La Cornu

De cateva zile sunt la Cornu. Am muncit pe rupte cu treburi gospodaresti in curte. Caldura a fost sufocanta la amiaza. Astazi e innorat. Nu prea e de stat pe afara. Totusi, am mai vopsit cu ulei de in niste lemne pe care timpul le imbatranise. Acum stau in casa si ascult Eric Clapton.
De dimineata, am vazut un film pe unul din canalele de la televizor, „Amin”, realizat in mare parte in Romania. Am recunoscut interiorul cladirilor dar si pe unii dintre actori. Mi-am adus aminte de litografiile religioase lipite pe frontoanele de la Palatul Parlamentului – unele au ramas acolo si dupa terminarea filmarilor.

Inteleg ca la Bucuresti a inceput licitatia pentru a se putea organiza gratare in curtea Parlamentului, dupa ce se darama zidul imprejmuitor. In felul asta, daca va fi cazul, manifestantii virtuali, evident in alte timpuri, vor fi mai aproape de alesii poporului. Cu un alt prilej, la o propunere similara, am inaintat o initiativa legislativa prin care propuneam (in gluma, evident) daramarea tuturor gardurilor de la toate institutiile publice, incepand cu gardul de la Cotroceni (acolo, de ce nu?) si continuand cu gardurile de la Parlament si de la Guvern. Mai propuneam si o initiativa la UE pentru ca acest exemplu de bune practici sa fie impus si in celelalte tari membre. Spre exemplu, in Franta, la Adunarea Nationala…In felul acesta, s-ar putea realiza si principiul subsidiaritatii – decizia ar fi dusa mai aproape de popor. Din pacate, dupa ce fusese aprobata, tacit, de Senat, propunerea mea a fost respinsa de Camera Deputatilor.

Oricum, propun ca numele primei bodegi care se va infiinta pe peluza Parlamentului ( cu cat efort am reusit plantarea a mii de arbori si arbusti acolo, incepand de prin 1994 si, mai ales, in 2001-2004!) sa fie „La calul Troian” sau ceva asemanator. Si, intr-adevar, la Cotroceni, de ce nu? Palatul pionierilor nu ar putea fi reinfiintat acolo? Presedintele ar putea sa fie astfel mai aproape de popor. Ar putea face bai de multime loco…

E clar, muzica lui Clapton nu-mi face bine. Devin nostalgic…Promit ca, dupa-amiaza, sa ma uit la televiziunile de stiri. Am ramas in urma cu accidentele de circulatie.

132 Responses to “La Cornu”


 1. 1 dorian65 august 11, 2013 la 11:52 am

  Noi sa fim mai aproape de aleși?
  Observ ca aleșii sunt aproape de noi vor sa monitorizeze orice și sa impoziteze și soțiile .
  Aici le dau dreptate ca în Romania este un risc și un lux sa fi însurat.

 2. 3 MARIA MEIR august 11, 2013 la 12:51 pm

  Daca s-ar reinfiinta Palatul copiilor la Cotroceni,n-ar fi indicat,s-ar speria saracii copii de BAU-BAU…ne speriem noi,oamenii mari,darami-te niste
  ,, copilasi’,poate doar sa vina cu,, mamicutele”.

 3. 4 Buna Ile august 11, 2013 la 12:51 pm

  Daca ati sta mai mult la Cornu, v-ati purifica de mocirla politicii . Ati invata sa traiti ca un om liber de la tara , caruia ii ajunge pensia pentru micile cheltuieli (dar si pentru medicamente si doctori – mai contribuie si copiii emigranti prin tari straine).

 4. 5 NICOLETTE ORGHIDAN august 11, 2013 la 12:53 pm

  ,,La Calul Troian”? Oare n-ar fi mai bine să se numească…,,La Calul…Traian”? Poate-n felul acesta va fi mai aproape de Parlament, de popor, de…aleși și alegători. Grătatre-n curtea Parlamentului? Pe timp de vară, poate! Orice în România noastră ultra-bulversată este posibil, nu mă mai miră chiar nimic. Propun că pe perioada de iarnă să se așeze-n curtea Parlamentului, cuptoare de copt …minciunele! Proaspete,,,crescute” și bune. Cine știe, poate acelea nu vor fi impozitate!

 5. 6 Nagy Attila (Puli) august 11, 2013 la 1:04 pm

  Din daramarea gardurilor m-a tasnit idea, ca profetul, care este aproape de suferinta omului simplu, este un arhetip inepuizabil. Din pacate azi, se vorbeste despre idei mari, importante, dar suferinta omului simplu nu este nicaieri. Intro parte, fondul solid al statului, este omul simplu care este multumit. Nemultumirea in fond distruge societatea, comunitatile, si statul, pe urma. Profeti erau constienti de problema asta, care scapa acuma, din vizorul responsabilor.
  Si problema prezint acuma, printro situatie la secui. Mare scandal era facut, in cazul revendicari scoli Mikó, din Sfantu Gheorghe. Mii si mii de oameni sau adunat la miting, care era numit Ziua Adevarului, sau Dreptati. Udemereu a facut mare scandal, bine scop electoral! Dar nu cumva multe ori, chiar baroni locali udemeristi incalca dreptul la proprietate la multi oameni simpli, cari degeaba cauta adevarul.
  Can erati prim-ministru, si ati urgentat titlurile de proprietate, am folosit timpul avantajos, pe care ati creat, si am facut o sesizare, cazul era la Sovata, la prefectura la Mures, cazul unui titlu de proprietate. Doua ori am facut, nimic! Am facut o reclamatie pe urma la MAI. S-a rezolvat, peste o luna. Era vorba de mostenire. La primarie din Sovata, era tare suparati, reprosau la unchiul meu. Dar si s-au razbunat. O simpla intabulare, a trecut 8 ani ca nu reusim. Imediat va fi doi ani, ca primaria din Sovata trage timpul, in cazul corectari titlului, ca s-a facut ceva greseala, la intocmire. mentionezi ca demult n-am vorbit cu unchiul meu, este posibil, ca s-a corectat pe urma, dar nu santem inca instiintati, ca pe urma s-a rezolvat in totalitate, adica s-a intabulat. Primaria din Sovata, s-a facut un joc pinpong, cu dosarul, intre primarie, si Targu Mures. Trimiteau dosarul, lipsea ceva, semnatura, iarasi trimiteau inapoi, iarasi lipsea ceva si era respins. Daca nu va fi gata in anul asta fac greva foamei!

 6. 7 Buda Viorica august 11, 2013 la 1:05 pm

  Parca ne deterioram de la o zi la alta……

 7. 8 vIORICA august 11, 2013 la 1:13 pm

  V-am citit ca deobicei si postarea de astazi.Am avut sentimentul unei satisfactii triste.,,S
  atisfactie,, pentru spiritualitatea d-voastra deosebita si ,,trista,, pentru realismul relatarilor.Va apreciez si stimez de cind ati aparut in viata publica.Sa aveti multa sanatate atit d-voastra cit si frumoasa d-voastra familie Oare speranta cu, care am trait aproape 10 ani se va mai implini…..?

 8. 9 Theodora august 11, 2013 la 1:23 pm

  “Comanda politică s-a dat din altă parte. Din păcate ….” spunea Basescu Traian in 1999, pe atunci ministrul Transporturilor in guvernul Radu Vasile, cand a aflat ca a fost arestat prefectul PD de Brasov.
  Acum lucrurile sunt sub controlul lui Basescu. Comanda politica nu se mai da din alta parte. Basescu nu mai are de ce sa se ingrozeasca. Comanda politica o da chiar el. Asa se poate explica frica lui Basescu Traian ca ar putea sa piarda influenta pe care o are asupra justitiei. Asa se pot explica si declaratiile lui disperate ca USL incearca sa influenteze deciziile justitiei. Justitia trebuie sa fie impartiala si independenta de toti si de toate dar dependenta de el.
  Si vinovati ca s-a ajuns in acesta situatie sunt toti cei care au stiut ce caracter are acest individ si nu au avertizat. Au preferat sa taca sau chiar si mai rau sa colaboreze cu el. Pentru ca Basescu Traian nu ar fi putut sa ajunga unde a ajuns daca nu era ajutat.
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/08/11/comanda-politica-s-a-dat-din-alta-parte-din-pacate/

 9. 10 Cristianul Ul august 11, 2013 la 1:29 pm

  Toate bune si frumoase si Erik Clapton si Troia si Bruxelul dar ce facem cu HARCOVUL nostru sau al lor….Eu ma trag de linga Tirgu Mures sotia este din secuime, toti veri mei suntem amestecati cu maghiari prin familiiile noastre deci cunosc cite ceva .Statul roman practic nu mai exista in acea zona.SRI , DNA, armata, guvern,politie,ANI , presedintie toate acestea sunt degeaba pe banii nostri….

 10. 11 Nagy Attila (Puli) august 11, 2013 la 1:37 pm

  Din pacate sant si alte garduri invizibile aicea la noi, in Covasna si Harghita. Pe care le fac baroni locali udemeristi, cu declaratiile sale sovena, ca Antal Árpád András, primarul orasului Safantu Gheorghe, sau Tamás Sándor, presedintele consiliului judetean Covasna.
  Dar se intram in actualitate, la declaratia lui Vona Gábor, liderului Jobbik din Ungaria, ca el asuma responsabilitatea pentru un conflict cu Romania, daca e envoie, pentru obtinerea autonomiei secuimi. Declaratia asta reprezinta o instigare la ura, mod iresponsabil, care creaza gard, invizibil, intre romani si unguri. Ura creaza cel mai inalta gard invizibil, care poate sasi desparta oameni! Si nu este bine, ca garduriel intre doua neamuri, pe care le a facut istoria, a inceput, incet, incet sa dispara. Gardurile de genul asta nu prea dispar nici, dupa doua sute de ani, pilda, masacrele lui Bem in revolutia 1848, care in valea Ghiurghiului, inca sant vie.
  Un profesor de universitate, la Babes-Bólyai, la sociologie, secui din Ciuc, spunea ca replica, pe uram declaratiilor Tőkés, ca Ttrianon este o durere pentru neamul ungurilor si cele intamplate dupa, ca unguri din Transilvania, si secui, ar trebuie sa cunoasca ce au simti romani, inainte de Trainon in Ardeal, intre 40-44 in nordul Ardealului, ca inca n-am facut, si dupa aia plangem de durerile noastra. S-a referit la, de pilda publicistica romanilor, din Ardeal, sau aspecte din litaratura romanilor din Ardeal, in care se expriam durerea lor.
  In loc de a primi iresponsabilul Vona, care incita la ura, creaza noi garduri, greu daramate, ar trebui sa dam loc reflectiei, ce au simtit romani, inainte de Trianon, ca asta ar fi o desfacere de gard.
  Si este important, ca gardurile pot fi si frustrante pentru minoritate, care tulbura identitatea lor, si o identitate tulburata greu de pastrat. Schimbarile istorice, necesita la o etnie, recrearea identitati, daca nu face, devine comunitatea respectiva frustrat. Daca o etnie, devine minoritate, poate recrea identitatea numai in relatie organica cu majoritatea, ca o dubla identitate. Trebuie sa integreze, daca nu face nu va reintegra in identitatea sa. Daca o minoritate traieste, ca secui, cu iluzia stapanului, si romanul este considerat ocupator, iluzia istorica, devien o stare frustranta, care frustrare distruge identitate. Integrarea in cadrul majoritati, inca este neinteles pentru secui, cum poate sa fie, inacelasi timp, un mod de a pastra identitatea, garantia identitati. Si in forma dublei identitati se poate pastra identitate, mai bine, decat in forma separatismului inchis al autonomiei. Natura interioara a omului, este deschis, la o integrare continuu in mediu, asta este natural. Din pacate Vona are posibilitate de a inalta garduri invizibile, care poate sa-si desparte secui de romani!

 11. 12 nastase august 11, 2013 la 1:47 pm

  Cristianul UI,

  In opinia mea, ministrii ar trebui sa mearga, cel putin o data pe luna, in judetele Harghita si Covasna. Macar cu frecventa cu care merg la Bruxelles. Era o solicitare pe care o faceam si membrilor cabinetului pe care il conduceam. Nu vreau sa comentez mai mult. Cred ca institutia persoanelor straine indezirabile (persona non grata) trebuie folosita in anumite situatii limita. Este un drept suveran al statului roman (la fel ca si dreptul de gratiere?!).

 12. 15 Karakas august 11, 2013 la 2:08 pm

  De acord. Cind un cetatean strain vine pe teritoriul Romaniei si instiga la conflict (chiar si indirect), acea persoana trebuie sa primeasca statutul de persona non grata si sa nu mai calce pe teritoriul tarii un numar de ani. Rusii si ucrainienii procedeaza consecvent pe linia asta: cine desecreaza simbolurile nationale si instiga la conflict, afara pe 5 ani!

  Totusi, probabil ca nimeni nu se teme azi de Vona Gabor, ale carui declaratii anti-evreiesti si anti-europene l-au izolat complet de sprijin extern. Nici o agentie de presa internationala nu a preluat stirea despre ce a spus la Borzont, idei care seamana ura, conflict armat, discordie, ce nu convin nimanui. Nimeni in Europa sau SUA/Canada nu doreste astfel de conflicte.

  Am vazut ieri filmul „Imparatul” (Emperor, 2012). Mi s-a parut excelent. Secole de-a rindul fiecrae conflict major a avus un invingator care a impus „pax”, pacea. Pax americana a adus ceva interesant, anume ca SUA au dorit sa sprijine pe invinsi sa isi recladeasca economiile, si nu sa le ingenuncheze perpetuu.

 13. 16 dlnimeni august 11, 2013 la 2:09 pm

  Am astupat si eu o gaura pe sub gard, pe unde, de dimineata, mi s-a strecurat in curte o nunta de ciini, la odihna. Vreo citiva stilpi din gard ma asteapta sa ii vopsesc. Uite-acuma ma gindesc ca daca eram si eu un secretar ori consilier de stat, ca junele Tomac, atunci vorbeam si eu cu niste baieti de la academia de arte sa mi-i picteze cu chipurile unor oameni politici. Stiti, domnule Nastase, eu unul m-am gindit, cu multi ani in urma, la un nume pentru groapa de gunoi a Bucurestilor. Nu va spun ce nume am gasit atunci, desi este actual si acum, oricum nu m-a bagat nimeni in seama.
  Un cintec cu Eric Clapton, in incheiere.

 14. 17 Wolf Liviu august 11, 2013 la 2:55 pm

  Si eu stau acasa ,si ascult Tommy Emmanuel-Angelina si Mombasa .. Cu drag , liviu.

 15. 18 blogideologic august 11, 2013 la 3:20 pm

  Propaganda partidului extremist maghiar Jobbik demonstreaza doar faptul ca a gasit un teren foarte bine pregatit in România de catre lucrarea anti-româneasca a Grupului pentru Dialog Social stipendiat masiv de speculatorul George Soros.

 16. 19 Ivanovici Antoneta august 11, 2013 la 3:41 pm

  Doamna Theodora,
  T.B. a ajuns unde a ajuns,pentru că este un ins viclean,specialist in amestecarea adevărului cu minciuna,iar 80% din romani,se multumesc cu ce li se spune,nefiind capabili sa discearna (atît timp cît ce se întîmplă nu-i afectează in mod direct)..
  El ştie ce „vor să audă oamenii” (adică ce-i doare), aşa ca e uşor să-şi facă” jocul”…..
  În momentul de faţă, reţeaua mafiotică este atît de întinsă, încît eu nu întrezăresc şi nici nu văd o ieşire…..

 17. 20 Adrian B. august 11, 2013 la 3:54 pm

  :)) Am observat si eu ca guvernantii au initiative care mai de care , mai exotice ! Se ocupa DE ORICE ALTCEVA , decat de problemele REALE ale oamenilor !

  Primariile s-au transformat in agentii de impresariat artistic ( organizeaza balciuri , spectacole , etc. ) , vopsesc pomii in roz , ridica masini , se ocupa de ” big brother ” , …

  Guvernul si presedintia conduc tara ca in EVUL MEDIU !!! ” Solutiile lor economice ” sunt de sec. xvi :

  – cresc taxele si impozitele existente

  – inventeaza taxe si impozite noi

  – asmut institutiile de represiune impotriva ” dusmanului de clasa ” ( oameni de afaceri , politicieni incomozi , etc. )

  – inventeaza noi institutii de represiune , incercand anihilarea completa a incomozilor si indirect ( sau direct ? ) a economiei nationale .

  – vand ” pe sest ” toate resursele naturale

  In tot acest timp , problemele REALE ale oamenilor le rezolva TIMPUL !!! Iar aceste probleme sunt ACELEASI de cand lumea :

  – locuri de munca
  – locuinte
  – hrana , utilitati si medicamente ieftine
  – acces liber la invatamant si sanatate
  – respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti

  Din pacate , eu nu cred ca Victor Ponta este capabil sa inteleaga si sa rezolve aceste probleme …

 18. 21 alice august 11, 2013 la 4:08 pm

  Domnule Nastase,
  Excelenta ironia dvs privind televiziunile de stiri.
  Dar oare ele nu reflecta intocmai realitatea romaneasca? Cata vreme oamenii politici nu au altceva mai bun de facut decat sa-si puna la cale vacantele, cata vreme societatea civila a fost trasa cu abilitate pe linie moarta si nu mai reactioneaza la nimic, cata vreme constatam cu fiecare zi si cu fiecare decizie guvernamentala si prezidentiala Diktatul la care e supusa aceasta tara, televiziunile de stiri dau … nestiri. Tot efortul televiziunilor de stiri a fost zadarnic si a dus exact aici. Nu a contat o intreaga campanie de presa si dezvaluiri, nu a contat votul coplesitor al romanilor. Mai rau, avem ce am votat. Se pare ca sistemul e perfect construit, sa asimileze incet si sigur pe cei ce „se opun(?)”.
  Dumneavoastra ce parere aveti? Sunteti increzator? Sau dezamagit?

 19. 22 Adrian B. august 11, 2013 la 4:09 pm

  @ dorian65

  In ritmul in care se da faliment si se inchid afacerile in Romania , cred ca impozitarea sotiilor casnice va deveni cea mai importanta resursa bugetara din Romania :))

  Mai era pe vremea lui Piticu o taxa ; taxa pentru port ilegal de #eni& . O plateau burlacii , gen Catalin Botezatoru , Marcel Toader , Constantin Iosef , Calin Popescu si Tariceanu , Dan Chisu , Viorel Lish , Silviu Bahmutieanu Pegoana si alti excentrici …

  Lasand gluma la o parte si analizand evenimentele ultimilor ani , d-le Dorian , cred ca trebuie sa fim pregatiti pentru ORICE anomalie si aberatie !!!

  De la indivizi ca Traian Basescu & Co. , nu te poti astepta la nimic bun !

 20. 23 Mirela august 11, 2013 la 4:32 pm

  Îmi place umorul dumneavoastră de azi, e mai…. altfel decât de obicei. Si zic să rămâneți la Clapton totuși, sau undeva prin zona aia, la tv stirile sunt, într-adevăr, despre niște accidente urâte, am vazut și eu ceva pe la prânz și am fugit de acasă, diseară urmând să nu mai deschid tv-ul deloc. Odihnă (activă) plăcută în continuare să aveți 🙂

 21. 24 Adrian Dumitrescu august 11, 2013 la 4:42 pm

  super … 🙂 oricum in ultima vreme se duce o politica iresponsabila de trimitere in derizoriu a institutiilor fundamentale de stat ale Romaniei . Nu ma mai mira nimic. Mai ingrijoratoare este cedarea putin cate putin a suveranitatii de stat si fara a face o informare serioasa si cinstita a populatiei referitor la acest subiect !!!

 22. 25 aurora august 11, 2013 la 4:49 pm

  sanatate si pace sufleteasca alaturi de cei dragi familie si prieteni …

 23. 26 serbanfl august 11, 2013 la 5:46 pm

  Dacă tot vă auto pârâți – „Promit ca, dupa-amiaza, sa ma uit la televiziunile de stiri. Am ramas in urma cu accidentele de circulație.„
  Nu este cazul să vă indispuneți, nu sunteți singurul!
  Da, dar eu nu-mi fac probleme – accidentul ce-l aștept eu va fi, sigur, anunțat pe toate căile de comunicații!

 24. 27 Cris august 11, 2013 la 5:52 pm

  Ce frumos e la Cornu!
  Am văzut un documentar despre mânăstirea de pe deal, cea dedicată la doi sfinți. Am aflat cu ocazia asta că Aurora Cornu s-a născut acolo și a contribuit financiar la construirea mânăstirii.
  Am văzut-o odată demult la Antena 1 cred, la Marius Tucă parcă. Nu mai era foarte tânără, dar ce frumoasă era și ce frumos vorbea!
  Mă bucur că vă simțiți bine. Munca fizică e reconfortantă pentru cei care lucrează mult cu intelectul.
  Eu ascult Il Divo și mă uit cum trece timpul prin fața mea…
  Frumoși bărbați, splendide voci și excepțional aranjament muzical!

 25. 28 Adrian B. august 11, 2013 la 6:27 pm

  D-le Adrian Nastase , va recomand un film EXTRAORDINAR ! Un film despre regasirea de sine , speranta , tristete si prietenie . Un film care te pune pe ganduri … Cred , cel mai bun film pe care l-am vazut EVER !

  Dealtfel , il recomand TUTUROR comentatorilor acestui blog.

  Poate fi vazut aici ( click and see ) :

  http://filmehd.net/the-way-2010-filme-online.html

 26. 29 sep august 11, 2013 la 6:28 pm

  Amin -este un film de exceptie,posibil ca in el sa ne regasim si noi acum!!!!
  In Biblie scrie ceva de genul ……VIATA celor VII impreuna CU MORTI,
  proces in care poate traim si noi (adica … multi dintre cei VII sunt deja MORTI….MA REFER LA CEI CARE NU MAI DAU SANSE ACESTUI POPOR …..,dar poate eu ma insel…..).
  Dle Nastase, faceti lucruri lumesti , sanatoase si frumoase ….
  MULTA SANATATE SI NUMAI BINE TUTUROR.

 27. 30 CALIMAN EUGEN-analist de provincie august 11, 2013 la 6:28 pm

  Va propun sa ascultati mai bine, Metalica si Bryan Adams, muzicalitatea robusta si optimismul lor fiind nondeprimante, spre deosebire de ideile traznite de schimbare, ale alesilor. Daca pina acum existau intre ei si noi, ziduri, propun ca de acum inainte in locul acestora sa fie construite proiecte, iar conducerea politica aproximativa, cu iz de populism, sa fie inlocuita cu una tehnocrata, ca intr-o afacere!Noi ,,actionarii” care am investit incredere si asteptari, ei ,,administratorii” activi si responsabili,pentru viitorul comun, european.Fara asa ceva, ,,Romania Europeana”, nu devjne un vis pierdut, odata cu dvs.?

 28. 31 Adrian B. august 11, 2013 la 6:36 pm

  M-as bucura enorm sa vedeti acest film pentru ca intr-un fel are legatura cu dumneavoastra .

  Este povestea unui om DEOSEBIT care , in urma unei tragedii , incepe o noua viata …

 29. 32 Ciprian august 11, 2013 la 8:12 pm

  nu este mult, dar totusi sa revenim la valorile adevarate ale noastre 😉

  http://expo-arta.ro/artisti/artist-aurel-dan-2

 30. 33 SLAVU IOAN august 11, 2013 la 8:43 pm

  Urât destin impus României de mai marii vremurilor trecute şi prezente, la care un aport destul de important îl are şi elitele politicului românesc din ultimii 65 de ani, opinie bine argumentată de D-ul. Mircea Platon, în articolul domniei sale „Petrolul, nemţii şi americanii”

  „Când încă erau înapoiaţi şi medievali, de frica năvălitorilor, românii îşi pârjoleau holdele şi îşi otrăveau fântânile. De când ne-au mai modernizat prietenii din Răsărit şi din Apus, vin alţii să ne otrăvească merindele (cu pesticide), apa şi aerul (cu noxe). Din moment ce modernitatea e propulsată economic de diviziunea internaţională a muncii, e normal ca de pustiirea României să se ocupe companii străine, care pot face treaba mai ieftin şi mai cu metodă. Românii îşi părăduiesc ţara din prostie, neglijenţă, şmecherie: într-un cuvânt, din lipsă de orizont moral şi intelectual. Marile puteri economice şi politice ne pot însă pune pe butuci cu metodă, pe termen lung, cu seriozitate. Cu o seriozitate pe care neserioşii români nu pot decât să o admire. Slugarnic.

  Sigur, românii detestă pactul de la Yalta. În urma lui, au „venit ruşii”. „Ruşi” care „vin” şi astăzi, mai ales când preşedintele Băsescu are nevoie de ei. De fapt, după 1989, „ruşii” au venit ori de câte ori a îndrăznit cineva să critice, cârtească, manifeste rezerve faţă de orice aspect al prezenţei (economice, politice, culturale) americane/occidentale în România. Critici, eşti „anti-american/anti-occidental”. Eşti „anti-american/anti-occidental”, deci vrei să vină „ruşii”. Şi, când vrei să vină „ruşii”, ei chiar vin. Dar ăsta e modul nostru, capricios, neserios, românesc, de a-i aduce pe „ruşi” în România. Vin „ruşii” cam cum au venit, cândva, pe vremea când chiar îi aştepta cineva, şi americanii. E venirea „ruşilor” ca formă fără fond.

  Marile Puteri tratează însă venirea „ruşilor” temeinic, cu seriozitate. Dacă vin, „ruşii” vin pentru că au o misiune. Iată, de exemplu, să luăm chestiunea petrolului românesc şi a despăgubirilor plătite Uniunii Sovietice de România după 1945. Economistul Tamas Reti a arătat că reparaţiile de război plătite de România Uniunii Sovietice includeau livrarea de petrol la preţuri interbelice, care nu luau în calcul inflaţia cauzată de al Doilea Război Mondial. După cum indică documentele citate de Gheorghe Buzatu în „O istorie a petrolului românesc”, între 12 septembrie 1944 şi 31 martie 1947 România a exportat în URSS 5.772.409 tone de petrol. Din cele 300 de milioane de dolari pe care România avea a le plăti URSS, 15o de milioane trebuiau plătiţi în petrol şi 20 de milioane, în echipament petrolier. Între 1945 şi 1954, Uniunea Sovietică a importat petrol, produse petroliere, vase şi vagoane de transport petrolier în cantităţi care au handicapat dezvoltarea economică a României.

  Cui a folosit acest jaf? Uniunii Sovietice? Desigur. Germaniei, care şi-a plătit din datoriile de război transferând Uniunii Sovietice „acţiunile” deţinute în companiile care exploatau petrolul românesc? Desigur. Ce poate fi mai convenabil decât să-ţi plăteşti datoriile pe spinarea altora.

  Dar iată cum vedeau lucrurile elitele politice americano-europene. Volumul „The Control of Germany and Japan” a apărut în august 1944, la Washington, sub auspiciile Institutului Brookings. Autorii cărţii sunt Harold G. Moulton (preşedintele lui Brookings, fost profesor de economie politică la University of Chicago) şi Louis Marlio (industriaş şi om politic francez angajat ca cercetător la Brookings din 1941). Discutând despre cum poate fi controlată Germania după viitoarea şi previzibila ei înfrângere, cei doi autori scriu, în secţiunea intitulată „O accelerată epuizare a rezervelor de petrol ale României ar fi folositoare”: „Din cauza semnificativei dependenţe a Germaniei de petrolul românesc, trebuie dată o atenţie sporită posibilităţii handicapării viitoarei puteri militare a Germaniei prin epuizarea rapidă a resurselor de petrol ale României. Producţia petrolieră a României e deja în declin. A atins 8 milioane de tone anual înainte de război, dar prezenta producţie e estimată la 6 milioane de tone. Dacă lucrurile vor decurge în mod normal, ne putem aştepta ca producţia de petrol a României să se micşoreze semnificativ în 15 sau 20 de ani. Poate că am putea încheia înţelegeri conform cărora aceste rezerve să fie extrase foarte rapid, în următorii 10 sau 15 ani, pentru a face imposibil Germaniei să utilizeze aceste resurse în caz de război” (p. 32-33).

  Aşadar, în august 1944, anumite planuri de control al Germaniei postbelice sugerau încheierea de acorduri, tratate sau înţelegeri care să ducă la epuizarea rapidă a resurselor petroliere româneşti. Nu ştim exact ce influenţă a avut această sugestie asupra politicii americane faţă de România. Dar trebuie precizat că, la momentul publicării acestei cărţi, în august 1944, din Comitetul Director al lui Brookings făceau parte Vannevar Bush (coordonator al Proiectul Manhattan), Dean Acheson (Secretar de Stat sub Truman, implicat în crearea ONU şi a NATO, precum şi în elaborarea „doctrinei Truman”), Edward Stettinius (Secretar de Stat sub Roosevelt şi Truman) şi alte figuri care au jucat roluri cheie în politica externă şi de apărare în administraţiile Roosevelt şi Truman, care au pus bazele ordinii mondiale postbelice.

  Realitatea postbelică a silit elitele politice americane să-şi reconsidere atitudinea faţă de Germania. Liderii politici germani precum Konrad Adenauer au jucat cartea anticomunistă pentru a obţine de la SUA slăbirea controlului economic şi chiar refacerea economică a Germaniei. Oamenii politici germani au avertizat elitele americane că o Germanie dez-industrializată (cf. Planului Morgenthau) şi cu economia la pământ ar fi căzut pradă convulsiilor interne generate de sărăcie şi, în cele din urmă, comunismului. Planului Morgenthau, care prevedea „pedepsirea” Germaniei prin transformarea ei într-o federaţie agrară, i-a fost preferat Planul Marshall, care urmărea reconstrucţia economică a Europei de Vest. Institutul Brookings a fost la originea Planului Marshall.

  În Jurnalul lui James Forrestal (Secretar al Marinei sub Roosevelt şi primul Secretar american al Apărării, între 1947-49), găsim menţionată o întâlnire între Forrestal, Dean Acheson, Herbert Hoover şi Averell Harriman la care aceştia au căzut de acord că Germania trebuia ajutată să se refacă. Motivele erau trei.
  Primul ţinea de faptul că preţul întreţinerii armatei americane de ocupaţie cădea, până la refacerea economiei germane, pe umerii contribuabililor americani. Românii, cu alte cuvinte, plăteau pentru întreţinerea armatei de ocupaţie sovietice în România. Pentru întreţinerea armatei americane de ocupaţie în Germania plăteau americanii.

  Al doilea motiv era că sovieticii cereau cu glas tare „denazificarea” economiei germane, dar atrăgeau sau răpeau toţi inginerii şi tehnicienii buni (indiferent de opţiunea lor politică) în zona lor de ocupaţie.

  Cel mai important motiv era însă acela că americanii nu voiau să îşi supra-încălzească industria grea. Hoover a arătat că, în cazul dispariţiei industriei germane de maşini grele, industria americană ar trebui să preia rolul acesteia şi să producă tractoare şi echipament electric pentru întreaga Europă: „Harriman a arătat că, pentru a satisface cererea de oţel, ar trebui să adăugăm între şase şi zece milioane de tone la producţia noastră actuală şi apoi ar urma să exportăm acest oţel unor ţări care ar putea de fapt să îşi ia oţelul de la producători europeni şi am rămâne astfel cu un surplus de capacitate productivă de oţel cu care nu am avea ce face”. Susţinându-l pe Harriman şi arătând că supradezvoltarea industriei grele va grăbi epuizarea resurselor naturale americane, Forestal a adăugat: „Am atras de asemenea atenţia asupra epuizării rezervelor noastre de minereuri feroase, care nu sunt în nici un caz nesfârşite” (James Forrestal, Diaries, ed. Walter Millis, New York: Viking, 1951, 256).

  Cu alte cuvinte, Germania, după cum am arătat şi cu alte ocazii, a înflorit economic după al Doilea Război Mondial tocmai pentru că nu a fost supusă reţetelor neoliberale. Americanii nu au căutat să producă şi pentru Germania, ci i-au dat Germaniei şansa de a deveni mai mult decât o simplă piaţă de desfacere. Germania nu şi-a lichidat prin „privatizare” economia, ci şi-a păstrat controlul naţional asupra domeniilor strategice şi a aplicat măsuri protecţioniste care au contribuit la înflorirea industriei şi la protejarea capitalului social.

  În prezent, Germania a fagocitat economic Europa de Sud şi de Sud-Est, însă le cere ţărilor mici din UE să devină competitive pe plan internaţional. Dar succesul economic al Germaniei se bazează în primul rând pe exportul produselor germane pe piaţa UE, nu pe piaţa internaţională. Germania vrea să înjuge economia ţărilor mai slab sau diferit dezvoltate la jugul Euro, să le pună în spate şi povara legislaţiei EUropene – care standardizează, regulează şi ridică preţul tuturor produselor industriei mici şi mijlocii, reducând astfel competitivitatea acestor produse pe piaţa internaţională -, pentru ca apoi să ceară acestor economii mici şi mijlocii să câştige cursa de 100 metri garduri. E imposibil. Şi elitele germane ştiu sau ar trebui să ştie acest lucru.

  Ce concluzie putem trage din cele de mai sus? Că, atât timp cât stăm la mâna marilor puteri, ele îşi vor plăti reciproc poliţele pustiindu-ne nouă „holdele”.

  Ceea ce mă frământă însă e că „ruşii” par că vin mereu în favoarea nemţilor şi împotriva noastră. Hitler şi-a pus pe picioare regimul de teroare ameninţând întreaga Europă că vin ruşii. Germania postbelică şi-a refăcut economia ameninţându-i pe americani că, dacă nu le îngăduie renaşterea economică, „vin ruşii”. Germania Angelei Merkel ne ameninţă pe noi că, dacă nu acceptăm subdezvoltarea economică şi socială diktată nouă de oamenii şi politicile economice germane, „vin ruşii”. Se pare că, de vreun secol încoace, oricum ai da-o, „ruşii” aştia vin tot în contul nemţilor. Poate că maşina de război germană funcţiona cu petrol românesc. Dar aparatul de propagandă funcţionează pe bază de invazii „ruseşti”.
  -sursa: http://www.cotidianul.ro/petrolul-nemtii-si-americanii-220015/

 31. 34 Adrian B. august 11, 2013 la 9:40 pm

  Berroguetto – Nadal de Luintra

  Alanis Morissette – Thank you

  Two steps from hell – Protectors of the Earth

  Two steps from hell – Heart of courage

 32. 35 Poligraf august 11, 2013 la 9:53 pm

  Nu a-ti pierdut nimic nou la televizor, barfele sunt pe toate posturile si la oriceora. Mai bine stati in curte la aer curat, ca nu pierdeti nimic.

 33. 36 Fragmentarium Politic august 11, 2013 la 10:48 pm

  Pune la cale Ungaria un al treilea razboi balcanic? Marturisesc ca satisfactia democratica pe care mi-a provocat-o excluderea lui Vadim din PRM a ramas rapid in urma, ieri, dupa declaratiile facute in cadrul Taberei de vara de la Joseni de catre extremistul Vona Gabor, presedintele partidului Miscarea pentru Ungaria – Jobbik, potrivit carora partidul pe care il conduce va apara drepturile si interesele maghiarilor din Transilvania, asumandu-si responsabilitatea unui conflict cu Romania. Desi tentanta pentru adeptii cinicei scoli a realismului politic, punerea acestei dezgropari de catre Vona a securii razboiului pe seama unui “dezechilibru” al extremismului ar fi cea mai proasta interpretare. Drepturile se consolideaza prin democratie si se distrug prin razboaie. Extremismului nu i se raspunde prin extremism, care este in logica escaladarii, ci prin acte care sunt in logica europeana a statului de drept. Intrebarea cu care am inceput nu e intamplatoare, exact cu 100 de ani in urma, la 10 august 1913, prin Pacea de la Bucuresti se punea capat celui De-al Doilea Razboi Balcanic, in urma careia Bulgaria, care isi jucase ambitiile iredentiste pe cartea “Totul sau nimic”, convinsa ca Macedonia, a carei jumatate din populatie era bulgareasca, va intra in componenta tarii sale, si-a vazut visul desart spulberat, nefacand decat sa-si puna toti vecinii in cap, fiind invinsa de Serbia, Muntenegru, Grecia, Romania si Turcia. Prin aceasta evocare nu am vrut sa subliniez o noua posibilitate, ci o absurditate ridicola, prin care Ungaria iredentista apasa la fel de extremist pe sensibilitati ale vecinilor, incalcand tratate bilaterale si internationale, agitand stafiile trecutului intr-o noua Europa, democrata si integrata. Poate sa astepte mult si bine Romania disocierea Guvernului de la Budapesta de declaratiile Jobbik, se uita ca acestea vin la scurt timp dupa sloganurile extremiste de la Tusnad, care au atentat la valorile democratice si ale statului de drept. Poate ca Romania ar trebui sa ia o pauza in relatiile cu Ungaria, pentru a vedea si mai bine directia inspre care se indreapta. Nu impartasesc ideea ca presedintele Traian Basescu ar fi trebuit sa raspunda unui ne-bun in ale democratiei, unui extremist, asta este treaba institutiilor statului de drept. Ar trebui sa observam ca extremismul este ultimul pas, inainte de a tangenta terorismul, si ca linia dintre extremism si terorism este adesea foarte subtire. Ceea ce i se poate reprosa lui Basescu este vidul de proceduri legale institutionale in astfel de situatii, faptul ca reforma institutionala cu care ne-a amagit in ultimii 9 ani nu a avut loc, ca atentia i s-a concentrat pe spionarea romanilor si a adversarilor politici, nu pe contracararea riscurilor externe la adresa sigurantei nationale, care ar fi trebuit sa-i fie preocuparea de capatai ca sef de stat. Este o situatie incalficabila faptul ca Romania nu are prevederi legale de declarare non grata a unui cetatean strain decat in cazul celor cu statut diplomatic, si nu si impotriva oricarui cetatean strain care lezeaza simboluri nationale sau prevederi constitutionale. Poate ca replica ferma si legala pe care a primit-o comportamentul incitativ al basistului trupei Bloodhound Gang, care a băgat în pantaloni un drapel rusesc, apoi l-a scos şi l-a aruncat în sală, gest pe care si ambasadorul american l-a calificat “dezgustător”, ar trebui subscrisa. In opinia mea, Gabor Vona nu a facut, prin actul sau extremist, decat sa izoleze Ungaria cu inca un zid de restul comunitatii democratice europene.

 34. 37 Karakas august 11, 2013 la 11:10 pm

  MAE roman cere MAE ungar sa se delimiteze de afirmatiile extremistului. MAE maghiar raspunde ca Jobbik nu e „implicat in activitatea Guvernului”, si deci nu are de ce sa se delimiteze. Mi se pare o obraznicie acest raspuns (daca presa romana a preluat integral raspunsul?)!

  http://www.mediafax.ro/politic/raspunsul-ministrului-ungar-de-externe-jobbik-nu-este-implicat-in-activitatea-guvernului-11245050

 35. 38 Gavrila august 12, 2013 la 12:54 am

  @blogideologic,

  brilianta prin sincretetea observatiei juste explicatia ce o oferiti in postarea de la 3.20 pm pentru imixtiunea grosolana a Jobik-ului in Romania.
  Avem atatea cozi de topor printre ai nostri…

 36. 39 Gabriela Bucur august 12, 2013 la 6:57 am

  Este bine ca reusiti sa va pastrati simtul umorului,intr ‘o Romanie care abia se mai taraste in viata de zi cu zi.Multa sanatate intregii familii .

 37. 40 Vsile august 12, 2013 la 7:03 am

  Dl. Nastase,

  Aparent e misto mistoul dar…daca-i parlament e bine fara ziduri zidurile sugereaza „kremlin” a „duma” hai sa lasam gratarele ca doar nu-i Constanta lui Mazare unde tiganii o pun de un botez,o nunta un gratar la mijloc de saptamana in mijloc de strada si nimeni nu-i deranjeaza ca sunt bazin de voturi!

  Aveti si dumneavoastra nostalgii basiste , si nu va mai intreb de cine va fost frica cind ati ingradit parlamentul , de basescu?

 38. 41 nastase august 12, 2013 la 8:07 am

  Vsile,

  Gardul a fost facut pe vremea lui Ceausescu. Roberta Anastase credea, tot asa, ca eu am facut gardul de la Parlament. Gresit. Ea insa, cred, e mai tanara…
  Oricum, daca se doreste sa se ofere acces pentru public in interiorul curtii, pot fi deschise portile, nu trebuie, neaparat, daramat gardul. E destul de simplu.

 39. 42 Doru Coarna august 12, 2013 la 8:12 am

  @ AN,

  felicitari, daca faceati astea inca de prin 2004, toate ar fi decurs altfel…

  Despre gard, sunt pentru! Cu amendamentul ca trebuie prevazute zonele de gratare, cateva zone pt piscine ca uite ce vreme avem vara, si cateva linii drepte de pe deal in jos, pt partii de schi urban si sanius, iarna! Plus cateva tarabe cu chestii de profil, carbuni, bauturi, gheata… Alesii se pot apoi destinde dupa preferans, cu un mic, o tica fiarta sau o bere, cu un bazin-doua sau o coborare palpitanta, printre oi. Si da, iarba se tunde cel mai ieftin cu oile lui Jiji care apoi pot trece pe gratar! Ele mananca iarba patriei, patria le mananca pe ele…

  Ar mai trebui si cateva toalete, spalatoare si pubele. Si bineinteles, o armata de pirande cu maturi. Iata ca s-ar crea si locuri de munca…

  Dupa cum se vede parlamentul are destule surse de autofinantare, de ce se vaita ca n-au bani? Nu mai spun de contractul de demolare a gardului, plus ulterior, cel de reconstruire…

  La Cotroceni insa n-ar merge, acolo sunt chestii seriose, informatii sensibile, activitati delicate… trebuie gard, ba chiar cu materialele obtinute prin demolarea de la Casa Poporului, ar trebui redimensionat gardul Controceniului… Dar as propune invers, sa se mute parlamentul la Cotroceni, doar 300 cu secretara si consilier, e loc pt o cladire normala cu o sala la parter, ca doar va fi unicameral, nu? Ba chiar si guvernul, cu cladirea lui! Poate ca stand toti astia la un loc, ar gandi macar asemanator daca nu coerent… iar o eventuala mineriada i-ar convinge pe toti in bloc…

  Plus ca si-ar vede toti visul cu ochii, ar ajunge la Cotroceni!

 40. 43 blogideologic august 12, 2013 la 8:19 am

  Discursul despre educaţie al lui Talleyrand-Périgord şi o reacţie a feminismului englezesc / Am mai discutat pe aici tema discursului despre educaţie prezentat de către cetăţeanul-prinţ Talleyrand-Périgord în faţa Constituantei anului 1791, spre final. Reacţia justificată a feminismului englezesc era provocată de faptul că, referindu-se la educaţia într-un fals duh al “Pedagogiei revoluţionare” (sintagma aceasta îi aparţine filosofului spiritualist francez Georges Dumesnil, şi a fost scrisă în Belle Époque) pentru fete, Talleyrand-Périgord adoptă de fapt punctul de vedere inerent decadent al iluministului Jean-Jacques Rousseau. Reamintesc eu aici, ideea de Progres pe care o cerea imperios Revoluţia franceză la anul 1789 a fost prezentată discursiv lumii întregi abia de către Ideologia primară a paradigmei thermidoriene care urma epocii de Teroare din Franţa republicană. Jean-Jacques Rousseau preconiza educaţia fetelor numai pe direcţia necesară ca ele să devină -la vârsta mariajului- companii fermecătoare pentru bărbaţi. Feminista engleză Mary Wollstonecraft îi trimite, ca o dedicaţie amară, cetăţeanului francez Talleyrand-Périgord cartea ei intitulată “Drepturile unei femei” (the Rights of a Woman). În eseul ei, Mary Wollstonecraft focalizează asupra drepturilor egale pentru educaţie, drepturi acordate în măsuri echivalente băieţilor şi fetelor care ajungeau la maturitatea lor în ultimul deceniu al secolului XVIII.

 41. 44 blogideologic august 12, 2013 la 8:27 am

  @Gavrilă spune : “briliantă prin sincreteţea observaţiei”
  Mulţumesc!

 42. 45 centru august 12, 2013 la 8:33 am

  Stiu ca absenta dumneavoastra din Parlament si din comisiile lui , ca lipsa dumneavoastra din conducerea efectiva a PSD este o mare pierdere .
  Dar , nu-i asa , intr-o tara atat de stricta , corecta si performanta ca a noastra orice abatere trebuie sanctionata , nu ? Morar si Macovei ne-au spus-o si demonstrat-o . Cand nu exista abateri pui serviciile – ” consulii ” serviciilor la treaba si le fabrici , ce-i atat de mare lucru , Securitatea nu ii condamna pe cei ce se opuneau nu pentru opozitia anti-ceausista , ci pentru trafic de valuta si masini , redactare de anonime si parazitism …
  Accidentele de circulatie – daca se poate , va rog , cu un tata plangand si cu fotografiile familiilor decimate zambitoare la o onomastica inainte de masacru ( in alte tari legea interzice media publicarea acestor detalii ) – le putem lua painea de la gura ProTV-istilor si securistilor de la TVR 1 daca am grabi ceva modernizarea infrastructurii ( nu cu suete unde promitem PP si noi sosele cand abandonam – pardon conservam – cele in constructie – si trimitand bravii nostri politisti din birourile unde-si fac afacerile pe teren , pe sosele , intersectii si in centrele marilor orase …

 43. 46 Fragmentarium Politic august 12, 2013 la 9:00 am

  Posibilitatea ca orice om sa se poata recunoaste in preocuparile domestice ale unui politician tine de normalitate. A sti ca si fosti sau actuali mai mari ai cetatii muncesc pe rupte pe langa casa, ca sunt la fel de incercati de canicula, ca vad un film sau asculta o muzica sau ca pur si simplu chibiteaza ca oricare dintre noi pe seama unor evenimente politice ne apropie si ne leaga ca cetateni, ne face sa ne simtim egalii unii altora, asterne printre noi, ca societate, firescul si omenescul. Un singur lucru ma nelinisteste, ca oameni care stiu totul sau aproape totul despre politica, care pot discerne intre solutii si paleative, intre adevar si minciuna, intre durabil si efemer si care ar putea aduce mai mult bine pentru toti se tin sau sunt tinuti departe de treburile publice.

 44. 47 Cris august 12, 2013 la 9:17 am

  Mă delectez mereu cu ironiile dv. la adresa celor cu posibilități intelectuale modeste.
  Chestia cu gardul e un populism ieftin ca și cel cu un Parlament mic, cât mai mic.
  Ielectoratu care ajunge cu greu la genunchiul broaștei primește cu urale asemenea tâmpenii și de aceea cei care le aruncă pe piață plusează.
  Hiba noastră nu e sărăcia, ci lipsa educației democratice și a educației în general.
  Hiba noastră nu e sărăcia, ci murdăria.

 45. 48 Fragmentarium Politic august 12, 2013 la 9:40 am

  Apropos de continuarea halucinatiilor belicoase ale Jobbik, daca nici la Joseni, care este un pol romanesc al frigului, nu le scade febra politica, este limpede ca extremistilor ungari nu le prieste locul. Poate ar trebui trimisi acasa. http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15363638-continua-declaratiile-belicoase-partidul-maghiar-extremist-jobbik-califica-drept-provocare-deliberata-declaratia-oficiala-ministerului-roman-externe.htm

 46. 49 omu' august 12, 2013 la 9:57 am

  de ce e nevoie de gard?capitoliul nu are(USA),parlamentul grec-nu are,cel maghiar nu are,si pot enumera o gramada

 47. 50 Cârcotaşu august 12, 2013 la 10:14 am

  Domnilor,
  Să fiu iertat, ţara arde şi baba se piaptănă! Asta ne arde acum sufletul, gardul parlamentului. În plus e o prostie atât de mare şi ipocrizie cât cuprinde din partea celor ce n-au acum de ce se lega. Păi dacă se dărâmă gardul existent, trebuie făcut altul, pe un amplasament apropiat de clădire. Totuşi e sediul parlamentului, nu poate fi lăsat fără asigurare, nici în Bangladesh n-o să vezi aşa ceva. Toţi cei ce ţipă că vor acces liber au acasă garduri care mai de care mai înalte, cu sisteme de asigurare că nici pisica nu poate trece, şi ei vor ca instituţii centrale de stat să fie la cheremul oricui, că şi-aşa ţara-i a lui Papură Vodă ş-aşa vor ei să ajungă şi instituţiile ei.
  Ba unul a luat-o aşa de în serios că nu-i de acord să se doteze spaţiul cu grătare, că doar….
  Doamne, mare ţi-i grădina!

 48. 51 Ghita Bizonu' august 12, 2013 la 10:59 am

  Eh .. Lelia Munteanu a avut o sclipire de geniu si a propus acciza pe amante. Ar merita studaita propunerea!!

 49. 52 Fault august 12, 2013 la 11:10 am

  CRIZA ECONOMICĂ ÎN ROMÂNIA DE-ABIA ÎNCEPE (a sectorului privat) ŞI VA DURA PESTE 10 ANI

  * * *
  Un bordel la moldoveni, patronul catre angajata:
  – Marishico, opresti fa plasherili ca suta-i falsa!
  – Tarziu sefu, domnul tocmai a jubilat!!!

 50. 53 dlnimeni august 12, 2013 la 12:05 pm

  Carcotasul: da, dar actualul gard este frumos si bun si trebuie luat pe acasa de unii si de altii, mai tineti minte cum a fost, doar un exemplu din multele, cu pavelele de pe Victoria Socialismului?

 51. 54 Fault august 12, 2013 la 12:07 pm

  Traian Băsescu : Vax, Buffett ! Tot contrabanda e soluţia..

  –––––––––––––––––––––––––––

  Pentru ce sunt buni banii?

  Warren Buffett

  Interviu CNBC cu Warren Buffett, al doilea dintre cei mai bogati din lume, care a donat 31 milioane $ pentru caritate.
  Cateva aspecte foarte interesante ale vietii lui:

  1.-
  A cumparat prima actiune la 11 ani si regreta ca a inceput prea tarziu!
  2.- A cumparat o mica ferma la 14 ani cu economiile din vanzari de ziare.
  3.- Si astazi mai locuieste in mica lui casa in Omaha, cu 3 camere, pe care a cumparat-o dupa ce s-a casatorit, acum 50 de ani. El spune ca in acea casa are totul. In casa sa nu are nici un tablou sau decoratiuni interioare, statui..
  4.- Isi conduce singur masina, nu are sofer si nu are bodyguard.
  5.- Niciodata nu a calatorit in avion particular, chiar fiind proprietarul celei mai mari companii de avioane private din lume.
  6.- Compania lui, Berkshire Hathaway, are in subordonare inca 63 de firme. Odata pe an, el trimite scrisori directorilor firmelor sale, cu targeturile pentru noul an. Niciodata nu convoca reuniuni si nu da telefoane zilnice directorilor.
  Directorilor lui le-a impus urmatoarele 2 reguli:

  – Regula 1 : Nu pierdeti niciodata investitiile actionarilor.
  – Regula 2: Nu uitati regula 1.

  7.- El nu socializeaza cu lumea din inalta societate. Isi petrece timpul liber cu o farfurie de popcorn la TV.
  8.- Bill Gates, cel mai bogat din lume, l-a cunoscut recent. Bill Gates credea ca nu are nimic in comun cu Warren Buffett. Pentru asta, a stabilit o intalnire cu el, programata sa dureze o jumatate de ora. Dar cand l-a cunoscut, intalnirea a durat 10 ore si Bill Gates s-a transformat intr-un fan al lui Warren Buffet.
  9.- Warren Buffet nu are telefon mobil si nici laptop pe birou.
  10.- Sfatul lui pentru tineri: Indepartati-va de cartile de credit si investiti in voi.

  AMINTITI-VA:
  A. Nu banul face pe om, ci omul face banul.
  B. Viata este atat de simpla pe cat v-o faceti voi.
  C. Nu faceti ce spun altii, ascultati-i, dar faceti cum simtiti.
  D. Nu va imbracati doar cu haine de firma, ci cu cele in care va simtiti confortabil.
  E. Nu cheltuiti banii pe lucruri care nu sunt necesare, ci doar pe cele cu adevarat necesare.
  F. Pana la urma, viata voastra e a voastra. De ce sa le dati altora sansa sa v-o conduca?
  G. Daca banii nu ajuta ca sa-i imparti cu ceilalti, atunci pentru ce mai sunt buni? AJUTATI CHIAR DACA NU PUTETI, MEREU CEI CARE STIU SA IMPARTA VOR FI BINECUVANTATI.
  H. NU cheltuiti banii pe care nu ii aveti. Cartile de credit, imprumuturile, etc. au fost inventate de societatea de consum.
  I. Inainte de a cumpara ceva, ganditi-va: Ce mi se intampla daca nu cumpar asta? Daca raspunsul este „nimic”, atunci nu cumparati, pentru ca inseamna ca nu aveti nevoie.

  „Nimic nu am adus pe lume, nimic nu vom lua cand plecam..”

 52. 55 Vsile august 12, 2013 la 12:51 pm

  Fara nici o polemica!

  Eu cunosc bine cine a facut gardul si de ce , tocmai asta era spilul mesajului si de aici m-am intrebat care-i frustrarea lui AN ca se darama gardul?
  In rest e bine sa mai bati cite un cui in propria casa.

  Probabil dl,Zgonea mai intelept decit un coleg care incearca o carcoteala dar fara sa priceapa ca de gratare ii e frica lui Nastase nu lui Vsile care-i
  intrun oras pe ale caror mijloc de strada principala e ocupat cu gratare si sunete stridente orientale ,spuneam ca Zgonea in inteligenta domniei sale doreste,cel putin la parlament sa infirme zicala romaneasca „pe dinafara gardul prin inauntru leopardul”.

  Eu imi amintesc ca Nastase a construit de exemplu o copertina la guvern si ma mir cum a uitat Basescu sa instrumenteze prin prepusi bineinteles, un dosar penal si pe aceasta speta!

 53. 56 Vsile august 12, 2013 la 12:54 pm

  Ghizoane,

  Acciza pe amante ar imbogatii sotiile.
  Poanta leliei e buna , dar stie cineva cit chetuieste o amanta, si ca nu e bine sa le critici ca miine poimine strica casa si ajunge parlamentara!

 54. 57 Fault august 12, 2013 la 1:07 pm

  AI LUAT-O-N “FREZĂ”, TRAIANE !
  “BA STA”, BA NU STA LA-NDOIALĂ (CĂ SE REPETĂ TURDA, 9 AUGUST 1601).
  ––––––––––––––––––––––––––––––––
  Traian Băsescu atacă Budapesta: România va pune la punct Ungaria! E un factor de instabilitate

  „Niciun prag constituţional nu poate fi nici luat în discuţie, nici depăşit. Poate să se perinde prin Harghita şi Covasna toată protipendada politicienilor maghiari. Probabil e ultimul an când au putut să o facă atât de relaxat. Ca şef al statului, am vrut să văd până unde se poate merge. Anul ăsta au ajuns la limita la care le spun: e prea mult”, a spus Băsescu.

  http://www.realitatea.net/basescu-ataca-budapesta-ungaria-un-focar-de-instabilitate_1245967.html#ixzz2bkZgwOCW

 55. 58 SLAVU IOAN august 12, 2013 la 1:19 pm

  Pentru a ne descreţii puţin frunţile…

  Căutând în presa on-line informaţii cu privire la primul război mondial, am găsit un articol intitulat „Cum au pus românii opinca pe Parlamentul de la Budapesta. Campania pentru ocuparea Ungariei „, postat de Maria Mocanu în ianuarie 2011.
  Acest articol, face trimitere la o ispravă frumoasă, comisă de sergentul Iordan şi caporal Bivolaru, la început de lună august 1919 în Budapesta, pe timpul misiunii de pază a clădirii Parlamentului Ungar, de către un pluton de vânători de munte românesc. Isprava a constat în amplasarea opincilor caporalului Bivolaru deasupra drapelului maghiar de pe clădirea Parlamentului Ungar, cu nojiţele şiret lăsate în bătaia vântului. Acest episod real, intrat în folclorul românesc, este relatat în lucrarea scriitorului Gheorghe Mărdărescu, Campania pentru desrobirea Ardealului şi ocuparea Budapestei – şi alte mărturii, Editura Marist, 2010, ca o mărturie preluată de la General Marcel Olteanu – “Huzarul Negru”, 1926 (articol presă scrisă)

  Aici puteţi accesa articolul: http://www.ziaristionline.ro/2011/01/17/cum-au-pus-romanii-opinca-pe-parlamentul-de-la-budapesta-campania-pentru-ocuparea-ungariei/?fb_action_ids=538075902892381&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

 56. 59 Adrian B. august 12, 2013 la 2:35 pm

  Asta cu daramatul gardului la Parlament e din aceeasi categorie cu ” propunerea de inchidere de la 1 ianuarie 2014 , a peste 75000 de puncte de vanzare a painii ” !!!

  Eventual , d-ul Ponta ii poate angaja pe viitorii someri din panificatie ca sa asculte convorbirile de pe cartelele preplatite ! :)) Ca doar , asa a propus …

  Se numeste reconversie profesionala sau downshifting ( cei care o fac din placere !)

 57. 60 Cornu august 12, 2013 la 2:36 pm

  Gardul este foarte bun ca sa nu se scurga pamantul din deal in strada atunci cand ploua, este foarte bine sa fie acolo … doar „filosofii” de serviciu care nu au batut un cui in viata lor, nu inteleg folosul acestui gard.
  Cat de iresponsabil trebuie sa fii pentru a darama acest gard ?
  Cine este imbecilul care vrea asta, e cumva ruda (politica) cu Anastase ?

 58. 61 Adrian B. august 12, 2013 la 2:40 pm

  @ Fault

  O blonda conducea masina cu GPS-ul pornit . La un moment dat , GPS-ul spune :

  – Te rog sa opresti aici , ca eu vreau sa ma dau jos !

 59. 62 mizdrache august 12, 2013 la 2:55 pm

  ce album clapton?

 60. 63 Adrian B. august 12, 2013 la 2:58 pm

  Din dorinta de a compromite Parlamentul si pentru a-i face pe plac lui Basecsu si d-ul Silviu Bahmutiean Pringoarna a avut ceva ” initiative ” cu privire la Parlament .

  Prin 2006 , dorea sa-l transforme in Cazinou , cu mall si teren de joaca pentru cei cu bani !

  Iar Parlamentul , isi dorea sa-l mute ( si sa-l comprime ) intr-o garsoniera din Ferentari sau intr-o fosta baie publica ! Ceva de genul acesta …

  Oricum , am observat ca in Romania , toti nebunii inventeaza taxe si impozite , au initiative care mai de care mai nastrusnice si vor sa distruga NEAPARAT ceea ce au facut cei dinaintea lor !

 61. 64 Karakas august 12, 2013 la 3:01 pm

  Circul regulat cu un tren de doua etaje: sus, este „Zona de liniste”, unde pasagerii pot motaii fara sa fie deranjati, iar jos se poate vorbi in voie. Din cind in cind se mai trezeste cite un „super-cetatean” sa faca observatie si celor de jos ca rid prea tare (nu, nu erau romani!).

  Asa si cu Plesu, care in articolul intitulat „Mestesuguri de tampenie” se plinge de noul tip de „mahala” din societatea romaneasca, care ar disona cu „normalitatea” din alte parti (acelasi cintec de lebada!). Nu-i place „fondul muzical pe care ni-l aleg altii”. Cine sunt acesti „altii”, domnule Plesu?

  Plesu ar fi dorit sa fi fost parasutati dupa Revolutie in mantaua de catifea a unei societati perfecte, fara stridentze. Este un nostalgic al propriului „eu”, un visator de vise neimplinite. Din pacate, unul care alege sa fie departe de realitati cind predica „linistea”. Ocoleste sa indice capitalismul ca sursa a zgomotului. Nu il supara nici impuscaturile, nici cine a tras, si nici victimele din „piete”. Il deranjeaza „manelele” (si pe mine!), dar uita sa aminteasca faptul ca libertatea este intotdeauna agresata de cei mai puternici, care vor sa impuna, si ca legea, lipsa ei sau a implementarii ei ii avantajeaza. Cei mici, saraci, cei cu handicap, cu dureri, fara putere se muta in liniste la visle, in timp ce maimutzoii se urca in copac sa culeaga bananele.

  Realitatea este ca Romania trece printr-o etapa naturala de dezvoltare a capitalismului, cu un specific local si balcanic, peste care se regasesc ridurile istoriei noastre. De ce nu va place capitalismul domnule Plesu?

  http://adevarul.ro/news/societate/mestesuguri-tampenie-1_52087e76c7b855ff56cb46f1/index.html

 62. 65 Marian Nicolae august 12, 2013 la 3:20 pm

  Buna ziua domnule profesor,

  Sunt doar in trecere, sa semnez condica, stiti dumneavoastra,…..

  Totusi nu m-am putut impiedica sa zambesc citind articolul de mai sus, mai ales alineatul cu infiintarea unei bodegi cu denumirea La Calul Troian…probabil ca ar trebui sa fim politically si istorically correct si sa spunem totusi La Calul Troian 2.0 pentru ca din pacate acesta este cruntul adevar……….

 63. 66 papasha august 12, 2013 la 3:23 pm

  1. Va rog pe toti sa lasati mistoul la o parte !

  Treaba cu demolarea gardului Parlamentului e foarte serioasa !

  Acolo nu se poate face ori si ce carciuma , bodega , piscina , derdelus , cazinou , sau saloane de masaj cu finalizari multiple , cu toate ca , printre locatarii actuali de acolo , sunt multi specialisti in domeniu !!!

  Acolo trebuie facut un mare Luna – Park , cu un Mega – Circ cu 3 manejuri .

  Menajeria pentru animale , sa fie IN Parlament , acolo unde este si acuma !!!

  2. Guvernatoru’ tupeist , consortul lu’ Ponta de COABITARE , continua sa faca pipi pe tot si toate (vezi mai jos ce mesaj cu dubla conotatie , de curva perversa )!!!

  Dupa ce s-a pupat si s-a lins in botul balos , de sus-fata , jos-fata si de jos-spate , cu toti tradatorii de Tara , de care a avut el nevoie , pentru voturi la prezidentiale si pt. NEvoturi la suspendare , azi s-ancins taratza-n el si , brusc , i s-a sculat patriotismu’ de adevarat roman avorton , care ne baga-n razboi cu moghiorimea de istenemi , „cacu” rusii si chinezii ne-a aranjat deja !!! Tupeistu’asta , pan – la anu’ cand pleaca singur si nesilit de nimeni , ( asa cum ne-a zis unu’ , ivan , purtatorul de vorbe al PSD-ului , ala gangavit si cu prune-n gura , un adevarat luptator in ilegalitate , un curajos , un patriot adevarat , o sluga proasta, ce mai incoace si-ncolo ) , distruge TOT in jurul lui !

  http://www.cotidianul.ro/basescu-la-universitatea-de-vara-din-harghita-moldoveni-cereti-unirea-si-o-veti-avea-220106/

  http://www.cotidianul.ro/basescu-a-gasit-o-solutie-pentru-extremism-fluieratul-220090/

  CITITI SI COMENTARIILE AFERENTE CELOR DOUA ARTICOLE , CA MERITA SA SIMTITI PULSUL TARII !

  DACA AVETI PRIETENI CARE AR PUTEA SA LE DESCHIDA OCHII BOILOR DE USL-ISTI , SPUNETI-LE CA SONDAJELE ADEVARATE DIN PIETELE , TARGURILE , DINTRE BLOCURILE SI CARTIERELE TARII , LE SUNT DEZASTROASE , SI NICIDECUM CELE CU MAJORITATEA DE 90%FACUTE DE MARII CONSILIERI STRAINI , PLATITI LA GREU !!!

  VEDETI VOI PE DRACU’ LA EUROPARLAMENTARE , LA CONSTITUTIE , ETC , CATA LUME VA MAI IESI LA VOT ( NICI MACAR 30% ) !!!!

  Vai steaua noastra !

 64. 67 Theodora august 12, 2013 la 4:29 pm

  Va imaginati o Romanie cu Basescu premier si Udrea presedinte?
  Elena Udrea ne-a “incantat cu vocea ei de “ciocarlie”, ne-a aratat sanii, fundul, leopardul, ne-a dezvaluit ce cura de slabire a tinut doar doar o mai castiga cativa admiratori si votanti. Este atat de disperata incat o cred in stare sa pozeze si nud. Disperarea se vede si o face si mai vulgara.
  Basescu pozeaza in mare patriot. Urla patriotismul in el. Nu pleaca in concediu in strainatate pe banii lui, sta in Romania la vila lui Ceausescu de la Neptun si se plimba pe banii nostri cu elicopterul si salupa, pozeaza la bustul gol si isi ridica pozele pe facebook.
  In ce priveste declaratia lui Laszlo Tokes: Cum a ajuns Laszlo Tokes europarlamentar si vicepresedintele Parlamentului European? Basescu l-a impus pe acet agent antiroman si pedelistii l-au votat ………………………
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/08/12/va-imaginati-o-romanie-cu-basescu-premier-si-udrea-presedinte/

 65. 68 Doru Coarna august 12, 2013 la 4:59 pm

  @ all

  Vad ca Basescu a spus ceva despre declaratiile extremistilor maghiari, premierul de ce tace? Presedintii camerelor, nici ei nu exista? Procurorul general? Ah, poate nu li s-au terminat concediile, tara nu conteaza…

  Hai copii, curaj, o declaratie acolo, bine gandita, nu face rau nimanui… Cereti voie si spuneti! Nu de alta, dar daca taceti este grav, s-ar putea crede ca fie va convine, fie nu va intereseaza chestiunea, nicidecum ca va e frica sau ca sunteti depasiti de situatie…

  Va dati voi seama ce de voturi veti primi la alegerile viitoare? Sa nu ma intrebati pe mine de ce…

 66. 69 Doru Coarna august 12, 2013 la 5:01 pm

  @ Fault,

  intotdeauna saracii sunt in criza iar curajosii au succes! Insa totusi, toti jubileaza…

 67. 70 Marian Nicolae august 12, 2013 la 5:25 pm

  Deputatul PSD Bogdan Diaconu depune plângere împotriva liderului Jobbik, Vona Gabor

  Postat la: 12.08.2013 – 12:01 | Scris de: Consuela Stratulat

  http://www.ziuanews.ro/politica/deputatul-psd-bogdan-diaconu-depune-plangere-impotriva-liderului-jobbik-vona-gabor-100831

  Deputatul PSD Bogdan Diaconu a anunţat, luni, că va depune o plângere penală împotriva liderului partidului naţionalist ungar, Vona Gabor. Diaconu îl acuză pe Vona Gabor de săvârşirea de activităţi care pun în pericol siguranţa naţională.

  Deputatul PSD Bogdan Diaconu a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că va depune o plângere penală împotriva liderului partidului naţionalist ungar, Vona Gabor.

  „Consider, în continuare, că prezenţa lui Vona Gabor pe teritoriul României trebuie interzisă, pentru acte deosebit de grave, îndreptate împotriva statului român. Din acest motiv, depun astăzi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București o plângere penală împotriva cetățeanului maghiar Vona Gabor, pentru săvârșirea de activităţi de natură să pună în pericol siguranţa naţională și ordinea publică”, a spus Diaconu.

  Bogdan Diaconu cere ca Vona Gabor să fie declarat indezirabil ca cetăţean străin: „În lipsa autosesizării autorităților în drept, plângerea penală depusă de mine intenționează să aibă ca efect constatarea acțiunilor și declarațiilor numitului Vona Gabor ca fiind în măsură să pună în pericol siguranța națională sau ordinea publică, mai ales în ceea ce privește incitarea la un conflict între Ungaria și România pe tema minorității maghiare din Transilvania.

  Solicit, așadar, în mod oficial, în scris, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, demararea procedurilor pentru aplicarea măsurii administrative de autoritate împotriva numitului Vona Gabor prin declararea sa ca indezirabil pentru perioada maximă de 15 ani, având în vedere caracterul repetat al activităților sale împotriva statului român, precum și utilizarea calității sale publice de președinte al partidului Jobbik din Ungaria în desfășurarea acțiunilor sale prin care pune în pericol siguranța națională”, se mai arată în comunicat.

  Sâmbătă, liderul partidului naţionalist ungar Jobbik a declarat, în cadrul unei şcoli de vară de la Joseni, că, dacă apărarea drepturilor ungurilor înseamnă un conflict cu România, atunci ei îşi vor asuma aceste conflicte.

 68. 71 Cris august 12, 2013 la 7:25 pm

  Din politica iesternă a lui Băsescu:
  Facem Axa Washington-Londra-București (doar că pe Washington și Londra nu le-a întrebat).
  Mai bine sugi la Marele Licurici, decât la licuricii mici (dacă sugem prin el, cel care ne reprezintă la licurici, e în regulă).
  Budapesta trebuie pusă la punct (după ce te-ai tras de șireturi cu unii și i-ai lăsat să spargă geamurile, vrei s-o faci pe autoritarul).
  Eu sunt reprezentată de ăsta de nouă ani?

 69. 72 nastase august 12, 2013 la 8:00 pm

  papasha,
  te rog sa ai grija la expresiile pe care le folosesti!

 70. 73 nastase august 12, 2013 la 8:04 pm

  mizdrache,

  „Complete Clapton”

 71. 74 nastase august 12, 2013 la 8:07 pm

  Vsile,

  in continuare, copertina de la guvern nu are autorizatie de constructie!

 72. 76 George Hălărescu august 12, 2013 la 9:16 pm

  Oare nu se găsește cineva să cumpere Palatul Parlamentului? Că azi dărâmăm un gard, mâine un corp de clădire, poate astupăm și nivelurile de la subsol și tot așa … că tot e „făcut” de Ceaușescu și este un produs comunist, adică e ceva nociv, toxic.

 73. 77 papasha august 12, 2013 la 10:04 pm

  @ AN

  Mda , scrasnind din dinti ma conformez , numai din respect fata de distinsa gazda , prezentand si scuzele de rigoare , dar supararea si frustrarea foarte multora ( eu , familia , prieteni , vecini si cunoscuti ), cand vedem ca am fost total abandonati si am ramas singuri in fata plutonului de executie comandat de bas’+procuratura+ani+ccr+justitia independenta , iar cei pe care i-am ales cu procente zdrobitoare , se ascund ca sobolanii prin canale , parca ne arde la creier si la „guts” .

  Frustrarea si supararea noastra este amplificata si de faptul ca OMUL ADEVARAT , ADRIAN NASTASE , familist , citit , educat , diplomat , politician recunoscut si apreciat , oriunde in lume , este OBLIGAT SA STEA DE-O PARTE ( TEMPORAR NUMAI ) DE CATRE BASUL JEGOS SI RAU MIROSITOR , CU SLUGILE LUI , CRESCUTE SI FORMATE DE HOR/MONIKA PAUKER – PROCUROR COMUNIST !

 74. 78 Karakas august 13, 2013 la 1:34 am

  Reactia lui Basescu e o incercare de a aminti ca inca e Presedinte, dar e tardiva si formulata in mod neinspirat. Basescu e co-autor moral al ascensiunii extremismului maghiar in Romania. Timp de 8 ani s-a imbratisat cu Orban si a jucat cartea dealerului in afacerile maghiare din Romania. Deh, Presedinte jucator…

  Declaratia sa referitoare la un pretins „leadership” pe care Romania il va avea in a pune la punct Ungaria, descrisa ca un „focar de infectie” e un non-sens. Nu ca nu este. Dar ce „leadership” a aratat Basescu pina acum lumii ca sa dovedeasca ca e in stare de asa ceva? Un act de adevarat „leader” era sa se consulte cu Guvernul si sa dea o declaratie comuna Presedentie-Guvern. Altfel, ramine un simplu invirtitor de alba-neagra pe o masa ocupata.

 75. 79 Doru Coarna august 13, 2013 la 6:32 am

  Ce se mai infoaie moderatorii uselisti ca Basescu a facut-o lata si a declarat aiurea escaladand conflictul cu maghiarii…

  Copiii nu s-au prins ca Jobbik fiind in opozitie si Basescu raspunzand semet si belicos, a dat apa la moara FIDESZ-ului care acum va exploata electoral asta, va spune ungurilor ca vedeti ce se intampla daca-i alegeti pe Jobbik, va baga in conflict cu romanii si aia nu stiu multe, uite ce a zis presedintele lor, mai bine votati-ne pe noi ca stim sa-l abordam altfel, de peste ocean…

  Deci omul radea si facea jocul electoral al puterii de la Budapesta, compromitandu-i opozitia, iar uselistii il luau in serios…
  E stilul lui, nu ti-o fac eu ci inovez sa ti-o faca altii!

  La fel a facut si cu Tokes, l-a incurajat sa faca partidul ala pt ca apoi sa aiba udmr-ul de cine se freca iar el sa admire calm batalia… si iata cum udmr se desolidarizeaza de ce spune Tokes… iar acesta se declara nemultumit de non-combatul astora… iar Basescu calca pre-electoral o opozitie din alta tara, pe care apoi o „confunda” usor cu toata Budapesta, la pachet, adica oricand ar putea face extensia asta, asa ca stati toti cuminti …

  Restul insa figureaza in concediu… si asta-i bine, familia inainte de toate! Ca de luptat lupta Basescu… acum si aici e o smecherie, Basescu este cam coleric si conflictual dar avand coabitarea, duce lipsa de conflict iar ungurii taman acum s-au gasit sa se ofere tinta, asa ca s-a intors, din pasiune, spre ei… ca nici lui nu-i place batul zgandarit prin gard, numai ca asta rupe gardul si apoi nadragii iesind in strada, nu se joaca…

  Singura dificultate in cazul lui este ca nu stii cand se joaca si cand nu… Regula e ca daca-i interesul lui, nu se joaca, in rest insa o face just for fun… iar daca cei slabi se simt deranjati, cu atat mai bine…

 76. 80 Vasile, august 13, 2013 la 6:55 am

  Dorule,

  Impardonabil ce se intampla un PM in concediu total! Intr-un deceniu in care comunicarea la fel ca si ascultarea nu are bariere , nu au limite.
  Sunt firme care ar intra in colaps total daca managerul nu ar comunica mai mult de 24 de ore si Ponta lasa o tara „fara raspuns” mai mult de o saptamana.

  Dl. Nastase,

  Conform procedurilor legale insotite de instanta ranchiuna Traian Boc ar fi trebuit sa o demoleze, de ce nu……..?

  Apropo de „sefii nostri”europeni din UE.Conflictele pe o bucata de tarana sau piatra sau beton inca mai persista, vezi masurile Spaniei si raspunsul revansard al Angliei, halal de asemenea comunitate, eu nu stiu daca Putin rade sau plange Obama insa …!

 77. 81 dlnimeni august 13, 2013 la 6:56 am

  Am discutat ieri cu un sef de firma mica. Prin natura activitatii sale, acesta are cam pentru jumatate din activitate beneficiari de stat. Mi-a spus ca nu are, in acest moment, decit incertitudini. Ca, in privinta comenzilor de stat, acestea sunt atribuite cam acelorasi firme care se bucurau de ele sub guvernarile Boc. Ca sustinerea de partid (adica nu doar apartenenta) este decisiva in primirea de comenzi. Pe scurt, ca e la fel ca inainte.
  Personal, am incheiat, de citeva zile bilantul la sase luni si pot estima economic, asupra mea, efectele primului an de guvernare usele: cifra de afaceri scazuta cu o treime, ceea ce este dramatic, iar de pe profitul pe care m-am chinuit sa fiu in toti anii grei ai guvernarii Boc ( si pe ansamblu am reusit), am intrat pe pierdere, ca urmare a scaderii cifrei de afaceri, pe fondul unor costuri care nu pot fi diminuate oricit.
  Sigur ca nu ma pot pretinde un geniu economico-financiar, asa cum sunt achizitorii de fier vechi feblete a guvernantilor, insa pot spune ca am destula experienta in desfasurarea activitatii mele, astfel incit nu gresesc atunci cind afirm ca rezultatul prost se datoreaza mediului economic care iata, vad acum pe date concrete, este mai rau decit acela din vremuri de criza si Boc, macar in domeniul meu de activitate. In urmare, nu cred ca voi scapa de intrebarile pentru cine am militat ca sa ajunga la putere, daca nu cumva am scapat de dracul ca sa dau peste taica-sau si daca nu am ajuns din lac in put.
  Nu voi sustine o guvernare in care existenta imi este amenintata.

 78. 82 blogideologic august 13, 2013 la 7:36 am

  Când ne interesăm de Putere, trebuie să ne interesăm, dar nu exclusiv, de relaţiile de putere. Dacă într-o ţară nu există Ideologie, atunci Puterea din acea ţară se bazează numai pe relaţii existente între indivizi, grupuri şi instituţii. Succesul colosal în alegerile din decembrie 2012 al USL fusese anticipat de către europarlamentarul Cristian Preda atunci când îl vedea pe domnul Adrian Năstase drept Ideologul Şef al USL. Acum, chiar şi unii colegi pesedişti de pe blog, de exemplu @analist, care şi-a demonstrat în nenumărate rânduri obiectivitatea, constată că USL a capotat în raport cu promisiunea politică făcută. Dar, zic eu, atâta vreme cât Adrian Năstase rămâne Ideolog Şef în România, speranţele populare nu sunt pierdute. Şi sigur, ca fost absolvent de Sfântu Sava, Ideologia domnului Adrian Năstase este ideologia naţionalismului românesc. Cu foarte puternice rădăcini în Ideologia thermidoriană, domnii Ioan Eliade Rădulescu şi George Băiculescu au demonstrat aceasta. Vorbeam nu demult pe aici despre succesul extraordinar din Ithaca, USA, în crearea germenilor de întreprinderi şi de noi locuri de muncă. M-am aplecat cu multă atenţie asupra temei. Chiar dacă liderii politici, universitarii şi oamenii de afaceri evită acolo cu foarte multă grijă pronunţarea cuvântului “Ideologie”, tot despre Ideologia primară, thermidoriană, este vorba.

 79. 83 blogideologic august 13, 2013 la 7:39 am

  Gestiunea divergențelor legitime / Am primit de la criticul literar Dan Culcer un mesaj intitulat “Gestiunea divergențelor legitime”. Îl redau aici : +Am ascultat ieri, pe France culture, post de radio câteodată foarte interesant, o dezbatere despre unificarea Germaniei. Unul din participanți, fost ministru de externe al Franței, excelent diplomat, om de o inteligență acută, apropiat de François Mitterand, fostul președinte al Franței, a utilizat o expresie de mare interes pentru analiza unor situații și evenimente actuale : gestiunea divergențelor legitime. Sper că diplomația română va ști să realizeze această gestiune în relațiile cu vecinii noștri din exterior și din interior. Cu Rusia, cu Ucraina sau cu Ungaria, pentru a face publice pretențiile acestor state față de România actuală, atunci când ele exprimă divergențe legitime mascate de discursuri ilegitime dar legitimiste. Și nu doar cu vecinii. Ci cu state unde trăiesc mulți foști cetățeni români. De pildă cu statul Israel, pe tema gravă a găzduirii de către acest stat al unor criminali din aparatul de represiune comunist, din anii 45-55, emigranți care nu au fost niciodată cercetați pentru faptele lor pe teritoriul românesc. Sau pe tema cercetării comparate a datelor demografice de emigrare și imigrare din perioadă 1939-1965, pentru a clarifica contribuția autorităților române la salvarea populației de origine iudaică în timpul războiului ca și contribuția demografică a României la stabilizarea și dezvoltarea economică a statutului Israel, prin aflux de populație și de cadre de înaltă calificare produse de învățământul din România. Teme de cercetare pentru oamenii de știință din cele două țări, care pot contribui la gestiunea pașnică și lucidă a divergențelor legitime. / Dan Culcer, scriitor, ziarist+

 80. 84 stan august 13, 2013 la 8:27 am

  Tot incercam sa ne mintim ca politicienii fac parte din popor. 90% dintre ei nu sunt la curent cu problemele oamenilor de rand, iar cei care le cunosc au alte treburi mai importante. Se fura o tara intreaga si DNA-un investigheaza elevi pentru spaga la bac, daca nu traiam in tara asta era comic, asa e doar trist.

 81. 85 grigore august 13, 2013 la 8:55 am

  astept sa ma invitati la cornu sa vopsim impreuna gardul si ;sa vorbim despre politica. in rest numai de bine eu inca mai sunt la stra……..

 82. 86 Mihai august 13, 2013 la 8:59 am

  Eric Clapton e foarte bine. Stirile pot sa mai astepte.

 83. 87 Marcus august 13, 2013 la 9:17 am

  Ha, Ha, Ha ! S-a Sculat Badica Traian Si A Ordonat:

  -Treceti batalioane romane Carpatii!
  Asta dupa ce, cu ceva timp in urma, stabilind lasitatea Majestatii Sale, Regele Mihai, ne ordonase sa trecem Prutul.
  Dom’le ce-mi place mie la basanau este ca si cand tace, tace ca fecalu’-n iarba, dar si cand se invartoseaza si confunda pastilele lui de cap cu anticonceptionalele lu’ Leana, jar mananca aia de nu-s pe aceeasi lungime de unda cu el!
  Tragedia consta in faptul ca desi sultanatul briuselez a realizat cu varf si indesat ca tine in regim de reanimare, cu aparate, un pasa dement care sa conduca destinele unui popor cu nimic vinovat pentru nevolnicia liderilor sai politici, acesta se incapataneaza sa ne tina cu zaludul pe cap pana la expirarea mandatului, sanchi! pentru a fi stabilitate politica in tara.
  Pai, ce mama dracului fel de stabilitate or considera ei ca este, cand nebunu’ se apuca sa lanseze cruciade oratorice impotriva vecinilor si partenerilor de Uniune, ca sa nu amintim de alianta NATO? Si asta doar asa, in scop electoral ca sa acumuleze el ceva capital politic minim necesar pentru a-si baga din nou cu forta in Parlamentul European tuta cea mica si daca se poate pe Monicuta ca reprezentante ale noului partid creat si condus de Neutru Politic Constitutional, Basescu Traian, presedintele Romaniei.
  Va dati domniile voastre seama ce s-ar intampla in situatia in care cancelariile europene si Washington-ul ar lua in serios spusele zabaucului referitoare la cruciada antimaghiara pe care s-a hotarat s-o initieze pentru a pune lucrurile la punct in politica Budapestei?
  Vai de mama noastra! Asa insa, noroc cu pactul de coabitare, care ne aduce linistea politica in tara atat de necesara guvernului Ponta 🙂 🙂 🙂 .
  Daca nici asemenea declaratii iresponsabile nu sunt suficiente, nu pentru suspendare, ci pentru internarea lui grabnica, in folosul tuturor la balamuc, apai nu stiu ce mai vor USL-isti, eventual asteapta o declaratie de razboi venita de la Cotroceni.
  Sa fim intelesi, dintodeauna m-am aratat pentru adoptarea de catre autoritatile romane a unei atitudini mai ferme si perfect in conosonanta cu prevederile legale in ceea ce priveste provocarile unei anumite parti din maghiarimea transilvana, parte atinsa de grave mancarimi anale date de oxiurii revizionsmului si a iredentismului care au dus la izbucnirea unor conflagratii mondiale. Dar de la asta si pana la declaratiile basanaului, care l-au facut sa paleasca de invidie si pe Vadim Tudor, cale lunga fratilor!
  Nu ne-a ramas decat sa mergem pe mana strainilor si sa speram ca si-au dat si ei seama de boala smintitului din capul tarii!

 84. 88 ion adrian august 13, 2013 la 9:23 am

  ZeV,
  Ion Adrian nu se revendica decat din categoria nonprostilor liberi.

 85. 89 blogideologic august 13, 2013 la 9:42 am

  Am primit un mesaj pe care incerc sa il inteleg : +PRELUARI FIRME CU DATORII / Preluam firme cu datorii indiferent de natura acestora. Daca sunteti proprietarul si/sau administratorul unei societati si va aflati in imposibilitatea de a va desfasura activitatea in conditii optime din cauza faptului ca ca aveti datorii catre buget, furnizori sau alte entitati va aducem la cunostinta faptul ca aveti posibilitatea legala de a cesiona firma, o data cu aceasta se va cesiona intregul pasiv, intregul activ precum si gestiunea companiei./ In ceea ce ne priveste va asiguram de toata diligenta si confidentialitatea unei astfel de actiuni si va garantam ca in maxim 48 de ore vom gasi solutie la problema dvs, asta insemnand gasirea unuia sau a mai multor parteneri care sa preia firma cu intregul activ si pasiv, intocmirea documenteleor legale necesare cesiuni, predarea arhivei contabile si efectuarea descarcarii de gestiune si depunerea si sustinerea dosarului la registrul comertului competent./ Acte necesare : In vederea redactarii actelor de cesiune si pregatirii dosarului complet ce vizeaza transferul de proprietate a firmei in cauza, va sunt necesare, in copie, urmatoarele documente: – certificat de inmatriculare a firmei;/ – act constitutiv actualizat sau certificat constatator emis de O.R.C competent;/ act de identitate pentru asociat unic/asociati;/ – certificate constatatoare pentru eventualele sedii secundare/puncte de lucru;/ La depunerea dosarului la O.R.C se vor prezenta si actele in original./ Contact: preluri@abmail.ro ; 0741.397.138 / Dezabonare : preluari@abmail.ro / subiect: dezabonare+

 86. 90 analist august 13, 2013 la 10:51 am

  @nastase
  Pe 19 Mai 2012 ati scris la Raspunsuri citez:
  ,,Analist, dupa alegerile locale ma gandesc sa organizez o intalnire dedicata exclusiv celor de aici, de pe blog, precum si tuturor celor implicati in activitatile online ale PSD. Am promis de mult timp o astfel de intalnire degajata si ma gandesc care ar fi cel mai potrivit cadru in care sa ne vedem.” Atunci timpul nu a avut rabdare. Cand va fi posibil, o sugestie ar fi Predeal sau Sinaia. Daca banii nu o permit, putem incerca la Pitesti, cred ca acolo vom gasi tot sprijinul necesar.

 87. 91 Ghita Bizonu' august 13, 2013 la 11:48 am

  Slavu Ioan si nunumai

  Cica ar exista 2 tipurti de capitalism – ala liberatrian si aloa „reanan” .

  Modelul „renan” ar implica si aceptarea unui oaresce rol social al marii intreprinderi

 88. 92 Roxana Iordache august 13, 2013 la 11:58 am

  @nastase. „in continuare, copertina de la guvern nu are autorizatie de constructie!” 😆 😆 😆

  P.S. Conu Alecu zicea că oamenii normali au garduri, pe când ziduri îşi trag neaveniţii. Ca să folosesc un eufemism 🙂 (că boierul era spurcat la gură, fie-i odihna dulce ca şi inima!).

  Foarte mişto scris, relaxat, asta denotă opţiune. 😉

  Oricum, eu aş zice să facă Zgonea contract cu Vanghelie şi să tragă nişte parlanghelii cu mici şi bere colo-şa, în curte la Casa Boborului, de 1 mai, la anul electoral, cu Geoană înainte de mersul la spa. :mrgreen:

  Nu ştiu ce-i cu voi, partidu-ăsta! 😐

 89. 93 Roxana Iordache august 13, 2013 la 12:08 pm

  Eric Clapton? Când vă e dor de ai voştri de Dincolo, ascultaţi „Tears in Haven”.

 90. 94 Cris august 13, 2013 la 12:15 pm

  Pleșu se lamentează că societatea românească e toată o mahala?
  Dar cine e modelul societății pe care el, Pleșu, l-a susținut cu înverșunare dându-i girul în fața nehotărâților și snobilor? (dacă îl susține Pleșu, înseamnă că e bun, domne!).
  Cine a coborât discursul politic și nu numai, sub nivelul mării?
  Cine a promovat vulgaritatea, neamprostia, mitocănia, inconsecvența și lipsa de principii?
  Cel adulat de Pleșu, Băsescu.
  Acum lui Pleșu îi pute? Credea că va promova un model execrabil, iar societatea românească va deveni o elită europeană?
  Câtă ipocrizie!

 91. 95 papasha august 13, 2013 la 2:21 pm

  DOMNULE PONTA , APELUL DUMNEAVOASTRA DE TREZIRE ( „THE GREATEST AMERICAN HERO”) , BELIEVE IT OR NOT , IT’S JUST A STUPID MOVIE !!!!!

  CADOU DE BUN VENIT , UN SONDAJ NUMAI PT. TINE :

  DNA ( 42% ) castiga increderea romanilor, guvernul ( 35,6% ) o pierde ,

  Un sondaj realizat de INSCOP Research in perioada 28 mai – 3 iunie arata ca romanii au din ce in ce mai putina incredere in guvern .
  Concret, doar 35,6% dintre respondenti isi mai pun sperantele in Executivul condus de Victor Ponta.

  Directia Nationala Anticoruptie incepe sa fie pe placul romanilor, din moment ce 42% dintre persoanele chestionate au declarat ca au incredere in DNA.

  DOMNULE PONTA , DACA O DUCI IN RITMUL ASTA , IN CURAND AJUNGI LA PROCENTELE DOMNULUI BOC , CAND A LUAT UN SUT IN CUR , 10 -11 % .

  CHIAR DACA MINTE SONDAJUL , SCADEREA DRAMATICA A SUPORTULUI SI A INCREDERII POPULARE , DE LA PESTE 70% , LA SUB 40 % , ESTE CUTREMURATOARE , DAR NOI ASTIA PROSTI DE MUTZI SI DE INERTZI , STIM CA PE TINE NU TE SPERIE NIMIC , CACI , CONSULTANTII TAI STRAINI ITI SPUN CA ESTI CEL MAI TARE DIN PARCARE ( PSSSTTT , ASA LE-AU ZIS SI ALTORA , SI A IESIT CA DRACU’ ! )

 92. 96 Vsile august 13, 2013 la 3:02 pm

  Blogi ,

  Sunteti in mare pericol grupul GDS in frunte cu Plesu a pus capul sau a pus ceva pe capul dumitale.
  In mod sigur preventiv , aveti nevoie printre altele de afine, cafeA, somon, macrou iar , ceaiul de mentă şi seminţele ar fi aliatul dumneavoastra pemanent mai ales în perioadele se alunecus!
  Problema dumitale este simpla pe blogul personal nu v-ar baga nimeni in seama si incercati aici, atitudine comparabila bineinteles pe un alt palier cu
  un Plesu agatat de dorinta de a fi citit sau ascultat, sa ne coplesiti cu o eruditie pe care nu am observato nici la farseorul tribun!!

 93. 97 Cris august 13, 2013 la 3:56 pm

  Mulți electori sunt veșnic nemulțumiți de guvernare, oricare ar fi ea. Pentru ei, din 1990 încoace, niciun guvern nu a fost bun, nu a făcut nimic.
  Nu le-a trecut niciodată prin cap că s-ar putea ca problema să fie la ei, la electori. Cum se întâmplă că unii reușesc să facă afaceri cu profit și în vremuri mai puțin propice, iar ei – nu? Răspunsul, sunt incapabili. Ori sunt bugetari pârliți, iar, dacă vrei să lucrezi la Stat, nu trebuie să ai pretenții, ori nu au calificare și trăiesc din ajutoare de la Stat.
  Unii au lucrat 10-15 ani te-miri-ce, s-au plictisit, alții nu au lucrat deloc, și așteaptă pensii minime blestemând „clasa politică”.
  Cetățenii întreprinzători și muncitori reușesc indiferent de cine e la guvernare. Unii au căzut pradă crizei, dar s-au reprofilat și au repornit motoarele.
  La noi, problema e că mulți nu știu să facă mai nimic și nici nu vor să învețe.
  Cei care știu să facă bine ceva, mai ales munci lucrative, nu mor de foame. Meseriașii buni, de exemplu, prosperă în orice guvernare.
  Dacă și-ar da și taxele la Buget, ar fi și mai bine.
  Chestie de educație.

 94. 98 Sibilla august 13, 2013 la 4:15 pm

  Gușterul libidinos Pacepa continuă , evident Misie LA ORDIN , ce-au început alți gușteri : discreditarea cu bună știință, a europarlamentarului Corina Crețu !
  Ca INTOTDEAUNA, Pacepa papă rahat ! Cu lingura mare.
  Ca să vezi IPOCRIZIE, Pacepa despre… KGB și Sebi Ghiță prin RTV tot despre KGB ca să lingă vreun oscior de la ” iuesei ” …. pokemonii !
  Mențin, ghici ghicitoarea mea cine NU o mai vrea pe Corina Crețu în peisaj…. Ducă-i Belzebut pe ăia de se toot leagă de Corina să NU crape da să își dorească să crape și să nu poa – AMIN !
  Găsiți CHEIA !!
  Oare din / la ordinul CUI anume se scot pe piață asemenea ABERAȚII ? Aceasta e CHEIA, punct.
  p.s. că poci da nu mă vreu abține : mai cunosc eu una bucată pokemon de-și zicea haia ( ! ), cea de se dădea fiica lui Pacepa, care e bună pretenară de pahar cu Volodea Tisminetski și care i-a stat cum sula-n coastă AN-ului ani la rând…. oare ” absolut întâmplător ” ?….. dat fiind câte-a mai pățit și AN-ul nost !
  bă-SECU alcoolicul DEMIS n-a mințit când zis-a că AN-ului i-au pus capul pe tavă dintre ” ai noștri ”, adicătelea nește gușteri care fac jocurile puterii prin ograda PSD de PREA MULȚI ANI !
  Pe mine una, nimic din mizeria din ultimii ani nu mă mai miră. Că dacă a ajuns Sebi model de social-democrație, Volodea și Pacepa, dihai analiști, surse citate, bă-SECU DEMIS dar coabitant bine mersic, frunză”verde” mare ” liberal ”, etc, etc, etc…. cine se mai miră e NAIV.
  Noi , cei mulți și DOAR ai Cerului, la mila Domnului NU vom mai ieși la vot, căci deocamdată NU avem pt cine ! Luptăm să SUPRAVIEȚUIM că de trai nu poa fi vorba. În ăst timp, locuri de muncă CIUCIU, toți baștanii prin sejururi, neveste, amante așișderea, afacerile perso ale sanchi politicienilor români de absolut TOATE coloraturile, merg unse, România se vinde la bucățică, alții ne decid viitorul…
  Trista REALITATE ne scuipă-n față zilniuc, zi de zi și-n fiece zi ! Și mai sunt cretini ca mine care ÎNCĂ mai speră și care pentru al… nici nu mai știu câte-lea an consecxutiv îi spune copilului : nici anul acesta nu mergem nicăieri, nu sunt bani… poate la anul….. ( ? )
  Ponta și Crin tot NU dau semne de trezire ! Sunt consiliați de niște fluturei și fluturașe care le toarnă-n urechi că am rămas la 70%, că românul e rezistent și tolerant, că ura față de bă-SECU ar fi deajuns ( mare greșeală !!!! ), că pe naiba ghem.
  ROMÂNIA ARE NEVOIE DE POLITICIENI CA ADRIAN NĂSTASE, MĂMICUȚA EI DE VIAȚĂ !!

 95. 99 Sibilla august 13, 2013 la 4:52 pm

  ”Strategii ” USL pt viitoarele alegeri : tv, lansări, teorie multă, vorbărie , chesti…. dar locuri de muncă peste câți ani, dar promisiunile USL onorate peste cât timp, dar Mafiile PD-L după grati peste câte secole, dar câți vom mai rezista, câți vom mai fi în viață….. ????!!!!!!!!!!!
  Crin&Ponta – TREZIȚI-VĂ !! DEOCAMDATĂ SUNTEȚI PE MIRIȘTI, BÂNTUIȚI PRIN HĂLĂDUIRE…. ȘI MĂ ENERVEAZĂ CĂ NICI MĂCAR PROPRIA ARMATĂ N-O APĂRAȚI, NU O AJUTAȚI , NU SPUNEȚI LIMPEDE CEVA DESPRE ALTCEVA DECÂT LANSĂRI DE CANDIDAȚI ȘI POC-POC, SCHIMBURI DE REPLICI ÎNTRE PALATE IAR NOI, CEI MULȚI, MINGI DE PIUN-PONG, AI CUI, FRAȚILOR, AI CUI… ???? NOI, AI CUI ????!!!!!!!!!!!!

 96. 100 sadicu august 13, 2013 la 5:39 pm

  @marcus
  Ti-am lasat pe blog un mesaj decent in legatura cu atitudinea Presedintelui Traian Basescu fata de Ungaria.
  Te rog sa-l citesti cu atentie si daca este posibil sa-l comentezi.
  Multumesc draga prietene!

 97. 101 Doru Coarna august 13, 2013 la 6:13 pm

  @ Sibilla,

  te intrebi retoric, cu gura mare, sau speri ca premierul sa citeasca blogul asta? Sincer, eu nu cred c-o mai face de cand e premier… Si nefacand-o, atunci asemenea intrebari trebuie adresate direct lui, parca are un blog…

  Treaba insa e complexa, ca orice lucru cand il ataci cu experienta putina: este prea multa informatie iar Victor nu stie sa conduca armate mari si sa opereze cu informatie multa si diversa, nu are experienta necesara! El se descurca cu activul de partid, dar acolo este simplu, PSD nu are o economie, un nivel de trai, sau obligatii de tot felul, tara este altceva decat partidul sau decat organizatia sa de tineret…

  Spre deosebire de el, Basescu a strigat prin port si de pe punte, stie sa conduca echipaje mari… si sigur ca ar fi loc si de mai bine, dar la capitolul operativitate, comanda si control, nu-l intrece nimeni. Se cunoaste, cand declanseaza ceva, atunci ordinele de operatii incep sa curga iar tintele nici nu stiu de unde le vine… Victor insa „nu are comanda”, cum se spune in armata. Nu trebuie sa te incrunti sau sa tipi, atitudinea conteaza si inca ceva, despre care nu scriu aici ca sa nu devina toti mari sefi peste noapte. Dar lucrurile astea se invata incet-incet, orice executiv poate confirma, e ceva simplu dar de mare efect.

  Eu d-asta spun, Ponta va fi foarte bun, insa candva in viitor! Poate si acesta este motivul pt care a ales coabitarea, stia ca nu are sanse cu un adversar ca Basescu si decat sa pierzi, mai bine te faci frate…

  Si cred ca PSD in special, mai face o greseala cu Ponta: ii cere prea mult, ii descarca in spate cam totul, se observa ca nimeni nu-si asuma nimic, toti il incarca pe el… plus lipsa aia de experienta, voala de vezi! Este vina lui ca accepta, dar si a lor, nu se comporta fair cu el! Sunt echipa, se imparte si curajul, si riscul, si castigul politic! Daca el vizeaza doar castigul sau politic, atunci echipa intra in recul si se ajunge la omul-orchestra, fara sanse in viata reala… Le mai trebuie multe ca sa duca tara inspre ceva!

 98. 102 Radu Humor august 13, 2013 la 6:43 pm

  Mda !
  E bună şi zeflemeaua, dar atunci când ştii că poţi îndrepta ceva folosind-o !
  Acum, când se pare că nimic nu-i mai scoate din adormire pe români, nici măcar îndemnurile, mai mult sau mai puţin persuasive la o eventuală revoltă, îndreptăţită şi legitimă nu-şi mai au rostul !
  Numai că firesc te întrebi, ce-ar trebui, sau ce-ar putea, să se mai întâmple?
  Deoarece cu siguranţă se va întâmpla, dar tot cu siguranţă ne va surprinde din nou complet nepregătiţi !
  Şi de la o personalitate,ca AN parcă aveam pretenţii mult mai mari !
  Poate când se vor coace condiţiile obiective….
  Dacă nu cumva i-o vor coace alţii înainte 😉
  Pentru că o asemenea espectativă, deloc curajoasă, nu prea ne dă multe speranţe !
  Şi nici bătăi de cap, lor !

 99. 103 blogideologic august 13, 2013 la 7:46 pm

  Ce fel de ţară este România, în care un personaj mediocru intelectual precum Andrei Pleşu este proclamat “mare om de cultură” ?

 100. 104 nastase august 13, 2013 la 8:42 pm

  blogideologic,
  de multe ori nu am fost de acord cu Andrei Plesu dar niciodata nu l-am considerat „un personaj mediocru intelectual”.

 101. 105 SLAVU IOAN august 13, 2013 la 10:01 pm

  Ghita Bizonu’
  august 13, 2013 la 11:48 am

  Dacă termenul folosit de dumneavoastră “renan” îl înţeleg pentru că face referire la ţările renane ( după dex: renan,-ă = De pe malurile Rinuluĭ: țările renane. Subst. Locuitor de la Rin.), termenul de, citez „liberatrian” chiar nu-l înţeleg, poate îl explicaţi!
  Privind modelul economic ales de Germania ca ţară renană, o opinie interesantă poate fi recunoscută în discursul Dr.Matthias Rath (cetăţean german) în „Apel către poporul german şi popoarele europene”- Berlin 13.03.2013 http://www.youtube.com/watch?v=WIvmpHawDlY sau din lucrarea domniei sale „Rădăcinile naziste ale Bruxelles UE”, ce poate fi accesată aici http://www.relay-of-life.org/ro/nazi-roots/chapter.html

 102. 106 Radu Humor august 13, 2013 la 10:15 pm

  „Si cred ca PSD in special, mai face o greseala cu Ponta: ii cere prea mult, ii descarca in spate cam totul, se observa ca nimeni nu-si asuma nimic, toti il incarca pe el… plus lipsa aia de experienta, voala de vezi! Este vina lui ca accepta, dar si a lor, nu se comporta fair cu el! Sunt echipa, se imparte si curajul, si riscul, si castigul politic! Daca el vizeaza doar castigul sau politic, atunci echipa intra in recul si se ajunge la omul-orchestra, fara sanse in viata reala… Le mai trebuie multe ca sa duca tara inspre ceva!”

  Câtă grijă ? 🙄
  Înduioşător, dar poate aţi vrut să scrieţi USL în loc de PSD !
  Că PSD nu-i cere decât să-l lase în pace, cu primarii lui, cu afacerile lor, dar mai ales cu oamenii lor (peste tot !)
  Sau poate aţi vrut să spuneţi, „societatea civilă”, sau de ce nu, chiar cei şapte milioane şi jumătate de români ?!

 103. 107 Cârcotaşu august 13, 2013 la 10:53 pm

  @ Năstase,

  niciodata nu l-am considerat “un personaj mediocru intelectual”.

  Îmi amintesc despre primirea unui răspuns asemănător în ceea ce-l privea pe dl. Baconschi, care ulterior a făcut dovada unor „calităţi” de un penibil intelectual demn de a provoca o reconsiderare radicală. V-aş întreba dacă-l apreciaţi în continuare în termenii elogioşi în care l-aţi caracterizat atunci?

 104. 108 Sibilla august 14, 2013 la 3:00 am

  @Doru Coarnă,
  Zic că mă cunoști cât de cât…. evident că i-am scris ȘI Premierului VP, ba și mai mult …
  Și , nu, nu răcnesc și nu pun întrebări retorice, e un Apel, le chiar mai mult decât sugerez să se trezească naibii și să nu se culce pe-o ureche c-ar fi deajuns ura și scârba noastră vis a vis de DEMIS și gașca-i, care Mafii PD-L sunt bine mersic…
  Ș-apoi cum buba să nu mă și enervez când pokemoni ziși consilieri PNL prezintă ca pe-o mare realizare mare c-a gângurit în sfârșit Crin iar alți pokemoni din PSD îi toarnă-n urechi lui VP năzbâtii ( puah, c-am devenit blajină … ) cum că nimeni și nimic nu-i mai poa sta-n cale…
  Ce zici acolo. ? Că nu poa să ducă ? Păi nu te înhami la ce nu poți ! Aici nu-s deacord ! POATE ! Vrea ? Vrea cât să și reaușească ? Atunci jos din spinare balastrul, nu pe noi cei ONEȘTI !
  Și da, contează atitudinea dar ȘI mobilizarea care mobilizare e dată de motivație ! Ori dacă singura motivație pt onor liederii USL rămâne aceea cu ” să ne fie nouă bine ”…… n-am să obosesc să tot fac APEL, oricât de disperat sună, și să-i măscăresc pe unde poci, că eu pot, nu-s pokemon, așeee și să le spun franc : ȘI POPORULUI TRE SĂ-I FIE BINE, NU DOAR VOUĂ !!
  aceiași prietenie, colegului Doru Coarnă

 105. 109 Sibilla august 14, 2013 la 3:02 am

  @ AN,
  Și domnia dvs exagerați un picuț 😉

 106. 110 Sibilla august 14, 2013 la 3:13 am

  @Doru Coarnă,
  p.p.s. să-mi fie iertată nesimțirea de către tăt PSD-ul, dar dacă populației i se impune să se descurce cu ” ce are ” ( adică cu pe naiba ghem, mai nimic ), atunci să se descurce cu Economia României și ei cei dihai pe la conducere, inclusiv tartorii din umbră, nah. Ce-i aia că nu se poa. Numai pentru ei nu, dar noi să rezistăm fără…. deja prea multe și de prea mult timp ! Zis-au că-s ALTFEL decât ceilalți, să demonstreze dincolo de doar vorbe, punct.

 107. 111 Sibilla august 14, 2013 la 3:19 am

  Și să NU săriți careva cu : ” nu se poa peste noapte ce urli tu, Sibilla ”, că vă spui că se poa peste noapte pentru aleși, șefi, neveste, amante, parteneri afaceri…. ce-i aia numai pt popor , ba ??!!

 108. 112 Vsile august 14, 2013 la 7:30 am

  Sadicule,

  Iar habarnuai!!!!!! Atitudinea lui Basescu este indreptata asupra unui anumit lider polic ungur in preajma alegerilor pentru al ajuta din nou pe LOrban!

 109. 113 Vsile august 14, 2013 la 7:36 am

  Sibila,

  In privinta lui Pacepa treburile se complica mai mult.

  Pacepa a fost personajul care la dezbracat pe imparat in pielea goala in fata lumii pentru prima oara.
  O lume oarba care acum recidiveaza precum vezi!
  Romania nu a falimentat,nu a sucombat, chiar daca dupa fuga lui Pacepa au cazut atatea capete!
  Ca gestul a fost tradare, pai celelalte mii de romani care si-au lasat copii mici in tara,case,apartamente si au „fugit” ce sunt nu tot tradatori, sau astia sunt eroi?
  Faptul ca pacepa este urat de traseistul Talpes spune multe!

 110. 114 Adrian august 14, 2013 la 7:50 am

  Aprecieri pentru gustul muzical, insa EC nu va poate face rau.

 111. 115 nastase august 14, 2013 la 8:05 am

  Carcotasu,

  intelectual nu inseamna, intotdeauna, om de caracter. Din pacate…

 112. 116 Gavrila august 14, 2013 la 8:08 am

  Sunt de acord si cu amfitrionul si cu blogideologic, cu unele ‘calificari’.
  Andrei Plesu este un intelectual interesant, in cel mai eufemistic inteles al caracterizarii. Dand la o parte lipsa unei opere substantiale a acestuia/care altfel i-ar oferi mai multa autoritate/ , ceea ce frapeaza penibil este lipsa aparenta de caracter a acestui eseist de calitate. Schimbarile lui umorale de atitudine / sau mai degraba dictate de self-interest / il asemuiesc unei roze a vantului ce devine atat de greu de urmarit ca sfarseste lamentabil in a ne pierde de ‘musterii’.
  Din pacate, asta-i o meteahna a prea multora dintre ‘liderii si formatorii de opinie’ in Romania – ceva talentl la multi dintre ei, caracter ioc!
  Lipsa de caracter si fibra morala ne afunda in situatia in care se gaseste tara de ani buni.
  Mai nou au inceput sa apara la varf si cei fara talent/competenta, ceea ce face ca lipsa de atitudine etica sa fie mult mai pernicioasa si daunatoare societatii romane.
  Andrei Plesu poate fi caracterizat drept un intelectual dar nu unul exemplar pentru popor, ce asteapta modele de urmat in educarea tinerelor generatii.
  Nu e bine, D’le Plesu, nu e bine…

 113. 117 dlnimeni august 14, 2013 la 8:11 am

  Semnificative textele pe care le scriu reprezentantii ( nu stiu daca vorba angajatii, sau trimisii, ar fi mai potrivita ) unor partide, pe bloguri, dupa ce aceste partide au ajuns la guvernare, mai ales la adresa unor sustinatori (inaintea alegerilor) nemultumiti: in locul „amicitiei” din vremurile secetoase ale opozitiei, repede au inceput sa arate infumurare, nesimtire, tupeu, neamprostie, neglijenta in scris – ceea ce tradeaza, in fapt, incompetenta.

 114. 118 Doru Coarna august 14, 2013 la 8:21 am

  Exact, ba as spune ca-i regula contrariului, sa fim sinceri!

 115. 119 Gavrila august 14, 2013 la 8:25 am

  @Vsile

  spleenul dv. invocat la inapetenta de a va scrie un nume de’antregul se pare ca se prelungeste si la multe dizertatii si ruminatii mentale.
  Pacepa a fost dovedit de americani ca agent KGB si nu se mai bucura de mult de credibilitate in comunitatile de informatii sau politice. A fost folosit pentru a dezinforma lumea despre Romania cum numai un tradator o poate face. Cand citesti despre mustrarile lui de constiinta la chestiile odioase pe care serviciul pe care-l patrona le comitea, te apuca greata la nonsalanta cu care minte pentru o biata sinecura dela americani.
  Vsile, Vsile, cheama s’un cane.

 116. 120 Doru Coarna august 14, 2013 la 9:13 am

  Sibilla,

  nu exista o lume perfecta si nici nu are sens sa tindem spre asa ceva, viata e o lupta individuala pt supravietuire! Nici mama doctrinelor impreuna cu mama partidelor si cu mama dictaturii luminate nu pot construi o lume perfecta, indestulatoare pt toti!

  Esti o doamna, deci n-ai facut armata, in armata e o vorba, militarul se descurca, deci treaba ta cum faci ca sa indeplinesti comandamente superioare, adica o familie, copii, cariera, conditii decente de trai. Pe astea nu ti le poate asigura nimeni! Ah, ca in anumite oranduiri ele sunt mai lesne de asigurat decat in altele, este just, dar pretul general platit pt asta este urias, iar de cand omenirea s-a inmultit si resursele s-au diminuat, este prohibitiv pt multe tari! Nivelul de trai al americanului de rand este la 20% fata de cel din vremea lui Reagan, de exemplu… deci nici ei nu mai pot asigura anvelopa decentei publice…

  La noi treaba s-a distrus pe vremea industrializarii anapoda practicata de comunisti, cand intr-adevar, terminai o scoala si treceai la fabrica unde iti castigai un trai decent si sustineai o familie… insa fabricile alea erau nerealiste, ele nu produceau profit si cresetere economica reala, in marea lor majoritate, ci doar locuri de munca asigurand astfel un nivel de trai in fapt destul de precar… nu puteai alege de pe piata, toti aveau aceleasi masini, incaltau aceeasi pantofi, mancau aceiasi cartofi… desi poate un filozof avea nevoie de proteina de calitate, un chirurg de alimente simple, un salahor de alimente complexe, ori nu, oala era aceeasi! Astfel acea societate a reusit sa inabuse initiaativa intrinseca, creatoare, specifica omului dintotdeauna, iar acesta s-a delasat, lasa ca rezolva ei, adica partidul si securitatea… Rezultatul este societatea de azi, care se vede ca este cam imposibil de urnit din loc, de dizlocat din conceptele socialiste, care dealtfel sunt si comode si deci atractive, chiar si pt tineretul care nu a apucat acele vremuri.

  Dar la asta ne asteptam… nu ne asteptam insa la continuarea politicii de distrugere, de marginalizare a valorilor! Cum poti sa arati un minut la tv niste campioni si campioane sosind la aeroport, sau niste olimpici, pt ca apoi, ore intregi, sa dezvolti subiecte de scandal cu si despre indivizi mediocri, sau chiar toxici unei societati normale, cum poti sa construiesti o cultura a derizoriului care doar alieneaza populatia si nu o face sa-si doreasca nimic important?

  Sigur exista un motiv si pt toate astea, valorile trebuie distruse ca sa nu strice randuiala extragerii de bogatie din societate, e care pe care, dar pt o asemenea intreprindere, pt o asemenea strategie si tactica cinica, fundamentala si secreta, numai prostii accepta sa plateasca tot ei impozite!

  Cum treaba tine, concluzia e ca prosti exista si sunt multi, asa ca se pot trage doua concluzii, fie asa le place, fie de altceva le este frica. Ambele sunt valabile si produc acelasi efect. Si normal, ambele sunt imbratisate si sustinute ca exemple pozitive, de catre diriguitorii tarii, care se si amesteca la nivelul facil respectiv.

  Salvarea am mai spus-o, este strict individuala: o meserie pe care putini o pot practica iar tu da, sau ai cum sau cu ce, o cariera afara, sau accederea intre diriguitori pe traseul firesc seco-partid-functie, exceptiile confirmand desigur, regula.

  Altceva nu se cere cata vreme mereu asta se alege… si este o utopie a crede ca o tara poate asigura toate ifosele societatii respective, adica daca unul are moftul sa se apuce de agricultura poftim pamant, altul vrea sa fie pictor, poftim liceu de specialitate, institut, apoi servici si clienti, altul poet si tot asa, sau altul de cine stie ce, poftim facilitati fiscale, etc. Se da un start-up in cel mai bun caz, dar asta nu tine o vesnicie si apoi te confrunti cu piata si dispari sau rezisti.

  Un viorist de taraf traieste mai bine decat prim-solistul filarmonicii, asta pt ca are piata larga, iar solistul una tare ingusta.

  Secretul sa satisfaci nevoi naturale cat mai largi si/sau cat mai vitale… vis-a-vis, plansul si jelenia sunt la liber… Pana si un cersetor din fata bisericii stie, sau simte, ca satisface o anumita nevoie de constiinta a enoriasilor, sa dea ceva la saraci, el face asta natural si nu are pretentia sa primeasca legislatie sau facilitati pt start-up…

 117. 121 Ghita Bizonu' august 14, 2013 la 9:17 am

  nastase

  din pacate intelctualii „publici” dau dovada de de tot atat caracter ca si femile „publice” Chiar si mai putin!!!
  Si daca opera publicvilor ar avea ceva valoare … da nu !!! E valorosi saracii numa in comparatie cu mandel …

 118. 122 SLAVU IOAN august 14, 2013 la 10:05 am

  Poate ar fi mai înţelept, să ne reamintim discursul M.S. Regele Mihai I de România din 30 decembrie 1997, la M.S. acasă, în România, în Bucureşti:

  Discursul Majestății Sale Regelui Mihai I la București, în 30 decembrie 1997

  “Doamnelor și domnilor,

  În 1887, acum aproape o sută zece ani, România era confruntată cu primele sale serioase crize politice interne. Putem recunoaște ușor astăzi o parte din motive: Guvernul lui Brătianu era paralizat de diviziuni interne. Era o nevoie urgentă de a reforma agricultura. Liderii politici erau suspectați de corupție și nepotism, opoziția amenința cu retragerea din Parlament și existau acuzații că unii politicieni și jurnaliști lucrau pentru puterile străine, în particular pentru Rusia. Unii dizidenți tineri spuneau că Regele Carol I susține guvernul lui Brătianu. Ei s-au grupat și împreună au lansat un slogan: “Capul statului va trebui să SE plece, sau SĂ plece”! Regele Carol I a refuzat ambele variante, iar România s-a consolidat, economia ei a prosperat și sub domnia bunicului meu, Ferdinand, Națiunea s-a unit într-un singur stat. Exemplul iluștrilor mei predecesori a fost întotdeauna în același timp un motto pentru mine: Când e vorba de interesele și principiile naționale, nu-mi plec capul. Și, în măsura în care depinde de mine, nu plec din Țară.

  Vă mulțumesc tuturor că ați venit aici, pentru a fi împreună cu Familia mea, deși aceasta a însemnat să plecați de lângă familiile voastre. Aniversarea din această seară este departe de a fi fericită. Acum cincizeci de ani, comuniștii au făcut uz de forță pentru a mă face să abdic și mi-au exilat Familia. A fost ultima pagină a ocupației României: un partid politic ce nu avea mai mult de o mie de membri în 1944, și care altfel nu ar fi avut nicio șansă să câștige alegerile, a impus o dictatură ce a durat mai bine de patru decenii în Țara noastră. Prima datorie în această seară este să ne gândim la semnificația zilei de acum cincizeci de ani.

  Unii susțin că, dacă nu l-aș fi înlăturat pe Antonescu în 1944, România ar fi semnat un tratat de pace cu Aliații și ar fi putut evita ororile care au urmat. Putem oare susține în mod serios că Uniunea Sovietică, care a câștigat războiul în est împotriva trupelor germane, ar fi putut fi oprită să controleze statele din sudul Europei, în fața armatei noastre, oricât de bravi ar fi fost soldații români? Actul de la 23 august a avut loc pentru că am înțeles că este singurul pas esențial pentru a opri întreaga distrugere a Țării și anihilarea noastră, ca stat. S-au salvat zeci de mii de vieți de români de la o moarte inutilă. Nu am putut opri România de la căderea în mâinile sovieticilor. Dar același lucru s-a întâmplat cu Ungaria, care a luptat până a fost înfrântă, cu Polonia și cu Cehoslovacia care erau considerate aliați ai Uniunii Sovietice și chiar cu Bulgaria, care a rămas neutră cea mai mare parte a războiului. Adevărul tragic este că am pierdut controlul asupra propriei noastre independențe din 1933, când Hither a venit la putere. Noi nu am vrut nici fascism, nici război, nici comunism. Dar a trebuit să suferim toate aceste boli, una dupa alta. Ca șef al statului, rolul meu era să ameliorez efectele acestor boli și să câștig timp, în speranța că o nouă Europă va veni în ajutorul nostru. Imediat după război, toate țările mari europene, inclusiv Franța și Italia, au avut guverne de uniune națională, în care comuniștii au găsit loc și s-au grăbit să facă noi constituții. În România, primul meu pas a fost să evit o astfel de soluție. Constituția din 1923 a fost repusă în funcțiune, ca bază legală de funcționare a statului nostru, și un guvern a fost numit cu singurul scop de a asigura alegeri libere. Nu a fost o naivitate. Știam că promisiunile sovietice, cuprinse în armistițiul semnat cu noi, nu puteau fi crezute. Dar merita orice efort de a întârzia stabilirea dictaturii comunismului. România a fost ultima țară din centrul Europei unde sovietele și-au consolidat controlul, mult după ce independența Poloniei sau Cehoslovaciei s-a spulberat. După discuțiile pe care le-am avut la Londra, în noiembrie 1947, mi-a fost limpede că nici Marea Britanie, nici Statele Unite nu erau gata să ridice un deget ca să ne salveze. Am hotărât să mă întorc pentru a fi cu poporul meu cât mai mult posibil. Nu am un merit pentru aceste acțiuni: Am făcut numai ceea ce am crezut că poate fi bun pentru Țară.

  Milioane de români au suferit din greu în anii aceia. Dar poate cel mai dureros eveniment pentru mine a fost sistematica distrugere a trecutului nostru și falsificarea voită a Istoriei. Indiferent de opțiunile pe care le avem pentru prezent și viitor, trebuie sa ne păstrăm Memoria. Independența Țării și Unirea noastră s-au petrecut în monarhie. Carol I și Ferdinand s-au născut în afara României, dar s-au dovedit buni patrioți. Carol I a plătit cu banii lui proprii construirea casei Sale și nu s-a mutat în “locuințe naționalizate”. Republica populară a fost impusă nouă de către o sumă de criminali susținuți cu baionetele sovietice. România a renăscut acum. Și, natural, fiecare este îndreptățit să aibă preferințe despre viitor. Dar nu vom avea viitor dacă nu avem curajul să privim trecutul. Știu că aceasta va lua timp, dar notez un paradox: Oamenii tineri, cei care au fost cei mai expuși tehnicilor de spălare a creierului, tocmai ei m-au întâmpinat în țară cu cea mai mare căldură.

  Alegerile de anul trecut au fost un credit pentru țară și un mare pas înainte pentru consolidarea democrației în România. Este o plăcere să întâmpin astăzi miniștri din guvern printre invitați. Sunt sigur că nu toți împărtășesc vederile mele despre trecut, prezent sau viitor. Dar faptul că au acceptat să fie prezenți este o dovadă că ne-am întors la normalitate, la o modalitate civilizată de a ne comporta. Nu trebuie să vă spun că anul care trece a fost greu. Deși nu mă pronunț în materie de politică, vă rog să-mi permiteți să subliniez pentru toți românii trei împliniri ale acestui an: Ultimele alegeri au arătat că atunci când românii au devenit democrați, ei nu au mai vrut să fie și “originali”. Ei au vrut să fie normali, ca ceilalți europeni. A doua împlinire a fost aceea că, pentru prima dată după atâtea decenii, s-a produs o alternanță politică. Transferul de putere care a avut loc anul trecut, a dat opoziției șansa de a guverna. Și, în sfârșit, fundamentul reformei economice este acum la locul lui. Știu că sunt diferențe privind și viteza și detaliile reformei. Dar fiecare din guvern e de acord că proprietatea privată este baza acestui proces, că rolul statului în activitatea economică trebuie redus și că restituirea proprietăților furate de comuniști rămâne o chestiune urgentă.

  Cum am spus foarte des, democrația nu e un sistem de guvernare, ci un mod de a trăi. Ea nu depinde numai de alegeri libere, de o mass-media și de o justiție libere, oricât de necesare ar fi toate acestea. Cel mai important în democrație este legitimitatea istorică și un sens al toleranței. Din aceste motive am decis, imediat după alegeri, să dedic toată energia promovării intereselor țării noastre. Dupa cum spunea un mare politician de la sfârșitul secolului trecut, “când e vorba să-ți împlinești datoria, nu începi cu socoteli. Îți scrutezi mintea și inima – și pornești”! De-a lungul anului, am încercat să duc mesajul de speranță în fiecare capitală occidentală. Am putea argumenta că România a eșuat; ea n-a fost acceptată în primul val al lărgirii NATO și nu este printre primii candidați la Uniunea Europeană. Refuz această interpretare. Să ne gândim la anii din urmă: ideea că România ar avea șansa de a fi membră a acestor două instutuții era nerealistă. Astăzi avem promisiunea că următorul val al Alianței va începe cu noi și Slovenia, și că discuțiiile despre apartenența la Uniunea Europeană ne vor include. Există o anumită punere de acord a guvernului cu opoziția la aceste puncte. Aș vrea să spun liderilor altor țări: Nu suntem cerșetori. Vrem să fim în Alianță și în Uniunea Europeană pentru că suntem de părere că ele ar fi incomplete fără România. Suntem gata să contribuim mai mult ca alte state la împlinirea acestor instituții. Supraviețuirea lor este în interesul nostru. Fără NATO și Uniunea Europeană continentul poate aluneca spre noi sfere de influiență, iar România ar fi una din primele țări care ar avea de suferit. Avem încredere în promisiuni, dar așteptăm mișcări concrete în această direcție, și le așteptăm repede. Anul care vine trebuie să reînceapă negocierile pentru intrarea României și Sloveniei în NATO. Acest proces va fi cea mai bună dovadă că Europa nu se va diviza din nou. Va fi și o încurajare pentru celelalte țări – poate chiar statele neutre ale Europei – de a participa și ele. Aceasta va fi încă speranță pentru viitor. Același lucru ar trebui să se întâmple cu Uniunea Europeană. Situația noastră economică nu ne permite să aspirăm la statutul de membru deplin prea curând. Dar trebuie să avem termeni și obiective clare, iar ele trebuie să fie împlinite. Procesul de a deveni membru al Uniunii Europene depinde de împlinirea noastră și nu de negocieri politice. În anul care vine, eu și Familia mea vom dedica toate energiile acestui scop.

  Integrarea în structurile europene și trans-atlantice necesită schimbări în România. Dar statul-națiune trebuie respectat cu loialitate. Totuși iubirea de Țară, tradițiile și Istoria ei nu trebuie să fie transformate într-un naționalism primitiv. Aceasta poate face Țării cel mai mare deserviciu. Sunt diferite puncte de vedere despre viitorul României. Dar toți suntem buni români și vrem Țara prosperă. Să nu interpretăm greșit procesul de integrare care se desfășoară acum pe continentul nostru. Pe de altă parte, minoritățile etnice sunt investite cu drepturi speciale. Dar aceasta aduce cu sine și obligații. Existența minorităților noastre etnice este legată de cea a majorității românilor. Sunt optimist: violența între grupurile etnice este o realitate la Belfast și Bilbao, nu în București sau în alt oraș românesc. Guvernul Ungariei a reacționat în ultimii ani cu responsabilitate și noi am răspuns cu cooperare. Cele mai bune relații militare în Europa centrală sunt astăzi între Ungaria și noi, și ele vor continua. Integrarea europeană va consolida acest proces. Cum economia noastră s-a privatizat, autoritățile centrale vor fi mai puțin implicate în viața oamenilor, indiferent dacă ei sunt o minoritate sau o majoritate. Mișcarea în Europa unită va face frontierele mai puțin importante. Iar NATO poate transforma vechi adversari în noi aliați. Trebuie prețuită identitatea minorităților și respectată propria noastră istorie. Nu trebuie să punem la îndoială identitatea și unitatea noastră, mai ales când milioane de români locuiesc în afara frontierelor propriului nostru stat.

  Ar fi fost mai ușor să privesc către trecut, să vă relatez despre cum a fost România la sfârșitul războiului sau să vorbesc despre ce-am fi devenit dacă n-am fi suferit plaga comunismului. Dar sunt aici cu voi astăzi pentru că am convingerea că aceasta este datoria mea, vocația și misiunea mea. Am intenția să fac tot ce pot să ajut la vindecarea vechilor răni și să promovez România noastră de astăzi în lume, să contribui la consolidarea statului nostru. Cum am spus și în 1989, nu am altă misiune și nu cer nimic din ce nu este al meu, inclusiv naționalitatea mea română. Aș vrea să vă anunț astăzi, într-o manieră mai mult formală, că exilul a luat sfârșit. În afară de răspunderile pe care le va avea în lume, Familia mea va încerca să fie în România cât de mult posibil. Privesc acest act ca pe un simbol, nu numai pentru mine, dar pentru întreaga Națiune. Așa cum plecarea mea acum cincizeci de ani a marcat începutul unei dictaturi oribile, tot așa întoarcerea mea de astăzi trebuie să confirme sfârșitul acestui calvar. Chem pe toți românii care trăiesc astăzi departe să urmeze exemplul meu. Într-o patrie liberă și democratică nu există exil. Înțeleg că mulți români au trebuit să-și organizeze viața departe de casă și nu le-ar fi prea ușor să se întoarcă. Ca tată, m-am confruntat cu aceeași problemă, în greaua încercare de a face educație copiilor mei ca români, deși ei nu au avut norocul să-și vadă țara și nici să se integreze în patria în care trebuiau să trăiască. Chiar dacă mulți români nu se vor mai întoarce, ei pot să sprijine interesele României. Imaginea României, apărarea intereselor ei fundamentale este o datorie a fiecăruia dintre noi. Ieri am vizitat studiourile Televiziunii Române și am vorbit cu oamenii care au început transmisiile televiziunii peste hotarele țării, către diasporă. Avantajele tehnologiei au micșorat diferențele geografice. Democrația țării noastre trebuie să șteargă ultima urmă a exilului. Sunt hotărât să contribui la procesul acesta, pe cât posibil, în anul care vine.

  Privind către viitor, simt că trebuie să vă împărtășesc astăzi o decizie pe care am luat-o recent. Când a fost scrisă Constituția din 1923, pe care am repus-o în drepturi la sfârșitul războiului și pe care comuniștii au înlăturat-o acum cincizeci de ani, femeile nu aveau foarte multe drepturi și erau excluse de la succesiunea la Tron. De atunci multe s-au schimbat. Femeile acum votează și sunt alese în poziții de mare responsabilitate peste tot. Cele mai multe democrații europene au făcut de mult aceste schimbări. Constituțiile monarhiilor moderne au fost și ele modificate, nu numai pentru a permite femeilor dreptul la succesiune, dar și pentru a permite primului născut, indiferent de sex, să succeadă la tron. Nu am sugerat niciodată că tradițiile noastre ar trebui păstrate împotriva realităților prezente. În acest spirit, vreau să vă spun că doresc ca prima mea fiică, Margareta, să succeadă în toate drepturile și prerogativele mele când Atotputernicul va decide că mi-a sosit clipa. Nu am crezut niciodată că Românii au nevoie de zeci de ani ca să revină la normalitate, cum unii sociologi au sugerat. Sunt sigur că Margareta va fi înconjurată cu afecțiune și încredere, în același fel în care au fost înconjurate Reginele Elisabeta, Maria și Elena, cu aceeași afecțiune și speranță cu care a fost înconjurată alături de mine, Regina Ana. Statutul Familiei va fi amendat în consecință în viitorul apropiat. Conștient de responsabilitățile mele constituționale, pun soarta ei și a mea, ca întotdeauna, în mâinile poporului român. Finalmente, poporul va decide ceea ce eu doresc astăzi. Dar cred că înțelegeți de ce acum, și nu în altă zi, am dorit să vă împărtășesc punctul meu de vedere.

  Doamnelor și Domnilor,

  Nu vreau să sfârșesc această seară împovărat de tristețea trecutului. Ziua aceasta nu e tristă. Acum cincizeci de ani, când îndepărtarea mea forțată a fost făcută cu amenințarea că vor fi uciși o mie de studenți și că va începe un război civil, comunismul apărea ca o forță a viitorului. A fost la modă și în vest, și a promis un viitor strălucitor. După cinci decenii, toți cei care m-au îndepărtat pe mine și au aruncat pagini nobile la “lada de gunoi a Istoriei” sunt ei înșiși acolo. Este un miracol, și noi datorăm acest miracol copiilor noștri, ai tuturor. Este deci datoria noastră să împlinim ceea ce ei au început. Vă amintesc ce a spus Take Ionescu, marele nostru om politic: “Să năzuim a ajunge mai sus decât ceea ce suntem, dar să nu uităm ceea ce am fost și să nu calomniem ceea ce suntem”.

  Așa să ne ajute Dumnezeu”!

  sursa: http://www.princeradublog.ro/atitudini/democratia-nu-este-un-sistem-de-guvernare-ci-un-mod-de-a-trai/

 119. 123 Ghita Bizonu' august 14, 2013 la 10:15 am

  SLAVU IOAN

  eu am folosit termenul asa cum il foloseste autorul . Eventualele nemultumiri tratatil-e direct cu Michel Albert ( n. 1930, absolvent al Institutului de Studii Politice din Paris, doctor in stiinte economice, fost adminstrator al Bancii Europene de Investitii de la Bruxelles, director insarcinat cu structura si dezvoltarea economica in Comisia Comunitatii Europene (precursoarea Uniunii Europene), vicepresedinte al Express-Union (societatea care editeaza cunoscutul periodic L’Express), presedinte al grupului Assurances Generales de France si membru in consiliul pentru politica monetara la Banque de France. In 2004 ocupa fotoliul de presedinte al prestigioasei Academii de Stiinte Morale si Politice din Paris.) Oricum va sugerez ca dinati sa citoti cartea (aparuta la Humanitas in 1991) . Per ca nu va deranjeaza ca este in traducere romaneasca .

  Pentru termenul de “libertarian” va sugerez sa va adresati la mises.ro , asta dupa ce va uitati pe aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Libertarianism dar nu omitei nici versiunea franceza unde gasiti si o explicatie interesanta : Ce néologisme a été inventé afin de distinguer les libertariens des libéraux des États-Unis (lesquels sont estimés à gauche de l’échiquier politique des États-Unis, voir libéralisme contemporain aux États-Unis), le libertarianisme se faisant le promoteur d’un marché sans entrave (voir libre marché) au nom de la liberté individuelle.

 120. 124 Cârcotaşu august 14, 2013 la 10:34 am

  @ Năstase,

  intelectual nu inseamna, intotdeauna, om de caracter.

  N-am să mă hazardez în a propune o definiţie calităţii de intelectual, eu însă am învăţat o alta care presupune obligativitatea raportării la un sistem de valori pe care să-l poată declara public. Când încerc să îmi imaginez ce profesiune de credinţă ar mărturisi Baconschi, nu pot să fac abstracţie de toate blestemăţiile… Un alt „titan”, Liiceanu, şi-a exprimat, pe pagini întregi, nişte aprecieri legate de admiraţia propriilor şunci, unse cu varii creme… Într-adevăr operă de valoare. Păi cu ce-s mai prejos Himler şi Goebles, ca intelectuali desigur, atâta vreme cât caracterul, morala, spiritul de dreptate nu se pun?

 121. 125 SLAVU IOAN august 14, 2013 la 10:46 am

  Ghita Bizonu’

  Mulţumesc!

  În ce priveşte titlurile D-lui Michel Albert, le cunosc nu trebuia să mi le aduceţi la cunoştinţă, în fapt nici nu v-am cerut acest lucru!

 122. 126 blogideologic august 14, 2013 la 1:13 pm

  @ Adrian Năstase
  Andrei Pleşu este un personaj de asemenea „bassesse”, de asemenea josnicie, încât l-a lăsat literalmente să moară de foame pe Edgar Papu doar pentru faptul că acesta a exprimat într-adevar o serie de idei geniale (să amintim doar fulgerările minţii sale despre Arta Moldovenească !) în critica de artă, domeniul unde Andrei Pleşu este specialistul recunoscut al „locurilor comune”, având foarte mare grijă să exprime totdeauna numai puncte de vedere „politiceşte corecte”. După reuşita revistei „Dilema”, publicaţie ce demonetiza toate valorile vechii societăţi româneşti, conchidem că în acord cu sistemul filosofiei morale şi istorice a domnului Andrei Pleşu, fondatorul publicaţiei, n-ar fi existat cu adevărat o societate civilă românească înainte de 1944. Atunci, interpretându-l după normele „Dilemei” pe acelaşi Andrei Pleşu când vorbea ca membru special în CNSAS, special pentru că prin admiterea prezenţei dumnealui a fost încălcată chiar legea fondatoare a CNSAS, dar avantajele materiale nu-s de neglijat, aşa că „minima moralia” scuză „maxima venalia”, -ori invers?-, securitatea acţionând ca „poliţie politică” ar fi împiedicat, sugrumând în faşă, naşterea prin „generaţie spontanee” a „societăţii civile” în România comunistă! Mitul „societăţii civile” fără reflecţie, bazată doar pe lozinci, -vezi exemplele „Numai împreună vom reuşi!”, „Shimbarea schimbării!”, declaraţiile triumvirilor Pleşu, Dinescu, Patapievici împotriva securităţii-, continuă să fie folosit ca mijloc de manipulare a opiniei publice. De nu ne împiedicăm de sloganele minimalist-maximaliste jovian pronunţate de Pleşu în chip de filosofie morală, ajungem să ne întrebăm : E posibilă societatea civilă fără socializarea reflecţiei ? În aceeaşi venă a incertitudinii, doresc şi reuşesc ziarele şi ONG-urile româneşti să realizeze o socializare a reflecţiei ? Ori ele pleacă doar de la dorinţele unor „lideri de opinie” de a-şi construi platforme personale pentru lansarea în „lumea bună” internaţională, cum se spune, lumea „adevăratelor valori” unde nu mai contează sensul ci doar relaţiile impuse de noul Contract Social ? Să observăm de pildă acest Politiceşte Corect aflat sub stindardul „democraţiei” fără dezbateri în agora şi care nu se sprijină pe epifania sensului. Chiar dacă, ni se spune, principiul rezultă dintr-o psihanalizare a „bunelor relaţii”, chiar dacă numai el decide cine-i internaţional „frecventabil” şi cine nu, cu vina că-i prea naţional, faptul că întotdeauna ricoşează pe problema adevărului îl scoate automat din gama valorilor civilizaţiei europene, care n-a fost niciodată centrată pe o Carte profană. Apoi, felul cum s-a comportat Andrei Pleşu în afacerea „Meditaţia Transcendentală” demonstrează total mediocritatea sa intelectuală.

 123. 127 Karakas august 14, 2013 la 2:38 pm

  Singurul motiv pentru care critic anumite editoriale ale lui Plesu pornesc de la falsitatea posturii sale de membru activ al „societatii civile”. Pina si faptul ca scrie editoriale, in calitate de jurnalist/editorialist, presupune un grad de implicare in „cetate”, de activism cetatenesc necolorat ideologic. Ori, dl Plesu doar da usor praful de pe mizeria pe care o descrie, dar nu are nici o idee despre cum se poate curata „societatea”. Ne spune doar ca praful l-au lasat comunistii. Totusi, nu suntem exponate in Muzeul de Istorie.

 124. 128 Vsile august 15, 2013 la 7:26 am

  Inutila vrasmaie a lui Titus,

  ASberant sa jignesti inteligenta , per alocuri chiar si negativa a unui om de mare valoare culturala , „un patrimoniu” romanesc.

  P()leasu este , a fost ,si cred ca nu mai este un vasnic pupincurist a lui Traian Basescu, dar Plesu este acela care a transformat Muzeului de Istorie a PCR în Muzeul Țăranului Român , ramane primul ministru al culturii dupa perioada Ceausescu, Please a fost un echilivbrat si stimat Ministru al afacerilor externe.
  Plesu este persoana care il vizita pe Dinescu in anii 80 atunci cind Dinescu avea arest la domiciliu,perioada in care altii predau politica Elenei Ceausescu prin scolisau alte unitati economice.

  Ca ii place sau nu lui Vsile sau altui zevzec , Plesu este o valoare , nu neaparat si morala a romanilor.

  Putem trade o paralela intre Polesu si eseist, estetician, filosof, pedagog, politician și scriitor românTitus Maiorecu ! Un personaj distins care desi a ajuns prin politica in culmile acestia , a ramas un personaj de netagaduit ca mare estetician,critic de arta si scriitor

  Eu l-as intreba pe Titus o singura chestie , de ce la votat pe rand pe Vadim Tudor si pe Basescu?

 125. 130 Radu D. august 17, 2013 la 5:24 pm

  Dupa daramarea gardului Cotrocenilor (obligatoriu,nu? dupa modelul Palatului Parlamentului), propun sa-i infiintam FOSTULUI PRESEDINTE AL ROMANIEI (persedinte ales din eroarea si ignoranta plebei aceste tari !), o carciuma in incinta Cotrocenilor, numitra „Ciresica lui Base”, unde sa cante Florin Salam – mult iubitul rapsod basescian- si unde sa se serveasca „muschi basescu a-la Jilava” , „adio-mama pe 4 cuburi de gheata” si o dizeuza care „sa ne vorbeste noua, prostimii, daspre maretia lut TATI !”.


 1. 1 Ce decadere fata de anii ’90…!! « Motanul Incaltat Trackback pe august 12, 2013 la 3:19 am
 2. 2 Discursul despre educaţie al lui Talleyrand-Périgord şi o reacţie a feminismului englezesc | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe august 13, 2013 la 3:38 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: