Sezonul congreselor

Acesta este titlu editorialului meu de astazi din Jurnalul National. Editorialul poate fi citi aici.

Vine primăvara. După alegerile din decembrie, partidele îşi stabilesc noua conducere şi noile aliniamente politice. Mai întâi, PNL – cel care a folosit congresul său pentru un transfer de jucători dar şi pentru a-i aşeza pe unii din membrii mai vechi pe banca de rezervă. PNL trebuie să „digere” rezultatele foarte bune ob?inute în alianţa cu PSD – spectaculoase în raport cu cele ob?inute în alianţa cu PD, în 2004, sau, separat, în 2008. Această „criză de creştere” oferă avantaje dar determină şi unele frustrări interne sau scenarii alternative pentru perioada de după 2014 sau 2016.
    
PDL a oscilat între un congres de 5000 de delegaţi şi unul de 10000. Părea că PDL a câştigat alegerile şi dorea să sărbătorească. Apăruse şi o mică problemă – nu există încă o sală suficient de încăpătoare pentru un astfel de proiect în Bucureşti. Pe de altă parte, aşa cum arată sondajele, după alegeri, PDL pare un fel de vulpe amorţită de pe care fug puricii.
    
Ceea ce mi se pare însă penibil este discuţia despre „moţiunea intelectualilor” din partid. Este o formulă jignitoare la adresa celorlalţi colegi. În plus, care ar fi motivul pentru care, de exemplu, fostul procuror ceauşist, Monica Macovei, ar fi considerată „o intelectuală”?
    
Ceea ce este şi mai ciudat este faptul că „intelectualii” nu au nicio legătură cu PDL. Ei au venit, în ultima vreme, în partid, fiind paraşutaţi acolo de Băsescu, după ce fuseseră consilierii săi. În această calitate au beneficiat de diverse sinecuri în numele PDL iar acum, încearcă să-şi pregătească un „culcuş politic pentru perioada post-Băsescu, căutându-şi o legitimare în partid printr-o moţiune a „diriginţilor” specializaţi în sfaturi.
    
În paranteză, bănuiesc că Traian Băsescu nu a aflat că la „marea schismă”, din 1991-1992, „facţuinea” lui Petre Roman a păstrat denumirea de FSN, – transformată ulterior în PD – în timp de „facţiunea” lui Iliescu a trebuit să-şi schimbe numele în FDSN, ulterior PDSR, ulterior PSD.
    
Pentru PSD, congresul din aprilie va avea, în opinia mea, mai multe mize: „regionalizarea” partidului vs. conducerea unitară; departajarea priorităţilor şi actvităţilor guvernamentale de cele de partid; redemararea preocupărilor pentru identitatea ideologică – luând în considerare faptul că activitatea guvernamentală se desfăşoară pe o bază pragmatică şi că, inevitabil, „creşterea” PNL va genera o tendinţă de „autonomizare”.
    
Va trebui ţinut seama şi de faptul că „recipientul” în care Dan Diaconescu a strâns voturile anti-sistem este găurit iar acum preferinţele electorale migrează spre op?iuni „utile”.
    
Mai există un risc evident. În condiţiile în care se va contura – poate – o forţă credibilă de opoziţie iar nemulţumirile sociale se pot ampifica în următoarele luni, erodarea politică va afecta mai mult PSD decât PNL, conducerea guvernului fiind asigurată de PSD. În timpul acesta, PNL poate încerca să folosească activitatea guvernamentală şi – sau mai ales – ca platformă pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor.
    
Este clar, partidele politice se ocupă, în aceste săptămâni, de „curăţenia de primăvară” în interiorul lor. Sper însă ca partidele componente ale USL să arate că înţeleg nevoia de a oferi şi o viziune comună care să dea societăţii româneşti încredere şi optimism.

57 Răspunsuri to “Sezonul congreselor”


 1. 1 Cristi februarie 26, 2013 la 11:50 pm

  Eu cred ca USL au castigat increderea oamenilor datorita faptului ca au combatut nedreptatile comise de catre PDL, dar le ramane sa o si consolideze sa arate sa intradevar cu ei va fi mai bine si nu vor repeta acelasi comportament josnic fata de oameni.

 2. 2 analist februarie 27, 2013 la 2:43 am

  @doru coarna,nastase
  Principala miza a congresului PSD este modul in care Ponta va reusi sa-si stranga fostii colaboratori din TSD, multi dintre ei in actualul parlament. Baronii locali doresc o reconfirmare a statului pe care il au in prezent. L-as sfatui de dl.AN impreuna cu Ponta sa incerce pas cu pas, redobandirea organizatiilor prin folosirea fostilor TSD-isti, a psd-lor prezenti aici etc…Aceasta este adevarata miza, asezarea in transee, tavalugul masinariei care a ras PNT si controleaza PNL se apropie si dl.Ponta stie foarte bine ce usor se schimba baronii locali in

 3. 3 analist februarie 27, 2013 la 2:46 am

  @blogiideologic
  Daca tot am pomenit de defunctul PNT ai idee de ce s-a prabusit? Eu am ceva info despre luptele interne, dar as dori sa stiu si parerea ta.

 4. 4 analist februarie 27, 2013 la 2:50 am

  @doru coarna
  Ce zici ne vedem la congres pe 19-20? Presupun ca se va gasi o modalitate sa putem participa cu totii ca observatori.

 5. 5 papasha februarie 27, 2013 la 4:19 am

  SA TRAITI BINE !

  SA COABITATI BINE !
  Traian Băsescu despre liderii USL: M-am săturat de fețele lor!

  TRAIASCA JUSTITIA INDEPENDENTA DIN COLONIA MIORITICA !

  ANIMALE PATRUPEDE , AVETI O MAJORITATE DE 70% !
  CE MAI ASTEPTATI ? S U S P E N D A R E A !

  Principalul adversar al aderării României la Spaţiul Schengen devine chiar preşedintele traian băsescu, a declarat astăzi premierul Victor Ponta. În opinia primului ministru, traian băsescu este singurul român care se bucură că România nu intră în Schengen.

  băsescu revine la teza LOVITURII DE STAT după revocarea lui danileț și ghica din CSM !!!!!!!

  In cadrul conferintei de presa sustinuta astazi la Palatul Cotroceni de catre presedintele basescu, acesta a declarat – rugat de jurnalisti sa comenteze declaratiile premierului referitoare la doi parlamentari care ar actiona impotriva intereselor Romaniei – ca nu il cunoaste pe laszlo tokes: “Pentru amandoi atacul premierului Ponta e nejustificat, nu poti face aceste afirmatii fara sa aduci probe. Pe monica o cunosc foarte bine, pe dl. tokes NU IL CUNOSC , l-am vazut de 2-3 ori !!!!!!!!! ”

  CHEMATI SALVAREA DE LA CASA DE NEBUNI !

  S U S P E N D A R E A ! JAMAIS DEUX SANS TROIS !

 6. 6 Petruta februarie 27, 2013 la 5:16 am

  Imi pare bine ca aveti umor.Pana la urma umorul salveaza Romania.”Vulpe amortita de pe care fug puricii”este putin spus.Mai bine hiena care isi va numara curand coastele ajutata de colegii de suferinta:sobolanii.
  USL-ul daca va ramana unit si va dovedi ca poate,are sanse reale.Totul este sa inteleaga ca o sa fie bine atunci cand romanii vor dori sa se intoarca acasa datorita faptului ca este atat de bine in tara incat poti sa muncesti,sa-ti cresti copiii si sa traiesti acasa.

 7. 7 Fault februarie 27, 2013 la 8:11 am

  „Jujii sunt nişte patrupede”, imobiliză pe mobil o reptilă cu ochelari ce se me(liţa) – cârlionţa

 8. 8 blogideologic februarie 27, 2013 la 8:14 am

  Constat disarmonia actuală promovată de către unii lideri locali din judeţele cu demografie complet modificată prin politica Ausgleich dusă în toată Transleithania după anul 1867, o politică bazată pe ideologia de maghiarizare forţată împinsă la adevărat paroxism chiar şi după Trianon, vorbesc eu despre acel tratat internaţional din anul 1920 care dădea naştere statului-naţiune Ungaria modernă cu toate drepturile şi graniţele unanim recunoscute în cadrul sistemului westphalian de state ce a rezultat după primul război mondial. Statul-naţiune Ungaria modernă înlocuia utopia medievală “Ungaria Mare post-1526” prezentă în imaginarul colectiv edificat prin glorificarea Tripartitelor Verboczi. Disarmonia actuală agresiv avansată de către unii lideri locali din judeţele cu demografie modificată prin politica Ausgleich exprimă şi speranţa unor demagogi precum Tamas Sandor, Raduly Robert, Tokes Laszlo, de a fi repetată cu succes la Est de frontiera româno- maghiară modernă performanţa extraordinară (şi îngrozitoare, din punctul de vedere românesc) de maghiarizare forţată realizată certamente la Vest de frontiera româno- maghiară modernă. Atunci, demografia românească la Vest de frontiera româno- maghiară s-a redus cu două ordine de mărime ! De la peste 2 000 000 de etnici români (vezi şi consemnările revelatoare din Testamentul Gojdu – mărturisesc că eu nu ştiam absolut nimic despre documentul acesta înainte de anul 1989), la numai 20 000 de etnici români. Unde sunt hărţile care marcau nenumăratele localităţi româneşti din bazinul hidrografic al Tisei atunci când ea străbate Ungaria (şi mă refer în mod expres la graniţele Ungariei post-Trianon). Politica anti-românească dusă de către dictatorul de extracţie ideologică belakunistă Nicolae Ceauşescu, o politică foarte lăudată acum de liderul separatist Tokes Laszlo, vezi http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/tokes-ceausescu-a-fost-mai-generos-decat-ponta-a-permis-o-oarecare-autonomie-a-maghiarilor-294376.html , ne-a împiedicat să vorbim înainte de 1989 despre programul ideologic de maghiarizare forţată post-Ausgleich. Dar mai văd că nici măcar acum nu ni se permite să denunţăm în clar politica de persecuţie anti- românească dusă de către liderii belakunişti din fosta Regiune Autonomă Maghiară (despre care nu se face vorbire nici măcar în faimosul Raport anti-comunist Tismăneanu !). Constat că demagogii Tamas Sandor, Raduly Robert, şi Tokes Laszlo copiază acum întocmai comportamentul totalmente dezonorant (folosesc un eufemism) al politrucilor şi culturnicilor belakunişti din fosta Regiune Autonomă Maghiară.

 9. 9 lucy februarie 27, 2013 la 8:34 am

  Mi-ar place sa fie ultima data cand aud de p.d.l. si „dirigintii tradatori de tara”. Deosebit, ca intotdeauna comentariul d-voastra si util pentru cei interesati. As dori insa ca U.S.L-istii sa fie mai promti si mai taiosi in raspunsurile la jignirile grosolane si frecvente ce li-se aduc de catre „guvernator”.In rest, pentru d-voastra urarea de multa sanatate, sa se sfarseasca acest calvar , biruinta deplina, si sa reveniti acolo unde va este locul datorita muncii d-voastra si prestigiului pe care vi l-ati castigat prin realizarile obtinute.Sa aveti mult noroc!

 10. 10 Fault februarie 27, 2013 la 8:35 am

  ARMATA E CU NOI

  – Ostaş, care este diferenţa dintre un judecător şi Hayneală ?
  – Între picioare, să trăiţi ! primul e patruped iar a doua reptilă.

 11. 11 ZeV februarie 27, 2013 la 9:14 am

  Motto
  ,,Sper însă ca partidele componente ale USL să arate că înţeleg nevoia de a oferi şi o viziune comună care să dea societăţii româneşti încredere şi optimism.”
  Acesta este de fapt motivul pentru care am votat USL în decembrie 2012.
  Pentru ca dezideratul de campanie să devină efectiv, liderii partidelor componente nu trebuie să uite nici un moment care sunt priorităţile coaliţiei:
  -Stabilitate financiară şi creştere economică în sincron cu veniturile populaţiei;
  -Constituţie;
  -Lege electorală;
  -Asigurarea condiţiilor necesare justiţiei pentru a se reforma din interior;
  -Regionalizarea;
  -Refacerea demnităţii şi credibilităţii naţionale în relaţia cu partenerii externi, din interiorul şi din afara UE;
  -Aducerea instituţiilor principale legate în mod direct de interesul cetăţeanului, recte, Parlamentul şi Guvernul, pe palierul minimal de credibilitate, inclusiv, prin diminuarea lor cantitativă;
  -Comunicare aplicată, sistematică şi inteligibilă în spaţiul public;
  Din toate obiectivele enumerate, cel ce pare dificil de implementat, este ,,regionalizarea”. În orice caz, va fi şi mai dificil, dacă autorităţile şi liderii partidelor nu vor înţelege că nu pot lăsa UDMR în afara cercului decizional. Problemele iscate, pe fond conjunctural, în relaţia cu maghiarii, nu pot fi soluţionate nici prin atitudini contondente, nici prin comentarii acide şi/sau sfidătoare şi nici prin forţă, sau ameninţarea cu folosirea ei, de orice fel. Doar înţelepciunea şi ştiinţa negocierii pot face diferenţa dintre românii neaoşi şi ceilalţi şi pot asigura premisa unui compromis inteligent. Da, repet, COMPROMIS. Fără el, totul va rămâne doar la nivel de intenţii declarative şi chiar dacă vom încerca să ne convingem, fie şi pe noi înşine, că poporul român este un popor ales, nici măcar pe noi nu vom reuşi până la capăt, deşi, nu o vom recunoaştem niciodată.

 12. 12 Doru Coarna februarie 27, 2013 la 9:36 am

  Mie intreaga perioada mi se pare ca o dupa-amiaza in care toate cocotele isi dau cu spray pt seara care se apropie! Adica ultimele procente de la ultimele instrainari pe nimic… banchetul final…

  Adevarata preocupare trebuie sa fie guvernarea performanta, mai ales acum, nu cine-i sef local, cine-i sef la centru, cine are grupul mai bine infipt sus, cine face mai multi bani, etc. Degeaba iti tot dichisesti hainele daca esti dobitoc si mori de foame, ba ii mai omori si pe altii de foame…

  De ce nu se preocupa cu toate fortele de guvernare performanta? Pt ca habar nu au ce-i aia si nici nu-i intereseaza deoarece nu produce bani in buzunarul lor ci in visteria tarii, adica ban public care poate fi luat prin proiecte de investii aiurea care pot atrage critici insa, dupa cum se va si intampla deoarece s-a mai intamplat…

  Intrebarea este: INCOTRO? Unde duceti voi Romania? Si in beneficiul cui, pt binele cui lucrati voi, partide de guvernamant si de opozitie?
  Normal ca toti mint spunand ca pt tara, dar priviti la ceea ce fac aceste partide, asa este? Au dreptate? Si atunci cum se explica ca poporul asta isi pierde tara, ba chiar si dreptul, sau capacitate de a supravietui in propria tara?

  Imi pare rau, dar nici USL nu arata ca ar fi descoperit omul necesar momentului! Cata vreme nu performeaza la guvernare deoarece nu au timp de vizite, televiziuni si congrese cu vot plenar, aici nu exista stabilitate, nu poti sta pe loc, inseamna ca de fapt ne ducem in jos, tot mai jos!

  As remarca si faptul ca Victor Ponta incepe sa-si imbrace haina de premier si pare sa si-o ajusteze bine, dar degeaba ii pica bine, trebuie rezultate, performante, cresteri economice, cresteri de salarii si pensii, nu de preturi, taxe, tarife, amenzi si impozite!

  O tara traieste din administrarea valorii creata efectiv si impozitata, nu storcand saracia si imprumutand, draga USL-ule!

 13. 13 ZeV februarie 27, 2013 la 9:36 am

  Am participat la o şedinţă a unei organizaţii locale a PSD. Nu am spus nimic, doar am ascultat. Unii cuvântători, avertizau auditoriul asupra intenţiilor prezumat ostile ale partenerul de coaliţie PNL, dar nu spuneau nimic despre pericolul, real, după părerea mea, reprezentat de un PDL dispus să sacrifice totul, inclusiv prin sabotarea acţiunilor guvernamentale şi legislative, ghidonat cu mână de fier de Traian Băsescu.
  Am rămas uimit de cât de închistaţi sunt activiştii, bănuiesc că şi la PNL există acelaşi climat de miză mică, similar cu cel asociat baletului în ceaşcă.
  Măi fraţilor români din USL, vă atrag atenţia, că , atât eu, cât şi alte milioane de români v-am/v-au investit la putere pentru a acţiona UNIT în interes naţional !
  Chiar dacă Băsescu se dovedeste nesuspendabil, apărat fiind de un prtotocol , de CC , Comisia Europeană şi Departamentul de Stat, aveţi suficiente pârghii pentru a face reformă reală şi ireversibilă. Doar trebuie să vă respectaţi angajamentele, interne şi externe, să vă urmăriţi, cu consecvenţă şi profesionalism, obictivele strategice, nu în interesul mercantil de partid, ci, în cel naţional. Şi vă mai spun ceva…după părerea mea, dar nu numai a mea, era ideologiilor cantonate în caste politice a trecut, iar rolul cetăţeanului, în gestionarea propriului destin, este inevitabil să crească, fie şi după modelul elveţian. Nu v-am dat un cec în alb şi nu ignoraţi aşteptările românilor. Desigur, acelea rezonabile şi posibil de implementat. Prin urmare, nu aveţi dreptul moral să puneţi interesele de partid mai presus de orice altceva. Altfel, vor profita sabotorii domniilor voastre, pentru că, la prezidenţiale, doar un candidat unic al USL are şanse mari de închide definitiv era Băsescu. Iar fără un presedinte sustinut de USL, anul 2016 poate fi o mare piatră de moară pentru actualii deţinători ai unei ample majorităţi din…41%.
  Nici PSD şi nici PDL nu vor putea forma, singure, un guvern.

 14. 14 blogideologic februarie 27, 2013 la 9:59 am

  @analist
  Pentru că n-au evoluat în ideologie. Aceeaşi de pe vremea „afacerii Skoda”.

 15. 15 Cris februarie 27, 2013 la 10:49 am

  Mă enervează îndemnurile unora „scăpați-ne de Bs! determinați-l să plece de la Cotroceni! Nu țineți seama de cei 7,4 milioane?”
  Nu înțeleg ce ar vrea ei să facă guvernanții și majoritatea parlamentară. Să-l strângă de gât pe Bs? să-l ia la goană de la Cotroceni? să-l ia la bătaie?
  S-a impus cvorumul, listele electorale nu sunt actualizate și n-au putut fi actualizate în prag de referendum, pe liste există mai mulți electori decât locuitori majori și minori laolaltă, astfel nu s-a îndeplinit cvorumul…
  Asta a fost. Plus faptul că unii care vroiau să voteze DA s-au dus la secții la ora 21:00 când erau cozi de sute de metri.
  Ce tot vor? Important e acum ca majoritatea să-și vadă de treabă, să repare ce se poate repara și să aplice politici de dezvoltare. După trei ani și patru luni de dezintegrare, îți trebuie zece ani ca să pui trenul pe șine și alți cinci ca să-l faci să meargă.
  Bs trebuie ignorat, lăsat să scrie scrisori și să dea din gură cât vrea. Majoritatea nu trebuie să-l bage în seamă.

 16. 16 blogideologic februarie 27, 2013 la 11:01 am

  @ ZeV
  Voi, cei din conducerea UDMR, ştiaţi din timp despre vizita proiectată a doamnei baronese EN la penitenciarul Jilava. Că doar n-ai sărit tu cu totul întâmplător în barca blogului AN just câteva zile înainte de vizita (ne)anunţată a “bătrânei doamne”. Chapeau ! Ce bine organizaţi sunteţi, şi ce surse de încredere aveţi, domnule !
  @analist
  Cred că pentru eficienţă şi informare corectă în timp real, trebuie să luaţi exemplul cel bun din modul cum funcţionează conducerea UDMR.

 17. 17 ZeV februarie 27, 2013 la 11:21 am

  doru coarna
  Vizitele, ca şi comunicarea, fac parte intrinsecă din programul de guvernare al oricărui premier care se respectă şi ne respectă.
  Îmi pare rău să constat că, până şi oameni inteligenţi aşteaptă marea cu sarea de la un guvern al României înfiripat într-o conjuntură internă şi externă nu tocmai favorabilă, sabotat în fiecare zi de la Cotroceni, Modrogan, sau ambasadele străine. Acest guvern trebuie să readucă România la locul ei, în sud-estul Europei, oricâte vizite vor fi necesare pentru aceasta. România nu este un coviltir care să umble brambura între două puncte cardinale. Acest guvern nu are cum să aducă schimbări economice miraculoase, într-o singură legislatură.
  Lumea o tot bate în cap cu privatizarea, dar nu oricum, ci, în fudulia noastră tradiţională, să o facem pe bani frumoşi, ba mai mult, să aducem companii serioase care să înghită găluşca sutelor de milioane de euroi datoraţi pe utilităţi şi să mai şi investească menţinând numărul şi media salariilor de la Oltchim !
  Vise, stimaţi colegi. dacă până acum am privatizat pe brânză cu smântână, cine ne mai ia în serios acum, mai ales, după încheierea unui acord restrictiv de suveranitate cu FMI ? Cine vine să cumpere potcoave de cai morţi cu salariaţi pretenţioşi şi dispuşi să protesteze pentru a-şi menţine veniturile fără muncă ? Vă spun eu : nici măcar Dan Diaconescu, deoarece nu mai are la dispoziţie platforma media destinată circului.
  Aşa că, ori la bal ori la spital, după cum spune domnul Vosganian: să scăpăm de povară şi om mai vedea ce facem după…barem dacă am găsi pe cineva dispus să investească masiv, dar care să cumpere pe un euro.
  Oricum, cineva trebuie să le spună adevărul salariaţilor : doar în sistemul bugetar, locurile de muncă sunt garantate şi apărate de tot felul de legi, inclusiv legea funcţionarului public.
  Asta e..singuri ne-am furat căciula, mai mult de 20 de ani, acum, facem precum greieraşul din poveste..cri cri cri … poate trece iarna gri… vara nu-i ca iarna. 😉

 18. 18 dlnimeni februarie 27, 2013 la 11:42 am

  Ce tot vreti? scrie – inteleg eu – Cris catre electori. Faptul ca v-am facut onoarea sa ne votati nu va este suficient? Majoritatea (care majoritate, cea parlamentara sau cea electorala?) sa isi vada de treaba ( treaba mica sau treaba mare?), sa repare ce se poate repara (si cu ce nu se poate repara ce se intimpla? si daca nu „se” mai poate repara nimic, ce se intimpla?). Dupa trei ani si patru luni de dezintegrare (cum adica, trei ani si patru luni? Si ceilalti patru ani de dinainte? Ah, au fost penelistii in guvern, curgea lapte si miere dintr-o tita a lui Basescu si una a lui Tariceanu!), iti trebuie zece ani ca sa pui trenul pe sine ( adica mai votati-ne trei legislaturi doar asa, ca suntem noi frumosi) si alti cinci ca sa-l faci sa mearga( si inca o legislatura, poate pica vreo conjuctura economica internationala).
  Ii multumesc lui Cris pentru ca ne-a adus acest model de discurs gaunos rostit, dupa fiecare moment electoral de propagandistii cretini, dar ajunsi si gata de a se imbuiba, ai partidelor invingatoare in alegeri. Daca nu ar fi contextul victoriei useliste, as fi crezut ca e un discurs pedelist din 2005 si 2010. Inclusiv cu utilizarea „reflexivului de alimentara”.
  Stimati primi vice primi propagandisti sefi adjuncti, poate ca nu ati bagat de seama faptul ca useleul se cam apropie de anul de guvernare. Si ca semnalele economice guvernamentale nu sunt foarte grozave, in opinia mea. In afara de chestia cu pensiile (pe care, of corse, pedelistii ar fi facut-o si ei), mai avem, recent, momentul investitiilor franceze, care este, realmente, un moment Ponta. Numai ca investiile franceze vor insemna profit pentru francezi, iar eu, cel putin, as dori sa vad si profit pentru romani. Citeva initiative guvernamentale nu pot fi clasificate decit ca rezolvari ale unor probleme personale mascate in afaceri de stat (ex., transformarea programului prima casa in noua casa este, in mod clar, o mina de ajutor pentru unii dezvoltatori imobiliari si cred ca stiu pe unul care e pe cai destul de mari in pesede acum – si am mai remarcat vreo citeva, daca este nevoie, atunci mi le voi aminti). Dar nu este acum un moment de bilant. Ce au adus congresele? Aceleasi grupari sau unele in locul altora. In esenta, nimic nu s-a schimbat in politica noastra, suficient sa-l vedem pe dl Fenechiu tinind cu dintii de ministeriatul care nu-l multumeste, din moment ce au iesit, prin dl Vosganian, vorbe, dar de care nu se poate nici desparti deoarece in acel caz o va lua la vale pe topogan, in timp ce colegii il vor ajuta uitindu-se la el. In pedele, „intelectualii” si-au zis, mai nou reformisti si ceea ce mi se pare bun este faptul ca grupul apare ca unul distinct, ceea ce va permite o interpretare mai usoara a voturilor congresului. Acolo va fi o lupta crunta intre bine si foarte bine. Lupta: o tabara care nu este impotriva lui Traian Basescu (Blaga), o tabara – a urmasilor – care difera de Traian Basescu numai la par, apropiata, deci de presedinte si tabara „reformistilor” si mai apropiata de dl Basescu. Ma mir cum de mai poate respira presedintele de atita dragoste, devotament si iubire. In pedese, probabil ca urmatorul congres va aduce si mai mult in fata echipa Ponta, adica fostii tesedisti conferentiati cindva si ei de dl Basescu. Pare ca dl Ponta tine la aceasta echipa si, de aceea, tolereaza unora cite ceva. Greseala.

 19. 19 ZeV februarie 27, 2013 la 12:14 pm

  blogideologic
  Oare domnul AN cauţionează astfel de atitudini contondente care denotă superficialitatea unui ego intolerant ?
  Îmi explic, acum înverşunarea dvs faţă de maghiari. Vă asigur că astfel de porniri nu duc nici la înţelegerea punctelor de vedere diferite, dimpotrivă, produc confuzii şi nici la o eventuală rezolvare a problemelor din Covasna şi Harghita, făcând, de fapt, un deserviciu românilor.
  Aşa cum am mai spus, doar relaxarea lucidă şi realistă ne poate oferi o perspectivă corectă şi sintetică asupra realităţii, altfel, putem cita şi din mama istoricilor, sau economistilor cu nume sofisticate, că tot degeaba. Rezolvări, la calendele greceşti. Ne învârtim în jurul a două-trei idei, împănându-le redundant cu truisme şi date de tot felul, îmbârligate, cu greu citibile. 😉
  În virtutea acestei stări (de relaxare n.r.) vă relatez un fapt semnificativ pentru mine:
  Mă deplasam de la Tg.Mureş prin Sovata, via Joseni, spre Bicaz.
  Opresc în localitatea Borzont, din dorinţa de a cumpăra, de la o băcănie, celebra ciocolată de Remetea. Intru, ridic privirea şi..ce să vezi ?..măi frate, de dincolo de tejghea mă privea o unguroaică cu nişte ochi mari albaştri de cădeai jos. Am rămas interzis de cât de frumoasă era. În fine, am cerut ciocolata..o vedeam cum se străduieşte să articuleze ceva în româneşte, zâmbind extrem de amabil, stângaci şi timorat. I-am spus în cuvinte simple despre ce este vorba, indicând cu mâna marfa socitată. Am cunprat-o, ne-am mulţumit reciproc şi am plecat.
  Mă gândeam…dacă aş fi fost măcar cu 10 mai tânăr, cu siguranţă că în maxiumum 24 de ore ne-am fi înţeles din priviri. Ale naibii unguroaice. Şi în facultate am avut o prietenă de pe acele meleaguri… 😉

 20. 20 alergatorul februarie 27, 2013 la 12:18 pm

  Mi-e frica!

  E adevarat, e perioada congreselor. Se intalnesc cate 4000, cate 5, 10, 12 mii. Aplauda, ovationeaza, fredoneaza, scrasnesc din dinti, se ironizeaza, voteaza. Multi membri de partid, multi reprezentanti, multi inregimentanti.
  Toti plini de bune intentii. Toti cu speranta ca vor ajunge cat mai departe in ierarhia partidului. Cei din sala, de pe scaune, viseaza ca intr-o zi vor sta la masa prezidiului. Vor fi EI cei invidiati de catre toti ceilalti, de „mase”.
  Si intr-o zi vor ocupa o functie in aparatul de stat. Vor conduce, ordona, subordona, domina, impresiona. Oamenii se vor uita seara la televizor la ei.
  Vor avea PUTERE.

  Intre timp, mie, om obisnuit, mi-e frica.

  Mi-e FRICA de SCOALA.
  Pentru ca am un copil la scoala si vad ca manualele sunt cu greseli, superficiale, amestecate. Pentru ca profesorii sunt prost platiti (incearca, unii reusesc, sa faca din meditatiile pe care le dau, majora sursa de venit).
  Pentru ca profesorii au ajuns sa vina la scoala ca la un loc de munca doar, pierzandu-si menirea de a construi oameni.

  Mi-e FRICA de SPITAL
  Pentru ca mai devreme sau mai tarziu fiecare ajungem sa avem nevoie de acest sistem. Periculos, mizer, cu doctori hartuiti intre datorii, lipsa medicamente, statut social, oboseala.

  Mi-e FRICA de BANCI
  Lacome, incompetente, pline de stupizi.Captive in propria mocirla , cu angajati plini de datorii la alte banci decat cea la care lucreaza. Ele trag tot ce misca inapoi, au prins in paienjenisul lor tot ce misca. Si incet, incet sufoca acest „tot ce mai misca”. Nu-si dau seama ca la final, ramase fara hrana, vor muri si ele.

 21. 21 alergatorul februarie 27, 2013 la 12:28 pm

  Mi-e FRICA de PRIMARIE
  Sigur mai pune azi o taxa, o rovignieta, o majorare. Sau mai asfalteaza mizerabil o strada.

  Mi-e FRICA de FISC
  Astia trimit plicuri cu fereastra neagra. Ca mafia. Stii ca in plic sigur exista formularea „daca in termen de …..”. Si urmeaza o amenintare.

  MIe, om obisnuit, a ajuns ca in tara mea sa imi fie frica de tot, de toate. Peste tot exista amenintare, pericol, risc.
  STATUL a uitat pentru ce este construit. Ca este implicat sau minimal , STATUL trebuie sa aiba grija de oameni. DE OAMENI !
  Nu sa rada de ei, nu sa-i mascareasca , sa-i ameninte, umilesca, ridiculizeze.
  Trebuie sa aiba grija de copii, batrani, bolnavi. Sa-i apere si sa-i ocroteasca.

  Ma uit la televizor si vad politicieni si functionari ai STATULUI. E inspaimantator.

  Unde sa fug ?

 22. 22 Marian Nicolae februarie 27, 2013 la 1:01 pm

  Data viitoare am sa incerc sa fluier mai…incet…….

 23. 24 avram iancu februarie 27, 2013 la 1:24 pm

  Este suspect faptul ca presedintele nu are nici o parere in problema maghiara. Nu il cunoaste pe Tokes (la fel cum nu il cunostea nici pe Blejnar), dar l-a decorat. Nu acestea sant atributiile sale constitutionale, sa apere integritatea statului pe care,atunci cand ii convine, cu emfaza, se autointituleaza sef al statului? Nu ACUM, ar trebui presedintele sa reactioneze? Sa arate ca ii pasa de tara? Dar nu cumva presedintele si-a vandut tara? Merge in Covasna, dar nu pentru ca ii pasa de problemele de acolo, ci pentru a-si asigura interesele marunte, beneficiaza de sprijinul ungurilor, care se plimba mestingheriti in tara noastra, asta nu suna a tradare de tara? Constitutia prevede demiterea presedintelui pentru tradarea de tara. Nu stiu ce mai asteptam. Pentu aceasta problema foarte grava, la care se inchid ochii de ani de zile, presedintele nu organizeaza conferinte de presa, la care, chiar cu aceeasi privire otravita, plina de ura si cuvinte mincinoase, sa spuna ceva, orice.Dar curajosul, si-a pierdut curajul aici. Atunci sa il pierdem si noi pe el, poate sa-l expulzam in Ungaria. Si SRI la fel. Ar trebui sa isi exercite rolul pe care il are prin lege, apararea tarii si informarea gvernului si a Parlamnetului. Si poate sa ne prezinte niste stenograme ale discutiilor basiste cu Victor Orban, Tokes s.a. unguri.

 24. 25 ioan februarie 27, 2013 la 1:42 pm

  @ alergatorul: Imi permit sa te completez

  Mi-e FRICA de SISTEMUL DE EDUCATIE, caci nu be da generatii competente care sa-mi asigure viitorul la batranete in aceasta tara

  Mi-e FRICA de SISTEMUL DE PENSII pe care il vad esuat la momentul in care voi avea nevoie de el

  Mi-e FRICA si de PROCURORI SI JUDECATORI corupti si dirijati

  Mi-e FRICA si de ADMNISTRATIA incompetenta si indolenta in promovarea intereselor statului cel adevarat

  Mi-e INCA FRICA de SECURISTI care trag sfori in economie, politica si media si domeniile care mai conteaza

  Mi-e FRICA de CORUPTII cu SUTANE si POTCAPURI din B.O.R. SRL care prostesc babele cu moaste aeropuratate din te miri ce tara , care nu grija de orfani si batrani dar doresc sa-si faca un maaaaare Mall bisericesc cu spatiu subterane in care vor sa se ascunda de dezastre trimise asupra noastra de Seful Divin

  Mi-e FRICA de MEDIA, caci manipuleaza destructiv nu doar la comanda, ci si din prostie crasa si contribuie la mediocrizarea populatiei

  Mi-e FRICA de SOCIETATEA CIVILA angajata subreprezentata dar angajata politic

  Mi-e mai nou FRICA de COMISIA EUROPEANA si de STATELE-MARI JUCATORI EUROPENI, de dublele lor masuri, ipocrizia si incorectitudinea lor

  Mie FRICA de GLOBALIZARE si HIPERCORPORATIZARE

  Culmea dupa toate cele de mai sus, mi-e FRICA si de un CUTREMUR precum cel din ’77, caci atunci cand va veni nu-l vom mai avea pe Ceausescu si Armata sa ne scoata dintre daramaturi. Vom putrezi acolo cu lunile pana sa se ridice molozul.

  Dumneavoastra Domnule Nastase nu prea va este frica, bag de seama : http://www.inpolitics.ro/nastase-cum-am-devenit-barroso-sceptic-art67678.aspx . Poate si din asta vi se trage vizita madamei

 25. 26 blogideologic februarie 27, 2013 la 1:50 pm

  O veste extraordinar de frumoasă din educaţia superioară ! În curând, filmele cursurilor predate de către profesori eminenţi la prestigioasa École Polytechnique din Paris (una dintre Marile Şcoli – les Grandes Écoles – care au fost create în paradigma thermidoriană, şi repet eu aceasta până la saturaţie!), vor fi oferite gratuit pe Internet http://orientation.blog.lemonde.fr/2013/02/27/bientot-des-cours-de-lecole-polytechnique-gratuitement-sur-internet-lenseignement-superieur-de-demain-se-fera-t-il-a-distance/

 26. 27 Karakas februarie 27, 2013 la 1:59 pm

  Uitindu-ma si la ce se intimpla in Bulgaria nu pot sa exclud scenariul unor miscari similare in Romania, desi alegerile au functionat ca o supapa de evacuare a nemultumirii electoratului fata de guvernarea de dreapta a PDL (ma rog, asa-zis „de dreapta”; cred ca nici ei nu isi stiu exact platforma).

  Lucrurile sunt in miscare si in UE, iar SUA e preocupata de alte probleme decit cele din Europa de Est. Prioritatea anuntata de Administratia lui Obama este negocierea unui Free Trade Agreement cu UE. Expertii sunt sceptici, pentru ca au mai existat tentative anterioare (Acordurile Doha in 2008) nefructificate. Negocierile se anunta a fi foarte dificile. Interesant ca si Canada negociaza cu UE un tratat asemanator. Primele runde au esuat.

  Criza economica a Occidentului, daca nu se adinceste, persista. Este o conjunctura proasta, dar nu cea mai proasta. In aceasta conjunctura Anglia se pregateste de un referendum, si e foarte posibil ca Anglia sa prefere re-negocierea termenilor de colaborare cu UE. UE insasi sub conducerea PPE este slabita institutional, si accentele sunt mai mult ca niciodata puse pe interesele nationale ale membrilor puternici.

  Romania poate avansa usor, daca elita conducatoare nu se aventureaza pe tarimuri necunoscute. Acum nu e timp de schimbari radicale. De aceea cred ca „regionalizarea”, desi o idee buna, in functie de implementare poate deveni un cosmar. Recunosc, nu am reusit sa retin din presa de ce este atit de importanta aceasta regionalizare acum. Schimbarea Constitutiei va fi un alt impediment cred, pentru ca fortele politice vor fi ocupate cu diferendele de concept.

  Avantajul PSD a fost intotdeauna ca a avut leaderi si manageri foarte buni in administratie, care au gindit strategic si pe termen lung (nu vorbesc de uscaturile care le au toate partidele). Administratia SUA a sprijinit intotdeauna politicieni care aduc stabilitate, si sunt predictibili, ne-conflictuali. Oameni cu care in final se poate discuta si negocia pentru ca interesele lor sa fie avansate in Romania.

  Timpurile sunt foarte interesante, in special pentru ca in perioade de crize pot apare noi oportunitati. Romanii cred ca stiu sa le fructifice.

  http://www.dw.de/eu-us-trade-deal-is-unique-opportunity/a-16584523

 27. 28 anonim februarie 27, 2013 la 2:14 pm

  Faceti din nou partidul unic FSN dupa debarcarea lui Basescu?

 28. 29 blogideologic februarie 27, 2013 la 2:56 pm

  Radu Baltașiu : +Regionalizarea. Trimiterile naţional-socialiste ale unor concepte considerate „europene” – în sensul utilizat de birocraţia Uniunii Europene, trimit un şoc, desigur, când sunt descoperite. Este vorba de regionalizare prin unitate în diversitate. Teza regionalizării Europei, cu trimitere expresă la România, este pusă surprinzător de limpede de Wolfgang Hӧpker, în „Romӓniens Innenspannung” („Tensiunea lăuntrică a României”), 1934, în revista Die Tat. Cel care semnalează preocuparea germanilor este Anton Golopenţia*, despre care am mai pomenit şi cu alt prilej (Dominaţie prin proiect, pe 22 dec.2012). Geopolitica integrării europene pe care o propunea Germania României în 1934 prin acel materialştiinţific, cuprinde o noţiune izbitor de asemănătoare cu fundamentul multiculturalismului de astăzi: „unitate în diversitate” (Golopenţia o traduce prin „unitate în felurime”). Regionalizarea României prin unitatea în diversitate era soluţia „superioară”, de tip naţional-socialist, atât democratismului francez cât şi fascismului italian (idem, p.326). De ce trebuia România să se regionalizeze? Ca să-şi rezolve aşa-numitele tensiuni dintre „cele trei mari cercuri culturale”: Vechiul Regat, Basarabia, Transilvania. Statul român, pentru a rămâne unitar, nu doar că avea să se regionalizeze, dar trebuia să urmărească modelul omului mitteleuropean, reprezentat atunci în Transilvania şi Bucovina, considera Hӧpker. În felul acesta, România ar fi ieşit din capcana liberalismului francez şi ar fi putut să supravieţuiască ca stat. Lăsând la o parte curioasa prejudecată a reducerii liberalismului la Franţa, nu putem să nu remarcăm o alta: teza superioritatăţii omului central-european. Analiza lui Golopenţia pune fulgerător la punct acest aspect, după cum vom vedea. Însă tot aici remarcăm că Germania venea înspre România cu un produs de export downgraded, lipsit de sclipirea care o propulsase chiar pe ea în elita civilizaţiei industriale: România trebuia să încurajeze multiplicarea unui model comportamental cu centrul la Viena, deja depăşit de progresul tehnic şi expirat politic în urma primului război mondial (Imperiul austro-ungar fusese opresor în raport cu naţiunile componente, spărgându-se în linii mari în statele moderne de astăzi, două dintre succesoare, Cehoslovacia şi Yugoslavia, destrămându-se după 1990). Iată extrase din textul comentat de Golopenţia, pe alocuri cu citate din Hӧpker. Subtitlurile ne aparţin. /Geopolitica germană în România – regionalizarea – Hӧpker (1934)Arhetipurile mentale dominante ale spaţiului românesc – teza germană p.325 / „Două mănunchiuri de idei i-ar fi deschis [poporului român] drumul ajungerii la conştiinţa de sine. Patrioţii ardeleni au practicat «Evanghelia despre descendenţa romană» prilejuită de Habsburgi. Cei din Principate ar fi proclamat drepturile liberale ale omului. Hӧpker socoteşte fatală şi deplânge împrejurarea că acţiunea ideilor ardelene a ajuns să fie covârşită de cea a ideilor din ţările româneşti, «orientate toate nu după Viena sau Roma ci după Paris, această Mekkă a civilizaţiei» (17). Cu acest prilej Hӧpker reproduce postulatul de circumstanţă al şcolii Boehm, cum că liberalismul ar fi un fenomen franţuzesc, cu care germanii n-ar fi avut de-a face nicicând, pe când naţionalismul ar fi ceva pur german.” Problema 1: Cele trei tensiuni culturale văzute de germani în interiorul României p.326 / Tensiunea interioară a României mari. „«Problema centrală a României Mari: trei cercuri culturale se ciocnesc»”: – „Vechiul Regat, cu cultura lui răsăritean-balcanică”/ – Basarabia – „s-a răznit de Vechiul Regat … de pe urma înglobării ei în cultura rusă.” / – „«Transilvania şi Bucovina s-au răznit de Vechea Românie datorită înglobării lor în cultura Europei centrale; Basarabia de pe urma înglobării ei în cultura rusă, aşa încât fenomenul tensiunii lăuntrice a României întregite provine în esenţă din ciocnirea a trei culturi între hotarele aceluiaşi stat.» Höpker nu uită să menţioneze unitatea neamului românesc şi continuitatea lui etnică supraregională, care netezesc asperităţile acestei tensiuni; socoteşte însă că acest ciment de ordin etnic n-are greutatea deajuns de mare, «ca să poată scădea cu mult deosebirile adânci dintre felul de trai şi chipul de a gândi al ţinuturilor vechi şi noi.»” „Soluţia”: regionalizarea. Teza „unitate în diversitate” p.326 / „Soluţia pe care o propune [Hӧpker] e aceea a atenuării ideii de Stat naţional în favorul unei autonomii oarecare a regionalului. Adoptarea ei ar însemna înlăturarea atât a etatismului liberal [francez] cât şi a celui fascist şi apropierea de concepţiile politice ale naţional-socialismului, care singure ar avea comprehensiune pentru particular şi local.” p.327 / „Hӧpker reclamă regionalismul în perspectiva realizării integrale a Statului naţional românesc. … «Transformarea în naţiune a unui neam răspândit în ţinuturi atât de deosebite între ele din punct de vedere istoric şi cultural nu poate fi săvârşită decât în urma recunoaşterii principiului regionalist, care singur garantează împreunarea părţilor în colectivitatea strâns înmănuncheată a neamului. E vorba de întrecerea acelei fatale confuzii între unitate şi centralism prin recunoaşterea principiului unitate în felurime. Realitatea unui regionalism adevărat nu sparge deci cadrul mare al unităţii statului, ci dimpotrivă, îl strânge prin stimularea şi înmănuncherea ţinuturilor sale, în timp ce dimpotrivă, subjugarea regionalismului hrăneşte tendinţe separatiste.» … (101-102)” Problema 2[de fapt]: naţionalităţile p.327 „Această autonomie relativă a ţinuturilor, ar «deschide şi posibilitatea unei împăcări efective a grupurilor etnice neromâneşti cu statul român, oferă deci totodată un punct de plecare pentru soluţionarea efectivă a problemei atât de infinit de spinoase a naţionalităţilor, ce-i stă în cale ridicării la rangul de naţiune a neamului românesc.» (101)” [Dar, tot Golopenţia arată în alt capitol ce scriau intelectualii maghiari luminaţi, într-una din cele mai circulate reviste ale lor de la Cluj**, 1936, privind situaţia maghiarimii din Ardeal: ] p.333 „S-ar crede că proprietarii mari şi mijlocii, de la care provin ca la 80 la sută din cele 2,5 milioane jugăre expropriate, au suferit mai mult de pe urma «marii prefaceri» [pierderea Transilvaniei după 1918]. «Totuşi, scăpătarea economică a aristocraţiei maghiare n-a fost atât de tragică, pe cât păruse în clipa întâia şi pe cât o trâmbiţase în lume presa maghiară. … se găseau încă în legea aceasta părţi care îngăduiau, cu ajutorul unor avocaţi şi politicieni români, oarecari acţiuni de salvare a averii … Destule moşii cu 4-5-600 jugăre pământ de calitatea cea mai bună supravieţuiesc în Ardeal reformei agrare; mai dăinuiesc chiar şi câteva moşii de câte 1000 jugăre» (28). Iar o bună parte din pierderile funciare au fost reparate în mare măsură pe teren bancar şi politic. Aristocraţia maghiară «a început să ia parte intens la viaţa bancară a Transilvaniei.» … (28).” «Transilvania e un concept istoric. O categorie feudală … E un bun pecetluit, trecut, de neîmprospătat al culturii maghiare … Transilvania aceasta nu mai fiinţează de mult. N-a mai fost în viaţă nici înainte de Unirea cu România… . Ungurii din România – asta înseamnă mult mai mult decât Transilvania. … p.337 / De la Unire, ungurimea a trecut în toate privinţele prin schimbări incalculabile. I s-a transformat temelia materială şi economică, compoziţia socială … iar procesele de ascensiune în burghezie şi de proletarizare potenţează aceste prefaceri. … A început şi continuă marea dispersare a ungurimii din Ardeal … pe întreaga întindere a României Mari şi cu deosebire spre centrele industriale şi comerciale ale Vechiului Regat.» (42-43). …p.337 „«Epoca e mare, dinamică, şi te sileşte întruna şi în toate să stai şi să iei aminte. Să nu mai contestăm: aci, în România, epoca nouă e istorică, e epoca când se clădeşte statul român şi se umple de oraşe ţara. Viaţa grupului maghiar decurge, de 18 ani, în cadrul unui proces vertiginos de ridicare în burghezie şi de industrializare. … Ardealul de dinainte de Unire, a fost o provincie mucedă şi încuiată, meleag oropsit de Dumnezeu, ţinut unde se înfundau drumurile de fier. Colonie, atât din punct de vedere spiritual cât şi din punct de vedere economic. Gazetişoare provinciale şi oameni provinciali. Cultura, centralizată de la Budapesta … Ritmul evoluţiei urbane se accentuase încă înainte de Unire. Au apărut premisele unor creaţii spirituale autonome[s.n.]. Însă, în întregul vechii Ungarii, la periferie, s-ar fi ajuns foarte încet la folosirea lor.” Critica reprezentării germane: omul românesc e ţăranul / Geopolitică şi sociologie urbană (influenţa satului asupra oraşului) – p.328 „Trebuie să ţinem seamă, întâi de toate, de faptul că Höpker priveşte în fiecare ţinut numai stilul cultural imprimat populaţiei urbane. Faptul că aceste stiluri culturale sunt numai ale păturii urbane de azi a oraşelor, face ca tensiunea dintre ele să constituie o problemă mai puţin însemnată decât ar părea. Datorită creşterii actuale foarte intense a populaţiei urbane, stilul acesteia e supus unei diluări continui şi eficace prin elementele venite de la ţară. Se pare că la Bucureşti, îndeosebi, momentul e aproape, când stilul antebelic, «balcanic francez» al oraşului de 300 000 nu va mai exercita aproape nici o autoritate asupra populaţiei oraşului de 8-900 000. Ca atare, România viitoare nu e neapărat legată de vreunul din stilurile populaţiei ei urbane actuale. Dacă vom fi îndeajuns de dibaci, populaţia noastră urbană, peste nu multă vreme îndoit atât de numeroasă ca la 1916, va lua un stil care să nu reprezinte nici consacrarea unui din stilurile regionale, a celui «centraleuropean», de pildă, nici sinteza celor trei stiluri regionale. Trebuie să ne dezbărăm apoi de confuzia, promovată de cercurile germane, cum că stilul Europei centrale ar fi expresia vremii noastre şi, ca atare, componentă necesară a oricărui stil cultural din vremea aceasta. La Höpker ea apare în chip de oscilare nehotărâtă între afirmarea că stilul cultural transilvănean şi bucovinean de factură «centraleuropeană» ar fi superior celui balcanic-francez al Vechiului Regat şi celui al Basarabiei şi mai adecvat vremii, că deci cultura comună, care să-i lege pe românii Statului românesc, trebuie să fie cultura urbană a Transilvaniei şi a Bucovinei – p.329, la nivelul căreia trebuie înălţată cultura celorlalte ţinuturi româneşti şi între convingerea că această cultură comună nu poate să nu fie o sinteză a culturii tuturor ţinuturilor.” Critica omului mitteleuropean – complexul germanic al omului negerman din Europa Centrală p.329 „Stilul «Europei Centrale», adică stilul propriu ţinuturilor foste în monarhia austriacă, care domină şi Germania de sud şi vest, Saxonia şi Silezia, dar nu mai are decât prea puţin de a face cu Prusia şi cu Germania de nord, nu este câtuşi de puţin expresia stilului veacului al XX-lea, care ne aduce şi nouă în ţară valuri tot mai grele de tehnică şi ne preface intens stilul de viaţă de până acum. Omul Europei centrale, ordonat dar timorat, care trăieşte în mijlocul continentului, departe de mările care unifică lumea şi de centrele industriale de pe gurile marilor fluvii apusene, e un relict nu mai puţin bătător la ochi ca orăşeanul balcanic-levantin din Vechiul Regat. Germanii îşi ascund lor înşişi cât de «americani», cât de oameni ai tehnicii sunt. Dacă ar fi să luăm ceva de la germani, ar fi alegem atitudinea activă şi îndrăzneaţă a germanului de nord şi nu comportarea mic-burgheză şi pe cale de dispariţie, pe care o reprezintă stilul «centraleuropean».” Soluţia reală: construirea propriei reprezentări de sine a omului românesc modern pe respectul Miturilor şi faptelor mari [acestea dau scop societăţii] „Stilul României noi nu poate fi nici acest stil, nici sinteza lui cu stilul urban al Vechiului Regat şi al Basarabiei. Trebuie să fie, în schimb, o sinteză productivă între felul de a fi al ruralului şi atitudinea îndrăzneaţă, activă şi raţională, adecvată tehnicii, care răsplămădeşte şi la noi tot mai multe tărâmuri ale vieţii. N-avem nevoie dar de stilul «Europei centrale», ca de o ţintă de atins … Şi dacă nu suntem nevolnici, n-avem nevoie în scopul acesta nici de călăuzirea unor antiteze străine cu consecinţe de politică externă, cum ar cea pe care o oferă Höpker. Avem nevoie, în schimb, de români cu suflet mare, de istorici, care să scrie istorii avântate ale neamului … şi de artişti, care să realizeze opere ce să umple de mândrie … Integrarea spirituală nu e de fapt o problemă ce să poată fi soluţionată prin sinteze retrospective de trăsături particulare. Tensiunile dintre ţinuturi … vor fi uitate însă de îndată ce se vor ivi gânditori şi făptuitori, care să pună în faţa neamului scopuri destul de înălţate …Mituri şi fapte mari, iată singura soluţie eficace a problemei …” Este încă o dovadă că ideile au mai multă libertate decât ideologiile, cu siguranţă mult mai mare decât ideologii ajunşi în fruntea cadrului mental ale popoarelor. Asta este partea bună a lucrurilor. Partea care ne pune pe gânduri este spiritul neocolonial prin care unor ţări li se impune un comportament considerat dezirabil („european”). … Cu mult înainte de a intra în criza economică, problema Uniunii Europene este criza Universităţii. Ajunse ciur prin birocratizare şi „raţionalizare economică”, ideile rămân nepăstorite, nefiltrate. Numai că ideile sunt purtătoare de fapte. Iar istoria se poate repeta. „Mituri şi fapte mari”, acestea sunt fundamentele integrării spirituale ale societăţii pentru a susţine statul. Cu alte cuvinte, mai înainte de orice altceva, trebuie să avem grijă de cultură. Şi gestul elementar de cultură este manualul de istorie. Ce-am făcut noi din el? Manualele, astăzi, sunt o problemă de siguranţă naţională. De ce secuimea nu s-a dezvoltat economic în ultimii 23 de ani? Un răspuns posibil îl avem mai sus, la Golopenţia: numai un teritoriu menţinut într-o stare „mucedă şi încuiată” [naţionalism de tip unio trium nationum] poate fi guvernat colonial de la centru. Iar centrul Transilvaniei până la 1918 nu era la Bucureşti, cum nici astăzi nu pare a fi.+ * Golopenţia capitolul „România de dincoace şi dincolo de Carpaţi. O analiză germană a problemei «unificării sufleteşti» a neamului românesc”, în lucrarea postumă Anton Golopenţia, „Opere Complete”, vol I, „Sociologi”, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2002, pp.322-329 ** „Metamorphosis Transylvaniae. Orszàgrészünk átalkulása”, 1918-1938 (Metamorfoza Ardealului. Transformarea ţinutului nostru, 1918-1936) – Cluj, editura Uj Transilvania (Ardealul Nou), în Golopenţia, op.cit, pp.330-341
  Sursa http://asymetria-anticariat.blogspot.ro/2013/02/radu-baltasiu-regionalizarea.html

 29. 30 Karakas februarie 27, 2013 la 3:01 pm

  Ma gindeam cu ce se poate lauda Basescu ca realizari dupa al doilea mandat. Intrebarile pe care mi le-am pus:

  – Cu cit a crescut nivelul de trai al romanilor?
  – Cite investitii straine importante s-au facut?
  – Citi prieteni noi si-a facut Romania in exterior?
  – Cit de europeni am devenit?
  – Care este atmosfera generala intre romani in Romania? Cit de „unita” e tara?
  – Cum a incurajat libertatile fundamentale, ca de exemplu dreptul la libera exprimare, dreptul la libera asociere, dreptul la protest?
  – Cum a incurajat sustinerea institutiilor democratice, si lucrul armonios intre ele in interesul romanilor?
  – Cit de „independent” politic a fost?
  – Care e relatia lui cu societatea si cum a reprezentat Romania din perspectiva functiei?
  – Dar interesele nationale cum le-a promovat?

  Nu am acum timp sa raspund la fiecare intrebare in scris, dar am descoperit ca cea mai mare realizare a sa este „condamnarea lui Nastase”. Are trei ministri in penitenciar, printre care un fost prim-ministru. Iar „succesurile” din justitie sunt doar sustinerea „reformei” Macovei, care de fapt a insemnat o permanenta lupta pentru putere, nu pentru idei, in CSM, DNA etc.

  Pentru mine e clar ca DNA si parte a procuraturii sunt supuse politic lui Basescu. Motivatia recursului DNA in cazul domnului Nastase e cel mai bun exemplu de politizare a justitiei.

 30. 31 ZeV februarie 27, 2013 la 3:18 pm

  …dacă tot se poartă exprimarea temerilor, hai să-i continui şi eu pe amicii de mai sus:
  MI-E FRICĂ de carnea de ….etichetată ca…..
  MI-E FRICĂ de alimentele frumos ambalate pline ochi cu E-uri, apă, sare şi..alte combinaţii secrete, neprecizate pe etichete, destinate a mări durata de valabilitate şi profitul reţelei de producţie şi desfacere
  MI-E FRICĂ că voi uita gustul natural al roşiei, castravetelui, mărului, etc, etc.
  MI-E FRICĂ de medicul care, până la orele 14 se face că, virgulă consultă la stat, după care-şi fugăreşte pacienţii la cabinetul său particular , două străzi mai încolo
  MI-E FRICĂ de elevii scăpaţi la liberul arbitru şi părinţii aferenţi certaţi cu educaţia şi bunele moravuri care pun sănătatea şi viaţa copilului meu în pericol
  MI-E FRICĂ de agresivitatea minorităţilor de orice fel ; cum se declară cineva minoritar, imediat pretinde ajutoare de la contribuabilii anormali de normali şi , implicit, cere discriminare pozitivă
  MI-E FRICĂ de iniţiativa cretină de a elimina caligrafia în şcoală; deja, ar fi o descurajare pe jumătate a oricărui copil talentat la desen
  MI-E FRICĂ de foamea privatului pentru profit cu orice preţ şi de slăbiciunea funcţionarului de stat confruntat cu tot felul de tentaţii
  MI-E FRICĂ de mine însumi, în urma torentului informaţional scăpat din cutia Pandorei , că de abia reuşeşti să fii sigur că azi e miercuri, şi nu joi
  MI-E FRICĂ de abundenţa de directive peste directive care nu rezolvă nimic, privatul corporatist văzându-şi nestingherit de treabă…care ?…. aceea de a găuri scoarţa terestră, de a tăia copacii incomozi, de a murdări aerul şi a ne oferii…jucării inutile. Mai mult, îşi vede de procesul inexorabil de demolare a suveranităţii naţionale, evident, a statelor slabe
  MI-E FRICĂ DE..inconştienţa guvernului american şi a Federal Rezerve care tipăresc bani în neştire şi ridică mereu plafonul datoriei publice federale….acumulând în capitalism o enormă energie potenţială şi presiune internă….
  …..restul, e bla bla bla ce iese din gurile politicienilor. Nimeni nu ştie care e soluţia. Noi o ştim ? Ne facem iluzii deşarte.
  E trist că nici de Dumnezeu nu mai avem nevoie, pentru că nu ne oferă aparent nimic. Diavolul este mult mai …generos, telegenic şi atrăgător.
  😉

 31. 32 ZeV februarie 27, 2013 la 3:47 pm

  Domnul Liviu Dragnea este foarte optimist cu privire la regionalizare…
  Totusi, exista si puncte de vedere mai reticente si precaute legate de un atare proces extrem de complex:
  ,,Regionalizarea României este imposibil de realizat eficient în decursul unui an de zile. Astfel, pentru a evita un eventual haos administrativ la nivel regional, care ar încuraja clientelismul, birocraţia şi corupţia consider că la deciziile privind procesul de regionalizare şi modul în care acesta se va realiza, trebuie să participe şi societatea civilă şi reprezentanţi ai sectorului privat. Toate aceste discuţii şi propuneri de regionalizare, ar trebui să se realizeze pe baza unor analize şi studii de impact regionale, care să pregatească administraţia pentru un asemena proces complex. Altfel, riscăm crearea unor noi instituţii la nivel regional, pentru a hrăni clientela de partid, fără a înțelege clar responsabilităţiile şi atribuţiile lor. Procesul de regionalizare trebuie să coincidă cu descentralizarea, care să mute de la guvern la autorităţile regionale decizia privind colectarea taxelor si împărțirea resurselor.”
  ………………………………………………………………………………………………………..
  ,,Este greşită interpretarea politicienilor români conform căreia regionalizarea trebuie făcută ȋn special pentru a obţine o mai bună absorbţie a fondurilor europene. Regionalizarea trebuie făcută pentru un mod de guvernare eficient, pentru o administraţie eficientă şi pentru reducerea disparităţilor regionale.”
  Sursa: site-ul Europuls

 32. 33 alice februarie 27, 2013 la 4:08 pm

  Domnule Nastase, oare cat mai dureaza jocul pe care-l fac oamenii astia cu dvs? (am citit motivarea)

  Cand se va termina, vom suferi cu totii de efectul Pavlov. Nu vom putea crede. Cam asa de pervertita pare situatia in care v-au adus. Si in care ne-au adus.

  Din punctul asta de vedere, al felului in care oamenii astia savureaza Gulagul creat, s-ar cuveni o analiza asupra patologiei lor…imi pare rau, mai e mult pana la normalitate.

 33. 34 Doru Coarna februarie 27, 2013 la 4:11 pm

  @ ZeV,

  asta-i acum, avem asteptari prea mari din partea guvernarii USL care insa face si ea ce poate, indiferent cate plimbari prin Europa sunt necesare pt asta…

  Nu-i asa draga ZeV! USL trebuia sa spuna cinstit de la inceput ca „Ba! Nu ne votati ca habar n-avem ce ar trebui facut!”… Cum adica le cerem prea mult? Pai USL nu ne cere prea mult pe utilitati, pe impozite, pe preturi…? Noi ii platim, ei sa munceasca! Asta-i politica, astia nu-s politicieni privati platiti doar de mediul de afaceri, pe acolo doar spaguiesc dar astia-s politicieni publici, ei fac politica (anapoda) pe bani publici, ii plateste statul!

  Daca ar fi sa ne gandim la carciumi, e ca si cum ar promite friptura si ar aduce la masa un zgarci amarat, pe motiv ca asta poate si el, atat este, atat are..

  Nu, asta-i reclama mincinoasa cu acte in regula, si ar trebui sa se plateasca pt asta! D-asta spun ca ar trebui creata institutia dezalegerii, nu sa asteptam iar, asa cum v-am avertizat dinainte de alegeri, alti patru ani ca sa-i putem schimba si pe astia pt ca nu performeaza, si inca doi ca sa-l schimbam si pe Basescu, si inca unul ca sa ne punem si noi europarlamentari seriosi si activi, ci se lamenteaza ca nu au ce face…

  Noi mereu asteptam, iar ei mereu se imbogatesc si se lamenteaza…
  Pai noi ne lamentam cand ne platim impozitele??? Merge asa???

 34. 35 Doru Coarna februarie 27, 2013 la 4:21 pm

  @ analist,

  ce sa caut eu la un congres PSD? Sa aflu ce? Uite, pe mine m-ar interesa sa aflu… dar lasa, tin pt mine ca oricum nu are legatura cu politica… iar ceea ce se va alege de noi si de tara asta stiu deja prea bine si va mai spun si voua ceva acolo, din cand in cand (si ma considerati pesimist!)…

  Si ar mai trebui sa ma invite iar, ceea ce nu prea mai cred ca se va intampla… Eu ii cer lui Ponta sa performeze asa cum a promis ca stie si ca poate, cum sa mai fiu invitat?

 35. 36 Doru Coarna februarie 27, 2013 la 4:36 pm

  ! ZeV,

  si apropos de unguroaica, pai ce sa faci tu cu ea daca si cu 10 ani mai experimentat acum, in doua randuri ai tastat anapoda de cateva ori!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Dar cam asta-i situatia: timorarea, in tara ta, te priveaza si de ochi albastri…

  Am vazut deunazi un film usurel la tv, unii se judecau la divort, ea il prinsese cu o papusa si-i reprosa ca nu si-a cerut nici macar scuze pt asta, iar el i-a reprosat ca nici ea nu si-a cerut scuze ca s-a facut cat vaca in 10 ani de casnicie… Radeam si a doua zi dimineata, gata sa vars cafeaua… Filmul e francez, culmea!

 36. 37 Marian Nicolae februarie 27, 2013 la 4:51 pm

  Deputatul Ion Stan

  Trimis in judecata de procurorii DNA pentru trafic de influenta

  de Alina Neagu Miercuri, 27 februarie 2013

  http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-14314132-deputatul-ion-stan-trimis-judecata-dna.htm

  Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a deputatului Ion Stan, acuzat de doua infractiuni de trafic de influenta, anunta Agerpres. El este acuzat ca ar fi pretins sume importante de bani in schimbul carora s-ar fi angajat fata de omul de afaceri Nicusor Dima, care i-ar fi sponsorizat campania electorala, ca ii va obtine contracte cu statul. Dosarul lui Ion Stan a fost inaintat spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

  Ion Stan a fost deputat PSD pana pe 21 decembrie 2012, cand a demisionat din partid, dar nu si din Parlament. Demisia din PSD a venit la scurt timp dupa ce premierul Victor Ponta i-a solicitat public sa paraseasca partidul.

  „Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatului Stan Ion, deputat in Parlamentul Romaniei, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de trafic de influenta”, se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, citat de Mediafax.

 37. 38 alergatorul februarie 27, 2013 la 5:06 pm

  @ ioan :
  Normal. Eu ma plictisesc repede si de aia n-am mai scris. Ai punctat foarte corect. Si sunt convins ca mai avem sute, mii de motive sa ne fie Frica .
  Si ne lasam calcati pe cap (le face placere sa auda cum ne plesnesc capetele cand le calca).
  Nu vad sanse.
  Poate doar A.N., care, trecand prin purgatoriu sper sa nu mai aiba Frica.
  Poate (zic poate) va incerca si va reusi sa construiasca un „ceva” , un „ceva” care sa inceapa marea extragere din gropa cu r…t a „elitelor”.

  Cu respect

 38. 39 ZeV februarie 27, 2013 la 5:37 pm

  ,,Ce concluzie putem trage: atacarea de către PDL şi PPDD la CCR a statutului – pentru prevederi care nu încalcă Constituţia – poate fi interpretată şi ca un gest de a-şi mai conserva pentru cel puţin o lună de zile, dacă nu chiar două, unele drepturi care au fost (corect) tăiate de majoritatea USL; în plus, prin întârzierea punerii în aplicare a măsurilor de ordin economic din statut bugetele Senatului şi Camerei Deputaţilor va fi dată peste cap în acest an.”
  Sursa: cotidianul.ro
  COMENTEZ: Cum e domnule Zgonea ? Avea sens să trimiţi unor instituţii nefundamentale în stat, cum ar fi ANI ?
  Iată, CC-ul lui Băsescu ne spune , negru pe alb, că ANI este justiţie, prin urmare, este neconstituţională o discriminare pozitivă. Să nu mai spun că în vest, oricine are un deget în plus, sau în minus, poate solicita să fie discriminat pozitiv.
  Culmea, aceeaşi CC, diminua, nu cu o eră în urmă, prerogativele ANI, motivând că această instituţie (exotică n.mea) nu este nici procuratură şi nici instanţă. (!)
  Şi atunci…întreb, eu, pe cei ce aşteaptă nuştiuce minuni în actul de guvernare, sau legi peste legi de reformă, se poate guverna / coabita cu Traian Băsescu ?
  Răspund tot eu: da, se poate, doar atunci când Băsescu doarme. Sau, dacă liderii PSD şi PNL ar îngurgita minimum două viagra pe zi de persoană: Dimineaţa şi seara.
  😉

 39. 40 ZeV februarie 27, 2013 la 5:53 pm

  @doru coarna
  scuze, am tastat in goana calului..
  În ceea ce priveşte unguroaica..EA zâmbea timorat…eu eram cu nevasta, deci, nu zâmbeam deloc.
  😉 😉

 40. 41 blogideologic februarie 27, 2013 la 6:34 pm

  Ce timing ! Astăzi, miercuri 27 februarie 2013, Traian Băsescu declară : “Am avut vreo trei zile in care am stat degeaba si nu imi gaseam locul si ma intrebam intr-adevar ce as face daca nu as mai avea nimic de facut. Deci, cred ca o sa raman activ in viata politica, in viata publica, nu mi-e clar cum, pentru ca am mai multe variante, dar sigur o sa raman.” Acum 3 zile, ce se întâmpla (important pentru viaţa blogului, şi a domnului Adrian Năstase)? Duminică, 24 februarie 2013, “baroneasa Emma Nicholson l-a vizitat pe fostul premier Adrian Năstase la Jilava.” Privesc cu maximă suspiciune la coincidenţe. Spuneam deja că Traian Băsescu ştia despre proiectul vizitei, iar aici pe blog, (deja)colegul @ZeV, asociabil cu UDMR (ccea ce nu-i o culpă!) de asemenea ştia din timp despre proiectul vizitei. Bănuiesc că releul transmiterii cu anticipaţie a ştirii respective a fost PPE. Mai bănuiesc că modificarea de intenţie anunţată azi de Traian Băsescu a fost provocată printr-un ordin primit de la PPE. Deci România constituie o miză imensă în UE (cel puţin). Pe ce temă ? Modificarea sistemului westphalian. Aceasta înseamnă prăbuşirea, cu acte în regulă, a suveranităţii României. Cine s-ar putea opune ? Uşor de ghicit. Însă diverşi politicieni cu mari orgolii din UE şi din USA vor să fie asociaţi în Istoria Lumii acesteia cu modificarea sistemului westphalian şi cu desfiinţarea suveranităţii westphaliene. În România, Traian Băsescu este pionul lor obedient.

 41. 42 Adrian B. februarie 27, 2013 la 7:04 pm

  Stiu ca ma repet dar chiar nu se poate constitui o COMISIE DE PSIHIATRII care sa analizeze sanatatea mintala a SOBOLANULUI Traian Basescu ? Este EVIDENT ca acest SOBOLAN este bolnav psihic si toate actiunile si manifestarile sale sunt influentate de boala si de ura maladiva…

 42. 43 Luminita Arhire februarie 27, 2013 la 7:49 pm

  Splendid! numai vesti bune !

  Vestea 1: Basescu ramane in politica si dupa 2014
  Vestea 2: Boc o vrea candidata la presedintie pe Macovei Monica
  Vestea 3 : MRU are pareri , cugeta , deci crede ca exista

  Comentariu la vestea buna 1 : Basescu Traian zice ca ramane in politica pentru ca Dumnezeu l-a ferit (!!!!) de doua cartonase rosii cu avertisment si cu posibilitatea iesirii de pe teren ; as sugera ca l-a ocrotit intr-adevar cineva , dar in nici un caz Dumnezeu – parerea mea este ca protectorul domniei sale trebuie cautat la subsol si nu la etaj
  Comentariu la vestea buna 2: cu carisma-i infailibila , Monica va mobiliza milioanele de alegatori entuziasti care vor bloca sectiile de votare ; imi amintesc cu placere ca atunci cand – ce disperare ! – Monica a pierdut functia de ministru , s-a organizat o ampla manifestare de protest care a strans ceva mai mult de 10 cetateni – cred ca se petrecea in fata Teatrului National !
  Comentariu la vestea buna 3 : MRU vrea ” motiuni vizionare ” la PDL si nu „concursuri de frumusete „- a spus asta la inaugurarea noului sediu al Fortei Civice in Arges . Doamne – soc si groaza ! , MRU are si sedii prin municipiile patriei ! Altfel , tristete mare : nimeni din PDL nu mai vorbeste despre el ca despre un posibil candidat la prezidentiale . Eh , ce sa faci ! vorba lui Danilet „asta e ! multumesc tuturor ”

  Si-o veste rea : fundul domnului Danilet + Vasilica + Cristi a fost urnit de pe scaunul CSM ; urnit, urnit , dar inca nu mutat , pentru ca posesorul centurii negre cred ca-si mai cauta scaparea intr-un soi de contestatie . In apararea domniei sale ne-a explicat cu cat curaj a votat el in CSM , desi fusese amenintat cu revocarea daca nu voteaza potrivit dorintei celorlalti judecatori . Pai sigur, Vasilica – oamenii aia te-au trimis acolo sa votezi cum vrei tu , nu sa-i reprezinti pe ei ! . Ca sa parafrazez un clasic in viata „Asta-i maretia dreptului ! „

 43. 44 Fault februarie 27, 2013 la 8:47 pm

  MOTIVAREA DECIZIEI PUTEA FI DATĂ ŞI PE 32 FEBRUARIE 2013 DACĂ NU SE ARĂTA BARONEASA
  http://stirileprotv.ro/stiri/politic/js4-lucrarea-stiintifica-a-lui-adrian-nastase-in-acord-cu-legea-cele-45-de-zile-acordate-corect.html

  « Cele 8 luni de detentie pe care trebuia sa le execute obligatoriu s-au scurs, dar fostul premier n-a parasit celula. Si nu stie deocamdata cand se va intampla acest lucru. Procurorii anticoruptie au atacat sentinta judecatorilor care au stabilit ca Nastase poate fi pus in libertate.
  Judecatoria sectorului 4 a stabilit pe 12 februarie ca Adrian Nastase poate fi eliberat: „Instanta apreciaza ca timpul executat din pedeapsa este suficient pentru ca detinutul sa isi insuseasca scopul preventiv si educativ al acesteia, astfel incat pe viitor sa nu mai comita si alte fapte infractionale”, se arata in motivarea deciziei, data astazi publicitatii.
  Judecatorul recunoaste ca fostul premier a indeplinit toate conditiile pentru a putea fi eliberat inainte de termen: a executat o treime din pedeapsa, adica cele opt luni, ba chiar a castigat alte 45 de zile de libertate scriind o lucrare stiintifica despre rolul Romaniei in Uniunea Europeana. Fostului premier i se recunosc si calitatile de dascal, pentru ca a participat la programele de educare a detinutilor de la Jilava.
  „Instanta retine ca este indeplinita si conditia dovezilor temeinice de indreptare, concluzie ce rezulta din aceeasi caracterizare care releva participarea constanta a condamnatului la nu mai putin de 17 programe educationale pe parcursul carora s-a implicat in actiuni de instruire si influentare pozitiva a celorlalte persoane private de libertate.”

  Chiar daca judecatorul a fost de acord cu eliberarea, procurorii au atacat decizia.
  Procurorii DNA se opun eliberarii conditionate a lui Nastase si pentru ca au declarat recurs impotriva sentintei Judecatoriei Sectorului 4 vor trebui sa spuna si care sunt motivele. Cert este ca motivarea recursului nu este limitata in timp asa ca nimeni nu stie cand va ajunge dosarul fostului premier la Tribunalul Bucurest.
  „Se asteapta ca dna-ul sa fie civilizat si sa urgenteze recursul, pentru ca in cateva zile sa se termine totul”, a declarat Dan Cazacu, avocatul lui Adrian Nastase.
  Adrian Nastase va fi eliberat abia in momentul in care va avea parte de o decizie judecatoreasca favorabila definitiva.”
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
  Azi Băsescu Traian era la Vie(na) constatând că « Strugurii sunt acri ». Sau o fi aflat că Adrian Năstase va fi liber mersi, la Zambaccian, încă de duminică 03.03.2013

 44. 45 Karakas februarie 27, 2013 la 8:54 pm

  Inteleg ca Basescu a uitat limba romana la Viena si a vorbit pe limba stapinilor sai. E fericit ca CC a dat dreptatea PDL privind egalitatea intre cetateni. El, insa, ca prim cetatean de ce beneficiaza de imunitate? Sa i se acorde exact aceleasi drepturi ca si oricarui alt cetatean. 15 zile si apoi la tribunal, eventual arest daca este prevazut in lege. De ce nu baga USL un amendament?

  http://www.mediafax.ro/politic/basescu-la-viena-despre-decizia-cc-pe-statutul-parlamentarilor-yes-10609247

 45. 46 Intrigat februarie 27, 2013 la 10:31 pm

  @doru coarna

  As avea o intrebare, daca imi permiteti. Dezmembrarea Romaniei, de care vorbiti practic in fiecare post, o vedeti facuta doar cu scopul de a favoriza pe vecinul de la vest, vecinul de la sud sau vecinul de la sud-vest sau in contextul mai larg al scopului (extrem de probabil) al UE de a desfiinta statele suverane si a crea Statele Unite ale Europei? Nu va intreb asta cu vreun gand malitios ci pur si simplu pentru ca daca se confirma cea de-a doua varianta, problema ar trebui abordata altfel. Probabil de maniera „cut your losses”. Multumesc pentru opinie.

  In alta ordine de idei, daca gazda noastra imi permite sa deviez de la subiect (multumiri anticipante pentru ingaduinta!), as dori sa stiu daca OG nr. 31/2002 modificata si completata (referitoare la manifestarile xenofobe, etc.) i s-a mai parut cuiva halucinanta? Sau daca art. 6, citat aproximativ, „Negarea sau punerea la indoiala a Holocaustului, in orice forma, in mod public (..) se sanctioneaza cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda si interzicerea unor drepturi.” a mai indus cuiva o stare de nauceala asa cum mi s-a intamplat mie? Cred ca ultima oara cand m-am simtit asa a fost anul trecut cand am aflat ca sunt, impreuna cu alti 7.4 milioane de oameni, un pucist nenorocit. Multumesc din nou pentru raspuns si pentru ingaduinta.

  Domnule Prim Ministru, va felicit pentru curajul si demnitatea de care ati dat dovada in aceste luni, precum si pentru apropiata eliberare (speram!). Romanii au nevoie de dvs., acum mai mult ca oricand.

 46. 47 Theodora februarie 27, 2013 la 10:32 pm

  „PDL pare un fel de vulpe amorţită de pe care fug puricii” – 😀

 47. 48 Intrigat februarie 27, 2013 la 10:35 pm

  Erata – Scuze, era vorba de fapt de OUG nr. 31/2002.

 48. 49 Doru Coarna februarie 28, 2013 la 7:02 am

  @ intrigat,

  n-are importanta, important este ca OG-ul e din 2002, nu? AN-ul nu este o suprafaptura extraterestra, mai greseste, mai exagereaza, mai subevalueaza, insa are o exceptionala capacitate de analiza si sinteza, adica rezuma usor si corect esentialul, ceva foarte rar intalnit!

  Cazul respectiv a fost insa anapoda, Holocaustul nu poate fi negat si nici minimizat, este la fel cu crucificarea Domnului Isus Cristos, una dintre cele mai mari crime ale omenirii naroade impotriva ei insasi si impotriva propriilor sale interese. Or, asta arata cat poate specia asta, de ce este ea capabila si ce viitor isi pregateste singura…

  Dincolo nu!, eu cred, si mi se confirma tot mai des, ca pe planeta se lupta teribil oculta financiara care doreste, prin sistemul ei mondializat de devize, sa obtina suprematia globala, impreuna cu o parte a masoneriei si anume cea de rit 33 ramura scotiana, si i se impotriveste masoneria mediteraneana, cea de rit 10, numita uneori si „de Malta”, care vrea si ea globalizare insa printr-un proces echilibrat, ca o succesiune de stari intermediare de echilibru, ca la fizica, deci fara distrugere si parjol, si careia i se alatura stanga europeana cea nauca, doctrina acesteia neadmitand atare situatie si de aceea se comporta nauc… Si parerea mea e AN-ul a patit-o fiindca a fost de partea gresita, spre deosebire de Base care e unde trebuie… De fapt amandoua intentiile sunt corecte si obiectiv necesare, difera doar abordarea, dar e prima oara cand se lasa cu victime… Deci e vorba de globalizare, si cred eu ca primii au ales sa inceapa in Europa de la noi, cu cea mai slaba tara care admite dezmembrarea, caci noi practic asta facem, mergem singuri spre esafodul pregatit natiunii romane intonand cantece democratice! Probabil ca din ceea ce vor dobandi de la noi, minele de aur, exploatarea gazelor, etc., vor strange suficient ca sa nu mai umble la punga lor cand trec la vecinii unguri, acolo la fel, si pe masura ce dezmembreaza se intareste, in cascada, cu cele obtinute astfel, pana cand va putea ataca si nucile tari si nationaliste ale UE, Franta, Germania, Spania. Si mai cred ca PPE-ul a predat Uniunea astora, cu compensatia de a sta la putere in Europa ca sa extraga foloase, pana la incheierea globalizarii europene, adica pt ca in lumea de dupa, postglobalizare, niste tipi fosti popular-europeni, sa aiba asigurate mijloacele de trai autonom pt multe generatii. Asta e, interesul personal versus cel european…

  Si mai cred ca baroneasa a venit din partea primilor ca sa smulga promisiunea, si mai cred ca a reusit, si mai cred ca d-aia sufla vant de libertate la Jilava caci daca ar fi fost dupa statul nostru de drept(i) AN nu mai iesea ci primea succesiv si alte „misiuni” acolo, pana cand colegii detinuti deveneau toba de carte, Nastase tot instruindu-i… Si mai cred, pe cale de consecinta, ca vom fi iar dezamagiti, fortamente de data asta…

  Parerea mea!, sper sa gresesc caci daca nu, este de-a dreptul apocaliptic!

  Nu asta insa ma face pe mine irascibil, ci faptul ca nu pot gasi o solutie, si ca intotdeauna in astfel de procese mentale, la acest moment pare ca ea sa nici nu existe… si ma enerveaza caci ar trebui sa fie, conform doctrinei ingeniozitatii umane… Dar sigur ca jocul asta ocult nu admite scapari!

  Repet insa, sper ca doar sa mi se para mie, poate da Domnul sa ma insel si nu este asa si atunci accept sa fiu de rasul tuturor, dar barem sa nu se intample astea toate… In definitiv, cat veti rade, cat de mult puteti sa radeti?
  Va spun eu, omul rade pana il apuca foamea, dupa aia e mai greu, caci tot spre saracie si extinctie nationala ne ducem, difera doar viteza… si asta pana cand nu terminam cu papagalii si minciunile lor, cu furtul si nu ne apucam de munca sub auspicii nationale… Poate se vor salva indivizi emigrand, natiunea insa nu.

 49. 50 Marian Nicolae februarie 28, 2013 la 9:01 am

  @ Doru Coarna februarie 28, 2013 la 7:02 am

  Punctul dumneavoastra de vedere este corect.

  C’est fini la comedie…… pour beaucoup de temps d’ici la…….

  Vachement beaucoup de temps…disons quelques bonnes generations…

  Bien venu 1984………………..bien venue la periode noire de l’humanite…

  De nouveau l’humanite vas passer par la periode noire d’un nouveau Moyen Age tres, tres sombre et douleureux……….

  C’est dommage de tout ce qu’on a apris et qui vas se perdre…………………

 50. 52 cristina februarie 28, 2013 la 8:54 pm

  Oare celebrul criminal Gorbunov, s-o fi indreptat? Se pare ca da, a zis justitia de la Craiova, acum 4 ani. Dar o persoana de elita, ca dvs., considera justitia ca se indreapta mai greu. In cazul Gorbunov, procurorii craioveni nu au declarat recurs. Si am vazut ce s-a intamplat dupa aceea la Brasov. Si nimeni nu a fost sanctionat. Presedintele Tribunalului Dolj,Diaconu, un mafiot notoriu, de altfel, nu a patit nimic. CSM-ul l-a aparat. Si d-na Pivniceru. Judecatoarea care a judecat cererea, in aceeasi noapte, a stat in Tribunal sa redacteze hotararea, pentru a doua zi, ca nu cumva sa astepte criminalul prea mult.
  Asta este justitia lui Basescu, Kovesi, Macovei etc.

 51. 53 Intrigat februarie 28, 2013 la 9:33 pm

  @Doru Coarna Ei, asta-i! Nu l-am invinovatit eu pe Victoras cand a plecat la Bruxelles zmeu si s-a intors..ca de pe Muntele Sinai, numai c-a primit o porunca in plus fata de Moise, daramite sa-l invinovatesc pe domnul Nastase c-a adoptat ordonanta aia! Pana la urma, stim cu totii ca si una si celelalte au fost „recomandate” in cel mai pur spirit democratic si cu respectarea cel mai inalte valori ale Occidentului. Adica a fost santaj ordinar. Si, pe vremea aia, toata lumea s-ar fi gandit ca merita; la urma urmelor, ne astepta „pamantul fagaduintei” care avea sa ne primeasca cu lapte si miere. Asa ca, eu unul nu pot condamna Guvernul de la Bucuresti pentru adoptarea OUG 31/2002.

  Nimeni n-ar putea nega vreodata Holocaustul si nici participarea Romaniei la oroarea asta insa ceea ce neg eu categoric este Holocaustul varianta Elie Wiesel. Respectiv, faptul ca nu numai Ion Antonescu, Mihai Antonescu, Armata, Politia, Jandarmeria, Garda de Fier si orice autoritate identificabila a statului se fac vinovati de genocid dar si insusi poporul roman. Ei bine, ca sa cred treaba asta, domnul Wiesel va trebui sa-mi dea argumente mult mai consistente decat a dat in acel Raport. A acuzat un popor de crime impotriva umanitatii; eu ii cer dovezi palpabile ca „o parte semnificativa a populatiei a incurajat, sau cel putin a consimtit la asasinarea in masa a evreilor”. Pana atunci, eu ii spun ca ma indoiesc de intregul sau demers istoric si, daca nu-i convine, e liber sa reactiveze complexul Auschwitz-Birkenau, sa ma trimita acolo si eventual si sa traduca in idish inscriptia „Arbeit macht frei”.

  Referitor la cealalta problema, eu ma gandesc ca sunt cateva state care ar fi mai „coapte” pentru dezmembrare decat Romania. Belgia de plida; se pare ca flamanzii ard de nerabdare sa-si ia la revedere de la „prietenii” lor valoni, care, dupa cate am auzit, ar fi in stare sa se duca un palaria in mana la Franta sa-i ia si pe ei „in spatiu”. Ca si cum ne-am duce noi la unguri sa-i rugam sa fim si noi parte din Ungaria…Apoi, Spania. Catalunya se pregateste, Tara Bascilor o sa-i calce pe urme si parca vad ca renasc din cenusa istoriei Aragonul si Castilia medievale. UK are si ea dizidentii ei. Dupa Scotia, poate urmeaza Tara Galilor. Franta a adunat laolalta o gramada de corsicani, basci, catalani, bretoni, normanzi, alsacieni, lorenezi, flamanzi, picarzi si ce-o mai fi pe-acolo asa ca, n-ar fi chiar exclus ca intre si Franta in vartejul asta. Germania e federala si se aude ca landurile din sud s-au saturat sa mai pompeze bani in cele din nord. De ce-ar incepe cu Romania? „Tinutul Secuiesc” ar fi in cel mai „bun” caz o enclava; n-ar fi nicidecum Kosovo, zic eu, ci mai degraba Nagorno-Karabah. Nu mi se pare un proiect de succes pentru dezmembrare. Pe de alta parte, privind situatia noastra ca natiune, pai s-o luam pe rand: suntem o natiune de hoti (furam cabluri de cupru, posete din bani din bancomate pe intreg mapamondul), de lenesi (plecam in Vest doar ca sa facem copii si sa traim din ajutoare sociale, asta daca nu-i trimitem si la cersit), de corupti (doar a auzit toata lumea asta de „spaga” romaneasca), de pucisti (am pus in pericol democratia si statul de drept si suntem 7,4 milioane de participanti la o lovitura de stat – iata, revolutionam manualele de politologie!) si, cireasa de pe tort, mai suntem si un popor de criminali (am recunoscut noi insine ca suntem toti niste asasini nenorociti si asta va fi ceea ce copiii nostri vor invata in scoli: ca apartin unui neam vinovat de genocid). Asa ca, cum sa nu faci un bine omenirii si sa n-o scapi de asemenea pacoste?!


 1. 1 Pe teme economice… « Motanul Incaltat Trackback pe februarie 27, 2013 la 12:17 am
 2. 2 Sezonul congreselor | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe februarie 27, 2013 la 1:56 am
 3. 3 Disarmonia actuală rezultă din belakunism | Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe februarie 27, 2013 la 8:26 am
 4. 4 AJUNGE !!!!!!! | Sfinxul Trackback pe martie 18, 2013 la 4:23 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: