Astazi, la ISD, cu prietenii din China

Astazi, la  Institutul Social Democrat “Ovidiu Şincai”, am primit vizita unei delegaţii a Centrului pentru Studiul Lumii Contemporane din China (CSLCC). Din delegatie au facut parte  domnul Jin Xin, director adjunct al CSLCC, domnul Xu Yongquan, director executiv CSLCC, domnul Zhou Ziyang, domnul Gao Lianjia şi domnul Zheng Dongchao, cercetători CSLCC.

Vizita se înscrie în parteneriatul special – consolidat în aproape 10 ani de colaborare – dintre Institututul Social Democrat Ovidiu Șincai şi Centrul pentru Studiul Lumii Contemporane din China. De altfel am initiat si am sustinut aceasta colaborare, primele discutii in acest sens avand loc  în luna mai 2003, când m-am aflat într-o vizită oficială de stat în China.

Am primit oaspeții chinezi sediul ISD impreuna cu conducerea institutului Adrian Severin, Adrian Marius Dobre, Maria-Manuela Catrina  și  Florin Abraham.

În cadrul discuţiilor care au avut loc au fost abordate teme importante pe agenda politicii internaţionale, relația strategică dintre China și UE în contextul evoluțiilor din lumea contemporană, relaţiile româno-chineze şi perspectivele de colaborare viitoare dintre cele două ţări. În acest context s-au expus preocupările comune față de mersul și organizarea lumii contemporane ca ordine multipolară caracterizata printr-un echilibru complex între puteri, echilibru care sa garanteze securitatea și stabilitatea globală.

Ambele institute ne-am exprimat interesul pentru aprofundarea, dinamizarea și dezvoltarea colaborării, identificând-se în acest sens proiecte concrete ce urmează a fi dezvoltate în viitor.

??????????

??????????

??????????

??????????

9 Responses to “Astazi, la ISD, cu prietenii din China”


 1. 1 Centru septembrie 6, 2013 la 10:20 pm

  Ce studiaza chinezii in Romania anului 2013 ? Cum sa astepti atribuirea unui santier Lugoj Deva 14 luni , sa te decizi in fine sa numesti constructorii pentru ca imediat totul sa fie mutat la tribunal prin contestatiii si totul sa devina un esec ? De ce mama dra…ului avem un executiv si o CNADR incapabile sa aleaga si sa decida ce vor ? In Franta un santier TGV e decis de executiv , e strategic si este inceput terminat fara ca o plangere sa- l blocheze ! Ce mai invata chinezii la noi ? Cum sa fii complet incapabil , in 18 luni , sa numesti un constructor pentru cei 22 km de la Timisoara la Lugoj , bani dati de UE ? Cum sa spui vineri exploatam Rosia iar marti spunem Parlamentul sa decida ? Invata chinezii si cum sa reuseasca sa iasa din masina si sa intre in Institut fara sa fie muscati de caini ? Doamne , e mai penibil decat cu Boc ….

 2. 2 blogideologic septembrie 7, 2013 la 6:26 am

  Un exemplu de “bullshit job” (şi cel care îl ocupă). Spuneam deja că pe la anul 1930, economistul britanic John Maynard Keynes anunţa foarte optimist că Utopia vine inexorabil în secolul XX pe Pământ. Poate că avea dreptate. Cum de s-a întâmplat, atunci, că Utopia totuşi n-a sosit ? Deşi în deceniul al şaptelea fuseseră îndeplinite toate condiţiile, iar hippies evaluaseă corect situaţia. Pentru că au inceput, tot prin deceniul şapte, să fie create locuri de muncă fără utilitate. România condusă de Nicolae Ceauşescu a excelat în această privinţă. Chiar şi poetul Adrian Păunescu – nu s-ar putea spune convingător că el a fost un critic al lui Nicolae Ceuşescu – scria despre “ţăranul care vine la oraş să stea lângă calorifer şi să primească un salariu”. Antropologul David Graeber, asociat cu London School of Economics numeşte asemenea locuri de muncă fără utilitate drept “bullshit jobs”. Să observ că noua putere USL, instalată la guvernare după alegerile din 9 decembrie 2012, a excelat în crearea de “bullshit jobs”. Foarte bine plătite ! Iată un caz : +Curentul titreaza pe prima pagina „Românii platesc din banii lor traiul Corinei Dragotescu în SUA”. Potrivit jurnalistilor, „Corina Dragotescu a fost angajata în postul de atasat de presa la Consulatul României din Los Angeles. Postul a fost proaspat creat. Salariul Corinei Dragotescu urmeaza sa fie platit din bugetul României, adica din taxele si impozitele platite de români”.

 3. 3 blogideologic septembrie 7, 2013 la 7:10 am

  Extremiştii din judeţele Harghita şi Covasna dau exemplul Tirolului pentru autonomia pe care o cer insistent, cu sprijin destul de agresiv uneori, primit din exteriorul României. Dar iată ce scria în secolul XIX Alexandru Odobescu despre Tirol (în Note la Pseudokynegheticos : „A iubi, a bea şi a vâna, iată viaţa omului./ La fiii Tirolului ! – popor eroic şi mândru./ Munteni ca acvila şi liberi ca aerul! / Nu e treaba lui de a mâna plugul./ El doarme pe zăpadă ; mănâncă dacă ucide ; / El trăieşte în aerul cerului, care e numai al lui Dumnezeu./ Aerul cerului ! aerul tuturor ! feciorelnic ca şi focul! // Tu, Tirol, tu n-ai nimic, nici temple, nici avuţii./ Nici poeţi, nici zei !- tu n-ai nimic, ţară de vânători./ […] // Bun e şi Tirolul ; dar iar prea mult nu trebuie.”(după Alfred de Musset)

 4. 4 Doru Coarna septembrie 7, 2013 la 3:21 pm

  @ blogi,

  e mai simplu, daca un roman ar face ceea ce li se tot permite acelor extremisti maghiari, pai ar lua-o urat de tot de la autoritatile noastre, insa lor li se permite de 23 de ani, ba chiar inconstientii sau smecherii ii incurajeaza, si asta-i rezultatul: apar noi generatii, gata educati in spiritul revendicarilor iredentiste! Si astora va fi tare greu sa le scoti din cap, la maturitate, ceea ce au invatat de mici!

  E ca la maidanezi, daca-i corectezi nu ataca, daca le cauti in coarne atunci iti afla slabiciunea si o fac! Si nu vorbesc numai de unguri, orice populatie se supune aceluiasi principiu! Ma refer, in primul rand, la tigani cu regii, imparatii si castelele lor…

  Problema apare cand nu te comporti ca un stat matur, ci ca o jucarie… atunci simt toti nevoia sa se joace cu tine pe principiul ca daca te joci tu, atunci m-as juca si eu, poate tine…

 5. 5 SAMI septembrie 7, 2013 la 8:48 pm

  Eu de mulți ani sper la o colaborare mai amplă a României cu China . China s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani ,iar dacă nu ne orientăm la timp , se vor orienta alții. Din ce am înțeles China dorește să facă investiții în parteneriat în alte țari și ar fi păcat să ratăm astfel de ocazii.

  Mie personal îmi place cultura chineză , atât cât am putut eu să o cunosc ( pentru că mulți ani chinezii s-au ținut departe de ochii indiscreți ) .

  Personal cred că am avea și noi și chinezii doar de câștigat dacă am extinde colaborările , fluxurile de marfă , investițiile în coparteneriat etc.
  A existat o legătură specială între poporul român și cel chinez și cred că o reapropiere nu ne-ar strica nici unora nici celorlalți.

  Îmi vine în minte acum momentul când niște muncitori chinezi au rămas pe drumuri ( cu niște ani în urmă) , aici în București , fiind nevoiți să doarmă în spațiul verde de la ambasada Chineză . Nu uit cum mulți cetățeni bucureșteni s-au dus să le ducă acestora corturi , pături , apă și mâncare . A fost un gest foarte frumos din partea bucureștenilor .

 6. 6 vsile septembrie 8, 2013 la 6:06 am

  Cind va aud cu stimularea chinezilor ma apuca rasul si apoi plansul.chinezii nu trebuiesc stimulati si nici nu-si doresc acest lucru ,ei doar doresc sa fie lasati in pace citiva ani……!
  Astra cu legutura intre noi si chinezi insa e alta chestie …..


 1. 1 Astazi, la ISD, cu prietenii din China | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe septembrie 6, 2013 la 5:53 pm
 2. 2 Meciul Romania-Ungaria. Despre suporteri… « Motanul Incaltat Trackback pe septembrie 7, 2013 la 3:11 am
 3. 3 “Bun e şi Tirolul ; dar iar prea mult nu trebuie.” | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe septembrie 7, 2013 la 11:24 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: