Pactul Briand-Kellogg, o aniversare

Astazi, 4 septembrie, se implinesc 85 de ani de la momentul in care Romania a aderat la Pactul privind interzicerea razboiului ca instrument de politica nationala. Pactul fusese semnat la Paris, in 27 august 1928, initial de un grup de 15 state (intre care SUA, Franta, Marea Britanie, Germania), ulterior fiind semnat de inca 47 de state – intre care si Romania.

Pana la semnarea sa, razboiul era considerat ca normal si legitim in practica dreptului international. De altfel, dupa primul razboi mondial, prin Pactul  Societatii Natiunilor, in ciuda marilor pierderi umane din timpul razboiului, razboiul ca instrument de rezolvare a conflictelor nu fusese interzis ci doar „proceduralizat”. Prevederea centrala era cuprinsa in primul articol: „Inaltele Parti Contractante declara solemn in numele popoarelor lor respective ca condamna recursul la razboi pentru reglarea diferendelor internationale si renunta la el ca instrument de politica nationala in relatiile lor reciproce”.

Rolul esential in finalizarea Pactului din 1928 l-au avut ministrul de externe francez Aristide Briand si secretarul de stat american Frank B. Kellogg. In timp, acest acord s-a dovedit a avea mai curand un rol romantic, el exprimand un ideal ce nu a putut fi atins. Exemplul cel mai clar l-a constituit marea conflagratie mondiala ce a pornit in 1939.

35 Responses to “Pactul Briand-Kellogg, o aniversare”


 1. 1 centru septembrie 4, 2013 la 6:27 pm

  Credea cineva serios in 1928 ca Horthy , Stalin sau conducatorii germani de alta rasa decat cei ai Republicii de la Weimar vor respecta un astfel de pact ?
  Ce s-a intamplat in 1938 cu dezmembrarea Cehoslovaciei , anexarea Austriei , in 1939-1940 a balticilor de catre sovietici , agresarea Poloniei , Finlandei si Romaniei sunt o realitate pe care nu stiu cum cei din 1928 o puteau ignora .
  Iertati-mi paralela grosolana , e ca astazi cu discursul lenifiant al politicienilor nostri de trei bani asupra zecilor – sutelor de mii de caini vagabonzi care vor convietui si convietuiesc deja in pace si buna intelegere cu 20 de milioane de romani – mai putin cu presedintele japonez al Camerei de Comert Japonia Romania – ucis de ” catei ” langa Palatul Victoria , mai putin copiii de 6 ani Lenuta si Costel , mai putin cele 1200 de bucuresteni care se prezinta la Babes pentru vaccinul anti-rabic ( stiti cum plang copiii cand sunt vaccinati ? ) .
  Nu uitati maine , un gand pentru Ionut .
  Sa ne ierte pe toti acest micut .
  Sa-i ierte pe guvernantii ,din 1990 incoace , care nu merg , ei pe jos prin sectorul 3 , nici prin parcuri , si care nu au facut – SI FITI SIGUR NU PONTA O VA FACE – ceea ce in toata lumea se practica , izolarea si eutanasierea acestor animale .
  Daca Brigitte Bardot binevoieste sa ne zambeasca si sa se rasteasca , ce sa faci ? Pleci capul si te guduri , ca esti ministru sau primar .
  Noapte buna , Ionut .
  Care pleaca ultimul de aici sa stinga lumina .

 2. 2 SLAVU IOAN septembrie 4, 2013 la 6:43 pm

  Da pe bună dreptate „…un ideal ce nu a putut fi atins” chiar şi în secol XXI!

 3. 3 SLAVU IOAN septembrie 4, 2013 la 7:11 pm

  Ca efecte, Pactul Briand-Kellogg a fost inclus în Constituţia USA la art.6.

  Ulterior odată cu sfîrşitul celui de al doilea război mondial, el este folosit ca bază legală în crearea noţiunii de „crimă împotriva păcii”.Pe timpul Procesului din Nurengerg, mai multe persoane responsabile pentru declanşarea conflagraţiei mondiale sunt condamnaţi pentru crime împotriva păci.

  Prevederi ale acestui pact se regăsesc în Carta Națiunilor Unite, care în art.2, paragraf 4 stabileşte „Toți Membrii Organizației se vor abține, în relațiile lor internaționale, de a recurge la amenințarea cu forța sau la folosirea ei, fie împotriva integrității teritoriale ori independenței politice a vreunui stat, fie în orice alt mod incompatibil cu scopurile Națiunilor Unite .”
  sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Pactul_Kellogg-Briand

 4. 4 Stoica Mihaela septembrie 4, 2013 la 9:03 pm

  Răz-boi. Răz prefix cu sensul de ” a relua un proces”, „boi” cu sensul de vopsea sau expresie a feţei. Naşterea cuvântului s-a întâmplat în secunda în care un om a descoperit îngrozit cum prietenul lui îi comunica prin expresia feţei altceva decât era pregătit să audă. Îngrozit de schimbarea la faţă a încercat să-l alunge. Apoi…a început istoria comportamentală. În epoca tribală, orice situaţie care anticipa un fel de confruntare cu neaşteptatul presupunea o schimbare a feţei prin vopsirea acesteia în culori care anunţau conflictul. Mai târziu, omul a început să se bazeze pe arme şi nu i s-a mai părut necesar să-şi vopsească faţa pentru a-şi anunţa schimbarea. În prezent, omul a sofisticat atât de mult armele, încât nu mai anunţa nici ele începutul războiului.

  Atât intenţia omului de a scăpa de cei care fac altceva decât se aşteaptă de la ei, cât şi armele cu care aceşti oameni îşi fac dreptate nu mai sunt vizibile. Războiul a început de mult timp.. Vizibile sunt doar efectele. Nu se ocupă însă nimeni să numere morţii de cancer, de infarct, de atac cerebral, de pusee de tensiune, de blocaj renal. Se consideră că bolile cauzează moarte „naturală”

  Boala însăşi a devenit o stare de a fi. Oamenii vorbesc despre bolile lor ca despre proprietăţile lor: ” Am tensiunea mare”. Arendaşii acestor proprietăţi au grijă ca oamenii să fie fericiţi cu ele şi oamenii investesc lunar sume mari din veniturile lor mici ca proprietatea să le aducă bunăstare. Şi le aduce. Şi bunăstare şi profit. De la an la an bolile se înmulţesc. Oamenii aşteaptă înmulţirea lor. Ştiu că de la o vârstă trebuie să se aştepte să aibă anumite boli. Şi bolile vin. Când se întâlnesc oamenii vorbesc despre bolile lor cu mândrie, îşi laudă arendaşii şi îi recomandă, cu drag, prietenilor.

  Ei se tem doar de războaie declarate.

  Eu ador războaiele declarate şi mă tem de toţi cei care par a-mi fi prieteni.
  Uneori, mai descopăr în lume oameni care gândesc ca mine.

  De exemplu:
  http://reteaualiterara.ning.com/profiles/blog/show?id=1971741%3ABlogPost%3A1574918&xgs=1&xg_source=msg_share_post

  Sau de exemplu:

  Şi mereu mă gândesc că România are atât de multe şanse pe care le ratează succesiv în numele convingerii că atâta timp cât nimeni nu ne declară război, noi putem să dormim liniştiţi.

  A! Ariadna zice că o dor mâinile de când aşteaptă să prindă cineva firul poveştii. Iar eu zic că nu are ce să facă. Aceasta este povestea ei.

 5. 5 Motanul Incaltat septembrie 4, 2013 la 9:24 pm

  Si acum, cu Siria, se va aplica oare? Obama a luat Premiul Nobel pentru Pace…

 6. 6 papasha septembrie 4, 2013 la 10:13 pm

  UN SUBIECT ALES CU MARE FINETE !

  PACTUL KELLOGG – BRIAND ARE CEVA DE-A FACE CU PACTUL BASSECU – PONTA ?

  PS.

  PONTA , IN PIATA SE STRIGA , PENTRU PRIMA DATA , JOS GUVERNUL PONTA !

 7. 7 Sibilla septembrie 5, 2013 la 3:58 am

  Adevărul are multe fețe și niciun obraz – Roșia Montană și ” preșul ” pe care zboară !
  http://sfinx777.wordpress.com/2013/09/05/adevarul-are-multe-fete-si-niciun-obraz-rosia-montana-si-presul-pe-care-zboara/

 8. 8 Ireene Nicolaescu septembrie 5, 2013 la 6:14 am

  Este binevenita reamintirea acestui pact de interzicere a razboiului ,ca arma in politica dintre natiunimmai ales in conjunctura actuala cand Siria este vizata de catre axa SUA-Franta-Germania- si aliatii sai! Ma intreb insa fara a avea pregatirea necesara in acest domeniu, s au facut toate eforturile pentru stingerea acestui conflict din partea diplomatiiilor acestor tari? Declansarea unui astfel de atac impotriva Siriei este extrem de periculuoasa! De ce SUA este atat de insistenta in declansarea mai degraba a acestui atac decat de trimiterea unor emisari bine instruiti in zona de conflic in scopul negocierilor? De ce vizita presedintelui american la Kremlin este asociata cu intentia de a coopta un nou dar puternic aliat in acest conflict? Si mai ales stiind de sprijinul oferit Rusiei pentru Iran? Sunt multe intrebari care se pun in legatura cu acest subiect dar se pare ca pactul de care aminteati dvs a fost uitat de SUA si normal si de ceilalti!

 9. 9 ZeV septembrie 5, 2013 la 6:43 am

  In cazul lui Obama, demersul sau de a cere avizul Congresului American, nu este o legitimare a unui act unilateral de forta, ci, o diseminare a responsabilitatilor in statul american, oricum, aflat in pragul unuie imense ilegalitati in numele interesului national american.
  Sa nu uitam ca si ceea ce reclama Snowden, respectiv, abuzul de interceptare in intreaga lume, s-a facut tot cu aprobarea Congresului si in baza unei legi…americane. Iata de ce Romania trebuie sa ramana prudenta, extrem de prudenta…maine poimaine, ne vom trezi ca domnul Tokes incita la actiune escadrilele americane din Europa. Cu viitoarele sicrie zburatoare de noua generatie, nu vad cum ar putea riposta Romania.
  Oricum, in actualul climat de disensiune fara de sfarsit romano-romana, cred ca si San Marino ne-ar putea ocupa.
  Noi avem alt razboi de purtat, mult mai important, cel cu cainii.
  (Z)

 10. 10 ZeV septembrie 5, 2013 la 7:30 am

  Am ramas uimit ca de acerb incearca sa ne convinga grupurile de ,,anti” ca la Rosia Montana, de care nimeni nu a auzit pana mai ieri, ar fi centrul Universului in materie de vestigii si…turism potential.
  Nu inteleg in acest contest de ce protestatarii de bani gata incitati pe retelele de socializare, nu organizeaza demonstratiile chiar la Rosia Montana..nu de alta, dar s-ar promova mai bine minunatiile istorice si decorul mirific natural al unei zone, probabil, fostul Eden mitic reincarnat (daca ar fi sa-l credem pe Remus Cernea).
  Desigur ca exista vestigii istorice..de 2000 de ani, acolo se scormoneste muntele dupa aur si au ramas numeroase galerii, resturi de unelte miniere, sparturi de vase, pietre cioplite, etc.
  I-am spus nevestei daca nu vrea sa intre intr-o galerie din acelea, contra unei taxe la intrare. Mi-a spus ca o va face doar daca cineva o plateste…in aur. Este claustrofoba. (Z)
  Oare cum ar reactiona opinia publica daca familiile de mineri din zona ar veni la Bucuresti ? Va spun eu: ar fi huiduiti, fiind asimiliati unor demni urmasi ai lui Miron Cosma.
  De asemeni, campania exacerbata impotriva cianurii, o substanta utilizata pe scara larga in intreaga lume, inclusive in industria medicamentelor, denota cat de mult avem de recuperate in materie de educatie, instructive si informare. Dar cu cine sa facem informare ? Cu presa romaneasca ?

 11. 11 dlnimeni septembrie 5, 2013 la 7:45 am

  La vremea respectiva existau motive pentru ca lumea sa sustina si sa aplude un astfel de pact. Lumea traversase un razboi, marele razboi se zicea pe atunci, urma sa fie doar primul razboi mondia, cu suferinte imense: sa ne gindim doar la Romania care, la o populatie mai mica de 7800000 de locuitor, inregistrase aproape 1000000 de morti si aproximativ 75000 de mutilati de razboi. Nu mai putin de o treime dintre barbatii chemati sub arme murisera. Pagubele materiale erau imense. Lumii ii era scirba de razboi. Un acord de renuntare la razboi era firesc. Numai ca au mai trecut ani, s-au schimbat generatii si – odata cu ele – si perceptia despre razboi. Dealtfel, o carte romaneasca despre doctrinele militare, aparuta in anii’70 sustinea, chiar in introducere, faptul ca razboiul este parte a naturii umane. Mecanismul a fost cam acelasi: la un moment dat, un stat a crezut ca dispune de posibilitati tehnologice si de pregatire militara capabile sa invinga un alt stat (sau alte state) cu pierderi si consum de resurse minime. Iar, la un moment dat, aceasta idee nu a mai fost valabila. Mecanism care continua sa functioneze si astazi.
  Nu, acest tip de pact nu este posibil, dar si faptul ca a fost foarte aproape de a functiona spune multe despre cit a indurat omenirea in primul razboi mondial.

 12. 12 Doru Coarna septembrie 5, 2013 la 7:48 am

  Irenne,

  pt ca au folosit gaze toxice de lupta, interzise de ani buni, d-aia! Daca Bashar se multumea la a-si macelari concetatenii clasic, adica cu bataia, cu arestari si ceva tortura, era OK, dar daca acum cineva nu sanctioneaza fara mila si prompt folosirea acestor arme de nimicire in masa -au murit multi copii!-, atunci exista riscul ca pe viitor alt dement, in alta tara sau tot acolo, sa procedeze la fel!

  Si popoare fraiere exista multe, astfel ca riscul de a alege ca sef un dement este real!

  Sa nu crezi ca Americii ii convine sa cheltuiasca aiurea pt problemele altora, dar n-au nici ei incotro, sunt prizonierii propriei politici…

 13. 13 Doru Coarna septembrie 5, 2013 la 8:15 am

  … Si cu cainii lafel: care musca trebuie eutanasiat de catre echipe specializate ale autoritatilor locale, care nu insa, trebuie lasat in libertate ca sa nu se inmulteasca prea tare pisicile si hotii!

  Sigur ca asta presupune ca un caine sa fi muscat prealabil, dar alta solutie nu-i, nu-i putem estima caracterul cainelui, nu putem face asta nici la oameni… Dealtfel, nici nu putem garanta ca Ionut nu a enervat cainii, cine stie ce s-a intamplat acolo…

  Dar cainele ramane caine, animal oarecum inteligent dar in special recunoscator si intransigent, asa ca daca va ataca un caine, sa mimati aplecarea si luarea unei pietre, va pleca singur… iar daca nu o face, loviti-l cu piciorul in bot, de preferinta… De 200,000 de ani asa a procedat omul modern, iar cainii au invatat si ei ce inseamna sa te apleci dupa o piatra si ce urmeaza, sau sa nu fugi ci sa-i lovesti in nas… Iar daca echipele alea il prind si-l eutanasiaza pe cel care a muscat, ceilalti vor invata relativ repede lectia, si nu vor mai face asta… Trebuie folosit atributul speciei, daca vrei sa rezolvi ceva…

  Sau organizatiile alea multe care se ocupa de cainii fara stapan, ar putea sa le puna periodic, in mancare, ceva analgezice ca sa-i tina calmi si in timp, sa devina nereproducatori… odata pe luna, sa zicem…

  Dar nu, probabil ca absolut totul trebuie furat, sau distrus, ucis, eliminat…

  Nu peste multa vreme asa vor proceda cei mari si cu oamenii, Bashar doar a anticipat acel moment… si multi ii iau apararea, culmea…

  Aia cu „sa nu ucizi”, o fi si pt animalele necomestibile? Sa omoram si toti rechinii? Ati vazut, cand un rechin musca, aia il cauta si-l omoara, dar nu dezlantuie carnagiul, asta face numai o tara dementa… in lipsa de activitati si de rezultate serioase… adica in lipsa de intelect…

  Ce ticalosie, sa omoram canii ca musca, dar sa vindem totul pe nimic, ca nu ne trebuie hrana… Carnagiul este deja aplicat noua, cainii sunt doar pt fundal, nu putem fi noi saracii eliminati si cainii lasati, ar bate la ochi…

  Nordicii au o vorba, cica intotdeauna exista trei variante, una buna, una rea, si una norvegiana, adica sa facem misto de cel care nu poate ca sa-l intarim si sa-l ambitionam sa poata… ceva util, bineinteles…

  Iar asta e ceva comod, sa facem misto de toti astia, si poate le vine cheful de a face ceva util, totusi… de exemplu sa scoata aur si altele si sa vanda surplusul apoi, sa faca sosele, ca autostrazi oricum nu sunt in stare, gradinite in care sa stea copiii, nu prin balariile din cartier, irigatii…

 14. 14 popalumi septembrie 5, 2013 la 8:46 am

  Chiar! Obamoidul a luat Nobel pentru pace.De ce
  condamnati guvernul Sirian ?Stiti asa ca e mai bine fara el?Nu e regula ca americanoidul ia ORICUI intr-o fractiune de timp, beregata?.
  Slabii conducatori mamaligari ma scirbesc cu americanismul lor.

 15. 15 centru septembrie 5, 2013 la 8:58 am

  Nu sunt eu ! N-am fost eu ! Nu e raspunderea mea !
  E pancarta Puterii executive instalate in martie 2012 .
  Ingrozitoarea monstruozitate de luni , cunoscuta doar pentru ca inocentul locuia in Bucuresti ?
  Prim-ministrul Ponta ” problema serioasa . Asteptam sugestii de la oricine ne poate veni in ajutor ” ( sic ! ) .
  Primarul Oprescu ” facem referendum asu^pra euanasierii ” – daca inconstientii iubitori de ” catei ” se vor prezenta in masa iar raspunsul va fi nu lasi haitele pe strazi ?
  Dar ce faci tu , primar , cu 8 hingheri la 2 milioane de locuitori ?
  Rosia Montana ? Dupa ” da ” -ul Guvernului ne spalam pe maini cu vot in Parlament .
  Nu s-a inceput un santier de autostrada in deja doi ani – 2012-2013 , macar ca A1 are finantare asigurata , loturile sunt atribuite , terenul expropriat ? Sova ( un zero de antologie ) ” nu pot sa intervin pentru ca as comite o ilegalitate ” .
  Etc etc etc .
  O putere care ma aduce la exasperare .
  Zero .

 16. 16 blogideologic septembrie 5, 2013 la 9:06 am

  Cred că sinteza completă ne conduce gândirea la Unul, o abstracţiune. Bizar să exprim filosofie plotiniană în context actual ! Dar mi se pare că-i unicul mijloc printre care te-ai putea opune creşterii entropiei locale. Iar dacă ai succes, aceasta creşte şi mai mult entropia în lume, zice teoria. Este motivul real pentru care „trebuiesc luptate războaiele aprinse”?

 17. 17 blogideologic septembrie 5, 2013 la 9:27 am

  Video-jocuri pentru octogenari : Se spune că ameliorează memoria. Chiar trebuie să credem tot ce scrie în NYT ? http://www.nytimes.com/2013/09/05/technology/a-multitasking-video-game-makes-old-brains-act-younger.html?src=me&ref=general&_r=0

 18. 18 vsile septembrie 5, 2013 la 10:04 am

  Zev,

  Ca dumneata alte citeva milioane, romanii nu si-au pretuit nici o data inaintasii ,decit daca au fost betivi si curvari.

  Credeti-ma in lipsa sotiei claustrofobe vor venii citeva milioane de turisti , din alta parte daca le faci un drum accesibil si citeva hoteluri de 3-4 stele!

  V-ati laudat (si eu la fel) ca ati fost pe acolo si pe dincolo, cu exceptiile „europene” sau cu minunile oferite de Dumnezeul nostru sau de dumnezeul incas,maias… pe linga pietrele Greciei antice ati vizitat vreo data vre-un site miner de pe vremea lui Herodot???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
  Nu va intereseaza nu-i asa?

 19. 19 santinela septembrie 5, 2013 la 10:17 am

  Pactele astea dintre state sint facute pentru papagali si aia slabi.Cei tari fac cum ii taie capul iar cateii latra de nebuni degeaba. Fiti convinsi ca daca
  trebe sa fie razbel va fi razbel.Nu ne intreaba nimeni pe noi asa ca sa nu ne mai sumetim.Noi „condamnam”,noi cerem,noi pe dracu sa ne ia.Sa ne vedem de treaba asta sa facem.
  Cum se faceau ca gindesc(pe sticla) Antonescu,Basescu,Ponta,Corlatean,ce sa spuna in problema Siriei de iti faceai cruce.Chiar crede cineva ca se tine cont de parerea noastra?

 20. 20 ZeV septembrie 5, 2013 la 10:45 am

  Doru Coarna
  Ati uitat de armele de nimicire in masa, despre care liderii americani si britanici se bateau cu pumnul in piept ca exista in Irak ? Ati uitat ca Tony Blair si-a cerut scuze pentru ca a mintit, cu si fara voie ?
  Iata de ce, acum,britanicii sulfa in iaurt si nu mai merg cu ochii inchisi in trena americanilor, care chiar cred, ca scopull scuza mijloacele.
  Au scormonit tot nisipul desertului si au gasit doar copite de camile moarte.
  Dvs spuneti ca Bashar a utilizat arme chimice….de unde stiti, stimate domn, ca nu este o facatura care sa genereze un pretext ? N-ar fi prima data in istorie.
  Avem raportul inspectorilor ONU finalizat ?
  Pe de alta parte, va credeam orice altceva, dar, in niciun caz, naiv.
  Spuneti ca America nu arunca aiurea cu banii. Bineinteles ca nu au interese, nu-I asa ? America actioneaza doar asa….din altruism pur platonic. 😉

 21. 21 ZeV septembrie 5, 2013 la 10:50 am

  Vsile
  Nu , nu ma intereseaza…prefer galerii moderne care sa scoata economia Romaniei la liman. Tarile care au inregistrat crestere sustenabila in perioada de criza, sunt exact acelea care au dezvoltat mineritul.
  Nu am auzit, pe de alta parte, ca cetatenii finlandezi, sau suedezi, sa se fi imbolnavit in urma inhalarii de cianuri, sau ca tarile lor ar fi cele mai poluate din Europa. (Z)
  Iata ceva comun cu Traian Basescu, dar care este o simpla coincidenta. (Z)

 22. 23 ZeV septembrie 5, 2013 la 11:14 am

  Centrule, esti exasperat ? Pune mana pe o mitraliera si secera toti cainii intalniti in cale, dupa care, ia oamenii incomozi la rand.
  Ce vrei sa faca Ponta ? Sa sfideze legea ? DNA , iţindu-şi capul din spatele lui Basescu, atata asteapta. (Z)
  De asta avem Parlament, stimate domn, sa faca legi, pe care sa le respecte toata lumea. Pana mai ieri , o gramada de ANAListi arunca/aruncau cu noroi in guverne ca, virgulă, conduc discretionar prin ordonante de urgenţă netrecute prin parlament.
  Sau, o gramada de alti ANAListi, urla/urlau ca sunt persecutate bietele animale, iar intreaga presa ipocrita le tinea hangul.
  Spui ca nu vrei referendum pentru ca ..vin ,,inconstientii” si spun NU macelului in masa ?
  Rusine sa-ti fie, ,,democratule”. Toti preluati acum măgăria electorală a lui Basescu cu asumarea, nu ne intereseaza procedurile…dar cand a dat nas in nas cu blonda Bardot, s-a facut mic, pitic, care nu mai stie nimic. De asta probabil a ramas cu o mare slabiciune pentru blonde, fie ele si vopsite. (Z)
  De ce nu v-ati asuma-o, voi, cetatenii, raspunderea, in a scoate castanele din foc, in ciuda legilor romanesti si europene in vigoare , fie prin referendum, fie nimicind orice catel intalnit pe strada, cu orice mijloc contondent la indemana ?
  RomaniI au devenit lasi, superficiali si plini de ura , in mare parte, datorita increderii in lideri providentiali de la care asteapta marea cu sarea si le cred (sau scuza), cel putin un timp, palavrele, minciunile, jignirile impotriva adversarilor si razgandirile. DE ASTA TARA STAGNEAZA DIN 2004 INCOACE ! Noi nu facaem nimic, decat, mac mac mac !
  Tot timpul aud: SA FACA ALTII. As traduce : lucrurile murdare care ne stramba nasurile. Astazi l-am auzit pe unul Ciocazeanu, la televizor, vorbind cam in aceiasi termeni…dar tot el s-a scapat ca nu voteaza. Si atunci ? De ce nu si-o asumă direct si nemijlocit ?

 23. 24 ZeV septembrie 5, 2013 la 11:26 am

  popalumi
  Excelent, subscriu fara rezerve

 24. 25 SLAVU IOAN septembrie 5, 2013 la 1:04 pm

  Ultimul discurs al preşedintelui USA – John F. Kennedy în nov.1963 la Dalas Texas, pe 22 nov.1963 este ucis mişeleşte, lîngă soţia lui, în propia maşină, prin împuşcare.
  „Doamnelor şi domnilor,
  Cuvântul „secret” în sine este incompatibil cu o societate liberă şi transparentă. Şi noi, ca naţiune…prin moştenire şi prin istorie, luptăm împotriva societăţilor secrete, jurămintelor secrete şi faptelor secrete. Şi asta, pentru că ni se opune la scară mondială,… o conspiraţie monolitică şi nemiloasă… care se bazează, cu prioritate, pe mijloace suversive, pentru a-şi extinde sfera de influenţă, pe infiltrare în locul invaziei, pe subversiune în locul alegerilor libere…pe intimidare în locul voinţei libere.
  Este un sistem care a reunit vaste resurse materiale şi umane… în construirea unei maşini foarte eficiente şi strâns sudate…ce combină acţiuni militare, diplomatice, informaţionale, economice, ştiinţifice şi politice. Activităţile ei pregătitoare sunt ascunse, nu publicate. Greşelile ei sunt îngropate, nu afişate ca ştire de primă pagină. Dizidenţii ei sunt reduşi la tăcere, nu preţuiţi. Nici o cheltuială nu este contestată, nici un secret nu este desvăluit. Din acest motiv, legiuitorul atenian Solon… a decretat că săvârşeşte o crimă…orice cetăţean care se retrage din controversă.
  Vă cer ajutorul în dotoria uriaşă pe care o am… de a informa şi alerta poporul american, cu credinţa că, datorită ajutorului vostru, omul va fi ceea ce s-a născut să fie: liber şi independent.”
  sursa:http://www.youtube.com/watch?v=SmcY5rpimfk

  Pe de altă parte, în 13.03.2003 la Berlin o altă voce îşi lasă amprenta parcă pentru a justifica discursul preşedintelui american în urmă cu 40 de ani. Apel Dr. Matthias Rath către poporul german (poporul său) şi popoarele europene – Berlin 13.03.2003 http://www.youtube.com/watch?v=WIvmpHawDlY

  Nu ne plac conspiraţiile, le ignorăm atunci cînd mulţi dintre noi vedem doar „science ficţion” în derularea faptelor, dar ele există şi derulează acţiuni cu precizie, pentru atingerea unor obiective extrem de importante pentru mai marii lumii şi foarte păguboase pentru cei mici.În situaţia celor mici se află şi România cu proiectul Roşia Montana… şi altele. Depinde numai şi numai de noi cum gestionăm aceste situaţi.

  Referitor la Roşia Montană :
  Casa Regală a României face referire la distrugerea unor dovezi remarcabile ale identităţii noastre naţionale, prin aplicarea proiectului Roşia Montană şi SPUNE ADEVĂRUL!
  Mediul Academic din România face referire la impactul asupra mediului şi profitul prea mic pe care statul Român îl poate avea în urma derulării acestui proiect şi SPUNE ADEVĂRUL!
  Opinia publică se manifestă pozitiv, împotriva proiectului Roşia Montana şi SPUNE ADEVĂRUL!

  MEDIUL POLITIC ROMÂNESC CE FACE???!!! 😉

 25. 26 papasha septembrie 5, 2013 la 1:26 pm

  @ santinela
  @ vasile

  1. Corect , pactele sunt un fel de praf in ochii prostilor , pana una dintre parti isi revine din starea de groggy ( cine a facut un pic de box , intelege starea ), se-ntareste , si-l paleste pe ala slabitu’ , care sta linistit ca el are un pact semnat cu alalaltu’ . ” BS ” !

  2. Da , vasile , zi-i lu’ zev , ca-i zici bine , baiatu’ asta habar n-are despre ce-i vorba in proiectul asta ( nu numai problema cianurilor , dar chiar sa otravesti si sa jefuiesti Tara pe nimic , 6%- redevente „din ceva” pe care Statul nu-l poate controla , 25% din profitul , care prin inginerii financiar- contabile se va transforma in pierderi , si un lac cat Vidraru , de culoare ruginie , cu un miros superb , care-ti da lacrimile , si cu fundul din pamant , cu acces direct la panza freatica ) !

 26. 27 SLAVU IOAN septembrie 5, 2013 la 2:06 pm

  Citiţi aici un comentariu venit din patrea unui cetăţean canadian de origine român, care locuieşte într-o zonă a Canadei unde se fac exploatări miniere folosindu-se cianuri.
  CITEZ pe Ovidiu Ionut Acatinca “Traiesc intr-o zona a Canadei unde cheltuim peste 1.5 miliarde dolari in fiecare an ca sa oprim expansiunea arsenicului si a cianurilor rezultate din exploatarea vreme de 50 de ani a minelor de aur din zona. Stiti care este singura metoda d…e a stopa propagarea cianurii in panza de apa freatica? Pai sa va spun eu pentru ca sunt implicat in acest proiect. Se foloseste tehnologia de criogenizare a solului pe zeci de km patrati. Pur si simplu s-au sapat puturi de 500 metri adancime pe toata suprafata si s-au instalat masini criogenice care mentin temperatura solului sub zero grade. Va rog sa retineti ca nu exista solutii la ora actuala de “decontaminare” a zonelor afectate. Tot ce putem face este sa inghetam solul pentru a impiedica arsenicul si cianurile sa se infiltreze adanc in panza de apa freatica. Costa enorm si deocamdata nu exista alte solutii desi cei in domeniu cauta solutii de 10 ani. Nimanui nu-i convine sa arunce 1.5 miliarde dolari in fiecare an pentru a “izola” porcariile facute de minele aurifere. Dar nu avem alta solutie.”

  CONCLUZIILE CRED CĂ SUNT CLARE, DACĂ VREM UN MEDIU CURAT PENTRU COPII NOŞTRI! 😉

 27. 28 Doru Coarna septembrie 5, 2013 la 2:15 pm

  @ ZeV,

  irakienii aveau in constructie un tun secvential cu aer comprimat care atingea Israelul daca apucau sa-l termine, si posedau arma chimica, ca toate tarile! Si noi aveam arma chimica, din plin! Deci, sa fim seriosi.

  Sigur ca exista si interese, si este firesc cata vreme nu achita nimeni nota unui asemenea demers, SUA trebuie sa-si recupereze cheltuielile, iar daca iese si profit cu atat mai bine, faceti toti asa daca puteti…

  SUA n-a mintit, credeau ca vor gasi arme nucleare, dar au gasit arme de nimicire in masa. Probabil ca agentii lor nu faceau diferenta…

  Premierul britanic si-a cerut scuze din alt motiv, doar nu crezi ca daca Hitler isi cerea scuze scapa asa ieftin, si-a cerut scuze ca a vorbit de arme nucleare, cand ele erau doar chimice, probabil biologice, adica mai periculoase pt ca odata lansate, nu poti controla intinderea ulterioara a virusului, sau ce-i acolo…

 28. 29 Fragmentarium Politic septembrie 5, 2013 la 4:06 pm

  Pactul Briand -Kellogg este reprezentativ pentru ceea ce am putea numi civilizatia dreptului. Cred ca ar trebui sa constientizam mai elaborat, si am aici in vedere cercetarea stiintifica de profil, la distinctiile intre cultura juridica si civilizatia dreptului. Si chiar in mod acut, in perioade de criza. Ceea ce nu inseamna ca nu sunt si legaturi. Cultura dreptului devine civilizationala din momentul in care se transpune in acte de comportament sau, altfel spus, devine o referinta, cu forta sanctionatorie la abateri, in relatiile dintre oameni sau dintre state. Civilizatia dreptului este diferita de salbaticia fortei. Cred ca despre pactul Briand-Kellogg am scris si un referat, cand eram student, dar, recunosc, am uitat de el, si nu numai eu, din moment ce legile junglei ameninta sa ne invadeze si sa ia locul celor ale lumii civilizate. Noroc cu marile spirite ale dreptului international, care ne amintesc de achizitiile in domeniu si ne indeamna sa le reactualizam. Oricand, unor astfel de spirite le datoram reverente, ceea ce ma si grabesc sa fac, D-le Adrian Nastase!

 29. 30 ZeV septembrie 5, 2013 la 4:23 pm

  Pentru Doru Coarna
  ,,Războiul din Irak face parte, asemenea celui din Afganistan, din lupta generică împotriva terorismului. Cu toate că oficial nu există un “casus belli”, înainte de război ca motiv principal al atacului erau indicate armele de distrugere în masă ale lui Saddam Hussein, deoarece conducerea irakiană nu permitea accesul liber comitetului internațional de control, ce ar fi verificat existența sau lipsa acestor arme. După invazie (denumită sugestiv Operațiunea Iraqi Freedom)- deoarece nu s-au găsit arme de distrugere în masă – au fost aduse ca rațiuni pentru război motive mai puțin palpabile cum ar fi de exemplu libertatea, instaurarea democrației, respectiv eliberarea poporului irakian. Saddam Hussein a fost de asemenea suspectat că ar coopera cu rețeaua teroristă Al-Qaeda.
  Războiul izbucnit în 2003 este practic continuarea Războiului din Golf, venind ca urmare a amenințărilor, însă legitimitatea și legalitatea acestui conflict este încă pusă sub semnul întrebării.”
  (Teoria haosului constructiv)

 30. 32 vsile septembrie 6, 2013 la 12:31 pm

  Zev,

  Pai fara sa vreti spuneti l/2 din adevar , care galerii moderne , aveti vreo intelegere ca Cristoiu pe vremuri care a vazut „galaeriile Nastase”?
  Glumeam dar in Romania ce este de vazut in mare nu prea este si de valoare, ce au insa colectionarii particulari este o alta problema o necunoscuta atractiva daca vreti.

  Eu cred ca galeriile de la Rosia Montana , „tratate corespunzator” ar putea deveni prima atractie din Romania, pesteri,manastiri, catedrale au si altii,
  si cu o asemenea atractie turismul se va dezvotta in toata zona de sud vest la fel cum manastirile din nord est au adus o oarecare faima zonala.!

 31. 33 vsile septembrie 6, 2013 la 4:06 pm

  Zev,

  Aveau tunul dar la cererea domnei Merkel au ingroppar si aceasta „bertha” ultramoderna , creatie germana ,ca si multe altele.

 32. 34 Fault septembrie 8, 2013 la 12:51 pm

  GALERIA MAGHIARĂ M-A PUS PE GÂNDURI

  Trebuie reintrodusă pregătirea militară ca oră de sport, în universităţi, şcoli la clasele mari (instrucţia focului, instrucţia de front, etc).

  http://stareanatiunii.com/ofiterii-romani-sub-acoperire-rup-tacerea-in-privinta-udmr-si-a-tinutului-secuiesc.html

  „Ofiţerii români sub acoperire, rup tăcerea în privinţa UDMR şi a Ţinutului Secuiesc
  august 22, 2013 Filed under Stiri

  Ofiţeri sub acoperire îşi publică informaţiile pe publicațiile online
  Bogdan Diaconu: “Naziștii din Budapesta vor să maghiarizeze România!”
  Ofiţerii români sub acoperire, rup tăcerea în privinţa UDMR şi a Ţinutului Secuiesc
  Pentru că rapoartele lor privind situaţia Ţinutului Secuiesc, a iredentismului maghiar şi a imixtiunilor politice ale politicienilor din Ungaria în treburile interne ale României sunt ignorate de autorităţi, ofiţeri sub acoperire îşi publică informaţiile pe publicațiile online.

  Într-una din postările pe forumul Wikileaks, un ofiţer dezvăluie faptul că deşi a trimis sute de sesizări şi memorii către autorităţile române cu privire la Ţinutul Seciuesc şi la matrapazlâcurile produse de maghiari şi de liderii UDMR, acestea au fost igonorate cu desăvârşire.

  Disoluţia autorităţii statului român (şi probabil a statului în sine) poate fi observată cu certitidine în poziţia oficialităţilor vis-a-vis de problema Ţinutului Secuiesc. Îndrăznesc a o numi problemă, întrucât chiar de la începutul anilor ’90, SRI şi SIE avertizează constant factorul politic (şi uneori organele de urmărire penală competente a aborda problema din punct de vedere juridic) de pericolul reprezentat de iredentismul maghiar şi acţiunile ilegale întreprinse de UDMR, organizaţiile paramilitare maghiare, cetăţenii români de etnie maghiară şi cetăţenii maghiari aflaţi pe teritoriul României.

  Trebuie să fim conştienţi de resursele financiare, materiale şi umane relativ consistente alocate de serviciile de informaţii româneşti pentru această chestiune, resurse care provin din buzunarul nostru, al tuturor. Rezultatele muncii ofiţerilor de informaţii în această chestiune sunt considerabile şi deloc de neglijat. Acestea sunt comunicate constant factorilor responsabili, şi mai ales factorului politic care… tace!

  Motivele pentru care, din anii ’90, partidele politice au ignorat toate avertizările serviciilor de informaţii pe această chestiune, sunt pe cât de clare, pe atât de josnice: păstrarea puterii politice, dată fiind alianţa cu UDMR. Alianţa cu o organizaţie culturală al cărei statut de partid politic este în cel mai bun caz incert. Dacă privim problema din punct de vedere strict legal, UDMR nu este (încă?) un partid politic aşa cum o cer legile româneşti. Şi asta în timp ce altor partide româneşti li se resping cererile de înfiinţare… Oricând, oricine poate invoca această situaţie în faţa legii. Nu o face nimeni! Există instituţii care chiar au această obligaţie. Aceeaşi indolenţă vinovată!

  Şantajul politic constant şi scenetele regizate de UDMR (recunosc, cu multă abilitate politică) la adresa tuturor guvernelor la care a fost parte, se pare că sunt destul de eficiente. Politicienii români cedează uşor, pentru a-şi păstra locul la putere.

  Lupta pentru autonomia Ţinutului Secuiesc trebuie sprijinită material de Ungaria
  2013-03-24-eletem-eddigi-legjobb-tabora3– susţine chiar vicepreşedintele Parlamentului maghiar. Afirmaţia a fost facută la o serbare secuiască desfăşurată în judeţul Mureş.

  Vicepreşedintele Parlamentului Ungariei Balczo Zoltan, din partea formaţiunii de extremă dreaptă Jobbik, a declarat că Guvernul Ungariei ar trebui convins să sprijine lupta pentru autonomie, nu numai moral, ci şi material. Vicepreşedintele Parlamentului Ungariei Balczo Zoltan a făcut aceste declaraţii în faţa câtorva sute de persoane participante la “serbarea secuiască” de la Ghindari, judeţul Mureş.

  El a subliniat că Guvernul şi Parlamentul Ungariei trebuie convinse să sprijine lupta pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, arătând că, apoi, Executivul ţării vecine ar trebui să sprijine acest proiect “nu numai moral, ci şi material”.

  Ofiţerul recomandă şi măsurile ce trebuiesc luate de autorităţile statului cu privire la problematica maghiarimii:
  1. Reprezentanţii Parchetului ar trebui să se sesizeze din oficiu (au această obligaţie legală, sesizarea din oficiu nefiind o alegere, ci o obligaţie de serviciu!) de săvârşirea infracţiunilor prevăzute de Codul Penal şi legile speciale în vigoare (Codul penal, partea specială, titlul I – Infracţiuni contra siguranţei statului şi Legea nr. 51/1991 privind siguranţa naţională a României).

  Competenţa materială şi teritorială o au Parchetele din judeţele în care sunt savârşite faptele penale amintite mai sus. Niciun procuror din cadrul acestor Parchete nu s-a sesizat niciodată din oficiu cu privire la aceste fapte, încălcându-şi grav obligaţiile de serviciu.

  Aceeaşi indolenţă profesională se manifestă şi la nivelul Parchetului General, care nu înţelege a trage la raspundere procurorii care aveau obligaţia legală de a întocmi sesizări din oficiu cu privire la faptele penale despre care vorbim.

  De asemenea, reprezentanţii Parchetului sunt obligaţi a proceda la efectuarea de acte premergătoare sau la începerea urmăririi penale (după caz) în toate cazurile în care SRI a trimis informări cu privire la aceste fapte. Niciodată nu s-a întâmplat acest lucru. De ce?

  2. Ministerul Afacerilor Externe trebuie să îşi exprime poziţia oficială cu privire la acest subiect şi să acţioneze în consecinţă. Inerţia acestui minister este monumentală.

  3. Aleşii noştri din Parlamentul European ar trebui să îşi exprime poziţia în legatură cu Ţinutul Secuiesc. Nu o fac, deşi toţi ştiu că au susţinerea colegilor din acest for. Şi nu o fac în virtutea unor înţelegeri politice meschine care vizează… aţi ghicit, menţinerea puterii, machiată ca menţinere a alianţei politice.

  Legislaţia română ne oferă suficiente pârghii pentru demararea tuturor acestor acţiuni, iar ignorarea lor cu bună ştiinţă de către organele competente reprezintă infracţiuni cu privire la îndeplinirea sarcinilor de serviciu.”


 1. 1 Sinteza completă | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe septembrie 5, 2013 la 9:30 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: