Numirea procurorilor şefi – propunerea mea!

Acesta este titlul editorialului meu de astazi din Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

Am constatat, in ultimele luni, dar mai ales in ultimele zile, felul in care au evoluat disputele legate de numirea procurorilor sefi din Ministerul Public (de ce oare se mai pastreaza denumirea de „minister public” in Constitutie, in conditiile in care procurorii nu mai sunt considerati membri ai executivului?!). Am inteles, intre altele, ca pentru Catherine Day, respectarea statului de drept nu inseamna, cu necesitate, si respectarea TUTUROR legilor din republica. Iata, spre exemplu, numirea procurorilor sefi, Laura Codruta Kovesi si Daniel Morar, s-a facut de catre ministrul „independent” al justitiei, Monica Macovei, in 2005 si 2006, printr-un proces de iluminare, fara concurs, doar prin decizia subiectiva a fostului ministru. Timp de cateva luni – pana la alegerile parlamentare – procedura de numire a fost amanata pentru ca, in baza aceleiasi legi, la Bruxelles, s-a considerat, ca noul ministru, Mona Pivniceru, spre deosebire de Monica Macovei, nu este „capabila” sa faca singura propunerile respective si ca ministrul nou trebuie pus sub tutela unora de la Bruxelles, care sa actioneze indirect tele-comanda in ceea ce priveste numirile. De aici, povestile cu „transparenta”, cu rolul CSM etc. Personal, nu am nimic impotriva ca CSM-ul sa faca propunerile, asa cum s-au facut pe vremea guvernului pe care l-am condus. Dar, pentru a se realiza acest lucru, ar trebui modificata legea. Si ar fi foarte simplu – o lege cu un singur articol: „se revine la legea Nastase din 2004”!

In ultimile luni, sprijinitorii de la Bruxelles ai lui Basescu au dorit, in numele „statului de drept”, sa eludeze o lege care fusese modificata de echipa Basescu/Macovei, in 2005, contrar solutiei acceptate de Comisia Europeana, in 2004, prin incheierea capitolului JAI, in cadrul negocierilor de aderare. Care au fost motivele pentru care s-a acceptat acest lucru de catre Comisie? Prietenii stiu de ce.

Bun, dar ce facem acum? Romania este in pericol sa nu intre, in 2011, in Shengen. Veti spune, poate, ca am ajuns deja in 2013, fara sa fi intrat ? Eu cred ca de vina este, inevitabil, guvernul Nastase…

Propun, totusi, pentru acest moment de grea cumpana, o solutie foarte simpla: unirea Parchetului General cu DNA intr-o singura structura si numirea la conducerea sa a Monicai Macovei. Argumentele vor fi, sper, convingatoare – a) Monica Macovei  a fost procuror si in timpul lui Ceausescu, in domenii importante ale economiei- agricultura si transporturile; b) a fost procuror si dupa Revolutie si chiar daca a fost „demisionata” din motive de lipsa de „celeritate”, cunoaste mecanismele din interior; c) este mentorul lui Mark Gitenstein si in perspectiva preluarii de catre acesta a conducerii Fondului Proprietatea, construit in perioada in care ea  a fost ministru al justitiei (oferind aceasta posibilitate legala  ca actionariatul majoritar sa nu mai fie romanesc), va putea sa asigure prin intermediul expertului anti-coruptie, Laura Stefan, o legatura stransa cu cel care a facut o scurta pauza diplomatica, la Bucuresti, in cariera sa de lobbist si care, acum, va reveni in domeniul afacerilor; d) este independenta, faptul ca fost inclusa cu forta de Traian Basescu in lista de sinecuri ale PDL la Bruxelles nu a fost decat o neintelegere – la fel faptul ca a fost  vicepresedinte al PDL. De altfel si membrii PDL o considera „independenta”, cele 200 de voturi,  din 4500, obtinute in calitate de candidat la presedintia PDL atesta acest lucru; e) este apreciata la Bruxelles, relatia sa de prietenie cu doua doamne  de acolo va face ca intrarea noastra in Shengen sa se rezolve chiar retroactiv, din 2011; f) in acest mod, diferendele din interiorul USL si cu Antena 3 vor fi atenuate iar populatia va avea asugurarea ca lupta impotriva „sistemului ticalosit” din 2000-2004 va continua, chiar daca am ajuns in 2013; g) vom dovedi, in acest fel, si faptul ca am inteles obiectiile DE PRINCIPIU, cuprinse in MCV, chiar daca acest punct nu figureaza in textul MCV din 2006, negociat de Monica Macovei; h) vom mai dovedi si faptul ca strategia lui Basescu, in materie de „licurici”, este depasita.

162 Răspunsuri to “Numirea procurorilor şefi – propunerea mea!”


 1. 1 NICOLETTE ORGHIDAN aprilie 2, 2013 la 9:10 pm

  Depășită , dar se-agață cu tot ce are de ea. Strategia, de ce să n-o recunoaștem a fost întoarsă pe toate părțile, disecată în cele mai mici amănunte, privită din toate unghiurile, doar-doar numirile și instalarea procurorilor nu-i va da mai târziu bătăi de cap și coșmaruri. Propunerea d-voastră de unire a celor două instituții conduse de femeia-comisar Macovei, poate fi luată drept glumă, dintr-un foc poate fi eliminată madam’ de către ceilalți procurori,așa cum s-a-ntâmplat le alegerile conducerii PDL.Să conducă…cine? Și mai ales cum? Doar din șoapte spuse la o ureche sau alta și cucută turnată acolo unde crede dânsa de cuvință. Ar rebui acum ca procurorii României, cei care au o reală verticalitate și un profesionalism pe măsură să decidă; să decidă împreună, pentru că România a fost , continuă să fie pusă la colț de alte state europene și nu numai când vine vorva de justiție, Perchet, DNA. Macovei? Lăsată-n plata Domnului.

 2. 2 Centru aprilie 2, 2013 la 9:18 pm

  M-a terminat ! Demult n-am ras asa de bine ! Un umor devastator . Un umor si o ironie foarte apropiate de spiritul sarcastic ,, pince sans rire ,, ceh . Comentarii si imagini care vin parca din filmele lui Jiri Menzel .

 3. 3 calin aprilie 2, 2013 la 9:34 pm

  Buna seara.Nu le dati idei,domnule Prim Ministru,dupa actualele evolutii si glumele sint periculoase.Multa sanatate,va astept cu speranta ca veti putea schimba ceva. Cu respect,Calin.

 4. 4 Doru Coarna aprilie 2, 2013 la 9:39 pm

  Eu propun sa trecem min. Justiei in subordinea parchetului General si care, la randul sau, sa intre in subordinea DNA, ca minister si respectiv, directie generala. In felul acesta seful DNA numeste direct procurorul general si acesta, ministrul justitiei. S-ar reduce si schema guvernului care ar avea astfel n-1 ministere si un DNA!

  Lasand gluma, daca UE ne cere procedura, trebuie procedura si gata! Nu inteleg cu si-au consumat domnii astia azi timpul, toti erau pe ecrane, nu au rezolvat nimic si au ajuns de unde au plecat azi dimineata. Ba da, au rezolvat un lucru, si-au probat ameteala! Premierul a aflat fix la 13.41 cand a iesit de la CSM ca trebuie procedura, desi stia asta demult, iar Crin, pe care il apreciez din ce in ce mai mult, si-a amintit si el dupa iesirea partenerului ca are totusi nevoie ca justitia sa fie la liberali, si nu apararea.

  De ce i-am platit pe acestia azi? Ca sa se lamureasca? Maine ii platim ca sa se lamureasca si in alte chestiuni? Si tot asa, caci niciodata nu-i vad stiind… iar odata lamuriti nu-i vad procedand… nu, apoi se rasucesc si gata, o iau de la cap, trebuie iar sa se lamureasca, etc.

  Stiti cat a pierdut azi Romania din lipsa celor doi din zona economica, financiara si legislativa, adica de la locul de munca? Defapt, la performanta lor, tara nu a pierdut nimic.

  Sincer, eu m-am plictisit sa tot privesc la ametiti astia, nu le vine mintea la cap si nu vor iesi niciodata din frecangeala damboviteana, defapt nici nu le-ar conveni sa iasa, le vine manusa impreuna cu salariul si privilegiile. Si eu, alt ametit, recunosc, le ceream deunazi sa performeze… vad ca ei defapt doar se rotunjesc, se ingrasa, nu tremura carnea pe ei de efort, de concentrare, de emotie, de raspundere, de cautat solutii… Dar daca-i asa, exista in Romania destui nefericiti care nu mai au ce manca si au ajuns pielea si osul, de ce sa nu-i punem sefi? Sa le dea doctorii, pe reteta, tratament cu functie inalta, un an! Multi s-ar face bine, sincer, nu?

  Sistemul niciodata nu va pierde controlul asupra justitiei, l-ar pierde si asupra tarii, iar de aici… ok? USL poate pune pe oricine, in 3 zile vor fi inrolati si gata! D-aia trebuie ametiti!

 5. 5 Nicu aprilie 2, 2013 la 10:02 pm

  Sunt de acord cu acest articol, care mai dovedeste ca in Romania nu mai sunt patrioti care sa gandeasca si la binele cetatenilor din aceasta tara.
  Avem conducatori care prin servilismul lor devin lachei ai lui Basescu, un om care nu simte ca este roman si se bate pentru interesele altora si ale lui.
  I-MI ESTE FRICA CA SI DUPA CE NU VAI MAI FI PRESEDINTE TOT EL VA DECIDE DESTINELE ACESTEI TARI IMPREUNA CU PRIETENI LUI DIN AFARA.
  DUMNEZEU SA AJUTE ACEST POPOR PENTRU CA NIMENI NUI I-I MAI PORTA DE GRIJA.

 6. 6 Descriu lumea cum o vad cu ochiul meu de ciclop aprilie 2, 2013 la 10:14 pm

  Corect articolul, cu exceptia faptului ca se scrie „ultimele” nu „ultimile” . Totusi un articol fara element de noutate . Toata lumea il cauta in Romania pe „Acarul Paun”, adversarul statului de drept, desi este evident ca are sediul la Bruxelles . Nimic nou, nici macar socant … totusi bun 🙂

 7. 7 analist aprilie 2, 2013 la 10:32 pm

  @doru coarna
  Performanta, asta e ultimul lucru care poti sa.l ceri actualei clase politice.
  @nastase
  Articolul 49 din Statutul PSD stipuleaza ca pot participa ca invitati diferite personalitati din politica, economie, stiinta etc. Lista invitatiilor este facuta de Comitetul Executiv National. In mintea mea ingusta de analist, m-am gandit ca ar fi potrivita o intalnirea a noastra la Congres, dv si cu noi cu statut de invitati. Daca exista amatori, evident.
  @blogi
  Ma doare sufletul vazand ca membrii simpli de partid sunt uitati sa-si exprime dreptul de vot pentru delegarea persoanelor ce vor ajunge la congres. ( e vorba de organizatiile locale) Adica, daca seful decide delegatia locala, teritoriala si judeteana atunci unde este reprezentarea?

 8. 8 M.Voicu aprilie 2, 2013 la 10:35 pm

  adusã în actualitate, de la firul tatal-meu-marin-nastase
  @ ZeV aprilie 2, 2013 la 3:55 pm scrie: ”Oltchimul nu are nici un viitor. Cine sã-i gãseascã o piaţã, dacã nu mai are sursa de materie prima, care este la OMV ?
  Constituţia României, pe care au jurat toţi guvernanţii, dispune la Art.136 în alin.3: «Bogãţiile de interes public ale subsolului… resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organicã, fac obiectul exclusiv al proprietãţii publice.», în alin.2: «Proprietatea publicã este garantatã şi ocrotitã prin lege şi aparţine statului sau unitãţilor administrativ-teritoriale.», şi în alin.4 teza întâia: «Bunurile proprietate publicã sunt inalienabile.» – care consacrã cã REDEVENŢA ARE UN CONŢINUT PATRIMONIAL întrucât vine la buget ca “dare în plată” în locul proprietăţii publice când concesionarul o preia în natură din resurse consacrate ca «inalienabile».
  ►Parodia de ”redevenţe” din Legea minelor nr.85/2003 şi Legea petrolului nr.238/2004 sunt la niveluri abia comparabile ratei dobânzii, necum sã reprezinte valoarea bunurilor proprietate publicã – strict determinatã economic = diferenţa dintre valoarea de circulaţie a produsului obţinut şi cheltuielile operaţiunilor de valorificare 💡
  ►Orice transfer neechivalent al proprietãţi publice în domeniu privat este ilicit de la data când fiecare ”concesiune” a fost ”angajatã/aranjatã” – caz de nulitate: cu desfiinţarea efectelor unor asemenea contracte nu numai pentru viitor (ca rezilierea), dar şi pentru trecut !
  ► Constituţia dispune în Art.136 alin.4 teza a doua: «În condiţiile legii organice, ele (Bunurile proprietate publicã) pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţã gratuitã instituţiilor de utilitate publicã.»
  Pentru noul accent la nivel european pe locurile de muncã, pentru Argeş şi Rm.Vâlcea şi pe orizontalã în industria de mase plastice, Oltchim şi Rafinãria Arpechim reprezintã instituţii de utilitate publicã. La aceastã soluţie necatolicã, nu din demolãri, ci una ortodoxã, pentru profit, îl citez pe Domnul @Doru Coarna aprilie 1, 2013 la 5:13pm: Înţelegeţi corect, eu nu trag clopotul cimitirului, ci al bisericii ca sã vã treziţi !

 9. 9 Grunia aprilie 2, 2013 la 11:01 pm

  Ce mult ne lipsiti; parca nimeni nu mai intelege ce se intampla cu adevarat; comenteaza, fac rau, dar au pareri..

 10. 10 blogideologic aprilie 2, 2013 la 11:10 pm

  Foarte panicat, Traian Băsescu, în mod special astăzi ! De ce oare, dacă are atât de multe garanţii ! Dar le are ? Numai iluzii pe care încearcă să le întreţină pentru naivi.

 11. 11 Sibilla aprilie 2, 2013 la 11:17 pm

  Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, marţi, că premierul Victor Ponta a dovedit maturitate, înţelepciune, stăpânire de sine şi ponderare în modul în care a gestionat situaţia legată de numirea procurorilor şefi, el arătând că Ponta “s-a descurcat bine”.
  http://www.mediafax.ro/politic/iliescu-despre-ponta-s-a-descurcat-bine-in-gestionarea-numirii-procurorilor-sefi-10708262

 12. 12 mihaililianamihaililiana aprilie 2, 2013 la 11:42 pm

  Traiesc sentimentul ca suntem in spatele „usilor inchise” ale lui Sartre. Diferenta este ca noi nu stim, inca, ca am murit. Cautam, inca, cauze, vinovati, solutii. Parerea mea este ca oricat ne-am zmiorcai si ne-am „oferi”, gratuit, Europei (precum Estelle lui Garcin) usile vor ramane ferecate. Piesa va continua la nesfarsit cu monologuri, dialoguri, acuze, scuze, sperante, deceptii, repetate la nesfarsit, reluate sub alte forme si in alte combinatii, cu alte nume, aceleasi caractere (mai mult lipsa). Cheia pensiunii mortii este la Basescu. Si el nu va deschide niciodata, de buna voie usa. Nu ma intereseaza Kovesi, Morar, Macovei, Udrea, etc. Ei toti sunt Basescu. Fara Basescu ei nici nu ar exista. Si daca nu ar exista Macovei, Udrea, Kovesi, Morar, ar exista Ungureanu, Blaga, Boureanu, Ionescu, Popescu. Dar daca Basescu n-ar mai fi…ei n-ar mai conta. De ce ne pierdem timpul, nervi, viata, razboindu-ne cu morile de vant ? De ce nu vrem sa scapam odata de ei, dintr-o singura lovitura ? Europa ? Ne vor muta in Africa ? Ne vor lua saracia ? Sa fim seriosi!

 13. 13 Adrian B. aprilie 3, 2013 la 2:14 am

  Frumos articolul! Un fapt care trebuie mentionat este ca , toti cei pomeniti in articol sunt Powered by Fundatia Soros & Fundatia Konrad Adenauer & alte oficine de spionaj sau ong-uri antiromanesti !

  Propunerea mea ar fi ca d-ul Daniel Morar sa fie numit selectioner la echipa nationala de fotbal in locul d-lui Piturca iar d-na Kodruta Kovesi sa fie numita la Comisia Anti-canicula si Anti-grindina de pe langa ISU ! Deasemenea , d-nii Mugur Isarescu si Mircea Sandu ar trebui sa faca o rocada prieteneasca pe functii !

  Asa-zisa doamna MM Makovei ar trebui angajata ca degustatoare la cazanul de tzuika din satul natal si expert anticoruptie la Fundatia ” Salvati-l pe Labus ” !

 14. 14 Aramis aprilie 3, 2013 la 2:31 am

  @Adrian Nastase

  Sa nu fi avut Victor Ponta curajul sa faca numirile in perioada interimatului?

  PS Mi-a placut evocarea lui Vladimir Ghika. Plina de intelesuri.

 15. 15 Gabriela Bucur aprilie 3, 2013 la 4:16 am

  Un umor foarte fin,ironic.Felicitari.

 16. 16 ZeV aprilie 3, 2013 la 5:44 am

  Doru Coarna
  Nu e vorba sa fie trecut Minsterul de Justitie in subordinea Parchetului General.
  Dorule, ia cu tine si logica atunci cand reiei la infinit, sub forma de comentariu, sintagma de suflet ,,asta e…”.
  😉
  Ma mir ca nu te-ai gandit la CSM, că ACOLO se cer proceduri si EI dau avizul ( consultativ n.r.) , nu parchetele.
  😉
  Mai in serios dacat in gluma, iti reamintesc că atât Ponta, cât şi Antonescu, au afirmat că îşi doresc, într-un viitor tangibil, ca numirile procurorilor să devină exclusiv apanajul Justiţiei, prin instituţiile sale legitime şi (devenite complet) apolitice, fără nici o implicare din zona politică. Abia asta e normalitatea, domnule coleg.
  Oricum, după cum am mai precizat si după cum se obesrvă (cu ochii deschişi), Justitia tinde în mod natural să-şi refacă integritatea propriului sistem imunologic, adică, zestrea de leucocite T.
  😉
  PS
  Mereu vorbesti de saracie, de ca si cum Romania ar fi in criză alimentară profundă ca în perioada ,,Desculţ”-ului lui Zaharia Stancu din anii imediat postbelici.
  Eu vad in schimb cu totul altceva: cozi interminabile în supermarkete, mese copioase de Revelion, pe tot cuprinsul patriei, fapt nemaiîntâlnit în vest, acolo unde oamenii ciocnesc la miezul nopţii prin pieţe, şi merg apoi la culcare.
  O mai fi fiind si niscaiva muritori de foame, stimabile, dar din câte ştiu, si vestul european, sau american, abundă de ei. Chiar n-or fi toti emigranţi români.
  😀
  Cel mai bine o duc cei pe care îi văd duminica, când merg la Liturghie, mai ales, aceia care mai aruncă pacheţele cu de-ale gurii. Le spun mereu că nu am bani de băutură. Urmarea ? Se supără pe mâncare.
  😉

 17. 17 Marian Nicolae aprilie 3, 2013 la 7:45 am

  Un lucru pe care vreau sa-l adaug si care sunt sogur ca nu a fost remarcat de ai nostri vajnici conducatori ( care or fi aia…):

  Sa presupunem ca la nivel global chiar avem o problema serioasa cu incalzirea globala.

  Daca v-ati uitat pe Discovery, sper ca ati vazut fabricile dezafectate de la americani, fabrici care sunt complete, au in continuare inauntru liniile tehnologice si capacitatile de productie doar ca sunt in….conservare….

  In Romania, capetele proaste au decis ca-i mai bine sa distruga TOT in loc sa CONSERVE, DA DE LA CONSERVA…CONSERVEZI SI FOLOSESTI MAI TARZIU, CHIAR SI PESTE UN SECOL……..

  Cum este posibila atata prostie concentrata intr-un singur loc?????

 18. 18 Marian Nicolae aprilie 3, 2013 la 7:58 am

  Lovitură de 10 milioane de euro la RADET
  Lui Sebastian Ghiţă îi merge bine, curg contractele cu statul

  http://www.cotidianul.ro/lui-sebastian-ghita-ii-merge-bine-curg-contractele-cu-statul-210357/

  Norocosul Sebastian Ghiţă, patronul Asesoft, dar şi al postului de televiziune RTV, a mai dat o lovitură în luna februarie a acestui an. Un contract de peste 10 milioane de euro (cu tot cu TVA), bani pe care-i va plăti RADET-ul bucureştean, a fost semnat de o asociere de firme (General Fluid SA, Adrem Invest SRL şi Asesoft Distribution SRL) pentru extinderea SCADA (Supervisory Control and Data Aquisition).

  Este vorba despre un sistem industrial de control şi monitorizare a proceselor fizice din reţeaua de distribuţie a agentului termic. Interesant este faptul că, deşi suma pe care bucureştenii o vor plăti pentru extinderea acestui sistem nu este deloc mică (38,37 milioane de lei fără TVA), atribuirea lucrării s-a realizat prin negociere, fără anunţ public de participare. Justificarea: din motive tehnice, lucrarea poate fi realizată numai de un anumit ofertant. Şi acesta este Sebastian Ghiţă.

 19. 19 Petruta aprilie 3, 2013 la 8:11 am

  Mi-ati facut ziua mai buna.Daca Marcus isi foloseste si el scrisul in slujba umorului,o sa am o zi foarte buna.

 20. 20 Marian Nicolae aprilie 3, 2013 la 8:15 am

  Doar ca fapt divers, sau din ciclul stiati ca…..

  Ioan Niculae: Serviciile de informaţii au făcut cel mai mare rău României

  http://www.cotidianul.ro/ioan-niculae-serviciile-de-informatii-au-facut-cel-mai-mare-rau-romaniei-210362/

  Ioan Niculae, cel mai bogat român, a declarat, în cadrul emisiunii JOCURI DE PUTERE, că serviciile de informaţii au făcut „cel mai mare rău României, în ultimii 23 de ani”, potrivit realitatea.net.

  „Sunt ferm convins că cel mai mare rău României, în ultimii 23 de ani, l-a făcut serviciile de informaţii. Nu am nimic cu nimeni, nu am probleme personale… Faptul că au făcut note împotriva mea nu ştiu câte note, toate negative, ca investitor român…. Împotriva străinilor văd că nu fac nicio notă, nici la DIICOT, nici la DNA”, a spus Niculae.

  El a subliniat că serviciile au avut continuitate în informaţii: „Politicienii s-au schimbat, au fost vremelnici, serviciile au rămas. Au avut continuitate în informaţii. Dacă un premier a fost schimbat după o lună, după un an, dacă ministrul Economiei a fost schimbat, serviciile au rămas”.

  Rugat să enumere câţiva oameni din cadrul serviciilor care au afectat negativ parcursul României: „Eu nu fac referire la oameni. De 23 de ani o întreagă economie naţională, o întreagă industrie s-a distrus, se distruge în continuare. Nu am văzut nicio o reacţie sau care să justifice mulţi bani cheltuiţi pe servicii speciale. În afară de a urmări românii, şi nu pentru bunul mers al României sau pentru salvarea României, ci pentru a îi avea sub control, nu am văzut un dosar făcut la marile firme străine care au venit şi au jecmănit România. În schimb, toate dosarele se fac românilor

  Întrebat dacă e ascultat de servicii în continuare, Niculae a răspuns: „Oră de oră, minut de minut, zi de zi, de peste 17 ani”.
  ––––––––––-
  nota Roninjaune:

  Cititi comentariile din josul paginii….sunt educative…….

 21. 21 MM aprilie 3, 2013 la 8:20 am

  Chiar isi inchipuie cineva ca Base vrea alti sefi la parchete?Va ramane aceasta situatie ,cu acesti interinari, pana hotareste el ca are o varianta mai buna,sau il determina pe Ponta sa o propuna.
  Putem spera numai ca dupa 2014 se va gasi forta politica sa impuna domnia legii ,nu a bunulu plac .

 22. 22 Marian Nicolae aprilie 3, 2013 la 8:27 am

  Domnule profesor, sincer, cui ii mai pasa de Schengen, pentru ca atunci cand tu ca roman deschizi gura si arati pasaportul in UE, mai lipseste un pic sa dea acatiste la biserica ( catolica…) impotriva ta si sa arunce cu laturi dupa tine……..

  Am ajuns ultima natie din Europa………mai rau decat tiganii……

  Trebuie sa recunosc ca este „o realizare”….din fruntea Europei, „care am fost” cu numai doua mii de ani in urma, ceea ce la nivel planetar este…ieri………….

  Vazand nivelul ‘telectual la care se gasesc unii procurori din Romania, propun sa organizam un concurs cine stie castiga… ce castiga?

  Postul de Procuror en Chef……

 23. 23 constantin dan (@Constantin98Dan) aprilie 3, 2013 la 8:29 am

  Tara arde si baba se piaptana .
  Ca niciodata , nicaieri in lumea libera , economiile populatiei sunt furate de statul incompetent din banci , cu acordul cinic si ipocrit al datatorilor de lectii din nordul Europei . . Tari vecine si apropiate cultural de noi , cu 4 banci bine reprezentate in Romania , ca Grecia , sunt in faliment . Alta tara vecina , Ungaria , este si ea aproape de insolventa .
  Care este , in aceste conditii , principala preocupare a asa-zisei clase politice si a presei de senzatie ( numai asta avem ca presa ) in Romania ? Atragerea , stiu , eu , a constructorului taiwanez Fxconn sau a germanilor de la MAN la Bacau sau Satu Mare ? Inceperea , in numele lui Dumnezeu , a celor doua zeci de kilometri de autostrada de la Timisoara la Lugoj ? Terminarea , in acest an , a tronsonului Deva Sibiu , in lucru ? Nu ! Proritatile sunt cine pleaca la Bruxelles si cine pe cine sustine ca procuror sef ! Joaca de copii iresponsabili .

 24. 25 santinela aprilie 3, 2013 la 8:36 am

  Ridem si glumim dar scroafa-i moarta-n cotet!

 25. 26 Doru Coarna aprilie 3, 2013 la 8:40 am

  @ ZeV,

  daca multimea ar fi satula, multumita si fericita, nu ar fi nevoie de SPP, dragule coleg!

  Saraci sunt peste tot, dar una-i sa fii sarac cu o alocatie de 1000 euro, si alta cu nici o suta…

  Daca treaba-i a justitiei, dl tau Victor Viorel Ponta, premier al Romaniei, trebuia sa trimita o scriere la CSM in care sa nominalizeze toti procurorii din sistem iar aia sa-si deruleze cum stiu ei procedurile ca sa-i selecteze pe cei merituosi sa le devina sefi, nu? Aiurea, toti se bat nu pe procurori, ci pe fishetele de acolo! Cine le obtine capata imunitate totala! De aici functie, privilegii si averi. Asta-i tot in realitate. Altminteri nu se poate explica cacaiala tuturor si lipsa de solutii, de idei, si nici incrancenarea.

  Oricum, o tara incapabila sa-si desemneze procurorul sef este de tot R-A-H-A-T-U-L, oricum ai lua-o. Nu tara ci G-U V-E-R-N-U-L sau, bineinteles, insa imaginea este a tarii!

  Ponta nu a inregistrat o victorie, ci ca si in absolut toate celelalte ocazii si situatii, o mare infrangere, transformata ulterior de catre lingaii PSD intr-o maxima inteligenta situata intr-un plan care ne scapa tuturor. Ati pus un copil, dadaciti-l! Daca nici asta nu faceti ci doar ii ascundeti razgaiala, de fapt tradarea USL-ului, e vina voastra, el saracu’ face fix ceea ce i se permite…

  Cautati-va lider, am sa va spun asta pana cand veti ramane fara el si atunci va trebui s-o faceti… Asta distruge PSD-ul si se salveaza doar pe el si cativa baroni, viitori guvernatori, afiliati. Sa nu cumva sa ajungeti sa-l regretati pe Basescu cu toate metehnele lui, atentie!

 26. 27 Marian Nicolae aprilie 3, 2013 la 8:55 am

  Tradarea, ca…forma existentiala…….

  Traseismul, mobilitate politică prin trădarea de partid
  de Gabriel Teodorescu 3.04.2013, 10:31

  Traseismul politic este tot mai răspândit în zilele noastre. Despre cum se manifestă acest fenomen pe scena politică din România ne-a relatat cititorul nostru, domnul Gabriel Teodorescu.

  Asistăm de aproape 25 de ani, care au trecut de la Revoluția din ’89, doar la rotirea la guvernare a partidelor politice.Sintagma partid politic ca şi asociație de oameni liberi și voluntari, emisă de Max Weber, suferă o puternică demonetizare ca și concept în lumea reală a politicii românești, inclusiv ca și concept uman.

  Acest lucru se produce nu numai datorită unor constrângeri de natură numerică, datorită unor multiple tranziții politice, ci mai ales printr-o percepție indusă opiniei publice și cetățeanului de rând prin rotirea la intervale regulate de timp, a acestor partide la conducerea statului. Partidele politice de la noi sunt posibil subordonate de fapt unor clanuri politice, guvernate de alianţe ascunse opiniei publice pentru a-și proteja și realiza interesele de grup.

  Toate guvernările care s-au perindat la conducerea României au demonstrat poate doar neputința de a gestiona și conduce eficient. Partidele politice prin platformele lor au propus de fiecare dată alegătorilor soluţii alternative pentru problemele cu care se confruntă societatea, însă de cele mai multe ori acestea nu au fost viabile, și/sau nu au fost puse în practică, ele fiind emise doar pentru a câștiga alegerile și atât. Interesele clanurilor primează, iar dominația acestora este atât de puternică încât este aproape imposibilă crearea şi funcţionarea de partide politice normale, care să aibă ca scop real apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, de cele mai multe ori alianțele politice în jurul unui partid unic, aflate la guvernare nu sunt cele care dețin puterea reală în stat.

  În plus migrația politică prin trădare este de fapt un fel de mobilitate în sine în cazul clasei politice românești. Trădarea în sens politic răspândită, cunoscută și consemnată de istorie, este mai mult decât în actualitate în cazul politicienilor români, care trădează doar pentru a-și menține poziţiile cheie ocupate la vârf.

  Moralitatea dispare de pe scena politicii românești, nu mai are relevanță în sine aceasta fiind dominată și nu de acum, nu de acte de loialitate ale unor politicieni față de propriile partide, ci de mari acte de trădare. Singularitățile devin astfel certitudini, asistând deseori și la trădări în masă odată cu perioadele în care au loc alegeri, atât locale cât și la nivel naţional. În același timp, tehnica trădării se diversifică, posibil și pe fondul absenței unor doctrine politice puternice. Mobilitatea politică prin trădare este mai accentuată atunci când şansele reale ale unui partid în cazul unor noi alegeri încep să se diminueze, caz în care politicienii cu experiență încep a se reorienta din timp. În actul trădării unii politicieni sunt chiar încurajați de a trece de la un partid la altul exact cu câteva luni/săptămâni înainte de alegeri.

  Însă acuzațiile de trădare devin lipsite de sens în spațiul trădărilor, deoarece ca și câmpuri toate partidele sunt formate la vârf de trădători.

  Procesul în sine este constant neexistând turbulențe și reacţii clare din partea partidului primitor, acesta în genere se bucură de numărul de voturi care pot fi aduse și de influența trădătorului în cazul clanurilor locale unele foarte puternice atât economic cât și la nivel decizional politic. Există astfel un spațiu al fazelor trădărilor succesive și un design clar al politicianului trădător, acesta fiind lipsit de scrupule, deţinând un anumit standard în viața publică, fără doctrină, lipsit de loialitate, având influențe puternice și decizionale în mediul economic, subordonat numai unor interese de grup.

  Asistăm neputincioși în fiecare an la adevărate carnavaluri ale trădătorilor politice, fapte reale care au determinat și nu de acum la apariția trădătorilor de profesie. Procesul generat de aceştia este unul continuu și ireversibil pentru simplu fapt că în genere trădarea naşte noi trădări.

  Periculos este faptul că acest act al trădărilor în masă devine aproape generalizat şi în același timp previzibil. În general pe nimeni nu mai interesează aceste acte de trădare, trădarea banalizându-se într-o societate aflată în cădere liberă şi în care valorile autentice nu-şi mai găsesc locul firesc. Asistăm deja la un fel de spectacol tragic-comic care nu se mai termină, cortina fiind trasă, însă nu se întrevăd soluţii viabile pentru stoparea acestui proces de trădare în viitor. Adevărate complexe începând cu cel al abandonării propriului partid, al rivalității în câmpul politic și chiar al afirmării politice pot fi vizualizate în rândul clasei politice românești, însă toate acestea nu sunt arbitrare, ci corelate cu dorința intrinsecă dar mai ales predispoziţia unora pentru a trăda.

  Trădarea este posibil şi o modă, un trend, în istoria posdecembristă a României. Actul de trădare s-a perpetuat și amplificat în timp începând cu Burebista şi până în perioada actuală, ducând la apariția unei adevărate fascinații ale unor personaje politice pentru a trăda, iar crima şi asasinatul s-au transformat doar în alte forme şi anume de natură politică.

  Ca și act în sine mulţi politicieni au trădat, începând cu Traian Băsescu care îl trădează pe Petre Roman şi preia conducerea PD, Dinu Patriciu, Călin Popescu-Tăriceanu, Horia Rusu, Viorel Cataramă trădează, Valeriu Stoica, Teodor Stolojan la fel, Adrian Năstase este și el trădat, iar la șefia PSD ajunge Mircea Geoană, care la rândul său trădează pe cei care l-au ajutat, Elena Udrea trădează PSD pentru PNL, apoi trădează PNL pentru PDL, Oprea, trădător prin vocaţie, trădează PSD formând UNPR–ul, care trădează alianța făcută cu PDL-ul, pentru ca mai apoi să trădeze din nou prin fuzionarea UNPR-ului cu PSD-ul actual, Cristian Diaconescu trădează şi el, Mihai Stănișoară trădează PDL pentru PNL,…, sunt numai câteva din cazurile de trădare la vârf în politica românească.

  Actele de trădare în sine trebuie înțelese şi prin forma lor de manifestare, prin distribuţie şi variabila timp, prin demersurile trădătorilor care pretind că argumentează actul în sine când de fapt ei nu fac altceva decât a rearanja persuasiv și uneori seducător informația în folosul lor.Ne plasăm astfel într-o cazuistică complicată a trădărilor, în masa critică a politicii românești şi prin numărul mare a actelor de trădare acestea devenind mai mult decât o realitate cotidiană în sfera politică românească. Nimic nu mai poate să ne surprindă pe scena politică, iar, în opinia mea, în următoarea perioadă vom mai asista la trădări demne de o adevărată istorie, dar nu ca şi descoperiri senzaționale ca surprize politice, ci doar ca dezvăluiri spectaculoase, unele fiind chiar anticipate de partide.

  Pe cale de consecință, clasa politică românească nu poate da lecţii de etică și morală, mai ales că fenomenul trădării este unul generalizat și de masă. Explicațiile și motivațiile unor politicieni referitor la actele de trădare ale altora, gen apartenența la mişcarea masonică românească sau la clanurile politice locale, nu minimizează actele în sine, ci chiar le amplifică, la ora actuală, traseismul politic prin trădare este mai mult decât o certitudine la noi, peste 20% dintre parlamentari și-au trădat deja partidul care i-a propulsat, în actuala legislaţie.

  Motivația trădării este una pur personală.Trădarea conceptelor partidului mamă, nu este însă un act superior, acestea fiind mai mult decât practici machiavelice, oricum cred că într-un top actual al trădărilor, România actuală ar ocupa cu certitudine un loc fruntaș. Totul ține de micimea specimenelor politice, de mârşăvia şi viclenia acestora de actele persuasive şi de manipulare excesivă la care au apelat.

  Actul de trădare s-a perpetuat și amplificat în timp începând cu Burebista şi până în perioada actuală, ducând la apariția unei adevărate fascinații ale unor personaje politice pentru a trăda, iar crima şi asasinatul s-au transformat doar în alte forme, şi anume de natură politică.

  Trădarea implică atât o dimensiune formală logică prin corectitudinea procedurii de a trăda, dar și una de natură psihologică, prin faptul că influențează masa mare dincolo de natura argumentelor prezentate de trădător. Eficientizarea trădării a atins cote maxime, cine trădează își duce până la capăt acțiunea trădării. Pe fondul unei lipse acute, pentru cultura organizațională a clasei politice, actele de trădare se produc evident în primul rând datorită unor slabe valori politice în societatea actuală, deşi România de-a lungul istoriei nu a dus lipsă de oameni politici remarcabili. O altă cauză ar fi grupurile de presiune formate din baronii locali, un fel de găşti politice cu standard şi influențe clare în zonele controlate, care au condus la formarea unor adevărate clanuri. Există un adevărat mozaic atât politic de doctrină cât şi de personaje politice, fiecare având propriile motivaţii intrinseci orientate doar spre deținerea de funcții cât mai înalte atât în partidele lor, cât și la nivel naţional în sfera deciziilor. Şi, nu în ultimul rând, un dezinteres total din partea opiniei publice şi mai ales o lipsă de a lua atitudine față de actul trădării, vezi şi cazurile recente de la alegerile parlamentare de anul trecut, când au fost aleși chiar și penali, și/sau persoane cu procese în derulare în instanțele românești. Posibil în România pe fondul adâncirii crizelor de tot felul pornind de la cea economică și socială, fenomenul trădării devine tot mai sigur un fel de banalitate politică care oferă însă mai mult decât o consacrare trădătorilor.

  Cum mulți politicieni au trădat iar alții vor trăda și ei în următoarea perioadă, iar fenomenul trădării se pare că începe a se generaliza, se pune problema dacă aceștia politicieni sunt simpli trădători de partid şi/sau pot trăda chiar și interesele naţionale.

  Cazuistica complexă a actului de trădare, inclusiv dinamica trădărilor în clasa politică românească este fără precedent, iar istoricii, sociologii şi psihologii ar trebui să acorde atenție acestui subiect.

  Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.
  ––––––––––––––––––––––
  nota Roninjaune:

  Aveti idee unde pot urma si eu cursuri de genul descris mai sus, astfel incat sa-mi pot obtine o diploma de…TRADATOR????

  In alta ordine de idei, rumani dumneavoastra chiar nu realizati ca vom ramane in istoria omenirii drept tara care s-a auto-distrus????

  Nu realizati ca in dictionarele lumii s-ar putea ca tradator sa fie = cu roman in viitorul nu prea indepartat ???

  Mai stie vreunul dintre domniile voastre ce inseamna sa ai dragoste de tara, sa fii mandru ca esti ruman si sa te comporti ca atare??????

 27. 28 Marlena Sighisoreanu aprilie 3, 2013 la 9:02 am

  fabuloasa ironia! atentie ca unii sa nu ia de buna ,,propunerea,, am dat share pe fb ! sa se amuze si altii…incep sa va regasesc umorul si ironia.. va urez o zi placuta !!!

 28. 29 dlnimeni aprilie 3, 2013 la 9:10 am

  Domnule Nastase, un articol nu doar frumos ci si expunind solutii, macar doua, desigur, in afara aceleia referitoare la Monica Macovei. Ramine, in urma articoleleor dumneavoastra, sa imi pun niste intrebari referitoare la motivatiile actiunilor premierului pe aceasta problema.

 29. 30 Marian Nicolae aprilie 3, 2013 la 9:16 am

  A deconspirat fără să vrea un scenariu al serviciilor sau Cotrocenilor
  Daniel Morar: Kovesi nu poate fi şefă la DNA

  http://www.cotidianul.ro/daniel-morar-kovesi-nu-poate-fi-sefa-la-dna-210354/

  Timp de 72 de ore în România s-a derulat un scenariu al serviciilor secrete sau ale laboratoarelor de la Cotroceni, menit să destabilizeze USL: „scenariul Kovesi”.

  „Momeala” Koveşi
  Aşa zisa nominalizare a Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA s-a dovedit a fi un scenariu aproape foarte bine pus la punct de servicii sau de laboratoarele de la Cotroceni. A acaparat timp de 3 zile agenda publică, în special cu ajutorul tuturor televiziunilor de ştiri. Unele au promovat scenariu interesate sau la comandă (de exemplu RoTV), altele din raţiuni de concurenţă sau din amatorism au muşcat din „momeala” numită Laura Codruţa Kovesi. Da, pentru că numele lui Kovesi a fost introdus în ecuaţie pe post de momeală.
  A fost introdus pentru a produce fricţiuni majore în USL şi pentru a încerca îndepăratea segmentului radical al electoratului de alianţă, ştiu fiind faptul că exponenţii acestui segment nu agrează „coabitarea” şi nici numirea „oamenilor lui Băsescu” în funcţii cheie în stat. Scenariul mai viza şi un avantaj uriaş pentru Traian Băsescu, avantaj care era doar bănuit, dar nu cert. După ieşirea de marţi seara a lui Daniel Morar la RoTV, tot scenariul a fost deconspirat şi s-a văzut clar care era (este) adevărata miză pentru Traian Băsescu.
  Ce a spus Morar

  Cu subiect şi predicat Daniel Morar a declarat că Laura Codruţa Kovesi nu poate să fie şefă la DNA. „Mi se pare inadmisibil că niciunul dintre oamenii vehiculaţi pentru DNA nu a lucrat în DNA. Vorbesc de dna Kovesi sau de oricine altcineva ar fi propus pentru DNA.

  Pentru DNA trebuie să ai expertiza şi experienţa în munca anticorupţie etc. Mie mi se pare normal ca şeful DNA să fie unul dintre procurorii anticorupţie care în aceşti ani au facut dosare mari. Ori dna Kovesi nu are expertiză în anticoruipţie”. O astfel de declaraţia la adresa persoanei care l-a detaşat interimar la şefia Parchetului General, la adresa persoanei pentru care Traian Băsescu şi oficialii europeni au făcut lobby poate fi considereată ca un fel de “declaraţie de război”. Lucrurile nu stau deloc aşa.

  Din orgoliu sau din vanitate (sau amândouă la un loc) fără să vrea, Daniel Morar a deconspirat scenariul la care am făcut referire.

  În realitate, Kovesi nu era în cărţi. Miza pentru Traian Băsescu să îşi menţină controlul şi asupra DNA şi asupra Parchetului General.
  Un „fifty, fifty”, adică un parchet sub controlul său şi celălalt independent sau controlat de guvern nu îl interesa. Şi aici „intră” Kovesi în ecuaţie sub formă de sperietoare, CSM mimează că desemnarea trebuie să se facă după cererile Bruxelles-ului şi astfel Kovesi „iese din joc”. Iese dintr-un joc în care nu a existat decât cu numele şi care a existat şi din cauza orgoliului lui Victor Ponta care a vrut să demonstreze că unii ziarişti nu sunt profesionişti. (Totuşi, premierul NU a pronunţat niciodată numele de Kovesi. L-au pronunţat fătucele şi prompteristele).

  Şi acum miza cea mare: cel puţin patru sau cinci luni, Traian Băsescu încă mai controlează ambele parchete, prin interimarii aleşi cu multă grijă de tandemul Kovesi-Morar.

  Şi s-ar putea ca interimatele să se prelungească şi mai mult, după ce Traian Băsescu va respinge (nu-i trebuie niciun motiv) peste 4 luni nominalizările rezultate în urma procedurilor greoaie impuse de Bruxelles.

  Asta este de fapt esenţa scenariului: toată lumea spune „nu Koveşi”, „nu coabitare”, însă în realitate, Traian Băsescu controlează fără probleme în continuare ambele parchete prin clone ale lui Kovesi şi Morar.

  Lucian Gheorghiu

 30. 31 blogideologic aprilie 3, 2013 la 9:18 am

  @analist spune : +m-am gandit ca ar fi potrivita o intalnirea a noastra la Congres, dv si cu noi cu statut de invitati. Daca exista amatori, evident.+
  Amatori există, evident. Dar poate că-i mai bine să expun temele palatabile, pe acest blog.

 31. 33 Marian Nicolae aprilie 3, 2013 la 9:29 am

  Savurând un mic faliment la cafeaua de dimineaţă
  Milionarii ruşi râd de criza din Cipru: „British Virgin Islands forever!”

  http://www.cotidianul.ro/milionarii-rusi-rad-de-criza-din-cipru-british-virgin-islands-forever-210341/

  După ce au supravieţuit prăbuşirii URSS, prăbuşirii teribile în câteva zile a rublei, în 1998 şi apoi crizei financiare din 2008-2009, mulţi dintre magnaţii ruşi din Cipru văd crizădin micul paradis fiscal, despre presa relatează că i-ar viza în mod special, nici mai mult nici mai puţin decât o zi cu soare foarte relaxantă, scruie Financial Times.

  “Mereu mă plângeam că aici totul este prea plictisitor, prea relaxant”, spune Maşa, manager financiar în Limassol, în timp ce savurează liniştită o prăjitură cu brânză sub razele soarelui de dimineaţă. “Sunt rusoaică, ştii asta. Îmi place că lucrurile să fie mai agitate.”

  Maşa a trecut printr-o mulţime de crize în centrul industial Perm, din Urali, un punct central al Gulagului sovietic. Ea face astfel diferenţa între localnicii ciprioţi şirezidenţii ruşi din insula: “Nu vreau să spăl vasele, dar o voi face dacă trebuie. Spre deosebire, o mulţime de oameni din Cipru nu vor să spele vasele sau duşumelele.”

 32. 34 Ghita Bizonu' aprilie 3, 2013 la 9:40 am

  Nutzu intre zeificare si dovlecificare

  De ceva vreme observ cum tirul propagandei basciste s-a modificat nitel.
  Acum de vina ptr “simpatia” unanima de care se bucura Baselu sunt Antenele si “mogulul” lor.
  Ocazie cu care Felix Motanul tras de coada de Basescu a devenit Varanul cu trimitere la dragonul din Komodo

  Caci se “stie” ca daca poporu nu mai love(le) Bassecurissimul e din cauza ca Felix cel (mai) Mare (rau) vorbeste prin Mircea cel Rau

  Si in afara de asta tot Varanu dadu suflare lu Antonescu Crin (Felix the cat the Demiurg al USL ului ?!)

  Si astfel Nutzu capata o postura eroica – nu mai e un soi de Jerry ci intra in selecta galerie a sauroctonilor : Apolo, Herakcles, Arhangheul Mihail , Sfantul Gheorghe si .. Traian Basescu Marele Carmaci daruit cu o Providentaila Victorie , tatal udrelor si boccilor , Salvatorul FMI samd…
  Insa aceasta apoteoza mediatic-“elitista” (etilica as zic eu!) risca sa devina o Apocolocyntosis si ptr EL si pentru pupacii de serviciu.

  Cu pozele de rigoare (caricaturi) pe http://vremea.forumgratuit.ro/t467-traian-basescu-intre-apotheosis-si-apocolocyntosis#991

 33. 37 Marian Nicolae aprilie 3, 2013 la 9:58 am

  Am avut bula speculativa a lalelelor in Olanda, bula imobiliara la nivel planetar, acum ni se pregateste bula….speculativa a aurului……..

  Banii devin tot mai mult o modalitate nesigură de conservare a valorilor
  Autor: Aurel Dragan, 03 Aprilie 2013

  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/nici-bancile-centrale-nu-mai-au-incredere-in-monede-prefera-aurul-180199.html

  Deprecierea monedelor naționale, inclusiv a euro și a dolarului, cauzată de problemele economice și financiare, trimite, din nou, investitorii către active mai puțin riscante.

  Anul trecut, cererea de aur s-a situat la un nivel-record după valoarea achizițiilor, respectiv 236,4 miliarde dolari. Cantitatea comercializată a fost însă mai mică decât în 2011, cu un total de 4.405 tone.

  Părea că cererea s-a stabilizat, iar aurul nu mai este căutat pentru siguranța investiției. Dar a apărut, între timp, criza din Cipru, care a făcut indezirabilă și moneda euro.

  Adică, vom avea din nou cerere pentru metalul prețios.

  Rezervele băncilor centrale din toată lumea s-au modificat destul de puțin, ca structură valorică, în ultimii 12 ani. Aurul, spre exemplu, a rămas la o proporție de 13% din total, procentaj la care se găsea și în 2000, și în 2012. Diferența este însă de preț, având în vedere creşterea din ultimii zece ani, de la circa 300 de dolari pe uncie până la 1.600 dolari, cu un vârf în 2011 de circa 1.900 dolari.

  Evoluția valorică constantă s-a păstrat, prin scumpire, chiar dacă băncile centrale au fost vânzători neți până acum doi ani. Băncile au vândut „pe creștere“, adică în raliul susținut al cotației aurului, dar s-au trezit în plină criză că au nevoie de diversificare și de stabilitatea pe care o oferă metalul prețios. Ceea ce a dus, anul trecut, la achiziții nete ale băncilor naționale de 534,6 tone, nivel care nu a mai fost întâlnit din 1964.

  Cea mai importantă modificare din rezervele internaționale este cea legată de dolarul american (monedă și active denominate în dolari). Dacă în 2000 avea o pondere 62% din total, în 2012 a coborât până la 54%. În schimb, rezervele în euro au urcat de la 16% până la 22%. Dolarul s-a depreciat serios în ultimii ani, dar tot rămâne principala valută a băncilor centrale. Iar euro, ce părea a fi valuta capabilă să înlocuiască dolarul, are probleme din ce în ce mai mari.

  Nesiguranţa scumpeşte aurul

  Criza financiară din ultimii cinci ani este vizibilă și în cererea de aur sub formă fizică, adică lingouri și monede. Dacă în 2003 valoarea acestor investiții era de 3,6 miliarde dolari, în 2012 s-a ridicat la circa 75 miliarde dolari, după ce în 2011 a consemnat un vârf istoric de 76,6 miliarde dolari.

  Țările cu cea mai mare cerere de aur la nivelul consumatorilor, adică bijuterii și aur pentru investiții, rămân India și China. Anul trecut, populația din India a achiziționat 864 tone, cu 12% mai puțin decât în 2011, ceea ce face ca media de „cumpărături“ din ultimii cinci ani din India să se ridice la 846 tone. Chinezii, de asemenea, au cumpărat circa 600 tone de aur anul trecut, în principal sub formă de bijuterii, aproximativ 65% din total, și mai puțin aur pentru investiții.

  Practic, anul trecut am asistat la o stabilizare a pieței aurului. Prețul a coborât până la un nivel de 1,670 dolari pe uncie, iar începutul lui 2013 a găsit cotația în scădere, coborând sub 1.600 de dolari. De la începutul anului, prețul a scăzut cu 4,1% (calculat în dolari). Și probabil că ar fi scăzut și mai mult dacă nu ar fi apărut criza din Cipru. Timp de o săptămână, cât a durat incertitudinea legată de salvarea Ciprului, investitorii s-au întors din nou către aur, către safe heaven.

  Momentan, declinul euro a fost stopat, după ce acordul de salvare a Ciprului a fost aprobat. Însă nu se știe pentru cât timp, având în vedere că problemele zonei euro sunt în continuare majore, iar dolarul american nu se simte nici el prea bine. Salvare nu vine nici din zona yenului japonez, unde a fost declarată ca politică „de stat“ deprecierea monedei.

  În noiembrie anul trecut, Merril Lynch Wealth Management, cu fonduri de 1.800 miliarde dolari în administrare, estima că aurul va depăși 2.000 de dolari pe uncie, posibil până la sfârșitul anului în curs. Și nu sunt singurii care anticipau o scumpire severă a metalului prețios dinainte de apariția problemelor legate de taxarea depozitelor bancare.

  Banii devin tot mai mult o modalitate nesigură de conservare a valorilor.

  Pe măsură ce se va încerca transformarea activelor financiare în mărfuri, metalele preţioase, şi nu numai, se vor scumpi. Iar renunţarea la monedă în favoarea metalelor este ce fac inclusiv băncile centrale, instituţiile care au, de regulă, posibilitatea de a tipări bani. Greu de spus cât de departe se va ajunge cu deprecierea valutelor anul acesta, dar trendul este clar de scădere a valorii acestora în defavoarea activelor cât mai sigure.

  Băncile centrale au început să îşi reducă ponderea dolarului şi a euro din rezerve în favoarea alternativelor de investire, cum este și aurul. Raportul World Gold Council

  13% este ponderea aurului în rezervele globale ale băncilor centrale la sfârșitul anului trecut, la fel ca în 2000, însă acum este pe cale să crească.

 34. 38 Ghita Bizonu' aprilie 3, 2013 la 10:01 am

  Daca este adevarata stirea asta http://www.cotidianul.ro/ponta-a-trimis-la-csm-propunerile-pentru-sefii-parchetelor-210371/ atunci e cazul ca oamenii responsabili din PSD sa ia o masura care sa „ mai scurteze un pic suferinţa” lu premieru Tonta… atata vereme cat mai este timp .. altfel PSD va avea „o lunga si grea suferinta” … stiti cam la ce se refera necrologurile.

  Si tineti minte „iesi afara javra ordinara” se poate striga si pe stadionu Rapiduletului, si la 3coceni si la palatu Victoria !!! Si cand zic asta .. ar trebui sa se bage la cap ca io am votat PSD, PDSR, FDSN ca nu m-am dat in barci cu CDReau , nu am fost ziarist la ziare CDRiste (persoanele de fata sunt incluse!!) samd.

  PSD are de ales : ori Ponta ori neantul …
  I-am dat puterea .. nu ca sa se planga ca nu o are, nu sa basheasca Ivan , nu ca sa se faca pace pe pielea mea!!!

 35. 39 Gabi.B aprilie 3, 2013 la 10:02 am

  O mana spala pe alta. Jocurile politice sunt dictate de la cel mai inalt nivel. Acolo se iau cele mai bune decizii pentru ei.

 36. 40 Cris aprilie 3, 2013 la 10:32 am

  Ironia a rămas singura noastră armă.
  Succes la recurs!

 37. 41 Roxana Iordache aprilie 3, 2013 la 10:33 am

  @nastase. Eu zic să treceţi peste tropismul cu Macovei. Referirile repetate la ea o onorează, o pot face să creadă că a devenit pt dv. o obsesie.

  Oricum, nu vă mai faceţi probleme, a rezolvat Tonta cu porcurorii.

  PSD, daţi-l jos! Aveţi congres în scurt timp, aveţi personalităţi verticale, alegeţi-vă o conducere care să facă posibilă continuarea USL. Pentru oameni. Nu pentru târâtoare.

  E clar că Băsescu a moşmondit cu Tonta ruperea USL, după care îi va trage un şut în partea dorsală. Sau poate vă e dor de alianţa maronie? :mrgreen:

  Aveţi suficiente personalităţi la PSD. Dacă nu-l daţi jos pe Tonta, gândiţi-vă ce va urma. Dar chiar gândiţi-vă! Bine de tot. Mă refer nu la dv., ci la delegaţii PSD.

 38. 42 sadicu aprilie 3, 2013 la 10:48 am

  Domnule Adrian Nastase!
  Lasand la o parte gluma,eu cred ca exista solutii simple si practice de alegere a procurorilor din fruntea DNA si Parchetul General,respectiv al membrilor CSM cu implicarea minimala a factorului politic.
  Ministerul public,(adica factorul politic la care faceam referire),ar putea organiza odata la 4 sau 5 ani un scrutin la care sa participe toti magistratii din Romania dupa modelul scrutinului pentru alegerea senatorilor si deputatilor,(cu sectii de votare amplasate in toate judetele..in doua tururi de daca este cazul s.a.m.d.).
  Preferabil ar fi ca alegerile magistratilor sa nu se suprapuna cu alegerile politice,adica sa nu se desfasoare in aceeasi perioada,(daca se poate,nici macar in acelasi an).
  In atare conditii,rolul ministerului public in calitate de brat al politicului s-ar diminua aproape total.
  Singurele atributii vor ramane: finantarea sistemului si organizarea periodica a alegerilor.
  In atare conditii,cine ar mai putea sa ne reproseze ceva?…nici Merkel nici Barroso…nici mamele lor la un loc.
  In fine,sunt constient de faptul ca solutiile propuse de mine sunt neeligibile.
  Politicienii romani nu ar accepta in ruptul capului sa ramana ceva necontrolat sau nedirijat de ei…nici macar laptele pe care-l sug pruncii…
  Dar eu refuz sa intru in acest dans al ipocriziei sau sa ma amplasez de-o parte sau alta a baricadei.
  Nici unii nici ceilalti nu vor ca justitia sa fie independenta in adevaratul sens al cuvantului.
  Si uni si ceilati au obiective simple dar precise: sa acceada la putere pentru a se conecta la conducta cu bani a bugetului.
  Ori o justitie independenta,i-ar incurca rau de tot.

 39. 43 Cosmin Molesag aprilie 3, 2013 la 11:31 am

  Bafta domnule Nastase!Va admir sincer.

 40. 44 Marcus aprilie 3, 2013 la 12:02 pm

  Al Dracu’ Sa Fie Al De-o Mai Vota Pe Cineva In Tara Asta!

  Noapte de grea decizie la palatul Victoria. Primul Ministru, d-l Victor Ponta, aflat intr-o tainita a palatului transformata in loc de rugaciune pentru prim ministri in momente de cumpana, ingenunchiat in fata Icoanei Facatoare de Minuni a lui Iuda, se roaga soptit intru iluminare spirituala:
  – Doamne, Dumnezeul meu, ce sa ma fac Doamne cu Sefii de la Parchete, pe cine sa numesc, Doamne, astfel incat sa impac si capra si varza, Justitia sa ramana independenta asa cum a creat-o Monica Macovei impreuna cu Basescu Traian, iar Inalta Poarta Briuseleza sa nu trimita capugiu’ cu firman de descapatanare personala pe motiv de neexecutare de ordin?
  La un moment dat din peretiii izolati termic si protejati impotriva oricaror incercari audio-video de intruziune in intimitatea religioasa a incaperii respective, din neant, de nicaieri se aude o voca nepamanteana, aducatoare de liniste si speranta sufleteasca la momente cruciale de impas ca cel de fata, care pe textul unei bine cunoscute reclame cu Dorel ca protagonist intreaba:
  – Probleme, Victore ?
  Brusc trezit din durerile provocate de neputinta luarii unei decizii personale, premierul raspunde:
  – Si inca mari, Doamne, nu stiu pe cine sa numesc la parchete, oamenii integri fara partizanat politic, care sa repuna Justitia romana in drepturile sale de Putere in stat.
  – Pai, nimic mai simplu, Victore, daca scapi de Morar din procuratura, numeste-o pe Kovesi la DNA.
  – M-am gandit si eu, Doamne, dar ce ma fac daca nu o accepta stapanul Traian?
  – Planul B, Victore, o numesti pe Haineala !
  – Si daca nici pe asta n-o vrea Sefu’, stiut fiind antibasismu’ si integritatea de care da dovada d-na Haineala?
  – Atunci scoti asul din maneca, Victoras! Intri pe blogul d-lui Nastase sau citesti articolul din Jurnalul National in care este data o solutie care, prezentata ca oferta, nu poate fi refuzata nici macar de Dumnezeu, adica de mine. Desfiintezi DNA-ul si celelalte sectii, unesti toate parchetele si o numesti sefa pe Monica Macovei. Om cu un trecut mai nepatat ca al acesteia, inca de pe vremea lui Ceausescu si cu un prezent demn de exemplu pentru urmasii, urmasilor vostri nu vei gasi nicaieri in lume, daramite in Romania.
  – Iti multumesc din suflet, Doamne, asa voi face !
  Cu o cruce mare, Victor se erecta in doua picioare si invartosat la spirit si fizic de sfatul Dumnezeiesc purcese sa antedateze un ordin de propunere pentru sefia parchetelor.
  In timpul acesta, intr-o firida a cramei Palatului Cotroceni, transformata in lacas de prezentarti audio-video, presedintele Romaniei, la sfat de taina cu Seful SRI si Seful STS, in fata unui video wall urias care reda rugaciunea Premierului, intre doua pahare de whisky stinse cu un Cotnari Domnesc, comenta imaginile urmarite cu hohote de ras de cei trei.
  – Ba, Maiore si tu ba, Oprisule, ai dracu’ sunteti voi, ba cu sintetizoru sau cum dracu s-o chema chestia asta a voastra de voce cu tot ha, ha, ha! La un moment dat m-ati convins si pe mine ca al de vorbeste cu Victor nu sunt eu, ci Dumnezeu. Hai, noroc si sa fie intr-un ceas bun!

 41. 45 Marian Nicolae aprilie 3, 2013 la 12:17 pm

  Un roman de frunte printre straini………

  Laureat al Premiului Nobel, necunoscut românilor: Petre Căpiţă

  http://www.cotidianul.ro/laureat-al-premiului-nobel-necunoscut-romanilor-petre-capita-210204/

  Fizicianul rus de origine română Piotr Căpiţă a fost o personalitate marcantă a cercetării în domeniul temperaturilor joase, pentru care a primit Premiul Nobel în 1978.

  Un om de ştiinţă remarcabil şi un intelectual cu coloană vertebrală, Căpiţă a trăit două războaie mondiale şi exilul impus de comunişti în laboratoarele în care a dezvoltat tehnologii moderne cu echipament limitat. Deşi a primit o serie de distincţii şi a făcut parte din cele mai înalte organizaţii ştiinţifice sovietice, Căpiţă nu a fost niciodată membru de partid şi chiar a pledat pentru eliberarea colegilor săi din închisoare.

  Puţini dintre români au auzit, probabil, de laureatul Premiului Nobel, fizicianul sovietic Piotr Căpiţă, mai bine cunoscut, probabil, de către basarabeni, din rândul cărora se trage.

  Acesta intră în galeria laureaţilor de origine română ai prestigiosului premiu, alături de George Palade (Premiul Nobel pentru Medicină, 1974), Elie Wiesel (Premiul Nobel pentru Pace, 1986) şi Herta Muller (Premiul Nobel pentru Literatură, 2009).

  Căpiţă a fost fiul generalului de origine basarabeană Leonid Petrovici Căpiţă, inginerul şi constructorul fortificaţiilor de la Kronstadt şi al Olgai Ieronimovna, de profesie filolog, specialist în domeniul folclorului şi literaturii pentru copii, care a adus o mare contribuţie în cultura rusă.

 42. 46 M.Voicu aprilie 3, 2013 la 12:23 pm

  @sadicu aprilie 3, 2013 la 10:48am scrie: ”existã soluţii simple şi practice de alegere a procurorilor din fruntea DNA şi Parchetul General, respectiv al [a – sic!] membrilor CSM cu implicarea minimalã a factorului politic. … Şi uni(i – sic!) [Ministerul public,(adicã factorul politic] şi ceilaţi [toţi magistraţii din România] au obiective simple dar precise: sã acceadã la putere pentru a se conecta la conducta cu bani a bugetului.
  Dacã ”finanţarea sistemului” nu poate fi asiguratã de taxele judiciare – deja mai mari decât redevenţele ”concesionãrilor” proprietãţii publice, este rolul justiţiei sã restabileascã proporţiile [aprilie 2, 2013 la 10:35 pm] conform Constituţiei; sã amendeze abuzurile, orideunde ❗

 43. 47 analist aprilie 3, 2013 la 12:25 pm

  @marian nicolae
  Interesant articolul. Ca o curiozitate, multi oameni au cumparat aur/argint pentru 21.12 dupa care, evident, au vandut. Cea mai mare oferta de vanzare a fost in ianuarie.

 44. 48 analist aprilie 3, 2013 la 12:40 pm

  @roxana iordache
  Atata vreme cat delegatii sunt alesi de pe niste liste facute de sefi, fara sa-si prezinte candidatura in fata membrilor de rand nu poti afirma ca exista personalitati verticale. Singurul vertical a fost Corneliu Coposu. Daca Ponta va fi schimbat va fi datorita jocurilor de culise.

 45. 49 Ghita Bizonu' aprilie 3, 2013 la 12:42 pm

  Ma vad nevoit sa imi fac mea culpa pe motiv de oroare optimista.
  Rectific Basescu nu se afala in faza dovlecificarii.
  Insa Ponta s-a dovlecificat. Urmat de Zgonea. Asta din urma s-a dovlecificat in direct …

  Acu problemu’ este daca PSD nu se va tranforma intr-o bostana.

  Asa ca na vad silit sa cer scuze Presedintelui neales .. si sa zic in barba-mi hony soit Ponta! Auzi sa ma faca asta pe mine optmist? mandel ?!!

 46. 50 Marian Nicolae aprilie 3, 2013 la 1:13 pm

  „Regele lemnului” scoate din România peste un milion de metri cubi pe an
  Data publicarii:02 aprilie 2013 | Autor: Razvan Muresan

  http://www.businessmagazin.ro/analize/industrie/regele-lemnului-scoate-din-romania-peste-un-milion-de-metri-cubi-pe-an-10707086

  Mai puţin cunoscut publicului larg, austriacul Gerald Schweighofer a reuşit să depăşească pentru prima oară în istorie afacerile companiei de stat Romsilva, cel mai mare proprietar de păduri din România.

  Businessul său, ajuns la jumătate de miliard de euro în 2012, scoate din ţară anual peste un milion de metri cubi de lemn. Ar putea şi mai mult, dar lemnul se găseşte tot mai greu.

  SEBEŞ, RĂDĂUŢI, SIRET ŞI COMĂNEŞTI. Cele patru fabrici din România ale lui Gerald Schweighofer, descendent al unei familii legate de mai bine de trei secole de prelucrarea lemnului, îi generează venituri totale de jumătate de miliard de euro. Prima investiţie, cea de lângă Alba Iulia, a fost inaugurată în 2003 pe o suprafaţă de 53 de hectare şi este destinată în totalitate lemnului de esenţă moale, respectiv molid.

  De atunci, afacerile cu cherestea au mers ca pe roate, grupul dezvoltând constant noi investiţii în punctele cheie ale industriei prelucrătoare de lemn: în 2008 la Rădăuţi şi în 2010 la Comăneşti, iar Carpaţii Orientali şi Meridionali, cunoscuţi pentru calitatea crescută a arborilor, erau şi mai aproape de fabricile regionale ale austriacului. 85% din lemnul prelucrat de Schweighofer în România ajunge în 60 de ţări, însemnând mai bine de un milion de metri cubi sau 30.000 de vagoane de tren.

  CEA MAI IMPORTANTĂ PIAŢĂ DE EXPORT ESTE JAPONIA, de unde s-au generat 40% din venituri, urmată de Orientul Mijlociu. „2012 a fost un an de succes pentru business. Industria prelucrării lemnului din Europa nu se descurcă prea bine, însă noi avem pieţe mai bune, unde nu trimitem doar material brut, ci unul prelucrat, de calitate superioară”, explică Schweighofer.

  În Europa de Vest materia primă nu e suficientă, dat fiind că sunt foarte mulţi proprietari de păduri care nu mai sunt interesaţi să taie lemnul, pe seama incertitudinii economice, iar pieţele de consum din Europa se descurcă „dezastruos„ de la startul crizei, cum cererea e mai mică.

  Nici Africa sau Statele Unite ale Americii nu mai au nevoie de lemn la fel ca altădată, iar singura cale de creştere în actualul context este găsirea de noi pieţe, ceea ce austriacul a făcut încă din 1992. „Am fost prima companie din Europa care a exportat în Japonia, când niponii nici nu ştiau că sunt copaci care cresc pe-aici, iar acum suntem al doilea cel mai mare exportator în Japonia de pe continent„, explică Scheweighofer. Mai bine de trei sferturi din exporturile României către arhipelagul nipon sunt realizate de compania sa. Cei mai importanţi clienţi din România sunt Egger şi Kronospan pentru tocătura de lemn, dar şi retailerii do-it-yourself pentru panourile încleiate din lemn, însă piaţa românească nu poate fi un mare consumator astăzi din cauza lipsei industriei.
  ––––––––––––––-
  nota Roninjaune:

  „SEBEŞ, RĂDĂUŢI, SIRET ŞI COMĂNEŞTI. Cele patru fabrici din România ale lui Gerald Schweighofer, descendent al unei familii legate de mai bine de trei secole de prelucrarea lemnului, îi generează venituri totale de jumătate de miliard de euro.”

  Sa intelegem ca acest domn austriac Gerald Schweighofer a mostenit de la parintii sai padurile romanesti, pentru a putea sa le exploateze in acest hal……….

  Iar autoritatile romanesti ce ziceau?????

  Erau de….lemn si nu vorbeau…….la fel ca si veniturile de 500 milioane de euro, care merg in Austria, nu in Romania…………

 47. 51 Ghita Bizonu' aprilie 3, 2013 la 1:19 pm

  Detest sa ma dreptate .. ca ziceam de ce Tontelu o sa o ia de la Baselu.
  Stire de ultima ora :
  „Nu au existat contacte între președintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta și președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, legate de evenimentele din ultimele zile. Nu comentăm situația până când nu se cunoaște procedura. Comisia nu și-a schimbat poziția pe care a făcut-o cunoscută în numeroase rapoarte și in corespondența desfășurată în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare” a spus Mark Gray, purtătorul de cuvânt al CE.

  Deci succes bascit pe toata linia :
  Tontelu a
  – sucarit aliati politici
  – dezamagit (ca sa fiu politicos) electiratul
  – facut de ras PSD
  – nemultumit Baroso, Day, Reding et comp.

  Hm… ca cam ce fel de consilieri o avea premieru si PSD ul ? Nu ar fi mai bine sa incerce sa dea o geana la ce zieem cativa pe aici? Pia nu avem studii prin Strainezia , masini hibride samd da tocami din cazua asta avem avantajul sa stim cum reactioneaza majoritatea!!!!!
  stiti majoritatea aia care a votat USL ..

 48. 52 Gabriela Nicolescu aprilie 3, 2013 la 1:20 pm

  Domnule Presedinte, stimati bloggeri,
  Va rog sa ma suportati pentru scurt timp printre D-voastra caci am un mic comentariu: ziua a inceput cu un zambet provocat de bine cunoscutul umor marca AN. Din pacate in cateva ore tara a dat in clocot, toti presupun, stiu, cunosc, au informatii de la surse, etc. Ma gandesc ca timpul ne va oferi mai multe raspunsuri la vanzoleala pasionata si din pacate cu miza atat de mare care me inconjoara. Intre solutia optima a numirilor clare si curate datorate de USL tarii si catastrofa prevazuta de D-l Sova, adica Haineala+ Morar, s-ar putea sa acceptam ca Kovesi e o solutie greu de inghitit, dar nu atat de nociva.
  . De fapt eu doream sa atrag atentia asupra iesirii aproape neobservate la rampa a lui Mircea Geoana care vine cumva sa ofere solutii economice gen program de guvernare la destule si incalcite necazuri. Folosind ideea de „patriotism economic” lansata de Obama poate mai putin populist si oportun decat o face Geoana, acesta isi ia haina de salvator pe campul arid, gol de idei al guvernarii actuale. De ce acum, cand mai sunt cateva zile pana la Congres? Intamplator propunerile D-lui apar in aceeasi zi cu cele facute de Daniel Daianu,In mare masura asemanatoare propunerile vorbesc despre un protectionism fata de firmele romanesti si un flux aparat, romanesc al capitalului. Frumoasa idee si venita intr-un moment in care tot romanul aspira la o forma mai nationala a interesului propriu. Nu stiu daca Victor Ponta e sincer sau nu, e manipulat sau nu, e imatur sau nu, probabil ca are insa dificultati majore. Si mi se pare unfair sa i se pregateasca inca o surpriza. Macar s-o astepte cu calm!

  http://adevarul.ro/economie/stiri-economice/its-still-the-economy-stupid-clinton-e-felde-actual-romania-1_515adb6700f5182b857811e4/index.html#

 49. 53 alergatorul aprilie 3, 2013 la 1:29 pm

  In Romania totul a ajuns sa fie cu fundul in sus. Exemplu ? Am vazut o multime de procurori la TV in ultimul timp. Toti sunt incruntati, se uita urat, vor sa fie duri, metalici(de fapt arata cam schimonosit). Mai mult : sunt judecati dupa numarul de arestari , rezolvarea unui caz inseamna condamnare , ci nu aflarea adevarului.Ori : „În desfăşurarea cercetării judecătoreşti şi a dezbaterilor, procurorul exercită rolul său activ în vederea aflării adevărului şi a respectării dispoziţiilor legale. Procurorul este liber să prezinte concluziile pe care le consideră întemeiate, potrivit legii, ţinând seama de probele administrate.
  Cererile şi concluziile procurorului trebuie să fie motivate.
  Când cercetarea judecătorească nu confirmă învinuirea sau când a intervenit vreuna din cauzele de încetare a procesului penal prevăzute în art. 10, procurorul pune, după caz, concluzii de achitare a inculpatului sau de încetare a procesului penal.” – art 316, Cod Penal.
  Constructia sistemului juridic(ca de altfel TOATE sistemele din Romania) face ca el sa fie controlat din exterior.

  Ponta are de dus o lupta extrem de grea. Daca va fi lasat singur va pierde. Si nu va pierde numai el.
  Daca acum ar fi fost constituita o puternica miscare civica de stanga lucrurile puteau fi controlate, ponderate, devenind gestionabile.

 50. 54 Marian Nicolae aprilie 3, 2013 la 1:58 pm

  4 străini în TOP 10 cei mai bogaţi fermieri din România

  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/doi-straini-in-top-5-cei-mai-bogati-fermieri-din-romania-179938.html

  Un libanez şi un austriac au împreună 50.000 de hectare.

  Primele trei locuri în topul fermierilor bogaţi din România au fost ocupate de români. Este vorba de Horia Culcescu, Ioan Niculae şi Adrian Porumboiu, care se apropie fiecare de 200 de milioane de euro.

  Însă până pe locul 10 mai sunt străini care au afaceri în agricultura românească. Libanezul Jihad El Khalil, contele austriac Andreas von Bardeau, portughezul Jorge Martins şi azerul Jabbar Kanani.

  Mai mult, pe agrointel.ro

 51. 55 Karakas aprilie 3, 2013 la 1:59 pm

  Modul in care a procedat dl Ponta fata de partenerii liberali in privinta numirii lui Kovesi nu pare ok. Mai mult, se vede ca fiind un troc politic al PSD cu Basescu, probabil ca urmare a presiunilor externe. In orice caz, prea multe compromisuri nu cad bine.

 52. 56 Marian Nicolae aprilie 3, 2013 la 2:04 pm

  Jaful organizat asupra intreprinderilor de stat sub acoperirea CEO la stat….suna ca dracu’

  Chinurile facerii în programul CEO la stat: cazul Hidroelectrica

  Autor: Mirona Hriţcu Miercuri, 03 Aprilie 2013

  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/chinurile-facerii-in-programul-ceo-la-stat-cazul-hidroelectrica-180197.html

  În cadrul celebrului program de alegere a managerilor privați în companiile de stat, Hidroelectrica face figură aparte. Compania are contracte cu trei recrutori pentru ocuparea câtorva zeci de posturi de conducere, dar și planuri masive de disponibilizări.

  După un an și jumătate de tărăgăneli, proiectul CEO la stat pare de domeniul trecutului. Sau, cel puțin, al ridicolului, dacă ne uităm peste sumele investite de Ministerul Economiei în acest program, de ordinul milioanelor de euro, și la rezultate: până în momentul de față, au fost selectați o mână de executivi, majoritatea foști directori reconfirmați în funcție.

  Eppur si muove. De câteva săptămâni, prima pagină a site-ului hidroelectrica.ro a luat aspectul unui portal de joburi. Vizitatorii sunt întâmpinați de figura lui Remus Borza, (directorul Euro Insol, administratorul judiciar al companiei), care anunță demararea procesului de selecție a 67 de manageri. Unii l-au luat în râs, ironizând ideea de a se pune pe sine în centrul activității de recrutare, alții au salutat inițiativa, comparând-o cu programele de recrutare din Occident. În spatele proiectului stă compania de executive search Pedersen & Partners, care a primit, în schimb, suma de 60.000 de euro. Sumă care a ridicat câteva sprâncene printre specialiști, fiind considerată prea mică (în condițiile în care, în general, comisionul de recrutare a unui manager variază între trei și patru salarii brute corespondente respectivului post).

  Explicația este dată de Mona Neagoe, partener în cadrul biroului local al Pedersen&Partners: compania nu are un mandat clasic de executive search, ci „dezvoltă și implementează un proces de selecție, de la infrastructura IT și organizarea proiectului, formarea și pregătirea unei echipe de proiect, până la asistență în selecție“. Planurile Hidroelectrica sunt, potrivit managerului de resurse umane al companiei, Ionela Stancu, de a replica acest proces pe viitor: „accentul a fost pus pe dezvoltarea unui proces de care să putem beneficia și ulterior încheierii proiectului. Astfel, la finalul celor patru luni de contract, Hidroelectrica va rămâne cu un proces bine pus la punct, cu o bază de date pe care să o poată folosi ulterior, cu competențe interne de evaluare și selecție a persoanelor care aplică pentru poziții de management“.

  Ce se caută? Potrivit Ionelei Stancu, „numărul total al pozițiilor incluse în proiect este de 67, dintre care 28 sunt considerate poziții critice: patru directori executivi, 13 directori de sucursală și 11 manageri de departament. Vor mai fi selectați directorii de producție din sucursală, directorii și inginerii șefi de uzină“.

  Hidroelectrica, un proiect „de portofoliu“

  Pe o piață în care procesele de recrutare nu cunosc variații semnificative, Mona Neagoe admite că „proiectul cu Hidroelectrica este atipic atât ca anvergură a rolurilor, cât și ca număr de poziții deschise în același timp. Selecția va avea loc în trepte, de la pozițiile executive către managerii de departament și rolurile din sucursale. Unul din factorii critici în proiect este finalizarea contractului cu Egon Zehnder și nominalizarea CEO-ului, astfel încât candidații finaliști pentru rolurile executive să știe către cine vor raporta“ (găsiți, în casetă, detaliile privind contractul cu Egon Zehnder și întârzierea acestuia).

  Câtă credibilitate poate avea un proces demarat tardiv, în cazul unei companii îndatorate excesiv, implicată în nenumărate scandaluri și aflată, de peste nouă luni, sub administrație judiciară?

  În cuvintele reprezentantei Pedersen & Partners, într-adevăr, „premisele proiectului nu sunt ideale – Hidroelectrica este în insolvență, nu are istorie în nominalizarea echipei de management pe bază de competențe, CEO-ul nu este nominalizat, mulți profesioniști nu cred în susținerea acționarului majoritar pentru o schimbare de profunzime a companiei.

  Pe de altă parte, la un moment dat lucrurile trebuie să se schimbe, iar momentul de acum pare mai bun decât altele: proiectul de recrutare a CEO-ului se apropie de final, măsurile de reorganizare dau rezultate, Hidroelectrica trebuie să se uite în regiune și să devină competitivă.“

  Cronologia proiectului „hidroelectrica, pentru un nou început”

  Primăvara 2012 Adecco, firmă considerată liderul pieței globale de recrutare, câștigă contractul de selectare a administratorilor Hidroelectrica. Con­tractul este suspendat în iunie, odată cu intrarea companiei în insolvență, fiind reluat anul acesta.

  Aprilie 2012 Hidroelectrica încheie cu Egon Zehnder contractul de recrutare pentru CEO-ul companiei, în valoare de 200.000 de euro.
  Un an mai târziu, biroul de presă al companiei anunță că procedura de selecție se va încheia până la 31 mai 2013.

  Septembrie 2012 Remus Borza anun­ță demararea unui proces de evaluare a personalului, în urma căruia ar urma să fie concediați 10% din angajați, și scăderea numărului de salarii com­pensatorii de la 12-48, la maximum 5. A anunțat, de asemenea, că până la jumătatea anului vor fi disponibilizați 500 din cei 2.500 de angajați ai celor opt hidroservuri aflate sub controlul Hidroelectrica.

  Octombrie 2012 Egon Zehnder publică anunțul de recrutare a unui CEO pentru Hidroelectrica. Candidații „trebuie să fie directori executivi cu o experiență remarcabilă în leadership și management la nivel regional“. Potrivit informațiilor din presă, contractul de management va presupune un salariu lunar brut de peste 53.000 de euro.

  Ianuarie 2013 Borza a demis toți cei 79 directori ai companiei.

  Martie 2013 Remus Borza anunță demararea campaniei de recrutare pentru 67 de manageri cu asistența companiei Pedersen & Partners.

 53. 57 Doru Coarna aprilie 3, 2013 la 2:38 pm

  @ All,

  si iata cum baiatu’ iar n-a stiut cum sa procedeze… Nu stiu, zau, dar unde l-ati gasit? Conducea organizatia de tineret? Pai dupa cum gandeste, inca ar fi fost bun acolo…

  Iata cum trebuia procedat: ministrul justitiei trebuia sa ceara de la fiecare procuror 3 hartii, CV-ul, un extras al mapei profesionale, si trei, o pagina cu propuneri si sugestii privind activitatea institutiei. Dl Khazar le lua, stabilea un sistem de punctaj, le baga intr-o comisie care sa le atribuie punctele, sa-i cearna pe cei vechi, ceausisti eventual, pe cei cu suspiciuni diverse, si apoi primele punctaje trebuiau sa fie trimise de comisie la CSM, cate trei la fiecare categorie.La punctaje egale, hotara CSM, apoi aviza si finalistii plecau la Basescu.

  Spuneti voi, nu se lamureau toate?

  Pe cand asa, daca nominalizeaza Ponta din burta tot nu-i bine, tot va putea fi banuit de coabitare, slugarnicie si interventie politica, asa ca fraierul s-a expus degeaba, si a expus si USL. E prost rau, mai tovarasi. Insa tradeaza repede, asta-i iese bine mereu… Sau poate n-are minte ci doar tupeu si curaj de sluga protejata, asa cum cred eu. E un Brutus cu acte ok, si isi va etala calitatile la prima ocazie, defapt deja o face, tradarea USL si a electoratului a devenit ceva comun la Ponta… Bineinteles ca acum va fi acuzat de imixtiune politica din toate partile…

  Sa vedeti ce scor luati la alegeri cu asta!

  Nu uitati, cautati-va lider! Asta se va salva pe el si cativa acoliti, viitori guvernatori, iar PSD nu intelege care-i scenariul ce vi se pregateste…

  In fine, a mai pierdut si azi inca o zi cu prostia asta… iar protestatarii sunt tot in strada…

  PS. Sunt tare curios cum explica gazda noul derapaj, noua stangacie, noua tradare, noua pierdere de electorat.

  PS2. Sa-i vezi pe electori cum vor incepe sa dea din mana, „Adio Ponta!”… imitandu-l astfel pe Basescu…

 54. 58 Marian Nicolae aprilie 3, 2013 la 2:46 pm

  România trebuie să plătească, joi, 38,5 milioane euro către Uniunea Europeană (UE), reprezentând plăţi de dobânzi şi comisioane, din împrumutul stand-by luat de România în 2009, potrivit datelor furnizate de Guvernul României.

  http://www.economica.net/romania-trebuie-sa-plateasca-maine-38-5-milioane-euro-catre-ue_49482.html

  România trebuie să efectueze plăţi în valoare totală de peste 1,164 miliarde euro în acest an către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în primele trei luni de la începutul anului din această sumă fiind plătite 188,6 milioane euro.

  Rambursările sunt efectuate în contul pachetului financiar acordat României de creditorii internaţionali în anul 2009, care are o valoare totală de 19,95 miliarde de euro. Vârful de plată în cadrul acestui pachet este în anul 2015 când ţara trebuie să efectueze plăţi totale de 1,826 miliarde de euro.

  Următoarele plăţi urmează să fie efectuate în luna mai şi se ridică la 201,4 milioane euro.

  În 10 mai, România va efectua plăţi de 33,8 milioane euro către Uniunea Europeană. 165,6 milioane euro este suma pe care România va trebui să o ramburseze către Fondul Monetar Internaţional în data de 23 mai 2013 urmând ca, în iunie, ţara să mai achite încă 122,1 milioane euro către Fondul Monetar. În 23 august 2013 tot către Fond, România va mai efectua o plată în valoare de 164,4 milioane euro.

  În septembrie România are de făcut trei plăţi către instituţiile financiare internaţionale în valoare totală de 157,3 milioane euro. Prima plată urmează a fi făcută în prima zi a lunii, respectiv 8,3 milioane euro către BIRD, pe 22 septembrie către UE în valoare de 26,9 milioane euro, iar în ziua de 23 din aceeaşi lună 122,1 milioane euro către FMI.

  În cea de-a patra zi a lunii octombrie România va trebui să plătească către UE 4,7 milioane euro.

  În noiembrie, ţara trebuie să plătească 164,9 milioane euro, prima plată din luna respectivă urmând a fi făcută către BIRD, respectiv 2 milioane euro, iar cealaltă (23.11.2013) către FMI, respectiv 162,9 milioane euro.

  În ultima lună din an România urmează să facă o singură plată de 122,3 milioane euro către FMI pe 23.12.2013.
  –––––––––––––––––––––––––––––
  În anul 2009, România a luat un împrumut stand-by pe 24 de luni, în valoare de 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional, parte a unui pachet de sprijin de 19,95 miliarde acordat de FMI, UE şi Banca Mondială.
  –––––––––––––––––––––––––––––
  Din acest aranjament cu FMI s-au tras 7 din cele 8 tranşe prevăzute, însumând 10,57 miliarde DST (aproximativ 11,9 miliarde euro). În ceea ce priveşte cea de-a 8-a tranşă, aceasta a fost considerată, la solicitarea autorităţilor române, ca fiind de tip preventiv şi, în contextul evoluţiilor macroeconomice favorabile, nu a fost trasă.

  În şedinţa din 25 martie 2011, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat încetarea mai devreme a acordului precedent şi încheierea unui nou aranjament stand-by cu România, de tip preventiv, pentru o perioadă de 24 luni, în suma de 3.090,6 milioane DST (aproximativ 3,5 miliarde euro), reprezentând 300% din cota României la FMI.

  Data intrării în vigoare a acestui aranjament este 31 martie 2011. La 28 septembrie 2012, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a analizat rezultatele celei de-a şasea evaluări privind îndeplinirea criteriilor de performanţă asumate de România în cadrul ultimului aranjament, punând la dispoziţia ţării noastre a şaptea tranşă, în valoare de 430 milioane DST. Autorităţile române au informat FMI ca nu intenţionează să efectueze nici această tragere

  –––––––––––––––
  nota Roninjaune:

  Si noi asa traitori erbivori prin tinuturile aiestea….putem sa stim poate sa aflam DE CE a imprumutat Basescu atatia bani, ca nu se vede nica prin Romania… de construit nici pe departe, de demolat, da, tare si cu forta, orice si oriunde !!!!!!

 55. 59 Marcus aprilie 3, 2013 la 3:00 pm

  @Domnule Nastase: cu ceara sa ma picati ,nu inteleg de ce amicu’ Disclaimer mi-a zis pas la postarea in care i-am propus d-lui Ponta, prin vocea lui Traian, solutia dvs., sublima de altfel, pentru rezolvarea crizei de la parchete.
  sa fiti iubit
  marcus

 56. 60 Theodora aprilie 3, 2013 la 3:09 pm

  Si daca declaratia de ieri a lui Daniel Morar cum ca “Laura Codruta Kovesi nu poate fi sef la DNA” a fost facuta tocmai ca sa provoace numirea ei ????
  Nu tip, nu amenint, nu plang dar dupa parerea mea Laura Codruta Kovesi ar trebui sa fie cercetata pentru activitatea ei din perioada in care a fost procuror general si nu propusa pentru functia de procuror sef la DNA. …..
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/04/03/si-daca-declaratia-de-ieri-a-lui-daniel-morar-cum-ca-laura-codruta-kovesi-nu-poate-fi-sef-la-dna-pentru-ca-nu-are-cv-in-anticoruptie-a-fost-tocmai-ca-sa-provoace-numirea-ei/

 57. 61 Marian Nicolae aprilie 3, 2013 la 3:20 pm

  @ Zev

  Eu pesimist?

  Da, poate, dar al naibii de realist……..si de acid pana si cu mine, daca o merit………

 58. 62 Marian Nicolae aprilie 3, 2013 la 3:27 pm

  Acum se bat ca virgula cainii intre ei pe un os de ros?????

  Război între americani la Fondul Proprietatea: Elliott, principalul acţionar, vrea o procedură mai clară şi mai simplă de înlocuire a lui Templeton
  ieri, 11:05 Autor: Roxana Pricop

  http://www.zf.ro/zf-24/razboi-intre-americani-la-fondul-proprietatea-elliott-principalul-actionar-vrea-o-procedura-mai-clara-si-mai-simpla-de-inlocuire-a-lui-templeton-10705947

  Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP)cu peste 15% din capital, vrea să modifice actul constitutiv al FP astfel încât Franklin Templeton să poată fi mai uşor de înlocuit din funcţia de manager al activelor în momentul în care acestuia îi va expira mandatul (septembrie 2014).

  Oficialii fondului american îşi motviează iniţiativa prin necesitatea de a avea o procedură mai clară, mai simplă şi mai previzibilă de a înlocui administratorul la expirarea mandatului său.

  Astfel, prin intermediu vehicululuii de investiţii Manchester Securities pe care îl controlează, Elliott a propus completarea ordinii de zi a AGA din 25 aprilie prin introducerea a trei modificări la actul constitutiv: Comitetul Reprezentanţilor să fie cel care organizează licitaţia internaţională pentru selecţia unui nou administrator şi tot Comitetul să fie cel responsabil de selecţia noului administrator, revocarea administratorului se poate face cu cel puţin o pătrime din voturi, faţă de două treimi cum e menţionat în actuala formă a actului constitutiv. Cea de-a treia propunere a lui Elliott este ca mandatul administratorului să nu se reînnoiasă automat ci să se organizeze AGA cu cel puţin şase luni înainte de expirarea mandatului lui Templeton şi acţionarii să decidă dacă vor sau nu un nou administrator.
  ––––––––––––––––––––––––-
  nota Roninjaune:
  In caz de nu ati priceput, va traduc…….

  Fondul Proprietatea inseamna activele romanesti……………

  De ce nu se gaseste un roman sa administreze acest fond????

 59. 63 Marian Nicolae aprilie 3, 2013 la 3:35 pm

  Relatări dintr-o țară care nu mai există

  Autor: Lucian Avramescu 03 Apr 2013
  http://jurnalul.ro/editorial/relatari-dintr-o-ara-care-nu-mai-exista-640588.html

  M-am născut într-o țară atât de frumoasă încât niciun cuvânt n-a cutezat s-o povestească fiindcă acelui cuvânt nu-i erau îndeajuns înțelesurile și silabele și sunetele.

  Țara mea avea cea mai verde iarbă, cele mai răcoroase păduri, iar dacă ai fi coborât pe rădăcinile copacilor, ca pe niște odgoane care duc până-n cântecele războinice ale străbunilor, ai fi găsit în acele subsoluri de viață și istorie, aur și argint și uraniu și niște oceane negre de țiței.

  Ai mai fi găsit, scurmând la rădăcini, niște zei care se chemau Eminescu și Brâncuși și Mircea Eliade și Hanry Coandă, iar lângă ei, priveghindu-i din clopotnițele lor unde cobora ades Dumnezeu, niște domuri numite Voroneț și Cozia și Sucevița și Mănăstirea Dintr-un Lemn.

  Acea țară, în care m-am născut, în vremuri nu tocmai luminoase, dar nu atât de întunecate încât să nu mai văd roua ierbii și florile zarzărilor, acea țară de care am fost mereu mândru, nu mai există.

  Ce s-a petrecut cu țara ta? – m-ar putea întreba un cetățean dintr-o galaxie îndepărtată. A fost cucerită de războinici nemiloși, trecută de vrășmași puternici prin foc și sabie, legată de cozile cailor și târâtă în pustie? Nu, nimic din toate acestea. A venit o molimă, cum ar fi ciuma, o ciumă care ucide deopotrivă oameni și ierburi și rădăcinile copacilor care ajung în adânc până la comori?

  Da, poate că este ciuma, un fel de ciumă, dar și ciuma are leac uneori, medicii lumii au lucrat sute de ani împotriva ciumei. Și atunci ce v-a ucis într-atât, ce v-a pustiit cu totul?

  Noi înșine!

  Boala e în noi, vine de aici, virusul ei, culcușit în odăile subterane seci și întunecate, fiindcă avem și astfel de caverne, a crescut urât și s-a înmulțit. Uneori virușii mici, crescuți pe trunchiul virusului ucigaș, se despart sau se răresc, dar niciodată îndeajuns de tare încât să se dezlege de marele virus ucigaș. Puterea lui mefistofelică este tot atât de nemărginită pe cât este slăbiciunea slugarnică a virușilor mici care roiesc în preajmă-i.

  M-am născut într-o țară atât de frumoasă încât niciun cuvânt n-a cutezat s-o povestească. Țara aceea care avea pe lângă munți desenați măiastru pe cer și câmpii care se sărutau cu marea, ceva mult mai adânc și mai valoros – sufletul omenesc. Marile noastre zăcăminte de suflet au fost spulberate, jigodiile au biruit. Jigodiile sunt un pseudonim al virusului ucigaș. Ce vă împiedică să scăpați de el? Am încercat și părea că am biruit de fiecare dată. Numai că trimișii noștri, odată în contact cu virusul ucigaș, deveneau ca el, deveneau el.

  Astăzi cel pe care l-am trimis să ducă virusului ucigaș somația să se predea că l-am biruit s-a întors cu victoria lui și umilirea nostră.
  Și așa a fost atinsă cota cea mai înaltă a trădării.

  Mai e ceva de făcut?
  Da, fără îndoială, da.
  S-o luăm de la început, dar cum și crezând în cine?
  Cine sugrumă bestia?

  Ce erou ne scapă de Minotaur?
  El a învins încă o dată despărțind căpeteniile oștilor noastre și aflând în fruntea lor virusul trădător simetric.

  Cum de l-a plantat acolo și de când?
  E acolo de mult. Doar orbii n-au văzut, doar surzenia pietrei n-a auzit și doar nările morților nu s-au cutremurat de silă simțind duhoarea celui sluțit prin înfiere de virusul ucigaș care pute.

 60. 64 ZeV aprilie 3, 2013 la 3:49 pm

  Dar daca nu e un troc cu Basescu, avand in vedere reactia lui Daniel Morar ?
  Sa vedem…oricum, ca la noi, la nimenea..
  Totusi, ce s-a intamplat asta noapte ?
  Multi nu vom mai fi in viata peste 50 de ani, ca sa aflam.
  😉

 61. 65 Marian Nicolae aprilie 3, 2013 la 3:56 pm

  Trocul Băsescu – Ponta nu a primit aprobare prealabilă de la Comisia Europeană
  CE:
  Nu abandonăm opinia privind procedura selecţiei procurorilor şefi, dar aşteptăm reacţia CSM

  http://www.cotidianul.ro/ce-nu-abandonam-opinia-privind-procedura-selectiei-procurorilor-sefi-dar-asteptam-reactia-csm-210402/

  Comisia Europeană a luat notă de numele avansate de Guvernul român pentru ocuparea funcţiilor de procuror general şi şef al DNA şi nu îşi abandonează opinia privind necesitatea unei proceduri de selecţie, însă aşteaptă şi reacţia CSM în acest proces, a declarat miercuri, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al CE Mark Gray.

 62. 66 Draghi Puterity aprilie 3, 2013 la 4:00 pm

  Diversiunea lui Daniel Morar, cea in care se prefacea oripilat de numirea lui Kövesi ca sefa a DNA-ului, a fost facuta doar pentru a-i permite „micului coabitant” Ponta (coabitator pentru cititorii basisti) sa iasa basma curata.

  Partea buna aici e faptul ca de acum incolo nu mai trebuie sa ne chinuim sa ii numaram ouale lui Ponta, pentru ca vorba aceea, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere. Baiatul asta era chiar induiosator cand afirma nu de mult ca imaginea lui in istorie va fi patata de povestea cu palgiatul. Cata naivitate! Aia nu o sa ajunga nici macar o nota de subsol dupa cum a pornit-o.

  In conditiile astea, urmatorul prim-ministru o sa se numeasca Traian Basescu.

 63. 67 Marian Nicolae aprilie 3, 2013 la 4:29 pm

  Interesant punct de vedere…adica desfiintam Monarhia Britanica….impreuna cu….toate monarhiile europene…sau e praf in ochii…celor de pe mainland………

  Un presedinte pentru Europa?
  de Ioan Mircea Pascu

  http://www.contributors.ro/sinteze/un-presedinte-pentru-europa/

  In ziarul The Times de astazi, 9 iunie 2011, fostul premier britanic Tony Blair avanseaza o propunere revolutionara: un presedinte al Europei ales direct de toti cetatenii continentului!

  Argumentul dlui Blair este ca Europa de astazi nu se mai jusifica prin necesitatea mentinerii pacii pe continent, asa cum o facea cand a aparut, ci prin necesitatea de a-si asigura si mentine locul in noua ierarhie de putere, in curs de cristalizare pe scena globala!

  Un Presedinte al Europei ar putea vorbi in numele unui urias centru de putere si ar fi luat in serios de puterile emergente (China, India, Brazilia, chiar si Indonezia), spune dl. Blair.

  De asemenea, acest pas revolutionar s-ar cere completat cu eforturi serioase in cinci domenii esentiale pentru statutul Europei in ierarhia mondiala de putere: un sistem de taxare reformat si un nou model social, finalizarea pietei unice, elaborarea unei politici energetice comune, o singura politica de aparare si o politica unica in domeniul imigratiei si al combaterii crimei organizate. “El crede – spune ziarul The Times – ca societatea internationala ar trebui sa auda o voce mai puternica sub steagul European si ca acest lucru ar putea fi realizat prin intermediul alegerii unui presedinte al Europei.

  Acest ziar este sceptic in privinta obiectivului si total opus modalitatii avansate pentru atingerea sa.”
  ––––––––-
  nota Roninjaune:

  Iar noi astia europenii care suntem, trebuie sa inghitim pe nemestecate ce zice Mr. Blair?????

  Dar a sa regina ce zice????

 64. 68 Draghi Puterity aprilie 3, 2013 la 4:38 pm

  Erata

  „micul koabitant” 😉

 65. 69 Marian Nicolae aprilie 3, 2013 la 4:39 pm

  Sa mai si radem…daca mai putem:

  Cum zice francezu’:

  Les histoires de cul sont toujours compliques…

  http://strassdelaphilosophie.blogspot.ro/2013/03/foucault-et-le-mariage-de-loikos-leros.html

  « Les courtisanes, nous les avons pour le plaisir ; les concubines, pour les soins de tous les jours ; les épouses, pour avoir une descendance légitime et une gardienne fidèle du foyer. »
  Démosthène, Contre Nééra

  « Tu sais qu’il est malhonnête, celui qui exige de sa femme la chasteté quand il séduit lui-même celle des autres ; tu sais que, comme il est interdit à elle d’avoir un amant, il t’est pareillement interdit d’avoir une maîtresse. »
  Sénèque, Lettres à Lucilius

 66. 70 Adrian B. aprilie 3, 2013 la 5:33 pm

  Mai ingrijorat decat de numirea procurorilor generali , sunt de LIBIDOUL d-lui Calin Popescu Tariceanu !
  Acest domn , pana la finalul carierei , se mai casatoreste de vreo 2-3 ori si trece si la satanism .
  Si toate acestea pe spinarea romanilor :))

 67. 71 Marcus aprilie 3, 2013 la 5:38 pm

  @Zev: „Marcus & all
  Victor Ponta nu a spus niciodata oe cine numeste, doar presa a interpretat neincadrarea la capitolul ,,exceptie” a Laurei Codruta Kovesi, drept o asumare implicita a numirii dommniei sale de catre premier”
  Aud, amice ??? Dar fara bla, bla… ca nu sunt Aya !
  sa fii iubit
  marcus

 68. 72 Miriam Radulescu aprilie 3, 2013 la 5:49 pm

  NU MAI INTELEG NIMIC !
  CRED CA UN SCURTCIRCUIT NE AFECTEAZA NEURONII TUTUROR.
  NU MAI STIM CE E BINE SI CE E RAU .
  AJUTOR ! FACE CINEVA LUMINA ,NOI ROMANII NE-AM PIERDUT REPERELE ,IAR BUSOLA NU NE MAI ESTE DE FOLOS!

 69. 73 Traian Tanasa aprilie 3, 2013 la 5:56 pm

  Cand spune Basescu ceva, trebuie sa verifici imediat. De obicei se constata ca e invers.

  E DE NECREZUT CUM I-A PACALIT BASESCU PE JURNALISTI:

  http://www.antena3.ro/politica/traian-basescu-recunoaste-ca-a-facut-presiuni-asupra-lui-ioan-rus-179459.html

  Nimic din ce spune nu e adevarat. Aproape totul e invers.

  Conform legislatiei este invers decat spune el si anume, e asa:
  1) Indiferent de tipul alegerilor, listele electorale contin toti cetatenii romani cu drept de vot. Numai modul de a se exprima votul e diferit.
  2) In Constitutie nu se arata ce sunt listele electorale. Se foloseste expresia „listele electorale” la art. 81 („Alegerea Presedintelui”), fara a se defini ce sunt listele electorale.
  3) Contrar celor sustinute de Traian Basescu si judecatorii CCR, prevederile legale de la art 2, alin.(1), litera c), din legea 370/2004 (modificata) stabilesc in mod imperativ ca in listele electorale permanente se trec, din numarul total al cetatenilor cu drept de vot, numai cetatenii romani cu varsta de numai 18 ani impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv. Constitutia stabileste cine are drept de vot.
  Legiuitorul a formulat gresit, dar, legea-i lege!!!
  4), 5), … ,n)

  DECI, CVORUMUL LA REFERENDUM S-A REALIZAT CU VARF SI INDESAT!!!

  PONTA SA ACTIONEZE LA PUNEREA IN FAPT A DEMITERII LUI BASESCU!!!
  LA ASA CEVA SA-I VEDEM LUI PONTA CURAJUL, INTELIGENTA SI DEVOTAMENTUL!!!

 70. 74 Roxana Iordache aprilie 3, 2013 la 6:04 pm

  @Adrian B. Pentru că poate. 🙂 Adică, ţi-a cerut bani de nuntă sau eşti la andropauză? 😛

 71. 75 Cris aprilie 3, 2013 la 6:11 pm

  Precizarea mea: 209 voturi din peste 2600.

 72. 76 ZeV aprilie 3, 2013 la 6:55 pm

  Marcus
  Ponta ne-a surprins pe majoritatea dintre noi.
  Cum ai fi actionat dumneata in situatia pe care premierul a avut nesansa (sau…sansa?) sa o confrunte ?
  Astept, desigur tot fara bla bla umoral, sa ne spui care crezi ca erau alternativele si care ar fi putut fi consecintele, pentru fiecare alternativa in parte ?
  Da, era de asteptat ca la intalnirea de la CSM SA NU SE DISCUTE NUME, asa cum am spus, iar jurnalistii, indivizi fara expertiza de specialitate, ce sunt mereu depasiti de realitati, nu au anticipat corect un fapt extrem de usor previzibil.
  Ce a intervenit insa de aseara pana azi diminteata, doar putem specula. Hai sa incercam.
  😉
  PS
  Stiu ca nu esti AYA si tocmai de aceea, ii astept, distinsei colege, cu nerabdare, un punct de vedere specific.

 73. 78 Marian Nicolae aprilie 3, 2013 la 7:53 pm

  Soros vrea sa aduca China in Noua Ordine Mondiala…ha, ha, ha, adica NU chinezii sa aibe ultimul cuvant in ceea ce-i priveste….

 74. 79 Adrian B. aprilie 3, 2013 la 8:12 pm

  D-ul Ponta ar trebui sa-l sprijine si pe cuscrul lui Basescu , ca omul si-a cam pierdut sprijinul … Daca tot a propus numai basisti la PG si DNA , merge si asta …

  http://www.rtv.net/cuscrul-lui-basescu-vrea-un-nou-mandat-la-omv-petrom_73869.html

  Cred ca asta isi doresc si cei aprox. 70% care au votat USL la ultimele alegeri !

  Cum spuneam intr-o postare mai veche , atunci cand esti cununat de george maior , copilul ti-e botezat de gabi oprea , divortezi si te recasatoresti cu fata lui ioan sarbu , tradezi pentru geuana in 2004 si apoi il tradezi pe geuana in 2010 si ” te oferi ” sa candidezi la Congres …pai nu-i prea greu sa fii lipsit de caracter !

 75. 80 M.Voicu aprilie 3, 2013 la 8:14 pm

  Postarea aprilie 3, 2013 la 12:23pm care venise la decada ’40 a stat la moderare pââânã la decada ’70. În citat fãcusem o rezumare care, din pãcatul meu, schimbã sensul, d’apãi, cine treabã are cu corectarea deciziilor economice induse de ”consilieri” care vor fi oricând mai bine plãtiţi din altã parte.
  Da’, pã noi ne costã miliarde când ”centura de siguranţã” ne strânge de gât – şi justiţia care trebuia sã dispunã recuperarea pierderilor e ţinutã ”ocupatã” cu… d’altele 💡

 76. 81 dorucoarna aprilie 3, 2013 la 8:36 pm

  Oricum ai intoarce-o, USL s-a aratat incapabil sa deruleze procedura pe justitie! De acum Basescu ii poate ridiculiza la scena deschisa si pe drept, ca sa zic asa! Kovesi nu reprezinta o miza, ea papa dintr-o mana pe care o si slujeste, daca o hraneste Ponta a lui devine! La fel si Morar, altminteri mare anticorupt, dar viitor cecerist-sef.

  Cu alte cuvinte dragii mosului, oricate tampenii si prostii ar face cineva, oricat de rau ar compromite tara, institutia in care lucreaza, sau poporul anchetandu-l ca pe debili, cu Biblia pe portbagajul masinii sau acuzand lovituri de stat, securistul trebuie salvat chiar si cu pretul caderii guvernului, ce mai tura-vura!

  Asta-i tara la care am ajuns la 23 de ani de la revolutie, ani in care idiotii erau promovati iar ceilalti marginalizati, o tara securista in care totul este doar teatru si jaf! Odata tara jefuita, vine randul populatiei. Teatrul ramane.

  Acum credeti ceea ce va spuneam despre baiatu’ asta? Doi bani nu mai face PSD-ul in ochii si in inimile electoratului, veti ajunge sa va inscrieti in PNL ca sa supravietuiti politic, fiti pregatiti! Veti fi primiti, am spus mai sus de ce, insa dezamagirea servita de Ponta si ai lui nu poate fi uitata… Dealtfel, candva, poate Crin va desemna premierul, nu? S-o fi gandit securitatea la asta? Dar la lipsa PSD-ului din parlamentul european, caci numai idiotii mai voteaza cu ei? Dar nu-i nimic, puteti face precum presedintele Ponta, va puteti inscrie direct in PPE, individual, parerea mea caci altfel nu-mi explic lista lui Barroso… si apoi il puteti sterge pe Basescu la c-r forever, mai ales cand il vor apuca si pe asta batranetile…

  Pana la urma s-a petrecut exact ce va spuneam, Basescu a schimbat caii din mers ca sa bage Piata in case, la televizor, de asta se temea ca orice ceausist care a retinut ceva din acel Decembrie, dar pastreaza agenda ordonata de afara si oamenii de forta, adica ticalosii regimului, de data asta insa super-legitimati de votul vostru masiv! Practic a schimbat un mincinos mai mic, Boc, care n-a vandut tara dar a lasat sa se fure, cu unul foarte mare, care vinde dar se face ca nu lasa sa se fure… Adica ati legitimat un ticalos mai mare, asta-i tot, si este meritul lui Basescu ca l-a gasit si vi l-a servit prin PSD, via grupul de la Cluj, cu ani buni in urma…

  Am dreptate si cand va spun ca Baselu’ este la 100 de metri peste astia… macar asta s-o credeti! Stiu ca este frustrant, dar e realitatea goala… USL nu exista, nu a existat si nici nu va exista, este doar un alt colectiv care interpreteaza aceeasi piesa de acelasi autor, pt acelasi public si cu beneficiul platit in aceeasi directie… Ca dovada, se vor razgandi si maine cu procurorii si procedura, insa in felul asta voi uitati de Oltchim si de ceilalti. Oricum, pt ei aia nu conta… sa nu ramana securisti fara functii inalte, restul pot muri de foame, asta-i ideea.

  Guvernare performanta? Politrucii astia?

  Nota 100 lui Crin, mai ramane de salvat doar Macovei… daca nu-i va gasi o sefie, atunci o va infia, sau invers…
  Asta ar fi primul banc din seria cu viorel…

 77. 82 Aramis aprilie 3, 2013 la 8:37 pm

  @Adrian Nastase

  Este a doua oara cand ma vad nevoit sa spun: bravo Victor Ponta!
  Articolul acesta cred ca explica foarte corect:
  http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/contra-mafiei-de-partea-ratiunii-298052.html
  si pune Romania in stadiul de dezvoltare care-i este propriu.

 78. 83 Aramis aprilie 3, 2013 la 8:39 pm

  @Roxana Iordache

  Rolul de propagandist necesita multa subtilitate. Ti-am mai spus, dar n-ai vrut sa …intelegi 🙂
  Hai, ca viata e frumoasa! Crin rules! Ponta no more! , stiu, stiu…

 79. 84 Alexandra aprilie 3, 2013 la 8:47 pm

  Legat de propunerea de a schimba brandul de tara creat de Udrea…am descoperit un studiu care are la baza conceptele de promovare care se aplica in Romania. Studiul este si pe baza de concurs daca doriti sa participati: trebuie sa completezi studiul, la final sa te înregistreziîn platformă și intri automat în cursa pentru un Samsung Galaxy SIII Mini! Baftă! http://raspunsultau.chestionar-ba2.sgizmo.com/s3/

 80. 85 CARAMELLA aprilie 3, 2013 la 8:55 pm

  A) Variantele mele pentru Justitie/Parchete/DNA/DIICOT:

  1) DORU VIOREL URSU
  2) PROF. BARSAN
  3) ALEXANDRU ATHANASIU
  4) GHEORGHITA MATEUT
  5) ALICE DRAGHICI
  6) ALINA BICA
  7) RENATE WEBER
  8) VICTOR CIORBEA
  9) GEN. PAVEL ABRAHAM
  10) COL. RADU STANCU
  11) MARIAN NAZAT
  12) GHEORGHE PIPEREA
  13) CATALIN DANCU
  14) VICTOR ALISTAR.

  B) Propun:
  – DNA sa ocupe numai cu marea coruptie si sa fie subordonata Min.Just.
  – desfiintarea MIN. PUBLIC si trecerea la Min. Justitiei
  – CSM sa fie format din elita judecatorilor, cum o elita a procurorilor trebuie sa formeze un organism similar. Alegerile sa fie facute printr-un mecanism intern din sistemul Min.Justitiei.

  C) Ma intreb si va intreb:
  OARE DE CE A ABANDONAT IN MOD SUBIT DNA PIVNICERU ministerul pe care l-a condus ?

 81. 86 Aramis aprilie 3, 2013 la 9:05 pm

  @Ghitz bichon

  Spui ca Ponta a dezamagit electoratul PSD prin chestiunea cu numirea procurorilor. Asta face parte din zgomotul de la Antene, din propaganda „de fond”. Dar daca tu crezi, spune-mi si mie: tu cand ai votat USL te-ai gandit ca in felul acesta eviti o eventuala nominalizare viitoare a lui Kovesi? Cand ai votat USL, ai votat (si) o lista de procurori? Si daca da, in ce tara erai?

  Tema aceasta cu „dezamagirea electoratului” mi se pare cea mai toxica dintre toate. Ameteste bizonii la cap.

 82. 87 Fragmentarium Politic aprilie 3, 2013 la 9:25 pm

  Negandirea unei razgandiri. Miza ideologica ascunsa a unui joc politic

  Probabil ca pe multi analisti ii preocupa gasirea cheii corecte de interpretare a razgandirii premierului in problema numirii procurorilor sefi la PG, DNA si DIICOT. De ce, dupa ce a sustinut ca renunta la aceste numiri si ca le va lasa in sarcina viitorului ministru al Justitiei, Victor Ponta s-a sucit si a trimis la CSM scrisoarea cu propunerile de candidati, intre care nominalizarea lui Kovesi pentru preluarea „mosiei” lui Morar a starnit furia PNL?

  Incheierea interimatului la Justitie, dupa plecarea Monei Pivnicirea la CCR, si revenirea portofoliului la PNL ar putea fi un raspuns. Castigurile pe termen scurt nu se dovedesc insa a fi intotdeauna si solutii fezabile pe termen lung. Nu de putine ori am vazut cum tactici gresite au distrus si cele mai bune strategii. Dar mutarea lui Ponta chiar va fi una castigatoare pentru PSD?

  In tot jocul ipotezelor, un singur lucru este cert, Crin Antonescu a pierdut pe mana lui, a dat vrabia din mana pe cea de pe gard, respectiv un mandat liberal pe un interimat social-democrat la Justitie, ceea ce a facut sa piarda controlul pe numirile procurorilor sefi. Este mai putin important daca aceasta pierdere a fost efectul unei lipse de previziune sau unei inselari de incredere, ceea ce conteaza est rezultatul, liberalii s-au vazut pusi pe… liber.

  Chiar daca PNL-ul a inceput sa se miste, prin avansarea unor propuneri pentru portofoliul Justitiei, nu cred ca lucrurile se vor schimba, Victor Ponta a trimis mingea in terenul CSM, iar aprecierea transparentei si meritocratiei se va transfera in totalitate asupra procedurii de avizare si avizarii propriu-zise. Liberalilor nu le va mai ramane decat sa-si rumege inabilitatea si sa-l blameze pe co-presedintele social-democrat al USL pentru troc politic, pe deasupra capului lor, cu oponentul de la Cotroceni.

  Traian Basescu, care a reusit sa-si impuna omul pe lista lui Ponta pentru DNA, are toate motivele sa jubileze, pare a fi un fel de Midas, care orice atinge il transforma in portocaliu, cel putin in materie de razgandiri premierul pare sa fi ajuns sa-i semene perfect. Ramane de vazut daca portocaliul in cauza va straluci ca aurul regelui frigian sau va mirosi precum in cazul bolilor de coprofilie sau coprofagie, pentru a face trimitere la o replica celebra, de care s-ar putea dovedi ca sufera nu numai unii dintre jurnalisti, ci si unii dintre politicieni.

  Nu exclud ultima varianta din cel putin doua puncte de vedere. Primul, pentru ca trocul lui Ponta ar putea fi perceput ca imoral sau ca o tradare de catre o parte din electoratul de stanga si/sau chiar de catre un segment al PSD. In acest ultim caz, vom afla la Congresul din 20 aprilie cat de mare sau de influenta va fi cota nemultumitilor din partidul al carui presedinte este premierul. Ironia, mai mult amara decat caustica, a unui fost presedinte PSD, sub forma unei „propuneri” pentru numirea procurorilor sefi, transmite multe, insa ceea ce mi se pare a fi de luat mai mult in seama mi se pare a fi redirectionarea presiunilor de uzura si de rupere dinspre zona liberala spre cea social-democrata, ceea ce va schimba perceptia (si nu numai) privind balanta de putere din interiorul si din afara USL.

  In al doilea rand. Functionalitatea actuala a sistemului politic, de establishment sau de status-quo, cum vrem sa-i zicem, este rezultatul unui echilibru relativ la care s-a ajuns prin contrabalansarea dintre doua pacte, unul de alianta si celalalt de coabitare. In momentul in care unul dintre aceste doua pacte va ceda, vor fi efecte. Cel mai bulversant, pentru intreaga scena politica, mi se pare a fi ruperea primului pact, care va duce la repozitionari ideologice, implicit la schimbari de raport de forte, mai greu de crezut ca si de ierarhii, dar suficiente pentru a face dificila realizarea oricarei noi majoritati.

  Chiar daca toate partile dau asigurari ca USL nu se va rupe, in pofida unei decizii a premierului de care, in premiera, liberalii se „despart”, toata lumea intelege ca un divort efectiv ar putea fi mult mai aproape decat s-a anticipat initial, iar vina pentru care acest lucru se va intampla nu pare, in acest moment, sa mai fie un secret.

  Deocamdata, nimic relevant nu se petrece pe partea dreapta, fara marele absent care este PNL, dar deschiderea unui front invizibil in USL nu mi se pare a fi de bun augur. Posibilitatea scufundarii ambilor coabitanti, in cazul destramarii celui de-al doilea pact, nu ar fi o ipoteza neglijabila, mai ales daca observam diferentele de antrenare pe care le angajeaza premierul si presedintele. In timp ce unul are in spate un partid, celalalt nu are nimic!

  O a doua certitudine ar fi ca partea care va iesi vatamata din relatia de alianta, in perceptia publica, din pricina actiunilor unilaterale ale celeilalte parti, va pune mana si pe potul de simpatie si imagine, cum se intampla in astfel de cazuri. Cred ca de fapt aceasta este si o miza ideologica ascunsa a jocului politic pe Justitie, care s-ar putea dovedi mult mai subtila decat ne-am putea inchipui. Nu ma voi lansa in presupozitii referitoare la avizul CSM-ului, desi ar merita un exercitiu de imaginatie, cred insa ca pentru prima data in ultimii opt-noua ani ne apropiem de sansa de a iesi din cercul vicios al ruinatorului joc portocaliu.

 83. 88 Alex aprilie 3, 2013 la 10:16 pm

  Adica noi pe cine am votat? Poate sa raspunda cineva, acum, dupa isprava lui Ponta, pardon, domnul „Am inteles, sa traiti!”?

 84. 89 blogideologic aprilie 3, 2013 la 10:27 pm

  Ţin foarte mult să recalibrez prezenţa noastră pe blog. Este grupul destul de extins de amici de idei, dezvăluit neaşteptat pe 26 martie. Fiecare dintre ei, ne cunoşteam şi ne apreciam, este o personalitate deosebit de puternică pentru cultura română. Sigur, nu pentru grupul de culturnici GheDeSişti lansat odată cu loviluţia, dacă nu chiar mai dinainte, cu Jurnalul de la Păltiniş (reamintesc nedumerirea mea de atunci : „Ce-o fi cu băieţaşii ăştia, ce interese servesc ?”). Între timp, m-am lămurit eu. „Toate-s vechi, şi nouă toate.” Este nevoie de un nou început, zisa-i banală. Dar blogul AN acumulează totul, tot ce contează. Ca exemplificare veche, „Tantra.” Ca ilustrare cu laudă foarte nouă mă amuză textul din RL http://www.romanialibera.ro/cultura/carte/tantra-dincolo-de-mituri-297628.html Sîntem mulţi pe aici care focalizăm pe viitorologie şi SF ca texte în Limba Română. Începutul îi aparţine lui Adrian Rogoz, deşi la un moment dat am avut o confruntare foarte dură pe temă, confruntare neaşteptată pentru mine, cu Sergiu Fărcăşan alias Crişan Făgeraşu. Venea cu texte ce îi aparţineau, fotografiate, mărite, puse insistent în raza privirii mele, şi aşteptând să fie recunoscute şi lăudate. Tăceam cu încăpăţânare. Cee ce însemna „Hai, lasă-mă!”. Adrian Rogoz lansa tema Tantra în cultura română prin anul 1957. Nimic nu trebuie să fie uitat din activitatea acestui personaj major pentru cultura română. Cum bine aprecia colegul Ghiţă Bizonu ‘, Adrian Rogoz este la fel de important ca şi Mihail Sebastian.

 85. 91 Adrian B. aprilie 3, 2013 la 11:38 pm

  Desi , nu prea mai inteleg ce se intampla si cine cu cine joaca , pot sa-mi dau seama de un lucru:

  ” ca a plecat Dracu (PDL-ul) si a venit ma-sa (Ponta )! ”

  Incerc sa descriu caracterul acestui SECURIST de moda noua si care ne crede prosti pe toti : mizerabil , alunecos , ordinar , oportunist de cea mai joasa speta , mincinos , …

  Omul acesta are toate sansele sa-l depaseasca in mizerie morala si pe Traian Basescu !
  Urata specie de om …

 86. 92 Adrian B. aprilie 4, 2013 la 12:07 am

  Ponta il va trada din nou pe d-ul Antonescu la alegerile prezidentiale !

  Miscarea de astazi , coroborata cu politica editoriala anti Antonescu de la RTV (post detinut de un alt seku , prieten cu Ponta !) , cu Daniel Morar la Curtea Constitutionala , cu toate baselile si cumetriile securistice ale lui Ponta , etc. , imi arata un tablou sumbru pentru d-ul Antonescu si PNL !

  Pe Antonescu si PNL ii paste pericolul tradarii …

 87. 93 Razvan aprilie 4, 2013 la 12:07 am

  Te salut cu respect Nasule ! Ma bucur ca ai revenit „in forta” si sper sa mediezi ultimul scandal cu propunerea de numire a sefului la DNA din cite se vede „Pisicul” (ala micu”ponta)a cam devenit cotoi de casa la Basescu si …..”nu stiu daca e bine domnule …..” spune o vorba deja celebra. malefica dar celebra.
  Cu mult respect sper sa fie o mutare iscusite de care sa aveti cunostinta altfel o sa va pierdeti toata credibilitatea pentru ca pisicul era in ograda dumneavoastra nu a lui basescu .da ce sa faci a Dracu” mata mai fuge si pe la vecini

 88. 94 ZOE aprilie 4, 2013 la 1:12 am

  Romanii si povestile

  O istorisire foarte veche povestește despre un tată și un fiu care călătoreau odată pe un drum. Cei doi aveau cu ei un măgar. Pe drum au întâlnit un om care le-a spus că sunt nebuni că merg pe jos, în loc să călărească măgarul pe care îl duc cu ei. Așa că tatăl și fiul au urcat pe măgar.

  Nu au mers prea mult, când s-au întâlnit cu un alt om care i-a criticat pentru faptul că amândoi erau călare pe măgar. Erau prea grei pentru bietul animal, a spus omul, așa că băiatul a coborât.

  Din nou, după puțină vreme, s-au întâlnit cu un al treilea călător care l-a acuzat pe tată că nu îi pasă de fiul său și că îl lasă pe acesta să meargă pe jos, așa că cei doi au schimbat locurile.

  Curând au întâlnit un al patrulea călător care l-a criticat foarte tare pe tânăr pentru că nu se gândea la tatăl său care era mai bătrân și care ar fi trebuit să fie călare pe măgar.

  Când au fost văzuți ultima oară, cei doi purtau măgarul în spate, de-a lungul drumului.

 89. 95 tudor aprilie 4, 2013 la 1:12 am

  Domnule Profesor,
  apreciez ironia din continutul articolului, poate ca as fi si ris, daca purceaua n ar fi fost moarta in cotet!
  Banuiesc ca nici dumneavoastra, in ciuda experientei politice vaste si a inteligentei sclipitoare nu v a trecut prin minte, marti seara, ca ponta se va trezi cu kovesi(!) pe buze.
  Din nefericire, problema nu este la Comisia europeana, ci la noi. In modul destul de neobisnuit, Comisia a spus raspicat: in ultimele zile ( se avea in vedere perioada de interimat a lui ponta) Comisia nu a comunicat in nici un fel cu premierul sau cu presedintele, etc
  Asadar, propunerile lui ponta (nu i mai zic Domn!), modalitatea de realizare, i a lasat si pe aia cu gura cascata!
  Pina la comunicatul Comisiei, atit ponta, dar si lideri psd apropiati acestuia (ilie sirbu, zgonea ) au spus explicit sau au sugerat ca numirile s au facut la presiunile „europei”; evident, o minciuna.
  Sunt suficiente argumente pentru a concluziona ca dl ponta a premeditat inca din primavara nominalizarea sefilor de parchete.
  In afara dnei kovesi este de remarcat ca si toti ceilalti nominalizati sunt persoane controversate dpdv profesional (dosare instrumentate „ciudat”, secretar de stat pdl ist etc).
  De ce?
  Am gasit o singura explicatie: dna Kovesi a fost nominalizata pentru a i face un hatir lui basescu, iar ceilalti sunt expresia vointei cercurilor de interese cristalizate in jurul dlui ponta (nu fac nominalizari, pentru a nu ajunge pe mina procurorilor lui ponta!!!)

  Nu intru in considerente politice, dar prin gestul sau victoras aduce o grava atingere unei valori importante: Justitia
  asa cum stiti, intr o societate nu este suficient sa se faca dreptate, ci este nevoie ca in societate sa existe SENTIMENTUL CA SE FACE DREPTATE.

  Va urez succes in chestiunile juridice ce urmeaza!

 90. 96 Sibilla aprilie 4, 2013 la 1:45 am

  4 aprilie 2003: A fost inaugurat Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București.
  Muzeul a fost inaugurat in aprilie 2003, din donatiile facute de Adrian Nastase, prim ministru al Romaniei la acea data. El a donat peste 900 de harti vechi si gravuri. Muzeului National al Hartilor si Cartii Vechi a fost nominalizat in anul 2008 de catre Forumul European al Muzeelor pentru activitatea desfasurata in anul 2007.
  Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi este un muzeu unic in peisajul cultural al Romaniei si al patrulea muzeu de acest gen de Europa. Cu o colectie de peste 900 de exponate , muzeul este unul dintre cele mai frumoase din capitala, atat datorita cladirii in care se afla, cat si frumusetii si valorii exponatelor, de o calitate excelenta.
  Cele peste 900 de harti care se regasesc pe peretii muzeului sunt grupate pe categorii, in ordine cronologica. Pe langa harti, vizitatorul mai poate vedea si numeroase gravuri si pasteluri cu peisaje si cateva obiecte de mobilier vechi , care te introduc in atmosfera de altadata. Un punct de atractie al muzeului il reprezinta uriasul glob pamantesc, donat muzeului de Ion Iliescu. Acesta l-a primit in timpul mandatului sau de la presedintele francez, Francois Mitterrand. Vitraliile somptuoase si tavanele cu picturi astrologice intregesc frumusetea muzeului.
  Cea mai veche harta pe care o poti vedea in muzeu este harta Daciei realizata de Lorenz Friez in anul 1522. Harta lui Lorenz Fries este o gravura pe lemn si este o reprezentare a Europei Centrale cu Ungaria, Prusia, Rusia, Valahia si Polonia. In aceasta harta, punctele cardinale sunt inversate, iar muntii sunt reprezentati cu varful in jos. Alte piese valoroase ale colectiei sunt si hartile marilor geografi din secolul XVI. Hartile lui Piri Rheis, Gerard Mercator, Abraham Ortelius sau Sebastian Munster sunt doar cateva dintre exponatele de valoare din muzeul din capitala.

 91. 97 Sibilla aprilie 4, 2013 la 2:42 am

  ” De ce Pivniceru a lăsat baltă ministerul şi s-a decis, hodoronc-tronc, să meargă judecător la Curtea Contituţională? De ce a fost de acord PNL-ul cu acest lucru, după luptele intense de impunere a ei ca titular la justiţie? De ce Antonescu n-a avut pregătit un înlocuitor şi i-a pasat premierului interimatul, exact cu câteva zile înainte de expirarea termenului legal până la care trebuiau făcute nominalizările la DNA şi Parchetul general?
  De ce a nominalizat-o Ponta pe Kovesi, ştiind că asta îi va atrage furia unor jurnalişti şi îl va costa câteva procente din încrederea populaţiei? De ce pare s-o folosească pe aceasta în lupta împotriva lui Morar, om mult mai apropiat de TB decât fosta şefă a Parchetului? De ce a ieşit de la CSM, decis să repaseze responsabilitatea liberalilor, constrânşi să numească rapid un nou ministru al justiţiei, care să descurce situaţia încâlcită? De ce s-a răzgândit şi a făcut, totuşi, nominalizările?
  De ce sunt Morar si Hăineală atât de porniţi împotriva lui Kovesi, primul simţind nevoia să anunţe ţara că nu i se pare o soluţie bună pentru DNA? După aceste ieşiri publice clare, ce aviz vor da propunerii premierului? Dacă va fi negativ, în ce situaţie îl vor pune pe Băsescu, nevoit să explice Bruxelles-ului că a numit pe cineva neagreat de magistraţi? Dacă e pozitiv, cam câtă credibilitate internaţională îi mai rămâne Codruţei, după ce va fi clar pentru toată lumea că e un biet pion într-o luptă politică? De ce a amânat CSM-ul interviurile cu cei propuşi până la sfârşitul lui mai, dând timp suficient viitorului ministru liberal al justiţiei să retragă nominalizările?
  Toate aceste întrebări nu pot avea răspunsuri impulsive şi superficiale. Eu mă feresc să le dau, chiar dacă tentaţia e mare, mai ales după ce aranjezi nelămuririle de mai sus ca pe nişte piese de puzzle. Dar, indiferent de culise, totul îmi lasă un gust amar. Pentru că suntem iar obligaţi să fim spectatori la o piesă politică aberantă, în ton cu raporturile dintre instituţiile statului, încâlcite deliberat de lupta pentru putere, acutizată în şi de regimul Traian Băsescu. ”
  http://raduherjeu.ro/da-mi-o-mie-na-ti-o-tie-ba-tine-ti-o/

 92. 98 ZeV aprilie 4, 2013 la 6:10 am

  @Doru Coarna si spre stiinta AYA si altii
  Asa cum i-am spus si domnului Marcus, incercati o analiza la rece si la calm.
  Inca odata va spun tuturor: PSD este un MARE partid, iar familia politica din care face parte este o MARE familie. A nu se confunda, evident, cu Cosa Nostra actuala de sorginte sorosista din justitia romana. 😉
  Un partid MARE are intodeauna un LIDER pe masura, care nu actioneaza nicodata la intamplare.
  Chiar daca, eu insumi, am fost luat de valul initial, va asigur ca stiu sa inot si sa-mi tin capul deasupra. 😉
  Oameni rau intentionati au incercat sa acrediteze ideea ca legea este flexibila si poate fi folosita, sau ignorata voit, in interes ocult de putere.
  Procedura mereu invocata este un mar otravit INEXISTENT IN LEGE, adaugata la presiunile tradatorilor sorosisti in frunte cu Monica Macovei si Daniel Morar care doresc mentinerea justitiei in siajul ocultarii democratiei elective atunci cand anumite interese impun aceasta.
  Atitudinea de tergiversare a sectiei de procurori din cadrul CSM , confirma acest lucru.
  Uneori, la razboiul modern , a merge cu pieptul inainte, ca pe timpul lui Napoleon, avand in vedere modernitatea armamentului, RELATIVIZEAZĂ NUMPRUL. A se vedea si experienţa primului război mondial.
  Da, suntem in razboi, poate chiar mai mare decat ne putem imagina in acest moment si avem nevoie de un strateg de talia lui Ponta, respectat pana si de Basescu.
  Atentia, Basescu este malefic si toxic, dar este inteligent si-si respecta intotdauna adversarii de talia lui.
  PS
  AYA…DORMI (in papuci) ?
  De ce Victor Ponta a preferat sa-si riste imaginea si cariera , actionand in semiclandestinitate, lasandu-i pe toti cei apropiati in offside ? Cu cine a vorbit Victor Ponta, in afara de Traian Basescu ?
  Ce stie in plus Ilie Sarbu, cel care a scapat o pasarica: Traian Basescu era foarte suparat de atitudinea lui Daniel Morar.
  😉
  PPS
  Penelisti..CALMATI-VA !
  😉

 93. 99 ZeV aprilie 4, 2013 la 7:00 am

  ..Daca nu a trucat atitudinea de indignare, adevaratul perdand din aceste evenimente este Crin Antonescu.
  Sper sa fi fost o simulare, pentru ca altfel, nu are nici un sens sa spui ca ,,nu sunt de acord dar raman cu tine”.
  E pueril, steril, neproductiv, ceea ce ar arata ca nu-si poate depasi conditia.
  Poate ma insel si nici Crin nu poate spune inca ce stie si ce crede cu adevarat.
  Deh, à la guerre comme à la guerre…
  😉
  Acum realizez ca varianta de a lasa numirile pe seama asazisei proceduri , adica, la mana lui Daniel Morar &Co, era cea mai proasta posibila.

 94. 100 Marian Nicolae aprilie 4, 2013 la 7:54 am

  @ dorucoarna aprilie 3, 2013 la 8:36 pm

  Ponta face jocul kazarilor sai.

  PSD-ul va fi doar collateral damage……in The Big Scheme…….

  Oricum TOATE partidele trebuie sa cada……….

  Baselu’ joaca intr-adevar in Big League, fiind cu mult deasupra multora, dar lucrul de luat in seama:

  Nu gandeste singur toate miscarile…”este” mai multe creiere bagate in aceasta mizerie istorica.

 95. 101 santinela aprilie 4, 2013 la 8:07 am

  Domnule NASTASE-
  Dupa o prestatie asa de slaba a lui Ponta si indreptata fatis impotriva propriilor alegatori puteti sa-mi spuneti cam cite voturi o sa aibe PSD-ul la alegerile Europarlamentare ? Sint curios sa aflu parerea dvs.

 96. 102 Marian Nicolae aprilie 4, 2013 la 8:13 am

  Ponta şi Antonescu pun umărul la refacerea PDL

  de Valentin Vasilescu 4.04.2013, 09:02

  http://romanian.ruvr.ru/2013_04_04/Ponta-Si-Antonescu-pun-umarul-la-refacerea-PDL/

  Vă supunem atenţiei un comentariu al domnului Valentin Vasilescu, pilot de aviaţie, fost comandant adjunct al Aeroportului Militar Otopeni, licenţiat în ştiinţă militară la Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti-promoţia 1992, în legătură cu recentele numiri politice în funcţii importante în România.

  „Totul a început când în tabăra procurorilor români s-a produs o mișcare de revoltă împotriva numirii şefilor parchetelor printr-o înţelegere politică între Victor Ponta (în calitate de premier şi ministru interimar al Justiţiei) şi Traian Băsescu (în calitate de imunizat împotriva Justiţie).

  Consecinţa aparentă a fost aceea că la şedinţa de la CSM, Ponta a declarat că a renunţat să facă nominalizări pe tema numirii procurorilor pentru DNA şi Parchet, lăsând această sarcină în seama noului ministru al Justiţiei care urma să facă şi o procedură de selecţie a lor.

  A 2-a zi Ponta părea că s-a răzgândit şi i-a propus pe: Tiberiu Niţu-procuror general; băsista Codruţa Kovesi-şef DNA; băsista Alina Bica – şef DIICOT; Bogdan Licu – prim adjunct al procurorului general; Codruţ Olaru – adjunct al procurorului general; băsista Georgiana Hossu, adjunct la DIICOT.

  Numai că documentul cu propunerile înaintate CSM este datat 02.04.2013, adică exact în ziua în care Ponta, prezent la şedinţa CSM, zicea că a renunţat să facă aceste nominalizări.

  (http://www.dcnews.ro/wp-content/uploads/2013/04/document.jpg)

  Liderul PNL, Crin Antonescu, nu crede că ar fi necesară ruperea alianţei, el fiind doar surprins că pentru prima dată de la înfiinţarea USL, premierul nu l-a consultat.

  Totodată, el a spus, mai mult de complezenţă, că noul ministru al Justiţiei, susţinut de liberali, ar putea retrage propunerile făcute de Victor Ponta pentru posturile de procurori şefi.

  Ce consecinţe va avea această strategie mai mult politică decât de asanare a justiţiei? Cui foloseşte şi pe cine îngroapă ea?
  După semnarea pactului de colaborare dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta, era previzibilă această mutare. Aşa cum argumentăm într-un articol anterior, liderul PSD nu-şi doreşte decât să utilizeze şi el înscenările SRI preluate de-a valma de un Parchet docilizat politic pentru a le folosi împotriva oponenţilor politici, cot la cot cu Traian Băsescu.

  (Vezi: Cazul deputatului Ion Stan: Dreptate până la capăt?)

  Din „Dreptate până la capăt” sloganul de unică folosinţă al USL s-a ales praful, cu el fiind prostit electoratul la alegerile locale şi parlamentare din 2012.

  Acum tramvaiul USL a ajuns la capăt de linie şi nu mai prosteşte pe nimeni.

  Mai mult decât atât, USL va fi subiectul unei căderi spectaculoase în sondaje, în următoarele 4-6 luni. Pe mâna lui Victor Ponta, baronii PSD s-au „scos”, pe ei procurorii neavând curajul, de-acum, să-i mai ancheteze.

  În ceea ce priveşte tabăra Udrea-Pinalti din PDL, la spălătoria de dosare Nufărul SA (DNA) şefă e Codruţa Kovesi şi aşa cum a avut grijă până acum, aşa va proceda şi pe mai departe.

  Pe cale de consecinţă, liberalii lui Crin Antonescu şi-au făcut-o cu mâna lor şi au rămas acum „fii ploii”, devenind ţinta piept nr. 1 pentru DNA şi DIICOT, instituţii conduse de pupilele Monicăi Macovei. Că liberalii rup acum alianţa USL sau rămân alături de PSD, chiar nu mai contează, întrucât oricum zilele lor sunt numărate.

  O nuanţă care le scapă dlor. Antonescu şi Ponta este aceea că la referendum 7,4 milioane români au votat propunerea USL de suspendare a Băsescu. Pentru că-l voiau destituit pe preşedinte, considerat păpuşarul Justiţiei, prin intermediul slugilor sale: Morar şi Kovesi. Dintre aceştia la alegerile parlamentare, doar 4,4 milioane români au votat USL, restul neorientându-se atunci spre PDL.

  Cam câte din cele 4 milioane de votanţi USL ar mai fi dispuse să voteze la fel şi în toamnă?

  Paradoxal sau nu, PDL este singurul partid care are numai de câştigat de pe urma circului şi dezamăgirii provocate de aceste nominalizări.
  Uns cu toate alifiile, președintele PDL, Vasile Blaga, a criticat (!!!) decizia ministrului interimar al Justiției, Victor Ponta, de a numi direct procurori-șefi la DNA și Parchetul General, întrebând retoric, ce o să zică cei de la Bruxelles despre o astfel de situaţie?”

  Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului, domnul Valentin Vasilescu. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

 97. 103 M.Voicu aprilie 4, 2013 la 8:42 am

  Referitor la numirea Procurorului General al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (I)
  Mã uitai ieri în gura autoritãţilor talkshow-iste cum cã… şi cum cã…
  Iatã ce scrie Constituţia:
  Art.94 lit.c: «Preşedintele României numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevãzute de lege.». Aceasta nu are legãturã directã cu PrimulMinistru, cãci avem limitativ în Art.100 alin.2: «Decretele emise de Preşedintele României în exercitarea atribuţiilor sale prevãzute în articolul 91 alineatele (1) şi (2), articolul 92 alineatele (2) şi (3), articolul 93 alineatul (1) şi articolul 94 literele a), b) şi d) se contrasemneazã de primul-ministru.». Deci, dacã legea ar prevedea o semnãturã conjunctã, asta aici ar excede Constituţiei, iar dacã prevede o numire discreţionarã – cu atât mai rãu pentru ”lege”. Aici e de considerat Art.134 alin.1: «Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecãtorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii.» şi alin.4: «Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineşte şi alte atribuţii stabilite prin legea sa organicã, în realizarea rolului sau de garant al independenţei justiţiei.». Nime’ nu poate deroga de la astea – cam ca la Art.85 alin.1 teza a doua: «Preşedintele României… numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.»; întrucât la autoritatea judecãtoreascã CSM e ales, avizul CSM nu poate fi “consultativ” cum le place jurisconsulţilor sã scape de rãspundere (CSM e ales în autoritatea judecãtoreascã, ca şi Parlamentul faţã de Guvern).
  Înţeleg cã nu s-a înţeles aşa din Lege; dece sã o citesc eu ? ca sã vãd (iar) cum e batjocoritã Constituţia ?

 98. 104 Marian Nicolae aprilie 4, 2013 la 9:11 am

  Decizie

  Senatorul Marian se autosuspendă temporar din PSD
  Scris de Ciprian Bâtea in 3 Apr 2013

  http://www.cotidianul.ro/senatorul-marian-se-autosuspenda-temporar-din-psd-210451/

  În cadrul unei conferinţe de presă organizate ieri, senatorul PSD Valer Marian a declarat că a luat decizia de a se autosuspenda temporar din PSD, cel puţin până la Congresul PSD din 19-20 aprilie, când va anunţa o decizie finală în acest sens.

  Motivul invocat a fost neluarea în considerare a scrisorii deschise adresate preşedintelui Traian Băsescu referitoare la persoana Laurei Codruţa Kovesi, care a fost propusă la şefia DNA, deşi nu îndeplineşte condiţiile necesare pentru ocuparea postului de procuror şef.

  “Kovesi nu îndeplineşte criteriile de competenţă şi experienţă”

  În deschiderea conferinţei de presă, senatorul Marian a recomandat o carte apărută săptămâna trecută, în ediţia din 20 martie a României Libere, “fiindcă anul trecut în timpul mitingului spuneau unii că m-am îmbrăcat ca şi Che Guevarra, care e un criminal. O mai găsiţi încă în chioşcuri. Carte scrisă la rece, fără glorificare”.

  În continuare, senatorul Marian a declarat că Laura Codruţa Kovesi, propusă pentru funcţia de procuror şef al DNA, nu este o persoană calificată, nu îndeplineşte nici condiţiile de competenţă şi de experienţă, mai ales pe anticorupţie, fapt care a fost confirmat şi de fostul procuror şef al DNA, Daniel Morar, actualmente procuror general interimar al României.

  De asemenea, Laura Codruţa Kovesi nu ar întruni nici condiţiile de integritate morală. “Am propus un târg, dacă mi se dovedeşte că această scrisoare deschisă, respectiv declaraţia pe care am prezentat-o în data de 2 mai 2012 în plenul Senatului cu titlul “Laura Codruţa Kovesi –procuror general din milă şi din mită portocalie”.

  Dacă mi se dovedeşte că este neadevărată şi rău voitoare îmi dau demisia din funcţia de senator al României.

  Dar dacă nu mi se dovedeşte ori nu mi se răspunde, am solicitat preşedintelui Traian Băsescu să îşi dea el demisia din funcţia de preşedinte al României. Din păcate, astăzi premierul Victor Ponta, care îndeplineşte şi mandatul interimar de ministru al Justiţiei, a înaintat trei propuneri pentru funcţiile de procuror şef în diversele parchete, respectiv pe funcţia de procuror general al României pe procurorul Niţu, pentru funcţia de procuror şef al DNA pe Laura Codruţa Kovesi, şi pentru funcţia de procuror şef al DIICOT pe procurorul Alina Bica.

  În aceste condiţii, având în vedere că scrisoarea mea deschisă şi declaraţia mea politică, la documentarea şi elaborarea la care am lucrat aproximativ trei ani, nu a fost luată în considerare, mă autosuspend din PSD până la Congresul PSD din 19-20 aprilie, când mă voi înscrie la cuvânt şi voi anunţa o decizie finală în acest sens.

  Consider că prin propunerea făcută pentru funcţia de procuror şef al DNA în persoana fostului procuror general Laura Codruţa Kovesi, dar şi prin propunerea făcută pentru funcţia de procuror şef al DIICOT, în persoana procurorului Alina Bica, se încalcă prevederile legale privind selecţia procurorilor şefi în aceste funcţii, având în vedere că niciuna dintre aceste persoane nu are calificarea necesară, respectiv experienţa şi competenţa necesară şi nici una dintre ele nu îndeplineşte condiţiile de integritate morală”, a arătat Valer Marian.

  Alina Bica, o persoană fidelă preşedintelui Băsescu

  Referitor la procurorul Alina Bica, fostul preşedinte al PSD Satu Mare a spus că a fost timp de peste trei ani, în timpul guvernării PDL, secretar de stat în Ministerul Justiţiei şi a fost una din persoanele cele mai fidele regimului de tristă amintire Băsescu-Boc. “Se poate spune că a fost un fel de Vişan sau Popovici, ca să mă refer la doi vectori de opinie portocalii, în fustă. Am întâlnit-o de câteva ori în Comisia juridică şi în Comisia pentru drepturile omului, şi susţinea cu mare fermitate proiectele de lege ale Guvernului Boc şi, mai mult, aproape întodeauna dovedea un tupeu cras, care friza cu obrăznicia.

  Am ajuns ca de câteva ori, atât eu cât şi alţi colegi, să îi cerem să părăsească sala, în care venea de multe ori îmbrăcată destul de fistichiu, în fuste mini sau în pantaloni mulaţi pe corp.
  Alina Bica a fost promovată în funcţii mari în parchet de către fostul procuror general Botoş, actualmente consilier la Cancelaria Primului Ministru. Aş putea spune că a fost preferata procurorului general Botoş, care o cunoaşte chiar în detalii şi s-ar putea pronunţa şi asupra poziţiilor preferate.

  Ulterior, şi Alina Bica, ca şi Laura Codruţa Kovesi, şi ca şi o altă procuroare din DIICOT, originară din Satu Mare, au fost invitate frecvent la Palatul Cotroceni de către preşedintele Traian Băsescu, care le seda cu câte un whisky cu gheaţă şi încerca să le seducă cu concursul unor subofiţeri SPP din garda sa. Alina Bica a fost şi un prieten apropiat al lui Sorin Blejnar, apărând într-o înregistrare din dosarele lui Blejnar în care îi solicită acestuia să angajeze o cunoştinţă în cadrul organelor fiscului. Şi, la un moment dat, i se adresează cu: “Da, puiule”. Această expresie dovedind relaţia lor apropiată”, a precizat Valer Marian.

  Dubii asupra capacităţii intelectuale
  Senatorul PSD a indicat faptul că presa a semnalat că Alina Bica a venit la Comisia juridică împreună cu patru ofiţeri SRI pe care i-a prezentat că ar fi experţi audio, ocazie cu care ar fi confundat o serie de termeni.
  “A susţinut un proiect de lege privind expertizarea înregistrărilor audio folosite ca probe de către organele judiciare, respectiv de către parchet şi de către instanţe. Referitor la Alina Bica, presa a mai semnalat o confuzie care spune multe asupra capacităţii sale intelectuale, respectiv în CV a menţionat IQ comunitar, în loc de Aquis comunitar. În aceste condiţii, se poate spune că scorul este de 2 la 1 pentru Traian Băsescu, pentru că două din cele trei propuneri sunt pupile, sunt febleţuri de-ale şefului statului. Amândouă au şi grade militare. Kovesi de colonel.
  Şi a avut o relaţie foarte apropiată şi sunt foarte susţinute de serviciile secrete, îndeosebi de SRI.

  Or, consider că a venit vremea ca serviciile secrete să fie eliminate din politică, din administraţie, din justiţie şi din mass media. A venit vremea ca serviciile secrete să îşi facă treaba prevăzută de lege şi care este răsplătită de către noi toţi, contribuabilii din România. Şi a venit vremea ca politicienii români să lucreze la vedere, nu din umbră, ori ca fantomele”, a declarat Valer Marian.

  Curăţenie generală în serviciile secrete
  Valer Marian a declarat apăsat că a venit vremea ca serviciile secrete să fie curăţate, iar vinovaţii de interceptări ilegale sau de alte abuzuri să fie traşi la răspundere. “Referitor la acest aspect, din păcate s-a greşit în decembrie 1989 şi în anii care au urmat, pentru că atunci ar fi trebuit sancţionaţi exemplar şefii din serviciile secrete, în special din Securitate, care au fost vinovaţi de crime sau alte abuzuri împotriva cetăţenilor României.

  Ca procuror şi membru al Comisiei guvernamentale de anchetă a evenimentelor din decembrie 1989, am susţinut atunci că ar fi fost necesar ca tribunalele speciale instituite să judece, să condamne la maximum, inclusiv la pedeapsa capitală doi, trei, patru şefi ai serviciilor secrete care au comis crime sau abuzuri grave împotriva poporului român.

  Sunt sigur că dacă atunci în mod simbolic ar fi fost condamnaţi la pedeapsa capitală şi chiar executaţi doi, trei astfel de şefi din serviciile secrete, aceste servicii nu ar fi dobândit extensia şi puterea care au dobândit-o în ultimii 23 de ani, în care au prins ca într-o plasă de paianjen întreaga societate românească, de la clasa politică, continuând cu administraţia, mass media, justiţia şi până la simpli cetăţeni”, a acuzat senatorul sătmărean.

  Monitorizare totală din partea SRI
  Fostul lider social-democrat a precizat că în cursul anului 2011 a fost obiectul urmăririi operative a unor servicii secrete. Mai mult, au fost realizate acţiuni de intimidare a familiei sale, respectiv a fiicei şi a mamei. “Timp de trei luni am fost supus unei operaţiuni de control tehnic-operativ total, în care am fost filat şi mi-au fost înregistrate toate convorbirile telefonice şi ambientale pe stradă, în birouri, în pieţe şi în alte locaţii, fiind folosite în acest scop două echipe.

  O echipă de şapte oameni din SRI şi din unitatea informativă a SPP mă aşteptau şi mă monitorizau la Satu Mare începând de la aterizarea pe aeroport şi până la plecare în săptămâna următoare, iar o echipă de şapte făcea acelaşi lucru în Bucureşti.

  La fel, la solicitarea ministrului de Interne de atunci am fost supus şi unei operaţiuni de filaj şi de interceptare telefonică din partea Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie din cadrul Ministerului de Interne, aşa-zisul serviciu secret Doi ş-un sfert, fiind folosiţi şase oameni din cadrul SIPI Maramureş, respectiv cinci bărbaţi şi o femeie. În perioada respectivă a fost adus inclusiv un microbus cu staţie de interceptare, care prin unde intercepta toate convorbirile şi pe stradă şi în pieţe.

  Costul unei astfel de operaţiuni fiind de în jur de 100.000 de euro.
  Tot în perioada respectivă, fiica mea, în vârstă de 11 ani, a primit 13 telefoane de ameninţare cu moartea. Am făcut în acest sens o sesizare penală la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Satu Mare, pentru că, în mod firesc, nu am avut încredere în serviciile secrete, şi nu avea sens să o adresez lor. Dar, din păcate, după peste doi ani, la începutul acestui an am primit din partea parchetului o rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale, cu motivarea că fapta nu este dovedită. Arăta în motivare că fiica mea a fost sunată de pe telefonul unei persoane cu probleme psihice, o femeie în vârstă care, probabil, a făcut o confuzie de numere. Dar ar fi trebuit să afle dacă a pus-o cineva să facă confuzia respectivă.

  Tot în perioada respectivă, a primit telefoane cu moartea mama mea, care este văduvă în vârstă de 73 de ani, şi trăieşte singură în satul natal Dăbâca, din judeţul Cluj, care a primit mesaje de genul “Mâine îţi ajunge sălaşul”. La noi e expresia “Îţi vine sicriul acasă”.

  Am făcut declaraţii, interpelări, sesizări, dar din păcate până acuma nimeni nu a dorit să facă lumină”, a arătat senatorul Marian.

  Dovezi privind atacurile asupra senatorului Marian
  Mai mult, senatorul Marian a amintit că în a doua parte a anului 2011 i-au apărut în mod intempestiv nişte probleme grave de sănătate, urmând să continue investigaţiile în această direcţie.

  “O să vă prezint în premieră nişte acte în acest sens.
  Aici am rezultatul unui RMN făcut la Centrul Medical Transilvania din Cluj, care este construit în urma unui parteneriat româno-danez, care, după cum vedeţi, scrie la concluzie “leziuni microischemice prefrontală dreapta şi capsulare externe stânga”.

  Deci a fost o tentativă de provocare a unui atac vascular cerebral.
  La fel, tot atunci mi-au apărut probleme de tiroidă.
  Vreau să menţionez că nimeni în familie, şi nici eu nu am avut niciodată probleme nici cu creierul nici cu tiroida, şi am făcut şi în acest sens şi un control la tiroidă. Am fost recent, în 27 februarie, la un alt control la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca şi concluziile acestui control sunt că glanda tiroidă apare cu un volum redus a ambilor lobi, cu structura difuz-hipoecogenă, hipoplazie, atrofieri tiroidiană.

  Mai mulţi medici de la Cluj, dar şi din Bucureşti mi-au spus că această atrofiere a tiroidei a fost provocată de un atac extern.
  Referitor la acest aspect, voi continua investigaţiile, voi solicita unor experţi din România şi din străinătate să îmi verifice şi toate actele medicale. Am primit invitaţii şi de la Budapesta şi de la Kiev, dar am să merg la Munchen sau la Viena. Am vrut să vă arăt şi câteva aspecte şi, inclusiv, dovezi privind preocupările serviciilor secrete din România.
  Şi sper că actuala guvernare, pe care o voi susţine în continuare, chiar dacă mă autosuspend temporar din PSD, va readuce la normalitate aceste servicii.

  Că în România se va instaura ordinea şi domnia legii.
  Orişicum, eu voi continua, pentru că armele unui parlamentar sunt declaraţiile, interpelările şi întrebările”, a precizat Valer Marian.

  Trei noi declaraţii incendiare
  Senatorul PSD a anunţat că în săptămânile următoare o să mai prezinte trei declaraţii politice, referitoare la “trei persoane din garda pretoriană a preşedintelui Traian Băsescu”.

  “Declaraţii la elaborarea şi documentarea cărora, de asemenea, lucrez de aproape trei ani. Deci, nu le fac la primul impuls, nu le fac fără a verifica şi răzverifica informaţiile care mi-au venit şi de la cele mai înalte nivele, din interiorul unor servicii, şi din partea altor instituţii.

  Deci, voi prezenta o declaraţie
  “Procurorul şef Morar, avocatul principal şi slujitorul preaplecat al preşedintelui Băsescu”.

  O declaraţie intitulată
  “Generalul Predoiu, gherţoiu lui Băsescu de la SIE”, şi o altă declaraţie

  “Generalul Coldea, câinele de pradă al democraţiei de la SRI”, a precizat Valer Marian.

  Precizări antidezinformare
  Senatorul Marian a ţinut să aducă o serie de clarificări vizavi de decizia de a nu candida pentru funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD, în condiţiile unei susţineri totale din partea organizaţiilor locale ale PSD.

  “Fiindcă tot am auzit multe discuţii, m-au întrebat şi mă sună şi acum mulţi colegi de partid legat de renunţarea mea de a mai candida pentru funcţia de preşedinte în condiţiile în care toate cele 65 de organizaţii locale au adoptat rezoluţii de susţinere a mea pentru un nou mandat de preşedinte şi în condiţiile în care aţi asistat şi dumneavoastră, s-a propus şi un vot de încredere în Conferinţa judeţeană şi s-a votat în unanimitate.

  O să vă dau câteva detalii.
  Mai ales că zilele acestea am auzit că unii lideri liberali au sărbătorit la Restaurantul Class, că ei au reuşit să mă debarce. Mi-au zis nişte primari de la UDMR că şefii lor le-au spus că şi ei au avut o contribuţie în urma intervenţiilor pe lângă preşedintele Victor Ponta. Lucrurile nu stau chiar aşa. Au avut toţi tentative. Vreau să spun de la început, eu am avut o relaţie bună, chiar foarte bună cu preşedintele PSD, actualul premier Victor Ponta-

  În 2011 am fost printre puţinii, sau noi doi ne-am luptat la baionetă sau cot la cot cu şeful Fiscului, Sorin Blejnar, cu ministrul de Interne, Traian Igaş, cu ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea. Pe urmă, în 2012, în cursul unei întrevederi legate de o problemă de partid, l-am întrebat “Domnule preşedinte, eu mai am nişte declaraţii legate de unii şefi de servicii secrete, de procurorul general Laura Codruţa Kovesi, de procurorul şef al DNA, Daniel Morar, şi ce spuneţi?”.

  Şi mi-a spus:

  “Domnule senator, nici eu nici partidul nostru nu ocrotim pe nimeni!”. Mi-a zis: “Înainte!”. Am aflat că pe parcurs, mai ales după ce am avut nişte declaraţii critice la adresa SRI, sau mai exact la adresa generalului Florian Coldea, primul adjunct al directorului SRI, dar care este şeful de facto al acestui serviciu, s-a instaurat o răceală, treptat, treptat nu mi-a mai răspuns la telefon.

  Mă cam evita la întrunirile oficiale la nivel naţional.
  După scrisoarea mea deschisă am avut două întâlniri, ultima chiar lunea trecută înaintea Conferinţei judeţene, întîlniri care s-au derulat absolut calm şi au fost, după părerea mea, cordiale, clarificatoare, pozitive”, a precizat senatorul sătmărean.

  Comportament de proconsuli ai ambasadorilor americani
  Valer Marian susţine că a înţeles că ar fi provocat mari supărări la Ambasada americană şi dincolo de ocean prin declaraţiile făcute la adresa lui Kovesi, Morar şi Coldea, “care sunt oamenii americanilor”.

  “Primul care a făcut propunerea să rămână în continuare la conducerea parchetelor prin rocadă fiind chiar fostul ambasador american Gittenstein.

  La fel, o declaraţie de a mea “Vocea Rusiei sau vocea SRI”, în care mi-am exprimat poziţia, nu neapărat modul critic, nihilist, la adresa Statelor Unite, respectiv am reproşat administraţiei Statelor Unite că deşi poporul român a fost fidel parteneriatului special cu Statele Unite şi s-a angajat plenar în cadrul NATO, atât prin prezenţa Armatei Române pe fronturile de luptă antiteroriste din Afganistan şi Irak, cât şi prin asigurarea unor facilităţi de genul Aeroportul militar Mihail Kogălniceanu sau scutul antirachetă de la Deveselu, România nu a primit încă vize libere pentru Stele Unite ale Americii, spre deosebire de Ungaria şi Cehia, care nu s-au prea văzut pe aceste fronturi.

  La fel, am apreciat că nu este corect ca anumite resurse importante şi viitoare ale României, ca aurul, gazul metan, gazele de şist, petrolul din Marea Neagră să fie oferite pe ochi frumoşi unor mari corporaţii americane.

  Şi, în fine, am mai reproşat că nu este admisibil conform cutumelor, uzanţelor internaţionale comportamentul de proconsul al ultimilor doi ambasadori americani în România, Taubman şi, mai ales, Gittenstein.

  În condiţiile acestea, fiindcă americanii i-au reproşat preşedintelui PSD, că având calitatea de preşedinte al unei organizaţii judeţene şi de membru al Comitetului executiv naţional că implic şi partidul ne-am înţeles să renunţ la funcţie şi să pot să continui să fac declaraţii, interpelări şi întrebări”, a menţionat senatorul PSD.

  Continuă lupta cu lacheii preşedintelui Băsescu
  Senatorul Marian a precizat că al doilea motiv al renunţării la şefia PSD Satu Mare îl reprezintă agenda foarte încărcată. “La fel, am spus şi în Conferinţă, şi agenda mea personală va fi mai încărcată în acest al doilea mandat.

  Mi-am propus ca până în vară să continui să insist şi să persist cu declaraţii şi interpelări la adresa ultimilor lachei şi pretorieni ai lui Băsescu. La fel, am fost solicitat să particip la conferinţe, simpozioane sau alte reuniuni internaţionale, chiar în 26 martie aveam o invitaţie de şapte zile în Taiwan, din partea, culmea, unei fundaţii americane care îmi asigura totul gratuit. Deci nu toţi americanii sunt supăraţi pe mine. Iar la începutul lui iulie trebuie să plec într-o misiunea de pacificare în Africa, sub auspiciile Adunării Francofoniei, în care am calitatea de reprezentant al României.

  Şi al treilea motiv pe care l-am invocat sunt şi problemele de sănătate pe care vi le-am prezentat astăzi, deci aţi văzut că nu sunt o invenţie, şi de care trebuie să mă preocup şi eu, pentru că, din păcate, în general noi oamenii lăsăm totdeauna pe ultimul loc familia şi sănătatea.

  Deci, acestea au fost motivele reale pentru care am decis, asta rămâne de văzut dacă definitiv sau temporar, să nu mai candidez pentru funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PSD. E adevărat că au încercat şi cei de la PNL, respectiv, acum pot să îi critic, că nu mai am calitatea de membru al USL, şi nu mai poate merge cu pâra”, a arătat Valer Marian.

  Negocieri dure, presărate cu ameninţări în USL
  Senatorul Marian a precizat că preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a PNL, deputatul Ovidiu Silaghi, şi-a ameninţat partenerii de coaliţie. “Pe mine nu mă ameninţa, dar pe alţi membrii, pe Mircea Govor, pe Gheorghe Ciocan, i-a mai ameninţat la şedinţele USL de stabilire a candidaţilor pentru alegerile locale că: “Merg şi vă spun la Victor!”. I-am spus de vreo două ori că poate la domnul preşedinte Victor Ponta. Chiar dacă o fi având o relaţie de prietenie, deşi premierul mi-a spus săptămâna trecută că nu e chiar o relaţie aşa strânsă cum se laudă Ovidiu Silaghi.

  Deci, ştiu că a început o campanie de denigrare a mea încă din mai anul trecut. Atunci a mers cu un alt Ovidiu, Miculescu, a cărui soţie este Simona Miculescu, fost consilier prezidenţial al fostului preşedinte Ion Iliescu, actualmente ambasador la ONU şi este originară din Satu Mare.

  Şi i-au spus premierului atunci, în mai, că nu se poate colabora cu mine, că sunt dur, ficist, că am avioane în cap, pentru că am declarat că am fost monitorizat cu avionul, şi acuma am dovada de la aeroportul din Cluj.

  Poate într-o zi o să îl rog să o mastice puţin, să citească şi să mestece. La acea întrevedere a fost chemat alt lider important al PSD, care a fost şi preşedinte şi premier, şi care m-a anunţat destul de tulburat, cu o zi sau două, că nu îşi explica pornirea atât de agresivă a lui Ovidiu Silaghi. Eu n-am nicio vină, mi s-a spus, nu i-am spionat, nu mi-au transmis serviciile secrete. Pe urmă a mai încercat şi cu alte ocazii, se mai lăuda că a fost cu Ovidiu Silaghi la premier şi primarul nostru municipal doctorul Dorel Coica, dar premierul îmi spunea că nu l-a mai văzut din campania electorală din toamnă, respectiv de la plecarea de pe aeroport după mitingul de la Negreşti, şi parcă sunt tentat să îi dau dreptate premierului”, a conchis Valer Marian.

  “Ovidiu Silaghi a umblat cu pâra”
  Senatorul Marian a precizat că: “Ovidiu Silaghi a umblat cu pâra când am făcut o declaraţie că nu agreăm menţinerea ca subprefect USL a fostului subprefect PDL Cristian Sasu. La fel, a mai umblat cu pâra când am solicitat demisia întregii conduceri a Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru inscripţionarea şcolii din Cărăşeu cu numele generalului Bem Iosif.

  Atunci chiar am fost sunat de la sediul central al PSD că vreau să arunc în aer USL la Satu Mare. Eu am cerut demisia şi şi-a dat-o reprezentantul PSD în Inspectorat, Viorel Solschi. N-am insistat să şi-o dea şi reprezentanţii lor.

  În ce priveşte contribuţia UDMR, ştiu că şi Kelemen Hunor a fost de vreo două ori cu pâra la premier, dar niciodată nu mi-a adus vreun reproş.
  Am aflat de fiecare dată de la ziariştii maghiari din România şi din Ungaria.

  Ultima dată a fost după ce am anunţat, împreună cu deputatul Octavian Petric, că vom iniţia o lege a loialităţii referitor la acordarea dublei cetăţenii unor demnitari ai statului român.

  Cei de la Duna TV mi-au spus că ştiţi că preşedintele UDMR Kelemen Hunor a spus că i-a cerut o întâlnire premierului Victor Ponta şi i-a solicitat să vă dispună să încetaţi cu retorica naţionalistă.
  Le-am spus că nu ştiu, dar le mulţumesc pentru informaţie şi premierul nu mi-a dispus şi nici nu cred că îmi va dispune nimic, pentru că PSD este un partid democrat nu numai cu numele, iar un parlamentar, conform Constituţiei, este depozitarul suveranităţii poporului şi poate să facă orice declaraţii.

  M-au mai întrebat dacă am cerut aprobare. N-am cerut în primul mandat şi acum o să cer? Niciun parlamentar nu cere aprobări pentru declaraţii, interpelări sau iniţiative legislative”.

  Proiectul Legii loialităţii prinde contur
  Senatorul social-democrat a mai declarat că deputatul UDMR Erdei Doloczki Istvan s-a lansat în declaraţii extrem de agresive vizavi de proiectul Legii loialităţii, în care l-a acuzat de diversiune şi extremism. “Iniţiativă pe care am anunţat-o ca intenţie, acuma lucrez la ea pentru că am primit între timp traduceri autentificate şi ale legii maghiare a dublei cetăţenii şi a unei legi similare din Slovacia şi vă asigur că va fi o iniţiativă conformă cu normele europene, pentru că legea slovacă a fost agreată de Comisia Europeană, chiar dacă Guvernul de la Budapesta a contestat-o la Comisia de la Veneţia.

  Atunci am spus că, dacă tot a ridicat problema retoricii naţionaliste, o să trec pe retorica anticorupţie.

  I-am solicitat şi preşedintelui Kelemen Hunor şi deputatului Erdei Doloczki Istvan să-mi spună dacă este adevărat că domnul deputat a avut o convorbire insistentă cu un coleg din Comisia de buget- finanţe a Camerei Deputaţilor, deputatul PDL Henorel de la Arad şi dacă i-a solicitat în numele UDMR să discute cu Sorin Blejnar, şeful Fiscului, originar din judeţul Arad, ca să fie readus şef la Vama Halmeu Mihaly Kiss, care fusese mutat disciplinar la vama aeroportului din Sibiu, şi dacă a fost pronunţată o sumă cu şase zerouri, respectiv de un milion de euro.

  Până astăzi n-am primit răspuns, dar sunt sigur că DNA şi alte instituţii abilitate sunt preocupate de caz. Şi pot să le ofer, poate de ziua de naştere sau cu altă ocazie, convorbirea.

  Vă daţi seama, dacă s-a dat un milion de euro pentru astfel de funcţie, câţi bani aduce pentru partidul şi pentru parlamentarii care au susţinut această numire. Ar fi greşit ca liderii politici locali sau naţionali din PNL sau din UDMR să creadă că m-au redus la tăcere.

  Acum am chiar mai multă independenţă şi libertate, pentru că nu mai pot fi acuzat că îmi critic partenerii din USL sau partenerii de la nivel local din UDMR. O să mă pot dedica mai mult, inclusiv unor activităţi care frizează ilicitul ale unor parlamentari, primari sau alţi şefi de instituţii din Satu Mare.

  Acum nu mai am obligaţia să păstrez aceste mezalianţe pe criterii partinice”, a arătat Valer Marian.

 99. 105 ZeV aprilie 4, 2013 la 9:31 am

  Fragmentarium Politic
  Victor Ponta s-a razgandit, deoarece a primit o mana instepestiva de ajutor din parte lui Basescu.
  Uneori, ianmicii initiaza un armisititiu si se aliaza conjunctural impotriva unui dusman comun, care, se pare, este cel mai periculos pentru interesul national al Romaniei.
  Se pare ca razboiul intre diverse zone din servicii incepe sa iasa la suprafata.
  Victor Ponta, de fapt, I-+A FACUT UN IMENS SERVICIU LUI CRIN SI PENELEULUI IN ANSAMBLU.
  Daca l-ar fi lasat pradă numirilor CSM, PNL ar fi fost scos din joc, iar clica lui Morar ar fi invins.
  Daca se mergea in continuare pe o procedura ilegitima, nu intamplator adaugata de cei de la Bruxelles inca in cardasie cu Macovei, Basescului i-ar fi fost foarte greu sa refuze numirile. Poate ca daca ar mai fi avut un mandat in fata, Traian Băsescu ar fi ramas ca dirijor in aceasta facatura, dar dupa cum am mai spus, europenii il considera deja un produs politic expirat.
  Prin mana (otravita, sau nu) intinsa lui Ponta, Basescu va lua doar act de avizul CSM si in acest fel, isi rezerva o iesire cu continuare de la Cotroceni.
  Sa vedem ce ne rezerva viitorul, dar, intamplator sau nu, s-au creat primisele barării transformării DNA intr-un instrument politic aflat in maini tenebroase, din interior si din afara, peste capul lui Basescu.
  In acest moment, este interesul coalitiei sa sprijine acest demers.
  Iar peneleul…ar trebui sa-i pupe mainile si picioarele lui Ponta ca i-a salvat de la un mare esec de imagine si pe calea reformei statului.
  Doar cu vorbe goale si declaratii belicoase, nu poti influenta lucrurile.
  Da, am votat la Referendum, dar am votat si pentru parlament unicameral.
  Asta nu inseamna ca acum doresc eliminarea uneia din Camere.
  Viitorul se construieste cu multa minte si, de regula, pas cu pas, pentru a detine instant controlul.
  😉
  Felicitari Victor Ponta !
  De aceasta data, mi-ai depasit asteptarile.
  😀

 100. 106 dlnimeni aprilie 4, 2013 la 9:31 am

  ZeV: nu sunteti in masura sa va referiti in astfel de termeni la Aya; sa va fie rusine!

 101. 107 blogideologic aprilie 4, 2013 la 9:38 am

  ONG-iştii lui Monica Macovei („muşchetarii”), potoliţi-vă !

 102. 108 analist aprilie 4, 2013 la 9:44 am

  @doru coarna
  O sa te intreb ca in Delirul de Marin Preda. Spui ca Ponta si PSD pierd masiv voturi. Pe ce te bazezi? Pe opinia celor de la A3? Foarte dificil, Ponta a facut ceva impotriva A3, sa vezi ce suparati o sa fie, trebuie sa ma uit la emisiune neaparat in seara asta…Pe bune, v-am spus foarte clar, batalia pentru Romania a inceput, iar ce se intampla zilele astea nu sunt nici tradari nici rasuciri, ci pur si simplu doar o etapa in razboi. V-am mai spus baietii doresc schimbarea lui Ponta, ce ati fi dorit sa stea pur si simplu cu capul pe butuc? Gandeste.te ca delegatii sunt alesi de niste sefi iar votul este electronic, adica nici macar nu poti face contestatie.
  @nastase Am facut parte dintr-o comisie care se ocupa cu supravegherea votului electronic cand ati dorit transparenta pentru alegerea candidatilor la parlament. Partea buna a fost ca oamenii simpli au venit sa voteze, despre partea rea numai de bine.

 103. 109 Marian Nicolae aprilie 4, 2013 la 9:50 am

  Banuiesc ca acestea sunt cheltuielile de inmormantare a Romaniei……
  La parastas nu se mai gandeste nimeni, oricum…..

  Date oficiale despre cheltuielile făcute pentru securizarea frontierelor:
  Pregătirile pentru Schengen ne-au costat 656 milioane de euro din bugetul de stat

  http://www.cotidianul.ro/pregatirile-pentru-schengen-ne-au-costat-656-milioane-de-euro-din-bugetul-de-stat-210452/

  Ministerul Afacerilor Interne a cheltuit până în prezent 996 de milioane de euro pentru securizarea frontierelor, cea mai mare parte din sumă fiind alocată de la bugetul de stat. Cotidianul.rovă prezintă principalele investiţii făcute de MAI, cu sumele aferente.

  Pentru securizarea frontierelor, principala sursă de finanţare a fost în special bugetul de stat, de unde au fost viraţi 656 de milioane de euro, reiese dintr-un document trimis recent la Parlament, cu semnătura ministrului Radu Stroe.

  Pentru acelaşi obiectiv au fost contractate fonduri europene în sumă totală de 340 de milioane de euro.

 104. 110 dlnimeni aprilie 4, 2013 la 9:55 am

  Chestiune de preferinte
  Posted on 4 aprilie 2013 by dlnimeni

  Care este punctul forte al dlui Ponta, din punct de vedere politic? Ei bine, cred ca suportul electoral de aproximativ doua treimi din voturi – cu care a venit useleul la putere si care l-a propulsat pe el premier. In chestiunea procurorului – sef al DNA, dl Ponta a preferat, in locul utilizarii acestui punct forte, o intelegere cu Traian Basescu. Punind si penelistii in situatia de a-si regindi politica pe termen relativ scurt si mediu. Chestiune de preferinte.

 105. 111 M.Voicu aprilie 4, 2013 la 10:30 am

  Referitor la numirea Procurorului General al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (II); partea întâia este la aprilie 4, 2013 la 8:42am
  Am intrat în Biblioteca de drept cu textul din Constituţie Art.134 alin.1: «Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecãtorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii.». Ce mai spune Legea e treabã de specialişti, dar Constituţia nu recunoaşte secţia de procurori din cadrul CSM ca echivalentã CSM; când a vrut sã restrângã, a fãcut-o, ca în Art.72 alin.2: «Deputaţii şi senatorii pot fi urmariţi şi trimişi în judecatã penalã… fãrã încuviinţarea Camerei din care fac parte», Art.7: alin.3: «Guvernul îşi exercitã iniţiativa legislativã prin transmiterea proiectului de lege cãtre Camera competentã sã îl adopte, ca prima Camerã sesizatã.», Art.75 alin.3: «Dupã adoptare sau respingere de cãtre prima Camerã sesizatã, proiectul sau propunerea legislativã se trimite celeilalte Camere care va decide definitiv.», ş.a.
  Asta e… pânã la genunchiul broaştei; ce ”carte” tre’ sã ai ca sã faci altfel decât dispune Constituţia ? :mrgeen:
  Înţelesãi cã Secţia de procurori din cadrul CSM s-a manifestat pentru tergiversare. Are asta prevalenţã ❓ peste atribuţia Consiliului Superior al Magistraturii pentru «realizarea rolului sau de garant al independenţei justiţiei» – cum dispune Art.134 alin.4 – care este o obligaţie continuã şi chiar de definiţie pentru CSM 💡

 106. 112 sadicu aprilie 4, 2013 la 10:37 am

  Domnule Nastase…cu scuze ca ma repet,cred ca solutia enuntata de mine ieri poate fi ,cel putin,comentata.
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Lasand la o parte gluma,eu cred ca exista solutii simple si practice de alegere a procurorilor din fruntea DNA si Parchetul General,respectiv al membrilor CSM cu implicarea minimala a factorului politic.
  Ministerul public,(adica factorul politic la care faceam referire),ar putea organiza odata la 4 sau 5 ani un scrutin la care sa participe toti magistratii din Romania dupa modelul scrutinului pentru alegerea senatorilor si deputatilor,(cu sectii de votare amplasate in toate judetele..in doua tururi de daca este cazul s.a.m.d.).
  Preferabil ar fi ca alegerile magistratilor sa nu se suprapuna cu alegerile politice,adica sa nu se desfasoare in aceeasi perioada,(daca se poate,nici macar in acelasi an).
  In atare conditii,rolul ministerului public in calitate de brat al politicului s-ar diminua aproape total.
  Singurele atributii vor ramane: finantarea sistemului si organizarea periodica a alegerilor.
  In atare conditii,cine ar mai putea sa ne reproseze ceva?…nici Merkel nici Barroso…nici mamele lor la un loc.
  In fine,sunt constient de faptul ca solutiile propuse de mine sunt neeligibile.
  Politicienii romani nu ar accepta in ruptul capului sa ramana ceva necontrolat sau nedirijat de ei…nici macar laptele pe care-l sug pruncii…
  Dar eu refuz sa intru in acest dans al ipocriziei sau sa ma amplasez de-o parte sau alta a baricadei.
  Nici unii nici ceilalti nu vor ca justitia sa fie independenta in adevaratul sens al cuvantului.
  Si uni si ceilati au obiective simple dar precise: sa acceada la putere pentru a se conecta la conducta cu bani a bugetului.
  Ori o justitie independenta,i-ar incurca rau de tot.

 107. 113 Marcus aprilie 4, 2013 la 10:44 am

  Victore, Ia-l Pe Chiombu’ Si Te Du!

  Ca s-o spun p-a dreapta, prima mea reactie la mutarea dementiala a lui Ponta cu numirile la Parchete m-a dus cu gandul ca s-a produs minunea, s-a gasit pe lumea asta un ticalos si un netrebnic mai mare decat Basescu. Dupa ce i-am ascultat insa motivatia argumentativ abracadabranta cum ca prin decizia respectiva a preintampinat intentiile de instaurare a unei dictaturi personale (sac!) a Morarului in cadrul Parchetelor din Romania, mai intai m-am stricat de ras si apoi am tras concluzia logica la o asemenea gugumanie. Ponta nu este ticalos, nici tradator nu este, este doar imbecil saracutu’. Patosul cu care isi sustinea teoria in dorinta de a-si impune punctul de vedere in fata oricui l-ar asculta m-a dus cu gandul la Hrusciov cand batea cu pantoful in structura de rezistenta a mobilierului de la ONU. Pe de alta parte ca cetatean cu simpatii politice fata de social democratie nu mi-e chiar indiferenta soarta PSD-ului, care dupa ce a avut sansa de a fi lansat si condus de unul dintre foarte putinii oameni politici adevarati ai acestei tari, d-l Ion Iliescu, a ajuns apoi pe mana unui Prostanac care l-a transmis mai departe unui Tonta.
  Analizand comparativ prestatiile lamentabile ale celor doi, a Prostanacului care si-a batut joc de imensa sansa pe care a avut-o de a-l detrona pe Lucifer si a amicului Tonta care a lasat o natiune intreaga, amici sau inamici, ca la dentist si macinata de intrebarea daca respectivul la momentul oficializarii publice a unei astfel de decizii nu era cumva sub influenta drogurilor, nu pot sa nu remarc faptul ca, daca in cazul Prostanacului, acesta a putut insaila o motivatie cat de cat credibila pentru unii mai slabi de inger, aruncand vina prostiei lui in carca farmecelor lui Manolea, Tonta nici macar vrajitori n-are pe care sa-i trimita pe rug.
  Nu, el si-a facut-o si mai ales ne-a facut-o cu mana lui. A incercat sa-l scoata pe tata socru la inaintare cu o alta imbarligatura de manevra politica pe care ginerele ar fi executat-o magistral ca sa-l surprinda pe chiombu cu pantalonii in vine, dar tata socru n-a convins pe nimeni. Nici nu avea cum deoarece ce a facut Victoras tine de paranormal, ca sa nu o zic pe sleau, de spitalul de nebuni sau de caruta rasturnata la Caracal.
  Ce e mai tragic in toata afacerea este faptul ca au aparut si propagandistii PSD pe post de papagali rosii care i-a inlocuit la teveuri pe papagalii portocalii pupinbasisti avand misiunea sa ne minta in fata ,cum ca electoratului putin ii pasa de ceea ce se intampla cu Justitia, preocuparile majore ale acestuia fiind orientate catre Regionalizare .
  Nu are rost sa intorc pe toate fetele si sa caut sa inteleg actul lui Tonta deoarece chit ca se zice ca prostia nu se ia ca raia si nici nu doare, mie mi-e frica rau de o eventuala contaminare.
  Pentru a nu rupe USL-ul si a-l satisface total pe chiombila PSD-ul are sansa pe care au avut-o tovarasii sovietici cand l-au trimis pe Hrusciov la colectiv. Urmeaza congresul acestui partid, eveniment ce le creaza oportunitatea de a scapa rapid si fara pierderi prea mari de zabauc.
  PS Victore, ne doare nici macar in fund, pe romaneste, de faptul ca la trei prostii debitate vii si ne spui ca ti le asumi. Nu incalzeste pe nimeni asta si nici macar nu poate inlocui zicerea conforma careia “cu pardonu’ omori omu’!”. Du-te si lasa-ne ! Si la plecare poate il iei si pe chiombu si va mutati amandoi intr-o garsoniera, ca prea tare va iubiti pentru a nu cunoaste fericirea conjugala!

 108. 114 analist aprilie 4, 2013 la 10:44 am

  @nastase
  Dl. Nastase, luni are loc conferinta judeteana la Arges, veniti?

 109. 115 minnie aprilie 4, 2013 la 10:55 am

  Antonescu mimeaza supararea ? Oricum e duplicitar.
  Kovesi a schimbat tabara ? Posibil.
  Parerea mea: nu cred ca Ponta a fost pacalit.

  @Zoe
  Pe romanii din povestea ta (care seamana cu foarte multi romani pe care ii cunosc eu) nu ii mai intereseaza unde merg, ci ce spun altii despre ei. Obiectivul lor este sa ii multumeasca pe altii. Un obiectiv prostesc, nefolositor si imposibil de atins. Am vazut aceasta atitudine manifestata foarte des si se pare ca oamenii nici nu isi dau seama ca o au. Si da-i si sufera, si sufera ca viata e grea si nimeni nu ii intelege, desi ei se straduie !!!

 110. 116 Adrian aprilie 4, 2013 la 11:19 am

  Cel mai simplu mod e sa luati o caciula in care sa puneti mai multe biletele cu numele lui Kovesi si ati rezolvat problema . Totul e sa nu apara unul cu numele lui Eba.

 111. 117 Adrian B. aprilie 4, 2013 la 12:03 pm

  @ CARAMELLA

  Si eu propun ca brandul de tara al Romaniei sa fie Basescu !

  Individul acesta reprezinta perfect milioane de romani , o mare parte a clasei politice din Ro. , micimea umana ,ticalosia , minciuna , rautatea , etc.

  Putem lasa si frunza , eventual s-o integram in brand . De exemplu , Basescu acoperit cu o frunza … N-ar fi frumos ?

 112. 118 Adrian B. aprilie 4, 2013 la 12:10 pm

  In ceea ce priveste pe Micul Titulescu ( zis si Copilul nelegitim al lui Daiash Lama !), cred ca PSD-ul va trebui sa scape URGENT de acest uneltitor ! Pur si simplu , d-ul Ponta a mictionat pe milioane de romani !

  L-am auzit aseara pe d-ul Sova ! Mama , ce schimbare de atitudine , ce vrajeala , ce nesimtire ! Magistrala d-na Oana Stancu , care l-a comparat cu Adrian Vicleanu !

 113. 119 constantin dan (@Constantin98Dan) aprilie 4, 2013 la 12:37 pm

  Complet in afara subiectului ( sper sa ma scuzati ) : articol ieri in Le Figaro despre moartea oligarhului rus Boris Berezovski la Londra .
  Din motive financiare Berezovski a fost obligat sa se separe de garda de protectie formata din veterani ai Legiunii Straine franceze si sa ramana cu o singura garda , israelianul Amava Uri , pe care l-a trimis la cumparaturi cateva ore . Cand s-a intors , Amava l-a gasit pe Berezovski spanzurat in baie .Apropiatii lui spun ca era ipocondru si se temea de moarte … La doua ore de la anuntul decesului , avocatul Aeroflot telefona deja pentru a se interesa cine era executorul testamentar … Iar inaintea mortii , Berezovski ar fi spus ca ” s-a saturat de viata ” unui jurnalist de la Forbes Rusia , ziar cu care era in conflict … Ei si israelienii … destul de imoral ..; singurii care practica executii neautorizate …

 114. 120 Marian Nicolae aprilie 4, 2013 la 1:56 pm

  Interviu Radio România Actualități
  Administraţia Bush nu a dat undă verde URSS pentru o intervenţie militară în România

  http://www.cotidianul.ro/administratia-bush-nu-a-dat-unda-verde-urss-pentru-o-interventie-militara-in-romania-210489/

  În 1989, administraţia George Bush nu a dat undă verde Uniunii Sovietice pentru o intervenţie militară în România, ci şi-a dat acordul asupra unui eventual pod aerian, a declarat în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi, fostul ambasador american la Moscova de la acea vreme, Jack Matlock. Interviul integral realizat la Moscova de Alexandru Beleavski, aici.

  Prin această misiune ar fi trebuit să-i scoată din ţara noastră pe membrii Ambasadei URSS şi pe cetăţenii sovietici care s-ar fi aflat în pericol dacă s-ar fi ajuns la război civil.

  Wikileaks spune despre fostul ambasador american la Moscova de la acea vreme, Jack Matlock, că ar fi vizitat Bucureştiul în primăvara anului 1990, prilej cu care ar fi susţinut Frontul Salvării Naţionale.

  Cu ocazia reuniunii foştilor ambasadori americani şi ruşi, desfăşurată zilele trecute la Moscova, l-am rugat să se refere la o serie de aspecte ale evenimentelor din România din decembrie ’89 şi ianuarie ’90, în contextul cărora este menţionat şi numele său.

  Reporter: După 1989 s-a speculat foarte mult pe tema discuţiei pe care Jack Matlock a avut-o la Moscova în zilele revoluţiei române cu viceministrul sovietic de externe Ivan Aboimov, căruia i-ar fi transmis din partea Casei Albe mesajul că SUA nu se vor opune unei eventuale intervenţii militare sovietice în România.

  Jack Matlock: S-a denaturat. Da, într-adevăr, am avut o întâlnire; a fost pe alte probleme, pe 24 decembrie 1989. Vă amintiţi că, înainte de aceasta, Bush şi Gorbaciov s-au întâlnit în Malta, pe 2-3 decembrie, şi Gorbaciov i-a spus lui Bush că nu va interveni în Europa de Est în niciunul de procesele de democratizare.

  Ei bine, când Baker şi Bush au văzut că situaţia din România se deteriorează mi-au cerut să-l înştiinţez pe Eduard Shevardnadze că dacă Uniunea Sovietică va avea nevoie să îşi evacueze oameni sau aşa ceva, dacă lucrurile vor merge cu adevărat rău, noi nu vom considera aceasta o intervenţie în afacerile româneşti; cu alte cuvinte, dacă vor trebui să trimită nişte avioane să-şi evacueze cetăţenii.

  Noi nu am vrut ca ei să creadă că dacă lucrurile se vor înrăutăţi şi vor trebui să facă ceva de acest gen, să creadă că ar viola acordurile pe care le aveam. S-a întâmplat însă să nu fi fost cel mai bun moment pentru a transmite acel mesaj, pentru că noi tocmai invadasem Panama pentru a-l aresta pe Noriega, care făcea afaceri cu droguri.

  Uniunea Sovietică a apreciat aceasta ca fiind foarte jenant, ca noi să intervenim în emisfera de vest, în timp ce ei nu intervin în emisfera de est.

  Astfel că ministrul adjunct de externe cu care am stat de vorbă, Aboimov, a spus că ei nu vor interveni în nicio circumstanţă, ci a spus, ‘Vă îngrijorează doctrina Brejnev, atunci haideţi să vi-o facem noi cadou de Crăciun’. El se referea la intervenţia noastră în Panama.

  Eu a trebuit să subliniez – pentru că a subliniat şi el ceea a spus şi am încercat şi eu să o fac – că nu este o invitaţie, e vorba doar că dacă simţiţi că sunt nişte lucruri de făcut pentru a vă proteja cetăţenii voştri, că trebuie să trimiteţi nişte avioane, de exemplu, noi nu vom considera aceasta o violare a înţelegerii la care preşedinţii noştri au ajuns în Malta. Deci era ceva foarte limitat.

  Am spus-o clar, am încercat să o fac, că nu discutăm de o intervenţie care poate schimba situaţia, dar dacă cetăţenii lor erau în pericol şi ar fi avut nevoie să trimită nişte avioane pentru a evacua, noi nu vom considera aceasta o intervenţie. Acesta a fost mesajul.

  Reporter: Mihail Gorbaciov şi George Bush au discutat soarta României şi a lui Ceauşescu în timpul summitului din Malta?

  Jack Matlock: Nu, nu am discutat-o deloc. În general, ei au discutat despre următoarele: unu – nu ne mai considerăm inamici; doi – schimbările care se petrec în Europa de Est să se petreacă fără nicio intervenţie militară din partea Uniunii Sovietice.

  Gorbaciov a spus că nu va interveni, iar Bush, în schimb, a spus că noi nu vom profita de această situaţie, prin ‘a nu profita de situaţie’ el înţelegând că noi nu vom veni să le luăm locul sau aşa ceva.

  Reporter: Cât de îndeaproape urmăreau SUA evenimentele din România în acea perioadă?

  Jack Matlock: Atât de îndeaproape cât puteam. Aveam un ambasador foarte nou acolo, care nu era un diplomat de profesie.

  După întâlnirea de la Malta, am avut şi noi o întâlnire. Noi, amabasadorii din Europa de Est ne-am întâlnit şi ştiţi că atunci lucrurile se schimbau în Cehoslovacia, în Polonia, în Ungaria, iar el a spus, ‘Ce voi face eu, dacă asemenea lucruri se vor întâmpla în România?’. El era numit politic, eu eram profesionist; simplu: ‘Consultă-ţi adjunctul’, eu ştiind că acesta era un diplomat de profesie, puţin condescendent din partea mea, dar ştiu că el era preocupat ce să facă.

  Sigur că nu ştiam cum se vor produce lucrurile, dar era clar că Ceauşescu, dacă rezista… La urma urmei, în Polonia a fost Masa Rotundă, ei au găsit o soluţie, în Cehoslovacia, de asemenea, au avut destulă raţiune ca să plece, dar Ceauşescu… în mod cert, noi nu am dorit să vedem violenţe, dar pe de altă parte nu era nicio posibilitate ca ele să fie prevenite, dată fiind reacţia lui Ceauşescu.

  Sunt sigur că aţi auzit ce se spunea la noi atunci, că Uniunea Sovietică însemna socialism într-o singură ţară, iar România, socialism într-o singură familie.

 115. 121 Marian Nicolae aprilie 4, 2013 la 2:19 pm

  CE NE ASCUND GUVERNELE.
  MEDICAMENTE CARE VINDECĂ DEFINITIV BOLILE
  de rudan – Wed, 10/10/2012 – 19:15

  http://jurnalparanormal.ro/content/ce-ne-ascund-guvernele-medicamente-care-vindec%C4%83-definitiv-bolile

  În prologul cărţii de supravietuire semnalam că, în prezent, Terra se confruntă cu o problemă demografică gravă. Populaţia planetei a depăşit 7.000.000.000 locuitori recenzaţi. La acest număr se adaugă milioanele de locuitori ai Planetei, care nu au putut fi recenzaţi din diferite motive.

  Fie că trăiesc în zone geografice greu accesibile, fie că nu au documente individuale care să ateste statutul lor de fiinţe vii, fie nu au familii şi îşi duc existenţa în ghetouri sau pe stradă, etc. La care se adaugă circa 80.000.000 nou născuţi în fiecare an. Numărul indivizilor nou născuţi întrece pe cel al deceselor.
  Pământul a ajuns în stare critică, privind populaţia pe care o poate hrăni. În zonele sărace ale planetei, cuplurile au în medie 6 până la 8 copii care, lipsiţi de educaţie şcolară şi de un minim de calificare profesională, îngroaşă zi de zi numărul emigranţilor în ţările dezvoltate. O însemnată parte dintre emigranţi devin infractori în ţările de destinaţie.Şi fenomenul este în creştere galopantă.

  În faţa guvernului din umbră al planetei noastre se află o dilemă aparent insurmontabilă: prin ce mijloace ar putea fi redusă populaţia Terrei, astfel încât situaţia demografică să nu scape de sub control?

  În stadiul actual, războaiele regionale au o eficienţă scăzută.
  Dacă se recurge la un război bacteriologic, care să afecteze mase umane la nivel global, iniţiativa ar putea avea implicaţii etice (deocamdată).
  Medicamentele de sinteză constituie o opţiune, zice-se curată, care poate duce la împuţinarea populaţiei.

  Recent, un medicament antireumatic comercializat în SUA, a declaşant o epidemie de meningită la scară naţională. În peste 20 de state americane se aşteaptă să se extindă acest flagel, care atacă membrana din jurul creierului şi măduva spinării. Fiecare medicament pus în vânzare, provocă boli care sunt considerate efecte secundare.

  Bolnavul consumând medicamentul, acesta îi cauzează maladii suplimentare. Pentru tratarea lor, trebuie să cumpere alte medicamente, care produc în organismul său alte ravagii bologice, etc.

  S-a ajuns în situaţia paradoxală în care se face publicitate în mass-media pentru medicamente de sinteză, cu toate că numai medicul poate prescrie medicamente, în urma unui consult de specialitate.

  Despre elaborarea unor medicamente care să vindece definitiv bolile, fără efecte secundare dezastruoase asupra bolnavului, nu se vorbeşte decât rareori.

  Există posibilitatea, sunt de părere oameni de ştiinţă, să fie realizate în prezent şi asemenea medicamente. Numai că acest lucru nu intră în vederile industriei medicamentelor.

  Printre alte mărturii în acest sens, cităm din interviul dat de laureatul Premiului Nobel pentru Medicină, Richard J. Roberts, publicaţiei La Vanguardia, sub titlul Medicamentul care vindecă definitiv nu este rentabil.

  Richard J. Roberts: „Am devezi că în anumite cazuri, cercetătorii care depind de fonduri private ar fi putut descoperi medicamente foarte eficace, care ar fi pus capăt cu totul anumitor boli…”
  Reporter: „Şi de ce s-a renunţat la cercetări?”
  RJR: „Pentru că industria farmaceutică este mai degrabă interesată să vă ia mai mulţi bani, nu să vă vindece pe dumneavoastră, aşa că dintr-o dată, cercetarea respectivă este deviată către descoperirea de medicamente care nu vă vindecă întru totul, ci doar cronicizează boala şi vă face să reşimţiţi o imbunătăţire ce va dispărea din momentul în care nu mai luaţi medicamentul.”
  Reporter: „Este o acuzaţie destul de gravă.”
  RJR: „Ei bine, este un lucru obişnuit ca firmele din industria de medicamente să fie interesate în linii de cercetare nu pentru a vindeca, ci pentru a croniciza durerile cu medicamente cronicizante, mult mai rentabile decât cele care vindecă o dată pentru totdeauna. Şi nu trebuie decât să urmăriţi analiza finaciară din industria farmaceutică ca să verificaţi ce spun. (…)

  Medicina care vindecă definitiv nu este rentabilă şi de aceea nu se fac cercetări în acest domeniu.”
  Reporter: „Politicienii nu intervin?”
  RJR: „Nu vă faceţi iluzii; în acest sistem politicienii sunt simpli angajaţi ai marilor capitaluri, care investesc atât este nevoie pentru ca fii lor să fie aleşi; iar dacă nu sunt aleşi, să îi cumpere pe cei care sunt. Pentru capital există un singur interes: să se multiplice. Aproape toţii politicenii – şi ştiu ce vorbesc – depind cu neruşinare de acele companii multinaţionale farmaceutice care le finanţează campaniile.

  Restul sunt vorbe goale.”

  Soluţia la acest impas, menit să vicieze sănătatea speciei umane, ar fi să renunţăm la medicamente de sinteză şi să optăm pentru produsele placebo.

  Cercetările medicale recente, au dovedit că produsele placebo au aceleaşi efecte terapeutice ca medicamentele de sinteză, fără să inducă în organismul bolnavului efecte secundare. Dar produsele placebo sunt foarte ieftine şi vindecă definitiv unele boli, ceea ce le face incompatibile cu interesele financiare ale industriei medicamentelor.

 116. 122 Doru Coarna aprilie 4, 2013 la 3:04 pm

  @ ZeV,

  degeaba il scoti mare strateg pe Ponta, ieri a ratat tot ceea ce se putea rata, dintr-o lovitura! A-s face servicii lui Basescu nu inseamna ca primesti recunostinta, ci ca sigur o vei lua in barba! Sunt atatea exemple…

  Ponta e sluga! Slugareste si la UE, si la sistem, si la Baselu’, si cine mai stie unde… Defapt pt asta a si fost pus si apoi mentinut premier, doar nu iti inchipui ca Baselu’ nominaliza vreun ins vertical in care sa nu poata avea incredere sau ca PPE accepta asta, fara garantii serioase de slugarnicie!

  Pacat de PSD si de USL, pacat de Romania… Asta ne va vinde tara mai repede decat toti ceilalti la un loc.

 117. 123 M.Voicu aprilie 4, 2013 la 3:23 pm

  Referitor la numirea Procurorului General al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (III); partea a doua este la aprilie 4, 2013 la 10:30 am
  Adrian Nãstase scrie: Personal, nu am nimic impotrivã ca CSM-ul sã facã propunerile, aşa cum s-au facut pe vremea guvernului pe care l-am condus. Dar, pentru a se realiza acest lucru, ar trebui modificatã legea. Şi ar fi foarte simplu – o lege cu un singur articol: “se revine la legea Nastase din 2004″!
  Constituţia nu instituie seniorii, ci funcţii (un fel de funcţia creazã organul; ce nu corespunde poate fi înlãturat din cinci în cinci minute, iterativ, chiar şi numai dacã nu asigurã cvorumul necesar, pânã corespunde funcţiunii constituţionale pentru structura optimã.
  Constituţia dispune în Art.54 alin.2: «Cetãţenii cãrora le sunt încredinţate funcţii publice, precum şi militarii, rãspund de îndeplinirea cu credinţã a obligaţiilor ce le revin şi, în acest scop, vor depune jurãmântul cerut de lege.». Este destul sã observãm cã pentru funcţii diferite jurãmântul este altul mãcar şi numai pentru faptul cã pentru funcţii diferite «obligaţiile ce le revin» sunt diferite, sau chiar şi numai pentru cã pot fi perioade diferite (precum la alt mandat al aceleiaşi funcţii) – a rãmas neconvins cineva ?
  Constituţia, Art.134 alin.1: «Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecãtorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii.»; în cauzã are relevanţã textul pe care l-am transcris aldin (nu mai instituie alte excepţii în afara aceleia din ultima ipotezã). Desigur, pentru funcţiile de conducere din aceeaşi ierarhie s-ar putea cere condiţionãri şi de la şcoala de catiheţi, dar asta nu poate însemna cã nu trebuie respectatã dispoziţia generalã – în mãsura în care excepţia n-o contrazice.
  E ca pentru Legislativ: chestia cu ”se aşteaptã pachetul de legi” nu poate fi primitã de la persoane şi organisme care au iniţiativã legislativã. Acolo unde Legea atrage nulitatea pentru lipsa semnãturii Procurorului General, sunt numai douã posibilitãţi: ori e legiferat sã poatã decide înlocuitorul, ori fiecare decident rãmâne rãspunzãtor, pânã la CSM, şi dupã 💡

 118. 124 Radu Humor aprilie 4, 2013 la 3:24 pm

  Gestul lui Ponta n-ar putea fi înţeles decât dacă ar fi făcut toată această surprinzătoare mişcare, care-l degradează moral şi politic, în scopul salvării lui Adrian Năstase !
  Fără ca acesta să fi fost anunţat şi doar dintr-un exces de zel cu atât mai periculos cu cât cel care i-ar fi promis o eventuală rezolvare, are prostul obicei de a nu se ţine niciodată de cuvânt.
  Altfel…
  O fii politica uşurică, dar nici să ajungi pe centură cu ea, parcă nu-i chiar atât de koucher 😉

 119. 125 Radu Humor aprilie 4, 2013 la 3:36 pm

  @ Aramis
  Se pare că regretele că ai dovedit şi tu cam acelaşi caracter infect ca idolul pe care- slujeşti plin de abnegaţie, nu-ţi dau voie să te bucuri prea mult în noul anturaj, astfel că ai părăsit chiolHanul de acolo spre a-ţi mai infige şi aici floreta plină de portocaliu maroniu . 🙄
  Mâine – poimâine te văd că-ţi sprijini şi tu fălcile-n palma plină de recompense băsiste, la fel ca telectuala plină nu numai de ea, ci şi de toate frustrările posibile şi care acum încearcă o alipire la ceva fonduri guvernamentale. Sau măcar o nedeslipire de ele 😉

 120. 126 Maximmouse aprilie 4, 2013 la 4:18 pm

  @Fratiloor! Oameni buni!

  Ce se intampla?! Ce v-ati intaratat asa?!

  Antena 3 urla pe toate vocile, posturile portocalii urla si ele pe toate vocile ( nu neaparata din acelasi motiv cu antenele! 🙂 🙂 ) , voi fratilor, sunteti enervati la maxim si ii preziceti pontiacului toate cele necesare pentru un grabnic deces ..politic! Ce aveti fratilor?! Voi ati citit legile?! Dar functionarea si subordonarea parchetelor, ati citit-o?! Pai atunci, ce mai comentam?!

  Aveti putintica rabdare. Vorba Oprescului, Ponta nu e nici Ingeru’ de pe dric, dar nici tiitoarea basescului, cu siguranta, nu-i!

  Fiti linistiti, la ineteresele majore ( si de foamea in gat , de ce sa nu recunoastem! 🙂 ) pe care le are USL acuma, Pontiacu’ o miscare gresita sa faca si e halit, ca sa fie clar! Nici liberalii , nici BRSL , nici satana, nimeni altcineva decat PARTIDUL, care dupa cum ne reamintim, e in toate fratilor…:) 🙂 ala il mananca fript. Pana asta nu se intampla, se cuvine sa ne gandim mai bine despre ce este vorba. A, da , e greu de deslusit talcul acestei miscari, dar asta nu inseamna ca el nu exista….:) 🙂 Acuma doar nu va asteptati ca o sa mearga Ponta la Antena 3 , spasit , cu batistuta curata si unghiutele taiate, sa le explice acelora de ce a actionat asa, si cum vrea el sa-l faca pe satana asa si pe dincolo….:) 🙂 🙂 🙂

  In ceea ce priveste „carutza liberala”, chiar e ultimul lucru despre care sa ne facem probleme. Astia, l-au adus pe satana la guvernare, asa ca din acest punct de vedere, ce sa zicem….tovaras vremelnic de drum.Ponta isi va tine cuvantul si il va scoate pe Antonescu presedinte, foarte bine….in schimb ce va fi dupa 2016, daca nu va mai fi USL, chiar nu conteaza pentru mine privitor la liberarli , vreau sa zic.

  @Adrian B!

  Cred ca ai fost inteles gresit …da , este ingrijorator libidoul aceluia, in masura in care nu poate sa tina si el o nevasta, hai doua….:) 🙂 ….vai de cozonacu’ lui….:) 🙂 Nici cu chestia cu banii , nu ai fost inteles….doamna ex a…a facut bani frumosi ca sotie de prim ministru liberal…celelalte, inclin sa cred ca nici ele nu au plecat cu mana goala, dar nu din averea tariceanului…pentru ca dinspre partea asta cred ca mai degraba vezi de la un mort ….:) 🙂 🙂 Chiar citeam pe blog pe cineva ca a fost unul dintre cei mai buni prim ministri….Bre , cand ai postat , te durea capu’ , sau te refereai la altcineva?!

 121. 128 nastase aprilie 4, 2013 la 4:56 pm

  analist,

  din pacate, nu voi putea veni.

 122. 129 nastase aprilie 4, 2013 la 4:58 pm

  analist,
  intentia a fost buna…

 123. 130 Putere şi Putinţă aprilie 4, 2013 la 5:22 pm

  Domnule Nastase, cand veti reveni la catedra?

 124. 131 blogideologic aprilie 4, 2013 la 6:00 pm

  @ Adrian Năstase, @analist
  Nu-i doar opinia mea, este opinie curentă pe blog (mai primesc şi telefoane). @ Adrian Năstase se găseşte într-un punct de transformare majoră, dincolo de ceea ce a fost vreodată, şi n-a fost chiar puţin ! Singurul pericol în care se găseşte este acela de a fi convins să lovească decisiv şi cu forţă năprasnică. Forţele Monica Macovei, poate şi Bonacieux, l-ar putea eventual convinge. Ar fi dezastru pentru toţi, cel mai puţin pentru domnia sa. Îmi place cum evaluează : Cunctator (Olteneşte adică, îmi explica în liceu, la Fraţii Buzeşti, un bătrân profesor de logică politică instituţională).

 125. 132 Criticos aprilie 4, 2013 la 6:31 pm

  Dle A.N., nici nu ştiţi cât mă bucur că vă regăsesc aici, în direct, cum s-ar zice.. Între altele, deşi l-am beştelit pe Ponta pe blogul personal, cu cât mă gândesc mai bine, cu atât mi se pare că a făcut o mişcare necesară. Reacţia lui Morar m-a pus pe gânduri. Eunucul ăsta e mai periculos decât oricine.

 126. 133 ZeV aprilie 4, 2013 la 6:36 pm

  dlnimeni
  La ce va referiti ?
  Eu am pentru doamna Aya o consideratie aparte !
  Am incredere in expertiza si punctele de vedere al domniei sale si de aceea, am rugat-o sa se pronunte pe chestiuni delicate, stiind ca pe fond, gandim la fel, eu, si domnia sa ! Dar mai stiu ca are acces la mai multe informatii, din interior, decat mine, eu incercand sa suplinesc aceasta, folosindu-mi capacitatile de analiza, sinteza si deductie. Verficarea prin raportare la comentariile doamnei Aya, imi sunt extrem de utile.
  Recititi tot ce am scris referitor la susnumita colega, dupa care, astept sa va cereti scuze !
  Culmea, v-am apreciat sensbilitatea si profunzimea, dar constat ca, cel putin parital, m-am inselat.
  Repet, in incheiere…Victor Ponta este un lider de mare viitor politic, v-o spune un om lucid din afara (adica eu) , dar care, poate tocmai de aceea, vede mai limpede decat multi dintre voi.
  Victor Ponta STIE CE FACE , Victor Ponta ISI ASUMA RESPONSABILITATI IN INTERES NATIONAL ! Nu bla bla concursuri de frumusete la DNA, nu plecaciuni in fata Inaltelor Porti. Bravo, Ponta !
  Pretuiti ce aveti, pe Victor Ponta si Crin Antonescu, cautati punctele convergente, daca vreti sa duceti la capat proiectul pentru care am votat cu totii. Nu e suficient sa vorbiti toti odata si neascultand pe nimeni in numele celor 7,4 milioane de romani, trebuie sa construiti CU CALM, UNITATE SI PROFESIONALISM, o alternativa viabila si pe termen lung a proaspat defunctei puteri…dar care, datorita miopiei , umorillor si orgoliilor voastre autosuficiente, poate renaste oricand.
  Go, Ponta !
  Vine acusi acusi Congresul PSD…sper din toata inima sa fie un mare succes. Sper sa participe, desigur, si domnul Adrian Nastase.

 127. 134 Luminita Arhire aprilie 4, 2013 la 7:30 pm

  „Furtuna perfecta ” starnita in aceste ultime zile de numirile procurorilor ( si vor urma si alte numiri in cascada ) deseneaza din nou harta monstruoasa pe care a croit-o TB timp de 8 ani si doua mandate ; ceea ce vad seamana cu colajele acelea ciudate , incroprind cate un animal fantastic din crupe de cal , degete de femeie , cap de delfin , ochi de pantera si urechi de elefant. Hidoasa creatura este statul „ modernizat ” de TB . Atat de modernizat incat a ajuns de nerecunoscut . Batalii pe fata intre procurori , alti procurori saltati de DNA pentru ca ar fi vrut sa urce in functie , judecatori revocati de toata breasla care se intorc pe usita din dos sa-si depuna fundurile pe scaunele CSM-ului , cu sfantul ajutor al reformatei CCR , ura , panica , tradari si lovituri sub centura , totul servit in direct si la o ora de varf , intinzand un val de anxietate peste populatia care trebuie totusi sa mai si traiasca – nu mai poti deschide un ziar , ca pana si cerneala urla si se zvarcoleste ….
  Domnule Prim Ministru si domnule Profesor , anii dumneavoastra de guvernare au fost ani de pace si de constructie ; au fost ani buni . In perioada aceea am infiintat firma care astazi abia se mai taraie , am luat un om din somaj si statul mi-a platit salariul minim pe economie pentru acesta timp de un an , cu intelepciunea celui care intelege ca decat sa plateasca un ajutor de somaj si sa finanteze disperarea unui om , e mai bine ca acest om sa munceasca , sa plateasca taxe , sa consume si sa doarma linistit ca este salariat …. dar pentru asta nu e nevoie numai de inteligenta , pentru asta as indrazni sa spun ca e nevoie si dragoste pentru o populatie vesnic sacrificata , umilita si alungata de la toate banchetele posibile .

 128. 135 Marcus aprilie 4, 2013 la 7:42 pm

  @Domnule Nastase: cu tot respectul si fara absolut nicio intentie de gluma va rog sa ma lamuriti ce inseamna din punct de vedere juridic sintagma „asumarea raspunderii” de catre demnitari? Nu-mi banati mesajul deoarece efectiv nu vad cu ce gresesc in demersul meu de a apela la dvs. in calitate de profesor de Drept si de personalitate politica. Am urmatoarele nedumeriri:

  Bre, Oameni Buni, Acum Chiar Ca Sunt Prost !

  Redau un mesaj postat de mine pe blogul d-lui Radu Tudor cu rugamintea ca, daca printre cititorii acestor randuri se gaseste un specialist care sa-mi explice cum vine chestia, din punct de vedere legal, cu asumarea de catre oamenii politici a unor decizii impopulare si lipsite de orice suport legal, eu, ca cetatean, in afara de vot, cum pot sa-i sanctionez. Sau cu alte cuvinte (numai pentru connaisseurs) : “maine ma insor, dar la noapte (cu scuzele de rigoare pentru limbajul licentios, insa nu mai pot sa inghit imbecilitatea) ce f…t?

  @Domnule Tudor,

  Am o mare rugaminte la Dvs. Nu sunt jurist, cu atat mai putin cunoscator in ale politichiei, de aceea vin fara gluma catre Dvs. cu o umila intrebare:
  In spiciu’ lu’ basescu din aceasta seara am numarat, pana m-am plictist de acest exercitiu, de cel putin treizeci de ori sintagma ” asumarea raspunderii” cu care practic a facut-o praf pe d-na Pivniceru. Bun, dumneai nu si-a asumat, Ponta si-a asumat urmand ca si D-l Basescu sa si-o asume.
  Intrebari:
  1.Ce criterii in afara de cele prevazute de lege au avut domniile lor in vedere?
  2.In cazul (si ce trebuie sa faca cei unsi in scaune pentru a fi descaunati) se ajunge la demiterea lor, Ponta si Basescu cum mama dracu raspund in afara de electoral pentru “asumarea raspunderii”?
  2 b. Exista in Codul Penal vreo prevedere in acest sens pornita din intelepciunea populara si Invatamintele Biblice conform carora : “nicio fapta fara rasplata Sofronico”, sau ne-a bagat-o la hoha?
  Cu deosebita stima si multumiri anticipate pentru raspuns (aici chiar nu glumesc, lamuriti-ma ce intelegeti Dvs. prin sintagma “asumarea raspunderii”) raman al dvs
  marcus ala cu
  sa fiti iubit
  Dragilor astept provincia ca de capitala sunt satul
  sa fiti iubiti
  marcus

 129. 136 Iepurele de Martie aprilie 4, 2013 la 7:49 pm

  Vaaai, domnule Nastase! Si eu care, in textul pe care n-ati vrut sa-l postati, am fost de parere ca alegerile prezidentiale din 2004 (!) au fost furate de basisti! Cata nerecunostinta! 😆

 130. 137 blogideologic aprilie 4, 2013 la 8:07 pm

  Nu fac altceva decât să constat construcţia de imagine pentru Laura Codruţa Kovesi, o construcţie de imagine facilitată de către antropologul Viviane Reding, comisar european, şi de preşedintele deja ilegitim al României, domnul Traian Băsescu. Am adus mai înainte în discuţia noastră şi personalităţi româneşti de o vivacitate extremă ale României Mari, să-l reamintesc doar pe I.G. Duca, fostul nostru prim ministru. El este asociat cu o antropologie. Vorbesc chiar despre antropologia care l-a ucis. Este antropologia fârşiroţilor şi memoria luptelor lor intestine. Ce fel de antropologie susţine comisarul european Viviane Reding? Evident, antropologia fârşiroţilor care l-a distrus pe I.G. Duca a fost aici negativă. Dar, dar, dar, este oare asociată cu o imagine atât de angelică această Laura Codruţa Kovesi îngrijită în puritatea icoanei sale antropologice de către Viviane Reding şi de domnul Traian Băsescu ? Permiteţi-mi să fiu realist şi sceptic. Cu bărbia sa voluntară şi masivă, precum Benito Mussolini, în prezentările televizate recente Laura Codruţa Kovesi este, antropologic, doar o ţaţă transilvană extrem de agresivă ! Rog să fiu convins că nu acesta-i „adevărul subtil” !

 131. 138 Iepurele de Martie aprilie 4, 2013 la 8:42 pm

  Ma rog, nu stiu daca mai avea rost sa postati linkul ala cu atata intarziere… Cine-l mai citeste acum? :mrgreen:

 132. 139 Criticos aprilie 4, 2013 la 8:55 pm

  Ce s-a întâmplat cu ultima postare despre Muzeul Hărţilor? N-o mai găsesc. „Eroarea 404” nu-mi spune nimic. Poate să mă lămurească cineva?

 133. 141 Traian Tanasa aprilie 4, 2013 la 9:48 pm

  Mai intai Basescu trebuie sa plece!!!

  Eu sunt de acord cu Traian Basescu ca “legea-i lege”!!!

  De aceea ii cer sa respecte si prevederile art.2, alin (1), lit.c) din Legea 370/2004 reactualizata, care, stabilesc in mod imperativ ca in listele electorale permanente se trec, din numarul total al cetatenilor cu drept de vot, numai cetatenii romani cu varsta de numai 18 ani impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv. Constitutia stabileste cine are drept de vot.
  Legiuitorul a formulat gresit, dar, dupa cum afirma Traian Basescu “legea-i lege”!!!

  Contrar prevederilor legale, mai sus numitul, Traian Basescu a dat o interpretare gresita acestori prevederi, iar judecatorii CCR au aplicat gresit prevederile, cu sau fara intentie, considerand ca in listele electorale permanente se trec toti cetatenii cu drept de vot.
  Aceasta interpretare arata ca Traian Basescu si judecatorii s-au abatut de la modul cum s-a formulat textul (nu au citit mot a mot textul), si nu au avut in vedere prevederile constitutionale, referitoare la dreptul de vot.

  La referendum s-au indeplinit toate conditiile inasprite si impuse de Barroso, de Traian Basescu si de judecatorii Curtii Constitutionale, tocmai pentru ca legiuitorul a formulat gresit prevederile art.2, alin (1), lit.c) din Legea 370/2004 reactualizata (lege referitoare la alegerea presedintelui). Dar cum adevarat spune (de data aceasta) Traian Basescu, “legea-i lege”!!!

  De drept, Traian Basescu e demis din functia de Presedinte, in fapt, trebuie sa se opereze imediat!!!

  DECI, DOMNULE BASESCU, ADIO!!! ADIO!!! ADIO!!!

 134. 142 Maximmouse aprilie 5, 2013 la 12:50 am

  @blogideologic!

  🙂 🙂 🙂 🙂 Ba chiar acesta este adevarul subtil! 🙂 🙂 Ma duc la culcare foarte bine dispus! Multumesc si Noapte Buna ! 🙂 🙂 🙂

 135. 143 dlnimeni aprilie 5, 2013 la 9:07 am

  ZeV: „AYA…DORMI (in papuci) ?” . Scrieti asa de mult incit nu mai stiti ce scrieti? Aya are destule caracteristici, inclusiv unele care i-au adus conflicte cu alti colegi comentatori, insa nu caracteristica de a dormi in papuci. Este jignitor sa va exprimati astfel la adresa ei, dumneavoastra, care erati undeva, in neant, atunci cind Aya lupta din greu pe forumul si, dupa aceea, pe blogul dlui Nastase. Dupa ce adversarii politici au jignit-o in fel si chip si au amenintat-o cu pierderea slujbei (vezi si Sibilla, care chiar a fost data afara din serviciu pentru opiniile politice publicate pe blog!), mai vin si „prietenii” care ii zic (cu respect si admiratie, desigur) ca doarme in papuci. Recititi-va exprimarea, nu am nici un motiv sa va ofer scuze.
  Inteleg ca va considerati un membru al unei minoritati constiente, unul dintre putinii (de pe aici) care inteleg geniul dlui Ponta. Nu inteleg de ce il insultati en passant pe dl Ponta deaorece, plasind o astfel de idee, sugerati, in fapt, ca dl Ponta gindeste si actioneaza de asa maniera incit putini (printre care si dumneavoastra) il inteleg. Ori rostul existentei unui om politic este acela de a fi inteles de cit mai multi oameni si nu acela de a fi inteles de o fractiune, de o minoritate fie ea si „constienta”. Altfel, sigur ca dl Ponta va fi reales la urmatorul congres al pesede.
  Mai inteleg ca va considerati un fel de cap si voce limpede a blogului, care pune ordine in haosul pe care il intretinem in spatiul virtual al dlui Nastase.
  Stim pe cineva, pe aici, care iubeste ca sarea in ochi ideea unui blog – al dlui Nastase – incolonat, directionat, un blog de partid ori, si mai rau, un blog in utilitatea unei alte persoane.
  De ce utilizati majuscule, nu vedeti, din cind in cind, ce scrieti, ori chiar dvs. insiva nu vi se pare suficient de clar ceea ce puneti acolo?
  Credeti ca mai sunt, ca au mai ramas, numai 7,4 milioane de romani?

 136. 144 Marian Nicolae aprilie 5, 2013 la 11:57 am

  @ dlnimeni aprilie 5, 2013 la 9:07 am

  Geniu, Ponta….unde, unde ca vreau sa iau si eu….unde se da???
  Este coada????

 137. 145 Ghita Bizonu' aprilie 5, 2013 la 12:32 pm

  (c[k])analist

  Tonta pierde,Se pierde. Fiindca nu tine cont de majoritate.

  Tu- si cei ca tine – zici de A3. De fapt daca ai avea un pic de bun simt te-ai inrtreba de ce A3 are atata public? Fiindca zice ce gandesc foarte multi*!!
  Esti – sunteti – im oroarea ceuastoida a anilor 80. Credeti ca publlicu nu gandeste . Ca omu belit la portofleac „gandeste” ce i se ordona … Sunteti prosti cu Pontii ca si CPEX al lu Ceasca. Sa iti dau un indiciu – unde erau 3,8 milioane de memrbi PCR in dec 89 ? Sa iti zic eu : in strada strigand Jos sau in casa fara sa le pese!! Adica s-au desistat complet.

  Asa si cu Tonta. Se crede destept impotriva majoritatii?Va plati!!! Nu ptr ca zic A3! fiindca noi majoritatea credem ca trebuie sa plateasca. Vezi tu „inteligentule” unori a conduce inseamna a urma ..

  * Mircea cel Rau Badea.. Acum cativa ani l-am „descoprit” . Il stima zicand prostioare in linia Jeana cel- mai frumops-barbat- din- Tara (dupa Petrica far de gat) sau prostioare lejeere cu Theo. INsa acu cativa ani zicea ce scriam io pe forumu Ziua. Acu 2 zile a zis din nou ce gandeam io ..
  Degeaba se dau unii destepti caci vox populi vox dei . Ponta va plati ca nu asculta vox deii!! Si se prea poate ca sea auza ceava oameni setetigand iesi afara Ponta ordinara!!! Fiuinca noi vrem capu lu Motoc.. Daca el se ofera sa fie Motoc v.1 sa fie primit! Ca pana la urma va urma si Motoc v, Zeus.ro

 138. 146 ZeV aprilie 5, 2013 la 12:40 pm

  dlnimeni
  Dvs ati zambit vreodata, in toata viata dvs ?
  Nu va mai intreb daca ati ras, ca oricum, nu v-as crede.
  😉
  Dvs va simtiti ca pestele in apa, inconjurat de epitete unduitoare si matafore translucide…dar de formulari subsumate amicitiei relaxate cu tenta nevinovat-malitioasa, ati auzit ? Pe dvs nu va doare capul din cand in cand ? Pe mine, da, mai ales atunci cand sunt prea incruntat si prea serios. Si cu cat sunt mai serios, parca simt ca mi se ingusteaza perspectiva asupra realitatii. In fine… 😉
  Oricum, am convingerea ca Aya citeste dincolo de cuvinte, dar daca considera, direct si nemijlocit, ca formula pe care am utilizat-o fata de cineva (ea n.r.) pe care il simt aproape parca de cand lumea, este deplasata, abia atunci, si numai atunci, voi proceda in consecinta.
  Dvs spuneti ca vorbesc in numele unei minoritati, eu va spun ca ma exprim exclusiv in nume propriu si spun ceea ce gandesc, in baza informatiilor si indiciilor pe care le detin la un moment dat, deoarece percep acest spatiu virtual ca unul propice libertatii de constiinta si de exprimare. De fapt, acesta este sensul de a fi al blogului de faţă, dupa parerea mea.
  In schimb, dvs vorbiti in numele doamnei Aya, fara ca eu să sesizez că detineti o imputernicire in acest scop. Si nici nu cred ca Aya are nevoie de avocati, dimpotriva, poate fi, ea insasi, un consultant, un sfatuitor si un prieten de exceptie, al oricui isi propune sa incerce macar a gandi si intelege ce se intampla in jurul lui, fara patos si partizanate de tip pat al lui Procust.
  Dvs va doriti un lider in general si un Ponta in particular pe care sa-l intelegeti in regim continuu si in timp real. Va doriti sa va conduca cineva care sa faca tot timpul ceea ce vreti dvs, chiar daca nu aveti toate informatiile si timpul necesar de procesare a lor, la indemana, sau, ceea ce ar fi extrem de grav, sa ia decizii permanent in acord cu interesul partidului. Dar apare problema : cu cine din partid ? Iata o problema care duce la un fluviu de alte replici si contrareplici, la nesfarsit. 😉
  In replica, daca mi se permite, eu va spun ca liderul are obligatia sa ia decizii, DE ACEEA L-AM ALES, DECIZII IN INTERES NATIONAL, chiar daca eu, inteleg sensurile mai tarziu. De multe ori, o decizie luata prea tarziu, datorita asazisei dezbateri in care toata lumea, indiferent de pregatire, grad de informare si, nu in ultimul rand, IQ, vorbeste dar nimeni nu asculta, este mai proasta decat una luata la timp sau, sa spunem, intempestiv si care are toate sansele sa se dovedeasca corecta.
  De aceea exista democratie si reprezentativitate, implicit, sesiuni de alegeri ciclice si multipartidism, altfel, ar trebuie sa organizam un fel de divan national, eventual, regionalizat, in care sa votam orice. Ce va iesi ? Nici nu vreau sa ma gandesc.
  Exista o vorba domnule..nimeni, care nu si-a pierdut esenta, semnificatia si actualitatea: vorba multa, saracia omului.
  😉
  Asumandu-ni riscul de a parea agasant, va mai spun odata: pretuiti ceea ce aveti, acordati sustinere si incredere liderilor vostri, ca de aceea i-ati ales, sa ia decizii si faceti toate diligentele necesare in sensul mentinerii unitatii USL. Nu stiu cati romani va mai sustin, dar daca nu veti fi uniti, veti pierde pe mana voastra. Le-am spus asta si pedelistilor, candva, dar tot ce au vrut ei au facut, considerand ca le este suficienta casta politica incuiata din interior, e adevarat, extrem de confortabila pe bani publici …adica, si-au batut joc de increderea romanilor.
  Cereti explicatii liderilor cu usile inchise, discutati in orice octave doriti, cautati solutii alternative sau corective viabile, daca se considera ca liderii au gresit, dar nu va bateti joc de un proiect politic subminandu-l din interior in ochii derutati ai cetatenilor care v-au votat.
  Va spun aceste lucruri, din simplul motiv ca proiectul politic numit USL este acum suprapus pe institutiile statului, iar statul, este si al dvs, dar si al meu, ca cetatean suveran cu drept inalienabil de vot. Din aceasta calitate, va spun si va repet: mai multa sustinere fata de lideri, mai multa incredere, rabdare si unitate. Altfel, cu totii veti fi raspunzatori pentru esec.
  Sa nu spuneti ca nu v-am avertizat. Sunt constient ca nu detin adevarul absolut, dar cred sincer in ceea ce spun.
  Apropo, repet ce am mai afirmat:
  PNL ar trebui sa-i fie recunoscator pragmaticului Ponta. Daca un ministru PNL ar fi fost la justitie, s-ar fi ajuns la blocaj. PNL are o mare problema daca se mentine in zona intolerantei si intransigentei totale, sterila si fara nicio finalitate practica. Suna bine, uneori, la televizor, dar cu izul exasperant al neputintei de urni lucrurile. Oamenii Romaniei nu sunt fanatici, ci oameni obisnuti, cu nevoi si probleme domestice si benigne de fiecare zi. Ei vad ca politicienii se dau in stamba, culmea, chiar inca aliati pe care i-au votat impreuna pentru a ramane impreuna si nu mai inteleg nimic.
  Nu se mai poate continua in Romania in regim fracturat si intr-un vacarm nesfarsit ultrapolitizat. In asemenea conditii nu se poate construi nimic, dimpotriva, se va darama si ce a mai ramas in picioare.
  Intr-o asemenea atmosfera, pesimistii si scepticii vor triumfa.
  La ce bun ?
  😉

 139. 147 Ghita Bizonu' aprilie 5, 2013 la 12:43 pm

  Lui Armis fanari(h)otu

  In zona noastrea a acuza un om pulblic ca poa sa satisfaca o femeie mai tanara nu este decat dovada de imbeciliate.
  Singura cestie discutabila privind pe Tariceanu ar fi varsta cam inaintata a noii cuceri . „Normal” ar trebui ca „novatia” sa aiba sub 25 de ani …

 140. 148 Marian Nicolae aprilie 5, 2013 la 1:21 pm

  Anunt pentru privatizarea CFR Marfa:

  Pretul de pornire a licitatiei este de 800 de milioane de lei
  de Claudia Pirvoiu
  Vineri, 5 aprilie 2013,

  http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-14560480-anunt-pentru-privatizarea-cfr-marfa-pretul-pornire-licitatiei-este-800-milioane-lei.htm

  Ministerul Transporturilor a facut public anuntul de vanzare a 51% din actiunile CFR Marfa, metoda de privatizare fiind una combinata, cu criterii de precalificare, constand in negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, urmata de licitatie cu oferta in plic. Potrivit anuntului, pretul de oferta (pretul de pornire a licitatiei) este de 797.058.000 Lei pentru intregul pachet de actiuni scos la vanzare.

  Oferta este valabila 180 de zile de la data publicarii, cu posibilitatea de a fi prelungita.

  Plata pretului actiunilor de vanzare se va face intr-o singura transa prin transfer bancar la data finalizarii tranzactiei,
  definita potrivit proiectului de Contract de Vanzare – Cumparare de Actiuni.

  Dosarul de prezentare al societatii poate fi procurat incepand cu data de 09 aprilie 2013 de la sediul Ministerului Transporturilor. Pentru achizitionarea dosarului este necesara plata a 10.000 de euro.

  Criteriile de precalificare constau in experienta relevanta in domeniul transportului de marfa si capabilitati financiare care sa demonstreze posibilitatea preluarii si dezvoltarii afacerii.

  Este necesara o declaratie fiscala emisa de o o autoritate fiscala din care sa reiasa exitenta unui venit mediu anual de minim 100 milioane euro rezultat din activitatile de transport de marfa, in ultimii 3 ani financiari.

  Vezi documentul atasat.
  Anunt privatizare CFR Marfa (05 Apr 2013) PDF, 138KB

  Dă clic pentru a accesa document-2013-04-5-14560476-0-anunt-privatizare-cfr-marfa.pdf

 141. 149 Marian Nicolae aprilie 5, 2013 la 2:07 pm

  Sa te strici de ras….uitati-va unde s-a ajuns:

  Raport:
  Adunate, suprafetele de paduri solicitate in vederea retrocedarii depasesc cu 390.000 hectare suprafata totala a padurilor de care dispunea Romania in 1948
  de Dan Popa

  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-14560258-raport-adunate-suprafetele-paduri-solicitate-vederea-retrocedarii-depasesc-390-000-hectare-suprafata-totala-padurilor-care-dispunea-romania-1948.htm

  Adunate, suprafetele de paduri solicitate de persoanele fizice in vederea retrocedarii, depasesc cu 390.000 de hectare suprafata totala a padurilor de care dispunea Romania in 1948 iar daca adunam si retrocedarile solicitate de diversele forme asociative, depasirea este de 575.000 ha, se arata intr-un Raport al Curtii de Conturi.

  „Din aceasta cauza, opiniile des auzite/exprimate, conform carora retrocedarile pot continua fara grija, deoarece suprafata de padure retrocedata pana in prezent este departe de nivelul la care ar afecta proprietatea publica a statului din 1948, sunt iresponsabile”, se mai arata in document.

  Raportul arata cazuri in care reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei intregi paduri a fost facuta in baza unui certificat de mostenitor ce avea inscris la masa succesorala „un pat, un scrin secretaire si diverse bunuri de uz casnic si gospodaresc” si alte zeci de asemene cazuri.

  Citeste in atasament intregul Raport.

 142. 150 Marian Nicolae aprilie 5, 2013 la 3:38 pm

  Euro pierde statutul de valută de rezervă. Rubla poate prelua ştafeta

  de Kirill Bezverhii 5.04.2013, 11:21

  http://romanian.ruvr.ru/2013_04_05/Euro-pierde-statutul-de-moneda-de-rezerva-Rubla-poate-prelua-Stafeta/

  Euro pierde poziţiile de valută de rezervă mondială.
  Ţările emergente au redus ponderea rezervelor în moneda europeană cu 45 de miliarde de euro, ceea ce este echivalent cu 6%. Aceste date de anul trecut au fost prezentate de FMI. Drept alternativă la euro, pe lângă dolarul american, experţii amintesc tot mai des rubla. Dar deocamdată moneda rusă are şansa de a deveni monedă de rezervă doar în ţările CSI.

  În ţările emergente, în dolari sunt păstrate în prezent aproximativ 62% din depuneri, iar în euro doar 24%. Pentru moneda europeană acesta este cea mai mică cifră din ultimii 10 ani. Ţările „mută” rezervele lor în yeni japonezi, lire sterline britanice şi dolari australieni. Această listă poate fi completată şi de rublă, sunt convinşi experţii.

  Autorităţile ruse au declarat în repetate rânduri că rubla poate deveni o monedă de rezervă, în special în spaţiul post-sovietic. Pentru aşa ceva este necesar ca rubla să devină una din principalele unităţi de decontare între ţările din zonă. Rusia a obţinut succese semnificative în această direcţie, în special în cadrul Uniunii Vamale. De exemplul, importurile din Belarus sunt achitate în ruble ruseşti în proporţie de 90%, iar exporturile din Rusia în Belarus de 40%. Pentru ca ţările CSI să treacă mai repede la decontări în ruble, trebuie să fie folosit avantajul sistemului bancar rusesc, consideră analistul financiar, Oksana Osipovskaia.

  „Există opţiunea transformării treptate a rublei în monedă de rezervă pe seama operaţiunilor bancare, deoarece sistemul bancar din Rusia este destul de stabil. Şi pe seama acestui lucru este posibilă o creştere a operaţiunilor în ruble. Desigur, există interesul faţă de creditare, deoarece în prezent sursele externe s-au „redus” în toate ţările, între altele şi în spaţiul post-sovietic. Sistemul financiar din ţările CSI ar putea folosi rubla în calitate de instrument extern de creditare”.

  Dezvoltarea economiei Rusiei va influenţa direct faptul cât de rapid rubla va deveni o monedă regională de rezervă. Autorităţile ruse au obţinut deja o creştere destul de stabilă a economiei. De altfel, oricât s-ar strădui autorităţile, economia Rusiei şi popularitatea rublei în decontările dintre ţările CSI sunt legate indisolubil de situaţia din lume, în special din Europa. Iată opinia expertului Iakov Mirkin de la Institutul de Economie Mondială.

  „În Rusia, dinamica economiei depinde în mare măsură de modul cum evoluează dinamica producţie şi cererea de materii prime în Zona Euro. Ponderea schimburilor comerciale dintre Rusia şi UE, în volumul general al schimburilor comerciale este de aproximativ 50%, ceea ce este mai mult, decât cu ţările post-sovietice”.

  Trebuie remarcat faptul că Belarus şi Kazahstan au început relativ recent să păstreze rezervele lor în ruble. Dar, numărul ţărilor care intenţionează să „dilueze” rezervele lor cu moneda rusă, creşte. Deja, Ucraina şi Turcia au dat dovadă de interes faţă de rublă în calitate de monedă de rezervă.

 143. 151 Marian Nicolae aprilie 5, 2013 la 4:06 pm

  In contra-partida, Algeria nationalizeaza un site Arcelor Mittal….

  L’Algérie va nationaliser un site d’ArcelorMittal

  http://www.humanite.fr/monde/arcelor-514991

  La nouvelle devrait intéresser les ministres de l’Industrie français, luxembourgeois et belge qui se réunissent ce mardi au sujet des activités d’ArcelorMittal dans leur pays. L’Algérie va prendre le contrôle du site d’Annaba jusqu’alors détenu à 70% par le groupe sidérurgiste.

  Le plan de reprise a été révélé par El Watan. L’Etat algérien va monter en puissance dans le capital du site algérien que Mittal avait acheté à l’Algérie en 2001. Le groupe public Sider devrait passer de 30% des parts à 51%, contre 200 millions de dollars. Il s’agit de sauver le complexe sidérurgique en grande difficulté financière depuis deux ans. En janvier 2012, l’Etat algérien s’était déjà porté au secours de Mittal en lui accordant 140 millions d’euros d’aide, via une banque publique, contre la promesse d’ArcelorMittal d’investir et d’augmenter les capacités de productions de ce site d’El Hadjar, qui produit actuellement plus d’un million de tonnes par an.

  Intervention massive

  El Watan note que „malgré la mise en oeuvre de ces mesures financières, la situation financière d’ArcelorMittal d’Annaba (AMA) a atteint un niveau critique (…) en octobre 2012. Un mois après AMA a sollicité de nouveau les pouvoirs publics pour une intervention massive destinée à garantir la poursuite des activités de l’entreprise en Algérie», a précisé El Watan.

 144. 152 dlnimeni aprilie 5, 2013 la 4:07 pm

  Marian Nicolae: dl Ponta are blog, il puteti intreba direct pe domnia sa.

 145. 153 Marian Nicolae aprilie 5, 2013 la 4:26 pm

  Legea se respectă în funcţie de interesele proprii

  Băsescu Traian versus Traian Băsescu

  http://www.cotidianul.ro/basescu-traian-versus-traian-basescu-210603/

  În luna ianuarie – asta ca să nu mergem şi mai departe -, Traian Băsescu avea o cu totul altă viziune în ceea ce priveşte desemnarea şefilor Parchetelor. A mers pe mâna „invenţiilor”la lege a CSM-ului. Pentru că îl ajuta. Acum s-a răsucit.

  Eveniment (rarisim) – Băsescu respectă legea

  Din toată declaraţia de presă susţinută joi la Palatul Cotroceni de Traian Băsescu, o singură frază, una singură, a fost corectă. Este vorba la refererirea la prevederile Legii statutului magistraţilor, 303/2004. „Cele 24 de funcţii se numesc conform legii, aşa cum v-am citit în Articolul 54, Aliniatul 1, la propunerea ministrului Justiţiei, cu aviz CSM şi cu decizie a preşedintelui, cu numirea de către preşedinte”. Şi tot corectă a fost precizarea că în baza respectivului articol de lege, Traian Băsescu a stabilit procedura „fără nicio abatere de la ea”. Cu alte cuvinte, preşedintele României ne-a informat că respectă legea în vigoare.

  Cum „respecta” legea Traian Băsescu până mai ieri

  Este foarte bine că Traian Băsescu respectă legea. Numai că Traian Băsescu trebuie tot timpul să respecte legea, nu doar atunci când conjunctura îi convine sau îi este favorabilă. Pentru că, până acum, Traian Băsescu nu a respectat legea. Iată alte două declaraţii ale lui Traian Băsescu pe tema numirii şefilor Parchetelor:

  – 4 ianuarie 2013. Aş vrea să ştiu punctul de vedere al CSM-ului cu privire la cei doi procurori (cei desemnaţi după un concurs de ministrul Mona Pivniceru – n.a.). Până acum nu au reacţionat alte structuri sau chiar procurorii pe acest subiect. (…) Eu nu am în Constituţie o prevedere expresă ca ministrul Justiţiei face propunerea, prevederea este că CSM-ul o face”.

  – 25 ianuarie 2013. „Soluţia pentru ieşirea din blocaj ar fi ca CSM să facă propunerile. Eu mă angajez să accept propunerile. CSM garantează neutralitatea procesului şi depolitizarea. Această variantă poate elimina orice suspiciune de politizare a numirilor”. (declaraţie făcută în avion, în drum spre Chile, ziariştilor acreditaţi la acţiune).

  După cum se poate observa, nicio tangenţă cu legea în aceste două declaraţii. De ce în ianuarie – şi chiar mai târziu – Traian Băsescu nici în vis nu se gândea la formula „nicio abatere de la lege”, este simplu de explicat: în acel moment nu avea „niciun deal” cu premierul şi se baza pe oamenii săi din CSM. „Revolta” judecătorilor şi unele voci critice (este adevărat puţine) din zona procurorilor faţă de conducerea CSM, intransigenţa Monei Pivniceru l-au determinat pe preşedinte să îşi schimbe planurile.

  Şi totuşi, nici acum legea nu o respectă 100%

  Deci până pe 4 aprilie litera legii era una moartă pentru preşedintele României. Dar şi când s-a „decis” să aplice litera legii, Traian Băsescu nu o face 100%. Joi el a afirmat printre altele: „Nu (este) o responsabilitate nici a societăţii civile (…) nici a procurorilor” (desemnarea procurorilor – n.a.). Aici suntem în faţa unei dezinformări. Societatea civilă, prin membrii ei din CSM, procurorii membri ai CSM au o anumită responsabilitate atunci când CSM trebuie să dea un aviz. Că acest aviz este unul consultativ, este o altă problemă, dar o responsabilitate a tuturor membrilor CSM există.

  Cu dosare, fără dosare

  Dar – pe problema numirii şefilor Parchetelor – mai găsim şi alte „contradicţii” în discursul lui Traian Băsescu. Una este de-a dreptul terifiantă. Joi, Traian Băsescu a încercat să prostească românii pe faţă, susţinând – în contextul dezavuării unor criterii de selecţie impuse de Secţia de procurori a CSM – că pentru procurorii candidaţi la şefia Parchetelor nu este nevoie de criteriul „dosare”. În ianuarie spunea cu totul altceva.

  – 4 aprilie 2013: „Vreau să ne înţelegem foarte bine: cei despre care vorbim (şefii Parchetelor – n.a.) nu sunt cei care lucrează dosarele. Cel mult şefii de secţii se mai implică atunci când trebuie ajutat un procuror. Cei care lucrează dosarele sunt procurorii fără funcţii (…) sunt procurorii obişnuiţi pe care nu-i numeşte preşedintele nici la DNA, nici la DIICOT, nici la Parchetul General”.

  – 23 ianuarie 2013 (Cotroceni): „Criteriul ar fi să-l văd că omul acela a avut dosare consistente şi le-a rezolvat. Da? Dosare… Discutăm de corupţie, de spălare de bani, de crimă organizată. Să-l văd că a fost un procuror care are câteva dosare grele pe an, pe care le rezolvă, care sunt confirmate în instanţă şi asta ar fi pentru mine semnalul că respectivul procuror este şi apreciat în sistem, pentru că cei care au succese sunt şi apreciaţi, şi recunoscuţi ca fiind procurori valoroşi şi responsabili pentru munca lor.

  Eu nu-i pot judeca profesional, pentru că nu dă nimeni un extemporal cu mine, dar vreau să văd şi eu dosarele pe care cineva, care vrea să fie procuror general al României, procuror-şef DNA, procuror general adjunct la Parchetul General, procuror-şef adjunct la DNA, şef de secţie la Parchetul General sau la DNA. Vreau să văd că este un procuror care are performanţă”.

  – 4 aprilie 2013: „Aceasta a fost motivaţia publică (pentru respingerea procurorilor propuşi de Mona Pivniceru – n.a.), lipsa de transparenţă a procedurii. Şi, dacă ai făcut o procedură netransparentă, nu a văzut nimeni dacă oamenii aceştia pot fi. Deranjant pentru mine a fost principiul: o procedură ascunsă, necunoscută public, în spatele căreia ne puteam ascunde în viitor pentru eşec”.

  – 18 ianuarie 2013 (motivarea respingerii): „Transparenţă poate să însemne şi să ne întâlnim, cei trei factori implicaţi, unii mai mult, alţii mai puţin – ministrul Justiţiei, CSM şi Preşedinţie – şi să stabilim mecanismul sau omul”.

  Lucian Gheorghiu

 146. 154 Cârcotaşu aprilie 5, 2013 la 7:02 pm

  Coreea de Nord a transmis, vineri, ambasadelor tuturor guvernelor reprezentate la Phenian că nu mai poate garanta securitatea acestora, începând cu data de 10 aprilie, și să ia în considerare evacuarea personalului, pentru că există “riscul unui conflict”.

  Şefii misiunilor diplomatice ale statelor Uniunii Europene se vor reuni sâmbătă, la Phenian, pentru a decide eventuala retragere a personalului diplomatic.

  Ponta? Ăsta-i glumă! 😯

 147. 155 Maximmouse aprilie 5, 2013 la 8:15 pm

  „Ghita Bizonu’!

  daca a fost o gresala, vox deiiiii se va manifesta peste cam 8 ani ….timp in care Romania va fi revenit de multa vreme la normal….:) 🙂

 148. 156 Marian Nicolae aprilie 6, 2013 la 5:52 pm

  @ dlnimeni aprilie 5, 2013 la 4:07 pm

  Da, va multumesc, pe blogul domnului Ponta am acces interzis…….
  Ma intreb oare de ce, sa fie din cauza vremii, a curentului de aer descendent sau poate a presiunii atmosferice pe coloana de mercur……

 149. 157 alien aprilie 6, 2013 la 11:02 pm

  Nicio televiziune din lume nu va mai putea convinge populatia ca dl Ponta continua ,,lupta cu sistemul ticalosit”cine crede asta nu stie nimic despre acest popor.Indoielile asupra actiunilor primul ministru si a usl au inceput odata cu referendumul, acum doar este confirmarea indoielilor.Trist dar adevarat.

 150. 158 luke aprilie 8, 2013 la 1:46 pm

  Comentariile sunt la liber sau se lasa numai alea „lingatoare de pantofi” ?

 151. 159 nastase aprilie 8, 2013 la 2:20 pm

  Sunt lasate comentariile care se conformeaza disclaimer-ului.

 152. 160 Traian Tanasa aprilie 8, 2013 la 5:33 pm

  Mai intai trebuie sa pice Basescu:


 1. 1 Numirea procurorilor şefi – propunerea mea! | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe aprilie 3, 2013 la 12:13 am
 2. 2 Ponta – Kovesi – Antonescu « Motanul Incaltat Trackback pe aprilie 4, 2013 la 2:00 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: