Despre Vladimir Ghika

Ati aflat, probabil, zilele trecute, Monseniorul Vladimir Ghika a fost declarat martir al Bisericii de catre Papa Francisc, cel care a semnat decretul prin care preotul Vladimir Ghika este declarat martir pentru credinta, fiind inscris in randul fericitilor si sfintilor Bisericii catolice.

Monseniorul Ghika, nascut in 1873, la Constantinopol, de origine nobiliara ( fiul lui Ioan Grigore Ghika, ministru de externe al Romaniei), a fost diplomat, scriitor, licentiat la Paris, la Roma, preot (initial, ortodox, apoi catolic), devenit  misionar pentru credinta in toate colturile globului. In 1939, se intoarce in Romania iar in 1952 este arestat sub acuzatia de inalta tradare, intemnitat la Jilava, unde moare, in 1954.

La Jilava, am vazut celula cumplita, din Fortul 13, in care s-a stins „Monseniorul”. Sunt multe legende despre cei doi ani pe care i-a „petrecut” acolo. Impresionant este faptul ca familia sa a daruit penitenciarului un clopot de bronz, asezat pe locul unde urmeaza sa se construiasca o biserica in incinta inchisorii. Unele din aceste lucruri mi-au fost povestite de Monseniorul Robu, care m-a vizitat in penitenciar, gest pentru care ii port o deosebita recunostinta.

In timp ce eram la Jilava, am primit – in noiembrie 2012 – o carte minunata, cu dedicatie din partea unui apropiat, care se aflase la capataiul tatalui sau, la Spitalul Floreasca, in aceeasi perioada in care ma aflam si eu acolo. Cartea se numeste „Fratelui meu din exil. Epoca stalinista in Romania in scrisorile Monseniorului Vladimir Ghika print, preot si martir”, cuprizand scrisorile adresate de Vladimir Ghika fratelui sau, Dimitrie Ghika, aflat in Elvetia, scrisori datand din anii 1948-1952.

Lectura acestor marturii, plecate cu mare dificultate din  Romania acelor vremuri, dezvaluie o personalitate generoasa si luminoasa in acelasi timp, avand si simtul umorului (vezi, de exemplu, relatarile sale despre viata publica din acea perioada).

Eu am mai scris despre Monseniorul Ghika, in urma cu vreo cinci ani, atunci cand va spuneam ca, la Paris, in parcul Georges Brassens, locul unde se intalnesc, saptamanal, anticarii, am cumparat o carte bibliofila minunata care zacea intr-un colt de masa. Este o carte foarte speciala, varianta bibliofila, semnata de Vladimir Ghika, cu gravuri executate dupa desenele lui. Cartea se numeste „Les intermedes de Talloires” (tradusa in romaneste sub titlul „Interludiile din Talloires”). Exemplarul cartii cumparate de mine are si o dedicatie minunata pentru un „Monsieur Paul Hebert”, dedicatie care mi-a placut foarte mult : „Ce qu’il faut pouvoir dire d’une veritable oeuvre d’art: Tout n’y est pas, mais rien n’y manque”.

Daca vreodata s-ar gandi o casa memoriala „Vladimir Ghika”, mi-ar face placere sa  ofer aceasta carte, ca omagiu, pentru un roman de exceptie, care, in final, a platit cu viata, schimbarile cumplite de destin politic al tarii din acei ani.

V_I_Ghika_Les_intermedes_0001 V_I_Ghika_Les_intermedes_0002 V_I_Ghika_Les_intermedes_0003
V_I_Ghika_Les_intermedes_0004

111 Responses to “Despre Vladimir Ghika”


 1. 1 Adrian B. aprilie 1, 2013 la 12:44 pm

  Despre Calin Popescu Tariceanu …

  http://www.dcnews.ro/2013/04/tariceanu-se-insoara-pentru-a-cincea-oara-vezi-cine-este-mireasa/

  Suntem chiar un popor neghiob daca ne-a condus un astfel de specimen!

 2. 2 Marian Nicolae aprilie 1, 2013 la 1:23 pm

  Am urmarit declaratia Papei Francisc in legatura cu Monseniorul Ghika.

  Incredibil parcurs al vietii….

  Oare de ce numai prin suferinta ne ridicam deasupra celor lumesti????

 3. 3 ionescu judit aprilie 1, 2013 la 1:24 pm

  Vă mulţumesc din suflet pentru acest articol şi aceste frumoase gânduri despre un om, care pierit, pradă a prostiei şi a răutăţii umane. Recunosc că nu am cunoscut prea multe lucruri despre Monseniorul Vladimir Ghika, astfel că mi-aţi stârnit interesul pentru a mai căuta date. Totodată, cu permisiunea dvs. vom prelua articolul sub semnătura dvs.pentru publicare pe site-ul cultural „Altmarius-cultura”, al soţului meu, pentru a fi cunoscute datele acestea peste mări şi ţări, având mulţi prieteni dornici să afle date despre oamenii de seamă al neamului nostru. Aşadar, aşteptăm să ne acordaţi permisiunea publicării pe http://altmarius.ning.com/. al acestui articol, împreună cu fotografiile cărţii . Vă doresc multă sănătate şi putere de muncă.
  Cu deosebită stimă,
  Judit Ionescu din Tg.Mureş.

 4. 4 constantin dan (@Constantin98Dan) aprilie 1, 2013 la 1:29 pm

  Cardinalul Iuliu Hossu , in manuscrisul ascuns de nepotii sai , povesteste ultima lui intalnire cu Groza . Groza are aer bonom , simpatic , un pic ca cineva cunoscut de azi , numeste comunistii ” astia ” . Ii spune cardinalului ( atunci episcop de Cluj Gherla ) Hossu , brusc , in plina discutie : ” Nu vrei episcopia de Iasi ? ” . Hossu , crezand ca-i vorbeste de episcopia romano-catolica de Iasi , ii raspunde uimit ” Dar acolo e episcop Dolcovitz ! ” ( alt martir , mort in puscarie , ca Ghica . Groza ii spune , nu sa te duci la ortodocsi , la mitroloia Moldovei – era prima data cand ierarhiei greco-catolice demnitarii ii vorbeau deschis de desfiintare si de atasarea fortata la BOR ..;
  Hossu a spus nu . El , si ceilalti 6 episcopi greco-catolici , n-au cunoscut dupa aceea libertatea , pana la moarte …

 5. 5 constantin dan (@Constantin98Dan) aprilie 1, 2013 la 1:31 pm

  @Adrian B – viata personala e viata personala . Tariceanu a fost un bun prim ministru .

 6. 6 Adrian B. aprilie 1, 2013 la 1:55 pm

  Cred ca ar trebui analizata cu prioritate ” intelegerea meschina ” dintre Victor Ponta si Traian Basescu cu privire la numirea noilor procurori generali !
  Cred ca d-ul Ponta este pe cale sa faca CEA MAI MARE GRESEALA din viata sa !
  Va spun sincer ca am avut mari indoieli cu privire la d-ul Ponta , inca din urma cu foarte multi ani . Acestea erau legate de OPORTUNISMUL acestui individ :

  – cununat de George Maior
  – copilul botezat de Gabi Oprea
  – divortat si recasatorit cu fata lui Ioan Sarbu
  – cum s-a ” oferit ” el sa candideze la ultimul Congres PSD
  – atitudinea fata de dumneavoastra in toata aceasta perioada de abuzuri grosolane !

  Chiar nu trebuie sa fii vreun profesor universitar ca sa-ti dai seama de caracterul alunecos al acestui individ si de orortunismul dizgratios !

  Daca Victor Ponta va face jocul lui Basescu , eu personal n-am sa mai votez PSD , atata timp cat acest PACALICI va conduce partidul !

  Si inca ceva ! Am vazut ca tot face glume proaste si trimiteri la postul Antena 3 ! As vrea sa formulez si eu o intrebare : Oare d-ul Ponta chiar crede ca USL a ajuns la putere datorita calitatilor domniei sale sau datorita postului Antana 3 ?

  Am sa-i raspund tot eu : Daca a ajuns premier , acest lucru se datoreaza in proportie de min. 99% postului Antena 3 ! Si mai ales d-lor Gadea , Badea si Ciuvica , care si-au riscat viata si libertatea ca sa ajunga un CAINAR ca el pe aceasta functie !

 7. 7 sadicu aprilie 1, 2013 la 1:55 pm

  Domnule Adrian Nastase,sa nu mi-o luati in nume de rau dar in aceste zile se intampla lucruri foarte interesante pe scena politica iar dumneavoastra vorbiti despre…sexul ingerilor.
  Se pare ca alianta USL este pe cale sa-si dea obstescul sfarsit si asta din cauza unor iresponsabili ca Antonescu si Voiculescu care numai oameni politici nu pot fi numiti ci mai degraba papagali sau gargaragii.
  Cei doi au fortat lovitura de stat din vara anului trecut izoland astfel alianta pe plan extern impreuna cu tara.
  Nerabdarea lui cacarau de a se vedea la Cotroceni a dinamitat un proiect politic ce se vroia a fi promitator si durabil.
  Alegerile din iarna trecuta ar fi fost oricum castigate de catre USL in mod categoric pentru ca acela era trendul in 2012 iar semnalul a fost dat de alegerile locale.
  Din cauza celor doi iresponsabili amintiti mai sus si a trustului de presa din subordine,USL este in acest moment o alianta politica nefregventabila la fel ca partidul extremist Sirza din Grecia.
  Eu cred,(fara sa bag mana in foc),ca Victor Ponta a cam inceput sa se trezeasca la realitate si sa-si ia in serios fisa postului.
  Spre deosebire de cei doi papagali gargaragii,el are niste responsabilitati.
  In al 12-lea ceas a realizat ca este total neproductiv sa stai toata ziua pe televiziuni si sa-l injuri pe singurul personaj politic credibil in exterior.
  Voi antibasistii care mai nou il injurati pe Victor Ponta,nu intelegeti ca Premierul nu are alta alternativa la indemana decat sa colaboreze cu Presedintele.
  In caz contrar,in mai putin de 3 luni Romania intra in incapacitate de plata.
  FMI s-a aratat deja rezervat in a incheia un nou acord de finantare cu Romania.Stiti ce inseamna asta?…in conditiile in care Romania trebuie sa returneze in acest an vreo 6 miliarde euro…
  In seamna …Moarte sigura.

 8. 8 Taranul aprilie 1, 2013 la 2:23 pm

  @constantin dan.Hai sa fim seriosi domnule,cind ai fost prim ministru 4 ani de zile,viata privata nu-ti mai apartine.Avem conducatorii pe care ii meritam,daca am fost in stare sa alegem basescu in2004,in defavoare unui mare om politic,de talia d-lui NASTASE.

 9. 9 Szentgyorgyi Alexandru aprilie 1, 2013 la 2:47 pm

  Buna Excelenta!

  Si mai sant care sufera ororile comunismului si in AD. 2013 !
  ,,Oare de ce numai prin suferinta ne ridicam deasupra celor lumesti ????”

  Cu deosebita stima si consideratiune!

 10. 10 Fragmentarium Politic aprilie 1, 2013 la 3:10 pm

  Neindoielnic, pentru lumea de azi, cuprinsa de multiple si profunde crize, noul Papa, Francisc, reprezinta o revelatie divina calauzitoare. Cine i-a ascultat mesajul pascal Urbi et Orbi a inteles pe deplin misiunea spirituala atotcuprinzatoare a Sfantului Parinte. Faptul ca suveranul pontif l-a declarat martir pentru credinta pe Monseniorul Vladimir Ghika este un act recuperatoriu deosebit pentru Biserica, dar si o recunoastere onoranta pentru romani si pentru Romania. Cred ca pe acelasi palier, al recuperarii memoriei, atat de grav afectate de amneziatori (nu numai anticristi, dar si antiumani), ar trebui sa se inscrie toate politicile culturale romanesti, indiferent de guverne, aidoma acestei admirabile probe, de pe acest blog. Remarc incadratura cartii pe care Adrian Nastase o ofera cu generozitate pentru o posibila casa memoriala „Vladimir Ghika”, unghiul drept dupa care zidarii isi randuiau pietrele constructiilor lor, devenit simbol al corectitudinii si dreptatii. Multumesc, domnule ex-premier, pentru aceasta lectie de istorie, prin care ne amintiti, noua si politicienilor, sa nu mai devenim niciodata ex-romani!

 11. 11 Tanasoiu Ionut Eugen aprilie 1, 2013 la 3:23 pm

  Va salut D-le Nastase! Dati-mi voie sa va felicit pentru ceea ce faceti pe acest blog cat si in general,pentru creatiile D-voastra,in special in materie de Drept International. Sunteti un punct de referinta atat pentru mine,cat si pentru multi altii care reusesc sa va inteleaga. Sper ca veti continua munca in acest sens. cum zicea Gandhi ca „poti sa ma inchizi, sa ma torturezi, sa ma amendezi, sa ma pedepsesti, sa imi iei posesiile materiale, insa nu poti sa-mi iei respectul de sine, decat daca eu ti-l ofer. Poti sa-mi distrugi trupul insa nu imi vei incatusa niciodata mintea.” Va multumesc!

 12. 12 Centru aprilie 1, 2013 la 3:45 pm

  De ce ierarhia Bisericii Catolice a avut curajul de a infrunta teroarea rosie si a-l marturisi pe Isus ? De ce ierarhia altei Biserici a tacut , in cel mai bun caz , daca nu se intrecea in plecaciuni in fata stapanilor si nu – si canta slujbele in amestecul ei ( pastrat si azi ) de slavona ( pogorat , blagoslovit , slobozit , zamislit , slavit etc etc ) si romana de secol 17 ?

 13. 13 nastase aprilie 1, 2013 la 4:13 pm

  ionescu judit,
  Bineinteles, cu multa placere.

 14. 14 ZeV aprilie 1, 2013 la 4:49 pm

  Adrian B.
  Domnul Victor Ponta a ajuns premier datorita votului romanilor si, in egala masura, urmare a abilitatilor sale de adaptare si negociere.
  Alternativa ar fi fost blocajul institutional si, eventual, alegeri anticipate, intr-o situatiune tulbure de natura economico-financiara, in plan european.
  Va trebui sa avem rabdare, in unitate. Numai in acest an nu este 2014.
  Desigur ca, pana atunci, tot felul de ,,sadici” diversionisti vor incerca sa slabeasca coeziunea frontului antibasist. Daca ma veti asculta, in 2014, basismul va fi nimicit definitiv. Mai a;es ca, deja, Traian Basescu este un paria in Europa. Ceea ce se intampla acum, se datoreaza intereselor de putere al PPE, care, incearca sa traga de timp, marsand pe sindromul ,,sperietoarei de ciori” intruchipate de actualul guvernator al Romaniei.
  😉

 15. 15 ZeV aprilie 1, 2013 la 4:54 pm

  Mi-a placut avertismentul AMR adresat domnilor Ponta si Basescu, de a nu politiza numirile procurorilor sefi.
  Iata, se confirma ceea ce cred, de ceva timp, respectiv ca adevarata reforma in justitie se va produce doar initiata si dusa la capat, DIN INTERIORUL SISTEMULUI.
  Urez succes judecatorilor Romaniei, in lupta corp la corp cu mafia basisto-macovista. Pana la urma, ajutati si de CONSECVENTA ROMANILOR, vor invinge!

 16. 16 Marcus aprilie 1, 2013 la 5:19 pm

  @Domnule Nastase,
  Nu stiu daca v-am convins in tot acest timp de cand postez la dvs. insa imi placed sa cred ca sunt un om al disputelor si al dezbaterilor de pareri, ba, chiar as putea spune ca fara astfel de manifestari ale intelectului uman viata lui homo sapiens ar fi trebuit sa se opreasca la nivelul de primata. Pe blogul dvs. ati acceptat, in spiritul descris mai sus, fel si fel de portocalii dintre care unii traiau cu convingerea ca ar actiona „unde cover si nimeni nu se prinde de aceasta 🙂 . Ceea ce nu inteleg eu acum este de ce acceptati o euglena ca cea care semneaza sadicu (nici macar la stadiu de vertebrata nu se ridica chestia, daramite la cel de primata) sa vina la dvs. pe blog si sa ne tortureze fizic prin bataturile pe care le facem la deget ca sa sarim din mouse peste cearceafurile lui. Nu art fi mai simplu sa luati circularele zilnice (nici macar ale pedeleului pe motiv de „adio, pedeleu, adio de dupa perdeluta si gatit cu vestuta”, ci ale basescului catre ce i-a mai ramas din coada altadata faimoasa care isi astepta randul de pupat la dos? Zau, asa, Domnule, Prim MInistru, aveti unul dintre blogurile cu mare staif ale romanilor, de ce il infestati cu astfel de specimene unicelulare?
  Redau un raspuns dat de mine chestiei de-si zice sadicu in speranta ca se va linisti cu aparitiile pe blogul meu. Credeti ca a facut-o? Ei bine, nu, chit ca stie ca e mai ban decat un ban de doi bani (sac! si 🙂 ) aceasta virgula continua sa se insinueze pe blogul meu:
  @Sadicule: vad ca te-ai intrecut pe tine, riscand pur si simplu sa-ti scurtcircuitezi filamentele si asa atinse rau de prostie, producandu-te cu o litanie-siinteza a toate aberatiile si copy-paste-urile cu care m-ai urmarit cu obstinatie si obsesiv mai bine de 7 ani fie pe JN, fie mai recent chiar pe blogul meu. Baiatule, ti-am spus si in poezea ca vii cu argumente de rahat, produse ale unei minti indoctrinata politic mai rau decat pe vremea comunistilor si-l prezinti pe chiombul drept marele castigator al tuturor alegerilor cand, in fapt, toata tara a vazut ca a ciordit voturile pe fata, ca ultimul gainar din clanu’ mondialu’ prins cu ciripoiu in sac, dar negand cu inversunare ca l-a furat si sustinand ca a sarit singur in sac dupa care l-a legat la gura. Conform falsei tale argumentatii de doi bani gauriti, faptul ca la toata mitocania, marlanismul, hotia, derbedeismul, precurvia, mitomania, tradarea de prieteni si a celor care l-au ajutat, alcoolismul etc. , nedemne pana si de un locuitor cu cazier bogat al pitorestilor noastre mahalale, daramite de un ditai sefu de stat care se da, Opozitia din care cu modestie afirm ca fac si eu parte i-a cerut demisia in loc sa strige “bravo si bis basescu”, l-a facut de-a dreptul iubit in ochii maselor largi populare care s-au identificat cu personajul. Gresit total, sadicule! Poate in ochii unora ca tine, om limitat intelectual, neinstruit politic in ale democratiei, lipsit de cultura generala, cu carente mari de comportament care probabil dupa ce se imbata vine la volan acasa si-si bate nevasta pe motiv ca l-a certat pentru asta, derbedeul de chiombila sa para un erou si un model de urmat, insa pentru romanul cu macar cei sapte ani de acasa aceasta muhaia perversa isi are locul intr-un penitenciar, la izolator, nicidecum printre oameni, ba chiar mai mult, in fruntea statului. Tu esti prost deoarece consideri pe toata lumea inregimentata politic si deci eu as fi un mare pesedist. Nimic mai fals, daca m-ai fi citit cu atentie ai fi vazut ca de cele mai multe ori am sustinut faptul ca si portarul de la Cotroceni este mai bun la conducerea statului decat acest fost bisnitar, comunist si securist cu grade inca valide pe tunica pusa la naftalina in sifonier. Spui ca daca chiombu s-a betivit cu Jiji si a urcat baut la volan tu: DA, Da, DA deoarece ai dorit un presedinte viu. Eu iti spun ca in loc de un presedinte viu te-ai ales cu unul betiv care in campanie dadea lectii de baut whisky pe la televiziunile pupinbasiste, si o ardea cu toiu pe la campenestile unde Flutur ii scria mesaje de dragoste cu oile pe dealuri.
  Sadicule, ar fi multe de scris si de argumentat, iti recomand arhiva blogului pentru a nu pierde timpul, insa doresc sa lamuresc cu tine un punct care vad ca te chinuie dandu-ti cosmaruri in care prezenta mea te bantuie mai ceva decat pe Hamlet fantoma lu’ taxu, si anume de ce il atac eu pe basescu, sau mai bine zis de ce am inceput acest razboi impotriva neispravitului. unele dintre argumente ti le-am dat mai sus, insa acestea nu justifica inversunarea cu care o fac. Ei bine, spre deziluzia ta, scarba pe care mi-o produce acest personaj nu este generata de nimic de ordin personal ci de:
  1) urasc dictatura sub orice forma s-ar putea ea insinua la un moment dat
  2) pesronajul este mai mult decat josnic si nu ne merita ca natiune
  3) in momentul in care acest derbedeu a decis deconspirarea arhivelor fostei securitati, in folos personal, sustinand ca el nici usturoi n-a halit nici gura nu-i pute, motiv pentru care el nu a colaborat cu securitatea, cand el are o sentinta juridica ce atesta calitatea sa de colaborator, nepronuntandu-se din motive de dosar lipsa (ars) asupra faptului daca a facut politie politica, am devenit unul dintre cei mai aprigi contestatari ai sai. Vezi tu, sadicule, pe un pulache de la coada vacii cum esti talica poate sa-l prostesca si sa-i prezinte Rapoartele de Calatorie drept singurul material pe care il dadea el Securitatii, insa pe un profesionist ca mine si alte cteva mii de navigatori din aceasta tara nu. In plus fata de asta, daca flota i-ar fi lasat-o prin testament maioru politruc de tac’su, putea sa faca ce ar fi vrut cu ea, in momentul in care a contribuit cu grele foloase materiale la diparitia ei, lasand pe drumuri sau la discretia armatorilor straini mii de navigatori romani, atunci baiatu’ devine penal, nicidecum prezidential.
  Cat despre alegerile viitoare om trai si om vedea.
  Punct.”
  Trageti Dvs. concluziile !
  sa fiti iubit
  marcus

 17. 17 Ghita Bizonu' aprilie 1, 2013 la 5:23 pm

  De ce Tontelu o sa o ia de la Baselu’

  Tontelu a avut o sclipire “jeniala” punand boticu la propunerea lu Base (sa se fac interimar la inJustitie si sa desemneze niste procurori in coninventa cu Baselu’).
  Zis si facut , Tontelu se facu interimar si acu se zice ca poa’ Codruta o sa fie sefa la DNA (daca o sa vrea sa renunte la caldura postului de la Briucsel) . Nu mai zic ca asta este egal cu a scuipa in ochi pe cei care au votat DA la referendumu de suspendare. Ca este egal cu a se pisa pe votacii sai – ca de fapt din prima s-a vazut ca micu mongoloid are cam alta agenda .. atunci cand dorea neaparat UDMR in guvern …
  Da el stie una si buna: Basescu n-ar numi la Parchete nici pe sfintii Petru si Pavel ….
  Nu stiu, saptamana viitoare voi discuta cu CSM si cu presedintele Basescu, deoarece nu pot sa numesc pe nimeni daca doar vreau eu…
  Cel care semneaza decretele e presedintele tarii, iar cei care dau aviz sunt cei de la CSM.

  Insa Tontelu uita un mic amanunt el personal si-a luat un angajament fata de Barroso, de Comisia Europeana.
  Ei ? Cum stam cu intelegerea cu Baselu?
  Norica Nicolai a tras alrma /Acu puteti zice orice despre Norica insa nu cred ca il are la pipota pe Baselu..
  Si mai este una bucata reactie din paertea Asociatieu Magistratilor din Romania

  Deci ca cam asa : geaba zice Baselu ca Numirea procurorilor nu se negociază, se asumă ca el nu isi asuma Briucselu.
  Cel care la Briucsel si-a asumat angajamente este Tontelu’ personal el insusi de prost ce este ! Ca cel putin cu pct 8 putea zice :”bre asta inseamna sa nu respect legea promovata de Zeita si Regina Justitiei Macovei!!”
  Si cam stim ce hram poarta Baselu – de poarta portuara !! Asa ca dupa ce se va pune cine doreste Baselu , cateii sai briucselezi vor sari la gatu micului mongoloid: “Ponta minte si nu isi respecta angajamenetele!! Ajutor MCV ul! Dati afara din Europa! Demisia plagiatorului o vrem!!” Iar Tiran Bassolini va urma pilda lui Pilat si se va spala pe maini : “eu nu am nici un angajament cu Briucselu da noi stim ca autorii lovituri de stat nu respecta nici presedinte nici constitutie nici .. “

  Si Tontelu se va trezi singur … cu electorii scarbiti de tradarea sa .. cu niste aliati politici care vor fi siliti sa se demarce si cun PDL in delir :” Ponta minte cum respira” (Blaga) iar obraznicia cu „Doar că eu îmi asum aceste lucruri, nu am alegeri anul viitor şi eu am de ţinut ţara să o pun în direcţia bună până anul viitor” (http://www.cotidianul.ro/ponta-despre-kovesi-si-pactul-cu-basescu-nu-am-alegeri-anul-viitor-ca-antonescu-210230/) se poate intoaece ca un bumerang si al nu va mai avea alegeri niciodat . Poa doar intre demisie si demitere.

  Ma rog aici este fara materiale documentare . De doriti sa le vedeti si pe alea:
  http://vremea.forumgratuit.ro/t465-de-ce-tontelu-o-sa-o-ia-in-bot-de-la-baselu#989

  A si „sadicu” imi aduce aminte de alti imbalsamatori care ridicau in slavi pe Excelenta SA cea Prostanaka. Poa ca Tontelu sa fie gadilat la pipotea de cestii din astea .. insa va plati . E bine a fii circumpsect can te lauda dusmanii ….

 18. 18 blogideologic aprilie 1, 2013 la 5:27 pm

  @ Centru
  În ce fel au fost abominabili Dosoftei şi Dionisie Lupu ?Iată-l descris pe Constantin Mavrocordat (după Wiki) :”După două domnii scurte în Țara Românească, a fost mutat în Moldova ; unde pentru a-și recâștiga tronul pierdut, contrar firii sale, a trebuit să mărească dările ca să-i poată cumpăra pe turci.” Observaţi, este formulată aici şi o chestiune de psihologie, dar într-un context economic. Există multe tipuri de psihologii (vezi cartea lui Vasile Pavelcu, “Drama psihologiei”). Aşa cum bine se ştie, în contextul economic al discuţiilor despre om, despre “firea omului”, se face uz de psihologia comportamentală (behavioristă). Aceasta constituie o abordare strict pozitivistă a psihologiei. Deci în aprecierea despre “firea omului” se face referinţă, în modul cel mai strict (aşa trebuie), numai la felul cum s-a comportat individul în situaţia dată. Aprecierea “contrar firii sale” este totalmente rău plasată şi jigneşte logica formală. Mai multe detalii economico-psihologice despre Constantin Mavrocordat ne furnizează cronicarul Ion Neculce : “Şi să nu-i hi fost gândul cu pizmă să scoată pi văru-său Grigore Vodă din Ţara Muntenească, n-ar hi fost atâta jac în ţară.” Din nou constat, la fel cum citesc şi în cartea profesorului filorus Keith Hitchins (The Romanians, 1774-1866) publicată la editura Humanitas a lui Gabriel Liiceanu, că ni se ascund adevărurile fundamentale şi că sîntem îndemnaţi cu foarte mare neruşinare să-i îndrăgim acum mult pe domnitorii fanarioţi.

 19. 19 Ghita Bizonu' aprilie 1, 2013 la 5:27 pm

  Adrian B.

  e situ ce ai cu Motocicleanu ?! Gelozie sau ii reprosezi ca noua achizitie nu este un model mai .. recent?!
  Daca s-ar fi multmit numa cu cestii din astea era bine …

 20. 20 Doru Coarna aprilie 1, 2013 la 5:47 pm

  @ centru,

  pt ca Biserica la care te referi nu avea un Vatican iar cealalta are! Altminteri gasesti securistisi evrei in ambele, nu ca ar fi asta ceva rau, ci neproductiv.

  @ Marian Nicolae si S. Alexandru,

  poti muri din ras, si atunci te ridici deasupra celor lumesti (desi asta inseamna altceva si-i imposibil) fara sa suferi… narozii mostenesc totul, inclusiv imparatia cerurilor, scrie tot prin Scriptura!

  @ Adrian B.,

  este normal ca VP sa-si erodeze imaginea fiind un premier tot mai jalnic, iar ceilalti sa „straluceasca” din umbra! Problema e ca stanga care-i mai poate apara pe romani scade odata cu premierul, iar dreapta, care-i saraceste prin izmeneli pseudo-capitaliste, ii va mosteni!!! Aici este nenorocirea! Dreapta a luat de bratul drept stanga si o compromite lasand-o sa guverneze fara expertiza, fara lant la bicicleta, si nu mai ramane decat atacul final, divortul si partajul, apoi recasatoria cu dreptacii lui Base si… apoi se poate scrie si istoria pepee-ista a Romaniei, caci dispare.

  PSD trebuie sa-si caute urgent lider, sa abroge coabitarea, sa guverneze pro-Romania cu orice pret! Daca faci ce-ti cer Basescu, UE si FMI, numai mamica ta poate crede ca esti partid de stanga…

  @ Ref la Ghika,

  multi au suferit in inchisorile comuniste, oameni de valoare sau nu, pe drept sau pe nedrept, insa comunistii AU CONSTRUIT CEVA!!! Au lasat ceva in urma lor! Ceva din care inca mai traim si acum!
  Acel CEVA nu putea fi construit cu adeptii vechiului regim mentinuti in viata, in libertate, sau in functii, ci cel mult in exil! Este firesc! Cine nu a intuit viitorul, a platit! Asa a fost si va fi mereu, regretele sunt inutile.

  Noi astia capitalistii, democratii, liberii, ce lasam? Daca lasam macar tara in urma noastra tot ar fi bine, eu sunt insa sceptic: o vom lasa populata de altii! Veti vedea, vor ara pana si cimitirele…

 21. 21 blogideologic aprilie 1, 2013 la 5:54 pm

  Neamul cel nobil al Ghiculeştilor a dat românilor foarte mulţi cărturari de valoare, şi dintre catolici, şi dintre ortodocşi.

 22. 22 nastase aprilie 1, 2013 la 5:57 pm

  Marcus,
  cred ca este bine sa vedem, din cand in cand (fara a exagera) ca lumea reala cuprinde si astfel de personaje, cu pareri extravagante sau pur si simplu diferite. Astfel de comentarii pot genera reactii de solidaritate intr-un univers in care e nevoie si de picaturi de adrenalina…

 23. 23 Marcus aprilie 1, 2013 la 6:20 pm

  @Domnule Nastase: as fi pe deplin de acord cu Dvs. daca astfel de „personaje” ar putea macar sa inteleaga 1% din ce doreste preopinentul sa le transmita, dar atunci cand sfertodoctismul (eufemism) isi da mana cu incapatanarea fanatica si consecventa mamiferului pus la jug (ati observat ca din frica de „disclaimer” m-am autocenzurat), atunci este bine ca „personajele” sa stea la carantina. Sincer nu ma dreranjeaza ca-l acceptati pe blog, chit ca dau mai tare la mouse sa-l sar, dar acelasi efort trebuie sa-l fac si pentru raspunsuri date trogloditului de participanti la blogul dvs pentru care am toata consideratia provenita din recunoasterea omului scolit. In rest asa este 🙂
  sa fiti iubit
  marcus

 24. 24 Sextant aprilie 1, 2013 la 6:47 pm

  MINUNILE SFÂNTULUI VLADIMIR GHICA

  http://www.formula-as.ro/2011/955/spiritualitate-39/umbra-monseniorului-ghica-la-tokyo-13375

  […[Monseniorul a raspuns ca daca-i va da binecuvantarea Dumnezeu ii va da un fiu. Imparatul incuviinteaza. Se ridica amandoi in picioare. Imparatul se inclina in fata Monseniorului Ghika; acesta face semnul crucii pe fruntea Imparatului… Garzile se reped cu mana pe sabie, caci este nemaipomenit ca un om sa-l atinga pe Imparat. Hirohito linisteste garzile, surazand. Monseniorul rosteste in japoneza: „Sa te binecuvanteze Cel Atotputernic”. Si: „Fie ca numele tau sa dainuie si sa ti se nasca un fiu”. Face iar semnul crucii pe fruntea Imparatului.
  Monseniorul insusi a povestit scena, incheind: „Intr-adevar, in anul urmator, Imparatului i s-a nascut un fiu”. Fiul este Akihito, imparatul de astazi al Japoniei[…]

 25. 25 Centru aprilie 1, 2013 la 6:56 pm

  Descrierea lasata de Creanga asupra prelatilor ortodocsi care il formau , atunci , in Moldova anilor 1850 , este plina de savoare . Rad ori de cate ori citesc despre unul care dansa seara hora cu elevii pana la epuizare . Macar asta e simpatic . Dar in 1917 , in Bucurestiul ocupat de inamic , seful de atunci al Bisericii Ortodoxe ceda si semna chemari adresate soldatilor tarani romani pentru a dezerta , ,, incetati lupta ,, … reveniti la gospodariile voastre ,, – Duca o spune , in memorii . Ma irita azi mercantilismul si materialismul BOR ; cui ii trebuie mamutul de Catedrala de la Bucuresti ? si-au construit dupa Revolutie sase mii de biserici si vezi preoti ortodocsi cersind pentru ,, manastiri ,, ( Tanacu ? ) peste tot . Nu -mi place nici nivelul lor scazut de educatie , credinta lor nu e pietate , e superstitie si simboluri goale de valoare …

 26. 26 Dan Doboseriu aprilie 1, 2013 la 7:06 pm

  Nu e păcăleală !

  COMPROMIS

  Ţinând morţiş, să-i cânte lui Băsescu-n strună ,
  Pe părerea noastră, Ponta nu dă măcar doi lei ;
  Dar nici pe Kovesi, la DNA, n-ar vrea s-o pună ,
  Ci va mai face un compromis : Monika Makovei .

 27. 27 Aya aprilie 1, 2013 la 7:11 pm

  @

  ZeV

  ACTII SI REACTII

  Suntem e acord, pe fond, legat de presa si de jurnalisti. Spusele tale nu exclud (cu atat mai putin, desfiinteaza) spusele mele – reciproca fiind valabila.
  Insist, insa, cu discreta fermitate, asupra fortei imense pe care o are mass media.
  Ma explic – aparent, printr-o conexiune:

  O ciudata coordonare care acopera secole (ciudata? da- dar, in egala masura, explicabila prin determinari intentionale neprecizate public, ca verigile unui lant temporal – dar, si asta e alta discutie) a facut ca instruirea scolara (indiferent de nivel) sa forteze „alinierea” la un (general) sistem de gandire axat pe un determinism facil, pe o relatie cauza-efect bazata primordial (daca nu exclusiv, in anumite medii) pe „ceea ce se vede, se simte, se aude”- prin extensie, chiar cand acest lucru nu este recunoscut ca atare, pe primatul materialului si obsesiva deriziune asociata cauzalitatii psihologice (observa, te rog, nu fac relatia cu spiritualul – este o alta treapta; in ceea ce spun, raman la nivelul psihologic).
  „Suntem facuti din carne”- auzim mereu (formularile acoperind toata plaja intre vulgaritate si rafinament intelectual). De aici, ar trebui sa credem (sau sa ne prefacem a crede, pentru a nu fi priviti ca niste „ciudati” – unii, asuma acest risc, totusi) ca actiile si reactiile nostre ESENTIALE sunt determinate material. Ca psihologicul este un fel de „moft” pe care ti-l poti permite daca ai timp de pierdut – desigur, pentru cei „seriosi”, care „au treaba” (si, daca nu au, trebuie sa-si faca) este o bagatela si, daca daca ii dai atentie in prejma acestora (fara a asocia un zambet usor dispretuitor rostirii cuvantului „psihologic”) esti tratat, in functie de persoana, fie drept „anapoda”, fie drept „;putin pleacat” (sau „artist”, in cea mai fericita dintre exprimari).

  Aceasta pacatoasa (nu in sens spiritual) abordare a adevarului despre fiinte impiedica abordarea care pune in lumina realitatea: actiile, reactiile umane sunt determinate, primordial, psihologic. Desigur, mecanismele psihologice, „butoanele” declansatoare (pentru actii si reactii) sunt subtile – si, daca nu se privesc aceste „amanunte” cu atentie, devine inexplicabil de ce, de exemplu, un personaj pe care il cunoastem a fi „intr-un fel”, intr-o anumita sitatie are reactii distorsionate (demolatoare pentru relatii, de exemplu).
  Intrebarea auzita cel mai des, in asemenea cazuri este ingrijorator de limitata, ca arie de abordare a realitatii: „De ce nu s-a gandit inainte de a se manifesta? Era la mintea cocosului ca…”.
  Doar cei care dau importanta acelei „bagatele” stiu (si, mai ales, pot) sa nu cada in capcanele psihologice (ale „provocarilor”, pentru a folosi un cuvant curent, caruia, din pacate, nu i se da importanta cuvenita, fiind abordat, cel mai adesea, mecanic).

  Marile campanii desfasurate via mass media sunt, de fapt, presiuni insistente in sensul „apasarii” unor anumite butoane psihologice (exista si unele colective – se da mult prea putina importanta psihologiei grupurilor mari, de obicei referirea rezumandu-se la „mentalul colectiv”; de fapt, lucrurile sunt mult mai complexe caci, pentru a se ajunge la „mentalul colectiv” trebuie sa se treaca prin „atingerea” psihologiei colective). Scopul: alinierea marilor grupuri de indivizi in spatele unei „solutii” care se doreste a fi indusa, astfel, legitimata (y compris anularea posibilei rexistente) – urmand, de la sine, aplicarea .

  In astfel de cazuri, mass media reprezinta o interfata (deserori, m-am referit la „scenaristi”- doar nu va fi crezand cineva ca o campanie de presa, generic vorbind, e spontana!).
  Prin capacitatea de a determina, via psihologic, actii si reactii publice (desigur, si individuale) mass media reprezinta, cu adevarat, o putere (i se spune „a patra putere” pur si simplu pentru ca, formal, nua re acest statut; in realitate, este o putere „hors concours”.
  Este motivul pentru care afirm si insist:
  NIMENI, niciodata nu a castigat un razboi cu presa. Intr-un astfel de razboi exista un singur invingator: presa.

  Acesta este adevarul esential.
  Mai departe, faptul ca anumiti vectori media sunt folositi de segmente politice (sau din alte categorii) pentru demonizarea (sau chiar „pedepsirea” publica) a adversarilor sau personajelor incomode (sau periculoase, pentru anumite planuri) este o alta discutie.

  Cunoscand la propriu (personal si in resorturile sale intime) forta presei identific usor cand este vorba despre folosirea unor vectori „umani din mass media” dirijati (explicit sau implicit- este neimportant) pentru a induce, public (de exemplu) o anumita imagine a unui personaj esential – sau cand, deloc intamplator, pentru prestatii publice media (in relatie- sa spunem, de talk-show) sunt „trimisi la inaintare” indivizi umorali, dezechilibrati temperamental – si care, in plus, fara a fi submediocri, nu sunt defel niste „lumini”.
  Astfel de personaje sunt extrem de utile (le regasim si in alte domenii, precum inalta administratie sau chiar in politica, in pozitii-cheie – principiul „alegerii” fiind acelasi): lasate „libere in arena” media (sau de alta factura) vor actiona FIRESC in sensul dorit.

  Ese o metoda folosita de ‚scenaristii” la care m-am referit: prezenta publica (in mass media) a unor astfel de personaje este gandita pentru a bloca „logica atipica” a celor care, in baza unor detalii identificate ca fiind semnificative, reusesc sa refaca drumul (invers) intre incercarea evidenta de a crea un anumit efect (de exemplu, damnarea publica a cuiva) si „continutul” scenariului (de acolo pana la identificarea autorului – si, astfel, a zonei de interese careia ii apartine sau pe care o serveste, este un pas usor de facut cu o minimala cunoastere a realitatii culiselor).

  Dana Grecu face parte din aceasta categorie: nu are nevoie sa i se spuna „ce sa faca” (sunt altii distribuiti in astfel de roluri, iar aceia chiar „sar in ochi” prin prestatia actoriceasca) – ea este lasata sa se manifeste liber, insistentele ei veninoase, de natura a provoca, fiind firesti. Te vei fi intrebat, desigur, de ce Radu Tudor este nelipsit de langa ea. Banuiesc ca iti este clar, de ce: cand Dana Grecu devine excesiva chiar si pentru „firescul” ei (sau cand, tot conform firescului ei, abordeaza veninos subiecte foarte sensibile) Radu Tudor intervine ferm. In mod evident, are un ascendent asupra ei (nu inseamna ca Dana Grecu il percepe ca pe un sef!; daca ar fi asa, ar aparea o „frana” in prestatia sa,. permanent – or, ea trebuie sa se comporte „firesc”, altfel devine inutila).

 28. 28 Radu Humor aprilie 1, 2013 la 7:14 pm

  Văd că din motive încă neclare se trece sub tăcere că martirizarea monseniorului Vladimir Ghika s-a făcut în urma intervenţiei energice şi impetuoase a lui Băsescu pe lângă antecesorul de la Vatican 🙄
  Se zice că acesta (al nostru, vorba vine 😉 ) ar fi negociat acest subiect cu sticla sub masă şi demisia pe masă, în caz că fostul Suveran Pontif ar fi refuzat cererea lui !
  Uite că cererea i-a fost aprobată şi acum toată lumea-i fericită şi cu lacrimi pe obraz 🙄
  Care se observă din ce în ce mai des pe feţele românilor, cărora nici măcar această zi de 1 aprilie nu le poate aduce mai mult decât ceea ce a promis Băsescu în direct tuturor românilor reprezentaţi atunci de Petrică Roman, azi de Ponta,și tot așa:
  (m)UE !!!

 29. 29 Adrian B. aprilie 1, 2013 la 7:45 pm

  @ constantin dan

  La Tariceanu m-a socat cel mai mult ca a trecut de la ortodoxism la catolicism si acuma ” La loc comanda ” . Abia apoi faptul ca a fost casatorit de 5 ori !!!

  D-voastra veniti cu o teorie noua : cum ca in viata personala poti sa fi un neispravit dar ca politician sa fi de mare caracter !
  Eu ma duc un pic pe balcon SA RAD … LOL
  In ce priveste prestatia acestuia ca premier , eu il consider unul dentre cei mai slabi premieri pe care i-a avut Romania in ultimii 23 de ani . Poate chiar cel mai slab ! Amintiti-va de taxa de prima inmatriculare , cresterea nr. de bugetari de la cca. 800 000 la 1 400 000 , legile aberante din justitie care au deschis calea abuzurilor , dezechilibre economice majore , etc.

  @ ZeV

  Nu pot sa pun mare pret pe ideile si analizele d-voastra deoarece in postarile mai vechi ne spuneati cum l-ati votat pe Basescu in 2004 si 2009 si apoi la referendumul de demitere ! Si ca acum realizati ca ati gresit !

  Dupa calculele mele ar cam trebui sa va suciti din nou si sa realizati ca iarasi ati gresit !

 30. 30 Cris aprilie 1, 2013 la 7:50 pm

  Știu pasiunea dumneavoastră pentru cartea veche și o admir.

 31. 31 Andrei Alexandru aprilie 1, 2013 la 7:53 pm

  Domnule Adrian Năstase,
  Mă bucur sincer că vă aflați în libertate. În primul rând, pentru familie. Dumneavoastră sunteți un ”soldat”, iar soldații mai cad și prizonieri. Biografia Dumneavoastră politică vă conferă o autoritate publică pe care nici măcar un cazier juridic n-o poate anula. Cu această comoară câștigată prin muncă și efort, cu experiența dvs. unică de viață m-aș bucura să folosiți constructiv timpul care v-a mai rămas pe această lume. Desigur, informarea opiniei publice pe tema fondului juridic al proceselor în care ați fost târât poate fi o componentă importantă a publicisticii dvs. Nu m-am numărat printre ”fanii” – Adrian Năstase în perioada când ați condus simultan PSD și Guvernul. Atunci, cu mijloacele mele modeste v-am criticat: supraexpunerea mediatică, acțiunea ”nucleul imaculat”, aroganța ș.a. Asta nu m-a împiedicat vreodată să recunosc meritele dvs. incontestabile la guvernare.
  Cel puțin pentru mine, devine din ce în ce mai evident că sistemul politico-instituțional în care trăim este depășit. Sondajele de opinie sunt mereu favorabile candidaților antisistem. Ar fi multe de spus: Parlamentul a decăzut la nivelul de formă fără fond, și pentru că și-a pierdut complet rolul de for de dezbatere politică, deciziile majore se iau undeva, aiurea, în conclavuri mai mult sau mai puțin oculte, partidele au devenit un fel de srl-uri mai speciale, în care se vând și se cumpără funcții și indulgențe, suveranitatea statelor (mici și mijlocii) este din ce în ce mai îndoilenică, chiar dacă este asumată voluntar, și multe altele.
  Totuși, nu critica detaliată a sistemului este scopul acestei epistole. Cunoașteți bine actualul sistem din interior. Cred că aveți și cultura și viziunea necesare pentru a veni cu idei, sugestii și propuneri pentru un viitor sistem superior, în care cetățenii să se afle în centrul preocupărilor factorului politic, în care scara valorilor să nu mai fie răsturnată, mai ales că, tocmai se discută revizuirea Constituției.
  În condițiile în care: colaboratorul în fapt al lui Băsescu, Victor Ponta, a devenit mai deștept, doar pentru că ocupă conjunctural două fotolii simultan și, spre exemplu, nu se mai ostenește să-i răspundă la telefon lui Ion Iliescu decât după multe insistențe, în condițiile în care ”colegii” și unii ”prieteni” ai Dumneavoastră v-au ”vândut” și continuă s-o facă, în condițiile în care nu există vreun pericol de destabilizare politică, cred că publicistica și autoritatea Dumneavoastră ar trebui să se concentreze și pe temele de mai sus. La bilanțul unei vieți de politician rămâne doar eventuala construcție și doar în mică măsură opera critică. E doar o părere.

 32. 32 blogideologic aprilie 1, 2013 la 8:04 pm

  @ Centru
  Limba slavonică a fost inventată în mare măsură ca un limbaj artificial de excepţie (la fel ca sanskrita) pe vremea primului umanism bizantin, din ordinul împăratului Mihail al III-lea Amorianul (Frigianul), special pentru uzul khazarilor. Patriarhul Fotie (unul dintre cei mai culţi oameni din lume pe vremea aceea, şi probabil din toate vremurile) a fost capital pentru acea muncă de coordonare a grămăticilor, cei mai vestiţi printre ei fiind Chiril şi Metodiu. Un text mistic şi cosmic al lui Enoh a fost tradus în acel limbaj. Mihai Eminescu îl foloseşte ca inspiraţie personală spre a scrie poemul Luceafărul.

 33. 33 Theodora aprilie 1, 2013 la 8:06 pm

  Nici Barroso, nici Reding, nici Merkel si nici departamentul de stat al SUA nu ar mai fi indraznit sa ne impuna indeplinirea cvorumului, nu si-ar mai fi permis sa ne forteze sa il pastram pe basescu la Cotroceni, nu ar fi existat nici lista lui Barroso si acum nu ne-am fi enervat din cauza posibilitatii numirii basistei Laura Codruţa Kövesi in functia de procuror sef la DNA, daca noi am fi indraznit sa ne aparam votul, in mod PASNIC in strada.
  Ce ne-ar fi facut jandarmii? Ca nu puteau a ne aresteze pe toti. Ar fi venit tancurile NATO sa faca “ordine” in Romania? Ne-ar fi dat afara din UE si NATO? Hai sa fim seriosi! Sigur ca nu. Sigur ca nici unul dintre cei enumerati mai sus nu ar fi indraznit sa creeze o sitiatie tensionata intr-o tata membra UE si NATO………………..
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/04/01/si-noi-suntem-vinovati-pentru-tot-ce-s-a-intamplat-de-la-suspendarea-lui-basescu-traian-pana-astazi-nu-am-stiut-cum-sa-ne-aparam-votul-pentru-ca-raul-sa-triumfe-este-suficient-ca-cei-buni-sa-nu-fa/

 34. 34 blogideologic aprilie 1, 2013 la 8:17 pm

  @ Centru spune : „cui îi trebuie mamutul de Catedrală de la Bucureşti ?”
  Bună întrebare. Se spune că-i inspirată din „lecţia de măreţie catolică a constructorilor de catedrale”.

 35. 35 blogideologic aprilie 1, 2013 la 8:30 pm

  @ Centru
  Alexandru Vaida-Voevod avea asemenea îndemnuri. Mai târziu, a fost de trei ori prim ministru în România Mare. Îl putem condamna ? Eu nu prea cred.

 36. 36 Aya aprilie 1, 2013 la 8:47 pm

  @

  ZeV

  AI VAZUT CIRESUL INFLORIND – ACUM IMBOBOCIT, ACUM INVESMANTAT?

  Iti multumesc pentru mesajul din aprilie 1, 2013 la 10:07 am.

  Mi-a amintit de ceva extraordinar: definitia medicului de vocatie.
  El poate vindeca (doar) uneori, poate ajuta deseori, dar poate alina totdeauna.
  Ai fost, pentru mine, cu acel mesaj, „medicul de vocatie”.

  P.S.
  Trimiterea ta la Cehov (si la Ileana Vulpescu) este nu doar onoranta, dar si tulburatoare, pentru mine. M-ai facut sa privesc un drum pe care memoria il „ocolea.
  Si aici, intr-un fel, se pare, ai asumat (fara sa stii) rolul medicului de vocatie.

  M-ai alinat – si, astfel, am putut „respira”.
  Apoi, am privit acel drum si m-a durut – era ca o oglinda „deschisa”. Nu era doar ademenitor, dar si „cunoscut” – asa cum „cunosteam”, pe de rost, Parisul pe cand doar mi-l facea viu, in cuvinte, matusa mea (de aceea, cred, cand am ajuns acolo prima oara, am avut sezatia „intoarcerii”).

  La acel drum, „cunosteam” totul: cum se ascunde lumina prin hatisuri asteptand, ghidus, sa fie cautata, milimetric, printre obstacolele minuscul-intretzesute; cum ii acopera, amagitor, florile salbatice (cat la iubesc sfioasa frumusete!) usoarele coturi (daca nu le „stii” te pierzi de cale); cum apare, neasteptat, cate o stanca – neverosimila in peisaj, dar pacatuiesti daca nu „stii” ca trebuie sa accepti darul ce ti-l face: loc de odihna, de popas, caci capatul e tare, tare departe, atat de departe incat e totuna cu timpul. Dar, pentru ca nu am trufia de a crede ca pot sa pun in cuvinte „totul” despre acel drum, ma opresc aici.

  M-a fulgerat, iarasi, durerosul regret de a nu (mai ) fi pandit, de niste ani, sa surprind cand infloreste ciresul din curte (pe vremea cand toate acestea isi aveau locul lor in firescul vietii mele, acel moment era ca un joc, un ritual: il pandeam, uneori surprindeam momentul infloririi; alteori, ma „pacalea”inflorind noaptea, exact cand imi spuneam ca nu-mi va face o astfel de figura tocmai cand voiam sa dorm putin, doar putin!; in primul an cand am „ocolit” acel moment, ritual ludic, mi-a parut rau; i-am si mi-am spus „lasa, un an trece repede, ne jucam din nou, pandindu-ne, peste niste luni, de fapt”; anul urmator am uitat – si am „aruncat uitarea in uitare” cand am realizat pacatul; iata, insa, ca, desi au trecut niste ani, nu pot sa trec si in a treia stare: nu pot uita ca mi-a parut rau, si, acum, tot acel refuz al firescului meu se revolta, ma striga, navaleste in sufletul, in viata mea, isi cere dreptul – si stiu bine ca, daca nu primeste acel drept, il ia!).

  Cumva, acel drum era legat de – sau era totuna cu? – jocul meu cu ciresul: eu pandeam incercand sa suprind momentul infloririi, sa-l „prind” in mine – el, ma pandea sa ma „pacaleasca” benefic, cand cadeam de oboseala, pentru a-mi da o coroana.
  (Ai vazut vreodata cum infloreste un cires? Acum, imbobocit – acum, invesmantat in flori. Ca si cum bobocii nu s-ar deschide – dar s-ar transforma. Ciresul nu infloreste ca toti pomii – se metamorfozeaza. Sau, cine stie, poate, ciresul meu va fi fiind asa).

  Drumul acela ma chema – de fapt, trebuia doar sa pasesc „in mine”, in oglinda deschisa.
  Mi-am oprit pasul, nu am intrat in acea oglida deschisa. Nu pentru ca m-as fi temut ca as fi putut pati ca Alice – care nu mai putea „trece inapoi” din spatele oglinzii. Eu am un altfel de „sesam deschide-te”, asa ca pericolul nu exista.

  Mi-am oprit pasul pentru ca ar fi insemnat sa (re?)devin „a lui” – sa renunt la „celalalt drum”, care imi sangereaza talpile, unde pietrele ascutite imi ranesc gleznele, care, uneori, devine pieptis – dar pe care TREBUIE sa-l strabat pana la capat, fara odihna, invatand sa „dorm” din mers, sa ma „odihnesc” din mers. Un drum pe care, uneori, desi e istovitor, trebuie sa ma iau la intrecere cu timpul – caci, doar asa stiu ca-l pot strabate. Uneori (deseori?) ma simt la capatul puterilor – si, pacatuind sau nepacatuind, „imprumut” (sau fur?) vigoare de la drumul din oglinda deschisa. Pe care m-ai facut sa-l „vad” din nou (incercam sa uit cum arata – multjumindu-ma sa stiu doar ca exista).

  M-ai facut sa-l privesc, sa-l „vad” – stopul pus, de mine, pasului pe el, a fost dureros.
  Cu riscul de a spune un truism: marile vindecari sunt dureroase. A-l „vedea” m-a impiedicat sa ma „vindec de mine” (sa ma neg) si sa ma „imbolnavesc de el”.

  Ar mai fi ceva, deloc neimportant:
  Daca imi e si acum „cunoscut” acel drum pe care m-ai facut sa-l vad in oglinda deschisa, inseamna ca nu m-am schimbat. Sau, nu esential- daca sunt de (sau m-am) recunoscut.

 37. 37 blogideologic aprilie 1, 2013 la 9:06 pm

  Revin la tema 8 aprilie, tratată panicat de către adversarii complet derutaţi ai domnului Adrian Năstase. Ce motiv de panică văd ei acolo ? Toată strategia construită de ei este complet prăbuşită. Care-i motivul ? Nu prea văd că ipoteza „promisiunilor americane” pentru imunitatea viitoare a lui Traian Băsescu şi a camarilei sale ar fi în vreun fel, chiar şi minimalist, justificată. Traian Băsescu şi camarila au promis prea mult ca plată pentru lobby, şi n-au furnizat absolut nimic. Milogi. Chiar şi partea americană, unde modestul Mark Gitenstein era cel mai interesat în aceasta, s-a prins la figură. Traian Băsescu şi camarila au căzut complet. Nu-i mai apără nimeni în America „nebună, nebună, nebună.”. Într-o săptămână cel mult, îi abandonează şi partea Merkel.

 38. 38 Aya aprilie 1, 2013 la 10:15 pm

  @

  Una

  PENTRU TINE, DOUA BIJUTERII

  Te rog sa primesti in dar de la mine (vei gasi la sectiunea precedenta) alte doua interpretari ale aceleeasi piese a lui Chopin (la pian, Rubinstein si Horowitz).

  Toate trei (y compris cea a lui Dinu Lipatti) sunt superbe – dar, total diferite ca mesaj (mesajul transmis de Lipatti este cu adevarat aproape de mine, dezvaluindu-l pe Chopin asa cum am simtit eu ca este, „acolo”).

  In cate feluri poate fi trait, simtit, Chopin(!)?

 39. 39 Centru aprilie 1, 2013 la 10:27 pm

  Am vorbit cu rusi , mi-au spus ca slavona este o rusa arhaica . Datorita acestei ruse arhaice am avut alfabet chirilic pana la Cuza si prim text in romana de abia in 1521 , scrisoarea lui Neacsu . O limba straina , neinteleasa de popor . Bunicii mei , obligati in anii ocupatiei horthyste sa asiste la slujbe romano- catolice in Ungaria , intelegeau latina spusa de preotii unguri , fara sa o studieze . Bizantinii vorbeau greaca si erau foarte incantati ca nu aveau multe contacte cu stramosii ucrainienilor si rusilor de astaz , crestinati in masa in anul o mie i ( Sadoveanu spune ca cneazul rus Igor folosea un craniu ca si cupa ) . Vaida Voievod nu era la 1 Decembrie la Alba Iulia ? Si , administrativ vorbind , era cetatean austro ungar in 1917 , risca streangul pentru tradare , ca fratele lui Rebreanu , nu era cetatean al Regatului Roman , nici sef al BOR, biserica oficiala a tarii ocupate de germani si aliatii lor si inca in razboi cu ei , ca lamentabilul popa ramas la Bucuresti …

 40. 40 Aya aprilie 1, 2013 la 10:38 pm

  @

  Adrian Nastase

  GANDURI PENTRU ZILELE CE VIN

 41. 41 Cârcotaşu aprilie 1, 2013 la 11:16 pm

  @ Centru,

  De ce ierarhia Bisericii Catolice a avut curajul de a infrunta teroarea rosie si a-l marturisi pe Isus ? De ce ierarhia altei Biserici a tacut , in cel mai bun caz , daca nu se intrecea in plecaciuni in fata stapanilor si nu – si canta slujbele in amestecul ei ( pastrat si azi ) de slavona ( pogorat , blagoslovit , slobozit , zamislit , slavit etc etc ) si romana de secol 17 ?

  1. Păi ierarhia catolică n-a trăit în România, la Vatican, acolo-şa, n-o durea nici în pix de preotul Vladimir Ghika, care murea-n puşcărie la Jilava. Sigur, acum, după ‘j-de ani îl beatifică, tot ca să dea o palmă cuiva, da’ nu unuia din ierarhia catolică…!
  2. Alfabetul „cirilic” a fost primul alfabet slav, adoptat pentru prima oară prin secolul IX şi are la origini alfabetul grec. În România, până prin secolu’ XV s-a scris cu alfabetul latin. „Dimitrie Cantemir, în Descriptio Moldaviae (redactată în 1716 în latină), afirma că s-a scris cu litere latine până la Conciliul de la Florența (1432), adică timp de 400 de ani după schisma din 1054. Domnitorul Alexandru cel Bun, sfătuit de mitropolitul său, ar fi poruncit arderea cărților și textelor cu caractere latine, și înlocuirea cu alfabetul chirilic și slavona, cu scopul de a împiedica răspândirea catolicismului în principatul Moldova. Mihail Kogălniceanu a susținut aceeași teză (în revista Alăuta românească, 1838).”
  Эта культура!

 42. 42 Ghita Bizonu' aprilie 1, 2013 la 11:41 pm

  Sextant

  daca tu crezi ca in 1933 un european oarescicare se putea apropia de tenno carele ere urmasul divin al zeitei Amaterasu, , caruia soldatii ii dadeau onirl stantd cu spstel la el (ca privirea lor impura sa nu murdareasca Sacra Persoana) , a caui voce – la radio – supsuii sai au auzit-o prima oara cu cpazia caputlrarii si stunci au sta in fata radiorurilor in pozitie de drepti! apai ai ..unele prbeleme. Idem despre aia de la formula as – da ma rog ziaristi, formula as care ptr dobitoci este ea .. Si sa ia crezi ca in cadrul unei primiri oficiale un paresicare (adica nici mcar amabsador! se putea apropia mai mult decat permitea protocolul …sa nu mai zic de tampeala aia ca de fata cu toti tenno cel divon incepe sa faca comfesiuni cu privire la misteniori .. ei bine voi va mai aflati la varsta basmelor. Basmelor romanesti in care se vorbeste d e „imparati” care au naravuyri foarte gentlice
  A da e graitor ca „sursa” ta nu sti ca Amaterasu este zeita nu zeu!

 43. 43 ZeV aprilie 2, 2013 la 6:06 am

  @Aya
  Pe firul anterior, se afla si raspunsul din 31 martie 2013-7:54 pm, care precede..asteptarea ta de la 31 martie 8:39 pm.
  Repet, s-a creat un paradox, deoarece raspunsul meu nu iesise din moderare, cand tu ai scris la 8:39 pm 😉
  In plus, exista o continuare pe 01 aprilie – 8:35 pm, care, s-a inspirat chiar din acest paradox temporal.
  😉

 44. 44 Petruta aprilie 2, 2013 la 6:20 am

  Este foarte bine ca s-a adus in discutie si ceva care trebuie sa ne faca sa ne mandrim,pe noi romanii adevarati.
  Este foarte bine ca sunt tratate si altfel de subiecte.Trebuie din cand in cand sa iesim din noroiul cotidian si sa recunoastem valoarea inaintasilor.
  Domnule Nastase continuati.Aveti maiestria de a ne pune in discutie o paleta larga de subiecte.Nu trebuie sa discutam doar de cei care sunt un „accident”ales in viata noastra.Nu trebuie doar sa criticam.E bine din cand in cand sa ne bucuram si aceasta recunoastere facuta de Papa Francisc este cu adevarat un motiv de mandrie.

 45. 45 Marian Nicolae aprilie 2, 2013 la 7:30 am

  @ blogideologic aprilie 1, 2013 la 9:06 pm

  Bine zis, plastic descris ce va sa vina……….

 46. 46 Aya aprilie 2, 2013 la 7:49 am

  @

  Radu Humor

  Cu postarea din aprilie 1, 2013 la 7:14 pm iti negi numele.

  Exista subiecte pe care e inadmisibil sa incerci sa le transformi in „poate”.

 47. 47 Marian Nicolae aprilie 2, 2013 la 7:50 am

  @ Theodora aprilie 1, 2013 la 8:06 pm

  Conform legilor lui Murphy, atunci cand lucrurile merg rau, nu pot merge decat …mai rau…………pana dai de fund, de fundul lacului, mai jos de atat nu te poti duce. Deabea dupa aceea incepi sa te ridici……..

 48. 48 ZeV aprilie 2, 2013 la 8:07 am

  @Adrian B
  Daca cetatenii cu drept de vot, neinregimentati politic, ar sustine si vota, permanent, aceiasi oameni politici, asta ar insemna doua lucruri:
  -fie acei politicieni intrcuchipeaza superlativul in materie de viziune si multipla capabilitate, ceva similar cu Dumnezeu ;
  – fie cetatenii care voteaza raman incremeniti pentru eternitate in propriul proiect, implicând constatarea că pluripartidismul devine, de facto, superfluu ;
  ..exact din acest (din urma) motiv, intervin, uneori, pe marginea comentariilor dumitale.
  😉
  Totusi, ceva comun exista si este bine asa…si eu cred ca VIATA PERSONALA a politicianului este INDISOLUBIL legata de CREDIBILITATEA MORALA a acestuia.
  Matematic:
  Tariceanu+Petre Roman = hahaleră x 2
  😉

 49. 49 Marian Nicolae aprilie 2, 2013 la 8:11 am

  @ Doru Coarna aprilie 1, 2013 la 5:47 pm

  Tare as dori sa mor de ras, pentru simplul motiv ca n-am mai ras din toata inima de ani de zile……Alte lucruri ma rod……

  Cat despre mostenirea din imparatia cerurilor, ……ce credeti o fi vreun loc si pentru mine din oficiu, sau trebuie musai sa rezerv unul…..???

  Dumneavoastra spuneti:

  „Noi astia capitalistii, democratii, liberii, ce lasam? Daca lasam macar tara in urma noastra tot ar fi bine, eu sunt insa sceptic: o vom lasa populata de altii!

  Veti vedea, vor ara pana si cimitirele…”

  Sunt sanse sa se intample exact acest lucru, daca nu actionam in interesul romanilor si al Romaniei !!!

 50. 50 blogideologic aprilie 2, 2013 la 8:12 am

  @ Centru spune : “Am vorbit cu ruşi, mi-au spus că slavona este o rusă arhaică.“
  Te-au minţit, de fapt habar n-aveau nici ei. De ce nu îl citeşti pe Antim Ivireanul ?

 51. 51 Doru Coarna aprilie 2, 2013 la 8:12 am

  @ Blogi,

  adica s-a renuntat la globalizare si te-au anuntat doar pe tine, iar pe mine m-au sarit?

  Nu numai ca Baselu’ nu va fi abandonat, dar intreaga dreapta va fi rearticulata, el striga dupa ajutor si fii sigur ca ajutorul va veni! Astia nu-s ca socialistii care se abandoneaza sau se tradeaza unii pe altii, vezi experienta verii trecute, pe astia banul ii uneste solid, dle!

  Iar in UE, chiar daca Merkel pierde si cade, curentul ramane si pompeaza, ajuta in continuare! Ce-i opune stanga romaneasca, o deziluzie acoperita cu compromisuri motivate politic sau national? O lista de nereusite, dupa un an de guvernare? Si una de compromisuri, de dezamagiri?

  Pai voi credeati ca premieri se pot forma asa, la sectia de procurori din cadrul parchetului general? Pai atunci avem destui, are Baasselu de unde alege, nu? NU! Pustiul este pus doar pt a intra in casa cei din Piata, insa intreaga agenda ramane aceeasi iar dreapta isi va da mainile dupa ce Ponta va distruge stanga!Doar nu doreai sa acuzi dreapta de asa crima? Nu, si-o va face stanga cu mana ei, ma rog, a lui Victoras. Cu prima ocazie de compromis inacceptabil, dar dupa ce guvernarea va fi uzat complet stanga, Crin se va refugia alaturi de ai sai, la dreapta. Si cred ca Ponta a inteles si-i convine, accepta, de dragul viitorului personal, promis. De aici vin dezamagirile celor sinceri…

  Cu alte cuvinte, dragi oameni de stanga, cautati un lider matur, sau cautati iesirea!

 52. 53 Marian Nicolae aprilie 2, 2013 la 8:50 am

  Scenariu cipriot pentru România?
  de Gaiane Hanova 1.04.2013, 14:38

  http://romanian.ruvr.ru/2013_04_01/Scenariu-cipriot-pentru-Romania/

  Vineri, 29 martie, în băncile româneşti a putut fi observată o oarecare panică: oamenii îşi transferau banii din băncile mici şi mijlocii în cele mari, depozitele fiind reduse până la sume mai mici de 100.000 de euro.
  Serghei Utkin, şeful secţiei pentru probleme de integrare europeană de la Institutul de Economie Mondială şi Relaţii Internaţionale, a acordat un interviu pentru Vocea Rusiei.
  Vocea Rusiei: De ce românii au fost primii care au reacţionat atât de nervos la situaţia din Cipru?

  Serghei Utkin: Este una din cele mai slabe verigi ale UE. Situaţia politică şi economică este problematică: problemele legate de schimbul guvernului, calitatea redusă a sistemului de administrare, declaraţii legate de corupţie din cauza imposibilităţii de a plăti corespunzător salariaţii bugetari. Elita din România este iritată de faptul că UE nu înţelege acest lucru. Eurofuncţionarii, la rândul lor, nu cred în capacitatea autorităţilor române de a efectua reformele necesare. Situaţia este agravată de preşedintele Traian Băsescu, de care nu sunt mulţumiţi nici românii şi nici cei de peste hotare. Retragerea lui, alegerea unui nou preşedinte al statului ar putea deveni un simbol al noii politici externe româneşti.

  România mai are la dispoziţie trei luni pentru a plăti următoarea tranşă din cele 20 de miliarde de euro alocate pentru satisfacerea cerinţelor creditorilor. Ca urmare, salariile din sectorul bugetar sunt reduse cu 25%, iar pensiile, cu 15%, TVA va creşte de la 4% la 24%, unele programe sociale vor fi suspendate. Pentru a plăti datoria externă în 2014, România trebuie să găsească 5,2 miliarde de euro.

  Poate că românii se tem că asupra lor va fi aplicat scenariul cipriot?

  Iată opinia lui Evgheni Gavrilenkov, economist şef la compania de investiţii Troika-Dialog: „Trebuie să înţelegem că problemele Ciprului reies din faptul că activele din sectorul bancar depăşesc de aproape 7 ori volumul PIB. În ceea ce priveşte România, situaţia este complet diferită. Dimensiunile sectorului financiar sunt mult mai mici în comparaţie cu PIB. Acest sector, ca sector independent, există de numai 20 de ani. Nu pot fi excluse nici problemele legate de unele bănci din România. Însă nu cred că va fi o criză sistemică de asemenea amploare, ca cea cipriotă”.

  Finanţele europene sunt ca vasele comunicante. Moscova examinează situaţia creată în jurul băncii ruseşti Uniastrum Bank, filiala Bank of Ciprus. Însă ea este finanţată în mod independent, volumul mijloacelor financiare ce se află în conturile corespondente este de numai 6%.

  Care este volumul pe care îl deţine banca Marfin România, al cărei acţionar principal este Laiki Bank, care urmează să fie închisă?

  Guvernatorul Băncii Naţionale Române a dat asigurări că situaţia din Cipru nu se va întâmpla în România. El a adăugat că în România nu mai mult de 12 mii de persoane au conturi ce depăşesc 100.000 de euro, iar majoritatea deţinătorilor nu va avea de suferit.

 53. 54 constantin dan (@Constantin98Dan) aprilie 2, 2013 la 8:52 am

  Pardon , Carcotasu .
  E vorba de ierahia Bisericii Catolice de ambele rituri din Romania .
  Nu erau la Vatican , erau la posturile lor de la episcopiile de la Lugoj , Baia Mare , Cluj , Oradea , Blaj , Fagaras pentru greco-catolici , Iasi si Bucuresti pentru romanii romano-catolici ( ca Monseniorul Ghika ) , Alba Iulia si Oradea pentru romano catolicii unguri .
  Nici unul nu a tacut , nici unul nu a fost crutat .

 54. 55 otilia danilof aprilie 2, 2013 la 8:53 am

  Am descoperit cu încântare articolul dumneavoastră despre monseniorul Vladimir Ghika, despre care ştiam destul de puţin, şi doresc să-mi permiteţi a-l reproduce în întregime şi pe blogul meu otiliablog.blogspot.com, binenţeles cu menţionarea sursei. Vă mulţumesc pentru timpul acordat, în continuare vă doresc numai bine şi zile senine.
  Cu deosebită stimă,
  Lidia Otilia Danilof

 55. 56 Marian Nicolae aprilie 2, 2013 la 8:56 am

  Cazul deputatului Ion Stan: Dreptate până la capăt?

  de Valentin Vasilescu 2.04.2013, 10:31

  Vă prezentăm opinia domnului Valentin Vasilescu, pilot de aviaţie, fost comandant adjunct al Aeroportului Militar Otopeni, licenţiat în ştiinţă militară la Academia de Înalte Studii Militare din Bucureşti-promoţia 1992, în legătură cu dosarul penal intentat deputatului Ion Stan.
  „În 27 februarie 2013, deputatul Ion Stan a fost trimis în judecată pentru 2 infracţiuni de trafic de influenţă. Potrivit procurorilor DNA, în perioada 12-14 noiembrie 2012, Stan i-ar fi solicitat omului de afaceri Nicuşor Dima 130.000 de lei pentru a achiziţiona combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau să fie folosite în campania electorală. De asemenea, din banii respectivi urmau să fie cumpărate şi alimente pentru a fi împărţite alegătorilor în preajma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012. În schimb, Ion Stan i-ar fi promis denunţătorului din acest dosar, că îi va obţine contracte cu statul, prin influenţa pe care o are asupra unor funcţionari cu putere de decizie.

  Ion Stan a primit, prin intermediul şoferului său, Florin Sarca, patru tranşe a câte 15.000 lei fiecare (în total 60.000 lei) o parte din bani fiind folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi împărţite în campania electorală. Totodată, procurorii mai susţin că şi în perioada mai-noiembrie 2009, Ion Stan, în calitate de preşedinte al organizaţiei judeţene Dâmboviţa, în baza unei înţelegeri anterioare, a primit produse pentru campania electorală în valoare de circa 535.000 lei, în beneficiul formaţiunii politice pe care o conducea, de la acelaşi denunţător Nicuşor Dima.

  Nefiind eu chemat să mă pronunţ asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei deputatului Ion Stan, acest aspect nu mă interesează. Numai că Ion Stan nu a stat cu mâinile în sân şi a devenit foarte vocal, acuzând SRI-ul de depăşirea atribuţiunilor legale, cu scopul înscenării acestor fapte. Ce reclamă Ion Stan? Faptul că a fost trimis în judecată pe baza unor interceptări ilegale, în sensul că autorizaţiile SRI au fost prelungite cu 8 zile înainte de a fi emise. Cornel Nistorescu a sărit în ajutorul lui Ion Stan prin editorialul din Cotidianul, publicat pe 24 noiembrie 2012.

  (Vezi: http://www.cotidianul.ro/diversiunea-ion-stan-200513)

  Trustul Intact s-a remarcat şi el prin emisiunea Danei Grecu de la Antena 3, în care Victor Ciutacu încerca să demonstreze teoria conspirației în cazul lui Ion Stan.

  (Vezi: http://www.dcnews.ro/2012/11/ciutacu-face-teoria-conspiratiei-in-cazul-deputatului-ion-stan)

  Trebuie amintit faptul că Ion Stan a ajuns deputat PSD în 2000, activând numai în Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI (între 2000 şi 2004 a fost preşedinte, între 2004 şi 2008 a fost secretar). Actul de constatare nr. 00363932/28.04.1998 emis de UM 0198 SRI, sub semnătura căpitanului Gargancea Ion a fost dovedit de CEDO pe 22 iunie 2001, că este un fals intelectual, conform art. 291 din codul penal. Inventat de el și introdus în dosarul Țigareta 2, cu scopul de a crea fictiv, un grup infracţional și de a produce cu intenţie arestarea unor oameni nevinovaţi. Plecând de la această hotărâre, devenită publică, am trimis pe 14 mai 2002 o solicitare adresată deputatului Ion Stan, pe atunci preşedintele comisiei pentru controlul parlamentar asupra activităţii SRI, prin care ceream să-mi răspundă în scris la câteva întrebări.

  (Vezi: http://i230.photobucket.com/albums/ee82/vasilescu_album/ticalosia%20procurorilor/comis_SRI.jpg)

  Dacă PSD, aflat în 2002 la putere (partid al cărui vicepreşedinte a fost până în 2012 deputatul Ion Stan), ar fi dorit să renunţe la înscenările utilizate de SRI sub Emil Constantinescu, cu scopul de a nu le mai folosi împotriva oponenţilor politici, Ion Stan ar fi dat curs solicitării mele. Numai că întrebările mele n-au primit nici până azi un răspuns. Mai mult decât atât, la sugestia sa, prietenul dlui. Stan (fostul coleg de partid, Radu Timofte, devenit director SRI), l-a avansat la excepţional de 2 ori, până la gradul de colonel, pe Gargancea Ion, numindu-l șef al SRI Giurgiu.

  (Vezi: Valentin Vasilescu: „Se sparge buboiul corupţiei şi minciunii în România”. Ultima parte)

  „Dreptate până la capăt” a fost sloganul de campanie al USL în 2012, preluat din viscolul şi frigul iernii lui 2012, din Piaţa Universităţii, pe unde reprezentanţii USL n-au prea avut curajul să calce. Acest slogan a fost strigat cu îndârjire de şomeri, pensionari MApN, studenţi, profesori, revoluţionari, o judecătoare şi un tânăr ofiţer activ al armatei române. Datorită lor a căzut guvernul Ungureanu şi a venit din neant Ponta ca premier USL. Iar Băsescu a fost suspendat şi la alegerile din toamnă, USL-ul a luat aproape 70% din voturi, ocazie cu care Ion Stan a mai obţinut un mandat de deputat.

  Sentinţa definitivă dată de Curtea de Apel Bucureşti pe 21 februarie 2013 în dosarul erorii judiciare privitoare la arestarea mea timp de 100 de zile şi anchetarea pe parcursul a 10 ani într-o aberantă disjungere din celebrul dosar „Ţigareta 2”, demonstrează că, târziu şi fără susţinerea niciunui trust de presă, am învins sistemul şi că s-a făcut un pic de dreptate.

  (Vezi: Erorile judiciare din România se plătesc, deşi cu o întârziere de 10 ani)

  Numai că pentru USL sintagma „dreptate până la capăt” rămâne doar un slogan de prostit electoratul, guvernul Ponta refuzând cu obstinaţie să-mi redea postul de comandant adjunct al aeroportului Otopeni, din care am fost concediat abuziv în urmă cu 15 ani.

  Notă: Toate informaţiile prezentate în articol aparţin autorului. Postul de radio Vocea Rusiei nu răspunde pentru ele.

 56. 57 ZeV aprilie 2, 2013 la 8:57 am

  @Aya
  Da, presa castiga intotdeauna, intr-un eventual razboi cu politicienii, deoarece, orice ar face, fie ca devin agresivi, fie intorc spatele presei, politicienii pierd.
  Dar acest lucru, in fapt, nu se poate petrece decat in cazuri punctuale. Presa si politicul, in lumea de azi, reprezinta faţete diferite ale aceleiasi monezi.
  Politicenii, pur si simplu, nu pot trai fara expunere mediatica. Este la fel de adevarat ca nici jurnalistii nu pot trai fara politicieni, pentru ca au nevoie de rating. 😉
  Imi vin in minte vietuitoare marine sau terestre, care traiesc simbiotic….exact asa, ziaristul traieste cu politiciana si politicanul cu ziarista. Ce iese din asta ? Bineinteles, o strutocamila ,,next generation”.
  😀
  Se schimba calimera in ceea ce priveste relatia dintre consumatorul PASIV SI INDIRECT PLATITOR de informatie si, respectiv, presa CA AFACERE PRIVATA DESTINATA PUBLICULUI, adică, în acest caz, puterea este la consumator, CHIAR DACA IN STARE LATENTĂ.
  Din acest motiv, pentru că ŞTIE ASTA, presa a dezvoltat tot felul de tehnici de persuasiune pshilogica individuala sau colectiva, pentru exercitarea, nu a unui act de informare si educare, ci, a unuia de MANIPULARE in scopul generarii de DEPENDENŢĂ PE TERMEN MEDIU ŞI LUNG.
  De aceea, un jurnalist erudit, bineintentionat, cu TALENT LITERAR NATIV, poate fi un jurnalist bun, dar nu poate fi un jurnalist UTIL SISTEMULUI. 😉
  Deci, ca sa conchid, daca puterea este la mine, in calitate de DESTINATAR AL INFORMATIEI, PARTE A ,,PIEŢEI” DE CONSUM MEDIA, ramane de vazut daca si cum stiu sa o folosesc. Oricum, ,,painea si cutitul” sunt la mine, nu la presa. Ma refer, desigur, la ochi, urechi, minte, mouse şi telecomanda. 😉
  POTENTIAL, eu sunt INVINGATOR in orice situatie de conflict cu presa. Repet, DOAR IN CALITATE DE CONSUMATOR DE PRESA. Daca imi propun altceva, atunci,in mod necesar, trebuie sa intru in bi-sistem fara nici o prejudecată.
  🙂

 57. 59 Aya aprilie 2, 2013 la 9:02 am

  @

  TRIGON REGAL

  ZeV

  Ideea continuitatii inspirate din paradoxul temporal este minunata. Aici – spui tu (eu nu am urmarit, dar admir rigoarea detaliului) – este o realitate. Se construieste, astfel, armonios, inca un paradox.

  Trei paradoxuri, misterul cifrei 3 (in astrologie, imblanzeste salbaticia destinului).

  Un trigon regal, care hraneste forta comunicarii, format din ganduri si fracturi temporale aflate intr-o triplicitate naturala.

  P.S.
  In cazul trigonului astrologiei, misterul lui 3 este reflectat spatial.

  Iata ce mesaj are “3-ul” meu (sunt Capricorn) in triunghiul regal astrologic:
  Trei-ul lui Saturn: – Voi impiedica pe oricine doreste sa iti faca rau! Mai tarziu te voi si ajuta la realizare!

  Iti pun o intrebare la care m-as bucura sa raspunzi (da nu voi insista, caci raspunsul ar fi profound legat de fiinta ta): care este semnul tau – zodia ta? (voi afla, astfel, ce spune “3-ul” tau astrologic).

 58. 60 ZeV aprilie 2, 2013 la 9:08 am

  ps-Aya
  Asa că, îţi sugerez să te apuci deîndată de scris. Dacă vei scrie, în primul rând, pentru tine, lăsându-te descoperită de ceilalţi, abia atunci vei fi cunoscută cu adevărat.
  Stii..fara nici o aluzie, altfel decat in sens metaforic, precum femeia versus ,,femeia”…una e o ,,udrea” planturoasă, cu perucă de Cleopatra, sau nu, expusă intenţionat privirii lacome a animalului masculin (desi, Udrea este o piticanie frustrată şi complexată cu capul prea mare faţă de corp) şi alta e prinţesa Diana, sau Kate, sau Emma, sau Jane Eyre.
  😉

 59. 61 Ghita Bizonu' aprilie 2, 2013 la 9:14 am

  Centru

  din mesajele tale razbate „toleranta” si „fratietatea” catolica ..

  Insa as avea ceva de zis. In 1956 in Polonia au avut loc alegeri „libere” . Castigate pe bune de comunisti! Ce-i drept este drept prelatii catolici au facut propaganda electorala in biserici (catolice) „cine sterge de pe lista pe comunisti sterge Polonia de pe harta” (Istoria Razboiului Rece de Andre Fontaine) Cam asa stam de fapt cu ierarhia Bisericii Catolice a avut curajul de a infrunta teroarea rosie si a-l marturisi pe Isus ? De ce ierarhia altei Biserici a tacut , in cel mai bun caz , daca nu se intrecea in plecaciuni in fata stapanilor

  In plus ia zi niciodata da niciodat matale nu ai folosit cuvinte precum : slobozit , zamislit , slavit?! sau coborat ?!

  Cat despre bunele moravuri catolice – a se vedea scandalurile legate de baieti din cor,de Paul Casimir Marcinkus episcop si bancher (fraudulos) . de banca Ambrosiano samd samd (v si http://en.wikipedia.org/wiki/Vatican_Bank) .. Cat despre plecaciuni in fata stapanilor .. Doamne ! cata alergat ierhia catolica dupa fascisti! Sa le faca pe plac ..S-ar fi compromis si mai rau daca Adolf nu ar fi avut niste retineri fta de religia crstina in genl (Iisus si apostolii nu corespundea dpv rasial)

  Fii amabil si-ti plaseaza prin alte parti harul de „ganditor” .. nu de alta da pe aici suntem cativa ceva mai scoluti decat tine.

  A da ca tot suntem in zona sarbatorilor pascale imi aduc aminte de Il Banco di Santo Spirito. Balsfemie sau ?! Nu de alta da unu Emanuil ben Iosif a alungat zarafii din Templu :

  Banca Sfantului Spirit ?!?

 60. 62 alex aprilie 2, 2013 la 9:29 am

  poate nu e locul bine ales, dar acum se intampla. domnul ponta a declarat ca o va numi pe kovesi la dna… ce parere aveti de asta?
  domnul ponta uita oare ca romanii care au iesit la referendum si cei ce au votat la alegeri nu l-au votat pe el, ci impotriva „sistemului” ( sistem ce e la locul lui inca ) si pentru o alianta? il are cu ceva la mana basescu pe ponta? sau au ceva in comun? desi e de doua ori mai inalt ca boc, incepe sa semene cu el pe zi ce trece …

 61. 63 M.Voicu aprilie 2, 2013 la 9:37 am

  @ Adrian B. aprilie 1, 2013 la 7:45pm scrie: ”La Tãriceanu m-a şocat cel mai mult cã a trecut de la ortodoxism la catolicism.” Mai enumerã: ”taxa de prima înmatriculare , creşterea nr. de bugetari de la cca. 800 000 la 1 400 000 , legile aberante din justiţie care au deschis calea abuzurilor, dezechilibre economice majore, etc.”.
  Mie mi se pare cã cel mai grav e ”concesionarea” din platoul continental încã în litigiu la Haga – exprimând fractura începutã ideologic şi feroce din 1989 în economie: realizãrile muncii dedicate au fost compromise de înstrãinãrile prin decizii ale puterilor auto-delegate – la care nici-un mecanism de reglare nu a intervenit, încã ❗
  S-a ”uitat” o învãţãturã de definiţie: ”E bine a fii circumspect când te laudã duşmanii ….” [@Ghita Bizonu’ aprilie 1, 2013 la 5:23 pm]
  Scrie în Constituţie despre garantarea şi ocrotirea proprietãţii publice, şi Legea nu preia aceastã dispoziţie, precum şi din esenţa Tratatului Fiscal, cã nime’ nu intrã într-o afacere cu un ”câştig” sub rata dobânzii, necum în pierdere 💡

 62. 64 Aya aprilie 2, 2013 la 9:38 am

  @

  Dl Nimeni

  S-au dus cu totii la tamplar
  Dar el n-avea decat cires amar.

  Ai in dar ceva frumos (si drag mie) – dar si ceva ce ai dorit – pe firul precedent.

 63. 65 Ghita Bizonu' aprilie 2, 2013 la 9:58 am

  Recunoastei autorul?

  Nu demult, în toate statele Europei stipularea dobînzei era mărginită: creditorul care şi-ar fi stipulat dobîndă nelegiuită era obligat de a restitui dobînda primită şi pe lîngă aceasta el era şi supus unor penalităţi. Dar de pe la finea secolului trecut, legile contra uzurei au fost combătute şi s-a cerut înlăturarea lor, ca fiind neutile. Întru combaterea legilor contra uzurei s-a susţinut că statul n-are a interveni a regula relaţiile creditului, acestea avînd a fi regulate numai de particulari, fără nici un amestec; că capitalul e liber şi esploatarea lui nu poate fi supusă unei restricţii din partea legiuitorului; că moneta, nefiind decît o marfă, precum preţul mărfei aseminea şi mărimea dobînzei are a se determina prin legea economică de cerere şi ofertă; că această lege şi concurenţă vor contribui la regularea mărimei dobînzei în mod normal şi priincios, iar după înlăturarea oricării restricţii legale se lăsa a se spera micşorarea dobînzei. Mai ales în urna influinţei şcoalei manchesteriane şi a cercurilor finanţiare influente, precum şi a tutulor cari credeau că abrogarea legilor contra uzurei ar fi o cerinţă absolută a progresului, legile contra uzurei au dispărut în ultimele două decenii. Singură Franţa a persistat a se opune curentelui pretins liberal şi continuă pînă astăzi d-a mănţine legea din 1807 contra uzurei, cu toate că în diferite rînduri s-a cerut abrogarea ei chiar şi-n Corpurile legiuitoare.

  De mai mult de 10 ani s-a făcut o esperienţă cu libertatea capitalului şi ni se pare că nu a fost destul a înlătura numai restricţiile legale pentru ca pretutindeni să urmeze o stare priincioasă. Sub regimul libertăţii s-au produs fapte cari dovedesc că, indivizii [fiind] lăsaţi prada concurenţei universale, cei mai puţini şi mai abili se fac cei mai bogaţi şi mai puternici, încît concurenţa şi libertatea nu folosesc decît acestora.

  Astfel, pentru Germania, aflăm din scrieri, din presă, din dezbaterile din Cameră, că toate clasele, dar mai ales micii industriaşi şi micul proprietar de la ţară sufăr de greutatea dobînzilor ce li se iau de capitalişti.

  Nici micul industriaş, nici micul proprietar nu sînt în stare de a găsi credit pentru industria lor, pentru cultivarea pămîntului, decît în condiţii ruinătoare pentru esistenţa lor. Micul industriaş e redus a se face simplu lucrător, micul proprietar e silit a-şi vinde pămîntul capitalistului. Operaţiile capitaliştilor, a institutelor de credit, a băncilor, sînt descrise ca operaţii uzurare (Vezi Perrot, In zwolfter Stunde, pag. 84 sqq.) Şi spre a mărgini abuzurile uzurei, în Camerele legiuitoare din Prusia şi din alte state ale Germaniei s-au întocmit comisii spre a propune măsurile necesare contra esploatării uzurare.

  Şi Austria a urmat curentului general, desfiinţînd în an. 1868 legea contra uzurei, dar de atunci s-au produs fapte şi împrejurări economice atît de anormale şi de înspăimîntătoare încît legiuitorul a fost silit a introduce în iulie 1877 pentru Galiţia şi Bucovina o lege specială spre a înfrîna şi a pedepsi abuzurile uzurare.

  Faptele produse sub regimul libertăţii, efectele acestei libertăţi într-o ţară ca Galiţia şi Bucovina, procedările şi uneltirile practicate de către uzurari şi scopul ce ei urmăresc, cine sînt debitorii esploataţi, ce sînt creditorii uzurari, precum şi influenţa ce esercită uzura desfrînată asupra societăţii în general, toate acestea le cunoaştem prin cercetările ce s-au făcut anume în Galiţia şi Bucovina de către autorităţile publice administrative şi judecătoreşti, prin revelă rile produse cu ocazia dezbaterii legii aceleia din iulie 1877 în Corpurile legiuitoare ale Austriei şi prin diferite scrieri. În special pentru Bucovina ne referim cu deosebire la un studiu instructiv şi foarte însemnat asupra naturei şi efectelor uzurei, făcut de Platter, profesor la Universitatea din Cernăuţi (Der Wucher in der Bucovina), lucrare pe care o recomandăm şi pentru a cării răspîndire am dori ca să fie tradusă.

  Acea lege escepţională s-a promulgat numai pentru Galiţia şi Bucovina, dar deputaţii din diferite provincii, precum din Silezia, Moravia, Garmolia, au dezvălit mizeria în care se află micii proprietari de la ţară şi industriaşii şi în alte provincii ale Imperiului prin exploatarea lor în mod uzurar de către capitalişti şi au cerut pentru aceasta aplicarea legii şi în acele provincii.

  Daca inlocuim uzurari cu bancheri ori finantisti si mai facem unele ajustari „geografice” (punem Spania, Grecia in loc de Galitia si Bucovina) si „actualizam” limbajul vom obtine un articol extrem de „contemporan”. Scandalos de actual as zice …

 64. 66 Marcus aprilie 2, 2013 la 10:03 am

  Biblia Dupa Basescu- Geneza De La Basarabi – Facerea Lumii- Cartea I

  Dumnezeu l-a creat pe Adam apoi, dintr-o coasta a sa, a creat-o pe Eva si a spus:
  -Uite, Adame, asta este Eva, alege-ti nevasta!
  Si Adam a ales-o pe Eva sa-i fie tovarasa si la bine si la rau.
  Dracu, invidios pe lucrarea Domnului, l-a creat pe Basescu, l-a imbatat bine si l-a trimis la Cotroceni. Aici, Basescu, l-a chemat pe Ponta, i-a rupt o coasta, a acoperit-o cu un strat de pamant a scuipat peste combinatie si din amestecul respectiv a iesit femeia procuror Codruta Kovesi pe care Basescu i-a prezentat-o lui Ponta si i-a zis:
  – Uite Victoras, ea este Codruta facuta din coasta de procuror, alege tu acum seful la DNA!
  Si Victor a ales-o pe Codruta.
  End of story

 65. 67 Marian Nicolae aprilie 2, 2013 la 10:19 am

  Pentru sforile trase în România
  Mark Gitenstein, reclamat la CE și Departamentul de Stat

  http://www.cotidianul.ro/mark-gitenstein-reclamat-la-ce-si-departamentul-de-stat-210275/

  Fostul ambasador al SUA la București, Mark Gitenstein, a fost reclamat de Asociația pentru Monitorizarea Justiției la CE și Departamentul de Stat pentru sforile trase la președinție și Guvern pentru a deveni administrator la Fondul Proprietatea, scrie Lumea Justiției.

  Interesul lui Mark Gitenstein de a critica în mod repetat Justiția din România, dar găsind permanent motive de a-i lăuda pe Daniel Morar și Codruța Kovesi, a fost acela de a vâna o funcție la Fondul Proprietatea, de altfel o funcție foarte bine plătită, se arată în denunțul AMJ.După ce a făcut lobby la Președinție și Guvern în favoarea firmei americane Franklin Templeton a carui mandat de administrator la Fondul Porprietatea a fost anulat de instanțele române, ambasadorul SUA s-a înscris în cursa pentru poziția de președinte al Comitetului Reprezentanților în Fondul Proprietatea.

  Astfel, fostul ambasador vânează o funcție bine plătită, care va dirija fonduri de valori foarte mari.

  În acest sens, Asociația pentru Monitorizarea Justiției reclamă amestecul fostului ambasador Mark Gitenstein în treburile interne ale României, în special pe tărâmul Justiției, și îl denunță pe acesta pentru interesele sale financiare.

  Vezi AICI denunțul Asociației pentru Monitorizarea Justiției

 66. 68 Marcus aprilie 2, 2013 la 10:58 am

  Cu un ochi privind spre gherla si cu altul la ciolan,
  Chiombu o pune iar de japca smenuind ca un golan.
  Vrand sa-si scape maroniu’ de abuzuri sexuale
  O impune pe Codruta drept proptea de haimanale.

  Si-a gasit si materialul, Victor, gluga de coceni,
  Ce-i dispus sa se-nconvoaie la vergea de Cotroceni,
  Si sa uite de plebeii ce-au dat vot de uns in tron
  Facand sluj ca orice sluga la porunca de patron.

  -Victore, gandeste bine, striga-n cor multimea proasta,
  Cu-asa fapta ticaloasa tu ne dai inc-o napasta
  Nu-i de-ajuns ca voda chiombu fost-a-nfipt cu un baros
  Tu il scapi azi de parnaie, sa se bucure de os.

 67. 69 center@yahoo.com aprilie 2, 2013 la 11:12 am

  Ghita , imi place argumentatia ta : ” du-te de aici cu talentele tale de ganditor , aici sunt altii mai scoliti decat tine ” . Splendid . Argument auzit si in vara lui 1985 , la mare , intr-un hotel in care turistii romani erau primiti mai rau ca vitele de administratie – cand s-au plans am auzit raspunsul tau , bineinteles tipat ” cum de va permiteti sa o criticati pe tovarasa directoare ? Stiti cate studii are si ce parcurs ? ” .
  Imparabil .
  Dupa o astfel de logica , Horea ar fi trebuit sa ia o lopata si sa se ingroape singur in fata imparatului , vazand diferenta de ” scoala ” intre cei doi .
  Imi place cat de virulent esti cu mine ( daca e ceva neadevarat in ce am spus , arata si explica , nu e greu ) , prezent aici in plina urgie in vara si toamna , si cat de dulce esti cu armata de postaci aparuti , cu nume de familie si fotografie , dupa eliberarea lui Adrian Nastase , toti muti si absenti in teribele luni de iunie – septembrie . E un iz de cozile la inscrierea in PNT Arad , dupa alegerile din 1996 …

 68. 70 intrusul aprilie 2, 2013 la 11:13 am

  Au existat (in puscariile comuniste)sute de necatolici ce ar trebui sanctificati.

 69. 71 Pierit-au Dacii ? aprilie 2, 2013 la 11:22 am

  Tangoul tactic pe care il asteptam pe scena politica romaneasca dupa alegeri tinde sa devina o batuta olteneasca. E clar ca vom avea nevoie, foarte curand, de un conducator puternic. Fie rege, prim-ministru, presedinte sau ce o fi.

  articol interesant pe RT.com
  http://rt.com/politics/reply-gorbachev-call-authorities-147/
  adevarul e la mijloc, insa ramane interesanta formularea… <>…

  “Mikhail Sergeyevich [Gorbachev] has already initiated one Perestroika. As a result, we lost the country,” Neverov said, adding that the current political system has allowed Russians to solve the problems that stemmed from Gorbachev’s rule, such as a loss of sovereignty, poverty and criminal-governmental collusion. He also argued that United Russia’s policies are justified since the party is supported by a majority of the population.

 70. 72 ZeV aprilie 2, 2013 la 11:29 am

  @Aya 02 aprilie 9:02 am
  Raspuns: Capricorn

 71. 73 ZeV aprilie 2, 2013 la 12:17 pm

  ..Uite, Aya, as fi jurat ca ce s-a intamplat se va intampla, deoarece, sunt sigur ca il cunosc pe Victor Ponta, mai ales, dupa ce i-am urmarit, CU EXTREMĂ ATENŢIE, expresia facială, cu ocazia ultimelor interviuri, pe o plasmă HD de rezoltuie inalta. 🙂
  Si eu, si tu, le-am spus colegilor nerabdatori CA MIRESELE LA PAT, precum si băsistilor: Nu il subapreciaţi pe Victor Ponta ! PSD-ul este un partid mare si nu-si alege liderii la intamplare. Na rog, cu exceptia ,,Mihaelei dragostea mea”. 😉
  Vezi ? De aia spun mereu: măi jurnalişti retardaţi ai naţiei, la şcoală cu voi !
  Victor Ponta, inaintea discutiei la CSM, i-a spus Danei Grecu : NU EXCLUD PE NIMENI, IN AFARA LUI DANIEL MORAR. ERA SINGURA FORMULA ACCEPTABILĂ, DEMNA DE UN PREMIER AL ROMÂNIEI !
  De aici, presa si-a dat in petec si a generat UN FALS SUBIECT, POLITIZAND, EI INSISI, ZIARISTII, NUMIRILE PROCURORILOR !
  Cred ca din această boacănă, se impun niste invataminte….in goana dupa scanda si senzational, PRESA SE VULNERABILIZEAZA EA INSASI !
  Ma uitam azi la Realitatea, unde se titra apoteotic: Ponta a raspuns DA (la intrebarea privind-o pe Kovesi), Guse era isterizat, iar ,,blonda” de la Academie jubila că_cum a reuşit ea să-l momească pe Victor în capcană (sic!).
  Iată, uneori şi presa o ia peste bot si mai pierde cate un răzbel !
  ERAM CONVINS CĂ LA CSM SE VA DISCUTA PE PROCEDURA SI NU PE NUME ! ERA PERFECT LOGIC !
  Ha ha ha ha ha ha.
  😀
  PS
  Inca odata pentru amicii care sustin USL: CALM măi băieţi şi fete si UNITATE !…Băsescu, pe care îl cunosc BINE, este disperat.

 72. 74 George Ban aprilie 2, 2013 la 12:38 pm

  Iata ca Ponta a jucat magistral „mana” asta!

 73. 75 Adrian B. aprilie 2, 2013 la 12:40 pm

  Respectul meu pentru Mircea Badea !

  http://www.dcnews.ro/2013/04/turcescu-il-da-in-judecata-pe-mircea-badea-cum-a-raspuns-acesta/

  Cred ca ai fost prea finut cu gunoaiele alea de propagandisti basisti ! Si nu i-ai nominalizat pe toti !

 74. 76 Adrian B. aprilie 2, 2013 la 12:53 pm

  Cred ca d-ul Tariceanu este un CASATORITOR in serie . Cam cum sunt acei ” serial killer ” !!! Este un fel de Catalin Botezatoru al mediului politic . Mai ramane sa treaca la budism sau la iudaism , ca asa e moda …

 75. 78 Marian Nicolae aprilie 2, 2013 la 1:12 pm

  Senatorul Valer Marian
  Scrisoare deschisă către preşedintele României

  http://www.cotidianul.ro/scrisoare-deschisa-catre-presedintele-romaniei-210293/

  Scrisoare deschisă către preşedintele României

  Cetăţene Traian Băsescu,

  Având în vedere că în aceste zile sunteţi animat şi preocupat de dorinţa de a o numi pe pupila Laura Codruţa Kovesi, fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, vă transmit, spre dreaptă cumpănire, declaraţia mea politică „Laura Codruţa Kovesi, procuror general din milă şi din mită portocalie” (prezentată în şedinţa de plen a Senatului din 2 mai 2012 şi reprodusă recent în declaraţia „Hăi(mă)neala de la CSM”, prezentată în şedinţa de plen a Senatului din 19 martie 2013), pe care probabil nu aţi reuşit să o citiţi fiind împovărat de problemele naţionale, continentale şi planetare:

  Propulsată de trio-ul Blaga – Boc – Macovei

  Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Laura Codruţa Kovesi, a fost numită în funcţie de preşedintele Traian Băsescu în 2006, la propunerea ministrului justiţiei Monica Luisa Macovei. Laura Codruţa Kovesi a fost promovată în funcţia de procuror general al României, la vârsta de 33 ani, de la Sibiu, unde activa la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu ca procuror şef al structurii locale a DIICOT. Aceasta a fost propulsată faptic spre înalta funcţie de procuror general al României de către secretarul general al PDL, Vasile Blaga, care era prieten cu tatăl său şi care a obţinut şi sprijinul preşedintelui PDL, Emil Boc, care a fost coleg de an şi de grupă cu Kovesi la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca. Promovarea lui Kovesi i-a surprins pe colegii săi de facultate şi de serviciu, întrucât fusese o studentă mediocră, iar ca procuror nu se remarcase în mod deosebit pe plan profesional, la bilanţul de profil pe anul anterior promovării sale (2005) ocupând doar locul 10 din 16. A surprins şi mai mult renominalizarea sa în septembrie 2009 ca procuror general de către preşedintele Traian Băsescu în condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii (instituţia supremă şi reprezentativă a magistraţilor din România) a respins categoric renumirea sa, cu 5 voturi contra şi un vot pentru.

  Sluga plecată a lui Băsescu and co

  În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este notorie obedienţa procurorului general Kovesi faţă de preşedintele Traian Băsescu, faţă de ex-ministrul de interne Vasile Blaga, actualmente preşedintele Senatului, şi faţă de şefii serviciilor secrete, îndeosebi faţă de generalul Florian Coldea, primul adjunct al directorului SRI ( şi şeful de facto al principalului serviciu secret din România). Obedienţa a fost mai mult decât vizibilă în cazul Alro, care afecta securitatea energetică naţională şi în care au fost vizaţi foştii consilieri prezidenţiali Theodor Stolojan şi Elena Udrea, sau în dosarele lui Omar Hayssam privind acte de terorism, afaceri cu armament sau fuga sa din România. Foştii procurori şefi adjuncţi ai DIICOT, Ciprian Nastasiu şi Angela Ciurea, au acuzat-o pe Laura Codruţa Kovesi că le-ar fi solicitat să tergiverseze dosarele privind privatizările strategice. Procurorul general Kovesi este suspectat că l-ar fi delegat pe procurorul Valentin Horia Şelaru, care era omul său de încredere în calitate de consilier personal, să emită soluţie de neîncepere a urmăririi penale (NUP) în cazul Alro. Kovesi l-a adus pe acest procuror de la Serviciul teritorial Braşov al DNA la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, l-a numit consilier al procurorului general şi l-a detaşat la DIICOT o perioadă scurtă de timp pentru a da NUP în cazul Alro faţă de Elena Udrea, Theodor Stolojan, Verestoy Attila ş.a. Recent, Kovesi l-a răsplătit pe Şelaru cu funcţia de procuror şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, numindu-l în locul unui alt yesman de-al său, procurorul Marius Iacob, pe care l-a promovat prim-adjunct al său. Procurorul general al României a avut o intervenţie diversionistă şi părtinitoare şi în cazul mitei oferite de fosta şefă a Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, declarând că procurorii nu s-au referit la un partid politic şi că afirmaţia ar aparţine unuia din inculpaţii arestaţi în condiţiile în care trimiterea la un partid politic, respectiv la PDL, era consemnată în încheierea de arestare preventivă (atât în concluziile procurorului care a reprezentat Direcţia Naţională Anticorupţie cât şi în considerentele judecătorului care a dispus măsura arestării preventive), iar ulterior a fost confirmată şi în rechizitoriul emis şi în sentinţa pronunţată în cauză.

  Parchetul a devenit o anexă a SRI

  Procurorul general al României este acuzat de majoritatea subalternilor săi că a promovat în funcţii doar cercul să restrâns de yesmani, gen Iacob sau Şelaru, iar faţă de ceilalţi are un comportament abuziv, discreţionar şi chiar bădăran, fiind reclamată că de multe ori „înjura ca la uşa cortului”. Cel mai mare reproş care i se aduce lui Kovesi este însă acela că a aservit total Parchetul preşedintelui României şi serviciilor secrete, îndeosebi Serviciul Român de Informaţii (SRI), cum n-a fost aservit nici măcar în regimul totalitar comunist al lui Nicolae Ceauşescu. Tot mai mulţi procurori se plâng că Parchetul şi-a pierdut independenţa şi a devenit o anexă a SRI, întrucât procurorul general Laura Codruţa Kovesi se supune orbeşte cererilor şi ordinelor generalului Florian Coldea. Nu în ultimul rând, lui Kovesi i se impută că ar fi favorizat corupţia şi contrabanda din vămile româneşti, inclusiv pe marele patron al acestora, preşedintele ANAF, Sorin Blejnar datorită prieteniei sale cu şeful Autorităţii Naţionale Vamale (ANV), Viorel Comăniţă (care este vicepreşedinte al ANAF şi este mâna dreaptă a lui Blejnar din perioada în care a deţinut funcţiile de director al Direcţiei Juridice şi de director al Direcţiei Supraveghere şi Accizare Vamală din ANAF). În compania unor subalterni, ca de exemplu, şeful Direcţiei Regionale Vamale Cluj, Călin Vesa, şi şeful Direcţiei Vamale Judeţene Satu Mare, Ioan Sabău, directorul ANV Viorel Comăniţă s-a lăudat cu prietenia şi protecţia lui Kovesi, afirmând că sunt originari amândoi din judeţul Sibiu şi că s-au intersectat profesional în municipiul Sibiu, unde el a fost avocat, iar ea procuror. Dealtfel, şi Kovesi şi Comăniţă au fost promovaţi de la Sibiu la Bucureşti, pe filiera politică a PDL, după alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2004.

  Favorizarea generalului Coldea

  Procurori din Secţia Parchetelor Militare o acuză pe Kovesi că l-ar fi favorizat pe generalul Florian Coldea, primul adjunct al directorului SRI, într-un dosar în care acesta a fost cercetat pentru că ar fi provocat un accident de circulaţie în timp ce conducea în Bucureşti un autoturism de serviciu sub influenţa băuturilor alcoolice. Potrivit unor surse din Secţia Parchetelor Militare, confirmate de surse din SRI, în anul 2008, generalul Coldea şi-a sărbătorit ziua de naştere (21 septembrie) împreună cu procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, într-o locaţie secretă a SRI, după care, pe timp de noapte, s-au deplasat spre domiciliul acesteia, conducând personal un autoturism de serviciu. Pe B-dul Ştefan cel Mare, generalul Coldea a provocat un accident de circulaţie, respectiv a pierdut controlul volanului, a ieşit de pe carosabil şi a intrat cu autoturismul în copacii din faţa Clubului Dinamo, avariind grav partea din faţă a autoturismului, inclusiv parbrizul şi bordul acestuia. Circumstanţele producerii accidentului indică faptul că generalul Coldea se afla sub influenţa accentuată a băuturilor alcoolice. Vă puteţi închipui ce carnagiu s-ar fi putut întâmpla dacă la ora respectivă s-ar fi desfăşurat un meci de fotbal sau alt eveniment la stadionul Dinamo. Dosarul a fost muşamalizat ulterior de Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a intervenţiei procurorului general al României. În cauză a fost emisă soluţie de neîncepere a urmăririi penale (NUP) de către procurorul şef Ion Vasilache, promovat în această funcţie de procurorul general Laura Codruţa Kovesi şi avansat ulterior de preşedintele Traian Băsescu la gradul de general.

  Fidelizare şi manipulare prezidenţială prin bodiguarzi de la SPP

  Angajaţi din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, SRI şi SPP susţin că preşedintele Traian Băsescu (alias Zeus) ar fi fidelizat-o şi manipulat-o pe Laura Codruţa Kovesi (dar şi pe alte reprezentante ale Parchetului General) prin invitarea ei în mod frecvent la reşedinţa sa de la Palatul Cotroceni şi prin cuplarea acesteia cu un angajat din Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), care, pe lângă servicii de conducere auto şi de gardă de corp, îi asigura şi acompaniament sexual. După mai multe întâlniri la Palatul Cotroceni, la aproximativ un an de la promovarea sa, procurorul general a divorţat de soţul său, Eduard Kovesi, care este om de afaceri şi rămăsese la Sibiu. Conform unor subalterni, după divorţ Laura Codruţa Kovesi a trăit o idilă cu subofiţerul care i-a fost repartizat de SPP pentru a-i fi şofer şi bodyguard. Am putea spune că Traian Băsescu a preluat metodele patentate de Stalin în anii ‘50, când agente ale NKVD (predecesorul KGB) erau cuplate şi se căsătoreau cu activişti politici sau cu militari români care îşi făceau studiile în Uniunea Sovietică, pentru a-i manipula şi a-i folosi ca agenţi de spionaj sau de influenţă.

  Conexiunea cu Vasile Blaga

  Conform unor informaţii apărute în cartea fostului procuror şef adjunct al DIICOT, Ciprian Nastasiu, intitulată „Prădarea României” (la pagina 108), Laura Codruţa Kovesi este şantajabilă din partea şefului statului şi a serviciilor secrete. La numirea sa în funcţia de procuror general, în octombrie 2006, preşedintele Traian Băsescu a fost informat că soţul (Eduard Kovesi) şi tatăl acesteia (Ioan Lascu) se aflau sub urmărirea informativă a SRI. Eduard Kovesi avea dosar de urmărire informativă la SRI Sibiu din 1995, iar din acest dosar rezulta că ar fi furnizat date şi informaţii de interes operativ unui ofiţer de informaţii maghiar, care actualmente este europarlamentar din partea Ungariei. Tatăl actualului procuror general al României, Ioan Lascu, a fost timp de 30 de ani procuror şef al Parchetului local Mediaş. Profitând de această funcţie, în exercitarea căreia a fost un colaborator apropiat al Securităţii şi al Miliţiei respectiv al Poliţiei, Ioan Lascu a fost un protector şi un beneficiar al afacerilor din capitala gazului românesc. Cu origini romanes (din Întorsura Buzăului), acesta avea obiceiul să se laude că a deţinut cea mai îndelungată funcţie de conducere în procuratura românească şi că a obţinut cea mai înaltă funcţie în procuratură pentru fiica sa. Ioan Lascu s-a pensionat anticipat în primăvara anului 2010, când a organizat o mare petrecere la un restaurant din Mediaş (Binder Bubi), ocazie cu care accesul în zonă a fost blocat de importante forţe de ordine, întrucât invitaţii de onoare erau procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, ministrul de interne Vasile Blaga şi directorul general de atunci al Societăţii Naţionale Transgaz, Florin Muntean.

  Florin Muntean, un prosper şi controversat om de afaceri, beneficiar al unor afaceri bănoase cu statul (prin Transgaz şi Romgaz), fost deputat PDL, preşedinte de mai mulţi ani al organizaţiei municipale Mediaş a PDL, este cel mai bun prieten din Mediaş al tatălui procurorului general al României, Ioan Lascu. O dovadă a acestei prietenii este faptul că, în cursul lunii iulie 2010, Sergiu Lascu, fiul lui Ioan Lascu şi fratele lui Laura Codruţa Kovesi, a fost promovat de directorul general Florin Muntean director adjunct la Transgaz. Florin Muntean este şi cel mai bun prieten asumat declarativ de către ex-ministrul de interne Vasile Blaga, cu care a fost coleg de armată şi de facultate. Dealtfel, prin intermediul lui Florin Muntean, Vasile Blaga s-a cunoscut şi s-a împrietenit cu Ioan Lascu. Florin Muntean şi Ioan Lascu sunt apropiaţi şi de milionarul Ilie Carabulea, considerat cel mai bogat om de afaceri din judeţul Sibiu, cunoscut ca patron (asociat şi administrator) al holdingului Atlassib şi al Băncii Carpatica, despre care au apărut relatări în presă că ar fi contribuit cu suma de 1 milion de euro la campania electorală a PDL pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2004 şi că în 2009 ar fi sprijinit substanţial în Spania, Italia şi Franţa campania de realegere a preşedintelui Traian Băsescu.

  Prim-procuror apropiat, arestat pentru corupţie

  Numele afaceristului Ilie Carabulea a revenit în atenţia presei, cu ocazia arestării de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie al fostului prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, Nicuşor Florin Apostu. Acesta a fost arestat în data de 27 octombrie 2010, fiind acuzat de săvârşirea a 12 fapte de corupţie într-o perioadă de 3 luni (august-octombrie 2010). Alături de prim-procurorul de Sibiu a fost arestat pentru complicitate la faptele sale de corupţie şi ofiţerul SRI Tiberiu Narcis Popescu, care racola „clientela” şi primea „onorariul” pe care-l transmitea lui Apostu. Conform unui articol publicat de ziarul „România Liberă” în data de 10 decembrie 2010, cu titlul „Fabrica de măsluit dosare penale de la Sibiu” (documentat în baza unor informaţii furnizate de DNA), prim-procurorul Apostu a fost cercetat ulterior pentru 252 de dosare penale măsluite, din care în 196 de dosare „a rezolvat” soluţii favorabile omului de afaceri Ilie Carabulea. Cert este că Nicuşor Florin Apostu a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2010, în stare de arest, pentru 130 de infracţiuni, din care şapte infracţiuni de luare de mită, două infracţiuni de trafic de influenţă, o infracţiune de sustragere de înscrisuri, două infracţiuni de favorizarea infractorului, patru infracţiuni de fals în declaraţii, 57 de infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale şi 57 de infracţiuni de uz de fals. Ilie Carabulea a fost trimis în judecată în stare de libertate pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă. Potrivit rechizitoriului, în cursul lunii septembrie 2010, prim-procurorul Florin Nicuşor Apostu a primit de la omul de afaceri Ilie Carabulea contravaloarea unei revizii auto în sumă de 4.000 lei pentru a-l sprijini în promovarea unui recurs în interesul legii în favoarea holdingului Atlassib, lăsându-l să înţeleagă că are influenţă asupra procurorului general Laura Codruţa Kovesi. Prin rechizitoriu se mai reţine că, în perioada 2006-2010, prim-procurorul Apostu a folosit în mod exclusiv şi consecutiv două autoturisme, unul marca Audi A8 şi unul Volkswagen Passat, achiziţionate în baza unui contract de leasing financiar încheiat între două societăţi din holdingul Atlassib condus de Ilie Carabulea, SC Atlassib Leasing IFN SA şi SC Intermedia SRL, care au achitat pentru Apostu TVA aferentă acestora şi contravaloarea avansului auto, în condiţiile în care, la nivelul anului 2010, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a avut în instrumentare un număr de 196 de dosare penale referitoare la firmele lui Carabulea, în care Apostu a dat soluţii de netrimitere în judecată şi a verificat soluţiile date de procurorii subordonaţi.

  Condamnat definitiv de instanţa supremă

  Dosarul a fost instrumentat de Serviciul Teritorial Alba Iulia al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar judecarea acestuia a fost strămutată rapid, probabil pentru a i se pierde urma, la Curtea de Apel Constanţa, unde a fost înregistrat sub nr. 1628/36/2010. Prin sentinţa penală nr. 27/P/15.04.2011, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat pe fostul prim-procuror Nicuşor Florin Apostu la o pedeapsă de doar 3 ani închisoare, reprezentând minimul prevăzut de lege pentru infracţiunea cea mai gravă (luare de mită), şi fiind vădit nejustificată raportat la numărul şi periculozitatea infracţiunilor reţinute (124 de infracţiuni, din care 5 infracţiuni de luare de mită, două infracţiuni de trafic de influenţă, o infracţiune de sustragere de înscrisuri, două infracţiuni de favorizarea infractorului, 57 de infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale şi 57 infracţiuni de uz de fals), precum şi la calitatea persoanei condamnate. Este de reţinut că instanţa l-a achitat pe Apostu pentru două infracţiuni de luare de mită şi că l-a condamnat pentru traficul de influenţă făcut pe lângă procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, pentru ca aceasta să promoveze un recurs în interesul legii pentru holdingul Atlassib, proprietatea lui Carabulea. Instanţa a fost îngăduitoare şi cu omul de afaceri Ilie Carabulea, pe care l-a achitat pentru infracţiunea de dare de mită şi l-a condamnat la 2 ani închisoare pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă. Inculpaţii au declarat recurs, care a fost judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în data de 21.03.2012. Pronunţarea a fost amânată până pe 25.04.2012, când instanţa supremă l-a condamnat definitiv pe fostul prim-procuror Apostu la o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare. Coinculpaţii Popescu şi Carabulea au fost condamnaţi la doi ani şi şase luni, respectiv la un an şi şase luni de închisoare cu executare.

  Relaţii suspect de apropiate cu condamnatul

  Opinia publică trebuie să cunoască însă relaţiile foarte apropiate dintre prim-procurorul Apostu şi procurorul general Kovesi şi tatăl acesteia, Ioan Lascu, iar instituţiile statului trebuie să clarifice dacă aceştia au fost implicaţi în activitatea amplă şi organizată de traficare a justiţiei realizată de şeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, care a cuprins sute de infracţiuni într-o perioadă relativ scurtă. O traficare atât de amplă şi organizată a justiţiei în scopuri pecuniare nu a avut precedent în România şi trebuie să ne pună pe gânduri, în condiţiile în care, potrivit informaţiilor noastre, prim-procurorul Apostu s-a aflat în relaţii de prietenie cu tatăl lui Kovesi şi avea obiceiul să se laude că i-a fost naş de căsătorie actualului procuror general al României, care i-a fost colegă la Parchetul Sibiu. Este de reţinut şi că, în calitate de baschetbalist de performanţă la clubul CSU Sibiu, Apostu a susţinut-o pe Kovesi să practice acest sport la acelaşi club, de unde a fost cooptată în echipa naţională de junioare. Din stenogramele convorbirilor dintre Florin Apostu, Ioan Lascu şi Ilie Carabulea, aflate în dosarul cauzei, rezultă relaţia foarte apropiată dintre prim-procurorul de Sibiu şi procurorul general al României şi tatăl acestuia, chiar dacă la anumite pasaje apare, destul de suspect, menţiunea „neinteligibil”. Astfel, Apostu şi Lascu se adresează unul altuia cu „dragă” sau „drăguţule” şi se salută cu „Ciao. Pa”. Pasajele mai sugestive din discuţiile purtate de Apostu cu Carabulea sunt următoarele: „M-a sunat şi tatăl fetei, şi romanca” (apropo de originea etnică); „A zis fără niciun fel de problemă, să facem un memoriu în atenţia ei”; „Şi se uită pe el şi ne dă un răspuns şi îi dă drumu când vine”; „Mă întâlnesc cu fata noastră joi şi vineri”; „Da, m-a invitat la Marriot extra. Zic: Tu eşti nebună? Sunt în concediu. Hai că trebuie să vorbim” (sugerând relaţii foarte apropiate, chiar intime).

  Favorizarea afaceristului Carabulea

  Procurorii DNA au ataşat la dosar şi o conversaţie dintre tatăl lui Kovesi, Ioan Lascu, şi prim-procurorul Apostu în care cei doi stabileau paşii ce trebuiau urmaţi pentru promovarea unui recurs în interesul legii în favoarea afaceristului Carabulea (preluarea unui memoriu, deplasarea la Bucureşti), paşi care au fost urmaţi cu stricteţe. Apostu l-a rugat pe Lascu să o convingă pe fiica sa să primească memoriul Atlassib şi să accepte o audienţă pentru un recurs în interesul legii, ca să rezolve problema pe care Carabulea o avea cu modul de calcul al diurnelor şoferilor care plecau în străinătate. A mai fost ataşată o discuţie în care Apostu îi comunică lui Carabulea că a discutat atât cu tatăl lui Kovesi cât şi cu aceasta, care i-au spus să facă un memoriu în atenţia ei, la care urmează să-i dea răspuns favorabil. Totodată, a fost ataşată o discuţie purtată după circa o lună, respectiv în data de 7 septembrie 2010, în care Apostu îi solicită lui Carabulea să-i trimită memoriul pentru a-l duce lui Kovesi, cu care urma să se întâlnească la Bucureşti. Interesant este că, în data de 25 noiembrie 2010, la circa o lună după arestarea lui Apostu, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat la Sibiu că nu a primit niciunul din cele şapte memorii pe care reprezentanţii Atlassib susţin că le-ar fi trimis în atenţia sa. Şi mai interesant este că, cu toate acestea, în data de 17 decembrie 2010, procurorul general al României a promovat recurs în interesul legii, pe baza a patru memorii ale Atlassib, care a fost însă respins ca inadmisibil de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în data de 21 februarie 2011. În mod suspect, procurorii DNA s-au limitat în anchetă la Apostu şi Carabulea, neextinzând cercetările referitor la implicarea lui Kovesi şi a tatălui ei şi nefăcând nicio referire la recursul în interesul legii introdus de procurorul general. Naşte suspiciuni şi faptul că procurorul general Kovesi a fost în biroul prim-procurorului Apostu cu câteva zile înainte de arestarea acestuia, dar DNA, care instalase tehnică de interceptare în biroul respectiv, nu a depus la dosar înregistrarea cu discuţiile purtate de aceştia, iar, în cursul judecăţii, când a fost solicitată înregistrarea acestor discuţii, DNA a depus un CD al cărui conţinut nu a putut fi reprodus. Nu este lipsit de interes şi faptul că Laura Codruţa Kovesi l-a ajutat pe omul de afaceri Ilie Carabulea când activa la DIICOT Sibiu, anchetând şi arestând membri ai clanului Circarilor, care solicitau taxe de protecţie de la şoferii autocarelor Atlassib care efectuau transporturi de persoane în Spania, Italia, Franţa ş.a. Acesta a fost un dosar piedestal pentru Kovesi, care a fost invocat drept un mare succes profesional cu ocazia promovării sale în funcţia de procuror general al României.

  Şpagă cu miros de gaz

  În ultimii ani au apărut informaţii şi indicii care generează suspiciunea că pentru promovarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general al României a fost oferită o mită substanţială de anumite cercuri de afaceri din judeţul Sibiu. Astfel prezintă interes faptul că, în anul 2007, ex-ministrul Vasile Blaga, primul şi principalul susţinător al lui Kovesi în anul de graţie 2006, a primit, conform menţiunilor din declaraţia sa de avere, suma de 1.100.000 RON (circa 330.000 euro la cursul valutar din perioada respectivă) de la doi apropiaţi ai directorului Transgaz, Florin Muntean: 600.000 RON de la Doina Stoia, sora lui Muntean, angajată la SCGN Romgaz Mediaş, şi 500.000 RON de la Valer Crişan, prieten şi asociat cu Muntean la SC Baza Auto de Transport Mediaş, la care deţinea funcţia de director general. Vasile Blaga şi-a trecut aceste sume în declaraţia de avere ca împrumuturi fără dobândă şi cu termen de scadenţă de 10 ani, respectiv la 1.07.2017. Chestionat de presă, Vasile Blaga a refuzat să ofere amănunte legate de identitatea şi localizarea celor doi generoşi creditori, precizând doar că-i sunt prieteni apropiaţi. Să tot ai asemenea prieteni generoşi, care să-ţi împrumute bani fără dobândă şi pe un termen atât de lung (10 ani)! Numai că, la o simplă şi minimă verificare, Doina Stoia şi Valer Crişan nu pot face dovada provenienţei sumelor pe care le-au împrumutat lui Vasile Blaga, având surse de venit şi averi modeste, în condiţiile în care beneficiau doar de salarii de la societăţile comerciale la care erau angajaţi şi deţineau un apartament la bloc (Doina Stoia), respectiv o fostă casă naţionalizată (Valer Crişan). Astfel că se naşte întrebarea dacă suma de 1.100.000 RON nu a constituit o mită mascată, o răsplată via Florin Muntean, sora şi asociatul acestuia, pentru implicarea lui Vasile Blaga în promovarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general al României. La fel, se pune întrebarea dacă suma de 1 milion de euro oferită PDL de Ilie Carabulea n-a reprezentat tot o mită mascată pentru promovarea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere că la Sibiu şi în Parchetul General se discută că numirea acesteia a fost plătită de afaceristul sibian.

  Sesizarea DNA şi CSM

  Pentru elucidarea acestor aspecte, solicit DNA să se sesizeze şi să efectueze cercetări sub aspectul infracţiunilor de dare şi de luare de mită, respectiv de spălare de bani, faţă de preşedintele Senatului, Vasile Blaga, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, tatăl său Ioan Lascu, ex-directorul Transgaz, Florin Muntean, şi omul de afaceri Ilie Carabulea. Solicit, de asemenea, redeschiderea dosarului care a avut ca obiect accidentul de circulaţie produs de generalul Florian Coldea şi cercetarea procurorului general Kovesi sub aspectul infracţiunii de favorizarea infractorului, pentru soluţia de neîncepere a urmăririi penale emise în cauza respectivă. Totodată, solicit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să verifice toate acuzele care-i sunt aduse procurorului general al României prin această declaraţie politică, inclusiv să stabilească motivele pentru care DNA nu a extins cercetările în cazul Apostu şi asupra procurorului general Kovesi şi a tatălui său Ioan Lascu, urmând să clarifice ce întâlniri şi ce discuţii a avut Kovesi cu Apostu la Bucureşti şi la Sibiu în perioada septembrie – octombrie 2010.

  Aceasta este faţa adevărată a procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, slăvită şi proslăvită de preşedintele Traian Băsescu, de genitoarea sa Monica Luisa Macovei, de unii reprezentanţi ai societăţii civile şi de unii reprezentanţi diplomatici ai statelor occidentale la Bucureşti, îndeosebi de ambasadorii SUA şi Marii Britanii. Trista realitate este că Laura Codruţa Kovesi a fost promovată în epoca portocalie, ca şi alţi şefi din Parchet (DIICOT, DNA), Curtea Constituţională, servicii secrete (SRI, SIE, SPP, STS, DGIPI), ministere (Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Educaţiei ş.a.) şi agenţii (ANI, ANAF ş.a.), în baza principiului nulităţilor controlabile promovat în mod deosebit de preşedintele Băsescu şi de ex-ministresa Macovei. Potrivit acestui principiu băsesciano-macoveian, în funcţiile cheie din instituţiile statului au fost promovate cu prisosinţă persoane mediocre profesional, obediente şi şantajabile, relativ tinere şi originare din provincie, pentru a putea fi manipulate de promotorii şi protectorii lor.

  În condiţiile în care şefii Consiliului Superior al Magistraturii, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Serviciului Român de Informaţii manifestă supunere (şi încă oarbă) numai faţă de dumneavoastră, vă solicit să dispuneţi verificarea veridicităţii declaraţiei mele, precum şi iniţierea procedurilor de tragere la răspundere disciplinară şi penală pentru faptele imputate. Subsemnatul am sesizat CSM şi DNA în data de 2 mai 2012, dar CSM mi-a răspuns în van, iar DNA n-a catadicsit să-mi răspundă până în prezent, deşi au trecut 11 luni de la înaintarea sesizării.

  Dacă Dvs. şi instituţiile fundamentale ale statului dovediţi că declaraţia mea politică este mincinoasă şi răuvoitoare, vă promit că demisionez din funcţia de senator al României. Dacă nu-mi dovediţi acest lucru ori nu-mi răspundeţi, atunci am pretenţia să demisionaţi Dvs. din funcţia de preşedinte al României. Pentru că sunteţi principalul vinovat pentru promovarea şi menţinerea în fruntea procurorilor din România a unei (perso)nulităţi juridice, care s-a remarcat nu numai prin totala aservire politică ci şi prin abuzuri care intră sub incidenţa legii penale.

  Profitând de ocazie, pentru a aduce unele clarificări utile şi esenţiale, vă solicit să-mi răspundeţi la următoarele întrebări:

  1. Cine v-a recomandat-o pe Laura Codruţa Kovesi, în 2005, pentru a fi numită procuror general al României: ministrul justiţiei, Monica Macovei, şi/sau ministrul de interne Vasile Blaga?

  2. Ce criterii de performanţă, experienţă, competenţă şi integritate au recomandat-o pe Laura Codruţa Kovesi pentru această funcţie?

  3. De ce aţi renumit-o, în septembrie 2009, în funcţia de procuror general al României, deşi Secţia de procurori din Consiliul Superior al Magistraturii a respins renominalizarea sa (cu 5 voturi contra şi unul pentru)?

  4. De ce aţi menţinut-o în funcţie după ce Serviciul Român de Informaţii v-a informat că se află sub urmărire operativă atât soţul său Eduard Kovesi, pentru furnizarea de date şi informaţii serviciului secret ungar, cât şi tatăl său Ioan Lascu, pentru implicare în afaceri cu companiile naţionale Romgaz şi Transgaz?

  5. Dacă aţi convins-o pe Laura Codruţa Kovesi să divorţeze şi dacă i-aţi împins în braţe un tânăr şi falnic subofiţer din SPP, de care s-a amorezat ulterior?

  6. Dacă i-aţi solicitat procurorului general Laura Codruţa Kovesi să-i scape pe consilierii prezidenţiali Theodor Stolojan şi Elena Udrea în dosarul Alro?

  7. Dacă i-aţi solicitat procurorului general Laura Codruţa Kovesi să-l scape pe generalul Florian Coldea, primul adjunct al directorului SRI, pentru accidentul de circulaţie comis în faţa stadionului Dinamo? Pentru ce merite l-aţi avansat ulterior general pe procurorul şef al Secţiei Parchetelor Militare, Ion Vasilache, care a dispus neînceperea urmăririi penale faţă de generalul Coldea?

  8. Dacă Laura Codruţa Kovesi l-a ajutat pe preşedintele PDL Sibiu, Ion Ariton, fost ministru al Economiei în Guvernul Boc, să scape de urmărire penală în dosarul în care a fost învinuit de o fraudă de 7 miliarde lei vechi, în calitate de director al Peco-Petrom Sibiu?

  9. Dacă Laura Codruţa Kovesi l-a ajutat pe omul de afaceri Ilie Carabulea, patronul firmei Atlassib şi al Băncii Carpatica, cel mai bogat afacerist din Sibiu, în litigiile sale juridice? Cu ce şi cu cât a contribuit Ilie Carabulea la campaniile electorale ale PDL, respectiv la alegerile prezidenţiale din 2004 şi 2009 şi la alegerile locale şi parlamentare din 2004 şi 2008?

  11. Dacă i-aţi solicitat procurorului general Laura Codruţa Kovesi să întocmească (mai pe şleau, să fabrice), cu concursul DNA şi SRI, dosare penale unor adversari şi lideri politici din fosta opoziţie (PSD, PNL, PC) şi chiar unora din fosta coaliţie de guvernare (PDL, UDMR)?

  10. Dacă ştiţi că, în perioada în care Kovesi era procuror general al României, părinţii săi au acaparat abuziv (după metoda patentată de genitoarea sa juridică Monica Luisa Macovei) la Mediaş casa unor etnici saşi plecaţi în Germania? În curând o să afle şi stimata Dvs. prietenă Angela Merkel şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (chiar dacă SRI şi SIE au infiltrat doi agenţi secreţi la grefa CEDO, cu misiunea să determine respingerea ori radierea cauzelor incomode pentru preşedintele Traian Băsescu şi pentru fosta putere politică din România) cum aţi promovat necinstea şi hoţia în fruntea Parchetului din ţara noastră.

  Aşteptăm răspunsuri urgente şi concludente din partea Dvs. În cazul în care nu veţi răspunde şi o veţi numi pe Laura Codruţa Kovesi procuror şef al DNA, apreciem că, în calitate de cetăţeni, suntem în legitimă apărare pentru a organiza o miliţie (poteră) populară şi a face dreptate. Până la capăt!

  Satu Mare, Senator

  1.04.2013 Valer Marian

  P.S. Săptămânile următoare o să vă trimit alte trei declaraţii relevante şi interesante, la documentarea şi elaborarea cărora am lucrat aproape trei ani: „Procurorul şef Morar, avocatul principal şi slujitorul preaplecat al preşedintelui Băsescu”, „Generalul Predoiu-gherţoiul lui Băsescu de la SIE” şi „Generalul Coldea, câinele de pradă al democraţiei de la SRI”.

 76. 79 Sextant aprilie 2, 2013 la 1:55 pm

  @Ghiţă Bizonu´ din 1, 2013 la 11:41 pm

  De această povestire ( 1, 2013 la 6:47 pm) pentru care şi autorul din adresa de mai jos avea rezerve, speram ca de ziua păcălelilor să se agaţe scaiva plevuşcă, dar un „bizon” e o captură peste aşteptări.

  http://www.formula-as.ro/2011/955/spiritualitate-39/umbra-monseniorului-ghica-la-tokyo-13375 se pare că n-ai accesat-o !

 77. 80 Marian Nicolae aprilie 2, 2013 la 2:45 pm

  Revista presei:
  Ziarul Financiar:

  Lecţia cipriotă – băncile trebuie lăsate să moară

  http://www.zf.ro/opinii/opinie-doru-lionachescu-capital-partners-lectia-cipriota-bancile-trebuie-lasate-sa-moara-10695555

  După zece zile de bâjbâială decizională şi cu o ţară membră a UE, Cipru, readusă în Evul Mediu, în fine, de Bunavestire – marea sărbătoare creştină a elenismului – politicienii europeni au conturat o soluţie plauzibilă. Lăsând la o parte frustrarea datorată calităţii discutabile a actualilor politicieni de vârf ai Europei – probabil cea mai slabă generaţie de decidenţi pe care i-a avut continentul în ultima jumătate de secol – soluţia degajată luni pentru Cipru marchează prima victorie consistentă a bunului-simţ economic împotriva protecţiei nemeritate de care s-a bucurat până acum sistemul bancar european.

 78. 81 mariana aprilie 2, 2013 la 3:39 pm

  @aya

  Multumesc frumos pentru „bijuteriile” tale !

 79. 82 una aprilie 2, 2013 la 3:40 pm

  Multumesc frumos pentru “bijuteriile” tale !

 80. 83 dlnimeni aprilie 2, 2013 la 3:40 pm

  Aya, nu am raspuns, oricind, la orice.
  Altfel, am mai facut un comentariu la articolul precedent.
  Nu este ciresul amar acel cires care rodeste ciresele amare, fructele considerate de unii foarte rafinate si din care se face acea minunata dulceata, mindria caselor de gospodari?
  Problema este ca, atunci cind ajunge la timplar, ciresul este mort. Si nu doar ciresul.

 81. 84 dlnimeni aprilie 2, 2013 la 3:43 pm

  Aya, Timplarul nu lucreaza cu pomi, Timplarul lucreaza cu lemne.

 82. 85 dlnimeni aprilie 2, 2013 la 3:48 pm

  Adrian B.: bine ca se insoara cu o mireasa! daca se insura cu o vaduva, atunci era mai rau.

 83. 86 dlnimeni aprilie 2, 2013 la 3:50 pm

  Adrian B.: dl Ponta a ajuns la putere datorita noua, cetatenilor romani.

 84. 87 Stampila din Evanghelie aprilie 2, 2013 la 3:57 pm

  Este foarte interesant si demn de studiat amanuntul pe care l-ati precizat, in legatura cu activitatea Monseniorului Ghika: „preot, initial ortodox, apoi catolic”. Era cunoscut faptul ca in epoca, in Romania, clericului si printului Vladimir, i s-a permis oficiul liturgic in ambele rituri. Aceasta evidenta istorica ofera multe informatii pozitive despre relatiile dintre cele doua Biserici in perioada interbelica… Va multumim Excelenta pentru faptul ca aduceti un strop de „lumina” in bezna timpului nostru!

 85. 88 dlnimeni aprilie 2, 2013 la 4:01 pm

  centru: Din cite cunosc si daca nu ma insel, Creanga era urmas al romanilor refugiati religios din Transilvania catolicizarii romanilor cu forta, un urmas al celor care au plecat „cu biserica in spinare” la fratii lor de neam si de credinta. Privirea lui asupra clericilor ortodocsi din vremea sa este cu totul speciala, cu un anumit temei si ea trebuie pusa in legatura si cu felul de a scrie a lui Creanga, care este acela al constructiilor de finete.

 86. 89 dlnimeni aprilie 2, 2013 la 4:07 pm

  Probabil ca Vladimir Ghika era iezuit. Si probabil ca era si un om decis si de isprava, asa cum era si un membru al familiei Ghica cu care s-a intimplat sa vorbesc si eu in tinerete.
  Si cu siguranta ca ortodoxia romana trebuie sa isi construiasca propriul ordin echivalent al iezuitilor – si cred ca si un ordin de tip cavaleresc.

 87. 90 Marian Nicolae aprilie 2, 2013 la 4:24 pm

  Ungaria îşi pierde speranţa, şarmul şi iluziile
  Budapesta, un câmp de ruine cultural

  http://www.cotidianul.ro/budapesta-un-camp-de-ruine-cultural-210313/

  Guvernarea Fidesz a distrus scena culturală cândva înfloritoare a Ungariei, înlocuind dezbaterile creative şi pe cele politice cu valorile naţionalismte promovate de guvern. Este strigătul de alarmă lansat de jurnalista Agnes Szabó în săptămânalul berlinez de centru-stânga Der Freitag. Jurnalista nu mai poate să lucreze în Ungaria, o ţară în care nu mai vrea să trăiască.

  Articolul a fost preluat şi tradus de Presseurop.eu.

  Cine îşi schimbă ţara îşi schimbă şi sufletul, se spune în Ungaria. Cu toate acestea, în ultimii doi ani şi jumătate, cinci sute de mii de maghiari s-au expatriat în lumea întreagă, adică dublu faţă de numărul celor care au fost siliţi să fugă în Occident după înăbuşirea revoluţiei ungare din 1956. E foarte mult pentru o ţară cu numai zece milioane de locuitori.

  M-am hotărât, la rândul meu, să nu mai tolerez această situaţie. Şi am destule motive să procedez aşa: banii, perspectivele de viitor, dar înainte de toate senzaţia că mă sufoc în Ungaria de azi.

  Aparţin unei generaţii care a fost suficient de tânără după 1990 încât să simtă ceva: atmosfera din anii copilăriei şi ai şcolii se schimbase. Dacă ai avut la un moment dat în viaţă ocazia să spui ce crezi, să te exprimi liber, nu te mai poţi schimba, chiar dacă viaţa n-a fost niciodată roz sau uşoară în Ungaria – o ţară care nu are doar o istorie de cincizeci de ani.

 88. 91 Marcus aprilie 2, 2013 la 4:29 pm

  No, Ashe, Bade Victore !

  “Da-i romanului mintea cea de pe urma” ne invata intelepciunea strabuna sau ca “niciodata nu este prea tarziu”. Exemplul igienizarii manutelor biblicului Pilat ii statea la indemana d-lui Ponta, nenorocirea consta in faptul ca in loc sa se inspire din el si sa se spele pe respectivele maini mai inainte ca injuraturile la adresa domniei sale sa devina aproape un sport national, pe motiv de abdicare imorala de la enunturile electorale, a preferat sa isi asume personal riscul major de a-i face pe plac chiombalaului in detrimentul sperantei nationale, fara sa realizeze consecintele unui asemenea gest.
  Decizia de a lasa Cezarului ce-i al Cezarului, adicatelea de a lasa Ministrului Justitiei, oricare va fi acela, prerogativele legale de a numi viitorii sefi ai Procuraturii, ar fi trebuit s-o ia de la inceput, fara sa incerce in a se erija in factotum politic, scandalizand in acest fel “prostimea” cu drept de vot din aceasta tara, “prostime” care i-a dat o lectie usturatoare, atat in ceea ce priveste loialitatea fata de alegatori, cat si in ceea ce priveste maturitatea luarii unor hotarari politice.
  Indiferent de cat de mult l-ar tine in brate Sultanatul pe Pasa cel Urat Si Chiomb, in situatia in care acesta, fara absolut nicio justificare (mai ales, dupa ce a mancat rahatu’ cu numirea lui Morar la C.C.), va respinge la foc automat propunerile viitorului Ministru al Justiei avizate de CSM, doar pentru ca asa vrea musculatura lui flescait siliconata, este imposibil ca pana la urma ratiunea sa nu invinga si la Inalta Poarta Briuseleza care sa inteleaga in sfarsit ca Pasa de Romania a innebunit de frica gherlei care-l asteapta la dezainscaunare.
  Si atunci, stai si te intrebi ca prostu’ cui i-a folosit tot acest minimaraton de injuraturi, contre si batai prim-ministeriale cu caramida in piept pe la tocsoaie si in presa scrisa, altcuiva decat lui chiombila?
  Nu era mai simplu si mai firesc sa se respecte LEGEA? Daca dezaxatul din capul statului ar fi avut inca de la inceput parte de niste suturi ferme in cur si capatani in moaca pe motiv ca nu exista nicaieri in LEGE notiunea de “presedinte jucator”, nu am fi ajuns la situatia de haos in care se zbate Romania anului 2013. Dar din nou, niciodata nu este prea tarziu, atata vreme cat ai puterea de discernamant sa faci pasul inapoi atunci cand trebuie.
  Daca badea Victoras ar intelege ca si magaria aia de pact, sau cum dracu s-o chema semnata cu Sarsaila, nu valoreaza nici cat o ceapa degerata si i-ar explica renegatului ca, daca nu vrea sa aiba rau de altitudine de la o noua suspendare, sa-si bage aia doi neuroni pe care ii are inapoi in tartacuta, dandu-le stop de la vagabondaj in peisajul carpato-danubian, apai parca lucrurile ar intra intr-o anumita normalitate.
  Imi cer scuze pentru limbajul mai dur folosit in aceste zile la adresa d-lui Ponta insa cred eu ca-i trebuia o galeata cu apa rece in cap pentru a se trezi la realitate si a se intreba pe cine si interesul cui il reprezinta el in scaunul de Prim Ministru al Romaniei.

 89. 92 Marian Nicolae aprilie 2, 2013 la 4:29 pm

  Aha, care vra sa zica, dupa ce si-a dat cu opinia si Biserica Ortodoxa Cipriota… se poate !!!

  http://www.cotidianul.ro/ministrul-cipriot-de-finante-a-demisionat-210323/

 90. 93 Radu Humor aprilie 2, 2013 la 5:21 pm

  intrusul
  aprilie 2, 2013 la 11:13 am
  Au existat (in puscariile comuniste)sute de necatolici ce ar trebui sanctificati.

  Corect !
  E vorba de cei numiţi, pe bună dreptate, „Sfinţii închisorilor” şi pe care Biserica Ortodoxă Română se codeşte să-i canonizeze din motive ce ţin de o oarecare stânjeneală creştină.
  Poate că prin exemplul dat de Biserica Catolică, cu monseniorl Ghika, vor deveni şi ai noştri mai „îndrăzneţi”.
  Un Valeriu Gafencu, sau Mircea Vulcănescu, Ioan Ianolide, Vasile Voiculescu, Radu Gyr sau Ilarion Felea pot face oricând prin faptele lor obiectul unei canonizări.
  Ca să nu mai amintim de alţii încă miraculos în viaţă, deşi au trecut prin iadul închisorilor comuniste, cum ar fi Justin Pârvu sau Marcel Petrişor ( romanicier, eseist, dar mai ales fost deţinut politic) faţă de care se păstrează studiată tăcere !
  Dar aşa-i când îţi laşi Istoria ( şi din păcate nu numai ea 🙄 ) pe mâna străinilor !
  Ba, le mai pui în palmă şi grămezi de bani de la buget pentru a-şi bate joc de România :mrgreen:

 91. 94 Radu Humor aprilie 2, 2013 la 5:27 pm

  @ Aya:
  „Exista subiecte pe care e inadmisibil sa incerci sa le transformi in “poate”.”

  Cred că n-a fost chiar o împietate, iar „poantă” ….poate nici atât.
  Era doar 1aprilie….

 92. 96 blogideologic aprilie 2, 2013 la 5:48 pm

  Budapesta a fost transformată de către guvernarea extremistă a domnului Viktor Orban într-un lamentabil câmp de ruine culturale. http://www.presseurop.eu/fr/content/article/3607751-budapest-champ-de-ruines-culturel?xtor=RSS-9

 93. 97 ioana2008 aprilie 2, 2013 la 6:27 pm

  exista la Catedrala Sf Iosif un spatiu memorial ….au fost aduse din Franta multe obiecte personale ale Moseniorului, au fost pastrate acolo cu grija, toti acesti ani si au fost repatriate recent prin grija parintelui Ciobanu, parohul bisericii…..va asigur ca veti avea o mare bucurie vizitand acel loc

  bine ati veni acasa !

 94. 98 Maria aprilie 2, 2013 la 6:32 pm

  Bine ati revenit 🙂 !

 95. 99 Anca aprilie 2, 2013 la 6:34 pm

  Adrian Nastase, sunteti si veti ramane un mare domn !

 96. 100 ZeV aprilie 2, 2013 la 9:28 pm

  Marcus & all
  Victor Ponta nu a spus niciodata oe cine numeste, doar presa a interpretat neincadrarea la capitolul ,,exceptie” a Laurei Codruta Kovesi, drept o asumare implicita a numirii dommniei sale de catre premier.
  Inaintea discutiei de la CSM, un ministru al justitiei si un premier al Romaniei, NU DA NUME PRESEI, NICI MACAR PRIN PRECIZAREA EXCEPTIEI. Desigur, in afara lui Daniel Morar, oricum, un personaj compromis ca imagine si credibilitate, atunci cand a declarat la o televiziune ca CCA 2,5 MILIOANE DE VOTURI, LA REFERENDUMUL DIN 29 IULIE 2012, AR FI FOST FRAUDATE !
  Victor Ponta stia ca CSM nu negociaza nume, stia de asemeni ca exista o procedura de selectie, MENTIONATA IN MOD EXPRES SI IN RAPORTUL MCV.
  Dar, animat de buna intentie si de RESPECT FATA DE INTERESUL NATIONAL, a dorit sa accelereze etapele procedurale, avand in vedere ca in aceasta saptamana, INTERIMATUL LUI DANIEL MORAR EXPIRA !
  Vad in aceasta atitudine a premierului, maturitate si responsabilitate !
  Ar fi putut SA TREACA peste asta si SA NEGOCIEZE CU BASESCU, AVIZUL CSM FIIND, ORICUM, CONSULTATIV.
  Dar Victor Ponta nu a facut asta, de unde rezulta ca nu intentiona sa o numeasca pe Kovesi…de altfel, RESPINSA, CULMEA CULMILOR, IN ACEASTA SEARA, CHIAR DE DANILE MORAR LA RTV !
  Ha ha ha..prostacii de jurnalisti, care EI le fac si le desfac pe toate, au ramas cu gurile cascate ….
  ,,dar atunci..Kovesi o fi a lui Blaga ?” 🙂
  Iata ce inseamna ca o institutie (presa n.r.) sa-si depaseasca atat atributiile cat MAI ALES potenţa intelectuală. 😉
  Revin si spun: CE ATI ASTEPTAT DE LA VICTOR PONTA ?
  Sa o numeasca pe Kovesi..ati fi sarit in sus….sa numeasca pe cine vrea el, netinand cont de avizul CSM, n-ar fi semnat Basescu. Si atunci ?
  Pe undeva, ceea ce s-a intamplat e bine pentru SANATATEA JUSTITIEI, CALCATA IN PICIOARE ATAT DE POLITICIENI, CAT SI DE JURNALISTI…..CSM A SPUS: STOP JOC !
  ATENTIE..amintiti-va un episod anterior pe care l-ati ignorat: ASOCIATIA MAGISTRATILOR A CERUT IN SCRIS, SI PRESEDINTELUI SI PREMIERULUI, SA NU NEGOCIEZE POLITIC SI NETRANSPARENT NUMIRILE !
  Ceea ce s-a intamplat, este pentru mine UN SEMN BUN: JUSTITIA INCEPE SA SE MISTE IN SENSUL REFORMARII DIN INTERIOR, NEMAIASCULTAND, TIMORAT, DE PRESIUNI POLITICE !
  Victor Ponta a incercat sa scoata parchetele din provizaorat, pentru a indeplini criteriile MCV…DAR !
  Justitia vrea, orice ar fi, respectarea procedurilor, SPRE DISPERAREA LUI TRAIAN BASESCU, OBISNUIT CA CE SPUNE EL SA SE REALIZEZE.
  Iata ca apar semnele ca Europa nu mai are increderea de altadata si unanimă in propriul guvernator ilegitim din Romania.
  Felicitari, Victor Ponta, realmente esti un politician care imi inspira incredere, indiferent de ce spun basescu &Co, ghita, voiculescu, guse, etc, si tot neamul lor de manipulatori-relicve ale mentalitatii specifice totalitarismului si ocultarii ilegitime a institutiilor statului, inclusiv, tot felul de no name-uri de pe blogurile patriei.
  ps
  S-ar putea ca si europenii sa se certe acum intre ei, pentru ca au cerut ,,proceduri transparente” de numire..
  Na-v-ă, evropenilor, proceduri ! Sa va raman in gat, ca si Basescu.
  😀

 97. 101 ZeV aprilie 2, 2013 la 9:28 pm

  erata
  na-va !

 98. 102 Cârcotaşu aprilie 2, 2013 la 9:33 pm

  @ Constantin Dan,
  S-avem pardon, domnu’!
  Amestecaţi multe chestii, stimabile! Şi ştiţi dv, lucru-amestecat miroase a…! Dacă vreţi să trataţi în devălmăşie ierarhia catolică şi v-aţi oprit la cea din România, păi atunci aflaţi că ignoraţi partea mai importantă. În România au fost şi sunt ierarhi (catolici) executanţi, partea cu „ascultarea”. Partea cu hotărârea e acolo unde-am zis eu, la Vatican. Că dv. nu vreţi să vedeţi tocmai vârful piramidei ierarhiei catolice, o fofiliţi, denotă tocmai reavoinţa dv.
  Ştiţi ceva, mai e un individ p-acilea, eufemistic l-aş numi „deosebit de intelijent”, care ne zice că trebuie să trecem la catolicism, că asta-i confesiunea europeană, că ortodoxia e rusească. Altfel pare un om normal, doar că nu realizează cât de aiuritoare e ideea convertirii unui popor la o confesiune, cât de tâmpit poate fi. La dv. apare, prin loby-ul pe care-l faceţi catolicismului, pe lângă asocierea la o asemenea tâmpenie, prozelitismul manifest. Evident, sunteţi de confesiune catolică. Să vă fie de bine! Să v-ajute Dumnezeu, da’ numa-n binele pe care-l doriţi. Altfel, pentru dorinţele anti-ortodoxe, vă doresc maximă căldură!

 99. 103 blogideologic aprilie 2, 2013 la 10:47 pm

  @ Centru
  Îmi amintesc, comuniştii ardeleni când coborau din Transilvania în Vechiul Regat veneau ca melcul, cu organizaţia PCdR în spinare. Nume ? Să-i zic doar pe profesorul Oliviu Gherman şi pe Dan Marţian. Ăsta ţinea musai, pe linie de sarcină trasată de securitate, să mă dea afară din facultate, se aliase cu un tînăr comunist grec, ei deţineau încă toate viţiile de trădători ale vechilor fanarioţi. Noroc cu domnul Basarab Nicolescu, el m-a salvat, dar n-a mai rezistat mult acolo în mediul poluat de ardeleanul Dan Marţian. Viaţa culturală românească genuină de la facultatea de fizică din Bucureşti a fost atunci iremediabil pierdută. Aşa au crescut monştrii anti-românismului precum Horia Roman Patapievici. Şi nu erau etnici maghiari, de foarte multe ori aceştia erau mai români decât românii. Îmi amintesc de un maghiar transilvănean de elită care încerca să descopere urmele trecerii lui Keyserling prin Bucureşti. Şi cine era împotrivă (ştiu asta chiar de la acel maghiar) ? Sorin Ciuli, absolvent de la Sfântu Sava !

 100. 104 Cârcotaşu aprilie 2, 2013 la 10:59 pm

  Erată:
  … cât de aiuritoare e ideea converitii unui popor la o confesiune, cât de tâmpită poate fi (ideea)!

 101. 105 Doru Coarna aprilie 3, 2013 la 8:12 am

  @ ZeV,

  da dle, mare-maare victorie si mare-mare desteptaciune! Nu s-a rezolvat nimic, va iesi cum a spus UE si cum vrea Basescu, Ponta a trebuit sa se retraga de la justitie si sa-si recunoasca incapacitatea de a rezolva un rahat. Procedura era impusa si trebuia respectata, iar daca nu avem procurori-sefi sa nu crezi ca se oftica Europa, ba din contra, are de ce rade…

  Este incredibil cum orice rateu al premierului devine brusc o mare victorie intr-un plan care ne scapa tuturor… Imi amintesc de privatizarea ratata de la Oltchim, a reusit sa nu-i dea lui Diaconescu combinatu’ si a spus ca-l redeschide, oamenii jucau pe strada de bucurie, acum sunt tot pe strada si urla de saracie… El nu a reusit nimic pana acum, nu a dat ci a luat, este tot un Boc dar de 2 metri, atat. Cel putin ala era profesor, asta e tot mai des acuzat de plagiat… Cred ca ai remarcat ieri cum , la iesirea de la CSM, a declarat ca-l va suna sa-l informeze pe Basescu ca va fi o procedura de durata… sa-i dea umil si servil raportul, sefu’ astia nu vor, de parca Basescu nu asculta in direct prin microfoanele alea ceea ce se intampla acolo… bine ca nu i-a trimis o epistola cu postalionul…

  ZeV, astia nu stiu nimic, nu au cu ce sa se ocupe si atunci se tot frichinesc unii cu altii umplandu-si timpul cu teme false, pe banii nostri si pe beneficii uriase. Nu-l apara, il apara cine are nevoie de el, stai relaxat…

 102. 106 Marcus aprilie 3, 2013 la 8:46 am

  @ZeV: Stimate domn, pacat de cantitatea de stuf vroit diplomatico-imbarligator cu care ati decorat o argumentatie total falsa cu intentia vadita de a ne jigni inteligenta si de a-i scoate obrazul d-lui Victor Ponta. Deci pacat de suvoiul de cuvinte voit mestesugite pentru ca, franc in fata pe romaneste; nu tine, nu inghite ciupitu’ ! 🙂 As putea sa vin si eu cu contrargumente cantitative si calitative cat toata suprafata de cerceafuri spalata lunar la Nufaru, insa nu are rost. Nu numai ca d-l Ponta a avut-o in vedere pentru a o numi pe Kovesi, fapt recunoscut public la teveu cu subiect si predicat de mnealui, dar a prezentat respectiva solutie drept o mare realizare personala in negocierea (alta mare tampenie politica- de cand se negociaza politic numiri intr-un sector ce se doreste si legal este independent politic ?) cu chiombu, care in acest fel renunta la Daniel Morar pentru functia de Procuror Sef. Nu, stimate domn, noroc cu „prostii” din presa si cu cei „prosti, da’ multi” ca mandelu’ care la asemenea ticalosii am inceput sa reactionam violent si sa batem obrazul (ups !-era sa zic soriciul) politicienilor pe care i-am votat si in continuare au tendinta suficientei personale postelectorale sa ne ia de dobitoci capabili doar sa introducem buletinele cu „votat” in urne. Asa ca s-o lasam cum a cazut, si sa-i multumim Domnului ca intr-un final lucrurile s-au asezat intr-un fagas normal la presiunea celor prosti dar multi, maria ta! 🙂
  sa fii iubit
  marcus

 103. 107 blogideologic aprilie 3, 2013 la 9:28 am

  Adrian Năstase spune : +Monseniorul Robu, care m-a vizitat in penitenciar+
  Şi nici o vizită de la un mitropolit ortodox ? Există atunci ceva fundamental rău în cultura noastră.

 104. 108 Stampila din Evanghelie aprilie 3, 2013 la 1:50 pm

  @blogideologic: Sigur ca da, a fost o vizita si din partea unui arhiepiscop ortodox… Cred ca a fost singurul. Oricum, Inaltpreasfintia Sa exceleaza prin umanism si caritate. Sa-l tina Dumnezeu sanatos!

 105. 109 Marian Nicolae aprilie 5, 2013 la 8:18 am

  @ blogideologic aprilie 3, 2013 la 9:28 am

  Dumnezeu a spus sa-i mai si dai aproapelui tau…nu numai sa-i iei la….nunta, botez si inmormantare…….

  Cine are urechi, sa auda, pentru ca politica strutului nu da roade..

  Eventual sa arunce o privire in curte Ciprului sa vada ce fac si cum gandesc fetele bisericesti la vreme de ananghie pentru tara…….

  Biserica Ortodoxa Cipriota NU a clipit cand a zis ca-si pune gaj TOATA averea pentru a salva tara……….


 1. 1 Patriotismul ca memorie a faptei (Updated cu un alt gest de neuitare) | Fragmentarium Politic Trackback pe aprilie 1, 2013 la 3:50 pm
 2. 2 Amalgam « Motanul Incaltat Trackback pe aprilie 2, 2013 la 12:29 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: