Cârmaciul şi nava Nabucco

Acesta este titlul editorialului meu de astazi din Jurnalul National pe care il puteti citi aici.

După anunţul referitor la “scufundarea”, în Marea Caspică, a navei Nabucco, mă aşteptam ca Traian Băsescu să tacă vreo două luni. Evident, nu mă aşteptam să recunoască falimentul abordării sale autiste sau fanatismul unei acţiuni ce a lăsat România în ofsaid, ocolită, practic, de toate traseele energetice. Totuşi…

Ceea ce este cu adevărat penibil este faptul că România lui Băsescu a rămas să apere singură o cauză pe care o părăsiseră, pe rând, toţi. În final, atitudinea sa antirusească a izolat România în ceea ce priveşte toate sursele de gaze din spaţiul fostei Uniuni Sovietice, cu implicaţii pentru funcţionarea viitoare a industriei româneşti.

Opţiunea consorţiului care realizează exploatarea gazeiferă de la Sah Deniz pentru gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TAP), ca rută de export către Europa, în defavoarea traseului Nabucco ­ la care era parte şi România ­ reprezintă un grav eşec pentru orientarea politicii externe a regimului Băsescu şi arată fragilitatea şi lipsa de consistenţă a contactelor personale ale actualului preşedinte al României.

Istoria va consemna doar declaraţiile sale grandilocvente, pe această tema, începând din 2006, declaraţii cum ar fi: “România rămăsese singura ţară europeană care nu abandonase proiectul în favoarea South Stream-ului” sau “Opţiunea MEA (pentru Nabucco ­ subl.n.) a fost cea de pe drumul mai greu dar s-a dovedit a fi corectă”, precum şi vizitele sale repetate în Azerbaidjan sau Turkmenistan (pentru consolidarea drumului spre VEST), vizite care nu au dus la nici un rezultat pentru România.

Evident că afirmaţia preşedintelui Barroso, conform căreia, prin faptul că a fost ales traseul TAP şi nu traseul Nabucco, “nu a pierdut nimeni” este cinică. În realitate, România, care mizase ­ prin Traian Băsescu ­ exclusiv pe acest traseu pentru a obţine gaze mai ieftine, rămâne doar cu obligaţia “liberalizării” preţului la gaze, fiind sacrificată în numele intereselor altor ţări membre ale UE şi nu numai.

Anunţul “glorios” al lui Băsescu, conform căruia “am informat Consiliul că România îşi va redefini politica energetică după eşecul Nabucco”, ca formă de “retaliere”, probabil că a zguduit de teamă pereţii de la Bruxelles. S-ar putea însă ca unii să se întrebe dacă nu cumva ar putea fi vorba de o expresie a senilităţii neputincioase… Alţii s-ar putea întreba însă dacă nu e vorba, mai curând, de un “blat” care să oblige România să devină prizoniera proiectului gazelor de şist.

P.S. A fost înduioşătoare încercarea unor reprezentanţi ai PDL de a arunca “pisica moartă” a acestui naufragiu în curtea USL.

92 Responses to “Cârmaciul şi nava Nabucco”


 1. 1 ZeV iulie 3, 2013 la 12:11 pm

  Induioasator ?
  E foarte trist, pentru ca asta dovedeste ca PDL si dreapta, in general, nu are nimic de oferit romanilor ca alternativa politica viabila, in afara de a pune contre actualei puteri in dispret visceral fata de poporul roman suveran.
  Acesti oameni vopsiti de dreapta, nu fac altceva decat sa compromita, in fiecare zi, sansele dreptei de a cristaliza o ideologie reala, credibila si nationala in interesul majoritatii romanilor.
  Pacat, USL are nevoie, el insusi, de opozitia adevarata, adica, un aconstructiva care sa doreasca a promova idei si proiecte mai bune decat ale actualei puteri. Dar, de unde proiecte, daca Boc n+i primea toate mutarile in plic ?
  Pe baza nefastelor experiente si experimente basiste, Consiliul Legislativ ne atrage atentia ca Basescu este ,,sef al statului” si ,,parte a Executivului”. Ma intreb daca distinsii domni bine infipti in scaune de clica basisto-macovista au citit Constitutia Romaniei, sau au incurcat-o cu proiectul de revizuire initiat de Basescu la propunerea guvernului Boc. 😉
  Eu inteleg obesia basescului de a fi si executiv si sef, rezultand implicit ca premierul este sub-sef al statului.
  Dar sa ne fereasca Cel de Sus de perspectiva ca premier sa ajunga o femeie cu vederi europene (adica moderniste n.r.) , ca va fi o cearta perpetua pe pozitii, spre satisfactia platonica a jurnalistilor de can-can ai patriei, mari iubitori de adrenalina a altora.
  😉

 2. 2 ZeV iulie 3, 2013 la 12:15 pm

  erata
  PDL si dreapta, in general, nu au nimic de oferit romanilor…
  obsesia basescului
  etc
  scuze

 3. 3 octavpelin iulie 3, 2013 la 12:38 pm

  ESECUL „PROIECTULUI NABUCCO”II APARTINE IN TOTALITATE LUI BASESCU,CARE A TRECUT CU TAVALUGUL PESTE ROMANIA TIMP DE 10 ANI,DISTRUGAND TOT CE S-A CONSTRUIT ,DAR SI OAMENII CARE SUNT CAPABILI. PIRATUL A SCUFUNDAT CORABIA NUMITA „ROMANIA”,ACEASTA ESTE BIRUINTA MAFIEI REGIMULUI PE CARE-L PASTORESTE,TRIST DAR ADEVARAT 😦

 4. 4 Vasile, iulie 3, 2013 la 12:40 pm

  Dl. Nastase,

  Ca idee, in esenta aveti dreptate, dar?

  Politica de mezalianta mizerabila de coabitare ii reitereaya lui Basescu drepturile de jucator .

  Pai anuntul lui Basescu este corect , dar ar fi trebuit sa vina din gura premierului care incovoiat se roaga de cancelarii sa fie bagat in seama.

  Premierul Ponta ar fi trebuit sa ianuleye adeyiunea de lebiraliyare a preturilor folosind acest pretext.

  Adica premierul bulgar poate sa spune Europei , NU in politicile energetice ale tarii si Ponta nu_

  Lamentabil premier ,lamentabil presedinte, lamentabile politici , chiar si in fata Bruxelului care „a zguduit de teamă pereţii de la Bruxelles.”!

  Chestia cu gazele de sist am spuso si eu pe acest blog , ca o mafalda ce sunt,acu o saptamana!

 5. 5 George Ban iulie 3, 2013 la 12:48 pm

  „Senilitate neputincioasa” va face cariera! ASA trebuie tratat individul!

 6. 6 Theodora iulie 3, 2013 la 12:53 pm

  Pentru ca Elena Udrea are nevoie urgent sa isi imbunatateasca imaginea, are nevoie de comapsiunea, simpatia si mai ales de voturile femeilor. In cazul de fata tinta este formata din sotiile inselate si parasite.
  Ai vazut fata ce a patit Elena Udrea, saraca? Sa o insele nemernicul ala cu una mai tanara si mai slaba, o pitipoanca de 26 de ani?
  Dar ai vazut fata ca a fost desteapta si a plecat cu avere multa. Lasa ca asa le trebuie nemernicilor care nu isi apreciaza sotiile. Trebuia sa il lase in fundul gol. Si nemernicul vrea sa isi refaca viata in timp ce “doamna” Udrea este singura si sufera. Isi dorea saraca un copil dar nemernicul ala nu a vrut. Asa “e” barbatii!!! 😀
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/07/03/vom-afla-oare-ca-elena-udrea-a-fost-inselata-de-cocos-nu-m-ar-mira-daca-ar-infia-un-copil/

 7. 8 Radu Humor iulie 3, 2013 la 1:44 pm

  Acest eşec personal al arătării din capul s(t)atului ar fi de ajuns şi suficient pentru o reală suspendare a lui.
  Chiar în vârf de băţ, cum spunea cineva cu gândul evident la altceva (la traistă 😉 ).
  Faptul că românii plătesc cel mai scump gaz din zona aflată la confruntarea dintre uriaşii energetici, doar pentru un hatâr prezidenţial, care se face frate cu dracul doar pentru a-şi realiza obiective personale sau de gaşcă, ar trebui nu numai să-i scoată în stradă, dar să-i aducă şi la Cotroceni, unde odihneşte acest individ, extenuat de toate relele făcute acestui popor !
  Dar mă îndoiesc că actuala guvernare ar avea aşa ceva în plan 🙄
  V-am spus că se vor scufunda împreună !
  Din păcate odată cu ţara :mrgreen:

 8. 9 Adrian B. iulie 3, 2013 la 1:55 pm

  Ar fi interesant de facut o lista cu toate gafele si tintele ratate ale acestui caraghios , numit Traian Basescu ! Din vremea cand era ministru al transporturilor si pana in prezent !

  Mie nu-mi iese din cap o emisiune de-a lui Marius Tuca ( prin 1997-1998 ) cand d-ul Traian Bashescu ne spunea ca ROMANIA NU ARE NEVOIE DE AUTOSTRAZI !!!! Secventa aceea ma bantuieste si acum …

  Dar pana la aia , ia uitati aici !

  http://www.antena3.ro/romania/ioana-basescu-afaceri-de-milioane-cu-fostul-administrator-al-hidroelectrica-219969.html

 9. 10 serbanfl iulie 3, 2013 la 2:50 pm

  @Vasile
  Nu m-ai lămurit de la ce ți se trage cu exprimările de tip ocolito, în loc de ocolit-o sau dato, în loc de dat-o, dar ți să fi prezent, așa, la derută!
  Crezi că dacă amesteci nume și fapte, vei reușii să-l faci Albă ca Zăpada pe băsescu?! Apropos, cum o mai duce sebastian lăzăroiu?

 10. 11 Draghi Puterity iulie 3, 2013 la 3:51 pm

  Alţii s-ar putea întreba însă dacă nu e vorba, mai curând, de un “blat” care să oblige România să devină prizoniera proiectului gazelor de şist.

  Asta mai ales daca luam in calcul ca si „epoca uraniului” (ieftin) e pe sfarsite, dupa cum releva un studiu Elvetian.

  http://www.heise.de/tp/blogs/2/154556

  Oricum, va fi un prizonierat de scurta durata, pentru ca si gazul de sist se termina (mult mai repede decat ii povestesc consilierii americani lui Ponta). La foamea de energie care este si mai ales care va fi, si la vocatia binecunoscuta a Romaniei de a profita de un context favorabil, noi o sa ramanem doar cu deserturi cancerigene, iar altii cu banii. Bani pe care in final tot noi o sa-i luam imprumut cu dobanda de 500% ca sa ne punem panuri fotovoltaice scumpite artificial de taxele „antidumping” ale UE.

 11. 12 Marian Nicolae iulie 3, 2013 la 4:10 pm

  Sa intelegem ca au esuat, atat corabia Nabbuco cat si vajnicul carmaci Basescu……?

  N-ar fi cazul sa cautam vinovatul ????

  Da’ carmaciului i-a facut careva alcool testul?
  Probabil ca n-a consumat nimic.

  Dar daca n-a fost alcoolul de vina ci….blonda????

 12. 13 ZeV iulie 3, 2013 la 4:40 pm

  Theodora
  Doamna Elena Udrea, la cei 27 de ani ai domniei sale, isi doreste, cu siguranta, un copil. Dar, fiind inca frageda ca un boboc de trandafir, a decis sa amane procedura pentru finele unui ciclu electoral de 10 ani, timp in care spera sa prinda macar un mandat prezidential.
  Desigur, asa cum distinsa doamna a declarat (in) public, va candida DOAR daca il va avea pe Victor Ponta drept stang contracandidat.
  Impreuna o vor pune de o competitie acerba corp la corp, la finele careia, este imposibil sa nu ramana ceva palpabil pentru viitorime.
  Evident, acest scenariu este un reflex de imaginatie debordanta a noi ,,Cleo-cincea” a Romaniei (vorba unui amic dement care s-o fi dus prin Afganistan, ca prin virtual dai cu tunul si nu-l gasesti si caruia îi plac doar căruţele cu cinci roti şi mârţoagele cu cinci picioare ).
  😉

 13. 14 Doru Coarna iulie 3, 2013 la 4:45 pm

  Bun, daca v-ati hotarat toti sa-i rupeti salele impreuna, ma fac eu avocat al diavolului… Consortiul cu pricina nu-i nici azer si nici rus, este britanic! Decizia de a ocoli Romania are deci ratiuni pur financiare, deoarece Basescu este pe bune cu Londra, le cumpara fregatele, sustine de la mijloc axa aia celebra a lui, si stie ca pt a vrea unchiul Acela sa te mentina prezident, trebuie sa vrea nepot-su asta… varul, cum se alinta ei…

  Totusi nu-i numai treaba presedintelui, parca avem si noi un minister de externe si niste reprezentanti mai peste tot, si astia tin de guvern… si de seku, of course… asa ca are si musiu Viorel ceva vina acolo…

  Dar chestia este elementara: niciodata nu trebuie mers pe o singura varianta, si mai ales ca aceasta sa se bazeze pe incredere! Romania trebuia sa-si elaboreze si apoi sa-si dezvolte un intreg portifoliu de optiuni, iar apoi sa militeze convenabil… dar trebuie gandire, asta-i partea nasoala.

  Apoi afirmatia ca nimeni nu pierde nimic este adevarata, retineti ca acel consortiu vrea, in ultima instanta, sa vanda nu sa stocheze… iar daca astora le iese cu gazele de sist, au cam pierdut un client! Mai ales ca este vorba despre un client extrem de imbecil, care plateste si triplu gazele din import, in timp ce si le vinde pe ale lui, de fapt le preda, pe nimic… Pt un asemenea client, britanicii vor plange!

  Dar marea observatie este aceasta: lui Basescu nu-i iese absolut nimic, inca de cand am auzit noi de el si de cand evolueaza pe scena mare a politicii, lui ii ies insa, intotdeauna, combinatiile electorale! Cu alte cuvinte, cata vreme depinde de seku, asa cum este procesul electoral de orice fel, ii ies toate, iar ceea ce nu depinde de seku, cum ar fi vizele romanilor, economia, sau Nabucco, nu…

  Apoi, ca sa lamuresc pana la cap, tara noastra are munti si este zona seismica, parca-i mai bine sa treci cu teava de gaze mai devale, nu?… Mai mult, gazele astea cam ingheata iarna in conducte, iar pe ruta sudica nu trebuie termostatate… Apoi, cat de idiot sa fii ca sa-i pui romanului in mana robinetul de gaze al Europei, ca sa faca precum vecinii ucrainieni? Iar daca la noi se stie ca se perforau conductele si se shutea benzina, tu ce faci, le intinzi si tevi de gaze? Si la final, era vorba doar de tranzit, nu de cumparare la pret preferential… asa ca Basescu are dreptate, nu pierde nimeni, poate doar acel consortiu britanic…

  In sfarsit, haideti sa abandonam discutia cu industria romana, mai bine trecem la bancuri… Industria romana de stat, cata mai e, si cea privata, traiesc doar din ceea ce sug de la buget din taxele si impozitele aberante ale regimului autoopresiv roman, ca sa fie clar! Romanul obisnuit nu simte nimic din existenta, sau lipsa, acestei industrii… iar cu locurile de munca, sa fim seriosi, salariile romanesti nu acopera cosstul pachetului zilnic si al pingelellor, nu mai vorbesc de restul regiei omului muncii… toti angajatii, cu exceptia celor satelizati politic, traiesc din ajutorul familial, parinti, bunici, pensionari sau inca agricultori…

  Eu stiu o chestie: daca zic ca ala-i idiot, sau ticalos, ma intreb intai, nu cumva sunt naibii si eu, poate chiar unul mai mare?

 14. 15 Adrian B. iulie 3, 2013 la 5:18 pm

  Ieri l-am urmarit pe d-ul Geoana , intr-o emisiune la Digi24 , despre scandalul ascultarilor si cazul Edward Snowden .

  Daca nu l-as fi cunoscut pe d-ul Geuana , as fi crezut ca dansul este vreun oficial american sau chiar directorul NSA !!! Cu atata inversunare apara ABUZURILE savarsite de americani !!!

  Dar cunoscandu-l de la TV ( din Jacuzzi-ul d-lui Vantu ! ) , stiind ca este cetatean roman , ca este ditamai senatorul de Dabuleni si ginerele d-nei Margareta Costea , CE CONCLUZIE POT SA TRAG ?

 15. 16 Cris iulie 3, 2013 la 5:21 pm

  Macacul Băsănău are habar de politică externă cum are pisica de informatică.
  Cei care l-au votat nu s-au gândit că principala atribuție a unui președinte e politica externă. Lor le-a fost de-ajuns să știe că insul va împușca oameni asupra cărora planează suspiciuni.
  Partea proastă e că ei și-au făcut un „chef”, dar, de pierdut, am pierdut cu toții din cauză că ei nu au educație democratică și nici nu vor să și-o facă.
  PD-ul (refuz să-l numesc PDL) vorbește ca să nu-l acuze media că tace și nu face opoziție. El consideră că a fi în opoziție înseamnă a te opune la orice.
  Mereu mizează pe memoria scurtă a locuitorilor teritoriului și, uneori, chiar îi iese, fiindcă aceștia țin minte mai degrabă ce-a zis Vica lu Pițurcă acum cinci ani, decât ce a zis Băsănău.

 16. 17 Ghita Bizonu' iulie 3, 2013 la 5:26 pm

  in completare la ce a zis ambasadorul amerlocan

  – ca in urma cu 237 de ani parintii fund dataori nu au zis ca fiecare cetatean american are dreptu si de a fi spionat si obligatia de a-si tine gura de parca ar fi in Uniunea Sovietica..

  – ca Martin Luther King nu a zis ca are visu sa fie supravegheat electronic in fiecare clipa a vietii sale. De fapt era atat de supravegheat incat sunt unele intgrebari referitoare la James Earl Ray .. aidica cum unu cunoscut ca nu prea „performant” (ca infractor) a bantuit nu stiu cat prin Amerlocia fara sa reuseasca sa targa atentia acutoriatilor (gagiu era evadat.) Nu de lata da JER era dintre aia usor de gasit .. adica politia il gasea si fara sa vrea..(politia)

  Ma rog ala Zapedean poa verifica cum e cu prostelile alera cu parintii si cvonstitutia ,,,

  In alta ordine de idei .. RIP ptr Radu Vasile …

 17. 18 blogideologic iulie 3, 2013 la 5:31 pm

  O întâlnire Prima facie cu moneda virtuală Bitcoin de pe Internet, iată legăturile : 1/ Definiţia, foarte matematizată, altfel nu se poate ! pentru Bitcoin http://dealbook.nytimes.com/2013/07/01/for-starters-its-not-a-coin/?hpw&_r=0 2/ Fond investiţional pe bază de Bitcoins http://dealbook.nytimes.com/2013/07/01/first-name-in-the-first-fund-for-bitcoins-winklevoss/?hp&_r=0

 18. 19 Cris iulie 3, 2013 la 5:51 pm

  Să rememorăm enunțurile recente ale „pro-europeanului”, „UE-istului”, „avansatului”, „înaintatului”, „modernistului”, l-am numit pe superbul Băsănău!
  Cum Dumnezeu femeia romă poate să crească cinci copii, iar româncele – nu? (Din această dilemă nu puteți ieși, vorba lui Cațavencu).
  E adevărat că femeia romă nu e manager. (de-aici înțelegem că femeia română ar trebui să se lase de manageriat și să se pună pe făcut copii).
  Nu peste mult timp, romii vor fi mai numeroși decât românii. (aici n-a zis dacă e de bine sau de rău).
  Maternitatea e menirea femeii (adică orice altă ocupație e contra naturii).
  Așadar, Macacul le îndeamnă pe femeile române să-și lase profesiile, funcțiile importante și să facă fiecare cinci copii.
  Așa se face în Europa civilizată? Femeile sunt îndemnate să facă mulți copii, pentru ca numărul musulmanilor să nu depășească populația autohtonă?
  Aș vrea să aud părerea lui Băsănău despre legalizarea căsătoriilor între „poponari” și „găozari”.
  Nici aceste două cuvinte n-au fost auzite de UE-iști?
  Ăia au auz selectiv?

 19. 21 Marian Nicolae iulie 3, 2013 la 6:20 pm

  SUA strâng laţul în jurul suferinzilor de “crize de conştiinţă”
  “Gluma” Assange-Snowden a mers prea departe

  http://www.cotidianul.ro/gluma-assange-snowden-a-mers-prea-departe-217159/

  Eroul-dezertor Edward Snowden își caută azil in 21 de țări, a anuntat WikiLeaks, însă este puțin probabil să găsească un regim care să-l accepte, a sugerat Vladimir Putin, urmat imediat de președintele Venezuelei și cel al Ecuadorului. În decurs de 24 de ore, diplomația americană a reușit să-i închidă aproape orice ieșire fostului angajat NSA.
  O acțiune extrem de eficientă, rapidă și care a știut să atragă sprijinul Moscovei. Rămâne de văzut cât de eficient, rapid și clar va fi răspunsul SUA la solicitările ferme ale aliaților europeni de a explica acțiunile de spionaj ale NSA în Europa.

  La plecarea sa din China, Edward Snowden avea un plan limpede: o escală la Moscova, obținerea unui permis de călătorie ecuadorian, un zbor până în Venezuela și apoi azilul în Ecuador. Alternativa era obținerea azilului în alte 18 state. Totul pare însă să fi picat. Guvernele europene fie au refuzat a priori acordarea azilului, fie au precizat că cererea trebuie depusă de pe teritoriul național, nu de pe un aeroport din Moscova.

  Noul președinte al Venezuelei, Nicolas Maduro, se află într-o vizită de două zile la Moscova, iar ziarul Izvestia concepea un scenariu hollywoodian în care, la plecarea sa spre Caracas, Maduro l-ar putea ’’sustrage’’ pe Snowden de pe aeroportul Șeremetievo.

  Președintele Putin a răspuns sec la această teorie: ’’Cât despre plecarea domnului Snowden cu o delegație oficială, nu știu nimic’’.

  Este puțin probabil, atat timp cât însăși Federația Rusă și-a luat mâna de pe Snowden, după mai multe zile petrecute în zona de tranzit de la Șeremetievo. Cu câteva ore înainte de întâlnirea dintre ministrul de Externe rus Serghei Lavrov cu omologul său american, în Brunei, Putin a declarat: ’’Dacă vrea să plece în altă parte și îl acceptă, e invitatul meu.
  Daca vrea să rămână aici, este o condiție: trebuie să înceteze activitatea sa care dăunează partenerilor noștri americani, oricât de ciudat ar sună asta din gura mea. Pentru că se consideră un activist pentru drepturile omului, se pare că nu vrea să înceteze activitatea lui. Deci trebuie să aleagă spre ce țară se va îndrepta. Ce se va întâmpla, din nefericire nu știu. El nu se vede ca un agent al unui serviciu secret, ci un luptător pentru drepturile omului, un fel de nou dizident, cineva asemănător cu Saharov, la o alta proporție.’’

  Este limpede că între Moscova și Washington au avut loc discuții intense în ultimele zile pentru ca Vladimir Putin să ajungă la o asemenea declarație. Descărcarea informativa a lui Snowden în presa rusă și în culisele serviciilor ruse ar fi presupus un preț mult prea mare pentru Rusia, pare a fi transmis Washingtonul. Pe de altă parte, fostul colonel KGB Vladimir Vladimirovici nu poate aprecia un dezertor, fie el și agent contractual, și nu dorește să prezinte în lumini favorabile un asemenea personaj într-o Rusie în care nu-și doreste, cu siguranță noi Saharov sau societate civilă.

  Având în vedre reacția lui Putin, este putin probabil ca noul președinte de la Caracas să-l primească pe Snowden în Venezuela, cu atât mai puțin să-i ofere servicii de taxi aerian. Venezuela este un picior de pod însemnat al Rusiei în America Latină, iar declarațiile lui Putin trebuie să însemne mult pentru Maduro.

  Acesta s-a spălat pe mâini. ’’Snowden merită protecția lumii’’ (nu a unei anumite țări), a spus Maduro. ’’Are dreptul la protecție pentru că SUA îl persecută…De ce îl persecută? Ce a făcut? A lansat o rachetă și a omorât pe cineva? Nu. El previne războiul’’, a mai spus președintele Venezuelei.

  O atitudine similară cu cea pe care Maduro a avut-o față celebrul terorist Carlos, pe care fostul președinte Hugo Chavez îl numea ’’drag compatriot’’ si căruia i-a promis plata cheltuielilor de judecată în Franța, dar pe care acum Maduro se face ca nu-l cunoaște. Ceva s-a schimbat la Caracas odată cu dispariția lui Chavez.

  Apoi, pe lista acțiunilor urgente ale SUA a mai stat incomodul președinte ecuadorian Rafael Correa. Și atât de eficiente au fost acestea, încât Correa a declarat luni că emiterea unui document de călătorie pe numele lui Snowden pentru ca acesta să plece din China în Rusia a fost o greșeală a țării pe care o conduce. ’’Situația lui Snowden este foarte complicată, dar în acest moment este pe teritoriul rus și deciziile cad în sarcina autorităților ruse’’, a spus Correa.

  Mai mult, președintele care i-a acordat drept de azil lui Julian Assange la consulatul ecuadorian din Londra, a început să se dezică și de fondatorul WikiLeaks. ’’Uitați, Assange este la ambasadă, este prietenul consulului, pe care îl sună la patru dimineața și îi spune că îl vor captura pe Snowden. Consulul e disperat. Atunci i-am spus: Bine, dacă crezi că faci ceea ce trebuie, o sa-ți respect decizia, dar nu poți elibera fără autorizație un document de călătorie ecuadorian. Acesta a fost total invalid și va trebui să acceptăm consecințele’’, a spus nimeni altul decât președintele Ecuadorului, Rafael Correa, pentru The Guardian.

  Președintele Correa a ajuns, după un an de zile în care Assange se află pe teriotoriu ecuadorian la Londra, sa simtă povara internațională și a replicat dur informațiilor lansate de Assange cum că ar fi fost sunat de vicepreședintele SUA, Joe Biden, care a făcut presiuni asupra sa. ’’Deci știe că am fost sunat de Joe Biden? Și a spus că a făcut presiuni asupra mea? Nu aș accepta vreodată un asemenea telefon’’, a spus Correa, citat de AFP.

  Sunt declarațiile unui șef de stat care, până acum câteva zile, era văzut de presa americană drept liderul stângii din America Latină, dupa moartea lui Hugo Chavez. Correa își permite o asemenea retorică antiamericană, nu însă și punerea ei în practică, o dată ce țara sa bogată în petrol este dependentă energetic de companiile americane care exploateaza resursele. Iar dezicerea de Assange și Snowden, cu aruncarea responsabilității in spatele unui simplu consul al țării sale arată cât de slabă este poziția președintelui Correa.

  Devine din ce în ce mai clar că fenomenul inițiat de Bradley Manning și WikiLeaks în urma cu mai bine de doi ani și continuat acum de Edward Snowden își epuizează capitalul de răbdare din partea marilor cancelarii. Fie că au fost rodul crizelor lor de conștiință sau a unor strategii ale puterilor rivale, acțiunile lor de dezvăluire a mecanismelor de spionaj trebuie să se oprească la nivelul actual. Ele și-au atins scopul: lumea știe de pericolul și, pe de altă parte de oportunitățile reprezentate de rețelele de socializare, acordul de liber schimb UE-SUA este văzut acum într-o lumină mai puțin favorabilă Americii, iar China a demonstrat că nu este nici singura și nici cea mai mare putere care își atacă cibernetic rivalii.

  Mai departe jocul devine însă periculos, pe măsură ce un Manning sau Snowden pot răspândi virusul ’’crizei de conștiință’’ printre agenții spionajului marilor puteri, iar lumea apucă să cuoască mai mult

  Călin Marchievici
  ———————————-
  nota Roninjaune:

  Iata cum inca odata zicala:
  Iubesc tradarea dar ii urasc pe…tradatori se dovedeste a fi cat se poate de adevarata……..

 20. 22 Ghita Bizonu' iulie 3, 2013 la 6:33 pm

  Zilili trecute o cestie de 3 surcele ne arata o noua dimensiune a pupincurismului efrenat (efrenat adica desfranat de la Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra? Quam diu etiam furor iste tuus nos eludet? Quem ad finem sese effrenata iactabit audacia?)
  Dinati a fost o reclama ptr margarina Rama. Ce era mai deosebit la ea era faptu vca i9n recloama apararea Nadia Comenci.
  Cestie ce scoase din papuci pe marele deondolog Tu8rcescvu care din grija ptr copii sai minori a descoperit nu stou ce la margarina si cvuprins de o deontologicva manie teleasta a uitata ca eol e non violent si victima a violentei si dce la inaltimea deondologica a steleor de colinel conchidea Vai mama ei de cerşetoare, ce-a ajuns… I-aş da numai zece… şuturi în fund! O nemernică, vinde otrava pe arginţi!”.
  Cestie care a atras unele critici din bransa mediatica (unii averau si niste cestii personale de platit) si plin de curaj si deondologie Porcescu a sters orijinelu intentiei sale ref la fundu Nadiei
  Acum stim noi inima pe care o Becel el .. si iata ca explica de ce se ia de Zana de la Montreal „Înjuraţi-mă, criticaţi-mă, dar n-am să tac! Pentru că am doi copii minori şi pentru că îmi pasă… Şi întreb din nou: a existat o aprobare din partea Şcolii Generale nr.11 pentru acţiunea pe care o vedeţi imortalizată în fotografia de mai jos? Ministerul Educaţiei a fost de acord? Părinţii au fost consultaţi?“ Deci idignarea robertporceasca ar avea un substrat politic- ministerul educatiei …

  Oricum inca o furtuna in paharul mediatic (jurnalistii sunt o specie cam nervicoasa si sandalagioaca. In Franta sec XIX ziaristii erau la fel de duelgii ca si ofiterii) . Perfect normal si anondin – minus ca un neica ninemi se ia de Nadia …

  Insa sa vezi si sa nu crezi : CNA: Spoturile publicitare pentru margarina Rama, interzise de la difuzare pe posturile TV
  Membrii CNA au considerat că aceste spoturi încurajează copiii să mănânce margarină, care nu este un produs sănătos atunci când este consumat în cantităţi mari.
  …………..
  Pe de altă parte, tot în şedinţa de marţi, CNA a decis să amendeze Antena 1 cu 10.000 de lei, din cauză că în emisiunea „Neatza cu Răzvan şi Dani” din 21 iunie a fost făcută promovare la margarina Rama, prezentându-se „beneficiile sandvişului cu grăsimi sănătoase sau cu margarină tartinabilă” care conţine Omega 3 şi Omega 6.

  http://www.mediafax.ro/cultura-media/cna-spoturile-publicitare-pentru-margarina-rama-interzise-de-la-difuzare-pe-posturile-tv-video-11069990

  Insa ofticosul GDSului o zice pe fata : DUPĂ SCANDALUL NADIA COMĂNECI, CNA a decis că spoturile publicitare pentru margarina Rama sunt interzise de la difuzare

  Deci o simpla hara intre mediatici devcine “scandal” cu repercursiuni economice nationale!! Fiindca daca este ceva scadalos este modul in care Turcescu se da viteaz de la distanta (ca daca s-ar apropia destul cat sa ridice picioru io pui pariu pe Nadia!! Nadia in picoare Robert dintai la picioare{le ei ”iarta-ma nasa!”)si apoi la salvare!!) si in modul in care CAN ia apararea lu “colonelu” cel las ….

  Sau dai in mine dai in tine dai in fabrici si uzine!!

  Si asa pupinii care Becel pe prezidel devin ei insisi obecte de cult!!

 21. 23 ZeV iulie 3, 2013 la 6:54 pm

  Doru Coarna
  Stimate coleg, retin:
  ,,Consortiul cu pricina nu-i nici azer si nici rus, este britanic! Decizia de a ocoli Romania are deci ratiuni pur financiare” si,
  ,,asa ca Basescu are dreptate, nu pierde nimeni, poate doar acel consortiu britanic… ”
  COMENTEZ:
  Pai draga coleg, nu inteleg cum vine asta cu ,,ratiunile our financiare” daca decizia antreneaza, de fapt, ,,pierderi financiare” ?
  S-o fi senilizat britanicii in asa hal, dupa exemplul romanilor, unde, vorba lui Basescu, femeile fac politica in loc de progenituri, determinand astfel cresterea mediei nationale de varsta ? Sau au devenit sado-masochisti , precum multi bloggeri autohtoni ?
  😉

 22. 24 Ghita Bizonu' iulie 3, 2013 la 7:03 pm

  Si mai la abjectu lu subjectu ..
  Dupa ce am am ramas cu ochii in soare cantand Va, pensiero, sull’ali dorate daca trece Nabuco p’aicea …nu mai stiu cine zicea ca nu avem un proiect de tara …
  Apoi a iesit si ziaristu ala de la Scanteia Tineretului BNR si a zis ca ne lipseste ,, proectu!!

  Pardon .. noi avem un proect : sa nu avem!!! Sa lasam ca „fortele pietei libere” sa ne pice malaiete in gura da pana atunci sa le lasam sa ne ia din straita ce mai avem (gaze, instalatii industriale numa bune de beutut ca fier vechi, aur, hidrocentrale) ca sa poate nbe vor da si nou ceva DIN CE ESTE AL NOSTRU!!!
  Ma rog a fost si Consensu de la Snagov da ma rog imlica Statu si Statu trebe sa nu se bage ci doar sa bage la baietii destepti ai lu Guitzastein…


  (numa ca in anu 2059 „romani” vor canta in limba engleza gandindu-se la Amerlocia)

 23. 25 Marian Nicolae iulie 3, 2013 la 7:16 pm

  Mediafax
  Oficial SUA: România ar trebui să încheie un nou acord cu FMI !!!!

  http://www.cotidianul.ro/oficial-sua-romania-ar-trebui-sa-incheie-un-nou-acord-cu-fmi-217225/

  Duane Butcher, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, a declarat, intr-un interviu acordat MEDIAFAX, ca acordurile cu FMI sunt importante pentru stabilitatea si predictibilitatea cautate de investitori, iar Romania ar trebui sa incheie un nou acord.

  “Pentru toti investitorii, incluzandu-i si pe cei americani, stabilitatea si predictibilitatea sunt vitale. Acordurile cu FMI sunt importante pentru realizarea nivelului de stabilitate si predictibilitate pe care le cauta investitorii. Si de aceea credem ca un nou acord ar trebui probabil incheiat”, a afirmat Butcher, intrebat daca Romania ar trebui sa incheie un nou acord si ce obiective ar trebui acesta sa contina.

  Întrebat despre acordul incheiat recent intre Guvern si Bechtel, el a refuzat sa comenteze……………….

  El a adaugat ca firmele americane, desi sunt interesate de avantajele oferite de mediul economic din Romania, vorbesc constant despre ingrijorarile lor referitoare la predictibilitatea, transparenta si stabilitatea economiei romanesti.

  “Cele mai multe companii americane au o experienta pozitiva in Romania. Vin aici si reusesc sa scoata profit. Gasesc aici o forta de munca foarte buna, avantaje geografice, dar in acelasi timp auzim in mod constant de la firmele americane despre ingrijorarile lor privind predictibilitatea, transparenta, stabilitatea. Au nevoie sa stie cat mai bine la ce sa se astepte. Si cred ca increderea investitorilor deja prezenti si a celor care ar putea veni ar putea fi sporita de un angajament foarte clar pentru continuarea reformelor, pentru lupta anticoruptie, pentru a face economia cat mai predictibila posibil. Trebuie sa vedem ca atunci cand o promisiune este facuta unui investitor, aceasta este si respectata si incercam sa ne asiguram ca Romania este cat mai predictibila si transparenta posibil”, a spus oficialul american.

  Interviul integral, pe MEDIAFAX.

 24. 28 Ireene Nicolaescu iulie 3, 2013 la 7:22 pm

  Cu un carmaci asemenea lui Basescu Nabucco nu putea decat ESUA! Mai cred inca indestinul acestei natii care pare blestemata!

  …..Unde esti tu Tepes Doamnea???? Ca sa pui mana pe ei ?

 25. 31 Marian Nicolae iulie 3, 2013 la 7:43 pm

  Fenechiu pune cruce pe spitalele CFR

  Postat la: 03.07.2013 – 16:07 | Scris de: Ion Teleanu
  http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/fenechiu-pune-cruce-pe-spitalele-cfr-97362

  Ministerul Transporturilor a jucat alba-neagra, în Camera Deputaţilor, cu spitalele CFR care urmau să fie transferate la Ministerul Sănătăţii

  • Din dispoziţia ministrului Relu Fenechiu, secretarul de stat Septimiu Buzaşu a solicitat Camerei Deputaţilor amânarea dezbaterilor până la toamnă pentru a analiza amănunţit cele două amendamente propuse chiar de Ministerul Transporturilor

  • La ora actuală, activitatea unităţilor medicale şi psihologice agreate de Ministerul Transporturilor este paralizată, iar examinarea medicală şi psihologică a personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor se face haotic.

  Trecerea spitalelor CFR la Ministerul Sănătăţii a intrat în impas din cauza Ministerului Transporturilor, care a cerut Camerei Deputaţilor amânarea acestui transfer până la toamnă. Motivul este unul de cascadorii râsului: Ministerul Transporturilor a cerut timp ca să studieze mai atent cele două amendamente depuse chiar de instituţia condusă de Relu Fenechiu.

  La începutul acestui an, Guvernul a emis Ordonanţa de urgenţă nr.8/2013, privind examinarea medicală şi psihologică a personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor şi reorganizarea reţelei sanitare proprii a Ministerului Transporturilor.

  Practic, prin această ordonanţă, toate spitalele CFR, cu excepţia a două unități aflate în Bucureşti, au fost transferate din subordinea Ministerul Transporturilor la Ministerului Sănătăţii. Totodată, ordonanţa a vizat şi desfiinţarea Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, precum şi preluarea activităţii acesteia de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, respectiv de Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti sau de către casele de asigurări de sănătate judeţene, după caz. În acelaşi timp, s-au modificat şi condiţiile de examinare medicală şi psihologică a personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor.

  Transfer şi desfiinţarea

  Astfel, 13 spitale CFR aflate în mai multe oraşe din ţară au trecut în ograda Ministerului Sănătăţii şi doar două- Spitalul nr.2 CFR şi Witting din Capitală au rămas la Ministerul Transporturilor.

  Haos la examinarea medicală şi psihologică

  Prin această ordonanţă, însă, s-a creat haos şi în ceea ce priveşte activitatea unităţilor specializate medicale şi/sau psihologice agreate de Ministerul Transporturilor privind examinarea medicală şi psihologică a personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor. Până la emiterea acestei ordonanţe, în evidenţele Ministerului Transporturilor figurau agreate 515 unităţi psihologice şi 93 de unităţi medicale.

  Potrivit legislaţiei în vigoare, aceste unităţi medicale şi psihologice trebuiau reautorizate, din trei în trei ani, de Ministerul Transporturilor, dar prin transferarea spitalelor CFR la Ministerul Sănătăţii s-a creat o bulibăşeală de nedescris. Procesul de agreere al acestor unităţi este efectiv blocat, iar examinarea medicală şi psihologică a personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor se face în virtutea inerţiei, din cauza vidului legislativ.

  Aviz favorabil la Senat

  Imediat după emiterea acestei ordonanţe au demarat procedurile legislative pentru a deveni lege, iar proiectul de lege a fost adoptat de Senat în şedinţa din 25 martie 2013.

  Ulterior, Comisia juridică, cea pentru buget, precum şi cea pentru muncă din Camera Deputaţilor au avizat favorabil proiectul de lege. Astfel, proiectul a ajuns la Comisia pentru industrii, care a întocmit un raport preliminar de adoptare, cu amendamente, iar Ministerul Sănătăţii propune modificarea a trei articole din proiectul de lege. Până aici procesul legislativ de avizare a decurs normal şi, ca atare, proiectul de lege a ajuns în dezbatere, pe 26 iunie 2013, la Comisia de sănătate Camerei Deputaţilor. Avizul pozitiv al acestei comisii însemna, practic, că proiectul de lege urma să primească imediat votul final în plenul Camerei Deputaţilor.

  Surpriza venită pe telefonul scurt

  Dar la începerea dezbaterilor din Comisia de sănătate a apărut surpriza. Preşedintele Comisiei de sănătate, Rodica Nassar, a anunţat că Ministerul Transporturilor a depus două amendamente privind examinarea medicală şi psihologică a personalului cu atribuţii în siguranţă transporturilor şi, ca atare, trebuie dezbătute. Însă, secretarul de stat al Ministerului Transporturilor, Septimiu Buzaşu, după un telefon primit de la cabinetul ministrului Relu Fenechiu, a solicitat amânarea dezbaterilor asupra proiectului de lege până în sesiunea următoare, astfel „încât Ministerul Transporturilor să beneficieze de timpul necesar pentru a urmări dacă textul ordonanţei este corect şi dacă amendamentele depuse mai sunt necesare”. Adică, Ministerul Transportuilor vrea să analize, până la sesiunea parlamentară din toamnă, amendamentele pe care chiar ministerul condus de Relu Fenechiu le-a propus. Incredibil, dar adevărat, cum Ministerul Transporturilor se joacă alba-neagra cu spitalele CFR, dar şi cu activitatea de examinare medicală şi psihologică a personalului cu atribuţii în siguranţa transporturilor. Practic, proiectul de lege privind transferul spitalelor CFR la Ministerul Sănătăţii se amână până la toamnă, când va fi analizată şi propunerea deputatului PDL de Iaşi, Petre Movilă, ca Ministerul Transporturilor să păstreze patru spitale în această reţea sanitară.

  Ion TELEANU

 26. 32 dorian65 iulie 3, 2013 la 7:48 pm

  Nici nu ma asteptam sa se aprobe proiectul Nabuco.
  Romania are mari probleme finaciare si politice si cine,ma rog ,ar risca constructia unui gazoduc pe teritoriul Romaniei ?Au experienta Ukrainei nu le mai trebuie o noua experienta.

 27. 33 Luminita Arhire iulie 3, 2013 la 8:02 pm

  Am avut neplacuta surpriza sa prind in dimineata aceasta un fragment de dialog intre Maria Coman si Dan Constantin , la ANTENA 3 , dialog despre ultimele penibile intamplari ale examenului de bacalaureat ; si spun „neplacuta surpriza ” pentru ca Dan Constantin , o persoana echilibrata si rationala mai totdeauna , minimaliza de aceasta data spaguiala de la Bolintineanu cu motivatii de tipul : „nu-i chiar asa grav … pana la urma au fost eliminati DOAR vreo cativa elevi … in definitiv Bacalaureatul nu mai constituie o miza pentru viitor…etc,etc … ”. Eu cred ca, dimpotriva , diversele spagi date pentru feluritele examene CONSTITUIE O PROBLEMA LA FEL DE GRAVA PENTRU SOCIETATE pe cat de grav AR FI UN CANCER IN STARE TERMINALA pentru o persoana oarecare . Rodul grotesc al acestei practici , devenita aproape regula , este lungimea de nesuportat a unor CV –uri de politicieni , functionari publici sau oameni de afaceri , cu zeci de cursuri absolvite , cu masterate cel putin exotice ( daca ii asculti in ce hal se impiedica in cuvinte ) cu doctorate pe banda rulanta ; TOTUL SE CUMPARA …. Plata pentru aceasta degringolada se vede dupa 10 , dupa 20 de ani … Se cumpara de la locul intr-o clasa primara „ mai de soi ” , pana la teza de doctorat ; se cumpara examenele , se cumpara diplomele, se cumpara certificatele de absolvire , se cumpara viitorul…
  O astfel de istorie educationala cumparata , deci trucata , amputeaza insa brutal perspectiva celor – din ce in ce mai putini , din pacate – care cred ca se poate reusi si in mod onest .
  Crin Antonescu a avut la un moment dat un semnal de incurajare pentru cei care au speranta de a urca totusi fara proptele , fara inselatorie si fara frauda , folosindu-se pe sine ca exemplu . Cunosc bine biografia dramatica a lui Crin Antonescu ; un altul , in locul lui , ar fi ajuns un personaj pierdut in mod tragic . Nu si el , insa ; inteligent si bine educat , el si-a rescris cu incapatanare propria biografie .Si a reusit – cel putin pana acum …
  Daca se va incuraja insa in continuare impostura din scoli , licee si universitati , mi-e teama ca in curand exemplul de mai sus va ramane trista exceptie care verifica regula …

 28. 34 Motanul Incaltat iulie 3, 2013 la 8:59 pm

  Domnule Nastase,
  Eu va inteleg, dar nu cred ca ar trebui sa ne pripim cu concluzia ca pozitia lui Basescu referitoare la Nabucco si atitudinea sa antiruseasca ar fi fost gresite.
  In ceea ce ne priveste, exista o conducta ce vine din Rusia si trece prin Romania. Cota de gaz natural rusesc in consumul Romaniei era la nivelul anului 2007 de 27%, fata de Bulgaria unde era de 92%, Grecia – 76%, Ungaria – 60%, Serbia si Muntenegru – 87%. In asemenea conditii de ce ar fi trebuit accentuata dependenta Romaniei de gazul rusesc? Pentru ca acest lucru ar fi putut sa insemne si conditii politice pe care Moscova ar fi putut sa ni le impuna. Si atunci de ce? Numai pentru ca Rusia sa aiba „the first say” in Romania? Cui ar fi folosit lucrul acesta daca nu numai Rusiei? E clar ca numai Rusiei ar fi folosit, nu Romaniei. Cu atat mai mult cu cat Kremlinul are interesul de a mentine in sfera ei de influenta Republica Moldova, sustinand din umbra un regim ilegal in Transnistria, cu ajutorul Armatei a XIV-a, si facandu-se partasa la o ilegalitate. Rusia cauta sa tina departe Romania de Republica Moldova, sa tina Republica Moldova cat mai departe de UE. Pe de alta parte Putin si-a exprimat dezacordul cu faptul ca Romania este membra NATO.

  Acest proiect, impreuna cu celelalte Nord Stream, Blue Stream, servesc in primul rand si aproape exclusiv Rusiei intrucat gigantul Gazprom – companie ruseasca, controlata de Guvernul de la Moscova – este, in fapt, un gigantic monopol, ce practica preturi de monopol, intr-un mod preferential, pe criterii politice (lucru ce este o alta ilegalitate, intretinuta, de data asta, din pacate, de UE)! O alternativa la gazul rusesc prin acest proiect Nabucco e un lucru absolut necesar si de bun simt. Daca sustii asa ceva – proiectul Nabucco – e o absurditate ca sa fi catalogat antirus. Pentru ca pur si simplu sustii un lucru necesar intr-o economie de piata – alternativa si libertatea de a alege. Or, rusii tocmai lucrul asta nu-l inteleg si din aceasta cauza nu pot fi parteneri pentru UE, daca nu adera la valoriile UE. Or, ei doresc sa se impuna in Europa prin acest gigant de stat: Gazprom, sa faca Europa tot mai dependenta de resursele din Rusia si, in felul acesta, sa ajunga un factor de decizie in Europa peste PE, peste Comisia Europeana, sa treaca peste orice organism legal, democratic, de decizie din UE si sa se impuna ei fara nicio lege. Or, lucrul asta, ce vor sa-l faca rusii, se numeste faradelege. Si in orice caz nu e in favoarea Romaniei.

 29. 35 Poligraf iulie 3, 2013 la 9:34 pm

  Cred ca titlu cel mai potrivit ar fi: Carmaciul si toata flota.

 30. 36 Radu Drimba iulie 3, 2013 la 9:41 pm

  Esecul Romaniei ref. proiectul Nabuco este rezultatul politicii trombonisto-inconstiente B-B, dar si marsaviei basesciene datorate…(pardon!) curului in mai multre luntre (oricare ,alta decat cea ruseasca- greseala fatala , basescule!). Iar apogeul nesimtirii- chestia cu asa-zisa „pubertate” politica a…coabitatorului sau… Jegos, ca de obicei, matelotul!

 31. 37 Centru iulie 3, 2013 la 9:43 pm

  Ce a construit vreodata Basescu ? A distrus tot ce s- a apropiat de el . Relatia cu Franta , autostrada Transilvania , Schengen , dezvoltarea sovinismului extrem in secuime , incurajat de el , a antiromanismului in Basarabia ( se naste azi o identitate moldava , nu romana ) etc etc . Pana si propria putere , guvernul Boc , si l-a distrus , las , crezand ca va apare curat , in februarie 2012 … Din guvernul acela , o regret azi pe Boagiu , comparand-o cu altii care din mai 2012 nu au deschis un santier de un metru de autostrada ….

 32. 38 Marian Nicolae iulie 3, 2013 la 9:59 pm

  IsăLeaks Raport
  Statele Unite au declasificat o scrisoare a lui Mugur Isărescu către Banca Federală

  Postat la: 11.07.2012 – 11:08 | Scris de: ZIUA NEWS3
  http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/statele-unite-au-declasificat-o-scrisoare-a-lui-mugur-isarescu-catre-banca-federala-77986

  ZIUAnews vă prezintă o scrisoare primită de la guvernatorul BNR, de Banca Federală • În documentul declasificat de americani, datat, cel mai probabil, la începutul anilor ‘90, Mugur Isărescu își expune intențiile pe termen lung cu privire la România • În planul lui Isărescu, este schițată privatizarea economiei românești • Șeful BNR vorbește despre intențiile sale privind „reformarea sistemului economic și bancar” din România și Europa de Est

  O scrisoare adresată de guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, către conducerea Trezoreriei SUA (Federal Reserve – FED), filiala Kansas, a fost, recent, declasificată. Tonul folosit de guvernatorul BNR în document trădează curtoazia acestuia. Isărescu prezintă starea naţiunii şi a economiei româneşti în perioada post-decembristă, subliniind şi angajamentele pe care guvernatorul BNR și le-a asumat în fața celor de la FED. În document se vorbeşte despre privatizări, despre asistenţa acordată României de FMI şi BM, dar şi despre politicile monetare care vor fi aplicate monedei naţionale. Citind documentul, nu am putut să tragem decât o singură concluzie: această scrisoare este primul înscris care atestă începutul vânzării României către puterile occidentale sau, dacă nu vânzarea, măcar punerea la dispoziţia marilor puteri a economiei româneşti, a politicilor fiscale şi, implicit, a celor sociale. Interesant este faptul că scrisoarea a apărut pe site-ul FED New York, zilele acestea, motivul desecretizării regăsindu-se, credem noi, în prevederile legislaţiei americane.

  ZIUAnews vă prezintă, în exclusivitate, traducerea integrală a scrisorii

  „În primul rând, permiteți-mi mie și domnului Urdea (n.r. – predecesorul lui Mugur Isărescu la conducerea BNR) să mulțumim Federal Reserve Bank of Kansas City pentru această imensă oportunitate. Participarea, de anul trecut, la o conferință internațională în care s-a discutat despre reformele radicale din sistemul economic și bancar din România a fost nu numai peste posibilitățile noastre, ci și peste visurile noastre.

  Subiectul despre care discutăm acum este foarte complex și eu nu pot pretinde să îl tratez în mod comprehensiv. Prefer, în loc, să vă prezint câteva idei personale despre conceptul nostru de convertibilitate.
  În același timp, o să încerc să încep prin reformarea sistemului economic și bancar, nu numai în România, ci, de asemenea, și în statele din Europa de Est. Împărtășim opinia potrivit căreia diferențele economice și situațiile politice din țările din Europa Centrală și de Est necesită abordări diferite. În ceea ce privește situația României, credem că singurul mod efectiv în care s-ar putea face, în mod real, o tranziție de la o economie centralizată la o economie de piață, ar trebui să fie axat pe trei planuri.

  În primul rând, trebuie să dezmembrăm instituțiile centrale de planificare și controlul lor rigid asupra prețurilor, salariilor, precum și asupra altor variabile economice și să punem în locul lor instituțiile de piață potrivite.
  În acest sens, în opinia noastră, este esențială reforma radicală a sistemului bancar.

  În al doilea rând, trebuie să convertim proprietatea (bunurile) și să promovăm sectorul privat. Aici, în opinia noastră, esențial în acest proces este transformarea companiilor de stat. În al treilea rând, trebuie să construim plasa de siguranță în sistemul de asigurări sociale, potrivită pentru mecanismele unei economii de piață.

  Pentru România, acesta este un punct cu atât mai important, pentru că populația României a suferit prea mult, mai ales în ultima decadă – decada nebuniei – și suntem foarte siguri că orice tranziție de succes către o economie de piață depinde de evitarea producerii de noi suferințe populației din România. În ceea ce privește convertibilitatea, suntem întru totul de acord cu conceptul prezentat de domnul Bergsten și de domnul Williamson, cu privire la modalitatea actuală de convertire și importanța convertirii valutei (circulație monetară) pentru economiile de piață emergente din Europa de Est. Un aspect bun, subliniat de autori, este că planificarea centralizată a fost caracterizată nu doar prin imposibilitatea de a converti moneda, dar și de imposibilitatea de a converti bunurile.

  Ar trebui să adaug că inconvertibilitatea în România a atins un adevărat vârf în ultimii ani ai regimului anterior. Biletele de bancă au devenit din ce în ce mai mult bilete de loterie. Cu noroc și multă răbdare, se presupunea că vor cumpăra ceva bunuri, de multe ori nu chiar pe cele dorite. Abordarea noastră legată de convertibilitate este corelată cu secvențele generale din reformele economică și bancară din România. Prefer abordarea secvențială, în locul celei de „bing bang” sau a celei graduale. Pentru aceasta, trebuie să ținem cont de prioritățile României. România a fost, cu excepția Albaniei, cea din urmă țară din Europa de Est care a mers spre democrație și spre o economie de piață. Am început, în decembrie 1989, cu cel mai centralizat și mai rigid sistem economic și cu o adevărată dictatură. Apoi, am avut o revoluție însângerată, care, din nefericire, a fost urmată de șase luni de vid politic și neliniști sociale.

  Dacă e să privesc partea pozitivă a revoluției din România, am descoperit că dispariția Partidului Comunist, în cea mai fierbinte zi din decembrie, a eliminat toate obstacolele ideologice împotriva cărora am luptat. Există un consens național pentru democrație și pentru o economie de piață. Guvernul nou ales este puternic determinat să acționeze rapid în această direcție.

  Ce am făcut, deja, până în acest moment? Actul de Conversie a întreprinderilor de stat a fost dezbătut și a trecut acum câteva luni prin noul Parlament al României. În concordanță cu acesta, trei sferturi din întreprinderile de stat au devenit companii comerciale, a căror privatizare este dorită în totalitate, de-a lungul unei perioade mai lungi de timp, începând, cel mai probabil, din această toamnă. Ultimul sfert din întreprinderile de stat, dintre care, cele mai multe asigură utilități publice, au devenit companii autonome, deținute de stat. Mai devreme, în martie acest an, alte două legi majore au fost trecute prin Guvernul provizoriu.

  Una a permis și a promovat înființarea unor companii noi, private, iar cealaltă a relaxat, în mod semnificativ, regulile cu privire la investițiile străine în România. Ce ne așteaptă în viitorul apropiat? Construim legi privind reformarea radicală a sistemului bancar românesc – avem asistență de la Banca Mondială și FMI în acest capitol. Sperăm că legea privind reforma sistemului bancar va trece nu mai târziu de sfârșitul acestui an. De asemenea, pregătim proiectul de lege cu privire la plasa de siguranță în sistemul de asigurări. Obținerea convertibilității monezii României este văzută în acest context, al reformei economice interne și al reformei sistemului bancar. Instituțiile specifice și cadrul general legal pentru convertibilitate vor fi create, în principal, prin reforme bancare. În plus, împărtășim opinia domnului Bergsten și pe aceea a domnului Williamson cu privire la faptul că introducerea, deopotrivă, a convertibilității bunurilor și a convertibilității monedei, în mod conexat, este o idee bună. De aceea, eu consider că legea Conversiei întreprinderilor de stat este critică. Abordarea noastră cu privire la convertibilitate, gradualism rapid, este bazată pe licitație de monedă și retenție de conturi.

  Cadrul legal pentru stabilirea retenției conturilor a fost deja fixat prin Actul de Conversie și prin Actul Antreprenorilor Privați. Potrivit acestor legi, companiile românești au voie să rețină 30 la sută din profiturile schimbului internațional iar, din februarie anul viitor, 50 la sută. Probabil că mai avem nevoie de niște calificări tehnice, în acest moment. Ne pregătim pentru cadrul legal pentru schimburile internaționale prin licitație, pe care plănuim să le ținem de două ori pe lună, începând cu luna octombrie a acestui an.

  Companiile românești care au nevoie de valută vor cumpăra de la cei care o au. Rata de schimb la licitație, în opinia noastră, nu va afecta (și vom încerca să nu afecteze) rata oficială de schimb sau alte tranzacții comerciale. Permiteți-mi să detaliez puțin această chestiune, care a fost mult dezbătută de economiștii români și a beneficiat de sfatul FMI.

  În opinia noastră, ambele instrumente au potențial, dacă sunt utilizate corect și temporar, pentru că introduc o marjă mare de liberalizare a schimbului și a sistemului de schimb valutar, pavând drumul spre convertibilitate. Consider că următoarele condiții sunt necesare pentru îndeplinirea acestui scop:

  Pentru conturile curente:

  Să asigurăm un nivel de menținere substanțial, cel puțin 30 la sută sau poate 50 la sută (acesta a fost un punct dezbătut)
  Să fie nediscriminatoriu, să se aplice în mod egal în mai multe domenii ale economiei și
  Să exceptăm de la regulile de licențiere acele importuri care sunt finanțate de retragerile din aceste conturi

  Pentru licitațiile de schimburi străine:

  Să fie considerat un corelativ necesar al conturilor obișnuite, pentru a asigura o alocare mai rațională a schimburilor străine rare
  Să evităm barierele administrative la cerere (de exemplu, prin limitarea persoanelor care pot licita sau sumele care pot fi limitate), evitând, astfel, corupția
  Să limităm diferența dintre rata de schimb oficială și cea de la licitații și
  Să extindăm licitațiile cât de repede se poate, cu misiunea de a le utiliza ca o sursă cheie de informații pentru stabilirea unei rate de schimb unice.

  Desigur, pentru a obține convertibilitatea pentru moneda națională a României, trebuie să continuăm ceea ce deja am început, de la începutul acestui an – aceasta este corectarea supraevaluării substanțiale a monedei naționale. Am fost devalorizați semnificativ o dată și poate vom mai fi în această situație în această toamnă. În același timp, trebuie să stabilim un regim al ratei de schimb valutar potrivit. În opinia mea personală – dezbătută până acum în România – aceasta poate fi făcută prin aranjarea (stabilirea) unui coș de monede, dar vreau să spun, o aranjare (stabilire) foarte flexibilă”.

  Ce este Federal Reserve

  Constituţia americană de la 1787 interzice explicit înfiinţarea unei Bănci Naţionale a Statelor Unite. Dar, la începutul secolului trecut, s-a forţat crearea unei Bănci Centrale numite Federal Reserve (FED), invocându-se stabilitatea economică. Astfel, FED a apărut în urma unei false crize financiare, declanşate de bancherul J. P. Morgan. În 1907, acesta a început să răspândească zvonul că băncile au difficultăţi şi nu vor mai putea face rambursări. S-a creat panică, toată lumea s-a înghesuit să îşi retragă depozitele din bănci, lucru ce a dus la falimente în lanţ (aproape 5.400 de bănci au dispărut atunci). Apoi, Congresul american a demarat o anchetă, pentru a stabili care este cauza acestui dezastru şi cum poate fi el evitat. Comisia însărcinată cu această misiune era condusă de senatorul Nelson Aldrich. Acesta era liderul partidei republicane din Senat, dar şi omul celor mai puternici bancheri americani. Aldrich a propus, ca soluţie „salvatoare”, crearea unei Bănci Centrale care să apere SUA de dezastru.

  În 1910, Federal Reserve Act a fost semnat iniţial, nu de legislatorii americani, aşa cum era firesc, ci de bancheri, în cadrul unei întâlniri secrete, organizate în casa lui J.P. Morgan din Jekyll Island. Apoi, documentul i-a fost dat lui Aldrich, care l-a prezentat Congresului. La început, nu a avut sorţi de izbândă, dar, în 1913, când Woodrow Wilson a devenit preşedinte al SUA, a fost aprobat.

  În schimbul susţinerii financiare şi politice în alegeri, Wilson le promisese bancherilor că, odată ajuns preşedinte, va aproba, fără să clipească, constituirea Federal Reserve. Cu două zile înainte de Crăciun, când o mare parte din membrii Congresului american nu erau prezenţi, Federal Reserve Act a fost transformat în lege, fiind aprobat de Congres şi de preşedintele SUA. Senatorul Louis McFadden spunea, în 1932, în Congresul american: „Prin constituirea Federal Reserve a fost construit un sistem bancar mondial.

  Un superstat controlat de bancherii internaţionali, care acţionează împreună, pentru a transforma lumea în sclavul lor.

  Federal Reserve a uzurpat Guvernul”.

  Bogdan PANȚURU
  Viorica ISPAS
  –––––––––––––
  nota Roninjaune:

  Constitutia SUA din 1787 este buna Statelor Unite, dar Constitutia Romana nu-i buna Romaniei……..

 33. 39 Draghi Puterity iulie 3, 2013 la 10:39 pm

  @Adrian B

  Tu chiar te-ai fi asteptat la altceva de la eternul „plan B” al americanilor pentru Romania (AKA Prostanaku’)?

  Se pare ca disperarea e mare de tot in „comunitatea inteligenta” de cand cu Snowden, desi toti incearca sa se prefaca ca nu ar fi asa. De ex. ministrul de interne a Germaniei a adoptat deja pozitia englezului cand a vazut prima data o girafa ( adica a spus „acest animal nu exista!” :mrgreen:).

  E un moment interesant, pentru ca peste tot un UE ies la iveala lacheii americanilor. Si cred ca vom fi surprinsi sa vedem cine si cati sunt…

 34. 40 Vasile, iulie 4, 2013 la 6:50 am

  Marine,

  Constitutia SUA din fericire nu a fost ingemanarea ideilor esalonului doi!

  Greu la deal nu-i asa marine?

 35. 41 Dezideriu Dudas iulie 4, 2013 la 6:52 am

  @ Ioan Slavu

  Va multumesc pentru „Legile lui Zamolxe”, dar mai ales pentru modul cum ati gestionat comunicarea. Daca ati fi scris Zamolxe inca din comentariu, nu as fi citit nimic…Ma saturasem de cati Decebali, Burebisti, daci, geti, traci… am „vazut” si cate hotii s-au intamplat „pe nevazute”…Imi cer scuze fata de cei care cred in mostenirea culturala si istorica ce trebuie respectata, si eu ma numar printre ei, dar trebuie sa ne delimitam de impostorii care spun intai „poezia” si apoi aplica „proza” cea mai practica pentru ei…Si, pentru claritate si context imediat, trebuie sa precizez ca nu fac nici o aluzie la cineva de pe-aici…Ar fi pacat sa „ cad din lac in put „ in materie de comunicare…

  Chiar daca e un domeniu de care m-am tinut voit deoparte ( probabil nu am „ficat” suficient de permisiv…), nu ii neg deloc importanta. Chiar vin cu o idee care poate ajuta. Chinezii, „au spus Confucius”, oricarui lucru din istoria si cultura lor care i-ar fi putut ajuta. Haideti sa simplificam si noi termenii ! Si mie parca-mi suna mai bine Zamolxe….Mai putin „uzat”… Etimologic si axiologic, in plus, inaltindu-ne spre lumea zeilor…, poate ca in acest fel, noi, romanii, prin ortodoxia noastra, revalorizandu-ne si istoria si cultura in context universal, reusim sa gasim puntea necesara de intelegere dintre ultimele mari tabere religioase intre care au aparut schisme : catolici-protestanti-neoprotestanti. A fost prezentata anterior o idee asemanatoare aplicata la Siria….

 36. 42 Dezideriu Dudas iulie 4, 2013 la 6:53 am

  @ all

  Bătrânul de la hotar şi-a pierdut calul (塞翁失马)
  01.07.2013
  Lily Choo

  Expresia chinezească „Bătrânul de la hotar şi-a pierdut calul” înseamnă: ghinionul uneori se dovedeşte a fi noroc, iar norocul, ghinion.
  Această poveste a fost iniţial consemnată în cartea „Lecţii pentru omenire”, scrisă de către Anshi Liu din timpul Dinastiei Han de Vest (206 î.Hr. – 23 d.Hr.).
  A fost odată un moşneag care trăia la hotarul de nord al Chinei şi se pricepea de minune să crească cai. Era cunoscut drept un vechi crescător de cai.
  Într-o zi, unul dintre cai i-a dispărut. Vecinilor le-a părut rău pentru el şi au venit sa îl consoleze pe bătrân. Însă el, deloc mâhnit, le-a spus vecinilor: „Am pierdut un cal, însă pierderea se va dovedi, poate, a fi un lucru bun.”
  Cu câteva luni mai târziu, calul s-a întors aducând cu sine un alt cal, chiar mai bun decât el. Prinzând de veste, vecinii au venit sa îl felicite pe moşneag pentru câştigul său. Bătrânul crescător de cai a privit iarăşi cu alţi ochi întâmplarea, spunând: „Acest câştig s-ar putea să nu fie cu noroc, se poate schimba în ghinion în cele din urmă.” În chip straniu, a avut dreptate din nou.
  Moşneagul avea un fiu căruia îi plăcea să călărească. Într-o zi, băiatul a pornit călare pe murgul nou dobândit, a căzut de pe cal şi şi-a rupt piciorul. Încă o dată, vecinii s-au dus sa îl compătimească pe părintele tânărului. Moşneagul a răspuns şi de data aceasta cu calm: „Fiul meu şi-a rupt un picior, însă este greu de zis dacă incidentul este unul nefericit.” Vecinii nu i-au putut înţelege vorbele şi au crezut că omul şi-a pierdut minţile.
  La scurt timp după aceea, tuturor flăcăilor li s-a ordonat să plece la război şi mulţi au pierit pe câmpul de luptă. Din moment ce fiul bătrânului avea piciorul rupt, nu a fost trimis pe front, devenind astfel unul dintre supravieţuitorii războiului.
  De abia atunci şi-au dat seama vecinii ce a vrut moşneagul să spună prin cuvintele sale despre noroc şi ghinion. De atunci, ei l-au privit plini de respect pentru înţelepciunea sa.
  Există o raţiune în spatele tuturor lucrurilor. Prin urmare, este greu de ştiut dacă un lucru este bun sau rău doar din aparenţe.
  Expresia „Bătrânul de la hotar şi-a pierdut calul” este folosită pentru a-i consola pe cei care au suferit un necaz. Ghinionul uneori se poate schimba în noroc, iar norocul poate uneori să fie un lucru rău. Această expresie ne îndeamnă să urmăm cursul natural al lucrurilor şi să privim toate câştigurile şi pierderile cu calm. Totodată, ea ne spune că trebuie să nu ne exaltăm pentru ceea ce dobândim şi nici să nu ne întristăm peste măsură pentru ceea ce pierdem.

 37. 43 Vasile, iulie 4, 2013 la 6:58 am

  Serbanfl,

  Sincer dumneata pe cine ai votat in 2004?

  Aud…?

  Cu hulube la urechi poate inhamati si niste substanţă…

  PS.
  Eu am fost un bou fara hulube si l-am votat pe Nastase, mai micule nu te mai da mare!

 38. 44 dlnimeni iulie 4, 2013 la 7:05 am

  Mi se pare un esec major atit al presedintelui cit si al intregului aparat prezidential: consilieri si experti, servicii secrete, executive pro-prezidentiale,…Desigur ca ideea coabitarii plaseaza o parte din esec – imagistic – si asupra executivului prezent. Este un esec al Romaniei – prin presedinte – care rateza inca un proiect industrial si energeti european. Care ar fi fost citeva dintre avantajele unui proiect de acest tip pentru noi? 1. Citeva sute de kilometri de conducta pe teritoriul nostru ar fi insemna o interesanta lucrare industriala aducatoare de locuri de munca si .- de ce nu? – investitie romaneasca. 2. Conform parcticilor, citeva procente din cantitatea de gaz tranzitata ne-ar fi revenit la un cost minim, ca operatori ai tranzitului. 3. Fiind catre jumatatea conductei, ne-am fi putut aproviziona cu gaz la un cost ceva mai mic. 4. Romania ar gi cistigat, global, in importanta strategica. 5. Ca orice lucrare importanta, ar fi venit si alti bani si oportunitati.
  Dealtfel decizia de a adopta drumul TAP este, in mod clar, una strategica: calea Turcia – Grecia – Albania – Italia in loc de Turcia – Bulgaria – Romania – Ungaria – Austria. Sigur ca un expert in chariuni internationale poate comenta mai mult, eu zic doar ca inca odata sunt evitate tarile considerate ai negre ale Europei ( Ungaria o incaseaza si ea acum, ca baltata), este satisfacuta sensibilitatea ruseasca, sunt adusi bani si oportunitati in mediul islamic european, este imbunatatita aprovizionarea energetica nu atit a Frantei, care er fi primit si prin Nabucco, ci a Spaniei si Portugaliei, in particular a aragazului dlui Barroso.
  Teoretic, actionarii consortiului Shah Deniz se vor intilni pentru a decide viitorul lui Nabucco, practic nu cred ca acest viitor va fi important.
  Dincolo de toate acestea, constatam inca o data ca presedintele nu are nici un fel de realizare, pentru Romania, ca presedinte. Si, vazind totala sa lipsa de influenta politica, ne intrebam care o fi fost pretul platit pentru sustinerea personala de care s-a bucurat, din partea, unor oficiali din Europa, in momentele in care era sa fie concediat, de romani, de la Cotroceni.
  Ma gindeam si eu, in timpul citirii articolului, daca nu cumva insuccesul Nabuco lasa tarii noastre(noastre? simpla figura de stil, e doar tara unora, din ce in ce mai straini) doar solutia exploatarii sisturilor bituminoase. Pina ce presedintele va comunica noua strategie pe care cred ca il ajuta altii – din strainatate – sa o conceapa, am senzatia ca realizatorii de evenimente politice de diversiune vor trece la treaba.

 39. 45 dlnimeni iulie 4, 2013 la 7:07 am

  chestiuni, nu chariuni, cu scuze.

 40. 46 ZeV iulie 4, 2013 la 8:13 am

  Luminita Arhire
  Foarte bun comentariul dvs, totusi, dupa parerea mea, ati ales un exemplu nu tocmai potrivit de reusita educationala si profesionala, in persoana distinsului domn Crin Antonescu. Nu contest ca acest personaj politic este onest, stiu ca nu a intreprins nimic in sectorul privat, dar nu sunt convins ca CV-ul domniei sale SCRIS, nu RE-SCRIS (cum spuneti dvs) poate fi asimilat unui model notabil ,de manual. Oricum, datorita onestitatii, este o buna alegere pentru functia de presedinte al Romaniei. Totusi, in calitate de inalt demnitar, nu este bine sa scoti pe gura chiar tot ce-ti trece prin minte, iar ultima perioada a demonstrat ca si domnul Antonescu stie sa respecte un accord de coabitare impus din afara, chiar daca nu l-a semnat el insusi.
  😉

 41. 47 Marian Nicolae iulie 4, 2013 la 8:34 am

  @ Vasile, iulie 4, 2013 la 6:50 am

  Tinand cont ca civilizatia daca o precede cu cateva mii de ani pe cea americana…eu inca mai sper….

 42. 48 Marian Nicolae iulie 4, 2013 la 8:38 am

  @ Dezideriu Dudas iulie 4, 2013 la 6:53 am

  Adevarat este……

 43. 49 ZeV iulie 4, 2013 la 9:34 am

  Motanul Incaltat
  Dvs nu-l intelegeti pe domnul Adrian Nastase, iar eu, cu uimire, nu va mai inteleg pe dvs.

  Stimate coleg, intr-un singur comentariu comiteti, dupa parerea mea, cateva erori monumentale, scuzabile pe un blog de politician frustrat, cum ar fi cel al Andreei Paul, sau al Elenei Udrea, dar, impardonabile pe un blog de elita, asa cum este ,,ograda” domnului Adrian Nastase. Sa vedem despre ce este vorba:
  – ,,atitudinea (sa) antiruseasca” este prin definitie si in mod fundamental gresita, deoarece, orice atitudine anti-buna vecinatate, mai ales fata de o tara care asigura o buna parte din energia Europei, este axiomatic anti-interes national;
  – ,,Acest proiect, impreuna cu celelalte Nord Stream, Blue Stream, servesc in primul rand si aproape exclusiv Rusiei”
  Nu pot sa cred ca va referiti la Nabucco si presupun, desi nu o spuneti explicit, ca v-ati gandit la South Stream.
  Va reamintesc ca domnul Videanu, avand girul domnului Basescu, s-a deplasat la Moscova pentru a negocia direct cu Gazprom includerea Romaniei pe traseul South Stream, in detrimental Bulgariei. La un moment dat, domnul Videanu era foarte incantat afirmand ca rusii ne-au dat sperante.
  😉
  Desigur ca, dupa ce s-a dovedit ca speranta era desarta, raul fiind deja comis de domnul Basescu, strugurii au devenit imediat acri. 😉
  Era evident ca o simpla negociere la nivel ministerial nu poate compensa/anula atitudinile si declaratiile iresponsabile ale unui auto-erijat ,,sef de stat”, probabil cel mai iresponsabil individ care a condus (catre nicaieri) destinele unei natiuni in Europa postbelica.
  – ,,O alternativa la gazul rusesc prin acest proiect Nabucco e un lucru absolut necesar si de bun simt.”
  O fi de ,,bun simt”, dar, in orice caz, s-a dovedit una/unul de ,,rau simt” (politic). 😉
  – ,,Daca sustii asa ceva – proiectul Nabucco – e o absurditate ca sa fi catalogat antirus”
  O fi o absurditate, dar, este o realitate, daca o faci in contextul unei atitudini mai largi si de fond, atirusesti.
  – ,,Pentru ca pur si simplu sustii un lucru necesar intr-o economie de piata – alternativa si libertatea de a alege”
  Asa este, stimate coleg, Romania a ales : gazele de sist. 😉
  Problema e cine le va exploata (DACA exista si sunt exploatabile cu costuri neprohibitive), cat timp vor ajunge , CINE va pastra carnea macra si CINE osemintele cu invelis de osanza olimpiana. 😉
  – ,,Or, rusii tocmai lucrul asta nu-l inteleg si din aceasta cauza nu pot fi parteneri pentru UE, daca nu adera la valoriile UE.”
  Care valori, stimate domn ? Marile puteri cred doar in pragmatism economico-strategic, de aceea, s-a ales praful de Nabucco.
  Desigur, s-au scris mii de pagini cu valori, directive, dispozitii, amendamente, propuneri, masuri, etc., inclusiv, legate de micii romanesti si asomare de porci, dar astea sunt pentru fraierii care inca mai cred ca proiectul european este construit PENTRU cetateanul simpu. Mare iluzie, stimate coleg. De fapt, ESTE pentru cetatean, in masura in care individul isi insuseste fara sa cracneasca si fara sa comenteze hotararile olimpului Bilderberg. Liberatea de exprimare este doar pentru Basescu, caruia, i se permite orice, inclusiv sa trimita femeile la maternitate, regele Mihai sa fie catalogat drept tradator, iar USL sa fie definit drept o gasca de hoti si derbedei care sug sangele poporului si comit ilegalitati pe banda. rulanta. El si numai el, Traian Basescu, si-a dus la indeplinire toate proiectele majore pentru Romania, incepand cu ,,centura de castitate” numita FMI. Avand ,,umbrela” de siguranta a FMI, SUA si UE, orice decizie de vanzare de tara, sau de amputare de venituri, devine perfect legitima, nu-i asa ? Sau orice malformare a Constitutiei, fie ea o erata, sau o aplicare a unei legi constitutionale si valide doar peste un an.
  ,,Nu eu sunt de vina, ci, inaintasii, iar UE si FMI ne cer ca sa ne dea” …..,,avem nevoie de scutul antiracheta, nu ne intereseaza pozitia Moscovei”….etc, etc
  Va place starea Romaniei, in acest moment, stimate domn ? Nici calare, nici pe jos, nici imbracata, nici dezbracata. Am ajuns, datorita unui singur om, suspendati intre spatii, fara prezent si fara viitor.
  Recent, perdantii din PDL cer actualei puteri ,,o strategie energetica” (sic!).
  Tocmai ei, care s-au dovedit lipsiti de viziune si coloana vertebrala, nefacand nimic in aceasta directie. Ne-am pricopsit doar cu hectare de eoliene, care nu genereaza locuri de munca si care au beneficiat de subventii verzi suportate tot de cetateni, precum si de industria consumatoare de energie. Ce-am realizat, domnule Motan ?
  Va spun eu: am facut pulbere un mare r……in ultimii 8 ani de restriste pentru Romania si poporul sau (prea) tolerant.
  ps
  Din informatiile mele, rezulta ca este posibil sa fie abandonat si proiectul TAB in favoarea Southstream. Sa vedem ce ne rezerva viitorul, atat de greu decelabil chiar si pentru celebrul domn Haisenberg.
  😉

 44. 50 Calin iulie 4, 2013 la 9:37 am

  Ce a determinat politicienii sa nu respecte vointa majoritatii celor care au fost la referendum ?Nu au pregătit indeajuns de bine succesul acestuia,omitind unele lucruri „minore”,credeau ei,lucruri care au dus la raminerea marinarului.De aici vine tot râul.A urmat invalidarea,coabitarea,readucerea marinarului in primplan cu ajutorul deciziilor lipsite de bărbație luate ulterior.Sa fiu mai direct,marinarul v-a conduce din umbra mulți ani si după ce nu v-a mai fi președinte.Sistemul pe care l-a creat v-a lucra pt el încă mulți ani,din păcate nu pentru romani, nu pt România.

 45. 51 Marcus iulie 4, 2013 la 9:53 am

  04/07/2013
  Cu Coabitarea In Casa, Basescu & Cie Danseaza Pe Masa !
  Filed under: D’ale politichiei mioritice — Marcus @ 10:40 Modifică
  Tags: anticrist, dracu, imense, perinita, sticla

  Din motive de lehamite dusa pana la senzatia de voma nu mi-am mai dat cu parerea de ceva vreme despre ale pollitichiei dambovitene, in ideea ca oricum nu mai avem cum sa ne vindecam de virusul basescu cu tot ce a insemnat si inseamna acesta in mentinerea societatii romanesti la nivelul unui pasalic osmanlau cu tot raul ce decurge din aceasta. Pe de alta parte mi-am zis: “lasa dom’le ca stie Ponta ce zice, cand ne asigura ca prin mizeria publica denumita eufemistic “pact de coabitare” l-a pus pe anticrist cu botu’ pe labe, in sensul ca nici dracu nu mai da doi bani pe spusele trogloditului”.
  Evolutia evenimentelor ne arata insa ca nici pe departe nu poate fi vorba de asa ceva, ba mai mult se pare ca in loc sa fie basescu pus la punct cei in suferinta neputintei realizarii proiectelor lor politice sunt de fapt liderii USL, Ponta si Antonescu, pusi de-a dreptul la zid, in intentia lor de modificare a Constitutiei, pe de-o parte de basinosii de la Curtea Constitutionala, iar pe de alta parte de santajul basescului cu declansarea Referendum-ului propriu in ceea ce priveste modificarea legii mama.
  Si in tot acest timp de zbateri politice ponto-antonesciene, clica de manglitori a basescului, in ciuda promisiunilor electorale de “dreptate pana la capat”, ne da pur si simplu cu tifla, organizand nunti de neopaturici, neamuri proaste parvenite prin jaful national la care s-au dedat atata vreme fara pic de jena sau sfiala si carora acum traditionalele sarmale romanesti din menu-l unei nunti le put a varza
  stricata, motiv de grabnica inlocuire cu produse gastronomice frantuzesti, in timp ce in loc de Perinita sunt angajati dansatori profesionisti care sa o “isoneze” pe numita infractoare Roberta Anastase cand da din coada de pene de strut a rochiei de mireasa.
  Penibilitate, grobianism, parvenitism de cea mai imputita speta, toate pe fondul unei imense sfidari nationale.
  Pentru ca tacamul sa fie complet in legatura cu statutul basescului de tatuc al natiunii romane, acesta iese pe sticla cu orice vorbe ii trec lui prin cap, ingrijorat, vezi Doamne, de faptul ca tiganimea o arde cu inmultirea domografica de zece ori mai abitir decat romanii, motiv pentru care tatucu sfatuieste cupurile tinere sa se tina de treaba indiferent de faptul ca nu au ei dupa ce bea apa, daramite s-o mai puna si de sporirea natalitatii nationale.
  Aceasta iesire publica a ipochimenului mi-a adus aminte de un congres al istoricilor originari din tarile Pactului de la Varsovia, in care istoricii maghiari sustineau faptul ca populatia romana este majoritara in Ardeal datorita unei asa numite “teorii a branzei” conform careia masculii romani ar fi mai prolifici in ale creatiei datorita faptului ca mananca mai mult produse lactate, cum ar fi branza, in timp ce ungurii o ard cu slana.
  Modul insa in care basescul a pus problema s-a incadrat perfect in notiunea de discrimnare pe motive etnice, dar sa vezi minune !, Consiliul National Pentru Discriminare (sau cum Dumnezeu s-o fi numind) l-a exonerat de orice fel de acuzatie in acest sens.
  Insa cireasa de pe coliva a pus-o un anumit tip Olteanu, care de pe pozitia de Secretar de Stat si-a permis cu de la sine putere sa instraineze pe o perioada de treizeci de ani dreptul folosiriii pavilionului maritim al Romaniei, unei firme de clasificare din Cipru, care in baza acestui drept pur si simplu l-a prins pe Dumnezeu de picior, in timp ce organismele specializate si cu traditie ale statului roman, si aici fac referire la Registrul Naval Roman, sunt trase pur si simplu pe linie moarta in aceste conditii.
  Sa ne fie de halal dupa ce basecu si gasca de grei au facut hocus-pocus cu mandrete de flota comerciala romaneasca, hienele ramase sa se hraneasca cu starvurile s-au gandit ca daca tot nu mai avem flota, la ce ne-ar mai trebui pavilion, asa ca au pus-o de-un ciubuc cu cipriotii.
  In conditiile astea, stiind cat de drag ii este scumpului nostru presedinte pavilionul tarii, de care face atata parada patriotarda cu lacrimi de crocodil in ochi si suspine de bocitoare naimita, il intreb si eu, ca de la coleg la coleg in ale marinariei: “E bine basescule, sau nu e bine ca vandura astia si pavilionul tarii, stiai sau nu stiai de asta, basescule si daca stiai de ce taci, basescule?”

 46. 52 Marian Nicolae iulie 4, 2013 la 10:07 am

  SUA se simt cumva cu musca pe caciula ????
  –––––––––––––––––––––––
  SUA au ordonat evacuarea ambasadei lor din Cairo

  http://www.cotidianul.ro/sua-au-ordonat-evacuarea-ambasadei-lor-din-cairo-217283/

  Departamentul de Stat al Statelor Unite a ordonat miercuri evacuarea majorităţii personalului de la ambasada americană din Cairo, Egipt, la câteva ore după demiterea preşedintelui Morsi de către armată, relatează Mediafax.

  Într-un avertisment adresat călătorilor, „Departamentul de Stat a ordonat personalului diplomatic american neesenţial şi familiilor lor să părăsească Egiptul din cauza tulburărilor politice şi sociale”, care „s-ar putea agrava în viitorul apropiat”.

  De asemenea, Departamentul de Stat i-a sfătuit pe toţi „americanii să-şi amâne călătoriile în Egipt”, iar celor care trăiesc în ţară, să-l părăsească.

  Ambasada Statelor Unite a fost închisă miercuri ca măsură de precauţie, pentru că uneori devine ţinta manifestanţilor. Din cauza sărbătorii naţionale americane din 4 iulie şi a zilelor de odihnă de vineri şi sâmbătă din lumea arabă, ambasada va fi redeschisă cel mai devreme duminică.

 47. 53 Draghi Puterity iulie 4, 2013 la 11:29 am

  O postare care m-a impresionat, si pe care va rog sa imi permiteti sa o reiau aici:

  „O urmă de bun simț. Prea puțin, prea tîrziu. Ipocritul și lacomul occident ucide pînă și aparențele. Doar un bou profund mai poate să creadă în rostul democrației de un penibil absolut în care zegreanul egiptean sau baradeiul dîmbovițean, adică vîndutul și desțăratul, numitul și nealesul, plus galonații de serviciu teleghidați din afară, țin loc de parlament, de constituție sau reguli de joc respectate. În lumea bancherilor cu slugi prostia mult prea multă nu doare, doar omoară. Inclusiv speranța. Omenirea se îndreaptă inevitabil spre un deznodămînt sinistru. Probabil asta e tot ce merităm. Sînt curios dacă în infern funcționează twitterul.”

  Sursa: http://conumishu.wordpress.com/

  Linkul din postare: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/jul/03/egypt-coup-ruinous-army

 48. 54 serbanfl iulie 4, 2013 la 11:42 am

  @Vasile
  Faptul că ți-am reamintit că țărăniștii și liberalii au fost cei ce au vrut defazarea alegerilor prezidențiale de cele parlamentare te-a indispus și pot să înțeleg asta. Chiar și că, ulterior, ai scris Năstase a „cotio” iar eu am „dato” în bară se poate trece cu vederea, dar mă pierzi pe drum cu ambiția de a te exprima prețios, deși nu-ți este la îndemână, numai ca să faci uitată baza de plecare.
  Promit să nu te mai stresez, dar am să-ți citesc postările – îmi place că oferi, de multe ori, adevărate capodopere de umor involuntar.

 49. 55 Marian Nicolae iulie 4, 2013 la 11:51 am

  O melodie interesanta:

  Dead Can Dance – Yulunga

 50. 56 Theodora iulie 4, 2013 la 12:09 pm

  Conform rezultatului final al Recensamantului din 2011, anuntat astazi de INS, Referendumul de demitere a lui Basescu Traian a fost valabil. Cvorumul a fost indeplinit.
  Basescu este ilegitim la Palatul Cotroceni !!!
  Basescu nu are calitatea oficiala de presedinte in exercitiu, este doar un individ care se duce la Cotroceni prin abuz de putere si uzurpare de calitati oficiale, mimeaza functia de presedinte si semneaza acte in numele Romaniei.
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/07/04/conform-rezultatului-final-al-recensamantului-din-2011-anuntat-astazi-de-ins-referendumul-de-demitere-a-lui-basescu-traian-a-fost-valabil-cvorumul-a-fost-indeplinit-cum-procedam/

 51. 57 ZeV iulie 4, 2013 la 12:14 pm

  Astazi am aflat cu totii un adevar amar, doar presupus in 2012…de facto, Basescu nu mai are dreptul sa se erijeze in presedinte al Romaniei. De iure si avand in vedere ca este nesimtit, o va face in continuare cu tupeu.
  Iata de ce domnul Victor Ponta are dreptate atunci cand regreta MANIERA ACCELERATA si fara o pregatire temeinica, in care s-a desfasurat actiunea constitutionala de demitere a distrugatorului de stabilitate si interes national numit Traian Basescu.
  Este foarte probabil ca, daca pasii demiterii ar fi fost parcursi cu calm, metodic, coerent si asociat cu un baraj informational lamuritor inspre cancelariile occidentale, eventual, daca referendumul ar fi fost suprapus cu alegerile din toamna anului trecut, in acest moment, puteam comunica cu matrozul doar prin cablograme si facebook. 😉
  Oricum, se creeaza un moment propice pentru ca domnii lideri al USL sa anunte neintarziat ca vor organiza referendumul pe Constitutie pana la finele anului 2013.
  Daca vor astepta inca un an, vor pierde definitiv.

 52. 58 Vasile, iulie 4, 2013 la 12:17 pm

  Ce sa facem Zev, Dl. Crin Antonescu nu este omul providential ca ,de exemplu,Traian Basescu, minunat conducator,clarvazator
  precum farul genovez din Constanta, acela care dupa se a sabordat , vorba povestirilor lui marcus, o flota, a negat si a refuzat romanilor autostrazi, cu voia domnului Nastase ,acela care i-a facilitat prima domnie si cu voia dl. Geoana care ls inscaunat in a doua domnie,a reusit in sfirsit spre completa sastisfacite a fariseilor sa scufunde o tara si sa fie premiat de ilustrii nostri profesori in morala , Merkel,Barosso& Co.

 53. 59 Adrian B. iulie 4, 2013 la 12:39 pm

  @ Luminita Arhire

  D-ul Dan Constantin avea dreptate ! Numai ca d-voastra , orbita de ura impotriva Antena3 si a jurnalistilor de acolo , faceti un caz din toate nimicurile .

  Iar din ce-am vazut eu , cazul de la Liceul Bolintineanu nu prea exista ! S-a fasait … Prima oara au arestat niste oameni si acuma CAUTA PROBELE ! Care nu prea sunt …

  Daca odata ai fot basist , nu prea mai vezi lucrurile limpede …

 54. 60 Adrian B. iulie 4, 2013 la 12:44 pm

  @ Marian Nicolae

  Nu cred ca d-ul Putin si-a luat mainile de pe Edward Snowden . Este doar un joc !
  Eu cred ca d-ul Snowden este in siguranta si va ramane in Rusia !

  Iar din punctual meu de vedere , Edward Snowden este un EROU ! Nicidecum un tradator ! El nu si-a tradat poporul ci a devoalat un mecanism oribil , folosit de guvernul SUA .

 55. 61 Adrian B. iulie 4, 2013 la 12:50 pm

  @ Draghi Puterity

  Ar fi bine de verificat daca ginerele d-nei Margareta Costea , numitul Mircea Geuana , se afla pe statul de plata la ambasada Americana .
  Ca asa se comporta ….

  Cu cativa ani in urma , d-ul Vadim Tudor a si spus ca d-ul Geuana este agentul Unchiului Sam !

 56. 62 Luminita Arhire iulie 4, 2013 la 1:36 pm

  Draga Cristi Vasilica Danilet , deoarece imi displac retelele de „socializare ”, dar in acelasi timp cred ca postarea dumitale de pe o astfel de retea nu trebuie sa ramana fara raspuns , am ales sa-ti scriu pe acest blog , considerand ca le voi face cu acesta ocazie o bucurie si colegilor de blog , care, sunt convinsa , te admira la fel de mult pe cat te admir eu . Referitor la „un asalt politic inacceptabil asupra instituțiilor de drept din România ” care s-ar fi intamplat in vara trecuta in Romania , sunt perfect de acord cu ideea de atac , numai ca in oglinda : asaltul nu a fost la CCR , CSM , ICCJ , ci invers – a fost asaltul tuturor acestora impotriva noastra , care , cu modestie , fara functii pompoase si fara mobilier cu foita de aur la locul de munca , reprezentam cetateanul roman . Sigur, draga , ca nu uitam vara trecuta ! O vom tine minte mult si bine ! E bine ca ai remarcat ca „asaltul a început cu ÎCCJ care dadea solutia definitiva în cazul ‘Trofeului Calitatii ” , ai un fin spirit de observatie – agresiunea impotriva noastra asa a inceput , cu aceasta porcarie de neimaginat , care a calcat cu buldozerul orice dram de incredere pe care il mai aveam in Justitia facuta de
  ÎCCJ ! Pana aici ne-am inteles , ai unele mici dificultati de perceptie , dar merge ; insa cat de groasa trebuie sa-ti fie pielea obrazului ( obraz pe care, de altfel ,observ prin bunavointa diverselor publicatii sau posturi de televiziune , ca iti cam place sa ti-l expui , cu o impudoare de cocota ) ca sa afirmi ca e de bine ca “ a continuat cu PICCJ care a demarat o ancheta complexa în cazul fraudelor la referendum si cu DNA care în dosarul referendumului a început cercetarea unor demnitari posibil implicați ” . Te-ai trezit sa scrii tocmai astazi , cand rezultatele recensamantului , oricat ai trage de ele , arata fara putinta de tagada ca REFERENDUMUL A FOST VALID . Pentru ca , Danilet draga , luptatorule … leule neinfricat …. erou al luptelor pe baricadele justitiei , voi , neclintitii combatanti , N-ATI REUSIT SA DOVEDITI CA S-AU FRAUDAT CELE 2 000 000 DE VOTURI !!!! Si daca voi n-ati reusit , draga , na beleaua , ca recensamantul spune ca noi , astia mai mici si mai neinsemnati !
  Altfel , cu finalul apoteotic al postarii dumitale , sunt nevoita din nou sa fiu de acord : “Aceste lucruri nu se mai pot repeta. Nu mai e voie să se repete”.!!!! Pai , Danilet , asa sa ne ajute Dumnezeu !

 57. 63 Ghita Bizonu' iulie 4, 2013 la 2:51 pm


  De ziua de Americii

  Frantzujii zic ca in dragoste unu intinde obrazu’ si altu’ saruta, Noi stam bine cu sarutatu’
  SUA – de fapt am pupa-O din cap pana in picioare daca Ea ne-ar permite. Da nu oferim destul ca sa ne intinda macar destu mic asa ca ne cam pune papucu pe jugulara …

  Nu credeti ? Ia vedeti aici :

  http://www.ziuaveche.ro/exclusiv-zv/dosare-ultrasecrete-exclusiv-zv/cum-a-schimbat-reagan-macazul-din-cauza-lui-pacepa-video-176400.html/comment-page-1#comment-147380

  Fostul preşedinte american Ronald Reagan a fost atât de impresionat de dezvăluirile şocante făcute de generalul-locotenent Ion Mihai Pacepa – autor al volumului ‘Dezinformarea’ – încât şi-a schimbat politica externă faţă de România, stat comunist cheie pentru SUA, realizând faptul că a fost vorba de o dezinformare care l-a indus în eroare pe predecesorul său Jimmy Carter, relatează sâmbătă WND-TV.

  În realitate, după a declarat Frank Wolf pentru WND, viaţa în România ‘era mai întunecată decât la Moscova‘. Reagan a găsit dezvăluirile făcute de Pacepa atât de fascinante şi de convingătoare încât şi-a schimbat politica faţă de România la numai o zi după ce a primit un exemplar din ‘Orizonturi Roşii’, volum la care s-a referit drept ‘cartea sa de căpătâi în ceea ce priveşte dictatorii’.
  Citind la WND-TV din jurnalul lui Ronald Reagan, Wolf l-a citat pe fostul preşedinte american care reflecta asupra presupusei ‘moderaţii’ a României: ‘Aparent este un fals /…/ şi încălcările drepturilor omului sunt mai grave decât în Uniunea Sovietică’, scria Ronald Reagan în jurnal.

  Ma rog .. Ronnie nu era chiar cel mai “mobilat” presedinte .. Insa nici Wolf asta nu e departe. Nu de alta da Pacepa a defectat in 1978. Datele sale sunt deci pana la aceasta data. Va pot zice ca la Bucuresti era (in 77-79) mult mai multa libertate decat in Moscova. Ma rog la noi erau unii carora nu li se aproba “intregirea” familiei cu varu de gradu 15 din Bestika si de aici motiv de mare sucar. La Brejnev liniste totala – cei cu astfel de idei “intregeau” niste saloane phihiatrice sau vizitau statiuniunile penalclimaterice din Extremu Orient (nu se mai zicea Sibir da’ mai functiona) . Noi ziceam bancuri politice cu Nae si ei radeau politicos la caricaturile oficiale care vizau personaje americane … la ei nimeni nu zicea nimic ca ar dori sa emigreze ca asta e dreptu omului ..
  Insa asta imi aduce aminte ca generalul Jaruzelski, secretar general al PMUP zicea ca omu care lupta cel mai mult ptr integrarea economica a statelor socialiste este Ronald Reagan!! Frumos din partea lui …

  Si mai imi aduc aminte ca Bush batranu’ fost prim Securist al Amerlociei , in vizita prin Bucale a zis ceva ca gubernu’amerlocan spera ca RSR isi va pastra independenta politica chiar daca SUA pune presiuni economice mari .. Gicu Securistu’ era in acel moment viciul lu’ Ronnie .. Deci e ceva cu cantec ..
  In orice caz este sigur – noi doream sa pupam insa EI doreau alte buze si ne tratau nu cu fundu’ (le-am fi pupat si dosu!) ci cu refuz si amendamentu Jackson-Vannick . Si tot atunci a inceput sa se cam agite si lobyul etnic unguresc .. si se pare ca Kadar i-a cam pupat pe portofel … in valoare de 20 mld $$ pe care nu i-au returnat niciodata!!!
  Oricum aplicand cestia cu drepturile omului la emigrare noi am ramas fara evrei si germani inca de prin 1983 iar acu’ suntem acuzati –mai cu si mai fara perdea – ca am fi avut politica antiminoritara desi .. desi.

  Dupa 89 “eroul” (KGB?!) Pacepa a fost la fel de util – Romania nu merita ca era prea rusofila! Asa ca Unchiu Shylock s-a prefacut ca nu observa cum sunt aparate drepturile omului (sovietic siSminov-it) in Transnistria – cu Grindina , T 72 , cazaci si o crucificare (sgt mj Purice din Politia modoveana a fost rastignit fara ca conservatorii crestini ai Americi sa gaseasca motiv macar sa se scarpine in cur!!) insa e clar ca nu ne-au primit in NATO desi ne-au impus un tratat cu Ucraina prin care cosnimteam raptu’ din 1940 ba si “cedarea” Insulei Serpilor !! (cedata in 48 prin proces-verbal secret semnat de Ana Pauker si Eduard Mezincescu fara acceptul guvernului. Mezincescu era cica mare americanofil prin anii 90) , Si nu mai stiu care individ de Potomac ne aia la cap prin 94 ca nu ar trebui sa avem avioane capabile de atac la sol la 1000 km sau rachete (hm atunci nu ar trebui sa ne vanda nici F 16!). Ca ii aia grija de Ocarina se pare…

  Ma rog de peste balta atlantica curg garla indicacatiuni pretioase ca sa nu fim nationalisti si prorusi .. plus acuze ca suntem comunisti si infeuadati Moscoviei asta in timp ce Uncle Shylock nu a avut nimic de obiectat ca un ins scolit la cacademia KGB a devenit de sef al Comitetului pentru informatii al NATO in 2008. Asta ptr ca era ungur : Sandor Laborcz. Nici sfantu erou Pacepa nu a avut nimic de comentat!!

  Si in final apoteotic anu trecut Gordon ne scuipa in obraz. Si ieri un alt amerlocan a zis ceva despre coabitare si ca Ei Becel Basescu, si ca cum sa ne facem constitutia.

  Sa nu mai zic de ambasadorii pe care ni I-au trimis – un poponar (asta asa ca sa ne arate care e valorile cur rect e cretine si conservatoare la lu Heritage Fund ation), un comerciant de usi de garaj si un bisnitar ordinar.

  Ca sa zic asa intre noi si Amerlocia este amor mare. De partea noastra. Si o atitudine du-te-n colo de partea Lor atunci cand nu se poarta precum zice cantecu :

  Cand punguta era plina…mai, mai
  America
  ma tinea de mana
  Mana caii vizitiu, si-ad-o bere bragagiu
  Si-du doua mititele si scaun Americii mele
  I-auzi, i-auzi, i-auzi

  Cand punga era jumate…mai, mai
  America
  ma tinea la spate
  Mana caii vizitiu, si-ad-o bere bragagiu
  Si-du doua mititele si scaun Americii mele
  I-auzi, i-auzi, i-auzi

  Cand punguta este goala…mai, mai
  America
  ma da afara!!!

  Ma rog atitudine “rationala” din partea lor (cam mirosind a peste si a centura) si irationala din poartea noastra.
  Insa as observa ca marile amoruri neinparasite sunt alea care se cam lasa cu ura sau crime pasionale…

 58. 65 Doru Coarna iulie 4, 2013 la 6:06 pm

  Ha-ha, Basescu e demis, nu mai este presedintele nostru, al romanilor! Pana la urma s-a aflat cam cati mai suntem pe aici, si asta deocamdata… Dar stai sa vezi ca teama-i mare, cica numarul celor cu drept de vot nu s-a aflat, ci doar al celor peste 18 ani… si asta cu cracii tremurand…

  S-a prins si Ponta, cica-i demis, iar Basescu cica-i dezamagit de premier. Si noi de ambii, dar asta ramane in cadrul tarii…

  Afara insa iata ca nimeni nu trimite aceste rezultatele la Bruxelles si peste balta! Pun pariu ca daca s-ar face asta, ar veni invariabil raspunsul lor oficial ca nu stim sa ne numaram! Adica seku nu ne poate numara corect ca nu are interes, sau are de altceva, dar noi stim! Stiam si anul trecut, dar tremurau cracii astora prea mult si peste vorbele lui Rus nu se putea trece… ce naiba, s-a vazut deseori cum Barroso mesteca premieri si presedinti de camera si le scuipa doar oasele…

  Mai avem insa o etapa ca dementa sa fie maxima: nu avem un presedinte dar il avem, si acum ne trebuie sa aflam ca nu avem nici premier, desi il avem si p-asta… plagiat, Schengen, Nabucco, ceva-ceva se va gasi.

  Apoi, pe cale de consecinta, nu existam ca societate organizata ci ca trib. Ca trib european.

  Astept. Fara interes.

 59. 66 blogideologic iulie 4, 2013 la 7:39 pm

  @ Dezideriu Dudas
  Asociaţia profesioniştilor în finanţarea participativă din Franţa http://fpfrance.wordpress.com/

 60. 67 dorian65 iulie 4, 2013 la 10:21 pm

  @ZeV
  referendum pe constitutie?!
  Care constitutie ,gluma aia se numeste constitutie?
  Te rog sa o citesti si apoi sa te arati entuziasmat.

 61. 68 ZeV iulie 5, 2013 la 6:49 am

  Marian Nicolae
  Si dumneata si alti colegi, m-ati inebunit de cap cu asazisa ,,civilizatie daca”.
  Care civilizatie, stimate coleg ? Ce ne-a lasat ea, in afara de cioburi si apetenta pentru nemunca si hotie la BAC ?
  😉
  Suntem un popor crestin, prin urmare, altoit de legiunile romane. Ne renegam, acum, istoria, doar pentru ca pe inaintasul nostru il cheama Traian ?
  😉

 62. 69 Vasile, iulie 5, 2013 la 6:54 am

  Luminitza A.,
  V-am mai citit si atunci cind mi-ati copiat ideile v-am dat dreptate!

  Acu ce sa zic , an de an aveam o zvoneala romaneasca , nu neaparat basista pentru ca uite fasaie dar nu face poc.

  In Romania deja ca o traditie , eu imi amintesc de prin anii 1950 si ceva
  la examene se faceau chete,parintii faceau prajituri , citronade, cite un coniac , tuiculita, pina la o putina de branza sau florile inocente , toate
  se inmulteau in ajunul examenelor.
  Eu nu cred ca dumneata sti cam ce spagi au platit parintii,bunicii dumitale
  in traditie romaneasca cu ceilalti.

  Chiar si parintii copiilor eminenti , acum profesori universitari, atomisti aveau contributia lor.

  Cit vorbeste copiatul , nici aici nu vreau sa va intreb cit ati tras cu ochiul la foaia vecinului, sau jurati-va ca nici o data nu ati copiat in vreun fel sau altul , hai faceti un efort.

  Vanatoarea extrema a elevilor si profesorilor nu este o chestie fericita pentru Romania dar nici nu face cinste vanatorilor , mai ales cind ma gandesc la unii care nu au copiat ci pur si simplu au plagiat!

  Bravo televiziunilor nezvoniste care au preluat din alt unghi aceasta problema Bravo Gadea ,pentru curajul de a aborda aceasta chestiune,si hai sa dam copiilor pentru ca prin alte tari mai avansate tinerii au drept de vot dupa 20 de ani,circumstantele atenuante teribilismului varstei!

  Eu eram un caz special profesorii care ma cunosteau imi confiscau ochelarii
  pentru ca pentru miopi era mai greu fara ochelari!

 63. 70 Vasile, iulie 5, 2013 la 7:03 am

  Doru Coarna,

  Cu ceva vreme in urma , dupa referendum, dupa decizia curtii, eu intrebam in acest spatiu public si pe Nastase dar si pe toti pr sau antinastasisti ,urmatoarea intrebare:BINE BINE SI CIND SE VA CONSTATA CA POPULATIA ROMANIEI NU ESTE ACEEA A LUI TRAIAN-RUS ,ATUNCI CE SE VA INAMPLA??????

  Nu am vazut nici raspunsul dumneavoastra si nici pe acela al unui serbanfl.,Intrebare intrebatoare: VA CERE PARLAMENTUL ROMANIEI LAMURIRI LA CURTEA CURTILOR EUROPENE?

  Ideea ar fi nu a destituirii presedintelui peste noapte ci doar a legifera starea de ilegitimitate a presedintelui.

  Vise fantasmagorice Vasile ,deaceea eu m-am multumii si cu satisfactii mai mici ,PSDeul sa-l ajute pe dl. Rus sa treaca in noul partid al lui Traian Basescu,excluzindul din PSD!

  Are curajul Ponta sa o faca , probabil are dar nu are si interesul!

 64. 71 Dezideriu Dudas iulie 5, 2013 la 7:55 am

  blogideologic
  iulie 4, 2013 la 7:39 pm

  Va multumesc.

 65. 72 Marian Nicolae iulie 5, 2013 la 8:07 am

  @ ZeV iulie 5, 2013 la 6:49 am

  Stimate coleg, eu stiu despre civilizatia noastra daca, nu stiu nimic despre civilizatia dumneavoastra daca…pe care o renegati atat de inversunat…..

 66. 73 blogideologic iulie 5, 2013 la 8:10 am

  @ ZeV
  Vezi (ce joc de cuvinte!) http://asymetria-anticariat.blogspot.ro/2013/07/aurora-petan-in-dialog-cu-doctorandul.html Şi ţi-am mai spus, citeşte-l, domnule, şi pe cărturarul legionar Elie Dulcu ! Am impresia că eşti prea mult influenţat de gunoiul intelectual din Levantul lui Mircea Cărtărescu, în loc să parcurgi, în lecturi multiple poate că-i necesar, Dacia preistorică a lui Nicolae Densuşianu. Ca să nu mai vorbim despre Dacia hiperboreană scrisă de alchimistul cuvintelor Vasile Lovinescu. Alt uriaş cărturar legionar !

 67. 74 Marian Nicolae iulie 5, 2013 la 8:12 am

  @ Adrian B. iulie 4, 2013 la 12:44 pm

  Cum adevarul este intotdeauna undeva pe la mijloc, s-ar putea sa aveti dreptate si dumneavoastra si eu……

 68. 75 Marian Nicolae iulie 5, 2013 la 8:15 am

  @ Ghita Bizonu’ iulie 4, 2013 la 2:51 pm

  As pupa-o eu pe SUA numai cu bata de baseball…..numai in locurile moi…..

 69. 76 ZeV iulie 5, 2013 la 8:25 am

  dorian65
  Eu nu sunt entuziasmat, dimpotriva, sunt ingrijorat ca se va alege praful de initiativa revizuirii, daca se amana referendumul in 2014.
  Cat despre calitatea si/sau defectele proiectului, ne vom spune, CU TOTII, parerea la vot, dupa ce toate discutiile publice, inclusiv Cel putin, asa ar fi normal, intr-un stat de drept care respecta vointa majoritatii cetatenilor suverani care participa activ la viata cetatii.
  Voi vota si la referendumul presedintelui, daca va fi cazul, deoarece orice incitare la boicot este echivalenta dispretului fata de democratie si fata de cetatean. Voi vota, evident, PENTRU doua camera parlamentare. Nu vad niciun motiv care sa ma determine sa iau drept model exemplul cipriot, sau, sa cautionez atitudinea dictatoriala si revansarda a unui om dezaxat, deranjat de institutii puternice democratic alese si prin urmare, cu adevarat reprezentative. Numarul mare de parlamentari, se datoreaza, in actuala legislatura, preseDintelui, PDL si CC. Culmea, acelasi presedinte si acelasi PDL care trambitau avantajele votului uninominal pur.
  Deh, teoria ca teoria, dar decat sa ne omoare practica….
  😉

 70. 77 ZeV iulie 5, 2013 la 8:28 am

  errata
  ..reiau si completez o propozitie nefinalizata:
  ,,dupa ce toate discutiile publice, inclusiv cu reprezentantii Comisiei de la Venetia, se vor fi finalizat.

 71. 78 Doru Coarna iulie 5, 2013 la 8:34 am

  @Marcus,

  pai vanzarea pavilionului face parte din coabitare, adica astia doi au ales sa nu-si faca rau ci bine reciproc, asa ca Ponta stia ca Basescu, asa cum a declarat el insusi, plangea pe punte cand umblau aia la pavilion, si Ponta si-a zis ca sa nu mai planga, de ce sa mai sufere, il vindem si gata…

  Tare-i altceva: in 2009 Basescu a pierdut alegerile din tara dar le-a castigat in diaspora, ma rog, adica seku i le-a castigat acolo, iar in 2012 a pierdut si referendumul, adica e demis in tara dupa cifrele recensamantului, insa stai sa vezi ca mai sunt romani de peste 18 ani afara nerecenzati, desi nu avem confirmare oficiala, si deci a ramas in functie tot pe seama diasporei… Iti dai seama ca daca cineva i-ar lua diaspora, s-a dus! Dar cum sa-i iei ceva ce nu exista? Adica diaspora exista, slava Domnului ca este bine-mersi si sanatoasa, dar nici dracu nu vine la vot, cu exceptia aparatului din ambasade… adica platim si pt voturile alea platind salariile respectivilor, in loc sa plateasca candidatul alegatorii, cf manualului de coruptie politica, vol.I, Ed. Seku 2004, pag. treispe-paispe…

  Insa, ca sa fiu cinstit si sincer, vazandu-i pe opinentii sai, bine ca nu au reusit sa-l demita ca aris-veris faceau astia din Romania… Nu uitati care partide au vandut sau distrus cam totul, chiar si in prezent! Or fi ei de stanga sau de dreapta, dar de fapt sunt de vina, ce mai tura-vura… Altminteri tare simpatici… si deschisi, comunicativi, cu drag de popor si de tara…

  Nu uitati sa iesiti la vot!

 72. 79 Marcus iulie 5, 2013 la 8:46 am

  Sa Ne Traiasca basescul !

  Curge tupeul din gura anticristului precum balega din dosul martoagei. Acum cand avem cifre oficiale cu “multi am fost, putini am ramas” sa vii si sa bagatelizezi pana la negare un recensamant national doar pentru a-ti justifica tu nimcnicia cu care te tii cu dintii de scaunul de la Cotroceni este de-a dreptul de spitalul de nebuni. Cred ca alte comentarii pe aceasta tema nu-si mai gasesc rostul, ele insemnand pur si simplu consum nervos si pierdere de vreme.
  Mai interesanta mi s-a parut reactia liderilor USL care, prin gura d-lui Ponta, a concluzionat ca aceasta chestie trebuie sa ne fie de invatatura de minte, cu alte cuvinte alta data sa fim mai atenti cand numim ministri de interne care din simpatie pentru basescul numara cetatenii Romaniei precum Pristanda steagurile urbei cu mentiunea ca lui Rus, spre deosebire de Pristanda, i-au iesit mai multi la numaratoare, suficienti pentru ca basinosii de la CC sa invalideze un Referendum perfect valabil.
  Asa ne trebuie, acum “volens, nolens o ardem cu aghiasma basita” pentru ca ordinele de la Inalta Poarta sunt clare: “romani, ciocu’ mic, basescu este la putere”.
  Si cu asta, basta, “the show goes on” toata lumea este multumita si intr-un fel bucuroasa ca pe meleagurile gurii de rai mioritic s-a asternut o liniste tamaduitoare in urma “pupat Piata Independentei”.
  Sa ne fie de bine si sa ne traiasca basescul!

 73. 80 ZeV iulie 5, 2013 la 9:02 am

  Pentru Marian Nicolae:
  m-ati innebunit de cap (cu doi de n)
  scuze
  😉

 74. 81 Marian Nicolae iulie 5, 2013 la 9:18 am

  Ce interese mai au SUA?
  Congresmani americani acuză România că refuză restituirea bunurilor bisericeşti

  http://www.cotidianul.ro/congresmani-americani-acuza-romania-ca-refuza-restituirea-bunurilor-bisericesti-217363/

  Douăzeci de membri ai Congresului american acuză România că refuză să retrocedeze proprietăţile bisericeşti confiscate de comunişti comunităţilor evreieşti şi maghiare din ţară.

  Ambasada României la Washington insistă însă că Guvernul de la Bucureşti face tot posibilul într-o astfel de “situaţie complexă” pentru a restitui sau a oferi compensaţii pentru cele peste 4.000 de clădiri bisericeşti şi alte proprietăţi religioase confiscate de comunişti după cel de-al Doilea Război Mondial, relatează The Washington Times, în ediţia online, citat de Mediafax.

  Treisprezece republicani şi şapte democraţi, membri ai Camerei Reprezentanţilor, i-au scris secretarului de Stat John Kerry la jumătatea lui iunie pentru a-i cere să exercite presiuni asupra României pentru ca aceasta să se ocupe de solicitările liderilor evrei şi creştini care revendică biserici, şcoli, spitale, orfelinate şi alte proprietăţi.

  Congresul a adoptat în 2005 o rezoluţie prin care cere României să rezolve revendicările comunităţilor religioase, au subliniat congresmenii în scrisoarea lor. “Au trecut aproape opt ani de la această rezoluţie, iar comunismul a căzut acum mai mult de două decenii”, au adăugat ei.

  Ambasada României a publicat o declaraţie a Guvernului român pentru a justifica eforturile sale de a rezolva această situaţie.

  “România este ferm angajată în găsirea unei soluţii pentru retrocedarea completă, acolo unde este posibil, a drepturilor de proprietate originale, inclusiv ale cultelor religioase”, se arată în declaraţie.

  “Problema restituirii proprietăţilor religioase minorităţii maghiare din România este parte a dialogului bilateral dintre România şi Ungaria”, a precizat Guvernul.

 75. 82 Calin iulie 5, 2013 la 9:20 am

  Dupa cum s-a văzut ieri,,marinarul”a început ofensiva de vara pt recistigarea pozitiilor pierdute.A făcut-o pentru a acoperi anuntul privind ilegimitatea pozitiei pe care o ocupa in stat (datele recesamintului asta spun),profitind de ,,coabitarea” cu actualii decidenti politici.A început sa se creadă cel mai bun prim ministru care nu a fost oficial in funcție(intotdeauna cind un meci se pierde,rezervele sint mai bune decit titularii),uitind de mandatele Boc in care el a fost si premier.Nu discuta despre ,,realizările „din timpul mandatelor de președinte,pt ca nu are ce ne spune.Zero pe linie.A păcălit acest popor prea mult timp,eu sper sa nu i se mai dea ocazia sa o facă in continuare. P.S. Sper ca actualul prim ministru sa se trezeasca la timp,atacurile suspendatului la prim ministrul Nastase nu sint intimplatoare .

 76. 83 blogideologic iulie 5, 2013 la 9:21 am

  Abordările top down şi bottom up / “Antena 3 şi Antena 1, somate public de CNA din cauza lui Mircea Badea” http://www.romanialibera.ro/cultura/media/antena-3-si-antena-1-somate-public-de-cna-din-cauza-lui-mircea-badea-306636.html Ce îmi amintesc eu despre Mircea Badea? Pe data de 14 octombrie 2007, la emisiunea domnului Mihai Tatulici de pe canalul Realitatea TV, erau prezenţi numai patru invitaţi dintre jurnaliştii propuşi la un fel de TOP 10 (emisiunea se chema ‘Primii zece’) din mass media de Limba Română reliefaţi pe parcursul anului 2007. Personalitatea cea mai bine profilată dintre cei patru invitaţi era incontestabil jurnalistul Mircea Badea. Un om care produce şi prezintă el însuşi emisiuni pe canalele de televiziune Antena 1 şi Antena 3. Cu ajutorul unui juriu de alcătuire complexă, şi în care cele două “ancore deontologice”’ se presupune că erau sociologul Mircea Kivu si psihologul Aurora Liiceanu de la SAR, pe canalul Realitatea TV s-a încercat literalmente strangularea intelectuală şi linşajul moral al lui Mircea Badea. Folosesc eu aici cuvinte prea tari? Nu cred. De altminteri nu ascund faptul că împărtăşesc cu Mircea Badea, fără să vrea, fără să vreau, o anumită atitudine de viaţă pe care aş numi-o: respectul faţă de “educaţia extremă”. Şi, în mare măsură, aproape s- a reuşit repudierea lui Mircea Badea în acea emisiune televizată a domnului Mihai Tatulici. Deloc neutru, aşa cum ar fi fost normal din partea unui moderator obiectiv, dar nu trebuie să înţelegem de aici că domnul Mihai Tatulici ar avea ceva personal împotriva jurnalistului Mircea Badea, nu, domnia sa doar ascultă de “comandamentul zilei”, de altminteri pe tot parcursul vieţii sale îndelungate de “profesionist în soldă” Mihai Tatulici a fost mereu sensibil la “comandamente”. Nu îl blamăm. Dar a fost ceva imoral oricând, şi mai ales în acea memorabilă emisiune de televiziune. Acceptabil, poate, la toţi ceilalţi de pe platou manifestând “agresivitate deontologică” faţă de Mircea Badea. Faptul că Mihai Tatulici se comporta pe platoul de la Realitatea TV precum instructorul superior al organizaţiei de pionieri de la o şcoală generală din perioada pre- Ceauşescu era oarecum de înţeles. Dar nu şi acceptabil. De asemenea faptul că “deontologii de profesie” Mircea Kivu plus Aurora Liiceanu de la SAR se comportau pe platoul studioului de televiziune Realitatea TV la fel ca nişte vechi “tovarăşi de la raion” veniţi să sprijine acţiunea de purificare ideologică exercitată de Mihai Tatulici asupra lui Mircea Badea este oarecum de înţeles. Dar nu şi acceptabil în contextul cultural românesc, acelaşi pentru toate timpurile, contextul unde ceea ce contează este numai “educaţia extremă” de genul celei primite pe vremuri de pruncii români la şcoala Sfântu Sava. Intelectualii şi “deontologii de profesie” Mircea Kivu plus Aurora Liiceanu trebuiau să creeze impresia de abordare abstractă şi neutră a tematicii subsumate “evaluării jurnalistului Mircea Badea”. Dar nu i -am auzit pe Mircea Kivu plus Aurora Liiceanu lăudându- se vreodată că ar fi primit o “educaţie extremă”. Ei se laudă doar că sunt „reprezentanţii societăţii civile”. Măi să fie, pruncule, da’ român matale când oare mai eşti? Iar jurnalistul Mircea Badea, cu figura, manierele şi atitudinea lui de autentic “prunc român”, era acuzat în acea emisiune de foarte multe scăderi personale în exercitarea profesiei de jurnalist. În primul rând era acuzat de lipsa de abordare culturală. Look who is talking! La acel moment Mircea Badea era personajul cel mai bine format cultural pentru televiziune dintre toate persoanele prezente pe acel platou al canalului Realitatea TV. În ceea ce priveşte cultura necesară “omului de televiziune”, Mircea Badea putea clama, fără să poată fi absolut de nimeni contrazis, că el aparţine “familiei spirituale Jana Gheorghiu”. Nu vreau să adaug eu aici detalii de substanţiere a clamării. Dar ceva mi se pare a fi semnificativ şi credibil: În doliul zilelor care urmaseră stingerii din viaţă a Marii Doamne din televiziunea noastră clasică, Doamna Jana Gheorghiu, tînărul om de televiziune Mircea Badea povestea îndurerat că Jana Gheorghiu fusese o prietenă a familiei sale, şi că a fost vizitat la maternitate la o zi după ce îl născuse mama sa, colegă de facultate cu Jana Gheorghiu. Plauzibil, este ceva care se încadrează în tiparul comportamental şi de atitudine al regretatei Jana Gheorghiu. Apoi, dincolo de această poveste, Mircea Badea îşi reamintea personal întâmplări petrecute după împlinirea vârstei de trei ani, memorabile, nu -i aşa? când Jana Gheorghiu îşi vizita săptămânal “colega cu pruncul”, apoi cele două absolvente de filologie de la Universitatea din Bucureşti se lansau în lungi discuţii despre diversitatea bucureşteană întru excelenţă, discuţii pe care le asculta în iubire atras fiind şi fascinat mai ales de vivacitatea limbii române culte a dialogului platonic. Dar nu sunt tocmai amintirile despre conversaţiile sapienţiale ce nu- ţi sunt destinate expres, baza viitoarei tale culturi în limba română? Chiar şi acestea se înscriu în baza „educaţiei extreme”. O educaţie extremă de care Mircea Badea a avut ulterior parte şi ca elev al unui liceu de informatică, unul dintre liceele acelea întru excelenţă înfiinţate de Mircea Maliţa, un ilustru reprezentant al protocronismului românesc, pe vremea regimului comunist. Ţinta ministrului Mircea Maliţa fusese aceea de a îndepărta educaţia de la caracterul ei general, pentru a-i da în schimb focalizări pe portofolii cu ţinte specifice. S–a tot vorbit despre fabrica de chibrite a lui Mircea Badea, datează proiectul dintr -un portofoliu personal antamat pe vremea liceului? De ce nu a venit nimeni la emisiune cu acele chibrite proiectate de Mircea Badea, pentru că fabrica lucrează, nu pentru Mircea Badea, şi aduce cuiva profituri bune, dar nu pentru Mircea Badea! Apoi, mi –a fost greu să înţeleg la acea emisiune agresiunea şi dispreţul afişate de regizorul dramatic Alexandru Darie faţă de Mircea Badea, fără să ne expună şi raţiunile. Cred mai curând că Alexandru Darie a fost adus acolo doar pentru ca Mircea Badea să fie judecat critic de un panel ce se consideră definitoriu în superioritate morală. Demersul lui Mircea Badea în jurnalism diferă de abordarea top down, în măsura în care în jurnalism este vorba despre deontologie şi valori. Atunci să spunem că în abordarea jurnalistică top down fluxul deontologic este clar exprimat, valorile sunt limpede, chiar redundant, definite. Din păcate, valorile acestea din abordarea top down sunt cel mai adesea definite într –un sens politic. Să recunoaştem, este o abordare politiceşte corectă aceea care prevalează în jurnalismul de azi. Oricare ziarist ce se abate de la acest stil este imediat etichetat drept “ Centru naţional de isterie care lucrează sub acoperire în presă”, formula aceasta de condamnare automată aparţine deontologului Gabriel Liiceanu, a cărui ocupaţie de bază este aceea de a poza, şi nu gratuit!, drept “stâlpul societăţii civile” din România. Astfel tot ce are un pinch de politically correct în discurs capătă automat şi valoare morală! Acuzele aduse carenţelor deontologice, nenumărate zic ei, ale jurnalistului Mircea Badea sunt deduse prin excludere din faptul că stilul Mircea Badea nu se încadrează în fluxul deontologic din abordarea jurnalistică top down. Stilul Mircea Badea în jurnalism se caracterizează prin abordarea bottom up, care la Mircea Badea se dezvăluie mai ales prin rapide, nervoase, ostentative sfâşieri ale discursului pompos, ori chiar prin simple îndemnuri la sfâşieri ale discursului pompos unde sunt definite valorile jurnalistice în cealaltă abordare. Dar Mircea Badea insistă pe faptul că domnia sa foloseşte totdeauna în evaluări şi în identificarea valorilor, primordialul bunul simţ, cei “şapte ani de acasă”. Bineînţeles, manierele de statuare a valorilor folosite în cele două tipuri de abordări din jurnalism sunt complet diferite, însă nu trebuie să spun eu truismele privitoare la cele două demersuri. Prezenţi acolo, pe platoul de televiziune de la Realitatea TV, Mircea Kivu plus Aurora Liiceanu erau în acelaşi timp, şi în principiu, nişte canale intelectuale de transmisie a ideilor noi. Frecvenţa invitaţiilor de participare ce li se făceau la televiziunea Realitatea TV dovedeşte că ei sunt racordaţi mult mai bine la politicianismul corect, decât la cultura română. Dar Mircea Kivu plus Aurora Liiceanu erau obligaţi să racordeze, din când în când, emisiunea domnului Mihai Tatulici la cultura română. Nu au făcut- o, însă autoritatea lor a avut pondere zdrobitoare. Toate personalităţile subţirele s-au raportat deontologic exclusiv la autoritatea celor doi mai înainte menţionaţi în tandem, precum şi la fluxul deontologic din stilul jurnalistic top down. În care un om cu discurs spontan precum Mircea Badea este în mod automat condamnat ca imoral, înainte chiar de a spune ceva. În fine, unicul “vechi profesionist” pe care îl apăra Tom Gallagher http://www.romanialibera.ro/a158976/mass-media-lupii-tineri-sar-la-gatul-vechilor-profesionisti.html , era ziaristul Ion Cristoiu. De ce oare?

 77. 84 Marian Nicolae iulie 5, 2013 la 9:22 am

  @ ZeV iulie 5, 2013 la 9:02 am

  Doamne fereste, nu acesta este scopul meu in viata….

  Totusi, sunt curios, ce v-am facut ?

 78. 85 Cris iulie 5, 2013 la 9:58 am

  Blaga zice că la recensământul din 2011 au fost recenzați doar cei care locuiau în țară în acel moment, iar ei erau 20 de milioane.
  „Afară” sunt cam 3 milioane; deci suntem cam 23 de milioane?
  În 1989 eram 22. A crescut natalitatea și a scăzut mortalitatea?

 79. 86 blogideologic iulie 5, 2013 la 10:14 am

  Chiar nimic nu se mai spune acum despre Morlaci, nişte etnici neolatini din Peninsula Balcanică, slavizaţi forţat de către Croaţi ? / Vezi aici spre imediată şi enervantă convingere grupajul „Croaţii din România” la +EXPOZIŢIE. Oamenii de lângă noi, prezentaţi în cadrul proiectului „Laolaltă”+ http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/croatii-din-romania-306656.html / Am mai zis odată, trebuie să privim cu atenţie multă şi să observăm dificultăţile Prima facie întâlnite pe drumul nostru iniţiatic naţional. Aceste dificultăţi Prima facie, în primul rând lingvistice, l-au determinat certamente pe domnul Ioan Eliade Rădulescu să propună “italienizarea” limbajului nostru întru sprijinul modernităţii. Mai era de asemenea prezentă în mintea domniei sale, aş zice ca o spaimă complet justificată, ori dacă vreţi, echivalent, ca un puternic factor de risc, destinul Morlacilor care au fost slavizaţi de Croaţi în cea de a ena slavonizare a noastră, bieţii, ce neam oropsit sîntem ! Vă reamintesc eu, stimaţii mei colegi de blog, acum vreo trei ani într-o dimineaţă, pe una dintre Antene, apăruse un grup etnic folkloric morlac format din trei persoane (doi băieţi şi o fată). Ei ne-au cântat ciudat de frumos în vernaculara lor neolatină, foarte înrudită cu Limba Română ! Dar, din păcate, invitaţia nu s-a repetat. Sînt curios, câţi oameni din România au sesizat acel fenomen singular, pentru producerea căruia trebuie să lăudăm foarte mult Antenele, unde lucrează, totuşi, nişte oameni extraordinari, cu un adânc simţ al românismului.

 80. 87 dlnimeni iulie 5, 2013 la 11:34 am

  Off-topic: Pare ca, dupa cum zic stirile, presedintele Basescu a intrat in randul ilegalistilor.
  Daca, asa cum sustin din ce in ce mai multe voci, presedintele Basescu este ilegal in functie incepind cu 29 iulie 2012, atunci toate actele sale sunt ilegale – si sunt nule de drept – rezultind ca si desemnarea dlui Ponta ca premier este ilegala. Guvernul USL apare, deci ca un guvern, procedural, privind lucrurile, ilegal. Poate fi studiata si posibilitatea punerii sub acuzare a dlui Barroso si a dnelor Reading si Merkel.
  Este nevoie, insa, de actiune civica. Vorbele goale ale fruntasilor politici si partidului conservator nu inseamna nimic.

 81. 88 Vasile, iulie 5, 2013 la 3:01 pm

  Pai de unde sa stie Blaga ce scria in formularele de recesamant, el a fost trecut de la sine doar nu credeti ca si-a deschis portile palatelor in fata recenzorilor!.
  Si apoi PDLeul ne-a mintit cu nerusinare peste opt ani , pentru ce spun acum ar trebui ca fiecare cetatean cinstit sa le faca cite o plangere penala!

  Resensamantul insa este totusi un fals tiganii sunt pe undeva o cifra de peste 600 de mii ..guvernul ar trebui sa se autosesizeze si sa sisteze virarea sumelor colosale in programele care sunt contruite pe circa 2 milioane.

  Ungurii sunt si ei un numar cam mare probabil si la ei s-au autodeclarat unguri citeva zeci de mii de tigani.

  Ce mult se filozofeaza azi pe marginea populatiei actuale ,care nu-i cea recenzata ,ci cu mult mai mica, curios ce spui Marine cum ii cu cei 22?

  Titus.

  Mircea Badea ar trebui sa se maturizeze, ar putea folosi chiar si dupa ora 2400 un alt limbaj , pe aceiasi abordare!
  Cu 35 de ani in urma ar fi putut sa-mi fie prieten, deoarece este principial, dar eu am avut multi prieteni care deranjeau jenant ,repet, desi erau principiali!

 82. 89 Vasile, iulie 5, 2013 la 3:49 pm

  dlnimeni,

  Si totusi in ciuda a cea ce se spune sau se aude despre conservatori, singurele legi cu caracter social de stanga , legi directe adresate oamenilor sarmani au fost puse pe masa de lucru a parlamentului
  de conservatori!

 83. 90 dlnimeni iulie 7, 2013 la 8:08 am

  Vasile: ceea ce afirmati dumneavoastra este un alt subiect.


 1. 1 Cârmaciul şi nava Nabucco | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe iulie 3, 2013 la 1:01 pm
 2. 2 Morsi… « Motanul Incaltat Trackback pe iulie 4, 2013 la 3:12 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: