Ce nu avem voie să facem…

Randuri scrise pentru Flacara lui Adrian Paunescu, 15 noiembrie 2012.

Plecat în 1917, la vârsta de 27 de ani, în Japonia, pentru a vizita țara gheișelor și a florilor de cireș, Ioan Timuș a rămas acolo timp de cinci ani.

Alături de generalul Gheorghe Băgulescu – fost atașat militar și apoi ambasador la Tokyo, autor al unei lucrări celebre, „Suflet Japonez”, Ioan Timuș a scris, la întoarcerea în țară, despre experiențele sale în Țara Soarelui Răsare. Am citit, de curând, romanul său, plin de sensibilitate, „Ogio-San”.

Între altele, el povestește călătoria sa la Nikko („Dacă n-ai văzut Nikko, nu pronunța cuvântul minunat”). Pe poarta unei pagode imense, vede sculptate, trei maimuțe – una astupându-și ochii, a doua urechile, iar a treia gura.

Preotul budist îi explică simbolul celor trei rele de care trebuie să ne păzim – să nu auzim, să nu vorbim și nici să nu vedem fără-de-legi. Călătorul din romanul lui Timuș adaugă – „Așa e în viață, părinte – nu e frumos s-asculți, să vorbești și să privești răul, da de făcut poți să-l faci”!

16 Responses to “Ce nu avem voie să facem…”


 1. 1 NICOLETTE ORGHIDAN decembrie 30, 2012 la 9:06 pm

  Cât adevăr, invită la meditație, la o introspecție, dar cât de rar șimai ales, câți dintre noi o facem? În prag de nou an, gânduri bune, sănătate și-mpliniri urez de-aici, de la poalele Tâmpei!

 2. 2 matilda decembrie 30, 2012 la 10:02 pm

  Răul îşi are rădăcinile adînc împlîntate în ticăloşia, egoismul şi dorinţa de răzbunare a sufletelor mici, neevoluate.
  Numai prin educaţie, cultură şi înţelepciune îl putem struni. Dar, din păcate, nu toţi…

 3. 3 papasha decembrie 30, 2012 la 10:16 pm

  La actul aditional de la Cotroceni , mai trebuiau adaugate si actele de acuzare din dosarul FLOTA , casa din MIHAILEANU , ALRO , ROSIA MONTANA , GOJDU , CUPRUMIN , GAZE DE SIST si multe , multe alte acte , care , CU SIGURANTA CA SE VOR ELUCIDA IN 2013 !!!! NU ??? S-AU O SA UITAM DE TOATE , SI O SA TRAIM IN COABITARE ???

  Spune-i lui , pe pustii , acolo in Covasna ,
  Megcsókolom a seggét e, akik szavaztak népszavazás si ca lenyelt egy disznó !!!

  Coane Adriane , draga prietene , din solidaritate pentru tine , i-am zis nevesti-mi , ca pentru noaptea de Anu’ Nou , sa gateasca acelasi menu ca al tau , si anume : ciorba de oase de porc , cu zeama de varza , felul 2 , o friptura la gratar cu pureu de cartofi , cu castraveti acri , iar la desert , niste gogosi infoiate , date prin zahar pudra vanilat . Cu ce mai primesti de-acasa , hai ca o sa iasa bine . Sa le dai si la ” colegii ” si ” vecinii ” tai temporari , din bunatatile din pachetul de acasa . Hai ca poate o sa-ti faci si niste clienti , printre ei , iar cand te vei elibera , sa le preiei dosarele si sa-i reprezinti la Tribunal .

  Sa traiesti , sa-nfloresti , ca merii , ca perii , in mijlocul verii , si sa iesi repejor , repejor , cu bine , imediat dupa Sfantul Ion ! Te asteapta lumea , dom’le !

 4. 4 ioan decembrie 30, 2012 la 10:18 pm

  Un An Nou mai bun va urez, si inca multi alti in care sa putem conta pe Dvs. Rabdare si putere!

 5. 5 Radu Humor decembrie 30, 2012 la 10:24 pm

  După ani, un alt călător, pe mare, sau pe cai mari, Băsescu, trece peste întrebarea celuilalt („da de făcut poţi să-l faci ?”) şi-l face cu nonşalanţa celui convins că dacă face răul spre binele lui, totu-i în regulă !

 6. 6 ifim decembrie 30, 2012 la 11:39 pm

  La mulţi ani, domnule Adrian Năstase, (fost) prim ministru al României, oriunde v-aţi afla!

 7. 7 Szentgyorgyi Alexandru decembrie 31, 2012 la 6:17 am

  ,,Da de facut poti sa-l faci” super invatatura Excelenta!
  LA MULTI ANI EXCELENTEI VOASTRE SI FAMILIEI !
  LIBERTATE !!!

 8. 8 Doru Coarna decembrie 31, 2012 la 6:51 am

  Sa nu faci rau? Cine, omul? Nu face rau cel care nu poate, nu are posibilitatea… dar daca ar putea sa opteze, sa te tii…

  Iata o mostra, un exemplu la indemana care se va derula cu viteza fulgerului, imediat dupa vacanta parlamentara: cineva din USL va coabita mai bine cu TB decat VP, si asa va (re)incepe scandalul, singura indeletnicire ridicata la nivel de arta de catre ei, circarii…

  Azi la Stiri, un gurist care a cantat la nunta EBei, a dezvaluit ca atunci Base i-a cerut sa cante ceva cantece patriotice… cu un minut mai devreme, la aceleasi Stiri s-a prezentat meniul patriotului Basescu la revelionul asta secuiesc, copan de rata umplut nu cu carnea originala a ratei, ceea ce-i delicatesa, ci cu avocado montat pe pat de mango… Buna, nu? Mare patriot…

  Dar ce Stiri nemaipomenite! „Mint ca o gazeta burgheza!”… aveau dreptate cei care tot repetau asta… si nu-i indeajuns, mint si ca prostii… apropo de firul trecut referitor la presa ticaloasa… Vedeti, cineva a ordonat sa i se rafaca imaginea recent terfelita de patriot, iar altcineva a aratat ce mananca el ca prim bugetar, in criza, impreuna cu clica, pe banii celor care vor petrece cel mai sarac revelion din ultimii 60 de ani, dupa ce niste batrani s-au incaierat pentru 30 RONi, ei fiind cei care au construit, mai putin prin pricepere si mai mult prin subnivel de trai, tara asta… Deh!

 9. 9 teostanc decembrie 31, 2012 la 8:01 am

  Dle Nastase,
  Ma bucur ca v-ati pastrat spiritul treaz. Sunteti in continuare politicianul cultivat si militant de seama al unui partid de stanga. Ati facut mult bine acestei tari si sunt convins ca o sa mai faceti.

  Va urez din toata inima „La multi Ani’. Dumnezeu sa va ajute!

 10. 10 blogideologic decembrie 31, 2012 la 9:19 am

  Este domnul @Mark Gitenstein “omul cel de la urmă” ? Cu sensul sintagmei dedus din titlul cărţii lui Francis Fukuyama : “The End of History and the Last Man”. Oricum, eu încerc să disec gândirea domnului @Mark Gitenstein. În anii cât a fost ambasador în România, domnia sa a luptat feroce împotriva industriei româneşti. Ca şi cum ar fi încercat să forţeze intrarea cât mai rapidă a poporului român în post-industrialism. Am mai constatat personal că nu îl interesează ideologiile, nici măcar jeffersonianismul ! Gândirea domnului @Mark Gitenstein pare a se încadra aşadar în paradigma sociologului Daniel Bell, “Sfârşitul Ideologiei” (http://en.wikipedia.org/wiki/The_End_of_Ideology ) . Pe undeva parcă există o zonă de congruenţă între gândirea ambasadorului Mark Gitenstein şi gândirea premierului maghiar Viktor Orban, care nu mai vede niciun fel de idei pentru societate.

 11. 11 Velisar Iancu decembrie 31, 2012 la 9:51 am

  Un an mai bun sa aveti, d-le A. Nastase. Va asteptam in delina libertate.

 12. 12 lucy decembrie 31, 2012 la 9:54 am

  LA MULTI ANI< SI TOT CE VA DORITI SA SE IMPLINEASCA!

 13. 13 gruiulipia@yahoo.com decembrie 31, 2012 la 6:11 pm

  VA DORESC LA MULTI ANI IN SANATATE SI LIBERTATE!DOMNULE PRIMMINISTRU VA RESPECT LA FEL DE MULT! SANT ALLATURI DE EXCCELENTA VOASTRA>


 1. 1 Fiscal Cliff « Motanul Incaltat Trackback pe decembrie 30, 2012 la 10:49 pm
 2. 2 Ce nu avem voie să facem… | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe decembrie 31, 2012 la 12:40 am
 3. 3 La Mulți Ani ! « Sfinxul Trackback pe decembrie 31, 2012 la 5:08 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: