Mesaj de condoleanțe

Mesaj de condoleanțe la înmormântarea

Înaltpreasfinţitului Epifanie NOROCEL,

Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei 

Încerc sa mă alătur si eu sufletește comunitatii de preoți, episcopi si credincioși ai Arhiepiscopiei Buzăului pentru a conduce pe un ultim drum pe unul dintre ierarhii care au îndrumat destinele religioase ale uneia dintre cele mai vechi si apreciate Episcopii din cadrul Bisericii Ortodoxe – Episcopia Buzăului. 

Prin plecarea la cele veșnice a Înaltpreasfinţitului Epifanie NOROCEL, un om deosebit prin dârzenia, hotărârea si determinarea cu care isi urma ideile si planurile sale pastorale, vedem ca ne paraseste treptat, treptat o întreaga generație de ierarhi care  au cunoscut, împreuna cu vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist, restricțiile, privațiunile si deseori umilințele specifice regimului totalitar comunist dar care, compensatoriu, întotdeauna au primit, de cele mai multe ori pe ascuns dar cu supra-măsura, stima si iubirea credincioșilor. 

Nu am avut ocazia, in întreaga mea activitate publica, de a lucra efectiv in compania Episcopului Epifanie dar de multe ori îl întâlneam la Palatul Patriarhal unde Prea Fericitul Teoctist mă consulta pe diverse subiecte, unele foarte dificile de abordat, altele foarte greu de dus pana la capăt. De la retrocedări de imobile confiscate de regimul comunist si pana la dificila problema a raporturilor dintre Biserica Ortodoxa si cea Greco-catolica, sau in cazul relațiilor diplomatice cu Sfantul Scaun si a vizitei Papei in Romania sau a vizitei P.F. Teoctist la Vatican, așadar, in toate aceste cazuri aveam plăcerea sa întâlnesc la Palat, sfătuitori de taina in care Patriarhul avea încredere si pe care, fiind si aproape la Buzău, sau la Târgoviște sau la Pitești, ii chema atunci când ii era greu sa decidă singur. Înaltpreasfinţitului Epifanie se așeza discret, undeva in apropierea noastră dar asista cu foarte mare atenție la discuții si sunt convins ca opiniile lui nu treceau fara ecou in fata Patriarhului.

Ne întristăm când pierdem pe cineva drag, dar pentru noi toți este o pierdere si mai mare atunci când oameni care si-au dedicat întreaga viața slujirii lui Dumnezeu si oamenilor pleacă lăsând in urma, celor tineri, nu doar o moștenire ci si o mare responsabilitate de purtat peste ani.

Acum, la ceas de priveghere, transmit condoleantele mele ierarhilor Sfantului Sinod si in mod deosebit preotilor, monahilor si credinciosilor Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei. 

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Adrian NASTASE

Bucureşti,

Joi, 10 ianuarie 2013

9 Responses to “Mesaj de condoleanțe”


 1. 1 Radu Humor ianuarie 10, 2013 la 5:49 pm

  Ce frumos ! Ce minunat şi ce înălţător gest de credinţă şi pioşenie creştinească !
  Dumnezeu să-l ierte pe ÎnaltPreasfinţitul şi să vă aibă în paza Lui şi pe dvs !
  Nici nu vă daţi seama ce-aţi câştigat prinaceastă (doar aparentă ) pierdere a libertăţii civice 🙄
  Aţi dobândit Libertatea !
  Mai presus decât toate cele lumeşti libertăţi !

 2. 2 Gabriela Bucur ianuarie 10, 2013 la 7:34 pm

  Dumnezeu sa il odihneasca.Frumos ati grait domnule Adrian Nastase.In aceste momente va doresc dumneavoastra si intregii familii,pace sufleteasca,de care aveti multa nevoie, sanatate,fericire,iar de acum inainte,sa fiti ocoliti de necazuri.

 3. 3 madalina stanciu ianuarie 10, 2013 la 8:16 pm

  domnule nastase, sper sa va vedem aici la paris in curand, sa tineti o conferinta, asta ca sa nu ne dorim sa fim la jilava 🙂
  daca as vedea des romani ca dvs si doamna dana si familii atat de reusite, cu siguranta ca nu m-as simti jenata ca sunt romanca; cateodata ma simt

  toate gandurile bune,
  madalina stanciu

 4. 4 dlnimeni ianuarie 10, 2013 la 9:03 pm

  Dumnezeu sa-l ierte!

 5. 5 Iluminatu ianuarie 10, 2013 la 11:12 pm

  La 80 de ani (n.14.12.1932) acest slujitor neobosit al Cerului, aflat în drum spre o biseică, a fost chemat de Dumnezeu la cele veşnice. Avea atâta carte, şi un parcurs atât de pur, cum rar e de văzut.
  Admiraţie şi respect.
  Odihnească-se în Pacea lui Dumnezeu !

 6. 6 felix ianuarie 11, 2013 la 4:41 am

  Dumnezeu sa-L aseze intre ale Sale!

  Multumesc,, domnule Prim-ministru penttru randurile de mai sus! Nu vreau sa fiu banuit de lipsa de imaginatie, insa D-voastra pomeneste pe Prea Fericirea Sa Teoctist si pe IPS Epifanie cu aceeasi recunostinta, asa incat am sa re-postez gandurile de acum cateva zile. Cu aceeasi precizare ca nu Sfanta Biserica e in „catarea” pushtii, ci sumbra, incruntata sutana care o conduce. Acesteia ii numar pacatele, nu duhovnicilor si pastorilor blajini, care tin flacara credintei vie!

  „felix ianuarie 8, 2013 la 5:47 am

  Off topic

  POPA-MUSCHI

  1. Din bun capul locului vreau sa precizez ca sunt ortodox si credincios si ca ma straduiesc sa ajung o data pe saptamana la biserica.
  2. In iarna lui 2004, ultimul an de mandat al Domnului ion Iliescu, am avut sansa sa fiu invitat la palat, la traditionala intalnire de sfarsit de an. Mergeam stingher si timid prin sala Unirii, ma mai salutam cu cate cineva, altcineva ma saluta…in fine. Atunci l-am vazut! Preafericitul Parinte Teoctist se ajuta de toiagul sau intr-o deplasare lenta. Tot numai zambet, numai bunatate, binecuvantand pe oricine i se afla prin preajma. Nu-l vazusem niciodata pe Prea Fericirea Sa de-atat de aproape. Mi-am luat inima in dinti si m-am asezat in sirul format spontan al celor care doreau o binecuvantare sau iertarea ce stiu eu caror pacate. Cand mi-a ajuns randul,.Omul ala mic si blajin a pus mana pe fruntea mea, m-a intrebat cum ma cheama si m-a binecuvantat. Sa aibe parte de lumina acolo unde s-o odihni!

  A pierit PF Sa Teoctist, a venit astalalt. Trebuia sa fie Teodosie in locul sau, insa l-a sfasiat cu ajutorul haitelor lui de caini bisericesti.
  Nu-l p[ot privi pe Daniel, asta. Cand pastoreste, e incruntat tot si pus pe harta, vocea lui n-are nimic din blajinatatea unui duhovnic! Daca scriu despre el, nu inseamna ca atac preasfanta noastra Biserica. Nici vorba!
  Ideea e ca Biserica incepe sa aibe chipul incruntat al lui Daniel si sa se poarte ca el.

  O fi fost justificata dorinta dlui Nicolaescu de a fi incinerat, n-o fi fost nu e treaba noastra. Dar pastorul poporului s-a pus pe picioarele de dinapoi si a tinut-o langa. Vuvuzeaua popeasca Stoica a uitat ca in cazul Zoiei Ceausescu s-a data dispensa.

  Popimea asta care imparte aghesma cu ajutorul jandarmilor pare sa uite, de multe ori ca Mireasa Lui Hristos, Biserica, traieste in primul rand in sufletele noastre.

  Dragi popi, in cap cu intaistatatorul vostru berbece, incordati-va muschii atat cat doriti, incruntati-va cat vreti, dar nu uitati ca voi sunteti SLUJITORII, iar nu BISERICA!

 7. 7 Marian Nicolae ianuarie 11, 2013 la 8:47 am

  Dumnezeu sa-l odihneasca.


 1. 1 Mesaj de condoleante din partea lui Adrian Nastase, pentru Înaltpreasfinţitului Epifanie NOROCEL « Ultima Ora « Actualitatea Buzoiana Trackback pe ianuarie 10, 2013 la 8:18 pm
 2. 2 Mesaj de condoleanțe | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe ianuarie 10, 2013 la 8:57 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: