Bǎsescu a înghiţit “gǎluşca”

Este titlul editorialului publicat astazi in Jurnalul National. Editorialul poate fi citit aici.

Am preferat formula asta celor din zootehnie. În ciuda jocului de glezne de la Bucureşti şi de la Bruxelles, Bǎsescu a trebuit sǎ accepte cǎ regulile “statului de drept” îi sunt opozabile şi lui. Şmecheriile cu portretul robot, cu ameninţǎrile de dosare, cu farsa consultǎrilor, de 20 de minute, de la Cotroceni, nu au mai convins pe nimeni.

Alegerile parlamentare au dovedit cǎ Bǎsescu nu se mai bucurǎ nici de încredere în interior nici de credibilitate în afara ţǎrii. Scena în care îi fugǎreşte pe responsabilii de la Bruxelles pentru a le da, pe culoare, diverse hârtii va rǎmâne antologicǎ. La fel, aceea în care işi umezeşte degetele în gurǎ ca sǎ îi prezinte, lui Barroso, documentele.

Mǎ aşteptam ca luni, dupǎ consultǎrile “consensuale” de la Cotroceni, Bǎsescu sǎ ne ţinǎ o lecţie despre guvernarea responsabilǎ, despre prietenul lui din Siria (s-a discutat despre el la Consiliul European), despre cum îi va convoca la el, la Cotroceni, pe cei 600 de parlamentari, aleşi pe barba lui şi pe legea lui de uninominal. Nimic din toate astea. Nici mǎcar o lecţie serioasǎ despre cum vom controla noi marile bǎnci din Europa.

În rest, pentru USL, greul de acum începe. Multe speranţe riscǎ sǎ se transforme în frustrǎri.

PS. N-am fost atent, din delegaţia PDL la consultǎrile de la Cotoceni, a fǎcut parte şi Monica Macovei?

50 Responses to “Bǎsescu a înghiţit “gǎluşca””


 1. 1 anonim decembrie 18, 2012 la 9:48 pm

  ,,cum vom controla noi marile banci din Europa”= Cu imprumuturi?

 2. 2 Marian Nicolae decembrie 18, 2012 la 9:48 pm

  Pactul diavolului e nul
  Decembrie 18th, 2012

  http://www.sroscas.ro/site/2012/12/18/pactul-diavolului-e-nul/comment-page-1/#comment-11704

  Senzational! Pactul diavolului, semnat zilele trecute la Cotroceni si prezentat de Traian Basescu ca un important trofeu oficialilor europeni si americani, este un document fara nicio valoare. Lovit de nulitate absoluta. Pentru ca el contine o grava incalcare a Constitutiei Romaniei. In dorinta sa de a obtine anumite puteri tinand de Executiv, Traian Basescu s-a pacalit singur. Cu semnatura sa si a lui Victor Ponta. Exista un singur semn de intrebare.

  Oare Ponta stie ca protocolul e nul?

  In fiecare zi aflam mai multe. Mai intai, a transpirat informatia ca, la Cotroceni, in miez de noapte, a avut loc o intalnire de taina la initiativa presedintelui demis politic prin referendum, la care, pe langa Traian Basescu si Victor Ponta, au mai participat, intr-o ciudata postura de observatori, Crin Antonescu si Liviu Dragnea. Ceva mai tarziu, la ceremonia de la Bruxelles, cea legata de fotografia de grup, in care s-a vazut cum Traian Basescu ii prezinta neprotocolar lui Schulz un document. In scurt timp, au aparut si imagini din care reiese ca un document similar i-a fost aratat si lui Barroso, Traian Basescu scuipandu-se pe degete si rasfoind paginile sub ochii acestuia. Au existat multe speculatii, si inca exista, vizand continutul asa-zisului acord de coabitare. Dar iata ca acum, pentru prima data, avem o certitudine.
  Dezvalui in premiera una dintre prevederile acordului de coabitare:
  Cele doua parti semnatare, Traian Basescu si Victor Ponta, consimt ca una dintre prerogativele de natura executiva, cea vizand actele de politica externa, sa treaca exclusiv in competenta Presedintelui Romaniei. Cu alte cuvinte, desi in Constitutie se precizeaza, in termeni lipsiti de orice echivoc, faptul ca Guvernul negociaza acorduri si tratate, pe care apoi Presedintele le semneaza, prin acordul de coabitare, pentru prima data in istoria recenta, Presedintele dobandeste puteri depline. In sensul ca el si negociaza, si semneaza. Cu alte cuvinte, un prim ministru la sfarsit de mandat consimte, in numele mandatului viitorului prim ministru si al viitorului Guvern, sa renunte la un drept si la o obligatie prevazute in Legea fundamentala a tarii si sa faca aceasta renuntare in favoarea unui tert. Care este presedintele demis politic in urma unui referendum si mentinut la putere, impotriva vointei cetatenilor Romaniei, de cativa birocrati si oameni politici europeni, cu binecuvantarea unui consilier de la Washington, dar, intrucat a fost demis politic, pe post de guvernator.

  In acest moment, intrucat am vazut cu ochii mei pasajul respectiv, am cel putin o certitudine. Ca nu se stie de ce, alarmat ca nu va ajunge dupa alegeri din nou in postura de prim ministru, Victor Ponta a tras dupa el cele doua personalitati politice, copresedintele USL si presedintele PNL, Crin Antonescu, si secretarul general PSD, Liviu Dragnea, pentru a asista la o farsa.
  Care a constat in semnarea unui angajament nul de drept. Care, deci, nu valoreaza nici cat o ceapa degerata. In plan intern.
  Pentru ca, in plan extern, nu este exclus sa existe destui ignoranti, care, necunoscand prevederile Constitutiei Romaniei, sa isi imagineze ca respectivul angajament e valabil.
  Poate ca asa-zisul acord de coabitare cuprinde si alte capcane ori bombe cu ceas dar, deocamdata, nu ne putem pronunta decat asupra uneia cu un grad de suta la suta certitudine.
  Pentru Traian Basescu, aceasta clauza nula a insemnat un veritabil trofeu.
  Cu care s-a impaunat la Bruxelles.
  Sursa: CorectNews

  Nota Roninjaune:
  Domnule Prim-ministru Victor Ponta,
  Cineva odata a zis:
  Moldova nu-I a mea si nici a voastra, ci a urmasilor vostri si a urmasilor urmasilor vostri in veacul vecilor !!!
  Imi permit sa-l parafrazez:
  Domnule Ponta, Romania nu-I a dumneavoastra si nici a mea, ci a urmasilor nostri si a urmasilor urmasilor nostri in veacul vecilor !!!

  Asa sa ne ajute Dumnezeu !!!

 3. 3 gavrila decembrie 18, 2012 la 10:07 pm

  Ca individul nu e al’ceva decat u neica’ndrum s-au convins pana si cei mi aprigi rechini dela Bruxelles. Deja si-a cheltuit rating-ul de ‘prime-time’ pentru cateva generatii de basesti.
  Sunt probleme mult mai serioase/pertinente care trebuie intr-adevar sa preocupe tara si mai ales politicienii ei alesi/sau mai putin alesi.
  Curatirea institutiilor de stat de cei cu „sefu’n suflet”/depolitizarea este una dintre prioritatile ce nu pot fi subestimate, mai ales ca nu-i floare la ureche…
  Scadentele oneroase ale imprumuturilor contractate iresponsabil si ticalos de PDL incep sa bata la usa si USL va suporta cel putin in parte oprobiul populatiei.
  Serviciile vor trebui subordonate Parlamentului pentru a le controla in sfarsit, caci multe din racilele politicii romanesti isi au radacinile acolo; au facut si desfacut guverne si presedinti cu impunitate si deseori impotriva interesului national. Pe actualul ocupant al presedentiei ar trebui sa si-l puna in CV rusinii pentru cateva decenii.
  Haideti D-le Nastase, sa redam ceva competenta, profesionalism, caracter si patriotism guvernului USL.

 4. 4 dorian65 decembrie 18, 2012 la 10:41 pm

  Nu va grabiti sa faceti afirmatii!Basescu asteapta doar…El nu mai vrea sa se mai sparga oalele in capul lui, este un smecher.

 5. 5 Adrian B. decembrie 19, 2012 la 12:41 am

  Sunteti prea elegant cu golanul asta de Basascu !
  Oricum , omul mi se pare ca a luat-o rau pe aratura , e disperat si ar face orice sa-si scape pielea. Cum s-ar spune , armatele inamice au intrat in cetate si acuma se dau ultimele lupte ! Basascu este asemeni unui scamator care si-a epuizat toate trucurile ! Nu mai poate prostii pe nimeni si lumea il vrea pe scut …Cred ca va sfarsi ca Gadaffi !

  Circula vorba prin targ ca Basascu isi cauta o sosie . Lazaroiu si cu Blaga au facut si o preselectie , dar cica e foarte greu (practic imposibil!) sa gasesti un om asa de schimonosit si de rau ca Basascu !

 6. 6 blogideologic decembrie 19, 2012 la 7:43 am

  „Constituția Republicii Ungaria a fost adoptată în martie 1848. Constituția din 1848, elaborată în verva revoluției, prevedea o singură țară cu o singură națiune și o singură limbă. De remarcat că, la adoptarea sa în martie 1848, Constituția prevedea, la art.7 încorporarea Transilvaniei la Ungaria și decreta aplicarea unor măsuri drastice față de cei care îndrăzneau să vorbească „împotriva perfectei unități a națiunii maghiare”.” http://ro.wikipedia.org/wiki/Constitu%C8%9Bia_Ungariei

 7. 7 George Ban decembrie 19, 2012 la 7:55 am

  Domnule Adrian Nastase,

  Va felicit pentru intuitia geniala pe care ati avut-o la evidentierea initiala a valorii Dlui Ponta. Poate veti considera util sa ne spuneti si parerea Dv DE ACUM despre dansul. Nu de alta, dar pe blogul Dvs zburda cu voiosie o multime de anti-Ponta. Le respect parerea, dar sunt totusi exagerat de multi, in conditiile in care PSD condus de Ponta face acum parte dintr-o majoritate parlamentara de peste doua treimi!

  Daca domnii respectivi (iata, acum imi dau seama, doamne nu sunt!) sunt atat de furiosi impotriva elevului, inseamna ca au ceva si cu profesorul…

 8. 8 George Ban decembrie 19, 2012 la 8:43 am

  Monica Macovei A FOST la consultarile de la Cotroceni. Dar chiar daca ati fi fost atent, nu puteati s-o detectati. Era cazuta sub masa…

 9. 9 Marian Nicolae decembrie 19, 2012 la 8:52 am

  Scade si continua sa scada cu o rata de @ 3% pe zi…..

  http://www.bloomberg.com/quote/BDIY:IND

  BDIY:IND
  743.00 – 23.00 – 3.00%

 10. 10 constantin dan (@Constantin98Dan) decembrie 19, 2012 la 9:37 am

  Este de nesuportat . Scena documentului dat , atat de cabotin , la fotografia de grup , lui Schulz , este un act de vodevil de doi lei nedemn de un sef de stat . M-am distrat ieri vazand in Adevarul , mare , o reproducere dintr-o ” interceptare ” , asa , subiect de ordinea zilei , cu doctorul Bradisteanu , citez din marele scoop : ” ii fac si by-pass daca e nevoie ” … asa crede individul ca va iesi din situatia in care este .
  USL , da , asteptam cu totii actiuni . Eu incep sa fiu dezamagit cel putin de marile proiecte : nici un proiect initiat din mai , incetineala fenomenala pentru proiecte cu finantare – Nadlac Arad – le va trebui un an sa-l inlocuiasca pe Iordache cu alta firma ? – sau Lugoj Timisoara – nici nu au castigator la licitatia din iunie 2012 ! , ce sa vorbesc de autostrada Transilvania , cu 64 km de terminat in Bihor in 2013 , nimic . In plus ceva grosolanie – podul peste Dunare de la Calafat este construit 95 % de Bulgaria , noi am terminat , bravi , 5 % ai nostri ( cu finantare UE ) , guvernantii actuali merg la Calafat si acuza Bulgaria ca nu a terminat , cand bulgarii fac totul ?

 11. 11 Nelu Fieraru decembrie 19, 2012 la 9:52 am

  „MARINELUL”,ESTE UN ESCROC VICLEAN,AIDOMA LUI HOPA-MITICA,A CAZUT MEREU IN PICIOARE.TOTI AU AVUT DE SUFERIT,MAI ALES POPORUL,NUMAI LUI I-AU IESIT FAVORABIL TERTIPURILE. DE ACEASTA DATA ACTIONEAZA CU PRECAUTIE,CONSTIENT CA ESTE LA ULTIMA INCERCARE.DAR SA NU NE FACEM ILUZII CU BASESCU ESTE LINISTEA DINAINTEA FURTUNII.

 12. 12 Marian Nicolae decembrie 19, 2012 la 10:17 am

  Papucul lui Mark Gitenstein

  de Valentin Mândrăşescu

  http://romanian.ruvr.ru/2012_12_19/Papucul-lui-Mark-Gitenstein/

  Legenda spune că în perioada ascensiunii imperiului mongol, hanii aveau următorul obicei: nobilii care reprezentau fiefurile subjugate erau forţaţi să „coabiteze” şi să se supravegheze reciproc, urmând să raporteze „la centru” orice tentativă de a organiza o insurecţie.
  Deseori, nobilii care reprezentau familii bântuite de vechi şi ireconciliabile rivalităţi erau forţaţi să treacă printr-un ritual menit să-i împace pe vecie. Nobilii rivali erau forţaţi să jure credinţă hanului şi să pupe ciubota acestuia, devenind astfel „fraţi de ciubotă”. Imperiul Otoman a preluat obiceiul, doar că ciubota hanului a fost înlocuită de papucul sultanului. Partea cu „înfrăţirea” a fost dată uitării, considerându-se probabil că jurământul de fidelitate faţă de Înalta Poată este suficient. După cum se poate observa din acest scurt expozeu istoric, tradiţia „coabitării” sub controlul unei forţe externe este una foarte veche, ba chiar şi transnaţională.

  Victor Ponta a devenit prim ministru, ceea ce este indubitabil o victorie majoră pentru USL şi o înfrângere pentru Traian Băsescu. În acelaşi timp, se vede că pentru mulţi dintre susţinătorii USL această victorie are un gust amar. În contextul luptei dintre grupurile de interese din spatele USL şi echipa de la Cotroceni, s-a văzut foarte clar că în cadrul USL există trei grupări distincte care au viziuni divergente în privinţa relaţiei cu decidenţii de la Washington şi Bruxelles. În final, a câştigat gruparea dispusă să accepte orice umilinţă pe plan extern pentru ca Victor Ponta să devină un premier tolerat în Occident.

  Poziţia baronilor locali din USL a fost mai nuanţată şi infinit mai onestă, mai ales în contextul în care baronii au cerut de la conducerea USL un lucru pe care îl cerea şi electoratul, adică transparenţa în procesul decizional. Mesajul baronilor, exprimat prin vocea lui Radu Mazăre a fost simplu: „acceptăm orice, dacă de acest lucru depind banii europeni”. Pesemne, li s-a explicat că fără „şueta cea de taină” de la Cotroceni şi fără „Actul de Coabitare”, banii din exterior nu vor mai veni în România.

  În USL există şi o grupare care poate fi considerată marele perdant al întregii situaţii. Suficient de mulţi usl-işti au mers pe ideea că o victorie cu un scor atât de confortabil exonerează alianţa câştigătoare de orice obligaţii adiţionale faţă de Traian Băsescu şi faţă de „aliaţii externi” care ar trebui să ia act de decizia poporului şi să fie satisfăcuţi de angajamentele asumate de USL în privinţa stabilităţii direcţiei euroatlantice a politicii externe. Acest curent din USL nu are un lider vizibil, iar unica voce care exprimă o asemenea viziune este cea a lui Bogdan Chirieac care beneficiază încontinuu de simpatia unor „surse” care îi livrează informaţii explozive. Duelul verbal dintre Chirieac şi Ponta a avut un efect dezastruos pentru premier, acesta fiind forţat să recunoască semnarea „Actului de Coabitare”, vizita nocturnă la Traian Băsescu, iar fraza: „motivul semnării actului va rămâne o enigmă a istoriei” chiar va intra în istorie ca una dintre cele mai neinspirate declaraţii făcute de un om politic. Unica victorie a „indignaţilor” din cadrul USL a fost renunţarea la cooptarea UDMR la guvernare. În rest, „indignaţii” din USL au înghiţit „porcul coabitării” împreună cu majoritatea electoratului usl-ist.

  În fond, concluzia cea mai importantă a perioadei post-electorale constă în faptul că printre simbolurile naţionale ale României nu se numără doar stema, imnul şi drapelul, dar şi papucul lui Mark Gitenstein. Victor Ponta s-a apucat de întâlniri nocturne cu Traian Băsescu la o zi după vizita fostului ambasador la Palatul Victoria. Probabil, la Bucureşti există tentaţia de a crede că s-a jucat ultimul act al crizei politice. Nimic mai fals. Coabitarea este o iluzie, mai ales dacă ne referim nu doar la coabitarea dintre cei doi „fraţi de papuc”, dar şi la coabitarea forţelor divergente din USL.

  Criza politică de-abia acum începe….

 13. 13 Haita Valentin decembrie 19, 2012 la 11:12 am

  Da..Băsescu a înghițit gălușca din cauza celor ca noi…

 14. 14 Marian Nicolae decembrie 19, 2012 la 11:23 am

  Luand in considerare situatia in care se gaseste tara noastra, multumita anumitor minoritati nationale, cred ca n-ar strica sa facem acelasi lucru:

  Rusia: Educaţia militară şi patriotică, reintrodusă în şcoli

  Postat la: 19.12.2012 07:06 | Scris de: Monica Cosac

  http://www.ziuanews.ro/stiri/rusia-educatia-militara-si-patriotica-reintrodusa-in-scoli-87554

  Rusia a decis să reintroducă în şcoli cursurile militaro-patriotice sovietice, începând din 2013, pentru ca elevii să înveţe să-şi iubească patria şi să fie pregătiţi să o apere, a relatat cotidianul rus Izvestia, citat de AFP.

  De „iubirea de patrie” se va ocupa o nouă structură de stat – Rospatriotism -, iar acest domeniu va apărea începând cu 2013, potrivit şefului Agenţiei federale pentru Tineret, Serghei Belokonev, citat de Izvestia. Rolul principal al noii structuri va fi să reintroducă cursurile de orientare militară, precum şi alte activităţi, precum manevrarea armei de asalt Kalaşnikov ori concursuri de aruncat grenade. Acest gen de activităţi erau urmate de elevi şi liceeni şi în perioada sovietică şi sunt cunoscute, de asemenea, şi românilor care au făcut liceul în perioada comunistă.

  „Dorim să-i instalăm pe elevi şi studenţi în unităţi militare, pentru câteva zile, pentru ca ei să învete ce înseamnă viaţa în armată”, a precizat şi responsabilul pentru acest program, Vadim Lobov, citat de Izvestia.

  Educaţia militară şi patriotică a sistemului sovietic a dispărut odată cu prăbuşirea regimului comunist, în 1991, însă, de la venirea la putere a prezedintelui rus Vladimir Putin, în 1999, acesta a promovat în permanenţă revenirea la „valorile patriotice”, inclusiv în domeniile: educaţie şi cinematografie.

 15. 15 fotbaldragosteamea decembrie 19, 2012 la 1:36 pm

  Nu,n-a fost Monica. Chiar, este lipsa din peisaj.Probabil s-a autoexilat.Academicianul Dinu C.Giurescu,deschide sedinta solemna, la Cadera Deputatilor.Cum va fi tara noastra de maine?-se intreaba retoric distinsul profesor.Tocmai un octogenar isi pune o asemenea nobila intrebare.Din pacate, a fost comutat de post,pe alte taclale.Vad ducem lipsa din salaparlamentului,supraaglomerata.Vad ca Sile Camataru a fost din nou eliberat,pentru ca a tinut lectii.Dvs. n-ati tinut?Tineti la nivel national.E mult mai important.Dinu Patriciu este la Londra,in asteptarea unui ficat,la fel ca raposatul JR Ewing,pentru prea mult wisky.Iata ca nici bogatia prea multa nu-i sanatoasa.Cu totii ne inteleptim pe parcursul vietii.Nu pot sa va urez,in conditiile actuale,Sarbatori fericite,pentru ca ar fi un nonsens.Jos nedreptatea!-este poate mai potrivit.

 16. 16 blogideologic decembrie 19, 2012 la 1:43 pm

  Noocratul nu este meritocratul. Noocratul este cel care foloseşte „ochiul minţii” pentru deciziile corecte.

 17. 17 dlnimeni decembrie 19, 2012 la 1:47 pm

  Nu m-am uitat la TV la consultari, cred ca dna Macovei nu a fost, nici nu trebuia sa fie, insa imi permit sa listez: Vasile Blaga, Cezar Preda, Mihai Stanisoara, Gheorghe Flutur, Anca Boagiu, Aurelian Pavelescu, Sandra Pralong, Ioan Mihaila, Alex Stefanescu, Mihai Razvan Ungureanu, Adrian Iurascu, Dan Cristian Popescu, Smaranda Vornicu, Stefan Pirpiliu, Dan Diaconescu si inca vreo citiva au fost prevazuti sa mearga la Cotroceni ca sa spuna ca nu au nici o propunere (echivalent cu „am venit sa va spunem ca pe noi sa nu contati”). Alti cinci indivizi – si anume Kelemen Hunor, Borbely Laszlo, Kovacs Peter, Biro Rozalia si Borboly Csaba – au fost delegati ca sa zica cum ca aceia care au cistigat alegerile au dreptul sa vina cu propunere pentru functia de premier! Domnule Nastase, va rog eu frumos, dupa ce ia USL presedintia, aranjati-mi si mie o vizita la Cotroceni ca sa beau un pahar cu apa, va fi cu mult mai folositor tarii decit ceea ce au facut persoanele de mai sus.

 18. 18 dlnimeni decembrie 19, 2012 la 1:48 pm

  Altfel, unul dintre articolele marca Nastase: scurt si tare.

 19. 19 Marian Nicolae decembrie 19, 2012 la 2:17 pm

  Infamul document
  Scris de Sorin Rosca Stanescu in 19 decembrie 2012

  http://www.corectnews.com/politics/intern/infamul-document

  Public, in premiera, cel mai scandalos material al momentului. Comentariile vor veni dupa. Pentru moment, fac precizarea ca ceea ce s-a semnat la Cotroceni de catre Ponta si Basescu, chiar daca este nul din punct de vedere constitutional, sub aspect politic constituie un angajament. Si un puternic instrument de santaj. Care va fi utilizat din plin impotriva intereselor Romaniei si chiar ale Guvernului USL.
  Sursa imagine: inpolitics.ro

  ACORDUL DE COOPERARE SI BUNA GUVERNARE

  intre Presedintele si Guvernul Romaniei

  In conditiile situatiei de coabitare din Romania intre Presedintele ales, Traian Basescu, si Guvernul USL se convine urmatorul acord de coabitare si guvernanta pentru a crea mecanismul functional al coabitarii si a asigura guvernanta eficienta a tarii. Acordul de coabitare si guvernanta este destinat pastrarii stabilitatii tarii si asigurarii unui climat functional la nivel interinstitutional, bunei guvernari si redobandirii increderii pietelor internationale, prin armonizarea pozitiilor comune in cadrul puterii executive, cu respectarea atributiilor constitutionale ale Presedintelui si Guvernului Romaniei.

  1. Principii si valori comune

  Coabitarea se bazeaza pe elemente intangibile acceptate de toate partile, elemente ce nu vor fi alterate direct sau indirect de nicio initiativa a partilor, dupa cum urmeaza:

  – orientarea strategica a Romaniei: apartenenta Romaniei la NATO si UE, Parteneriatul Strategic cu SUA, regulile europene ale competitiei si economiei de piata si ale democratiei sunt intangibile.

  – securitatea Romaniei, inclusiv sustenabilitatea institutiilor responsabile, sunt elemente asupra carora partile nu se pronunta in forma contradictorie. Orice referire sau problema legata de aceste institutii va fi dezbatuta in comun, un rol important revenind argumentelor profesionale provenind din evaluarile institutiilor vizate.

  – independenta justitiei si suprematia legii, statul de drept:

  a. respectul pentru valorile constitutionale si pentru institutiile fundamentale ale statului, incepand cu Justitia, care nu mai trebuie sa fie atacate si, astfel, delegitimate.

  b. consolidarea independentei justitiei in raport cu influenta politica. Respectarea prevederilor Constitutiei la emiterea ordonantelor de urgenta si punerea in aplicare a deciziilor Curtii Constitutionale.

  c. restabilirea functionalitatii institutiilor afectate si identificarea de garantii pentru faptul ca procesul de limitare a atributiilor institutiilor statului de drept nu va putea fi reluat de catre politicieni.

  d. numirea in functia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucura de sprijinul diferitelor partide.

  e. introducerea unui proces transparent de numire a Procurorului general si a procurorului sef al DNA care sa presupuna candidaturi deschise, criterii de experienta profesionala, integritate si rezultate pozitive in actiunea anticoruptie.

  – prioritatile de aparare ale Romaniei: ambele parti convin sa sustina prioritatile de aparare ale Romaniei si sa le scoata din spatiul disputelor politice, tinand cont de nevoile si optiunile profesionistilor din Fortele Armate pe diversele teme aferente. Politicienii se vor abtine de la orice luare de pozitie care ar putea afecta capacitatea, credibilitatea si forta Armatei romane.

  – orientarea in directia aprofundarii integrarii in cadrul constructiei europene: dezvoltarea politicilor Uniunii Europene si promovarea Romaniei ca membru activ in realizarea acordului general in UE pentru avansarea proceselor de integrare europeana reprezinta unul din principiile comune de baza ale partilor in abordarea sferei afacerilor europene.

  2. Angajamente comune

  Partile convin ca vor respecta si se vor abtine in a lansa dispute politice pe temele legate de angajamentele Romaniei fata de institutiile internationale. De asemenea, se angajeaza sa respecte un set de reguli comune in relatiile cu partenerii externi. Astfel:

  – partile se angajeaza sa se abtina de la atacuri la adresa institutiilor statului de drept si a celor cuprinse in angajamente externe, de natura financiara si politica, optand sa coopereze in pozitiile comune fata de FMI, BM, CoE, NATO, MCV, Schengen etc.

  – partile se angajeaza sa mentina coeziunea mesajului extern.

  – toate componentele guvernantei Romaniei isi asuma coeziunea mesajului intern pe temele convenite.

  – partile vor stabili spatiile de competitie politica in mod concret, elementele asupra carora nu se convine in negociere directa si asupra carora opiniile divergente vor fi oferite ca optiuni in spatiul public.

  – partile se angajeaza sa evite confruntarile publice inutile, sa incerce solutionarea diferentelor pe temele asupra carora nu s-a convenit in spatele usilor inchise, sa respecte preeminenta uneia dintre parti convenite in tipologia de problematica abordata si sa propuna public optiunile alternative acolo unde diferentele de abordare apar, iar subiectele expuse public nu sunt in masura sa aduca prejudicii la nivel national, ci doar dezbatere pentru perfectionarea optiunilor si cresterea consultarii publice pe aceste teme.

  – partile convin asupra necesitatii de a se consulta ex-ante in privinta mandatelor care vizeaza dezvoltarea/punerea in aplicare a politicilor europene: reuniunile de consultare in vederea armonizarii unor pozitii comune vor avea loc inainte de reuniunile ordinare ale Consiliului UE si ale Consiliului European, precum si ori de cate ori este necesar (cu prilejul reuniunilor cu caracter exceptional). In cazul mandatelor generale sau al temelor complexe de mare sensibilitate, partile convin sa desfasoare inclusiv consultari in formatul Presedinte, pe de o parte, si partidele politice din coalitia de guvernare/parlamentare, pe de cealalta parte.

  Obiectivul de interes national al Romaniei in aceasta perioada este absorbtia fondurilor europene prin utilizarea la maximum a fondurilor puse la dispozitie de UE pentru asistenta tehnica (POAT).

  3. Spatii de responsabilitate preeminenta

  Partile convin asupra faptului ca, potrivit Constitutiei Romaniei, fiecare componenta are atributii preeminente in anumite domenii de activitate:

  Presedintele: politica externa, de securitate, de aparare, reprezentarea la Consiliul European si afaceri europene.

  Primul ministru: Politica economica si sociala, guvernarea tarii, probleme de ordin curent ce nu au direct incidenta cu securitatea nationala, relatii externe la nivel interguvernamental, reprezentarea in Consiliul Uniunii Europene.

  Partile convin sa respecte pozitiile formulate de responsabilul constitutional, sa coopereze in formularea politicilor acolo unde e implicata si cea de a doua parte, cu buna credinta, sa evite orice fel de blocaj, sa discute si sa dezbata pozitii alternative. In aceste domenii, pozitiile publice divergente sau alternative vor putea fi exprimate la nivel tehnic, cu referire directa la argumente de aceasta factura si nu cu abordare politica.

  Partile se angajeaza sa continue practica aprobarii mandatelor de reprezentare de catre Presedintele Romaniei si prezentarea rapoartelor la sosirea din delegatii.

  4. Spatii de cooperare si modalitatea de cooperare

  Exista domenii efective in care cooperarea dintre cele doua componente ale executivului se impune. Exista deja un set de mecanisme institutionale si o jurisprudenta in materie administrativa care va fi mentinuta. Astfel, vor fi respectate de catre fiecare atributiile si pozitiile celeilalte parti in actele de decizie administrativa ce implica ambele parti, cu buna credinta, evitand blocajele, dar cu respect fata de argumentele fiecarei parti, care pot fi circumscrise unei sfere inacceptabile pentru celalalt (drept de veto reciproc asupra persoanelor, pe baza de argumente).

  In aceasta materie se inscriu:

  – elaborarea politicii externe si cooperarea cu MAE

  – elaborarea politicii in cadrul UE si cooperarea cu MAEur si MAE

  – numirile de generali

  – numirea Procurorului General, Procuror sef al DNA sau alte functii ce reclama atributii constitutionale ale Presedintelui si ale Guvernului

  – elaborare de pozitii comune in terte teme

  – temele de politica interna cu incidenta in sfera securitatii nationale

  Modalitatea de cooperare, in aceste cazuri, se realizeaza fie prin mecanismul decizional direct, intalnirea celor in cauza – Presedinte cu premier, Ministru de Externe, Ministru al Apararii, alti ministri – fie prin formule institutionale de convenire a pozitiei comune – mandatul extern de negociat de catre MAE cu Departamentul de Politica Externa si consilierul aferent, mandatul la Consiliul European elaborat de MAE si MAEur cu consilierul de specialitate, fie prin formule terte, convenite de cei doi decidenti pentru a lucra pe aceasta directie.

  5. Codul de conduita general

  Partile vor imbratisa reguli minimale de adresare respectuoasa, cu referire directa la functia partenerului si la adresarea la plural. Ele se vor abtine in a incuraja abordari diferite la nivelul structurilor pe care le reprezinta si vor sanctiona excesele si iesirile publice ale colegilor de partid sau angajatilor care exced aceasta regula de comportament, bun simt, decenta si politete.

  Partile se angajeaza, de asemenea, sa evite expresiile dure, atacurile de orice fel. Ele se vor abtine de la expunerea publica a temelor nediscutate si vor conveni termene concrete, asumandu-si celeritatea in discutarea temelor solicitate de o parte sau alta si de formulare a unor raspunsuri si pozitii. La expirarea termenelor limita convenite, abordarea publica a acestor teme si lansarea lor in dezbatere este o optiune deschisa.

  Partile convin sa respecte cu strictete regula de a nu expune public discutiile oficiale si a aduce in public exclusiv elementele convenite de ambele parti sau temele asupra carora nu s-a convenit si a caror expunere in spatiul public nu afecteaza interesele Romaniei.

  6. Mecanismul de luare a deciziilor

  Formula de luare a deciziilor intre cele doua componente ale Executivului, Presedintia si Guvernul Romaniei, este cu precadere intalnirea sau discutia directa Presedinte-Premier. In mod exceptional, alte persoane pot fi implicate, cu acceptul celor doi, sau o tema poate fi delegata catre sistemul administrativ al celor doua institutii – consilieri, aparat tehnic. Pot exista chestiuni care reclama implicarea celor doi presedinti ai Camerelor asa cum pot exista formate de dezbatere si decizie ce contin si alti ministri.

  7. Mecanismul de solutionare a disputelor

  In conditiile in care, pe o anumita tema in care e necesara o convergenta a pozitiilor ambelor parti, nu exista o prevedere constitutionala privind preeminenta in decizie a unei parti sau chestiunile sunt extrem de importante si nu se poate conveni o pozitie comuna, ca si in cazul in care sunt incalcate regulile prezentului acord, deblocarea relatiei trebuie facuta printr-un mecanism convenit care sa asigure atingerea unei solutii, pentru a se asigura deblocarea relatiei sau functionalitatea in conditii de raceala intre cei doi actori principali sau la solicitarea lor.

  Mecanismul de solutionare a disputelor este alcatuit din consilieri si ministri, cu o persoana desemnata de catre fiecare parte care sa conduca fiecare componenta. Desemnarea se va face in functie de tema discutata, si vor fi evitate persoanele controversate sau inacceptabile celeilalte parti. Chestiunea se abordeaza tehnic si juridic, se aleg variante si optiuni, prezentate celor doi decidenti pentru a conveni asupra formulei finale. Dezbaterile din cadrul mecanismului nu sunt publice si nici destinate publicitatii pana la convenirea lor de catre decidenti.

  Presedintele Romaniei Primul Ministru

  Traian Basescu Victor-Viorel Ponta

  11 decembrie 2012

 20. 20 Marian Nicolae decembrie 19, 2012 la 2:54 pm

  Multumiri si “La Multi Ani!”, domnule Prim-Ministru Ponta!
  Scris de newsreporter in 18 decembrie 2012 la 19:13, in Politics

  http://www.corectnews.com/politics/multumiri-si-la-multi-ani-domnule-prim-ministru-ponta

  Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate a transmis o scrisoare primului ministru, Victor Ponta, in care multumeste pentru faptul ca s-a tinut cont de opiniile privind necooptarea UDMR la guvernare si nenumirea, indiferent de presiuni, a lui Gabriel Oprea, ca ministru la Aparare sau Interne. Cititi mai jos intreaga scrisoare.
  Sursa imagine: curentul.ro

  “Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate va transmite multumiri, pentru ca ati tinut cont de opiniile noastre privind necooptarea UDMR la guvernare si nenumirea, indiferent de presiuni, a lui Gabriel Oprea, ca ministru la Aparare sau Interne. Pentru ca am fi fost obligati sa ne tinem de cuvant si sa inaugurati noua guvernare cu un sir de ample manifestatii de protest in Capitala si in tara.

  Ce avem cu UDMR-ul? Ce are orice european, orice om de bun simt cu aceasta grupare de santajisti, care sunt tot atat de unguri pe cat sunt eu de lapon, si care apeleaza, in fiecare fraza propagandistica la cuvantul Europa, fiind in fapt straini de mentalul european, pentru satisfacerea unor ambitii de ev mediu timpuriu, vizand destramarea statelor vecine, nu numai a Romaniei.

  Ce avem cu numitul Gabriel Oprea? Regretul ca, pentru a nu-si “pata imaginea”, vechea conducere a Armatei, adica matusalemii care nu se dadeau dusi nici la 70 de ani, au impiedicat justitia sa se pronunte in cazul cpt. Gabriel Oprea, atunci cand targurile Capitalei se umplusera de combinezoane de aviatie, vandute pe sub mana!

  Regretul ca aceiasi s-au lasat sedusi, si in cazul lui, de servilismul dezgustator al caratorului de bagaje la hotelul „Agat” al Armatei; regretul ca omologii de la Interne n-au starpit contrabanda pe mare la timpul potrivit, ca dl. Adrian Nastase a gresit inconjurandu-se de indivizi de un anumit tip, ca invatamantul din Romania a dat diplome tuturor agramatilor, permitandu-le sa ajunga conducatori de doctorate, regretul ca electricianul Canacheu, ca presedinte al Comisiei de aparare din Camera, a sesizat paranoia, opunandu-se propunerii de modificare a Statutului cadrelor militare prin introducerea gradului de maresal (la pace?), pentru ca, daca nu s-ar fi opus, ati fi inteles astazi cu cine aveti de a face!

  De asemenea, regretul ca Parlamentul si Justitia au permis inventarea si functionarea unui partid ilegal, UNPR, principalul vinovat, prin Marian Sarbu si Gabriel Oprea, initiatorii si promotorii legilor anticonstitutionale si antieuropene 263 si 119/2010 privind sistemul de pensii, adica legile care ne-au transformat din militari in rezerva in asistati social, de toate nedreptatile care s-au abatut asupra noastra.

  Avem, de asemenea, regretul ca se pare că ati uitat obiectivul USL – “Dreptate pana la capat”, vizand debasificarea Romaniei si dreptatea in numele si pentru cei circa 500 de rezervisti morti pe luna, conform statisticilor oficiale, in cadrul politicii de genocid, declansata de regimul Basescu-Boc-Oprea-Blaga-Igas.

  Avem, de asemenea regretul ca va lasati inca pacalit de cel vinovat de cei 3 R impotriva noastra (recalculare-revizuire-regularizare) politica ce i-a impins pe unii din camarazii nostri la sinucidere.

  Regretul ca, strica aerul in preajma dvs. persoana care ne-a mintit, insultat, care a devalizat bugetul MApN, asa cum Blaga l-a devalizat pe cel al MAI, pentru rasplatirea pe banii statului a slugilor unui partid fantoma, care a introdus discriminarea intre rezervisti si ilegitimitatea in domeniul asa ziselor pensii militare, doar 1% dintre acestea, potrivit declaratiilor d-lui Corneliu Dobritoiu, fiind la ora actuala calculate si platite legal. Regretul ca aveti in coasta dvs. pe cel mai eficient sustinator al dictatorului Basescu, cel care i-a creat trupe speciale prin firme de bodyguarzi si o noua armata de rezerva cu peste 2700 de colonei si generali tip Turcescu, Kovesi, Blejnar, Nicolicea, Ontanu, ca sa dam doar numele cele mai notorii, si care a lasat si Armata si Internele fara proprietati (aliatii nostri unguri si declarati secui sau tigani de limba maghiara ne-au furnizat o documentatie completa pentru judetele Harghita si Covasna, pe care o vom pune la dispozitia Justitiei, atunci cand aceasta va redeveni ceea ce trebuie sa fie).

  Apreciindu-va simtul politic, va multumim ca ati raspuns presiunilor de la Cotroceni in privinta acestui agent al fostului Departament de Stat SUA, adica al cangrenei bushiste, pe care americanii au curatat-o recent, agent in subordinea directa al celui pe care-l banuim a fi ofiterul lui recrutor, numitul Traian Basescu, refuzand sa-i atribuiti insarcinari speciale, pentru ca orice atributie pe linie de Aparare ar primi, ne-ar scoate in strada. Noi am inteles, din declaratia de presa sustinuta de dvs. si de dl. Crin Antonescu, in calitate de principali lideri ai USL ca, sub acoperirea de “vicepresedinte”, ii rezervati simplul rol de “ajutor” al dvs., adica un fel de consilier pe care il veti asculta sau nu, cu alte cuvinte un fel de trepadus sau tuter si acesta este exact rolul pe care l-a jucat toata viata si care-i vine ca o manusa!

  Va felicitam pentru idee, deoarece 3 ani de strigat in strada “Jos Oprea” ne-au creat un gest reflex. Si daca, Doamne fereste, nu veti fi in masura, din varii motive, sa va indepliniti obligatiile asumate fata de noi, SCMD-ul si aliatii nostri din CNSC, iar disperarea ne va arunca in strada la sfarsitul lunii ianuarie, cand vin scumpirile, taxele marite, platile la intretinere pe vreme de iarna, noi vom iesi strigand tot “Jos Oprea!” Adica jos traseistul, jos cel ce ne-a tradat si v-a tradat! Oprea – “paratraznet” … Inteligenta miscare, demna de un adevarat om politic!

  Uram noului Guvern, mai putin numitului Gabriel Oprea, cel mai bogat om al sau (de unde? cum? ce pazesc ANI si DNA-ul?) un calduros “La multi ani” si vă comunicam disponibilitatea noastra reala de colaborare in interes national, colaborare cu adevarata societate civila pe care noi, SCMD-ul si aliatii nostri o reprezentam!

  Col. (r) dr. Dogaru Mircea

  PRESEDINTELE SCMD”

 21. 21 Mihai Daniel decembrie 19, 2012 la 3:00 pm

  Momentan basescu trece in plan secund, Usl e la carma, tara nu mai depinde de PDL. Care este directia urmatorilor 4 ani? Romania are 2 mari sanse , 1 sa dezvolte infrastructura rutiera, 2 Agricultura . Din aceste 2 categorii putem creste PIB-ul si putem deveni independenti financiar de FMI si UE. Trebuie doar sa vrem

 22. 22 Marian Nicolae decembrie 19, 2012 la 3:39 pm

  Cred ca n-ar strica sa facem ca Ulise dupa ce s-a intors din calatoria de 20 de ani:

  A incuiat portile cetatii si i-a ucis pe toti cei care si-au batut joc de bogatiile cetatii sale…….

  Mi se pare ca vecinii sai n-au avut nimic de reclamat…….

  Puteti conta pe mine oricand pentru reeditarea faptelor lui Ulise, atunci cand vremea faptelor va sosi……

 23. 23 Marian Nicolae decembrie 19, 2012 la 3:50 pm

  Cronologie:

  Cum sa distrugi lumea intr-un mod economic…..

  The Global Economic & Financial Crisis:A Timeline
  Mauro F. GuillénDirector of the Lauder Instituteguillen@wharton.upenn.edu

 24. 24 papasha decembrie 19, 2012 la 4:07 pm

  Sa ne-o-nghita si „pe-a noastra” !

 25. 25 Marian Nicolae decembrie 19, 2012 la 5:09 pm

  Kelemen Hunor îi acuză pe Crin Antonescu şi Dan Voiculescu
  Postat la: 19.12.2012 16:34 | Scris de: Claudiu Bran

  http://www.ziuanews.ro/stiri/kelemen-hunor-ii-acuza-pe-crin-antonescu-si-dan-voiculescu-87574

  Președintele UDMR a ieșit la atac, după ce formațiunea sa nu a mai fost cooptată la guvernare. Hunor a declarat că avea cu liderii USL un acord, semnat înainte de campania electorală, care prevedea o guvernare comună, dar aceștia nu s-au ținut de acord. Acest acord ar urma să fie dat publicității în zilele următoare.

  „Acordul a fost semnat undeva în septembrie, înainte de a începe campania electorală. Are câteva fraze şi conţine câteva lucruri importante şi principii. Primul, dacă ei obţin sub 50% din mandate, suntem invitaţi să facem împreună majoritatea parlamentară şi Guvernul. Al doilea lucru, dacă obţine peste 50% ne invită iarăşi să facem guvernul. (…) Consider că Victor Ponta a fost în această perioadă, în toate discuţiile pe care le-am avut, un om corect. Problema a venit de la Crin Antonescu şi Dan Voiculescu. Miercuri, Voiculescu a prezentat acele condiţii pe care nu le-am acceptat. Eu nu accept nici de la Antonescu şi nici de la Voiculescu să-mi ceară mie şi comunităţii maghiare test de loialitate şi nu accept să-mi spună Antonescu şi Voiculescu care sunt subiectele despre care pot vorbi şi care nu. Nu voi accepta niciodată aşa ceva”, a declarat, miercuri, Kelemen Hunor.

  În acord se prevedea împărțirea portofoliilor în funcție de procentele obținute la scrutinul din 9 decembrie, precum și păstrarea drepturilor pe care etnicii maghiari le au în acest moment.

  „Noi ne-am respectat de fiecare dată cuvântul dat. Nici de data aceasta nu am încălcat înţelegerea (…) O să fac public acordul în următoarele zile, după ce ajung acasă”, a mai spus preşedintele UDMR.

  Claudiu Bran

 26. 26 Marian Nicolae decembrie 19, 2012 la 5:25 pm

  Atentie aici:

  Uriașa gafă a lui Victor Ponta
  Postat la: 19.12.2012 16:33 | Scris de: ZIUA NEWS

  http://www.ziuanews.ro/editorial/uriasa-gafa-a-lui-victor-ponta-87573

  Premierul Victor Ponta mi-a reprosat, in mod public, faptul ca am prezentat acordul pe care l-a semnat in ceas de noapte cu Traian Basescu, inscris asupra caruia m-am pronuntat numindu-l fie „pact al diavolului”, fie „infamul document”.

  Nu are dreptate. In primul rand a gresit atunci cand a considerat ca a avut loc o intalnire informala, pentru ca nu exista intalnire informala finalizata printr-un acord care, pana la urma, ii afecteaza, intr-un sens sau altul, pe toti cetatenii. In al doilea rand, pentru ca nu poate fi minimalizata importanta acestuia. El va produce importante efecte politice. Iar Ponta a minimalizat inscrisul, atunci cand s-a aflat de existenta lui. Si, in al treilea rand, fiindca Ponta recunoaste, sub semnatura, ca USL ar fi atentat la principii si institutii fundamentale ale statului.

  Cum este posibil ca primul-ministru, care este si copresedinte USL, sa se angajeze in ceea ce priveste orientarea strategica a Romaniei in raport cu NATO, UE si parteneriatul cu SUA ca si cand, pana acum, USL ar fi negat aceste valori? Sau independenta Justitiei si respectarea statului de drept? Sau restabilirea „functionalitatii institutiilor afectate”, ca si cand Guvernul Ponta 1 si USL ar fi savarsit un atentat impotriva acestora? Sau sa se angajeze la transparenta in ceea ce priveste numirea sefilor marilor parchete, ca si cand, pana acum, procedura nu ar fi fost transparenta?
  Dupa aceasta succinta exprimare a unei opinii pertinente de analist politic, dar pe care pot sa o formulez si in calitate de partener USL al domnului Ponta, imi permit, in cele ce urmeaza, sa fiu ceva mai precis. Urmeaza, deci, o analiza pe puncte.

  1. Prin Pact, contrar Constitutiei, Presedintele si Guvernul sunt definiti ca doua laturi ale Executivului. In consecinta, mediatorul face parte dintre cei intre care mediaza.
  2. Pactul limiteaza libertatea de expresie, interzicand si promitand ca va sanctiona criticile la adresa anumitor institutii, in special cele privind Justitia. Acesta este un angajament care priveste parlamentarii si partidele.
  3. Angajandu-se sa sustina institutiile publice – in special in domeniul Justitiei – in actuala lor alcatuire, Pactul implica faptul ca Guvernul nu va propune reorganizarea lor prin lege sau/ si prin modificarea Constitutiei, dupa caz.
  4. In domeniul politicii externe, apararii si securitatii nationale, Presedintele obtine toata puterea. Intrucat tratatele se incheie intre state, inseamna ca negocierea tratatelor este de competenta presedintiei si are loc cu participarea sa directa sau sub controlul sau. In ciuda prevederii Constitutiei, care afirma ca „Presedintele semneaza tratatele negociate de Guvern”.
  5. Pentru prima oara se accepta explicit ca Presedintele are dreptul sa refuze semnatura in cazul sefilor marilor parchete. Pana acum s-a sustinut ca semnatura prezidentiala vizeaza doar oficializarea si opozabilitatea actului, cu exceptia cazurilor in care legea ar fi prevazut explicit altfel.

  Daca domnul Victor Ponta crede ca am dreptate, eu pot pune capat acestei controverse.

  Sorin Rășca Stănescu

 27. 27 Marian Nicolae decembrie 19, 2012 la 5:29 pm

  CFR Călători, deraiată de un profesor de istorie
  Postat la: 18.12.2012 15:56 | Scris de: Niki Florescu

  http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/cfr-calatori-deraiata-de-un-profesor-de-istorie-87529

  Noul mers al trenurilor, publicat recent de CFR Călători, a fost realizat pentru a promova cu prioritate interesele operatorilor feroviari privaţi • Directorul general de la CFR Călători, profesorul de istorie Ștefan Roșeanu (foto), s-a „remarcat” prin obediența faţă de greii șmenurilor feroviare, Mihai Necolaiciuc şi Alexandru Noapteș • Acțiunea echipei dirijate de Roșeanu, de promovare a intereselor operatorilor feroviari privaţi în detrimentul companiei de stat, are ca scop final tragerea pe linie moartă a CFR Călători

  Câţiva „băieţi deştepţi” din industria feroviară au regizat scoaterea din joc a SNTFC „CFR Călători” SA, prin intermediul unor diletanţi plasaţi de către ministrul liberal Ovidiu Silaghi în posturile-cheie ale Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Astfel, în fruntea CFR Călători SA a ajuns profesorul de istorie Ștefan Roșeanu, un individ garantat şi recomandat de controversatul afacerist gălăţean Gruia Stoica – cel care controlează grupul de firme Grampet. Prin numirea lui Ștefan Roșeanu, CFR Călători a intrat practic în depoul falimentului, pentru că linia pe care circulă acum garniturile companiei de stat este una moartă, compania ajungând, practic, un vagon ruginit tras de locomotiva cuplată la interesele operatorilor privaţi de călători. Şi cum altfel se putea distruge cel mai bine CFR Călători, decât prin intermediul concurenței.

  Pierderile companiei de stat, câștigurile operatorilor privați

  Prin schimbarea mersului trenurilor, pe data de 9 decembrie 2012, Ștefan Roșeanu şi armata sa de directori au elaborat şi pus în aplicare un grafic de circulaţie a trenurilor, astfel încât compania de stat să aibă numai pierderi, iar operatorii privaţi să câştige de pe urma CFR Călători. Este pentru prima dată, după 1990, când în noul mers al trenurilor elaborat anual de către CFR Călători sunt incluse gratuit şi rutele a trei operatori privaţi de transport feroviar de călători – „Regiotrans” Braşov, „Servtrans Invest” București şi „Transferoviar Călători” Cluj-Napoca. Astfel, Roșeanu a avut grijă ca trenurile operatorilor privaţi să aibă prioritate în faţa CFR Călători la orele cu trafic maxim, pe rutele până la 100 km, dar foarte aglomerate, cum ar fi Ploiești-București, Roşiori-București, Piteşti-Curtea de Argeș sau Oltenița-București. Practic, trenurile celor trei operatori privaţi pleacă acum cu 10-15 minute înaintea trenurilor CFR, la orele de vârf, dimineaţa şi seara. În plus, angajaţii de la birourile de informaţii ale CFR Călători din marile gări ale ţării sunt obligaţi să afişeze şi să anunţe şi rutele trenurilor particulare.

  Mersul intereselor

  Trebuie precizat că până a fi vândută către operatorul german TGV, firma „Regiotrans” din Brașov a fost patronată de către omul de afaceri Costel Comana. Acesta a avut grijă să-şi planteze doi oameni de încredere în board-ul CFR Călători, care să aranjeze mersul trenurilor în funcţie de interesele sale. Astfel, Valentin Dorobanțu, finul lui Costel Comana, a ajuns director adjunct responsabil cu producţia la CFR Călători, care, însă, după apariţia noului mers, a fost demis. De către cine, nu se știe. Un alt angajat a lui Comana, Iosif Szenteș, a fost numit de Roșeanu, director adjunct în companie. Practic, cei doi sunt artizanii care au stabilit noul mers al trenurilor. Ceilalți doi operatori privaţi – „Transferoviar Călători” Cluj-Napoca şi „Servtrans Invest” București – fac parte din grupul de firme care gravitează în jurul lui Gruia Stoica. În plus, cei trei operatori privaţi beneficiază şi de spaţii de reclamă gratuită în noul mers al trenurilor. Practic, prin această şmecherie regizată de către directorul Ștefan Roșeanu de includere în noul mers al trenurilor a rutelor pe unde circulă cei trei operatori privaţi, CFR Călători a ajuns un prestator de servicii gratuite pentru firmele care au căpușat calea ferată.

  Soţia lui Roșeanu, angajată la concurență

  Nevasta directorului general de la CFR Călători este angajată la una dintre firmele lui Gruia Stoica (Grampet SA). Ca atare, nu mai trebuie să ne mire că directorul general al CFR Călători este garantat şi protejat de „rechini” privaţi de la calea ferată, cărora Ștefan Roșeanu a avut grijă să le dea subvenţii mult mai mari decât a beneficiat compania de stat.

  Când este întrebat despre noul mers la trenurilor, Ștefan Roșeanu se laudă că este unul perfect pentru compania pe care o conduce şi, totodată, susţine că el a avut în vedere doar interesul companiei de stat. Dar realitatea îl contrazice din greu, pentru că prin noul mers al trenurilor, CFR Călători are mult de pierdut, compania de stat fiind, prin urmare, sabotată şi direcţionată în așa fel încât, într-un final, să fie trasă definitiv pe linie moartă.

  Nașul intereselor private

  Actualul director general de la CFR Călători, Ștefan Roșeanu, este un profesor de istorie care a ajuns în clădirea Ministerului Transporturilor prin intermediul unei reviste de profil care se distribuia gratuit în Palatul CFR. Prin intermediul acestei publicații și, în paralel, prin organizarea unor evenimente pe tema transportului electrificat, a încasat sume frumoase de la minister, indiferent de cine a fost ministru, ridicând osanale tuturor şefilor de la Transporturi, și în special Ancăi Boagiu, lui Radu Berceanu sau lui Ludovic Orban. Ucenicia în șmenuri pe banii statului şi-a făcut-o pe lângă prăduitorii şefi ai căilor ferate – Mihai Necolaiciuc şi Alexandru Noapteș. Când a ajuns în fruntea SNTFC „CFR Călători” SA, profesorul de istorie a avut grijă să se înconjoare numai de oameni veniţi de la operatorii privaţi de transport feroviar de călători, care au avut şi au ca misiune deraierea societăţii de stat. La ora actuală, CFR Călători are 16 directori şi 41 de şefi de birou şi serviciu, numai în sediul central din Palatul CFR, la care se mai adaugă alți opt directori regionali.

 28. 28 Maximmouse@hotmail.com decembrie 19, 2012 la 5:56 pm

  Asa este. nu cred ca pe viitor, cu toate incercarile lui disperate de a sabota bunul mers al societatii romanesti, va mai reusi ceva., Crin i-a cam taiat macaroana cu sublinierea faptului ca USL nu a semnat nimic cu el. Asa ca sper sa fie suspendat cat mai curand posibil, nu neaparat pentru a plati, in sfarsit, ceea ce a facut aici in tara, dar mai ales, pentru ca ne compromite cu fiecare clipa cu care se prelungeste sederea lui la Cotroceni….si pentru a plati justul pret pentru ce a facut.:) 🙂 🙂

  Toata chestiunea asta gretoasa ,cu protocolul asta bun de nimic ci numai la compromiterea usoara a conducatorilor USL, este ca legal, eu spun, la un caz de suspendare a satanei, nu are nici o valoare de scut. Scarba insa, observati, renunta greu la vila Dante….:) 🙂

  Sunt bucuros ca apele incep sa se linisteasca, viata sa revina in matca ei fireasca, dar, nu uit ca trebuie neaparat ca cei care ne-au furat si batjocorit , sa fie pedepsiti. USL, se leagana cu iluzii daca isi imagineaza ca lumea a uitat. Sa-i vad!

  Un alt motiv de intristare este ca la Sanatate este nicolaescu mengele de pnl. Acest tip , cu mari afaceri ale sale si ale famigliei in medicamente, a fost cel care a pus pe butuci sistemul de sanatate romanesc. Nu pot sa-mi imaginez ce mai cauta in ministerul acesta? Ce sa mai vorbim de relu, de varujan….ce sa mai zic, nita ….Guvern cam saracut….

  Sa fim sanatosi , sa vedem ce se mai intampla.

  Cu stima.

 29. 29 silvius decembrie 19, 2012 la 6:05 pm

  era si Monica Macovei dar era travestita sau inca lucra la comisia de etica

 30. 30 Doru Coarna decembrie 19, 2012 la 6:12 pm

  Puteti sa considerati ca Basescu se hraneste in ultimul timp cu orice, cu galusti, cu porci intregi, realitatea este insa ca, pe ansamblu, i-a reusit ceva demn de toata admiratia planetei! Iata ce:

  A pastorit cativa ani un grup de infractori care au devalizat complet Romania, evident ca i-a si potentzat, iar apoi a schimbat caii din mers urcand in saua USL care, culmea, fusese inventat impotriva sa, si continua calaritul tot din pozitia suprema in stat!!! Ba mai mult, asteapta ca USL sa repare daca poate, sau sa se compromita singur total, daca nu poate…

  Ce vreti dovada mai buna de maxima abilitate politica?

  Ah, ca a fost fortat sa-l accepte pe Ponta iarasi premier? Pai stati linistiti, unul trebuie sa fie si premier si oricum toate fortele politice din afara vor penaliza USL pt lipsa udmr din reteta guvernamentala, dragostea lor, fiecare presand in felul lui: unii cu dobanzile, altii cu privatizarile, altii cu exploatatiile, altii cu masurile de guvernanta, cu preturile, iar altii cu ratele la credite… plus populatia cu marile ei asteptari… Nu cred ca Ponta va putea acoperi acest spectru larg de probleme, daramite sa le mai si rezolve, deci USL va acumula nemultumire pe scala larga si la scena deschisa… norocul lor e ca acum romanul taie porcul si gusta vinul si tuica, dar de prin februarie incolo vor incepe sa protesteze fix in strada…

  Nu stiu daca totusi constientizati, unii au furat si nu patzesc nimic, altii trebuie sa repare (sau sa fure si ei… mult mai probabil!) iar Basescu ii mana pe toti de deasupra! Cu un pact scris de coabitare la mana! Ei?

  Sa ne intelegem deci, ultimul om de care ar trebui sa facem misto este Basescu, iar primii suntem noi, plus Ponta, omul care a reconstruit cam tot ceea ce a trebuit… si asta de cand se stie el…(?????????????????????)

  Per ansamblu insa, si Ponta a manat USL spre trei mari victorii, caderea lui Boc si MRU, localele si parlamentarele, este deci bun! Doar ca s-a capacit cu o sarcina imposibila: guvernarea unei tari complet distruse si pusa la mijloc la vreme de criza! Observati insa, Basescu este tot pe tron, ramane, si de fapt conduce! Ar trebui sa sesizati diferenta… schimbarea reusita a cailor din mers… el ramane insa jupanul Romaniei, mai ales ca a primit si o frumoasa felie din politica externa, cadou de la un guvern asa-zis advers… deci crema executivului, spionii, votacii aia din diaspora, personalul de la externe si din SIE, plus influenta astora pe afara…

  Va imaginati cine cui va strica imaginea, intai si intai? Si asta in timp ce USL se va lupta fara sanse, si fara oameni, cu guvernarea…

 31. 31 blogideologic decembrie 19, 2012 la 6:31 pm

  Primul stat de drept din istorie a fost ROMANIA care se năştea dintr-un genial corpus epistemic juridic. „Nimic nu durează împotriva dreptăţii” (Rien ne dure contre la justice) zicea istoricul Jules Michelet şi acest principiu ungurilor le-a fost adus aminte la negocierile de la Trianon. Ungurilor care după anul 1867 (catastrofa etnică Ausgleich) trecuseră peste bietele popoare oprimate ale Transleithaniei tăvălugul maghiarizării forţate. Nu trebuie să confundăm democraţia achiziţională de acum, cu democraţia statului de drept. Mai multe generaţii de jurişti romani străluciţi, a căror lucrare acoperă primele două secole ale erei creştine, au construit un corpus epistemic al statului de drept. Pentru români, acest corpus epistemic al statului de drept este un arhetip cultural care defineşte sufletul românesc. Trebuie să înţelegem că Romania apare din această jurisdicţie romană a statului de drept, finalizată prin Constituţia pentru “romanitas” (termenul îi aparţine lui Tertullian). Este Constituţia Antoniniană de la Anul Domnului 212. Prin efectele jurisdicţiei romane şi a Constituţiei lui Caracalla de la 212 AD, până la Anul Domnului 285 Imperiul Roman se transformă în Romania (cel puţin aşa admite istoriografia de la Oxford University, n-avem motive să nu-i credem). Iar romanitas devine “naţionalitate română” şi “suflet românesc” (vedeţi ce spunea Mircea Vulcănescu).

 32. 32 ioan decembrie 19, 2012 la 8:43 pm

  Hai cu suspendarea lui Basescu ASAP! Nu concep ideea ca o sa beneficieze de drepturile unui fost presedinte caci nu le merita tradatorul de neam si tara. In acest context, imi place sa cred ca lucrati la draft-ul pentru noua constitutie, ca sa fim time-efficient.

  Pentru Dvs: hai cu liberarea ASAP! Pana una alta un An Nou mai bun! Rabdare si putere.

 33. 33 blogideologic decembrie 19, 2012 la 8:59 pm

  Viktor Orban : „Coeziunea naţională nu este o chestiune de voinţă, ci una de forţă.” Păi maghiarii n-au asimilat vreodată ideologia de nation-building, precum au făcut românii şi americanii. Naţionalismul românesc a incorporat chiar de la fondarea sa, la începutul secolului XIX, drept acquis de modernitate şi o metodologie de nation-building, anume ideologia primară a lui Destutt de Tracy prezentă în paradigma thermidoriană. Aici, iată cum ideologia naţionalismului românesc are chiar foarte multe puncte în comun cu Jeffersonianismul american. În ciuda tuturor am rezistat, mulţumită proiectului voluntarist-intelectualist al romanticilor naţionalişti români din secolul XIX. Domnul Viktor Orban ne mai spune : “Sper că nu va fi nevoie de instaurarea unui nou sistem în locul democraţiei.” http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/viktor-orban-sper-ca-nu-va-fi-nevoie-de-instaurarea-unui-nou-sistem-in-locul-democratiei-271766.html Discursul politic unguresc, divergent faţă de modernitate, se găseşte în criză gravă.

 34. 34 Radu Humor decembrie 20, 2012 la 12:15 am

  Consider că Victor Ponta nu trebuia să semneze acest acord, abil ticluit de nişte experţi în manipulare .
  Asemenea documente trebuie studiate cu mare atenţie înainte de a fi semnate, nu aşa în miez de noapte şi pe genunchi, deoarece prin acest acord Guvernul este pur şi simplu paralizat, tocmai în cele mai importante direcţii : rămânerea tuturor serviciilor şi a Justiţiei, inclusiv Avocatul Poporului la cheremul lui Băsescu, orice înlocuire de persoane neputându-se face decât cu aprobarea lui Băsescu !
  Şi asta este deosebit de grav, deoarece în afara tembelismului cu lecţia de politeţe, la acest nivel 🙄 , se stipulează puteri depline preşedintelui. Şi atâta timp cât acest post este ocupat de unul ca Băsescu nu ne putem aştepta la nimic bun ( de aici până la aplicarea acestei interdicţii până şi pe bloguri, nu-i decât un pas) :mrgreen:
  Sper însă, din toată inima ca Victor Ponta să procedeze ca-n istorioara de mai jos :

  O tipă se plânge unor cunoscuţi, în prezenţa soţului :
  – În scurt timp după căsătorie am ajuns exact ca Cenuşăreasa : eu, calc, eu spăl, eu fac curat, eu cumpăr, eu fac mâncare, eu….
  -Păi nu ţi-am promis eu dragă, intervine soţul în discuţie, că dacă te măriţi cu mine ai să duci o viaţă ca-n poveşti 🙄 ?!

 35. 35 Natalex decembrie 20, 2012 la 1:13 am

  Basescu chiar crede ca va putea controla bancile, chichite au existat si vor exista. Noi suntem cei pe care ne au la mana, asa ca…

 36. 36 Neagu decembrie 20, 2012 la 1:41 am

  Pai nu avea incotro, e constient ca va pierde toate facilitatile dupa ce pleaca, asa ca se da bine.

 37. 37 blogideologic decembrie 20, 2012 la 5:38 am

  Pe vremea liceului la Craiova, bunii şi răposaţii Alexandru şi Aristia Aman, Dumnezeu să-i odihnească!, au fost tatăl şi mama mea care mi-au furnizat hrană spirituală de cea mai bună calitate din cămara bibliotecii fondată de ei. Faptul că vorbeam la Fraţii Buzeşti despre cele citite acolo îl enerva grozav pe profesorul Lică. I se părea lui că susţineam idei ce nu erau conforme cu dogma comunistă. Profesorul Lică făcuse studiile la Universitatea din Cluj, nu ştiu dacă nu era chiar ardelean. Pro-comunismul său era totalmente interesat. Îi permitea să ducă o activitate sexuală frenetică, recrutând chiar din şcoală, fără să fie pedepsit. A fost, fireşte, reclamat. Când o comisie „de la partid” a venit la Fraţii Buzeşti să investigheze problema, directorul Năstăşel a exclamat iritat : „Ce să-i facem, domne ? Mai rămâne să ne reguleze şi pe noi!” Întotdeauna a contat să fii „politiceşte corect.”

 38. 38 blogideologic decembrie 20, 2012 la 6:26 am

  Premierul Victor Ponta are obligaţia de valoare faţă de cultura română, precum şi obligaţia morală faţă de poporul român, să parodieze (atunci când se simte inspirat) “Actul de la Cotroceni”.

 39. 39 Criticos decembrie 20, 2012 la 8:21 am

  Dle Adrian Năstase, e adevărat că beţivanul chior a trebuit să înghită găluşva! I-au rămas însă jucăriile preferate:justţia şi serviciile. Şi, în opinia mea, astea au propriul lor război şi propriile lor interese. N_am nicio nădejde ca într-un viitor previzibil în România să existe o instituţie care să-şi justifice numele de Justiţie. Uitaşi-vă cine populează CSM şi Înalta Curte, ca să nu mai vorbim de DNA.!

 40. 40 Doru Coarna decembrie 20, 2012 la 9:22 am

  Am citit si eu acordul… e ditamai debilitatea politica, amandoi semnatarii dau a intelege ca pana acum i-a durut in brisca de constitutie, de ue, de nato, si democratie, stat de drept, etc…. proba sigura de shoric extrem, in ambele cazuri!

  Trebuie insa inteleasa miza: Ponta, semnand acest document, a aratat ca nu stie pe ce lume traieste, insa obligandu-se sa respecte si sa asigure pozitia lui Basescu, in timp ce acesta a raspandit textul prin toata UE, compromitandu-l pe premier si aratand ca tot el raman sef, fiind cel lucid din ecuatie… Asta vine la pachet cu felia de politica externa oferita lui de catre Ponta, si in concluzie, cu cine cedeti voi ca vor discuta sefii de afara? Si cat va valora premierul roman in ochii lor?

  Parerea mea este ca Victor Ponta a ajuns intr-o pozitie cu mult prea subtila pt capacitatea sa de analiza, a reusit sa darame mitul invincibilitatii electorale alor lui Basescu insa pe fondul urii populare impotriva regimului basist, dar odata ajuns la decizia pura, greseste copilareste… Evident, lipsindu-i acea putere de analiza, se va baza pe puterea de actiune… adica va deveni si el un fel de un mini-dictator prin catevaa dintre institutiile de forta ale statului lasate guvernului, deci in zonele neacoperite de Basescu care sigur, va evita sa se mai compromita… Astfel, veti fi surprinsi cand guvernul va lua masuri economice mai dure asupra populatiei, iar Basescu le va critica in registru acut… va fi ca dracu’ si de tot rasul…

  Dar acum haideti sa descifram impreuna si de ce se intampla toate astea… pai ele se intampla pt ca acesti domni (si doamne) habar nu au de Romania, de interesele ei si ale poporului roman, habar nu au de conducere, de politica externa, de cea monetara, de cea bugetara si financiara, si in general de nimic! Ei toti sunt maestri in deturnarea banului public si in exercitarea brute a puterii, adica am prins functia, inteleg sa profit, sa va rad si sa ma protejez protejand sistemul!
  Asta-i toata pricepera lor, asta i-a invatat seco, dragi colegi…

  Ne va fi deci bine… as vrea si eu sa vad un lider d’asta roman obosit, surmenat, incercanat de atata munca… dimpotriva astia ies seara la emisiuni fresh si scosi din cutie, pusi pe sotii, pe glumite de om cu retard galopant, dar vesel pt ca-i pune sistemul ventilatorul in panze…

 41. 41 santinela decembrie 20, 2012 la 9:33 am

  Aferim Doru Coarna ca bine zici. Azi ai fost tare !Total de acord.

 42. 42 Marian Nicolae decembrie 20, 2012 la 10:18 am

  Din paradis în paradox
  de Ioan Viştea

  http://www.cotidianul.ro/din-paradis-in-paradox-202605/

  O succesiune năucitoare de evenimente ieşite din matca normalităţii a făcut din victoria fără drept de apel a USL în alegeri, ca expresie a voinţei populare, motiv nejustificat de gâlceavă internă şi de suspans prelungit. Şi pentru ca afrontul, jignirea milioanelor de votanţi să atingă din nou apogeul, disputa care ar fi trebuit să rămână, de drept, fără obiect după data de 9 decembrie a fost oferită la export cu generozitatea şi bine cunoscuta înclinaţie a Ţaţei Încotrocenite de a-şi spăla rufele din familie prin străini. Ca la noi, la nimeni!

  Un pretins preşedinte de ţară, urât şi detestat cu imbatabila probă a votului, de trei ori într-un singur an, reînvie modelul fanariot cu obrăznicia lipsei de demnitate şi onoare. În dispreţul uzanţelor protocolare, pune pe masa unui for european, dincolo de atribuţiile, de puterile lui, un pact de neagresiune, un troc asumat unilateral cu opoziţia politică câştigătoare a alegerilor pe care nu s-a sfiit să o facă albie de porci în campanie odată ce, depăşindu-şi atribuţiile constituţionale, a devenit un aprig şi ridicol agent electoral al propriilor interese. Ilegitimul forţează din nou mâna moale şi protectoare a Europei, care se preface că nu-i vede micimea staturii umane şi politice doar de dragul intereselor partizane. Uzurpatorul vrea să pună o zonă tampon între ticăloşiile pe care le-a patronat, evident penale, şi consecinţele lor ajunse în percepţia publică la vremea scadenţei şi de competenţa justiţiei.

  Tentativa de a-şi salva pielea tăbăcită în potlogării şi în rele, inclusiv cu sprijin european „popular”, ne arată până unde, până la ce nivel de iraţionalitate e dispus şi pregătit individul Băsescu să întindă coarda cedărilor de suveranitate.

  Fariseismul cu care Europa vrea să împace şi capra şi varza reprezintă un test pentru capacitatea decidenţilor ei, aflaţi temporar cu pâinea şi cuţitul în mână, de a înţelege corect semnificaţia votului şi a consecinţelor lui.

  Deocamdată, gradul înalt de îndatorare la care vor să-l aducă pe numitul Băsescu, în perspectiva viitoarelor ingerinţe în viziunile şi politicile guvernamentale ale României, este un semn rău. Astăzi, unei anumite părţi a Europei îi convine de minune un preşedinte şi mai slab şi mai şantajabil decât, oricum, a fost, coexistând alături de un guvern căruia i se va aminti mereu că a acces la putere nu atât pe valul votului popular, oricând, la nevoie, relativizat cu periculoasă uşurinţă, cât, mai ales, dintr-un hatâr convenit de dragul aparenţelor. Dar mâine?

  Din acest punct al speculaţiilor, deseori sterile, deseori induse şi întreţinute de forţe interesate în cultivarea jocurilor oculte, apele trebuie despărţite. Şi făcute să curgă în albia, în matca lor firească.

  Să dăm cezarului (poporului român) ce este al cezarului! Să nu-i subestimăm inteligenţa nativă, discernământul, iată, probat, simţul onoarei exercitat discret, fără emfază, voinţa instinctivă de dreptate şi bine.

  Să punem în balanţă ultima probă a disperării băsiste cu disperarea poporului român batjocorit de un lung şir de abuzuri şi nedreptăţi care au purtat amprenta voinţei arbitrare, năuce, a unui singur om susţinut de o şleahtă de profitori şi parveniţi.

  Să privim votul din 9 decembrie într-un context mai larg cu implicaţii care deja îşi arată efectul imediat ori de perspectivă. Băsescu reprezintă, cu toate zbaterile lui, cu toată mizeria morală a demersurilor deşertate pe taraba târguielilor, un model politic expirat căruia nu i-a mai rămas decât solidaritatea întru supravieţuire a celor de o teapă cu el.

  Sunt semne tot mai clare că indignaţii, protestatarii Europei şi ai noştri, sunt pe cale să modeleze deja profilul politicianului compatibil cu idealurile lui şi cu vrăjmăşia vremurilor. Adică, un politician care să respecte valorile contractului social şi acordul dintre vorbă şi faptă. Un politician care, prin atitudine şi comportament, să se circumscrie cât mai multor porunci ale decalogului. Un politician care să considere răspunderea pentru acţiunile şi deciziile sale ca pe o obligaţie morală, şi nu una facultativă. Un politician apt să privească libertăţile cetăţeanului ca pe propriile lui libertăţi, un politician capabil să descătuşeze energiile naţiei mai presus de oprelişti şi teorii consacrate. Şi, mai ales, un politician care mai înainte de a se declara euroatlantic şi cetăţean al lumii să-şi demonstreze în practica exerciţiului de putere ataşamentul pentru cauza şi idealurile naţiei sale. În ciuda caracterului lor vădit idealist, este de presupus că măcar o parte din aceste caracteristici generale vor deveni norme obligatorii ale conduitei clasei politice, într-o lume aflată în schimbare şi la răscruce de drumuri. Altminteri, vom resimţi cu toţii căderea abruptă din paradisul speranţei în paradoxul câtorva contradicţii şi compromisuri care, fără a le îngroşa sau dramatiza, la doar o săptămână de la data alegerilor, observăm că subminează credibilitatea promisiunilor clamate. De unde şi îndreptăţirea întrebărilor de mai jos, puse cu buna credinţă a cetăţeanului care şi-a făcut datoria la urne:

  – Sunt capabili liderii de astăzi ai Uniunii câştigătoare să se ridice la înălţimea discursului bine articulat şi a promisiunilor pre-electorale?

  – Cât de hotărâţi şi determinaţi sunt să pună binele public mai presus de interesele personale, de cele de grup ori de partid?

  – În ce mod şi cât de vizibil o vor rupe cu obiceiuri, năravuri şi practici generatoare de corupţie, disparităţi şi inegalităţi izbitoare?

  – Vor fi capabili să taie în carne vie acolo unde cangrena generalizată tinde să afecteze corpusul social şi aşa vlăguit şi să panseze răni nevindecate?

  – Vor persista unii din liderii USL în iluzia coabitării cu un preşedinte ilegitim numai din instinct de conservare şi din calculul preventiv de a nu deranja poza de grup a unei Europe înţepenite în proiect şi personaje? O vor face chiar şi cu preţul creării unei falii în interiorul Uniunii premergătoare rupturii?

  – Vor fi motivaţi să îndrepte o lege electorală nătângă care i-a propulsat, din nou, pe odioşii şi siniştrii regimului Băsescu în Parlamentul României sau se vor complace să joace pe mai departe, aşa cum o face societate românească de 23 de ani, scena grotescă a convieţuirii victimelor cu călăii?

  – Cum cred liderii Uniunii că vor înfăptui dreptatea socială punând să dea socoteală pe autorii raptului economic şi-al devalizării banului public câtă vreme justiţia va rămâne captivă în braţele slugărniciei şi ale intereselor gunoiului nemăturat încă?

  – În ce fel, în ce termene-limită previzibile vor înfăptui sloganul „dreptate până la capăt!” şi ce semnificaţie mai are el, astăzi, pentru ei?

  Poate că vom afla, cât de curând, dacă încrederea şi speranţa iniţiale puse în liderii USL au temei şi substanţă. Or, dimpotrivă, poate vom constata, pentru a câta oară?, că ne revine sentimentul de dezamăgire şi de frustrare pentru că iarăşi ne-am greşit politicienii, epoca, ţara, continentul şi soarta.
  Accesări: 560
  Ioan Viştea
  Publicat Miercuri, 19 decembrie 2012

 43. 43 M.Voicu decembrie 20, 2012 la 11:31 am

  Dispoziţiile Legii trebuie sã fie prevederi
  Previzibilele neprevãzute sunt culpabile pentru întocmitorii unui act.
  În statul de drept, scrierea şi înţelegerea are semnificaţie numai în complexul Legii, şi nu doar pânã la genunchiul broaştei; dãdusem alt’datã exemplul cu copilul cu poezia ”iarna pe oliţã”. Auzii astãzi rãspunsul unui copil, cã renii vin din ”Ponia”…, dar aceşti copii nu legifereazã !
  ►Kelemen Hunor: “Acordul (UDMR cu USL) a fost semnat undeva în septembrie, înainte de a începe campania electorală.”. Dacã ar fi fost comunicat electoratului, putea fi indiferent de rezultatul votului; ar fi fost asociere. Nu e, nu e !
  ►Acordul de coabitare şi guvernanţã dã mãsura a cine, ce poate; cam puţin. Cam ca la decizia sultanului asupra Bibliotecii din Alexandria, dacã s-a semnat ce e deja în Constituţie… geaba! Dacã a adãugat, e doar ”legea pãrţilor”…
  ►Deja s-au validat mandate cu mai puţine voturi decât au obţinut candidaţi respinşi – şi z’ce cã ”aşa-i legea electoralã”, forjatã dupã CCR care avea doar a vedea acelaşi efect şi în legislatura anterioarã, p’aceeaşi COMcepţie. Pentru reducerea numãrului de parlamentari, ne-a costat referendumul şi ne costã perlamentari şi mai mulţi ❗

 44. 44 Adrian B. decembrie 20, 2012 la 7:23 pm

  Basascu a inghitit 7,4 milioane de galusti in vara plus inca vreo 5 milioane de galusti la alegeri ! Plus porci , pisici , locomotive , etc. Si va mai inghiti !
  Oricum , romanii nu se vor linistii pana cand nu-l vor da jos pe acest TICALOS si NEMERNIC !!! Este ceva gen „care pe care ” …

 45. 45 Marian Nicolae decembrie 21, 2012 la 4:28 pm

  @ Doru Coarna,

  Ati „nimerit-o” din nou…..

  Si eu m-am intrebat cum pot oamenii acestia sa abstractizeze intr-atat problemele grave ale Romaniei, incat sa poata sta la taifas fara nici un stres vizibil…..

  Sincer ma pun in locul acestor oameni si pot sa va spun ca ar arde camasa pe mine…la propriu……stiind in ce marasm social si economic se gaseste Romania, fara sa mai vorbesc despre marasmul politic, ruptura vizibila de pe Marte… dintre popor si cei alesi conducatori….

  Personal, lucrez in privat de apropae o viata de om si pot sa va spun din experienta proprie ca atunci cand trebuie sa rezolvi o problema a unui client…chiar o rezolvi, din simplul motiv ca daca-l „aburesti” nu te mai cauta a doua oara…..

  Noi riscam ca nerezolvand problemele tarii, sa nu mai avem…o tara…..deoarece ai nostri politicieni doar „ne aburesc” cu rezolvarea problemelor….fara sa le mai rezolve vreodata, doar pasandu-le noilor vechi ….guvernanti.

 46. 46 Iluminatu decembrie 22, 2012 la 2:01 pm

  ® Pactul de coabitare dintre râmă şi peşte este chiar cârligul de undiţă.

  ® O singură moarte datorăm : mai apucă să-i spună peştelui, râma aflată în cârligul de undiţă.

  ® Culmea morţii : Să mori pentru o râmă moartă (din filozofia peştelui).

 47. 47 Iluminatu decembrie 23, 2012 la 4:04 am

  O legătură extrem de periculoasă: masa bosonului Higgs şi particula Monica Macovei pot hotărâ soarta Universului.

  http://www.timpul.md/articol/o-legatura-extrem-de-periculoasa-masa-bosonului-higgs-i-soarta-universului-39571.html


 1. 1 O bomba terorista! « Motanul Incaltat Trackback pe decembrie 18, 2012 la 10:56 pm
 2. 2 Bǎsescu a înghiţit “gǎluşca” | Stiri Bloggeri Din Romania Trackback pe decembrie 18, 2012 la 10:58 pm
 3. 3 Obligaţiile lui Victor Ponta « Blog ideologic Titus Filipas Trackback pe decembrie 20, 2012 la 7:04 am

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Arhiva

Comentarii Recente

diasporean la Anunt!
fostă basarabeancă la Anunt!
Ce scriam acum exact… la Anunt!
De ce n-am criticat… la Anunt!
Cum e posibil asa ce… la Anunt!

%d blogeri au apreciat: