„Picatura de cultura” – TVR Tg. Mures

Puteti urmari aici inregistrarea unei discutii pe care am inregistrat-o, saptamana trecuta, la televiziunea din Tg.Mures:

59 Responses to “„Picatura de cultura” – TVR Tg. Mures”


 1. 1 blogideologic mai 23, 2013 la 7:48 pm

  Frumos. Şi parcă mai mobil decât la Craiova.

 2. 2 NICOLETTE ORGHIDAN mai 23, 2013 la 8:08 pm

  Da, multe lucruri ați spus aici, un puternic punct pus pe I-ul politic și social al României! Cine are urechi de auzit…ar face bine să AUDĂ!

 3. 3 zanfira nicolae. mai 23, 2013 la 9:15 pm

  un comentariu frumos si adevarat. succes in continuare.

 4. 4 Buda Viorica mai 23, 2013 la 10:27 pm

  Am urmarit cu placere si interes inregistrarea.Ma bucur ca sinteti prezent . Mult succes.

 5. 5 papasha mai 23, 2013 la 10:43 pm

  Dragul meu prieten ,

  Ce sadic esti !

  In ce l-ai bagat tu pe omul ala , saracul de el , care, si asa avea ceva probleme de vorbire ( parca vorbea cu gura-nchisa ) , dar si in a-si formula ideile si prin urmare si intrebarile ( all over ).

  Superb patinajul cu generatiile …. !
  Inovatii si inventii , tare bine zis ( nu m-am gandit niciodata la treaba asta , mari idioti suntem Doamne ! )

  Unde i-a aratat Rus , noul pasaport , ministrului german de interne Otto Schily ( 1998 – 2005 ) , pe timpul lui Schroder ?
  Trebuiesc spuse toate povestile astea , ca sa stie tot „boborul”, ca daca azi , se flendura prin toata lumea , fara vize , se datoreaza marilor voastre succese .

  Data viitoare , cand te duci la TVR Tg. Mures ,sa le duci si o baterie AA ( 1,5 V ) , pt. ceasul din marele studiou , caci ai inceput interviul la 7:03 , si l-ai incheiat tot la 7:03 .

  Asta este si parerea mea , ca USL-ul sa stea impreuna , pana in 2014 !
  Sper ca pana atunci , „problemele” tale vor fi „cleaned ” , caci , am o idee !

 6. 6 ZeV mai 24, 2013 la 6:32 am

  ghita bizonu’
  Din zbuciumul dvs se desprinde o concluzie-idee, care, sper eu, va ajunge si la urechile domnului Crin Antonescu:
  Revizuirea Constitutiei sa fie posibila doar la initiativa cetatenilor si parlamentarilor.
  In rest, sa auzim numai de bine …ceea ce ,,suna” acum dinspre palatul Victoria imi gadila placut auzul. Sper sa si produca preconizata intalnire Ponta-Merkel, asta neinsemnand ca fosta securista STASI imi va deveni mai simpatica. Dar conduce Germania si UE, asta e, deocamdata.
  😉

 7. 7 anasimoncj mai 24, 2013 la 6:40 am

  Am urmarit emisiunea pe TV 3 . A fost o placere. Ce bine ar fi daca am avea mai multi OAMENI de aceasta talie. Ce bine ar fi daca am auzi ce spun.

 8. 8 alice mai 24, 2013 la 6:41 am

  Papasha,
  o fi aceeasi idee care-mi trece si mie prin cap

 9. 9 blogideologic mai 24, 2013 la 7:12 am

  Sfârşitul războiului American perpetuu împotriva lumii întregi (except Israel) ? http://www.nytimes.com/2013/05/24/opinion/obama-vows-to-end-of-the-perpetual-war.html?hp&_r=0

 10. 10 Vasile, mai 24, 2013 la 7:20 am

  Din pacate ,

  Din pacate „picatura de cultura” nu are acelasi efect ca „picatura chinezeasca”!

  De exemplu multi comentau simnalul pe care la transmis AN prin evocarea piesei dramaturgice „Dineu cu prosti”absolut aiurea!

 11. 11 ZeV mai 24, 2013 la 7:36 am

  doru coarna
  Cum ? Nu intelegeti poezia simpaticei Angelaglobal ?
  Iata sensul stihurilor de mai jos:

  ,,Cu patima beau minunata licoare,

  Acomodare imi spui, desavarsire eu caut,”

  Domnul Victor Ponta, deplasat (fizic) la palatul Cotroceni, in cautarea ,,acomodarii”, a consumat continutul rubiniu al unui pahar cu 4 cuburi de gheata…efectul ? Evident beatitudinea si sentimentul demiurgic al atingerii desavarsirii inefabile.
  Dupa 30 de minute, s-a trezit pe canapeaua din holul palatului cu un gust cam amarui.
  Vedeti domnule Doru Coarna ? Chiar si in subtextul unor euforii celeste se pot gasi, daca vrei, pretexte pentru a critica, daca tii mortis sa critici.
  Totul e doar sa-ti propui cu ardoare si sa urmaresti luminita pana te frige in palma.
  Nu-mi multumi pentru pont, iti stau la dispozitie si in viitor, pentru ca, virgula, critica dumitale virulenta, legitima si constructuva sa nu sufere discontinuitati in sub-spatiu.
  😉

 12. 12 blogideologic mai 24, 2013 la 7:44 am

  PAUL KRUGMAN despre actualul model economic japonez http://www.nytimes.com/2013/05/24/opinion/krugman-japan-the-model.html?hp PAUL KRUGMAN purcede literar în tratarea temei. Mai întâi aminteşte romanele SF în care viitorologul Michael Crichton descria corporaţiile japoneze ca pe nişte imense care alegorice (juggernauts) care ocupau aproape fără lupte mai toate pieţele lumii. Dar asta, mai avertizează KRUGMAN, se întâmpla cu o generaţie în urmă ! A urmat căderea lor, a carelor alegorice adică, aparent inexorabilă pe pantă. Mişcarea aceasta s-a oprit abia recent prin Abenomică, politica de stimulare monetară şi fiscală a economiei adoptată de către primul ministru Shinzo Abe. Este aceasta, subliniază PAUL KRUGMAN, o demarcare netă faţă de politica Occidentului câştigat acum de un defetism economic.

 13. 13 George Ban mai 24, 2013 la 8:06 am

  Ghita Bizonu’ a remarcat un lucru fundamental. In textul Constitutiei (Art 150) scrie ca „Revizuirea Constitutiei poate fi initiata de Presedintele Romaniei la propunerea Guvernului….” Intr-o postare la articolul anterior, m-am intrebat daca nu cumva lipseste o virgula dupa „Presedintele Romaniei”. Intre timp, am verificat intr-o multime de locuri si peste tot e FARA virgula. Asa incat pun intrebarea:
  Exista o propunere a Guvernului (Boc, desigur) adresata lui Basescu pentru revizuirea Constitutiei? Evident ca aceasta propunere trebuie sa cuprinda articolele pe care Guvernul le vrea modificate si modificarile corespunzatoare. Eu ma indoiesc ca exista asa ceva si atunci „propunerea” Presedintelui este nula DE DREPT! Am DREPTate?

  PS De remarcat si ca Presedintele doar „initiaza” revizuirea, deci nu face „propuneri”. El doar analizeaza propunerile Guvernului si, daca e de acord cu ele, da startul „procedurlor” de revizuire.

 14. 14 blogideologic mai 24, 2013 la 9:07 am

  Excelentă pentru optimism şi spirit, vremea aceasta ciclonică de Mai !

 15. 15 Doru Coarna mai 24, 2013 la 9:18 am

  @ ZeV,

  sigur ca as fi cuplat si eu automat, daca versurile alea sunau asa:

  „Cu patima beau minunata licoare,
  COABITARE imi spui, desavarsire eu caut,
  Si nu pierd dorinte cat tu implinesti nevoi,
  Prietene drag, supune-mi firea si da-mi
  Ce n-am sperat si nici dracu’ n-a crezut
  Ce prost sunt, in fata ta. Si-a altora.”

  iar titlul ar fi trebuit sa fie „Zeitz-ul de a doua zi”

  ” Caci beat eram, minte neprihanita,
  Strigam la zei, eram strivit,
  Dar tu mi-ai deslusit cararea,
  Maret conducator, fochist al sufletelor noastre,
  Zidar de caractere mari, strungar de minti
  Nebune, si maiastre, toate-ti sunt jos,
  La picioarele matale goale, devotatiuni
  Servile snop, esti Tu acela dintre spice
  Cu mintea vesnic la galop, trop-trop!”

  ” Si-n alte vremi, si-n alte sulte,
  Plateam din greu desavarsirea Ta,
  Dar asta-i culmea, mos Turbina,
  Sa-ti dam acum si bani pe ea…”

  ” Impunge-mi capul, rapeste-mi vise, al tau sunt numa’ de doi ani…

  M-am plictisit, uzez de talentul meu si de rabdarea voastra… mai scrieti si voi si le-om potrivi noi, dupa.

 16. 16 Doru Coarna mai 24, 2013 la 9:33 am

  Ref la constitutie: unul singur propune, restul doar aproba, indiferent ce scrie oriunde, ce se crede, ce se spera si ce ar trebui! Asa-i la bord! Tot nu s-a priceput… ma tot intreb, cu cine oare are Basescu de-a face?
  Drrrr-repti!

 17. 17 ZeV mai 24, 2013 la 10:28 am

  Reiau şi aici, cu câteva amendamente şi corecţii : 😉
  Domnule Adrian Nastase
  Dvs spuneţi:
  ,,Preşedintele poate avea iniţiativa revizuirii numai la propunerea Guvernului.” şi că Preşedintele nu poate interveni pe text, a priori, sau după primirea textului, cu propriile sale amendamente şi propuneri.
  Absolut de acord, dar dacă guvernul ARE DREPT DE INIŢIATIVĂ LEGISLATIVĂ iar Preşedintele NU, de ce Constituţia revizuită în 2003, prevede un ,,scărpinat ocolitor” şi nu dă dreptul Guvernului de a face Parlamentului, DIRECT şi NEMIJLOCIT, propunerea sa de proiect constituţional ? De ce este nevoie de veriga prezidentială, dacă, aşa cum spunţti dvs, Presedintele nu are dreptul legal să se implice în modificarea Constituţiei ? E o scapare intentionată, sau nu, domnule Adrian Nastase, pe atunci, încă viitor candidat al PSD la prezidentiale ?
  😉
  PS
  Poate că ar trebui să apară un amendament care să stipuleze ca pe viitor, revizuirea să devină imposibilă, iar orice alte modificări să fie fezabile doar prin elaborarea unei Noi Constituţii..asta ar implica o decizie în Parlament cu votul a 2/3, un referendum popular prealabil , DIZOLVAREA PARLAMENTULUI ŞI PREŞEDINŢIEI, după care, s-ar trece la vot pentru o Adunare Constituantă.
  Iată o solutie radicală, care, ar trebui , printr-un RESET general, să mulţumească pe toată lumea…şi pe pro-işti si pe gică contr-işti, ca tot aia e pe fond.
  😉
  Desigur, trebuie clarificată PERIODICITATEA şi CONDIŢIILE în care ar fi posbil aşa ceva…că doar nu ne-om juca cu legea fundamentală ca pe calculatoarele din dotare, unde, ne putem bate la greu si victorios in first-shooter-e câtă frunză şi iarbă fără să ne întrebe cineva de sănătate.
  😉

 18. 18 tiberiuretuustitiaru mai 24, 2013 la 10:32 am

  @George Ban
  Corect sublinata ilegalitatea initiativelor legislative de la Cotroceni.Cei din USL au fost (si mai sunt) cu capul in sac

 19. 19 Marcus mai 24, 2013 la 10:43 am

  Gadea, Da-i Lui CTP Un Bilet La Concert!

  Face ce face Mihai Gadea si reuseste, prin invitatii de exceptie pe care ii aduce uneori la emisiunea sa, sa ne scoata macar si pentru o ora si ceva, cat dureaza aceasta emisiune, din starea de marasm moral in care ne-au adus, pe de-o parte mai bine de opt ani de basism pur, iar pe de alta parte menajul pidosnico-curvarasesc consifintit prin asa zisul “pact de coabitare” semnat intre cele doua capete seci ale pasalacului carpato-danubian, Ponta si Basescu.
  Ascultand-o aseara pe distinsa Doamna Ambasador a Operei Romanesti, Angela Gheorghiu, cu cata naturalete, simtire si sinceritate neprefacuta isi descria sentimentele pe care le nutreste pentru tara si pamantul natal, si cu cata convingere perora despre necesitatea de a ne recunoaste si pretui valorile pe care acest neam le-a dat si le da universalitatii la noi in tara, nemultumindu-ne doar cu recunoasterea lor internationala, pentru moment am uitat atat de Bloek si Lolek din capul statului, unul la Victoria si altul la Cotroceni, cat si de mirosul greu, vespasianic, ajuns de nesuportat emanat de “clasa politica” din aceasta tara daruita de Dumnezeire cu asemenea talente si am retrait pentru momente bune bucuria de a fi roman.
  Devotamentul si consecventa cu care Diva romanca ce a incantat, incanta si va incanta cu calitatile sale vocale de exceptie milioane si milioane de melomani de pe toate meridianele lumii, in ceea ce priveste promovarea talentului romanesc in lume, comparativ cu modul jalnic in care chiombu si gasca sa au reusit sa maculeze imaginea si asa destul de sifonata a tarii la nivel mondial, fac din aceasta persoana o icoana ce ar trebui tinuta la cel mai inalt respect pe catapeteasma pe care si-au gasit deja locul putinii alesi ai neamului intru nemurirea romanismului in istoria umanitatii.
  Poate ca unii, citind aceste randuri, vor reprosa autorului, mai precis mie, stilul ce aparent ar fi considerat de alde “exegetii” cu marca inregistrata cotrocenista drept bombastic, insa autorul, adica eu, tine sa-i asigure, ca pentru asemenea personalitati limba romana se dovedeste deficitara la epitete si alte figuri de stil prin care sa le fie evidentiate genialitatea si unicitatea.
  Prezenta langa Diva a fenomenului Cezar Ouatu, fenomen dezavuat si terfelit de “mari” ganditori ai neamului, cum ar fi celebrul guru CTP, nu a facut altceva decat sa intregeasca un regal realizat de Mihai Gadea, iar lamurirea relatiei dintre cei doi emisari ai liricului romanesc in lumea larga a inchis pe de-o parte gura unei prese tomberoneze fericita cu mici barfe de mahala damboviteana pompos denumite “can-can-uri”, iar pe de alta parte duetul celor doi, cat si interpretarile lor solo/live au avut menirea sa ajute indivizi de genul CTP de a scapa, fie si pentru moment, de constipatia si incrancenarea magareasca cronica folosite pentru a distruge si putinul mirific de care avem parte atat de rar intr-o tara infeudata si adusa la sapa de lemn de niste nevolnici cu pretentii de politicieni

 20. 20 MM mai 24, 2013 la 10:54 am

  @Papasha,
  cred ca aceeasi idee ne-a trecut multora prin cap…eu imi doresc sa se si intample.

 21. 21 Marian Nicolae mai 24, 2013 la 11:00 am

  @ Doru Coarna mai 24, 2013 la 9:33 am

  Pentru cei care n-au avut de-a face cu marina, indiferent ca-i comerciala sau militara, pe nava exista un singur Dumnezeu:

  Capitanul navei……..

  Aveti dubii???

 22. 22 tiberiuretuustitiaru mai 24, 2013 la 11:09 am

  D-le Nastase
  Consider f buna propunerea d-lui Chiuariu
  http://www.ziare.com/tudor-chiuariu/pnl/radu-f-alexandru-propunerea-lui-chiuariu-privind-presedintele-inacceptabila-si-meschina-1237118
  insa ea are dezavantajul ca in forma prezenta poate fi interpretata ca o incalcare a drepturilor omulu.
  Propun insa sa fi interzisa intrarea in politica a membrilor serviciilor de securitate si din armata (implicit si a presedintelui care este seful securitatii si armatei)pentru o perioada de 5-7 ani dupa parasirea acelei functii care implica legaturi cu organele de securitate.Asemena legi care previn implicarea politica a serviciilor de securitate exista in toata lumea occidentala

 23. 23 Motanul Incaltat mai 24, 2013 la 11:44 am

  Domnule Nastase,
  Apropo de Art. 148 – Integrarea in Uniunea Europeana – din Constitutie, as dori sa va intreb: de ce ati dorit sa evitati referendumul? Nu ar fi fost, oare, mult mai potrivit, sa fi fost mai intai o consultare populara pe o astfel de tema, atat de importanta, precum integrarea in UE? Mai ales ca cetateanul suporta „costurile”, ca sa zic asa, acestei integrari in UE. Vreau sa spun ca integrarea in UE are o adresa precisa: cetateanul. Or, oamenii au crezut una, cand, de fapt, e altceva. Au crezut ca va veni, automat, bunastarea generala si a venit pe capul lor si al familiilor lor criza financiara si economica, si incapacitatea UE de a iesi din aceasta criza, lucru ce pare a arata destul de convingator ca integrarea in UE nu inseamna neaparat si bunastarea cetatenilor.

 24. 24 nastase mai 24, 2013 la 11:59 am

  Motanul incaltat,
  nu era vorba doar despre tratatul de aderare ci si de toate modificarile subsecvante ale textelor constitutive ale UE. La fel si in cazul NATO.

 25. 25 grigore mai 24, 2013 la 12:21 pm

  papasa
  nu sunteti singurul care are o idee atunci cind toate problemele vor fi anulate, sa se intimple cit mai repede, in rest numai de bine

 26. 26 SLAVU IOAN mai 24, 2013 la 1:20 pm

  @Doru Coarna,
  Păi ,tot conform art. 150 aln.2 (de data asta ) coroborat cu aln.1 Base s-ar putea sa aibe de a face cu cetaţeanul furnică si să ocupe in spaţiu poziţia tradiţională „a capului plecat”, pledând ca victimă. Pe lânga posibilitatea iniţiativei de revizuire din partea cetăţeanului, mai exista şi posibilitatea iniţiativei de revizuire din partea parlamentului. Oricît ar incerca TB să interpreteze art.150, două din trei soluţii cu privire la Revizuirea Constituţiei” sunt înpotriva lui.
  Citez:”ARTICOLUL 150
  (1) Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
  (2) Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.”
  Oare credeţi că cetăţeanul furnică a uitat atât de repede perioada celui de al doilea mandat al lui TB? Miramaş… 😉

 27. 27 teostanc mai 24, 2013 la 1:42 pm

  L-am vazut la TVR, parca 3. Mi-a placut mult.

 28. 28 blogideologic mai 24, 2013 la 2:28 pm

  Ce atâta scandal ? http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/pnl-si-pc-incearca-sa-puna-presiune-pe-ani-vezi-solicitarea-halucinanta-a-senatoarei-cristiana-anghel-si-cum-ministrul-voicu-nu-cunoaste-legea-302852.html Horia Georgescu trebuie să se conformeze normelor de ideologie administrativă. Chiar dacă nu le cunoaşte, foarte probabil. Dar starea ignară nu este o scuză.

 29. 29 ZeV mai 24, 2013 la 2:35 pm

  Constat că unii colegi aprobă propunerea năstruşnică a domnului Chiuariu (referitoare la anumite limitări de drepturi politice pentru foşti preşedinţi n.r.) , desi, impactul constructiv al acestui domn liberal asupra intrării în vigoare a statutului parlamentarilor se vede că a fost unul cu efect invers. Nu-i bai că nici domnul Zgonea nu estedeparte, pe alt palier de înţelegere a lucrurilor, dar, evoluează, adică, se adaptează, chiar dacă complexitatea lucrurilor în permanentă şi greu previzibilă schimbare îi cam solicită la roşu filamentele din dotare. 😉
  De fapt, domnul Chiuariu este un looser prin definiţie, un ins cu puternice resentimente prin definiţie negative , niciodată remarcându-se prin ceva semnificativ.
  Dacă cineva îşi doreşte, machiavelic, să-i administreze un balon de oxigen domnului Traian Băsescu, nimeni nu l-ar putea egala în eficienţă pe domnul Chiuariu. 😉
  Se pare că memoria le joacă feste politicienilor, dacă nu ar fi aşa, şi-ar aminti cât de mult bine, vrând să-i facă rău, i-au făcut domnului Băsescu prin restrângerea prerogativelor de primar general al domniei sale.
  😉
  Am spus că nimeni nu-l poate egala pe domnul Chiuariu ?
  E discutabil, dar o analiză în acest sens, cu altă ocazie.
  😉
  Sper ca domnul Crin Antonescu, în consonanţă cu domnul Ponta, care s-a şi pronunţat , cu multă responsabilitate, de altfel, va ştii să facă ce trebuie…adică, o Constituţie adevărată, fără dedicaţiile meschine abil strecurate (şi) în cele două variante constituţionale adoptate de la re(in)voluţie încoace.

 30. 30 papasha mai 24, 2013 la 2:56 pm

  Mai omule , ma obsedeaza ceea ce ai zis la Tg.Mures , in legatura cu subiectul ” INVENTII vs. INOVATII ” . De unde ti-o fi venit Doamne ?

  Mi-ai dat cu leuca-n cap ! TOATE INVENTIILE NOASTRE , AU FOST VALORIFICATE SI MATERIALIZATE , DE „ALTII” ! TARE DE TOT , NU ?

  Cred ca gaselnita asta , ne caracterizeaza si ne catalogheaza ( ca natie , popor , sau ce-om mai fi ) extraordinar !

  Daca la treaba asta , mai adugam si faimoasa doina de jale ( unica in lume ) , balada Miorita ( unica in lume dpdv al defetismului schizoid ) si unele proverbe idioate , cu iz de slugi innascute , QED , UNDE SUNTEM ASTAZI , din toate punctele de vedere !

  In loc sa vad lumina de la capatul tunelului , incep sa nu mai vad tunelul !

 31. 31 Motanul Incaltat mai 24, 2013 la 3:38 pm

  Domnule Nastase,
  Corect, dar atat prevederile tratatelor constitutive ale UE cat precum si celelalte reglementari comune cu carcater obligatoriu, ce au inceput sa aiba prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, au fost ca urmare a aderarii (art.148, al. 2 din Constitutie), deci ca o consecinta a aderarii.
  Dupa parerea mea, aceste lucruri nu s-au dezbatut suficient la vremea respectiva. In general vorbind, s-a facut o propaganda pe scara larga, foarte pozitiva, Uniunii Europene, potrivit careia daca vom intra in UE va curge lapte si miere, desi au fost semnale inca de atunci ca lucrurile nu stau chiar asa. Dar aceste semnale au fost ignorate.

  Pe de alta parte nici acum, legat de proiectul de revizuire al Constitutiei, nu prea vad dezbateri serioase, argumente pro si contra, tocmai pentru ca cetateanul sa se lamureasca despre ce e vorba. Se merge, am impresia, pe aceeasi idee: „Asa e bine, cum va spunem noi, deci votati-o!”.
  S-ar putea ca o astfel de abordare sa fie contraproductiva. Sunt de acord cu Dvs. ca trebuie implicati in acest proces de elaborare a unei noi Constitutii oameni valorosi, experti in drept constitutional si, cred eu, nu trebuie sa ne grabim…

 32. 32 George Ban mai 24, 2013 la 4:16 pm

  Domnule Adrian Nãstase,

  Vã mulţumesc pentru rãspunsul de la “Poezia lui Mahtumkuli Fraghi la FET” (mai 24, 2013 la 8:22 am). Deci la 14 iunie 2011 aţi sesizat OFICIAL, prin scrisoare cãtre Curtea Constituţionalã, NECONSTITUŢIONALITATEA elaborãrii de cãtre preşedinte (nu de cãtre Guvern) a propunerii de revizuire. Imi cer scuze pentru neştiinţa mea!

  Reiau din finalul scrisorii Dvs, un exemplu de logicã imbatabilã :

  „Logica lucrărilor, ordinea lor firească evocă în mod indubitabil concluzia că în controlul constituţional exercitat de Curtea Constituţională primează respectarea condiţiilor de exercitare a iniţiativei de revizuire. Nu ar putea Curtea Constituţională să se pronunţe pe fond asupra unei iniţiative lovite de nulitate absolută.

  În aceste condiţii, vă rog, stimaţi judecători, să reflectaţi asupra problemelor sesizate în această scrisoare, întrucât hotărârea dumneavoastră se poate transforma într-un precedent care, fie va consolida principiul supremaţiei Constituţiei, principiu pentru care Curtea Constituţională este garantul suprem, potrivit prevederilor art. 142 din Actul fundamental, fie va consacra arbitrariul, abuzul, involuţia procesului democratic al statului de drept din tara noastra.”

  La care Curtea, în mãreaţa sa înţelepciune, a rãspuns:
  „Curat neconstituţional, da’ umflaţi-l!”

 33. 33 Vasile, mai 24, 2013 la 4:51 pm

  Zev,

  In abnegatia UTCista pe careo manifestiati fata de Traian nu realizati ca in fata lui Traian ( circula deja ODE pe la televiziunile pe care le urmariti) toti suntem luzeri(loosers) , a demonstrat rezultatul referendumului, au demonstrat rezultatul anilor de guvernare a acestui campion ,dar pentru dumneata este mai greu, nu sa intelegeti idea si pur si simplu sa o acceptati!

  Cine a fortat demisia lui Chioariu si de ce domnule Zev , a fost reala acuza, justitia a spus NU, a platit invreun cel care a lansat minciuna,falsa acuza, NU ,si stiti de ce pentru ca inca sunt oameni ca domnia voastra!

  Care-i problema dumitale daca drepturile presedetialilor actuali sau fosti se restrang , de ce altfel decit un alt ales ,parlamentar sau senator, de ce
  domnul Zev ,pentru meritele pe care le-au avit in distrugerea acestei tari????

 34. 34 Ghita Bizonu' mai 24, 2013 la 5:24 pm

  George Ban

  Desi regretabila absenta virgulei nu este un capat de tara decat ptr profesorii de limba romana (desi asta ar sugera necesitatea angajarii unui prof de gramatica care sa perie bine textele legilor inainte de publicare … un fleac de cheltuiala care ar avea si avanatajul unui exemplu ptr toata lumea).

  Zic asta ptr ca citirea unui text se face respectand o metodologie a interpretarii. In Romania prima cestie tine de interpretarea vointei legiutorului , adica ce a vrut legiutorul ca cand a dat legea asta? Si cetirea se face in spiritul acelei vointe. Adica comstitutinea asta a fost data si pemtru a se tien presedintele in lesa … Dovada ? Pai art 107
  (2)
  Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru. Ca Escu al 2lea devenit presedinte a uita pronto ce zicea in 92 … si l-a demis pe Radu Vasile
  pe baza ca “constitutia nu interzice” si “principiul simetriei” (Paranteza ma vaz nevoit sa observ ca “democratii” si “civici” au si ei un principiu – al continuitatii minciunii si demagogiei… inchis paranteza )
  Ar mai fi cateva … insa deocamdat este de ajuns asta…ca sa intelegi ca absenta virgulei nu este un capat de tara sau un motiv de “neintelegere” intre oameni de buna creedinta 9insa estee buna ptr a prosti prostii. Scuze da in unele cestii mai particulare oricine e prost. De ex in materie de oi , branza, bani si fotbal recunosc ca sunt prost si nu ma compar cu Jiji… )

 35. 35 Adrian B. mai 24, 2013 la 6:18 pm

  2012 Jos Basescu , 2013 Sus Basescu !!!

  Asta-i politicianul roman …

 36. 36 Luminita Arhire mai 24, 2013 la 7:01 pm

  P.S. – Marcus vrea ca Gadea sa prapadeasca un bilet pentru un spectacol liric , daruindu-i-l CTP-ului . Gresit ! – CTP si cand ne vorbea despre cinematografie ( un domeniu drag lui , in ipoteza stranie ca MARELE CYBORG ar putea iubi ceva pe lumea asta ) scrasnea din molari si diseca pelicula !!!

 37. 37 Luminita Arhire mai 24, 2013 la 7:18 pm

  Foarte , foarte placut …. o discutie nefragmentata de sfanta publicitate , cu o gazda usor inhibata … o discutie mult mai relaxata ( si relaxanta ) decat interviul Sandrei Stoicescu de la Antena 3 .
  Cercetarea este in Romania precum un cersetor pe care il tolerezi la masa dar ii dai hrana atat cat sa infulece hulpav si apoi sa ramana mereu infometat , iar daca iti reproseaza asta ii trantesti un : “nu-ti convine , eu pot sa-ti tai de tot ratia !”. Inainte de ’89 lipseau atat de multe lucruri simple si esentiale incat era aproape obligatoriu sa devii inventiv – astazi blestemata crevasa dintre teorie si realitate se casca ametitor … pare ca este mai importanta viteza cheltuirii fondurilor , modeste asa cum sunt ele , decat finalitatea practica a unei cercetari .
  Si inca o data lipseste imaginea de ansamblu…
  Parlamentul… lipsa calitatii umane vad ca a fost suplinita cu brio de cantitate … dar cand imi aduc aminte ca pe locul pe care l-ati ocupat vremelnic dumneavoastra si-a etalat niste ani buni nurii incorsetati Roberta Anastase ( pentru mine expresia nulitatii absolute ) , cred ca drumul de refacere a credibilitatii acestei cetati a democratiei va fi anevoios si de durata .
  Rareori cei care colectioneaza arta ( cu afectiune si nu mercantil) se apuca de pictat … privirea critica ,dragostea si admiratia sunt uneori o forma de autocenzura …Mihnea Gheorghiu , care ne-a daruit o splendida traducere pentru UN VEAC DE SINGURATATE scria in prefata editiei de la inceputul anilor ’70 ca ar fi murit de fericire sa fi scris un asemenea roman si acesta marturisire mi-a ramas in minte ca o expresie a unei elogioase si respectoase invidii , singura ,de altfel , pe care o pot intelege si accepta .
  Inca o data , foarte placut … Sa mai faceti !

 38. 38 Adrian B. mai 24, 2013 la 11:46 pm

  D-le Adrian Nastase , stiindu-va un mare amator de arta , va recomand un film de EXCEPTIE . Dealtfel , il recomand tuturor comentatorilor de pe blog .

  http://filmehd.net/the-best-offer-oferta-irezistibila-2013-filme-online.html

  ( Click and see )

 39. 39 justitiaru mai 25, 2013 la 12:22 am

  D-le Nastase
  Am urmarit interviul si cu regret constat ca analiza dv privind relatile politice la care este martora Ro este f. deficitara .Pe de o parte constatati ca nivelul calitatativ al parlamentarilor a scazut si aceasta se datoreste in buna masura „votului uninominal” impus de Basecu, dar pe de alta parte nu analizati in niciun fel aspectul principal :
  „Cum se face ca Basescu, persoana cu o cultura lacunara de periferie a societatii a reusit sa-si impuna normele de conduita mafiote in conditiile unui regim democratic si a apartenentei la UE care ar fi trebuit sa ofere Ro un sistem de protectie impotriva practicilor anticonstitutionale si antidemocratice ?”
  Aceasta problema cheie ar trebui elucidata de catre responsabilii politicii romanesti.Ma tem ca desi a fost constituit USL politicienilor la varf nu le este clar ce s-a intamplat in realitate,care sunt vulnerabilitatile reale a Romaniei si cum pot fi ele remediate.
  Eu cred ca nu realizati,in ciuda celor intamplate de atatia ani, ca lupta politica interna a capatat forme extrem de dure sprijinite de puternici factori externi interesati in falimentarea Ro si in achizitionarea resurselor ei economice la pret de talcioc de catre cercuri de afaceri occidentale aflate in spatele FMI.Aceste cercuri externe interesate in colonizarea economica si politica a Ro sprijina regimul abuziv basist care le reprezinta interesle.
  Regimul basist a actionat vreme de ani de zile nu din incompetenta ci din rea credinta pentru sabotarea intregii economii romanesti in timp ce vechea opozitie (actualul USL) a asistat aniu de zile intr-o stare de totala paralizie si impotenta politica la evenimente..

 40. 40 George Hălărescu mai 25, 2013 la 6:38 am

  Bună dimineața!
  D-le A. Năstase ce urmează să scriu nu are legătură cu tema propusă de dvs., ci cu ce am visat azi-noapte.
  Experiența, pregătirea, vârsta și vocația vă recomandă pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Cred cu tărie (dacă am ajuns să și visez) că actuala conjunctură politică din România ar putea fi favorabilă pentru dvs. să urmăriți această demnitate. În acest fel România ar demonstra că este o forță în Europa și că USL-ul poate deveni funcțional. Având în vedere că din ce în ce mai multe Guverne naționale sunt de stânga în Europa și cu sprijinul liberalilor români și de ce nu și cu cel al altor europeni ați avea o mare șansă să preluați această funcție. Am convingerea că ar fi bine să vă gândiți la această ipoteză.

  Poate aceasta ar fi o bună ocazie ca și UE să se reformeze.

  PS. Eu pledez pentru o Uniune mai democratică, în care Consiliul European să dispară. Să crească rolul Parlamentului European și al Comisiei. Viitorul președinte al executivului comunitar să fie ales prin sufragiu universal la nivelul Uniunii. El să-și formeze cabinetul din Parlamentul European cu câte un comisar din fiecare țară. Agenda și prioritățile UE să fie stabilită de Comisia Europeană.

 41. 41 justitiaru mai 25, 2013 la 6:45 am

  P.S
  Datorita lipsei unei intelegeri clare a procesului de ” basificare” atat la nivelul conducerii USL cat si in randul cetatenilor procesul de de „debasificare” este greu si incert.Tot datorita aceleiasi cauze i se datoreaza in mare masura si tensiunile din USL
  Societatea roamneasca nu va putea progresa in opinia mea fara o curatenie fundamentala atat a acelor tare care au permis „basificarea” cat si a consecintelor „basificarii”

 42. 42 blogideologic mai 25, 2013 la 7:52 am

  @Luminiţa Arhire
  Foarte plăcută referinţa dumneavoastră la domnul Mihnea Gheorghiu.

 43. 43 Marian Nicolae mai 25, 2013 la 8:09 am

  Buna dimineata domnule profesor,

  Doar ca o reflectie personala, la familiile din care provin, fiind atent la calculul probabilitatilor, va invit la un exercitiu de gandire:

  Din partea tatalui meu, Galben Nicolae, ma trag dintr-o familie de daci adevarati, din judetul Bistrita Nasaud, comuna Prundu Bargaului, chiar de la poalele muntelui Heniu.

  Din partea mamei mele, ma trag dintr-o familie de oameni dintr-o bucata, din judetul Calarasi, comuna Progresul, tatal mamei mele pe numele de fata Stan Floarea, se numea Bercenaru Stan. Bunicul meu, din partea mamei, Bercenaru Stan, era un tip dintr-o bucata, care nu ezita sa-si foloseasca arma de vanator si sa traga dupa slujbasii regelui, slujbasi veniti sa colecteze taxele si birurile….

  .Aceste lucruri le-am aflat anul acesta in iarna, vizitandu-mi varul…Bercenaru Stan, in varsta de 80 de ani, care locuieste in judetul Calarasi, comuna Dorobantul, practic la o aruncatura de bat de comuna Progresul, de unde se trage familia mea din partea mamei mele.

  Folosind calculul probabilitatilor, care ar fi fost sansele ca tatal meu Galben Nicolae, din judetul Bistrita Nasaud, sa se fi intalnit cu Stan Floarea din judetul Calarasi, sa se indragosteasca si eu sa vin pe aceasta lume????
  Banuiesc ca cifra este aproape de 0…….

  Totusi, atat mama mea cat si tatal meu au lucrat la ridicarea barajului de la Bicaz, acolo s-au cunoscut si indragostit unul de celalalt.

  Din cate-mi dau eu seama, Divinitatea chiar a avut un cuvant de spus in ceea ce ma priveste, atat la conceperea mea, de catre parintii mei, cat si la programarea mea care a avut loc in anii 1974 – 1975, in Bucuresti, langa Scoala Generala nr. 64, scoala ridicata de catre Regele Mihai I, in casa parintilor mei…….Scoala Generala nr. 64 fiind aproape de casa mea, cand am implinit varsta de 6 ani, parintii mei m-au inscris chiar la aceasta scoala…….

  Daca revenim din nou la calculul probabilitatilor, care ar fi fost sansele ca eu sa ajung sa invat carte chiar in scoala ridicata de Regele Mihai I ???

  Avansam un pic mai mult in timp:
  Tatal meu, Galben Nicolae, fiind ofiter in Securitatea Romana, pot spune din ceea ce am auzit de la fratele meu Galben Mircea, faptul ca tata a fost un ofiter extrem de inteligent.
  Care ar fi fost sansele ca eu, fiul tatalui meu sa fiu racolat in anul 1987 chiar de catre Securitatea Romana, Securitate care sigur stia ceea ce se va intampla peste numai doi ani, in 1989. De ce m-au ales, cum de au stiut???

  Sa le fi spus tatal meu despre ceea ce mi s-a intamplat in acea noapte din 1974 – 1975 ??? Banuiesc ca da, banuiesc ca sigur a raportat acest eveniment cu totul si cu totul neobisnuit.

  Care ar fi fost sansele ca eu, un simplu pusti de 4 – 5 ani sa duc la bun sfarsit o asemenea misiune????

  Care ar fi fost sansele ca eu, un pusti de 17 ani sa duc aceeasi misiune la bun sfarsit?????

  Va las pe dumneavoastra sa faceti calculele……
  Personal nu pot spune decat faptul ca da, Divinitatea exista, ma inchin la aceasta si O respect.

  Daca se numeste Dumnezeu, Buda, Bog, extra-terestrii, sau oricum altfel, prea putin conteaza……este aici si ne vegheaza, pentru ca specia umana sa nu se stinga, ci sa se dezvolte normal, astfel incat la un moment dat sa intre in Comunitatea Galactica a Fiintelor Inteligente din Calea Lactee……..

  Interesant, nu?

  Culmea este ca nu reprezinta decat adevarul adevarat, fara pic de…science fiction……….
  Un adevar cutremurator pentru cei care nu cred in Dumnezeu……..

  Va las dumneavoastra libertatea de a posta sau nu acest comentariu.
  Cu stima.

 44. 44 ZeV mai 25, 2013 la 8:12 am

  Reiau, poate ,,dă cu capu’ ” aici: 😉
  Bizoane
  Am impresia ca nu te principiul te obsedeaza, ci, o rafuiala cu radacini adanci in trecut cu o anumita fractie din PSD.
  Omule, daca nu esti in stare sa te detasezi de parti-pris-uri si sa produci analize citibile, eu iti propun sa lasi USL-ul in pace si sa-ti cauti un partid politic adecvat umorilor dumitale.
  Ce mama naibii ai cu asazisa ,,tripleta” din PSD, vis a vis de Constitutie, in loc sa te adresezi, cu propuneri concrete si de bun simt, celor care alcatuiesc, in prezent, Comisia interparlamentara de revizuire a legii fundamentale ?
  Da, atata timp cat Presedintele este prezent in circuitul procedural, fiind si un personaj ales uninominal, are dreptul sa-si faca cunoscut punctul de vedere si sa uzeze de toate parghiile legale pentru a si-l impune.
  L-am intrebat pe domnul Adrian Nastase, de ce, in anul 2003, cei care au revizuit anterior Constitutia, i-au acordat Presedintelui drept de initiativa, in contradictie cu dreptul guvernului de a elabora si propune Parlamentului toate celelalte legi ?
  Inseamna ca s-a dorit, pentru Presedinte, un rol special. Din pacate, alegerile din 2004 au fost castigate de altcineva, cu mare potential de ,,jucator”. Nici groapa, dar nici…podiumul, nu sunt intotdeauna pentru destinatarul prezumat iniţial.
  😉

 45. 45 blogideologic mai 25, 2013 la 8:47 am

  Văd pe forum RL, http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/pnl-si-pc-incearca-sa-puna-presiune-pe-ani-vezi-solicitarea-halucinanta-a-senatoarei-cristiana-anghel-si-cum-ministrul-voicu-nu-cunoaste-legea-302852.html , un comentariu foarte ostil pentru mine : 18. Ce-are sula cu prefectura? 22:29 | 24 Mai / M. Popescu : +Domnule Titus Filipas, dupa cum spuneai intr-un comentariu semnat to ASSERT, ‘Ideologia administrativă este „vinovată” pentru apariţia butadei „Ce-are sula cu prefectura ?” ‘ Acum te intreb eu pe dumneata: ce are Ideologia Administrativă cu madam Anghel si cu seful ANI?+ Bănuiesc eu că acest anonim “M.Popescu” este de fapt totuna cu “Mircea Popescu”, un autor care semnează la http://polimedia.us/fain/politica/o-comparatie-blog-ideologic-titus-filipas/ Întrucât redacţia RL mi-a refuzat un drept la replică, îmi permit să plasez răspunsul către “M.Popescu” aici : Butada se referea la comentarea situaţiei politice din Franţa, în cărţile cochon scrise de Théophile Gautier, unde textul într-o franceză pură şi civilizată era însoţit pe liziera paginii de un limbaj figurativ înlocuind expletivele. Iar în textul meu precedent spuneam că “Felul brutal, nu găsesc un cuvânt mai potrivit, cum domnul @Mark Gitenstein şi-a permis anularea votului din 29 iulie 2012, când poporul român, mai precis 7,4 milioane de români, au demonstrat că pot adopta şi susţine o atitudine thermidoriană, va fi probabil analizat atent de viitorii istorici. Pentru că mi se pare că faptul acesta, pe care eu îl calific a fi extrem de grav, ţine mai mult de Istoria noastră, a românilor, decât de Psihologia behaviorală a domnului @Mark Gitenstein. A doua certitudine pe care am căpătat-o este aceea că domnul @Mark Gitenstein neglijează ideologiile, toate ideologiile, de la Jeffersonianism şi până la ideologia naţionalismului românesc. Atunci, ce pune în loc domnul @Mark Gitenstein, pe un post echivalent, în locul ideologiilor ? Din câte ştiu eu, americanii raţionali, chiar şi ateiştii, pun în loc Memetica. Ce este ? Aş zice că este reflexia Ideologiei primare în diverse oglinzi, urmând simularea unei lupte darwiniene pentru succesiune între imaginile lor. Dar aşa ceva s-a mai întâmplat în secolul XIX fără a se chema Memetică. Pentru că ne-a afectat şi pe noi, vorbesc despre crearea României moderne, ar fi bine să reamintesc aici cazul. Se ştie că la sfârşitul secolului XVIII, Ideologii primari au sprijinit ascensiunea lui Napoleon Bonaparte până la funcţia de Prim Consul. Dar când au văzut intenţia acestuia de a se proclama împărat, au întrerupt legăturile cu el. Napoleon, la rândul său, a tăiat în anul 1803 aproape toate posibilităţile de exprimare publică a Ideologilor primari. Surprinzător, şi salutar în acelaşi timp, apare imediat, tot în 1803, o exprimare publică nouă a unei reflexii a Ideologiei primare. Vorbesc despre Saint-Simonism. Contele Henri de Saint-Simon a fost extraordinar de puternic influenţat de discursul ideologic primar al contelui Destutt de Tracy. Motiv pentru care Saint-Simonismul mai este numit uneori Ideologie administrativă. Aceasta va ajunge să influenţeze puternic chiar şi România în cea de a doua jumătate a secolului XIX.”

 46. 46 Marian Nicolae mai 25, 2013 la 9:15 am

  Ce-a fost odata, este acum, ce este acum, va fi si altadata……..

 47. 47 blogideologic mai 25, 2013 la 11:15 am

  Constantin Schifirneţ : +Ideile lui Mihail Manoilescu sunt o adevărată “Biblie” a industriaşilor brazilieni / Există personalităţi de referinţă din ştiinţa şi cultura română ale căror idei au influenţă puternică în afara ţării, dar sunt ignorate sau subestimate în spaţiul autohton. Un caz tipic, în acest sens, îl reprezintă savantul Mihail Manoilescu. Inginer, economist, sociolog, politolog şi istoric, profesor la Institutul politehnic din Bucureşti, catedra ,,Economie politică – Organizare şi Raţionalizare”, Manoilescu este o personalitate de excepţie. A lăsat o operă impresionantă cu titluri din variate domenii, şi din acest punct de vedere l-am comparat cu Nicolae Iorga (în ,,Mihail Manoilescu: o viziune monografică despre burghezia română”, studiu introductiv la M. Manoilescu, Rostul şi destinul burgheziei româneşti, Editura Albatros, 2002). Există mărturii ale Nataliei Manoilescu Dinu despre talentul său excepţional de pictor. După o evaluare a lui Valeriu Dinu, Manoilescu a publicat 128 de titluri, iar despre el s-au scris 88 de lucrări străine şi numai 21 de lucrări româneşti, Cf. Valeriu Dinu, Schiţă de portret, în Mihail Manoilescu creator de teorie economică, coordonator Vasile C. Nechita, Editura Cugetarea, Iaşi, 1993, p. 14. În anul 1929, Manoilescu a publicat lucrarea Théorie du protectionnisme et de l’échange international. Paris: Giard. Cartea a fost tradusă în limba portugheză în 1931, în limba germană în 1937, iar în limba română abia în anul 1986, în traducerea din limba germană de Valeriu Dinu, cu titlul Forţele naţionale productive şi comerţul exterior. Teoria protecţionismului şi a schimbului internaţional. Această lucrare este ,,prima străpungere românească în gândirea economică universală” după aprecierea lui Costin Murgescu (Mersul ideilor economice la români, vol. I, 1987, p. 413). În anii treizeci şi patruzeci ai secolului trecut, lucrările sale au fost publicate în Spania, Portugalia, Brazilia şi Chile. Ideile sale despre economie au fost foarte populare şi au fost aplicate în America Latină, şi, prin urmare, lucrările sale au fost puncte de referinţă obligatorie în cercurile industriale braziliene în anii ’20 şi începutul anilor ’30, fapt remarcat apăsat de către Joseph Love, profesor de istorie la Universitatea Illinois, Urbana-Champaign, în Theorizing Under development: Latin America and Romania, 1860-1950, 1990 şi Crafting the Third World: Theorizing, Underdevelopement in Rumania and Brazil. Stanford, California: Stanford U. Press, 1996 (tradusă în limba română, Făurirea lumii a treia: teorii şi teoreticieni ai subdezvoltării în România şi Brazilia, Editura Univers, 2002). Este recunoscut rolul gândirii sale în stabilirea strategiilor de dezvoltare economică, în special în Brazilia, şi, în consecinţă, după cum afirmă B. Fausto: „e cujas idéias foram uma espécie de Bíblia para boa parte dos industriais brasileiros, (ideile lui au fost un fel de Biblie pentru cea mai mare parte a industriaşilor brazilieni)” (Fausto B, ,,Estado novo no contexto internacional”, în: Pandolfi D (ed.) Repesando o Estado Novo. Rio de Janeiro: Ed. Fundação Getulio Vargas, 1999, p. 18). O apreciere similară nu întâlnim în exegeza românească, foarte reticentă, de altfel, faţă de accentuarea originalităţii şi contribuţiei româneşti la dezvoltarea ştiinţei. Teoria lui Manoilescu despre decalajul de dezvoltare dintre societăţile industrializate şi agrare s-a constituit ca răspuns la teoriile evoluţioniste despre modernizare. Opera lui Manoilescu a fost importantă, în spaţiul iberic şi în Brazilia, deoarece doctrina sa economică a oferit argumente industriaşilor din Brazilia de a recurge la protecţionism drept cale de dezvoltare a economiei în aceste zone. Se consideră că ideile sale au stat la baza constituirii organizaţiei Economic Commission for Latin America (ECLA). Doctrina lui Manoilescu a cunoscut reacţii critice din partea unor autori din America Latină, dar el a continuat să fie prezent în spaţiul iberic prin publicarea lucrărilor sale, de pildă, în Chile, „Productividad del trabajo y comercio exterior,” Economía, VIII, 22-23, 1947. În analiza economică, Manoilescu a plecat de la premisa decalajului de productivitate a muncii din societăţile agrare faţă de ţările industrializate, încât el susţine că productivitatea în industrie este superioară celei în agricultură, printr-un raport de patru la unu, deoarece valoarea capitalului pe lucrător în industrie este mult mai mare decât a celui în agricultură. În acest caz, ţările industriale, cu o productivitate naţională superioară, câştigă în relaţiile comerciale internaţionale pe seama ţărilor agrare din cauza productivităţii muncii lor mai scăzute. De aceea, se impune dezvoltarea industrială a ţărilor agricole printr-o politică de protecţie a propriilor materii prime faţă de comerţul internaţional. Peste decenii, această teză a savantului român va fi dezvoltată în scrierile teoreticienilor dependenţei şi ai subdezvoltării. Manoilescu a demonstrat, în lucrările sale teoretice referitoare la schimbul internaţional, că ştiinţa economică clasică a fost falsă şi tendenţioasă, fiindcă preconiza diviziunea muncii şi a producţiei care împarte popoarele în industriale şi agricole. El arăta că ştiinţa de import este falsă şi tendenţioasă având ca substrat tendinţa de exploatare a popoarelor agricole. Philippe C. Schmitter, după ampla analiză a corporatismului din lucrările lui Manoilescu, desprinde concluzia că acesta, aşa cum este descris de savantul român, nu este sinonim cu conceptul de ,,fascism”. Manoilescu este considerat ,,cel mai original şi stimulativ teoretician corporatist.” Neoliberal în teoria şi politica economică, Manoilescu a creat o teorie unitară şi originală cu privire la protecţionism şi schimburile internaţionale, recunoscută rapid în mediile economice, politice şi intelectuale internaţionale. Amintim unele dintre ideile ce au avut un ecou puternic în rândul specialiştilor: lipsa de universalitate a teoriei costurilor absolute a lui Adam Smith şi David Ricardo, imposibilitatea realizării diviziunii şi schimburilor internaţionale, specializarea ţărilor agricole şi participarea lor la schimburile internaţionale, diviziunea internă şi internaţională pe criteriul beneficiului naţional, achiziţionarea directă, adică productivă şi nu indirectă – comercială, a bunurilor şi serviciilor necesare existenţei şi progresului lor, industrializarea tuturor ţărilor lumii derivată din superioritatea intrinsecă a industriei faţă de agricultură, încurajarea, susţinerea şi apărarea întreprinderilor şi ramurilor nou create printr-un protecţionism ştiinţific (cf. Vasile C. Nechita, Introducere, în Mihail Manoilescu creator de teorie economică, 1993). Manoilescu a urmărit elaborarea unui program industrial legitimat de o doctrină protecţionistă. Dintotdeauna el a văzut în stat instituţia fundamentală de edificare a industriei naţionale. Economistul român a sesizat dificultăţile întâmpinate de principala clasă socială capabilă să industrializeze – burghezia – de aceea căuta soluţii şi nu vedea decât implicarea statului în înfăptuirea actului de industrializare. Jeronimo Moscardo, ambasadorul Braziliei la Bucureşti, declara că economia modernă a Braziliei îşi datorează fundamentele lucrărilor de specialitate ale lui Mihail Manoilescu: „În privinţa economică, se credea că suntem condamnaţi să rămânem o ţară agrară, ca şi România la un moment dat. Dar a dat Dumnezeu să existe un mare român, fost ministru de Externe al ţării dumneavoastră şi un economist de talie mondială: Mihail Manoilescu. După traducerea, în 1932, a lucrării sale geniale, “Noua teorie a protecţionismului şi a schimbului internaţional”, aceasta a fost până în ziua de azi inspiratoarea dezvoltării economice a Braziliei. […] Prin Manoilescu, responsabilii brazilieni şi-au clarificat originile inegalităţii, rolul proiectelor de dezvoltare industrială, raporturile dintre industrie şi agricultură, dintre exporturi (ieftine) şi importuri (scumpe) etc. Astăzi, Manoilescu este considerat unul dintre fondatorii Braziliei moderne.“ http://www.formula-as.ro/2000/417/spectator-38/spectator-1497-print . Mihail Manoilescu a susţinut protecţionismul ca modalitate de a dezvolta economia de tip industrial în societăţile agrare. După marea criză din 1929, în Brazilia cartea lui a reprezentat baza teoretică a justificării protecţionismului, în timp ce în România el avea de înfruntat ostilitate din partea autorităţilor, fiind în imposibilitate, chiar în cele câteva luni, în 1931, ca guvernator al Băncii Naţionale, să aplice propria viziune despre scoaterea ţării din criză. Explic discordanţa dintre receptarea inconsistentă a operei lui Manoilescu în România şi adoptarea ideilor sale de mari economişti din America Latină sau acreditarea lor de către exegeţi occidentali prin diferenţa dintre cultura ideologică şi cultură pragmatică. În cultura română, prioritate a avut criteriul ideologic de evaluare a ideilor, asociate necondiţionat cu acţiunile autorilor lor în spaţiul public. În România nu s-a putut aplica doctrina protecţionismului a lui Manoilescu fiindcă ea nu a fost acceptată în contextul geopolitic de fiinţare a statului român, căruia, după 1944, i s-a impus, din afară, un alt model de dezvoltare. În Brazilia şi în alte ţări din America Latină elitele politice şi intelectuale au dovedit pragmatism în gândire şi acţiune, încât au avut libertatea de a adopta teoria lui Manoilescu ca fundament al strategiilor de dezvoltare economică Ar fi multe de învăţat din destinul savantului român. Îndemnul ambasadorului Braziliei la Bucureşti, Jeronimo Moscardo este îndreptăţit: „România nu trebuie să fie modestă. România este o mare putere culturală”. Rămâne ca elitele româneşti să accepte această realitate.+ Sursa http://asymetria-anticariat.blogspot.ro/2013/05/constantin-schifirnet-ideile-lui-mihail.html

 48. 48 dlnimeni mai 25, 2013 la 11:42 am

  Ideea ca sunt unul dintre „idiotii care se pronunta” nu ma incinta, dar asta este. Sa vad daca pot face ceva, in perioada urmatoare.
  Un cuvint de lauda lui Traian Ceausescu, redactorul emisiunii: in adevar, dictia nu-l ajuta, gestica pare nitel cristoiana, insa dincolo de ele se pot vedea o documentare serioasa, o pregatire pentru emisiune ( este vizibil ca a fost prezent la lansarea cartii, a probat ca a citit temeinic blogul dlui Nastase); remarc o preferinta pentru clarificarea cit mai temeinica a subiectelor discutate, in loc de, abordarea, de multe ori pripita, a subiectelor, nu o data efemere si neimportante, ale zilei. Emisiunea a fost una cursiva, cu treceri line intre subiecte, cu un aer de taifas si cu o remarcabila gestiune a timpului programat pentru dialog. Interesanta acesta idee a aparitiei cetateanului „partial” Nastase la televiziuni cu arie de acoperire judeteana, cu un alt ritm al discutiilor si cu un alt mod de abordare decit cel de la televiziunile cu arie de acoperire nationala. Printre altele si , desigur, fara o intentie speciala, o contracarare a unei propagande a actualului presedinte care a instigat, politic vorbind, pe cei din provincie impotriva celor din capitala, facind, totodata sa fie ignorat faptul ca „miticii” injurati nu erau bucuresteni, ci tot persoane din provincie pripasite prin orasul Sfintului Dumitru. Poate ca dl Nastase va mai fi invitate si la alte televiziuni de acest tip.
  Am remarcat mai multe idei enuntate de dl Nastase si astept sa vad daca si in ce masura ele vor fi preluate de societatea politica romaneasca.

 49. 49 justitiaru mai 25, 2013 la 12:51 pm

  P.P.S
  Povestea acelui furtun de irigatii adus din Israel care nu a putut fi produs in Ro din cauza unei duze amarate lamureste totul .
  Romanii nu au fost in stare nici macar sa copiieze un banal furtun de irigatii .Lipsa de ambitie, incompetenta si multe alte „romanisme”.
  Adevarul este ca legendara inteligenta romanasca este un soi de mit al; suficientei cu care este hranit egoul umflat al romanilor in lipsa performantelor economice reale.

 50. 50 ZeV mai 25, 2013 la 1:12 pm

  justitiarule
  Procesul de ,,debasificare” nu va putea avansa ireversibil decat daca, atat pro-basistii, cat si anti-basistii, se vor fanihila reciproc, pana vor fi redusi la tacere.
  Eu voi contempla , cu amuzament amar, din exterior, aceasta penibila etapa…dar fara ea, basismul nu va fi invins.
  Lipsa de ratiune, sau, somnul ei, cautioneaza, intotdeauna, dictatura.
  ps
  Este jalnic ca multi dintre colegii mei nu inteleg cate provocari exista in acest moment pentru USL si cat de important este sa contribuim la mentinerea stabilitatii institutionale, fara de care, NU SE POATE GUVERNA EFICIENT.
  Daca nu puteti trai cu Basescu pana in 2014, aveti doua variante:
  1. Suicidul
  2 Kalashnikov – ul
  😉
  Il felicit pe Victor Ponta ca nu da atentie cartitorilor iresponsabili din PSD, dar, MAI ALES, PNL !
  Go, Ponta !

 51. 51 blogideologic mai 25, 2013 la 4:34 pm

  @dlnimeni
  Aşa este, şi mie mi-a plăcut redactorul prezentator. Muncă multă, şi bun simţ.

 52. 52 ZeV mai 25, 2013 la 4:44 pm

  Vasile
  Din pacate, demisia indusa a lui Chiuariu, a fost singurul eveniment notabil din viata si activitatea acestui politichian submediocru….incapabil sa produca ceva de unul singur si cu finalitate. Este insuficient sa vrei sa promovezi ca imagine victimizandu-te si facand o fixatie sine die pe …mentorul tau (in negativ) fara voie. 😉
  Mi se pare ciudat, de altfel, că mediocritatea agresiv-amorfă a cam luat locul meritocratiei, in genere, in partidul national liberal. Liberalii incep sa creadă ca avalansa de vorbe sterile si stridente, inclusiv in virtual, poate substitui/suplini cu succes valoare intrinseca si performanta cuantificata prin fapte…iata ca nu se poate, stimate coleg, de aceea PNL a fost si va ramane un partid balama. Spun ,,din pacate”, gandindu-ma la marii inaintasi ai acestui partid de referinta in istoria zbuciumata a neamului romanesc.

 53. 53 Doru Coarna mai 25, 2013 la 5:30 pm

  @ ZeV,

  cand incurajezi pe cineva sa continue, in lb engleza, se spune „go on, Ponta!”, iar daca esti umpic superior lui si ii faci o recomandare sa continue dupa capul lui ca tu stii ca face bine, ii spui „straight on, Ponta!”.

  Go away!, just go!, sunt alte forme, fiecare cu sensul sau specific.

  Go nu se foloseste decat la go to your mammy, expresie specifica de slang a italienilor din State…

  In fine, explica-mi si mie ce-i cu regretul public manifestat permanent de Victor Ponta privind lipsa UDMR din coalitia de guvernamant.
  Ce-i spui, step back sau get lost ?

  Explica-i tu pana intelege ca UDMR nu poate fi la guvernare in perioada in care se modifica constitutia la art.1 si cand se traseaza regionalizarea, vrei sa fie ulterior acuzati de santaj guvernamental iar astea doua lovite de nulitate? Pe cand asa, nu guverneaza nu raspund, au doar noroc!
  Cu ambele! Si, cu astia!

  PS. Era greu? Zi tu mai ZeV, era greu? Pai daca ar trebui sa si munceasca, sau sa creeze, cat de greu ar fi?

 54. 54 Vasile, mai 27, 2013 la 7:54 am

  Zev,

  Cind suntem condusi de rautate si nu de luciditate nu putem percepe oferta din sintagma „ce ar fi fost daca” sunt multe nume din randul politicienilor romani si fara nici o exagerare mai toate din randul liberalilor,
  personalitati , aparent „eroi negativi” nu numai dupa dumneavoastra,
  care au avut atintite permanent asupra lor arsenale intregi de calomniatori
  tocmai pentru ca asemenea personalitati sa nu se exprime public din zona guvernamentala.
  Eu indraznesc sa promovez aceasta idee si sa va readuc aminte de Norica Nicolae,Athanasiu, Chioariu, Pacuraru……..numai un basist nu poate sau nu doreste sa inteleaga niste chestiuni simple si pentru ca „persoanele de fata se exclud”imi permit sa-l dau exemplu pe acest domn
  George Hahaiescu”

 55. 55 Marian Nicolae mai 27, 2013 la 8:03 am

  @ Doru Coarna mai 25, 2013 la 5:30 pm

  Touché Monsieur Pussycat……

 56. 56 ZeV mai 27, 2013 la 9:34 am

  Doru Coarna
  Si eu i-am transmis domnului Ponta ca a gresit prin nerespectarea acordului initial cu UDMR, la care , ATENTIE, prietene (atentie si dumneata, domnule Marian-ecou al domnului Doru) , si domnul Crin Antonescu este parte.
  Domnul Antonescu nu a semnat acordul de coabitare, dar nici nu l-a denuntat public. 😉
  UDMR trebuie tinut ostatec in guvern si folosit ca legatura suplimentară cu sectiunea PPE din Parlamentul European, dar si interfaţă cu Ungaria vecină.
  Totusi, s-ar putea ca aceasta verigă sa devină inutilă după alegerile viitoare europarlamentare, prilej cu care, este posibil ca USL să dobândească reprezentanti de marcă , euro si dolar, în această mare familie politică a Europei unite…
  😉

 57. 57 Ionel mai 29, 2013 la 1:41 pm

  Va rog sa reveniti la vorbirea dumneavoastra originala. Cine va invatat sa va exprimati asa, Pricopie ?


 1. 1 “Picatura de cultura” – TVR Tg. Mures | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe mai 23, 2013 la 10:04 pm
 2. 2 Șocant!!!!!!!!! « Motanul Incaltat Trackback pe mai 24, 2013 la 12:26 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: