Mai există în Europa filo-români?

Citind, din ce in ce mai des, in presa internationala, acuzatii generalizatoare sau chiar jigniri la adresa romanilor, ma intrebam daca mai exista si filo-romani in tarile membre ale Uniunii Europene – din care facem parte de vreo sase ani. Si nu stiu de ce, mi-a venit in minte numele lui Edgar Quinet, un mare scriitor francez, de la a carui nastere s-au implinit 210 ani. Casatorit cu fiica poetului Gheorghe Asachi (care a publicat editia completa a operelor sale), Edgar Quinet era recunoscut drept un infocat filo-roman.
In tinerete, in zilele insorite, mergeam pe jos de la Institutul de cercetari juridice – unde lucram – si care se afla vis-a-vis de Cismigiu, pana la Universitate, oprindu-ma in drum la librariile de pe bulevardul care astazi se numeste Regina Elisabeta. Una dintre ele se afla la coltul dintre strazile Academiei si Edgar Quinet. Mai tarziu am aflat despre viata ilustrului scriitor si istoric francez si am rasfoit cateva din volumele sale.
Recent, am gasit si o carte, intitulata “Edgar Quinet philo-roumain”, scrisa de T.-G. Djuvara si publicata la Paris, in 1906. 

Emotionant schimbul de scrisori, de la mijlocul secolului 19, dintre oamenii politici romani si Edgar Quinet. Mai mult, mi s-a parut minunata scrisoarea pe care i-au adresat-o elevii Scolii de la Sf Sava, in 1856, drept multumire pentru pozitiile adoptate in sprijinul Principatelor.

Intr-un raspuns, din acelasi an, trimis lui I. C. Bratianu si lui C.-A.Rosetti,  Quinet le spune: “Nu mai sunteti niste straini, sunteti cetateni pentru toate popoarele civilizate. Dorintele voastre, nevoile voastre, drepturile voastre fac parte, de acum inainte, din aspiratiile, nevoile si drepturile societatii europene. Aveti acum aceleasi sanse de viata, de libertate, de independenta, de viitor ca Europa insasi”. 

Cuvinte scrise pentru si despre romani, de un francez inflacarat, in urma cu peste 150 de ani… Poate ca si cei mai tineri ar trebui sa afle, plimbandu-se pe strada Edgar Quinet, cine a fost cel caruia, in 1866, Parlamentul i-a acordat cetatenia romana.

Textul a fost publicat saptamana aceasta in Flacara lui Adrian Paunescu.

108 Responses to “Mai există în Europa filo-români?”


 1. 1 Catalin mai 10, 2013 la 10:41 am

  Mai exista filo-romani in Romania????

 2. 2 Gavrila mai 10, 2013 la 10:41 am

  Foarte actuala intrebarea! Daca dam ceasul inapoi vreo 20 ani, vom observa cum confuzia /deliberata oare?/ ce a inceput a se face intre romani si romi- horibile dictu! a dat apa la moara celor care si asa nu prea ne agreau.(pentru detalii recomand calduros cartea D-lui Larry Watts, care poate fi considerat unul dintre cei mai ilustri continuatori ai filoromanismului dela Edgar Quinet incoace). La asta au pus capac ultimii 8 ani de debandada basista ce vor fi de-a pururea amintiti cu dezgust.
  Un alt roman remarcabil, prof. Radu Golban remarca cum strainii, in speta nemtii ne respecta doar daca adoptam o atitudine demna si profesionala.
  Un criteriu de-acum incolo in analiza celor desemnati sa conduca tara ar trebui sa fie eficienta cu care au slujit INTERESUL NATIONAL/scuzati rastirea, sic!
  Mult succes D-le Nastase in viitoarele vexatiuni juridice la care veti fi supus!

 3. 3 Anonim mai 10, 2013 la 10:41 am

  Da … pacat ca nu am reusit inca sa ne prezentam lumii cu valorile si nu cu „uscaturile” noastre. Eu sunt din familie de ardeleni, am fost educata in spiritul „noi suntem romani” dar eu imi doresc sa fiu cetatean european si universal (adica al acestui univers), cu fruntea sus si fara sa-mi fie rusine si teama sa spun, da, vin din Romania.
  Traiesc in Germania si cunosc foarte bine acea privire a nemtilor care afla de unde vin. Se uita in jos, cu jena.
  Si mai stiu ca oricare ar fi cersetorul de langa Aldi, el vorbeste romaneste. Si mai stiu ca prim-ministrul meu de acum e un bun politician dar din punctul meu de vedere nu e destul de barbat. Iar presedintele (meu?) si-a vandut tara, ne-a vandut pe toti.
  Ce sanse am eu, singura? Si cu cine sa ma bat: cu ideile preconcepute ale celor de aici sau cu ai mei?

 4. 4 santinela mai 10, 2013 la 10:54 am

  Da domnule prim ministru dar este pasare rara,adica numai „unul” si asta a trait acum „1ooo „de ani !

 5. 5 Marcus mai 10, 2013 la 11:11 am

  @Domnue Nastase: Cristos A Inviat ! Poate Printul Charles al Marii Britanii ???? Nu stiu cat de filoroman este Domnia Sa, stiu insa ca la decizia de a transforma un colt din tara noastra in refugiu personal de meditatie si incarcare a „bateriilor” nu a tinut cont de incantatiile corului reunit Basescu, fic’sa, Macovei & Cie care ne-a facut praf in fata UE.
  sa fiti iubit
  marcus

 6. 6 borisel mai 10, 2013 la 11:17 am

  De bună seamă românii au fost cunoscuți in Europa, din vremea cnezatelor și voievodatelor (și mai înainte) . Ar fi de analizat părerea europenilor despre românii de azi,pentru a ști ce trebuie să retușăm în modul nostru de a fi, pentru a fi priviți cu ochi buni. Cu respect,ing.D.B. GROSU.

 7. 7 ana mai 10, 2013 la 11:26 am

  Pe langa observatia dumneavoastra, ar trebui sa cercetam si cauzele care au determinat comportamentul jignitor al statelor membre la adresa cetatenilor romani. De ce s-a ajuns aici? Romanii nu mai sunt ce-au fost odata! Daca inainte se facea ,,emotionant schimbul de scrisori” acum se face schimb de replici dure. Acesta este rezultatul ,,bunei guvernari” din sec.XXI, romanii ,,problema” UE.

 8. 8 Judit Erdõs mai 10, 2013 la 11:35 am

  Este foarte dureroasa constatarea cu atat mai mult cu cat exista destui romani care au adus faima tarii lor atat in cultura cat si in politica chiar, ( s-ar putea insira multe domenii :stiinta, medicina, numai vorbesc de arta plastica, muzica, literatura, etc.).Eu cred ca nu Europa este de vina(!) ci in primul rand politicienii nostri inculti si lacomi in frunte cu ,,fruntea,, si acolitii ei, este de vina acea clasa politica care detine azi puterea in aceasta uniune si care doar formal este altfel decat ai nostri. Ei sunt tot la fel de lacomi si avizi de putere si nu le pasa ca o tara intreaga -Romania- este pe zi ce trece mai deceptionata de fatarniciile lor si astfel cotata ca antieuropeana (ceea ce asa nu este adevarat!). Dar trebuie sa recunoastem ca in viata contemporana si societatea romaneasca multe s-au deteriorat si comportamentul unor cetateni romani care circula prin Europa fac rau tarii! De altfel nu este doar specificul nostru, toata omenirea s-a deteriorat dindu-si friu liber rautatilor. Schimbarea valorilor in acest secol 21 nu s-a facut spre mai bine ci a decazut mult. Nu exista o selectie a valorilor care sa serveasca omenirea. ,,Omul,, este cauza multor rele, s-a pierdut pe sine, care este pusa pe a distruge nu spre a construi, iar generatia tanara nu are exemple pozitive ci mai mult negative. Aprecierea mea poate nu este corecta in totalitate, dar oricum reperul meu este tot ce a creat omul bun si frumos in secolele anterioare cand poate si societatea omeneasca a fost mult mai receptiva la ce se intampla in lumea mare.

 9. 9 Ioana mai 10, 2013 la 11:41 am

  Incerc sa inteleg de ce nu este nici un comentariu la acest articol . Cand sunt atatia romani care isi ponegresc tara, de ce sa mai apara un strain care s-o apere ?

 10. 10 angelaglobal mai 10, 2013 la 12:07 pm

  Raspuns: nu , dar nici dusmani …

 11. 11 blogideologic mai 10, 2013 la 12:58 pm

  Splendid articol !

 12. 12 blogideologic mai 10, 2013 la 12:59 pm

  Ştim că în anul 1972 se năştea Internetul, sub denumirea Arpanet, ca o pârghie exclusiv pentru uz militar. Iar douăzeci de ani în urmă apărea w.w.w., adică Internetul pentru uzul civililor. “Leverage w.w.w.” înseamnă folosirea posibilităţilor reţelei w.w.w. ca o pârghie pentru nevoile omului obişnuit. Acum, cunoaşterea depozitată în biblioteci a devenit o „commodity” (materie primă) la fel de liberă tuturor precum aerul, cum insistă foarte mult să ne spună profesorul Tony Wagner de la universitatea Harvard pe acest video http://www.youtube.com/watch?v=jYTwLysgx5w&list=UU5jCYpGG4zqlOs_cPgoayNg&index=1&feature=plcp Prin faptul că folosim atât de intens Internetul, fiecare dintre noi s-a transformat practic în multe momente ale vieţii sale într-un cyborg, care-i cel mai pregnant exemplu al dualismului om-maşină. Mai cred eu că este vorba ici şi despre cel mai important dualism apărut după dualismul cartezian („trup şi suflet”) care atunci deschidea pentru omenirea întreagă orizontul modernităţii.

 13. 13 Criticos mai 10, 2013 la 1:10 pm

  Asemenea comentarii jignitoare care stârnesc satisfacţia cititorilor lor sun expresia necosmetizată în scopuri propagandistice a „valorilor” multlăudatei Europe. Mi-a povestit cineva odată despre un cuplu bătrâior de francezi care îşi făcuseră averea undeva în colonii şi care nu încetau să vorbească despre lenea şi prostia celor de pe acolo, pomenind ca fapte vrednice de laudă vicleniile şi matrapazlâcurile cu care-şi rotunjiseră portofelul. Asta e adevărata Europă! Aştept chinezii, în timp ce recitesc cu deliciu amar „Romulus cel Mare” al lui Durrenmatt

 14. 14 alice mai 10, 2013 la 1:10 pm

  @Marcus,
  Din cate imi amintesc, Printul Charles de Wales nu a scapat prea des cuvantul Romania. Il arde pe limba, prefera sa spunaTransilvania.
  Pentru azi, Traiasca Maiestatea Sa Regele Mihai!

 15. 15 andrada mai 10, 2013 la 1:49 pm

  Putini ,cred si nu se mai manifesta in public …culmea acum se fac si ca nu ne cunosc si ne ….confunda ,oare??cu tiganii ??d-le Nastase ma bucur ca existati si ne reamintiti ,ca noi ,romanii meritam sa fim respectati din nou !!

 16. 16 justitiaru mai 10, 2013 la 1:58 pm

  D-le Nastase
  Prietenii ti-i faci ,dar trebuie si mentinuti..Pe de alta parte se spune ca in politica sunt numai interese si nu prietenii adevarate.
  Totusi intre Franta si Romania au fost legaturi de prietenie traditionale care au fost neglijate dupa caderea comunismului in favoarea unei politici preponderent proamericane care nu au vazut insa in Ro o tara prietena ci o ocazie favorabila de a coloniza un teritoriu.
  Regimul BaSecu a incurajat aceasta situatie generandu-se un interes reciproc intre cercurile occidentale si regimul basist.Pe de o parte occidentul i-a acurdat protectie lui BaSecu impotriva propriului popor, pe de alta parte regimul basist a actionat cu consecventa pentru falimentarea a tot ce misca in Ro(CFR,Hidrolelectrica,,Posta,Oltchim etc) pentru a permte ca regiile de stat sa fie cumparate la pret de talcioc de cercurile de afaceri occidentale aflate in spatele FMI.

 17. 17 Scalpel mai 10, 2013 la 2:37 pm

  Filoromânul Mark Gitenstein ştie el ce vreee…
  Voi ştiţi ?

  ””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””’

  „Mark Gitenstein, numit membru interimar al Comitetului Reprezentanților Fondului Proprietatea

  Mark Gitenstein, a fost numit membru interimar al Comitetului Reprezentanţilor.
  Comitetul supraveghează activitatea administratorului Fondului Proprietatea, compania americana Franklin Templeton.
  Decizia vine după ce Cristian Busu a demisionat in uma cu o saptamana din funcţia de membru al comitetului pentru fondul de investiţii.
  Ceilalți trei membri sunt reprezentanți ai celor mai mari acționari ai Fondului Proprietatea: Steven van Groningen, președintele Raiffeisen Bank, și Piotr Rymaszewski, directorul general al societatii de administrare a investițiilor Octava NFI din Polonia, ambii din partea Elliottt Associates, și Julian Rupert Francis Healy, din partea City of London.”

 18. 18 papasha mai 10, 2013 la 2:42 pm

  @ ana

  bravo , subscriu 100% .

  @ AN

  Dragul meu prieten , daca continui in ritmul asta , cu temele ” delicate ” , pe care le lansezi , trebuie sa ne re/intoarcem in biblioteci , ca sa cautam , ca sa scotocim , si sa-ti dam niste raspunsuri ” politically correct ” , ca sa nu facem de rusinica .

  Dupa cautari si scotociri indelungate si profunde , iata raspunsul la intrebarea daca ” Mai exista in Europa filo-romani ? ”

  NU !

  La vremea cand Edgar Quinet , le spunea ce la spune lui Rosetti si Bratianu ,
  peste Romania nu trecusera inca cei 50 de ani „iluminati” ai comunismului !!!

  In acesti ani , s-a creat un decalaj intre „noi” si „ei” , IMPOSIBIL de recuperat .

  Stiu ca-i greu de digerat , dar asta-i CRUDA REALITATE , si de aceea am zis ca GLOBALIZAREA-I BUNA NUMAI PENTRU PREMIANTI , REPETENTII DIN COADA , RAMAN CU PARA-NDARATU’ ( termen preluat din selectul joc din inalta societate , jucat pe pamant , in parc , noaptea la lumanare , sub directa haituire a sectoristului , BARBUT ) , daca l-om mai prinde si p-ala .

  http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/chevron-tarata-in-instante-pentru-crime-ecologice-93413

  Dar despre Eurofilie ce-o mai zice maoistul baros, lingator de merkelizda ?

  „””” Eurofilia sau iubirea de UE , o dominantă a Europei în 2007, este astăzi înlocuită în sondaje de euroscepticism • Coşmarul liderilor europeni , neîncrederea populară , a proliferat vertiginos din cauza crizei economice • „Visul european este ameninţat de resurgenţa populismului şi a naţionalismului”, s-a alarmat Jose Manuel Barroso • Dacă s-ar ţine cont de opinia de astăzi a cetăţenilor europeni , Uniunea ar trebui să se destrame , iar dacă nu se ţine , politologic vorbim de impunerea unui sistem de către o elită minoritară, deci de dictatură „””””
  CE-A ZIS MA ASTA ? SORO , AM NEVOIE DE OXIGEN , MA SUFOC !
  BAS(SECU) , VEZI CA-TI IA ASTA FATZA CU DICTATURA !

  Mai bine , ma duc sa ud gradina .

 19. 19 Marian Nicolae mai 10, 2013 la 2:47 pm

  Pentru a-l liniști pe Valer Marian și pentru liniște în PSD
  Bodiguarzii au închis Gazeta de Nord-Vest

  http://www.cotidianul.ro/bodiguarzii-au-inchis-gazeta-de-nord-vest-213158/

  Astazi, locotenentul Sorin Alexandru Gheorghe, a fost martor la incalcarea dreptului de exprimare in Romania lui Basescu si a lui Ponta. Ziaristii cotidianului Gazeta de Nord-Vest au fost atacati si agresati. Calculatoarele ziarului au fost sparte, ziaristii agresati, alimentarea cu energie electrica oprita.

  Iata ce relateaza locotentul Alexandru Gheorghe, invitat de foarte multe ori la Antena 3, prezent la fata locului :

  ”Refuz, domnule Ponta, asa cum ma indemna si ex-presedintele Basescu sa plec din TARA MEA, sa tac si sa va indur bataia de joc.
  Astazi, domnule Ponta, mi-ati demonstrat inca o…data ce mare dreptate am avut…acum 3 ani, cand am anticipat milimetric ce veti face…Sub directa comanda a conducatorilor PSD de la nivel central, si cu executia perfida si fricoasa a „liderilor” PSD din Satu Mare, am asistat la un sacrilegiu adus democratiei in Romania, atat cat ea mai exista, si la o anulare totala a Omului.
  Poate va intrebati, desi stiu ca nu o faceti, la ce am asistat.Sa ma explic:
  Stateam astazi linistit si imi scriam articolul pentru Gazeta de Nord-Vest din Satu-Mare, cand dintr-o data in sediu patrund 10 matahale cu tricouri de la BIG SECURITY, care ne „invita” sa parasim cladirea. Fara niciun drept, fara a se legitima, fara un executor judecatoresc, fara vreo forma legala. Pur si simplu, unui anume colonel in rezerva Timis Ioan, i-a venit cheful sa dea 10 oameni afara dintr-un sediu, a platit o firma , care a facut treaba si a judecatorului, si e executorului judecatoresc si a jandarmilor, care ar fi avut dreptul legal de a interveni.
  Trei in unul, mult mai ieftin si mai eficient, nu?
  Asta e democratia pe care ne-o serviti si vreti sa o mancam pe nerasuflate?
  Ce vreti, sa acceptam pozitia de sclavi pe care ne-o bagati pe gat in fiecare zi?
  Eu, REFUZ, si sa tineti minte bine asta…Nu o sa stau cu mainile in san asteptand sa ma executati si pe mine, asa cum am vazut ca se practica, nu o sa stau sa ma ia matahale fara creier pe sus si sa ma tranteasca de toti pereti ca pe domnul senator Valer Marian, care apropo este din partidul dvs., si ca pe doamna redactor care a fost bruscata mult mai urat.

  Sa va aduc aminte un lucru: nu ne-ati cumparat din targ, nu ne-ati castigat la Loto, nici pe noi si nici aceasta tara si nici nu sunteti nemuritor, deci toti o sa mergem la 2m. Apropo de 2m, sa vedeti ce frumos ii amenintau matahalele pe politisti cu moartea, si cum ii trimiteau dupa suc si tigari fluturandu-le 10 lei in fata…
  Domnule Ponta, cat credeti ca poporul Roman se va mai lasa fraierit si calcat in picioare? El doar asteapta un semn, semn ce va veni, mai devreme sau mai tarziu…Adevaratul spirit al acestui popor va iesi lasuprafata…mai devreme sau mai tarziu…
  Pentru azi, ma opresc aici, dar tineti minte un lucru:
  Dacii mureau zambind dusmanilor in fata, mai suntem inca cativa Daci in tara asta…pur sange, nu venetici combinati cu alte rase…”

 20. 20 ZeV mai 10, 2013 la 2:56 pm

  Revin asupra unui eveniment semnificativ, cel al numirii judecatorului la CEDO de catre guvern….in ciuda declaratiei doamnei Haineală ( a se citi ,,calul trăian” al doamnei Macovei în CSM) precum că există un conflict constituţional între CSM şi guvern , iată că domnul Zegrean, cel mult hulit de postacii talibani obsedaţi la spume de anti-băsism, zâmbind maliţios şi relaxat, afirmă în faţa televiziunilor că nu se pune problema unui conflict constituţional, ci, cel mult, a unui conflict, i-aş spune (eu n.r.) de natură hormonală, la o doamnă insuficient sau excesiv înţepată din staff-ul de procurori ai CSM.
  iată că azi, instituţia despre care unii spun că ar fi jucărie băsesciană (CC n.r.) , respinge contestaţia PDL la legea retrocedărilor.
  Ce pot să mai spun ? Nu as vrea să fiu în locul colegilor decisi să modeleze lumea înconjurătoare în raport cu două culori extreme şi două dimensiuni… percepţie condamnată la auto-blocaj inerent.
  În această modalitate de a ,,vedea” lumea, există riscul ca Devenirea să treacă dincolo de orizont, iar Fiinţa să orbecăiască în întuneric până la Judecata de Apoi, căutând zadarnic luminiţa.
  😉
  Bravo, Victore ….şi, desigur, felicitări şi domnului Adrian Năstase, creatorul cârlanului, pentru viziune.
  😉
  De asemeni, nu as vrea sa fiu in locul lui Traian Băsescu, atunci când un cetăţean a sărit în faţa maşinii prezidenţiale. Stiti ce simt faţă de Traian Băsescu ? O IMENSĂ MILĂ, stimaţi colegi. Si el este un om..atât şi nimic mai mult. 😉
  PS
  Să nu uit, ţin să aduc, în această zi specială, un omagiu Casei Regale.
  La Mulţi Ani, maiestate.

 21. 21 Marian Nicolae mai 10, 2013 la 3:04 pm

  Baietii de la Chevron banuiesc ca sunt foarte filo-romani……./

  Chevron, târâtă în instanţe pentru crime ecologice
  10.05.2013 05:13 | de: Gilda Popa , Cristian Matache,

  http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/chevron-tarata-in-instante-pentru-crime-ecologice-93413

  Gigantul american din industria de petrol şi gaze este acuzat de “atrocităţi de mediu, sociale și culturale” într-un raport de 64 de pagini semnat de 40 de ONG-uri. În ultimii doi ani, reputaţia Chevron a fost dinamitată de o serie de accidente mortale. La acestea se adaugă “nota de plată” pentru dezastrele ecologice din America de Sud, de zeci de miliarde de euro.

  Corporaţia americană refuză să plătească aceste sume, câştigate în instanţă de victime. Pe 7 mai, directorul general al Chevron, John S. Watson, a fost chemat – în premieră – la Judecătoria Districtului de Sud din New York, să răspundă acuzaţiilor de distrugere ecologică din dosarul Ecuador.

  Corporaţia americană care a obţinut avizul de mediu pentru explorarea gazelor de şist la Costineşti şi la Vama Veche are o reputaţie internaţională de “rele practici” în materie de protecţie a mediului. Deocamdată, Chevron a primit inclusiv permisiunea de a efectua explozii controlate la o adâncime de 10-15 metri, pe o suprafaţă de 1.800 de kilometri pătraţi. Etapa următoare ar puea fi exploatarea gazelor de şist prin metoda controversată a fracturării hidraulice (în argoul specialiştilor: fracking).

  Neglijenţa: cauza frecventă a accidentelor în exploatarea gazelor de şist

  Dintre cele peste 1500 de incidente de scurgere de substanţe chimice folosite în fracking semnalate în Statele Unite, cele mai multe au fost cauzate de practici incorecte ale companiilor. Cauzele aşa-numitelor “erori umane” sunt multiple: de la neglijenţă şi lipsa unei pregătiri adecvate a personalului până la reduceri de costuri în detrimentul siguranţei exploatării.

  “Experiența din Statele Unite ale Americii arată că, în practică, se întâmplă multe accidente grave. În general, acestea sunt cauzate de utilizarea de personal neinstruit și de incapacitatea de a utiliza proceduri adecvate de control.
  Printre cele mai frecvente: scurgeri de substanţe toxice din containere de depozitare corodate sau, dacă apele reziduale sunt stocate în bazine de depozitare de suprafață, se poate, de asemenea, infiltra prin căptușeală deteriorată în apele subterane sau în râuri şi lacuri”, se arată într-un Raport privind efectele extracției gazelor de șist prin fracturare hidraulică documentat de specialişti pentru Guvernul irlandez.

  Dintre riscurile exploatării, cel mai mare este cel al “culturii de exploatare” şi al responsabilităţii companiei. Cu ce CV vine Chevron în România? ZIUAnews a reconstituit partea întunecată a cărţii de vizită a companiei. Deocamdată, istoria exploatării gazelor de şist este prea scurtă pentru incidente majore.

  Însă exploatarea petrolului este o istorie destul de murdară.

  Dosarul Ecuador

  Un astfel de dosar, adus în actualitate de o decizie a Judecătoriei Districtului de Sud din New York, repune în atenţia opiniei publice un proces care a durat mai bine de opt ani şi a fost documentat cu dosare întregi de dovezi științifice. Instanţa a constatat că gigantul Texaco în tandem cu Chevron, cu care a fuzionat în 2001 – aruncat în mod deliberat mai mult de 18 miliarde de galoane de ape uzate toxice, a vărsat aproximativ 17 milioane galoane de petrol brut și deșeuri periculoase în cursurile de apă din Ecuadorul amazonian. Compania a fost acuzată că a abandonat mai mult de 900 de gropi de deșeuri toxice care direcționează nămolul mortal în cursurile de apă locale. Acest lucru a dus la decese iminente a mii de oameni, la îmbolnăvirea populaţiei de cancer și diverse alte boli.

  Judecător american: “Nu există îndoială ca dl Watson are informaţii relevante în speţă”

  Instanţa a decis că Chevron datorează populației din Ecuador 19 miliarde dolari.
  În ciuda hotărârii judecătorești, Chevron refuză să acorde aceste compensații. Zilele trecute, acest scandal imens a revenit în actualitate. Pe 7 mai, directorul general al companiei, John S. Watson – omul care ştie cel mai mult despre această istorie sumbră, scrie presa internaţională – a fost chemat în faţa justiţiei să răspundă la întrebările judecătorului despre acuzaţii de luare şi dare de mită și despre distrugerea toxică din Ecuador.

  “Nu exista indoiala ca dl Watson are cunoștințe solide despre acest caz”, a declarat magistratul James Francis, menționând că Watson a condus fuziunea companiei cu Texaco în 2002, şi după ce procesul a fost intentat de ecuadorieni indigeni. Chevron s-a opus audierii, însă magistraţii americani au respins obiecţiile companiei.

  “Chevron susține că reclamanții în litigiul Ecuadorului, împreună cu avocații și consultanții acestora, au influenţat judecata prin fraudă, inclusiv fabricarea de dovezi”, se arată în documentul semnat de judecător. “Pentru a-l recompensa pe John Watson pentru rolul său în dezastrul din Ecuador, Chevron i-a dat un bonus de 65% din salariul pe 2011 – aproximativ 24,7 milioane de dolari.
  Da, aproape 25 de milioane de dolari din banii creaţi din combinarea profitabilă a devastării mediului, pierderi de vieți omenești, și ignorarea unor standarde etice și legale”, scrie pe un blog colectiv Chelsey Rhodes, activist de mediu şi specialist în probleme de sănatate publică în Canada. Populaţia din Ecuador a fost obligată să încerce să recupereze suma de 19 miliarde de dolari câştigată în instanţă prin depunerea acțiunilor de executare și încercarea de a îngheța activele Chevron în străinătate. Argentina a făcut deja acest lucru: a îngheţat circa 2 miliarde dolari, activele companiei americane în ţară.

  11 miliarde dolari, daune pentru deversarea de ţiţei din Oceanul Atlantic

  Mai multe organizaţii ecologiste din Canada au marcat, acum o lună, pe 30 martie, Ziua Mondială de Acțiune împotriva Chevron. Într-un protest împotriva exploatării gazelor de şist în Canada, Chelsey Rhodes adaugă că Chevron nu s-a oprit în actele sale iresponsabile și lipsite de etică la Ecuador, ci vrea să continue cu teritoriile indigene din Canada. “Anul trecut, în Nigeria, 2 persoane au murit și 154 de muncitori au rămas ore întregi pe mare pentru că Chevron a refuzat să-i evacueze de pe o platforma de explorare de gaze, care apoi a explodat”.

  Rhodes citează raportul “Adevăratul cost al Chevron”, documentat de 40 de organizaţii de mediu, în care sunt enumerate alte “delicte ecologice” ale Chevron. Printre acestea, cazul Brazilia vs Chevron, pentru o deversare de petrol care scurs mii de barili de petrol în Oceanul Atlantic.

  Procurorul de caz, Eduardo Santos de Oliveira, a declarat că, “daunele aduse mediului și a resurselor naturale din Brazilia sunt incalculabile în acest moment”. Chevron se confruntă cu un proces civil pentru daune care se ridică la un total de 11 miliarde de dolari, cel mai mare dosar de mediu din istoria Braziliei.

  În Angola, după exploatarea petrolului din Marea Cabinda, compania a părăsit plajele poluate și inutilizabile, și nisip negru. În Canada, Chevron planifică o expansiune majoră a proiectelor sale de nisip gudronat, în ciuda dovezilor privind efectele nocive asupra sănătăţii comunităților indigene. Expuneri toxice și conducte sparte au provocat efecte grave asupra sănătății umane și devastări de mediu în Kazahstan și Indonezia.

  Accidente mortale

  Explozie la o rafinărie din Ţara Galilor, incendiu la o platformă din Nigeria, deversare de petrol în Brazilia, foc în California: reputaţia Chevron a fost dinamitată de o serie recentă de accidente mortale. În iunie 2011, o explozie a devastat o rafinărie Chevron în Țara Galilor, omorând patru oameni. Mai târziu în aceeaşi lună, un lucrător a murit după ce a căzut într-un canal de scurgere umplut cu abur în unul din câmpuri petroliere din Kern ale companiei.În noiembrie, o deversare de petrol lângă unul dintre puțuri de mare adâncime Chevron în largul coastelor Braziliei a dus la amenzi și la o anchetă penală.

  În ianuarie 2012, incendiul de la o platforma de gaze naturale off-shore lângă Nigeria a ucis doi oameni și a ars timp de 46 de zile. În ianuarie 2013, o scurgere de hidrocarburi la o rafinărie a companiei din Richmond a declanșat un incendiu din care o duzină de muncitori scăpat.

  Risc de infestarea a surselor de apă potabilă

  ZIUAnews a dezvăluit lista chimicalelor utilizate la exploatarea gazelor de șist de către companii precum Chevron . Aceasta cuprinde 750 de substanțe și compuși chimici, care se regăsesc în fluidul folosit în fracturarea hidraulică. Dintre aceste chimicale, 652 au fost etichetate drept nocive, unele chiar cancerigene .

  Cel mai des folosite substanţe chimice în procesul de fracturare hidraulică sunt metanolul (alcool metilic), alcoolul izopropilic, 2-butoxietanol, etilenglicolul și hidroxidul de natriu (sodă caustică). Scoaterea gazului de şişt presupune forajul orizontal la 3-4 kilometri, la mare distanţă de apele subterane. Sonda este căptuşită cu mai multe straturi de oţel şi ciment care o izolează de acviferele şi de formaţiunile geologice. Se trece apoi la forajul orizontal, de aproape 1.500 metri. Se introduce cu mare presiune un fluid ce conţine 99,5% apă şi nisip şi 0,5% aditivi şi prin anumite perforaţii se crează fracturi în rocă astfel încât gazul să ajungă în puţul sondei.

  Cea mai mare problemă a tehnologiei este aceea de recuperare a apei amestecată cu aditivi, gen carbonat de potasiu, clorură de potasiu, acid citric, săruri borate etc. O captare defectuoasă a apei va crea o poluare masivă a terenului din apropierea exploatării dar şi o infestare a pânzei freatice.

  Investiţii de 500 de milioane dolari în Dobrogea

  Conform unor contracte semnate anul trecut cu ANRM, americanii au obligaţia ca în doi ani de zile să investească în sudul Dobrogei 82 milioane de dolari (adică 40,1 milioane de dolari în perimetrul Vama Veche şi câte 21,1 milioane de dolari pentru Costineşti şi Adamclisi). Aceste sume vor fi alocate pentru culegerea de date seismice, pentru întocmirea unui studiu geochimic al carotelor şi pentru săparea unor sonde la 2.500 şi la 3.500 metri. “Nu avem încă licenţe de exploatare. Deocamdată, e important să ştim dacă există potenţial pentru exploatare. În faza de explorare, sunt săpate doar puţuri verticale, fără fracturare hidraulică.

  În perimetrul din Dobrogea, Guvernul a aprobat licenţa pentru aproximativ 670.000 de acri. Obţinerea de date seismice 2D în aceste perimetre e aşteptată să înceapă, de asemenea, în a doua jumătate a anului 2013″, a declarat Tom Holt, directorul Chevron România. Dacă firma americană consideră că informaţiile culese sunt foarte relevante pentru continuarea explorării, atunci vor trece în faza a doua.

  Asta însemnă săparea unei noi sonde de 3.500 metri şi perfecţionarea personalului,. Investiţia totală în această a doua fază se ridică la 108 milioane de dolari.Programul poate continua cu o a treia fază, ultima, care implică o finanţare de 300 milioane de dolari. Astfel, Chevron poate ajunge la o investiţie totală de 500 milioane de dolari în cele trei perimetre din sudul Dobrogei. Potenţialul este unul ridicat, dacă ne raportăm la declaraţiile directorului Zeta Petroleum, Bogdan Popescu. Acesta spune că doar într-o singură regiune din România se găsesc gaze de şişt şi anume în platforma Moesica, adică în partea sudică a ţării. Intenţia americanilor de a utiliza tehnologia de fracturarea hidraulică pentru scoaterea gazelor de şişt a fost rău primită de autorităţile locale şi de ONG-uri, acestea protestând în mai multe rânduri în centrul oraşului Bârlad.

  Chevron în România

  Al doilea grup petrolier din Statele Unite, Chevron, activează pe piaţa autohtonă din 1999 însă doar în sectorul de comerţ cu lubrifinaţi. La începtul anului 2010, gigantul american a deschis o sucursală care avea un scop precis şi anume acela de a scormoni după resursele de hidrocarburi ale ţării.

  La scurt timp primesc de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) trei concesiuni în sudul Dobrogei, Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche, suprafaţa totală fiind de 2.700 km. pătraţi. Un mai târziu, Chevron achiziţionează o concesiune în Moldova, la Bârlad, de 6.350 km. pătraţi. Ambele ţinte sunt vizate pentru explorarea şi eventual exploatarea gazelor de şişt. Concesiunea de la Bârlad, însă, se află lângă una a deţinută de Romgaz şi unde se extrag cantităţi importante de gaze naturale.

 22. 22 Karakas mai 10, 2013 la 3:50 pm

  Nu stiu daca sunt la fel de inflacarati ca Edgar Quinet, dar exista multi filo-romani azi in lumea businessului. Nu trebuie sa repet aici cit de apreciati sunt romanii in exterior, si nu doar in Europa ci si in America de Nord. Din pacate, nu stim cum ne privesc asiaticii, sau cei din America Latina. Iar la Est, in lumea slava, cred ca sunt mai mult suspiciuni si antipatii decit simpatii, mai ales in zona politicului. Rusul, bielorusul sau ucrainianul de rind sunt la fel de ignoranti pe tema asta ca si americanul de rind, dar si reciproca cred ca valabia. Ce simpatii fata de rusi are romanul de rind? E la fel de inferent.

  Dar subiectul de fata are multe increngaturi, inclusiv cele legate de lobbyul romanesc in exterior si colaborarea intre romani. Nu cred ca avem nevoie de un Congres Mondial ca evreii, dar de niste forme de colaborare si lobby pentru Romania e mult loc. Ma intreb cu ce se mai ocupa DRP si „faimoasa” institutie ICR, faima cu scandalurile din pacate, si paruielile intre „ai nostri”.

  Apoi, sigur discutia este si despre „care Europa”? Filo-romanii cred ca pot fi gasiti mai usor acolo unde domina cultura liberal-sociala, si mai putin in zona mai noua anti-europeana.

  Dar, ca sa existe filo-romani, e cred necesar sa existe si la noi filo-….alte natiuni. Cite grupuri de prietenie cu alte natiuni exista in Romania si ce fac ele? Probabil la nivelul Parlamentului exista, insa cit de eficiente sunt? Mai demult il criticam pe Basescu ca nu e vizitat (si inca nu e). Dar nici dl. Ponta nu pare prea vizitat din exterior…Doar o observatie…poate ca nu mai e „trendy” in general cu aceste vizite intre oficiali din state diferite.

 23. 23 blogideologic mai 10, 2013 la 4:09 pm

  Radu Golban : + Colonialismul monetar al BNR / Un postulat consacrat în teoria şi practica monetară este cel conform căruia moneda (banii) reprezintă un produs necesar al procesului de schimb (nefiind nici rezultatul unei convenţii la care s-a ajuns pentru înlesnirea schimburilor şi nicio creaţie a ordinii de drept). Ulterior, în lucrările sale reprezentative, şi K. Marx arăta că moneda este un rezultat al acţiunii legilor economice ale producţiei de mărfuri. Astfel, gândirea economică (inclusiv cea monetară) a relevat faptul că între cele două concepte (monedă/economie) există relaţii de intercondiţionare reciprocă. Ca o consecinţă, s-a consacrat un nou postulat conform căruia puterea unei monede este definită prin sistemul economic care o generează (o economie solidă fiind premisă pentru o monedă puternică). Într-o economie în care “domneşte” o singură monedă, lucrurile sunt mai simple. În condiţiile liberalizării circulaţiei capitalurilor la nivel supranaţional, a apariţiei unor monede străine pe piaţă naţională, lucrurile încep să se complice. Chiar şi aşa, autoritatea monetară (bancă centrală/bancă naţională) trebuie să menţină supremaţia monedei naţionale faţă de monedele străine care penetrează piaţa. Realizarea acestui obiectiv nu înseamnă, neapărat, intervenţii directe şi susţinute pentru a stabili forţat un anumit curs (în favoarea sau în defavoarea statului în cauză). Prin prisma celor enunţate anterior, mi-am propus să evidenţiez în ce măsură leul (ca monedă naţională) mai reprezintă un instrument viabil şi reprezentativ pentru economia românească. Aceasta deoarece, situaţia actuală ne determină să credem că BNR ignoră voit nevoia de reglementare a regimului euro în ţara noastră; în absenţa unei politici tranşante privind raporturile dintre leu şi euro apar anumite probleme la care ar trebui să ne uităm mai în detaliu. În primul rând se impune a fi analizat rolul monedei naţionale şi al monedei de referinţă (euro) în derularea tranzacţiilor comerciale interne. Marea majoritate a relaţiilor comerciale interne au preluat euro ca monedă de referinţă. Astfel, preţul combustibililor, preţul produselor alimentare sau nealimentare, tarifele aferente utilităţilor casnice, tarifele serviciilor telefonice etc. variază în funcţie de cursul “oficial” leu/euro. Problema se acutizează în condiţiile în care cursul oficial nu este nici pe departe un curs real, purtând încă amprenta intervenţiilor BNR-ului. Situaţia se concretizează în practicarea unui curs valutar favorabil pentru furnizorii de servicii, bunuri de consum, curent, gaz, apă etc. (permiţându-le acestora să crească preţurile ori de câte ori leul pierde în faţa monedei europene, dar neobligându-i să diminueze preţurile atunci când leul câştigă în faţa monedei europene). Astfel, am putea afirma că stabilirea cursului se “mută” de la bursa de valori pe piaţa tranzacţiilor comerciale interne; mai mult, prin stabilirea preţurilor pe baza cursului leu/euro (deşi plăţile se realizează în lei), costurile aferente fluctuaţiilor valutare (incluzând riscurile valutare) sunt transferate în buzunarul românului (pentru simplul fapt că este consumator final al unor produse achiziţionate de pe piaţa internă, dar al căror preţ este stabilit în funcţie de euro). În al doilea rând, trebuie puse în balanţă avantajele şi dezavantajele creditării în monedă străină şi măsura în care această creditare este manevrată (prin reglementări specifice) de o aşa manieră încât să susţină economia românească (creditare derulată –”culmea!” – aproape în totalitate prin bănci cu capital străin). La o analiză atentă se observă că situaţia actuală scurtcircuitează leul în comerţul exterior, făcând ca euro anterior împrumutaţi să fie imediat transferaţi în străinătate pentru plata importurilor. Dacă importurile şi împrumuturile s-ar derula în monedă naţională, datorită deficitului comercial cronic al ţării, leul ar fi supus unei deprecieri considerabile, fără intervenţia BNR-ului sau a altor institute bancare. Deoarece deficitul comercial este finanţat în monedă străină, leul este exclus de la acest circuit (limitându-se doar la un circuit închis, parţial, în ţară); situaţia se traduce într-un scenariu deloc favorizant pentru economia românească: venituri exprimate şi încasate în lei, consum în baza unor preţuri stabilite prin raportare la euro. Logica acestor practici este peremptorie: o depreciere a leului ar îngreuna activitatea monopolistă a furnizorilor (de bunuri sau servicii); apoi, prin decuplarea comerţului exterior de leu, cursul de schimb este unul ţinut artificial la un nivel “politic”. Germania, Franţa, Elveţia, Austria sunt doar câteva exemple de ţări care au limitat creditarea exclusiv la moneda proprie. România de ce nu a urmat exemplul acestora? Politică a BNR-ului a servit intereselor naţionale sau intereselor bancherilor străini? O conversie în monedă naţională a tuturor creditelor contractate anterior în euro (conversie realizată în baza unei reglementări oficiale şi la nivelul cursului manipulat politic) şi interzicerea creditării în euro ar avea doar efecte pozitive pentru România. În fond, problema diferenţei între dobânda nominală aferentă creditelor contractare în euro şi dobânda aferentă creditelor contractare în lei pare a fi doar un miraj. Mult mai importantă este dobânda reală care, pentru creditele contractate în euro, este chiar mai mare decât în cazul creditelor contractate în lei. Din păcate atenţia consumatorului este focalizată doar asupra dobânzii nominale. Având în centrul discuţiei rata dobânzii, se impune a fi apreciată politică BNR privind rata dobânzii. Deşi s-au trasat linii directoare privind evoluţia şi nivelul ratei dobânzii, acestea au rămas doar pe hârtie deoarece creditarea internă s-a realizat tot după propriul interes al băncilor comerciale. Dincolo de nivelul de referinţă al ratei dobânzii stabilit de BNR, acestea şi-au impus comisioane care să le asigure câştiguri mai mult decât îndestulătoare. Astfel, efortul BNR-ului de a impune o rata a dobânzii care să asigure o refinanţare rezonabilă (atât a economiei, cât şi a populaţiei) a fost spulberat de băncile comerciale. Deşi tardiv, ne putem întreba cui i se poate imputa această situaţie (BNR-ului, băncilor comerciale sau solicitantului de credite care a preferat un credit în monedă străină pentru simplul fapt că i s-a părut mai ieftin la prima vedere); fireşte, BNR-ului deoarece nu a luat toate măsurile necesare în zona sa de influenţa; băncile comerciale nu au făcut decât să speculeze carenţa de reglementare a autorităţii monetare; solicitanţii de credite, presaţi de nevoia acută de finanţare, nu pot avea o gândire atât de complexă încât să conştientizeze dezavantajele creditării în monedă străină a economiei naţionale şi să pună mai presus de interesul propriu interesul naţional. Un alt factor problematic, deşi are o rezonanţă economică mult mai mică, este că “scurtcircuitarea” leului duce şi la o diminuare a venitului de seigniorage deoarece creditele sunt în monedă străină, şi nu în lei.
  Pentru o înţelegere mai facilă a situaţiei propun următoarea substituţie: ce s-ar mai întâmpla dacă toţi fumătorii din România ar consumă doar produse aduse din afară ţării?; logic, aceştia ar deveni plătitori de accize pentru un alt stat, iar statul român n-ar mai încasa venituri pe seama acestui instrument fiscal; din fericire, în domeniul fiscal se pare că decidenţii au fost mai “patrioţi”. Revenind la aspectul care ne preocupă, aş putea spune chiar că însăşi BNR se privează singură de controlul propriei monede, tolerând un astfel de statut preferenţial în propria sferă de influenţă. Asumarea unui obiectiv (definit generic “ţintirea inflaţiei”) nu este suficientă dacă nu se iau toate măsurile colaterale absolut indispensabile pentru atingerea obiectivului respectiv. La ce foloseşte României menţinerea ratei inflaţiei la un anumit nivel dacă economia este practic ruinată. Revenind la preambulul articolului, se naşte firesc întrebarea: de ce BNR vrea să susţină artificial moneda naţională, fără a o cupla de economia românească? Oricine poate să aprecieze măsura în care s-a realizat obiectivul BNR ştiind că volumul creditelor nu a putut fi controlat (supraîndatorarea subjugându-ne financiar şi economic); nu există reglementări clare (eventual limitări) în ceea ce priveşte moneda de creditare (băncile străine oferind necontrolat credite preponderent în monedă străină pentru a fi în propriul lor avantaj, favorizând supraîndatorarea); rata dobânzii a favorizat supracreditarea şi a descurajat economisirea (departe de a fi în acord cu nevoia de refinanţare a economiei). Mai mult, acum câţiva ani BNR anunţa renunţarea la a mai sprijini cursul leului; deprecierea bruscă a leului a rămas adânc imprimată în agoniseala întreprinzătorilor, dar şi a românului de rând; pentru a stabiliza cursul a fost necesară reintervenţia BNR-ului. Şi astăzi leul este “protejat” de BNR (în sensul că este menţinut la un curs artificial), departe de a fi în acord cu starea economiei româneşti. Faţă de cele arătate, apreciem că asumarea obiectivului de ţintire a inflaţiei de către BNR ar fi trebuit corelat cu un nivel minim de creştere economică, aceasta deoarece obiectivele politicilor macroeconomice nu trebuie văzute individual, ci într-o interdependenţă firească; privind doar în “curtea” BNR-ului, marea majoritate a observatorilor sunt tentaţi să elogieze meritele acestei instituţii, dar privind economia românească în ansamblu puţini sunt cei care au curajul să-i impute nerealizările şi să-i aloce partea sa de vină. Revenind la soluţia anterior sugerată – poate una dintre cele mai avantajoase (pe care o considerăm o posibilă alternativă de depăşire a crizei în care se tot adânceşte România), o politică exclusivistă de creditare în lei ar duce în condiţiile deficitului comercial la o depreciere a leului, ceea ce ar afecta piaţa valutară şi ar îngreuna activitatea băncilor străine în ţară, obligându-le să suporte costuri suplimentare în eventualitatea unei creditări abuzive a populaţiei; acestea (băncile străine) ar putea fi puse chiar în situaţia de a interveni pe piaţa valutară pentru a sprijini leul tocmai pentru a asigura amortizarea împrumuturilor la un curs favorabil. Atunci când sugerăm o asemenea practică nu ne bazăm doar pe supoziţii logice şi deducţii fireşti, ci avem în vedere şi experienţa altor ţări care au reuşit să se “salveze prin inflaţie”. Atât timp cât perspectivele integrării României în UEM se îndepărtează odată cu adâncirea crizei, nu înţelegem de ce această soluţie nu a fost pusă deloc în discuţie de către decidenţi. O tergiversare a problemei nu face decât să acutizeze gravitatea situaţiei. În condiţiile actuale, cetăţeanului de rând i se spune că trebuie să “strângă cureaua” deoarece aceste măsuri de austeritate vor asigura ieşirea României din criză. Fals! Actuala politică nu face decât să crească şi mai mult gradul de dependenţă (economică şi financiară) faţă de exterior. Se impune a fi analizată măsura în care capacităţile de producţie interne ar satisface cererea, care, până acum, era acoperită în cea mai mare parte prin importuri (dependenţa economică anterior menţionată). Dacă acest mecanism ar fi fost pus în valoare din timp, nu s-ar fi ajuns – poate – la situaţia actuală. Acum eficacitatea mecanismului este diminuată, impunând măsuri specifice (de exemplu, acceptarea creditării în monedă străină doar pentru investiţii şi sub nicio formă pentru nevoile de consum). Revenind în actualitate, considerăm că priorităţile României pot fi formulate astfel: creşterea competitivităţii economice, reducerea balanţei comerciale deficitare şi asigurarea creşterii economice. Ancorarea de euro nu oferă o stabilitate monetară, ci antrenează o dependenţă de creditarea externă, creditare care vine la pachet cu bine-cunoscutele criterii de austeritate. Aceste criterii amintesc, oarecum, de timpurile ceauşiste, când tot prin raţionalizarea alimentelor şi a consumului aferent utilităţilor casnice s-a încercat, pe spinarea populaţiei, să se realizeze anumite tranzacţii externe. Astăzi, sub paravanul democraţiei, se uzitează un vocabular nou în care cuvântul “austeritate” este frecvent uzitat. Dacă în regimul comunist sacrificiul era impus (prin raţionalizarea alimentelor şi limitarea furnizării energiei electrice şi a agentului termic între anumite repere orare) astăzi măsurile de austeritate autodetermină limitarea consumului individual din raţiuni de insuficienţă a venitului (care, chiar dacă nu a fost diminuat ca o consecinţă a măsurilor de austeritate impuse, a fost considerabil afectat de nivelul sporit de fiscalitate). Cu alte cuvinte, în regimul anterior sacrificiul era cerut pentru a asigura stingerea anumitor datorii externe (în condiţiile unei balanţe comerciale rezonabile), astăzi sacrificiul este făcut pentru a asigura pata consumului (în condiţiile unui deficit comercial cronic, diminuând progresiv şansele de redresare). Tocmai această austeritate are menirea de a menţine România într-o stare de dependenţă faţă de creditele externe pentru a finanţa (culmea!) comerţul exterior. Oare acesta să fie rostul sacrificiilor ţării, respectiv, finanţarea produselor de consum străine, dezindustrializarea ţării şi devastarea agriculturii? Analizând integrator întreaga problematică se poate lesne înţelege că nu există nicio dovadă empirică, validă, că un anumit nivel al PIB-ului sau al inflaţiei ar avea efecte favorabile pentru creşterea sau stabilitatea economică. Cifrele sterile care au fost sau sunt impuse de politicieni şi au fost şi sunt preluate ca nişte cutume fără a fi mai bine analizate. Redresarea balanţei comerciale prin deprecierea leului ar scumpi produsele de la import, ar ieftini forţa de muncă în ţară, ar crea noi locuri de muncă, ar spori competitivitatea economică, ar atrage noi investitori şi ar avea o contribuţie favorabilă pentru dezvoltarea agriculturii româneşti (chiar dacă adepţii teoriei monetariste nu ar îmbrăţişa pe deplin acest scenariu, considerăm că este cel mai realist şi mai avantajos decât continuarea îndatorării externe). Conchizând, se poate spune că cea mai mare îndatorare a cetăţeanului la nivel european este un “merit considerabil” atribuit BNR-ului. Un alt “merit” îl reprezintă regimul privilegiat asigurat băncilor străine şi asigurarea de locuri de muncă în ţările care tratează România ca piaţă de desfacere. 130 de ani de existenţă şi “multă ştiinţă” subliniază deosebitele realizări ale acestei respectabile instituţii care s-a străduit mai mult să-şi construiască o imagine caracter sacrosanct. Cine se aseamănă se adună: o vizită a lui Trichet la Bucureşti şi sincerele felicitări la adresa BNR-ului nu pot decât să încânte sufletele dornice de admiraţie occidentală ale administraţiei acestei autorităţi (deşi, practic, au fost încălcate cu bună ştiinţă toate regulile de stabilitate). Estimările privind eventualitatea intrării României în UEM sunt superflue. Oricum, actuală politică îndepărtează perspectivele de introducere a monedei unice europene, urmărind ca România să fie – în continuare – o bună piaţă de desfacere (pe spinarea populaţiei!). Toate acestea ne determină să provocăm cititorii acestui articol să răspundă la o nouă întrebare: de ce nu schimbă strategia?+ Sursa http://asymetria-anticariat.blogspot.ro/2013/05/colonialismul-monetar-al-bnr-de-radu.html

 24. 24 dlnimeni mai 10, 2013 la 4:43 pm

  O filoromanca a gasit-o Jurnalul National: http://jurnalul.ro/stiri/observator/maramuresul-a-fost-dragoste-la-prima-vedere-642712.html .Sigur ca ne – ar trebui unii mai influenti. dar asta este, avem si noi cu ce ne lauda prin media.

 25. 25 teostanc mai 10, 2013 la 4:50 pm

  nastase,

  Intrebarea ar putea fi rescrisa: Mai exista acum romani care sa atraga privirile si simtamintele strainilor?

 26. 26 tudor mai 10, 2013 la 5:03 pm

  Dar in Romania mai exista filoromani?

 27. 27 George Ban mai 10, 2013 la 5:07 pm

  Cati filo-romani mai exista in ROMANIA?

 28. 28 dlnimeni mai 10, 2013 la 5:17 pm

  Of topic: dl Goe, pe blogul sau, ne face tuturor un bine publicind un link catre blogul lui Riddick, care preia un articol interesant, american, despre tehnici pentru controlarea dezbaterilor pe forumuri. Articolul merita citit, mai ales de catre colegii comentatori veterani pe blogul dlui Nastase.
  http://riddickro.blogspot.ro/2013/04/tehnicile-secrete-pentru-controlarea.html

 29. 29 dlnimeni mai 10, 2013 la 5:17 pm

  Sigur, corect era off topic, dar si of topic isi are intelesul sau.

 30. 30 Radu mai 10, 2013 la 5:19 pm

  Un corolar la intrebarea dumneavoastra: Cat filoeuropenism exista in Romania astazi ? Cati prieteni dezinteresati mai are inca proiectul european in Romania ?

 31. 31 dlnimeni mai 10, 2013 la 5:21 pm

  Si cu precautii in lectura: publicarea unui astfel de articol ii poate face pe comentatori sa se suspecteze intre ei, facind ca numarul de agenti al serviciilor sa para mai mare decit este in realitate.

 32. 32 ZeV mai 10, 2013 la 5:50 pm

  Marian Nicolae 2:47 pm
  Daca te limitai la a spune locotenentul Alexandru Gheorgea, treaca mearga…dar nu, mai adaugi si ,,invitat de foarte multe ori la Antena 3″.
  Ma rog..habar n-am cine este acest locotenent, dar sper sa fie mai credibil decat celebra doamna Anghel, promovata tot de Antena 3, care acum, pare-se ca are ceva probleme cu deconturile , reusind sa irite o buna parte dintre parlamentari, carora le cam este rusine in compania distinsei doamne…
  😉
  In fine, asta e soarta creatiilor televiziunilor…sunt simpli meteori si meteoare.
  😉

 33. 33 ZeV mai 10, 2013 la 5:51 pm

  erata
  Alexandru Gheorghe

 34. 34 blogideologic mai 10, 2013 la 6:38 pm

  O posibilă explicaţie pentru actuala tăcere persistentă a politicienilor europeni filo-români: Se tem ei înşişi de martelarea americană dacă vor exprima cu voce tare nişte opinii sincere în favoarea României ! Ştim multe despre politica fostului preşedinte American George W. Bush (care a lovit puternic Franţa !) pentru construirea “Marelui Orient Mijlociu”. Mai puţine s-au spus în public despre politica americană de “reconstruire a Balcanilor” ! Şi România noastră intră direct în zona aceasta, doar indirect şi numai învecinat în zona “Marelui Orient Mijlociu”. Esenţa politicii americane pentru “reconstruirea Balcanilor” se bazează pe principiul : “Extremele se ating”. Este vorba despre două extreme dimensionale pe o scală geopolitică. Pe de o parte, politica Departamentului de Stat vizează şi favorizează construcţia unei mulţimi de micro-state etnice în Balcani (vezi aici exemplul microstatului Kosovo pentru un foarte rău început deja concretizat), pe de altă parte Departamentul de Stat sprijină politica Uniunii Europene de reducere a suveranităţii statelor tradiţionale existente în zona Balcanilor (vezi intervenţia ilogică şi dovedind informaţie de proastă calitate a reprezentantului Departamentului de Stat Philip Gordon pentru anularea acelui act democratic fundamental românesc, şi paradigmatic thermidorian, în sensul că se baza pe un acquis de civilizaţie universalistă din secolul XIX, tot la fel de solid ca şi Jeffersonianismul American, vorbesc eu despre acel istoric Referendum din 29 iulie 2012, ce nu are drept corespondent de valoare egală decât actul politic din 9 thermidor anul II (27 iulie 1794) în Franţa, când a fost răsturnată de la putere Teroarea pentru a fi instalată Convenţia Thermidoriană). Iarăşi pun link ajutător : http://www.nytimes.com/2013/05/10/opinion/how-to-mend-balkan-wounds-for-good.html?hp&_r=0

 35. 36 Scalpel mai 10, 2013 la 7:11 pm

  Există, Excelenţă. Iaca altul.

  Filoromânul Vladimir Tismăneanu şi

  “BANI FURATI DE LA ROMANI SI AMERICANI PENTRU “MARELE SOC”

  http://roncea.ro/2009/08/14/minciunile-domnului-tismaneanu-nume-de-cod-cain-iii-unde-sunt-patru-ani-din-viata-sa-de-la-fuga-in-venezuela-la-acceptarea-in-sua-prin-casatorie/

 36. 37 Scalpel mai 10, 2013 la 7:32 pm

  Dacă vrei să scapi de el îl salţi în grad. Să trăiţi ! Am Înţeles !

  Preşedintele Băsescu l-a trecut în rezervă pe şeful Statului Major al Forţelor Terestre
  (adică a decapitat armata).

  http://www.realitatea.net/presedintele-basescu-l-a-trecut-in-rezerva-pe-seful-statului-major-al-fortelor-terestre_1178127.html#ixzz2Sx3FpSOY

 37. 38 blogideologic mai 10, 2013 la 8:03 pm

  Declaraţie de o stupiditate extremă a preşedintelui Traian Băsescu : + Scandalul pentru înlocuirea procurorului general, căderea Guvernului pe fondul unor mişcări
parlamentare, destituirea preşedintelui Parlamentului, atacul major la adresa judecătorilor Curţii Constituţionale, alianţa în Parlament dintre un partid de centru-dreapta şi comuniştii, toate acestea par a fi desprinse dintr-un manual care a fost utilizat şi pe la Bucureşti în vara anului 2012+ http://ro.stiri.yahoo.com/b%C4%83sescu-despre-scandalurile-la-chi%C5%9Fin%C4%83u-par-desprinse-dintr-202731328.html

 38. 39 Centru mai 10, 2013 la 8:38 pm

  Filo-romani in mai 2013 in Europa ? Filo-romanii ii faci tu , publicand un articol oenologic in 2 pagini despre Vinarte , Serve a regretatului conte de Poix si Domeniile Coroanei Segarcea ca in 2004 in Le Figaro ( la Roumanie , Eldorado du vin ) sau in Le Point in 2010 . Obligand sutele de studenti francezi cu plata la Medicina clujeana sa faca anii clinici in romana ( se pare ca e o comedie cu conferentiar traducator pentru tanti Reghina din Sancrai , ce anamneza e asta ? ) creand echivalentul studentilor arabi si africani romanofoni ai anilor 70 … Avand corespondenti Le Monde pentru Bucuresti de alt calibru decat ingrozitorul Mirel Bran ….Si atacand in Justitie asa zisii umoristi parizieni care insulta grosolan tara noastra ( sa-i numim , pe ei si pe actionarii televiziunilor lor , ca apartinand unei minoritati religioase , instalati recent in Franta , anii 1960 , Lelouche , Dahan , Lacoste , Amaury , Gad Erad etc , nu au originea si perceptia asupra civilizatiei franceze unui Bourvil sau Fernandel ) . Pana atunci , ordine in primul rand in ograda noastra . Lucrari de investitii , nu palavrageli despre proiecte Don Quijote fara finantare la care prima sapa va fi , daca va fi , in 2016 . Nu poti ignora intarzieri scandaloase in licitatii , in santiere vitale , doar pentru ca Nadlac , Lugoj sau Deva sunt Siberia pentru bucuresteni iar Antena 3 le ignora !Sunt uimit de absoluta lipsa de empatie si deferenta a romanilor intre ei , de rautatea si grosolania raporturilor dintre vanzatoare – farmacista – stewardesa Tarom – portar de institutie- politist de frontiera etc etc si cetateanul roman simplu , pus de primii pe acelasi loc cu un animal domestic . Diferenta de comportament si mentalitate , de interes si respect aratat cetateanului de functionarul unui mic tren regional spaniol , de agentul de companie german din aeroport , care , batran cu parul alb , cara fara sa fie obligat un carucior de copil , care se uita la tine si te asculta este enorma !

 39. 40 anonim mai 10, 2013 la 9:03 pm

  O intreaga traditie , plina de evolutii normale si de sfortari rasplatite arata ca se poate si altceva.

 40. 41 NICOLETTE ORGHIDAN mai 10, 2013 la 10:25 pm

  Nu, nu cred că-n timpul actual, în poziția actuală, în situația economică actuală la care a fost adusă România voit de …însăși Europa, să mai aibă…filo-români. Dragostea ,inclusiv cea politică, economică trece implicit prin ,,cămara geo-strategică” și ce-i mai sigur, ,,bucătăria”socială a României le oferă mai nou acum …desertul cam cu gustă de aguridă! Așadar, pentru ce și cine ar mai fi interesantă ca țară România, sau pe cine ar mi avea de partea ei în tot acest război economico-politic, presărat cu atâtea convulsii sociale? Asta s-a dorit de mult, scenariul era scris, mai trebuiau doar actorii. S-au ales cei din spațiul carpato-danubiano-pontic pentru ce se pare că sunt mai…,,fotogenici”. Și nici regizor prea instruit nu le trebuie: sunt experți în autodistrugere.

 41. 42 Radu Humor mai 10, 2013 la 10:28 pm

  Băi ZeV tu ai impresia că ai de a face cu handicapaţi mental ?!
  Sau eşti unul dintre cei care crede că poate sfida evidenţe fără a cădea la rândul lui într-un ridicol la fel de penibil !
  Scuză-mă, dar în faţa unei asemenea prestaţii, orice expresii protocolare nu-şi au rostul !
  Nu ştiu ce urmăreşti,( poate că nici tu nu ştii decât în ultima clipă 😉 ), dar efectul pe care-l obţii cred că nu convinge pe nimeni.
  Nici măcar pe cei pe care îi reprezinţi.

 42. 43 Adrian B. mai 10, 2013 la 10:58 pm

  Astfel de oameni imi doresc sa vad in fruntea acestei tari !
  Din pacate , preocuparile politicienilor romani sunt cu totul altele : securisme , ascultari de telefoane , incurajarea delatiunii , confiscarea proprietatilor si cultivarea urii .

  Pentru cei care au timp si stare va recomand cateva minute de inteligenta , viziune si optimism…

  Marcin Jakubovski – Farmer and technologist

  http://www.ted.com/speakers/marcin_jakubowski.html

 43. 44 blogideologic mai 11, 2013 la 6:36 am

  Radiografia ruralului românesc 2013 (autor, Ștefana Bianu, Președinte RPER-Fr) :+ Asociația « Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie », RPER – Fr și RPER – Ro a analizat cauzele istorice care au dus la pauperizarea comunelor din ţară şi propun soluţii de dezvoltare durabilă, începând cu SALVAREA PATRIMONIULUI RURAL NECLASIFICAT , încă existent, in situ, care poate deveni MOTORUL REVITALIZĂRII COMUNELOR, pe modelul francez, european, cu beneficii în domeniul cultural, economic şi social (a se vedea activitatea fundaţiei « La Fondation de Patrimoine », franceza). Cătunele și satele din România, ca și localnicii, au trăit cele mai dramatice traume în timpul comunismului, de la colectivizările forțate -lansate în martie 1949 și oficial încheiate în 1962- continuând cu exodul din timpul industrializării țării, inițiat prin primul plan cincinal (1951-1955). Cu ajutorul neprețuit al mobilizării Occidentului, prin acțiunile asociațiilor Opération Villages Roumains, au supraviețuit sistematizării comuniste demarate în 1974, prin legea 58/29.10.1074 privind sistematizarea teritoriului, care a mutilat orașele și Bucureștiul, prevăzute la sfârșitul anilor 1980. După decembrie 1989 însă, au rămas pradă capitalismului sălbatic timp de 23 de ani, până în prezent. Gospodăriile Agricole Colective (GAC), Cooperativele agricole de producție (CAP), Stațiile de mașini și tractoare (SMT) care aveau o bază tehnică necesară producției agricole, animaliere, cu mașini și utilaje agricole, cu irigații, au fost devastate și aduse la ruină. În baza legii 18/1991, populația de la sate a recuperat proprietățile private, terenuri agricole, livezi, păduri, dar a fost lăsată fără sprijinul necesar în amonte și aval, financiar și logistic, pentru producerea și desfacerea produselor. Tineretul a fost nevoit să ia drumul emigrării în vederea găsirii unor locuri de muncă. Familii și mai ales copii au suferit din pricina rupturilor de tradiții, de restul familiei rămase acasă, și au trecut prin „ciurul” adaptărilor necesare de limbă și mentalități. Cu aceste sacrificii gigantice, cei plecați la lucru au întărit situația financiară a țării, trimițând bani celor rămași în țară. Seniorii sunt cei ce au salvat autarhia locală. MĂRTURIE sunt ȘURELE, cele mai bine prezervate/întreținute din toate obiectele de patrimoniu rural. România a devenit în 68 de ani, din grânarul Europei țara care importă 80% din produsele alimentare, altădată, chiar și pe timpul comunismului, exportatoare (desigur abuziv, lasând populația pradă inaniției). Populația (țăranii, care reprezintă 40% din populația țării, conform ultimului recensământ realizat în octombrie 2011, din care 75% trăiesc în situație precară – conf. studiului ICCV si IES 2012) și-a pierdut curajul și puterea de a ieși din griji. Nenumărați sunt cei ce și-au vândut pe nimic pământurile ca să mai poată supraviețui unei ierni. Desigur, s-a uitat de bogația inestimabilă a patrimoniului românesc rural, care a devenit marfă pentru comercianți specializați în relocări de case (în țară sau străinătate), de lemn vechi pentru parchet utilizat în restaurări în Occident, lemne de foc, sau au ajuns căzute în ruină. Excepția o reprezintă transmutarea îngrijită profesional în Muzee (Astra, Muzeele Satului, MȚR, …) Nenumărate Fundații și Asociații se străduiesc să salveze și să pună în valoare Patrimoniul românesc clasificat. Greu! Administrația nu pare să-și fi schimbat percepţia şi tratarea Patrimoniului nici după aderarea țării la UE. Prin Modelul BUCIUM, Comuna Bucium, judeţul Alba, al “Universităţii de Vară de restaurate de monumente şi situri”- UdV, sub înaltul patronaj al Academiei Române, RPER propune REPERTORIEREA ştiinţifică a PATRIMONIULUI RURAL, cu precădere a celui reprezentativ şi memorialistic, în vederea stimulării reabilitărilor în tehnica de restaurare, cu reconceptualizări utile, clasarea ulterioară şi introducerea sa în circuitul turistic cultural. În paralel se urmăreşte reactualizarea Şcolilor/Ateliere de meşteşuguri tradiţionale, şi deschiderea formaţiilor întreprenoriale pentru tînăra generaţie actualmente în migraţie aleatorie. În urma primelor două ediţii UdV 2011 şi UdV 2012, organizate de catre RPER în Comuna (Bucium, n.n) s-a decis şi întocmirea unui studiu de caz, suplimentar, al proprietăţilor, deoarece succesiunile de 1/2/3 generaţii nu sunt legalizate şi reprezintă una din cauzele majore ale distrugerii patrimoniului rural, cu scopul de a declanşa o legislaţie de exonerare a taxelor actuale. Din observaţiile de teren, populaţia rurală este extrem de interactivă şi dornică de recuperarea demnității si identităţii sale istorice. / Paris, ianuarie 2013 + Sursa http://asymetria-anticariat.blogspot.ro/2013/05/radiografia-ruralului-romanesc-2013.html

 44. 45 Vasile, mai 11, 2013 la 7:09 am

  Zev,

  Oamenii de care vorbiti au facut un sacrificiu, pe care dumneata si alti buni romani lasi nu l-au facut , doar canaliile ii pot ataca pe acesti oameni.In timp ,asemenea atacuri au originea in vremurile ceausiste ,despre opozanti eroi numai de rau!
  Pe aceiasi claviatura se lucreaza si din 90 incoace personalitati care au dat propriul sacrificiu ca semnal ,sunt atacati dupa sabloane cunoscute.
  Acesti oameni sun intradevar merituosi si daca au razbatut in politica inseamna ca sunt peste valoarea politicianului nascut prin cezariana!
  Dar pentru dumneata este mai greu de inteles probabil ori sunteti prea bine intentionat ca CTP ori asa sunteti dumneavoastra la fel ca multe mii de romani …..ne filoromani!

 45. 46 ZeV mai 11, 2013 la 7:48 am

  Radu Humor
  Te scuz, nu e nicio problema…si nici o surpriza, din moment ce am spus in mod repetat ca am mari rezerve faţă de leberali, pe care, îi percep drept oameni cu care nu se poate construi nimic viabil, istoria recenta o dovedeste.
  Mai spun si pentru dumneata: USL este o constructie mult prea sofisticată-mă pentru umerii vostri fragili.
  Aveti mare noroc cu premierul, că până la prezidenţiale, adică în zona ciorii de pe gard, mai e cale lungă, prietene.
  😉

 46. 47 ZeV mai 11, 2013 la 7:58 am

  Ce inseamna a fi filoromân, pentru fiecare dintre noi, in parte, că tot veni vorba de asta…să ce ?
  Probabil că răspunsul unora va fi unul dual:
  Jos Basescu si implicit Jos Ponta..dupa care, mai vedem noi , după…nu-i asa, prieteni ? 😉
  Eu va spun doar un singur lucru pe aceasta tema:
  A fi roman, inseamna a fi, in primul rand, un ins responsabil si exigent cu sine insusi, atent si cu privirea in urma (spre trecut), in stanga, in dreapta, dar mai ales, inainte.
  Daca ati vazut filmul ,,12 oameni furiosi”, poate ca veti intelege (desigur cei care nu au atins un atare nivel) care este esenta romanismului si in general, care este esenta unei fibre nationale puternice.

 47. 48 Draghi Puterity mai 11, 2013 la 8:03 am

  @ZeV

  iată că azi, instituţia despre care unii spun că ar fi jucărie băsesciană (CC n.r.) , respinge contestaţia PDL la legea retrocedărilor

  Tu chiar nu intelegi contextul si motivatiile, sau te prefaci? Sau scrii si tu asa, ca sa te aflii in treaba?

  Constestatia PDL e respinsa pentru ca:

  a) PDL nu mai e „o jucarie basesciana”
  b) retrocedarile trebuie facute pentru ca sunt „ordin de la centru” (*)
  c) CC e, multumita lui Basescu, unealta acestui „centru” careia ii serveste interesele, si nu o institutie romanesca care sa urmareasca interpretatea corecta a Constitutiei sau care sa fie un „izvor de drept”

  Daca as crede ca te numeri printre cei la care face referire antentul blogului, as fi tentat sa ii dau dreptate lui Radu Humor.

  (*) Elementul nou adus de Ponta a fost incercarea de a elimina din ecuatie pe banditii din interior care s-au lipit pe langa cei din exterior in acest jaf cu consecinte similare pierderii unui razboi. Pattern-ul e acelasi ca si in cazul distrugerii industriei sau a sectorului bancar (urmeaza agricultura daca Ponta nu reuseste sa se inconjoare urgent de consilieri capabili). Judecand tactic (cantitativ), din perspectiva lui „de unde naiba scot banii”, ce face Ponta poate avea sens. Judecand strategic (calitativ), e ceva mai complicat. Dupa cum ai vazut „centrul” nu a avut obiectii la eliminarea „competitiei romanesti” la jaf. Asta ar trebui sa dea de gandit. Eu estimez ca in final nu vor trebui platiti mai putini bani, in schimb ei vor ajunge in totalitate in afara tarii, si nu la romanii din Romania (chiar si banditi).

  Cred ca prin asta am raspuns indirect si intrebarii din titlul postarii domnului Nastase.

 48. 49 ZeV mai 11, 2013 la 8:18 am

  Draghi
  a) Esti sigur ? 😉
  b) Simplist, este vorba de un compromis cu ,,centrul” care sa reduca presiunea pe buget in urma unor hotarari judecatoresti definitive si, totodata, sa restranga influenta mafiei ,,cesionari-evaluatori-avocati” scapata de spub control in perioada 2008-2011. Desigur, ca se vor gasi intreprinzatori ,,cinstiti” cu mana intinsa si dependenti de ,,ajutorul” statului, asa cum isi doreste domnul Adrian B., care sa eludeze si aceasta lege. Exact ca la programele antivirus, de aceea trebuie update permanent. 😉
  c) Nu este logic, din moment ce votul in CC a fost unanim.
  😉
  Prietene, iti recomand si tie sa revezi filmul lui Sidney Lumet, cu Henry Fonda.
  😉
  Atentie la vederea binoculara in sens metaforic…distorsioneaza realitatea pana la punctul in care nu o veti mai intelege deloc.

 49. 50 ZeV mai 11, 2013 la 8:26 am

  Ma mir ca leberalii acestui blog nu au transmis mai nimic Casei Regale..imi amintesc ca, in trecutul relativ apropiat, relatia dintre regele Mihai si leberali, era una extrem de apropiata….sa fie asta din cauza ca acum nu mai au nevoie de monarhie, considerandu-se bine înţepeniţi pe cai mari ?
  Atentie, nu va lasati inselati de aparente, deocamdata, hăţurile le ţine în mână de fier, premierul. Nici nu vreau să mă gândesc ce vor face caii când premierul îşi va lua mâna.–si ce vor păţi călăreţii…
  😉

 50. 51 Marcus mai 11, 2013 la 8:46 am

  @Alice: sincer, nu l-am auzit facand declaratii pe printul Charles, insa nu vad care-i baiul daca in loc de o generalizare nationala a folosit o localizare regionala. Sa nu uitam ca si Herodot cand a pomenit (pentru prima data in Istorie) despre locuitorii acestor meleaguri nu i-a localizat in Romania 🙂 , ci in Dobrogea.
  sa fii iubita
  marcus

 51. 52 ZeV mai 11, 2013 la 9:06 am

  Mi-a placut ce a declarat Daniel Chitoiu, unul dintre liberalii seriosi, apreciat, de altfel, de catre insusi premierul Romaniei:
  Ratiunea pentru care s-a constituit USL-ul, a fost si este:
  1. Daramarea guvernului Boc
  2. Ajungerea la guvernare cu Victor Ponta prim ministru
  3. Castigarea alegerilor prezidentiale in 2014 de catre domnul Crin Antonescu
  Mai mult, domnul Chitoiu crede ca USL va ramane viabila pana in 2016, iar PNL, va ajunge la cca 30% intentie de vot.
  Iata, obiective generoase, in consonanta cu asteptarile unei bune parti din populatia Romaniei.
  Observa cineva vreo referire la Traian Basescu ?
  Eu, nu o observ si as adauga că, de fapt, abia asta e normaliatea atat de necesara revenirii din cosmar.
  Bravo, domnule Chitoiu.
  Retineti, prieteni, Freddy Krueger din Elm Street este puternic si periculos doar in timpul somnului…somnului nostru.
  😉 😉

 52. 53 Ghita Bizonu' mai 11, 2013 la 9:10 am

  Ma vad nevoit sa dublez pe Catalin? Da in Romania?!

 53. 54 anonim mai 11, 2013 la 9:34 am

  @Draghi Puterity: PDL nu a fost jucaria lui Basescu pentru ca si Basescu e jucaria altora pentru ca nu ai cum sa explici mentinerea lui Basescu in functia de presedinte. Urmeaza teoria conspiratiei.

 54. 55 centru mai 11, 2013 la 9:46 am

  Un filo-roman despre care in timpul vietii lui nici nu stiam ca exista – s-a dus la Domnul in aprilie 1998 , deci recent – este unul din marii scriitori moderni de limba germana , Gregor von Rezzori . Familie austriaca ajunsa in capitala Bucovinei in anii 1890 ,aristocratica , ordine si educatie cazone , relatii in Imperiu si in cancelariile aulice vieneze , germana pana la maduva , care revine in Cernauti de la Viena in 1918 si accepta sa fie purtatoare de pasaport romanesc in 1919 ( se puteau intoarce in Austria dar nu au vrut ) , ca sa vedeti stabilitateasi soliditatea Statului Roman inainte de ultimul razboi … O tempora !
  Bineinteles , in timpul vietii lui competentii si simpaticii functionari , consuli securisti de gabaritul nenorocitului de la Shangai ( acuzatiile lui la adresa lui Adrian Nastase sunt mai putin elaborate si mai infantile decat plangerea unui copil de 10 ani ) de la ” Ambasadele ” Romaniei sau din conducerea televiziunilor – presei din tara nici nu s-au gandit sa si-l apropie ( macar ca nu -mi imaginez o intalnire intre acest aristocrat austriac si un securist mustacios mieros in fata lui de pe la vreo Ambasada – Institut Cultural ) . L-a castigat provincia italiana Toscana …
  Cetatean roman din parinti functionari austrieci in Bucovina , scapat de Wehrmacht si de o moarte sigura in Rusia de pasaportul lui romanesc , a impresionat tot Occidentul in anii 1950 – 1980 . Fara sa fie entuziasmat de aparitia Romaniei Mari in 1918 , manifesta in cartea Zapezile de alta data ( scrisa in anii in care la noi era nebunia ceausista , tara izolata si oprimata ) o evidenta simpatie fata de romani si tara lor . Niste replici – tatal sau ii spune , nervos ca nu stie sa-i raspunda in latina ” Magarule , ce faci cand ajungi in China , ca nu stii o boaba chinezeste ? Singurul mod de a te face inteles este sa vorbesti in latina cu un preot catolic de acolo ! ” si imagini care raman in memorie . A jucat chiar in filme cu Mastroianni !
  Cartea lui de mai sus m-a impresionat . O descriere pe capitole a mamei , surorii , tatei , doicii si guvernantei familiei ( aceeasi ca a lui Mark Twain ) de un umanism si o sensibilitate cum la nemti am vazut si la Heinrich Boll .
  Finalul cartii , o imagine a unei iesiri cu patinele pe Prutul inghetat a tatalui sau , insotit de sora lui de 4 ani ( cateva pagini inainte le descrie sfarsitul pe aceasta lume ) va va urmari cateva zile ….

 55. 56 ZeV mai 11, 2013 la 10:01 am

  Vasile
  Vreti sa spuneti ca , pentru a deveni o personalitate de marca in lumea politichiei, conditia necesara si suficienta este, fie sa te arunci de la balcon, fie sa faci greva foamei, izbucnind in plans ca un actor de film indian, ori de cate ori, nu primesti ,,jucaria” de miscuvenist ?
  Trista perceptie, prietene, abia atunci, ar trebui sa ne temem pentru democratie, stabilitate, ca sa nu mai vorbesc de dezideratul de competenta maxima la nivel institutional.
  Cat despre banul public, el poate fi , părăduit, adica, facut praf si pulbere, fie de escroci de meserie, fie de diletanti cu niscaiva probleme pshice la ,,mansarda” de unde se aruncă în gol.
  Asta e, domnule Vasile, viata si realitatea sunt dure, dar, intre a baga capul in nisip si a confrunta, cu fruntea sus, tot ce ne agreseaza intimitatea, nu cred ca exista o problema de optine, pentru un om lucid si responsabil.
  Altfel, mai ramane alternativa refugiului in labirintul propriei Fiinte…dracul ne mai scoate de-acolo.
  😉

 56. 57 Marcus mai 11, 2013 la 11:21 am

  @ZeV: daca este ceva de admirat la domnia ta este incapatanarea cu care te-ai impus pe post de bataus/incasator pe acest blog, incapatanare dublata de cerbicia refuzului de a merge sa te culci cand mai mult de doi oameni te invita sa faci acest lucru pe motiv ca esti beat crita. Iti tot explica care mai de care pe acest blog cum sta treaba cu Ponta, Basescu si toate celea insa dumneata iti gonflezi peptu’ de arama, iti intaresti muschii fesieri primesti toate loviturile cu zambetu’ pe buze ca stramosii nostri daci si o tii langa-talanga cu cat de intelept a fost Ponta cand a comis tradarea electoratului care l-a pus acolo unde este acum. Sincer, eu m-am saturat sa scriu despre asta, mi-e lehamite de subiect, insa cand vad indivizi ca dumneata care incearca sa vare pe gatul preopinentilor o marsavie cu incaltatorul, prezentand-o invelita in staniolul bomboanelor de pom de iarna, ma apuca cu furnicaturi in varful degetelor de la mana cu care tastez la calculator. Practic nu iti dai seama ca din dorinta de a-l strapunge cu pupatul in spate cat mai adanc pe basescu reusesti contraperformanta de a-ti pune in cap 99% din participantii la discutii pe acest blog (mai putin pe d-l Ban, care saracu este bineintentionat in privinta lui Ponta si nu-si da seama ce carte trucat-ticaloasa joci dumneata). In felul asta realizezi exact opusul a ceea ce-ti doresti. Poate daca n-ai mai bate toba atat de furibund lumea ar inghiti in sec si ar merge mai departe. Asa insa…
  sa fii iubit
  marcus

 57. 58 ZeV mai 11, 2013 la 11:32 am

  Marcus
  Da, printul a facut o localizare regionala …dar stii mata, prietene, ce limba dominanta se vorbeste pe-acolo si in resedinta cui isi face siesta cand isi doreste intimitate ? Nu cred ca intr-una aflata in posesia vreunui urmas de iobag, ci, din cate stiu, a unui fost stapan de iobag.
  😉

 58. 59 Adrian B. mai 11, 2013 la 12:14 pm

  @ ZeV

  Cred ca ai dezvoltat o obsesie pentru mine . Vad ca ma pomenesti in toate comentariile tale .

  Tu chiar nu ai o meserie? Sau vreo activitate ? Stai toata ziua pe blog si comentezi ce spun altii sau ii injuri pe cei cu care nu esti de acord …

  Du-te si tunde iarba in fata blocului , da de mancare la porumbei , fa ceva …

 59. 61 Mihai mai 11, 2013 la 1:25 pm

  Lasand la o parte istoria noastra „glorioasa” asa cum am invata-o la scoala si mult mai obiectiv descrisa de oameni ca Lucian Boia, ati putea sa imi spuneti , ca sa simplificam , care ar fi motivele ca in Europa sa existe filo-romani ? Cred ca lista e mult mai scurta decat cea care i-ar indreptati sa nu ne simpatizeze. Hai sa fim obiectivi .
  Consider acest articol corect , este primul pas pentru a indrepta o greseala . Adica o constati , apoi identifici cauzele pe care vei incerca sa le corectezi .
  Aici poporul roman sufera – la ultima etapa . Noi avem doua moduri de functionare :
  1.preferam sa ramanem cu constatatrea si eventual identificarea cauzelor , ca apoi sa ne consolam cu ca baciul mioritic.
  2 . trimitem frumusel cauzele sub pres / covor / le dosim intr-un larg consens national , „doar intre noi” si preferam sa ne lansam in tirade si false polemici menite sa distraga atentia .

  As fi vrut foarte mult sa spun ca avem si varianta 3 , adica cea corecta , in care ne asumam greselile / defectele / problemele / istoria asa cum sunt ele si le corectam .
  Credeti ca daca vitalitatea , inteligenta si spiritul acestui popor ar conlucra la varianta 3 ar mai existat acest articol ?
  O solutie ar fi educatia care poate genera o scara corecta de valori , o atitudine demna si o mult mai buna eficienta in ceea ce facem .

 60. 62 blogideologic mai 11, 2013 la 1:49 pm

  ONG-urile româneşti care neagă Dreptul Omului de a fi în “starea de graţie”: 1/ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei ; 2/Alianța Civică Democratică a Romilor ; 3/ANBCC – Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni ; 4/APADOR-CH – Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki ; 5/Asociația Accept ; 6/Asociația EPAS ; 7/Asociația FRONT ; 8/Asociația Mame pentru Mame ; 9/Asociația pentru Educație Politică ; 10/Asociația Română Anti-SIDA ; 11/Asociația Secular Umanistă din România (ASUR) ; 12/Asociația Solidaritate pentru Libertatea de Conștiință ; 13/Asociația Transcena ; 14/Centras – Centrul de Asistență pentru Organizații Nonguvernamentale ; 15/Centrul de Studii în Idei Politice ; 16/Centrul de Studii Internaționale ; 17/Centrul Educația 2000+; 18/Centrul FILIA ; 19/Centrul Parteneriat pentru Egalitate ; 20/Centrul pentru Jurnalism Independent ; 21/CeRe – Centrul de Resurse pentru Participare Publică ; 22/ECPI – Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice ; 23/Expert Forum; 26/Fundația Parteneri pentru Dezvoltare Locală ; 24/Fundația Soros ; 25/Fundația Tineri pentru Tineri ; 26/Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului – GRADO ; 27/Centrul Rațiu pentru Democrație ; 28/Roma Education Fund România ; 29/Societatea Academică din România ; 30/Societatea pentru Educație Contraceptivă și Sexuală ; 31/SoLib – Societatea pentru Libertate Individuală. Sursa http://ro.stiri.yahoo.com/definirea-rom%C3%A2niei-ca-stat-laic-cerut%C4%83-ong-uri-093026120.html
  În copilăria mea preşcolară din Oltenia, familia mea de refugiaţi basarabeni veniţi din judeţul Soroca mă învăţa : “Noi, românii, sîntem conduşi de Sfinţii Părinţi Ierarhi.”

 61. 63 papasha mai 11, 2013 la 2:43 pm

  @ zev

  Ti-am gasit , special , numai pt.tine , un filo-roman adevarat !

  Constituția României, prin sita UDMR: Articolul 1, radiat !!!!!!!!!!

  Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat, sâmbătă, în cadrul Consiliului Reprezentanților Unionali, care sunt principalele modificări din statutul uniunii maghiarilor.

  Principala mențiune a vizat modificarea articolului 1, alineatul 1 din Constituţia României care prevede că “România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”. ( sa-l foooooota cainii , lui acolo !!!!! )

  Pe lista cerințelor UDMR s-a aflat și menţinerea pragului de 50 % în privința cvorumului pentru referendum și totodată, consultarea populației în privința proiectului de regionalizare, în special, în ceea ce privește modul de atribuire a competențelor administrative.

  Ar mai fi inca unu’ , dar dupa ce-si termina , ce dracu’ zice ca face pana-n 2014 toamna , din pacate pleaca pe mare , si ne lasa !
  Ptiu , ce pierdere !

  Noi , toti vecinii tai de blog , stim ca o sa fii tare suparat , si de aceea , o sa fim gentili cu tine , pana-ti trece .

 62. 64 Draghi Puterity mai 11, 2013 la 2:49 pm

  @anonim

  Afirmatiile noastre nu se contrazic.

  @ZeV

  Tu esti un propagandist basist, care crede ca Ponta e urmatorul vataf al „centrului” dupa Basescu, nu-i asa? O faci din convingere, in sensul ca speri la o sinecura, sau o faci la ordin?

 63. 65 dadatroll mai 11, 2013 la 3:17 pm

  Exista si branza Philadelphia da nu numan Philadelphia.

 64. 66 Cris mai 11, 2013 la 3:29 pm

  Alături de Edgar Quinet, i-aș pune pe Jules Michelet și Hugh Seton-Watson, cel din urmă fiind un românofil înverșunat.
  Intelectualii români de elită, de la 1800, făcându-și studiile, cei mai mulți, la Paris, aveau o mulțime de prieteni francezi pe care reușiseră să-i convingă de justețea cauzelor românilor (Unirea, Independența ș.a.), și care făceau lobby pentru români în Occident.
  Erau cauze înalte, naționale, transpartinice, pe care le susțineau toți românii cultivați.
  Acum, probabil, nu mai există asemenea cauze, sau „intelectualii” (de exemplu EBA, care se consideră o intelectuală, și colega ei de intelectualism, Macovei) nu le văd, iar dacă românii înșiși nu le văd, cum le-ar vedea străinii?
  Prea multe diplome și prea puțină carte…

 65. 67 Cris mai 11, 2013 la 3:43 pm

  @Zev:
  Nu e cazul să-ți bați joc de liberali numindu-i, pueril, „leberali”. Ar trebui să ai în vedere posibilitatea ca între comentatori să fie și liberali. Eu sunt una și aș putea să te fac PeSDist, dar nu te fac. Liberalii (unii dintre ei) i-au transmis Familiei Regale (Casa Regală e altceva) toate cele bune, dar nu prin intemediul acestui blog. Există și liberali republicani sau liberali care apreciază Familia Regală, dar nu vor instaurarea monarhiei. În ceea ce-l privește pe Antonescu, te asigur că apreciază Familia Regală, în special pe Regele Mihai, și vrea monarhie constituțională ca formă de guvernământ, dar știe că boboru nu vrea.
  Referitor la apartenența la un partid sau altul, îți aduc aminte că membrii și simpatizanții PSD sunt luați peste picior de mulți inși. Cred că ești PSD-ist, dar eu nu te batjocoresc, nu te pun în aceeași oală cu Vanghelie și Cătălin Voicu.
  Dealtfel, simplul fapt că scriu pe blogul domnului Năstase e un semn că nu simpatizez sau antipatizez oamenii în funcție de partidul din care fac parte sau cu care țin aceștia.
  Condescendență și respect să fie „nos mots d”ordre”!

 66. 68 blogideologic mai 11, 2013 la 4:27 pm

  @ Mihai spune : +Lăsând la o parte istoria noastră “glorioasă” mult mai obiectiv descrisă de oameni ca Lucian Boia :-)+
  La care puncte ?

 67. 69 ZeV mai 11, 2013 la 5:00 pm

  @cris
  Nu ma adresez , cu acel apelativ, liberalilor onesti , ci, acelorcomentatori, si printre cititori, echivalenti cu atributul de leberal. Cei la care ma refer, inteleg imediat despre cine este vorba:
  leberal, definitie: lider de opinie, postac dirijat, purtator de cuvant, sau simpatizant al PNL, care priveste USL ca pe un rau necesar, dar nu mai poate sa se abtina. Toti acestia au in comun un sentiment extrem de negativ: frustrarea.
  😉
  Nu sunt pesedist, sunt cetatean liber care crede ca doar consensul real si nu unul mima,t ranforsat cu respectul fata de cetatean si institutii , pot salva Romania. Doar constructia unei alternative reale, in plan ideologic, economic, social, politic, diplomatic, poate nimici regimul Basescu, inflitrat in societate chiar mai mult decat isi inchipuie, sa spunem, o majoritate.
  A taia un cap oarecare al hidrei este complet irelevant, va creste imediat la loc, este o himeră să ne închipuim că asta rezolvă ceva, presupunând că am şi reusi în acest demers aventurist. Nu aceasta este calea, în acest moment, deoarece, capul cel mare, în actualul context intern şi extern, nu mai poate fi tăiat anticipat. 😉
  Basismului, pe care il cunosc bine, trebuie sa i se raspunda prin calm, argument consensul articulat cu fermitate demnă si capacitate de persuasiune in relatia cu Occidentul, uneori, deseori, prin ignorare si tacere.
  Doar asa poate fi redus si adus la nivelul de anvergura reala a caracterului celui mai marcant reprezantant al său actual.
  Basismul se hraneste cu ura tuturor taberelor, atentie, va spune un prieten, chiar daca unii si uneori, il percepeti drept ceea ce nu este.
  😉
  Răbdare, nu mai este mult, dar dacă puterea nu arată unitate, forta , inteligenţă si determinare in a-si impune obiectivele de reforma si constructie si nu-si respecta proprii lideri, imaginea Goliatului se poate micsora aproape instantaneu, deoarece memoria colectiva este extrem de volatila. Oamenii vor predictibilitate, stabilitate si relativa siguranta pe termen scurt si mediu, incredere in liderii care construiesc si le propun proiecte si speranta, nu razboi.
  Leberalul mai are, in viziunea mea, o caracteristica: atacul la persoana, de la mic, pana la Mare….fara o justificare clara si credibila si fara a oferi niciodata ceva care sa substituie.
  Inca mai astept enunturi de scenarii, din parte unor colegi, despre felul in care cred domniile lor că ar fi evoluat lucrurile, dacă:
  1. Victor Ponta nu ar fi semnat acordul institutional de colaborare
  2. PNL ar fi detinut Ministerul Justitiei in continuare si ar fi trebuit sa numeasca sefii Parchetelor.
  Eu am propriile mele scenarii in minte, dar, pentru a nu fi considerat subiectiv, prefer sa le compar cu cele enuntate, eventual, de colegi.
  😉

 68. 70 Doru Coarna mai 11, 2013 la 5:13 pm

  Am lipsit, si bine am facut… Ar trebui sa recuperez la comentarii, da-i sambata…

  Dar vad mai sus pe Cris, PeSDist… de ce nu PeSDeur?

  Deci caruta s-a cam descentrat, nea Basescu vizitiu’ o duce din gard in gard dar multumeste cailor -acum din USL- ca-l asculta si nu contesta ca s-ar putea merge si drept pe drum, fara garduri, iar bobulatiunea nu mai pricepe nimic si-i considera pe toti niste ticalosi care si-au dat mana ca sa vanda ultimele avutii si bogatii care-i apartin… Peste toate astea, vine si globalizarea si naste spaime, spasme, spasmofilie, iar la unii direct spume.

  Globalizarea-i obiectiva, obligatorie, dar nu asa! Ca si in cazul UE, nu se poate conduce dintr-un punct, se pot doar impune principii comune contra sanctiuni serioase. Bineinteles ca nu asta se urmareste, globalizarea in sine, ci jefuirea celor slabi si saraci, iar rezultatul va fi deci o mare deziluzie, ca si in cazul UE. Trebuie construita o ierarhie planetara, si apoi una galactica… asa ni s-a aratat in Razboiul Stelelor…

  Noi sarmanii, cautam acum prieteni, filoromani… Cand dupa ’89 multi filoromani veneau pe la noi sa ne invete intr-ale democratiei si economiei de piata, securitatea din politica le radea in nas… le era frica sa nu-si piarda puterea, influenta, accesul la informatii si bani. Acum desigur, de vina-i boborul care n-a stiut sa edifice capitalismul si democratia, nu?

  Exista inca filoromani, dar, ca orice lucru, trebuie sa stii unde sa-i cauti. De ce nu-s cautati in randurile bugetarilor cu peste 100 milioane lei pe luna? Pt ca stim ca nu acolo sunt ei de gasit, nu? Dar admitem cazul ca-i cautam si-i gasim, ce va face statul securist cu ei? Ii va inhama la economie, la macroeconomie, la decizie, la lobby extern? Nu, ii va fraieri promitandu-le luna si stelele pt increderea bobulatiunii, asa cum a facut Base cu partidele politice anul trecut, doar ca sa castige putin timp pt a se achita de ultimele misiuni de vanzare la ordin.

  Se intelege ca politica nu-i decat obtinere de incredere pe orice cai, urmata de inselarea celor ce ti-au oferit-o, a credulilor, altminteri n-ar avea sens, nu? Priviti-l pe Ponta! Adica s-ar pune astia „in slujba statului” trudind asa, pe gratis, doar pt ca, eventual, s-o pateasca precum Ceasca, Nastase, s.a.?

  Cine vinde, Base, Ponta, seco, sau toti? Cine regionalizeaza? Cine va ameti constitutia? Cine ne-a umplut de E-uri si organisme modificate genetic, alienand laboratoarele, medicina, cercetarea, invatamantul, organizarea statala? Cine va fractiona subsolul? Cine ne va scapa de grija aurului, asa cum ne-a scapat de grija flotei, a petrolului, si a peste 1300 de fabrici, si tot asa, lasandu-ne sa ne intrebam zeci de ani cine-i vinovat?

  Pai, cine poate!

  Acum, Baselu’ e ales direct, Ponta indirect, dar seco…?

  Ei iata si raspunsul, confirmat de-a lungul acestor 23 de ani! D-aia nu suntem ca Polonia, ca Cehia, ca tarile baltice, nici macar ca Ungaria sau Bulgaria! Pai in care dintre tarile astea, o Curte Constitutionala la ordin ar fi putut fiinta?

  Avem insa si un mare avantaj: niciun terorist nu se incumeta sa faca ceva pe la noi! E liniste, vorba lui Basescu, cica-n liniste se fura… Mai trec ei pe aici, dar bombe pun in Bulgaria, ati vazut…
  Numai indigenii mai protesteaza din cand in cand, dar cu batele de rigoare pe spinare accepta aceasta forma minunata de seco-democratie!
  Iar daca incepe vreun razboi mondial, la noi va fi mai liniste ca-n Elvetia… pana cand niste dementi nu ne vor baga iar, si tot de partea gresita, in deranj, ca-n WWI si II…

  Mai vrea careva, vreun filoroman, sa salveze ceva? Acum?

  Sau mai corect spus, se intelege de cine trebuia sa ne salvam? Globalizarea, UE, criza, sunt ultimele noastre probleme, prima era sa nu mai fim muhaielele seco-democratiei, dar inca suntem si bobulatiunea nici nu se prinde, cica asa e unii, au tupeu si noroc cu caru’!

  In rest, sigur ca si Edgar Quinet e bun de ceva…

  Victorie! Wa-Wa-Waaaa! …’diotii!

 69. 71 ZeV mai 11, 2013 la 5:13 pm

  Draghi
  Ponta este premierul Romaniei, in primul rand, si abia apoi, unul dintre co-liderii USL si presedintele PSD.
  Si pentru ca realmente munceste, cred ca merita ceva mai mult respect …macar la nivelul respectului acordat de domniile voastre, domnului Crin Antonescu.
  Evident ca domnul Antonescu rareori greseste, exceptand perioada de interimat la Cotroceni, dar e de discutat daca asta (raritatea greselii n.r.) este un atu.
  😉
  Eu am votat USL exact pentru obiectivele enuntate de domnul Daniel Chitoiu..desigur ca mi-as fi dorit ca (BONUS) Basescu sa ne lase, dupa 29 iulie 2012. Dar daca nu s-a putut, din varii motive, avem obligatia de a sustine indeplinirea celorlalte obiective majore FEZABILE, in interes national, fara de care, basismul nu va putea fi nimicit, pe cale democratica, in 2014.

 70. 72 ZeV mai 11, 2013 la 5:19 pm

  papasha
  Este o noutate pentru dumneata, care este obiectivul principal al maghiarimii reprezentate de UDMR ?
  Trezirea, prietene !
  😉 😉
  Desigur, ei pot spune orice, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne inflamam 24 de ore din 24 si sa sarim pe ei cu furci si topoare ca pe timpul lui Horia, Closca si Crisan, desigur, presupunand ca toti acestia au fost romani.
  Uite, de exemplu daca dumneata ataci un coleg, cum as fi eu, ce anume ar trebui sa fac ? Sa intru prin monitor si sa-ti administrez un cap in gura ?
  Imi pare rau, dar fiind un om al dialogului si un adept al invataturilor crestine, voi continua sa promovez dialogul, chiar daca pare, uneori, provocator.
  Desigur ca este si interesant, altfel, m-ati ignora cu desavarsire.
  😉 😉

 71. 73 ZeV mai 11, 2013 la 5:25 pm

  Adrian B.
  Din simpatie, Adriane, mai ales ca devin tot mai convins ca in spatele nickului tau s-ar putea afla o femeie.
  Iar dupa cum am mai spus, am o mare slabiciune pentru femei.
  😉

 72. 74 anonim mai 11, 2013 la 5:30 pm

  Un presedinte fara acoperire plimba paharele de bere vesel si linistit ca intodeauna. E bine ca despicati firul in patru la comentarii.

 73. 75 ZeV mai 11, 2013 la 5:42 pm

  Marcus
  Nu te supara amice, dar, recitindu-mi comentariile, nu am remarcat inversunarea,pe care dumneata mi-o atribui, in a-l sustine pe domnul Ponta.
  Dar nici nu pot fi de acord cu dumneata ca ar trebui demis doar pentru ca a deblocat un set de relatii inter-institutionale, inclusiv cu institutiile europene si, mai rau, retras sprijinul politic pentru guvern.
  Te-ai gandit la consecinte ?
  Sunt convins ca multi alti cititori, chiar daca nu toti posteaza, pot face distinctia intre sustinerea mea rationala si calma versus inversunarea dumitale morbida, neconstructiva, atentie, IDENTICA cu cea a postacilor basisti, Mergi si citeste ce scriu sustinatorii opozitiei si vei constata, poate cu stupoare, ca nimeni nu te-ar bana daca ai scrie pe acele spatii virtuale de dincolo de baricada exact in stilul de pe aces blog. 😉
  Nu stiu daca asta nu ar trebui sa te puna pe ganduri, dar nu vreau sa gandesv eu in locul dumitale. 😉
  Ma bucur ca ti s-a facut lehamite de subiect, poate ca in sfarsit te vei dedica si constructiei, nu numai demolarii cu orice pret si cu orice risc a ,,crăcii” de sub picioarele noastre, ale tuturor sustinatorilor USL, dar si ale multor milioane de romani care asteapta sa vada ceva constructie si reforma din zona puterii..
  Intelegi prietene despre ce vorbesc ? Nu te grabi sa spui da, mai citeste odata.
  😉
  Nu-ti face griji, am jucat sah la simultan la greu, inca sunteti prea putini. Si..gresiti fundamental, toti cei care ma confruntati, respectiv, faceti una si aceeasi mutare gresita.
  😉
  De fapt, sunteti , nu mai mult de cinci:
  papasha
  marcus
  adrian b.
  radu humor
  draghi
  Astept sa va re-intariti cu bizonu’.
  Dar si mai mult astept o propunere de premier si o procedura de investire a acestuia, in ipoteza ca Victor Ponta chiar este un tip intimidabil.
  😉

 74. 76 Adrian B. mai 11, 2013 la 5:54 pm

  @ ZeV

  Sper sa te ajute sfaturile acestea … Inainte sa la citesti , sa nu uiti sa-ti dai chipiul jos si sa te desfaci la veston !

  http://www.realitatea.net/8-metode-sa-pari-ocupat-la-serviciu-fara-sa-fii_886864.html

 75. 77 Scalpel mai 11, 2013 la 6:15 pm

  Când dai nas lui Ivan
  El se urcă pe Traian
  Cu seceră şi ciocan
  (aşa păţeşti de eşti plăvan).
  “”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
  http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/194398-Titus-Corlatean-a-salutat-reactia-guvernului-de-la-Chisinau-in-cazul-materialelor-antiromanesti.html

  “Situaţia a fost tensionată la Chişinău, în ajunul zilei de 9 mai, Ziua Europei, din cauza viziunilor diferite asupra manifestaţiilor care urmau să se desfăşoare.

  După ce o bancă comercială şi Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău au anunţat că în această zi va fi organizat un concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului, la care vor participa doi interpreţi ruşi, mai multe organizaţii neguvernamentale, majoritatea unioniste, au protestat, cerând anularea manifestaţiilor. Acestea l-au criticat şi pe primarul liberal Dorin Chirtoacă pentru că a autorizat evenimentul.

  Pe de altă parte, o organizaţie rusofilă – Liga Tineretului Rus – a lipit afişe în centrul Chişinăului cu mesaje anti-româneşti, precum ‘Moarte canibalilor români!’.

  Joi, la Chişinău, a avut loc o manifestaţie dedicată împlinirii a 68 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, cu participarea reprezentanţilor conducerii ţării. Pe de altă parte, opoziţia comunistă a organizat un marş prin centrul Chişinăului, dedicate Zilei victoriei. Aceştia au afişat drapele roşii cu secera şi ciocanul şi alte simboluri sovietice, chiar dacă acestea au fost interzise.

  Tot joi a fost organizat şi un concert, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la care au participat şi doi cunoscuţi interpreţi ruşi, iar câteva zeci de persoane, membri ai Acţiunii 2012, asociaţie formată din mai multe organizaţii unioniste au protestat împotriva acestui eveniment, organizat de Ambasada Rusiei.AGERPRES”

 76. 78 Adrian B. mai 11, 2013 la 6:28 pm

  Zilele trecute am urmarit un interviu interesant cu d-ul Sebastian Burduja , consultant la Banca Mondiala , absolvent de Stanford , doua Masterate la Harvard , etc. Un om deosebit !

  La un moment dat a fost intrebat de moderator , de ce nu intra in politica ?

  Raspunsul acestui domn a fost pe masura , citez :

  ” Intr-o Romanie normala as intra ! Astazi , nu ! Pentru ca nu doresc ca viata mea sa fie rascolita , sa mi se caute tot felul de scheleti prin dulapuri . ”

  Quot Eram Demonstrandum

 77. 79 rovelim mai 11, 2013 la 6:47 pm

  Sunt anumite subiecte care se cer aprofundate sau macar discutate fara a face amestecul politic actual cu situatiile de atunci. Erau alte timpuri , alte mentalitati dar in linii mari lucrurile se desfasurau la fel. Ca sau remarcat anumiti oameni prin patriotismul lor este clar , insa sunt pete albe pe o imensitate murdar inchisa.Partea proasta e ca in zilele noastre nu mai sunt astfel de persoane , fiecare palavrageste doar in functie de interese.

 78. 80 Draghi Puterity mai 11, 2013 la 6:55 pm

  As dori sa va atrag atentia asupra unui articol care demonteaza manipularea cu valurile de tigani din Bulgaria si Romania care vor emigra in Europa din 2014.

  http://www.heise.de/tp/artikel/39/39098/1.html

  In articol se face referire la un studiu

  http://www.romania-insider.com/myth-busting-study-finds-that-roma-are-no-more-likely-to-emigrate-than-any-other-romanians/97562/

  care arata ca nu a) tiganii nu emigreaza mai mult decat restul populatiei si b) Italia si Spania sunt destinatiile preferate, nu Germania.

 79. 81 Cris mai 11, 2013 la 7:03 pm

  Mi-am amintit încă două nume de la 1800: Armand Levy și Victor Place, consul francez. E adevărat că cel dintâi milita în primul rând pentru drepturile evreilor români, dar și pentru Unirea Principatelor și afirmarea națiunii române în Europa.
  Salut, les copains!

 80. 82 Scalpel mai 11, 2013 la 7:28 pm

  MOŞTENIREA D-NEI UDREA ELENA – APRECIATA D-LUI TRAIAN BĂSESCU
  „””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””
  “Ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism, Maria Grapini, a declarat, sâmbătă, în Băile Felix, că a găsit ‘jale şi dezastru’ la reprezentanţele de turism ale României în străinătate, motiv pentru care ministerul ‘va schimba totul’.

  Maria Grapini a anunţat că România deţine preşedinţia Organizaţiei Mondiale a Turismului şi că va organiza, în 3-7 iulie, Conferinţa mondială a a turismului, unde se vor prezenta, celor 30 de ţări participante, atracţiile turistice ale ţării-gazdă, pentru care judeţele ar trebui să trimită, potrivit solicitării făcute deja, inventarul celor mai interesante atracţii turistice.”

  http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/194773-Maria-Grapini-spune-ca-a-gasit-la-reprezentantele-romanesti-de-turism-din-strainatate-jale-si-dezastru.html

 81. 83 blogideologic mai 11, 2013 la 7:49 pm

  Kelemen: +UDMR vrea doar radierea cuvântului „naţional” din Constituţie+ Atâta doar 🙂 ? http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/kelemen-udmr-vrea-doar-radierea-cuvantului-national-din-constitutie-301664.html

 82. 84 Adrian B. mai 11, 2013 la 9:52 pm

  Guvernul indian a distribuit – in cadrul unui program pilot – milioane de tablete android , catre elevii din scoli .

  Aceste tablete low-cost , au fost produse de catre o companie britanica ( Datawind ) , sponsorizata de guvernul indian . Tabletele vor fi vandute si catre studentii indieni , la un pret de 21 $/buc. Este considerata , cea mai ieftina tableta produsa in acest moment !

  Acest program al guvernului indian are rolul de a facilita accesul TUTUROR CATEGORIILOR SOCIALE la tehnologie !

  http://techpresident.com/news/wegov/22955/indian-govt-distribute-low-cost-android-tablets-millions-schoolchildren

 83. 85 Marian Nicolae mai 11, 2013 la 10:00 pm

  George Enescu, Ciocarlia

 84. 86 Dezideriu Dudas mai 12, 2013 la 12:02 am

  @ blogideologic – ref. la „ posibilitatile pe care le ofera capitalismul actionarial pentru crearea de germeni de intreprindere ( start-ups ) ”

  Nu exista o teorie coerenta ref. la definirea unor tipuri de capitalism in care cel actionarial sa fie clar delimitat. Este definit ca si concept, pornind strict de la o abordare secventiala a pietei de capital care, in unele tari este un puternic concurent al pietei bancare, in altele, micile detineri de actiuni gestionate de societati de investitii ( la noi, societati de valori mobiliare, actualele societati de servicii de investitii financiare ), care intra in conflict cu investitorii institutionali ( bancile sau societatile de investitii ) ce au detineri mai mari de actiuni, dar sub 50 % din capitalul social al societatilor detinute, sau intra in conflict cu actionarii majoritari ai societatilor, oameni de afaceri sau grupuri de afaceri specializati pe piata respectiva.
  Deci, tipurile de actionari dintr-o societate comerciala pot fi :
  Micii investitori – nu sunt specializati pe piata respectiva
  Investitorii intermediari ( sub 50 % din actiuni ) – pot fi specializati pe piata respectiva
  Actionarii majoritari ( peste 50 % de actiuni ) – sunt specializati pe piata respectiva.

  Am prezentat mai sus, in termeni generali, tipurile de actionari din cadrul societatilor comerciale care pot defini mai bine conceptul de capitalism actionarial

  In capitalism insa, segmentul de baza la nivel de dinamica si forta a capitalului, de inovatie, este determinat si de intreprinderile familiale, SRL-urile, societatile cu un singur actionar sau doar cu cativa actionari.

  Daca vorbim de start-ups-uri ( societati comecrciale infiintate cu sprijin institutional bazat pe programe de finantare/dezvoltare ), conceptul se refera in general la mici societati comerciale, limitate la nivelul capitalului social, a investitiei necesare. Elementul principal tine de experienta antreprenorului fondator in domeniul pietei pe care va activa societatea, capacitatea sa manageriala, nivelul sau de implicare in cadrul afacerii ( garantii ipotecare, etc…).

  Din pacate, exceptand experimentul Siliccon Valley, in materie de start-ups-uri, sunt putine exemple de succes care pot justifica inchipuirea unui pilon central de actiune la nivel de politice economice romanesti care sa poata insemna un reviriment major in Romania anului 2013. In Romania stiu ca au fost / exista…., 2-3 initiative in acest sens ( una a lui Cristian Burci, o atrasese si pe Nadia Comaneci – bineanteles, pentru imagine…)

  Infiintarea intreprinderilor nu tine insa doar de fenomenul exogen al resurselor institutionale care vin alaturi de un nou intreprinzator. Se pot folosii banii familiei, proprii bani, formule mult mai legitime, atat timp cat din „banii publici” ( prin ministere sau agentii ) s-au facut destule experimente nefericite. Pot fi imaginati insa generatori de start-ups-uri mai profesionalizati ( cei care vin alaturi de antreprenorul fondator ), stimulati fiscal ( nu cred ca exista o forma de stimulate fiscala – odata, presedintele SIF Muntenia, Petre Szel, mi-a si explicat acea lipsa din legislatie, ceea ce facea ca SIF-urile sa nu riste….), care sa creeze strategii speciale pentru incurajarea de start-ups-uri, enumerati mai jos :
  – banci comenrciala
  – SIF-uri ( fostele FPP-uri )
  – alte societati de investitii
  – chiar oameni sau grupuri de afaceri

  Am retinut opinia dvs. ref. la “sprijinul” in materie acordat de diferite “state donatoare”…Ar trebui ca specialistii lor sa-si resolve intai crizele le ei acasa….Aceiasi specialisti ne-au acordat consultanta si noua si am organizat bursa de valori si piata OTC prin care am “deschis” peste 6.000 de societati comerciale romanesti ( din societati cu 1 singur actionar, statul roman, s-au transformat in societati cu mii de actionari – dupa trecerea prin etapa FPP – 30 % actiuni si FPS – 70 % actiuni) . Nu stiu daca mai exista 1.000 dintre ele, restul deja sunt la fier vechi ( ce “dreptate” a avut Petre Roman, doar ca dupa cei 20 de “ani brucanici” )…”Ei” insa, nu si-au adus nici o firma pe pietele noastre ( nu a fost cotata la BVB sau pe piata OTC, celebra Rasdaq, cunoscuta mai degraba Irinei Loghin, care dorea s-o aresteze )…ACUMA, CA TOT AM COBORAT DIN COPACI, POATE VOM FI LASATI SA SI MERGEM IN PICIOARE…( sper sa nu ma acuze Papasha de “plagiat”…si nici Ghita’Bizonu de majusculita….). Interesat insa este ca ‘Rasdaq”, desi a scapat nearestata de parlamentara PRM, era cat pe ce sa fie cumparata de… SOV ! Atunci a inceput seria de “greseli” d-nul Adrian Nastase, deoarece, fiind prim-ministru, a avut “obraznicia” de s-a opus…

  Ref. la “posibilitati” ce tin de “crearea de germeni de” revitalizare a economiei romanesti, voi mai scrie un comentariu, plecat de la preluarea dvs. ref. la economistul Radu Golban si opinia lui despre “colonialismul monetar al BNR “. O voi face pentru a-mi justifica in viitor o abordare mai ampla, structurata, ref. la economie, si a incerca sa explic in ce masura, totusi, fenomenul start-ups-urilor poate genera renasterea economiei romanesti. De fapt, nu va fi vorba de start-ups-uri clasice, ci de un fel de RE-START-UPS-uri care, dupa ce vor reconfigura economia, vor crea posibilitatea aparitiei semnificative de start-ups-uri clasice, “pretextul” tehnicizarii comunicarii noastre de acum….

  “ ERATA CIVILIZATIONALA“ : scriati de probleme de intelegere si asimilare a informatiilor legate de “BIG DATA”…Cred ca e vorba si de “BIG CONCEPTS” dar si de “BIG” BUN-SIMT….

 85. 87 blogideologic mai 12, 2013 la 6:17 am

  S-a ameliorat viaţa romaşcanilor după alegerea Elenei Udrea ca deputat de Roman? Categoric, nu ! Ziarista Cosette ZANOCEA relatează : + Protest pentru banii de navetă/ Câteva zeci de elevi navetişti, din aproape toate liceele din oraş, au protestat vineri, 10 mai, în centrul oraşului Roman, pentru că, de câteva luni bune, nu şi-au mai primit banii pentru decontarea abonamentelor de autobuz. Deși protestul a fost pregătit timp de câteva zile pe rețelele de socializare, ceea ce se dorea a fi un miting de protest a reunit puțini liceeni. Numărul mic de participanți a fost pus pe seama faptului că Primăria Roman a respins cererea de organizare a mitingului adresată de organizatori. “Nu e normal ca, într-o țară democrată, un parlamentar să primească 1.200 de euro pe lună pentru o cameră de hotel, iar pentru un copil care vrea să învețe să nu poată fi găsiți 150 de lei pe lună ca să vină la școală”, a spus Daniel Cîniparu, tatăl unuia dintre elevii navetiști. Tinerii prezenți s-au plimbat prin centrul orașului purtând în piept afișe pe care erau înscrise mesaje : “N-aveți bani să învățăm noi, dar aveți de mașini noi!”, “Legea voi ați încălcat, ce-aveți cu cei de la sat?”+

 86. 88 santinela mai 12, 2013 la 7:38 am

  MARCUS-aferim tata ca bine i-ai mai spus !

 87. 89 Popa Luminita mai 12, 2013 la 7:57 am

  CE SE INTIMPLA DOMNULE ADRIAN NASTASE CU OAMENII DIN SI
  RIA? CUM ISI BAT JOC ALTII DE EI….

 88. 90 Radu Humor mai 12, 2013 la 8:15 am

  Fragmente dintr-un interesant interviu, pe care cu siguranţă doar nişte zevzeci l-ar putea considera imaginar :

  Daţi-mi un indiciu din care să se poate vedea că tot sistemul administrativ este direcţionat împotriva populaţiei, nu în sprijinul ei.

  Oare nu e caracteristic pentru tratamentul de care se bucură populaţiile noastre din partea administraţiei şi a fiscului când constatăm că, în acelaşi timp în care zeci de mii de străini imigrează în fiece an, românii, din contră, părăsesc ţara lor, ca şoarecii o corabie care arde, şi că emigrează? La noi mizeria e produsă, în mod artificial, prin introducerea unei organizaţii şi a unor legi străine, nepotrivite cu stadiul de dezvoltare economică a ţării, organizare care costă prea scump şi nu produce nimic.

  Cum aţi caracteriza actuala clasă politică?

  Uzurpatori, demagogi, capete deşarte, leneşi care trăiesc din sudoarea poporului, fără a o compensa prin nimic, ciocoi boieroşi şi fudui, mult mai înfumuraţi decât coborâtorii din neamurile cele mai vechi ale ţării. De acolo pizma cumplită pe care o nutresc aceste nulităţi pentru orice scânteie de merit adevărat şi goana înverşunată asupra elementelor intelectuale sănătoase ale ţării, pentru ca, în momentul în care s-ar desmetici din beţia lor de cuvinte, s-ar mântui cu domnia demagogilor.

 89. 91 teostanc mai 12, 2013 la 8:37 am

  blogideologic
  mai 11, 2013 la 6:36 am

  Postarea dvs de mai sus m-a inegurat. Stiam si eu tristetile de care vorbiti, dar luat de muncile de zi cu zi le-am pus intr-un depozit mai ascuns.

  Din pacate, la noi in tara, odata cu apa murdara din copaie am aruncat si copilul.si nu am avut niciun filo-roman care sa ne dea peste maini.

  S-a distrus o tara din dorinta de a-i pedepsi pe cei care credeau ca tarile mici pot fi si ele independente.

 90. 92 Vasile, mai 12, 2013 la 9:24 am

  Zev,

  Imi pare rau ,dumneata precum si alte mii de romani care urmaresc televizorul si in general ŢRrealitateaŢ lui Ghita si Moraru nu veţi fi
  niciodata …Mucius Scaevola!

  Dl. Nastase ,

  intreaba mai mult retoric „Mai exista in Europa filo-romani”, pai cind majoritarii sunt zevi care probabil isi declina chiar propria cetatenie …cum
  ne+ar privii altii?
  Ce valoare poate avea un roman daca dezavueaza actul eroic al propriului concetatean, actul eroic care îi asigura pe „zevi” ca pot sta mai departe linistiti in fata televizorului asa cum au facut si la reviolutie si dupa!
  Lasi, perversi , hoti, duplicitari, cu doar citeva flori de care isi bate joc cite un Zev la fiecare colt de strada!

 91. 93 Marian Nicolae mai 12, 2013 la 10:52 am

  Un imam, bun prieten de-al meu, imi spuse ca fluierat-am din nou in sinagoga se pare destul de tare…..

  Eu am sperat ca poate ma aude cineva si poate pune ceva in miscare…..

  Poate de data asta, pentru ca ceea ce a dorit Eminescu al nostru sa fie fapte si nu vorbe……

 92. 94 blogideologic mai 12, 2013 la 11:29 am

  @ Dezideriu Dudaş
  Tocmai ce era mai important, şi chiar în ultra-urgenţa României de acum, aşteptam eu să-mi spuneţi despre “capitalismul acţionarial”. De exemplu, cum pot fi plătiţi salariaţii unui start-up aflat chiar la început în acţiuni de tip private-equity, cum poate recurge un start-up la croudfunding tot în contrapartidă cu acţiuni de tip private-equity, ori cum poate fi atras un investitor providenţial prin aceleaşi acţiuni de tip private-equity.

 93. 95 rovelim mai 12, 2013 la 11:43 am

  Filo-romani. Oare asta este framantarea nationala? Nu ar fi mai productiv sa vorbim despre romani si atat? Orice concept nu-ti da nici mancare nici sanatate, haideti sa intram in realitate ca e mai bine. Oare de ce atunci cand tara asta are gramezi de probleme ne gasim sa discutam lucruri care sunt doar pentru istorici sau poate pentru statistici. Domnule Nastase , incercati subiecte mai apropiate de oameni, dezbaterile mai mult sau mai putin academice sunt neproductive. Pot face ei la academie Ar fi interesant sa ne spuneti ca un prin ministru de succes ce ati fost cum vedeti rezolvarea atator probleme ale oamenilor simpli, academicienii sau alte segmente ale societatii pline de bunastare se descurca ei. Problema academicienilor este sa vina cu solutii pentru tara. Sunt acolo o gramada de minti bine garnisite intelectual despre care nu se aude nimic in afara de titluri sau diferite manifestari simandicoase. Cati dintre ei chiar au minti de academicieni? Sa-mi fie cu iertare cred ca foarte putini, de aici si starea natiunii.

 94. 96 rovelim mai 12, 2013 la 12:12 pm

  Domnule Nastase, va propun eu un subiect in conditiile in care aveti placerea sa-l aprofundati. Ce este capitalismul? Cum ia acesta nastere ? Care sunt pilonii pe care se sprijina ? Se poate forma un sistem capitalist fara a frauda sistemul anterior? Si cea mai importanta intrebare ar fi in ce procent capitalismul de la noi este unul real si in ce procent acest capitalism s-a format doar prin furaciune mai mult sau mai putin legal din proprietatea statului? Si pentru a fi in nota reala a subiectului sper sa nu va supere dar ar fi bune de stiut in viziunea unui fost prim ministru–foarte apreciat–daca nu sunteti deacord ca starea actuala a tarii are la baza guvernarile haotice lipsite de interesul national , doar pentru a facilita aparitia iar si iar de noi imbogatiti ce mai nou li se spune oameni de afaceri? Opinia mea personala? Ei bine, in Romania nu prea este capitalism doar hotie pe fata , incepand de la constitutie pana la orice lege, toate sunt in coada de peste tocmai pentru a fi imposibil sa tragi la raspundere pe cei care prin relatiile lor acapareaza tot si bineanteles de unde sa mai fie bani ? Este interesant sa dezbati subiectul asta cu un fost prim ministru care are si el vina lui in toata povestea asta.

 95. 97 Dezideriu Dudas mai 12, 2013 la 3:03 pm

  @ blogideologic

  „ ultraurgenta Romaniei de acum „ poate fi considerata propunerea lui Radu Golban cu interzicerea creditelor in valuta si transformarea celor existente in lei ( de fapt, una dintre masurile urgente ….).

  A plati salariatii unei societati comerciale, in actiuni, chiar de la inceput, sau a atrage investitori prin oferirea de actiuni, nu e ceva nou sau ceva foarte greu de realizat. Atat timp cat piata de capital romaneasca a fost condusa de „analfabeti” ( nu uitati ca si Dinel Staicu a fost presedinte de SIF ), nu va asteptati sa se intample minuni pentru economia romaneasca de pe acolo. Nu ma refer la persoanele la vedere de pe piata. Ma refer la „lideri providentiali” ai pietei de capital care „au cumparat” pana si persoane din Academia Romana….Prin care ei apoi au controlat persoanele educate si cu carte de piata…

  Start-ups-urile nu pot avea o influenta prea mare asupra mediului economic. Se refera doar la societati mici, bazate pe inalta tehnologie, ceea ce in Romania nu se poate integra organic niciunui sistem. La noi chiar institutele de cercetari someaza, sau se ocupa de domenii periferice interesului public … Societatile publice ( infiintate sau dezvoltate prin emitere de actiuni ) insa, pot avea avea influenta majora asupra mediului economic. Probabil va referiti la discutia noastra telefonica de acum cateva luni ref. la infiintarea unei societati publice….Voi reveni si pe aceasta directie.

 96. 98 blogideologic mai 12, 2013 la 3:54 pm

  Vreau să subliniez o legătură, poate neaşteptată pentru unii de-ai noştri, între Sămănătorism şi Ideologia CPŞF susţinută de către filosoful Adrian Rogoz, prin accentul special pus pe rolul Imaginaţiei în Educaţie. Cum observa şi filosoful francez Georges Dumesnil într-un eseu acum neglijat despre “Pedagogia revoluţionară” a Constituantei franceze din anul 1791, abatele Bonnot de Condillac, celebrul autor al tolbei de cărţi scrise în mod special pentru educaţia Micului Prinţ (în fapt micul duce de Parma, un “nepot” mai îndepărtat al regelui Franţei “le Bien Aimé” adică Louis XV), cărţi după care s-au inspirat cam toţi “Pedagogii” Revoluţiei Franceze, de exemplul prinţul Talleyrand, urmat peste câţiva ani de către ofiţerul Ideolog primar Antoine Destutt de Tracy, formator al unui limbaj nou împreună cu o Ideologie fundamentală care participă ca un acquis în modernitatea noastră câştigată la începutul secolului XIX, deci abatele Condillac nu accentuase Imaginaţia în Educaţie. Dar Imaginaţia are o funcţie specială într-un Sămănătorism unde alături de scriitori sunt şi pictori, de exemplu Nicolae Grigorescu. Trebuie să recunoaştem acum, după atâta timp trecut!, că Ideologia CPŞF susţinută de filosoful Adrian Rogoz a fost ultima baricadă împotriva solipsismului ceauşist care nu avea absolut nimic în comun cu ideologia naţionalismului românesc !

 97. 99 anonim mai 12, 2013 la 3:56 pm

  Statutul de filo-roman nu se cintareste sau se numara ca la alegeri.

 98. 100 blogideologic mai 12, 2013 la 5:27 pm

  @ Dezideriu Dudaş spune : „La noi chiar institutele de cercetări şomează, sau se ocupă de domenii periferice interesului public …”
  Cam aşa se întâmplă în toată lumea civilizată în domeniul R&D. Exceptându-i pe cei care lucrează pe bugete militarizate, ori care lucrează “în civilie” (dar domeniul militar nu se exclude totuşi) pe sinergia transhumanistă IT- BIG DATA&PSIHOLOGIA COGNITIVĂ (vezi de exemplu Economia atenţiei).

 99. 102 blogideologic mai 13, 2013 la 12:59 am

  Profesoara newyorkeză Alice E. Kober ar fi descifrat scrierea cretană înaintea britanicului Michael Ventris http://www.nytimes.com/2013/05/12/sunday-review/alice-e-kober-43-lost-to-history-no-more.html?src=me&ref=general Dar aşa cum arăta în anul 2004 doamna Aurora Peţan, cercetător principal la institutul de lingvistică „Iorgu Iordan-Al. Rosetti”, un grup de cercetători particulari români ar fi inventat în secolul XIX algoritmul lui Michael Ventris, la tentativa descifrării tăbliţelor dacice din aur descoperite în anul 1875 la un sit de cult zamolxian din Sinaia.

 100. 103 rovelim mai 15, 2013 la 8:48 am

  Stimate blogideologic, poate fi interesant ce spui dar te rog sa accepti ca e doar consum de energie. Cred totusi ca tara abunda de teorii si teoreticieni dar niciunul inca nu intelege sa puna punctul pe i chiar si in dezbateri teoretice . Incearca sa treci de la anumite referiri anterioare ale unora sau altora la idei , solutii etc. asta deoarece se vede ca te pricepi. Oare in tara toti se pricep numai in teorie?

 101. 104 Maia Blaj mai 15, 2013 la 10:13 am

  Citind tilul articolului si mie ca si lui Claudiu mi-a venit in gand intrebarea daca mai exista filoromani in Romania, ca observ cu durere ca batalia se da sa dovedim care este mai filoamerican, filogerman, francofon si mai ales mai filoUE! Daca spui ceva impotriva acestor „filo” devii automat filorus, o eticheta care, nu se stie de ce devine automat un stigmat (uitand ca ne-am castigat independenta la 1877 alaturi de rusi, ca Kiselef a modernizat Bucurestiul etc…) . Cu aceasta zicere probabil ca deja voi scandaliza 99% din „filo”. Astept replicile dure si etichetele.

  Zev, si eu am jucat sah, am construit aeromodele si navomodele, plus alte cateva hobyuri care necesita concentrare, calcule de finete si chiar studierea adevrsarilor. Ceea ce faci cu onor „colegii” de forum dovedeste egocentrism si uneori chiar incercare de manipulare.
  Ne explici ca ai votat pentru principiile expuse de domnul Chitoiu, care nu ne spune si „jos Basescu”. Aceasta afirmatie dovedeste ca nu ai inteles nimic din ce inseamna aceast slogan – Basescu nu intereseaza ca persoana in sine, ci este un simbol al unui sistem care trebuie daramat ca si constructie, dar si mentalitate. Pana nu cade Basescu, acel sistem abia daca este „zgariat” in zidurile de aparare pe care si le-a construit!
  Pe mine poersonal nu ma deranjeaza documentul de coabitare semnat de Ponta cu Basescu, ci modul in care serviciile au creat un transferat un zid din sistemul basist in jurul lui .Ponta. Pe mine ma sperie de exemplu afirmatia lui Maior ca nu exista incompatibilitate intre functia de parlamentar si cea de ofiter sub acoperire, ma sperie influenta socrului asupra lui Ponta si asupra parlamentarilor PSD, ma sperie ca institutiile unei puteri (justitia) nici nu se mai deranjeaza sa-si ascunda subordonarea politica – priviti la actiunile CSM, ICCJ sau CCR. Ceea ce vreau sa-ti explic este ca asa cum un cuvant ca acela de „patriotism” are foarte mult ca si continut si „jos bsasescu” este mai mult decat un slogan (in mare contine si motivele pentru care ai votat).
  In ceea ce priveste modul cum tratezi pe cei care au protestat extrem impotriva sistemului dovedeste si o raceala spirituala, dar o incercare de manipulre (a cata pe acest forum?).
  De ce? Simplu, le negi rolul in a crea o anume emotie si dorinta oamenilor de a schimba si lupta impotriva celor care au dus la acest model de protest extrem.
  Faptul ca doamna Anghel este supusa in permanenta defaimarii, prin manipulari ordinare de tip securistic, se datoreaza faptului ca aceasta doamna nu este politician si spune ce gandeste. Domnul Ghita si gashka de basisti (sistemul) stiu ce forta si impact au criticile spuse de oameni care au reprezentat simboluri in lupta cu sistemul basist si procedeaza ca in „manualul securistului responsabil cu manipularea si dezinformarea”, adica vor sa anuleze simbolul pentru a micsora forta acestuia. Simplu si ca la carte.
  Stii cine este tanti „emilica”?

 102. 105 blogideologic mai 16, 2013 la 12:42 am

  @ Rovelim Mulţumesc pentru interes şi bunăvoinţă. Practic? Abia îmi târâi ultimele zile. Mulţumesc Domnului că mă îngăduie.


 1. 1 Mai există în Europa filo-români? | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe mai 10, 2013 la 2:01 pm
 2. 2 Dualismul om-maşină | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe mai 10, 2013 la 3:20 pm
 3. 3 Cum relansăm industriile în România ? | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe mai 17, 2013 la 12:26 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: