10 ani de la semnarea Tratatului de baza dintre Romania si Rusia

In urma cu 10 ani, la 4 iulie 2003, a fost semnat Tratatul de prietenie si cooperare dintre tara noastra si Federatia Rusa. Un document diplomatic pe cat de important pentru normalizarea relatiilor dintre cele doua state, pe atat de greu de realizat in acel context politico-economic. A fost nevoie de multi ani si de multa munca  pentru a se ajunge la acea formula.
Partile semnatare se angajau sa colaboreze politic, economic si cultural, intregul document reprezentand un punct de pornire, de la care sa fie solutionate diferendele existente intre cele doua state, dar si premisa pentru o noua etapa de colaborare intre Romania si Federatia Rusa.
Ma bucur sa vad ca, astazi, la 10 ani de la acel moment, diplomatia romaneasca face eforturi de a reinnoda o serie de legaturi politice si economice cu Federatia Rusa. Este de salutat si schimbul de scrisori pe aceasta tema intre cei doi ministrii Corlatean si Lavrov. Pragmatismul trebuie sa fie pilonul principal, pe care sa se sustina relatiile dintre cele doua state. Pragmatismul nu implica, insa, fluturarea unor marote in piata publica.
Sigur ca, vorbind acum despre acest tratat, voi starni iar voci ale unor talibani care ma vor acuza ca tradez directia „vest” a Romaniei. Nu ma voi obosi sa le amintesc faptul ca eu, pana la urma, alaturi de alti oameni politici responsabili, am imprimat decisiv directia occidentala, atat prin intrarea Romaniei in NATO, cat si prin incheierea negocierilor de aderare la UE. „Drumul spre vest” n-a fost niciodata mai sigur decat la inceputul anilor 2000, inclusiv ca urmare a eforturilor depuse de noi. La fel de sigur este insa si faptul ca o politica externa inteligenta, echilibrata si vizionara cuprinde o deschidere spre mai multe directii. O tara ca Romania, cu geografia Romaniei, nu isi poate ignora vecinii si nu isi poate permite sa se uite urat spre ei.  A spune ca „nu ai incredere in Moscova” este o gafa imensa. Chiar daca ar fi asa, este ca si cand, la poker, ai arata partenerilor de joc ce carti ai in mana.  Atunci cand tari ca Germania trateaza Rusia ca partener important, atunci cand Statele Unite isi reorienteaza diplomatia spre Asia,  ar fi stupid ca noi sa ne interzicem aceste contacte – in primul rand pentru ratiuni economice. 

Salut deschiderea de care da dovada actualul guvern in ceea ce priveste politica externa, precum si dorinta de desteleni drumuri construite si in anii in care eram premier, atat spre Moscova, cat si spre Beijing. O Romanie puternica se construieste cu fata spre Occident, dar avand relatii si parteneriate – in special economice, cu toate statele puternice de la nivel mondial.
Cine continua sa creada ca, in secolul XXI, politica externa trebuie sa se faca din ingusta perspectiva pe care ti-o ofera ochelarii de cal arata ca nu a invatat nimic in cei aproape 10 ani de mandat. Niciun alt partener strategic al Romaniei nu duce o astfel de politica, deci nu poate avea  pretentia ca Romania sa actioneze altfel decat ei. Tocmai de aceea, ma bucur sa vad ca baza relatiilor bilaterale Romania – Federatia Rusa revine dintr-o zona relativ inghetata, intr-una pragmatica, de unde ambele state pot avea mult mai mult de castigat atat politic, cat mai ales economic.

Imi aduc aminte de vizita pe care am efectuat-o la Moscova, in 2002, la invitatia premierului Kasianov – atunci cand am luat cu mine peste 80 de oameni de afaceri. Mai imi aduc aminte de o intalnire, in tete-a-tete, pe care am avut-o cu premierul Kasianov intr-o noapte, in decembrie 2002, la Forumul economic de la Berlin. Atunci am hotarat ca ministrul Geoana si omologul sau rus sa puna la punct toate detaliile tratatului, astfel incat acesta sa poata fi semnat cat mai curand.  De asemenea, reamintesc vizita premierului Kasianov la Bucuresti, in martie 2003.  

Iata ca acum, Romania reincepe sa devina o tara matura si echilibrata. Sper ca aceasta maturizare sa continue, si sa produca beneficii tot mai mari, atat pentru economie, cat si pentru cetatenii romani. Luni, ministrul Corlatean va efectua o vizita la Moscova. Sper ca ea sa prefateze noi contacte politice la nivel inalt si o intensificare a relatiilor comerciale.

87 Răspunsuri to “10 ani de la semnarea Tratatului de baza dintre Romania si Rusia”


 1. 1 Marian Nicolae iulie 7, 2013 la 9:54 am

  Rusia este cel mai important vecin al nostru indiferent despre ce punct cardinal vorbim…..

  Rusia trebuie primita in Casa Romaneasca nu numai cu paine si cu sare ci chiar si cu ………puiul rotisat ascuns in frigiderul bunicii, pentru a fi servit mai tarziu in familie…..

  Acela care-ti salveaza tara, prin obligarea minabilei Europe sa respecte frontierele Romaniei asa cum au ramas acestea dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, este parte din familie si membru al familiei romanesti va fi intotdeauna, indiferent de politica dusa de Romania in viitor.

  Rusia este parte din familia noastra pentru ca asa cum spune un vechi proverb: „Prietenul la nevoie se cunoaste”

  Prietenul este prieten dar cand vecinul isi scoate flota echipata cu rachete nucleare la aplicatii sub nasul decadentei Europe, pentru a o obliga sa respecte frontierele Romaniei…acela nu-ti mai este prieten, iti este membru al familiei cu drepturi egale asupra puiului rotisat din frigiderul bunicii…..

  Cei care maraie, sa faca bine si sa taca, altfel risca sa-si piarda propria bucatica din acelasi pui rotisat…….

 2. 2 Cris iulie 7, 2013 la 10:04 am

  Îmi aduc aminte de semnarea tratatului. Vuia târgul opoziționist de clișee și „idei” primitive și schematice.
  Tot Occidentul cu SUA în frunte încearcă să le intre în voie Rusiei și Chinei, numai Băsănău cu „politica lui externă” de doi bani s-a sumețit ca broasca în fața elefantului.
  Politica externă implică diplomație, tact, strategie înțeleaptă, nu prejudecăți idioate, primitivism, dat cu bâta-n baltă și repezit de-a-mboulea.
  Tâmpitul a compromis o politică ce se construiește cu greu, în ani buni.
  Aici contează fiecare cuvânt, fiecare gest, fiecare strănut. E un domeniu atât de sensibil, încât nu poți pune orice mocofan să se ocupe de el.
  Până și comuniștii i-au pus pe un Corneliu Mănescu, un Ștefan Andrei ș.a. DOMNI în adevăratul sens al cuvântului.
  Dar, fac ce fac, spun ce spun și revin la vorba mea: nu e el de vină ci aceia care l-au trimis acolo…
  O progresa electoratul ăsta vreodată? Mi-am pierdut speranța. Mă uit înapoi și constat că, din 1990, calitatea lui a scăzut considerabil și, implicit, calitatea aleșilor, fiindcă aleșii sunt dintre ei, nu sunt japonezi.

 3. 3 George Hălărescu iulie 7, 2013 la 10:06 am

  Așa parcă începi să mai ai speranțe.
  Ministerul de Externe de la Moscova a dat comunicat de vineri și a prezentat agenda întâlnirii.

 4. 4 Cris iulie 7, 2013 la 10:09 am

  P.S.:
  L-am disprețuit pe Ceaușescu din tot sufletul, dar nu pot să nu recunosc că, în materie de politică externă, așa mocofan cum era el, a fost mult mai bun ca Băsănău.
  La conferința de presă din SUA, un ziarist l-a întrebat ce nu i-a plăcut în SUA, ce aspecte negative a sesizat, la care el a răspuns: „știți voi mai bine ca mine ce e rău la voi”.

 5. 5 Marian Nicolae iulie 7, 2013 la 10:39 am

  @ Cris iulie 7, 2013 la 10:04 am

  Diplomati de cariera…..acestia sunt domnii care trebuie sa reprezinte Romania in lume, diplomati care vorbesc aceeasi limba intre ei, unde fiecare virgula este masurata si judecata la justa sa valoare, astfel incat sa nu existe interpretari gresite ale ….semnalelor diplomatice……

 6. 6 Dezideriu Dudas iulie 7, 2013 la 10:51 am

  Pe 4 iulie ? Poate era mai nimerit pe 14 iulie….O „nimereala” foarte grea…In stilul lui Mihai Botez, poate era mai nimerit pe 14 iulie cu “spiritul lui 4 iulie”, sau tot pe 4 iulie, dar cu „spiritul lui 14 iulie„…..Asa, ca (mai) intotdeauna in istoria noastra, am ramas cu „spiritul mioritic”, spirit despre care o sa revin, sper, cat de curand.

  Pentru „4 iulie” ni l-ati amintit pe Geoana….Pacat ca nu avem un „Geoana” si pentru „14 iulie”…. In loc sa se duca la SOV atunci, Geoana originalul poate s-ar fi intalnit cu „Geoana – 14 iulie „..Si „va asigur”, in acest caz, nici vreun Presedinte al Romaniei nu ar fi avut de unde primi informatia…Nu mai vorbesc si de „legitimitatea”de a o folosi in acel context „WATERGATE pe invers”…. ”Asigurarea mea” tine insa de mai multe ingrediente de natura institutionala, ce implica o restructurare radicala a rolul institutiilor intr-o societate. In cadrul acelorasi roluri, in cazul in care Presedintele Romaniei nu ar fi informat in privinta unor situatii cu adevarat grave pentru siguranta nationala, cei vinovati ar trebui sa fie judecati pentru tradare de tara. Fac aceasta ultima precizare, pentru a nu crede „baietii destepti”ca incerc sa le iau din putere, oferindu-le-o pe toata….Mi s-a intamplat de „n” ori pana acum sa mi se ia doar ideile din „preambul”, iar „in articole”, sa apara exact inversul „spiritului” propunerilor mele….

  Va supun atentiei o preluare a lui Noica din Marx ( am mai scris-o pe aici, dar acum contextul e mai focalizat, de aceea dau si cu detalii sursa ) : „ Daca in Europa nu va avea loc o revolutie socialista, atunci, America va exploata vechiul sistem pe seama Europei “ ( „Dictionar de termeni filosofici ai lui Constantin Noica „ , Editura Univers Enciclopedic, 2004, autori, Florica si Marin Diaconu, pag. 455 ). Am adaugat recent pe blogul d-lui Dorin Tudoran : „Acum s-ar putea spune ca daca SUA nu va face o revolutie institutionala, atunci, Europa, va ( putea) exploata vechiul sistem pe seama SUA „ ( comentariul 47 de la linkul http://www.dorintudoran.com/2012/04/28/problema-peloponezului/ ). Si ca intotdeauna, problema nu se pune atat la centru, cat la periferie. Ma refer la cea istorica, desi in cazul Romaniei se potriveste si la categoria periferie geografica…In opinia mea, aceasta potrivire istoric-geografica, nu este doar o coincidenta ci tine de pozitionarea noastra intre „marile imperii”….Problema ar tine deci de „vechiul sistem” si eventual unul nou….Post-Noica, nu putem sa ne gandim doar la unul / unii dintre pilonii statuarii noastre ca natiune….Ceea ce dealtfel si argumentati in articol…Am relevat doar, in plus, ca aceasta gandire strategica trebuie sa aiba si in interior „aplicatii”, pentru a nu ramane captivi „spiritului mioritic”, atat de „pretios” status-quo-ului romanesc.

 7. 7 Draghi Puterity iulie 7, 2013 la 12:07 pm

  @nastase

  Tratatul cu Rusia a fost semnat de ziua nationala a SUA. Inceperea hartuirii dvs. in justitie a inceput de ziua dvs (cu condamnarea au ratat termenul de putin, probabil mizau pe unele tergiversari).

  Interesante coincidentze…

 8. 8 blogideologic iulie 7, 2013 la 1:13 pm

  @Marian Nicolae
  De canibalismul rusesc ai auzit ? Rusia are nevoie de noi exclusiv pentru faptul că noi deţinem, istoriceşte, dreptul legitim la sintagma-sigiliu Nova Roma de la 381 AD.

 9. 9 Jr iulie 7, 2013 la 1:19 pm

  Câte invective a aruncat marţafoii lui băsescu împotriva kremlinului, a politicii externe promovată de Rusia, câte minciuni cu caracter economic şi cât de multe denigrări la adresa conducătorilor ruşi, mă mir că ne mai primeşte pe acolo!
  Ministrul Corlăţean are o misiune dificilă de întreprins luni în vizita din rusia; Eu cred în expertiza şi abilitatea ministrului român de a conduce discuţia în parametrii democratici şi în avantajul ambelor ţări. Dacă se pune şi de o vizită la Moscova a premierului Victor Ponta, personal voi fi foarte satisfăcut.

 10. 10 Theodora iulie 7, 2013 la 3:11 pm

  O coabitare ca un meci de box cu un individ care ocupa ilegitim functia de presedinte al Romaniei, un individ care se duce la Cotroceni prin abuz de putere si uzurpare de calitati oficiale, mimeaza functia de presedinte si semneaza acte in numele Romaniei.
  Nu pot sa nu observ ca Basescu Traian foloseste lovituri neregulamentare, scimba regulile jocului, loveste cu picioarele, musca, zgarie, scuipa si ascunde arme in manusile de box.
  Poate ii spune cineva domnului prim-ministru ca, atunci cand lupti cu un derbedeu trebuie sa fii atent in fiecare secunda si daca este posibil ar fi foarte bine sa folosesti aceleasi arme.
  Nu poti sa joci sah sau scrima cu un individ care si-a injunghiat pe la spate colegii de drum.
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/07/07/o-coabitare-ca-un-meci-de-box-cu-un-individ-care-ocupa-ilegitim-functia-de-presedinte-al-romaniei-un-individ-care-se-duce-la-cotroceni-prin-abuz-de-putere-si-uzurpare-de-calitati-oficiale-mimeaza-fu/

 11. 11 blogideologic iulie 7, 2013 la 3:16 pm

  Dan Culcer: “Morlaca Ardeal / Undeva în Ardeal există o localitate ce se numește Morlaca. S-ar putea ca unii să creadă că numele îi vine de la expresia LAKA- satul sau cătunul, pe ungurește. Cătunul lui Mohr: Dar dacă nu e așa? În Lexikonul mare al Ungariei se poate căuta localitatea pentru a vedea dacă era la finele secolului trecut, locuită majoritar de români sau de alte etnii. Poate există cuvinte extrase din zonă în Atlasul lingvistiv al României. În Ardeal au fost sate locuite de bulgari, ajunși acolo în secolul ala XIX-lea.” + Morlaca, Cluj http://ro.wikipedia.org/wiki/Morlaca,_Cluj + Morlacii şi Ţara Moţilor http://www.istro-romanian.com/index2.html

 12. 12 Delia iulie 7, 2013 la 3:45 pm

  Daca vreodata aceasta tara isi va reveni, ceea ce sper pentru binele celor care vin dupa noi, istoria va avea de grija sa va plaseze la locul cuvenit, loc datorat realizarilor dumneavoastra in planul politicii interne, dar mai ales externe! Sper ca guvernantii acestei tari sa realizeze ca au nevoie de experienta dumneavoastra politica!

 13. 14 SLAVU IOAN iulie 7, 2013 la 3:50 pm

  9 ani, s-au pierdut bani, s-au pierdut oportunităţi şi timp, cel puţin economic vorbind. Îngheţarea relaţiilor diplomatice cu Rusia, au creat efecte negative pentru Romănia… pot fi date câteva exemple:
  1, A crescut preţul gazelor naturale, efect negativ pe care l-am simţit cu toţii din plin în facturile lunare pentru încălzire (este adevărat intre 60-65 la sută din consumul anual de gaze naturale pe care-l face România anual este din producţie proprie, dar mai rămâne un procent de 30-35 la sută gaze provenite din import-Rusia la preţul cel mai mare de pe piaţa europeană)
  2, Rusia reprezintă o piaţă de interes, pentru export produse industriale şi mai ales agricole, oportunitate pierdută de România în ultimii 9 ani de zile şi probabil încă câţiva ani de acum încolo, până la „închegarea” a noi relaţii româno-ruse.Bruma de industrie, pe care o mai aveam la nivelul anilor 2005 cu aşa zisul normativ de calitate scăzut faţă de pretenţiile europene, ar fi avut o şansă în plus de supraveţuire, cel puţin până se găseau soluţii economice de modernizare şi probabil de intrare în privatizare la un preţ mult mai bun.
  3, Interesul naţional, vizavi de chestiunea” tezaurul românesc” găazduit de Rusia încă din timpul primului război mondial, se pare că mai are de aşteptat. Mult prea puţin s-au întreprins acţiuni diplomatice în acest sen în ultimi ani.
  4. Din punct de vedere geo-politic, că unii dintre noi vrem să recunoaştem iar alţi mai puţin, interesul nostru naţional şi istoric cu privire la Basarabia (Republica Moldova de azi) este viu în conştientul colectiv românesc şi nu poate fi îndeplinit, fără un pachet serios, eficient şi bine gândit de relaţii diplomatice cu Rusia.

 14. 15 popalumi iulie 7, 2013 la 3:57 pm

  PE ” Vocea Rusiei” am citit articolul”Viitorul relatiilor romane-ruse…”.Daca se poate sa va spuneti parerea.

 15. 16 Karakas iulie 7, 2013 la 5:07 pm

  Cei care cred ca odata ajunsi in UE si NATO am asista la un fel de „end of history” se insala. Relatiile trans-atlantice au deviat deja de la status-quo-ul de dupa cel de-al 2-lea razboi mondial, odata cu reorientarea strategica a SUA spre zona Asia Pacific.

  Pe plan intern, asistam la fisuri puternice intre SUA si Europa, legate de asteptarile europene despre protectia vietii private a cetatenilor (desi sunt sigur ca europenii sunt ipocriti, ei colaborind strins cu serviciile americane). Americanizarea Europei cu concepte republicane nu a reusit. A reusit insa instalarea unui model a fricii, legat de lipsa locurilor de munca, de polarizare socio-economica extrema, pe care cetatenii europeni il resping. Nu este modelul lor, nu e parte a culturii europene. Asta nu inseamna ca sunt un un avocat al „modelului rusesc”, nici vorba!

  In contextul asta Rusia este o alegere normala cind iti tii usile deschise. Romania nu poate ignora acest stat fara urmari, iar Rusia are nevoie de parteneri, pentru ca prieteni nu prea are.

  Accentul oamenilor politici a fost o lunga perioada dupa Revolutie pe confruntare, pe temele de criza intre Romania si Rusia. Solutia nu este si mai multa confruntare. Mentinerea si amplificarea tensiunilor nu va rezolva nimic. Eu cred ca o politica desteapta de apropiere fata de Rusia va fi in avantajul Romaniei si a romanilor, si din Basarabia inclusiv. Si a rusilor. Pentru ca romanii si rusii au o mostenire culturala comuna, si o istorie comuna pe care pot construi o relatie normala. Daca acest lucru se va realiza, in timp, si va exista mai multa incredere intre parti, se va gasi o solutie la problema trans-nistreana, pornind de la local. Basarabenii nu pot sa ignore minoritatea rusa, iar rusii nu por continua sa joace cartea imperiala. Mai mult, europenii au si ei un cuvint de spus deja, ca si SUA de altfel. Desi nu stiu daca americanii mai fac lobby pentru rezolvarea chestiunii trans-nistrene. Nu am mai auzit nici o declaratie. In orice caz, cred ca in final va conta relatia bilaterala Romania-Rusia.

 16. 17 blogideologic iulie 7, 2013 la 5:10 pm

  Cineva descria pe aici o Polonie catolică fericită, spre deosebire de România, ce ar avea o soartă abominabilă, tocmai pentru că este o ţară majoritar ortodoxă. Oare aşa să fie destinele celor două ţări în mod real ? Iată că în filmul Sieniawka, regizorul Marcin Malaszczak descrie cu multă empatie şi cruzime o Polonie rămasă practic fără de sânge şi definitiv alienată http://www.lemonde.fr/culture/article/2013/07/06/regards-melancoliques-sur-le-sovietisme_3443465_3246.html

 17. 18 Poligraf iulie 7, 2013 la 5:24 pm

  Suntem o tara care fuge doar acolo unde se crede ca e bine. Descoperim ca defapt relatiile cu vecea Rusie sunt mult mai bune decat cu U.E.

 18. 19 Draghi Puterity iulie 7, 2013 la 5:37 pm

  OK, deci maturam sub covor…

  http://www.guardian.co.uk/world/2013/jul/05/us-blocks-espionage-talks-europe-nsa-prism

  As fi totusi curios care a fost pozitia Romaniei. Sau a lui Iulian Fota, ca am inteles, de la referendumul trecut, ca el se ocupa de telefoanele securizate… :mrgreen:

 19. 20 Ghita Bizonu' iulie 7, 2013 la 6:00 pm

  Daca nuy ma lasa memoria .. nu cumva intrarea in NATI era conditionata de tratae de baza di9n astea? Inlcus cu Rusia?
  Nu cunva Gigi Umbareltu Tufis al doilea Mare Tatab Alb cu numele acesta nu nea zis aizi la Bucale sa fim cuminti si sa ne avem bine cu muscalii ?!

 20. 21 minnie iulie 7, 2013 la 6:24 pm

  Mult succes lui Corlatean ! E un ministru pe care il apreciez.

 21. 22 dlnimeni iulie 7, 2013 la 7:16 pm

  Mai avem industrii de dat la rusi ca sa ajunga precum cea a inoxului? Ofer, iata, in mod deschis, 252 de lei pentru Mechel. Ultima data a fost vindut cu 251 de lei, parca. Si, corect, noi nu mai facem avioane, nu mai avem nevoie nici de aluminiu, rusii fac, ei au nevoie. Finalizarea anchetei in dosarul Alro, o face parte din relatiile normale sau nu?
  A fost un off-topic.
  Ca sa vin la subiect, depinde ce inteleg prin relatii normale, maturitate si echilibru urmatoarele entitati: 1. Rusia 2. Romania . 3 Dl Corlatean 4. Dl Basescu. Din nefericire, domnule Nastase, nu mai este important ce intelegem, prin aceleasi exprimari, dumneavoastra si cu mine.

 22. 23 Adrian B. iulie 7, 2013 la 7:43 pm

  Atata timp cat Basecsu e la Cotroceni , e mai greu sa ai relatii civilizate cu Rusia si China . De ce ?

  http://www.inpolitics.ro/exploziv-in-seara-suspendarii-basescu-s-a-dus-beat-si-inlacrimat-acasa-la-taubman-art64284.aspx

  In principiu , e greu sa ai o politica externa coerenta si civilizata , atunci cand tara e condusa de un presedinte COCALAR !!! Pentru ca Traian Basescu , asta este : un cocalar oparit !

 23. 24 Marian Nicolae iulie 7, 2013 la 7:44 pm

  @ blogideologic iulie 7, 2013 la 1:13 pm

  Am auzit, inca din timpul Revolutiei Bolsevice…..

  In 1989 am avut de toate:

  – Industrie –
  – Economie –
  – Agricultura –

  – Armata…..-

  – 0,00 DATORII EXTERNE…..

  Faptul ca acum nu le mai avem…nu este vina rusilor……

  In momentul de fata prin grija politicienilor de carton romani, chiar NU mai avem de ales….

  Inainte cu Mama Rusie sau…moartea…..ca popor si ca natie, este foarte simplu…..

 24. 25 Adrian B. iulie 7, 2013 la 7:46 pm

  Intre Traian Basescu si ” domnul ” de mai jos nu exista nicio diferenta !

 25. 26 Marian Nicolae iulie 7, 2013 la 7:54 pm

  @blogideologic iulie 7, 2013 la 1:13 pm

  Banuiesc ca despre subiectul de mai jos bateti apropos-ul…..

  http://ca.wikipedia.org/wiki/Nova_Roma

  „La idea que Moscou és la „Tercera Roma”, es va fer popular des de l’època dels primers tsars russos. Dècades després de la Caiguda de Constantinoble davant Mehmet II de l’Imperi Otomà el 29 de maig de 1453, alguns anomenaren Moscou com la „Tercera Roma”, o nova „Nova Roma”.”

 26. 27 Marian Nicolae iulie 7, 2013 la 8:04 pm

  @blogideologic iulie 7, 2013 la 1:13 pm

  Avem o istorie atat de bogata si un popor atat de istet, dar tinut in necunoastere pentru binele altora……

 27. 28 serbanfl iulie 7, 2013 la 8:55 pm

  Domnule Năstase vă rog să-mi dați dumneavoastră B.T. pentru un text ce am intenționat să-l postez la un articol din J.N.. Vă mulțumesc!

  Oameni buni, de ce sunteți surprinși?! Este vorba de fosta parohie a lui funeriu!
  Ați uitat de pixelul albastru? Ați uitat cum a pregătit funeriu atacul la liderul opoziției, pentru a-l decredibiliza când va venii la putere? Mai clar – membrii Comisiei pentru judecarea autenticității lucrărilor de doctorat n-au mai fost propuși de rectoratele universităților, ci, după modificarea reglementării legale, AU FOST NUMIȚI DE MINISTERUL INVĂȚĂMÂNTULUI! Dar că funeriu a plecat în Germania să publice atacul la noul Prim Ministru, mai vă amintiți? V-a plăcut ce-a declarat funeriu, despre evenimentele de la bac? Dar cum a fost pregătită reapariția lui funeriu cum vi s-a părut? Mă refer la apariția într-un ziar al Trustului Intact a articolului „Respect Daniel Funeriu”, semnat de c.tolontan – cu referire la Evaluarea Națională pentru admiterea în licee – adică credibilizare maximă!
  ÎNTREBARE: Dacă nu creștea gradul de absorbție a fondurilor de la UE, mai erau hăituiți copii?!

 28. 29 Radu Humor iulie 7, 2013 la 9:18 pm

  Văd că nimeni nu observă un motiv major de a avea printre prieteni un popor creştin precum ruşii !
  Până la urmă o ţară cu 87 % creştin ortodocşi cum este România, n-ar avea motive de a se răţoi la un vecin la fel de trăitor în Ortodoxie, puternic şi pe nedrept blamat şi în prezent, mai ales dacă ţinem cont de faptul că atunci când ruşii ne făceau toate grozăviile posibile, de o cruzime inimaginabilă, demenţial de destructivă, poporul rus era condus de nişte minoritari, din păcate aceiaşi care vor să pună pe picioare o altă făcătură tip uniune ( nici măcar nu se feresc de această sintagmă care te duce automat cu gândul la ei !).
  Cam 500 de milioane de germani, francezi, polonezi, portughezi, spanioli, români ş.a. să fie conduşi de o mână de birocraţi impuşi prin şmecherie şi nebăgare de seamă, sau prin complicităţi ale câtorva vremelnici diriguitori naţionali, cumpăraţi la bucată 🙄 Să recunoaştem că âţi trebuie multă îndrăzneală, impertinenţă şi obrăznicie să gândeşti un asemenea malefic plan şi tot atâta prostie şi lipsă de onoare din partea celor vizaţi a intra ( şi încă de bună voie) în asemenea jug :mrgreen:
  Cu un prieten creştin chiar şi atunci când te cerţi cu el, găseşti căi comune de împăcare şi continuare a relaţiei. De la ceilalţi se vede cu ce ne-am ales sau suntem pe cale a ne alege.

 29. 30 Marian Nicolae iulie 7, 2013 la 9:36 pm

  @ blogideologic februarie 10, 2013 la 8:29 pm

  https://nastase.wordpress.com/2013/02/10/relatiile-romano-americane-dupa-alegerile-prezidentiale-din-sua/

  Va citez si sunt constient ca aveti dreptate.
  Totusi, politicienii romani ( unde, unde???) trebuiau sa prevada fiasco-ul si decaderea Romaniei……nu numai sa-si umple buzunarele….

  In orice caz, eu unul merg cu Mama Rusie pana la capat, fiind constient si convins de faptul ca mai bine ne este cu ortodoxia noastra decat cu CATOLICISMUL , PROTESTANTISMUL sau de-a dreptul PAGANISMUL care ne bantuie de 24 de ani……

  Daca gresesc, sa ma judece Dumnezeul nostru si rumanii nostri…..

  Sper ca sunteti la fel de constient ca si mine ca am trecut la un milimetru de disparitia noastra ca popor…….ca tara, ca tot……

  „Conciliul de la 381AD s-a ţinut pe Acropola vechiului Byzantium din Tracia, în sala dotată cu acustică extraordinară a templului transformat în biserica Aghia Irina din Constantinopol (aflată acum în curtea palatului Topkapi).
  Atunci apare sintagma – sigiliu Nova Roma, chiar la acel conciliu, această sintagmă – sigiliu fiind înscrisă în Canonul al III-lea. Sintagma Nova Roma este un sigiliu care capătă o valoare instituţională prin teologia politică. Putem identifica persoanele umane care ar fi creat această sintagmă ? Bănuiala noastră se îndreaptă către fondatorul antropologiei, Sfântul Grigore de Nyssa (fratele Sfântului Părinte Ierarh Vasile cel Mare). Sfântul Grigore de Nyssa a mers pe calea apofatică, Via Negativa, atunci când a fondat antropologia.

  Să interpretăm în termenii antropologiei pragmatice semnificaţia sintagmei-sigiliu Nova Roma. Dacă Roma cea veche se găsea în Latium, atunci Nova Roma se găsea în Novum Latium, cel din Romania Orientală. Această sintagmă – sigiliu Nova Roma era de fapt recunoaşterea fenomenului ‘socii’- alizării traco – daco- moesilor şi ilirilor, enumerăm noi triburile doar într-un sens limitat. Moaştele Sfântului Părinte cappadocian Grigore de Nyssa se află depuse în biserica Domniţa Bălaşa din Bucureşti, printr-o donaţie a familiei Emanoil Hagi Moscu pe vremea regimului Ceauşescu. Dar familia Moscu era înrudită cu Brâncovenii.

  Să observăm că Moscova expansivă, –cu încuviinţarea Occidentului european–, după anul 1774 nu a mai îngăduit menţinerea unui Novum Latium în spaţiul nord-pontic. După ce Suvorov trecea Bugul pontic, începea rusificarea masivă şi forţată a populaţiei majoritare româneşti locuitoare a teritoriului dintre Bug şi Nistru. Pentru un român ortodox, sursa drepturilor regaliene nu sunt oarece firave recunoaşteri internaţionale. Ci sintagma-sigiliu Nova Roma elaborată de Conciliul Bisericesc de la 381 AD, ţinut la Constantinopol.

  Sintagma-sigiliu Nova Roma nu aparţine nici Rusiei, –care se proclamă prin texte apocrife “A Treia Roma”–, nici Americii care a reconstruit Colina Capitoliului la Washington DC! Aceasta-i simplă butaforie ce nu instituie la Washington DC drepturile regaliene de la Roma şi Nova Roma!

  Excepţionalismul românesc este cu mult mai justificat decât excepţionalismul rusesc ori acela american.”

 30. 31 Centru iulie 7, 2013 la 9:43 pm

  @blogideologic – Morlaca este un sat din zona Huedin , comuna Poieni ( a lui Dejeu ) . 100 % romani . Dificultati economice – toate intreprinderile au inchis , olandezii Frieseland care au cumparat pepita Napolact au inchis unitatea locala .Ceva turism maghiar , eficace , civilizat , in doua trei sate unguresti . Iar maestrul Boc nu a facut nimic in 2009 -2011 – nici gaz metan in zona ( macar punr-istii anilor 90 il introduceau in Zalau , zona lui Gavra ) nici drum reparat spre Rachitele …

 31. 32 Marian Nicolae iulie 7, 2013 la 10:12 pm

  Viitorul relaţiilor româno-ruse în viziunea lui Aleksandr Dughin
  Александр Дугин 2012 август фото гр

  de Valentin Mândrăşescu
  http://romanian.ruvr.ru/2013_07_07/Viitorul-relatiilor-romano-ruse-in-viziunea-lui-Aleksandr-Dughin-8687/

  Co ocazia vizitei lui Titus Corlăţean la Moscova, Vocea Rusiei a pregătit o serie de materiale despre viitorul şi prezentul relaţiilor dintre cele două ţări.

  Aleksandr Dughin este un politolog rus şi unul dintre cei mai influenţi gânditori geopolitici ai Rusiei de astăzi. Dughin a creat o teorie geopolitică inedită în care coabitează realpolitik-ul pragmatic şi mesianismul ortodox. Totodată, filozoful rus este liderul Mişcării Eurasiatice şi unul dintre fondatorii Clubului Izborsk, think-tank-ului care uneşte şi sincronizează eforturile ideologilor conservatori din Rusia. Într-un interviu recent acordat postului nostru de radio, Aleksandr Dughin a vorbit despre spaţiul eurasiatic şi despre viitorul României în contextul modificărilor conjuncturii geopolitice:

  ”Proiectul eurasiatic, Comunitatea Economică Eurasiatică, începe să capete popularitate. Din ce în ce mai multe ţări din spaţiul ex-sovietic devin interesate de acest proiect. La fel, există interes din partea unor ţări din Europa de Est şi ţări cu influenţă la nivel regional, adică Turcia şi Iranul. Grecia se gândeşte posibilitatea ieşirii din Uniunea Europeană. Despre posibilităţile apropierii de Comunitatea Economică Eurasiatică vorbeşte premierul maghiar Viktor Orban. În fond, proiectul eurasiatic este o stea în ascensiune pe când Uniunea Europeană este o stea căzătoare.

  Eu nu am nici un dubiu că după alegerile (posibil, alegeri anticipate) în care un bloc electoral format din comunişti şi patrioţi trebuie să aibă succes, Republica Moldova se va orienta spre integrarea în spaţiul eurasiatic. Transnistria, prin vocea ministrului de externe, deja s-a angajat în această integrare.”

  1În viziunea geostrategului rus, viitorul relaţiilor dintre România şi Rusia arată cu totul altfel decât cred majoritatea analiştilor politici: ”Veţi vedea că a treia verigă a lanţului regional al apropierii de noua alianţă va fi România. Mai mult, intrând în această uniune, România s-ar putea uni cu Moldova în care s-a fi reintegrat Transnistria. Toată lumea ar avea de câştigat!”

  Din start, mulţi comentatori şi ”experţi” în geopolitică vor interpreta o asemenea prognoză ca fiind ”deplasată”, dar experienţa demonstrează că multe dintre prognozele controversate făcute de Aleksandr Dughin s-au adeverit. În 2000, analiştii pro-occidentali au fost amuzaţi de prognozele referitoare la o ”criză de sistem” ce urma să cuprindă Europa şi SUA. Acum, criza de sistem a devenit realitate şi nu este nimic amuzant în asta. Deseori, Aleksandr Dughin are privilegiul de a lansa în spaţiul public nişte paradigme care ulterior se regăsesc în diverse conversaţii instituţionale, deci ipotezele menţionate de geostrategul rus nu trebuie tratate cu superficialitate.

  Este remarcabil faptul că Dughin introduce în discuţiile despre poziţia geopolitică a României două aspecte care până acum nu au avut un loc vizibil în contextul dialogului dintre cele două ţări. Geostrategul rus introduce noi axe de coordonate, adică demnitatea naţională şi valorile ortodoxe:

  ”România se află la periferia Uniunii Europene, este un oaspete nepoftit, tratat mai rău decât ţările care se află în dificultate precum Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Irlanda. În Uniunea Europeană, aceste ţări sunt catalogate peiorativ drept ”Grupul PIIGS”, adică ”grupul porcilor”. Înseamnă că în acest context România este o ţară de mâna a zecea? În Europa există o percepţie negativă şi injustă a românilor. Ei nu sunt bineveniţi ca oaspeţi. Lor nu li se deschide spaţiul Schengen. Un popor întreg este judecat în baza a câtorva cazuri de corupţie. Este o situaţie dizgraţioasă pentru o ţară care posedă o măreaţă cultură ortodoxă, o cultură pe care o consider o veritabilă perlă a culturii europene a secolelor XIX-XX. În realitate, societatea românească este una dintre societăţile europene care sunt cele mai interesante, cele mai intelectuale, cele mai apropiate faţă de noi.”

  În condiţiile în care Uniunea Europeană calcă în picioare valorile tradiţionale şi demnitatea naţională, transformându-se într-un amalgam ciudat în care se îmbină Babilonul şi Sodoma, există propuneri pentru un proiect civilizaţional bazat pe alte valori şi alte principii:

  ”Cred că integrarea României în spaţiul eurasiatic poate avea loc sub zodia identităţii culturale ortodoxe. În cadrul Comunităţii Eurasiatice această ţară îşi va putea rezolva problemele economice şi teritoriale, dar mai mult, va fi acceptată cu bucurie, va fi apreciată la justa valoare şi va fi tratată ca un partener egal, ca un partener apropiat din punct de vedere civilizaţional. Acest aspect este foarte important pentru conştiinţa naţională.”, subliniază Aleksandr Dughin.

  Desigur, există cei care cred că relaţia dintre România şi Rusia nu poate fi îmbunătăţită, dar geostrategul priveşte viitorul cu optimism:

  ”Faptul că am fost divizaţi de o terţă forţă, de atlantişti, şi-a jucat rolul. Ei încearcă să ne învrăjbească, comit mici acte de sabotaj şi creează o atmosferă de ostilitate, dar aceste lucruri se vor termina. Rusia şi România au prea multe în comun! Pe noi ne aşteaptă o reîntâlnire şi o redescoperire reciprocă în contextul unei civilizaţii comune. Deja se fac primii paşi în această direcţie. Nu le supraestimez valoarea, dar interpretez pozitiv aceşti paşi. Are loc un schimb de vizite. Bucureștiul a fost vizitat de secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, fapt care a fost interpretat drept ”o spargere a gheţii” de către presa locală. La Moscova este aşteptată vizita ministrului de externe al României, Titus Corlăţean. Toate acestea sunt semne ale apropierii în care eu aloc rolul principal nu atât politicienilor şi reprezentanţilor puterii, ci elitei intelectuale. Intelectualitatea poate schimba atmosfera, poate crea un climat de înţelegere reciprocă. Avem nevoie de un dialog intercultural, de un schimb literar.

  Noi ştim prea puţin despre fabuloasa literatură română şi este păcat.
  La fel, românii nu cunosc literatura rusească contemporană. Sunt mândru de faptul că printre puţinele cărţi ale autorilor ruşi care au apărut la Bucureşti în ultimii ani se numără şi lucrarea mea, ”Bazele politologiei” prefaţată de un mare filozof şi director al Institutului de Sociologie al Academie Române, Ilie Bădescu. Paradigma apropierii inevitabile este determinată de o multitudine de factori. Ruşii, românii, moldovenii, transnistrenii – toţi sunt ortodocşi, sunt legaţi de acelaşi spaţiu regional care poate deveni şi un spaţiu economic comun şi o platformă eurasiatică comună în care fiecare îşi va găsi un loc onorabil.”

  Până acum, discuţiile dintre Rusia şi România s-au concentrat asupra aspectelor economice, aspectelor pragmatice, fără a implica şi o dimensiune politică sau civilizaţională. Mesajul unui influent strateg rus deschide calea unui dialog civilizaţional, bazat pe valorile comune. În fond, societatea şi elita românească trebuie să aleagă un viitor. Românii trebuie să ştie că vânzarea a ce a mai rămas din industria şi economia naţională nu este inevitabilă. Cei care sunt ultragiaţi de perspectiva legalizării căsătoriilor gay şi de perspectiva impunerii propagandei homosexuale în şcolile de stat trebuie să ştie că poate exista şi un alt viitor. Cei care sunt deranjaţi de faptul că ambasada ”aliatului strategic” se ocupă de atât gestionarea privatizărilor impuse de FMI cât şi de organizarea marţurilor homosexualilor în Bucureşti, trebuie să vadă că există şi alte opţiuni civilizaţionale, deschise pentru România.

 32. 33 Radu Humor iulie 7, 2013 la 10:13 pm

  Ce mai zice lumea :
  George Friedman, Stratfor:
  Nici NATO şi nici UE nu vor avea grijă de România
  Postat la: 16.05.2013 20:56 | Scris de: Gilda Popa

  România trebuie să aibă grijă de ea singură, pentru că NATO şi Uniunea Europeană nu vor face asta, a declarat la Bucureşti George Friedman, unul dintre cei mai influenţi politologi americani şi preşedinte Stratfor. Şeful celei mai importante agenții private de analiză geopolitică este de părere că statul român ar trebui să lupte pentru menţinerea suveranităţii, pe fondul unui trend european de diminuare până la extincţie a suveranităţii naţionale.
  „Trebuie să faceţi o iniţiativă regională. Este o iluzie optică impresia că UE sau NATO vor avea grijă de România, care este un stat suveran şi trebuie să îşi asume răspunderea pentru viitorul politic. Trebuie să vă asumaţi problema suveranităţii şi să o plătiţi”, a declarat Friedman într-un discurs susţinut la BNR, în faţa unor lideri politici români, a unor bancheri şi a unor manageri de mari companii. În privinţa relaţiei cu SUA, problema se pune că România are nevoie în special de o relaţie, nu Statele Unite. „Întrebarea este ce aveţi de oferit”, a menţionat politologul american. Politologul american a menţionat că Europa este într-o criză profundă, structurală, care va dura. „Problema în Europa este că nu există un lider, sunt opinii divergente între principalele state precum Germania şi Franţa, şi nu există o soluţie comună. Prima contradicţie a Europei este că este o uniune între state care nu sunt la fel”. Friedman spune că timpul trece pentru Europa, iar problemele în loc să se rezolve, se acutizează, mai ales în ceea ce priveşte şomajul. „Problema este că s-au creat anumite speranţe în special pentru clasa de mijloc, iar acum acest lucru a dispărut. Acest lucru nu ţine de o criză scurtă, ci de ceva mult mai profund”, a adăugat el. Friedman a menţionat că din cauza opiniilor diferite, Europa nu a putut să facă ceea ce au făcut SUA în 2008 când au stopat extinderea crizei. În Europa s-a trecut de la o criză bancară, la o criză socială, a unei întregi generaţii care nu are o rezolvare imediată, a menţionat Friedman.
  Adoptarea euro, problematică pentru România
  România nu ar trebui să adopte euro pentru că nu ar avea de ce, a mai spus preşedintele Stratfor. „Bine că nu sunteţi în zona euro. Nu intraţi acolo”, a declarat joi Friedman în cadrul unei conferinţe susţinute la BNR unde de faţă erau premierul Victor Ponta şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Friedman a dat ca exemplu Turcia în privinţa faptului că nu face parte din zona euro. „Le-am spus şi turcilor că cel mai bun lucru care li s-a întâmplat a fost că au fost respinşi de la intrarea în UE”, a menţionat politologul american de origine ungară.Odată cu intrarea in Uniunea Europeană în 2007, România şi-a stabilit ca ţintă adoptarea monedei unice europene în 2015, dată care nu va mai fi respectată din cauza apariţiei crizei economice. Guvernul Ponta, care s-a declarat adeptul adoptării euro, nu a stabilit o nouă dată de aderare. Preşedintele României, Traian Băsescu a declarat recent că guvernul ar trebui să stabiliească 2017 drept data de aderare la euro.
  Motto: „Îmi pare rău că trebuie să v-o spun, dar acest pământ e prea frumos şi prea bogat ca să-l puteţi păstra fără luptă. Vi-l vor lua!” (Jean-Marie Le Pen, om politic francez, în atenţia poporului român)

  Specialiştii serviciilor de informatii din ţările foarte dezvoltate din Vest au tras următoarea concluzie: mai eficient de distrus o ţară este faptul de a-i infiltra guvernul cu zeci de neisprăviţi, sau nespecialişti, decât cu armate de spioni super-performanţi.

  De la cultură la medicină până la agricultură, neisprăviţii ministeriabili vor lua deciziile cele mai aberante, automanipulându-se prin prostie.

  Odată plasat în funcţia-cheie, adversarul din afara graniţelor va surâde satisfăcut. Ăsta îşi va distruge ţara mai puternic decât un bombardament cu arme din ultima generaţie. Ceea ce se întâmplă de fapt şi acum cu România. Dacă nu am simţi pe propria piele, şi am putea privi din exterior acest jalnic spectacol, poate am râde pe săturate de aceste marionete numite „miniştri”.

  Diferenţa dintre realitatea cotidiană şi nepriceperea lor devine pe zi ce trece catastrofală. Şi să trecem acum la exemple concrete:
  1. Actuala coabitare
  Actuala coabitare nu este o surpriză pentru cei care cunosc bine biografiile actualilor potentaţi. Nu e nici o mirare că întâlnim în aceeaşi barcă un fost ministru FSN-ist al Transporturilor, Traian Băsescu, lângă un ginere de nomenclaturist, Victor Ponta.
  Electoratul naiv a văzut în această aglomeraţie USL-istă salvarea de ultim moment. Salvarea nu va fi niciodată, atât timp cât interesele de clan şi mafiote transcend naivitatea electoratului amăgit.
  De un amuzament grotesc este şi declaraţia lui Varujan Vosganian că doreşte o remodernizare a industriei româneşti. Probabil că el se referea la noile mall-uri, care au luat locul vechilor fabrici, pentru că din vechea industrie s-a cam ales praful.
  Tot astfel, o minciună sfruntată a fost şi aceea care privea repornirea unei întreprinderi strategice – Oltchim. Crudul adevăr este că Oltchim este falimentară şi falimentată de băieţii deştepţi, care s-au pierdut prin offshore-urile din Oceania .
  Cu surle şi trâmbiţe, Victor Ponta, pe când era şi ministru al Justiţiei şi prim-ministru, se lăuda că nici un „băiat deştept” nu va scăpa de rigoarea justiţiei, dându-l ca prim exemplu pe apropiatul lui Băsescu, Adriean Videanu.
  Nu a trecut mult timp şi Adriean Videanu contraatacă arătându-l cu degetul pe premier ca făcând parte din lotul extins al „băieţilor deştepţi”, buni pentru Jilava sau Poarta Albă.
  În acest haos declarativ, omul de bun-simţ constantă că se prăbuşeşte totul: autoritatea statului, cursul leu-euro, producţia de mărfuri, lichidităţile care încep, curios, să dispară.
  2. Unde sunt banii românilor?!
  După renumita tăiere Boc-Băsescu, lumea se aştepta la o minimă revigorare a nivelului de trai. Din nefericire, coşul zilnic al cetăţeanului scade. În paralel asistăm la măriri exorbitante ale preţului kilowatului, ale preţului întreţinerii. Foarte mulţi dintre cetăţenii oraşelor, care nu au fost executaţi silit de către bănci, au trebuit să-şi schimbe locuinţele de trei sau două camere, pentru a se muta în condiţii improprii, salvându-se astfel, pentru o vreme, de întreţinerea galopantă. Mai mult, multe dintre asociaţiile de locatari s-au debranşat de la serviciile publice de întreţinere.
  Mă întreb, pe bună dreptate, unde sunt banii lichizi ai românilor? Sumele provenite din tăierea salariilor, pensiilor şi ajutoarelor sociale unde s-au dus? În ce cont au intrat, ce destinaţie au avut şi, mai ales, cine a încasat dobânda uriaşă?
  În paralel cu această sărăcie galopantă şi umilitoare, bişniţarii ideologici aserviţi mafiilor inter-partinice cheltuiesc în localuri de lux, plimbându-şi amantele în limuzine elegante. Iată un paradox pe care l-a observat un jurnalist britanic: interlopii români nu se prea tem nici de poliţie, nici de justiţie. Ei au soluţia extraordinară: primesc un an sau doi de puşcărie după care tot ce au furat le revine de drept şi adesea îi auzi spunând: „Am fost băiat deştept!”.
  În Marea Britanie şi SUA, prima grijă a justiţiei este confiscarea averilor ilegal dobândite şi arestarea infractorului este etapa a doua. La noi, situaţia este inversă. Nu se urmăreşte confiscarea averii ilegal dobândite, se dă de ochii proştilor un an sau doi de închisoare iar mafiotul dispare în câteva luni din puşcărie pe motive medicale.
  Reîntors din puşcărie, devine un demn „investitor”. Deci moralitate nu avem fiindcă legea lustraţiei nu e atât de necesară. Confiscarea averilor nu este trecută în Constituţie! Dar pe mulţi patrioţi ridicoli, de-a dreptul semidocţi, îi preocupă regionalizarea României!
  3. Cum se distruge o ţară !?
  Aş fi foarte curios să-mi răspundă şi mie un demnitar, de la Ponta la Crin Antonescu, şi să-mi explice astfel cum, printr-o simplă împărţire geografică a unei ţări, economia se revigorează brusc?! Iar nivelul de trai să ajungă la niveluri astronomice!
  Explicaţia logică a împărţirii pe regiuni este mult mai simpă şi mai păguboasă. Vechii baroni de partid şi de stat vor o halcă şi mai mare din trupul ţării. Cu nici un gând de eficienţă, decât personală! În nici un caz, naţională!
  Al doilea aspect al regionalizării îl reprezintă slăbirea statului naţional unitar român, deci un atentat important la integralitatea României. Serviciile de informaţii şi armata ţării nu au nimic de spus în acest sens?
  Am fi foarte curioşi să aflăm opiniile unor adevăraţi specialişti, şi nu ale unor funcţionari burtoşi, încasând salarii ameţitoare, în comparaţie cu un medic sau un profesor univerisiar.
  Nici contextul politic internaţional nu este favorabil României acum. Priviţi atenţi ce se întâmplă azi în Grecia şi Spania, unde numărul sinuciderilor şi omuciderile au crescut spectaculos din cauza sărăciei şi a şomajului; ţări altfel considerate superioare României ca nivel de trai.
  Vă daţi seama la ce final ne va împinge această clasă politică coruptă şi stupidă, suflete moarte care vor o ţară încă vie la fel de moartă!
  Numai o justiţie (poate utopic) corectă şi dusă la extrem va eradica această plagă a neo-nomenclaturii UTC-iste.
  autor: Adrian Majuru
  sursa: cotidianul.ro

 33. 34 Draghi Puterity iulie 7, 2013 la 11:58 pm

  Studiu de caz – ce se intampla intr-o colonie cu cei care nu coabiteaza frumos cu oamenii licuriciului:

  http://www.nytimes.com/2013/07/07/world/middleeast/morsi-spurned-deals-to-the-end-seeing-the-military-as-tamed.html?smid=pl-share

 34. 35 Karakas iulie 8, 2013 la 1:48 am

  Americanii spun ca sa fii ignorant e minunat. Poate ca da, o perioada, doar ca la un moment dat poti sa fii luat prin surprindere si sa afli ca nu mai traiesti intr-un stat democratic, ca nu mai ai libertatile asigurate prin Constitutie, ca politicienii nu te mai reprezinta, ca statul nu mai lucreaza pentru tine si ca cetatenia ta e o simpla hirtie de care se pot folosi altii.

  Ma intreb ce stiu romanii despre cum sunt monitorizati de Fratele mai Mare de peste Ocean, ca doar Romania este in UE, nu? Si cit de mult a lasat statul roman ca proprii cetateni sa fie filati de agentii „fratesti”? Sigur, romanii au suficiente probleme ca sa ii mai doare capul despre cine ii urmareste in pat, dar asta nu ar trebui sa ii lase indiferenti…iar eu vad o mare indiferenta, sau probabil o opacitate extrema de la „agentiile” de servicii romanesti si aparatul de stat.

  In comunism eram foarte preocupati de Securitate, si ca nu aveam drepturi. Am uitat de frica ce o aveam atunci, sau acum ne e si mai frica? Ne da fiori ca ne viziteaza generalul rus, dar nu transpiram cind a doua zi bate la usa Directorul. Si cit de putin ni se spune in presa. De ce ar trebui informati cetatenii? Sunt afaceri de stat, nu e nevoie sa stie poporenii…asa au gindit toti dictatorii.

 35. 36 Vasile, iulie 8, 2013 la 6:33 am

  Marian N,

  Frumos text ca la o aniversare stalinista de 23 August!

  Nastase A.

  Un titlu adecvat ar fi fost „10 ani decind se torpileaza , de ambele parti ,un tratat de baza…..”
  Corlatean ce sa faca….nici cel putin nu mai poate ceda ceva Rusiei ca pe vremuri!

  Smirnov, Moldova,Ukraina……..raman pe mai de parte „rusesti”!

  Ghita, spune ceva mai sus in grafia personala, cine-l intelege bine cine nu mai bine ar tace!

  Romania nu va fi nici o data partenerul egal al orice doreste orisicine din Romania cu tari precum America, Anglia,Germania,Franta,,Rusia….
  si inca multe altele.

  Dooar in vise sau in politica pot apare asemenea idei!

 36. 37 blogideologic iulie 8, 2013 la 7:32 am

  @ Marian Nicolae spune : „filozoful rus Aleksandr Dughin este liderul Mişcării Eurasiatice.“ Este interesant că, anul acesta, Mişcarea (culturală) Eurasiatică a organizat sărbătorirea personalităţii filosofului român Lucian Blaga la Moskova ! Am mai publicat pe acest blog AN, desigur, la vremea anunţurilor Ante, +Despre filosoful român Lucian Blaga, un text în limba rusă http://rossia3.ru/politics/russia/blaga Lucian Blaga omagiat la Moscova pe data de 7 iunie 2013 / Un festival cultural dedicat filosofului şi literatului român Lucian Blaga va fi organizat la Moscova pe data de 7 iunie 2013 http://rossia3.ru/politics/russia/blaga + Acel “festival cultural Lucian Blaga” la Moscova urma după Festivalul Internaţional „Lucian Blaga” – Ediţia a XXXIII-a. Reamintesc, Ex-Post, anunţul academicianului Alexandru Surdu : “Între 9 şi 11 mai 2013 s-a desfăşurat la Alba Iulia şi Lancrăm o serie de manifestări tradiţionale dedicate lui Lucian Blaga.” Sursa http://asymetria-anticariat.blogspot.ro/2013/07/festivalul-international-lucian-blaga.html

 37. 38 Doru Coarna iulie 8, 2013 la 8:24 am

  Noi ca deobicei, exaltati aiurea!

  De Rusia ne leaga multe, si istorie, si religie, si vecinatate cu bune si rele de ambele parti, dar sa recunoastem ca cea mai intensa dezvoltare, Romania a avut-o in perioada sovietica! Normal ca nu se pune problema resovietizarii, etapa asta este istoriceste depasita de ambele tari, insa faptul ca in acea perioada Rusia ne-a asigurat protectia externa si noi ne-am putut construi in liniste si pace tara, fara venetici, este de retinut! Doar nu va inchipuiati ca securitatea si armata lui Ceasca ne-au aparat… noi nu am am fi avut asemenea resurse de magnitudine corespunzatoare, insa ne-au aparat KGB si Pactul de la Varsovia! Ca sa fim sinceri si seriosi!

  Acum insa, Rusia nu poate oferi o asemenea protectie, asta s-a dus demult, dar ne poate acoperi pierderea industriei, oscilatiile pietei, ne poate oferi o piata si „protectie energetica” in fata valului de scumpiri fara noima.

  Pe partea cealalta insa, UE si NATO nu inseamna nimic, sau ceva devenit nociv, ci ambele reprezinta o realitate de care trebuie tinut cont, este vorba de noua ordine mondiala si oricat am vrea sau am dori ca aceasta sa nu existe, si multi vor asa, ea exista in mod obiectiv si functioneaza perfect, cu tarele de rigoare pt cei slabi, precum noi. De globalizarea derulata prin expansiunea galopanta a capitalului, nu ne poate proteja nimeni pt simplul motiv ca nimeni de pe planeta nu este cu adevarat protejat!

  Singura solutie este de a continua, in sens inteligent, apartenenta la UE si extinderea colaborarii cu Europa de Est, cu Rusia europeana! De altfel, nu ne putem schimba optiunea la fiecare cateva zeci de ani… deja in anii ’90 am facut-o si am gresit! Nu poti fi prietenos doar cu unii, daca esti prietenos trebuie sa fii astfel cu toti! Toti au aceleasi probleme, difera numai magnitudinea lor si modul specific de rezolvare, si cum noi avem toate problemele posibile, se intelege ca trebuie sa cautam ajutor si sprijin din toate partile!

  Deh! Nu poti distruge intreaga economie a unei tari de dragul seku si al catorva depozite bancare si nebancare si a unor vile, si sa ajungi totusi bine… ba sa-ti mai tii si coada pe sus…

  Tara trebuie reasezata pe un sistem unic de valori, cineva trebuie sa elaboreze acest sistem, adica sa-l adapteze pe cel european si apoi sa-l „tranziteze” lent catre valorile sale absolute, iar acum vedem ca trebuie sa facem acelasi lucru si cu sistemul din est, devenind un fel de interfata dinamica intre doua lumi ale aceluiasi continent! Fluxul de valori trebuie sa treaca nestingherit de la est spre vest si invers, iar noi trebuie sa preluam acele elemente care ne-ar putea ajuta! Nu vad insa cine din clasa asta politica sa atinga un astfel de nivel de competenta si pragmatism! Noi avem niste mitocani scoliti prin baruri si slefuiti prin locuri politice nocive, ce sa faci cu astia? Putinele exceptii doar confirma regula.

  Concluzia mea este deci aceeasi, nu vom reusi mai nimic din strangerea relatiilor cu Rusia, daca o vom reusi si pe asta… nu mai avem discernamantul si patriotismul necesare, si nici disponibilitatile intelectuale! O buna parte din popor s-a risipit in zari, poate partea cea mai buna… ceea ce a ramas nu doreste nimic pt ca nu mai stie nimic… niste telenovele si ceva ajutoare, eventual satelizare politica, asta-i tot!

  Mai mult, rusii nu trebuie subestimati, ei sunt superiori multor vestici! Dar atentie ca riscul este major, acum nu ne jucam cu o putere indepartata, cu ei jucam loco, si fara remiza, remember ’89!

  Situatia reala insa este simpla, dupa ce am distrus, furat, instrainat tot si am cersit apoi in Europa, si mai apoi pe plan mondial, acum bravii nostri conducatori ne pun sa cersim si inspre Est, ce naiba, comisioanele lor trebuie sa continue indiferent de geopolitica! De exemplu, doar nu va inchipuiti ca niste gaze eventual mai ieftine, de la Gazprom, ar face sa ne scada noua facturile… va inselati, ticalosii nostri vor rade tot! Ba chiar vor plati comisioane pt gaze mai scumpe comisionate deci mai gras apoi, situatie curenta dealtfel…

  Romania nu mai are de facut decat un ultim pas funest, liberalizarea vanzarii terenului agricol, la anul! Apoi, nu vom mai avea despre ce discuta…

  Ce este Romania, dragi copii? O vaca de muls, dna educatoare… Pana cand, as intreba eu? Pana moare vaca, se intelege.

  Priviti-le figurile, faptele, averile… vi se pare ca va reprezinta careva?
  Si daca totusi DA, adica totusi vi se pare, atunci CUM?

  Realitatea e ca nu le mai iese si nu li se mai da ca fura tot, asa ca trebuie sa caute alta sursa.
  Unii vor comisiona din regionalizare, altii din guvernare si altii din statul de drept.
  Voi din nimic.

  Deci hai acum de-a rostogolu’ spre est, toti gramada! Pt ei! S-o luam spre vest cu Basescu si cu Ponta in frunte, iar spre est cu Ponta si cu Basescu… d-asta va atentionez ca trebuie sa va asteptati la rocada aia…

 38. 39 blogideologic iulie 8, 2013 la 8:42 am

  “Lupta de clasă” este purtată acum şi “în ceruri” http://opinionator.blogs.nytimes.com/2013/07/06/class-struggle-in-the-sky/?hp

 39. 40 centru iulie 8, 2013 la 8:51 am

  @Marian Nicolae – rusii au trait ateismul si anticlericalismul cel mai salbatic 80 de ani . Sute de mii de preoti asasinati , biserici transformate in inchisori pentru martirii polonezi de la Katyn , parodii grosolane ale lui Isus etc etc .
  Elita lor de azi este tot ce vrei _ ” m-ati vazut toti ? sunt cel mai frumos / frumoasa , blig – bling ” – numai crestina nu .
  Ortodoxia valoare comuna ? Ortodoxia are in comun ceva peste tot , este mutenia ei absoluta si egoismul ei .
  Sa ne incuscrim cu rusii , noi latini , ei slavi , pe baza ortodoxiei , este o aiureala .
  Altfel , da , ne trebuie relatii normale cu ei .

 40. 41 Marian Nicolae iulie 8, 2013 la 9:30 am

  @ Vasile, iulie 8, 2013 la 6:33 am

  Sarut mana’, sa fie primit……..

  Cu diferenta ca nu sunt deloc stalinist, in schimb chiar pun umarul la un nou 23 August………..

  Faptul ca-mi iubesc natia in care am vazut lumina zilei, nu cred ca este prevazut de…Codul Penal…..cu toate ca…nu se stie niciodata.

 41. 42 blogideologic iulie 8, 2013 la 9:34 am

  Nu este chiar recomandarea mea expresă pentru lectura dumneavoastră, dar, în fine, să îl caracterizez drept un text cam uşurel ce a fost publicat recent de către prestigiosul cotidian NYT : „Despre moralitatea meditaţiei” http://www.nytimes.com/2013/07/07/opinion/sunday/the-morality-of-meditation.html?src=me&ref=general&_r=0

 42. 43 Marian Nicolae iulie 8, 2013 la 9:52 am

  @ Radu Humor iulie 7, 2013 la 9:18 pm

  Aveti perfecta dreptate.

  Minoritarii care-si bat joc de o intreaga planeta de mai bine de 2000 de ani, fac acelasi lucru cu UE, cu SUA si „intamplator” sunt aceiasi tartori care si-au batut joc si de rusi……

 43. 44 Theodora iulie 8, 2013 la 12:07 pm

  Purtatorul de cuvant al SRI a declarat ca atentatorul cu bomba de la Universitatea din Iasi nu era in evidentele lor. De ce nu era in evidentele lor? De ce li s-a parut mult mai periculoasa directoarea de la liceul Bolintineau?
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/07/08/cum-ajunge-invatamantul-o-vulnerabilitate-la-siguranta-nationala/

 44. 45 Ghita Bizonu' iulie 8, 2013 la 4:08 pm

  Ptr unii entuziasri bruc convertiti la rusofillie

  Stimabililor faptu ca rusii e ortodocsi este perfect perpendicular in ce priveste dinamica relatiilor internationale!!
  Ptr ei ortodoxismul nu este decat paravanul sub care isi ascund interesele expansioniste. Fratiii lor mai mici – ucrainienii v-ar putea explica catesceva.
  Iar gaspadin Dughinin nu este decat un mistic al destinului rus – ala de a ne calari ne noi!! Pana ne atarna urechile la genunchi …(cestie pe care si ultimu fraier a priceput la 1878!)

  Nu este cazul sa va mutati entuziasmul imatur de la adorarea Cocioabei Varuite de pe Potomac la adorarea Kremlimnului moscovit (mai ales ca si-au tras si ei si o Cocioaba Varuita!)

  Intelegerea cu muscalii este simpla :davai ceas , davai palton, davai hazeaica mie sa te tii tovvarasier! (de fapt in stupiditatea unora mai „destpeti” ne-an inghesuit sa dam Apusului si ceas, si palton , hazeaica s-a dus singura insa in unele cazuri apuseanu s-a dopvedit muscal – aluminiu , rafinarii , samd)
  In rest sunt simpatici si de viata !!! Insa daca vreti fratie cu ei sa intelegeti ca trebe alfabet chirlic, limba rusa , sa va declarati rusi si nepotii vostri vor fi rusi pur sange !!!

  Crdeti-ma-ti cunosc marfa si as avea mult mai multe motive sa o iubesc decat voi da tata a fost roman!!!

  Gheorghi Emilianovici Bizonov

 45. 46 Marian Nicolae iulie 8, 2013 la 4:22 pm

  @ centru iulie 8, 2013 la 8:51 am

  Va sugerez sa va mai documentati si dupa aceea sa pronuntati o sentinta in privinta vecinilor nostri ortodocsi.

 46. 47 Marian Nicolae iulie 8, 2013 la 4:28 pm

  @ Doru Coarna iulie 8, 2013 la 8:24 am

  Asa este, acelasi lucru l-am spus si eu…….

 47. 48 blogideologic iulie 8, 2013 la 5:04 pm

  @Centru
  Generalissimul catolic Wallenstein şi- a construit un ducat în Boemia pur şi simplu exterminând populaţia de vlahi ortodocşi care ocupa acel teritoriu în virtutea legii străbune Lex Antiqua Valachorum. Dar n-a fost singurul genocid. „Războiul de 30 de ani” este prezentat simplist ca un conflict între reformaţi şi catolici. Se uită holocaustul împotriva vlahilor ortodocşi din Europa Centrală. Pacea din Westphalia de la 1648 ştergea cu buretele oricare vină pentru genocid, precum şi legea străbună Lex Antiqua Valachorum. Cărturarii români din secolul XIX denumeau Evul Mediu al vlahilor drept „Nirvana pastorală”.

 48. 49 blogideologic iulie 8, 2013 la 5:06 pm

  @Doru Coarna
  Nu prea înţeleg eu cum a facilitat URSS-ul inventarea ciberneticii de către Ştefan Odobleja.

 49. 50 ZeV iulie 8, 2013 la 5:45 pm

  Dor Coarna 8:24 am
  Destul de corect ce spuneti, se leaga de pozitia geostrategica a Romaniei.
  Romania a avut si nesansa, dar mai ales, privilegiul, de a fi pozitionata tectonic si strategic la interfata dintre mai multe blocuri de putere (foste si actuale) imperiala.
  Cred cu convingere ca afirmatia ,,drumul Romaniei este spre Vest” reprezinta o diversiune, deoarece locul Romaniei este exact pe amplasamentul ei istoriceste dat. Romania, nu trebuie sa o ia nici in sens invers, ci, trebuie sa atraga si mai ales sa selecteze ofertele exterioare ei. Intocmai unui sistem de referinta neinertial , ea, Romania, nu trebuie sa-si ia calabalacul in spate in cautare de caini cu covrigi in coada, intr-o ,,goana (perpetua) dupa aur” reeditata si la fel de iluziorie, lasandu-si teritoriul liber pentru migratori. Iata, un nou val se apropie…cumparatorii de terenuri agricole. Unii spun ca, asta e, suntem in UE. (Nah, ca o spusei in versuri. 😉 )
  Eu spun ca acestia nu sunt pro-europeni, ci, doar niste banali tradatori.

 50. 51 SLAVU IOAN iulie 8, 2013 la 5:52 pm

  @ Centru,

  La comentariul dumneavoastră din iulie 8, 2013 la 8:51 am, aţi afirmat citez „…noi latini…”cum că noi românii suntem latini. Greşiţi nu suntem latini, ci traco-daci iar o parte din italienii de astăzi, mai exact cei stabiliţi în partea de N a peninsulei italice, sunt înrudiţi genetic cu noi. Argumente cât se poate de serioase în această chestiune le regăsim în ultimele descoperiri arheologice, cercetări paleontologice şi izvoare istorico-antice scrise, evidenţiate în acest documentar de excepţie:

 51. 52 blogideologic iulie 8, 2013 la 6:13 pm

  Ziarul România liberă a trecut la un nou nivel de prostire a populaţiei : “Workshop de dezvoltare personala la Bucureşti” Citez din articol : +Cum facem asta? Prin Crearea mandalei- reprezentari grafice abstrace ale sinelui.+ Comentariul meu : /“Crearea mandalei” ?! 🙂 Pe bune ? Chiar nu vă este ruşine să tâmpiţi lumea ?

 52. 53 Theodora iulie 8, 2013 la 6:51 pm

  Nu trebuie sa ne temem sa avem relatii de prietenie, relatii economice, culturale si politice cu China. China este un mare si devotat prieten al Romaniei

  Rare au fost momentele din istoria Romaniei, in care, o mare putere mondiala, si-a declarat deschis sprijinul neconditionat, pentru poporul roman, pentru independenta si integritatea teritoriala a tarii noastre.

  Romania trebuie sa pastreze relatia speciala de prietenie si respect pe care o are de 64 de ani cu Republica Populara Chineza si sa reia relatiile stranse in plan economic, cultural si politic, relatii care au avut de suferit din 2005 de cand Basescu Traian a ajuns presedintele Romaniei.

  Republica Populara Chineza, proclamata la 1 octombrie 1949, este cel mai intins stat în Asia de Est, cel mai populat stat de pe glob si are cel mai vechi sistem de limba scrisa utilizat in lume.

  China este a doua mare putere economica a lumii. Dupa unii specialisti care iau in calcul si faptul ca Republica Populara Chineza detine peste 1 trilion de dolari din datoria americana si este cel mai mare creditor extern al SUA, China este deja prima putere economica.

  Daca SUA, Germania, Franta au stranse relatii economice cu China noi de ce sa nu avem?

  La 5 octombrie 1949, deci dupa numai 4 zile de la proclamatie, s-au restabilit relatiile diplomatice dintre Romania si China, la nivel de ambasada la Bucuresti si Beijing.

  China este una dintre cele cinci membri permanenti de Securitate al ONU si are una dintre cele mai vechi civilizații, compusă din state și culturi datând mai mult de șase milenii.

  Pro memoria:

  China a fost singura mare putere a lumii dispusa la un angajament de razboi cu Uniunea Sovietica, in august 1968, pentru a apara Romania in fata pericolului extrem si iminent de agresiune si ocupatie militara din partea fortelor Tratatului de la Varsovia.

  “Romania poate conta in apararea independentei sale pe sprijinul poporului chinez” a declarat la 23 august 1968 Zhou Enlai, Premierul Consiliului de Stat.

  România a fost a treia ţară care a recunoscut Republica Populară Chineză.

  În luna mai a anului 1970, când România a fost lovită de mari inundaţii, guvernul Chinei i-a oferit un ajutor în valoare de 52.600.000 yuani ,echivalentul a aproximativ 25.000.000 dolari americani, reprezentând aproximativ o treime din ajutorul primit atunci de România.

  În octombrie 1971, România s-a numărat printre ţările care au iniţiat rezoluţia ce a condus la restabilirea poziţiei legitime a Republicii Populare Chineze în Organizaţia Naţiunilor Unite, în cursul sesiunii celei de a 26-a Adunări Generale a ONU.

  În mai 2003, când poporul chinez rezista „gripei atipice”, când, unele după altele, delegaţiile străine îşi amânau vizitele dinainte stabilite, prim-ministrul Adrian Năstase, din proprie iniţiativă, a propus să întreprindă o vizită în China, vizită pe care preşedintele Hu Jintao a elogiat-o, ca expresie a profundei prietenii sino-române, potrivit zicalei „sentimentele adevărate la nevoie se cunosc”.

  http://theodora0303.wordpress.com/2013/07/08/nu-trebuie-sa-ne-temem-sa-avem-relatii-de-prietenie-relatii-economice-culturale-si-politice-cu-china-china-este-un-mare-si-devotat-prieten-al-romaniei/

 53. 54 analist iulie 8, 2013 la 7:00 pm

  Marian Nicolae, Doru Coarna
  Moscova nu crede in lacrimi. Nu este incantata nici de eventuala schimbare de macaz a politicii externe romanesti. Nu uitati, rusii sunt cei mai buni sahisti din lume, si, pentru ei, Romania este doar un camp de pe tabla de sah. Care, poate fi controlat direct sau de la distanta. Romania nu are nici acel atu istoric de care vorbea blogideologic, nu are nici bogatii naturale mult ravnite. Este doar un camp de pe tabla de sah. Rusia, ca un bun jucator de sah, stie exact cum poate fi controlat. Si, nici macar, asa-zisul PNormal ce-l sprijina pe VP si TB in secret nu poate impiedica asta. Din pacate.

 54. 55 blogideologic iulie 8, 2013 la 7:09 pm

  Limbajul este un organism viu. Frazele unui autor incorporează nu doar spiritul limbii, ci şi viziunile autorului despre o finalitate istorică.

 55. 56 Marian Nicolae iulie 8, 2013 la 7:13 pm

  @ All,

  Dragilor bag sama ca ne gasim intr-o criza de identitate mai ceva decat criza economica provocata de catre minoritari…..

  Asa cum spune @SLAVU IOAN iulie 8, 2013 la 5:52 pm noi NU suntem latini ci traco – daci. Multumesc pe aceasta cale pentru sustinere.

  Latinitatea s-a dezvoltat multumita traco-dacilor care au inventat limba latina sic are au dispersat-o in Europa datorita migratiilor traco-dacilor.

  In 24 de ani de profilare ne-au invatat pana ne-au prostit….de-a dreptul.

  Doresc sa va reamintesc ca, virgula, calul de dar nu se cauta la dinti…adica Rusia dupa ce ne-a salvat tara de la a deveni a doua Palestina…voi dragilor va apucati sa cautati oare ce avem noi in comun cu Mama Rusie……

  Punctul meu de vedere vi-a-vis de Rusia vi l-am spus deja, drept pentru care mai ganditi-va inainte de a deschide gura………

 56. 57 SLAVU IOAN iulie 8, 2013 la 7:30 pm

  @ZeV,
  Completare şi cu argumente pur geografice.
  România se află dispusă pe glob la mijlocul latitudini nordice, paralela 45 trecând cu puţin la sud de Carpaţii Meridionali, prin oraşul Tg. Jiu.
  În Europa,România este dispusă în centru şi nu în estul Europei, la 2400 Km distanţă de cel mai nordic punct al Europei, la 2400 Km de cel mai vestic punct al Europei, la 2400 Km de cel mai estic punct geografic al Europei.

 57. 58 Luminita Arhire iulie 8, 2013 la 7:40 pm

  Realitatea este ca nu am auzit vituperatiile lui TB de acum cateva seri ; cum insa televiziunile ni-l tot servesc pe tavita de cafea in fiecare zi , ca pe-un cubulet de zahar cu un pic de cianura , era previzibil sa prind pe vreun canal TV macar fragmentele cele mai savuroase . Recunosc , a fost interesant ! Arata exact ca proprietarul unui canar , care crede ca a inchis definitiv, cu cheita pe care o tine sub perna , usa coliviei . Pana observa cu stupoare, intr-o dimineata, cum canarul pe care-l credea prizonier si spera sa-l faca sa cante numai in ritmul lui , nu numai ca zburda vesel pe gardul din fata casei dar mai are si obraznicia s-o stearga prin vecini si sa cante pe-acolo o melodie care lui ii este straina ! Lovit brusc de-o ucigatoare revelatie , vede cum Victor Ponta , la adapostul unui pact de „coabi… ceva ” , in loc sa stea frumos sub papucul lui , s-a apucat sa teasa ruptura pe care TB si acolitii lui o asezasera cu multa dibacie in vara trecuta intre Romania si Europa , intre Romania si vecinii ei , intre Romania si Lume !
  Si unde e recompensa pentru ce-a facut el vara trecuta ? Unde TB nu a fost primit , este primit Victor Ponta ; unde TB nu a avut covor rosu sub talpi , are Victor Ponta ; unde TB a bagat patru cuburi de gheata in relatiile internationale , Victor Ponta vine acum cu dezghetul .
  Eu cred ca Victor Ponta a dovedit acum ca a facut o politica inteligenta ; si ca este tanar ,are mai mult timp si in consecinta , mai multa rabdare ; si ca nu calca el pactul de „coabi… ceva ” ci-l lasa pe presedintele-nimanui sa-l calce , cu ochii scosi din orbite …Azi pot sa cred ca pactul de „coabi… ceva” a fost instrumentul prin care Victor Ponta si-a acordat ragazul necesar .
  „Eu sunt un prim –ministru mai bun decat Ponta ! ” Pardon? Cum gura pacatosului adevar graieste , e de crezut ca a sperat , intr-un viitor nu prea indepartat sa devina premier! Cumva vede astazi cum perspectiva acesta dulce fuge de el ca o fata-morgana ?

 58. 59 Marian Nicolae iulie 8, 2013 la 8:02 pm

  @ analist iulie 8, 2013 la 7:00 pm

  Aveti dreptate, tot respectul pentru strategii si planificatorii rusi.

  Secretul nostru este de a-i coopta pe acesti strategi si planificatori rusi sa joace pe tabla romaneasca de sah, stiind ca Rusia trebuie sa castige impreuna cu Romania.

  TREBUIE SA FIM CINSTITI CU RUSII.

 59. 60 blogideologic iulie 9, 2013 la 5:13 am

  @analist, @marian nicolae
  Dacă îmi (ne) vorbiţi despre bogăţia de resurse naturale, minerale şi energetice, a Rusiei, atunci să privim cu atenţie medalia întreagă. Cealaltă faţă, obligatorie, a medaliei, este maladia batavă (dutch disease). O naţiune care se bazează pe o bogăţie naturală minerală sau energetică nu mai dezvoltă inovaţia. Şi, @analist, dacă tot spuneţi că sunteţi într-o bună relaţie de comunicare cu premierul Victor Ponta, neapărat trebuie să-l avertizaţi că exploatarea gazelor de şist ne antrenează în maladia batavă, adică în micşorarea capacităţii de inovaţie a naţiunii române. Apoi, ce tip de capitalism practică acum Rusia capitalistă ? N-au reuşit să asimileze din noul capitalism 101, decât sistemul „reiderstvo”. Practicat de ruşii de la Mechel şi de la Russkii – Alro.

 60. 61 blogideologic iulie 9, 2013 la 6:49 am

  @ Adrian Năstase
  Vă recomand cartea lui Ghiţă Ionescu “Între suveranitate şi integrare”, publicată în anul 1974, iată şi adresa URL pentru nişte fragmente din carte în limba engleză http://books.google.ro/books?id=v7gOAAAAQAAJ&printsec=frontcover&dq=inauthor:%22Ghi%C8%9Ba+Ionescu%22&hl=ro&sa=X&ei=cJLbUa3bAYmPswav7IHIBA&ved=0CDkQ6AEwAQ#v=onepage&q&f=false

 61. 62 blogideologic iulie 9, 2013 la 7:30 am

  @ Marian Nicolae
  Calea lui Dughin e un dead end. Obsesiile strategice ale ruşilor blochează şi în prezent relaţiile dintre România şi Moldova. Istoricul Larry L. Watts a deschis un capitol cu totul nou în istoriografia românească. Cele două volume ale Dr. Watts schimbă radical perspectivele solid statornicite privind raporturile dintre Blocul răsăritean şi Republica Socialistă România. Recent lansatul volum “Cei dintâi vor fi cei din urmă”, continuare a volumului “Fereşte-mă, Doamne, de prieteni”, (ambele apărute la Editura RAO) se constituie într-un demers necesar de clarificare a istoriei recente a României ca actor pe scena internaţională. Interlocutor carismatic, istoricul Larry Watts a răspuns cu amabilitate întrebărilor lansate de editorii Power&Politics World. /- În volumul “Fereste-mă, Doamne, de prieteni”, dumneavoastră vorbiti despre discrepanţa dintre politica interna restrictivă a României si ce externă de factura liberală. Nu cumva tocmai acest tip de discrepanţă este cel care a generat şi într-o atare măsură continuă să genereze neîncrederea şi perceptiile eronate ale partenerilor externi (chiar dacă, admitem contextul în care politica internă nu influenţează decisiv pe cea externă) ? / – Mi se pare că aceasta reprezintă cauza principală care generează influenţa nocivă ce duce apoi la o percepţie greşită din partea partenerilor din afară. Mai mult, în volumul respectiv eu spun că aici s-a avut de-a face cu o anomalie. Este un lucru cunoscut că, deşi comportamentul comunităţilor umane nu este identic peste tot în lume, în acelasi timp există o serie de aşteptări, de previziuni privind un anumit tip de reacţie, chiar admiţând cel putin o condiţie sau mai multe ce pot fi considerate ca necunoscute în politicile unei ţări. Aici lucrurile au stat cu totul altfel, prin faptul că România a apărat înăuntru o alianţa care în realitate a fost mult mai ostilă faţă de România decât NATO. Cu astfel de anomalii este foarte dificil să înţelegi care sunt raţiunile politicii unui stat. Şi orice fel de explicaţie adusă de experţi şi care poate da indicii în acest sens nu face decât să aducă un plus de credibilitate statală./ – Mai dispune România de propriile instrumente de proiecţie a puterii, dacă facem abstracţie de apartenţa la Clubul euroatlantic? / – Da. Şi am în vedere toate acele demersuri, iniţiate în cadrul unor întâlniri foarte concrete, verificabile de către istorici, în care şi-a prezentat opinia de pe poziţia de lider. De exemplu, aici este asemeni diferenţei dintre un naţionalist şi un patriot. Diferenţa constă în faptul că atunci când există un interes comun regional, global, un patriot face compromisuri cu toti cei care nu sunt partizanii aceluiaşi tip de gândire, pe când pentru un naţionalist acest gen de abordare poate părea lipsit de importanţă, el are un tip de orientare care îi vizează doar pe oamenii care trăiesc acolo cu el. Mi se pare că sunt foarte des întâlnite în istoria ţării dvs. momentele de cumpănă în care românii au ieşit victorioşi dintr-o situaţie imposibilă. Au ştiut să facă acele alianţe şi acele compromisuri necesare între ei pentru a atinge o anumită ţintă şi cu asta au dovedit că sunt foarte puternici. Mult mai puternici decât sunt percepuţi la prima vedere – cumnatul meu remarca într-o discuţie că românii sunt maeştri la a alege mereu cea de-a treia cale…. / – Să speram că nu este cea de-a treia cale a domnului Dughin… / – O, nu… (râsete) / – Credeţi că, dacă după 1980 ar fi avut loc reformarea Pactului de la Varşovia, istoria lumii s-ar fi scris altfel ? / – Da, cred ca da. Cel puţin la nivel de time-line. Epoca Gorbaciov ar fi venit mult mai repede din cauza democratizării şi ar fi blocat acel generator de tensiune dinspre Kremlin în demersul URSS de acaparare totală a puterii şi a controlului alianţei estice. Chiar dacă iniţial a fost meritul României, pot intui că s-ar fi schimbat şi atitudinea altor membri – din cei care au aşteptat să vadă cum decurg lucrurile, iar evenimentele ar fi decurs altfel. Cel mai probabil pe repede-înainte. / – S-a schimbat ceva în abordarea “Obiectivului 24”, după prăbuşirea URSS? În fond, Rusia este moştenitoare a blocului sovietic. Dar, iată, trăim într-un secol în care hărţile strategice se scriu si se rescriu cu un alt dinamism prin comparaţie cu anii ’70-’80. Sau cu alte cuvinte: mai este România “coşmarul strategic” al Rusiei ? / – Ar fi dificil să exprim o opinie certă în acest caz. De fapt, eu nu am văzut documentele recente, dar pot să spun urmărind cursul evenimentelor derulate după `89 că aceasta obsesie a ruşilor blochează şi în prezent relaţiile dintre România şi Moldova. S-a văzut că aici acomodarea între Europa şi Rusia, şi Germania a avut un impact foarte greu de gestionat de către OSCE. Trebuie să încercăm să rezolvăm acest blocaj, iar după cum se vede din perspectiva organizaţiilor internaţionale, acesta e un lucru deloc simplu. / – Volumele dumneavoastră trimit prin titluri (în viarianta română, desigur) la proverbe destul de bine înrădăcinate în mentalul colectiv al românilor, ca atare apte să provoace un anumit tip de reacţie-reflex. A fost opţiunea dumneavoastră sau a editorului? / – Prima dată, titlul în engleză a fost opţiunea mea (de fapt şi acel titlu – „With Friends Like These…„ face trimitere la un proverb, dar din cultura americanilor), însă care prin traducere din engleza ar fi pierdut din esenţă. Sau poate nu ar fi fost suficient de incitant. Atunci editorul român a venit cu alte propuneri mult mai apropiate de patrimoniu spiritual al ţării dvs. Dacă îmi este permis să mărturisesc, comparativ cu ediţiile apărute în Statele Unite, în limba română titlurile sunt mult mai nuanţate şi mult mai adecvate la ce am dorit să exprim în cărţi. / – Pentru că vorbeam de reacţii, prima dumneavoastră carte a suscitat fie laude uriaşe, fie critici extrem de agresive, iar cea de-a doua pare că va avea parte de un tratament identic. Sunt intelectualii români divizaţi între apartenenţa Est/Vest? Sau sunt doar confuzi încă? / – Exista aici o parte a lucrurilor care ţin de raportarea la percepţia colectivă: foarte mulţi sunt complici într-un mod negativ, altii sunt pe principiul ca românii nu sunt apţi să fie independenti. Unii consideră că românii nu au făcut nimic meritoriu în decursul istoriei, alţii susţin că nu au fost lăsaţi să facă sau că s-au aflat la intersecţia intereselor marilor puteri. Sunt trecute în revistă numeroase cauze şi ratiuni. Mediul academic are tomuri întregi despre această dilemă. Iar reprezentanţii săi sunt puşi într-o poziţie foarte dificilă. Unora chiar poţi să Ie înţelegi reacţia agresivă si pot să-l amintesc aici pe domnul Tismăneanu. Eu nu fac în cartea mea referinţe la trecutul meu, la prietenii mei, dar accept că poate exista şi un mod de abordare care vine din zona aceasta mai filozofică şi mai puţin riguroasă. Îi înţeleg şi îi respect pe foarte mulţi din zona istoricilor cercetători. Ştiu că este dificil să accepţi o altă interpretare, care nu se încadrează în propria ta viziune. Din cauza aceasta cartea mea este o “cărămidă” cu sute şi sute de pagini. Trebuie ca aceste scrieri sa fie explicate caz cu caz şi dovedite pagină cu pagină, cu documente care pot fi citite şi verificate. / – Putem să ne gândim că feed-back-ul exagerat al unora dintre colegii dvs. istorici vine şi din faptul că se tem să nu fie percepuţi cu neîncredere, şi plusează reactiv ? / – Este dificil pentru mine să răspund ce anume determină astfel de reacţii. Când un istoric intră în astfel de proiecte de cercetare, consider că intră cu un anumit grad de umanitate (maturitate şi onestitate) şi atunci când se confruntă cu o alta abordare care este mult mai puternică decât interpretările comune acceptate, trebuie să înţeleagă că dacă opinia comună poate să fie contrazisă atunci si tu, cel care emiţi o nouă teză poţi fi contrazis la rândul tău, uneori chiar mai umilitor. Eu aduc dovezi că românii au fost consideraţi de sovietici nu doar ca un stat răzvrătit. Au fost consideraţi inamicul principal în Blocul estic. Dar pot accepta o opinie contrară cât timp ea este susţinută cu dovezi şi argumente. Nu am spus despre asta, dar la sfârşitul anilor ’70, transferarea de către KGB a României, de la departamentul pentru relaţiile cu serviciile frăţeşti la grupul statelor NATO, s-a datorat în principal politicii externe şi de securitate a României. Dacă nu s-ar fi produs acel blocaj din cauza ideologiei diferite, România ar fi avut cu siguranţă ale posibilităţi. De fapt, Ceauşescu a creat posibilităţi, dar el nu a fost în stare să şi exploateze acele posibilităţi în relaţia cu Vestul. / Sursa http://www.ziaristionline.ro/2013/07/09/obsesiile-strategice-ale-rusilor-blocheaza-si-in-prezent-relatiile-dintre-romania-si-moldova-calea-lui-dughin-e-un-dead-end-interviu-romanaenglish/

 62. 63 Marian Nicolae iulie 9, 2013 la 7:34 am

  @ blogideologic iulie 9, 2013 la 5:13 am

  Aici aveti dreptate, cunosc povestea cu dutch disease, care nu le-a adus olandezilor nimic bun…..

  Totusi rusii nu se bazeaza numai pe resursele naturale, acestia investesc in cercetare, constructii de masini, diferite proiecte.

  Olandezii nu au facut acest, lucru….la fel ca si cu povestea cu bula speculativa a lalelelor, cand o lalea valora mai mult decat o casa….dupa ce au descoperit gaze, s-au culcat pe o ureche………si s-au dus la fund pentru o perioada de timp.

 63. 64 Marian Nicolae iulie 9, 2013 la 7:56 am

  CUM ESTE POSIBIL ASA CEVA IN TARA ROMANEASCA ????
  PIERIT-AU DACII ???
  ––––––––––––––––––––––––––––
  Transilvania furată (I)
  Nadăşul, un sat furat cu biserică şi cu cimitir cu tot
  de Marcel Bărbătei

  http://www.cotidianul.ro/nadasul-un-sat-furat-cu-biserica-si-cu-cimitir-cu-tot-217633/

  Mii de hectare de păduri, moşii şi castele, despăgubite de regele Ferdinand, au fost recuperate fraudulos.
  Autorităţile române, chiar şi prin nepăsare, parte a unui furt uriaş.
  Serviciile secrete urmăresc elevii şi ignoră infracţiuni care aduc atingere ţării noastre.
  CSM-ul hain condus de procuroarea Hăineală nu-i vede pe judecătorii care au restituit pe acte false.

  Un serial despre jefurea Transilvaniei şi despre slăbiciunile statului român.

  Cotidianul.ro porneşte această campanie de informare a românilor în legătură cu recuperările banditeşti ale terenurilor din Transilvania. Banditeşti prin felul în care au fost siluite legile ţării noastre, prin organizarea în grupuri infracţionale, prin încrengăturile mafiote care au speculat slăbiciunile magistraţilor şi corupţia din instituţii şi instante. Operaţiunile de restituire frauduloasă arată ca un plan abil de dezmembrare a ţării. Harta recuperărilor frauduloase, despăgubite de statul român după Unirea de la 1918, arată ca un puzzle ce demonstrează atacul unei mafii asupra statului român şi a unei mari părţi a populaţiei din Transilvania. Procurori, judecători, agenţi ai serviciilor româneşti, fucţionari publici, primari, corupţi toţi până-n măduva oaselor, elemente ale sistemului mafiot au pus umărul la ceea ce se poate numi Marele Jaf din Transilvania.

  Cotidianul.ro, graţie muncii unor oameni care şi-au lăsat de-o parte viaţa personală şi au cotrobăit prin arhivele statului, pe bani proprii, vreme de douăzeci de ani, este acum în stare să demonteze toate retrocedările cu cântec din Transilvania şi nu numai… Între o şpagă la liceu (unde am văzut şi implicarea SRI!!!), o fâţă dezbrăcată la tv şi Suleyman Magnificul, considerăm că este cazul să abordăm o problemă de acut interes naţional (de altfel o temă perimată pentru unii, prostii vadimiste după alţii, intoxicări de presă după postacii năimiţi ai serviciilor vândute), şi anume, situaţia pământurilor şi caselor pentru care un milion de români şi-au dat viaţa în cele două războaie mondiale.

  Cazul Nadăş – Satul furat cu totul, sau vorba unui localnic: “Nadăşul este din nou iobag”

  În anul 2006, soţii Colţeu, pretinşi moştenitori ai unei evreice, Mairowitz, fac o plângere în instanţă pentru a li se reconstitui dreptul de proprietate asupra satului Nadăş (în proporţie de 90%). Mai precis, un teritoriu de 8.700 de hectare, cuprinzând păduri, fâneţe, păşuni, cabane, cimitir, biserică, vatra satului, case…, în contradictoriu cu Romsilva, comisiile locale şi judeţene de aplicare fond funciar. Sătenii nu ştiau nimic, practic nu existau, procesul se purta „deasupra” lor.
  Familia Colţeu a câştigat într-un singur (!?) termen de judecată în martie 2006. Hotărârea a fost apoi anulată printr-un recurs iniţiat de Romsilva şi Comisia Judeţeană. Apoi, s-a făcut contestaţie în anulare şi doi judecători din trei – culmea, cel care s-a opus a fost un judecător de etnie maghiară, care n-a vrut să participe la această potlogărie – au admis această contestaţie.

  În 2009 – fără cadastru!!! -, s-a făcut intabularea acestor terenuri în cartea funciară prin Judecătoria Ineu. „ Proprietarii” au început să execute terenurile, în prima fază pe cele extravilane, în baza respectivei intabulări. De ce? Anual, APIA le plăteşte peste 800.000 de euro pentru aceste terenuri. În pădure şi-au făcut ocol silvic privat unde exploatează 5.000 de hectare, s-au împroprietărit cu cabane şi au deschis un fond de vânătoare unde vine suspect de des, cine credeţi? – ghici, ghicitoarea mea -, finul cetăţeanului Băsescu Traian, primarul Aradului, Gheorghe Falcă.

  „Manevra”, arborele „ginecologic” şi descâlcirea iţelor

  Această doamnă Mairowitz (Szerenyi) , pe care soţii Colţeu ar fi îngrijit-o, devenind legatari testamentari, e menţionată într-un testament suspect al altei doamne, Weisz-Grosz, care în ‘55 a decedat în Israel şi a redactat un alt testament, totul fiind de fapt „o nepoată a unei mătuşi a străbunicii care era rudă cu un neica văr, noi fiind cei care i-am dus o ciorbă nepoatei”, o brambureală descifrată de doamna avocat Coroiu, explicată în acest recurs (citește aici recursul)

  Chiar şi la o eventuală despăgubire, ar fi fost în joc o mică fracţiune – practic din mai nimic – din ceea ce se solicita. Terenul, la 1918, era proprietatea grofului. Reforma agrară din 1921 până la 1939 a făcut ca 4.000 de hectare să fie răscumpărate de statul român, dându-se bani grei pentru teren, restul de 4.700 de hectare fiind vândut firmei Forestiera Nadăş. După moartea grofului Grosz, n-au existat moştenitori, astfel încât terenul a devenit proprietatea firmei „Forestiera”, controlată de un român pe nume Micloşi. Au mai existat şi acţiuni, care. gradual, au fost vândute tot lui Micloşi. Apoi, Forestiera a fost naţionalizată, patrimoniul societăţii a trecut în proprietatea statului, iar în astfel de situaţii, gen Malaxa sau Auschnitz (cel mai mare acţionar la Fondul Proprietatea), cel mult, puteau să ceară despăgubiri pe calea Fondului. Dar aici vorbim de moştenitorii lui Micloşi, care n-au nicio legătură cu familia Colţeu.

  Nebunia

  După executările silite demarate de soţii Colţeu, şi în urma scandalului creat, nepoata lui Micloşi, cea îndreptăţită eventual într-un proces de revendicare, l-a abordat pe avocatul apărării, prezentându-i documentele originale, prin care se demonstrează că doamna Grosz-Weisz a vândut terenul către Forestiera Nadăş. În baza acestor documente originale, s-a încercat revizuirea Hotărârii din 2006. S-au făcut cereri la Parchet pentru ca acesta să se sesizeze din oficiu şi să promoveze revizuirea, la Romsilva, la Comisia Judeţeană şi la Comisia Locală. Cele patru cereri au avut următoarele soluţionări: comisia locală a refuzat să facă revizuirea, primarul Nadăşului, suspectat de non-combat de către localnici, spunând că nu este necesar acest lucru deoarece l-a făcut comisia judeţeană, forul superior. Parchetul a făcut revizuire, dar la primul termen şi-a retras cererea, după cum spun gurile rele, la ordin primit de la Bucureşti. Singurele instituţii care au mers umăr la umăr cu românii din Nadăş au fost; Romsilva, care a făcut un dosar de revizuire profesional, pe cinci capitole, de dovedire a nulităţii hotărârii judecătoreşti din 2006 şi Comisia Judeţeană. Revizuirea a fost respinsă în fond, iar în sentinţă se constată că respingerea nu este motivată de judecătoarea Floriţa Boloş. La câteva săptămâni distanţă, judecătoarea Boloş a fost arestată pentru luare de mită într-un alt dosar.

  Primul termen al recursului de revizuire este fixat pe 10 iulie la Tribunalul Arad.

  La atac!

  Cum ardeleanul înţelege un pic mai greu ce i se întâmplă, dar când înţelege, înţelege bine, s-a trecut în sfârşit la contraofensivă. Pământurile şi casele moştenite de la bunici şi străbunici pot reveni la matcă. S-au constituit o asociaţie a localnicilor care luptă în justiţie, dar şi un grup de iniţiativă format din oameni sensibili la suferinţa aproapelui, decişi să meargă până la capăt. Cotidianul.ro le va fi alături, urmând ca săptămânal să dezvăluie grozăviile din Transilvania; români lăsaţi pe drumuri, deposedaţi abuziv de pământuri, poligoane ale armatei dezmembrate prin fals, moştenitori din Africa de Sud care fură domeniile Ministerului Culturii, sate româneşti „ciuntite” de composesoratele ungureşti, toate posibile doar prin complicităţi şi trădări la nivel înalt.

 64. 65 SLAVU IOAN iulie 9, 2013 la 8:23 am

  În relaţiile cu ruşii este obligatoriu un plan „B” de fiecare dată. Având în vedere experienţa trecutului, putem deveni mai înţelepţi şi putem obţine rezultate pozitive pe cale diplomatică numai dacă suntem conştienţi de scopul ascuns al „Mamei Rusia” şi atenţi de fiecare dată când semnăm sau dăm ceva pentru a primi ceva. Acest scop al „Mamei Rusia” este bine stipulat istoric in „Testamentul Ţarului Petru cel Mare”

  TESTAMENTUL LUI PETRU CEL MARE

  Implicatiile pentru actualitatea geopolitica internationala si, in particular, pentru cea romaneasca, sunt extraordinar de importante, permitandu-ne sa intelegem multe lucruri care se intampla, acum, sub ochii nostri.
  S-a pastrat, pe cat a fost posibil, textul aparut la Iasi in 1892 si reprodus pe internet de George Cautisanu, aparand doar unele prescurtari care nu modifica sensul

  Textul Testamentului
  „In numele Prea Sfintei si Nedespartitei Treimi, Noi Petru I, catre toti urmasii nostri, mostenitorii Tronului, Guvernantilor si natiei rusesti.
  Marele Dumnezeu, de la care avem existenta si Coroana noastra, luminandu-ne, imi arata mie a privi spre poporul rusesc ca fiind chemat a stapani in viitorime toata Europa. Eu pun temei acestei idei, ca natiunile Europei au ajuns cele mai multe intr-o stare de vechime aproape de a lor cadere. Urmeaza dar, a fi ele subjugate de un popor tanar si nou, cand va ajunge la intregimea cresterii sale si va capata toata a sa putere …
  Eu am gasit Rusia ca un paraias si o las ca un rau mare. Iar mostenitorii mei o vor face si mai mare, intinsa, hotarata de a face sa rodeasca Europa cea starpita.

  Eu le las instructiunile urmatoare pe care le recomanduiesc la a lor luare aminte ca sa le pazeasca cu statornicie.
  A tine natia ruseasca necurmat in stare de razboi, spre a avea pe soldatii ei pururea deprinsi la razboi … Razboiul sa ajute pacii, in interesul intinderii Rusiei si a inaintarii ei in inflorire.
  A chema prin toate putincioasele mijloace, de la natiile cele invatate ale Europei, Comandiri in vreme de razboi si oameni invatati in vreme de pace, spre a face ca natia ruseasca sa capete foloase de la celelalte natii, fara a pierde nimic din ale sale proprii.
  A se amesteca in toate pricinile si dezbaterile din Europa, mai vartos in acele tari care fiind mai in apropriere, intereseaza mai cu seama.
  A vara vrajba in Polonia, a hrani in ea tulburari necontenite; a castiga cu bani pe cei mai puternici, a avea inrauriri in Dietele lor spre a putea lucra la alegerea Crailor lor si a-si face partizani in Polonia … Daca puterile vecine s-ar impotrivi sa le impace impartind-o cu ele …
  A lua cat s-ar putea mai mult din hotarele Suediei si a sti cum sa se faca ca insasi ea, Suedia, sa-i deschida razboi, spre a-i gasi pricina de a o subjuga… A dezbina Suedia de Danemarca si, cu luare aminte, a hrani rivalitatile lor.
  A insoti Printii rusi intotdeauna cu printese din Germania spre a inmulti influenta noastra acolo … sa se uneasca de la sine la pricina noastra.
  A cauta alianta de comert cu Englitera, mai mult decat a oricarei alte Puteri, pentru ca ea are mai mult trebuinta de NOI … a schimba cheresteaua noastra si alte produse cu aurul ei si a face ca negustorii si matrozii ei sa-i deprinda pe cei ai natiei noastre spre navigatie si comert.
  A se intinde neincetat catre Nord pe marginea Marii Baltice si catre Sud pe marginea Marii Negre.
  A se apropia cat mai mult de Constantinopole si de India, ca acel ce va stapani acolo, va fi adevaratul stapanitor al lumii … A strabate pana la golful Persic, a restatornicii de se poate comertul cel din vechime al Orientului si a se intinde pana in India care este magazia lumii…
  A cauta si a castiga alianta Austriei … a o sprijinii in zadarnicele ei inchipuiri de a stapani Germania… iar prin taina a intarata dusmania Printilor Germaniei impotriva ei…
  A face de a se interesa curtea Austriei ca sa izgoneasca pe Turci din Europa si a nimici pretentiile ei cand vom subjuga Constantinopole…
  A face pe toti grecii dezbinati ce sunt imprastiati in Ungaria, Polonia si alte tari, sa se lipseasca de ele si a se reface sprijinul lor si a intermedia o asociatie universala; acestia vor fi tot atatia prieteni pe care Rusia ii va avea in statul fiecarui dusman al ei.
  Dupa ce Suedia se va dezmembra, Persia se va birui, Polonia se va subjuga si Turcia se va supune … a propune foarte tainic la curtea Frantei, apoi la cea a Austriei, de a imparti cu ele imperia lumii, magulindu-se ambitia si iubirea lor de sine… Rusia sa se ajute cu ele pentru a le desfiinta pe urma …
  Daca amandoua aceste curti vor refuza propunerea Rusiei, atunci trebuie sa se stie cum sa imparta intre ele galceava si a le face sa se slabeasca una pe alta …
  Apoi Rusia, folosindu-se de un prilej hotarator, va navali asupra Germaniei, pornind totodata cu doua flote mari ce vor napadi Franta. Aceste doua tari biruindu-se, celelalte parti ale Europei vor trece lesne si fara impotrivire sub jugul Rusiei.”

  Recurs la istorie

  Ideile Testamentului lui Petru cel Mare le regasim in politica externa a Rusiei de-a lungul secolelor XVIII-XX precum si la inceputul mileniului 2.
  Devenita mare putere europeana in urma victoriei lui Petru la Poltava (1709) asupra lui Carol XII al Suediei, Rusia nu a incetat niciodata sa urmareasca obiectivul expansiunii sale spre Vest si Sud-Vest, tintind in mod special Europa Centrala, Constantinopolul si tarmurile Marii Adriatice.
  Nenumaratele razboaie impotriva Imperiului Otoman, aflat in decadere, au avut drept efect cresterea treptata a influentei rusesti in tarile Romane si Peninsula Balcanica. In urma razboiului ruso-turc din anii 1806-1812, turcii cedeaza rusilor Basarabia, dupa negocierile conduse din partea rusa de generalul Kutuzov. Rusii cerusera anexarea intregii Moldove si numai vestea iminentei razboiului cu Napoleon il face pe tarul Alexandru I sa-l recheme urgent pe Kutuzov la Moscova, Rusia multumindu-se doar cu anexarea Basarabiei.

  Dupa un nou razboi ruso-turc (1821-1829), incheiat cu pacea de la Adrianopol, Grecia devine independenta, Serbia isi dobandeste autonomia iar Tarile Romane intra sub protectorat rusesc, administrarea lor facandu-se conform Regulamentului Organic.
  Amenintat de expansiunea ruseasca spre Balcani si Dardanele, echilibrul european mult dorit de puterile occidentale, este pe cale sa se deregleze. Franta, Anglia si Piemontul alaturi de Turcia reusesc, in urma razboiului Crimeei (1854-1856), sa stavileasca un timp expansionismul rusesc. Pacea de la Paris (1856) a consfintit redobandirea de catre Moldova a trei judete din sudul Basarabiei, Rusia pierzand astfel, pentru scurt timp, controlul gurilor Dunarii.
  In anul 1877, rusii declanseaza un nou razboi impotriva Imperiului Otoman. Profitand de aspiratiile spre independenta a Principatelor Unite, trupele rusesti obtin dreptul de a trece pe teritoriul romanesc, spre Dunare. Sub comanda Principelui Carol, trupele rusesti si romanesti obtin victoria asupra turcilor.
  Invingatori, rusii uita repede de aportul decisiv al armatei romane in obtinerea victoriei si isi pastreaza trupele in Principate, ca ocupanti, chiar dupa terminarea completa a ostilitatilor. A fost necesara interventia Cancelarului Germaniei Bismark pentru a-i obliga pe rusi sa paraseasca Romania dupa ce pricinuisera tarii mari pagube. Rusii ar fi vrut sa se indrepte spre Dardanele, dar prezenta unei puternice flote britanice in zona i-a facut sa se razgandeasca.
  Congresul de la Berlin (1879), punand capat razboiului ruso-romano-turc, a consfintit independenta Romaniei si, drept „recompensa” pentru aportul la infrangerea turcilor, se rapeste din nou tarii cele trei judete din sudul Basarabiei pe care le iau rusii.
  Infrangerea suferita in razboiul ruso-japonez din anul 1905 precum si revolutia antitarista din acelasi an opresc pentru un timp expansiunea ruseasca din Europa, iar insuccesele militare din timpul primului razboi mondial si declansarea revolutiei bolsevice in 1917 par a schimba politica Rusiei, guvernele comuniste , instalate la putere prin forta si teroare, fiind preocupate temporar de mentinerea puterii sovietice, extrem de subreda cativa ani. In perioada 1917-1940, sub dictatura partidului comunist condus de Lenin, apoi de Stalin, au loc cumplite crime de masa, milioane de oameni fiind ucisi de represiunea impotriva celor ce se opuneau politicii partidului precum si de foametea care se instalase in intreaga Rusie. Asa numita politica leninista de autodeterminare a nationalitatilor s-a dovedit a fi o vorba goala, imperialismul rus continuand sa se manifeste impotriva unora din republicile sovietice ce se doreau independente, puterea de la Moscova mentinandu-le cu forta in cadrul Uniunii. Nici alipirea Basarabiei la patria muma Romania (1918) nu este recunoscuta si a fost necesara interventia eroica a trupelor romanesti pentru alungarea bandelor bolsevice ce invadasera provincia romaneasca.
  In august 1939, sinistrul pact Molotov-Ribentrop a dat frau liber atat expansionismului hitlerist cat si celui sovietic, Germania si Uniunea Sovietica atacand Polonia si impartind-o (asa cum s-a mai intamplat de trei ori in secolul al XVIII-lea). La scurt timp dupa aceea, in noiembrie 1939, sovieticii ataca Finlanda si cu toata rezistenta eroica a finlandezilor le impun sa cedeze doua provincii din vecinatatea frontierei comune (martie 1940).In iunie 1940, vine randul Romaniei, careia sovieticii ii adresasera un ultimatum pentru cedarea Basarabiei, nordului Bucovinei si tinutului Herta. Coplesita de amenintari, inconjurata numai de neprieteni si abandonata de marile puteri occidentale, tara noastra cedeaza cele trei teritorii romanesti. Tot in vara anului 1940, sovieticii ocupa Tarile Baltice, Expansiunea ruseasca, intrerupta un timp, reincepuse.
  Atacand Uniunea Sovietica in iunie 1941, nemtii au mizat pe un succes rapid, similar cu cel obtinut prin „blitz-krieg” in Polonia si Franta. N-a fost asa si, in realitate, s-a repetat aventura nefericita a lui Napoleon din 1812, iar la capatul unui razboi care a durat 4 ani si a secerat milioane de vieti de ambele parti, Germania a fost zdrobita. Incontestabil, in obtinerea victoriei, a contat foarte mult ajutorul masiv in echipament de razboi, acodrat de americani, deschiderea frontului din Italia (1943) si Franta(1944) precum si bombardamentele nimicitoare efectuate de aliati asupra oraselor germane. Din nefericire, Romania a participat la razboiul inpotriva URSS, la inceput pentru a elibera Basarabia rapita in 1940, iar apoi, conform logicii implacabile a razboiului, pe campiile nesfarsite ale Rusiei, pana la Stalingrad, dar a intors armele impotriva Germaniei in august 1944. Castigarea razboiului alaturi de aliati, a constituit un excelent prilej pentru rusi de a trece la infaptuirea visului lui Petru cel Mare. si nu au ratat acest prilej. Nerespectand obligatiile luate fata de aliatii occidentali, in 1944-1945 trupele sovietice reanexeaza tarile Baltice, ocupand de asemenea Polonia, Romania, Bulgaria, Ungaria, Cehoslovacia, Austria pana dincolo de Viena precum si o mare parte din Germania. In toate aceste tari, exceptand Austria, sunt instalate regimuri comuniste obediente fata de Moscova. Nicicand, Testamentul lui Petru cel Mare nu fusese mai aproape de realizare…
  In fata expansiunii sovietice, statele occidentale reactioneaza formand Alianta Nord-Atlantica (1949), in scopul de a proteja lumea libera de pericolul comunismului imperialist rusesc. Europa e impartita in doua prin teribila „cortina de fier” sovietica, iar in spatele ei, popoarele subjugate de dictatura comunista, inclusiv cele din URSS, platesc un pret inspaimantator pentru realizarea visului lui Petru cel Mare: milioane de oameni sunt ucisi pentru opozitie anticomunista reala sau imaginara, iar saracia, mizeria, propaganda terifianta otravesc viata celor din „lagarul socialist”. Influenta internationala a acestuia sporeste necontenit cuprinzand, dupa 1948, imensa China iar, dupa 1950, tari din America Latina, Africa, Orientul Apropiat si Indepartat.
  Numai formidabilul efort politic si militar al lumii libere, condusa de SUA, a putut opri realizarea punctului 13 din Testamentul lui Petru; „Imperia lumii”.
  Proiectul nebunesc al desfranatului tar avea insa o slabiciune fundamentala pe care nici el si nici urmasii sai nu o luasera in calcul; imposibilitatea de a tine, pentru foarte mult timp, in chinga unei terori dementiale, sute de milioane de oameni. Dupa mai bine de 40 de ani de dictatura feroce, in care capeteniile comuniste au angajat cea mai mare parte a efortului Rusiei si tarilor satelite spre inarmare, spionaj, terorism intern si extern, diabolicul mecanism al expansiunii mondiale s-a gripat iar, dupa 1989, imperiul a inceput sa se dezintegreze. Doua mari personalitati au contribuit in mod decisiv, in ultimul deceniu al secolului al XX-lea, la renuntarea treptata a expansionismului rusesc; Mihail Gorbaciov – liderul partidului comunist al URSS si Ronald Regan – presedintele SUA. Primul a inteles ca Rusia a pierdut cursa inarmarilor si competitia economica cu occidentul si a orientat conducerea comunista spre democratizare si transparenta, acceptand totodata iesirea de sub tutela sovietica a tarilor satelite Moscovei.
  Cel de-al doilea a desavarsit capacitatea militara a Statelor Unite, negociind cu URSS de pe pozitii de forta dar si cu o exceptionala abilitate. Prabusirea „cortinei de fier” din Europa a dus la sfarsitul razboiului rece care a marcat istoria lumii timp de aproape 50 de ani si, in pofida multor conflicte si amenintari locale care existau inca, se parea ca omenirea va intra intr-un proces de pacificare si normalizare a relatiilor dintre marile puteri. Destramarea Uniunii Sovietice in anul 1991, urmata de desprinderea de Rusia a Ucrainei , Belarusiei, Republicii Moldova, Tarilor Baltice, Georgiei, Armeniei, Kazahstanului, Uzbekistanului si Turkmenistanului a insemnat falimentul politicii de expansiune a Rusiei, inceputa sub Petru cel Mare si continuata aproape fara incetare timp de mai bine de doua secole si jumatate. Diminuata teritorial, dar eliberata de povara cursei inarmarilor si avand in Siberia un imens teritoriu cu uriase resurse naturale neexploatate, Rusia ar fi putut sa se indrepte – pentru prima oara in istoria ei – spre construirea unei civilizatii moderne si a unei societati libere si democratice. Se parea ca presedintele Eltan, artizanul desfiintarii comunismului in Rusia, va angaja tara pe un drum nou, pasnic, renuntand la visurile nebunesti ale lui Petru I. N-a fost insa sa fie asa ! Urmasul lui Eltan, Vladimir Putin a reintors treptat roata istoriei si, in 8 ani de mandat, a readus Rusia acolo unde se afla inainte de Mihail Gorbaciov. Politica autoritara, dispret fata de libertatile cetatenesti, o noua politica de inarmare masiva, ostilitate fata de Statele Unite si aliatii sai, sprijinirea terorismului international – noul mare pericol al omenirii – toate acestea fac din Rusia anului 2007 o amenintare pentru pacea lumii. Amenintarea este cu atat mai mare, cu cat Putin are sprijinul efectiv al majoritatii populatiei. Morbul grandorii si al cuceririi lumii, semanat in constiinta natiunii ruse de catre Petru cel Mare, se dovedeste a fi, peste veacuri, insidios si persistent!

  Rusia si Romania

  De-a lungul ultimelor trei secole, tarile Romane au stat in calea expansiunii rusesti spre Balcani si Marea Adriatica. Nenumaratele razboaie purtate de Rusia cu turcii au avut si scopul de a stapanii sau chiar a anexa aceste tari, rapirea Basarabiei in 1812, 1878, 1940 si 1944 reprezentand doar un pas in realizarea acestui scop.
  Regimul comunist instalat prin forta si teroare in Romania in anul 1945 a insemnat inrobirea economica si politica a tarii noastre si putin a lipsit ca ea sa fie efectiv anexata Uniunii Sovietice.
  Nenorocirile aduse de rusi in Romania, jaful criminal, genocidul economic si cultural, sutele de mii de oameni aruncati in temnite si ucisi din ordinul Moscovei ne arata adevarata fata a politicii rusesti fata de tara noastra.
  Dupa 1991, in conditiile destramarii Uniunii Sovietice si proclamarii independentei Republicii Moldova, rusii au incurajat regimul separatist de la Tiraspol, mentinand pe teritoriul ei armata a 14-a, ca un instrument de intimidare si amenintare impotriva guvernului de la Chisinau si a Romaniei. Ucraina, fosta componenta a Rusiei si a URSS, manifesta si ea tendinte neamicale fata de Romania prin construirea abuziva a canalului Bastroe ce ameninta flora, fauna si navigatia normala in zona Deltei Dunarii, iar exploatarea ilegala a hidrocarburilor din platoul continental al Insulei serpilor aduce grave prejudicii tarii noastre. Nu e un secret pentru nimeni ca rusii si ucrainienii (tot un fel de rusi) privesc cu dispret si ostilitate mandria noastra de urmasi ai Romei. Pentru Voronin – omul de la Chisinau al Moscovei – in Basarabia nu se vorbeste romaneste ci „moldoveneste” adica o limba slava, pe un teritoriu slav, prelungire a marii Rusii.
  Exista opinii, recent publicate in presa noastra, privind necesitatea corectarii „erorilor” de dupa 1990 a politicii Romaniei fata de Rusia. Dupa parerea unor fosti diplomati, aceste „erori” constau in nevalorificarea posibilitatilor de a colabora amical cu marele vecin de la rasarit, a carui prietenie ar fi benefica tarii noastre, pe plan economic, politic si cultural. Fara indoiala ca orice actiune care poate duce la imbunatatirea relatiilor romano-ruse este salutara. Dar umbra lui Petru cel Mare si a Testamentului sau ne obliga sa fim prudenti si realisti. Recenta criza a relatiilor dintre Romania si Republica Moldova, cu consecinte dureroase in primul rand pentru fratii nostri de peste Prut, este fara indoiala comandata de la Moscova. Asa cum, la punctul 3 al Testamentului sau, Petru cel Mare ii invata pe urmasii sai sa se amestece „in toate pricinile si dezbaterile din Europa, mai vartos in acele tari care fiind mai aproape, intereseaza mai cu seama”. Iar Moldova, din nefericire, e foarte aproape de Rusia … si, in calea ei …

 65. 66 Marian Nicolae iulie 9, 2013 la 11:50 am

  @ SLAVU IOAN iulie 9, 2013 la 8:23 am

  De intelepti ce-am fost pana acum era cat pe aici sa ne pierdem tara, ca oricum industria, economia si agricultura romaneasca praf le-am facut.

  Am uitat ca am avut si o armata…parca-i zicea Armata Romana, mandra-n toate cele….se pare ca am avut si Marina Militara, pe langa cea comerciala…

  Oricum fara nave am ramas, dar daca stai totusi si consulti DOSARUL FLOTA se pare ca flota romana comerciala a fost un fel de Fata Nirvana din moment ce se pare ca nu exista prejudiciu in dosarul mai sus amintit….

  Plan B cu rusii, dupa ce ne-au salvat de la pieire?

  Care ar fi acel plan B, refacerea legaturii cu Hillary Clinton si eventual sa-i spunem generalului CIA Paetreus ca totul nu a fost altceva decat o…mica neintelegere ???

  Ar fi tare chiar, un asemenea scenariu…ceva apropiat de parodia americana Space Balls….

  Vedeti totusi ca rusii sunt intelepti facand diferenta dintre poporul roman si junta alogena conducatoare…..pe care ar plasa-o cu deosebita placere chiar pe o orbita circum-terestra fara posibilitatea de reintoarcere pe Terra….

  Cititi mai mult aici va rog:
  –––––––––––––––-

  Problema scutului anti-rachetă în viziunea lui Igor Korotcenko
  Игорь Коротченко

  de Valentin Mândrăşescu
  http://romanian.ruvr.ru/2013_07_08/Problema-scutului-anti-racheta-in-viziunea-lui-Igor-Korotcenko-2191/

  Vocea Rusiei continuă seria de materiale dedicate vizitei lui Titus Corlăţean la Moscova. Una dintre cele mai „spinoase” probleme în relaţiile româno-ruse rămâne scutul anti-rachetă. Pentru a obţine o părere avizată referitoare la acest subiect, jurnaliştii de la Vocea Rusiei au pus câteva întrebări lui Igor Korotcenko, un expert militar de top şi un frecvent invitat al echipei postului nostru de radio.

  Igor Korotcenko, colonel în rezervă, este directorul Centrului de Analiză a Comerţului Internaţional cu Armament, membru al Consiliului Obştesc pe lângă Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse şi redactorul-şef al revistei „Naţionalnaia oborona” (Apărarea Naţională). Pentru activitatea fructuoasă în domeniul militar şi jurnalistic, Korotcenko a primit numeroase diplome de merit din partea unor instituţii precum SVR, GRU, FSB şi Ministerul Apărării. Datorită poziţiei sale în diverse instituţii abilitate, acest expert beneficiază de o viziune de ansamblu asupra contextului militar şi politic la nivel regional şi global.

  Redăm câteva fragmente din interviul exclusiv acordat de Igor Korotcenko:

  Vocea Rusiei: Recent, secretarul Consiliului de Securitate, Patruşev a avut o discuţie cu preşedintele României. După întâlnire, Traian Băsescu a povestit jurnaliştilor români că el a încercat să-l convingă pe Patruşev că România nu ar accepta vreodată să amplaseze pe teritoriul său arme ofensive, iar scutul anti-rachetă este pur defensiv şi nu este îndreptat împotriva Rusiei. Câteodată am impresia că ei îşi bat joc de noi.

  Igor Korotcenko: Membrii NATO acţionează în conformitate cu directivele elaborate în procesul planificării colective, din această cauză ei, ca nişte idioţi, vor citi asta de pe hârtie sau vor repeta acest lucru ca pe o mantră, deoarece aşa a zis Departamentul de Stat al SUA. În realitate, ei înţeleg perfect că scutul subminează stabilitatea strategică. Ei bine, dacă ei subminează stabilitatea noastră, noi vom submina stabilitatea lor, răspunzând cu măsuri egale la ameninţarea militară care va fi creată pentru ţara noastră. Din această cauză, sistemul Iskander M este arma pe care o vom folosi activ pentru a contracara ameninţările generate de scutul european. Există şi alte opţiuni disponibile pentru armata şi flota noastră. Este prematur să discutăm detalii, dar declaraţiile lui Putin şi Ivanov despre posibilitatea de ieşi (dacă va fi necesar) din convenţiile referitoare la rachetele de rază medie, fapt pe care îl cunosc şi „partenerii noştri”, demonstrează că vom reacţiona dacă lucrurile vor lua o turnură negativă.

  Vocea Rusiei: În legătură cu România, are sens să discutăm cu ei sau merită să discutăm doar cu americanii?

  Igor Korotcenko: În fond, aceste decizii sunt luate de americani, concret de Pentagon şi Casa Albă. NATO va vota automat pentru acea configuraţie care va fi propusă de SUA pentru Europa. Dar discuţiile sunt necesare, însă nu cu guvernanţii. Trebuie să ne adresăm opiniei publice. Este necesar ca la nivelul conferinţelor internaţionale, consultărilor experţilor, organizaţiilor non-guvernamentale, să se spună clar partenerilor noştri ce răspuns vor primi la anumite acţiuni. Trebuie să li se spună: ”dacă nu doriţi probleme, preocupaţi-vă ca scutul să fie amplasat în Franţa, Spania, apăraţi garantat Europa fără a atinge zonele rachetele şi zonele noastre de poziţionare. Dacă doriţi să jucaţi rolul unor idioţi ai SUA şi să spuneţi în continuare astfel de lucruri, dar în acelaşi timp credeţi că noi nu vă vom lua ca ţintă, înseamnă că aveţi aşteptări naive”. Răspunsul va fi clar şi destul de puternic.

  Declaraţiile lui Igor Korotcenko nu au nevoie de comentarii adiţionale, dar există necesitatea de a face o precizare asupra percepţiei comunicării externe pe care o fac experţii ruşi. Mulţi comentatori apreciază că experţii ruşi comunică într-un mod dur şi neprietenos, ceea ce este o percepţie greşită. Experţii ruşi comunică în termeni pragmatici şi oneşti, discutând despre România în aceiaşi termeni în care se duc discuţiile dintre puterile mari şi mature, aceasta fiind o strategie conştientă. Pentru un interlocutor inteligent, o astfel de abordare ar trebui să fie preferabilă celor practicate de europeni şi americani care vorbesc despre „valori”, „principii” şi „democraţie”, dar bagă românilor pe gât privatizare, regionalizare şi „sicrie zburătoare” de mâna a treia.

 66. 67 Vasile, iulie 9, 2013 la 1:36 pm

  Mariane,

  Pai nu mai exista daci de cind neam contipit cu romanii dar si cu sklavii,ungurii,cumanii,huni, gepizi, goti, vizigotii,.tiganii,evreii…

  Pai pe nemti i-a inlocuit armata rosie, si parca a fost o diferenta deci ai gresit si atunci si acum!

  23 August nu a grabit numai sfarsitul razboiului ci si propriul nostru sfarsit,dar dumneata ramai acelasi nostalgic ale celor 22 de milioane de romani care au fost dar nu mai sunt …de mult!

  Acum patriotism a la matrosov nu stiu cum e sa te sinucizi in fata plutonului de executie ,sau sa fi manat de la spate ca boul?

 67. 68 Karakas iulie 9, 2013 la 2:55 pm

  Am citit articolul lui George Radulescu, „Proiectul Basarabia”. Sunt unele afirmatii cu care sunt de acord, cu altele nu. Articolul reflecta atitudinea romanului „verde”, care vede in orice afirmatie a unui rus un pericol national. Asa a aparut reactia lui Plesu la afirmatia conservatorului rus care a fost citat aici.

  Nu sunt nici pe departe naiv sa nu inteleg ca Rusia, ca orice alta putere, vede in slabirea UE si a SUA o oportunitate pentru interesul ei pe termen lung. Nu e exclus ca „ginditorul” rus care propune Romaniei sa devina membra intr-o alianta dominata de Rusia sa fie acolo nu intimplator, ci ghidat de cercuri de interese rusesti. Insa eu nu fac legatura directa cu Putin si Kremlinul asa cum o face Plesu.

  Sigur ca Plesu e liber sa vada sarpele Anaconda rusesc care se furiseaza prin casele altora. Pacat ca nu vede si uliul american care tot aia face, si chiar cu mai mult succes.

  Compararea Romaniei cu un copil autist pierdut intr-o gara aglomerata are oarecare putere, dar eu vad mai multi copii autisti prin gara.

  Sigur, Plesu are un stil „de dreapta”, insa faptul ca un fost Ministru de Externe nu aminteste in articol nimic despre vizita lui Corlatean la Moscova, arata si lipsa de diplomatie si de realism. Normalizarea relatiilor cu Rusia nu inseamna un reset in relatiile cu UE si NATO. E normalizare si atit.

  Increderea mea in vocile ‘democratice’ ale acestor ginditori „liberi” scade cind vad ca nu se revolta atunci cind libertatile cetatenilor sunt din ce in ce mai putine.

  http://adevarul.ro/international/europa/proiectul-basarabia-1_51dadc9fc7b855ff56185c2c/index.html

 68. 69 SLAVU IOAN iulie 10, 2013 la 10:20 am

  @Marian Nicolae iulie 9, 2013 la 11:50 am,

  Oare chiar credeţi că „Mama Rusia” cu ai ei strategi şi ideologi este supărată pe un aşa zis „scut defensiv” care în prezent nici măcar nu este operativ? Nu cumva supărarea este mai mare pe faptul că România este conştientă de acest testament şi implicit are şi memoria istorică a „gâlcevilor” (conform instrucţiunii 3 stabilite de Petru cel Mare în testamentul său) pe care Rusia, prin cele două forme de organizare statală, ţarism şi bolşevism le-a dezvoltat în scop hegemonic?! 😉
  Aici mă ajută se pare şi Larry Watts, un bine cunoscut istoric american, într-un interviu acordat la Jurnalul.ro vine cu astfel de argumente din istoria recentă a României http://jurnalul.ro/stiri/externe/cum-a-fost-lucrata-romania-de-tarile-din-pactul-de-la-varsovia-644049.html

  Oricât aţi încerca să îmi spuneţi de pragmatismul, dealtfel trecător, al puterilor mondiale de azi, este lipsit de importanţă în faţa adevărurilor istorice. Pe de altă parte, dacă în 1991am acceptat în majoritate, direcţia spre vest implicit cu intrarea României în NATO (2003) şi UE.(2007), am fi lipsiţi de înţelepciune (cuvânt care se pare nu vă face plăcere) şi am devenii şi mai neserioşi decît suntem. Vorba românului „…ai intrat în horă, joci până la sfârşit, nu treci pe margine”, asta presupune demnitate şi respectarea „cuvântului dat”, adică onoare şi respect.

  Referitor la planul „B” puteţi să-i spuneţi cum doriţi „X;Y;…Z” prea puţin contează, important este să existe în relaţiile diplomatice cu Rusia de azi. Fără a se ţine cont de adevărurile istorice în relaţiile cu ruşii, iar testamentul lui Petru I-ul este un astfel de adevăr bine implementat în conştientul colectiv rus, vom fi în continuare amăgiţi şi în pierdere. Că vrem sau din potrivă nu vrem să credem, relaţiile diplomatice între România şi Rusia au la bază situaţia geostrategică în care România este situată astăzi.

  Pornind de la câteva “vorbe cu tâlc”, cum că poporul care nu-şi cunoaşte trecutul, nu are cum să inţeleagă prezentul său şi nu poate să intuiască viitorul, devine o populaţie usor de manipulat precum o “bilă magică” de biliard în bătaia “bâtelor” altor popoare şi naţii ale lumii. 😉

 69. 70 Marian Nicolae iulie 10, 2013 la 10:29 am

  @ Vasile, iulie 9, 2013 la 1:36 pm

  Sunt mai degraba nostalgic dupa ceea ce a fost tara mea…ROMANIA….

 70. 71 Marian Nicolae iulie 10, 2013 la 10:35 am

  @ Vasile, iulie 9, 2013 la 1:36 pm

  Eu nu stiu ce inseamna a te sinucide.
  In vocabularul meu nu exista acest lucru.

  Cunosc insa o derivatie a intelesului acestui cuvant:
  Stiu cum sa-i sinucid pe cei care ne vor moartea ca popor…..

 71. 72 Marian Nicolae iulie 10, 2013 la 11:14 am

  Romanii trebuie sa reinvete ceea ce inseamna toti pentru unul si unul pentru toti….

  In unire sta taria dragilor …..

 72. 74 Marian Nicolae iulie 10, 2013 la 3:37 pm

  Băsescu şi Patriarhul Daniel, invitaţi în Ucraina.
  Preşedinţia nu confirmă deocamdată vizita

  Postat la: 09.07.2013 – 15:56 | Scris de: Alina Olteanu
  http://www.ziuanews.ro/politica/basescu-si-patriarhul-daniel-invitati-in-ucraina-presedintia-nu-confirma-deocamdata-vizita-98169

  Teofil Rendiuk, ministru-consilier al Ambasadei Ucrainei în România, a declarat că preşedintele Traian Băsescu şi Patriarhul Daniel au fost invitaţi la festivităţile de celebrare a 1025 de ani de la creştinarea Rusiei Kievene, care vor avea avea loc în perioada 27-28 iulie, în capitala Ucrainei.

  Oficialul ucrainean a precizat că din partea Bisericii Ortodoxe Române s-a confirmat prezenţa la festivităţile respective a Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, dar că în ceea ce Preşedinţia există încă discuţii privind nivelul de reprezentare.

  La festivităţile şi ceremoniile de la Kiev au fost invitaţi şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, precum şi Patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse, a mai spus Teofil Rendiuk, potrivit Mediafax.

  Contactat de ZIUANews pentru o eventuală confirmare a vizitei lui Traian Băsescu în Ucraina în intervalul 27-28 iulie, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, a transmis că atunci

  “Când vom avea de comunicat elemente din agenda domnului preşedinte, o vom face”.
  —————————–
  nota Roninjaune:

  Sa fie oare din cauza frunzelor, sa fie prea lungi ???
  Despre frunzele de la morcov vorbesc…….kaneshna…..

 73. 75 SLAVU IOAN iulie 10, 2013 la 5:22 pm

  O informaţie salutară dată de A.M. Press, ne spune că ministrul de externe Titus Corlăţean, a reuşit redeschiderea dialogului cu privire la Tezaurul românesc găzduit din primul război mondial de Kremlin. Este interesant de urmărit care sunt efectele diplomatice şi urmările acestui acord rusesc? 😉
  Sursa: http://ampress.ro/stiri/kremlinul-e-de-acord-cu-redeschiderea-dialogului-despre-tezaur-anunta-titus-corlatean/?fb_comment_id=fbc_139310%20%20%205490905615_35771_1393404780875686#f2ecf73974

 74. 76 blogideologic iulie 10, 2013 la 7:15 pm

  @analist iulie spune : “Romania nu are acel atu istoric de care vorbea blogideologic”
  +Cred că unii nu înţeleg ce forţă colosală reprezintă Rusia, şi cât de acut interesată este de câştigarea simbolurilor noastre abstracte de putere, pe care le identifica deja Sir Isaac Newton într-o epistolă către John Locke! Rusia şi America se luptă subtil pentru aceste simboluri imperiale care ne aparţin ! Este vorba despre sintagma-sigiliu Nova Roma de la 381 AD (Sir Isaac Newton o identifica la 380 AD). ‘Cântăm “Deşteaptă-te, române” / Şi se trezesc din somn străinii’, scria Ion Diordiev (Gheorghiu), un poet transnistrean. Cam acesta este adevărul. Istoricii oficiali români dorm când este vorba despre identificarea şi apărarea intereselor noastre prin discurs.+

 75. 77 Marian Nicolae iulie 10, 2013 la 8:26 pm

  @ SLAVU IOAN iulie 10, 2013 la 10:20 am

  Am sa va dau o pilda:

  Un vanator avea doi dulai, unul mai mare si unul mai mic, amandoi mandri nevoie mare si cu inima de otel, gata sa se lupte cu ursul oricand in padure. Amandoi dulaii se bateau de cate ori aveau ocazia, fie pentru o bucata de oa, fie numai asa ca sa treaca vremea…

  Dulaul mic, intr-o zi iese din curtea vanatorului, la vanatoare. Cautand o prada, prinde un fazan, singur in padure.

  Toata zarva vanatorii fazanului il atrage pe urs primul.
  Ursul nemancat se indreapta catre dulaul mic sa-i smulga fazanul din gura. Dulaul mic, supraestimandu-si puterile se lupta cu ursul dar scapa cu o buna chelfaneala, alergand cu coada intre picioare catre casa.

  Pe drum se intalneste cu dulaul mare care vazandu-l cat de jumulit este nu-l mai intreba nimic, ci il insoteste inapoi, luandu-se la tranta cu ursul, ajutat si de dulaul mic.

  Lupta se termina pana la urma prin alungarea ursului inapoi in padure.

  Dulaul mic a scapat cu o buna jumuleala si cu orgoliul bine tavalit.
  Dulaul mare a scapat fara nici o zgarietura. dar i se facu foame.

  Dulaul mic se duse atunci la lastarisul unde ascunsese fazanul in vartejul bataliei cu ursul si-l imparti cu dulaul mare.

  Morala?

  Doi dulai se pot bate o viata intreaga intre ei, uneori doar de amorul artei, dar atunci cand vad ursul fac front comun si-l bat pe urs, chiar si la el acasa, daca trebuie….

 76. 78 Marian Nicolae iulie 10, 2013 la 9:21 pm

  Relaţiile bilaterale ruso-române trebuie urgent refăcute
  россия румыния россия флаги

  de Marian Rădulescu
  http://romanian.ruvr.ru/2013_07_10/Relatiile-bilaterale-ruso-romane-trebuie-urgent-refacute-7477/

  Cititorul nostru, domnul Marian Rădulescu, ne-a expus punctul dumnealui de vedere în legătură cu relaţiile ruso-române.

  Vizita ministrului român de Externe, Titus Corlăţean, la Moscova şi întâlnirea cu omologul rus, Serghei Lavrov, este un prim pas făcut în direcţia reîncălzirii relaţiilor dintre Rusia şi România. Unul mic, ce-i drept,dar important. Odată fiindcă primul pas da curajul oricărui început de drum, apoi acest prim pas s-a materializat prin semnarea unui acord privind înfiinţarea Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură la Bucureşti şi Centrului Institutului Cultural Român la Moscova. De asemenea, a fost întocmit programul de cooperare în domeniul culturii, învăţământului, mass-media, sportului, tineretului şi turismului, precum şi programul de consultări între ministerele de Externe ale celor doua ţări pe anii 2013-2014.

  Referirea ministrului Serghei Lavrov la existenta de 10 ani a Tratatului privind relaţiile de prietenie şi cooperare, precum şi exprimarea deschiderii faţă de dezvoltarea relaţiilor bilaterale ruso-române arată cât se poate de clar că România are cale liberă pentru a trece neîntârziat la înfăptuirea acestui obiectiv.

  De ce neîntârziat? Înainte de toate, trebuie întocmit şi semnat de urgenţă un acord economic între Rusia şi România. Ambele ţări sunt interesate; România depinde vital de reconectarea la piaţa spaţiului CSI şi BRICS, pentru a putea reporni economia greu încercată prin experimentele distructive de sorginte occidentală, precum şi de accesul la resursele energetice ruseşti, iar Rusia este interesată de mărfuri româneşti, ca: mobilă, încălţăminte, confecţii, utilaj chimic şi petrolier, multe alte mărfuri care în timpul existenţei pieţei CAER erau căutate şi apreciate în spaţiul ex-sovietic.

  Pentru a fi pe înţelesul tuturor, spun aşa: în Rusia este o piaţă enormă, unde România a avut acces pana în 1990. După 1990, nu ruşii i-au alungat pe români de pe acea piaţă,ci românii au plecat de bunăvoie, mânaţi de dorinţa de „a intra” în Occident.

  S-a văzut ce ne-a adus Occidentul: distrugerea economiei şi şomaj în masă. Mai mult, ruşii ne-au curtat insistent, solicitând reluarea schimburilor economice, livrarea mărfurilor româneşti de care aveau nevoie. Din 1990 încoace, toţi ambasadorii ruşi acreditaţi la Bucureşti au solicitat asta în public, prin intermediul TVR. Aşadar: există în Est o piaţă care are nevoie de mobilă, încălţăminte, confecţii, utilaj chimic şi petrolier, precum şi alte produse, toate româneşti. Trebuie să reintrăm pe această piaţă, să obţinem comenzi şi contracte, mai ales pe termen lung, după care să repornim fabricile existente, construim altele noi dacă trebuie, producem şi vindem!

  Astfel se vor crea noi locuri de muncă şi economia se poate relansa! Pentru cine nu crede, reamintesc că există deja nişte colaborări economice cu Rusia, exemplul cel mai elocvent fiind dat de Simex Grup, o firmă transilvană producătoare de mobilă. Aceasta, dând dovadă de pragmatism şi multă voinţă, şi-a asigurat prezenţa continuă în spaţiul ex-sovietic, realizând o cifră de afaceri în continuă creştere. Oricine parcurge cu atenţie acest link: http://powerpolitics.ro/produsele-romanesti-ar-putea-recuceri-piata-estica-fara-eforturi-sisifice-considera-gabriel-lavrincik-director-de-comert-exterior-al-grupului-simex/ îşi dă seama cât de important este „sa ţii cu dinţii „de o piaţă mare, prea puţin afectată de criza economică. Iar declaraţiile d-lui Gabriel Lavrincik, director vânzări-export al Simex Grup, ne arată cum elementul esenţial-cel economic, bazat pe cerere şi ofertă-constituie temelia bunelor relaţii bilaterale între România şi Rusia. Nu propaganda politică, nu naţionalismul găunos, de paradă, nu frustrarea pe temele Basarabia 1812 si pactul Molotov-Ribbentrop. Toate astea nu asigură locuri de muncă, banii necesari pentru traiul zilnic, gaze la robinetul din bucătărie sau la centralele termice individuale, într-un cuvânt, traiul decent!

  Referitor la problema Republicii Moldova: în loc să adoptăm bine-cunoscuta abordare tipică regimului Băsescu, generatoare de tensiuni cu Moscova, n-ar fi mai bine să realizam nişte schimburi economice cu „fraţii de peste Prut”? De exemplu, să cumpărăm de la ei produsele mult căutate: vinuri, coniac, sucuri, compoturi, conserve, etc. prin contracte ferme? Prin acest real ajutor dat economiei lor putem dovedi că ţinem la ei! Iar dezvoltarea unor intense relaţii economice moldo-române tot o unire se cheamă! Una care aduce foloase şi nu mai supără pe nimeni, cu excepţia „granzilor” UE, care ar fi astfel lipsiţi de sursa de sclavi!

  Iar celelalte probleme, legate de apartenenţa României la structurile NATO şi mai ales de scutul antirachetă, pot fi soluţionate prin negocieri între specialişti.

  Poate se va întâmpla ca americanii să nu mai fie interesaţi de instalarea acestuia la Deveselu şi atunci problema se stinge de la sine! Este doar o speranţă nutrită de românii obişnuiţi, care nu-şi doresc nicidecum un asemenea element ce ne poate transforma în ţinte vii!
  ––––––––––––––––––––––––––––––
  În concluzie, trebuie făcuţi toţi paşii necesari pentru relansarea relaţiilor bilaterale cu Federaţia Rusă!

  Cât mai urgent cu putinţă!
  –––––––––––––––––––––––––––––

 77. 79 SLAVU IOAN iulie 10, 2013 la 11:15 pm

  @Marian Nicolae iulie 10, 2013 la 8:26 pm

  Şi ce se fac cei doi dulăii, când au de a face cu doi urşi (unul roşu şi altul albastru)!?
  Probabil … vor apela la vânător!! 😉

 78. 80 blogideologic iulie 11, 2013 la 6:48 am

  @ Marian Nicolae
  “Parabola” cu dulăul mic, cu dulăul mare, şi cu ursul este de-a dreptul stupidă. Încearcă să vii cu nişte comentarii mai inteligente, aici, pe blogul AN. „Ajutorul rusesc” a fost demonstrat în istoria post-decembristă de atacul laş ordonat de către infamul general Lebed (pe care actorul francez Alain Delon îl considera un „prieten personal”) trupelor Armatei a 14-a asupra tinerilor combatanţi voluntari moldoveni care încercau să îşi apere patria de la secesiunea transnistreană (în treacăt fie spus, n-a fost discutat niciodată la noi rolul foarte dubios jucat de seniorul Corneliu Coposu în declanşarea secesiunii transnistrene, mă văd pe mine în ciudata postură de apărător al românismului autentic al lui Ion Iliescu, opus anti- românismului construit doar printr-o „judecată de valoare” extrem de precară a seniorului Corneliu Coposu). Şi, @ Marian Nicolae, n-ai comentat chiar nimic despre “cooperarea rusească” în asaltul capitalist 101 “reiderstvo” efectuat de Mechel precum şi de gestionarii muscali de la Russkii Alro.

 79. 81 Marian Nicolae iulie 11, 2013 la 12:35 pm

  @ blogideologic iulie 11, 2013 la 6:48 am

  Imi cer scuze, dar din cand in cand o mai comit si eu……..

  Mea culpa.

  In legatura cu cooperarea ruseasca, legata de Mechel si Russki Alro, prefer sa nu ma pronunt acum, lucrurile sunt deja destul de complicate……pentru noi, din pacate…..

 80. 82 Marian Nicolae iulie 11, 2013 la 12:36 pm

  @ SLAVU IOAN iulie 10, 2013 la 11:15 pm

  La vanatori sau la sniperi…cum le zice mai nou……

 81. 83 Karakas iulie 12, 2013 la 1:08 am

  As vrea sa-l felicit pe Titus Corlatean pe calea asta (alta nu am!) pentru turneele sale diplomatice in Rusia si Corea de Sud. Desi presa romana tace, Titus arata ca are stofa de diplomat de inalta clasa. Ar trebui sa ne mindrim cu asa un roman la cirma MAE. Se vede diferenta de multe clase intre el si alti fosti ministri de externe…


 1. 1 10 ani de la semnarea Tratatului de baza dintre Romania si Rusia | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe iulie 7, 2013 la 12:36 pm
 2. 2 O nelamurire… « Motanul Incaltat Trackback pe iulie 7, 2013 la 11:44 pm
 3. 3 Lucian Blaga, de două ori sărbătorit în 2013 | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe iulie 8, 2013 la 9:37 am
 4. 4 Nu trebuie sa ne temem sa avem relatii de prietenie, relatii economice, culturale si politice cu China. China este un mare si devotat prieten al Romaniei | Hai ca se poate! Trackback pe iulie 8, 2013 la 2:41 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: