Marti, la FET

FUNDAŢIA EUROPEANĂ TITULESCU  

vă invită la

Conferinţa

 REVERBERAŢII ŞI PERMANENŢE ALE SPIRITULUI TITULESCIAN

 cu participarea domnilor

 ADRIAN NĂSTASE

 GEORGE G. POTRA

 NICOLAE BĂNICIOIU

Evenimentul va avea loc marţi, 18 iunie 2013, ora 11.00, la Casa Titulescu, Şoseaua Kiseleff 47, Bucureşti.

3 Responses to “Marti, la FET”


 1. 1 dlnimeni iunie 17, 2013 la 2:30 pm

  Corespondenta de afaceri
  Posted on 17 iunie 2013 by dlnimeni

  Dna Ada Zhang, din Marea China, imi trimite – si sunt sigur ca nu doar mie – intr-un mesaj de afaceri, prin e-mail, urmatoarea fraza: Like a rose is waiting for her love, I am waitiing for your reply. Mi-o imaginez pe dna Merkel scriind asa ceva intr-o scrisoare pentru dl Ponta. Sau pentru dl Basescu.

 2. 2 Dezideriu Dudas iunie 17, 2013 la 10:53 pm

  CATEVA CONSEMNARI MAI VECHI – 17.09.2013

  NICOLAE TITULESCU ( NT )

  ECONOMIA, DREPTUL, …in viziunea lui NT – de Acad. Victor Malinschi

  – doctrina solidarista si teoria ideilor forta
  -politica instinctului national
  – a scos ziarul „Taranul” ( 3 numere )!
  – daca e adevarat ca proprietatea individuala are ca fundament UTILITATEA, trebuie sa ajungem la concluzia, de data asta sub forma unui corolar fortat, ca o expropiere e mijlocul prin care fiecare epoca face sa triumfe conceptia ei asupra utilitatii publice ( ! ) (n.n. : ACTUALIZARE : Tinand cont de evolutia Registrului Comertului, aici s-a respectat testamentul lui Titulescu ! )..
  -reforma financiara din anul 1921 (Legea asupra contributiunilor directe…), lobby pentru impozitarea mai mare a categoriilor sociale mai instarite – spirit solidarist…Dar, n-a avut ecou ( despartirea de Take Ionescu ), incheierea discursului parlamantar al lui NT cu acea ocazie e semnificativa pentru dimensiunea ascunsa a infrangerii : „ Idealul creator e talismanul care transfigureaza realitatea si iti da puterea sa birui ; idealul creator e izvorul la care, daca te adapi, esti ferit si de descurajare si de limitarea de satisfactii ; idealul creator e sinonim cu intuitia cea mare, care azi, in lumea bantuita atata vreme de fiorii reci ai mortii, iti ingaduie sa incerci, in fine, fiorii datatori de viata ai presimtirii sacre si ai renasterii nesfarsite” (nn : desi pericolul comunismului era mai prezent decat oriunde, clasa politica de atunci nu-l intuia. NT simtea acest lucru. ).

  – Atata vreme cat statele nu vor pune in comun, dupa un plan rational, capacitatea lor de productie si de consumatie, pacea va fi un constant pericol. Rog sa realizati, dar sa realizati bine, ca creditul fata de acel care-l merita nu este azi numai un izvor de profit ; el este si un izvor de PACE (n.n.- e aici spiritul esential al intregii teorii a lui Manoilescu ! )!

  – dupa primul razboi mondial, reforme agrare in Albania, Bulgaria, Cehoslovacia, Iugoslavia, Polonia si alte tari. Se urmarea pacificarea masei taranesti si salvarea oranduirii burgheze.

  NICOLAE TITULESCU SI STRATEGIA PACII – coord. Ghe. Buzatu

  – fundamente de strategie
  – rolul puterilor mici
  – un esec al pacii globale : demiterea lui Titulescu ( nn..: de fapt demiterea lui Titulecu, a atentionat asupra esecului viitor al pacii, iminenta celui de-al doilea razboi mondial…Un argument in plus a valorii lui Titulescu ! Prezenta lui nu putea gira catastrofele care au urmat !)
  – 1929 – Conferinta la Berlin „ DINAMICA PACII ”. Suveranitatea statelor – o vointa care se limteaza pe sine in virtutea puterii sale independente.

  – cand Romania are nevoie de credite, de masini, de sustinerea schimbului, nu aud vorbindu-se de internationalism. Cand statele straine au nevoie de legalitate in Romania, internationalismul apare imediat. Sa ne punem in comun riscurile si nevoile si pe urma sa vedem cum internationalismul se poate impaca cu suveranitatea nationala.

  -25.06.1936 : „ Securitatea Romaniei face parte integranta din securitatea Frantei ”.

  -Prea multe veacuri de suferinta au plamadit sufletul romanesc pentru ca el sa nu proiecteze spre viitor, in virtutea unui fel de compensatie naturala, comandamentele instinctului sau de justitie.(n.n. – un posibil slogan al FORUMULUI DE LA NEPTUN ? )

  – Anglia are mai multa putere dar n-are mai multe drepturi decat Venezuela !
  Tot ce e in legatura cu pacea, intereseaza in cel mai inalt grad Romania.

 3. 3 dlnimeni iunie 18, 2013 la 9:40 am

  Ma gindesc ca poate ca a sosit momentul ca lui Titulescu sa i se spuna „Micul Ponta”. Nu de alta, dar Titulescu nu a ajuns prim-ministru, asa ca pe linga dl Ponta Titulescu incepe sa para doar un looser.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: