Miercuri la FET

FUNDATIA EUROPEANA TITULESCU – CENTRUL DE STUDII STRATEGICE

Va invitam la expunerea

FRANTA

Un an de guvernare socialista – Tentative si limite

sustinuta de George Apostoiu

Evenimentul va avea loc miercuri, 15 aprilie 2013, orele 17,00 la Casa Titulescu, Soseaua Kiseleff 47, Bucuresti.

58 Responses to “Miercuri la FET”


 1. 1 borisel mai 13, 2013 la 12:31 pm

  Mulțumim pentru invitație!

 2. 2 Marian Nicolae mai 13, 2013 la 12:51 pm

  Franta nu a ales cu mult mai bine decat Romania, crezand ca prin alegerea unui presedinte de stanga, lucrurile se vor rezolva…..

  „Al nostru” Premier ne lasa sa vedem aceleasi lacune…….dupa ce ne-a intoxicar cu sloganul:

  „DREPTATE PANA LA CAPAT….”

  PS. Pana la capatul drumului, pana la capatul tramvaiului, pana unde domnule Prim Ministru, ca noi vazut-am clar cum verba volant……?????

 3. 3 aida mai 13, 2013 la 1:29 pm

  Multumim pentru invitatie, dar cred ca este vorba despre data de 15 mai 2013.

 4. 4 Gavrila mai 13, 2013 la 1:46 pm

  a se citi 15 mai, 2013.
  Succes evenimentului de tinuta si stringenta actualitate pentru PSD si Romania!

 5. 5 Marian Nicolae mai 13, 2013 la 3:54 pm

  Libertatea în era digitală: 90% anticipaţie, 10% inspiraţie
  Postat la: 10.05.2013 19:21 | Scris de: Gilda Popa

  http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/libertatea-in-era-digitala-90-anticipatie-10-inspiratie-93488

  Tehnologia a spulberat mitul libertăţii individuale: teoria reţelelor a demonstrat că, la ora actuală, „destinul” fiecărui individ poate fi calculat cu o precizie de peste 90% • Rămas în viaţa noastră într-un procent de doar 10%, „liberul arbitru” va fi şters curând de un computer suficient de performant

  De la 1 iulie, vom avea în buzunar noile cărţi de identitate electronice, subiectul unor aprinse controverse cu privire la un demers care, potrivit adepţilor teoriilor conspiraţiei, ar fi un prim pas spre un „control total al populaţiei” de către o aşa-numită elită mondială. Însă, într-o lume digitală, în care aproape toate informaţiile despre noi sunt stocate într-o bază de date, ce „libertate” mai avem de apărat?

  „Urmele” alegerilor zilnice pe care le facem lasă dâre informaţionale care sunt stocate în coduri binare: input-uri educaţionale, nivel profesional, preferinţe de consum, cheltuieli curente, destinaţii turistice preferate, trasee zilnice, prieteni, cunoştinţe, relaţii. Într-un cuvânt: reţele.
  Trăim cu sentimentul că alegerile noastre sunt spontane şi libere.

  Greşit: pe baza acestor informaţii, un computer ne poate spune cu precizie cum va arăta viaţa noastră peste 20 sau 30 de ani. Așa a fost prins Saddam Hussein, în decembrie 2003. Într-un timp relativ scurt, tot anturajul său a fost prins, mai puțin el. Americanii au realizat că nu îi vor da de urmă pe căi convenţionale, aşa că au făcut o analiză de rețea. Pe baza fotografiilor, a fotografiilor de familie, a bârfelor, a zvonurilor, au început să configureze rețeaua de relații a lui Saddam. Au aflat, astfel, cu cine merge la băut, cine sunt prietenii lui ș.am.d.
  Din aproape în aproape, pe baza acestei cercetări de rețea, au reușit să dea de el.

  Suntem „captivi” într-o reţea globală

  „Atât existența noastră biologică, cât și cea fizică, se bazează pe rețele (…)
  Faptul că nu umblăm brambura prin lume se datorează și relațiilor sociale, unui sistem de organizare a societății. Cine cu cine relaționează, de ce relaționăm într-un anume fel ș.a.m.d. Avem, tot așa, accesul la informații: telefon, E-mail, Internet etc. Toate acestea formează sisteme de rețele, toate tehnologiile noi sunt structurate pe rețele”, a povestit, într-un interviu acordat jurnalistului Marius Cosmeanu, fondatorul teoriei reţelelor, Albert-László Barabási.

  Fizicianul s-a născut în România, iar descoperirile sale recente au revoluţionat teoria sistemelor. Experimentele sale arată că orice reţea, de la cele de socializare, cele 5 bilioane de websiteuri, lanţul trofic, afacerile şi comerţul, evoluţia aşezărilor urbane, comportamentul uman, metabolismul proteinelor intracelulare, toate pot fi descrise prin aceleaşi legi matematice.
  „Deci, pe lângă descrierea sistemului, avem, în plus, predicţie.

  Mai rămâne ceva?
  Controlul. Pentru că, dacă ai posibilitatea de a prezice, este aproape evident că ţi se oferă în acelaşi timp şi posibilitatea de a controla”, a spus Barabási.

  WikiLeaks: 160 de companii în industria de supraveghere globală

  Prin rețeaua lui Julian Assange, s-au scurs, în 2011, sute de documente provenind de la 160 de companii din 25 de ţări, firme specializate în supravegherea şi interceptarea telecomunicaţiilor. Datele arată cum aceste sisteme permit guvernelor să supravegheze persoanele prin telefoanele mobile, conturile de e-mail şi urmele lăsate pe Internet.

  „Publicăm astăzi peste 287 de dosare care arată realitatea unei industrii de supraveghere la scară mare – o industrie care vinde echipamente atât democraţiilor, cât şi dictaturilor, pentru a spiona populaţii întregi”, a declarat, la acel moment, Assange.

  Implantul de identitate, ultima frontieră

  Cărţile de identitate care conţin cod de bare ar fi ultimul pas către introducerea unui sistem global de identificare a persoanelor cu ajutorul unor microcipuri implantate sub piele, deja existente în cazul animalelor de companie şi răspândite în grupuri experimentale în cazul oamenilor. Este vorba despre dispozitive electronice de tip RFID (permit identificarea prin radiofrecvență), care încorporează toate datele personale, inclusiv cele biometrice. RFID sunt conectate la antene în miniatură şi conţin așa-numitul Electronic Product Code, care poate fi „citit” atunci când un RFID emite un semnal radio. Acestea folosesc nu doar pentru identificarea unui număr de serie, ci şi a locaţiei individului, cu o precizie de câţiva metri.

  Mai mult, tehnologia actuală permite măsurarea, comunicarea şi îndosarierea în timp real a unor informaţii despre starea fizică şi cea psihică: temperatura corpului, tensiunea arterială, chimia corpului, pulsul etc. Scopul? Cel mai probabil, stabilirea stării la un moment dat a unor mase de oameni, anticiparea comportamentului acestora şi, în final, controlul, spun adepţii teoriei conspiraţiei.

  Gilda Popa

 6. 6 blogideologic mai 13, 2013 la 4:00 pm

  Noua carte (intitulată “Infernul”, tema pare dantescă) a romancierului Dan Brown încheie o trilogie ? Într-adevăr, văd o serie de trei : “Codul Da Vinci” din anul 2003, “Simbolul pierdut” din anul 2009, şi “Infernul” din anul 2013. După mine, dar eu privesc foarte superficial lucrurile “serioase”, este în această trilogie browniană prezentă o derulare culturală a timpului. Dacă în primul roman cifrul este renascentist, în cea de a doua carte, autorul Dan Brown intră în orizontul cartezian al modernităţii, ocupându-se de chestiunea dualismului “trup şi suflet”. În fine, cu “Infernul”, Dan Brown ajunge la timpul prezent, ocupându-se aici (şi) de Transhumanism http://www.nytimes.com/2013/05/13/books/inferno-by-dan-brown.html?hpw

 7. 7 blogideologic mai 13, 2013 la 4:34 pm

  „Adrian Năstase a căzut în SPLEEN. Cum arată o zi din viaţa fostului premier, rămas acum fără nicio funcţie.” http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/adrian-nastase-a-cazut-in-spleen-cum-arata-o-zi-din-viata-fostului-premier-ramas-acum-fara-nicio-functie-301745.html Ţinta şi extensia activităţilor viitoare la Fundaţia Europeană Titulescu presupune un EFORT (în sensul legat de conştiinţă, cum îl definea Ideologul Maine de Biran) intelectual uriaş. Doar Adrian Năstase îl poate îndeplini coerent, cu efecte vizibile şi foarte importante pentru România.

 8. 8 Adrian B. mai 13, 2013 la 5:57 pm

  @ justitiaru

  Daca vreti sa aflati cine v-a atacat energetic :)) , va recomand urmatoarea metoda :

  Du-te in bucatarie , da drumu la gaz , asteapta 30 de minute cu usa si geamul inchis , aprinde-ti o tigara , iar pe tavan iti va aparea numele persoanei scris cu sange ! Succes!

  Salvează râsul românesc!
  http://www.FunkyDonkey.ro & http://www.Facebook.com/Bancuri

 9. 9 nastase mai 13, 2013 la 6:07 pm

  aida,

  asa este, am modificat.

 10. 10 Fragmentarium Politic mai 13, 2013 la 7:06 pm

  Guvernarii socialiste din Franta, la fel sau poate mai mult decat celei din Romania, nu i se pot cere niste rezultate spectaculoase intr-un an de zile, intr-un context european dominat economic de criza, iar politic de dreapta populara. Este adevarat, in politica franceza actuala nu intalnim coabitarea, dar nu trebuie uitate responsabilitatile si presiunile care vin din angrenarea de cuplu cu germanii, impreuna cu care alcatuiesc motorul unificarii europene, dar si din politica internationala, care, pentru o mare putere, sunt incomparabile cu cele care vizeaza orice putere mijlocie sau mica. Daca dupa alegerile europarlamentare din 2014 raporturile de putere in institutiile europene se vor schimba, asa cum este de asteptat, socialistii francezi (implicit cei romani) vor dispune de alte parghii, mult mai robuste, pentru transformarea socio-economica a UE (respectiv a Romaniei), in sensul uriaselor asteptari ale cetatenilor. Evident, abia dupa ce steagul socialistilor va flutura la catargul navei “Bruxelles” (si, personal, mi-as dori ca acelasi lucru sa se intample si la catargul navei “Cotroceni”), vom putea vorbi de o trecere efectiva de la o Europa a dreptei populare la o Europa a stangii socialiste, cu alte politici si alte asteptari. Observati ca am spus “unificarea” europeana si nu integrare, pentru ca indiferent ce se va intampla cu UE, unificarea continentala este rezultatul de aur care va ramane, inlaturarea faliei impuse de Razboiul Rece si recuperarea constiintei unitatii si unicitatii europene fiind de o valoare istorica inestimabila. Franta trebuie iubita, respectata si sustinuta, este campioana absoluta a democratiei, un chivot al libertatii si drepturilor omului, care in cele mai negre clipe a aparat Europa atat de Big Brather-ul comunist, cat si de cel capitalist. Europa fara Franta lui de Gaulle ar fi fost ca Germania Federala fara Germania de Est, ingenuncheata si pervertita, poate pe vecie (stiu ce spun si imi asum pana la centima afirmatia).

 11. 11 Luminita Arhire mai 13, 2013 la 7:24 pm

  Dimineata am urmarit mica hartuiala paparazzo-jurnalistica pe care ati avut onoarea sa o primiti frontal la intrarea mult-prea-inaltei-curti ; v-am admirat detasarea usor ironica si supraomeneasca rabdare cu care ati facut fata atacului . Dupa secventa cu dumneavoastra , la intreval de o ora , cu acelasi ton , in acelasi registru , cu aceeasi raceala , au urmat intrebarile pentru un prezumtiv asasin : „cum l-ati omorat pe … ? „, „va pare rau ca l-ati omorat pe… ? „si deja clasicul „ce-ati simtit cand l-ati omorat pe … ? ”
  Lipsa de idei aproape ca nu mi se mai pare atat de tragica pe cat mi se pare lipsa totala de simtire , absenta oricarei strabateri – creierul ca o bucata de pasla si inima ca o bucata de sapun … Cand s-a transformat cainele demn al democratiei in fiara asta sangeroasa si stupida in ferocitatea ei ? Cand s-a transformat dulaul cu urechile ciulite la orice fosnet de bani negri in balaurul asasin de printese , nu in grotele mitice , ci in super-luminatul tunel stradal Pont de l’Alma ?
  Altfel , in relatari ample , de la acelasi caine aflam in fiecare zi despre toate baitele si dusuletele de multime ale presedintelui – stiri care nu spun nimic si care , fara sa spuna nimic , enerveaza un numar de insi ( nici nu mai stiu daca un numar mare sau cativa insi , acolo… ) . Un cadavru politic , reanimat periodic cu tenacitate , legandu-i-se de coada mereu si mereu niste intamplari la fel de plicticoase pe cat de plicticoase sunt ultimele lui discursuri … piciorul de broasca , fara broasca aferenta , silit sa se miste la stimulul unui curent electric subtirel… Si iar vor veni analistii sa ne spuna ” uite , dom’ne , ce om politic genial , ce tare joaca , uite-l iar in mijlocul oamenilor ! e tare , Base’ , ce mai ! „.
  Si nu el e tare , noi suntem moi ca untul … n-am crezut ca am sa mai vad in viata asta sau in filmul asta oameni inghesuindu-se sa faca poze cu „ursul” si sa-i pupe mana aluia care a pus ghiara pe vietisoara lor , infruptandu-se din necazul lor de fiecare zi …
  Cameleonul se vede ca a dibuit calea sa coabiteze ; nu cu Ponta , ci cu sfantul Popor !

 12. 12 ZeV mai 13, 2013 la 7:34 pm

  Un an de guvernare socialista in Franta ?
  Exasperat, ,,pornit să readucă politica pe drumul cel drept al moralei, preşedintele Franţei, Francois Hollande, a declarat război „plutocraţiei” şi a cerut politicienilor să-şi etaleze public averile”
  ………………………………………………………………………………………………………
  Dar cum se va însănătoşi atmosfera politică după ce ofensiva transparenţei a scos la iveală că în guvernul socialist al Franţei se află 9 milionari? – se întreabă cotidianul SUD OUEST, remarcînd că modul în care a avut loc „operaţiunea” nu ţine cont de provenienţa averilor şi încurajează doar suspiciunile.”
  În condiţiile în care toate partidele politice din ţările democratice au ca fundament ideologic comun promovarea şi respectarea regulilor implacabile ale economiei de piaţă, mă întreb, domnule Năstase, dacă dezbarea de miercuri n-ar trebui să includă o întrebare tulburătoare :
  PRIN CE SE DEOSEBESTE UN PARTID SOCIALIST DE UNUL LIBERAL, SAU CRESTIN DEMOCRAT ?
  Si o alta:
  Ce ar trebui să facă politicienii socialişti pentru a defini o identitate REALĂ de stânga pentru un partid socialist , în condiţiile în care TOATE partidele din sistemul capitalist nu fac altceva decât să imagineze seturi de măsuri indirecte având ca ţintă doar reglementarea din exterior, prin jocul taxelor si impozitelor, a sferei economice private.
  Este mult prea puţin, domnule Năstase, pentru a configura o stângă adevărată şi credibilă şi nu cred că oameni politici transferaţi din mediul economic privat pot sprijini acest demers doar prin faptul că arborează însemnele partidului socialist.
  Sunteti pregătit, domnule Năstase, să atacaţi capitalismul în esenţele sale, una dintre acestea fiind BURSA DE VALORI ?
  Nu cred că un om poate deţine legitim o avere de sute de milioane, doar pentru că tata a dispus de un morman de parai şi de relaţii preferenţiale cu anumiţi brockeri.
  😉
  Nu credeţi că libertatea de miscare a capitalului trebuie oarecum stopată, sau cel puţin controlată, pentru a se evita motivaţia speculativă , iar capitalul, forţat de către state să meargă excusiv în zona economiei reale sub formă de investiţii ?
  Sau, cum ati spus dvs, dar in forma extinsă, orice conglomerat economic care procesează resurse naturale, poate că ar trebui să deţină dublă comandă : întreprinzătorul privat şi statul, fără excepţie, toate acestea subordonate unui fel de institut, sau minister, al Planificării.
  Este posibil ca unii colegi, sau concetateni cititori, să nu fie de acord.
  Totusi, toti acestia, să nu uite că acest spaţiu aparţine unui mare lider SOCIALIST.
  Nu poţi fi, după părerea mea, un socialist adevărat dacă promovezi aceleasi principii ale capitalismului ca si adepţii partidelor de dreapta.
  Si din acest motiv există atâta derută şi frustrare în toate ţările cu probleme…indiferent pe cine votezi, constaţi că face cam aceleaşi lucruri şi iau cam aceleasi decizii economice…chiar nu se poate altfel ?
  Dacă nu, cred că PSD ar trebui redenumit , astfel: PCD (partidul capitalismului democratic), iar la extrem, toate partidele socialiste europene ar trebui, probabil, să se dizolve si să se rebrănduiască sub umbrela PPE, asa cum vedem că fac deja o parte dintre liberalii aglutinaţi sub sigla IRL.
  Mi se pare extem de curios faptul că nimeni nu dă vreo importanţă viitoarei posibile coabitări POLITICE, nu doar instituţionale, între un grup de liberali bine cunoscuţi, MRU, PDL, Miscarea Populară, PPE şi….implicit…..
  Completaţi domniile voastre……Victor Ponta, desigur.
  😉 😉

 13. 13 Scalpel mai 13, 2013 la 8:05 pm

  CHIRIA MORŢII

  Trei romi, morti intr-un incendiu in Franta. Erau cazaţi 200 rromi într-o fabrică dezafectată din Lyon

  DUPĂ INCENDIUL DIN LYON, VALLS MILITEAZĂ PENTRU DESFIINȚAREA ÎN CONTINUARE A TABERELOR DE RROMI

  În Lille s-a montat sârmă ghimpată în jurul rromilor.

  http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=fr&u=http://www.humanite.fr/&prev=/search%3Fq%3Dl%2527humanite%26hl%3Dro%26biw%3D1024%26bih%3D653omilor.

 14. 14 dlnimeni mai 13, 2013 la 8:29 pm

  Titlul zice cam tot: tentative si limite este totusi altceva decit clasicul realizari si perspective. Daca totusi guvernarea franceza nu poate fi imbunatatita, macar sa fie mai bine cunoscuta, in Bucuresti, la un fursec. As fi curios care ar fi titlul conferintei omoloage, in Franta, despre guvernarea social – democrata de la noi, tot dupa un an.

 15. 15 dlnimeni mai 13, 2013 la 8:30 pm

  Domnule Nastase, succes manifestarii!

 16. 16 Adrian B. mai 13, 2013 la 9:57 pm

  http://www.rtv.net/iulia-motoc-judecatoare-ccr-ar-putea-fi-numita-reprezentantul-romaniei-la-cedo_79528.html

  Bravo , Ponta ! Da-i bataie , ca n-au mai ramas decat doi : Daniel Morar si Bebe Sida Ionescu !

  Sper sa-i reevaluezi si pe astia doi si sa le gasesti vreo functie mai buna !

  Da-l incolo de CARACTER si de ONOARE …

 17. 17 justitiaru mai 13, 2013 la 11:05 pm

  @adrian.b
  Rasul poate salva multe dar nu si de ignoranta si suficienta.

 18. 18 Adrian B. mai 14, 2013 la 12:53 am

  D-le Adrian Nastase , as vrea sa va prezint mai jos un STUDIU DE CAZ si as aprecia enorm daca mi-ati raspunde la intrebarea de final . Cu DA sau NU !

  Un cetatean roman ( oarecare !) , somer , pleaca din Romania in Italia prin 2005 , in cautarea unui loc de munca . Isi lasa sotia si copiii in tara si se sacrifica pentru o viata mai buna !

  Timp de 7 ani , acesta lucreaza pe unde apuca si face cele mai umilitoare si mai grele munci : lucreaza in constructii , uneori in agricultura , mai spala niste WC-uri la un Mall si face cam orice munca care
  i se ofera ! Majoritatea acestor munci umilitoare SUNT LA NEGRU !!!

  In toata aceasta perioada , acesta si-a vazut familia doar o data pe an !

  Dar a facut acest SACRIFICIU pentru familie si pentru copii , carora le-a CONSTRUIT O CASA FRUMOASA si le-a CUMPARAT O MASINA NOUA !

  In anul 2014 se reintoarce in Romania . O tara in plina criza si unde TOTUL ESTE SCHIMBAT ! O tara condusa de doi oameni fara idei si care aluneca , incet , pe panta statului politienesc ! Noua Constitutie a Romaniei , prevede confiscarea averilor ILICITE !

  Dupa cateva luni de trai in Romania , niste vecini invidiosi din sat IL RECLAMA pe acesta la procuratura , in legatura cu provenienta averii pe care o are : de unde a avut bani de casa si de masina noua ?

  Acesta este chemat pe rand la : procuratura , militie , sri , dga , diicot , anaf , ani , dna , dgipi , gigi , gogu , ana si alte institutii . In plus , devine si subiect de presa si tv .

  DIN PACATE , acesta NU REUSESTE sa explice provenienta banilor de casa si masina , din motive foarte simple : A LUCRAT NUMAI LA NEGRU si NU A AVUT O ADRESA STABILA in Italia ! Pentru ca , din cauza saraciei si pentru a strange banii , acesta a locuit in conditii animalice , cate 10 romani intr-o camera !

  Institutiile ” COMPETENTE ” se pronunta : ESTE AVERE ILICITA SI SE CONFISCA !

  Povestea de mai sus ESTE O FICTIUNE , dar ea AR PUTEA FI POVESTEA A CIRCA 4 MILIOANE DE ROMANI , CARE AU MUNCIT SAU MUNCESC IN STRAINATATE !!! Este intr-o anumita masura si povestea mea !

  INTREBAREA MEA ESTE URMATOAREA :

  – ESTE POSIBIL ACEST SCENARIU IN ROMANIA ?

  P.S. Raspunsul d-voastra nu este pentru mine ! Este pentru cititorii blogului si in special pentru cei care sunt de acord cu aceasta masura !

  Eu scriu pe acest blog din SOLIDARITATE pentru dumneavoastra ! Eu , ca om simplu , care nu v-a cunoscut niciodata , NU POT SA ACCEPT ABUZURILE SI NEDREPTATILE LA CARE ATI FOST SUPUS ! Eu pot sa judec cu mintea mea consecintele si efectele unei astfel de legi .

  Va multumesc , Adrian B.

 19. 19 ZeV mai 14, 2013 la 6:45 am

  Daca Iulia Motoc va fi numita la CEDO, este foarte posibil ca Parlamentul sa numeasca un inlocuitor la CC.
  Este bine sa cantarim bine, apoi sa decidem in forurile interioare, daca se face ce trebuie si/sau ce vrem…desigur, ne putem inflama cat dorim, dar e bine sa nu o facem in public. Tare urati suntem in asrfel de ipostaze.
  Buna dimineata Romania
  ps
  Felicitari doamnei Grappini pentru cuurajul de a implementa un impozit forfetar autentic, asa cum se practica in majoritatea tarilor civilizate. Daca si impozitul pe venit se va injumatati, intreg partidul conservator va creste in ochii mei. Desigur, cu exceptia antipaticului Dan Voiculescu, pe care, deseori il confund cu Traian Basescu cu care are un trecut extrem de comun.
  😉

 20. 20 ZeV mai 14, 2013 la 6:54 am

  dlnimeni
  Nu avem o guvernare coerenta timp de un an, va reamintesc ca in 2012, era in vigoare bugetul alcatuit de Boc in decembrie 2011.
  Iar pentru a vorbi de o guvernare social democrata, ar trebui ca macar supaimpozitarea veniturilor foarte mari, propusa de premier, sa fia acceptata in USL. Cel putin , pana la refacerea legii salarizarii unitare ce s-a dovedit un mare fiasco.
  E curios ca nici macar un om inteligent si erudit ca dumneata nu se intreaba care este specificul social democratiei prin comparatie cu liberalismul.
  De aceea il astept pe domnul Adrian Nastase cu un expozeu mai amplu, pe blog, pe această temă.

 21. 21 Doru Coarna mai 14, 2013 la 7:38 am

  @ Adriane,

  n-ai inteles, interesele tarii cer ca Baselu sa fie vesnic prezident si Ponta vesnic, de acum, premier, asa ca toate numirile astea se fac in interesul tarii, al poporului roman si al Romaniei in general.

  Noi populatia nu trebuie decat sa ne bucuram ca Ponta si Basescu au gasit, dupa 8 ani de cautari, solutia perfecta care face bine si tarii, imaginii sale afara, si lor. Noua nu, dar nu conteaza.

  Este absolut de neinteles cum de PDL nu s-a gandit ca solutia coabitarii intre ei ca partid de guvernamant si presedintele Basescu ca apolitic, este mai buna decat cea a supunerii oarbe! Este numai vina lor, mai exact a lui Blaga!
  Sigur, nimic nu-i perfect, mai ales in politica, asperitati vor mai fi, si anume pana cand micul slugarel va intelege ca Leana trebuie si ea reevaluata odata si odata, ce… Doamne iarta-ma!

  Acum ca lucrurile sunt mai limpezi decat apa de izvor, ma intreb ce se mai poate face… ca pot paria, la anul Ponta si Basescu vor face rocada rusa si gata, ne-am dat dracu’ pe inca vreo zece ani de acum incolo!

  Dar sa ramanem optimisti, dupa acei zece ani nu vom mai avea aur si gaze iar tara va fi in intregime vanduta si complet anvelopata in datorii, Basescu va avea73 de ani si cred ca va pleca totusi pe mare, incet-incet, cu vreo pluta, iar Ponta se va putea tine in sfarsit de angajament cu Antonescu, vor face ei doi rocada, zece ani. Astfel, lucrurile sunt proiectate pe urmatorii 21 de ani si deci n-ar trebui sa ne mai pese. De nimic.

  Caci, nu stiu cum sa va spun, dar orice plavan care incheie un agreement, mai ales unul politic, trece acolo si termene, obligatii si sanctiuni, altminteri nu-i decat o minciuna securista… or, USL-ul a omis sa precizeze cand anume vor trebui Ponta si seco sa-l prezidentieze pe Antonescu… Adica ne conduc niste insi care doar vorbesc despre orice, dar care, in realitate, n-au habar nici macar cum se intocmeste o hartie d-asta… bine, au avocati la fel de priceputi, ei se pricep doar sa conduca bine tara…

  In fine, oricum ar fi eu unul ma mandresc cu Romania, este o tara minunata in care vegeteaza milenar si incremenit, un popor superb ce coabiteaza cu numerosi frati minoritari, la fel de valorosi.

  Nimic nu-mi afecteaza increderea in viitor!

 22. 22 nastase mai 14, 2013 la 7:39 am

  Luminita Arhire,

  Foarte adevarat. Desi trist!

 23. 23 blogideologic mai 14, 2013 la 8:04 am

  Despre Centrele de date (Data Centers) în Ideologia CPŞF a filosofului Adrian Rogoz / Trebuie să înţelegem evoluţiile tehnologice în primul rând printr-o viziune Ideologică primară. Asta ca să nu rămânem perplecşi în faţa lor aproape la fel ca după lectura unui roman nou scris de foarte imaginativul Dan Brown. Spuneam că în eseul Pedagogia revoluţionară, unde analiza discursul despre Educaţie din Constituanta anului 1791, filosoful spiritualist francez Georges Dumesnil observa că principala sursă iluministă pentru acest discurs era Pedagogia asociaţionist-senzualistă a lui Condillac. Care, mai spune Georges Dumesnil, nu a dat un rol suficient Imaginaţiei. Condillac a fost şi dascălul (prin lecturi) Ideologului primar Antoine Destutt de Tracy. Spuneam aici pe blog de nenumărate ori că după drumul iniţiatic urmează „alte drumuri” adică Metodele. Arheologia cunoaşterii (L’archéologie du savoir) este lucrarea metodologică explicită a lui Michel Foucault. De fapt Michel Foucault înlocuieşte Istoria cu această “Arheologie a cunoaşterii”. Iar “anul 1800” despre care colegul @Cris a subliniat frecvent că este foarte important pentru noi, românii, a marcat începutul Epistemei moderne, în terminologia lui Michel Foucault. Deci vorbesc despre istoria noastră şi despre integrarea noastră în lume într-o abordare de tip “Arheologie a cunoaşterii”. Gramatica de la Sibiu din anul 1828, scrisă de Ioan Eliade Rădulescu şi verificată cu elevii de la şcoala Sfântu Sava, se baza pe Gramatica filosofică a lui Condillac şi pe Gramatica generală a lui Antoine Destutt de Tracy, aşa cum afirma bine documentat domnul George Băiculescu (academicianul Alexandru Duţu, unul dintre membrii fondatori ai FET, a fost un discipol al său), şi cum se poate verifica uşor. Deci pe intervalul 1800-1828 parcursesem noi, rumânii, un drum considerabil în epistema modernă, iar aceasta împotriva nenorocitei lucrări fanariote pe care o tot laudă Gabriel Liiceanu şi Lucian Boia. Fiecare fasciculă din CPŞF fusese concepută de filosoful Adrian Rogoz ca o adevărată “capsulă a timpului”. A timpului cultural care nu refuză anticipaţia tehnologică, dimpotrivă. Spuneam că ideologia naţionalismului românesc marchează această intrare în epistema modernă. Repet, solipsismul ceauşist nu are absolut nimic în comun cu ideologia naţionalismului românesc. Comunismul ceauşist rezultă dintr-o influenţă belakunistă asupra lui Nicolae Ceauşescu. Se vede cel mai bine acest aspect în “revoluţia culturală” a lui Nicolae Ceauşescu. Vorbeam un an în urmă despre periculozitatea cărţii “Estetica” scrisă de belakunistul György Lukács, tradusă pe româneşte şi publicată în anul 1972 cu permisiunea şi chiar la ordinul dictatorului Nicolae Ceauşescu, la începutul “revoluţiei culturale”. Intenţia dictatorului, complet reuşită, a fost augmentarea efectelor rele şi groteşti ale “revoluţiei culturale” din România. Opul belakunist transmitea cititorului, odată cu lectura lui, şi o maladie extrem de gravă a spiritului. Anume, credinţa falsă a reificării. Al doilea act ideologic stupid şi anti- românesc al lui Nicolae Ceauşescu a fost interzicerea Ideologiei CPŞF. Urmată de promovarea deşănţată a unui adevărat aparat multiplicator de mistificare culturală prin mijlocirea culturnicilor Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu. Acest aparat multiplicator de mistificare culturală funcţionează şi acum, de exemplu a influenţat-o major în opiniile sale pe judecătoarea Iulia Moţoc propusă pentru CEDO. Despre incultura crasă a judecătoarei Iulia Moţoc se pot vorbi multe. Însă are vreun rost ? Abia am timp de marcat fugitiv legătura dintre Centrele de date şi conştiinţa colectivă, vezi http://www.nytimes.com/2013/05/14/technology/north-jersey-data-center-industry-blurs-utility-real-estate-boundaries.html?pagewanted=1&_r=0&hp şi http://greendatacenterconference.com/blog/ten-data-center-trends-to-expect-in-2013/

 24. 24 Marian Nicolae mai 14, 2013 la 8:06 am

  @ Adrian B. mai 14, 2013 la 12:53 am

  Daca-mi permiteti am sa va dau si eu un raspuns.

  Scenariul dumneavoastra are toate sansele sa se intample in realitatea mizera din Romania. Personal am trait invatat si muncit ca si dumneavoastra, in afara tarii, cu singura diferenta ca nu am avut parte de mizeriile si umilintele pe care le descrieti, chiar daca am muncit si eu la negru cateodata pentru a ma putea intretine.

  Viata in afara tarii nu este pentru oricine.
  In afara socului cultural, intervine departarea de cei iubiti, singuratatea, lipsa oricarui ajutor, faptul ca te poti baza numai pe tine…….

  Sa te sacrifici pentru familie este de inteles, totusi, nu stiu cum de v-a lasat inima sa dati atatia bani pe o masina noua.
  Casa este de inteles, totusi masina este un bun de folosinta indelungata care se uzeaza destul de repede……..

  Personal, nu m -a lasat inima sa dau un car de bani pe o masina noua, stiind cat am suferit sa strang banii respectivi, asa ca am inghitit in sec si am cumparat la mana a doua…..

  Din cauza mizeriei generalizate din tara si a lipsei locurilor de munca, cred ca foarte multi romani sunt in situatia descrisa de dumneavoastra mai sus.

 25. 25 ZeV mai 14, 2013 la 8:25 am

  E foarte interesant să constatăm că, involuntar, nu ne putem debarasa de obsesia de a avea lideri percepuţi ca tătuci atoateştiutori şi atotputernici.
  Bunăoară, să privim spre Palatul Cotroceni…toată lumea spune demagogic şi ipocrit că este nevoie de diluarea atribuţiilor Preşedintelui şi de întărirea instituţiilor statului, în ansamblul lor.
  Dar când priveşti la televizor şi pe stradă, observi că cel mai mare rating şi/sau cea mai acută atenţie, le generează personalitatea liderului, indiferent dacă este percepută ca fiind una pozitivă şi benefică pentru societate, sau, una malefică şi toxică pentru cetate.
  Încep să cred că, de fapt, negativul tinde să se impună decisiv, picanteriile, excesele şi grobianismul fiind savurate de masele de cetăţeni contemplativi ai patriei, mai ceva decât cafeaua, tutunul şi alcoolul, sau, în tandem cu acestea din urmă.
  Repet ceva ce am mai spus: cred că în sinea lor, jurnaliştii presei private se roagă la zeul Gutenberg ca Traian Băsescu, printr-o minune , să influenţeze pe cale ocultă Parlamentul pentru ca proiectul Constituţiei revizuite să prevadă posibilitatea unei a treia candidaturi a unui anumit personal politic controversat. 😉
  Da, controversat, pentru că în capitalismul exotic în care, din nefericire, trăim, a nu fi controversat, înseamnă să fii un nimeni şi deci, nu atragi atenţia şi…desigur banii, destinaţi a acoperi salariile astronomice de 10-15000 euro pe lună, marte şi pământ, pentru esce, gâzi, sau ciutaci.
  Să mă scuze un anume coleg, nu am intenţionat nici o aluzie.
  Sau, să privim spre Palatul Victoria, unde avem un premier sustinut de un conglomerat multicolor care îşi păstrează , dacă nu nuanţele specifice, cel puţin, instinctele de castă, intacte.
  Cu toate acestea, desi politicile executivului se elaborează la ministere, sau, din păcate, în şedinte de partid şi/sau USL, în ochii cetăţenilor, contează doar premierul. Indiferent cine ce face bine sau rău, premierul primeste laurii, sau, tot el e de vină…uneori, e de vină şi când este de bine, dar ştiti cum e cu binele…are numeroase accepţii….;)
  E rău, în principiu, dar poate că e bine în perspectiva viitoarelor alegeri, având în vedere că mentalitatea românului nu s-a schimbat, validând , sau sancţionând, doar liderul notoriu, prin votul său.
  Cu alte cuvinte, întreaga societate simte nevoie de lideri-locomotivă, de lideri de forţă, apreciaţi chiar şi atunci când greşesc, altfel, probabil, ar muri de plictiseală. 😉
  Iar liderul-locomotivă trebuie să decidă ce e mai bine..să tracteze/împingă pe altii, precul Rodrigo Díaz de Vivar cunoscut ca Cidul, sau, să-si asume direct responsabilităţile cele mai înalte în stat, pe baza propriilor sale merite si/sau eforturi, dacă, oricum, în percepţia publică doar el a muncit şi uneori, implicit, a gresit. Dar cum am mai spus, oamenilor le plac politicienii, chiar dacă imperfecţi, cu condiţia să fie mai puternici decât ei.
  Chestia cu moralitatea de sfânt este echivalată cu slăbiciunea şi nu are trecere la populaţie, mai mult, pur şi simplu, nu este crezută.
  Va reuşi premierul să se detaşeze de aura de băiat cuminte care îl cam trage în jos ? Personal, aş vrea să văd câţiva miniştri liberali zburaţi afară dacă nu execută ordinele primului ministru SOCIAL-DEMOCRAT.
  Trăim, vedem…
  😉

 26. 26 ZeV mai 14, 2013 la 8:45 am

  Haideti sa nu fim pudibonzi vârându-ne capetele în nisip şi să admitem că problema dobândirii averii , în capitalism, este una extrem de serioasă.
  Să privim, cu ochii deschisi si critici, cum este pe la alţii…citez:
  ,,….în Statele Unite sunt ]n vigoare două legi federale (Legea 21, Art. 13 şi Legea 18, Art. 46), precum şi în o mulţime de legi asemănătoare la nivel de stat şi localitate. Conform acestor legi, procurorii americani se pot folosi de două instrumente judiciare diferite când vine vorba de confiscarea averilor presupus ilicite: confiscare penală şi confiscare civilă.

  Confiscarea penală

  În cazul acestul tip de confiscare, autorităţile se prevalează de dreptul de a pune sechestru pe unele bunuri aparţinând unei persoane condamnate pentru anumite infracţiuni, dacă se poate dovedi că acele bunuri au o oarecare legătură cu infracţiunea. Conform prevederilor în vigoare, bunurile vizate nu sunt doar bunurile care au fost dobândite ilegal (spre exemplu, o sumă de bani primită drept mită), ci şi acele bunuri care au fost folosite în exercitarea activităţilor ilegale (spre exemplu, computere folosite pentru fraude electronice sau maşini în care s-au transportat droguri). Dacă procurorii decid să recurgă la confiscarea penală, actul de inculpare trebuie să includă atât presupusele infracţiuni cât şi proprietăţile care urmează a fi confiscate.

  Pentru a obţine condamnarea acuzatului, procurorii trebuie să dovedească că acesta este vinovat fără nicio umbră de îndoială. Însă, pentru a obţine în plus şi confiscarea anumitor bunuri presupus ilicite, ei trebuie să dovedească doar două lucruri: unu, că acele bunuri au fost obţinute de către condamnat aproximativ în aceeaşi perioadă de timp în care a fost comisă infracţiunea şi doi, că „nu e probabil” ca aceste bunuri să provină din activităţi legale. Dacă aceste condiţii sunt îndeplinite, sarcina probei revine condamnatului care trebuie să dovedească că acuzaţiile procurorilor nu sunt adevărate. Cu alte cuvinte, e greu să obţii o condamnare – dar după ce ai obţinut-o, e mult mai uşor să obţii şi confiscarea bunurilor. În plus, dacă bunurile care ar urma să fie confiscate nu mai există, autorităţile au dreptul să confişte alte bunuri de o valoare egală.

  Confiscarea civilă

  Spre deosebire de confiscarea penală, confiscarea civilă nu este condiţionată de condamnarea prealabilă a inculpatului. Procurorii americani pot pur şi simplu să deschidă proces împotriva unei proprietăţi care, teoretic, joacă rolul de inculpat. Ca urmare, nu contează dacă posesorul acelei proprietăţii este, la rândul lui, dovedit vinovat de vreo infracţiune. Procurorii trebuie doar să probeze că proprietatea a fost folosită, într-un fel sau altul, la comiterea unei infracţiuni. Deoarece e mai uşor să dovedeşti că o maşină a fost folosită la transportul de droguri decât că o anumită persoană e sută la sută vinovată de trafic de droguri, autorităţile americane preferă de multe ori să se prevaleze de confiscările civile şi nu de cele penale.

  În anul 2000, îngrijorat de proliferarea confiscărilor civile, Congresul american a înăsprit criteriile pe baza cărora se poate declara caracterul ilegal al unei proprietăţi. Astfel, dacă până atunci era de ajuns ca procurorii să dovedească că au „motive întemeiate de suspiciune” în legătură cu provenienţa unui bun material, noua lege le cere acestora să dovedească că deţin „o preponderenţă de probe” în legătură cu caracterul ilicit al bunului.

  Deoarece mulţi americani percep aceste legi drept o ameninţare gravă la adresa dreptului inviolabil la proprietate, judecătorii americani se văd nevoiţi an de an să decidă constituţionalitatea confiscării atât penale cât şi civile. La ora actuală, autorităţile statale şi federale se folosesc frecvent de aceste instrumente judiciare, mai ales în cazurile de trafic de droguri şi activităţi de tip mafiot.”
  COMENTEZ:
  Este posibil ca pe baza experienţei americane, să apară şi în Europa o serie de Directive care să regmenteze aceste probleme…poate că e mai bine ca autorităţile romane si reprezentanţii USL din Parlamentul europea să nu lase iniţiativa dezbaterii în mâna şi în gura doamnei Monica Macovei.
  Uneori, când ne încrâncenăm neproductiv şi neconstructiv doar pe probleme interne, nu băgăm de seamă jocurile malefice pe care la fac trădătorii pe la Bruxelles. Dacă acestia vor avea integral castig de cauză, devine o chestiune de timp ca Directiva să devină o lege românească, având în vedere obligatiile asumate prin tratatele de aderare care prevăd prioritatea/prevalenţa legii comunitare faţă de legislaţia internă.

 27. 27 ZeV mai 14, 2013 la 9:03 am

  Luminiţa Arhire
  Coabitarea este intre monstrul-cameleon si presa tabloida..cei de la Sâmbra oilor se reprezintă pe ei, nu Poporul.
  Dupa parerea mea, societatea nu mai poate evolua cu acest lest machiavelic numit presa privată de breaking news, o adevarata haită de hiene care scormonesc in gunoaie si printre cadavre.
  Sa nu se supere cineva, dar constat ca pana si Antena 3 se impauneaza cu nustiuce premiu de presa obtinut…pentru un reportaj dedicat unor copii sărmani care scormonesc tot prin gunoaie. (sic!)
  Sau, urmariti cum cauta gropile, sau portiunile cele mai inundate dintr-o strada, trimitandu-si blondele suflecate pan-la….. taman in mijlocul băltoacei.
  Dacă privesti in coltul ecranului, vezi asfaltul uscat si lumea, cu masini cu tot, văzându-şi , ca de obicei, de treburile zilnice. 😉
  Dacă vrem să ne trezim, trebuie să închidem televizorul atunci când vedem personaje gen Băsescu cu clop în cap, sau, tot felul de falsi eroi stimulati si asistaţi de..presă pentru a intimida autoritatile prin plonjoane spectaculare, sau greve ale foamei boieresti tele-asistate atent.
  De aceea sistemul de valori este distorsionat in Romania, dar si pe alte coclauri, din cauza presei, cea care crede că rolul clasic de informare este insuficient şi a trecut la modelarea conştiinţelor în masă.
  Iată, se văd efectele jalnice ale politicilor celei (închipuite) de-a patra puteri în stat. Noi insine am devenit niste obsedati si incrancenati unii impotriva altora.
  De fapt, daca societatea ar fi una normală 90% dintre jurnalisti ar trebui sa se apuce de (o altă) muncă. Poate că e valabil si pentru noi toţi.
  😉

 28. 28 Ghita Bizonu' mai 14, 2013 la 9:25 am

  Adrian B.

  avand ceva experienta banui ca AN nu iti va raspunde..
  Daca te multumesti cu mai putin – da se poate!! SE VA COMFISCA !! (inclusiv tablourile ambilei gazde – hai sa fac publicitate unui amic :https://numarareainversa.wordpress.com/2013/05/13/catedra-de-probabilistica-la-facultatile-de-drept/
  Insa matele mergi pe o idee gresita Noua Constitutie a Romaniei , prevede confiscarea averilor ILICITE !
  Averea pbtinuta ilicit de poate consfica oricand si cu orice constitutie. Ca desdaunare ptr paguba produsa (obligatia de restituire) ca sanctiune legala (iti confisec alabicu cu care prpduici rachiu ilegal – si mia rau cu continut mare de metilic) .. ca sanctiune fiscala (ai facut decalaratii fiscale false) . Crede-ma o justitei pusa pe „rele” ar putea „arde” pe multi …

  Insa pana acum legea prezuma caracteru licit al averi. Trebuie sa se demonstreze modul ilicit al obtinerii averii. Adic probe, expertize tot balamucu adica multa munca.

  Ce este nelinsititor este ca se doreste sa se ajunga la o prezumtie generala de vinovati .. adica ca acuzatu sa faca demosntratia nevinovatiei sale. „Batatie pestelui” este ptr „Caracterul licit al dobândirii se prezumă.
  Daca dispare asta prin obisnuielnica prestigitatie limbistica, moralista si „logica” vom avea de-a face cu o practica a prezumtiei bazate pe Proudhon „« La propriété, c’est le vol !” si o aplicare „de om si om” .
  Caci la acelsi artocol al Constitutiei mai gasim si „Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii” adica daca nu se confisca azi nu este de vina constituia – care zice clar „conditiile legii” . Ce se dorete este in afara legii !
  Caci incriminata este propoztia „„Averea dobândită licit nu poate fi confiscată.” Si daca dispare asta apai va putea fi confiscata si averea dobandita locot. Si nu te gandi la prea multe – poa fi si apartamentu lu vecina ta de 80 de ani, si casa care este amplasata mult prea bine in „calea progresului imobiliar” samd samd.

  Acu cel mai ciudata este ca Tontelu a inceput sa umble cu baseaua de parca ar fi invatat dreptu de la Macovei (care se pare ca a invatat de la Ana Pauker) .. ia de cauta „Constitutia romaniei se prezuma obtinuta” si o sa vezi ce gasesti 2-5 days ago .
  Hm si asta cica este profesor de .. drept?!

  Ca sa mia zic ceva – primul coabitac a inceput sa dezvolte idea asta privind de la vitezomani carora le-ar confisca masinilie daca nu l-ar opri .. constitutia !!!! Insa ia sa (re)vedem ce zice zisa terfeloaga „Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii. Deci daca vrei sa confisti masina demnetului care trece pintr-o localtate cu „numai” 200 laoar este de ajuns sa stabileseti”conditiile legii” . Adica sa „bagi” o „agravanta” la legea exisetenta si sa zici „se confisca” Findca deh daca legea zice ca a conduce ca dementu este infractiune atunci masina este un bun folosit la comiterea unei infractiuni care se confisca fiindca asa prevede legea!!!!!
  Se pare ca este preas mult ptr mintea primului coabitac si ptr stiinta de carte juridica a lu „dottore”.

 29. 29 Marcus mai 14, 2013 la 9:50 am

  Tzoparlania Sa Princiara

  Daca retraiesti basmele copilariei spuse de bunica inainte de a adormi si iti revine in minte imaginea printului, aceasta nu poate infatisa decat un cavaler imbracat intr-o armura stralucitoare aurita, calarind un murg focos alb, care dupa ce ucide fel si fel de lighioane si-i ia si capul zmeului ce-o tine sechestrata pe tanara printesa in varful unui castel situat pe cel mai inalt munte din tinut, o elibereaza pe aceasta si purced impreuna pe armasarul care tocmai si-a luat portia de jar pentru a trai fericiti pana la adanci batraneti.
  Aseara, insa, vizionand emisiunea lui Gadea, Sinteza Zilei, in care l-a avut invitat pe “Alteta Sa Princiara” Paul, se duse dracului tot farmecul basmelor copilariei, imaginea printului din acestea fiind inlocuita de imaginea unui “print” in carne si oase, un balaoaches frizat a la Gicu Fante de Obor (cred ca avea parul uns cu oarece unsoare animala), care aducea mult mai mult a bulibasa tiganeasca decat a print al unei case regale europene.
  Aspectul ca aspectul, dar cand s-a apucat sa mai si vorbeasca am inteles de ce Casa Regala din Romania a decis sa ia distanta fata de acest subprodus regal, urmas nefericit al unei aventuri si mai nefericite intreprinse de un spermatodoid beat crita de-al lui Carol 2 intr-un iatac morganatic. Lasand la o parte faptul ca, desi insotit de avoocat, duetul respectiv nu a reusit sa raspunda cat decat decent sau logic la nicio intrebare(si au fost gaerla si foarte argumentate) mitraliata efectiv din partea invitatilor lui Gadea sau din partea acestuia, intrebari care vizau modul mai mult decat straveziu-frudulos in care acesta a beneficiat de niste retrocedari imaginare neacoperite din punct de vedere legal cu niciun fel de documente, dar care revandute la samsari imobiliari l-au facut pe “printul carpa-n cur” milionar, individul respectiv a avut pe tot ansamblul o prestatie mai mult decat lamentabila.
  Topul in materie de penibilitate al acestei atitudini l-a atins atunci cand intrebat de distinsul profesor Theodorescu cum comenteaza acuzatiile imbecile prin care cumatru Basescu le-a adus Majestatii Sale, Regele Mihai, acuzatii de tradare a poporului si de slugarnicie fata de rusi, ipochimenul, in loc sa infiereze pur si smplu asemenea delir oratoric, s-a apucat sa confirme aceste aberatii spunand ca Regele Mihai a facut si anumite greseli. Nu are rost sa comentez cam tot ce s-a intamplat in emisiunea lui Gadea (oricum n-am avut rabdarea necesra- fiindu-mi totodata rusine de rusinea subiectului in cauza-), deoarece nu prea merita a fi comentat decat in masura concluziilor care se desprind dintr-un asemenea eveniment.
  Dupa decembrie 89 a curs cerneala tone, s-au consumat sute de mii de ore de emisiuni televizate, s-au scris carti etc din toate desprinzandu-se intrebarea cum se face de romanii nu reusesc sa vada, dupa mai bine de douazeci de ani, luminita de la capatul tunelului?
  Raspunsul in afara de faptul ca este clar precum cristalul mai este si total descurajant pentru viitorul acestei natii si anume ca acesta nu exista. Toata vanzoleala din decembrie a avut ca rezultat imbogatirea unor coate goale cu pretentii ca acest “print”, a jmecherilor care au profitat la greu de o justitie corupta si a politicienilor, in marea lor majoritate penali, care s-au infruptat cu nesimtire din banul public si si-au rezolvat numai interesle lor personale nedand doi bani pe devenirea acestui neam in context european.

 30. 30 Marcus mai 14, 2013 la 10:30 am

  @Erata: in loc de murg a se citi bidiviu, murgul prin definitie nu are cum sa fie alb. Viteza, scuze!
  sa fiti iubiti
  marcus

 31. 31 Adrian B. mai 14, 2013 la 10:39 am

  @ justitiaru

  Dupa toate deciziile BIZARE pe care le-a luat in ultima vreme , te-ai gandit vreun moment ca d-ul Ponta este un om FARA CARACTER si FARA RECUNOSTINTA ?

  Mi se pare mult mai PLAUZIBIL decat treaba cu dispozitivul psihotronic :)) care-l influenteaza sa ia decizii proaste …

 32. 32 Adrian B. mai 14, 2013 la 10:41 am

  @ justitiaru

  Daca mi-ai raspuns la comment , inseamna ca nu ai incercat treaba cu gazul :))

 33. 33 Spiridus mai 14, 2013 la 12:51 pm

  Fara legatura cu subiectul postarii (in paranteza, fie zis, dl. Apostoiu a fost un diplomat exceptional), cred ca multi fosti apropiati si Dvs. se regasesc in referirea la Iuda (incepand cu alde Ponta, Sarbu, Oprea, Rus etc. etc. etc).
  Pentru exactitate: valoarea lor morala v-a fost semnalata, la momentul oportun, dar ati ignorat-o. Pacat!

 34. 34 Bogdan Gabriel Vieru mai 14, 2013 la 1:44 pm

  Adrian B.
  iertati-ma fiindca ma adresez direct dumneavoastra,
  vroiam doar sa subliniez ca postarea dumneavoastra de mai sus mi se pare geniala. Atat si nimic mai mult.
  Si chiar NU sunt de acord cu multe din ideile pe care le-ati postat in alte randuri. Dar de data asta mi se pare foarte real si important ceea ce ati spus. Ar trebui sa va citeasca toata lumea din Romania aceasta postare.

 35. 35 constantin dan (@Constantin98Dan) mai 14, 2013 la 2:16 pm

  Aratati-mi unde in Europa – la Paris , Munchen , Roma sau Budapesta – presa de foarte jos nivel are dreptul sa se posteze la intrarea in judecatorii sau birouri de politie hartuind , cu intrebari absolut imbecile ( ” e adevarat ca ati … ? ) persoanele obligate sa se prezinte acolo .
  Mesajul subliminal transmis este ” vedeti , este vinovat ” . Ce sa mai vorbim de respectul vietii private si al demnitatii omului in cauza ?
  Cand acest tratament este tolerat ( daca nu incurajat ) in cazul omului politic si de stat remarcabil care este Adrian Nastase ( unul din putinii oameni de stat ai Romaniei ) nu poti sa nu fii dezgustat .
  Deci continua aceasta hartuire mizerabila de Fanar … Citesc Jeune Afrique , nicaieri in Africa de Vest si Centrala francofona , in zonele stabile si neimplicate in razboaie tribale , un Bongo , un Sall sau un Biya nu-si permite sa se rafuiasca atat de josnic cu cei pe care-i considera rivali …
  S-a schimbat intr-adevar guvernul ( ” guvernul ” ) in mai anul trecut , am avut alegeri cu 60 % din voturi pentru USL acum cateva luni ? Eu nu vad nici o schimbare in bine , in neutralitate si sobrietate a asa-zisei Justitii , a televiziunii publice ( telejurnale la fel de vulgare si mizerabiliste ca ale Realitatea TV cu ” lenjerie anti-viol ” , tigani batandu-se , ” foame ” si cu Lucian Boia mare guru , sa traiti tov .Saftoiu ! ) , continua ordinara hartuire a unui om de stat pe care altii l-ar valoriza ( imi amintesc de pretuirea si respectul aratat de Ungaria lui Antal si de Turcia lui Ozal , amandoi sefi de stat care se pot compara , prin ce au facut pentru tara lor , cu Adrian Nastase ) …

 36. 36 Adrian B. mai 14, 2013 la 3:21 pm

  http://www.pesurse.ro/#!/2013/05/14/ilie-sarbu-iuda-lui-nastase/

  Prin CV-ul sau INTERESANT , d-ul Sarbu se califica pentru aceasta pozitie !

  – fost preot
  – om de afaceri
  – fost proprietar de club de noapte
  – fost sekurist ( spun unii ! )
  – vanator ( merge bine cu preotia !)
  – politician

  Ar mai fi si altii care au sanse mari sa intre in cursa : ginerele d-nei Margareta Costea ( Mircea Geuana ! ) , Gabriel Oprea & grupul PUNR , Ioan Rus , Liviu Dragnea , etc.

 37. 37 Cris mai 14, 2013 la 3:54 pm

  Toate electoratele așteaptă de la guvernanți să le dea mură-n gură.
  Excepție, electoratele: japonez, suedez, finlandez, norvegian, elvețian, olandez, danez, belgian, german și austriac.
  În rest, toți stau cu mâna-ntinsă și îi votează când pe unii, când pe alții, doar-doar o pica ceva de pomană.
  Francezii erau mai aproape de germani, cu ceva vreme în urmă. Acum, s-au prostit și ei (lucru la care au contribuit din plin și imigranții).

 38. 38 Marian Nicolae mai 14, 2013 la 4:15 pm

  @ papasha mai 14, 2013 la 2:32 pm Auci…cred ca nu-l mai spala pe ZeV nici Dunarea…cat e de mare. Sunt totusi de acord cu papasha.

 39. 39 Marian Nicolae mai 14, 2013 la 4:29 pm

  @ Doru Coarna mai 14, 2013 la 7:38 am

  Mi-a placut bade Coarna dar, as mai vrea o portie….mai este???

  In bucuria existentei pe nava Basescu, fin ocarmuita de al ales timonier Ponta, eu unul chiar nu-mi mai fac nici o grija, a quoi bon ….lucrurile sunt trasate pentru urmatoarele patru cincinale, in care sunt prevazute solutii redundante de corectie, in caz de poporul ruman se mai trezeste vreodata…….

  Asa ca totul va fi bine, din pacate NU pentru noi………

 40. 40 justitiaru mai 14, 2013 la 6:22 pm

  @Adrian.B
  Experimentul pe care l-ai propus cu gazul nu l-am luat inca in calcul ,dar pare a fi o idee extrem de promitatoare,(desi total off-topic).
  Motivul pentru care nu ti-am urmat „inca” sfatul prietenesc ar fi ca:experienta sa castiga in doua moduri:
  1)Invatand in primul rand din experienta altora
  2)Invatand in primul rand din proprie experienta
  Eu fac parte din prima categorie.Pe cale de consecinta inainte de a executa procedura pe care cu amabilitate mi-ai propus-o,trebuie sa stiu:
  a) daca ai experimentat personal procedura pe care mi-o propui si care au fost consecintele ei?
  b) daca raspunsul la prima intrebare este negativ te rog sa experimentezi neintarziat procedura si sa-mi trimiti un raport al experimentului cu marturia unei persoane apropiate care te va asista (preferabil de la distanta)..
  Cu regrete anticipate familiei pentru un membru cam tra-la-la,cam stupid si lipsit de umor desi probabil avea o alta impresie.despre el insusi.

 41. 41 justitiaru mai 14, 2013 la 6:29 pm

  @Cris
  De acord 100% : calitatea umana a conducatorilor politici si a electoratului este esentiala pentru rezultatele politicilor implementate .
  Una fara alta nu merge.

 42. 42 Adrian B. mai 14, 2013 la 6:35 pm

  @ justitiaru

  Scuze daca te-ai simtit vexat ! Te rog sa ma scuzi ! Oricum , mie mi se pare mai plauzibila lipsa de caracter a lui Ponta in luarea deciziilor , decat ca este influentat sa ia decizii proaste cu nu stiu ce dispozitive psihotronice !

  Cred ca e doar o problema de caracter…

 43. 44 Adrian B. mai 14, 2013 la 7:00 pm

  http://www.gandul.info/stiri/adrian-sobaru-angajatul-tvr-care-s-a-aruncat-de-la-balconul-parlamentului-a-intrat-azi-in-greva-foamei-10876397

  Acesta-i respectul USL-ului pentru un EROU ! Pentru ca d-ul Adrian Sobaru este un EROU !

  D-na Iulia Motoc la CEDO si d-ul Adrian Sobaru in greva foamei …

  The future sounds good !

 44. 45 ZeV mai 14, 2013 la 8:27 pm

  Domnule Adrian Nastase, daca domnia voastra considera oportun si potrivit sa nu cenzureze limbajul de ,,telectual” al amicului dvs , domnul papasha, inseamna ca îi aprobaţi mesajul.
  În aceste condiţii, nu văd sensul ca eu să continui postarile pe blogul dvs.
  Oricum, a fost o experienţă interesantă.. nucleele dure ale celor care postează , indiferent în ce zonă politică virtuală, nu se deosebesc prin nimic, doar semnul este schimbat. Valoarea scalară este aceeasi, uneori, tinzând spre zero. 😉
  Dar si acolo si aici, se pot citi comentarii ale unor oameni de exceptie, multi dintre ei responsabili, care se opun aventurismului demolator, indiferent care este tinta.
  Cred si sper sa va revansati in fata unei justitii tendentioase si neprofesioniste (in cazul dosarelor dvs) si sper, de asemeni, ca actualul premier al Romaniei isi va duce mandatul pana la capat, in avantajul implicit al USL in dificilul an electoral 2014. Mult mai dificil decat pare la prima vedere. Sunt convins, in acest moment, ca premierul este pe drumul corect, al promovarii, inainte de toate, a interesului national.
  Daca , totusi, ura oarba si contrele vor continua şi se vor amplifica, chiar din interiorul coalitiei aflate, partial, la putere, actul de guvernare va deveni unul incoerent si ineficient, iar sansele USL in anul de gratie 2014, se vor diminua substantial si asta fara nici o legatura cu ,,performanta” din opoziţie a partidelor din zona dreptei.
  Si celor din PDL le-am spus : atentie, puterea corupe, in primul rand, mintea.
  Renuntati la orgoliile autosuficiente, la dispreţul faţă de cetăţeni si la grija excesiva fata de propria clientela politica, că veţi pierde. Evident, că astfel de mesaje, venite şi din partea altor colegi, nu au fost luate în seamă.
  Au preferat să permită grobianismul şi talibanismul extrem, atacurile furibunde asupra adversarilor politici, atacurile sub centură împotriva unor colegi din virtual cu păreri diferite de ale lor, sau incitarile la banarea acestora.
  Sper ca istoria să nu se repete, iar USL să fie excepţia care îşi va păstra audienţa electorală şi în următorii ani.
  Trăim, vedem…
  Tot respectul pentru Aya, Cris, Luminita Arhire, Alice, George Ban, Teostanc, Baronul , Maxi, si..multi alti romani care nu-mi vin acum in minte si care mi-au oferit sansa de a le citi expozeele, pe un blog, intr-adevar, de elită.

 45. 46 Radu Humor mai 14, 2013 la 9:04 pm

  Papasha, mi-ai luat-o puţin înainte, dar alte postări ale mele la fel de „măgulitoare” la adresa acestui ZEV ( vreo câteva chiar s-au încăpăţânat să nu apară 😉 ) demonstrează că l-am citit la fel de bine pe individul (poate chiar indivită 😉 ) ce şi-a luat asemenea pseudonim (probabil o prescurtare de la „zelosul evreu”). Tipul este foarte zelos în tot ceeea ce face :pupă-n curând tot PSD-ul ( de fundul lui Băsescu se dezlipeşte doar aşa de ochii lumii, când îl copleşeşte duhoarea :mrgreen: ) şi atacă furibund tot PNL-ul, dar mai ales pe Crin Antonescu ! În afară de asta dispreţuieşte obraznic românii şi-i insultă amarnic la fiecare ocazie care i se iveşte ( că dacănu, o fabrică singur, umblând de colo-colo cu minciuna-n gură, ca o altă javră ordinară binecunpscută ! În fine, n-are rost să mai răscolim subiectul că deja miroase înfiorîtor 🙄

 46. 47 justitiaru mai 14, 2013 la 11:16 pm

  @Adrian.B nici vorba de suparare

 47. 48 blogideologic mai 15, 2013 la 6:27 am

  Curios, dar elita administrativă franceză ori “les énarques” a fost formată după cel de al doilea război mondial printr-un proces gerat de comunistul Maurice Thorez http://www.courrierinternational.com/article/2013/05/14/hors-de-paris-point-de-salut-pour-l-elite

 48. 49 blogideologic mai 15, 2013 la 7:25 am

  Hoitarii care conduc fondurile speculative americane se tem de Abenomică, noua politică economică promovată de primul ministru japonez Shinzo Abe? http://dealbook.nytimes.com/2013/05/14/hedge-fund-manager-daniel-loeb-targets-sony-for-a-breakup/?ref=business

 49. 50 dlnimeni mai 15, 2013 la 7:46 am

  Carcotasu: foarte bun articolul dumneavoastra pe tema confiscarilor. Pare ca dna Macovei promoveaza un sistem de confiscari bazat pe ipoteze si probabilitati. Monica Macovei, mama justitiei cuantice? Blogideologic, Criticos, Doru Coarna, Draghi Puterity, Marcus, ce ziceti?

 50. 51 blogideologic mai 15, 2013 la 8:12 am

  Un principiu constituțional care trebuie formulat explicit: Primatul Gintei – Protecția Majorității http://asymetria-anticariat.blogspot.ro/2013/05/un-principiu-constitutional-care.html

 51. 52 Ghita Bizonu' mai 15, 2013 la 8:47 am

  Cris
  te „feclicit” pentru inteigenta si mai ales ptr nivelul de informatie de care dai dovada !Toate electoratele așteaptă de la guvernanți să le dea mură-n gură.
  Excepție, electoratele: japonez, suedez, finlandez, norvegian, elvețian, olandez, danez, belgian, german și austriac.

  exceptionalele exceptii bolduite traiesc in tari cu programe esociale generoase .. care faceau pana si pe acyivistiii PCUS sa se simta nitel cam iritati … eau sa le considere excesive (unu ar fi declata ca dupa 60 de nai de la revolutia din octombrie URSS era mai inegalitara decat Suedia!!! ca in Suedia difernta dintre salariul minim si cel maxim era de 1 la 1,8 pe cand in URSS 1 la 3)
  A da. Ma astept sa imi zic ca nu sunt dactilograf la fel de bun ca si tine.. Asta fiind cam unica cetsie cu care sa te lauzi

 52. 53 Marian Nicolae mai 15, 2013 la 11:50 am

  @ blogideologic mai 15, 2013 la 8:12 am

  Subscriu.

  Ca de obicei, domnul profesor Coja ne arata drumul de urmat drum care ar fi bine sa-l urmam, altfel…disparem ca ginta latina si ca…romani…….din propria tara, e drept si UN PIC ajutati de catre FMI, Israel si alte entitati binevoiitoare…..

 53. 54 nastase mai 15, 2013 la 8:01 pm

  ZeV,
  pe acest blog am acceptat multe lucruri, unele deranjante pe forma, altele deranjante pe fond. Am incercat sa „cenzurez” cu masura, contand pe un fel de autodisciplinare. Din pacate, exista multe frustrari care duc si la exprimari mai radicale. Blogul este si un fel de comunitate, in care membrii sai joaca roluri acceptate de ceilalti. Uneori apare cineva care vrea sa fie (singurul) „solist”. Este greu. Reactia apare imediat.

 54. 55 Marian Nicolae mai 16, 2013 la 9:48 am

  A propos de Vedrine, ca tot ati adus vorba despre domnia sa ieri, domnule profesor, banuiesc ca ati vazut ce-a zis Vedrine in legatura cu…UE….

  Un ancien ministre français – Oubliez les États-Unis d’Europe…..

  http://www.euractiv.com/node/519253

  EXCLUSIF / L’Union européenne ne recevra jamais suffisamment de soutien public pour le fédéralisme et devrait donc abandonner l’idée d’un super-État inspiré des États-Unis, a déclaré l’ancien ministre français socialiste influent Hubert Védrine.

 55. 56 George Hălărescu mai 17, 2013 la 12:05 pm

  Buna ziua,
  Îmi pare rău că fac acest comentariu acum și nu ieri, dar am fost extrem de ocupat. Am participat la conferința susținută de dl George Apostoiu și am câteva obiecții.

  1. Mi-a atras atenția în mod special afirmația:„Francezii sunt deprimați… din cauza globalizării Franța nu reușește să-și revină economic” (oare?) și continua cu un avertizare la adresa cetățenilor români, ca să nu ajungem și noi în aceeași situație.
  Am sentimentul că globalizarea este privită ca un fel de rău făcător, un fel de Bau Bau care distruge economii și lasă oamenii fără locuri de muncă. Concluzia la care am ajuns este că globalizare este puțin înțeleasă, chiar și în mediul academic, nu mai zic în cel politic. Politicienii se rezumă la a constat niște efecte fără să poată înțelege cum s-au produs. Mecanismele care stau la baza globalizării sunt multe, complexe, interconectate, profunde și cu efecte variate în timp și spațiu. Când efectele au fost pozitive nimeni nu condamna globalizarea, când politicile grăbite ale decidenților politici au dezechilibrat procesele ce formează -, ceea ce noi numi generic globalizare – acum toți țipă. Îmi este teamă că aceste răbufniri nervoase la adresa globalizării sunt de fapt o condamnare la dezastru. Globalizarea trebuie privită ca o evoluție firească a societății omenești, la nivel istoric și nu ca o chestiune care ne transcende. Din acest motiv consider că politicile naționale ar trebui gândite într-un cadru mai larg la nivel regional și internațional, iar multe din instituțiile internaționale gen: FMI, BM, OMC, ar trebui reformate, pentru o democratizare a globalizării.

  2.Și de aici trec la a doua obiecție, care îl vizează pe acel domn francez, primul care a deschis dezbaterea, și care afirma în mod reducționist că: „fiecare țară trebuie să-și vadă interesele ei” și nu a mai spus că restul nu mai contează. Cred că că este o abordare total greșită, care ne întoarce la politicile de acum 100 de ani. Din punctul meu de vedere este total greșit și contraproductiv. Aș mai continua, că am suficiente argumente, dar face textul de necitit.

  Și în încheiere vreau să afirm observația pertinentă a d-lui A.Năstase cu privire la politica externă a României față de Kosovo. Faptul că România a rămas în urma Serbiei în dosarul privind recunoașterea Kosovo (Belgradul a făcut o serie de concesii, în timp ce noi am rămas încremeniți în proiect, „și am devenit mai catolici decât Papa„) arată că ne mișcăm prost la nivel de politică externă. ( Sunt curios să văd dacă asta a devenit o știre)

 56. 57 George Hălărescu mai 22, 2013 la 9:37 am

  Pentru Dl Adrian Năstase,
  ”Agenda diplomatică personală a fostului preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, îl îngrijorează pe actualul şef al statului, François Hollande, şi guvernul său, alarmaţi de popularitatea şi influenţa internaţională a predecesorului, care s-ar putea transforma într-o maşinărie de război redutabilă, scrie miercuri ziarul ABC.

  Fostul preşedinte a susţinut conferinţe private pe coasta de est a SUA, în China, Marea Britanie şi Germania, în schimbul unor sume importante de bani pentru a da ‘sfaturi’ în materie de economie şi politică.

  În mai puţin de o sută de zile, Sarkozy a fost primit cu onoruri de preşedinţi precum Vladimir Putin, în Rusia, Dilma Rousseff, în Brazilia, Shimon Peres şi premierul Benjamin Netanyahu, în Israel, emirul al Thani, în Qatar, Ali Zeidan, în Libia, de regele Marocului, de secretarul general al ONU, la sediul Naţiunilor Unite din New York, şi de José Manuel Durao Barroso şi Herman Van Rompuy, la Bruxelles…

  La aceste vizite oficiale s-a adăugat un şir lung de conferinţe private în SUA, Marea Britanie şi Germania pentru care a primit sume substanţiale, în care a dat sfaturi şi şi-a împărtăşit ‘viziunile personale’ privind starea economică şi politică a Franţei, criza euro, sau crizele din Europa.

  Nu-i scapă nimănui faptul că o agendă internaţională atât de extinsă are şi o ţintă politică şi diplomatică. Părerile ‘private’ ale lui Sarkozy privind starea economiei franceze şi viitorul incert al euro, sau tensiunea dintre Paris şi Berlin, sunt ascultate cu aviditate în afara Franţei şi suscită o mare îngrijorare din partea actualului preşedinte Hollande.

  Un sentiment pe care o sursă diplomatică l-a rezumat în felul următor: ‘În materie de politică, nu există nimic privat. Iar ceea ce Sarkozy spune la Moscova, sau la o Universitate de pe costa de est a SUA, poate avea o relevanţă şi un cost evident pentru interesele guvernamentale’.

  Instalat pe piedestalul celui mai nepopular preşedinte al celei de-a V-a Republici, chiar în anul alegerii sale, François Hollande contemplă în tăcere şi cu nelinişte manevrele internaţionale ale predecesorului său, temându-se că Sarkozy ar putea profita de aceste convorbiri ‘private’ pentru a-l discredita, direct sau indirect.”

  Președintele François Hollande chiar este slab ca politician dacă face astfel de declarații.

  Știrea a apărut acum pe Agerpres.


 1. 1 Revizuirea Constitutiei. Dreptul de proprietate « Motanul Incaltat Trackback pe mai 15, 2013 la 3:22 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: