Basca Schengen

Acesta este titlu editorialului meu de astazi din Jurnalul National. Editorialul poate fi citi aici.

În România, moda primăvară-vară, presupune, obligatoriu, basca Schengen. Este o bască de culoare portocalie, cu o insignă având trei litere M, C și V. Basca trebuie păstrată la îndemână și pusă pe cap de îndată ce, la Bruxelles, se stabilește directiva de modă pentru România. Anunțurile se fac de la Cotroceni.

Lăsând gluma la o parte, câteva observații în legătură cu tema Schenghen: Accesul în spațiul Schengen reprezintă pentru România un drept iar pentru partenerii noștrii din UE o obligație, conform Tatatului de aderare. Dreptul nostru era exigibil de la momentul îndeplinirii condițiilor tehnice, ceea ce s-a realizat (cu un efort de peste un miliard de euro, inclusiv prin firma franco-germană EADS). Din acel moment, obligația tuturor partenerilor noștri era prioritară, indiferent dacă purtam bască, dacă ei aveau probleme cu alegerile interne, sau cu imigranții din Africa, Asia, Patagonia sau din Commonwealth.

Pentru noi, problema accesului în Schengen se punea și se pune de drept, nu „prioritar” indiferent de pe cine vrea Băsescu să pună la conducerea Parchetelor, a PDL, a Curții Constituționale, în general la „conducerea” statului său „de drept”.

Evident, și MCV și accesul în spațiul Schengen – se vede tot mai clar – au fost și sunt instrumente prin care Băsescu încearcă să-și realizeze interese personale, legate de controlul asupra unor instituții. Se vede clar că el este cel ce  vrea să se lege,  – prin intermediul PPE – Schengen-ul de MCV. Termenul decembrie (pentru viitorul raport MCV) este prea îndepărtat pentru planurile sale și atunci a dorit să forțeze, utilizând termenul din martie pentru Schengen și încercând, prin interpuși din străinătate, să lege Schengen-ul de MCV (numirea procurorilor, etc.) Și pentru Germania, electoral, termenul din martie este prea apropiat. Lucrurile astea sunt evidente.

Din punct de vedere tactic, premierul Ponta și ministrul Corlățean au procedat corect. Ei au anunțat că dacă, în martie,  decizia este amânată din nou, guvernul român va constata neîndeplinirea obligațiilor din partea unor parteneri, iar subiectul respectiv va fi pus „la frigider”, în așteptarea unei soluții politice pe relația respectivă.

Din punct de vedere diplomatic, în ultimele luni, accesul în Schengen a fost pe primul loc („prioritar”) în talking-points (agenda de discuții) cu reprezentanții statelor membre ale UE. În felul acesta, alte teme importante (accesul la fondurile europene, bugetul pentru România, chestiuni de politică zonală, Republica Moldova, investiții, etc.) au fost „coborâte” în ordinea de „priorități”. 

Titus Corățean a spus, simplu: constatăm eventual, în martie, neîndeplinirea unei obligații de către unii parteneri, dar nu are rost să facem „curte”, în permanență, cuiva care are o altă agendă de „priorități”. Va veni timpul respectiv, într-o altă conjuctură. Între timp, ne ocupăm de alte subiecte, cel puțin la fel de importante. Cu alte cuvinte, ieșim din „fixația Schengen”, folosind alte metode, nu pe cea a unei „milogeli” permanente și ineficiente.

Poate îi întrebăm, spre exemplu, pe unii parteneri dacă este cazul să oprim controlul la frontierele noastre aeriene, ca să-l poată realiza ei.

Indiferent de moda acestei primăveri, de la Bruxelles sau de la Berlin, tema Shengen trebuie să rămână, în continuare, pe agendă. Va veni și timpul său. Vă reamintesc faptul că în 1997, SUA s-a opus intrării noastre în NATO iar în 2001-2002, au fost principalul sprijinitori. Cu răbdare dar fără tutun se va rezolva și problema asta. Nu însă cu afirmații la adresa ministrului de interne german, de genul „a pierdut o bună ocazie de a tăcea”. Cu atât mai mult cu cât tot un (alt) ministru de interne german ne-a ajutat enorm, în 2001, să eliminăm vizele pentru români. Și să ne mai aducem aminte, în urmă cu 10 ani, atunci când formula asta a fost folosită de președintele Chirac, nici nouă nu ne-a convenit…

103 Responses to “Basca Schengen”


 1. 1 alice martie 5, 2013 la 2:52 pm

  Excelent, Excelenta Voastra!

 2. 2 Adrian B. martie 5, 2013 la 3:01 pm

  Cred cu tarie ca daca ar fi eliminata „infectia” numita Traian Basescu , lucrurile ar reveni incet , incet la normalitate . Dar cu acest NEMERNIC in coaste , guvernul Ponta nu va reusi mare lucru ! Pentru ca Traian Basescu , cu caracterul lui mizerabil si pus numai pe facut rau , va compromite total aceasta tara si acest guvern !
  Acest individ sinistru infecteaza si penicilina !

 3. 3 Marian Nicolae martie 5, 2013 la 3:05 pm

  Sa intelegem ca operatia Schengen a reusit, dar pacientul este in moarte clinica…….

  Exista posibilitatea ca pacientul sa ramana in coma pentru un timp
  (daca evident iese din moartea clinica) si sa-si revina.

  Sau moartea clinica sa se ……eternizeze…………

  Acum depinde pe ce parte a bascului se poarta insigna MCV, sa fie pe stanga sau pe dreapta????

 4. 4 Maria-Monica Bejan martie 5, 2013 la 3:20 pm

  Multumesc pentru frumoasele articole.
  Se pare ca se adevereste ceea ce spune in citatul din Epicurus, pe care vi l-am scris in facebook acum cateva luni ,,Cu cat este mai grea incercarea, cu atat mai mare este gloria dupa ce o depasesti,,

 5. 5 Marian Nicolae martie 5, 2013 la 3:21 pm

  Declaraţie politică incendiară

  Într-un an, sub regimul Băsescu se filează şi ascultă cât în zece sub Ceauşescu!

  Spicuim:

  http://www.cotidianul.ro/intr-un-an-sub-regimul-basescu-se-fileaza-si-asculta-cat-in-zece-sub-ceausescu-208123/

  DECLARATIE POLITICA:

  Numai Parlamentul poate fi garantul Constituţiei, al independeţei justiţiei, al presei, Agenţiei Naţionale de Integritate şi al Serviciilor de informaţii

  Zeci de mii deinterceptari ale convorbirilor telefonice in asa zisul temei al securitatii nationale sunt ilegale

  Nu mai putin de sapte legi permit declarativ interceptarea comunicatiilor , dar nu exista o lege care sa reglementeze regimul activitatilor de interceptare si protectia informatiilor privind persoanele interceptate ca legaturi ale suspectilor, fara a face obiectul autorizarilor de interceptare.

  In perioada 1980-1988, potrivit cercetatorilor arhivelor securitatii, s-au aprobat 1310 interceptari si 123 de filaje.

  Potrivit datelor comunicate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, numărul de interceptări telefonice dar şi de înregistrări ambientale a crescut de la an la an. ÎCCJ a emis, în perioada 2005 – 1 noiembrie 2010, un număr de 13 932 mandate de interceptare în baza legii siguranţei naţionale (anul 2005 – 1554; anul 2006 – 2392; anul 2007 – 1985;anul 2008 – 2225; anul 2009 – 3011 ; 1 ianuarie – 1 noiembrie 2010 – 2765). În anii 2010-2011, dacă avem în vedere ultimele date oficiale, media anuală a fost dublată. Concluzia care se impune de la sine, este ca, in fiecare an luat in parte, s-au realizat mai multe interceptari decat a efectuat securitatea in noua ani !

  Anterior, între anii 1991 şi 2004, mandatele au fost emise de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu mai multă largheţe. Acceptând, totuşi, media anuală a perioadei de după 2004, rezultă minimum alte 30.000 de mandate (dar, mai exact, cu ceva peste 38.000). Dacă la fiecare dintre aceste mandate luăm în calcul agenda convorbirilor şi legăturilor telefonice zilnice ale persoanelor interceptate, vor rezulta lesne peste un milion de persoane şi informaţiile aferente. Cunosc toate aceste persoane că au fost interceptate, expres sau incidental? Au ele posibilitatea să constate ce informaţii au fost prelucrate, ce circuit au urmat, cine le-a accesat şi împotriva cui să se îndrepte pentru eventualele divulgări ori utilizări, fără consimţământ, ale datelor privind viaţa lor intimă, familială sau privată? Dar dacă le-a fost violat secretul economic al afacerilor şi au fost trimişi în faliment?!

  DEPUTAT INDEPENDENT

  Ion Stan

  CIRCUMSCRIPTIA ELECTORALA nr. 16 DAMBOVITA

  COLEGIUL UNINOMINAL nr. 3 VOINESTI

  2013, martie, o4

 6. 7 Johann Nunweiller martie 5, 2013 la 3:35 pm

  Inca un editorial de exceptie!

 7. 8 Adrian B. martie 5, 2013 la 3:38 pm

  Legaturi bolnavicioase …

  http://www.rtv.net/intalnire-de-taina-intre-basescu-si-sefa-iccj-inainte-de-condamnarea-lui-nastase_69156.html

  Cred ca ar trebui analizate si legaturile d-nei judecator cu d-ul Mircea Toader ! Mi s-a parut cel mai inflamat de dezvaluirile d-lui senator Valer Marian si cauta cu DISPERARE sa-i ia partea judecatoarei…Un cuib de viespi ce trebuie spart !

 8. 9 Marian Nicolae martie 5, 2013 la 3:39 pm

  Alain Souchon canta asa:

  http://www.paroles-chanson.org/Nom.Chanteur/Alain.souchon.3.htm

  Foule Sentimentale

  Oh la la la vie en rose
  Le rose qu’ on nous propose
  D’ avoir des quantités d’ choses
  Qui donnent envies d’ autres choses
  Aïe on nous fait croire
  Que le bonheur c’ est d’ avoir
  De l’ avoir plein nos armoires
  Dérision de nous dérisoire, car

  Refrain
  Foule sentimentale
  On a soif d’ idéal
  Attiré par les étoiles les voiles
  Que des choses pas commerciales
  Foule sentimentale
  Il faut voir comme on nous parle
  Comme on nous parle
  ______

  Il se dégage, de ces cartons d’ emballage
  Des gens lavés hors d’ usages
  Et tristes et sans aucun avantage
  On nous inflige des désirs qui nous affligent
  On nous prend faut pas deconner des qu’ on est né
  Pour des cons alors qu’ on est, une

  Refrain
  Foule sentimentale
  On a soif d’ idéal
  Attiré par les étoiles les voiles
  Que des choses pas commerciales
  Foule sentimentale
  Il faut voir comme on nous parle
  Comme on nous parle
  ______

  On nous Claudia Schieffer on nous Paul Lou Sulitzer
  Ah le mal qu’ on peut nous faire
  Et qui ravagea la moukère
  Du ciel dévale un désir qui nous emballe
  Pour demain nos enfants pales
  Un mieux, un reve, un cheval

  Refrain
  Foule sentimentale
  On a soif d’ idéal
  Attiré par les étoiles les voiles
  Que des choses pas commerciales
  Foule sentimentale
  Il faut voir comme on nous parle
  Comme on nous parle
  ______

  Refrain
  Foule sentimentale
  Choeur : La vie en rose
  On a soif d’ idéal
  Choeur : Le rose qu’ on nous propose
  Attiré par les étoiles les voiles
  Choeur : D’ avoir des quantités d’ choses
  Que des choses pas commerciales
  Choeur : Qui donnent envies d’ autres choses
  Foule sentimentale
  Choeur : On nous fait croire
  Il faut voir comme on nous parle
  Choeur : Que le bonheur c’ est d’ avoir
  Comme on nous parle
  Choeur : De l’ avoir plein nos armoire
  Foule sentimentale
  Choeur : Dérision de nous dérisoire
  On a soif d’ idéal
  Choeur : Il se dégage
  Attiré par les étoiles les voiles

 9. 10 Marian Nicolae martie 5, 2013 la 3:48 pm

  A mai crapat un guvern cu insigna bascului pe partea ……..dreapta…….

  Cutremur politic la Chişinău. Guvernul lui Filat a fost demis. Moţiunea de cenzură a comuniştilor a trecut

  http://www.gandul.info/international/cutremur-politic-la-chisinau-guvernul-lui-filat-a-fost-demis-motiunea-de-cenzura-a-comunistilor-a-trecut-10637731

  Guvernul moldovean condus de premierul Vlad Filat a fost demis marţi în urma unei moţiuni de cenzură depusă de comunişti. Aceasta înseamnă că Filat are trei zile la dispoziţie pentru a-i prezenta preţedintelui Nicolae Timofti demisia Cabinetului.

  Votul pe moţiunea de cenzură, depusă săptămâna trecută, a venit după ce Filat a prezentat, timp de o oră, raportul de activitate al executivului condus de el.

 10. 11 Marian Nicolae martie 5, 2013 la 3:52 pm

  Editorialul este jos palaria, nu are rost sa va mai spun acest lucru….totusi mi-a scapat….

 11. 12 Marian Nicolae martie 5, 2013 la 4:01 pm

  Aflam care sunt statele care nu ne vor in Schengen, dupa ce ne-au devalizat, la propriu, tara:

  http://www.gandul.info/politica/care-sunt-cele-7-state-care-ar-vota-impotriva-intrarii-romaniei-in-schengen-harta-la-zi-a-negocierilor-exclusiv-10635413

  Pe lângă Germania, alte şase state europene ar fi spus nu României, în cazul unui vot pe aderare la Schengen, a dezvăluit luni seara preşedintele Traian Băsescu, fără a le nominaliza.

  Surse diplomatice au explicat pentru gândul care sunt aceste state. Gândul prezintă cine sunt persoanele care vor reprezenta România la negocierile pentru Schengen din această săptămână, precum şi cine sunt liderii europeni şi familiile lor politice cu care românii se vor confrunta la Bruxelles.

  Cele şapte state care ar vota împotriva aderării României la Schengen, dacă problema ar ajunge să fie supusă la vot joi şi vineri, sunt Germania, Olanda, Franţa, Belgia, Finlanda, Danemarca şi Austria, au explicat pentru gândul surse diplomatice. Dintre acestea, doar Germania şi Olanda au avut luări publice de poziţie în care şi-au anunţat intenţia.

 12. 15 alergatorul martie 5, 2013 la 4:26 pm

  Cu parere de rau trebuie sa constatam ca nu are ABSOLUT NICI O LEGATURA intrarea Romaniei in Schengen cu indeplinirea de catre aceasta a unor conditionalitati.
  Asa cum se intampla intodeauna, cei mari fac regulile. In cazul de fata Germania. Pentru ca , din varii motive, Germania nu agreaza aceasta intrare, simplu, nu intram.
  Nu ca a vorbit sau a tacut Basescu. Nu pentru ca a zis Stroe nu stiu ce ( cu respect, cum o fi ajuns domnul Stroe ministru?) .
  Asa ca daca faceam valuri, enervam. Si nu era frumos.
  Ponta a fost intelept, a zis „nici nu mai intrebam”
  Domn’ Base s-a prins ca e mutarea cea mai desteapta si a batut si el campii „si eu m-am gandit asa. Chiar inaintea lu’ Ponta”. Ma rog, neimportant.
  Asta e toata istoria.
  Daca ne vedem de treaba si mai si castiga 2-3 firme nemtesti niste contracte mari ne roaga ei sa intram in Schengen.
  Pana atunci poate ne ocupam de fondurile europene, de locuri de munca, de arieratele din domeniu farmaceutic si de atatea, atatea altele.
  De Schengen e atata timp…

 13. 17 dorian65 martie 5, 2013 la 4:41 pm

  Domnule Nastase imi place acest articol .In articol dumneavostra ati criticat si pe acei gura sparta veniti de stim noi unde dar tota aceasta galgara cu MCV putea fi evitata daca cei doi ii spuneau lui Fenechiu cu frumosul ,,Domnule ai o pata pe haina,te rog spal-o la masina de spalat a justitie si apoi discutam”.Curat, curatel venea inapoi si totul era ok.Alt semn de intrebare care mi l-am pus ,,oare dl Fenechiu este de o inteligenta sclipitoare cu un IQ mai mare decat insusi Nicolaie Iorga si nu poate fi inlocuit de absolut nimeni?”

 14. 19 Marian Nicolae martie 5, 2013 la 4:52 pm

  Un jurnalist bulgar:
  „Este haos. Unele facturi la electricitate s-au triplat“.
  Protestatarii cer ca toate contractele nefavorabile statului să fie anulate şi moratoriu la plata ratelor la bancă

  Autori: Radu Bostan , Bogdan Cojocaru

  http://www.zf.ro/business-international/un-jurnalist-bulgar-este-haos-unele-facturi-la-electricitate-s-au-triplat-protestatarii-cer-ca-toate-contractele-nefavorabile-statului-sa-fie-anulate-si-moratoriu-la-plata-ratelor-la-banca-10634934

  Haos deplin, aşa descrie un bulgar atmosfera de la manifestaţiile care perturbă deja de câteva săptămâni viaţa din Bulgaria, cele mai ample proteste de după căderea regimului comunist.

  Ce a scos poporul în stradă? Într-un stat membru al UE, facturile la energie s-au triplat neanunţat peste noapte când salariile sunt îngheţate la cele mai mici niveluri din Europa pentru că guvernul vrea să fie exem­plar în austeritate. Primarii îmbătrânesc în posturi în oraşe în care prezenţa la vot este de doar 30%, companiile străine controlează sectoare vitale precum cel de utilităţi, iar bulgarii simt că economia nu merge şi nu se întrevede nicio îmbunătăţire în viitorul apropiat.

  „Este haos deplin“

  „Oamenii pur şi simplu nu ştiu ce se întâmplă cu ei. Pentru mine factura la energie a crescut cu doar 5 euro, dar pentru alţii s-a triplat şi poate ajunge la 250 de euro, dacă electricitatea este folosită la încălzire, în condiţiile în care unele pensii nu depăşesc 20 de euro. Dar nu sunt reguli clare“, descrie situaţia din Bulgaria un jurnalist de la agenţia bulgară de presă BTA. El nu a dorit să fie nominalizat.

 15. 20 Doru Coarna martie 5, 2013 la 4:53 pm

  Pai ori noi avem capul prea mic pt basca asta mare, si nu avem nici macar urechile clapauge ca s-o sustinem asa, ori avem capul prea mare si basca-i de fapt foarte mica… Asa ca, in toate cazulrile, putem folosi basca Schengen asa cum o poarta pustii, invers, cu cozorocul la spate… Romaniei ii mai trebuie doar niste role sau un skateboard si niste nadragi d-aia cu turul pe la genunchi…

  Totusi, lasand gluma si verticalitatea inerenta a guvernului Ponta deoparte, trebuie sa observam asa, stiintific, adica analizand, ca incepand din 2014 brusc Romaniei nu i-a mai iesit nimic! Nimic bun! Parca s-a lipit, ca la jocul de carti, ghinionul de noi!

  Ce s-a intamplat atunci? Intreb pt ca este ilogic sa credem ca poporul roman, asa mandru si fitzos cum il stim, gata de orice, s-a tampit brusc incepand cu 2014, si este la fel de ilogic sa credem ca minunata noastra clasa politica, superticaloasa cu acte in regula, s-a stricat si ea brusc si total tot atunci…

  Eu nu fac misto, nu creez glume pe aici, eu semnalez un atac total si reusit asupra Romaniei! Si nu inteleg de ce CSAT-ul se ocupa de combaterea teroristilor sau a presei vulnerabilizante, care fie nu exista fie nu au distrus nimic si accepta sau nu sponsorizare oculta, si nu vede subiectul asta al ghinionului romanesc permanent, mare si evident cat roata carului…

  Cum nu indraznesc sa cred ca CSAT-ul este ca vechiul CPEx, poate ar trebui ca distinsii membri sa incerce sa observe si sa-si explice, in sedinta supersecreta desigur, cum altfel deoarece natia habar nu are, nu stie si nici n-a observat, ciudatenia asta! Cum mama dracului nu mai suntem noi in stare nici sa ne numaram, de la o vreme incoace?

  Dar eu sunt cam nimeni, USL-ului insa nu cred ca-i pica bine cazutul de pe role sau skate, ar trebui sa constientizeze si sa ridice subiectul asta asa, CSAT-ului, pt ca obiectivul fundamental al perioadei si al Romaniei nu este coabitarea unora intre ei, confirmand astfel banuieli profunde si grave, ci patinajul asta indiferent!

  Nu de alta, dar ar trebui toti sa observe ca totusi nu se inregistreaza niciun progres… iar in afara de componenta de forta a statului care este extrem de functionala dar in sens contrar asteptarilor romanilor, restul este blocat, haotic sau netransparent.
  Este PM Ponta si guvernul sau dispus sa lase ranjeala si sa-l vedem incercanat de efort si incarcat de reusite, sau ramanem la a le admira zilnic chipurile senine si relaxate, purtatoare ale acelei basti strengaresti?

 16. 21 Angelina Rosu martie 5, 2013 la 4:55 pm

  Adevarul este simplu si direct!Felicitari,dnule. Nastase!Va pretuiesc si va respect!

 17. 22 Radu Humor martie 5, 2013 la 5:04 pm

  Unii nu pot pricepe că poţi negocia şi în picioare, demn şi nu doar în genunchi şi pe sub masă !

  Dar aşa-i când eşti doar român pârât !

  Nici după 50-60 de ani unii nu pot simţi româneşte !

 18. 23 Marian Nicolae martie 5, 2013 la 5:26 pm

  Fabrica de pompe Aversa Bucureşti, intrată în faliment în primăvara anului trecut, a început să producă din nou.
  Mai precis, utilajele Aversa produc în halele Aversa, dar pentru o altă firmă care le-a închiriat.

  http://www.economica.net/o-fabrica-romaneasca-de-pe-vremea-regelui-carol-i-a-murit-si-a-renascut-numele-insa-s-a-pierdut_46848.html

  Fabrica de pompe Aversa Bucureşti, înfiinţată tocmai în 1881, şi-a întrerupt producţia în primăvara anului trecut dar şi-a reluat-o din decembrie. Pompele care se produc la Aversa se vând, însă, sub un alt brand pentru că Aversa este în faliment şi urmează ca activele sale să fie vândute în cel mai scurt timp. !!!!!!!!!!!!!!!!!

  Astfel toţi cei 220 de salariaţi ai Aversa lucrează acum pentru Industrialexport, o companie controlată de traderul de energie Romenergo, care a închiriat tot spaţiul de producţie din zona Moşilor precum şi toate utilajele, potrivit vicepreşedintelui AVAS pe Privatizare şi Management, Stan Popa. Autoritatea de stat este acţionarul majoritar al Aversa.

  „În momentul de faţă uzina produce, are comenzi pentru pompe de la mai mulţi clienţi şi toţi cei 220 de angajaţi care fuseseră de aproape un an în concediu fără plată au revenit la muncă. Firma care produce pompe în halele şi cu utilajele Aversa este Industrialexport, care le-a închiriat. De altfel, reprezentanţii acesteia şi-au exprimat interesul să cumpere integral activele fabricii. Mai există şi alte firme interesate”, a precizat Popa.

  Industrialexport este o firmă controlată de Romenergo, unul dintre cei mai mari traderi de energie care activează pe piaţa locală cu activităţi şi în domenii conexe energiei.

  Potrivit lui Popa, lichidatorul judiciar al Aversa, RVA Insolvency, a întocmit un raport de evaluare, încă incomplet, care urmează să stabilească o valoare de vânzare a activelor fabricii de pompe. „AVAS va găsi acel investitor care să păstreze obiectul de activitate, nu o va ceda cuiva care să o taie la fier vechi şi să folosească terenul pentru speculă imobiliară”, mai spune Popa. Există şi investitori imobiliari care tatonează terenul al Aversa, dat fiind potenţialul celor nouă hectare situate într-o zonă centrală a Bucureştiului(Ziduri Moşi, la 3 kilometri de Kilometrul 0 al Capitalei). Printre aceştia, fondul de investiţii sud-african NEPI şi compania franco-libaneză JAFCO.

  Pe lângă cei care urmăresc terenul Aversa mai sunt şi alte firme interesate să cumpere şi halele de producţie cu utilajele aferente precum şi brevetele şi patentele de invenţie. Printre acestea, Expropur Trading, o firmă controlată de deputatul PDL de Olt Marian Adrian Căpăţână şi Nynmetal, o firmă deţinută de fostul candidat la preşedinţie Ninel Potârcă, cel care are şi o condamnare la închisoare cu executare, care nu este însă cu executare.

  Potrivit Elenei Radu, colaborator la RVA Insolvency şi cea care se ocupă de dosarul Aversa, raportul de evaluare a fost deja făcut şi prezentat proprietarului AVAS iar vânzarea activelor fabricii ar urma să se facă într-un timp scurt. Aceasta a confirmat spusele oficialului AVAS potrivit cărora fabrica ar urma să fie vândută unui investitor interesat să continue producţia de pompe.

  Aversa a fost înfiinţată în 1882 de un neamţ stabilit în Romania care a înfiinţat un mic atelier de forjă pe un teren situat în fostul ”Câmp al Moşilor” din ”Gura Oborului”.

  La începutul celui de-al doilea război mondial fabrica este ocupată de armată şi îşi schimbă profilul în fabricarea armamentului. Se produc piese pentru mitraliere, branduri, se toarnă corpuri de bombe, se execută bucătării mici de campanie.

  În anul 1945, Adunarea Generala a Acţionarilor hotărăşte ca vechea fabrică sa se repoziţioneze. Frecventele incendii care bantuie Bucurestiul în anii 1945-1946 se constituie într-o oportunitate pentru acţionari, care sesizeaza nevoia din piaţă şi încep fabricarea unor pompe de stins incendii.
  Până anul trecut, la declararea falimentului, Aversa era unul din cei mai importanţi producători de pompe din centrul şi estul Europei.

 19. 24 Marian Nicolae martie 5, 2013 la 5:30 pm

  Se pregătesc haosul şi scumpirile în sănătate
  Autor: Nicoleta Bănilă

  http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/se-pregatesc-haosul-si-scumpirile-in-sanatate-179059.html

  Ministerul Sănătății este hotărât să organizeze licitații centralizate pentru spitale începând din această vară, dar nimeni nu s-a lămurit cum vor evita autorităţile încă un eșec al acestui mod de împărţire a cheltuielilor

  Timpul trece, întrebările rămân: noua împărțeală a banilor din sistemul sanitar a generat numeroase reacții printre cei afectați într-un mod sau altul, alimentate mai ales de legislația vagă. Trecuți și prin experiența centralizării, cei mai mulți actori din sistemul sanitar nu prevăd o implementare fericită a ideii Ministerului Sănătății (MS), ci mai degrabă o serie de probleme. După ce în numărul anterior am expus mecanismul și am estimat miza acestei schimbări, acum punem față în față soluțiile și argumentele celor care susţin şi pe ale celor care contestă faptul că risipa banilor din sănătate ar putea fi stopată prin achiziţii centralizate în spitale.

 20. 25 Popateapa martie 5, 2013 la 6:19 pm

  Din păcate eu nu mai văd necesara intrarea noastră în spațiul Schengen Până și intrarea noastră în UE o greșeală.Uniunea ne-a impus, sau guvernul băsescu-boc s-au ascuns sub această impunere tot ce a dorit să experimenteze. Chiar dacă și acum cetățenii maghiari ce intră în România aduc tot felul de materiale propagandistice pentru ai lor, sunt sigur că după libera trecere, dispariția frontierelor, aceștia vor introduce și arme pentru ai lor. Fără griji pentru că serviciile vor tace mâlc. pentru condamnarea dvstră s-a mobilizat o armată de procurori, falsificatori și servicii. Și nimeni nu a putut să facă nimic. Cam așa văd eu acum UE-România. Dar așa-i românul, dacă nu are un fund să-l pupe, îl caută prin vecini

 21. 26 Popateapa martie 5, 2013 la 6:20 pm

  Scuzati cuvântul fund.

 22. 27 Sibilla martie 5, 2013 la 6:22 pm

  FRUNZĂ”VERDE” ȘI IONESIE GHIORGHIONI, COLEGI DE PARTIDĂ CU PETALĂ ZIS ȘI CRIN, LATRĂ , SCHELĂIE ȘI BUBUIE DE TILIJENȚĂ TĂT AȘTEPTÂNDU-L PE FRATELO BULDOG CARE VA ATERIZA ÎN 7 LA RĂȘIȚA !! AȘA CEVAAAA…..
  http://www.argument-cs.ro/content/bocova-focarul-inteligenţei-cărăşene
  http://adevarul.ro/locale/resita/vicepresedintele-consiliului-judetean-caras-severin-ionesie-ghiorghioni-acuzat-conduce-mafia-lemnului-judet-1_50ae88387c42d5a6639d9f13/index.html
  http://jurnalul.ro/special-jurnalul/rascoala-de-la-bucova-impotriva-vechilului-pdl-ist-ionesie-ghiorghioni-601105.html
  din ciclul ” MAFIA LEMNULUI – AFACERI CU BUŞTENI ” – Composesoratul Bucova – video: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YUgVt90KLz8

  Vandalizarea, jaful la drumul mare, defrişările ilegale în pădurile cărăşene CONTINUĂ !

  tot pe FEUDA voievodului frunză”verde”, alt neicușor , toți colegi de partidă cu Crin – deci România bunului simț, ca să vezi ! ” liberali ” majkă, ca să scape, nu de alta…
  http://expressdebanat.ro/exclusiv-inca-doua-condamnari-in-dosarul-primarului-borduz-udroiu-da-oricat-pentru-ca-scapat-de-puscarie

 23. 28 Sibilla martie 5, 2013 la 6:22 pm

  p.s.
  va zisai ca FRUNZA”VERDE” ARE UN PLAN DIABOLIC SI RABDARE DE-AL PUNE-N APLICARE IN ETAPE….
  http://www.inpolitics.ro/pregatiri-de-razboi-politic-se-coace-fuziunea-pnl-pdl-art67786.aspx
  Valerica Schelean, deputata PD, a cam bătut palma cu….. frunză”verde” – Valerica-l susține pe Buldog – buldogul vine la fratelo la Rășița ! Eeee… se leagă nește scheme, n-așe Le pasă ăstora de soarta penele cum mie de frunzăli uscate… aia-i ! Planul diabolicilor prinde contur !
  http://www.argument-cs.ro/content/vasile-blaga-vine-la-reşiţa-pentru-a-şi-prezenta-moţiunea

 24. 29 Szentgyorgyi Alexandru martie 5, 2013 la 7:13 pm

  Buna Excelenta!

  Chiar nu putem traii fara Schengen?! Sa fim gospodari in asa masura ca, ei sa vina la noi si sa-ne roage sa acceptam intrarea,dar pana atunci e cale lunga! Cand Statul nostru, Justitia noastra nu este in stare sa retrocedeze cateva sute de metrii patrati de intravilan intr-o amarata de comuna fara a umbla cu smecherii, fara a umbla cu fantezii judecatoresti?!
  Vai de capul nostru si de Schengenul nostru!!!
  Sanatate sa fie ca restul tot trece atat pentru miliardari,pentru ministri, pentru ori-ce om, indiferent de functia indeplinita in aceasta viata trecaroare!
  La liberte Excelenta, LA LIBERTE !!!

 25. 30 ZeV martie 5, 2013 la 7:22 pm

  @dorian65
  Nu va faceti iluzii….,,pata de pe ochiul valid” al lui Basescu, este USL in ansamblul său. Poate cu exceptia catorva disidenţi indecişi din născare, precum domnul Tăriceanu….aşa că, nu Fenechiu este miza. Dacă nu e marţi, e miercuri. 😉
  Să fie limpede, raportul MCV este întocmit pe baza informării din ţară, pe ,,surse”, despre care instituţiile fundamantale, recte, Parlamentul şi Executivul habar nu au. Dar noi, le putem bănui fără a greşi inadmisibil. 😉
  Domnul Băsescu şi-a devoalat intenţiile, sărind în afara cadrului MCV, spunând, în mod repetat : ,,fără presiuni pe CSM”. Atenţie, este foarte supărat că judecătorii îşi doresc, realmente, reformarea justiţiei, care, nici nu început în România. Acesta este MIZA ADEVĂRATĂ pentru domnul Băsescu, controlul ferm al justiţiei, de fapt, al câtorva instituţii de forţă, susţinută şi de PPE, mai ales, în perspectiva pierderii controlului popularilor europeni în flancul sud estic al Uniunii Europene, dar nu numai, cu mult mai valoros pentru vest-europeni decât ne imaginăm chiar noi. Dă-ne Doamne minte şi mult mai multă demnitate naţională, pentru că avem foarte multe de oferit vestului. Mai sălbatic decât s-ar părea. DAR NU ORICUM !

 26. 31 Dimitriu Gabriela martie 5, 2013 la 7:27 pm

  Felicitari pentru articol,aveti perfecta dreptate!

 27. 32 Theodora martie 5, 2013 la 8:18 pm

  A fost depus la Senat Proiectul de lege pentru transferul ONRC în subordinea Camerei de Comerţ şi Industrie a României si Expunerea de Motive.

  ONRC are încasări anuale de 130 de milioane de lei, un patrimoniu de 60 de milioane de lei şi baza de date a tuturor firmelor din România.

  Proiectul de lege se află spre consultare publică pana pe data de 22 aprile 2013.
  Aveti pe blog linkul in cazul in care doriti sa transmiteti opinia dvs cu privire la acest proiect de lege.

  http://theodora0303.wordpress.com/2013/03/05/proiectul-de-lege-pentru-transferul-oficiului-national-al-registrului-comertului-de-la-ministerul-justitiei-in-subordinea-camerei-de-comert-si-industrie-a-romaniei/

 28. 33 Intrigat martie 5, 2013 la 9:12 pm

  @ZeV
  Asa este. Dupa ce-am citit in raportul MCV ca DNA-ul, Parchetul, ICCJ-ul, CSM si CCR si-au desfasurat activitatea „in conditii extreme”, incep sa cred ca nu acordam aceeasi semnificatie unor termeni. Dupa capul meu, „conditii extreme” inseamna ca au muncit saracii pe branci sa apere „statul de drept” sub o ploaie de gloante, cu tancuri defiland pe strazi sau cumva pe vreun maidan, in ger si viscol. La ei, „conditii extreme” inseamna un post de televiziune si vreo doua publicatii care au luat in catare ba infractiunea din tinerete a unei distinse judecatoare, ba terenurile altuia cu multe schimbari de nume, ba talentele de karateka sau de bautor fruntas ale unui judecator-mascarici…Ce ma doare cel mai rau e ca probabil peste 10 ani in cartile de istorie o sa apara exact aceste lucruri, plus puciul parlamentar dat de 7,4 milioane de oameni..Cui o sa-i pese de adevar? Asa cum am aflat ca suntem un neam de criminali in masa si ca istoria noastra e-o minciuna de la un cap la altul, vom citi in cartile de istorie si ca UE a intervenit salutar pentru a ne baga mintile in cap si ne-a salvat de noi insine…Ma uit si la bulgari si parca nu-mi vine a crede ca vor obtine ceva. „Jos mafia!” spun ei dar isi inchipuie careva ca mafia aia isi are capul la Sofia si nu pe la Bruxelles sau Berlin? Tovarasul Barroso se plangea asta-toamna ca ar dori sa dispuna de instrumente legale pentru a lua masuri concrete (si contondente) impotriva statelor care misca-n front. Daca nu i-am dat noi ocazia vara trecuta, or sa i-o dea bulgarii?

  Pe de alta parte, cel mai urat fiu al poporului imi da cosmaruri. Ce stie asta si noi nu stim? De ce-o tine langa cu cedari inca mai mari de suveranitate decat am cedat deja si de ce vrea o Uniune capabila sa rupa dintii oricui deschide gura?! Adica, imi inchipui ca el, de unul singur, nu mai poate face vreo mizerie gen Pactul fiscal. De ce-o tine una si buna cu globalizarea cand stie ca romanii, cum il aud, ori isi astupa urechile ori incep sa-l blagosloveasca, asa, ca pe vapor? Daca eurocratii de pe la Bruxelles isi inchipuie ca si-au gasit apostolul globalizarii in Romania, se inseala amarnic. Si-atunci ce joc mai face individul asta si ce le mai pregateste romanilor, asa, ca sa nu-l uite vreodata si sa pomeneasca epoca basescu odata cu ciuma lui Caragea? Am auzit deunazi ca prietenii nostri secui s-ar inspira dupa modelul Tirolului de Sud din Italia. Adica, mai nitel scandal, mai nitica retorica revizionista, nitelus terorism, ca nu strica, si statul roman, satul de balamuc ai de victime (deh, nu poti sa faci omleta fara sa spargi cateva oua, zic ei), o sa le dea autonomie. Nu stiu ce sa mai cred!…

 29. 34 Fault martie 5, 2013 la 9:25 pm

  DEBARCAREA IMEDIATĂ A LUI TRAIAN BĂSESCU ESTE PRIORITATEA ROMÂNILOR

  Bre Ponta, nea Antonescule, şi răbdarea mioritică are limită.
  N-o aud pe Merkela invocând lovituri de stat în Cehia şi Bulgaria.
  Se vorbeşte tot mai tare că intrarea României în UE a fost un kaka iar Shengenul un viitor scaun foarte moale.
  Cum s-a implicat UE în criza româno-maghiară care se amplifică ?

  Ia aflaţi ce e pe lângă noi :

  1. Vlad Filat: Motivul este faptul că nu am spus lucrurilor pe nume !!!

  Guvernul moldovean condus de premierul Vlad Filat a fost demis în urma unei moţiuni de cenzură. Moţiunea, depusă de Partidul Comuniştilor din R.Moldova, a fost votată de 54 de parlamentari. Democraţii şi comuniştii au apreciat că un astfel de guvern nu mai poate exista, iar în opinia PDM votul de neîncredere a fost acordat în special premierului Vlad Filat, ci nu miniştrilor.Liberalii nu au participat la vot, potrivit aceleiaşi surse.Preşedintele moldovean Nicolae Timofti urmează Vlad Filat: Motivul este faptul că nu am spus lucrurilor pe numesă se consulte cu grupurile parlamentare şi să identifice o nouă candidatură pentru funcţia de premier. Dacă parlamentarii nu acordă, după două încercări, un vot de încredere unui nou guvern, preşedintele va dizolva Parlamentul şi vor fi anunţate alegeri anticipate.

  2. Klaus a mierlit-o

  Parlamentul ceh a votat asupra punerii preşedintelui Vaclav Klaus sub acuzaţia de înaltă trădare, Senatul votând trimiterea preşedintelui în faţa Curţii Constituţionale, pentru a decide dacă acesta a încălcat Constituţia prin acordarea unei amnistii de anul nou.

  3. Bulgarii o fac lată

  Duminică, zeci mii de bulgari au ieşit în stradă să protesteze şi să ceară înlocuirea clasei politice pe
  fondul corupţiei şi sărăciei.În aproximativ zece oraşe din Bulgaria s-a protestat, oamenii afişând bannere pe care se putea citi: „Mafioţii la închisoare”, „Ei sunt mulţi, sunt bogaţi, sunt insolenţi, dar nu vor mai rezista”.La ceremonia organizată duminică, la Sofia, cu ocazia Zilei Naţionale, publicul a fost absent, iar piaţa, blocată şi protejată de poliţişti.După tentativa eşuată, vineri, preşedintelui Rosen Plevneliev încearcă formarea unui guvern în urma demisiei cabinetului Boiko Borisov.Manifestanţii cer acces gratuit la presa publică în timpul campaniei electorale, alegerea deputaţilor prin scrutin majoritar, iar o parte dintre ei chiar şi O NOUĂ CONSTITUŢIE. Juristul Ivan Hristov, un protestatar activ, a afirmat că „se vor forma comitete cetăţeneşti în cartiere pentru a înlocui partidele şi organizaţiile neguvernamentale corupte”.”Vom manifesta miercuri în faţa Parlamentului pentru a-l împiedica să se dizolve înainte de amendarea legii electorale pentru a le oferi drepturi egale partidelor şi organizaţiilor civile”, a declarat el.De câteva săptămâni protestatarii ies în stradă zilnic, fiind revoltaţi de dublarea preţului la electricitate şi acuzând atât monopolurile din energie, cât şi guvernul şi clasa politică. Treptat, protestele sociale s-au transformat într-o revoltă împotriva
  sărăciei.Duminică, premierul demisionar Boiko Borisov a fost internat la spital, pentru a doua oară în această săptămână, după o nouă criză hipertonică.

 30. 35 blogideologic martie 5, 2013 la 9:30 pm

  @ Marian Nicolae
  Îngrozitoare, povestea de la Aversa

 31. 36 blogideologic martie 5, 2013 la 9:37 pm

  @Doru Coarna spune : “Cum mama dracului nu mai suntem noi in stare nici sa ne numaram, de la o vreme incoace? Dar eu sunt cam nimeni, USL-ului insa nu cred ca-i pica bine cazutul de pe role sau skate, ar trebui sa constientizeze si sa ridice subiectul asta asa, CSAT-ului, pt ca obiectivul fundamental al perioadei si al Romaniei nu este coabitarea unora intre ei, confirmand astfel banuieli profunde si grave, ci patinajul asta indiferent! Nu de alta, dar ar trebui toti sa observe ca totusi nu se inregistreaza niciun progres… iar in afara de componenta de forta a statului care este extrem de functionala dar in sens contrar asteptarilor romanilor, restul este blocat, haotic sau netransparent. Este PM Ponta si guvernul sau dispus sa lase ranjeala si sa-l vedem incercanat de efort si incarcat de reusite, sau ramanem la a le admira zilnic chipurile senine si relaxate, purtatoare ale acelei basti strengaresti?”
  Bine spus !

 32. 37 dlnimeni martie 5, 2013 la 9:56 pm

  Theodora: cui sa transmitem opinia noastra?

 33. 38 Cris martie 5, 2013 la 10:24 pm

  Pretexte caraghioase care ni se aruncă, pentru ca noi să nu încurcăm treburile economice ale UE.
  Părerea mea e că trebuie să dezvoltăm sectorul privat în țară, pentru că de la el vin taxe, locuri de muncă, producție, servicii, PIB.
  Să-l lăsăm dracului de Schengen! Eu cred că și-așa nu are viață lungă.

 34. 39 Radu Humor martie 5, 2013 la 10:43 pm

  Băsescu şi ai lui probabil că vor să confirme măgăria lui Patapievici, cum că de când lumea ni se pişă străinii în cap ! 😳
  Cu toată palma ce-i ţine loc de sabie deasupra capului, se pare că chelia lui Băsescu a fost tot timpul sub jet 😉

 35. 40 blogideologic martie 5, 2013 la 10:49 pm

  Asociaţia Cercul studenţesc FLOAREA DE FOC : +Pe parcursul lunii februarie asociația noastră a făcut mai multe demersuri pe lângă conducerea Muzeului Național al Țăranului Român pentru a afla prin ce modalitate muzeul a ajuns partener al propagandei homosexuale. Citiți mai jos o sinteză a demersurilor noastre. În data de 31 ianuarie 2013 am trimis conducerii Muzeului Țăranului Român o solicitare, în baza legii nr 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, prin care ceream să ni se transmită o copie după contractele sau acordurile de parteneriat care au fost încheiate cu Asociația ACCEPT și care au făcut ca muzeul să se numere printre partenerii proiectului ”Luna Istoriei LGBT” și printre partenerii Gay-Fest din 2012. Deși cererea îi era adresată domnului director general adjunct Mihai Gheorghiu, la această primă solicitare ne-a raspuns domnul director general, Virgil Ștefan Nițulescu, transmițându-ne faptul că Muzeul Țăranului Român nu a încheiat niciun acord cu Asociația Accept, motiv pentru care nu poate da curs solicitării. Am revenit cu o nouă solicitare în care îl rugam pe domnul director general, Virgil Ștefan Nițulescu, să ne transmită date despre modalitatea în care Muzeul Țăranului Român a ajuns să figureze printre partenerii „Luna istoriei LGBT” și Gay-Fest, considerând că Asociația ACCEPT nu și-ar fi permis să folosească în mod abuziv numele unei instituții publice din România pentru a promova acțiunile ei și că trebuie să fi existat măcar un acord verbal între reprezentanții MȚR și ACCEPT. La această solicitare nu am primit niciun răspuns. În data de 6 februarie am trimis o nouă solicitare adresată domnului director general Virgil Ștefan Nițulescu în care îl rugam să ne transmită date referitoare la implicarea MȚR în proiectul Accept, mai exact dacă filmele care erau programate pentru vizionare în studioul Horia Bernea vor mai rula sau nu. La această solicitare ni s-a răspuns că a existat un acord verbal între muzeu și Accept pentru proiecția celor trei filme. După protestul de miercuri, 20 februarie, contactat de ziarul Gândul, domnul director general, Virgil Ștefan Nițulescu, a declarat : „Pentru difuzarea filmului nu trebuia să ne dăm noi acordul. Acordul a fost între Asociația Macondo și Asociația Accept. Noi am primit o scrisoare de la Ambasada SUA pe care am discutat-o în Comitetul Director. Asociația Macondo are un contract cu noi prin care ei difuzează filme. Eu nu am avut niciun fel de probleme cu ei, am colaborat întotdeauna bine.” În schimb, într-un comunicat dat publicității în ziua de 22 februarie, Ambasada SUA la București susține următoarele: „ONG-ul Accept și Muzeul Țăranului Român au avut un acord pentru proiecția acestui film câștigător a numeroase premii internaționale în cadrul cinematografului muzeului.” Nici în acest moment nu am aflat dacă între Muzeul Țăranului Român și Asociația Accept a existat vreun contract/acord prin care muzeul a devenit partener al „Lunii istoriei LGBT” și Gay-Fest. În ceea ce privește Asociația Macondo, potrivit informațiilor disponibile pe site-ul cinema-edu.ro, Noul Cinematograf al Regizorului Român (studioul Horia Bernea), din incinta MȚR, a fost lansat și este exploatat de către această asociațiem, tot ea fiind responsabilă de programarea filmelor de artă la NCRR. Asociația Culturală Macondo desfășoară de 3 ani un proiect, intitulat Cinema-Edu de educaţie socială şi cinematografică, special conceput pentru elevii liceeni şi deschis profesorilor. Printre filmele proiectate cu sprijinul acestei asociații și pentru educarea tinerilor liceeni români se numără: 1. Just Between Us – film care abunda în scene pornografice.Pe site-ul oficial filmul este prezentat ca fiind o peliculă despre „pasiunile erotice care pătrund dincolo de pojghița plictisitoare a vieții de zi cu zi, fiind vorba despre lucruri care se întâmplă în orice familie și care sunt ținute secrete.” Așadar, printr-o peliculă despre pasiunile erotice ale unor indivizi, o asociație culturală, prin intermediul unei instituții publice face educație liceenilor români. 2. Loverboy – film românesc despre un tânăr de 20 de ani care trăiește din racolarea femeilor și introducerea acestora în lumea prostituției. Și în acest film sunt prezentate scene pornografice, consum de alcool și droguri. Pe site-ul Asociației Macondo este precizat faptul că a treia ediție a proiectului Cinema Edu a debutat în acest an pe 20 februarie. Așadar, Asociația Macondo, despre care domnul director general, Virgil Ștefan Nițulescu spunea: „ Eu nu am avut niciun fel de probleme cu ei, am colaborat întotdeauna bine.”, proiectează în studioul Horia Bernea filme cu conținut pornografic. Tot un film cu conținut nerecomandat minorilor este și filmul The kids are allright, la care intrarea a fost liberă, și care nu a mai rulat în studioul Horia Bernea. Acest film a fost trecut în categoria R de către asociația Motion Picture din America, pentru conținut sexual masiv, nuditate, limbaj licențios, consum de alcool și droguri de către tineri. În multe dintre statele în care a rulat filmul a fost nerecomandat persoanelor sub 18 ani. Această peliculă a fost promovată de asociațiile Macondo și Accept, Ambasada SUA și directorul general al MȚR care a afirmat în articolul din ziarul Gândul, anterior menționat:„ Este un film absolut decent, cu multe premii.” Un alt film pornografic ce a fost proiectat tot în studioul Horia Bernea este filmul Antichrist, regizat de Lars von Trier. Această peliculă, interzisă celor sub 18 ani, atât în România, cât și în țări precum Marea Britanie, Germania sau Elveția, a rulat la Muzeul Țăranului Român pe 23 aprilie 2010, tocmai în ziua în care creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Ciudată coincidență. Toate acestea se petrec în Muzeul Țăranului Român de dragul „drepturilor omului” ( human rights), invocate atât de Ambasada SUA, reprezentanții asociației Accept, și alți activiști civ(n)ici, cât și de către directorul general al MȚR. E limpede ca lumina zilei că lozinca „human rights” nu e valabilă pentru băștinași; pentru aceștia e valabilă doar toleranța. Sursa http://floareadefoc.ro/2013/03/04/muzeul-taranului-roman-si-jocul-de-a-alba-neagra/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+floareadefoc+%28Cercul+Studen%C8%9Besc+Floarea+de+Foc%29&utm_content=Yahoo!+Mail

 36. 41 dlnimeni martie 5, 2013 la 10:50 pm

  Scopuri si mijloace. Este intrarea Romaniei in Schengen un scop? Raspunsul corect: nu. Intrarea Romaniei in spatiul Schengen este un mijloc ajutator unui scop. Carui scop? Cistigul de timp, bani si oportunitati ca urmare a inlesnirii circulatilei marfurilor si persoanelor (exprimat absolut in bani si unitati de timp sau, relativ, in procente) intr-un subspatiu din spatiul geografic al UE. Incorporat intr-un scop mai larg, acela al modernizarii tarii si al utilizatii superioare (iarasi exprimabil relativ sau absolut) a posibilitatilor ei. Neintrarea in spatiul Schengen ingreuneaza atingerea scopului, prin lipsa unui mijloc, insa nu impiedica realizarea acestuia. Intrarea in spatiul Schengen a fost transformata, dupa cunoscuta sa reteta, de presedintele Basescu din mijloc in scop. Astfel incit MCV sa devina un mijloc. Sigur ca nu este usor ca, dupa ce presedintele si oamenii sai i-au tocat pe europeni la cap cu MCV-ul, dintr-o data sa le scoti MCV-ul din cap. Mai ales ca MCV-ul le convine, deoarece el poate foarte bine masca alte motive. Pentru Germania, de exemplu, el mascheaza o lupta electorala: votul Germaniei pe subiectul Schengen inseamna, in fapt, un punct al agendei politice interne, pe fondul unui avans de 13 procente al actualei guvernari germane in fata stingii. Dl Ponta, cerind ca, in caz de opozitie, chestiunea nici sa nu mai fie discutata, aplica nu doar o tactica ci da si o mina de ajutor stingii germane; un subiect care nu se mai discuta la extern dispare de pe agenda politica interna germana. Alte tari au alte interese. Ce putem face noi? Cele scrise in repetate rinduri de mine, pe acest blog, in trecut, nu si-au pierdut nici valabilitatea si nici actualitatea: sa ne vedem de ale noastre, sa ne ocupam de Romania, sa ne facem o tara frumoasa si moderna pe care sa o ingrijim; sa readucem proprietatea romaneasca, cedata strainilor, inapoi la romani, prin orice mijloace. Romania sa fie tara romanilor, a cetatenilor romani, sa fie mai bine sa fii roman in Romania decit strain in Romania. Sa ne definim interesele si telurile, sa ne straduim sa le atingem, sa fim demni si verticali ca neam si ca tara. Iar atunci Schengenul si altele vor veni de la sine, fiindca nu se va putea altfel. Si, nu lipsit de importanta, sa renuntam la acest hei-rupism. Venim cu hei-rup-ul, cu munca in asalt, din comunism si parca nici nu ne dam seama. Hei-rup UE vedem ca a fost important, dar nu o mare solutie. Hei-rup Schengen deja nu prea ne mai iese. Cu tot regretul ca opozantii principali sunt exact tarile care au primit contractele de securizare: ceea ce trebuie sa ne fie odata invatatura de minte. Si cred ca, daca dorim neaparat, mai putem face ceva si anume, in mod experimental, fiindca avem si noi dreptul sa exersam si sa experimentam, poate sa privim in jurul nostru si sa vedem daca gasim vreun stat cu care sa putem inchega un mini-Schengen; sa vedem si noi cum este. Un spatiu Giurgiu, ori un spatiu Timisoara ori in spatiu Bucuresti. Spatiu inca este destul.

 37. 42 serbanfl martie 5, 2013 la 10:59 pm

  Dacă tot se fac invitații pentru revista presei, am și eu una:
  http://jurnalul.ro/stiri/externe/ipoteza-socanta-lansata-de-vocea-rusiei-in-scandalul-schengen-638385.html
  Îmi permit să amintesc că Nu avem bănci Germane, iar pe sectorul producției prezența Germaniei este nesemnificativă.
  Pe sectorul comercial Germania este foarte prezentă – Metro , Lidl, Kaufland, Țiriac Auto. Se pare că ne-au considerat de la bun început numai o piață de desfacere.
  Somn ușor!

 38. 43 Anca martie 5, 2013 la 11:18 pm

  Va citesc cu mult interes atat postarile de pe blog, cat si articolele din jurnalul national, ma bucur ca ati ramas conectat la tot ce se intampla pe plan politic, pentru ca aveti dreptate in tot ceea ce spuneti. Va suntem alaturi si asteptam sa va vedem pe scena politica, acolo unde va e locul. Nu ati meritat acest tratament.

 39. 44 papasha martie 6, 2013 la 2:59 am

  DA IN CEHIA DE CE SE POATE SA-L ACUZI PE PRESDINTE DE INALTA TRADARE SI SA-L SUSPENZI DIN FUNCTIE ? CE , AIA AU TREI ” OUA ” ?

  CREDETI CA merkelizda SAU redinghizda VOR STRIGA IN GURA MARE
  DESPRE ” LOVITURA DE STAT „? TAC CA VACILE IN STAUL !

  NUMAI LA NOI SE COABITEAZA INTR-O VESELIE CU NASU’-N SUFLET , SI CU JUSTITIA INDEPENDENTA A basului cu slugi cu tot !
  IA DE CITESTE PUNCTELE 2 SI 3 DIN INTERPELAREA DE MAI JOS :
  http://www.cotidianul.ro/interpelare-adresata-ministrului-justitiei-mona-pivniceru-208115/
  ASTA( VALER MARIAN ) STIE CE VORBESTE SI E SI SANATOS LA CAP, NU CA PATOLOGICUL !

  IN LEGATURA CU SCHENGENUL , CE-AR FI DACA AM FACE NOI TOTI KAKA IN BASCA LOR , CU MOTZ SAU FARA MOTZ ?

  NU CREDETI CA LE-AM DA O LECTIE DE MANDRIE NATIONALA , IAR PE GUVERNATORUL bas N-AR TREBUI SA-L SUPENDAM DE TOT ?

  PS RUSUL NU DOARME . CHIAR „FRATII” MOLDOVENI CREDEAU CA basul O SA-I SCAPE DE RUSI ?

  CAT DE BOU SA FII CREZI ASA CEVA ?
  LA FEL DE BOU CA ALA CARE L-A VOTAT SI A DOUA OARA PE bas .

  SI-A FACUT TREBA CU EI , L-AU VOTAT 115 000 DE PAPAGALI , CA LE-A DAT PASAPOARTE ROMANESTI , A IESIT PRESEDINTE CU AJUTORUL LOR , IAR ACUM FACE PIPI SI PE EI !

  http://www.cotidianul.ro/guvernul-republicii-moldova-a-fost-demis-208128/

 40. 45 mihaelataniastoica martie 6, 2013 la 5:51 am

  Consider, stimate domnule Năstase, că este cazul să investiţi suferinţa şi experienţa în alt nivel de raportare la viaţa politică românească.
  Dacă o să te complaci, la nesfârşit în ipostaza de spectator-analist, aşa vei rămâne până la adânci bătrâneţe; ori România nu se bucură de prea mulţi oameni care pot investi în viitorul ei.( „Puterile unui popor – fie morale, fie naţionale – au în orice moment dat o cantitate mărginită. Averea naţională a românilor are astăzi o cifră fixă, energia lor intelectuală se află asemenea într-o câtime fixată. Nu te poţi juca nepedepsit cu această sumă a puterilor, cu capitalul întreprinderii de cultură într-un popor (…). Ai un singur bloc de marmură: dacă îl întrebuinţezi pentru o figură caricată, de unde să mai poţi sculpta o Minervă?”)
  Aşadar, fii bun, ridică-te şi întoarce privirea spre rolul pe care îl vei juca în noua rundă a istoriei tale în istoria ţării.
  Şi dacă tot eşti pasionat de scris, ia o coala şi scrie specific pe ea un proiect ca la carte: cine vei fi, ce vei face, care va fi grupul ţintă, cât timp va dura proiectul ş.a.m.d.
  Noi ne-am sătura de experimentele celor care îşi antrenează zborul pe prezentul nostru limitat.
  Încetează să te aperi. Acţionează!
  Încetează să îţi hrăneşti orgoliul rănit! Consideră că nu există trecut şi că istoria ta începe azi!( noi, oricum, nu ne amintim decât ce ne trebuie acum)
  Ironia nu este constructivă: creează duşmani, nu adună prieteni. Aşadar, adună prieteni!

 41. 46 Fault martie 6, 2013 la 6:26 am

  ÎN SHENGEN MINCHENAŞ, DAC-AM AVEA ŞI NOI NOROCUL LOR

  Presedintele venezuelean Hugo Chavez a decedat, marti, la Caracas, din cauza cancerului, a anuntat vicepresedintele Nicolas Maduro la televiziunea publica.

 42. 47 ZeV martie 6, 2013 la 6:50 am

  @Intrigat
  ,,Ce ma doare cel mai rau e ca probabil peste 10 ani in cartile de istorie o sa apara exact aceste lucruri, plus puciul parlamentar dat de 7,4 milioane de oameni..Cui o sa-i pese de adevar? ”
  COMENTEZ:
  Depinde cine va scrie istoria peste 10 ani…din fericire, Udrea nu prea stie carte, iar liderilor USL, sper sa le vina (la cap n.r.) mintea cea de pe urma, ajutati, evident, si de gazda acestui blog…
  😉 😉
  Buna dimineata, Romania !

 43. 48 ZeV martie 6, 2013 la 7:07 am

  ps-Intrigat
  Nu mai fiti asa de pesimist…molipsit, probabil, de la amicul Doru Coarna. 😉
  Credeti ca domnului Barroso îi este foarte moale, în perspectiva alegerilor europarlamentare si cu un somaj european in crestere ametitoare ?
  Ne-am obisnuit sa supradimensionam importanta ,,recomandarilor” ce vin periodic de la Bruxelles, sau, de la ambasada marelui licurici. De alfel, ne inflamam, sau ne temem si de ce spune o amărâtă de blondă cu microfon care abia stie a citi pe prompter, sau, de elucubratiile paharnicului şef de la Cotroceni.
  PALAVRE PENTRU FRAIERI !
  MCV ? MACULATURĂ DESTINATĂ PRESIUNII INTERNE PE OPINIA PUBLICĂ ROMÂNEASCĂ !
  România este stat cu drepturi depline în UE, iar liderii de opinie germani, sau din Comisia europeană, au o mare problemă JURIDICĂ, NERESPECTÂND, ÎN RELAŢIA CU ROMÂNIA, ANGAJAMENTE CONSFINŢITE PRIN TRATATELE COMUNITARE !
  Da, repet, CINEVA, are o mare problemă : DAR NU ROMÂNIA CA STAT SUVERAN SI PARTENER EGAL CU GERMANIA!
  ASTA se va scrie în cărţile de istorie ale României !
  Nu avem motive să ne temem ! Dacă venim peste ei, după ,primul val”, vă asigur că ne fac, în România, cartiere , fabrici şi uzine pe gratis. 😉
  De aceea sunt supăraţi, nu vor să înghită sărăcia noastră, după ce i-au înghiţit cu nemiluita pe magrebieni, turci, indieni, pakistanezi….nomazi români, de nu mai au loc de moscheile şi corturile lor. Să vezi dezordine, neamule în Europa…timpul curge în defavoarea Uniunii Europene. Ştie Marea Britanie, ce ştie….şi nu l-a uitat pe Winston Churchill.
  😉

 44. 49 Ireene Nicolaescu martie 6, 2013 la 7:32 am

  Foarte la obiect observatiile dvs ! Cu o mentiune insa- Ponta si Corlatean s au cam saturat de bascalia UE la adresa noastra! Tineretea si faptul ca rabdarea le este pusa la incercare face ca discursurile lor sa fie acide si chiar nefavorabile din punct de vedere diplomatic la adresa Romaniei! Departe de mine o acuza la pozitia lor! Dar….maturitatea dvs a concluzionat perfect realitatea ! Sunteti diplomat de cariera si cunoasteti foarte bine ca atunci cand un drept este incalcat nu trebuie sa ti ceri scuze! Trebuie sa insisti sa l primesti ….cu rabdare daca se poate!

 45. 50 blogideologic martie 6, 2013 la 8:13 am

  mai multe cetăţi / CLAUDIU PĂDUREAN : “Ruinele misterioase ale cetăţii Ladislau” http://www.romanialibera.ro/actualitate/locale/ruinele-misterioase-ale-cetatii-ladislau-295288.html Probabil că există mai multe cetăţi ridicate de către împăratul Sigismund de Luxembourg pe teritoriul nostru. Printre care, una şi pe teritoriul bolohovenilor din Transnistria. Acel teritoriu fusese obţinut de Sigismund de Luxembourg prin negociere cu stăpânul local Teodor Coriatul, şi un schimb contra domeniului de la Muncaci. Unde Teodor Coriatul a fost însoţit de un număr considerabil de bolohoveni ce îi transportau averea în care cu boi de mare vitalitate, animalele mai păstrau caracteristica de Bos Primigenius. Mai târziu, imaginea puternicului animal de tracţiune este pusă ca insignia pe stema Moldovei.

 46. 51 Fault martie 6, 2013 la 8:24 am

  SCHIMBARE DE STRATEGIE ÎN PONTIFICATUL LUI PONTA
  « Dupa discutiile de la Cotroceni, premierul a anuntat ca Romania NU le va cere statelor membre Schenghen sa-si exprime prin vot pozitia fata de acceptarea noastra in acest spatiu si nici Nu va mai lua in calcul un termen pentru finalizarea acestui proces.
  Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, luni, ca omologul sau german „a pierdut ocazia sa taca”, aratand ca in MAI exista o vorba, respectiv ca „trebuie sa pastrezi limita legitimei aparari”, iar ministrul german „a depasit limita legitimei aparari”.
  Ministrul de Externe Titus Corlatean a declarat ca nu considera pozitia exprimata de ministrul federal de Interne, Hans-Peter Friedrich, privind opozitia pentru aderarea la Schengen a Romaniei ca fiind a Germaniei, ci „a unei parti din guvernul crestin-democrat” din PPE, din care face parte si PDL.
  Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca intentia Guvernului este de a NU se ajunge la exercitarea de catre Germania a dreptului de veto in Consiliul JAI la discutarea aderarii la Schengen, mentionand ca Executivul isi asuma schimbarea strategiei politice privind obiectivele europene ale Romaniei.
  AZI, oficialii romani vor pleca la Bruxelles, unde se va lua o decizie in privinta noastra si a Bulgariei. »

  …………………………………………………………………………………………………………………………………………..

  Proiect de Hotărâre :
  Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) înţelege strategia Ponta de aşteptare a intrării Shengenului în România, fixând ca dată limită şi sigură : Sfântul Aşteaptă.

 47. 52 Marian Nicolae martie 6, 2013 la 9:02 am

  @ Fault martie 5, 2013 la 9:25 pm

  Da asa este, rabdarea mioritica are limite si de regula se termina in medium rare sau in sange, depinde de gustul clientului….nu vorbeam despre friptura……

  Eu o tot spun pe aici si pe unde nu sunt cenzurat, rumani dumneavoastra, a venit vremea sa fim stapani in tara noastra, punct.

  Tot ce nu-i romanesc sau este romanesc, dar numai in acte, valea peste granita si sa nu uitati in graba sa ne lasati pasaportul romanesc…amintire…

  Pana aici……v-ati facut-o cu manusita voastra……..

 48. 53 Marian Nicolae martie 6, 2013 la 9:07 am

  @ Sibilla martie 5, 2013 la 6:22 pm

  Am mai vorbit despre defectarea PNL-ului din plutonul USL…iata ca se intampla…..stie conu’ Tariceanu mai multe despre acest lucru……

 49. 54 Marian Nicolae martie 6, 2013 la 9:12 am

  @ Radu Humor martie 5, 2013 la 5:04 pm

  Dupa cum vad eu lucrurile, esti roman, sau…….nu esti.

  Timpul chiar nu are nici o relevanta in acest context…….

 50. 55 Marian Nicolae martie 6, 2013 la 9:28 am

  A murit un patriot venezuelean, Dumnezeu sa-l odihneasca.

  Sunt rari oamenii carora le pasa intr-adevar de poporul lor si fac ceva bun in acest sens, interesul personal trecand pe ultimul loc…….

  Omenirea a pierdut un asemenea OM.

  http://romanian.ruvr.ru/2013_03_06/Hugo-Chavez-a-murit/

 51. 56 constantin dan (@Constantin98Dan) martie 6, 2013 la 9:44 am

  Ce mi se pare scandalos este ca doar pentru noi si Bulgaria apar din mers noi regului .
  Reguli imposibil , imposibil de masurat . Cum justifica Traian Basescu aceasta ” intransigenta ” vest – europeana ? Coruptia ! Deci Manuel Valls , ministrul de interne francez , sau colegul lui leton , sunt in masura , la un moment dat , ei , oameni , ca semenii lor vamesii , politistii si ofiterii de graniceri romani , sunt in masura deci sa afirme ” acesti oameni sunt perfecti , nu pot fi corupti ” .
  Un criteriu MORAL , demn de exigentele Bisericii , este luat cu toata seriozitatea in calcul de politicienii vest-europeni !
  De cine isi bat joc ?
  Guvenul Ponta ? Bine macar ca raspund . Altffel , ineficace si lent , nu numai in inceperea lucrarilor de infrastructura …

 52. 57 grigore martie 6, 2013 la 9:45 am

  inca un foarte bun articol, guvernantii ar trebui sa se ocupe de adevatele probleme ale cetatenilor. in rest numai de bine si va astept cu nerabdare.

 53. 58 Maximmouse martie 6, 2013 la 10:38 am

  Fratiloor,

  iacata, a inceput sa guitze vuvuzeaua finlandeza….tare! ia sa vedem , care mai sare , ca germania , s-o fi simtind chiar stinghera, si nu e genul ei sa-si asume chestiile nasoale…Hai, cu cat mai multe vuvuzele, cu atat mai clar sentimentul de vinovatie, ia sa vedem, cat poti merckel, ai suflu…?! 🙂

 54. 59 Marcus martie 6, 2013 la 11:24 am

  Il Capo Di Tutti Capi Vs. Penalii Lui Ponta

  Cu un ochi privind la slana si cu altul catre pita,
  Chiombu a iesit pe sticla sa o dea din nou cotita,
  Cum ca el facut-a totul sa fim granita finala
  Insa Ponta si penalii au trantit cu mucii-n oala.

  Uita voda, sau ne minte cum face de obicei,
  C-a trimis mascatii-n vama sa-i salte pe derbedei
  Si-a montat circul pe sticla sa vada europeanu’,
  Cum ne adunam gunoiul din hotar cu toroipanu’.

  Cand arata spre penalii chipurile-n ministere,
  Iarasi are amnezie si se-nvaluie-n mistere.
  Nu isi vede ditai barna ce ii sta infipta-n ochi,
  Ce l-a consacrat drept Nasu’ sa nu-i fie de deochi!

 55. 61 Marian Nicolae martie 6, 2013 la 2:09 pm

  Hugo Chavez vazut de catre …….Tismaneanu….

  Hugo Chavez: Fascism rosu si petro-populism
  de Vladimir Tismaneanu HotNews.ro
  Miercuri, 6 martie 2013, 9:19

  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-14359007-hugo-chavez-fascism-rosu-petro-populism.htm

  Combinand bufoneria grotesca, farsa politica si demagogia xenofoba, colonelul Chavez a simbolizat oportunismul stangist in forma sa cea mai agresiva. Este vorba despre un fascism rosu, intrucat metodele si aspiratiile acestui personaj nu difereau esential de cele ale lui Mussolini: statism, cultul liderului, colectivism tribalist, mesianism indigenist, anihilarea rivalilor, persecutarea focarelor de autonomie civica.
  ––––––––––––––––––––––
  nota Roninjaune:

  Noi crestinii avem o vorba:
  Despre morti, numai de bine………

  Sa-i lasam pe venezueleni sa-si planga liderul iubit nu degeaba ci ca urmare a actelor sale profund umane si patriotice.

  Iar in loc de otrava improscata gratuit asupra numelui unui OM, sa spunem un crestinesc odihneste-l Doamne, caci si-a iubit poporul si a murit pentru el.

 56. 62 Karakas martie 6, 2013 la 2:34 pm

  Nu am auzit nici un politician roman de stinga inca sa scrie doua vorbe despre Hugo Chavez. De la altii nu am pretentii. Pacat, ce a facut el pentru poporul sau putea fi material de inspiratie. Sigur, Venezuela e departe, iar flacara noastra revolutionara pentru binele poporului trece mai intai pe la Washington, unde se stinge in „reforme”.

 57. 63 Karakas martie 6, 2013 la 2:42 pm

  Daca intereseaza pe cineva, iata reactii din toata lumea despre stingerea lui Hugo Chavez.

  http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-21678114

 58. 64 Fragmentarium Politic martie 6, 2013 la 2:42 pm

  Schengenul, „sferele de influenta” si bipartizanismul geoeconomic

  Mi-as fi dorit ca in problema Schengen Traian Basescu, pedelistii, civicii si analistii de dreapta sa nu mai presupuna ca un ministru de externe ar trebui sa ramana, incremenit si umilit, in fata unei usi care i se tot tranteste in nas, dar nici ca un premier social-democrat, de cea mai noua generatie, n-ar sti ce se ascunde in spatele acelorasi clisee, marca PPE, care, ca si in cazul MCV, ni se servesc ca niste droguri ideologice, pentru formarea unei „false constiinte”.

  Celor care incearca sa resapeze tema anacronica a sferelor de influenta, mi-as ingadui sa le atrag atentia asupra semnului de drum infundat, plantat de istorie, inainte de a consuma inutil energie si timp. Dupa cum se stie din lectia urata a ultimului razboi mondial, sferele de influenta s-au trasat cu tancurile, iar din cea a razboiului rece, ca zidurile sau cortinele care le inconjoara sunt inlaturate, mai devreme sau mai tarziu, de catre popoare. Ce lider sau ce stat ar mai imbratisa o astfel de politica infirmata, fara riscurile stigmatizante ale prostiei si falimentului programat?

  Desigur, sintagma de „sfere de influenta” treneaza, in mental si in limbaj, chiar si in unele tendinte de reconfigurare prin forta, a se vedea razboaiele din ultimii zece ani sau printr-o integrare inegala si discriminatorie, cum este si cazul intrarii si absorbtiei Romaniei in UE, in care exista un cerc nucleu (intra-Schengen) si un cerc periferic (extra-Schengen), intre care relatiile sunt ca de la metropola la colonie. Ceea ce se poarta acum nu mai sunt sferele de influenta, ca sisteme etanse si contrapuse, ci zonele de integrare, deschise si comunicante, care se revendica de la valorile comune ale democratiei si globalizarii.

  Pentru cei care nu au inteles, pozitia Romaniei in actualul proiect euro-atlantic este una perdanta si umilitoare, pentru ca, desi este a saptea tara din Europa ca populatie si teritoriu, nu conteaza decat ca piata de desfacere si sursa de materii prime. In aceasta realitate degradanta si apasatoare, gasim explicatiile lipsei de tratament egal a Romaniei de catre Bruxelles si Washington, refuzarii acordarii vizelor americane, ingradirii libertatii de miscare europene, interzicerii accesului liber pe piata muncii si a tot soiul de alte discriminari, care mai de care mai infamante, la care sunt supusi cetatenii romani.

  Ca idee politica, nu cred, din cate inteleg din declaratii si evenimente, ca se pune problema ruperii si izolarii de textura europeana, am reintrat in Europa si vom ramane, acesta este un bun castigat pe vecie, ci de a fi tratati pe picior de egalitate, ca membri cu drepturi depline, ceea ce mi se pare ca face inevitabile o resetare si o noua politica externa. Am impresia ca unii dintre aliatii si partenerii nostri strategici se confrunta cu un paradox pagubos, pe care probabil ca nu-l constientizeaza (si vor trebui ajutati sa-l inteleaga, pentru a-l putea depasi), acela de a face parada de anti-stalinism si anti-comunism si de a fi, in acelasi timp, la fel de exclusivisti, precum practicantii nefastei lozinci „cine nu e cu noi este impotriva noastra”!

  In niciunul din noile tratate ale UE si NATO nu se vorbeste de un nou razboi rece, de vreo noua amenintare paradigmatica Est-Vest sau de drepturi si obligatii unilaterale, ci dimpotriva, mai marii lumii euro-atlantice alearga catre Rasarit (cu atat mai mult cu cat cauta iesirea din criza), pentru a dezvolta relatii cat mai avantajoase si a ocupa pozitii de piata cat mai avansate intr-un spatiu a carei identitate geo-economica, cea euro-asiatica, devine pe zi ce trece tot mai proeminenta.

  Pe un asemenea trend crescator, discursul ideologizant si obstacular-acuzator la adresa unor colegi de uniune si de organizatie care incearca sa faca exact acelasi lucru, dar care sunt depreciati „metropolitan” la statutul de „supusi”, reprezinta cel putin un act de ipocrizie sau de competitie neloiala. Solutia de re-echilibrare pentru Romania este bipartizanismul geo-economic, in raport cu Estul si cu Vestul, ceea ce inseamna un joc de piata liber, despovarat de balastul ideologic, concomitent cu respectarea angajamentelor politice si militare.

  Presupusa reconstituire a sferei de influenta ruse in spatiul ex-sovietic sau est-european ar insemna „resovietizare”, ceea ce ar fi o „prostie”, dupa cum o taxeaza chiar Putin, dar integrarea liber consimtita si pe baze egale este cu totul altceva, intreaga lume se indreapta spre integrare, ceea ce este perfect consonant cu tezele unicitatii economiei globale si libertatii economiei de piata.

 59. 65 Marian Nicolae martie 6, 2013 la 2:50 pm

  Raiffeisen a castigat „numai” 88 milioane de euro……..in 2012, totusi mai putin decat in 2011 cand a castigat 96 milioane euro….in plina criza….

  http://www.economica.net/raiffeisen-bank-in-2012-profitul-a-scazut-cu-8-4prc-la-88-de-milioane-euro_47210.html

  Raiffeisen Bank a înregistrat un profit net de 88 de milioane euro la finalul anului 2012, în scădere 8,4% faţă de rezultatul obţinut în anul precedent, iar rata creditelor neperformante a urcat de la 6,4% la 7,2%, a anunţat miercuri banca austriacă. În anul 2011 banca a obţinut un profit net de 96 milioane de euro.

 60. 66 Marian Nicolae martie 6, 2013 la 3:03 pm

  AURUL DACILOR !!!

  Chiar nu ne pasa și îi lăsăm pe guvernanții trădători să facă ce vor ?

  Români, treziți-vă!
  Într-o lume bezmetică, aurul este valoarea supremă!
  Jos labele de pe aurul României!

  http://cleptocratia.blogspot.ro/2012/09/aurul-romaniei-apartine-poporului-roman.html

  Din 2005, România nu mai scoate nici un gram de aur din minele sale. Motivul oficial: zăcămintele sunt epuizate. Totuşi, opt firme străine au primit licenţe de exploatare în zonele “epuizate”, care s-au dovedit a fi foarte bogate: conţin aur în valoare de 54 de miliarde de euro.

  Explicaţia: “Au avut hărţile geologice ale statului român”,ne-a spus dr. ing. Florea Neagu

  Zăcămintele de aur din România, majoritatea situate în “patrulaterul aurului” – adică perimetrul Baia de Criş, Săcărâmb, Zlatna şi Baia de Arieş, din Munţii Apuseni – dar şi în Maramureş, sunt exploatate, cu eficienţă, de foarte mult timp.

  “Pe timpul lui Ceauşescu se scoteau între 14 şi 20 de tone de aur pe an. Dar, după 1990, extracţia a scăzut dramatic,iar în 2005, minele au fost sigilate.

  Oficial s-a spus că sunt epuizate”,a afirmat dr. ing. Florea Neagu, fost director al Institutului de Proiectări Miniere, omul care a proiectat şi realizat mine de aur în “patrulaterul aurului”.
  –––––––––––––––––––––––––––-
  Un eveniment interesant s-a petrecut în anul 2000, când Banca Naţională a refuzat să mai cumpere aur de la minele româneşti pe motiv că nu poate avea o rezervă mai mare de metal preţios decât 15% din tot ce înseamnă rezervă valutară.

  Cum aceste mine nu aveau voie să vândă metalul extras decât Băncii Naţionale, au dat, cum era de aşteptat, faliment.

  Dacă vechile firme româneşti care se ocupau de metalul preţios au dispărut, în locul lor au venit, în mod ciudat, opt companii străine care au cerut în concesiune parcele pentru prospecţiunea şi exploatarea zăcămintelor de aur, tocmai de unde acestea ”se terminaseră”.
  250 de tone, doar la Roşia Montană
  –––––––––––––––––––––––––––
  Potrivit declaraţiilor făcute pentru DailyBusiness. ro de reprezentanţii firmei Gabriel Resources, la Roşia Montană s-a găsit un zăcământ de aur în valoare de 11 miliarde de dolari, adică de aproximativ 250 de tone de metal preţios. De asemenea, firma Carpatian Gold a găsit la mina Barza, în Munţii Zarandului, închisă pentru că ……….“nu mai era rentabilă”, un zăcământ de aur în valoare de 12 miliarde de dolari!

  Recent, Ştefan Marincea, preşedintele Institutului Geologic Român, a declarat că în ţara noastră mai sunt zăcăminte în valoare de cel puţin 54 de miliarde de dolari. Interesant este şi faptul că toate firmele străine au mers la“punct ochit – punct lovit”, adică au obţinut licenţe de prospecţiuni şi exploatare exact pe zonele cele mai bogate … Cum?

  «Încă este mult aur în subteran»

  “Firmele străine nu au descoperit nimic, datele aparţin şcolii de geologie din România. Am fost directorul Institutului de Proiectări Miniere şi am realizat mine de aur în Apuseni. Scoteam şi producţii de 40 de kilograme de aur pe tonă de minereu, ceea ce este foarte mult. Pot să spun că încă este mult aur în subteran, dar nu ştiu de ce nu le exploatează direct statul. Pe vremea mea, informaţiile aveau caracter secret, dar acum le are toată lumea. Firmele străine «au găsit» metale preţioase în România consultând hărţile geologice realizate pe vremea lui Ceauşescu.

  Acum,statul, prin reprezentanţii săi, a ştiut perfect ce dă în concesie”,

  ne-a spus dr. ing. Neagu.
  Prima hartă a «bogăţiilor» româneşti datează din 1925

  În 1925, în România s-a realizat o bază solidă de date privind toate zăcămintele naţionale. Şcoala românească de prospecţiuni geologice a crescut constant.

  Zăcămintele din ţară au fost cercetate permanent de mai multe organisme de specialişti şi înregistrate pe “profile”, adică secţiuni desenate ale ariilor prospectate geologic. În 1968, toate aceste date au fost înregistrate şi într-un calculator adus de la americani şi instalat într-unul din sediile Întreprinderii de Prospecţiuni şi Foraje “Geofizica”, în strada Biserica Amzei din Bucureşti. În 1971, cei de la prospecţiuni au mai cumpărat un calculator, Texas Instruments, pentru stocarea datelor. A fost instalat în alt sediu, în strada Coralilor din Capitală, unde se găseau şi profile geologice realizate în toată ţara . Pe baza acestor informaţii, Ceauşescu făcuse un plan de extracţie până în anul 2050.

  După 1990, în imobilul din Coralilor s-au lucrat primele numere ale ziarului Adevărul.

  Ulterior, imobilul a fost cumpărat de omul de afaceri Ovidiu Tender, care desfăşoară activităţi în domeniul prospecţiunilor geologice etc. În fine, în 1992 a izbucnit un scandal în sediul din Coralilor: dispăruseră toate profilele geologice. Una dintre persoanele care au lucrat în institut ne-a spus că preţul vânzării documentaţiei secrete a fost de 10.000 de dolari…

  Privatizarea rezervelor este ţinută «la secret»
  Am cerut Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) detalii despre licenţele primite de firmele străine pentru exploatarea aurului pe teritoriul României. Răspuns:

  “Informaţiile solicitate nu se încadrează în categoria informaţiilor de interes public. (…) Sunt documentaţii care fac parte din categoria informaţiilor clasificate”.

  Iată ce scrie în Constituţia României, art. 136: “Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice”. Iată ce spune Legea 544/2001:

  “Accesul liber şi neîngrădit al persoanei la orice informaţii de interes public constituie unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice, în conformitate cu Constituţia României”.

  Datorie externă, 92,1 miliarde €

  În decembrie 1989, România nu mai avea nici o datorie externă. De atunci, lucrurile s-au schimbat. Conform datelor Băncii Naţionale, publicate cu patru luni în urmă, ţara noastră a acumulat, în ultimii 20 de ani, o datorie externă de 92,1 miliarde de euro.

  Record pentru preţul aurului
  Aurul a înregistrat un maxim istoric de 1.505,4 dolari pe uncie
  (n.r.-unitate de măsură egală cu 35 de grame) miercuri, fiind tranzacţionat la 1.502,96 dolari, faţă de 1.493,9 cu cât fusese vândut marţi. Economiştii apreciază că preţul aurului a crescut cu 5% în aprilie, iar trendul ar putea continua, metalele preţioase fiind considerate un plasament ferit de riscuri.

  Dezvăluiri Libertatea
  Secretele zăcămintelor de aur, vândute pe 10.000 de dolari
  22 Aprilie 2011
  http://www.libertatea.ro/detalii/articol/dezvaluiri-libertatea-secretele-zacamintelor-de-aur-vandute-pe-10-000-de-dolari-332016.html
  ============================
  Profesorul Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie Bucureşti, unul dintre cei mai cunoscuţi geologi români specializaţi pe zăcăminte de aur
  ======================
  Un studiu recent asupra exploatării zăcămintelor de aur din România arată că suntem în elita mondială a metalelor preţioase. „Ocupăm locul cinci în lume la extracţie, în decursul istoriei”, ne-a spus profesorul dr. Gheorghe Popescu de la Facultatea de Geologie Bucureşti, autorul cercetării. Cu toate acestea, România mai are 6.000 de tone de aur în zăcăminte. Cât înseamnă asta?

  Dacă ne raportăm la cursul BNR de vinerea trecută, când un gram de aur a fost 180 de lei, valoarea totală a zăcămintelor este de aproximativ 250 de miliarde de euro! Şi aceasta în condiţiile în care poporul român se luptă cu sărăcia şi cu nesiguranţa locurilor de muncă.

  Mineritul aurului pe teritoriul României este o tradiţie multimilenară. Cele mai vechi podoabe de aur găsite la noi au fost descoperite la Moigrad, judeţul Sălaj şi aparţin epocii pietrei, adică au o vechime de 6.000 de ani. Încă de atunci, strămoşii noştri cunoşteau metalurgia aurului.
  Suntem pe locul cinci în lume

  „Din străvechime până acum, din Carpaţii României s-au extras 2.070 de tone de aur, lucru care ne plasează pe locul cinci în lume, după Africa de Sud, Canada, Statele Unite şi Australia. După cum se vede în grafice, cea mai mare parte a fost folosită de altcineva decât poporul român. Vestea bună este însă că mai avem, în sediment, de trei ori cât s-a exploatat până acum, adică vreo 6.000 de tone. Rămâne de văzut cum vor fi folosite.

  Deocamdată, pe noi, pe specialişti, nu ne întreabă nimeni nimic”,
  ne-a spus profesorul dr. Gheorghe Popescu, unul dintre cei mai cunoscuţi geologi români specializaţi pe zăcăminte de aur.

  « Ţara noastră primeşte prea puţin pentru zăcămintele pe care le concesionează»
  Conform Legii minelor, modificată în 2009, România primeşte din partea companiilor care exploatează bunurile subterane o redevenţă de doar 4% din tot ce se extrage . Adică, dacă se câştigă 100 de milioane de euro din extracţia aurului, statul încasează 4 milioane, iar restul merge la firma care exploatează mina.

  „Eu cred că aceste redevenţe sunt în defavoarea ţării noastre, care primeşte prea puţin pentru zăcămintele pe care le concesionează. Sigur că investitorul trebuie să câştige, dar o afacere trebuie să fie reciproc avantajoasă, adică trebuie să câştige şi România, sau România în primul rând, pentru că este proprietarul”,
  ne-a spus prof. Gheorghe Popescu.

  De menţionat este faptul că în Africa de Sud redevenţa pentru aur este de 20%.

  Exclusiv
  Avem 6.000 de tone de aur, adică 250 de miliarde de euro!
  Sorin Golea 14 Noiembrie 2011,
  http://www.libertatea.ro/detalii/articol/Avem-6-000-de-tone-de-aur-adica-250-de-miliarde-de-euro-364785.html

 61. 67 lucy martie 6, 2013 la 3:09 pm

  Atata timp cat in tara vor fi doua voci separate{si ar fi infiorator sa fie altfel}, nu vom face nici un pas inainte ,ci vom asculta conferintele de presa ale unui om plictisit si care se repeta spre a ne intra bine in cap.Bine ar fi sa mai auzim si de bine!

 62. 68 florin martie 6, 2013 la 4:07 pm

  …in mod evident basca marinareasca este nejustificat promovata intern de la Cotrocenil; de asemenea este unfair sa pui in aceiasi balanta interesele tarii cu cele politice si in umbra celor personale; nu toti gandim portocaliu, ci chiar avem demnitate si inteligenta si nu asteptam lumina de la Cotroceni; Ponta si Corlatean sunt oameni tineri, gandesc liber transmit direct o idee si ne reprezinta demn la Brussels; nu au nevoie de translator ci chiar vorbesc si inteleg ce spun interlocutorii din institutiile Europene; cel putin la asta speram la alegerile de anul trecut; avem nevoie de modele si de conducatori profesionisti;

 63. 69 blogideologic martie 6, 2013 la 4:42 pm

  Dan Culcer despre “o candidatură ireală în numele unei regiuni care nu există, nici real, nici legal, Ținutul Secuiesc. În numele unei culturi a cărei specificitate nu este definită în prezent iar în trecut se bazează pe o mitologie comunitară de aceiași valoare ca orice mitologie.” : +Oraşul Sfântu Gheorghe candidează, în numele Ţinutului Secuiesc, pentru Capitala Culturală Europeană 2021! (Jurnalul Naţional). Municipiul Sfântu Gheorghe îşi va depune, în numele regiunii Ţinutul Secuiesc, candidatura pentru a deveni Capitala Culturală Europeană în 2021, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, primarul Antal Arpad, citat de Jurnalul Naţional. Edilul a spus că există o regulă, în sensul că pentru fiecare an este stabilit ce ţări pot candida pentru a deveni Capitala Culturală Europeană, în 2021 fiind rândul României şi Greciei. „Proiectul va fi depus de municipiul Sfântu Gheorghe, dar de câţiva ani este posibil ca aceste candidaturi să fie depuse de un oraş, dar în numele unei regiuni, şi atunci noi o vom face în numele regiunii Ţinutul Secuiesc. Avem parteneri în acest proiect consiliile judeţene din Covasna şi Harghita, primăriile din Târgu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Sovata şi Gheorgheni, deci, practic, este proiectul unei regiuni”, a declarat Arpad. Consiliul Judeţean Harghita a comandat un sondaj de opinie pentru a determina modul în care locuitorii judeţului urmăresc evoluţia evenimentelor generate de arborarea pe instituţii şi în locuri publice a drapelului aşa-zis Ţinutului Secuiesc. Cercetarea a fost efectuată de o companie locală, nenominalizată, pe un eşantion de 480 de persone, umărind răspândirea demografică la nivelul judeţului a românilor şi maghiarilor (417 maghiari şi 63 de români), în perioada perioada 26 februarie-4 martie 2013.+ Sursa http://asymetria-anticariat.blogspot.ro/2013/03/orasul-sfantu-gheorghe-candideaza-in.html

 64. 71 Fragmentarium Politic martie 6, 2013 la 7:17 pm

  Pentru cei depasiti de vremuri, care vor folosi in continuare expresia sfere de influenta, ar trebui spus ca aceasta nu mai este acoperitoare pentru o “targuiala de negustori de haine vechi“, cum a denumit un istoric (Andre Fontaine) intelegerile secrete dintre Churchill si Stalin, in noile cluburi nu se intra la gramada, cu impuscaturi si chiote, ca in filmele cu cowboys, nici prin trageri sau impingeri, ci pe baza apropierii profilurilor de tara, care confera eligibilitate si compatibilitate ca mentalitate, credinta, stare, vecinatate sau alte trasaturi comune (asemanator, de pilda, lumii anglo-saxone, dar nu numai).

  As spune ca o cauza principala a esecului de optiune geopolitica si geostrategica, de orientare pro-Vest a Romaniei, se datoreaza discordantei profilului de tara. Cel mai important invatamant al ratacirilor din ultimii 23 de ani este ca orice proiect de tara trebuie sa se intemeieze pe profilul de tara.

 65. 72 Maximmouse martie 6, 2013 la 8:37 pm

  Fratiloor!

  Ia fiti atenti aici la ceva : money.ro, soviani radu, interviu cu D Daianu : Pe sfarsit, ii baga urmatoarea soparla distinsului economist : credeti ca se vor introduce vize pentru romani la intrarea in UE. daianu siderat , zice , pe scurt, ca nici nu se poate asa ceva. Vin si zic, portocalii au o noua sperietoare : daca nu mai e SCh , sa fie vize? Domnilor, sa recunoastem, au o fantezie inepuizabila ….ca sa faca rau , sunt in stare de orice! Asta e boala nenica! USL, eradicati-i mai repede ca incep sa devina bubonici! Sau , hotarati-va intr-un fel, poporul e cu voi, faceti ceva !

 66. 73 Maximmouse martie 6, 2013 la 8:43 pm

  @Iepurele de Martie!

  Iepurele, tu crezi ca de cateva mii de tigani nu au loc astia in UE? Vezi de treaba, puscariile lor sunt multe si incapatoare. Felul in care , insa, tiganii se comporta in UE, este directiva principala de la Cotroceni, pe o mana cu mai marii Europei. Nu te gandi ca acele tabere se fac asa degeaba si peste noapte…sa fim seriosi.Ia du-te tu si incearca sa dormi sub un pod, sa vezi ca te gasesc aia si te fac pachet imediat. Ei…insa acuma, ca au inceput ai nostri sa-i cam pliveasca pe capii tiganetului, aia care sunt conectati direct cu Cotroceniul, incepe , oricum , sa fie o leaca de ordine….Asa ca , nu tiganii sunt motivul.

 67. 74 NICOLETTE ORGHIDAN martie 6, 2013 la 8:44 pm

  De la răbdare la impunerea de noi și noi așa-zis ,,norme europene” nu-i decât un pas. Iată că pentru români nu-i …greu de făcut. Verticalitate? Demnitate? Oare ce-or fi? Noroi, mâzgă, smog…și clasa noastră politică. Atunci de ce n-ar cere vajnicii europeni ? ce au de pierdut? Știți cum mi se pare această situație ? Asemeni basmului ,,Cenușăreasa”, când maștera se gândea ce să-i mai dea bietei fete de făcut, de muncit, de ales, de curățat cenușa…etc…Și fata muncea…și România îndeplinea fiecare cerință europeană, fiecare temă scrisă pe ,,curat”, cu litere frmos caligrafiate, dar nu știu de ce tot vine ,,dom’ profesor” de…Schengen și ne tot rupe foaia. ,,Nu-i bine, nu-i corect, nu-i frumos….mai scrie o dată…Altfel, nein Schengen”. Așa-i cu această…bască. Nu se poate potrivi pe orice cap. O politică de ,,plecăciune”,aproape de vasalitate, nu cred căvaconveni niciunui guvern . De ce ar fi el al României? Ținutul Secuiesc? Altă……corvoadă de îndeplinit pentru Cenușăreasa noastră. Și-atunci, de ce să mai doresc…,,basca Schengen”? Când în orice clipă mi-o poate sufla vântul și s-o ducă cine știe pe unde, prin ce ținut neauzit de nimeni!

 68. 75 Karakas martie 6, 2013 la 9:14 pm

  De curind, ambasadorul plimbator al SUA prin jurul Romaniei, a declarat ca pietele libere vor scoate pe romani din saracie asa cum au reusit in America. Ia de vedeti „reusita”:

  ‘Child poverty in the US has reached record levels, with almost 17 million children now affected. A growing number are also going hungry on a daily basis.’

  http://www.bbc.co.uk/news/magazine-21636723

  Cine il mai crede pe Gitenstein? Cred ca nici macar noul Secretar de Stat, dl. Kerry.

 69. 76 Intrigat martie 6, 2013 la 9:53 pm

  @ZeV

  Corect; depinde cine scrie istoria…Pe cea din perioada 1940-1944 a scris-o domnul Elie Wiesel si cu ocazia asta am aflat si noi ce-au facut parintii si bunicii nostri pe la Odessa, Sevastopol si Stalingrad (asa au aflat si bietii de ei ca deh, nu-i adevarat ce-au vazut ei cu ochii, e-adevarat ce spune domnul Wiesel). In viitor, poate-o va scrie domnul Lucian Boia..Sper din tot sufletul sa nu fie asa, totusi!

 70. 77 M.Voicu martie 7, 2013 la 6:58 am

  @Intrigat martie 6, 2013 la 9:53 pm scrie: ”istoria…Pe cea din perioada 1940-1944 a scris-o domnul Elie Wiesel si cu ocazia asta am aflat si noi ce-au facut parintii si bunicii nostri pe la Odessa, Sevastopol si Stalingrad (asa au aflat si bietii de ei ca deh, nu-i adevarat ce-au vazut ei cu ochii, e-adevarat ce spune domnul Wiesel).
  Guvernarea Nãstase ne-a dat o ”reglementare” cã n-avem voie sã zicem altfel ❗
  Acu’, USL ca şi ”dreapta” plãteşte ”drepturi” ale acelora care au instaurat comunismul, iar mie – în loc de reparaţii pentru exproprierea singurei case a pãrinţilor vor sã-mi dea… puncte – chiar pe o hotãrâre judecãtoreascã – şi asta, probabil, post mortem. Aşa sãleajute !

 71. 78 M.Voicu martie 7, 2013 la 7:12 am

  @dlnimeni martie 5, 2013 la 10:50 pm scrie: Intrarea Romaniei in spatiul Schengen este un mijloc ajutator unui scop. Carui scop? Cistigul de timp, bani si oportunitati ca urmare a inlesnirii circulatilei marfurilor si persoanelor
  De la ”frunza” de aproape un milion de euro, la gãselniţa-negãsitã da’ plãtitã-n avans cu pentru peste un miliard de euro pentru… fr’o altã datã. If wishes were horses, beggars would ride.
  Nime’ n-a fãcut calculele; asta-i feseabilitate ❓

 72. 79 M.Voicu martie 7, 2013 la 7:15 am

  @ Fragmentarium Politic martie 6, 2013 la 2:42 pm ne-a dat o concluzie: Dupa cum se stie din lectia urata a ultimului razboi mondial, sferele de influenta s-au trasat cu tancurile, iar din cea a razboiului rece, ca zidurile sau cortinele care le inconjoara sunt inlaturate, mai devreme sau mai tarziu, de catre popoare.
  Muhammad Ali : „Wars of nations are fought to change maps. But wars of poverty are fought to map change.”

 73. 80 Fault martie 7, 2013 la 8:01 am

  ® Shengenul e ca un bordel : cum apare una mai tânără, cum o suduie târfele bătrâne.

 74. 81 Fault martie 7, 2013 la 8:34 am

  Senghenul este un ansmblu de curţi cu porţile deschise în care orătăniile circulă liber. Români, orătănii în devenire, aveţi puţintică răbdare.

 75. 82 Doru Coarna martie 7, 2013 la 8:53 am

  Daca le conditionezi aurul si celelalte de Schengen, sa vezi ca nu mai avem coruptie! Daca le ceri totusi votul la JAI, dau veto dar trebuie sa argumenteze! Daca nici nu le ceri, nici nu primesti! Arati insa cat de cacacios esti, iti este frica de refuzul Germaniei pt ca va trebui apoi sa recunosti coruptia si s-o eradici, ori taman chestia asta, coruptia, este generatoare de averi, de vile, de conturi, nu Schengen-ul! Intrarea noastra acolo i-ar imbogati pe ei, putin pe bogatii nostri si deloc pe noi…

  Realizati ca daca am intra dispar controalele si dispar si „contributiile” la vama si la vamuire? Realizati ca ar deveni doar simpli bugetari cateva mii de salariati din sistem? Realizati ca dispar banii negri cu care se finanteaza tot felul de aiureli pt prezervarea puterii? Doar nu credeti ca banii de benzina pt masinile celor din DNA care au batut satele Romaniei dupa referendum terorizand populatia, i-au scos procurorii respectivi din buzunar, sau ca masinile erau dotate cu pompa de protoni, sau ca era pozitie bugetara pt asa ceva in bugetul oficial al institutiei, anume pt pressing pe scara larga… Puterea si sistemul ei nu vrea Schengen, ca sa fie clar! De aceea Ponta a bagat coada intre proprii sai craci, nu vrea puterea, nu vor aia, dar el dom’le a facut tot ce s-a putut, da’ a naibii Germania… Apucase sa promita fraierilor, cei 74%! Multi fraieri mai avem, dom’le…

  Si inca ceva, voi credeti, chiar credeti, ca noi si Germania suntem parteneri cu drepturi egale in UE? Voi credeti in inscrisurile UE? Trebuie sa credeti in putere si daca ea se gaseste la echilibru atunci da, suntem membri egali cu Germania, iar daca nu, nu suntem si gata! Si atunci trebuie recurs la negocieri, oricate merite ai avea nu primesti de la sine nimic, primesti doat ceea ce negociezi! Daca stii si ai curaj s-o faci, bineinteles…

  Deci e vorba tot despre rahati fricosi care vizeaza strict interese si avantaje personale… Nu-i de vina Germania, ci turma autohtona de lacuste lacome care lichideaza Romania, cei care nu mai lasa nimic saracilor si tarii…

  Nu obisnuiesc sa instig, dar un scuipat pe cate o limuzina sau pe vreun gard n-ar strica, ar fi pe merit… In Marea Britanie, daca ai o decapotabila indecent de scumpa si o lasi parcata, o gasesti plina de scuipati si servetele… iar in Germania daca iti cumperi o masina a carei valoare nu reflecta nivelul tau material si social, cam tot asa…

 76. 83 Doru Coarna martie 7, 2013 la 8:59 am

  ERATA, mai sus, dupa prima fraza, adaugati voi o alta: „Si ei conditioneaza, nu?” Atat.

 77. 84 M.Voicu martie 7, 2013 la 9:12 am

  @Fault martie 6, 2013 la 8:24 am scrie: ”Premierul Victor Ponta a declarat, luni, cã intenţia Guvernului este de a NU se ajunge la exercitarea de cãtre Germania a dreptului de veto în Consiliul JAI la discutarea aderãrii la Schengen”.
  Fusesem învãţaţi şi dãdãciţi cã dreptul de veto se foloseşte în caz de încãlcare a tratatelor :mrgreen:

 78. 85 Marian Nicolae martie 7, 2013 la 9:25 am

  @ Radu Humor martie 5, 2013 la 10:43 pm

  Personal imi pasa prea putin de chelia tradatorului care sta sub jet…..problema este ca ne-a stropit pe toti si pute al naibii…….

 79. 86 Marian Nicolae martie 7, 2013 la 9:47 am

  @ Fragmentarium Politic martie 6, 2013 la 2:42 pm
  Dumneavoastra ziceti:

  „Solutia de re-echilibrare pentru Romania este bipartizanismul geo-economic, in raport cu Estul si cu Vestul, ceea ce inseamna un joc de piata liber, despovarat de balastul ideologic, concomitent cu respectarea angajamentelor politice si militare.

  Presupusa reconstituire a sferei de influenta ruse in spatiul ex-sovietic sau est-european ar insemna „resovietizare”, ceea ce ar fi o „prostie”, dupa cum o taxeaza chiar Putin, dar integrarea liber consimtita si pe baze egale este cu totul altceva, intreaga lume se indreapta spre integrare, ceea ce este perfect consonant cu tezele unicitatii economiei globale si libertatii economiei de piata.”
  –––––––––––––
  nota Roninjaune:

  Comentariul dumneavoastra este foarte bun.

  Problema este ca noi rumanii, odata tratati in halul in care suntem tratati de minabila Europa, nu vad cum am mai putea trata de la egal la egal din moment ce debutul relatiei noastre cu UE, din 1989 si pana acum a esuat lamentabil …..

  Singura solutie atunci cand te joci in parc cu alti copii si vezi ca-ti strica jucariile si ti le mai si fura, este sa te ridici de langa ei, sa-ti iei restul de jucarii si sa-ti cauti un alt grup de copii, un grup mult mai civilizat…..cu care sa te poti juca si cu care sa poti vorbi de la egal la egal…..

  Din cate vad eu, in parcul in care ne gasim acum, grupul de copii din Est mi se pare mult mai dezirabil (dupa ce ne-au salvat integritatea tarii din mana minabilei Europe…..din nou…)

  Pot sa mai zic ca sunt tot crestini ortodocsi ca si noi………asa ca integrarea liber consimtita cu Mama Rusie mi se pare mult mai aproape decat o ipotetica si utopica intrare in Schengen……ca sa ce ?????

  Sa le mai dam si Aurul Dacilor, si cuprul si camasa de pe noi, urmata de chiloti dupa care si pamantul de sub talpile picioarelor goale…..deh, opincile au fost vandute demult….

 80. 87 Marian Nicolae martie 7, 2013 la 9:56 am

  @ Karakas martie 6, 2013 la 2:34 pm

  Am scris eu cateva cuvinte mai sus despre Hugo Chavez.

 81. 88 Marian Nicolae martie 7, 2013 la 10:09 am

  @ blogideologic martie 5, 2013 la 9:30 pm

  Aversa….da, o poveste ingrozitoare.

  Vis-a-vis de Aversa este ceea ce a mai ramas din Intreprinderea Mecanica Fina…alta poveste ingrozitoare si acolo…din hala mare de productie au mai ramas numai pilonii de sustinere si planseele, restul, ziduri si ferestre…impreuna cu utilajele de productie……………. au disparut….

  Electroaparataj de pe Pantelimon a fost RASA…….NU MAI ESTE NIMIC ACOLO, DOAR CAMP VIRAN………………..

  Intreprinderea Timpuri Noi, idem si la fel, RASA DE PE FATA PAMANTULUI…….IMPREUNA CU ALTE PESTE 1250 MARI INTREPRINDERI ROMANESTI…..

  Vedeti aici:

 82. 89 Karakas martie 7, 2013 la 3:00 pm

  @marian nicolae, multumesc. Poti sa-l placi sau nu pe Chavez, dar el a aratat ca saracia poate fi atenuata si ca politicile unui guvern pot sa aiba in vedere pe saraci, cu succes. Ceea ce guvernele de azi din „lumea civilizata” nu prea vor sa o faca. Sigur, se poate discuta ca Venezuela e bogata in petrol, se poate argumenta despre situatia economica pe care a lasat-o Chavez, sau despre faptul ca a luat de la bogati si a dat la saraci (reforma pamintului, nationalizarile). Se mai poate spune ca vorbea destul de direct, si ca a frapat lumea „civilizata” la ONU cind l-a numita Diavol pe Bush Jr si in multe alte situatii. Dar uitati-va citi oameni au iesit benevol sa ii cinsteasca memoria si citi il regreta. Azi, sacalii din exterior stau la distanta si miros prada. Cum sa faca sa dezbine si sa atace…Sper ca noua conducere a Venezuelei sa nu abdice de la linia „chavista”, de a fi permanent in serviciul poporului si a interesului national. Pentru ca in final, Chavez a avut capacitatea de a vedea cine sunt adevaratii inamici ai tarii sale si curajul de a se opune. Din presa reiese ca e posibil ca acel cancer sa-i fi fost „implantat”.

  PS: Parca de Tismaneanu aminteai ca i s-ar fi scurs ceva venin, numind sistemul „fascism rosu”. El e pe statul de plata al hienelor.

 83. 90 Radu Humor martie 7, 2013 la 4:21 pm

  @ Doru Coarnă
  Eu chiar mă întrebam ce-o să facă Blejnar cu hoţii lui dacă intrăm în Schengen ?!
  Uite că şi Ponta şi ai lui au probleme 😉
  Dar le rezolvă ei…. 🙄
  @ Marin Nicolae
  Se uită intenţionat şi se tot arată spre Rusia, până la urmă o ţară creştin- ortodoxă ca şi noi,( ceea ce ar trebui să reprezinte mult mai mult decât vor unii !), tăcându-se sub tăcere că se amestecă pere cu mere.
  Uniunea Sovietică , cea de pe urma căreia au tras românii toate ponoasele nu mai seamănă deloc cu actuala Rusie.
  Ba mai mult , cei care conduceau, mai ales la început URSS sunt cam de aceaşi etnie cu cei care conduc acum UE .
  Aşa că n-avem decât să tragem învăţămintele de rigoare 🙄

 84. 91 Fault martie 7, 2013 la 4:38 pm

  SĂ INTRĂM SAU SĂ NE APĂRĂM DE SPAŢIUL SCHENGEN ?
  O cantitate de lapte care conţine aflatoxină, cu efect cancerigen, importată din spatiul Schengen-Ungaria, a fost identificată şi retrasă de pe piaţă, a declarat acum o oră ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

  Aflatoxina este o substanta cauzatoare de cancer prin producerea unor anumite mucegaiuri in/pe alimente. Odata ajuns in ficat, pur si simplu distruge o parte din el. Poate cauza probleme de sanatate atat la oameni cat si la animale.
  aflatoxină = toxină produsă de fungul Aspergillus flavus; determină apariţia cancerului hepatic.

 85. 92 Marian Nicolae martie 8, 2013 la 10:20 am

  @ Karakas martie 7, 2013 la 3:00 pm

  Cu placere.

  Da, stiu despre numitul Tismaneanu pe al cui stat de plata se afla……

 86. 93 Marian Nicolae martie 8, 2013 la 10:43 am

  @ Radu Humor martie 7, 2013 la 4:21 pm

  Da asa este, nu contenesc sa arat catre Rusia.

  Cei care au condus Rusia la inceput sunt aceiasi care ne conduc noua tara si se vede cat de bine ne-o conduc……de aceea i-au fugarit cazacii si au ucis numai 250.000 dintre ei……

  In acest moment Rusia este condusa de catre rusi, oameni cu capul pe umeri !!!!!

  Multumita Rusiei avem in continuare tara intreaga, din nou, ca si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand Stalin ne-a reintregit tara rupta de catre aceasi minabila Europa……..

  Multumita Rusiei si domnului profesor Adrian Nastatse avem inca Transilvania lipita de tara mama !!!!!

  Rumani dumneavoastra, SA NU UITATI NICIODATA ACEST LUCRU, pentru ca poporul care-si uita istoria risca s-o repete !!!!!!

  Imi pare rau s-o spun:

  Suntem latini, suntem leaganul civilizatiei europene, prin stramosii nostri pelasgi, dar noi rumanii nu mai avem absolut nimic in comun cu stra-stra-stra nepotii nostri care ne-au devenit dusmani, capabili sa-si distruga stramosii numai pentru a le lua teritoriul !!!!!

  Viitorul Romaniei, sau al Daciei, dupa ce-i vom schimba numele, este NUMAI cu vecinul nostru de la Est: Mama Rusie si China !!!!

  Pur si simplu NU MAI AVEM ALT VIITOR !!!!

  Iar voi, rumani dumneavoastra

  TREBUIE SA INTELEGETI ACEASTA REALITATE !!!!

  Cei carora nu le va conveni aceasta realitate, n-au decat sa plece din Romania !!!!!!

  Grousul poporului ruman, va ramane aici si va dainui peste veacuri, dar numai in stransa legatura cu Rusia si ca parte a Rusiei, cu drepturi depline in aceasta uniune, NU ca acum in aceasta struto- camila de UE, facuta numai pentru a ne distruge !!!!!

  Ce-am avut in perioada asa zisei Epoci de Aur????
  –––––––––––––––––––––––
  – O Flota Comerciala compusa din sute de nave !!!!

  – O industrie dezvoltata atat pe verticala cat si pe orizontala !!!!

  – O agricultura care ne asigura consumul zilnic, astfel incat NU TREBUIA sa cumparam fructe, legume si lapte toxice din Austria, Italia, Germania, Turcia samd…dimpotriva NOI EXPORTAM ACESTE ARTICOLE.

  – O economie care asa cum era ea, ne-a asigurat existenta !!!!

  – Un sistem de sanatate din care nu „se iesea” in mod natural…..cu medici in fiecare scoala si liceu, care se ocupau de copii rumanilor !!!!!

  – Un sistem de invatamant care asigura necesarul de cadre specializate dar si de muncitori cu o inalta calificare in domeniul ales de activitate !!!!

  – Mandria de a fi ruman, oriunde in lume !!!!!
  ––––––––––––––––––––––––––––––

  Intelegeti-ma va rog caci adevar va spun !!!!!
  Cei care sunt de o seama cu mine stiu despre ce vorbesc !!!!!

 87. 94 Marian Nicolae martie 8, 2013 la 1:56 pm

  BRICS forţează reforma sistemului financiar global

  De Valentin Mândrăşescu 8.03.2013, 09:33

  http://romanian.ruvr.ru/2013_03_08/BRICS-forteaza-reforma-sistemului-financiar-global/

  Wall Street Journal relatează despre o ofertă surprinzătoare pe care ţările BRICS au lansat-o pentru SUA şi Marea Britanie. Surse informate din cadrul diplomaţiei indiene au povestit jurnaliştilor americani despre intenţia BRICS de a oferi Washingtonului şi Londrei posibilitatea de a participa la finanţarea Băncii de Dezvoltare a BRICS, obţinând în schimb până la 45% din drepturile de vot în noua organizaţie financiară supranaţională.

  De fapt, acum asistăm la ultima fază a pregătirilor pentru o revoluţie în sistemul financiar global.

  Până acum, instituţiile financiare supranaţionale, adică FMI şi Banca Mondială, se aflau sub controlul american şi nu făceau altceva decât să promoveze politica americană, condiţionând creditele acordate de aceste instituţii de îndeplinirea unei agende politice şi economice vădit proamericane.

  Odată cu declanşarea crizei economice globale, a devenit evident că un sistem în care atât moneda de bază cât şi instituţiile supranaţionale sunt controlate de SUA nu mai corespunde realităţii economice şi ţările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) au încercat să iniţieze o resetare a sistemului.

  Chiar şi în interiorul sistemului financiar occidental s-au găsit persoane care au acceptat realitatea şi au încercat să promoveze o reformă atât a sistemului financiar cât şi a structurilor financiare supranaţionale.
  Printre susţinătorii acestei reforme radicale s-a numărat şi Dominique Strauss-Kahn.

  Motivul real pentru care s-a organizat „mazilirea” şefului FMI a fost dorinţa acestuia de a transforma FMI într-o structură care să reprezinte în mod echitabil toate forţele economice ale lumii şi să gestioneze crearea unui sistem financiar în care un „coş de valute” ar fi înlocuit dolarul american în calitate de monedă de bază a sistemului monetar global.

  După operaţiunea de discreditare a lui Strauss-Kahn, FMI nu a mai putut fi folosit ca o platformă pentru reformarea sistemului financiar internaţional şi, pentru o perioadă, ţările BRICS s-au limitat la oferirea opţiunilor de finanţare alternativă pentru ţările care nu au mai dorit să fie dependente de FMI.

  În acest context se înscriu atât creditele acordate de China ţărilor din Africa, Europa (Ungaria, Portugalia) cât şi creditele acordate de Rusia pentru realizarea unor proiecte în Serbia şi America Latină. Destul de rapid, a devenit clar că eforturile individuale sunt insuficiente şi s-a ajuns la necesitatea creării unui „FMI paralel” care să poată rezolva radical problema reformării sistemului financiar internaţional. În prima fază, Banca de Dezvoltare a BRICS va avea la dispoziţie echivalentul a 100 de miliarde de dolari pentru acordarea de credite ţărilor care nu doresc să se supună cerinţelor FMI.

  Acceptarea invitaţiei de participare la acest proiect este o ultimă şansă pentru SUA şi Marea Britanie de a se integra în acest nou sistem financiar în condiţii acceptabile şi onorabile.

  Participarea la acest proiect va necesita sacrificii financiare şi politice din partea SUA, mai ales în condiţiile în care recent s-a ajuns la o reducere automată a bugetului american, reducere care a avut consecinţe grave şi neplăcute asupra forţelor armate americane.

  În contextul economic actual, Banca de Dezvoltare a BRICS nu este un concurent pentru FMI şi BM, ci un înlocuitor al acestora. Toate ţările BRICS, dar mai ales China şi Rusia, deţin atât de multe obligaţiuni americane încât chiar şi o vânzare parţială a acestora ar provoca o prăbuşire imediată a pieţei obligaţiunilor SUA şi ar provoca o creştere dramatică şi instantanee a costurilor de împrumut pentru guvernul de la Washington. Marea Britanie se află într-o situaţie identică, ba chiar şi mai
  vulnerabilă după ce a pierdut ratingul de „triplu A”.

  Dintr-o anume perspectivă, se poate spune că ţările BRICS au ajuns să ţină „pistolul financiar” la tâmpla economiei americane şi prin acest fapt se pot explica aspecte ale comportamentului recent al Washingtonului.

  America şi Marea Britanie vor trebui fie să se alăture noului sistem, fie să sufere consecinţele existenţei într-un sistem financiar global pe care nu-l mai pot influenţa deloc.

  PS: În vederea îmbunătăţirii comunicării cu cititorii, a fost creat un cont de Facebook :http://www.facebook.com/valentin.mandrasescu, recomandat celor interesaţi de ştirile şi comentariile informale.

 88. 95 Marian Nicolae martie 8, 2013 la 2:13 pm

  Doar un punct de vedere anti-romanesc…..

  Reversul optimist al refuzului Schengen

  http://www.dw.de/reversul-optimist-al-refuzului-schengen/a-16655964

  Refuzul Germaniei este o lovitură dată sentimentului naţional.
  Dar este totodată o bună ocazie de resetare a priorităţilor şi de reorientare a politicii româneşti în întregul ei. S-ar putea obiecta că e o consolare facilă! Şi totuşi, acum se vede mai clar că politica românească, dincolo de partide şi de toate rivalităţile, a fost condusă de un curent subteran care a antrenat cu sine toate politicile importante şi care a deturnat întregul proces al integrării.

  De foarte mulţi ani societatea românească, deprimată de eşecul politicilor post revoluţionare, a abandonat efortul edificării de sine, aspirând în mod nebulos la o contopire cu Europa bine orânduită şi prosperă.
  Sondajele de opinie care au pus cu regularitate în evidenţă o dorinţă masivă şi constantă de emigrare, au fost doar expresia vizibilă şi fragmentară a acestui curent puternic, care a destrămat resorturile solidarităţii civice, izolându-i pe indivizi în visul realizării personale şi, adesea, separate de locul de origine.

  Abandonarea vizibilă a spaţiului public, remarcată de atâţia cercetători în ştiinţe sociale, reprezintă, de asemenea, expresia puternică a acestei atomizări. Strada, parcul, aleea din spatele blocului, lăsate în seama mizeriei şi dispreţului colectiv sunt doar metonimia vizuală a acestui abandon a tot ceea ce depăşeşte interesul pur individual şi intimitatea de familie.

  Elanul relativ care cuprinsese societatea românească în anii pregătirii pentru aderare a fost înşelător, căci speranţa cea mai puternică, care întrecea orice altă aspiraţie, nu era legată de edificarea propriei societăţi, ci de accesul facil în ”imperiu”. Nici nu este nevoie de prea multe argumente, căci a fost tuturora evident că toate măsurile importante de reformă au fost luate ca urmare a constrângerii externe sau, mai exact, ca urmare a unei ameninţări foarte eficiente cu blocarea accesului către destinaţia dorită.

  ––––––––––––
  nota Roninjaune:

  Dragilor de la Deutsche Welle, noi rumanii ne-am cam saturat sa ne imbatam cu apa rece de la voi……..

  Rumanii deprimati?

  Da, datorita politicilor profund anti-romanesti si anti-umane, duse de guverne kazare, care s-au perindat de-a lungul timpului prin Romania noastra draga distrugand-o in ceea ce avea ea cel mai scump: sufletul sau…….in ideea ca rumanii vor emigra toti iara Romania va fi libera sa fie ocupata de alte populatii ne-europene…….

 89. 97 Marian Nicolae martie 8, 2013 la 2:34 pm

  Chiar nu ne mai intereseaza mesajul SUA, si-l poate pastra pentru alti prosti….

  Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA in Bucuresti, mesaj de 8 martie:

  In Romania exista peste 500.000 de femei antreprenor/

  Schimbarile sunt tangibile, toata lumea le poate vedea si simti……………..

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14375121-insarcinatul-afaceri-ambasadei-sua-bucuresti-mesaj-8-martie-romania-exista-peste-500-000-femei-antreprenor-schimbarile-sunt-tangibile-toata-lumea-poate-vedea-simti.htm

  Insarcinatul cu afaceri al Misiunii Diplomatice SUA in Bucuresti a transmis un mesaj de 8 martie, publicat pe pagina de Facebook a ambasadei, in care precizeaza ca Romania a facut progrese „tangibile” in ultimii ani si ca numarul femeilor antreprenor a crescut la 500.000, potrivit Institutul National de Statistica.
  ––––––––––––
  nota Roninjaune:

  Da, simtim schimbarea, ne-a iesit prin oase……..
  De ce nu va luati schimbarea si s-o implementati in UK, Israel, SUA si alte locuri dragi voua ????

  You Duane Butcher speak about succes…….
  Your succes maybe, not Romanian one……..

  Give us a brake, will you ????

 90. 98 Marian Nicolae martie 8, 2013 la 3:21 pm

  Borza a lichidat Institutul Lemnului şi a vândut terenul unor iranieni
  astăzi, 00:09 Autori: Cristi Moga , Ioana Davi

  Institutul Naţional al Lemnului, companie aflată în portofoliul AVAS, se află în faliment din 2011.

  http://www.zf.ro/proprietati/borza-a-lichidat-institutul-lemnului-si-a-vandut-terenul-unor-iranieni-10653336

  Institutul Naţional al Lemnului, care încă din perioada interbelică a proiectat aproape tot ce s-a dezvoltat în România în materie de mobilier şi prelucrarea lemnului, a fost în mare măsură lichidat după ce o bună parte din terenul fostului sediu a fost vândută către doi oameni de afaceri iranieni care deţin mai mulţi dealeri auto.

  Institutul a intrat în faliment în vara anului 2011, având datorii de aproape 20 mil. lei (4,7 mil. euro), iar lichidator a fost desemnată firma Euro Insol, condusă de către Remus Borza, avocatul de numele căruia se leagă în prezent şi viitorul gigantului Hidroelectrica.

  „Irmex S.A.Brăila a cumpărat suprafaţa de 6.700 de metri pătraţi la 2 milioane de euro. Contractul a fost încheiat pe 20 februarie 2013. Pentru diferenţa de 7.300 de metri pătraţi con­trac­tul va fi încheiat în primele 10 zile din martie”, a precizat Borza.

  Firma Irmex deţine un dealer Suzuki din Brăila şi este controlată de că­tre oamenii de afaceri iranieni Rouzbeh şi Ali Madadi, care deţin şi grupul Rădăcini, cu afaceri anuale de peste 100 de milioane de euro din comercializarea mărcilor Opel, Chevrolet, Mazda, Citroën şi Suzuki. Activele Institutului, şi anume un teren de 15.700 de metri pă­traţi situat pe strada Fabrica de Glucoză numărul 7, aproape de intersecţia cu strada Barbu Văcărescu, au fost scoase de anul trecut la vânzare pentru un preţ de pornire de 4 mil. euro, echivalentul a 257 de euro/metrul pătrat. Niciun ju­cător din industria lemnului nu a preluat însă lotul situat în cea mai activă zonă a Capitalei din punctul de vedere al dezvoltării imobiliare, unde preţurile sunt de circa 700-1.000 de euro/metrul pătrat pentru loturile cu coeficienţi urbanistici care permit realizarea unor clădiri cu cel puţin opt-zece etaje.

  Borza nu a precizat ce regim urbanistic are terenul până la închiderea ediţiei, iar reprezentanţii Irmex nu au făcut declaraţii cu privire la planurile de construcţii pe ntru terenul cumpărat. În apro­piere, grupul Porsche a vândut anul trecut showroom-ul din Aviaţiei pe care urmează a fi dezvoltată o nouă clădire de birouri.

  Ce înseamnă această lichidare pentru industria lemnului? „Institutul Lemnului a făcut toată documentaţia pentru tot ce s-a dezvoltat în România, (în industria mobilei şi de prelucrare a lemnului – n.red.) inclusiv pentru companiile străine”, a spus Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Produ­că­torilor de Mobilă din România (APMR).

 91. 99 Marian Nicolae martie 8, 2013 la 3:52 pm

  Ce ma amuza este faptul ca toti politicienii cu orientare portocalie, au gura plina cu valorile europene……..dimineata, la pranz si seara……..

  Ce ma nedumereste este faptul ca nici macar unul dintre ei nu aminteste care sunt aceste valori europene……….pentru ca unul ca mine, cu un singur neuron, adica stingher, sa priceapa odata cu ce se mananca aceste valori europene si la ce temperatura se servesc……

  Spuneti ca nu sunt de mancare????

  http://www.agerpres.ro/media/index.php/international/item/180543-CORESPONDENT-Patru-state-membre-au-trimis-o-scrisoare-presedintelui-CE-privind-crearea-unui-mecanism-pentru-protejarea-valorilor-UE.html

 92. 100 Marian Nicolae martie 8, 2013 la 5:29 pm

  Am dat o cautare pe google si iata ce-am descoperit despre valorile europene:

  Valori europene

  http://www.descoperaeuropa.ro/Articole/Camera-comorilor/Valori-europene/94.html

  Uniunea Europeana este, asa cum stiti deja, formata din 27 de state, fiecare cu propria sa cultura si istorie, dar care impartasesc câteva valori comune.
  ––––––––––––––––––––––––––––––––
  Acestea sunt democratia, egalitatea, respectul fata de legi si fata de drepturile omului.
  ––––––––––––––––––––––––––––––––
  De asemenea, societatile din tarile membre ale Uniunii Europene sunt caracterizate de toleranta, justitie, solidaritate si nediscriminare.

  Valorile comune impartasite de aceste 27 de tari diferite ilustreaza deviza adoptata de Uniunea Europeana:

  Unita in diversitate.

  Valorile europene sunt impartasite si de alte tari, care doresc sa adere la Uniunea Europeana, cum sunt Croatia, Turcia si Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei.

  ––––––––––––
  nota Roninjaune:

  Aha, incep sa ma dumiresc parca….totusi daca avem valorile acestea, nu reusesc sa inteleg DE CE RUMANUL ADRIAN NASTASE ESTE LA INCHISOARE FARA PROBE CONCLUDENTE de atata amar de vreme????

  Pentru ca a impiedicat ruperea Transilvaniei de Patria Muma ?????

  Si lucrul acesta NU INTRA LA VALORILE EUROPENE ??????

  Poate, dar sigur intra la VALORILE RUMANESTI !!!!!


 1. 1 Basca Schengen | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe martie 5, 2013 la 5:04 pm
 2. 2 Belatriz.ro bataie mare - Ziarul lui Ipu Trackback pe martie 5, 2013 la 6:33 pm
 3. 3 Neoprotectionismul « Motanul Incaltat Trackback pe martie 5, 2013 la 11:56 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat asta: