n.r.) este mai neted, va asigur, decat portiuni importante din sistemul de autostrazi de acolo.
  Asa ca, domnule Centru, problema accidentelor este legata EXCLUSIV de stilul agresiv si/sau neprofesionist de conducere al soferilor romani.
  Pedepsele prevazute de noul cod rutier sunt inca prea blande.
  De exemplu, eu i-as fi dat lui Serban Huidu 6 ani de inchisoare cu executare si ridicarea permisului PE VIATA. In schimb, acest babuin obraznic, ramas cu retard dupa accidentul de ski din Austria (ca tusea in Romania lui Udrea si Basescu), ne rade in nas pe Sky FM. E bine asa romanilor ? Statul e de vina ? Gresit, NOI suntem de vina, 100%, vorba lui Titi Aur, un om care chiar stie despre ce vorbeste.

 56. 59 Bogdan Vieru octombrie 3, 2013 la 10:49 am

  Legat de Rosia Montana ….
  nu inteleg cum putem semna un contract cu clauze secrete.
  Chestia asta am facut-o eu si altii ca mine cand am luat credite ipotecare prima oara in viata … prin 2006 .. fara sa citim contractele de credit.
  Dar noi suntem simpli cetateni si suntem mai saraci cu duhul … 🙂
  Ma asteptam ca macar Parlamentul sa faca presiuni asupra RMGC sa desecretizeze fata de parlamentari (nu neaparat fata de cetateni) toate clauzele din contractul respectiv.
  In fine….

 57. 60 vsile octombrie 3, 2013 la 11:42 am

  Nastase catre carcotas,reclama logica gestului prin excluderea unor expresii,cuvinte injurioase!
  Eu in logica faptelor ma intreb chiar trebuie sa eliminam adjectivele
  din logica frazei , sau din vocabularul roman, transformand un text intr-o lalaiala tip na-ti-o tie da-mi-o mie?Pai se supara pe noi mortii , Eminescu, Caragiale, Arghezii si daca vreti chiar Ion Creanga autorul „povestii povestilor” creatorii acestei limbi care intru totul ei cu adjective de tot felul chiar si cu onomatopee a devenit limba romana moderna!
  Eu de exemplu admit ,in momentele de sinceritate, domnilor,doamnelor am fost un bou sau sunt un bou sau generalizez am fost un dobitoc (subliniez la t.trecut) de ce sa „taiati” capul boului , daca asta este adevarul.
  Adica dupa nastase ar fi trebui sa spun domnilor doamnelor am fost un taur „desigilat” ?Bizon nu merge ca se supara Ghita, vitel nu mai pot fi ca-s cotoarba, zimbrii sunt cam rari iar bour asta apartine lui Stefan cdel Mare sau Sadoveanu sau Delavrancea.

 58. 61 analist octombrie 3, 2013 la 12:32 pm

  @doru coarna
  Pe langa numeroase stiri ”vesele” pe ziua de azi, aflu de la un post TV ca echipa de specialisti a analizat apa de baut, iar in dreptul H2S dizolvat se spune apa cu miros puternic….Pentru cei interesati, analiza de H2S in apa se face in aprox. 5 min. Mirosul puternic poate fi de la 5 ppm catre 100, pe la 300 daca agiti apa mirosul poate deveni extrem de neplacut. Noroc ca tara are specialisti cu duiumul…

 59. 62 ZeV octombrie 3, 2013 la 1:14 pm

  Spicuind si de pe firul anterior, unde am citit un comentariu remarcabil al domnului Adrian Nastase, am dat de ,,rebelul” Vsile, care ne spune cu senina convingere ca interventionismul unilateral este legitim:
  ,,In final un articol competent antiamerican. Ma si mira de ce nu publicati si celalalt “spot publicitar” de productie sovietica “Luati miinile dupa Siria”!”
  COMENTEZ:
  Domnulle Vasile…dumneata esti atat de belicos doar asezat pe fotoliu, sau la nevoie, ai fi dispus sa-ti aperi tara, in caz ca cineva va asimila situatia din Kosovo cu cea din Transilvania ?
  Personal, daca as fi general, as utiliza belicosii virtuali, multi dintre ei cetateni in avans ,,americani” si ,,europeni” fara sa le ceara cineva sa detina o atare calitate, doar la bucataria mobila, convins fiind ca in realitate ar da bir cu fugitii la prima explozie de Tomahawk.

 60. 63 ZeV octombrie 3, 2013 la 1:21 pm

  erata la comentariul din 03.10.13-10:14am
  In loc de Sky FM se va citi Kiss FM
  Scuze, fanilor de pe Sky.FM-The Best Free Internet Radio, post pe care il ascult cu placere in fiecare seara.
  (Z)

 61. 64 nastase octombrie 3, 2013 la 1:50 pm

  vsile,
  ramane cum am spus…Nu este vorba de eliminarea adjectivelor din „logica frazei” ci de respingerea unor cuvinte sau expresii injurioase, inelegante.

 62. 65 nastase octombrie 3, 2013 la 1:56 pm

  Carcotasu,
  insistati prea mult pe aceasta chestiune. Pe mine ma deranjeaza folosirea acestor cuvinte, inclusiv atunci cand sunt citate.

 63. 66 sadicu octombrie 3, 2013 la 2:47 pm

  Eu am crezut ca in PSD exista un singur prostanac,”pur sange” si anume Mircea Geoana.Reactia de ieri a lui Victor Ponta in legatura cu inlocuirea procurorului Papici din functia de sef a directiei 1 DNA,este mult mai prosteasca decat vizita lui Geoana la Vantu cu o saptamana inainte de incheierea campaniei electorale pentru prezidentialele din 2009.
  Ar fi putut sa taca,sau sa aiba o reactie inteligenta si dipomatica de genul:”nu stiu,acum am aflat si eu de la voi dar oricum,din cate am inteles,cele doua mandate ale procurorului Papici la sefia directiei 1 DNA au expirat”.Ar fi fost un raspuns,mai mult pentru exterior si mai putin pentru interior.
  Dar in modul cel mai cretin,a ridicat mingea la fileu in favoarea lui Traian Basecu a Monicai Macovei si a mass-media pro-prezidentiale.
  Este evident ca pe plan extern,in continuare nimeni nu da doi bani pe USL sau premierul Ponta.Degeaba se plimba ca un titirez prin Europa incercand sa demonstreze contrariul.Tocmai a primit o flegma in ochi din partea ”prietenilor” socialisti din Franta.Va dati seama cate parale face Ponta in ochii doamnei Merkel sau a lui Barosso.
  Deci cu siguranta,prosteasca reactie a premierului va fi criticata la Bruxeles.
  Pe de alta parte,i-a facilitat lui Traian Basescu o noua iesire la rampa care urmareste de-o buna perioada de timp sa-si contureze statutul de sef al opozitiei.
  Este o naivitate sa ne imaginam ca Basescu nu mai are potential de revenire?Dupa alegerile din 1996,perdantul Ion Iliescu a cazut in sondaje sub 10% si nimeni nu mai credea in revenirea acestuia.
  Dar contextul economic din acele vremuri si proasta guvernare a CDR,l-au revigorat pe Ion Iliescu care de altfel a castigat alegerile din 2000.Situatia de atunci ,parca este trasa la indogo.
  Colectarile la bugetul statului pe ultimele doua trimestre sunt dezastruoase intr-un an in care trebuie rambursata o buna parte a imprumutului de la FMI.
  In disperare de cauza,in aceste zile,guvernul purcede la jegmanirea ticaloasa celor 5 milioane de conducatori auto prin crestere pretului la rovinieta cu 65%.Urmeaza,in procedura de urgenta,noul cod rutier care va impune amenzi mai mari decat in Germania pentru soferi.
  P.S.Domnule Nastase,din moment ce Ion Iliescu l-a poreclit public pe Mircea Geoana,”prostanac”,sper sa nu-mi ”amendati” postarea.
  Nefiind vorba de o recidiva consider ca este sufficient un avertisment sau cartonas galben. 🙂

 64. 67 Sami octombrie 3, 2013 la 3:19 pm

  @blogideologic

  Asa este . Ar trebui insa sa ne gandim sa incepem cumva , de undeva… . Eu sunt de parere ca ar trebui sa luam in considerare si alte filozofii fiscale care se pare ca functioneaza la ora actuala mai bine decat al nostru.
  O astfel de filozofie o vedem in BRIC.

  In fond ” omul sfinteste locul ” . Asta putem face si noi . Daca insa nu incepem sa punem nici macar o „caramida” la reconstructia economica a Romaniei si ne tot invartim fara rost in aceeasi filozofie economico- sociala ca in ultimii 23 ani , nu vom putea ajunge decat la aceleasi rezultate ca cele de pana acum ( le simtim , le vedem , le stim prea bine ).

  Ca sa ai alte rezultate trebuie sa faci altceva , sa schimbi paradigma . Trebuie sa ne hotaram si sa ne oprim din coboras apoi sa incepem sa urcam .

  Eu am avut magazinul meu si poate inteleg chiar mult mai bine decat altii unele lucruri , mai ales ca neavand foarte multi bani am fost nevoita sa fac aproape totul singura , inclusiv contabilitatea primara . Sa stii ca daca as fi avut un capital mai mare ma ducea mintea la mult mai mult , insa am inceput cu foarte putin si nu am vrut sa ma imprumut, pentru ca alta experienta a mea imi spunea ca sunt pe nisipuri miscatoare si nu trebuie sa risc nimic ( si am avut dreptate, in timp s-a confirmat ) .

  Eu spun ca filozofia este gresita din start la noi in tara , ca nu sprijina initiativa privata , mai ales pentru cei mici , care incep cu banuti din vanzarea unei proprietati de ex ., cum am inceput si eu .

  Eu a trebuit sa renunt dupa 4 ani , pt ca m-am imbonavit din cauza efortului , munceam zi lumina , fara o singura zi de concediu , ca sa supravietuiesc si ca si cand nu era destul aveam si tot felul de cataloage de completat, tot felul de formulare , apoi fel de fel de ghisee cu cozi etc. . Multe trebuia sa le fac duminica , in singura zi care ar fi trebuit sa fie libera . Mai erau si contabilii si obligatoriu doi salariati ( una eram eu ) ,cheltuieli pe care nu intotdeauna mi le permiteam , asa cum cred cei care sed pe la birorouri , rupti de realitate si isi imagineaza ca toate magazinele gem de cumparatori care pleaca cu sacosele pline de cumparaturi scumpe . Ca vindeam de bani putini sau multi tot atata munceam . Asa este in comert . Conteaza si puterea de cumparare .

  La un moment dat era gata sa lesin ( la propriu ) in primaria sector 2 de care apartineam cu unele lucruri. Statul in Romania iti da teme pentru acasa ( si nu putine ) , ca sa fi ocupat tot timpul , sa nu te poti ocupa de propria afacere si sa sustii un aparat birocratic inutil , ineficient si greoi , uneori si corupt .

  Apoi poporul roman este unul cam lipsit de initiativa privata si asta se poate vedea cu ochiul liber , au trecut totusi 23 de ani si majoritatea lumii inca isi cauta de lucru la altii , ducand la inflatie pe locurile de munca , somaj , putere scazuta de cumparare ….

  Gandesc ca daca lucrurile s-ar simplifica , ca in BRIC , probabil ca multi dintre cei care astazi nu au curaj sa inceapa o mica afacere de frica birocratiei si de frica temelor pentru acasa date de stat , ar prinde totusi curaj si ar incepe si ei cate o afacere micuta si nu ar mai atarna pe aceleasi putine locuri de munca , munca ar ajunge sa fie mai bine platita si in Romania , ar creste si puterea de cumparare , ar fi concurenta mai mare si piata s-ar regla altfel etc. , in fine s-ar crea un echilibru .

  Sunt foarte multe de spus pe tema asta . Sunt foarte multe detalii .
  Mai este de discutat si despre profilul istoric al romanului , profil de necapitalist ci taran etc. etc… .

 65. 68 centru octombrie 3, 2013 la 3:22 pm

  Italia are una dintre cele mai dense retele de autostrazi din lume .
  Prima autostrada din lume a fost inaugurata in Italia , la Milano .
  E o incantare sa le vezi firul pe harta , legand Nordul de Sudul tarii , pe langa coasta ligurica si adriatica , in interior , in Emilia Romagna si Toscana strabatand centrul tarii …
  Cand nu construiesti nimic , te multumesti si cu sanctiuni rutiere , asta ajuta mult femeii de 75 de ani din Petrestii de Satu Mare , spulberata ieri pe trecere ( ati vazut ce circulatie e pe drumul acela lat de 3 metri , facut de Imperiul Habsburgic , ai impresia unui concurs de viteza intre camioane de mare tonaj ) .

 66. 69 Doru Coarna octombrie 3, 2013 la 4:29 pm

  @ analist,

  exact, H2S a ramas in suspensie, deci solutia folosita, adica cea care s-a obtinut in urma combustiei prin consumarea oxigenului din acidul sulfuric, probabil si gasind ceva metale ce au fost oxidate, asta nu putem sti pt ca nu stim ce-i la 2 km adancime, este usoara, ori si asta ma face sa cred ca este vorba despre faza de calibrare, cand se folosesc solutii slabe…

  S-ar putea chiar ca detonatia insasi sa se obtina prin aruncarea brusca a acidului in apa, deci fara o ardere propriu-zisa, interesandu-i acum deci doar aspectele hidraulice.

  Oricum, cred ca asta s-a intamplat, baietii isi calibreaza metoda cine stie prin ce zona concesionata, si probabil datorita socurilor s-au deschis legaturi cu alte galerii, ramase de pe vremea exploatarii normale a gazelor sau a cautarii acestora, astfel ca treaba s-a propagat pana in panzele freatice.

  Sau, poate ca socul s-a propagat de-a lungul faliilor existente, acestea vedeam aseara la tv, sunt orientate exact pe NV-SE, adica din Moldova inspre Galati! Ipoteza asta presupune insa ca faliile sunt pline cu apa, ceea ce e cam greu de inteles, sau ca baietii le-au umplut ei fara sa vrea inaintea detonatiei, ceea ce s-ar putea sa fie adevarat. Sigur a nu stiau cat lichid intra, asa ca probabil nu s-au alarmat, ei calculau volumul pe verticala, iar lichidul se raspandea pe orizontala umpland falii… sau de la ploi, faliile or fi fost gata pline…

  Defapt nu conteaza, important este ca tehnologia asta se dovedeste a tine de aventura deoarece sunt multe date incerte care insa genereaza riscuri si pagube greu de intuit si estimat.

 67. 70 Sami octombrie 3, 2013 la 4:49 pm

  Am auzit zilele astea o discutie referitoare la cei care vand in piete , daca sunt sau nu producatori .

  Eu as crea niste carduri de comerciant pentru absolut toti cei care vor sa vanda in piete , targuri , oboare , comercianti de lucruri noi din talciocuri , pentru chioscari si mici magazine pana la un volum anume ( nu metraj ) , pentru en -detail , nu produse de lux , indiferent daca acestia sunt sau nu producatori .

  Cardurile sa fie pe nume personal asemanatoare cu cele de la RATB , sa fie cu abonament asemanator cu cel RATB atat ca perioade cat si ca sume si sa fie controlate impreuna cu CI/BI.
  Amenzile pentru comercializare fara abonament si pentru nerespectarea perimetrelor de vanzare impuse/convenite prin tipul de abonament sa fie mult mai mari decat la RATB .

  Abonamentele diferentiate ca suma si de ex.: pentru un sector , pentru o localitate , o regiune / judet o zona din tara sau toata tara . Dar cu mentiunea respectarii unor perimetre create special pentru asta , sau pentru un anumit chiosc etc .

  Cei cu abonamente sa nu poata angaja personal .

  De ex . 120 lei abonament lunar . Dar sa existe abonamente si de o zi si de o saptamana , de doua , lunar , trimestrial , anual . Omul daca nu vrea sa vanda nimic intr-o zi sau intr-o perioada sa nu incarce cardul si gata .

  Din sumele de pe abonamente anumite procente sa fie dirijate automat catre sanatate si pensie , pe CNP -ul micului comerciant sau intreprizator .

  Micii comercianti sa desfaca marfurile doar in spatiile special amenajate, cu respectarea programului de lucru pentru acele spatii.
  Chiriile sau intrarile in spatiile de comercializare sa fie la latitudinea primariilor, a persoanelor care inchiriaza etc. ca si pana acum .

  De aceste abonamente sa vanda cat pot ei de mult . Cat o sa vanda ei ca sa prejudicieze statul ? Macar sa vanda , sa poata sa traiasca si eventual sa se dezvolte si sa nu mai stea cu mana intinsa la stat.

  TVA-ul eu l-as lasa de 24% sau chiar l-as face de 25% dar numai la produs nu si la adaosul comercial . Adica , TVA -ul sa fie aplicat doar pe pretul de productie sau pe cel de import , o singura data si decontat in mod direct de la cel care comercializeaza . La import este putin discutabil , dar personalul abilitat si specializat pe controlul marfurilor si fiscalitate in ziua de astazi poate cere oferte prin e-mail de la orice producator din lume , asta ca nu cumva marfa sa fie mult subevaluata. Metode se gasesc daca se doreste .

  Nu stiu …, ceva asa as gandi . Poate nu este cel mai perfect model . Dar as cauta niste variante viabile , mult simplificate , usor de „digerat” pentru afaceristi , usor de aplicat , de colectat si de controlat . Cu cat lucrurile ar fi mai simple , cu atat mai multi cetateni probabil ca s-ar indrepta catre ceva privat , sau si catre ceva privat , iar pentru controlori ar fi mult mai simplu .

  Cred ca un model de acest gen ar aduce mult mai multi bani la buget , i-ar linisti pe multi pt. ca ar scapa de hartogaraie ( uni nici nu prea stiu carte ) , de controale abuzive ( intelegeti la ce ma refer ) si ar usura foarte mult lucrurile de toate partile .

 68. 71 Doru Coarna octombrie 3, 2013 la 4:55 pm

  Dle Nastase,

  imi cer scuze ca am generat atare situatie, va multumesc si promit sa evit, insa sunt obisnuit cu abordarile speciale ale unora de pe blog, fiecare merita sansa de a-si expune „incarcatura”…

  Este drept, tu ataci o metoda, un procedeu, si ti se raspunde printr-un atac la persoana… cum altfel? Dar eu sunt imun, am convins pe alte subiecte insi importanti, corifei intai deranjati, apoi intrigati, apoi curiosi deveniti adepti in final, nu imi face placere dar imi permit sa renunt in cateva cazuri…

 69. 72 Marian Nicolae octombrie 3, 2013 la 4:58 pm

  Oare cu ce treaba pe la noi, domnul Tony Blair…..
  ––––––––––––––––––––––-
  Victor Ponta s-a întâlnit cu Tony Blair

  joi, 3 Oct 2013, 17:49 • Politică
  http://www1.agerpres.ro/agerpres/politica/2013/10/03/victor-ponta-s-a-intalnit-cu-tony-blair-17-49-07

  Fostul prim-ministru al Marii Britanii Tony Blair a fost joi la Palatul Victoria, unde a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta.

  Tony Blair a părăsit sediul Guvernului în urmă cu câteva minute, fiind condus la plecare de premierul Ponta. AGERPRES/(AS — autor: Dana Piciu, editor: Florin Marin)

 70. 73 Marian Nicolae octombrie 3, 2013 la 5:09 pm

  Doar ca fapt divers……….
  –––––––––––––
  Tony Blair, consultant pentru guvernul Albaniei

  joi, 3 Oct 2013, 16:46 • Externe
  http://www1.agerpres.ro/agerpres/externe/2013/10/03/tony-blair-consultant-pentru-guvernul-albaniei-16-46-43

  Fostul premier britanic Tony Blair va acorda consultanță guvernului albanez în eforturile acestuia de integrare în Uniunea Europeană, a anunțat, joi, șeful executivului de la Tirana, Edi Rama, transmite AFP.

 71. 74 George Hălărescu octombrie 3, 2013 la 5:27 pm

  Nu înțeleg revolta unor colegi, atunci când sunt cenzurați, deși știu care sunt regulile pe acest blog. Cred că putem fi acizi sau duri și fără utilizarea unui limbaj injurios. Putem fi agresivi și prin utilizarea unui limbaj politicos.

  PS: Am văzut că și-a făcut apariția și distinsul nostru coleg „ZeV”, pe care îl salut!

 72. 75 Marian Nicolae octombrie 3, 2013 la 5:43 pm

  Aurescu:
  Are loc o tranziție de la limbajul diplomatic clasic la cel direct, fără înflorituri sau „dantelă”

  joi, 3 Oct 2013, 18:19 • Politică
  http://www1.agerpres.ro/agerpres/politica/2013/10/03/aurescu-are-loc-o-tranzitie-de-la-limbajul-diplomatic-clasic-la-cel-direct-fara-inflorituri-sau-dantela–18-19-15

  Secretarul de stat pentru afaceri strategice în Ministerul Afacerilor Externe (MAE) Bogdan Aurescu a susținut, joi, conferința cu titlul „Abilitățile oratorice – componentă esențială în conturarea profilului diplomatului”, în cadrul căreia a susținut că are loc o tranziție de la limbajul diplomatic clasic la cel direct fără înflorituri sau „dantelă” diplomatică.

 73. 76 sadicu octombrie 3, 2013 la 5:56 pm

  @ZeV
  Sincer,ma bucur pentru tine.Ai muncit mult in acest an si drept bonus ai fost recompensat cu o excursie in tarile ”socialiste”,(si aparent prietene),ale UE.Totusi sa sti ca nu este suficient sa iesi o singura data din tara pentru a formula o concluzie in legatura cu ”drumuri europene”(titlul unei emisiuni realizate pe vremuri de regretatul de Aristide Buhoiu ).
  Modul in care te raportezi la noul cod rutier ma face sa cred ca ai mentalitate de pieton,(nu este o injuratura),dar poate ca ma insel.
  In cazul in care ma insel,te sfatuiesc ca data viitoare sa strabati Europa la volanul unei masini si nu ar strica sa alternezi.Daca prima data ai fost in tarile ”socialiste”,a doua oara mergi in tarile ”populare”.Iti recomand Germania,o tara care a reusit sa evite criza,(daca acolo descoperi o singura gaura in asfalt te rog sa chemi presa nemteasca la fata locului si garantat,a doua zi,ministrul transporturilor zboara).Inainte de a aplauda ”noua jegmanire nationala”,este bine sa cunosti ca in tarile civilizate ale lumii sunt asigurate toate conditiile pentru ca soferii sa respecte legea.Cu toate astea,nu ti se taie capul daca calci pe bec.Asta se numeste respect fata de contribuabili.Eu inteleg ca guvernul Ponta este disperat dupa bani si incapabil,la randul sau,sa utilizeze fondurile europene nerambursabile.
  Cat despre investitiile straine…zece miliarde pana la sfarsitul anului..ha,ha,ha…buna gluma!
  A privit intr-o zi de la geamul guvernului si observand traficul infernal din Bucuresti,masina-n masina,masina-n masina a rostit in gand ”evrica”.
  I-a invitat si pe ceilalti colegi sa priveasca pe geam spuanandu-le:”la ce dracu sa ne mai tot batem capul cu proiecte cand in strada avem o mina de aur”?Chitoiule,ia calculeaza ce inseamna 10% in plus la rovinieta inmultit cu 5 milioane de masini”.Cand a aflat rezultatul si-a dat ochii pe spate si a strigat…”marfaaaa!” Pe urma,ceilalti ministrii care intr-un an si 8 luni nu s-au afirmat cu nimic,dupa modelul sefului,au inceput sa pulseze pe rand pana s-a ajuns la 65%.S-a dorit ,binenteles 100% dar unul dintre secretari a intrebat:”ce-o sa spunem la presa?”
  Pe urma,Radu Stroe a venit si el c-o idee:”domnule premier,am o propunere si mai ingenioasa…ce-ar fi daca am majora si amenzile?”La auzul acestei propuneri,toti membrii guvernului s-au ridicat in picioare si cu lacrimi in ochi au inceput sa aplaude si sa se imbratiseze intre ei.Grapinii era cea mai fericita pentru ca tocmai Ponta a reusit s-o inspire in legatura cu impozitarea forfetara a restaurantelor,hotelurilor si pensiunilor.
  Ponta ii spune lui Stroe…”eu nu mai pot sa raman deoarece peste o ora trebuie sa fiu cu Daciana la ”happy hour”.Scoate-mi te rog o lista cu media sanctiunilor in UE pentru fiecare abatere de circulatie in parte.Apoi mai adaugi cate un zero si in urmatoarea sedinta de guvern,trantim o ordonanta de urgenta.” Acelasi secretar a intrebat pentru a doua oara…”ce spunem la presa”? Ponta I-a replicat…”bagam cu mortii de pe sosele…ne interesam cate victime avem anual la care mai adaugam un zero de la noi…ce e fratilor un amarat de zero la o populatie de 20 de milioane…hai pa,pa,pa ca ma astepta Maruta”?
  …………………………………………………………………………………………………………..
  S-a ales praful si pulberea din promisiunile celor care cu …”vem o tara ca afara”.Norocul nostru este ca societatea civila a reinviat si a inceput sa reactioneze.Astfel ca foarte multe intentii raman in faza de proiect.
  S-au agitat cu regionalizarea si modificarea constitutiei apoi au lasat-o balta.
  Au vrut sa dea drumul urgent priectului Rosia Montana si s-au fript.Cartoful fierbinte a fost plasat in mainile comisiei lu’ peste prajit,a parlamentului,adica …la revedere!
  Scanadalul in legatura cu noul cod rutier I-a determinat pe liberali sa faca,din nou,un pas inapoi.Pe televiziuni spun ca nu sunt de accord cu OUG ci cu dezbatere in parlament asa ca…pa,pa,pa si cu aceasta intentie belicoasa.Totusi,cred ca de aceasta data ZeV este de accord cu liberalii.Tine de normalitate ca parlamentul sa decida,nu-i asa? 🙂
  ZeV,ma bucur ca esti optimist numai ca la capataiul muribundului se boceste si nu se rostesc ”poezii” de incurajare…eu asa stiu ca e traditia la romani.Te sfatuiesc sa te mai uiti si in gura lu’ tata socru care nu e zi lasata de la D-zeu in care sa nu vorbeasca despre ruperea USL.
  Am un mesaj si pentru domnul Gruia Stoica in caz ca da pe aici.
  Hai domnule cu amaratul ala de avans ca-l pui pe Ponta in dificultate! A dat-o in bara cu toat privatizarile de care s-a ocupat.Nu-i fa si matale o surpriza neplacuta.

 74. 77 Cârcotaşu octombrie 3, 2013 la 6:24 pm

  @ Năstase,
  Interesant. Aţi fost închis fără probe şi aţi protestat. Acum m-aţi executat pentru ce-a făcut altul, iar dacă protestez îmi spuneţi că insist prea mult pe o chestiune, chiar dacă a fost vorba de citat, la urma urmelor tot eu sunt de vină că l-am citat. El e bine merci. Mă scuzaţi c-am fost pe aici!

 75. 78 Marian Nicolae octombrie 3, 2013 la 7:38 pm

  Vaporul cu aur al guvernării Boc
  RMGC a scos deja din țară o cantitate uriașă de minereu aurifer

  Postat la: 01.10.2013 – 17:29 | Scris de: Ruana Ceaușescu
  http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/rmgc-a-scos-deja-din-tara-o-cantitate-uriasa-de-minereu-aurifer-104584

  Vicepreședintele Comisiei pentru Roșia Montană și expert minier susține că RMGC a dus în Canada și Australia 142.000 de tone de material aurifer din Munții Apuseni

  • Reprezentanții companiei canadiene infirmă cifrele, însă nu neagă trimiterea minereurilor în afara granițelor

  • Livrarea a început cu mulți ani în urmă și a atins apogeul în timpul guvernării Boc • Autoritățile române au știut permanent de exploatarea zăcămintelor, însă totul s-a desfășurat în secret

  • Cele 142.000 de tone de material aurifer ar putea conține peste o tonă de aur și aproape patru tone de argint

  • Reprezentanții RMGC au confirmat, totodată, existența altor 46 de metale grele în Munții Apuseni

  Senatorul Haralambie Vochițoiu, vicepreședinte al Comisiei pentru Roșia Montană și, totodată, inginer minier, a făcut mai multe dezvăluiri uluitoare. Acesta a declarat că, până în mandatul lui Emil Boc inclusiv, 142.000 de tone de material aurifer de la Roșia Montană au fost scoase din țară de către RMGC, sub pretextul unor analize efectuate în Australia și Canada. RMGC nu neagă, însă susține că ar fi vorba de cantități „incomparabil mai mici”, iar deputatul Florin Iordache, membru și el în comisie, l-a contrazis pe senatorul Vochițoiu, spunând că ar fi fost vorba doar de 140 de tone.

  În schimb, vicepreședintele Comisiei speciale susține că aurul luat de canadieni a fost extras, sub pretextul explorării, inclusiv din filonul roman, mult mai bogat în aur și că avem de-a face, de fapt, cu o exploatare mascată.

  La cantitatea medie de 1,4 grame de aur la o tonă de steril, cât susțin cei de la RMGC că ar fi concentrația de aur, calculul arată că Gabriel Resources a scos până acum 200 de kilograme de aur și 600 kilograme de argint.
  Însă, ținând contul de declarațiile senatorului Vochițoiu, conform cărora s-a exploatat minereu steril din filonul roman, unde concentrația de aur este de 7,8-8,2 grame/tonă, RMGC a scos din țară peste o tonă de aur și aproape patru tone de argint, fără să cedeze statului român nimic.

  În cursul vizitei de la Roșia Montantă, pe care parlamentarii din Comisia specială au făcut-o săptămâna trecută, o directoare de la RMGC a făcut, fără să vrea, o dezvăluire uluitoare, care, inițial, a trecut neobservată, dar a fost însă bine speculată de vicepreședintele Harlambie Vochițoiu, în principal datorită profesiei pe care acesta o are, respectiv expert minier. Directoarea a susținut că RMGC a scos din țară, pentru analize, o cantitate impresionantă de material aurifer. Pe planșele pe care reprezentanții Gold Corporation le-au arătat parlamentarilor, senatorul Vochițoiu a constatat că este vorba de 142.000 de tone de material steril, scoase din România, însă informațiile au fost până acum ținute la secret de canadieni.
  Grosul ar fi plecat din țară până în 2012.

  „Cifrele astea au fost scrise pe o planșă, care ni s-a arătat acolo. Numai că ei nu știau că au un inginer minier în față. Ne-au spus că au făcut zeci de mii de forări și atunci i-am întrebat: «Da, ați consumat mulți bani, foraje, de la suprafață până la 500 de metri, după aceea ați avut de lucru și în subteran», pentru că ei au luat și din subteran să facă probe. «Da, foarte multe, am lucrat mult, de atâția ani, vă dați seama». Zic: «Și unde ați dus probele astea?» Zice: «În Canada, în Australia». Zic: «Și cam cât așa?». «142.000 de tone. Și cu concentrație medie de 1,4 grame de aur, așa». Unde, cum, cine garantează că rezultatul probelor este ăla care ni se spune? Și atunci deja femeia săraca și-a dat seama, e o doamnă directoare, geolog (Cecilia Szentesy, n.red), care, eu sunt convins că nu are nicio treabă cu chestiunea asta, a zis: «Domne, am lucrat cu institute recunoscute internațional», dar, zice, «a fost foarte scump vaporul, vă dați seama că n-am câștigat nimic, n-a câștigat compania mare lucru».

  Ei au zis că au scos în baza licenței de explorare. Ei zic că astea sunt probe. Ei de-aia au și tăcut așa 17 ani. Ei mai explorau încă vreo 20 și terminau zăcământul. Eu asta nu înțelegeam, cum o companie privată bagă atâția bani într-o chestie incertă?! Să stai 17 ani să tot bagi bani, de undeva trebuia să vină. Bun, la un moment dat s-a zis că speculează pe bursă, dar cât să speculezi și pe bursă, te mai duci și în jos, și în sus.
  Apoi am înțeles. Cum să lași să plece sute de mii de tone de zăcământ cu aur în Canada sau Australia, fără să știi unde?”, a declarat, pentru ZIUAnews, senatorul Vochițoiu.

  RMGC neagă, dar nu prea

  Cătălin Hossu, persoana responsabilă de comunicare a celor de la RMGC, a susținut că cifrele prezentate de senatorul Vochițoiu nu sunt reale, însă nu a negat faptul că s-a scos material aurifer de la Roșia Montană: „Infirmăm cifrele avansate. Precizăm că mostrele de rocă necesare testelor metalurgice, trimise la un laborator în Australia, au fost incomparabil mai mici”.
  Vicepreședintele Comisiei pentru Roșia Montană a fost contrazis și de colegul său, deputatul Florin Iordache, care a susținut că este posibil ca senatorul să fi înțeles greșit, și „a greșit la câteva zerouri”, fiind vorba, de fapt, de 140-150 de tone. „Ca să ia 150.000 de tone, ar fi trebuit să ia licența de exploatare”, a adăugat acesta. Însă tot despre o exploatare, una mascată, ce-i drept, a vorbit și Haralambie Vochițoiu, care și-a argumentat dezvăluirile nu pe apartenența sa politică, ci a vorbit prin prisma profesiei sale, de inginer minier, a calității de senator și vicepreședinte al Comisiei pentru Roșia Montană: “Vă dați seama că eu când văd pe o planșă cifre de exploatare le înțeleg foarte bine, știu să le citesc și nu mă încurc la zerouri.”

  Scoaterea minereurilor, cu aprobarea statului

  „Absolut tot programul de cercetare geologică, desfășurat sub licența de explorare sau sub cea de exploatare, a fost desfășurat cu respectarea în totalitate a legislației și sub stricta supraveghere a autorităților române competente”, a mai spus Cătălin Hossu. Practic, scoaterea celor 142.000 de tone de material steril a fost făcută cu aprobarea statului, lucru afirmat și de senatorul Vochițoiu. Totodată, acesta a făcut referire la cele 500 de note informative ale Serviciului Român de Informații, despre care spune că este posibil să fie legate și de acest aspect. Însă rămân multe întrebări legate de tranportarea minereurilor: „Să vedem vaporul, ce număr de vapor, care cursă, să vedem documentele vamale. Până acum nu știu de ce nu a pus nimeni aceste întrebări”, ne-a declarat senatorul Vochițoiu.

  48 de metale grele, la Roșia Montană

  O altă dezvăluire făcută, în exclusivitate pentru ZIUAnews, de vicepreședintele Comisiei speciale este aceea că reprezentanții RMGC au confirmat existența a 48 de metale grele în Munții Apuseni. „Când am ajuns acolo, primul lucru a fost să ne arate stația de epurare a apelor. O apă ieșea din mină, deci din exploatare, și de culoarea roșie, e adevărat, dar așa îi și zice, Roșia Montană, că, dintotdeauna, culoarea e roșie. Și ne-au arătat cum vine apa aia roșie. Prelucrând-o, scoteau o apă din care a și băut în fața noastră un alt domn director un pahar de apă. Zic: «Domne, apa asta e din mină, da? Deci spală zăcământul?!». «Da, Da, din zăcământ». Zic: «Uite ce stație inteligentă aveți, foarte performantă, atâtea metale grele să scoată din apă, să poți să bei matale». «Da, domne, 48 de metale grele, vă dați seama?»”, ne-a dezvăluit senatorul.

 76. 79 vsile octombrie 4, 2013 la 6:47 am

  Din now Zev ma obliga sa foloses logica domnului Nastase, logica indreptatita de altfel „in casa dansului” de eliminare a cuvintelor potrivite,care desi sunt adevarate sunt inelegante.
  Ce legatura are Siria , dictatura din Siria cu formarea statului Kosovo?
  Provincia Kosovo a fost alipita Jugoslaviei in mod si suport sovietic in 1946 ca o provinie autonoma ! Noul stat a luat forma mai mult sau mai putin actuala dupa un razboi de independenta intre armata kosovara si fortele de ordine sarbesti. Provincia s-a aflat inca din 90 sub protectorat ONU iar statul a fost format la si cu consintamantul european si acordul tacit american.
  Pentru oameni care nu disting negrul de alb eu spuneam de Transnistria de implicarea directa a rusilor de un conducator samavolnic al Siriei de faima lui Ceausescu si nu bateam campii cu elocinta intrun spot publicitar pro-rus!
  Ca acestea sunt datele reale , un dictator , uzurparea acestei puteri prin orice mijloace si nu de ce vorbim la caldurica care ne arde buzunarele la lipsa de medicamente, la abuzurile la mai tot pasul ,abuzurile vechilor baroni ale noilor baroni , de sistematica distrugere a tarii, de zestrea pe care uite ca nu o mai lasam urmasilor nostri!
  Despre asta vorbeam eu dl. Zev si nu de incantatii aberante in sprijinul unei sau a altei puteri, ati inteles?

 77. 80 vsile octombrie 4, 2013 la 7:03 am

  Carco , este treaba domitale daca aplauzi distrugerea padurilor cu stratul agricol cu tot, eu mi-am educat copii si imi doresc ca si copii mei sa-mi educe nepotii in spirit pro-patria Romania!
  Eu doresc ca nepotii mei sa vada o Rosie Montana verde si nu un peisaj selenar.
  Da stramosii nostri au scotocit prin adancurile pamanului , dar nu au distrus pamantul!Ti-au lasat si dumitale ceva si copiilor dumitale, acum insa dupa ce multi dintre doi au ramas fara promisiunile iliiscene sau sau imbogatit din parti falimentar, au devenit ca si tine adeptii holocaustului , dupa ei potopul!
  Sti bine ca nu sunt ecologist si ma intreb de unde rautatea ta identica cu prostia lui Zev, eu inca mai cred in aceasta tara eu imi iubesc tara ,as fi putut trai linistit in alta parte dar am refuzat fatarnicia ubi bene ubi patria!
  E prea greu sa intelegi?

 78. 82 teostanc octombrie 4, 2013 la 8:55 am

  Vai de ea de politica externa.

  Am devenit ciuca batailor din lume. O tara pe post de carpa de sters pe jos si de speriat copii cand nu sunt cuminti. Ce diferenta fata de situatia de acum 30-40 de ani in urma cand Ceausescu, cu toate ca era un lider comunist criticat, printre mult altele, ca nu deschide granitile pentru libera circulatie a persoanelor era primit si ascultat de toti marii sefi de stat ai lumii. Bucurestiul devenise atunci un fel de placa turnanta a diplomatiei.

  Acum cei care-l indemnau pe Ceausescu sa deschida granitile ni le inchid , cu toate ca am adoptat un regim politic asemanatoe lor si am facut si facem tot ce ne-au cerut..

  Romania a devenit o tara de nimic in ochii occidentului, probabil si pentru ca a facut permanent tot ce i s-a spus, a luat fregate dela englezi, sisteme de siguranta a granitelor de la fracezi, autostrazi si avioane de transport vechi de la americani de la americani si tot degeaba.

  Cum spunea un cronicar, daca nema putirinta ce mai chichirez galceava!

 79. 85 Marian Nicolae octombrie 4, 2013 la 7:49 pm

  @ Cârcotaşu octombrie 3, 2013 la 6:24 pm

  V-am citit de multe ori si v-am considerat un tip in regula.

  Cum gazda noastra are propriile regului, noi, ca invitati aici trebuie sa le respectam, ca ne place sau nu. Sau plecam de aici. Simplu.

  Ultima dumneavoastra remarca este lipsita de delicatete.

 80. 86 Marian Nicolae octombrie 4, 2013 la 7:58 pm

  @ George Hălărescu octombrie 3, 2013 la 5:27 pm

  Si eu la randul meu am fost cenzurat de nenumarate ori, fara sa zic macar o singura data ceva. Nu inteleg de ce as face caz de acest lucru.

  Daca nu-mi convine, pot scrie pe scribd tot ce-mi doreste inima, de la gastronomie pana la calatoriile astrale……

  Domnul profesor Adrian Nastase ne-a oferit un spatiu de exprimare aici, pe care putini oameni politici de calibrul domniei sale il fac (unde, unde?)

  Acest lucru trebue apreciat si nu criticat.
  Este parerea mea personala.

 81. 88 vsile octombrie 5, 2013 la 6:48 am

  Marin Nicolae,

  Eu vad prin ochiul televiziunii groapa peresupuselor 142000 mii de tone dar dati-mi voie sa nu cred ca acest material a fost deja exportat.
  Daca este asa in mod sigur este un fapt grav fara precedent, penal prin care s-a exportat cu acte fictive sau false , fara licente de export, o cantitate echivalenta a aurului, substantelor pretioase si de ce nu a sterilului.

  Ar mai fi o intrebare pe unde s-au exportat in secret aceste cantitati uriase.
  Singura intreprindere portuara care ar putea prelua la export o asemenea cantitate ar fi operatorul portuar comvex unde sunt si oamenii lui traian, care ar fi putut opera cu dedicatie acest caric printre milioane de tone de minereuri in derulare s-ar putes strecura si citeva de minereu aurifer , dar in acesc caz cine ar fi astupat gura portului?

  Cred ca este o fabulatie!

 82. 89 vsile octombrie 5, 2013 la 6:50 am

  Marian Nicolae,

  Am uitat sa precizez ca daca este ceva cit de cit real, mai vinovat este guvernul actul ,decit cel a lui Traian Boc,care a acoperit aceasta frauda,contrabanda,ilegalitate,hotie la drumul mare!

 83. 90 Marian Nicolae octombrie 5, 2013 la 8:01 am

  Chevron începe exploatarea gazelor de șist în Vaslui

  Postat la: 04.10.2013 – 10:40 | Scris de: Anamaria Cadiș
  http://www.ziuanews.ro/stiri/chevron-incepe-exploatarea-gazelor-de-sist-in-vaslui-104789

  Compania americană Chevron a obținut toate autorizațiile necesare pentru începerea exploatării gazelor de șist în județul vaslui și începe amenajarea primei platforme de forare în localitatea Siliștea din comuna Pungești.

  În cursul acestei săptămâni Chevron a obținut autorizația de construire a primei sonde de explorare a solului de la Consiliul Județean Vaslui.

  “Societatea solicitantă a îndeplinit toate condiţiile impuse prin certificatul de urbanism, inclusiv avizul de la Agenţia Naţională pentru Resurse Energetice (ANRE), astfel încât nu putea să nu primească autorizaţia de construire. Nu exista niciun temei legal să nu eliberăm acest document prin care se poate amplasa sonda de explorare”, a declarat, joi, pentru corespondentul Mediafax directorul Direcţiei de Urbanism din cadrul CJ Vaslui, Marian Beşliu.

  Valoarea lucrărilor, care vor fi finalizate în termen de 120 de zile, este de trei milioane de lei. Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

 84. 91 Marian Nicolae octombrie 5, 2013 la 1:33 pm

  @ vsile octombrie 5, 2013 la 6:48 am

  Daca lucrurile s-au intamplat chiar asa, si tind sa cred ca da……exista documente de expeditie a „sterilului” respectiv care pot fi consultate.

  Totul este sa se doreasca acest lucru…….

 85. 92 blogideologic octombrie 5, 2013 la 6:34 pm

  @ teostanc
  Cred că nu „spunea un cronicar”, ci Anton Pann. Şi proverbul cel mai frecvent este citat sub forma : „Dacă nema putirinţă, geaba chichirez gâlceavă!”. Problema pe care vreau să insist este : Ce înseamnă acel „chichirez” ? Explicaţia ce se propune, de către conspiraţia care controlează Wiki şi DEX, este aceea că ar fi pronunţia bănăţeană a cuvântului „titirez”. Explicaţia aceasta intenţionat falsă doreşte să ascundă faptul că Anton Pann venea de pe Via Egnatia. Drum vechi, parcurs şi de cruciaţii francezi. Important să subliniez, „chichirez gâlceavă” înseamnă de fapt, pentru a da logică frazei, „caută gâlceavă”. Vorbeam despre cruciaţii francezi şi Via Egnatia. În treacăt fie spus, un articol de pe blogul meu pe tema aceasta http://blogideologic.wordpress.com/2011/10/21/mafalda-in-cultura-populara-a-romanilor/ este enorm de frecvent accesat ! Pentru acel „chichirez” la Anton Pann, cu semnificaţia de „caută”, propun mai curând explicaţia „chercher” sau „cherchez” .

 86. 94 Cârcotaşu octombrie 5, 2013 la 8:44 pm

  @ Marian Nicolae,
  Vă mulţumesc pen’că m-aţi găsit ok. Acum nu înţeleg eu, ori nu înţelegeţi dv. Eu l-am citat pe Doru Coarnă, iar cuvântul incriminat nici nu era esenţial, citatul meu sublinia pretenţia acestuia cum că „aţi fost preveniţi” el e sigur că acele cutremuri din Izvorani decurg din prospecţiunile pentru gaze de şist.
  M-am trezit cu mesajul ciopârţit şi denaturat complet, de neînţeles. Ba şi ameninţat, fără nicio explicaţie, „ţi-am tăiat un rând, aşa o să fac mereu”. Eu nu am contravenit niciodată cerinţelor expuse în Disclaimer. Am cerut explicaţii pentru că, cel mai cinstit vorbind, n-am înţeles DE CE!
  Mi s-a răspuns cum mi s-a răspuns. Acum îmi spuneţi dv. mie:

  Ultima dumneavoastra remarca este lipsita de delicatete.

  Nu consider că e corect ce afirmaţi. De la un om care a fost condamnat pe nedrept aştept să aibă un simţ al dreptăţii chiar puţin exagerat. Şi atunci când e vorba de alţii, cărora s-ar putea ca el să-i nedreptăţească. De fapt asta e, un om care ştie ce-i nedreptatea nu o poate comite la rândul lui, oricât de neînsemnată ar părea. Deci nu am fost deloc lipsit de delicateţe. Eu am considerat totdeauna că dl Năstase a fost acuzat şi apoi condamnat nevinovat, pe motive politice.
  Sper că m-aţi înţeles.

 87. 95 Cârcotaşu octombrie 5, 2013 la 9:04 pm

  @ Vasile,
  Aici inventezi, nu mă citezi, aş vrea să văd şi eu unde-am afirmat eu că, te citez: „Carco , este treaba domitale daca aplauzi distrugerea padurilor cu stratul agricol cu tot”.
  Mai zici şi asta, iar te citez: „Da stramosii nostri au scotocit prin adancurile pamanului , dar nu au distrus pamantul!”
  Ei, aici n-ai dreptate, ai auzit de lacurile de saramură? Ultimul „descoperit” parcă cu superrmarketul îngropat la Ocna Mureşului. Şi pe urmă vezi că la Roşia Montana nu prea mai sunt păduri ci chiar peisaj selenar, fără a fi începută exploatarea la care te referi. Tastează „Roşia Montană” pe Google şi uită-te la peisajele actuale. Ce e greu de înţeles este că la ora actuală VECHILE EXPLOATĂRI necesită investiţii mari pentru ecologizare, la care s-a obligat RMGC, cu condiţia, evident, de a i se permite exploatarea pe mai departe?
  Şi iarăşi te citez: „ma intreb de unde rautatea ta identica cu biip lui Zev?”
  Păi Vasile, dacă e să analizăm ce-am zis eu, am senzaţia că ori ai dobândit oareş’ce dislexie, ori ai uitat înţelesul unor anumite cuvinte. Păi ironia nu-i răutate, bre, şi-n niciun caz nu poate fi identică cu… biiip, după cum zici, pentru simplul motiv că se exclud prin definiţie.

 88. 96 Marian Nicolae octombrie 6, 2013 la 7:51 am

  @ Cârcotaşu octombrie 5, 2013 la 8:44 pm

  Am inteles perfect contextul neintelegerii aparute intre dumneavoastra si Badea Coarna, pe care-l respect profund.

  Problema este in alta parte:

  Dumneavoastra trebuie sa fiti mai flexibil in gandire, atat de flexibil incat sa fiti dispus „sa inghititi” cate o mica nedreptate care vi se face cateodata din greseala.

  Acelasi concept il aplic si-n cazul meu…….fara probleme.

  Consider in continuare ca sunteti un tip ok.

 89. 97 vsile octombrie 6, 2013 la 8:32 am

  Ai 9imbatranit negeaba.

  Pai aplaudind exploatarea de la prapadul care este si va continua la Rosia Montana ce sustiii tu , nu distruderea solului pentru un pumn de dolari.
  Eu nu inventez nimic tu insa da , dupa modelul politicianist revi cu chestii care iti umbresc inteligenta!

  Ce inseamna vechi subteran , ce inseamna nou exploatare la suprafata , nu asa doresti tu & Co.?
  Vad ca intorci dupa principiul ca la Braila, deja o chestie generalizata ca in Romania. Nimeni nu va investii decit in explatarea en gros la suprafata , cu promisiuni desarte, promisiuni care daca ai sa mai vezi ce se intampla pe la altii si nu vorbesc de tari africane la nivelul Romaniei ci de o tara super-potenta Canada , tot ce a fost, riuri,lacuri munti si vai s-au transformat intro imensa campie de steril acoperit de un strat de pamant spalat de ploi!
  Si inca o treaba poti sa fi ironic dar nu si prost!

 90. 98 teostanc octombrie 6, 2013 la 2:22 pm

  blogideologic,

  Da si pentru autor si pentru inteles!


 1. 1 Politica externa a Romaniei | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe octombrie 1, 2013 la 2:35 pm
 2. 2 Presedintele, politica externa si azimutul Vest | Fragmentarium Politic Trackback pe octombrie 1, 2013 la 4:37 pm
 3. 3 Neîncrederea americanilor în guvernul lor | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe octombrie 2, 2013 la 9:00 am
 4. 4 Politica externa a Romaniei | VA RUGAM SA NE SCUZATI, NU PRODUCEM CAT FURATI! Trackback pe octombrie 2, 2013 la 12:58 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: