Despre invinsi si invingatori

Imi dau seama ca am devenit mai lenes in ultimul timp. Desi nu asta e cuvantul potrivit.  Am scris mai rar. Explicatia e simpla. Nu l-am mai criticat pe Basescu – sa comentez iesirea lui campeneasca, prin Dobrogea, la o bere, recunoscand ca e mai bine sa fii independent – ar avea rost? In ceea ce priveste guvernul, imi este clar, el nu se bate acum cu opozitia ci cu incapatanarea realitatii de a nu raspunde rapid unor asteptari sociale uriase. De aceea, observ, pe blog,sunt multe comentarii off-topic, in conditiile in care eu nu ofer mai multa „hrana” pentru reflectie.

Incerc sa-mi incarc bateriile. Citesc mai mult si pregatesc activitatile viitoare la Fundatia Titulescu – miercuri vom organiza o dezbatere in legatura cu anul care a trecut de la instalarea noului guvern in Franta. M-am intalnit cu mai multi prieteni, am fost la cateva aniversari, la cateva spectacole. Nu stiu de ce am sentimentul unei rupturi brutale intre generatii si pe cel al atmosferei din „Bietul Ioanide”. O generatie care isi are radacinile de educatie si formare profesionala (eventual politica) inainte de 1989 se estompeaza, dispare iar noua generatie de lideri – politici dar nu numai – nu reuseste sa defineasca noi idealuri sau, cel putin, noi obiective majore. Ca sa-l citez pe Vanghelie, aceasta generatie pare ca se afla intr-o stare „browniana”.

Am recitit cateva pagini din „Manualul de morala practica” al lui Tudor Arghezi, publicat in 1946, la Iasi, in editura Pygmalion, cuprinzand insa „tablete” din 1928 si 1943. Mi s-au parut foarte interesante. Poate si pentru ca ele confirma faptul  ca liderii politici din Romania joaca, ciclic, aceleasi roluri, in aceeasi piesa. Iata cateva fragmente:

„Vai voua, invingatorilor! Puterea voastra trece la invinsi. Puterea aduce degradare si viciu, dupa virtutile pe care ti le-ai insusit ca sa lupti si sa birui, iar dupa ce ai biruit esti nevoit sa asupresti ca sa te pastrezi. Piscul e conditionat de un declin…

Perpetua mobilitate a doctrinelor nemarginite de scopul stapanirii. dar unde poate fi doctrina omului mai presus de idealul unei satisfactii, o doctrina care sa-si franga evolutia, cu vointa, in ceasul cand se apropie de biruinta? Luptatorul, crud si razbunator, isi pateaza steagul intotdeauna dupa izbanda.

Doua faze: una de lupta si alta de victorie. Pazeste-te de a treia faza, a dezagregarii. Atunci, vei repeta dupa toate tiparele vechi reeditarea, nestanjenita de sentimentul smereniei, absent la toti biruitorii, a tuturor nedreptatilor si cruzimilor, indurate de om, odata, de doua ori in trecut. Oare pentru acest final e facut omul, sa duca la nesfarsit suferinta? Cei 50 de ani mijlocii, ai vietii lui, trebuiesc neintrerupt dati cu imprumut nefericirii de a trai chinuit? Asta e viata? asta e cultura? asta e buna intelegere intre semeni? La atata slujeste etern citatul popor?

Ai slabit in primele ceasuri ale biruintii. Ai dreptate, ai castigat si ai pierdut. Invinsul a dobandit moralul tau anterior”.

79 Responses to “Despre invinsi si invingatori”


 1. 1 SLAVU IOAN mai 12, 2013 la 12:12 pm

  Frumos spus „invinsi si invingatori”, dar pentru cetateanul roman asa cum de nenumarate ori imi place al numi „cetateanul furnica” si a carei putere suprema in democratie, votul, este disipata in asa zisa „elita” a societatii, politicul sau „clasa politica”, de peste 60 de ani, face ca el cetateanul sa fie un permanent infrant si sa se bucure in timp de cate o clipa de invingator. Mediocritatea in actul politic, lipsa de viziune in elaborarea unor directii clare de cautare si dezvoltare ( doua calitati negative din multitudinea de calitati negative specifice clasei politice} impuse de liderii politici trecuti si actuali duc la un astfel de rationament. Neavand pe cine alege dintre personalitatile politice existente,” EL” cetateanul furnica, aluneca parca intr-un „pepetum mabile” alegand si numind in administrarea puterii lui democratice aceleasi „rapandule” confirmand parca in timp, pamfletului maiestrului TANASE valabil si astazi dupa peste 70 de ani… “Si cu asta ce-am facut?”

  Ne-am trezit din hibernare
  Si-am strigat cit am putut:
  Sus Cutare! Jos Cutare!?
  Si cu asta ce-am facut?

  Am dorit, cu mic, cu mare,
  Si-am luptat, cum am stiut,
  S-avem noua guvernare?
  Si cu asta ce-am facut?

  Ca mai bine sa ne fie,
  Ne-a crescut salariul brut,
  Dar traim in saracie?
  Si cu asta ce-am facut?

  Ia coruptia amploare,
  Cum nicicind nu s-a vazut,
  Scoatem totul la vinzare?
  Si cu asta ce-am facut?

  Pentru-a cistiga o piine,
  Multi o iau de la-nceput,
  Ratacesc prin tari straine?
  Si cu asta ce-am facut?

  Traversam ani grei cu crize,
  Leul iar a decazut,
  Cresc intruna taxe-accize?
  Si cu asta ce-am facut?

  Totul este ca-nainte,
  De belele n-am trecut,
  Se trag sforile, se minte?
  Si cu asta ce-am facut?

  Se urzesc pe-ascuns vendete,
  Cum nicicind nu s-a vazut,
  Tara-i plina de vedete?
  Si cu asta ce-am facut?

  Pleaca-ai nostri, vin ai nostri!
  E sloganul cunoscut;
  Iarasi am votat ca prostii.
  Si cu asta ce-am facut?

 2. 2 Cris mai 12, 2013 la 12:25 pm

  Eu zic că fac totdeauna comentarii la subiectul propus de dv. Uneori, recunosc că mă „războiesc” cu unii comentatori, dar nu foarte des. Am un spirit critic, sunt intransigentă și am un temperament sanguinic. Nu e bine, dar asta sunt și, drept să vă spun, nici nu prea vreau să mă schimb.
  În privința învingătorilor, cred că e firesc ca în campanie să-ți prezinți „proiectele”, cum se zice acum, să arăți care-ți sunt intențiile, ce vrei să faci, având niște informații limitate despre starea reală a Bugetului, angajamentelor, obligațiilor, despre situația de fapt.
  Când ajungi la guvernare, obții toate informațiile corecte și vezi că unele proiecte nu pot fi realizate, sau nu imediat. Vezi că există datorii, lucrări mari începute care trebuie continuate, obligații transguvernamentale, probleme stringente precum cele ale bolnavilor de cancer, spre exemplu. Orice nouă guvernare e nevoită să continue cea mai mare parte a guvernării precedente. Nu poate să facă o ruptură. Am lua-o mereu de la început.
  Apoi, banii puțini și inerția sistemului frâng bunele intenții.
  Știu că enervez pe mulți, dar eu continui să cred că cea mai mare problemă e calitatea slabă a electoratului. Atâta timp cât electoratul nu va fi educat, guvernanții nu vor putea face mare lucru.
  Guvernanții suedezi fac treabă bună fiindcă electoratul suedez e bun.

 3. 3 marcus mai 12, 2013 la 12:43 pm

  @ZeV: cu parere de rau trebuie sa constat ca dumitale ti se trage treaba cu incadrarea la categoria mardeias/incasator de la faptul ca esti incapabil sa intelegi ceea ce probabil cu greutate citesti, manifestandu-te ca opinie doar in baza unor instructiuni propagandistice stricte primite in cadrul orelor de invatamant politico-ideologic. Eu, in cazul lui Ponta, nu am sustinut absolut niciodata ca ar trebui sa fie demis, ci intr-o singura postare am facut afirmatia ca daca ar fi avut sange de adevarat politician, carevasazica barbat de stat la ,momentul in care i s-a impus mascarada cu „pactul de coabitare’ ar fi trebuit sa-si dea el demisia in loc sa accepte sa-si bata joc de electorat in folos propriu, dar mai ales al chiombalaului. Sustinerea dumitale „rationala si calma”, dupa cum iti place sa te alinti, nu este altceva decat un exercitiu de , sa-mi fie iertat, pupat dos cotrocenist cu o mica halta pidosnica si la actualul prim ministru, dar asta doar asa ca sa acoperi marea tucatura. Este posibil ca eu sa fiu inversunat, dar zic eu ca motivele inversunarii mele sunt mult mai temeinicie decat motivatia slugarniciei dumitale fata de tatucu asimetric. Daca ai fi citit cu atentie cele scrise de mine ai fi vazut ca sunt atat pro-usele cat si pro-guvern atata timp cat acesta isi onoreaza nota de plata fata de electorat, insa sunt total antisatana croita numai pe distrus si pe facut rau semenilor sai. Dar atat ca apoi iar sunt dat de exemplu ca taliban de un tip ca dumneata.
  sa fii iubit
  marcus

 4. 4 CALIMAN EUGEN-analist de provincie mai 12, 2013 la 12:57 pm

  1.Cred ca a venit vremea, sa va ,,incarcati (astfel) bateriile”, incit sa reluati de unde a-ti ajuns in 2007, cu ideologia economica, incit sa devina indiscutabil faptul ca ,,Elementul esential al restucturarii (economice) trebuie sa fie REINDUSTRIALIZAREA ROMANIEI care sa asigure dezvoltarea durabila, o crestere economica puternica…”(pag, 229, ,,Romania Europena”).
  Fundatia Titulescu trebuie sa devina ,,platforma stiintifica”, care sa construiasca si lanseze programul national de reindustrializare.
  In lipsa acestuia, surogatele economice de dreapta sau de stinga nu pot tine locul industrializarii, consumindu-se in van, o guvernare sociala, care a renuntat – din lipsa unui ,,proiect de reindustrializare” – la cresterea economica de 3-4 la suta pe an si crearea unui milion de noi locuri de munca.
  Fara un astfel de demers stiintific, programatic, actuala guvernare se deruleaza in van, la fel ca toate vorbele frumoase de pe bloguri sau propaganda post-electorala a USL.
  2.Trebuie sa iesiti din starea de victima, intrind in ,,starea” de forta, a unui P.Ministru (din umbra), care sa insumeze toate ideile, viziunile si proiectele de reindustrializare – construind teoretic si aplicat lucrarea ideologica urmatoare – „Romania in procesul de reindustrializare” , odata cu proiectul economic concret, ,,aplicat” care sa o realizeze!
  Ceahlaul sub furtuna, nu se scade-n musuroi”, spunea poetul, iar dvs. ati fost mai mult decit un Ceahlau in ideologie si economie si nu aveti dreptul sa ingropati viziunile si perspectivele reconstructiei industriale – care iata ca au cedat locul unor politici de taxare si IMPOZITARE, ajunse la dimeniune ,,INDUSTRIALA”!
  3.Daca in politica situatia este cea cunoscuta, in ideologie si ,,programatica economica” nu exista nici un obstacol, care sa va impiedice sa deveniti un DENG-XIAO-PING al Romaniei, iar reindustrializarea sa devina o realitate.
  Cu stima,

 5. 5 Porthos mai 12, 2013 la 1:01 pm

  Am râs cu lacrimi când l-ați citat pe Vanghelie cu starea browniană. Cred că e inutil să spun că sunt complet de acord cu neputința tinerilor lideri politici actuali a de a defini idealuri și obiective coerente. Poate e nevoie de lideri politici proveniți din alte medii.

 6. 6 borisel mai 12, 2013 la 1:08 pm

  Ce să spun? Arghezi prezent ca toți marii oameni ai nației, mereu în actualitate. Am marea speranță că USL-ul , mai ales liderii lui nu vor fi tentați de degradare și viciu, pentru a rămâne in tabăra poporului și a nevoilor sale. Apropo, legea sau ideea de lege de confiscare a averilor obținute ilicit și mai ales aplicarea ei fără reținere, ar fi o sursă importantă la bugetul nostru și o măsură de asanare a societății, cu repercusiuni pozitive pentru viața socială și economică a țării.
  Cu tot respectul și mulțumirea pentru ideile și informațiile publicate, vă doresc sănătate și multă liniște sufletească – ing.pens.Dorel Grosu .

 7. 7 Adrian B. mai 12, 2013 la 1:56 pm

  Revin cu un comment postat ieri :

  Guvernul indian a distribuit – in cadrul unui program pilot – milioane de tablete android , catre elevii din scoli .

  Aceste tablete low-cost , au fost produse de catre o companie britanica ( Datawind ) , sponsorizata de guvernul indian .
  Tabletele vor fi vandute si catre studentii indieni , la un pret de 21 $/buc. Este considerata , cea mai ieftina tableta produsa in acest moment !!!

  Acest program al guvernului indian are rolul de a facilita accesul TUTUROR CATEGORIILOR SOCIALE la tehnologie !

  http://techpresident.com/news/wegov/22955/indian-govt-distribute-low-cost-android-tablets-millions-schoolchildren

  Cred ca aceasta idee ar fi viabila si in Romania si beneficiile ei ar fi imense ! Iar efortul bugetar nu ar fi asa de mare .

  Stiu ca si d-voastra ati initiat un astfel de proiect , care a fost insa abandonat prin anul 2007 !

 8. 8 Adrian B. mai 12, 2013 la 2:10 pm

  Tot mai multe guverne si ONG-uri dezvolta tehnologii low-cost , pentru a reduce decalajele tehnologice dintre tari si a permite accesul facil al oamenilor la aceste tehnologii .
  Un alt exemplu de acest fel il reprezinta si Raspberry Pi Foundation , care a dezvoltat un miniPC
  de marimea unei cutii de chibrituri , cu performante excelente si la un pret de 25 $/ buc.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi

  http://www.element14.com/community/groups/raspberry-pi

  Nu ar putea fi implementat si in Romania , un astfel de program ?

 9. 9 centru mai 12, 2013 la 2:47 pm

  Nimeni nu asteapta minuni in 12 luni , dupa 8 ani de manelizare a societatii si dupa experiente iresponsabile de taiere a salariilor si pensiilor decise de presedinte pe marginea mesei , intr-o dupa masa , nu inainte de a se imprumuta , responsabil si precaut ( este o ironie ) cu douazeci de miliarde de euro , 25 % din PIB , disparuti nimeni nu stie unde , fara ca tara sa fie lovita de un cutremur sau de un inamic .
  Numai ca nu inteleg de ce decizia guvernului Boc , de obligativitate a declararii castigatorilor licitatiilor in 21 de zile , a fost abrogata de Ponta .
  In loc avem termene de asteptare de 9-10 luni , pe terenuri expropriate si cu finantare asigurata , pentru santiere usor de facut , in plina campie , ca la Nadlac sau de la Lugoj la Timisoara .
  Termene de asteptare care sunt scandaloase .
  Fara sa fiu un simpatizant al puterii basiste , compar aceasta inactiune cu vizitele lui Boc cu paharul de apa pe bordul masinii si cu pistonarea continua a constructorilor prin vizite regulate a lui Boagiu …
  Daca nici un excavator nu iese pe un santier nou in 18 luni , de ce am votat USL ?

 10. 10 Marian Nicolae mai 12, 2013 la 2:54 pm

  Puterea absoluta corupe…absolut…..

  De aceea celor care au ajuns sa detina puterea absoluta este bine sa li se dea …absolut peste nas, sa nu uite ca muritori sunt si ei si mai ales biodegradabili……

  Practic nimic nu va ramane in urma lor decat faptele bune sau…rele,……absolut de rele….depinde de gusturi acum.

 11. 11 Gavrila mai 12, 2013 la 3:13 pm

  Remarc un oarecare ‘spleen’ intelectual si ideatic in ultima vreme.
  Cat despre dificultatile ce nu mai pot fi negate in privinta noii guvernari, o cauza fundamentala o constituie stilul adversarial al ‘noilor’ generatii de lideri vis-a-vis de cei dinaintea lor care normal ar fi trebuit sa asigure acea continuitate a procesului de analiza si decizie. Acesti tineri imberbi si cam furiosi ignora sfatul si intelepciunea ‘batranilor’ cu abandon ce-mi aminteste de sfarsitul anilor ’40 cand proletcultistii au distrus ceea ce este mai pretios in orice societate robusta si stabila – elementul de continuitate dat de ‘mandarini’, de acei specialisti si profesionisti cu experienta si competenta verificata de exercitiul administrarii statului la cele mai inalte nivele. Amatorismul, diletantismul si improvizatia ‘dupa ureche’ n-au dus vreodata la izbanda. Intr-un fel noii ‘lupi’ ai politichiei sunt proiectia dizolvarii atator valori morale in societatea romaneasca, ei insisi fiind produsul convulsiei sociale a criteriilor valorice din ultimele doua decenii.
  In asemenea conditii, tineretea nu mai constituie o virtute, ci mai degraba o scuza.
  Deh, cine n-are ‘batrani’ sa-si caute izbavirea desarta la FMI/sic!

 12. 12 Doru Coarna mai 12, 2013 la 3:25 pm

  Adevarul e ca venit caldura, Dvs ati devenit mai lenes,spectacole, Basescu iese la o bere, noi va imitam pe amandoi!

  Cred ca raportul invins/invingator nu este atat de simplist pe cum pare. Ganditi-va ca invingatorul nu ar mai fi nimic daca nu ar continua sa existe si invinsul… iar cand invingatorul isi amesteca viitorul sau cu cel al invinsului, mai ca trebuie sa ne dea lacrimile la vederea unei asa marinimii… plus ca pierdem si antiteza si nu mai intelegem cine-i cu adevarat invinsul, respectiv invingatorul…

  De exemplu, daca ii povestesti cuiva din afara despre cele derulate anul trecut si apoi despre coabitare, il trimiti direct la psihiatrie! Sau il faci sa te duca el pe tine acolo…

  Ma tem ca pana cand nu rezolvam intr-un fel cu ceea ce numesc eu seco-democratie, nu vom iesi niciunul din curtea institutului cu pricina… S-o recunoastem, sa fie asumata de catre cei responsabili, sa aflam si noi, contribuabilii, daca platim pt dirijare politica in loc sa fim noi platiti, eventual, ca sa acceptam asa ceva, a cui a fost ideea si care-i ratiunea, etc. Pana nu se va lamuri oficial asta, nimic nu are sens in Romania!

  Si nu-i vorba de sanctiuni, poate sunt ratiuni si totusi, nu poti trata intreaga societate in bloc, ca la Utzutzoaia, trebuie sa te gandesti ca exista totusi si niste insi mai evoluati care nu numai ca sunt capabili sa inteleaga ratiuni speciale, dar care chiar au nevoie de asemenea explicatii daca nu-i vrei ca adeversari, clevetitori, pesimisti… Daca vei considera intreaga tara ca fiind formata din idioti si nu oferi ratiuni pertinente, atunci automat vei rupe societatea in doua, cei care chiar sunt si nu le pasa, si cei care nu accepta sa nu stie si care apoi dezarmeaza… Ori, o societate strangulata, divizata si neinformata, nu va putea scoate capul la lumina niciodata!

  Se intelege acum de ce seco-democratia este atat de grava?
  Si inca ceva, cat ne costa asta?

  PS. Am fost on-topic sau nu?

 13. 13 Marian Nicolae mai 12, 2013 la 3:54 pm

  Locul şi rolul României în reconfigurarea Europei Centrale şi de Est. Partea I

  deValentin Vasilescu

  http://romanian.ruvr.ru/2013_05_12/Locul-Si-rolul-Romaniei-in-reconfigurarea-Europei-Centrale-Si-de-Est-Partea-I/

  Vă supunem atenţiei un comentariu de Valentin Vasilescu, pilot de aviaţie, fost comandant adjunct al Aeroportului Militar Otopeni, licenţiat în ştiinţă militară la Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti-promoţia 1992 despre ratarea de către România a participării la mari proiecte investiţionale.

  „În urmă cu câţiva ani, experţii ruşi au conceput o modelare matematică a evoluţiei Uniunii Europene până în 2024. Concluziile lor arătau că austeritatea financiară dictată de Germania, Franţa şi Marea Britanie va face ca majoritatea fondurilor UE să fie direcţionate spre aşa-zisa „veche Europă”. O mică parte din ele se estimează că vor ajunge la statele de graniţă ale vechii Europe (Polonia, Cehia, Slovenia şi Slovacia), în timp ce statele membre UE, aflate la est de acest aliniament, nu vor primi decât promisiuni. Acest lucru l-au înţeles ulterior Grecia, Bulgaria şi Ungaria.

  Singura care n-a înţeles nimic este România.

  Profitând de situaţia creată, Rusia şi China au creat un vast plan de acţiune în Europa Centrală şi de Est, bazat pe crearea unui „coridor sanitar”, alcătuit din 5 state din zona balcanică (Grecia, Macedonia, Serbia, Bulgaria, Ungaria).

  Esenţa acestui plan se rezumă la repornirea doar a economiilor statelor din acest coridor şi aducerea lor la un standard apropiat de cel al ţărilor occidentale. Cum? Prin furnizarea de gaze ruseşti la un preţ preferenţial prin gazoductul South Stream.

  Apoi prin investiţii în ramura construcţiilor de maşini.

  De exemplu, compania chineză constructoare de autoturisme Great Wall Motor și-a deschis prima sa linie de montaj din Europa, la Loveci în nordul Bulgariei, unde produce SUV-uri, camionete şi microbuze, toate motorizate de Mitsubishi. Pe care le exportă în ţările UE. Compania BYD Co, produce deja cele mai performante autobuze electrice, autoturisme hibride şi troleibuze din lume, sub licenţă Daimler, la fabrica de la Breznik, din sud-vestul Bulgariei. De anul viitor axându-se şi pe construcţia de trenuri electrice de mare viteză pentru Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Grecia.

  O altă direcţie de acţiune pentru repornirea economiilor statelor din coridorul sanitar o reprezintă investiţiile masive în crearea unei moderne infrastructuri de transport rutiere, de cale ferată, fluvială şi aeriană. În Serbia chinezii construiesc de zor autostrăzi, poduri peste Dunăre şi modernizează toate aeroporturile.

  După ce directorul aeroportului Otopeni (specialist în termopane, numit pe post de Victor Ponta conform algoritmului politic, direct din funcţia de şef al organizaţiei judeţene PC Satu Mare) a refuzat oferta, aeroportul de la Budapesta a devenit staţia de întreţinere tehnică şi escală pentru cele 1.000 de avioane ale Air China, China Eastern Airlines şi China Southern Airlines, care vin din China, traversează oceanul Atlantic sau merg în Africa.

  Tot pe banii chinezilor, Ungaria s-a pricopsit cu prima linie rapidă care leagă Budapesta de aeroportul său internațional.

  La Belgrad a început construcţia unei linii de cale ferată de mare viteză (pe care se va circula cu viteze de peste 300 km/h) care va lega capitala sârbă de Budapesta. Urmează ca de la Belgrad chinezii se construiască noi tronsoane de cale ferată rapidă care să ajungă la Burgas prin Sofia şi de la Sofia mai departe în Grecia, la Salonic şi la Skopje în Macedonia.
  Cireaşa de pe tort o reprezintă construirea unui canal navigabil care va face legătura între Belgrad şi portul grecesc Salonic, utilizând fluviul Dunărea şi râurile Morava şi Vardar. Acest proiect a fost încredinţat firmei chineze de stat CRBC, aceeaşi care a realizat şi podul Qingdao peste golful Jiaozhou (cel mai mare din lume), cu şase benzi auto şi cu lungimea de 42,5 km.

  Dacă ceea ce spun eu vi se pare fantezist, căutaţi articolul lui Bogdan Cojocaru din Ziarul Financiar al trustului Pro, cu titlul „Un canal navigabil între Dunăre şi Marea Mediterană, cale ferată de mare viteză şi autostrăzi sunt proiecte pe care Serbia le va realiza cu bani şi companii din China”.

  Canalul Belgrad – Salonic permite chinezilor ca pe lângă o intensă mecanizare a agriculturii Serbiei (după metodele aplicate în trecut de Ceauşescu) să creeze şi o vastă reţea de irigaţii, transformând ţara vecină într-un veritabil grânar al Europei, cu o piaţă de desfacere 100% asigurată. Prin intermediul său, mărfurile chinezeşti ajung direct în inima UE, fără a mai trece prin marea Neagră, scurtând astfel peste 1.000 km.
  (Vezi: România şi-a luat adio de la investiţii)

  Canalul Belgrad – Salonic creează însă o mare problemă României, întrucât reduce cu 50% din debitul, adâncimea şi distanţa între malurile Dunării, făcând canalul Dunăre – Marea Neagră impracticabil.
  Şi volumul de mărfuri tranzitate prin portul Constanţa se va reduce la jumătate. Cum reactoarele Centralei Nucleare de la Cernavodă sunt răcite cu apă din acest canal, ar cam trebui să ne luăm adio de la ele.

  Amintesc şi că din totalul de 6.325 MW energie hidro produsă de România, hidrocentralele Porțile de Fier I şi Porțile de Fier II asigură împreună 2.760 MW, iar unitățile I și II ale Centralei Nucleare de la Cernavodă produc împreună circa 18% din consumul de energie electrică al țării.

  Ca să înţelegeţi cât de bine a fost gândit planul ruso-chinez, vă amintesc faptul că proiectul canalului Istanbul a apărut în 2011, el urmând să facă legătura între Marea Marmara şi Marea Neagră, în paralel cu strâmtoarea Bosfor, permiţând astfel navelor militare americane să eludeze restricţiile impuse de Convenţia de la Montreux referitoare la strâmtorile Bosfor şi Dardanele. După ce au fost realizate studiile de fezabilitate şi cele geologice, a fost stabilit traseul final în lungime de 48 km.

  Numai că imediat ce China a făcut anunţul referitor la canalul Belgrad – Salonic, turcii au sistat proiectul lor, întrucât a devenit inutil.

  Gura păcătosului adevăr grăieşte, zice o vorbă din popor.

  În septembrie 2005, aflat în Statele Unite, preşedintele Traian Băsescu a susţinut un discurs la universitatea Stanford, în care a apreciat că Federaţia Rusă tratează Marea Neagră ca pe un „lac rusesc”.

  Iată cum Marea Neagră chiar e pe punctul să devină lac rusesc, cu generoasa contribuţie a crasei incompetenţe a preşedintelui ales de români. Pe 2 aprilie 2008 la summit-ul NATO de la Bucureşti acelaşi Traian Băsescu recidiva afirmând că secolul 21 nu mai e secolul ameninţărilor aşa cum a fost secolul 20 şi că nimeni nu poate obliga pe vecin să aibă aceleaşi opţiuni ca el.

  Acum ce mai contează ce vrem noi, ne-a întrebat Băsescu vreodată?

  Întrucât prin voinţa personală a lui Traian Băsescu am rămas în afara coridorului sanitar, nu cred că mai avem ceva de spus dacă vecinilor noştri le va trece prin cap, să-şi ia fiecare, câte o felie din România.
  (Vezi: Cât de aproape a fost adusă România de un nou război, soldat cu dezmembrarea teritorială?)

  După ce aţi văzut cât de mult şi-au dorit Traian Băsescu şi Victor Ponta ca România să devină o insulă izolată şi bananieră în Europa, cum s-a ajuns aici, vă voi explica în partea a II-a a materialului”.

  Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului.
  Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

  Citiţi partea a II-a a articolului mâine, 13 mai, pe site-ul Vocii Rusiei.

 14. 14 Scalpel mai 12, 2013 la 4:50 pm

  DAR ÎN ROMÂNIA CUM OR FI STAT LUCRURILE ?

  Peste 50.000 de persoane din fosta Germanie de Est /RDG/ au fost folosite drept cobai pentru grupuri farmaceutice occidentale, adesea fără ştirea lor şi unele şi-au pierdut chiar viaţa, potrivit unui articol publicat duminică în saptămânalul german Der Spiegel, relatează AFP.

 15. 15 justitiaru mai 12, 2013 la 5:00 pm

  D-le Nastase
  In legatura cu viziunea folozofica ,dar si practica, a luptei ,ca si despre resorturile morale ale celui care lupta, care a fost poate invins, dar care isi pregateste in taina fortele morale si planul viitoarleor batalii ,va recomand sa cititi (sau sa recititi) „Citadela” lui Exupery si „Arta razboiului Sun-Tzu”.
  Sunt convins ca lecturile acestea va vor oferi multe sugestii valoroase si multa incredere.
  Victoria este, inafara pregatirii strategice si tactice a bataliei(indiferent de natura ei), o problema psihologica.Se spune pe buna dreptate ca intr-o disputa sportiva castiga nu numai cel care este mai bine pregatit sportiv ,dar cel care are mai multa ambitie si dorinta de victorie,cel pentru care victoria este o necesitate vitala, de supravietuire.
  Din acest motiv BaSecu este atat de greu de invins,pentru ca el stie ca se lupta pentru supravietuire,stie ca daca va pierde batalia viata lui va fi terminata,stie ca va plati greu pentru marsaviile facute.El este cu spatele la zid.Filozofia chineza a razboiului Sun -Tzu spune ca trebuie evitata o asemenea situatie ,deoarece adversarul lupta cu forta disperarii,nemaiavand nimic de pierdut. si nemaiavand niciun scrupul.
  Atunci cand insa situatia degenereaza intr-o asemenea situatie si atacatorul trebuie sa lupte cu aceeasi determinare.Gandirea,iscusinta si determinarea trebuie sa fie mereu la inaltime.
  Apreciez mult evolutia lui Ponta in confruntarea politica actuala,chiar daca coabitarea si numirea lui Kovesi m-a revoltat.Este posibil sa nu fi fost alta solutie,nu stiu,eu nu sunt premierul Romaniei pentru a judeca in cunostinta de cauza toate datele.pe masa.
  Totusi pe alocuri am avut impresia ca luciditatea lui Ponta a fost problematica incat m-am gandit la posibilitatea ca el sa fie influentat cu un dispozitiv psihotronic.Un astfel de dispozitiv poate fi o antena (ca cele pentru telefonie mobila) care genereaza un camp electromagnetic care poate afecta activitatea cerebrala..O astfel de antena poate fi instalata in secret intr-un zid,intr-un dulap,in tavan ,in dusumea.Merita ca D-l Ponta sa se doteze cu un aparat de detectare al intensitatii campurlui electromagnetic si sa verifice in permanenta situatia.

 16. 16 blogideologic mai 12, 2013 la 5:05 pm

  Sfârşitul „visului european” în Slovenia http://www.lemonde.fr/economie/article/2013/05/08/en-slovenie-on-redoute-la-catastroika_3173622_3234.html şi Bulgaria http://www.lemonde.fr/europe/article/2013/05/07/bulgarie-la-fin-du-reve-europeen_3172768_3214.html , o ţară unde sunt astăzi alegeri parlamentare generale. La articolul despre Bulgaria, un grec francofon pe nume Constantin Paraskevopoulos scrie comentariul : “Aţi intrat în marea familie europeană doar pentru a plăti mai scump energia electrică. Şi aveţi înaintea voastră o perspectivă sumbră şi idioată. Adoptaţi voi moneda euro, veţi avea atunci meniul complet, dragi prieteni bulgari!” Mai văd că în Slovenia (unde au fost deja alegeri parlamentare generale) şi în Bulgaria nu există focalizarea optimistă asupra perspectivelor oferite de vreun partid. Spre deosebire de ceea ce s-a întâmplat la alegerile din 9 decembrie 2012 în România. Chiar dacă acum credinţa în USL s-a diminuat într-un mod dramatic, în Slovenia şi Bulgaria nu există nici măcar atâta credinţă în puterea ideologică a clasei politice !

 17. 17 Doina Manea mai 12, 2013 la 6:22 pm

  Sunt de acord cu Cris. Cerem guvernului imposibilul, cerem fără să judecăm logic. Atunci când ajungi sus, când ai la îndemână toate informațiile concrete, îți dai seama la ce mamut te-ai angajat. E ușor să bicium, să înjurăm online, la telefon, la o bere. Ca să fim învingători, trebuie să ne educăm noi înșine.

 18. 18 nastase mai 12, 2013 la 6:25 pm

  borisel,

  si eu va multumesc foarte mult ca ati intrat pe blog.

 19. 19 George Hălărescu mai 12, 2013 la 6:33 pm

  Vă răspund eu la această dilemă existentială.
  „Nu stiu de ce am sentimentul unei rupturi brutale intre generatii si pe cel al atmosferei din “Bietul Ioanide”. O generatie care isi are radacinile de educatie si formare profesionala (eventual politica) inainte de 1989 se estompeaza, dispare iar noua generatie de lideri – politici dar nu numai – nu reuseste sa defineasca noi idealuri sau, cel putin, noi obiective majore.”

  Nu este vorba despre o ruptura, ci este o continuitate firească a felului în care generația dvs a format, educat și implicat în politică actualii lideri, mai tineri. Să știți că și tinerii de astăzi au idealuri politice, cred în viitorul României și văd această țară ca purtătoarea unei demnități trans-istorice. Poate generația celor de după revoluție așteaptă un moment prielnic să-și facă loc pe scena politică, deoarece este greu să te bați în partide cu personaje ca EBA. Iar ca ea sunt în toate partidele. Eu cred că generația mea nu are niciun complex în fața generației dvs. și vom putea demonstra că suntem mai capabili, mai demni, mai responsabili și de ce nu mai virtuoși. Ne vom asuma trecutul și viitorul și vom lupta pentru demnitatea poporului român, dar să știți că nu vom accepta să ne puneți astfel de etichete.

  Vă doresc sănătate și putere de a reprezenta poporul român cât mai mult și mai bine, în schimb vă provoc la o confruntare despre cum vede România generația dvs. și generația post-comunistă.
  Cu respect,
  George Hălărescu!

 20. 20 Adrian B. mai 12, 2013 la 6:59 pm

  @ borisel

  La ce ” justitie ” avem in Romania si la ce ABUZURI se fac aici , cred ca banii din confiscari vor fi prima resursa la buget ! Mult peste impozite si taxe !

  Si ne vom intoarce un pic in perioada MEDIEVALA ! Mai trebuie ca d-ul Ponta sa propuna si revenirea la pedeapsa cu moartea sau chiar trasul pe roata si schingiuirea !!! De ce nu ? Doar suntem o tara vesela !

  Si cand vor auzi investitorii straini ce-i pe la noi , vor da buzna ! Sa plece , bineinteles !

  Cred ca primele victime ale acestei masuri , vor fi cei aprox. 4 milioane de amarati de romani care au lucrat prin Occident , unii la negru , ca sa-si faca un rost ! Si care , daca vor fi luati la intrebari , nu vor putea sa-si explice provenienta averii ! Deci , d-ul Ponta va avea mai multi bani de TOCAT !!!

  D-le BORISEL , nu ar fi mai bine ca d-ul Ponta sa va taie d-voastra un pic din pensie , ca sa vedeti cum e cu abuzurile ? Si dupa aceea , puteti propune tot felul de aberatii !

  Niste idei mai constructive si mai umane nu aveti ?

 21. 21 Adrian B. mai 12, 2013 la 7:06 pm

  @ justitiaru

  E vorba de acelasi dispozitiv cu care l-au ” dezorientat ” pe ginerele d-nei Margareta Costea (d-ul Mircea Geuana ), de s-a dus omul direct in sauna d-lui Vantu ? Cica , se poate vindeca CU CUloarea MOV …:)

  Mi-ai salvat ziua , justitiarule ! De mult n-am mai ras asa de bine …

 22. 22 Adrian B. mai 12, 2013 la 7:13 pm

  @ justitiaru

  Dispozitivul psihotronic de care vorbesti :)) n-ar putea fi sub forma unui vibrator sau a unui supozitor ?

  :))

 23. 23 Draghi Puterity mai 12, 2013 la 7:14 pm

  Realitatea nu raspunde la asteptari, pentru ca ea este ignorata.

  In momentul in care Victor Ponta a pierdut initiativa (de fapt a facut-o cadou) caderea lui, si prin extensie a Romaniei, a devenit previzibila si inevitabila. Dupa blitz-krieg-ul de manual din vara trecuta, intr-un mod inexplicabil pentru mine, Ponta a oferit un ragaz adversarilor, iar acestia s-au regrupat. Intre timp mi se pare tot mai evident ca acestia au tzesut in jurul lui o perdea intunecata care sa il ecraneze de realitate si sa il impiedice sa actioneze decisiv. I se vor permite doar mici schimbari cosmetice, neesentiale, avand grija insa ca si acestea sa fie prezentate in asa fel incat sa se intoarca impotriva lui. Si ce aproape a fost de Olimp…

  Poate pana la urma asta e rostul idealurilor si principiilor in viatza: sa poti continua sa lupti pentru bine, chiar si atunci cand primesti o imagine profund distorsionata a realitatii. Sa ai niste faruri care sa iti arate drumul prin ceatza. Sacrificandu-le, in numele unui pragmatism iluzoriu, scufundarea in marasm devine inevitabila.

 24. 25 angelaglobal mai 12, 2013 la 7:38 pm

  Asta e culmea discriminarii, adica de ce lui borise ii raspundeti si pe ceilalti ii ignorati.
  Referitor la intalnirea de miercuri ora 17:30 e viabila?

 25. 26 dlnimeni mai 12, 2013 la 8:19 pm

  Domnule Nastase, ma asteptam ca macar 5000 de mesaje sa va vina pe blogul dumneavoastra, fiindca nu ma indoiesc de faptul ca toti participantii la congresul pesede au calculator, 2-3 dintre ei poate si cite un laptop mai ieftin – si stiu ca aveti blog. Insa poate ca v-au transmis calduroase mesaje de sustinere pe adresa de e-mail. Daca nu, atunci oricum faptul ca 5000 de guvernanti au aplaudat vreme de citeva zeci de secunde este un motiv de mindrie. Si trebuie sa intelegem ca oamenii sunt foarte ocupati cu guvernarea. Desi dumneavoastra sunteti acum unul dintre cei guvernati. Insa pare ca, in opinia tuturor guvernantilor, guvernarea nu-i totuna cu guvernatii si uneori nici macar nu este pentru acestia din urma.
  Sigur ca dl Vangelie ajuns ideolog al pesedeului este ceva, iar omul le zice maret: starea si miscarea sunt aceleasi. A te misca inseamna a sta, iar a sta inseamna a te misca; si, mai ales, se poate sta in dezordine.
  Inteleg ca si de ce nu va preocupa actul prezidential de a bea bere cu paharul de plastic, totusi poate ca v-ati gindit nitel la „barbatul disperat” care „s-a aruncat in fata masinii” presedintelui, atunci cind acesta se ducea sa bea de la izvorul tamaduirii ( o fi baut licoarea tamaduitoare cu cuburi de gheata? on the rocks?). Poate sa vedem imaginile: http://www.rtv.net/incident-la-sosirea-lui-traian-basescu-in-bistrita-nasaud_79116.html – si poate sa ne gindim ca, in doua zile, nici o sursa media nu i-a aflat numele. Si sa ne gindim si la cuvintele care insotesc imaginile. Apreciez organizarea vizitelor prezidentiale.
  Veti avea, cu siguranta, o perioada infernala, legata de procesul pe care il aveti. Reiau exprimarea opiniei mele ca greul de abia urmeaza. Va fac sugestia de a nu mai ironiza colectivul de judecatori, nu de alta, dar doctoratele lor nu sunt, macar deocamdata, contestate. Remarc si ironia situatiei ca „reinterpretarea probelor” (inclusiv a probei cu dolarii aceia tipariti la un an dupa ce ar fi fost utilizati) sa se faca tot sub sefia dnei Kovesi. Va doresc ca ziua de 14 a lunii sa va gaseasca liber – si fiecare zi dupa aceea, la fel.
  Frumosul si inteleptul text arghezian a fost scris cu referire la oamenii vremii sale; oare ce ar fi scris Arghezi despre cei de azi?

 26. 27 nastase mai 12, 2013 la 9:06 pm

  angelaglobal,
  dezbaterea va fi la FET la ora 17. Va astept cu placere.

 27. 28 nastase mai 12, 2013 la 9:08 pm

  dlnimeni,
  mi se pare fenomenala capacitatea oamenilor de a uita. probabil ca exista un medicament naturist pentru asta!

 28. 29 nastase mai 12, 2013 la 9:17 pm

  George Halarescu,
  poate ne vedem la Fundatia Titulescu…

 29. 30 Marian Nicolae mai 12, 2013 la 9:33 pm

  Un documentar care merita vazut.

  Reportage
  Le secret caché des pyramides d’ Egypte révelé

 30. 31 justitiaru mai 12, 2013 la 9:43 pm

  @Adrian .B
  Ma bucur ca te-ai distrat , dar daca ai ras ai facut-o in totala necunostiinta de cauza.
  In paranteza spus sunt inginer si nu mi-as permirte sa glumesc pe o astfel de tema.Eu insumi am fost supus in anumite imprejurari unui camp magnetic relativ intens al unui aparat medical ,,camp directionat asupra craniului si am avut dupa aceea tulburari serioase o perioada semnificativa(aprorape 1 luna).
  De altfel exista cercetari care dovedesc cum campul electromagnetic al telefoanelor mobile poate produce cancer cerebral.OMS avertizeaza asupra acestui pericol. .
  http://www.ziare.com/articole/telefon+mobil+sanatate

 31. 33 Maia Blaj mai 12, 2013 la 10:18 pm

  Domnule Nastase, nu am de gand sa fac filozofie….vreau sa spun doar atat – romanii, invingatorii (?) din 22 decembrie 1989, traiesc azi mult mai prost decat inainte de acea data si se considera niste invinsi. Este cam la fel ca si cu Germania – a fost considerata invinsa in 9 mai 1945, iar dupa 50 de ani a castigat al doilea razboi mondial fara sa traga un glonte si domina Europa. Ce as dori eu poporului meu? Ceva simplu – sa fie macar O SINGURA DATA CU ADEVARAT INVINGATOR!!!! Imi doresc pentru poporul meu macar o victorie care sa nu fie urmata de dezamagire si suferinte. In Romania nu exista decat aparent politicieni invinsi si invingatori – dupa aproape 24 de ani, invingatoare sunt SERVICIILE SECRETE si apartinatorii….rest, jocuri de lumini si umbre sau fumul acela care se arunca pe scena de dragul spectacolului….care asund celulita si imperfectiunile dizeuzei!!!!

 32. 34 ZeV mai 12, 2013 la 10:22 pm

  Draghi
  Poate ca Ponta a fost aproape de Olimp, dar Crin Antonescu a fost chiar acolo, fie si pentru o scurta perioada de timp.
  In alta ordine de idei, avem un Parlament incapabil sa-si promoveze legea de functionare, recte, legea statutului, culmea, dupa ce domnul presedinte Zgonea al Camerei Derutatilor a cerut, in prealabil, parerea presedintelui, DNA si ANI, facandu-se de rasul curcilor de pe tarlalele patriei. In atare situatie, pare ilar sa te gandesti ca Parlamentul Romaniei, in actuala structură, ar fi capabil sa organizeze o noua debarcare din Normandia. Dacă nu e un pic de putirinţă, nu merge nici macar cu Viagra.
  Desigur, tot Ponta e de vina. 😉
  Toti ceilalti, in frunte cu domnul Antonescu, evident, nu coabiteaza, din moment ce nu au semnat documentul, chiar daca au fost prezenti la eveniment si başca au mai şi ţinut secret. 😉
  Domnilor, mai aveti de lucrat la capitolul logica si perspectiva de ansamblu.
  Imi pare rau, dar, eu doar constat o stare de lucruri.
  Da, e valabil si pentru dumneata, stimate domn Marcus, si pentru dumneata, stimate domn Adrian B.
  Cred că până la urmă, Ponta, evident sprijinit de oamenii lucizi ai celor două partide, inclusiv domnul Adrian Năstase, va izbândi în dificila misiune de a-l instala pe domnul Antonescu la Cotroceni, intr-adevar, misiunea supremă.
  Să te vedem Victore de ce esti in stare, doar dumneata ai obligatii institutionale majore in aceasta ţară, după unii autori…eram tentat să scriu balamuc, dar prefer să mă abţin.
  😉

 33. 35 Adrian B. mai 12, 2013 la 10:22 pm

  Aoleu , ce-i tremura planetarele la dom’ presedinte ! Tine paharul ca pe un steag , cu amandoua mainile . Ori de la alcool ( in exces ! ) , ori de la Parkinson , ori de la amandoua …

  http://www.dcnews.ro/2013/05/basescu-era-sa-scape-paharul-video/

  p.s. Dom’ presedinte se uita la berea aia , exact cum se uita un copil la un cosulet cu zmeura !

 34. 36 Adrian B. mai 12, 2013 la 10:41 pm

  @ justitiaru

  Dispozitivul ala psihotronic care spui tu ca-l influenteaza pe Ponta , cred ca este construit astfel :

  procesorul este Tata socru
  hard-ul este finul Gabi Oprea
  memoria Ram este Nasul de cununie
  mufa hdmi este Ioan Rus
  carcasa este Sebastian Ghita

  Cam asa arata un dispozitiv psihotronic de influentare a lui Ponta !

  Forma carcasei chiar nu o pot banui , dar poate semana si cu un supozitor si cu o antena de bulgari ! Sau cu orice altceva …

 35. 37 Gavrila mai 13, 2013 la 12:24 am

  @George Halarescu

  Stimate tinere,

  observand ca nu duci lipsa de incredere, ti-as recomanda sa aplici ceea ce reprosezi ‘batranilor’ – generalizarea, care te duce la a afirma ca noua generatie e mai buna, virtuoasa mai toate cele bune/dea Domnul/, refuzand etichetele ce vi se aplica. M-as bucura mai tare daca oameni ca tine ar constitui majoritatea acestor noi generatii, judecand dupa proza ingrijita de care dai dovada.
  Problema e ca mult prea multi din tinerii de dupa ’90 au plecat afara iar stafeta a fost pasata unora care sunt in cel mai fericit caz mediocri.
  Mai usor cu pianul pe scari, sa nu ajunga dezacordat.

 36. 38 blogideologic mai 13, 2013 la 5:39 am

  Modelul “economiei de litoral”, pe care în România pedalează acum primarul Radu Mazăre, în Spania a dus în final la un şomaj de 60% printre tineri http://finance.blog.lemonde.fr/2013/05/09/une-vue-asiatique-de-la-situation-economique-mondiale/

 37. 39 Scalpel mai 13, 2013 la 5:40 am

  REMARCA ÎNVINSEI

  Ministrul Udrea Elena reflectând la iniţialele cărţii de vizită : – Am scăpat şi de o povară lexicală.

 38. 40 Scalpel mai 13, 2013 la 5:43 am

  UNA PE ZI LUCRĂTOARE

  ® Învins şi învingător, un cuplu etern în care nu vă grăbiţi să-l recunoaşteţi deasupra, neapărat, pe al doilea.
  ® În mlaştina politică planează confuziunea dintre învins şi învingător, ambii cu hainele înnoroite.
  ® La paradă, atât învingătorul cât şi învinsul şed pe câte un car, de luptă primul, şi mortuar al doilea.
  ® Adesea cel numărat îi supravieţuieşte rivalului.
  ® Acelaş armăsar alb îl poartă călare pe învigător şi legat de codă pe învins, cu gândul la o iapă.

 39. 41 ZeV mai 13, 2013 la 6:31 am

  justitiarul
  Am citit cu amuzament despre ipoteza violeta a domniei voastre, dar va intreb si ma intreb, daca doar domnul Ponta este posibil influentat prin unul, sau mai multe intrepatrunse dintre campurile univerale, iar noi, prin comparatie, suntem imuni.
  Bunaoara, daca ar fi sa ne raportam la incapacitatea noastra de a ne debarasa de obsesiile marinaresti, cele care alimenteaza, de fapt, basismul ca ideologie, se deschid noi perspective asupra limitelor noastre. Pur si simplu, din varii motive, nu le mai vedem, desi, ele exista.
  Poate fi asta un efect psihitronic ? Habar n-am. Dar ceva, totusi, exista, on air….emisiile televiziunilor de stiri de la Sambra oilor. Oi, la modul generic, desigur.
  😉 😉
  Buna dimineata Romania lucida.

 40. 42 blogideologic mai 13, 2013 la 6:52 am

  În USA, firmele Apple, Google şi Amazon fac lobby intens pentru o lege pro-imigraţie care să permită angajarea de ingineri străini la un cost mai mic decât educarea lor în USA http://www.nytimes.com/2013/05/13/business/global/taiwan-tries-to-regain-its-lead-in-consumer-electronics.html?pagewanted=1&_r=0&hpw

 41. 43 Vasile, mai 13, 2013 la 7:27 am

  Pentru dl. Nastase un invins plasat strategic in umbra,

  De fiecare data , dar de fiecare data singurul marele invins este poporul!
  Se pare ca cel maI INVINS SAU INSELAT POPOR DE CATRE GUVERNANTI ESTE POPORUL ROMAN!

  Va bucurati ca pe blog a mai aparut un aplaudac care semneaza
  Ing., Dr. …etc. pai rugaţil pe Marcus sa semneze adaugindu-si titlurile!

  Titus,

  Te rog sa faci cuvenita rectificare.In economia lui mazare tinerele care se antreneaza acum pe centurile marilor orase vor avea de lucru numai pe litoral!
  Orasul Constanta ,centrul istoric si vechiul oras tot ca un Berlin eliberat de rusi arata,partitura tot aza veche inventata dupa revolutie ,”lasa cladirea istorica sau de patrimoniu sa se darame ca pamintul de sub ea sa-l valorific eu priomarul Mazare „, „sunt saraca lipit nu am nimic , stau si eu intro vila a statului pe malul lacului” ,am facut pentru tineri si saraci (chiar a facut cite ceva)…dar nu a facut absolut nimic , dar nimic pentru contribuabilii adevarati adica ceva serios si pentru orasul Constanta , parca al doilea din tara dupa Bucuresti si ca contributii catre buget si nu numai.

  Marcus,

  Dati-mi voie sa va contrazic , daca natia romana a dorit ceva la referendum si daca vrem sa fim principiali, Dl. Ponta ar fi trebuit sa fie demis imediat dupa ce a semnat pactul cu dracul! Sa nu incercam
  sa cocolosim inca o data si inca o data si inca o data adevarul!
  Chiar Presedintele tari „s-a intors” si la considerat pe ponta un nevolnic , stie serviciile ce stie!

 42. 44 George Hălărescu mai 13, 2013 la 7:39 am

  D-le Gavrilă,
  Aș vrea mai întâi să-i mulțumesc d-lui A. Năstase pentru invitație și să-i confirm că voi prezent la întâlnirea de la Fundația „Nicolae Titulescu”.
  Acum pot să vă răspund și dvs.
  Eu nu reproșez bătrânilor nimic pentru că sunt părinții și bunicii noștri și ar fi nedemn să-i condamn (deși prezentul este consecința acțiunilor din trecut). Văd onest să ne asumăm trecutul cu toate bunele și relele lui pentru că este al nostru, în schimb nu pot permite nimănui să ne pună etichete că suntem „mediocri”. Dacă suntem așa este și contribuția celor ce ne preced.
  Eu cred în generația mea și în puterea de a înfăptui idealuri pe care care generațiile precedente nu au reușit măcar să le viseze – nici pe departe să le devină visuri.
  Poate nu sunteți foarte în vârstă și veți prinde vremea în care veți fi mândru că sunteți român și vă veți bucura de noi, copiii voștri.
  Oricât de sceptic sunteți, eu cred în puterea, înțelepciunea și caracterul tinerelor generații.
  Acestă atitudine pe care o am nu se îndreaptă împotriva nimănui, ci dorește să arate faptul că suntem fermi și curajoși. Noi nu ne luptă cu părinții sau bunicii, ci cu problemele pe care viitorul le ridică. Cât privește generațiile post-comuniste vreau să vă asigur că le vrem lângă noi, pentru că fără trecut nu vom avea viitor.
  Cu respect,
  George Hălărescu!

 43. 45 Criticos mai 13, 2013 la 7:42 am

  Domnule Adrian Năstase, referitor la ieşirile „în popor” ale leprei de la Cotroceni, pentru mine ele sunt dovada că e etern. Vulgaritatea, viclenia, spiritul vindicativ izvorât din egolatria de şef de bandă suburbană asociată cu slugărnicia faţă de mai marii lumii în dispreţul total faţă de interesele ţării vor marca viaţa noastră publică de-aici înainte.Îmi pare că maşinaţiile lui iresponsabile la nominalizarea dlui Vozganian în calitate de comisar european au pecetluit colţul obscur în care e ţinută ţara noastră în UE. Dl Ponta a afirmat că românii apreciază faptul că „nu se ceartă cu Băsescu”. Or fi fiind unii. Am descoperit cu oarecare uimire că personal nu mai am nici măcar puterea de a mă indigna.Nu mai vreau să ştiu nimic. În fond justiţia noastră e un fel de grajd al lui Augias. CSM e oglinda ei. Şi aşa va rămâne. O vânzoleală în jurul caşcavalului reprezentat de funcţiile mari şi dispreţul total faţă de lege. Cred că acest blog este singura mea legătură cu lumea de dincolo de cercul cu o rază de vreo sută de metri din jurul locuinţei mele, în care se află, slavă Domnului, un parc minunat.Îl colind zilnic cu căţelul meu şi aparatul foto, zgâindu-mă după păsări. Zilele astea am descoperit în vârful unui brad înalt un pui de vânturel: L-am pozat în două rânduri. Şi cam asta e!

 44. 46 angelaglobal mai 13, 2013 la 8:23 am

  Succes astazi la tribunal! Stenogramele nu pot constitui probe viabile deoarece incalaca dreptul la libertatea de exprimare.

 45. 47 dlnimeni mai 13, 2013 la 8:31 am

  Adrian B.: cred ca detaliul semnalat de dumneavoastra isi are importanta lui, deceniile de fumat si, poate si de baut, par a fi inceput sa isi spuna cuvintul si in cazul presedintelui. Avem oare de-a face cu un alt bolnav, in lume, care ne guverneaza? Este oare vizita la un izvor facator de minuni expresia unei disperari medicale? Totusi, acest detaliu este, pentru moment, mai putin important decit ceea ce, la masa cu bere de la Pestera, limbajul trupului prezidential o zice, adica o atitudine defensiva, prudenta fata de multime, cred, in ciuda, mai cred eu, a actiunilor bine pregatite de personalul sau politic si de acela de paza si si mai putin important decit semnificatia politica globala a celor doua actiuni prezidentiale. Stranie, dar explicabila, atitudinea mediatica, care observa un detaliu de tip can-can, un tremur al miinii, insa nu poate afla, nici dupa trei zile, identitatea unui individ care, teoretic, nu este ascunsa. Din punctul meu de vedere, ca si comentator pe blogul dlui Nastase, aparitia „cetateanului indignat”, pe probleme de justitie si care transmite, intr-un soi de schema inversa, mesaje amenintatoare clare la adresa judecatorilor si procurorilor, in preajma procesului dlui Nastase, deci, din punctul meu de vedere, este mai importanta si imi da de banuit.

 46. 48 Marian Nicolae mai 13, 2013 la 8:45 am

  Care este motivul vizitei urgente a lui Netanyahu la Moscova?

  http://romanian.ruvr.ru/2013_05_12/Care-este-motivul-vizitei-urgente-a-lui-Netanyahu-la-Moscova/

  În zilele următoare, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, se va deplasa în Rusia pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. Acest lucru a fost confirmat de purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, care însă nu a explicat urgenţa vizitei neplanificate.

  Referindu-se la surse din Moscova, presa israeliană relatează că Netanyahu a fost cel care a iniţiat această vizită urgentă şi că ar fi vorba despre o ultimă încercare disperată de a-l convinge pe liderul rus să anuleze vânzarea de rachete sol-aer S-300 Siriei. Aceleaşi surse adaugă că şansele de succes ale lui Netanyahu sunt foarte mici.

  Răspunzând la o întrebare a ziariştilor despre livrările de rachete S-300, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia nu intenţionează să le vândă, ea le-a vândut deja şi efectuează livrările de sisteme antiaeriene în conformitate cu contractele semnate.

 47. 49 Doru Coarna mai 13, 2013 la 8:47 am

  Nu exista psihotronie si nici tehnologie psihotronica! Nu incercati sa ascundeti amatorismul, tradarea, oportunismul politic si prostia, dupa gadget-uri inexistente!

  Au existat numeroase experimente, s-au selectionat si folosit subiecti aparent dotati pt tehnici psi, rezultatul a fost absolut nul din toate punctele de vedere! Si in URSS, si in SUA! Va pierdeti timpul si tampiti si mai mult tampitii, dlor!

  Culoarea aia mov, careia o sumedenie de natangi i-au gasit diverse valente, a fost aleasa cromatic, merge bine la tv cu ochii albastri ai lui Basescu si cu chelia sa roz. Atat! Probabil i-a ales-o fi-sa… Sa fie si Eba dotata psi???

  Telefoanele celulare nu influenteaza creierul, dar daca durata de expunere este mare, peste 4 ore zilnic peste 5 ani, atunci POT apare modificari decelabile. Nu s-a constata insa aparitia cancerului sau a altor marasme d-astea, datorita mobilelor sau radiatiei electromagnetice de 1-3 GHz. Dealtfel, campul electromagnetic al Pamantului supune fiintele vii terestre la 4500 GHZ, de la nastere pana la deces, si… nimic! Adica doar cele normale!

  Ceea ce este insa demonstrat, face rau emisia electromagnetica extrem de puternica, insa la frecvente mici! Cei care locuiesc sub linii de inalta tensiune prezinta risc sporit de cancer. De ce? Pt ca daca veti calcula cat este lungimea de unda, din niu=c/lambda, veti gasi ca la frecvente mari ar apare oscilatii la scara de dimensiuni a celulelor, in cazul campului gravitational la scara particulelor elementare, iar in cazul liniilor de inalta tensiune, la scara mai mare decat dimensiunea omului, adica o molecula ionizata sau un ion ar putea descrie oscilatii care ar deranja materialul viu, tesuturile si organismele.

 48. 50 Marian Nicolae mai 13, 2013 la 8:51 am

  Netanyahu se va întâlni cu Putin la Soci

  http://romanian.ruvr.ru/2013_05_11/Netanyahu-se-va-intalni-cu-Putin-la-Soci/

  Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, intenţionează să sosească în Rusia pentru negocieri cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Dmitri Peskov.

  O sursă diplomatică a declarat că premierul israelian intenţiona să sosească la Soci la începutul săptămânii viitoare şi a adăugat că „în prezent, vizita este într-o fază activă de pregătire”.

  Se presupune că în cadrul negocierilor vor fi examinate livrările ruse de sisteme S-300 către Siria.

 49. 52 Marian Nicolae mai 13, 2013 la 9:37 am

  România sufletelor moarte (cum poate dispărea o ţară)

  de Adrian Majuru

  http://www.cotidianul.ro/romania-sufletelor-moarte-cum-poate-disparea-o-tara-213338/

  Motto:
  „Îmi pare rău că trebuie să v-o spun, dar acest pământ e prea frumos şi prea bogat ca să-l puteţi păstra fără luptă. Vi-l vor lua!” (Jean-Marie Le Pen, om politic francez, în atenţia poporului român)

  Specialiştii serviciilor inteligente din ţările foarte dezvoltate din Vest au tras următoarea concluzie: mai eficient de distrus o ţară este faptul de a-i infiltra guvernul cu zeci de neisprăviţi, sau nespecialişti, decât cu armate de spioni super-performanţi.

  De la cultură la medicină până la agricultură, neisprăviţii ministeriabili vor lua deciziile cele mai aberante, automanipulându-se prin prostie.

  Odată plasat în funcţia-cheie, adversarul din afara graniţelor va surâde satisfăcut. Ăsta îşi va distruge ţara mai puternic decât un bombardament cu arme din ultima generaţie. Ceea ce se întâmplă de fapt şi acum cu România.
  Dacă nu am simţi pe propria piele, şi am putea privi din exterior acest jalnic spectacol, poate am râde pe săturate de aceste marionete numite „miniştri”.

  Diferenţa dintre realitatea cotidiană şi nepriceperea lor devine pe zi ce trece catastrofală. Şi să trecem acum la exemple concrete:

  1. Actuala coabitare

  Actuala coabitare nu este o surpriză pentru cei care cunosc bine biografiile actualilor potentaţi. Nu e nici o mirare că întâlnim în aceeaşi barcă un fost ministru FSN-ist al Transporturilor, Traian Băsescu, lângă un ginere de nomenclaturist, Victor Ponta.

  Electoratul naiv a văzut în această aglomeraţie USL-istă salvarea de ultim moment. Salvarea nu va fi niciodată, atât timp cât interesele de clan şi mafiotice transcend naivitatea electoratului amăgit.

  De un amuzament grotesc este şi declaraţia lui Varujan Vosganian că doreşte o remodernizare a industriei româneşti. Probabil că el se referea la noile mall-uri, care au luat locul vechilor fabrici, pentru că din vechea industrie s-a cam ales praful.

  Tot astfel, o minciună sfruntată a fost şi aceea care privea repornirea unei întreprinderi strategice – Oltchim. Crudul adevăr este că Oltchim este falimentară şi falimentată de băieţii deştepţi, care s-au pierdut prin offshore-urile din Oceania.

  Cu surle şi trâmbiţe, Victor Ponta, pe când era şi ministru al Justiţiei şi prim-ministru, se lăuda că nici un „băiat deştept” nu va scăpa de rigoarea justiţiei, dându-l ca prim exemplu pe apropiatul lui Băsescu, Adriean Videanu.

  Nu a trecut mult timp şi Adriean Videanu contraatacă arătându-l cu degetul pe premier ca făcând parte din lotul extins al „băieţilor deştepţi”, buni pentru Jilava sau Poarta Albă.

  În acest haos declarativ, omul de bun-simţ constantă că se prăbuşeşte totul: autoritatea statului, cursul leu-euro, producţia de mărfuri, lichidităţile care încep, curios, să dispară.

  2. Unde sunt banii românilor?!

  După renumita tăiere Boc-Băsescu, lumea se aştepta la o minimă revigorare a nivelului de trai. Din nefericire, coşul zilnic al cetăţeanului scade. În paralel asistăm la măriri exorbitante ale preţului kilowatului, ale preţului întreţinerii. Foarte mulţi dintre cetăţenii oraşelor, care nu au fost executaţi silit de către bănci, au trebuit să-şi schimbe locuinţele de trei sau două camere, pentru a se muta în condiţii improprii, salvându-se astfel, pentru o vreme, de întreţinerea galopantă.
  Mai mult, multe dintre asociaţiile de locatari s-au debranşat de la serviciile publice de întreţinere.

  Mă întreb, pe bună dreptate, unde sunt banii lichizi ai românilor?
  Sumele provenite din tăierea salariilor, pensiilor şi ajutoarelor sociale unde s-au dus? În ce cont au intrat, ce destinaţie au avut şi, mai ales, cine a încasat dobânda uriaşă?

  În paralel cu această sărăcie galopantă şi umilitoare, bişniţarii ideologici aserviţi mafiilor inter-partinice cheltuiesc în localuri de lux, plimbându-şi amantele în limuzine elegante. Iată un paradox pe care l-a observat un jurnalist britanic: interlopii români nu se prea tem nici de poliţie, nici de justiţie.
  Ei au soluţia extraordinară: primesc un an sau doi de puşcărie după care tot ce au furat le revine de drept şi adesea îi auzi spunând: „Am fost băiat deştept!”.

  În Marea Britanie şi SUA, prima grijă a justiţiei este confiscarea averilor ilegal dobândite şi arestarea infractorului este etapa a doua. La noi, situaţia este inversă. Nu se urmăreşte confiscarea averii ilegal dobândite, se dă de ochii proştilor un an sau doi de închisoare iar mafiotul dispare în câteva luni din puşcărie pe motive medicale.

  Reîntors din puşcărie, devine un demn „investitor”. Deci moralitate nu avem fiindcă legea lustraţiei nu e atât de necesară. Confiscarea averilor nu este trecută în Constituţie! Dar pe mulţi patrioţi ridicoli, de-a dreptul semidocţi, îi preocupă regionalizarea României!

  3. Cum se distruge o ţară!?

  Aş fi foarte curios să-mi răspundă şi mie un demnitar, de la Ponta la Crin Antonescu, şi să-mi explice astfel cum, printr-o simplă împărţire geografică a unei ţări, economia se revigorează brusc?! Iar nivelul de trai să ajungă la niveluri astronomice!

  Explicaţia logică a împărţirii pe regiuni este mult mai simpă şi mai păguboasă. Vechii baroni de partid şi de stat vor o halcă şi mai mare din trupul ţării. Cu nici un gând de eficienţă, decât personală! În nici un caz, naţională!

  Al doilea aspect al regionalizării îl reprezintă slăbirea statului naţional unitar român, deci un atentat important la integralitatea României. Serviciile de informaţii şi armata ţării nu au nimic de spus în acest sens?

  Am fi foarte curioşi să aflăm opiniile unor adevăraţi specialişti, şi nu ale unor funcţionari burtoşi, încasând salarii ameţitoare, în comparaţie cu un medic sau un profesor univerisiar.

  Nici contextul politic internaţional nu este favorabil României acum. Priviţi atenţi ce se întâmplă azi în Grecia şi Spania, unde numărul sinuciderilor şi omuciderile au crescut spectaculos din cauza sărăciei şi a şomajului; ţări altfel considerate superioare României ca nivel de trai.

  Vă daţi seama la ce final ne va împinge această clasă politică coruptă şi stupidă, suflete moarte care vor o ţară încă vie la fel de moartă!

  Numai o justiţie (poate utopic) corectă şi dusă la extrem va eradica această plagă a neo-nomenclaturii UTC-iste.

 50. 53 Draghi Puterity mai 13, 2013 la 9:43 am

  @ZeV

  Spui: Dacă nu e un pic de putirinţă, nu merge nici macar cu Viagra.

  OK, am inteles care e problema (ta). Condoleantze.

  Inca nu mi-ai raspuns la intrebarea daca reciclarea ta, dintr-un propagandist basist intr-unul pontist, e o optiune personala sau una de serviciu. In schimb vad ca ai reactionat destul de oparit cand am vorbit despre perdeaua intunecata tzesuta in jurul lui Ponta. Exact cum ma asteptam.

 51. 54 santinela mai 13, 2013 la 9:50 am

  Domnule Nastase va rog din suflet ceva. Lasati sa vorbim noi aici, sa ne certam in fiecare zi iar dumneavoastra scrieti mai putin dar AVETI MARE
  GRIJA la dosarul de pe rol.Toata energia pentru a lupta impotriva facaturii asteia de dosar. Am o presimtire ciudata dar sper sa nu am dreptate. Mai aveti multi dusmani si sint oameni care doresc cu orice chip sa va bareze.

 52. 55 marcus mai 13, 2013 la 10:45 am

  Basescu A Inviat! Traiasca Basescu!

  Nimeni nu-si poate explica altfel decat prin Minune Dumnezeiasca Invierea Domnului nostru Iisus la evrei, motiv pentru care ea a fost luata ca atare, nemaiincercandu-se speculatii pe aceasta tema.
  Ei, bine, daca aceasta Minune s-ar fi petrecut la romani, altfel ar fi stat treaba si asta deoarece explicatiile nu tin cat de cat de Mana sau Vrerea Domnului, ci romanii au gasit o metoda mult mai simpla si pragmatica de a invia mortu’ de la groapa.
  Prezentam in cele ce urmeaza aceasta metoda, punct cu punct, cu precizarea ca ea reprezinta rezultatul muncii unui colectiv de savanti din cadrul Serviciilor de Informatii din Romania.
  Metoda este relativ simpla, iar algoritmul si etapele sale de desfasurare sunt urmatoarele:
  1. Se ia una bucata candidat nominalizat de noua majoritate zdrobitoare aleasa la functia de Prim Ministru, i se tabacesc bine obrajorii pana ajung la consistenta soricelui de porc, pentru a li se reduce in acest fel sensibilitatea la anumite reprosuri venite de la alegatori, este uns cu mir de Briusel si pus sa semneze un pact de coabitare cu mortu’ pe care dorim sa-l inviem.
  2. Astfel tabacita una bucata prim ministru este pusa sa iasa in media cu declaratii care mai de care mai triumfaliste, emise intru indobitocirea electoratului, in sensul ca acesta trebuie facut sa creada ca, daca au inceput sa se intrevada oarece firicele de imbunatatire a vietii sociale din Romania, acest lucru se datoreaza coabitarii dintre prim ministru si mortu’ supus procesului de inviere, cei doi nemaicertandu-se pe avionul cu care sa mearga la Sultan sa dea raportul.
  3. Se ia mortu’ si, in prima faza, se aseaza intr-o limuzina si se trimite la o manastire spre sfintire si iertare de pacate. Se are in vedere ca la manastire audienta sa fie in mare majoritate formata din babute cu frica lui Dumnezeu, nepuse pe galceava politica, fluieraturi sau huiduieli, ci pe iertare si indurare crestineasca.
  4. Pe drumul spre manastire este scos la inainare un ofiter SRI sub acoperire, mai durduliu dar cu voce puternica si adanca, chipurile om din popor napastuit de ticalositi, care trage de limuzina mortului si tipa cat il tin bojocii ca doar mortu’ poate lupta cu coruptia din tara asta, coruptie care i-a mancat sufletul. In ciuda protestelor sepepistilor care-l tin vanjos pe colega in brate, mortu’ deschide geamul limuzinei si da asigurari boboreanului alegator ca-i va rezolva jalba.
  5. Se ia mortu’ si se itinereaza, chipurile pe blat, fara stirea media, prin tara ba pe meleaguri dobrogene unde un primar autofinantat si pretendent la o functie de comnducere in noul partid infiintat de mort aranjeaza o bauta intre mort si cativa batranei din comuna respectiva cu posibilitati de poze si autografe ca pe vremurile bune. Se fac poze (dar nu de catre media) si se pun pe feis bucu’ mortului de unde sunt preluate intr-o veselie de o media furibuna, in cautare de subiecte tari.
  6. I se pune mortului un clop maramuresean in cap, un fost coleg de partid ii face cadou o traita pe care o si-o pune pe umar si este trimis la o granita interjudeteana, la sarbatoare mocaneasca, cu paticipanti selectionati pe spranceana, unde mortu’ redevine maimuta de altadata, face poze de grup si de familie cu oarece ciobani si consoartele lor, da autografe si o arde intr-o veselie cu palinca sa nu carecumva sa uite romanul cu cine are de-a face.
  7. Chit ca media n-a fost instiintata de toate aceste manevre de resuscitare, o zi intreaga dupa acestea, ecranele televizoarelor se inrosesc de prezenta mortului, prezenta comentata in fel si chip de fel si fel de analisti politici si jurnalisti de renume care au un singur lucru comun. Tipa cat ii tin bojocii:
  Basescu A Inviat!
  Si asta cand? La nici o saptamana dupa ce crestinii ortodocsi din toata lumea s-au bucurat de o alta Inviere.
  Sa ne traiesti, Basescule, in veac de veac nemuritor!

 53. 56 marcus mai 13, 2013 la 11:31 am

  @Adrian B.

  Multam de link 🙂 🙂 🙂 . Sper ca nu te superi ca l-am preluat si eu pe blog.

  sa fii iubit
  marcus

 54. 57 Gavrila mai 13, 2013 la 1:43 pm

  @George Halarescu

  imi pare tare bine ca, gratie ultimului tau email pe blog, iti pot aprecia pozitia extrem de agreabila si pertinenta pe care o manifesti in contextul aparentei crize din Romania.
  Sper sa-ti urmezi vocatia de-a face bine comunitatii – Fundatia N. Titulescu poate fi un forum potrivit, beneficiind de sacerdotiul amfitrionului.

 55. 58 justitiaru mai 13, 2013 la 2:29 pm

  @Adrian .B
  @ZeV
  Profitand de mistocareala ieftina de genul pe care o practicati,si de naivitatea multora ca voi ,dar practicata pe scara larga la nivelul cel mai inalt, si-a construit Basecu regimul politienesc.
  De fapt in acea postare eu m-am adresat d-lui Nastase personal,iar voi v-ati bagat ca „musca in lapte”.Fireste nu am de unde sti daca supozitia mea are o baza reala.Am constatat insa in ultima vreme ,in special la zilele in care Ponta a luat decizia controversata a numirii lui Kovesi un mod bizar de a se comporta si de a lua decizii.. Ceeace am dorit numai sa dau un avertisment ,ca Ponta sa verifice intensitatea campului electromagnetic cu un aparat relativ simpu si nu prea costisitor.
  Nu eu, ci Ponta si Nastase sunt in colimatorul lui Basecu si o minima prudenta dupa cate s-au intamplat in ultimii ani ar trebui sa-i indemne pe cine a patit-o si s-au „fript” cu actiunile securiste basiste sa „sufle si in iaurt”, dar este fireste decizia lor.

 56. 59 Cuman mai 13, 2013 la 3:09 pm

  „O generatie care isi are radacinile de educatie si formare profesionala (eventual politica) inainte de 1989 se estompeaza, dispare iar noua generatie de lideri – politici dar nu numai – nu reuseste sa defineasca noi idealuri sau, cel putin, noi obiective majore.”

  Dupa 24 de ani de tranzitie catre o libertate de cele mai multe ori prost inteleasa e anormal sa se estompeze si as opina ca marea majoritate a generatiei la care faceti referire, a esuat intre o dulce lincezeala ( gen sa faca altii ca noi am facut destul) si fuga in alte parti ( sunt multi cei care au ales sa fuga de realitatea actuala de la noi, in realitati indepartate ca distanta).
  Poate ca cei care au ramas nu mai au antrenamentul necesar.Prinsi in lupta cu mizeria cotidiana putini sunt cei care mai ridica macar fruntea( foarte putini tot corpul si mai putini sar in sus) sa se aseze oarecum deoparte si sa priveasca cu detasare( in sensul de a incerca sa priceapa) ce se intampla.
  Majoritatea celor din generatia respectiva (cu radacini inainte de 89) au obiective mici si insignifiante,necoagulate.Cu siguranta au nevoie de ceva sau cineva care sa poata sa taie un drum/o cale catre un ideal/obiectiv national.

  Ceva-ul ala sau cineva-ul ala ar trebui sa aiba un fundament /baza solida ,ceva ca un drum drept, fara suisuri si coborisuri,o baza care sa opreasca ciclicitatea din politica romaneasca actuala, ciclicitate care destrama incontinuu eforturile pentru un ideal/obiectiv.

  Nu exista un reglaj automat al acestei ciclicitati( din pacate multi se amagesc crezand ca se poate autoregla) si sunt convins ca Romania trebuie sa parcurga cel putin un sir complet de evenimente sociale,economice,etc pina va exista posibilitatea sa apara baza sau fundamentul pentru un drum politic predictibil , coerent si fara ciclicitati majore( asa cum este in prezent).

 57. 60 Doru Coarna mai 13, 2013 la 3:10 pm

  @ Marcus,

  daca zici ca a reinviat, sa intelegem ca acum urmeaza sa se si inalzte? Nu sunt deacord cu tine ca a inviat, omului ii pasa de romani cat imi pasa mie de cuci, probabil urmarea si el sfarsitul campionatului american de fotbal si cand s-a sfarsit, si-a luat un mar din camara si a iesit si el pe stradain spilhozi la baieti, la o miutza…

  Eu am remarcat ca numai mosii astia spp-isti ii fac lui drumul, prin 2009 ezita sa candideze la un nou mandat, dar atunci, pe undeva prin nord, tot un mos d-asta securist, tot cu plete dalbe, i-a tinut calea ridiculizand trupetii garzii de corp si l-a somat sa-si depuna candidatura, iar el, fastacit de asa onoare, imbracat in cojocel romanessc luat peste tricoul sau de fitze, a acceptat, spre binele Romaniei si al romanilor, al nostru tuturor…

  Pe cale de consecinta, realizezi ca probabil pe Eba ca sa candideze la parlamentul ieoropean, a convins-o o babutza, Leana, blonda din povesti…

  Noi insa degeaba ne tot uitam dupa bosorogi si bosoroage, nimic! niciunul nu ne indeamna spre un drum de succes… trebuie sa cautam d-astia, securisti batrani, si e simplu ca-i plina-ochi tara de ei, dar uite ca noi nu-i intalnim… sau poate ca-i intalnim, dar in misiune…

  Deh, mortii cu mortii si vii cu vii, draga Marcus… am scris-o mai sus, noi n-avem „tupeu si noroc”…

 58. 61 Doru Coarna mai 13, 2013 la 3:26 pm

  @ Marian Nicolae,

  de ce le tot spui? Lasa-i sa se bucure de victorie… Mai este putin si scapam si de ultimele griji, de ce sa nu agonizam frumos, in necunostinta de cauza? Si nu conteaza ca vom pierde tot, inclusiv tara, important este ca sa ni se intample toate astea avand in frunte cuplul comic Viorel si Basel, un fel de Olek si Bolek din copilarie… Asta-i important!

  Glumesc, nu vom pierde nimic caci cineva tot va trebui sa plateasca taxe si impozite pt traiul bun al clasei politice, doar nu ai vrea sa le plateasca ungurii sau evreii? Deci noi vom dainui in neam, insa jos, la talpa, la opinca, discriminati in propria tara ca intotdeauna, iar bine vor trai cei ce vand tara si/sau tipa ca sunt sunt discriminati, tot ca intotdeauna…

  Si se mai intreaba astia de unde naiba totusi atata umor la romani, dupa tot ce ni s-a facut si ni se face… Pai altfel cum am rezista?

 59. 62 Cuman mai 13, 2013 la 3:29 pm

  Titu Maiorescu- 1886

  „Misiunea criticei – misiunea de altminteri totdeauna modestă, dar nu fără importanță în modestia ei – ne pare a fi în momentul de față mai mult de a lărgi cercul activităților individuale, de a deștepta tinerimea încă prea amorțită de pâcla trecutului și de a îmbărbăta spiritele spre lucrarea roditoare.

  Este cu mult prea îngustă albia curentului celui nou; în dreapta și în stânga trebuiesc desfundate alte șiroaie, care să întărească mișcarea principală, mișcarea însăși trebuie să pătrundă mult mai afund. Fără îndoială, rectificările, mai ales în materie de știință, nu vor putea lipsi uneori din o aprețiare a operelor celor mai bune; fără îndoială, în mijlocul unei activități critice pentru răspândirea lucrărilor sănătoase se va simți pe ici, pe colea și necesitatea unei loviri directe în contra nulităților, care se amestecă fără nici o chemare în ale literaturei: un energic „în lături!” va trebui dar din când în când să fie rostit în orice mișcare intelectuală.

  Însă de aci nu rezultă că ar fi bine să se piardă acum timpul cu o tendință critică în contra acelora care au meritul de a reprezenta astăzi însăși mișcarea cea bună în o parte esențială a ei.”

  Nicicand nu a avut mai mare aplicabilitate citatul de mai sus.
  Un energic „în lături!” nulitatilor din viata politica.

  sursa:
  http://ro.wikisource.org/wiki/Poe%C8%9Bi_%C8%99i_critici

 60. 63 Adanic mai 13, 2013 la 11:36 pm

  Adevarat spuneti, ”noua generatie de lideri – politici dar nu numai – nu reuseste sa defineasca noi idealuri sau, cel putin, noi obiective majore”
  De altfel nici nu se poate. Traim in alte vremuri , in alte conditii, dupa alte principii. Inainte de 89 aveam planuri de dezvoltare pe 5, 10 ani si chiar de perspectiva. Bune sau rele, dupa aceste planuri s-au facut canalul Dunare Marea Neagra, Metroul, Riaul Dambovita, combinate, blocuri, fabrici, etc, etc. Acum nu mai stie nimeni incotro ne indreptam. Daca mai facem baraje, autostrazi, irigatii, canale navigabile, agricultura intensiva, ce si cat cultivam, etc,etc, nimeni nu stie. Totul se limiteaza la un mandat de 4 ani. Nimic nu mai are continuitate. Ce au facut cei dinainte este pus la cos de cei ce vin. Am pus tineri in fruntea tarii. Zic unii ca e bine. Nu este nevoie de experienta, mai ales a celor de dinainte de 89 care au construit in comunism ceea ce cu mandrie azi ne falim. Poate ca pentru a conduce o tara nu este nevoie de experienta, poate. Dar are cineva curajul sa dea pe mana unor tineri constructia unui baraj in calea Dunarii sau un pod peste Dunare ?. Poate sa-l execute, da, dar sa-l conceapa, sa-l proiecteze, ba. Cand esti tanar este inevitabil sa gresesti, (numai cine nu munceste nu greseste) sa te lovesti cu capul de pereti, pana-ti vine mintea la cap. Cand esti tanar esti pornit intotdeauna sa te arunci cu capul inainte. N-ai rabdare sa gandesti. O faci si apoi vezi ce iese. Dai cu bata-n balta si crezi ca-i facut mare scofala. Se poarta ca la poker. Joaca la cacealma, dac tine, tine. Daca nu, ne cerem scuze, suntem tineri, n-avem inca experienta. Se guverneaza fara nici-o gandire logica de perspectiva, valabila pe termen mediu si lung, pe care s-o inteleaga si s-o accepte tot poporul. Sa stie fiecare dintre noi ce-l asteapta in viitorii 5, 10 ani. Actionam pompieristic, dupa cum bate vantul, de la vest, de la est, de la nord sau de la sud. Facem sacrificii peste sacrificii (inca o generatie de sacrificiu), dar pana cand ?. TB ne spune ca singura solutie este austeritatea (iarta-l Doamne ca nu stie ce spune). Numai ca el da sfatul acesta numai plebei pe care a stiut s-o tunda la salariu si pensie. Ne mai spune ca acum avem libertatea sa emigram daca vrem sa traim mai bine. Dezbaterile de la TV fac mai mult rau decat bine. Se fac emisiuni numai de dragul spectacolului (uneori ieftin si de prost gust), fara sa se urmareasca o finalitate de la care privitorii sa fie mai lamuriti, mai linistiti in ceea ce priveste viitorul lor. Aceleasi subiecte, aceleasi personaje si culmea, cei ce au guvernat catastrofal, dau lectii noilor veniti cu un tupeu fara margini. In ceea ce priveste intentia premierului de a confisca averile dovedite a fi provenite din fraude cu caracter penal (ar fi bine sa se extinda si la cel civil), aceasta este o necesitate imperioasa. Pana nu sti ce, unde si cat pierzi dar si cum recuperezi pierderea, nu poti sa avansezi.

 61. 64 Marian Nicolae mai 14, 2013 la 9:02 am

  @ Doru Coarna mai 13, 2013 la 3:26 pm

  Aveti dreptate, mai bine tac din gura si-i las sa vizioneze filmul pana la capat, descoperind singuri ca la sfarsitul filmului, odata cu evacuarea salii de cinema, afara din sala, NU MAI EXISTA CIVILIZATIE, NU MAI EXISTA SOSELE, NU MAI EXISTA FABRICI, NU MAI EXISTA TARA, exista doar un vid cenusiu si amorf in care daca te avanti risti sa incetezi sa existi in toate Multiversurile deodata, nu numai in acest Univers………

  Frumoasa iesire de pe scena vietii….n’est pas, bade Coarna ?

 62. 65 Marian Nicolae mai 14, 2013 la 9:20 am

  Adrian Năstase a dat în judecată ISC

  http://www.cotidianul.ro/adrian-nastase-a-dat-in-judecata-isc-213435/

  Adrian Năstase a intentat un proces împotriva Inspectoratului de Stat în Construcții, pe motiv că i-ar fi stricat imaginea.

  Dosarul a fost depus la Judecătoria Sectorului 5 din București, iar primul termen a fost stabilit pentru data de 4 iunie, informează B1 TV.

  Fostul premier a achitat, în februarie, prejudiciul de 750.000 de euro, în ciuda faptului că suma trebuia să se împartă între cei cinci inculpați din dosarul ”Trofeul Calității”.

  Ulterior, Inspectoratul de Stat în Construcții i-a cerut fostului premier Adrian Năstase dobândă de 3% la cei 750.000 de euro achitați. Fostului premier i se cer 22.000 de euro și să achite și onorariul executorului judecătoresc, estimat la 5.500 de lei.

  Avocații lui Adrian Năstase au contestat deja executarea, la Judecătoria Sectorului 1, primul termen de judecată fiind stabilit pe 11 iunie 2013.
  ––––––––––––––
  nota Roninjaune:

  Foarte bine ati facut, la fel voi face si eu………
  Pana cand o viata amara in propria noastra tara????

 63. 66 Marian Nicolae mai 14, 2013 la 10:20 am

  Iata cum se distruge munca parintilor nostri:

  Hidroelectrica vinde prin licitatie cu strigare un lot de 88 de microhidrocentrale
  de Claudia Pirvoiu

  Marţi, 14 mai 2013, 10:31 Economie | Energie

  http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-14801067-hidroelectrica-vinde-prin-licitatie-strigare-lot-88-microhidrocentrale.htm

  Hidroelectrica demareaza procesul de vanzare, intr-o prima etapa, a unui lot de 88 de microhidrocentrale, prin licitatie publica cu strigare, conform unei hotarari a Adunarii Generale a Actionarilor din 13 martie 2013, informeaza compania. Procesul de vanzare se va desfasura in etape, incepand cu luna iunie 2013.

  Dupa cum a anuntat administratorul judiciar al companiei, Remus Borza, in total vor fi scoase la vanzare 158 de microhidrocentrale.

  COMUNICAT DE PRESA
  14 mai 2013

  HIDROELECTRICA DA STARTUL VANZARII CENTRALELOR HIDROELECTRICE DE MICA PUTERE

  Hidroelectrica demareaza procesul de vanzare, intr-o prima etapa, a unui lot de 88 de Centrale Hidroelectrice de Mica Putere (CHEMP), prin licitatie publica cu strigare, in conformitate cu prevederile “Strategiei in domeniul CHEMP-urilor” aprobata prin Hotararea Adunarii Generale a Actionarilor nr. 34/13.03.2013.
  Procesul de vanzare se va desfasura in etape, incepand cu luna iunie 2013, prin metode transparente si competitive, cu respectarea legislatiei romane in vigoare.

  Lista centralelor hidroelectrice de mica putere care vor fi vandute incepand cu luna iunie 2013 este prezentata in tabelul urmator:

  Nr. Crt. Denumire obiectiv Sucursala Râu Parametri proiect

  Pinst (kW) Eproiect (MWh)

  1 Hemeiuşi Bistrita Canal CHE Hemeiuşi 85 478
  2 Caraliţa Bistrita Trotuş 1000 4400
  3 Andrieşeşti Bistrita Limpedea 22 155
  4 Oraşa 2 Bistrita Tazlău 336 1496
  5 Strunga Bistrita Alimentare cu apa 360 2700
  6 Ceahlău Bistrita Schitu 390 1384
  7 Bistra 1 Bistrita Bistra 758 1895
  8 Capra 2 Bistrita Capra 375 1100
  9 Capra 3 Bistrita Capra 1230 3512
  10 Neagra Bistrita Neagra 236 610
  11 Bolovăniş Bistrita Bolovăniş 550 1600
  12 Cracău 1 Bistrita Cracău 746 1952
  13 Barnar Bistrita Barnar 487 3000
  14 Vicov Bistrita Suceava 660 1908
  15 Bucecea Bistrita Siret 1200 4200
  16 Rogojeşti Bistrita Siret 3200 9060
  17 Fălticeni Bistrita Alimentare cu apă 260 1521
  18 Naruja 1+2 Buzau Naruja 1070 3100
  19 Mocrea Caransebes Canalul Morilor 55 323
  20 Dezna Caransebes Sebiş 98 352
  21 Iosăşel Caransebes Iosei 126 330
  22 Sebiş Caransebes Sebiş 270 580
  23 Băile Herculane Caransebes Cerna 270 900
  24 Bistra Nouă Caransebes Bistra Marului 675 2717
  25 Poiana Mărului Caransebes Bistra Mărului 550 3200
  26 Budac 1 Cluj Budac 756 1716
  27 Bolovani Cluj Budac 1100 2400
  28 Bistriţa Cluj Bistriţa 1215 3050
  29 Huza 1 Cluj Huza 208 550
  30 Huza 2 Cluj Huza 360 760
  31 Someşul Rece Cluj Someşul Mic 280 500
  32 Sălaşele 1 Cluj Sălaşele 25 78
  33 Sălaşele 2 Cluj Sălaşele 25 78
  34 Floreşti 2 Cluj Someşul Mic 1300 5200
  35 Cluj 1 Cluj Someşul Mic 940 3800
  36 Chiuzbaia Cluj Chiuzbaia + Săsar 495 1750
  37 Izvoare Cluj Runcu 592 2072
  38 Vişeuţ Cluj Vişeu 718 1800
  39 Borşa Complex Cluj Vişeu 1418 2500
  40 Reghin 1 Cluj Mureş 60 658
  41 Mânăstirea Dej 1 Cluj Someşul Mic 378 1900
  42 Mânăstirea Dej 2 Cluj Someşul Mic 366 1600
  43 Valea Fetei 1 Curtea de Arges Valea Fetei 130 320
  44 Limpedea Curtea de Arges Limpedea 315 600
  45 Herăstrău Curtea de Arges Colentina 183 620
  46 Tei Curtea de Arges Colentina 190 600
  47 Runcu 2 Curtea de Arges Ialomicioara 550 1820
  48 Florei Curtea de Arges Florei 40 210
  49 Valea Fetei 2 Curtea de Arges Valea Fetei 219 563
  50 Valea Rea Curtea de Arges Valea Rea 582 1327
  51 Ogrezeni Curtea de Arges Argeş 655 1850
  52 Baru Mare Hateg Muncel 440 970
  53 Valea de Peşti Hateg Valea de Peşti 200 720
  54 Buta Hateg Buta 491 1153
  55 Ostrovu Mic Hateg Râul Mare 160 1230
  56 Păclişa MHC Hateg Râul Mare 160 1120
  57 Cinciş Hateg Cerna 850 3500
  58 Valea Cracului 1 Hateg Valea Cracului 536 1266
  59 Valea Cracului 2 Hateg Valea Cracului 415 1240
  60 Valea Cracului 3 Hateg Valea Cracului 560 1290
  61 Zeicani Hateg Valea Cracului 365 870
  62 Godeanu 1 Hateg Orăştie 400 1390
  63 Godeanu 2 Hateg Orăştie 660 2140
  64 Baraj CET Oradea Crişul Repede 680 2923
  65 CET Restituire Oradea Canal CET + Crişul Repede 215 903
  66 Boga 2 Oradea Boga 778 2360
  67 Piatra Bulz Oradea Boga 1754 6890
  68 Budureasa Oradea Nimăieşti 731 1683
  69 Nimăieşti 4 Oradea Nimăieşti 1170 3160
  70 Aştileu 1 Oradea Crişul Repede 2800 14000
  71 Aştileu 2 Oradea Crişul Repede 1000 7600
  72 Horezu 1 Ramnicu Valcea Bistricioara 30 275
  73 Horezu 2 Ramnicu Valcea Bistricioara 1000 3800
  74 Vlădeşti Ramnicu Valcea Olăneşti 1000 3790
  75 Gura Râului Sibiu Cibin 2520 5730
  76 Răşinari Sibiu Răşinari 60 380
  77 Sebeşu de Jos Sibiu Sebeş 30 92
  78 Tălmaciu Sibiu Sadu 235 700
  79 Boia 1 Sibiu Boia 2000 4300
  80 Boia 3 Sibiu Boia 500 1100
  81 Boia 2 Sibiu Boia 500 1100
  82 Târlung 1 Sibiu Târlung 730 4230
  83 Târlung 3 Sibiu Târlung 1200 3520
  84 Târlung 4 Sibiu Târlung 1200 3700
  85 Sebeş Sibiu Sebeş 810 4330
  86 Târlung 2 Sibiu Târlung 1800 4230
  87 Bixad Sibiu Olt 1890 6540
  88 Halchiu Moara Sibiu Vulcăniţa 130 803
  Total 58,109 195,823

  Biroul de Presa al Hidroelectrica

 64. 67 SLAVU IOAN mai 14, 2013 la 11:23 am

  De 24 de ore, pe un adevarat vid legislativ in cea ce inseamna proceduri, asistam la un adevarat circ total la nivel national, pe mas media, cu privire la chestiunea Comisiilor de evaluare a cazurilor de handicap de diferite grade. Pentru o „stampila”care sa certifice un anumit grad de handicap, necesara obtinerii unei sume cuprinse intre 30 lei si 293 lei maxim in functie de gradul de handicap, numeroase persoane aflate intr-o stare jalnica, sunt chemate „in spiritul” legii pentru a dovedii handicapul pe care-l au. O parte din acesti conationali sunt adusi in fata „Comisiei” de pe patul de spital netinandu-se cont de starea grava in care se afla. Batrani cu varste cuprinse intre 70 si 80 de ani lesina la cozi si noi privim, ne indicnam si vorbim,vorbim … si tot vorbim. Si ca sa fie intradevar „o adevarata noapte a mintii”, vorba panfletistului Tv. Badea, observam membrii ai comisiilor, „tineri destepti, buni comunicatori si sanatosi” ce dau reporterului raspuns la cea ce se intampla …”Asta este legea, noi nu putem face nimic”.
  Aici vedem in direct cine este ASTAZI invinsul si cine este invingatorul.
  Ce alt argument mai este necesar pentru a dovedii mediocritatea clasei politice, cea care in proportie de 100 la suta reprezinta legislativul in statul de drept si ar trebuii sa raspunda pentru „gausenia” legilor si regurilor create?!
  Cineva afirma in comentariul sau ca „cetateanul furnica” electorul roman ii lipseste educatia citez „Atâta timp cât electoratul nu va fi educat, guvernanții nu vor putea face mare lucru.”…si il compara cu electorul suedez. Oare acest citat nu este mai potrivit guvernantilor nostrii si clasei politice in general ??? Cui poate cetateanul furnica sa-i dea puterea lui individuala, in administrare, prin vot, deca nu are ce alege?? Dintr-un musuroi de rapandule nu poti alege decat o rapandula, care normal si logic se va manifesta precum o rapandula si natural va crea si reguli specifice existentei ei.

 65. 68 Marcus mai 14, 2013 la 12:28 pm

  @Prietene Doru: Pai, cine a zis ca a inviat pentru romani? A fost adus la viata in folos personal, prin metoda bouche a …, de prealesu’ nostru dom’ Ponta. Cat despre partea inaltarii, cat ar fi de prosti romanii, asta nu se mai „inalta” cu toata productia de Viagra de la lansarea pe piata si pana la momentul in care facem noi doi vorbe 🙂
  sa fii iubit
  marcus

 66. 69 Marian Nicolae mai 14, 2013 la 1:37 pm

  Ce se ascunde în spatele crizei planetare
  7 aprilie 2010 de de Colonel (r) DAN ZAMFIRESCU

  Coincidenţă sau nu, mai toate organismele financiare mondiale sînt conduse de evrei. Dorinţa evreilor de a conduce finanţele lumii se poate regăsi în ambiţia de a conduce finanţele fiecărui popor în parte, ale fiecărei naţiuni sau ale fiecărui stat, astfel încît să se constituie într-o oligarhie dominantă, într-o aristocraţie a banului sau, mai nou, a tuturor valorilor mobile.

  Este un fapt cunoscut că Banca Federală a Statelor Unite ale Americii, care are rolul de bancă de emisie a monedei naţionale, dolarul american, este formată din bănci evreieşti, precum Băncile Rothschild din Londra sau Paris.
  Să fie oare atît de capabili aceşti fii ai lui Israel ca să îşi aroge rolul de conducători mondiali? Pînă acum se pare că da, pentru că în lipsa unei riposte ferme din partea celor care s-au aflat vremelnic la conducerea unor ţări puternice din punct de vedere economic, precum SUA, Germania sau Franţa, aceştia au reuşit, prin politici bine ticluite, să-şi strecoare oamenii, astfel încît să ajungă ei la putere.

  Pentru acest lucru, serviciile lor specializate în jocuri operative merg pe cel puţin două linii, astfel încît, la final, să aibă cîştig de cauză cu una din ele. I
  ată numai un exemplu de acest gen, pe care îl oferă chiar Franţa la alegerile prezidenţiale din anul 2007. În ianuarie, Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP) îl desemnează pe Nicolas Sarkozy, pe numele său adevărat Nicolas Paul Stéphane Sárközy Nagy Bócsa, evreu după mamă, drept candidat oficial la alegerile prezidenţiale. Mama sa este Andrée Sárközy, născută Mallah, fiica unui medic evreu sefard originar din Salonic.

  În Partidul Socialist, în schimb, au loc lupte grele între franţuzoaica Segolene Royale şi Dominique Strauss-Kahn. Acesta din urmă s-a născut pe 25 aprilie 1949 din părinţi evrei – Gilbert Strauss-Kahn şi Jacqueline Fellus – în Neuilly-sur-Seine, o suburbie bogată a Parisului. Aici, francezii din Partidul Socialist au fost foarte bine orientaţi şi au dejucat un plan care se configura în perspectiva alegerii noului şef al statului între doi evrei, numai că în final efortul acestora s-a dovedit neeficient.

  Este foarte posibil ca victoria în alegerile prezidenţiale din Franţa să fi fost substanţial influenţată de evreii stabiliţi aici, pentru că aceştia, după cum se cunoaşte, răspund apelului serviciilor lor de informaţii oriunde s-ar afla pe mapamond. În acest fel se explică şi de ce, la puţin timp după confirmarea sa ca preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy l-a propus chiar pe rivalul său politic Dominique Stauss-Kahn să preia conducerea uneia din cele mai importante instituţii ale Noii Ordini Mondiale, şi anume Fondul Monetar Internaţional, începînd cu 1 noiembrie 2007.

  Şi astfel este numit în funcţia de director un militant al Noii Ordini Mondiale, un propagandist al teoriilor Grupului Bilderberg de reformare a lumii financiare mondiale după regulile stabilite de ei. Se completează astfel, după caz, activitatea mondială a clanurilor evreieşti Rothschild şi Rockefeller, implicate în tutelarea organismelor mondialiste, precum Comisia Trilaterală şi Council on Foreign Relations (S.U.A.), precum şi în The Round Table.

  România, din păcate, din cauza politicilor antinaţionale duse de actuala putere, în frunte cu Traian Băsescu, a căzut şi ea în capcana acestei oligarhii mondiale evreieşti, pierzîndu-şi astfel independenţa. De pe vremea lui Cuza nu s-a mai întîmplat ca finanţele ţării să fie controlate aşa cum sînt controlate în prezent de oamenii marii finanţe mondiale. În cazul Ţărilor Române, crearea unei bănci centrale sub controlul “fiilor lui Israel” a reprezentat o preocupare permanentă a organizaţiilor evreieşti.

  Începînd cu anul 1866, la Bucureşti, în urma actului de concesiune semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, s-a înfiinţat de către evreii englezi şi francezi Banca României. Concesiunea era valabilă pînă în 1903, dar, din raţiuni de stat, după cucerirea Independenţei, la 1877, românii au avut curajul să creeze o alternativă, prin înfiinţarea unei bănci naţionale centrale, care să sprijine efectiv dezvoltarea economică a ţării. Banca României, creată la 1866, conform concesiunii acordate de Cuza, avea în componenţa sa, ca principali acţionari, pe E. Grenfell, asociat al celebrului bancher evreu londonez Morgan, precum şi pe evreul francez Isaac Pereire, creatorul cartelului bancar francez Société Generale. Aceştia ţineau sub control şi Banque Imperiale Ottomane din Istanbul, motiv pentru care Banca României apărea ca afiliată (sau “filială”) a băncii de la Istanbul.

  Obţinerea Independenţei României la 1877 şi ieşirea de sub tutela Imperiului Otoman, constituirea sa ca stat modern s-au lovit de o acerbă opoziţie a Alianţei Israelite, organizaţie evreiască mondială cu sediul în Franţa. Alianţa Israelită invoca la toate Marile Puteri abuzurile la care ar fi supuşi evreii de către români.
  Nu este lipsit de semnificaţie faptul că tocmai un israelit francez, evreul Isaac Pereire, deţinea banca centrală a României, instituţie ce avea atribuţii de bancă de emisiune şi de scont, iar Independenţa României îl putea face să piardă privilegiul emiterii de monedă românească, ceea ce s-a şi întîmplat, pînă la urmă, românii văzînd cît de puţin le-au vrut binele evreii.

  Chiar după cîştigarea, cu jertfe grele, a Independenţei de către români, evreii şi-au folosit toată influenţa pentru a impune politicienilor noştri ideea că banca naţională, avînd prerogativa de emitent al bancnotei, trebuie să fie creată de instituţii financiare străine, iar capitalul său să rămînă preponderent sau total străin.
  “Un punct de vedere total opus, care a triumfat, aparţine oamenilor politici patrioţi şi constă în folosirea exclusivă a capitalului autohton, pentru evitarea controlului străin asupra pivotului întregii activităţi băneşti din ţară”, scrie Radu Negrea (“Banul şi Puterea”, Bucureşti 1990, Ed. Humanitas).

  Astfel, Parlamentul Român a votat, la 17 aprilie 1880, Legea privind “instituirea unei bănci de scont şi circulaţiune, sub denumirea de Banca Naţională a României, cu dreptul exclusiv de a emite bilete de bancă la purtător”. Aceasta a fost o lovitură puternică dată israeliţilor lui Morgan. Banca Naţională a României, deţinută de stat (33%) şi de fruntaşii liberali (67%), a însemnat pasul emancipării financiare a ţării, al obţinerii de credite neîmpovărătoare pentru români. Ea mai există şi astăzi, avînd (încă!) un capital integral de stat, şi ar trebui să mai fie (încă!) un simbol al suveranităţii naţionale.

  După 1989, însă, guvernator al Băncii Naţionale a României a fost, aproape fără întrerupere, Mugur Isărescu, un agent al mondialismului sionist.

  Despre acesta s-a afirmat că are legătură cu comenzile ocultei financiare internaţionale. Mugur Isărescu ar fi fost recrutat de către Council on Foreign Relations (C.F.R.) în 1990, la New York. Recrutarea s-ar fi produs la Institutul pentru Studiul Economiei Mondiale din New York, pe cînd Isărescu se afla la post. Conducerea C.F.R. (organizaţie controlată de familiile bancherilor evrei Rockefeller şi Rothschild, susţinuţi de J.P. Morgan) a recrutat destui specialişti, potenţiali înlocuitori ai celor care guvernau la vremea respectivă în ţările est-europene.

  Pasul cel mai important făcut de Mugur Isărescu, în conformitate cu dispoziţiile C.F.R., a fost devalorizarea masivă a monedei naţionale ca politică monetară şi împrăştierea la o rată derizorie a tuturor creanţelor României (ex.: Egipt, Irak), pas susţinut şi de prim-ministrul momentului, impus, de fapt, de oculta financiară, Theodor Stolojan, răsplătit ulterior cu un post la Banca Mondială.

  Pentru îndepărtarea eventualilor investitori necontrolaţi de C.F.R., în 1991, Th. Stolojan a naţionalizat valuta aflată în bănci, ceea ce a dus la un adevărat recul pentru investiţiile străine scăpate de sub controlul şi manipularea ocultei de la New York. Un alt aspect demn de menţionat l-au constituit jocurile interbancare “permise şi încurajate” de Mugur Isărescu, derulate prin băncile aflate sub tutela C.F.R. (Chase Manhattan Ro, ING Barings, ABN AMRO), prin intermediul cărora importante fonduri valutare au părăsit România.

  Faptul că el este singurul român membru al Comisiei Trilaterale, dar şi cea mai “longevivă” personalitate într-o funcţie importantă din România dovedeşte multe în acest sens. De altfel, el s-a şi pronunţat la sesiunea organizată de Academia Română, în 2009, despre actuala criză cu care se confuntă SUA, în sensul celor susţinute de stăpînii săi din America:

  “Există ceva ce va schimba definitiv lumea în această criză”.

  Da, aşa este, ELITELE au creat, de mai bine de 200 de ani, crize majore de fiecare dată cînd doreau pentru ca mai apoi să vină cu “soluţii” salvatoare. Şi de fiecare dată astfel de soluţii s-au dovedit a fi etape în crearea GUVERNULUI MONDIAL al NOII ORDINI MONDIALE. Acum asistăm la faza finală a planului lor şi, prin urmare, şi megacriza de curînd declanşată va fi cea mai mare din istoria omenirii, reprezentînd un cumul de crize: economică, foamete, ample mişcări de stradă, războaie cumplite.

  Dacă se urmăreşte cu atenţie evoluţia economiei mondiale se va constata că are o singură direcţie, spre dezastru, iar soluţia oferită este

  GUVERNUL MONDIAL al NOII ORDINI MONDIALE.

  Nivelul datoriei mondiale urmează să atingă 49.500 de miliarde de dolari pînă la sfîrşitul acestui an, în creştere cu 45% faţă de anul 2007, fapt ce a marcat începutul crizei, estimează agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service, citată de “Les Echos”. Potrivit Moody’s, creşterea înregistrată de datoria mondială în acest an, de 15.300 de miliarde de dolari, este de 100 de ori mai mare decît planul Marshall, ajustat la inflaţie.

  Creşterea datoriei mondiale se explică prin planurile masive de relansare aplicate de guvernele din întreaga lume, pentru a depăşi criza financiară. “Fără nici o surpriză, ţările din cadrul G7 au contribuit cu 78% la această creştere, bugetele lor fiind atinse cel mai grav de criza financiară”, a precizat Jaime Reusche, analist în cadrul Moody’s. Datoria mondială va reprezenta 80% din Produsul Intern Brut (PIB mondial în 2010, faţă de 63% în 2008. SUA sînt ţara cu cea mai mare datorie externă, de 13.454 miliarde de dolari, adică 94,3% din PIB.

  Ţara cu cea mai mare datorie externă raportată la Produsul Intern Brut este, la ora actuală, Irlanda, cu o datorie de peste 12 ori mai mare decît PIB-ul, adică 2.386 de miliarde de dolari. După ce au creat-o, au început să lanseze semnale de alarmă. Astfel, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a avertizat la Davos, pe 30 ianuarie 2009, că datoria publică va fi “una dintre cele mai mari probleme, poate cea mai mare din anii următori”.
  Acesta a reafirmat pe 23 martie 2009, la Geneva, că “dacă nu vor fi luate măsuri suplimentare, criza va duce milioane de oameni în sărăcie, riscînd tulburări sociale şi chiar război”.

  Într-un interviu acordat ziarului “Financial Times”, un alt evreu, Lawrence Henry (“Larry”) Summers, şeful National Economic Council al preşedintelui Barack Obama, a sugerat liderilor Planetei să pompeze mult mai mulţi bani publici în economie, în ceea ce zice el că ar fi un efort coordonat de ieşire din recesiune. Acesta este economist şi a fost Secretarul Trezoreriei şi economist şef la Banca Mondială între 1991-1993. Este membru al Council on Foreign Relations şi participant la întruniri ale Bilderberg Group.

  Gaşca este întregită de Paul Volcker, evreu, numit de preşedintele Barack Obama în fruntea Economic Recovery Advisory Board, după ce acesta i-a fost consilier economic în campania electorală. El a afirmat că economia globală s-ar putea deterioara chiar mai rapid decît în cazul Marii Depresiuni din anii ‘30.
  Volcker a remarcat că producţia industrială la nivel mondial se află într-o scădere mai accelerată decît în SUA, care are, oricum, probleme grave.

  “Nu ţin minte nici o perioadă, poate nici măcar în timpul Marii Crize, în care economia scade într-un ritm atît de alert şi atît de uniform în lume”, a declarat Volcker.

  Născut în 1927, Paul Adolph Volcker a fost Chairman of the Federal Reserve sub Jimmy Carter şi Ronald Reagan. A mai fost Director of Financial al U.S., Department Treasury, unde a jucat un rol determinant pentru decizia de suspendare a gold convertibility în 1971, vicepreşedinte şi Director of Planning la Chase Manhattan Bank, preşedinte al Băncii de Investiţii J. Rothschild, Wolfensohn & Co. (James D.Wolfensohn va deveni mai tîrziu preşedinte al World Bank)” Chairman of the Board of Trustees, al Group of Thirty.
  L-a ajutat pe David Rockefeller la crearea în 1973 a Trilateral Commission, avînd o lungă asociere cu familia Rockefeller, inclusiv în calitate de membership of the Trust Comic al Rockefeller Group Inc.

  Un alt evreu component de frunte al finanţei mondiale este Robert Zoellick, membru al Council on Foreign Relations şi Bohemian Grove, numit pe 1 iulie 2007 de către George W. Bush preşedinte al Băncii Mondiale, unde l-a înlocuit pe un alt evreu, Paul Wolfowitz. Într-un interviu acordat “Daily Mail”, fiind în concordanţă cu cei menţionaţi anterior, estimează că economia globală va suferi o contracţie de la 1% la 2% în acest an, nivel nemaiîntîlnit din 1930, adăugînd că schimburile comerciale internaţionale vor înregistra la rîndul lor o scădere dramatică. Acest pronostic vine în completarea declaraţiei preşedintelui FMI, Dominique Strauss-Kahn, care susţinea că economia globală va înregistra prima sa contracţie după 60 de ani. “Prin urmare, acestea sînt timpuri grave şi periculoase”, a spus la final preşedintele Băncii Mondiale.

  Participant la Bilderberg Group, Robert Zoellick a fost Deputy (Adjunct) Secretary of State, Senior International Advisor Goldman Sachs. Provenind dintr-o familie de evrei din Germania, a fost membru Phi Beta Kappa, reprezentantul personal al lui Bush-senior la G7 (1991, 1992), fost şef al Center for Strategic and International Studies, fost membru al German Marshall Fund, World Wildlife Fund, membru în Comisia Trilaterală. A semnat în 1998, alături de Donald Rumsfeld, Paul Wolfowitz, Richard Pearl, Elliot Abrams, Zalmay Khalilzad, John R. Bolton, Richard Armitage şi Bill Kristol, documentul Projet for the New American Century pentru înlăturarea de la putere a lui Saddam Hussein.

  Lista este continuată de Ben Shalom Bernanke, născut în 1953, evreu, preşedintele consiliului guvernatorilor, Federal Reserve, funcţie în care l-a succedat pe Alan Greenspan.
  În cadrul unei Conferinţe de Presă ţinută la Council on Foreign Relations, fiind în concordanţă cu colegii săi, a afirmat referitor la Marea Depresiune următoarele:

  “Aveti dreptate, noi am făcut-o”, adăugînd că în prea multe ţări există prea multe reguli şi pentru a putea rezolva criza şi a evita o alta viitoare este nevoie de un set de reguli unitare.

  Personajul figurează a fi un specialist în crize, scriind inclusiv despre Great Depression.

  Potrivit specialiştilor, cel mai tare dintre toţi este însă la ora actuală evreul George Sörös. În vîrstă de 80 de ani, se afirmă că este principalul păpuşar al preşedintelui Barack Obama. Potrivit “Wall Street Journal” (WSJ), acesta este unul dintre marii opozanţi ai monedei unice europene, împotriva acestuia mobilizîndu-se de cîteva săptămîni întreaga Uniune Europeană, ambiţia sa şi a celorlalte fonduri care mizează pe căderea euro fiind să aducă paritatea euro-dolar la 1:1, faţă de 1:1,36, cît este în prezent. Decizia de a ataca moneda unică europeană s-ar fi luat în cadrul unei cine de afaceri la sediul unei instituţii financiare din Manhattan.

  Tot potrivit aceloraşi ziarişti, după “lovitura” dată monedei euro de criza din Grecia, atacurile speculative adaugă presiuni suplimentare asupra monedei unice, care trebuie să facă faţă celei mai mari crize din istoria sa. Atacul asupra euro nu vine oricînd, ci vine, ca din întîmplare, la scurt timp după ce miliardarul american şi-a făcut publice opiniile sale cu privire la criza prin care trece spaţiul european, începînd cu Grecia. Sörös merge pe aceeaşi idee cu cei menţionaţi mai sus, din care rezultă că zona euro are o serie de lipsuri fundamentale: absenţa unor politici economice şi bugetare comune şi a unor mecanisme instituţionale de răspuns la criză.

  Iată, de exemplu, ce a afirmat şi directorul FMI cu ocazia vizitei de acum cîteve zile în România: liderii UE nu fac eforturi suficiente pentru introducerea unor măsuri de management şi rezolvare a viitoarelor crize financiare, fiind necesară o autoritate europeană de intervenţie pentru bănci. “UE face eforturi în domeniul reglementărilor trans-frontaliere şi de supraveghere, dar nu în aceeaşi măsură şi în cazul managementului crizelor şi al rezolvării acestora”, a declarat Strauss-Kahn.

  “Soluţiile actuale s-au dovedit nepotrivite, iar UE ar trebui să analizeze crearea unei autorităţi care să rezolve problema falimentului unei bănci, care poate avea impact asupra mai multor ţări”, a mai spus şeful FMI. Obiectivul unui astfel de sistem trebuie să fie eficienţa costului, minimizarea contagiunii, a daunelor colaterale asupra economiei, a pierderilor deponenţilor şi a costurilor bugetare, a arătat el. “Pentru a fi solid, un astfel de sistem are nevoie de acces la finanţare şi de un mecanism de susţinere de la buget”, a adăugat Strauss-Kahn. Potrivit acestuia, liderii UE trebuie să ajungă la timp la un compromis referitor la propunerile de îmbunătăţire a reglementării şi supravegherii, astfel încît să prevină declanşarea unor crize.

  De altfel, Sörös este cunoscut pentru propunerile sale de “reformare” în economia mondială. Similar celor pentru spaţiul european, propunerile sale merg spre întărirea rolului FMI, cît mai multă reglementare şi cît mai strictă supraveghere centrală şi chiar “stabilizarea fluctuaţiilor de preţ ale mărfurilor”.
  Sînt de menţionat aici afirmaţiile de un cinism absolut, cu care a şocat opinia publică în 2009:

  ” Actuala criză este punctul culminant al muncii mele de o viaţă”
  şi
  “Am parte de o criză foarte bună (excelentă)”, recunoscînd că a cîştigat 2,9 miliarde de dolari de la declanşarea recesiunii.

  “Este finalul unei ere.
  Cei care se aşteaptă să îşi reia afacerile ca pînă acum este clar că nu înţeleg ce se întîmplă”.

  În februarie 2009 declara pentru Reuters:
  “Sîntem martorii colapsului sistemului financiar şi nu e nici un semn că s-ar vedea capătul acestei crize”.

  Aşadar, observăm un model comun al acestor lovituri.
  Ele nu sînt luate într-un context de “junglă” a pieţei, unde animalul mai şiret şi mai puternic îl doboară pe cel mai slab. Ele sînt luate după “pîndirea” acelor decizii pe care vîrfurile sistemului globalist financiar le iau, anticipîndu-se consecinţele induse în pieţe de aceste decizii. Cu alte cuvinte, ceea ce nu putem obţine în condiţii de libertate, adică certitudine şi predictibilitate a acţiunii umane, putem obţine în condiţii de coerciţie, deoarece este evident că în condiţii de libertate nu putem avea certitudinea viitorului, acesta depinzînd în totalitate de acţiunile persoanelor, greu de prevăzut în mod normal.

  Tocmai această imposibilitate a certitudinii, tocmai această imprevizibilitate – relativă – a acţiunii umane este pusă în discuţie de Sörös şi de susţinătorii structurilor globale de guvernare. Mai trebuie amintit şi că tot el este cel care, încă de la Forumul Economic de la Davos din ianuarie 1995, spunea:

  “Lumea are nevoie de o Nouă Ordine Mondială şi vă avertizez că urmează o perioadă de puternică dezordine în întreaga lume”.

  Sörös a făcut parte din boardul director al Council on Foreign Relations şi este afiliat în continuare acestei structuri de maximă influenţă asupra direcţiilor politicilor internaţionale.

  Analizînd aceste date şi informaţii, este incredibil cît tupeu au cei ce au băgat Planeta în criză şi nu se lasă pînă nu o afundă cu totul, cu un sigur scop: să aducă omenirea în pragul disperării, pentru ca mai apoi să vină cu “soluţia salvatoare”:

  GUVERNUL MONDIAL AL NOII ORDINI MONDIALE.

  Reply ↓

 67. 70 Marian Nicolae mai 14, 2013 la 1:53 pm

  Cum a ajuns România importator net de energie
  Autor: Capital.ro Marţi, 14 Mai 2013

  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/cum-a-ajuns-romania-importator-net-de-energie-181920.html

  Ani la rând România a fost exportator net de energie. Criza economică din ultimii ani, lipsa investiţiilor noi din acest sector în ceea ce priveşte producătorii de energie convenţională şi seceta au transformat ţara noastră în importator de energie, aşa cum reiese din datele publicate de mai multe autorităţi sau instituţii publice.

  Ce este şi mai îngrijorător este faptul că a scăzut şi consumul de energie în 2012, iar datele de primul trimestru al acestui an indică acelaşi trend.

  Potrivit raportului anual publicat recent de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), consumul intern calculat pe baza energiei electrice livrate în reţele si a soldului import-export a fost de aproximativ 52,36 TWh, cu 2,6% mai mic decât cel din 2011. “Cu excepţia lunilor februarie, iunie si iulie 2012, când nivelele consumului intern calculat în modul descris mai sus a fost mai mare decât în lunile corespunzătoare anului 2011, consumul intern a înregistrat lunar scăderi procentuale de o cifră, cea mai mică dintre ele fiind cea din luna august (0,7%) si cea mai mare, cea din luna noiembrie (6,7%)”, se menţionează în raportul ANRE.

  Aşa cum menţionam şi mai sus, trendul a fost menţinut şi în 2013, consumul final de energie electrică pe primele trei luni ale acestui an fiind de 13,1 TWh, cu 4,5% mai mic faţă de trimestrul I al anului trecut, potrivit datelor comunicate în urmă cu câteva zile de Institutul Naţional de Statistică. Conform INS, iluminatul public a înregistrat o scădere de 9,5%, iar consumul populaţiei a scăzut cu 1,7%.

  Situaţia este şi mai dezastruoasă, dacă termenul nu este prea dur, în ceea ce priveşte datele pe lunile aprilie şi mai. De exemplu, vacanţa prelungită de Paşte a dus la un consum scăzut, iar producţia a fost concentrată în special pe hidro, care a ajuns, conform imaginii de mai jos (grafic 1), pe 7 mai să acopere peste jumătate din producţia totală de energie, conform datelor Transelectrica. Trebuie menţionat faptul că în acea zi, la centrala de la Cernavodă funcţiona cu ambele grupuri, însă Complexul Energetic Oltenia funcţiona la limita de avarie. De exemplu ieri, 13 mai, în intervalul orar 17:30-18:00, Hidroelectrica furniza aproape 48% din producţia totală de energie (grafic 2).

  Revenind însă la datele raportate pentru anul trecut, putem observa că în România s-a importat o cantitate de cca 1402 GWh si s-au exportat 1149 GWh; valorile respective nu reprezintă fluxuri fizice, ci sunt rezultatul schimburilor comerciale, conform rapoartelor lunare realizate de operatorul de transport si sistem (OTS), se menţionează în raportul ANRE.

  “Comparativ cu anul 2011, importul a crescut cu circa 35%, în timp ce exportul a scăzut cu mai mult de 61%, atât cel realizat de furnizorii concurenţiali, cât si cel al Hidroelectrica, din cauza deficitului de energie înregistrat de-a lungul anului, România fiind în 2012, spre deosebire de anul trecut, importator net de energie”, explică ANRE în raportul anual.

  Mai mult, cantitatea totală de energie electrică livrată în reţele, în anul 2012, de producători a fost de 53,793 TWh, din care, cea livrată în reţele de producătorii deţinători de unităţi dispecerizabile a totalizat 52,10 TWh. Faţă de anul 2011, anul trecut s-au înregistrat scăderi la energia livrată pe aproape toate tipurile de combustibil convenţional, cu excepţia celui gazos. Scăderea cea mai mare s-a înregistrat la energia produsă din combustibil fosil lichid (cu 18,5%) şi sursă hidro (cu cca. 18,1%, din cauza celor două situaţii de forţă majoră din cursul anului), iar cea mai mică a fost înregistrată la energia produsă pe bază de combustibil nuclear (2,4%), această cantitate de energie rămânând la aproximativ acelaşi nivel ca si în anii precedenţi. În timp ce toate celelalte tipuri de surse, cu excepţia celei gazoase, pe baza căreia s-a produs si livrat cu aproape 3% mai mult decât în 2011 (datorată în mare parte intrării în producţie a centralei Petrom de la Brazi), au determinat scăderi ale energiei livrate în reţele, energia din sursă eoliană (produsă doar de producătorii dispecerizabili) a fost de aproape 2 ori mai mare faţă de anul trecut, ajungând la un total anual de peste 1,8 TWh. Pe lângă respectiva cantitate, cca. 1 TWh a fost produs de producătorii eolieni nedispecerizabili sau aflaţi pe parcursul anului în perioade de probă.

 68. 71 Cârcotaşu mai 14, 2013 la 3:11 pm

  Toată ziua auzim fel de fel de ştiri despre „confiscările extinse”. Ba că Premierul a zis c-ar confisca şi maşinile ălora de trec pe roşu, ba că Monica Macovei ar avea şi ea nişte preocupări în sensul ăsta, ba că pe la Parlamentul European se discută aşa ceva… Păi m-am încordat ş-am pornit să cercetez cauza, să văz şi să mă lămuresc cum stau lucrurile. Zis şi făcut, dau io căutare lu’ Google şi ce să vezi, ajung la documentul cu care-am împuşcat doi iepuri, respectiv unu’ cu propunerea Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri
  interne, pentru un proiect de rezoluţie legislativă a Parlamentului European şi un Proiect de Raport conţinând propunerile de amendamente făcute de… ghici cine? Păi de eurodeputatul parlamentar român Monica Luisa Macovei.
  Acu’, cinstit să fiu, citirea materialului ăla e înfiorător de plictisitoare şi dacă m-am plictisit eu până la saturaţie, păi n-o să vin acu’ să-i mai plictisesc şi pe alţii, aşa că voi povesti pe scurt ceea ce m-a şocat pe mine care, fără să fiu jurist, nu pot să-mi stăpânesc spaima că ar fi posibil ca un asemenea specimen să capete puterea de a decide asupra soartei unor semeni de-ai săi.
  Dom-le, Comisia aia, pentru libertăţi civile etc, referitor la problema confiscării valorilor rezultate din activităţi ilegale prevede, cu bun simţ după cum mi se pare mie, că:

  )În conformitate cu principiul ne bis in idem, este necesar să se excludă din domeniul de aplicare al confiscării extinse produsele provenite din presupuse activităţi infracţionale pentru care persoana în cauză a fost achitată printr-o hotărâre definitivă într-un proces anterior sau în alte cazuri în care este aplicabil principiul ne bis in idem. De asemenea, confiscarea extinsă ar trebui exclusă în cazul în care activităţi infracţionale similare nu au putut face obiectul unor procese penale ca urmare a intervenirii prescripiei, în conformitate cu dispoziţiile naţionale de drept penal.

  Vine madama Macovei şi propune un amendament la paragraful citat, amendament format dintr-un singur cuvânt: Eliminat!
  Adică înţelege fiştecine că madama rade tot, nu numai gazul din lampă, da’ şi orice urmă de justiţie. Că zice ea, în motivaţie, că administrarea de probe, existenţa unei sentinţe de achitare şi alte farafastâcuri nu contează. Că cică:

  Justificare
  Prezentul considerent ar trebui eliminat din două motive: (i) limitează actualul cadru juridic
  pentru confiscări extinse din Decizia nr. 2005/212/JAI, ceea ce contrazice însăşi ideea consolidării sistemului actual şi a eficienţei sale, respectiv obiectivul prezentei propuneri; (ii)
  pentru a asigura consecvenţa cu eliminarea articolului 4 alineatul (2) litera (b).

  V-aţi prins, ar fi vorba de eficienţă şi consecvenţă (că dacă tot a propus ea eliminarea articolului 4, ce mai contează acu’ un paragraf?
  Dom-le, da’ asta nu-i nimic, la urma urmelor există alte norme (parcă le zice proceduri) conform cărora nu poţi tăbărî pe om să-i confişti ce are prin casă că aşa ţi s-a năzărit ţie! Da’ vedeţi acilea, al 8-lea amendament propus de Macovea. Mai întâi textul propus de comisie:

  (2) Fiecare stat membru adoptă măsurile necesare pentru a putea confisca bunurile a căror valoare corespunde produselor provenite din săvârşirea de infracţiuni, în urma unei condamnări definitive pentru comiterea unei infracţiuni

  Şi textul amendamentului propus de Macovea:

  (2a) Fiecare stat membru ia măsurile necesare pentru a permite autorităţilor judiciare, în lipsa unei condamnări penale, să confişte instrumente şi produse obţinute prin mijloace ilegale pedepsibile penal, atunci când o instanţă consideră, după analiza probabilităţilor, că acestea ar fi putut fi dobândite prin
  comportament ilegal.

  Acu’ e clar ce vrea madama, doar că mie nu prea mi-e clar cum vede ea minunea asta, după ce mai sus se defineşte infracţiunea, care e simplă pentru madamă, că şi-acolo are amendament. În locul definiţiei propuse de comisie, atotcuprinzătoare, textul propus de Macovea este acesta:

  6. „infracţiune” înseamnă o infracţiune pedepsită cu privare de libertate pe o perioadă maximă de cel puţin 12 luni;

  Adică înţelegeţi, infracţiunea e o infracţiune… bla, bla, bla! Da’ cică ea e pedepsită. Că dacă nu e pedepsită cică nu e infracţiune. Da’ nu-i nimica, madama prevede şi posibilitatea asta şi trimite „instanţa” să procedeze la „analiza probabilităţilor” că acestea (bunurile, valorile) ar fi pubut fi dobândite prin comportament ilegal (infracţiune). Acu’ să fie clar, dacă eu vin acasă, din piaţă, cu un kg de fasole, o analiză a probabilităţilor spune clar: 50% e posibil s-o fi cumpărat (fasolea), da’ 50% există probabilitatea s-o fi furat de pe tarabă, ca urmare a comiterii infracţiunii. Bine, bine. Până la madam Macovei, ca să prezumi că am furat-o şi să mi-o confişti, tu agent de poliţie, trebuia să ai o probă-n acest sens, o mărturie, un flagrant, o interceptare, ceva… făceai un PV, o plângere penală, urmărire, instanţă, condamnare etc. . Acu’ nu mai e nevoie. Agentu’ se uită-n ochii tăi, şi decide că e probabil 60% c-ai furat fasolea, 40% c-ai plătit-o şi harşt, ţi-o confiscă. Eficienţă maximă într-adevăr, nici n-ar mai fi nevoie de instanţă, că ce să vezi, aia-i făcută să judece nu să facă analize probabilistice, că probabilităţile reglementau până mai acu’… jocurile de noroc nu justiţia! Unde mai pui că ar fi urgent necesar ca la facultatea de drept să se înfiinţeze o catedră de „Teoria probabilităţilor”, urmând ca magistraţii deja în funcţie să urmeze cursuri de completare, urmate de examene de echivalare!
  Şi aşa se pregăteşte o campanie de confiscări de averi d-ale adversarilor. Normal că, urmare unei prime „analize probabilistice”, va fi decisă confiscarea averii adversarilor politici, că doar „ilegalii” sunt ai lor! Şi nu vă repeziţi să vă pronunţaţi că care-i la putere. Justiţia e… independentă! :mrgreen:
  Întreabă cineva cum? Păi dacă exista prevederea asta, cu „analiza probabilistică”, în „trofeul calităţii” sentinţa ar fi fost de 25 de ani!
  PS – pentru conformitate şi dacă nu mă credeţi, puteţi consulta documentul la care mă refer aici.

 69. 72 Marian Nicolae mai 14, 2013 la 3:18 pm

  Sa intelegem ca se pune de caderea Guvernului “nostru” Ponta ????
  Ce rau ne pare…….sic.
  Slava Bogu……

  O suta de mineri de la Complexul Energetic Oltenia picheteaza marti sediul ANRE. Pe 24 mai, 5000 de mineri vor protesta in Bucuresti !!!!!
  de I.C. Marţi, 14 mai 2013,

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14801748-minerii-complexul-energetic-oltenia-picheteaza-sediul-anre.htm

  O suta de mineri din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor picheta, marti, sediul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), a anuntat vicepresedintele Federatiei Nationale Mine Energie, Dumitru Parvulescu, citat de Agerpres. Grupuri de 100 de mineri vor continua actiunile de protest pana pe 20 mai iar pe 24 mai va fi organizat un protest de amploare la care sunt asteptati 5.000 de sindicalisti ai CE Oltenia.

  Cei 100 de mineri, impreuna cu liderii de sindicate, au plecat catre Bucuresti marti dimineata. Este vorba despre minerii din cadrul Carierelor Rosia, Pesteana si Termocentralei Turceni, care vor picheta ANRE pentru modificarea ordinului 33 din 30.08.2012, dar si a altor ordine.

  “La Bucuresti, incepand de astazi (marti – n.red.), vor merge grupuri de cate 100 de persoane in fiecare zi. Astazi merg salariatii de la Carierele Rosia si Pesteana si Termocentrala Turceni, in speranta ca ANRE va modifica norme si ordine care vizeaza acest domeniu de activitate. Lucrul acesta s-a facut verbal, noi nu mai credem in vorbe, doar in fapte. Daca vom vedea ordinele semnate in Monitorul Oficial, vom renunta la proteste”, a declarat Dumitru Parvulescu.

  Conform calendarului de proteste anuntat de Federatia Nationala Mine Energie:
  in data de 15 mai vor picheta sediul ANRE 100 de sindicalisti de la Cariera Jilt si Termocentrala Craiova;
  in data de 16 mai, 100 de sindicalisti de la Motru si Mehedinti;
  in data de 17 mai, 100 de salariati ai Termocentralei Rovinari;
  in data de 20 mai, 100 de mineri de la Cariera Berbesti;
  pe 24 mai sa fie organizat un protest de amploare, la care vor participa 5.000 de sindicalisti din cadrul Complexului Energetic Oltenia, cu intreruperea activitatii timp de 2 ore in toate unitatile companiei.

 70. 73 Marian Nicolae mai 14, 2013 la 4:05 pm

  Bilderberg, grup terorist 09.05.2013 12:33 | Scris de: Luciana Pop http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/bilderberg-grup-terorist-93374 Un respectat magistrat italian are dovezi că exclusivista organizație a orchestrat atentate în Peninsulă, în urmă cu 40 de ani • Cu ajutorul unei organizații de dreapta – „Ordine Nuovo”, „bilderbergii” au pus la cale o serie de atacuri care au însângerat Italia Grupul Bilderberg este unul dintre artizanii strategiilor tensiunilor, inclusiv al atacurilor teroriste. Afirmația nu aparține unui adept al teoriilor conspirațiilor, ci unuia dintre cei mai respectați oameni ai Italiei. Președintele de onoare al Curții Supreme, Ferdinando Imposimato (foto), care s-a ocupat de lupta împotriva mafiei și a judecat cazul tentativei de asasinare a Papei Ioan Paul al-II-lea, a acuzat direct cel mai exclusivist și secret club din lume că ar fi în spatele unor atentate comise în Peninsulă, în urmă cu patru decenii. Magistratul italian are ca dovadă un document pe care l-a obținut de la un fost membru al grupării teroriste „Ordine Nuovo”, participant la atacurile comise în Italia între 1969 și 1974. Documentul invocat de magistratul italian aduce probe despre implicarea Grupului Bilderberg – organizație care include lideri politici, reprezentanți ai Caselor Regale, oameni de afaceri, academicieni și ziariști, despre care se spune că decide soarta planetei -, alături de organizația de extremă dreapta „Ordine Nuovo”, în comiterea unor atentate teroriste. „Când vine vorba de masacre, poți vorbi de Grupul Bilderberg. Am făcut teste și pot spune că, în spatele strategiei tensiunii și a masacrelor se află și Grupul Bilderberg, un fel de Big Brother, manevrând, folosind teroriști și masoni”, spune magistratul, care a judecat inclusiv procesul privind răpirea și asasinarea fostului premier Aldo Moro, în 1978. Atentatele care au zguduit Italia Concluzia lui Ferdinando Imposimato are la bază probe pe care le-a primit de la un fost terorist al grupării „Ordine Nouvo”, unul dintre cei care au participat la atacul cu bombă de la Banca Națională Agrară, din 1969, de la Piazza Fontana (17 morți și 88 de răniți), la cel din 1970 – asupra trenului Roma-Messina, la atentatul cu bombă din 1974, de la Piazza della Loggia din Brescia (în care au murit opt persoane) și la atentatul asupra trenului Italicus Express, din 1974, soldat cu 12 morți. Operațiunea „Gladio” Documentul, datând din 1969, indică implicarea Grupului Bilderberg în aceste acțiuni și a fost publicat de Imposimato în cartea „Republica tragediilor nepedepsite”, care face o radiografie a „strategiei tensiunilor”. Mai exact, a așa-numitei Operațiuni „Gladio”, un proiect secret al NATO, din timpul Războiului Rece, prin care se încerca obținerea unui climat politic favorabil în Europa, prin comiterea de atentate teroriste. Atentate care, apoi, erau puse pe seama diverselor grupări de extremă dreapta sau stânga. Aceste atacuri, care au zguduit Peninsula, erau atribuite grupării teroriste „Brigăzile Roșii”. Existența acestei structuri a fost dezvăluită abia la începutul anilor ’90 de fostul premier italian Giulio Andreotti. Presa l-a numit drept „cel mai bine ținut și cel mai dăunător secret politic și militar, după cel de-Al Doilea Război Mondial”. „Gladio” avea ca scop discreditarea opoziției politice și forțarea opiniei publice să se întoarcă la stat și să ceară mai multă securitate. Tot despre Operațiunea „Gladio” și implicarea unor „structuri străine”, legate de serviciile de informații ale SUA sau de controversatul Grup, în atentatele de la gara din Bologna, din 1980, soldate cu 90 de morți, a vorbit și raportul unei comisii parlamentare de anchetă. Premierii Bilderberg După fostul premier tehnocrat Mario Monti, care nu a ascuns că este un participant al reuniunilor Grupului Bilderberg, Italia are, începând de luna trecută, un alt șef de Guvern al cărui nume se leagă de „bilderbergi”. Enrico Letta, învestit de președintele Napolitano în funcția de prim-ministru, a decis să curme speculațiile, recunoscând, pe Facebook, că a fost prezent la reuniunile Bilderberg. Obiectivele Bilderberg Din cauza caracterului secret al întâlnirilor Grupului Bilderberg, care se țin anual în diverse orașe ale lumii, și a refuzului de a face publice informații legate de agenda întrunirilor, această organizație este acuzată de comploturi la nivel mondial. De numele Clubului Bilderberg, supranumit și „Guvernul Mondial Nevăzut”, sunt legate cele trei obiective majore: • Crearea unui Guvern Mondial; • Globalizarea economică mondială; • Crearea unei forțe armate globale, putere capabilă să reducă rapid la tăcere orice formă de opoziție identificată oriunde pe planeta. Luciana Pop

 71. 74 SLAVU IOAN mai 14, 2013 la 10:09 pm

  La nivel european am putea vorbii si de existenta conceptului de hegemonie a statului german la nivel de spatiu continental si tendinte mondiale in suprematie pe anumite domenii economice. Este interesant de urmarit interviul dat de Dr.MATTHIAS RATH, ce argumenteaza aceste idei, aratand cat se poate de logic o continuitate a politicilor germane de inceput de secol XX si pana in prezent. http://www.youtube.com/watch?v=u4Vsy83xEdI Dr. Matthias Rath este si coautor al unei lucrari de exceptie, interzisa astazi in „librariile” occidentale. Lucrarea poarta denumirea ” RADACINILE NAZISTE ale BRUXCELLES-UE” si poate fi accesata online http://www.relay-of-life.org/ro/nazi-roots/chapter.html In 13.03.2013 Dr. Matthias Rath la Berlin, in alocutiunea domniei sale, a facut un apel interesant catre concetatenii sai, poporul german si catre popoarele europene http://www.youtube.com/watch?v=WIvmpHawDlY

 72. 75 Vasile, mai 16, 2013 la 10:44 am

  Carco,

  Pai eu am inteles inca ceva din textul doamnei b pliat pe exemplul tau.

  Exista si a treia pobsibiliate , sacosa de fasole a fost primita ca spaga, deci tot o infractiune, ca dupa ce la condamnat in linistea societatii civile
  pe ala cu caltabosii dece nu ar urma si niste condamnari si confiscari pentru spaga cu fasole ca doar vorba aia caltabosi mancam o data pe ani fasole insa ……desi mai scumpa decit carnea de pui , ramane delicatesea romanului si nu numai singurul moment in care se refuleaza sincer!

  Marin Nicolae,

  Injustetea este in alta parte nu in faptul ca dl. Nastase mai are sa plateasca inca ceva , in momentul in care a scos de la teschelea o suma apreciabila si pentru un om bogat si a „donato” in contul magariilor semnate de Traian Basescu a aratat ca are balta peste ca doar si dansul a fost din 90 incoace tot un functionar inalt in sistem si nu un ,vantu,voiculesc,becali sau altii care au avut bani din alte surse decit acelea de parlamentari, inalti functionari etc..!Si sa nu-mi spuneti ca la imprumutat vreunul dintre fii dansului sau prietenii pentru sa nu este asa!


 1. 1 „Despre noumen, fenomen și fenomenologie“ | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe mai 12, 2013 la 1:47 pm
 2. 2 Nu e bine… « Motanul Incaltat Trackback pe mai 12, 2013 la 11:53 pm
 3. 3 Despre invinsi si invingatori | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe mai 13, 2013 la 10:28 am
 4. 4 Fotbalisti şi fotbalagii | Blog Popa Țeapă Trackback pe mai 14, 2013 la 9:17 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: