Flacara lui Adrian Paunescu

Am uitat sa va impartasesc cateva din textele pe care le-am scris in ultimele saptamani pentru Flacara lui Adrian Paunescu.

Astazi textul din 12 noiembrie.

„-Ești cam singur în deșert – spuse micul prinț

-Ești singur și printre oameni – răspunse șarpele”

 

            În lumea de astăzi, poezia nu este o „marfă” care să aibă căutare. Oamenii au început să iubească mai mult cifrele decât literele. Oricum, preferă televizorul, cu imagini care să le modeleze ideile. Vor mai fi existând poate câțiva care-și citesc, lor înșile, șoptit, versuri la timp de seară.

            Poezia, pentru mine, este atunci când cineva reușește să descopere ceea ce descoperisem și eu, intrând pe frecvența secretă a trăirilor mele.

            Nu e vorba de cuvinte meșteșugite de o mantră a incantației prin rimă. Este ceva mult mai profund. Poezia este ceea ce altcineva descoperă în sensibilitatea pe care o ascund, din timiditate, oferindu-mi-o, apoi într-o formă pe care numai eu pot să o înțeleg.

            „Eu nu sunt pentru tine decât o vulpe – asemănătoare cu o sută de mii de alte vulpi. Dar, dacă mă îmblânzești, vom avea nevoie unul de celălalt. Tu vei fi pentru mine fără seamăn pe lume” – îi spune vulpea micului pinț.

Ce am înțeles eu, citind versuri de tot felul: poezia te învață că, totuși, nu ești niciodată singur. Mai există cineva, aproape sau departe, care se gândește la tine, cititorule, deși – așa cum spunea Antoine de Saint- Exupery – „e ceva atât de misterios ținutul lacrimilor”.

 

Adrian Năstase

9 Responses to “Flacara lui Adrian Paunescu”


 1. 1 George Ban decembrie 30, 2012 la 12:20 pm

  Vacantele lui Basescu au devenit revoltatoare. De ce? Pentru ca nu merge nicaieri pe banii lui, ci pe banii mei. Oare cate vile de protocol exista in Romania si cati bani sunt cheltuiti pentru intretinerea lor? Vad ca le schimba ca pe ciorapi, pomanagiul!

 2. 2 gavrila decembrie 30, 2012 la 12:23 pm

  Fara a forta flatarea, va alatur acestui mare om care va salasui multa vreme in sufletul si constiinta neamului romanesc. Domnul harazeste popoarele cu oameni inzestrati/nu multi la numar/ urmand ca ei sa ilumineze prin munca lor viata celor in mijlocul carora isi urmeaza destinul.
  Mi-a fost,dupa educatia de acasa si scoala, cel mai stralucit profesor de patriotism si-i voi fi pentru restul vietii recunoscator.
  Daca el s-a sfarsit din cele lumesti, Dv aveti inca un bun potential ce va trebui dezvoltat si oferit binefacerii neamului romanesc.
  Dumnezeu sa va readuca in mijlocul poporului ce va asteapta cu multe sperante.
  La Multi Ani!

 3. 3 Marian Nicolae decembrie 30, 2012 la 12:43 pm

  Dumnezeu sa-l odihneasca, un alt Roman plecat prea devreme dintre noi….

 4. 4 Monica R decembrie 30, 2012 la 2:47 pm

  La multi ani si sanatate ! Este primul si singurul comentariu pe care-l pot face, din 20 iunie si pana va intoarceti acasa.

 5. 5 Buda Viorica decembrie 30, 2012 la 5:33 pm

  Oamenii buni ,nu ramin niciodata singuri ,si d-voastra cred ca ati simtit acest lucru. Dumnezeu asa iti harazeste , pentru bunatate .Dar,eu dintr-o experienta nefericita ,pe care am trait -o pe cind aveam 19 ani( dificil de ghicit obiectul intimplarii) , am tras o concluzie care mi-a fost regula de viata : daca vrei sa-ti fie bine-nviata, fati-l singur , cind e mai greu intervine EL

 6. 6 M.Voicu decembrie 30, 2012 la 8:32 pm

  La alegerile parlamentare din 2008, cu 14.933 de voturi Adrian Păunescu a obţinut primul loc în colegiu, dar mandatul de senator l-a obţinut candidatul de pe locul 3 👿 un candidat UDMR a ajuns în Parlament în urma celei de-a doua redistribuiri, cu doar 34 de voturi, asta când organizaţiile cetãţenilor aparţinând celorlalte minoritãţilor naţionale au trimis câte un deputat cu de la 44.037 voturi la 4.514 voturi (totuşi mii, nu doar puţine zeci de voturi); disparitate a ne-reprezentativitãţii ❗

 7. 7 Iluminatu decembrie 30, 2012 la 10:06 pm

  CIFRE şi LITERE

  1.Unu
  V-aţi bucurat în van când a murit nebunu’.
  2.Doi
  La luptă, Ne vrem ţara înapoi.
  3.Trei
  Ce bine-i uneori în faţa vetrei.
  4.Patru
  Sunt destinat să muşc, şi nu să latru.
  5.Cinci
  Mi-e dor de vremea când purtam opinci.
  6.Şase
  Ce ai făcut jigodie cu sutele de vase ?
  7.Şapte
  Sunt buni covrigii în cafea cu lapte.
  8.Opt
  Păzea, că disperarea-n noi s-a copt.
  9.Nouă
  Cam tot ce se mai face, e pe… ouă.
  10.Zece
  De nu-l gonim pe *JOB, e doar rahat cu apă rece.

  *Javra Ordinară Bătrână

 8. 8 Criticos decembrie 31, 2012 la 8:35 am

  Binecuv\ntarea poeziei spre norocul de nepreţuit al iubitorilor ei: devine parte structurantă şi diagnostic izbăvitor al clipei şi eternităţii. „Nicio sufernţă nu-i prea mare să nu se prefacă în cântare”. La mulţi ani!


 1. 1 Flacara lui Adrian Paunescu | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe decembrie 30, 2012 la 3:36 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: