Drumuri cu sens unic

 

Au trecut 50 de ani de la celebrul schimb de spioni, între americani şi sovietici, realizat pe podul Glienicke din Berlin. „Maestrul spion” sovietic Abel a fost schimbat cu celebrul pilot american, Gary Powers, doborât de o rachetă sol-aer, la o înălţime de peste 20.000 m, deasupra Uniunii Sovietice, unde fusese trimis să fotografieze obiective strategice. Occidentalii au primit şi un „bonus”. Alături de Powers, a fost „retrocedat”şi un specialist în economie, Fred Pryor, arestat de est-germani.

Detaliile le puteţi afla dintr-o carte foarte interesantă – „Podul spionilor”, publicată de Giles Whittell, în 2010.

Ceea ce m-a întrigat pe mine a fost întrebarea dacă s-a dorit, cu adevărat, ca misiunea lui Powers să reuşească şi el să aterizeze, cu bine, în Norvegia. Miza era reuşita unei eventuale înţelegeri pentru a se opri cursa înarmărilor nucleare. După vizita lui Hruşciov în SUA – unde acesta a avut posibilitatea să se întâlnească, între alţii, cu Shirley MacLaine şi Marilyn Monroe (!)  – preşedintele Eisenhower urma să viziteze Uniunea Sovietică.

Fusese deja constituită o „datcha” pentru el, pe modelul de la Camp David. În plus, cei doi pregăteau o conferinţă, la Paris, la care să participe cele patru super puteri, pentru a se opri cursa înarmărilor. Se pare că reprezentanţii complexului militar-industrial din SUA dar şi din Uniunea Sovietică nu doreau ca această reuniune să aibă loc sau să aibă succes. Fiecare parte prezenta public un decalaj nuclear periculos în favoarea adversarului.

În ianuarie 1960, Hruşciov redusese dimensiunile forţelor armate sovietice cu 1,2 milioane de soldaţi iar înaintea sumitului de la Paris – programat la mijlocul lunii mai 1960 – el s-a oferit să-şi demonteze întregul stoc de rachete balistice intercontinentale (de fapt vreo patru, nu sute – cum susţineau unii exponenţi ai armatei şi industriei americane).

Aşa încât, misiunea lui Powers, la 1 mai 1960, se pare că nu avea mari şanse de reuşită, el fiind un „pion” pe „marea tablă de şah” a marilor puteri – cum ar spune Zbigniew Brzezinski. De altfel, în condiţiile eşecului misiunii, au fost contramandate şi conferinţa de la Paris şi vizita lui Eisenhower în Uniunea Sovietică. Aşa încât, cursa înarmărilor nucleare a mai putut continua – liniştită – încă vreo 30 de ani. Acum, cele două superputeri neştiind ce să facă cu cele câteva mii de focoase nucleare, au intrat în faza construirii scuturilor anti-rachetă.

Am scris despre acest episod al Războiului Rece, pentru a sublinia că, la anumite „întretăieri”de drumuri, strada pe care am dori să mergem se întâmplă să fie blocată, fiind „în lucru”. Gândiţi-vă şi la ce s-a întâmplat, în România, în 2004, 2008-2009, 2012…

41 Responses to “Drumuri cu sens unic”


 1. 1 M.Voicu ianuarie 21, 2013 la 9:24 am

  MALI, de la Wikipedia, enciclopedia liberă: Constituția stabilește o democrație multipartidistă, cu imposibilitatea de a forma partide bazate într-o singură linie etnică, religioasă, regională. Congresul Național format din 147 membri este unicul corp legislativ de guvern. Proporția între reprezentanții diferitelor districte administrative este determinată de procentul de populație.
  Or fi tulburãrile generate de imposibilitatea de a forma partide bazate într-o singură linie etnică, religioasă, regională ? De separatişti pentru fetişuri segregaţioniste am mai auzit, nerezolvate chiar şi-n iEuropa :mrgreen:

 2. 2 constantin dan (@Constantin98Dan) ianuarie 21, 2013 la 9:49 am

  Hrusciov … nu a fost un umanist , departe de asta , o nota a Biroului Politic Suprem al URSS din februarie 1940 , spune ” familiile ofiterilor polonezi prizonieri vor fi trimise in Siberia , la propunerea tovarasilor Hrusciov si Beria ” – o saptamana mai tarziu rusii decid masacrul celor 21000 de ofiteri rezervisti polonezi , cu 3 saptamani de armata . Tot Hrusciov era responsabil politic pe frontul de la Stalingrad , unde rusii au impuscat pe loc mii de prizonieri romani ( Vitali Grossmann si Breevor o spun , in doua lucrari diferite ) .
  Luand-o in sens propriu – constructia de drumuri – noile autoritati din mai 2012 nu au , intr-adevar , cu ce sa se laude . Toate santierele in lucru azi au fost deschise de Boc in excavator , in 2010-2011 – atunci am zambit , astazi mai putin – din mai pana acum nu s-a finalizat cea mai mica licitatie , nu a intrat nici un buldozer pe un nou santier …

 3. 3 Marian Nicolae ianuarie 21, 2013 la 10:07 am

  Din pacate si drumul nostru in lume, al romanilor, a devenit un drum cu sens unic….sau deloc…in istorie…….

 4. 4 angelaglobal ianuarie 21, 2013 la 11:25 am

  Daca e in lucru, e un lucru bun 🙂

 5. 5 Roxana Iordache ianuarie 21, 2013 la 11:25 am

  De fapt, Ponta a preferat ca Băsescu să fie la Cotroceni şi Udrea, în Parlament. Deja docilitatea PSD e nedisimulată. Şi chiar liderii verticali se complac, prin simpla tăcere. Trebuie să fie jenant să ai un succesor ca Zgonea.

 6. 6 Draghi Puterity ianuarie 21, 2013 la 12:27 pm

  Puterea complexului militar-industrial al SUA, de care avertiza si presedintele Eisenhower e o realitate dura. Texte de genul „presedintele SUA – cel mai puternic om din lume” sunt, in opinia mea, pentru fraieri.

  Cata libertate are un presedinte american in promovarea pacii, puteti vedea aici:

  Impresia mea e ca presedintele Obama se confrunta cu o situatie si mai complexa decat Eisenhower, pentru ca pe langa puterea enorma a complexului militar-industrial mai are de luptat si cu puterea sistemului financial global si a cea de propaganda a mass-mediei „mainstream”.

  Revenind la complexul militar industrial al SUA, e evident ca urmatorul bau-bau e China pe care vor incearca in viitorul imediat sa o taie de la resursele Africii. Va recomand o postare pe un blog pe aceasta tema:

  http://conumishu.wordpress.com/2013/01/18/mali-company/

  Iar in tot acest marasm (sorry, comparatia cu o tabla de sah mi se pare nepotrivita) care va fi destinul Romaniei, cand ea e subordonata de un ticalos ca Basescu acestor forte ale raului?

  P.S. Acum ca avem o criza a ostaticilor pe bune, Basescu si prietenii lui de ce nu o rezolva?

 7. 7 blogideologic ianuarie 21, 2013 la 12:56 pm

  Băsescu ATRAGE ATENŢIA: „Nu avem dreptul să trecem peste ce s-a întâmplat în Algeria fără să dăm un răspuns ” http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/live-text-basescu-atrage-atentia-nu-avem-dreptul-sa-trecem-peste-ce-s-a-intamplat-in-algeria-fara-sa-dam-un-raspuns-290839.html Asta-i demagogie extremă. Lanţul cauzalităţii în atacurile teroriste din Mali şi Algeria a fost iniţiat de Nicolas Sarkozy şi filosoful francez Bernard-Henri Lévy care au insistat mult pentru „revoluţia libiană” şi eliminarea lui Kadafi. Acesta era totuşi omul forte care putea menţine pacea în Sahel. Acum România oferă trupe pentru menţinerea păcii în Sahel. Nu ne grăbim prea tare ? „Vai de biet român, săracul !” Eu şi alţi realişti de pe blog sîntem clar împotriva angajamentelor militare româneşti în Sahel ! Atacurile teroriste din Mali şi Algeria se înscriu pe o linie ideologică anti-paralelă liniei ideologice a lui Bernard-Henri Lévy. Cine-l iubeşte pe BHL (de exemplu Gabriel Liiceanu) să plătească din buzunarul propriu intervenţia în Sahel ! Este o confruntare între două ideologii deviante acolo, ideologii ce n-au nimic în comun cu Ideologia naţionalismului românesc !

 8. 8 Andreea ianuarie 21, 2013 la 1:38 pm

  Stimate domn,la ce adresa de mail va putem trimite cv-uri?/?In speranta unui ajutor…

 9. 11 ioanabud ianuarie 21, 2013 la 2:36 pm

  „Niciodata sa nu-ti moara macii!”- urarea de fiecare zi.

 10. 12 Karakas ianuarie 21, 2013 la 2:54 pm

  Ma intreb ce fel de arme va mai trebui sa construim dupa ce si scutul anti-racechata va fi terminat, astfel incit sa se asigure o distrugere eficienta si deplina a speciei umane (celelalte saracele ce vina au?). Chestia asta suna asa: doar cind ne-o fi foarte, foarte, foarte, foarte….foarte frica unii de ceilalti vom putea sa traim in…pace! Oare chiar asa am fost genetic construiti? Si daca raspunseul e „da”, nu ne-om putea reconstrui genetic sa nu ne mai fie frica unul de celalalt?

  Dar e adevarat, atunci cind lucrurile par „blocate”, atunci se intimpla si lucruri interesante in relatiile internationale.

 11. 13 Karakas ianuarie 21, 2013 la 3:23 pm

  Mi se pare relevant ca nici un politician nu are curajul sa iasa in fata natiunii si sa exprime o opinie ferma, argumentata, in ce priveste scutul anti-racheta. Nu ma refer la propaganda prezidentiala care afirma ca „Romania e pe culmile securitatii de la Burebista incoace”. E, de altfel, o atitudine tipica politicianului roman, care se ascunde si el in spatele „scutului”.

  Una dintre realitati este ca Romania isi „intareste” statutul de colonie si ca puterea ei de decizie in viitor va fi si mai limitata de relatia sa cu nuante de vasalitate. Al doilea aspect, cel „strategic”, se refera la realitatea ca, odata ce scutul va fi instalat complet, Romania va fi marcata cu un „X” sau steguletz pe harta inamicilor. Romania va fi un inamic pentru Rusia, si deci, se va putea astepta sa ii cada in cap un snop de nucleare. Al treilea astpect: Romania este deja un inamic pentru multe tari arabe cu care aveam in trecut relatii bune. Romaniei ii va fi greu sa construiasca un pod diplomatic, si va juca rol de paj, uitindu-se la ce fac „baietii mari” cu Israelul si problematica aferenta.

 12. 14 Doru Coarna ianuarie 21, 2013 la 3:40 pm

  Cateva mici greseli: avioanele de spionaj U2 zburau la maxim 18000m altitudine, si asta gratie unui motor aeroreactor performant la acea ora, cu compresie directa si injectie tot asa, directa. Asta se putea realiza deoarece avionul zbura subsonic! La ora aceea, avioanele de linie zburau pe la 6000 m iar ultimele creatii, pe la 9000, in timp ce cele militare, interceptoarele, ajungeau la 11000…

  Dupa momentul evocat de dvs. cand Gary Powers a fost doborat cu rachete AA, SUA a inlocuit avioanele U2 cu celebrele SR71, supersonice M3 de data asta, echipate cu motoare turboreactoare cu conuri transformatoare de unda, astfel ca se realiza compresia dar si injectia tot asa, direct, insa la regim supersonic, desi combustia era tot subsonica.

  Problema lui SR71 era insa ca folosea un hipergol pe post de carburant, astfel ca nu puteau fi etansate rezervoarele la sol inaintea decolarii! Concret, din SR71 curgea curgea combustibil din momentul in care ii umpleau rezervoarele si pana ajungea sus, la 21000 m, unde presiunea exterioara si temperatura mica le etansau static, 21000 fiind inaltimea sa nominala de zbor. Din acest motiv evident ca se consuma mult si trebuia realimentat in zbor. Astfel, din SUA si pana deasupra URSS, SR71 trebuia alimentat de 3 ori, prima data chiar dupa decolare! Nu va enumar locul celorlalte randevuuri deoarece datele sunt inca operationale.

  Sovieticii puteau insa dobora si SR71, folosind aceleasi tipuri de rachete, lucru pe care cei din America nu-l stiau, ei fiind convinsi ca poseda avionul suprem… A fost doar chestie de bafta, de lipsa de radare performante pt alerta avansata si de ratiuni politice, pt care niciun SR71 nu a fost doborat. Respecctivele rachete erau 11D, 20D si 5ia23, aflate si in dotarea altor tari socialiste… Erau in 2 trepte, prima cu batoane solide pe post de booster, iar a doua cu motor-racheta cu combustibil lichid, ce folosea combinatie hipergolica extrem de performanta, dar si extrem de toxica si coroziva… Pana la urma nu stiu daca spionajul american aerian a facut multe victime colaterale in URSS, eu banuiesc ca niciuna, insa combinatia asta toxica trebuie sa fi facut destule… amuzant, nu?
  Aceste rachete se trageau in salve de cate trei si aveau probabilitatea sa doboare tinte de pana la 27000 m altitudine, de circa 97%! Erau dirijate de catre un radar ce urmarea automat tinta, in fascicul de microunde.

  In sfarsit, o alta eroare: URSS avea nu sute si nici 4 rachete balistice intercontinentale, ci vreo 7000!!!!!!!!!!!!!!!!! Ca sa fim bineintelesi, cele 4 erau de tip Vostok si erau de fapt rachete balistice globale, adica stateau pe rampa si inainte de lansare erau umplute cu kerosen si oxigen lichid si apoi lansate balistic oricum, chiar si in sens contrar sensului de rotatie al Pamantului, adica spre vest, ele putandu-si atinge chiar propria rampa de lansare. Asta deoarece erau, de fapt, lansatoare grele de sateliti in orbita joasa, si cu asa ceva URSS a lansat primul satelit, pe Gagarin si intregul program spatial sovietic Proiectantul lor fusese Serghei Koroliov. Miile alea de rachete intercontinentale erau insa reale, fiind stationate din N-ul pana in E-ul URSS-ului, adica din zona Balticii pana la Pacific, in Kamceatka, fiind destinate sa loveasca fie peste Polul Nord, fie peste oceanul Pacific. Peste Atlantic, numai Vostok putea! Erau doar 4 deoarece costau enorm chiar si pt URSS… dar ajungeau in orice situatie deoarece erau echipate cu ogive nucleare multiple cu program independent, 24 fiecare!

  Pt adversarii din Europa, URSS foloseau d-alea balistice mici, adica aveau tot asa, cu miile.

  In Romania nu au existat rachete balistice intercontinentale amplasate sub egida Pactului de la Varsovia. Noi aveam ceva balistic, mic si tactic, dar la scara noastra, altminteri de provenienta tot sovietica. Si putine. Ne puteam insa apara de cei ca noi, nu de sovietici sau americani, insa eram egali cu ceilalti europeni… Acum insa…

  Am scris atat pt ca sa subliniez eroarea: politicienii vremii nu distingeau o racheta balistica globala de una intercontinentala, si nici serviciile de spionaj nu puteau si deci nu le putea explica diferenta, asa ca rusii le serveau cifra mica, 4! Spionajul american insa proba documentat ca erau cu sutele, insa ca multe erau false, din placaj! Erau si ei intoxicati! Realitatea era ca erau cu miile! Se intelege acum de ce, cu tot razboiul rece, sefii de stat au avut retinerile lor in a escalada cursa inarmarilor, se juca la asi in maneca si toti stiau ca celalalt are asi ascunsi, fara sa stie insa cati exact. Oricum, limita de pericol extrem era depasita, adica ambele tari puteau distruge planeta de cateva ori, mai exact de trei ori SUA si de 5, URSS-ul.

  Cred ca in acea perioada, sefii de state erau mai inteligenti, dovada ca tarile lor au si progresat enorm atunci, laolalta cu intreaga stiinta, cu nivelul general de trai, etc., simultan cu toate eforturile depuse pt inarmare! Acum se lupta toti cu o criza pe care nici macar nu o inteleg, daramite s-o rezolve…

  Si daca vorbim despre resurse alocate, rachetele reprezinta vax! Adevaratele costuri se plateau in domeniul submarinelor nucleare si in cel al bombardierelor strategice! Celebrul bombardier supersonic B-1 costa 1.2 miliarde dolari ATUNCI (!), iar un submarin strategic, cam tot atat. Si totusi fondurile de pensii erau acoperite in ambele tari, cele de sanatate la fel, orasele noi apareau ca ciupercile, la fel fabricile, combinatele, scolile, campusurile universitare, spitalele, centrele de cercetare teoretica si aplicata, tehnologica, etc., iar papica nu era chimizata deloc si toti aveau de lucru! In America nu se inchideau masinile cu cheile ci erau lasate deschise pe peluza din fata casei ca eventualul hot sa nu-i strice inchizatorile deoarece era clar ca o aducea inapoi cu plinul facut ca sa nu fie reclamat, iar in URSS transportul public, energia electrica si sanatatea erau GRATUITE!!!

  Se vede diferenta?… Parca traiam pe alta planeta atunci… si erau si atunci miliardari, hoti, ticalosi, teroristi, rapitori… insa sefii rationau deoarece proveneau din clasa, respectiv din scoala politica si erau alesi si destituiti politic, pe cand acum provin din serviciile secrete si atat. Nu vad alta cauza.

 13. 15 blogideologic ianuarie 21, 2013 la 4:26 pm

  Deci guvernul Victor Ponta a aprobat creşterea cu 15 % a cheltuielilor făcute de instituţia prezidenţială. De ce ? Dar în acelaşi timp, Ministerul Muncii a primit un buget mai mic. De ce ?

 14. 17 Draghi Puterity ianuarie 21, 2013 la 4:52 pm

  In completare, niste date interesante despre criza rachetelor din Cuba, din acelasi an.

  http://ericmargolis.com/2012/10/countdown-to-armageddon-the-1962-cuban-missile-crisis/

  Oare ce acorduri secrete exista acum care sa priveasca Romania?

 15. 18 Marian Nicolae ianuarie 21, 2013 la 4:54 pm

  PROFETICUL STEINHARDT DESPRE OMUL INDOBITOCIT DE AZI,

  Europa, recursul ipocrit la scuze:

  “Stati si va uitati cu totii si nu stiti ce va asteapta!”

  Sursa:
  Război întru Cuvânt ( http://www.razbointrucuvant.ro/2012/07/28/steinhardt-profetic-centenar-totalitarism-n-am-stiut/ )

 16. 19 Popateapa ianuarie 21, 2013 la 4:58 pm

  Aferim! Prin extensie vreau sa spun ca si dvstra sunteți victima unui astfel de război orchestrat de americani și nu mai știu cine. Cu dvstră în libertate, referendumul din vara anului trecut ar fi avut altă soartă.

 17. 20 Marian Nicolae ianuarie 21, 2013 la 4:59 pm

  Parintele Steinhardt profetic:
  INVAZIA DERBEDEILOR, DOMNIA SMECHERILOR, FLAGELUL BANUIELII.

  “Atunci multi se vor sminti si se vor uri unii pe altii…”

  Sursa: Război întru Cuvânt
  ( http://www.razbointrucuvant.ro/2012/03/29/steinhardt-jurnalul-fericirii-banuiala-smecheri-barbari-vanzare/ )

  Trei fenomene ale timpului

  “1937, Paris

  Manole despre trei fenomene ale timpului: invazia verticală a bar­barilor (expresia e a lui Rathenau), domnia proştilor, trădarea oamenilor cumsecade.

  Primul: năvălesc nu barbarii din alte continente ci, de jos în sus, derbedeii. Barbarii aceştia preiau locurile de conducere.

  Al doilea: au sosit – pur şi simplu, în sensul cel mai categoric – proştii şi inculţii la putere şi în ciuda tuturor legilor economice şi tuturor regulilor politice fac prostii, ca nişte ignoranţi ce se află.

  Al treilea: în loc de a se împotrivi, oamenii cumsecade adoptă expectative binevoitoare, se fac că nu văd şi nu aud, pe scurt trădează. Nu-şi fac datoria. Imparţialii şi încrezătorii înregistrează şi tac. Sunt cei mai vinovaţi”.

  Sursa: Război întru Cuvânt ( http://www.razbointrucuvant.ro/2012/03/29/steinhardt-jurnalul-fericirii-banuiala-smecheri-barbari-vanzare/ )

 18. 21 Marian Nicolae ianuarie 21, 2013 la 5:06 pm

  Sf. Lavrentie de Cernigov: “Vor fi multi surzi si multi orbi…”

  Sursa: Război întru Cuvânt ( http://www.razbointrucuvant.ro/2007/08/04/sf-lavrentie-de-cernigov-vor-fi-multi-surzi-si-multi-orbi/ )

  Acum, când noi îi votăm pe conducătorii noştri suntem fie cu cei „de dreapta” fie cu cei „de stânga”. Dar nu ăsta e amarul, căci va veni o vreme când vor impune lumii să-şi aleagă un singur împărat. Iar când omenirea va vota pentru un singur împărat, să ştiţi că acela „el e” – antihristul – şi să te ferească sfântul de vei vota.

 19. 22 analist ianuarie 21, 2013 la 5:11 pm

  @all
  Un roman supravietuitor din Algeria citez:
  As vrea sa multumesc premierului, ministrului de Externe, care m-a sunat si m-a incurajat, domnului consul, care m-a sunat. Pentru romanii din Algeria: sa nu ne pierdem speranta, nu suntem mercenari, nu suntem militari, ne facem profesia. Mi-ar fi foarte greu sa ma intorc in Algeria, vreau sa vad cum o sa ma simt mental, cum ma simt fizic si dupa aceea mai vad. Singur nu stiu cum as fi reusit, dar intr-o echipa am reusit sa ne punem de acord sa luam deciziile potrivite in desert la momentul potrivit, altfel nu ne salvam. Nu suntem eroi, nu sunt erou, eroi sunt soldatii care lupta pe front. Important este sa nu-ti pierzi speranta niciodata, asta este cel mai important. am incheiat citatul.

 20. 23 blogideologic ianuarie 21, 2013 la 5:32 pm

  Bizară această disonanţă cognitivă care s-a dezvoltat printre liderii şi parlamentarii USL imediat după câştigarea alegerilor din 9 decembrie 2012. Coabitează cu Traian Băsescu, deşi ei spuneau că nu le place de preşedintele Traian Băsescu !

 21. 24 Alimanescu Alexandru ianuarie 21, 2013 la 7:05 pm

  ULTIMA AMENINTARE ESTE A TERORISMULUI NUCLEAR.

 22. 25 Ghita Bizonu' ianuarie 21, 2013 la 7:31 pm

  Karakas

  orucum eram pe lista Rusiei INSA acu Deveselu este tinta priroitara. Adica trebe sa dispara cu 5 minute inainte de ora H. Metoda ? ce importa?!

 23. 26 Ghita Bizonu' ianuarie 21, 2013 la 8:00 pm

  Doru Coarna

  imi pare cu regret ins atioate fisele zic ca U2 putea atinge peste 21.000 metri … se zice ca 22.000 metri

  Cu SR 71 .. da curgea. Curge. Insa explicatia este alta … SR era facut sa zboare extrem de iute .. adica frecare mare adica caldura mare. Adica dilatie … asa devenea etans .. bine incalzit la vreo 300 de grade!! D;aia era facut din titan (si unii zic ca titanu era livrat cu amabilitate de .. URSS … intrebarea fiind care a fost pretul amabilitatii!) Curios este faptul ca azi este retras , expus la catvea muzee INSA pardon este strict secret!! Adica poti poza da da nu e cazu sa intrebi despre cum se fabrica .
  Si cestia cu realimenatrea – pai normal! Sugea mia dihai ca calicu la pomana!! 2 motoare cu postcobustie care dadeau 15 tone forta impingere fiecare. Si cica de fapt si de drept motoru ala avea o ciudatenie : era un pic prea gros .. (adica dimaetru prea mare) ptr epoca. Da… fiindca de fapt era un motor reactiv bagat ibtr-un statoreactor!! Cica de la 20,000 metri in sus si peste 2200 km trecea pe stato.
  A inca o cestie – vechitura de U2 mai zboara si azi … a fost trimis in civilie si cica e bun in meterrelogie (asta ma face sa imi aduc aminte ca francezii aveau in anii 80 in serviciu un B17! In serviciu meteo . De fapt si amerlocanii aveau cateva B17 meteo .. cica cel mai buin sa intri in furtuna sau/si ciclon: rezistent, spatios si are multa aparatura si operatori si viteza potrivita – adica nu prea mare!!)

 24. 27 Radu Humor ianuarie 21, 2013 la 8:43 pm

  Cea mai caraghioasă dintre acţiunile din timpul Războiului Rece era cea care aducea în prim plan dorinţa de dezarmare 😆
  Mai ales din partea americanilor, unde lobyul evreiesc se îmbogăţea nesimţit tocmai din Înarmare !
  Ca şi acuma !

 25. 28 Fragmentarium Politic ianuarie 21, 2013 la 10:35 pm

  In fiecare din anii electorali enumerati, am crezut ca Romania se afla la o „intretaiere” de drumuri (si poate asa a si fost) si de fiecare data am votat instinctual (mea culpa!), dar de abia la ultimul nu m-am inselat, drumul dovedindu-se a nu fi unul inchis. O morala sau un castig a existat, totusi: absenta indicatoarelor stradale (sau plantarea unora false) nu ofera nimanui nicio scuza pentru impotmolirea intr-un drum desfundat. Cred ca o astfel de pista falsa a fost si foto-survolul cu U-2, pentru a oferi o motivatie inselatoare si blocanta aranjamentelor in cauza, „avantaj el” (sau ei), cum ar fi spus marele actor Toma Caragiu, in celebrul monolog „Asa e in tenis”. Dar astfel de inselaciuni si pacalituri au mai fost, in care muncitorii-lideri, de care comunistii au facut atata caz, au fost trasi pe sfoara cu usurinta si larghete de catre „intelighentia”, mai mult decat speculativa, liderilor-intelectuali capitalisti, orice competitie politica de o asemenea asimetrie fiind de regula cu final cunoscut (trecerea comunismului la cele vesnice a fost o izbavire de o astfel de tara, desi, marturisesc, apreciez cinstea si harnicia muncitoresti, nu insa si intoarcerea pe dos a diviziunii muncii!). Sunt multe exemple pe aceasta speta ( „intoarcerea armelor” la Fulton, 1946, venirea cu „mainile goale” la Reykjavik, 1986, „tradarea” spiritului de la Malta, din 1989 etc.), ceea ce nu inseamna ca fostii comunisti nu au incercat sa triseze (ex. criza rachetelor cubaneze, 1962), dar de obicei nu prea le reusea… Azi, de pilda, m-a surprins absenta dintr-un discurs de investitura, la doar doua zile dupa incheierea crizei ostaticilor din Algeria, a oricaror referiri la lupta antiterorista. Cum intre ostaticii teroristilor de la In Amenas s-au aflat si cetateni romani, doi dintre ei pierzandu-si viata, am urmarit cu emotie si ingrijorare desfasurarea evenimentelor, iar rezultatul a fost unul de confuzie si nedumerire cand am aflat, din marturiile martorilor oculari, preluate de media, ca printre teroristi s-au aflat si indivizi blonzi, cu accent perfect englezesc, care aveau in mana Coranul, ceea ce pare a sparge orice stereotipuri si tipare etno-rasiale privindu-i pe teroristi… Oricat de dezagreabil, ca personaj politic vorbind, mi-ar fi Basescu, temele sefului statului privind ce anume ne asumam din criza algeriana si cum ne aparam cetatenii de terorism sunt perfect si mereu valabile.

 26. 29 Radu Humor ianuarie 21, 2013 la 11:11 pm

  Dacă tot a venit vorba de schimb de spioni , mă gândesc oare ce-am putea noi primi în schimbul unui MRU de exemplu :roll:?!
  Eu unul nu cred că putem spera la mai mult de o cămilă, sau de o pereche de struţi 😉
  Poate dacă nu s-ar fi aflat cât este de dificil de întreţinut ( colosale cheltuielile făcute în 74 de zile, ce i-ar face invidiosi şi pe cei mai bogaţi emiri sau şeici „), cu nişte negociatori de succes am fi obţinut şi perechea de la cămilă .
  Aşa însă …..

 27. 30 blogideologic ianuarie 22, 2013 la 6:58 am

  @Ghita Bizonu’
  Mulţumesc mult pentru informaţiile postate de tine în ianuarie 21, 2013 la 8:00 pm.

 28. 31 blogideologic ianuarie 22, 2013 la 7:37 am

  @Ghita Bizonu’ spune : „oricum eram pe lista Rusiei INSA acu’ Deveselu este ţinta prioritară.”
  URSS avea o flotilă de MIG-uri la Deveselu pe la începutul anilor 1950. Supravegheau, şi “protejau”, printre altele, nodul de cale ferată Piatra Olt. Nu ştiu de ce se temeau. Aveau piloţi poate de înaltă performanţă, dar erau cam tâmpi în evaluări sociale. Locuiam într-un canton CFR de lângă Piatra Olt, tata făcea naveta la Craiova, iar mama casnică. Acolo am avut un conflict cu un tâmp pilot sovietic de MIG, el în cer, eu pe pământ. Păşteam o capră de soi care furniza special laptele pentru surioarele mele gemene, cu opt ani mai mici. Înainte de a se naşte ele, locuiam cu chirie într-o singură cameră la Craiova, altminteri într-o casă bună, care, din păcate, la acel moment nu era de vânzare. Tata era disperat pentru ce avea să urmeze, dar pe vremea aceea CFR-ul lui Gheorghiu-Dej era generos. Tata a identificat în mersul său pe teren cantonul acela părăsit de lângă Piatra Olt. Tata a cerut voie şefilor să-l reamenejeze pentru locuire şi birou, pretextând ceva necesar pentru munca sa. Şefii au fost mai mult decât bucuroşi cu un asemenea “diriginte de şantier” care lucra gratuit şi în timpul său liber. Tata credea în principiul “Omul sfinţeşte locul.” Îmi amintesc acum de locul acela când am urmat şcoala primară la Piatra Olt ca de Raiul pe pământ. Exceptând atacul simulat al pilotului sovietic cu MIG-ul. Puteam vedea faţa radiantă a sadicului când îmi bubuia capul.

 29. 32 Doru Coarna ianuarie 22, 2013 la 7:37 am

  @ Ghita Bizonashu’

  confirm! Asa-i!

  Dar ce parere ai ca acum, daca nu exista cursa inarmarilor, in loc s-o ducem minunat, ne luptam cu o criza despre care nimeni nu stie nimic, in afara faptului ca ar trebui sa fie? Unde se duc lovelele natiunilor?

  Se intelege ca ele au fost retrase de pe pietele de capital pt ca sa nu se devalorizeze, asta cu pretul franarii dezvoltarii si cu cel al crizei! De asta spuneam ca aceasta criza este indusa prin retragerea artificiala a capitalurilor, cu scopul revalorizarii monedei dar cu pretul blocarii dezvoltarii! Deh, moneda intai de toate! Si mai departe, cine anume putea face aceste lucruri, aceste retrageri de capital la scara planetara? Pai cine detine acele capitaluri, adica actionarii lui Federal Reserve Bank! Se vede acum ce circ ieftin s-a jucat cu criza, cu bancile, cu Fanny Mae si celelalte? Baietii isi salvau bisnisul revalorizandu-si moneda cu pretul pauperizarii planetei, atata tot! Restul rahatului tine de ticalosia politicienilor care, desigur, au ajutat bancile sa-si revina facand imprumuturi la anumite banci, de fapt la fonduri sustinute de anumite banci, pt ca dadusera prea multe credite… ca si cum nu din asta traieste si castiga o banca… e ca si cum ti-ar veni rau de la sunca de Praga… ticalosii!

  Si mai departe: de ce se devaloriza moneda si a trebuit creat circul crizei planetare? Paai pt ca smecherii de pe Wall Street incepusera sa se descurce cu bani virtuali, adica electronici, care desigur ca nu au existat fizic decat la inceputul afacerilor… profiturile lor erau in calculatoare, nu in seifuri, fizic. Dar, la total, figurau ca fiind nominal pe piata si de aici, aparea ca masa monetara multa va genera inflatie, monedaa s-ar devaloriza si bisnisul cu bani s-ar duce dracului… asa ca s-au retras bani fizici, aia care speculau electronic au disparut, banul a devenit rar si deci scump, mai ales la imprumut, deci dobanzi mari, si… da-o dracu de dezvoltare, ce ne trebuie daca acele banci merg bine?

  Normal insa, scumpindu-se banul, se vinde mai putin petrol caci stagneaza economia, saracesc producaatorii si devin nemutumite masele, asa ca uite de ce trebuia atunci primavara araba… si acum balamuc… S-ar intelege ca daca noi nu ne dadeam petrolul, ne pastea sigur o a doua revolutie, in care democratii europenoizi globalisti luptau si invingeau ramasitele kaghebiste instalate in ’89… Si tot asa…

  Bai, stie careva vreo planeta libera si normala la cap? Care inca mai primeste…?

  Acum evident ca apare si alde Basescu in ecuatie, inclus in termenul romanesc al ecuatiei globale… dar despre asta la prima ocazie…
  Ar fi facut Nastase asta? Ia sa vedem, care ar face-o si care nu, din cei stiuti?

 30. 33 Draghi Puterity ianuarie 22, 2013 la 10:55 am

  @Karakas

  Deveselu pentru noi, este Fukusima doi…

 31. 34 constantin dan (@Constantin98Dan) ianuarie 22, 2013 la 5:29 pm

  Blogideologic , e dureroasa aceasta amintire .
  Asta se intampla intr-un regim care dispretuieste omul , regim in care ce conteaza este sau functia , sau averea , si in care fiinta umana anonima , slaba si socotita inferioara pentru ca scolar simplu cu doua capre valoreaza mai putin decat nimic .
  Culmea cinismului este ca ideologia acestui regim proclama ritos egalitatea si respectul fata de umil !

 32. 35 Ghita Bizonu' ianuarie 22, 2013 la 6:50 pm

  blogideologic

  Pilotii de vanatoare ca si mecanici conductori de tancuri sunt cam „sariti de pe fix”. Au tendinta de a forta si a merge la maxim asa ca sa se vaza cat de artisti sunt .. Daca in cursu demosntratiei careva dintre „spectatori” isi schimba izmelele … ei bine sunt satisfacuti!!!! Ca in unele cazuri si ei risca sa moara – ei bine este un „bonus” ….
  Asa si satusfactia aluia care a speriat un copil si o capra … E de presupus ca daca ar fi avut un spectaor mai de „calitate” (adica stele multe) primea un smotru tzapan ,, pe motuv ca risca sa strice bunatate de avion!!!
  Ingerii mortii ce se cred zei ai distrugerii , motocilisti nebuni care noaptea alearga ca tampitii sunt insi relativ normali comparati cu pilotii de vanatoare.
  Legat de acest suibiect cica in RFG vreo 30 de ani in urma au fost 2 anunturi in ziare
  „S-a nascut micuta XXX , santoasa, frumoasa 3 kile, Roaga pe pilotii americani sa o lase sa doarma!!!”
  sau :”vecin cu o baza aeriana caut tun AA de 88 functional ptr pastrarea linistii!!”
  Sau de prin RPR pe vremea cand FAR mai aveau ll-10 in dotare … distractia suprema era sa ii faca pe tarani sa faca „culcat” si pe urma un sfert de ora scoteau spicele din radiator!!! (razmot cam la 4 metri de sol cu un pic de nenroc ar fi putut da cu elicea intr-un bustean! DE-MEN-TI! toti 3 !!!)
  Idealu ar fi sa ii trimiti undeva in stepa, desert unde sa nu deranjeze pe nimeni si sa nu poa sparge (bang sonic) decat ferestrele lor ….
  A inca ina. Dupa primu miting de san Ilie de supa 90 s-au dat ordine stricte sa nu mai decoleze (la miting) pe postcombustie . Ca un MIG 29 fortat la sol (total 17 tf impingeree) nu numa ca iti face diafragma sa vibreze ca naiba da risti sa crezi ca esti la vibromasaj si unii se pare ca au dat de lucru salvarii…Mai tin minte un nesanatos din Franta pe un Mirage 2000 ranversat la vreo (max) 30 m inaltime lunecand incet , incet la limita vitezei de sustinere .. senzatia mea fiind ca era sub !!!! Naiba stie cum nu cadea , asta pana cand nitel mai incolo ….BUM!!! postcombustie si tasti!!!! in sus de parca i se bagase ardei sub coada…

  Nu ca iau apararea pilotilor rusi de atunci ,, da asta e specia. Oamenii sanatosi nu se apuca de asa ceva , Sau se fac mecanioci cionductori de tanc….(aiurea alti dementi in libertate!! Urmasi de ai lu Ajah din poemele homerice)

 33. 36 constantin dan (@Constantin98Dan) ianuarie 23, 2013 la 9:46 am

  Gagarin mi se parea absolut sanatos si chiar simpatic , si era pilot de vanatoare . Nu e vorba de nationalitate , rautatea , prostia , lipsa de consideratie fata de aproape nu au nationalitate . Si nici nu sunt prea sigur ca militarii romani ai RPR RSR aveau , ei , mai mult respect fata de cetatean – in anii 1980 o ceata de 3-4 militari in termen in oras era echivalentul unei haite de lupi tineri cautand cearta si acostand barbar bietele eleve de liceu pe care le intalneau . E vorba de lipsa educatiei , de paganizare , de imbecilizare si scufundare voita in namol .

 34. 37 blogideologic ianuarie 23, 2013 la 11:09 am

  @constantin dan
  Istoricismul hasidic îşi atribuie acum cultura Cucuteni şi teritoriul pe care a existat drept o parte din preistoria lor. Ce părere aveţi ?

 35. 38 constantin dan (@Constantin98Dan) ianuarie 23, 2013 la 7:22 pm

  Ce sa spun ? La Bucuresti face legea sinistrul Boia , creatorul unei scoli negationiste de istorie , care o continua ( mai rafinat ) pe cea a lui Roller si GDS din anii 1990 . Muntenii s-au batut cu moldovenii , ardelenii erau iobagii abrutizati ai ungurilor , nici unii , nici altii habar n-aveau ce inseamna roman , romanii nu sunt nici daci , nici latini , nici slavi , continuitatea se discuta , luptele cu turcii n-au fost victorii , turcii ne-au ignorat , n-avem cultura , nici arhitectura , nimic . Evident , citez din op .tov . Boia .
  Poisteanu , Constantiniu , Giurescu , Prodan , Puturi , Dragomir ? Uitati .
  Chiar Scurtu este marginalizat .

  Normal , cu asemenea aparatori ,

 36. 39 blogideologic ianuarie 24, 2013 la 4:22 am

  @constantin dan
  Deci dumneavoastră excludeţi vreo intenţie predatorială şi clamarea teritoriului României în viitor.

 37. 40 constantin dan (@Constantin98Dan) ianuarie 25, 2013 la 9:40 am

  De unde trageti concluzia dezacordului meu ? Nu e clar , din ce spun , ca este vorba de o ” scoala ” negationista inspirata din exterior , care aspira la dislocarea Romaniei ? E scoala manualului de ” istorie alternativa ” din 1999 , a lui Mitu ( ” cum isi imagineaza romanii trecutul lor ” ) . Scoala care are agenti de influenta in organe de presa si televiziune ( chiar TVR , in 2011 , invitarea unui asa zis supravietuitor al ” masacrului de la Odessa ” , fiind uitate familiile soldatilor romani morti la Odessa ) – Adevarul lui Cristoiu , ProTV -ul lui Sarbu ( pardon , compania americana CNA )


 1. 1 Drumuri cu sens unic | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe ianuarie 21, 2013 la 11:44 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: