Cipru – criza „minora” ce afecteaza viitorul Uniunii Europene

Ceea  ce se intampla in Cipru, in aceste zile, are o semnificatie pe care – cred – nu o intelegem inca la dimensiunea sa reala. Nu am vazut  la televiziuni, pe aceasta tema, stiri de genul „INCENDIAR”, „EXPLOZIV”, ca in cazul unor explozii de butelii sau incendieri de masini in diferite locuri din tara.  Am impresia ca semanam tot mai mult cu americanii – ne suntem suficienti noua insine si traim intr-un spendid izolationism,  „fugind” de  politica externa, mai ales cand aceasta ne arata fragmente, chiar si fugitiv, despre cum arata lumea spre care ne indreptam (zona Euro, in cazul de fata).

Sunt multe lucruri  de spus despre situatia din Cipru. Desi nici in termeni absoluti, nici in termeni relativi, nu putem vorbi, deocamdata, despre o lovitura majora adusa Zonei Euro sau despre amplificarea semnificativa a crizei economice si financiare ale carei efecte par a deveni din ce in ce mai prezente in viata de zi cu zi a numerosi cetateni europeni, cazul cipriot este semnificativ pentru evidentierea  mai multor dificultati majore actuale ale Uniunii Europene. Problemele importante pe care le ridica Ciprul tin in primul rand de siguranta principiilor directoare ale Uniunii Europene.

Chiar daca, in cele din urma, titularii conturilor in valoare mai mica de 100000 de Euro nu vor suporta costurile salvarii sistemului bancar, faptul ca in Zona Euro s-a putut pune in discutie, la un moment dat, posibilitatea „confiscarii” unor sume de bani – si atentie, vorbim aici in primul rand de economiile pensionarilor sau ale micilor antreprenori din Cipru – ridica  serioase semne de intrebare cu privire la credibilitatea pe care liderii Eurozonei doresc sa o asigure.

In al doilea rand, mi se pare ca dinamica din Cipru ridica  intrebari cu privire la modelul extinderii Uniunii Europene. In conditiile in care numeroase state ce au aderat la Uniunea Europeana in ultimul deceniu au trebuit sa se confrunte nu numai cu adoptarea unor masuri dure, din punct de vedere al impactului lor social, dar si cu adoptarea de reglementari extrem de transante, inclusiv in sistemul bancar (celebrul acquis acoperea si aceste puncte), Ciprul a beneficiat de „cea mai buna dintre cele doua lumi”. A pastrat si modelul cvasi-offshore al sistemului bancar, nu si-a rezolvat nici problemele cu teritoriul secesionist din Nordul insulei. Aproape un deceniu mai tarziu, modelul s-a dovedit falimentar. Cam asa se intampla cand integrarea are doua masuri, iar MCV-urile se aplica intr-o singura directie…

La fel de ingrijoratoare mi se pare si intreaga discutie despre rolul Rusiei. Unii cred ca deponentii rusi din bancile cipriote  trebuie sa plateasca pentru salvarea sistemului bancar din Cipru si, implicit, pentru mentinerea credibilitatii Euro. Dintr-un anumit punct de vedere, criza cipriota aduce mai puternic in jocul strategic din Europa cele doua super-puteri, SUA (cu un dolar revitalizat) si Rusia, ca eventual „salvator”.  Este preocupant faptul ca Uniunea Europeana pare a nu fi capabila sa rezolve aceasta situatie doar prin propriile eforturi si resurse.

Nu stiu daca ceea ce se intampla in Cipru este doar politica economica si nu are legatura si cu calcule geopolitice mai ample (presupun ca are, dar nu am dovezi). Iar daca ceea ce vedem arata, evident, a lupta/disputa geopolitica, tare ma tem de momentul in care Romania ar putea cadea la mijloc in vartejul unor astfel de dispute…

Nu in ultimul rand, cred ca, la final, trebuie sa discutam si problema responsabililor pentru aceasta situatie, dincolo de populistul argument ca alegatorii nu voteaza in cunostinta de cauza. Cred ca, in mijlocul celel mai importante crize economice din ultimile decenii, ne putem pune in mod serios intrebari cu privire la modelul de dezvoltare pe care trebuie sa il urmam si daca principiul „bancilor prea mari pentru a se prabusi” este unul cu adevarat sustenabil. Din pacate, solutiile adoptate de liderii actuali in legatura cu criza economica sunt mult prea putin influentate de o viziune de stanga, care sa puna accentul pe solidaritate in ambele sensuri (nu doar cei mici sa fie solidari cu cei mari – asa cum se intampla atunci cand cetatenii salveaza bancile de la faliment; dar si cei mari sa fie solidari cu cei mici, prin diverse forme de taxare sau prin politici mult mai atente la cei loviti de criza).

Este cert insa ca din criza cipriota, Uniunea Europeana iese mult mai slabita decat ne asteptam. Principiul soliditatii monedei unice a fost pus in discutie, iar credibilitatea euro are fara indoiala de suferit la nivel international. State membre se arata dispuse sa caute solutii in afara Uniunii Europene, fara sa existe  reactie la nivel inalt in UE.  Problema dublului standard in materie de extindere isi arata tot mai mult limitele intr-o Europa in care tema celor „doua viteze” devine din ce in ce  mai populara.  Iar la final, deponentii pot ajunge sa plateasca erorile unui sistem despre care nu mai stim cui trebuie sa-i aduca beneficii. Sau stim?

PS Poate ca unii dintre voi s-au intrebat de ce nu am comentat deschiderea, acum, a dosarului cu cartusele sau de ce DNA a trimis la Curtea Suprema, in aceste zile, motivarea recursului in dosarul „Zambaccian”. Simplu. Am considerat ca este vorba de coincidente. In plus, avand dreptul sa detin pentru armele mele, de diferite calibre, cateva mii de cartuse, ceea ce mi-ar fi „permis”, in ultimii 20 de ani, sa organizez un mic genocid, ceea ce nu s-a intamplat, m-am gandit ca, de fapt, unii au regretat ca in seara de 20 iunie nu am folosit decat un singur cartus din cele 400 din calibrul 38 special.

Publicitate

132 Răspunsuri to “Cipru – criza „minora” ce afecteaza viitorul Uniunii Europene”


 1. 1 Johann Nunweiller martie 28, 2013 la 1:44 pm

  O analiza pertinenta!
  Ramane sa vedem cum se desfasoara evenimentele si ce ne dezvaluie ele..

 2. 2 Johann Nunweiller martie 28, 2013 la 1:47 pm

  Mi ar placea sa va aud parerile cu privire la intalnirea statelor BRICS in cadrul celui de al cincilea summit desfasurat la Durban.

 3. 3 Xulescu martie 28, 2013 la 1:58 pm

  Welcome back. De data asta fa-o sa fie bine pentru toti. Asa cum dvs. aveti copii ce striga pentru libertate, asa avem noi parinti ce striga de foame. Nu mai e mult pana vom fi noi acei parinti.

 4. 4 MIO martie 28, 2013 la 2:10 pm

  Problema Ciprului nu este de neglijat, stiu ca d-voastra puteti ajuta si Romania si U.E. sa iasa din aceasta criza care, in loc sa se termine, se amplifica, datorita politicilor nepotrivite ale statelor membre. Apropo, ati putea fi cooptat sa lucrati pentru U.E. insa, cei de acolo, nu vad din cauza lui base…
  Ceea ce ma preocupa cel mai mult acum, pe mine, este URA INTERMINABILA a lui base. Ma ingrozeste acest tiran. Il rog pe Bunul Dumnezeu sa va apere de acest RAU-FACATOR.
  Va doresc din toata inima mea, multa, multa sanatate si putere, dar, in special, ocrotirea, scutul, Bunului Dumnezeu.Doamne ajuta!

 5. 5 Gavrila martie 28, 2013 la 2:34 pm

  Lume lume, iata o noua unitate de masura a inteligentei analitice – A. Nastase face cat un ‘think-tank’ reputabil cand e vorba de a analiza si interpreta fenomene si dinamici pe care cei mai multi nu le inteleg nici macar a posteriori.
  Romaniei ii este dramatic necesar ca personalitati de asemenea talie sa fie la carma tarii, dar nu, niste aschimodii il tin incurcat cu inscenari juristicoide absolut idiotice si uite cum toata tara e in deriva, cu valuri mari trecand dincoace de orizont.
  Da-i Doamne romanului mintea de pe urma…

 6. 7 Petruta martie 28, 2013 la 2:43 pm

  Imi pare foarte bine ca ati adus in discutie acest aspect al suficientei in care se complac oamenii de astazi.Vedem ceea ce se intampla in jurul nostru si nu ne pasa decat de propriile probleme.
  Ceea ce se intampla in Cipru trebuie sa fie un semnal de alarma pentru noi toti si in special pentru cei ce ne conduc.
  Domnul Mugur Isarescu a tras in felul lui specific un semnal de alarma cand a sfatuit deponentii sa se limiteze la un nivel al sumelor pastrate intr-o singura banca.
  Uniunea Europeana da impresia ca are puterea unui balon umflat cu aer care daca nimereste intr-un vartej serios se zbate pentru a-si regasi puterea si a-si trasa directia.
  In ceea ce priveste dosarul „Cartusul”,aveti un umor sanatos.

 7. 8 Marian Nicolae martie 28, 2013 la 2:54 pm

  Oligarhii ruşi au “ţepuit” Uniunea Europeană

  de Valentin Mândrăşescu
  28.03.2013, 12:56

  http://romanian.ruvr.ru/2013_03_28/Oligarhii-ruSi-au-tepuit-Uniunea-Europeana/

  Judecând după retorica destul de rusofobă a unor lideri europeni şi după atacurile virulente lansate de o parte a mass-mediei occidentale, motivul real al acutizării artificiale a crizei din Cipru a fost dorinţa de expropriere a banilor oligarhilor ruşi. Uniunea Europeană a hotărât să fure banii după ce timp de două decenii a beneficiat de pe urma prezenţei acestora în cadrul sistemului bancar european.

  Mai multe surse europene, citate de Reuters susţin că planul autorităţilor europene a eşuat lamentabil, deoarece oligarhii ruşi şi britanici, care au utilizat insula pentru optimizare fiscală, au reuşit să scoată din sistemul bancar cipriot toţi banii depuşi acolo.

  Eurocraţii au încercat să-i învingă pe oligarhii ruşi şi britanici în cadrul unui „joc de-a alba-neagra” în plan financiar, dar au pierdut meciul, fiind învinşi de nişte profesionişti redutabili ai scamatoriilor financiare.
  Cum au reuşit ruşii şi britanicii să-şi scoată banii din Cipru în ciuda „îngheţării” conturilor băncilor cipriote?

  Atât în cazul Rusiei cât şi în cazul Marii Britanii schema a fost banală.
  În Rusia şi Marea Britanie există sucursale ale marilor bănci cipriote sau bănci locale mici care sunt deţinute de instituţii financiare din Cipru.
  Nefiind în zona de jurisdicţie a Băncii Centrale Europene, aceste filiale şi bănci-fiice nu şi-au îngheţat conturile şi au oferit clienţilor posibilitatea de a-şi retrage banii, beneficiind în mod evident de complicitatea băncilor-mamă.

  Atunci când funcţionarii Băncii Centrale Europene au conştientizat magnitudinea problemei, situaţia deja scăpase de sub control.

  Oligarhii ruşi şi britanici au luat în calcul şi posibilitatea blocării sau anulării tranzacţiilor în euro şi au schimbat imediat miliardele de euro scoase din băncile cipriote în lire sterline sau ruble ruseşti.

  După ce a fost descoperită „gaura” din conturile băncilor cipriote, autorităţile europene au fost forţate să ridice cuantumul „ajutorului” acordat Ciprului cu 3 miliarde de euro pentru a compensa pierderile din neimpozitarea banilor extraşi de oligarhii ruşi şi britanici.

  Cu ajutorul unui calcul simplu, bazat pe o rată de 40% a impozitului pe conturi mai mari de o sută de mii de euro, se poate deduce că oligarhii ruşi şi britanici au scos din sistemul bancar cipriot aproximativ 12 miliarde de euro.

  Probabil, decidenţii de la Bruxelles sunt nesatisfăcuţi de situaţia creată, dar nu au decât să se resemneze în faţa faptului împlinit.

 8. 9 Marcus martie 28, 2013 la 3:04 pm

  Kovesi, Welcome la DNA, Ponta, Adio, Ba, Adio!

  Initial, cand am citit despre un eventual aranjament intre Ponta si Basescu cu privire la numirea lui Kovesi la sefia DNA, pentru linistea postprezidentiala a Necuratului, mai ales in conditiile in care numitul Ponta deja, in baza unui petec de hartie fara nicio valoare juridica sau de reglementare a relatiilor instutionale intre cele doua palate, s-a angajat cu naivitate (eufemism pentru prostie politica) sa-l mentina pe chiomb la Cotroceni indiferent de costuri, am crezut ca-i o gluma proasta si ca asa ceva numai o minte bolnava ca a basescului poate gandi ca ar fi realizabil.
  Se pare insa ca m-am inselat si ca asa-zisul pact de coabitare inseamna mult mai mult decat renuntarea la inititativa suspendarii pentru a treia oara a Terminatorului Constitutiei Romaniei, Coabitatus Pontus Pacificus anajandu-se prin acest act nul si dezavuat de imensa majoritate a romanilor sa-i faca chiombalului concesii numai de cei doi stiute si asta doar ca sa se mentina in functia de Prim Ministru al Romaniei.
  In conditiile astea devine mai mult decat evident faptul ca Ponta este convins ca actuala lui pozitie de Premier a fost castigata datorita faptului ca el este frumos, destept, neplagiator si devreme acasa.
  Nimic mai fals! Romanii, cu mic cu mare, si-au dat mana sa aduca la putere alianta USL pe un val urias de speranta nationala, nu pentru calitatile mesianice ale liderilor aceste aliante, ci pentru a ne scapa de Satana.
  Ponta ar trebui sa stie ca nu a ajuns Prim Ministru datorita lui basescu, Barroso, Merkel sau a Papei de la Roma, ci datorita milioanelor de votanti romani pe care prezenta cu anasana a lui chiombila in capul statului a ajuns sa-i doara fizic si sa le genereze mari probleme stomacale manifestate printr-o senzatie cronica de voma.
  In aceste conditii nu inteleg de ce Ponta ne minte cu nerusinare ca sustinerea neconditionata oferita de el basescului se datoreaza faptului ca pacea dintre cele doua palate ar fi o conditie sine-qua-non pentru ca Romania sa se poata imprumuta de la finanta mondiala deoarece altfel, prin debarcarea acestui cancer de la conducerea tarii, atat finantatorii cat si investitorii (care or fi aia, numai Ponta stie) ne vor intoarce spatele.
  Adevarul este altul. Probabil in tet-a-tet-urile avute cu sultanatul de la briusel, Ponta a fost amenintat cu trimiterea capugiului cu firman de descapatanare personala, daca mai indrazneste sa se opuna pohtelor Nosferatului, motiv pentru care el se supune dispozitiilor Inaltei Porti si-si bate joc de electorat, convins fiind ca l-a apucat pe Dumnezeu de picior si ca avand sprijinul barosului nimic nu-l poate clinti din scaunul de Prim Ministru.
  Lasand la o parte faptul ca guvernele Basescu, Boc si apoi Ungureanu au fost debarcate in urma presiunii maselor, d-l Ponta ar trebui sa aiba in vedere si urmatorul posibil scenariu.
  La atitudinea sa de compromitere persoanala si a PSD-ului, prin acceptarea fara carcnire a toanelor nebunului, colegul de coabitare Antonescu merge abscons pe dupa gard, racoleaza tot ce poate de la pedeleu, intarind cat poate PNL, confirmand prin declaratii carora putini se ingramadesc sa le inteleaga sensul faptul ca acum, cand Uciga-l Toaca a zis adio pedeleului, acesta a devenit brusc un partid frecventabil si eventual un bun partener de DREAPTA, lasandu-l astfel pe Ponta sa-si franga gatul, decredibilizandu-se prin relatia de supunere slugarnica fata de presedinte si la o adica, la momentul la care cota de suportabilitate a lui Ponta de catre electorat ar scadea vertiginos, hop! cu ruperea aliantei USL si iute la sprijinirea unei Motiuni care sa duca la caderea guvernului. Culmea este ca PNL-ul are si inlocuitor pentru Ponta (vezi Iohannis) cat si posibilitatea formarii unei noi majoritati confortabile cu pedeleu, udemereu si ce dracu a mai intrat in Parlament, eventual completabila cu alde Izmana si oamenii lui disponibili oricand sa vina in barca Invingatorului.
  Chiombu isi va freca mainile, duduca s-a impacat cu Blaga, el pupat pe furis cu Blaga, iar Ponta ramas cu mielu in brate ocupat sa faca aranjamentele de Vesnica Pomenire pentru proaspat decedata USL si deja ingropatu’ PSD.
  Ce zici,domnule Ponta de un atare sceanriu, in tara in care tradarile politice sunt ridicate la rang de arta, iar inselarea electoratului a devenit sport national in arena politica a tarii?
  Poate faptul ca basescul are sprijinul dumitale pana la sfarsitul mandatului ar mai fi ingurgitabil de anumiti romani scarbiti deja de atitudinea dumitale, insa daca indraznesti sa-ti dai acordul si pentru Kovesi la DNA, eu zic ca ti-ai facut rost de cuiele lipsa pentru capacul sicriului politic. Si daca ar fi numai al dumitale, mai treaca-mearga, dar tare mie-e teama ca in suficienta dumitale aroganta si plina de un ego la fel de periculos cu al basescului in raport cu prostimea cu drept de vot, vei trage si PSD-ul la loc cu verdeata, odihna vesnica si dale de ciment deasupra.
  Chiar crezi ca-ti poti asuma un atare risc?
  Eu zic sa nu incerci!

 9. 10 Marian Nicolae martie 28, 2013 la 3:38 pm

  Vladimir Putin ordonă lansarea unor manevre militare de amploare în Marea Neagră – Joi, 28 Martie 2013 12:50

  http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/185315-Vladimir-Putin-ordona-lansarea-unor-manevre-militare-de-amploare-in-Marea-Neagra.html

  Preşedintele rus Vladimir Putin, Comandantul Suprem al Forţelor Militare ale Federaţiei Ruse, a ordonat joi desfăşurarea unor ‘exerciţii militare de anvergură extraoedinare în regiunea Mării Negre’, informează Itar-Tass.

  ‘La orele 4 dimineaţa, ministrului apărării i-a fost adus un plic, care conţinea ordinul corespunzător’, a anunţat secretarul de presă al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov. Potrivit lui Peskov, în aceste manevre militare vor fi angrenate 36 de nave militare, desfăşurate în Sevastopol şi Novorossiisk, precum şi unităţi ale aviaţiei. ‘În total, până la 7.000 de militari’, a spus Peskov.

  Peskov a subliniat că, ‘în conformitate cu practica internaţională, participarea la exerciţii a unui număr de până la 7.000 de militari nu necesită înştiinţarea preventivă a partenerilor, inclusiv din cadrul NATO’.
  ‘În cadrul practicii internaţionale, acesta este dreptul suveran al fiecărei ţări, de a desfăşura exerciţii militare planificate sau extraordinare’, a spus Peskov.

  Purtătorul de cuvânt al lui Putin a precizat că, în afară de nave maritime, la manevre vor lua parte ‘parţial aviaţia rusă, trupele de desfăşurare rapidă, infanteria marină, forţe cu destinaţie specială GRU’.

  Peskov a declarat că ‘navele au ieşit deja din Sevastopol’.
  ‘Este planificat ca în timpul exerciţiilor să aibă loc o desantare pe trei poligoane de pe teritoriul Federaţiei Ruse’, a anunţat Peskov, precizând că principalul scop îl constituie ‘verificarea capacităţii de luptă şi a coordonării diferitelor unităţi ale forţelor armate ruse’.

  Întrebat dacă Rusia va continua această practică, Peskov a amintit de recenta declaraţie a lui Putin, în care a fost exprimată intenţia de a desfăşura manevre militare în mod regulat.AGERPRES

 10. 11 Adrian B. martie 28, 2013 la 3:49 pm

  Mi se pare de departe , cea mai ” nelinistitoare ” stire din ultimii 20 de ani ! Fara nicio exagerare !

  http://www.economica.net/l-express-moscova-pierde-la-cazinoul-cipriot_49004.html

  Cred ca Dimitri Medvedev a descris cel mai bine situatia din Cipru : Germania si UE isi impart prada …

  Este odios modul prin care Germania , Olanda , Franta si UE isi motiveaza acest FURT ! Cum ca sunt bani proveniti din surse dubioase , mafie , etc. Cei care au pornit doua razboaie mondiale si au fost autorii celor mai mari crime ale umanitatii , dau lectii de morala si de democratie !
  Practic , Germania si tarile UE au legalizat un abuz si o talharie , indreptata fatis impotriva Rusiei . Si toate acestea , sacrificand o tara ( Cipru ) , sacrificand un sistem bancar , sacrificand increderea depunatorilor din UE , creind premisele unor conflicte viitoare . Pentru ca asa apar conflictele internationale ! Iar cine crede ca Rusia ” va inghiti galusca ” si nu va reactiona , se inseala…
  Precedentul fiind creat , ceea ce s-a intamplt in Cipru se poate intampla in orice tara din UE ! Deci , invatati lectia cipriota !

 11. 12 GHEORGHE martie 28, 2013 la 3:59 pm

  400 cartuse = 400 crime potentiale … nu le subestimati „inteligenta” domnule Nastase

 12. 13 GHEORGHE martie 28, 2013 la 4:07 pm

  va citez, domnule Nastase : „Cred ca, in mijlocul celel mai importante crize economice din ultimile decenii, ne putem pune in mod serios intrebari cu privire la modelul de dezvoltare pe care trebuie sa il urmam …” si doresc tare mult sa va exprimati in acest sens, si ca mine sunt probabil ceva milioane de romani, si nu numai

 13. 14 Cris martie 28, 2013 la 4:11 pm

  În privința UE și monedei euro, v-am spus deja. Nu agreez sistemele uriașe pentru că ele sunt foarte greu de menținut în stare de funcționare perfectă. Dacă se strică o rotiță, se gripează întreg ansamblul.
  În privința noului dosar penal, dacă dețineați muniția legal, nu aveți de ce să vă faceți griji. Dacă nu, îmi pare rău, nu pot să fiu de partea dumneavoastră (în această cauză). Sper să demonstrați că o dețineați legal.

 14. 15 GHEORGHE martie 28, 2013 la 4:13 pm

  nu am uitat pariul pierdut … va sunt dator doua harti cassini in format numeric, sudul si nordul Frantei.

 15. 16 Radu Humor martie 28, 2013 la 4:13 pm

  Dacă ai o singură armă, poţi avea şi un milion de cartuşe, că tot n-o să poţi trage, la o adică (scuze 😉 ) mai mult de câteva zeci !
  Restul sunt trageri băsiste 😳
  De timp !
  Ceea ce se întîmplă cu Cipru, impropriu zis, pentru că sunt implicate acolo persoane din mai multe ţări, trebuia să se întâmple cum tot atât de bine, (vorba vine 😉 ) se vor întâmpla şi următoarele.
  Consecinţe fireşti ale unor acţiuni, intenţionat sau nu, prost gândite !
  Îmbucurător este faptul că cei câţiva, care au încercat să pună stăpânire economică şi financiară pe jumătate şi ceva de miliard de europeni, s-au autodemascat mai devreme decât se aştepta cineva şi de acum chiar dacă pe greci, pe ciprioţi, sau pe români ( nu vi se pare curios că toate sunt popoare creştin-ortodoxe, care prin Bisericile lor Naţionale au declarat Osândirea Masoneriei încă din 1932-1933, ultima Cipru în 1993 🙄 ) i-au putut îngenunchea, ceilalţi vor observa lucrarea nefirească, această Nouă Uniune de tip sovietic, clocită de aceleaşi minţi diabolice, ca şi prima şi se vor salva la timp !

 16. 17 Adrian B. martie 28, 2013 la 4:18 pm

  Din ciclul : Hai sa ne innodam cozile !

  Ginerele lui Blaga e angajat la PSD si-l consiliaza pe senatorul Cosmin Nicula ?!

  http://livenews.rtv.net/13907

  Partea hazlie e ca ginerele lui Blaga este un SEMIANALFABET ! Omul a absolvit ( cu chiu cu vai !) un liceu industrial de constructii si cea mai mare lovitura a lui a fost ca s-a casatorit cu ” frumoasa lui sotie ” ! Deci , apare intrebarea : Ce il consiliaza acest pusti , pe senatorul Cosmin Nicula ?

 17. 18 Gabi.B martie 28, 2013 la 4:18 pm

  Uniunea Europeana reprezinta mecanismul decizional al tuturor implicati in aceasta hora. Nu mai poti respira, manca sau bea fara acceptul Uniunii Europene. Toate aceste mici crize sunt scapari de situatii cu repercusiuni grave si pentru cei implicati.

 18. 19 sadicu martie 28, 2013 la 4:19 pm

  Eu cred ca retorica asta legata de Traian Basescu si tot ce graviteaza in jurul domniei sale n-o sa mai tina mult timp de foame.
  Poporul uselist,(adica cei aproximativ 4 milioane de romani care si-au manifestat sistinerea pe 9 decembrie,anul trecut),a cam inceput sa maraie impotriva favoritilor.
  In campania electorala i s-a promis paine si circ dar de aproape un an primeste doar circ.
  In loc de paine,facturi majorate la curent,gaze si scumpiri de tot felul.
  La Brad si Valcea muncitorii care nu si-au mai primit salariile de luni de zile,blcocheaza arterele de circulatie.La Turda oamenii sunt in greva foamei. Industria siderurgica este aproape pe butuci si astfel zeci de mii de muncitori risca sa-si piarda locul de munca.
  Nici agricultura nu se simte mai bine.Fermierii romani sunt incercati din toate partile si risca si ei sa ajunga la sapa de lemn.Alaltaieri criza carnii de cal,ieri criza laptelui,azi criza porumbului infestat.
  Nu in ultimul rand,imaginea Romaniei in exterior este cu totul la pamant dupa evenimentele din vara trecuta.
  Dar liderii USL,in loc sa-si suflece manecile la camasi si sa se apuce serios de treaba,stau de dimineata pana seara prin studiourile televiziunilor si il injura pe Traian Basescu,(sunt la putere dar mimeaza in continuare opozitia).
  Ponta si Antonescu sunt prizonierii lui Voiculescu care prin intermediul trustului media Intact ii manevreaza ca pe doua papusi.
  In special Premierul, nu poate lua o decizie fara avizul favorabil primit din partea Danei Grecu, a lui Mihai Gadea sau Mircea Badea.
  Dar eu cred ca tocmai obsesia maladiva dupa imagine o sa le franga gatul celor doi mascarici lipsiti de sange in instalatii.
  Dar apropo de aceasta obsesie pentru imagine…eu ii inteleg rostul,atata timp cat te afli in opozitie.Dar dupa ce ai ajuns in fruntea bucatelor,legitimat de aprope 70% din electoratul prezent la vot care ti-a generat o majoritate parlamentara pe masura,obsesia pentru imagine nu se mai justifica…asta in cazul in care esti un adevarat om de stat.
  Exista o agenda europeana,un acord cu FMI si o economie care cel putin 20 de ani de acum inainte se cere restructurata…chiar daca prin masuri ustoratoare tocmai pentru cei care te-au votat…asta-i viata!
  Actuala putere respectivi actualii lideri ai USL,au la dispozitie o majoritate parlamentara deosebit de consistenta si 4 ani de zile ca sa demonstreze ceva.Daca se ambitioneaza in continuare sa nu faca nimic de teama sa nu supere pe unul sau pe altul si visand la cai verzi pe pereti respectiv ca timp de 20 de ani n-o sa-i urneasca nimeni de la borcanul cu miere…o vor lua in bot intr-un timp record…mult mai repede decat se astepata ei.
  Odata cu intrarea noastra in NATO si UE am intrat si in competitie cu celelalte tari membre iar timpul nu sta pe loc.Daca nu facem ceia ce trebuie sa facem,daca stagnam,ramnem de caruta si nici dracu n-o sa ne compatimeasca.Daca Grecia sau Irlanda au riscat sa primeasca eject din Uniunea Europena,noi,cea mai parlita tara membra la ce ne putem astepta?
  Stagnarea genereaza blocaj institutional si economic iar cand lui nea Gheorghe de la tara nu-i mai vine pensia,scuza cu Traian Basescu care nu-ti da pace…nu mai tine nici de foame nici de cald.
  In calitatea mea de om de dreapta si sustinator al Presedintelui Romaniei,Traian Basescu l-am urat din rarunchi pe Adrian Nastase si am fost fericit pentru tot ceea ce i s-a intamplat,(consider ca si-a luat pedeapsa pe deplin pentru ceea ce a facut…si nu ma refer exclusiv la cele 8 luni de incarcerare pentru ca in realitate a suferit aproape 9 ani de surghiun crancen…alungat de la putere,desfintat ca om politic si haituit zi de zi de catre justitie impreuna cu familia sa).
  Dar acum,ca omul si-a ispasit pedeapsa,merita reevaluat si pomenit pentru ceea ce a facut bine.
  Adrian Nastase a fost un adevarat om de stat si un premier performant care pe durata mandatului domniei sale a indeplinit pasii corecti pentru Romania…in plan economic si extern.
  Regret acum faptul ca nu va mai avea nicodata vreun cuvant de spus in politica si nu din cauza lui Traian Basescu ci tocmai din cauza a lor sai care-l ignora si nu-l mai vor in fruntea PSD-ului sau intr-o alta functie de conducere…chiar daca la nivel declarativ,fumeaza altceva…este evident ca-i incurca.
  Dar toate lumea ar avea de castigat,fie ca este de stanga,centru sau de drepata daca Victor Ponta,in calitatea sa de fost ucenic,si-ar urma mentorul.
  Adrian Nastase nu ar fi acceptat niciodata sa fie santajat de catre Voiculescu si camarila sa.Este adevarat…trustul de presa al varanului a contribuit mult la victoria detasata a useleului dar la fel de adevarat este ca…si-au luat tainul pentru asta.
  Partidul Consevator a obtinut un purcoi de mandate de parlamentari pe barba USL,au ministerul agriculturii si de asemenea muti secretari de stat si prefecti in teritoriu.Cred ca este mai mult decat suficient pentru un partid ce nu sare de 2% in sondaje.
  Daca Ponta este politician adevarat,divorteza de trustul Intact si isi vede serios de fisa postului.In cazul in care varanul nu se potoleste,isi permite sa-i alunge partidul de la guvernare si sa-l lase cu ochii in soare.
  De asemenea,multa lume l-ar aprecia daca ar tine un discurs sincer in fata opiniei publice prin care sa anunte urmatoarele:
  1-Pe termen mediu si lung Romania nu-si va mai permite sa suspende un Presedinte ales,indiferent daca acesta se numeste Basescu,Antonescu sau altcumva fara a se compromite definitiv in ochii Occidentului.
  2-Romania nu mai este,de cativa ani un stat suveran iar parghiile de conducere sunt intr-alta parte
  3-Pentru insanatosierea economiei si a mediului de afaceri se impun in perioada urmatoare masuri dure de continuare a reformelor structurale
  4-Asumarea clauzelor din contractul cu FMI-ul si prezentarea calendaului legat de privatizarile care vor urma
  5-insusirea ultimului raport MCV si un calendar de indeplinire al tuturor cerintelor.
  6-Intrarea Romaniei in zona Shenghen,obiectivul zero al guvernarii
  7-Respectarea independentei justitiei si intarirea statului de drept
  8-Continuarea luptei impotriva coruptiei
  9-Reforma Constitutionala
  10-Recastigarea imaginii Romaniei pe plan extern prin respectarea tuturor cerintelor impuse de Uniunea Eropeana
  Nu in umtimul rand,Victor Ponta trebuie sa lase la o parte ipocrizia si falsa pudoare si sa recunoasca ca este obligat de imprejurari sa respecte la sange acordul incheiat cu Presedintele.
  Nu sunt convins ca actualul premier este capabil sa ia taurul de coarne dar sunt convins ca este singura sa sa sansa sa supravietuiasca in fruntea guvernului pana in 2016.
  Daca prefera in continuare sa guverneze la televizor,nu va mai trece mult timp pana cei care au banii si finanteaza Romania ii vor trage presul de sub picioare.
  Un redutabil economist a declarat ca Romania poate supravietuii fara ajutor extern,mai putin de 3 luni.
  Reincalzirea permanenta a aceleasi ciorbe cu invocarea celor 7,4 milioane de romani nu mai este de actualitate si tinde sa devina o piatra de moara agatata de gatul actualei puteri.
  Dupa cum spuneam,doar cu circ si in lipsa painii,7,4 milioane de guri infometate iti vor cere capul.
  Sunt un om de dreapta,raman un om de dreapta si-o sa votez intotdeauana cu dreapta.Asta nu ma impiedica sa-i doresc lui Victor Ponta ca sa-i dea D-zeu gandul cel bun si sa faca ceea ce trebuie pentru Romania,la fel cum a facut cel care l-a adus in politica mare…

 19. 20 Ghita Bizonu' martie 28, 2013 la 4:20 pm

  Deci repoet intrebarile mele de la
  https://nastase.wordpress.com/2013/03/27/intre-baba-cloanta-si-ileana-cosanzeana-pedelistii-au-ales-lupu/#comment-179906

  si-ar permite “Europa” sa ne bage in faliment si mizerie totala ptr un fleac? (numiri de procuriri cf legii romane nufanteziilor lu Reding , Barosos, Day)
  Per total ar putea suporta Europa repercursiunile care ar urma impingerii Romaniei in mizerie africana?!

  Sau alta .. isi permite NATO o asa catastrofa mai ales acum cand polcovnicu Putin isi trimte cazacii prin Gagauzia ?! Unde? In unica tara care i-a acceptata scutu? Scutu antiracheta dambla amerloca 1000% “declinata” de altii ..

  Si mai intreb ceva – cum se face ca un post al meu de la martie 28, 2013 la 10:50 am este in asteptare? Ne e voie de contrazis Liiceanu ?

 20. 21 Radu Humor martie 28, 2013 la 4:31 pm

  Văd că întârzie să apară „mâncătorul de optimişti”,cel care fără pic de bun simţ îndrăzneşte să afirme senin :
  @ ZeV,

  iti sade bine pesimist, te prinde… Colegii insa nu te vor intelege, asa ca te vor ridiculiza… Este insa un sport care nu merita, fraierii trebuie lasati sa fie fraieri, altminteri dezechilibrezi societatea si se pierd rezultatele a 2000 de ani de prosteala si dresaj! Dealtfel nici nu intereseaza, probabil exista o vraja a mersului spre prapastie…
  Ceea ce-mi întăreşte convingerea că unii de teama de a nu pica de fraieri, dacă lucrurile vor lua o altă întorsătură decât cea logică şi firească spre care conduc anumite analize, mai mult, sau mai puţin obiective, deci o iau razna cu alte cuvinte, ei să fie apăraţi de pamperşii pe care şi-i pun pentru orice eventualitate :
  – V-am spus noi că aşa o să se întâmple ?!
  Ei, acum ne mai puteţi contesta înţelepciunea şi judecata ca cristalul 😆
  Dacă iese bine, adică aşa cum sperau şi aveau puterea să afirme optimişti:
  – Băi, dacă nu vă atenţionam noi şi nu vă învăţam cum să faceţi, bla, bla,..
  Şi-n euforia finală, rămân şi fără cuvenitele reproşuri sau chiar şuturi în coor ale celorlalţi. 🙄
  Aşa că mai bine de la început… :Idea:

 21. 22 Doru Coarna martie 28, 2013 la 4:34 pm

  @ Analist,

  te inseli si-i inseli si pe altii afirmand ca eu as avea ceva cu premierul, eu vreau doar sa performeze si-l voi critica pana cand se apuca sa se tina de cuvant! Chiar acum cand scriu asta, la tv urla cei de la Oltchim „Ponta-mincinosul!”, nu stiu daca vezi, eu il gasesc simpatic si ii apreciez energia si intentia, doar ca vreau sa vad rezultate, de palavre ar fi trebuit sa ne saturam toti in acesti 23 de ani.

  Iar in ceea ce priveste sustinerea sa, intreaba-i pe socru-sau si pe prietenul acestuia, Baselu’! Alta sustinere nu-i! E doar o simpla chestie de vecinatati si ticalosie, asortate cu geniul constructiv/destructiv al ultimului.

  Mie baiatu’ imi e simpatic, dar as vrea sa-l vad si transpirat de munca, atat. Bine, si pe ceilalti as vrea sa-i vad asa, dar la ei n-am pretentii… La premier am!

  Si inca ceva: ceea ce-ti pare a fi ocult sau genial, este doar anapoda sau pe bani, nu gresi supraestimand personajele astea de basm…

 22. 23 Luminita Arhire martie 28, 2013 la 4:54 pm

  Socant este sa il asculti pe Basescu Traian vorbind despre ceea ce ar face bine Romaniei ; pentru ca este de neinteles : despre care Romanie vorbeste ? Care este Romania despre care vorbeste din moment ce nu conteaza in calculele lui populatia Romaniei ? Eu cred ca Romania lui este livingul din care ne transmite mesaje , drapelul sub care peroreaza este perdeluta inflorata iar „poporul lui ” este clanul pe care il patroneaza . Binele Romaniei lui este sa fie Kovesi la DNA si Morar la Parchetul general . Binele Romaniei lui este sa fie Udrea sef la PDL .Binele Romaniei lui este NUMAI binele lui si al acolitilor .
  Nu stiu daca Nicolae Ceausescu avea informatii sau banuia cat este de detestat. Propaganda functiona excelent , cei care ieseau din coloana erau putini , aparenta de dragoste nelimitata pentru „iubitul conducator ” era condimentata cu manifestatii publice insufletitoare .
  Nu acelasi lucru se intampla cu Basescu Traian ; el stie cu exactitate cat dezgust provoaca , el a primit in vara 7 450 000 de pumni in plina figura , el este huiduit cu pasiune oriunde mai are tupeul de a se afisa , el stie ca oricat si-ar plati prin interpusi propaganda abjecta din tara si din afara ei , totul este minciuna , prefacatorie si interes de cea mai joasa speta . Si nici nu are cum sa fie altfel , pentru ca aceasta masinarie monstruoasa este SINGURUL LUCRU PE CARE L-A CONSTRUIT in numerosii sai ani de stat la putere . Un presedinte care nu mai primeste din partea populatiei decat un rictus de scarba urmat de butonarea telecomenzii ce-ar mai putea sa conduca si pentru cine ?

 23. 24 Flavia martie 28, 2013 la 5:00 pm

  Ce criza minora in Cipru? Criza morala la noi! De proportii, de nedepasit!

 24. 25 Marcus martie 28, 2013 la 5:03 pm

  @Sadicu: Bai, panarama, profiti de faptul ca d-l Nastase nu stie ca esti postac cu simbrie si ca nici macar textele nu sunt ale tale, ci vin gata scrise si vii sa te dai „om de dreapta” pe un blog cu pretentii. Domnule Nastase, va rog, il prefer pe Conte, Baronu’, Printu si alti portocalii care totusi erau scoliti decat pe ineptul asta de propagandist de cea mai joasa speta.
  Cu respect va rog, lasati sa treaca mesajul, nu de alta dar s-ar putea ca cineva sa creada ca trogloditul este in stare sa scoata si altceva din cap in afara de par si transpiratie 🙂
  sunteti iubit
  marcus

 25. 26 ZeV martie 28, 2013 la 5:37 pm

  @sadicu
  Va respect punctul de vedere…dar, sincer sa fiu, am o cu totul alta perceptie despre cine are prioritatea datului in stamba la televizor, probabil, din lipsa de ocupatie. Poate si pentru ca functia de premier este pe moment ocupata de altcineva decat ce cu care ne-am obisnuit atata amar de ani. 😉
  Desigur ca sunt subiectiv, din moment ce prefer HBO si Discovery, doar ocazional, comutand si pe televiziunile de stiri.
  Totusi, parca e un facut, dau nas in nas, de fiecare data, cu moaca dictachiorului si nu cu cea a lui Ponta.
  😉

 26. 27 Doru Coarna martie 28, 2013 la 5:38 pm

  Dragi copii,

  Ciprul a luat bani, ca si grecii, ca si noi, ca si altii, insa nu i-a pus la treaba investind sanatos ci i-au shutit! Stim exemple. Fiind insa paradis, i-au depus loco. Acum nu-i pot inapoia, asa ca principalul creditor al UE, Germania, a aflat ca in Cipru sunt bani dar nu-s ai lor, si de aceea cipriotii au acceptat sa-i predea iar nemtii sa-i ia! Daca la treaba asta mafiotii rusi pierd, nu se supara nimeni, mafia va recupera, nu-i vaitati ca nu-i o problema pt ei.

  Dar bani sunt si-n Elvetia, si cum pofta vine mancand… ca nu-i in UE ci doar in E nu-i asigurator, doar ca acolo este paradisul creditorilor nemti…

  Acum insa se vede ceea ce spuneam, moneda americana si-a revenit prin criza asta, banii virtuali au fost asanati si moneda revitalizata, fondurile de investitii au iesit intarite prin incorporare si continua globalizarea galopanta pe bani adevarati si iata ca statele si uniunile de state nu mai conteaza in fata lor!

  Moneda europeana incepe sa supravietuiasca numai din confiscari valutare! Pe vremuri asta se chema simplu, JAF!

  Cand toti banii Uniunii vor fi ajuns in Nemtia, atunci se va termina cu Uniunea si va fi inaugurat lagarul national-socialist european (NSEL-n.a.). Astea toate deoarece geniile Uniunii nu au gasit o alta formula mai criminala de expansiune simultan profitabila…

  Ceea ce putem noi face insa presupune munca, deci nu intereseaza pe nimeni, tot asa cum curva sta mai bine in pat decat sa frece dusumeaua… Daca stam cu aiuritii astia in frunte, e simplu: pierdem tara! Daca ne trezim si ne apucam de chestii serioase, salvam macar teritoriul ei pt urmasii nostri. Poate.

  Cum se face: ne uitam atent si serios in jur cautand un ins serios, il propunem si-l alegem, apoi ne vedem de ale noastre pana cand o ia asta razna moment in care reiteram, adica o luam iar de la cap cautand! Daca-i tine Dumnezeu mintile, atunci il tinem pe viata, daca nu il zburam imediat fara povesti cu mandate, promisiuni si strategii pe termen mediu si lung, etc.

  Noi daca vrem asta, trebuie sa propunem un MODEL FUNCTIONAL DE STAT si sa presam apoi politicul sa-l supuna unui referendum si gata!

  Nu stiu daca sunt explicit: NOI trebuie sa propunem modelul, nu politicul asa ca pana acum, deoarece vedem ce le-a putut pielea si unde s-a ajuns…

  Optica sanatoasa este ca ei conduc in locul nostru pe baza de delegatie, deoarece noi suntem multi si avem treaba, trebuie sa ne hranim familiile, insa oricand le putem retrage delegarea daca ne lezeaza in vreun fel… deci nu mai vrem inteligenti d-astia care modernizeaza dupa capul lor, ci dupa nevoile noastre!

  Spuneti voi, e dificil asta? Modelul?

  Pana nu construim un astfel de stat, rabdam nu ticalosia lor ci consecinta prostiei noastre, ei devin ticalosi doar daca noi le lasam optiunea asta…

  Sa presupunem ca mitraliorul Nastase ar fi un bun candidat -spun asta pt cele 400 de cartuse, trebuie sa aiba si o mitraliera dupa vreun tablou…- desi s-au pierdut cei mai prolifici 10 ani din viata sa cand in loc sa ridice tara a consemnat umoristic tragedia ei, ce facem?

  Sa cautam impreuna solutii de a-l readuce pe locul pe care il merita! Nu pt el ca are de toate ci pt noi, noi amaratii avem nevoie ca sa ne pastram tara sub talpi! Haideti sa n-o mai frecam cu basme, cu Ciprul, cu Monica lu’ Basica, etc.
  Idei? Daca gasim, reusim! Sa cautam, propun eu. Printre bancuri, insa…

 27. 28 ZeV martie 28, 2013 la 7:26 pm

  Marcus
  Sadicul nu a jignit pe nimeni, pe aces blog, el crede din toti rărunchii ca votul popular din decembrie 2012 este pur consultativ, cel din 29 iulie 2012 este o lovitura de stat, doar votul la referendumul din 2009 este important-obligatoriu, desi, pe cine am intrebat, habar nu are de ce un parlament unicameral este mai eficient decat unul bicameral. E adevarat, exista in Europa un mic stat numit Cipru care dispune de un astfel de parlament cu doar 57 membri. 😉
  De asemeni, pentru acest personaj virtual si implicit, pentru mentorul sau claustrat in cuşca acordului de caoabitare (apropo de săpatul gropii altuia), este cat se poate de logic ca ceea ce n-a facut majoritatea portocalie din 2010, recte, o Constitutie elaborata in zone fara drept de initiativa legislativa, dupa moftul maimuţei scheletice a piraţilor din Caraibe, să fie materializat fără crâcnire taman de opoziţia la pedele, ajunsă, prin votul românilor, la putere, IMPOTRIVA lui Traian Basescu. Poate dvs , stimati colegi, nu vi se pare o ciudăţenie lipsa de decizie a presedintelui de a impune fostului parlament transpunerea in fapt a ceea ce au votat romanii in 2009, dar mie, sincer, mi se blochează centrii ,,logicii elementare”. 😉
  Privind lucrurile din această perspectivă a relativismului universal, stau şi mă întreb ce ar alege prezidentul dacă ar avea pe masă, următoarele:
  Constituţia, un pahar cu 4 cuburi de gheaţă şi o blondă ?
  La prima ,,tragere” de la Conventia PDL, stimabilul s-a fript.
  A doua oară, sigur nu a gresit, daca ar fi să ne luăm după simpaticul clip cu mâna. Cu mâna dreaptă, evident, că doar e presedintele apolitic al Romaniei, n’aşa ?
  😉
  Eu înţeleg disperarea băsescienilor, dar le reamintesc că fiica cea mare posesoare de penthouse baban a patentat la OSIM Miscarea Populara a profetul de carton Sebastian Lazaroiu.
  Cu Băsescu si cu Sadicu, mari iubitori de popor roman atunci cand acesta doarme zâmbind, dreapta autentică e ca şi făcută. Mai e nevoie şi de un (cap) compas, pentru a nu încurca vestul cu estul trecând pe lângă America din eroare de navigaţie.
  😉
  PS
  Îl felicit pe domnul Victor Ponta pentru interviul de nivel european tocmai pentru că era, în primul rând, românesc, acordat la Income.
  Am preferat sa ascult ce spune premierul României, decat sa vad circul portocaliu si balele băsesciene de după.
  Asta da, opozitie..nici la circ nu vor să rămână mai prejos decât puterea. Ba chiar, la acest capitol, ei sunt la putere.
  😉

 28. 29 Adrian B. martie 28, 2013 la 7:36 pm

  @ sadicu

  Esti un gunoi portocaliu !

 29. 30 ZeV martie 28, 2013 la 7:36 pm

  Domnule Coarna..si dvs vorbiti de reconstructia statului…mereu ne trebuie un alt stat.
  Ce sa faca statul, stimate coleg, asta astept sa-mi/sa ne spuneti.
  😉
  De exemplu, sunt foarte curios ce credeti ca ar trebui facut cu Oltchim.
  Daca puteti asta in 10 randuri, va dau un mic premiu nobel…ca doar nu dau de la mine. Dau din eul meu virtual.
  😀 😀

 30. 31 ZeV martie 28, 2013 la 7:38 pm

  ps-doru
  Eu am spus bancu, dvs veniti cu ideea.
  😀

 31. 32 Ireene Nicolaescu martie 28, 2013 la 7:39 pm

  Analiza realitatii economiei cipriote la care va referiti este pertinenta! Pe langa argumentele binecunoscute ati adaugat si o idee care ma face sa tremur- Rusia castiga teren tocmai datorita fisurilor politicii Uniunii Europene, politica care favorizeaza anumite state in detrimentul celorlalte! Ma tem ca nu cumva dezastrul economic cipriot sa insemne deschiderea cutiei Pandorei pentru intreaga Europa si nu numai!
  Cu respect,
  Ireene Nicolescu.

 32. 33 sadicu martie 28, 2013 la 7:42 pm

  Nu am venit aici pentru a ma rafui cu adversarii Presedintelui Traian Basescu.
  Sunt sustinatorul domniei sale si ca sa nu existe…discutii la proces…mi-am facut cunoscuta… apartenenta cu ocazia primului mesaj postat pe blog,riscand sa fiu banat.
  Intamplator sau nu,se pare ca am fost acceptat si asta ma poate duce cu gandul ca arogantul Adrian Nastase de odinioara s-a schimbat si este capabil sa-i ierte pe cei care, tot odinioara,l-au injurat .De ce nu?…reevaluarea poate functiona si in sens opus.
  Eu inteleg foarte bine frustrarea celor care-l urasc pe Presedinte.Personal m-am simtit sufocat dupa 4 ani de regim Nastase si nu cred ca as mai fi suportat inca 5 ani….sau i-as fi suportat scrasnind din dinti.
  Recunosc de asemenea ca in 2004 nu l-am votat pe Traian Basescu pentru ca era frumos,competent si…devreme acasa si nici n-am fost ademenit de promisiunile aliantei D.A.
  Am votat hotarat si cu ura impotriva lui Adrian Nastase si nu regret acel vot.
  Traian Basescu nu mi-a inselat asteptarile si cred ca si eu as fi fost dezamagit daca dupa scrutin…l-as fi prins in pat cu dusmanul.
  Dar intr-un fel era contextul atunci si altfel in momentul de fata.
  Romania era in plina ascensiune economica iar in Europa domnea linistea.
  Este adevarat ca Presedintelui i s-au acceptat in acele vremuri anumite derapaje,este adevarat ca marile cancelarii au fost nevoite de atatea ori sa inchida ochii si tot atat de adevarat ca actualei puteri nu i se accepta nimic…dar,asta-i viata!
  In actualul context european de criza economica doar tichia de margaritar a Romaniei mai lipseste…adica o noua criza politica.
  Victor Ponta se afla in cea mai ingrata situatie posibila…pe de-o parte se confrunta reticienta Occidentului care-i monitorizeaza la sange orice pas iar pe de alta parte cu presiunile iresponsabile ale partenerului de alianta si ale grupui media Intact.
  Ruptura pare eminenta si pentru cine n-a observat,liberalii ii injura pe pesedisti prin intermediul postului de televiziune antena 3 iar pesedistii le raspund prin intermediul postului RTV.
  Mi-e greu sa recunosc dar aceasta ruptura nu va fi benefica pentru nimeni.
  Nu-i sport pe cei de la putere dar prefer sa-mi manifest nemultumirea prin vot la alegerile din 2014 si 2016.
  Voua celor care ma injurati azi sau o sa ma injurati maine…tie,personal batrane marcus…va spun doar atat…nu-i faceti un deserviciu lui Traian Basescu…dimpotriva,ii faceti un serviciu daca il sapati zilnic pe Victor Ponta pe motiv ca nu va indeplineste pohtele obsesive.
  Evenimentele din vara si ceea ce a urmat de atunci ar fi trebuit sa constituie o lectie pentru voi.USL nu ar fi avut dificultatile de astazi daca voi,in iresponsabilitatea voastra,nu ati fi fortat nota atunci..in mod inutil.
  Mona Pivniceru, marea voastra speranta,(adica un fel de Citacu cu fusta),a fost inscaunata cu mare tam-tam la justitie si nu a durat nici macar o luna pana cand balaurul s-a transformat in soricel.
  Poate sa vina Ciuvica+ Gadea+Badea in fruntea executivului si nu se schimba nimic fundamental.
  De asemenea va avertizez ca este si in interesul vostru al iresponsabililor ca Ponta sa guverneze corect si productiv.
  Intelegeti ca cel putin pana iesim la liman,ca si tara,rafuielile si pornirile revansarde nu fac bine nimanui.
  Este timpul sa mai si construim ceva in tara asta iar in ceea ce ma priveste,voi incerca sa postez mesaje constructive.

 33. 34 sadicu martie 28, 2013 la 7:45 pm

  reftific putin…pentru ca nu obisnuiesc sa-mi corectez mesajele inainte de a le trimite…
  in loc de iminenta am scris eminenta 🙂

 34. 35 sadicu martie 28, 2013 la 7:47 pm

  Zev…si eu iti respect punctele de vedere…cu atat mai mult cu cat sunt exprimate decent si fara patima…

 35. 36 Gabriela Bucur martie 28, 2013 la 9:06 pm

  Domnule Adrian Nastase:referitor la P. S.Cainii latra,ursul trece.Nu ‘i luati in seama.Sanatate,ca’i mai buna ,decat toate.,Cu mult respect, Gabriela.

 36. 37 Aya martie 28, 2013 la 9:09 pm

  @

  Doru Coarna

  Observ ca ai facut o fixatie pe numarul de cartuse detinute de Adrian Nastase (despre care, niste procurori macovisto-morarasti – care nu stiu carte si, in plus, sunt redusi mintal – afirma ca ar fi fost detinute ilegal, motiv pentru care i-au intocmit un ridicol dosar penal pentru, zice-se, “incalcarea regimului armelor si munitiilor).

  Ti-am replicat, la sectiunea precedenta, la mesajul pe care mi l-ai adresat in martie 28, 2013 la 9:32 am.
  Reiau textul si aici.
  Cu cat il citesti mai mult, cu atat mai bine (conform sanatosului principiu “Repetitio mater studiorum est”)

  Nu adaug la textul reprodus in continuare ca, printre multele arme detinute (legal, ca sa fie clar) de Adrian Nastase nu se numara si o mitraliera, intrucat sunt sigura ca, mentionand-o, ai glumit.

  Imi pare rau ca trebuie sa-ti spun ceea ce urmeaza, dar nu mi-ai dat posibilitatea sa aleg: mesajul tau din martie 28, 2013 la 9:32 am este aberant cap-coada.
  (Ma intreb, la modul cel mai serios, ce se intampla cu tine de la o vreme).

  Inteleg ca te “acrosezi”, FARA SENS, de acel fragment din comentariul meu in care ma intrebam daca nu cumva acele cartuse vor fi fost introduse “pe sest”, de procurorii “macovisto-moraresti” in apartamentul lui Adrian Nastase pentru a avea motiv, apoi, sa-l acuze de incalcarea regimului armelor si munitiilor – procedand, pe fond, ca Securitatea antedecembrista cand “strecura”, pe furis, dolari sub covorul cuiva (in a carui casa securistii intrau prin efractie) pentru ca, ulterior, sa faca perchezitie si sa-l acuze de detinere ilegala de valuta.

  Fragmentul respectiv din comentariul meu este o ironie foarte, foarte amara. Nimic mai mult.

  Adrian Nastase AVEA DREPTUL sa detina acele cartuse.
  Ca sa-ti fie foarte, foarte clar: Adrian Nastase detinea LEGAL acele cartuse.
  De ce?
  Pentru ca detinea, legal, mai mult arme (pentru detalii, consulta, te rog, normele).

  Procurorii care il acuza pe Adrian Nastase de incalcarea regimului armelor si munitiilor (si care stiau, foarte dubiu, ca AN detinea, legal, mai multe arme – fapt confirmat public de procurorii care au intocmit Procesul Verbal)
  fie
  – doar nu stiu carte si de aceea sunt trimisi la inaintare de “scenaristi” pentru a intocmi “cu seninatate” dosare pentru cazuri care, daca ar fi subiecte de examen, iar studentul la Drept ar propune solutia procurorilor macovisto-moraristi,, nu doar nu ar trece anul, dar, probabil, nu ar termina in veci facultatea;
  – fie, dincolo de faptul ca (evident) nu stiu carte, sunt si “limitati mintal” rau de tot, motiv pentru care nu-i deranjeaza ridicolul situatiei in care se pun (oricum, pe ei ridicolul sigur nu ii poate ucide, pentru a parafraza o celebra expresie frantuzeasca). .

  De altfel, lamureste chiar Adrian Nastase “neintelegerea situatiei” (ca sa ma exprim bland) care te preocupa:

  Citez din textul lui Adrian Nastase (sectiunea – “Cipru – criza “minora” care afecteaza viitorul Uniunii Europene):

  “aveam dreptul sa detin pentru armele mele, de diferite calibre, cateva mii de cartuse”

 37. 38 Theodora martie 28, 2013 la 9:44 pm

  Da, Udrea este vinovata, foarte vinovata. Da, multi romani o urasc pe Elena Udrea dar aceasta ura (despre care stie foarte bine si Basescu) nu trebuie sa ne faca sa uitam ca Basescu este raul suprem.
  In acest cuplu de distugatori de tara nu exista calau si victima sau daca exista atunci calaul este Basescu iar victima este un fost partener de crime care isi merita soarta.
  Tapalaga vorbeste despre sacrificarea PDL-ului. Nu imi pasa va spun. Pe mine ma doare ca a sacrificat tara, a sacrificat o parte din poporul roman, partea cea mai vulnerabila poporului roman, cea care nu are puterea sa se apare ……..
  http://theodora0303.wordpress.com/2013/03/28/dan-tapalaga-incercare-grosolana-de-manipulare-da-udrea-este-vinovata-da-multi-romani-o-urasc-pe-elena-udrea-dar-basescu-nu-este-victima-este-raul-suprem/

 38. 39 Roxana Iordache martie 28, 2013 la 10:02 pm

  @nastase. Din detenţie, scriaţi mult mai liber. Vă urez sincer să nu vă întoarceţi acolo.

  Aş vrea să aud un om politic român, unul singur, capabil să-şi asume declaraţia că euro(zona) e o fraudă falimentară.

  Mi-a plăcut mult P.S.-ul, dar nu vă scoateţi cu el.

 39. 40 Roxana Iordache martie 28, 2013 la 10:05 pm

  @sadicu. Te supraestimezi, ca şi (pe) idolul tău. Cine crezi că poate urî un pârţ? 🙂

 40. 41 Revizorul tehnic de trenuri martie 28, 2013 la 10:10 pm

  Ca-n Cer şi pe Pământ

  Băutura miraculoasă care distruge cancerul

  „Un celebru nutriţionist din China i-a recomandat unui bolnav de cancer să o consume timp de trei luni, iar rezultatele nu au întârziat să apară. În mod miraculos, omul s-a vindecat.

  Miracle Drink este o băutură consumată de chinezi de foarte mult timp, pentru menţinerea unui stil de viaţă sănătos.
  Lui Seto, un bolnav de cancer pulmonar, un celebru nutriţionist din China i-a recomandat să o consume timp de 3 luni, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Seto s-a vindecat de cancer.

  Pentru a face acest suc, ai nevoie de o sfeclă roşie, un morcov şi un măr, toate crude. Se spală bine, se taie cubuleţe, se pun în blender (cu tot cu coajă) cu puţină apă plată şi sucul se bea imediat.

  Acest suc va ajuta în următoarele afecţiuni: Previne dezvoltarea celulelor canceroase, preveni bolile de ficat, rinichi, pancreas şi poate vindeca ulcerul, întăreşte plămânii, previne atacurile de cord şi tensiunea arterială ridicată.”

  Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/bautura-miraculoasa-care-distruge-cancerul_1145675.html#ixzz2Orm5eWAd
  –––––––––––––––––––––––––––––––-

  – Bă chinezule, hâc, sucul ăsta merge înainte sau după o litră de turţ ? hâc.
  – Nu ţiu ţe eţe turţ…

 41. 42 Karakas martie 28, 2013 la 10:13 pm

  Excelenta analiza si la timp

 42. 43 sadicu martie 28, 2013 la 10:21 pm

  Roxanda Iordache…dezvolta subiectul…in ce sens ma supraestimez?
  Eu nu fac altceva decat sa-mi expun punctul de vedere…propria mea opinie…dar fara sa fac pe desteptul…asa percep eu realitatea fara sa am pretentia ca sunt detinatorul adevarului absolut.
  In ceea ce-l priveste pe Traian Basescu,nu este idolul meu ci personajul politic pe care-l apreciez si sustin.
  E voie?

 43. 44 ZeV martie 28, 2013 la 10:54 pm

  @sadicu
  Dvs ar trebui, dupa parerea mea, sa mai faceti un pas inainte, dupa cel fair de exprimare a opiniei, fara manajamente.
  Daca ati privi lumea cu ceva mai putina ura, asa cum incerc sa fac eu, poate ca ati vedea, in afara efectelor si cauzele asociate. Nicodata ura nu ase constituie in altceva decat intr-o oglinda deformatoare de realitate.
  In calitatea mea de fost cel mai mare sustinator al lui Traian Basescu, pentru care, m-am certat inclusiv cu familia, am parcurs toate fazele posibile (incepand cu 2004 n.r.) : nemulţumire, ură, încredere, speranţă, trecere cu vederea a grobianismului şi inconsecvenţei băsesciene, îndoială, constatare, şoc, frustrare, ură cu sens invers, detaşare, calm, încredere. ÎNCREDERE ÎN POPORUL ROMÂN ! Nimeni din această lume nu poate călca în picioare demnitatea unui popor unit !
  Am privit cu admiraţie , necrezându-mi ochilor, o copiliţă frumoasă cu o bentiţă tricoloră în păr.
  Am întors, imaginar, capul, spre privirea injectată cu ura neputinţei a lui Traian Băsescu, umilit de poporul său pe 29 iulie 2012, umilit de propriul său partid, în anul de graţie 2013. Dvs credeţi că acest om doarme bine noaptea ?
  VĂ ASIGUR CĂ ÎL CUNOSC BINE ! NU DOARME ! Este frustrat şi vrea revanşă cu orice preţ, chiar cu preţul demolării României ! Acestui antichrist i-am tolerat impardonabil jignirea la adresa Maiestăţii Sale cu ceva timp în urmă. Atunci, încă luam de bun tot ce debita acest monstru cu faţă (in)umană. Îi cer scuze, public, Regelui Mihai al României !
  Acum, m-am cutremurat, mai ales după ce mi-am amintit şi palma în cur pusă de matroz atunci când un ambasador maghiar la Bucuresti, cu aerul unui şmecher de cartier, îşi bătea joc de o naţiune întreagă.
  Am vrut să scuip televizorul , privind filmuleţul cu ,,pa PDL”, sau capul aplecat de borfaş răzbunător şi inconştient de consecinţele vorbelor sale pline de venin.
  Stimate domn…dvs puteţi spune orice, aveţi acest drept, eu personal iubesc democraţia. Dar iubesc la fel de mult şi poporul meu, atât de hulit de tot felul de defonseca evazionisti, sau de barrosi, gordoni, merkeli si steini.
  Dar cel mai tare mă doare să constat că poporul meu este murdărit cu norori chiar de către alţi români.
  Poate că acei români, nu vor răspunde niciodată în faţa justiţiei. Dar vă asigur că ORICINE, dar absolut OPRICINE, este dator cu o moarte. Iar, stimate domn şi (sper eu) conaţional, CONŞTIINŢA NU IARTĂ !
  Domnule sadic…Traian Băsescu nu este presedintele României, nu este nici macar presedinte, nu mai este nici macar presedintele meu.
  Pacat de 8 ani pierduti degeaba, la finele carora asistam la o Romanie devastata de politicianism, adversitate, intoleranta si incalcari ale Constitutiei de catre un om care, cred, acum, are o grava problema pshica.
  Trebuie doar sa ne trezim, sa ne calmam si sa-i spunem impostorului: Domnule…esti dezbracat ! Mergi la culcare.

 44. 45 Aya martie 28, 2013 la 10:58 pm

  @

  Adrian Nastase

  MANASTIREA VORONET: MARIA SA STEFAN NE-A INVATAT SA FIM DEMNI

  Maica stareta de la Voronet tocmai a povestit cat de mult a ajutat Sfanta Manastire (citez din memorie- dar sigur corect):
  “domnul Adrian Nastase care a venit aici (nu a precizat anul n.A.) si, prin fundatia doamnei Nastase, ne-a ajutat cu (a spus suma- impresionanta, mai ales in comparatie cu contributia, recenta, a statului care, in decurs de trei ani, a acordat daor 20.000 de lei acelui monument extraordinar, fara egal) Asa ne-am reparat acoperisul si am realizat si altele”.

  Maica stareta, intrebata de cati bani are, acum, nevoie Sfanta Manastire pentru lucrarile pe care le-a demarat, a raspuns minunat – ceva ce ar trebui retinut de toti si, mai ales, transmis celor care ne trateaza jignitor, nedrept, de dincolo de granite:
  “Maria Sa (Stefan; n.A.) ne-a invatat ca romanii trebuie sa fie demni. Unii cred ca asta inseamna mandrie, trufie. Eu spun ca demnitatea si mandria, trufia, sunt lucruri diferite. Chiar daca avem nevoi, chiar daca uneori nu suntem bogati, noi nu cersim.”
  “Dar, aveti nevoie de ceva?” a fost intrebata
  “Da, avem” a raspuns.
  “De ce?”
  “De exemplu, de bani ca sa terminam lucrarile, avem nevoie de aparate ca sa pastram microclimatul in interior. Dar nu cerem. Cel care executa lucrarile este bun crestin si ne spune “platiti acum, cat aveti, apoi in anii urmatori””.

  Nu a spus de cati vani are nevoie manastirea- nu a cerut (cersit, cum spunea Maica stareta)!

  Vin si intreb:
  Ce trebuie, ce putem sa facem noi, romanii, astfel incat sa sustinem acest monument crestin (romanesc!!!) unic in Europa, care, in 26 mai 2013, va implini 525 de ani de la punerea pietrei de temelie?

 45. 46 Aya martie 28, 2013 la 11:04 pm

  @

  Gavrila

  Multumesc pentru mesajul din martie 28, 2013 la 12:36 pm.

  Am scris un mesaj la sectiunea precedenta.

 46. 47 ZeV martie 28, 2013 la 11:09 pm

  Excelenta atitudinea domnului Ponta, in replica data , pe RTV, papusarului cotrocenist:
  Da, avem ca obiectiv primordial asigurarea locurilor de munca. Dar Romania, sta extrem de bine, la acest capitol, fata de tari cu traditie a economiei de piata, unde somajul se exprima matematic cu doua cifre.
  In Romania, somerii isi gasesc de lucru, daca ar fi sa ne luam dupa exemplul palatului Cotroceni.
  Niste domni someri din PDL, si-au gasit, deja, vocatia, printre mai vechii consilieri prezidentiali.
  Foarte bine, am insa o mica nedumerire…stie cineva, dintre colegi, pentru ce platim cu bani grei, pleiada de lăzăroi, aburcati la rang de ministru ?
  Cum ? Ce spuneti ? Lucreaza la proiecte politice asociate cu viitoarea Dreapta romaneasca ?
  Ma rog…dar de ce trebuie sa-i platim noi, contribuabilii de rand, mulţi, neafiliaţi politic ?
  Ce spui, domnule premier ? Doar banii sunt la dumneata.
  Daca s-a putut sa-i iei aeroplanul maimuţoiului obraznic, ce-ar fi să-i diminuezi drastic raţia de Jack Daniel’s ?
  Poate va spune mai puţine prostii la televizor, pe care, a doua zi, bineînţeles, le uită.
  😉

 47. 48 Aya martie 28, 2013 la 11:29 pm

  @

  PENTRU CEI CARE NU-I RECUNOSC VREUN MERIT REGELUI CAROL AL-LEA

  Sunt multi cei care, in Romania, accepta, nedrept, sa-l perceapa pe Carol al II-lea doar din perspectiva „istoriografiei anecdotice si picante”, respungandu-i calitatile umane si intelectuale.

  Desigur, Carol al II-lea are pacate.
  Sigur a pacatuit prin instaurarea dictaturii regale, prin supunerea Parlamentului, prin desfiintarea partidelor. Politic, a pacatuit (de altfel, din cate stiu, nu a dorit sa fie Rege – dar nu era vina lui ca era primul nascut si, legal, mostenitorul Tronului).
  DAR
  Iubirea sa pentru Elena Lupescu sigur NU e un pacat – iubirea nu e un pacat, nu poate fi un pacat si nu e vina celor doi ca existau, in epoca, restrictii sociale care ii impiedicau sa fie, formal, in Romania unul alaturi de altul – si, la fel, nu sunt vinovati pentru ca s-au intalnit „mai tarziu”.

  Din pacate sunt foarte putini care se opresc asupra unei extraordinare calitari a lui Carol al II-lea: iubirea sa pentru arta, pentru monumente si implicarea sa in acest domeniu.

  ULUITOAREA REVELATIE DE LA VORONET

  In 1936, un american foarte bogat a oferit statului roman o suma exorbitanta pentru a-i „transfera” Manastirea Voronet.
  Sfantul lacas ar fi trebuiitsa fie transferat, pe bucati, peste ocean.
  Suma oferita echivala cu bugetul Romaniei pe un an.

  Regele Carol al II-lea a refuzat!!!

  Intrebara urmatoare este, desigur retorica: daca, Domane fereste, s-ar face aceeasi oferta acum- iar decizia ar reveni Cotrocenilor- oare raspunsul ar fi cel dat de Cerol al II-lea?

 48. 49 Aya martie 28, 2013 la 11:31 pm

  @

  Ghita Bizonu

  Sper ca am reusit sa fiu explicita in mesajele de la sectiunea precedenta.

 49. 50 Aya martie 28, 2013 la 11:34 pm

  @

  Marian Nicolae

  Multumesc pentru caldele cuvinte.

  Accepti, sper, sa impartasim si ce ti-am transmis in raspunsul meu de la sectiunea precedenta.

 50. 51 Aya martie 28, 2013 la 11:36 pm

  @

  Radu Humor

  Ceea ce relatezi tu (despre “persoane special pregatite sa bea”) in martie 28, 2013 la 3:35 pm se regaseste in “Ultimul pahar” (Peter Cheyney).

  Mai mult, ma sectiunea precedenta.

 51. 52 sadicu martie 28, 2013 la 11:49 pm

  ZeV…eu nu consider ca votul romanilor din decembrie este unul consulativ ci unul democratic care a generat o majoritate solida in parlament de aproximativ 70% si un guvern USl.
  Dar consider ca oamenii le-au acordat increderea pentru a face treaba respectiv pentru a le imbunatatii nivelul de trai.
  Nu cred ca i-au ajutat sa vina la putere pentru asi petrece toata ziua prin studiourile de televiziune. Oamenii chiar au probleme reale cu scumpirea alimentelor,gazelor,curentului,lipsa locurilor de munca si asa mai departe.
  In aceasta seara a aparut la un post de televiziune al puterii un sondaj de opinie realizat de institutul domnului Peleanu,(lucrez deci cu materialul clientului) conform caruia peste 80% dintre romani isi doresc ca razboiul dintre Presedinte si USL sa inceteze si toata lumea sa-si vada de atributiile sale.
  Conform aceluiasi sondaj,doar 7% dintre romani isi mai doresc o noua suspendare al Presedintelui ales printre care cu siguranta va regasiti si voi cei suparati pe viata.
  In ceea ce priveste parlamentul unicameral cu 300 de parlamentari,faptul ca tu nu-i intelegi logica este strict problema ta.
  Dar pana una alta,romanii au votat in proportie de peste 80% in favoarea acestuia cu ocazia unui referendum care a indeplinit cvorumul de participare de 50%+ 1.
  Cat despre modificarea constitutiei de catre actuala putere asa cum o concep ei,adica ”antibasista”,(nici gand de seriozitate…adica o constitutie pentru urmatorii 250 de ani)…stai linistit ca n-o sa fie.
  Inainte de toate trebuie sa existe un o lege aprobata de parlament si apoi urmeaza referendumul.
  Dar ce sa vezi? CCR poate respinge aceasta lege declarand-o neconstitutionala.
  Dar stai linistit ca la dihonia care a inceput acum intre PSD si PNL vor mai modifica ei constutia cand o zbura porcul…din pacate…si spun din pacate pentru ca este necesara reforma constitutionala dar pe bune si nu la misto.
  De 9 ani aud asta…”basistii sunt disperati”…cred ca este un mod prin care voi cei suparati pe viata va sedati.
  Cum pot eu sa fiu disperat cand este evident faptul ca in continuare Traian Basescu ramane singurul politician care conteaza cu adevarat.
  De fapt,din punctul meu de vedere,Romania a avut in cei 23 de ani scursi de la revolutie,4 politicieni adevarati: Corneliu Coposu,Ion Iliescu,Adrian Nastase si Traian Basescu.Restul sunt o adunatura de tantari care sar de colo,colo,fac zgomot…si cam atat.
  Ramai cu bine suparatule pe viata!

 52. 53 M.Voicu martie 29, 2013 la 1:11 am

  @sadicu martie 28, 2013 la 4:19pm, vorbi ce-a’nţeles:
   ”imaginea României în exterior este cu totul la pãmânt dupã evenimentele din vara trecutã.”. Asta când în imagine a intrat neadevãrul fundamental cum cã n-ar fi existat prevedere constituţionalã pentru, şi cã deşi cvorumul a fost cerut pentru ca votul sã fie lãmuritor, aceeaşi parte a cerut boicotarea referendumului – ca abţinerile sã fie adunate cu voturile contra.
   ”Odatã cu intrarea noastrã în NATO şi UE am intrat şi în competiţie cu celelalte ţãri membre iar timpul nu stã pe loc.”. Adicã din 2007 au trecut deja 6 ani, ani în care a fost compatibilizat ce ?
   ”l-am urât din rãrunchi pe Adrian Nastase şi am fost fericit pentru tot ceea ce i s-a întâmplat… Dar acum, cã omul şi-a ispãşit pedeapsa, meritã reevaluat şi pomenit pentru ceea ce a fãcut bine.”, şi enumerã :
  -”a îndeplinit paşii corecţi pentru România…în plan economic şi extern.” (sublinierea mea)
  -”chiar daca la nivel declarativ, fumeazã altceva”. Asta e enunţ la prezentul continuu!
  @sadicu anunţã cã ”l-ar aprecia (pe Ponta) dacã ar ţine un discurs sincer în faţa opiniei publice prin care sã anunţe” puncte din şi peste ”to do list” dintre care într-adevãr sadic este:
  -”2-România nu mai este, de câţiva ani un stat suveran iar pârghiile de conducere sunt într-altã parte” (sublinierea mea) 🙄
  -”10-…respectarea tuturor cerinţelor impuse de Uniunea Eropeana” (sublinierea mea)
  -”4-Asumarea clauzelor din contractul cu FMI-ul şi prezentarea calendaului legat de privatizãrile care vor urma, adicã pentru unitãţile pe care proprietarul care le-a creat, n-are a le mai administra :mrgreen:
  Şi doreşte ca Victor Ponta ”sã facã …la fel cum a fãcut cel care l-a adus în politica mare…”. Asta chiar, m-a-ncurcat 😉
  @ZeV martie 28, 2013 la 7:26pm l-a citit atent pe @Sadicu – care uitase cã Preşedintele a dispus prin Decretul nr.1.507/22 octombrie 2009 ”organizarea unui referendum naţional consultativ, odatã cu alegerile prezidenţiale din anul 2009”; asta a validat Curtea Constituţională prin Hotărârea nr. 37 din 26.11.2009 [martie 25, 2013 la 1:05am, la parintii-mcv-ului]. CCR rãspunde doar pe ce este sesizatã (în cauzã, Constituţie Art.146 lit.i: «vegheazã la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfaşurarea referendumului şi confirmã rezultatele acestuia», însã pentru modificarea structurii Parlamentului, «Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptatã de Camera Deputaţilor şi de Senat» în condiţiile Art.151 din Constituţie 💡

 53. 54 Adanic martie 29, 2013 la 1:17 am

  Leii, mai mult ca sigur au reusit sa-si scoata banii inainte de criza bancara. Au ramas probabil cativa dulai si sigur toti catelusii, cu buza umflata. Se stia de mult ca asfel de lucruri exista. Situatia nu a mai putut fi tolerata din momentul in care masa monetara aflata la dispozitia politicienilor si guvernelor s-a micsorat drastic, aceasta deplasandu-se intr-o mare masura in proprietatea unui grup restrans de indivizi de la care nu-i poti lua si folosi cum vrei. Politicul vazandu-se presat de popor sa scoata bani de salarii, investitii, nevoi sociale, etc. s-a gandit sa confiste niste bani care mare parte din ei nu sunt obtinuti pe cai cinstite. In fata lui Dumnezeu este un fapt laudabil. Dar cine a a permis sa se ajunga aici ? Oare nu chiar oamenii politici care, o parte dintre ei, s-au ales cu o parte din acesti bani luati drept mita ? De fapt situatia e cu mult mai grava fata de ce se-ntampla in Cipru. Criza economico-financiara a pus in mare dificultate tot sistemul bancar. Problema grava este ca nu mai vin bani suficienti din economia sanatoasa. Ce mai vine, sunt bani din dobanzi la credite vechi care au pornit de la un procent de peste 90% acum cativa ani, iar rata in proportie de 8-10%, ajungandu-se acum ca raportul sa se inverseze. Incetand acest mecanism, nemaidand credite, bancile sunt in dificultate, ele traind in mare parte din diferenta de dobanzi la credite si cele din depuneri. La aceste cauze se adauga depunerile in paradisuri fiscale, furturile cibernetice care nu sunt putine precum si lipsa de moderatie in acordarea de bonusuri, salarii dar si alte artificii inventate din prea multa lacomie. Lumea bancara, la cata dibacie are-n sange va gasi o solutie, se va descurca, dar de pierdut vor avea oamenii de rand.
  Apropo. De ce nu facem dobanda la lei egala cu cea in valuta? . Ce avem noi muritorii de rand de pierdut ? Ca om ce sunt departe de lumea bancara simt ca ne-ar fi foarte bine din toate punctele de vedere. Nu doresc sa avansez idei sau credinte in aceasta directie dar poate exista cineva cunoscator, de buna credinta care sa-mi arate unde ma-nsel. Nu doresc parerea unui bancher. Exclus.

 54. 55 Sibilla martie 29, 2013 la 4:52 am

  Și totuși….. oare chiar numai mârlanului de la Cotroceni îi șade revenirea AN-ului în gât ( ? ) Că pare mai mult de atât, mult mai grav …. și muuult mai diabolic, n-așe că-i așe … Ei bine, se tem de Adrian Năstase o mână de prăpădiți care depun in continuare eforturi , după cum era și previzibil și preavizibil, toarăși !
  Și-așa un damf de ipocrizie răzbate dinspre diabolicii hăștia care mie una mi se pare că taaare bine mai colaborează pe linia hărțuirii cu insistență încă și încă și încâ și… Doamne, până când, a AN-ului nostru, aia-i !
  Mențin ce-am mai spus și-n alte rânduri : Blestemat fie bă-SECU și gașca-i, daar ȘI pesedeii implicați ori complicați , AMIN ! AMIN ! AMIN !! Și ei și tot neamul lor de putori !

 55. 56 Aya martie 29, 2013 la 7:09 am

  @

  Adrian Nastase

  GEOLPOLITICA RESURSELOR: ASALTUL AMERICAN ASUPRA GAZELOR DE SIST ROMANESTI, PARTE A STRATEGIEI SUA ANTI-RUSIA, EXPUSA IN 2012

  Ante Scriptim:
  Aflat in vizita la Vatican (sfarsitul anilor 1960, daca am retinut bine de la martorul intamplarii) Ion Gheorghe Maurer, prim ministru in epoca, a fost intrebat de Papa Pius al VI-lea “Daca as putea face o minune si, astfel, sa va indeplinesc o dorinta, care ar fi aceea?”. Maurer a raspuns, aparent in gluma “Sa schimbati pozitia geografica a Romaniei”.

  In mare masura, analiza (fara cusur!) “Cipru – criza „minora” ce afecteaza viitorul Uniunii Europene” este specifica spiritului francez prin mesajul multiplu al formularii. Un astfel de text, scris in spiritul culturii in care sunt formata, ma incita si ma bucura in mod egal.

  Nu am trufia de a incerca sa discut (sau, sub nici o forma intr-un comentariu public) mesajele subtile, diplomatice.
  Ma voi opri, insa, in primul rand, asupra unui nelinistitor aspect pragmatic.
  Citez: “Dintr-un anumit punct de vedere, criza cipriota aduce mai puternic in jocul strategic din Europa cele doua super-puteri, SUA (cu un dolar revitalizat) si Rusia, ca eventual “salvator”. Este preocupant faptul ca Uniunea Europeana pare a nu fi capabila sa rezolve aceasta situatie doar prin propriile eforturi si resurse.”

  Faptul ca dolarul american este “revitalizat” se traduce, in limbaj curent, prin intarirea monedei americane fata de alte valute.
  O astfel de situatie este doar aparent favorabila tarii in cauza – mai ales in conditiile unei economii care, in mod obisnuit (daca interesele mondiale nu ar fi fost afectate) s-ar fi prabusit daca nu ar fi fost aplicate, la nivel local, cosmetizari finantistice disperate, aprobate, in ultima secunda, de Senat (si acceptate, prin “inchiderea ochilor, la nivel mondial).
  Un dolar american mai puternic afecteaza exportaturii din SUA – implicit (ceea ce este foarte grav) productia destinata exportului. In situatia actuala, acest lucru este dramatic pentru economia americana care – fara dubiu- nu poate nici macar subzista din resurse interne. Cresterea Burselor (ma refer, mai ales, la cele americane) in astfel de situatii, este iluzorie si nu are cum sa aduca asteptata infuzie de capital in economie. Desigur, sporirea lichiditatii pe pietele financiare, de capital, este o veste imbucuratoare. Dar, nefiind sustinuta de o solutie reala, la nivel economic, poata garanta, daca privim lucid lucrurile, doar evitarea momentana a (Doamne fereste!) crizei bursiere (lipsa lichiditatii). Este binecunoscuta “joia neagra” din 24 octombrie 1939 (crahul de pe Wall Street). Prabusirea Bursei din New York (insemnand, de fapt, lipsa lichiditatilor) a fost cea mai mare catastrofa financiara inregistrata vreodata.
  Fara o sustinere economica reala, cotatiile bursiere nu au cum sa se mentina altfel decat speculativ, pe timp scurt, la un nivel cel putin acceptabil.
  Din nefericire, existand o puternica “integrare” capitalizare bursiera- funcionarea companiilor, in SUA, scaderea cotatiilor afecteaza activitatea economica. Intr-un moment de-a dreptul disperat, precum cel actual, companiile americane spera sa obtina bani din Bursa – dar Bursa nu se poate mentine ridicata, pe un termen rezonabil, in afara soliditatii companiilor, acum puternic subrezite. Riscul intrarii intr-un cerc vicios este mai prezent ca oricand. Vulneralitatile economiei americane sunt maximale.

  Problemele SUA nu au, insa, doar efecte locale. In primul rand, data fiind puternica integrare bursiera, criza pietelor financiare din SUA contamineza, rapid, pietele mondiale. Asta, pentru a nu mai discuta de faptul ca, de exemplu, anumite marfuri esentiale – de exemplu, petrolul – se tranzactioneaza in dolari!

  Legat de petrol, efectele fortei reale – nu iluzorii!- a dolarului american se cuantinfica diferit. Un dolar american puternic defavorizeaza exporturile americane – dar favorizeaza importurile si, mai ales, importatorii. Automat, favorizeaza exportatorii mondiali de petrol. Or, daca tinem cont de faptul ca SUA reprezinta unul dintre cei mai mari importatori de petrol, iar Rusia este un mare exportator, marele beneficiar al situatiei se releva de la sine – nu discut de OPEC-ul arab, legat de care lucrurile sunt extrem de clare.

  Ajungand la subiectul petrol, citez:
  “Nu stiu daca ceea ce se intampla in Cipru este doar politica economica si nu are legatura si cu calcule geopolitice mai ample (presupun ca are…)”.

  Situatia din Cipru (fara indoiala, declansata – nicidecum urmare a unui curs intern “de la sine” al lucrurilor) este, dupa parerea mea, legata SI de puternice interese economice – intre care resursele energetice nu se afla defel pe un plan “indepartat”.

  Cipru dispune, in apele teritoriale, de importante zacaminte de gaz metan.
  Cand Cipru a solicitat, in ultmele luni, sprijin financiar de la Troica – iar Troica intai a tergiversat sprijinul, apoi l-a conditionat nu doar dur, dar inacceptabil – pe surse foarte credibile a aparut stirea ca Rusia s-a oferit sa sprijine Ciprul (nu ar fi fost prima oara). Mai exact, Ciprul primea suma de care avea nevoie, iar Gazprom primea drept de exploatare a zacamantului marin.
  Imediat, au aparut imense presiuni ale UE asupra Ciprului (de fapt, pentru a nu incerca sa mistific elegant adevarul, voi spune direct: din partea Germaniei).

  Interesant este, insa, ce s-a petrecut la Nicosia: desi suma “propusa” de Troica era insuficienta (iar conditiile impuse, de natura sa impinga Ciprul pe panta Greciei) guvernul a acceptat. Parlamentul, in schimb, a respins propunerea de impozitare (si bine a facut) iar ministrul de Finante a demisionat.

  Daca Gazprom obtine drept de exploatare a zacamintelor de gaz metan din apele teritoriale cipriote (Mediterana, deci), Rusia nu doar ca devine un fel de hegemon energetic al Occidentului european, controlandu-l total si fara drept de apel din acest punct de vedere – dar s-ar si afla chiar in “miezul” bazelor militare cipriote (UE). Si, cum orice cale occidentala (y compris – sau mai ales- militara) catre Siria trece pe acolo si tinand cont de interesele Moscovei legate de Damasc, tabloul incepe sa se clarifice in aproape toate amanuntele sale. Pornind (analitic!) de la exploatarea gazului metan- caci totul se leaga cu totul!

  Referitor la zona euro, la moneda euro si la vartejul periculos declansat, in Cipru, practic, printr-o atitudine a Germaniei aparent lipsita de discernamant in comportament (desi exista o “coerenta” a actiunilor, ceea ce pare a indica faptul ca a fost vizata furtuna bancara cipriota chiar de Berlin si ca nu e vorba de o greseala comportamentala – asa cum exista si o ciudata coerenta, indicand pasi prestabiliti catre dezastru, in declasarea crizei euro):
  Este din ce in ce mai evident ca zona euro se va destrama.
  In opinia mea, este tinuta aparent in viata, “legata la aparate”, dupa ce a fost bagata in “moarte clinica” (prin sinistrele, demolatoarele, genocidarele politici de austeritate impuse de Germania) DOAR pentru ca Berlinul sa poata impune – via Bruxelles- restrictiile fiscale care i-ar asigura controlul asupra bugetelor nationale si sa fie modificatele Tratatele. Acesta este motivul pentru care Berlinul face presiuni puternice – si, deja, in ultima vreme, miscari dezordonate (tradand disperarea): se apropie alegerile in Germania, pana in septembrie mai sunt (nici) sase luni. Este cat se poate de clar ca Merkel si partidul ei vor pierde alegerile – situatie in care si influenta sa se va prabusi, iar politicile visate a fi puse in opera se vor destrama.
  Adevarul este ca victoria lui Hollande, in Franta, a fost marea lovitura pentru intentiile germane – a caror materializare incepuse sa se contureze periculos de mult si de repede.

  Daca Berlinul nu va reusi sa-si puna in opera intentiile sinistre legate de controlul bugetelor nationale (ceea ce ar inseamna, practic, controlul asupra economiilor- bref, asupra statelor) zona euro va fi lasata in cadere libera de principalul finantator (Germania).

  Conform unei stiri comentate si confirmate inclusiv de finantisti germani, in 2012, Germania tipareste marci.
  Daca acest lucru ar putea parea greu de crezut, exista un “amanunt” real si vizibil: in Germania, marcile circula inca si nu exista un termen-limita pentru scoaterea lor din circulatie (desi in statele zonei euro aceste termene au expirat in 2012).
  In Germania, exista magazine in care preturile nu doar ca sunt afisate si in marci, dar (ex)moneda nationala germana poate fi folosita pentru plati.
  Intrebat de ce exista o astfel de situatie in Germania, un finantist a dat o explicatie atat de puerila, incat nici inteligentele submediocre nu l-ar fi crezut.
  La toate acestea se adauga diverse declaratii ale unor actuali sau fosti oficiali germani, care au luat in calcul (sau chiar au considerat oportuna) iesirea Germaniei din zona euro.

  Nu cred ca odata cu iesirea Germaniei din zona euro aceasta va rezista (de fapt, oricum mai exista doar teoretic).
  Revenirea la monedele nationale ar cutremura puternic economiile occidentale – poate, Franta, cu puternicul ei sector agricol si cu o destul de solida planificare a economiei (pentru a nu mai discuta de inteligenta dezvoltare si sustinere a industiei militare, de armament) se va clatina mai putin si isi va reveni mai repede. Poate – desi nu la fel de repede – Italia, cu puternicul ei Nord, cu benefiile aduse de pescuit (ciudat, tocmai “reglementarea” pescuitului este una dintre noile “marote” ale Germaniei – adevarul este ca, altfel, Italia chiar nu poate fi controlata) si cu veniturile din turism, si-ar reveni. Ceilalti?
  Doar aparent paradoxal, Ciprul este mult mai usor readaptabil la vechea situatie, a monedei nationale – mai mult, reveniea la moneda nationala ar absorbi, in mare masura, socurile financiare.

  Revenind la resursele naturale ajung la (citez)
  “Iar daca ceea ce vedem arata, evident, a lupta/disputa geopolitica, tare ma tem de momentul in care Romania ar putea cadea la mijloc in vartejul unor astfel de dispute”.

  Iata un amanunt nelinistitor legat de Romania – mai ales ca nu cred in concidente:

  In prima parte a anului trecut, in Statele Unite, sub “umbrela” FontpageMagazine, s-a desfasurat un – sa-i spunem- colocviu sau simpozion, la care au participat, printre altii, fosti sefi ai serviciilor, mai ales americane – toti, insa, experti pe spatiul ex-sovietic si pe Rusia (cel mai vizibil dintre toti fiind fostul sef al CIA, Jim Woolsey.

  Titlul simpozionului este cat se poate de sugestiv: PUTIN FOREVER?

  Jim Woolsey si-a prezentat, fara inconjur, propunerile pentru diminuarea drastica a fortei Moscovei.
  Care a fost principala propunere?
  Exploatarea gazelor de sist in tarile “din proximitatea Rusiei”!!!!!

  Citez din spusele lui Woolsey la acel simpozion:

  “Rusia se foloseşte de gazul metan pentru scopurile sale geopolitice, dar va fi ferm scoasă din luptă.
  Tehnica de fracturare hidraulică pentru recuperarea gazului din şisturile bituminoase va crea o nouă posibilitate de extracţie, făcându-l mult mai accesibil. Polonia este unul dintre locurile unde, după câte se pare, se găsesc ample formaţiuni de şisturi bituminoase.
  (…)
  Una dintre expresiile sofisticatei şiretenii privind manevrele pentru avantajul geopolitic dat de gazele naturale este nou-descoperitul zel ecologist al lui Putin. (…)Vladimir Putin îşi mediatizeaza amplu temerile privind impactul negativ al fracturării hidraulice asupra mediului.”

  LA SCURT TIMP DUPA acest simpozion – in cadrul caruia fostul sef al CIA, Jim Woolsey, a prezentat strategia privind explotarea gazelor de sist din statele aflate “in vecinatatea” Rusiei ce s-a intamplat in Romania?
  Au dat navala niste companii, facand presiuni la toate nivelurile pentru exploatarea cat mai rapida a gazelor de sist in Romania – evident, nepasandu-le defel ca relieful ar fi compromis si ar putea avea loc chiar schimbari si fenomene climatice dezastruoase.

 56. 57 blogideologic martie 29, 2013 la 7:14 am

  Cum vor maghiarii „redesenarea“ Transilvaniei / http://www.romanialibera.ro/actualitate/locale/cum-vor-maghiarii-redesenarea-transilvaniei-297540.html Cultura superficială a extremismului regionalist // Geograful Jean Baptiste Bourguignon d’Anville (1697-1782) desenează atât o hartă a Tibetului, folosită de Sándor Korösi Csoma, cât şi o hartă a Muntelui Ceahlău, folosită de geografii români şi de şcolerii români. Dar liderii extremismului UDMR-ist nu găsesc acum puncte de învăţătură comună pentru toţi şcolerii din Secuime, atât români, cât şi maghiari.

 57. 58 Aya martie 29, 2013 la 7:23 am

  @

  Doru Coarna

  In debutul postarii tale din martie 28, 2013 la 5:38 pm, scrii (citez):

  “Ciprul a luat bani, ca si grecii, ca si noi, ca si altii, insa nu i-a pus la treaba investind sanatos ci i-au shutit (?!?; n.A.)! (…) Fiind insa paradis, i-au depus loco(?!?; n.A.). Acum nu-i pot inapoia, asa ca principalul creditor al UE, Germania, a aflat ca in Cipru sunt bani dar nu-s ai lor (?????;n.A.), si de aceea cipriotii au acceptat sa-i predea (?!?; n.A.) iar nemtii sa-i ia!”

  O asemenea aglomerare de neadevaruri, deturnari, adevaruri truchiate, incoerente (pentru ca e vorba de un text al tau, folosesc cuvinte cat pot de elegante – in cazul altora, nu as proceda asa) in doar patru randuri nu mi-am putut imagina ca exista.
  Cine este autorul lor?
  Un tip inteligent, scolit si in Romania si in strainatate, inventator.

  Regret ca am dreptate cand ma intreb ce e cu tine de la un timp!

 58. 59 Revizorul tehnic de trenuri martie 29, 2013 la 7:40 am

  „Părintele Papa Francisc a semnat miercuri, 27 martie 2013, decretul prin care recunoaște „martiriul slujitorului lui Dumnezeu Vladimir Ghika, preot diecezan; născut la Istanbul (Turcia) la 25 decembrie 1873 și ucis din ură față de credință la Bucureşti (România) la 16 mai 1954″. Astfel, Vladimir Ghika, preot catolic și principe român, va fi ridicat curând la cinstea altarelor și înscris în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice”, informează Arhiedieceza Romano-Catolică de Bucureşti

  Cine este românul care devine FERICIT al Bisericii Catolice. Sfântul de sub ciomege

  Monseniorul Vladimir Ghika, preot romano-catolic, la 18 noiembrie 1952, în plină prigoană a regimului comunist împotriva Bisericii Catolice, a fost arestat pe o stradă din Bucureşti în timp ce ieşea din casa unei bolnave căreia îi administrase Sfintele Taine. După un an de anchete şi torturi, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Avea 80 de ani. Slăbit, înfometat şi suferind, a încetat din viaţă în închisoarea din Jilava doi ani mai târziu, la 16 mai 1954.

  http://www.realitatea.net/papa-francisc-inscrie-un-roman-in-calendarul-bisericii-romano-catolice_1146038.html#ixzz2Ou8wkSru

 59. 60 ZeV martie 29, 2013 la 7:41 am

  @sadicule
  Retin:
  ,,toata lumea sa-si vada de atributiile sale.”
  Absolut de acord, asta vor cetatenii, asta vrea inclusiv PDL, asta vreau si eu.
  Din pacate, un singur om este de alta parere. Un singur om acompaniat de voi, o mână de talibani obraznici, jucători la cacialma, care nu mai deţineţi în mână decât un popă şi o damă de pică. Asul nu mai e la voi.
  😉
  In ceea ce priveste constitutia ,,antibasistă”, stimate domn, sunteti in eroare. Nu ca ar fi ceva de blamat, avand in vedere că…oameni suntem cu totii. Ma rog, cu ceva exceptii cu iz de alge. 😉
  Rezulta din sublinierea dvs că avem, acum, o constituţie ,,băsistă” ? M-aş mira, având în vedere că în anul de graţie 2003, Traian Băsescu era doar un gavroche, prezent pe la televiziuni să ne spună el prin ce recifuri flota românească este pusă la ancoră.
  Pe de altă parte, nu uitaţi că în 2014 mandatul ocupantului (ilegitim) de la Cotroceni încetează, iar vigilenţa constituţionaliştilor nu se adresează domnului Băsescu ci, României. România a fost siluită (cu tot cu instituţii), pur şi simplu, de voi, stimaţi (puţini)concetăţeni. De aceea au votat oamenii în 2012, de aceea este nevoie de o nouă Constituţie.
  În acest proces de elaborare, singurii abilitaţi să-şi dea cu părerea sunt cetăţenii României, după ce Parlamentul ALES al României, va decide care este forma legii supreme.
  Un singur palat este abilitat să iniţieze, să introducă în dezbatere, să valideze prin vot o nouă Constitutie: PARLAMENTUL ROMANIEI, INSTITUTIA REPREZENTATIVă SUPREMĂ A STATULUI ROMÂN. După care, ultimul cuvânt îl vor avea tot cetăţenii, nu domnii Ponta şi Antonescu.
  Şi Băsescu şi dumneata aveţi ocazia să vă exprimaţi propriile opţiuni, desigur, dacă nu veţi considera, din nou, că democraţia se bazează pe neparticipare şi nu pe instituţia universală a scrutinului popular.
  Legat de libertatea de expresie, drept fundamantal, al omului, vă rog un singu lucru: vorbiţi în numele minorităţii care a ăierdut alegerile şi nu în numele celor care vor să respire un aer fără vapori/vapoare de alcool.
  Aveţi ocazia, nu să tăceţi, dar nici să vă erijaţi în purtători de cuvânt ai…majorităţii. Aveţi ocazia să vă reanalizaţi, îm linişte erorile, aveţi ocazia să promovaţi o opoziţie constructivă, aveti ocazia să vă cereţi scuze românilor.
  De exemplu, vă aştept cu soluţii pentru Mechel şi Oltchim, dacă în anii guvernelor Băsescu-Boc aţi avut alte preocupări, respectiv, de a rotunji veniturile clientelei politice specializate pe construcţia de telegondole şi stadioane în pantă, sau, de a căpusa Hidroelectrica si Oltchim cu ..istetimea voastră cu chip cioplit din marmură la butoanele ministeriale. 😉
  Oricum, aştept şi soluţionarea plangerilor penale urmare a controalelor efectuate de auditori specializati. Abia dupa aceea, mă voi decide dacă vă voi lua, sau nu, zbieretele de sarpe calcat pe cap, în serios.
  Ceeea ce nu vă iau în serios, stimate domn, sunt sistematicele actiuni de sabotare a activitatii guvernului si a legilor promovate in Parlament, de actuala majoritate.
  Dvs credeti ca Romania poate trăi fara buget national, bazandu-se doar pe fata morgana numita bujet evropean ?
  Care bujet ? Ce destinaţie are la modul concret ? Pentru producţie generatoare de valoare adăugată ? Şi care..negociere pentru bujet? Simulacrul marionetei cotroceniste luată în râs peste tot în Europa ? Realizaţi cât sunteţi e ridicoli, stimaţi colegi ? Vestul are nevoie în România doar de o păpuşă lesne manevrabilă. Din păcate pentru bilderbergi, popoarele suverane nu mai înghit găluşca iluziei unui trai mai bun într-o nouă fermă a animalelor.
  C’est finie la comedie, stimati si simpatici domni.
  Pentru tot ce aţi făcut, şi pentru tot ce faceţi acum, sper ca justiţia să-şi pună cuvântul cât mai repede cu putinţă.
  Nu voi aţi vrut justiţie ..independentă ? Sau..nu e chiar aşa ?
  😀

 60. 61 alergatorul martie 29, 2013 la 7:52 am

  Ceva s-a intamplat in Grecia, apoi in Cipru. Si in Ungaria se intampla cate ceva. Romania respira greu, Bulgaria nu se simte deloc bine. Spania, Italia, Portugalia au probleme majore. In Franta presedintele bifeaza o scadere de popularitate ca nimeni altcineva . Germania strmba din nas. Anglia se gandeste sa o intinda (incet, sa nu se prinda ceilalti).
  Europa e putreda. E slabita de coruptie (mare, nu ca la noi), de sisteme financiare si economice prost gandite, prost aplicate.
  Inca putin si va fi in genunchi in fata Americii, Asiei, Rusiei.
  Europa e perimata , asa a fost si inaintea primului razboi mondial si dupa el.
  Pana nu va scapa de sistemul birocratic ( ati vazut ce mecanisme infernale au construit pe la Uniunea Europeana- e greu sa si retii toate denumirile alea de „organisme”).
  Europa are nevoie de state puternice si nu de o caricatura de imperiu.

 61. 62 George Ban martie 29, 2013 la 8:05 am

  Pãzea, a apãrut sadicu!!! Şi e nevorbit!!!
  Sanchi, cicã îi apreciazã pe Iliescu şi Nãstase, dar în fond îi înjurã din rãrunchi.
  O sã-l mai bag eventual în ….. seamã dupã ce va absolvi şcoala elementarã:

  sadicu martie 28, 2013 la 7:42 pm
  „…Ruptura este eminentã.”

 62. 63 analist martie 29, 2013 la 8:52 am

  @doru coarna
  Anticipat raspunsul tau a fost. Eu doar am vrut sa raspund celor care, cu uimire se intreaba de ce VP este atacat din cand in cand aici. Pe de o parte, pe drept cuvant, de cei care-i doresc binele Romaniei, pe de alta parte, de un tir concentrat care urmareste interese personale.
  @nastase, aya
  Ieri, la Pitesti a fost conferinta municipala a PSD.Trecand peste modul de alegere pe lista la comanda, inca perpetuu in organizatie de parca 89 inca nu a sosit, remarc indepartarea celor de la conducerea judeteana fata de problemele reale ale membrilor de rand. Sa fie doar oboseala acumulata data de lupta cu balaurul national? Sau doar autosuficienta ca au obtinut pozitii cheie din care nici macar Ponta nu-i poate misca ? Doru Coarna crede ca nu am auzit strigarea celor de la Arpechim. Problema este ca doar eu aveam urechi pentru asta in marea sala a Teatrului Davila din Pitesti unde 800 oameni traiau teleportati pentru scurta vreme in perioada maretelor congrese.

 63. 64 Marian Nicolae martie 29, 2013 la 9:06 am

  @ Roxana Iordache martie 28, 2013 la 10:02 pm

  Minabila Eurozona este o mare Schema Ponzi !!!!!!!!

 64. 65 ZeV martie 29, 2013 la 9:13 am

  @Aya
  Iubirea regelui Carol al 2-lea fata de o parasuta nu este o dovada de măreţie spirituală, ci, un indiciu clar şi indubitabil de slabiciune. Un om care pune mai presus de orice un cur de femeie, chiar deasupra comandamentelor interesului naţional, nu este demn să reprezinte şi să conducă o naţiune.
  Si de aceea îi dispreţuiesc profund pe Tăriceanu, Petre Roman, Ilie Năstase, sau, vedetele de la Hollywood ce practică prostituţia cu acte în regulă.
  Unii vor spune că există un precedent şi în Anglia, recte, regele Eduard al VIII-lea.
  Dar acest rege, ….
  ,,care nu se putea căsători cu o femeie divorţată, a preferat să abdice după mai puţin de un an de domnie, decât să re­nunţe la ea. Unele voci spun că nu acesta fuse­se visul iniţial al lui Wallis (descrisă de mulţi drept o per­soană cu o ambiţie feroce), ci, dimpotrivă, să urce pe tron. Familia regală a respins‑o de la început, da­torită trecutului ei, apoi, în timpul celui de‑al Doilea Război Mondial, din cauza simpatiilor ei naziste.
  Un alt motiv de nemultumire generală a fost faptul că Eduard i‑a dăruit o parte din bijuteriile Coroanei, pe care le moş­tenise şi care trebuiau să rămână în familie. Wallis Simpson, devenită Ducesă de Windsor, a fost una dintre cele mai elegante femei ale seco­lului XX. Bijuteriile ei fastuoase erau celebre, iar gustul pen­tru lux şi cumpărături extravagante au provocat nemulţumire între supuşii britanici. Cei doi nu au avut copii şi au rămas împreună până la moartea lui, în 1972.”
  COMENTEZ:
  Un barbat adevarat trebuie sa deţină capacitatea de a alege cu demnitate, sau a face un sacrificiu, într-un sens, sau altul. Abia atunci, dovedeste că este puternic.
  Din pacate, pana la urma, fostul rege englez si tiitoarea lui, au sfarsit in uitare, umilinta si frustrare. Wallis a trait nefericita, ascunsa de privirile lumii, ca o floare ferita de lumina.
  Stii ce se intampla cu plantele izolate de soare. 😉
  Nu este cazul afemeiatului si dictatorului Carol al II-lea.
  Si la noi, Aya, exista un dictator. De regula, dictatorii sunt OAMENI SLABI, istoria o dovedeste.
  Unii vor spune ca Basescu e familist. O fi, dar pe langa el s-au aciuat si alte femei. O fi o pura intamplare ?
  😀
  Adevarata dragoste NU POATE FI EGOISTĂ, sau o permanenta sursa de LAMENTATIO in stilul Aragon. Adevarata dragoste exista doar atunci cand dizolva egoismul posesiv si este capabila de renuntare la ea insasi prin efectul de conştiinţă şi responsabilitate. Uneori, nu ne aparţinem nouă înşine.

 65. 66 santinela martie 29, 2013 la 9:15 am

  SADICU- Ai spus ca ne bucuram de o pozitie a Romaniei buna,cu avint economic. Ai uitat cumva ca acest lucru s-a datorat guvernarii Nastase din 2000-2004 ? Basescu a luat Romania in plin avint economic dupa cum tu singur ai spus-o. Sa vi si sa spui astazi ca „nu regret” ca l-am votat pe Basescu este de „noaptea mintii”.Cred ca te doare tare undeva !
  AYA- o singura problema este cu detinerea de cartuse.Modelul acestora,calibrul lor sa fie pentru „armele” existente in casa si pentru care exista autorizatie.Numai asa nu conteaza numarul lor. Totusi il sfatuiesc pe domnul Nastase sa fie foarte atent cu aceste doua dosare pe care le are.Dupa cum s-a inceput nu pare a fi de bine !

 66. 67 ZeV martie 29, 2013 la 9:21 am

  @Aya
  Doru Coarna este bine intentionat. Problema dumnealui, ca si a multor romani, este ca, uneori, sentimentul de exasperare rabufneste dintr-un prea plin de asteptare neimplinita.
  Dupa cum observati, toti romanii vorbesc toti odata.
  Mai are cineva timp sa asculte ?
  Poate ca daca i-am da un ragaz suficient, prietenul Doru Corna ar reusi, in 10 randuri, sa ne ofere o solutie credibila si fezabila pentru Oltchim.
  😉

 67. 68 constantin dan (@Constantin98Dan) martie 29, 2013 la 9:32 am

  Exasperant , amatorismul in tara care are doi oameni de onoare care nu demisioneaza , Basescu si Piturca .
  Avem un asa-zis Ministru al Marilor Proiecte ( zambesti , vazand ca sunt incapabili de 6 luni sa reia lucrarile incepute pe lotul lui Iordache de la Nadlac Arad sau sa inceapa alt santier pe Lugoj Timisoara ) .
  Ministrul Marilor Proiecte ( care se declara convins ca va termina o autostrada virtuala , fara finantare , fara proiect , fara exproprieri , in plus prin Carpatii Meridionali , ” in doi ani ” , pentru ca asa este el , ” incapatanat ” si ca va termina el , saracul , aceasta frumoasa autostrada virtuala nu in 2016 ( sic ! ) ci in ” 2015 ) , isi incepe mareata activitate inchizand santierul Bors Suplacu de Barcau .
  Clar , Bechtel a abuzat si a incasat sume enorme . De ce numai cu ei sunt probleme ? De ce li s-a permis sa incaseze sume enorme , de ce au fost lasati sa-si comande ei , la preturile lor , materialele scumpe ?
  Numai ca alungarea Bechtel ( care asteapta doar atat , stau din 2010 aici fara sa faca nimic ) aduce daune si despagubiri pe care noi le platim , pentru nimic ! Nu mai bine cu banii pe care-i vor lua pentru despagubiri s-ar termina si continua autostrada Bors Suplacu de Barcau ( deja facuta pe jumatate ) ?

 68. 69 Doru Coarna martie 29, 2013 la 9:34 am

  @ Aya,

  imi amintesc ca am citit Ultimul pahar prin anii ’70 si fascinat de macho-ul naratorului, am adunat paharele baute astfel ca am ajuns la circa 2.5 litri intr-o zi sau doua… cam mult chiar si pentru fruntasii domeniului…

  Ai dreptate cu cartusele si dl Nastase are si dansul dreptate ca la cate arme are, poate detine legal chiar si mai multe, insa ceea ce patimeste AN este chestie de imagine, amaratii vor zice „uite maica ce de pusti si pistoale are ala, ce om rau”, se joaca la imagine iar argumentele nu conteaza, stii bine asta. Cand stii ca esti in vizor te mai feresti, altminteri dai piept cu sistemul, devii erou dar nu castigi nimic, in viata reala eroii pierd negresit!

 69. 70 silviu din Transilvania martie 29, 2013 la 9:36 am

  Este V.Ponta „Copilotul” Nashului T. Basescu sau nu este ?!

  Ponta si-a dorit o jucarie cu care habar nu are sa se joace, aceea de Prim Ministru !
  Cu aceasta strategie debila a USL nu am schimbat nimic in bine in Romania ci mai degraba am complicat starea noastra care continua sa ramana sub controlul lui Basescu si al Statului sau Mafiot !

  Am sperat si m-as fi bucurat foarte tare daca A.Nastase iesit de la Jilava l-ar fi luat de urechi pe „micutzul Titulescu”, alias Ponta, alias Pres, alias Maimutzica, pe aceasta Caricatura de PM si de Titulescu si sa-l dea nitel cu capul de peretii cabinetului de Prim Ministru, un Cabinet si functie in care a ajuns prin vointa si voturile Cetatenilor Romaniei si nu a lui Basescu, Udrea, Merkel sau Barosso !
  Nastase ar trebui sa-si oblige ucenicul sa nu mai accepte postura de Zdreanta, Carpa sau Pres la usa lui T. Basescu de la Cotroceni sau de pe oriunde s-ar mai afla !

  Daca Ponta va accepta sa o numeasca pe Kovesi la DNA si pe ceilalti oameni ai lui Basescu in functiile prin care Nashul Mafiei Portocalii sa continuie sa controleze Justitia si Parchetele, inseamna ca Ponta isi va recunoaste public statutul de „Copilot” al „Soferului Guvernator”, isi va recunoaste Porecla de Pres, Zdreanta, sau de Pupincurist, inlocuitor al lui E.Boc, o Marioneta a celui care de 10 ani si mai bine distruge Romania si care va face mai departe acelasi lucru daca va ramane la Cotroceni cu ajutorul si sprijinul direct al Guvernului USL !

  Nu mai cred ca Ponta si intregul lor USL cu PNL si PC dimpreuna, mai au Hotararea, Vointa Curajul si Onestitatea necesara pentru a-si respecta Cuvantul si Promisiunile facute Cetatenilor Romaniei !
  Voturile astfel obtinute de USL sunt la fel de necinstite ca si cele furate de Gasca Borfasilor Basisti pe la Paris sau oriunde in alta parte !
  Sunt din ce in ce mai convins ca Cetatenii Romaniei au fost din nou trasi pe sfoara si ca am fost pacaliti in modul cel mai josnic dimpreuna cu tot ceeace inseamna Romania !

  Este V.Ponta Copilotul lui T. Basescu sau nu este ?!
  Aceasta este intrebarea la care in foarte scurt timp V.Ponta va trebui sa dea un raspuns !
  V.Ponta va trebui sa aleaga si sa sustina direct si personal Deciziile care il vor situa alaturi de Basescu si Dusmanii Romaniei sau alaturi de Cetatenii si Interesele Romaniei !!!

  Cetatenii Romaniei, vor trebui sa aiba si ei un raspuns de dat la acest nou act de Inalta Tradare a intregii Clase Politice fata de Interesul National !
  Va trebui sa avem o reactie fata de Tradarea tuturor Liderilor Politici sau a Parlamentarilor USL care cu o Majoritate de 70% in Parlament stau si dorm in Parlamentul Romaniei(si nu al lui Basescu) fara sa incerce macar sa impuna respectarea legilor sau sa corecteze Legile incorecte prin care Mafia Basista a reusit sa anuleze si sa desfiinteze Statul de Drept din Romania transformandu-ne intr-o Republica Bananiera cu un Dictator si o Camarila in fruntea ei !

  Traim cu totii azi in Romania vremuri de mare rusine Nationala !
  Vremuri in care niste Politruci Nevolnici si Tradatori, Iude ale Poporului nostru s-au catarat Miseleste in Ierarhiile Institutiilor Fundamentale ale Statului Roman unde au reusit sa acapareze intreaga Putere si intregul control al societatii din tara noastra !
  Acesti Impostori, falsi Lideri Politici si falsi Oameni de Stat, care sustin ca ne reprezinta Interesele sunt mai degraba niste Sefi ai unor Grupuri de Crima Organizata care si-au propus Jefuirea Avutului National si Distrugerea Statului Roman !
  Aceste Gasti de Borfasi si Interlopi pun in primejdie prin actiunile lor de Inalta Tradare insasi Fiinta noastra Nationala !

  http://radu-tudor.ro/ce-va-doriti-de-la-seful-justitiei-victor-ponta/

 70. 71 Doru Coarna martie 29, 2013 la 9:45 am

  @ ZeV,

  bun bancul, insa primul pas este sa-i cerem USL-ului sa-si respecte propriile minciuni electorale! Daca face asta, s-a cam rezolvat, iar daca nu face mai cautam, pana la urma cineva din toata politica asta ridicola va observa ca nu mai tine cu minciuni si isi va apropia oameni seriosi cu care sa poata construi, aruncandu-i pe astia cu care se poate doar minti.

  VA ATRAG ATENTIA TUTUROR CA MISCAREA AIA POPULARA VA PORNI FIX PE ACEST DRUM, ASA CA DACA USELEUL NU PERFORMEAZA LA CAPITOLUL ECONOMIE, ALTERNATIVA VA FI NEGRESIT, BASESCU SI MP, SI VA VENI REPEDE-REPEDE! Sa nu ziceti ca n-ati stiut, sau ca au intervenit iar Barroso si americanii …

  Nu-l vad pe AN altceva decat consilier de taina pt premier sau presedinte, ma gandesc la varsta, sanatate si ticalosia de azi care i-ar repugna daca ar redeveni politic activ. Astept sa se intample asta, poate asa Ponta va regasi traiectoria useleului.

 71. 72 ZeV martie 29, 2013 la 9:46 am

  @George Ban
  Stiti de ce a (re)aparut acel sadic care imi aminteste de cineva cunoscut ?
  Pentru ca acest blog este mai puternic decat oricand.
  😉
  Sunt si altii in asteptare, va asigur, dar inca isi cauta limbajul potrivit pentru a raspunde exigentelor blogului.
  Ia incercati dvs sa vorbiti, chiar civilizat, pe un blog al talibanilor portocalii, sau sa comentati pe 22.ro, sau hotnews.ro. Veti sta in moderare sine die, va asigur.
  Asta e ,,democratia” noii drepte, cu nerecunoscute (inca) origini in reich-ul de 1000 de ani.
  😉

 72. 73 mirela martie 29, 2013 la 9:52 am

  Ma bucura faptul ca nu sunteti legat de vreo functie politica, fapt ce va permite o analiza rece a situatiei din ce in ce mai neclara a Uniunii Europene. Cred sincer ca Uniunea Europeana seamana din ce in ce mai mult cu o afacere de familie condusa de Germania si ajutata in tot acest joc de diversi scelerati cum este si presedintele nostru. Regret sa spun asta, dar cred ca domnul Ponta nu este suficient de pregatit pentru o astfel de conjunctura si nici nu a inteles ca are in spate un capital electoral care-i permite sa mearga cu demnitatea in Europa.

 73. 75 Doru Coarna martie 29, 2013 la 10:04 am

  @ sadicu,

  eu aprob ceea ce sustii pe aici, insa explica-mi si mie urmatorul paradox: cum mama naibii sunt toti ticalosii astia oameni de dreapta, cand ei toata viata lor au lucrat si s-au imbogatit numai la, si de la, stat? De dreapta este florareasa mea de la colt, aia se lupta cu piata libera a florilor de cand o stiu eu, Henry Ford era, multi altii, dar smecherii astia romani de dreapta… ei devin de dreapta DUPA ce au reusit sa traga un tun statului roman, dar pana atunci il slujesc nu ca orice bugetar, ci pt succes fie din pozitia de securisti, fie din cea de securisti acoperiti. Da-mi orice exemplu si cred ca-mi va fi usor sa-ti dovedesc asta, nu cred ca exista contraexemple, ar fi imposibil, nu? Dealtfel cum ne poti explica accederea in functii inalte a unora cu probleme vadite de exprimare, vocabular, cunostinte, rezultate?

  Hai sa fim seriosi, numai tarile care si-au dezactivat securistii au reusit dupa ’89, restul se zbat inca prizoniere a ceea ce numim uzual sistem si nu vor scapa niciodata! Eu accept ca este mare-mare nevoie de ei, dar in logica existentei lor, anume in lupta impotriva dusmanilor, nu de partizani si jucatori politici…

  Cum sa explic, democratia chiar si schioapa asa ca la noi ar merge, insa daca o faultezi cu securisme pe la alegeri, pe la promovari si numiri, pe la decizii, o anihilezi iar poporul se intreaba ce-i asta si de ce traiesti pauper, si nimeni nu-i poate explica… se pierde sustinerea populara, se pierd apoi simtul social si spiritul national, optimismul natural si apoi totul… Nu merita! Lucrurile trebuie puse in normalul lor, asa precum o masina care trebuie folosita doar cum spune constructorul si nu cum ar dori un sofer dement…

 74. 76 Ghita Bizonu' martie 29, 2013 la 10:59 am

  Sfanta mare nerusinare !!! Sau nesimtit ca un bancher!!

  Ia vedeti aici :

  http://www.cotidianul.ro/avertismentul-lui-isarescu-209983/

  Cand ajungi sa tii sume mari, de milioane intr-o banca inseamna ca ti-ai asumat un risc. Altminteri ai si alte alternative, poti sa cumperi obligatiuni de stat, titluri de trezorerie, si in consecinta ca sa inchei interpretarea acestei judecati care nu este o noutate pentru salvarea bancilor cu probleme, cei care si-au asumat riscurile, care au obtinut castig pe masura riscurilor, din depozite, de la bancile cipriote, sa contribuie, pe masura castigului pe care l-au realizat in trecut la acoperirea pierderilor bancii. Cam aceasta este judecata si v-am dezvoltat-o in maniera cea mai neutra. Altminteri, daca o banca se prabuseste, cine credeti ca plateste? Platesc toti deponentii, inclusiv cei mici daca nu se asigura garantii prin fonduri cum este Fondul de Garantare din Romania. Judecata nu este foarte departe de economia de piataMugur Isarescu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei

  Partea I
  Misto! Da asta unde isi tine banii ? Acu sa mai zic ceva ceva – unii mai fac si afaceri … Orice afacere impune si plati . De ex ca lunar sa platesti sume bune (per total) ca lefuri (o intreprindere cu 100 de angajati nu este chiar o raritate. In Europa o leafa de 1000 de euro e normala in destule tari iar in unele eesete leafa minima. Deci o intreprindere de 100 dee angajati trebuie sa plateasca 100.000 euroi lunar nu e chiar o minune … Si mai tr4ebuie sa plateasca si alte cele .. furnizori, utilitati .. alti bani. Incaseaza (su ar trebui sa incaseze) lunar cu mult peste 100.000 euroi. Ocazional mai intervine cate o cheltuaila mare si grasa … de milioane … Cum sa faci daca tii banii in obligaţiuni de stat, titluri de trezorerie?! “ia de aici 1,879 obligatiune”?
  Nu se poa …
  Atunci asta e prost ?
  Nu. Doar necinstit. Pardon bancher “modern” – noi cu banii si riscu iar el cu castigu’ permanent … Findca lui ii convine ca banii sa fie tinuti in rente de stat. Fiindca Statu’ vinde rentele prin mugurii d’alde astia. Deci la orice tranzactie iau si el ceva acolo. Apoi daca X are 50 milioane in titluri … insa trebuie sa faca plati .. de unde ? Simplu d’alde Isarescu il imprumuta in contu’ titlurilor si iar ia comision si percepe si dobanda la imprumut. Si astfel incetu cu incetu din chenzina in chenzina , din facrtura de curent in factura de gaze depozitu in titluri este erodat de credit si economia unuia devine castigu bancherului.

  Si in final – orice individ normal la cap se bazeaza ca in mod normal banca este “sigura”. Ca banca stie ce face .. ca banca este informata si in final prudenta. A da exista riscul ca o banca poa da faliment. Insa ce zice Isarescu suna cam asa: “banca are dreptul sa riste banii dvoastra. Eriscurile va apartin dragi dobitoci. Insa nonusurile pe care noi bancherii le incasam le pastram in totalitate! Chiar daca va pierdem banii”
  Sau mai precis “Cand va pierdem banii prin imprumuturi acordate fara minima prudenta, “investitii” riscante, speculatii ordinare NOI , BANCHERII castigam!!”
  Vi se pare ciudat acest mai precis?! Doar la prima vedere. Bancherii primesc bonusuri pentru “performanta”. Performanta fiind masurata in volumul creditelor acordate – adica daca dai credit de 100 primesti un bonus de 1 .. daca acorzi credite de 2000 primesti 20 sau chiar mai mult. Fara ca sa isi bata nimeni capul sa se intrebe daca toate creditele in valoare de 2000 sunt “performante” . Adica chiar daca se vor returna doar 1300 ei si? Prima s-a platit! Restu sa il suprote fraierii !! Depunatori, contreibuabili samd . Nu bancherii.
  Si asta se vazu cand fura salvate bancile americane. Bancherii salvati si-au tras bonusuri frumusele insa multime de amerciani de rand si-au piedut slijbele, casele samd. Si apoi cu banii primiti de la Statu’ lu’ Uncle Sam (bani luati de la la George Buffalo) au incercat si un atac asupra leului ..
  A da. Si nici un bancher nu a fost concediat !!!

  http://vremea.forumgratuit.ro/t461-sfanta-mare-nerusinare-sau-nesimtit-ca-un-bancher#983

 75. 77 blogideologic martie 29, 2013 la 11:15 am

  @ Analist
  Păi ce nevoie mai avem oare noi de “forţele consacrate care fac rău românilor prin vocaţie”, aici incluzându-l pe Traian Băsescu, pe Monica Macovei, chiar şi pe faimosul ambasador Mark Gitenstein, din moment ce avem organizaţiile judeţene bine rodate ale PSD-ului, precum aceea de la Piteşti pe care prea bine o cunoşti şi o descrii aici dumneata ?

 76. 79 Cris martie 29, 2013 la 11:41 am

  Am citit unele păreri referitoare la Cipru și analogiile cu noi.
  Cei care susțin intervenția guvernului în situația Oltchim și Mechell vor capitalism? sau socialism?
  Urmăresc posturi TV europene și văd cum companii mari și mici cad ca muștele, patroni și salariați se sinucid cu sutele, iar guvernele, fie ele și social-democrate, ca în Franța, sunt neputincioase.
  Cum poate guvernul să oblige Mechell să nu-și închidă prăvălia? Cum poate să-l determine să dea salariile compensatorii? Guvernul e cel care trebuie să acționeze compania pentru nerespectarea contractului cu salariații?
  În privința Oltchim, trebuie să recunosc că nu știu ce i s-a întâmplat lui DD pentru că a mințit la licitație, dar găsesc că ar trebui pedepsit. Cum poate scăpa basma curată un ins care câștigă o licitație și apoi spune că a glumit, că n-are banii?

 77. 80 Cris martie 29, 2013 la 11:45 am

  Bs, la Congresul Avocaților (nu scapă niciun congres): „știu avatarurile dv., faptul că există avocați care activează ilegal…”
  I-o fi zis Dorel Onaca: dom prejdinte, băgați-o p-aia cu avatarurile, ca să-i faceți praf, ca să le arătați că știți și dv. să vorbiți ca amicii dv., intelectualii!

 78. 81 ZeV martie 29, 2013 la 12:23 pm

  Staaaaţi oţâră, domnule Silviu din Transilvania…ce vă ambalaţi în halul ăsta, dând apă la moară maimuţelor portocalii ?
  Si eu, initial, am fost pornit pe domnul prim ministru.
  Dar, m-am mai calmat si, analizand la rece, rezultă că, la momentul investirii, Victor Ponta a ales compromisul cel mai mic posibil, în contextul intern şi extern dat, nu tocmai favorabil continuării unui război neproductiv, cu consecinţe incalculabile.
  Dvs nu vedeţi că, de ceva timp, cel care se simte mai încorsetat şi mai incomod în ,,acordul de coabitare” este însuşi locatarul de la Cotroceni, care, după lovitura de graţie administrată de propriul său partid, spumegă de furie ca un animal sălbatic în cuşcă ? Nu vedeţi cum dă cu capul de zăbrele, furios că nu mai poate conduce, mai pe faţă, mai pe din dos, guvernul României ? Ceea ce (mai) poate face acest trădător de ţară, este, doar, să boicoteze şi să şicaneze cât poate de mult, institutiile fundamentale ale statului rezultate prin alegeri libere: Parlamentul şi Guvernul.
  Cine mai ia în seamă ,,negocierile” date în plic cu numele expeditorului în nemţeană şi ,,sforăielile” ,,şefului statului (degeaba)” prin cancelariile occidentale ? Doar el însuşi, talibanii lui bătuţi în cap de flama violetă, şi cei câţiva turceşti, nasi, tapalagi si pore acre si certăreţe şi cu umbrele din dotare. 😉
  Iată, se tot vorbeste de cedarile lui Ponta..dar dacă observaţi cu atenţie, un prim mare succes, a fost deja realizat: domnul Morar, FEBLEŢEA BĂSESCIANĂ NR.1, a zburat la CC, premierul, rămânând ferm pe poziţie.
  La CC, acel om, nu va mai avea nicio influenţă asupra parchetelor. Veţi spune că este ,,omul lui Băsescu” în CC.
  Dar eu vă întreb frontal: dvs credeţi că, dacă Băsescu ar fi numit pe altcineva la CC, va-ţi aşteptat să fie o numire imparţială , pe criterii eminamente de competenţă şi integritate ? Tot un obedient fără gândire proprie ar fi fost, başca şi mai puţin competent. 😉
  Revin şi continui firul logic. Lumea din presă, dar numai, spune : Uite, domnul Ponta va negocia cu Băsescu şi CSM, numirile de procurori. Deci, ,,raţionează” lumea, Ponta s-ar putea să o numească pe Kovesi, in contrapartidă.
  Dar, aseară, domnul premier ne-a counicat că, dacă ar fi vrut, el sau doamna Pivniceru, să fie numită Kovesi, acest lucru s-ar fi întâmplat demult !
  Deci, haideţi să nu intrăm în depresie, avem pentru asta alţi colegi, de meserie, în acest domeniu. 😉
  Eu aştept cu calm, următoarea mutare a lui Victor Ponta.
  Pentru mine este clar…dacă Băsescu era sigur de numirea doamnei Kovesi, ar fi fost ca mine. Cu mult mai calm. 😉
  Uneori, stimati colegi, un sah mat paşnic, este mult mai valoros decat un pumn tras în plină figură, care se poate întoarce împotriva celui recalcitrant. 😉
  Am, pe moment, încredere în Victor Ponta. Cred că ştie ce face. Vom trăi (sper) şi vom vedea.

 79. 82 Marcus martie 29, 2013 la 12:24 pm

  @ZeV: „Marcus
  Sadicul nu a jignit pe nimeni, pe aces blog, el crede din toti rărunchii ca votul popular din decembrie 2012 este pur consultativ, cel din 29 iulie 2012 este o lovitura de stat, doar votul la referendumul din 2009 este important-obligatoriu, desi, pe cine am intrebat, habar nu are de ce un parlament unicameral este mai eficient decat unul bicameral. ”
  Pai, stimate domn, nu este nevoie ca sadicu sa jigneasca pe cineva, simpla sa prezenta anatomica este o jignire la adresa notiunii de „homo erectus- homo sapiens nici macar nu intra in discutie”. Chestia asta de-si zice sadicu nu crede nimic si in afara de faptul ca nici macar o propozitie de forma „Ana are mere” nu poate sa produca cu propria lui capatana, postarile sale fiind copy paste de pe materialul propagandistic primit la organizatie, el are ca sarcina „spamuirea” parerilor antibasiste. Pe vremea cand imi postam comentariile pe Jurnalul National, trogloditul neducandu-l mintea la altceva, punea poezii imediat dupa postarile mele, copiate de cateva zeci de ori, pentru ca eventualii cititori sa se plictiseasca si sa nu citeasca cele scrise de mine. Daca dvs. il gasiti insa un partener valabil de dialog, liber la prostie, insa veti ajunge sa-mi dati dreptate. Totusi nu inteleg cum un om ca dvs., cu o anumita valoare intelectuala, nu-si da seama ca postarile sadicului nu sunt altceva decat propaganda dictata de la centru si nicidecum opiniile unui preopinent dotat cu instrumentul gandirii.
  sa fiti iubit
  marcus

 80. 83 ZeV martie 29, 2013 la 12:49 pm

  Doru Coarna
  Va rog sa-mi spuneti, scurt pe doi si negru pe alb, CARE SUNT PROMISIUNILE USL-ului ?
  Nu din amintiri, ci, cu linkuri, in stilul, uneori extrem de util, al domnului blogideologic. 😉
  Eu retin din ce vad acum si-mi este suficient, deocamdata:
  1. cursul euro/leu este stabil
  2. somajul este moderat in raport cu zona euro
  3. echilibrele macroeconomice sunt in limitele angajamentelor fata de FMI
  4. salariile bugetarilor au fost reintregite
  5. CASS de 5,5% aplicat la pensii a fost eliminata, mai mult, s-a restituit ceea ce era retinut abuziv, sau, este in curs de restituire
  6. ,,Reprezentanţii Uniunii Europene au decis deblocarea Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) şi reluarea plăţilor către România, în urma misiunii de audit organizată în perioada 29 ianuarie-1 februarie 2013″
  7. S-a implementat ceea ce cerea, demult, mediul de afaceri: TVA LA INCASARE
  7 De la i iulie 2013, se va reduce TVA la 9%, pentru paine si daca va da rezultate, masura se va extinde
  …..
  si altele, dar, nu vreau sa intind pelteaua..
  Domnule Coarna…daca ne pretindem educati si licentiaţi, NU CA JURNALISTII CHIULANGII AI PATRIEI, haideti sa dovedim discernamant, rabdare, capacitate de analiza si sinteza in imensa ,,ladă de gunoi” care este media românească. Si sa nu mai dam atata importanta la hămăiturile lui Traian Băsescu. Dă-l….mea. Ce, e mai inginer decat noi ? Nici nu este inginer, maimoiul, avand in vedere ca a terminat fac. de Navigatie NU de Electromecanica Navala. ESTE DOAR OFITER DE PUNTE ! Puntist!
  Înţeleg că aţi terminat Aerospaţiale…sper că nu v-aţi epuizat ,,combustibilul” şi aţi naufragiat în deşertul deşertăciunilor”.
  😀

 81. 84 Ghita Bizonu' martie 29, 2013 la 2:02 pm

  Ce o intelege Ponta prin consultari politice in privinta procurorilor?
  Da ce o mai intelege el prin asteptarile Europei? Ce o fi fost aia „transparenta” in acest caz ?!

 82. 85 Marian Nicolae martie 29, 2013 la 2:03 pm

  GITENSTEIN & Co…..

  Trebuia declarat persona non grata, ca sa nu-i mai vedem fata in Romania….

  http://www.incont.ro/companii/surpriza-la-fondul-proprietatea-fostul-ambasador-al-sua-mark-gitenstein-candideaza-pentru-un-loc-in-comitetul.html

  Ce mai cauta nesimtitul asta aici????

 83. 86 Marian Nicolae martie 29, 2013 la 2:12 pm

  Firma austriaca Holzindustrie Schweighofer investeste 150 milioane de euro intr-o fabrica de lemn in Covasna

  http://www.incont.ro/companii/holzindustrie-schweighofer-investeste-150-milioane-de-euro-intr-o-fabrica-in-covasna.html

  Firma austriaca Holzindustrie Schweighofer au anuntat, joi, ca investeste 150 de milioane de euro intr-o fabrica de prelucrare a lemnului, in judetul Covasna, la Reci.

  In urma investitiei vor fi create 650 de noi locuri de munca, transmite Mediafax.

  Reprezentantii Holzindustrie Schweighofer au declarat, intr-o conferinta de presa la Sfantu Gheorghe, ca vor investi 150 milioane de euro intr-o fabrica de prelucrare a lemnului, la Reci, aceasta urmand sa functioneze din anul 2014. Totodata, vor fi create in mod direct 650 de locuri de munca si alte doua mii vor fi generate indirect in industriile aferente, au sustinut reprezentantii companiei, potrivit Mediafax.

  Potrivit datelor furnizate de acestia, capacitatea anuala de debitare planificata va fi de 800.000 metri cubi, 70% din cheresteaua rezultata urmand sa fie procesata ulterior, din care 100.000 metri cubi vor fi utilizati pentru realizarea produselor incleiate pentru piata asiatica, intr-o prima faza. In a doua faza, Holzindustrie Schweighofer planuieste sa produca produse incleiate si pentru piata locala.

  Totodata, fabricile deja existente in Siret si Comanesti vor fi aprovizionate cu materie prima de catre noua fabrica. Produsele secundare si produsele finite vor fi transportate pe calea ferata, utilizand zilnic o suta de vagoane.

  La conferinta de presa au fost prezenti Tamas Sandor, presedintele Consiliului Judetean Covasna, Mircea Dusa, ministrul Apararii, Gerald Schweighofer, detinatorul grupului Holzindustrie Schweighofer, senatorul UDMR Olosz Gergely, primari si sefi ai institutiilor deconcentrate.

  Holzindustrie Schweighofer activeaza pe piata din industria de prelucrare a lemnului din Romania, avand investitii de peste 300 de milioane de euro si o cifra de afaceri de 300 de milioane euro anual. Grupul opereaza patru fabrici de prelucrare a lemnului, la Sebes, Radauti, Siret si Comanesti.
  autor: InCont.ro, 28 martie 2013 14:54

 84. 87 Ghita Bizonu' martie 29, 2013 la 2:57 pm

  Teleptualimea civica si elitista din Romania atinge noi abisuri ale infamei ..
  Revista 22 – cica a celor mai dastepti , eletisti, revolutionari samd neaprat intectuali rumani adaposeteste un articol al unui … Sorin Ionita pe numele sau
  Jeanne d’Arc de Covasna sau războiul celor două cârpe in care ca orice teletula multi colit pe banii lui Gicu Soros si preumblat pe la CEU – asta e in Budpesta si perfectionat de Plesu la New Europe College zice despre Sabina fata cu tricoloru e o proastă mică dar cu tupeu continuand cu Păi ce facem, Sabinuţa? E drept că revistele glossy şi emisiunile de ar­tă culinară ne învaţă că „sinceritatea“ şi „expimarea adevăratelor sentimente“ sunt valori supreme. Dar chiar aşa>

  Asta este nivelul teleptualomii noastre europene provest multiscolite! Un cica teeptual cu acces la presa , tembeliziuni samd face mist de un copil in pagini de revista. Barbateste! Asa cum invata el la Budapesta …

  Si fiincda nu era de ajuns si foaia votelor de pripas – ma refer la Adevarul ii ia aparararea lu Ionita :O mizerie televizată. În apărarea lui Sorin Ioniţă

  Si mai recomnd o trecere in revista a comemtariilor din 22.

 85. 88 Marian Nicolae martie 29, 2013 la 3:14 pm

  Angajatii Oltchim au reluat protestele: Situatia este disperata
  de Alina Neagu HotNews.ro
  Vineri, 29 martie 2013,

  http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-14515914-angajatii-oltchim-reluat-protestele-situatia-este-disperata.htm

  Aproximativ 400 de angajati ai Oltchim au protestat din nou, vineri, in fata combinatului, dupa care aproximativ 300 dintre ei s-au deplasat 8 km pe jos spre sediul Prefecturii, unde au continuat protestul, anunta Agepres. Incepand de luni. angajatii de la Oltchim au reluat protestele in urma neachitarii restantelor salariale pe lunile decembrie, ianuarie si februarie, fiind nemultumiti si de lipsa unei strategii de repunere in functiune a combinatului valcean.

  „Nu mai este treaba sindicatului. Noi le-am comunicat oamenilor neputinta statului de a le oferi solutii la revendicari. Stim ca li se poate da numai 45% din lichidarile pe luna februarie, restul banilor, potrivit legii, am inteles ca se cauta solutii impreuna cu AJOFM pentru acordarea a trei salarii brute pe economie. Din pacate, nu ni s-a comunicat absolut nimic despre perspectiva de dezvoltare a combinatului.

  La ora 14:00 la Bucuresti va avea o discutie cu ministrul Vosganian, situatia este disperata”, a declarat pentru Agerpres liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.

 86. 89 sadicu martie 29, 2013 la 3:23 pm

  ZeV
  Tu ai insiruit o situatie pozitiva pe care useleul a mostenit-o de la fosta guvernare de centru-dreapta care si-a asumat masurile dure de reforma.
  Dar ma faci sa rad copios. Dupa lovitura de stat din vara anului trecut,toate au luat-o razna in economie,inclusiv cursul de schimb valutar.
  Cat despre politica externa ce sa mai vorbim?
  Faptul ca au mai reusit putin sa dreaga busuiocul,este trecut de catre tine la capitolul ”realizari”.
  Au procedat la fel ca si cu ,codul rosu.Au speriat o tara intreaga ca vine sfarsitul lumii,iar pentru 3 fulgi de nea cazuti pe ici pe colo,s-au erijat in salvatori.
  Cat despre reintregirea salariilor,cresterea pensiilor s.a.m.d. …las-o mai incet cu pianul pe scari.
  Este marea smecherie marca pesede inventata de Ion Iliescu si care inca mai prinde la electoratul indobitocilt al acestui partid.
  Tot ce chipurile…”s-a dat” a fost absorbit cu varf si indesat de inflatie.
  Marea problema este ca s-au taiat investitiile generatoare de crestere economica si locuri de munca.
  Dar hai sa mai vorbim prin iunie-iulie ca…sti cum se spune,gura pacatosului,adevar graieste.
  Nu cred eu ca Frunzaverde s-a trezit sa vorbeasca fara el ca prostul in targ.
  Pe undeva este firesc sa ne asteptam la dezastru.Ce guvern din lumea asta poate rezista la putere mai mult de un an cu sustinere externa apropiataq de zero?

 87. 90 Doru Coarna martie 29, 2013 la 4:36 pm

  @ Aya,

  au luat imprimuturi si nu au investit sanatos, ci i-au furat ca si ai nostri, iar apoi i-au depus in bancile lor care nu intreaba nimic fiind paradis, iar cand creditorii au descoperit ca in Cipru exista bani, nu au putut spune ca sunt furati de ei ci ca sunt ai mafiei ruse, asa ca aia au zis ca sa-i ia atunci iar astia nu au putut refuza! Cand va fi la fel si la noi, vei vedea ca ai nostri ticalosi vor spune ca banii din conturile grase nu le apartin si nu sunt furati, ci ca sunt depusi sub numele lor, fiind luati insa cu imprumut de la necunoscuti ce pareau a fi oameni cinstiti, de afara. Ai putintica rabdare…

  PS. Cu mine nu s-a intamplat nimic deosebit in ultimul timp, doar ca sunt fericit ca intr-o dimineata motaind eu asa, intre doua ape, pe la 5 ca sunt d-asta matinal, am avut revelatia unei ambarcatiuni exceptionale, ceva intre barca cu vele, windsurf, caiac si trimaran, adica ar fi comoda ca barca, rapida si stabila ca trimaranul, simpla precum caiacul si usoara ca windsurful, un fel de super-sail… Acum ma intreb daca sa-mi pierd ceva timp vara asta ca s-o experimentez, sau sa-mi cheltui mai cu folos timpul… Cred ca o voi face totusi, imi plac chestiile astea, DIY.

 88. 91 Doru Coarna martie 29, 2013 la 5:02 pm

  @ Bizonule,

  nicio banca nu acorda credite performante, asta-i ultimul criteriu luat in calcul desi teoria zice asa. Realitatea este ca orice credit se da cu minim 10% spaga, iar daca nu-ti platesti ratele banca nici nu te executa silit, ci iti vinde creanta unei firme specializate in recuperari si gata! In plus, orice pierdere duce la slabirea bancii si la cresterea presiunii asupra statului prin creditele acordate acestuia sau prin bail-out, asa ca banca nu pierde niciodata nimic! Falimentele din lumea bancara apar doar ca urmare a luptei de inghitire reciproca, nu datorita deponentilor sau creditelor acordate. Dealtfel bancile, pt a-si face reclama, isi prezinta instrumentele de creditare in media la preturi mici, pe cand daca si-ar face reclama cinstita ar trebui sa plateasca mai mult, asa ca exista cu mult mai putine credite reale decat ceea ce spun bancile iar restu-i reclama! Nu din asta traiesc ele, ci din „spalare”, din „acoperiri” si din „rataciri”.

  Iar in lumea „civilizata”, aia care au milioane nu si-i tin in conturi de multa vreme, ci in depozite de valori, in cash sau transformati in aur si pietre! Depozitul se asigura la o firma serioasa iar banii pt asta si-i iau din taxa ce o platesc „deponentii”. Oriunde vezi o constructie inexplicabila si bine pazita, este un astfel de depozit sau vreo locatie a serviciilor, asa ca tot trebuie sa te indepartezi… In Cipru, ca peste tot, grosul este depus in cutii, nu in conturi, asa ca degeaba confisca aia, numai fraierii cu conturi vor fi tepuiti!

 89. 92 Doru Coarna martie 29, 2013 la 5:43 pm

  @ ZeV,

  ai dreptate, USL a facut lucruri bune si pt asta inca mai sunt prin zona si-l sustin criticandu-l constructiv zic eu, insa timpul trece mai repede decat repara USL-ul lucrurile dupa napasta pedelista si, ca la inotul in amonte, tot la vale te duci! Trebuie vaslit repede si tare, nu conciliant.

  Nu vad marile promisiuni: asanarea coruptiei! asanarea economiei negre si gri! relansarea economiei! Numai astea trei ar face sa curga lapte si miere prin rigolele patriei, dar vad ca face alte chestii mai simplute, bune si alea, dar nesemnificative in raport cu cele trei. De ce?

  Hai sa facem un exercitiu de imaginatie, sa presupunem ca in campanie USL ar fi declarat ca va invita ungurii la guvernare, ca va coabita, ca nu va reusi nimic cu Oltchim, ca nici nu va incerca ceva cu Mechel, ca va accepta dezastrul Arpechim-ului, ca va scumpi totul, ca va lasa gazele de sist, aurul, ca va preda Justitia politicului (daca nonpolitica Pivniceru pleaca si vine Ponta exact asta-i, nu?), ca nu va reusi sa ne bage in Schengen, ca va executa intocmai si la timp dorintele aluia,…atunci l-ar fi votat cineva?

  Vezi? Eu pot sa insir, nepunctual, chestii mai multe si mai grave decat poti tu lista cu plus! Concluzia este ca se misca greu, lent, necoordonat si fara imaginatie, ori nu asa va scapa Romania din chingile de tot felul! Boala lunga, moarte sigura zic batranii… Ori o faci, ori o lalai si cand o faci devine tardiv.

  Pt toate astea, statul trebuie sa faca un fond de investitii care sa fie alimentat din zona privata prin participatie benevola si contractuala, din amenzi si prin contributii sindicale, administrat privat, si care sa primeasca si sa rascumpere gigantii astia ceausisti, dupa caz, sa-i reorganizeze si sa-i reporneasca, urmand a-si recupera apoi din profitul lor investitia, iar datoriile acestora s-ar plati dupa renegociere si stutului i s-ar plati abia cand produc, contravaloarea lor, esalonat.

  As vrea sa vad si eu care latrau din asta de dreapta, s-ar incumeta la asa ceva! Nu s-ar baga nimeni pt ca baietii nu stiu decat sa ia de la stat, cu dreapta poate, in timp ce ceilalti iau cu stanga… asta-i deosebeste.

  Eu unul m-as baga insa, as privi-o ca o mostenire de la o ruda alcoolica, care totusi trebuie salvata de dragul copiilor… Vrei sa spui ca ai refuza sa primesti Oltchimul, cu plata esalonata? Nu trebuie sa-l pastrezi, il repornesti si-l vinzi altuia la mare pret, reorganizat, cu piata si in functiune!

 90. 93 Draghi Puterity martie 29, 2013 la 6:56 pm

  Ministrul de finante olandez Jeroen Dijsselbloem a scapat porumbelul. „Modelul cipriot” va fi utilizat si pentru alte tari in criza:

  http://www.forbes.com/sites/timworstall/2013/03/26/europe-reels-in-shock-as-politician-tells-the-truth/

  Relatiile ruso germane se deterioreaza rapid. Aparent, confiscarea calculatoarelor Fundatiei Konrad Adenauer, e doar inceputul:

  http://www.digitaljournal.com/article/346440

  Credeti ca intr-un astfel de moment istoric Romania e pe maini bune cu Traian Basescu ca si presedinte, un individ capabil sa distruga orice daca ii serveste interesului personal? Poate se trezeste „micul Titulescu” si recunoaste aburerile care i-au fost servite de „prieteni” cu „interesul national” ca atare. Inca mai e timp. Insa nu mult…

 91. 94 sadicu martie 29, 2013 la 8:03 pm

  Mi-a placut in aceasta seara Victor Ponta…se pare ca incepe sa-si ia fisa postului in serios.
  Pe de alta parte,prin atitudine,a lasat cel putin impresia ca nu mai este dispus sa fie sluga lui Voiculescu persiflandu-i pe sceleratii postului antena 3.

 92. 95 Bogdan Gabriel Vieru martie 29, 2013 la 8:51 pm

  Da .. cred ca mai exista un substrat al actiunii din Cipru.
  Comisia europeana si-a dat seama ca exista tari „dependente” de Uniunea Europeana. Si atunci apasa pedala pana la capat, pentru ca stie ca nimeni nu iese din Uniunea Europeana.
  Asta poate fi periculos pentru noi.
  Pe de alta parte, parca e mai bine in Uniunea Europeana, macar suntem „la gramada” cu ceilalti. E mai bine la gramada decat de unul singur pe lume. Sper sa nu ma insel …

 93. 96 blogideologic martie 29, 2013 la 8:53 pm

  Sărbători de primăvară fericite, colegilor catolici ! Este evident că nu putem sărbători împreună. Vreau totodată să reamintesc, cu foarte multă supărare, blasfemia lui Ratzinger, cel care a îndrăznit să anuleze titlul de Patriarh al Apusului pentru episcopul Romei, atunci papa Benedict al XVI-lea. Sper că noul papă Francisc I va reveni cu înţelepciune asupra acelei hotărâri complet nefericite.

 94. 97 mihai martie 29, 2013 la 9:14 pm

  Intr-adevar, la noi nu se dezbate pe tema situatiei din Cipru.Si din pacate pe multe alte subiecte privind probleme reale din UE. Dar,ceea ce se intampla in Cipru, mi se pare mai mult decat injust. Ceea ce s-a dorit de fapt, a fost infruptarea din banii cetatenilor rusi depusi in banci, deoarece au fost multe persoane influente care au stiut inainte de aceasta masura si si-au retras banii. Ca sa institui o taxa care sa afecteze si pe cei care nu sant cetateni ai Republicii Cipru, dar pe care sa ii foloseasca guvernul cipriot, mi se pare un furt. Asta in conditiile in care, cei de la Bruxelles isi pastreaza banii in tari care nu sant membre UE, ca Elvetia de ex., Insulele Virgine, Monaco, etc. Oricum, aceasta masura va complica foarte mult lucrurile si nu va rezolva nimic. Cipru nu va mai avea de acum depuneri bancare, bancile lor vor fi ocolite. Dar daca este o idee, de fapt, o anti-masura co-productie FMI-Merkel, nu poate fi decat dezastruoasa. Si o tara cu 800.000 de locuitori,putin mai mult decat un judet mare de la noi,ce a facut cu sumele de bani uriase depuse de straini in banci – numai aceste sume investite corect si ii asigurau statului cipriot existenta -, sau cu sumele mari din banii europeni pe care i-a primit? Probabil ca s-au intors tot la companiile celor de la Bruxelles, cum se intampla si la noi cu companiile portugheze care castiga banii „nostri europeni”. Banii strainilor cred ca nici nu mai existau in conturi, pentru ca ma indoiesc ca ar fi putut sa faca cineva o retragere de cel putin 100 milioane euro si si-ar fi primit banii. Dar de fapt, din ce ar putea Cipru sa traisca? Produce ceva statul cipriot? Nu. Traiau din sistemul bancar, din banii strainilor. Dar acum, au distrus si asta.
  Vom vedea ce se intampla. Un alt subiect interesant, despre care la noi nu s-a discutat, a fost manipularea dobanzii Libor, timp de mai multi ani, de catre un grup de 19 banci europene, manipulare care a avut o valoare de 630.000 de miliarde Euro. Si fara ca UE sa se implice prea mult, din contra, s-a incercat musamalizarea anchetei.
  Revenind la proaspatul dvs.dosar cu cartusele, in afara de faptul ca este inca o mostra de incompetenta notorie, marca DNA RO,vad ca acestea sant mai importante decat cele 324 nave ale flotei tarii noastre, instrainate fraudulos de un marinar. Un marinar a vandut flota care apartinea tarii sale. Desi se spune ca navele noastre fac comert pe marile lumii pentru el. In acel dosar „DNA RO” nu a gasit nici prejudiciul. Dar bine ca a vazut gloantele dvs. Pana si o institutie mica, inutila si corupta cum este ISC, a putut fi prejudiciata si inca cum, numai tara de flota sa( a doua din Europa), nu. Ce idee proasta ati avut cu acest DNA, fost PNA!! Asa cum a fost infiintat, poate fi si desfiintat. Dar nu avem oameni care sa faca asta. Multe dintre institutiile create de dvs, s-au intors impotriva dvs. Dar, bine ca nu ati avut si o pusca cu luneta.

 95. 98 Radu Humor martie 29, 2013 la 10:14 pm

  @ Aya
  Foarte interesantă analiza de la 29 martie 7:09 !

  Cred că m-ai confundat în comentariul pe care mi-l atribui…
  De altfel nici nu există vreo postare pe 28 martie 3:35

 96. 99 Radu Humor martie 29, 2013 la 10:19 pm

  Scuze Aya !
  N-am observat că era vorba de un comentariu de la postarea anterioară !
  Rămâne valabilă doar aprecierea făcută la excelenta ta analiză 😉

 97. 100 Aurel Texanu martie 29, 2013 la 10:27 pm

  Nu pot sa-l numesc pe domnul Adrian Nastase, , cum il numeste presa, din doua motive: eu nu sunt presa si deci nu am nici un motiv sa-l umflu, ci doar sa-l respect si, in al doilea rand, acum, nu este un , ci un , detinut. Dar, sa vedem ce legatura are domnia sa cu efectul cobra. Se zice ca „efectul cobra” a devenit un fenomen social originar din India, unde guvernatorul speriat de inmultirea cobrelor oferea pentru fiecare cap de sarpe un premiu, cu rezultatul ca unii au inceput sa creasca cobre ca sa le vanda. Efectul cobra este, deci, cand intentia buna a guvernantilor are un efect exact contrar. Mi-a venit aceasta povestioara in minte, vineri, 15 02 2013, cand dl. Adrian Nastase, intr-o postare pe blog, se adresa Guvernului USL: „Va propun, spre reflectie, urmatoarea idee: stabilirea unei taxe de 10 bani pentru fiecare paine vanduta, astfel incat sa se creeze mai rapid, un fond care sa fie utilizat pentru refacerea sistemului national de irigatii (in formula public-privat). Cred ca in felul acesta, prin stabilirea acestei taxe (timbru), s-ar putea obtine aproximativ 400-500 de milioane de euro anual. Dupa doi sau trei ani, in conditiile unei recolte mai mari, pretul painii ar putea sa coboare. Cred insa ca e nevoie, in acest domeniu, de eforturi hotarate si de resurse financiare considerabile”, a scris Nastase. In primul rand, nu inteleg de ce domnul Nastase face aceasta recomandare Guvernului USL tocmai acum cand se decide iesirea sa din puscarie mai devreme. Probabil ca a considerat ca prin aceasta solutie geniala isi va dovedi, odata in plus, calitatea de bun tehnician in economie si deci, de bun conducator de guvern, sau chiar de stat, sustinut fiind de marea masa a delicventilor. Pe linia asta a mers si cameleonul Rosca Stanescu cand a spus ca va propune Parlamentului dreptul oricarui detinut de a beneficia de gratiere, de reducere a pedepsei si dreptul de a-si continua activitatea politica si, desigur, spaga, traficul si tot tacamul de delicvente. Eu cred ca, potrivit efectului cobra, toate aceste manifestari politice, in presa si de strada, ii vor asigura domnului Nastase, posibilitatea de a-si continua, pana la sfarsitul mandatului, activitatea politica, didactica si economica, fiind cunoscuta, de toata Europa, prolificitatea domniei sale, in aceste domenii, de cand este detinut. Cu recenta iesire privind refacerea sistemului National de irigatii, domnul Nastase se dovedeste un mare farsor si un aparator al clasei imbogatitilor pe cai necinstite. Faptul ca isi permite sa propuna refacerea sistemului de irigatii, a se retine, unui sistem care a existat, pe spinarea mancatorilor de paine, trebuie sa dea de gandit, atat organelor de justitie, cat si conducatorilor Romaniei si, in special, ai Europei. Nu crede intaiul jurist al tarii ca este o crima, fara precedent, sa iei din painea poporului ca sa acoperi ceea ce o intreaga clasa politica a furat si fura, neintrerupt, din 22 decembrie 1989?, NOTA-BENE: In timpul guvernarii Nastase se fura 5,5 miliarde de euro anual, iar in prezent, „Romania pierde in fiecare an mult peste 52 de miliarde de euro din trei motive: evaziune fiscala, coruptie si licitatii cu dedicatie, mai mult de o treime din cat se produce intr-un an, in aceasta tara”. (Cat se fura anual in Romania? Suma este uriasa-Jurnalul National, online, din 06 februarie 2013).
  E interesant de vazut daca reactiunea din Romania va constata ca devine o lege nescrisa in politica economica romaneasca: actiunile necinstite au rezultate invers proportionale, intr-un stat de drept. Justitia hotaraste cat e Romania.
  Nu cred ca se va gasi un judecator care sa fie de acord ca acest reprezentant si dirijor al reactiunii antistatale si antieuropene sa beneficieze de scurtarea termenului de detentie, cu atat mai mult, cu cat libertatea ii ofera posibilitatea de a lupta cu mai multa indarjire impotriva statului de drept. Nu-i contesta nimeni calitatea de politician cu verb si capacitatea de conducator politic, greseala sau destinul, dlui Nastase rezida din directia in care s-a inscris sa mearga in politica, alegand partidul cel mai numeros, cel mai popular, dar si cel mai corupt si cel mai extremist. Alta ar fi fost soarta, si a lui si a Romaniei, daca dl Nastase s-ar fi inscris intr-unul din partidele istorice, liberal, taranist sau social-democrat originar.
  E greu de inteles cum de o capacitate intelectuala, de talia dlui Nastase, poate vedea refacerea distrugerilor si furturilor savarsite de imbuibatii partidului, prin introducerea unei taxe pe paine, in timp ce exista posibilitatea ca stopand furtul si dirijindu-l spre investitii si cresterea nivelului de trai, s-ar obtine fonduri de peste o suta de ori mai mari. In indelungata sa cariera politica, dl Nastase, a manifestat devieri strategice, cand spre dreapta, cand spre stanga, ceea ce la un conducator de partid este periculos si daunator tarii. „Tema coruptiei reprezinta o operatie de destabilizare generata de atacurile impotriva partidului; a te ridica impotriva propriului partid aduce publicitate, dar provoaca infrangeri partidului”.(nov. 1995, ca raspuns la acuzatiile lui Iliescu). „Dreptul de proprietate nu figureaza in Conventia asupra Drepturilor Omului”. „Puterea actuala greseste cand asezoneaza acest drept cu „.”Vasile Lupu nu a inteles ca nu ne nastem cu dreptul de proprietate” (1999). „Romania are nevoie de Ion Iliescu pentru ca acesta este sincer atasat valorilor democratiei si statului de drept, respecta deosebirile de pareri, este adeptul dialogului, respingand ura si incrancenarea din viata politica si sociala a tarii”. (august 2000). Iar in dec.2000: „Pana acum capitalistii nostri s-au infruptat din proprietatea comunista, acum trebuie sa facem capitalism si proprietate privata pornind de la firul ierbii”. „Nu vom mai asculta sfaturile care vor sa ne transforme neaparat intr-o piata de desfacere pentru economiile altor tari”. „In privinta deficitului bugetar, nu FMI, noi vom avea ultimul cuvant”.(feb.2001). „Acuz gazetarii de subminarea economiei si a intereselor nationale”.(mar.2001). „Romania nu are, in realitate, nevoie de un acord cu FMI, intrucat a depasit acest stadiu de dificultate, iar rezervele BNR sunt suficiente pentru functionarea bugetului”(mar.’01). „Avem o imagine de tara cu copii handicapati cand, de fapt, profesorii sunt handicapati pentru ca nu inteleg lucrurile” (iulie 2001). In feb.2001, Nastase a semnat pactul cu sindicatele si patronatele care-i asigura un an de pace sociala. Dupa care: „Sunt tot felul de sindicate care vor sa ne plimbe prin tara, sa ne arate la muncitori; ii anunt ca sediul Guvernului este la Bucuresti, ca avem mult de lucru si nu ne putem permite sa trimitem ministrii sa se plimbe prin tara; Guvernul nu-si propune o atitudine bolsevica”.(apr.’01). „Nici nu poate fi vorba, cel putin in acest an, despre reducerea impozitelor pentru cei cu venituri mici, depre reducerea TVA la produsele de baza, iar pentru corelarea pensiilor, se cauta solutii” (mar.’01). „Puteti picheta orice, chiar si ambasada Chinei”, (nov.’01).

  Ce ar putea face Adrian Nastase pentru reabilitarea sa si castigarea increderii oamenilor:
  – Propunerea unei legi potrivit careia orice condamnare penala sa fie insotita de confiscarea averii.
  – Pedepsele privative de libertate, exclusiv pericolele sociale, sa poata fi executate, optional, prin plata in bani. Sa-i uram intelepciune si succes.

 98. 101 Aya martie 30, 2013 la 1:20 am

  @

  Doru Coarna

  “SAPTE ANI CU VOINICIE /SI-A BATUT JOC DE DOMNIE”

  Inlocuieste “sapte” cu “opt” in versul din titlu – caci de opt ani plini sta matrozul in Deal .
  Afirmi, in martie 29, 2013 la 9:34 am, ca Adrian Nastase, desi detinea legal armele, nu ar fi trebuit sa le aiba pentru nu-stu-ce-idee aiuristica legata de ce nu-i-place-nu-stiu-cui?

  Te inseli!
  Arme nu detine nicicand destule cel care taria de a intra si ramane in batalie si vocatia apararii – a ideilor, a spiritului, a celorlalti, mai slabi si mai tematori..

  Adrian Nastase?
  A fost si va ramane, oricate arme i-ar confisca tot felul de nemernici:

  “Caci el are-o pusca plina
  Cu trei glonti la radacina
  (…)
  S-are frati de cruce sapte
  Ce-au supt sangele cu lapte”

 99. 102 Aya martie 30, 2013 la 4:54 am

  @

  ZeV

  “DITES CES MOTS MA VIE ET RETENEZ VOS LARMES”

  Un vers superb in loc de titlu – nu-ti voi spune cui apartine, sigur stii.

  Iubind-o pe Elsa fara teama dizolvarii de sine, pentru Aragon dragostea nu a fost sursa de lamentatio, asa cum imi spui- dar de ADORATIO.

  “Je suis né vraiment de ta lèvre” (din L’amour qui n’est pas un mot), “L’avenir de l’homme, c’est la femme. Elle est la couleur de son âme” (Le Fou d’Elsa), “Tes yeux sont si profonds que j’y perds la mémoire” (Les Yeux d’Elsa), “Je te porte dans moi comme un oiseau blessé” (Il n’y a pas d’amour heureux) – inseamna, fiecare in parte, adoratio.

  Un barbat puternic nu este un barbat dur (dimpotriva, as spune). Nu aseaza in balanta dragostea si rangul.
  Daca o face, alegand rangul “Sa vie est un étrange et douloureux divorce” (iar, Aragon). Dar, in acest caz, vin si intreb: va mai fi vreodata, cu adevarat puternic- sau va fi fost, intr-adevar – daca, de fapt, s-a parasit pe sine, daca s-a alienat, daca, oricat ar voi sa fuga de ceea ce a fost, inevitabil, va fi bantuit de regrete cu atat mai aspre (transformandu-se in vinovatii) cu cat va incerca sa le nege fata de sine.

  “Uneori, nu ne aparţinem” – imi spui in martie 29, 2013 la 9:13 am.
  Ai uitat ceva: doar unii dintre noi, foarte putini, pot fi astfel – cei cu vocatie. Nu trec prin sfasierea alegerii, nu se neaga pe sine – caci, fiecare in parte stie ca, deschizand bratele “Son ombre est celle d’une croix”.

  Ce se intampla cu planta izolata de soare?
  Daca traieste, devine de o delicata transparenta – se lasa strabatuta de lumina. Spiritualizare?

  P.S.

  In privinta lui Carol al II-lea nu ai dreptate. Nu a vrut sa fie rege- dar a avut ghinionul sa fie primul nascut (pentru el, asta chiar a fost un ghinion). A iubit-o cu adevarat pe Elena Lupescu – iubirea innobileaza, depotriva, pe cel ce o daruieste si pe cel care accepta darul. Eu nu o pot judeca pe Elena Lupescu asa cum faci – si nici nu cred ca un personaj precum Carol al II-lea ar fi parasit totul pentru a fi alaturi de ea daca unica ei calitate ar fi tinut de o anumita parte anatomica (pe care o desemnezi, neaos).

  Ca personaj, ca individ, Carol al II-lea era agreabil, cultivat, sensibil, fin cunoscator al muzicii, cu replica buna si subtila – stiu asta de la matusa mea, care l-a cunoscut, la Paris, pe cand era casatorit cu Zizi Lambrino.
  Matusa mea imi vorbea de personajul- nu de regele Carol al II-lea. Regreta cand descoperea diverse “scrieri” care il prezentau, fals, ca pe un personaj grobian– exact opusul lui (era caricaturizat prin ingrosarea vulgara a tentatiei sale, pe care nu se ferea sa o satisfa, de a avea in pat femei usoare; oare, nu va fi avad fiecare barbat in parte o trasatura care, transformata in baza caricaturizarii, l-ar putea trimite in derizoriu?).

  Am crescut, m-am format in lumea fabuloasa a zecilor de mii de amintiri ale matusii mele (verisoara bunicii materne) fosta cantareata de opera (actrita, cum ii placea sa spuna despre sine). Nu ma pot indoi de spusele ei – si cand il evocau pe Carol al II-lea..

  In timp ce scriu, imi defileaza in memorie amintirile povestite savuros de matusa mea despre (aleg asa cum imi apar- doar primii) Tzara, Brancusi.
  Despre Elvira Popescu (pe toti – acestia, si altii- ii “vizitez”, acolo unde isi dorm somnul de veci, de fiecare data cand ajung la Paris).
  Despre Picasso (legat de care povestirile ei erau de o acida ironie).
  Despre Saliapin.
  Imi amintesc ce-mi povestea despre Celibidachi (Serge- cum ii spunea matusa mea, cu drag – “qui était beau garçon”).
  Dar si despre contele d’Herbemont. Despre printul de Faucigny-Lucinge. Despre multi, multi altii.
  Despre extraordinarele spectacole de la Opera Garnier, unde cantase de mii de ori si despre Palat in sine (il cunosteam pe dinafara din copilarie, ii cunosteam scarile, cortina, scena, culisele, sunetele, “parfumul”; il “vedeam” cu ochii mintii insufletit, parca, de cuvintele matusii mele.)
  Despre elitele culturale pariziene – despre boema pariziana.
  Despre unul dintre restaurantele in care ii placea sa manance hors d’oeuvres, “À la belle Aurore” (am chiuit de bucurie cand, vazand prima oara filmul “Casablanca”, am descoperit ca in fascinanta poveste a celor doi era “implicata” si “carciumica” de care imi vorbea cea care m-a crescut si educat.)

  “Traiam”. “respiram”, gratie ei, in atmosfera pariziana a acelor timpuri colosale.
  Stiam “pe de rost” Parisul, vechiul Paris – dar si cel “mai nou”, Montparnasse, cu cladirile in care isi cumparasera apartamente actorii (matusa mea – si surorile ei, depotriva matusile mele, dar eu pe “aceea” am iubit-o cat universul!- isi cumparasera un apartament mare pe Rue Georges de Porto-Riche; si acolo ma duc, cu smerita iubire, la poarta curtii imobilului, de fiecare data cand ajung la Paris), cu atelierele artistilor plastici – totul se dezoltase ca un fel de replica artistica pentru Montmartre.

  Cand am ajuns prima oara la Paris, era ca si cum m-as fi “intors”. Nu doar ca stiam tot din ce exista – dar cunosteam chiar si locurile care nu mai existau (precum, din pacate, carciumica in care matusii mele ii placea sa manance hors d’ouvres).

  Nu ma pot indoi de ceva din cele povestite de matusa mea. Nici de faptul ca personajele, indivizii erau – ca oameni- asa cum mi i-a “prezentat” ea.

  Cartile – unele scrise “cu program” caricaturizant – pot deforma realitatea despre oameni, indiferent de statutul lor social. Istoria poate fi mistificata.
  De ceea ce sta scris intre coperti ma pot indoi – de spusele matusii mele, niciodata!

 100. 103 Aya martie 30, 2013 la 5:30 am

  @

  Doru Coarna

  In martie 29, 2013 la 9:45 am afirmi (citez):
  “Nu-l vad pe AN altceva decat consilier de taina pt premier sau presedinte, ma gandesc la varsta, sanatate si ticalosia de azi care i-ar repugna daca ar redeveni politic activ.”

  Daca asa “il vezi” pe Adrian Nastase – doar “tainic” (ai uitat sa precizezi: a fi “de taina”, presupune si sa se “strecoare pe furis” in cladirea respectiva?) sfatul meu este sa-ti “adaptezi” dioptriile.

  Despre varsta si sanatate, chiar nu-ti face griji: vei fi uimit cand il vei revedea!

  In finalul fragmentului m-ai lasat bouche bée!
  Spui ca daca ar redeveni activ politic, lui Adrian Nastase i-ar repugna “ticalosia de azi” (motiv pentru care, inteleg, tu il “vezi” “de taina”!).

  Desigur, ticalosia ii repugna.
  Dar, iti amintesc ca ANul a lipsit din “spatiul larg” romanesc noua luni. Crezi ca “ticalosia de azi” e mai repugnanta decat cea din iunie 2012? Sau decat cea – in special- din perioada decembrie 2008 – mai 2012? Eu cred ca raspunsul este, nu.

  Dincolo de asta: crezi ca Adrian Nastase se sperie asa usor de o trasatura caracteristica a politicii – am numit ticalosia?
  Iti amintesc ca in ultimii 22 de ani nu a stat la manastire – dar a fost extrem de activ in spatiul politic. Si ca barbat de stat a evoluat in acelasi spatiu.

 101. 104 ZeV martie 30, 2013 la 7:48 am

  @Aya
  Mi-am făcut timp, la cafeaua de dimineaţă, să citesc cu atenţie şi până la capăt expozeul tău din 27 martie 5:01 pm (de pe firul ,,Scandalul din PDL si consecinte – Cateva concluzii, pe scurt „), detaliază, într-adevăr, ceea ce eu am sintetizat şi ,,compactat” într-un comentariu anterior, de pe acelaşi fie.
  Da, este cel mai logic cu putinţă să credem, în deplin sincronism, că ,,acordul de coabitare” a fost gândit , elaborat şi activat în AFARA ROMÂNIEI.
  Eu am spus că iniţiatorii nu sunt numai din zona populară (adică, ,,măria” creştin-democrată cosmetizată), iar tu, afirmi ,,ca intre initiatorii respectivi NU exista nici un inivid apartinand “familiei popular europene”.
  Pot fi de acord cu asta, CU O SINGURĂ CONDIŢIE : Să răspundem la întrebarea (complexă): Cum a ajuns acordul la Traian Băsescu şi ce anume l-a determinat să-l semneze ?
  Dacă la întrebarea de mai sus nu găsim un răspuns simultan convingător, mai rămâne varianta la care mă gândesc de ceva timp, dar n-am detaliat-o.
  Încep cu următoarele citate:
  1. ,,Grupul Bilderberg, organizat în 1952 și numit astfel după hotelul în care a avut loc prima lor întâlnire secretă, în 1954. Cel care a organizat Grupul Bilderberg, este prințul Bernhard de Lippe-Biesterfeld de Olanda. Grupul Bilderberg împreună cu Consiliul pentru Relații Externe, a condus la crearea Comisiei Trilaterale.
  Istoria Clubului Bilderberg începe după cel de-al doilea război mondial. Prima reuniune oficială a avut loc în luna mai 1954, în localitatea olandeză Oosterbeek. Atunci s-a împrumutat numele Hotelului Bilderberg, amfitrionul întânirii, al cărui proprietar era Prințul Bernhard, tatăl actualei Regine Beatrix a Olandei.
  Grupul Bilderberg este o organizație cu agendă globalistă, ce include lideri politici din lumea occidentală, oameni de afaceri și academicieni. Reuniunile au loc anual, începând din 1954. Fondatorii grupului au fost magnații David Rockefeller și familia de bancheri Rotschild. Grupul este puternic exclusivist și se reunește anual pentru a promova o apropiere între Europa și Statele Unite ale Americii. Organizația are o agendă globalistă și afirmă că noțiunea de suveranitate națională este depășită.
  Din Grupul Bilderberg fac parte cam 180 de personalități politice, culturale, economice, universitare, ce se întrunesc în fiecare an în luna mai, alternativ în Europa și America, în aproape 50 de țări.
  …………………………………………….
  După (UN EVENTUAL n.mea) colaps(ul) (al n.mea) monedei euro, soluția salvatoare pentru ieșirea din criză ar fi impulsionarea apariției unei monede mondiale, emisă de o bancă centrală globală. Aceasta s-ar traduce prin încercarea de a face din FMI un fel de Trezorerie mondială, sub egida ONU.”
  2. ,,Comisia Trilaterală este o asociație particulară cu caracter secret înființată în 1973 de un număr de 300 oameni de afaceri, politicieni, intelectuali cu putere de decizie din trei zone geostrategice: Europa, America și Asia. Grupul a fost fondat din inițiativa bancherului american David Rockefeller. Scopul organizației este asigurarea comunicării și cooperării între statele reprezentate[1]. Membrii asociației (industriași, șefi de bănci, prim-miniștri și membri în diverse guverne ale lumii) sunt considerați de unii drept organism executiv din umbră care ar determina la nivel global deciziile politice luate de guvernele naționale și organizațiile internaționale, fiind astfel cel mai influent grup de lobby din lume.
  …………………………………………….
  Printre membrii Comisiei Trilaterale: Prințul Charles al Marii Britanii, Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, fostul președinte american Bill Clinton, Tony Blair, Gerhard Schroder, Henry Kissinger și Zbigniew Brzezinski.”
  3. ATENTIE: ,, La 9 mai 1950 Declaraţia Schuman propunea instituirea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului(CECO) care a devenit realitate prin Tratatul de la Paris din 18 aprilie 1951. Acesta a creat o piaţă comună a cărbunelui şi a oţelului între cele şase state fondatoare (Belgia, Republica Federală Germania, Franţa, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos). Scopul, în urma celui de-al doilea război mondial, era de a asigura pacea între popoarele europene învingătoare şi cele învinse şi de a le apropia, facilitându-le colaborarea de pe poziţii egale în cadrul unor instituţii comune.”
  ADAUG SI COMENTEZ:
  Dragă Aya..Repet, DACĂ nu găsim o variantă de răspuns credibilă la întrebarea de mai sus, care să explice acceptul lui Traian Băsescu de a semna un acord iniţiat din sfere diferite de crestin democratia europeană, nu există, cel puţin aparent şi pe momentm DECÂT O SINGURĂ EXPLICAŢIE:
  ACORDUL DE COABITARE A FOST ELABORAT ÎN ZONA OCULTĂ A PUTERII MONDIALE, DIN CARE TRAIAN BĂSESCU FACE PARTE. Evident, nu era acces la palierele/nivelele superioare de decizie, el este doar un simplu EXECUTANT. Probabil că ,,Richelieu şi Mazarin” ştiu multe despre Băsescu, de aceea, acest individ, DESPRE CARE, EU, AFIRM MEREU, CĂ NU ESTE BĂGAT SERIOS ÎN SEAMĂ ÎN EUROPA, joacă cu i se dictează. Băsescu este un fals dictator, EL ESTE DOAR O MARIONETĂ AMĂRÂTĂ.
  Cei din sferele înalte, NU AU NICI O LEGĂTURĂ CU IDEOLOGIILE…EI SUNT STRATEGII ŞI ATÂT..NIMIC MAI MULT.
  Ideologia este destinată, exclusiv, VULGULUI, ce care, permanent neinformat şi derutat, pe fondul potenţei intelectuale modeste. îşi caută permanent repere ale convingerilor sale..desigur, bătuie în cuie, cum altfel ? 😉
  De aceea eu sunt calm şi mă amuz de ce spune Băsescu. Individul, care nu este prost de tot, cred că s-a prins că a căzut, el însuşi, în capcană. Nu a înţeles, iniţial, că eminenţele cenuşii L-AU ABANDONAT DEFINITIV. Este interesant de observat că Băsescu, fiind o orgolios prin definiţie, nu cedează fără luptă…de aceea, cred eu, există rezistenţă la reformă în CSM şi justiţie,în general, dar, s-ar putea, şi în zona de servicii secrete.
  DacĂ este aşa, ar însemna că Victor Ponta ŞTIE CEVA. Dacă ŞTIE CEVA, înseamnă că are un mare viitor politic, având oblăduirea ,,celor de nicăieri şi de pretutindeni.”
  😀 😀

 102. 105 blogideologic martie 30, 2013 la 8:49 am

  Dan Culcer : +România a fost foarte bine reprezentată la Salonul de la Paris ? Nu cred. Fiindcă nu am văzut nici un om de știință (Bogdan Suveavă, matematician pare-se ilustru, stabilit în Statele Unite, venise la Paris ca romancier), nici un filosof, nici un sociolog, nici un etnolog, nici un istoriograf, serios, cu excepția vedetei patetice care se numește Lucian Boia, deși avem destui. Va trebui să terminăm ciclul aceastei suprareprezentări a literaților. La Salonul cărții, Norman Manea ar fi declarat : «Toate tîrgurile seamănă unul cu altul, e o goană după scriitori, după cărţi, dar e un spectacol, nu e o foame reală de scriitori, e o foame de spectacol, de reclamă, de scandal. Întîlnirea cu scriitorul nu e aici, e în clipa cînd deschizi cartea, şi îl pătrunzi în ciuda reclamei sau a spectacolului. România a fost foarte bine reprezentată la Paris. Scriitori de mare valoare, noua generaţie e plină de talent. Dar nu talentul lipseşte românilor, ci caracterul. Cei care n-au venit au avut oarece motive să o facă. Dar ar fi trebuit să fie aici ca să dea o şi mai mare reprezentativitate literaturii şi culturii române. Pe de altă parte scriitorul nu e bine să stea prea aproape de putere, indiferent de regimul politic de care e vorba. Eu am venit pentru că eu reprezint limba română. Limba română n-am luat-o cu mine pînă la capătul lumii, în America, ci pînă la capătul vieţii.» Frumoasă încheiere. Nu am avut din păcate prilejul să-l întâlnesc la Paris, deși am fost la deschiderea Salonului cărții din acest an. Confratele Norman Manea voia cândva să se stabilească la Paris, după de plecase din România și ajunsese în Statele Unite. Nu știu de ce. Am avut ocazia unei plăcute conversații cu el la Paris, prin 1988, cred, undeva pe lângă biserica din Saint Germain des Prés. Apoi mi-a scris, solicitându-mi opinia pe tema acelei proiectate strămutări la Paris. L-am «deconseiat». Cred că astfel l-am scutit de o cădere. Pare un om sensibil și poate ușor melancolic. Declarația de mai sus ar fi trebuit să mă enerveze, prin generalitatea frazei înregistrate de vreun ziarist neatent sau stupid: «Dar nu talentul lipsește românilor, ci caracterul»: O repun în context, deși lipsesc rezervele elementare. Rețin mai degrabă sensul probabil : unii «scriitorii români au talent dar nu au caracter.» Afirmație cu care putem fi de acord. Dacă ar fi vorba de toți scriitorii, dar nu de toți românii, cum s-ar părea că ar fi zis N. Manea, ceea ce ar fi fost stupid, ar însemna că nici N. Manea, nici eu nu am fi niște excepții. Dacă n-am fi excepții ar însemna că nu avem caracter. Eu sunt român și poate nu am caracter. Dacă N. Manea nu are caracter înseamnă că e român, adică scriitor român. Ceea ce explică legătura strânsă pe care o păstrează cu limba română. Franceza, cum am auzit la radio, nu o vorbește prea bine. Zilele astea am reluat cartea lui Mihail Sebastian, De 2000 de ani. Ce bine că un om ca el a scris-o. A fost o adevărată hârtie de turnesol. E mai interesantă decât Jurnalul său, de care s-a făcut prea mult caz, poate fiindcă dădea ocazia să i se facă un proces postum lui Mircea Eliade și prietenilor lui Sebastian de la Cuvântul. Relațiile lui Sebastian cu Nae Ionescu și cu ziarul acesta de excepție au fost bine descrise chiar de M. Sebastian, om mult mai curajos de fapt decât ni-l putem închipui, așa cum reiese din lucida descriere a cofruntării cu adversități bilaterale. Relectura aceasta mi-a permis să-mi definesc mai clar raporturile cu opera lui Sebastian. Romancier și dramaturg mediocru, eseist de calitate superioară dar nu excepțional, De 2000 de ani și Jurnalul sunt cărți care-l vor reprezenta în veac. Care sunt cărțile care îl vor reprezenta în veac pe Norman Manea, presupus candidat la Premiul Nobel? Nu am nici o ipoteză acum.+

 103. 106 Revizorul tehnic de trenuri martie 30, 2013 la 9:07 am

  Moto : Şi nu mică le-a fost mirarea celor de la Bruxelles când au constatat că raportul MCV n-are obiect deoarece toată populaţia României împreună cu păsările şi animalele domestice au dispărut ca prin farmec…Tocmai aprobaseră intrarea în Shengen.
  Unde or fi plecat ? că de ce, se cam ştie.

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/tunelurile-de-sub-munti-reteaua-secreta-de-sub-pamant-1030324.html?utm_source=export&utm_medium=rss&utm_campaign=realitatea

  “Tunelurile de sub munţi. Reţeaua secretă de sub pământ

  Secolul XXI este marcat de o descoperire uluitoare: existenta unei retele intinse de tuneluri subterane, posibil interconectate la nivel mondial.

  Pe langa grote si pesteri create de natura, peste tot in lume s-au descoperit diverse canale si tuneluri subterane construite, spun oamenii de stiinta, de civilizatiile antice sau de alte civilizatii premergatoare celei umane; spatii, adesea gigantice, ai caror pereti au fost tratati pentru conservare prin metode si tehnologii necunoscute in ziua de azi.”

  Despre Sergheevka care este un catun uitat de lume din regiunea Moscova se spune ca acesta, denumit sugestiv Bezdonii (Fara fund), este conectat cu oceanele, adancimea lui fiind necunoscuta.
  ………………………………………………………………………………
  Tunelul fusese trasat si construit tinand cont de geologia dificila a solului de sub fundul apelor. Peretii sai erau foarte netezi, acoperiti cu un material care semana a lava vulcanica. Toti cercetatorii rusi au fost insa de acord ca acel material nu era unul creat de natura. In urma unui studiu aprofundat, s-a ajuns la concluzia ca asupra peretilor se actionase simultan termic si mecanic, iar rezultatul fusese aceasta crusta, cu o grosime de 1,5 mm, deosebit de rezistenta. Conform afirmatiilor specialiştilor, nici macar tehnologia moderna nu ar fi putut realiza o asemenea lucrare. Totodata, s-a amintit despre gasirea unor obiecte stranii in tunel, a unor mecanisme de neinteles, instrumente si echipamente necunoscute, si chiar despre fosilele unor animale neidentificate. Imediat dupa abandonarea acestui gigantic si ambitios proiect, serviciile secrete sovietice au preluat toate aceste valoroase artefacte, care in decursul deceniilor „s-au pierdut”.

 104. 107 viorel martie 30, 2013 la 10:13 am

  cand o sa va vedem la televizor comentand situatia politica din R OMANIA ?

 105. 108 ZeV martie 30, 2013 la 10:32 am

  @Aya
  ,,Ce se intampla cu planta izolata de soare?
  Daca traieste, devine de o delicata transparenta – se lasa strabatuta de lumina. Spiritualizare?”
  Hmm….n-am timp si nu pot sa ma concentrez acum, dar voi reveni.
  Este o ampla premisa de dezvoltare..
  ;}

 106. 109 ZeV martie 30, 2013 la 10:49 am

  @sadicule, astazi voi fi scurt, pentru ca, de regula, weekend-ul il dedic dialogului cu….oameni, nu cu scribi. 😉
  Rata inflatiei, ceva mai mare, in 2012, fata de 2011, se datoreaza unui inceput de revenire a consumului, strivit atat de criza, cat si de masurile inepte al clicii basesciene, care, dupa cum se vede, sunt puternic dezavuate in mediile econimice occidentale.
  De aceea Traian Basescu l-a plesnit , in Parlament, pe MRU, cu ,,reintregirea salariilor bugetarilor”…evident, a primit un ordin invers de ,,sus (de tot)” :
  STANGA-N-PREJUR !
  😉
  Cu toate acestea, DEFICITUL BUGETAR A FOST MAI MIC IN 2012 SI VA FI SI MAI MIC IN 2013.
  Cat despre ,,investitiile portocalii” sistate de Ponta, asazis generatoare de ,,locuri de munca”, virgula, care or fi acelea ??
  Stimulatoare de profit, se poate. Sper ca nu v-ati deschis conturi in Cipru, prietene lovit de flamă.
  😀

 107. 110 Adrian B. martie 30, 2013 la 11:31 am

  De ce nu-l impune Basescu pe Daniel Morar si SELECTIONER la echipa nationala de fotbal ? O functie in plus sau in minus ce mai conteaza …Macar sa fie caraghioslacul complet !

 108. 111 blogideologic martie 30, 2013 la 11:55 am

  Lungi exerciţii de futilitate la Paris. Nu se putea condensa nimicul ? Au fost şi români ce au murit din motive culturale serioase la Paris. Nimic despre ei ?

 109. 112 Ghita Bizonu' martie 30, 2013 la 11:57 am

  Ieri Tonta m-a facut sa imi aduc aminte de Tudor Gheorge : mi-e frivca de lupii tineri . Junioru asta neispravit si-a permis sa se ratiasca la alegatorii sai.. merita azi aplauzele sadicului ..
  Cestie care m-a facut sa ii zic la el pe bolg asta :

  Soc? Soc a fost interventia ta de ieri de la A3…
  Adica asa.. eu te-am votat, eu m-am „compromis” sprijindu-te si aparandu-te ,eu ti-am dat 70% din Parlament si tu te ratoiesti la mine?! Nu-ti pasa de ce simt IO?!
  Tine minte : IO , alegatorul te-am facut premier nu Basescu!
  IO te-m facut IO te omor!! Pe tine si pe toata gasca ta de va ziceti partid .. la primele alegeri baiatu’!! Atunci vei fi fost …

  VEI PLATI!

  Aviz „amatorilor” – sadicu nu o sa ii voteze. Insa daca eu stau acasa sau plasez votul altuia … nasol ai?! Ca sa il parafrazez pe Goga veti fi atunci partid de secături, căzuti ruşinos la examenul de capacitate în faţa poporului… Aici te-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti… Boala o aveti în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală.”

 110. 113 M.Voicu martie 30, 2013 la 12:44 pm

  @ sadicu martie 29, 2013 la 3:23pm
  Zicerea cu: ”lovitura de stat din vara anului trecut”, d’ocamdatã n-are nici-o dovadã, nici de încãlcare a Constituţiei. Când vom şti rezultatele ascunse de la Recensãmânt – vom şti care şi dece; ia timp centralizarea numãrului de case ş.a. acareturi, pe categorii, dar numãrul de persoane recenzate a rezultat dintr-o simplã adunare. Pen’ce s-a plãtit ❓
  Zicerea cu: ”Marea problemã este cã s-au tãiat investiţiile generatoare de creştere economicã şi locuri de muncã.e de la începutul anilor ’90 [martie 26, 2013 la 9:17pm la evaluare-subiectivã-a-conventiei-] – de când a fost indusã chiar tãierea la propriu a locurilor de muncã; persoane importante… ”s-au ajuns” din asta.
  Zicerea cu: ”sustinere externa” îmi aminteşte un cântec poporal: m-a pus ”preotul” din s(t)at…/ sã scot fetele din iad / nu-ştiu dacã le-oi scotea / sau mai rãu le-oi înfunda – ascultând de ”porunci” !

 111. 114 Revizorul tehnic de trenuri martie 30, 2013 la 3:08 pm

  [Mărturie ȘOCANTĂ: „Există dovezi despre existența marțienilor”

  Într-un interviu acordat în urmă cu câţiva ani, Alfred Webre, fostul director al Institutului pentru Cooperare în Spaţiu (ICS), susţine că sunt dovezi că există civilizaţii etice mai avansate decât cea umană, care participă la procesul nostru de dezvoltare.
  „Exista declaratii ale angajatilor guvernului Statelor Unite, care atesta ca au participat în programe secrete de relationare cu anumite civilizatii extraterestre”, a declarat Webre (70 de ani), care este doctor în drept şi este judecător al Tribunalului din Kuala Lumpur pentru crime de razboi. Acesta susţine că guvernul SUA lucrează cu extratereştrii în secret de peste 60 de ani. „Andrew Basiago, fiul unui oficial CIA, a fost înscris la vârsta de 7 ani într-un program secret pentru copii super-dotati care erau antrenati sa devina ambasadori înaintea raselor extraterestre”, a adăugat fondatorul ICS, care a făcut şi o altă dezvăluire-şoc: „A avut loc o întâlnire cu 3 astronauti de pe planeta Marte. În ianuarie 2009, Virginia Olds, angajata a CIA, a confirmat ca CIA stie ca exista o civilizatie umanoida ce traieste la suprafata lui Marte”.]

  http://www.realitatea.net/marturie-ocanta-exista-dovezi-despre-existen-a-mar-ienilor_1146771.html#ixzz2P1VKfUjr
  …………………………………………………………………………………………………………………

  Codruţa Kovesi este o preferată a marţienilor bruselieri, care prin Traian Băsescu vor s-o pună la Curtea Marţiană ( transformarea DNA) începând de marţi (trei ceasuri rele), cu schimbarea prenumelui în Mărţuka spre a-i închide papiţa Noricăi Nicolai.
  Daniel Morar numit recent marţafloi la Curtea CR alături de Mărţuca la Curtea Marţiană, astfel ridicaţi la rangul de curteni, vor asigura arierzgarda avangardistului şaşiu.

 112. 115 Doru Coarna martie 30, 2013 la 4:13 pm

  @ RTdeT

  si eu am vazut intr-o noapte cu luna plina o pisica neagra cu 13 cozi impletite si legate de piciorul drept din fata; avea in gura un OZN din care curgeau martieni verzi, striviti de coltii fiarei! OZN-ul inca fulgera lumini naucitoare, dar nici lui nu-i era prea bine, fiara il deteriorase. In spatele pisicii alergau doua pana la douazeci de masini negre de la NSA care filmau, urmareau, inregistrau si pareau a dori sa calce jivina, incercand pe rand… Fiara avea un ochi buhait si unul intredeschis, dar tot buhait, si parea a ranji. In urma procesiuniii care se desfasura cu incetinitorul ca si cum curgerea timpului fusese relaxata de alienii muribunzi, caldaramul ud de ploaia rece de noapte sclipea irizant, ceva se imprastia generand o ceata portocalie, urat mirositoare, fiara se bashea in hohote…

  PS. Numara incet, cu luare aminte, de la 1 pana unde poti, incearca sa vizualizezi cifrele si in timpul asta maseaza-ti buricul cu indexul mainii drepte iar pe celalalt tine-l pe varful nasului, 1, 2, 3,… Poc, ti-a trecut! Felicitari!

 113. 116 Marian Nicolae aprilie 1, 2013 la 8:43 am

  „Dreptate până la capăt” sau pâine pe masă până la prânz?!
  de Adrian Majuru

  http://www.cotidianul.ro/dreptate-pana-la-capat-sau-paine-pe-masa-pana-la-pranz-210174/

  Motto: „Drumul e anevoios şi primejdios întrucât Puterea iubeşte minciuna şi vrea minciuna” (Euripide)

  În dreptatea dorită de puternici, diferită de aceea a celor disperaţi, România se îndreaptă către nicăieri.

  Guvernul „dreptăţii până la capăt” nu este decât un alt cap al aceluiaşi balaur politic.

  Dacă prostimea poate fi minţită cu vreun slogan bine orientat, adevărul economic însă este devastator.

  El este singurul care nu poate fi înlocuit cu minciuna politică.

  Muncitorilor şi specialiştilor din industria românească le-a fost promisă, de peste 20 de ani, retehnologizarea şi au primit în schimb eliminarea din piaţa de profil. Culmea ipocriziei este faptul că disperaţilor de la Oltchim, Arpechim, oţelăriilor rămase încă neatinse de jefuitori, li se aruncă din nou minciuna retehnologizării chiar şi în momentul în care sunt trimişi tăietorii de fier vechi, să le destrame fabricile şi să le vândă pe bucăţi.

  În „dreptatea” lor de jefuitori, politrucii USL nu mai sunt în stare să aducă pâinea pe masa disperaţilor nici până la ora prânzului.

  Realitatea frunzărită şoptit de Frunzăverde bate în uşa fiecărui român: salariile şi pensiile pot fi sistate cândva, nu departe de lunile verii. România este aproape de incapacitatea de plată iar economiile zilelor negre se topesc din buzunarele deznădăjduiţilor pentru a umple golurile lăcomiei, de partea cealaltă a baricadei.

  Politicul nu mai are absolut nici o legătură cu ţara reală. Sunt ignari până în retina lor bolnavă, care refuză să prindă agitaţiile sociale de pe harta ţării. Păcăleala „ţintului secuiesc”, cu toate manifestaţiile extremiste, nu poate înlocui pâinea de la masa de prânz. Când foametea şi disperarea ajung să devină cotidianul fiecărei zile, nu mai există nici o şansă să fie oprită explozia socială cu vreo fantomă istorică pompată propagandistic de politrucii vechiului partid comunist.

  În „dreptatea” lor până la capăt, cele două capete politice, dreapta şi stânga, prin vocile de ventriloc ale lui Videanu şi Ponta, au ajuns să-şi arunce acuze reciproce privind jaful de la Hidroelectrica, realizat în reciprocitate colegială.

  Cât de mult să se fi ascuţit lupta pentru ciolan între politruci astfel încât să se acuze unul pe altul, de faptul că, în final, au furat împreună!
  Atunci, ne întrebăm, noi umilii spectatori, de ce nu sunt arestate cele două tabere şi, alături de ele, întregul balaur politic?

  În vreme ce românii îşi trăiesc disperarea tot mai împovărătoare pe fondul maimuţărelilor politice şi vedetismelor de mahala, imperiul vecin se jocacă militar în Marea Neagră.

  Tocmai s-a născut un BRICS pentru lumea de mâine: forţele emergente şi-au dat mâna pentru a crea o forţă nouă la nivel mondial.
  Au resurse şi capital uman la discreţie. Şi sunt cuprinse de dorinţa puterii şi a răzbunării faţă de un inamic comun: USA.

  Vladimir Putin şi preşedintele Chinei au declarat că singurul element care le lipseşte este arma inteligentă, performantă, pe care o au americanii, dar, împreună, în această nouă alianţă, vor reuşi să o realizeze în câţiva ani. Brazilia, Africa de Sud, India, China şi Rusia au acum un deziderat comun: o bancă a lor.

  Iar călcâiul nord-coreean a început să joace în afara jocului stabilit.

  În acest timp, România se destramă în interior. Totul este jefuit în continuare, mână în mână, de actualii şi foştii de la putere, în fapt o singură mafie, cu elemente rotative pentru a-i ameţi pe proşti.

  În disperarea de a prinde ultimul jaf, au aruncat sloganul „Dreptate până la capăt”, dar au uitat să ofere pâinea pe masă până la prânz. Iar în lipsa pâinii de pe masă, orice slogan la scară istorică devine inutil.

  Înlocuirea lui cu revolta celor de jos este numai o chestiune de timp iar declicul se află la îndemâna hazardului: „Ghici ghicitoarea mea”!

 114. 117 Marian Nicolae aprilie 1, 2013 la 9:20 am

  Blocajul insesizabil
  de Adrian Majuru

  http://www.cotidianul.ro/blocajul-insesizabil-208640/

  Imediat după revoluţie, în România au pătruns mai multe convoaie umanitare. Aceşti occidentali descopereau o ţară cel puţin curioasă pentru nivelul de dezvoltare european.

  De altfel, un medic venit cu unul dintre aceste convoaie a emis butada devenită astăzi celebră: „În România se întâmplă două lucruri cu populaţia acestei ţări, unul rău, iar celălalt bun. Lucrul rău este acela că românii trăiesc groaznic. Lucrul bun este că nu-şi dau seama de aceasta!”. Şi nu a exagerat! Francezul Marmier a constatat la începutul secolului al XIX-lea o realitate asemănătoare, pe care a descris-o astfel: „Ce le pasă lor care este numele stăpânului? Ceea ce ştiu ei este că trăiesc ca să muncească, ca să plătească, să sufere şi să tacă”.

  Revenind la contemporaneitate, generaţiile care au cunoscut comunismul, chiar dacă nu erau mulţumite de dictatura ceauşistă, nu-şi imaginau că între cele două forme de civilizaţie există o diferenţă ca de la cer la pământ.

  Ca să spunem lucrurilor pe nume, marea masă a românilor dorea doar răsturnarea lui Ceauşescu, nu şi revoluţia anticomunistă, ci doar înlocuirea dictaturii cu un regim mai tolerant. De aici şi tensiunea care s-a produs între mişcările studenţeşti şi cele muncitoreşti de tip mineriadă.

  Mineriadele sângeroase demonstrează acest blocaj insesizabil în istorie. Masa nu a dorit niciodată o schimbare radicală în România. Dacă ea s-a produs a fost datorită unor elite care au încercat să împingă ţara spre occidentalizare şi modernizare.

  România se zbate de 20 ani în acest blocaj istoric insesizabil. Oricâte încercări de modernizare în profunzimea societăţii sunt proiectate se izbesc de rezistenţa subconştientă de la nivel popular.

  Mentalitatea populară doreşte doar o opulenţă fără gust, care se rezumă la a mânca şi a bea bine, eventual a avea şi o maşină de lux. Deci totul în afara modului de a trăi occidental şi nu-i de mirare că ne încadrăm într-un anacronism agresiv.

  Rafinamentele care se nasc în Occident prin frecventarea artelor, prin vestimentaţie adecvată sau conversaţie politicoasă nu ating vulgul.

  Mulţi dintre românii care lucrează în Occident nu doresc decât să câştige mai mult, dar nu să se schimbe ca indivizi, să dobândească un grad mai înalt de civilizaţie. Dovadă sunt manifestările lor din Italia şi Spania. Dovadă sunt şi aceia care s-au întors prea puţin schimbaţi la nivelul comportamentului faţă de cei rămaşi acasă.

  Nu ar trebui să ne mire aspectul şi vocabularul oamenilor politici. Ei reflectă poporul român la un moment dat în istorie. Ei reprezintă un vârf al unui uriaş aisberg social, cultural, comportamental, iar o elită cultivată şi rafinată, dar foarte restrânsă demografic, trebuie să aibă o şansă istorică să nu se „bucure” de soarta Titanicului.

  Mergând pe firul acestei analize, trebuie să tragem o concluzie pesimistă: schimbarea în sens european se va produce foarte lent în România şi numai dacă o elită va putea prelua puterea şi dacă va impune apoi, uzând de aplicarea severă a legilor, un mod de civilizaţie care astăzi ne este străin.

 115. 118 Marian Nicolae aprilie 1, 2013 la 9:32 am

  Arhiepiscopul Ciprului consideră că ţara sa ar trebui să iasă din UE

  http://www.cotidianul.ro/arhiepiscopul-ciprului-considera-ca-tara-sa-ar-trebui-sa-iasa-din-ue-210185/

  Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea al Ciprului a apreciat că ţara sa ar trebui să se retragă din Uniunea Europeană pentru că aceasta se va destrăma oricum în viitor, relatează agenţia RIA Novosti, potrivit Agerpres.

  ‘Economiile Spaniei, Portugaliei şi Italiei sunt în prezent în pericol. Iar dacă economia Italiei va fi distrusă precum economia noastră, UE nu va rezista’, a explicat arhiepiscopul Chrysostomos într-un interviu pentru postul rus de televiziune Channel One.

  ‘Persoanele care conduc Uniunea Europeană, şi în special cei care iau decizii în aşa-numita troikă /Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, n.r./, nu înţeleg multe lucruri, iar aceasta conduce la colapsul UE. De aceea eu consider că Ciprul ar trebui să se retragă din această uniune înainte de producerea colapsului’, a subliniat prelatul.

 116. 119 Marian Nicolae aprilie 1, 2013 la 9:40 am

  Într-un moment în care atâtea firme străine părăsesc România
  Michelin va înfiinţa sediul pentru Europa de Est la Bucureşti

  http://www.cotidianul.ro/michelin-va-infiinta-sediul-pentru-europa-de-est-la-bucuresti-210156/

  Michelin, marele producător francez de anvelope, se va extinde în Europa de Est, drept pentru care va înfiinţa la Bucureşti sediul său central pentru această regiune, a anunţat sâmbătă sucursala sa din Grecia.

  „Michelin îşi va întări prezenţa sa pe pieţele care au perspective de dezvoltare în viitor”, a declarat David Jean, director comercial al sucursalei Michelin, citat de Agenţia de presă grecă (Ana, semi-oficială), şi reluat de Agenţia France Presse.

  Noua zonă, intitulată „Europa Centrală Sud”, ce va include sucursala grecească, vizează extinderea grupului Michelin în Albania, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Croaţia, Ungaria, ROMÂNIA, Serbia, Slovenia şi Cipru.

  Răspunzând recentelor zvonuri de presă, potrivit cărora sucursala greacă a Michelin se va închide ca şi alte societăţi franceze, care, în ultimii ani, au părăsit această ţară din cauza gravei recesiuni, David Jean a ţinut să înlăture temerile.

  „Michelin nu-şi va închide sucursala din Grecia (…). Noua organizaţie nu va afecta activităţile societăţii din Grecia şi nimic nu se va schimba pentru consumatori şi clienţi”, a declarat el. „Grecia va fi cea mai importantă piaţă în noua zonă”, a spus David Jean, adăugând că „gestiunea comercială şi facturarea zonei se va face la Bucureşti”, potrivit Ana.

  Lundi, agenţia de notaţii Fitch Ratings, a ridicat de la BBB la BBB+ nota pe termen lung a Michelin, salutând soliditatea societăţii franceze.

  Fitch şi-a exprimat convingerea că veniturile solide ale operaţiunilor grupului „vor acoperi mai mult decât integral planurile de investiţii destinate să finanţeze creşterea sa pe pieţele emergente”.

  Într-un moment în care atâtea firme străine părăsesc România, o asemenea ştire este plină de speranţe.

 117. 120 Marian Nicolae aprilie 1, 2013 la 10:02 am

  Cu ce licurici defilăm mai departe?
  Autor: Claudiu Şerban Luni, 01 Aprilie 2013

  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/cu-ce-licurici-defilam-mai-departe-180063.html

  Ne aflăm la începutul unui nou ciclu economic! Nu eu o spun, ci guvernatorul Băncii Naţionale a României. Într-o recentă luare de poziţie cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea ASE, Mugur Isărescu a avertizat că urmează o perioadă de mari schimbări. Iar acest lucru este cât se poate de sigur, a subliniat de câteva ori importantul om de finanţe.

  În ce constau schimbările aşteptate? Nimeni nu ştie. Nici măcar cei care vor influenţa hotărâtor procesele care au deja loc în spatele uşilor închise şi departe de ochii publicului. Este sigur doar faptul că ceea ce se va naşte azi – proiectul se află deocamdată, probabil, doar în stadiu de eboşă – ne va guverna existenţa până la sfârşitul vieţii noastre de persoane active. Nu-i aşa că sună îngrijorător de important? Merită să zăbovim un pic asupra imaginii lui Mugur Isărescu.

  Zgârcit cu apariţiile publice şi atent până la detaliu cu ceea ce scoate pe gură, guvernatorul BNR contrastează puternic cu gaiţele gâlcevitoare ale politicii dâmboviţene. Apartenenţa lui la un grup masonic internaţional (pe care nu a negat-o sau confirmat-o vreodată), clubul select al finanţelor europene pe care-l frecventează şi maşinăria bine unsă a băncii naţionale al cărei volan îl ţine de peste 20 de ani îi conferă lui Isărescu un statut aparte. Nu este absolut deloc exagerat să-l considerăm cel mai puternic om din România. Singurul care are acces şi credibilitate în „marea politică“.

  Dacă-l compari cu guralivii de serviciu Ponta şi Antonescu, vei găsi o diferenţă de zece ori mai mare decât între Jose Mourinho şi Victor Piţurcă (cel de-al doilea tocmai şi-a reconfirmat neputinţa şi lipsa de talent în campania de calificare pentru mondialele din Brazilia). Iar atunci când Isărescu face câteva afirmaţii ferme, e cazul să o luăm în serios dacă vrem să nu ne prindă timpurile cu izmenele în vine. Ce putem aştepta de la noul ciclu economic care va veni? În primul rând, că ne aflăm din nou la periferia lumii civilizate. Suntem o haltă mică pe traseul banilor. Nici dacă ar vrea cineva să-și lase banii la noi n-ar avea cine să-i descarce, am aflat din gura guvernatorului. Ce înseamnă asta? Că nu contăm. Ca unul care am asistat de nenumărate ori cu jenă şi un pic de ruşine la prezentări de afaceri în care România reprezenta o valoare neglijabilă în contextul Europei Centrale şi de Est, înţeleg asta. Pur şi simplu, uneori îţi vine să-ţi ceri scuze faţă de toţi oamenii importanţi care se află de faţă pentru că-i sileşti să-şi piardă vremea cu cifrele noastre ridicole. „O afacere în România nu-mi aduce bani nici cât să plătesc un CFO şi o echipă de controlleri care să mestece cifrele“, am auzit odată într-una din aceste întâlniri. Iar eu i-am dat înainte cu poezia mea tocită despre potenţialul ţării şi creşterile exponenţiale care ne aşteaptă. Fără succes!

  Nu suntem în postura să punem condiţii. Nici Europei, nici Rusiei.
  Cu atât mai puţin Americii sau Chinei.

  Treaba noastră este să câştigăm bunăvoinţa uneia dintre marile puteri ale lumii şi să ne ţinem de treabă, fără momente de tip „23 august 1944“.

  Este singura şansă la bunăstare, acum, în preambulul noului ciclu prevestit de Isărescu. Locul nostru este alături de Europa, din care am făcut parte şi înainte de comunism. În Rusia ştim deja cât e de frig, atât economic cât şi democratic. Iar America şi China sunt prea departe şi prea mari ca să-şi piardă vremea în negocieri bilaterale cu noi, mai puţin în câteva chestiuni punctuale. Orice alte argumente sunt doar cai verzi pe pereţi.

  Claudiu Şerban,
  director editorial Capital

 118. 121 Marian Nicolae aprilie 1, 2013 la 10:21 am

  Camataria oficializata de catre stat, pe intelesul tuturor……..

  CRIZA DEPOZITELOR: Ce e putred în sistem
  Autor: Oana Osman, Gabriela Ţinteanu Luni, 01 Aprilie 2013

  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/criza-depozitelor-ce-e-putred-in-sistem-180068.html

  Felul în care este construit sistemul bancar actual face ca crizele să apară inevitabil, arată Cristian Păun, conf. univ. dr. la Academia de Studii Economice (ASE)

  Capital: Ce este putred în fundamentele sistemului bancar actual?
  Cristian Păun: Foarte multe lucruri. Băncile sunt un sector cu privilegii enorme și nenaturale prin compa­rație cu alte sectoare (faliment dificil, refinanțare cu costuri derizorii, capitalizare redusă).

  În plus, au dreptul de a crea monedă, acordat de băncile centrale, care le permit să opereze cu rezervă fracționară. Adică să păstreze doar o mică parte (10%-15%) din depozitele la vedere în depozitele lor. Restul îl pot da cu credit, de câteva ori. Contractele bancare bulversează pe toată lumea.

  Toate aceste privilegii alimentează un imens hazard moral și un haos monetar ce face tot mai dificil orice calcul economic. Sunt create stimulente negative, care îndepărtează potențialii antreprenori de crearea de lucruri reale în economie (e mult mai profitabil să produci bani din nimic decât cartofi).

  Capital: Cât de „lichide“ sunt, de fapt, depunerile în bănci?

  C.P.: Tot mai puțin lichide. Pentru că depozitele la vedere sunt tot mai puțin păstrate în rezervă și date cu credit la tot mai mulți deodată. Când o bancă face acest lucru pe scară largă, are probleme reale de lichiditate. E simplu de explicat: cineva primește pe cardul de debit salariul său (depozit la vedere); aproape imediat, banca creează din acest depozit încă, să zicem, cinci carduri de credit, pe care le oferă unor utilizatori diferiți de deponentul inițial.

  Dacă toți s-ar duce însă la bancomat să extragă numerar, acesta nu ar putea acoperi decât 1/5 din sumele care se vor cere de la bancomat (depozitul inițial). În final, banca intră în criză de lichiditate. Orice bancă ar intra într-o astfel de criză, nu doar cele ajunse în faliment.

  Capitalizarea redusă a băncilor face și mai problematică situația (capitalurile proprii ale băncilor în România abia dacă ajung la 14% din totalul pasivelor lor). Depozitele la vedere sunt interpretate deci de bănci ca împrumuturi, și ele nu se simt obligate să le păstreze 100% în conturile noastre. Mai mult, le împrumută nu doar unei persoane, ci mai multora deodată, fără să ne spună clar că fac aceste lucruri.
  Pentru aceste depozite nu ar trebui să primim dobândă, ci să plătim noi o taxă de păstrare la dispoziția noastră a banilor. Şi depozitele la termen pot fi retrase oricând înainte de termen fără a pierde prea mult, adică sunt, într-un fel, tot depozite la vedere. Aceste contracte cu care operează băncile sunt contracte imposibile din punctul meu de vedere: nimeni nu ar depozita ceva „la vedere“ într-o bancă, știind că acel ceva e imediat împrumutat altcuiva (de fapt, mai multora deodată).

  Capital: Ce măsuri ar rezolva problemele sistemului bancar actual?

  C.P.: Interzicerea împrumutării depozitelor la vedere de către bănci altora (rezervă 100% pe aceste depozite); interzicerea retragerii depozitelor la termen înainte de termen; capitalizarea băncilor până la limita de 30%-35% (ca în orice sector nonbancar); interzicerea refinanțării de la banca centrală cu dobânzi care tind către zero.
  Numai așa vom însănătoși sistemul bancar.

  Capital: Cum ne putem proteja economiile? Există valute sigure?

  C.P.: Nu există, din păcate, valute sigure. Orice activ care poate fi cu greu multiplicat din nimic e soluția pe termen lung (terenuri, aur).

 119. 122 Marian Nicolae aprilie 1, 2013 la 10:34 am

  Urmand link-ul de mai jos puteti descarca studiul privind reindustrializarea Romaniei:

  REINDUSTRIALIZAREA ROMÂNIEI: POLITICI ŞI STRATEGII

  Colectiv : Consultanţi ştiinţifici:
  Liviu Voinea Dr. ec. Constantin Boştină
  Lucian Liviu Albu Dr. ec. Daniel Dăianu
  Andrada Busuioc Dr. ing. Petre Ianc
  Irina Zgreaban Prof. dr. ec. Ioan Popa
  Roxana Voicu-Dorobanţu
  Vlad Popovic

  Studiu comandat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri
  Realizat de Grupul de Economie Aplicată – GEA –

  Dă clic pentru a accesa studiu_reindustrializarea_ro_bostina_ok.pdf

 120. 123 Marian Nicolae aprilie 1, 2013 la 10:52 am

  Bogdan Popovici, condamnat în dosarul Trofeul Calităţii
  Mesaj din Penitenciar

  http://www.cotidianul.ro/mesaj-din-penitenciar-210194/

  Crede şi cercetează

  Pentru că soția mea nu încetează să mă susțină și încurajeze continuu în acest coșmar. Pentru că soția mea reușește să mă surprindă continuu prin forță și demnitate. Pentru că suntem împreună continuu. Am rugat-o să-mi dea voie să dezvălui un text scris de ea acum trei săptămâni unui grup de prieteni. (Bogdan Popovici, condamnat în dosarul Trofeul Calităţii)

  Reeducarea familiei

  Principalul element incriminator pentru mine, Marina Popovici, din dosarul penal în urma căruia vă scriu astăzi din pușcărie (nota: Dosarul Trofeul Calitatii), este identificat în mod magistral în motivarea sentinței de recurs, la pagna 365, astfel:”…este evident faptul că,… cel puțin prin prisma relațiilor familiale, cei doi fiind soți, este improbabil ca inculpata Popovici Marina să nu fi luat cunoștință de planurile inculpatei Jianu”. Mai pe șleau, sunt condamnată pentru complicitate la abuz în serviciu (al doamnei Irina Jianu) pentru că sunt soția soțului meu. (vă reamintesc că prima dată când am cunoscut-o pe doamna Jianu a fost în sala de tribunal). E bine că au scris-o negru pe alb, altfel nu mă credea nimeni. Mi-am imaginat atunci că o condamnare la 5 ani cu executare este maximum răului care mi se poate întampla pentru că am un soț, nu?

  Ei bine, nu. Sistemului penitenciar nu-i plac familiile. Deloc nu-i plac. Și atunci sistemul le îngroapă, le interzice, le distruge. Metodele sunt scrise în regulament și sunt agravate de “circumstanțe faptice obiective”, precum inexistența fondurilor la buget.

  Regulamentul spune că, dacă sunt cuminte, pot avea vizite cu soțul meu în aceleași condiții ca orice altă vizită (4 pe lună). Se numesc “vorbitor penal”. Doar că, nefiind bani, în realitate vizitele “se dau” doar de Paște și de Crăciun. Cineva mai cinic ar spune “bine și așa”, doar suntem amândoi pușcăriași, nu? Om fi făcut noi ceva… Tot regulamentul spune că avem dreptul la vizită “conjugală” de două ore, în intimitate, odată la 3 luni. Să mă aventurez să compar cu reglementările similare din UE, că tot suntem membri de atâția ani și vrem și noi “o țară ca afară”? Mai bine nu. Și tot în regulament spune că ai voie acasă între 1 și 5 zile, în niște condiții speciale. Despre asta nu mai vorbesc pentru că pur și simplu nu se aprobă, orice ai face.

  Deci vizitele conjugale, vorbitoare penale, nu sună chiar așa de rău, nu?

  Realitatea este că s-au împlinit deja 8 luni de când suntem în închisoare, timp în care m-am văzut cu soțul meu 1 (una) dată, timp de două ore. Nu am avut nici măcar “vorbitorul” de Crăciun. Cam atâția bani dă sistemul pe menținerea familiei, a legăturii dintre soți. Sistemul nu-mi permite legal nici măcar să vorbesc la telefon cu soțul meu. Asta pentru că suntem căsătoriți de mulți ani, am crescut și educat copii care astăzi sunt “în câmpul muncii”, nu prin canale și, probabil, merităm să fim pedepsiți și pentru asta. Dar știți până unde poate merge absurdul?

  Fetițele vesele care se mărită în penitenciar cu băieți cu care s-au cunoscut prin corespondență penală, aflați și ei tot în pușcărie, au dreptul la “conjugală” o dată pe lună! Și chiar dacă nu sunt căsătoriți, ei își fac “afaceri” *(nota: îşi intentează procese reciproc, pentru a se putea vedea în sala de judecată) și tot se întâlnesc când vor. Sistemul funcționează pentru ei, “haladiții”, nu pentru o familie ca a noastră (lasă că am avut circumstanțe agravante și pentru că avem studii!).

  La finalul unei astfel de experiențe și de “reeducări”, câte familii supraviețuiesc, câți oameni ies din pușcării însingurați definitiv, câte familii distruse multiplică și răspândesc, prin fiecare membru rănit, germenul răului în societate?

 121. 125 Marian Nicolae aprilie 1, 2013 la 1:24 pm

  Premierul îi dă replica lui Crin Antonescu
  Numirea lui Kovesi la DNA îi dezbină în continuare pe liderii USL

  http://www.cotidianul.ro/numirea-lui-kovesi-la-dna-ii-dezbina-in-continuare-pe-liderii-usl-210211/

  Premierul Victor Ponta a declarat, luni, cu privire eventuala numire a Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA, că liberalii pot să stea liniştiţi, întrucât nu o va numi pe aceasta… vicepreşedinte la PSD.

  „Eu am văzut punctul de vedere, îl respect. În acelaşi timp, eu o să fiu totdeauna solidar cu colegii liberali şi când vor lua ei decizii controversate. Eu i-am sprijinit când i-au luat pe domnii Frunzăverde şi Stănişoară, care au fost mult mai apropiaţi de domnul Traian Băsescu decât Kovesi. Iar eu Kovesi nu o pun vicepreşedinte la PSD. Să stea liniştiţi liberalii pe tema asta”, a spus Ponta.

  Ponta a mai spus, în apărarea lui, că are responsabilitatea guvernării ţării până când Antonescu va deveni preşedinte al României.

  „Eu sunt solidar cu ei, îi susţin. Am responsabilitatea guvernării ţării până la anul când domnul Antonescu va deveni preşedinte şi trebuie să aibă o ţară pe care să o conducă. În politică e important să îţi asumi şi decizii, e important să şi răspunzi pentru ceea ce faci şi e important să faci, nu să vorbeşti”, a adăugat Ponta.

 122. 127 Marian Nicolae aprilie 2, 2013 la 4:32 pm

  Ha, ha, ha, sa te strici de ras….

  Time: Elogii conducătorului FMI

  http://www.cotidianul.ro/time-elogii-conducatorului-fmi-210240/

  Christine Lagarde apare în această săptămână pe prima pagină a hebdomadarului Time. Este prezentată drepta salvatoarea Ciprului. Mai mult, se pare că revista americană a gasit omul providenţial sau femeia providenţială a zonei euro şi a UE. Potrivit Time, Lagarde este singura capabilă să salveze Europa.

  În trei pagini pline de elogii, Time descrie forţa FMI condus de Christine Lagarde în faţa unei Europe dezbinate şi se întreabă dacă această avocată care a trăit mai mult în SUA decât în Franţa nu poate salva Europa. “Daca ea nu poate, atunci cine?”, scrie Time.


 1. 1 Adrian Năstase: Cred că unii au regretat că în 20 iunie nu am folosit decât un singur cartuș Trackback pe martie 28, 2013 la 3:47 pm
 2. 2 Adrian Năstase, despre tentativa de sinucidere: Unii au regretat că nu am folosit decât un singur cartuş din cele 400MediaRomTV | MediaRomTV Trackback pe martie 28, 2013 la 5:10 pm
 3. 3 Adrian Năstase: Unii regretă că am folosit doar un cartuş - ROSITE - STIRI ONLINE | POLITICA | MONDEN | AFACERI | Trackback pe martie 28, 2013 la 5:26 pm
 4. 4 Nastase: Unii au regretat ca in seara de 20 iunie nu am folosit decat un singur cartus | proba Trackback pe martie 28, 2013 la 6:26 pm
 5. 5 Politichia,,DIMBOVITEANA’’.- RadioMetafora.ro Trackback pe martie 29, 2013 la 8:16 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: