Raportul Heseltine

Acesta este titlul editorialului meu de astăzi din Jurnalul National. Editorialul poate fi citi aici.

În urmă cu trei luni, Lordul Heseltine a pregătit un Raport, peste 200 de pagini (“No stone Unturned”), pentru guvernul britanic. Un raport cu 89 de recomandări, la care au lucrat, timp de şase luni, 550 experţi. Un raport despre nevoia şi căile de realizare a unei strategii pentru creştere economică şi asigurarea bunăstării. Un document extrem de ambiţios!

Sunt convins că şi noi avem nevoie de aşa ceva. Prezentarea situaţiei bugetare, de către premierul Ponta, a fost utilă pentru că ea a reprezentat, într-o anumită măsură, şi o Carte Albă a preluării guvernării – deşi acest lucru ar fi trebuit, poate, să fie realizat imediat după preluarea guvernării de la Mihai Răzvan Ungureanu.

Am impresisa însă că, în acest moment, există riscul ca “strategia” economică să vină în siajul abordării bugetare şi a negocierilor “contabile” cu FMI. 
Din lectura raportului Heseltine se poate observa diferenţa de abordare între un guvern care – pe baza unor strategii precise – îşi fixează strategii ambiţioase pentru a depăşi criza economică şi dezbaterile de actualitate din România, unde acţiunea guvernamentală pare a fi subjugată ideii de a nu supăra MCV-ul şi pe cei care consideră că cea mai bună soluţie pentru a asigura independenţa justiţiei este numirea la vârful CSM a unui reprezentant al “Ministerului Public”, reprezentant ce are ca şef ierarhic Procurorul General.

Fără a-şi elabora propria viziune pe termen mediu şi pe termen lung, România riscă să-şi petreacă următorii ani rostogolind datoriile făcute de Traian Băsescu la FMI şi devenind un “satelit” al lumii occidentale (nu o parte a sa).

De aceea, în opinia mea, este nevoie de o ruptură cu modelul tranziţiei din ultimii 23 de ani şi de impunerea unor măsuri rapide de reformă. Acest lucru trebuia făcut din 2007, imediat după intrarea în Uniunea Europeană. Din păcate, altele au fost ţintele atunci. Pe Băsescu l-a interesat mai mult “justiţia” şi mai puţin economia.

Este timpul ca aceste lucruri să se schimbe. Să ne uităm la preocupările guvernelor din Marea Britanie, Franţa, Germania, SUA şi nu la lecţiile pe care ni le dau unii dintre ambasadorii lor despre democraţie şi statul de drept. 

Una dintre căi este, în opinia mea, atacarea cu mai mult curaj a proceselor de descentralizare – realizarea nu doar a unei mai mari autonomii bugetare locale ci, mai ales, crearea condiţiilor pentru mobilizarea resurselor umane şi de competitivitate, la nivel local. Administraţia centrală ar trebui să renunţe la o parte din atribuţii, adoptând un sistem de impozitare mai competitiv şi asumându-şi un rol mai mare în ceea ce priveşte strategiile industriale, de cercetare şi de educaţie, sprijinirea marilor proiecte, monitorizarea absorbţiei fondurilor europeene, energia şi realizarea intereselor de bază, gestionarea informaţiei de interes public ( crearea unor “silozuri” guvernamentale).

Ştiu că cei care, în anii anteriori, erau de acord cu procesul descentralizării încearcă acum să o blocheze, în numele clientelei de partid. Nu cred că trebuie acceptată, pe acest motiv, întârzierea acestui proces.

Consider, de asemenea, că trebuie să învăţăm că pentru o ţară ca a noastră, inovaţiile sunt de multe ori mai importante, ca efect economic şi social, decât invenţiile. Inventarea în România a motorului cu reacţie, de exemplu, a generat bani în alte ţări. Cel mai mare laser din Europa – ce va fi construit în România – va fi un motiv de mândrie pentru noi, dar rezultatele vor merge în ţările de unde vor veni cercetătorii respectivi. Aşa cum, în mod paradoxal, România a cheltuit mulţi bani pentru a forma ingineri în domeniul nuclear, specialişti în informatică sau medici – care lucrează acum în Occident – în timp ce reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale ne recomandă ca noi să ne ocupăm de câinii maidanezi.

Dilema actuală nu este dacă vrem să mergem spre Vest sau spre Est, ci dacă vrem să mergem înapoi sau înainte.

38 Responses to “Raportul Heseltine”


 1. 1 blogideologic ianuarie 15, 2013 la 8:52 pm

  Foarte consistent.

 2. 2 Karakas ianuarie 15, 2013 la 10:32 pm

  Mie mi-au dat lacrimile cind Ambasadorul UK, dascalul suplinitor in materie de democratie, a recitat din Eminescu.

  Cum ocuparea timpului pare sa fie o preocupare primordiala pentru reprezentatii diplomatici acreditati la Bucuresti, propun MAE sa infiinteze un Cor al Diplomatilor, cu solisti-ambasadori prin rotatie. Doar piese romanesti, ca sa nu fie discutii.

 3. 3 Iceflame ianuarie 15, 2013 la 10:42 pm

  Excelent!

 4. 4 Karakas ianuarie 15, 2013 la 10:49 pm

  As adauga, statul pe loc nu ar trebui sa fie o optiune. Dar poti misca lucrurile cu o populatie care nu mai are sensul progresului? Haideti sa ne uitam cu atentie la tari ca SUA, UK si vom vedea ca, desi politicienii de acolo se zbat sa contureze niste repere de dezvoltare, par sa fie pierduti in a alege intre austeritate si dezvoltare, intre plata datoriilor sau indatorarea suplimentara. Nimeni nu mai e sigur de nimic, si nu mai exista vointa si energie pentru a schimba status-quo-ul.

 5. 5 Karakas ianuarie 16, 2013 la 1:27 am

  Eu cred ca solutia incepe sa apara atunci cind accepti realitatea. Va invit sa-l ascultati pe Chomsky, interviu la Al Jazeera, pe 13 ianuarie 2013. Oare de ce nu vedem oameni ca Chomsky Presedinti sau Prim Ministri?

  http://www.aljazeera.com/programmes/talktojazeera/2013/01/201311294541129427.html

 6. 6 blogideologic ianuarie 16, 2013 la 4:56 am

  Interesant de urmărit: +Galele Romanian Startup Awards – adică Galele germenilor de întreprindere româneşti în noile industrii. Este o gala a excelentei in domeniul startupurilor organizata de Geekcelerator şi TheNextWeb.com. Premieri la 7 categorii: 1/startupul anului în România, 2/cel mai bun cofondator de startup din România, 3/cea mai buna aplicatie web gândită de un român, 4/cea mai buna aplicatie mobila inventată de un geek român care posedă şi curaj de antreprenor (doar într-un geek ne mai rămâne speranţa ! :-)), 5/cel mai bun design – cea mai bună proiectare de produs cu estetică industrială, 6/cea mai buna experienta a utilizatorului – cel mai sincer geek român ? ! şi 7/cel mai bun investitor de tip venture capitalist – capitalist care sprijină riscul în noile industrii bazate pe inovaţie.+ După Yoda.ro. Ar fi bine să fie acolo şi un reprezentant din partea guvernului român care ulterior să prezinte observaţiile şi evaluările sale domnului prim ministru Victor Ponta într-un document.

 7. 7 blogideologic ianuarie 16, 2013 la 5:49 am

  Dropia lui Gunnison (Gunnison sage grouse) şi gazul de şist din America / Am mai spus pe aici că biodiversitatea este o resursă. În buna tradiţie a părinţilor fondatori din Iluminism, legislatorii americani au înţeles aceasta. Se apreciază că exploatarea gazului de şist din preerii poate distruge şansele de supravieţuire ale dropiei lui Gunnison (Gunnison sage grouse). În consecinţă, acum se calculează şi se negociază febril pentru a se vota, devenind astfel lege, aria de salvgardare în America ce trebuie rezervată dropiei lui Gunnison. Lobbyiştii pro-hydrofracking se enervează. Nu-i nimic, pot veni în România. Generalul Wesley Clark este deja aici. Acţiunile sale de lobby pentru exploatarea nemiloasă a resurselor minerale din România (nici măcar un singur proiect nu respectă normele bine ştiute din Ecologia Industrială, nici măcar un singur asemenea proiect nu are asociată Analiza pe Ciclul de Viaţă corespunzătoare!) sunt echivalente bombardării “chirurgicale” a Serbiei.

 8. 8 blogideologic ianuarie 16, 2013 la 6:19 am

  Chiar şi NYT recunoaşte : Opoziţia siriană violentă (incontestabil, cu sprijin străin atât la declanşare, cât şi la continuare, reamintesc) faţă de regimul preşedintelui legitim Bashar al-Assad nu are un program politic pentru Siria şi nu deschide un dialog naţional în Siria. Ţara este un conglomerat de minorităţi etnice şi secte religioase. Doar preşedinţii din familia Assad au reuşit să menţină oarecum echilibrul, pacea şi prosperitatea, ţin să reamintesc. http://www.nytimes.com/2013/01/16/world/middleeast/syrian-opposition-finds-hearts-and-minds-are-elusive.html?hp&_r=0

 9. 9 blogideologic ianuarie 16, 2013 la 6:42 am

  Va înflori iarăşi industria universităţilor private ? “Andronescu dă startul goanei după diploma. Un document semnat de fostul ministru al Educaţiei trimite la şcoală peste 20.000 de educatori. O ordonanţă de urgenţă a Guvernului Victor Ponta, contrasemnată de Andronescu, condiţionează rămânerea educatorilor în sistem de absolvirea unei instituţii de învăţământ superior.” http://www.romanialibera.ro/actualitate/educatie/andronescu-da-startul-goanei-dupa-diplome-290296.html Din nou, eu bănuiesc aici influenţa malefică a unui „căpitan de industrie” din USL. Eu nu pledez pentru blocarea educaţiei educatorilor. Dar ea trebuie să se facă în acord cu Epistema prezentului. Şi să ia drept exemplu Prelegerile Pedagogice ţinute de filosoful Nae Ionescu în anul 1926 la Universitatea din Bucureşti pentru a forma noua “dăscălime” română. Şi să meargă ideatic pe linia naţională trasată în scrierile academicianului Alexandru Duţu (care a fost unul dintre fondatorii Fundaţiei Europene Titulescu).

 10. 10 blogideologic ianuarie 16, 2013 la 7:15 am

  “Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Traian Băsescu.” Aceasta e triada care a schimbat România în rău.

 11. 11 dr.b ianuarie 16, 2013 la 8:43 am

  O dovada de adevarata viziune politica.

 12. 12 Doru Coarna ianuarie 16, 2013 la 9:00 am

  „Mobilizarea resurselor umane si a competitivitatii pe plan local”…. Asta sa insemne oare „no stone unturned”?

  Pe plan local, resursele umane sunt reprezentate de primar si rudele sale, in toata Romania, la care se adauga, in orase, magistratii si serviciile de forta, si ei cu rudele lor. Competitivitate in raport cu acestia, cum oare? Cum poate razbi un om simplu, presupus a fi scolit, in competitie cu toti astia si cu progeniturile lor? ASTA-I LIMBAJ DE LEMN! STEJAR 100%! Toti astia isi dau mana si iti iau afacerea, sau te obliga sa le platesti tribut. Pai din ce credeti ca si-au construit fiecare cateva palate, nu vile, si averi la care nici nu poate spera, dupa o viata de munca nu de ilegalitati, un oarecare? Vedeti bine, cand ajunge cate unul din asta prin parlament, toti se minuneaza cu declaratia lui de avere, case, terenuri, conturi, proprietati prin strainataturi exotice sau exorbitante… altminteri bugetari de Romania…

  Astia ar trebui sa poarte toti atarnat de gat afisul ala al lui Basescu, „aici sunt banii dv.”…

  Programul guvernului englez vizeaza sa ia la mana fiecare investitie si fiecare cheltuiala, adica fiecare bordura, piscina, patinoar, garofita la noi, si sa caute solutii de economisire, pana trece naibii criza asta. Acolo si statul strange cureaua, nu numai populatia. La noi, parlamentul extins cere mai multi bani, obligatiile fata de extern cer politici destructive, haosul mintal din societate genereaza regres… iar dl Nastase a descoperit esenta-minune, resursele umane competitive local… Care resurse umane, babele alea care se tarasc sa linga oase de om la biserici, sau colive la morti?

  Nu stiu, poate cat dl Nastase a lipsit nu mai stie: din Romania au plecat 5 milioane de oameni pregatiti mediu si superior, la varsta performantei si a creativitatii, cat ati lipsit dvs. de la nivelul maselor fiind acolo sus! Era 25% din populatia tarii! Motorul uman al Romaniei! Atat ne-au costat politicile diletantiste impuse de hotomanii Revolutiei romane! Pe langa 1300 de fabrici si combinate anapoda create dar care trebuiau reorientate cu cap, talent si fler, nu distruse de o armata de politruci ticalosi plus afinii lor… Iar toate astea s-au petrecut pt a crea averi catorva dementi. Bogatii alora nu sunt dementi, ei investesc si fac locuri de munca, banul care sta creaza paguba, ai nostri cara tot afara si basta! Cand Romania va dispare efectiv, vor dispare si ei de pe aici luand calea depozitelor lor bancare precum nazistii de marca dupa WW2 sau precum securistii dupa Revolutie cand toata lumea se facea ca ii cauta iar ei se faceau ca nu mai exista…

  Sincer, cred ca noi, romanii, nici nu ar trebui sa discutam despre un program precum no stone unturned… Noi nici nu mai existam, nu pricepe nimeni asta? Cand un popor nu-si detine, prin reprezentantii sai, tara, el nu mai exista iar tara este altceva al altcuiva! Ar trebui sa ne fie tot mai clar.

  Altminteri, succes maxim cu programul de guvernare! As dori sa reuseasca, ma intreb insa cum oare s-ar putea intampla asta. Dar nu-i bine sa tee intrebi, e bine sa accepti si sa inghiti gogosi, chiar daca risti un diabet… cine iti ofera azi ceva cu adevarat bun?

 13. 13 George Ban ianuarie 16, 2013 la 9:15 am

  Adrian Nastase: Raportul Heseltine

  Iata un model de expunere a ideilor proprii cu privire la activitatea guvernului si la ce e de facut in continuare!

  Sa va citeasca si sa va imite si cei care, in lipsa de argumente solide, apeleaza la „Tonta”, „inVictor” si alte penibilitati…

 14. 14 Marian Nicolae ianuarie 16, 2013 la 9:35 am

  Pentru ca noi romanii sa ajungem sa avem un proiect Heseltine, trebuie intai sa avem un guvern roman…cred……

  Scribd.com se pare ca functioneaza acum, pentru cei care doresc sa descarce in limba engleza Dacia Preistorica partea a doua, pot folosi link-ul de mai jos:

  Va multumesc domnule profesor.

 15. 15 Gaby.B ianuarie 16, 2013 la 10:12 am

  Un singur cuvant trebuie mentionat si anume: „Osul la treaba”. Ca sa putem face treaba, trebuie sa gandim. Unde sunt specialisti nostrii.
  Daca am face aceste doua lucruri, sigur am fi acolo unde eram cu economia inainte de revolutie.

 16. 16 Iluminatu ianuarie 16, 2013 la 10:18 am

  TRENUL RULEAZĂ, DATORIILE SE ROSTOGOLESC

  Bre nea Relu Fenechiu, puseşi calea ferată în fund, vreo 2 ore, azi 16 gerar 2013(!!!) pentru că procedaşi ca femeia de serviciu suedeză de mai jos:

  http://stirileprotv.ro/stiri/10-romani-geniali/a-furat-un-tren-si-a-intrat-cu-el-intr-un-bloc-de-apartamente-de-lux-din-suedia-video.html

  Ia aminte, linia moartă e plină cu d-ăştia ca mate.
  Ceferiştii dacă-şi pun mintea schimbă şi sistemul social (de remorcare) !
  Hai că-mi pierd vremea.

 17. 18 Iluminatu ianuarie 16, 2013 la 10:25 am

  „Dilema actuală nu este dacă vrem să mergem spre Vest sau spre Est, ci dacă vrem să mergem înapoi sau înainte.”

  Mai sunt şi alte puncte cardinale, domnule. Mai la deal, spre Nord, ar fi modelul „Republcii Norvegiene”, care ungându-şi penele cu alifie anti-UE, înoată fără a se uda prin mai toate bălţile lumii. Ajunşi în vârful dealului, am lăsa ghemul datoriilor să se deşire la vale…
  Pentru clasa politică românescă impregnată cu toate gudroanele capitalismului extenuat,
  aş avea, dacă permiteţi, şi o dedicaţie :

  CATREN DEOCHIAT

  Te uită-n ochii târfei ş-atunci când o plăteşti;
  S-a dăruit din milă, bre, că nu poţi să iubeşti.
  Ea ştie din instinct, că eşti un super-laş,
  Că de-ar intra în grevă ajungi sigur „pălmaş”.

 18. 19 Marian Nicolae ianuarie 16, 2013 la 10:25 am

  Mizele transferarii spitalelor CFR la autoritatile locale
  de Catiusa Ivanov, Hannelore Acarnulesei – Petrovai HotNews.ro
  Marţi, 15 ianuarie 2013,

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14009904-mizele-transferarii-spitalelor-cfr-autoritatile-locale.htm

  Premierul Victor Ponta a declarat, luni, din nou, ca spitalele CFR ar trebui sa treaca de la Ministerul Transporturilor la Ministerul Sanatatii, aceasta propunere venind din partea ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu. Denisa Popovici, presedinte al Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR, sustine ca aceste spitale ar trebui sa ramana in subordinea Ministerului Transporturilor.

  Sefa sindicatului sustine ca transferul la Ministerul Sanatatii si apoi la autoritatile locale ascunde de fapt mize imobiliare, fiind vizate cladirile si terenurile unitatilor sanitare, aflate in zone foarte bine cotate pe piata imobiliara. In Romania sunt 15 spitale CFR care au circa 3500 de angajati.

 19. 20 santinela ianuarie 16, 2013 la 10:30 am

  Am crezut ca astia vor incerca sa faca altceva si altfel. Este gretos modul in care se imparte „ciolanul”. PSD-32 secretari de stat,PNL-24 etc.Va dati seama ca de la nivel central in jos este la fel? Ce competenta,ce meserie,povesti !
  Sa-l pui la vama pe FATULOIU-cel mai sinistru conducator de politie care a facut praf aceasta institutie si sa mai fie si omul de casa a lui Blaga,este de noaptea mintii vorba cuiva !
  Numele asta mi-a venit repede .Cautati si veti gasi o gramada de PDL-isti si basisti ce nu vor fi clintiti.
  Clientela,mafia si nepregatitii il vor minca pe Ponta. Algoritmul politic cel mai mare cancer al societatii romanesti.
  Asta este adevarul crud domnule Nastase.In rest analizele,viziunile,progra
  mele bine facute pot exista dar nu vor fi puse niciodata in aplicare.Pentru asta iti trebuie „cohones”, o mina de oameni hotariti,priceputi si gata sa dea si-n ai lor pentru binele comun. Adica duritate si fermitate.

 20. 21 intrusul ianuarie 16, 2013 la 11:23 am

  „Care resurse umane, babele alea care se tarasc sa linga oase de om la biserici, sau colive la morti?”Doru coarna,este evident ca nu intelegi ce
  inseamna credinta crestin-ortodoxa,dar macar ai putea sa te abtii.

 21. 22 BogdanGabriel ianuarie 16, 2013 la 11:28 am

  problema sistemului de sanatate :
  Poate pe viitor, cand spitalele de stat vor avea preturi libere, la fel ca cele private, statul va putea face o finantare de tip 50% din costul tratamentului pacientului atat la spitalele de stat cat si la spitalele private.
  Pentru moment, spitalele de stat nu au preturi libere la servicii medicale. Asadar Victor Ponta a procedat bine ca a sistat finantarea serviciilor spitalicesti private, directionand banii respectivi catre nevoile sistemului de stat.
  Dar solutia ideala , dupa mine, este tot liberalizarea preturilor de tratament, la un moment dat, in viitor. Cu finantare 50% , sau mai mult, de la stat, pentru fiecare tratament. Dar trebuie sa stii cat costa exact tratamentul respectiv. Aici intervine liberalizarea. Pentru moment, nu se poate realiza asta, lumea e prea saraca la noi pentru a suporta costuri mari.
  Ar fi o idee „creditul pentru sanatate”. In momentul cand mergi la spital, ai la alegere mai multe banci care iti pot plati tratamentul curent sub forma unui credit de consum pentru sanatate pe 5 ani. Primul credit e fara garantii. Daca nu platesti primul credit, nu mai primesti bani pentru al doilea.
  Asigurarile medicale in opinia mea NU sunt o solutie, am vazut un film de Michael Moore despre sistemul de sanatate american, pur si simplu asigurarile te pot trage pe sfoara lejer. Nu suntem toti avocati.

 22. 23 corina s. ianuarie 16, 2013 la 1:00 pm

  .
  Organizatiile nonguvernamentale care isi permit sa vina sa ne dea sfaturi, vad bine ce se intampla la noi… in general vin pe banii lor..
  Zilele trecute pe un canal de televiziune, la jurnalul de seara ,undeva prin europa , un subiect pe teme rutiere..erau interpelati tineri care avand la varsta lor masini mult prea mari, si fiind incapabili sa le stapaneasca au intrat in vizorul autoritatilor adica la o mica neregula de circulatie -sa justifice, banii cu care au cumparat masina respectiva ,daca nu, urma dansul …..
  Beizadelele de pe la noi, ati vazut ce masini mari au ?!
  Cei care nu au masini si au masterate, doctorate nu mai sunt sau nu vor sa mai fie aici !!!!
  Aici e marea grea problema sociala a noastra !!!
  Cei din organizatii non guvernamentale isi permit sa ne critice, !!! Si trebuie sa recunoastem ca in mare parte au dreptate…In rest subscriu la cele scrise de Doru Coarna la subiectul respectiv.

 23. 25 Marian Nicolae ianuarie 16, 2013 la 2:48 pm

  Trenul șmenurilor, garat la depoul CFR Călători
  Scris de: Niki Florescu
  http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/trenul-menurilor-garat-la-depoul-cfr-calatori-88388

  Directorul general al CFR Călători, Ștefan Roșeanu (foto), l-a numit ilegal, în ultimele zile ale cabinetului Ponta 1, pe directorul STFC Braşov, cercetat în mai multe dosare penale • În perioada următoare, CFR Călători va organiza mai multe licitaţii cu dedicaţie privind achiziționarea de bunuri şi servicii • Persoane cu funcţii importante în Ministerul Transporturilor au aprobat şi girat tacit angajările ilegale de la CFR Călători, dar și ingineriile financiare, patrimoniale și de recrutare a resurselor umane, regizate de directorul general Ștefan Roșeanu

  De când Traian Basescu, în calitate de ministru al Transporturilor, a divizat CFR în cinci entităţi, a început devalizarea instituţionalizată a transportului pe calea ferată. Fiecare ministru care a trecut pe la conducerea ministerului a încercat să-şi impună oamenii săi, dar niciunul nu a încercat să afle care este dimensiunea aproximativă a jafului şi cine sunt artizanii distrugerii sistemului feroviar din România.

  Începând cu 2006, cei care s-au aflat la conducerea SNTFC „CFR Călători” SA nu au făcut altceva decât să înglodeze companiile de stat în datorii şi, în același timp, să umfle conturile operatorilor feroviari privaţi de transport persoane. Apogeul amatorismului managerial şi al incompetenței privind transportul feroviar de călători a fost atins în timpul ministrului Ovidiu Silaghi, care a pus în fruntea SNTFC „CFR Călători” SA un profesor de istorie – Ștefan Roșeanu, școlit de celebrii „ceferiști” Mihai Nicolaiciuc și Alexandru Noapteș.

  Haos administrativ garantat

  Prin numirea, în iunie 2012, a lui Ștefan Roșeanu la conducerea CFR Călători, compania a organizat licitaţii fără respectarea procedurilor legale, a schimbat mersul trenurilor în funcţie de interesele operatorilor privaţi, a înfiinţat o mulţime de direcţii şi servicii și a angajat o mulţime de „pile” şi oameni fără nicio legătură cu activitatea de la calea ferată. Toate aceste acțiuni instrumentate de Roșeanu și echipa sa au avut și au un singur scop: falimentarea companiei de stat prin promovarea intereselor operatorilor privaţi de transport feroviar de persoane. Timp de câteva luni, CFR Călători nu a avut Consiliu de Administraţie, perioadă în care Ștefan Roșeanu a făcut tot ce a vrut în companie, fiind încurajat şi susţinut în proliferarea șmenurilor de către secretarul de stat Septimiu Buzașu şi de secretarul general Tiberiu Bărbulețiu, ministrul Ovidiu Silaghi nefiind interesat de ceea ce se întâmplă la Călători. Degeaba a existat un corp de control la minister, condus de cotroversatul Gheorghe Huțanu, pentru că acesta era preocupat doar de aranjamente personale şi… de chefuri, şi nicidecum de controale sau verificări privind gestionarea legală a patrimoniului de stat. Pe ultima sută de metri a anului 2012, la CFR Călători a fost numit şi un preşedinte al Consiliului de Administrație, în persoana gălăţeanului George Cubasa, care este acuzat de prejudicierea cu 75 de milioane de euro a regiei de apă şi canal din Galați.

  Directorul Mogan, numit ilegal de Roșeanu

  Pe 3 decembrie 2012, directorul general Ștefan Roșeanu l-a angajat la Serviciul Comercial de la SNTFC București, ca instructor central, pe Petru Mogan. A doua zi, prin decizia nr. A1/ 965/ 04.12.2012, același Roșeanu a dispus numirea lui Petru Mogan în funcția de director la STFC Braşov – Sucursala de Transport Feroviar de Călători Braşov. Numirea lui Mogan pe postul de instructor central s-a făcut fără respectarea Codului Muncii şi a contractului colectiv. El a fost pus în funcție fără concurs, fără examen de autorizare în funcţie, fără curs de metodologie a adultului, iar, ceea ce este mult mai grav, fără ca numitul să dețină o diplomă care să ateste absolvirea unei facultăţi de transport. În plus, Mogan a fost angajat la Serviciul Comercial fără să aibă o vechime de minimum opt ani, aşa cum prevede legea. Concret, Petru Mogan nu îndeplineşte niciuna dintre prevederile legale referitoare la numirea pe postul de director la STFC Braşov.

  Din informaţiile deţinute de ZIUAnews, Petru Mogan este cercetat în dosarul mitei examinatorilor de la Braşov, unde 60 de angajaţi ai CFR au oferit bani pentru a obţine calificative bune la testele periodice de evaluare a competențelor. De asemenea, pe rolul instanţelor braşovene se află mai multe dosare penale pe numele lui Petru Mogan, unele fiind chiar soluţionate (inclusiv un caz de viol asupra unei minore), iar altele sunt pe rol, cum ar fi cele de evaziune fiscală, tăinuire, abuz în serviciu contra interesului public sau dare de mită.

  Licitaţii controversate

  Imediat după alegerile din 9 decembrie, când toată lumea era cu ochii pe noul Guvern, Ștefan Roșeanu a pregătit câteva licitaţii cu dedicaţie, dar fără respectarea prevederilor legale. Este evident că licitaţiile cu pricina au ca scop îngroparea companiei, câtă vreme, în loc să se menţioneze în anunţ valoarea estimată a contractului sau a cantităţii, CFR Călători anunţă că achiționează între două valori, de la minim la maxim, marja de estimare fiind foarte mare, fapt care lasă loc, cu ușurință, aranjamentelor.

  Astfel, în anunţul din 13 decembrie 2012, privind contractul, pe 24 de luni, privind salubrizarea vagoanelor de călători, se menţionează că valoarea estimată care face obiectul licitaţiei, de pe data de 17.01.2013, este între 4.107.328,8 şi 6.655.944 de lei. O altă licitaţie de acest gen este cea privind reparaţiile de osii, care va avea loc tot pe 17.01.2013, unde valoarea este între 2.077.500 şi 33.240.000 de lei. Şi licitaţia din 18.01.2013, privind serviciul de întreţinere şi reparaţii roți, are anunţul trimis către SEAP tot pe acest tipar, adică valoarea estimată a contractului este între 87.480 şi 6.923.000 de lei. Pe 28.01.2013, va avea loc o licitaţie privind achiziționarea de bocanci: între 5.000 şi 25.000 de perechi.

 24. 26 Marian Nicolae ianuarie 16, 2013 la 3:05 pm

  Iata cum EBA ne dezvaluie ca anul acesta se distruge integritatea teritoriala a ROMANIEI fratilor !!!!!
  Scris de: Cristian Blănuță
  http://www.ziuanews.ro/stiri/elena-basescu-a-trecut-de-partea-lui-ponta-88375

  Elena Băsescu a trecut de partea lui Ponta…(in distrugerea tarii……)

  Elena Băsescu a anunţat în Parlamentul European că actuala majoritate va reorganiza ţara administrativ – teritorial. Fiica cea mică a preşedintelui Băsescu a mai spus că proiectul USL va avea sprijinul opoziţiei.

  „În acest an, în România, conform promisiunilor USL – coaliţia de stânga aflată la guvernare, va începe procesul de reorganizare administrativă a teritoriului naţional, pe regiuni de dezvoltare. Această reformă extrem de necesară a fost propusă şi de guvernele de dreapta, însă nu s-a putut realiza din lipsa unei majorităţi parlamentare solide. USL are acum majoritatea necesară pentru ca acest proiect să fie adoptat şi din promisiune să devină realitate. Şi noi, politicienii din opoziţie, susţinem acest proiect”, a afirmat Elena Băsescu.

  Victor Ponta a anunţat, la începutul acestei luni, că pregăteşte o nouă organizare administrativă a ţării care va avea la bază opt regiuni.

  Potrivit premierului, o parte din atribuţiile consiliilor judeţene vor fi transferate către regiuni, iar şefii noilor structuri vor fi aleşi de către consilierii judeţeni şi primari.

 25. 27 Marian Nicolae ianuarie 16, 2013 la 3:08 pm

  Din ciclul spalarii creierului, marca Tavistock & Co…..

  http://www.ziuanews.ro/cancan/ziua-fara-pantaloni-la-metrou-sarbatorita-de-mii-de-oameni-din-toata-lumea-88309

  Cea de-a treisprezecea ediţie a zilei „Fără pantaloni” la metrou, o tradiţie bizară care are la bază o glumă lansată de câţiva americani din New York, a fost marcată şi anul acesta în toată lumea.

 26. 28 Marian Nicolae ianuarie 16, 2013 la 3:23 pm

  Legile fărădelegii

  Scris de: Voichiţa Răşcanu
  http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/legile-faradelegii-88069

  Sistemul judiciar din România este coordonat politic, ca urmare a legilor justiției implementate de fostul ministru Monica Macovei

  • Traian Băsescu, în cel de-al optulea an la Cotroceni, are la dispoziție întregul sistem judiciar, iar șansele ca acest lucru să se schimbe nu există
  • Orice numire a unui procuror șef – de la cele mai mici niveluri, până la procurorul general al României și procurorul șef al DNA – este decisă politic • Legile sistemului judiciar sunt făcute în așa fel încât niciun judecător și procuror să nu poată fi atins decât din interior și întotdeauna cu păstrarea aparenței de independență, imparțialitate ori corectitudine
  • Dacă în teorie, judecătorii sunt independenți, în practică, însă, aceștia sunt subordonați acelorași interese politice

  • Cine nu ascultă are două variante: fie nu promovează, fie, dacă deja se află într-un post de interes, este scos din sistem cu ajutorul unui dosar penal

 27. 31 Buda Viorica ianuarie 16, 2013 la 4:53 pm

  Domnu” Nastase, va rog ,va rog , va rog , muuuult , nu puneti in discutie pe blogul acesta toate nulitatile. Numai dati de lucru oamenilor sa caute informatii despre fiecine. Va rog .nu-i pomeniti aici ,nu are rost sa-i creiati!!!!

 28. 32 Marian Nicolae ianuarie 16, 2013 la 4:55 pm

  Un articol extrem de interesant mai jos, care arata clar si concis decaderea organizata a Frantei, dupa ….plecarea generalului Charles de Gaulle de la timona puterii si dintre noi..

  Francois Hollande, groparul republicii?

  Autor Francoise Compoint
  http://romanian.ruvr.ru/2013_01_16/Francois-Hollande-groparul-republicii/

  Franţa, sfâşiată de divergenţe interne, neştiind cum să jongleze între imperativele de peste ocean, cererile băncilor internaţionale şi pretenţiile populaţiei musulmane locale, este aproape de un colaps financiar şi cultural.

  Statul condus de Francois Hollande seamănă tot mai puţin cu acea Franţă despre care se obişnuia să se vorbească cu respect.

  Nu fără temei se consideră că necazurile ei au început cu moartea generalului Charles de Gaulle, politica căruia avea drept scop consolidarea statutului suveran al ţării.

  Este de înţeles atitudinea lui faţă de Robert Schumann: generalul nu-l plăcea pe creierul UE, considerând că este o piesă a SUA. Se ştie că Schumann a fost loial lobby-ului anglo-saxon capitalist, una dintre ipostazele căruia este NATO.

  Charles de Gaulle a gonit, de fapt, NATO de pe teritoriul Franţei şi a trimis în SUA o navă întreagă de dolari, cerând în schimb cantitatea de aur echivalentă dolarilor. Franţa şi-a refăcut suveranitatea, protejându-se de influenţa ideologiei străine şi, în principal, de hegemonia băncilor.

  Însă Charles de Gaulle este înlocuit de Georges Pompidou a cărui politică se îndepărtează de cursul favorabil pentru ţară. În anul 1974 se dă aşa-numita lege Rotschild, care obliga Franţa să ia împrumuturi pe pieţele financiare cu dobânzi tot mai mari. Fuziunea băncilor de depozite cu celelalte şi liberalizarea bursei trimit Franţa în cea mai adâncă prăpastie economică.

  Se părea că punctul culminant al procesului, devenit evident în timpul lui Francois Mitterand, ar fi trebuit să aibă loc în perioada de conducere a lui Jacques Chirac. În orice caz i-a dezamăgit pe toţi şi perioada de preşedinţie a lui Sarkozy. Însă ceea ce se întâmplă acum, nu poate fi înscris în niciun scenariu.

  Valul de proteste, care a cuprins Franţa duminica trecută, caracterizează în mod ilustrativ întreaga politică absurdă dusă de Francois Hollande. Majoritatea francezilor – nu elita, nu fanaticii religioşi, ci tocmai majoritatea – cere să nu se adopte legea care permite căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi adoptarea copiilor de către homosexuali. Însă Hollande deja le-a făcut promisiuni acestei minorităţi! Preşedintele îi primeşte la Palatul Elisee pe reprezentanţii comunităţii de lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali, justificându-se în faţa lor pentru tărăgănarea adoptării legii promise.

  Comedia vulgară, al cărei erou este Hollande, reflectă situaţia trecută sub tăcere în Franţa. Este vorba, în primul rând, despre impasul financiar. Din anul 1973, ţara a plătit băncilor şi altor jucători financiari mondiali 1.400 de miliarde de euro.

  Această sumă depăşeşte 87% din PIB.

  În decursul anului 2013, această cifră va creşte. Legea privind impozitul pe bogăţie în valoare de 75% din venitul anual, care depăşeşte un milion de euro, confirmă încă o dată superficialitatea măsurilor luate. În loc să iasă din Zona Euro, să se întoarcă pe calea trasată de Charles de Gaulle, se cresc impozitele, se sprijină ţări fără perspectivă precum Grecia, se încurajează speculaţiile bancare.

  Calculele au fost greşite şi în cazul politicii privind imigraţia. Ea a sperat să obţină sclavi, iar aceşti presupuşi sclavi un început să impună Franţei propriile criterii culturale. Numărul tot mai mare de imigranţi reprezintă pentru francezul de rând greutăţi tot mai mari de întreţinere a familiei. Iniţial situaţia era următoarea: un oarecare nigerian a fugit de sărăcia din ţara sa pentru a trăi în semi-sărăcie în Franţa, muncind din greu. Însă acest nigerian a înţeles rapid că este puţin probabil ca el să fie trimis înapoi. Conştientizând acest lucru, el a încetat să mai lucreze. Dacă este şomer şi mai face şi o mulţime de copii, atunci el primeşte indemnizaţii foarte mari.

  Înşişi francezii nu beneficiază de jumătate dintre facilităţile de care se bucură noii stăpâni ai pământurilor. Apare situaţia unui conflict latent, care încearcă să fie sistat prin intermediul poliţiei. Şi pentru asigurarea securităţii se alocă mulţi bani. Ca urmare a tulburărilor sociale se intensifică divergenţele ideologice, determinate de politica de servilism a lui Hollande faţă de comunităţile musulmane.

  Politica inadecvată dusă de Francois Hollande în Orientul Mijlociu şi în Africa continuă linia pro-americană a lui Nicolas Sarkozy. Intervenţia în Mali are legătură directă cu lichidarea regimului lui Gaddafi. Frâiele puterii au fost luate acolo de tuaregii separatişti, care s-au unit cu grupările jihadiste locale. Rezultatul este următorul: este extrem de greu acum să se oprească construirea unui nou stat islamist, dacă se mai poate opri. Urmările pentru Franţa pot fi extrem de lamentabile. Este puţin probabil că Hollande va reuşi să evite o radicalizare şi mai mare a comunităţilor islamiste locale.

  Sigură că nu trebuie să i se pună în „cârcă” lui Hollande toate „păcatele”, pe care el nu era în stare să le comită. El este doar o piesă, devenit preşedinte nu din proprie voinţă, ci la ordinul elitei de oligarhi, care în grabă nu au ştiut pe cine să scoată la înaintare în locul lui Dominique Strauss-Kahn.

 29. 33 M.Voicu ianuarie 16, 2013 la 5:59 pm

  @Marian Nicolae ianuarie 16, 2013 la 10:23am ne dã referinţa pentru: ”cfr-pierderi-miliard-euro-compania-dat-decembrie-cadouri-angajatilor-valoare-milion-euro.htm”
  Dacã n’or plãrit contribuţiile pentru pensii şi şomaj, Corpul de control al Primului Ministru unde fu ?

 30. 34 Alina B. ianuarie 16, 2013 la 6:51 pm

  unde am fi fost azi ca si tara daca rezultatul alegerilor ar fi fost altele in 2004…

 31. 35 Karakas ianuarie 16, 2013 la 7:16 pm

  Anglia a avut permanent o atitudine separata si distanta fata de procesele de integrare europeana. Astazi, in conjunctura crisei EUR, conservatorul PM Cameron vede ca este in interesul national al britanicilor sa formuleze o noua forma de colaborare cu UE si propune un referendum pe tema asta.

  Culmea e ca in Romania, Basescu si altii inca viseaza aderarea la EUR ca obiectiv national. Poate nu inteleg eu lucrurile, dar nici politicienii nu sunt in stare sa dezbata public sa inteleaga oamenii despre ce este vorba. ce avantaje si ce dezavantaje sunt cind aderi la EUR? Cine pierde si cine cistiga?

  http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-21042992

 32. 36 Buda Viorica ianuarie 16, 2013 la 9:38 pm

  Va rog .scuze ; comentariul meu, este pentru cealalta postare


 1. 1 Aurel Fratila… « Motanul Incaltat Trackback pe ianuarie 16, 2013 la 1:18 am
 2. 2 Despre Eminescu… « Motanul Incaltat Trackback pe ianuarie 16, 2013 la 2:02 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: