Despre regrete

Randuri scrise pentru Flacara lui Adrian Paunescu, 12 decembrie.

Citeam, cu mulţi ani în urmă, că regretele sunt sentimente inutile. Poate că e adevărat. Ele există însă, ne urmăresc în viaţă, precum fantomele. Ele continuă să ne pună întrebări, amintindu-ne că lucrul cel mai dificil în viată este să alegi. Să alegi pe ce drum vrei să mergi. Şi cu cine.

Édith Piaf ne repetă, obsedant, că ea nu regretă nimic – nici binele, nici răul, nici amintirile, nici trecutul, Dar poate că şi ăsta este un mod de a spune că viaţa fiecăruia dintre noi se consumă cu fiecare opţiune pe care o facem, cu fiecare alegere. Ştim că nu putem da timpul înapoi, că nu ne putem întoarce la o veche încrucişare de drumuri, pentru a alege o altă direcţie.
Iar trădările camarazilor de drum fac parte, într-adevăr, din regretele pe care preferăm să le uităm. Şi să încercăm, de fiecare dată, „să repornim de la zero”.

43 Răspunsuri to “Despre regrete”


 1. 1 CU RESPECT! decembrie 31, 2012 la 10:56 am

  LA MULTI ANI,SANATATE SI SA DEA DUMNEZEU UN AN NOU CU LINISTE SUFLETEASCA SI IMPLINIRI PE MASURA VALORII DUMNEAVOASTRA!

 2. 2 Szentgyorgyi Alexandru decembrie 31, 2012 la 12:29 pm

  Excelenta! Am parte din tradarile vecinilor,de hotia lor,sant a treia generatie furata de ei,fuata de regimul totalitar,condamnat publicde catre PRESEDINTELE TARII ca, CRIMINAL SI ILEGAL si totusi se reia acelasi stil de furtisag de-catre Autoritatile Locale cat si de catre vecini!Doua cuvinte in limba romana, ,,teren aflat in folosinta” si ,, teren aflat in posesiune” CARE ESTE DIFERENTA??? Dupa cunostintele mele terenurile confiscate de catre stat s-au nationalizate s-au repartizat spre folosinta,iar terenurile parasite, ramase fara mostenitori, nerevendicate dupa 1991 se pot interpreta ca, posesiune,in cazul in care se dovedeste utilizarea de catre o persoana a terenului respectiv.
  Am invatat un lucru pentru o viata: Esti lovit, esti tradat de vecini, prieteni,camarazi, ori lovesti de doua ori mai puternic si pe loc (bati fierul pana este cald)s-au te lasi pagubas,perdant, lovit de soarta, te plangi de nedreptatea facut,dar te plangi degeaba.Invingatorul ia totul si in mod firesc dupa un timp toata lumea va spune ca, ceva tot a fost, fum fara foc nu ese! Aceste lucruri se intampal si din pacate destul de des.Excelentei voastre nu ttrebuie sa descriu NEDREPTATEA!!! Sant foarte curios, daca judecatoria ma-va dezmostenii de proprietatea cumparata de stramosi, inca din anul 1880, evidentiata Notarial si Cadastral pana in prezent, cu Titlu de Proprietate,T.P. mostenit Notarial si Cadastral 1/1 de 7 ani. Nu m-as mira de o decizie abuziva deoare-ce Autoritatile Locale recte Primaria, a emis T.P si pentru vecini,repetand furtisagul, ilegalitatea ca in 1957.
  Ma compatimesc si va compatimesc Excelenta, eu pentru ca, se pare, mor s-au sant executat cu dreptatea in mana,nu am nici-o putere, doar adevarul si actele legale emise de statul Roman,dar neluate, nebagate in seama de Puterile Statului,pe Excelenta Voastra ca, ati avut puterea in mana si nu ati dispus , nu a-ti impus legi calre, corecte si drepte, fara posibilitati de interpretare.
  Totusi va stimez si va datorez multumiri,deoare-ce in timpul prim-ministeriatului E$xcelentei Voastre mi-sa eliberat Titlul de Proprietate,am fost pus in posesie! Ca ulterior, in anul 2010 conducerea locala UDMR-ista a schimbat macazul, a schimbat, a strambat totul, este alta ilegalitate,frauda, rautaet, razbunaere,fals si uz de fals intelectual,dar se pare ca nu sant ascultat de nimeni! Efectiv nu-mai stiu la care dintre PUTERI sa ma adresez!
  Doresc Excelentei Voastere si Familiei UN AN NOU FERICIT, IN PRIMUL RAND CU NETARMUITA BUCURIE AL REINTALNIRII,AL REINTREGIRII FAMILIEI. MULTA SANATATE,BUCURIA VIETII,!
  CAPUL SUS EXCELENTA,NE POT INCHIDE,NE POT BATJOCURI,NE POT LUA PROPRIETATEA, CHIAR SI LEGALIZAND HOTIA,NE POT CHIAR UCIDE,DAR ACCEPTAM TOTUL CU CAPUL RIDICAT (chiar daca sabia il taie),DEMNI,DEOARE-CE AVEM SUFLETUL CURAT !
  Cu multa stima si consideratiune va doresc SANATATE SI LIBERTATE IN ANUL NOU !

 3. 3 Szentgyorgyi Alexandru decembrie 31, 2012 la 12:39 pm

  Este de neanteles,de ce este comentariul in asteptare?Un comentariu corect, concret,comentariu care nu jigneste pe nimeni,doar prezinta adevarul si arata asentimentul cu suferinta ,cu nedreptatea facuta unui OM!
  Om, indiferent de functie, de rasa,de neam,de varsta, deoare-ce in fata lui Dumnezeu santem toti egali !

 4. 4 Cris decembrie 31, 2012 la 12:56 pm

  Non, rien de rien, non, je ne regrette rien. Ni le bien qu”on m”a fait, ni le mal, tout ca m”est bien egal.
  (Scuze pentru lipsa diacriticelor! Calculatorul e pe românește).
  Sănătate și seninătate! Va ajunge soarele și pe strada noastră.

 5. 5 Taranul decembrie 31, 2012 la 1:11 pm

  La multi ani domnule prim ministru,dumneavoastra si familiei dumneavoastraVa asteptam in deplina libertate cit mai repede,sa puneti mina si sufletul si mintea la refacerea tarii dupa ciuma portocalie!

 6. 6 blogideologic decembrie 31, 2012 la 3:06 pm

  Esenţa „Reformei pentru Educaţie” promovată de guvernul Bela Kun poate fi sintetizată prin aforismul ministrului ungur al educaţiei, György Lukács (http://en.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B6rgy_Luk%C3%A1cs ): „Vom ruina omenirea, copil după copil.” Mi se pare că pe exact acelaşi principiu se bazează „Reforma pentru Educaţie” din România a miniştrilor Mircea Miclea şi Daniel Funeriu, sprijiniţi de preşedintele Traian Băsescu.

 7. 7 Georgeta decembrie 31, 2012 la 3:23 pm

  La multi ani!
  Multa sanatate si un an mai bun pentru dvs si pentru noi romanii.
  Georgeta Pirvu

 8. 8 Karakas decembrie 31, 2012 la 3:33 pm

  Foarte frumoase seria de articole recente din Flacara. Scris cu suflet si din suflet. Ma regasesc in aceste trairi si ginduri. Putem in fiecare zi sa cladim un nou viitor, fara sa raminem conectati la momente din trecut? Cred ca nu. Dar, depinde unde punem accentul, pe trecut sau viitor. Sau o viata viitoare. Sper sa nu ma mai incarnez ca om. Daca as avea de ales, as vrea un destin mai simplu: sa fiu vint, sau ploaie sau fulgi de nea…

  La Multi Ani!

 9. 9 Silviu decembrie 31, 2012 la 3:47 pm

  La mulţi ani, Adrian, sănătate şi PUTERE, putere lăuntrică de excepţie, linişte şi pace sufletească în COMUNIUNE cu cei dragi, cu familia în mod deosebit!

 10. 10 Karakas decembrie 31, 2012 la 3:51 pm

  Ma gindeam la urarile de an nou:

  1. Romanii spun „La Multi Ani!”, dar lipseste ceva din urare. Nu vrei sa traiesti prea multi ani daca esti batrin si bolnav.
  2. Englezii spun „Happy New Year!”, desi pentru mai toti nici un an nu e prea fericit.
  3. Rusii spun „S novim godom !” (Cu ocazia anului nou…). Cam neterminata urarea, dar la ei urmeaza imediat votkulitza pe git, pupaturi si cintece la chitara. Mi se pare cea mai cinstita, nu ureaza nici fericire, nici sa traiesti multi ani.

  La Multi Ani Cu Sanatate si Fericire! 🙂

 11. 11 blogideologic decembrie 31, 2012 la 3:59 pm

  Încă o dovadă a perpetuării şi favorizării belakunismului în România condusă de tovarăşul Nicolae Ceauşescu : Cartea “Estetica” (două volume), scrisă de fostul ministru belakunist Georg Lukacs, a fost tradusă pe româneşte şi publicată în anul 1972 la Editura Meridiane. Am spus aici, de câteva ori chiar, adevărul iluministului scoţian Francis Hutcheson, preluat şi de Titu Maiorescu : Filosofia politică şi Estetica sunt strâns legate. Reamintesc aici doar o mostră din Filosofia politică a lui Georg Lukacs : „Vom ruina omenirea, copil după copil.” Estetica lui Georg Lukacs nu este nici neutră, nici anodină.

 12. 12 lucy decembrie 31, 2012 la 4:03 pm

  Din pacate uneori timpul nu ne mai permite „sa repornim de la zero”, si ramanem doar cu regretul, c-am gandit ori am ales prost, si tristetea ne domina cand vedem ce profitori pentru ei si familia lor sunt cei din varf. Sa speram ca de data aceasta am fost mai atenti si poate mai norocosi. D-voastra D-le Prim-Mimistru,ramaneti in memoria noastra cu multe lucruri bune pentru noi, daca a-si aminti doar c-am scapat de drumurile si cozile de la Consulatul german de la Sibiu si nu numai, de aceea cu recunostinta Va doresc” LA MULTI ANI, cu sanatate , speranta si implinirea tuturor dorintelor.!

 13. 13 George Ban decembrie 31, 2012 la 4:15 pm

  Din ce in ce mai multi sunt enervati de vacantele pe care Basescu le petrece pe banii nostri, in vile superluxoase si cu mese de zeci de mii de euro. Din partea mea, poate sa stea la o vila de 10000 m2, sa aiba sute de servitori si sa manance icre Beluga cu polonicul si homar Thermidor. Esenta problemei este: cat plateste din buzunarul LUI?

 14. 14 Iluminatu decembrie 31, 2012 la 4:16 pm

  ” Iar trădările camarazilor de drum fac parte, într-adevăr, din regretele pe care preferăm să le uităm.”

  O prea e şaradă, domnule !

 15. 15 popalumi decembrie 31, 2012 la 4:24 pm

  La muti ani cu sanatate si reintoarcerea dumneavoastra in viata politica pentru binele tuturor.!

 16. 16 gabriella decembrie 31, 2012 la 4:36 pm

  Un nou AN FERICIT,cu sanatate,bucurii si multe impliniri,LA MULTI ANI!.

 17. 17 Bibliotecaru decembrie 31, 2012 la 4:59 pm

  Noul an să vă aducă mai multe satisfacţii şi o viaţă fericită!

 18. 18 Radu Humor decembrie 31, 2012 la 5:19 pm

  „Ştim că nu putem da timpul înapoi, că nu ne putem întoarce la o veche încrucişare de drumuri, pentru a alege o altă direcţie.”

  Se pare că şi dacă am avea această posibilitate, de a ne întoarce şi a alege altceva, probabilitatea de reuşită ar rămâne cam aceaşi 🙄
  Principală rămâne capacitatea de corecţie pe parcurs a traseului.
  Fără accidentul dvs de parcurs credeţi că aţi mai fii scris sau gândit astfel ?!

 19. 19 Gabriela G. decembrie 31, 2012 la 5:38 pm

  Frumos spus! La multi ani, domnule prim-ministru! Sa va fie frumosi, fericiti si sanatosi! La multi ani si familiei dumneavoastra! Sa ne vedem si auzi cu bine in 2013!

 20. 20 nicu c.y decembrie 31, 2012 la 5:52 pm

  la multi ani , sa fiti tare si sanatos.. mai avem putin si sunteti printre cei dragi famile ,si prieteni cati au mai ramas.. la multi ani si un an nou mai bun la toata lumea… domane ajuta tuturor….

 21. 21 Flavia decembrie 31, 2012 la 6:33 pm

  LA MULTI ANI SI UN AN NOU MAI LUMINOS DECAT CEL CARE SE INCHEIE! CELE RELE SA SE SPELE, CELE BUNE SA SE ADUNE, cum spune o veche zicala de-a noastra. SUNTEM CU SUFLETUL ALATURI DE DUMNEAVOASTRA!

  DUMNEZEU SA REVERSE DREPTATEA SA DIVINA ASUPRA NOASTRA, A TUTUROR!

  Cu deosebita consideratie,
  familiile Lupei si Laza

 22. 22 BogdanGabriel decembrie 31, 2012 la 6:47 pm

  La multi ani – si un an nou 2013 cu mult succes !
  avem nevoie de dumneavoastra
  sunteti omul cel bland, trimis ca sa puna balsam pe ranile sufletesti

 23. 23 Mihai Luican decembrie 31, 2012 la 7:11 pm

  La Multi Ani cu Sanatate Domnule Nastase,
  Sunteti CEL MAI BUN si PERFORMANT Premier al Romaniei moderne. Pana la urma conteaza mai putin cum sunt tratate valorile in Romania, decat conteaza ca acestea sa nu renunte la a fi ceea ce sunt ca sa poata aduce schimbari care conteaza. Ca mine, sunt multi care va respecta si va urmaresc lupta cu interes si simpatie. Va urez in prag de An Nou multa sanatate, toate cele bune dumneavoastra si familiei, si un an 2013 care sa va aduca MULTE IMPLINIRI. RESPECT.

 24. 24 George Ban decembrie 31, 2012 la 7:19 pm

  Tradari au fost, tradari vor fi. Viata nu e simpla. In orice caz, nu trebuie sa ne razbunam tradand si noi.
  Va urez sa depistati din timp tradatorii, sa nu mai aveti mila de ei si sa mergeti cu cinste in directia buna.
  LA MULTI ANI!

 25. 25 I. Alexandru decembrie 31, 2012 la 8:07 pm

  Anul care va trece in curand va adus multe necazuri. Ganditi-va insa la toti cei care au fost alaturi de dumneavoastra, si nu au fost putini deloc. Cu modestie ma numar si eu printre cei care va considera cel mai bun politician roman al ultimilor 23 de ani. Mai presus de asta insa, eu il admir si-l respect pe Adrian Nastase omul.
  La multi ani cu sanatate!

 26. 26 mihaela decembrie 31, 2012 la 8:36 pm

  La multi ani si sa va intoarceti sanatos din aceasta calatorie urata!

 27. 27 blogideologic decembrie 31, 2012 la 9:07 pm

  Revoluţia culturală impusă ca un jug de Nicolae Ceauşescu peste echilibrul şi simţul românesc al măsurii (derivat poate chiar din anticul metron ariston, cum ar zice protocronistul) a cunoscut un maximum de eficienţă în impunerea ei negativă peste fenomenul artistic de la noi în perioada 1971-1973. Să n-aibă această negativitate chiar nicio legătură cu ESTETICA belakunistă tipărită la noi în aceeaşi perioadă cu permisiunea specială a dictatorului Nicolae Ceauşescu ?

 28. 28 Pierit-au dacii? decembrie 31, 2012 la 9:22 pm

  La Multi Ani !!!

  Un an nou plin de succese in 2013 !

  VA ASTEPTAM SA REVENITI !

  Legat de postare…. poate ca tot raul e spre bine, poate ca e mai bine ca nu ati castigat in 2004 – riscati sa va adaugati sirului trist, umil si nefericit de „presedinti” ai Romaniei…..

  TRAIASCA REGELE !

 29. 29 Elena decembrie 31, 2012 la 9:49 pm

  La multi ani domnule Nastase, la multi ani, sanatate si uitati si iertati tot ce vi s-a intamplat si multumiti politistului si ajutati-l cu sfaturi pe Ponta si stiti d-voastra mai bine decat mine ce trebuie sa faceti.La multi ani din toata inima.

 30. 30 Fragmentarium Politic decembrie 31, 2012 la 9:53 pm

  Nu putem da timpul inapoi, dar putem intelege trecutul, pentru a nu-l repeta, ceea ce ne va face mai puternici. Energia nu trebuie consumata in regrete, ci in proiecte si in constructie. Spre deosebire de cel al cifrelor, imperiul literelor este nepieritor. Noul An, 2013, sa va aduca multa sanatate si eliberarea energiilor pentru a construi, impreuna cu romanii, o noua Romanie, pentru toti romanii. La multi Ani!

 31. 31 Marian Nicolae decembrie 31, 2012 la 10:04 pm

  La Multi Ani tuturor romanilor si celor care-i iubesc pe romani.

  Despre regrete:

  Da, regret faptul ca romanul a fost atat de bine lobotomizat in cei 23 de ani de „profilare” incat accepta ca ilegalul de la Cotroceni sa faca plimbari cu elicopterul platit de noi toti romanii, din taxele si impozitele noastre, fie ca vin din bucata imensa luata din salariu (impozitarea este nesimtita) fie din bunurile pe care si le-a cumparat fiecare cum a putut, casa, masina….iaht, unii….elicoptere altii….
  A, am uitat…mai este si tradator…cu adevarat tradator, de-i va ramane numele langa numele lui Iuda, frate cu el dealtfel…..

  Voi ce ziceti, sunteti de acord????

 32. 32 George Serban decembrie 31, 2012 la 10:44 pm

  Un Nou An, alaturi de prieteni, alaturi de camarzi! Nu trebuie luat nimic de la zero. Doar cei cu valoarea zero trebuie inlaturati sau ignorati si, atunci, se va putea continua totul de unde s-a intrerupt. Sunt aici!

 33. 33 alice ianuarie 1, 2013 la 12:26 am

  LA MULTI ANI!D-le Prim Ministru Adrian Nastase,multa sanatate dv si familiei dv,un An Nou cu multe impliniri ,iar noi va asteptam sa reveniti unde sunteti asteptat de noi romanii ,alaturi de noi.

 34. 34 Iluminatu ianuarie 1, 2013 la 2:21 am

  Către Măritul Soare
  aflat temporar în Capricorn
  la 10˚39′

  LA MULŢI ANI SOARE

  La Mulţi Ani Mărite Soare,
  Acum când Anul Nou răsare.
  Doar tu ai mai rămas
  Românilor- poporul de pripas.

  Ai grijă, bre, să nu te înnegreşti.
  P-acii e tare frig, prin Bucureşti.
  Suntem datori vânduţi, pe viaţă;
  Speranţa ne atârnă ca de aţă.

  Dreptatea a murit, de gălbinare
  Călcată de justiţie-n picioare.
  Prea multe am avea de spus,
  Şi despre Răsărit, dar şi despre Apus

  Dacă ne reperezi, nu ne căta la ţol.
  Ţi-o spun pe şleau : suntem în curul gol.
  Auzi ? acum umblăm urgent la Constituţie.
  De nu ne iese facem mare revoluţie

 35. 35 fotbaldragosteamea ianuarie 1, 2013 la 2:31 am

  Din nou ne-ati surprins.Cine nu are regrete?Cine n-ar vrea sa treaca timpul inapoi?Cine nu a gresit?Scrieti ca un poet.Mai avem ,oare,in tara noastra,timp de poezie,dupa ce am facut cu totii atatea greseli?Nici nu stim din ce parte s-o luam ,pentru ca peste tot suntem ciuruiti,de nevoi si de lipsuri.Tara a devenit un morman de moloz,caci firul vechi s-a predat.Au intrat amarati dupa el in mine si au murit,de la acumularile de gaze.Veniti,privighetoarea canta/Si liliacul a-nflorit!Va asteptam inainte de primavara,altfel de cum ati fost,mai intelept,mai suplu,fara intentii de vanatoare,cu dorinta reconstructiei tarii noastre,oropsite,din cauza unor nepriceputi,ajunsi la putere prin minciuni,in care-din pacate -am crezut.Vorbele ne-au ametit,ca de fiecare data!?Suntem incurabili romantici,in desert.Este ora 2,30,a noptii de Revelion.Tot singuri suntem si noi!Libertatea fara mijloace,nu are nici un sens,nici o putere.

 36. 36 Pierit-au dacii? ianuarie 1, 2013 la 3:25 am

  omul sfinteste locul…

  La Multi Ani !

 37. 37 Monica ianuarie 1, 2013 la 11:44 am

  Multi Ani-Sanatate,bucurii si…..TOT binele din lume,Familiei Adrian Nastase !!!

 38. 38 razvan ianuarie 2, 2013 la 2:01 am

  La Multi Ani Nasule !
  Iti doresc multa sanatate si putere de munca in acest an in care trebuie sa -ti recapeti mindria terfelita de nenorocitul de Basescu si sa-l aduci in „cantonamentul” cate-l asteapta . Sunt sigur ca Base o sa faca mult mai mult bine „baietilor” de la jilava decit ar putea face poporului roman
  Te in bratisez cu drag Nasul si te astept cu mare interes in viata politica .
  Al tau admirator pentru vecie cu mare respect si admiratie M.E.R.

 39. 39 Maia Blaj ianuarie 2, 2013 la 9:04 pm

  Am a spune un adevar, care, atunci cand am ajuns sa ma dau prea mult cu capul de totui pereti (tradari, prieteni falsi, esecuri nemeritate, urlatul in desert), mi-a calauzit existenta.
  Acest adevar suna cam asa – trecutul nu-l poti repara, prezentul este o clipa la fel de scurta, ca poti spune ca e egal cu zero, iar prezentul nu-l poti sti, dar ti-l poti pregati.
  John Osborne spunea sa privesti inapoi cu manie. Din experienta va spun sa priviti inapoi cu seninatate. Luati din trecut in bagajul viitorului numai ceea ce s-a dovedit a fi de calitate.
  Proverbul indian spune – „Stai linistit si asteapta pe malul raului. Cadavrul dusmanului tau nu va intarzia sa apara”.
  Si eu sunt rac ca zodie si va inteleg mai bine ca oricine…

 40. 40 Oana ianuarie 3, 2013 la 8:29 pm

  La mulţi ani! Ştiu că veţi reuşi, avem nevoie de Adrian Năstase într-o ţară bulversată de nonvalori. Odată la Oneşti în 1999 sunt persoana care a primit un foarte frumos autograf de la dumneavoastră pe cartea „Micul prinţ”. A fost asocierea mea de atunci cu persoana politicianului şi omului ADRIAN NĂSTASE şi nu am greşit.
  Încă o dată urarea de La mulţi ani! cu revenirea în spaţiul politic. Este nevoie de oameni – oameni.

 41. 41 draganescu ianuarie 8, 2013 la 1:06 pm

  Uneori avem impresia ca totul e perfect ,insa exista situatii posibile cand cineva face ori una sau ori alta. Parerea mea sincera si sfatul amical este acesta, si daca o faci si daca n-o faci regretam,deci important s-o faci ca sa afli !


 1. 1 Despre regrete | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe decembrie 31, 2012 la 2:12 pm
 2. 2 La multi ani!! « Motanul Incaltat Trackback pe decembrie 31, 2012 la 3:42 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: