De Florii – despre „caracter”

De Florii avem un excelent prilej de meditație asupra „condiției umane”, si, in special, asupra caracterului schimbător pe care-l întâlnim in comportamentul unor semeni.

Încheiam aseară, la emisiunea Alessandrei Stoicescu, cu un sfat născut din simplitatea existentei noastre de zi cu zi, spunând ca : viața merge mai departe! Era o observatie banala dar si un sfat sau un îndemn, in același timp, adresat atât telespectatorilor care ne priveau la acea ora târzie, cat, mai ales, era un indemn prin care îmi puneam si mie rânduiala in gânduri.

Ultima perioada n-a fost deloc ușoara pentru mine. Încerc sa trec peste toate amintirile recente si sa le consider încercări ale vieții. De fiecare data însă când vad urmele lăsate in existenta mea, ele îmi revin tulburător in memorie.

Mă întreb adesea, si am mai făcut-o de câteva ori si pe acest blog, cine a avut de câștigat din tot ce mi s-a întâmplat mie sau familiei mele in ultimii ani? Cu ce este mai buna viața noastră de zi cu zi? As putea spune ca eu am câștigat poate mai multa înțelepciune precum si o noua privire asupra vieții. Chiar si numai aceasta explicație de-ar fi, cred ca acum se cuvine sa las totul in urma. Nu port resentimente. Port doar câteva cicatrice!

Gestul pe care l-am făcut anul trecut, in 20 iunie, acum îl privesc altfel. Ar fi multe lucruri de spus. Sunt si multe, altele, care nu pot fi spuse.  Îi mulțumesc insa lui Dumnezeu pentru aceasta noua șansă de viața!

Azi e Duminica Floriilor. Anul acesta e intr-adevăr o adevărata Duminica a Florilor si a vegetației renăscute. Prin faptul ca Pastele este celebrat mai târziu, avem posibilitatea sa înțelegem mai bine mesajul religios al renașterii la viața a naturii si Mesajul Învierii Mântuitorului.

In ultima perioada mi-am îndreptat atenția si către lecturile teologice. E multa înțelepciune pe care o poți înțelege mai ușor meditând la o lectura teologica decât încercând sa o descoperi singur, căutând întâmplător.

Intrarea in Ierusalim a lui Iisus, sau Duminica Floriilor, mă indemnă, aproape involuntar, sa mă gândesc la o anumita trăsătura a personalității umane. Cea a instabilității caracterului nostru! Nu poți sa  nu te întrebi, mirându-te, cum  a fost posibil ca mulțimile din Ierusalim, care l-au întâmpinat pe Iisus cu bucurie, cu flori si ramuri de finic si i-au strigat „osanale”, sa strige, peste numai doar o săptămâna: „Răstignește-L!”

Ceva este neclar si tulbure in caracterul oamenilor! Statornicia sentimentelor, recunoștința, fidelitatea umana, respectul, sunt si astăzi, se pare,  la fel ca acum doua mii de ani, tot atât de rare.

Cel care cauta aceste nestemate umane de caracter in curtea politicii românești de azi, le observa, cu mare greutate, sub straturi de praf si indiferenta! Desi politica noastră are nevoie azi, mai mult ca oricând, de caractere si de valori!

Sărăcia cauzata de criza economica a afectat parca si mai mult caracterul nostru național, patriotic sau chiar cultural. Cred ca am încercat, prin mimetism, mult prea multe experimente pe pielea noastră in ultimii 23 de ani. E cazul sa mai folosim si propriile resurse, romanești, de gândire si de acțiune.

De Florii, sa păstram frumos in suflet aceasta imagine a bucuriei recunoștinței fata de Iisus ca Dumnezeu, aducător de speranța si de încredere! Poate ca azi e mai puțin important daca mai cântam sau nu „osanale”, ca acum doua mii de ani, ci este important, mai ales, sa fi învățat sa nu ne vindem sufletul si bucuriile vieții pe treizeci de arginti, ca Iuda.

La mulți ani, acelora care îşi sărbătoresc, de Florii, onomastica! Multa sănătate si liniște sufleteasca!

135518_intrarea-in_ierusalim

94 Răspunsuri to “De Florii – despre „caracter””


 1. 1 Fragmentarium Politic aprilie 28, 2013 la 11:51 am

  La multi ani tuturor romanilor care poarta un nume de floare! Orice floare este frumoasa, imi place sa cred ca aceasta frumusete se transmite si purtatorului unui astfel de nume. Personal, cel mai mult iubesc trandafirii, dar si viorelele si crinii imi sensibilizeaza emotia estetica (nu are legatura cu politica). Toti suntem emotii, dar nu de acelasi tip, depinde si de cine sau ce ni le starneste. Astazi imi dau seama cat de stupid am folosit cuvantul “osanale”, in trecut, dar si de ce dintr-un cuvant frumos, de pretuire a fost incarcat cu o semantica negativa. Vom mai putea, oare, reabilita acest cuvant, cu sensul lui originar?

 2. 2 Mirela aprilie 28, 2013 la 12:11 pm

  Foarte frumoasa si deosebita postare, in aceasta duminica speciala. La multi ani tuturor sarbatoritilor de azi, sa fie sanatosi si noi la fel, alaturi de ei ! Si sa ne dea Dumnezeu sanatate, liniste, echilibru si protectie fata de incercarile prin care trebuie sa trecem in aceasta existenta.

 3. 3 Fragmentarium Politic aprilie 28, 2013 la 12:32 pm

  Cei care cred ca USL ar reprezenta o struto-camila si-i imagineaza scenarii de spargere sa ia aminte la noul executiv italian, care reediteaza formula politica romaneasca, dupa principiul ca stanga si dreapta trebuie sa-si dea mana si sa traga in aceeasi directie, pentru a scoate tara din criza. După două luni de impas, un nou guvern s-a născut în Italia: o coaliţie stângă-dreaptă total inedită în Peninsulă, întruchipat de primul ministru democrat Enrico Letta şi numărul doi al său, şeful partidului lui Silvio Berlusconi, Angelino Alfano.
  http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/192438-Guvern-de-uniune-inedit-intre-stanga-si-dreapta-lui-Berlusconi-in-Italia.html

 4. 4 Bogdan Duca aprilie 28, 2013 la 12:55 pm

  Orice om este chemat la convertire. Ba chiar am putea spune că viaţa omului creştin este toată o reconvertire constantă (pentru că nu suntem atât de credincioşi pe cât mai vrea să fim).
  Geniul Creştinismului presupune iertarea celui convertit. Saul din Tars, cel care urmărea creştini ca să îi ucidă, a fost şi este celebrat după convertire ca Sfântul Apostol Pavel, al Neamurilor.
  Toată istoria credinţei este plină de convertiri extraordinare: politicieni curvari deveniţi sfinţi, curve devenite cuvioase, hoţi deveniţi modele de virtute, criminali deveniţi promotori ai vieţii. Şi aceasta este marea frumuseţe a Creştinismului: scoate un diamant din orice bolovan, dacă este lăsat să lucreze în om.

  Tot ce trebuie este să fii sincer în voinţa de schimbare.

 5. 5 Diana Neag aprilie 28, 2013 la 1:26 pm

  d-le prim ministru viata e surprinzatoare ,nimic nu e intimplator.(teo)

 6. 6 Carmen Daniela Diaconu aprilie 28, 2013 la 1:43 pm

  Imi marturisesc egoismul in aceasta mare zi de sarbatoare si va spun ca mie mi-a folosit si as vrea sa-mi foloseasca mai mult decat pana acum in anii care vin. Acea bucla a timpului a scimbat traiectoria privirii si astfel am intrat si eu in campul vizual. ¨Dumnezeu este in toate¨! Eu, cetatean, am nevoie de dumneavoastra! Cei din varful treptelor nu-i mai pot vedea pe cei de la baza fiindca este prea mare imbulzeala la treptele superioare, prinzand astfel in captivitate liderul. In acest moment avem mult mai mare nevoie de solidaritate, de calm, de ordine in gandire, de regasire si de reconstructie. De treburile tarii se poate ocupa foarte bine D-l Ponta, de popor nu are cine se ocupa!

 7. 7 Nora aprilie 28, 2013 la 1:43 pm

  V-am urmarit toate emisiunile in care ati aparut.

 8. 8 Draghi Puterity aprilie 28, 2013 la 1:52 pm

  Intr-adevar, deosebita postare, inspirata din Lumina…

  Nu poți sa nu te întrebi, mirându-te, cum a fost posibil ca mulțimile din Ierusalim, care l-au întâmpinat pe Iisus cu bucurie, cu flori si ramuri de finic si i-au strigat „osanale”, sa strige, peste numai doar o săptămâna: „Răstignește-L!”

  Permiteti-mi sa incerc un raspuns: Cred ca lucrurile trebuie privite intr-un context putin mai larg.

  Totul a pornit, cred, de la farisei care simtindu-si puterea (derivata din monopolul lucrativ al manipularii sufletelor oamenilor) amenintata, l-au parat pe Isus la stapanire ca ar fi un fel de terorist care vrea sa rastoarne „ordinea de drept”, adica statutul de evreilor de colonie a Romei. Mai mult ca sigur „linsajul mediatic” a continuat si in templele unde fariseii L-au prezentat pe Isus ca un eretic. Cu alte cuvinte, L-au lucrat si la baza si la varf cum ar veni.

  In momentul judecatii, Pilat, care in ciuda unor zbateri morale tinea mai mult la postul sau de guvernator, a fost pus in fatza unor multimi (cu siguranta aleasa) spalata la creier de farisei.

  Nu stiu daca e vorba de o instabilitate a a caracterului uman. Eu zic ca dimpotriva e una dintre cele mai stabile lucruri din caracterul uman: prezumtia de bunacredintza, adica a crede automat ca cel care iti spune ceva spune adevarul si o face cu bunacredintza si pentru ca iti vrea binele. Cele mai sublime dar si cele mai groaznice lucruri pe care masele de oameni le fac semeilor lor, au aceasta cauza simpla: disponibilitate oaemenilor de a crede ce li se spune.

  De aceea e atat de importanta comunicarea. Daca comunicarea e facuta de caractere malefice, ajungem la ura, dezbinare, razboaie, tortura, si „cruciade”. Daca ea e facuta de caractere luminate avem pace, unitate, armonie, dezvoltare si constructie.

  Si tocmai de aceea sunt inacceptabile compromisurile cu astfel de caractere malefice. Sa invatam de la Isus si le spune hotarat: „Vade retro satana!”

 9. 9 corina s. aprilie 28, 2013 la 1:53 pm

  Am incredere in dvs, Pentru a merge mai departe sunt convinsa ca Cineva acolo sus va iubeste.si va calauzeste.
  Va doresc multa sanatate d-nule Adrian Nastase.
  Cu considertie CS

 10. 10 Iceflame aprilie 28, 2013 la 2:13 pm

  Domnule Nastase, si eu i-am multumit lui Dumezeu ca v-a oferit aceasta noua sansa de viata.
  Fara dumneavoastra, Romania ar fi cu mult mai saraca…
  Din pacate, astazi dimineata, Dumnezeu a decis altfel in privinta Maestrului Dan Stuparu si l-a chemat pe acesta printre stele.
  Toti membrii familiei karateului traditional din Romania sunt in soc si in doliu.
  Romania nu va reusi sa nasca prea curand pe cineva de valoarea si capacitatea Maestrului Stuparu.
  Si cand afirm asta, nu ma refer atat la partea competitionala si la locul ocupat de Romania in ierarhia mondiala ci, mai ales, la ceea ce inseamna formarea de oameni, de caractere in cadrul acestei miscari, doar in mica parte sportiva…
  Acest om, Sensei Stuparu, si-a dedicat intreaga viata formarii celor care au avut sansa de ai fi elevi.
  El ne-a dat tuturor, celor care am avut norocul de ai fi in preajma, forta.
  Mai mult decat atat, ne-a invatat cum sa dobandim aceasta forta prin munca, prin consecventa si prin respectarea anumitor principii.
  Stiti, domnule Nastase, as putea sa va scriu zile intregi despre invataturile primite de la Maestrul Dan Stuparu si despre cum aceste invataturi si-au atins scopul in cazul foarte multora dintre cei care si-au dat silinta sa le respecte.
  Ma voi opri insa aici.
  Daca ma intreaba cineva de ce va scriu dumneavoastra aceste lucruri pe blog, nu stiu cum as putea raspunde…
  Poate pentru ca, fara sa vreau, va asociez imaginea cu cea a lui Sensei, sau, pentru ca, pur si simplu, ma doare…

 11. 11 anca perigueux aprilie 28, 2013 la 2:32 pm

  Sarbatori Pascale Fericite, Domnule Nastase!!! Va doresc multa forta de a reintra in politica!!! Eu am facut politica si „m-am lecuit”. Am parasit Romania in 2010 si nu regret nimic in afara de tot ce este pur si nobil romanesc: grai si port romanesc, traditii si bucate romanesti precum si pamantul romanesc. In fiecare an ma intorc de Sfanta Parascheva sa-mi incarc bateriile si mi-e de-ajuns.

 12. 12 Mihai25 aprilie 28, 2013 la 3:03 pm

  @AN: La prima intrebare raspunsul e „Cei” care v au ales, la 2 cu un soft upgradat si la 3 Nu cred …

 13. 13 VIORICA PACURARI aprilie 28, 2013 la 3:52 pm

  Multumesc ptr,urari.Este o bucurie,o mare sansa,UN DAR,sa va pot citi gindurile .VA MULTUMESC!

 14. 14 Sibilla aprilie 28, 2013 la 4:10 pm

  el popularul ioropean frunzesky a declarat că duce PNPL in PPE, nu sibilla :))))))
  și ce-i mai place să se citeze popularului european – apropo, candva de stanga, nainte de faza intrarii in PPE :))))))) – cică : ” Am făcut o lege europeană profund descentralizatoare, bazată pe principiul subsidiarităţii şi am preferat s-o facem noi decât cineva de la Bucureşti“, a declarat vicepreşedintele PNL, Sorin Frunzăverde. ” :))))) TOUCHE !!!
  ăia de la capitală e vax albina pt ” liberalul ” frunzăverde, aia-i !!!!
  http://www.caon.ro/marcel-vela-reales-in-fruntea-liberalilor-caraseni/1281649

 15. 15 Cornelia M. Balas aprilie 28, 2013 la 4:17 pm

  Domnule prim ministru,

  de ieri seara, ma tot gandesc la dumneavoastra si va vorbesc in gand.
  Sincer si putin cinic, cu tot respectul, cred ca „experienta Jilava” v-a facut sa cresteti enorm din punc de vedere spiritual. Cui a folosit? Dumneavoastra in primul rand si apoi celor din jur care descopera acum cu uimire ca sistemul propriu de valori trebuie schimbat din cand in cand iar prioritatile regandite. Din pacate multi sunt deja intr-o hora din care nu pot iesi fiindca le este teama ca vor pierde exact acele lucrui care ii duc de fapt la pieire.
  Sunt mandra de dumneavoastra fiindca, a-ti fi putut alege alt drum, acela al razbunarii si incrancenarii. In schimb sunteti detasat si corect. Stim cu totii ca va veni si momentul platii pentru cei ce se fac vinovati de tot ceea ce ati patimit, dumneavoastra si multi altii (asa cam tot poporul), in ultimii ani. Eu ii vad ca pe niste „sarmani”, doar unelte, fara constiinta, cu ajutorul carora v-a fost data aceasta lectie de umilinta. Cu totii ne luam lectiile, pe diverse domenii particulare, mai ales acolo unde ne doare mai tare. Dar nu toti reusim sa promovam examenul.
  Si da, avem nevoie de tot ceea ce ne spuneti acum . Este experienta din care putem invata. Nu vreau sa fiti „the last unicorn”!
  Acesta este momentul dumneavoastra! Nu va dura prea mult fiindca asa e viata. Va rog sa-l exploatati la maxim. Si va mai rog ceva: sa nu vi se „urce la cap” ! Sunteti acum un om extraordinar, dupa parerea mea, ati atins un inalt nivel uman. Dar sunteti om! Acum, omul Adrian Nastase. Foarte frumos!

  Sarbatori Fericite!

  cu multa consideratie,
  Cornelia Balas

 16. 16 Sibilla aprilie 28, 2013 la 4:20 pm

  Şi tot pe surse am aflat că un alt vechi camarad de partid, care nu s-a sfiit să fie când cu unii, când cu alţii, a fost cooptat ieri în Biroul judeţean. Omul – căruia, de ruşine pentru posibila lui ruşine, nu am să-i dau numele – a trecut cam pe la toate partidele politice de după 1990. Din câte îmi amintesc, a început cu PD, cu acel PD care era în floare nu doar în Caraş-Severin, ci şi în ţară. A rezistat între „portocalii“ până în 2003, când l-a urmat pe Ilie Mustăcilă în PSD, în urma scandalului avut de acesta, care era preşedintele Consiliului judeţean, cu Sorin Frunzăverde. După 2004, odată cu trecerea în opoziţie a lui Iliescu şi Năstase, şi-a scos busola din buzunarul de la piept şi s-a reorientat politic către o formaţiune dătătoare de speranţe pentru politica românească: PNG. O perioadă şi-a înfrânat apucăturile de traseist politic, până când a realizat că nu prea exista culoar de accedere spre funcţii politice, aşa că a făcut ce a făcut şi s-a înscris în PNL, având şi funcţie la nu ştiu ce nivel. Apoi a dispărut din nou, pentru ca în toamnă să se zvonească că trata cu PPDD la o candidatură pentru parlament. Nu ştiu ce s-a întâmplat – şi ar fi păcat să-mi dau cu presupusul -, dar cert este, însă, că de câteva săptămâni a revenit în PNL – pe filiera foştilor tovarăşi pedelei. Şi nu oricum, ci cu o funcţie în Biroul judeţean. M-aş bucura ca respectivul proaspăt liberal să nu-mi reproşeze cele afirmate despre el şi să rămânem amici pe mai departe.

  Surprizele zilei de ieri nu s-au oprit doar la acest personaj care, sincer, este posibil să fi cochetat şi cu alte partide. Până şi camaradul Romică Anculia a fost zărit printre participanţii la conferinţă. Când o fi fost primit ăsta în PNL, este greu de spus, pentru că el, în ultimul an, mai mult a stat la Popa Şapcă sau prin sălile de judecată din Reşiţa, Timişoara şi Arad, decât printre oamenii cinstiţi şi fără cazier. Şi, mai ales, la ce-i mai trebuie politică, după ce se va odihni la puşcărie opt ani? Sau te pomeneşti că are de gând să înfiinţeze o celulă de partid în celula pe care o va împărţi cu alţii de teapa sa, după modelul comuniştilor aflaţi în ilegalitate?

  În fine, la această conferinţă de alegeri trebuie remarcat un lucru surprinzător, de neimaginat în urmă cu un an în politica cărăşeană: după douăzeci de ani, timp în care a marcat definitiv viaţa politică de la noi, Sorin Frunzăverde nu mai este preşedinte de organizaţie judeţeană. E adevărat, el este vicepreşedintele PNL la nivel naţional, dar aici, în judeţ, nu el deţine cea mai înaltă funcţie în partid, ci Marcel Vela.
  http://www.argument-cs.ro/content/surprize-surprize-la-conferinţa-de-alegeri-a-liberalilor

 17. 17 Adrian B. aprilie 28, 2013 la 4:34 pm

  http://www.cotidianul.ro/nastase-exista-o-anumita-presiune-in-interiorul-psd-pentru-candidat-propriu-la-prezidentiale-212313/

  Este exact ceea ce am atras eu atentia in ultimele saptamani , ca se intampla in PSD ! Si pentru care , am fost injurat ” la greu ” de tot felul de comentatori de pe blog ( ZeV , teostanc , George ban , santinela , sadicu , etc. )

  Va mentionez ca NU SUNT IMPLICAT POLITIC , sunt un ” nimeni ” care locuieste la 500 km de Bucuresti si analizez toate aceste evenimente politice din perspectiva omului simplu .

  Unii politicieni spun ca in politica este permis orice ca sa ramai la putere !

  Ca om obisnuit , insa , este DIZGRATIOS si ORIBIL , tot acest spectacol grotesc pe care il dau UNII oameni politici si unele partide politice : tradari , minciuni sinistre , incalcarea unor reguli sau legi , promovarea unor nulitati sau a unor slugoi , batjocorirea cetatenilor , incalcarea vointei celor care I-au votat , etc.

  Practic , contravine total cu educatia pe care o primesc in familie , majoritatea oamenilor obisnuiti ! Conceptele educative ca ” sa nu minti ” , ” sa nu furi ” , ” sa nu inseli ” , ” sa fii respectuos ” , etc. , devin desuete in politica !

  Ceea ce produce , la scara mare , nenumarate frustrari fata de clasa politica ! Si multa sila …

 18. 18 gheorghe aprilie 28, 2013 la 5:04 pm

  „Cred ca am încercat, prin mimetism, mult prea multe experimente pe pielea noastră in ultimii 23 de ani. E cazul sa mai folosim si propriile resurse, romanești, de gândire si de acțiune.”

  Domnule Nastase, aceasta concluzie este castigul nostru, al tuturor, din intemnitarea dumneavoastra, sperand sa va vedem in actiune.

 19. 19 Ilie aprilie 28, 2013 la 5:05 pm

  Domnule Nastase,vreau sa va intreb un lucru: dumneavoastra cititi Biblia ?
  Ma uimesc intelectualii prin inteligenta lor,ei stiu multe lucruri si sunt bine informatii in diferite domenii,si asta datorita faptului ca au citit foarte mult. Dar, la fel ma uimesc intelectualii faptul ca citesc atatea carti,in schimb nu citesc Biblia. Daca incercati sa cititi Biblia,veti constata ca faceti extrem de multe greseli fata de Dumnezeu. O sa descoperiti adevarul pur. Incercati macar.

 20. 20 floarea de dupa coltz aprilie 28, 2013 la 5:07 pm

  Domnule Nastase, oare cati intelectuali de talia dv. in spatiul public? inca doi-trei, as zice.Sunteti lider innascut.Sa ne aiba cel de Sus in paza sa!Multa sanatate!

 21. 21 blogideologic aprilie 28, 2013 la 5:34 pm

  Postura gaullistă a lui Viktor Orban ? Jurnalistul Yves-Michel Riols ne vorbeşte despre Ungaria actuală ca fiind “laboratorul de transformări absolut spectaculoase ale continentului european.“ http://www.lemonde.fr/idees/article/2013/04/26/posture-imposture_3167250_3232.html Chiar aşa să fie ? După filosoful Alexandre Kojève (1902 – 1968), generalul Charles de Gaulle, el însuşi, întrevedea viitorul Uniunii/Comunităţii Europene, ca find un mare imperiu neolatin. Care, adaug eu, are deja un nume : Romania. Dimitrie Bolintineanu avea dreptate ? “Viitor de aur ţara noastră are, şi prevăd prin seculi a ei înălţare.” ?

 22. 22 Karakas aprilie 28, 2013 la 5:36 pm

  Superb articolul, multumesc! Natura umana e un „puzzle”. Suntem parca continuu sub imperiul impulsurilor. Adevarul e ca nici nu mai ai timp sa ii razpunzi cuiva: „vino tu peste o saptamina si iti raspund atunci”. Relatiile interumane au devenit tranzactii. Ne comportam deseori ca niste roboti, schimbind replici pre-programate. Nu mai avemn timp sa traim o secunda…

  La multi ani tuturor colegilor de blog cu nume de floare!

 23. 23 Gina aprilie 28, 2013 la 6:00 pm

  La multi ani ! Dumneavoastra, si tuturor celor dragi.

 24. 24 Radu Humor aprilie 28, 2013 la 6:19 pm

  …….. Domnul nostru Iisus Hristos a intrat in cetatea Ierusalimului si a fost intampinat de multimile de oameni si de copii cu imnuri de bucurie si preamarire, rostind intr-un glas: „Osana! Osana! Bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului”. L-au intampinat cu stalpari de finic, intinzand in calea Lui hainele lor. I-au facut o primire cum nu-i mai facusera niciodata pana atunci. Multimile auzisera si vazusera invierea lui Lazar. Voiau acum sa-l vada si pe Lazar si pe Iisus venind in Cetatea Sfanta. Dar Evanghelistii, ne spun toti, ca martori oculari, ca in mijlocul acestei bucurii generale, unul singur era trist. Si anume Acela care ar fi trebuit sa fie cel mai bucuros, pentru ca Lui i se adresau toate aceste osanale: Iisus, Mantuitorul lumii.

  Ne intrebam: de ce era Iisus trist tocmai in ziua triumfului? Mai intai, era trist, pentru ca nu acesta era triumful pe care-l dorea Iisus. El ar fi dorit sa triumfe peste inimile oamenilor. Ei doreau o capetenie care sa-i scape de sub stapanirea romana. El dorea sa-i scape de sub povara pacatului. Drept urmare, El a intrat in Cetate calare pe un manz de asina, animal care simboliza blandetea si pacea, semnele distinctive ale „noului imparat.” Prezenta acelui animal smerit fusese profetita cu secole inainte: „Bucura-te fiica Sionului, ca iata imparatul tau vine la tine, pe manzul asinei” (Zaharia 11, 9). Era trist apoi, pentru ca in ochii celor care strigau acum „Osana, Osana”, vedea unda de neintelegere si ura care, numai peste cateva zile, ii va face sa strige: „rastigneste-L, rastigneste-L!”. Era trist pentru ca doar El singur intelegea ca nu era vorba de o adevarata victorie. Victoria cea adevarata ar fi fost ca El sa intre, nu intr-un Ierusalim pe care sa-l elibereze de sub dominatia straina, ci in Ierusalimul care s-ar fi declarat gata de a se lasa eliberat de pacat.

  Era trist pentru ca El stia ca Ierusalimul oficial, templul si capeteniile preotilor, n-au recunoscut in El pe Mesia si nu-l vor recunoaste nici acum: „pentru ca n-ai cunoscut vremea cercetarii tale”, zice Iisus. Evanghelistul Matei isi aminteste si alte cuvinte, tot atat de grele, rostite de Iisus: „Ierusalime, Ierusalime, care omori pe prooroci si ucizi cu pietre pe cei trimisi la tine! Iata, casa ta va ramane pustie. Nu va ramane nici piatra peste piatra care sa nu se risipeasca!” (Matei 24, 2). Pentru acestea si pentru cate altele, Iisus intra trist in Ierusalim.

  La mulţi ani şi sănătate celor ce-şi serbează onomastica !
  Doamne ajută !

 25. 25 Adrian B. aprilie 28, 2013 la 7:06 pm

  Oricum , eu raman la parerea ca Romania a avut DOAR TREI politicieni de valoare , dupa 1989 : Adrian Nastase , Corneliu Coposu si Ion Iliescu ! Exact in ordinea aceasta…

 26. 26 lupi aprilie 28, 2013 la 9:25 pm

  DOMNULE NASTASE – MA BUCUR CA SUNTETZI IN VIATZA !!!. VA DORESC TOT BINELE , DVS SI FAMILIEI !!!. CAT PRIVESTE POVESTILE DESPRE FLORII SI BIBLII – REGRET F.F.F. MULT !!!. IN 1968 AM FOST FACUT PIONIER – NU LE AM DELOC PE-ASTEA CU IISUS ,BLA,BLA !!!. UNII TRANSMIT AICI URARI DE ANI MULTZI SI SANATATE DE FLORII – SA LE DEA ,, DOMNUL” TUTUROR – EU AM AVUT O SURIOARA , FLORICA- NASCUTA CHIAR IN 28 APR. , DE TREI ANI NU MAI E !!!!. CAT PRIVESTE OMUL – E CEA MAI TICALOASA LIGHIOANA DE PE FATZA PAMANTULUI !!!. DE 2000 DE ANI SE MINTE , FURA , INSEALA , UCIDE CU CINISM – IN NUMELE DOMNULUI !!. NISTE TICALOSI FARA PERECHE SI-AU PUS SI PE BANI – IN DUMNEZEU NOI CREDEM !!. CU SABIA SI CRUCEA S-AU FACUT MONSTRUOASE CRIME, S-AU DISTRUS CIVILIZATZII , POPOARE !!!. ACEIASI TICALOSI-CU BANII , DUMINICA SE DUC LA BISERICA IAR LUNI PORNESC RAZBOIUL – IN IRAK , DE EX. , UCIGAND SUTE DE MII DE SUFLETE NEVINOVATE !!!. ACUM IN SIRIA , TALHARII SPRIJINA ALTZI TALHARI , CRIMINALI NEMERNICI – FRATZII DE FAPT AI CELOR IMPOTRIVA CARORA SOLDATZII LOR – SI-AI NOSTRI , LUPTA IN IRAK SAU AFGANISTAN- FUNDAMENTALISTII ISLAMISTI , TERORISTII SPRIJINITZI DE PRIETENII LOR DIN ARABIA-SAUDITA , QATAR ETC !!. IMBECILII DIN GUVERNUL LUI CAMERON POMPEAZA TOSTA ZIUA – LUPTATORII PENTRU LIBERTATE DIN SIRIA ????? IMBECILILOR , LUPTATORII AIA SUNT FRATZII CELOR CARE VA OMOARE SOLDATZII IN AFGANISTAN , IMBECILILOR SPALATZI PE CREIERE !!!????. CU CE A PROGRESAT OMENIREA IN 2000 DE ANI – IN AFARA CA VB. LA TELEFON SI ZBOARA CU AVIONUL , NU MERGE CALARE SAU IN COTIUGA ????. CAT DESPRE MADARFACKARU’ CHIOR , BETZIVAN SI SIFILITIC – ASTA NUMAI DACA-I TAI CAPUL , PRECUM SARPELUI , SCAPI OMENIREA DE EL !!!!.

 27. 27 Motanul Incaltat aprilie 28, 2013 la 9:43 pm

  Domnule Nastase,
  Ziceti asa:

  „Nu poți sa nu te întrebi, mirându-te, cum a fost posibil ca mulțimile din Ierusalim, care l-au întâmpinat pe Iisus cu bucurie, cu flori si ramuri de finic si i-au strigat „osanale”, sa strige, peste numai doar o săptămâna: „Răstignește-L!”

  Ceva este neclar si tulbure in caracterul oamenilor! Statornicia sentimentelor, recunoștința, fidelitatea umana, respectul, sunt si astăzi, se pare, la fel ca acum doua mii de ani, tot atât de rare.”

  Iisus le-a promis celor ce cred in El mantuirea, iar aceia nu L-au crezut… Si au strigat „Rastigneste-L”
  Dar va propun sa vedem ce face si clasa noastra politica atunci cand in campaniile electorale partidele promit, spre exemplu, oamenilor sute, mii de kilometri de autostrazi, cand promit un trai mai bun, creare de locuri de munca, si tot felul de alte bunatati, iar odata ajunsi la Putere – pentru ca oamenii ii cred – nu se realizeaza nimic din toate aceste promisiuni, dimpotriva! Cum ar trebui sa strige oamenii?

 28. 28 tudor aprilie 28, 2013 la 10:03 pm

  vad ca ti asumi calitatea de a stabili clasamente cu politicieni: premiul intai cu coronita, premiul doi …
  imi pari cam arogant, vorba lui „locul trei”.

  sunt curios care sunt criteriile in baza carora scoti clasamentele astea.

  am un mare respect pentru anvergura intelectuala a domnului nastase, dar nu fac parte dintre cei idealizeaza guvernarea 2000 – 2004, chiar daca ii recunosc anumite performante.

  tot astfel, iliescu de dupa 2000, impecabil, cu exceptia unor mici sulfarii, politician de anvergura este diferit fata de iliescu 1990 – 1996, cind a avut citeva optiuni – ma refer doar la cele economice – fundamental eronate, ale caror efecte vor marca economia romaneasca pentru totdeauna..

  cit despre domnul coposu, dumnezeu sa l ierte!
  cred ca faci parte dintre cei care l injurau in 1990.

 29. 29 Rodica Chinde aprilie 28, 2013 la 10:58 pm

  intradevar ati suferit mult.dar sa stiti ca exista suferinta si mai mare.eu sunt o femeie care traieste singura in orasul slobozia-ialomita de 25 ani(stiti ca in 1988 cand finalizai o facultate primeai repartitie)si lucrez la finantele judetului ialomita.dece singura?mi-am oierdut la 2 ani diferenta si sotul si singurul frate,amandoi rapusi de un cancer nemilos.o mare tragedie,mai ales ca parintii mei traiesc(tata un batranel de 85 ani,fost consilier psd la primaria slanic-prahova,om care a pus prima caramida la mina slanic -prahova,pe care a condus-o 30 ani-diriginte de santier a fost domnul mircea cozma actualul vicepresedinte al psd,presedinte psd la prahova mea”sufletul mi-e tot la prahova mea draga vorba irinei loghin”,mama o batrana de 83 ani),socrul meu a implinit 84 ani in ziua sf.gheorghe.va dati seama ca sa-ti ingropi propriul copil asa cum au facut ei este DUREROS,GROAZNIC DE DUREROS.CE SA FACI IN SITUATIA ASTA?O IEI RAZNA.Dar noroc ca am un baiat student la politehnica anul 3 si bineinteles il am pe DUMNEZEU.EL NE POARTA LA TOTI DE GRIJA.va spun sincer dupa ce mi-a murit si fratele ,ma resemnasem incat nu mai vedeam nici o iesire,pt.ca baiatul vine rar acasa-are f.mult de invsatat-insa am inceput sa merg des la biserica si incet incet,am inteles ca tb.sa-i multumesc lui DUMNEZEU ca sunt sanatoasa,ca-mi traiesc parintii,socrul,cumnatii,nepotii,stranepotii si in specioal baiatul care cand vine acasa imi lumineaza casa.bineinteles o mare mana de ajutor am primit-o de la PSD unde activez de 12 ani(pana si pe ei ii abandonasem)si au inceput sa ma ia cu ei peste tot si cum sunt o infocata psd-ista,m-am dus la toate actiunile,toate evenimentele,toate campaniile si incet incet mi-am dat seama ca numai prin suferinta ne vom mantui,si ca Dumnezeu nu ne lasa niciodata.la unul din congrese am dat mana cu dvs.iar la o actiune a dvs.in slobozia,mi-ati dat autograf de care am fost tare mandra.asa ca si dvs.tb.sa luati lucrurile ca atare,sa uitati teribilul incident ca l-ati lasat pe DIAVOL sa-si faca de cap,si sa mergeti inainte.sa-multumiti lui dumnezeu ca veti o familie extraordinara-mai ales ANDREI UN ADEVARAT BARBAT,CA IMPREUNA DE PASTI VETI ROSTI HRISTOS A INVIAT.IN CONCLUZIE,IN MAGICA NOAPTEA INVIERII sa-l rugati pe HRISTOS sa -i ierte pe cei care v-au vandut pe 30 arginti,la fel cum IUDA l-a vandut pe HRISTOS,SI SA-L RUGATI SA VA DEA SANATATE SA MERGETI INAINTE-ATI PIERDUT O BATALIE NU RAZBOIUL-SA VA VEDETI COPII REALIZATI,SA FITI SI SOCRU SI INTR-O BUNA ZI BUNIC.si sa nu uitati ca in aceasta viata sunt cele mai importante CREDINTA,SPERANTA SI IUBIREA.
  mi-ar face o deosebita placere ca de pasti macar la un telefon sa va urez din tot sufletul HRISTOS A INVIAT!VA DORESC MULTA SANATATE SI CREDINTA.SINGURUL CARE NE JUDECA E ISUS HRISTOS.

 30. 30 Adanic aprilie 29, 2013 la 12:36 am

  Caractere „in curtea politicii românesti”, evident ca nu gasesti. N-as putea spune insa ca numai „saracia cauzata de criza economica a afectat si mai mult caracterul nostru national, patriotic sau chiar cultural „ in sensul rau, bineinteles. Inca mai sunt oameni onorabili in aceasta tara. Daca n-ar fi ei, tara s-ar prabusi. Oamenii cu (sau de) caracter au o repulsie fata de personajele lumii noastre politice de azi dar si fata de cei care se zbat sa iasa-n fata, dand din coate sau lingand in stanga si dreapta, doar doar vor apuca si ei ceva din ciolan. Sunt oameni (din pacate, din ce mai multi) care din disperare, prefera sa se sinucida decat sa fure sau sa dea-n capul cuiva sa se simta el bine. Altii, sunt asezati la locul lor, isi vad de traba si traiesc fara sa aiba habar cine-i la conducere. Dar mai sunt si altii, marea majoritate a cetatenilor, care depind in mare masura de faptele celor ce fac parte din partidele aflate la conducerea tarii.
  Cum criteriile de alegere a candidatilor partidelor nu au nimic de-a face cu caracterul, acestia avand in cap doar ciolanul, nu-i de mirare ca nu avem decat necazuri. Spaga, smecheria, lacomia, sunt la ordinea zilei. Nu cred ca avem o iesire din aceasta situatie. Conducerea tarii prin partide, alese dupa regulile de azi (candidatii se aleg, nu sunt alesi), nu ne poate da vre-o sparanta.
  Ca sa alegem oameni de caracter, ne trebuie un alt sistem de vot.
  Poate un sistem prin care, cetatenii din fiecare bloc, strada, sat, comuna, etc, sa fie obligati prin lege sa numeasca un delegat la parlament, iar din acestia prin rotatie, doar atunci cand este nevoie, sa sustina nevoile comunitatii care l-a trimis, iar specialisti in drept sa le puna-n legi.
  Mass media ar face bine sa-i ignore pe cei ce au avut ocazia sa demonstreze ca pot si dau lectii sau critica pe cei aflati la putere si carora nu le-a trecut timpul sa demonstreze ce pot. De asemeni, trebuie pedalat cu toata forta pe absorbtia fondurilor europene, pe productia de bunuri si mai putin pe cea de servicii. Guvernul, politicienii sa nu treaca de vointa poporului in ceea ce priveste regionalizarea, constitutia, legalizarea casatoriei intre persoane de acelasi sex, a prostitutiei, dar si altele ce ar iesi din cadrul promisiunilor facute cand au cerut votul.

 31. 31 centru aprilie 29, 2013 la 12:53 am

  Biblia romaneasca este IMPOSIBIL de citit . Chiar editiile mai noi , in care s-au facut minime eforturi de actualizare a textului la limba romana a secolelor 19-20 ( in care intalnim inca expresii armonioase si elegante de popa incult de secol 17 – ca si ” curvasarit ” ” preacurvire ” in loc de ” desfrau ” sau ” adulter ” ) , sunt derutante din cauza majusculelor care deformeaza complet constructia textului ” sa Le dau viata ” , ” cel la care Ma uit ” etc etc .
  Eu sunt obligat , pentru a percepe frumusetea textului si a intelege mesajul , sa folosesc Biblia in franceza in editiile Louis Segond !

 32. 32 blogideologic aprilie 29, 2013 la 3:53 am

  Transhumanismul ca o nouă sinergie ? Am mai discutat, aici pe blog, despre convergenţa de succes industrial şi de piaţă între prelucrarea numerică din BIG DATA (reamintesc, BIG DATA se referă la cantităţi uriaşe de informaţie din IT), şi psihologia cognitivă. Această convergenţă de succes face parte dintr-un nou tip de sinergie, denumită transhumanism (ideea de transhumanism era deja întâlnită în discutarea noţiunii de cyborg). Iată că se dezvoltă acum, aproape ca un nou tip de ideologie, discursul transhumanist. Prestigioasa firmă Google intenţionează chiar să finanţeze un gen de universitate unde studenţii să fie învăţaţi cum să exploateze sinergia transhumanistă. Faţă de asemenea evoluţii, de ce să nu recunosc ?, eu îmi menţin scepticismul. Mărturisit de mai multe ori faţă de toate ideologiile deviante. Este un caz de frivolitate, devenită aproape tipică pentru viaţa intelectuală din America. De altminteri şi cererea recentă a fostului ambasador american în România, domnul Mark Gitenstein, de a fi numit şef al Fondului Proprietatea din România, se încadrează tot la asemenea exemple de frivolitate ideologică americană.

 33. 33 Ioana aprilie 29, 2013 la 6:00 am

  Eu zic ca Adrian Nastase, a fost si este unic ca politician de valoare si prestanta ce ne-a reprezentat cu demnitate . Daca domnul Adrian Nastase, a facut greseli pentru care a platit intreb ? Ce pedeapsa merita Traian Basescu ,Boc, Videanu ,si toata clica lor care de 9 ani numai, jaf la drumul mare afost ??????

 34. 34 blogideologic aprilie 29, 2013 la 6:42 am

  @ Centru
  Eu găsesc mai lămuritoare Biblia regelui James.

 35. 35 Marian Nicolae aprilie 29, 2013 la 8:05 am

  Adevar grait-ati despre caracter domnule profesor.

  Caracterul uman nu prea a suferit mari schimbari de mii de ani….
  Totusi, ceva se poate face, dar numai prin educatie, pentru ca cineva spunea odata ca noi toti oamenii ne nastem rai.

  Devenim buni prin educatie si prin trairile pe care le avem, trairi care daca sunt „rumegate” bine dupa ce s-au …intamplat, ne pot ajuta sa devenim mai buni.

 36. 36 Vasile, aprilie 29, 2013 la 8:13 am

  Mai aveti moderator dl. A,Nastase?

  Daca da atunci aveti oarecum circumstante atenuante desi nu cred ca aveti asa ceva.

  Numai vorbe dl. A. Nastase sunteti mai multi saci de vorbe, si acum cind poate nevinovat pe speta va adus Dumbezeu cu picioarele pe pamant dumneavoastra ati ramas acelasi.

  Va place sa fiti laudat , osanalizat, va place Dl. Presedinte, Domnule Prim Ministru, va place lauda si mai putin adevarul un titlul ce vu vi-l poate rapi nimeni de „om” sau de profesor” daca vreti nu va ajunge.

  Adevarul indiferent cit s-ar dori acesta sa fie ca pilda il refuzati, ca si inainte de.. ca si inainte stergeti mesaje care nu va convin , sunteti acelasi pe care il redescoperiti in proriile dumneavoastra fraze , acel adevar din care nu invatati nimic va citez „Ceva este neclar si tulbure in caracterul oamenilor! Statornicia sentimentelor, recunoștința, fidelitatea umana, respectul, sunt si astăzi, se pare, la fel ca acum doua mii de ani, tot atât de rare.inchei citatul.

  La varsta mea ,cine stie ,poate as fi putut sa fiu un elev mai „tarziu” al dumneavoastra in stiinte pe care nu le aprofundez, dar un om
  perfect echilibrat ar trebui sa fie la randul lui elevul acelora care-i scriu si care in general nu il lauda ci din contra vad si altele care n u prea sunt in regula..

  Din pacate in loc de multe osanale,pe care de altfel colegii nu prisosesc sa vi le aduca imi iau la revedere din nou, urindu-va dumneavoastra si familiei dumneavoastra multa sanatate!

 37. 37 mirela aprilie 29, 2013 la 8:32 am

  Ce schimbare! Minunat! Sunt fericita sa ma numar printre admiratorii dumneavoastra.

  Pentru ca ati introdus in lectura dumneavoastra carti pentru spirit mi-as permite sa va recomand doua carti minunate – „Socrate, Isus si Buddha. Trei modele de viata” Frederic Lenoir si „Calugarul si filozoful” Jean-Francois Revel, Matthieu Ricard
  Sa aveti un Paste frumos!

 38. 38 Cris aprilie 29, 2013 la 9:24 am

  Pentru prima dată consider că e și ziua mea onomastică, având în vedere că, în greacă, numele meu înseamnă „floare de aur” (chrisos anthos). Așadar, vă mulțumesc.
  În ceea ce mă privește, eu vă doresc în fiecare zi sănătate și seninătate, și vă mai doresc ceea ce-mi doresc și mie: cât trăim, să fim pe picioare și cu mintea întreagă!
  Referitor la gloată, în toate timpurile ea a fost a-principială. Dacă unul din mulțime strigă „huo!”, strigă toți. Dacă unul strigă „trăiască!”, strigă toți. Și totdeauna alții sunt de vină, nu ea.
  Cred că ați sesizat că sunt mizantrop și anti-electorat. Nu e bine, dar gloata nu-mi dă motive să fiu altfel. Isus pledează pentru ea, însă ea nu dovedește că e demnă de iubire. Bietul Isus!

 39. 39 dlnimeni aprilie 29, 2013 la 10:27 am

  Domnule Nastase, sunt atitea exemple in istorie si atitea in politica noastra incit nu are sens sa va mirati. Ce era Hristos, pentru o lume necrestina si care, atentie, in termeni geografici apropiati, a ramas necrestina? Oamenii nu si-au schimbat caracterul ci l-au exprimat pe acela pe care il au. In cel mai frumos caz, am putea zice ca aceia care L-au hulit nu au fost aceiasi cu cei care L-au ovationat. Cam ca in politica noastra de azi, cu reflexe si pe bloguri: unii lauda si altii injura. O fi in lumea noastra omeneasca, construita pe criteriul majoritatii, bine sau rau? Normalitatea lumii omenesti este data in principal de majoritatile constituite, desi, fie si nespus, minoritatile isi au locul lor. Oricum, neapartenta mea la cei care nu isi schimba comportamentul peste noapte nu mi-a adus decit ponoase: am stiut intotdeauna ce funduri trebuia sa pup si nu m-am decis niciodata sa fac asta. Si ca o consecinta a unei ziceri biblice, nu am cerut, nu mi s-a dat. Cred ca populatia din Ierusalimul lui Hristos stia ce stia: existenta lor materiala tinea tot de Pilat, iar cea spirituala tot de Ana si Caiafa.

 40. 40 dlnimeni aprilie 29, 2013 la 10:28 am

  NU neapartenenta mea, ci apartenenta mea.

 41. 41 santinela aprilie 29, 2013 la 10:54 am

  ADRIAN B- aferim tata acu ai dreptate cu cei trei politicieni.Poate un pic schimbata ordinea.
  Domnule Nastase- pe cuvintul meu ca nu mai inteleg nimic.Sa spuneti ca „nu am resentimente” ci numai unele cicatrici depaseste puterea mea de intelegere.Ba din contra ar trebuie sa aveti URA,dorinta maxima de razbunare si sa urmariti acest lucru.Vinovatii trebuie sa plateasca intotdeauna, sa fie clar ! Panaramele alea de judecatori si procurori trebuie sa muste din tarina alaturi de Basescu.
  Dupa cum vad eu ca merge treaba dvs. nu aveti de gind sa faceti nimic.Pacat !

 42. 42 George Ban aprilie 29, 2013 la 11:01 am

  “Oamenii “gunoi” sunt şi ei utili: formeazã îngrãşãmântul necesar pentru creşterea noii societãţi” – Stalin
  (Edvard Radzinsky, “Stalin – The first in-depth biography based on explosive new documents from Russia’s secret archives”, Anchor Books, Random House, Inc., New York, 1997)

  Nici mie nu îmi plac compromisurile cu gunoiul Bãsescu. Dar de aici şi pânã a-l urî pe Ponta pentru ele este cale foarte lungã. Nu îi înţeleg deloc pe cei care au votat USL şi care acum vor sã îl lichideze pe “trãdãtorul” Ponta. Îi întreb: Câţi dintre voi au ieşit în stradã sã protesteze dupã mârşãvia de astã-varã? Înainte de a-l acuza pe Ponta sã ne gândim cã 7,4 milioane de oameni, prin pasivitatea lor, COABITEAZÃ cu Bãsescu de aproape un an. Ticãlosul exploateazã la maxim aceastã pasivitate, spunând de câte ori are ocazia (în afarã sau în interior) cã lipsa protestelor demonstreazã clar cã multe milioane de voturi au fost puse fraudulos în urne. Şi în exterior este crezut, pentru cã în nicio altã ţarã, 7,4 milioane de votanţi nu ar fi tãcut mâlc dacã ar fi fost batjocoriţi.

  O politicã ciudatã face şi postul TV pe care îl urmãresc şi încã îl preţuiesc, Antena 3. Tunã şi fulgerã împotriva coabitãrii, dar imediat ce Bãsescu spârcâie ceva pe gurã, comenteazã, analizeazã, disecã zile întregi ce vrea sã spunã Marele Conducãtor. Iatã cã şi Antena 3 coabiteazã!

  Concluzia: Înainte de a ridica piatra împotriva lui Ponta, sã ne uitãm puţin în oglindã…

  Corolar: Nu trebuie sã avem nicio grijã pentru viitor! Este destul îngrãşãmânt în România!

 43. 43 Cornu aprilie 29, 2013 la 11:23 am

  „Mă întreb adesea, si am mai făcut-o de câteva ori si pe acest blog, cine a avut de câștigat din tot ce mi s-a întâmplat mie sau familiei mele in ultimii ani?”

  Daca incercarile foarte grele prin care ati trecut v-au intarit credinta in Dumnezeu, atunci Dvs si familia Dvs ati avut cu adevarat ceva de castigat.

  „In ultima perioada mi-am îndreptat atenția si către lecturile teologice. E multa înțelepciune pe care o poți înțelege mai ușor meditând la o lectura teologica decât încercând sa o descoperi singur, căutând întâmplător.”

  Va recomand din suflet sa cititi, cand aveti timp, http://www.hexaimeron.ro/Hexaimeron/Facerea.html , in speranta de a va clarifica si mai mult aspectele teologice referitoare la Facere.

  Puteti considera Domnule Nastase, ca valoarea Dvs intelectuala, dupa experienta prin care ati trecut, acum s-a intregit cu adevarata valoarea „umana”, teologica. Incercati sa va bazati mai mult pe instinct si mai putin pe ratiune, in cele ce veti face pe viitor.

  Va doresc un Paste fericit! alaturi de familie si putinii prieteni …

 44. 44 Atent aprilie 29, 2013 la 12:19 pm

  Lumea de azi un camp de lupta…

  La ora actuala in lume se disting doua mari strategii, doua linii de abordare a viitorului: metoda americana care pastreaza linia ideologica clasica, aceea a controlului si dominatiei armate si noua linie, metoda chinezo-germana care merge pe o cale nonviolenta, pe o cale pasnica, dar incununata de succes.

  America plateste un greu tribut lipsei de istorie, de cultura, de civilizatie, de intelepciune – America nu a reusit sa invete de la istorie ca popoarele nu pot fi cucerite prin forta, ca nicio cucerire prin forta nu rezista timpului.
  Chinezii si germanii au invatat insa acest lucru de la istorie… ei stiu astazi ca e mult mai ieftin si mai trainic sa cumperi o tara decit sa o bombardezi si sa o distrugi. E ca si cu o femeie… prin forta ai putea sa o posezi, dar nu va fi niciodata a ta… cu o floare, cu un inel, cu un sirag de sticla colorata o poti avea pe tava fizic, sufleteste, dar- mai mult, o poti pune sa munceasca pentru tine, sa-ti gateasca, sa spele, sa te maseze si sa-ti creasca copiii de buna voie, cu zimbetul pe buze.
  Sistemul barbar de dominatie a lumii practicat de americani a dat gres. America a pierdut deja rolul de conducator al lumii…

  DACA SECOLUL 20 A FOST AL AMERICII, SECOLUL 21 ESTE AL CHINEI.
  Cum sa mai poti conduce lumea, cum sa-ti impui deciziile in fata Chinei cind guvernul tau datoreaza peste 3.000 miliarde de dolari Chinei ?
  Cum sa mai poata manipula SUA voturile in ONU si Consiliul de Securitate cind toti votantii datoreaza bani Chinei ?
  Cum sa refuzi China cind esti pasuit la plata datoriei ?
  Cum sa refuzi China cind China este cel mai important cotizant la FMI si toata planeta este datoare vinduta la FMI ?
  Cum s-a ajuns aici ?
  Prin multa intelepciune si strategia luminata a conducatorilor chinezi de la Deng Xiao Ping incoace.
  In urma cu 20 ani, China a ales drumul muncii si al sacrificiilor.
  China a acumulat putere pe spatele chinezului de rind care a muncit pina la epuizare pentru o farfurie de orez, sacrificind astfel bunastarea poporului in favoarea cresterii puterii statului chinez.
  China produce de 20 ani ieftin.
  Daca e ieftin, se exporta de 20 ani intr-un ritm indracit catre societatea de consum occidentala…
  Statul chinez beneficiaza de sume uriase provenite din exporturi in timp ce importurile sint mult mai mici.
  De 20 ani China are an de an excedente uriase ale balantei comerciale – exporta mult mai mult decit importa.
  De 20 ani China stringe, acumuleaza bogatiile lumii.
  Ce inseamna excedentul balantei comerciale ? Inseamna nimic altceva decit ca bogatia intra in tara ca un fluviu urias de comori.
  Ce inseamna deficitul balantei comerciale ? Inseamna ca o tara importa mai mult decit exporta, inseamna ca fluvii de bani se scurg din tara cum ti se scurge apa printre degete, inseamna ca – cel putin teoretic, in anul respectiv, sint mai putini bani, mai putina valoare in tara respectiva. Daca acest deficit nu este datorat investitiilor in tehnologie care sa asigure pe termen scurt inversarea balantei comerciale, tara respectiva pierde bogatie, pierde avutie nationala, pierde in termeni reali nivel de trai.
  Acest lucru nu este palpabil, nu se vede, nu se simte concret… cel putin nu imediat, dar daca dintr-o tara ies an de an bani… cu timpul, cel putin in termen teoretici, ramin tot mai putini bani.
  Sigur ca acest lucru poate fi compensat prin intrari de bani provenite din investitii straine sau repatrieri de numerar de la cei ce muncesc in strainatate, sau credite internationale, dar sa nu ne furam caciula singuri… investitiile straine, aportul de capital strain e de fapt un rau mai mare decit deficitul balantei comerciale.
  Aceste investitii straine inseamna cumparari de terenuri, de exemplu si atunci ai mai pierdut o bucatica de tara… cumparari de resurse si zacaminte minerale si ai mai pierdut o bucatica de tara… fara tancuri si fara bombardamente.
  Investitiile straine inseamna fabrici care creeaza profituri, bani care PLEACA DIN TARA LA SFIRSITUL FIECARUI AN.
  Investitiile straine sint cel mai mare rau al unei tari – pe moment sint un factor pozitiv: intrari de capital, locuri de munca, etc, dar pe termen mediu si lung inseamna robinete cu debite uriase prin care se scurge avutie, nivel de trai al poporului acelei tari.
  Acest lucru se intimpla datorita profitului repatriat, de cele mai multe ori nici macar impozitat.
  China si Germania au inteles aceste lucruri de mult…
  China si Germania au facut o prioritate nationala din politica de excedent a balantei comerciale si investitiile in tari straine.
  Astfel, in aceste tari s-au acumulat de la an la an tot mai multe valori din tarile limitrofe la inceput si pe masura globalizarii, astazi aceste tari sug bogatia intregii planete.
  Nu o spun ca pe ceva rau – sint doar constatari…
  Un alt factor important al razboiului economic este DEFICITUL BUGETAR.
  La acest capitol China este din nou campioana mondiala.
  Daca o tara are deficit bugetar inseamna ca practic cheltuieste mai mult decit cistiga. Asta ce inseamna ? Ca acel popor traieste mai bine decit ar merita conform muncii lui, dar o face pe baza imprumuturilor.
  Nu pacaleste pe nimeni – isi fura singur caciula !
  Exista astazi tari in care tot poporul ar trebui sa munceasca un an sau mai mult de un an fara sa primeasca nicio retributie ca sa-si poata plati datoria !!! Cum e posibil asta ? Au luat credite si au trait mai bine decit li se cuvenea, dar datoria a ramas, trebuie platita.
  Cum o sa o plateasca ? De vazut… Pina una alta sint pasuiti.
  Cine-i pasuieste ? Cel ce i-a imprumutat. Cine i-a imprumutat ? FMI, Banca Mondiala, China, Germania…
  Vor sari unii destepti sa spuna ca si SUA. FALS !!!
  Cind tu ma creditezi pe mine cu 10 euro, dar datorezi Chinei 100 de euro, se cheama ca in realitate China m-a creditat !
  De unde au FMI, Banca Mondiala, bani ? De la tarile care au mai mult decit le trebuie… in mod direct sau indirect, tot de la China si Germania !
  In aceste conditii, cine e in spatele acestor institutii de credit, cine detine controlul, puterea ? China si Germania, normal !
  Cui da China si Germania credite, pe cine pasuieste la plata datoriilor restante ?
  Pe cei cuminti si ascultatori. Adica pe cei ce voteaza asa cum li se cere la ONU, la Consiliul de Securitate si in alte institutii care conduc lumea la ora actuala.
  Cui mai da China si Germania (in mod direct sau indirect) credite si pe cine mai pasuiesc ele ?
  Pai, tarile democrate, cooperante, coruptibile, care nu se opun intrarii de capital strain, investitiilor, care nu se opun importurilor de textile si jucarii chinezesti, de autoturisme germane, care nu impoziteaza profitul repatriat al fabricilor germane, etc.
  Acestor tari cuminti care au inteles ca e normal ca firmele chineze si germane sa aiba dreptul de a cumpara fabrici si terenuri, de a face afaceri, de a face profit si mai ales de a putea trimite acest profit, cit mai putin impozitat, inapoi in tarile de origine ale investitorilor care din intimplare sint chiar China si Germania.
  Si atunci se creeaza un cerc vicios: tarile slabe au tot mai mare nevoie de ajutor financiar si pe masura ce primesc acest ajutor se afunda tot mai tare si mai tare in mlastina subjugarii.
  Alte tari care fac excedente comerciale imense, tari care storc bogatiile planetei indreptind fluviul de valori spre ele, sint tarile mari exportatoare de petrol.
  Aceste tari absorb sume imense de bani din toata lumea – ar fi avut conditii exceptionale de a deveni viitorii stapini ai lumii, dar strategia lor de dezvoltare a fost de cele mai multe ori gresita. Arabii au folosit sumele imense de bani provenite din exportul de hidrocarburi de cele mai multe ori nechibzuit si negindit.
  Au investit in echipe de fotbal, autoturisme de lux, in pirtii de ski in desert, palate, zgarie nori, insule artificiale si alte extravagante lipsite de sens si eficienta.
  Daca arabii foloseau banii proveniti din exportul de petrol in scopul dezvoltarii resurselor energetice ale viitorului, astfel incit chiar si atunci cind petrolul se va termina, ei sa ramina regii energiei mondiale (o noua generatie de energie), azi ei ar fi fost stapinii lumii.
  Daca in loc sa faca insule artificiale cumparau mine de fier, uraniu, bauxita si cupru in Australia, America de Sud si in Africa, azi ei ar fi fost stapinii lumii. Dar ei au cheltuit avutiile imense ca o femeie cocheta care cheltuieste pe lux si desantare tot ce-i cade in mina.
  Tot acest fluviu de bani (valori) ce se scurge de zeci de ani dinspre occident spre orient pentru petrol, minereuri si chinezarii, au dus la actuala criza economica.
  Sa ne imaginam ca in occident exista acum 20 ani o suma de bani, sa zicem 100.000 miliarde $, bani ce aveau acoperire in marfuri si valori.
  In ultimii 20 ani, din cauza deficitului balantei comerciale dintre occident si orient, o mare parte din acesti bani, daca nu chiar toti, au luat drumul orientului.
  Veti spune, bine, dar cum asa, ca noi vedem ca mai sint bani pe piata ?
  Da, mai sint, dar tot mai putini si cei care sint, sint pentru ca marele popor chinez, (dupa ce ne-a luat bani si ne-a dat in schimb tricouri si jucarii care in 1-2 ani au ajuns la groapa de gunoi) ne-a dat o parte din bani inapoi, dar sub forma de imprumut cu care sa acoperim gaurile deficitului balantei comerciale si ale deficitului bugetar. Asa ca banii care sint azi pe piata sint mai putini (de aceea este criza) si nici nu mai sint ai nostri, ci sint bani luati cu imprumut, mai direct sau mai putin direct, tot de la marele popor chinez.
  Si totusi, azi mai avem un semn de intrebare: in lumea noastra nu incap doua sabii intr-o teaca… mai devreme sau mai tirziu, China va ramine singurul stapin. De ce? Pai sa vedem care sint atuurile si punctele slabe ale celor doua tari:
  Atuurile Germaniei:
  – Mentalitatea, disciplina, ordinea, seriozitatea, organizarea
  Atuurile Chinei:
  – Populatia… un sfert din populatia planetei
  – Accesul la resurse
  – Un teritoriu imens
  – Pozitionarea strategica
  – Ambitia unui popor ce are in spate un trecut glorios, o istorie si o civilzatie de 5000 de ani
  – Spiritul de sacrificiu
  – Conducerea autoritara si concentrarea puterii in mainile unui grup restrins
  – Legi draconice care pastreaza ordinea si disciplina
  – Cea mai evoluata tara in domeniul resurselor energetice alternative
  – Un sistem politic mai bine adaptat acestor „vremuri de razboi”

  Punctele slabe ale Germaniei:
  – Un popor relativ mic… mult mai mic decit cel chinez
  – Restringerea „spatiului vital”
  – Sistem politic corupt, perimat, inflexibil, birocratic
  – Pierderea autoritatii legii, scaderea permanenta a nivelului de ordine si disciplina datorita legilor proaste care de cele mai multe ori incurajeaza faradelegea, protejeaza infractorul
  – Lipsa totala a resurselor de materii prime
  – Nationalismul care uneori actioneaza ca o frina de mina
  Punctele slabe ale Chinei:
  – O relativa raminere in urma din punct de vedere economic
  – Dependenta de resurse minerale externe
  China este azi in topul dezvoltarii tehnologiei resurselor de energie regenerabila, a rezolvat problema materiilor prime luind in stapinire aproape in intregime Africa, au toata economia americana la picioare prin datoria imensa pe care statul american o are fata de statul chinez.
  Din punct de vedere tehnologic, China este un miracol… adesea orice inventie de pe lumea asta ajunge sa fie pusa in aplicare mai repede in China decit reuseste insasi inventatorul.
  Chinezii copiaza, fura, reproduc mai repede decit reuseste inventatorul sa gindeasca… Fara sa inventeze nimic, ei au acces la toate marile descoperiri tehnologice ale lumii. Si furtul poate fi o arta, iar ei sint cei mai mari artisti in acest domeniu !
  O alta calitate fantastica a acestui popor este ambitia de a fi primul.
  Fiecare chinez in parte vrea sa fie in mod particular primul – oriunde l-ai pune pe chinez, el vrea sa ia locul intai, sa fie cel mai apreciat, sa-i ia locul colegului, sa cistige cel mai mult, sa fie number one. Si pentru a-si atinge scopul, nu are scrupule ! Asta e educatia pe care o primeste, asta e traditia pe care o mosteneste.
  Conducerea centralizata a tarii este un factor foarte important… puterea e concentrata in mainile citorva oameni, deciziile se iau repede, fara ezitari, fara tergiversari.
  Ordinea si disciplina sint cuvinte de ordine – pedeapsa cu moartea se aplica, omul corect si cinstit e protejat de lege, infractorul, nemernicul, ticalosul n-au niciun drept, spre deosebire de Europa unde infractorul e protejat, iar pagubitul, omul cinstit e discriminat si intimidat.

  Europa… lumea in care infractorii au mai multe drepturi decit oamenii cinstiti. Europa… societatea in care pagubitul face puscarie pentru ca a incercat sa-si apere bunurile, casa sau familia, iar infractorul e despagubit pentru prejudiciile suferite.
  Europa… lumea in care multi aleg sa devina infractori pentru ca pot sa traiasca mai bine in puscarie decit in libertate.
  E imoral, anormal si nedrept, dar asta se intimpla intr-o societate in care legile sint facute de infractori si de catre interpusii lor. Asta se intimpla intr-o societate bolnava din cauza unui sistem corupt si murdar pina in maduva oaselor.
  Asta se intimpla din cauza unui sistem politic retrograd, invechit, inadaptat la realitatile secolului 21.

  GLOBALIZAREA este prost inteleasa astazi. Azi globalizarea inseamna HAOS… amestecarea raselor, libera circulatie, emigratie si haos economic, politic si social. Globalizarea trebuie sa insemne legi unitare la nivelul planetei, ordine,
  respect fata de valorile umane, protejarea oamenilor buni, corecti, cinstiti si eliminarea ticalosilor.
  Globalizarea ar trebui sa insemne armonie legislativa pe toata planeta,
  cooperare strinsa si eficienta intre popoare pentru rezolvarea marilor probleme globale, rezolvarea problemelor emigratiei clandestine, eradicarea saraciei, reducerea poluarii si protectia mediului. Asta trebuie sa fie globalizarea – drumul catre o lume mai buna, mai echilibrata.

 45. 45 Marian Nicolae aprilie 29, 2013 la 1:02 pm

  Le Figaro:

  România, noul Eldorado pentru achiziția de terenuri agricole

  de Elena Badea / 29 Apr 2013 10:45

  http://www.dcnews.ro/2013/04/le-figaro-romania-noul-eldorado-pentru-achizitia-de-terenuri-agricole/

  Calitatea pământului negru, preţurile avantajoase şi posibilitatea de a obţine ajutoare sunt motive pentru care investitorii străini sunt atraşi de România, aflată pe locul al cincilea în UE în ceea ce privește suprafața agricolă, scrie cotidianul francez Le Figaro în ediţia sa electronică.

  Acapararea de terenuri agricole priveşte toată Europa şi în special România, unde circa 60% din terenul agricol este compus din cernoziom, pământul negru. Un fenomen în expansiune, potrivit autorilor studiului ‘Land concentration, land grabbing (…) in Europe’, condus de Coordonarea Europeană Via Campesina (ECVC) din care fac parte mai multe organizaţii europene ale micilor fermieri, printre care Eco Ruralis din România, potrivit sursei citate.

  În pofida legii care interzice investitorilor străini să cumpere terenuri agricole în România, 6% din suprafeţele arabile ale ţării, mai puţin de un milion de hectare, sunt exploatate de multinaţionale ca Rabobank, Generali sau ASI Europe Gmbh.

  “Pentru a ocoli legea, aceşti investitori internaţionali creează o firmă locală sub privirile binevoitoare ale funcţionarilor, oferindu-le dreptul de a cumpăra sau închiria terenuri agricole pentru a le exploata ulterior’, a declarat Stéphanie Roth, coordonatoarea Eco Ruralis.

  Potrivit inginerului agronom Attila Szocs, responsabil cu Politica Agricolă Comună (PAC) în cadrul Eco Ruralis România, ”Terenurile cultivabile reprezintă noul aur pentru investitorii internaţionali. Circa 60% din terenurile arabile cultivate sunt compuse din cernoziom, pământul negru bun unde este uşor să îţi dublezi randamentul”.

  Achiziția terenurilor agricole în România, o investiție rentabilă

  Mai mult, din punct de vedere financiar, este vorba despre o investiţie foarte rentabilă atât pentru cumpărat, cât şi pentru închiriat, continuă sursa citată, notând și afirmațiile lui Dan Cismaș, copreşedinte al Eco Ruralis şi care exploatează în total 14 hectare: “În prezent, preţul de cumpărare a terenurilor agricole în România variază în 2000 şi 4000 de euro hectarul, adică de 10 ori mai ieftin decât în Danemarca sau Olanda, două ţări care se confruntă cu o lipsă teribilă a terenurilor cultivate”.

  În plus, și mâna de lucru este ieftină în acest sector, unde salariu minim este, potrivit lui Attila Szocs, “la nivelul a 160 de euro pe lună şi poate ajunge la 200 de euro cu orele suplimentare”.

  Ajutoarele europenefavorizează specula cu terenuri

  Nu în cele din urmă, publicația franceză notează și faptul că, chiar înainte de a cultiva orice sămânță, acest terenuri aduc 130 de euro ajutoare directe europene pe hectar. Plăţile PAC au contribuit la avântul acestui fenomen care favorizează specula cu terenuri. “Sistemul subvenţiilor PAC favorizează explicit marile exploataţii, marginalizează micile ferme şi blochează instalarea potenţialilor agricultori”, acuză Dan Cismaş, adăugând că “Jumătate din subvenţiile destinate României merg la 1% dintre agricultorii ţării care dispun de exploataţii de 500 de hectare şi mai mult”.

  Le Figaro încheie susținând că românul Dacian Cioloș, dorește să atenueze această “distorsiune” în noua Politică Agricolă Comună din intervalul 2014-2020 prin plafonarea progresivă a ajutoarelor.

 46. 46 Mariana Tilica aprilie 29, 2013 la 1:39 pm

  Ma iertati ca va deranjez,vin cu rugamintea la d-voastra sa publicati un articol umanitar despre copilul meu.Singura mea speranta sunteti d-voastra.Toate detaliile despre copilul meu le gasiti pe blogul umanitar:
  http://dorintilica.blogspot.ro/ .

  Va multumesc anticipat!

  Va rog frumos sa-mi dati un raspuns daca puteti publica articolul de care v-am rugat la adresa de e-mail tilicamariana@yahoo.com

 47. 47 Adrian B. aprilie 29, 2013 la 1:51 pm

  @ tudor

  Scuze pentru ca mi-am permis sa fac acest clasament! Am specificat ca este doar parerea mea ! Aceasta este perceptia mea – de om simplu si neimplicat in politica – despre oamenii politici din Romania !

  Consider ca cei trei pe care I-am enumerat anterior , sunt SINGURII politicieni veritabili din Romania ! Restul , sunt niste personaje triste sau comice care mimeaza aceasta ocupatie …

  Nu l-am injurat NICIODATA pe Corneliu Coposu ! Dimpotriva , il admir in aceeasi masura ca si pe d-ul Adrian Nastase ! Si mai consider ca d-ul Ion Iliescu a gresit de multe ori fata de acesta !

 48. 48 Adrian B. aprilie 29, 2013 la 2:02 pm

  Dumneavoastra sunteti mai ciudat decat politica editoriala de la Antena 3 !

  Dupa modul cum scrieti , cred ca aveti acasa icoane cu Victor Ponta si Ioan Rus !

  Daca cumva ati uitat , articolul de mai sus este despre caracter …

 49. 49 Adrian B. aprilie 29, 2013 la 2:03 pm

  @ George Ban

 50. 50 Sibilla aprilie 29, 2013 la 3:17 pm

  UNA ZICE PSD, ALRA ZICE ARIPA VOPSITA A PNL, RESPECTIV PNPL ( PPE ) !!!
  Regionalizarea nu poate fi realizată eficient mai devreme de 2016, afirmă Sorin Frunzăverde
  Vicepreşedintele PNL, Sorin Frunzăverde, iniţiatorul proiectului privind împărţirea teritorială a României în opt regiuni, spune că regionalizarea ţării este necesară, dar ea nu trebuie făcută în pripă. Este un proces amplu şi plurivalent pentru societatea românească. Reorganizarea administrativ-teritorială nu se poate face decât după modificarea constituţiei, iar legea fundamentală a statului nu poate fi modificată prin asumare guvernamentală, a declarat, în exclusivitate, la Radio România Reşiţa, Sorin Frunzăverde:
  Filosofia care stă la baza construcţiei acestor regiuni este aceea care spune că regiunile preiau de la ministere multe atribuţii, a mai spus Sorin Frunzăverde. În opinia sa, regionalizarea nu poate fi realizată mai devreme de 2016.
  http://www.radio-resita.ro/regionalizarea-nu-poate-fi-realizata-eficient-mai-devreme-de-2016-afirma-sorin-frunzaverde
  PSD ZICE :
  “Regionalizarea Romaniei reprezinta un proces foarte important pentru viitorul tarii, atat din punct de vedere administrativ, cat si din cel al absorbtiei fondurilor europene. Asumarea raspunderii pe legea regionalizarii va avea loc doar daca va exista un consens intre USL si celelalte forte politice din Parlament, cu exceptia PDL. Obiectivul este ca la 1 ianuarie 2014 noul Mecanism Financiar Multianual sa ne gaseasca cu regiunile stabilite. “

 51. 51 dtucra aprilie 29, 2013 la 3:29 pm

  Este bine pentru sanatatea dvs. ca nu aveti resentimente care sa va macine noptile si relatiile familiale. Sper doar ca data viitoare daca se va ivi sa fiti pregatit sa zdrobiti capul sarpelui la momentul potrivit. Iertarea e buna si crestineasca, dar doar atunci cand pericolul a trecut. Or eu cred ca n-a trecut.

 52. 52 Ghita Bizonu' aprilie 29, 2013 la 3:42 pm

  O stire care a trecut cam .. uitata. Ca nu e momentu tovarasi !
  Una dintre lucrările academice pe care se bazează politicile de austeritate este pusă la îndoială, după ce au fost găsite mai multe greşeli în calculele sale din Excel, scrie i.

  Prezentat în 2010 de către economiştii Carmen Reinhart şi Kenneth Rogoff de la Harvard, studiul “Creşterea în perioadă de datorii” ( http://www.nber.org/papers/w15639) susţine că ţările cu rate ale datoriei de peste 90% din PIB suferă anual de o de contracţie economică de 0,1%.

  Cotidianul de la Lisabona reaminteşte că laureatul Premiului Nobel Paul Krugman consideră că această lucrare este unul dintre pilonii “structurii intelectuale a economiei de austeritate”. Acum, o altă echipă de economişti a constatat că în ţările cu o pondere respectivă a datoriei, creşterea înregistrată este de 2,2%, cu doar 1% mai puţin decât naţiunile a căror datorie publică este mai mică.

  Eroarea? Australia, Austria, Belgia, Canada şi Danemarca au fost excluse din greşeală dintr-o sumă calculată într-un fişier Excel.
  sursa : http://www.presseurop.eu/ro/content/news-brief/3692461-masurile-de-austeritate-din-europa-sunt-cauzate-de-o-eroare-excel

  Hm .. se zvoneste ca „eroare” a fost „descoperita” de un giurelu de 28 de ani ..Unu, as zice io „impertinet” care e om cu credinta putina gen Toma necredinciosu’ ) ca tot in curand va fi duminica Tomei) care a cercetatat si a „parvulit” .
  Insa tare nu imi vine sea cred ca a fots o eroare.. ci un auto da fé , adica un act de credinta „daca faptele nu se potrivesc cu teoria cu ata mai rau pentru ele!” asa ca avem de-a face cu un fals menit sa sprijine credinta in Evangheleiile dupa Mises.

  Si de aici ajungem departe. In Bangladsh o caldire industriala s-a prabusit. 300 de morti. Ar fi putt fi mai putini INSA stabimea a fortat muncitorii sa continue lucrul. Si iata “credinta” in actiune in Romania :
  Lecţie de capitalism de la vedeta Andreea Raicu, prezentă azi la Cluj. Întrebată, dat fiind că este expertă în fashion, cum vede faptul că 300 de oameni au murit miercuri într-o fabrică de confecţii ce lucra pentru lanţuri de modă, Raicu răspunde rece: „sunt decizii de business”.
  http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/andreea-raicu-la-cluj-dupa-ce-300-de-oameni-au-murit-intr-o-fabrica-de-confectii-pentru-lanturi-de-fashion-daca-fabricile-pleaca-acei-oameni-mor-de-foame–110711.html

  ma rog aia e decat una care arata bine si atat. Insa va recomand si lectura unor reactii aici:
  http://www.criticatac.ro/22359/andreea-raicu-la-cluj-dup-ce-300-de-oameni-au-murit-intr-fabric-de-confecii-pentru-lanuri-de-fashion-dac-fabricile-pleac-acei-oameni-mor-de-foame/#comment-54692
  Asa la mica barfa pe presupusu’ portal de stangea mandel este cam neagreat.
  Si tot despre credinta in Sfantul Capital cel izvodit din Si Mai Sfanta Piata cea Atottiitoare (hony soit qui la ibovnice gandeste!)
  Un protest spontan s-a lăsat cu arestări la Sfântu-Gheorghe: „Cumpăraţi produse secuieşti”!

  Mişcarea Tinerilor Maghiari din cele 64 de Comitate (HVIM) a organizat sâmbătă un protest spontan în faţa a două supermarketuri din Sfântu-Gheorghe, îndemnând locuitorii oraşului să cumpere produse secuieşti din magazinele locale. „Obiectivul nostru a fost ca oamenii să conştientizeze că îşi dau banii unor concerne internaţionale, în loc să cumpere produse secuieşti din magazinele locale. Practic ne tăiem singuri craca de sub picioare şi aşteptăm degeaba ca regiunea să se dezvolte din punct de vedere economic. Noi suntem cei care blocăm acest progres”, motivează membrii HVIM.

  Bine-ntelse ca autoritatile “romane”, altminteri extrem de pasive cand e vorba de iredentismul celor din HVIM, au percuta cu extrema celeritate e- a se citi tot la
  http://jurnalul.ro/stiri/observator/un-protest-spontan-s-a-lasat-cu-arestari-la-sfantu-gheorghe-cumparati-produse-secuiesti-642126.html# ca ce dracu se poa sepnajuzra figia lu Iancu, se poa face nu zic ce du drapelu national, se poate ca o eleva de 15 ani sa fie ameintata si pedespita ca poarta bentita in culori romanesti insa este indamisivl ca sa se poate pancarte cu ”Produse secuieşti= locuri de muncă”, „Cumpără produse secuieşti din magazinele din Ţinutul Secuiesc”, „Trezeşte-te secuiule, cumpără şi apără produsele secuieşti”, „Dacă e mai ieftin nu înseamnă că e şi mai bun”.
  Pia chiar asa unde se trezesc astiia ? In Americhia aia cu bui American?

 53. 53 Marian Nicolae aprilie 29, 2013 la 4:00 pm

  Laszlo Borbely:

  Evident că UDMR nu e de acord cu asumarea răspunderii pe regionalizare

  http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/192563-Laszlo-Borbely-Evident-ca-UDMR-nu-e-de-acord-cu-asumarea-raspunderii-pe-regionalizare.html

  Uniunea Democrată Maghiară din România nu este de acord cu o eventuală asumare a răspunderii Guvernului pe proiectul regionalizării, a declarat, luni, vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely.

  „Evident că nu.

  De fapt noi, la modificarea Constituţiei, vom propune să se desfiinţeze această posibilitate de asumare a răspunderii, care practic ocoleşte Parlamentul. N-avem nevoie de o asemenea posibilitate, chiar dacă, de-a lungul anilor, s-a uzitat de această prevedere. Nu e bine, pentru că de fapt Parlamentul este cel care trebuie să decidă şi, dacă e nevoie, poporul prin referendum. Deci noi refuzăm această posibilitate şi n-o să fim de acord, e clar, o spun de acum, în orice variantă, nu o să fim de acord prin asumarea răspunderii să treacă această foarte importantă lege, de fapt una dintre cele mai importante legi din ultima perioadă”, a spus Borbely, la RFI.

 54. 54 Cris aprilie 29, 2013 la 4:09 pm

  Dacă ar fi să-i aduc gloatei circumstanțe atenuante (uite! în apropierea Paștelui, sunt generoasă…), una ar fi dezinformarea și manipularea. Când l-a aclamat pe Isus, auzise de faptele bune făcute de el. Când l-a condamnat, a fost dezinformată de romani.
  Dar, atunci, informația circula greu, iar adevărul se pierdea pe drum. Acum, informația circulă rapid, deci și adevărul și minciuna circulă rapid. Problema e cum deosebim adevărul de minciună? Care e diferența dintre vremurile noastre și cele în care a trăit Isus?

 55. 55 Doru Coarna aprilie 29, 2013 la 4:19 pm

  @ George Ban,

  dar cine-l mai crede pe Ponta? Uite eu nu dau doi bani pe niciunul pt ca nu au construit nimic in afara de sistemul ticalosit, asa ca pot „ridica” piatra: Ponta va candida la prezidentiale si cu ajutorul sistemului condus de rudele sale prin alianta, care stapanesc acele 3-4 milioane de voturi ale mortilor, disparutilor, nebunilor si detinutilor, va fi ales si apoi, il va desemna pe Baselu’, la fel cum a procedat cu Kovesi, tot intr-o dimineata dupa zile intregi de asigurari ca NU dar fiind interes national… premier! Curat Putin-Medvedev! Sigur, pt toate astea un Gordon va descaleca iar Merkel va avea serios de militat impreuna cu Boc-ul ei, Barroso.

  Daca tu crezi ca ambitia astora nu este una nebuna, sau ca vreunul intelege sa lase purcoiul din mana, te inseli. De altfel, de oameni din astia comunistii au scapat internandu-i pe viata sau distrugandu-i, nu spun ca a fost minunat, dar ei stiau, era perfect demonstrat si verificat in URSS, ca de lacomi din astia dupa bani si/sau putere numai asa se poate scapa. Tu, si nici noi, sigur ca nu vom face nimic pt ca s-a demonstrat ca nu contam, dar stai sa vezi cum decurg toate liber, de la sine, iar tu va trebui sa-ti revizuiesti atitudinea fata de Basel, sa-l reevaluezi, din ratiuni de stat si de partid. Peste doi ani vei sustine ca este cel mai bun premier si ca regreti ca si-a ratat vocatia 10 ani ca presedinte caci presedinte, tot prin vocatie, vei spune ca-i Ponta care si el a pierdut trei ani ca premier…

  Trebuie inteles ca acum se deruleaza scenariul Ponta nu pt ca-i vreo valoare, ci pt a nu se derula unul intitulat Crin. Cei care pot derula scenarii au interesul asta. In plus, Baselu trebuie protejat si dupa, asa cum a fost protejat cu orice pret si inainte, dar si in timp de! Pretul a fost dinstrugerea Romaniei si a ultimei sale sanse de integrare intr-o lume civilizata, normala. S-a creat un stat super-securist ascuns dupa unul intitulat „de drept”. Iar despre o conlucrare la guvernare intre ai lui Ponta si ai lui Basescu ce sa-ti spun, s-a mai intamplat prin 2009 si le-a placut, pana cand a dat febra lacomiei in ei si Baselu si-a ales slugile cele mai performante in distrugere acoperita…

  Nu ai alt argument decat declaratiile lui Viorel/Slugarel, daca le crezi…

  Si inca ceva: Ponta pare-mi-se are si el blog, acolo-i locul!

  Eu cred ca dl Nastase regreta in sinea domniei sale dar nu poate spune asta direct, vede ca s-a cam inselat, a cata oara, SI cu sarpele asta cu ochelari crescut la propriu-i san si care s-a hranit cu lapte de la sistemul-comuniune, daca stii ce inseamna asta… adica daca stii de unde-ti vine, de unde ti se trage tie si Romaniei…

  Eu, sincer, i-as decerna un premiu pt inovatie politica lui Basescu, nu numai ca a reusit sa invinga USL-ul plecand din cea mai nasoala pozitie de suspendat, parca le-a dat handicap, dar l-a si incalecat, acum el dicteaza si USL-ul executa, poti crede ca s-a reusit clonarea pedeleului si a lui boc! Sigur, alternativa ar fi fost ca Slugarel sa-si tina cuvantul, ceva stiut a fi imposibil atunci cand Baselu si sistemul sau ii flutura perspective minunate pe sub nas iar lacomia face restul. Nu stiu inca in ce masura astea-s simple minciuni, as indrazni sa cred ca DA si ca s-ar putea ca seful tau sa fie rejectat ulterior, adica dupa vanzari, precum MRU devenind nimic, daca interese aceleasi straine concrete o cer.

  Stii, crestinii o ardeau cu spada si paharul, astia cu minciuna si furatul! Caci asta s-a comis, ne-au mintit si ne-au furat tot ceea ce aveam in ’89, restu-i doar rahat vechi, respins sau depasit prin alte parti unde procentul de fraieri este, sau a devenit, mai mic. La noi este insa prospat! Mereu proaspat! Pe gustate! Cand prinde pojghita, sistemul il racaie un pic si-l reanima… atunci se comit arestari, atunci actioneaza statul de drept, asa te convinge ca ar fi real si ca ar functiona. Apoi trebuie sa le lanseze public Basescu alta directie si intregul stat de drept se orienteaza intr-acolo, distrugand acea tinta. De ce le distruge? Pai ca sa poata sa vanda Ponta iar sistemul-comuniune sa cumpere, cu curaj! Eu voi intelege ca ma insel doar atunci cand astia vor lansa privatizari prin subscriptie publica nominativa! Pana atunci insa nu a fost si nu este este decat furt, rapt!

 56. 56 Stampila din Evanghelie aprilie 29, 2013 la 4:21 pm

  Excelenţă,

  Cuvintele pe care le rostiţi (şi scrieţi) au cu atât mai multă greutate, cu cât vin din partea celui ce a experiat nedreptatea în formele ei cele mai sinistre. Din păcate, între „Osana” şi „Răstigneşte-L” se desfăşoară şi scurta noastră viaţă pământească. Aţi surprins cum nu se putea mai bine criza de caractere şi valori, generată de eterna tipologie a Iscarioteanului. Să fie oare o componentă genetică a acestui neam?

 57. 57 ZeV aprilie 29, 2013 la 5:29 pm

  George Ban
  Revenit chiar in urma cu cateva momente de la Agapia-Varatec, am avut onoarea sa citesc si comentariul dvs….da, si mie mi se pare extrem de ciudata isteria unor concetateni, inclusiv, spumele in valuri exalate de cativa simpatici colegi la adresa domnului Ponta, in timp ce bietul domn Marian Nicolae, nemaiînţelegând nimic, pune o banală dar bine ţintită întrebare (pe 28.04.2013-8:48pm) referitoare la Miscarea Populara : ce este pe fond aceasta ?
  Incerc un raspuns : Amintiţi-vă de UNPR, partid devenit parlamentar fără alegeri, demisiile de parlamentari din PDL şi nucleul anti-Crin din PNL aglutinat în jurul IRL. Astfel, se poate anticipa , desigur, cu un grad semnificativ de incertitudine, ce anume se doreste a fi Miscarea Populară, cel putin, pe termen scurt şi mediu.
  😉
  PS
  E bine si frumos să vorbim despre Florii, dar, sunt curios câţi dintre colegii şi colegele mele au intenţia să viziteze mănăstirile patriei în această perioadă.
  Vă asigur că, de acolo, se revine cu mult mai multă energie pozitivă , clarviziune şi stare de calmitate.
  Deocamdată atât, deoarece am de citit o sumedenie de comentarii pertinente, deoarece, acolo unde am fost, n-am avut acces decât la Radio Trinitas.
  Nici ce a spus domnul Năstase la Antena 3 nu stiu nimic, dar, mă voi updata cu siguranţă (nah, că am fost şi eu trendy în exprimare). 😉
  Totusi, imi doresc ca următorul interviu al domnului Năstase să fie la B1TV.
  😉

 58. 58 mediatorbucuresti aprilie 29, 2013 la 7:58 pm

  Caracter ? Un arhaism demodat 🙂 !

 59. 59 santinela aprilie 29, 2013 la 8:32 pm

  Doru Coarna acum cred ca te doare undeva tare de tot.Trateaza-te frate !

 60. 60 dani aprilie 29, 2013 la 8:46 pm

  Despre caracterul schimbator al omului…putem spune multe,eu cred ca educatia,traiul de acasa cel recent si/sau cel din trecut au unrol important in formarea lui.Mai apoi intervine si manipularea,care poate fi constienta la randul ei,acceptata sau neacceptata,sau inconstienta,evident necunoscuta de subiect,dar cu consecinte dorite de manipulator.BIATA FIINTA UMANA

 61. 61 Mircea M. aprilie 29, 2013 la 9:39 pm

  Domnule Adrian Nastase pentru mine sunteti si veti ramane prim-ministru cat si presedinte de parttid pentru tot restul vietii.Cine citeste zilnic articolele dumneavoastra nici nu trebuie sa mai urmeze alte cursuri de invatamant.Sunteti o adevarata „enciclopedie’ a stiintilor politice.Am citit si recitit articolul,intitulat,Omul in cautarea sensului vietii,mi-a placut f.mult. V-am vazut la Congresul partidului,insa nu am indraznit sa comunic cu dumneavoastra,chiar daca am fost in prezidiu,poate cu alte ocazii voi avea mai mult curaj.Eu sunt acela moldovean care va scriam pe blog atunci cand erati privat de libertate si parca impartaseam din suferintele dumneavoastra.Fiind in preajma Sfintelor Sarbatori Pascale va transmit din targul Botosanilor sa aveti parte de multa afectiune din partea tuturor prietenilor,incheind cu Sarbatori Fericite si Christos a Inviiat !

 62. 62 silvia aprilie 29, 2013 la 9:49 pm

  Buna seara,

  eheei Cris, informatiile pe-atunci, paradoxal, circulau la fel de repede ca si acum, diferenta fata de perioada respectiva este, redundanta. Dupa o simpla analiza, si fara sa fiu un specialist(a) am ajuns la concluzia ca circulau la fel de repede, dar in stare pura, ascunse, codificate, acum circula la vedere, numai ca din cauza redundantei numai poti sa faci diferenta.
  Cat ii priveste pe oameni, in ciuda educatiei, se pare ca da sunt la fel, si totusi exista o diferenta esentiala fata de perioada la care ai facut trimitere, acum, in trecutul indepartat sau mai putin indepartat, noi, am avut, avem libertatea de a alege, sa credem, sau sa nu credem, sa fim oameni sau taratoare.
  Oricum, mai priveste odata chipul copiilor, si poate iti vei reevalua opinia in ceea ce priveste dragostea lui Isus pentru „gloata”.

  Si in alta oridine de idei, daca Bunul Dumnezeu ar fi facut lumea pentru unii dintre cei la care faci trimitere, nu am nici o indoiala ca astazi nu ar mai fi existat Pieta, Luceafarul, sau Simfonia a XI-a.

  ref. comentarii: 9:24, 4:09.

  @ Doru Coarna, eu sunt aproape sigura ca Domnul Nastase nu are niciun regret si nicio suferinta vis-a-vis de invatacei, tocmai ce ne-a asigurat ca „trairile personale” nu au nicio legatura cu politica. Cum nu ai cum sa-mi vezi chipul, trebuie sa iti fac precizarea, ca tocmai am fost ironica.

  @ Adanic, adauga tipologiei tale de oameni care nu vor sa-si asume o cariera politica astazi, printre altele, si pe cei cu obrazul, stomacul si partea dorsala sensibile si care nu suporta muscaturile, scuipatul sau lingusitul unora precum Ion Cristoiu sau Ctp de ex,

 63. 63 Chivu Vali aprilie 29, 2013 la 10:00 pm

  Doresc ca BUNUL DUMNEZEU SA VA BINECUVINTEZE CU MULTA SANATATE SI SA AVETI UN PASTE FERICIT ALATURI DE FAMILIE ,,HRISTOS A INVIAT ..

 64. 64 blogideologic aprilie 30, 2013 la 12:10 am

  “Pierderea locurilor de muncă, principala problemă a României după aderarea la UE – sondaj” http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/pierderea-locurilor-de-munca-principala-problema-a-romaniei-dupa-aderarea-la-ue-sondaj-300636.html Nu, crearea locurilor de muncă este principala problemă a României după aderarea la UE.

 65. 65 ZeV aprilie 30, 2013 la 6:11 am

  Mda..
  Aşa cum mi-am propus aseară, am citit toate comentariişe de pe acest fir, în speranţa găsirii fie şi a unui minimal ,,La Mulţi Ani” adresat celui mai ilustru posesor al unui nume de floare din acest moment istoric.
  Poate că mi-a scăpat, dar chiar dacă risc să nu fiu tocmai original, îmi asum următorul mesaj:
  La Mulţi Ani cu sănătate, domnule Crin Antonescu.
  Bună dimineaţa România….ce mult contează să-ţi începi ziua alături de o cafea adevărată….
  😉

 66. 66 ZeV aprilie 30, 2013 la 6:12 am

  erata
  comentariile

 67. 67 blogideologic aprilie 30, 2013 la 7:16 am

  Reţeaua de televiziune Arte a creat şi difuzat un documentar asupra legăturilor dintre firma Google şi aşa zisa ideologie transhumanistă. Cheie aici se pare că ar fi Teoria singularităţii inventată de Ray Kurzweil pe baza principiului “ingeniozităţii teoreticienilor”. Astfel , cu ajutorul Teoriei singularităţii, ideologia transhumanistă devine un fel de mit mesianic într-o versiune ultra-utililitariană. Ray Kurzweil a fost angajat de firma Google pe funcţia de inginer şef ca să transforme acest motor de căutare pe Internet în prima Inteligenţă Artificială din istorie. Dar care-i criteriul pentru a putea recunoaşte Inteligenţa Artificială ? Dialogul lui Turing cu maşina ? Iată o evoluţie interesantă de la dialogul socratic încoace. Sinergia de evoluţie generos promisă de către ideologia transhumanistă este la modul cel mai serios crezută la NASA. Din cauza aceasta apar mereu ştirile privind descoperirea exoplanetelor de tipul Pământul2.0, un fel de Terra foarte proaspete, bogate în resurse curate. Este mare America, şi cultura organizaţională din alte instituţii de acolo este modelată de către ideologia transhumanistă.

 68. 68 alergatorul aprilie 30, 2013 la 8:41 am

  Domnule Nastase,
  Aceasta a fost cea mai buna postare din ultimul an. Cea mai curata , cinstita si traita. Cu placere, dar si amaraciune, m-am regasit (poate la alta scara) in cuvintele scrise de dumneavoastra. Un mesaj politic, social, uman.
  Respect

 69. 69 ZeV aprilie 30, 2013 la 8:55 am

  Domnul Doru Coarna spune:
  ,,Eu voi intelege ca ma insel doar atunci cand astia vor lansa privatizari prin subscriptie publica ”
  Domnule Coarna, as putea fi de acord sa dau un ,,leu pentru ateneu”, insa, problema mea este daca acel leu se va pierde, sau, imi va aduce profit.
  Sa presupunem ca participa 15 milioane de oameni la privatizarea OLTCHIM.
  15 mil x 1 leu = 15 mil lei, adica, aprox. 3450000 euro.
  Datorii Oltchim (cf.domnului Vosganian)= 793 milioane euro
  793 mil – 3450000 = 78955000
  789550000 : 15 mil cetateni = 52,64 euro
  Concluzie:
  Doar pentru achitarea datoriilor Oltchim, fiecare cetatean al Romaniei, ar trebui sa doneze, peste leul de referinta, cca 53 euroi, adica, vreo 233 lei (2330000 lei vechi).
  Cine da mai mult, neamule ? Că Oltchimul are nevoie si de bani pentru a relua productia si plati, in avans, salariile.
  😉
  PS
  Eu nu dau nimic daca Arpechimul ramane la OMV.
  😉 😉

 70. 70 aida aprilie 30, 2013 la 8:57 am

  Frumos comentariu, comentariu care ar trebui sa ne dea tuturor de gandit. Ma bucur ca incercati sa gasiti la oamenii care va inconjoara si in special la politicieni, trasaturi de caracter rare, mai putin rare sau foarte rare la foarte multi dintre noi, dar o data identificate sunteti pregatit sa le apreciati la adevarata lor valoare.
  Va doresc ca Sarbatorile Pascale sa le petreceti alaturi de familia care va inconjurat cu atata dragoste si la bine si la rau, deasemenea va doresc multa sanatate, putere, rabdare, intelegere fata de tot si de toate. Dumnezeu sa va aibe in paza.

 71. 71 aida aprilie 30, 2013 la 9:01 am

  La comentariul de mai sus am facut o gresala gramaticala din neatentie. „Va inconjurat” se scrie „v-a inconjurat” . Din pacate n-am mai putut corecta. Apucasem sa trimit mesajul.

 72. 72 Marian Nicolae aprilie 30, 2013 la 9:38 am

  @ Atent aprilie 29, 2013 la 12:19 pm

  Analiza dumneavoastra este corecta.

 73. 73 blogideologic aprilie 30, 2013 la 10:00 am

  I-am ascultat, cu vreo două zile în urmă, pe doamna Renate Weber şi domnul Cristian Pârvulescu, la o emisiune moderată pe postul Antena3 de către Radu Tudor. Cunoşteam obsesiile bine plătite ale mercenarului pro-Democrat Cristian Pârvulescu împotriva suveranităţii României, pentru eliminarea articolului 1 din Constituţie, şi criticile sale virulente împotriva romanticilor naţionalişti români din secolul XIX. Dar speram că la acea emisiune, opiniile doamnei Renate Weber pot constitui o contrapondere. Deşartă iluzie. M-am convins încă o dată că intelectualimea noastră care a putut savura lent o rentă de situaţie a dobândit la modul definitiv opinii anti- româneşti bine fixate alături de o cultură de mântuială.

 74. 74 Marcus aprilie 30, 2013 la 10:54 am

  Ne-ati Luat “Fetitele”, Lasati-ne Macar Cu Micii !

  Dupa cum prea bine ilustra, intr-o capodopera de unica folosinta in privata din fundul curtii, in loc de smoc de iarba sau frunze de coceni, ilustrul intelectual Patapievici, de-a lungul istoriei multimilenare a spatiului mioritic carpato-danubian, locuitorii acestui picior de plai au fost subiecte de buda pentru varii si varii popoare, mai tari in sabie, cu care au venit in contact, dovedind cu prisosinta ca epitetul de “patibular” aplicat de marcantul om de litere substantivului roman se potriveste ca un streang bine infasurat la gatul subiectilor in discutie.
  Exemple pot fi enumerate garla in acest sens, de la romanii care dupa ce ne-au luat aurul ne-au luat si femeile dace cu care imperechindu-se au costituit geneza unui nou popor in acest spatiu, la turcii care ne-au luat aurul, ne-au luat fecioarele, mierea de albina si beizadelele domnesti, tinute ca ostatici in haremul Sultanului, trecand pe la la austro-ungarii care ne-au luat vatra transilvana cu totul si ajungand la “davai ceas, davai palton” care s-au multumit sa ne ia aurul, petrolul, uraniul, granele si alte celea, dandu-ne totusi la schimb schema de organizare a Securitatii si cateva rusoaice drept sotii pentru ofiterii romani cu studii la Leningrad si ajungand pana in zilele noastre la Uniunea Europeana.
  Aceasta, la pret de trei in unu’, ne-a distrus si preluat ce a ramas din industrie, ne-a luat petrolul si ne-a trimis din nou agricultura la nivelul idilicului “Car cu boi” grigorescian, servindu-se fara pic de rusine de munca a milioane de romani formati de sistemul nostru de invatamant, recompensandu-se cat de cat prin acceptarea tiganimii romane pe treptele catedralei Notre Dame si a virginelor noastre ca umplutura in Place Pigalle si pe trotuarele catalane, a ajuns sa depaseasca in nerusinare cam tot ce au facut predecesoarele ei la capitolul japca si bataie de joc de romani.
  Nu a fost de ajuns ca ni l-a impus cu forta pe chiombila si i-a bagat sula in coaste lui Ponttatrop sa “pupat Piata Independetei” cu Ugica-l Toaca, stergandu-se astfel la cur cu notiunea de suveranitate a statului de drept Romania, notiune inscrisa si sustinuta de Constitutie, vrea acum sa ne lipseasca si de una din comoarile de pret ale romanilor, buna si la bine si la rau, atat de eficienta incat a devenit simbol electoral sub marca inregistrata de Van Guelle la OSIM “Doi mici si-o bere”, luand de la gura noastra si a urmasilor, urmasilor nostri celebri “Mititei” sau “Mici”.
  Si asta pe motiv de bicarbonat. Nu-i suficient ca ne-au americanizat , bagandu-ne pe gat nenorocirea de tocatura numita Hamburger, care nici pe departe nu aduce cu suculentul si traditionalul “Mic”, acum vor sa ne lase si fara posibilitatea de optiune.
  In conditiile astea stau si ma intreb cand ne vor lasa si fara “Sarmale” invocand faptul ca acrim varza in butoaie de plastic fabtricate la Oltchim si nu in butoaie facute din lemn “tapinat” in muntii Padurea Neagra din Germania?

 75. 75 Marian Nicolae aprilie 30, 2013 la 11:44 am

  @ ZeV aprilie 29, 2013 la 5:29 pm

  Va multumesc pentru elogii.

  In legatura cu intrebarea bine tintita, in Marina Militara Romana, in timpul serviciului meu militar, imi placea de minune sa trag cu PSL-ul ori de cate ori aveam concurs pe unitate sau de cate ori reuseam sa pun mana pe unul si nu stiu cum se facea de ieseam mereu printre primii…..la trageri.

  Cativa ani mai tarziu reuseam acelasi lucru intr-o alta armata de data aceasta in situatii reale, in lupta adevarata….cu alte tipuri de arme.

  Acum le zicem sniperi…..nu tintasi de elita ca pe vremea serviciului meu militar…..oricum este acelasi lucru.

  Cred ca de aici mi se trage acest tras la tinta, ….indiferent daca trag cu intrebari sau cu altceva……….

 76. 76 Atent aprilie 30, 2013 la 1:16 pm

  1 MAI MUNCITORESC

  279 marșuri și mitinguri sunt planificate în Franța (L’Humanite).

 77. 77 Draghi Puterity aprilie 30, 2013 la 1:56 pm

  @blogideologic

  Parerea mea, poate gresita, e ca inteligentza (naturala sau artificiala) nu reprezinta cu adevarat un salt calitativ, o discontinuitate, ci e mai mult o chestiune de definitie. Daca ne uitam in urma vedem ca IA e definita ca acele lucruri lucruri pe care le poate face doar mintea umana nu si o masina. Deindata insa ce o masina poate face ce face aceleasi lucruri ca si un om, de ex. sa bata la sah un mare maestru, sa conduca un automobil, s.a.m.d. acel lucru e automat exclus din conditiile necesare pentru a defini inteligentza.

  Am avut ocazia sa ascult o prezentare foarte interesanta care privea viatza din perspectiva semioticii. Din acea perspectiva nu exista o discontinuitate intre viu si neviu, si presupun (nu afost tema prezentarii) nici intre inteligenta respectiv constiintza de sine si neinteligentza. Totul reprezinta de fapt o evolutie fara discontinuitati a unor relatii.

  Desigur o evolutie exponentiala cum e cea a microelectronicii din ultimele decenii („legea” lui Moore) poate aparea la un moment dat ca un salt calitativ din perspectiva cuiva cu o dinamica mai redusa a dezvoltarii. Mi se pare insa ca Kurzweil (cu care m-am intersectat pe plan profesional) triseaza un pic cand vede „singularitatea” ca un punct de plecare a transhumanismului.

 78. 78 Doru Coarna aprilie 30, 2013 la 3:23 pm

  @ santinela,

  daca doar atata poti e-n regula, am sa iau o vitamina C!

  @ Marian Nicolae,

  vorbeam de subscriptie publica nominativa, adica o privatizare pur romaneasca, anonima, pe lei, si nu-i asa, s-ar baga multi bani, gandeste-te ca toti vor putea spala tot ce au shutit daca asiguri chestia asta, iar datoriile se pot rostogoli ca orice datorii, pana cand s-ar face o reasezare monetara cu ocazia intrarii in zona euro! Mai mult, daca UE interzice stingerea datoriilor unei companii de stat de catre stat, atunci le-as trimite lor facturile!

  Eu cred ca-i clar ca avem de-a face cu continuarea distrugerii sistematice a economiei romanesti, si mai cred ca numai daca suntem nebuni vom accepta si lovitura de gratie! Dar am vesti rele, SUNTEM! Adica astia, politrucii astia, SUNT!

  @ Marcus,

  cum adica ne taie micii? Ne cer sa nu le mai punem bicarbonat? Ca sa nu se mai umfle, sa nu devina pufosi si mustosi, si pt ca apoi sa ne arda stomacelele? Pai micii sunt otomani, nu-i mancare romaneasca! De ce nu interzic ei si colele? Daca bem cola fabricata in Romania, putem manca si mici made in, chiar daca tot asa, sunt nesanatosi!
  Si cine a venit cu asta, UE sau ai nostri ca brazii?

 79. 79 Marcus aprilie 30, 2013 la 4:31 pm

  @Doru Coarna; Cu riscul de a-mi supara un amic pe care-l stimez in Saptamana Patimilor tin sa fac o umila recitificare la asertiunea dumitale cu ca „micii ar fi otomani” la origine. Sarmalele, tuzlamaua, musacaua etc Da, boierule, chit ca le regasim si la greci si cam pe unde au prins gust culinar in Peninsula Balcanica, dar micii, ntz ! Nu stiu daca acei carnati mancati in carciomioara ramasa fara matze numita La Iordache si din inspiratia gastronomico-literara a unui jurnalist http://www.121.ro/forum/in-bucatarie-f3/istoria-micilor-t18463.html or fi fost la origine preparati in sistem otoman, cert este ca ingredintele nou folosite in ‘mnealor cat si lipsa de matze i-a transformat intr-un produs 100 % neaos. Ei, bine, acest produs risca acum sa fie scos de pe piata mioritica incepand cu unu iunie pe motiv ca preparatul contine bicarbonat de sodiu.
  sa fii iubit si Paste Fericit
  marcus

 80. 80 eu aprilie 30, 2013 la 7:46 pm

  Numai la Dumnezeu este puterea. Numai El are putere asupra vietii si adormirii noastre. Cine isi inchipuie ca puterea este la oameni sa observe mai atent si sa cugete.
  Si puterea lui Dumnezeu este Iubirea de oameni. O Dragoste necuprinsa, nemarginita. In ciuda aparentelor, Dumnezeu iubeste pe fiecare netarmurit. Numai ca unii dintre noi suntem orbi si impietriti in rau, in rele.
  Apostolul Pavel incearca sa ne arate cum este Iubirea de oameni a lui Dumnezeu vorbindu-ne despre Dragoste.
  „Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel
  Capitolul 13
  1. De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval sunător.
  2. Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
  3. Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte.
  4. Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.
  5. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.
  6. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.
  7. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.
  8. Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii – se vor desfiinţa; darul limbilor va înceta; ştiinţa se va sfârşi;
  9. Pentru că în parte cunoaştem şi în parte proorocim.
  10. Dar când va veni ceea ce e desăvârşit, atunci ceea ce este în parte se va desfiinţa.
  11. Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului.
  12. Căci vedem acum ca prin oglindă, în ghicitură, iar atunci, faţă către faţă; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaşte pe deplin, precum am fost cunoscut şi eu.
  13. Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea.”
  Cei care l-au intampinat pe Domnul nostru Iisus Hristos in Ierusalim, nu sunt aceeasi cu aceia care au cerut rastignirea Sa. Cei care L-au intampinat sunt cei care nu erau orbi si impietriti in rele, ci aceia care au vazut LUMINA LUMII si au avut credinta, nadejdea si Dragostea. Cei care au cerut rastignirea Sa au fost aceia care si-au inchipuit ca Puterea este la oameni, cei care desi au avut ochi nu au vazut. Si oamenii ca aceia sunt si astazi. Unii vad, unii nu, desi Lumina Lumii li se da tuturor.
  Am fost, suntem si vom fi chemati sa luam Lumina pana la sfarsitu timpului, dar trebuie sa ne pregatim si sa vrem a o primi.
  „Și iată-ne nouă greșalele noastre, precum și noi iertăm greșiților nostri!”

 81. 81 silvia aprilie 30, 2013 la 8:35 pm

  @blogideologic, puteti sa fiti sceptic in privinta evolutiei sistemelor respective, nu exista masini „inteligente” ci doar masini si tehnologie performanta creata de oameni inteligenti?, eu zic mai mult oameni bine pregatiti, pasionati, uneori aproape fanatici, ai unui singur domeniu. Ce s-ar face bietele masini inteligente daca intr-o buna zi vor disparea specialistii din IT, asa precum cosarii, de ex, se adapteaza la mediu, isi reduc activitatea, se apuca de meserie si se intretin si regleaza singure? Scuze ma mai amuz si eu din cand in cand, pe seama unor comentarii de altfel bine argumentate, dar totusi, exista copii care nu stiu sa citeasca. analfabetismul a atins iar cote inalte, si chiar pe-aici pe meleagurile noastre, dezacordurile gramaticale sau greselile de ortografie deja sunt subtilitati. Este nonsens, oricat de multe date ar prelucra o masina, oricat de performanta ar fi capacitatea de prelucrare, analiza si sinteza a unei masini, sa fim seriosi, nu ar ajunge niciodata la performanta de a intelege sensul cuvintelor, fara oameni, fara capacitatea lor de a le atribui sensuri, de a auzi cuvintele, este nevoie de experienta, de opinii bazate pe experienta, pe cunoastere, exista motivatia de a intelege sensul cuvintelor. Masinile filtreaza si prelucreaza date, „oamenii comunica”, au nevoie de asta si cauta raspunsuri sau solutii la intrebarile si preocuparile de zi cu zi . Am gasit un scurt si frumos poem intr-o carte care edifica cele spuse de mine: ” Eu nu-ti iau cuvintele/ Ca pe simple cuvinte./Departe de asta,/Eu caut sa inteleg/ Ce te face sa vorbesti- Orice ar fi- /Si pe mine sa te ascult.”

 82. 82 blogideologic aprilie 30, 2013 la 9:38 pm

  @silvia
  Mulţumesc.

 83. 83 blogideologic mai 1, 2013 la 6:17 am

  @ Draghi
  Un excerpt şi un comentariu la articolul http://www.nytimes.com/2013/05/01/opinion/friedman-its-a-401k-world.html?hp&_r=0 : 1/ “Something really big happened in the world’s wiring in the last decade […] We went from a connected world to a hyperconnected world. I’m always struck that Facebook, Twitter, 4G, iPhones, iPads, high-speech broadband, ubiquitous wireless and Web-enabled cellphones, the cloud, Big Data, cellphone apps and Skype did not exist or were in their infancy a decade ago […] All of that came since then, and the combination of these tools of connectivity and creativity has created a global education, commercial, communication and innovation platform on which more people can start stuff, collaborate on stuff, learn stuff, make stuff (and destroy stuff) with more other people than ever before. What’s exciting is that this platform empowers individuals to access learning, retrain, engage in commerce, seek or advertise a job, invent, invest and crowd source — all online. But this huge expansion in an individual’s ability to do all these things comes with one big difference: more now rests on you. If you are self-motivated, this world is tailored for you. The boundaries are all gone. But if you’re not self-motivated, this world will be a challenge because the walls, ceilings and floors that protected people are also disappearing. […] There will be fewer limits, but also fewer guarantees. Your specific contribution will define your specific benefits.” ; 2/ “let people learn what competencies employers are looking for, but the mathematical truth is that employers will find these competences increasingly in Artificial Intelligence at the expense of the real people who bid against each other for work. Yes, people will be needed to develop, refine and apply AI, but they will be a minority, leaving many diligent learners out in the cold. Companies and businesses used to invest in people. They valued their employees. Now they invest in data. They value numbers. They don’t care about people. That is the sad truth.“ Vechiul adagiu al lui Tacitus este valabil acum mai mult decât oricând, însă de data aceasta nu pentru PAX ROMANA, ci pentru PAX AMERICANA : “Solitudinem faciunt, pacem appellant.”

 84. 84 silvia mai 2, 2013 la 7:03 am

  @ blogideologic,

  daca o buna parte dintre profesorii de dinainte de ’89 ar fi fost precum multi dintre cei de-acum, sau poate precum multi dintre cei pe care i-am intalnit pe-aici pe blog, as fi fost tare nefericita acum.

 85. 85 Marian Nicolae mai 3, 2013 la 9:22 am

  @ Doru Coarna aprilie 30, 2013 la 3:23 pm

  Bade Coarna ideea-i buna, numa’ ca nu prea mai avem ce sa (mai) privatizam……

 86. 86 petrisor mai 3, 2013 la 1:31 pm

  Update, care este raspunsul nostru, acum, „on-line”, fata de Isus?

 87. 87 Vasile, mai 5, 2013 la 7:58 am

  Marcus,

  Constantenii nu-s nici …nici ,,ei si nu numai , acorda meritul descoperirii micilor …bucurestenilor…desi sincer
  micii s-au nascut din saracia , sau daca vrei nemernicia proverbiala a micului patron roman sau neglijenta salariatului acestuia care a uitat sa aprovizioneze carciuma cu….maţe pentru carnati!


 1. 1 De Florii – despre „caracter” | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe aprilie 28, 2013 la 11:55 am
 2. 2 Adrian Năstase, mesaj cutremurător pe blog - ROSITE - STIRI ONLINE | POLITICA | MONDEN | AFACERI | Trackback pe aprilie 28, 2013 la 12:51 pm
 3. 3 De ce il lauda Basescu pe Ponta…? « Motanul Incaltat Trackback pe aprilie 29, 2013 la 1:07 am
 4. 4 NĂSTASE ESTE DEZAMĂGIT DE POLITICA ROMÂNEASCĂ! Fostul premier vorbește despre instabilitate, statornicie și recunoștință | incomod-media.ro Trackback pe aprilie 29, 2013 la 8:14 am
 5. 5 NĂSTASE ESTE DEZAMĂGIT DE POLITICA ROMÂNEASCĂ! Fostul premier vorbește despre instabilitate, statornicie și recunoștință Trackback pe aprilie 29, 2013 la 8:15 am
 6. 6 Despre Securitate… « Motanul Incaltat Trackback pe aprilie 30, 2013 la 4:22 am
 7. 7 Ray Kurzweil şi Inteligenţa Artificială | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe aprilie 30, 2013 la 9:22 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: