Să schimbăm agenda de preocupări publice (1)

De câteva săptămâni, am un sentiment ciudat. Sentimentul că suntem atraşi într-o capcană de către cineva care încearcă să tragă de timp, aşteptând ca lucrurile, în ţară, să meargă mai rău. Cineva care nu vrea să mergem spre vest, ci să mergem înapoi. Cineva care nu vrea ca SPP-ul să aducă la Predeal, rapid, corespondenţa la semnat, inclusiv pentru promulgarea legii de abilitare a guvernului pentru a da ordonanţe (poate că există, în acest sens, o clauză secretă în Acordul privind coabitarea).

Capcana este aceea că ne ocupăm, încontinuu, de scandalurile din justiţie, determinate de încercările aceluiaşi personaj de a ne „ameţi” cu lecturile sale din Constituţie. Sau că ne ocupăm cu „tabloidizarea” unor drame ce ar necesita, de fapt, discreţie şi respect.

Am aflat în schimb, de la o televiziune, că numai de acolo putem afla când se va căsători Marian Vanghelie (culmea este că până la urmă nici n-am aflat!) sau că voi puteaţi afla cum se fac sarmalele la Jilava.

În condiţiile astea, guvernul este obligat să se ocupe cu războiale de guerilă desfăşurate în spatele aparentului armistiţiu cu Cotroceniul, riscând să nu poată răspunde, în lunile următoare, aşteptărilor populaţiei. Obligat să rezolve problema datoriilor din trecut, presiunile clientelei politice a patru partide, actiunea preşedintelui care se identifică cu şeful opoziţiei, presiunile venite de la Bruxelles şi de la FMI şi greutăţile organizării bugetului în acest an, Guvernul poate fi tentat să facă, succesiv, compromisuri care îl pot costa (şi ne pot costa), pe termen mediu.

Anul 2013 ar trebui, pe de o parte, să însemne asumarea unor măsuri ample de reformă – în primul rând economice – cu efecte pe termen mai lung, dar şi punerea în aplicare a unor măsuri cu impact social imediat.

Pot fi realizate ele în acelaşi timp? Va fi greu… Cred însă că măsuri economice curajoase în acest an ar putea avea ca efect şi creşterea încrederii populaţiei, în plan intern, şi a credibilizării ţării în plan extern.

Nevoia elaborării, cu curaj, a unor strategii atât în domeniul reformei instituţiilr statului (vezi recentul Raport al lui Lionel Jospin, solicitat de preşedintele Hollande) sau al reformei economice (vezi raportul „No stone unturned”, pregătit de lordul Heseltine, în octombrie 2012, pentru premierul britanic) mi se pare, din acest punct de vedere, esenţială.

Închei acest comentariu cu un citat din Orwell, „o pedagogie permanentă a suspiciunii şi a urii duce spre totalitarism”. De aceea, în zilele următoare vă voi prezenta opiniile mele despre rapoartele pe care le-am menţionat, pentru a încerca, împreună, să schimbăm agenda de preocupări publice.

 

102 Responses to “Să schimbăm agenda de preocupări publice (1)”


 1. 1 Buda Viorica ianuarie 9, 2013 la 1:01 am

  Ma puneti pe ginduri…..

 2. 3 Dinica peromaneste ianuarie 9, 2013 la 1:34 am

  Aceasta initiativa apare nici macar o zi prea devreme! Sa (mai) speram ca cei avizati si in masura sa faca ceva vor si citi/intelege demersul.

  P.S. Legaturi la documentele respective ar ajuta cititorii sa participe.

 3. 4 papasha ianuarie 9, 2013 la 4:07 am

  Mai omule , te intreb si eu ca prostu’ , unde-i dom’le Parlamentu’ lu’ peste prajit , cu majoritatea aia de 70% ? E mort , e beat , e internat pe undeva ?
  Cand se vor aduna toti ” intelectualii ” neamului , ca sa treaca la treaba serioasa ? Pai la asa o majoritate , puteau sa schimbe si cursul Dunarii , dar o amarata de Constitutie !!!!! La banii si la toate celelalte beneficii si avantaje pe care le au , baietii si fetele astea , ar trebui sa munceasca cate 50 de ore pe saptamana , unshpe (11) luni /an . MAREA CAPCANA ESTE ATRAGEREA PROSTILOR IN TOT FELUL DE CACATURI DE SUBIECTE , PERDELE DE FUM , PRIN CARE SE TRAGE DE TIMP , TIMP IN CARE , PE LA SPATE SI CU MULTA VICLENIE , ” SATANA ” SE REORGANIZEAZA , SE REPLIAZA SI SE PREGATESTE SA VA LOVEASCA SI SA VA LICHIDEZE , DIN NOU , UNU’ CATE UNU ‘ . EL ESTE CAPABIL SA FACA ASTA , PENTRU CA ESTE LASAT SA O FACA , DELIBERAT ( DE TRADATORI ) , SAU , DIN MARE PROSTIE SAU INCONSTIENTA ( DE RETARDATI ) . VEZI MANUALUL DE ACTIUNE AL NKVD-ului , DIN CARE PUNCT CU PUNCT , SI PAS CU PAS , SE APLICA METODELE CARE AU FUNCTIONAT , LA PERFECTIUNE , APROAPE 100 DE ANI . CATEVA MICI EXEMPLE
  ( 7. Se organizează şi se urmăreşte ca funcţionarii aleşi ca deputaţi la congrese să nu-şi poată păstra mandatul pe întreaga perioadă ce le stă în faţă. Deputaţii nu pot convoca în nici un caz şedinţe între întreprinderi. Dacă nu există altă soluţie şi o asemenea şedinţă trebuie convocată, se

  vor îndepărta acei oameni care au activitate în legătură cu proiectarea concepţiilor şi avansarea revendicarilor. Iniţiativele particulare trebuie eliminate cu desăvarşire. Pentru fiecare congres se vor pregăti oameni noi şi doar cei vizaţi de serviciile noastre secrete.

  8.Se va acorda o atenţie deosebită persoanelor cu capacităţi organizatorice şi cu şanse sigure de popularitate. Aceşti oameni trebuie cooptaţi, iar în cazul în care se opun, se va bloca accesul lor la posturi ierarhic superioare.

  9. Se va urmări ca funcţionarii de stat (exclusiv organele de securitate şi din industria minelor) să aibă retribuţii mici. Aceasta se referă îndeosebi la sfera sănătăţii, justiţiei, culturii, respectiv la cei care deţin funcţii de conducere (documentul găsit în Cehoslovacia adaugă: mai puţin cadrele de conducere alese pe baza lealităţii faţă de regimul socialist).

  10. In toate organele de guvernământ, respectiv în majoritatea uzinelor, trebuie să avem oameni care conlucrează cu serviciile noastre speciale, fără ştirea organelor administrative locale.

  11. Se va urmari cu stricteţe presa autohtonă . Se vor exercita presiuni asupra serviciilor publice în sensul că acestea să nu acorde acte doveditoare a proprietăţii asupra pămantului; actele vor arăta doar calitatea de lot dat în folosinţă, dar niciodată pe aceea de proprietate a deţinătorului.

  14. Trebuie făcut totul ca hotărarile şi ordinele – fie acelea cu caracter juridic, economic sau organizatoric – să fie nepunctuale.

  15. Trebuie făcut totul ca anumite cazuri să fie discutate concomitent de mai multe comisii, oficii şi instituţii, însă nici una dintre ele să nu aibă drept de decizie înainte de a se consulta cu celelalte (fac excepţie cazurile ce vizează industria minelor).

  40. Trebuia ca reprezentanţii opoziţiei politice să fie închişi. Se va încerca prin toate mijioacele racolarea acelor opozanţi care se bucură de stima populaţiei băştinaşe. Dacă nu cedează, trebuie compromişi prin campanie de denigrare. Înainte ca ei sa se întipărească în conştiinţa maselor, trebuie lichidaţi prin aşa numite “întâmplări neprevăzute” sau închişi sub acuzaţia de crimă de drept comun. Numai în cazuri cu totul speciale se admit procese politice, care vor fi ţinute sub acuzaţia de “înaltă trădare”

  41. Trebuie împiedicată cu orice preţ reabilitarea celor condamnaţi în procese politice. Dacă această reabilitare devine inevitabilă, se admite doar cu condiţia ca acel caz să fie considerat o greşeală judecătorească, condamnatul nu va fi judecat, ci doar graţiat; nu va avea loc reluarea procesului, respectiv autorii judecăţii greşite nu vor fi convocaţi.

  42. Se interzice judecarea sau chiar criticarea publică a acelor conducători numiţi de către partid, care prin activitatea lor au produs pierderi sau au trezit nemulţumirea angajaţilor. În cazuri drastice se recheamă din funcţie, fiind numiţi în poziţii similare sau superioare. La sfârşit, trebuie puşi în funcţii de conducere şi ţinuţi în evidenţă drept cadre de rezervă pentru perioada schimbărilor ulterioare.)

  Hai Coane Adriane , ca mai e o lecutza si-i gata , si ne-om vede afara !

 4. 5 blogideologic ianuarie 9, 2013 la 6:45 am

  @ Adrian Năstase
  Văd că şi preşedintele François Hollande pune acum un accent special pe strategie şi prospectivă http://www.lemonde.fr/politique/article/2013/01/08/hollande-prone-le-retour-d-un-commissariat-a-la-strategie_1814175_823448.html

 5. 6 blogideologic ianuarie 9, 2013 la 7:26 am

  Substituindu-se perfid, de exemplu marketing prin melodii în locul conceptelor din metodologia LCA, sau practicând fără transparenţă un lobby pentru paragrafe nişă cu dedicaţie în PROGRAMUL USL (ceea ce îi asigură automat contracte cu statul), principiilor organizaţionale din Agenda 21 de proximitate a şcolii, firma ROMPREST iese din jocul de coordonare pentru politicile publice destinate INTERESULUI GENERAL. IMHO, acest joc de coordonare trebuie să fie prioritar în PROGRAMUL USL, cel puţin în faza actuală.

 6. 7 Doru Coarna ianuarie 9, 2013 la 8:45 am

  Marele Capcaun nu va manca acum guvernul, in fond cineva trebuie sa devina tinta publica pt mizeria generala si sa vanda ce a promis el, pe cine sa injuri (?), dar Victor Ponta nu va mai avea cariera, i-o va manca tot asa cum le-a mancat, rand pe rand, pe cele ale tuturor slujitorilor regimului securisto-basist. Cu cat esti mai dedicat sistemului, cu atat o iei mai rau pe coaja. Cine isi imagineaza ca acelasi sistem si acelasi stat de drept basist, nu pot incropi si lui Victorel un dosarel nimicitor? Eu as putea chiar jura ca-l are deja. Si inca demult! Adica statul roman nu poate dovedi un premier?

  Spun asta ca sa intelegem toti ca acest guvern NU VA PUTEA GUVERNA! Nu va fi lasat! Tot asa cum Basescu nu a lasat practic niciun guvern sa guverneze! Pe toti i-a subminat, i-a urmarit, i-a inregistrat, i-a atentionat, i-a speriat, ori i-a cumparat pe nimic, adica la valoarea lor reala, de piata. Acesta-i si motivul pt care AN este acolo, si Tariceanu nu e. Pe ei nu i-ar putea indoi daca ar fi in functie. Pe Ponta l-a indoit dinainte.

  Astfel, nu vom vedea nici reforme, nici strategii coerente… Vom vedea doar chestii precipitate, facute pe genunchi, bune de amanat sau de criticat. Vanzari, regionalizare basisto-maghiara, indatorare, si cam atat. Si pt toate astea, guvernul mai trebuie sa stea si in doua labutze in fata lui Basescu ca sa promulge. Daca si cand o vrea maria sa. (N-am scris cu majuscula pt ca nu ma refer la nevasta-sa…)

  Astfel, dl Nastase da dovada de naivitate cand solicita schimbari in agenda publica, programe de guvernare, politici coerente si alte chestii serioase de genul acesta care nu s-au mai intalnit pe acest pamant cam din 2004.

 7. 8 pensiuni delta dunarii ianuarie 9, 2013 la 9:28 am

  Indiferent de schimbarea agendei, tot o tara nevoiasa vom fi…

 8. 9 Marian Nicolae ianuarie 9, 2013 la 9:31 am

  De acord cu dumneavoastra, domnule profesor.

  Imi permit sa atrag atentia asupra unui fapt care in viitorul nu prea indepartat va pune Parlamentul Romaniei in situatia de a nu mai putea functiona, din lipsa fondurilor…..lucru care se si doreste dealtfel de catre Ceacar Piratu’.

  Din moment ce bugetul Parlamentului Roman a ramas acelasi, acesta va trebui sa se imparta la mai multe persoane, rezultand un manque a gagner pentru fiecare parlamentar de @ – 25 % la salariu, datorat in principal majorarii numarului parlamentarului cu 25 %.

  Problema care se va pune va fi urmatoarea:
  Parlamentarii nostri vor fi oare atat de patrioti incat sa lucreze pro bono pentru Romania???

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Parlamentul_Rom%C3%A2niei

  „În urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012 numărul de parlamentari a crescut de la 470 la 588. USL va deține 395 de mandate (122 de senatori si 273 de deputati), Alianța România Dreaptă va avea 80 de mandate (24 de senatori și 56 de deputați), PP-DD va avea 68 de mandate (21 de senatori și 47 de deputați), iar UDMR va avea 27 de mandate (9 senatori și 18 deputați). Acestora li se adaugă cei 18 reprezentanți ai minorităților naționale.”

 9. 10 Mihai Daniel ianuarie 9, 2013 la 9:41 am

  Apropo de tabloide, televiziuni si cancan, imi amintesc ca in perioada cand dvs. erati prim ministru, parca lucrurile nu erau cum sunt in prezent. La acea vreme parca mai exista bun simt, acum marea majoritate a televiziunilor si a presei se ocupa cu prezentare de dejectii. Ar putea avea loc in agenda guvernari si ducerea spre normalitate, spre bun simt, spre civilizatie si buna educatie a viitoarei generatii? De ce nu ne aparam valorile ? Sergiu Nicolaescu a fost si este o valoare nationala, nu este drept sa-i fie terfelit numele doar pentru raiting si bani. Educatia si bunul simt ar trebui sa fie o prioritate pentru guvern.

 10. 11 Gaby.B ianuarie 9, 2013 la 9:50 am

  Paine si circ pentru oameni, spunea cineva. De ce nu? Jocurile politice sunt dirijate din afara. Poate a cazut netul sau cel care trebuie sa aduca corespondenta a gresit (intentionat) drumul.

 11. 12 lucy ianuarie 9, 2013 la 9:59 am

  D-le Prim-ministru ,sentimentul ciudat al d-voastra ,de mult s-a transformat in realitate, careia nimeni nu se straduieste sa-i vina de hac. Lipsiti din peisajul politic,d-le Adrian Nastase! Inteligenta, stiinta d-voastra, buna-credinta, experienta, sunt foarte necesare acum cand tinerii politicieni sunt inconjurati de atatea tenebre si ciudatenii care-i abat din drum, si devin din ce in ce mai subtile. E o realitate trista desi ei n-au depasit euforia succesului! Va dorim sanatate, si stradania d-voastra de-a ajuta pe cei multi care va pretuiesc, ar fi minunat sa prinda radacini.

 12. 13 Marian Nicolae ianuarie 9, 2013 la 11:06 am

  Israel Planning to Build Holy Temple, Claims PA Official
  „The construction of the false Temple on the Temple Mount is closer than ever before,” claims an official with the Al-Aqsa Mosque.
  By Elad Benari

  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/164007#.UO0uNqCR91g

  The head of manuscripts at the Al-Aqsa Mosque, Najeh Bkeirat, has accused Israel of trying to „Judaize” the Temple Mount by building a new Holy Temple.

  Speaking on January 4 to the Palestine journal, which is affiliated with the Hamas terrorist group, Bkeirat claimed that „the construction of the false Temple is closer than ever before.”

  Bkeirat claimed in the interview that an analysis of Jerusalem’s development plans finds there is an intention to Judaize the Al-Aqsa Mosque, and within this framework build the Temple on its ruins and to then reduce the number of Arab residents in the city.

  In order to deal with the „danger” of such a move, he called to increase the Muslim presence in the Al-Aqsa Mosque and hold educational programs in it, in addition to public relations activities about the importance of the mosque and the other Islamic holy places in Jerusalem.

  Arabs continuously accuse Israel of „Judaizing” the Temple Mount, sometimes resorting to ridiculous propaganda such as accusing Israel of using chemicals to erode the foundations of the mosque in order to cause it to collapse.

  The Popular Resistance Committees terrorist organization has threatened Israel that any harm to the Al-Aqsa mosque would “open the gates of hell against the Zionist enemy.”

  Meanwhile the Waqf, which was left in charge of the Temple Mount following Jerusalem’s reunification in 1967, has removed every sign of ancient Jewish presence at the Jewish holy site. The decision to leave the Temple Mount in the hands of the Waqf was made by then-Defense Minister Moshe Dayan.

  At the entrance to the Temple Mount, a Waqf sign says, “The Al-Aqsa Mosque courtyard and everything in it is Islamic property”.

  Police, in an attempt to appease the Waqf, discriminate against Jews. They limit the number of Jewish worshippers allowed on the Temple Mount at one time in order to prevent conflict with Muslim worshippers. They often close the Mount to Jews in response to Muslim riots – despite evidence that Muslim riots have been planned in advance for the specific purpose of forcing Jews out.

  A recent report by archaeologists found that the Waqf is continuing to destroy Jewish antiquities on the Temple Mount in a direct violation of a ruling by the Supreme Court.
  –––––
  nota Roninjaune:

  Daca evreii vor demola Moscheia Al-Aqsa de pe Muntele Templului, isi vor pune in cap toata lumea araba……

 13. 14 Marian Nicolae ianuarie 9, 2013 la 12:56 pm

  Premierul prezintă joi starea naţiunii. Vezi care vor fi subiectele abordate

  http://jurnalul.ro/stiri/politica/premierul-prezinta-joi-starea-natiunii-vezi-care-vor-fi-subiectele-abordate-633157.html

  „Joi mi-am programat să am o întâlnire cu media şi prin intermediul media să prezint nu bugetul de stat, pentru că pentru publicul larg să mă apuc să prezint capitole de buget nu cred că e soluţia bună, ci mai degrabă să prezint starea naţiunii, să arăt ce datorii avem din trecut, fără să încep să spun de vechea moştenire, pur si simplu să prezint realitatea, să arăt ce lucruri putem să facem în actualul buget şi ce alte lucruri nu putem să facem altfel. Va fi prezentare de care eu nu ţin minte să se fi făcut în ultimii ani”, a spus Ponta.

 14. 15 Theodora ianuarie 9, 2013 la 1:14 pm

  VA ASTEPTAM ACASA DOMNULE PRESEDINTE

  Adrian Năstase a primit aviz pentru eliberare condiţionată din penitenciar. Avizul a fost dat de Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Rahova. În adoptarea deciziei, comisia a ţinut seama de activităţile derulate de Năstase în închisoare care au constat în unele cursuri ţinute în faţa celorlalţi deţinuţi. Decizia finală va fi luată de un judecător.
  http://jurnalul.ro/stiri/observator/adrian-nastase-a-primit-aviz-pentru-eliberare-633313.html

 15. 16 Marian Nicolae ianuarie 9, 2013 la 1:34 pm

  Niciodată în istoria acestei ţări nu s-a mai văzut aşa ceva.
  Meteorologii spun că lumea se va schimba radical !!!!!!!!!!!!!!

  http://www.antena3.ro/externe/niciodata-in-istoria-acestei-tari-nu-s-a-mai-vazut-asa-ceva-meteorologii-spun-ca-lumea-se-va-schimba-radical-198479.html

  Dacă în Grecia şi Turcia ninsorile abundente au închis zeci de drumuri şi şcoli, în Australia temperaturile au luat-o razna. Pentru prima dată în istoria ţării oamenii s-au confruntat cu astfel de temperaturi: mercurul din termometre a urcat la 54 de grade Celsius, iar meteorologii au introdus pe harta temperaturilor o nouă culoare – mov închis, pentru a arăta cât de gravă este situaţia, scrie The Guardian.

 16. 17 Marian Nicolae ianuarie 9, 2013 la 1:43 pm

  Referitor la servirea tarii in viitorul apropiat, de catre parlamentari, in regim…..Pro Bono, cititi va rog materialul de mai jos:

  Parlamentarii au început să se plângă:
  „Sunt bani PUŢINI pentru plata salariilor noastre”

  http://www.antena3.ro/politica/parlamentarii-au-inceput-sa-se-planga-sunt-bani-putini-pentru-plata-salariilor-noastre-198448.html

  Comisiile de la Camera Deputaţilor şi Senat reiau astăzi discuţiile pe marginea bugetului alocat pentru anul acesta. Deşi sumele pentru plata salariilor celor 412 deputaţi şi 176 de senatori au fost stabilite de Guvern şi sunt aceleaşi ca şi în 2012, parlamentarii spun că banii sunt puţini.

  Soluţia găsită a fost reducerea cheltuielilor prinvid cazarea, cu întreţinerea maşinilor de serviciu şi cu deplasările cu microbuzele. Mâine, parlamentarii trebuie să prezinte Ministerului de Finanţe modul în care se vor încadra în bugetul alocat.

  Dacă măsurile de reducere a cheltuielilor luate de conducerile parlamentarilor nu vor fi aplicate din timp, ei riscă în vară să nu-şi mai primească salariile.

 17. 18 Ursuletul ianuarie 9, 2013 la 1:51 pm

  Ma bucur nespus de mult ca ati primit aviz favorabil de la comisia de eliberari conditionate.Nu mai este mult pana o sa sarbatorim eliberarea din penitenciar.Va asteptam cat mai curand in spatiul public.Traienele pregateste-te!!!!!

 18. 19 Radu Humor ianuarie 9, 2013 la 1:57 pm

  Veşti bune !
  Deocamdată pe blogul Roxanei Iordache…

  ADRIAN NĂSTASE IESE DIN ÎNCHISOARE :)))

  Era previzibilă decizia comisiei de la Jilava, pentru că, pe lângă vârsta de peste 60 de ani, a muncit la penitenciar, adică le-a dat lecţii de Drept deţinuţilor.

  OK, deci dacă a scris şi o carte la închisoare, cum am anticipat – şi a scris-o de mână, deci, presupun că a reînvăţat să scrie , cred că merit ca măcar noua carte pe care o va scrie când va ieşi de acolo să aibă parte de prefaţa mea.

  În altă ordine de idei, noroc pentru Ponta cu slugile băsiste, care i-au interzis drepturile civile pentru doi ani, că altfel era din nou preşedinte al PSD, original.

  Ceea ce tot se va întâmpla, mai devreme sau mai târziu.

  Iar penitenţa o merita creştineşte, pentru aroganţă – şi pentru că a promovat personaje care i-au dat la cap, de exemplu, Cristian Diaconescu, şi mai ales pentru că l-a protejat pe Băsescu de rigorile Justiţiei şi în plus, a refuzat să distrugă, politic, cloaca de PD -, însă în nici un caz asta n-are legătură cu justiţia. Lighioanele care au fabricat rechizitoriul şi cele care l-au condamnat vor plăti, într-o zi.

  Penal.

  Şi m-aş bucura să împartă celula cu Băsea – porcurorii. Să-i umple de parfumuri.

  Numai că judecătoarele sunt femei, deci să se împartă cu Udrea!

  P.S. Aveţi vreo îndoială că patrupedele la lesă din sistemul judiciar vor relua hărţuirea lui Adrian Năstase, cu celelalte mascarade stupide? Asta, evident, în cazul în care vreun complet patruped nu va refuza eliberarea de drept.

  UPDATE. Să mă ierte animalele!

 19. 20 Marian Nicolae ianuarie 9, 2013 la 2:15 pm

  De ce nu, haideti sa va ofer inca o idee pe agenda de preocupari publice:

  Subiectul?

  Nationalizarea…..

  Ah, nu, sa nu credeti ca fluier…din nou in sinagoga, nu, n-am sa vorbesc despre nationalizarea de la noi din Romania, nici macar despre cea din Argentina, sau Bolivia, nu, azi cel putin, n-am sa fac aceasta greseala…..

  Totusi, hai sa vorbim despre nationalizarea din UK, adica United Kingdom, sau Marea Britanie aka Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.

  V-am lamurit?

  Bustean…

  Acum ia priviti la acest articol si cititi printre randuri, va rog….

  Nationalisation proposed for Cardiff airport
  By Rose Jacobs
  posted on December 18, 2012 6:55 pm

  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/45ff5c50-4931-11e2-9225-00144feab49a.html#axzz2HTm50JUZ

  The Welsh government has proposed renationalising Cardiff airport in the hope of turning round a facility where passenger numbers have almost halved over the past five years.

  Carwyn Jones, first minister, said on Tuesday that the government had entered exclusive talks with TBI, whose parent, the Spanish infrastructure group Abertis, bought the airport from local councils in 1995.

  The government hopes to make a return on the investment, but Mr Jones also stated an ambition to improve the airport as a gateway to Wales.

  “Such an arrangement would enable us to develop a more coherent approach to our national infrastructure planning, and integrate the airport into our wider economic development strategy,” he said.

  A private company would be contracted to operate the airport following any deal.

  While the government did not disclose the price it might pay, one person close to the talks said the figure would be a high double-digit multiple of the approximately £2m the airport made in earnings before interest, tax, depreciation and amortisation (ebitda) last year.

  It hopes to increase profitability, moving the airport back toward the nearly £9m in ebitda recorded in 2007, when more than 2m passengers passed through, compared with 1.2m last year.

  People close to the government said it had been unhappy with TBI’s stewardship, though it recognised that some of the traffic decline was because airline customers, such as BMIbaby, had closed. It hoped improved surface transport links to the facility could boost traffic, they added.

  Aviation experts are predicting 2013 will see a number of airport transactions in the UK, as owners consider the advantages – or lack of them – of owning a portfolio of facilities.

  Heathrow airport Holdings, formerly known as BAA, is being forced to sell Stansted, its second-biggest asset, but might also weigh offloading its smaller regional airports in Glasgow, Southampton and Aberdeen.

  KPMG, a consultancy, is advising the Welsh government on the Cardiff deal. In the UK, Abertis also owns Belfast International airport and runs Luton airport on behalf of the local council.

  Copyright The Financial Times Limited 2013.
  You may share using our article tools.

 20. 22 Sibilla ianuarie 9, 2013 la 2:45 pm

  DECI DA, DA, DA !!!! A FOST EXECUTAT POLITIC DE CATRE MAFIA, MILITIA POLITICA AFLATA-N SLUJBA JEVREI ORDINARE ba-SECU !!!
  IN SFARSIT, REVINE, SI DA, MA BUCUR !!!

  Adrian Năstase a primit aviz pentru eliberarea condiţionată din închisoare
  http://www.newstimisoara.ro/stiri/adrian-n-stase-a-primit-aviz-pentru-eliberarea-condi-ionat-din-inchisoare

 21. 23 Marian Nicolae ianuarie 9, 2013 la 2:49 pm

  Poate pe noi NU ne intereseaza sa facem concurenta Gazpromului ci sa ne pastram panza freatica intr-o stare perfecta…….v-ati gandit la acest aspect stimate domnule Duane Butcher, insarcinat cu afaceri ale SUA la Bucuresti.

  PS. Ce nume predestinat…Butcher in romaneste este …macelar……..

  Însărcinatul cu afaceri al SUA a venit la Ponta pentru „consultări“ cu noul Guvern
  Autor: Ovidiu Bărbulescu

  http://www.zf.ro/eveniment/insarcinatul-cu-afaceri-al-sua-a-venit-la-ponta-pentru-consultari-cu-noul-guvern-10441577

  „În luna decembrie, premierul a declarat că negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist va reprezenta o zonă de interes pentru viitorul Guvern, adăugând că cel care are cel mai mult de pierdut dacă România scoate gaze de şist este Gazprom.”

 22. 24 Dana ianuarie 9, 2013 la 2:50 pm

  Felicitări d.le Năstase! In curând veți fi acasă lângă cei dragi.sper ca mai aveți multe de spus in politica.scucces si nu va lăsați.

 23. 26 Marian Nicolae ianuarie 9, 2013 la 3:12 pm

  GRAFICUL ZILEI:
  Cum au explodat preturile in SUA in ultimii 100 de ani
  de George Dobre

  http://www.wall-street.ro/articol/Economie/142254/graficul-zilei-cum-au-explodat-preturile-in-sua-in-ultimii-100-de-ani.html

  Preturile de consum au crescut de aproape 30 de ori in Statele Unite ale Americii (SUA) in ultimii 100 de ani, arata o analiza a economistilor Carmen Reinhart si Kenneth Rogoff, scrie businessinsider.com.

  Astfel, intre 1775 si 1913, anul in care s-a infiintat Rezerva Federala, preturile de consum au urcat cu numai 20%.

  Dupa 100 de ani, preturile sunt de aproape 30 de ori mai mari, in special din cauza renuntarii la etalonul aur si a adoptarii banilor fiat in 1933.
  ––––-
  nota Roninjaune:

  Vedeti graficul pe link-ul de mai sus, este inspaimantator….

 24. 27 papasha ianuarie 9, 2013 la 3:13 pm

  E L I B E R A R E A , I N A I N T E D E S F A R S I T U L L U N I I !!!!!

  SPRE BOALA DUSMANILOR , CADEA – LE – AR CARNEA DE PE OASE IN PUTREFACTIA IADULUI , CU SLUGI CU TOT ! ( SA FIE LA EI ACOLO , PTIU , PTIU , PTIU , DUCA-SE PE PUSTII DE JAVRE VANDUTE , SA-I FOOOOTA CAINII ! )

  IAR LA NOI AICI , HAI SA FIE CU NOROC SI INTR-UN CEAS BUN !

  EU PROPUN , CA DE LA DATA ELIBERARII , INCOLO , SA TE CONSIDERI UN NOU NASCUT .
  DRAGUL MEU PRIETEN , EU SUNT CONVINS CA LA IESIREA DIN DETENTIA SECURISTOIDA A MOTIVARII PROCESULUI POLITIC , INTENTAT DE ba(secu) si de otrepele lui , VEI FI MULT MAI TARE , MAI RAZBOINIC , MAI NEIERTATOR SI MULT , MULT MAI SELECTIV CU OAMENII DIN JURUL TAU .

  TOATA INVATATURA SI EXPERIENTA ACUMULATA PANA ACUM , COMBINATA CU NOILE CRITERII EXISTENTIONALE ALE DETENTIEI , TE VOR FACE IMBATABIL SI DE TEMUT ( VEZI COABITAREA PITICILOR )

  O CONDITIE ABSOLUT NECESARA IN A INCHIDE PE VECIE GURILE MANCATORILOR SI MANCATOARELOR DE CACAT , CU TULUMBA , DAR SI A MUSCATORILOR DE CUR , ESTE ACTIUNEA SI VICTORIA DE LA CEDO , DE UNDE TREBUIE SA VINA SI RECUNOASTEREA REABILITARII , I N T E R N E S I
  I N T E R N A T I O N A L E !

  SPRE ADUCERE AMINTE : În timpul orei de dirigenție, Bulă se ridică și recită:
  – De la Dunăre la Mare
  S-a făcut un canal mare
  Să se plimbe cu bărcuța
  Nicușor și cu Lenuța!
  Evident, diriginta îl dă afară și cum tocmai trecea directorul școlii, Bulă îi explică tărășenia:
  – Ce fel de poezie ai spus?
  – Ce poezie să spun?
  De la Dunăre la Mare
  S-a făcut un canal mare
  Să se plimbe cu vaporul
  Ceaușescu cu poporul!
  Directorul are o discuție cu diriginta și în final, aflând prima variantă, îl apostrofează pe Bulă:
  – Cum e, Bulă, cu poezia?
  – Cum să fie tovarășu director? Nu știți: una este politica internă, alta e politica externă!

 25. 28 analist ianuarie 9, 2013 la 3:40 pm

  @blogideologic Zilele trecute mi-ai lasat mesajul ”nu am inteles”. Spre norocul meu, mesajul meu, cu dublu inteles pe alocuri, a fost tratat pe larg de dl. AN in ”Sa schimbam agenta de preocupari publice”. Poate fi rodul intamplarii. Cert este ca dl.AN are dreptate. De ceva timp, se instaleaza in populatie teama aceea veche, de demult, care o stiam foarte bine inainte de 89 si care o credeam definitiv disparuta. Compromisul cu UDMR poate va aduce ceva bun pe termen scurt, dar pe termen mediu? Sper ca domnul Ponta intelege ca schimbarea oamenilor din deconcentrate fara a se tine cont de profesionalism, pe termen mediu, se va intoarce impotriva sa. PSD are destui profesionisti, care, din pacate prefera sa stea deoparte, deoarece, nu au loc de atatia politruci intrati in gratiile baronilor locali.

 26. 29 Marian Nicolae ianuarie 9, 2013 la 3:59 pm

  Adevaraţii stăpâni ai UE
  Cum a devenit CE agentul unei companii adventiste din SUA

  http://www.cotidianul.ro/cum-a-devenit-ce-agentul-unei-companii-adventiste-din-sua-203932/

  Un eurocrat a ajuns mai puternic decât statele UE şi PE, reuşind să împiedice comercializarea unui medicament european pentru a favoriza o companie americană ce nu deţine înca un echivalent, dar care poate obţine o exclusivitate pe zece ani.

  În 2009, laboratorul farmaceutic francez CTRS a depus la Agenţia Europeană a Medicamentelor, cu sediul la Londra, o cerere pentru obţinerea autorizaţiei de comercializare a medicamentului Orphacol. Este un medicament care tratează o boală rară de ficat a copiilor nou născuţi, o boală mortală. În acest moment sunt doar 90 de cazuri diagnosticate în UE. Produsul este folosit cu succes în Franţa, începând din 1993, iar laboratorul dorea să-şi extindă mica piaţă. Agenţia de la Londra a dat aviz pozitiv de două ori pentru acest medicament. Aproape toate statele europene şi Parlamentul European au avut aceeaşi poziţie.

  Cine a fost mai puternic decât toate statele şi agentiile de specialitate? Comisia Europeană, mai exact un eurocrat din cadrul Directoratului General pentru Sănătate. A reuşit să aducă acest caz în faţa Curţii Generale a UE, fosta Curte de Primă Instanţă. Verdictul a fost dat în iulie 2012, la trei ani de lupte birocratice: Comisia are dreptate să nu comercializeze produsul.

 27. 31 Jr ianuarie 9, 2013 la 4:58 pm

  Abia vă aştept în mijlocul nostru domnule Adrian Năstase. Am fost tot timpul cu sufletul alături de dumneavoastră şi cu nerăbdarea că într-o zi vom intra iar în normalitate. În tot acest timp m-am simţit ca o bilă de ping-pong trosnit din toate părţile când de unul când de altul. Avem nevoie de geniul dumneavoastră pentru a nu rătăci drumul sau să derapăm Doamne fereşte. Sunt adversari politici care şi-ar dori să ne mănânce îmbrăcaţi. Mă rog la Dumnezeu să vă întoarceţi până la sfârşitul lunii acasă la familie şi între noi cei care vă preţuim şi vă iubim. Doamne ajută!

 28. 32 Marian Nicolae ianuarie 9, 2013 la 5:03 pm

  In functie de cum jucam noi aici in Romania, jucatorii romani ramasi acasa, sa apere saracia si nevoile si neamul, s-ar putea ca alti jucatori romani, plecati sa invete lucruri bune si folositoare pentru neamul romanesc, sa se intoarca la Casa Romaneasca…..si sa joace in echipa cu noi…..

  ÎNTOARCEREA CREIERELOR. MISSION: POSSIBLE

  http://www.gandul.info/news/intoarcerea-creierelor-mission-possible-10442116

  Cei mai buni nouă studenţi români în străinătate au fost premiaţi marţi seară la Palatul Parlamentului într-o ceremonie specială, organizată pentru al patrulea an consecutiv de Liga Studenţilor Români în Străinătate (LSRS), la care au participat peste 500 de studenţi români care învaţă în Europa, Asia sau pe continentul Nord-american

  „În fiecare an am lansat propunerea către autorităţi să ne dea şansa să contribuim la viitorul acestei ţări. Cu regret am observat de fiecare dată că entuziasmul şi promisiunile durau, ca orice minune, cel mult trei zile. Apoi se reinstala trista anormalitate a societăţii româneşti şi apărea zidul de blazare, cinism şi scepticism de care ne-­am lovit cu toţii la un moment sau altul”, a spus Sebastian Burduja, fondatorul LSRS, absolvent al Universităţilor Stanford şi Harvard, iar în prezent consultant la Banca Mondială.

  „De la indiferenţă la teamă sau neîncredere, replicile ne sunt cunoscute: „Oricum nu se schimbă nimic”, „Îmi sunteţi dragi, dar sunteţi naivi, măi copii”, „Ce să mai căutaţi în România?” şi poate cea mai dureroasă reacţie -„N-­avem nevoie şi nici loc de voi”, a continuat Burduja.

  Smart Diaspora, strategia tinerilor de reîntoarcere în România

  Anul acesta, tinerii au venit cu ceva în plus în afară de apeluri verbale, şi anume cu o strategie scrisă – Smart Diaspora, prin care propun transformarea României într-­o destinaţie de carieră pentru studenţii şi absolvenţii universităţilor de top.

  Înainte să scrie strategia, tinerii au studiat programele de „brain regain” din ţări precum Brazilia, China, Malaezia sau Polonia, unde reîntoarcerea studenţilor performanţi a fost posibilă.

  –––––––––
  nota Roninjaune:

  Dragilor, veniti acasa ca ne-om descurca noi cumva, nu-i bai, ROMANI suntem toti, avem nevoie de voi ca de paine calda si ca de sarea in bucate.

 29. 33 Marian Nicolae ianuarie 9, 2013 la 5:21 pm

  Fudoshin

  http://www.zenguide.org/zen-concepts/fudoshin.html?headerbar=2

  Fudoshin is the ‘immovable mind’, that is, the mind that has met all challenges of life, and has attained a state of complete composure and fearlessness.

  This state of equanimity is essential in the practice of Zazen and Budo.
  Fudoshin represents a peaceful state of total determination and unshakable will. It is the state of a spirit that is determined to win, and that is filled with courage, endurance and determination to surmount every obstacle that comes in its way.

  Fudoshin is associated with a feeling of invincibility, of a mind that cannot be disturbed by confusion, hesitation, doubt, or fear.

  In Feudal Japan, Fudoshin was manifested in the Samurai’s unquestionable demonstration of courage, and determination to face difficulty, danger, pain, and even death, without fear.

  As the great Japanese swordsman Tsukahara Bokuden said:

  „Mental calmness, not skill, is the sign of a matured samurai”.

  From a Western viewpoint, the concept of a Warrior (Samurai, Bushi) without anger or rage, a peaceful warrior, can be quite difficult to understand and accept. Being exceedingly dualistic, we can hardly reconcile the ideas of violence and a peaceful and calm mind, but this state of mind was the essence of the Samurai and is today the essence of martial arts like kendo, judo, karate or aikido.

  In our daily life, Fudoshin is the protection against the “shikai” or four sicknesses of the mind: anger, doubt, fear and surprise. Through the rigorous practice of Zazen, the students learn implicitly to center themselves and clear their mind thus developing a Fudoshin mind.

  In this era of random acts of violence, road rage, domestic violence and other losses of self control, it is not hard to see how development of fudoshin can make everyone’s life better.

 30. 34 Adrian B. ianuarie 9, 2013 la 5:29 pm

  Concluzia : trebuie eliminat elementul perturbator ! Adica , Traian Basascu !

  Deci , suspendat , judecat sumar si lasat sa se lupte cu ” justitia independenta ” pe care a creat-o ! Si sa-si ” dovedeasca nevinovatia ” , cum ar spune betziva aia de MM ( Monika Makovei ).

 31. 35 Roxana Iordache ianuarie 9, 2013 la 5:58 pm

  Apă de ploaie fără Justiţie. Iar Hollande e un bun model pentru Tonta, ca dovadă şi reconfirmarea prieteniei lui Depardieu cu Năstase. Ilie. 🙂

 32. 36 Bibliotecaru ianuarie 9, 2013 la 6:00 pm

  @ Adrian Năstase

  „Mersul spre vest” nu mai este o prioritate de ceva vreme, pentru că UE se pare că merge spre est pentru împlinirea noii ordini mondiale. Cum Rusia a început să facă exerciţii prin zona Siria… cum există şi un recent summit…

  http://bibliotecarul.blogspot.ro/2013/01/opaaaaa-incepe-rasturnarea-paradigmei.html

 33. 37 constantin dan (@Constantin98Dan) ianuarie 9, 2013 la 7:12 pm

  Cu o majoritate parlamentara de 60 % , USL pare inca un mic partid timorat , de opozitie .
  Nu doar Basescu conduce dansul , cum vrea el .
  La TVR ( publica , nationala ) il avem pe asa zisul analist Guran , care in ” Ora de bussiness ” nu face altceva decat sa denigreze guvernul , sa critice inaugurari de parcari subterane in Capitala ( ” inutile ” dupa el ) si sa prevesteasca nenorociri care vor veni ” in 6 luni ” , asta cand nu incearca sa se lanseze in interpretari foarte personale ale Istoriei , stil Boia .
  Constructiile de autostrazi sunt blocate de Consiliul pentru Contestatii , unde un Lehend Lorand Bogdan numit de Miss Udrea are la activ oprirea , in doar 3 saptamani , a construirii tronsonului Gilau Nadlac ( 8 km ) si a monumentalei Brasov Comarnic !
  Administratia locala ne ucide prin indolenta si iresponsabilitate ( o copila olimpica de 13 ani moarta ” cazuta ” de la etajul 3 in ” tabara ” la Busteni , ce ancheta ? inspectoarea judeteana pentru invatamant Prahova spune , cu un dispret fata de uman inimaginabil ” parintii stiau ca tabara nu era abilitata de noi , si-au asumat riscul ” – normal , ce vreti , copilul iti moare la Busteni la 13 ani !
  Adrian Nastase indura inca nedreptatea strigatoare la cer din iunie .
  Mi se pare ca nimic nu s-a schimbat fata de martie 2012 ( in afara disparitiei cuplului Campeanu Turturica de la TVR ) !

 34. 38 blogideologic ianuarie 9, 2013 la 7:29 pm

  @Marian Nicolae
  Da, sunt oameni buni, am auzit despre Liga Studenţilor Români în Străinătate. “Vechile autorităţi” i-au evitat pentru că javrele GDS au spus despre LSRS că reînvie politica interbelică a studenţilor legionari.

 35. 39 Iluminatu ianuarie 9, 2013 la 7:44 pm

  ZÂMBIND SANGVIN

  Acum că veţi schimba agenda
  Să nu uitaţi să scriţi legenda :
  Cum că-n aceea strâmtă colivie
  Aţi adunat iubiri ce vor să fie.

  Cerul a hotărât să părăsiţi Jilava,
  Vezuviul va exploda, va curge lava
  Peste instanţe pline cu morţi vii,
  Peste prietenii vopsiţi, în scârnăvii.

  Acoperiind un călăreţ pe snowmobil
  (Atâta pagubă, când piere un debil).
  Vom fi şi noi prin preajmă, daţi uitării,
  Zâmbind sangvin la clipa răzbunării.

 36. 41 blogideologic ianuarie 9, 2013 la 7:59 pm

  @Marian Nicolae
  Pe de altă parte, mesajul de la Gândul abia maschează intenţia lui CTP (de fapt executarea unui ordin) de a distruge Liga. Deocamdată îi laudă pentru că se teme de majoritatea parlamentară. O prudenţă elementară. Nu aţi văzut cum l-a sprijinit pe Daniel Funeriu ?

 37. 42 Iluminatu ianuarie 9, 2013 la 8:19 pm

  NOUTĂŢI TV

  La cererea telespectatorilor români „Grupul sud-coreean Samsung a prezentat la Las Vegas un nou televizor la care doua persoane pot urmari doua filme sau programe diferite in acelasi timp, gratie unui ecran de noua generatie denumit electroluminescent (OLED sau OEL), relateaza AFP.”
  Scopul este eminamente democratic, ecranul împărţindu-se, funcţie de procentul de popularitate al USL(94%) şi Guvernator(6%).
  Una este să apară prostia Guvernatorului pe toată măreţia ecranului şi alta pe o suprafaţă cât unghia degetului mare de la stânga strecurat strategic printre arătător şi mijlociu.

 38. 43 minnie ianuarie 9, 2013 la 8:22 pm

  Ce veste buna astazi ! Doamne ajuta ! Va asteptam !

 39. 44 Flori ianuarie 9, 2013 la 8:25 pm

  Speram ca de aceasta data, Justitia sa fie justitie in cazul dumneavoastra, si sa traim cu totii intrun stat de drept!
  Cu mult drag si maxima consideratie, asteptam ca in cel mai scurt timp, sa va faceti aparitia publica!
  Ne-ati lipsit mult!
  Va doresc multa sanatate!

 40. 45 Flavia ianuarie 9, 2013 la 8:30 pm

  Felicitari pentru izbanda de azi! Abia asteptam sa va revedem in emisiunile TV!

 41. 46 blogideologic ianuarie 9, 2013 la 8:41 pm

  A murit economistul american James McGill Buchanan http://www.nytimes.com/2013/01/10/business/economy/james-m-buchanan-economic-scholar-dies-at-93.html?_r=0&hp=&adxnnl=1&adxnnlx=1357754662-fDnZuYRiGFyWxsIvNr8hxw Într-un studiu din 1965 s-a făcut remarcat prin faptul că a translat accentul în Economia Politică de la Alocaţie (alocaţia de resurse) la Catalactică (consecinţele propensiunii fiinţei umane de a intra în relaţii comerciale). Comentatorii au spus că James M. Buchanan a reintrodus critica morală în Economia Politică. În cartea “Limitele Libertăţii: Între Anarhie şi Leviathan” a încercat să construiască o nouă teorie contractuală a statului.

 42. 47 madalina stanciu ianuarie 9, 2013 la 8:57 pm

  da, dar opinia publica e atat de dirijabila incat agenda poate fi rapid schimbata, mai ales de catre cineva subtil ca dumneavoastra

  intr-adevar se asteapta esecul guvernului

  noi insa va asteptam sa reveniti si sa uitati tot ce a fost negru

  ganduri frumoase, sanatate

  madalina stanciu, paris

 43. 48 dlnimeni ianuarie 9, 2013 la 9:19 pm

  Domnule Nastase, feliticari pentru avizul favorabil primit astazi va urez sa reveniti acasa cit mai repede!

 44. 49 Dan ianuarie 9, 2013 la 10:36 pm

  Sunt masuri de luat de la taxa auto pana la o taxare justa a impozitelor, implementarea de strategii economice , masuri de sustinere a agriculturii ce se afla sub tutela celei din Turcia, independenta justitiei . s.a. Se pare ca unii de acolo de sus nu pot realiza studii de impact, calcule reci , sigure …ca sa se poata da drumul la lucru !

 45. 50 Adrian B. ianuarie 9, 2013 la 10:53 pm

  Tocmai urmaresc interviul lui Mihai Gadea cu sotia dumneavoastra , la Antena 3 . Va admir si va invidiez pentru familia dumneavoastra si pentru inteligenta dumneavoastra !

  Mi-as dori din suflet sa reveniti in fruntea acestei tari !

  Sa va dea Dumnezeu sanatate si putere !

  Cu respect , Adrian B.

 46. 51 papasha ianuarie 9, 2013 la 10:54 pm

  BRAVO DANA , FELICITARI , ESTI TARE FATO ! ( ANTENA 3 )
  CU CEA MAI MARE BUCURIE AM VAZUT DIN NOU , POZA , PE CARE EU AM CATEGORISIT-O CA CEA MAI MISTO POZA A VOASTRA . ESTE CEA CU TOTI 4 REZEMATI IN COATE DE O BALUSTRADA , FIECARE CU BUNDITA MASII SAU A LU’ TASU ‘ .
  ( ANDREI CU MA-SA IN RED SI MIHNEA CU TA-SU IN NAVY BLUE ) .
  FELICITARI ANDREI , FELICITARI , MIHNEA , TATA VINE ACASA SOON !!

 47. 52 Cris ianuarie 9, 2013 la 10:58 pm

  Am ascultat-o în seara asta pe doamna Năstase. Am fost foarte impresionată. Din iunie sunt foarte tristă și vă susțin moralmente pe toți patru, cum pot, scriindu-vă în fiecare zi, deși știu că nu puteți citi, transmițându-vă numai gânduri bune, dorindu-vă putere și seninătate, păstrarea demnității și speranță.
  Sper să fiți în curând acasă, cu ai dumneavoastră. Sănătate!

 48. 53 Theodora ianuarie 9, 2013 la 11:12 pm

  Emotionant interviul doamnei Dana Nastase la antena 3

  „O să fiţi surprinşi, Adrian Năstase este mult mai puternic acum decât atunci când a intrat în închisoare”, a spus Andrei Năstase

  http://www.antena3.ro/romania/andrei-nastase-o-sa-fiti-surprinsi-adrian-nastase-este-mult-mai-puternic-acum-decat-atunci-cand-a-intrat-in-inchisoare-198591.html

 49. 54 mihaela ianuarie 9, 2013 la 11:25 pm

  Buna seara,
  ma bucur pentru dumneavoastra, sa dea Dumnezeu sa va vedem cat mai repede alaturi de familia dumneavoastra…dar va rugam sa ne promiteti ca nu ne veti priva de minunatele articole pe care le citim cu atata placere in fiecare zi…

 50. 55 Tik ianuarie 10, 2013 la 12:15 am

  Prin 2004 nu v-as fi votat pentru nimic in lume. Acum ma mai gandesc. Tot PSD-ul pare sa devina mai comestibil cu Ponta la ghidon, sa vedem ce se-alege de liberali in anii care urmeaza.

 51. 56 Sibilla ianuarie 10, 2013 la 1:43 am

  Andrei Năstase: „O să fiţi surprinşi. Adrian Năstase este mult mai puternic acum decât atunci când a intrat în închisoare” – DA, ESTE !!! DOAMNE AJUTĂ !!!
  Ciutacu, mesaj către Năstase: „Felicitările mele că nu s-a îndoit şi nu i-a cerut graţierea ticălosului ăla” – RESPECT, AN !!!

 52. 57 Sibilla ianuarie 10, 2013 la 1:44 am

  voi spune ca întotdeauna lucrurilor pe nume : M-AM SĂTURAT DE ” BULANGIUL POLITIC ” PE CARE-L DOARE-N FĂLCI DE SOARTA CĂRĂȘENILOR, AYATOLLAHUL FRUNZĂ”VERDE” CARE DOREȘTE DOAR CONTROL TOTAL, ACEST SPECIMEN TRIST ȘI BUN DE NIMIC CU CARE DEFILEAZĂ PN-L, DIN PĂCATE… M-AM SĂTURAT ȘI MI-E SILĂ DE BULANGIU ȘI DE GAȘCA SA DE PENALI ȘI ȚUCALARI DE INEL MASONIC ! NU-L MAI VREA CARAȘUL , GEABA MINTE, SCHELĂIE ȘI SE MINTE, TRISTUL, POSEDATUL !!
  http://www.argument-cs.ro/content/frunz%C4%83verde-%C5%9Fi-stepanescu-se-%C3%AEnfrunt%C4%83-din-nou
  TIRI bă-SECU TIRI FRUNZĂ”VERDE”, TOT UN DRAC, ACELAȘI GHEM !!

 53. 58 Sibilla ianuarie 10, 2013 la 1:54 am

  TIRI bă-SECU TIRI FRUNZĂ”VERDE”, TOT UN DRAC, ACELAȘI GHEM !!
  Lămuriți-l pe Întunecatul cap de afis pe Harta Mafiilor PD-L, Frunză”verde” :
  http://www.argument-cs.ro/content/sorin-frunz%C4%83verde-este-descump%C4%83nit-de-o-situa%C5%A3ie-paradoxal%C4%83#comment-7192
  LĂMURIȚI-L SĂ TRAGĂ LA ” DEPOU ”, SĂ-ȘI VADĂ DE…. MOLDOMIN, CA MIC, MIC EXEMPLU 😉
  CĂ-N OPINIA DUMNEAMEA, FRUNZĂ”VERDE” CU bă-SECU AU LOC ÎN ACEIAȘI CELULĂ !! PUNCT.

 54. 59 neagu ianuarie 10, 2013 la 2:07 am

  Mai ne poate surprinde Base cu ceva! Eu nu cred. Oricum suntem niste copii mici care astepta de la Uniunea Europeana „biberonul cu lapte”, adica o altra transa.

 55. 60 Karakas ianuarie 10, 2013 la 2:09 am

  Ma bucur sa aud ca veti iesi „in libertate” mai repede. Spuneti ca: „Cineva care nu vrea să mergem spre vest, ci să mergem înapoi…”. Mmm, nu stiu daca „spre vest” e chiar inainte. Pare oarecum un cliseu chestia asta cu „vestul”. Astia din „vest” nici macar ei nu stiu daca merg inainte. Judecind dupa sceneta pusa in scena de Putin cu Depardieu, Rusia se cam arata pe busola. Sper sa fie doar o comedie.

  Planul „No stone unturned” e foarte elaborat, insa deocamdata englezii tot la pietrele alea se uita in timp ce apa trece.

 56. 61 felix ianuarie 10, 2013 la 2:22 am

  Draga Carcotasule, Draga Blogideologic,

  Va multumesc pentru vorbele voastre calde si va transmit toate urarile cuvenite, la 10 zile de la intrarea in Noul An! Bucurii si liniste sa aveti, in cantitati nemasurate!
  Cu drag, Felix

 57. 62 blogideologic ianuarie 10, 2013 la 3:56 am

  @Marian Nicolae
  Tot aşa erau şi răzeşii Moldovei. De ce să recurgem la Fudoshin ? Un coleg evreu de-o seamă cu mine (îmi dădea bani ca să-i cumpăr cărţile care mi se păreau interesante atunci când mergeam prin Bucureşti, cu timp suficient de lectură şi pentru mine) îmi spunea că el se trage “din neam aprig de răzeşi”. Un neadevăr şi o contradicţie. Pentru că avea mare stimă faţă de Silviu Brucan.

 58. 63 blogideologic ianuarie 10, 2013 la 4:07 am

  @analist
  În perioada comunistă, am avut contradicţii grele cu doi dintre dintre cei care vor deveni “oameni istorici de bază ai PSD”, Dan Marţian şi Oliviu Gherman. Sînt absolut convins că multe dintre problemele domnului Adrian Năstase se datorează faptului că a îmbrăţişat atitudinea lui Oliviu Gherman.

 59. 64 blogideologic ianuarie 10, 2013 la 7:27 am

  România a jucat cu mult succes jocurile de coordonare în istoria ei din secolul XIX. De exemplu în adoptarea standardelor tehnice şi a Ideologiei administrative. Sigur, nu fără de vreo critică în alte domenii, cea mai de seamă fiind exprimată de junimistul Titu Maiorescu prin sintagma bine-cunoscută a “Formelor fără fond.”

 60. 65 blogideologic ianuarie 10, 2013 la 7:54 am

  @ Dan spune : “studii de impact” 🙂
  Hai domne, să fim serioşi ! Asta-i abordarea lui Adriean Videanu ! Este nevoie de metode agile, cu abordarea fazică, pe cicluri : 1/Necesitate, 2/Proiectare, 3/Implementare, 4/Verificare, 5/Mentenanţă, cu variante posibile. Cum arăta Nae Ionescu în Prelegerile Pedagogice ale anului 1926 ţinute la Universitatea din Bucureşti, abordarea fazică te plasează automat pe un lanţ de cauzalitate. Dar Nae Ionescu este acuzat acum că a pus bazele doctrinei legionare.

 61. 66 blogideologic ianuarie 10, 2013 la 8:09 am

  @ all
  Academia Caţavencu “se ia” de noi http://www.academiacatavencu.info/opinii/blogari-de-pretutindeni-integrati-va.html Îi doare capul pe băieţaşii lui SOV.

 62. 67 blogideologic ianuarie 10, 2013 la 8:15 am

  ONDINE GHERGUT : „Pentru că în perioada în care a fost încarcerat a susţinut că a fost condamnat politic, deci nu şi-a recunoscut fapta, Adrian Năstase ar putea să nu fie eliberat condiţionat chiar dacă a primit aviz favorabil din partea comisiei din penitenciar.” http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/cum-si-a-diminuat-nastase-sansele-de-a-fi-eliberat-289571.html

 63. 68 M.Voicu ianuarie 10, 2013 la 8:33 am

  @Bibliotecaru ianuarie 9, 2013 la 6:00pm scrie: “Mersul spre vest” nu mai este o prioritate de ceva vreme, pentru că UE se pare că merge spre est pentru împlinirea noii ordini mondiale.
  E o treabã de aritmeticã: a intrat în vigoare tratatul fiscal pentru ţãrile zonei euro şi asociaţii ”entuziaşti” din UE; cu ce ţãri se mai poate obţine un excedent ? pentru plata deficitelor/datoriilor [@M.Voicu ianuarie 3, 2013 la 6:30am] – deci UE şi FMI ne împing spre Est 👿

 64. 69 Iluminatu ianuarie 10, 2013 la 8:41 am

  Din ciclul „Nu n-e frică de Bau-Bau”

  INOROGUL DIN *ERDOFELEK

  Piticul Bok urcat p-un cal de lemn,
  Mărit cu lupa 10X, e tot nedemn.
  În frunte cu acel cucui făcut cu-n ou,
  Se crede inorog, perversul mini-bou.

  Jugul politic i-a-nvineţit grumazul ;
  Pictat în căcăniu e tot, dar şi obrazul.
  Se balegă pe gură, visând la „aviara
  Grip”; în hohote de râs sughiţă ţara.

  Proverbul cu „fosta-i lele cât ai fost”
  Nu-l pricepuşi piticule. Rămâi un prost.
  Bre, confundaşi Napoca cu năpârca ;
  Pentr-un primar, prea slabă-ţi este cârca.

  * Feleac

 65. 70 Marian Nicolae ianuarie 10, 2013 la 9:01 am

  @ Doru Coarna,

  Maestre, aici ziceti cam asa:
  Doru Coarna ianuarie 9, 2013 la 8:45 am

  „Marele Capcaun nu va manca acum guvernul, in fond cineva trebuie sa devina tinta publica pt mizeria generala si sa vanda ce a promis el, pe cine sa injuri (?), dar Victor Ponta nu va mai avea cariera, i-o va manca tot asa cum le-a mancat, rand pe rand, pe cele ale tuturor slujitorilor regimului securisto-basist.

  Cu cat esti mai dedicat sistemului, cu atat o iei mai rau pe coaja.

  Cine isi imagineaza ca acelasi sistem si acelasi stat de drept basist, nu pot incropi si lui Victorel un dosarel nimicitor?

  Eu as putea chiar jura ca-l are deja. Si inca demult! Adica statul roman nu poate dovedi un premier?”

  –––––––
  nota Roninjaune:

  Cu scuzele de rigoare, am sa va anunt ca aici ati zbarcit-o….de data asta.

  Conform zicalei corb la corb nu-si scoate ochii, s-ar putea sa fiti uimit sa aflati ca si „al nostru” Primi-ministru Victor Ponta, dupa numele mamei Victor Naum, este evreu kazar…………

  Asa zisul razboi dintre evreul kazar Basescu Traian si evreul kazar Victor Naum….NU EXISTA. ESTE CIRC IEFTIN PENTRU PLEBE……

  Intelegeti implicatiile respective?

 66. 71 Marian Nicolae ianuarie 10, 2013 la 9:02 am

  @ blogideologic,

  Va multumesc pentru link-ul la articolul cu studentii nostri.

 67. 72 Marian Nicolae ianuarie 10, 2013 la 9:08 am

  @ blogideologic,

  Hm, studenti legionari…poate studenti revansharzi……

 68. 73 Iluminatu ianuarie 10, 2013 la 10:20 am

  Pamflet rimat
  pentru mujicul supărat.

  DOI PENTRU PURGATORIU

  În fruntea CSM s-a pripăşit o ţaţă
  „cu părul ei isteţ, de oaie creaţă”,
  acoperindu-şi cu baticul negru
  tot muntele lui venus ; şef integru.

  Dacă te prindem pe la noi, coniţă,
  rămâi făr’ de haine(ală) ziua pe uliţă.
  La ce-ţi servesc cei ochelari de iapă,
  când noi te vrem „tot un pământ şi apă”?

  Îl ia de mână, iute, pe yogarul Dilineţ,
  şi mereţi, tulai, creaţa lângă creţ.
  Voi sunteţi crema, au sunteţi crematoriu?
  Opriţi-vă de-acu’ numai în purgatoriu…

 69. 75 Marcus ianuarie 10, 2013 la 10:56 am

  @Domnule Nastase: cu respect va rog sa lasati sa treaca acest material, asa cum este, chit ca pretentiosul dvs. de „disclaimer” s-ar putea sa fie cusurgiu in privinta unor anumite expresii 🙂 . Dar asta este ceea ce simt eu motiv pentru care vin cu aceasta rugaminte. Va asteptam din nou pe micile ecrane (cei care nu avem alta posibilitate).
  Sa fiti sanatos, caci iubit si respectat sunteti.
  marcus

  Quid Prodest, Basescule?

  Cui i-a folosit, Basescule, nebunia ta exprimata in visceralitatea patolgica cu care ai tinut mortis sa-l vezi pe d-l Adrian Nastase dupa gratii?
  Cui i-a folosit, Basescule, sa tarasti Justitia romana in mocirla vespasianica cu care s-a umplut atunci cand o mana de judecatori aserviti tie au condamnat un om fara sa aiba nici cea mai mica dovada asupra vinovatiei acestuia, doar pe prezumtia (recunoscuta chiar de ei in motivarea sentintei) ca este imposibil ca d-l Adrian Nastase sa nu fi stiut de ceea ce se intampla in spatele domniei sale?
  Cui i-a folosit, Basescule, magaria cu redactarea motivarii condamnarii unui om nevinovat la cinci luni dupa pronuntarea sentintei definitive si irevocabile?
  Cui ii foloseste, Basescule, faptul ca desi, datorita unei hotarari a comisiei de eliberare conditionata inainte de termena d-lui Adrian Nastase, ca urmare a comportamentului sau ireprosabil in timpul detentiei, acesta sta inca dupa zabrele, aflat la toanele unor termene de judecata total aiurea acordate?
  Basescule, daca in faza initiala, tararea lui Adrian Nastase, omul datorita caruia astazi nu esti tu dupa gratii, si asta pe bune nu ca facatura politica, pentru japca cu care ti-ai insusit purcoaie de dolari proveniti din vanzarea flotei comerciale romane, deci tararea lui Adrian Nastase prin procuraturi si tribunale in baza unor dosarele fabricate de slugoii tai, te-au scapat pe de-o parte de un adversar redutabil, un adevarat om politic, nu un impostor ca tine, iar pe de alta parte te-au usurat psihic de frustrarile pe care un sfertodoct le are in fata unui intelectual veritabil, condamnarea lui, in ciuda evidentei nevinovatiei sale, l-au transformat pe el intr-un martir, auroleat de supliciul detinutului politic intr-o era in care aceasta plaga a fost eradicata in Europa, iar pe tine intr-o javra ordinara manata in actiunile sale doar de impulsul unor trairi animalice, dornica de razbunari meschine si de reglari de conturi “a la” defunctul sistem comunist, cand adversarii politici erau redusi la tacere prin intemnitare sau alte forme de recluziune si/sau munca fortata.
  Caci, Basescule, toata aceasta obsesie a ta de a-l baga musai pe d-l Adrian Nastase in puscarie, asa se vede de la peluza unde spectatorul neutru si de buna credinta isi face cruce si-si scuipa in san gandind cu groaza ca, daca unui om de talia lui Adrian Nastase, regimul patronat de tine a putut sa-i faca in vazul lumii o astfel de manevra ticaloasa, apai lui ca simplu muritor de rand cam ce ar putea sa i se intample daca muschii tai ar ordona-o?
  Vezi tu, Basescule, in toata “artimetica” ta parsiva si perversa n-ai luat in calcul un factor si anume Dumnezeirea.
  Deoarece, Basescule, daca l-ai fi luat ai fi stiut ca nu exista fapta fara rasplata, iar Dumnezeu nu este casier la Avicola sa plateasca la 1 si la 15 ale luniii, ci ti-o trage cand ti-e lumea mai draga si in general, asa se stie din stramosi, are grija nu in mod deosebit de tine , ci de cei dragi tie, plata fiind inzecita fata de marsavia savarsita de tine.
  Da, este adevarat, ti-ai aratat “putirinta” si muschii siliconati, ti-ai satisfacut ego-ul bolnav si ai tinut la izolare penitenciara un rival politic nevinovat, dar cu ce pret, Basescule?
  In foarte scurt timp d-l Nastase va fi liber si, cred eu, marea majoritate a romanilor il vor privi cu respect si compasiune pentru nedreptatea la care a fost supus, in timp ce tu, pe langa alte belele facute neamului care au ajuns deja sa te sufoce si sa scoata judecatorii tarii la lupta dreapta fara piedica impotriva unui regim discretionar, vei ramane in memoria “prostimii” drept calaul lipsit de scrupule si motivat doar de banii gauriti castigati ca urmare a muncii sale murdare.

 70. 76 Marian Nicolae ianuarie 10, 2013 la 11:36 am

  Duplicitate.
  În timp ce premierul critica oamenii de afaceri din jurul lui Traian Băsescu, rudele sale făceau afaceri cu aceştia
  Dezvăluire şoc. Familia Ponta a încheiat un contract de 10 milioane de euro cu Grupul Golden Blitz, apropiat de Băsescu, chiar în timpul protestelor din ianuarie!
  26 Iulie 2012
  de DANIEL BEFU

  http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/dezvaluire-soc-familia-ponta-a-incheiat-un-contract-de-10-milioane-de-euro-cu-grupul-golden-blitz-apropiat-de-basescu-chiar-in-timpul-protestelor-din-ianuarie-271571.html

  O companie ce aparţine familiei Ponta a încheiat în ultimii cinci ani contracte cu statul în valoare de aproape 100 de milioane de lei. Culmea, această firmă a făcut afaceri, tot pe banii statului, inclusiv cu celebrul grup de la Golden Blitz, considerat apropiat de Elena Udrea şi Traian Băsescu.
  Până acum nu au existat multe informaţii despre afacerile pe care Victor Ponta, sau membrii familiei sale, le-ar fi făcut cu instituţiile publice. Datele apărute în presă se referă la contractele de asistenţă juridică pentru Complexul Turceni încheiate de Casa de Avocatură Şova şi Asociaţii (unde Ponta a fost asociat). Aceste contracte pot fi considerate însă firimituri în comparaţie cu afacerile familiei Ponta cu instituţiile publice descoperite acum de România liberă.

  Cine este „Misteriorul” Iulian Herţanu, afaceristul din casa mamei lui Ponta
  Victor Ponta a crescut în Bucureşti, într-un apartament de pe Bulevardul Dinicu Golescu, vizavi de Ministerul Transporturilor, lângă Gara de Nord. La adresa de domiciliu, care s-a regăsit multă vreme în buletinul actualului premier, au locuit şi mama acestuia, Cornelia Naum, precum şi sora, Ponta N. Alexandra Florina. La un moment dat, Ponta Alexandra Florina a renunţat la numele de fată, probabil în urma căsătoriei, devenind Herţanu N. Alexandra Florina. În acelaşi timp, la adresa respectivă a mai apărut un locatar, Herţanu Iulian Cristian, originar din Iaşi, un tânăr de aceeaşi vârstă cu sora lui Victor Ponta. Intrarea în scenă a lui Iulian Herţanu, cel despre care toate indiciile arată că ar fi cumnatul lui Ponta, a însemnat totodată şi cooptarea acestuia în firma Herţanu Projects SRL. În această companie mama premierului avea 5%, iar Iulian Herţanu 95%. Sediul social al firmei era chiar acasă la familia Ponta. Ulterior, Iulian Herţanu a devenit acţionar cu 60% şi la o altă firmă, SC GROSSMANN ENGINEERING GROUP SRL.
  După intrarea lui Iulian Herţanu în acţionariatul firmei Grossmann Engineering Group, cifra de afaceri s-a dublat, chiar triplat în anumiţi ani. Din 2007 până acum, această companie a beneficiat de zeci de contracte cu statul român, finanţate fie din bugetele instituţiilor publice, fie din bani europeni.
  Asociere şocantă cu aşa-numitul grup „Golden Blitz”
  Cea mai bănoasă afacere încheiată de compania GROSSMANN cu statul român o reprezintă câştigarea, pe 20 ianuarie 2012, a unei licitaţii în valoare de 49.430.000 lei (10.750.000 euro) pentru extinderea reţelei de canalizare din localitatea Comarnic. Deşi valoarea contractului este destul de mare, nu în ea constă marea surpriză. De-a dreptul şocant este numele firmei împreună cu care Iulian Herţanu a câştigat contractul: SC EURO CONSTRUCT TRADING ’98 SRL, firmă considerată apropiată de preşedintele Traian Băsescu. EURO CONSTRUCT TRADING ’98 SRL este strâns legată şi de numele Elenei Udrea. Fost ministru şi membru marcant al PDL, precum şi colaboratoare apropiată a lui Traian Băsescu, Elena Udrea mai este cunoscută şi ca reprezentanta „grupului de la Golden Blitz” (format din Sorin Vulpescu şi Dan Besciu, parteneri de afaceri şi vechi prieteni ai lui Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea). Aceiaşi Sorin Vulpescu şi Dan Besciu sunt şi patronii SC EURO CONSTRUCT TRADING’98 SRL, companie care, iată, face afaceri cu unul dintre membrii familiei lui Ponta. Mai trebuie spus că grupul de la Golden Blitz a mai fost asociat cu afaceriştii din apropierea liderilor PSD. Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, a făcut afaceri cu oamenii lui Adrian Năstase, Alexandru Bittner şi Adrian Petrache.
  Această situaţie ridică mari semne de întrebare asupra onestităţii lui Victor Ponta, care atunci când s-a aflat în opoziţie i-a acuzat pe oamenii din jurul lui Traian Băsescu că s-ar fi îmbogăţit de pe urma contractelor încheiate cu statul. Acuzaţiile nu i-au ocolit nici pe cei care acum se dovedesc a fi partenerii de afaceri ai familiei sale.
  Dan Besciu şi Sorin Vulpescu spun că într-adevăr s-au asociat cu firma Grossmann însă nu la una, ci la două licitaţii, însă ambii au negat că l-ar cunoaşte pe Herţanu, declarând că aud în premieră numele presupusului cumnat al lui Victor Ponta.
  Alte afaceri publice
  Iulian Herţanu mai este acţionar şi în alte companii care fie au beneficiat direct de afaceri cu instituţiile publice, fie au asociaţi care, la rândul lor, au firme ce sunt abonate la banii publici.
  De pildă, Iulian Herţanu este asociat în firma Cardinal Proiect SRL cu un anume Drăgan Ilie Florin. Acest Florin Drăgan e coacţionar în firma EUROPEAN PROJECT CONSULTING SRL RO 19179498, firmă care a încheiat numeroase contracte cu entităţile statului, în special cele din judeţul Argeş, fieful baronului PSD Constantin Nicolescu. În această firmă de consultanţă a fost asociată şi Petronela Catană, consiliera personală a Ministrului Mediului în octombrie 2009.
  Legătura între filiera de contracte cu statul prin European Project Management şi filiera de contracte cu statul prin Grossmann Engineering Group e reprezentată de Florin Ilie Drăgan, care este reprezentantul acţionarului minoritar din Grossmann Engineering Group şi co-acţionar în European Project Management SRL.
  Ce spune mama lui Ponta
  Mama lui Victor Ponta, Cornelia Naum, invitată la Palatul Cotroceni cu ocazia învestirii fiului său în funcţie, a acordat un interviu pentru site-ul inpolitics.ro, în care a recunoscut că e asociată într-o firmă cu fosta soţie a lui Victor Ponta: „Mă împac excelent cu nurorile mele… Eu am o relaţie foarte bună şi cu actuala, şi cu fosta lui soţie, Roxana, care e o fată minunată, de fapt noi lucrăm împreună, că avem o firmă de contabilitate, suntem zi de zi la un loc”. În realitate în datele din Monitorul Oficial nu există nici o firmă în care Roxana Ponta să fie asociată cu mama prim-ministrului în funcţie.
  Până la închiderea ediţiei nu am putut obţine un punct de vedere al premierului Victor Ponta, nici din partea abonatului la contracte uriaşe cu statul Herţa-nu Iulian, cel care domiciliază în casa în care a locuit Victor Ponta şi care e partener de afaceri cu mama prim-ministrului.
  Lista afacerilor cu statul a firmei Grossmann Engineering Group
  Cumnatul prim-ministrului a câştigat începând din 2007 încoace (de când există înregistrări în sistemul de achiziţii publice) un număr de 25 de contracte cu statul, în valoare de 100 milioane lei noi. Iată care sunt acestea:

  Pe 20.04.2012, contract în valoare de 23.096.146 RON pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare Târgovişte, câştigat în consorţiu cu SC PROMS CONCEPT GROUP SRL & SC COMPLIS SA.

  Pe 28.03.2012, contract în valoare de 139.000 RON pentru realizarea studiului privind disparităţile intra şi interjudeţene în Regiunea Sud Muntenia.

  Pe 16.02.2012, contract în valoare de 53.956 RON, pentru refacerea zonelor urbane cu deficit major în lucrări de alimentare cu apă potabilă şi canalizare zona Andronache lot 3 – 11 străzi.

  Pe 20.01.2012, contract în valoare de 39.863.320 RON pentru extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic, câştigat în asociere cu SC EURO CONSTRUCT TRADING’98 SRL.

  Pe 18.11.2011, contract în valoare de 374.500 RON ce prevede servicii pentru managementul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii turistice a municipiului Câmpulung prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement Complex Parc Kretzulescu”.

  Pe 03.03.2010, contract în valoare de 1.736.939 RON, pentru extinderea reţelei de canalizare în zona N-E a oraşului Pantelimon.

  Pe 26.06.2009, contract în valoare de 6.002.760 RON pentru construirea sediului administrativ al administraţiei fluviale a Dunării de Jos RA Galaţi.

  Pe 18.09.2007, contract în valoare de 3.943.085 RON pentru extinderea reţelei de canalizare pentru colectarea şi evacuarea apelor uzate menajere şi industriale din zona de vest a localităţii Chitila.

  Pe 12.04.2011, contract în valoare de 1.850.600 RON pentru lucrări suplimentare la obiectivul Complex administrare căi navigabile Giurgiu.

  Pe 15.07.2009, contract în valoare de 4.689.178 RON, pentru servicii de proiectare, studii de teren şi execuţie de lucrări pentru „Extinderea şi reabilitarea reţelei de alimentare cu apă în oraşul Chitila”.

  Pe 03.07.2007, contract în valoare de 1.250.234 RON pentru ridicarea sediului primariei din comuna Hangu (Neamţ).

  Pe 16.02.2009, contract în valoare de 42.000 RON de servicii de proiectare pt. proiectul de Modernizare, dezvoltare şi echipare a ambulatoriului de specialitate la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava.

  Pe 03.02.2009, contract în valoare de 1.761.604 RON pentru extindere reţea canalizare pe str. 1864 şi str. aferente + 9 Mai, intr. Eroului, Zorelelor şi prel. Cap.Pipercu comuna Chiajna, judeţul Ilfov.

  Pe 02.02.2009, contract în valoare de 1.761.604 RON pentru extindere reţea canalizare pe str. 1864 şi str. aferente + 9 Mai,intr. Eroului, Zorelelor şi prel. Cap.Pipercu comuna Chiajna, judeţul Ilfov.

  Pe 06.09.2010, contract în valoare de 840.101 RON pentru reabilitarea zonelor urbane cu deficit major în servicii de alimentare cu apă şi canalizare sector 2 zona Andronache – lot 3 – 11 străzi, în asociere cu Straco Grup SRL.

  Pe 10.09.2010, contract în valoare de 135.000 RON pentru servicii de consultanţă în vederea implementării proiectului „Reabilitarea, modernizarea şi echiparea ambulatoriului integrat al Spitalului Judeţean de Ugenţă Călăraşi”.

  Pe 05.02.2008, contract în valoare de 3.498.600 RON pentru alimentarea cu apă a localităţilor Păhăneşti şi Arsura, din judeţul Vaslui.

  Pe 06.06.2009, contract în valoare de 862.086 RON pentru servicii de proiectare pentru obiectivul de investiţii „O clădire de patrimoniu – muzeu pentru mileniul III”, judeţul Suceava.

  Pe 22.09.2008, contract în valoare de 5.083.528 RON pentru extinderea reţelei de canalizare ape uzate menajere Cartier Deal (Zona de Nord), localitatea Chitila, judeţul Ilfov.
  Pe 05.09.2007, contract în valoare de 2.916.119 RON pentru lucrări de extindere a reţelei de canalizare comuna Chiajna, judeţul Ilfov.

  Pe 15.02.2010, contract în valoare de 380.000 RON pentru servicii de elaborare a Strategiei de dezvoltare a judeţului Ialomiţa, perioada 2009-2020.

  Pe 05.09.2007, contract în valoare de 586.680 euro, pentru reabilitare/reconstruire unităţi de învăţământ.

  CLICK PE GRAFIC PENTRU A MĂRI
  La aceste contracte se adaugă cel puţin altele trei nepublicate în SEAP (probabil s-au desfăşurat anterior anului 2007, când s-a introdus sistemul de achiziţii electronice e-licitaţii). Iată celelalte contracte cu statul din portofoliul firmei cumnatului lui Victor Ponta:

  Reabilitare sistem de alimentare cu apă al comunei Merei, judeţul Buzău.
  Reparaţie capitală la clădirea de călători a staţiei CF Botoşani.
  Extindere reţea de canalizare în comuna Bascov, judeţul Argeş.

  (Material realizat cu sprijinul Rise Project) Intră şi pe http://www.riseproject.ro, portalul investigaţiilor de primă mână

 71. 78 Marian Nicolae ianuarie 10, 2013 la 12:15 pm

  Ambasada SUA din Bucureşti, construită pe un teren sub sechestru

  http://www.cotidianul.ro/ambasada-sua-din-bucuresti-construita-pe-un-teren-sub-sechestru-203971/

  Ambasada SUA din Bucureşti este construită pe un teren aflat sub sechestru. Mai mult decât atât, sechestrul era instituit încă de când a început construcţia, motiv pentru care apar semne de întrebare privind modul în care americanii au obţinut avizele necesare pentru ridicarea clădirii, conform Antena3.ro.

  Ambasada trebuia să-i plătească lui Puiu Popoviciu 15 milioane de dolari pentru acel teren, timp de 99 de ani. Din această sumă, 8 milioane de dolari reprezenta chiria efectivă, iar 7 milioane, celelalte investiţii necesare pentru realizarea acestui spaţiu.

  Acum dosarul lui Puiu Popoviciu a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel, iar procurorii au pus deja sechestru pe toate terenurile la care se face referire în acest dosar, inclusiv pe terenul Ambasadei SUA.

  Nu este exclus ca în acest moment, ambasada să îşi caute un loc în altă parte, pentru a ridica un nou sediu.

 72. 79 Ghita Bizonu' ianuarie 10, 2013 la 12:45 pm

  Unde dai si unde crapa …
  ca ceva timp in urma am avut o disputa in legatura cu intentia lu funerbu de a gaba mai multa entropie in sistem:” the higher the entropy the greater the disorder” din oxford dictionary of sciene

 73. 80 blogideologic ianuarie 10, 2013 la 1:17 pm

  Ondine Gherguţ este o persoană din servicii, care lucrează în presă. Este mai mult decât evident că serviciile controlate de Traian Băsescu desfăşoară ilegal o activitate de persecuţie împotriva duşmanilor politici ai lui Traian Băsescu, atât în mod spontan şi servil, cât şi la ordin. Prin aceasta, ele sunt într-o continuitate cu vechea securitate.

 74. 81 Bibliotecaru ianuarie 10, 2013 la 2:34 pm

  @ M.Voicu

  Dacă „liderii” României nu ar fi avut o pudoare excesivă în ceea ce priveşte „estul”, poate că în această perioadă post-revoluţionară am fi putut juca un rol de intermediari între est şi vest, desigur percepând un „comision” pentru „deranjul” nostru. Iată însă că „ruşii” au fost o sperietoare pentru politicieni pentru ca nu cumva să fie arătaţi cu degetul. „Vestul”, după o perioadă de tatonare, a mers şi a colaborat direct cu „estul”, fără să mai apeleze la un intermediar şi, de unde eram în poziţia avantajoasă de a putea intermedia… iară că astăzi ţările occidentale sunt în relaţii cu mult mai bune cu Rusia şi spaţiul ex-sovietic decât noi.

  Scuzaţi că vă spun, dar vi se pare o politică inteligentă din partea României? Pentru că dacă Rusia poate fi o defulare pentru stopajul economiei occidentale, politica externă marca Traian Băsescu a făcut parcă eforturi supraomeneşti să taie orice legătură pe care România ar putea avea-o, în condiţii de normalitate, cu Federaţia Rusă. Şi cu asta ce-am făcut?

  Ei bine, în momentul când UE va negocia noua ordine mondială alături de SUA şi Rusia… aveţi, măcar un moment, impresia că România nu va fi lăsată, iarăşi, pe dinafară? Doar ne-am obişnuit în ultimele secole…

 75. 82 Karakas ianuarie 10, 2013 la 2:34 pm

  Violenta din sistemul capitalist rabufneste dur in tari care permit portul armei, ca in SUA, Finlanda sau Elvetia. Nu e vorba doar de niste nebuni cu acte, ci de indivizi alienati si impregnati cu ura si violenta de tot ce este in jurul lor.

  Masacrul din Newton, SUA, dintr-un lung sir de masacre a aprins din nou dezbaterea despre violenta si portul armelor in SUA. Nu pare ca Obama vrea sa schimbe ceva:

  „…Look, like the majority of Americans, I believe that the Second Amendment guarantees an individual right to bear arms. This country has a strong tradition of gun ownership that’s been handed down from generation to generation..

  …we should be able to keep an irresponsible, law-breaking few from buying a weapon of war…

  …an unbalanced man shouldn’t be able to get his hands on a military-style assault rifle so easily…

  …in this age of technology, we should be able to check someone’s criminal records before he or she can check out at a gun show…

  …if we work harder to keep guns out of the hands of dangerous people, there would be fewer atrocities like the one in Newtown …

  Biden a fost insarcinat sa vina cu propuneri concrete pentru legislatie. Sunt curios cum o sa poata ei sa determine cine e responsabil sau nu cind cumpara o „arma de razboi”, si cum ii gasesc pe „dangerous people”, in afara de a controla caziere. Mai degraba cred ca lucrurile se vor schimba intr-atit incit sa ramina la fel: SUA, o tara extrem de violenta si periculoasa pentru proprii cetateni.

  https://petitions.whitehouse.gov/response/when-discussing-second-amendment-keep-first-mind-too

 76. 85 nakida ianuarie 10, 2013 la 10:30 pm

  Reforme si iar reforme. Din 1990 pina acum n-am auzit decit „Reforma, reforma, facem reforma”. Care reforma ?. Ce reforma ?. Suntem intr-o stare disperata, datori vanduti. De ce tot pomenim de reforma ?. Reforma a ajuns o vorba seaca, fara continut, plina de mister. Asa zisa „REFORMA” au spus si au facut toti. Nu a existat prim ministru sa nu pronunte „REFORMA, facem REFORMA”. Cu ce ne-am ales ? Simtim cu totii ce a insemnat „REFORMA” pentru romani. S-au distrus fabrici si s-au facut moluri, multe moluri. Am inlocuit ogoarele cu cartiere rezidentiale. Am distrus paduri s-avem export. Am vandut resurse strategice ca s-avem redevente. Asta-i „REFORMA” ?. Am ajuns cersetorii europei. Vorbiti de justitie. JUSTITIA ESTE CEA MAI VINOVATA DE HALUL IN CARE AM AJUN. Dupa ea urmeaza SISTEMUL BANCAR dar si pacostea numita CLASA POLITICA. Oare in tara asta nu mai sunt si oameni normali la cap, cu simt de raspundere, cu frica de Dumnezeu, cu bun simt ?. Problema consta in faptul ca nimeni nu este preocupat si nici nu avem un sistem de a-i impinge in fata. Cred ca este un blestem pe capul nostru sa-i apreciem doar pe cei ce ne ofera un mic si-o bere. Suntem invidiosi din nastere pe cei reusesc prin cinste si onoare. Ne bucuram cind ii moare capra vecinului.
  Va urez sanatate tuturor.

 77. 86 Iluminatu ianuarie 10, 2013 la 10:34 pm

  CE CLOCESC MRU ŞI MACOVREI

  http://www.hotnews.ro/stiri-politic-13976792-noua-republica-detinutul-nastase-adrian-nu-poate-eliberat-conditiile-care-exprima-dispret-sarcasm-adresa-deciziei-condamnare-isi-neaga-vinovatia.htm

  Extras din Doina lui Eminescu
  Versiunea A 2276, 28-30

  …………………………………………..
  Din Boian la Cornu Luncii
  Jidoveşte-nvaţă pruncii
  Şi sub mâna de jidan
  Sunt românii lui Ştefan.
  ………………………………………….
  Din străinii cei mişei
  Praf să s’ aleagă de ei
  ……………………………………..

  P:S:

  Ehei, domnule Titan,
  O parte din Bărăgan
  Cumpărată de jidan,
  E cu voia lui Traian.

 78. 87 Sibilla ianuarie 11, 2013 la 1:19 am

  distribui peste tot, de-a naibii, rercunosc !! recunosc că sunt ne-bună pentru lumea lor ” bună ” și mă refer la toți cei implicați ȘI la toți cei care tac și prin tăcere se fac COMPLICI :
  NICI MĂCAR UNUL DIN JMECHERII DE MAI JOS NU RĂSPUND PENTRU TICĂLOȘIILE LA CARE S-AU TOT DEDAT ȘI SE DEDAU IN CONTINUARE, DAR…. FLUTURĂM SANCHI ” ROMÂNIA CORECTĂ ” ORI ” DREPTATE PÂNĂ LA CAPĂT ” !!! TRAVESTIȚI ÎN PESEDEI ȘI LIBERALI, MAJORITATEA PENALILOR SUNT BINE MERSIC LA BUTOANE, LA GUVERNARE ! POPOR, CIOCUL MIC ….
  bine că Ponta și Petală continuă să coabiteze…. foooarte bine, deh…. bine pentru cine, hmmmm ….. a, da, pentru frunză-verde”, pentru Jiji, pentru baronii loco de pe feude, pentru hăia din vârf care DOAR flutură sanchi ” dreptate până la capăt ”, sanchi ” România corectă ” și sanchi asemenea altele…. vai steaua ta popor !!! Toți penalii sunt la BUTOANE pen că s-au avântat la transferuri, acum sunt curati lacrimă, noi suntem nebuni.. Procurorul Victor Ponta – site Mafiile PD-L – penalii, ticăloșii care figurează pe Harta Mafiilor PD-L sunt bine mersi ayatollahi pe FEUDE, dar, continuăm să fluturăm , sanchi România Corectă…. și miștouri, scuipat în obrazul națiunii , de genul ” dreptate până la capăt ”…. !!!! Mi-e silă și scârbă !!! Petală zis și Crin, continuă să-mi impună, mie, Sibilla să-mi ceară să-l privesc pe una bucată frunză”verde” drept salvator al națiunii…. ptiii !!! În opinia cărășenilor, bă-SECU ȘI frunzăverde au loc în aceiași CELULĂ ! Mafia, ticăloșii și ticăloșia NU au culoare politică ! Cât timp toți acești PENALI sunt liberi NU există dreptate !! Niciun pedelacheu NU e după gratii, sunt bine mersi la guvernare pentru că sunt ” liberali ”, niște labe triste travestite !! Terminați și voi cei de la Antena3 să-l tot menajați pe masonul penal de frunzăverde ! De ce nu se investighează cazul Moldomin și de ce niciun fir nu duce spre capo di tutti capi ???!! Și eu il vreau mort politic pe javra ordinară, DAAAAR sunt deja prea multe javre ordinare TOLERATE și menajate inclusiv de către mass-media, PUNCT.

 79. 88 Sibilla ianuarie 11, 2013 la 1:25 am

  p.s. după gratii e ÎNCĂ Adrian Năstase, executat politic, NU penalii de pe Harta Mafiilor PD-L…
  toarăși Ponta și Crin….. ” bravo ”, lălăiți-o în continuare cu coabitarea cu bă-SECU și clicile lui care găști geaba s-au împrăștiat care-ncotro, c-au găsit CUIBURI, că dacă i-ați primit ( !!! ), voi NU noi ( !!! ) și dați-i nainte cu SANCHI , i-auzi, dreptate până la capăt … Păi pentru cine, măi ficiori ” dreptate ” ???!!!!

 80. 89 Sibilla ianuarie 11, 2013 la 1:30 am

  MAREA MOBILIZARE – Stapanul parchetelor Daniel Morar a ordonat tuturor sefilor de unitati din tara sa se prezinte la el, la sediul PICCJ, vineri la ora 11.00. Misiunea: “apararea independentei procurorului si a CSM”. Fiecare sef de parchet a primit ordin sa se deplaseze la Bucuresti pe cheltuiala proprie (Documente)
  Document incendiar! Pentru a sari in ajutorul procuroarei Oana Haineala (foto) contestata de asociatiile profesionale ale magistratilor din tara pentru alegerea ei ca presedinte a CSM, prim-adjunctul Procurorului General al Romaniei, Daniel Marius Morar (foto), a dat ordin tuturor sefilor parchetelor de curti de apel si de tribunale din tara sa se prezinte vineri 11 ianuarie 2013, orele 11.00, la Bucuresti, la sediul PICCJ pentru o “intalnire de lucru”. Atentie, la aceasta intalnire vor participa si membrii Sectiei de procurori a CSM, probabil chiar si Oana Haineala!
  http://www.luju.ro/magistrati/parchete/marea-mobilizare-stapanul-parchetelor-daniel-morar-a-ordonat-tuturor-sefilor-de-unitati-din-tara-sa-se-prezinte-la-el-la-sediul-piccj-vineri-la-ora-11-00-misiunea-apararea-independentei-procurorului-si-a-csm-fiecare-sef-de-parchet-a-primit-ordin-sa-se-dep

 81. 90 M.Voicu ianuarie 11, 2013 la 5:58 am

  @Bibliotecaru ianuarie 10, 2013 la 2:34pm, afirmã adevãrul: ”astăzi ţările occidentale sunt în relaţii cu mult mai bune cu Rusia şi spaţiul ex-sovietic decât noi.”
  Faptili constatate au rezultat din reformã diformã
  @nakida ianuarie 10, 2013 la 10:30pm, cautã, şi nu gãseşte, ca şi cum chiar nu-i: ”Care reforma ?. Ce reforma ?… Am vândut resurse strategice ca s-avem redevenţe.”
  – şi n-avem ❗
  ►Pânã când inalienabilitatea dispusã de Constituţie este batjocoritã de sistemul de redevenţe legiferat [lucrarea “Excepţie de neconstituţionalitate” publicatã în revista Palatul de Justiţie Nr.11/2009, dezvoltatã la: http://matachevoicu.blogspot.com/ sub titlul: Proprietatea publicã – inalienabilã prin Constituţie, alienatã prin lege. Parodia de ”redevenţe” din Legea minelor nr.85/2003 şi Legea petrolului nr.238/2004 sunt la niveluri abia comparabile ratei dobânzii astfel că, decât asemenea ”concesionare”, Statul ar fi încasat mai mult doar prin închirierea respectivelor bunuri în perpetuitate, încasând în fiecare an dobânda – şi Statul ar fi rămas şi cu bunurile integrale în natură 💡
  … e ca la noul Parlament: s-au adunat mulţi ca sã constate cã sunt prea mulţi… şi s-au validat… între ei !. S-a zis cã nu era bine pânã la ”revizuirea” din 2003 – ca Parlamentul sã poatã amenda dispoziţiile Curţii Constituţionale, dar decând e supra-suveranã dece n-a cerut sprijinul şi de la UE şi Comisia de la Veneţia ca hotãrârea anterioarã cu reducerea numãrului de parlamentari sã nu permitã validarea în prostie – cu desconsiderarea numãrului de voturi prin legea electoralã – dovedita chiar şi a doua oarã. E ca şi cum Curtea Constituţionalã şi-ar fi redus din atribuţii… singurã, cu salarii crescute ?

 82. 91 blogideologic ianuarie 11, 2013 la 8:21 am

  Tipii de la Institutul Ludwig von Mises România, http://mises.ro/60/, doresc să-i prostească pe români. De exemplu prin materiale pseudo-educaţionale oferite liber pentru lectură online. Şi cu ce anume începe textul “lămuritor” de la adresa URL indicată ? +Capitolul XIV. Domeniul şi metoda catalacticii/ Catalactica sau economia societăţii de piaţă 1. Delimitarea problemelor catalacticii / N-au existat niciodată incertitudini şi îndoieli cu privire la domeniul ştiinţei economice. Îndată ce oamenii au devenit interesaţi de studiul sistematic al teoriei economice sau al economiei politice, cu toţii au căzut de acord că sarcina acestei ramuri a cunoaşterii este de a investiga fenomenele de piaţă, adică determinarea rapoartelor mutuale de schimb ale bunurilor şi serviciilor comercializate pe piaţă, originea lor, pornind de la acţiunea umană, şi efectele lor asupra acţiunilor ulterioare. Complexitatea definiţiei precise a domeniului teoriei economice nu provine dintr-o incertitudine referitoare le orbita fenomenelor investigate. Ea se datorează faptului că încercările de a elucida aceste fenomene trebuie să treacă dincolo de domeniul pieţei şi al tranzacţiilor de piaţă. Pentru a concepe pe deplin piaţa suntem siliţi să studiem acţiunea unor ipotetici indivizi izolaţi, pe de o parte, iar pe de alta să punem în contrast sistemul de piaţă cu o comunitate socialistă imaginară. Atunci când studiem relaţiile de schimb interpersonale nu putem evita să avem de-a face cu schimbul autistic. Dar, în cazul acesta, nu mai este posibil să demarcăm net frontiera care separă tipul de acţiune care este propriu domeniului ştiinţei economice în sens restâns, de alte tipuri de acţiune. Teoria economică îşi lărgeşte orizontul, transformându-se într-o ştiinţă generală a tuturor tipurilor de acţiune umană, i.e. în praxeologie. Se pune problema cum să distingem cu precizie, în cadrul mai larg al praxeologiei în general, orbita mai restânsă a problemelor propriu-zis economice. Încercările nereuşite de a rezolva această problemă, a delimitării precise a domeniului catalacticii, au ales drept criteriu fie motivaţiile care cauzează acţiunea, fie obiectivele pe care le urmăreşte acţiunea. Însă varietatea şi multiplicitatea motivaţiilor care incită omul la acţiune este lipsită de relevanţă pentru studiul general al acţiunii. Fiecare acţiune este motivată de imboldul de a îndepărta o neplăcere resimţită. Pentru ştiinţa acţiunii nu contează cum califică oamenii această neplăcere, din punct de vedere fiziologic, psihologic sau etic. Sarcina teoriei economice este de a analiza preţurile mărfurilor, aşa cum sunt ele cerute şi plătite în tranzacţiile de piaţă. Ea nu trebuie să-şi restrângă investigaţiile la studiul acelor preţuri care apar, sau ar apărea, ca rezultat al unei conduite ce ilustrează atitudinile cărora psihologia, etica, sau oricare altă perspectivă asupra comportamentului uman, le ataşează o anumită etichetă. Clasificarea acţiunilor în funcţie de diversele lor motivaţii poate fi productivă în psihologie şi poate furniza o normă de evaluare morală; dar ea este lipsită de interes pentru teoria economică. În esenţă, acelaşi lucru se poate spune şi despre tentativele de a restrânge domeniul teoriei economice la acele acţiuni ce urmăresc furnizarea către oameni de lucruri materiale tangibile, din universul extern. Riguros vorbind, oamenii nu au nevoie de bunurile tangibile ca atare, ci de serviciile pe care aceste bunuri sunt în măsură să le furnizeze. Ei doresc sporul de bunăstare pe care aceste servicii le pot asigura. Dar dacă aşa stau lucrurile, nu este posibil să eliminăm din orbita acţiunilor “economice” acele acţiuni care îndepărtează neplăcerile direct şi fără interpunerea vreunui lucru tangibil sau vizibil. Sfatul medicului, lecţia profesorului, recitalul artistului şi alte servicii personale nu sunt în mai mică măsură obiecte de studiu economic decât planurile arhitectului pentru construcţia unei clădiri, formula omului de ştiinţă pentru producerea unui compus chimic, sau contribuţia autorului la publicarea unei cărţi. Domeniul de studiu al catalacticii este alcătuit din toate fenomenele de piaţă, cu toate rădăcinile, ramificaţiile şi consecinţele lor.+ Să încep prin a reaminti LudwigvonMiseşiştilor din România că în economia lumii reale nu există doar pieţele cu mijlocul lor de coordonare denumit “preţul”, ci şi diverse organizaţii şi instituţii cu ierarhii în care mijlocul de coordonare este “autoritatea”, precum şi comunităţi în care mijlocul de coordonare este “încrederea”. Apoi, după cum arăta economistul American James M. Buchanan, recent decedat, noţiunea de Catalactică vine abia după noţiunea de Alocaţie, în ordinea importanţei conceptelor în tratarea Economiei Politice. Într-un studiu din anul 1965, James M. Buchanan s-a făcut remarcat prin faptul că a translat accentul în Economia Politică de la Alocaţie (alocaţia de resurse) la Catalactică (consecinţele propensiunii fiinţei umane de a intra în relaţii comerciale). Acum, în acest context pur psihologic al “propensiunii fiinţei umane de a intra în relaţii comerciale”, este util de reamintit cum a intensificat commodorele Perry propensiunea japonezilor de a intra în relaţii comerciale cu americanii prin acţiunea canonierelor sale din anul 1854, la Kanagawa. Dar nu, chiar în excerptul introductiv citat, Ludwig von Mises nu supralicitează rolul psihologiei în Economia Politică. Or, eu ştiam că reprezentanţii şcolii de economie de la Viena (căreia îi aparţine şi Ludwig von Mises) au un respect deosebit pentru psihologia din expunerea lui Destutt de Tracy, în care formă ea ajută direct expunerea bazelor teoriei economice. Despre Ideologia primară a lui Destutt de Tracy, care fundamentează teoretic paradigma thermidoriană, am mai spus cât de importantă a fost, şi este, ca acquis în ideologia naţionalismului românesc. Când se vorbeşte foarte sumar şi în fugă despre influenţa Marii Revoluţii franceze asupra noastră, se are în vedere de fapt influenţa paradigmei thermidoriene ca sursă pentru o metodologie de nation-building. După studiile domnului Dan Amedeo Lăzărescu, ungurii n-au avut niciodată o metodologie de nation-building. Ei s-au bazat mereu doar pe “tragerea sforilor” în exterior, aşa cum acţionează şi în momentul de faţă. Un alt reprezentant al şcolii de la Viena, autentic ideolog şi doctrinar economic de dreapta, vorbesc eu aici despre domnul Fritz Hayek, observa deosebit de corect în “The Counter-Revolution of Science : Studies on the Abuse of Reason”, faptul că atacul lui Destutt de Tracy împotriva statului era de fapt un atac orientat împotriva Imperiului modern generic, ori pe atunci împotriva statului francez cuprins în reforma napoleoniană. Costurile în oameni, deci costurile în „carne de tun” ale reformei napoleoniene au distrus realmente pentru totdeauna măreţia Franţei din vremurile absolutiste (în lumina căreia dobândeam şi noi drepturi, de exemplu Capitulaţiunea de la 1740 care legitima frontiera pe Bugul pontic pentru principatul moldovenesc). În excerptul pe care îl citează Fritz Hayek, Napoleon începea cu un atac asupra ideologiei primare a lui Destutt de Tracy. Atacul este caraghios, el seamănă cu faimosul discurs al lui Charlie Chaplin din Der große Diktator http://www.youtube.com/watch?v=Z4UhJpviVYg&feature=related , vedeţi tot aici şi scena cu plânsul, precum şi blamul faţă de Djutten : „Toate necazurile ce au căzut peste frumoasa noastră Franţa trebuie să fie atribuite ideologiei, acestei metafizici sumbre ce continuă a căuta cu ingeniozitate cauzele primare, o ideologie ce ar vrea să fundamenteze chiar şi legislaţia popoarelor pe aceste cauze primare, în loc să adapteze legile la ceea ce ştim noi despre sufletul omului, şi la ceea ce am învăţat din lecţiile Istoriei.” În Monitorul universal din 21 decembrie 1812, Napoleon Bonaparte se caracteriza drept „un homme appelé pour réorganiser un État”. În istoria noastră recentă, românii au asistat cu furie la napoleonizarea lui Traian Băsescu de către „ideologii de dreapta” din România prezentului. Aceşti pseudo-ideologi ai partidului PDL proslăvesc frenetic „doctrina Băsescu pentru reforma statului românesc”. Dar am văzut după celebrul referendum în netă exprimare thermidoriană din 29 iulie 2012 în România, cum PPE l-a sprijinit furibund şi interesat pe Traian Băsescu pe funcţia de preşedinte formal în România, anulând voturile democratice a 7,4 milioane de oameni. Bănuiesc că aceleaşi forţe din spatele PPE au sprijinit, nu demult, şi inserţia catastrofalului Institut Ludwig von Mises în România. Institutul Ludwig von Mises revarsă peste gândirea noastră material de propagandă pentru crearea unei ideologii a distrugerii statului românesc sub pretextul “reformei statului românesc”.

 83. 92 constantin dan (@Constantin98Dan) ianuarie 11, 2013 la 8:36 am

  Out of topic – nu folositi acest blog pentru mesaje rasiste . Cum noi nu acceptam rasismul anti-romanesc , fabricat de mediile de presa occidentale , nu putem accepta un rasism dirijat impotriva altor natiuni . Evreii nu sunt rai prin definitie , avem 18000 ( optsprezece mii ) de evrei in tara , de la 760000 ( sapte sute saizeci de mii ) in 1930 … cum sa-i acuzi pe evrei pentru prostia , incompetenta si coruptia din Romania ?

 84. 93 Iluminatu ianuarie 11, 2013 la 8:44 am

  Raportul MCV 2012 pentru România care va fi prezentat peste două săptămâni de Comisia UE, a fost definitivat de doamna Bretonată care îl ţine ascuns într-un loc numai de ea ştiut. Inspiraţi de cazul arătat în continuare

  http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-faze_tari-13979548-faze-tari-socant-nu-vina-crezi-ascundea-femeie-vagin-tatuat-din-cap-pana-picioare-vladimir-franz-candideaza-presedintia-cehiei-uite-hal-fost-batut-barbat-pentru-furat-iphone.htm

  copoii actualei puteri l-au aflat ascuns de doamna Bretonată în locaţia fantezistă din exemplul invocat.
  Este posibil ca şi proiectul de hotărâre judecătorească al cazului dv., domnule AN, să fie tot p’ acolo…

 85. 94 Marian Nicolae ianuarie 11, 2013 la 8:50 am

  @ Iluminatu,

  Curat Inchizitie……

  E pur si muove……..

 86. 95 corina s. ianuarie 12, 2013 la 3:34 am

  O foaie de parcurs pentru tara, cu legi egale pentru toti….
  Imi doresc sa traiesc clipa acelei schimbari…
  .
  http://www.lemonde.fr/idees/article/2013/01/09/le-roumain-cible-du-rire-gras-des-comiques_1814533_3232.html?xtmc=roumanie&xtcr=1
  Le Roumain, cible du rire gras des comiques
  LE MONDE | 09.01.2013 à 15h43• Mis à jour le 09.01.2013 à 18h16

  Depuis plusieurs mois, plusieurs années, revient dans la bouche de certains, sous la plume des mêmes, un mot, lancé rapidement : „roumain”.
  Quand le mot s’orne d’une majuscule, le „Roumain” fait la manche, quête dans le métro, tend la main pour assouvir son vice, pour demander ce que le monde lui refuse.
  Quand il s’ouvre par une minuscule, l’adjectif désigne tout à la fois – c’est le propre de la stigmatisation – le pauvre, l’importun, le reclus et l’exclu.
  MATHIEU MADÉNIAN, UN COMIQUE ET NON PAS UN COMÉDIEN
  Ainsi, il y a quelques jours encore, Mathieu Madénian, un comique et non pas un comédien – le premier exemptant aujourd’hui d’être le second – recourut-il dans l’émission „C’est à vous” du 2 janvier à la locution de „chien roumain” pour suggérer de la bête son caractère innommable.
  Depuis toujours, le rire s’est nourri de poncifs, de stéréotypes, d’éclats faciles, de vieilles lunes, de ces choses que l’on rapporte dans la cour d’école, dans les réunions trop longues ou dans les desserts de mariage.
  Par ce rire, il est question de la taille d’untel, de l’accent d’untel, de la calvitie de celui-ci, du handicap de celui-là. Avec ce rire reviennent souvent la stupidité prêtée aux uns et la fourberie des autres, la naïveté des unes et la crédulité des autres.
  C’est un rire gras, un peu gêné, sentant le sirop à la menthe ou le mauvais alcool.
  C’est un rire sous cape, chuchoteur d’amalgames sophistes, un rire qui a un peu honte de ses mauvais génitifs, de sa mystification gauchie, de sa parturition viciée, un rire qui ne repose que sur la notion de genre, de gent, de type, de typologie.
  Un rire qui enfle, outre, renchérit, avec son prix à payer – celui de l’injustice. Cela s’appelle une blague.
  Il est une autre manière de chercher à faire rire. Celle-ci consiste non pas à appuyer le trait, à passer la mesure ou, plus prosaïquement, à prêter à l’autre une qualité inepte, mais à fustiger la difficulté réelle et vécue de l’autre et par l’autre.
  Il en allait ainsi des insoutenables plaisanteries sur la maigreur ou la souffrance des uns, la pauvreté ou l’indigence des autres. Il en va ainsi, désormais, de la mendicité des Roumains.
  JAMEL DEBBOUZE À PROPOS DU FOOTBALLEUR ROUMAIN MENDIANT LE BALLON
  Pas un spectacle, une saillie, une intervention sans que soit raillé „le Roumain”, affublé des maux les plus sordides, des mots les plus écoeurants, que l’on songe aux sorties de Jamel Debbouze à propos du footballeur roumain mendiant le ballon dans son spectacle „Tout sur Jamel”, du Comte de Bouderbala dans son sketch sobrement intitulé „Les Roumains”, d’Anne Roumanoff avec son canular sur la Roumaine et la Journée du patrimoine diffusé sur Europe 1 le 18 septembre 2010, de Jonathan Lambert à propos du salut roumain dans l’émission „On n’est pas couché” du 17 avril 2010.
  Cela s’appelle non pas rire de, mais se moquer. Se moquer de et se moquer avec. Car ce rire n’est plus sous cape, il s’affiche, il s’esclaffe, ici à la radio, là à la télévision, certain de son effet. Ce rire demande audience et on lui donne tribune.
  Il entend remporter publiquement les suffrages, trouver dans le rire de l’autre non seulement le consentement mais aussi l’assentiment. C’est un rire
  qui ne sait rien de la cruauté, de l’insolence. C’est un rire qui cherche l’approbation générale, l’applaudissement du plus grand nombre.
  C’est le rire de l’impertinence, nous dit-on. Sans doute, si l’on considère le suffixe „im-” comme privatif. C’est un rire haut et fort, qui rit de sa lâcheté partagée, qui se rassure par sa hauteur et par sa force.
  C’est un rire insupportable qui cherche à rassembler les suffrages, qui colporte et qui propage, qui rit de colporter et qui rit de propager. Un rire qui fait jouir les semblables d’être semblables par la seule contemplation des dissemblables. Un rire qui rit d’unir sur la désunion.
  L’habitant de la Roumanie est donc devenu l’objet de ces ricaneurs, de ces moqueurs impénitents. Quand le blanc de la peau des victimes exonérerait nos clowns de tout racisme ethnique, l’inclusion de ceux-ci dans l’Europe préserverait ceux-là de tout mépris social.
  PROIE DE CETTE MOLESTATION RIGOLARDE
  Le Roumain est donc devenu, sans que les responsables médiatiques s’en émeuvent, l’objet de la domination pouacre, de la barbarie rhétorique, du rire nauséabond.
  Il est la nouvelle bête noire, le bouc émissaire des jeteurs de pierres, le mouton expiatoire des Panurge, le souffre-douleur de cette battue ordinaire, la proie de cette molestation rigolarde.
  Que l’on ne brandisse pas le droit-de-rire-de-tout, la liberté d’expression ou la licence poétique. Le comique, ce comique, n’est pas un sniper incorruptible, il est un fantassin du sens commun, un adjudant des tropismes faciles, un caïd veule de ceux qui bizutent et bizuteront, de ceux qui jugent et préjugent, de ceux qui s’y mettent à plusieurs.
  A l’heure où un milliard d’individus regarde sur un écran le clip d’une même musique, où l’on diffuse en boucle les camouflets infligés aux puissants, où les indignations sont mondiales et les rires unanimes, où le persiflage du paillasse a remplacé le mordant de la voix et le rire de la raison, le ricaneur est devenu le justicier et le redresseur de torts.
  Qu’adviendrait-il si l’on remplaçait le Roumain par l’Arabe, le Nègre ou le Juif ? Qu’en serait-il si ce peuple aux outrages en était un autre ?
  Misère, chagrin et souffrance sont des brûlures que l’on ne brûle pas, des stigmates que l’on ne stigmatise pas. Quant un gentilé vaut pour comparaison ou métonymie, qu’il devient synonyme – d’un mot, d’une idée -, cela ne sent jamais bon.
  Car si le rire adore les figures de style, il déteste les tautologies.
  Le ricaneur, qui fréquente les agoras du cliché et les topiques du proverbe, ne doit guère fréquenter la Roumanie, le Sahel ou le Bangladesh. Pourtant, il semblerait que jamais voyageur revenu d’une terre découverte n’ait songé à ricaner une seule fois de ses habitants. En majuscule comme en minuscule. Allez savoir pourquoi.
  Colin Lemoine, historien de l’art

  Colin Lemoine
  est coauteur, avec Jack Lang,
  de „Michel-Ange” (Fayard, 2012)

 87. 96 blogideologic ianuarie 12, 2013 la 8:30 am

  În atenţia domnului premier Victor Ponta. Economistul român Alin Voicu semnalează (http://socot.wordpress.com/2011/10/05/error-in-marginal-product-of-labor-mpl-formula-on-wikipedia/ ) o eroare în formula de calcul pentru Produsul Marginal al Muncii (MPL), şi arată pe blogul personal care este formula corectă. Alin Voicu este unul dintre tinerii economişti români asociaţi într-un fel revistei culturale ortodoxe ROST (care, în opinia mea, continuă spiritul mişcării culturale Rugul Aprins din perioada interbelică). Ar fi util dacă domnul Alin Voicu ar putea fi cooptat în echipa dumneavoastră de consilieri în Economie.

 88. 97 blogideologic ianuarie 12, 2013 la 8:52 am

  Semnalez spre lectură acest articol al economistului Alin Voicu : +Scăpare, scăpătare, scăpărare / Prolegomene la dezvoltarea economică II: Nevoia de capital (vezi şi Partea I) / Observam în timpul perioadei acute inflamatorii precedente a Afacerii CupruMin sub guvernul recent căzut că metodele financiare folosite pentru estimarea valorii CupruMin au fost defectuoase în mod aproape ridicol. Întrebările despre cum România “se scapă” de această întreprindere şi activele ei care valorează undeva în jurul a 18 miliarde de euro de parcă ar fi “fiare vechi” ar putea pune ar fi multe (a) cum guvernul din Bucureşti a alcătuit, decis şi adoptat concluziile şi cifrele evaluatorului pentru CupruMin despre care mai vorbeam; (b) cum s-au selectat negociatorii vînzării pentru partea guvernului din Bucuresti şi cine e responsabil de ce fac aceia?; (c) cum s-a alcătuit şi aprobat metoda de selecţie a potenţialilor cumpărători care s-au dovedit impecunioşi şi obraznici în cele din urmă?; (d) cum s-a executat analiza financiară şi legală a legitimităţii şi prospectelor acestor potenţiali cumpărători (“due diligence”)?; etc. Nu neparat pentru a gasi o persoana sau niste persoane ci pentru a descoperi un proces cu lacune evidente si a repara normele clar deficitare. Dar Întrebarea cu “Δ-mare este: De ce? De ce se vinde (sau, folosind eufemismul la modă de cel puţin 22 de ani, privatizează) CupruMin? Sau de ce se vînd alte obiective industriale din România? Ce ţară s-a dezvoltat vreodată abandonînd altora tot ce avea mai preţios? Chestiile astea “le-au scăpat” unor factori de decizie pe parcurs–numai ministrul economiei a părut să aibă tăria de a lua atitudine în al unsprezecelea ceas. Din 1990 încoace, modul de a vedea politica economică în România a fost pus în marşarier, obţinîndu-se o anti-dezvoltare. Unele după altele, majoritatea guvernelor din Bucureşti au adoptat o postură pe care România o depăşise deja la anul 1989. Deşi ţara fusese industrializată masiv în timp foarte scurt istoric (approx. 40 de ani), perspectiva curentă, bazată pe un model economic perfect inaplicabil României atît teoretic cît şi filozofic sau practic, a fost aceea de ţară subdezvoltată, ignorînd şi apoi anulînd nepăsător toate sacrificiile de pînă în 1989! Şi, folosind expresia foarte potrivită a lui Radu Baltasiu, s-a “dezvoltat subdezvoltarea”! S-a transformat un fapt real, fizic, adică o ţară industrializată, de bine, de rău, întru chipul şi asemănarea unui model abstract–şi ăla greşit–provenit din capul cine mai ştie cui! Iată aritmomorfia bezmetică… In genere, România a fost pusă, împotriva realităţii manifeste, în postura unei ţări sărace din punct de vedere al bazei industriale, de cercetare şi intelectuale încît tot ce putea fi bun şi folositor trebuia deci importat–că, de, “dacă e româneşti, nu e bune,” vorba lui Toma Caragiu.] Aceasta este adeseori mantra variilor investitori, chiar din sectorul extractiv adeseori, că ei aduc capital, tehnologie şi cunoştinţe pe care ţările bogate în resurse, precum România, nu le au, chipurile. (Zicala fiind “how did our oil [or copper, or gold, or silver, or rare earths, etc.] end up under their sand?”) De aici noţiunea mea de “maladie batavă pe dos” în cazul actual al României şi scăpătarea ei. Dar guvernele din Bucureşti ani de-a rîndul au crezut gogoriţa şi au consumat sau risipit capitalul României prin neglijare, de-a dreptul sau prin vînzare. Astăzi se pare că vor vinde pe de-a-ntregul şi ceea ce nu le aparţine lor (guvernelor) ci poporului român–resursele naturale. Povestea cu “noi reprezentăm poporul pentru că aşa a scris un număr de noi predeterminat de cetăţeni pe nişte bucăţele de hîrtie,” chestiune cunoscută în trecut ca “democraţie originală,” nu (mai) ţine; şi nu mai ţine pentru că nimeni nu pare a pune sau răspunde la întrebarea asta simplă: De ce? De ce nu există sau nu se consideră şi alte alternative? De ce este atît de necesar să se “supună” România înţelegerilor cu diverse foruri internaţionale ad litteram şi doar cedează şi execută fără întrebări? Aceste acorduri nu sînt intenţionate a fi un pact către suicid. De ce se ia ca fapt evident că numai administratori străini pot conduce întreprinderi româneşti? (Deşi asta e o tară mai veche, datînd cel puţin din aprilie 1866). Unde, pînă la urmă, e onoarea, sau demnitatea, cum spune Dan Puric, în toată treaba asta? Şi după ce toate-s înstrăinate, ce mai urmează? Şi, mai departe, de ce nu creează investitorii strategici privaţi preeminent străini (despre mulţi dintre care nu ştie nimeni absolut nimic după cum s-a văzut in cazul CupruMin) locuri de muncă ci, dimpotrivă, fac presiuni şi repurtează successe în a schimba legile, e.g., legea muncii, spre beneficiul propriu, e.g., în aşa fel încît să le fie uşor să dea oamenii afară, i.e., a-i pune pe spinarea statului? Dacă aşa de spectaculos creşte productivitatea muncii sub conducerea acestor strategişti, de ce nu cresc aceste afaceri ci activele lor sînt aparent decumulate (asset stripping), întreprinderile închise, iar banii repatriaţi cine ştie unde? De ce măsura PIB a României nu a crescut dramatic sub conducerea“tehnicienilor” care au acaparat întreprinderile ci, dimpotrivă, a reajuns cam la nivelul anului 1986 numai în 2006, i.e., vingt ans après (96 mil. USD1990)? Pentru comparaţie, România şi-a revenit mai repede chiar şi după al doilea război mondial (!), luîndu-i numai 14 ani (1938-1951), adică cu o treime mai puţin timp, pentru a ajunge înapoi la un PIB de approx. 20 mil. USD1990! Adică un război mondial combinat cu instalarea violentă a comunismului e mai puţin destructiv decît “capitalismul”?? Se întîmplă cam la fel şi la alte case, aşa că n-ar fi rău să luăm aminte: In both cases [Repsol YPF and Red Electrica] Spanish multinationals had prioritised the repatriation of dividends over investment. This indirect form of asset stripping was driven by the priorities of bankers in London and New York. Behind the Repsol-YPF affair, in particular, was something very close to the sick capitalism that caused the 2008 crisis: high-yield, high-risk assets, sliced and diced via complex derivatives.[ emph. added] De ce plătesc firmele astfel privatizate, e.g., Petrom, dividende enorme, de jumătate din profituri, în loc de a re-investi in România? Pînă şi relativ noul venit în domeniul explorării energiei româneaşti, Exxon, plăteşte numai 28.5% din profit ca dividende. În alte părţi un comportament similar duce, iată, la (re)naţionalizare! De ce nu se apucă şi România, o ţară “democratică,” să-i oprească pe “prădătorii financiari” ci, inexplicabil, le dă nas sau doar îi mustră fără nici o convingere? Qui bono? O ţară, pentru a se dezvolta, observau Mihail Manoilescu, Nicholas Georgescu-Roegen, Joseph Schumpeter şi Cristina Fernandez, printre alţii, are nevoie de capital. Dacă acesta lipseşte, tările caută împrumuturi. Dacă fondurile astfel obţinute sînt investite cu înţelepciune (i.e., nu neapărat de “băieţii deştepţi”), atunci investiţia va crea locuri de muncă, va creşte nivelul de capital acumulat, iar randamentul investiţiei va putea fi folosit pentru a plăti înapoi datoria: If I am successful I shall be able to redeem the [purchasing power created on my behalf by a bank, for example] with money or counter-claims, which do not come out my capital but out of proceeds of my product. Thus I have increased my capital, or [at least], I have done something that renders me just the same service as an increase of my capital, without incurring debts which would later decrease my capital. Bineînţeles, nu toate investiţiile vor avea necesarmente succes–dar tocmai de aici rezultă importanţa extraordinară a economiei politice şi a politicii economice. La nivel macro, accelerarea returnării fondurilor împrumutate este benefică din punct de vedere strict financiar (reduce rata efectivă a dobînzii) dar poate avea efecte nocive asupra populatiei–vezi aici efortul exportului de produse româneşti, inclusiv exportul masiv de produse agricole şi alimentare, din România anilor 1980, în acel scop. De aceea trebuie bine gîndite procesele de producţie economică (procesul P1 al lui NG-R) şi procesele de proiectare a acestora (P2), pe de o parte, şi modul distribuirii produsului naţional, deci priorităţile românilor şi României, pe cealaltă. Altfel vom continua să umblăm cu capul, dar mai ales cu buzunarul, spart. Cu siguranţă administratori capabili şi inteligenţi există încă din plin printre români, după cum există şi finanţişti sau precupeţi la cele mai înalte sau sofisticate nivele care să scapere scîntei de demnitate şi curaj. Aceştia pot obţine “putere de cumpărare,” capital, şi fară a vinde argintăria…+ http://socot.wordpress.com/2012/05/11/scapare-scapatare-scaparare/

 89. 98 blogideologic ianuarie 12, 2013 la 9:51 am

  Ţăranii români care s-au răsculat la 1907 nu ştiau că ei, de fapt, trăiesc în Belle Époque !

 90. 99 Centru ianuarie 13, 2013 la 9:15 am

  Corina , exceptional . Asa e , de la tara de handicapati saraci data in lume de articolele France 2 , Liberation sau Le Monde in anii 1990 2000 alunecam la o democratizare a batjocoririi tarii noastre in Franta ( si de aici impresii la Casablanca , Dakar sau Beirut ) . Incompetentul MAE tace ( cersesc bani la Paris pentru o sala a Ambasadei ! ) , serviciile se ocupa de filajul lui Andrei Nastase ( Mihnea cand ? ) nu de cloaca care urzeste mizerii la Paris , domnii Goe ajunsi in Franta sunt prea ocupati sa stranga bani ( doctori sau informaticieni materialisti ) . onor BOR cere si ea bani peste tot in Franta , e o SARL ? . O frantuzoaica ne apara !


 1. 1 Să schimbăm agenda de preocupări publice (1) | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe ianuarie 9, 2013 la 2:15 am
 2. 2 Revizuim, revizuim… « Motanul Incaltat Trackback pe ianuarie 9, 2013 la 5:36 am
 3. 3 CSM… « Motanul Incaltat Trackback pe ianuarie 10, 2013 la 3:43 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat asta: