Pentru Marcus

Marcus,

imi pare tare rau.

Primeste, te rog, condoleante si din partea mea.

Reclame

26 Responses to “Pentru Marcus”


 1. 1 Fragmentarium Politic mai 29, 2013 la 10:05 pm

  Marcus, sunt intristat de greaua si ireparabila pierdere pe care ai suferit-o. Pentru tine, compasiune, pentru disparuta, un gand pios. Se spune ca orice gand sau cuvant de bine despre un muritor chemat la Domnul inseamna tot atatea motive de iertare. Dumnezeu sa o ierte si sa o odihneasca in pace!

 2. 2 borisel mai 30, 2013 la 1:02 am

  Cine e Marcus pentru profani slab pregătiți?

 3. 3 Aya mai 30, 2013 la 4:21 am

  @

  ZeV

  DESPRE PARIS SI FRANCEZI

  M-ai coplesit cu o cascada de intrebari.
  Cred ca ar trebui sa incep printr-o precizare: sunt de cultura franceza (desi, romanca).
  Pe cale de consecinta, in rapunsurile mele va exista un dublu sens.

  Cum e Parisul, acum? – ma intrebi.
  Parisul este orasul meu. Acoperisurile Parisului, vazute de la poalele bazilicii Sacre Coeur, sunt chiar sufletul meu. Parisul este o minune – locul in care ma regasesc si in care prind forta vitala, din care ma hranesc.
  Cum e Parisul meu, acum? E drag si cochet, isi deschide bratele tandru – dar usor derutat de ceva pe care nu-l poate identifica exact. E zgribulit de frig (si la propriu) in asteptarea unei primaveri care se incapataneaza sa ramane neimplinita.

  Insistenta lui Hollande privind casatoriile intre persoanele de acelasi sex este privita critic, pe fond – chiar si de cei care disimuleaza rezistenta la acea idee. La gara din Montparnasse ca si pe Rue de Rivoli; la Beaubourg ca si pe Boul’ Mich’; la Bastilia ca si in Defense; in Jardin du Luxembourg ca si in Tuileries (enumerarea poate continua) am primit, de pe persoane care pareau foarte hotarate, mesaje imprimate pe hartie care indemnau la opozitie fata de ideea lui Hollande si la sustinerea valorilor traditionale.
  Francezii (pe care ii iubesc mult – ceea ce nu ma opreste sa ii abordez critic, cand trebuie) au, in mod obisnuit, un anumit fel disimulant (ca san u spun altfel!) de a fi, care ii determina sa isi exprime opiniile cu o diplomatica rezerva – mai degraba, sugestiv. De data asta, cei mai multi sunt fermi: casatoriile intre persoanele de acelasi sex nu se numara printre “preferintele” lor. Cred ca, din cauza acestei idei, Hollande ar putea avea cu adevarat o problema. Foarte liberi in gandire cand este vorba de cuplu, acceptand ideea ca pot exista relatii intre persoanele de acelasi sex, francezii sunt, pe de alta parte, ferm impotriva oficializarii unor astfel de legaturi (paradoxul e doar aparent).
  Daca Hollande va pierde dramatic increderea francezilor acest lucru nu va fi cauzat nici de cresterea somajului, nici de scaderea nivelului de trai – dar de sustinerea acelei idei.

  Ce vor francezii?
  Ma tem ca sunt derutati si ca, din ce in ce mai mult, castiga teren ideile anarhiste, ceea ce e ingrijorator pentru o tara (si, daca ma refer la paris, pentru orasul) din care se da “ora exacta” nu doar pentru moda si rafinament!

  Cunosc francezii foarte bine (si ii iubesc, repet!) – tocmai de aceea nu pot fi de acprd cu tine cand afirmi ca sunt (citez) “mult mai educati ca romanii”. E drept, au un rafinament innascut (de neintalnit la un alt popor european) si o delicate politete – de aici, insa, pana la educatie, in sens profound, e ceva drum de facut.
  In privinta “orientarii” lor politice profunde, cunoscandu-i am observat ca pana si cei care, declarative, sunt de dreapta, in realitate “bat catre stanga” mai puternic decat cei declarat de stanga din alte tari (de exemplu, din Romania). In realitate, nemarturisit, francezii sunt destul de “comunisti” in gandire (poate – de fapt, sper ca ipoteza sa fie reala – si pentru ca nu au trecut prin aceasta experienta, ca sisitem).
  Nu am intalnit contstatari mai vehementi ai capitalismului (in forma sa actuala) ca francezii. In privinta “capitalismului bancar” contestarea se confunda cu intoleranta. Am auzit – cu referire de sistemul bancar – cuvantul “banquesters” de nenumarate ori.

  Cum privesc francezii apartenenta la UE?
  Am spus deja ca iubirea mea pentru francezi nu ma impiedica sa ii privesc critic.
  Francezii au o mentalitate “imperiala” – si privesc cu superioaritate tot ce nu este de cultura franceza. Apartenenta Frantei la UE a fost acceptata strict din perspectiva faptului ca ar fi putut asigura o pozitie privilegiata fata de alte popoare (stiu ca si aici situatia ar putea parea paradoxala, gadindu-ne la parintii fondatori – te asigur, insa, ca nu exista vreun paradox). Tot mai multi francezi incep sa se indoiasca de “utilitatea” UE (din perspective mentionata). Chiar daca sondajele de opinie nu ar relava aceasta stare de fapt, deocamdata (urmarea felului disimulant de a fi al francezilor) aceasta este realitatea.

 4. 4 Doru Coarna mai 30, 2013 la 7:34 am

  Condoleante, Marcus. Iti raman ficele, iti ramane viata!

 5. 5 Marian Nicolae mai 30, 2013 la 7:40 am

  Dumnezeu s-o odihneasca.

 6. 6 santinela mai 30, 2013 la 9:40 am

  AYA- De tare de mult nu se mai da ora exacta in Europa de la Paris.Ceasurile si orele se potrivesc la Berlin,asta este evident acum !

 7. 7 ZeV mai 30, 2013 la 11:19 am

  @Aya
  Multumesc.
  Ce bine ar fi daca am avea, pe blog, cate o Aya germana, o alta britanica, etc….astfel, am percepe mai bine pulsul si specificitatea acelor mari natii ale Europei…ar fi important, deoarece interferand specificitati , prin definitie tolerante prin cultura, se poate realiza, dupa parerea mea, adevarata Europa unita…unita in respect al valorilor reciproce si tototada, in jurul unor valori universale care exista, oricum, in genomul fiecarui popor in parte. Trebuie doar sa le identificam si sa le valorificam armonios. Fara imixtiunea unor structuri birocratice apatride, rationaliste si robotizate, suprastatale, puse in slujba marii finante mondiale.
  Un laureat al premiului Nobel in economie ne sfatuieste sa iesim din UE. Are clasa politica o asemenea vointa…politica ? Mira-m-as.
  😉
  Un timid pas spre demnitate, desigur, interpretabil in fel si chip, l-au facut chiar domnii Ponta si Sova, cei atat de blamati ca nu termina o autostrada strategica pentru maghiarime, impusa statului roman in urma cu mai multi ani.
  As fi curios sa aflu ce gandeste , acum, domnul Adrian Nastase, despre contractul cu Bechtel. Cineva minte…ori Miron Mitrea a acceptat un pret de dumping, cu parcurs predestinat si anticipat (in secret) spre majorare ulterioara, ori guvernele urmatoare au gestionat catastrofal aceasta ,,castana fierbinte”.
  Dar pana la domnul Nastase, astept, cu nerabdare, raspunsurile tale.
  😉
  As fi, de asemeni, curios, daca , prin spatele lui Bechtel , nu se ascunde cumva chiar domnul Soros..sau altii ca domnia sa, adica, de origine maghiara.
  😉

 8. 8 ZeV mai 30, 2013 la 11:25 am

  ps
  unii, intrigati, s-ar putea intreba : ,,cum naiba se explica ciudatenia acestui om (adica eu), care, ba spune ca UDMR trebuie cooptat la guvernare, ba ca maghiarii au interese potrivnice romanilor.
  Pai e simplu prieteni…si e cunoscut in marea strategie: daca se poate , dusmanul trebuie tinut (cât mai) aproape , doar asa, putandu-i-se restrange gradele de libertate.
  Iata, pana si domnul Victor Ponta, desi e tanar, s-a prins cum stă treaba…e precoce cârlanul…
  😉 😉

 9. 10 Cris mai 30, 2013 la 12:29 pm

  @borisel:
  Unul dintre comentatorii vechi.
  Condoleanțe!

 10. 11 Adrian B. mai 30, 2013 la 1:15 pm

  @ Marcus

  Sincere condoleante . Dumnezeu s-o odihneasca !

 11. 13 ZeV mai 30, 2013 la 1:59 pm

  santinela
  Doamna Aya este filofranceza, despre Berlin, ar trebui sa vorbeasca un filogerman…care o fi acela ?
  😉
  Oricum, fiecare ar trebui sa vorbeasca despre orice, in cunostinta de cauza, asa cum o face distinsa noastra colega. Altfel, mai bine mergem impreuna la un mic si-o bere, unde putem vorbi fara banare, despre tot ce vor muschii nostrii de macho-meni si despre tot ce ne trece prin/peste cap, la propriu si/sau la figurat….adica, femei, fotbal si politica.
  😉

 12. 14 Fragmentarium Politic mai 30, 2013 la 2:28 pm

  Presa de azi mi-a reamintit despre dezbaterea pe teme economice de la ISD, la care Adrian Nastase a participat, alaturi de reputatul economist Daniel Daianu. „Dezvoltarea echitabila” este o sintagma incitanta, care numai de la stanga putea veni (PSD), probabil ca se plaseaza in prelungirea celei de „dezvoltare durabila”, conceptualizata de mult timp si in manualele economice de la ASE, prin punerea in aceeasi ecuatie a cresterii economice, nevoilor sociale si protectiei mediului. Spun incitanta pentru ca mi se pare inovativa si mai realista in acelasi timp, reflecta mai bine marile decalaje geoeconomice si geosociale si necesitatea reducerii acestora, prin presiune asupra inechitatilor prapastioase din lumea de azi. Grija fata de oameni si fata de mediu trebuie pusa imperativ, politic si moral, in balanta cu cea fata de corporatii. Sensul de durabil este inclusiv celui de echitabil, cum spune si o zicala pe care putini o cunosc si mai putini o practica: Relatiile echitabile sunt cele mai durabile. Nu pot decat sa incurajez aceste inovatii de termeni si conceptii, este un semn de a ne gandi si proiecta dezvoltarea nationala cu capetele noastre, nu ale altora. Primul pas spre rezolvarea oricarei probleme este constientizarea ei corecta. Succes dezvoltarii echitabile, care sper sa intre nu numai in manuale, ci si in viata noastra cotidiana!

 13. 16 Cris mai 30, 2013 la 6:24 pm

  Am citit-o pe Aya. Interesant.
  Deși locuiesc în România, sunt purtată prin Europa și Israel.
  Părerea mea e că francezii au fost odată de calitate foarte bună. Acum, din cauza imigranților, au decăzut. Se simt cam peste tot carențele în educație.
  La fel italienii și spaniolii.
  Mie îmi plac elvețienii, belgienii, olandezii, danezii, nordicii, japonezii și israelienii care au mai puțini imigranți, iar, pe-ăia puțini, i-au asimilat, i-au obligat să se alinieze.
  Asta mă deranjează cel mai mult: lipsa de educație și prezentarea neamprostiei ca model de urmat (vezi Băsescu!).
  De la lipsa educației pornește totul: incorectitudinea, necinstea, nerespectarea normelor, lipsa de calificare, dezordinea, murdăria, gălăgia și toate relele.
  (Pe Rai 1, într-o discuție despre italieni și alte popoare occidentale, un tip a povestit că era în Olanda și a aruncat, mai mult a pierdut, un ambalaj de hârtie pe jos, iar un olandez i-a făcut observație. Tipul conchide: „sunt mai civilizați decât noi”, la care alții: „non e vero! non e vero”).
  Eu: ma si, e vero!

 14. 17 Cris mai 30, 2013 la 6:45 pm

  Celor care știu franceza le recomand o vizită specială la Versailles, l”autre visite:
  TV5monde.com/versailles

 15. 18 Adrian B. mai 30, 2013 la 7:51 pm

  D-ul Ponta devine pe zi ce trece , mai penibil decat d-ul Boc si mai de dispretuit decat d-ul Basescu …

  Mai jos , sunt doua articole interesante pentru cei care stiu sa le citeasca .

  http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/teszari-vinde-rcs-rds-94608

  http://www.realitatea.net/cozmin-gusa-marius-vizer-e-cel-mai-influent-roman-din-pacate-nu-il-folosim_1191899.html

 16. 19 ZeV mai 30, 2013 la 8:45 pm

  Cris
  Am fost in Israel…pietre peste tot, se simtea pericolul in aer..n-am dormit o saptamana…am vizitat locurile sfinte, in goana calului. Cand ma opream sa-mi focalizez atentia, imediat, cineva, ma impingea de la spate…,,mai repede, ca sunt si altii”…cum sa te reculegi, cum sa te rogi ?
  In fine…in alta ordine de idei, daca ar fi sa aleg intre Paris si lalelele olandeze perisabile, fortate artificial sa ajunga la maturitate, sau rosiile olandeze cu gust de celuloza, nu stau nicio clipa pe ganduri. Cum as putea, macar, compara, orasul luminii, cu morile de vant ?
  😉

 17. 20 Aya mai 30, 2013 la 11:48 pm

  @

  Marcus

  Condoleante!

 18. 21 Aya mai 31, 2013 la 12:27 am

  @

  ZeV

  Pentru a parafraza:
  Oui, je l’aime/ Et je lui donne ce poeme

 19. 22 Aya mai 31, 2013 la 12:49 am

  @

  Cris

  Iti plac belgienii? Unica replica “amabila” din partea cuiva de cultura franceza ar putea fi “de gustibus…”. Pentru a ramane in aria amabilitatii, ma voi abtine sa reproduc opiniile francezilor despre belgieni exprimate cu o acida ironie (si anecdotic, deseori).

  Elvetia? O tara frumoasa, in care m-as putea intoarce oricand, pe termen (relativ) scurt – dar in care mi-ar fi greu, la limita imposibilului sa traiesc.
  Exista, insa, in Elvetia un loc de care imi e dor deseori: Saint Gall (Saint Gallen) – cu inegalabila biblioteca din tulburatoarea sa manastire.

 20. 23 Aya mai 31, 2013 la 12:58 am

  @

  Cris

  FALS!

  Citez din postarea ta (mai 30, 2013 la 6:24 pm):

  „francezii au fost odată de calitate foarte bună. Acum, din cauza imigranților, au decăzut”.

  Absolut neadevarat!
  Francezii nu „au decazut”, asa cum afirmi – in mod fals! – si continua sa fie de calitate. Desigur, au si defecte (o spun cu iubire) dar te asigur, in cunostinta de cauza, ca nu este vorba despre cele mentionate de tine.

 21. 24 Velisar Iancu mai 31, 2013 la 2:03 pm

  Prea mult off-topic! In propozitie se vorbeste despre Marcus si pierderea cumplita pe care a suferit-o! Se vede treaba ca bunul simt nu este, neaparat, apanajul celor destepti (cititi, cultivati)…


 1. 1 Pentru Marcus | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe mai 29, 2013 la 11:03 pm
 2. 2 Un moment de reculegere | Fragmentarium Politic Trackback pe mai 30, 2013 la 10:51 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean pe Anunt!
fostă basarabeancă pe Anunt!
Ce scriam acum exact… pe Anunt!
De ce n-am criticat… pe Anunt!
Cum e posibil asa ce… pe Anunt!
Reclame

%d blogeri au apreciat asta: