“Factorul rom”

Acesta este titlul editorialului meu din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

In ultimele zile s-a discutat mai mult despre romi, prin prisma spitalizării şi, ulterior, a decesului regelui Florin Cioabă – Dumnezeu să-l ierte! Din nou, problema romilor a fost abordată, emoţional, într-o strategie pe termen scurt, cu finalitate electorală. La fel ca în cazul comunităţii maghiare din România, Traian Băsescu s-a îndreptat spre comunitatea romilor, timp de aproape zece ani, exclusiv pentru motive de vot, pentru a mobiliza voturile acestora, prin gesturi de compasiune sau de simpatie, în bătăliile electorale. Această abordare este extrem de periculoasă. Fără a gândi şi a pune în aplicare o strategie pe termen lung, cei care ar putea manipula voturile romilor ar putea influenţa major viaţa politică din România. Deocamdată, aceste voturi, în diferite locuri din ţară, sunt fragmentate, în viitor însă, dacă nu se vor găsi soluţii pentru integrarea lor, romii ar putea reprezenta o sursă puternică de frământări şi nu numai.
In 2001, la doar patru luni de la preluarea guvernării, am adoptat o hotărâre de guvern ce conţinea Strategia Guvernului României de îmbunătăţire a situaţiei romilor, strategie ce viza, prin peste 120 de măsuri concrete, domenii cum ar fi administraţia şi dezvoltarea comunitară, locuinţele, securitatea socială, sănătatea, justiţia şi ordinea publică, protecţia copilului, educaţia, cultura şi cultele, comunicarea şi participarea civică, existând un Comitet mixt de monitorizare, comisii ministeriale pentru romi, experţi locali pentru problemele romilor. Intr-o anumită măsură, programul “Cornul şi laptele” i-a avut ca principali destinatari pe copiii romi. Spre sfârşitul guvernării, am înfiinţat Agenţia naţională pentru romi – care s-a ocupat de procurarea documentelor de identitate şi a început să pregatească măsuri pentru crearea unor locuri de muncă, inclusiv prin concesionarea de către stat a unor terenuri care să fie folosite pentru cultivarea de produse, construcţia de locuinţe etc. Ideea de bază era aceea de socializare şi integrare a romilor prin educaţie şi locuri de muncă. Ce a făcut Băsescu pe direcţia asta timp de zece ani? Răspunsul îl veţi da singuri…

Pe de altă parte, problematica romilor nu mai este de mult o chestiune strict românească. De aceea, în 2007, i-am trimis o scrisoare deschisă premierului Tăriceanu, prin care îi propuneam ca România să acţioneze, la nivelul Uniunii Europene, pentru crearea unei Agenţii europene pentru romi, astfel încât banii comunitari să fie utilizaţi judicios, nu pentru seminarii în care să fie platiţi diverşi experţi occidentali care să ne spună că situaţia romilor e complicată, ci pentru punerea în practică a unor măsuri concrete, monitorizate cu rigoare. Cred, de atfel, că o astfel de iniţiativă ar trebui reluată.

In fine, consider că o acţiune socială mai dinamică, în parteneriat cu statul, a cultelor din România – în special a Bisericii Ortodoxe Române – ar fi necesară, la fel cum s-a întâmplat la începutul anilor 2000 în chestiunea copiilor abandonaţi. Altfel, în mod natural, singurele care se vor extinde în zona acestei etnii vor fi bisericile neo-protestante.

54 Responses to ““Factorul rom””


 1. 1 blogideologic august 20, 2013 la 5:03 pm

  Nişte consideraţii franţuzeşti despre “ideologia nomadismului” http://www.lemonde.fr/idees/article/2011/06/24/mefions-nous-de-l-ideologie-du-nomadisme_1540133_3232.html

 2. 2 mentionat in e-mail august 20, 2013 la 5:09 pm

  Anul trecut am lucrat la o fabrica de lactate, timp de 2 luni. Soferii care duceau laptele si cornul pentru copii din satele Prahovene mi-au spus ca pentru multi micuti acel corn si laptele era singura sansa de a se hrani. unii dintre ei saracutii mai duceau si fratiorilor de acasa care nu erau la scoala.

  Acest proiect este unul foarte bun din punct de vedere uman.
  Ar trebui totusi un „up-grade”, in sensul suplimentarii portiei acolo unde elevul duce si fratiorilor…

 3. 3 mentionat in e-mail august 20, 2013 la 5:15 pm

  erata ! acel corn si laptele era – acel corn si laptele erau ! viteza fara up-grade ! 🙂

 4. 4 NICOLETTE ORGHIDAN august 20, 2013 la 5:54 pm

  Oricum se caută a se face din orice eveniment (pozitiv sau negativ) din țară știre de primă pagină, de ce nu, uneori turnându-se gaz pe foc, ignorându-se și cea mai elementară deontologie jurnalistică. Păcat că nu au fost continuate acele programe de integrare a romilor în societate și, de ce nu de urmăririe a fondurilor alocate pentru această etnie! Cine știe în ce buzunare au ajuns, câte așa-zis ,,direcții de implementare”n-au luat acele fonduri!

 5. 5 Genoveva august 20, 2013 la 5:56 pm

  Probabil pe tv vom avea o saptamana de tiganeala,si uite-asa eu fac economie la lumina iar Electrica pierde.Si mai au pretentie ziaristii ca sunt intelectuali.Ei sunt cei care au introdus kitsch-ul in viata noastra si spun ca asta se cere,iar noi cei care privim spunem ca asta ni se da.Noi nu cerem vulgaritate.

 6. 6 Cicerone Stanescu august 20, 2013 la 6:12 pm

  Problemele prezentate sunt corect percepute iar solutiile sunt corecte. Ce folos ca exista astfel de oameni, care sunt in stare prin gandirea lor sa rezolve probleme foarte complicate, daca acestia, atunci cand se afla la putere, nu primesc largul concurs al colegilor din Parlament si al celor din forurile UE? Judecatile valoroase care nu pot fi puse in practica devin povesti. E tare trist ca un om de valoarea Dlui Nastase, ca urmare a unor coterii ,e impiedicat sa poata pune in practica ce gandeste.

 7. 7 Adrian B. august 20, 2013 la 6:32 pm

  Cred ca problema rromilor o va rezolva tot TIMPUL !

  Alaturi de celelalte probleme ” secundare ” ale societatii , cum ar fi :

  problema locuintelor ,

  problema locurilor de munca ,

  problema alimentelor , medicamentelor , carburantilor si utilitatilor ieftine ,

  problema sanatatii ,

  problema invatamantului , etc.

  In epoca Basescu – Ponta , se rezolva alte probleme , gen : cresterea taxelor si impozitelor , inventarea unor taxe si impozite noi , crearea unui stat politienesc , mineriada din 1991 , revolutia din 1989 , problema tortionarilor , retrocedari , nepotisme , arestari la comanda , activitati de PR si de imagine , plimbatul cu elicopterul , big brother , concerte in aer liber , bai de multime , sensuri giratorii , copaci vopsiti si alte activitati VITALE !!! 🙂

 8. 8 papasha august 20, 2013 la 9:17 pm

  @ AN

  Poate – mi explici si mie draga vechi prieten , cum se poate ca dupa 20 de ani de zeci de milioane de euro si sute de programe bagate cu lopata in ” marea problema europeana – tiganii ” , situatia etniei este la pamant ?

  Cativa imbuibati si gusati de regi si bulibasi ( vreo 200 ) , care put de bogatie , iar restul , vai de steaua lor , in ce conditii traiesc (si mai ales copiii aia nevinovati , adusi pe lume in nestire si fara vrerea lor ! )
  Ajung banii si programele , pana jos la oamenii de rand , sau se fura ca la balamuc ?

  Stiu autoritatile Statului cati tigani sunt in Tara ?
  Au toti azi acte de identitate ?
  Da pe timpul lui Ceausescu aveau ?
  Cine nu are acte de identitate si nu-si trimite copii la scoala , sa nu primeasca nici un ajutor , de orice fel ( medical sau financiar ) , de la Stat !

  Cate zeci de milioane de euro poti sa cheltuiesti ca boul , cu integrarea tiganilor in societate daca ei nu vor ( vrem sa trecem baba strada cu forta , dar e nu vrea ) ?

 9. 9 Radu Humor august 20, 2013 la 9:26 pm

  În primul rând”rege” n-au decât să-i zică ţiganii ( romii ar trebui aduşi la vechea denumire, care-i reprezintă cultural şi social) lui Florin Cioabă, Dumnezeu să-l ierte!
  Pentru mine rămâne un ţigan mai descurcăreţ care a profitat de pe urma escrocilor români şi s-a îmbogăţit peste măsura !
  Problema ţiganilor nu se poate rezolva astfel cum se simulează acum !
  Zeci, sau chiar sute de ţigani, stau precum căpuşele pe capul unor comunităţi, ai căror edili riisipesc bani de la buget pentru a le asigura continuitatea etnică. Statul romn plăteşte sume exorbitante unor familii cu cam câte zece copii care nu au nici un viitor !
  Problema este mai gravă decât pare, iar de ajutor în rezolvarea ei de la cei din UE luaţi-vă gândul !
  Mai au noroc cu etnia evreiească care-i ţine paravan spre a nu se apropia prea mult de ei problemele etnice.
  Dacă Doamne fereşte ! ar rămâne doar pe mâna lor, ar fi primii sacrificaţi !
  Iar BOR are vina ei deoarece nu i-a înteresat deloc, creştineşte o categorie socială de pe urma căreia n-avea mai nimic de câştigat !
  E mult mai grav decât pare şi decât îşi închipuie unii 🙄

 10. 10 Adrian B. august 20, 2013 la 9:28 pm

  @ Cicerone Stanescu

  Aveti dreptate . Respectul meu !

 11. 11 Centru august 20, 2013 la 9:36 pm

  D’ale USL – ului – citez – contract pentru paza urmatoarelor utilitati putand face obiectul unor furturi – viaduct Suplacu de Barcau , depozit grinzi de pod Chidris , terasamente Satu Nou , sisteme de drenare de pe acostament , depozit de materiale Salard ( e lotul A3 din Bihor ) – contract in valoare de 5 ,2 milioane lei , atribuit Securitas Cluj . Cu cele 37 milioane de euro date despagubire lui Bechtel ca sa plece suntem la cheltuieli de 38,5 milioane euro pentru a nu face nimic pe acest segment – se puteau termina 15 km din cei 60 , cu acesti bani ! Nu e o crima ?

 12. 12 sadicu august 20, 2013 la 9:45 pm

  Tiganii nu pot fi integrati niciodata dar niciodata pentru ca nu-si doresc asta iar integrarea cu forta nu este posibila.
  Perioada de 40 de ani de communism a fost cea mai fasta si propice pentru asta.Invatamantul de 8 clase era obligatoriu si de asemenea era obligatoriu sa ai un loc de munca.Tiganii,in raport cu romanii, nu erau discriminate nici pozitiv nici negativ. Aveau aceleasi drepturi si obligatii.
  Intamplator locuiesc intr-un oras in care exista,la periferie,o comunitate destul de semnificativa de tigani.
  In scoala generala ,un sfert dintre colegi au fost tigani.Toti,fara exceptie,au ramas corigenti si repetenti.
  Tiganii la fel ca romanii erau obligati sa-si desfasoare stagiu militar care era de un an si patru luni.Apoi erau integrati in campul muncii si beneficiau de locuinte gratuite care de cele mai multe ori le devastau dupa care se mutau in cocioabe.Viata celor care traiau in vecinatatea famililor de tigani era un adevarat dezastru din cauza mirosului insuportabil si al hotiilor.
  Deci sa facem o mica recapitulare: au trait printre romani,(si nu in codru),au fost la scoala,au facut stagiul militar,au fost coptati in campul muncii.
  Cu toate astea,nimic din felul lor de a fi si a trai nu s-a schimbat. Au in sange si ADN hotia,minciuna,dezordinea,mizeria.
  Dar hai sa revenim la zilele noastre cand scoala nu mai este obligatorie,nici armata iar locuri de munca nu prea sunt nici macar pentru romanii educati si cu pregatire.
  Comunitatea de tigani de la periferia orasului meu a ramas neschimbata.Traieste din hotie si in aceasi mizerie.Tiganii refuza sa-si intabuleze casele ca sa nu plateasca impozite la primarie si de asemenea refuza sa-si faca buletine pentru ca atunci cand sunt prinsi la furat,autoritatile sa nu aiba ce sa le faca.
  Nu are rost sa ne imbatam cu apa rece si de asemenea sa ne pierdem timpul.In lume exista si lucruri imposibile.
  Tiganii vor traii mereu la periferia comunitatilor si a societatii,pentru ca acolo se simt cel mai bine…in arealul lor.
  De dragul ratingurilor vor mai fi dezbateri pe aceasta tema si in anumite buzunare vor intra in continuare bani destinati asa zisei integrari.
  Dar in rest,nu se va intampla nimic.
  Problema este ca din cauza saraciei si a inechitatii sociale,o parte tot mai mare de romani se dezintegreaza.

 13. 13 blogideologic august 21, 2013 la 5:03 am

  Lex Antiqua Valachorum în Terra Incognita http://spectator.sme.sk/articles/view/47674

 14. 14 blogideologic august 21, 2013 la 5:11 am

  Titlul basmului „Tinerețe fără de bătrânețe și viață fără de moarte” trimite direct la eternitate, adică la infinitul în timp. În basm, apare un personaj chemat “Jumătate de om, călare pe jumătate de iepure şchiop”. Există vreo legătură logică între numele personajului şi titlul basmului ? Sigur că da ! Foarte bizar ce afirm eu, nu-i aşa ? Păi Infinitul înseamnă jumătate de Fiinţă. Într-adevăr, Fiinţa are două genuri : Fiinţa în act şi Fiinţa în potenţialitate. Or, din matematică se ştie prea bine că există numai Infinit potenţial, nu şi Infinit actual. „Tinerețe fără de bătrânețe și viață fără de moarte” este un basm “cules din popor”. Realizaţi câtă profunzime de înţelepciune, şi din ce fond vechi, Ionian pe filiera tracică, provine acest basm ?

 15. 15 Doru Coarna august 21, 2013 la 6:28 am

  Dle Nastase,

  nea Traian Basescu a avut o abordare pragmatica, mai pragmatica decat Dvs! El a inteles ca invitatiile la scoala alaturi de un corn si un pahar de lapte, nu pot face sa dispara handicapul romilor, timp in care alti romi fac parada, ostentativ, de avere… A mai inteles ca Romania este prea saraca ca sa duca in spate cogeamite etnia si ca UE face tot ce poate ca sa-i repatrieze pe romi, si atat. Singura solutie pe care a gasit-o a fost sa vegheze ca sa nu exagereze cu criminalitatea lor specifica, si sa-i foloseasca electoral, ceea ce restul politicienilor fie nu au vrut, fie nu au putut, si asta-i motivul pt care Basescu e de 9 ani presedinte iar ceilalti, a

  Eu cred ca cea mai simpla metoda de a rezolva problema romilor este de a nu mai aminti de ea, sa-i privim ca pe semenii nostri, si chiar sunt, si sa le oferim fix aceleasi sanse ca oricarui roman. Daca unora dintre ei nu le place sau nu le ajunge, pot merge din narav la ciordeala in occident oricand… pana la urma, mai prin puscarii, mai datorita saraciei, se vor da pe brazda si vor respecta regulile de tot felul ale lumii civilizate. Insa individual. Daca-i tratam drept etnie, atunci trebuie sa rezolvam intreaga lor problematica, si asta-i imposibil. Iar daca va referiti la legi, sa fim seriosi, putem da noi oricate legi, oricum prin Romania nu se respecta, sau se intregesc, sau se modifica ulterior… avem un stat indreptat impotriva propriilor cetateni, si nu avem ce-i face, asta e! Ce sa facem, sa le dam cateva legi favorabile pe care apoi sa le anihilam, completandu-le? Adica ceea ce facem impotriva romanilor?

  Daca nu murea Cioaba, nu preocupa pe nimeni problematica romilor… Acum toti sunt ingrijorati ca deh, toti ar vrea alea 2-3 milioane de voturi…

  Treaba se rezolva legal: l-ai prins ca fura, il legi, l-ai prins ca nu merge la scoala, amendezi familia, cand se strang destule amenzi ii executi silit, descindere si confiscarea automata a aurului, case, masini, sau ce au ei, iar daca nu au, inchisoarea datornicilor pt capul familiei! Asa se rezolva treaba, tratandu-i punctual, fix ca pe ceilalti!

  Sincer, asa ar trebui sa se procedeze si cu ceilalti… Nu-i putem trata diferit, ca pe o etnie, si sa le cerem sa se integreze…

  La fel si cu celelalte etnii! Azi e simplu, cui nu-i place se poate duce oriunde!

 16. 16 blogideologic august 21, 2013 la 6:39 am

  George Damian: +Românii sunt ţigani / Aceasta este una din expresiile-cheie ale propagandei antiromâneşti provenite din fostul spaţiu sovietic. O găsim reluată sub diverse forme în zeci de volume şi sute de articole de propagandă moldovenizatoare. Cu viclenia simplă specifică jivinelor, autorii de care vă spun strecoară această idee cu orice prilej, în orice producţie scrisă. Parcă ar fi vorba de un ordin de undeva de sus, de foarte de sus: când vine vorba de diferenţele dintre români şi moldoveni să nu uitaţi să spuneţi că românii sunt ţigani. Cu dibăcia lor de condeieri antrenaţi la secţia de propagandă a PCUS, meseriaşii de care vă vorbesc au grijă să se poziţioneze corect din punct de vedere politic: ei nu ar fi rasişti, dar totuşi, românii sunt ţigani. În primul rând, trebuie spus că însuşi contextul şi raţionamentul în care este făcută afirmaţia „românii sunt ţigani” este unul profund rasist. Misiunea moldovenizatorilor este să creeze şi să inducă cât mai multe diferenţe între românii de pe cele două maluri ale Prutului. Iar substratul neexprimat este că ţiganii ar fi cumva, într-un mod neprecizat, inferiori – şi prin urmare, dacă toţi românii sunt ţigani, ce moldovean întreg la cap ar mai vrea să fie român? O uriaşă producţie literară şi cinematografică din perioada sovietică transmite subliminal mesajul inferiorităţii ţiganilor. Nu este vorba de stilul brutal şi violent al rasismului de factură nazistă care măsura craniile pentru a stabili ce rasă este superioară (deşi am auzit recent că această tradiţie a unor concluzii aşa- zis ştiinţifice bazate pe măsurători ale degetelor este cât se poate de vie printre unii antropologi ruşi contemporani). Producţia sovietică referitoare la ţigani este subtilă: ţiganii sunt prezentaţi ca un model de alteritate, ţiganii din cultura rusă contemporană constituie modelul „străinului”, cel care vine de departe şi nu ştim unde se duce. Iar dacă se stabileşte totuşi undeva, atunci nu respectă regulile locului. Ca de obicei, diavolul se ascunde în detalii şi în fiecare imagine a ţiganilor din spaţiul sovietic sau postsovietic apare şi câte o mică ilegalitate, un mărunt furtişag sau o minimă înşelătorie. În orice caz, preumblătorii meschini şi străini nu se pot compara cu abisalul suflet rus – chiar şi în varianta lui sovietică. Paradoxal, acest rasism mascat îşi permite să îi acuze tot pe români. Într-adevăr, în România trăiesc cele mai multe persoane care s-au declarat etnici ţigani – însă acest lucru este cea mai vie dovadă a toleranţei de care au dat dovadă românii vreme de sute de ani. Nu are rost să extindem discuţia aici amintind de edictele dure din Imperiul German, Imperiul Habsburgic sau chiar Imperiul ţarist care aveau ca ţintă eliminarea ţiganilor din societate. Şmecherii moldovenizatori cunosc foarte bine diferenţa dintre cetăţenie şi etnie, însă aceasta nu este prima confuzie pe care o întreţin în mod intenţionat – aşa au învăţat ei la secţia de agitaţie-propagandă că se face. Luăm o jumătate de adevăr şi o învelim în jumătăţi de minciună, astfel încât să nu mai înţeleagă nimeni nimic. Toţi românii sunt ţigani – care sunt moldovenii care mai vor să fie români? Acesta este raţionamentul profund rasist care este combinat permanent cu cât mai multe ştiri despre aventurile recente ale ţiganilor din Uniunea Europeană.+ Sursa http://www.timpul.md/articol/romanii-sunt-igani-46755.html

 17. 17 Vsile august 21, 2013 la 6:42 am

  Domnule Adrian Nastase ,

  Citind primul rand al editorialului dumneavoastra , brusc mi-a pierit pofta de a mai citi mai departe.

  Gluma asta proasta citez ….ulterior, a decesului regelui Florin Cioabă inchei citatul suna mai in acelasi timp aberant dar vinovat ,atunci cind insasi Adrian Nastase o spune.
  Lipsa ghi;imelelor de la „regele” Cioaba reconfirma faptul ca acest „rege” a fost invenntat de Ion Iliescu si apropriatii lui , un securism inventat pentru a arunca in desuet adevarata CASA REGALA ,romaneasca.
  Culmea este ca de obicei se spune, a murit regele traiasca regele, cu ceva timp in urma a murit seful lui Cioaba imparatul tiganilor, romilor daca vreti si nu s-a intamplat absolut nimic.

  Cioaba nu a murit in lupta pentru apararea Romaniei nici nu a murit in lupta dumnealui de agitator al lui Traian Basescu, a murit in plina petrecere in Antalia , o locatie „all in” cu pesaje deosebite ,mancaruri regesti fara post , non stop,adica cit poti sa crapi intro zi, adica intrun rai real si nu unul imaginar!

 18. 18 Vsile august 21, 2013 la 6:46 am

  Adrian B,

  Fiecare putere a rezolvat problemele sociale in felul lor. Puterea a trimis romanii la lucru in Europa , „regele” si-a trimis supusii tot acolo si tot la lucru.

  Un pestisor fermecat este prins de un rom!Pestisorul incepe sa vorbeasca romule,romule da-mi drumul ,da-mi drumul si ito voi indeplini o dorinta, uite ultimul care m-a prins mi-a solicitat sa-i dau un miliom si eu i-am indeplinit dorinta, tu ce dorinta ai?
  -ma-mi adresa aluia cu milionul!

 19. 19 Vsile august 21, 2013 la 7:08 am

  Regret ,

  Am uitat sa reamintesc ca a murit un OM, un om adevarat, nu a fost rege, de nici un fel. s-a numit Costica Stefanescu, a jucat si fotbal ,a fost si la nationala ,a fost si capitan, nu de militie sau securitate, dar repet ,mare domn mare caracter, Dumnezeu sa-l odihneasca!

 20. 20 nastase august 21, 2013 la 8:08 am

  Vsile,
  nu am considerat ca este momentul cel mai potrivit pentru a pune ghilimele.

 21. 21 ion august 21, 2013 la 8:15 am

  .1)- ” Fără a gândi şi a pune în aplicare o strategie pe termen lung, cei care ar putea manipula voturile romilor ar putea influenţa major viaţa politică din România”.
  Domnule Nastase, vi se pare ca se lipeste perfect afirmatia peste alegerile repetate ale lui Vanghelie in sectorul 5 ?

  2)- „In fine, consider că o acţiune socială mai dinamică, în parteneriat cu statul, a cultelor din România – în special a Bisericii Ortodoxe Române – ar fi necesară, la fel cum s-a întâmplat la începutul anilor 2000 în chestiunea copiilor abandonaţi. Altfel, în mod natural, singurele care se vor extinde în zona acestei etnii vor fi bisericile neo-protestante”.
  Alternativa-altfel-extinderea, este ceva rau in opinia dumneavoastra?
  Sunt membru al unei biserici neo-protestante. Nu cunosc cazuri de membri(frati) certati cu legea sau cu regulile de convietuire sociala. Infractionalitatea este ZERO. Ar fi rau daca romi s-ar pocai si nu ar mai face fapte rele ? Nu cred. Mai degraba dumneavoastra ati vorbit fara pricepere.
  Apreciez de mult timp prestatia dumneavoastra, dar va rog sa va ganditi putin la dictonul: „degeaba ai citit 1000 de carti, daca nu ai citit/implinit Biblia”.
  Cititi Biblia, domnule Nastase !

 22. 22 Ghita Bizonu' august 21, 2013 la 8:38 am

  Se implinesc 45 de ani de la invazia frateasca a Cehoslovaciei

  Eram adolescent si nu prea interesat de afacerile socialismului . Auzisem insa ca in Cehoslovacia se incearca ceva , mai multa libertate si unele reforme . Ceausescu fusese in vizita in RSC si se intalnise cu Dubcek . Si la noi de catva timp se slabea surubul ideologic , ba mai mult s-a incercat o formula de sa zicem NEP prin inventarea mandatarilor .
  Eram in concediu cu familia . Ajunsesem pe Valea Oltului si inchiriasem o camera de la un cetatean. Era 21 august 1968. Ne-am trezit devreme si am mai stat in paturi asteptand ora 7 . Am dat drumul la radio si deodata auzim un comunicat pe o voce de groaza : azi noapte trupele pactului de la Varsovia au intrat samd. Imediat ne-am dat seama ca lipseau doar trupele R.P.R. Ori stiam foarte bine ca “cine nu este cu noi este impotriva noastra” iar parintii aveau inca proaspata amintirea razboiului . De fapt amintirea razboiului era foarte puternica la toti cei de peste 30 de ani . Era extrem de neplacut .. Am iesit in localitate ( nu mai tin minte, in apropiere este manastirea Cozia) . Toata lumea avea un singur subiect de discutie – invazia . Si nespus era gandul ca poate de 23 august rusii ne vor mai “elibera” inca o data . Apoi la radio am auzit ca va fi un miting la Bucuresti. Ala a fost momentul astral a lui Ceausescu , Lumea asculta ca hipnotizata cuvantarea . Azi nu suna cine stie ce –dimpotrova. Insa atunci .. era senzationala!!! Atunci Ceausescu a avut in spatele lui intregul popor (mai putin tovaraseii kominternisti ai caror urmasi ne explica azi ca totu a fost o minciuna pusa la punct impreuna cu Moscova ) . Tot atunci s-a hotarat infiintarea Garzilor Patriotice ( de fapt reiinfintarea ) si asta in conditiile amenintarii cu invazia – mai ales ca in Moldova acoperirea militara era cam slaba – nu ca sa se exercite presiuni asupra “intelectualilor” asa cum sustin cativa ametiti . Plutea in aer o hotarare cam …. mortala, daca incearca sa intre vom lupta . Si asta era expimata mai ales de “turma”, “vulg”, “prostime” . Cehii care inca nu se retrasesera spre tara au fost excelent tratati si asta din initiative spontane . Se faceau chete –din initaitiva romanilor – ca sa isi poat plati cehii inca cateva zile sa vada ce se intampla . As mai observa ca in zilele alea Europa Libera se asculta liber , chiar pe strada iar militienii se apropiau doar ca sa auda si ei stirile .
  Si apoi a venit garantia chineza …. Si lucrurile s-au potolit . Insa noi la liceu ne dadeam coate citind nu mai stiu ce telegrema chineza in care era condamnat socialismul imperial ! Dupa acest moment derusificarea a decurs rapid . Amicu Gigi a fost iertat ca s-a tinut de glume proaste la ora de geografie . Trebuia sa zica si granitele RSC , Insa a omis granita cu URSS. Cand profesoara i-a atras atentai el , mimand inegnuitatea , a zis : Doamna, de la 21 august nu mai exista ! starnind hohotele clasei …
  Insa poate aici avem si cauza pentru care unele masuri – mandatarii, o a doua casa – au disparut pe sest .
  Scriu acestea din cauza ca am vazut de prea multe ori cum unii au inceput sa imi explice ce am vazut . Sa explice conform prejudecatilor lor .

  Si inainte de a termina cu amintirile legate de cestia asta sa zic ceva despre cultu’ lu’ incultu’.
  La inceput nice dracu’ nu stia de Ceausescu . Ma rog , poate unii isi aduceau aminte ca fusese la UTC , da nu stiu cati ( ca habar nu aveam pe atunci ca tov. Ion Iliescu era presedintele UTM ). Ceausescu a devenit cunsocut marelui public cu ocazia inmormantarii lui Dej . Trebuie sa mai fac o paranteza . In ultimii ani Dej castigase popularitate prin eliberarea detinutilor politici si opunerea fata de unele planuri ale URSS , gen planul Valeev . La moartea lui chiar s-a nascut o ingrijorare ca s-ar putea sa ne intoarcem la politica de totala aliniere fata de URSS care a motivat si regretele fata de cel disparut . Si la inmormantare – transmisa in direct si urmarita ca oricum nu era alt program la televizor !! – s-a remarcat unu’ mai june care plangea pe rupte si uda hectare de textile .. Apoi s-a auzit ca Secretar General al Partidului Muncitoresc Roman a fost ales unu … Ceausescu? Cine e asta ma ? A tinerelu’ care il bocea pe Dej ca o vadana disperata?! Oricum pentru marea majoritate asta nu insemna nimic . Caci Chivu Stoica era bagat in fata ( ca Presedinte al Consilului de Stat, adica sef al statului ) si Gheorghe Maurer prim ministru .. cine naiba era si Ceausescu ?!
  A devenit ceva mai cunoscut ( pe plan intern ) cu ocazia denuntarii abuzurilor din anii 50 .Ma rog eram cam .. tembeli ( dar unii au murit asa fara sa inteleaga cum functiona sistemul ). Apoi a venit invazia din Cehoslovacia si Ceausescu a devenit si in perceptia publica ce era de fapt de cativa ani : primul decident politic , inainte de Chivu ori Maurer sa nu mai zicem de altii .

 23. 23 blogideologic august 21, 2013 la 8:40 am

  Un îndemn : “Deşteaptă în tine o nouă vârtute, băiete ; astfel vom ajunge până la stele !” (după Virgiliu, viers din Eneida în traducerea lui Alexandru Odobescu). Dacă ne amintim şi Georgicele, putem să vorbim iarăşi chiar despre Sămănătorism şi Ideologia CPŞF ! (vezi Adrian Rogoz).

 24. 24 centru august 21, 2013 la 9:02 am

  Costica Stefanescu , intelectualul Craiovei de vis a anilor 1979-1983 . Aparatorul calm si sobru contra Squadrei lui Bearzot in 16 aprilie 1983 , jucatorul de pe Rasunda contra Suediei la 9 iunie 1983 …
  Ce m-a impresionat cand a murit Crisan ( golul 2 de la Kaiserlautern , cel care a obtinut penalty-ul contra Angliei lui Clemence in 1980 ) este ca fotografia lui , asezata pe o masa in fata cortegiului funerar , a cazut cand cortegiul s-a pus in miscare spre cimitir .
  Asteptand 7 septembrie si infrangerea previzibila , rusinoasa si evitabila contra Ungariei pe National ( nu sunt deloc motive , ungurii au zero echipe in cupe , noi patru ) , spuneti-mi , adepti ai conspiratiilor , care complot jidovesc il tine pe acest incompetent penibil de Piturca ca antrenor la Nationala ? Va spun eu care complot – al miticilor si costicilor de pe Magheru si Floreasca care-si fac supa si afacerile dispretuind total , dar total , natiunea si pe semenul lor . Alti mitici si costici fac acelasi lucru cu infrastructura . ” Jidanii ” , ” ungurii ” , ” tiganii ” ,” rusii ” sunt o scuza prea comoda .

 25. 25 Doru Coarna august 21, 2013 la 9:15 am

  @ Vsile,

  pai daca regele tiganilor a fost inventat de securitate ca sa strice imaginea casei regale, pe imparatul tiganilor cine l-a inventat, ca doar nu avem, din fericire, si o casa imparateasca si vreun imparat fara imparatie care sa fi trebuit compromisi, cum nici aia nu au regat ci doar amintiri???

  Inseamna ca securitatea romana si Iliescu l-au inventat pe rege si cea franceza ne-a somat, pe imparat, ca sa nu se restaureze imparatia lui Napoleon in UE, desi ala se autointitulase imparatul republici franceze si pana si papa l-a uns, adica ce mai vrei… iar daca se amesteca si KGB, aveau tiganii si un tzar, nu?

  Realitatea e ca nu se merge atat de departe cu gandirea, in anii ’90 era goana aia dupa titluri, toti ticalosii se autointitulau in orice fel, cunosteam cativa patroni aiurea care se tot gratulau cu titlul de presedinte omitand CA, iar alaturi, in Ungaria, s-au trezit aia cu atatia conti si baroni, ca n-au avut nici cum sa-i inregistreze, asa ca au ramas ca si regele si imparatul tiganilor de la noi, cum au vrut ei… Principiul e ca daca nu contesta nimeni si legea permite, nu-ti trebuie decat nitel tupeu…

  In definitiv toti sunt conti, fiecare a contat candva…

 26. 26 Vsile august 21, 2013 la 9:18 am

  in regula dar… no comment!

 27. 27 blogideologic august 21, 2013 la 9:28 am

  Alexandru Vlahuţă – Sămănătorul : “Păşeşte-n ţarină sămănătorul / Şi-n brazda neagră, umedă de rouă,/ Aruncă-ntr-un noroc viaţa nouă,/ Pe care va lega-o viitorul.// Sunând, grăunţele pe bulgări plouă:/ Speranţa, dragostea lui sfântă, dorul / De-a-mbelşuga cu munca lui ogorul, / Le samănă cu mâinile-amândouă.// Trudeşte, făcătorule de bine,/ Veni-vor, roiuri, alţii după tine,/ Şi vor culege rodul, bogăţia.// Tu fii ostaşul jertfei mari, depline:/ Ca dintr-un bob să odrăslească mia,/ Cu sângele tău cald stropeşte glia!” Ţine aceasta de ideologia naţionalismului românesc? Aş răspunde că da. Mai mult, mi se pare că versurile aparţin şi unui acquis ideologic occidental, pentru că Sămănătorul lui Alexandru Vlahuţă îmi aminteşte de opera lui George Sand atunci când îl celebrează pe “l’heureux laboureur”. Se ştie că la Marea Doamnă a Franţei, George Sand, ideologia naţionalistă era întreţesută aproape intim cu idealul democratic şi cu spiritul de revoltă.

 28. 28 Vsile august 21, 2013 la 9:29 am

  Titus,

  Domnul Damian este tigan intradevar!

  Din basmul respectiv eu am inteles . din copilarie, ca orice nemuritor , este muritor, intelegeti?

  Adrian B, zice ca problema tiganilor o va rezolva timpul sunt de acord cu dansul.
  Se spune ca l/3 din speciile faunei mondiale va dispare pina in 2050.Din fericire eu nu o sa ma fiu in 2050 atunci cind tiganii vor ocupa totalmente Romania.

 29. 29 Marcus august 21, 2013 la 10:28 am

  Funeralii “Regale” Sau Circ National ?

  Zilele acestea, urmarind toata mascarada cu decesul majestatii sale sibiene regele Cioaba, mascarada inititata de iubitul nostru presedinte dimpreuna cu fixa care au gasit un nou prilej de campanie electorala in tiganime si de a musca de cur guvernul Ponta, pe motiv ca nu reactioneaza cum ar trebui la asa o tragedie nationala, mi-am dat seama ca suntem destinati unei indobitociri continue si in stare galopant agravanta, daca pana si televiziunile cu oarecare staif si audienta de invidiat (vezi Antena 3) au pus botu’ la asa o manipulare grosolana, care a tinut cu sufletul la gura toata manelimea tiganeasco-basista din aceasta tarisoara pedepsita de Dumnezeu cu un asa hal de presedinte.
  Nu sunt rasist si nu am nimic cu tiganimea atata timp cat sta in banca ei si nu ma deranjeaza dar situatia, in ciuda tragicului reprezentat de decesul unui om m-a amuzat cumplit, daca pot sa ma exprim asa, aducandu-mi aminte de un banc al carui continut se lipeste ca o manusa de evenimentul ce tine capul de afis al tututror mijloacelor media din Romania, de cand muri tetea Cioaba (Dumnezeu sa-l odihneasca!).

  Rapus de durerea mortii lu’ tetea, fixu’ se duse la o casa de pompe funebre in vederea pregatirilor pentru inmormantare, unde avu urmatoarea discutie cu proprietarul:
  – As dori sa cumpar si eu un sicriu pentru tetea, dar ceva mai special ca tetea fu regele nostru. Ce-mi puteti oferi?
  – Pai, avem sicrie de aur cu minere de argint la 30.000 de Euro bucata.
  – Nu, dom’le, ceva mai ieftin !
  – Avem sicrie de argint cu minere de aur la 15.000 de Euro bucata.
  – Ceva mai ieftin!
  – Avem sicrie de mahon cu minere de eucalipt la 5.000 de Euro.
  – As dori ceva mai ieftin totusi.
  – Avem sicrie de brad cu minere de brad la 100 de Euro bucata.
  – Nu, ceva si mai ieftin !
  – Auzi, nene, mai bine adu-l pe tac’tu aici si-i montam doar minerele!

  La noi insa realitatea a batut fictiunea. Pe linga circul cu factura de plata de la spital pe care familia regelui milionar ar fi vrut s-o plateasca guvernul Romaniei din banul contribuabilului, pe motive numai de ei si de basescu stiute, factura care dintr-o “greseala de traducere”
  a fost umflata de la 40.000 la 350.000 de dolari, a intervenit si cu scenariul sicriului majestatii sale care daca initial fusese prevzaut a fi confectionat din aur, pana la urma s-a multumit si cu stejarul ramasita a fondului silvic carpatin. Insa cel mai tare m-au amuzat doua comentarii. In primul, cuprinsa de frisonul tragicului eveniment si cu vocea gatuita de emotie, strista de la Antena 3 ne anunta cum a izbucnit in plins printul Cioaba atunci cand sicriul cu corpul lui tetea a fost ambarcat in ambulanta pentru a fi transportat la aeroport, iar in al doilea aceeasi stirista, de data asta indignata pana la sufocare, ne anunta cum televiziunea concurenta a securistului, care vrea sa-i scoata la ordinul lui basescu de pe piata, fura cu nerusinare imagini filmate de operatorii Antenei 3 si le prezinta drept productii proprii.
  Curat, murdar, coane Fanica!
  Ar fi multe de comentat insa o minima decenta ma obliga sa ma opresc aici si sa las mortul sa se odihneasca in pace, nu inainte de a ma intreba daca basescu se va duce la priveghi si daca da, cu ce se va imbraca? Si asta deoarece se duce la moartea unui prieten, nu la moartea vreunui adversar politic unde si-a permis sa se duca imbracat ca ultimul golan in semn de dispret fata de defunct..

 30. 30 santinela august 21, 2013 la 10:48 am

  Domnule Nastase poate un cuvint despre C,Stefanescu era mai potrivit de la dvs. decit mizeria asta de tiganeala.Televiziunile ne-au dus la exasperare,scirba si ce mai vreti.Nu este decit inceputul.Sa vezi in ziua inmormintarii „excelentei sale regele” !

 31. 31 Mihaela Erika Petculescu august 21, 2013 la 12:08 pm

  Comunitatea roma din Romania este extrem de fragmentara, cum remarca Dl. A.Nastase, atomizata aproape, asa ca interesul electoral pe care Cioaba il reprezinta pt. Basescu si camarila lui este minor. Am vazut la TV zilele acestea cum caldararii de ex. nu-l recunosc pe Fl. Cioba ca rege. Cioaba nu a fost decat un bulibasa, seful unui clan de romi, asa cum imparatul Iulian este seful unui alt clan. Sa nu uitam insa ca actiunile Domnului Basescu au fost constant influentate (si sprijinite) de interesele de peste ocean, iar cultul penticostal (caci nu e vorba de o secta neo-protestanta oarecare) isi are sediul – cartierul general – tot peste ocean. S-ar putea asadar ca acesta sa fie numitorul comun intre fam. Basescu si fam. Cioaba.

  On 8/20/13, ministru >> prim-ministru >> blogger

 32. 32 Theodora august 21, 2013 la 12:18 pm

  Te vom iubi mereu capitane
  Fara sa fiu unul dintre suporterii Universitatii Craiova, am iubit fotbalul pe care acesta echipa il juca. Jucau altceva, jucau cu bucurie si cu placere si asta se vedea din primele minute ale jocului pana la fluierul final.
  De ieri de cand am aflat cumplita veste sunt in stare de soc. Stiam ca a fost diagnosticat cu o boala incurabila dar nu ma asteptam sa moara atat de repede, nu ma gandeam ca o sa aleaga acesta cale.
  Dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca!
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/08/21/te-vom-iubi-mereu-capitane/

 33. 33 Cris august 21, 2013 la 1:23 pm

  Părerea mea e că degeaba li s-ar da romilor case, pământuri, ajutoare sociale, locuri de muncă, indemnizații, alocații, pentru că în scurt timp s-ar alege praful de ele. Apoi, ce locuri de muncă să le dai când ei nu au calificare?
  Eu cred că în privința adulților nu mai e nimic de făcut. Ei nu au educație, nu au carte, nu au și nici nu vor să aibă calificare, au fost învățați să fie incorecți și necistiți și așa vor rămâne.
  În privința copiilor lor, dacă ar permite-o legislația, s-ar putea:
  Să fie luați din familii, instalați în școli-internate, cu mult personal didactic-pedagogic, unde să fie educați cum trebuie și să învețe meserii. Numai așa ar scăpa de mentalitatea, comportamentul și principiile comunității (să nu ții seamă de norme, de semeni, să furi, să cerșești, să înșeli, să omori, să murdărești, să deranjezi…).
  Dar, cum niciodată nu vor putea fi promovate legi care să permită asta, cred că problema va rămâne mult timp în stadiul în care e acum.
  Un exemplu: francezii i-au trimis pe câțiva cu avionul înapoi în România dându-le 300 de euro de căciulă. Un rom adult: ce să faci cu 300 de euro?

 34. 34 Adrian B. august 21, 2013 la 1:24 pm

  In ultimii 8 ani , Romania a fost condusa ca-n EVUL MEDIU !!!

  Niciun plan , nicio organizare , nicio strategie pe termen lung… Doar biruri – cat mai multe si cat mai mari ! – si stat politienesco-fiscal !

  Romania si romanii sunt VICTIMELE unor indivizi LACOMI , INCOMPETENTI SI TICALOSI care-si spun pompos ba politicieni , ba functionari ai statului ! Altfel , niste cotzcari de 2 bani !

  Pe cealalta parte , sunt si VICTIMELE bancilor , multinationalelor si companiilor de utilitati !

  Pai , sa CRESTI taxele si impozitele din 6 in 6 luni , asta stie si un om cu 2 neuroni ! Asta , in conditiile in care , totul se prabuseste in Romania…

  Va pun si eu o intrebare : asa vrea d-ul Ponta sa creeze locuri de munca si sa stimuleze economia , cu noi taxe , impozite si noi institutii de control ?

  Poate a reinventat d-ul Ponta economia de piata …

  In tara asta nu exista nicio PREDICTIBILITATE ! Codul Fiscal s-a schimbat de cca. 106 ori in ultimii 10 ani !!! Toti nebunii schimba cand vor si cum vor , impozitele si taxele .

  Prin TICALOSIA , PROSTIA si INCOMPETENTA lor criminala , guvernantii imping milioane de oameni si firme in situatii limita : falimente , vanzarea silita a proprietatilor , saracie , sinucideri , somaj , etc.

  Iar banii de la buget sunt folositi pentru plimbari cu elicopterul , licitatii trucate , masini de lux , etc.

  Dansul nu vede cate firme romanesti se inchid sau sunt in dificultate ? Este chiar rupt de realitate ?

  Eu am crezut ca USL-ul va aduce la guvernare oameni cu SOLUTII , oameni CURAJOSI ! Din pacate , Ponta & Co nu sunt cu nimic diferiti de politrucii sinistri , gen : Basecsu , Boc , mru , Papa Hagi sau Preda !

 35. 35 Adrian B. august 21, 2013 la 1:52 pm

  De citit si de luat aminte :

  Despre coabitare, Chirieac a spus că acest lucru se derulează în felul următor: “DNA înhață pe cineva de la USL și USL spune că este bine așa. Asta este coabitarea până acum. Fiindcă existau nenumărate legi ticăloase, promovate în 2005 de Guvernul Tăriceanu prin asumarea răspunderii. Legile Justiției, acelea care au adus toată Justiția la cheremul unui singur om. Acele legi puteau fi schimbate. Nu. Dânșii s-au năpustit să schimbe Constituția, deși era evident că nu vor reuși să facă acest lucru. Și coabitarea stă în felul următor: DNA-ul ca principal instrument politic în România de astăzi în mâna domnului președinte Traian Băsescu înhață cum crede de cuviințâ pe cine crede de cuviință, iar USL spune da, sau nici nu spune nimic, căci nu se întrerup vacanțele liderilor. PNL este în bătaia puștii, și, din informațiilor pe care le primim prin redacțiile ziarelor, urmează și alți miniștri și fruntași PNL care urmează să fie luați de DNA în stilul calendaristic.”

 36. 37 Oscar Wilde august 21, 2013 la 3:43 pm

  Toate televiziunile aveau o mare intrebare: se duce Presedintele la inmormantare sau la priveghi? Presedintele a gasit calea cea mai buna: s-a prezentat cu coroana si cu condoleante in direct, astazi, in plina zi. Il felicit pentru solutie!
  Domnule Nastase, programele incepute in perioada guvernarii dumneavoastre au fost foarte bune, pentru ca vizau toate aspectele. Au fost investiti bani din fonduri PHARE, in special pe educatie, pe formarea mediatorilor scolari, a cadrelor didactice care sa lucreze cu rromii, au fost infiintate posturi la prefecturi pentru consilieri care se ocupau cu problemele rromilor, au fost infiintate adaposturi pentru rromii fara locuinte etc. Insa, conform acestor programe, trebuia ca autoritatea locala sa le continue, dupa terminarea fondurilor castigate prin diferite proiecte. Intotdeauna atoritatea locala s-a opus acestor proiecte si dupa terminarea banilor de pe proiecte, primarii s-au facut ca uita ca au mari probleme cu aceasta etnie. Primarii nu au inteles si nu inteleg ca numai prin educatie poti rezolva marile probleme ale comunitatii. Nu ai profesie, nu ai loc de munca, devii hot, pentru ca trebuie sa traiesti! Greseala mare a acestor proiecte a fost ca nu i-a implicat pe bogatii rromilor. Ei ar fi putut participa material dar si prin puterea exemplului.
  Domnule Sadicu, va inteleg revolta si punctul de vedere, dar dumneavoastra ca si politicienii de dinainte de 1989 nu ati inteles un lucru: rromii au pastrat de la stramosii lor spiritul de casta si traditia meseriilor. P.C.R-ul trebuia sa-i lase pe rudari sa prelucreze lemnul, pe crastari sa creasca in continuare cai, pe boldeni sa se ocupe de flori, pe argintari sa prelucreze argintul etc. Taylor cu doctrina lui „Omul potrivit la locul potrivit” a scos America din marea criza interbelica. Rromii trebuie sa invete meseriile lor traditionale, sa fie invatati sa aiba intreprinderi familiale, cei talentati sa fie organizati in asambluri artistice ( rusii au speculat bine talentele lor, pe cand noi incurajam maneaua, care nici macar nu le apartine rromilor), cei cu dorinta de a invata mai mult sa fie sustinuti in continuare, iar bogatii lor sa fie incurajati sau chiar obligati sa sustina finaciar diferite fundatii, asociatii si proiecte, care privesc educarea semenilor lor.
  Earnest

 37. 38 nastase august 21, 2013 la 4:41 pm

  Ion,

  sunteti subiectiv. Si eu – ca ortodox – sunt subiectiv si mi-as dori ca BOR sa faca mai mult in domeniul social in randul romilor.

 38. 39 Doru Coarna august 21, 2013 la 5:30 pm

  S-a dus dragi colegi, s-a dus, cu o mandrete de elicopter platit de tara, si ma intreb daca e normal sa mergi cu elicoperul platit din bani publici la priveghiul unui apropiat, ca ex-regele nu avea o functie oficiala ci era doar un amic, poate prieten… Iar daca se merge asa la deces, de ce nu si la nuntile prietenilor, la botezuri, apoi de Craciun, de Revelion… Nu cred ca scrie pe undeva ca totusi, presedintele face ce vrea cu elicopterul platit din bani publici… Pt 5 minute de reculegere… a gresit de data asta, a pierdut mult din simpatia pe care abia incepuse s-o recastige, jos palaria ca s-a dus, dar trebuia s-o faca din fonduri personale si s-o spuna din prima…

  Insa DA, a ajuns acolo inaintea guvernului USL, si probabil ca asta a urmarit!

  Dar nebunia abia incepe! Acum toate fortele politice vor lupta ca sa fixeze succesiunea la tronul imparatesc, sperand astfel la cele 2-3 milioane de voturi, si deci o televiziune il urca pe unul in slavi si o forta politica afiliata sta numai cu el de vorba, iar o alta pe altul, si aia se vor infrunta in felul lor, si uite asa sa vedeti voi ce dihonie vor baga politicienii nostri in biata etnie si ce politizata va deveni aceasta la toamna… mai ales ca scandalul face parte din cotidianul regatului respectiv… Si sa vezi arestari si DNA-uri, ca unul trebuie saltat si restul eliminati, si DNA-ul e de-un fel iar primaria de altul, etc… Vai mama lor ce-i asteapta, si habar n-au!

  Dar om a fost, Dumnezeu sa-l odihneasca!

 39. 40 Radu Humor august 21, 2013 la 6:15 pm

  @ Cris :
  „Părerea mea e că degeaba li s-ar da romilor case, pământuri, ajutoare sociale, locuri de muncă, indemnizații, alocații, pentru că în scurt timp s-ar alege praful de ele. ”
  Pentru înceout ar trebui să nu li se dea nimic pe de-a moaca !
  Nici lor, nici altor categorii sociale !
  Cu banii astfel economisiţi am putea să-i despăgubim pe bieţii evrei , că tot au rămas ei cei mai săraci lipiţi pământului ( din păcate nu al lor 😉 )de pe planetă, urmare a holocaustului 🙄
  Serios, acuma, alţii cum au găsit mijloace de a-i pune la punct sau de a scăpa de ei ?!
  Nu mă gândesc la Hitler, Doamne fereşte !, ci la ţări ca Elveţia de exemplu, sau Belgia, Olanda, care au reuşit prin măsurile impuse ( nu discriminatoriu, ci pe principiul cunoscut, că doar cine munceşte primeşte, indiferent că-i francez, elveţian . belgian şamd..!) .
  Procedând astfel, unele ţări au reuşit să nu mai fie atât de atractive pentru etnia respectivă ( ca şi pentru cei dornici de pomeni, mai ales electorale !), şi astfel ne-am pricopsit noi cu ei.
  Numai din vina noastră, că inde s-a mai pomenit, cum zicea un micuţ proprietar de crâşme şi magazine alimentare dintr-o zonă intens populată de asemenea indivizi :
  – Domnule, niciodată nu s-a trăit mai bine ca acuma în România !
  Iar la mirarea unia a continuat :
  Păi da ! Unde s-a mai pomenit ca nimeni să nu lucreze şi toţi s-o ducă bine merci ?! Şi noi, pe lângă ei ( adică, micii afacerişti s.m)

 40. 41 Radu Humor august 21, 2013 la 6:21 pm

  Ioane, la voi nu găseşti cazuri de astea infracţionale pentru că au alţii grijă să nu vă lipsească nimic.
  Acuma, de ce cheltuie ăia o groază de bani cu voi, e treaba lor (, numai că ar trebui să fie puţin şi a noastră, să vedem în ce scop 🙄 )
  Care-i preţul ? Aparent niciunul !
  Dar, doar aparent !

 41. 42 George Hălărescu august 21, 2013 la 8:06 pm

  Către „Ion” și dl. A. Năstase,

  Problemele romilor sunt mult mai profunde și de neînțeles pentru mulți dintre noi. Se pare că ele vor rămâne nerezolvate, atât timp cât programele destinate integrării lor urmăresc înlăturarea efectelor și nu a cauzelor. Îmi pare rău că-i priviți ca pe niște oameni neajutorați și le știrbiți personalitate. Ei nu au nevoie să fie aruncați de la un cult la altul sau de la o țară la alta. Căutați să răspundeți la întrebarea : Cum putem face să cream condiții ca romi să se poată împlini material și spiritual ? Dacă vom căuta să răspundem la întrebarea: Cine să se ocupe de destinul lor ? atunci sigur nu se va rezolva nimic.
  Nu uitați că au supraviețuit în istorie și că au capacitatea de a se adapta și de a supraviețui. Dintr-o anumită perspectivă seamănă foarte mult cu evreii.

  PS. Când majoritatea dintre ei vor merge la școală și vor termina facultăți, multe popoare îi vor invidia pentru talentul, vocația și inteligența lor.

 42. 43 Sibilla august 22, 2013 la 3:07 am

  @ion,
  eu cunosc frați de-ai matale care SUNT infractori – și cred că NU numai eu cunosc…
  Tonul mătăluță ARATĂ cât/cum ai ” citit / împlinit Biblia, măi dragă, ioane !
  Pe de altă parte, dumneamea, furnică atomică obiectivă, dat fiind faptul că NU voi înceta să afirm : BOR e condusă de Masonerie, din păcate ( !! ), vezi preadrăcitul daniel care ziceam c-ar fi patriarh dar NU e decât pe zapisul de … când autointitulat, când de la masonsky, ordin dat… – va să zică, dumneamea îți zice așe, măi dragă… ioane. Se iegzistă una bucată fratelo d-al matale, pastor, cică pocăit, care cumpără 5 apartamente într-un an, care NU lucrează nicări , nici mnealui nici familionul său, da-s tăți cu case, mașini, chestii – duminica-s…. pocăiți.
  Alternativa de care pomeniși, măi dragă… ioane, nush de e rea , da bună NU-i, becouse, PUTE a … multe. Da le știezi 😉
  Pe cine POCNIȚI voi , viespiile sectare cu diversiunile diversionite la ordine pe blogul AN-ului, măi dragă… ioane ? Încetați cu curvăsăraiul ista de doi bani că NU ține, PUNCT.

 43. 44 Sibilla august 22, 2013 la 3:22 am

  AN,
  sincer, vă DOAR provoacă d-alde… ioni… IGNORE… ionilor !
  p.s. nu că nu i-ați fi parat-o cu binecunoscuta domniei dvs inteligență și cu fin umor ce vă caracterizează, da-i pierdere de timp cu pokemoni di jenu ” ion ” carele estem nițel ” rătăcit ” p=aci, evident că NU absolut întâmplător… dar carele ” ion ” rată fără grație misiunea, la fel ca alți ” rătăciți ” , sanchi, absolut întâmplător prin peisaj.
  Acu … io recunosc, sunt… cum sunt, CRED în UNUL Dumnezeu, care mă știe și-mi iartă, deși sunt cam turbo și mă inflamez când văz … ioni ș-apoi numa de Învățăturile Părintelui Arsenie Boca nu ținui seamă…. : ” Nu da cu bâta în viespile sectare. ” ( pr A Boca ), dar, zău că și-o merită, fifi-înaripatul… ” ion ”. IONII NEGATIVI ÎN EXCES PROVOACĂ RĂU…
  Sunteți prea tolerant, AN…. zmintiți ca ” ion ” NU trebuie lăsați prea mult să bântuie prin hălăduire și să predice de la amvonul ipocriziei că oricum se fac de râs și nu ne prea arde de…. ” ioni ”, dă-i bubii și mustre-i Doamne, Doamne de sclavi sub simbrie !

 44. 45 Vsile august 22, 2013 la 7:23 am

  Dorule,

  Nu umbla te rog cu daca si cu parca.Nu merge nu merge nici varianta eludarii ,varianta explicata de dl.rom cu sange nobil Madalin Voicu, un „martor veridic al regilor tiganilor”, acela care explica ca de fapt nu Iliescu ci Cico Dumitrescu ar fi fost inventatorul regilor tigani in detrimentul celor reali.E ca si cum pentru borboatele lui Basescu ar fi de vina consilierii si nu presedintele.
  Te rog, cel putin cu mine sa incerci istorie reala si nu povesti!

 45. 46 Vsile august 22, 2013 la 7:30 am

  Dl. Nastase deocamdata BORul are o productie reala , materiala doar pentru propria institutie. Deci nu prea „produce” nimic real/palpabil nici pentru proprii credinciosi.
  Ce sa mai faca si cu ceilalti , cu o parte din tigani care sunt tigani turciti deci de alta credinta sau cu tigani reformisti cum sunt penticistalii, o parte dintre ei modele de civism.
  Da mai este si o parte a tiganilor crestini ortodoxi , pe astia ii lasa sa se „cace” si in curgea bisericilor sau manastirilor, eveniment consemnat de mine las Manastirea Sf. Andrei , de Sf. Marie. o adevarata tiganie n curtea manastirii!

 46. 47 -X- august 22, 2013 la 8:43 am

  Oricat de mult ne-ar displacea (unora), si ei, tiganii, sunt ai nostri. Deci trebuie facut ceva atata timp cat nu e prea tarziu.
  Nu stiu cat de reala e prognoza demografica cum ca in 2050 ei vor fi majoritari in Romania, dar si pentru faptul ca numarul lor e intr-o crestere evidenta ar trebui sa puna la lucru creierele politicienilor.

  Nu am experienta in domeniu dar poate ca o discriminare pozitiva, ca in cazul indienilor (pieilor rosii) din Canada, ar putea da rezultate in cazul tiganilor tineri.

  Oricum, timpul, sau mai bine zis epoca IT-ului, si-a pus amprenta pe comunitatile tiganesti. Eu cred ca si mentalitatea lor la nivel de grup s-a modificat simtitor.

 47. 49 Vsile august 22, 2013 la 12:33 pm

  X,

  Prognoza este alta interpretarea insa conform teoriei marxiste , fiecare dupa posiblitani.

  Pina in 2050 1/3 din speciile faunei pamantene vor disparea , acum ai inteles?

  Dumneata vorbesti aiureli, aia ,pieile rosii, au fost stapanii acelor pamanturi si nu sclavii din „spatele” armatelor persane,ptresarati aiurea prin lume.Aya, piele rosii , au dreptul sa-si ceara drepturile. Eu am vazut in Canada , piei rosii ,milionari din caza „strbunilor”!

  Banii tiganilor sunt consumati de regii si bulibasii acestora, cum tot asa banii nostri sunt conumati de bulibasii nostri, ce ramane se vede.
  IPutini sunt insa tiganii, majoritatea din randul penticostalilor , care si-au schimbat intradevar gena!

 48. 50 SLAVU IOAN august 22, 2013 la 1:08 pm

  Dacă tot vorbim de un aşa zis „rege rom”,făcut,avansat la apelul bocancilor din bulibaşă (pe vremea lui Ceauşescu-preşedinte de republică) la rang de „rege rom”(pe vremea altui preşedinte de republică de data asta în tranziţie”…şi înaintare spre capitalism”), de ce nu ar exista şi „duce”printre etnicii romi conaţionali?!
  „Duce rom”,individ de rang înalt al etniei, care ar trebuii să mai ţină evidenţa plusvalorii de pe tarlaua sa,iar dacă ne gândim la verbul duce (a transporta ceva sau pe cineva într-un anumit loc, a lua ceva sau pe cineva dintr-un loc și a-l pune în altul), oare ce cantităţi de lei rezultate din impozite şi taxe ce le „duc ei”etnici romi (ţigani), către bugetul local şi naţional?! Că doar nu sunt uşi de biserică,sau înalţi prelaţi ai BOR-ului pentru a fi scutiţi de la taxe şi impozite… 😉

 49. 51 Marian Nicolae august 27, 2013 la 9:29 am

  @ Adrian B. august 21, 2013 la 1:24 pm

  Dumneavoastra spuneti:

  „In ultimii 8 ani , Romania a fost condusa ca-n EVUL MEDIU !!!”

  Dati-mi voie sa va corectez:

  In ultimii 8 ani Romania a fost si este in continuare condusa catre NOUL EV MEDIU !!!!!!

 50. 52 Radu D. august 27, 2013 la 3:54 pm

  Va dau intru totul dreptate (ca in majoritatea cazurilor) Domnule Nastase, in privinta problematicii complexe si complicate a TIGANILOR (aici nu sunt de acord cu Dvs. privind termenul …artificial confectionat de…rrrom!!! – si asta pentru ca aceasta sintagma produce confuzii in perceptia celor din lume civilizata, asimiland rrromii cu romanii ; nimic mai FALS si mai daunator natiunii romane!). Si, cu scuzele de rigoare, daca imi permiteti, nu sunt de acord nici cu opinia Dvs. privind rolul BOR in „emanciparea” tiganilor; dupa opinia mea, BOR este cea mai BIGOTA si mai MERCANTILA biserica a lumii crestine, care- pentru bani multi- isi permite sa „inscauneze” un fals „rege” precum Stranescu- in locul si cu ritualul inscaunarii unui MIHAI VITEAZUL!…. Si ,iar imi cer scuze daca va dezamagesc opiniile mele (si eu sunt crestin ortodox, chiar daca nu sunt practicant ortodox), dar, de la atitudinile BOR referitoare la raposatul-urias Sergiu Nicolaescu, am MARI REZERVE in privinta acestei biserici ortodoxe (din Romania!).


 1. 1 “Factorul rom” | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe august 20, 2013 la 7:29 pm
 2. 2 Apropo de ultimul sondaj… « Motanul Incaltat Trackback pe august 21, 2013 la 4:35 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: