Energia regenerabila si sansa ca Romania sa devina o putere energetica regionala

Dezvoltarea energiei regenerabile a devenit un obiectiv  pe care Uniunea Europeana si l-a asumat din doua motive: pe de o parte pentru a scadea dependenta Uniunii de importurile de energie (peste 50% in prezent), pe de alta parte tinand de o idee aproape iluminista – prezervarea unei planete sanatoase, deja atinsa de flagelul incalzirii globale.

Energia verde are marele merit de a nu emite noxe, dand o sansa ca si urmasii nostri sa poata locui intr-un mediu sanatos.

Fiind o tara muntoasa si cu cursuri numeroase de apa, Romania a dezvoltat un remarcabil sistem de hidrocentrale inca de la mijocul secolului trecut, fiind intr-un fel un precursor al incercarilor actuale ale Uniunii in domeniul energiei verzi.

In plus, parlamentul Romaniei a emis in 2008 legea de promovare a energiei verzi din surse neconventionale (vant, soare, biomasa, microhidrocentrale) impreuna cu un set de stimulente pentru producatorii respectivi.

Succesul initiativei legislative nu a intarziat sa apara: in eolian s-au investit deja 3,5 miliarde de euro, fiind deja cel mai mare proiect investitional de dupa Revolutie.

Urmarea este formidabila: din vant, adica practic din nimic, se vor obtine in acest an 9% din intreaga productie de electricitate a tarii.

Cele mai multe capacitati eoliene (90%) se afla in Dobrogea, care este zona cea mai favorabila eolianului din Uniunea Europeana (alaturi de o parte a Scotiei): are vant puternic, relieful este aproape plat si mai ales are o densitate extrem de scazuta a populatiei ceea ce permite montarea unui mare numar de turbine eoliene.

De altfel, media unui parc eolian in Romania este de 50 de MW in timp ce in Vest ele au o marime medie de 10-15 MW, tocmai datorita apropierii mari de acolo dintre asezarile umane,ceea ce nu permite pozitionarea unui numar mai mare de turbine eoliene.

In general, dezvoltarea eolianului nu are mari reverberatii in Bucuresti, intrucat pe de o parte este un fenomen care are loc in provincie, iar pe de alta parte nu este legat de industria bunurilor de larg consum, care atrage mult mai rapid atentia publica.

Insa asezarile in care exista entitati eoliene isi rezolva multe din problemele de dezvoltare, iar dezvoltarea agriculturii nu est impiedicata in nici un fel.

Aceeasi lege din 2008 a generat si o dezvoltare importanta a energiei solare. Circa 800 de MW vor fi instalati pana la sfarsitul anului 2013.

Adevarata revolutie in domeniul regenerabilelor va fi poate momentul in care dezvoltarea energiei solare va fi accesibila si pentru utilizatorul casnic. In momentul de fata sistemul de promovare valabil pentru marii producatori nu este pus la punct si pentru producatorii casnici, asa incat el nu este viabil pentru cei mai multi dintre noi.

Fiind vorba de un ajutor public, asemanator unui ajutor de stat, este nevoie de aprobarea Uniunii Europene. Dialogul dintre autoritatile romane si Comisie a inceput, dar se pare ca viteza de derulare a acestuia nu este foarte ridicata.

Oricum, Romania are sanse de deveni un actor energetic important in regiune. Noile descoperiri de gaze de sist si de petrol (in Marea Neagra) o pot propulsa in pozitia de exportator de energie (in curand se vor exporta gaze in Ungaria si Republica Moldova)

Regenerabilele sunt si in acest context importante pentru ca pot economisi resurse de combustibili clasici pentru productria de electricitate, lasand combustibilii fosili pentru utilizari in industrie sau pentru export.

Este insa nevoie de o strategie inteligenta care sa puna impreuna toate tehnologiile energetice existente si sa maximizeze eficienta lor.

Am mai scris pe subiectul acesta. Stiu ca exista numeroase discutii – unele in contradictoriu – dar ar fi important sa fie facute compromisurile necesare astfel incat Romania sa beneficieze cat mai curand de noile resurse energetice si sa poata chiar exporta energie, eventual prin cablul submarin spre Turcia sau construind impreuna cu Bulgaria cele doua unitati de la Cernavoda.

122 Răspunsuri to “Energia regenerabila si sansa ca Romania sa devina o putere energetica regionala”


 1. 1 cici august 28, 2013 la 12:15 pm

  Domnule Nastase, de ca face ponta tot ce n-a facut boc? Rosia montana, gazele de sist etc? Si-a batut joc de cei ce l-au votat. PAcat… e tinar, o mai vrea si alta data voturile noastre.

 2. 2 papasha august 28, 2013 la 1:40 pm

  @Marian Nicolae ( 28 august,09:12 )

  Domnule draga , Rosia Montana este inca un exemplu ca Ponta nu numai ca si-a INSELAT electoratul , EL L-A TRADAT SI L-A VANDUT IN CARDASIE ( COABITARE ) CU BASSECU !

  RUSINE PONTA !
  NASTASE , TARICEANU , BOC 1,2,3,….., UNGUREANU , I-AU TINUT IN LOC PE COLONIALISTI DE APROAPE 15 ANI ( MAI AVEAU 2 ANI SI LE EXPIRA LICENTA !!!! ) , IAR TU VII ACUM SI PASEZI MORTUL IN CURTEA PARLAMENTULUI , UNDE „BOLOVANII” VOR VOTA CA NISTE ………….,
  NU MAI ZIC CA CE , CA SA NU MAI FIU ADMONESTAT , DAR TOATA LUMEA STIE CA-S CAM SLABUTI DE MINTE !

  http://www.cotidianul.ro/guvernul-ponta-a-aprobat-exploatarea-miniera-la-rosia-montana-221164/

  PONTA , CITESTE SI COMENTARIILE ( NECENZURATE ) LA ARTICOLUL DIN ZIAR , AL OAMENILOR CARE TE-AU VOTAT , CA SA INTELEGI CAT ESTI DE IUBIT SI DE APRECIAT PT. CE AI FACUT !!!

  PONTA , TE INVAT EU CUM SE FACE PROIECTUL ASTA , IN CARE STATUL SA AIBA PARTICIPAREA MAJORITARA ( ITI ADUC UN EXPERT INTERNATIONAL IN MINERIT SI TU DOAR ASCULTA-L SI DACA NU-TI PLACE , ATUNCI DA TOT AURUL , ARGINTUL SI CELELATE METALE RARE , PE UN MARE 0 BARAT , PATRIOTULE ! )

 3. 3 papasha august 28, 2013 la 1:51 pm

  O SA BEM SI RESPIRAM , CE AM VOTAT : CIANURI SI GAZE DE SIST !

 4. 4 Cris august 28, 2013 la 2:12 pm

  În Israel, aproape toate clădirile au pe acoperiș panouri solare.
  Energia obținută astfel se transformă în energie electrică și termică foarte ieftine.
  E adevărat că Israelul e mai tot timpul însorit, dar, cum spuneți dv., avem și noi regiuni cu soare mult.
  Problema e că trebuie bani mulți pentru construirea instalațiilor și transportul energiei rezultate.
  Oricum, trebuie început. Dacă nu începi, n-ai să termini niciodată.

 5. 5 blogideologic august 28, 2013 la 2:30 pm

  @ Adrian Năstase spune : „Energia verde are marele merit de a nu emite noxe, dand o sansa ca si urmasii nostri sa poata locui intr-un mediu sanatos.”
  „are marele merit” ? Iertaţi-mă, dar aţi uitat să precizaţi metrica. Deja folosirea lui „verde” într-un context energetic este cel mai adesea doar un alibi destinat să ascundă altceva.

 6. 6 Marc august 28, 2013 la 3:14 pm

  Domnule profesor, cred ca toata lumea doreste energie ieftina si nepoluanta, dar fiind vorba despre gazele de sist, ar fi interesant de aflat de ce a sistat Franta exploatarea acestora, dar Bulgaria. Se spune ca efectele nocive asupra mediului ar fi foarte mari, in zona de exploatare, chiar sa ia foc apa de la robinet. O fi adevarat?

 7. 7 Doru Coarna august 28, 2013 la 3:30 pm

  Intr-o anumita tara, eolienele si panourile fotovoltaice au facut ca proucatorii casnici sa injecteze in retea energie, ceea ce a dus la scaderea facturilor… apoi fenomenul a luat amploare si producatorii de energie s-au vazut nevoiti sa accepte scaderea profitului, trebuind sa diminueze prea multe facturi… au scazut astfel impozitele catre stat… dar statul nu a acceptat diminuarea veniturilor si ce sa vezi, a impozitat suplimentar producatorii casnici… astia s-au trezit ca si-au montat degeaba eoliene si panouri, li s-a diminuat factura dar le-a crescut impozitul… pana la urma, castigatori detasati au fost fabricantii de eoliene si panouri, astia i-au prostit si pe guvernanti si pe cetateni cu chestiile astea regenerabile…

  Energia regenerabila nu polueaza? Va inselati amarnic, de orice fel ar fi gazele, clasice sau de sist, ele se pot utiliza doar prin ardere, asa ca apar oxidul de carbon si bioxidul de carbon… al doilea accelereaza efectul de sera, adica incalzirea globala, dar este diminuat prin fotosinteza din lumea vegetala, insa primul este direct toxic si nu este asimilat de catre nimic din lumea noastra!!! Mori instantaneu daca-l inhalezi! Natural, el se depune pe fundurile oceanelor si acolo accelereaza procesul milenar de formare a hidrocarburilor, asta-i singura metoda prin care mama natura scapa de el! Dar o face ea la scara corespunzatoare, noi nu putem!

  Biogazul din fecale tot asa, trebuie ars pt a obtine energie si tot asa, efect de sera si otrava! La ora actuala insa, oceanele sunt aproape complet otravite, au absobit prea mult oxid de carbon si nu au avut timpul sa-l sedimenteze, stiti ca au cam disparut pestii si recifele… Castiga doar fabricantul!

  Turbinele eoliene nu polueaza, insa se fac din fibre de carbon, tehnologie intens poluanta, sau de sticla, tot asa dar si energofaga si otravitoare datorita rasinei! In plus poate nu stiati, au durata de viata redusa pt ca ambele tipuri de fibre se descompun sub actiunea radiatiei UV a Soarelui, deci pana la urma li se rup palele… O barca din fibra de sticla este varza dupa 10 ani de stat in soare, iar un catarg din fibra de carbon se descompune daca exista pe aproape mediu salin, ori Dobrogea… iar daca le faci din aluminiu, asta-i tare energofag… Deci de fapt castiga doar fabricantul, vanzatorul de d-astea!

  Energia nucleara este alta dambla, daca pui la socoteala si cheltuielile aferente, adica neutralizarea deseurilor plus costurile de depozitare a acestora pe termen infinit, plus riscurile inerente, ar trebui sa ne potolim, moda lor a trecut… dar in continuare se pot face bani, desigur, din investiile in atomocentrale… Este ca si in cazul de mai sus, castiga doar fabricantul!

  O treaba efectiv buna si curata este exploatarea caldurii geo, asta DA!, o fac islandezii si obtin un pret atat de mic al energiei electrice incat mai toata industria de fabricare a aluminiului s-a mutat si se tot muta in Islanda! Dar trebuie sa ai vulcani, noi avem insa avem si prosti si ticalosi, spre deosebire de ei…

  Curentul marin al Marii Negre este alta sursa… dehidrogenarea carbunelui inferior este o alta, carbunele este un amestec mecanic complex de hidrocarburi diverse, nu doar carbon ca in laborator…

  Vreau sa spun ca politicienii trebuie sa consulte specialisti seriosi, care au puncte serioase de vedere si realizari sau macar intentii, si sa nu ia decizii care vor face sa planga generatiile viitoare si bugetul actual… dar astia nu se consulta cu nimeni, ei stiu totul! De fapt isi procura spaga din partea producatorilor de echipamente regenerabile promovand politici ticaloase, echipamente si tehnologii care numai regenerabile nu sunt… iar apoi vor impozita dublu crescand nemultumirea populara, dar pt spaga merita…

  Mai sunt si alte surse, am mai scris pe aici si sigur ca mereu a sarit cate unul sus, interese si interese, sau invidie, sau prostie…

  Un lucru e cert: noi nu vom avea gaz de exportat niciodata, degeaba semneaza premierul, ci companile care exploateaza pe teritoriul nostru, si asta daca si numai daca, le vor gasi… eu sunt sceptic, vor otravi subsolul si vor constata ca pretul extragerii este neatractiv deocamdata, poate peste 50-100 de ani… insa asta nu conteaza, sa semnam noi hartii, sa promitem aiurea si sa incasam comisioane, sa exploatam politic prostia, ca fraierilor le ramane intotdeauna speranta, si asta trebuie sa le ajunga!…

  Eu regret ca si dl Nastase se incoloneaza inutil in trendul asta pacatos, poate isi cauta o noua vocatie de promotor, dar cu un simplu telefon ar evita dezastrul… pe care nu l-a dat si sigur ca nici de data asta nu-l va da…

 8. 8 Oscar Wilde august 28, 2013 la 4:12 pm

  Depinde ce se intelege prin compromis si pana unde merg compromisurile.
  In ceea ce priveste gazele de sist, ele se extrag de ani de zile, din bazinul Tazlaului, pe aceeasi metoda. De multe ori, agitam spiritele, fara a intreba specialistii. Cat despre Rosia Montana, ma intreb, ca orice cetatean onest: nu mai stim sa extragem aur? O facem de peste 3000 de ani. Sau vrem sa scoatem cat mai repede, cat mai mult, fara sa ne gandim la urmasii nostri. „Despre aur”, am scris pe blogul meu, Earnest, despre onestitate. Ce s-a intamplat asta-vara, a fost un act de mare coruptie, ca multe altele, prin care vindem totul, pe nimic.
  Earnest

 9. 10 Vsile august 28, 2013 la 5:05 pm

  Hai domnule Nastase chiar asa?Pai ce platim noi este mai scump decind recuperam energie de la vant si de la soare.
  Daca aurul are o valoare speciala hai sa lasam carbuniii sub pamant pentru ca produx bioxe!!!! Pai in acelasi timp tari cu industrii colosale ne acopera cu ploi acide, cu aer sulfuros fara ca sa dea doi bani pe ce vrea visatorii europeni,aceia care au sacii in caruta si expermeteaza preturi pe prostii din Romania.
  A ca vrea vasile sau adrian sa-si puna, vorba carcotasului ,panouri voltaice sau solare sau ca vrea vro morisca asta este cu totul altceva , si eu am asa ceva niste prize recuperatoare sub pamant dar asta pentru a scadea nebunia de preturi sufiocante ale energiei provenita din sistemul de care vorbiti.

 10. 11 minnie august 28, 2013 la 5:06 pm

  Cand dezvoltarea energiei solare va fi accesibila si pentru utilizatorul casnic, va fi posibila si extinderea reala si mai putin costisitoare a oraselor. Dar cine are interes pt ceva bun, ieftin si accesibil omului de rand ?
  Am citit (undeva) de curand ca romanii nu sunt suficient de informati cu privire la exploatarea gazelor de sist. Tonul fiind unul acuzator… Bun, sa apara specialistii sa ne lamureasca. Nu un Pascu care incepuse intr-o emisiune (acum o luna-doua) sa faca misto de spaimele oamenilor. Sa se spuna clar: e pericol, nu e, ne fuge pamantul de sub picioare, afectam sursele de apa ? Pot guvernantii astia sa explice ? Vor sa explice ?

 11. 13 dorian65 august 28, 2013 la 5:56 pm

  Domnul Doru Coarna a prezentat bine ce s-a intamplat in Spania.
  Pai,eu scot din buzunar 18.000E ca-sa fiu independent si o sa vina guvernul si o sa imi zica ca sunt ghiabur si ca mi-am facut lux si trebuie sa platesc pentru lux.
  Unde este afacerea ?Cum pot sa risipesc o gramada de bani pentru a plati o alta gramada ?
  Cum dai, tot prost iese daca faci investitia nu poti sa ti-o amortizezi, daca nu o faci platesti certificate verzi cu TVA si esti la mana unora care maresc pretul KW dupa bunul plac.
  Codul ala fiscal se modifica dupa cum vor muschii lor de la bocanci asa ca nu te astepti sa te gandesti in viitor la un plan de investitii.
  Pai cine sa faca investitii daca nu esti sigur ca iti recuperezi macar banii investiti ,nu mai vorbesc de profit?
  Cum este bine?

 12. 14 Stoica Mihaela august 28, 2013 la 6:17 pm

  Un indiciu: În fiecare tablou al basmului menţionat ieri, sunt câteva personaje. Toate sunt la locul lor, cu excepţia unui singur personaj. Absenţa lui din tabloul în care ar fi trebuit să fie generează şirul erorilor.

  Într-adevăr, în România existe nemaipomenite SURSE de energie regenerabilă. De toate felurile, dar mai ales, surse de energie umană. Doar dacă se activează mai întâi aceste surse, celelalte vor deveni RESURSE.

  Însă…până nu aflăm care este personajul care umblă haihui prin basm, nu se va schimba nimic.

  Noi avem răbdare. Este o lecţie pe care o învăţăm de 2000 de ani şi o ştim bine. PREA BINE ca să risipim aşteptarea.

 13. 15 Stoica Mihaela august 28, 2013 la 6:31 pm

  A!
  România sursă de energie REGIONALĂ? Trena reginei Maria nu s-a lăsat inhibată de praful Americii. Ea doar avea ceva de spus lumii. Ceauşescu le-a permis marilor conducătorii ai lumii să se mândrească primindu-l la curtea lor. Avea ceva de spus lumii.

  Când ai ceva de spus lumii, începi să spui. Nu este treaba celui care vorbeşte să măsoare intensitatea ecoului. El trebuie să ştie doar DACĂ ARE CEVA DE SPUS LUMII.

  România are multe de spus lumii. Acum îşi caută vocea. În eter plutesc vocalize. Ar fi păcat să ajungem din nou pe mâna unora care vor şi nu se întreabă dacă pot. În măsura în care vom merge din nou la vot cu oameni care nu ştiu ce vor şi nu au decenţa de a afla dacă pot, vom mai cârcoti în aşteptare nişte ani. Pentru unii dintre noi, ultimii ani în care mai putem încerca vocalizele pe tonuri înalte.

 14. 16 ZeV august 28, 2013 la 7:08 pm

  Cea mai mare resursa de energie este…cumpatarea si implicit, economisirea.
  Atata timp cat strangem mereu, gang cu gang, surubul consumului, nestiiind altfel sa generam dezvoltare in capitalism, criza energetica se va adanci.
  Panourile solare au cunoscut un oarecare boom, datorita preturilor de dumping chinezesti, iar eolienele au adus castiguri doar investitorilor subventionati de contribuabilul platitor de certificate verzi adaugate la facturi.
  Europa se intoarce la gaze, de aceea premierul a aprobat exploatarea gazelor de sist.
  Vorbea cineva ca autoritatile nu consulta oaresce mari specialisti si consultant…ca sa faca ce ? …in regim de eficienta economica si suportabilitate pentru consumator. Ce au facut ,,specialistii” in lume, altceva decat vede toata lumea, ca sa preluam si noi ?
  Nu stiu cum se face, dar in secolele trecute nu exista iluminatul electric pe scara larga (sau deloc), dar, cu toate acestea, oamenii citeau mult mai mult, pictau, compuneau. Oare de ce nu s-a mai nascut un Bach in sec XX-XXI ? Simplu: cu AutoTune, o non voce este facuta sa sune bine si comercial cat ai bate din palme pe playback. 😉
  De asemeni, altadata, nu existau tot felul de masinarii si dispozitive…dar ce sunt acestea, in genere, altceva decat jucarii pentri baietii mari, de cele mai multe ori, bune de nimic ?
  De fapt, tendinta este ca oamenii sa traiasca jucandu-se. Deh, cand o omenire intreaga da in mintea copiilor, iata ca se pot castiga bani grei asa …..in joaca. Uneori de-a alba neagra.
  😉

 15. 17 dlnimeni august 28, 2013 la 7:25 pm

  Nu ma mai intereseaza energia regenerabila, a fost obiectul prea multor minarii in ultimii ani, in Romania. Nu am nici un fel de gind sa-i aplaud pe unii care au umflat si umfla banii. Cum a fost frig astazi – si am tot umblat prin umezeala – am de gind sa beau o gura de tuica: asta energie regenerabila.

 16. 18 Nagy Attila (Puli) august 28, 2013 la 7:34 pm

  Omul lumi moderna vorbeste de energii regenerabile, care are foarte putina sansa ca sa regenereze!

 17. 19 SAMI august 28, 2013 la 8:10 pm

  Este clar că acele tipuri de energie trebuie exploatate . Cu gazele de șist nu-mi este prea clar , dacă reprezintă un pericol real sau reprezintă un pericol economic pentru altii . Anumite campanii contra gazelor de șist pot fi provocate și de teama unora că li se vor diminua profiturile . Este însă foarte posibil ca exploatarea acestui tip de gaze să reprezinte un pericol , iar dacă este așa nu este prea bine . Să sperăm totuși că miza anti-șist sunt banii .

  M-aș bucura să prind și eu în viața asta energie mai ieftină în raport cu câștigurile populației. De fapt nu contează cât costă energia sau gazele , ci contează cât câștigă un salariat în raport de aceste prețuri , astfel încât să nu intre în faliment personal .

  Oricum ar fi , alternativele la producerea de energie sunt binevenite și sper să fie puse în practică tot mai multe proiecte de acest gen în cât mai scurt timp.

 18. 20 Cârcotaşu august 28, 2013 la 9:09 pm

  Printre toţi ecologiştii de ocazie, se găseşte unul care să ne detalieze cum vede el încălzirea locuinţelor pe timp de iarnă în România, fără arderea de combustibili fosili? Mă gândesc la lemne, cărbuni, gaze, hidrocarburi? Este vreunul care când vorbeşte despre consum de electricitate se gândeşte şi la altceva decât la iluminat? Depăşeşte vreunul faza în care consumul electric este cel casnic? Să realizeze ce-nseamnă Aluminiu Slatina sau Combinatul Galaţi? Glumeţii cu parcul eolian Dobrogea? Se gândeşte vreunul că acele resurse „regenerabile”, vânt, soare, alte aiureli, sunt vândute populaţiei, pentru consum casnic, la preţ astronomic, în timp ce energia hidroelectrică e livrată la export?
  Dintre toţi ecologiştii lu’ peşte, a investit vreunul în iluminat LED?
  Neşte întrebări. Avem fizicieni care când vorbesc despre energia nucleară ne intoxică cu imagini apocaliptice. Avem ingineri energeticieni care ne spun că noi românii trebuie să murim de efectul de seră indus de ţările… dar să fim noi ecologici. Eventual să nu folosim aer condiţionat, să renunţăm la maşini etc. Şi sunt mulţi guvizi care „muşcă”.

 19. 21 Marian Nicolae august 28, 2013 la 9:54 pm

  @ Stoica Mihaela august 28, 2013 la 6:31 pm

  Jos palaria, mi-a placut comentariul dumneavoastra.

  Da, Ceausescu a avut ceva de spus lumii, pacat ca nu a rostit mai tare cuvintele pe care mai avea inca sa le spuna…..

  A gresit in relatia cu Rusia si cu FMI, dar in rest a fost un roman adevarat.

  Daca Ceausescu nu ar fi gresit cu FMI-ul, poporul ar fi avut ce manca si nu s-ar fi rasculat.

  Pe de alta parte ar fi trebuit sa se sfatuiasca cu Rusia, inainte sa se imprumute la camatarii de la FMI, deoarece de acolo ii venea puterea si…umbrela…..

  Dar deh, unde nu-i cap, vai de popor si o sa vedeti mai incolo ce vai si amar va fi de noi cei care vom mai ramane pe baricade…..

 20. 22 Stoica Mihaela august 28, 2013 la 9:58 pm

  La sfârşitul zilei ” I have a dream”, în pragul nopţii, să oprim timpul şi să încercăm să înţelegem care este visul nostru. Toate, absolut toate visurile conştientizate şi exprimate specific devin realitate.

  Mi-ar plăcea ca ecoul sărbătorii americane să ne determine să ne începem ziua, mâine cu exprimarea visului.

  Visul meu? Eu visez ziua în care voi trăi bucuria de a vedea copiii României alături de adulţii care îşi conştientizează nevoia de educaţie primind, din partea statului, şansa de deveni oameni ai secolului al XXI-lea, capabili să se adapteze provocărilor acestui secol, trăind în echilibru cu ei înşişi şi cu lumea. La sfârşitul fiecărei zile aşez la temelia acestui vis o pietricică, o piatră sau o cărămidă. Uneori aşez doar un zâmbet, alteori o lacrimă sau o întrebare care nu-şi găseşte încă răspunsul. Castelul visului meu urmează conturul schiţat cu ani în urmă şi tot ce apare în realitate îmi dă încredere să continui, deşi drumul este dificil şi dureros.

  Visul tău?

 21. 23 Fragmentarium Politic august 28, 2013 la 10:09 pm

  Inaintea interventiei americane in Siria: O opinie sincera in sase puncte
  Hitler a cautat un pretext de razboi si l-a gasit pe seama Poloniei, cand a regizat un atac de frontiera cu soldati nemti, in uniforme poloneze. Lumea democrata nu l-a oprit, de parca nu ar fi fost majoritatea zdrobitoare, de falsa teama a escaladarii, care s-a produs tocmai datorita “incurajarii” date de inactiune si, culmea, tocmai cei care ar fi putut-o face au devenit, pe rand, victime!
  Vreau sa spun, fara legatura cu interventia iminenta a SUA in Siria, pentru un presupus atac chimic al lui Assad impotriva rebelilor, ca reactiile sau non-reactiile au fost, istoric, cele care au oprit sau deschis drumul dictatorilor si razboaielor de toate felurile.
  Pe caz, as observa, in primul rand, o suita de antecedente americane in materie de fabricare de pretexte si de inselare a opiniei publice. Ne amintim, la ONU, pe ce machete si cu ce proiectii s-a incercat sa se acrediteze falsul, pentru ocuparea Irakului. Daca si prostia este pe masura, nici inselaciunea nu are limite.
  Doi, se invoca informatii CIA, care este experta recunoscuta (inclusiv autodeclarata), in dezinformari si diversiuni, potrivit carora ar fi ascultat telefoane si ar fi cules probe privind folosirea armelor chimice de catre armata siriana. A le lua de bune ar fi ca si cand ai mari intoxicarea opiniei publice cu doze toxice si mai mari, din aceeasi sursa.
  Trei, “folosirea” armelor chimice de Assad este un basm, din aceeasi colectie din care fac parte si basmele cu Iugoslavia, Irak, Libia etc., cand ai initiativa strategica si controlezi cursul operatiunilor militare, implicit deznodamantul, nu folosesti arme de nimicire in masa. Este o chestiune elementara care tine de stiinta militara si arta razboiului.
  Patru, o actiune unilaterala, in afara legii internationale si a aprobarii Consiliului de Securitate, anuleaza caracteristicile de predictibilitate, stabilitate si legalitate, pe care, alaturi de altele la fel de importante, le asociem democratiei.
  Cinci, asa-zisele lovituri fulger, ca “avertizare”, “pedepsire” sau “educare”, cu scop limitat, de cateva zile, care nu ar urmari rasturnarea regimului Assad, ascund, in fapt, o incercare de consacrare a precedentului, din care se va naste si hrani regula, dar, in contextul politico-juridic si politico-militar dat, ambele sunt, after day, la fel de primejdioase.
  Sase, analizele apropiate administratiei americane, care ignora impotrivirea majoritatii americanilor si in balanta interventiei opun celor mai tragice consecinte posibile considerente ce tin de imaginea de lider, de interese de grup sau de statutul de jandarm mondial, sunt lipsite de deontologie si instigatoare.
  Sincer, nu cred ca presedintele american va da curs optiunii militare, care va avea repercusiuni grave, unele greu de prevazut sau de lunga durata. Chiar daca SUA au facut agenda internationala a ultimelor zile (si nu exclud sa fi fost un obiectiv), Barack Obama, laureat al Pemiului Nobel pentru Pace, ar face, politic si diplomatic, o agenda si o imagine incomparabil mai bune, respingand interventia in Siria.

 22. 24 Draghi Puterity august 28, 2013 la 10:36 pm

  Am preluat postarea dumneavoastra pe pagina mea de Facebook, si am primit un comentariu semnat de colegul meu Dr.-ing. Paul Fogarassy pe care as dori sa vi-l impartasesc:

  „In toate tarile civilizate omul de rand are voie sa „stocheze” surplusul de energie (solar, eolian) in reteaua electrica; cu alte cuvinte contorul i se va invarti invers cand consuma mai putin decat produce.

  De la tara la tara sunt diferite scheme de ajutor; la noi nu numai ca nu s-a dat nici un ajutor micului ecologist, dar nu i se permite ca ceea ce produce in plus sa poata fi vandut. Si stiti ce e ciudat/bizar/absurd ? Exact la pranz cand surplusul de energie solara e maxim si nevoia de energie in sistem e maxima si deci e cea mai scumpa (baietii destepti ?).

  Din pacate, bateriile fac orice sistem casnic de productie a energiei solar/eolian nerentabil. Cu stocarea in retea (pret egal, fara subventii) investitia s-ar amortiza intr-un timp rezonabil. Daca ne mai iarta guvernul de TVA la achizitia echipamentelor, atunci multi ar fi producatori de energie si sistemul national ar fi ajutat. Absolut win-win, fara pomeni, fara subventii si toti castiga !

  Am uitat ceva: producatorii casnici fiind distribuiti in teritoriu nu ar incarca infrastructura; ce produc eu consuma vecinul. In cazul marilor parcuri eoliene/voltaice este necesara o infrastructura capabila sa preia energia generata (unii uita prea usor de acest cost enorm).”

  Ultimul paragraf mi se pare deosebit de important. Energia solara e prin natura ei distribuita. Daca ea va fi lasata in mainile catorva baieti destepti, care vor construi cateva mega-parcuri fotovoltaice, si apoi ea va fi distribuita cu pierderi imense (pana la 40%) se va submina unul dintre marile avantaje naturale a acestu tip de energie. Daca vor fi incurajati micii producatori, in special cei care isi pun panouri fotovoltaice pe acoperisurile altfel nefolosite, pe langa faptul ca se va echilibra reteaua vom avea cu adevarat o masura moderna de stanga.

 23. 25 ab august 28, 2013 la 11:16 pm

  Interesant articol (si dupa parerea mea foarte corect), dar care vine in mod ironic la o zi dupa ce Ponta (pe care din pacate l-am votat iar dumneavoastra l-ati sustinut) a promovat o lege speciala pentru o companie privata straina. O lege care incalca nenumarate legi ale Romaniei, principii ale democratiei si drepturi ale cetatenilor acestei tari nefericite care are o clasa politica absolut infecta. Dintre toti politicienii pe care i-am votat vreodata, Ponta mi-a inselat increderea si mi-a castigat dispretul cel mai repede, in mai putin de 1 an.
  Azi am citit pe a3.ro ca va cere sfatul des. Poate ca e o minciuna. Dar daca nu, va rog mult sfatuiti-l sa respecte legea si sa nu uite ca are datoria sa reprezinte cetatenii Romaniei, sa le promoveze interesele si mai ales sa le respecte drepturile. Inainte sa ajunga motul guvernului il critica pe MRU, un an mai tarziu se straduieste sa dea drumul pe banda rulanta la toate proiectele ticaloase sustinute de MRU si Basescu. Cred ca in acest moment Ponta a atins limita ticalosiei, e alaturi de Basescu intre cei pe care ii detest cel mai mult,niste oameni mici mici de tot.

  Cei care nu cred in energie regenerabila sa afle cate ceva despre Austria sau sa o viziteze daca pot. Credeti ca politicienii din Austria si-ar expropria cetatenii din frumosii Alpi ca sa le otraveasca pamanturile si apele cu cianuri? Credeti ca societatea civila ar accepta acest lucru? Nu vedeti cat de absurda este aceasta imagine pentru o tara superba si cu adevarat democratica? In schimb in Romania absurdul e realitate, iar hotia si lacomia sunt la putere. Ce importanta mai are daca se numesc PDL sau PSD sau USL? Noi cetatenii ne meritam soarta daca nu vom fi capabili sa ne unim si sa ne aparam drepturile.

 24. 26 M.Voicu august 28, 2013 la 11:36 pm

  @Cris august 28, 2013 la 2:12pm scrie : ”Oricum, trebuie început.
  De asta 👿 sunt cuprinse (cam) toate comentariile. O investiție are, la început, o perioadă de cheltuieli fără venituri. Determinant e timpul până când investiția este autosustenabilă prin veniturile proprii 💡
  O altă serie de ”mici” vor să semneze contracte mari. Ne luminează gazda, AN: ”Fiind vorba de un ajutor public, asemanator unui ajutor de stat, este nevoie de aprobarea Uniunii Europene.”. Și pentru returnare de TVA trebuie ”intrare”, și pentru retrocedare, dar mi=te pentru ”ajutor de stat” !
  Independență energetică, ziceți ?, oho, angaralele sunt de la independenții de Constituție 👿
  Principial, oricare investitor trebuie să aibă parte de profit – altfel, pe^n ce ? Dacă își facă profit prin noul CSP și cu mai puține mijloace, răul va fi mai rău; ”certificatele verzi” nu au explicație decât într-o economie socialistă sau în capitalism monopolist de stat = ori întracolo se vizează: ca să nu-mi fac eu investiția mea, adună centralizat banii prin legi – și se demarează, gata deraiate, investiții nelegiuite.
  În generația mea s-au făcut hidrocentralele; scrie @Cârcotaşu august 28, 2013 la 9:09pm: ”Glumeţii cu parcul eolian Dobrogea? Se gândeşte vreunul că acele resurse “regenerabile”, vânt, soare, alte aiureli, sunt vândute populaţiei, pentru consum casnic, la preţ astronomic, în timp ce energia hidroelectrică e livrată la export?”

 25. 27 Vsile august 29, 2013 la 7:33 am

  Citind articolul domnului Nastase , care devine pe zi ce trece masi ecologist,verzii nostrirosii ar putea sa revina cu un apel national mai consistent de genul ROMANI CULTIVATI-VA SOLELE CU PARCURI VOLTAICE, RENUNTATI LA VIVEZILE DIN DEALURI ,CULTIVATI EOLIENE
  SOARELE SI VANTUL VA V OR PROPULSA SARACI SI FLAMANZI DAR PLINI DE ENERGIE INAINTEA BULGARILOR!

 26. 28 blogideologic august 29, 2013 la 8:19 am

  În anul 1930, studiind tendinţele tehnologice şi economice din lume, gânditorul britanic John Maynard Keynes a prezis că Utopia va fi totuşi instaurată pe Pământ într-un mod predictibil cândva, şi aceasta chiar destul de curând, anume în cea de a doua jumătate a secolului XX ! În deceniul care începea cu 1960, atât în Occidentul capitalist, dar şi la noi, în România (mai ales după anul 1962) se mai credea că acel timp al vieţuirii fericite în Utopia prezisă de către marele John Maynard Keynes a sosit (vezi şi mişcarea absolut tinerească hippie)! De ce nu s-a întâmplat aceasta ? Explicaţia standard ce-i dată astăzi de către neoliberalism rezidă în fenomenul pregnant anti-ecologic al apariţiei turboconsumerismului. Astfel, în loc de a se produce o dezvoltare personală a individului -aşa cum preziceau dintotdeauna Utopiile rezonabile, dar şi teoriile educaţionale credibile dezvoltate din Ideologia primară, citiţi de exemplu cartea marelui psiholog Henri Wallon tradusă la noi de către academicianul Alexandru Duţu aflat în spirit sub semnul mişcării culturale ortodoxe “Rugul aprins”-, s-a întâmplat că, într-un mod colectiv, omenirea întreagă ar fi optat, chipurile, pentru turboconsumerism !

 27. 29 minnie august 29, 2013 la 8:51 am

  @ Draghi Puterity

  foarte bine spus

 28. 30 Cris august 29, 2013 la 9:45 am

  În ceea ce privește gazele de șist, părerile sunt împărțite. Există, din partea specialiștilor, și argumente pro, și argumente contra.
  Se dă de exemplu Franța, dar sunt și țări care au trecut demult la exploatarea lor.
  Cine n-ar vrea ca firmele mari să fie românești toate, însă activitățile majore cer investiții uriașe, iar firmele românești sau statul nu au atâția bani.
  Peste tot pe unde mă duc în Europa, văd firme străine de țara respectivă, așa că nu cred că asta e problema.
  Bugetul de Stat e foarte sărac fiindcă românii ocolesc Fiscul cât pot (și pot mult). De la reparațiile și amenajările din apartamente făcute cu meseriași „independenți” care nu plătesc impozit, până la salariul minim trecut în carnetul de muncă și suma dublă primită în mână, sau chiar munca la negru, românii se eschivează de la îndatorirea lor de bază, dar la pretenții sunt cei mai înverșunați.
  În nicio țară civilizată Fiscul nu are atâta personal încât să urmărească fiecare contribuabil, așa că se bazează pe declarațiile persoanelor și firmelor. Doar că în țările civilizate, există mult mai puțini evazioniști, pentru că cetățenii sunt învățați de mici, de sute de ani, că orice venit trebuie impozitat. Și există țări în care taxele ajung la 40%.
  Italienii au un spot: se tutti pagano le tasse, le tasse pagano tutti.
  La noi, oamenii vor ca numai o mână de contribuabili să-și dea obolul, dar să beneficieze toți.

 29. 31 Draghi Puterity august 29, 2013 la 9:50 am

  ZeV

  „Cea mai mare resursa de energie este…cumpatarea si implicit, economisirea.”

  Am putea incepe prin a face usile de la frigidere transparente. :mrgreen:

 30. 32 Doru Coarna august 29, 2013 la 10:02 am

  @ Carcotasu,

  ai dreptate in privinta consumului casnic, insa consumul industrial este altceva! Se pot alimenta foarte bine termocentralele direct cu hidrogen, produsul de combustie ar fi apa si ceva oxizi de azot, insa s-ar ocoli astfel normativele UE care cer reducerea arderii combustibililor fosili datorita poluarii! In plus, transportul hidrogenului gazos prin tevi este mult mai ieftin decat transportul carbunilor si depozitarea ulterioara a cenuselor… Ideea e ca daca ai carbune ieftin poti scoate o parte din hidrogenul continut in amestecul ala complex, carbunele real nu este cel din laborator, adica doar carbon… Atunci s-ar putea moderniza termocentralele schimbandu-le doar arzatoarele si recuperatoarele de caldura, si gata! putem extrage carbune inferior cat vrem, asiguram si locurile de munca din minerit, extragem o mica parte de hidrogen si o trimitem pe teavala Paroseni s-o arda, fara vagoanele CFR Marfa de care in curand vom scapa prin grija guvernului Romaniei, iar ceeea ce ramane, cu continut de hidrogen diminuat, acoperim cu sol si pastram pt o eventuala iarna pacatoasa, sau vreo alta calamitate, razboi, cand nu se mai tine cont de nimic, nici de normativele UE…

  Prin urmare solutii privind si consumul industrial sunt, tocmai de aceea spuneam ca trebuie consultati specialisti seriosi, nu gaozari, nu internauti…

  Curentul Marii Negre este tot asa, masiv, adica se poate transforma in energie la o scara la care intreg consumul energetic al SE European sa fie satisfacuta, marea-i mare… nu se compara cu moristile rotite din cand in cand de vantul oscilant, si nci cu panouri solare comercializate la metru, la scara Marii Negre vorbim direct despre zeci de terrawatti per unitate!!! Nu este insa cazul Romaniei, noi avem ticalosii nostri si ei trebuie sa fraiereasca poporul pt niste vile, asta-i jocul protejat de toate fortele societatii…

  Energia solara este desigur, cea mai ieftina, insa ea dispare noaptea si este diminuata de atmosfera terestra, in spatiu radiatiaa solara da 5000W/mp, la sol abia 1000 si din asta putem converti in energie electrica doar vreo 20%, indiferent ce sustin „specialistii”, adica vreo 200 de watti amarati… e mai eficient sa convertesi si energia caloricaa a raiaatiei solare, decat cea foto, adica depinde de lungimea de unda a radiatiei solare pe care o convertesti, in functie de tehnologia aleasa… Nu se poate construi ceva care sa converteasca intreaga energie solara, ea vine la sol in pachete amestecate de radiatii electromagnetice, cu diverse lungimi de unda…
  Solutia este sa montezi pe orbita asemenea convertoare, si apoi sa trimiti energia printr-un canal de microunde, catre statiile dispuse la sol in diverse puncte de receptare… dar costa, structurile sunt mari si grele si nu exista transportor orbital pt asemenea gabarite, plus ca acolo in spatiu mediul este total impropriu vietii, deci trebuie ca totul sa fie automatizat sau macar telecomandat de la sol… Oricum, impedimentul principal este ca nu avem lansatori orbitali grei…

  Un roman-sas, Hermann Oberth, a imaginat acum aproape un secol o oglinda spatiala, welttraumspiegel o denumea el pe limba lui, adica s-ar putea urca pe orbita o oglinda din materiale usoare, pe bucati, si echipata cu micropropulsoare care sa permita orientarea sa, astfel ca zona de iluminare terestra sa fie optima, sau dorita… de exemplu s-ar orieenta oglinda orbitala astfel ca lumina reflectat si concentrata de ea sa fie deosebit de intensa in Sahara, unde incingerea nisipului ar putea si lesne transformata in energie, la scara planetara!!! In zone nelocuite, deci. De ce nu s-a realizat deja? Pai odata se opun marii producatori de enegie din fosile, si apoi simbriasii lor din guvernele de tot felul, toti sunt manjiti indiferent de forma de guvernamant sau de organizare politica… Insa marele risc este ca nenea care detine oglinda s-o indrepte sprSiria de exemplu, cand i se nazare… deci functia sa militara este periculoasa, insa eu cred ca ar trebui elaborat un sistem de comanda a oglinzii spatiale sub egida unui for planetar, ONU sa spunem, cu veto si cu tot tacamul, coduri de orientare, etc., astfel ca sa nu poata fi folosita altfel…

 31. 33 Cris august 29, 2013 la 10:05 am

  Am o problemă cu traducerea simplistă a unor cuvinte și expresii din engleză.
  De exemplu, se traduce „education” prin educație, dar în românește educație nu înseamnă instruire în instituțiile de învățământ, ci educația primită în familie. De aceea, când vorbesc de educația primită la școală, eu o numesc instruire intelectuală sau pur și simplu carte.
  Sunt mulți asemenea „false friends” care îi induc în eroare pe mulți români care știu bine engleza. Asta a dus la adăugarea unor sensuri inexistente la unele cuvinte românești sau chiar la schimbarea radicală a sensului acestora.
  „To appy for a job” în românește nu înseamnă a aplica, ci a cere, a solicita. A aplica, la noi înseamnă altceva. La fel „applicant” trebuie tradus prin solicitant, iar „application” – prin cerere, solicitare. Aplicație la noi înseamnă altceva.
  „Season” referitor la un serial TV, nu se traduce cu sezon, ci cu serie (grup/tranșă/calup de episoade). La noi, sezon înseamnă altceva.
  „Germs” nu trebuie tradus cu germeni, ci cu microbi. Germeni, la noi înseamnă altceva.
  „We are going to the cinema. Join us!” = vino și tu! (nu alătură-te nouă!)
  „A decent wage” înseamnă în românește potrivit, drept, echitabil, nu decent. Decent, în româește, are alt sens.
  Așadar, oameni cu educație nu înseamnă oameni cu carte, ci oameni cu cei șapte ani de acasă.
  Știu că mă lupt cu morile de vânt, însă nu abandonez fiindcă nu sunt ca Don Quijote, nerealistă. Dacă se poate porni ploaia, de ce nu s-ar putea opri vântul?

 32. 34 santinela august 29, 2013 la 10:29 am

  Doru Coarna-mai tata m-ai convins.Daca nimic nu-i bun atunci eu trec pe opait si lampas.

 33. 35 Doru Coarna august 29, 2013 la 10:29 am

  A, si uitasem, romanul nostru sas prevazuse ca oglinda asta sa fie folosita si la stabilizarea climaterica, adica zonele cu ierni grele sau prea geroase sa fie diminuate, sa se neutralizeze uraganele de tot felul, tornadele, ceea ce ar permite cresterea productiilor de energie si agricole, deci scaderea preturilor si posibilitatea ca Pamantul sa gazduiasca mai multi oameni! Basca eradicarea poluarii… Si asta acum vreo 70 de ani… Sigur ca nu s-a facut ca ar fi de bine, ori specia trebuie chinuita si killer-ita de niste borfasi cu tot tacamul aferent, crize, foamete, razboaie pe resurse, epidemii, saracie, otravire prin poluare, de dragul profiturilor si spagii din hidrocarburi…

  Ca sa vezi si cum actioneaza ticalosia, mai sus unul zice ca la Ploiesti se face fracturare de zeci de ani si nu s-a intamplat nimic rau… aia scot gazul folosind o solutie salina, apa sarata e mai grea decat gazul si il scoate afara, si asta fac ei intra-adevar de multi ani, si tot asa, cand termina si nu mai iese nimic, sau dupa ce au secat un put de petrol, umple cavitatea ramasa goala din sol cu saramura industriala, ca sa nu se surpe tavanele cavitatilor si sa se prabuseasca solul… La fracturarea hidraulica insa, nu se baga saramura care este filtrata de sare prin sol in mod natural, ci un dizolvant care topeste rocile grase, sisturile, si permite degajarea gazului de sist, si ca sa existe randament mai bun, prin lichidul asta incompresibil ca orice lichid, se transmit unde de soc produce prin explozii controlate, care acolo in adancuri fac sa se sfarme roca pt ca solventul s-o poata ataca mai usor si sa degaje mai mult gaz…

  Prin urmare fracturare hidraulica a sisturilor este cu totul altceva decat topirea lenta a rocii cu saramura, stii ca sarea taie grasimea, ca la tigaie… dar specialistul nostru o fi membru PSD si comite o mare ticalosie ca sa-si sustina guvernul, desigur. Eu gasesc ca este firesc ca unii sa se preteze la asa ceva, in definitiv ce le poti cere unor specialisti saraciti de nevoi si de vremuri… dar exista o limita a prostelii, ca poate se ridica unul care stie ce spune si daca o spune, poporul ar putea acuza guvernul de sperjur in forma calificata… nu-i de joaca, eu cred ca este relativ greu sa fii un ticalos inteligent, adica sa-ti atingi scopurile personale dar si cresterea economica a tarii, simultan…

  Dar repet, astia nu stiu sa traga in doua tinte deodata, asta-i hiba lor… vorba lui Vanghelie despre pdl, astia nu stiu nici sa fure…

  Daca ar sti, sa traga in doua tinte, nu sa fure ca asta o stiu ei bine, adica sa le cerem o minima de decenta, Romania ar arata altfel iar romanii ar fi altii… asa insa, astea doua vor dispare prin parjol, topindu-se in vile si alte asemenea accesorii pt putorile puterii de orice fel, fara nici o deosebire…

 34. 36 Gavrila august 29, 2013 la 10:53 am

  Iata un articol pentru acei Toma necredinciosii vis-a-vis efectele teribile ale exploatarii gazelor de sist:

  Americani fără apă

  Conduc o mașină închiriată de-a lungul râului. Soarele scoate scântei din apă și mă orbește, dar nu-mi pun ochelari de soare, țin ochii larg deschiși, să absorb totul. Uite un panou verde, mă invită la Freedom (next right), cum pot refuza asta?

  Dealurile Pennsylvaniei sunt așa verzi și împădurite că uneori îmi fuge mintea și am impresia că sunt tot prin Vaslui, pe drumurile de noroi din Păltiniș, întrebând moșnegii dacă au auzit că vine Chevron la ei în sat.
  Dar sunt cu 8000 de kilometri mai la vale, tocmai în patria Chevronului și a gazelor de șist. Am citit despre ele până mi-a venit rău, am văzut poze și filme, dar tot mă ia cu fiori când ajung în miezul exploatării.
  Mai fiecare casă are o sondă în bătătură. Un vârf de deal e bărbierit și găzduiește o piscină de apă și chimicale. Dintre copaci se ridică un furnal care pompează gaz în aer și îi dă foc. Într-o vale sunt o stație de compresie și o mică uzină de procesare a gazului. O cireadă de vaci paște pe o pășune, în jurul unei sonde. Pe garduri e plin de plăcuțe cu Accesul interzis, pericol de explozie.
  IMG_2347
  Pământul de sub noi e sfredelit de conducte care pătrund la mii de metri adâncime, injectează chimicale într-o rocă pe care o sfărâmă și eliberează gazele prinse în ea de milioane de ani.
  Sună înfricoșător, dar oamenii din Pennsylvania sunt obișnuiți cu sondele. Aici s-a săpat prima sondă de petrol din lume, în 1859, și tot aici a pornit prima goană după aurul negru.
  Așa că lumea s-a bucurat acum câțiva ani, când a început o nouă goană după gaze naturale, au răsărit mii de sonde noi, economia țării a luat-o-n sus și o mulțime de localnici s-au îmbogățit.

  După ce a trecut entuziasmul de la început, mii de oameni s-au trezit într-un coșmar.

  IMG_2277
  Sunt într-o sufragerie luminată gălbui din Woodlands, un cătun din estul Pennsylvaniei, un pic mai sus de Pittsburgh.
  Deasupra televizorului e o vitrină cu bibelouri. Un câine e lungit pe covorul persan, lângă o păpușă murdară. Peste tot în jur sunt bidoane de apă.
  John McIntyre stă prăbușit pe un scaun cu mâinile-n cap, privește în gol și spune ca pentru sine: “Suntem în cea mai bogată țară de pe pământ și trăim fără apă, ca în lumea a treia.” Nevastă-sa scormonește printr-o cutie plină de hârțoage, urmele oficiale ale purgatoriului în care s-a transformat viața lor.
  BEEP. BEEP. O alarmă ascuțită ne face pe toți să tresărim. E detectorul de metan din baie. Trebuie să închidă repede conductele, altfel riscă să le explodeze casa.

  John McIntyre e un american get-beget. Locuiește într-o casă prefabricată dintr-o comunitate mică, pe undeva prin pădurile Pennsylvaniei. În curte are o camionetă și multe mașini vechi, la care meșterește în timpul liber. Și-a petrecut o parte din viață săpând sonde de petrol și puțuri de apă, reparând chestii pe care nimeni nu le putea repara, cântând la chitară într-o formație rock… “Am avut orice slujbă îți poți imagina. Le-am văzut pe toate.”
  Sau cel puțin așa credea până când s-a trezit că nevasta i s-a îmbolnăvit de leucemie, casa e-n pericol de explozie, apa de la robinet se face mov și dacă o bea vomită, iar dacă face duș pielea i se irită și îi curge sânge din nas.
  Ca să supraviețuiască are nevoie de multă apă îmbuteliată (bisericile din regiune fac o colectă în fiecare săptămână și distribuie bidoane la cele ~10 familii afectate). Nu poate să vândă și să plece, casa lui nu mai valorează aproape nimic. Nu mai are încredere că autoritățile o să facă dreptate. Nu mai are aproape nimic…
  Totul s-a întâmplat după ce comunitatea lui a fost înconjurată de șapte sonde pentru gazele de șist.
  P1080901
  Când au călcat prima oară în Woodlands, acum 20 de ani, soții McIntyre s-au simțit ca în paradis. Liniște și sălbăticie, o priveliște minunată și loc destul pentru orice le-ar fi trecut prin cap. Primul lucru pe care l-au făcut a fost să sape un puț de 30 de metri: “Evrika! Am dat peste apă. Mai multă apă decât îți poți imagina. Limpede ca cristalul, curată și rece ca gheața. Ne simțeam ca și cum am fi găsit aur.”
  Și-au asamblat o casă și au trăit liniștiți 20 de ani în comunitatea izolată, la 50km de Pittsburgh, unde lumea-și lasă copiii să se joace prin pădure și bărbații strâng în curte bărci ruginite și mașini de epocă.
  “În ianuarie 2011, familia mea s-a îmbolnăvit violent”, spune Janet McIntyre în sufrageria ei, cu teancuri de analize medicale în brațe. Dureri de cap, vomă, diaree, iritații ale pielii. La început credeau că-i un soi de răceală, dar apoi i-au sunat cei doi copii. Ei locuiesc în altă parte, dar veneau în fiecare duminică să-și vadă părinții și să ia apă proaspătă din fântâna lor. Acum descriau aceleași simptome. Până și câinele începuse să rămână fără blană.
  Misterul s-a risipit peste două zile: au dat drumul la robinet și a început să curgă un lichid mov, cu spumă.
  IMG_2237
  Au sunat compania de gaze, au sunat și agenția de mediu să vină să testeze apa. Știau sigur că apa lor fusese impecabilă (unul dintre copiii lor era adoptat și, în urmă cu câțiva ani, Protecția Copilului i-a pus să-și testeze puțul din curte – ieșise perfect).
  Testele companiei și ale agenției de mediu se băteau cap în cap. Rex Energy spunea că apa e bună de băut. Department of Environmental Protection din Pennsylvania a testat apa de două ori și au găsit cinci compuși organici volatili asociați cu fracturarea hidraulică. A mai ieșit la iveală că firma de gaze fusese deja amendată pentru nereguli la construcția sondelor din zonă.
  Lucrurile păreau logice pentru John McIntyre:

  Nevasta lui a fost diagnosticată cu leucemie la ceva timp după necazurile cu apa. Leucemia poate fi cauzată de expunere la benzen. În apa lor s-a găsit benzen. Benzenul e una dintre substanțele folosite la fracturarea hidraulică. Nu există altă industrie în zonă în afară de sondele de gaze.

  Concluzia lui: Sondele de gaze i-au otrăvit sursa de apă și i-a îmbolnăvit nevasta.
  Concluzia agenției de mediu: nu știm ce s-a întâmplat și nici nu vrem să aflăm.
  Deși făcuse două runde de teste pe apa celor din Woodlands și găsise substanțe periculoase, agenția de mediu le-a retras, spunând că au fost greșite. Apoi a refuzat să le refacă și a închis cazul. Șah mat.
  Lui John McIntyre nu-i venea să creadă că se poate întâmpla așa ceva. Atunci s-a apucat să caute pe Internet și a descoperit că există mii de familii care au pățit chestii similare. Cel mai celebru caz, care a apărut și în documentarul nominalizat la Oscar Gasland (Preview) , e orășelul Dimock, în care explodau fântâni și apa de la robinet lua foc. În urma scandalului compania a fost amendată, pusă să plătească despăgubiri și dată afară din orășel, dar agenția de mediu a evitat să confirme public legătura între exploatarea gazelor de șist și contaminare (o confirmă, însă, un raport intern).
  Și comunitatea celor din Woodlands a fost vizitată de jurnaliști din toată lumea, de la Pittsburgh Gazette până la Al Jazeera, s-a făcut un scurt film despre ei, dar nu s-a strâns destulă presiune publică pentru a redeschide investigația. Au rămas singuri, cu apa contaminată și cu alarma de metan în baie.
  “Așa am ajuns să îmi trăiesc viața. Mă gândesc la apă 24 de ore pe zi.”
  IMG_1946
  ”Ducem o bătălie împotriva Satanei“, zice Jim Hamilton, un pastor mustăcios, la o întâlnire a cetățenilor îngrijorați de exploatarea gazelor de șist din orașul Beaver, la jumătate de oră distanță de Woodlands. Tresar, pentru un moment am senzația că sunt la Bârlad, la o slujbă anti-fracking ținută de părintele Lăiu. Bisericile din zonă au o reacție similară cu cele din Vaslui. Doar că aici faptul este împlinit, așa că se concentrează pe ajutorarea celor care nu mai au apă.
  În fiecare luni dimineața, Janet McIntyre merge la biserica presbiteriană White Oak Springs să împartă apa care s-a strâns din donații. O cameră din spatele bisericii (după un semn cu o zvastică tăiată), e plină de cutii cu bidoane. Șapte biserici contribuie la “banca de apă”. Totul e contorizat în stil american, e un tabel cu fiecare familie, rația în funcție de numărul membrilor și livrările săptămânale.
  IMG_3049
  Pe cei care nu pot veni până la biserică îi ajută tot Janet – ia apa și le-o duce acasă cu mașina. Cu ocazia asta dă o tură și până la McDonalds-ul din apropiere – costă mai puțin să meargă cu mașina și să mănânce la fast-food decât apa pe care ar folosi-o la gătit și spălat vasele.
  Înainte să se întoarcă acasă, Janet McIntyre oprește la o vecină mai bătrână. Îi aduce apă și îi cară bidoanele în casă. Cutia e grea, Janet se dezechilibrează, cade pe scări și își fracturează mâna.
  În timp ce o așteaptă pe fata ei să vină și să o ducă la spital, Janet McIntyre cedează și lacrimile încep să-i curgă pe obraji. Nu plânge cu furie americană sau cu spirit justițiar, e un bocet încet, deznădăjduit, cum de multe ori am văzut la românii care și-au pierdut speranța.
  IMG_3092
  Pentru fiecare poveste cu americani nenorociți de fracking găsești încă una cu fermieri care s-au îmbogățit și, a naibii soartă, nici n-au probleme cu apa. Iar Guvernul și companiile sunt în extaz – banii și resursele vin pachete pachete. Așa e-n goana după resurse, ai câștigători și pierzători.
  Culmea e că giganții petrolului nu-s prea fericiți. Au fost sceptici la începutul goanei, așa că au lăsat firmele mici să se bage agresiv prin fiecare cotlon de zăcământ american și să facă profituri nebunești. Când s-au prins că mania gazelor de șist chiar funcționează era cam târziu – abundența de gaze a scăzut prețul, ecologiștii s-au dezmeticit și au început să facă o rezistență acerbă, iar agențiile de mediu se mișcă greu, dar sigur, către reglementări și controale mai stricte. Vestul sălbatic s-a cam terminat.
  Așa că Chevron, ExxonMobil și ceilalți s-au apucat să caute în toată lumea locuri mai facile în care să sape. Ajutați de influența de care se bucură diplomații americani în țările respective, au încheiat contracte avantajoase și s-au pus pe treabă.
  România e unul dintre acele locuri !!!!!

 35. 37 Fault august 29, 2013 la 11:48 am

  Ce facem ? O luăm de la-nceput…
  ––––––––––––––––
  Gândind o nouă lume 13/34
  Immanuel Wallerstein: „Capitalismul se apropie de sfârșit în urma Porto Alegre și Davos.?”
  http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=fr&u=http://www.humanite.fr/&prev=/search%3Fq%3Dl%2527humanite%26biw%3D952%26bih%3D612

  ––––––––––––––––––––––––––––––––––-

  ….cred că orizontul general al timpului este unul comunist ”
  Acest lucru a fost spus în aceste coloane de Alvaro Garcia Linera, vice-presedinte al Boliviei.

  PS : Lampa lui Ilici,
  Şi-nainte şi aici.

 36. 38 Theodora august 29, 2013 la 12:41 pm

  http://theodora0303.wordpress.com/2013/08/29/avem-dosarul-telepatia-asteptam-cu-nerabdare-dosarul-teleportarea/
  Scriitorii si cititorii SF din Romania vor fi cuprinsi de entuziasm cand vor descoperi argumentele utilizate de procurorii de caz pentru a motiva masura trimiterii in judecata a lui Dan Voiculescu.

 37. 39 Theodora august 29, 2013 la 12:44 pm

  http://theodora0303.wordpress.com/2013/08/29/basescu-traian-incearca-sa-ne-convinga-ca-procurorii-numiti-de-el-nu-raspund-comenzilor-lui-politice/
  Basescu Traian incearca sa ne convinga ca, procurorii numiti de el nu raspund comenzilor lui politice, nu sunt sub controlul lui. Procurorii de la DNA lupta impotriva hotilor, impotriva infractorilor, zice Basescu Traian. Care infractori, ca sa vezi ce chestie, s-au ingramadit toti in USL.

  Nici un infractor nu este membru al PD-L sau membru in Miscarea Populara? Nici unul din apropaiatii lui Basescu Traian nu a incalcat legea. Toti sunt imaculati? Nici un copil de gradinita nu crede asta.
  Conform Constitutiei Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.
  SECŢIUNEA a 2-a
  Ministerul Public
  Rolul Ministerului Public ARTICOLUL 131
  (1) În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

 38. 40 Cârcotaşu august 29, 2013 la 1:27 pm

  Ca sa vezi si cum actioneaza ticalosia, mai sus unul zice ca la Ploiesti se face fracturare de zeci de ani si nu s-a intamplat nimic rau…

  Ticăloşia zace acolo unde zice unu’ că el e „adevărul”, că el le ştie pe toate, că el e alfa şi omega! Bre, Doru Coarnă, mare ticălos poţi fi!

 39. 41 nastase august 29, 2013 la 1:33 pm

  Carcotasu,
  Dezaprob formulele utilizate in comentariu. Cred ca opiniile diferite pot fi exprimate si fara a folosi astfel de expresii.

 40. 42 Cârcotaşu august 29, 2013 la 1:34 pm

  Acu’, că ieşti injiner în motoare de aviaţie, e una. Că te dai mare fizician, de s-a rupt subfizica la tine-n poiată, e alta. Că te dai mare fizician atomist de ne zici nouă cum e cu boamba atomică de la Cernavodă, nu se mai pune. Da’ bre, ai găsit cumva f’un domeniu în care să nu dai lecţii, în care să mai laşi şi pe alţii să zică ceva, c-ar avea ei neşte competenţe? ‘Aide lasă, cu anti-ponta e la modă, eşti pe felie, da’ dracu’ te ascultă! Să-ţi fie de colo până dincolo, să ai parte de multă căldură!

 41. 43 Cârcotaşu august 29, 2013 la 1:38 pm

  Domnule Năstase,
  Cum vedeţi însă această expresie?

  Ca sa vezi si cum actioneaza ticalosia

  A cui e ticăloşia? nu cumva a celui ce-o incriminează? Obrăznicia e permisă?

 42. 44 papasha august 29, 2013 la 2:05 pm

  FELICITARI CORINA CRETU !

  DINTRE TOTI ANESTEZIATII DE PATRIOTI ROMANI DECORATI CU ORDINUL NATIONAL „STEAUA ROMANIEI” , CORINA CRETU ESTE SINGURA ADEVARATA LUPTATOARE , BRAVO CORINA , TE IUBIM !

  Vicepreşedintele PSD, Corina Creţu, a adresat o scrisoare membrilor Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României”, solicitându-le acestora retragerea Ordinului Steaua României acordat lui Laszlo Tokes, în urmă cu aproape patru ani.

  „Este inadmisibil ca un deţinător al Ordinului Naţional «Steaua României» – în grad de Cavaler să conteste public, printr-o serie de aprecieri şi acţiuni, caracterul de stat naţional, unitar şi indivizibil al României, si consideră că Tokes se face vinovat de „fapte dezonorante şi contrare Articolului 1 din Constituţia României, care au adus prejudicii României ca stat, precum şi tuturor cetăţenilor români care dezavuează poziţiile extremiste şi contrare convieţuirii inter-etnice”.

  HAI SA VEDEM CATI DINTRE MARII DECORATI O VOR SUSTINE !

 43. 45 sadicu august 29, 2013 la 2:25 pm

  Va rog sa-l scuzati domnule Nastase pe cel care se autointituleaza carcotasul si care de fapt este prietenul meu marcus,sub acoperire.
  Trec,pardon,trece printr-o perioada dificila din cauza unor anumite problem de sanatate.
  Eu sunt medic si pentru ca-mi este prieten I-am tot recomandat anumite remedii pentru problemele de sanatate.
  Nu le accepta pe motiv ca sunt ”basist”.
  Ce are una cu alta,habar nu am.

 44. 46 Draghi Puterity august 29, 2013 la 3:30 pm

  @Doru Coarna

  O cifra care ar trebui sa te puna pe ganduri: 5,129 milarde kWh (sau 5129 GWh sau 5,1TWh). Atata au produs panourile fotovoltatice din „insorita” Germanie in luna iulie. Daca cela doua unitati de la Cernavoda au lucrat la capacitatea maxima non-stop in luna iulie, ele au produs cam de peste 5 ori mai putin. Poti compara si cu alte termocentrale si hidrocentrale din Romania:

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_power_stations_in_Romania

  In alta ordine de idei:

  La universitatea din Karlsruhe (KIT – Karlsruhe Institut of Technology) au pornit o linie experimentala de productie pentru acumulatoare de mare putere cu o densitate energetica de 250 Wh/l care vor costa 250€/kWh.

  http://www.elektroniknet.de/power/energiespeicher/artikel/100650/?cid=NL

  Alte doua universitati din Germania au prezentat o celula solara care face direct electroliza si astfel energia se poate stoca sub forma de hidrogen. Unui acoperis de casa de 100mp acoperit cu asa ceva ii trebuie o ora de soare ca sa produca 3 kWh de energie STOCABILA sub forma de hidrogen. Cu 3 kWh o gospodarie normala isi asigura necesarul de energie electrica pentru o noapte.

  http://www.spiegel.de/wissenschaft/technik/sonnenlicht-zu-wasserstoff-kuenstliche-photosynthese-koennte-energieproblem-loesen-a-918476.html

  Oricum o intorci, asta e viitorul. A miza pe alte forme de energie pentru viitor e o dovada sau de rea-vointza politica, sau de prostie.

  P.S. Daca cumva aflati ca Daciana Sarbu se va leaga cu lanturi de poarta guvernului pentru a atrage atentia asupra avantajlor energiei fotovoltaice, va rog sa ma anuntati, pentru ca as dori sa-i fiu alaturi.

 45. 47 SLAVU IOAN august 29, 2013 la 3:37 pm

  Domeniul energetic la fel ca cel agricol şi turistic, pot fi domenii de profit pentru România dacă sunt adoptate strategii economice serioase, pe termen mediu şi lung de către clasa politică, gândite benefic spre interesul cetăţeanului şi al familiei acestuia.
  Degeaba creem strategii, dacă acestea sunt lipsite de conţinut, nu sunt discutate cu specialişti din domeniile respective, cu mediul academic românesc, cum de altfel s-a întâmplat şi cu proiectul Roşia Montană, caz în care a fost ignorate de către politicieni, opiniile unor academicieni cum a fost şi punctul de vedere al academiianului Ionel Haiduc, vezi aici https://proiectromania.wordpress.com/2013/08/27/academia-romana-desfinteaza-proiectul-rosia-montana/

 46. 48 ZeV august 29, 2013 la 3:51 pm

  Draghi Puterity
  Nu vad sensul…in frigidere nu exista laptopuri, telefoane mobile, piese auto, obiecte din aluminiu, etc. 😉
  In frigidere se afla, sau ar trebui sa se afle, legume si fructe, care, se hranesc direct cu energie solara. Diferenta fata de panouri, este ca acestea reflecta, reducand iluminarea si incalzirea terenurilor, pe cand legumele si fructele absorb.

 47. 49 Vsile august 29, 2013 la 4:19 pm

  Dorule,

  Eu v-am inteles dar nu am priceput ce sa cultivam noi in Romania, culturi subterane, culturi voltaice sau culturi eoliene?Atomice avem ,la revarsare nu ca alti pe mijloc ,eu era sa mor iradiat de altii sper ca nu o sa fiu incarcat cu neutroni de Cernavoda ,in timpul meu, Eu zic ca eolienele sunt cele mai viabile sunt si politice se invartesc dupa cum bate vantul!

  S-a suparat amicul Carcotas si pe faptul ca-l barfiti pe Ponta , aici sunt intru-totul de acord cu dumneavoastra , daca-l citam totusi din context pe domn Nastase , pentru Ponta ne este foarte greu sa gasim cel mai potrivit limbaj , si totusi la fel ca si in cazul pdlistilor aplaudaci , si dl. Ponta are aplaudacii lui!

 48. 50 Draghi Puterity august 29, 2013 la 4:23 pm

  Inca ceva Dorule 🙂

  Exista o noua tehnologie pentur panouri fotovoltaice, cea organica. In termeni de energie, ea permite costuri de productie mai mici (cu mai multe ordine de marime ! ) fata de cea bazata pe siliciu. Randamentul celulelor fotovoltaice organice a ajuns deja la 12%, ceea ce este practic echivalent cu 14-15% pentru cele bazate pe siliciu (celulelor fotovoltaice organice nu le scade randamentul cu temperatora si au un prag mai mic de la care incep sa produca energie electrica).

  http://www.heliatek.com/newscenter/latest_news/neuer-weltrekord-fur-organische-solarzellen-heliatek-behauptet-sich-mit-12-zelleffizienz-als-technologiefuhrer/

  Apropo de randamentul panourilor fotovoltaice, cel maxim nu e de 20% cat spui tu, ci de 44,4%, din cate retin, cu panouri bazate pe arsen (f. scumpe).

 49. 51 Doru Coarna august 29, 2013 la 4:36 pm

  @ Carcotasu,

  multumesc pt urari, dar nu era nevoie… le accept insa pt ca sunt obisnuit sa le tot primesc de la o vreme, chiar ma onoreaza efortul asta al unora…

  Multumesc si dlui Nastase pt ca ma apara involuntar, deoarece este vorba de nivelul blogului si nu atat despre invective…

  Carcotasule, eu scriu realitati si exact si riguros ceea ce cred eu, m-as putea insela uneori, alteori imi doresc sa ma fi inselat, cateodata chiar scriu asta pe blog, dar cred ca slujesc adevarul, un adevar care nu plateste simbrie, din pacate. Ca tu si altii duceti drapelul unor interese, ma lasa rece, insa accept sa-si castige fiecare o paine… Dar ca sa ma acuzi pe mine care semnalez ca este o mare diferenta intre injectia de saramura si fracturarea hidraulica, raman la a crede ca-i ticalosie sa ma crezi atat de simplut…
  Dealtfel, cand vei cumpara apa potabila ambalata in Ungaria, la picatura, sa nu te aud ca te vaiti… va fi ieftina si buna…

  Si inca ceva: Basescu se tine de cuvant, a inceput cruciada aia impotriva Budapestei si daca aia i-au intrat in colimator nu-i vad deloc bine, omu’ cand o spune o si face, i-a decorat si pe cei din Muntenegru, stai sa se mai apropie si de sarbi, de sloveni, apoi toti acestia vor solicita Bruxelles-ului un punct de vedere… Pai tu ce credeai, ca se joaca, ca arunca vorbe-n vant? Cam asta-i in spiritul romanului, te lasa, te lasa, dar si cand il apuca…

  Ma gandesc uneori cum ar fi fost ca anul trecut rolurile sa fi fost inversate, adica sa prezideze liderii USL si Basescu cu ai lui sa dea „lovitura de stat”… ,mai, eu sunt sigur ca el ar fi reusit, noroc ca nu-i genul… Asta-i diferenta, sa stii cum sa abordezi problema, sa pregatesti minutios rezolvarea si apoi s-o aplici fara ezitari, pana la capat! Fa tu comparatia…

  Insa Carco recunosc, nu stapanesc nici a milioana parte din ceea ce cred eu ca exista pe lumea asta, iar despre cealalta habar nu am, insa asa cum nu te superi pe Obama ca-i mare sef, sau pe Becali ca-i bogat, nu trebuie sa te superi nici pe cei care stiu poate nitel mai mult decat tine, este ceva absolut natural… Ah, ca regreti ca se intampla asta, eu inteleg, dar asta-i povestea ta si numai a ta, si probabil a altora ca tine, nicidecum a mea. Cred ca stii ca in Romania nu s-a afirmat cam nimeni, decat in structurile speciale, asta-i meteahna grea, pur romaneasca… marii romani, sau cei bine intentionati, de regula sunt impuscati sau emigreaza manjiti de rahat si scarbiti…

  Dar apropo, ce treaba ai tu cu gazele de sist, esti cumva actionar la firma aia cu care eu corespondam pe vremea cand tu nici nu auzisei de ea, si cand credeam in bune intentii si nu intr-o „apropiere” pt fracturarea hidraulica? Deh, eram si eu naiv candva, cu mai bine de vreo 15 ani in urma… Iar daca faci politica de partid, n-am nicio treaba, dar spune deschis asa, mai, eu sunt de partea guvernului si cred ca tot ceea ce face acesta este minunat… si atunci te inteleg, dar cand stai ascuns dupa perdea ca la revolutie, dupa nick, si carcotesti aiurea si cu rautate fara sa realizezi raul ce-l faci, ma supar, si cand ma supar nu mai raspund, ma joc cu zmeul pe alta strada…

  Supara-ma tu… sau nu, n-ar fi diferenta, raman acelasi si ma comport la fel, iar tu n-ai decat sa ma ignori asa, barbateste, de exemplu posteaza despre motociclete…

 50. 52 Ghita Bizonu' august 29, 2013 la 5:03 pm

  Parca eram pe cale sa fim
  centru energetic regional si acu vreo 16-20 de ani… Ca averam insatale multe capacvitati ba si alea atoimice in constructie…
  Insa acum avem o mare sansa.. daca le platim bine alora de la CeZ. Care cu banii castigati aici vor sa mai faca 2 reactoare la centrala atomica la Temelin!!! http://www.cez.cz/en/power-plants-and-environment/nuclear-power-plants/temelin/potential-completion-of-the-temelin-nuclear-power-plant.html

  Oare in Cehia nu bate vantul?!
  Sau numai romanii trebuie sa plateasca preturi mari ?!

 51. 53 SLAVU IOAN august 29, 2013 la 5:38 pm

  În proiectul Roşia Montană, referitor la contractul de exploatare zăcământ sunt cel puţin 20 de probleme juridice:
  1. RMGC poate deveni proprietarul sau concesionarul oricarui imobil necesar exploatării miniere din perimetrul minier Roşia Montană asupra cărora statul român şi/sau unităţile administrativ teritoriale deţin un drept de proprietate publică sau privată – totul în numai 45 de zile de la depunerea unei solicitări formale, fără nici o dezbatere sau decizie locală şi fără nicio licitaţie publică.
  2. În cazul în care un act sau o procedură de avizare aferentă proiectului a fost anulată (în instanţă), autorităţile au obligaţia de a elibera către RMGC, în mai putin de 30 de zile, un act sau aviz nou care să-l înlocuiască pe cel anulat.
  3. Actele premergătoare (procedurile, avizele etc.) obţinute de RMGC în vederea emiterii autorizaţiilor finale nu au termen de valabilitate. Ele produc efecte ad infinitum et ultra, putând fi folosite oricând pentru legitimarea autorizaţiei finale.
  4. Deşi conform Legii Minelor, Art. 22, oricărei companii miniere i se autorizează începerea activităţilor miniere prevazute în licenţă în termen de 180 de zile de la depunerea documentaţiei şi doar după depunerea garanţiei financiare integrale pentru refacerea mediului, RMGC obţine această autorizare în maximum 30 de zile şi pe baza depunerii garanţiei financiare pe numai un an din întreaga durată a exploatării.
  5. Perimetrul licenţei RMGC nu are limite fixe. Agenţia Naţională de Resurse Minerale are obligaţia de a-l reconfigura oricând la cererea RMGC, în afara oricărei proceduri de reglementare.
  6. RMGC va fi reprezentantul desemnat al Statului român în procedura de expropriere a terenurilor necesare exploatării miniere. Cu alte cuvinte: toţi locuitorii Roşiei Montane care vor refuza să-şi vândă proprietăţile vor fi daţi afară de pe pământurile lor, care vor reveni, după plata unei compensaţii aflate propriu-zis la bunul plac al Companiei, în concesiune spre exploatare unei alte entităţi private – Gold Corporation; acţiunile propriu-zise de scoatere cu forţa a localnicilor din ‘fostele’ lor gospodării vor fi făcute, foarte probabil, de unităţi de securitate (citeşte: paramilitare) private care totuşi vor acţiona cu o autoritate conferită de Stat. Se va evita astfel situaţia neplăcută în care poliţişti, jandarmi sau militari români exercită violenţă asupra unor cetăţeni, totul fiind coafat sub aspectul unui conflict între privaţi, în care lucrătorii de securitate ai RMGC vor avea sprijinul legii.
  7. RMGC va obţine direct de la Ministerul Economiei dreptul de concesiune asupra imobilelor expropriate din perimetrul exploatării miniere, pentru o durată de 49 ani, fără a fi necesară înscrierea în Cartea Funciară.
  8. RMGC are dreptul să utilizeze şi să schimbe folosinţa oricăror imobile expropriate din perimetrul minier, inclusiv a celor cu „destinaţie specială” (a se înţelege: lăcaşuri de cult, monumente, ansambluri şi situri istorice, cimitire, alte aşezăminte de valoare naţională deosebită ori localităţi urbane sau rurale în întregime), cu condiţia de a realiza ‚replici’ pe alte amplasamente.
  9. Dacă, potrivit condiţiilor stipulate în Legea minelor 85/2003, licenţa de exploatare se acordă pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani, licenţa RMGC se poate prelungi pe perioade de până la 20 de ani, la nesfârşit.
  10. Dacă, pentru îndeplinirea condiţiilor stipulate în Hotarârea de Guvern 1076/2004 privind evaluarea de mediu pentru planuri şi programe, chiar şi cea mai puţin complexă procedură de evaluare durează între 8 şi 12 luni, în cazul RMGC procedura de evaluare de mediu pentru planurile de urbanism (care în mod normal ar implica şi consultarea statelor vecine potenţial afectate) trebuie să se finalizeze în 3 luni.
  11. În vreme ce, potrivit Hotărârii de Guvern 1076/2004, Legii 350/2001 şi Ordinului Ministrului Mediului nr. 117/2 februarie 2006, acordul de mediu pentru autorizaţia de construire se poate elibera numai după deţinerea avizului de mediu pentru planul de urbanism aferent, RMGC îl poate obţine şi concomitent, ba chiar inaintea avizului de mediu pentru planul de urbanism.
  12. În timp ce orice autorizaţie de construire are (potrivit Legii 50/1991, Art. 7, pct. 5) o perioadă de valabilitate de cel mult 12 luni de la data emiterii, interval în care deţinătorul este obligat să înceapă lucrările, RMGC poate începe lucrările în termen de 36 de luni de la data emiterii autorizaţiei de construire, autorizaţia sa fiind valabilă pe termen nelimitat.
  13. RMGC poate obţine concomitent, în baza unei solicitari unice, autorizaţiile de desfiinţare şi autorizaţiile de construire, dacă pentru desfăşurarea lucrărilor de construcţii aferente proiectului este necesară şi desfiinţarea unor construcţii sau amenajări existente.
  14. RMGC poate să includă în intravilan terenurile cu categoria de folosinţă pajiste din perimetrul proiectului minier şi le poate scoate din circuitul agricol în termen de 30 de zile de când face o cerere în acest sens. Autoritatea centrală sau locală, în acelaşi termen, este obligată să-i acorde o suprafaşă echivalentă de teren aflat în domeniul public sau privat al Statului pentru „refacerea” suprafeţei de pajişte afectate.
  15. RMGC poate reloca monumente ale naturii existente în cadrul perimetrului proiectului minier.
  16. RMGC poate include în intravilanul localităţii terenurile forestiere aflate în perimetrul minier şi poate dobândi proprietatea unor terenuri aflate în perimetrul minier, fără respectarea dreptului de preempţiune al Statului la cumpărarea de păduri care constituie enclave în fondul forestier proprietate publică a statului sau sunt limitrofe acestuia, la preţ şi în condiţii egale.
  17. RMGC poate desfăşura lucrari miniere pe acele terenuri pe care Legea Minelor, Art. 11, interzice strict desfăşurarea oricărei astfel de activităţi – amplasamente ale unor monumente istorice, culturale, religioase, situri arheologice de interes deosebit, rezervaţii naturale, zonele de protecţie sanitară şi perimetrele de protecţie hidrogeologica ale surselor de alimentare cu apă.
  18. Dacă, potrivit Art. 5, alin 16 al OUG 43/2000, în cazul zonelor cu patrimoniu arheologic evidenţiat întâmplător, pâna la descărcarea de sarcină arheologică, autorizarea de construire se suspendă, în cazul RMGC aceasta rămâne în vigoare, iar companiei nu îi este afectat dreptul de a executa lucrări miniere pe restul suprafeţei de teren ce face obiectul autorizaţiei de construire.
  19. RMGC nu are obligaţia sa obţină certificate de descărcare de sarcină arheologică pentru zonele cu patrimoniu arheologic reperat – terenuri delimitate conform legii, în care urmează să se efectueze cercetări arheologice pe baza informaţiilor sau a studiilor stiinţifice care atestă existenţa subterană ori subacvatică de bunuri de patrimoniu arheologic, susceptibile să facă parte din patrimoniul cultural naţional.
  20. Cercetarea arheologică a unui teren din perimetrul RMGC nu are voie sa depăşească în durată 3 luni de la data iniţierii.
  sursa:http://blog.activewatch.ro/rubrica-cetateanului-necenzurat/romania-in-genunchi-acum-ori-niciodata/

 52. 54 blogideologic august 29, 2013 la 5:55 pm

  @Cris spune : +Am o problemă cu traducerea simplistă a unor cuvinte și expresii din engleză. De exemplu, se traduce „education” prin educație, dar în românește educație nu înseamnă instruire în instituțiile de învățământ, ci educația primită în familie.”
  Educația primită în familie se cheamă „cei şapte ani de acasă”. Iar şcolarizarea tot educaţie se cheamă şi chiar este, pentru grupuri etnice largi. În legătură cu interesul tău faţă de traducerea „unor cuvinte și expresii din engleză”, este binevenit. Cum traduci pe românește termenul „charter school” (alternativa la şcoala tradiţională, economiceşte este o şcoală privată, plătită din fonduri publice)? Francezii, de exemplu, nu propun măcar un singur termen echivalent !

 53. 55 Stoica Mihaela august 29, 2013 la 6:02 pm

  Am citit intervenţiile zilei în trei chei: energie, joacă şi educaţie. Am ales, aşa cum stă bine oricărui om, cheia care pe limba mea traduce tot, adică educaţia( pentru domnul care căuta sensul cuvântului educaţie investigând limba engleză::1530s, „childrearing,” also „the training of animals,” from Middle French education (14c.) and directly from Latin educationem (nominative educatio), from past participle stem of educare (see educate). Originally of education in social codes and manners; meaning „systematic schooling and training for work” is from 1610s.). Dintre toate imaginile care sugerează direcţii de construct am hotărât să utilizez ca ipoteză oglinda lui Hermann Oberth.

  Ca de obicei reiau firul rătăcit şi amintesc lumii de pe tabla de şah a jocului de-a realitatea că nu am aflat să se fi descoperit care personaj umblă brambura în basmul Fraţilor Grimm. Acesta este motivul pentru care mai dau un indiciu: Alfred Korzybski spune că harta nu este teritoriu. Pentru rezolvarea problemei trebuie să delimităm corect teritoriile personajelor şi să desenăm hărţile individuale. Vom descoperi cine este responsabil de haosul creat.

  Ştiind însă noi de mai demult că aflarea vinovatului nu rezolvă problema până când .nu înţelegem cauza şi mai ales nevoia suprasaturată care a generat cauza, luăm oglinda domnului Hermann şi transmutăm eroii din basm într-o realitatea posibilă a anului 2014 pe scena politică a alegerilor din România:

  Să zicem că Scufiţa roşie este cel care îşi doreşte să ajungă la casa bunicuţei şi care a primit din partea celor puternici şi responsabili, reprezentaţi de mamă, încrederea că va reuşi să străbată singur drumul până la casa visată, unde se află bunicuţa care aşteaptă ajutor. Scufiţa este sigură că drumul este uşor şi fericită culege liniştită floricele din pădurea în care se crede deja stăpână, uitând că nu este singura care îşi doreşte acest lucru. Crezând că toate animalele pădurii sunt prietenii ei, deoarece cei care i-au dat încrederea l-au asigurat că totul este în ordine, se împrieteneşte şi cu lupul care se declară prietenul bunicuţei. Şi…restul este o poveste cu final posibil.

  Mie mi-ar plăcea să scriu întâi povestea din viitor şi apoi să întorc oglinda spre prezent, ca să se scrie viitorul după nevoia poporului şi nu după voia lupului.

  Însă, până când nu se scriu hărţile corect, mai aşteptăm.

 54. 56 Radu Humor august 29, 2013 la 6:56 pm

  E prea de tot ăştia, care când e vorba să facă ceva împotriva românilor, ne bagă sub nas cererile UE, iar acum, când li s-a “băgat lozul” se şterg la fund cu ditamai rezoluţia :
  “Ce mai ramane din efortul admirabil la vremea lui al multor europarlamentari romani de la PSD si PNL pentru a se vota rezolutia privind interzicerea mineritului pe baza de cianuri in Uniunea Europeana?
  Rezolutia a fost adoptata de catre Parlamentul European pe data de 5 mai 2010, cu 488 voturi (48 voturi contra si 57 de abtineri) si indeamna, la Art. 4, statele membre UE sa nu sustina, direct sau indirect, astfel de exploatari.”
  Iar dacă noi vom asista pasivi şi la asemena mârşăvie, vom fi blestemaţi în vecii vecilor de către copiii, nepoţii şi toţi urmasii noştri !
  Să nu mai aibă unii alt Dumnezeu, decât banul !?

 55. 57 Radu Humor august 29, 2013 la 6:59 pm

  „E prea de tot, ăştia care….”

 56. 58 analist august 29, 2013 la 7:35 pm

  @doru coarna
  1) fracturare. Trebuie adaugata o chimicala care trebuie sa tina in suspensie particulele de interes pentru a da timp de reactie. De calitatea ei depinde totul: randamentul de extractie, poluarea etc..
  2) Un lucru important, uitat de toti este ca atunci cand concentratia C02 creste de la 0,03 la 0,04 intensitatea fotosintezei creste.
  3) am intrat in contact cu PN sa-l intreb de cum va merge coabitarea si ca raspuns mi-a dat un link, ti-l dau si tie.http://news.yahoo.com/russia-sending-warships-mediterranean-report-082257880.html. Am dedus de aici ca nu se mai intereseaza de coabitare deci ma astept la o miscare browniana de acum inainte.

 57. 59 M.Voicu august 29, 2013 la 8:56 pm

  @ SLAVU IOAN august 29, 2013 la 5:38pm ne scrie despre proiectul Roşia Montană, referitor la contractul de exploatare zăcământ.
  Dacă ar fi așa numai ce scrie la pct. ” 2. În cazul în care un act sau o procedură de avizare aferentă proiectului a fost anulată (în instanţă), autorităţile au obligaţia de a elibera către RMGC, în mai putin de 30 de zile, un act sau aviz nou care să-l înlocuiască pe cel anulat.” –orice legi sunt dărâmate ; cine crede că are așa putere ?
  Domnule Adrian Năstase, credeți că există cuvânt pentru așa ceva; ce era diferit cu deportările de-aiurea ❓

 58. 60 Cârcotaşu august 29, 2013 la 9:50 pm

  Domnu’ Coarnă,
  Poate răspunsul meu a fost puţin (da’ nu mult) disproporţionat, da’ despre aiureala aia cu faptul că te crezi „cavaleru’ adevărului”, las-o jos, că măcăne rău de tot, că doară unii mai ştiu ce-i ăla bun simţ.

  Ca tu si altii duceti drapelul unor interese, ma lasa rece, insa accept sa-si castige fiecare o paine…

  Te repezi să-ţi doreşti să rămâi rece. Ceea ce vezi nu-i adevărat, s-ar putea să ţi se-ndeplinească dorinţa. Eu sunt pensionar şi dac-ai mai fi citit şi altceva decât scrii, n-ar fi fost niciun secret că sunt pensionar militar. Aşa că chestia aia cu „drapelul unor interese” poate te defineşte pe tălică, eu nu mai am nici nevoie şi nici posibilitatea. În rest observ că m-ai onorat cu un răspuns cam lung.
  Ai zgârmat în rahat când ai vrut să fii şmecher, să vorbeşti de ticăloşie fără să faci distincţia, motiv pentru care n-am niciun regret. „Admiraţie!”

 59. 61 Cârcotaşu august 29, 2013 la 10:34 pm

  Ce-nţelegem prin pericol?
  Păi cel mai mare pericol este acela de-a muri. Pentru a „beneficia” de posibilitatea acestui pericol este suficient să te naşti. Din momentul naşterii viaţa este periculoasă, oricând putând să mori. Sunt clasificate o mulţime de pericole pe care le înfruntă omul de la naştere. Culmea e că e mai periculos să mergi pe stradă decât să zbori cu avionul, dar despre asta n-au auzit mulţi.
  România a deţinut în exploatare un reactor nuclear, la Măgurele, pe un ciclu complet, de la construcţie până la dezafectare. Ăsta era-n vecinătatea Bucureştiului, prin Ferentari-Rahova s-ar fi putut vorbi despre expuneri, poluări, contaminări etc. Nu s-a vorbit.
  Acu’ vin unii şi fac propagandă anti centrale electro-nucleare, că cic-ar fi „periculoase”. Sigur, citând Cernobâlu’ şi mai recent Fukushima, unde NU s-au respectat regulile stricte de exploatare şi de construcţie, „ecologiştii” lu’ peşte pot bloca construcţia unor asemenea obiective, profitând mai ales de ignoranţa publicului, care nu face diferenţa dintre expunere şi contaminare, şi-n ultimă instanţă ajunge să refuze o radiografie pentru că ar fi a doua într-o lună.
  Surpriza intervine atunci când militantul ecologist are tangenţe cu fizica, ba nu-i e străin un limbaj de specialitate, ba se revendică a fi şi autor al unor lucrări de specialitate.
  Acestuia vreau să-i dau un subiect de gândire, tocmai că veni vorba de „promovarea unor interese”.
  Se cheamă USS George H.W.Bush (CVN 77) ce poate fi văzut aici: http://up-www01.ffc.navy.mil/cvn77/ .
  Este propulsat de 2 × Westinghouse A4W nuclear reactors
  4 × steam turbines
  4 × shafts
  260,000 shp (194 MW)

  „Fizicianul nostru” ne spune că centralele atomoelectrice sunt periculoase, ca şi cum o căldare de 250 tone-abur-oră dintr-o centrală termică pe cărbuni, ar fi o glastră cu ghiocei. Interesant este că acest portavion, îndrăznesc să afirm că-i cel mai mare, nu oferă nicio posibilitate de scăpare echipajului, în caz de accident nuclear. Este posibil aşa ceva? N-am auzit pe nimeni să strige: Aoleu, stăm pe-o bombă, scapă cine poate!
  Uitaţi-vă la lumină, omu’ ştie un pic mai mult decât noi restu’ lumii.

 60. 62 Vsile august 30, 2013 la 7:11 am

  Dorule supara-te te rog!

  Nu ca dl. cu carcoteala ar avea nevoie de mine sa sa-l apar,ies din perimetrul eolian sau voltaic,pentru ca probabil dumneata nu te simti curentat de pretul energiei , pentru ca in final despre asta este vorba inlocuim marile sole manoase ale Romaniei cu „sole” voltaice, scoatem viile si livezile si plantam eoliene , si exportam energie ieftina afara ,platim energie scumpa in interior si mancam piine frantuzeasca si mere spaniole,italiene sau grecesti daca ne mai permitem!
  Dogrogenii cam asta au facut au interzis oilor si caprelor sa pasca pe dealurile pentru ca sa bata vantul, daca te intereseaza as putea sa-ti spun ca clima Dobrogei s-a schimpat o data cu eolienele dramatic!
  Dar nu despre asa ceva doream sa polemizez cu dumneata ,c , dar sa sustineti o asemenea enormitate nu mai pot sa o calific in vreun fel,decit aberant citez ”
  Si inca ceva: Basescu se tine de cuvant, a inceput cruciada aia impotriva Budapestei si daca aia i-au intrat in colimator nu-i vad deloc bine, omu’ cand o spune o si face, i-a decorat si pe cei din Muntenegru, stai sa se mai apropie si de sarbi, de sloveni, apoi toti acestia vor solicita Bruxelles-ului un punct de vedere… Pai tu ce credeai, ca se joaca, ca arunca vorbe-n vant? Cam asta-i in spiritul romanului, te lasa, te lasa, dar si cand il apuca… ”

  Ce ar inseamna pentru dumneata o fraza de genul „Un atac asupra Bucurestiului” ????
  Aveti puterea sa va explicati o asemenea fraza?
  Traian dupa ce a plantat prin partidul pastorului Tokes inversul dorintelor sale securiste de dezbinare a ungur8ilor , si a castigat si alegerile si referendumul cu ajutorul acestora prin interventia directa a premierului ungur, in loc de tain in ajuta pe dl. Orban in preajma alegerilor atacind opozitia sau mai bine spus pe candidatul din opozitie al premierului ungar.
  Pai asta este atac asupra Budapestei? Eu sincer va credeam , „mai sus”!

 61. 63 M.Voicu august 30, 2013 la 7:13 am

  @ SLAVU IOAN august 29, 2013 la 5:38pm ne scrie despre proiectul Roşia Montană, referitor la contractul de exploatare zăcământ.
  Dacă ar fi așa numai ce scrie la pct. Pct.6, FIRMA PRIVATĂ RMGC devine reprezentantul desemnat al Statului român în procedura de expropriere a terenurilor necesare exploatării. 👿
  Mihail Kogălniceanu considera că Vodă Știrbei a introdus ”tăgada țăranilor a orice drept asupra pământului, chiar a acelor drepturi care le erau recunoscute de secoli, recunoscute în cele din urmă, chiar de Codul Caragea. … stăpânii aveau drept de a izgoni depe moșie prisosul populațiunii…. Această reformă era departe de principiul creării micei proprietăți, proprietății absolute și individuale urmărite de generația progresistă. Legea lui Vodă Știrbei era un fel de comunism, care a îngreuiat mult aplicarea legii rurale din 1864.
  Parlamentul are a declara ilicite cedările peste Lege și peste Constituție; seamănă cu acelea din Contractul cu OMV pentru PETROM. Ca-ntotdeauna, răul are avantaj – că poate da oricât, că nu dă de la el. Dar, dă de dracu’ !

 62. 64 blogideologic august 30, 2013 la 7:38 am

  @ SLAVU IOAN
  Deja preşedintele Thomas Jefferson, puternic influenţat de Ideologia primară care la începutul secolului XIX a fost bine primită ca un acquis şi în ideologia naţionalismului românesc, scria o frază categoric îndreptată contra acestei distrugătoare guvernanţe corporatiste : „I hope we shall crush in its birth the aristocracy of our moneyed corporations which dare already to challenge our government in a trial of strength, and bid defiance to the laws of our country.” Din păcate, premierul Victor Ponta a abandonat “politica identităţii” aşa cum a fost ea formulată de către ideologul pro-Jeffersonian şi “istoricul de curte” –cum a fost supranumit de către maliţioşi– Arthur M. Schlesinger, consilierul preşedintelui J.F. Kennedy. În acord cu această “politică a identităţii”, noi trebuie să punem întotdeauna pe primul plan doar interesele naţiunii române, lăsând deoparte toate celelalte influenţe şi interese ascunse.

 63. 65 ZeV august 30, 2013 la 7:58 am

  Asa este Carcotasule…portavionul ca portavion, dar ce te faci cu submarinul ?!
  Aia, bomba, plina ochi cu misile nucleare, in afara de generatorul de caldura nuclear si cazanul de abur sub presiune. De fapt, asazisele nave atomice se bazeaza tot pe vechea tehnologie a aburului din sec XIX, dar cand spui ,,nuclear” suna sic al naibii…. 😉
  PS
  Sper ca Obama sa o ia in barba in Siria. Oricum, ar trebui sa i se ceara indarat premiul Nobel pentru pace, de catre un alt detinator de premiu Nobel, bineinteles. 😉
  Astia iar incearca sa ne prosteasca pe faţă, aşa cum au procedat cu armele chimice ale lui Saddam. Si acum le cauta in desert.
  Cum isi inchipuie cineva ca Bashar Al-Assad este atat de prost si inconstient ca, desi stie ca toti satelitii planetei sunt atintiti spre Siria, sa foloseasca efectiv gazele toxice ?
  Daca , totusi, s-au folosit, eventual de militari dezertori care au pus mana pe niscaiva depozite militare cu arme chimice, inseamna ca acestea exista. Dar nu ar fi Siria singura tara care le detine.

 64. 66 ZeV august 30, 2013 la 8:03 am

  Carco
  Nu te strufoca, amicul coarna este Buddha reincarnat. Doar acest si/sau Iisus nu aveau interese. Daca un om nu (mai) are niciun interes, inseamna ca este deja mort. Dar mai vorbeste in virtutea intertiei in/prin sub-spatiu.
  😉

 65. 67 blogideologic august 30, 2013 la 8:45 am

  Cum putem “ghici inteligent” evoluţia germenilor de întreprindere ? Vezi pentru început ca bibliografie ajutătoare un articol din NYT http://bits.blogs.nytimes.com/2013/08/29/reporters-notebook-divining-a-start-ups-potential/?hpw&_r=0 Mai departe, eu vorbesc liber. Probabil că doar 10 % dintre germenii de întreprindere reuşesc să îşi impună pe piaţă “propunerea lor de valoare” (“value proposition”). Atunci ? “Cea mai sigură cale de a învinge un obstacol este să îl ocoleşti”, spunea un înţelept pe vremuri. În privinţa germenilor de întreprindere, cei care doresc să reuşească intră mai întâi în zona antreprenoriatului pentru economia socială şi solidară. Aici, în locul obligaţiei de a-ţi înscrie întreprinderea pe o curbă a cererii pe piaţă, “propunerea de valoare” (în sensul definit de către Ideologul Etienne Bonnot de Condillac, adică “valoarea economică” înseamnă “crearea de utilitate”) poate fi sprijinită de stat (fie cel naţional, fie, în sens postmodern, de către UE) prin “abonamente şi garanţii”. Văd că printr-o mişcare foarte rapidă, domnul Dan Voiculescu s-a şi înscris la aceste “abonamente şi garanţii” ale Uniunii Europene, deşi ceea ce propune domnia sa de facto nu-i “propunere de valoare” autentică, pentru că nu creează utilitate.

 66. 69 Florin Luca august 30, 2013 la 9:02 am

  Buna ziua, Domnule Nastase.

  Am citit cu mare interes articolul dumneavoastra pe care l-ati publicat pe blog in data de 28 august 2013, referitor la energia regenerabila si sansa Romaniei de a deveni o putere energetica regionala.

  Cred, ca si dumneavoastra, ca Romania are un potential imens in acest domeniu si ca o strategie inteligenta care sa puna impreuna toate tehnologiile existente si sa maximizeze eficienta lor ne-ar duce departe.

  Intervin aici cel putin cateva elemente, care, dupa parerea mea, trebuie sa identifice o coerenta:
  – intre sistemele de productie, transport si distributie a energiei –> in momentul de fata, sistemul de transport este cu mult subdimensionat fata de capacitatile de productie, iar performanta sa tehnica este destul de slaba. Pe de alta parte, sistemele de productie eoliana au o capacitate de stocare a energiei destul de redusa;
  – la nivel de finantari – o mare parte din investitiile din energie din ultima perioada au fost subventionate si cu certificate verzi, care, in opinia mea, sunt supraevaluate si pot da nastere pe termen mediu unei bule financiare in acest sector. Pe de alta parte, s-au oprit investitiile in reactoare nucleare, care, pe termen mediu si lung, asigura energia cea mai ieftina. Cu titlu de exemplu, un reactor de ultima generatie de tip EPR (1.600 MW) ar putea fi implementat in 6-8 ani pentru un buget de aproximativ 6-7 miliarde de euro si ar avea o durata de viata de cel putin 40-50 de ani;
  – intre interesele actorilor-cheie ai acestui sector –> sunt de parere ca in momentul de fata in Romania sunt mult prea multi actori pentru ca sa se poata construi o strategie nationala coerenta in acest domeniu. Statul trebuie deci sa-si asume leadership-ul. Ar fi de preferat in acest sens identificarea a 2-3 parteneri internationali giganti care sa-i absoarba pe ceilalti actori sau chiar nationalizarea companiilor private care au strategii oportuniste;
  – la nivelul liberalizarii pietei –> chiar daca Bruxelles-ul solicita o liberalizare pe acest segment, ea trebuie sa fie facuta in acord cu puterea de cumparare a populatiei si cu apararea intereselor strategice ale Romaniei si ale actorilor cheie din industria energetica romaneasca;
  – la nivelul autoritatilor publice centrale si, mai ales, locale – prin dezvoltarea unor Parteneriate Public-Private de ameliorare a performantei energetice a oraselor.

  Este un subiect care ma intereseaza si va rog sa nu ezitati sa ma solicitati in caz de nevoie.

  Al dumneavoastra,

  Florin Luca

 67. 70 blogideologic august 30, 2013 la 9:18 am

  Thomas Jefferson defineşte ‘o artă pentru practicarea puterii politice’ http://www.nytimes.com/2012/11/11/books/review/thomas-jefferson-the-art-of-power-by-jon-meacham.html?pagewanted=all

 68. 72 Marian Nicolae august 30, 2013 la 10:37 am

  @ ZeV august 30, 2013 la 7:58 am

  Observ fara pic de uimire cum ai trecut deja in tabara noastra, care era adversa taberei tale !!!!!!

  Ce ti s-a intamplat ZeV de te-ai sucit peste noapte cu 180 de grade ????
  Ce-ti veni, de ce te iei de domnul Obama?

  Dar pe noi ne-ai intrebat daca te vrem in tabara noastra???

 69. 73 Fault august 30, 2013 la 10:38 am

  De cât rahat avurăm parte în ăşti 24 de ani, ţineam toată UE pe biogaz şi electrică.

 70. 74 Ghita Bizonu' august 30, 2013 la 11:27 am

  Din nebagare de seama s-a strecurat una bucata de ciudatenie. „Din 20 iulie 2013 fiecare proprietar va fi obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificatul energetic, altfel contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere fiind supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului civil. (de la finantistii.ro)

  Deja exista cabinete si preturi
  Pentru emiterea unui Certificat Energetic, pretul este influentat de suprafata desfasurata a locuintei.

  Tarifele noastre sunt:

  Garsoniera 250 lei, pentru garsonierele din Sectorul 2, Bucuresti
  Garsoniera 270 lei
  Apartament 2 camere 300 lei
  Apartament 3-4 camere 350 lei
  Casa cu suprafata desfasurata 4 lei/m2, nu mai putin de 400 de lei.

  Adicva unii „destepti8” frac si ei un ban ori de cate ori se vinde o casa..
  Ideea a aprut pre vremea lu Boc si cam are iz udresc (Noutzy Spaima ). Aferim sa fie primit boierilor!!!! Ca am as ao impresie ca benfivarii sunt acxeiasi ca cei prevazuti.

  Insa e asa interesant ca cum unii sunt abilitati sa tunda. Astia cu certificatu energetic ,,, Executorii judecatoresti care fura privatizati de Stoica ministrul justiei. Inresgistraile funciare ale proretatilor si ele..

 71. 75 ZeV august 30, 2013 la 1:10 pm

  Domnule Marian Nicolae, eu nu sunt in nicio tabara. Oircum, daca ar fi sa mai asociez cu cineva in vreo tabara ipotetica, as face-o doar cu doamnele si domnisoarele de pe acest blog. 😉
  In alta ordine de idei, de unde ati tras concluzia ca eu sunt fan al domnului Obama ? Ati ctit ce am scris pe blogul Bibliotecarului, in 2012 si in prima parte a anului curent despre marioneta de la Casa Alba , dar si in cateva comentarii postate chiar pe aces blog ? In ce limba vreti sa scriu ? Eu nu sunt nici bizonu si nici doru coarna.
  😉

 72. 76 George Hălărescu august 30, 2013 la 2:10 pm

  Foarte interesantă analiza. Dar găsirea unui compromis și a unei viziuni inteligente sunt vitale. Din punctul meu de vedere pentru a putea valorifica la maxim potențialul natural, fără a degrada ecosistemul trebuie avut în vedere cum putem face ca să valorificăm apa și vântul în perioadele în care avem precipitații și vânt, dar și energia solară atunci când este secetă. Totodată, trebuie valorificat și potențialul nuclear, deoarece este tot energie verde, dacă găsim spații să depozităm deșeurile în siguranță.

  Totuși nu ar trebui să neglijăm termocentralele, pentru că natura poate fi schimbătoare și ne poate crea probleme, de aceea termocentralele sunt o alternativă sigură pentru producția de energie.

  PS. Găsirea mai multor surse de a produce energie și procentele în care să se producă este cheia de boltă a viitoarei strategii naționale.

 73. 77 Marian Nicolae august 30, 2013 la 2:43 pm

  @ ZeV august 30, 2013 la 1:10 pm

  Domnule Zev, puteti sa-mi scrieti in ce limba doreste inima dumneavoastra, plecand de la sfanta catalana, cu popas prin inimoasa ebraica, cu „un brin” de francais urmat de cateva paragrafe in germana, tout de suite followed by cateva cuvinte in dulcea rusa….

  I mean only sky is the limit…..you are catching my drift je suppose…….

  Sper ca ati inteles unde bat din zarzavatul de mai sus……

 74. 78 blogideologic august 30, 2013 la 3:20 pm

  @ Adrian Năstase
  Este remarcabil ceea ce scrie domnul Florin Luca.

 75. 79 M.Voicu august 30, 2013 la 5:10 pm

  @ Ghita Bizonu’ august 30, 2013 la 11:27am scrie: “Din 20 iulie 2013 fiecare proprietar va fi obligat sa puna la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, dupa caz, anterior perfectarii contractului, o copie de pe certificatul energetic, altfel contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere fiind supuse nulitatii relative, potrivit prevederilor Codului civil.
  Adicătelea, UTILITĂȚILE ESENȚIALE (electricitate, apă curentă, încălzire…) nu definesc spațiul de locuire sau de muncă.
  Cetățenii primesc o sarcină să cheltuie pe încă o tichie ; se crează o ”piață pentru cei cu mapa” – care au ”intrare” să fie abilitați – sau erau, foarte habilitați, dacă au impus ce să facă omu’ cu banii lui, pentru hEi !
  E adevărat că în capitalism piața se formează, dar NU prin cerere de stat, asta făcea CSP-ul ❗
  Constituția definește în Art.79, alin.1: ”Consiliul Legislativ este organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării şi coordonării întregii legislaţii. El ţine evidenţa oficială a legislaţiei României.”, și la alin.2: ”Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ se stabilesc prin lege organică.”. Unde este SISTEMATIZAREA, PE PRIORITĂȚI ? 💡

 76. 80 M.Voicu august 30, 2013 la 6:45 pm

  UTILITĂȚILE ESENȚIALE (electricitate, apă curentă…), august 30, 2013 la 5:10pm
  Arătasem alt^dată ca firmele de utilități preiau infrastructura construită cu bani publici, ba și parte din aceea construită cu bani privați și încasează amortizări pentru o investiție pe care NU ELE AU FĂCUT-O; astfel, proprietatea publică, în primul rând, trece, “zi de zi și ceas de ceas”, în domeniul privat al firmelor de utilități foste publice – privatizate ”la rupere” ❗
  Propusesem reglementarea, și trec ”ani răi”, și nimic deși, prin Constituție, regimul lor juridic e diferit 💡

 77. 81 Sibilla august 30, 2013 la 10:23 pm

  @blogideologic,
  ascunde afaceri, clanuri și căpușe, monopolul baronilor loco, aia ascunde – par egzamplă, pe FEUDA Caraș-Severino afacerea eoliene e a odraslei masonului ayatollah ” liberal ” frunză”verde”,. duduia Sorana…

 78. 82 santinela august 31, 2013 la 7:34 am

  Valeu fratilor ce vad aici pe linga granita noastra,adica la ei.O gramada de unguri sint dati pe spate,au groaza in priviri,spaima-n ochi de ce o sa le faca Basescu.Serios ,vor sa treaca granita-n Romania si sa-i ceara iertare asimetricului.

 79. 83 Doru Coarna august 31, 2013 la 8:29 am

  @ Carcotasul,

  am lipsit o zi, a trebuit sa-mi recuperez de la munte fata, asa ca o iau in ordine, incep cu tine ca tu m-ai pornit…

  Daca tu esti acel cercetator de la Ploiesti care a afirmat ca ei fractureaza acolo hidraulic solul si scot gazele de sist de zeci de ani si nu s-a intamplat nimic rau, atunci tu esti acel ticalos… Daca nu, esti doar ridicol pt ca-l pui pe Victor Ponta in incurcatura, daca noi stim sa scoatem gaze de sist prin aceasta metoda, de ce nu o facem noi si de ce guvernul a concesionat exploatarea firmei aleia? Cred ca Viorel se va supara rau de tot pe matale…

  Dar mai jos vad ca esti pensionar militar, asa ca da-mi voie sa-ti subliniez ca acel specialist, daca o exista unul si nu este o intoxicare de presa cu scopul de a sustine politica guvernamentala, te-a dezinformat laolalta cu cei multi, din pacate… In astfel de situatii, logic este sa crezi pe cineva care stie… Acum, eu nu pretind ca stiu, eu imi postez parerea iar tu crezi sau nu, insa poti intreba pe altii care stiu si care nu sunt atat de patimasi intr-ale politicilor guvernamentale si care te vor lasa si pe tine, la un moment dat, fara apa potabila…

  Eu iti propun sa facem pace, ca la ONU, nu ne intelegem dar nici razboi nu pornim…

  Referitor la pericol, la reactoarele nucleare nu este vorba de pericol, termenul corect este cel de catastrofa! Exista atatea exemple, nu le insirui, dar uite ca japonezii nu-s capabili sa stinga focul de sub Fukushima… iar la acea data, cineva de pe blog ma tot contra, asa cum faci tu acum, sustinand ca aiurea, e vorba de tehnologie… adica noi avem tehnologie si amaratii de japi nu… a da, vorbeam de o firma care pusese niste garnituti anapoda la Cernavoda, sau cam asa ceva, sunt vreo doi ani de atunci…

  Uite ce stiu eu dupa ce am absolvit liceul de fizica de la Magurele si dupa ce am facut practica chiar acolo, la Reactor… era mai mult oprit, se folosea la cercetare, totul era rusesc, s-a incercat fabricarea de material nuclear medical dar fie nu s-a reusit, fie costa prea mult… Sef la CERN era, Dumenezeu sa-l ierte, prof. Ursu, un om pregatit si tare de treaba, de calibrul lui Radu Voinea. Prin urmare iti spun in cunostinta de cauza ca destui specialisti nu se simteau prea bine, insa atentie, acolo se facea cercetare, nu exploatare, deci toti isi asumau oarece riscuri, inclusiv noi elevii care faceam practica… Imi amintesc, unii, mai vechi, erau galbeni rau de tot… dar poate fumau mult, deh… nu?

  Catastrofa e ca totul merge bine pana cand se intampla… dupa ce se intampla, nu-ti ramane decat sa faci rost de suficiente cosciuge, Doamne fereste!… si de tratament anti-radiatii, daca statul are bani… Dar daca centrala devine particulara, cine crezi tu ca va putea plati asemenea costuri, basca distrugerea eco a zonei, Maricica srl?

  Si tot Maricica srl va plati si depozitarea pe termen nedefinit a rezidurilor raadioactive, sau tot fraierul roman, de la bugetul public via guvern???

  In Romania pretul curentului a sarit prima oara, dupa ce s-a dat in exploatare Cernavoda… acum avem eoliene si platim tot mai mult… cand vom avea panouri, vom plati si mai mult… deci las-o balta…

  Parerea mea e ca sportul asta cu energia este sport periculos, si ar fi bine ca statul sa detina monopolul, altminteri te miri ce firma creste facturile si iti baga economia in faliment… sau ia bani de la banci, nu-i restitutie si alea si-i recupereaza de la noi, confiscandu-i aluia afacerea… doar ca ala se cara in Bahamas, iar noi platim talentul lui de a fraieri, insa de condamnat nu vom condamna si adevaratii vinovati, adica cei care au facut posibil, prin vanzare, ca energia tarii sa fie pe mana cine stie cui, eventual strain de interesele tarii…

 80. 84 Doru Coarna august 31, 2013 la 8:54 am

  @ analist,

  sigur ca exista detalii extrem de importante, dar eu o iau pe scurtatura si nu intru in amanunte specifice ca sa nu stresez blogul… recunosc insa ca multe nu le stiu nici eu, altminteri fracturam eu hidraulic de mult, sisturile… Dar din cate stiu si din ceea ce am studiat, parerea mea e ca este o intreprindere periculoasa. Si pt ce? Nu se gasesc gaze pe planeta? Problema e ca platim preturi ridicole in comparatie cu altii, de dragul comisioanelor, si cam de aici incep motivele pt care trebuie sa ne aruncam intr-o noua asemenea aventura periculoasa…

  2. Cu fotosinteza ai dreptate, se intensifica la cresterea concentratiei ambiante incepand cu 0.03, insa te rog, spune-le si celor de pe blog cam pana la ce concentratie CO2 este posibila viata!

  Pt ca,,,,, colegii sa-si faca o impresie, lumea vegetala fixeaza mai mult azot din sol cand concentratia de CO2 din atmosfera creste incepand cu 0.03%, absorbind astfel mai mult deoarece planta creste mai repede, insa atentie mare: in gazele de esapament ale unei masini obisnuite, dar moderne, chiar asta-i concentratia de CO2!!! Adica atunci cand lumea vegetala incepe sa lupte la baioneta cu poluarea, noi vom respira ca din esapamentul unei masini si deci am mierlit-o de mult… Next civilisation!…

  3. Marturisesc ca nu stiu cine-i PN, sau am uitat, dar ca acolo toti vor ca productia sa scada, escaladand conflictul, e lucru cert! Pacat, Siria este o tara frumoasa in felul ei iar sirienii sunt agreabili, nu se compara cu vecinii… si eu nu-s xenofob… Guvernul merge copilareste pe principiul „tine-ma ca-l omor!”, fara sa patrunda insa resorturile intime, planetare, ale tragediei siriene…

 81. 85 ZeV august 31, 2013 la 9:07 am

  Marian Nicolae
  Fiti linistit, eu nu va VOI scrie, ci, voi scrie pur si simplu. Poate ca marile si apele lumii, vor aduce ,,sticla” si pe tarmul dvs. Dar nu este musai necesar….se poate trai si in suc propriu.
  😉

 82. 86 Doru Coarna august 31, 2013 la 9:23 am

  @ Dragi Puterity,

  ei da, celula solara reprezinta intr-adevar viitorul, insa este si aici o mica problema legata de pretul unor membrane speciale care sa permita hidrogenului atomic sa treaca, iar protonilor nu… Ideea este ca au reusit sa creeze un concept complex si viabil, mixand tehnologia solara cu pila de combustie si stocarea hidrogenului, ceea ce-i mare lucru, ramane insa costul… si normal, cine mama naibii altii decat nemtii? E in firea lucrurilor…

  Noi insa nu ne putem uita la Germania, noi abia ne mai uitam la Bulgaria…

  Ceea ce tot vreau eu sa spun aici pe blog este ca oricum ti-ai produce energie, pretul acesteia va fi vesnic in crestere datorita tehnologiilor aferente si politicilor naimite, si asta va dura pana cand o tehnologie absolut noua, revolutionara, va darama toata piata si va reseta si restarta astfel intreaga economia mondiala. Deocamdata insa, gazarii conduc lumea…

  Daca se petrece asta, s-ar putea ca nemtii sa fi cheltuit degeaba cu tehnologiile noi, asa cum au facut si in razboi cand au fabricat rachete si submarine in loc de bombardiere cu toptanul, grabindu-si propriul sfarsit…

  Eu raman la a crede ca energia geotermala este cea mai putin riscanta, cea mai ieftina si la scara nevoilor societatii moderne. Deocamdata.

  Pt viitor, eu cred ca drumul de urmat este de a converti energia spatiului! Da, spatiul exista pt ca cineva a investit o energie, si cum spatiu este destul, putem si noi, daca ne duce mintea, sa luam o catime acolo, Creatorul nu s-ar supara, ba cred ca i-ar place sa vada ca progresam totusi, cu toate prostiile speciei noastre, in sens absolut… Asta-i adevarata cale de urmat, cred eu. Si sunt sigur ca am fi ajutati, ca Proniile Cerului ne-ar lumina, ar fi tot asa, in firea lucrurilor ce exista pt ca cineva a investit o energie la scara Universului pt a le consuma, ca in gradina Raiului, sau ca in Biblie, „hraniti-va cu…”, ca nu are rost sa va explic de ce le-am facut si le cresc…

  Dar asta-i parerea mea, lumea musca naluca cea mai colorata insa, si exista unii care se pricep de minune sa le coloreze…

 83. 87 Doru Coarna august 31, 2013 la 9:35 am

  In ordine, iarasi randul Carcotasului…

  Tehnologia nucleara militara, navala, aero, submarina sau de uscat, este cu totul alta decat cea din centralele atomo-electrice obisnuite! La Armata costurile nu prea conteaza iar exploatarea este facuta de personal specializat, nu de catre angajatii unei firme economice care se lupta cu piata si lipsurile de tot felul, sau cu rigorile unei legislatii tot mai aberante…

  Ca sa te distrez, sa stii ca s-a incercaat chiar echiparea unor avioane, bombardiere globale, cu motoare atomice si treaba a mers, numai ca cerneau la sol radiatii pe tot parcursul si s-a renuntat… Civilii insa nu au reusit pana acum sa construiasca un reactor mobil, iar militarii aveau acum 50 de ani, unul zburator! Asa se vede mai bine diferenta si se inteleg mai bine ceea ce am spus mai sus, ca-i mare diferenta…

  Mai mult insa, militarii isi desfasoaara activitatea pe baza unui risc asumat prealabil si benevol, civilii din jurul unei atomocentrale insa nu au semnat nimic prin care sa ia cunostinta de riscurile la care vor fi expusi si sa le admita… locuitorii din Cernavoda platesc kilowattul ca si cei din Ploiesti!

  Stii, e ca si cum ai compara Loganul meu cu Lamborghini-ul tau…

 84. 88 Doru Coarna august 31, 2013 la 10:04 am

  @ Vsile,

  cauta mai acum o luna tot aici pe blog, inca de cand Basescu l-a atacat pe nenea ala ungur sef la Jobyk eu am spus ca-i face un serviciu electoral guvernului Orban, este clar, desi toata presa noastra nu pricepea ce l-a apucat ca marinar… Insa sa fim cinstiti, si din nefericire exista destui care pot sa confirme, nu o construi el mai nimic, dar cand e sa ti-o faca, ti-o face de nici nu stii de unde-ti vine… Deh, are omu’ un mare talent, poate nativ, la chestia asta cu impunerea propriei vointe… Si stii ceva? Decat sa faci pe natafleata, mai bine faci pe paraleul…

  Eu nu cred ca-i ok sa te bagi in ciorba altuia, dar in politica externa ramai cu burta goala daca nu te apropii diplomatic cu lingura la spate si nu o bagi, discret si hotarat, in oala altuia… Nu se va supara, si el (iti) va face la fel… Ai vazut, cand Basescu a dat cetatenie pe banda rulanta moldovenilor pt alegerile din 2009, Orban da si el acum, in acelasi scop, romanilor!… Si nu te poti supara, asa se supravietuieste azi, sa fim realisti, iti aduci voturi din afara sistemului! Tu crezi ca in Franta, aia din insule, care traiesc numai din ajutoarele oferite de Paris, voteaza anti-sistem?

  Mai trist e cand produci doar vorbe si apoi procedezi gresit, paralel cu jocul, atunci fie esti duplicitar, fie esti inca adolescent…

  De exemplu, nu cer eu, care nici n-o am, Steaua aia, ci ii conving pe cei care o detin, s-o predea… Eeeei, atunci Baselu’ nu mai avea ce sa raspunda ca eu n-o am, ci singura solutie era sa si-o depuna si el alaturi si apoi Ordinul s-o retraga pe a aluia… Daca insa unul cere aiurea si nu o are, altii vor si altii nu, iese fleasca, balega de Dambovita, starneste doar rasul si mici pasiuni televizate, nu un curent general de opinie favorabil tarii sai defavorabil aluia…

  Eu am mai spus-o si o mentin, Ponta va fi un premier bun si de mare anvergura CANDVA, acum insa nu e, tot asa cum nici Crin nu va fi un mare presedinte, ci unul iesit acolo, din spuma conjuncturilor de tot felul… De aceea cred eu ca se va recurge totusi la rocada, altii nu se intrevad a conta in fata sistemului in vreun fel… Sigur, daca nu-i blat atunci ei insisi s-ar putea ca inca sa n-o stie, dar ideea le va veni la anu’, ca singura solutie…

 85. 89 Doru Coarna august 31, 2013 la 10:12 am

  @ Carcotasu,

  am uitat, referitor la caldare, si centrala atomoelectrica are caldare, aburul invarte turbinele, nu neutronii, sa nu crezi ca nu are, dar emite si radiatii…

  Pt toti specialistii astia atomici, cumparati fratilor peste de la Cernavoda, cum treci podul sunt pescari si pe stanga si pe dreapta cu saci cu peste proaspat scos din Dunare, e mare, ieftin si bun…

  Apa aia deversata a racit agentul recirculat care raceste reactoarele, dupa ce entalpia a fost cedata turbinelor de abur…

  Pofta mare si scaldat placut!

 86. 90 Doru Coarna august 31, 2013 la 10:16 am

  @ all,

  daca am omis pe cineva, rog sa-mi fie cu iertare, este fara nici o intentie…

 87. 91 Cârcotaşu august 31, 2013 la 10:27 am

  Să fiu scuzat dacă mai prelungesc puţin discuţia pe tema energiei atomo-electrice.
  Dac-am adus în discuţie cazul portavionului George H W Bush am făcut-o pentru că, departe de a fi unicul caz (toate portavioanele în funcţie ale SUA şi submarinele aflate în serviciu îndeplinesc aceleaşi criterii). Au la bord câte o centrală atomo-electrică, de regulă cu două reactoare. De ce tip sunt ele, ce moderatori folosesc în reactor, e mai puţin relevant. Aceste reactoare însă, trebuie să îndeplinească nişte condiţii de siguranţă stricte, în acelaşi timp funcţionând în condiţii ce presupun mari riscuri în exploatare. Astfel, condiţia lor specifică, aceea de a funcţiona pe nave de război expuse celor mai mari riscuri, cu riscuri minime, ne fac să gândim altfel despre cum pot îndeplini acestea criterii de securitate nucleară. Aceste reactoare nu beneficiază de resurse mari de apă de răcire (nu tu Dunărea sau vreun lac, ceva) şi nu, nu-i cazul să vă închipuiţi că apa oceanului foloseşte la răcire. NU. Pentru asta se foloseşte rezerva de apă dulce a navei. Şi uite cum nu ne vine a crede, că doar Cernobâlul şi Fukushima tocmai de răcire au dus lipsă.
  Şi să nu-şi închipuie cineva că e vorba de vreo centrală specială. Nu, de fapt în caracteristicile portavionului se spune că propulsia e asigurată de 2 reactoare nucleare cu 4 turbine cu abur şi 4 arbori (ăştia sunt arbori elice). Crede cineva că s-ar fi pus în funcţiune aşa ceva dacă nu ar fi asigurată exploatarea în deplină siguranţă? În plus trebuie ţinut cont că în exploatare nu beneficiază de asistenţa de înaltă calificare la orice moment, că doar nu există câte un Einstein pe fiecare portavion sau submarin. Ah, am uitat de colegul nostru Coarnă, dar sigur lui nu i-ar încredinţa nimeni vreo responsabilitate, dânsul fiind anti!
  Problema poluării iar e tratată complet aiuristic de către „ecologiştii” de ocazie. Pentru aceasta nu uită să ne sperie permanent cu existenţa aşa-ziselor „reziduuri” care fiind radioactive sunt, n-aşa, extrem de periculoase. Ei se joacă aici cu nişte butoane care acţionează la nişte sensibilităţi ale ignoranţei noastre. Sigur, există reziduuri. Şi lemne dacă arzi, după ce se duce fumu-n vânt rămâne cenuşa. Dar există o diferenţă uriaşă: un reactor nuclear nu poluează mediul nici cu bioxid sau monoxid de carbon (cei mai periculoşi poluanţi, responsabili de efectul de seră), nici cu munţii de cenuşă specifici centralelor cu combustibili solizi. Reziduurile rezultate în urma a 10 ani de funcţionare încap să zicem într-un butoi. Şi da, sunt radioactive, dar nu la nivelul închipuit de ignoranţa noastră. Şi da, trebuie depozitate undeva în condiţii de siguranţă. Este acesta un preţ prea mare pentru o energie ieftină şi curată?
  Sigur, la nivel de hobby, cei cu bani, îşi pot permite să-i monteze panouri fotovoltaice şi să experimenteze câtă energie „pompează” ei în reţeaua electrică. La nivel naţional, însă, devine păgubos acest hobby când se vor construite parcuri eoliene. Dar cel mai sigur este că niciodată nu va deveni România „o putere energetică regională” cu asemenea resurse energetice, fie ele şi regenerabile. Nu acesta-i viitorul. Poate ne gândim la fuziune. Da’ deh, şi aia-i „periculoasă”!

 88. 92 Gavrila august 31, 2013 la 6:07 pm

  incep lucrurile sa se limpezeasca: memoria dl. Coarna ii joaca feste: pomenind de amintirea anilor dela Magurele, este mentionat prof. Ioan Ursu ca fiind directorul CERN – era pe atunci CSEN, comitetul de stat pentru energie nucleara. Cat despre acei oameni galbeni la chip dela Magurele, cine stie, poate prea multa supa de pui.
  Cat despre fizica, cat a invatat pe platforma Magurele se pare ca i-a fost de ajuns la Politehnica, ceea ce e suficient de onorabil pentru cei mai multi;
  problema apare cand se erijeaza in arbitru al unor chestiuni ce par a-i depasi capacitatea de intelegere si acceptare.
  Pentru Carcotasu as adauga ca in viitor reactoarele energetice pe filiera cu toriu promit cele mai spectaculoase rezultate si par a constitui o solutie pe termen mediu pentru foamea energetica a omenirii/in plus, nu sunt la fel de periculoase ca cele prezente pe filiera cu uraniu cand se pune problema folosirii produsilor de ‘ardere’ ca ‘materie prima’ pentru bombe nucleare.

 89. 93 Draghi Puterity august 31, 2013 la 7:17 pm

  @Carcotasu

  Si cand se termina si uraniul, ce mai bagam in reactoarele nucleare? Si ce facem cu deseurile? Dar cu riscurile? Chiar te lasa rece ca in fiecare zi de la Fukusima curg 300 de tone de apa contaminata radioactiv in Pacific? Sau tu oricum nu mananci peste oceanic…

  Fuziunea e o promisiune frumoasa, dar de 50 de ani suntem „tocmai pe punctul de a o controla”. Sa presupunem insa ca ea va fi candva realizabila. Cam ce crezi tu ca se va intampla cu planeta daca vom avea la dispozitie cantitati imense de energie ieftina?

  Avantajul energiilor regenerative e tocmai faptul ca sunt neutre in bilantul energetic al planetei. Soarele trimite pe pamant cam de 5000 de ori mai multa energie decat are nevoie omenirea. Cea mai mare parte a acestei energii se transforma in caldura. Panourile fotovoltaice nu fac altceva decat sa permita ca o parte din aceasta energie sa fie folosita de oameni inainte de a se „degenera” in exact aceeasi cantitate de caldura ca si cand nu ar fi folosita.

 90. 94 Draghi Puterity august 31, 2013 la 7:32 pm

  @Doru Coarna

  Pana o sa avem o „dioda” care sa „redreseze” jitterul cuantic, ca sa extragem energia vidului (*), avem un reactor de fuziune stabil care e garantat inca cateva miliarde de ani (soarele) si o tehnologie ieftina (explicata inca de Einstein in 1905, fapt pentru care a luat si Nobelu’ ) pentru a o folosi.

  Legat de energia geotermica, avand in vederea ca pe Terra noi stam pe coaja unui reactor de fisiune bazat pe thoriu, ar fi o prostie sa nu folosim 😉 Dupa cum stii insa, e nevoie de energie electrica pentru o pompa de caldura care „sa raceasca apa rece” si sa iti dea caldura in apartament. Asadar energia geotermica e o completare naturala a energiei fotovoltaice.

  (*) Si daca chestia asta e „neecologica” la nivel cuantic? Daca racind astfel vidul vom produce tot felul de fenomene inca neintelese pe deplin de tipul condensatului Bose-Einstein?

 91. 95 Cârcotaşu august 31, 2013 la 9:56 pm

  domnu’ Coarnă,
  Ţi-am mai remarcat reaua voinţă şi cu altă ocazie, nu-i prima oară. Cine-a zis că centrala de la Cernavodă nu are căldări? Dar chestia asta cu deversarea-n Dunăre a apei din circuitul primar de răcire este nu rezultatul fanteziei ci a p’afarismului. Cu asta orice părere ai emite nu prea mai poţi ridica pretenţii de credibilitate. Cu avionu’ ăla, nuclear, ai zburat? 😆 Nu mai avem nevoie de vânt, dumneata chiar eşti pericol mare, catastrofă carevasăzică.

 92. 96 Cârcotaşu august 31, 2013 la 10:10 pm

  PS – Dacă nu mănânci peşte de la Cernavodă dar mănânci din cel din Deltă, asta-i numai din cauza ignoranţei. Şi ce-i cu apele Dunării numai la Cernavodă? Ce au ele rău şi-n Deltă sunt curăţate? Cumva e un mister pentru tălică sensul curgerii apelor Dunării?
  Şi rotunjimea pe care-o pretinzi a o poseda dă rateuri. Dacă erai galben, să ştii că d-acilea ţi se trage. Altfel ar trebui să ştii că pe platformă la Măgurele au lucrat şi mai lucrează o mulţime de oameni şi ăştia nu erau izolaţi. Cunosc numai 3 ingineri din care 2 au lucrat (sunt pensionari), iar al treilea mai lucrează acolo. Nu eşti chiar aşa o raritate cum te pretinzi. Spunându-i unuia ce ne povesteşti nouă aici, mai ales aia cu apa deversată-n Dunăre, ţi-a transmis nişte aprecieri deloc măgulitoare. Dl Năstase m-a atenţionat, aşa că, din respect pentru domniasa, nu ţi le transmit.
  A propos cu atenţionarea d-lui Năstase. Domnia sa, care a fost, printre altele, şi şeful diplomaţiei, ştie ce-i aceea delimitare de nişte termeni, fără însă a-mi afecta cele spuse. Dumneata, deţinătorul adevărului, ar trebui să fii suficient de smart ca să-nţelegi cum stau lucrurile.

 93. 97 Cârcotaşu august 31, 2013 la 10:17 pm

  PS2 – Ceea ce am spus despre Ploieşti este foarte clar, acela era un link care te-ar fi condus la un articol pe care dacă-l citeai mă scuteai de a-ţi suporta… „delicateţea”. Aşa că nu sunt nici ticălos şi nici ridicol, dumneata însă manifeşti destulă suficienţă pentru a vorbi despre ce habar nu ai. Citeşte articolul, nu numai citatul şi după aceea aştept să-ţi ceri scuze. Ăsta fiind numai un fel de-a zice, nu-mi închipui niciun moment că ai fi capabil de a recunoaşte că te-ai repezit cu capu-n zid.

 94. 98 Doru Coarna septembrie 1, 2013 la 6:04 am

  @ Carco,

  sa ma scuzi si pe mine ca astfel inchei: cu exceptia ultimului alineat, ai postat mai sus numai prostii… Nu te mai baga in chestii pe care nu le stapanesti… si retine, Einstein nu s-a ocupat de fizica termonucleara, asa ca degeaba l-ar avea la bord portavioanele… ale caror reactoare sunt racite cu sodiu topit, care la randul sau este racit in schimbatoare de caldura ce produc aburi care invart turbinele, si care abur subracit apoi este recirculat, dar toate componentele sunt racite cu apa din mare… si da, reactoarele ambarcate nu au la dispozitie pt racire Dunarea sau vreun lac, ci insusi OCEANUL…

  Te rog, serveste peste prins la Cernavoda si ai sa vezi, probabil in vreo zece ani iti va creste o coada…

  Ar trebui sa afli ca de cand s-a pornit Cernavoda, speranta de viata in Delta Dunarii s-a redus, fapt bineinteles bagat sub pres de catre autoritatile de tot felul ssi de toate culorile, si din toate perioadele… dar spitalele sunt pline!

 95. 99 Vsile septembrie 1, 2013 la 6:55 am

  Dorule,

  Una spun eu alta spui dumneata!

 96. 100 M.Voicu septembrie 1, 2013 la 10:30 am

  @ ALL
  @Gavrila, august 31, 2013 la 6:07 pm scrie rituos: ”se pare ca i-a fost de ajuns la Politehnica, ceea ce e suficient de onorabil pentru cei mai multi”
  Nu rezultă unde este ”sus-ul” și dacă de-asupra nu e o ”onorabilitate” dezonorantă ajunsă unde nu trebuie !
  Toate contribuțiile sunt cu miez, dar mai mult ca : to be discovered, or to be optimized.
  Să legiferezi redevențe sub rata dobânzii și de multe, multe ori sub nivelul practicat în lume – asta arată unde sunt resursele neutilizate – și soluția e în Constituție (inalienabilitatea proprietății publice), și în Codul Civil (nulitatea convențiilor ilicite) 💡
  Cât privește iEcologia, avem legi care stabilesc distanța dintre fântână și closet, dar nimic despre injectări mengele-istice în sol și nici studii de difuziune a lor spre pânza freatică – deși orice cinetică a fenomenului lovește criminal și în generațiile viitoare

 97. 101 Cârcotaşu septembrie 1, 2013 la 10:58 am

  @ Vsile, Marcus,
  Bre, săriţi! Doru Coarnă zice că el bagă apă din ocean în schimbătoarele de căldură, să răcească reactoru’ de pe portavionu’ USS George Bush, că doar în ocean e dăstulă apă bre, nu se bagă de seamă!
  @ Draghi Puterity,
  Dom-le nu ştiu cum e la Fukushima cu apa deversată-n ocean, da’ amicu’ lu’ matale Doru Coarnă zice că portavioanele şi submarinele cu propulsie nucleară din dotarea SUA, sunt construite să deverseze mii de tone de apă contaminată în ocean, că doară aşa s-ar răci, vezi Doamne, reactoarele lor.

 98. 102 Cârcotaşu septembrie 1, 2013 la 1:12 pm

  Domnule, e lucru mare ăsta cu părerile lu’ Doruţu! Păi toate guvernele, de la începerea construirii centralei Cernavodă sunt pasibile de a fi acuzate de genocid. Păi da, că cică reactoarele deversează ape poluate în Dunăre. Asta, pentru guvernele Româneşti e un fel de apă la genunchi, da’ ar fi chiar obligatoriu de a fi sesizată Comisia Dunării, că cu bunăştiinţă, guvernu’ României a pus în funcţiune o centrală atomo-electrică care poluează Dunărea. Şi asta n-ar fi nimica. Toate guvernele lumii trebuie să fie incriminate şi să răspundă pentru hotărârile de a construi centrale atomo-electrice, că toate, cu bunăştiinţă, după amintirile sale din liceu’ de la Măgurele, poluează planeta, la modul criminal, genocidar!
  Bre, Dorule, lămureşte-mă şi pe mine care-i diferenţa dintre iradiat şi contaminat, bre! Ştii?

 99. 103 Centru septembrie 1, 2013 la 4:17 pm

  Investitiile in eoliene din Dobrogea sunt investitii cehe , portugheze , daneze . Efort al Statului roman ? Zero efort , zero merit . Cand putem vorbi la mese rotunde de ce sa muncim , nu ? Daca aveti timp faceti o vizita pe centura lasata de izbeliste a Brasovului sau la capatul Gilau peste Somes al autostrazii Transilvania , de ce nu la viaductul de zeci de milioane de la Barcau sa vedeti cum ruginesc pilonii si se surpa lucrari incepute si abandonate … Asta e Stat ? In care se creeaza ministere Mari Proiecte care nu fac nimic concret , date unor filfizoni iresponsabili ? Putere regionala cand Statul ingheata investitiile ?

 100. 104 Centru septembrie 1, 2013 la 4:29 pm

  Nu sunt investitii romanesti , nici una din eoliene nu este acolo datorita meritului Statului roman .Din martie 2012 investitiile de Stat , strategice , sunt blocate . Puterea are cinismul de a arunca praf in ochii opiniei publice vorbind de autostrazi Brasov Comarnic , Pitesti Craiova sau Bucuresti Sud cand plateste PENTRU ABANDONUL celor 64 de kilometri dintre Bors si Barcau 37 de milioane de EURO lui Bechtel ( sectorul costa 100 de milioane ca sa fie terminat ! ) plus 1,2 milioane pe an pentru paza . Putere regionala cu asemenea guvernanti ?

 101. 105 Doru Coarna septembrie 1, 2013 la 4:54 pm

  @ Carcotasu,

  eu te-am anuntat ca ma opresc, cedez primul… Tu poti continua cat vrei, oricum nu castigi nimic… Sigur ca ai dreptate pe toata linia, mergi pe ideea asta si pe mai departe, dar sa ne arati si noua unde ajungi…

  Eu vorbeam de fluxul secundar, nu de cel primar…

  Asta cu atomica nu e prima mare jegosenie a guvernelor de pretutindeni, guvernele noastre fiind in frunte bineinteles, uite si E-urile, uite si pseudomedicamentele, uite si porcaria aia de chimicala impusa prin Codex Alimentarius ca ingrasamant sau ce mama naibii spun ei ca e, uite exploatarea cu cianuri, uite otravirea panzei freatice, uite radiatiile de inalta frecventa emise de toate releele de telecomunicatii telefonice instalate pe toate blocurile, uite si energia verde care de cand exista mareste facturile, uite multe asemenea chestii pe care guvernele le impun sau le admit iar oamenii ii cred pe cuvant ca sunt studiate, ca nu iradiaza, ca nu otravesc, ca nu fac rau ci bine, etc…

  Tu continua sa fii credul, eu insa nu-mi permit… si nici nu-mi place sa platesc eu, indirect, pe langa zvasturile de tot felul, si asemenea smecherii.

  Salutari!

 102. 106 Doru Coarna septembrie 1, 2013 la 4:56 pm

  @ Vsile,

  se poate sa-ti fi adresat raspunsul altuia, imi cer scuze dar m-a agasat carcotasu’ cu inocentele lui…
  Nu a fost cu intentie, desigur.

 103. 107 Doru Coarna septembrie 1, 2013 la 5:30 pm

  @ Draghi Puterity,

  ridici o problema extrem de complexa si nu cred ca se poate rezolva altfel decat vazand si facand, pas cu pas, experimental, la scara din ce in ce mai mare… daca este sa ne lase, ne lasa, sau daca nu ce sa se intample, sa racim noi mai repede Universul? Normal ca trebuie abordat cu timiditate, ca in orice inceput… Dar ma feresc de a intra mai in amanunt pe acest blog, unu pt ca si asa, prea multe amanunte plictisesc si doi, unii abia asteapta sa nege ideile ce nu le inteleg odata cu oamenii care le au, asta e, oameni sunt si ei… pt ei Pamantul inca este plat si in centrul Universului…

  Cu pompa de caldura trebuie vazut, nu cred ca niste panouri fotovoltaice o pot alimenta, dar tehnologia hidro este verde, slava Domnului!

  Vidul… eu nu consider ca este vid, eu cred ca spatiul este constituit fizic din linii de dipoli cuantici inlantuiti, stringuri le numesc unii desi cand scriem ecuatiile intelegem altceva, cu cat mai multi dipoli, cu atat mai mult spatiu… de ce oare s-ar curba gravitational vidul? Adica spunem ca-i vid cand nu stim ce altceva sa spunem… iar campul trebuie sa aiba un purtator de efect, altminteri cum se propaga energia? Si daca exista ceva si se propaga energie, sa ciupim si noi acolo ceva din ea… Avantajul este imens, odata tehnologia pusa la punct, expansiunea civilizatiei umane in Univers este asigurata, nu stocam si nu caram energie, ci o putem lua de oriunde… iar daca nu costa, rezolvam orice, terraformam in ultima instanta pt ca Pamantul este cam batatorit in urma industrializarii, sigur, obiectiva ca etapa in devenire, dar uite ca si posibil funesta…

  Condensatul Bose-Einstein este o abordare, dupa cum stii este una din cele cateva posibile, eu insa nu mai vad lucrurile decat prin prisma subfizicii, eu am facut-o si cum sa-ti spun, ma satisface total si simt eu ca asta-i calea, ma trage o atza intr-acolo, nu stiu de ce… Si oricum, nu am energia, ca individ, sa conduc cruciade planetare pe probleme fundamentale, las altora care vor sa se afirme activitatea asta, eu ma multumesc sa imi tot verific teoria si sa avansez pe cont propriu bucurandu-mi creierul, ce sa-mi dea altii, cartoane, diplome, titluri, bune la ce, la piata, sa iau rosii mai ieftine, sau kw-ul de la Renel? Apoi, eu nu sunt un luptator de felul meu, ma consum cand dau de idioti, eu sunt o fire contemplativa, prin design ca sa zic asa…

  Mersi.

 104. 108 Doru Coarna septembrie 1, 2013 la 5:54 pm

  @ Vsile,

  am recitit si revin.

  Clima Dobrogei s-a schimbat dar sa fim seriosi, nu datorita eolienelor care perturba oile, asta-i la scara prea mica, ci datorita desertificarii care provine din schimbarea curentilor majori de aer, adica vine cam tot anul aer cald din S-E, aproape ca nordul nici nu mai bate… Pt acelasi motiv, daca privesti o harta de profil, vei vedea cum desertificarea asta se tot intinde de vreo 40 de ani si inspre Baragan, unde nu sunt eoliene si unde graul si porumbul cresteau de mama focului iar acum trebuie facut un canal de irigatii daca mai vrem Baragan…

  Oricum, oile alea au plecat demult, le-au dus alde Hayssam si le-au papat fratii nostri arabeti, oi mai au doar machidonii, acum cine are capra este multumit ca mananca fruze, iar pe plaja te usuci daca nu bei permanent… stiu bine treaba, am chiar si rude acolo in Dobrogea, olteni din Cadrilaterul retrocedat…

  Despre atac, cand spun cruciada nu inseamna atac in zilele noastre, ci crearea unui val comun de presiuni asupra Bruxelles-ului pt explicatii, sau ratiuni, ca nu ni se intampla numai noua… Ca ungurilor nu le place asta e problema lor, nici noua nu ne place cand vantura revizionismul, iar ce semeni si culegi…

  Sigur ca Basescu ii face jocul lui Orban in detrimentul opozitiei, dar barem face ceva, si-l scoate dator… si Orban, dupa alegeri, va uita de tinutul ala si problema lor, toti promit si apoi uita, sau gasesc ca nu-i momentul, etc.
  Dar ce putea face? Daca facea nu ce a facut, ci ce a zis Ponta facea degeaba, trebuia altceva la inaltime prezidentiala, la scara europeana…

 105. 109 Cârcotaşu septembrie 1, 2013 la 6:26 pm

  @ Doru Coarnă,
  Păi zi aşa dom-le, c-am priceput şi io abia acu’, că-i vorba de conspiraţia mondială, m-am prins că te abţii să numeşti iudeo-masoneria. Sigur, noi, credulii n-avem destulă snagă să ne opunem la tot ce mişcă, încă mai credem că ni se vrea binele, când de fapt…
  Parcă acu’ vreun an, în urma unei campanii din astea verzi, madam Merkel ne povestea cum va închide Germania toate centralele atomo-electrice pe care le deţine, urmând să treacă pe energie „verde”. Era şi ea o activistă declarată împotriva conspiraţiei. Eu încă aştept să văd minunea asta. Se cheamă că-s fraier, nu?
  Acu’ înţeleg să abandonez discuţia, ca neavând niciun rost. Da’ data viitoare, când mai vine vorba de energie verde, bagă direct p-asta cu conspiraţia, nu mai veni cu argumente rizibile ca ăia galbeni în obraji, peştele de la Cernavodă, apa de ocean în schimbătoarele de căldură, că unii le numesc absurdităţi şi nu de alta, da’ compromiţi bunătate de lecturi din Protocoalele Sionului.
  Contrasalutări!

 106. 110 Draghi Puterity septembrie 1, 2013 la 9:51 pm

  @Carcotasu

  Dom-le nu ştiu cum e la Fukushima cu apa deversată-n ocean

  E asa:

 107. 111 vsile septembrie 2, 2013 la 7:29 am

  Dorule ,nu inststa deoarece…cobori!

 108. 112 Draghi Puterity septembrie 2, 2013 la 3:47 pm

  @analist

  Afirmi: Un lucru important, uitat de toti este ca atunci cand concentratia C02 creste de la 0,03 la 0,04 intensitatea fotosintezei creste.

  Pana cand? La nesfarsit? Nu cumva plantele si algele de pe Terra s-au adaptat timp de sute de milioane de ani sa proceseze CO2 doar intr-un anumit domeniu de concentratii? Eu citesc tot mai des in ultima vreme despre cum capacitatea de absorbtie a CO2 a oceanelor se apropie de saturatie. Un exemplu la intamplare:

  http://content.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,1929071_1929070_1941227,00.html

  In plus se pare ca mai exista si alte efecte care actioneaza intr-un sens nedorit. Padurile tropicale absorb mai putin CO2 odata cu cresterea temeperaturii iar apa oceanelor devine mai acida daca poate dizolva mai mult CO2 datorita unei temperaturi mai ridicate, ceea ce e defavorabil algelor, s.a.m.d.

  https://theconversation.com/as-temperatures-rise-tropical-forests-absorb-less-co2-16301

  Avem asadar de a face cu o suma de limite, ba chiar mai rau, de reactii pozitive, care duc in final la o cresterea ACCELERATA a continutului de CO2 in atmosfera, principalul gaz care contribuie la efectul de sera. Iar incalzirea globla rezultata nu e tocmai o veste buna, in sensul ca nu mai trebuie sa incalzim iarna, ci inseamna fenomene meteorologice din ce in ce mai extreme: uragane, seceta, parjol, inundatii, tornade, grindina uriasa, s.a.m.d.

  Clima Terrei e un fenomen foarte complex (inca imposibil de modelat exact chiar si pe cele mai puternice supercalculatoare), care se afla intr-o stare fragila de metastabilitate. Daca reusim sa iesim din domeniul de stabilitate (pe care in lipsa unor modele adecvate nici macar nu il putem stabili exact), va urma o perioada haotica, dupa care eventual ea se va stabili la cu totul alti parametrii (pe un alt atractor cum ar spune un matematician). In mod evident parametrii mai potrivnici vietzii, deoarece viatza s-a adaptat lent la cei de acum.

  In numele caror principii merita sa ne riscam existentza, mai ales cand avem solutii fiabile pentru a evita acest deznodamant?

 109. 113 M.Voicu septembrie 2, 2013 la 7:56 pm

  @ Draghi Puterity septembrie 2, 2013 la 3:47 pm.
  Ați reluat o greșeală: apa oceanelor devine mai acidă dacă poate dizolva mai mult CO2 DAR, datorita unei temperaturi mai ridicate, conținutul de gaze scade (ele au coeficientul de temperatură, INVERS).
  În natură echilibrele se deplasează în sensul scăderii efectului forțelor exterioare (Principiul Le Chatelier) – așa că natura nu face studii de fezabilitate; LE ARE !
  Între timp, s-a dus țițeiul. Banca Națională nu a vrut aur scos de români, dar a făcut piață ”împrumutului” ! Pentru proprietatea publică (inalienabilă prin Constituție), prin ”asemenea jaf de concesionare” România ar primi DOAR 6% DIN VALOARE plus CIANURA…
  Cine-a semnat concesionarea pentru 6% , să-și concesioneze averea pentru 6% – ”să ne dea un semn și nouă…”

 110. 114 M.Voicu septembrie 2, 2013 la 7:58 pm

  @ Draghi Puterity septembrie 2, 2013 la 3:47 pm.
  Ați reluat o greșeală: apa oceanelor devine mai acidă dacă poate dizolva mai mult CO2 DAR datorita unei temperaturi mai ridicate, conținutul de gaze scade (ele au coeficientul de temperatură, INVERS). În natură echilibrele se deplasează în sensul scăderii efectului forțelor exterioare (Principiul Le Chatelier) – așa că natura nu face studii de fezabilitate; LE ARE !
  Între timp, s-a dus țițeiul. Banca Națională nu a vrut aur scos de români, dar a făcut piață ”împrumutului” ! Pentru proprietatea publică (inalienabilă prin Constituție), prin ”asemenea jaf de concesionare” România ar primi DOAR 6% DIN VALOARE plus CIANURA…
  Cine-a semnat concesionarea pentru 6% , să-și concesioneze averea pentru 6% – ”să ne dea un semn și nouă…”

 111. 115 Draghi Puterity septembrie 2, 2013 la 9:27 pm

  @M. Voicu

  Intr-adevar, am gresit la un punct, apa calda dizolva mai putin CO2 decat cea rece. Insa acidificarea oceanelor e o realitate (+30% de la inceputul epocii industriale), chiar daca nu legatura directa cu incalzirea globala, ci cu alte efecte ale poluarii.

  „Since the beginning of the Industrial Revolution, the pH of surface ocean waters has fallen by 0.1 pH units. Since the pH scale, like the Richter scale, is logarithmic, this change represents approximately a 30 percent increase in acidity. Future predictions indicate that the oceans will continue to absorb carbon dioxide and become even more acidic. Estimates of future carbon dioxide levels, based on business as usual emission scenarios, indicate that by the end of this century the surface waters of the ocean could be nearly 150 percent more acidic, resulting in a pH that the oceans haven’t experienced for more than 20 million years.

  sursa: http://www.pmel.noaa.gov/co2/story/What+is+Ocean+Acidification%3F

  Pana la urma concluzia e aceeasi. Ca sa putem sa continuam sa ne dezvoltam in mod sustenabil, trebuie sa cautam acele tehnologii care nu ne distrug mediul ambiant.

 112. 116 M.Voicu septembrie 3, 2013 la 11:47 am

  @ Draghi Puterity septembrie 2, 2013 la 9:27 pm MulTțămesc pentru că revedeți subiectul. Citați: “Since the beginning of the Industrial Revolution, the pH of surface ocean waters has fallen by 0.1 pH units.
  Asemenea creștere nu poate fi din cauza dioxidului de carbon – căci acidul carbonic este în echilibru cu CO2 . Creșterea constatată este, în primul rând, prin dioxidul de sulf, pentru că acesta este marele poluator în industrializare și, în plus navele nu utilizează vre-o ECO-păcură. România nu mai poluează cu navele, este bine ?; dar plătim să avem mai puțini poluanți – ca să avem mai puține din toatele ! Oricum, ”diriginților” nu le pasă, că ei sunt exceptați prin dreptul forței. E ca la circulația auto: 1)-Dăăștepții nu au calculat cât e consumul ca mașinile să meargă și ziua cu luminile aprinse – că plătește cetățeanul, și 2-sunt verificate cu cele mai sofisticate instrumente, micrometric (și plătește cetățeanul), dar în drumuri gropile sunt decimentrice și cu duiumul, dar cetățeanul plătește taxa de drum, ha(os)utorităților.
  La abordarea problemei ecologice, întâi contrază incechitățile și în al doilea rând distanța față de optim – că nimeni nu cumpără un apartament care nu are bucătărie, dar pe toți îi deranjează mirosul de pe casa scării ❗

 113. 117 din opozitie noiembrie 22, 2013 la 8:47 pm

  Domnule .. Nastase. Sunt onorat sa va contrazic… Ok, or fi eco-frendly panourile, dar sa stiti ca cineva a facut un calcul referitor la cat de mult se poluaza natura datorita procesului de fabricare a unui panou. SI a rezultat din calcule si masuratori ca le tre nu stiu cati ani de productie continua ca sa se recupereze cantitatea de… poluare produsa. In orice caz este recomandabila chestiunea asta si din motive economice. Ca sa mai circule banu de la unu la altu.

 114. 118 Electric Power Systems | EPS februarie 16, 2014 la 11:51 pm

  Romania are acces la factori foarte importanti dpdv al energiei regenerabile: zone cu expunere solara si eoliana, iesirea la Marea Neagra deci potential de energie eoliana mareica.
  Cadrul legislativ exista, tehnologiile sunt existente si ele si au scazut foarte mult ca si cost, insa parerea mea ce lipseste din acest context este o strategie corespunzatoare de informare a oamenilor.


 1. 1 Energia regenerabila si sansa ca Romania sa devina o putere energetica regionala | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe august 28, 2013 la 12:40 pm
 2. 2 Despre un sondaj… « Motanul Incaltat Trackback pe august 30, 2013 la 4:59 am
 3. 3 Premierul Victor Ponta a abandonat “politica identităţii” | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe august 30, 2013 la 8:01 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: